Page 1

IntoBusiness legt banken langs MKB-meetlat

JUNI 2010

Zakenmagazine voor Woerden, Montfoort, Linschoten, Kamerik,Zegveld, Harmelen

PKF Wallast:

advies

‘DGA wil niet bij elkaar winkelen’

Nieuwbouw Van Beynum Autobedrijven

Peter Bol hakt graag knopen door

Wat doet nieuwe college voor ondernemers?


- advertentie -

HET INKOPEN VAN KANTOORARTIKELEN  IS BOEIENDER DAN U DENKT Zeker als u zich bedenkt dat u flink wat geld kunt besparen als u goed inkoopt. Kantoorartikelen worden door de meeste organisaties gezien als ‘routineproducten’ en worden daarom voor de vuist weg aangeschaft. Als u deze aankopen eens goed tegen het licht houdt, concludeert u dat kantoorartikelen over schrikbarende hoge verborgen kosten beschikken. Er mag dan misschien niet zo veel geld in omgaan, maar zo bezien zijn kantoorartikelen de spreekwoordelijke ijsberg. Oppassen dus!   All Office van Lint is aangesloten bij de grootste inkooporganisatie (Quantore Europe) van de Benelux. Quantore Europe is de grootste voorraadhoudende in- en verkooporganisatie van kantoorartikelen in de Benelux.

Quantore Europe is een coöperatie van meer dan vijfhonderd kantoorspecialisten, gericht op de particuliere en de business-to-business markt. Samen hebben we een enorme inkoopkracht en behoren we tot de belangrijkste spelers in de markt. Vandaag bestellen is morgen in huis. U heeft een keuze uit ca. 16.000 kantoorartikelen. U kunt kiezen voor het A-merk maar wij hebben ca. 800 huismerkartikelen voor u op voorraad die u een aanzienlijk prijsvoordeel opleveren. Wilt u ook goed en voordelig inkopen en werken met een  perfect elektronisch en gemakkelijk bestelsysteem, neem dan  direct contact met ons op 0348 - 424416. U kunt ook een  e-mail sturen naar verkoop@van-lint.nl. Vermeld bij uw  aanvraag “IntoBusiness” en u ontvangt een extra bonus korting  op de eerst 10 hardlopers die u regelmatig inkoopt! Pompmolenlaan 43-b 3447 GK Woerden Telefoon 0348 - 424416 Fax 0348 - 480150 E-mail: verkoop@van-lint.nl Internet: www.van-lint.nl

airconditioning van

engeltherm

altijd en overal het juiste werkklimaat!

van enkele ruimte tot geheel gebouw bel of mail gerust voor een vrijblijvend advies!

0348 470 844 info@engeltherm.nl

www.engeltherm.nl

energie t s bewu en met ! subsidie

montfoort eindhoven lochem

airconditioning & warmtepompen


Golfen in het groene hart Het gaat goed met Golf & Countryclub Liemeer. De baan, het restaurant en de ambiance worden door leden en bezoekers zeer gewaardeerd. Golf & Countryclub Liemeer biedt volgens hen kwaliteit en service, persoonlijke aandacht, gezelligheid en natuurlijk veel golfplezier.

Baan Golf & Countryclub Liemeer heeft veel te bieden. Om te beginnen een baan met veel speelmogelijkheden en uitdagingen die bovendien onder alle weersomstandigheden bespeelbaar is. Als lid van de vereniging heeft u onbeperkt speelrecht op alle 27 holes. Daarnaast wordt u als certificaathouder mede-eigenaar van de baan. Eenmalig betaalt u een entreefee en een bijdrage voor het bomenplan, jaarlijks betaalt u contributie en een horecabijdrage.

Proeflidmaatschap Belangstelling voor de golfsport en onze vereniging maar nog twijfels? Sinds kort bieden wij een proeflidmaatschap aan. Hierbij heeft u nagenoeg dezelfde rechten als een gewoon lid. Echter, u hoeft geen certificaat van aandeel te kopen. Dit lidmaatschap kunt u voor maximaal twee jaar aangaan om uzelf te overtuigen dat zowel de club als de baan een uitstekende plek voor u zijn.

Jeugdlidmaatschap De jeugd tot 21 jaar kan Jeugdlid worden. Jeugdleden betalen geen entreefee en zijn niet verplicht een certificaat van aandeel te kopen. Onze zeer actieve jeugdcommissie organiseert onder andere het Jeugd Open, de competitie en onderlinge wedstrijden en zij coacht de jeugdleden intensief bij het perfectioneren van het golfspel.

De Bovenlanden baan U hebt voor deze baan minimaal baanpermissie nodig. Iedereen is welkom. Het is een zeer gevarieerde baan met par 3’s en par 4’s met lengtes van zestig tot driehonderd meter. Een uitdaging voor zowel de beginnende als gevorderde speler. Actie: hiervoor kunt u een jaarkaart voor de rest van 2010 aanschaffen voor 325 euro (normaal 399 euro). U heeft dan een onbeperkt speelrecht. Voor niet-leden worden hier ook meerdere wedstrijden per jaar georganiseerd.

Zakelijk golfen Golf & Countryclub Liemeer heeft een zeer actieve businessclub. Het gehele jaar door worden er maandelijks wedstrijden georganiseerd waarbij het zakelijk aspect uitstekend wordt verzorgd. Als bedrijfslid zijn er uitgebreide mogelijkheden om uw lidmaatschap effectief en goed in te zetten, bijvoorbeeld exclusiviteit op flight!

Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen (www.golfclubliemeer.nl) of een email sturen aan: pr@golfclubliemeer.nl.

Golf- en CountryClub Liemeer - Golfpad 1 - 2441 EW Nieuwveen - Tel. +31(0) 172 - 53 84 39


- advertentie -

GOLFSHOP IJSSELWEIDE

Golfshop IJsselweide biedt een ruim assortiment kleding, schoeisel en accessoires van gerenommeerde golfmerken.

Kijk voor meer informatie op www.123gvb.nl

GOLF CLINICS

e

go

i

j

In 3 dagen uw golfvaardigheidsbewijs (GVB) voor slechts 6295.26-02-2010

fbaa

10:31:55

ss

PlantijnCasparie biedt u toegang tot de modernste drukkerijbedrijven. We bieden u extra flexibiliteit en hoge efficiency. Vellenoffset (klein-, midden- en grootformaat) en digitale print zijn onze specialisaties. Hoge kwaliteit, zeer strakke tijdschema’s en korte doorlooptijden. Daar staan wij voor! Maar PlantijnCasparie biedt meer. We beschouwen de opslag en distributie van drukwerk en marketinggerelateerde artikelen als een vak apart. PlantijnCasparie heeft ruime ervaring in warehousing, distributie, fulfilment en online bestelsystemen. Wij geven ook adviezen, verzorgen projectmanagement en kunnen altijd aansluiten op afspraken die u hebt gemaakt.

e elw

Golfbaan IJsselweide, Sluisdijk 15, 2809 NA Gouda,Telefoon (0182) 58 39 33 info@golfbaan-ijsselweide.nl, www.golfbaan-ijsselweide.nl

Partner voor het organiseren en realiseren van communicatiestromen. Daadkrachtig en resultaatgericht. Dat is PlantijnCasparie. Wij bieden een breed scala aan diensten en producten voor mediarijke en veelal complexe projecten. Van advies tot realisatie.

Meer dan drukwerk

id

GVB IN 3 DAGEN

adv Plantijn Casparie a5 liggend.pdf

l

n

Laat uw relaties, collega’s of vrienden kennismaken met de golfsport en nodig ze uit voor een bedrijfsgolf- of personeelsdag in de vorm 165.- ex BTW) van een golfclinic. (Clinics vanaf 6150.-

www.plantijncasparie.nl


FinanciĂŤle dienstverlening op maat voor bedrijven in het Groene Hart rondom Woerden en Alphen aan den Rijn

Onze dienstverlening is in de breedste zin gericht op accountancy en fiscale zaken: wij controleren jaarstukken, stellen ze samen, geven advies op zowel fiscaal als bedrijfseconomisch gebied en verzorgen alle voorkomende fiscale aangiften. Wij zijn actief in de regio Woerden en Alphen aan den Rijn vanuit onze vestiging in Woerden. Als middelgroot accountantskantoor met 5 accountants en 30 medewerkers hebben wij ons de afgelopen 35 jaar ontwikkeld tot een solide en bekwaam team, dat zich als een vis in het water voelt in het midden- en kleinbedrijf.

Barwoutswaarder 41 te Woerden Correspondentieadres: Postbus 291, 3440 AG Woerden Telefoon: 0348-410074 E-mail: lkg@lkg-accountants.nl Internet: www.lkg-accountants.nl


voorwoord en inhoudsopgave

IntoBusiness legt lokale bank langs meetlat In deze uitgave treft u een verhaal aan waarin wij de lokale banken in de Woerdense regio langs de meetlat hebben gelegd. In vele gesprekken met MKB’ers uit Woerden en omgeving, gevoerd in de afgelopen zestien maanden, heeft onze redactie het beeld en het imago van onze drie grootste lokale banken (ING, ABN AMRO en Rabobank Rijn en Veenstromen), zoals deze momenteel is bij lokale ondernemers, aan het schrift toevertrouwd. Dit is, zo kan ik u verzekeren, geen verhaal waarbij we over één nacht ijs zijn gegaan. Er zijn twee belangrijke conclusies te trekken: 1. De beeldvorming en het imago strookt niet altijd met de cijfers die de banken zelf presenteren. 2. De ondernemer kijkt duidelijk met andere ogen naar banken in vergelijking tot pakweg vijf jaar geleden. Met name de tweede conclusie is een belangrijke. Hieruit blijkt dat ondernemers minder vertrouwen hebben in onze banken. De graaicultuur (bonussen), het omvallen van banken als DSB, de overheidsteun die eraan te pas is gekomen en de wijze waarop sommige banken met het spaargeld van de klant zijn omgegaan, liggen hieraan ten grondslag. Hoe dan ook, het is een boeiend relaas geworden, waarbij de banken natuurlijk de gelegenheid hebben gekregen te reageren. De les die hopelijk geleerd is: banken hebben een onvoorstelbaar grote verantwoordelijkheid. Dat mogen ze nooit vergeten. Misschien beter gezegd: dat mogen ze nooit méér vergeten! Bij deze wens ik u tevens alvast een fijne en welverdiende zomervakantie toe! John van der Tol Woerden IntoBusiness

10

13

14 18 WOERDEN INTOBUSINESS 06

20


29

ACTUALITEITEN 8

Actuele berichten

COLUMNS

22

21 25 28 32 41

40

Alex Kok Martin Kok Gerard van Dam Ivo Korte Ino Derks

THEMA geld

38 42

10 Coverstory PKF Wallast 14 Dossier Gerrit Zalm 26 Fiscaal seminar Grant Thornton 29 WGS Accountants 33 Lokale banken langs de MKB-meetlat

OVERIGE REPORTAGES EN INTERVIEWS

46 52 Op de voorpagina Grote foto: Jack Visser en Frenk van Vliet. Kleine foto’s van links naar rechts: Klaus Schreuder en Onno van Beijnum, Peter Bol en de nieuwe wethouders.

13 Viresto 17 Sayfield 18 OndernemersKring Woerden 20 D.A.R.E!! 22 Van Beynum Autobedrijven 38 BBD Groep B.V. en Masset Solutions B.V. 40 Bienvenue 42 Golfinterview Peter Bol 46 Stubbe B.V. 48 RetourMatras 50 Installatie nieuwe B&W 52 Rijkswaterstaat

LIFESTYLE 30 Business & Style

EN VERDER 54 Colofon 55 Cartoon

WOERDEN INTOBUSINESS 07


ONDERNEMENDE ACTUALITEITEN

Beursvloer Woerden in 2010

Op 20 mei heeft de Deutsche Bank zichzelf voorgesteld aan haar klanten en intermediairs in de Blokhoeve te Nieuwegein. Deze avond is met ruim 500 genodigden en een inspirerend betoog van prof. dr. Willem Vermeend over ondernemen in crisistijd een geslaagde aftrap gebleken.

Deutsche Bank, met lokaal gemak Steeds meer ondernemingen en instellingen zoeken een sterke bank die zich zowel in Nederland als internationaal bewezen heeft. Dat is precies wat Deutsche bank te bieden heeft. Door de uitbreiding in Nederland met 1300 professionals, 16 kantoren en IFN Finance, biedt Deutsche Bank een omvangrijk nationaal en internationaal netwerk met lokaal gemak, ook in Woerden. Deutsche Bank Nederland N.V. is sinds begin april 2010 de vierde zakelijke bank van Nederland en maakt deel uit een wereldwijd opererende bank met vesti-

Verder als Vink Woerden Transportbedrijf H. Vink-Woerden heet voortaan Vink Woerden. Het familiebedrijf, dat in 1961 werd opgericht, is gespecialiseerd in het vervoer van bestratingmateriaal en betonnen vloerelementen. In maart 2010 werd de nieuwe onderneming Vink Woerden BV opgericht, als onderdeel van RBC Transport te Wageningen. De reden was de omzetderving in 2009 als gevolg van de recessie en de lange winter, waardoor er negen weken lang nauwelijks werk was. Alle twaalf de vrachtwagens alsmede alle personeelsleden gaan nu verder in de nieuwe onderneming. Het bedrijf wordt gerund vanuit het kantoor aan de Klompenmakersweg 1 te Woerden.

WOERDEN INTOBUSINESS 08

gingen in 72 landen. Deutsche bank committeert zich aan de Nederlandse markt voor de lange termijn en ziet Nederland als toekomstige tweede thuismarkt. Door de uitbreiding van haar aanwezigheid in Nederland voegt Deutsche bank 35.00 klanten toe aan de bestaande portefeuille. Regiokantoor Utrecht, met de stad Woerden als een van haar belangrijkste kernen, is een van de grootste zakelijke MKB kantoren binnen Deutsche Bank Nederland.

Op initiatief van Samen voor Woerden wordt op donderdag 7 oktober 2010 in Woerden de tweede Beursvloer georganiseerd. Een sprankelend en spraakmakend evenement waarbij de handel in maatschappelijke behoeftes in Woerden centraal staat. Het doel is de kwaliteit van het lokale maatschappelijke leven een boost te geven. Tussen 17.00 en 19.00 uur handelen zo’n 200 vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar. Plaats van handeling is het Minkema VMBO College. Ook meedoen? Kijk op www.samenvoorwoerden.nl voor meer informatie of mail naar info@samenvoorwoerden.nl. Voor meer informatie kan gebeld worden met de beursvloermanager Marieke van der Kleij (06-22604500). De Beursvloer Woerden wordt georganiseerd met steun van de partners van Samen voor Woerden: Rabobank Rijn en Veenstromen, OndernemersKring Woerden, Gemeente Woerden, SWW, Groenrand Wonen, Zuwe zorgcentrum, Grant Thornton, Senz en Verweij Houttechniek.

Eerste OKW golfklas van start De eerste OKW golfklas is van start gegaan. Op Golfpark Wilnis, dat dit jaar 25 jaar bestaat, gingen tien leden leren afslaan, chippen en putten. Op de foto staand v.l.n.r: Patrick van Beek (NGA van Beek), Judith van Kampen (WIB), Tomas de

Goeij (De Boerinn B.V.), Stephanie Boogert (Tempo Team), Ronald van Drogenbroek (De Sluis Groep), Sander de Boer jr. (Foodpartners B.V.) en Dries Okkerman (Qbtec). Zittend v.l.n.r: Ivo Korte (De Sluis Groep) en John van der Tol (WIB).


A2BB heeft goede start Peter Bol (links) en Arjan Ton.

Bouwbedrijf Bolton 40 jaar! Bouwbedrijf Bolton bestaat 40 jaar. Het bedrijf werd op 1 mei 1970 opgericht door Cor Bol en Ad Ton. Ze begonnen samen aan de Nieuwendijk te Woerden. Inmiddels zijn er bij Bolton ruim 65 medewerkers werkzaam en voeren de zonen van de oprichters, Peter Bol en Arjan Ton, de directie. In die 40 jaar heeft Bolton veel bouwprojecten afgerond in allerlei sectoren. Niet alleen in de woningbouwsector is Bouwonderneming Bolton actief, maar ook in de zorg, het onderwijs en commercieel vastgoed is Bolton ‘de motor in realisatie’.

Al 75 leden voor Zooom

A2 Business & Breakfast (A2BB) is pas opgericht en heeft nu al wekelijks vele enthousiaste ontbijtondernemers bij elkaar. A2BB is een netwerkbusinessclub waarin wekelijks vele Woerdense bedrijven samenkomen om te ontbijten en te netwerken. Onder het motto ‘aanbevelingen geven is aanbevelingen krijgen, praten vertegenwoordigers van branches met elkaar over werk. Natuurlijk is zaken doen een uitgangspunt. Als locatie fungeert INoffice Woerden. Voor meer informatie: www.A2BB.nl. Op de foto van links naar rechts: Edwin van Dorland (Viresto), Thorgerd van Veldhuyzen (VEKO), Annemieke Koopmans (Kooij &

Koopmans), Gerrit Tuls (Tuls Financial Services & Solutions), Maurits Versteegh (Rabobank), Marcel Lagendijk (Marcello Expresso), Gerard Drost (A1 personeelsdiensten), Annette ter Heijden (Fysikos Voeding), Gert van Doorn (Drukverband), Dennis Maaswinkel (INoffice), Jolanda van der Spiegel (The Collections), Raymond Harmsen (JM Facilitair B.V.) Ruud Niewold (Lagerweij & Partners), Ad Smit (VerzuimVitaal), Harald Lakerveld (Lakerveld Fotodesign), John van der Tol (Woerden IntoBusiness), Patrick van Beek (NGA van Beek), I. Degen (Gresnigt & van Kippersluis advocaten), Diny Wijnmaalen (Diny wijnmaalen Consulting) en Koert-Jan de Weert (De Weert Marketing).

Marcello Espresso, koffie op locatie Zooom, ZZP Collectief Woerden, heeft haar 75e betalende lid in laten schrijven door burgemeester Hans Schmidt. Ronald de Jong van Ripples Business Development heeft de eer om op deze bijzondere wijze op de ledenlijst te worden gezet. De officiële ondertekening van de overeenkomst vond maandag 31 mei plaats in ondernemerscentrum INoffice Woerden. Op de foto staand v.l.n.r: Jolanda van der Spiegel (voorzitter ZOOOM), Niels Baars (secretaris ZOOOM), Marieke Dik (penningmeester ZOOOM), Bob Duindam (wethouder Economische Zaken). Zittend: burgermeester Hans Schmidt en Ronald de Jong (Ripples Business Development).

Sinds eind april is Marcel Lagendijk begonnen met het exploiteren van een mobiele espressobar. De mobiele espressobar is een aanhangwagen waarop een professionele 2-groeps espressomachine gemonteerd staat. Marcello Espresso verzorgt op locatie mooie en lekkere koffievarianten zoals bijvoorbeeld espresso, cappuccino en latte macchiato. De mobiele espressobar kan bijna overal ingezet worden vanwege de compacte omvang. Of het nu gaat om een feest, een bedrijfsopening, een opendag, een relatiedag of een dealerdag, laat de barista van Marcello Espresso komen en een perfecte koffieontvangst is een feit. Voor contact en meer informatie, zie www.marcello-espresso.nl of bel 06-40087565. WOERDEN INTOBUSINESS 09


COVERSTORY

PKF Wallast: multidisciplinair met accountancy, belastingadvies en bedrijfsrecht

‘DGA wil advies niet bij elkaar winkelen’ WOERDEN INTOBUSINESS 10


Jack Visser (links) en Frenk van Vliet geloven in een multidisciplinaire aanpak van zaken. WOERDEN INTOBUSINESS 11


Een beetje DGA wil zijn fiscale en juridische adviezen niet bij elkaar winkelen, maar gaat voor één contactpersoon met alle kennis van zaken. En dat is precies wat PKF Wallast biedt, vertellen Jack Visser en Frenk van Vliet. “Niet voor niets is ons credo: voorsprong door aandacht.” TEKST GHISLAINE BRONGERS l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/OSCAR VAN DER WIJK

PFF Wallast gelooft in een multidisciplinaire aanpak van zaken. “Bij ons vind je geen schotten tussen accountancy enerzijds en fiscaal en juridisch advies anderzijds. Alleen de accountantscontrole is vanwege wettelijke bepalingen afgeschermd van de rest”, zegt Jack Visser, behalve registeraccountant en belastingadviseur ook vestigingsmanager van PKF Wallast Woerden. “Alle kennis en kunde is bij ons verenigd in één persoon, die nauw en regelmatig contact onderhoudt met zijn klanten.” Vragen voor zijn Dat persoonlijke contact biedt PKF Wallast de kans om echt voor zijn klanten te zorgen. “Door te weten wat er speelt bij je klanten kun je hun vragen voor zijn. En kun je verder gaan dan cijfers alleen en heel gericht strategisch adviseren”, aldus Frenk van Vliet. Hij nuanceert: “Natuurlijk is het niet zo dat wij 100 procent van de vragen zelf kunnen beantwoorden; daarvoor maken we intern gebruik van elkaars expertise. Maar er is nadrukkelijk

Frenk van Vliet. WOERDEN INTOBUSINESS 12

één aanspreekpunt en we stellen onszelf tot doel dat door hem of haar toch zeker driekwart van de vragen wordt beantwoord. Grote betrokkenheid Is de jaarrekening vaak een van de eerste zaken waarvoor een ondernemer met zijn accountant en belastingadviseur in aanraking komt, bij PKF Wallast ligt daar niet het onderscheidende vermogen. “Natuurlijk stellen wij voor onze klanten jaarrekeningen op. Maar die voldoen bij alle dienstverleners aan dezelfde eisen, dat is nu eenmaal wettelijk bepaald”, zegt Frenk van Vliet. “Toch zoeken wij ook daarin onze kansen. Vaak zit er al een heel stuk advisering opgesloten in die jaarrekeningen, meer dan klanten zich soms realiseren. En ja, dat advies is waarmee wij ons onderscheiden. Zeker bij DGA’s waarbij zakelijke en privé belangen nauw met elkaar verbonden zijn”. Persoonlijke sparringpartner Van Vliet doelt daarmee op het gegeven dat DGA’s hun adviseur bij PKF Wallast na verloop van tijd voor de meest uiteenlopende zaken weten te vinden. Of het nu advies is over de verkoop van hun bedrijf, het doen van een investering , een reorganisatie of een voorgenomen scheiding. Juist bij DGA’s hebben zakelijke beslissingen nu eenmaal invloed op de privésituatie en andersom. De adviseurs van PKF Wallast groeien daardoor niet zelden uit tot persoonlijke sparringpartners voor de ondernemers die zij adviseren. Kostenbesparing ipv kostenpost Dat aan goed advies een prijskaartje hangt is een gegeven. Klanten die klagen dat de meter gaat lopen zodra de telefoon wordt opgenomen heeft PKF Wallast niet of nauwelijks. Jack Visser: “Dat er op basis van uurprijzen afgerekend wordt is niet aan te ontkomen. Success fees zijn in ons vakgebied nu eenmaal verboden. En

Jack Visser. dat is maar goed ook, want het zou tot belangenverstrengeling leiden als we baat zouden hebben bij bepaalde uitkomsten. Als de prijs-kwaliteitverhouding van ons werk goed is, vinden mensen het helemaal niet erg dat zij 1-op-1 voor onze inspanningen betalen. Sterker nog: hoe langer ondernemers klant van PKF Wallast zijn, hoe meer zij doorkrijgen dat een goed advies vaak tot flinke kostenbesparingen kan leiden.” Meer weten over de dienstverlening van PKF Wallast, meld u dan aan voor PKF Wallast Actueel. Deze nieuwsbrief bevat ook voor niet-klanten zeer interessante fiscale en belastingtechnische informatie. Echt geïnteresseerd, bel dan eens met Jack Visser. Hij legt u graag uit hoe PKF Wallast voor u kan werken. Jack Visser is bereikbaar via 06-53210958 of jack.visser@ pkfwallast.nl. PKF Wallast Pompmolenlaan 9 Woerden T 0348 - 41 62 62 F 0348 - 41 42 80 E woerden@pkfwallast.nl I www.pkfwallast.nl


reportage

THEMA: THEMA: MOBILITEIT

Viresto stroomlijnt bedrijfsprocessen door goede afstemming ICT

‘Wij kunnen bedrijven groeistappen laten maken’ ICT is een even onmisbare als ondoorgrondelijk discipline binnen het bedrijfsleven. Met een jargon dat vaak onnavolgbaar is voor de ‘normale’ medewerker, levert dat veelal onnodige vertraging op, weet Edwin van Dorland van Viresto ICT BV. “De computersystemen doen hun werk allemaal wel, maar het kan veel efficiënter. Te veel automatiseringsoplossingen staan op zichzelf.” Zijn in 2007 opgerichte bedrijf helpt het bedrijfsproces te stroomlijnen en daardoor groei te bevorderen. TEKST IDO DIJKSTRA l FOTOGRAFIE Regiostock/Dirk Huckriede

Het is opmerkelijk heldere taal die Van Dorland tijdens het interview laat horen. Hij is zelf ICT-deskundige. Doorgaans zijn dat mensen die hun gedachtegoed niet kunnen omzetten naar ‘normale mensentaal’. Natuurlijk slaakt ook hij af en toe een technisch begrip; voor sommige vaktermen bestaat nou eenmaal geen eenvoudig Hollands equivalent. Licht fronsen van de wenkbrauwen is dan genoeg om de ICT-deskundige rap tot een ‘met andere woorden’-formulering aan te zetten. “Een klant zei het laatst nog tegen me: Edwin, jij bent in staat om in normale bewoordingen uit te leggen wat je kunt betekenen voor onze organisatie, zonder te vervallen in een onnavolgbaar technisch praatje.” Vertaalslag maken Ondertussen weet de man die bedrijfsprocesmatige plooien kan gladstrijken dondersgoed waar hij over praat. “Ik heb een bedrijfskundige en technische achtergrond en ben in beide afgestudeerd”, vertelt de ondernemer, die ook nog eens 15 jaar automatiseringservaring op zijn cv heeft staan. “Dat tezamen maakt dat ik de vertaalslag kan maken van waar de klant aan denkt, tot de technische realisatie ervan.” Als voorbeeld geeft Van Dorland een applicatie waar vele bedrijven bekend mee zijn: Excel. “Op zich een goed functi-

ook organisatorisch en financieel volgens planning loopt.” Van Dorland en zijn team staan voor helderheid en normale taal. “We komen ook niet zomaar met een duur softwarepakket op de proppen. We kijken eerst waar men tevreden mee is. Vervolgens koppelen we onze inzichten aan de toekomstvisie van het bedrijf.” Een langetermijnrelatie met zijn klanten, daar streeft de automatiseerder naar. “Ik ben geen op-en-top commerciële jongen die

Edwin van Dorland. onerend programma, maar hoe vaak zie je niet dat iemand er van alles in verwerkt, waarna er een andere afdeling in werkt en het nog eens overbodig overdoet. Vervolgens zijn er diverse bestanden in omloop en weet niemand meer wat de goede versie is. Dat is te voorkomen.” Geen dubbel werk meer Viresto zorgt ervoor dat er overzicht komt in de organisatie. “Bij ons weet iedereen waar hij aan toe is. We leggen een plan op tafel en daar houden we ons aan. Dat betekent een goede oplossing die

even wat verkoopt en daarna weer weg is. Wij zijn een totaalautomatiseerder die zowel de hardware als de software aanpakt. Sterke betrokkenheid is nodig om tot de juiste oplossing te komen.”

Viresto ICT BV Polanerbaan 13B 3447 GN Woerden I www.viresto.nl WOERDEN INTOBUSINESS 13


DOSSIER GERRIT ZALM Integratie ABN AMRO en Fortis moeilijk zo niet onmogelijk

Gerrit Zalm:

de romantische boekhouder In 1996 liep Gerrit Zalm met zijn koffertje, waarin de Rijksbegroting zat, de Tweede Kamer in waarna de leden spontaan en masse de wave inzetten. Nederland stond er florissanter dan ooit voor en verkeerde in een uitbundige hosannastemming. Het eerste paarse kabinet onder leiding van Wim Kok kon niet meer stuk. Gerrit Zalm, toen minister van Financiën namens de VVD, vulde de Tweede Kamer met zijn zo kenmerkende lach en was dat jaar de held van Prinsjesdag. Ja, er kan in pak ‘m beet veertien jaar tijd veel gebeuren. Ook voor Gerrit Zalm. Een portret in dossiervorm. TEKST DENNIS CAPTEIN

Anno 2010 is Zalm de CEO van de bank ABN AMRO. De VVD verloor na Balkenende III dermate veel stemmen dat de partij niet meer terugkeerde in de coalitie van Balkenende IV. Het was Dirk Scheringa die Zalm, nadat hij een tijdje als partijleider van de VVD had geopereerd, overhaalde om als hoofdeconoom en later CFO zitting te nemen in de raad van bestuur van de DSB Bank. Vlak voor het ter ziele gaan van de DSB Bank in 2009 accepteerde Zalm het aanbod van zijn opvolger op Financiën, Wouter Bos, om de nieuwe topman van de bankcombinatie ABN AMRO-Fortis te worden. WOERDEN INTOBUSINESS 14

Peperdure koopsompolissen “Was het anders met de DSB Bank afgelopen als u daar was gebleven en als Scheringa beter naar u had geluisterd”, vroeg Jeroen Pauw hem twee maanden terug voor de camera. Zalm weigerde aanvankelijk antwoord te geven op deze vraag. Maar na enig aandringen liet hij zich toch het volgende ontvallen: “Dat zou misschien best aannemelijk geweest kunnen zijn.” Een misplaatst antwoord? Ja, zegt de AFM. “Zalm moet ontslagen worden als topman van ABN AMRO, omdat hij te weinig weerstand zou hebben


WOERDEN INTOBUSINESS 15


geboden tegen de rest van de DSB-top. De consument werd daardoor onvoldoende beschermd tegen torenhoge hypotheken en peperdure koopsompolissen.” Nee, stelt De Nederlandsche Bank: “Wij menen juist dat Zalm wél kan aanblijven als ABN AMRO-baas en twijfelen niet aan zijn deskundigheid. Onder zijn bewind als financieel topman van DSB Bank is de West-Friese bank financieel gezonder geworden. Dat er veel fout ging bij DSB valt Zalm niet aan te rekenen. Het viel niet onder zijn verantwoordelijkheid en Zalm had simpelweg de bevoegdheid niet om bestuurders als Dirk Scheringa te corrigeren.” Ideale man Uiteindelijk hakte demissionair minister Jan Kees de Jager resoluut de knoop door: “Zalm kan aanblijven als bestuursvoorzitter van ABN AMRO. Hij is de ideale man om de integratie van die bank met Fortis te leiden.” De Jager werd hierbij gesteund door een vierde partij, de Commissie Scheltena. Zalm zegt hierover dat hij ondanks alle commotie rondom zijn persoon nooit heeft overwogen op te stappen bij ABN AMRO. “Geen moment. Lastigheid is leuk, ik floreer meestal als er uitdagingen zijn.” Hoe dan ook, het was toch een smet op de tot die tijd rimpelloze carrière van de man die in 1952 als zoon van een kolenboer werd geboren. Inmiddels is hij al

dat dit draadje niet knapte. Hij deed dat middels een slinkse constructie, waardoor ABN AMRO als staatsbank Fortis kocht. Sindsdien zijn ABN AMRO en Fortis, twee tegenpolen, tot elkaar veroordeeld. Iedereen verwacht dat intern nog menig robbertje zal worden uitgevochten. Fortis en ABN AMRO waren hiervoor zelden gesprekspartners. Bij ABN AMRO zagen ze Fortis als huichelaar, als een hok vol ja-knikkers die ‘nee’ knikten als je ze de rug toekeerde. Bij Fortis zagen ze ABN AMRO als de onaangenaam hautaine Hollander. Zalm boekt vooruitgang Zalm boekt, met voormalig staatsecretaris Joop Wijn in zijn raad van bestuur, langzaam vooruitgang. Als baas krijgt hij van zijn medewerkers het cijfer 4. Dat lijkt laag, maar in ogenschouw nemend dat Zalm de exorbitante beloningsstructuur binnen de bank omver wierp, zou een en ander kunnen verklaren. De integratie met Fortis verloopt, als gevolg van de totaal verschillende karakters, stroef. Aan alles is te merken dat Fortis wel moet, maar eigenlijk niet wil. Gerrit Zalm heeft, met Fortis in de gelederen, twee keer zijn hand moeten ophouden bij Bos. “Dat was nodig om het hoofd boven water te kunnen houden. Maar nu is ABN AMRO kapitaalkrachtig genoeg en ben ik ervan overtuigd dat we geen geldelijk steun meer aan het rijk hoeven

De beste minister van Financiën die we ooit hebben gehad ruim een jaar bezig om ABN AMRO weer op het niveau te brengen waar het ooit stond. Een moeilijke opgave (volgens insiders zelfs onmogelijk), temeer omdat de klus tevens de integratie van ‘plus’ en ‘min’ met zich meebrengt. Het Belgische Fortis, dat twee jaar geleden als onderdeel van een consortium met Royal Bank of Scotland en Banco Santander het als arrogant doch waardevol bekend staande ABN AMRO overnam, moest daar een dergelijke financiële tol voor betalen dat het bestaansrecht van de Belgische trots aan een zijden draadje kwam te hangen. Wouter Bos – nota bene een Nederlandse minister – zorgde er uiteindelijk voor WOERDEN INTOBUSINESS 16

te vragen”, aldus Zalm. In totaal kostte de overname van ABN AMRO en Fortis (latere financiële steun meegerekend) de staat een slordige dertig miljard euro. Hierover zegt Zalm: “Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de staat zich op een dag kan terugtrekken als aandeelhouder en dit bedrag op zijn minst terug krijgt. Of dat gaat lukken, durf ik niet te voorspellen. Ik kan alleen maar beloven om te proberen het maximale eruit te halen.” Nederlandse bedrijfsleven Dit voorjaar zijn Fortis Bank Nederland en ABN AMRO Nederland onder zijn leiding samengevoegd. Klanten van de

banken kunnen nu nog terecht bij 650 kantoren in Nederland: 150 Fortis-filialen en vijfhonderd ABN AMRO-vestigingen. Dat worden er 150 minder. Het huidige Fortis-kantoor in Woerden wordt het nieuwe ABN AMRO-kantoor, de huidige ABN AMRO-locatie komt te vervallen. Ging ABN AMRO onder leiding van Rijkman Groenink vooral op zoek naar successen met buitenlandse multinationals, Zalm heeft het grote Nederlandse bedrijfsleven als speerpunt benoemd. “Daar liggen onze ambities nu.” Door de samenvoeging van het voormalige Fortisonderdeel MeesPierson en delen van ABN AMRO is de nieuwe bank naar eigen zeggen de grootste in Nederland op het gebied van bankieren voor vermogenden. Aan klanten stelt de bank zich voortaan voor als ‘Uw Bank’, waarmee de bekende lijfspreuk ‘Dé Bank’ is komen te vervallen. Zalm lijkt in zijn element als CEO. Hij geniet de steun van zijn raad van bestuur en van de regering. Ook de Nederlander ziet hem als de aangewezen persoon om ABN AMRO weer terug te brengen als Dé Bank. Heldere scheiding In Nederland is de populariteit van Gerrit Zalm nog altijd ongekend groot. De reden is tweeledig. Zalm wordt enerzijds gezien als een van de beste ministers van Financiën die Nederland ooit heeft gekend. Hij wist een heldere scheiding te maken tussen de kosten en de baten van de Nederlandse staat. Iets wat zijn voorgangers maar niet voor elkaar kregen. Anderzijds geniet Zalm, die een fervent flipperaar is en op zijn kantoor op het ministerie een flipperkast had staan, grote bekendheid vanwege zijn humor en zijn gulle lach, waarmee hij de wereld om hem heen niet altijd even serieus lijkt te nemen. Hij gaf een zekere schwung aan het beroep van boekhouder. Dat komt ook tot uiting in het boek, dat Zalm schreef en vorig jaar uitbracht: De romantische boekhouder. Het boek groeide binnen enkele weken tijd uit tot een bestseller. In elk hoofdstuk lijkt Zalm te willen zeggen: “Ik heb samen met anderen zeer belangrijke beslissingen moeten nemen op hoog niveau, ik begaf me daarbij in vele circuits vol hoogwaardigheidsbekleders. Maar tegelijkertijd waren wij ook mensen met hun eigen probleempjes.”


XXXX

REPORTAGE

THEMA: MOBILITEIT

Simulaties van Sayfield voorkomen onnodige ontwikkelingskosten

Geen prototype, maar toch

goed getest

Chris Verheul: “Simulaties zijn onmisbaar om aan te geven wat de meest haalbare concepten zijn.”

Inschatten wat de nadelige effecten van speling en geleiding op een wegklapbaar autodak zijn. Een rijsimulatie van een rolstoel met een innovatieve wielophanging om te testen of deze lekker rijdt. Of een goed concept van een machine voor het transporteren en stapelen van kartonnen dozen. Het zijn voorbeelden van voorspellingen die SayField doet op basis van simulaties. “En ik kan verzekeren dat ze meer dan terugverdiend worden”, aldus directeur Chris Verheul. TEKST IDO DIJKSTRA l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/OSCAR VAN DER WIJK

Zeker, het klinkt in het begin ingewikkeld en het vergt ook een aanpassing van de denkmethode bij productontwikkeling, geeft Verheul grif toe. “Maar het zijn tests waarmee de ontwikkeling van een product wezenlijk kan verbeteren. Soms kunnen onnodige kosten voor verdere ontwikkeling worden voorkomen. Onze ervaring is dat bij een eerste simulatieproject al een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld wordt bespaard en het rendement ervan neemt in het vervolg alleen maar toe.”

Minder prototypes, meer succes Neem een alledaags gebruiksvoorwerp als een auto. “Met onze simulaties zijn minder fysieke prototypes nodig”, aldus Verheul, die na zijn studie aan de TU Delft eerst voor TNO werkte. “In de autoindustrie zijn de tijd en de kosten gemoeid met de ontwikkeling daardoor met meer dan de helft gereduceerd.” Een analyse van SayField kan een hoop onnodig werk voorkomen. “Een concept hoeft niet langer direct fysiek uitgewerkt te worden.

En als naderhand alsnog gedaan wordt, is de kans veel groter dat het eerste fysieke concept meteen goed werkt.” Softwarepakket ADAMS Zo kan SayField – de naam verwijst naar Zegveld, waar het bedrijf is gevestigd – feitelijk alles berekenen. Voor de simulaties werken Chris Verheul en zijn team met het softwarepakket ADAMS. “Dat is wereldwijd het meest gebruikte Multi Body-softwarepakket voor het uitvoeren van bewegingssimulaties.” Zowel grote als kleinere productontwikkelaars kunnen er baat bij hebben. “Simulaties zijn onmisbaar om aan te geven wat de meest haalbare concepten zijn. Daarnaast vinden ze ook sneller oorzaken voor problemen zoals te korte levensduur en ongewenste trillingen.” SayField International Broeksloot 10, 3474 HP Zegveld T 0348 - 69 11 81 F 0348 - 69 11 14 E info@sayfield.nl I www.sayfield.nl WOERDEN INTOBUSINESS 17


REPORTAGE OKW gaat meer leden werven

Met elkaar

op de bres voor een goed ondernemersklimaat De OKW, Ondernemerskring Woerden, gaat de komende tijd investeren in het werven van nieuwe leden. Eendracht maakt nu eenmaal macht en dat helpt de OKW bij het bereiken van haar doelen waar de bedrijvigheid in de regio absoluut mee gebaat is. En die € 365,- per jaar aan contributie? Daar krijgt de ondernemer heel wat voor terug. TEKST WINNY VAN RIJ l FOTOGRAFIE Regiostock/Dirk Huckriede

Wij stonden bekend als club voor het grotere bedrijfsleven cq de industriëlen van Woerden. Maar die tijd is voorbij. Voorzitter Cris Maliepaard: “Iedere ondernemer is van harte welkom. Ook de kleinere bedrijven zullen zich bij ons thuis voelen. Maar toch merken we dat velen niet weten wat de OKW allemaal nog meer doet, van het behouden en verbeteren van het ondernemersklimaat tot het stimuleren van kennisoverdracht. En uiteraard ruimte voor ontspanning en netwerken.” Van 1 inbraak per dag naar 1 inbraak per week Het bestuur van de OKW bestaat naast voorzitter Maliepaard uit Sebo Havinga, Ruud Patoir en Diny Wijnmalen en wordt aangevuld met kandidaat-bestuurslid Albèrt de Goey die Ino Derks opvolgt. Ondersteuning heeft het bestuur in de persoon van Monique van Breukelen. Gezamenlijk zetten zij zich in voor een groter ledenaantal. De OKW heeft momenteel een kleine 160 leden. Erg weinig als je bedenkt dat het aantal bedrijven in Woerden vele malen groter is. En ook niet helemaal terecht, omdat bedrijven die geen lid zijn en de OKW niet steunen toch profiteren WOERDEN INTOBUSINESS 18

van hetgeen de OKW in Woerden bereikt. En dat is vaak in veler voordeel. Neem bijvoorbeeld de veiligheid op bedrijventerreinen. De Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Woerden (SBBW) is een dochter van de OKW, waarin bestuurslid Sebo Havinga, maar ook de burgemeester, de korpschef van de politie en de brandweer zitting hebben. Maliepaard: “Samen werken we aan een betere veiligheid. Bij de oprichting in 2003 spraken we over gemiddeld één inbraak per dag. Dat is terug gebracht naar één per week.” De stichting wijst ondernemers op het belang van goede beveiliging, maar was ook aanjager van verbeterde aangifteprocedures. “Die zijn sterk vereenvoudigd en geautomatiseerd en kunnen dus sneller opgepakt en afgehandeld worden. Daarnaast werken we aan preventie door veiligheidsscans uit te voeren en ondernemers beter bewust te maken.” Knokken: Bijleveld weer ‘on hold’ Ruimte om te ondernemen is een ander belangrijk thema. Daarvoor ontstond weer perspectief met de komst van Bedrijventerrein Bijleveld, met een functie voor Woerden, Montfoort en Oudewater. Maar

de klad dreigt er weer in te komen. “We hebben er tien jaar voor gestreden. Twee wethouders dreigden zelfs met aftreden als het terrein er niet zou komen. En nu wordt het positieve raadsbesluit door het nieuwe college weer teruggedraaid.” Het probleem is volgens Maliepaard dat er in de regio maar 3 procent leegstand is van bedrijfshallen, niet te verwarren met de 20 procent leegstand van kantoorpanden. “Het landelijk gemiddelde is 5 procent. Dat is ook nodig, want daarmee heb je ruimte voor groei en verplaatsing van bedrijven. In Woerden en omgeving zijn er op dit moment geen uitwijkmogelijkheden, waardoor er een reële kans bestaat dat bedrijven uit de regio vertrekken. En daarmee werkgelegenheid voor veelal mensen met een lagere opleiding. Dat moeten we voorkomen.” De OKW zal het college de komende periode dan ook opnieuw moeten zien te overtuigen van het nut en de noodzaak van een regionaal bedrijventerrein, met als enige optie de westkant van Woerden. “We moeten die centrumfunctie van Woerden zien te behouden. Woerden is toch de poort naar de Randstad. De komst van een hotel aan de A12 met voldoende conferentieruimte zal daar overigens ook aan bijdragen.” Als het aan de bereikbaarheid ligt, komt het met Woerden waarschijnlijk wel goed, verwacht Maliepaard. Met zijn club zette hij zich de afgelopen jaren flink in voor een betere bereikbaarheid en infrastructuur, mobiliteitsmanagement en de aanleg van randwegen. “Het Bravo project loopt


OKW-voorzitter Cris Maliepaard: “We moeten die centrumfunctie van Woerden zien te behouden. De komst van een regionaal bedrijvenpark aan de A12 zal daar overigens ook aan bijdragen.”

gelukkig voorspoedig en de westelijke randweg gaat er ook komen, al is het in fases.” Regio samen vitaal houden Bij al deze activiteiten ten gunste van het ondernemersklimaat draait het om lobbyen bij gemeente, provincie en Rijkswaterstaat. Minstens zo belangrijk is het overleg met en de kennisoverdracht tussen partijen met min of meer dezelfde belangen, zoals het Stadshart Woerden, collegaondernemersverenigingen in Harmelen en Kamerik en de Kamer van Koophandel. “Je moet weten wat er speelt en samen bekijken hoe je de stad en de regio vitaal kunt houden.” Dan is er nog de kennisoverdracht tussen leden onderling tijdens bedrijfsbezoeken en lunchbijeenkomsten. “Tijdens lunchbijeenkomst nodigen we altijd een interessante spreker uit om de leden over een actueel onderwerp te informeren. En bedrijfsbezoeken zijn interessant omdat je een kijkje achter de

schermen kunt nemen bij een collega die vertelt over zijn visie, strategie en werkwijze.” Op de onlangs vernieuwde website van OKW zijn alle activiteiten, verslagen daarvan en actualiteiten te vinden. Ontspanning en netwerken Ontspannen hoort er uiteraard ook bij. En dat gebeurt bij de OKW op verschillende manieren. “We hebben bijvoorbeeld een keer per jaar een golfdag op wisselende locaties en we bieden sinds kort een golfklasje voor beginnende golfers. Zij krijgen tien lessen op Golfpark Veldzijde in Wilnis waar we een leuk arrangement konden regelen.” Verder ontmoeten de leden elkaar twee tot drie keer per jaar in het OKW Café, waarbij de borrel steevast door een van de leden wordt aangeboden. De kosten zijn te overzien. “Voor de golfdag, het kerstdiner en de uitgaansdag vragen we een eigen bijdrage, maar de rest van de activiteiten is allemaal bij de contributie inbegrepen”, zegt Maliepaard.

Maliepaard besluit: “Lid worden van de OKW is bijdragen aan een beter ondernemersklimaat in Woerden, aan duurzaamheid, kennisoverdracht, veiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “We kijken ook hoe we kunnen bijdragen aan activiteiten en evenementen in Woerden zoals de beursdag en de vrijwilligersdag. Want ondernemen in Woerden is ook maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. Dus onze boodschap is simpel, word ook lid van de OKW!” Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht bij het secretariaat. OKW Ondernemerskring Woerden Prins Hendrikkade 4 3441 XD Woerden M 06 - 249 117 14 E info@okwwoerden.nl I www.okwwoerden.nl WOERDEN INTOBUSINESS 19


REPORTAGE

THEMA: MOBILITEIT

Charlie Aptroot arriveert per helikopter bij opening nieuwe pand D.A.R.E!!

‘In deze tijd van crisis

doen jullie het gewoon!’ Ontdaan van antennemasten en andere obstakels dient het dak van het nieuwe pand van D.A.R.E!! eenmalig als helikopterplatform. Uit de helikopter komt gastspreker Charlie Aptroot, vergezeld door zijn assistent en drie captains of industry. Een ontvangst normaal alleen weggelegd voor de filmsterren van deze wereld. Het Tweede Kamerlid van de VVD, woordvoerder Verkeer en Vervoer, krijgt dan ook een sterrenbehandeling. Hij mag de fraaie nieuwbouw van de gebroeders René en Patrick Dijkstra en hun echtgenotes Caroline Dijkstra-Wit en Ingrid Dijkstra-van Wensveen openen. TEKST IDO DIJKSTRA l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/OSCAR VAN DER WIJK

“In Den Haag praat men vaak over innovatie. Die komt niet vanuit de regering, maar uit het MKB. D.A.R.E!! is een geweldig voorbeeld van zo’n bedrijf. Zelf vinden ze dat blijkbaar ook, getuige de twee uitroeptekens achter de naam”, grapt parlementariër Aptroot over het bedrijf dat onder andere meet of elektrische en elektronische apparatuur stoort of gestoord kan worden, de zogenaamde Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC). “Ik weet toevallig waar het over gaat”, geeft Aptroot aan, “de HSL staat namelijk af en toe stil door EMC. Nu weet ik waar Eurlings had moeten zijn!”

Charlie Aptroot arriveert per helikopter bij D.A.R.E!!

Vergunning kostte veel moeite Het heeft lang geduurd voordat het nieuwe pand betrokken kon worden. “Het verkrijgen van de vergunning kostte veel moeite toen bleek dat het pand 1,5 keer zo duur zou uitvallen”, vertelt Rene Dijkstra in zijn speech. “Op het moment dat we eindelijk alles rond hadden, trad de recessie in.” Desondanks zetten de ondernemers hun plannen voort. Het VVD-lid heeft er mateloze waardering voor. “In deze tijd van economische crisis doen jullie het gewoon!” Na de speeches volgt een rondleiding langs de hightech van de holding met

Charlie Aptroot met ‘zijn’ ondernemers in de anechoïsche ruimte van D.A.R.E!!. Aptroot wordt geflankeerd door René en Patrick Dijkstra en hun echtgenotes Caroline en Ingrid. vier werkmaatschappijen. Het pand zit vol surrealistisch ogende kamers. Daar voert D.A.R.E!! de testen uit. Van relatief simpele, zoals controleren of een waterkoker tienduizend keer veilig aan en uit kan worden gezet, tot meer complexe storingsmetingen in een anechoïsche ruimte. Star-Trek-achtige apparatuur Aptroot kijkt zijn ogen uit. Bij de StarTrek-achtige apparatuur was ‘zijn’ helikopterlanding eigenlijk maar betrekkelijk achterhaald, zie je hem denken. Voor meer informatie over D.A.R.E!!: www.dare.nl. Bekijk de helilanding van Aptroot op www.dare.nl/heli.


COLUMN

Het voelt zo lekker… TEKST ALEX KOK l FOTOGRAFIE Regiostock/Oscar van der Wijk

Ik geef ze gelijk. Het gevoel klopt. Als ik een beetje mijn best doe ruik, voel en beleef ik die combinatie. Ik begrijp alleen niet hoe ondernemers het in 2010 als zakelijk argument gebruiken. Sterker nog, als vakman kan ik er zelfs geïrriteerd door raken en er mijn eerste column aan wijden. “Ja, het voelt zo lekker, je pakt een bakkie koffie en leest een krantje. Nee communicatie via internet en/of social media, daar heb ik dat gevoel niet bij, onze organisatie heeft dat toch allemaal niet nodig!” We zien sinds 2005 in onderzoeken van onder andere het CBS dat het online gebruik toeneemt en het gebruik van traditionele media afneemt. De grote grap is dat de media-inzet achterblijft op de mediaconsumptie. Wat blijkt, als ondernemers hobbelen we met een slakkengang achter de consument aan. Ondernemers blijken traditioneel en behoudend en consumenten vooruitstrevend en gek op innovaties. Zouden we niet voor ze moeten staan, zodat ze ons zien en op ons afkomen?

Klinkt beter toch? Geen waste, niet schieten met hagel, geen geld over de balk. Kost het geld? Kan, maar het merendeel kan gratis. Vergroot het aantal klantcontacten, leads, opdrachten en traffic naar je website door gratis sites als Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn, Wikipedia en YouTube goed in te richten, te koppelen en te gebruiken. Maar goed, omdat die oude media zo lekker voelt, pakken we nog een bakkie en slaan we die tabloid nog eens lekker open. Want die kans op afspraken, nieuwe collega’s, het vergroten van kennis en zelfs extra omzet… dat heeft u toch allemaal niet nodig? U heeft het al druk genoeg. Alex Kok Reageren? alex.kok@alkomedia.com

Doordat iedereen steeds sneller toegang krijgt tot informatie is de informatiebehoefte de afgelopen jaren razendsnel veranderd. Wil je iets weten, dan type je een zoekwoord in Google en je hebt een antwoord. Wil je iets vragen, dan stel je de vraag op Twitter en LinkedIn. Wil je een proces en/of iemand aan het woord zien, dan open je een video op YouTube. Gevolg, een actueel eigentijds antwoord op uw vraag. Maar hoe weet u als ondernemer, dat de mensen die een vraag stellen op internet uw bedrijf of product als antwoord vinden? Vroeger adverteerden we om de klant te vinden, tegenwoordig zijn we in staat om de klant ons te laten vinden. WOERDEN INTOBUSINESS 21


reportage

THEMA: MOBILITEIT

Nieuwbouw Goudse Audi-dealer schept alle voorwaarden

Het Van Beynum-gevoel

Onno van Beijnum (links) en Klaus Schreuder.

Audi begon opzien te baren in de tachtiger jaren. Met twee modellen, de Audi 80 en de Audi 100, werden goede zaken gedaan. Nu, een slordige dertig jaar later, heeft Audi zich met meer dan 36 modellen in het midden- en topsegment gemanoeuvreerd tussen en soms zelfs boven grootheden als BMW en Mercedes. Voor Audi-dealer Van Beynum Gouda B.V. komt de nieuwbouw naar het hoogwaardige bedrijventerrein Gouwepark daarom op een uitgelezen moment. “Het succes is onmiskenbaar en daar hoort op een gegeven moment een dergelijke investering bij”, zegt eigenaar Onno van Beijnum. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE Regiostock/Oscar van der Wijk

Niettemin getuigt het van durf om in deze tijd zo’n stap te zetten. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, dat is waar, maar het vertrouwen WOERDEN INTOBUSINESS 22

is groot binnen het bedrijf Van Beynum. “Het is gebleken dat de populariteit van Audi blijvend groot is. Audi is een krachtig merk en met het besluit om tot nieuw-

bouw over te gaan geven we een signaal af dat daarbij hoort”, aldus Van Beijnum. Meer ruimte Van Beynum geeft de merken Volkswagen en Audi hiermee in Gouda meer ruimte, professionaliteit en een eigen identiteit. “Het meer regionale karakter van Audi alsmede de groei van ons bedrijf en onze merken staan hierbij centraal. Dit past binnen de strategie van Van Beynum Autobedrijven”, zegt Van Beijnum. Een besluit dat bovendien wordt toegejuicht door de fabrikant van Audi, die voorstander is van een fysieke merkenscheiding tussen Volkswagen en Audi. Momenteel verrijst, op de zichtlocatie vanaf de A20 en eveneens nabij de A12,


het multifunctionele gebouw van Van Beynum Gouda. De fundering ligt er reeds, waardoor de eerste contouren zichtbaar beginnen te worden. De onderste verdieping, die deels onder het maaiveld ligt, gaat als parkeergarage fungeren. De showroom en de werkplaats treft men aan op de eerste etage. Bijzonder is de komst van een speciale afleverruimte. Business Unit Manager Klaus Schreuder zegt hierover: “Het afleveren van een auto is voor ons, maar zeker ook voor de klant een exclusief moment. Deze nieuwe ruimte is ingesteld op sfeer en privacy en zal het overdragen van de sleutels extra speciaal maken.” Duurzaam door techniek Hij vervolgt: “Wij willen op de nieuwe locatie het Van Beynum-gevoel nog meer uitdragen. Het mooie van nieuwbouw is dat je daarvoor zelf de voorwaarden kunt scheppen. We hebben heel goed nagedacht over het gebouw. Van entree tot beglazing en van functies tot routing.” Het laat geen twijfel dat het gebouw, dat is ontworpen door de Veenendaalse architect Guido Bakker en wordt gebouwd door het Woerdense bedrijf Bébouw, duurzaamheid combineert met hi-techsnufjes. Schreuder: “Audi hanteert de slogan ‘voorsprong door techniek’. Dat is niet voor niets. Met de FSI-, multitronic- en quattrotechniek van Audi stond het merk qua innovatie al op eenzame hoogte, maar daar zijn de laatste jaren unieke duurzaamheidstechieken bijgekomen. Zo was Audi de eerste die ledverlichting introduceerde en zo rijden er bij ons steeds meer sportieve auto’s met milieuvriendelijke energielabels rond.” Brede doelgroep Volgens Onno van Beijnum heeft Audi een brede doelgroep. “De Audi-rijder laat zich niet in een hokje stoppen. Iedereen kan Audi rijden. Niettemin is er wel een

De fundering ligt reeds. band tussen Audi-rijders onderling. Op de een of andere manier zoeken ze elkaar op, begroeten ze elkaar onderweg en laten ze elkaar voorgaan.” Iedereen kan Audi rijden… Ja, want sinds kort is ook de nieuwe Audi A1 op de markt. Een auto met een eigenzinnig doch ontegenzeggelijk Audi-karakter, die zich qua uiterlijk nog het meest laat meten met de Mini Cooper. De vanafprijs is een kleine achttienduizend euro. Efficiency Terug naar de nieuwbouw. Op Gouwepark komt een pand dat qua inhoud zeven keer groter is dan het huidige onderkomen aan de Burgemeester van Reenensingel in Gouda, dat de thuisbasis van Volkswagen zal blijven. Er komen op de nieuwe locatie meer bruggen, meer monteurs en meer sales- en aftersalesspecialisten. De interne logistiek is zo afgestemd dat efficiency aan de orde van de dag zal zijn. “We zullen hier nog directer op de klantwens kunnen inspelen”, zegt Schreuder. Van Beynum B.V. heeft er zin in. “Ja, ik merk dat onze mensen er ook naar uitkijken. Er leeft

een gevoel van trots dat zij gaan werken op een A1-locatie. Daarnaast werken zij al dagelijks met een automerk dat volop geroemd wordt en bijzonder in trek is. Er is de laatste jaren nauwelijks personeelsverloop geweest. Dat is veelzeggend, maar gezien de statistieken, waarin Audi telkens weer bovenaan staat, is dat denk ik ook niet verwonderlijk. Hoe dan ook, mede dankzij hen en niet in de laatste plaats het merk Audi hebben wij onszelf kunnen neerzetten als een betrouwbare en innovatieve partner. Dat werpt zijn vruchten af.” Van Beynum Gouda B.V. verwacht eind van het jaar met Audi operationeel te kunnen zijn op de nieuwe locatie. Van Beynum Gouda B.V. Burgemeester van Reenensingel 117 2803 PA Gouda Postbus 82 2800 AB Gouda T 0182 - 64 74 64 F 0182 - 53 66 83 E info@vanbeynum.nl I www.vanbeynum.nl

WOERDEN INTOBUSINESS 23


- advertentie -

Van Beynum met Bébouw IntoBusiness

Op bedrijventerrein Gouwe Park, een A-locatie ten westen van Gouda, bouwt Bébouw voor Van Beynum Gouda een representatieve showroom en service punt voor het A-merk Audi. Elke bouwopdracht is een prachtige opdracht en doen we met veel plezier en 100% inzet. Deze nieuwe showroom met werkplaats voor het prestigieuze automerk Audi is een schitterende aanvulling op onze portfolio. Architectenbureau Guido Bakker uit Veenendaal ontwierp dit duurzame object, dat het merk Audi representeert en dealer Van Beynum typeert.

Duurzaamheid is hier het bindende uitgangspunt Audi is immers voorsprong en duurzaamheid door techniek, bedrijventerrein Gouwe Park afficheert zich als duurzaam bedrijvenpark en bij Bébouw zit het duurzaam bouwen in het bloed. De ondernemer die op zoek is naar representatieve bedrijfshuisvesting of met bouwplannen rondloopt en zich net als Van Beynum realiseert dat duurzaamheid de toekomst is, nodigen wij van harte uit om ook met ons ‘IntoBusiness’ te gaan. Bébouw • Bierbrouwersweg 10 • Postbus 86 • 3440 AB Woerden Telefoon: 0348 - 42 05 64 • info@bebouw.nl • www.bebouw.nl VCA** gecertificeerd

bezig met bouwen: Bébouw.nl

for all your business travel

Mr N.J.M. Derks Mr. A.M.e. Derks ADvocAteN eN ADviseurs

oNDerNeMiNGsrecHt ArBeiDsrecHt coNtrActeN iNcAsso HuurrecHt persoNeN- eN FAMiLierecHt strAFrecHt

for all your business travel Uw partner voor het van A tot Z regelen van uw reizen. in tot Z regelen vanGespecialiseerd uw reizen. zaken-, groeps-, en incentivereizen. en professioneel! groeps-Snel, enzorgvuldig incentivereizen.

Uw partner voor het van A Gespecialiseerd in 19zaken-, ouDeLANDseWeG 3443 AB WoerDeN Snel, zorgvuldig en professioneel! teL 0348 415630 FAX 0348 422010 iNFo@DerksADvocAteN.NL WWW.DerksADvocAteN.NL

Zakenreizen: 0348 - 43 02 93 Vakantiereizen: 0348 - 43 34 12 Groep- en incentive: 0348 - 43 34 64

Uniglobe Smart Travel Leidsestraatweg 70, 3443 BX Woerden

info@uniglobesmarttravel.nl www.uniglobesmarttravel.nl

Zakenreizen Woerden: 0348 - 43 02 93 Vakantiereizen: 0348 - 43 34 12 Zakenreizen Utrecht: 030 - 2412 100 Groep- en incentive: 0348 - 43 34 64


column martin kok

Ons geld ook weerloos? TEKST MARTIN KOK l FOTOGRAFIE YVONNE KÖRVER

Vroeger liep ik in Rotterdam dagelijks langs een pand nabij Station Blaak. Daar stond boven op de gevel de volgende spreuk, afkomstig van de dichter Lucebert: ‘Alles van waarde is weerloos’. Dit leek mee een toepasselijke spreuk voor een verzekeraar die alle waardevolle dingen wil verzekeren, maar het pand blijkt nu bij de Hogeschool Rotterdam te horen. Ik denk nogal eens aan deze spreuk sinds de financiële wereld in rep en roer is en schrijf dit thans op terwijl het muntsysteem waar Nederland deel van uitmaakt onder grote druk staat. Nu blijkt dat niet alleen te veel mensen en bedrijven op de pof leefden, doch ook landen die deel uitmaken van de Europese Unie, en overigens ook daarbuiten. Onze verre voorouders zagen wel in dat het zeer onpraktisch was in hun primitieve economieën om handel te drijven door alleen goederen te ruilen. Ze gingen daarvoor ruilmiddelen gebruiken, zoals eerst zout – een zeer essentiële levensbehoefte – en later goud en andere munten. Inmiddels maken ook spaarrekeningen en kredieten deel uit van onze geldhoeveelheid. Het gebruik van geld als ruilmiddel is altijd gebaseerd op het vertrouwen dat partijen hebben dat dit ruilmiddel weer gebruikt kan worden om later opnieuw andere goederen te verkrijgen. Dit is ook de belangrijkste voorwaarde om dit systeem in stand te kunnen houden! De economie van een land is in de kern een continu draaiende kringloop van geld en goederen die tegen elkaar worden geruild. Daarbij hoort een zeker evenwicht te bestaan tussen de hoeveelheid geld en de hoeveelheid goederen. Goederen krijgen een waarde toegekend uitgedrukt in geld. Het geld ontleent aan die waarde dus zijn koopkracht, het vermogen om hiermee goederen te kopen. Heel belangrijk voor een goed functionerend economisch systeem (economen spreken ook over een huishouding) is dat de koopkracht van het geld, ofwel de betrouwbaarheid van wat je ermee kan doen, op een constant peil blijft en dat niet alle goederen duurder worden en in prijs stijgen (inflatie). Als dat wel het geval is, is dat voor mensen die nog dagelijks inko-

men vergaren nog het minst hinderlijk, omdat hun inkomen vaak meestijgt met de hogere prijzen. De klap wordt echter uitgedeeld aan gepensioneerden die hun inkomen niet zien meestijgen met de prijsstijgingen of mensen die zelf voor later hebben gespaard en nu ondervinden dat ze minder met hun spaarcenten kunnen doen. Als reactie op de kredietcrisis bij de banken, die al snel uitbreidde tot de reële economie, hebben de overheden (via de nationale banken) enorme kredieten beschikbaar gesteld en geld in de economie laten vloeien in een poging de ineens stil vallende vraag van consumenten en bedrijven op gang te houden onder het aloude motto ‘geld moet (blijven) rollen’. Daarmee ontstaan enorme tekorten in de staatsportemonnee. Maar nu blijkt dat een aantal landen in de Europese Unie (maar ook in Engeland) reeds forse tekorten hadden, ook zonder die extra kredieten die in de economie werden gepompt. Dit heeft nu tot gevolg dat de hoeveelheid geld in verhouding tot de hoeveelheid goederen in onbalans is geraakt. Dit hoeft niet direct tot hogere prijzen te leiden, zolang de consumenten en bedrijven hun schulden aflossen en minder besteden, maar de bedoeling is dat ze uiteindelijk hun oude gedrag weer hervatten. Dan zal moeten blijken of de waarde van ons geld op peil blijft en of de overheden niet stiekem een stijging van de prijzen zullen accepteren omdat ze daarmee makkelijker hun schulden kunnen aflossen in de toekomst. Die schulden zijn namelijk in een geldwaarde uitgedrukt die minder waard wordt. Iets is weerloos als het geen mogelijkheid heeft zich te verdedigen. De laatste tijd vraag ik met vele anderen af of we wel voldoende garanties of beveiligingen rond ons geldstelsel hebben ingevoerd zodat dit verdedigbaar is en betrouwbaar blijft. Laten we hopen dat onze bestuurders dit ook zullen inzien en hier de grootste prioriteit aan zullen geven de komende jaren. Martin Kok Lekx Kok & Geerlofs accountants Reageren? Mail naar m.kok@lkg-accountants.nl WOERDEN INTOBUSINESS 25


REPORTAGE Opinieonderzoek Grant Thornton:

Hogere inkomens betalen voor crisis

Welke heilig (belasting)huisje mag de nieuwe regering afbreken als het aan mkb-ondernemers ligt? Hypotheekrenteaftrek? Toptarief? Of moet de kilometerheffing worden ingevoerd? Grant Thornton liet bureau Intomart GfK hier onderzoek naar doen en wat blijkt: mkb’ers en consumenten vinden dat vooral mensen met hogere inkomens moeten betalen voor de crisis. Een stelling waarover heftig gediscussieerd werd tijdens het fiscaal verkiezingsdebat waar de resultaten werden gepresenteerd. TEKST ELLEN MANNENS l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/MICHEL TER WOLBEEK

“Consumenten en mkb-ondernemers zien duidelijk de noodzaak van bezuinigingen”, zo concludeerde Jacob Mook van Grant Thornton precies een week voor de verkiezingen. Hij deed de uitspraak voorafgaand aan het fiscaal verkiezingsdebat van Grant Thornton, waar hij de cijfers van de meest recente Business Monitor (GTBM) presenteerde. De duizend door bureau Intomart GfK ondervraagde mkb-ondernemers en consumenten waren eenduidig in het antwoord op de vraag welke fiscale heilige huisjes hiervoor mochten worden afgebroken. Verhoging

van het toptarief voor inkomens boven de Balkenende-norm en afschaffing van de hypotheekrenteaftrek boven een half miljoen euro waren de populairste bezuinigingsmaatregelen. Ontregeling economie Het compleet afschaffen van de hypotheekrenteaftrek werd door de ondervraagden juist niet verstandig genoemd, omdat dit de economie zou ontregelen. Een uitspraak waar de CDA’er Willem Stevens zich volledig bij aansloot. De voorzitter van de fiscale begeleidingscom-

Jacob Mook: “Consumenten en mkb-ondernemers zien duidelijk de noodzaak van bezuinigingen.”

woerden INTOBUSINESS 26

missie van het CDA was uitgenodigd door Grant Thornton voor het fiscaal verkiezingsdebat. Aan de debattafel zaten ook Stef Blok (VVD), Wouter Koolmees (D66), Mei Li Vos (PvdA) en Jesse Klaver (GL). “De regering moet op dit moment helemaal niet willen ingrijpen in de hypotheekrenteaftrek. Zo’n maatregel zou zorgen voor onrust in alle geledingen van de bevolking en dat is wel het laatste wat we nodig hebben”, aldus CDA’er Stevens. Het oud-Eerste Kamerlid stond echter alleen in zijn mening. De andere aanwezige partijen pleitten allemaal voor een langzame afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Jaloezietax Het debat naar aanleiding van de Business Monitor maakte maar weer eens heel helder hoe ver de Nederlandse politieke partijen van elkaar verwijderd zijn als het gaat om de heilige huisjes. Het toptarief, volgens het onderzoek een van de heilige huisjes waar aan getornd mag worden, verdeelde de partijen. “Jaloezietax”, zo noemde Stef Blok van de VVD plannen om het belastingtarief in de hoogste schaal nog verder te verhogen. “De opbrengsten van zo’n maatregel zijn al binnen drie dagen op, dus daar moet je het niet voor doen. Bovendien moet je in een land als Nederland toch concurreren als het gaat om belastingtarieven.” Hij werd daarin bijgestaan door D66 en het CDA. Willem Stevens: “Bedrijven uit het buitenland die zich hier willen vestigen stellen toch eerst de vraag: wat is het geldende belastingtarief?” Alleen de PvdA sloot zich aan bij de uitkomst van het eerder gepresenteerde rapport. Mei Li Vos: “Het verhogen van het toptarief heeft te maken met het feit dat we van iedereen een bijdrage vragen om het begrotingstekort terug te dringen. Landen om ons heen hebben een hoger


toptarief, maar mensen die daar wonen komen toch ook niet massaal hierheen om te profiteren van de gunstige belastingtarieven? Bedrijven kiezen ook voor Nederland vanwege de stabiliteit van de regering.” Hoe kan het beter? Dat we zuiniger om moeten gaan met ons geld, werd wel duidelijk in het debat. Hoe we dat moeten doen, daar verschillen de meningen over. Maar de oplossing die emeritus hoogleraar Arnold Heertje aandroeg viel in de smaak bij de meeste partijen. De econoom was uitgenodigd om het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport in ontvangst te nemen. “Nederland moet dertig miljard euro bezuinigen, maar zoals we er nu over spreken, is het bezuinigen een doel op zich geworden. Bezuinigen zou juist een gevolg moeten zijn van de redenering: hoe kunnen we het beter doen? Een afscheidsfeestje voor een burgemeester kan veel goedkoper, het UWV is volslagen verbureaucratiseerd, in de jeugdzorg zijn instellingen alleen nog met elkaar bezig in plaats van met de jongeren. Er is werk aan de winkel. Zorg voor verbetering, dan hoef je het niet eens meer over bezuinigen te hebben.” Ook ondernemingsorganisatie VNO/NCW redeneerde niet vanuit de bezuinigingen maar vanuit verbetering. In dit geval verbetering van de economie. VNO/NCW-lobbyist Jeroen Lammers pleitte in zijn column in de pauze van het debat voor het bevorderen van de economische groei in Nederland. “Dan

De toehoorders kregen in Kasteel Wittenburg een boeiend fiscaal verkiezingsdebat voorgeschoteld.

Arnold Heertje: “Nederland moet dertig miljard euro bezuinigen, maar zoals we er nu over spreken, is het bezuinigen een doel op zich geworden.” zal het bedrag dat bezuinigd moet worden uiteindelijk meevallen.” Kilometerheffing: ja In het opinieonderzoek werden niet alleen de heilige huisjes onder de loep genomen. Om het begrotingstekort weg te werken vonden zowel mkb-ondernemers als

Mei Li Vos: “Het verhogen van het toptarief heeft te maken met het feit dat we van iedereen een bijdrage vragen om het begrotingstekort terug te dringen.”

consumenten het niet alleen geoorloofd te bezuinigen op topsalarissen, maar ook op ontwikkelingshulp, het ambtenarenapparaat en defensie. Daarnaast kan de invoering van de kilometerheffing rekenen op grote steun van de ondervraagden. Meer dan de helft zag dit als een goede maatregel, beter dan het verhogen van de brandstofaccijns. Een uitslag waar GroenLinks zich volledig bij aansloot. Jesse Klaver: “Je krijgt mensen hun auto niet uit met hogere accijnzen. Zeker niet nu zuinige auto’s de trend zijn. Wij zijn voor kilometerheffing. Pas marktwerking toe op vervoer. Maak rijden in de spits duurder, maar geef mensen ook de mogelijkheid om buiten de spits te rijden met flexibele werktijden.” Het is duidelijk: het begrotingstekort zal moeten worden weggewerkt de komende regeringsperiode, maar of daarbij de focus komt te liggen op bezuinigingen of het bevorderen van de economische groei is compleet afhankelijk van de partijen die ons land gaan regeren. woerden INTOBUSINESS 27


column

The finest hour voor de ondernemers TEKST GERARD VAN DAM l FOTOGRAFIE YVONNE KÖRVER

Voor ons ondernemers is er de laatste jaren niet veel aan. De economische conjunctuur gooit nogal wat roet in het eten en dat zorgt op z’n zachtst gezegd voor een depressieve sfeer. Wie wil er nu nog ondernemer zijn? Maar het biedt ook kansen. Niet zozeer economische kansen, maar juist meer managementtechnisch op te vallen. Dit wordt het jaar dat het beste in de ondernemers naar boven haalt. We moeten ons voorbereiden op heftige tijden. De bankencrisis van 2008-2009 was nog maar het begin. En hoewel het herstel zich lijkt aan te dienen komt de tweede golf naar ons toe: de valuta crisis. Bij een tsunami is de eerste vloedgolf slechts een waarschuwing, de tweede golf is hoger en de meest verwoestende. Wat zijn de opties? In mijn ogen twee mogelijkheden: je kunt je terugtrekken achter de muren van je kasteel en de ophaalbrug ophalen. Medewerkers op de uitkijk zetten en wachten en hopen dat het allemaal aan je voorbij zal gaan. De reserves die je hebt vergaard zullen je de komende periode overeind helpen. De tweede mogelijkheid is veel avontuurlijker. Laat zakken die brug en ga kijken wat er te halen valt, command and conquer. Leid uw troepen naar een spraakmakende overwinning. Dit zijn de tijden dat er veel te veroveren valt. Uiteraard moeten de randvoorwaarden kloppen en moeten de mogelijkheden er wel zijn want dit is ook de tijd dat er veel te verliezen is. Overleven is hoe dan ook het belangrijkste doel. Voor de ondernemers zijn het leidinggevend gezien de mooiste tijden. Iedereen wil de manager zijn als het goed gaat. Als er jaar in jaar uit mooie cijfers kunnen worden gepresenteerd en de groeicijfers keer op keer naar boven kunnen worden bijgesteld. Slechte persoonlijke capaciteiten kunnen dan aardig worden WOERDEN INTOBUSINESS 28

verstopt achter de mooie resultaten. Maar nu kunnen de echte managers zich profileren. De ware entrepreneurs met de ideeën, de innovaties, investeringen en de vooruitziende blik. 2010 wordt the finest hour voor de ondernemer. De mooiste overwinning die je met sport hebt behaald is waarschijnlijk niet de eenvoudige 6-0 maar juist de heroïsche 6-5, gescoord in de laatste minuut na eerst met 2-5 achter gestaan te hebben. Die weet je nog precies te herinneren en veel andere wedstrijden niet meer. Ik ben geen econoom en kan al helemaal niet zien hoe het zal aflopen, maar collega ondernemers, zet je beste beentje voor, doe dat waarin je goed bent en maak er een gedenkwaardige tijd van. Dit is het moment om je te onderscheiden. Over enkele jaren kan je dan stoere verhalen vertellen over hoe de crisis van de jaren 2008-2012 hebt getrotseerd en hoe je het bedrijf door deze onzekere tijden hebt geleid. Een bronzen borstbeeld van de grote leider in de hal lijkt mij het minste dat je kunt verwachten. Gerard van Dam Pencilpoint - Reclamemakers & Vormgevers Reageren? Mail naar gerard@pencilpoint.nl


Bedrijfsreportage

Werner Spies van WGS Accountants over zijn aanpak

‘We willen weten wat er

achter de cijfers zit’ Werner Spies: “Als je een klant en zijn business beter kent, kun je pas goed controleren en adviezen geven waar de klant echt iets aan heeft.”

Controle van de jaarrekening. Dat is de corebusiness van WGS Accountants in Kamerik. En dan niet vanachter het bureau met een geoefende blik de cijfers nalopen en het oog laten vallen op eventuele ongeregeldheden. Nee, Werner Spies RA en zijn collega nemen de tijd, willen de klant en het bedrijf of de stichting echt leren kennen en daardoor zo nodig van advies kunnen dienen. Tekst Winny van Rij l Foto Dirk Huckriede

WGS Accountants bestaat nu een jaar en is gevestigd in een eenvoudig kantoor. “Wij gaan naar de klant toe en hebben dus geen luxe kantoor nodig. Een simpele werkplek is voldoende.” WGS Accountants bespaart daarmee op overheadkosten en kan zodoende een redelijke prijs bieden. Maar de kwaliteit staat voorop. Acceptabele tarieven Spies begon voor zichzelf om te kunnen ondernemen, maar ook om meer aandacht aan de klant te kunnen geven en die beter te kunnen bedienen. Ook als het kleinere opdrachtgevers betreft. In contact zijn met de klant is een andere reden waarom Spies voor zichzelf begon. “Bij een groot

kantoor groei je door. Daardoor kom je steeds verder af te staan van je klant en het werk, en je tarief wordt hoger.” Toch kiezen kleinere bedrijven vaak voor grote kantoren, maar volgens Spies is dat niet nodig. “Ondernemers denken soms dat een groter kantoor beter is, maar wij beschikken over dezelfde kennis, hebben 10 à 15 jaar ervaring met het werk op grotere kantoren en we bieden dezelfde kwaliteit.” Klant leren kennen De controle van de jaarrekening levert als eindproduct slechts een A4’tje aan informatie op. De toegevoegde waarde zit in de snelheid waarmee WGS Accoun-

tants reageert, de adviezen die gegeven worden, de aantrekkelijke tarieven, de service en de aandacht voor de klant. “Het maakt niet uit of we overleggen met de Raad van Bestuur, de toezichthouder of de administrateur , we willen een goed contact opbouwen met de klant. Willen mensen zien en spreken. Het gaat om de processen, we willen weten wat er achter de cijfers zit. Als je een klant en zijn business beter kent, kun je pas goed controleren en adviezen geven waar de klant echt iets aan heeft.” WGS Accountants heeft klanten in heel Nederland, maar gaat zich meer op de regio richten. Op termijn is de ambitie van Spies uit te groeien naar een kantoor in Woerden met acht tot tien medewerkers. “Maar ook dan is het niet onze bedoeling alleen maar achter het bureau te zitten. Onze uitgangspunten blijven hetzelfde.” WGS Accountants B.V. T 0348 - 40 06 88 E info@wgsaccountants.nl I www.wgsaccountants.nl WOERDEN INTOBUSINESS 29


BUSINESS & STYLE

Let the games begin! Eindelijk is het zover: de iPad is er! Apple ontwikkelde deze computer, die door middel van een touchscreen bediend kan worden en alles kan wat de pc of gewone Mac ook kan. Van spreadsheets maken tot op het internet surfen, maar bovenal muziek afspelen, mails versturen, foto’s of films bekijken en games spelen. De iPad (verkoopadviesprijs nog niet bekend) is binnenkort verkrijgbaar bij McPartners, Jaap Bijzerweg 20 in Woerden.

Wie wat bewaart... Echte kenners weten het: de beste sigaren komen uit Cuba. Originele en volledig met de hand gemaakte Habanos longfillers, waarbij de wereldberoemde Cubaanse tabak in de lengte in grote stukken tabaksblad gerold wordt. Speciaal voor u overgevlogen uit Cuba en in optimale conditie bewaard in de klimaatkamer. Het Habanos-assortiment is vanaf € 4,00 per stuk in verschillende merken, formaten en smaakintensiteiten verkrijgbaar bij Tabaksspecialist van Vliet, Voorstraat 5 in Woerden.

Hoog gedragen Dat we tegenwoordig steeds meer mensen tegenkomen met een overhemd met hippe, hoge boord is geheel te danken aan het Nederlandse modemerk Circle of Gentlemen. De combinatie van extravagante en natuurlijk verstevigde boorden met frivole binnenkragen geven uw zakelijke outfit beslist dat beetje extra. De overhemden van Circle of Gentlemen (adviesverkoopprijs € 129,95) zijn te verkrijgen bij Trend Lord, Rijnstraat 12 in Woerden.

WOERDEN INTOBUSINESS 30


Klein formaatje? Uw bestanden direct vanuit uw handpalm delen met uw zakenrelaties? De MPro150 is een draadloze beamer met 3GB opslagruimte en geavanceerde gebruikersmogelijkheden. Ideaal voor presentaties zonder PC door de ondersteuning van de meest populaire kantoorsoftware. Groot in prestaties, klein van formaat. De MPro 150 van 3M is voor € 345,10 verkrijgbaar bij All Office van Lint, Pompmolenlaan 43-B in Woerden.

Groen ritje U wilt uw drukke agenda combineren met een groen en gezond alternatief voor uw dagelijkse ritje naar het werk? Voortaan kan dit met de E-Light®, een snel, slim, milieuvriendelijk en sportief vervoermiddel mét trapondersteuning. Bij uitstek geschikt voor de sportief aangelegde fietser die fris, op tijd en in stijl aan wil komen. Koga E-Light®, Fiets van het Jaar 2010, is voor € 2.999,verkrijgbaar bij o.a. Bike Center Woerden, Korenmolenlaan 4B in Woerden.

(Inter)netwerken, hoe moet dat? Meer dan 1 miljoen Nederlanders doen het al: netwerken op social media als Twitter en LinkedIn. Maar weet u wat het precies inhoudt en welke zakelijke voordelen u ermee kunt bereiken? Boeken als Twitteren met resultaat en Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken leggen het u op een begrijpelijke manier uit. Twitteren met resultaat en Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken zijn beiden voor € 19,95 verkrijgbaar bij Boekhandel Karssen, Voorstraat 28 in Woerden.

Vaargemak

De beleving van het open varen krijgt een extra dimensie met een sloep uit de Maril 8 serie. Uitermate luxe en smaakvol ingericht met bijzonder veel leef- en bergruimte. De fluisterstille dieselmotor in combinatie met de grote brandstoftank zorgt voor dagenlang vaarplezier met alle gemakken van dien. De Maril 8 is verkrijgbaar vanaf € 67.500 bij Slikkendam Watersport, Uitweg 1, Woerdense Verlaat.

WOERDEN INTOBUSINESS 31


COLUMN

We hebben toch een crisis en stijgende werkloosheid?

Hoezo krapte op de arbeidsmarkt? TEKST IVO KORTE l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/MICHEL TER WOLBEEK

In de komende tijd zal ik een aantal columns schrijven over ontwikkelingen met betrekking tot de arbeidsmarkt in de regio Woerden. Ontwikkelingen die voor werkgevers van belang zijn om ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven. Ik hoor regelmatig welke zorgen werkgevers in onze regio zich maken als gevraagd wordt naar hun toekomstplannen. Het gaat dan vaak over het verbeteren van de bereikbaarheid, het revitaliseren of uitbreiden van bedrijventerreinen en het verlagen van de regeldruk. Zeer belangrijke onderwerpen en terecht maakt men zich sterk voor dit soort zaken. Maar het verbaast me dat slechts weinigen zich druk lijken te maken over de toekomstige beschikbaarheid van voldoende arbeidskracht. En dat terwijl ik er van overtuigd ben dat in onze regio over een paar jaar de lage beschikbaarheid van goed toegerust personeel voor 4 van de 5 werkgevers de beperkende factor zal worden. Een paar feiten waarop ik die overtuiging baseer: - De totale Nederlandse bevolking groeit nog maar nauwelijks, en zal vanaf 2030 gaan dalen. - Het aantal mensen boven de 65 jaar stijgt explosief van 14% in 2010, naar meer dan 25% in 2040. - Alleen al in de komende 5 jaar stijgt het aantal mensen tussen de 65 en 80 jaar met meer dan 400.000, en het aantal mensen dat ouder is dan 80 jaar stijgt met 100.000. - En dat terwijl in dezelfde periode het aantal mensen onder 40 jaar met 250.000 daalt. - In de komende 5 jaar gaan bijna 2 miljoen mensen met pensioen, terwijl er nog geen 1,3 miljoen jongeren bij zullen komen op de arbeidsmarkt. - Voor het stijgende aantal ouderen hebben we grote hoeveelheden extra mensen in de zorg nodig. Voor mensen boven de 80 jaar is dat 1 verzorgende per bejaarde. Dus alleen al WOERDEN INTOBUSINESS 32

voor die groep hebben we in de komende 5 jaar 100.000 extra mensen nodig. Er zijn nog veel meer van dit soort feiten te noemen, maar ze wijzen allemaal in één en dezelfde richting: binnen enkele jaren ontstaat er, ook in onze regio, een structureel tekort aan arbeidskrachten. Het tekort aan hoger opgeleiden speelt al langer en is zelfs nu, tijdens de crisis, een probleem. Maar na de crisis zal er een tekort ontstaan op alle opleidingsniveaus en zelfs voor mensen zonder startkwalificatie. Tekorten die we niet zullen kunnen oplossen door het inhuren van gastarbeid uit bijvoorbeeld Polen. Zijn er oplossingen? Ja er zijn verschillende mogelijkheden. Zo zijn er op dit moment 900.000 mensen in Nederland die langs de kant staan, maar die wel geheel of gedeeltelijk kunnen meedoen. Daarover, en over andere mogelijkheden kom ik in volgende columns terug. Er is in ieder geval één ding dat iedere werkgever per direct al kan doen. En dat is nagaan hoe het personeelsbestand er over 3 tot 5 jaar, na de crisis, uit zal moeten zien. Hoeveel mensen zijn nodig? Welk opleidingsniveau? En wat als er ook nog uitbreiding van de organisatie verwacht wordt? Waar moeten die mensen dan vandaan komen? Welke kwalificaties moeten ze hebben? De kans is groot dat u tot de conclusie zult komen dat er niet genoeg mensen voor uw organisatie beschikbaar zullen zijn. Ik zie nu diverse bedrijven, sterk genoeg om over de crisis heen te kunnen kijken, die investeren in het aan zich binden van personeel en in het verhogen van de kwaliteit door training en opleiding, omdat ze weten dat juist dat de bepalende succesfactor van de toekomst gaat worden. Mijn advies moge duidelijk zijn: volg dit voorbeeld. Ivo Korte Ivo Korte is directeur van De Sluis Groep, het leer-werkbedrijf voor Woerden en omgeving dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een traject biedt naar zo regulier mogelijk werk.


Banken hebben grote

een onvoorstelbaar

Dat mogen ze

nooit

(meer) vergeten

Lees verder op pagina 34

Woerden IntoBusiness legt banken langs meetlat


DOSSIER

Woerden IntoBusiness legt banken langs

MKB-meetlat

Enkele jaren terug was alles nog goud wat er blonk. Maar diverse banken moesten later een knieval maken toen de wereldeconomie besloot dat het maar eens afgelopen moest zijn met al die onverantwoordelijke beleggingen, het grenzeloos verstrekken van kredieten en de onbeschaamde graaicultuur. Tal van nationale banken gooiden, mede gedwongen door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het roer rücksichtslos om. Niet tot ieders tevredenheid. Dicht bij huis klaagt het MKB. Kredieten zouden nauwelijks meer worden verstrekt. De banken spreken dat tegen. “Aan kredieten worden slechts hogere eisen gesteld”, stellen enkele banken. TEKST DENNIS CAPTEIN

Waar of niet waar, er is in Nederland Bankenland veel veranderd. Denk aan de verschuivingen op de bankranking, denk aan de (on)verstandige overnames (van ABN AMRO door het consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander), denk aan de turbulente tijden voor nationale monumenten als de ING en ABN AMRO die middels een financiële interventie van de overheid weer rust kregen, denk ook aan IceSave, DSB en – in mindere mate – aan Fortis, die als kaartenhuizen in elkaar stortten of dreigden te storten. Kredieten Banken hebben, door de miljarden euro’s die zich dagelijks mengen in het betalingsverkeer, een onvoorstelbaar grote verantwoordelijkheid. Dat mogen ze nooit vergeten. Beter gezegd, dat mogen ze nooit méér vergeten. In die zin is het logisch dat ze de lat hoger hebben gelegd. Onder het mom van ‘We moeten verantwoord omgaan met de ons toevertrouwde spaargelden’, kijken banken (weer) goed WOERDEN INTOBUSINESS 34

naar de risico’s die zij lopen door het verstrekken van kredieten. In MKB-land vindt het gros van de ondernemers dat ze omgekeerd en ontleed worden voordat er financiële armslag wordt geboden in de vorm van een lening. De gemiddelde looptijd van leningen is korter geworden en er worden meer zekerheden gevraagd in de vorm van onderpanden. Hoewel het uitstaande bedrag door leningen in 2009 4,1 procent hoger lag dan in 2008, nam het aantal kredieten ten opzichte van dat jaar af. In 2009 was er sprake van een kredietgroei. Dat zou te maken kunnen hebben met een aantal regelingen die de overheid heeft ontwikkeld, zodat het voor banken aantrekkelijker wordt om kredieten te verstrekken. Deze regelingen zijn onder andere: BMKB (borgstellingsregeling), de Groeifaciliteit, het Innovatiekrediet en Garantie Ondernemingsfinanciering. Hoe dan ook, de wereld van de bankiers is een andere dan die van drie jaar geleden. IntoBusiness stelde zichzelf de vraag: waar staan onze lokale banken nu? Hoe scoren

ze op het gebied van kredietverstrekking, zichtbaarheid, lokale betrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid? Woerden IntoBusiness legde de drie grootste banken in de regio (ABN AMRO, Rabobank Rijn en Veenstromen en ING) langs de meetlat. Wat opvalt is dat het gevoel bij de lokale ondernemer niet synchroon loopt met de feiten, die de banken ons voorspiegelen. Toestroom And the winner is…. Nee, het zou misplaatst zijn om in deze tijd van een winnaar te spreken. Maar toch, de Rabobank scoort het beste. Op alle genoemde fronten scoort de Rabobank Rijn en Veenstromen weer hoog. Waar andere banken afhaken, ziet de Rabobank niet zelden toch nog een mogelijkheid om tot een financieringsovereenkomst te komen. Althans, in de beleving van de MKB’er. Omdat spaarders bij ING, Fortis en ABN AMRO destijds het gevoel hadden niet zeker meer te zijn van hun zuur verdiende centjes, kon de Rabobank, op slag de enige


een door geen andere bank ooit nog in te groot dat een botsing niet altijd achtergrote bank in de wereld met een triple-Ahalen specialisme. Alhoewel je ook voor wege bleef. Het leverde hier en daar wat status, de toestroom van nieuwe klanten gemor op, ook van klanten. Daarnaast was de toekomst niet kunt weten hoe een koe bijna niet aan. Nieuwe tijdelijke roosters een haas vangt. Ook ABN AMRO heeft er een fors verloop van medewerkers wat werden ingevoerd, waardoor mensen de boel ook niet ten goede kwam. De bank specialistische regionale agrarische teams, ook ’s avonds terecht konden voor het heeft dat ook erkend en is met de klachten maar deze genieten minder bekendheid. openen van een of meerdere rekeningen. aan de slag gegaan. Na fusie nummer twee Als klap op de vuurpijl komt de Rabobank ING spreekt tegen dat het spaargeld van op dit moment als beste uit de bus voor lijkt de Rabobank de boel meer dan goed klanten ooit in gevaar is geweest: “Onzin! kleine, middelgrote en grote Nederlandse Sterker, het spaarvolume bij ING is alleen op de rit te hebben en kan er moet een bedrijven die zaken doen in het buitengerust hart naar de toekomst worden gemaar gegroeid.” Wellicht kan dan de land. Dat was de plek die ABN AMRO conclusie getrokken worden dat het gevoel keken. Om die reden scoort de Rabobank voorheen innam. Zo kan het dus in relatief hier wéér hoog. bij spaarders zo sterk was, dat niet (goed korte tijd veranderen. genoeg) naar de feiten Maar het grootste werd gekeken. voordeel van de RaboHet is evenwel niet bank ten opzichte van terecht om te stellen dat de concurrentie is de de Rabobank het succes organisatiestructuur dankzij de crisis in de en de beslissingsbeschoot geworpen kreeg. voegdheid van de Waar andere banken lokale vestigingen. hun pijlen vijftien jaar Natuurlijk zweeft Raterug op buitenlandse bobank Nederland er markten begonnen te altijd boven, maar omgooien en in Nederland dat elke Rabobank een het ene na het andere zelfstandige corporatie buurtfiliaal werd geslois, mag er over meer ten, gooide de Rabogeld beslist worden bank de slogan ‘Lokaal, en is de snelheid van betrokken en dichtbij’ handelen doorgaans in de ether. Het was groter. niet zomaar een kreet, want de daad werd bij Klapper in het woord gevoegd. Bij positieve zin elke zakelijke bijeenING Bank en Postkomst laat een delegatie bank fuseerden tot Rabobank-medewerING. Een gerenomkers het gezicht zien. Dat meerde zakenbank Netwerken hoort erbij. (meer) mogen met een gerenomMaar ook in vele lokale en get ver meerde bankier voor besturen en organisaties ze de gewone man. Dat heeft de bank voelspriemoest en zou tot een ten. Daarnaast worden klapper in positieve met het coöperatieve zin leiden. Terwijl ING de integratie Waar centralisatie niet bij de Rabobank gedachtegoed - door andere banken als tussen deze beide banken startte, kwam past, zijn deze fusies dus toch goed hopeloos ouderwets gezien - bepaald geen daar de kredietcrisis overheen. Volgens de geweest. “Een groter bankbedrijf om de windeieren gelegd. Door leden zeggenbank zelf bemoeilijkte dit in enige mate de schap te geven heeft de Rabobank het voor haarvaten van ons werkgebied nog beter integratie. te kunnen bedienen”, stelt de bank. Het is elkaar gekregen dat het niet ‘mijn’ bank, Fuseren is makkelijk in vergelijking tot maar eerder ‘onze’ bank is. De Rabo is een geen valse belofte gebleken, want zowel de feitelijke integratie. Zo blijkt nu uit de op het gebied van beleggingen, private gemeenschappelijk goed. banking, assurantiën en corporate banking daadwerkelijke samenvoeging van ABN groeit het specialisme. Met grote teams van AMRO en Fortis die niet zonder smeerolie Haarvaten kan. Met ING Bank en Postbank ging het medewerkers - dat waarborgt de flexibiToch ontkwam de Rabobank de laatste soepeler, maar ook hier moesten cultuurliteit - bedient de Rabobank haar klanten. jaren niet aan de nodige strubbelingen. Bovendien is de Rabobank haar agrarische verschillen overwonnen worden. Een fusie behelst ook het samengaan van MKB’ers in Woerden vinden dat het met culturen. Met name tussen Bodegraven en roots nooit vergeten. Dat komt onder andere tot uiting met het Food & Agri Team, de zichtbaarheid van ING in de zakelijke Woerden bleken de verschillen dermate

Banken hebben

grote

een onvoorstelbaar

nooit

WOERDEN INTOBUSINESS 35


markt beter kan. Ook vinden MKB’ers het zakelijke team van ING te klein. En bedrijven die niet boven een bepaalde omzet komen, worden bij ING bediend door een regionaal adviesteam, waarvan de kennis van de lokale markt te gering is, aldus de mening van veel Woerdense MKBbedrijven. Een eveneens storende factor is dat bij ING alles beslist lijkt te worden in het hoofdkantoor te Amsterdam. “Woerden, waar ligt dat ook al weer?” ING zelf spreekt dat tegen: “Wij hebben het bedieningsmodel aangepast. Voor MKB-ondernemers geldt bij de ING: zelf bankieren waar dat kan, met gericht advies als dat gewenst is. De grotere ondernemingen, die nu eenmaal ingewikkelder van structuur zijn, hebben een eigen relatiemanager. De kleinere ondernemingen maken gebruik van een regionaal adviesteam met grote kennis van de regio en de sectoren. Deze teams worden ondersteund door een groot team van sector- en regiospecialisten op het hoofdkantoor. Door de integratie hebben ondernemers wel vaak een nieuw contactpersoon gekregen. Daar moeten ondernemers aan wennen.” Geen overbodige luxe In ons onderzoek kwam een duidelijke wens van de MKB’er naar voren: “Geef de lokale vestigingen - met name bij het bedienen van zakelijke klanten - een grotere verantwoordelijkheid en zelfstandigheid en je zult zien dat doelen dichterbij zijn dan ze lijken. De kennis en de kunde is er namelijk ontegenzeggelijk. Bovendien, het zou de handelingssnelheid van de bank ten goede komen. Ook geen overbodige luxe.” Wel scoort ING hoog met haar vernieuwde bankshop. Het is makkelijk binnenlopen voor particulieren en ondernemers. De verruimde openingstijden (tot ’s avonds 19.00 uur en op koopavonden nog langer) leggen de bank ook geen windeieren. Het Postbankprincipe is goed doorgevoerd, zou je kunnen zeggen. Daarnaast breidt ING - als enige bank - het kantorennetwerk verder uit. Stilte voor de storm? Het is stil bij ABN AMRO. Een stilte voor de storm? Wie zal het zeggen. De integratie van ABN AMRO en Fortis is dit jaar begonnen. De poppetjes in de eerste, tweede en derde lijn liggen vast. WOERDEN INTOBUSINESS 36

Eind vorig jaar is bekend gemaakt dat er 150 kantoren hun deuren zullen sluiten. Alhoewel ABN AMRO dit anders uitlegt: “Er worden geen kantoren gesloten. Daar waar Fortis- en ABN AMRO-kantoren vrijwel naast elkaar bestaan, zullen deze worden samengevoegd tot één vestiging. Dat is op 150 plekken het geval. Het totaal aantal vestigingen van ABN AMRO blijft dus gelijk.” Voor de buitenwereld kabbelt de zee, maar intern wordt behoorlijke golfslag gemaakt. ABN AMRO, ooit Dé Bank, viel ongenadig hard van zijn voetstuk en dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de lokale markt in Woerden. Dat kan niet anders. Maar hoe nu verder? ABN AMRO zegt nog steeds een internationale zakenbank te zijn, maar met de focus op het Nederlandse bedrijfsleven. Oftewel, alles wat ABN AMRO internationaal doet, is ten dienste van het Nederlandse bedrijfsleven. Onder leiding van Gerrit Zalm is het vizier gericht op het Nederlandse bedrijfsleven. Grote Nederlandse bedrijven, wel te verstaan. Op het gebied van bedrijven met een omzet van meer dan vijfhonderd miljoen euro is ABN AMRO nog altijd marktleider. En dus denk je als MKB’er al snel dat het ABN AMRO van vandaag niet bij je past. Dat is niet waar, volgens cijfers van ABN AMRO. Daaruit blijkt dat ABN AMRO geen marktaandeel heeft verloren in de Woerdense MKB-markt. Onder leiding van Zalm is nog een belangrijke koerswijziging ingezet: marktaandeel is van ondergeschikt belang aan klanttevredenheid. Met andere woorden, de klanten van nu, daar gaat het om, zij moeten zich bij ABN AMRO weer als een vis in het water gaan voelen. Een goed voornemen. Zakelijke klanten heeft ABN AMRO in Woerden nu overigens niet meer. Onlangs ging 24 procent van ABN AMRO Nederland over naar Deutsche Bank. Voor ABN AMRO Woerden had dat tot gevolg dat onder meer het hele zakelijke pakket naar Deutsche Bank ging. Hoe dan ook, momenteel lijken ABN AMRO en ING met hetzelfde bijltje te hakken. Beide imago’s liepen schade op en beide banken doen een stapje terug in de hoop later, als ze weer sterker, slimmer en strijdvaardiger zijn geworden, ‘hun’ markt te heroveren.

Vertrouwen Het succes van ABN AMRO voor de toekomst valt of staat met de integratie met Fortis. Dat kan alleen maar als er vertrouwen is in elkaar. Dat is momenteel geenszins het geval. Toch gloort er hoop aan de horizon. Het vertrouwen in Gerrit Zalm (CEO), Jan van Rutte (CFO) en Joop Wijn (verantwoordelijk voor de zakelijke markt) is groot. Zalm en Wijn hadden ongekend succes als respectievelijk minister en staatsecretaris en Van Rutte’s curriculum vitae is eveneens smetteloos. Ze hebben prestaties van groot formaat geleverd en hoewel veel collega-bankiers niet in hun schoenen willen staan omdat zij hun taak als onmogelijk beschouwen, wordt het drietal voor de toekomst ook tot grootse daden in staat geacht. Zichtbaarheid Terug naar de Woerdense bankvestigingen. ING en ABN AMRO liggen vastgeketend aan het hoofdkantoor. De beslissingsbevoegdheid staat in geen verhouding met die van de dames en heren van de Rabobank. ING zegt dat dit feitelijk onjuist is. “Lokale vestigingen hebben eigen budgetten en eigen verantwoordelijkheden. Uiteraard rapporteren zij aan een team van collega’s en worden zij ondersteund door specialisten van het hoofdkantoor. Dat ondersteunt de regio en niet andersom.” ABN AMRO reageert als volgt: “Bij ABN AMRO komen de verantwoordelijkheden en beslissingsbevoegdheden weer veel meer bij de lokale bankkantoren te liggen.” Maar nogmaals, het moet gezegd, kwaliteit is er hier binnen ING en ABN AMRO. De teams van gezichtsbepalende vestigingsmanagers en accountmanagers fluctueren al jaren nauwelijks waardoor de bank over een aanzienlijke kennis van de lokale markt beschikt. Maar goed, ING en ABN AMRO likken de wonden van de crisis en de overnamec.q. fusieperikelen. Daardoor hebben ze pas op de plaats gemaakt. Geen van beide is momenteel opgewassen tegen het geweld van Rabobank Rijn en Veenstromen, vandaag de dag de Goliath onder de lokale banken. Toch heeft David in het verleden wel eens een goede dag gehad.


Joep Nollet, districtsdirecteur zaken ABN AMRO Woerden: “Er is veel met ABN AMRO gebeurd en er speelt nog steeds veel. Maar de meeste ontwikkelingen spelen zich vooral af op het niveau van de holding. Ons uitgangspunt is altijd geweest dat klanten zo min mogelijk last mochten hebben van deze ontwikkelingen. We hebben daarom ook bewust gefocust op het intensieve contact met klanten. Dat heeft goed gewerkt. Er zijn geen klanten weggelopen. Bovendien hebben we bij veel klanten een opvallend sentiment geconstateerd: ze gunnen ons een comeback. Van die loyaliteit van klanten ben ik erg onder de indruk. Het nieuwe ABN AMRO wil de huisbankier zijn van Nederlandse bedrijven, ook als zij internationaal actief zijn. Qua zakelijke dienstverlening kunnen we hetzelfde als voorheen. Maar de focus van het nieuwe ABN AMRO zal sterk gericht zijn op het onderhouden van duurzame relaties. En dat begint met het bedanken van onze klanten voor hun steun in deze voor ABN AMRO turbulente tijden.”

Reactie Geert van de Guchte, regiodirecteur ING Utrecht: “Ondernemers willen vooral vrijheid. Vrijheid om te ondernemen en daarbij willen ze zo min mogelijk te maken hebben met gedoe. En bankzaken vallen vaak in die categorie. De ING heeft op basis van uitgebreid onderzoek onder haar klanten gekozen voor het bedieningsmodel waarbij de klant, dus ook de ondernemer zelf, zijn bankzaken regelt waar dat kan, met gericht advies waar gewenst. De grotere ondernemingen, die complexer in elkaar zitten, houden wel een vaste adviseur die gevraagd, maar ook spontaan met adviezen komt die de ondernemer verder helpen. Met dit model zijn de zakelijke klanten van de ING verzekerd van de beste service en hoogwaardige en relevante zakelijke informatie, tegen de beste prijs. Onafhankelijke instanties roepen de ING niet voor niets uit als bank waar de MKB-bedrijven het goedkoopst uit zijn. ING is als Nederlandse bank uniek met een eigen uitgebreid internationaal netwerk. Ondernemers uit alle sectoren regelen met hun contactpersoon in Nederland hun bankzaken in twintig Europese landen, India, China en Turkije. In de omgeving van Schiphol is dit een belangrijke toegevoegde waarde. Een van de gevolgen van de kredietcrisis is geweest dat de ING in 2009 uitgebreid de klant heeft opgezocht. Hiervoor organiseerden we speciale Financiële Informatie Avonden, waarin we vertelden over de crisis, de gevolgen voor de ING en voor onze klanten. Maar het waren ook bijeenkomsten waarin we vooral luisterden naar de klant. Er zijn in 2009 circa 75 van deze bijeenkomsten georganiseerd voor de zakelijke markt. Daarbij was kredietverstrekking nadrukkelijk een veelbesproken onderwerp. In 2009 groeide de kredietportefeuille harder dan de markt. Gezonde ondernemingen met goed management en heldere prognoses zullen we van krediet voorzien. Dat deden we al en dat zullen we blijven doen. In 2010 gaat de ING door met de organisatie van Financiële Informatie Avonden. Naast onze reguliere sectorof regiobijeenkomsten en ronde tafels.”

Reactie Bas Geerdink, directeur bedrijven Rabobank Rijn en Veenstromen ‘Ik ben ongelooflijk trots op de mening van de ondernemers uit Woerden. We zijn er nog niet, maar de inzet en het professioneel enthousiasme waarmee wij de Woerdense markt zijn opgegaan, wordt bevestigd door de ondernemers. Elke dag dat we bezig zijn, realiseren we ons dat we op elke beslissing langs de meetlat worden gehouden. Dit zien wij ook als positief. Feedback van ondernemers heeft ons namelijk zover gebracht dat we ons hebben weten te verbeteren. Wij realiseren ons dat de klant centraal staat en handelen hier ook naar. Onze bank en onze organisatie zijn stevig. We hebben voldoende professionele medewerkers om alle bedrijvenklanten in Woerden verder te helpen. Daarbij beperken we ons niet tot een nichegroep, maar richten we ons op de volledige breedte, van ZZP-er tot Food & Agri bedrijf tot internationaal opererende onderneming. Vooraan staat dat wij als lokale bank de klant bedienen. Door een hoge mate van zelfstandigheid en bevoegdheid kunnen we tot een fors bedrag zelf fiatteren, waardoor de klantvraag snel ingevuld kan worden. Wij hebben kennis van de markt en de klanten. Daarnaast blijven we zichtbaar en aanwezig met twee kantoren in Woerden. Het mooie van Woerdense ondernemers is dat ze eerlijk zijn en van hun hart geen moordkuil maken. Ik herken de geluiden van de ondernemers. De vragen die aan hen gesteld worden, gaan dieper dan voorheen. Ik hoop wel dat er begrip is voor die vragen. Er is immers nogal wat veranderd. Onze kredietportefeuille neemt - ook in 2010 - verder toe. Ik ben blij met het vertrouwen. Wij gaan weer verder aan de slag om onze dienstverlening verder te verbeteren.”

WOERDEN INTOBUSINESS 37


Reportage BBD Groep B.V. en Masset Solutions B.V.

Uniek beveiligingsconcept

Van links naar rechts: Leen Vonk van de BBD Groep B.V. en de adviseurs van Masset Solutions B.V: Edwin Prins, Richard Masset en Teunis Romijn.

Leen Vonk (BBD Groep B.V.) en Johan Masset (Masset Solutions B.V.) hebben een uniek concept bedacht voor het beveiligen van objecten met behulp van camera’s. Omdat de beelden live worden bekeken in een zogeheten Viewing Control Room (VCR) kan direct actie worden ondernomen als verdachte handelingen worden waargenomen. “De pakkans van vandalen stijgt hierdoor explosief”, aldus de heren. “Wij zijn er van overtuigd dat het op dit moment de meest optimale manier is om bijvoorbeeld de veiligheid op bedrijventerreinen, bedrijfspanden en woningen ‘s nachts te waarborgen.” Tekst Dennis Captein l Fotografie Regiostock/Oscar van der Wijk

Inmiddels is het beveiligingsconcept operationeel en heeft het reeds vruchten afgeworpen. Onlangs signaleerde een medewerker van de BBD Groep B.V. in de VCR te Bodegraven dat ’s nachts op de Tielweg in Gouda een auto reed die een verdachte indruk maakte. Meteen werd de surveillancedienst ter plaatse geïnformeerd. Deze ging polshoogte nemen en ontdekte drie mannen die bezig waren in te breken. De surveillanten alarmeerden de politie, die de inbrekers vervolgens op heterdaad kon betrappen en inrekenen. Handelingssnelheid “Het grootste voordeel ten opzichte van bestaande WOERDEN INTOBUSINESS 38

camerasystemen is de handelingssnelheid”, zegt Leen Vonk, directeur van de BBD Groep B.V. “Het systeem, dat qua technologie is ontwikkeld door Masset Solutions B.V., is dermate innovatief dat de man of vrouw in de VCR met één druk op de knop de surveillanten in dat gebied kan waarschuwen.” Tot dusverre werden camerabeelden pas bekeken nadat het leed al lang was geschied; nadat bijvoorbeeld een inbraak had plaatsgevonden. Richard Masset zegt hierover: “Het probleem is dat de beelden van bestaande camera’s veelal van een matige tot slechte kwaliteit zijn. Daardoor kunnen zelden gezichten worden herkend of volledige kentekens worden waargenomen. Dat bemoeilijkt de opsporing door de politie.”

Masset Solutions B.V.

Heldere visie! Masset Solutions B.V. is een bedrijf met jarenlange ervaring. Bevlogen en gedreven, voorzien ze ondernemersland van uiteenlopende diensten. Of het nu gaat om inbraakbeveiliging, brandbeveiliging, cameratoezicht, toegangscontrole, telecommunicatie of datanetwerken: Masset Solutions B.V. zorgt voor een ‘oplossing op maat’. “Dat is één van de sterke punten van ons bedrijf”, zegt Johan Masset, grondlegger van het Moordrechtse bedrijf.

Zuidbaan 546 2841 MC Moordrecht T 0182 - 39 92 60 E info@massetsolutions.nl I www.massetsolutions.nl


Heldere beelden Masset Solutions B.V. ontwikkelde een serie camera’s die, ook ’s nachts, bij voldoende lichtomstandigheden, heldere beelden vertoont. Edwin Prins: “We bieden klanten de keuze uit verschillende camera’s, alle van goede kwaliteit. Niettemin kan de VCR ook in verbinding worden gebracht met vele bestaande en door derden geïnstalleerde camera’s. Wij kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat iemand, die net camera’s heeft laten installeren, maar nu geïnteresseerd is in beveiliging middels de VCR, niet opnieuw in camera’s wil investeren. Er zijn camera’s die niet door ons in verbinding met de VCR kunnen worden gesteld, maar dat zijn vaak verouderde camera’s.” Achter nieuwe, dan wel bestaande camera’s, plaatst Masset Solutions B.V. een video web interface met ingenieuze software, die de

gemaakt door meerdere camera’s. Het systeem werkt met zogenaamde pop-ups. Het beeld vergroot onmiddellijk zodra de camera een beweging detecteert. Volgens Teunis Romijn is deze vorm van beveiligen de toekomst. “Het systeem biedt de gebruiker ontzettend veel mogelijkheden en daarmee voordelen. Zo kan de camera vanuit de VCR van afstand middels een keyboard bestuurd en in- en uitgezoomd worden. De beveiliger in de VCR kan de surveillant ter plaatse waarschuwen door slechts met zijn muis op het scherm te klikken waarop verdachte beelden te zien zijn. Door het leggen van zogenaamde elektronische matten, kan een plaats bepaald worden in het totale beeld, zal detectie plaatsvinden en zullen de beelden direct worden doorgestuurd naar de BBD groep B.V. Dit zijn slechts enkele van de legio mogelijkheden.”

Bescherming eigendommen middels live beelden veel beter gewaarborgd beelden in de VCR laat binnenkomen. In de VCR zit een medewerker van de BBD Groep B.V. Leen Vonk: “Heel bewust is dat iemand die ook surveillancediensten draait. Zo iemand weet waar je op moet letten en herkent verdachte handelingen direct.” Legio mogelijkheden Elk beeldscherm toont de beelden die zijn

Teunis Romijn vervolgt: “De beveiligingswereld heeft de laatste jaren een grote technologische stap voorwaarts gemaakt, maar nog niet eerder werd een systeem bedacht waarbij de handelingssnelheid van beveiligers zo groot was. Aan de ontwikkeling van deze software door ons ging veel tijd en energie vooraf, maar het resultaat is geweldig. Daar zijn we ontzettend trots op.”

BBD Groep B.V.

Beveiligingsdisciplines onder één dak De BBD Groep werd 28 jaar geleden onder de naam ‘BBD’ opgericht door Bodegraver Leen Vonk. Het bedrijf, begonnen als surveillancedienst, heeft 85 medewerkers en is gespecialiseerd in surveillance, security en facility. Onder Vonk Holding B.V. resorteren drie werkmaatschappijen: BBD Groep B.V., de Mobiel Surveillance B.V. en de BBD Security en Facility B.V. Daardoor zijn verschillende disciplines op beveiligingsgebied onder één dak te vinden. Leen Vonk was een van de eerste in Nederland die het bewaken van

bijvoorbeeld gebouwen in de functie van receptiemedewerker onderbracht. Daardoor konden twee functie tot één worden samengesmolten, wat kostenbesparend werkte voor vele bedrijven en een beter resultaat opleverde.

Elkaar versterken Vooralsnog wordt het camera (beveiligings) systeem, dat sinds enkele maanden op de markt is, alleen toegepast door de BBD Groep B.V. “Het beveiligen van bedrijventerreinen en woonwijken door surveillanten heeft eigenlijk alleen echt zin als de aanrijtijd zo kort mogelijk is”, stelt Leen Vonk. “Binnen de BBD Groep B.V. hebben we een kwartier als absoluut maximum gesteld, maar als het even kan willen we binnen enkele minuten op de plek des onheils aanwezig zijn. Ons kantoor is gevestigd in Bodegraven. Dat betekent dat we de plaatsen daaromheen – Woerden, Gouda en Alphen aan den Rijn – als doelgroep hebben. In Hoofddorp en omgeving maken wij inmiddels gebruik van de diensten van een collega-beveiligingsbedrijf. Daarom is dit camerasysteem met de VCR bij uitstek geschikt om in heel Nederland te gebruiken. Masset Solutions B.V. kan zijn video web interface plaatsen achter camera’s op bijvoorbeeld een bedrijventerrein in Groningen, waardoor de BBD Groep de beelden in Bodegraven kan ontvangen. In geval van nood kunnen wij direct contact opnemen met de surveillancedienst in Groningen. Dat betekent dat wij in dit kader moeten samenwerken met andere beveiligingsbedrijven. Voor ons is dat geen enkel probleem. Sterker nog, je kunt elkaar natuurlijk beconcurreren, maar het lijkt ons beter om elkaar te versterken.”

Tolnasingel 3 2411 PV Bodegraven T 0172 - 61 57 57 E info@bbd.nl I www.bbd.nl

WOERDEN INTOBUSINESS 39


ZZP Bienvenue

“Livecommunicatie? Juist nu!” • Wie ben je en wat doe je? Mijn naam is Marieke Dik en in 2002 ben ik gestart met Bienvenue. Voor mijn opdrachtgevers creëer en organiseer ik evenementen. Tegenwoordig ook wel livecommunicatie genoemd, iets waar ik juist nu in geloof omdat in de huidige tijd live communiceren met klanten en/of medewerkers zo belangrijk is. Door het live ontmoeten van je klanten of samen met je medewerkers een mooi evenement beleven, kan je juist nu binden en het verschil maken. • Waarvoor kunnen bedrijven je benaderen? Wanneer een bedrijf of instelling denkt aan een evenement, schuif ik aan en ondersteun ik hen in de creatie, organisatie en uitvoering hiervan. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijfsfeest zijn, een klantenevenement, een jubileum, een open dag, etc. Variërend van een unieke relatiedag WOERDEN INTOBUSINESS 40

voor 50 personen tot een groot bedrijfsevenement voor 500 medewerkers of meer. Door mijn jarenlange ervaring in de branche en mijn uitgebreide netwerk kan ik als ZZP’er een verrassend én budgettair interessant evenement organiseren. Al naar gelang de behoefte van de klant, kan ik het organisatietraject overnemen of organiseren we het samen. Zo heb ik bijvoorbeeld een opdrachtgever waar ik nu intern meedenk over de wens 2700 goede klanten hun waardering te geven middels 14 bijzondere klantenevents. Door intern te werken hoor, zie en ‘proef’ ik goed wat de sfeer en de cultuur van dat bedrijf is, wat mij helpt een passend idee te bedenken.

ken met opdrachtgevers die het maakt tot wat het is. Ik maak het verschil bij mijn klant, mijn visie op een goed evenement is mijn kracht. Ik denk dat dit, zonder arrogant te willen zijn, niet overdraagbaar is.

• Waarom ben je ZZP’er? In Nederland zijn er veel goede evenementenbureaus. Het is juist mijn persoonlijke werkwijze en manier van samenwer-

Marieke Dik T 06 - 401 387 96 E info@bienvenue.nu I www.bienvenue.nu

• Wat is jouw grootste kracht? Ik creëer graag en creatief. Mijn opdrachtgevers hechten grote waarde aan mijn persoonlijke aandacht en betrokkenheid. Vanuit mijn achtergrond als entertainer staat de beleving van de gast bovenaan. En die beleving kan je creëren. Het is geen stille hoop, maar een doel geworden om mensen te bewegen, te prikkelen, kippenvel te bezorgen of te laten lachen. Voel je welkom… Bienvenue!


COLUMN

Incasso van geldvorderingen TEKST INO DERKS l FOTOGRAFIE YVONNE KÖRVER

De economische crisis die rondwaart, heeft als neveneffect dat openstaande facturen steeds langer onbetaald blijven. In sommige gevallen blijft betaling zelfs helemaal uit. Als ondernemer is dit lastig. De BTW moet immers worden afgedragen terwijl het geld nog niet is ontvangen. Wanbetalers zijn niet alleen hinderlijk, maar ook een grote kostenpost. Te veel openstaande facturen zijn funest voor de liquiditeit en het rendement van uw onderneming. Zeker in deze tijden is er dus alle reden om zeer kritisch naar de openstaande facturen te kijken. Het juist hanteren van algemene voorwaarden en een goed en actief debiteurenbeleid kan de schade aanzienlijk beperken. Dit betekent overigens niet dat er altijd direct met harde hand moet worden opgetreden. Er is vaak een langdurige relatie met de debiteur en bot optreden kan die relatie op scherp zetten. Tactvol en consistent optreden is dan ook vereist. Er kan immers een goede reden zijn waarom een klant een factuur niet (op tijd) betaalt. Communicatie (zowel telefonisch navraag doen als ook tijdig schriftelijk aanmanen) is dan ook essentieel.

Van een eerste schriftelijke sommatie tot en met het vragen om een vonnis. Van kleine tot grote bedragen! Verder kan een advocaat faillissementen aanvragen en toestemming om conservatoir (bewarend) beslag te leggen op de bezittingen van de debiteur. Wanneer het niet lukt een wanbetaler tot actie aan te spreken door brieven en telefoontjes heeft de advocaat diverse mogelijkheden waaruit hij als deskundige, de juiste keuze kan maken: - Een procedure bij de rechtbank, sector civiel of sector kanton. - Een incasso kortgeding. - Beslaglegging nodig en nuttig? - Faillissementsaanvraag? Kortom een VIA incasso advocaat zorgt voor maatwerkoplossingen. Vraag vrijblijvend naar onze gunstige incassovoorwaarden. Deze worden kosteloos aan u toegezonden. Ino Derks Derks Advocaten& Adviseurs Reageren? Mail naar n.derks@derksadvocaten.nl

Ieder type klant vraagt om een andere aanpak. De één belt u eens op, terwijl u de ander direct een aanmaning stuurt. Maar wat als er dan nog steeds geen betaling volgt? Welke juridische stappen moeten worden doorlopen om uw factuur daadwerkelijk betaald te krijgen? Ondergetekende is lid van de vereniging van incasso- en procesadvocaten (VIA). Omdat iedere organisatie anders is, zorgt een VIA advocaat voor maatwerk- oplossingen. Hij is uw persoonlijk raadsman en vertegenwoordigt u als uitvoerder van incassozaken. Een VIA advocaat kan voor u het gehele incassotraject verzorgen. WOERDEN INTOBUSINESS 41


9 holes, 9 vragen Peter Bol, directeur Bouwonderneming Bolton BV

‘Knopen doorhakken. Dat zijn mijn mooiste momenten’

Bedrijfs- en communicatieconsultant Ton Hendrickx spreekt ondernemende mensen uit de regio gedurende een partij golf op de prachtige golfbaan van Liemeer: negen holes, negen vragen. Gesprekken die een andere kijk bieden op ondernemerschap. Of een unieke gelegenheid om persoonlijke drijfveren van bijzondere mensen te doorgronden. In deze aflevering is het de beurt aan Peter Bol, directeur van Bouwonderneming Bolton BV. Als zoon van één van de oprichters van het bedrijf kreeg hij het ondernemerschap met de paplepel ingegoten. Samen met zakenpartner Arjan Ton (zoon van de andere oprichter) werkt hij aan een nieuw Bolton: Bolton Bouw en Bolton Ontwikkeling. “Daar heb je gelijk een primeur! In augustus gaan we deze nieuwe huisstijl in de markt zetten.” TEKST TON HENDRICKX l FOTOGRAFIE Regiostock/OSCAR VAN DER WIJK

Peter Bol (38), getrouwd en trotse vader van twee dochters en een zoon, startte zijn golfcarrière een jaar of vijf geleden: “Het bekende verhaal, ik heb te weinig tijd om te spelen, ik probeer een keer of tien per jaar een baan te lopen. Maar golf is voor mij vooral ontspanning. Hoewel ik het spel wel graag volgens de regels speel. Anders is er niks aan. ’t Is net ondernemen.”

bedrijf leid. Die verdeling is ons op het lijf geschreven. En uniek is het ook. Onze vaders hebben samen het bedrijf opgericht en hadden dezelfde taakverdeling, ze waren schoolvrienden. Wij zijn er samen ingegroeid, zonder overigens ‘gepusht’ te worden. Mooi dat je dan kunt samenwerken op een manier die iedereen laat doen waar-ie goed in is. “

Wat is je handicap? “Ik heb handicap 36. Als par 5 ondernemer? Heb ik geen score 7 handicaps...” Een glimlach volgt. “Tsja, dat kan je zeker niet zeggen? Iedereen heeft natuurlijk zijn zwakkere kant. Ik ook. Ik word bijvoorbeeld niet zo graag verrast. Ik bereid dingen altijd secuur voor. Als er dan iets gebeurt dat ik niet voorzag, ja, daar heb ik wel eens de pest in. Arjan, mijn zakenpartner, en ik hebben de taken zo verdeeld dat hij de projectontwikkeling doet en ik het bouw-

De eerste hole levert twee punten op. En een glimlach van opluchting: “Zo, de eerste zit er op.”

WOERDEN INTOBUSINESS 42

Hoe ben je gekomen waar je nu bent? par 3 “Nou, over mijn golfspel score 5 kan ik kort zijn. Vijf jaar lang te weinig spelen. Als ondernemer ben ik na de MTS en HTS Bouwkunde eerst nog bij twee andere bedrijven gaan werken, voordat ik bij Bolton aan de slag ging. Een goede leerschool, die ik bij Bol-

ton vervolgde als bedrijfsleider. Sinds 2004 ben ik directeur en zijn de twee oprichters langzaam maar zeker wat meer op de achtergrond gaan werken. Da’s ook het mooie van projectontwikkeling; je kunt je agenda wat meer naar eigen voorkeur inrichten. De golfhandicap van de ‘senioren’ (zoals hij de beide bedrijfsoprichters noemt) is een stuk lager dan die van mij. Maar het mooie van mijn werk is wel, dat ik er allerlei dingen naast ben gaan doen. Zo ben ik bestuursvoorzitter van de Rabobank Rijn en Veenstromen (waartoe de voormalige Rabobank BodegravenWoerden behoort), ik zit in het bestuur van de Stichting het Kasteel van Woerden en heb met een paar ondernemers een denktank ‘Woerden zit op Goud’ samen met de burgemeester in ontwikkeling. Het is interessant om niet alleen in de bouw te zitten, maar ook andere werelden te verkennen. En het mooie is, overal doe je ideeën op!” Einzelgänger of teamplayer? par 4 “Teamplayer. Zonder meer. score 6 Werken met mensen is vooral goed luisteren. Vergelijk je ons bedrijf met een voetbalteam, dan ben ik denk ik de mid-mid, de spelverdeler. Nee, niet de coach of de aanvoerder. Ik zit er graag middenin, maar hoef niet echt op de voorgrond. Ik ben een techneut hè, die zijn altijd op zoek naar oplossingen. Arjan heeft de creativiteit, ik meer de ratio. Binnen het bedrijf laat ik mensen de vrijheid om het werk op hún manier te doen. Die verantwoordelijkheid zorgt voor grote


WOERDEN INTOBUSINESS 43


betrokkenheid en veel plezier in het werk. We hebben heel weinig verloop. Ja, en een einzelgänger, dat is iemand die alles alleen doet. Dat ben ik niet. Of een beetje dan, want regelmatig kijkt iedereen jouw kant uit om een knoop door te hakken. Dat doe ik dan ook. Eigenlijk zijn dat mijn mooiste momenten. Beslissen! Misschien vind ik dat wel zó leuk, dat ik af en toe toch nog eens de pas zou moeten inhouden. Aan mensen vragen: ‘Wat zou je zelf beslissen?’ Maar dan komt die techneut weer boven, hè. Doelgericht naar een oplossing, da’s wel een beetje m’n handelsmerk.” In vier slagen bereikt Peter Bol de green. Een putt van twintig meter is drie meter te kort. “Zie je, te zuinig. Meer overtuiging moet er in, da’s al de derde putt die te kort is.” De laatste drie meter zijn allesbehalve simpel, toch gaat de bal er in. Weer twee punten.

par 4 score 4

Ben je behoedzaam of aanvallend; zekerheid of risico? “Ik ben wel een beetje

behoudend. Het is misschien niet zakelijk om te zeggen, maar als we hadden gewild hadden we jaren geleden als een raket kunnen groeien, de omzet kunnen verdubbelen en hadden we nu mensen moeten ontslaan. Dat hebben we allemaal niet gedaan.” De afslag van deze hole is weinig behoudend; een ferme klap met de houten één overbrugt de eerste 200 meter. Nog maar 76 meter te gaan. “Het jammere is wel, dat die behoudende stijl ook voortkomt uit behoedzaamheid, ja zelfs een beetje argwaan. In deze wereld leer je door vallen en opstaan dat niet iedereen denkt en werkt zoals jezelf. Ik ben wel eens te eerlijk en dat heeft ook wel eens slecht uitgepakt. We zijn wel eens in een rechtzaak verzeild geraakt en in de rechtzaal zijn mijn advocaat tegen me: ‘Peter, jij houdt je mond want jij bent veel te eerlijk.’ Toch houd ik vast aan mijn eigen levensvisie. Eerlijkheid, openheid, betrouwbaarheid. Weet je, als je dat stug volhoudt, verzamel je vanzelf de klanten en mensen om je heen die dat met je delen. Het selecteert zichzelf uit.”

Peter Bol: “Respect, dankbaarheid, er zijn voor een ander, betrouwbaarheid, het heeft allemaal een plekje.”

Een tweede slag heeft de bal al op de green gebracht. “Wat ik nog vergeet: Helder communiceren. Dat is zo belangrijk voor je opdrachtgevers. Het is tegenwoordig al bijzonder als je je aan je afspraken houdt. Daar zijn wij uiterst helder in. Afspraak is afspraak.” Met dezelfde resolute blik kijkt hij naar de bal. In twee putts maakt hij een par. “Wauw, een par! Heb je die genoteerd?” Heb je een favoriete stok? Heb je een favoriete par 3 werkwijze? score “Mijn ijzer zeven. Dat kan je wel raden, zeker, na de vorige antwoorden. Als het moeilijk wordt pak ik altijd de zeven. Dat putten, dat is misschien wel mijn zwakte. De details, daar heb ik niet zo veel mee. Ik heb daar ook niet het geduld voor. Misschien ben ik wel meer van de lange klappen. Dat is ook het mooie van ondernemerschap, vind ik. Je kan je eigen route bepalen. De vrijheid om dingen níet te doen, dat is de zegen van ondernemerschap. Begrijp me goed, wij zeggen helemaal niet vaak ‘nee’, maar het besef dat je dat zou kunnen zeggen is eigenlijk al genoeg. Dat is ook wel het mooie van de combinatie van onze bedrijven. Met het bouwbedrijf gaan we de reguliere markt op, maar dankzij de eigen projectontwikkeling kunnen we ook zelf keuzes maken. Ook dan moet je marktconform werken, want je kunt jezelf niet de markt uit prijzen. Maar de vrijheid van keuze heb je dan wel.” De bal is intussen in een bunker beland. En er met één slag weer uit. “Zag je dat? IJzer zeven! De bal lag zo mooi op het zand dat ik het wel aandurfde.” Helaas loopt het aantal slagen te ver op. “Maar ik wil het wel afmaken, ook al krijg ik geen punten.” Het aantal slagen blijft anoniem… Wat heb je met Woerden? “Woerden? Geboren en par 5 getogen. Mijn bedrijf staat score 7 er, mijn familie woont er, vrienden, gezelligheid, noem maar op. Woerden is de laatste jaren erg vooruit gegaan. De ontsluiting van Woerden was en is rampzalig. Maar het centrum is erg opgeknapt. Van mij mogen er nog meer horeca en boetiekjes bij komen. Ja, en een golfbaan natuurlijk.” De afslag gaat niet helemaal naar wens. “Dat is het nadeel

WOERDEN INTOBUSINESS 44


van zo’n lange (482 meter, red.) par-5-hole. Dan sta je daar, dan weet je dat je dat hele end nog moet en dan wil je ‘m zo graag een rotklap verkopen.” Honderd meter verder pakken we de draad weer op. “Wat we in Woerden ook zouden moeten doen is het mobiliseren van de kennis in de stad.

van het Kasteel van Woerden ben je toch een heel klein schakeltje in het behoud van die eeuwen aan historie. Da’s leuk!” “En weet je wat ook mooi is? Dat onze solide strategie nu in de moeilijke marktomstandigheden in ons voordeel werkt. We zijn een familiebedrijf, solvabel, dat zijn

‘Ik bereid dingen altijd secuur voor. Als er dan iets gebeurt dat ik niet voorzag, daar heb ik wel eens de pest in’ Woerden moet meer betrokken worden bij Woerden, zeg maar. Op initiatief van de burgemeester is gestart met een soort denktank, ‘Woerden zit op Goud’. Met een man/vrouw of tien zitten we maandelijks bij elkaar om te kijken hoe betrokken ondernemers kunnen meedenken met de stad. Eigenlijk zouden we die club meer fundament moeten geven. Het lijkt me goed wanneer we straks met het nieuwe stadsbestuur komen tot een werkwijze, waarbij de adviezen die we geven bijvoorbeeld door het stadsbestuur verplicht aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd. Zo zorg je ervoor dat adviezen niet in de bureaula van de wethouder verdwijnen. Want let wel, ik ga niet aan een dood paard trekken, ik wil best meedenken, maar dan moet het ook een kans krijgen.” Hoe ver wil je komen? De drie slagen naar de par 3 green gaan moeizaam. score 4 Maar dan. De bal ligt op de rand van de green, dus de vlag mag blijven staan. Met een putt van 15 meter tikt Peter Bol de bal tegen de vlag. Een glimlach van oor tot oor. (Je ziet het Peter, ik heb het genoteerd!) “Ons bedrijf zie ik als een diamant. En elke dag slijpen we de diamant stukje bij beetje, facet voor facet, telkens een beetje mooier. Wij hebben een prachtig bedrijf overgenomen. Dat succesvol in stand houden legt de lat al heel hoog. Daar hebben wij onze handen vol aan. En het leven is meer dan alleen werken en geld. Het belangrijkste is misschien wel dat je moet nastreven om iets voor een ander te betekenen. Dat klinkt wat wollig, maar dat is wel waar het volgens mij om gaat. Ik vind het ook leuk om een rol te mogen vervullen in de eeuwenoude historie van Woerden. Als bestuurslid van de stichting

nu juist de selectiecriteria als opdrachtgevers een solide partner zoeken. Als we dat in de toekomst vasthouden, is dat een hele mooie basis om nog jaren mooie projecten te bouwen. Ik wil na mijn pensioen niet terugkijken op ‘stenen stapelen’. Ik vind dat Bolton zich herkenbaar onderscheidt in de markt.” Waaraan is jouw hand in je werk te herkennen? par 4 “Dat onderscheid in de score markt, dat zie je ook. Wij hameren op nette bouwplaatsen. Geen rommel, mensen die daar langskomen moeten alleen al daarom een goede indruk van ons hebben. Ik kan daar oprecht van genieten; draaiende kranen en het geluid van betonmixers. Ik merk dat ook bij onze mensen, die hebben bij wijze van spreken oranje Bolton-bloed door de aderen lopen. De betrokkenheid is groot, de trots ook. Zo’n uitvoerder, die is ’s morgens om half zeven al op de bouw, vaak na een uur autorijden. En hij gaat ’s avonds echt niet als eerste naar huis. Die betrokkenheid, die krijg je alleen als je de mensen waardeert voor wat ze bijdragen. Bij ons kan

Peter Bol: “Arjan heeft de creativiteit, ik meer de ratio.”

Peter Bol: “In de rechtzaal zijn mijn advocaat tegen me: ‘Peter, jij houdt je mond want jij bent veel te eerlijk.’” iedereen ook alle kanten uit met opleidingen. En tot slot; bij ons heerst rust. Geen constante veranderingen, reorganisaties, nieuwe werkwijzen; wij bieden de mensen houvast. We verbeteren stapje voor stapje. We hebben een vaste koers. Ja, dat is ook wel een beetje mijn aandeel in het geheel. Geld verdienen met het hele team, zonder fratsen. Omzet zegt niks, groei nog minder. Gewoon vakkundig, solide en innoverend ondernemen, daar geniet ik van.” Wat weten maar weinigen van je, maar zou je wel met par 4 ons willen delen? score 6 “Ik ben aardig maatschappelijk betrokken en actief in Woerden en omgeving. Maar veel van wat ik doe put ik uit mijn geloof. Ik loop daar niet mee te koop, maar heb ook geen enkele moeite om veel van mijn principes terug te voeren naar mijn christelijke achtergrond. Respect, dankbaarheid, er zijn voor een ander, betrouwbaarheid, het heeft allemaal een plekje. Als je je dat realiseert is de jacht op geld en succes ook minder dwingend. Er is meer.” Hij sluit de negende hole af met een prachtige approach van 75 meter, hoog door de lucht, eindigend op de green. Twee putts verder is onze ronde ten einde. “Kan je er iets van maken, denk je?”, is zijn vraag na afloop. U, als lezer, mag het hem melden. WOERDEN INTOBUSINESS 45


reportage

THEMA: MOBILITEIT

Stubbe B.V. breidt logistieke dienstverlening uit

Vooruitziende blik Stubbe B.V. heeft onlangs haar logistieke dienstverlening uitgebreid met het plaatsen van acht opslagtanks. Elke tank biedt ruimte aan 192 kubieke meter en is bedoeld voor de tijdelijke opslag van vloeistoffen. Volgens directeur Peter van Vliet heeft dit voor Stubbe direct een positief gevolg gehad. “De crisis heeft niemand ongemoeid gelaten, ons ook niet. Maar door o.a. deze investering kunnen wij onze klanten een nog breder dienstenpakket aanbieden waardoor wij ons kunnen differentiëren van onze concurrenten. Door te anticiperen op wat de markt nodig heeft zijn wij in staat onze klanten te kunnen bieden wat gewenst is”. Met name door deze aanpak zijn het afgelopen half jaar al weer 6 man personeel aangenomen. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE Regiostock/Oscar van der Wijk

Visie Stubbe B.V. werd in 1936 opgericht als transporteur. Na de overname van het bedrijf in 1990 door de huidige eigenaar Rinus Snel werd de Goudse onderneming gestaag omgevormd tot een complete logistieke dienstverlener. Naast Transport heeft Stubbe o.a. de volgende diensten in haar pakket: Reiniging, Afvullen in kleinere hoeveelheden (vaten), Opslag, Opwarmen, Bemonsteren, Douane-afhandeling. Van Vliet: “Onze vrachtwagens zijn dienstbaar aan de andere activiteiten; transport beslaat op dit moment nog maar twintig procent van onze werkzaamheden.” Op dit moment kan Stubbe de volledige logistiek van vloeistoffen voor klanten uit handen nemen. Daarbij staat efficiency voorop. “Klanten moeten volledig ontzorgt worden”, zegt Van Vliet. “Logistiek en alles wat daarbij komt kijken, vormen een ingewikkelde materie. Wij hebben ons daar zo goed in gespecialiseerd dat onze klanten er geen omkijken naar hebben. Dat is voor hen natuurlijk een lekker gevoel.” WOERDEN INTOBUSINESS 46

Opslag Met de opslag in tankcontainers doet Stubbe al jaren goede zaken, maar het bedrijf voorzag een kentering in de markt en anticipeerde daar tijdig op. Van Vliet: “Noem het een vooruitziende blik, maar wij merkten dat de vraag naar opslag in Xander van der Veeke (links), Harry Dieckmann (midden) containertanks afnam en Peter van Vliet bij de nieuwe tanks. en ontvingen signalen dat er behoefte was aan opslag in grotere deze tanks, vervaardigd van roestvrij staal, tanks. Vorige jaar hakten we de knoop een stuk aantrekkelijker werd. In de tanks door en sinds begin juni van dit jaar staan worden halffabricaten opgeslagen, veelal er acht tanks met een capaciteit van 192.000 bestaande uit een mix van plantaardige liter per stuk op ons terrein, inclusief de vetten en dierlijke vetten. Van Vliet legt mogelijkheid om producten te verwarmen. uit: “Een fabrikant maakt een vloeibaar ”Investeren in een crisistijd getuigd van product. Voor hem is het vaak goedkodurf”. Maar de crisis bood daarbij ook kan- per om grotere hoeveelheden tegelijk te sen, zo ondervond Stubbe. De prijzen van maken, ondanks dat hij deze niet direct kan grondstoffen waren onder invloed van de afzetten. Wij slaan de vloeistof op totdat de crisis dermate gedaald, dat de investering in markt vraagt om nieuwe toevoer.”


Reiniging Stubbe beschikt naast het eigen wagenpark, 3 complete reinigingsstraten uitgerust met de laatste stand der techniek inclusief bijbehoren waterzuiveringsinstallatie. In totaal wordt dagelijks 50.000 liter water gezuiverd. Het Hoogheemraadschap, die het gezuiverde water controleert, beschouwt Stubbe inmiddels als een voorbeeldbedrijf op dit gebied. Duurzaamheid, waar de waterzuiveringsinstallatie tekenend voor is, is een groot goed bij Stubbe. Afvullijnen Stubbe beschikt ook over twee volautomatische afvullijnen welke tot stand zijn gekomen via een nauwe samenwerking met het Stolwijk transportbedrijf Zijderlaan. Daar worden vloeistoffen verpakt in vaten of IBC en kunnen vervolgens worden opgeslagen in het warehouse alvorens verdere distributie plaatsvindt. Met name voor hoge temperatuur en ADR vloeistoffen is dit een uiterst veilige en nauwkeurige methode. Overige logistiek handelingen In haar dienstverlening gaat het bedrijf heel ver. Naast de vermelde diensten voert Stubbe ook nog een aantal aangrenzende diensten uit zoals bemonsteren en opwarmen. Dit laatste kan middels stoom en warm water. De opwarm methode met water is speciaal voor producten die anders kunnen inbranden op de tank wand. Op deze wijze kan gestold product heel langzaam opwarmen tot deze vloeibaar is. Daarnaast is per 1 juni 2008 het terrein van Stubbe aangemerkt als douanedepot. Dit betekent dat het betalen van invoerrechten over geïmporteerde goederen uitgesteld kan worden tot het moment dat er een bestemming voor is. Teamwork In het management zitten naast Peter van Vliet ook Xander van der Veeke, Harry Dieckmann en de eigenaar Rinus Snel. Van der Veeke is verantwoordelijk voor Veiligheid, Gezondheid, Milieu en Kwaliteit. Van der Veeke zegt hierover: “Veilig naar werk en veilig naar huis is het aller belangrijkste en niet alleen een taak van mij maar voor iedereen die voor en met Stubbe werkt”. Dit betekent niet dat in alle situaties risico’s geëlimineerd kunnen worden maar er zeker wel bewust mee om te gaan. Dat Stubbe VGMK zeer serieus neemt en er

Een van de acht nieuwe tanks wordt geplaatst. een voorbeeld in is vind zijn erkenning (ISO9001 en SQAS gecertificeerd) en ook bij haar klanten. Onlangs ontving Stubbe de jaarlijkse veiligheidsaward bij haar grootste klant. De technische man binnen Stubbe is Harry Dieckmann. Hij is het brein van vele technologisch en innovatieve constructies. In 2006 won Stubbe de ondernemersprijs van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). De jury roemde onder

De afvullijn in Stolwijk. andere het innovatieve ondernemerschap van het bedrijf. Mede dankzij het technisch vernuft van Dieckmann is Stubbe in staat de dienstverlening telkens weer naar een hoger niveau te tillen. Het management benadrukt met name dat de synergie van Stubbe behaald wordt door een goed geformeerd team met een absolute no-nonsense houding in alle gelederen van het bedrijf. Je kunt in klanten en in een bedrijf investeren, maar zonder goed gemotiveerd personeel kom je er niet.

Voorbeeldfunctie Peter van Vliet en zijn mensen zijn zichtbaar trots op hun organisatie. Het bedrijf heeft een voorbeeldfunctie gecreëerd door voorop te lopen, met een vooruitziende blik. Dat onderstreept het opleidingsinstituut ROC, die bij het volledig gecertificeerde Stubbe examens ‘logistiek’ afneemt. Kijkend naar de toekomst is er nog een belangrijke wens. Stubbe wil het vervoer over water promoten. “Het vervoer over water heeft vele voordelen. Gouda is een verkeersknooppunt, een plek waar snelwegen elkaar kruisen. Maar deze slibben dicht en dan kan water een goed alternatief zijn. Momenteel zijn wij in gesprek met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Gouda om hier een aanlegsteiger te bouwen. Ons terrein ligt aan de Gouwe en het is zonde om dat onbenut te laten. Onze tankcontainers, maar ook containers van derden, kunnen binnen een paar minuten op een schip worden getakeld. Deze steiger krijgt extra meerwaarde omdat in Alphen aan den Rijn momenteel een containerterminal wordt gebouwd. We voeren op dit moment frequent constructieve gesprekken met vertegenwoordigers van deze lokale overheden en ik denk dan ook dat deze steiger er binnen enkele jaren is.” Stubbe BV Edisonstraat 13, 2809 PC Gouda T 0182 - 51 25 62 - F 0182 - 51 96 47 E info@stubbelogistiek.nl I www.stubbelogistiek.nl WOERDEN INTOBUSINESS 47


reportage Bouw fabriek Biddinghuizen wordt in gang gezet

RetourMatras recyclet matrassen RetourMatras gaat officieel van start. De eerste paal van de fabriek, waarin op een hoogwaardige manier oude matrassen worden ontmanteld en gerecycled, gaat als alles volgens plan verloopt eind 2010 de grond in. Als locatie voor de fabriek, die eind 2011 operationeel moet zijn, is gekozen voor Biddinghuizen. Met RetourMatras wordt een gapend gat in de afvalverwerkende industrie opgevuld. Dit met positieve aanmoediging van het ministerie van VROM in vervulling. Tot nog toe worden afgeschreven matrassen verbrand en aan die hoge milieubelasting kan nu definitief een einde komen. TEKST GHISLAINE BRONGERS l FOTOGRAFIE PR

Gerrit van Werven en Nanne Fioole, eigenaren van RetourMatras, ontwikkelden een ingenieus concept waarbij alle materialen in matrassen kunnen worden gescheiden en kunnen worden hergebruikt voor andere toepassingen. Het hoofdbestanddeel van matrassen - circa 60 procent - wordt gevormd door latex en PU schuimen. RetourMatras zal deze materialen scheiden en balen, waarna het kan worden aangewend voor hergebruik in bijvoorbeeld ondertapijt, als schokwerende verpakking of als isolatiemateriaal. Het ijzer (circa 10 procent) wordt verdicht en kan na omsmelting in vele ijzerhoudende producten worden verwerkt. Het tijk (circa 10 procent) wordt aangewend voor katoenhergebruik. Voor het restmateriaal (circa 30 procent) is misschien wel de intelligentste oplossing bedacht. Nanne Fioole vertelt hierover: “Het restmateriaal wordt verwerkt als brandstof voor pyrolyse. Ook dit gebeurt straks in onze fabriek. Daarvoor is een speciale installatie nodig waarmee we door middel van pyrolyse en vergassing energie opwekken en vervolgens zelfvoorzienend kunnen zijn en overproductie kunnen verkopen.” Dat laatste heeft reeds de interesse gewekt van diverse energiemaatschappijen. Van een groot probleem af Jaarlijks worden in Nederland ongeveer WOERDEN INTOBUSINESS 48

1,2 miljoen matrassen ingeleverd bij milieustations. Samen hebben deze een volume van 750.000 kubieke meter. De fabriek in Biddinghuizen, ontworpen door

matrassen in Nederland kunnen recyclen”, verklaart Fioole. “Dan zijn we hier in Nederland van een groot probleem af. De verbranding van matrassen is vervuilend. Daarnaast is het een moeilijk verwerkbaar product voor de verbrandingsovens. Bovendien is verbranden van matrassen wettelijk gezien eigenlijk al verboden. Echter een alternatief was er nog niet en dat heeft ons aan het denken gezet. Ons uitgangspunt daarbij was om tot een apart inzamelsysteem voor matrassen te komen, die op één punt in Nederland verwerkt konden worden conform het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen: minder belastend voor het milieu, hergebruik van grondstoffen en winstgevend. Wij hadden al snel redelijk

Gerrit van Werven (links) en Nanne Fioole. de Bodegraafse architect Ben Kraan, biedt in eerste instantie de capaciteit om de helft hiervan te verwerken. Echter, de fabriek is zo ontworpen dat deze in de (nabije) toekomst in fasen kan worden uitgebreid. “Uiteindelijk willen we namelijk alle oude

concrete ideeën met betrekking tot het recyclen van matrassen, maar vonden het belangrijk om hierbij andere partijen te betrekken. Denk hierbij aan toeleveranciers, producenten, de overheid, afnemers en afvalverwerkers.”


Artist-impressions van de fabriek die in Biddinghuizen gebouwd gaat worden. De vervuiler betaalt In juni 2009 werd, op voorspraak van Van Werven en Fioole, een projectteam Matrassenrecycling in het leven geroepen. Hierin zaten de initiatiefnemers alsmede de vertegenwoordigers van CBM, het ministerie van VROM, CBW Mitex en Agentschap.nl. Het plan dat in dit team behandeld werd was om de ontdoener van het matras een verwijderingsbijdrage te laten betalen (bij aanschaf van een nieuwe matras), zoals dat ook gebeurt met auto’s, banden en tot voor kort met elektrische apparaten. Onder het motto: de vervuiler betaalt. Dit werd uiteindelijk niet ondersteund door de matrasfabrikanten en –importeurs waardoor het opzetten van een verwijderingsbijdrage niet mogelijk bleek. Fioole zegt hierover: “We leven in een tijd waarin iedereen in de ban is van de economische crisis. In dat kader bezien konden de leveranciers van matrassen zich niet in dit plan vinden. Wij betreurden dat, maar hadden er wel begrip voor. Maar het was hoe dan ook een streep door de rekening. Immers, in het beoogde plan zou de particulier niet meer met zijn oude matras hoeven slepen en daarnaast was de kwaliteit van de aangeleverde matras, door het gebruik van een ondoorzichtige hoes,

gegarandeerd waardoor een hoogwaardiger hergebruik mogelijk was geweest. Bovendien zou met de verwijderingsbijdrage en de verkoop van materialen na recycling zou het proces kunnen worden betaald en zou RetourMatras zelfs een rendabele organisatie kunnen zijn.” Nuttige toepassingen Van Werven en Fioole gaven echter niet op en de zoektocht naar een andere manier om het project te financieren begon. Fioole: “De noodzaak om te komen tot een realistisch alternatief voor verbranden achtten wij namelijk te groot. Het verbranden van matrassen zorgt voor een hoge milieudruk; daar moeten we vanaf. Bovendien hadden wij een hoogwaardige verwerking van matrassen uitgedacht in de vorm van nuttige toepassingen én met een maximaal hergebruik. Iets wat vanuit de recyclingbranche en van overheidswege van harte wordt ondersteund. De branche heeft zich de laatste decennia ingezet voor een hoogwaardige recycling van bouw- en sloopafval, non-ferro stromen als aluminium en zink, rubber, PVC, grof huishoudelijk restafval en gips. Het is gebleken dat deze toepassingen niet alleen de milieudruk aanmerkelijk verlagen,

maar dat daar ook een economisch belang mee is gemoeid. Denk aan het behoud van grondstoffen en de verdere uitbouw van kennis en kunde op het gebied van hoogwaardige afvalverwerking. Nederland loopt wat dat betreft voorop in de wereld.” Van Werven en Fioole gaan nu van start met een pilotproject van de recyclingfabriek. Hierbij worden de matrassen die bij de milieustations zijn ingenomen verwerkt. De kosten van het vervoer en de recycling van de matrassen worden betaald door het milieustation. Het nieuwe begrotingsplan heeft inmiddels goede kritieken ontvangen. “Ook van de milieustations, die steeds meer met die matrassen in hun maag komen te zitten. Immers, waar moeten ze ermee heen?” Ook van milieustations, die ook inzien dat verbranden niet langer de ideale eindverwerking voor matrassen is. Bijna een feit De werkwijze op de matrasrecyclinglocatie zal niet verschillen van het originele plan. De aangevoerde matrassen worden op lopende banden gelegd, gedetecteerd en ontmanteld. Deze handelingen worden geheel geautomatiseerd en onder strenge veiligheidsvoorschriften uitgevoerd waardoor veiligheid en gezondheid van mens en omgeving kan worden gewaarborgd. Elk product wordt voor hergebruik gescheiden en apart opgeslagen in containers waarna het wordt aangeboden bij de uiteindelijke hergebruiker. Uit het restproduct wordt tot slot energie opgewekt. Kortom: een volledig verantwoorde recycling van matrassen is dus bijna een feit! Voor meer informatie over RetourMatras kan contact worden opgenomen met Nanne Fioole: 06 - 538 442 43. WOERDEN INTOBUSINESS 49


interviews B&W roepen Woerdens bedrijfsleven op mee te denken

Schmidt: ‘Wij willen

niet in isolement ons werk doen’

Het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders presenteert zich als een zakenkabinet. Het coalitieakkoord draagt de veelbelovende titel ‘Keuze voor perspectief’. In deze crisistijd zien de nieuwe bestuurders van de stad blijkbaar nog voldoende mogelijkheden voor het Woerdense bedrijfsleven. De burgermeester en zijn vier wethouders stellen zich aan u voor en vertellen wat ze met bedrijvend Woerden willen bereiken. TEKST IDO DIJKSTRA l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/OSCAR VAN DER WIJK

Burgemeester Hans Schmidt (VVD) Portefeuille: o.a. Algemeen bestuurlijke en juridische zaken “We willen als college van B&W niet in isolement ons werk doen. Er zijn daarom twee speerpunten die ik wil realiseren voor Woerden. Allereerst de denktank. Met dit initiatief wil ik de intellectuele capaciteit van de Woerdenaren – en daarmee bedoel ik in belangrijke mate het bedrijfsleven – mobiliseren. Ik inviteer hierbij dan ook alle mensen uit het bedrijfsleven om mee te denken over oplossingen voor praktische problemen. Ondernemers kunnen zo veel directer hun expertise delen en invloed uitoefenen. Let wel, het gaat niet om een raadszetel, maar om hulp op projectbasis. Want wij snappen dat de ondernemers het razend druk hebben. Punt twee heeft de werktitel ‘de ontwikkelingsmaatschappij’. Het is een project waarin ik de financiële capaciteit van Woerden bij elkaar wil brengen om daarmee onze prachtige gemeente op te stuwen in de vaart der volkeren. Er zijn een heleboel projecten – bijvoorbeeld Het Klooster, de Brediusboerderij en eventueel WOERDEN INTOBUSINESS 50

zelfs een realisatie van een golfbaan nabij de Barwoutswaarder – die met privaat geld overeind getrokken kunnen worden. Ja, op deze punten mag men mij best afrekenen.” Wethouder Loes Ypma (Progressief Woerden) Portefeuille: o.a. Sociale zaken, Wet maatschappelijke ondersteuning en Jeugdbeleid “Mijn missie is ervoor zorgen dat iedereen meedoet in Woerden. De gemeente meer in de rol van springplank en minder als vangnet; onder andere ervoor zorgen dat mensen zo snel mogelijk van werk naar werk gaan. Dat is goed voor de mensen zelf, voor het bedrijfsleven en voor de samenleving als geheel. Ook voor mensen met een beperking geldt dat we moeten kijken naar: wat kunt u (nog) wel in plaats van wat kunt u niet (meer). Dat gebeurt in nauwe samenwerking met De Sluis Groep en de bedrijven zelf. Ik ben zeer gecharmeerd van het bedrijfsleven in onze gemeente. Er is ontzettend veel betrokkenheid. Onlangs heb ik nog het startschot

gegeven van de triathlon, een van de vele Woerdense evenementen die door het bedrijfsleven zijn gesponsord. Door mijn specifieke portefeuille vraag ik vooral veel van de ondernemers. De belofte die ik daartegenover stel is dat ik de bereikbare wethouder zal blijven die ik de voorgaande drie jaar ook was. Ik wil de wensen van de bedrijven en het aanbod vanuit de arbeidsmarkt dicht bij elkaar brengen en de verbinding verbeteren. Met het college zullen we vaak op werkbezoek komen. Mijn deur zal altijd openstaan. Ik roep het bedrijfsleven op om daarvan gebruik te maken.” Titia Cnossen (Christenunie) Portefeuille: o.a. Onderwijs, Verkeer en vervoer en openbare ruimte “Samen met inwoners en bedrijfsleven van Woerden ga ik de komende vier jaar aan het werk. Ik ga als wethouder graag ter plekke de zaken bekijken. Het bedrijfsleven vraag ik: wees alert en doe en denk mee. Voor de ondernemers is het net als voor buurtbewoners belangrijk dat de gewone zaken geen irritatie opwekken. Aandacht voor openbare ruimte en bereikbaarheid zijn belangrijk. Het A12 BRAVO-project (Brede Regionale Aanpak Voorkomt Oponthoud) zorgt ervoor dat Woerden aan meerdere kanten ontsloten wordt. De nieuwe oprit bij Harmelen is net geopend. We gaan verder met het nog beter bereikbaar maken van de stad. Daarnaast werk ik nauw samen met mijn collega Loes Ypma om het onderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt.


Van links naar rechts: Hans Schmidt, Loes Ypma, Martin Schreurs, Bob Duindam en Titia Cnossen. De praktijkschool heeft deze werkwijze al en het recente project TechniekTalent laat zien hoe al op de basisschool het onderwijs de kinderen kan voorbereiden op de vraag uit het bedrijfsleven.” Wethouder Martin Schreurs (VVD) Portefeuille: o.a. Ruimtelijke ordening, Vastgoed en Grondbeleid “Ondanks de crisis geloof ik dat er veel mogelijk is. Veel aandacht wil ik de komende tijd geven aan de éénloketfunctie voor bedrijven. Het is belangrijk dat één ambtenaar alle vergunningen voor een bedrijf coördineert. Verder wil ik kijken naar de functie van onbenutte kantoorpanden: hoe kunnen deze een nieuwe invulling krijgen binnen het bestemmingsplan? Ook wil ik me inzetten voor de revitalisering van de bedrijventerreinen. Er komt sowieso geen bedrijventerrein bij, we moeten de bestaande terreinen beter gebruiken. Wel wil ik meewerken aan de

realisatie van een extra hotel. Woerden telt bijna vijftigduizend inwoners en we hebben in het centrum slechts één hotel. Daarnaast wil ik een bijdrage leveren aan een florerende jachthaven. Nu liggen bootjes daar soms alleen voor anker. De haven kan wel een impuls gebruiken. De belangrijkste belofte die ik het bedrijfsleven doe, is dat ik me vol ga inzetten. Maar ik kan het niet alleen. Bovendien heb ik slechts een termijn van vier jaar. Dat is een heel krap tijdsbestek om iets te realiseren. Een wethouderstermijn zou minimaal zes jaar moeten zijn.” Wethouder Bob Duindam (D66) Portefeuille: o.a. Economische zaken, Duurzaamheid en Recreatie & toerisme “Waar ik vooral hard aan wil werken is duurzaamheid. We moeten duurzaam ondernemen koppelen aan economische groei, zodat het geld oplevert in plaats van

geld kost. Heeft het bedrijfsleven ideeën, dan sta ik daar voor open. Neem bijvoorbeeld zonne-energie. Als we de daken van alle gemeentelijke gebouwen uitrusten met zonnepanelen heb je een oppervlakte die gelijk is aan 25 voetbalvelden. Woerden is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ondernemers. Samen met hen wil ik van gedachten wisselen en inspiratie opdoen voor hoe en waar we elkaar kunnen versterken. Op het gebied van toerisme bijvoorbeeld is in het Groene Hart zó veel mogelijk. Voor agrarische ondernemers liggen hier kansen. Ook de toekomst van de binnenstad van Woerden wil ik serieus onderzoeken. Omdat meer inkopen via internet gedaan worden, dreigt over vijf jaar wellicht leegstand. De ontwikkeling van de haven zou toerisme kunnen stimuleren.”

WOERDEN INTOBUSINESS 51


reportage

THEMA: MOBILITEIT

Campagne moet doorstroming A12 stimuleren

Rijkswaterstaat doet beroep op automobilisten Rijkswaterstaat doet een beroep op automobilisten die de komende maanden gebruik willen maken van de A12. Door onderhoud aan de weg tussen Woerden en het knooppunt Gouwe en de aanleg van een spitsstrook op dit traject van 18 kilometer, waardoor de ‘flessenhals’ (van vier naar drie banen) verdwijnt, zal dit deel van de A12 tijdelijk over drie, en soms zelfs twee, versmalde rijstroken beschikken. Bovendien zal er een maximum snelheid van 90 kilometer per uur gelden. Om de verkeershinder zoveel mogelijk tegen te gaan, is Rijkswaterstaat een campagne gestart die automobilisten moet bewegen te kiezen voor omleidingsroutes, voor carpoolen, voor het openbaar vervoer en andere alternatieven. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE Regiostock/Oscar van der Wijk

Er zal tijdens de werkzaamheden geen vluchtstrook op het traject tussen Woerden en Bodegraven zijn. Wel zijn er tijdelijke pechhavens aangelegd. Michiel Bonnema is projectmanager bij Rijkswaterstaat en onder andere verantwoordelijk voor de communicatie naar weggebruikers. Hij zegt: “Om zo goed mogelijk de doorstroming te bevorderen zullen er ten tijde van de wegwerkzaamheden in de ochtendspits vierduizend en in de avondspits vijfduizend voertuigen minder over dit deel van de A12 moeten rijden. Daarom roepen we automobilisten, het nabijgelegen bedrijfsleven en particulieren op om zo min mogelijk gebruik te maken van dit weggedeelte. Een belangrijk middel dat we hiervoor inzetten is de ‘Minder Hinder Pas’. Frequente gebruikers van de A12 hebben van Rijkswaterstaat een brief gehad met een uitnodiging om een gratis NStrajectkaart aan te vragen voor de grootste hinderperiode van 16 juli tot 16 augustus.”

kunnen worden om dit deel van de A12 tijdens spitsuren te mijden. Thuiswerken, reizen op andere tijdstippen, carpoolen

huiswaarts te keren. We testen een nieuw instrument voor het vrachtverkeer, waarbij zij 24 uur van tevoren inzicht krijgen in reistijdverwachtingen. Hierop kunnen transporteurs vervolgens hun route én planning bepalen. Om mensen te wijzen op de actuele informatie en de alternatieven hebben we zogenaamde tekstkarren in het land langs de weg staan, geeft www. vanAnaarBeter.nl een overzicht van de afsluitingen, sturen we toolkits (informatieposters en -brieven) rond, geven we presentaties - laatst nog bij de OKW in Woerden - en ontwikkelen we momenteel de website FileSophie.nl, met een interactieve functie waarop mensen ideeën en klachten kwijt kunnen en ervaringen kunnen delen over bijvoorbeeld de alternatieve vormen van reizen zoals het OV of

Michiel Bonnema Uitstekende alternatieven “Wij willen mensen dringend aanraden vooraf goed na te denken over andere vervoermogelijkheden. We hebben bijvoorbeeld grote bedrijven gevraagd te inventariseren hoe hun mensen getriggerd WOERDEN INTOBUSINESS 52

en het openbaar vervoer zijn uitstekende alternatieven. Maar het gaat verder, want we willen mensen bij attractieparken ook informeren over reistijden; het zou voor hen verstandig kunnen zijn een uurtje later

carpoolen. Deze website gaat op 1 juli in de lucht.” Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden en welke maatregelen u zelf kunt nemen op www.rijkswaterstaat. nl/a12woerden-gouda.


Foto links: Maandag 8 maart 2010 startte minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat de aanleg van de spitsstrook op de A12 Woerden-Gouda, één van de dertig spoedaanpak projecten. De minister deed dit samen met de heren Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) en Van den Broek Humphreij (algemeen directeur EVO). Foto rechts: De plek waar de spitsstrook moet komen. Grootscheepse campagne Volgens Rijkswaterstaat moet een dergelijke ingrijpende klus beginnen bij een goede voorlichting en Bonnema en zijn mensen is er dan ook alles aan gelegen de boodschap goed over te brengen. De reden van de grootschalige campagne is dat we ernstige verkeershinder verwachten door de werkzaamheden aan de A12 deze zomer. We hebben de werkzaamheden juist in de zomerperiode gepland om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast bekorten we, door de werkzaamheden in een korte periode uit te voeren, de duur van de hinder. Daardoor kunnen we de werkzaamheden uiterlijk mei 2011 afronden, in plaats van de oorspronkelijke eind 2011. De werkzaamheden maken deel uit van de spoedaanpak wegen. Volgens Bonnema is het werk, dat uitgevoerd wordt door Dura Vermeer, technisch niet al te gecompliceerd, maar is het logistiek gezien een, zoals hij zegt, enorme uitdaging. Het venijn van het werk zit in het onderhoud aan de huidige A12, die in een tijd van twee weekeinden en van 16 juli tot 16 augustus gerealiseerd moet zijn. In deze weekeinden zal de A12 van Bodegraven tot het knooppunt Gouwe zijn afgesloten en zijn automobilisten sowieso aangewezen op omleidingroutes. Bonnema vertelt: “Naast nieuwe camera’s, matrixborden en andere vervangingen krijgt de snelweg een nieuwe asfaltlaag. Het weghalen van de oude toplaag is een groot karwei dat onder tijdsdruk moet worden gerealiseerd. Hetzelfde geldt voor het aanlegen van het nieuwe asfalt.”

Verkeershinder A12 tussen Woerden en knooppunt Gouwe richting Den Haag Weekendafsluitingen tussen Bodegraven en knooppunt Gouwe: Vrijdag 25 juni 22.00 uur tot maandag 28 juni 05.00 uur Vrijdag 16 juli 22.00 uur tot maandag 19 juli 05.00 uur Rijkswaterstaat voert van vrijdag 25 juni 22.00 uur tot maandag 28 juni 05.00 uur en van vrijdag 16 juli 22.00 uur tot maandag 19 juli 05.00 uur grootschalige onderhoudswerkzaamheden uit aan de A12 tussen Bodegraven en knooppunt Gouwe richting Den Haag. Tijdens deze werkzaamheden is de A12 op dit traject afgesloten voor al het verkeer. Gedurende de weekendafsluitingen geldt een omleidingsroute. Houd rekening met een langere reistijd. Omleidingsroutes • Verkeer richting Den Haag wordt omgeleid via de N11 en de A4. • Verkeer richting Rotterdam wordt omgeleid via de A2/A27/A15. Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Eén rijstrook afgesloten tussen Woerden en Bodegraven Vanaf vrijdagavond 16 juli tot en met maandagochtend 16 augustus voert Rijkswaterstaat werkzaamheden uit aan de A12 tussen Woerden en Bodegraven. De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van een spitsstrook en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden is op dit traject één rijstrook afgesloten. Twee rijstroken blijven beschikbaar, maar daarvoor geldt een maximumsnelheid van 90 km per uur. Voor vrachtwagens geldt gedurende deze periode van werkzaamheden een inhaalverbod. Houd rekening met een langere reistijd, die kan oplopen tot één uur. Verkeer richting Rotterdam en Den Haag wordt daarom dringend geadviseerd de A12 te mijden. Adviesroutes • Verkeer richting Den Haag wordt geadviseerd via Amsterdam te rijden via de A2, A9 en A4. • Verkeer richting Rotterdam wordt geadviseerd via de A2/A27/A15 te rijden. Gele borden ter plaatse geven de omleiding- en adviesroutes aan. WOERDEN INTOBUSINESS 53


colofon

Geeft zakelijk nieuws kleur

Lees al onze nieuwste uitgaven nu ook online via www.intobusiness.nu

Het thema van het volgende nummer (september 2010) is

‘Duurzaam ondernemen’

Hoofdredactie: Dennis Captein (06 - 169 525 12) Redactie: Ghislaine Brongers, Ton Hendrickx, Ido Dijkstra, Ellen Mannens, Winny van Rij en Sandra Zuiderduin Columnisten: Martin Kok, Ino Derks, Gerard van Dam, Alex Kok, Ivo Korte Vormgeving: Sevenwords, Erik Straver en Martijn Broere Fotografie: Dirk Huckriede, Yvonne Körver, Oscar van der Wijk en Michel ter Wolbeek Cartoon: Hans Verbeek (www.plaatjesenprentjes.nl) Redactieassistentie: Linda Persoon Verkoop: John van der Tol (06 - 159 644 10), André ten Brink (06 - 515 197 26), Ruud Blaazer (06 - 512 354 42), en Dennis Captein (06 - 169 525 12) Administratie: Monique Bakkum Druk: Okay Color Graphics Verspreiding: Mail Management International Adreswijzigingen: Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via info@intobusiness.nu Uitgeverij: IntoBusiness Magazine BV Adres: A. van Leeuwenhoekweg 36a5, 2408 AN Alphen aan den Rijn Telefoon: 0172 - 51 52 00 Telefax: 0172 - 51 55 50 E-mail: info@intobusiness.nu Internetadres: www.intobusiness.nu Verspreidingsgebied: Woerden, Montfoort, Linschoten, Kamerik, Zegveld, Harmelen (Woerden IntoBusiness), Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woubrugge, Ter Aar, Langeraar, Nieuwkoop (Alphen IntoBusiness), Gouda, Waddinxveen, Reeuwijk, Moordrecht, Gouderak (Gouda IntoBusiness), Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernen (Haarlemmermeer IntoBusiness), Lopik, Oudewater, Schoonhoven en IJsselstein (Lopikerwaard IntoBusiness), Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen en Leusden (Amersfoort IntoBusiness), Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond (Leiden IntoBusiness), Zoetermeer, Pijnacker en Berkel en Rodenrijs (Zoetermeer IntoBusiness).

- Hype of duurzaam? - Bij welke ondernemers heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen prioriteit?

Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgeverdirectie. IntoBusiness Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

Het laatste thema in 2010 is: Macht (december 2010) WOERDEN INTOBUSINESS 54


cartoon tegen de ft ‘nee’ gezegd hee k ie lit po n. e Woerdense drijventerrei t regionale be he an v d. st en m ed ko n wo ndernemers zij Woerdense o

ren, o t o l Hal dit? s i t a w ook u n e w Hebben erland in Ned en? n vulka

Nee, dit is een woedeuitbars ting. Hij kan hoogte tot grote Pas dus stijgen. op voor turbule boven w ntie oerden !

WOERDEN INTOBUSINESS 55


EEN PAND VOOR U ? TE KOOP Modern vrijstaand bedrijfspand Pompmolenlaan 14 te Woerden Ca. 630 m² bedrijfsruimte (9,50 m hoog) Ca. 390 m² kantoorruimte Ca. 1.400 m² buitenterrein met parkeerplaatsen ■ Overdekte laad en los

plaats met 2 overheaddeuren ■ Coating op de vloer van de bedrijfsruimte. Geschikt voor creatieve toepassingen bijvoorbeeld als studio maar ook geschikt voor opslag en montagewerkzaamheden.

R

/TE HUU

TE KOOP

Een zelfstandig pand te Woerden aan de Oostzee 14/16 bestaande uit 2 bedrijfsunits van elk: Ca. 675 m² bedrijfsruimte en Ca. 140 m² kantoorruimte Per unit te koop of in combinatie ■ ■ ■ ■ ■

TE HUUR

Vrije hoogte 8, 50 meter Kolomvrije overspanning Overheaddeur en loopdeur Aparte ingang voor het kantoor Parkeren op eigen terrein

Kattegat 4a Snel & Polanen te Woerden: Zelfstandige bedrijfsunit Bestaande uit: Ca. 415 m² bedrijfsruimte Ca. 210 m² kantoorruimte ■ Vrije hoogte 6 meter ■ 3 Overheaddeuren

h a v e n 6 / w o e r d e n / 0 3 4 8 4 6 0 8 8 8 / www.bosdekoning.nl

IntoBusiness Magazine  

Woerden IntoBusiness Juni 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you