INTO business Haarlemmermeer-Schiphol Lente 2024

Page 1

Liefde voor grond zit in onze genen

JdB groep richt blik op toekomst

Veranderen | Lente 2024
Haarlemmermeer-Schiphol

AL RUIM 40 JAAR VERTROUWD IN DE HAARLEMMERMEER

BOUWKUNDIGE BEVEILIGING

TOEGANGSCONTROLE

DEUREN

SLOTENSERVICE

KEY IN SECURITY BSS-SLOTENSERVICE.NL

TE HUUR: LISSE HEEREWEG 347-1E

Moderne, representatieve en multifunctionele kantoorruimte van circa 628 m² VVO. Gelegen op de 1e etage van het bedrijfsverzamelgebouw.

TE KOOP: LISSE MEER EN DUIN

Moderne bedrijfsruimte gelegen op bedrijventerrein ‘Meer en Duin’. Circa 65 m² bedrijfsruimte begane grond en circa 65 m² kantoor-/bedrijfsruimte 1e verdieping.

€ 227.500,- K.K. exclusief btw

TE KOOP: LISSE KAPELSTRAAT 5

Het betreft hier een multifunctioneel object in het centrum van Lisse. Circa 260 m² begane grond. Circa 245 m² 1e verdieping.

VRAAGPRIJS € 695.000,- K.K. exclusief btw

Dé vastgoedspecialist in de regio NIEUW IN VERHUUR 0252 - 41 91 35 | info@mens.nl Heereweg 326 | 2161 BV Lisse www.mens.nl UNIT 1 280 m2 begane grond 180 m2 verdieping TE HUUR NIEUWBOUW BEDRIJFSUNITS DELFWEG 34D-E-F, NOORDWIJKERHOUT UNIT 2 180 m2 begane grond 180 m2 verdieping UNIT 3 180 m2 begane grond 180 m2 verdieping HUURPRIJS € 140,per m2 | per jaar | excl. btw Bedrijfspand verkopen of verhuren? Wij zijn u graag van dienst. Voor meer informatie over deze en andere objecten kijkt u op www.mens.nl of bel 0252 - 41 91 35 TE KOOP LISSE MEER EN DUIN 317 Moderne bedrijfsruimte gelegen op bedrijventerrein ‘Meer en Duin’ Circa 65m² bedrijfsruimte begane grond en circa 65m² kantoor-/bedrijfsruimte 1e verdieping. Vraagprijs: €227 500,00 k.k. excl. btw VRAAGPRIJS
317
ET. EEN KLEINE GREEP UIT ONS AANBOD IN LISSE!

Inhoud

Dayslaw

CTSN

Servicestation Van Kalmthout

Businesspark Nieuw-Vennep Zuid

Kien OndernemersAdvies

Tulip Experience Amsterdam

J&B Wouters Haarden en Kachels

BMS Security

That’s Lease Event

MBO College Airport

Wereld Wijnen

Trinity

Heemborgh Makelaars Nieuw-Vennep

Rabobank

Flexteam Security

Baaij Fresh

Themaverhaal

Feiten en Cijfers

5-jarig jubileum

MGE-event terugblik

13 14 22 24 26 32 34 36 37 40 42 44 45 47 50 52 6
JdB groep Reportages & Interviews Coverstory
En verder 16 19 28 46 54 55
Columns 21 31 59
Kelder 37
der Voort 26
Awadalla 13
6
Lancering winteruitgave INTO businessclub Haarlemmermeer-Schiphol
Tariq Khan (SADC) Pieter van den Berg (Guidon Groep) André Kuipers
Jort
Dennis van
Daisy
Roeland den Breejen

Veranderen, noodzaak of keuze?

Nadenkend over dit thema bedacht ik me hoe bijzonder het is dat je kijk op zaken in de loop der jaren verandert. Ieder mens heeft te maken met een constante stroom veranderingen. Ieder gaat er op zijn of haar manier mee om. Ondanks het feit dat de mens zich juist heeft kunnen evolueren door veranderingen, staat niet iedereen te juichen als er veranderingen voorbijkomen. Weerstand ontstaat vanuit de gedachte dat veranderingen je overkomen en je er geen invloed op hebt. Wegkijk- en/of vluchtgedrag en onrust, je ziet het ontstaan, maar het helpt de verandering niet.

Ik moet eerlijk bekennen dat veranderingen in het verleden voor mij vaak een negatieve bijsmaak hadden. Waarom iets aanpassen als het goed gaat? Ik zag de toegevoegde waarde niet altijd, wilde zelf invloed uitoefenen of wilde vooraf het eindresultaat al weten. Het prettige aan ouder worden is dat je meerdere veranderingen al eens voorbij hebt zien komen. Daarbij leert de ervaring dat de soep niet altijd even heet gegeten wordt.

Door de jaren heen merkte ik dat een actieve benadering meer energie geeft dan een reactieve houding. Om bij een voorbijkomende verandering zelf het nieuwe, lege blad te mogen beschrijven, zorgt tegenwoordig zelfs voor enthousiasme.

Het is natuurlijk niet zo dat het alleen maar zonneschijn is, niet elke verandering is even passend of gewenst. En ja, even mopperen of tegenstribbelen, het overkomt mij nog steeds. Het stellen van kritische vragen zorgt dat het doel van de verandering helder blijft. Wat mij helpt is te bedenken dat niets blijft zoals het is en dat we hierom veranderingen moeten blijven omarmen.

Voor mij is het antwoord dus volmondig ‘keuze’. En voor jou?

Met hartelijke groet, Mariëlle Elstgeest

Editorial
44
Lydia Kes
40 Tjeerd van der Mark
Rabobank 47 Eveline Hogers 45

'Een betere leefomgeving voor volgende generaties is onze drijfveer'

Verandering? Volgens algemeen directeur Roeland den Breejen van JdB groep uit Hoofddorp is dat altijd een noodzaak. “Zeker als familiebedrijf zijn we veel bezig met de toekomst. Wat dragen we op dit moment bij aan onze omgeving en hoe blijven we dat doen? Grond is onze expertise en passie, dat verandert niet. Wel vinden wij het onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere leefomgeving voor volgende generaties. Dat is onze drijfveer en vraagt een open blik naar het werkveld en onze invloed op de leefomgeving.

Met de derde generatie aan het roer heeft het familiebedrijf JdB groep de afgelopen 78 jaar al meerdere veranderingen doorgemaakt. Echter, zonder het stevige fundament – de passie voor grond - los te laten. “De liefde voor grond zit in onze genen”, licht algemeen directeur Roeland den Breejen toe. “Ze groeit al sinds 1850, toen onze voorouders hielpen bij de drooglegging van de Haarlemmermeer. Zij legden uiteindelijk de basis voor wat nu JdB groep is.”

6

“Ons huidige familiebedrijf als grondexpert startte in 1946, toen opa begon met de handel en transport van grond en zand. Een expertise die opa leerde van zijn vader.” Door de jaren heen breidden de activiteiten van het familiebedrijf verder uit.

“Overal waar we kwamen, voelden we dat grond voor ons een vruchtbare bodem was voor méér. Wij zagen kansen, grepen ze en gingen aan de slag. Ons bedrijf en onze expertise groeiden snel. Naast de grondhandel gingen we grond bouwrijp maken,

Oog voor omgeving kenmerkt de toekomst bij JdB groep

dijken versterken, parken aanleggen en nog veel meer. Toen ik in 2015 in het bedrijf kwam, besefte ik dat je op de schouders van de vorige generatie staat en nu de verantwoordelijkheid hebt om het familiebedrijf weer een stap verder brengen. En dat is nog steeds waarvoor ik iedere dag mijn bed uit kom.”

Ontwerper en uitvoerder van totale grondoplossing

De afgelopen tien jaar is JdB groep zich naast de uitvoerende fase van bouwprojecten steeds meer gaan richten op de ontwerpfase. “Voorheen waren we afhankelijk van ontwerp- en adviesrapporten van externe onderzoeksbureaus, die in de praktijk niet altijd even goed uitvoerbaar bleken te zijn. We wilden graag wat doen met onze eigen kennis van de uitvoering. Daarom hebben we Bureau Bodem in het leven geroepen, waar ervaren ingenieurs onze kennis van uitvoering meenemen in het advies. Onze kracht is dat we onze klanten niet alleen adviseren, maar de complete uitvoering uit handen kunnen nemen”, aldus Roeland den Breejen.

“Sindsdien worden we steeds vaker gevraagd voor grote, complexe projecten”, vervolgt hij. “Wij helpen nu bijvoorbeeld bij de verbreding van het A9 project Veenix, een van de grootste infraprojecten van Nederland. De belofte aan Rijkswaterstaat is om de snelweg open te laten tijdens de verbreding. Dat betekent dat er een tijdelijke snelweg moest worden aangelegd. Om dat te realiseren, hebben wij de afgelopen drie jaar maar liefst 1,7 miljoen kuub grond geleverd en aangebracht bij de A9. Om je een idee te geven: dat zijn 68.000 kipperwagens.

Coverstory 7
Roeland den Breejen

Meer dan 80% hiervan was bovendien circulaire grond en hebben we dus kunnen hergebruiken op de A9. Dit is een uitzonderlijk hoog percentage en hier zijn we trots op.”

Focus op circulariteit, verduurzaming en vergroening

Inmiddels is JdB groep uitgegroeid tot een stevige organisatie met 8 expertises, meerdere locaties en 150 werknemers. “We doen eigenlijk zoveel meer dan waarvoor het bedrijf ooit opgericht is. Onze opdrachtgevers weten dat meestal wel, maar onze omgeving eigenlijk nog niet altijd. Daarom willen we meer laten zien wat we doen en waarom. Voor ons zijn drie thema’s heel belangrijk. We richten ons allereerst op circulariteit door grote stromen grondstoffen die vrijkomen weer te hergebruiken. De grond die we op de ene plek weghalen, kan op de andere plek juist goed van pas komen. Wij zien grond niet als reststroom, maar als een belangrijk fundament voor nieuwe woningen, straten, dijken en parken. Om uitputting van grondstoffen te helpen tegengaan, adviseren en inspireren wij onze klanten met circulaire oplossingen, waarbij grondstoffen hergebruikt worden. Uiteraard kijken we ook naar onszelf, naar

onze eigen verduurzaming door elektrificatie en vermindering van de uitstoot. Bij onze investeringen in materieel kiezen we steeds vaker voor materieel dat voldoet aan de strengste uitstootnormen en op onze locaties liggen ruim 1.700 zonnepanelen. Maar wat weinig mensen weten, is dat we ook zorgen voor een kwalitatieve voedingsbodem voor vergroening. Wij maken kwalitatief hoogwaardige grondproducten om bijvoorbeeld bomen zo optimaal mogelijk te laten groeien. Zo helpen wij onder andere mee aan de vergroening van gemeente Amsterdam. Met onze bodemproducten zorgen wij er dus voor dat steden en openbare ruimtes steeds groener worden. Ook op deze manier leveren wij onze bijdrage aan een gezonde en prettige leefomgeving.”

'Wij zien grond niet als reststroom, maar als een belangrijk fundament voor nieuwe woningen, straten, dijken en parken'

Niet alleen hergebruik en verduurzaming staan hoog op de agenda. Ook het verder ontwikkelen van de leefomgeving is een belangrijk onderwerp waar JdB groep zich mee bezighoudt. “Zoals het bouwrijp maken van een nieuwbouwproject,

8
Coverstory

het transformeren van landbouwgrond naar bos en natuur of het versterken van een dijk.” Ook hierbij schuwt JdB groep de maatschappelijke en complexe thema’s als hittedemping, klimaat adaptief bouwen en waterbeheersing niet. “Heb je de piekberging Haarlemmermeer weleens gezien, bij de Kaag?”, noemt Den Breejen als voorbeeld. “Deze door een dijk omringde polder hebben wij mede aangelegd." De piekberging wordt gebruikt wanneer bij extreme regenval het water niet snel genoeg weggepompt kan worden naar het buitenwater. Om wateroverlast en overstroming te voorkomen, kan bij hoogwater 1 miljoen kubieke meter water in deze piekberging opgeslagen worden. “Dat zoeken naar verbeteringen voor de toekomst, met klimaatveranderingen die gaande zijn, maar ook nadenken over onze invloed op de leefomgeving, is iets wat in het hart van onze business zit.”

Grondleggers van een betere leefomgeving

Niet verwonderlijk dan ook dat het tijd was voor een nieuwe slogan en een nieuwe website (JdBgroep.nl). Als ‘grondleggers van een betere leefomgeving’ kwalificeert het bedrijf zich eindelijk zoals het hoort te zijn. “We zoeken vaak naar projecten waar veel

grondstoffen in- en uitgaan. De een moet er vanaf, terwijl een ander er juist op zit te wachten. Dat proberen wij bij elkaar te brengen. Soms slaan we het op onze depots op, maar nog liever rijden we zo snel mogelijk van a naar b. Dat circulaire denken zit echt in ons DNA. Dankzij ons fijnmazige netwerk kunnen wij die match goed maken.

'Nadenken over onze invloed op de leefomgeving is iets wat in het hart van onze business zit'

Onze manier van werken en onze focus op kwaliteit werkt als een magneet op de beste vakmensen. Dan heb ik het over onze hardwerkende collega’s op de bouwplaats, maar ook de specialisten op onze kantoorlocaties. Zij zijn de basis van ons succes. De combinatie van vakwerk, samen met onze ambities en expertises, maakt ons wat we zijn: grondleggers van een betere leefomgeving.

Verandering ook noodzaak voor goed werkgeverschap

Ook op gebied van goed werkgeverschap is verandering blijvend noodzakelijk. “Onze

Coverstory
9

betrokken medewerkers vormen het hart van ons familiebedrijf. We willen weten wat onze mensen belangrijk vinden en hoe we daarin mee kunnen veranderen om toekomstbestendig te blijven. Dit doen we bijvoorbeeld door onze medewerkers te vragen wat zij belangrijk vinden in hun werk en bij hun arbeidsvoorwaarden. Wij gaan dit niet voor hen invullen, maar willen weten hoe zij erover denken. Verandering en mee bewegen is bovendien een noodzaak om in de toekomst genoeg goede arbeidskrachten te kunnen aantrekken en goed werkgeverschap te blijven bieden.”

Verandering lijkt een noodzaak voor familiebedrijven. “Uiteraard bouw je als opvolger altijd voort op wat de vorige generatie heeft opgebouwd, maar oog blijven houden voor de toekomst is minstens zo belangrijk. Ook is niet zomaar iemand van de familie een geschikte opvolger. Het gaat erom dat diegene de juiste kwaliteiten op de juiste plek en het juiste moment aan het bedrijf kan toevoegen. Die vraag of ik dat kan, heb ik mijzelf destijds heel serieus gesteld. Oog voor de toekomst houden betekent ook dat we nadenken over andere actuele thema’s zoals AI.

10 Coverstory TEKST JdB groep | FOTO'S Steven Bemelman, WV Productions en JdB groep

Wat gaat deze ontwikkeling voor ons betekenen? We werken al steeds meer met data, om onze processen nog beter in te richten, maar AI is van een andere orde. Kunnen we de kwaliteit van zand bijvoorbeeld in de toekomst beoordelen door middel van AI? Op al dit soort thema’s en ontwikkelingen moet je alert zijn en tijdig op inspelen.”

'Tegenwoordig hechten we meer belang aan wat je als medewerker kunt bijdragen aan het bedrijf en daarmee aan de omgeving'

Circulair en maatschappelijk betrokken denken en handelen zit dus stevig in de basis van het familiebedrijf verankerd. Alleen kwam dit er de afgelopen jaren nog niet goed genoeg uit. Reden voor de derde generatie om, naast alle externe communicatie, ook een stukje interne bewustwording op gang te brengen bij de medewerkers. “Vroeger was de tendens bij ons bedrijf veel meer van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg', dus liep je niet zo te koop met wat je deed. Werk was gewoon werk en klaar. Tegenwoordig hechten we meer belang aan wat je als medewerker kunt bijdragen aan het bedrijf en daarmee aan de omgeving. Dat dwingt ons om

te kijken naar wat wij als bedrijf bijdragen aan de maatschappij en hoe wij aantrekkelijk kunnen zijn als werkgever. Dat hangt allemaal met elkaar samen en heeft invloed op elkaar.”

Zandlopers als maatschappelijke metafoor

Om dit te verbeelden, pakt Den Breejen twee tafelhoge zandlopers gevuld met – toepasselijk –zand van zijn kast. “Een zandloper bestaat uit twee delen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, elkaar dus beïnvloeden en is omkeerbaar. Toch gaat er nooit één zandkorrel verloren – die voor ons net zo waardevol is. Dit verbeeldt ook het nadenken over de eigen invloed op de ander en samen verder kijken. Dat vraagt van iedereen bewustwording en steeds weer nadenken over wat we toevoegen aan onze omgeving en waarom. Want we doen inmiddels zoveel in onze leefomgeving, dat mogen we best eens meer laten zien.”

JdB groep

Rijnlanderweg 1085

2132 MP Hoofddorp

023 - 561 33 29

info@jdbgroep.nl

www.jdbgroep.nl

11

Geheel verzorgd op een luxe jacht (aan het circuit) de trainingen, kwalificatie en race volgen onder het genot van onze All-Inclusive luxe catering en, op gepaste tijden, live entertainment en een DJ.

06 - 43877359
Voor info en boekingen William Reitsma T
6950,excl. btw, met factuur Inclusief: vlucht, verblijf en transfer RD Events presents GRAND PRIX DE MONACO
24th - 26th 2024
ALL-INN PRICE
MAY

Dayslaw: expert op juridisch advies

Verandering is niet zozeer een noodzaak, maar meer een keuze voor Daisy Awadalla. “Mijn cliënten betalen me om iets goed te doen en als juriste bijt ik me vast in een zaak.” Haar eenmansbedrijf Dayslaw bestaat sinds eind 2021 en is in ruim twee jaar enorm gegroeid.

“Ik ontwikkel constant door ook goed te luisteren naar ‘de gevestigde orde van (vaak wat oudere) advocaten’. Feedback van hen is zeer welkom. Kort en bondig schrijven bijvoorbeeld. Het is zo belangrijk om de kern te raken, zodat degene die luistert of leest niet afgeleid wordt.”

Vaststellingsovereenkomst

Arbeidsrecht is een van haar expertises. “Ik krijg te maken met werknemers en werkgevers: werknemers die niet meer tevreden zijn in de huidige functie of werkgevers die niet meer tevreden zijn over het functioneren van werknemers die de kantjes ervan aflopen. Voor beiden kan ik zo’n conflict tot een goed einde brengen, wanneer gesprekken met een mediator of HR-manager zijn gestrand. Ik zorg dat a) de werknemer zijn recht op een uitkering behoudt en op zoek kan gaan naar een ander job en b) de werkgever op zoek kan naar een nieuw en gemotiveerd personeelslid. Er wordt een vaststellingsovereenkomst opgesteld: hierin staan de belangen van beide partijen. Denk aan een wettelijk opzegtermijn en uitkering van vakantiedagen, maar ook het recht op transitievergoeding. Bij een vaststellingsovereenkomst is alles onderhandelbaar.”

Samen naar de zitting

Als juriste kan Daisy bijvoorbeeld ook algemene voorwaarden opstellen. Hiervoor is een (veel duurdere) advocaat niet nodig. “Mijn kracht ligt in het onderhandelen en mijn cliënten bijstaan tijdens een zitting in de rechtbank. Ik leg mijn cliënten uit wat daarbinnen de procedure is. Negen van de tien keer volgt binnen vier weken een oordeel.”

Daisy is trots op haar eerste plaats notering op trustoo.nl (een site die bedrijven en klanten aan elkaar koppelt, red.) met een uitstekende 9,3 waardering. Over tien jaar hoopt ze haar bedrijf deels voort te kunnen zetten in het buitenland. “Hybride werken is zo makkelijk. En… ik functioneer nóg beter met een zonnetje!”

DAISY AWADALLA | DAYSLAW

Marktplein 23 | 2131 DA Hoofddorp

06 - 488 526 14 | www.dayslaw.nl

TEKST Caroline Spaans | FOTO Michel ter Wolbeek
13
Daisy Awadalla

CTSN GASTBLIJ!

Het in 2003 opgerichte CTSN, een dochteronderneming van ICTS Europe, is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het bedrijf staat in de uitvoering van de beveiligingswerkzaamheden op zowel luchthavens (Schiphol en Rotterdam The Hague) en objecten (datawarehouses, ESA/ Estec, De Bazaar en vele andere) op twee pijlers: enerzijds een uitmuntende beveiliging op alle locaties en die beveiliging uitermate klantgeoriënteerd uitvoeren. Door de specifieke competenties van beide praktijken te combineren, heeft CTSN inmiddels de norm bepaald voor een in de Nederlandse beveiligingssector ongeëvenaarde servicekwaliteit. Om het niveau hoog te houden, wordt iedere dag gewerkt aan het verbeteren van kennis en vaardigheden op het gebied van beide pijlers van alle medewerkers.

Maar hoe zorg je er als bedrijf voor dat je werknemers niet alleen de procedures kennen en kunnen uitvoeren of op de hoogte zijn en overweg kunnen met de laatste technologie, maar dat zij ook prettig samenwerken en de waarden die jij als bedrijf wil uitstralen tonen in houding en gedrag?

5 kernwaarden

In 2022 startte het Management Team onder leiding van General Manager Mart Vergouwen het traject CTSN GASTBLIJ! Met hulp van Hans Smith (Groeitrainingen) en Christel Bassing (Innergie) formuleerden zij de vijf kernwaarden van het bedrijf: Bewust, Innovatief, Professioneel, Mensgericht en Integer. Mooie termen voor op het briefpapier, maar het Management Team wilde meer dan dat. Om dergelijke begrippen betekenis

te geven, moeten ze te herkennen zijn in het handelen van het personeel.

Om dat te realiseren, ontwikkelden Hans Smith en Christel Bassing een speelse, maar ook intensieve training voor alle medewerkers ongeacht locatie, dienstverband of functie. Inmiddels zijn er 19 interne trainers vanuit alle lagen van de organisatie opgeleid om de trainingen in koppels van twee te geven aan groepen van ongeveer 12 collega’s. Ook alle medewerkers in leidinggevende posities zijn uitvoerig getraind om niet alleen zelf de kernwaarden uit te dragen, maar ook om hun collega’s daarin te ondersteunen. Aan het einde van vorig jaar is gestart met het trainen van de meer dan 1.200 werknemers. En elke training wordt geopend door een lid van het Management Team.

14

In de training worden de werknemers uitgenodigd om hun eigen houding en gedrag onder de loep te nemen: Welke eigenschappen van jezelf neem je mee naar de werkvloer? Welke keuzes maak je iedere dag met de manier waarop je je opstelt? Wat zou je nog aan je eigen houding en gedrag willen verbeteren en hoe zou je dat vorm willen geven? Deze laatste vraag wordt aan het eind van de trainingsdag concreet uitgewerkt door alle deelnemers twee of meer actiepunten voor zichzelf te laten formuleren, waarmee zij de komende tijd aan de gang gaan. Deze actiepunten worden niet alleen gedeeld met de direct leidinggevende, maar zijn ook in te zien door de overige collega’s. Dit laatste is een belangrijke keuze, want cultuur en dus houding en gedrag ontwikkel je samen. Collega’s kunnen elkaar hier heel goed bij helpen.

12 ambassadeurs

Naast trainingen heeft het Management Team twaalf ambassadeurs benoemd, twaalf collega’s waarvan zij vinden dat ze de kernwaarden, dus het CTSN GASTBLIJ!gedachtegoed, met verve uitdragen. Deze ambassadeurs werden uitgenodigd voor een workshop Vitaliteit, hadden toegang tot individuele coaching en lunchten als groep met het Management Team. De training voor de ambassadeurs duurt in totaal drie maanden. Aan het eind van de drie maanden mogen zij nieuwe ambassadeurs nomineren voor het volgende kwartaal. Per jaar wordt er zo vier maal een nieuwe groep geselecteerd om op die manier een prachtige club inspirerende mensen op te bouwen.

Voorbeeld gedrag

er themamaanden georganiseerd, komen er live en online opfrismomenten, wordt er in de interne bedrijfscommunicatie met grote regelmaat aandacht geschonken aan de kernwaarden, zijn de actiepunten een houvast voor persoonlijke en teamontwikkeling, worden de kernwaarden verwerkt in alle andere opleidingen etc. Maar het allerbelangrijkste is en blijft, voorbeeldgedrag van leidinggevenden. Mensen doen niet wat je zegt dat ze moeten gaan doen, mensen doen wat ze de leidinggevende zien doen!

Het hele traject CTSN GASTBLIJ! kan op veel bijval rekenen van de werknemers. Dit succes is vooral te danken aan het feit dat de investering die van hen gevraagd wordt met de trainingen, feitelijk

een investering in henzelf is. Maar niet alleen het bedrijf en haar werknemers hebben baat bij CTSN GASTBLIJ! CTSN heeft er bewust voor gekozen om voor iedere werknemer die de training heeft gevolgd in Nederland of elders op de wereld, een boom te laten planten door de organisatie Trees for All.

Ondertussen worden er nieuwe initiatieven ontplooid om de kernwaarden ook in de toekomst levend te houden. Zo zullen zij een wezenlijk onderdeel gaan vormen van sollicitatie-, functionerings- en evaluatiegesprekken, worden

Het traject geeft CTSN een grote stap voorwaarts in de samenwerking en saamhorigheid van alle medewerkers op alle locaties en het verbeteren van de professionele en klantvriendelijke uitvoering van de beveiligingswerkzaamheden.

CTSN-GROEP

Kruisweg 825-A | 2132 NG Hoofddorp

085 - 486 00 00

| info@ctsn.nl

15 Reportage
en FOTO'S
en CTSN
TEKST
Martine Goulmy

Verandering is niet voor iedereen weggelegd

Een heilig geloof met een beetje lef

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Voor nu is dat wellicht voldoende, maar straks niet meer. Dus probeer ik het roer op gezette tijden om te gooien. Heel eerlijk, dat gaat niet altijd van harte. Soms blijft het bij een armetierige poging. Maar ik zie de noodzaak in. Dus als het mij niet lukt, schakel ik hulptroepen in die de verandering doorvoeren en desnoods forceren.

Mijn zakelijke omgeving verandert voortdurend, vaak gedreven door technologische vooruitgang, marktdruk en maatschappelijke gebeurtenissen.

Desondanks worstel ik soms met het omarmen van veranderingen in mijn bedrijfsvoering. Deze terughoudendheid kan, zo dacht ik, worden toegeschreven aan mijn aard. Anders gezegd, als iets goed is en ik ben happy, dan heb ik eigenlijk niet zoveel zin om te veranderen. Echter, mijn coach zegt dat er meer aan de hand is.

Vrees voor mislukkingen

Wat er loos is met mij? Volgens hem gedij ik op controle, wakkeren veranderingen mijn

onzekerheid aan en verlaat ik mijn comfortzone liever niet. Bovendien, zo zegt hij, de vrees voor mislukkingen en het verlies van verworven stabiliteit resulteert bij mij in terughoudendheid.

Goede coach, maar soms draaft hij een beetje door. Wat wel klopt, nieuwe dingen vragen om kennis en zolang ik die kennis niet heb, kijk ik er met argusogen naar. ChatGPT? Als schrijver vond ik het maar niets. Maar nu ik mij erin heb verdiept, moet ik eerlijk zeggen dat er toch een wereld voor me opengaat. Waar hij ook gelijk in heeft, is dat het vertrouwde pad grote aantrekkingskracht op mij uitoefent. “Ach ja, niets menselijks is ook jou vreemd”, zegt mijn coach. Volgens hem is dat

16

Toen ik in de tachtiger jaren als schrijver begon, was de computer net gemeengoed aan het worden. Sommige toenmalige collega’s weigerden daar aanvankelijk mee te werken. Onbekend maakt onbemind. Ik ging voor dit verhaal terug in de tijd en schreef dit artikel op deze stokoude Remington typemachine. Het kostte me zeeën van tijd extra. Wat een ellende.

ergens ook logisch. Elke ondernemer is geneigd om de bedrijfsvoering, die in het verleden succes opleverde, op een voetstuk te blijven plaatsen. Ondanks dat stemmetje dat schreeuwt dat die bedrijfsvoering inmiddels zwaar verouderd is.

Weerstand binnen organisatie

Waar ik niet tegenop zie, is de mogelijke weerstand van mijn collega’s. Het implementeren van veranderingen heeft alleen zin als iedereen voor de kar staat. Het managen van deze weerstand vergt niet alleen tijd, maar ook overtuigingskracht.

Als het moet loop ik daar niet voor weg. Gelukkig kan ik iets heel goed: mijn vader was de grootste

ouwehoer van de familie en sinds zijn overlijden 4 jaar terug ben ik dat. Wie een organisatie wil veranderen, heeft middelen nodig. Software, nieuwe technologieën, opleidingen, huisvesting, het is allemaal niet gratis. Het vinden van een goed evenwicht tussen investeringen enerzijds en mogelijke rendementen anderzijds vraagt om een heilig geloof met een beetje lef. Dan verschuil ik mij dus nooit achter ontwikkelingen die ik in mijn glazen bol zie, zoals economische onzekerheid en politieke instabiliteit.

Dit zijn drogredenen. Immers, het gevaar van die onzekerheid en instabiliteit schuilt altijd.

Ik ben dus niet de persoon die pas investeert als er geen wolkje meer aan de lucht is. Dan gebeurt er

TEKST Dennis Captein | FOTO'S Julia Captein 17

immers nooit wat. En wie stilstaat, mist kansen in een snel veranderende markt, waardoor je niet langer zult meedoen in de Champions League om uiteindelijk zelfs je Waterloo te vinden.

Psychologische factoren

Champions League, op dat niveau wil ik toch echt acteren. Maar veranderen is voor mij niettemin dus ook een uitdaging. Het overwinnen van deze uitdaging vereist de erkenning dat verandering noodzakelijk is. Dan zwakt mijn weerstand af en ben ik sneller bereid om de voordelen van innovatie te omarmen. Mijn coach: “En als het even kan, snel een beetje. Vandaag beginnen met veranderen en niet pas morgen.” Een ander stokpaardje van hem luidt: “Je bedrijf veranderen? Dan doet iedereen mee. Wie niet meedoet, valt af, maar jij gaat hoe dan ook voorop in de strijd.”

Inzichten

Hoe dan ook, ik had al inzichten en mede dankzij mijn coach zijn er daar een paar bijgekomen. Dus nu is de opsomming als volgt:

• dat ondernemers die succesvol veranderen een duidelijke visie hebben;

• dat zij over leiderschapskwaliteiten beschikken om hun teams te inspireren;

• dat continue innovatie kan helpen bij het herkennen van nieuwe kansen;

• dat het betrekken van medewerkers bij het veranderingsproces cruciaal is;

• dat communicatie, training en het creëren van een positieve cultuur essentieel is;

• dat het vermogen om snel te reageren op veranderingen in de markt eveneens essentieel is;

• dat kennis de angst doet verdwijnen.

Kartrekkers

Maar toch, ik ben wie ik ben. Het voordeel van ouder worden is dat je je tekortkomingen beter kent. Veranderen kan ik heus, maar is voor mij niet iets natuurlijks. Dus zorg ik ervoor dat ik mensen om mij heen verzamel die veranderen als tweede natuur beschouwen. Om die reden ben ik al jaren geen directeur meer, maar gewoon een MT-lid. Want wie onvoldoende wil en/of kan veranderen, moet het veranderen aan anderen overlaten.

Veranderen

Noodzaak of keuze?

Dennis Captein met de eerste INTO business die in 2004 verscheen. Het magazine is sindsdien, op z’n zachtst gezegd, nogal veranderd.

Dennis Captein (53) is oprichter van INTO business en schrijft voor elke uitgave het themaverhaal. Dit keer staat het fenomeen ‘veranderen’ centraal. Verandering bij ondernemers kan zowel een noodzaak als een keuze zijn. Dat hangt af van de specifieke situatie van het bedrijf en de markt waarin het opereert. Maar wanneer is sprake van noodzaak en wanneer van keuze?

Noodzaak:

• Als de markt evolueert, nieuwe concurrenten opkomen en/of consumentengedrag verandert, is het noodzakelijk om je bedrijfsmodel aan te passen om relevant te blijven.

• De snelle opkomst van technologie, waaronder AI, dwingt bedrijven om processen te automatiseren en zich aan te passen aan nieuwe manieren van zakendoen.

• Veranderingen in economische omstandigheden, zoals recessies, dwingen ondernemers hun bedrijfsvoering aan te passen om te overleven.

Keuze:

• Sommige ondernemers omarmen verandering als een manier om te innoveren en hun bedrijf naar hogere hoogten te tillen, zelfs als er geen directe externe druk is.

• Ondernemers die streven naar groei en uitbreiding, initiëren vaak veranderingen om nieuwe markten te betreden of hun producten en diensten goed tegen het licht te houden.

Veranderen
18

Feiten & cijfers

Welke innovaties, trends en ontwikkelingen gaan de komende jaren het verschil maken?

We zetten de 5 meest baanbrekende innovaties voor je op een rij.

1

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI) EN MACHINE LEARNING (ML)

Van chatbots voor klantenservice tot voorspellende analyses, AI en ML zullen bedrijven helpen efficiënter te worden, betere beslissingen te nemen en hun producten en diensten te personaliseren op een manier die eerder ondenkbaar was.

AUGMENTED REALITY (AR)

3 2 4 5

INTERNET OF THINGS (IOT)

Of het nu gaat om slimme apparaten die operationele efficiëntie verbeteren of om producten en diensten die nieuwe markten openen, IoT zal een grote rol spelen in de digitale transformatie van bedrijven. Met IoT kunnen bijvoorbeeld sensoren op producten, machines en voertuigen worden geplaatst die constant gegevens verzenden en ontvangen. Dit maakt realtime tracking en monitoring mogelijk. Met IoT kunnen bedrijven hun supply chain management aanzienlijk verbeteren, de efficiëntie verhogen en kosten besparen.

Augmented reality biedt de unieke mogelijkheid om digitale informatie en virtuele objecten in de echte wereld te integreren. Het verbetert gebruikerservaringen, kan productiviteit verhogen, vergemakkelijkt training en biedt nieuwe mogelijkheden voor marketing, communicatie en entertainment. Denk aan virtuele showrooms of productdemonstraties.

5G

Met zijn belofte van extreem hoge snelheden en lage latentie heeft 5G de potentie om bedrijven te transformeren. Of het nu gaat om het mogelijk maken van betrouwbare realtime communicatie, het ondersteunen van geavanceerde IoT-toepassingen, of het bieden van een superieure klantervaring, 5G zal een gamechanger zijn.

CYBERSECURITY

Hoewel cloud computing, Internet of Things (IoT), 5G en AI ongelooflijke kansen bieden, vergroten ze ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Door toenemende digitalisering en connectiviteit wordt cybersecurity steeds belangrijker.

19 ILLUSTRATIE Shutterstock

jouw koffiemachine aan vervanging toe? CoffeeClick is meer dan alleen service & smaak; het is een beleving!

is
Let's
ADVOCATUUR INCASSO MEDIATION | LOOSTERWEG 4B | 2215 TL VOORHOUT | +31 (0) 252 22 52 53 | INFO@STEENBERGENADVOCATUUR.NL | INFO@STEENBERGENINCASSO.NL | INFO@STEENBERGENMEDIATION.NL
do business!

Verandering: Een noodzakelijke keuze?

Als Manager Marketing Communicatie en ondernemer met ervaring die ik heb opgedaan sinds mijn eerste freelanceonderneming in 2007, heb ik de dynamiek van verandering uit de eerste hand ervaren. Voor mij is verandering niet alleen een constante realiteit, maar ook een kracht die ons uitdaagt om te evolueren en te groeien. Maar is verandering echt noodzakelijk, of is het een keuze die we bewust dienen te maken?

Vanuit mijn perspectief geloof ik dat verandering zowel een noodzaak als een keuze is. Als ondernemers worden we voortdurend geconfronteerd met veranderende behoeften, trends en technologieën. Het vermogen om ons aan te passen aan deze veranderingen is essentieel voor ons succes en onze relevantie in een snel veranderende wereld.

Tegelijkertijd hebben we ook de keuze om een actieve rol in te nemen bij het sturen van verandering. Als leiders op het gebied van onze eigen expertise hebben we de mogelijkheid om verandering te initiëren en te leiden binnen onze organisaties en communities. Door innovatieve strategieën te ontwikkelen, nieuwe technologieën te omarmen en onze boodschappen aan te passen aan veranderende doelgroepen en platforms, kunnen we de koers van verandering bepalen en onze organisaties positioneren voor succes op de lange termijn.

Als gepassioneerde leider op het gebied van marketingcommunicatie ben ik, naast mijn brede interesse in merkontwikkeling, corporate communicatie en digitale marketing, gedreven

door een missie van diversiteit en inclusie. Voor mij gaat verandering niet alleen over het aanpassen aan nieuwe omstandigheden, maar ook over het streven naar een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving. Door diversiteit te omarmen in al zijn vormen - of het nu gaat om diversiteit op het gebied van geslacht, ras, cultuur of achtergrond -, kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen de kans krijgt om zijn volledige potentieel te bereiken.

In mijn carrière heb ik geleerd dat verandering niet altijd gemakkelijk is, maar dat het wel de sleutel is tot groei en vooruitgang. Door open te staan voor verandering, het te omarmen en actief bij te dragen aan het vormgeven ervan, kunnen we onze onderneming, onze omgeving en onze samenleving naar nieuwe hoogten brengen.

Dus ja, verandering is absoluut een noodzaak. Maar het is ook een keuze - een keuze die we elke dag maken door ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden, door te innoveren en door te streven naar een wereld die inclusiever, rechtvaardiger en welvarender is voor iedereen.

Tariq Khan (1986) is Manager Marketing Communicatie en Woordvoerder bij SADC, gebiedsontwikkelaar van onder andere Schiphol Trade Park, De President, PolanenPark en Business Park Amsterdam Osdorp. Daarnaast heeft hij 15+ jaar ervaring als freelance consultant. Hij was eerder werkzaam voor bedrijven in de Healthcare (Mediq), Finance (Octas.Statera) en Public Affairs (WePublic). Tariq heeft een Diploma in Communicatie en Multimedia Design van de Hogeschool van Amsterdam en zet zich in voor diversiteit en inclusie.

21

Servicestation Van Kalmthout biedt breed pakket aan dienstverlening

'Gast van alle gemakken voorzien'

Veel tankstations gaan de concurrentie aan door met brandstofprijzen te stunten. Zo zit Sjef Maessen, eigenaar van Servicestation Van Kalmthout aan de Van Heuven Goedhartlaan in Hoofddorp, niet in de wedstrijd. “Wij gaan in eerste instantie voor kwaliteit en een breed pakket aan dienstverlening.”

Vanaf het begin in 1992 heeft het Servicestation de beschikking gehad over een wasstraat. In december 2023 is de wasstraat wederom volledig vernieuwd. Er staan nu vier wasboxen en drie

wasstraten met een automatische roll-over. De hoogte van de roll-overs is 2.50 meter en dat is geschikt voor de meeste autobusjes en grote auto’s.

Uitgebreid product

Vanaf 7,95 euro kun je een auto al laten wassen. Op de woensdagen is het Ladies Day. “Dames kunnen hun auto dan voor half geld wassen”, geeft Sjef, die sinds 2006 eigenaar van Servicestation Van Kalmthout is, aan. Ook is het mogelijk om met

22

Ludieke heropening wasstraat

Om aan de buitenwacht kenbaar te maken dat Servicestation Van Kalmthout over een volledig vernieuwde wasstraat beschikt, organiseerde Sjef en zijn team in het eerste wekend van december een ludieke heropening.

De wasmachines met automatische rollovers zijn op kleur ingericht: rood (Lady in Red), blauw (Blue Lagoon) en paars (Purple Rain). Als mensen tijdens die twee dagen met auto’s in een van die kleuren kwamen, dan konden ze gratis gebruikmaken van de roll-overs. Wie in een andere kleur kwam, kon z’n auto laten wassen voor 1 euro. Een deejay zorgde voor de muzikale omlijsting, ook werden gratis broodjes grillworst uitgedeeld aan mensen die op hun auto stonden te wachten. “Drie modellen in de kleuren van de roll-overs maakten de mensen wijs hoe het proces in zijn werking gaat. Op zaterdag ging het ’s middags regenen. Dat was jammer, maar op zondag was het top. Het was al met al een zeer geslaagde actie”, aldus Sjef.

tanken te sparen voor gratis autowassen in de kwalitatief goede roll-overs. Draaiborstels gaan over de auto heen, op de velgen komen hogedruk borstels. Wil je de auto aan de onderkant laten wassen of van een waxlaag voorzien, ook dat is mogelijk. “Het is een uitgebreid product, volledig automatisch. Je hoeft overigens niet bang te zijn voor krassen, want we werken met krasvrije foamborstels.”

Sjef en zijn team (“We doen het met z’n allen”) houden de markt goed in de gaten. Op kansen en

bedreigingen wordt alert gereageerd. De keuze op veranderingen maakt Sjef op basis van de vooruitzichten die hij in de markt ziet. Zo wist hij dat op een gegeven moment Fieten Olie in zijn ‘achtertuin’ zou komen. Dat is net voor corona geopend. “Ik wist dat dat er zou komen, dus hebben we in de jaren daarvoor gekozen om een lunchroom hier neer te zetten. Ook hebben het team en ik gekozen om een heel ander segment gasten te bedienen; gasten die van alle gemakken voorzien willen zijn. We hebben een fullservice tankstation, geopend van 6 tot 23 uur. We hebben inmiddels een uitstekende lunchroom, we hebben tabak in de verkoop en we bieden Shell brandstof, een topmerk in de markt. Je kunt er meer kilometers mee rijden, hebt minder onderhoud aan je auto en het is het ook minder belastend voor het milieu. Als je een topsegment brandstof hebt, moet je ook uitstekende wasmachines hebben. Zodra ze vijf, zes jaar oud zijn, gaan we vernieuwen. Dan willen we weer het nieuwste van het nieuwste hebben.” Het is de tendens in de markt dat de brandstofverkoop niet meer gaat toenemen. “Dus moet je alert zijn op andere kansen in de markt. Het hebben van een lunchroom, tabaksverkoop, een goede wasstraat, dat zijn allemaal nog kansen. Als mensen hulpbehoevend zijn, kunnen wij hen assisteren met tanken. Een beter uitgeruste shop en gastvriendelijkheid van het hele team kunnen je nog steeds verder helpen.”

Online bestelservice

In de week na de krokusvakantie zat de loop naar de lunchroom er weer helemaal in. Sjef spreekt zelfs van de beste week ooit voor de lunchroom. “Je kunt nog steeds even stoppen, een broodje halen en weer verder rijden.” Het is ook mogelijk om broodjes te bestellen. Daartoe heeft Sjef een online bestelservice opgezet. “Als je van tevoren bestelt, komen we het brengen. Als dat voldoende gaat lopen, zetten we er een bezorger op. Nu doe ik dat nog vanuit het personeel, of mijn vrouw en ik doen het zelf. Ook dat is weer zo’n kans.”

SERVICESTATION VAN KALMTHOUT

Van Heuven Goedhartlaan 201

2132 WZ Hoofddorp

023 - 562 64 20

team@shellvankalmthout.nl

www.shellvankalmthout.nl

23 Reportage
TEKST Martin Hoekstra | FOTO Ton Hofstra

'Slimmer omgaan met energie!'

Het landelijke energienet raakt overbelast. Door de toenemende vraag naar elektriciteit kunnen op sommige plaatsen bedrijven en woningen (nog) niet van stroom worden voorzien. En dan te bedenken dat de vraag naar elektriciteit alleen nog maar gaat toenemen. Om die problemen in de nabije toekomst te omzeilen, heeft Businesspark Nieuw-Vennep Zuid stappen ondernomen om een energiecoöperatie op te richten.

Peter Bokhorst, mede-eigenaar van Meerland Bouw, zit in het bestuur van Businesspark Nieuw-Vennep Zuid. Hij beheert de portefeuille Duurzaamheid. “Als bouwer komen wij in aanraking met mensen die iets willen veranderen, bouwen of aanpassen. Dan heb je met stroom te maken. Wij komen regelmatig tegen dat mensen geen stroom krijgen, want het is er niet.”

Tegen grenzen aanlopen

Op Businesspark Nieuw-Vennep Zuid speelt het ontbreken van stroom nu nog niet, maar de echte elektrificatie moet nog beginnen. “Toch zien we dat we nu al tegen grenzen aanlopen”, erkent Peter. “Het is niet meer vanzelfsprekend dat je de elektriciteitscapaciteit kunt afnemen die je nodig hebt. We zullen dus moeten kijken naar andere oplossingen.”

Een van die opties is kijken of er collectief het nodige mogelijk is. “Als coöperatie mag je meer dan een bestuur van een park. Vandaar dat we besloten hebben om een energiecoöperatie op te richten”, geeft Peter aan. Die energiecoöperatie heeft als doel om samen te werken. “Het zou kunnen gaan om collectief inkopen, maar ook om collectief energie op te wekken en te verdelen. Zo kunnen we zorgen dat de belasting op het energienet kleiner wordt, waardoor we door kunnen gaan met ondernemen.”

Opgewekte energie verdelen

Peter illustreert dat laatste met een voorbeeld. Op het dak van Meerland Bouw liggen voldoende zonnepanelen om zijn bedrijf overdag van energie te voorzien. Zijn buurman is Rob Middelkoop. Daar staan ’s avonds en ’s nachts de vrachtwagens stil om beladen te worden. De trucks moeten dan opgeladen worden en daar is stroom voor nodig. “Ik gebruik op die momenten geen stroom. Als je een bepaalde opwek kunt verdelen in een batterij of een ander soort opslag, dan zou je dat kunnen delen, zodat Rob die stroom kan gebruiken om op te laden. We kunnen op dit park genoeg capaciteit opwekken voor de totale behoefte van alle ondernemingen. Dan is het een kwestie van slim verdelen. We zijn nu een scenario aan het uitwerken met vijf grote batterijen op het terrein die we dan collectief kunnen laden, zodat we de energie op piektijden kunnen benutten.”

Collectief inkopen

Peter geeft aan dat de coöperatie ook gaat kijken naar collectief inkopen van energie. “Hoe groter en collectiever we zijn, des te beter en voordeliger kunnen we energie inkopen. Het belangrijkste is slimmer omgaan met energie, waardoor er voor anderen ook mogelijkheden ontstaan.”

In dat opzicht wijst Peter naar UNETI Labs, een

24

Businesspark Nieuw-Vennep Zuid richt energiecoöperatie op

ander bedrijf op Businesspark Nieuw-Vennep

Zuid. Dit bedrijf maakt ook software en helpt met programmeren. “Al je apparatuur kun je aansluiten op de software. Dan kun je slimmer omgaan met energie op de juiste tijden. Het zou dus kunnen zijn dat mijn warmtepomp alleen maar overdag aan hoeft te gaan.”

Windturbines

Er komt nog een onderzoek naar de mogelijkheden van windturbines rondom het terrein. Peter is daar voorstander van, omdat windturbines ook ’s nachts stroom kunnen opwekken, waar dat bij zonnepanelen niet opgaat. “Ook dan is er sprake van ontlasting van het energienet.”

Op Businesspark Nieuw-Vennep Zuid bevinden zich zo’n 240 bedrijven. Momenteel zijn alleen Peter en Rob lid van de energiecoöperatie. “Er zijn best wel wat bedrijven die hebben toegezegd mee te willen doen, alleen konden we daar nu nog niks mee.” Zo heb je immers een rekening en een lidmaatschapsdocument nodig. Dat vergt toch de nodige tijd. Het lidmaatschapsdocument ligt

'We kunnen op dit park genoeg capaciteit opwekken voor de totale behoefte van alle ondernemingen'

nu bij de advocaat om te checken of het aan alle voorwaarden voldoet. “We zullen sowieso tot na de zomer moeten wachten vanwege een onderzoek van TenneT. We gaan nu zorgen dat we tegen die tijd kant-en-klaar zijn met de energiecoöperatie, zodat we meteen kunnen starten.”

De wereld achterlaten

Veranderen is geen keuze, maar noodzakelijk. Peter is zich er daar terdege van bewust. “Los van de noodzakelijke verandering, vind ik het ook belangrijk dat we na moeten denken over hoe we de wereld willen achterlaten. Hoe gaan we nou eigenlijk om met waar en hoe we wonen? Daarom is de verandering naar andere vormen van energie opwekken en gebruiken tweeledig.”

BUSINESSPARK NIEUW-VENNEP ZUID

Markweg

2153 PG Nieuw-Vennep

0252 - 82 30 22

parkmanagement@nieuwvennepzuid.nl

www.nieuwvennepzuid.nl

25
TEKST Martin Hoekstra | FOTO Michel ter Wolbeek
KIEN OndernemersAdvies maakt bedrijven toekomstklaar

'Je onderneming verandert constant'

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Tja. Noem het een open deur, een inkoppertje. Maar het is wel waar: stilstand is achteruitgang, we weten het allemaal. Waarom vinden we het dan toch vaak lastig om het roer om te gooien? Waar zijn we bang voor?

Dennis van der Voort, managing partner KIEN OndernemersAdvies, legt het haarfijn uit. Op

bezoek bij deze ervaren bedrijfsadviseur horen we alle ins en outs over zijn onderneming en worden enthousiast overtuigd van het belang van een heldere communicatie.

Op zijn website omschrijft hij zijn dienstverlening als een, ‘modern en uniek adviesbureau, dat ervoor zorgt dat ondernemers met volledige focus kunnen ondernemen in hun bedrijf.’ “KIEN is een bedrijfskundig adviesbureau”, begint hij. “Effectief

26
Dennis van der Voort

hebben we drie hoofdthema's waarin we actief zijn, maar focussen primair op bedrijfskundig ondernemersadvies en familiebedrijven. De vraag die ik stel aan iedere ondernemer die bij me aanklopt is: waar lig je wakker van? Of je nou zzp'er bent, klein of (middel)groot MKB'er: elke dag heb je uitdagingen in je bedrijf. Die kunnen positief zijn, omdat je wilt groeien, of minder positief omdat het even minder goed draait. De vraag is ook: waarom doe je wat je doet? En: waar wil je naartoe? Maar vooral: wat speelt er in de organisatie?”

Focus op nu, morgen en later

Op het gebied van (advies aan) familiebedrijven spelen weer vragen als: hoe komt de volgende generatie aan boord? Hoe werk ik samen met mijn zussen of broers of met allebei? En wat doen we met het externe management? Dennis: “Wat wij doen is ondernemers een spiegel voorhouden met wat ze aan het doen zijn. De noodzaak om te veranderen, als je het noodzaak wil noemen, is er altijd. De uitdaging óm te veranderen, ook. De formulering is belangrijk. We praten nooit over een reorganisatie, dan zouden mensen het idee kunnen krijgen dat hun baan op de tocht staat. Wij helpen met verbeteren/optimaliseren. Met andere woorden: hoe maak je je bedrijf toekomstklaar? Want dát is bedrijfskundig advies met focus!”

Met een indrukwekkend portfolio aan expertise, begon Dennis zeventien jaar geleden met zijn adviesbureau. “Ik weet inmiddels dat ik een echte verbinder ben, empathisch en persoonlijk. Ik denk mee met die MKB'er die ‘s nachts wakker ligt. Maar ik kan ook scherp zijn. Wanneer ik constateer dat mijn opdrachtgever zit te pitten, dan zal ik dat hem of haar vertellen ook.”

Meer dan cijfers alleen

“KIEN is meer dan cijfers. Wij kijken ook naar die andere kolommen: personeel, klanten, bedrijfsstructuur, toekomstplannen, privé, kortom: het hele plaatje. Daarom kan en durf ik ook tegen mijn klanten zeggen: je zit te klooien en samen gaan we kijken naar een goede oplossing.” Volgens Dennis is het opvangen van de signalen die de ondernemer, soms onbewust afgeeft, cruciaal: “Ik merk het direct wanneer bij iemand het water aan de lippen staat. Maar je verzuipt alleen maar

omdat je niet in controle bent. Kijk naar KIEN als een goede opticien. Eentje die meet en weet en vervolgens met een bril komt waardoor je alles scherper ziet. Een no-nonsense businesspartner met kennis van zaken, die een heldere toekomstroute voor je uitstippelt.”

V.l.n.r. Aniel Ramdjanamsingh, Dennis van der Voort en Martijn Janssen. Aniel Ramdjanamsingh van 3ICT: “De begeleiding door KIEN heeft ons scherper gemaakt. Ineens werd duidelijk dat we enorm veel groeikansen hebben!”

Op de vraag wat voor uitdagingen hij nog heeft met KIEN voor de komende tien jaar, antwoordt Dennis: “Ik zou mijn adviesbureau twee keer zo groot willen maken. Maar daar zit ook een grote uitdaging, want MKB'ers willen geen jong blaadje aan tafel, die willen grijze haren, of in ieder geval iemand met een paar rimpels en blauwe plekken. In mijn vak moet je een directeur kunnen zeggen waar het op staat. Daarmee wil ik niet zeggen dat de jonge professionals dat niet kunnen, maar gelijk in de boardroom terechtkomen wanneer je koud van de universiteit komt, is lastig.”

KIEN OndernemersAdvies verandert zelf ook: gestart met advies voor de ondernemer zelf, het familiebedrijf en alles rondom fusies en overnames, is de focus meer verlegd naar ondernemers en familiebedrijven. Dennis tot slot: “Verandering, nuttig of noodzaak? Je verandert altijd. Zelfs al heb je het niet in de gaten. Verandering is de enige constante in je bedrijf!”

KIEN ONDERNEMERSADVIES

Lisserdijk 241

2165 AA Lisserbroek

0252 - 25 55 55

www.kienadvies.nl

27 Reportage
TEKST Caroline Spaans | FOTO'S Michel ter Wolbeek

ARNO DE FUIJK 5 JAAR UITGEVER BIJ INTO BUSINESS DUIN- EN BOLLENSTREEK EN HAARLEMMERMEER-SCHIPHOL

5 jaar geleden, op 1 april 2019, begon ik als uitgever bij INTO business. In dat jaar nam ik de regio Duin- en Bollenstreek en Haarlemmermeer-Schiphol over vanuit de franchiseorganisatie.

Al snel bleek dit een goede match tussen INTO business, de ondernemers uit de regio en mijzelf. Met een trots gevoel kijk ik terug op de afgelopen periode.

Zonder jouw steun, betrokkenheid en vertrouwen was ik niet gekomen waar ik nu ben. Lees de ervaringen van diverse ondernemers uit de regio!

Een deel van de jubileumopbrengst wordt gedoneerd aan:

adamas-centrum.nl

Haarlemmermeer-Schiphol Liefde voor grond zit in onze genen JdB groep richt blik op toekomst 5 JAAR HAARLEMMERMEER-SCHIPHOL

BÜLENT DOĞAN | BMS Security

RESHMA WAASDORP | Coördinator Marketing & Fondsenwerving Adamas

Adamas kijkt met grote dankbaarheid terug op de afgelopen 5 jaar van samenwerking met INTO business. Arno en Mariëlle ondersteunen en verrijken het centrum op diverse betekenisvolle wijzen. Arno heeft ons geïntroduceerd in het netwerk van de Duin-en Bollenstreek en Haarlemmermeer-Schiphol, wat resulteerde in het aantrekken van 12 deelnemers voor ons belangrijkste evenement, The Lock Up. Samen met Mariëlle hebben ze een voortreffelijke Indonesische rijsttafel samengesteld voor ons ondernemersdiner afgelopen november, met ruim 40 ondernemers. Bovendien worden al onze persberichten via INTO business meteen verspreid via hun online kanalen. Als extra bijzonderheid hebben ze het Adamas centrum ook geselecteerd als het goede doel voor dit geweldige initiatief. We willen Arno en Mariëlle namens het hele Adamas-team hartelijk bedanken voor hun steun! Adamas is volledig afhankelijk van subsidies en donaties, waardoor we samen een positieve impact kunnen hebben en de gevolgen van kanker in onze gemeenschap kunnen helpen verlichten.

Ik kan mij de ontmoeting met Arno de Fuijk heel goed herinneren. Er was een klik, we hadden een aantal dezelfde zakelijke ideeën en onze samenwerking was al snel een voldongen feit.

Dit jaar viert Arno het vijfjarig jubileum als uitgever van INTO business, mijn oprechte felicitaties! Vijf jaar van toewijding, innovatie en uitmuntendheid is een prachtige mijlpaal die zeker gevierd moet worden.

Namens alle medewerkers van BMS Security wil ik hierbij ook onze samenwerking vieren. INTO business heeft zich weten te vestigen als een toonaangevend platform voor zakelijk nieuws en inzichten. Mede door interviews en artikelen die geplaatst zijn over de werkzaamheden van BMS Security, hebben onze beveiligingsdiensten een ruime bekendheid en een stevige plaats in de markt gekregen.

Wij van BMS Security feliciteren jullie met dit prachtige jubileum en kijken uit naar onze verdere samenwerking in de toekomst!

Wij kennen Arno al sinds jaar en dag. Voor zijn tijd bij INTO business hebben we nauw samengewerkt bij een gerenommeerde cateringbedrijf. Vele jaren daarna kwamen we elkaar weer tegen, net voor de coronatijd. De klik was er altijd al en hierdoor ook het vertrouwen voor een mooie samenwerking. In 2019 zijn we gestart met onze rebranding als project. Een intensief en lang traject, waarbij niet alleen de huisstijl opnieuw gevormd wordt, maar waar ook je gehele visie en kernwaarden doorgelicht worden. Wij hebben de lancering van onze rebranding in oktober 2020 geheel in stijl gedaan, en daar is Arno / INTO business volledig bij betrokken geweest. Alles moest in de puntjes geregeld zijn, tijd was geen factor, het resultaat telde! Een vervolg hierop was een mooie coverstory voor ons 90-jarig jubileum in de lente editie 2022. Ook hier weer zeer zichtbaar het vakmanschap van Arno waardoor het een fantastische oplage is geworden, die voor ons zeer waardevol is gebleken.

29
ROB MIDDELKOOP | DJMiddelkoop

THOMAS

FRANK GRIEKSPOOR | Griekspoor

De samenwerking tussen Griekspoor en INTO business is een groot succes en breng ons nieuwe contacten in de omgeving Haarlemmermeer-Schiphol. De samenwerking heeft al meerdere keren boeiende artikelen opgeleverd, waar we enthousiaste reacties op krijgen. De artikelen van INTO business zijn niet alleen actueel, maar blijven ook relevant. Elke editie is er dan ook weer eentje om te bewaren en mee te nemen naar onze klanten. Het winnen van de 'Machtig Mooiste van 2021' prijs was een complete verrassing. Het is een eer om tussen de grote namen te staan. De prijs is een onderscheiding voor ons hele bedrijf!

Ik ken INTO business zo lang als het bestaat als een kwaliteitsblad. Opvallend is het mooie lokale en regionale netwerk dat INTO business heeft. In die zin is het blad een mooie toevoeging aan de uitwisseling van kennis, ervaring en contacten tussen alle medewerkers en ondernemers van de méér dan 20.000 ondernemingen in de Haarlemmermeer. Omdat een groot deel van de medewerkers buiten onze gemeente woont, is zo’n blad een extra hulp om samenhang te creëren.

TOON

Arno heeft INTO business in de afgelopen 5 jaar een eigen gezicht gegeven met een sterke positie in de regio Haarlemmermeer-Schiphol en Duinen Bollenstreek. Dit is héél knap in een regio waar al vele magazines, tijdschriften, bladen etc worden uitgegeven. Samen met Mariëlle weet hij met veel enthousiasme en oprechte betrokkenheid bedrijven en ondernemers aan zich te binden. Dit zie je terug in de inhoudelijke kwaliteit van de magazines en ook bij de altijd goed georganiseerde lanceringen. Dat het jubileum ook in het teken staat van het Adamas Centrum, zegt ook veel over zijn maatschappelijke betrokkenheid en dit spreekt mij bijzonder aan. Over mijn maatschappelijke betrokkenheid die ik met YourGift Cards heb kunnen realiseren, zijn ook diverse artikelen en zelfs een coverstory in de INTO business magazines verschenen. Dit gaf mij een podium met een zeer positief effect. Daarom Arno en Mariëlle, bedankt voor de mooie samenwerking over de afgelopen 5 jaar en ik zet deze met veel plezier voort.

VAN DOOIJEWEERD | Paerel Investment & YourGift Cards HENDRIKSEN | Businesspark Nieuw Vennep Zuid
30

Liminaliteit –ook bij overnames!

Enige tijd geleden sprak ik iemand die vol enthousiasme vertelde over liminaliteit. Tijdens een seminar werd hij getriggerd door dit begrip: wanneer er grote veranderingen in je leven of binnen een organisatie plaatsvinden, neem je afscheid van de oude, bekende situatie, en stap je in feite een drempel over naar een nieuwe situatie, maar deze uiteindelijke nieuwe stabiele situatie is nog niet direct bereikt. Er zit een overgangsfase tussen. Deze overgangsfase wordt door antropologen aangeduid als liminaliteit, en vindt zijn oorsprong in het latijnse ‘limes’ wat grens of drempel betekent. Het seminar maakte hem bewust hoe hiermee om te gaan.

In veel gevallen hebben we te maken met deze liminaliteit. Dat geldt voor een kind wanneer deze voor het eerst naar de middelbare school gaat, of wanneer een werknemer een nieuwe baan aanvaardt. Je kent zelf vast eigen voorbeelden wanneer je uit je comfortzone in een nieuwe situatie terechtkomt. Het kost tijd om te 'landen'. Ook in de samenleving is hiervan sprake als het gaat om de huidige energietransitie of de klimaatverandering. Een nieuwe gewenste situatie is nog niet bereikt en is een proces van (tientallen) jaren.

Bij een overname speelt dit niet anders. Ook daar hebben we te maken met deze zogenoemde liminaliteit. De overgangsfases leiden tot onzekerheid. Wanneer de ondernemer zijn/haar bedrijf verkoopt, ontstaat er persoonlijk een nieuwe levensfase. De ervaring van de ondernemer is blijkbaar niet meer van belang. Hij vraagt zich af wie hij nog is. Niemand vraagt meer naar hem. Het zakelijk netwerk droogt op. Het leidt tot een onwennige situatie.

Effecten voor het personeel zijn er ook. Wanneer het bedrijf verkocht wordt en meegedeeld wordt dat een ander bedrijf de nieuwe eigenaar wordt, ontstaat een onzekere tijd. Wat gaat er gebeuren? Wat gaat er veranderen?

De eerste kennismaking met de koper is cruciaal. Er moet vertrouwen gewonnen worden en verbinding gezocht worden. Ik was jaren geleden getuige van een personeelsbijeenkomst, waarbij de koper zich presenteerde aan het personeel van het overgenomen bedrijf met een gelikte powerpoint: er moest strijd geleverd worden in de grote concurrerende markt! Daardoor waren ze nummer drie in Europa, nummer één in Australië en twee in de VS!

De boodschap kwam niet over. Men was de mededeling van de overname nog aan het verwerken.

Onze jarenlange ervaring helpt ondernemers bij de liminaliteit tijdens overnames. We weten vanuit onze ervaringen hen bij te staan in deze onzekere overgangsfase. Een dankbare rol!

31
Pieter van den Berg is een geboren en getogen Zaankanter en partner bij de Guidon Groep, waar Sophista Fusies en Overnames te Alkmaar onderdeel van uitmaakt. Hij is 57 jaar. Naast zijn passie voor de overnamepraktijk houdt hij van hardlopen, muziek en lezen (vooral biografieën). Column Pieter van den Berg

'Passie voor tulpen'

Vijf jaar Tulip Experience Amsterdam

Op de dag van het interview staan er al heel wat auto’s op de parkeerplaats bij de Tulip Experience Amsterdam. In de magische showtuin zijn mensen op zoek om het juiste plaatje tussen de tulpen te schieten. Het blijkt de openingsdag van de vijfde editie van Tulip Experience te zijn. “Voor een openingsdag zijn we hier heel blij mee”, stelt directeur Sylvia Pennings.

In 1951 begon Wim Pennings een kwekerij in Noordwijkerhout. Hij had een passie voor tulpen. Niet verrassend dat tulpen de specialiteit van de kwekerij zijn geworden. Momenteel worden er op de kwekerij 500 soorten tulpen geteeld. Zijn zoon Simon nam het bedrijf in 2000 over. Simon merkte dat veel bezoekers de tulpenvelden inliepen om de perfecte foto voor thuis te maken.

Door de opkomst van de selfiecultuur heeft dat de laatste 10 jaar een enorme vlucht genomen. “Als hij vroeg of de mensen uit de productievelden wilden komen omdat ze over iemands brood liepen, hadden ze daar werkelijk geen idee van”, vertelt Sylvia. “Er was een groot gebrek aan kennis. De behoefte om foto’s te maken en dat mensen meer wilden leren over het kwekersvak brachten hem op het idee van de Tulip Experience.”

Showtuin

Tulip Experience moest een combinatie zijn van enerzijds een museum en informatiecentrum over het bloembollenkwekersvak en anderzijds een grote showtuin. Het visitekaartje is de showtuin die voorzien is van 1 miljoen tulpen in 700 verschillende

32
Sylvia Pennings

soorten. “Omdat het zo divers is, gaan mensen helemaal los met het maken van foto’s”, heeft Sylvia ervaren.

Museum

Veel bezoekers komen ook voor het museum. Hierin worden het verhaal van de kweker en de geschiedenis van de tulp verteld. Vanaf de ontdekking in Kazachstan tot hoe de tulp het icoon van Nederland is geworden. Buiten een streekmarkt en enkele kunstexposities is er in de Tulip Experience ook een bioscoop. Een film laat zien hoe het kweken vroeger ging. Bezoekers met een ticketbewijs mogen in de indoor pluktuin een bosje tulpen plukken. “We willen alle facetten van de tulp belichten. Alles komt aan bod”, geeft Sylvia aan.

De Witte Zwaan

De uitstraling naar de tulp wordt versterkt in de coffeecorner De Witte Zwaan. “Deze is gebouwd als een replica van Hotel De Witte Zwaan, dat vroeger in Lisse stond. Voordat de veilingen van de Hobaho en de CNB waren opgericht, kwamen de kwekers elke maandag samen in dat hotel om hun bollen te verhandelen.”

Bedrijfsbezoeken

Regelmatig vinden er bedrijfsbezoeken plaats. Groepen kunnen er een rondleiding bij boeken. “Je kunt dus met je zakelijke gezelschap komen en na afloop genieten van een koffie- of luncharrangement in onze coffeecorner. Er zijn in

Broodje Bollenvelden

De consumpties in de coffeecorner sluiten aan bij het thema. Zo kun je genieten van een gevulde koek met daarop een tulpje of een tulpentosti. Populair bij de jongste jeugd is een broodje bollenvelden: een wit bolletje met vruchtenhagel.

Trots op het winnen van prijzen

Tijdens de Remarkable Venue Awards op de Tourism Innovation Summit is Tulip Experience Amsterdam door Tiqets uitgeroepen tot ‘Best Hidden Gem of the World 2023’. “Met onze ‘Verborgen Parel’ wisten we attracties uit New York, Dubai en Venetië achter ons te laten.” Ook werd de Travelers’ Choice 2023 van TripAdvisor gewonnen. “Daar zijn we enorm trots op”, aldus Sylvia.

de afgelopen jaren al veel bedrijven uit de streek gekomen, die het leuk vonden om meer te leren over de Bollenstreek en het werk van de kweker.” Besloten bijeenkomsten zijn mogelijk, maar dan alleen in de avonduren. Het aantal bezoekers loopt in de duizenden en neemt nog jaarlijks toe. “We ontvangen bezoekers uit 99 landen van over de hele wereld”, zegt Sylvia. “Het is heel bijzonder om elke dag zoveel mensen van zoveel verschillende culturen te mogen ontvangen.”

Sylvia, die aan haar vierde seizoen is begonnen, vindt het geweldig dat ze van haar passie haar beroep heeft kunnen maken. Als kind hielp ze al mee met tulpen koppen en bollen pellen. “We zijn een familiebedrijf en werken met een klein team. De eerste helft van het jaar bestaat mijn leven echt uit tulpen. Het is heel intensief, maar ook heel fantastisch. Ik ben zo dankbaar dat ik dit mag doen en zoveel bezoekers elke dag met een big smile weg zie gaan.”

Tulip Experience Amsterdam is tot en met 12 mei dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

TULIP EXPERIENCE AMSTERDAM

Delfweg 37

2211 VK Noordwijkerhout

06 - 513 687 84

info@tulipexperienceamsterdam.com

www.tulipexperienceamsterdam.nl

Reportage 33
TEKST Martin Hoekstra | FOTO Martine Goulmy
'We zorgen voor warmte, gezelligheid én veiligheid in huis'
J&B Wouters: specialist in huis en haard

Een haard of een kachel in huis geeft luxe, warmte en gezelligheid. Bij J&B Wouters Huis en Haard weten ze precies welke haard jou en je huis of onderneming de finishing touch geeft. Ze adviseren over en installeren je droomhaard en zorgen voor onderhoud, zodat jij zorgeloos van de warmte kunt genieten. Pauline Wouters vertelt in de sfeervolle en huiselijke showroom in Hoofddorp hoe ze dát doen.

“Al generaties lang is J&B Wouters een begrip in aannemersland. De fundering is al in 1955 gelegd, en de onderneming is nu bijna twintig jaar in handen van mijn man Johan en zijn zus Bianca, het is een echt familiebedrijf. In 2021 hebben ze het haardenbedrijf van Ton van Dam overgenomen en daar is J&B Wouters Huis en Haard uit voortgekomen. De lijnen binnen de onderneming zijn kort en de benadering van onze klanten altijd persoonlijk. Alle ervaring en expertise van de afgelopen 70 jaar wordt vandaag de dag ingezet

34
Pauline Wouters en Dimitri van Beek.

binnen twee takken van sport. Vanuit ons mooie pand aan de Kruisweg in Hoofddorp adviseren we over haarden en kachels in de ruimste zin van het woord bij J&B Wouters Haarden en Kachels. Daar werk ik sinds 2022, ik ben verantwoordelijk voor de planning en de administratie met betrekking tot het onderhoud van gashaarden, en dat doe ik met enorm veel plezier. En we adviseren over het ontwerp, de realisatie, renovatie en het onderhoud van woningen, winkels en bedrijfsruimten bij J&B Wouters Aannemersbedrijf. Een combinatie die voor mooie kruisbestuiving zorgt, vinden wij, en dat vinden onze klanten gelukkig ook.”

Voorkomen is beter dan genezen

“Om zorgeloos van de haard te kunnen genieten en veilig gebruik te kunnen garanderen, is onderhoud nodig. Vooral gashaarden moeten, dat wordt ook aangeraden door de fabrikanten, eens per jaar worden nagekeken. Bij ons kun je een onderhoudscontract afsluiten. Onze servicemonteurs inspecteren de gas-technische werking, reinigen de haard en vervangen versleten onderdelen direct, als dat nodig is.

Onderhoud is ook belangrijk ter voorkoming van het vrijkomen van schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide, een gas dat vrijkomt door onvolledige verbranding in je haard. Dit is een gevaarlijk gas, omdat het geur- en smaakloos is. Om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken, is op 1 april 2023 het ‘wettelijk CO-stelsel’ in werking getreden. Dat betekent dat alleen CO-vrij-gecertificeerde bedrijven werkzaamheden aan een gasverbrandingsinstallatie mogen uitvoeren. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden, en dat geldt zowel voor aardgas- als propaangashaarden.

monteurs toegevoegd. Zij installeren en reinigen de gashaarden en controleren de CO-waarden in de woning of het bedrijfspand. Ook geven ze advies over het optimaal gebruiken van de haard. Want voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. ”

Voor iedere smaak en stijl

“Een haard is helemaal van nu, dat is hartstikke leuk om te ervaren. Maar zoveel mensen, zoveel wensen, dat merken we ook dagelijks. We zijn er trots op dat we voor elke stijl en woonsmaak een haard of kachel hebben en dat het ons bijna altijd lukt om dromen in vervulling te laten gaan. Door onze gespecialiseerde vakkennis en jarenlange ervaring kunnen we elk type haard thuis of in een bedrijfspand plaatsen en installeren. Ga je voor de echte vlammen en de warmte van een houtkachel? Of kies je voor het gemak en de sfeer van een

Uiteraard zijn wij zo’n CO-vrij gecertificeerd bedrijf, staan we in de daarvoor bestemde registers en voldoen al onze monteurs aan de vakbekwaamheidseisen. Om aan de vraag aan onderhoud te kunnen voldoen, hebben we Dimitri van Beek aan ons team van trouwe en ervaren

gashaard of bio-ethanol? Of ga je voor elektrische stralingswarmte? We hebben in elke stijl een passend aanbod. Of dat nou modern, industrieel of klassiek is. We hebben al heel wat woningen, vakantieparken, hotels, kantoren en restaurants van warmte mogen voorzien. Dus het is altijd een goed idee om een afspraak te maken en langs te komen in de showroom om de mogelijkheden te ontdekken!”

35 Reportage TEKST My happy writings | FOTO'S Martine Goulmy J&B WOUTERS HUIS EN HAARD Kruisweg 1115-a | 2131 CV Hoofddorp haard@jbwouters.nl | 023 - 561 79 72

Veranderen, noodzaak of keuze?

Stilstand betekent achteruitgang. Een cliché, maar ook, zoals zoveel clichés, de realiteit. Bewegen betekent veranderen en in de zakenwereld staat verandering gelijk aan overleven. Het aanpassen van je bedrijf kan zowel een noodzaak als een strategische keuze zijn. Eén reden om je bedrijf te veranderen is om concurrerend te blijven in een steeds veranderende markt.

Daar kan Bülent Doğan, de eigenaar en CEO van de BMS Security en BMS Academy, over meepraten: “Het is voor een bedrijf noodzakelijk om mee te gaan met de technologische veranderingen, maar ook met de veranderende verwachtingen van je opdrachtgevers. De wereld om ons heen evolueert snel en bedrijven moeten meebewegen om relevant te blijven. BMS Security is druk bezig om de processen binnen het bedrijf te optimaliseren en onze opdrachtgevers kwalitatief hoogwaardige diensten te bieden. Dat realiseren we door onze beveiligers kwalitatieve opleidingen te bieden, maar ook door ervoor te zorgen dat ze in hun vrije tijd kunnen ontspannen. Zo bieden wij in onze fitness trainingsruimte in Badhoevedorp de mogelijkheid om te trainen onder begeleiding van een privé-coach. Zoiets werkt positief voor de motivatie van onze beveiligers en het aantrekken van nieuw talent.”

Het tonen van veerkracht en het vermogen om te evolueren, heeft een positieve invloed op de bedrijfscultuur en het imago van het bedrijf. Hoewel het veranderen van je bedrijf uitdagend kan zijn, is het vaak essentieel om succesvol te blijven in een dynamische zakelijke omgeving.

Een bedrijf dat zich niet aanpast aan veranderingen loopt het risico om achterop te raken en irrelevant te worden. Klanten verwachten voortdurende verbeteringen en innovaties, en bedrijven die niet innoveren, dreigen hun marktpositie te verliezen.

Bülent Doğan: “Wij blijven innovatief bezig. Momenteel zijn we druk bezig om een geheel vernieuwd pakket opleidingen aan te bieden op onze BMS Academy. Daarnaast gaan we dit jaar voor het behalen van ISO 9001 certificaat.”

Flexibiliteit en het vermogen om snel te reageren op veranderingen zijn daarom cruciaal voor het voortbestaan van een bedrijf. Het veranderen van je bedrijf kan dus zowel een noodzaak zijn om te overleven als een strategische keuze om te gedijen in een steeds veranderende zakelijke omgeving.

BMS SECURITY

Keplerstraat 34 | 1171 CD Badhoevedorp

085 - 488 35 10 | info@bmssecurity.nl

www.bmssecurity.nl

TEKST en FOTO Kamila Straatsburg 36
Bülent Doğan
'Ondernemen

is in essentie de rand van de afgrond opzoeken'

In een concurrerende markt is veranderen noodzaak. Meebewegen en vooruitkijken zijn onmisbaar om relevant te blijven, anders ga je sowieso kapot. Dat was althans de formulering van host Jort Kelder, tijdens het ondernemersevent van INTO business en That’s Lease in Sassenheim. Daar voelde hij vier inspirerende ondernemers stevig aan de tand. En Jort zou Jort niet zijn als dat uiteindelijk niet veel over verandering bleek te gaan!

Ruim 60 aanwezigen vullen in de namiddag de sfeervolle ruimte bij That’s Lease, en ze hebben er voelbaar zin in. De bijeenkomst heeft als thema ‘verandering, noodzaak of keuze?’ Na een korte introductie van de vier panelleden Bart Verleg, John Moors, Jolanda van der Maden en Robin Bloemendaal door Henk Griffioen van That’s Lease krijgt host Jort Kelder de microfoon en stelt zijn kritische vragen.

‘Hoe vinden jullie het nou gaan, die formatie? En wat zijn jullie wensen als ondernemers?’

Jolanda: “De afgelopen jaren is er door de politiek natuurlijk wel een anti-ondernemersbeleid gevoerd. Je ziet dat grote ondernemingen als ASML en DSM uit Nederland vertrekken. Ik zie de beweging van ‘fiscale vluchtelingen’ nog niet bij mijn klanten, maar ik hoor wel veel gemopper. Het beleid is wispelturig geweest, duidelijkheid zou fijn zijn.”

37

JORT KELDER

Behoeft Jort nog enige introductie? De journalist, columnist, tv-presentator en voormalig hoofdredacteur van het zakenmagazine Quote is met zijn streepjespakken, broeken met hoog water en bretels een stijlicoon. Door zijn uitgesproken standpunten en opvallende uitspraken is hij een veelgevraagd spreker en voorzitter. Jort is pescotariër, woont in Amsterdam en zoekt rust in zijn woning op Terschelling.

BART VERLEG

Bart is directeur/eigenaar bij Mayumana Healthcare uit Sassenheim, distributeur van innovatieve oplossingen in de medische wereld, een niche in een sterk groeiende markt. Hij voelt zich er als een vis in het water. Sport is een rode draad in het leven van Bart, hij was ooit jeugdkampioen tafeltennis en nu onder meer een fanatieke fietser.

JOLANDA VAN DER MADEN

Jolanda is Partner Accountant bij

JAN© Accountants en Adviseurs. Het beste in ondernemers naar boven halen, dat is haar drive. Ze creëert graag een vertrouwensband met haar klanten, want het is best ‘lonely at the top’. Binnen de kaders van de wet –en regelgeving toch het beste advies geven, is de uitdaging. Jolanda woont in Nieuw-Vennep en is vrijwilliger bij de Rotary en het Adamas inloophuis.

38 Reportage
V.l.n.r. Arno de Fuijk, Henk Griffioen, Jort Kelder, Robin Bloemendaal en Oscar Middeldorp

Inspirerende bijeenkomst bij

That’s Lease geeft stof tot nadenken

Die mening deelt Robin: “Duidelijkheid is key, ook voor ons. Wat gaat er gebeuren met alle voorwaarden voor elektrisch rijden? Met het berekenen van de BPM bijvoorbeeld? Of de problematiek rondom het laden? Als de politiek stilligt, liggen ook de beslissingen daarover stil, dat vind ik zorgelijk.”

John: “Dat zien we in de bouw natuurlijk ook, die stroomproblematiek. Ook de plannen rondom woningbouw stagneren. Terwijl mijn mening overigens is dat we minder zouden moeten bouwen, maar kritisch moeten kijken naar wat er al

JOHN MOORS

is. Er wordt nu voor leegstand op de lange termijn gebouwd, je zou ervoor moeten zorgen dat ouderen naar andere vormen van wonen gaan, bijvoorbeeld naar een ‘knarrenhof’. Dan is de kurk uit de fles en vindt er doorstroming plaats.”

Mag het misschien allemaal wat brutaler, in dat ondernemerschap? Ondernemen is toch in essentie de rand van de afgrond opzoeken?

“Eens”, vindt Jolanda, “het mag allemaal wel wat minder. Maar ik vind ook dat als je winst maakt, je aan de maatschappij moet bijdragen. En we moeten het ook in perspectief zien, we staan als land op de zesde plaats van ‘de geluksranglijst’ van de VN. We zijn ook wel een moppervolk.”

“Je moet blijven kijken naar hoe het wél kan”, vindt John. “Samen zoeken naar oplossingen, is naar mijn idee ook ondernemerschap.” Robin: ”Je ziet dat ondernemers dat ook doen, grenzen blijven opzoeken. Daardoor ontstaan weer andere innovaties, die vaak beter blijken dan het origineel. Maar het mag allemaal nog wel brutaler, wat mij betreft.”

Een uitgestippeld carrièrepad had John niet, maar stenen stapelen leek hem niks. Na de MAVO, MTS en HEAO Commerciële Economie werkte hij bij een detacheringsbureau en had hij zijn eigen onderneming Moors Vastgoedontwikkeling. John stapt over zijn eigen grenzen heen om de ander te leren kennen of zijn mening bij te stellen. Inmiddels is hij al zo’n acht jaar directeur bij Horsman & Co, de bouwer en ontwikkelaar uit Lisse.

ROBIN BLOEMENDAAL

De 34-jarige Robin is sinds 1 februari 2023 algemeen directeur bij That’s Lease. Hij heeft in zijn loopbaan onder meer bij SIXT gewerkt, in een internationale omgeving. Hij is veelzijdig en praktisch, draagt met zijn kennis en expertise bij aan de gezonde groei van That’s Lease. Het lokale karakter en de grote focus op het klantbelang bij de leasemaatschappij spreken hem aan, net als het ondernemen met ondernemers.

Moeten we in het algemeen eigenlijk niet gewoon ‘nee’ leren zeggen?

John: “Dat zou heel goed zijn. Iedereen zeurt er wel over dat geen kind het huis uit kan, maar dat kind zit wel ‘even’ op Bali.” “Dat vind ik ook inderdaad soms wel ja”, zegt Bart. “In de ziekenhuizen zie ik soms

gevallen waarvan ik denk ‘moet je die nog opereren?’. Dat klinkt hard, maar het zou mijns inziens goed zijn om in ieder geval eens na te denken over criteria en het bespreekbaar te maken.”

Geïnspireerd door en volop napratend over de verhalen van collega-ondernemers, en door de prikkelende vragen en inzichten van Jort bleef het nog lang onrustig in Sassenheim. Veranderen betekent ook

flexibel zijn, zoveel werd vanmiddag duidelijk. Voor herhaling vatbaar!

39
TEKST My happy writings | FOTO'S Michel ter Wolbeek en Anne de Hollander Reportage
'A

new era starts… in Hoofddorp!'

De luchtvaart heeft de afgelopen decennia blootgestaan aan enorme technologische ontwikkelingen en innovaties. Op basis daarvan is luchtvaart nog veiliger, groener en efficiënter geworden. Desondanks zijn de Europese weten regelgeving omtrent het opleiden voor deze sector niet meegegaan in die ontwikkelingen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, vindt practor Lydia Kes van MBO College Airport van het het ROC van Amsterdam - Flevoland. Want hierin lopen ze in Hoofddorp voor de troepen uit.

“Ik ben sinds begin 2023 practor hier op het college”, vertelt Lydia. “Voordat ik deze functie kreeg, was ik al zes jaar als opleidingsmanager vliegtuigonderhoud aan het college verbonden. Een Practoraat is een expertiseplatform binnen een mbo-instelling waar praktijk(gericht) onderzoek wordt uitgevoerd, vergelijkbaar met een lectoraat binnen een hbo-instelling. Wij slaan een brug tussen onderwijs, onderzoek en het (regionale) bedrijfsleven met als doel het verspreiden van kennis en innovatie en

het opleiden tot innovatief vakmanschap. Een practoraat bestaat uit een ‘kenniskring’ met een practor en docent-onderzoekers. Ik kom dagelijks met heel veel plezier vanuit Marken om bezig te zijn met een onderwerp wat me na aan het hart ligt: kennisontwikkeling rondom Competency Based Training & Assessment (CBTA). ”

Veiligheid verdient verandering

“In de luchtvaart staat veiligheid op nummer 1. Het is best vreemd om te merken dat de trainingsvoorschriften, ondanks de enorme complexiteit van de sector, niet of nauwelijks zijn aangepast aan de eisen van nu. De traditionele onderwijsmethoden, die nog altijd door de Europese luchtvaartautoriteiten worden gedicteerd, sluiten niet langer aan op wat de geavanceerde luchtvaart nodig heeft. Tijdsinvestering is nog steeds een belangrijk beoordelingscriterium. Niet alleen vanwege de technologische ontwikkelingen in de luchtvaart, maar ook vanwege de enorme tekorten in deze

40

Focus op veranderingen op MBO College Airport

sector, is dit niet langer houdbaar. Bovendien heeft de onderwijskundige en psychologische wetenschap ook niet stil gezeten. We weten veel meer over hoe het menselijk brein leert en ontwikkelt. Om die reden worden er vanuit de mondiale luchtvaartautoriteiten ICAO (International Civil Aviation Organization) nieuwe standaarden geformuleerd, die gericht zijn op competentie ontwikkeling in plaats van tijdindicaties. Competenties beoordeel je door middel van observeerbaar gedrag. Dat is een heel nieuwe manier van beoordelen, dus daar komen wel wat onderwijskundige uitdagingen bij kijken. Hoe zorg je voor een betrouwbare basis om te diplomeren en te certificeren? Hoe kunnen we standaarden van observeerbaar gedrag internationaal uniform beoordelen? Dat zijn vragen waar we mee aan de slag gaan, samen met de bedrijven en samenwerkingspartners uit de luchtvaartsector waar MBO College Airport voor opleidt.”

Hét kennisinstituut voor CBTA in de luchtvaart

“In de aankomende jaren willen we ons bezighouden met kennisontwikkeling over CBTA in de luchtvaart, op een manier die actueel en relevant is voor de diverse luchtvaart gerelateerde opleidingen binnen ons college. Binnen de opleiding ‘vliegtuigonderhoud’ zijn we al begonnen met een andere manier van competenties ontwikkelen. Nu is het een buzzword, maar toen ik er 5 jaar geleden over vertelde, werd ik nog behoorlijk gek aangekeken. Inmiddels ben ik vanwege mijn expertise aangesteld als adviseur en co-rapporteur bij de CBTA Werkgroep van ICAO. Hier worden nieuwe mondiale standaarden voor licensing opgesteld, op basis van CBTA. Het is dus geweldig dat ons MBO College Airport daar op deze manier een bijdrage aan levert.

De tijd is gelukkig ook rijp om te gaan experimenteren met CBTA om kennis en ervaring op te doen. We geven voorlichting en draaien projecten bij en met ondernemingen. Op die manier kan het Practoraat van MBO College Airport zich verder ontwikkelen als hét kennisinstituut voor Competency Based opleiden. Onlangs organiseerden we een symposium met bedrijven die op Schiphol gevestigd zijn. Daar waren ook luchtvaartbedrijven uit zes verschillende Europese landen, de Verenigde Staten, Canada en Japan bij. Het was mooi om te merken hoe geïnteresseerd de aanwezigen waren in deze ‘paradigm-shift’, het is toch echt een gamechanger. Natuurlijk doen we dit niet alleen, we werken samen met docenten en medewerkers van het college om dé toonaangevende vakschool voor de luchtvaart te blijven. Om de ontwikkeling tot kennisinstituut wetenschappelijk fundament te

geven, doe ik PhD onderzoek aan de TU Delft. En door onderzoeksprojecten gezamenlijk met mijn collega’s uit te voeren, draagt het Practoraat bij aan docentprofessionalisering. Het is dus in alle opzichten een win-win. En als de EASA (European Union Aviation Safety Agency) geïnteresseerd meekijkt naar wat we hier doen, kan ik niet anders dan ongelooflijk trots zijn!”

41 Reportage
TEKST My happy writings | FOTO'S Martine Goulmy MBO COLLEGE AIRPORT, ONDERDEEL VAN HET ROC VAN AMSTERDAM - FLEVOLAND Opaallaan 25 | 2132 XV Hoofddorp 023 - 569 36 00 | Rocva.nl

'Ik ben een wijnentertainer'

De edele wijn was altijd de rode draad in het werkzame leven van Martijn Claassen, eigenaar van Wereld Wijnen. “Wijn is mijn passie en die passie deel ik graag met anderen.”

Hij wandelt door zijn winkel aan de Heereweg 175, waar gekozen kan worden uit 350 soorten wijn. “Elke wijn die hier staat is door mij persoonlijk geproefd en op kwaliteit gekeurd.” Dat gebeurt doorgaans op wijnproeverijen; niet alleen bij importeurs, maar ook bij de wijnhuizen, waar Martijn zelf zijn wijnen vandaan haalt. Onder meer in Zuid-Frankrijk en de Rhône regio. Daarnaast werkt Martijn samen met wijnkopers in Nederland voor wijnen uit de hele wereld.

Martijn lacht: “Mensen denken wel eens, dat zo’n wijnproeverij-inkoop een ontspannen samenzijn is, met gratis drank. Maar het is in feite topsport. Binnen een half uur proef je veertig wijnen. Ik doe dat in twee fases; eerst sluit ik mijn eigen emoties uit om de ware smaak heel klinisch te proeven. Daarna ga ik emotioneel proeven: hoe smaakt de wijn écht, waar past deze wijn bij en bij welke setting kan de wijn het best gedronken worden? Iedere wijn die hier in de winkel staat, is door mij persoonlijk geproefd en op kwaliteit gekeurd.”

Rode wijn met vis

Wereld Wijnen gaat niet over wijn verkopen, benadrukt Martijn. De wijn moet bij de persoon passen. “Als iemand binnen komt en vraagt om een rode wijn bij een stukje zalm, dan vraag ik waarom hij dat wil. Als die persoon bijvoorbeeld geen witte wijn lust, zorg ik voor de goede wijn die past bij de vis en/of bij de smaak van deze persoon. Daar maakt Wereld Wijnen een verschil mee.”

In feite is Martijn revolutionair bezig in de wijnwereld. Naast zijn winkel verzorgt hij de catering en proeverijen. Ieder jaar heeft hij in de

maand maart een pop-up wijnbar. “Daar staan vijftig wijnen open en er zijn twee kenners om je van dienst te zijn. Je kunt er met vrienden komen, een proeverij houden, of gewoon samen een heerlijk uitje hebben. Wanneer je samen proeft, komen de mooiste verhalen boven en dat verhoogt de stemming.”

Wanneer je zo lang professioneel bezig bent in de wijnwereld, verandert dat een mens. Maar in dit geval is het andersom. “Inderdaad; ik verander de wereld van de wijnen, ook al is het in het klein. De wijnwereld was/is traditioneel, waarbij je in jouw winkel wachtte tot de klant binnen zou komen. Tegenwoordig vereist deze wereld meer specialisme en meer kwaliteit. Ik creëer de beleving en heb er een trendy markt van gemaakt.

Reportage 42

Waarbij ik de klant trigger om te kopen, zoals met de proeverijen en de pop-up wijnbar.” Hij licht toe: “Als ondernemer kies je niet tussen de noodzaak of keuze om te veranderen. Het gaat om de combinatie. Door veranderingen kom je op nieuwe, verfrissende ideeën. Als je niet verandert, word je gedwongen een keuze te maken.”

Ander karakter

Het mooie aan wijn is, dat iedere wijn een ander karakter heeft. “Een glas cola blijft een glas cola, onder welke omstandigheid je ‘m ook drinkt. Maar een wijn is stemmingsgevoelig. Als je niet lekker in je vel zit, dan smaakt zelfs de beste wijn niet goed.” Wijn is een sfeermaker: “Zeker als je iets lekkers koopt, is het fijn om dit te delen en niet om het alleen op te drinken.”

In 2025 viert Martijn het 20-jarig bestaan van zijn bedrijf. Iedere wijn die daar staat, is hem even dierbaar. “Ik vind het belangrijk, dat de wijn altijd herleidbaar is; direct naar het wijnhuis of via de importeur naar het wijnhuis.” Tien jaar geleden opende hij zijn winkel en om dat te vieren, organiseert Martijn op 12 en 13 april een ‘Wijnfeestweekend’. “Dan staan onze tien favoriete

wijnen open in de winkel, samen met lekkere hapjes, waarbij elke tiende klant een waardecheque van tien euro ontvangt. Het wordt een feest voor iedereen!”

Organische groei

Hij importeert veel wijnen zelf, rechtstreeks van de wijnhuizen. Wil Wereld Wijnen verder groeien? “Ja, maar alleen via organische groei. Ik ga niet meer actief op zoek naar nieuwe klanten of nieuwe bedrijven. Ik zit aan de max van wat ik zelf kan doen; daardoor gaat het goed en kan ik de beste service verlenen.”

Dus dit is het summum van zijn onderneming? Dat blijkt toch anders te liggen. “Ik zie de potentie om te groeien, maar als ik het doe, zal ik het goed doen. Dan zou ik gekwalificeerd personeel om me heen verzamelen om een grotere speler te worden. Hoewel explosieve groei nu niet in mijn bedrijfsvisie zit, sta ik altijd open voor veranderingen.”

WERELD WIJNEN

Heereweg 175 | 2161 BC Lisse

06 - 122 776 05 | info@wereld-wijnen.com

www.wereld-wijnen.com

43 Reportage
TEKST Joep Derksen | FOTO'S Mike van Bemmelen en Sven van der Vlugt

Welke waarde wil je toevoegen?

Afgelopen januari las ik op Linkedin een briljante bijdrage van een oude relatie van mij. Het artikel gaat over de manier waarop hij als eigenaar van een bedrijf onder meer benaderd wordt door zogenaamde 'lead generators', website verbeteraars, software goeroes enz.

Gouden bergen

Deze bedrijven beloven je leads of besparingen waar je van droomt. Ze hoeven blijkbaar niet eens te begrijpen wat je bedrijf doet en wie je klanten zijn. Het is een mirakel, want hoe ga je dat bedrijf dan helpen om waarde voor ze te genereren?

Gestart met een passie

In zulke gevallen denk ik vaak: als ondernemer zijn we in de basis allemaal een bedrijf gestart om bepaalde mensen te helpen met een probleem. Vanuit de passie die we voor een vak of een product hebben, willen we mensen zo goed mogelijk helpen zodat ze tevreden zijn, toch? We hebben nagedacht welke waarde we ze willen geven en hoe we als bedrijf daarin onderscheidend kunnen zijn.

Andere beleving dan beloofd

Soms vraag ik mij echter af of bepaalde bedrijven dat vergeten zijn. De klant krijgt een totale andere beleving voorgeschoteld dan beloofd en waar ze recht op hebben. Onverschilligheid en gebrek aan handelingsbevoegdheid staan vaak een goede klantbeleving in de weg.

De waarde leveren die nodig is

Als eigenaar van mijn bedrijf in zakelijke inrichting, wil ik de waarde leveren die klanten nodig hebben en waar ze zich soms niet bewust van zijn dát

Tjeerd van der Mark

ze het nodig hebben. Meer waarde leveren dan verwacht. Met name stel ik mijzelf de vraag wat deze specifieke klant nu daadwerkelijk nodig heeft? Dat vereist dat ik een klant goed ken en er achter kom waar ik hem mee kan helpen. Ik denk er bovendien over na hoe ik zelf geholpen zou willen worden. Daarbij leg ik de lat voor ons bedrijf hoog. Natuurlijk maken we zeker ook fouten en hebben we klachten! Maar we informeren de klant en we lossen het snel voor ze op. Want we weten dat een goed opgeloste klacht ook van grote waarde is.

Uitnodiging

De bureaustoel in de foto staat symbool voor een uitnodiging om op de zetel plaats te nemen als u toe bent aan een goede klantbeleving en geholpen wilt worden met uw kantoorinrichting. Een kleine vernieuwing of een complete inrichting, u bent van harte welkom!

van der Mark | FOTO Sven van der Vlugt
TEKST Tjeerd
TRINITY INTERIEUR
Heereweg 345 | 2161 CA Lisse
44
0252 - 72 95 73 | www.trinity-interieur.nl

Eveline Hogers heeft het vakbekwaamheidsdiploma makelaar gehaald

'Meerdere gecertificeerde medewerkers is goed voor het kantoor'

De appel valt niet ver van de boom. Dat gaat zeker op voor Eveline Hogers. Ruim 2,5 jaar geleden trad ze fulltime in dienst bij Heemborgh Makelaars Nieuw-Vennep, het kantoor dat door haar vader Hans al meer dan 25 jaar geleden is opgezet. “Ik ben er een beetje ingerold”, zegt Eveline lachend.

Tijdens haar studie Toerisme & Management kwam ze al met tussenpozen haar vader helpen. Toen de 31-jarige Sassemse in vaste dienst kwam, besloot ze ook om haar papieren voor makelaar te gaan halen. In net iets minder dan twee jaar heeft Eveline de eerste stap afgerond, het behalen van het vakbekwaamheidsdiploma makelaar, wat uitzonderlijk snel is. “Ik mag nu alles doen wat een makelaar ook doet, behalve taxeren.”

KRMT

Eveline mag zich nu Kandidaat Register Makelaar Taxateur (KRMT) noemen. “De volgende stap is doorgaan met de opleiding voor Register Makelaar Taxateur”, legt Eveline uit. “Ik ga me snel als KRMT aanmelden bij Vastgoedcert, want voor het kantoor is het goed dat je meerdere gecertificeerde medewerkers hebt.”

Heemborgh Makelaars zijn vier zelfstandige kantoren met vestigingen in Nieuw-Vennep,

Eveline Hogers

Sassenheim, Hillegom en Bennebroek. Het kantoor in Nieuw-Vennep is met drie medewerkers slagvaardig. Marion Groenewegen doet met veel plezier de binnendienst. “Ik vind het leuk om mensen te helpen bij het aankopen en verkopen van een woning”, geeft Eveline aan. “Hen te assisteren en mee te denken wat de juiste stappen zijn om te nemen.”

Een van de leukste dingen die Eveline tot nu toe gedaan heeft bij Heemborgh Makelaars, is de verkoop van nieuwbouwproject ‘De Bloementuin’ in Sassenheim. “Dit was het eerste project waar ik zelfstandig mee aan de slag mocht gaan en ook nog op bekend terrein! Namelijk de tennisbanen waar ik vroeger zelf ook op gespeeld heb. Met het project heb ik veel mensen uit mijn schooltijd én starters kunnen begeleiden met de aankoop van hun droomwoning!”

HEEMBORGH MAKELAARS NIEUW-VENNEP

Hoofdweg Oostzijde 1334A

2153 LT Nieuw-Vennep

0252 - 62 90 90 | nieuw-vennep@heemborgh.nl

www.heemborgh.nl

TEKST Martin Hoekstra | FOTO Martine Goulmy
45

Meet & Greet Experience 2024

In direct contact komen met professionals uit verschillende vakgebieden

Op 13 februari 2024 organiseerde MGE voor de derde keer een inspirerende Meet & Greet, waar 1000 tweede klas vmbo-leerlingen de kans kregen om kennis te maken met diverse beroepskrachten en vertegenwoordigers van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het evenement bood een unieke gelegenheid voor de leerlingen om in direct contact te komen met professionals uit verschillende vakgebieden in en om hun eigen regio om meer inzicht te krijgen in hun toekomstige loopbaan.

Tijdens de Meet & Greet konden de leerlingen vragen stellen en waardevolle connecties leggen met mensen die al succesvol zijn in hun vakgebied. De aanwezige beroepskrachten deelden niet alleen hun expertise, maar ook hun persoonlijke verhalen en adviezen. Dit initiatief van MGE heeft niet alleen bijgedragen aan het vergroten van de kennis van de leerlingen over verschillende beroepen, maar ook aan het stimuleren van hun toekomstige loopbaankeuzes. De interactieve en informele setting zorgde voor een positieve ervaring en een waardevolle brug tussen het onderwijs, opleidingen en het werkveld.

In beeld TEKST Karin Welmers
46

Samen aan de slag: hoe brouwen we een duurzaam biertje?

Innoveren in de brouwerijsector is niet altijd even gemakkelijk. Maar wel hard nodig in deze tijd. Zeven bierbrouwerijen en een groothandel lieten zich door elkaar inspireren en werkten gezamenlijk aan een plan om op een meer duurzame manier te brouwen. Dat gebeurde tijdens de CIRCO Track Bier brouwen. In dit driedaagse opleidingsprogramma gaan ondernemers met elkaar aan de slag om te kijken waar hun kansen liggen op het gebied van circulariteit.

47

Bird Brewery, Frontaal Brewing Company, De Hollandse Pilsener Fabriek, Jopen, Oedipus Brewing, Texelse Bierbrouwerij, Brouwerij Troost en VHC Jongens: maar liefst zeven bierbrouwerijen en een horecagroothandel namen deel aan de CIRCO Track in Noord-Holland. Dit driedaagse programma brengt bedrijven in de provincie in beweging om circulair te ondernemen en vloeit voort uit een samenwerking tussen Jopen, Impact Hub Amsterdam en Rabobank.

Mariëlle de Munnik, Business Development Manager Duurzaam Ondernemen bij Rabobank: “Onze maatschappij vraagt om minder verspilling van grondstoffen, producten die langer meegaan en slim worden hergebruikt. Binnen Rabobank hebben we het nieuwe Future Fit-team. Deze collega’s kijken samen met de zakelijke klant welke stappen het bedrijf kan zetten richting

een duurzame toekomst. Dat past uitstekend bij onze missie ‘Growing a better world together’. Hoe kunnen zij bijvoorbeeld grondstoffen meer hergebruiken en hoe zit het met de wetgeving rondom CSRD-rapportages? Toen ik zocht naar een nieuw onderwerp voor de CIRCO Track, kreeg ik het advies van mijn Future Fit-collega om eens in gesprek te gaan met Jopen. Daar gaven ze aan graag te willen innoveren, maar dat een craftbrouwerij daar niet altijd de mensen en middelen voor heeft. Samenwerking met andere brouwerijen zou hen verder kunnen helpen. Zo werd deze CIRCO Track Bier brouwen geboren. We brengen ondernemers bij elkaar die gezamenlijk werken aan circulaire businessmodellen. Het leuke vind ik, is dat er direct na één sessie resultaat te zien is. De eerste vaten afval zijn al omgezet naar waarde, door een tip van de ene deelnemende brouwerij aan de andere!”

Innovatie

Een van de deelnemende brouwerijen aan de driedaagse workshop is Jopen uit Haarlem. Erwin Klijn, Export Manager bij Jopen: “De brouwerij is in 1994 opgericht en we zijn nu de grootste onafhankelijke craftbierbouwer in Nederland. Naast een core portfolio van craftbieren, brengen we jaarlijks nieuwe bieren en sinds kort ook whisky’s op de markt.” Craftbier is bier dat gebrouwen wordt door kleine, onafhankelijke brouwerijen. Erwin: “De nadruk ligt bij ons op innovatie. Die innovatie vindt voornamelijk op smaakgebied plaats, maar we moeten én willen in deze tijd ook naar duurzaamheid kijken.”

Jopen zette vorig jaar een mvo-overleg op in de organisatie. Erwin: “Omdat we toe waren aan het zetten van meer concrete stappen richting verduurzaming, hebben we besloten om daarnaast

deel te nemen aan de CIRCO Track Bier brouwen.” In de wens tot verduurzamen speelde een aantal redenen een belangrijke rol. “Uiteraard onze intrinsieke motivatie en de roep tot verduurzaming vanuit de maatschappij, maar ook de dreigende schaarste aan grondstoffen. Zonder gas kunnen we bijvoorbeeld, zoals we nu zijn ingericht, niet produceren. De beschikbaarheid van gas vormt dus een strategisch risico. Daar moeten we als branche op handelen”, legt Erwin uit.

Nieuwe businesskansen

Kunnen we minder bier verliezen tijdens het tapproces? Kunnen verpakkingen van natuurvriendelijke materialen worden gemaakt? Kan de warmte die vrijkomt in het brouwproces worden hergebruikt? Erwin: “Dit soort vraagstukken rondom nieuwe circulaire

48 Reportage

businessmodellen zijn veel beter op te lossen door bedrijven met dezelfde uitdaging aan tafel te zetten. Dat is precies waar een CIRCO Track voor bedoeld is: het programma biedt de mogelijkheid om samen aan de slag te gaan en zoveel mogelijk impact te maken. We kunnen elkaar helpen om meer concreet op papier te krijgen wat er nodig is om te verduurzamen en – zeker als het gaat om de kleinere brouwerijen - over tien jaar nog bestaansrecht te hebben. Die gezamenlijke aanpak is belangrijk, omdat we anders voortdurend bezig zijn onafhankelijk van elkaar hetzelfde wiel uit te vinden.” Het opleidingsprogramma helpt deelnemers duurzaamheidsambities te concretiseren. Erwin: “Jopen is een wat grotere speler in de craftmarkt, maar ook wij hebben gemerkt dat we veel van elkaar leren en dat het zinvol is om gezamenlijk projecten op te pakken. Bovendien vinden wij het ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om kennis die wij inmiddels hebben opgedaan, beschikbaar te stellen. We kunnen de slag om verduurzaming alleen zo snel mogelijk maken als we elkaar daarin versterken.” Deelnemers aan een CIRCO Track krijgen toegang tot actuele kennis, concrete tools en inzicht in marktontwikkelingen. Erwin: “Er was ook een aantal sprekers aanwezig, waaronder een deskundige uit de verpakkingsindustrie die ons informeerde over een nieuwe plasticsoort op basis van organische materialen. Dat is voor ons natuurlijk een ontzettend interessante ontwikkeling.”

Meer weten over Rabobank en circulair ondernemen?

Neem contact op met onze business developers:

• Martijn Schneider

• martijn.schneider@rabobank.nl

• Mariëlle de Munnik

• marielle.de.munnik@rabobank.nl

En kijk voor meer informatie op:

www.rabofuturefit.nl

www.rabobank.nl/circulairondernemen

Leerproces

Het goede nieuws is dat er ontzettend veel kansen en mogelijkheden zijn om te verduurzamen. Tegelijkertijd vragen veel ondernemers zich af welke keuzes ze als eerste moeten maken. Aldert Messemaker, Brouwerijmanager bij Jopen: “De kracht van een CIRCO Track is dat de vraagstukken door de deelnemers zelf worden geformuleerd. Vervolgens maak je een keuze in de deelonderwerpen waar je je verder in wilt verdiepen en waar je kansen ziet voor jouw organisatie. Dat verschilt per deelnemer. Dat werkt heel goed, omdat iedere deelnemer een onderwerp pakt waar iedereen wat aan heeft. Dan kun je je allemaal focussen op een onderwerp en heb je aan het eind zeven onderwerpen opgepakt die voor iedereen een toegevoegde waarde hebben. Tijdens het programma word je begeleid door ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp en ondernemen.” Het vraagstuk rondom bierbrouwen biedt een groot aantal economische en duurzaamheidskansen. Aldert: “Als je in staat bent die vraagstukken op te lossen, vergroot je de concurrentiekracht en creëer je nieuwe waarden voor het bedrijf en de klanten. Tegelijkertijd realiseren we dat het veel van de inventiviteit van de organisatie vraagt. Jopen is al best ver als je kijkt naar de techniek en de technologie. Maar vaak zijn de meest optimale oplossingen niet direct voorhanden. Voor bierbrouwen zijn er bijvoorbeeld hoge temperaturen nodig. Dat kost veel energie. Dat kan op dit moment door gebruik te maken van gasverbranding. Die markt is echter ook volop in beweging, dus het zou zomaar kunnen dat we binnenkort met een nieuwe warmtepomptechnologie toch het benodigde kookpunt kunnen bereiken. Voorwaarde is dan wel dat die aansluiting plaats kan vinden op de huidige utilities, anders is dat een heel kostbare investering. Het is een complex onderwerp, maar ook heel erg leuk en noodzakelijk om mee bezig te zijn. Je verandert niet van vandaag op morgen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking met de juiste partners ons daarbij gaat helpen. Want heb je eenmaal zo’n traject afgerond, dan weet je in de toekomst ook sneller en beter je weg te vinden. Ook wat betreft de financiering en het aanvragen van subsidies. Zo drinken we hopelijk binnenkort een nog duurzamer biertje.”

TEKST Linuccia Burghoorn | FOTO'S Marco van Ammers 49 Reportage

Flexteam Security al 20 jaar een begrip in de regio

Al sinds de oprichting in 2004 is Flexteam Security een betrouwbare naam op het gebied van beveiliging in de regio. Met het kantoor in Hillegom en een werkgebied dat zich uitstrekt over de Duin- en Bollenstreek en Haarlemmermeer, heeft Flexteam Security een solide reputatie opgebouwd. Directeur Jeroen van der Kooi en operationeel directeur Chris Bazuyn vertellen over de onderneming en de op stapel staande veranderingen.

'Zichtbaarheid zorgt voor tevreden klanten!'

“Flexteam is ooit ontstaan vanuit de behoefte om hoogwaardige beveiligingsoplossingen aan te bieden”, vertelt directeur Jeroen van der Kooi, “die voldoen aan de specifieke wensen en behoeften van bedrijven, scholen, sportverenigingen en particuliere opdrachtgevers in de regio. Een beveiligsoplossing is niet standaard, die kan voor iedereen anders zijn. Onze klantenkring is enorm divers, daarom leveren wij bij iedere klant maatwerk.”

Persoonlijke benadering

“Om dat maatwerk te kunnen leveren, is het natuurlijk heel belangrijk dat we de klant goed kennen”, gaat Jeroen verder. “Want alleen als

je heel goed weet wat de klant nodig heeft op het gebied van beveiliging, kun je aan zijn of haar verwachtingen voldoen. Met ons team van ervaren professionals werken we op een proactieve manier heel nauw samen met onze klanten en zorgen we ervoor dat we de best mogelijke beveilingsoplossing aanbieden. En we hebben alles in huis om dat te kunnen: of het nu gaat om objectbewaking, mobiele surveillance, alarmopvolging of evenementenbeveiliging, we kunnen het verzorgen.”

Fantastisch team

“In de 20 jaar dat we nu bestaan, we vieren op 1 juli 2024 ons jubileum, zijn we flink gegroeid. Een groei

50

van een onderneming houdt natuurlijk ook in dat je groeit in het aantal medewerkers. Ik ben enorm trots op ons fantastische team van inmiddels 40 vaste collega’s en ruim 50 flexibele krachten. Ons werk is behoorlijk veeleisend, je staat in onze branche vaak 24/7 ‘aan’. Maar het werk zorgt natuurlijk ook voor hele bijzondere, spannende en ontroerende gebeurtenisen, die je in ander werk niet vaak zult tegenkomen. Van het zorgen voor de veiligheid tijdens de intocht van Sinterklaas tot de beveiliging van opvanglocaties voor vluchtelingen of bij een uitvaart en zorgen dat het er veilig aan toe gaat op evenementen. Kwaliteit en veiligheid zijn de basisuitgangspunten in ons vak, aan die waarden doen we nooit concessies. Het is voor ons daarom niet meer dan logisch dat we voldoen aan alle keurmerken die binnen de branche gelden en in het bezit zijn van alle opleidingen en certificeringen.”

Uitbreiding in Haarlemmermeer

Chris gaat verder: “We kijken tevreden terug op de afgelopen 20 jaar, maar natuurlijk blijven we ook vooruitkijken. Er gebeurt zoveel in onze branche, daar liggen veel kansen voor de toekomst. Door onze toewijding, grote kennis en expertise, korte communicatielijnen en

betrokkenheid in de regio zijn we er van overtuigd dat we meer opdrachtgevers in de regio van onze beveiligsoplossingen kunnen voorzien. Dus we zitten zeker niet stil, we willen een toonaangevende speler blijven. We investeren daarom in onze vloot; in het tweede kwartaal van dit jaar gaan we een extra voertuig voor mobiele surveillance in de regio Haarlemmermeer inzetten. Deze extra auto zorgt ervoor dat we aanrijtijden bij alarmmeldingen kunnen verlagen en we nog sneller kunnen reageren op noodsituaties. De operatie wordt daarmee nog efficienter en flexibeler, wat de veiligheid (en de gemoedsrust van onze klanten) in de regio bevordert. Bovendien zal het ons in staat stellen om flexibeler te handelen bij (extra) verzoeken voor bijvoorbeeld controleronden en openings- en brand-/sluitrondes in Haarlemmermeer. We merken dat daar veel behoefte aan is, dus het is fijn om daaraan te kunnen voldoen. Onze zichtbaarheid zorgt ervoor dat mensen zich veiliger voelen en dat ook daarwerkelijk zijn, en dus voor tevreden klanten. Daar doen we het voor!”

FLEXTEAM SECURITY

Leidsestraat 124 c | 2182 DS Hillegom

info@flexteam.nl | 0252 - 52 82 77

Flexteam.nl

51 Reportage
TEKST My happy writings | FOTO'S Flexteam Security
Jeroen van der Kooi Chris Bazuyn

Bezorging lekkere belegde broodjes en Limburgia vlaai

Baaij Fresh, altijd in voor iets nieuws, kreeg begin maart uitbreiding met de Smulcorner in het naastgelegen pand, Kanaalstraat 63. Hiermee heeft het hart van Lisse er een nieuwe bestemming bij, waar men tussen het shoppen door even snel vanuit het vuistje kunt genieten van een heerlijk belegd broodje, bakje verse friet of lekker ambachtelijk ijsje. Intussen lacht een verrukkelijk assortiment befaamde Limburgia vlaai je toe vanuit de vitrine. De aan de Smulcorner verbonden bezorgservice zorgt ervoor dat het bestellen van verse belegde broodjes tot complete bedrijfslunches en Limburgia vlaai ook voor het bedrijfsleven reuze interessant is. Zo van ‘u bestelt en wij brengen’.

De Smulcorner: nieuwste uitbreiding van Baaij Fresh

“De Smulcorner is een aanvulling op het succesvolle kwaliteitsconcept van Baaij Fresh”, zegt Ad Baaij enthousiast. Samen met zijn broer Kees heeft hij de leiding en vertegenwoordigen zij de derde generatie van dit oer-Hollandse familiebedrijf dat sinds 1947 in Dorpscentrum Lisse is gevestigd. Inmiddels is ook de vierde generatie er actief. “Met Baaij Fresh hebben we in 2018 de eerste versbelevingswinkel in de regio geïntroduceerd waar ons brede assortiment dagverse vis en kwaliteitsvlees onder één dak wordt aangeboden, met daarnaast een uitgebreide traiteur afdeling, compleet met proefeiland en inpandige broodjes en versproducten corner. Onze slogan ‘voor

als het iets lekkerder mag zijn’ maken we dagelijks waar. Het zal niemand verbazen dat zoveel lekkers op gezette tijden grote drukte bij de kassa’s geeft. We zochten daarom een manier deze drukte te spreiden.”

De Smulcorner

Vanuit die insteek raakte Ad Baaij in gesprek met de ondernemer die vanuit het naastgelegen pand onder de naam Warm&Koud ambachtelijk schepijs en frites verkocht. “Omdat diens goed lopende restaurant in Hillegom al zijn aandacht

52
V.l.n.r. Dani, Ad en Kees Baaij, onder Thomas en Johan Baaij

vroeg en personeel niet voor het opscheppen ligt, was dit verkooppunt niet frequent geopend. Hij wilde de ijssalon en friteshuis daarom wel aan ons overdoen. Zo konden wij hier de Smulcorner realiseren. Tijdens de verbouwing werd de huisstijl van Baaij Fresh doorgevoerd en de werkruimte heringedeeld. Dit maakte dat de Smulcorner begin maart geopend werd als nieuw verkooppunt voor heerlijk belegde broodjes, frites en ambachtelijk zelfgemaakt ijs, inclusief een verbreding van het kwaliteitsassortiment met Limburgia vlaai. Tegelijk gaven we ook de buitenruimte een upgrade met twee boombanken en een bescheiden terras waarvan nu al gretig gebruik wordt gemaakt.”

Bezorgservice bij bedrijven

we deze vers geleverd vanuit de bakkerijen van Patisserie Limburgia. De lijnen zijn kort en dit maakt dat ook het personaliseren van gebak en vlaai mogelijk is met bijvoorbeeld een bedrijfslogo of unieke felicitatie. Dit geeft bijzondere verjaardagen, gebeurtenissen en jubilea net wat extra’s. Vergeet dan ook de feestdagen niet, want met zo’n gepersonaliseerde vlaai kun je personeel en relaties verrassen wanneer je maar wilt. Een Mozartvlaai met luchtige advocaat roomvulling, frisse aardbeienvlaai met slagroom of een heuse Tompoucevlaai met banketbakkersroom zijn zomaar enkele van die Limburgia vlaaitoppers. Je zou er bijna iedere dag een feestje voor willen vieren!”

Bestellen bij de Smulcorner

Baaij Fresh is altijd in beweging en dus werd aan de Smulcorner tevens een bezorgservice voor bedrijven in Lisse en de regio verbonden. “Dit werkt perfect met ons lunchconcept voor bedrijven met onze heerlijke belegde broodjes. Het assortiment broodjes is breed en qua beleg kan niemand het zo gek niet maken. De Smulcorner heeft nagenoeg het hele kwaliteitsassortiment van de vis- en vleesonderdelen van Fresh Baaij tot zijn beschikking. Dit reikt van broodjes haring en zalm tot paling en van broodjes rosbief, kaas of ham tot broodjes gezond met of zonder vlees. Vooral voor lunchvergaderingen of de personeelslunch werkt dit fantastisch.”

Verrukkelijke Limburgia vlaaien

“En is er iets te vieren, dan zijn onze verrukkelijke Limburgia vlaaien een aanrader. Dagelijks krijgen

Het plaatsen van bestellingen op maat gaat snel en eenvoudig, waarbij keuzes online, telefonisch of ter plekke rechtstreeks uit de vitrine kunnen worden gemaakt. Vanuit de Smulcorner wordt er dan voor gezorgd dat de bestelling u tijdig bereikt. Uiteraard is volledige catering ook mogelijk, waarvoor Baaij Catering naast Baaij Fresh dé specialist is. Aanspreekpunt voor de Smulcorner is Dani Baaij, die hier dagelijks te vinden is om de verkoop in goede banen te leiden.

BAAIJ FRESH

Kanaalstraat 57-59

2161 JC Lisse

0252 - 41 34 75

06 - 520 956 88

info@baaijfresh.nl

www.de-smulcorner.nl

53 Reportage
TEKST Wilma van Velzen | FOTO'S Hanno de Vries

Lancering van de winteruitgave INTO business Haarlemmermeer-Schiphol

Afgelopen december 2023 was er een fantastische lancering van de winteruitgave INTO business Haarlemmermeer-Schiphol. We hebben gekozen voor FLX Space in Hoofddorp in kerstsfeer met hapjes en drankjes van Rox Si! Carlo Vreeken vertelde in vogelvlucht over de ontwikkelingen van zijn kantoor verzamelgebouw in de afgelopen 2 jaar. Daarna was er aandacht voor de cover. Happy Kids uit Hoofddorp bracht 'Veilig ondernemen, voorkomen is beter dan genezen' en hun 25-jarig jubileum onder de aandacht. De nummer 1 van de Top 50 machtig Mooie Mensen is niemand minder dan Toon van Dooijeweerd van YourGift Card uit Zwaanshoek! Trots IT uit Sassenheim gaf tips en tops voor een veilige digitale werkomgeving. De aanwezige ondernemers zorgden voor warmte, gezelligheid en verbinding!

In beeld FOTO'S Martine Goulmy 54

Haarlemmermeer-Schiphol

De volgende bedrijven hebben we recentelijk mogen verwelkomen als nieuw clublid:

JdB GROEP | JdB groep is een familiebedrijf met 150 medewerkers en bestaat ruim 75 jaar. JdB is actief in de grond-, weg- en waterbouw én als verwerker, producent, leverancier en transporteur van een uitgebreid assortiment aan grondsoorten en bodemproducten. Grondleggers van een betere leefomgeving. In al onze activiteiten vervullen we de rol van 'grondlegger' in de leefomgeving. We richten ons op circulariteit, verduurzaming en vergroening om een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving.

ALFA ACCOUNTANTS EN ADVISEURS | Wij van Alfa Accountants en Adviseurs geloven in de kracht van het lokale ondernemerschap. Alfa is een netwerk van kantoren die lokaal betrokken zijn. Met actief meedenkende specialisten die je herkent aan hun ondernemende instelling. Intrinsiek gedreven om jou en je onderneming in staat te stellen gas te geven én bij te sturen. Vanuit een duurzame visie, dus altijd toekomstgericht. Ondernemen met Alfa is groot worden in wat echt telt.

HERENVEST | Herenvest is een onafhankelijk advies kantoor gespecialiseerd in de bedrijfsmatige markt! Wij zorgen voor complete advisering op het gebied van verzekeringen, collectieve pensioenregelingen en financiële planning. Geheel onafhankelijk met een eigen volmacht en beursbedrijf. Binnen onze dienstverlening staat gemak en gastvrijheid voor onze relaties voorop! Wij streven naar de beste prijs in combinatie met de beste voorwaarden gebracht met een uitmuntende service. Met 33 collega’s staan wij garant voor service met een lach!

Neem contact met ons op en leg uw vraag aan ons voor.

Wij doen ons uiterste best om u van dienst te zijn.

Bel of mail Mw. N. Schiphorst.

Wilt u ook kennismaken met uw toekomstig personeel?

Zoekt u stagiaires? Wij zijn al ruim 29 jaar dé opleider voor personeel op en rond de Luchthaven, in Travel & Hospitality en Logistiek. Kijk voor het aanbod op www.mbocollegeairport.nl

T 023 - 569 36 23

M 06 - 81 68 70 20

E n.schiphorst@rocva.nl

55 Businessclub
56 Businessclub makelaars vastgoedmanagement ntergl be BUSINESSPARK

Kijk voor de mogelijkheden op www.intobusiness.nu/haarlemmermeer/business-club.html

57 Businessclub www.4proces.nlKijksnelop:www.4proces.nl/vlieg-met-ons-mee Verhoog uw rendement met slimme Software-oplossingen Ontdek de kracht van FileMaker tegens t r oom energie voor Haarlemmermeer
Elektrotechniek ®
Tension
KEY IN SECURITY

Colofon

Thema Zomer 2024

De maakindustrie Let's make things better

Thema Herfst 2024

Ondernemen is topsport Mentaal, fysiek, financieel

Thema Winter 2024

Een sterk merk Wat is je identiteit?

Thema Lente 2025

Groeien Van klein naar groot en voor groot en klein

UITGEVERIJ ADRES

TELEFOON E-MAIL INTERNETADRES

UITGEVER REDACTIE

COÖRDINATIE

SOCIAL MEDIA COLUMNISTEN

FOTOGRAFIE

VORMGEVING VERKOOP

DRUK ADRESWIJZIGINGEN

Arno de Fuijk Media

Loosterweg 4 B 2215 TL Voorhout 06 - 12 37 32 19 arno@intobusiness.nu www.intobusiness.nu

Arno de Fuijk en Mariëlle Elstgeest

Arno de Fuijk, Dennis Captein, Martin Hoekstra, My happy writings, Joep Derksen, Kamila Straatsburg, Mariëlle Elstgeest, Karin Welmers, JdB groep, Tjeerd van der Mark, Wilma van Velzen, Caroline Spaans en Linuccia Burghoorn Linda Persoon Loïs Blom

Tariq Khan, Pieter van den Berg en André Kuipers

De Beeldredacteur, Michel ter Wolbeek, Martine Goulmy, Julia Captein, Sven van der Vlugt, Shutterstock, Nico Kroon, Kamila Straatsburg, Hanno de Vries, Steven Bemelman, JdB groep, WV Productions, Tom Hofstra, CTSN, Marco van Ammes, Flexteam Security, Mike van Bemmelen en Anne de Hollander

Sevenwords, Erik Straver Arno de Fuijk (06-12373219, arno@intobusiness.nu)

Veldhuis Media, Meppel Kunnen doorgegeven worden via arno@intobusiness.nu

INTO business Haarlemmermeer-Schiphol

Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernen

INTO business Haarlemmermeer-Schophol verschijnt 4x per jaar en wordt gratis verspreid bij 4000 bedrijven en instellingen binnen Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernen.

Hoofddorp

Nieuw-Vennep

Alphen

Alkmaar

Amstelland

De Venen

Duin- en Bollenstreek

Gouda

Haarlem en IJmond

Leiden

Westfriesland

Zaanstreek

Zoetermeer

Dit magazine wordt via een gratis abonnement verzonden aan ondernemers in het MKB, bestuurders van organisaties en (eind-)beslissers bij gemeenten in het verspreidingsgebied. Wilt u ook het magazine ontvangen of liever niet meer? Mail ons op arno@intobusiness.nu en uw aan- of afmelding wordt verwerkt. Wilt u weten welke gegevens wij van u bewaren in onze administratie? Op onze website www.intobusiness.nu leest u onder ‘over ons’ onze privacyverklaring.

COPYRIGHT | Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever-directie. INTO business Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

INTO business laat haar magazines drukken op FSC-papier. Dat wordt gewonnen uit verantwoord bosbeheer. De inkt is uitsluitend op basis van plantaardige olie, waardoor het drukwerk zonder schadelijke stoffen tot stand komt. De drukpersen draaien volledig op groene stroom. De magazines worden hierna met biobased sealfolie verpakt. Deze folie, gemaakt van suikerriet, is 100% recyclebaar.

Schiphol
HaarlemmermeerSchiphol Zaanstreek Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland
Andere INTO business regio's

Ondernemer, wees realistisch

én flexibel

Het Kodakmoment. Het is iets dat je als bedrijf koste wat het kost wilt voorkomen. Steven Sasson, een jonge kerel die werkzaam was bij Kodak, vond halverwege de jaren zeventig de eerste digitale camera ter wereld uit. De marketingafdeling was niet geïnteresseerd, bang voor de ondergang van hun cash cow: het filmrolletje.

Niet dat Kodak er niets aan verdiende. Andere merken die de technologie gebruikten, betaalden daar flink voor aan Kodak, die de patenthouder was. Maar toen het patent afliep en Kodak ook zelf digitale camera’s op de markt wilde brengen, was het te laat. De concurrentie lag te ver voor en het gebrek aan visie brak Kodak 124 jaar na oprichting op.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt. Maar niemand heeft een glazen bol. Ook binnen de ruimtevaart niet, mijn sector waar een toekomstgerichte blik vanzelfsprekend lijkt, omdat er decennia vooruit moet worden gewerkt. Wat nu in de ruimte vliegt, lag soms decennia terug op de tekentafel.

Ook bij ons kan een compleet ruimtevaartprogramma ontsporen, omdat ontwikkelingen verkeerd worden ingeschat. NASA investeert al jarenlang miljarden dollars in de SLS, de ‘koning onder de raketten’, want de meest krachtige ooit gebouwd. Bedoeld om mensen terug te brengen naar de maan, en verder. De precieze productiekosten houdt NASA niet bij en het

agentschap plant minstens tien lanceringen. Maar of er straks met deze raket gevlogen gaat worden, is zeer de vraag. Want Elon Musk’s SpaceX heeft de Starship in ontwikkeling, een raket die nóg zwaarder is en bovendien recyclebaar. En daar kan geen SLS tegenop. De praktijk achterhaalt de theorie.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt

Niemand die weet wat de toekomst brengt. Wat we wél weten, is dat niets blijft zoals het is en dat betekent dat je als ondernemer realistisch én flexibel moet zijn. Want voor je het weet, wringt een organisatie zich in bochten en dat komt de aerodynamica van geen enkele onderneming ten goede.

André Kuipers (1958) is arts, astronaut en spreker. Hij is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. In totaal bracht André 204 dagen door in het internationale ruimtestation ISS. Als ‘ambassadeur van de aarde’ inspireert hij jong en oud voor technologie en innovatie, wetenschap en duurzaamheid.

59

VERGEET DIRECT JE PASSWORD

Wachtwoorden automatisch onthouden, wijzigen én invullen, maar ook je computer automatisch unlocken én vergrendelen… GateKeeper, onze nieuwste innovatie op het gebied van digitaal veilig ondernemen, doet dit allemaal voor jou.

Hoe? Dat leggen we graag uit in een persoonlijke demonstratie. Maak hiervoor vandaag nog een afspraak via 0252 - 200 900 of stuur een e-mail naar roland@trotsit.nl

GKACCESS.NL Voor meer info: TROTSIT.NL Of kijk op: CYBERSECURITY TIP #1

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.