INTO business Alkmaar herfst 2020

Page 14

THE FALLON, VISITEKAARTJE VAN GTP VASTGOED

EEN LOKALE HELD Terwijl de barbecue rookte, dronk hij een biertje met zijn buren. Plaats van handeling was het park tegenover zijn woning, op steenworp afstand van Schutterswei, de Alkmaarse gevangenis die op last van staatssecretaris Albayrak was gesloten. “Zo’n nostalgisch gebouw zou een nieuw leven moeten krijgen”, opperde Jerry Breg. Dat was in 2013. Wie anno 2020 een afspraak heeft met Jerry Breg (42) meldt zich in hotel The Fallon. In de lobby doen sommige details nog denken aan de penitentiaire inrichting die ooit in 1884 in gebruik werd genomen. Jerry haalt je op en neemt je mee naar zijn kantoor. De weg daarnaartoe is bijzonder: door het restaurant, waar hotelgasten genieten van het ontbijt en dan naar de hal waar de uitstraling van het cellencomplex onveranderd is gebleven. Stalen celdeuren, waarachter ooit bekende gevangenen als Heer Olivier en Pistolen Paultje verbleven, en de trappen die bekend werden door de SBS6-serie Celblok H. Echter, wie in een van de voormalige cellen een kijkje neemt, ziet een comfortabele hotelkamer. Van twee cellen is één hotelkamer gemaakt. De tralies achter de ramen zijn verdwenen. Het is er voor elke gast heerlijk toeven.

14

Dan nemen we de trap naar boven, slaan diverse keren af en komen in het enige kantoor dat The Fallon rijk is: het kantoor van GTP Vastgoed. Dat is het domein van Jerry en zijn collega’s. Zittend aan zijn vergadertafel zegt hij: “Het was belangrijk om een juiste balans te vinden. Enerzijds moesten bepaalde elementen van de gevangenis behouden blijven, maar anderzijds moest dat ook niet overdreven worden. Dit hotel is geen attractie die je een keertje bezoekt, maar een complex met 102 hoogwaardige hotelkamers die van alle gemakken zijn voorzien en waar je als gast graag terugkomt.”

Cultuurhistorie Er is veel gezegd en geschreven over de metamorfose van Schutterswei. Het project dat met medewerking van de gemeente Alkmaar tot stand kwam, nam zeven jaar in beslag en had dus veel voeten in de aarde. Terugkijkend stemt The Fallon iedereen tevreden. Niet alleen de hotelexploitant, Sheetz, maar ook de mensen die in de omgeving wonen. Het gebouw ademt cultuurhistorie uit en zorgt voor een nette uitstraling. The Fallon is een van de opvallendste Alkmaarse transformatieprojecten. En Jerry? Die