Page 1

Info DORPSDAG g

zonda

MEI

26

4 2013

Kapellen

De Dorpsdag belooft ook dit jaar weer te knallen. En ook nu weer met een boordevol programma. Het dorpscentrum wordt op zondag 26 mei 2013 al voor de 28ste keer autovrij gemaakt. Het principe van de Dorpsdag blijft ongewijzigd: verenigingen, handelaars en organisaties tonen aan de bezoekers wat ze in de aanbieding en/of in hun mars hebben. Het concept met tien thema’s is ook anno 2013 van de partij. Op elke straat van het Dorpsdag-parcours wordt een thema 'gekleefd'. Elke handelaar mag nog altijd voor zijn eigen deur staan, maar was ook vrij om in te schrijven voor een plaatsje in zo’n themastraat. Ook verenigingen konden kiezen waarin ze volgens hen het beste pas-

272

167 + 48 + 40 + 17

=

Dit jaar wilden maar liefst 167 standhouders een plaatsje op de Dorpsdag. Het gaat dan om verenigingen, handelaars, marktkramers, instellingen en organisaties. Tel daarbij 48 deelnemers aan de rommelmarkt, 40 deelnemende handelszaken in winkelcentrum Promenade én 17 kermiskramen. Dat geeft 272 ‘attracties’. De moeite toch?

ten. Alleszins werd aan iedereen gevraagd dat hij/zij zijn/haar stand en/of kraam enigszins 'aanpast' aan het thema van de straat waar hij/zij staat opgesteld. Wie? Wat? Wanneer? Welke muziekoptredens staan er gepland op het hoofdpodium? Enz., enz., enz. Op de volgende pagina’s lees je meer over de komende Dorpsdag...

Juni 2013 | 1


© Herman De Meulenaere

Startschot

De Dorpsdag vindt ook nu plaats van 10.00 tot 19.00 uur. Het officiële openingsmoment volgt om 11.00 uur op het Dorpsplein. Dan maken de prominenten onder muzikale begeleiding van de doedelzakspelers van de Red Hackle Pipe Band een rondgang over het parcours. Het muzikale programma duurt tot 20.00 uur (zie verderop).

Randanimatie

Op het Dorpsdag-parcours wandelen – of misschien beter 'bewegen' zich – ook allerlei vreemde figuren. Zorgen voor randanimatie én extra ambiance: • Armanis Walking Jazz Band zorgt voor de mobiele muzikale noot. De groep varieert al wandelend van swing en salsa over bebop en mainstream tot dixieland (en terug). • Deus Albus is een duo-steltact waarbij twee witte goden met vleugels – de nieuwsgierige Corvus en Circulus – de menselijke soort grondig onderzoeken • Standbeeld/mime. Is het een levend standbeeld dat soms beweegt? Is het een mimespeler die uit zijn 'krammen' schiet? Het publiek wordt keer op keer verrast. • Clown Robbedebob tekent ook present. Hij pakt niet alleen zijn ballonnen uit. Hij plooit ze ook in allerlei 'bochten' en deelt ze natuurlijk uit aan de kinderen.

2 | dorpsdag


In de Dorpsstraat bevinden zich sowieso al heel wat boetieks en aanverwante handelszaken. Daarom wordt deze straat tussen de ovonde en de Engelselei/Kerkstraat andermaal omgetoverd tot Modeboulevard. Verkopers van kleding, schoenen, accessoires, … showen hun producten.

Op de as Dorpsstraat-Kapelsestraat wordt tussen de Kerkstraat en de Koerspleindreef een Mobiliteitssalon opgebouwd. Auto’s, (elektrische) fietsen, scooters, bromfietsen, motorfietsen, hoogwerkers, …

De sportverenigingen worden samengebracht rond het monument der gesneuvelden. Op de Sportplaza is plaats voor demonstraties, sporten ontdekken, proberen en andere sportieve prestaties. Er staan onder meer demo’s op het programma van Art Gym (acrogym), DiLuna (dans), ENcore (dans), Olympus (worstelen), Seishin Dojo (karate), Splinter (dans) en Zenshin (zelfverdediging). Bij slecht weer vinden de demonstraties plaats in ’t Bruggeske. Spinning Wheels van de Rotary Antwerpen Heideland vindt voor de 4de keer plaats. Al spinnend wordt op het pleintje voor Promenade opnieuw geld ingezameld voor goede doelen. Meer info: www.spinningwheels.be. Boogschieten kan je bij USK dan weer aan de Dorpsstraat.

De Stationsstraat is de Folklorestraat. Hier vind je oude volksspelen,

Het Dorpsplein wordt weer het Cultuurplein. Daar staat traditioneel het hoofdpodium van de Dorpsdag met dit keer vijf muzikale optredens (meer info lees je op pagina 4). Verder vind je er verenigingen en gemeentelijke diensten met culturele inslag.

De Hoevensebaan (tot aan de Kerkstraat) krijgt als thema’s duurzaamheid, milieu, groen, fair trade, ontwikkelingssamenwerking, … Maar op de Ecolaan vind je ook tal van andere handelaars, verenigingen en attracties.

Ook winkelcentrum Promenade doet mee. Alle winkels zijn geopend. Verder pakt dansstudio DiLuna er tussen 13.00 en 17.30 uur uit met demonstraties.

een tombola, … noem maar op. De perfecte aanloop richting kermis of uitloper na het snuffelen op de rommelmarkt.

Kermisattracties vind je ook nu weer nabij het station en aan de Guyotlei. Tenminste, op enkele kramen na, die elders op het Dorpsdagparcours een plaatsje krijgen.

De Gasstraat blijft de place to be voor snuffelaars. De rommelmarkt staat tussen de Stationsstraat en de Guyotlei. Dit jaar tekenen 48 standhouders present.

Kapelse scholen – zowel voor kinderen als voor volwassenen – en mini-ondernemingen palmen de Korte Vredestraat in. De Scholenbeurs blikt al vooruit naar het nieuwe schooljaar. Juni 2013 | 3


HOOFDPODIUM DORPSPLEIN 13.30 uur Knetter

Kidsband

Knetter is een liveband voor kids (en familie) en brengt covers van de hipste kinderhits. Zeg maar kindermuziek met een sausje blues en rock. Knetter bestaat uit swingende zangers, professionele muzikanten en een 'knopjestovenaar'. Of: Benny, David, Jan, Johan, Marijke, Nora, Pol en Valère. In 2010 brachten ze de single Moeten mogen uit voor de 20ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag. Verder laten ze zich beïnvloeden door Ketnet, Studio 100 en Junior Eurosong. En dat hoor je ook aan hun repertoire met nummers van Samson & Gert, K3, Kabouter Plop, Pippi Langkous, Laura Omloop, De Dalton Sisters, Piet Piraat en Mega Mindy. Fun, fun, fun… www.knetter.be 14.45 uur Ian Thomas In 2011 zong een lookalike in een filmpje op YouTube een Vlaamse versie van Baby van Justin Bieber. Het nummer werd opgepikt en uitgebracht door platenmaatschappij Universal én bereikte het nummer 1 in de Vlaamse Ultratop 10. Ondertussen groeide Ian Thomas – nog steeds maar 16 jaar – uit tot een ster in Vlaanderen. Zijn eerste cd More than a game behaalde goud, onder meer door hits als You got me down en Kiss kiss. Ook de single Autograph, een eigen nummer, deed het zeer goed. Volgden onder meer nog: You are the one (met Mello), Dans de wereld rond (met Nicole & 4 | dorpsdag

Hugo) en Turn the tide in 2012 en Lalaland en cd nummer twee Diversity in 2013. Hij gaat nu voor een internationale doorbraak, maar komt eerst nog naar Kapellen. www.ianthomas.be 15.30 uur De Romeo’s Chris Van Tongelen (trouwens, de stiefvader van Ian Thomas), Davy Gilles en Gunther Levi zijn De Romeo's. De groep ontstond nadat in 2003 het doek viel over de musical Romeo en Julia. Enne… de rest is geschiedenis. Sindsdien zetten De Romeo’s overal in Vlaanderen (en zelfs in het buitenland) de tent in vuur en vlam. Deze drie heren, bij voorkeur in maatpak, brengen een mix van eigen Nederlandstalige nummers, covers in een Vlaams jasje en hitmedleys. Of zeggen hits als Naar de kermis! (met Laura Lynn), zomerhit Viva De Romeo's, We gaan weer feesten, Strand, Nooit te laat, Vandaag, Wij met ons twee, Hé Marjan, Vlaanderen feest, Zingen, lachen, dansen (met Jan Smit) en Ondersteboven je niets? Ambiance verzekerd! www.deromeos.be 16.30 uur VC De Gies "Omdat Engels overroepen is" is de slogan van VC De Gies. Deze groep brengt een setlist volgestouwd met Nederlandstalige hits uit de voorbije decennia. Waarom? "Daarom. Om het publiek zich van begin tot einde schor te laten schreeuwen, om de gemiddelde 30-plusser zich zijn jonge jaren te laten herinneren, om de 'cultuurgaten' bij

de jongeren op te vullen, en om de perfecte ambiance te bieden", luidt het. VC De Gies presenteert klassiekers en minder verwachte nummers van de Nederlandse taal, al dan niet in een nieuw kleedje gestoken, overgoten met een aanstekelijk sausje ambiance waarbij zweet nog stembanden worden gespaard. Ambiance verzekerd (bis)! Oh ja, en de vreemde groepsnaam… De leden heten allemaal Gie en VC staat voor Vlaamse Coverband. www.vcdegies.be 18.00 uur Tracy Lane Tracy Lane? "Dat heb ik nog ergens gehoord…" Klopt! Ook vorig jaar stonden ze op de Dorpsdag. Maar door het slechte weer zagen toen slechts ‘drie man en ne paardenkop’ Steve (toetsen), David (bas), Dave (drums) en Bert (gitaar) optreden. Nochtans was dit een knaller van groot formaat. In het brede repertoire van Tracy Lane is uitsluitend plaats voor de beste en door iedereen gekende nummers. Deze coverband focust op songs die elk publiek wakker schudden. In een sensationele trip leidt Tracy Lane je van rock tot hard rock, langs bekende popnummers, via onweerstaanbare disco en opzwepende dance, tot het meebrullen van Nederlandstalige klassiekers. Alle mogelijke muziekgenres passeren op een enthousiaste en originele manier de revue, vaak ook in haast-niet-te-volgen medleyvorm. Feestjeuh!!! www.tracylane.be


VERKEER

Centrum verkeersvrij

Het dorpscentrum van Kapellen is op zondag 26 mei van 6.00 tot 22.00 uur verkeersvrij. Het gaat om volgende zone: Antwerpsesteenweg (tot Bevrijdingslei), Christiaan Pallemansstraat (tot De Post), Dorpsstraat, Essenhoutstraat (tot Dorpsplein), Gasstraat, Guyotlei, Hoevensebaan (tot Kerkstraat), Kapelsestraat (tot Streepstraat), Korte Vredestraat en Stationsstraat.

Wegomleggingen Fietsenstallingen Gratis parkeren

Parkeren kan van 9.30 tot 19.30 uur gratis in de ondergrondse parkeergarage van winkelcentrum Promenade. Inen uitrijden kan wel enkel via de Antwerpsesteenweg. Trouwens, alle parkings in Kapellen blijven bereikbaar.

Fietsenstallingen vind je aan het station (3x), op het Kerkplein, nabij De Post en in de Streepstraat.

Wegomleggingen zijn er van en in alle richtingen. Volg de wegwijzers. Antwerpsesteenweg, Hoevensebaan, Hoogboomsteenweg, Kapelsestraat, Klein Heiken en Streepstraat zijn daarbij de ‘hoofdassen’.

Bussen De Lijn

De trajecten van de buslijnen die normaal door Kapellen-centrum rijden, wijzigen lichtjes. Details verneem je via www.delijn.be of 070 22 02 00.

dorpsdag | 5


Kleppers op komst deze zomer! De Kapelse zomer wordt weer een hete. Markeer alvast volgende kleppers met rood in je agenda! Ook Noten in het Park/Palm Parkies is in het gemeentepark Beaulieu weer van de partij op de donderdagavonden in juli en augustus. Staan op het programma: Udo (11 juli), Level Six (18 juli), Sioen (25 juli), Raymond van het Groenewoud (1 augustus), Kate Ryan (8 augustus), Poppy (15 augustus) en The Wolf Banes (22 augustus).

De ATV Zomervertelling komt op 22 juli weer naar Kapellen. Allerslimste mens Bert Kruismans bezorgt je een onvergetelijke avond met zijn stuk Vaderland, over vaderschap, heimwee, geschiedenis, politiek, opvoeding en het verband tussen dat alles. Alle details over het bovenstaande lees je in het volgend, ‘dik’ nummer van Info Kapellen.

© Greetje Van Buggenhout

De 18de editie van het gratis familiefestival Pulptuur vindt plaats op zondag 30 juni. De eerste namen van artiesten zijn al bekend. Helmut Lotti opent en Discobaar A Moeder sluit af. Tussendoor kan je onder meer genieten van Marco Z, Danny Fabry, Michael Van Peel, Uberdope en Freddy Birset.

Compostmeesterdag Robot achter grasmachine?

Het heeft (heel) lang geduurd, maar de zon is er weer! Het moment om opnieuw van je bloeiende tuin te genieten. Minder leuk is dat je ook het gras weer geregeld moet maaien, maar daar weten de compostmeesters wel raad mee: met een grasmaairobotje! Ontdek tijdens de compostmeesterdag de voordelen ervan en krijg een antwoord op al je andere vragen. Waarop moet ik letten bij de aankoop van een hakselaar? Hoe zet ik een compostvat op? Welk afval maakt het beste compost en zorgt er voor dat mijn plantjes heerlijk groeien? Je bent op zaterdag 1 juni van 14.00 tot 16.00 uur van harte welkom in het containerpark, Kapelsestraat 235, om te 'proeven' van de verschillende facetten van het kringlooptuinieren. ag

zaterd

junI

1

6 | www.kapellen.be

Belastingbrief: niet bij ons!

Voor je belastingbrief – den bruine envelop – moet je niet bij de gemeente Kapellen zijn. Elk jaar, vooral in juni, krijgt onze financiële dienst een ontelbaar aantal vragen omtrent de belastingbrieven, maar het is de federale overheid – en niet de gemeente! – die de personenbelasting int. Met alle vragen moet je bij de federale overheidsdienst (FOD) Financiën zijn. • Ingevulde belastingbrieven stuur je bij voorkeur naar het adres van het scanningscentrum dat op het aangifteformulier is voorgedrukt. • Je mag ze ook in de brievenbus steken van de Controle der Belastingen. Niét langer in Kapellen, maar nu aan de Ruiterijschool 3 in Brasschaat. • Daar kan je ook terecht om je belastingbrief te laten invullen. Dat kan in juni alle werkdagen zonder afspraak. • Papieren belastingbrieven moeten ten laatste op 26 juni 2013 worden ingediend. Als je je aangifte digitaal via Tax-on-web doet – en dat kan ook in de cyberhoek van de Kapelse bib – is dat tot en met 17 juli 2013. • Info nodig? Controle der Belastingen: 02 575 77 60. Callcenter FOD Financiën: 02 572 57 57.

Help jij mee op de Roefeldag?

Tijdens de 20ste Roefeldag op zaterdag 28 september ontdekken kinderen de grote-mensenwereld (achter de schermen) via bezoekjes aan handelaars, ambachtslui en anderen. Helpende handen zijn altijd welkom. Ben je handelaar en mogen kinderen eens een kijkje komen nemen? Wil je jouw ambacht in de kijker zetten? Ben je +16 en wil je een groepje kinderen begeleiden? Ben je een motorrijder en wil je wel een ritje met kinderen maken? Contacteer de jeugddienst via jeugddienst@kapellen.be of 03 660 67 47.


Winnaar (1)

Victoria Larsen (19) won de BBC en Telenet Public Speaking Awards. De Kapelse werd na drie proeven uitgeroepen tot winnaar van deze Engelstalige welsprekendheidwedstrijd. Aan de wedstrijd namen in totaal 192 studenten van zestig verschillende scholen deel.

Groene energie

De provincie organiseert in samenwerking met de gemeente ook dit jaar weer een samenaankoop groene energie. Inschrijven kan vanaf 1 juli via www.samengaanwegroener.be. Meer info vind je daar én in de volgende Info Kapellen.

kap

© Telenet

kip

Natuurbrandthermometer

Nieuwsgierig naar het brandrisico in natuurgebieden als het Mastenbos en De Uitlegger? Weet dat je op de homepage van www.kapellen.be steeds up-to-date de natuurbrandthermometer kan checken. De risicofases variëren van groen (weinig gevaar) over geel (gevaar) en oranje (hoog gevaar) tot rood (acuut gevaar).

Gezocht (m/v)

De fair-tradewerkgroep van de gemeente Kapellen is nog op zoek naar mensen die willen meewerken aan activiteiten rond fair trade. Er wordt om de twee à drie maanden vergaderd, meestal in de aanloop naar een activiteit. Interesse? Meld je aan bij Martine Hendrickx, 03 660 66 23, martine.hendrickx@kapellen.be.

Winnaar (2)

De miniemen van de Koninklijke Noorse SV wonnen de KVV Beker van Antwerpen. In de finale tegen Ik Dien werd het 3-3. Noorse zegevierde na strafschoppen. De Noorseminiemen konden voor het eerst in de clubgeschiedenis de Beker van Antwerpen in de lucht steken.

Laadeiland

De laadpaal voor de kerk van Zilverenhoek is officieel 'open'. Aan dat oplaadeiland kunnen automobilisten en fietsers hun elektrisch voertuig opladen. Weet ook dat je tijdens de Dorpsdag kan testrijden met een elektrische auto: een Renault Kangoo of een Mercedes A-klasse. Meer info op www.kapellen.be.

Telefoonhokjes

De vier nog resterende telefoonhokjes in Kapellen verdwijnen. Eerst die aan de Hoevensebaan en de Palmstraat, daarna die aan het Vincent Mercierplein en de Sparrenlaan. Ze worden gemiddeld nog voor "1 gesprek per maand of minder" gebruikt.

Aanhangwagens

De laatste tijd worden er regelmatig aanhangwagens gestolen... De lokale politie Noord raadt daarom aan enkele preventietips in acht te nemen. Laat het chassisnummer op het chassis zelf graveren, en gebruik een disselslot en eventueel een wielklem, zijn er twee. Meer tips vind je via www.kapellen.be.

Open Kerkendag

Tijdens Open Kerkendag op zaterdag 1 juni kan je deelnemen aan een rondleiding met gids in de SintJacobuskerk aan het Kerkplein. Inschrijven op voorhand is niet nodig. Deelnemen is gratis. Trouwens, ook op zaterdag 15 juni is er een rondleiding in de Sint-Jacobuskerk. De SintKristoffelgilde gidst om 14.00 uur rond Symboliek en iconografie (03 666 85 81).

Juni 2013 | 7


KA mei za

25 za

25 za

25 za

25

vr PELSE LEN DER 31

Schoolfeest Klavertje Vier gaat western!, 11u, www.bk4.be Schoolfeest, 13u, De Putse Knipoog, Partizanenstraat 5, www.deputseknipoog.be Schoolfeest Wind in de zeilen!, 14-18u, Basisschool Zilverenhoek, Zilverenhoeklaan 2, www.basisschoolzilverenhoek.be Culinaire fietsroutes, www.kapellen.be, t/m 29 september

juni za

1

Compostmeesterdag (zie pagina 6)

za

1

Open Kerkendag (zie pagina 7)

zo

2

Rommelworld, 9-17u, Home Philippe Speth, Kapelsestraat 246

zo

2

Lentewandeling Oude Gracht, 14u, start: kerkplein Hoogboom, € 2, org. Hobonia, www.hobonia.be

ma

3

Cultacolorfilm: About Elly, 20u, Fedasil Opvangcentrum voor Asielzoekers, gratis, www.cckapellen.be

di

4

Zitdag voor zelfstandigen, 9-11u, Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130

di

Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, start: bushalte C. Pallemansstraat, gratis, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23, ook op 11, 18 en 25 juni

4 za

25

Striproute, www.striproute.be

za

Expo Nelson Mandela, week 19-21u/ weekend 14-18u, EXPOG, ’t OudGemeentehuis, gratis, org. FOS, t/m 2 juni

za

Fototentoonstelling India in al zijn facetten, WZC Welvaart, Hoogboomsteenweg 124, gratis, org. vtbKultuur, tot eind juni

25 25 za

25 zo

26 ma

27 di

Fototentoonstelling 3FK, bib, Dorpsplein 15, gratis, t/m 31 mei

di

4

Archiefdag, 14u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

wo

5

za

Recreatieve tafeltennis, 19u, Maria Immaculata, Zilverhoeklaan 2, gratis, org. KWB Zilverenhoek, 03 664 16 46

8

38ste nationaal tennistornooi, gemeentepark, TC Kapellen, www.vtv.be, t/m 16 juni

Expo met uitsterven bedreigd, Peter Van der Avoort, Administratief Centrum, gratis, www.kappakunstplatform.be, tot 15 juli

za

8

Opendeurdag dienstencentrum ’t Bruggeske, 13-17u, Hoevensebaan 12/2

zo

Gezinsdag, 13u, school Maria Immaculata, €12/15, org. KWB Zilverenhoek, kwbzilverenhoek@hotmail.com

28 di

Kijkdagen kleuters/ouders, 13.3015.25u, basisschool De Platanen, Bauwinlaan 1, www.platanen.be

8 | www.kapellen.be

di

11

Thema-avond Bijen houden, 19.30u, Hobonia, Bauwinlaan, gratis, org. Hobonia, www.hobonia.be

di

11

Open milieuraad, 20u, Beukenhof, C. Pallemansstraat 71, gratis

do

13

Archiefavond, 19u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

za

Expo, 10u, Sint-Lucas Academie voor Beeldende Kunsten, Bauwinlaan 1, gratis, www.st-lucas-kapellen.be, ook op 16 juni

za

15

Vierhoevense feest-rommelmarkt, Vierhoevenstraat, gratis, 03 664 07 46

za

15

Rondleiding Sint-Jacobuskerk Symboliek en iconografie, 14u, org. Sint-Kristoffelgilde, 03 666 85 81

do

Archiefdag, 9u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

do

20

Fietsen matig tempo, 13u, 35 km, start: parking Starrenhof, gratis, org. Landelijke Gilde, 03 664 39 31

do

20

Ruilavond, 18.30 u, Cultuurcentrum, gratis, org. Kapelse Postzegelkring, kapelsepostzegelkring@gmail.com

za

22

Expo, 10u, Sint-Lucas Academie voor Beeldende Kunsten, Bauwinlaan 1, gratis, www.st-lucas-kapellen.be, ook op 23 juni

za

Expo, 10u, EXPOG, ’t OudGemeentehuis, gratis, org. Sint-Lucas Academie, www.st-lucas-kapellen.be, t/m 30 juni

zo

23

Mindfulness, 10u, zolder De Oude Pastorij, gratis, org. Sankova, 03 605 36 93

zo

Fietstocht Beeldschoon Kapellen, 13.30u, € 4, www.heemkring-hoghescote.be

vr

Petanque/barbecue, 19u, Starrenhof, € 15, org. KWB Centrum, 03 542 57 48

zo

Pulptuur Putse Grensfeesten (meer in volgende Info Kapellen)

15

20

22

Dorpsdag, 10-19u (zie pagina’s 1 t/m 5)

Sporteldag, 8.30-15.45u, € 5/10, www.kapellen.be

28

DIKA-avond, 20u, DIKA-lokaal, Klein Heiken 80/82, gratis, www.dikafotografie.be, ook op 7, 14, 21 en 28 juni

9 zo

9

Beker van Vlaanderen MastersHeren, 14u, atletiekpiste gemeentepark, org. KAPE, www.ackape.be

23 28 30

In deze kalender vind je uitsluitend activiteiten die plaatsvinden in Kapellen. Cursussen en uitverkochte voorstellingen worden niet opgenomen. Meer info? infodienst@kapellen.be of 03 660 66 88.

V.U. College van Burgemeester en Schepenen, Antwerpsesteenweg 130, Kapellen

Info Kapellen 4  

Info Kapellen, gemeentelijk informatieblad Kapellen, vierde nummer van 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you