Page 1

Info

5 2011

Kapellen


P4-11

Koning Winter is op komst De BOB-campagne, de ijspiste, de feestverlichting, feestbussen, vuurwerk, de kerstboomverbranding, Kapellen klinkt!, andere activiteiten… In de eindejaarsperiode is er heel wat te beleven in Kapellen. Aandacht is er ook voor fietsverlichting en preventie van woninginbraken.

P13

Groene zakken worden wit GFT+-zakken in Kapellen zijn al jaren groen. Nu worden ze wit. Ze blijven composteerbaar, maar de traditionele inhoudsmaten ondergaan ook een wijziging. Meteen krijg je ook nog extra sorteertips mee. Wat hoort (niet) thuis bij het GFT+?

P16-17

Wekelijkse markt is verhuisd De wekelijkse markt op donderdag is verhuisd naar het marktplein. De precieze redenen hiervoor zijn ook een verhaal over de fiets-o-strade, over verkeerstellingen, over eenrichtingsverkeer in de Koning Albertlei en over mooie prijzen.

COLOFON

Lokale veiligheidsbevraging: jouw mening telt!

Gemeentelijk informatieblad, verschijnt 5x per jaar.

In de lokale politiezone Noord (Kapellen-Stabroek) wordt elke vier jaar een nieuw beleidsplan opgesteld. Dat zogenaamde Zonaal Veiligheidsplan legt de doelstellingen vast en bepaalt welke problemen prioritair worden aangepakt.

Redactie: Informatiedienst gemeente Kapellen Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen. e-mail infodienst@kapellen.be tel. 03 660 66 88 Verantwoordelijke uitgever: College van Burgemeester en Schepenen, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen

2 | www.kapellen.be

Met het oog op een nieuw veiligheidsplan voor de periode 2013-2016 doet de lokale politie een rondvraag bij de inwoners van de zone. Verschillende thema’s komen aan bod zoals de werking van de politie, het onveiligheidsgevoel, eventuele buurtproblemen, enz. In totaal werden 2.800 inwoners van Kapellen en Stabroek geselecteerd. Bij de steekproef werd rekening gehouden met woonplaats, geslacht en leeftijd. De geselecteerde inwoners krijgen de enquête met begeleidende toelichting in december in hun brievenbus. De ingevulde vragenlijst kunnen ze per post terugsturen. De enquête kan ook online worden ingevuld via www.pznoord.be. De verwerking van de gegevens gebeurt anoniem.


Donors verlengen levens Elk jaar nog sterven te veel Belgen een zinloze en vermijdbare dood. Wachten op een geschikt orgaan is voor hen een gevecht tegen de tijd. Als orgaandonor kan je de levenskwaliteit van patiënten sterk verbeteren en hun leven draaglijk(er) maken.

Afvalkalender 2012 in aantocht De nieuwe afvalkalender – die voor 2012 – valt deze maand – alleszins voor 1 januari 2012 – in je brievenbus. Zoals gebruikelijk vind je daarin niet alleen op welke dagen welk soort afval wordt opgehaald. Maar ook praktische informatie over onder meer alle soorten afval, het containerpark, De Kringwinkel, bladkorven en de verkooppunten van de afvalstickers. De data van de voornaamste Kapelse evenementen worden eveneens vermeld. En natuurlijk fleuren opnieuw prachtige foto’s – stuk voor stuk gemaakt door Kapellenaren – de kalender op.

Ook de gemeente Kapellen moedigt haar inwoners aan om zich snel en vooral kosteloos te laten registreren als donor. Vanuit de vaste overtuiging dat, zodra ze dat doen, familieleden zich post mortem niet meer kunnen verzetten tegen het wegnemen van organen bij een overleden familielid dat zich expliciet als donor liet registreren. Alleen samen kunnen we het acute tekort aan donoren terugdringen. De tijd dringt. Een orgaan afstaan is trouwens niet alleen kwaliteitsvol leven schenken. Je verlengt er ook het leven van anderen voor jaren mee. Je laten registreren als donor kost je 1 minuut tijd en het kan ook in de gemeente Kapellen, meer bepaald aan de balie van de dienst Burgerzaken in het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130. Je gegevens worden rechtstreeks ingebracht in het Rijksregister. Je hoeft enkel je identiteitskaart mee te brengen.

afvalkalender 2012

Meer info nodig? Federale overheidsdienst Volksgezondheid, www.beldonor.be, 02 524 97 97.

Meldingen

Gesloten

Heb je vragen, suggesties, mededelingen en/of klachten? Dan kan je het gemeentebestuur aanspreken via de elektronische meldingskaart op www.kapellen.be. Een ingestuurde meldingskaart wordt steeds zo snel mogelijk overgemaakt aan de bevoegde dienst of persoon. Anonieme formulieren worden niet behandeld. Meldingen kan je ook telefonisch doorgeven via 03 660 66 00 of aan de balie van het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130.

• De gemeentelijke diensten zijn gesloten op zaterdag 24 december, zondag 25 december, maandag 26 december, vrijdag 30 december, zaterdag 31 december, zondag 1 januari en maandag 2 januari.

Meldingen i.v.m. verkeer maak je best rechtstreeks over aan de lokale politie Noord: www.pznoord.be.

• Uitzonderingen op bovenstaande data: • Hoofdbib, sportcentrum, zwembad en containerpark zijn wel open op vrijdag 30 december. • Sportcentrum en zwembad zijn ook open op maandag 2 januari. Op 24 en 31 december is dat ook zo, maar wel maar tot 16.00 uur. Het zwembad is trouwens van dinsdag 27 december tot en met 8 januari geopend volgens de schoolvakantieregeling (zie www.kapellen.be). • De bibliotheek in Putte is ook gesloten op dinsdag 27, woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 december. • De buitenschoolse kinderopvang is ook gesloten op dinsdag 27, woensdag 28 en donderdag 29 december. • Alle gemeentelijke diensten zijn op maandag 16 januari gesloten vanaf 15.00 uur. Er is ook geen avondopening. De bib blijft die hele dag gesloten. December-Januari-Februari 11/12 | 3


Koning Winter

Weer ijstijd in Kapellen: 9/12-8/1 nog meer schaatspret verzekerd! DEC–JAN

Een Kapelse winter gaat al 14 jaar niet voorbij zonder ijspiste. Ook dit jaar staat er weer een schaatsbaan op het Dorpsplein. Het ijs neemt bij deze 15de editie weer uitbreiding, dit keer met een aparte piste voor beginnende kids. En ook de supergezellige houten horecachalet tekent weer present. Schaatsen kan van vrijdag 9 december 2011 tot en met zondag 8 januari 2012 onder de noemer Allez Glacée.

NIEUW! aparte piste voor beginners

keer van de partij. Je kan in deze chalet onder meer terecht voor verschillende warme dranken, verschillende bieren van ’t vat en hapjes als chips, worstjes en ijsjes. Wie graag iets hartigers binnenspeelt, vindt langs de schaatsbaan ook frieten, smoutebollen, wafels, beignets, churros, hamburgers, snoep, enz.

Afterwork-party

Zak op donderdagen 15 en 22 december van 17.00 tot 19.00 uur na het werk ook gezellig af met collega’s. Op de piste klinkt swingende muziek of in de chalet proef je van een Leffe Kerstbier. Schaatsen kost op deze momenten slechts € 3.

Afterschool-party

Schaatspiste

De ijsbaan is dit jaar weer iets groter: 600 m². Nieuw is dat er een aparte kinderpiste komt voor zij die hun eerste ‘stapjes’ op het ijs wagen. Die is goed voor 50m². Er zijn ook meer pinguïns en ijsberen – hulpmiddelen om te leren schaatsen – aanwezig dan vorig jaar. Die mag je trouwens ook gebruiken op de grote piste. Ook dit keer overheerst het openlucht-gevoel, want je glijdt opnieuw onder een luifel met puntdaken. Dit jaar is de piste zelfs 100% overdekt.

Café Glacée

Langs de ijspiste vind je opnieuw een houten chalet. Deze gezellige winterbar meet 10 bij 15 meter. De open haard, de zitzakken, een kerstboom, aangepaste muziek, de barkrukken… ze zijn ook dit 4 | www.kapellen.be

Met de examens achter de rug en de kerstvakantie voor de deur kunnen schoolkameraden zich op vrijdag 23 december van 14.00 tot 16.00 uur uitleven op en rond de ijspiste. De muziek op de piste gaat enkele streepjes luider en ook nu betaal je maar € 3.

Kids on ice

De grote piste wordt op maandag 26 december en maandag 2 januari, telkens van 11.00 tot 13.00 uur, speciaal opengesteld voor kinderen tot 10 jaar (en hun begeleiders). Ook nu kost schaatsen slechts € 3.

Senioren

Voor de actieve 50-plussers zijn er aparte schaatsbeurten gepland op vrijdag 9 december, maandag 19 december en vrijdag 23 december, telkens van 11.00 tot 12.00 uur. Ook zij betalen dan € 3.

Extra animatie

De ijspiste verwacht niet alleen nog het bezoek van de kerstman, maar ook an-

dere verrassingsactiviteiten zitten nog in de pijplijn. Hou de affiches op en rond de ijspiste (en www.kapellen.be) in de gaten.

Toegangsprijs

Om te schaatsen betaal je € 5 per persoon, inclusief (!) schaatsen. Je kan ook een tienbeurtenkaart kopen en dan betaal je € 4 per schaatsbeurt. Die stempelkaart kan je ook in gezins- of groepsverband gebruiken. Groepen vanaf 20 personen betalen € 3 per persoon. Zo’n groepen kunnen ook reserveren via ­ijspistekapellen@gmail.com of in de winterbar naast de ijspiste. Betalen kan natuurlijk ook met Jacobuscheques.

Weetjes

• • • • •

    

Het is verplicht handschoenen te dragen op de piste. Alle schaatsen zijn splinternieuw. Er zijn meer schaatsen dan vorig jaar. Voor kindjes zijn er speciale schaatsjes om onder hun schoenen te binden. De maximum schoenmaat van de schaatsen is 48.


evenementen Openingsuren ijspiste

van 9 tot en met 23 december (tijdens schooldagen): • maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur – horeca sluit om 22.30 uur • zaterdag en zondag van 11.00 tot 23.00 uur – horeca sluit om 23.30 uur van 25 december tot en met 8 januari (tijdens kerstvakantie): • maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 22.00 uur – horeca sluit om 22.30 uur • vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur – horeca sluit om 23.30 uur • zondag van 11.00 tot 22.00 uur – ­horeca sluit om 22.30 uur uitzonderingen: • op 24 december van 11.00 tot 18.00 uur – horeca sluit om 19.00 uur • op 31 december van 11.00 tot 18.00 uur – horeca sluit om 19.00 uur

Meer info

www.kapellen.be

Kapellen klinkt! op het nieuwe jaar

KOM ZEKER LANGS!

Voor het tweede jaar op rij nodigt het gemeentebestuur op zondag 8 januari 2012 alle inwoners uit voor een nieuwjaarsdrink. Geschonken en geklonken wordt er van 11.00 tot 13.00 uur aan de ijspiste op het Dorpsplein. Op deze laatste schaatsdag biedt Kapellen klinkt! een orkestje, een koor, vuurkorven, kraampjes, sfeer én warme en koude natjes. Op kosten van het gemeentebestuur worden er onder meer soep, warme chocolademelk, glühwein en bier geserveerd. Gratis dus! Bovendien is er ook dit keer voor alle aanwezigen een cadeautje (zolang de voorraad strekt). Kom gezellig mee klinken met familie, vrienden en buren! zondag

JANUARI

8

Kerstboom­ verbranding zaterdag

JANUARI

7

Kerstbomen, glühwein en jenever staan op zaterdag 7 januari 2012 naar jaarlijkse gewoonte centraal tijdens de kerstboomverbranding op het marktplein. Deze organisatie van de gemeente en de Vriendenkring Brandweer Kapellen schiet om 19.00 uur uit de startblokken. Je kan achter de brandweerkazerne terecht voor sfeer, gezelligheid, animatie, hapjes en drankjes. Als je die dag je kerstboom buitenzet voor 8.00 uur ’s morgens, wordt hij opgehaald en naar het marktplein gebracht! Kapelse verenigingen die een kraampje naast het kerstvuur willen plaatsen, kunnen inschrijven via vk.bw.kapellen@brandweervlaanderen.be of Vriendenkring Brandweer Kapellen, Essenhoutstraat 69.

December-Januari-Februari 11/12 | 5


Koning Winter Yve en Yannick Verlinden strooien hele winter zout op Kapelse wegen

“Ik schiet elke nacht om 2.00 uur wakker” Yve, jij en je zoon slapen dus zowat de hele winter overdag? Dat klopt min of meer (lacht). Minstens een van ons – mijn zoon of ik – is ’s nachts op pad, maar meestal doe ik dat zelf. Hij die ’s nachts niet werkt, en nog een gast zijn dan aan de slag tijdens de daguren. Ook als er een acuut probleem is, bijvoorbeeld als het bluswater van de brandweer na een interventie aanvriest, rukken we uit. ’s Nachts zorgen we vooral voor de rijwegen. De fietspaden strooien we ’s nachts weinig. Daar beginnen we meestal tegen de morgen aan.

Bij hevig vries- en/of sneeuwweer strooit het Vlaams Gewest de gewestwegen, terwijl de gemeentearbeiders de omgeving van openbare gebouwen van zout voorzien. De andere voorname straten in Kapellen worden dan weer geprepareerd door Yve Verlinden en zijn zoon Yannick. Zij staan paraat van half november tot minstens half februari. “Ja, ons hele gezin draait in die periode continu rond zout en pekel.” De bvba Yve Verlinden is eigenlijk een aannemingsbedrijf in hoofdzakelijk bestratingen en rioleringswerken. “Maar in de winter is het stil en is er nauwelijks werk”, stelt Yve. “Vier jaar geleden kreeg ik de vraag van de gemeente en nu strooien wij al voor de vierde winter op rij de gemeentewegen in Kapellen. Onze opdrachtgevers zijn de gemeente, de lokale politie en de brandweer.”

6 | www.kapellen.be


interview Winterdienst: weetjes De winter mag nu echt beginnen … De twee gemeentelijke zoutsilo’s – samen goed voor 115 ton zout – staan boordevol gevuld te wachten. Verder ligt er nog zo’n 130 ton zout klaar, los of in zakken. Er werd ook al pekel – die preventief wordt gestrooid – aangemaakt. De zogenaamde winterdienst – het strooien en ruimen – is als volgt georganiseerd. De gewestwegen en fietspaden worden gestrooid door het Vlaams Gewest. De gemeente zorgt voor de toegangen tot openbare gebouwen. Het strooien van de gemeentewegen gebeurt opnieuw volgens vaste routes.

Gelukkig vriest het niet elke nacht. Als het echt winter is – zeker als hij zo stevig is met veel sneeuw als die van vorig jaar – ben je toch alle nachten de baan op. Meestal vertrekken we rond 4.00 uur, soms om 5.00 uur. In het weekend vertrekken we iets later, want dan is er ’s morgens minder verkeer op de baan omdat minder mensen werken en de scholen toe zijn. Trouwens, als we weten dat het ’s nachts gaat sneeuwen, strooien we vanaf plusminus 20.00 uur ook preventief pekel. Die wordt aangemaakt met de pekelinstallatie van de gemeente. Als er op pekel sneeuw valt, rijden de auto’s het verder in. Doe je dat niet op voorhand, dan heb je meer werk om de sneeuw te ruimen.

• De grote toer is steeds de eerste toer die wordt gereden. Die omvat alle inen uitvalswegen van Kapellencentrum, Hoogboom, Kapellenbos en Putte, en ook andere belangrijke centrumwegen. • De centrumtoer is de tweede toer die wordt gereden. Die omvat de omgevingen van scholen, openbare gebouwen, de twee KMO-zones (KMO-zone Bosduin wordt gestrooid door Kalmthout), enz.

• De fietspadtoer omvat de voornaamste fietspaden in de gemeente. Indien mogelijk – afhankelijk van de intensiteit van het vries- en sneeuwweer – worden straten die niet zijn opgenomen in de standaardtoeren gestrooid. Overal strooien is helaas onmogelijk. Als de winter weer keihard en langdurig toeslaat, coördineert de provincie Antwerpen het strooien. De provincie legt de gemeenten dan beperkingen op. Op zo’n moment vervallen ook de standaardtoeren en wordt nog uitsluitend gewerkt met een prioritaire route, zeg maar een beperkte route met straten als de Hoogboomsteenweg, de Kalmthoutsesteenweg, de Klinkaardstraat en de Hoevensebaan. Trouwens, de hogere overheid stelt dat strooien een inspanningsverbintenis is en geen resultaatsverbintenis. Nog belangrijk om weten: het is ook mogelijk dat de provincie bij hevig en aanhoudend winterweer ‘beslag’ legt op het gemeentelijke strooizout en overgaat tot een herverdeling van de zoutvoorraden onder alle gemeenten.

Hoe weet je wanneer je moet strooien? Ik volg continu – redelijk maniakaal zelfs (lacht) – de weerberichten, vooral op meestal accurate websites zoals buienradar.nl. Ik sta ook alle nachten ten laatste om 3.00 uur even op, maar meestal schiet ik vanzelf wakker om 2.00 uur. December-Januari-Februari 11/12 | 7


Koning Winter Ik woon aan de Vloeiende en dan ga ik steeds even de straat op om te zien én ook te voelen. Bevroren of niet, mist of niet, ... Ik kijk ook steeds naar het beton van mijn atelier achteraan. Dat is ook steevast een indicatie. De temperatuur in de gaten houden, is ook belangrijk. Als het vriest en dan plots terug omhoog gaat naar plus-temperaturen, weet je voor 99% dat het gaat sneeuwen. De Vloeiende met zijn open velden

gen met chauffeur en de gemeente zorgt voor zout, pekel, de strooi-installaties, de aanhangwagen, opslag, enz. (zie ook kaderstuk op pagina 7).

blijkt toch steeds een goede graadmeter. Als het daar van dattum is, weet je: vertrekken! Hoewel er bijvoorbeeld op de Hoevensebaan in vergelijking met elders in Kapellen altijd heel weinig of toch minder ijsvorming is. Ik denk dat die straat met die aaneengesloten panden iets warmer is. Over welk materiaal beschikken jullie? Simpel. Een vrachtwagen om te strooien en te pekelen, een Land Rover Defender die we vooral inzetten om het zout op de fietspaden te bedelen, en een Bobcat om zout te laden in de vrachtwagen en natuurlijk ook sneeuw van fietspaden te schaven. Wij leveren eigenlijk de voertui8 | www.kapellen.be

Wat doet zo’n winter met een mens? Dat valt wel mee. Tja, je staat dag en nacht paraat. En als je iets doet, moet je dat ook goed doen. Anders kan je er beter niet aan beginnen. Dus ik leef vier maanden continu voor die job. Als we al eens iets afspreken met familie of vrienden – wat zelden of nooit gebeurt in die periode – dan ga ik nooit ver weg en dan weet iedereen ook dat het elk moment kan, dat mijn zoon en/of ik vertrekt… Ja, ons hele huishouden draait in de wintermaanden continu rond zout en pekel (lacht). Lijkt me wel saai zo ’s nachts strooien. Nee, niet echt, helemaal niet zelfs. In slaap vallen is er zeker niet bij, want je bent de hele tijd actief bezig. Zout laden, zout strooien, zout inrijden, de computer

in de gaten houden, de hoeveelheid zout die wordt gestrooid aanpassen aan de breedte en lengte van de straten, zien dat je nog voldoende zout mee hebt, enz. Trouwens, ’s nachts de baan op zijn is ook mooi, vooral als het veel heeft gesneeuwd. Zeker Kapellenbos is dan fantastisch schoon. Die wintertaferelen in bijvoorbeeld de Vijverslei… Adembenemend.

Nieuwejaarke zoete… rij niet over onze voeten! Nieuwejaarke zoete, een varken heeft vier voeten, vier voeten en ne staart… Die klassieker galmt ook de laatste dag van dit jaar weer door de Kapelse (winkel)straten. Kinderen trekken op zaterdag 31 december traditiegetrouw van deur tot deur met hun muzikale nieuwjaarswensen. Automobilisten en weggebruikers, let die dag dus best niet alleen op de eindejaarssfeer, maar vooral ook op overstekende (én vaak overenthousiaste) kinderen. Rij een beetje voorzichtig aub!


interview/jeugd

Zo wordt het in de Stationsstraat. © Licht & Sfeer

Honderdduizenden lichtjes zorgen voor massa’s kerstsfeer

In de eindejaars- en nieuwjaarsperiode zal Kapellen-centrum dit keer nog meer dan anders baden in het licht. Dit keer

ging de gemeente in zee met Licht & Sfeer uit Lokeren en dat resulteerde onder meer in honderdduizenden lichtjes in meerdere vormen en maten. Die sfeer kost zo’n € 60.000. Er worden straatoverspanningen voorzien in de Dorpsstraat en de Hoevensebaan. Op drie plekken – Hoevensebaan (Bergstraat), Dorpsstraat en Kapelsestraat – komt het oplichtende WELKOM boven de rijbaan te hangen. De bomen aan het oorlogsmonument, op het Dorpsplein en op de middenbermen van de Kapelsestraat en Antwerpsesteenweg worden uitgerust met lichtjes. De Poort van Kapellen op de rotonde op de Zilverenhoek krijgt zogenaamde lighttubes. De ramen van de

Eindejaarsactiviteiten voor kids woensdag

DECEMBER

28

3 tot 6 jaar Kip ik heb je! Kip ik heb je! neemt kinderen mee op een spannende ontdekkingsreis naar het platteland en speelt met vragen als groeit de appel in de supermarkt?, hoe ruikt stro?, waar komt melk vandaan? en wie was er eerder, de kip of het ei? Actrice Ellen Smets en fluitiste Anna La Berge brengen de dieren en hun omgeving op verrassende en humoristische wijze tot leven. Vóór de voorstelling knutselen we er eerst nog op los. Deze activiteit is gratis. Plaats: Jeugdcentrum, Eikendreef 3, van 14.00 tot 16.00 uur.  

6 tot 12 jaar De Verhalenfabriek De Verhalenfabriek kent geen scenario, geen verhaal. Enkel hoedjes, verkleedkledij en het publiek. Het publiek kiest wat er wordt gespeeld, de Knippers spelen de verhalen. Soms lukt dat niet alleen en moet het publiek invallen. Meespeeltheater dus. Het kan alleen maar knotsgekke situaties opleveren. Een octopus die de weg naar de maan vraagt, een harig monster dat verliefd wordt op een drakendoder, een piloot met hoogtevrees, een eskimo met een smeltende iglo en nog veel meer dolle situaties! Wees er dit jaar zeker bij, het belooft een spetterende namiddag te worden. Deze activiteit is gratis. Plaats: ‘t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, van 14.00 tot 15.30 uur.

eerste etage van ’t Oud-Gemeentehuis worden verlicht. Ook in Putte komen natuurlijk straatoverspanningen én een grote ster op de kerktoren. Tot slot komen er lichtbollen – kerstballen zo je wil – te hangen in de Stationsstraat, de Korte Vredestraat, de Vredestraat, de C. Pallemansstraat, aan Treurende moeder en aan de in- en uitgangen van de tunnel op de Antwerpsesteenweg. De feestverlichting wordt ontstoken op donderdagavond 8 december. En ze blijft branden tot en met zondag 8 januari.

Feestbussen

Gratis en veilig van oud naar nieuw De Lijn legt ook nu tijdens de oudejaarsnacht en op nieuwsjaardag feestbussen in. Met steun van de gemeente Kapellen kan je gratis, veilig en zonder parkeerproblemen naar jouw favoriete feestje (en weer naar huis). De gemeente betaalt het feestbussenbiljet dat je op voorhand kan halen in één van de Kapelse verdeelpunten: jeugddienst, sportdienst, Administratief Centrum, bibliotheek en lokale politie Noord. Met het gratis ticket reis je op 31 december 2011 vanaf 18.00 uur en op 1 januari 2012 onbeperkt met De Lijn. Naast een groot aantal bestaande bus- en tramlijnen zet De Lijn ook extra feestbussen in. Deze rijden naar locaties die normaal ’s nachts niet te bereiken zijn met het openbaar vervoer. De provinciale fuifbussen brengen je zelfs tot aan de deur van de fuif. Voor meer informatie over de feestbussen, hun parcours en de verdeelpunten van de gratis biljetten, surf je naar www.delijn.be.

December-Januari-Februari 11/12 | 9


Koning Winter Donkere maanden en woninginbraken… Inbrekers prefereren vaker toe te slaan tijdens donkere maanden. Tijdens deze kortere dagen stijgt dus ‘traditiegetrouw’ het risico op een inbraak. De vakantieperiode is extra risicovol omdat sommigen voor langere tijd afwezig zijn. Daarom enkele preventieve tips op een rijtje. • Zorg voor zicht en licht. Installeer een timer op je verlichting en stel ze zo in dat de ze op wisselende tijdstippen in wisselende kamers aan en uit gaat volgens jouw leefpatroon. • Installeer verlichting met bewegingsdetectie rond je woning. • Sluit ramen en deuren af, ook al verlaat je een ruimte of je woning maar even. • Laat aan je deur geen briefje achter met betrekking tot je afwezigheid.  • Maak gebruik van het gratis vakantietoezicht dat je kan aanvragen bij de lokale politie Noord. • Geef je woning een bewoonde indruk. • Ga na of je woning zichtbaar is van op de straat en verwijder eventuele planten of bomen die de visibiliteit verminderen. • Laat geen gereedschappen of ladders rondslingeren die de inbraak kunnen

vergemakkelijken. Sluit je tuinhuis af met een sleutel. • Verberg aantrekkelijk en gemakkelijk mee te nemen goederen zoals juwelen, gsm’s, videomateriaal, computers en andere waardevolle elektronische apparatuur. • Plaats de verpakking van een nieuwe flatscreen-tv niet op het trottoir. Inbrekers weten zo dat er iets te stelen valt.  • Breng waardevolle voorwerpen (geld en juwelen) naar een bankkluis. • Registreer serienummers, noteer bijzondere kenmerken van waardevolle voorwerpen en maak foto’s van juwelen. Het registratieformulier vind je via www.besafe.be (rubriek Onze publicaties). • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk. De lokale politie geeft daarover graag gratis advies. • Hou een oogje in het zeil bij buren en signaleer verdachte gedragingen onmiddellijk aan de politie via het noodnummer 101 of via 03 660 09 30. Noteer ook de nummerplaat en het merk van een verdachte wagen en geef dit door aan de politie. • Meer informatie en preventietips vind je via www.besafe.be.

Vuurwerk

2012 mag knallen en spetteren, maar liefst veilig én figuurlijk… Voor velen is het afsteken van vuurwerk een schitterend spektakel om het nieuwe jaar feestelijk te beginnen. Er wordt niet over nagedacht dat een machtiging van de burgemeester nodig is om vuurwerk af te steken. In de praktijk kan je als particulier dergelijke machtiging niet krijgen wegens ‘te gevaarlijk’. Vele feestvierders spelen dus van oud op nieuw letterlijk illegaal met vuur. Een particulier mag niet meer dan 1 kg (pyrotechnisch sas) feestvuurwerk bezitten. Wanneer het feestvuurwerk behoort tot ontploffend vuurwerk moet de particulier, zelfs voor geringe hoeveelheden, een toelating hebben van de burgemeester. Het gaat hier enkel om het bezit. Afsteken is sowieso helemaal verboden zonder voorafgaande en schriftelijke machtiging van de burgemeester. Naïef zijn we echter niet. Ook met deze jaarwisseling zal vuurwerk worden afgeschoten, met of zonder machtiging. Als je het risico wil nemen, willen we graag dat je het vuurwerk op een veilige manier de lucht in jaagt. Hieronder vind je enkele van de meest noodzakelijke en nuttige tips:

PANIKEERT NIET ALS HIJ BLAUWE LICHTJES ZIET NOG EEN REDEN OM BOB TE ZIJN 10 | www.kapellen.be

Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vzw - Haachtsesteenweg 1405 - 1130 Brussel - Verantw. Uitg. K. GENOE - Vrij van zegel

• Ontsteek nooit vuurwerk in de nabijheid van droog hout en draag geen kledij die makkelijk vuur kan vatten. Hou voldoende water en een brandblusapparaat binnen handbereik.


veiligheid • Kies altijd een ruime en open plaats en zorg dat de toeschouwers op voldoende afstand staan. • Gebruik nooit een open vlam (aansteker, lucifer, …) om vuurwerk te ontsteken, gebruik een lont, een sigaret of een sigaar. Hou steeds de arm gestrekt bij het aansteken en buig in geen geval over het vuurwerk. • Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vast zit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt. • Steek pijl per pijl aan. Verschillende pijlen samenbinden en samen ontsteken kan levensgevaarlijk zijn. • Probeer nooit vuurwerk dat niet ontploft of waarvan de lont te kort bij de pijl uitdooft, opnieuw aan te steken. Giet er water over en laat het een nachtje liggen op een veilige plaats buiten het bereik van kinderen. • Zoals het gebruik van alcohol niet samengaat met het besturen van een wagen, gaat het ook niet samen met het manipuleren van vuurwerk. Laat vuurwerk tenminste afschieten door een BOB! • Als er toch iets misloopt, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten (100 of 112) en spoel brandwonden uitgebreid met stromend water. Meer info kan je onder meer terugvinden op de websites www.mineco.fgov.be, www.gezondheid.be en www.brandwonden.be.

Steek je licht op! In deze donkere periode moet je stilstaan bij de zichtbaarheid van de fietser. Al te vaak duiken er fietsers op die zonder verlichting rijden. Dit levert niet alleen gevaar op voor de fietser zelf, maar ook voor andere weggebruikers. Denk maar aan de autobestuurder die bruusk moet remmen omdat hij plots een fietser zonder verlichting opmerkt! Trouwens, ook deze winter zal de lokale politie Noord extra controles uitvoeren op de fietsverlichting. Waarom is zichtbaarheid zo belangrijk op de fiets? Ten eerste zorg je er zo voor dat je veilig en wel op je bestemming aankomt. Als je duidelijk zichtbaar bent, maak je minder kans om bij een ongeval betrokken te geraken. Overdag worden fietsers al vaak over het hoofd gezien omdat ze minder goed opvallen in het verkeer. Als je gebruik maakt van je fietsverlichting, zien andere weggebruikers jou beter en kunnen ze hun rijgedrag aanpassen. Je hebt zelf ook een beter zicht op de weg, zeker op plaatsen die minder goed verlicht zijn. En je vermijdt bovendien een boete, want fietsverlichting is verplicht volgens de wegcode. Wat zegt de wegcode? Hierin staat dat een fiets vooraan een wit of geel licht moet hebben en achteraan een rood. Zowel een vast licht als een knipperlicht zijn toegestaan, zolang ze maar niet verblindend zijn. Het gebruik van verlichting is verplicht tussen het val-

len van de avond en het aanbreken van de dag, en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter. Het rode achterlicht moet ‘s nachts, bij helder weer, minstens zichtbaar zijn vanop 100 meter. Ook moeten alle fietsen ‘s nachts of bij een zichtbaarheid minder dan 200 meter voorzien zijn van een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, oranje pedaalreflectoren en twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel (of een witte reflecterende strook op de banden). Hoe val je nog meer op? Niet alleen goed werkende fietsverlichting verbetert je zichtbaarheid. Ook de volgende tips helpen om veilig te fietsen. • Controleer je fietsverlichting voor je vertrek. Neem reservelichtjes of batterijen mee voor als je verlichting het laat afweten. • Onderhoud je fiets op regelmatige basis. • Draag opvallende/reflecterende kledij of accessoires zoals bijvoorbeeld een fluo hesje. • Hou er rekening mee dat je slecht zichtbaar bent voor automobilisten, zeker bij slechte weersomstandigheden. Meer info over de technische vereisten van je fiets vind je via de lokale politie Noord (03 660 09 30) of www.wegcode.be.

Kerstmis, Nieuwjaar, feesten en BOB zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De BOB-campagne loopt dit keer van 24 november 2011 tot 10 januari 2012. Een van de slogans dit jaar is BOB moet niet naar huis rijden via sluipwegen. Die wordt onder meer gebruikt op affiches, bij acties en natuurlijk ook bij politiecontroles. Ook in de politiezone Noord wordt vooral gefocust op het rijden onder invloed. In Kapellen en Stabroek worden daarbij dagelijks standplaatsen ingenomen en wordt er eveneens anoniem gepatrouilleerd. Trouwens, niet alleen op hoofdwegen! Weet ook dat boetes voor dronken voeren minimum € 137,50 bedragen en kunnen oplopen tot € 27.500. December-Januari-Februari 11/12 | 11


Namiddagfilms in ‘t Bruggeske

NIEUW

Het Cultuurcentrum en dienstencentra ’t Bruggeske en ’t Ertbrandje werken al langer samen. Denk maar aan de dans- en familienamiddagen, cursussen, enz. De samenwerking wordt nu uitgebreid met namiddagfilms. Het komende voorjaar staan er alvast twee absolute topfilms op het programma. Je kijkt in ‘t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, mee voor € 2.

Rundskop dinsdag

MAART

27

dinsdag 27 maart, 14.00 uur duur: 120 minuten regie: Michaël R. Roskam met: Matthias Schoenaerts, Barbara Sarafian, Jeroen Perceval De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden gooien roet in het eten...

Sint-Lucas Academie blijft ‘Kleur bekennen’

The king’s speech

donderdag 31 mei, 14.00 uur MEI duur: 118 minuten regie: Tom Hooper met: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Guy Pearce donderdag

31

Meteen na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn broer Edward, wordt Bertie, die al zijn hele leven een ernstig stotterprobleem heeft, gekroond tot koning George VI van Engeland. Zijn vrouw Elizabeth besluit contact te zoeken met de excentrieke logopedist Lionel Logue om George te helpen zijn spraak te verbeteren.

De Sint-Lucas Academie voor Beeldende Kunsten boomt. Niet alleen schreven er dit schooljaar meer dan 500 cursisten – kinderen, jongeren en volwassenen – in. Sint-Lucas en het Kapelse gemeentebestuur ondertekenden ook een nieuw huurcontract en een samenwerkingsprotocol. Dit biedt niet alleen meer zekerheid voor Sint-Lucas, maar bewijst ook dat het gemeentebestuur cultuur in het algemeen en beeldende kunsten in het bijzonder graag ondersteunt. Het huurcontract loopt over een periode van 27 jaar.

deuren open op zaterdag 11 februari 2012. Geïnteresseerden kunnen van 10.00 tot 16.00 uur een kijkje komen nemen in de sfeervolle ateliers op de zolderverdieping van Blok J aan de Bauwinlaan 1 in Hoogboom. Je ziet er de academie ook in actie. Leerkrachten en cursisten van de verschillende kunstopleidingen die Sint- Lucas aanbiedt, tonen hoe zij in hun ateliers creatief te werk gaan en tonen in een aparte lesruimte hoe het didactisch proces wordt opgebouwd. Zin om met tekenen of schilderen te starten? Mis deze dag dan niet!

Nieuwsgierig naar wat Sint-Lucas precies is? In het kader van de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs zet de academie haar

Info: www.st-lucas-kapellen.be, info.dko@st-lucas-kapellen.be of 03 664 65 02.

zaterdag

FEBRUARI

11

zondag

APRIL

1

Kiss!  (vanaf 8 jaar)

Kiss! is een kus… die weg vloog… Een circusachtige voorstelling over een man die verzot is op beesten maken. Vieze beesten, muziekbeesten, jeukbeesten, kusbeesten, vliegende beesten. Over een flink meisje die met vliegen in haar hoofd zit. Vliegen die haar vliegen-brabbeltaal doen spreken, sterrenbeelden doen dansen, die haar ‘floereloe’ doen zingen en haar lang laten wachten. Over nog een echt beest, een wolf in schapenvacht, die gemene liedjes speelt op zijn accordeon. Regisseur is Manou Kersting. Spelen doen Geert Vermeulen (De Nieuwe Snaar), Nele Bauwens (De Alpenzusjes, El tattoo del tigre, Jukebox) en Joachim Gys. De voorstelling vindt plaats in ’t Bruggeske. Kaarten kosten € 5 in voorverkoop (Cultuurcentrum) en € 7 aan de kassa.

12 | www.kapellen.be


Nieuwe afvalzak voor GFT+

Van groen naar wit In het straatbeeld van Kapellen zie je vanaf deze maand witte afvalzakken opduiken. Deze zakken vervangen de groene zakken van 40 en 80 liter waarin het GFT+-afval werd gedeponeerd. Deze nieuwe witte zakken hebben een inhoudsmaat van 50 liter. De nieuwe zakken zijn ook anders samengesteld dan de vroegere groene zakken, maar ze zijn nog wel steeds composteerbaar. Het is dus belangrijk dat je deze zakken op een droge, donkere en koude plaats bewaart. Doe je dit niet, dan versnel je het composteringsproces. De witte GFT+-zakken kan je aanschaffen in alle verkoopspunten voor € 10 per rol (10 stuks per rol). Heb je nog niet-gebruikte groene zakken liggen? Die kan je uiteraard nog gewoon gebruiken. Je zal er alleen geen nieuwe meer kunnen kopen. Wat hoort (niet) thuis bij GFT+ ? Net zoals vroeger is het ook nu belangrijk dat je in de GFT+-zakken enkel afval sorteert dat erin hoort. Laat je niet misleiden door iconen of opdrukken op verpakkingen die de composteerbaarheid van de verpakking aantonen. Composteerbare plastic hoort bij het (grijze) restafval. Ook biologisch afbreekbare kattenbakvulling hoort niet thuis in de groene zak/container, noch in de witte zakken. Indien je twijfelt in welke afvalcontainer of afvalzak je je afval moet deponeren, neem dan een kijkje in de afvalwijzer. Die viel eerder in je brievenbus. Heb je er geen (meer)? Haal dan gratis je exemplaar op bij de milieudienst.

Spaar een wijnkelder bij elkaar!

Mobiliteit gaat vlotter zonder onnodige ballast Hoe lager het gewicht van je wagen, hoe minder het verbruik. Maak dus steeds de koffer leeg en rij niet onnodig met aanhangwagens of caravans rond. Ook bagagerekken en ski- of topboxen verwijder je best zo snel mogelijk na gebruik. Plaats een fietsenrek bij voorkeur achter het voertuig i.p.v. op het dak. Daar vangt het minder wind en dus is er minder brandstof nodig om die weerstand te overwinnen.

Een tiental Kapelse handelaars pakt tijdens de eindejaarsperiode uit met een smakelijke actie. Al naargelang de winkel schenken ze tot en met 31 december een fles wijn bij aankoop vanaf een bepaald bedrag of bij een volle spaarkaart. De deelnemende handelaars zijn Slagerij Schillemans, juwelier Blankers, Pen & Papier Soetewey, ’t Ateljeeke, parfumerie Aura, lederwaren Marie-Leen, Nausikaa, dagbladhandel ’t Park, optiek Thyssen, Axa Bank, het Landbouwkrediet, ’t Buitenhuys, bloemenatelier Azalea, en het Voetcentrum. December-Januari-Februari 11/12 | 13


Budget 2012: Investeringen De gemeenteraad keurde al in november het budget voor 2012 goed. Dat is opmerkelijk vroeg, zeker in de sfeer van de huidige financiële crisis. Het schepencollege wilde niet alleen tijdig klaar zijn met zijn huiswerk, maar vooral aan de Kapelse inwoners een duidelijk signaal geven dat in hun gemeente ‘nog alles snor zit’. Bovendien heeft de financiële crisis rechtstreeks weinig invloed op het gemeentelijke budget. Meer zelfs, de belastingen blijven in Kapellen even laag: 5% voor de aanvullende personenbelasting en 700 opcentiemen op de onroerende voorheffing. Zo blijft Kapellen een van de goedkoopste gemeenten in Vlaanderen. Bij dit alles wordt het garanderen van de dienstverlening aan de bevolking en de basistaken van de gemeente – mét ruimte voor nieuwe initiatieven – eveneens niet uit het oog verloren. Volgende uitgaven staan onder meer gepland voor 2012: • Sporthal Putte (opstart ontwerp- en bouwprocedure): € 750.000; • buitenaanleg/parking sporthal Putte: € 500.000; • werken aan wegdek in meerdere straten: € 300.000; • werken aan trottoirs in meerdere straten: € 300.000;

voor 12- tot 16-jarigen

Fluo Flits Fuif XL

14 | www.kapellen.be

43.600 95.500

13.800 47.000 207.404 32.100 48.000 134.500 131.500

1.056.500 1.331.300

121.800

42.800

7.800

194.550 In het taartdiagram zie je hoeveel er in en door de verschillende gemeentelijke diensten wordt geïnvesteerd. • nieuwe speeltuin gemeentepark: € 150.000; • vervanging wagens technische dienst: € 80.000; • inrichting en meubilair OudGemeentehuis: € 75.000; • nieuwe materiaalwagen brandweer: € 75.000;

• heraanleg Hoogboomsteenweg nabij grens met Brasschaat (studie en ontwerp): € 60.000; • heraanleg dolomietpaden gemeentepark: € 50.000; • groenonderhoud in straten: € 50.000; • zuigwagen groendienst: € 30.000; • weg- en rioleringswerken KMO-zone Bosduin (studie en ontwerp): € 25.000.

zaterdag

MAART

Fuifzaal Eskapade, Kapelsestraat 233, wordt op 3 maart 2012 van 20.00 tot 23.00 uur opnieuw omgetoverd tot een danswalhalla voor tieners. Blitse popartschilderijen, blacklights, stroboscopen, flowlights, rainbow en andere lichteffecten tekenen present. Deze Fluo Flits Fuif is exclusief voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Hopelijk verbeteren we de grote opkomst van vorig jaar met nog veel

3

meer tieners, nog veel meer plezier en nog veel meer beats! De toegang is gratis. Drankjes – géén alcohol! – kosten € 1 ’t stuk. Wat breng je mee? • alles wat fluo is • witte kledij (want die valt goed op onder de black- en fluolights) • veel vrienden


Winterwandelen in de Noordertuin De herfst heeft zijn intrede gedaan en de winter klopt op de deur. Naast de tijd van huiselijke gezelligheid is dit de uitgelezen periode om mooie wandelingen te maken. De Noordertuin van Antwerpen heeft zeven wandeltochten op het programma staan. Kom mee de kerstsfeer opsnuiven, de geschiedenis uitpluizen, volkse verhalen beleven of gewoon lekker ontspannen. Haal je wandelschoenen vanonder het stof en wandel mee onder een laaghangend zonnetje of over een wit sneeuwtapijt. De wandelingen zijn uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen, recreatieve wandelaars of de meer geoefende wandelaar. De Kapelse winterwandeling zet op zondag 29 januari 2012 natuurgebied Het Rood in de kijker. In dit uniek stukje natuur, dichtbij de dorpskern, wandel je door het groen, maar ook wel door het rood. De bodem is hier erg ijzerhoudend waardoor deze roestbruin-rood kleurt. Het domein bestaat voornamelijk uit

Andere winterwandelingen: • Brecht, Smoutebollentocht, 11 december • Brasschaat, kerstwandeling op Den Driehoek, 16 ­december • Wuustwezel, ‘Kids op den buiten’, 5 februari. Meer info: www.noordertuin.be.

Van Ri-Ant naar rio-link

Wat verandert er voor u? Behalve de naam van de rioolbeheerder verandert alleen het telefoonnummer. Via 078 35 35 09 kan je alle werkdagen

29

enorme beukenbomen, en de Rode Beek, die zijn naam aan het domein heeft verleend en langs het domein door de achterliggende weiden stroomt. Daar grazen het hele jaar door Gallowaykoeien. Je kan deze runderen ook tijdens deze winterwandeling ontmoeten, want dankzij hun warme vacht trotseren ze hevige koude. De Kapelse winterwandeling start om 14.00 uur aan dienstencentrum ‘t Bruggeske, Hoevensebaan 12. Deelnemen kost € 4 (drankje incluis). Inschrijven is verplicht: dienst Toerisme, Antwerpsesteenweg 130, 03 660 66 26.

Andere naam, zelfde service

Twee kunnen meer dan één. Ook in het rioolbeheer is dat zo. Ri-Ant, sinds 2006 verzorger van het rioolbeheer in Kapellen, en AquaRio, ook een belangrijke rioolbeheerder in Vlaanderen, gaan een samenwerking aan en bundelen hun kennis en ervaring onder de naam rio-link.

zondag

JANUARI

van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur al je vragen stellen in verband met het rioolbeheer. Denk maar aan een aanvraag van aansluiting of een melding van een probleem. Voor technische problemen aan de riolering staat er dag en nacht een interventieteam klaar via het noodnummer 03 244 05 44. Wat doet rio-link voor u? • aansluitingen op de hoofdriool • herstellingen aan de waterafvoer • onderhoud van de riolen • reiniging van de straatkolken • aanleg van nieuwe riolen Meer info www.rio-link.be

Sam Wauters vrijdag

FEBRUARI

3 aan Sam Wauters studeerde Kleinkunst stuen t het Herman Teirlinck Instituu 1 deerde er af in 2007. In februari 201 imuz zijn bracht Sam een overzicht van kale zoektocht in zaal Rataplan in op Antwerpen. In ’t Kerkske brengt hij 0 uur vrijdag 3 februari 2012 vanaf 20.3 eizijn uit solo aan de piano een greep zangen Nederlandstalige repertoire. De rten Kaa s. ger, zijn songs en verder niet kosbestel je bij het Cultuurcentrum en ten € 10 ’t stuk. December-Januari-Februari 11/12 | 15


Voor alle duidelijkheid

Waarom de markt naar het marktplein verhuist?

1

De wekelijkse markt op donderdag staat sinds 1 december 2011 definitief op het marktplein. Over die verhuis doen de wildste verhalen de ronde. Voor alle duidelijkheid zetten we een en ander op een rijtje. Dit verhaal gaat ook over verkeerstellingen, veiligheidsrisico’s en eenrichtingsverkeer in de Koning Albertlei en de Koningin Elisabethlei.

Fiets-o-strade

De provincie Antwerpen werkt aan de realisatie van een fiets-o-strade tussen Essen en Antwerpen (en verder naar Mechelen). Het gaat om een snelle, veilige en comfortabele verbinding voor fietsers, waarbij het de bedoeling is zo dicht mogelijk langs spoorlijn 12 te blijven. In Kapellen werkt de provincie nog enkele missing links weg, zoals momenteel langs de De Pretlaan in Kapellenbos. Een knelpunt in Kapellen was de verbinding tussen de Georges Spelierlaan (waarlangs de fiets-o-strade loopt) en de Antwerpsesteenweg. Eerst was het plan om de overweg C. Pallemansstraat over te steken en te vervolgen via het fietspad naar de Koolkaai. Maar dan moesten er – om bij de spoorweg te blijven – woningen aan de Gasstraat/ Hofstraat worden onteigend. Na overleg met de gemeente – die had al het idee om de verkeers­problemen in de Koning Albertlei aan te pakken (zie 2) – stapte de provincie van dit plan af. Uiteindelijk wordt de fiets-ostrade vanuit de Georges Spelierlaan doorgetrokken via de Koning Albertlei (en zo verder via Rubensheide en Lucien Bevernagestraat naar de Antwerpsesteenweg).

3

Koning Albertlei/Koningin Elisabethlei De verkeersleefbaarheid in de Koning Albertlei en de Koningin Elisabethlei is al jaren een heikel punt. De combinatie van een smalle straat, heel veel sluipverkeer én overdreven snelheid maakte dat een aanpak noodzakelijk was. Plannen werden opgemaakt in overleg met de provincie (zie 1). Worden onder meer (her)aangelegd: de 3 meter brede fietso-strade, trottoirs, en hier en daar de rijweg. In het stukje Koning Albertlei tussen het station en het eerste kruispunt met de Koningin Elisabethlei blijft tweerichtingsverkeer toegelaten. De rest van de Koning Albertlei wordt een eenrichtingsstraat met rijrichting naar de Heidestraat (café Kandinsky). In de Koningin Elisabethlei wordt ook eenrichtingsverkeer ingevoerd richting station. Trouwens, komende van Kalmthout kunnen automobilisten de Bosdreef richting Hoogboom nemen. De voorbereidende werkzaamheden van de nutsmaatschappijen vinden plaats sinds oktober. De eigenlijke werken volgen in de lente van 2012.

2

Tellingen Dat veel automobilisten vooral ’s morgens de Koning Albertlei rijrichting ­station nemen (en hun weg naar de A12 vervolgen via andere woonstraten als Rubensheide en Oude Bergsebaan) blijkt ook uit recente verkeerstellingen van de politiezone Noord. De nieuwe telkasten leverden onder meer volgende weekcijfers op: • Er rijden ’s morgens 14.028 personenwagens via de Heidestraat Kapellencentrum binnen. ’s Avonds maken 16.696 personenwagens de omgekeerde beweging. • Er rijden ’s morgens 10.541 personenwagens via de Koning Albertlei richting het station. In de andere rijrichting werden ’s avonds 14.285 personenwagens geteld. • Er rijden ’s morgens 15.032 personenwagens via de Christiaan Pallemansstraat naar de ovonde. ’s Avonds nemen er slechts 1.491 personen­wagens van op de ovonde de C. Pallemansstraat.

16 | www.kapellen.be


4

Markt (1) In de zoektocht naar oplossingen voor verkeersproblemen in Kapellen-centrum duikt steeds opnieuw die donderdagvoormiddag op. De wekelijkse markt in de C. Pallemansstraat maakte dat je altijd uitkwam bij ja, maar-oplossingen. Bovendien vind je aan (of nabij) de C. Pallemansstraat drie scholen, het politiecommissariaat, De Post, het gemeentehuis, het sportcentrum/zwembad en twee centra voor andersvaliden. Ook op donderdag moeten bussen van De Lijn omrijden via smalle(re) straten, zoeken scholen een alternatief zwembad, en zijn plechtigheden in het gemeentehuis haast onmogelijk. En wat als de Koning Albertlei volgend jaar een eenrichtingsstraat wordt (zie 2)? En wat met bouwplannen op korte en lange termijn? Denk maar aan de nieuwbouw van Haleakala en de sociale appartementen in de Engelselei.

Markt (2) Ook de gemeentelijke Veiligheidscel was trouwens al twee jaar vragende partij om de markt te verplaatsen. Geen sinecure als je weet dat de markt gemiddeld zo’n 944 lopende meter – bijna 1 kilometer! – aan kramen telt. Daarom werd niet over één nacht ijs gegaan. Vier mogelijke locaties in/nabij het dorpscentrum werden onderzocht: het Dorpsplein incluis een deel van de Essenhoutstraat, het Dorpsplein incluis de Bevrijdingslei, de Koolkaai en het marktplein. Nadat alle pro’s en contra’s op een rijtje werden gezet, bleek het marktplein de enige haalbare oplossing te zijn.

6

7

2011 ≠ 1980 Niet alleen het fors toegenomen aantal voertuigen (en daaruit voortvloeiende verkeerssituaties), maar ook de veiligheidsrisico’s zijn niet meer dezelfde als in pakweg 1980. Integendeel. Neem alleen maar de drie scholen in of nabij de Christiaan Pallemansstraat. Mater Salvatoris, KTA en Klavertje Vier tellen samen nu zo’n 1.150 leerlingen, een pak meer dan dertig jaar geleden. Toen hadden ook politie, brandweer en andere hulpdiensten heel wat minder veiligheidsnormen in acht te nemen.

Markt (3) In oktober nam het College van Burgemeester en Schepenen de beslissing om de markt definitief te verplaatsen naar het marktplein. En dat vanaf 1 ­december 2011. In  overleg met de marktkramers werden de standplaatsen ingetekend op het marktplein. Daarbij werd onder meer rekening gehouden met anciënniteit, aanwezigheid en spreiding van de verschillende artikels. Het nieuwe marktplan wordt half februari 2012 geëvalueerd.

5

WIN!!!

8

De gemeente ondersteunt de marktkramers ook bij hun verhuis naar het marktplein. Zo werd de eerste markt op die plek opgefleurd met live-muziek, gratis shoppingbags en een tombola. Maar ook de komende vier markten in december – 8, 15, 22 en 29 december – kan je als bezoeker in de prijzen vallen. Bij elke aankoop op de markt ontvang je een tombolabiljet. Dat biljet drop je ingevuld in een urne op de markt. Een onschuldige hand trekt daaruit wekelijks (!) tien winnaars. Die winnen elk een pakketje met waardebons – telkens goed voor € 20 – die ze kunnen uitgeven op de markt.

December-Januari-Februari 11/12 | 17


Hout: FSC of PEFC Beide ngo’s laten jaarlijks de volledige handelsketen controleren door een onafhankelijk certificeringsorganisatie of een onderneming. Als consument weet je dus zeker bij de aankoop van hout met dit label, dat de herkomst van het gebruikte hout kan worden getraceerd. Dat noem je de chain of custody (CoC). Wanneer je de houthandel binnenloopt of een kijkje gaat nemen in een doe-hetzelfzaak zie je steeds meer labels. Maar waar staan deze labels voor? Voor hout wordt er het meest gebruik gemaakt van FSC en PEFC. Beide niet-gouvernementele organisaties zijn in de jaren negentig opgericht als antwoord op de UNmilieutop in Rio de Janeiro in 1992.

Alle hout of papier dat een FSC- of PEFC-label draagt, komt uit een bos dat op een doordachte, ecologische manier wordt beheerd. Er is in deze bossen uitdrukkelijke aandacht voor ecosystemen, het bevorderen en bewaren van de biodiversiteit, het opstellen van een bosbeheersplan dat voldoet aan de huidige (inter)nationale wetgeving, enz.

En het verschil tussen FSC en PEFC? FSC stelt niet enkel de belangen van de natuur centraal, maar ook die van de mens: het sociale aspect is hier dus sterker aanwezig. De PEFC-certificatie is vooral gebaseerd op nationale wetgeving. Door gebruik te maken van één logo dat wereldwijd herkenbaar, weet de consument toch aan welke minimum voorwaarden dit hout voldoet. Anderzijds stelt het FSC-label enkele algemene standaarden waaraan er wereldwijd moet worden voldaan.

Het Rijksregister

6 zaken die je moet weten Het Rijksregister is de databank waarin de gemeente je persoonsgegevens bijhoudt en verwerkt. Sinds de invoering van de elektronische identiteitskaart kan je via de toepassing Mijn dossier ook zelf aan de slag met het Rijksregister. In de Info Kapellen van mei kon je al lezen hoe je jouw adreswijzing elektronisch kan doorgeven via Mijn dossier. Hieronder vind je nog zes zaken die je als burger moet weten over het Rijksregister. 1. Je dossier inkijken Iedereen kan zijn of haar eigen dossier in het Rijksregister inkijken via de toepassing Mijn dossier op www.ibz.rrn.fgov.be. 2. Uittreksels uit het Rijksregister Via Mijn dossier kan je uittreksels opvragen uit je dossier in het Rijksregister. Het gaat hier over de persoonsgegevens die over jou zijn geregistreerd in het Rijksregister (bv. samenstelling van het gezin, bewijs van woonst, …). Het gaat niét over een uittreksel van een akte van de Burgerlijke Stand (geboorteakte, huwelijksakte, …). 18 | www.kapellen.be

3. Waarde van een uittreksel uit het Rijksregister Uittreksels uit het Rijksregister of de informatie in de uittreksels uit het Bevolkingsregister die je zelf ophaalt via Mijn dossier, hebben dezelfde waarde als uittreksels die je ophaalt bij de gemeentelijke dienst Bevolking. De wet is hiervoor gewijzigd sinds 25 april 2011. 4. Fout in je dossier? Als je Mijn dossier raadpleegt via www.ibz.rrn.fgov.be en je constateert een fout in jouw dossier bij het Rijksregister, dan kan alleen een ambtenaar van de gemeentelijke dienst Bevolking die fout rechtzetten. Je kan de fout melden via de toepassing fout melden in Mijn dossier en de gemeente wordt automatisch verwittigd. De gemeente doet dan de nodige controles en voert eventueel correcties door. 5. Burgers moeten zelf bepaalde informatie melden Burgers moeten zelf bepaalde inlichtin-

gen over hun situatie doorgeven aan de gemeente, bv. je juiste adres, de juiste informatie over je beroep, … Deze informatie belandt niet automatisch in het Rijksregister of het gemeentelijk bevolkingsregister. 6. Misbruiken Als je misbruiken vermoedt of vaststelt, kan je: a. klacht indienen bij de politie; b. en/of het voorval signaleren aan de Commissie voor de Bescherming van de Persoolijke Levenssfeer; c. en/of uitleg vragen aan de overheid die (volgens jou) jouw gegevens onterecht heeft geraadpleegd.

Nuttige websites • algemene site: www.ibz.rrn.fgov.be • toepassing Mijn dossier: https://mijndossier.rrn.fgov.be • Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer: www.privacycommission.be


Dankzij de bib…

weg bij …droom ik k. Slechts menig boe h s… en tóc 26 lettertje ! d n ereld ro reis ik de w

ar Leen, 38 ja

ij hip.

…voel ik m

3 jaar

Juliette, 7

de perfecte …vond ik or het gou muziek vo an lijksfeest v den huwe rs. mijn oude 49 jaar

ja

perveel …leer ik su uziek kennieuwe m nen. ar bara, 38 ja Bar

evoorleesbo …zocht ik ee kleinkind ken voor d k vond ik oo ren, maar lf e g om z de zin teru an lezen. weer te ga jaar Arlette, 68

agelijks de …kan ik d n zen, bij ee kranten le abbel. gezellige b

lijijn werk b …kan ik m rals het inte ven doen t. is uit lig net er thu 7 jaar

tavonds on …kan ik ’s s p an de soa snappen a op tv.

or

n tijd vo heb ik eve

… mezelf.

ar

Laila, 32 ja

in bed lig…is alleen o saai. gen niet z ar

Erik, 48 ja

ook eens …eten we . wat anders 1 jaar arianne, 5 M

jaar

Anna, 76

Marc,

Natasja, 3

k ij elke wee …spelen w psgezelscha een ander spelletje. ar 36 Veronique,

Naar aanleiding van de jaarlijkse Bibliotheekweek in oktober werden fervente bibgebruikers, dagelijkse krantenlezers, occasionele bezoekers en nieuwe gezichten opgeroepen om een dankzij de bib…-getuigenis neer te schrijven. En of jullie massaal lieten weten wat de bib voor jullie betekent. De getuigenissen spreken boekdelen! Een selectie…

Tessa, 25

jaar

Jos,

Robert, 59

jaar

ee beste bo …vind ik d ps verzaken en stri én plaats. meld op é 14 jaar Emily,

n ijn kindere …kan ik m rtje zoet een halfuu houden. 32 jaar Bert,

mijn klasje …kan ik in nieuwe regelmatig an nbieden a boeken aa n. de kindere jaar

neerlijke groe …maak ik h tie et een varia tetaarten m e ten. Inspirati aan bijgerech t boek vind ik in he genieten. Vegetarisch 46 jaar

e ulpvaardig …en het h n vond ik ee personeel nartikel oud krante g. familie teru over mijn

ltijd toffe …vind ik a or mijn boeken vo rten. spreekbeu jaar Jessica, 10

Elke, 39

n we grote …ontdekte en en kan letterboek her met slec mijn moed ch nog ge te ogen to een boek. nieten van 54 jaar

s niet steed …moet ik tra x om een e naar Ikea . st te halen boekenka

Franky, 44

jaar

Fons,

December-Januari-Februari 11/12 | 19


het leven van a tot z

de bib

B

i

s i r a c e blioth

rt naam: Tineke Mannae leeftijd: 30 jaar is bib-taak: bibliothecar tip van Tineke: tropole Orkest’ (in de ‘Basement Jaxx vs Me n n verrassende mix va muziekafdeling), “ee iek”. funky house en klass

S port sprokkels • De redders van het gemeentelijk zwembad geven aan kinderen watergewenningslessen in groepsverband. Voor de watergewenning moeten kids minimum 5 jaar zijn. Tijdens deze lessen leren ze hun angsten voor water overwinnen en leggen ze tien verschillende proeven af. Het watergewenningsbrevet behaal je tijdens de lessen of bij de redders tijdens ‘rustige’ publieke zwemuren. • De redders geven ook zwemlessen aan kinderen en volwassenen in groep. Om te mogen deelnemen, moeten kinderen wel een watergewenningsbrevet van de gemeente Kapellen kunnen voorleggen én minimum 5 jaar zijn. Tijdens de zwemlessen leer je in tien weken 25 meter zwemmen. De eerstvolgende lessenreeks start de tweede week van januari. Inschrijven kan aan de kassa van het zwembad. Daar kan je ook een infofolder verkrijgen. • Een nieuwe reeks start to run voor beginners – in 10 weken van 0 naar 5 km! – start op dinsdagavond 13 maart 2012 om 20.30 uur in het gemeentepark. Inschrijven kan aan de kassa van de sporthal vanaf 13 februari. Deelnemen aan de 10-lessenreeks kost € 20.

“Als bibbezoeker tref je me minder vaak aan tussen de rekken of aan de balie. Ik werk vooral achter de schermen. Als bibliothecaris probeer ik ervoor te zorgen dat de baliemedewerkers, aankoopverantwoordelijken, catalografen en boekverwerkers zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Iedere dag zetten zij zich in voor een bib waar het aangenaam vertoeven is, waar je vindt wat je zoekt en waar je meer aantreft dan je had verwacht. Wat ik zo fijn vind aan mijn job? Dat ik al die kennis, cultuur en ontspanning rond mij zomaar met iedereen kan delen!”

20 | www.kapellen.be

• Een nieuwe reeks start to swim start vanaf woensdag 11 januari 2012. Je komt twee keer per week – op woensdag en vrijdag telkens tussen 19.30 en 20.30 uur – zwemmen, in banen en onder toezicht van een trainer van zwemclub ZIK. En dit tien weken lang. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen beginners en gevorderden. Beginners moeten al wel minstens 25 meter kunnen zwemmen. Er wordt zowel op uithouding als op techniek getraind. Waar nodig wordt bijgestuurd en gecorrigeerd. Beginners kunnen op het einde van de lessenreeks minstens 250 meter onafgebroken en in een goede stijl zwemmen. Gevorderden gaan voor minstens 1 km. Deelnemen kost € 20 voor de 20 lessen. Inschrijven kan vanaf maandag 12 december 8.00 uur.


Gezocht: Cultuurbeesten en sporttoppers (m/v) © FoMu Antwerp

Cultuur

Gaat de bekende auteur Erik Vlaminck eindelijk eens met de Cultuurprijs lopen? Of krijgt hij concurrentie van Debuutprijs-winnaar Y.M. Dangre*? Mag striptekenaar Luc Cromheecke (Plunk) de hoofdvogel afschieten? Zingt de ontelbaar keren gelauwerde Rocco Granata de hoogste noot? Of kapen broer Gert en zus Sarah Bettens van K’s Choice de trofee voor zijn neus weg? Misschien verdienen de vele vrijwilligers van Pulptuur het wel om eens extra in de bloemetjes te worden gezet… Alleszins, ken jij iemand die een hart heeft voor cultuur en een band heeft met Kapellen? Geef jouw favoriet voor de Cultuurprijs 2011 een duw in de rug en nomineer hem/haar/hen. Stuur voor 15 januari jouw motivatie in waarom de persoon of vereniging die jij aanprijst, de Kapelse Cultuurprijs verdient! De voorwaarden en het reglement vind je via www.kapellen.be. Later kiest de algemene vergadering van de gemeentelijke cultuurraad de laureaat. Trouwens, aan de Cultuurprijs is een cheque van € 1.600 verbonden. Info: Cultuurcentrum, Dorpsstraat 45, cultuurdienst@kapellen.be.

Sport

Kapellen organiseert op 9 maart 2012 haar jaarlijkse huldiging van sportkampioenen. Iedere sportvereniging of sportploeg uit Kapellen of iedere atleet woonachtig in Kapellen, die in het jaar 2011 een kampioenstitel behaalde, komt in aanmerking. Enkel eerste plaatsen bij een clubkampioenschap tellen niet. Kandidaturen moeten vóór 31 december 2011 schriftelijk worden ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen, Antwerpsesteenweg 130, mét de juiste melding van de behaalde kampioenstitel(s) in het jaar 2011. Er wordt ook gevraagd per kandidaat of ploeg een digitale foto te bezorgen aan de sportdienst (sportdienst@kapellen.be). Heb je filmpjes over deze perso(o)n(en), dan mag je ons steeds laten weten waar we deze kunnen vinden. Verder zet de sportraad een Sportpersoonlijkheid van het jaar in de bloemen. Verdere informatie hierover wordt nog naar de sportclubs gestuurd. Een deskundige jury van Kapelse ex-topsporters en (sport)journalisten kiest natuurlijk ook de Kapelse Sportploeg van het jaar en de Kapelse Sportfiguur van het jaar. En of het palmares indrukwekkend is. Eerder laureaten waren onder

meer zeiler Sebbe Godefroid, judoka Catherine Jacques en atleet Stef Vanhaeren. Wordt Stef Vanhaeren – wereldrecordhouder 400 m met de klok mee – voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot Sportfiguur van het jaar? Bezorgt haar wereldtitel jiujitsu judoka Catherine Jacques* haar twaalfde Kapelse titel? Wint jeugdig cyclocross-talent Mathieu van der Poel* de fotofinish? Excelleert zwemmer Dieter Dekoninck? Munt Anneleen Michielsen uit in de paardendressuur? Scoren ‘vechters’ Danté Verresen en Maarten Vanheybeeck*? Of plaatst een andere sportkampioen een ultieme demarrage? Sporters en sportploegen die een kampioenstitel behaalden, komen automatisch in aanmerking voor deze titels. Sporters of ploegen die geen eerste plaats behaalden, maar in 2011 wel een uitzonderlijke prestatie neerzetten, kunnen zich ook voor deze verkiezing kandidaat stellen. Zij dienen dan ook vóór 31 december 2011 een schriftelijke kandidatuur in bij het schepencollege. Info: 03 660 67 60. (*) zie ook pagina 31 in dit nummer

December-Januari-Februari 11/12 | 21


Jacobuscheques 2012: nog even geduld Alle Kapellenaren van 0 tot 104 jaar ontvangen ook in 2012 vijftien Jacobuscheques (op naam van het gezinshoofd). Traditioneel heeft elke cheque een waarde van € 1. Let wel, alleen hij/zij die op 1 januari 2012 officieel in Kapellen woont, krijgt er.

Ja co bu sc he qu e 20 12

n e m i c spe

€ -1,00 Geldig tot: 31/01/2013

Sportkampen Krokusvakantie

(20 t/m 24 februari) wat: omnisport en turnen wie: 7 tot 13 jaar wanneer: van 9.00 tot 16.00 uur

De Jacobuscheque heeft nog steeds als doel burgers kennis te laten maken met de uitgebreide dienstverlening van de gemeente en met het socio-culturele- en verenigingsleven in Kapellen. Een zwemof schaatsbeurt, een theatervoorstelling, lidgeld van een vereniging, huisvuilstickers, … De mogelijkheden zijn legio. Dit cadeautje van het gemeentebestuur aan haar inwoners – in principe een belastingverlaging! – is een stevige gunst als je weet dat er vorig jaar 396.510 cheques van € 1 werden uitgereikt. Voor 2011 zijn de tellingen nog bezig – het jaar is dan ook nog niet afgerond – maar in 2010 werd 85,32 % van alle

Paasvakantie

1e week (2 t/m 6 april) wat: omnisport wie: 7 tot 13 jaar wanneer: van 9.00 tot 16.00 uur 2e week (10 t/m 13 april) wat: kleutersport wie: 4 tot 6 jaar wanneer: van 9.00 tot 16.00 uur wat: junior life saving • 9.00-10.00 uur: sportspelen • 10.00-12.00 uur: zwembad • namiddag: omnisport wie: 8 tot 15 jaar wanneer: van 9.00 tot 16.00 uur voorwaarden: je moet goed kunnen zwemmen, minimum een 100 m-brevet

22 | www.kapellen.be

uitgedeelde Jacobuscheques ‘gebruikt’. Dat was goed voor een bedrag van maar liefst € 345.158. De Jacobuscheques die je begin dit jaar kreeg, zijn nog geldig tot 31 januari 2012. Daarom vallen de Jacobuscheques van 2012 pas in de maand februari in alle brievenbussen. Heb je midden maart 2012 nog geen cheques ontvangen? Neem dan schriftelijk contact op met de gemeentelijke informatiedienst via infodienst@kapellen.be of Infodienst, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen. Vermeld wel steeds je naam en adres. Uitsluitend meldingen die ons bereiken vóór 30 april 2012 komen in aanmerking voor een bijbestelling.

Kostprijs Deelnemen aan deze sportkampen kost voor hele dagen: • € 50 voor een hele week voor Kapellenaren (€ 40 voor tweede week paasvakantie met 4 dagen); • € 75 voor een hele week voor niet-Kapellenaren (€ 60 voor tweede week paasvakantie met 4 dagen). Een tweede kind van eenzelfde gezin in eenzelfde sportkamp krijgt € 20 korting. Extra • Inschrijven kan aan de kassa van de sporthal vanaf 16 januari 2012 om 8.00 uur. • Kinderen die in 2012 de vereiste minimumleeftijd bereiken, mogen zich inschrijven. • Er wordt telkens een halfuur voor- en een halfuur nabewaking georganiseerd. • Sportkampen starten elke dag aan de sporthal van Kapellen-centrum.


NIEUW

Angélique

Met Angélique brengt Nicole Gielman een aangrijpende mot -za vrij noloog. De voorstelling is het FEBRUARI verhaal van een dakloze, van een bewogen leven verpakt in kartonnen dozen, van een zoektocht naar wat warmte. Angélique is de greep op haar leven totaal kwijt. Ten einde raad laat ze zich opnemen in een opvangcentrum. Daar maakt ze kennis met hoogzwangere Nancy. De monoloog is gebaseerd op de novelle Angélique van de Kapelse roman- en theaterauteur Erik Vlaminck, onder meer bekend van de zesdelige familiekroniek Het schismatieke schrijven en de roman Suikerspin. Regisseur is Rudi Delhem. Naar Angélique kan je op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari 2012 om 20.30 uur in ’t Kerkske. Kaarten kosten € 7 in voorverkoop. Eén adres: Cultuurcentrum, Dorpsstraat 45.

17-18

Bladkorven

Als er straatbomen in je straat staan, kan je ook dit jaar weer een bladkorf op je berm plaatsen en zo helpen het openbare domein netjes te houden. Jouw bladkorf wordt door onze diensten eenmalig (!) leeggemaakt volgens onderstaande ophaalkalender. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze kalender onderhevig zijn aan veranderingen. Je bent niet verplicht om een bladkorf te plaatsen, want de bladeren op het openbaar domein worden sowieso verwijderd. In de bladkorven mogen geen bladeren uit je (voor-) tuin. Die voer je af via de GFT-container/-zakken of het containerpark. Meer info: www.kapellen.be (milieu en groen/ bladkorven) of milieudienst@kapellen.be. tijdstip

door gemeente

door externe firma

tot 9/12

Putte

wijk Vredenburch en Philippe Spethstraat

tussen 12/12 en 23/12

Kasteeldreef en omgeving

wijk Haezeldonck, Ruyseveltlei en Koningin Astridlaan

tussen 27/12 en 31/1

Essenhoutstraat tot Vloeiende en Kapellenbos-West

Hoogboom en Kapellenbos-Oost

Gemeente bundelt ‘streekproducten’ in gratis brochure

Mensen*, mis deze kans niet! Koken en eten zijn hot! Daarom ook gaat de gemeente Kapellen een brochure maken waarin producenten, kwekers en verkopers van eten en drinken in de kijker worden gezet. Kernwoorden daarbij zijn lokaal, duurzaam én eerlijk. Waarom zouden we het ver gaan zoeken als het bij wijze van spreken achter de hoek te vinden is? Waarom zouden we het milieu (extra) belasten om zelf tientallen kilometer met de wagen te rijden of producten van honderden, zo niet duizenden, kilometer ver naar hier te laten transporteren? Kweek jij aardappelen, asperges, wortelen, aardbeien, peren, noem maar op? Hangt er een bordje aan je oprit dat zegt

‘scharreleieren te koop’ of appelen? Heb je in je winkelrekken voedingswaren van Kapelse ‘makelij’ liggen? Bereid jij voeding met ingrediënten van lokale bodem? Maak je zelf vleeswaren, melk, boter of snoepgoed? Heb je erkende streekproducten in de aanbieding? Produceer, verhandel, gebruik of verbruik je duurzame- en/of fairtrade-producten? Bottel je wijn, bier of jenever? Bereid je siroop, honing, confituur of choco? Verkoop jij in Kapellen een of ander voedingsproduct dat in de provincie Antwerpen werd geteeld? Sta je met eten of drinken op de markt op donderdag of op de boerenmarkt op zondag? …

Dus laat deze kans om opgenomen te worden in deze brochure – op gratis publiciteit zo je wil! – niet liggen. We willen bij de samenstelling van de brochure (zoveel mogelijk lokale adresjes verzamelen en) liever niemand over het hoofd zien. Bovendien kan Kapellen met deze publicatie de laatste stap zetten naar de titel van FairTradeGemeente. Daarom, stuur je adres- en product­ gegevens vandaag nog door naar de gemeentelijke dienst Lokale economie: ondernemend@kapellen.be.

Klinkt dit verhaal je bekend in de oren? Kan kloppen, want begin dit jaar, in het eerste nummer van Info Kapellen, lanceerden we deze oproep ook al eens. Er kwam toen welgeteld één reactie binnen… En een brochure met maar één handelaar in, is nu eenmaal die naam niet waardig.

(*) meer bepaald: handelaars, verkopers, telers, middenstanders, KMO’s, scholen, markthandelaars, horecazaken, landbouwers, verenigingen, winkeliers, enz.

December-Januari-Februari 11/12 | 23


Cursussen

Op-reis taalcursussen

Handige Henriëtta don 1, 8, 15, 22, 29 maart en 5, 12 april van 9.30 tot 12.00 uur dienstencentrum ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2 € 35 voor 7 lessen Vrouwen, leer de kneepjes van het vak: elektriciteit, boren, pluggen, zagen, nagelen, schroeven, klauwhamer, verstopte gootsteen, doucheslang vervangen, lekkende wc, ontkalken, montage van een zelfbouwpakket, initiatie schilderen en behangen, …

Italiaans op reis

i.s.m. Vlaamse Vereniging voor Familiekunde

don 20, 27 januari, 3, 10, 17, 24 februari, 17, 24, 31 maart en 7 april van 14.00 tot 16.00 uur € 25 lesgever: Walter Segers boek: Uit de voeten met Italiaans (€ 8,55)

Zet je eerste stappen in de wereld van de genaelogie. Ga zelf aan de slag. Onderzoek en vervolledig je eigen ­familiestamboom.

Inschrijven voor alle bovenstaande cursussen kan vanaf 9 januari 2012 bij de cultuurdienst (03 660 67 50).

© rodovid.nl

24 | www.kapellen.be

Frans op reis

don 13, 20, 27 januari, 3, 10, 17, 24 februari, 3, 17 en 24 maart van 13.30 tot 15.30 uur € 25 lesgever: Nadine Cardon boek: opSTAP minicursus Frans (€ 17,55)

Stamboom maken Speuren naar je voorouders

don 1, 8,15,22 en 29 maart + donderdagavond 21 maart bezoek documentatiecentrum in Merksem van 13.30 tot 16.00 uur dienstencentrum ‘t Ertbrandje, Ertbrandstraat 239 € 30

De op-reiscursussen zijn speciaal voor mensen die graag worden ondergedompeld in een vreemde taal. Je leert jezelf op een duidelijke manier uit de slag te trekken… zonder te veel grammatica.


Zwarte overweg wordt veiliger in 2013 Het kruispunt van de Kalmthoutsesteenweg met spoorlijn 12 Antwerpen-Essen (en bij uitbreiding met de De Pretlaan en Georges Spelierlaan) is al jaren een zwart punt in Kapellen. Nu heeft het Vlaams Gewest nieuwe ontwerpen klaar. Bovendien heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zeer goede voornemens. “De plannen worden in 2013 gerealiseerd”, luidt het.

de plek waar fietsers de treinsporen niet langer schuin, maar recht op recht (!) kunnen oversteken. Die oversteekplaats komt uit op de fiets-o-strade (zie ook pagina 16) in de Georges Spelierlaan. Nog zwarte punten Ook de zwarte kruispunten iets verderop op de Kalmthoutsesteenweg worden in 2013 aangepakt. Zowel het kruispunt met de Franselei en de Korte Franselei als dat met de Heidestraat-Noord en de Kapellenboslei krijgen twee middeneilandjes. Mét een afslagstrook én een oversteekplaats voor fietsers.

© AWV

Dat er meer dan regelmatig verkeersongevallen gebeuren op of aan overweg 32 in Kapellenbos is al langer een heikel punt. Daar is de situatie op de Kalmthoutsesteenweg – met twee zijstraten en rails die schuin liggen ten opzichte van de rijweg – niet vreemd aan. Al jaren wordt er gesproken om de hele omgeving grondig te heraanleggen. Nu lijkt het licht aan het eind van de tunnel feller dan ooit te schijnen. Het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest bezorgde de gemeente de laatste plannen en stelt dat de realisatie ervan voor 2013 is.

Wat verandert er? • De De Pretlaan wordt deels verlegd zodat de straat minder dicht bij de overweg op de Kalmthoutsesteenweg uitkomt. Dat is dan ook zo voor het fietspad van de De Pretlaan. • De Kalmthoutsesteenweg krijgt ter hoogte van de De Pretlaan twee middeneilandjes met een afslagstrook naar de De Pretlaan. • Op het ene middeneilandje komt ook een fietsoversteekplaats van de De Pretlaan naar het fietspad aan de andere zijde van de Kalmthoutsesteenweg (en omgekeerd). • Het fietspad aan die zijde van de Kalmthoutsesteenweg sluit dan aan op

LAATSTE TICKETS!

MartHa!tentatief - Bang vrijdag 27 januari 2012, 20.30 uur ‘t Bruggeske Johan Petit, Tim Clement, Sven Roothooft en Tom Clement € 10 VVK - €12 ADD

vrijdag

JANUARI

27

De voorstelling Bang van het MartHa!tentatief brengt het verhaal van twee mannen in een stad aan het begin van de 21ste eeuw. De ene man is bang. Bang van rond­hangmarokkanen. De man is bang van hun gehang. Bang om klop te krijgen. Bang om doodgeslagen te worden. En zoals dat gaat in verhalen, wordt hij op het einde bijna doodgeslagen… De andere man is kwaad. Kwaad op alles. Om allerlei redenen. En dus maakt hij alles kapot. Tickets en info: cultuurdienst@kapellen.be, 03 660 67 50.

NORWAY.TODAY Mét Nathalie Meskens Igor Bauersima schreef NORWAY. TODAY in 2000 naar aanleiding van een waargebeurd verhaal. Een 24-jarige Noor zocht via internet een partner voor de dood. Amper tien dagen later sprong hij met een Oostenrijks meisje van de Preikestolen, de bekende Preekstoelrots in Noorwegen. Het stuk werd meteen een internationaal succes.

vrijdag

FEBRUARI

24

De voorstelling vindt plaats in ’t Bruggeske op vrijdag 24 februari om 20.30 uur. Regisseur is Michael De Cock. Acteurs zijn Nathalie Meskens en Tom Ternest. Tickets kosten € 10 in vooverkoop, Cultuurcentrum, Dorpsstraat 45. December-Januari-Februari 11/12 | 25


Uitstappen Luik & Tongeren

dinsdag 17 januari vertrek bus: marktplein, 7.45 uur terug: 19.30 uur prijs: € 28 incl. bus, toegang, gids In de voormiddag staat een bezoek aan het recent vernieuwde HSL-station van LuikGuillemins van architect Calatrava op de agenda. ’s Namiddags bezoek je in Tongeren de expo Sagalassos, City of dreams in het GalloRomeins museum. Deze tentoonstelling toont een grote collectie topstukken uit een lang vergeten stadje in Turkije.

Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 14 februari vertrek bus: marktplein, 9.15 uur terug: 18.00 uur prijs: € 24 incl. bus, toegang, gids

Amsterdam

dinsdag 13 maart vertrek bus: marktplein, 7.30 uur terug: 20.30 uur prijs: € 40 incl. bus, toegang, gids

Een van de vele bewaarde kastelen in Kapellen is het Beukenhof aan de Christiaan Pallemansstraat 71. Dit neoclassicistisch gebouw is beschermd bouwkundig erfgoed én het (ceremoniële) gemeentehuis van Kapellen. Over het kasteel en zijn bewoners is veel te vertellen…

© Hermitage Museum, Sint-Petersburg

De expo Rubens, Van Dijck & Jordaens bezoek je in de prachtige Hermitage. Een wandeling langs de Amsterdamse grachtengordel maakt het bezoek aan Amsterdam compleet.

Venlo

dinsdag 8 mei vertrek bus: marktplein, 7.30 uur terug: 21.30 uur prijs: € 43 incl. bus, toegang, gids

In de voormiddag wordt de collectie van Rik Wouters in het Stedelijk Museum Schepenhuis in Mechelen bezocht. Na het middageten volgt het school- en kloostercomplex van de Ursulinen in Sint-Katelijne-Waver. Je bezoekt er verschillende zalen, maar het pronkstuk van is de art-nouveauwintertuin. Eens in de tien jaar vindt de Floriade plaats in Nederland. Deze keer verwelkomt Venlo ons met het centrale thema Be part of the theatre in nature, get closer to the quality of life. Het park is ingedeeld in vijf thema’s: relax & heal, green engine, education & innovation, environment en world show stage. Inschrijven voor deze uitstappen kan vanaf 9 januari 2012 bij de cultuurdienst (03 660 67 50). 26 | www.kapellen.be

Historisch Kapellen

Het kasteel werd in 1827 gebouwd door baron Frederik Gustave-Alexander Van Haeften (cfr. de Van Haeftenlaan tussen de Georges Spelierlaan en de Korte Spelierlaan) en kreeg oorspronkelijk de naam Hof van Haeften/Mastbeekhof. De adellijke familie Van Haeften was van Beierse afkomst en behoorde tot de Nederlandse adel. Mogelijk de meest merkwaardige bewoner van het Kapelse kasteel was Nicolas Guillaume Emmanuel Henri de Posson. Hij was van zogenaamde ongetitelde adel en zetelde voor de liberale partij in de gemeenteraad. Op het toen nog grotere domein Beukenhof runde hij een jeneverstokerij (Genièvrerie de Mastbeek) en een zeep- en parfumfabriek (Parfumerie de la Société Belge d’Hygiène Usine à vapeur à Cappellen près d’Anvers). De spoeling van zijn graanstokerij gebruikte hij voor de kweek van zijn varkens. Het restant verkocht hij als krachtvoer aan de Kapelse landbouwers. Die konden bij de Posson trouwens gratis


Kasteel Beukenhof: 184 jaar oud

De kasteeleigenaar die allicht het meest zijn stempel drukte was jonker (of jonkheer) Johan van Vredenburch (vandaar ook de naam van de naastgelegen straat). Hij resideerde er vanaf 1920 en veranderde de naam in Beukenhof. Hij liet ook belangrijke veranderingen aan het gebouw uitvoeren. Op zijn vraag werden onder meer de twee zijvleugels gebouwd. een varkentje krijgen op voorwaarde dat ze wekelijks 1 Belgische frank meer betaalden voor de afgenomen spoeling. Na 15 weken was het biggetje dan hun eigendom. Hij organiseerde jaarlijks ook een veeprijskamp met voor de winnaar een zilveren medaille en 40 BEF. De edelman organiseerde wel meer wedstrijden. Als eentalige Waal was het de Possons grote wens dat alle Belgen tweetalig zouden zijn. Om de studie van de Franse taal aan te moedigen gaf hij jaarlijks een zilveren medaille aan die leerlingen van de drie gemeentescholen die zich het beste toonden in het Frans. Later werd de Posson ook nog tot consul benoemd in Alexandrië (Egypte). Hij en zijn gezin verhuisden in 1887 naar SintJoost-ten-Node. Het Beukenhof werd toen verkocht aan Antoine Berré.

Het wapenschild van de familie van Vredenburch siert ook het timpaan in de gevel van het Beukenhof. Het devies agro evellite spinas werd gekozen door de Nederlandse voorouder van Johan, Jan Willem van Vredenburch. Hij werd in 1816 in de adelstand verheven en was begin 19de eeuw onder meer 36 jaar ‘burgemeester’ van Rijswijk. De spreuk op het wapenschild betekent zoveel als rukt de doornen uit den akker. Die leuze liet hij niet alleen op zijn vele akkers en velden in de praktijk brengen, maar “wilde hij in hoogeren zin op het jeugdige gemoed van armen en onaanzienlijken naar de wereld toegepast hebben”. In 1962 werd het kasteel verkocht aan een makelaar in onroerende goederen. Het park werd grotendeels verkaveld om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. De gemeente kocht het kasteel in

1966 aan en nam het in 1974 in gebruik als gemeentehuis, na een verhuis uit het oud-gemeentehuis op het centrumkruispunt. Uiteindelijk werd ook het kasteel te klein om alle gemeentediensten te herbergen en in 1995 volgde een verhuis naar de Antwerpsesteenweg 130, naar het Administratief Centrum. Het Beukenhof bleef wel het officiële gemeentehuis en behield vooral een ceremoniële functie. Momenteel is het kasteel onder meer het decor voor huwelijken, vieringen en andere officiële gelegenheden, en vind je er ook de raadzaal waar de Kapelse gemeenteraad vergadert. December-Januari-Februari 11/12 | 27


donderdag

DECEMBER

22

Kerstsfeer in de bib

Te koud buiten? Kom dan op donderdag 22 december van 18.30 tot 19.30 uur in de hoofdbib aan het Dorpsplein genieten van een gratis concert. De leerlingen uit de dwarsfluit- en pianoklas van het Kapelse filiaal van de Academie voor Muziek en Woord Marcel van Heuven wisselen (licht) klassieke werken af met stemmige sfeermuziek. Om je helemaal in de kerstsfeer te brengen...

Ski – en snowboarddag

De Sportregio Antwerpse kempen organiseert op dinsdagmiddag 21 februari 2012 een ski- en snowboarddag in Rucphen voor jongeren van 10 tot 18 jaar. Inschrijven kan vanaf begin januari bij de sportdienst. Inwoners van Kapellen betalen € 29.

dinsdag

FEBRUARI

21

zaterdag

MAART

Caféest zoekt artiesten

Zo’n tien Kapelse cafés staan op 10 maart 2012 weer op hun kop. Live muziek in alle maten, alle gewichten en alle kleuren staat op het programma van Caféest. Hop van het ene café naar het andere en wie weet ontdek je je nieuwe stamcafé! Het Cultuurcentrum zoekt nog artiesten die willen spelen/optreden tijdens de vijfde editie van deze gratis muzikale kroegentocht. Vollen bak goesting? Stuur je gegevens voor 15 januari in een mail met als onderwerp Caféest door naar cultuurdienst@kapellen.be. Wie, waar en wanneer speelt, vind je dan vanaf 15 februari op www.cckapellen.be.

10

Dansnamiddag met dj Fé

Goed nieuws voor de oudere dansliefhebbers. Dj Fé van Radio Minerva haalt zijn dansplaatjes nog eens boven in ‘t Bruggeske. Hij draait op donderdag 15 maart van 13.00 tot 16.30u nog eens gouwe ouwen en andere hits. Bent u geen danser? Kom dan gewoon naar de muziek luisteren en kijken hoe de rest swingt. Breng een vriend, vriendin of buren mee voor een gezellige donderdag namiddag. De toegangsprijs bedraagt € 2 en daarvoor krijg je naast de mooiste liedjes MAART van vroeger ook een tas koffie of thee met cake.

15

woensdag

Nationale Buitenspeeldag

Het is ondertussen een jaarlijkse traditie geworden en ook dit jaar doet Kapellen mee aan de Nationale Buitenspeeldag. Samen met tv-zender Nickelodeon worden kinderen van alle leeftijden – al voor de vijfde keer! – opgeroepen om op woensdag 28 maart buiten te spelen in het park, de speeltuin of het bos. De jeugddienst zorgt op deze dag voor randanimatie en extra spelplezier! Aan dat gratis programma wordt nog volop gewerkt, maar hou volgende websites in de gaten voor verdere informatie: www.buitenspeeldag.be en www.kapellen.be.

MAART

28

28 | www.kapellen.be


1 Lucht

3x met de L van milieuhinder De lucht die we inademen is verontreinigd. Niets nieuws onder de zon. Het is hier lang niet zo erg als in Mexico City of in Athene, maar we laten ons misleiden door onze eigen zintuigen, want Wat we niet zien, is er niet.

Binnen in huis en op kantoor is het niet beter gesteld. Recent onderzoek toont aan dat de lucht in een gebouw vaak meer verontreinigd is dan de buitenlucht. In een niet geventileerde ruimte verdwijnt frisse lucht binnen het halfuur. In plaats daarvan ontstaat er een opstapeling van vocht en schadelijke stoffen: je ademt koolstofdioxide uit, je rookt een sigaret, je poetst met bleekwater, je zweet, je kookt, je vernist een kast, je leest een krant (verse drukinkt), … Haal frisse lucht binnen door te ventileren. Zo voorkom je ook CO-vergiftiging. Het giftige gas wordt gevormd door de slechte verbranding van steenkool, aardgas en hout. Het rendement van hout dat je verbrandt, hangt trouwens af van factoren als de boomsoort, maar ook vooral de vochtigheidsgraad. Om met het beste rendement te stoken mag hout een maximum vochtigheidsgraad hebben van 15 à 20%. De meeste houtsoorten moeten hiervoor minstens twee à drie jaar onder een goed verlucht afdak worden gestockeerd.

Welke houtsoorten en andere staan er op de zwarte lijst van de Vlaamse milieureglementering en mag je dus niet opstoken? • huisvuil • sloophout • geverfd of gevernist hout • geïmpregneerd of verduurzaamd hout (herkenbaar aan de lichtgroene of donkerbruine kleur) • multiplex • hardboard • spaanplaat • plasticafval • (kranten)papier en karton Het is uitdrukkelijk verboden om deze houtsoorten te verbranden omdat er bij de verbranding hoge concentraties schadelijke stoffen vrijkomen. Wie stiekem huisvuil of andere zaken uit de zwarte lijst verbrandt, vergiftigt in de eerste plaats zichzelf. De schadelijke stoffen die daarbij ontstaan, komen immers onmiddellijk terecht in en om uw eigen woning. Bovendien doe je de buren er ook geen plezier mee. Het zou doodzonde zijn om in de krant te komen als ‘buurman vergiftigd door verbrande spaanplaat’.

3 L awaai 2 Licht Als het buiten donker wordt, hebben we het geluk dat we thuis het licht kunnen aandoen. Ons leven kan gewoon haar gang blijven gaan in huis, ook al legt Koning Winter een donker deken over het noordelijk halfrond. Geef dan ook de kans aan dieren en planten om hun gang te gaan. Ze hebben in deze koude dagen nood aan duisternis. Hun bioritme wordt gestuurd door de seizoenen en geeft aan wanneer de bladeren moeten vallen en wanneer de winterslaap aanvangt. Laat de tuinverlichting dus niet onnodig schijnen. Het is enkel een hulpmiddel voor je tuinkabouter, want de ogen van dieren zijn gewend aan de duisternis.

Bladeren bijeenvegen, bomen omhakken, hagen snoeien, … Het kan tegenwoordig allemaal met gemotoriseerd materiaal. Dat is makkelijk omdat we hier al gauw enkele uren mee uitsparen. Maar hou toch ook rekening met de rust van de buren en de omgeving. Een F16 die op 1.500 meter overvliegt, zorgt voor een hinderlijk geluid tussen 80 en 89 dB. Op de markt worden bladblazers verkocht met een geluidsniveau tussen 67 en 93 dB. Bescherm dus zeker je eigen oren...

December-Januari-Februari 11/12 | 29


Gezocht: vrijwilligers voor nachtoppas (m/v) “Mijn moeder woont sinds enkele maanden bij ons in. Het was voor haar niet meer haalbaar om alleen te wonen. Samen met mijn man, zorgen we graag voor haar. Maar soms zitten we met een probleem. Als we bijvoorbeeld samen naar een avondfeest moeten. We durven ons ma dan eigenlijk niet goed meer alleen laten.” In zo’n situatie kan iemand een beroep doen op nachtzorg. Met nachtzorg ondersteunt het Kapelse OCMW mensen die de dagelijkse zorg voor hun partner, ouder of kennis opnemen. Medewerkers van nachtzorg nemen de zorg die er ‘s nachts is, even over. De zorg overdag kan al heel wat energie vragen van de mantelzorger. Wanneer deze vraag ook tijdens de nacht aanhoudt, is het geen evidentie om de zorgbehoevende 24 op 24 bij te staan, zeker niet over een lan-

gere periode. Om deze dienst te versterken worden vrijwilligers gezocht. Mensen die graag een handje willen helpen in de zorgsector. De belangrijkste voorwaarde is dat je graag helpt, je engageert en uiteraard bereid bent om ’s nachts niet in je eigen bed te slapen. De dienstverlening is bedoeld voor mensen die moeilijkheden hebben met mobiliteit, die moeilijk naar het toilet kunnen of incontinent zijn, die indicaties van dementie vertonen of van wie de mantelzorgers even op krachten willen komen. Tijdens zo’n nacht neem jij de zorgtaak op je. Je houdt toezicht

op het innemen van medicatie, je zet het ontbijt klaar, je helpt iemand in en uit het bed, … en als het rustig is, mag je gerust je ogen even dicht doen. Het OCMW zorgt voor opleiding, permanente vorming en ondersteuning en de nodige verzekering. Bij eventuele problemen tijdens de nacht kun je steeds bijstand krijgen, via de telefoon of via een verpleegkundige die aan huis komt. Een basisnacht begint om 22.00 uur en eindigt om 7.00 uur. Je krijgt hiervoor € 25 onkostenvergoeding per nacht. Voor bijkomende opvanguren krijg je € 2,50 per uur. Interesse om als vrijwilliger te helpen? Wens je meer informatie? Contacteer dan het OCMW via 03 660 68 20.

1

Brochure Park & shop

Milieutips

Alle Kapellenaren hebben ondertussen de brochure Park & shop in hun brievenbus gevonden. Klanten van de winkels in Kapellen-centrum kunnen ze ook daar oppikken. Heb je de brochure toch nog niet (of niet meer)? Haal er dan eentje op bij de gemeentelijke dienst Lokale economie, Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130.

Energie

De brochure Park & shop focust op parkeren in Kapellen-centrum. Niet alleen worden alle acht parkings aangeduid op een plattegrond. Ook het aantal parkeerplaatsen – opgedeeld in langparkeren en kortparkeren (met parkeerschijf) – staat vermeld. Zo zijn er op de parkings alleen al 1.327 parkeerplaatsen. De brochure geeft ook aan welke afstand (in meter) je moet overbruggen en hoeveel tijd (in minuten) het kost om van elke parking te voet tot op het centrumkruispunt te geraken. Weet: maximum twee tot zes minuten (mits je ook gebruik maakt van de verbindingspaadjes voor voetgangers, ook aangeduid op de plattegrond).

Groen

De brochure werd gerealiseerd met financiële ondersteuning van de provincie Antwerpen.

30 | www.kapellen.be

Heb je het koud, ga dan bij sneeuw naar buiten en maak de oprit of het voetpad voor je woning sneeuwvrij met de sneeuwschop en een borstel.

2

Vogels geraken vergiftigd en verdoofd door een te grote concentratie van zout in hun bloed. Strooi dus geen zout in het drinkwater dat je voor de vogeltjes buitenzet.

Water

3

Een winterse bedreiging voor vissen kan in sommige gevallen ook de instroom van smeltwater met strooizout vanaf het wegdek zijn. Vissen die niet bestand zijn tegen hoge zoutgehalten leggen hierbij het loodje.


KAPELSE WINNAARS

Judoka topt in jiujitsu

Topjudoka Catherine Jacques (32) – elfvoudig (!) Kapels Sportfiguur van het Jaar – is in het Colombiaanse Cali wereldkampioene jiujitsu geworden in de fighting-categorie (+70 kg). De Kapelse ziet jiujitsu als een zijproject. Het WK was nog maar haar derde tornooi. Eerder won ze ook al een selectietoernooi en pakte ze brons op het EK. Ze is de allereerste Belgische wereldkampioene jiujitsu ooit.

Debuteren met vrucht

Yannick Dangre (23) won de Debuutprijs 2011. De jonge Kapellenaar kreeg die prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur voor zijn psychologische roman Vulkaanvrucht. Het boek vertelt het verhaal van een Franse journaliste die na het spaak lopen van haar huwelijk haar minnaar en diens zoon naar Italië volgt. Trouwens, Y.M. Dangre scoort ook met zijn gedichten/poëzie. © Nicole Verstrepen

Onklopbaar in het veld

De Nederlandse veldrijder Mathieu van der Poel (16), zoon van voormalig wereldkampioen Adrie en kleinzoon van de Franse Tourheld Raymond Poulidor, is dit seizoen haast onklopbaar in de juniorencategorie. Hij won al Superprestige- en Wereldbekerwedstrijden, en vooral, hij werd begin november Europees kampioen in het Italiaanse Lucca. En ja, Mathieu woont in Kapellen.

7 Belgische bekers

Seishin Dojo, de Kyokushin karateschool in Kapellen, scoorde op het Belgisch kampioenschap in Brasschaat zeven medailles met tien jeugdvechters. Danté Verresen en Maarten Vanheybeeck werden 1ste in hun categorie. Victor De Beukelaer, Wesley Letens en Victor Van den Bergh behaalden de tweede plaats. Een bronzen plak was er voor Dario Duchêne en Joren Baetens.

December-Januari-Februari 11/12 | 31


7 januari

Data Evenementen 2012

Kerstboomverbrandin

Kapellen klinkt!

g

Druk:

8 JANUARI 17 MEI O.H. Hemelvaartsdag

FEESTMARKT

3 JUNI stationsstraatkermis

1 JULI

dorpsdag

28 JULI

GRENSFEESTEN

30 JULI Kapellenkermi

s

(opening)

31 JULI

WIELERWEDSTRIJDEN

VUURWERK

PULPTUUR IJSPISTE

SLUITINGSPRIJS

14 DECEMBER9 OKTOBER 6 JANUARI 2013

De data van Putte Kermis, Kermisloop en Koekloting in oktober 2012 werden nog niet vastgelegd. 32 | www.kapellen.be

Vormgeving:

&

24 JUNI

Info Kapellen 5  

Info Kapellen, gemeentelijk informatieblad Kapellen, vijfde nummer van 2011

Info Kapellen 5  

Info Kapellen, gemeentelijk informatieblad Kapellen, vijfde nummer van 2011

Advertisement