Page 1

БРОЙ 2

безплатно издание

ИНФО WWW.ZAVASRODITELI.COM

за модерни родители

октомври 2012


АДРЕС Русе 7000, ул. „Хан Крум“ 15А magazine@zavasroditeli.com www.zavasroditeli.com

РЕДАКЦИОНЕН ЕКИП Александрина Колева Димитрина Върбанова Миряна Димитрова

КОРЕКТОР Мая Мицова

ОФОРМЛЕНИЕ Надя Колева www.visignstudio.com

РЕКЛАМА И PR Алма PR и маркетинг агенция pr@zavasroditeli.com тел: 0888 467749 Миряна Димитрова

ИЗДАВА

Скъпи читатели, Усмихнахте ли се тази сутрин, когато отворихте очи? Прегърнахте ли любимите си хора – ей така, без повод? Ако не сте, направете го; ако не са наоколо, обадете им се и им пожелайте „Хубав ден!“, защото денят си личи по сутринта. Започнете заредени с положителна енергия и мисли, за да привлечете още. От Еленко Ангелов научихме, че „подобното привлича подобно“ и май наистина е така, нали? Започнете месеца със списание ИНФО и с усмивка, защото усмивката е единствената крива линия, която може да изправи нещата! Така вие ще заразите околните и имате поголям шанс семейството и близките ви също да са щастливи. Щастието и усмивката са заразни и се предават по въздушен път. Децата вече тръгнаха на училище и лятото остана зад гърба ни, но ни предстоят нови и също така вълнуващи дни. От нас зависи дали времето, прекарано със семейството, ще е един безкраен празник. Празник за това, че сме здрави, че сме заедно и че имаме възможност да откриваме света през очите на децата си. Предайте и на тях своето положително отношение към света, научете ги на правилна самооценка и така ще отгледате щастливи и успешни деца. А какво по-хубаво от това!

Училище Родители – Русе, „Еделвайс’’ ЕООД

! Използването на снимки и материали от списание „ИНФО за модерни родители“ става само с писмено разрешение от редакцията. Списанието не носи отговорност за съдържанието на рекламите и материалите, подадени от рекламодателите. Публикуваните материали са авторски или базирани на Интернет статии. Списание „ИНФО за модерни родители“ се разпространява безплатно.


5


И баба знае...

Сигурно ви е омръзнало да обяснявате на майка си защо сте облекли детето толкова неподходящо за сезона и защо му давате да яде цяла ябълка, вместо да му я направите на пюре. Безкрайно загрижените баби са наистина изморително обкръжение и могат да ви докарат до лудост. Особено, ако ставате майка за първи път. Но нека погледнем на тях от добрата страна. Баба и дядо могат да бъдат чудесни помощници за вас и за съпруга ви, както и източник на добри съвети – стига да не прекаляват с тях. Бабата може да ви помогне от самото начало след появата на бебето. Тя ще ви покаже как да го къпете, как да го успокоявате, може да ви даде и съвети за кърменето. Разбира се, в днешното динамично време много неща се променят, затова не приемайте всичко

КОГАТО БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ СЕ МЕСЯТ ВЪВ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА

на доверие. Посъветвайте се и със своя лекар, но изслушайте съветите и на повъзрастните просто от уважение. Баба и дядо са свободни по цял ден и имат предостатъчно време за всичко. Баба може да приготви сложно ястие, има време да чете приказки. Дядо може да слуша и да участва в измислените игри на детето ви, затова не ограничавайте контактите му с тях. Децата особено много обичат да бъдат обграждани с внимание, така че времето, прекарано на гости при баба и дядо, ще им се отрази добре. Още повече че така вие ще си починете и ще може да свършите всички онези важни неща, за които все не ви стига времето. Когато оставяте детето при родителите си, напомнете им своите правила и ги помолете да не ги нарушават. автор: Ина Василева

ТЕМИ В УЧИЛИЩЕ „РОДИТЕЛИ” Предродилна подготовка: Бременност – Промени в тялото ви, хранене; Спорт - Полезни съвети. Физиология на раждането - Tехники на дишане; Kакво се случва в родилната зала? Oбезболяване на раждането; Oперативно родоразрешаване.

адрес: Русе ул. „Хан Крум” 15А лектор: Димитрина Върбанова


РОДИТЕЛИ НА УЧИЛИЩЕ - ЗАЩО? Силата на съвременния човек е информацията и затова все повече бъдещи родители желаят да са информирани. Съвременното семейство има необходимост от жив контакт и практическа насоченост на обучението по най-важния предмет в живота – как да се грижат за децата си, а свръхинформацията в интернет много често води до объркване и страх от неизвестното. За бъдещата майка е важно да знае, че не е САМА! Ние, професионалистите в училищата за родители, даряваме спокойствие и сигурност на най-ценното в живота – Вашето дете. Протичането на едно раждане не е само въпрос на късмет, а също и на добра подготовка и информиран избор. Ако вие искате да бъдете активен участник по време на Вашето раждане, да контролирате процеса и да участвате при вземането на решенията – ЗАПОВЯДАЙТЕ! Разбира се, имате много въпроси, на които трябва да получите отговор: как да преминете през бременността, как ще протече раждането, как да кърмите, как да се грижите за бебето? Училище „Родители” Русе ще Ви даде отговори и съвети при разговори със специалисти, в приятелска атмосфера за споделяне на трепетите от родителството.

Знанието, че сте подготвени, е голяма стъпка напред. Ще успеем ли да се справим? Заедно – ДА!

Грижи за бебето: Кърмене - практични съвети; Къпане на бебето; Закаляване, масаж, гимнастика. Бебето - как се приспособява към новите условия на живот, какво трябва да знаете и наблюдавате. Пазаруване – задължителни и препоръчителни покупки за майката и бебето.

телефон: 0887 999 987, уеб сайт: www.zavasroditeli.com


9 МЕСЕЦА

ПЪРВИ ПРИЗНАЦИ НА БРЕМЕННОСТ Бременна ли съм?

Често жените си купуват тест за бременност, защото вече подозират, че са бременни. Интуицията им подсказва за това, а тялото също дава сигурни сигнали, че вътре във вас има нов живот. Най-сигурният симптом, разбира се, е липсата на менструация, но това не винаги е показателно. По-чувствителните дами могат да разберат, че ще стават майки, дори една седмица след зачеването, докато други жени развиват признаци за бременност доста по-късно.

Цикъл

Ако по правило нямате проблеми с цикъла си, липсата му е ясен сигнал да си направите първия тест. Понякога по време на бременност се появява кръвотечение, но то е по-кратко и по-светло. Ако съвсем скоро сте спрели противозачатъчните хапчета, изчакайте поне една седмица, преди да си направите тест за бременност – напълно възможно е цикълът ви да се нормализира.

Болят ме гърдите!

Около две седмици след зачеването те стават чувствителни и дори болезнени. Може да усетите напрежение в гърдите и подуване. ИНФО за модерни родители


Каква е тази миризма!

Появява се между втората и осмата седмица след зачеването, но отново е строго индивидуално. Някои бъдещи майки имат сутрешно гадене в началото на бременността, други – към края, а при трети така и не се появява. Ако изведнъж изпитате непоносимост към вида на някои храни или към определени аромати, това е сигурен признак, че сте бременна.

Нямам сили!

Възможно е да се чувствате много отпаднали и сънливи, но разбира се, това съвсем не е задължително. Някои жени са в кондиция по време на цялата си бременност и не усещат умора.

Ох, кръстът ми…

През цялото време на бременността е възможно да изпитвате тъпа болка ниско долу в кръста, която е възможно да се появи още в началото след зачеването.

Плача като малките деца…

Ще забележите, че ставате по-чувствителни, по-лесно се разстройвате, а може и да станете по-нервни от обичайното. Всичко това се дължи на промени в хормоните, които настъпват, за да се пренастроят за нуждите на вашето тяло и на бебето. Това не бива да ви притеснява, а по-скоро да ви накара да потърсите отдушник на новопоявилите се емоции. Правете дълги разходки, четете приятни книги, срещайте се с приятели – нека бременността ви бъде едно прекрасно преживяване! октомври 2012/

7


ЧУДОВИЩЕТО ОТ КУТИЙКАТА „...С промените в закона се забранява продажба на енергийни напитки на лица под 18 години, на лица в пияно състояние, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици и лечебни заведения, както и на спортни прояви и на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици. Освен това се предвижда забрана за реклама на енергийни напитки, която е насочена към лица под 18-годишна възраст.”

Едва ли се замисляме, че вършим нещо неправомерно, когато сутрин обличаме децата в модерни дрешки, които са ни молили да им купим цяло лято. Просто не знаем, че онази картинка – одрасканото като от три нокътя на звяр – не е някакво магическо заклинание от поредното анимационно филмче, което не сме имали време да изгледаме цялото заедно с малчуганите, а е логото на една от най-разпространените енергийни напитки в момента. Така съвсем несъзнателно и безплатно правим реклама на тези особено вредни за децата напитки. ИНФО за модерни родители

Масова е заблудата относно този абсолютен хит сред модните „аксесоари” за ученици. Още по-масово е незнанието на родителите, че децата им съвсем безпрепятствено купуват в близкото до училище магазинче, ако не ежедневно, то съвсем редовно енергийни напитки. Проучване за консумацията им от лица под 18 г. в България едва ли е правено, но попитайте някой петокласник колко от съучениците му са си купували или поне са опитвали от тях. Ще се изненадате от отговора!


На вкус са просто поредната газирана екзотична напитка. Съдържанието им, обаче, трябва съвсем сериозно да ни разтревожи. Концентрацията на кофеин, която води до ободрителен ефект (при децата – раздразнителност, липса на концентрация, „склонност към рисково поведение”), надвишава многократно благоразумната норма за здрав възрастен. А какво причинява на организма на едно дете? Едно кенче от тази напитка, като

съдържание на кофеин, се равнява приблизително на 5 кенчета обикновена кока кола. Помислете отново дали е разумно в голямото междучасие наследникът да се направи на герой и победоносно да разнася кенчето енергийна напитка из училищния двор. Помислете и когато купувате следващата раница, бейзболна шапка или много фешън суичър, с който той/тя много държи да е „като другите” в класа...

Сравнителна таблица за съдържанието на кофеин в популярни енергийни напитки: Общо съдържание на кофеин в мг: 400 360 320 280 240 200 160 120 80 40 0

кенче SPIKE Shooter

кенче Monster Energy Drink кенче Red Bull кенче Coca-Cola Classic

октомври 2012 / 9


ЙОГА ЗА БРЕМЕННИ Подготовка на тялото и усвояване на дихателни техники за успешно и безболезнено раждане.

Присъствието на двамата партньори е желателно! Възстановяване след раждането – съчетание на упражнения и хранителен режим.

График

Петък – 15.00 часа

телно записване!

Само с предвари

Търговски център „Дунав“, 2 етаж, спортен салон Димитрина Върбанова, тел. 0887 999 987, E-mail: varbanova_dida@mail.bg

Защото здравето на хората е най-важно за нас!

Аптека Оптима 5 ул. „Цар Освободител” 12 тел. 082/832 025 ДЕНОНОЩНА АПТЕКА разполага с хомеопатични монопрепарати

ПОСЕТЕТЕ НИ ОНЛАЙН

www.apteka-optima.com


ЗА ДЕЦАТА И ИМУНИТЕТА Замислете се колко често детето ви пропуска ясла или градина, отсъства от училище поради заболяване. Неприятно ви е да го гледате с висока температура, раздираща кашлица и течащ нос. Хубавата новина е, че можете да заздравите имунитета му и да помогнете на детския организъм сам да се пребори с болестите по-бързо и лесно. Ето няколко лесни стъпки: Започнете от бебешка възраст с най-естествената и пълноценна храна – кърмете! Чрез кърмата предавате на бебето си антитела и така се изгражда устойчивост на организма.

Научете детето да яде сурови плодове и зеленчуци. Не „натурални” сокове, а фрешове, не желирани бонбони и солети, а ябълки. Това ще спомогне не само за укрепване на имунитета, но и за регулиране на теглото, предотвратяване Нека детето се занимава активно на диабет и други болести. Избягвайте с физическа дейност. По един-два изкусителните бързи закуски и часа на ден измисляйте различни пакетирани лакомства, така любими игри, които ще помогнат на малчугана на децата, но пълни с консерванти да има здрав сън, а всички знаем, че и оцветители – те разрушават докато спи, бебето расте и организмът способността на организма да се бори с укрепва. болестите и алергиите. Справете се с алергиите. Те са бичът на нашето съвремие и отслабват имунната защита на организма. При най-малкото съмнение, посетете алерголог и се насочете към прочистване на организма на детето. Заложете на комбинация от пробиотици и пребиотици, есенциални мастни киселини и коластра.

Оставяйте децата да се цапат, но с мярка. Не прекалявайте с употребата на мокрите кърпички – колкото и да ви е странно, това ще позволи на тялото да изгради антитела и да засили имунната защита. Досегът с околната среда е безценен за децата и за вас! Природата е извор на здраве! октомври 2012/ 11


ЗА ДЕТЕТО – АН ГЛ ИЙ СК И, ЗА М АМ А – ТА НЦ И Лесно ли се учи език в ранна възраст? Много родители започват да мислят за учене на чужд език /най-вече английски/ още когато децата са на 3-4 години. Нужно ли е да се учи език още толкова рано? Заниманията в ранното детство не са загуба на време. Първото запознанство с чуждия език ще даде благоприятна основа за постигане на тънкостите в езика в бъдеще, ще развие паметта, творческите способности на децата и тяхното произношение. За най-

малките най-подходящ начин за учене на чужд език, независимо какъв е той, е игровия метод. Самото обучение под форма на интересна игра, в която участва възрастен и различни играчки, е увлекателен и ефективен. Дали индивидуалните или груповите занятия дават по-добър ефект, е въпрос на добра организация. Индивидуалните занимания са подходящи за обучение на деца до 4 години. Занятията в мини групи – по 3-4 деца дават отлични резултати за 5 годишните деца.


Доказано е, че детето се учи да работи най-добре във взаимодействие с другите деца. Децата се учат, помагайки си един на друг. Ако процесът на обучение се организира грамотно, всяко дете с удоволствие ще учи всичко, което му предложите.

В частно училище „Леонардо да Винчи” работят с деца от 4-годишна възраст, използвайки интерактивна дъска и нови подходи, постигайки много добри резултати. А докато чакат урокът да свърши, майките и татковците могат да се включат в групата за народни танци или в група по английски език за възрастни.

Удобно и полезно за всички!

E L K N I W T E K N I TW Twinkle, twinkle, little star, How I wonder what you are. Up above the world so high, Like a diamond in the sky. Twinkle, twinkle, little star, How I wonder what you are! Това е началото на любима детска песничка на английски език. Чуйте я тук и запейте заедно:

към песничката


СПОДЕЛЕНО

ОРАНЖЕВО НЕБЕТО, А ДЪРВЕТАТА ЛИЛАВИ За децата и рисуването Когато детето ми беше на година и седем месеца, започна да рисува момичешки глави. Големи момичешки глави с различни очи – едното голямо, другото – малко. Радвах се, разбира се, но най-вече за очите. От скицника рисунките на Деси се прехвърлиха на вратата и естествено след това на стените. На въпроса кой направи това, тя отговаряше „Мама“. След като навърши 3 години, решихме, че е време да ходи на детска градина и естествено с връзки успяхме да я запишем в една. Няма да коментирам условията в нея, защото тогава трябваше да съм благодарна, че все пак е на градина. Само седмица-две след това Деси започна да рисува симетрични очи и кафяви дървета. На въпроса ми защо рисува по този начин детето ми отговори, че госпожата така казала. Очите били еднакви, а дърветата не са лилави, а кафяви. Онемях. Не мога да опиша състоянието, в което изпаднах. Някаква невежа жена, с диплома за детска учителка, беше съсипала не само рисуването на детето ми, ами беше на път да съсипе и детския му свят.

ИНФО за модерни родители


Не ми оставаше нищо друго, освен да обясня, че рисунката не е снимка и същевременно си мислех, че тези неща май трябва да ги обясня първо на учителката. Казах на Деси, че предишните ѝ рисунки ми харесваха повече и да рисува така както иска. Усетих как детето стоеше пред мен объркано, а на мен ми се дорева. Не след дълго време Деси категорично отказа да ходи на градина. Нищо не можеше да я накара да отиде там и аз вътрешно бях доволна. След няколко месеца се преместихме да живеем във Варна. Записахме Деси в една елитна частна детска градина. Таксата беше висока, но си заслужаваше, защото се оказа, че това е „градината на Деси“. Десет деца в групата, с шест учителки. Имаха госпожа по рисуване, която беше художничка. Освен че ги учеше наистина да рисуват, ги водеше и по изложби, музеи. Издадоха книга със свои рисунки на риби – изчезващ вид в Черно море. Един ден моето момиченце се върна с грамота и с голям буркан мед. Беше получила награда от някакъв национален конкурс за детска рисунка. Деси беше нарисувала чудесни пчели. Освен това участваше в сценки на английски език, изнасяни пред нас, родителите. На 5 години вече беше читател на варненнската библиотека и се подписваше сама на картона си. Не знам дали щеше да стане от нея следващия Шагал или Пикасо, защото тя вече направи своя избор. По-важното е, че вече внимавам на кого поверявам детето си. Нищо, че вече е в пети клас. Автор: Ралица КАРАГЬОЗОВА октомври 2012 / 15


ИМА ЛИ НУЖДА ДЕТЕТО ВИ ОТ ОЧИЛА? Новата учебна година вече започна. Всички приготовления около първия учебен ден са приключили. След летните игри на открито и безгрижните дни идва ред на дълги часове над учебниците и тетрадките, което неминуемо ще доведе до умора нашите деца. Загрижени дали детето се адаптира към новия ритъм, трябва да обърнем внимание и на друг важен аспект за здравето на малчуганите, а именно – грижата за тяхното зрение. Много често децата полагат големи усилия, за да видят написаното на дъската или в тетрадката. Когато родителите не обърнат нужното внимание, това напрежение

рефлектира върху успеха и оценките им. За да избегнем този проблем е добре да заведем детето си на преглед при офталмолог. Ако лекарят е на мнение, че трябва да се носят очила, обяснете на детето каква е ползата и защо е наложително това да стане. Нека то само избере формата и цвета на рамката. Така ще му дадете възможност да носи нещо, което то харесва. Дайте му пример за известни личности с очила. Правете комплименти за външния му вид и отбележете, че това може да бъде неговият постоянен моден аксесоар. Така то бързо и лесно ще приеме новата си придобивка. Тъй като децата са непрекъснато в движение и игра е добре да подберете качествени стъкла и рамки, устойчиви на огъване, усукване и други натоварвания, които на практика са почти нечупливи. По-добрите марки имат специално разработени детски модели, които отговарят на тези изисквания.

Съвет: Ако се налага детето ви да носи очила и можете да си го позволите, вместо да купувате бакугани, колички за стотици левове, модерни маратонки и излишно скъпи дрешки, инвестирайте в зрението на детето! Това важи и за слънчевите очила.

ИНФО за модерни родители


Едва ли има нужда да ви убеждаваме колко фин и важен орган са очите. Това е ясно на всеки. Но защо тогава често ставаме свидетели на пренебрежение от страна на родителите към състоянието на зрението на техните деца!? Тъжно, но уви, факт. „Ще вземем тези по-евтинките, защото и без това бързо ще ги счупи.“, „Нали догодина ще правим нови очила, сега ще поспестим

от тези.“ Чували ли сте такива реплики? А изричали ли сте ги? Дано не сте, защото специално при очилата, лошото качество е гарантирано с ниски цени, а лошото качество води до влошаване на зрението! Детските очи са много чувствителни, развитието им още не е завършило. Избирайки по-евтини очила, вие правите лоша услуга на детето си.

-50% намаление на слънчеви очила до

гр. Русе, ул. „Александровска” 44 тел: +359 889 460 000; 082/59 19 39; email: vipoptic@abv.bg Широка гама детски и бебешки рамки, слънчеви очила и аксесоари октомври 2012 / 17


Помощ!

Пубертет..

Преминаването през тази възраст на детето може да се окаже най-голямото предизвикателство в живота на родителите. Твърдя, че това е найрискованата възраст в човешкия живот. Именно в пубертета се случват найголемите експерименти и пробването на нови идеи и ситуации. Децата се стремят към независимост и се приспособяват по свой начин към живота. Променят своите ценности, възгледи и отношението си към хората около тях. Това, може да се каже, е възрастта, която обуславя по-нататъшното развитие на детето като личност. Но тези промени са голямо предизвикателство за родителите. Тук ще акцентирам върху основните промени, които настъпват в психическото и емоционално развитие:

Най-често наблюдаваните смени са в настроението – то варира от еуфория до депресия. Това освен на хормоните, се дължи и на промените, които настъпват в психиката. Много често младежите са объркани, защото не знаят какво се случва със тях. Към 13-14-годишна възраст се събуждат сякаш в един нов свят, започват да изпитват различни страхове, чувстват се объркани, неспокойни, тревожни, връхлитат ги различни мисли, започват да се влюбват, изпитват влечение към секса, а това са толкова нови усещания и емоции, че те не знаят какво да правят.


От друга страна тийнейджърът се чувства неразбран от родителите си, все едно е постоянно упрекван и критикуван, затова най-важните хора в живота стават приятелите, които го разбират много добре. Оспорва се авторитетът на родителите. Пубертетът е много тежка възраст, но нека не забравяме, че тя е тежка найвече за децата ни. Защото е изпълнена с тревожност, вътрешна несигурност и търсене на собствената идентичност: зараждат се два основни въпроса – „Кой съм аз?“ и „Какво очакват другите от мен?“ Тук идва и въпросът какво да направим ние като родители? Не забравяйте, че вие също сте били тийнейджъри и това е етап от развитието. Не го приемайте като голяма трагедия, стремете се да запазите чувството си за хумор в определени ситуации, не приемайте нещата твърде на сериозно. Опитвайте се да запазите спокойствие, да посрещате предизвикателствата на вашия тийнейджър без паника. Бъдете искрени в своите изказвания и изразяването на вашите чувства, стремете се към асертивно поведение в общуването, т.е. отношение на подкрепа и окуражаване, съпричастност и разбиране. Показвайте позитивно отношение към децата, като вместо да ги критикувате постоянно, ги стимулирайте за позитивните постъпки и качества, които притежават. Приемайте вашия тийнейджър, което не означава да приемате поведението

му, а да приемате личността му. Научете се на активно слушане, защото е важно изслушването на децата и приемането на тяхната гледна точка. Дръжте се като с възрастен, въпреки факта, че за вас винаги ще си бъдат деца. И нещо много важно: не се стремете да бъдете приятели на децата си, а бъдете родители! Нека децата знаят, че могат да разчитат на вас повече, отколкото на други хора и приятели, дори и това да го разберат след време. Стойте до тях в трудния преход и ги подкрепяйте, така ще минат по-лесно през този етап от живота си, и вие ще изградите по-стабилна връзка, изпълнена с взаимно доверие. Автор: Веселина Тончева, психолог

ПРОМОЦИЯ!

пакет LPG + подарък: продукт за регулиране на теглото

Премахни целулита в

ЕСТЕ СТУДИО

ул. “Борисова 48 за контакти: 088 740 41 83


LaLU&GER е търговска марка за дизайн на облекла, аксесоари и среда на живот за теб и твоя дом. Изпълнен с малко творчество, малко любов, малко дух, малко изкуство, малко ентусиазъм, малко емоционалност, малко отдаденост... две не много малки момичета, които правят големи неща – Лусина Терзиян и Гергана Георгиева, обединени под LaLU&GER. Те придават ново значение на старото, неугледното, неизползваемото, отпадъчното, превръщайки го в мултифункционален, модерен и практичен краен продукт. Един от последните проекти на LaLU&GER е работилницата „Парцали с идеали”, завладяла вече 3 пъти за това лято сърцата на любителите на ръчното творчество и уникалните сантиментални изживявания. Момичетата подготвят и ушиват парчета плат в различни десени, образувайки кончета, бухалчета, рибки, човечета, мечета. Така всичко е готово и участниците трябва само да си нарежат пълнеж от вата, да си напълнят кукличката през малкия отвор, оставен за целта. След което следва зашиването на вече напълно готовата кукличка и, естествено, най-веселата

част – декорирането. Всеки влага своя характер в куклата, която ушива – малки деца заедно с родителите си, групи усмихнати младежи, жени, които си припомнят за младостта и парцалените кукли, които са имали някога, влюбени двойки, измайсторяващи кукли един за друг, зашивайки посланията си в коремчетата им – усещането да ощастливиш толкова много хора в рамките на няколко часа, да видиш усмивките и доволството в очите им е невероятно изживяване за LaLU&GER

Защо го правим ли? Парцалените кукли от едно време не са изгубени! Те са много поемоционални от еднаквите китайски играчки – носят спомени, а и фактът, че всеки сам си я е направил, придава друга стойност на играчката. Вярваме, че уникалното все още се цени и българинът не желае да е един от многото.

Може да разгледате всичко, което LaLU&GER създава тук: www.facebook.com/lalugerdesign


БЛАГОДАРИМ на всички дечица, които участваха в първия ни конкурс за детска рисунка! Кой участва и кой спечели - вижте ТУК

Новото ни предизвикателство ИГРАТА НА ЛИСТАТА

Пъстрата есен настъпва полекичка, радваме се още на циганското лято, но хладният ветрец ни напомня, че скоро ще дойде зимата. Дърветата започват да се разделят с листата си, което е чудесно, защото вие може да ги използвате, за да сътворите нещо красиво! Паркът е пълен с пъстри листа и кестени, които чакат само вас! Изпратете ни своите рисунки, апликации и каквито други творения измайсторите, вдъхновени от есента. Този път ще наградим три дечица!

Хайде, дечица, вдъхновете се от играта на листата и ТВОРЕТЕ!

Условия на конкурса: - Всеки участник изпраща само една снимка на info@zavasroditeli.com, придружена с имената, годините на детето, населеното място и контакти за обратна връзка с родител. - Краен срок – 29.10.2012 г. Снимки, изпратени след тази дата, не участват в конкурса. - Всички снимки ще бъдат публикувани на Facebook страницата на списанието www.facebook.com/INFOzaModerniRoditeli - Имената на победителите ще обявим на 30.10.2012 г. в уеб сайта www.zavasroditeli.com и във Facebook страницата ни. - На наградените ще изпратим e-mail как ще стане получаването на наградите - Ако печелившите не са от град Русе, изпращането на наградите ще стане по куриер - Редакцията не връща изпратени снимки и материали - Неполучени и непотърсени награди се разиграват отново следващия месец

октомври 2012 / 21


СЕМЕЙНО Ирена Захариева и Диан Маринов са младо семейство с две прекрасни деца – ПреславаБианка на 5 г. и Дамян-Руслан на 11 месеца. Тя е директор на детска ясла в гр.Русе, но в момента отглежда малкото си детенце, а бащата се занимава с частен бизнес.

Здравейте! Кой е най-главният в семейството? В нашето семейство няма по-главен. Всичко е разпределено по равно и с таткото се допьлваме и заместваме. По скоро сме сплотен екип. Какво най-често правите всички заедно? Абсолютно всичко правим заедно и ни доставя огромно удоволствие. Голямото ни дете е на 5 години, но не сме се разделяли с нея за по-дьлго от ден. Сьщото се случва и с малкия ни сладур. Заедно сме постоянно. Лятото бяхме две седмици на море, четитримата в Албена, и си изкарахме страхотно. Има ли мъжка и женска работа у дома? Не делим работата на мьжка и женска, а кой, кога и какво може да свьрши. Понякога мьжьт ми кьпе и облича децата, а аз приготвям вечеря, а друг пьт е обратното. Когато единият има някакьв важен ангажимет, другият се занимава с децата. Мислите ли за трето детенце? Сьс сигурност не мисля за трето дете, може би защото скоро родих (за което благодаря на страхотната д-р Тончева) и то не малко бебе – 5,500 кг. и може би спомените още са твърде пресни... ИНФО за модерни родители


Баба и дядо участват ли в гледането на децата? Да, нашите две баби и дядо много активно участват и помагат в отглеждането и на двете ни деца. Благодаря им, че са така мили и отзивчиви. Как се справяте с динамичното ежедневие и грижата за децата? Динамичното ежедневие и ангажиментите не ни плашат по никакьв начин, а поскоро ни помагат да сме по-целенасочени и подредени. Спортувате ли? В момента не спортуваме и двамата, но пьк доста разходки си правим и всяка сьбота и неделя сме извьн града на чист вьздух. Как се грижите за семейното здраве? Лекарства или профилактика? Категорично смятаме, че трябва да се набляга на профилактиката. Аз сьм работила 8 години в болница и 6 години в детска ясла и смятам, че профилактиката е по-добрият вариант, а и по-безболезненият. С личната ни лекарка сме в прекрасни взаимоотношения, когато се виждаме на консултациите на малкия Дамян-Руслан. Дьщеричката ни мисли, че е страхотно да се ходи на доктор, защото там само ти подаряват разни неща. От 3 години използваме английската фирма „Аквасорс” и тя ни помага да се справим с всички болести и ни прави здрави, силни и креативни. Какво в Русе ви прави щастливи? В град Русе сме много щастливи, защото тук са нашите близки приятели и познати. Децата също си имат своята среда. Градьт ни е красив и не бихме го сменили с никой друг. Тук е нашето място. Тук се чувстваме прекрастно. Какво ще пожелаете на русенските семейства? Пожелаваме на всички млади семейства да са позитивни, здрави и щастливи, да изживеят прекрасни моменти сьс своите сльнца. Защото децата порастват и е много важно да имат щастливо детство, а за него основна роля играем ние самите. И да цитирам една прекрасна и много интелигентна дама – „Децата са огледало на родителя. Бьдете такива каквито желаете да са децата Ви!“ октомври 2012 / 23


БИЗНЕСЪТ В РУСЕ Попитахме Димитър Димитров, Маркетинг мениджър “Нетуоркс България” ООД

БЛИЦ ИНТЕРВЮ Защо в Русе?

Вече не само в Русе. (Усмихва се.) Всичко започна тук преди 10 години, съдбата реши да ни събере заедно, защото от тримата съдружници, които сме в основата на Нетуоркс, само единият е от Русе. Вече оперираме в почти цяла Северна България и без да налагам компетентно мнение, твърдя, че след Варна, в Русе има най-добри бизнес възможности. Знам, че доста русенци биха се възпротивили на това изказване, но реалността е такава – в града ни има сериозен потенциал за инвестиции.

Какво е „Нетуоркс България“?

Нетуоркс е една Идея! И нещата ще вървят и ще се развиват добре, докато всички във фирмата стоят зад идеята. Когато се превърнем просто в оператор, компания-работодател, тогава вече няма да сме Нетуоркс. Знаем, че и нашите клиенти и партньори биха били безкомпромисни, ако някога Нетуоркс влезе в рамка. ИНФО за модерни родители


Кой стои зад Нетуоркс?

Ядро от много и все млади хора с найразлични възгледи. Сплотяващото при нас е, че за 10-годишната ни история всички ние сме се научили на нещо много важно – да слушаме какво казват клиентите ни. И не само да слушаме, но и да даваме адекватни отговори, решения и да правим необходимите промени. Нeтуоркс е една от първите компании в България със специално изградена система за обратна връзка с клиентите. Хубавото е, че хората се научиха да използват тази система и да разчитат на нея. Всичко, което предлагаме: услугите, комуникацията, плащанията, обслужването, всичко е като „да шиеш костюм по поръчка“, само дето ние шием костюми за много хора по едно и също време. (Усмихва се.)

Телекомуникации и спорт – къде е общото?

Клиширано ще прозвучи, но сме социално ангажирани. Спортът и телекомуникациите са част от ежедневието на хората, а ние винаги се стараем да подкрепяме нещата, които се случват в един квартал, в един град, в един регион. Организираме масов крос всяка година, автомобилно състезание „Писта Русе“, подкрепяме шампионките от баскетболния ни отбор „Дунав 8806“, леката атлетика, художествената гимнастика, стараем се да сме ангажирани с това, което вълнува хората.

Какви ще станете като пораснете?

Не искам да порасна! (Смее се.) Важното е да сме големи в бизнеса, но да вървим напред с детски ентусиазъм! октомври 2012 / 25


ВАШИЯТ СТИЛИСТ

СЕЗОННИЯТ КОСОПАД – КАК ДА ГО ПОЗНАЕМ? След края на лятото и отпуските, връщането на работното място ни пренастройва на делови режим. Това ни кара отново да се обърнем към нашия фризьор, за да се погрижи професионално за косата ни. Освен със сухата, без цвят и жизненост коса, следствие от жаркото слънце, се сблъскваме и с още един проблем в този преходен период , а именно с косопада. Кога това е тревожно? За косопад говорим, когато на ден от скалпа ни, свободно и без усилие, се отделят повече от 100 косъма. Как да разберем това? Има един простичък тест. Извършва се върху немита няколко дни коса. Хващаме с ръка кичур от около 50 - 100 косъма и с леки подръпвания

проверяваме, колко косъма остават меду пръстите ни. Ако и след 3 - 4 подръпвания продължават да се отделят косми, е редно да потърсим съвет от специалист. Различните козметични марки предлагат серии от продукти за косопад. Как да се ориентираме в това изобилие? Вашият фризьор е човекът, който ще ви даде професионален съвет. Той найдобре познава косата ви и ще може да избере най-добрата комбинация от продукти за вас. Не разчитайте, че само с една процедура ще постигнете чудеса. За да бъде ефекта възможно най-бърз и добър, използвайте комбинация от продукти. Какви продукти препоръчва стилистът Боряна Обрешкова, ще разберете в следващия ни брой.


ПОСЛАНИЕТО НА УСМИВКАТА Едва ли осъзнаваме какво голямо влияние има усмивката за възприятието и оценката на личността. При общуване с другите вниманието ни се концентрира върху лицето на събеседника и ако то е хармонично и ни харесва, естествено отговаряме със симпатия. Така усмивката не е нещо, което просто трябва да бъде красиво. Усмивката трябва да е подходяща за нашето лице. Ето защо, специалистът по естетична стоматология първо прави анализ на лицето на пациента, определя всички несъвършенства в отделните му части, за да може чрез корекцията на отделните елементи на усмивката, да ги направи по-балансирани, а недостатъците по-незабележими. Може да се променя подредбата на зъбите, съотношенията им едни спрямо други, дължината и формата им, цвета, повърхността им и ефектите във вътрешността им. Колко да се наблегне

на всяко от тези качества зависи от това, какво подсъзнателно послание искаме да отправим към другите. Промяната във вида на зъбите е един от най-сигурните начини за визуално определяне възрастта на човека срещу нас. Когато се възстанови младостта на усмивката, се връща до голяма степен и младостта на лицето. Ето защо всяка пълна промяна включва и намесата на специалист стоматолог. Какво ще кажете на другите с усмивката си зависи само от вас. Красотата до голяма степен е въпрос на математика, знания и умения. Ние можем да ви ги предложим, а Вие да ги използвате... Д-р Дияна Илиева /Клиника Дукови/

КЛИНИКА

ДУКОВИ

СТОМАТОЛОГИЧНИ КАБИНЕТИ гр. Русе, ул. Симеон Велики 18, тел. 082/832 282

ул. П.Д.Петков 9А, тел. 082/507 505, GSM: 0889 645 303


Преди две седмици Nintendo буквално разтърси света като обяви официално пазарната премиера на новата си конзола, която почитателите на Super Mario и Zelda със сигурност очакват с интерес. Nintendo Wii U ще бъде на пазара в Европа от 30 ноември и ще се продава в две версии. Базовата ще се предлага за 299.95 евро и ще включва бяла конзола Nintendo Wii U с 8 GB памет. Пакетът Wii U Deluxe ще е малко по-скъп – 349.95 евро; с него ще получите черна конзола

с 32 GB вградена памет, пълен комплект аксесоари и играта Nintendolands. Aнализатори и потребители вече изказаха критика относно това ограничено пространство, върху което да записваме игрите си. От Nintendo побързаха да кажат, че конзолата ще може да се свързва към външни твърди дискове посредством USB. По този начин всеки потребител сам може да реши с колко да увеличи капацитета на Wii U.

Nintendo Wii U е интересен с новата си концепция, при която контролерът (Wii U GamePad) сам по себе си прилича на отделна конзола – разполага с бутони за управление и голям сензорен дисплей, представящ допълнително съдържание към игрите. В тази връзка се породиха съмнения, че геймърите биха предпочели решението на Nintendo пред някой таблет. Повечето от игрите ще могат да се играят и само с Wii U GamePad. От японската компания обещават

пълна обратна съвместимост с игрите и аксесоарите от предходното поколение Wii. В допълнение към конзолата, Nintendo представи и нова видео услуга с името Nintendo TVii. Тя ще позволява на собствениците на конзолата да стриймват съдържание от различни платформи от типа на Hulu, Youtube, Netflix и Amazon Video. Съдържанието ще се гледа директно на телевизора, докато в същото време ще можете да играете игри на самия екран на Wii U GamePad-а.

ИНФО за модерни родители


ЗА АУРАТА И ЕНЕРГИЙНОТО ЗДРАВЕ НА ЧОВЕК За съжаление информацията за електромагнитното поле на човека все още не е добре разпространена, а тя е от изключително важно значение за неговото здраве. Какво представлява електромагнитното поле (или аурата) на човека? Това е сбор от електромагнитни и биополета, които са 7 на брой, и техният сбор образува нашата аура. В научната общност отдавна не е мит, че човекът няма само физическо тяло. Още в края на 19-ти век Никола Тесла прави първите проучвания за човешката аура. Руският учен Кирлиан за първи път в историята успява да заснеме на фотографска плака електромагнитното поле. Най-много допринасят за знанието проучванията на д-р Валери Хънт, която над 40 години изследва свойствата на човешката аура. Тя установява, че мислите, чувствата и емоциите влияят директно върху полето, като могат да променят неговата форма, големина или цветова гама, в която вибрира. Също така доказва, чрез множество опити и експерименти, че болестите първо се създават в електромагнитното поле и могат да се запазят като информация повече от 6 месеца преди да слязат на физическо ниво. Следвайки тази посока на мисли, можем да заключим, че и процесът на оздравяване започва също от там. От моите дълги наблюдения и от практиката ми, свързана с изследване на електромагнитното поле с последен клас Аура камера, подкрепям изцяло мнението на Валери Хънт и мога само да добавя, че здравината и целостта на аурата зависи изцяло от нашия мисловен модел и емоцията, която изпитваме. Важно е човек да знае как изглежда неговото електромагнитно поле, за да знае какво е състоянието му, какви са неговите заложби и да знае накъде да се развива. Тодор Христов Oсновател на центрове за измерване на електромагнитното поле – „Аура Камера“ На 10 и 11 ноември, в град Русе, Тодор Христов ще изнесе лекция по темата и ще прави измерване с аура камера. За записване – 0887999987 Д. Върбанова октомври 2012 / 29


Фотографът Алекс Ломски, лектор в семинара на Еленко Ангелов, който се проведе на 23 септември в град Русе, открехна вратата към една тема, повече приемана като „табу“ – сексуалния живот на двойката. Ето какво сподели той за списание „ИНФО за модерни родители“:

Какво мислиш за българката?

Българките безспорно са най-красивите жени, но в последните години прекалиха малко с естетичните корекции, забравяйки че като всяка друга мода и тази ще отмине както стиловете музика се менят. Между красотата и пошлостта (която тук упорито се търси и налага) съществува огромна разлика, стига да правиш разликата. Не съм против корекциите, когато са с цел решаването на даден комплекс, който би възвърнал увереността на жената.

В Италия или в България, къде жените са по-красиви?

Твърде субективно е да дам адекватен отговор на този въпрос, но като цяло смятам, че италианките са по-поддържани. В България жените водят определен, категорично нездравословен начин на живот – пушат и пият, немарливи са спрямо външния си вид, хранят се неправилно. В Западна Европа както жените, така и мъжете, живеят по определени норми, с мисълта за това как ще изглеждат в идните години, а не само в определения момент. В развития свят знаят какво е красиво и правилно, разбира се, и модерно... ИНФО за модерни родители


Всички жени ли са красиви и има ли грозни?

Няма грозни жени! Всяка жена е красива по свой собствен начин, от природата ѝ е дадена силата да привлича отсрещния пол и да открие силните си страни. Идеята е да се освободи от предразсъдъците си и да покаже колко е красива пред света.

Мислиш ли, че сексуалните теми притесняват хората?

Смятам, че е табу, което е налагано още от дълбока древност от религиите с цел потискане на най-силния инстинкт, този за продължаване на рода. Нека не забравяме периода в България, когато хората нямаха достъп до подобна информация и литература. Комунизмът силно цензурира съзнанието на хората относно секса. Може би днешното поколение ще даде нужния импулс за промяна, разбира се в положителна насока.

Със съпругата си сте заедно от 14 години, как успявате да поддържате страстта в леглото? Да, наистина сме от доста време заедно и тайната на дългия ни щастлив съпружески живот е в разнообразието и в липсата на предразсъдъците в секса. В добрата ни сексуална информираност, в осъзнаването, че в секса няма правила, че всичко, което носи удоволствие е разрешено, осъществявайки всичките си фантазии, дори в сънищата си. Бих ви дал като съвет, ако се притеснявате да споделите някоя от фантазиите си с половинката си, просто кажете, че сте го сънували, преценете реакцията на партньора си и нека игрите започнат. Както в нашия случай – решихме да опитаме във филмите за възрастни...

Какво ще посъветваш дамите, които имат ниско самочувствие?

Сутрин, когато се събудят и се погледнат в огледалото, да си казват колко са красиви. Това ще програмира съзнанието им за повече увереност и ще излъчват повече сексуална енергия към всичко заобикалящо.

Как един мъж може да привлече дамата, която харесва? Имаш ли рецепта?

Имам рецепта, но за това нека вашите читатели посетят семинарите ми или ще развия темата в следващия брой!

октомври 2012 / 31


МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА Д-р Даниела Бурмова Специалист неонатолог,педиатър телефон: 0888 470 560 Русе, ул.”Борисова” 40А

аптека ГАЛАНТУС

МЯСТО ЗА ВАШ

Т-ФЕШЪН

Mагазини за луксозно италианско мъжко и дамско бельо и чорапогащи. гр.Русе,пл. „Свобода” 7, търговски център Дунав, партер гр.Русе, ул. „П.Д.Петков” 23

Предлага хомеопатични средства. Русе, бул. „Цар Освободител“ 42 А (под блок „Проектант“) Тел. 082/ 589 369

Ще ни откриете всеки ден от 8 до 20 часа на улица „Липник” 82 в с. Николово. тел. 08998 046 41, barborino.eood@abv.bg www.palavnici.ucoz.com

Оптика ИВА Всички видове очила и компютърна диагностика ул. „Александровска“ 89, тел. 824 561 Работно време: 9.00 до 13.30 и от 14.30 до 19.00 ч. Събота – от 10.00 до 14.00 ч.

КРЕЯ Астронумеролог - хороскопи, прогнози, уроци по астрология и нумерология телефон: 0877 511 688 Email: astrokrea@mail.bg

телефон за контакт: 0888 570 726 и 0895 726 245

МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА

МЯСТО ЗА ВАША


ШАТА РЕКЛАМА

МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА

ЙОГА студио „Хармония“ Русе, бул. „Придунавски” 20, ет. 1 (вдясно) Понеделник – Петък - 8:00 - 21:00 ч. Тел. 088 501 8914 Email: yoga_harmony@abv.bg

Зумба и ЗумбАтомик единствено с Криси! Забавление за малки и големи!

разкодиране на телефони Адрес: ул. Дойран 7, телефон: 0887 930 930

Адрес: гр. Русе, драматичен театър “Сава Огнянов” и “BPR” facebook.com/zumbakrisi GSM: 0899516601

АТА РЕКЛАМА

МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА


АФИШ

УЧИЛИЩЕ РОДИТЕЛИ х-л Дунав, Синия салон 3.10.2012 г. (сряда), 11.00 ч. Тема: Кърмене –практични съвети Лектор: Диди Върбанова

10.10.2012 г. (сряда), 11.00 ч. Тема: Бебето – как се приспособява към новите условия Лектор: Диди Върбанова

18.10.2012 г. (четвъртък), 11.00 ч. Тема: Подготовка на дома за бебето. Задължителни и препоръчителни покупки Лектор: Диди Върбанова, Елена Василева

24.10.2012 г. (сряда), 11.00 ч. Тема: Хранене по време на бременност и кърмене Лектор: Дида Върбанова

На 31.10.2012 г. (сряда), от 11.00 ч. Тема: Кога да отидем за първи път на стоматолог? Лектор: д-р Веселина Дукова

СИЛИСТРА

уеб сайт: www.zavasroditeli.com имейл: varbanova_dida@mail.bg

ИНФО за модерни родители

ДАТА: 17.10.2012г. (сряда) ЧАС: 11 часа МЯСТО: Младежки дом, стая 204 ТЕМА: Раждане и кърмене ЛЕКТОР: Диди Върбанова


КАКВО ЩЕ ГЛЕДАМЕ НА СЦЕНАТА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „САВА ОГНЯНОВ“ ПРЕЗ ОКТОМВРИ

ПОМОЩ, ЖЕНА МИ Е ЛУДА!

МАЛКАТА РУСАЛКА научи повече

научи повече

Г-Н ЛЕОНИДА И ОПОЗИЦИЯТА

ДЕМОНСТРАЦИИ НА ЯПОНСКИ ТЕАТЪР

научи повече

научи повече

ПРЕМИЕРА

ХЪШОВЕ

научи повече

АЛАДИН

научи повече

октомври 2012 / 35


НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

ПРЕДЛОЖ

ЕТЕ ТЕМИ

ХАРЕСАЙТЕ КОМЕНТИРАЙТЕ ИЗРАЗЕТЕ МНЕНИЕ

ВИЕ ПРАВИТЕ СПИС АНИЕТО!

Списание ИНФО  

НОВОТО списание на Русе

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you