interview Ronald Lepez

Page 1

VOETBAL FRIESLAND

NR 4 2020

Hoe ‘tekens van boven’ Ronald Lepez naar Indonesië brengen Binnen een jaar krijgt Ronald Lepez (63), oud-speler van Heerenveen én Cambuur, diverse signalen dat hij aan een nieuwe reis moet beginnen. Een reis naar Semarang, Indonesië. Naar het geboorteland van zijn ouders, toen nog Nederlands-Indië geheten. Het idee begint in 2007 te leven. In 2011 emigreert hij met zijn partner. Lepez heeft er inmiddels een voetbalschool en een stichting. Hij vertelt openhartig over zijn belevenissen.

Liefde voor de bal Ronald is de oudste uit een gezin met drie kinderen. Hij heeft een broertje en een zusje. Na de scheiding van zijn ouders neemt zijn moeder het drietal mee naar een woning in Goor, niet ver van hun geboorteplaats Almelo. In haar eentje zorgt ze voor drie kinderen. Het gezin leeft van een uitkering. Terugkijkend op zijn jeugdjaren is Ronald zijn moeder ontzettend dankbaar. Het is 1961. Ronald wordt niet veel later lid van de Goorsche Football Club (GFC) en speelt onafgebroken op straat. Hij en zijn vele vriendjes nemen altijd een bal mee. Putjesvoetbal, pleintjesvoetbal, lantaarnvoetbal: ze verzinnen van alles en het gaat de hele dag door. Al snel erna vindt zijn moeder een woning in Heerenveen, waar een nieuwe fase aanbreekt. Ronald: “Ik hoorde al meteen over

Abe. Abe Lenstra. Ik ging bij v.v. Heerenveen voetballen, maakte nieuwe vriendjes en voetbalde wederom continu. Er waren overal veldjes, maar we speelden tevens op straat. Onder de flats kaatsten we tegen de muren, terwijl garagedeuren als goal golden. Eén tegen één, twee tegen twee. We leerden veel. Er liep het nodige talent in het dorp rond. Met mijn team wonnen we onder andere de zogeheten Friesland Cup. ONS Sneek was vaak onze tegenstander als het erom ging. Ik maakte als jonkie overigens kennis met Abe Lenstra en zijn vrouw.” Ronald sport ontzettend veel en houdt naast het voetbal tegens van schaatsen en ijshockey. Mooi weetje: hij schaatst op latere leeftijd zelfs de Elfstedentocht! Hij is erg sociaal. Een allemansvriend. En in die tijd gek genoeg een van de

21


VOETBAL FRIESLAND

NR 4 2020

eerste donkere kinderen in Heerenveen. “Ze noemden mij wel eens bruine. Of brúne, op z’n Fries. Ik had er geen last van en reageerde door te zeggen dat het klopte. Ik was ook bruin.” Als B-junior maakt Ronald een geweldige transfer. Hij komt bij de hoofdmacht van SC Heerenveen, in die jaren middenmoter in de eerste divisie. “Ineens moesten we naar Veendam. Ik had nog nooit buiten de provincie gespeeld, haha. En of ze wel wisten wie mijn directe tegenstander was. Ik had geen idee. Dat bleek om niemand minder dan Johan Derksen te gaan.”

gaat hij in Heerenveen aan de slag als onderwijzer. Hij blijft er maar liefst twintig jaar werkzaam. In die jaren haalt hij diverse trainersdiploma’s, waaronder TCIII (nu UEFA-C) en de docentenopleiding bij de KNVB Academy voor jeugdtrainers. Hij werkt in Nederland als trainer bij Drachtster Boys, MKV ’29 en de meisjesselecties van de FVB. “Een kanttekening is overigens dat ik geen contract had bij Cambuur, omdat ik een studiebeurs had. Ik kwam in aanmerking voor het Nederlands Amateurteam, maar omdat trainer Arie de Vroet niet wist dat ik op amateurbasis actief was, werd mij een prachtige trip naar Indonesië door de neus geboord.”

Voetballoopbaan

Na zijn Cambuur-tijd volgt een mooie periode in het amateurvoetbal. Na een jaar bij de amateurs van v.v. Heerenveen te hebben gespeeld, gaat Ronald bij Dyka Steenwijk – nu v.v. Steenwijk – aan de slag, waar hij op het hoogste amateurniveau samenspeelt met onder meer Kees en Teun Kist. Gerrit Abma is er hoofdtrainer. “Dat waren prachtige tijden. We hadden een mooie ploeg. Hubert Sneek was één van onze concurrenten in de hoofdklasse, met mannen als Elt Hazelhof, Peter Schat en Johan Rijpma. Met het noordelijk amateurteam waren onze tegenstanders vaak kanonnenvoer. Dit kwam mede door al die jongens van Sneek die meededen.” Na het avontuur in Steenwijk speelt Ronald nog voor Udiros. En nog veel later trapt hij een balletje mee met het 35+ team van Jubbega.

Op z’n zestiende debuteert Ronald voor SC Heerenveen 1. De overstap is groot, heel groot. Net als de fysieke belasting, aangezien hij aanzienlijk vaker traint, op zaterdag met het 2de speelt en een dag later aansluit bij de A-selectie. Iets wat tegenwoordig ondenkbaar is. Na het eerste contractjaar wil Heerenveen niet verlengen. Ronald kan echter met zijn jeugdtrainer Atte Bouma mee naar SC Cambuur. Toen blijkbaar geen dubieuze transfer: “Misschien was ik een beetje naïef. Ik vroeg me bijvoorbeeld hardop af waarom 5000 mensen naar een wedstrijd tegen ADO kwamen kijken. En van de rivaliteit tegen Heerenveen en Cambuur heb ik weinig gemerkt. Het waren andere tijden, denk ik. Voor mijn gevoel waren de verschillen in ieder geval niet groot, ook qua niveau niet.” Ronald maakt mooie tijden door in Leeuwarden, waar hij bij de aanhang populair is. Dat heeft tevens met zijn woonplaats Heerenveen te maken. In de periode bij Cambuur haalt Ronald de havo en erna de Pedagogische Academie. Hij blijkt aanleg te hebben voor het docentschap. Na zijn laatste periode in het betaald voetbal

22

‘Tekens van God’ De keuze om zich tot het christendom te wenden, is de meest belangrijke in het leven van Ronald. “Ik stelde mezelf vragen als waarom ik op aarde ben en waar ik naartoe ga als ik kom te overlijden. Die vragen leidden mij naar de Bijbel. Op veel levensvragen kreeg ik antwoord. De persoon Jezus Christus was hierin de sleutel. De zinsnede dat God geen enkele rol in mijn leven speelt, maar de Regisseur is, is op mij van toepassing. Er zijn zoveel toevalligheden geweest. Steeds met Indonesië – het geboorteland van mijn ouders – als kernpunt. Zo kreeg ik een baan aangeboden in Semarang, de geboorteplaats van mijn vader. Mij is gezegd dat ik zou verhuizen, over en aan de zee. De eerste zes jaar in Indonesië woonden we aan de Javazee. In 2007 werd ons gezin keer op keer op Indonesië gewezen. Toen zijn we er


VOETBAL FRIESLAND

op vakantie geweest. Meteen toen we arriveerden zei mijn vrouw dat ze er wel zou kunnen wonen. Ik werd vervolgens gevraagd om hoofdcoach van een nieuwe, plaatselijke voetbalclub te worden. Geschoeid volgens de Nederlandse leest. Ik was in Nederland al regiocoach van de KNVB en deze functie sloot mooi aan.” In de plaatselijke kerk in het noordelijke deel van Centraal-Java treffen ze de voorganger. Hij zoekt iemand om een voetbalschool op te starten. “Ook dit kon geen toeval zijn”, aldus Ronald. Terug in Nederland richt hij meteen de stichting Awas Kaki (‘pas op je voeten’) op, met als doel het leven van kansarme jongeren te verbeteren.

NR 4 2020

bij dertig graden.” Ronald is als hoofdcoach verantwoordelijk voor het technische gedeelte binnen de voetbalschool. Hij schoolt de trainers regelmatig bij en zorgt voor gedegen lesen oefenmateriaal. Over een jaar is Ronald met zijn vrouw Barbara al tien jaar in Indonesië. Het plaatselijke voetbalniveau is door de school naar een hoger niveau getild. “Spelers van de voetbalschool worden regelmatig geselecteerd door reguliere voetbalteams en -clubs. We hebben tevens meerdere toernooien gewonnen. Dit voorjaar zijn twee jongens uitgenodigd voor het nationale team van Indonesië. Na het afronden van de school, in maximaal zes jaar tijd, staan veel spelers op de lijst om toe te treden tot een profclub. Zo spelen er inmiddels drie jongens bij kampioen Bali United.”

Voetbalschool In 2011 emigreert het gezin. Ronald richt in Semarang voetbalschool Terang Bangsa op, wat ‘licht van de wereld’ betekent. Zo’n 210 kinderen maken momenteel gebruik van de school, waarvan er 60 geselecteerd zijn. Het is een mooie manier om een brug te slaan tussen kinderen, ouders, onderwijs en instanties die extra steun kunnen bieden, bijvoorbeeld in de vorm van materialen en giften. Ronald focust zich op het uitvoeren van de leerlijn en het mentoren van alle (jeugd)trainers. De school heeft drie velden: een hoofdveld en twee halve voetbalvelden. “Die liggen er voor Indonesische begrippen prima bij. Alles wordt onderhouden door zes vrijwilligers, die zorgen voor voldoende afwatering en het maaien van het gras. Een aantal vrouwen haalt met een haak zelfs de dode of scheve grassprieten eruit. En dat allemaal

Verschillen De verschillen met het voetbal in Nederland zijn natuurlijk groot. De meeste clubs hebben geen velden en moeten deze huren. Voor jeugdteams vaak geen haalbare kaart. Het komt vooral aan op toernooien. Dertig graden, vijf wedstrijden op een dag, lange pauzes ertussen. Niet ideaal, vooral niet voor de spieren. Omdat presteren en de eer belangrijk zijn in het land, gaan zaken soms net even anders. “Je zou het een eerschaamte-cultuur kunnen noemen. Ouders willen hun kind niet zien verliezen en ronselen goede spelers van andere clubs en teams om mee te doen. Zolang ze het toernooi maar winnen. Dit levert namelijk bewijzen op waarmee je weer voorrechten hebt, zoals gratis onderwijs.”

23


VOETBAL FRIESLAND

Als voetbalontwikkelingsland staat Indonesië momenteel op plaats 173 van de FIFA-ranglijst. Dertien plaatsen lager dan een jaar geleden. “De bond praat veel, maar er gebeurt weinig. Je hebt met politiek en corruptie te maken, waarbij de profcompetitie zelfs gebukt gaat onder illegaal gokken en bemoeienissen van de maffia. En het fanatisme langs de lijn slaat geregeld door in geweld. Het afgelopen jaar zijn vijf mensen overleden. Een keeper werd mishandeld en overleed later aan zijn verwondingen. En een supporter werd doodgeschopt. Daar gingen beelden van rond. Je zag zelfs kinderen trappen. Heel heftig. Mannen als Pieter Huistra en Foppe de Haan hebben de bond meermaals geadviseerd, maar tot duidelijk resultaten heeft dat niet geleid. Ze doen er weinig tot niets mee. Het voetbal verliest.”

Toekomst Ronald zit nog uitstekend op z’n plek in Indonesië. Kinderen helpen, jeugdtrainers opleiden, verbanden leggen, netwerken, mensen bij elkaar brengen. Het is aan de orde van de dag. “We doen mooie dingen en ik ben nog niet klaar. Over tien jaar hoop ik dat er in het hele land dergelijke organisaties zijn. Dat de mensen die wij opleiden dan zelf mensen trainen en opleiden. Wat zich weet te vertalen in tientallen scholen en voetbalkampen, met jongens die het profvoetbal halen en als uithangbord en ambassadeur fungeren. Het netwerk is cruciaal hierin, bijvoorbeeld met en tussen scholen, bedrijven, voetbalverenigingen en individuen: zowel in Nederland als Indonesië. Gevoelsmatig willen we hier nog een jaar of

NR 4 2020

twee blijven, al heeft het coronavirus de plannen voor 2020 wel behoorlijk aangetast. Aan de andere kant moeten we altijd wel weer wennen aan de kou in Nederland hoor, haha!” Wil je Ronald helpen? Dit kan door met hem samen te werken of door een donatie achter te laten via www.awaskaki. com. Deze stichting is door Ronald en zijn vrouw opgezet, met als doel het faciliteren van (kansarme) kinderen door bijvoorbeeld scholing en het verstrekken van lesmateriaal. Awas kaki betekent ‘pas je op je (blote) voeten’, als symbool voor het spelen en voetballen op blote voetjes. Wees er zuinig op, ze moeten nog een mensenleven mee. Over een mensenleven gesproken: Awas kaki staat ook voor het in beweging komen. Iets doen voor een ander. De stichting heeft al samengewerkt met onder meer SC Heerenveen, SC Cambuur, Harkemase Boys, Harkema Opeinde en Udiros. Mede hierdoor zijn vele scholen en honderden mensen en kinderen geholpen. Ronald is daarentegen jaarlijks in Nederland te vinden en kan op locatie tevens een presentatie, training of clinic geven. Hij versterkt graag de banden met (amateur) verenigingen. Interesse? Kijk op de website (contactgegevens zijn vindbaar op https://www.awaskaki.nl/contact)!

25


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.