Page 1

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ | TEYXOΣ 71 | ιανουαριοσ 2012

ανεξαρτησίας

Πρόταση συνεργασίας από την Κεντρική Ασία special advertising feature

www.inbusinessnews.com

20 χρόνια

Tιμή €4.95 | Σε ειδική τιμή €3.40 για τhn kyρiakh 25/12/11 μαζί με την εφημερίδα Σημερινή

Καζακστάν:


ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ | TEYXOΣ 71 | ιανουαριοσ 2012

ει σώσ ρία α υθ ά μω ύτο ί σε τι ν αγορ ο λ ε π η γ του οδη λο τ ηση σίων» ο κύκ όγ λ λ υ ορο ν πλονα φαύ φ ω ω έ ιτ έρ σ’ ραιτ«κυνήγ ς και ε π η ξ τι ο το όριβόητ νάπτυ ο θ α ε ης ί μύ ο π ελε Πώς τ ισμό τ τ ο .● απ ιορ Tιμή €4.95 | Σε ειδική τιμή €3.40 ατί νομία ε περ ι για τhn kyρiakh 25/12/11 μαζί Γ σ ● οικο ίν, με την εφημερίδα Σημερινή ε www.inbusinessnews.com την πιχειρ ε υ το


3:Layout 1

11/28/11

10:02 AM

Page 1


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

IN Business Τεύχος 71, Ιανουάριος 2012

68

Features

COVER STORY

taxing the rich Γιατί αποτελεί μύθο η εμμονή στο ότι η περαιτέρω

φορολόγηση του πλούτου θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Πώς το περιβόητο «κυνήγι των πλουσίων» οδηγεί μοιραία σε δίωξη και τιμωρία του επιχειρείν, σε περιορισμό της ανάπτυξης και σ’ ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο την οικονομία ολόκληρη.

64

Επεξεργασία φωτογραφίας εξωφύλλου: Mαρίνος Μαρίνου

Friends & Competitors

78

Είναι στελέχη επιχειρήσεων, εργάζονται σε συναφή πόστα ανταγωνιστικών εταιρειών και συχνά έχουν φιλικές μεταξύ τους σχέσεις.

Business Survival Guide

82

Δεδομένα, προβληματισμοί και λύσεις, με τη μορφή… οδηγού επιβίωσης, τέθηκαν επί τάπητος στο 7ο Φόρουμ Οικονομικής Διεύθυνσης.

Η… ρήτρα των 9 σοφών Πρακτικές συμβουλές από βετεράνους του επιχειρείν και της οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

62

Πάμε… τυπογραφείο

64

82

Εν μέσω κρίσης η Cassoulides Masterprinters συνεχίζει να επενδύει και να τολμά, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρό της, Γιάννο Κασουλίδη.

Μέχρι πού θα φτάσει ο Mr Pokka;

74

Ο καφές Pokka, μα και τα άλλα brands της P.C. Splash Water Ltd, κινούνται ανοδικά. Μέχρι που θα φτάσει, λοιπόν, ο Mr Pokka, Παντελής Κωνσταντίνου;

Μοnthly Briefing

14

14| Newsbrief 16| Companies/ Indrustry & People Φυσικό Αέριο: Ευκαιρίες στον αέρα Φειδίας Πηλείδης: Ποιοι οι στόχοι του νέου προέδρου του ΚΕΒΕ; TEDxNicosia: «Αξίζει να διαδοθεί» Δημόσια Διοίκηση: Σύγχρονη και ευέλικτη. Για φαντάσου! Λιανικό Εμπόριο: Οι πάνω και οι κάτω Ρίτα Κότσαπα: Ποιος είναι και τι κάνει ο EUMA Κύπρου; 24| Γιώργος Λακκοτρύπης: Microsoft: Πώς και γιατί στήνει έδρα στην Κύπρο 26| C.E. 4: Οδηγείτε σωστά; 28| ΣΔΕΚ: ΕπιΚΟΙΝΩΝΙΑ ιδεών 32| Andrey Dashin: Go forex 36| Kondiment: Μάρκετινγκ στο φουλ 38| Τelia & Pavla BBDO: Νέα… έμπνευση στο ΔΣ 46| ΙΝ Property 48| ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ: Πωλήσεις στη γειτονιά των κυμάτων 50| Around the Globe 54| Σελιδοδείκτης 56| ΙΝ Βrand Wrigley 58| Work it Out 60| Business Agenda

74

6

IN BUSINESS

Last Page

Numbers & Stats

90

www.inbusinessnews.com


10-11:Layout 1

12/19/11

9:36 AM

Page 1


10-11:Layout 1

12/19/11

9:36 AM

Page 2


MONTHLYBRIEFING

NEWSBRIEF | ΑΠΟ ΤΗ μαρια πηλειδου

Γουόρεν Μπάφετ

Ενέργεια

$2 δις

Συμφωνία για την αγορά σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, έναντι 2 δις δολαρίων, σύναψε η Mid American Energy Holdings του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ. Ο Topaz Solar Farm θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στον κόσμο. Την κατασκευή του ξεκίνησε η First Solar, η οποία λόγω αδυναμίας της να λάβει το απαραίτητο δάνειο από την Αμερικανική Κυβέρνηση για το project, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην πώλησή του. Σε κοινή τους ανακοίνωση τα συμβαλλόμενα μέρη αναφέρουν ότι ο σταθμός θα έχει δυναμικότητα 550 MW.

DanatCon Management Certificate iPhone 4S

Elite Gold $9.4 εκ

Ο Stuart Hughes έκανε πάλι το θαύμα του, μετατρέποντας το iPhone 4S σε πολύτιμο κόσμημα. Το iPhone 4S Elite Gold κοστίζει $9.4 εκ, αφού έχει διακοσμηθεί με 500, συνολικά, άψογα διαμάντια. Από αυτά τα 53 βρίσκονται στο πίσω μέρος και συγκεκριμένα στο λογότυπο της Apple. Διαθέτει, επίσης, χρυσή πλάκα 24 καρατίων στο πίσω μέρος, χρυσό home button με διαμάντι 8.6 καρατίων, καθώς και ένα έξτρα ροζ διαμάντι 7.4 καρατίων, σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει να αλλάξει το home button.

Το νέο πρόγραμμα Management Certificate παρουσίασε η DanatCon, με στόχο να προετοιμάσει αποτελεσματικά διευθυντικά στελέχη του middle management. Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις ενότητες. Οι δύο πρώτες παρέχουν στους συμμετέχοντες πακέτο βασικών γνώσεων και ικανοτήτων στους τομείς της διεύθυνσης προσωπικού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην τρίτη και σημαντικότερη ενότητα δίνεται σημασία στην πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που διδάσκονται στις προηγούμενες ενότητες.

€129.1 δις

είναι ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 1,86% σε σύγκριση με το 2011. The Wall Street Journal

ΜΤΝ Facebook Zero Την υπηρεσία Facebook Zero λάνσαρε η ΜΤΝ, συνεχίζοντας τη δυναμική της παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η υπηρεσία δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συνδρομητές της να έχουν everywhere δωρεάν πρόσβαση στο Facebook από το you go κινητό τους. Θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να ανανεώνουν το προφίλ τους, να λαμβάνουν και να στέλνουν μηνύματα, να αναζητούν και να προσθέτουν φίλους, να βλέπουν τα προφίλ τους και να «ταξιδεύουν» στις σελίδες του Facebook.

€114.7 δις

είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. BBC News

CYTA Powersoft365 Accounting

Την υπηρεσία Powersoft365 Accounting παρουσίασε η Cyta, ανταποκρινόμενη στις εξειδικευμένες ανάγκες πελατών της που ζητούν λύσεις λογιστικής. Η υπηρεσία προσφέρεται σε συνεργασία με την Powersoft Ltd και βασίζεται σε λογιστικό πρόγραμμα, το οποίο παρέχεται υπό μορφή συνδρομητικής υπηρεσίας. Προσφέρει μεταξύ άλλων: Ολοκληρωμένη λογιστική εφαρμογή για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ή χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις λογιστικής, μικρό κόστος απόκτησης και μειωμένα έξοδα λειτουργίας, γρήγορη και εύκολη πρόσβαση, καθώς και ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη πληροφοριών.

14

IN BUSINESS

www.buysellawatch.com www.inbusinessnews.com


$182.8 δις θα είναι τα παγκόσμια έσοδα από τυχερά παιχνίδια σε καζίνα παγκοσμίως, σύμφωνα με προβλέψεις της PwC.

MAISON & DESIGN

Για σπίτια με άποψη

Business Standard

Petrolia ASA

Νορβηγική άφιξη Τα κεντρικά της γραφεία στην Κύπρο ετοιμάζεται να μεταφέρει η νορβηγική εισηγμένη εταιρεία, Petrolia ASA, ώστε να βρίσκεται σε περιοχή -κλειδί για την ίδια, διατηρώντας παράλληλα την παρουσία της στην Ευρώπη. Η εταιρεία ειδικεύεται σε τομείς που αφορούν έρευνες υδρογονανθράκων και εργοδοτεί 250 άτομα σε όλο τον κόσμο. Είναι εγγεγραμμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο και το 2010 είχε κύκλο εργασιών, περίπου, 87 εκ ευρώ. Προτίθεται να μεταφέρει όλες τις εργασίες της σε εταιρεία που δημιούργησε στην Κύπρο υπό την ονομασία Petrolia E&P Holdings PLC.

Κατάρ - Shell Deal $6.4 δις Προκαταρκτική μη δεσμευτική συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου πετροχημικών στο Κατάρ, κόστους 6.4 δις δολαρίων, υπέγραψαν οι Qatar Petroleum και Royal Dutch Shell. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η εταιρεία του Κατάρ θα κατέχει το 80% και η Shell το υπόλοιπο 20%, ενώ η τελική συμφωνία θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2012 και το έργο θα ολοκληρωθεί το 2017.

Time Out Eating Awards 2011

Το μεγαλύτερο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς, τα Time Out Eating Αwards 2011, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Το θεσμό παρουσίασε η American Express της Τράπεζας Κύπρου. Δόθηκαν τα εξής βραβεία: Καλύτερη Νέα Άφιξη - Αρχοντικό Παπαδοπούλου, Καλύτερη Διεθνής Κουζίνα - Columbia Steak Kouse, Καλύτερη Μεσογειακή Κουζίνα - Tutto il Giorno Romantica, Καλύτερη Aσιατική Kουζίνα - Little Buddha, Καλύτερο Ψάρι - Το Περιγιάλι στην Πόλη, Καλύτερο Εστιατόριο Ξενοδοχείου - Vivaldi Ristorante Italiano ξενοδοχείου Four Seasons, Καλύτερο Bar/Café/Restaurant - Domus, Value for Money - Sawa, Καλύτερη Κάβα Εστιατορίου -Risto la Piazza, Καλύτερη Kυπριακή Kάβα - Αρχοντικό Παπαδοπούλου, Chef of the Year - Κωνσταντίνα Ιωάννου, Καλύτερη Tαβέρνα - Παγκράτιος, Καλύτερο Σουβλάκι - Θεόδωρος, Αγαπημένο των Αναγνωστών του Time Out - Ocean Basket, Καλύτερο Kυπριακό Προϊόν - Τσαμαρέλα Χρυσόστομος Καυκαλιάς.

HSBC Τράπεζα της Χρονιάς

Παγκόσμια Τράπεζα της χρονιάς 2011 αναδείχθηκε η HSBC, στo πλαίσιo του θεσμού Bank of the Year 2011 Awards, που πραγματοποίησε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το έγκυρο περιοδικό The Banker. Επιπλέον βραβεύτηκε ως Asia Bank of the Year και απέσπασε τρία βραβεία για Αρμενία, Βερμούδες και Μάλτα, όπου αναδείχθηκε Τράπεζα της Χρονιάς.

MARFIN LAIKI

Who does the talking

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής διεύθυνσης εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας Κύπρου, Λούκας Χριστοφίδης, αναλαμβάνει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Marfin Laiki Bank, την ευθύνη της επικοινωνίας του ομίλου σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Σ

τα περίπτερα κάθε δύο μήνες θα βρίσκεται το περιοδικό MAISON & DESIGN, ο πιο ενημερωμένος οδηγός για τη διακόσμηση και για ό,τι έχει να κάνει με το σπίτι. Με πλούσια θεματολογία για τη διακόσμηση, την αισθητική, το design, το στυλ και την αρχιτεκτονική, το MAISON & DESIGN αποτελεί ένα πλήρη οδηγό της κυπριακής αγοράς, των νέων αφίξεων και τάσεων, με ειδικά αφιερώματα που αφορούν στο χώρο του σπιτιού. Τα αφιερώματα αυτά ενημερώνουν πλήρως τον Κύπριο αναγνώστη, δίνοντας λύσεις και απαντήσεις με έξυπνες συμβουλές, εφαρμογές και επιλογές. Το περιοδικό θα κυκλοφορεί την τελευταία Κυριακή κάθε δεύτερου μήνα μαζί με το πακέτο της Κυριακάτικης Σημερινής και τον υπόλοιπο μήνα στα περίπτερα στην τιμή των €3.90.

30%

της ανταλλαγής πληροφοριών στο internet παγκοσμίως αφορά videos, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Cisco. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέχρι το 2013 αυτά θα αποτελούν το 90% του internet traffic.

IN BUSINESS

15


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

Q&Α

«Αυξημένος κατά 0,4% ο όγκος εργασιών του λιανικού εμπορίου τους εννέα πρώτους μήνες του 2011, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του 2010»

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΗΛΕΙΔΗΣ

Ποιοι οι στόχοι του νέου προέδρου του ΚΕΒΕ;

Π

πτώση 7,5%, ενώ ο εξοπλισμός ηλεκτρικών υπολογιστών και τα βιβλία ανέβηκαν 2,4%. Όσον αφορά στον όγκο εργασιών του λιανικού εμπορίου ο τομέας τροφίμων ποτών και καπνικών αυξήθηκε σε ποσοστό 9%. Ήταν, όμως, πεσμένος κατά 3,1% σε εξειδικευμένα καταστήματα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο όγκος εργασιών για τα φαγώσιμα ήταν αυξημένος κατά 7,2%, ενώ παρουσίασε πτώση 1,4% σε υφάσματα, ενδύματα και υποδήματα. Ο τομέας των ηλεκτρικών ειδών και των επίπλων παρουσίασε, επίσης, μείωση όγκου 4,3%, ενώ ο εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και βιβλίων είχε πτώση 0,7%. ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

TEDxNicosia

«Αξίζει να διαδοθεί» Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το συνέδριο TEDxNicosia, με τους ομιλητές να αποτελούν ζωντανή πηγή έμπνευσης για όσους παρακολούθησαν τις εργασίες του.

Η

αίθουσα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ήταν ασφυκτικά γεμάτη, καθώς το συνέδριο παρακολούθησαν 187 άτομα. Σύμφωνα με την επιμελήτρια του event, Μαρίνα Θεοδότου, η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ τόνισε πως η μεγαλύτερη αμοιβή από όλες είναι η πολύ θετική απήχηση που είχε στο κοινό. Η ανταπόκριση

του κόσμου φάνηκε και από το feedback, που έλαβε η διοργανώτρια ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα. Μόνο στο Facebook το TEDxNicosia συγκέντρωσε 439 «like». Ο TED είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με σκοπό την προώθηση πρωτοποριακών ιδεών, ο οποίος ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στις ΗΠΑ. Όπως συμβαίνει σε όλα τα συνέδριά του, που διοργανώνονται παγκοσμίως, το TEDxNicosia φρόντισε να προβάλει ιδέες που «αξίζει να διαδοθούν». Το συνέδριο είχε χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες: Όνειρο, ρίσκο, φροντίδα και ζωή, με τους 11 ομιλητές να εμπνέουν τους παρευρισκόμενους, για να συνεχίσουν να ονειρεύονται, τα ρισκάρουν, να μην πάψουν να νοιάζονται και πάνω από όλα να ζουν!

οιους στόχους έχετε θέσει μετά την εκλογή σας στην προεδρία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου; Η κυριότερη επιδίωξή μου είναι να εμπεδωθεί η κατάκτηση που ήδη έχει επιτύχει το επιμελητήριο να λαμβάνει απαραίτητα και ουσιαστικά μέρος στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, που αφορούν οικονομικά και άλλα θέματα, τα οποία επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω δυναμικής διεκδίκησης, συλλογικής εργασίας και αξιοποίησης όλων των διοικητικών συμβουλίων του ΚΕΒΕ, των τοπικών επιμελητηρίων και των συνδέσμων που είναι ενταγμένοι στο ΚΕΒΕ, μέσω μονίμων και ad-hoc επιτροπών. Ποια είναι τα πρώτα θέματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε και να λύσετε; Το μέγιστο θέμα που απασχολεί την επιχειρηματικότητα είναι τα διορθωτικά μέτρα, που πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά - άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - ώστε να αποφευχθεί η ένταξή μας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και να ανατραπεί η καλπάζουσα συρρίκνωση της οικονομίας του τόπου. Πώς προδιαγράφεται το μέλλον των επιχειρήσεων στην Κύπρο; Είναι πράγματι χαλεποί οι καιροί για τις επιχειρήσεις της Κύπρου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τόσο την υποτονικότητα της αγοράς όσο και τις γνωστές δυσκολίες χρηματοδότησης, που ακόμα και αν εξευρεθεί, είναι σε απαγορευτικό κόστος. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν από το κράτος δίχως άλλη καθυστέρηση ουσιαστικά κίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Να βοηθηθούν οι εταιρείες να επενδύσουν σε νέους παραγωγικούς τομείς, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

18

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


4-5:Layout 1

12/19/11

1:50 PM

Page 1


4-5:Layout 1

12/19/11

1:50 PM

Page 2


ιδρυτης:

Άντης Χατζηκωστής

EDITORIAL

άμεση

ενημέρωση για τις επιχειρήσεις και την αγορά

Γιώργος Μιχαήλ Δάφνη Ροδίτου Τανγκ Διευθύντρια Media IMH: Έλενα Λεοντίου Αρχισυνταξία Κειμένων: Μαρία Χατζηκώστα Βοηθός Αρχισυντάκτη ΙΝ Business: Στέλλα Μούρεττου Σύνταξη: Στέλλα Μούρεττου, Μαρία Λούβαρη, Αντώνης Αντωνίου, Mαρία Πηλείδου, Χριστόφορος Ζαβρός, Aντρέας Κωστουρής Διευθύνων Σύμβουλος ΙΜΗ: γενικη Διευθύντρια ΙΜΗ:

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Άννα Θεοδοσίου Oλέσια Kωνσταντίνου, En Face Studio, Μιχάλης Κυπριανού, Γιώργος Καστάν, Jo Michaelides Art Director: Φωτογράφοι:

ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΔΙΑΣ ΛΤΔ

Κώστας Ν. Χατζηκωστής Οίκος Δίας Λτδ Διευθύνων Σύμβουλος: Γιώργος Μιχαήλ Διευθύντρια Περιοδικών: Μαριλένα Ιεροδιακόνου Group Creative Director: Γιώργoς Xατζηλοΐζου iδρυτης:

Ιδιοκτησια: Εκδοτικός

βρειτε maς στο facebook

www.facebook.com/inbusinessnews

Σπυρούλα Μωυσέως Έλενα Κωνσταντινίδου Advertising Executive: Χάρης Παυλίδης Client Service Supervisor: Μαρία Χαραλάμπους Client Service executives: Ζωή Νικολαίδου Marketing executive Περιοδικών: Κατερίνα Κέστωρα Yπεύθυνη Προγραμματισμού: Χριστιάνα Παναγίδου Yπεύθυνος Λογιστηρίου περιοδικων: Γιάννος Χαραλάμπους Λογιστήριο: Άντρη Κυριάκου Τυπογραφείο: CASSOULIDES MASTERPRINTERS διευθυντρια διαφημιστικού τμηματος περιοδικών:

Ακολουθήστε maς στο τwitter

www.twitter.com/inbusiness_

Operations Manager:

Διαφήμιση

Τηλ. 22580822 Φαξ 22580828 harisp@diaspublishing.com Συνδρομές (Ετήσιες) Κύπρου:

€54 | Εξωτερικού: €77 Θεμούλα Λεωνίδου, themoula@imh.com.cy

Υπεύθυνη Συνδρομών:

ISSN 1986-0056

eνημερωθειτε KAΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ DAILY ΝΕWSLETTER ΤΟΥ WWW.INBUSINESSNEWS.COM

Γενική Επιμέλεια Ύλης:

ΙΜΗ

InBusinessNews.com Yπεύθυνος Ύλης:

Aντώνης Αντωνίου

junior editor: Aντρέας Κωστουρής Αdvertising Executive:

Νικόλας Μιλάνος

IN Technology Yπεύθυνη Ύλης:

Mαρία Πηλείδου

Γραφεία Επικοινωνίας

Αιγάλεω 5, Στρόβολος 2057 Τ.Θ. 21185, 1503 Λευκωσία, Κύπρος Τηλ. 22505555 Φαξ 22679820 inbusiness@imh.com.cy www.imh.com.cy

Σαρώστε τον κωδικό για να μεταβειτε στο www.inbusiness.com

8

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


www.omegawatches.com/orbis

HOUR VISION. THEIR VISION. Daniel Craig and OMEGA support ORBIS International and its Flying Eye Hospital which leads the fight against preventable blindness. The OMEGA Hour Vision Blue wristwatch honours this remarkable organization which delivers eye care to some of the world’s most remote and developing regions.

Available at: Vassos Eliades Accessories Ltd • Nicosia - Limassol • Tel.: 22 897 361


editorial Aπο την ελενα λεοντιου

(Μellon)

T

Christmas

ο 1921 οι υπέρμαχοι της φορολόγησης των πλουσίων στις ΗΠΑ σημείωσαν μια θεαματική νίκη. Κατόρθωσαν να αυξήσουν τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 73%. Αλλά και οι πλούσιοι δεν έχασαν κάτι, εφόσον επέλεξαν να μην πληρώσουν τους επιπλέον φόρους. Ο αριθμός των ατόμων με ετήσια εισοδήματα $300.000 ή περισσότερα - αξίας πέραν του $1 εκ με τα σημερινά δεδομένα - μειώθηκε από 1.000 το 1916 σε μόλις 300 το 1921. Σίγουρα οι πλούσιοι δεν είχαν μειωθεί. Πολύ απλά αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα λεφτά τους σε ομόλογα, που εξαιρούνταν της φορολογίας. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Andrew Mellon, έπεισε το Κογκρέσο να μειώσει το φορολογικό συντελεστή από 73% σε 24%, με αποτέλεσμα να επανεμφανιστούν στην αγορά «χαμένα λεφτά», δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας φορολογικές εισπράξεις για την Κυβέρνηση. O Mellon πίστευε πως το φορολογικό σύστημα έπρεπε να είναι προοδευτικό, αλλά με χαμηλότερες φορολογίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά αμειβόμενα στρώματα θα πλήρωναν τους φόρους τους, εάν ο συντελεστής κυμαινόταν στο 25% ή πιο κάτω, ενώ προχώρησε με μείωσή του και στις χαμηλότερες τάξεις. Μέχρι το 1926 το 65% των εισπράξεων από τις φορολογίες προερχόταν από εισοδήματα της τάξης των $300.000 ή περισσότερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μια πενταετία προηγουμένως, ήταν μόλις 20%. Με την πολιτική που εφάρμοσε, ο Mellon κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος - που σε μεγάλο ποσοστό αποτελούσε κληρονομιά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου - από $26 δις το 1921 σε $16 δις το 1930, προτού ξεσπάσει η κρίση. «Η ιστορία της φορολογίας μας δείχνει πως οι πολύ ψηλοί φόροι

12

IN BUSINESS

δεν πληρώνονται. Οι υψηλότεροι συντελεστές αναγκάζουν τους φορολογούμενους να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους», έγραφε ο Mellon το 1924. Η συζήτηση περί φορολόγησης του πλούτου στις μέρες μας περιστρέφεται γύρω από το σωστό, το λάθος, το επικίνδυνο: «Γιατί να μην πληρώνουν αυτοί που έχουν;». Και από την άλλη πλευρά: «Γιατί πρέπει οι πλούσιοι να είναι πάντα τα εξιλαστήρια θύματα ενός αποτυχημένου συστήματος;». «Γιατί οφείλουν οι πλούσιοι να πληρώσουν διπλά την οικονομική κρίση;». «Πόσο ριψοκίνδυνη θα ήταν η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη;». Ενώ μετά προκύπτουν και πιο… φιλοσοφικά ερωτήματα. «Τι εστί πλούτος;». «Εάν ένας αυτοδημιούργητος επιτυχημένος μόχθησε μια ολόκληρη ζωή, για να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του, πόσο σωστό είναι να πρέπει να ‘πληρώσει’ την επιτυχία του ή να ‘τιμωρηθεί’ γι’ αυτή;». Το κυνήγι των δημοσίων στην Κύπρο έχει εξελιχθεί στην πορεία σε κυνήγι των πλουσίων και στην ουσία σε ταξική διαμάχη. Κι ενώ προσπαθούμε ως κράτος να βρούμε πόρους, για να γεμίσουμε τις σχετικά άδειες τσέπες μας, είναι καλό να θυμόμαστε πως στο κυνήγι των μαγισσών αρκετός κόσμος κάηκε αδίκως. Όταν είσαι γονιός μαθαίνεις να βλέπεις πάντα τα θετικά, ακόμα και στα δύσκολα. Και όντας γονιός σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές, γιατί εν μέσω προκλήσεων, δυσχερειών και αμφιβολιών, τα Χριστούγεννα μπορούν να είναι πάντα Χριστούγεννα.

www.inbusinessnews.com


31:Layout 1

9/26/11

12:36 PM

Page 1


MONTHLYBRIEFING

Companies, Industries & People «Πρέπει να βελτιώσουμε το συμβόλαιο με τη Νoble, ώστε στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, να έχουμε τελειοποιήσει έγγραφα που καταρτίστηκαν πριν από κάποια χρόνια» Πραξούλα Αντωνιάδου

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ευκαιρίες στον αέρα Τις πολλές ευκαιρίες, αλλά και τις δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος με αφορμή τα νέα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας, έφερε στην επιφάνεια το The Cyprus Energy Forum, που διοργάνωσε η ΙΜΗ.

Σ

το συνέδριο, που χορήγησαν η Ernst & Young και η EDT Offshore, έλαβαν μέρος εξέχουσες προσωπικότητες από τον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, που ανέλυσαν τα δεδομένα για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις έρευνες της Noble. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του CEO της Energy Stream, Anthony Livaniou, ο οποίος τόνισε πως η Κύπρος δεν πρέπει μόνο να γίνει μία χώρα παραγωγής φυσικού αερίου, αλλά και ένας διαμετακομιστικός σταθμός. Εισηγήθηκε, επίσης, στη χώρα μας να ενδυναμώσει τις

16

IN BUSINESS

σχέσεις της με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, αν και παραδέχθηκε πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο και χρειάζεται αρκετή δουλειά. Ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλωνας Κασίνης, ανέφερε πως ο ίδιος προσωπικά πιστεύει πως υπάρχει πετρέλαιο στο υποθαλάσσιο βουνό, τον Ερατοσθένη, αλλά είναι κάτι που δεν φαίνεται από τις έρευνες που έγιναν μέχρι τώρα και γι’ αυτό δεν γίνονται επίσημες αναφορές. «Πρόκειται για μία προσωπική τοποθέτηση», είπε. Ο κ. Κασίνης σημείωσε, ακόμα, πως υπάρχουν εταιρείες από Κίνα και Ιαπωνία που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, υπενθυμίζοντας πως πάνω από 60 αγόρασαν τα σχετικά δεδομένα. Tην ανάγκη να προωθηθεί το ταχύτερο master plan για ενεργειακό κέντρο εξέφρασε ο Ian Tchacos, executive director E&P της EDT, σημειώνοντας, ωστόσο, πως το Βασιλικό ενδεχομένως να μην είναι αρκετό για τέτοια ανάπτυξη. «Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης υδρογονανθράκων και σε άλλα οικόπεδα.

Το οικόπεδο 12 και αυτά του Ισραήλ δεν είναι αρκετά», τόνισε. Ο σύμβουλος της Ισραηλινής Κυβέρνησης σε θέματα αερίου, Amid Mor, παρατήρησε πως, εκτός των άλλων, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χρήση φυσικού αερίου για μεταφορικά μέσα αλλά και για τις βιομηχανίες. Σημείωσε, δε, πως στο Ισραήλ τα δικαιώματα για τα οικόπεδα λάμβαναν εγχώριες εταιρείες με άντληση κεφαλαίου, άρα συμμετείχε ενεργά η τοπική επιχειρηματικότητα. Στην Κύπρο, κατέληξε, αφού υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους, ενδεχομένως να μπορούν να γίνουν κοινοπραξίες με συμμετοχή κυπριακών εταιρειών και επιχειρηματιών. Τέλος, o Gary Lakes του Middle East Economic Survey, δήλωσε πως «θα ήταν ιδανικό αν η Κύπρος κατακύρωνε τα συμβόλαια για τα υπόλοιπα οικόπεδά της κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012». Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική την κίνηση εμπλοκής της Delek στο οικόπεδο 12 μαζί με τη Noble. ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

www.inbusinessnews.com


Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο (85%) και από εθνικούς πόρους (15%)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σύγχρονη και ευέλικτη. Για φαντάσου! Αναδιοργάνωση της διοικητικής ικανότητας των τμημάτων δημόσιας διοίκησης και προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και εργασίας του Υπουργείου Εργασίας επιχειρείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία. Να το πιστέψουμε;

T

ο έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού προγράμματος: Απασχόληση, ανθρώπινο κεφάλαιο και κοινωνική συνοχή 20072013 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.2 εκ ευρώ. Η υλοποίηση του όλου προγράμματος ξεκίνησε από το 2008 και αναμένεται ότι θα διαρκέσει 74 μήνες. Στόχος του έργου είναι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διοικητικών δομών, ο ανασχεδιασμός και η απλοποίηση των διαδικασιών, η εισαγωγή μεθόδων στρατηγικού σχεδιασμού και σύγκρισης της επίδοσης των δημόσιων τμημάτων με αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού, που διακρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους. Ορισμένα από τα οφέλη, που αναμένεται να προκύψουν εάν και όταν το έργο υλοποιηθεί είναι: - Η μείωση του διοικητικού κόστους από την απλοποίηση των διαδικασιών, τη σταδιακή αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου των εμπλεκόμενων τμημάτων και τη βελτιωμένη ροή διεργασιών. - Η επίσπευση των διαδικασιών και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. - Η αυξημένη οργανωτική επίδοση των τμημάτων, λόγω της καλύτερης εσωτερικής τους οργάνωσης, η οποία ενισχύει την ικανότητά τους να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες πολιτικές στο πεδίο αρμοδιοτήτων τους προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. - Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας

www.inbusinessnews.com

και της ανελαστικότητας της κρατικής μηχανής. - Η περαιτέρω προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση. - Η απόκτηση τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων. ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Οι πάνω και οι κάτω Ελαφρώς καλύτερα κινήθηκε το λιανικό εμπόριο κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τόσο η αξία όσο και ο όγκος εργασιών κινήθηκαν ανοδικά. Ωστόσο, κάποιοι τομείς και σημεία πώλησης κατέγραψαν πτώση.

Η

αξία του συνολικού κύκλου εργασιών στον τομέα του λιανικού εμπορίου ήταν κατά 4,6% ψηλότερη από πέρσι. Εάν, όμως, εξαιρεθούν τα καύσιμα αυτοκινήτων, η άνοδος δεν ξεπερνά το 2,4%. Σημαντική άνοδο παρουσίασε ο τομέας τροφίμων, ποτών και καπνικών σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, που είναι κυρίως οι υπεραγορές, όπου η αξία των εργασιών ήταν αυξημένη κατά 13,1%. Αντίθετα, για τα ίδια προϊόντα αλλά σε εξειδικευμένα καταστήματα, όπως, φρουταρίες, ψαραγορές, κάβες και άλλα, η αξία του κύκλου εργασιών ήταν μειωμένη κατά 4,3%. Σε ποσοστό 10,3% ήταν αυξημένη και η αξία του κύκλου εργασιών στα εδώδιμα προϊόντα. Αντίθετα, τα μη εδώδιμα, εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων, ήταν μειωμένα κατά 3%. Για το εννιάμηνο του 2011 μείωση παρουσίασε και ο τομέας υφασμάτων, ενδυμάτων και υποδημάτων. Ήταν κατά 2,7% μειωμένος, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Ιδιαίτερα επηρεασμένος από την κρίση αποδείχθηκε ο κλάδος των ηλεκτρικών ειδών και των επίπλων, που παρουσίασε

Q&Α Ρίτα Κότσαπα

Ποιος είναι και τι κάνει ο EUMA Κύπρου;

Π

οιο είναι το προφίλ του European Management Assistants Κύπρου, του οποίου είστε πρόεδρος; Στην Κύπρο ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1989 και έχει σήμερα 95 μέλη. Οι management assistants είναι σήμερα αναπόσπαστο μέρος της διευθυντικής ομάδας μιας εταιρείας. Οι προϋποθέσεις για την ανέλιξή τους είναι η συνεχής επιμόρφωση, η σκληρή δουλειά, η θετική προσέγγιση και η γρήγορη προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι το European Management Assistants (EUMA), ένα ευρωπαϊκό δίκτυο αποτελούμενο από 1500 επαγγελματίες βοηθούς διεύθυνσης με παρουσία σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, προσφέρει διασυνοριακή δικτύωση. Ποιοι είναι οι στόχοι του συνδέσμου; Ο σύνδεσμος επιδιώκει να καταστεί η αναγνωρισμένη φωνή του επαγγέλματος της προσωπικής βοηθού. Στόχοι του είναι, επίσης, η προσωπική ανάπτυξη των μελών του μέσω της ενεργούς ανάμιξής τους στις εργασίες του συνδέσμου και η απόκτηση δεξιοτήτων συγγραφής αναφορών, αλλά και παρουσίασης, ενώπιον κοινού. Στοχεύουμε γενικότερα στη δια βίου μάθηση. Ποια οφέλη αποκομίζουν τα μέλη από τη συμμετοχή τους στο σύνδεσμο; Η ενεργός συμμετοχή στις εργασίες του συνδέσμου αποτελεί εγγύηση για την προσωπική τους ανάπτυξη. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι τέσσερα από τα μέλη μας, η Ζωή Μούσκου, η Ελεovώρα Θεοδούλου, η Μάρλεν Φιλίππου και η Μαρία Λαζάρου, καταξιώθηκαν να υπηρετήσουν στο Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο, τιμώντας την Κύπρο. Η κ. Λαζάρου, μάλιστα, είναι αυτή τη στιγμή η European chairman. Προσωπικά έχω υπηρετήσει για 10 και πλέον χρόνια σε διάφορες θέσεις στο σύνδεσμο, γεγονός που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη δική μου ανάπτυξη. Τι σχεδιάζετε για το 2012; Το σχέδιο δράσης μας για το 2012 προβλέπει τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων, όπως, ενημερωτικές επισκέψεις σε οργανισμούς των μελών μας, διαλέξεις και εργαστήρια. χριστοφοροσ ζαβροσ

IN BUSINESS

17


ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τι έδειξαν τα stress tests

T

ην έκθεση 65 ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, με βάση τα stress tests που διεξήχθησαν πρόσφατα. Στον πίνακα μπορούμε να δούμε τη συνολική τους έκθεση σε κρατικά ομόλογα, την έκθεσή τους σε χώρες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία, καθώς και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης που παρουσιάζουν μετά από την απομείωση της αξίας των ομολόγων.

ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

www.inbusinessnews.com

Έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα (Δεκέμβριος 2011) Τράπεζες

Χώρα

Unicredit BNP Paribas Royal Bank of Scotland Commerzbank ING Bank Intesa Sanpaolo Banco Bilbao Vizcaya Argentaria Deutsche Bank Banco Santander HSBC KBC Bank Dexia Norddeutsche Landesbank Bayerische Landesbank Rabobank Nederland DZ Bank BPCE Nordea Bank Credit Agricole Landesbank Baden - Wurttemberg Hypo Real Estate Holding BFA - Bankia Societe Generale Banca Monte Dei Paschi Di Siena Lloyds Banking Group Erste Bank Group WGZ Bank Helaba Barclays La Caixa Landesbank Berlin WestLB Skandinaviska Enskilda Banken ABN AMRO Bank Svenska Handelsbanken DekaBank HSH Nordbank

Ιταλία Γαλλία Βρετανία Γερμανία Ολλανδία Ιταλία Ισπανία Γερμανία Ισπανία Βρετανία Βέλγιο Βέλγιο Γερμανία Γερμανία Ολλανδία Γερμανία Γαλλία Σουηδία Γαλλία Γερμανία Γερμανία Ισπανία Γαλλία Ιταλία Βρετανία Αυστρία Γερμανία Γερμανία Βρετανία Ισπανία Γερμανία Γερμανία Σουηδία Ολλανδία Σουηδία Γερμανία Γερμανία

Συνολική Έκθεση (εκ €) 84.035 82.827 68.774 64.780 64.649 62.070 61.366 51.507 49.332 47.591 47.163 44.652 44.502 41.768 39.572 37.014 36.810 36.772 36.732 36.466 34.499 32.795 32.569 29.310 28.971 27.352 26.917 24.196 23.849 22.287 18.717 18.633 17.613 15.932 15.778 13.770 12.455

Έκθεση σε PIIGS* (εκ €) 51.299 28.748 1.022 13.557 4.902 56.316 59.401 3.214 40.954 2.971 4.948 21.703 2.434 1.184 431 7.609 4.368 74 8.769 6.518 9.996 30.363 5.636 29.245 107 641 3.737 1.864 7.938 22.281 928 1.684 141 517 0 447 941

Κεφαλαιακές ανάγκες 7.974 1.476 0 5.305 0 0 6.329 3.239 15.302 0 0 6.313 2.489 0 0 353 3.717 0 0 0 0 1.329 2.131 3.267 0 743 0 1.497 0 630 0 224 0 0 0 0 0

Raiffeisen Bank International

Αυστρία

11.475

431

2.127

Banco Popolare Bancon Popular Espanol Banco Comercial Portugues SNS Bank DNB Allied Irish Banks Unione Di Banche Italiane Scpa Bank of Ireland Caixa Geral De Depositos PKO Bank Polski Danske Bank Banco BPI

Ιταλία Ισπανία Πορτογαλία Ολλανδία Νορβηγία Ιρλανδία Ιταλία Ιρλανδία Πορτογαλία Πολωνία Δανία Πορτογαλία

11.075 10.952 9.450 9.443 9.076 8.381 8.191 7.910 7.906 7.256 6.838 4.577

11.050 10.952 8.831 711 0 5.896 8.184 5.010 7.602 0 393 4.564

2.731 2.581 2.130 159 1.520 0 1.393 0 1.834 0 0 1.389

Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat

Λουξεμβούργο

4.564

1.795

0

Espirito Santo Financial Group

Πορτογαλία

4.309

4.304

1.597

Marfin Popular Bank Bank of Cyprus OTP Bank Nyrt Oesterreichische Volksbank Irish Life and Permanent Nova Ljubljanska Bank Swedbank Jyske Bank Op-Pohjola Group

Κύπρος Κύπρος Ουγγαρία Αυστρία Ιρλανδία Σλοβενία Σουηδία Δανία Φινλανδία

4.002 3.605 3.339 3.116 2.476 2.170 1.617 715 497

3.066 2.325 0 283 2.396 56 0 95 42

1.971 1.560 0 1.053 0 320 0 0 0

Nova Kreditna Banka Maribor

Σλοβενία

461

0

0

Nykredit Sydbank Bank of Valletta

Δανία Δανία Μάλτα

257 162 0

6 0 0

0 0 0

*PIIGS: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία

IN BUSINESS

19


ADVERTising feature KAZAKHSTAN

Το Καζακστάν κατέκτησε την ένατη θέση της αναφοράς Επιχειρείν 2010 του IFC και της Παγκόσμιας Τράπεζας και συγκαταλέγεται στις 50 χώρες με το πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα

Ο Πρέσβης του Καζακστάν κ. Orazbakov με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια

IFC και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου. Προσχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία του στις 50 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως με το πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από το 2011 το Καζακστάν έχει γίνει καλύτερο μέρος για επιχειρηματικότητα, βελτιώνοντας φέτος την κατάταξή του από την 183η στην 47η. Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση, ο Πρωθυπουργός Karim Massimov δήλωσε ότι: «Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην επιχειρηματικότητα λειτουργεί. Είμαστε πιο ανοιχτοί σε ξένους επενδυτές από ποτέ. Χτίζουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ανθίσουν, εφόσον στην καρδιά των προσπαθειών μας είναι να οικοδομήσουμε μια διαφορετική, ανθεκτική και βιώσιμη μελλοντική οικονομία. Το Καζακστάν είχε 20 χρόνια οικονομικής επιτυχίας, αλλά στη σημερινή εποχή με οικονομικές δυσκολίες είναι ευθύνη του κράτους να βελτιώνει συνέχεια το επιχειρηματικό περιβάλλον και να διατηρεί την ανοδική πορεία στην κατάταξη». Η έκθεση δείχνει ότι το Καζακστάν έχει

22

IN BUSINESS

πραγματοποιήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της προστασίας των επενδύσεων. Έχει ενισχύσει την προστασία των επενδυτών με τη ρύθμιση της έγκρισης των συναλλαγών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και τη διευκόλυνση των μηνύσεων των διευθυντών σε περίπτωση επιζήμιων συναλλαγών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Χάρη σε αυτή τη μεταρρύθμιση ανέβηκε 34 θέσεις σε αυτή την κατηγορία, φτάνοντας τη 10η θέση στον κόσμο στην προστασία των επενδυτών. Μια άλλη σημαντική επίδοση σημειώθηκε στο φορολογικό τομέα, χάρη στο απλό σύστημα πληρωμών και στους χαμηλούς φόρους, για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σ’ αυτό τον τομέα το Καζακστάν είναι στη 13η, σε αντίθεση με την περσινή 26η. Διατηρεί, επίσης, τη θέση του στις κορυφαίες 30 οικονομίες στις εγγραφές ιδιοκτησίας (29η) και εκτέλεση συμβάσεων (27η). Σύμφωνα με την έκθεση, το Καζακστάν κατέχει, επίσης, ηγετική θέση ανάμεσα στις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών. Παρόλα αυτά έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει στους τομείς έκδοσης αδειών για κατασκευές (147η από 183η και εξωτερικού εμπορίου (176η από 183η). Η οικονομία του Καζακστάν ετοιμάζεται

για την εφαρμογή του Κοινού Οικονομικού Χώρου την 1η Ιανουαρίου 2012, που θα επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση του κεφαλαίου, προϊόντων και εργασίας μεταξύ του Καζακστάν, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η κατάταξη ορίζει το Καζακστάν ως ευκολότερο μέρος για άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη καταναλωτική αγορά 165 εκατομμυρίων ανθρώπων. Περισσότεροι από 140 συνεργάτες συμπλήρωσαν πολλαπλές έρευνες στο Καζακστάν, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία της έκθεσης.

Τουριστικός προορισμός Το Καζακστάν είναι ελκυστικό όχι μόνο από επιχειρηματική άποψη, αλλά και εξαιρετικό μέρος για διακοπές. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από δραστηριότητες και εκδηλώσεις, μοναδική κληρονομιά και ποικίλη πολιτιστική παράδοση, καταπληκτική φυσική θέα, ψώνια, θαυμάσια θέατρα, μουσικές σκηνές και όπερα, μουσεία, ντόπια και διεθνή κουζίνα και διασκεδαστική νυχτερινή ζωή.

Η πόλη Αλμάτι Το Αλμάτι - μια γοητευτική πόλη στους πρόποδες του Zaili Alatau - είναι υπέροχος τουριστικός προορισμός που προσφέρει εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες αναψυχής. Ιδρύθηκε το 1854 ως πόλη Verny - όπου οι Καζάκοι ζούσαν ακόμα σε νομάδες - στη θέση του αρχαίου οικισμού Αλμάτι, ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Μογγόλους το 13ο αιώνα. Το Αλμάτι ήταν η πρωτεύουσα του Καζακστάν μέχρι τα τέλη του 1997. Στην κυριολεξία σημαίνει «πόλη των μήλων», λόγω των πολλών μηλιών που υπάρχουν στην περιοχή.

www.inbusinessnews.com


Παγοδρόμιο Medeo Είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγοδρόμια στον κόσμο, όπου προπονούνταν οι πρωταθλητές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η ονομασία του προέρχεται από έναν αρχαίο νομά, τον Medeo, ο οποίος ίδρυσε κάποτε χωριό σε αυτό το φανταστικό μέρος. Μια φορά το χρόνο το γήπεδο Medeo ξεπαγώνει και μετατρέπεται σε μια τεράστια σκηνή για συναυλίες, όπου διεξάγεται το διάσημο φεστιβάλ τραγουδιού The Voice of Asia (Azia Dauysy).

Χιονοδρομικό Κέντρο Chimbulak Θεωρείται η κορυφαία χιονοδρομική τοποθεσία της Κεντρικής Ασίας και βρίσκεται πέρα από το Medeo σε υψόμετρο 2.230 μέτρων.

Tamgaly Tas Στο φαράγγι Tamgaly, κοντά στο Αλμάτι, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει, περίπου, χίλιες βραχογραφίες, άγνωστες μέχρι τώρα στον κόσμο. Πρόκειται για αρχαίο ιερό με αναπαραστάσεις της πρωτόγονης τέχνης, που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Είναι στην ουσία μια προϊστορική υπαίθρια γκαλερί τέχνης με εικόνες ανθρώπων και ζώων. Υπάρχουν, επίσης, εικόνες αρμάτων, επιγραφές προσευχών και tamgas (οικογενειακών τραγουδιών). Η γκαλερί με τα πετρογλυφικά Tamgala είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς υπό την προστασία της Unesco.

Khan Tengri Το Khan Tengri είναι η υψηλότερη κορυφή στο Καζακστάν. Η υπέροχη συγκέντρωση μαρμάρου το καθιστά ένα από τα πιο όμορφα

www.inbusinessnews.com

βουνά στον κόσμο, προσελκύοντας ορειβάτες από όλη την υφήλιο. Η Σχολή Ορειβασίας Almaty αξιολογείται ως μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Το Khan Tengri, ο άρχοντας των πνευμάτων, είναι το ιερό βουνό των Τούρκων.

Charyn Canyon Είναι το περίφημο Κάστρο της Κοιλάδας, με μήκος περίπου 200 μέτρα και ύψος από 100 μέχρι 300 μέτρα. Οι κόκκινοι πήλινοι τοίχοι του φαραγγιού είναι σκαλισμένοι με βαθιές σχισμές και σπηλιές διαφορετικών ειδών και μεγεθών. Δημιουργεί την εντύπωση μιας τεράστιας πόλης - φάντασμα, που είναι κατοικημένη με φανταστικά πλάσματα. Οι τουρίστες το παραλληλίζουν, συνήθως, με το Grand Canyon των ΗΠΑ.

Λίμνες Kolsai Οι Λίμνες Kolsai περιλαμβάνουν τρεις ορεινές λίμνες, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.000, 2.250 και 2.700 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Περιτριγυρισμένες από βράχους, δάση πλατύφυλλων δέντρων, πεύκα, έλατα και ορεινά λιβάδια, δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για κολύμπι, ψάρεμα πέστροφας, ιππασία, πεζοπορία, σκι και πατινάζ το χειμώνα.

Burabai Όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, όπως λέει ο μύθος, σε κάποιους τόπους δόθηκαν μεγάλα δάση, καταπράσινα λιβάδια και πλατιά ποτάμια και σε άλλους πανέμορφα βου-

νά και μπλε λίμνες. Οι Καζακστανοί, όμως, πήραν μόνο στέπες. Αυτό τους πονούσε, γι’ αυτό και άρχισαν να ζητάνε από το Δημιουργό να τους δώσει λίγη από την υπέροχη φύση. Και ο Θεός έβγαλε και πέταξε από το βάθος του σάκου του, στη μέση της άψυχης στέπας, τα απομεινάρια των γραφικών βουνών και των λιμνών με τα κρυστάλλινα μπλε νερά και διένειμε με το γενναιόδωρο χέρι του λιβάδια με λουλούδια, πηγές με παγωμένο νερό και ρυάκια. Έτσι δημιουργήθηκε το Borovoye. Γεωγραφικά αυτή η γωνιά ονομάζεται Ύψη Kokchetav και οι ντόπιοι ξεναγοί την αποκαλούν Καζακστανή Ελβετία. Στα νότια βρίσκεται το βουνό Burabai (690 μέτρα) με σημείο πανοραμικής παρατήρησης. Υπάρχουν, επίσης, φρέατα Shychinskiye, το μεγαλύτερο από τα οποία λέγεται ZhekeBatur. Το Borovoye μοιάζει με παραμύθι. Η αρμονία των βουνών, των δασών και των λιμνών δημιουργεί όχι μόνο μοναδική ομορφιά, αλλά και ιδανικό για την υγεία κλίμα.

Honorary Consulate The Honorary Consul of the Republic of Kazakhstan in Cyprus George Zavos Christaki Kranou 31, 4521 Patomos Germasogias Limassol,Cyprus Tel: 25-319700; 99-440444 The Honorary Consul of the Republic of Kazakhstan in Cyprus Roman Starikovich Address: Office 17-18, Andrea Court, 14 Georgiou A Road, 4047, Limassol, Cyprus. Tel: 25-321666; 99-627599; 99-727772

IN BUSINESS

23


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

επαγγελματικη οδηγηση

Οδηγείτε σωστά; Τέσσερις χιλιάδες φορτηγά περνάνε κάθε χρόνο από τις εγκαταστάσεις του ομίλου C.E. 4 για τεχνική υποστήριξη και δεκάδες επαγγελματίες οδηγοί παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για εναρμόνιση με τη νομοθεσία που διέπει τον κλάδο τους. Ο γενικός διευθυντής του ομίλου, Ξένιος Δημοσθένους, μιλά για την προσφορά του στις εγχώριες μεταφορές. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΣΤΟΥΡΗ

H

ιστορία του ομίλου ξεκίνησε το 1993, όταν δημιουργήθηκε η εταιρεία C.E. 4 Cars Ltd, η οποία ασχολείτο με τα ηλεκτρονικά, τα ηλεκτρολογικά και τον κλιματισμό των αυ-

26

IN BUSINESS

τοκινήτων. Επόμενος σημαντικός σταθμός ήταν το 2005, όταν με την ενσωμάτωση των νομοθεσιών της ΕΕ για τη χρήση ταχογράφων στα φορτηγά προχώρησε και ως εξουσιοδοτημένο συνεργείο για εφαρμογή τους. Το 2008 δημιουργήθηκε η C.E. 4 Tyres Ltd - ένα εξειδικευμένο συνεργείο ελαστικών - και την επόμενη χρονιά η C.E. 4 Tachotech Ltd. Η τελευταία προσφέρει εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών και τεχνιτών συνεργείων, ανάλυση δεδομένων ταχογράφων, συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στόλου (telematics). Ο κ. Δημοσθένους, θέλοντας να τονίσει τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης των επαγγελματιών και των ορθών μεθόδων διαχείρισης στόλου, εξηγεί πως αυτό ορίζουν οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί της ΕΕ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ρυθμίζουν τη χρήση του ταχογράφου και την τήρηση

€3.417 Ή έξι μήνες φυλάκιση Ή και τα δύο μαζί είναι το πρόστιμο για τους παραβάτες επαγγελματίες οδηγούς, που δεν τηρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας, για την οποία ο όμιλος προσφέρει εκπαίδευση

των επιτρεπόμενων ωραρίων εργασίας και οδήγησης, στοχεύοντας στην ασφάλεια των οδηγών, στην οδική ασφάλεια και στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. «Εντοπίζοντας την επιτακτική ανάγκη για γνώση και εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα, ο όμιλός μας πρωτοπόρησε προχωρώντας σε κατάρτιση οδηγών μέσω της C.E. 4 Tachotech Ltd. Η εταιρεία προσφέρει γνώση μέσω εξειδικευμένων και πεπειραμένων εκπαιδευτών και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών ωρών σε άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις», αναφέρει ο ίδιος. Σημειώνεται ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα της C.E. 4 Tachotech Ltd είναι εγκεκριμένα από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και τυγχάνουν επιχορήγησης. Κι αυτό γιατί συμβάλλουν ώστε οι οδηγοί να κατανοήσουν και συνεπώς να εφαρμόσουν και να κάνουν τρόπο ζωής τις σχετικές νομοθεσίες. Οι εταιρείες C.E. 4 Cars Ltd και C.E. 4 Tachotech Ltd έχουν προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, στην Αστυνομική Ακαδημία, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Επισημαίνεται ότι η C.E. 4 Tachotech Ltd είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας και έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με ευρωπαϊκούς κολοσσούς του τομέα της, όπως, οι EFKON, TRAKM8 και MATT Automotive. Ο κ. Δημοσθένους καταλήγει λέγοντας πως: «Με τη συνεχή ανανέωσή μας, αλλά και με τις στρατηγικές συμφωνίες που συνάπτουμε, διασφαλίζουμε την ικανοποίηση της πελατείας μας και διατηρούμε την ποιότητα, τη συνέπεια, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία που μας χαρακτηρίζουν και μας έχουν καθιερώσει στον τομέα των εγχώριων μεταφορών. Γι’ αυτό και στο πελατολόγιό μας περιλαμβάνονται μερικοί από τους πιο γνωστούς και μεγαλύτερους στόλους οχημάτων της Κύπρου».

www.inbusinessnews.com


ADVERTising feature Societe Generale Bank-Cyprus Ltd

Δημιουργούμε με ομαδικότητα, επαγγελματισμό, καινοτομία Μichel Pecheur Γενικός Διευθυντής «Η Societe Generale Bank - Cyprus Ltd είναι θυγατρική της Societe Generale de Banque au Liban (SGBL), η οποία είναι μέλος της Societe Generale Group, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους χρηματοδοτικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Είναι συγκεκριμένα o 5ος μεγαλύτερος στην Ευρωζώνη με 157.000 υπαλλήλους σε 85 χώρες. Η Societe Generale Bank - Cyprus Ltd προσφέρει υπηρεσίες μίας πλήρους επιτόπιας τράπεζας, η οποία εφαρμόζει ευρωπαϊκά τραπεζικά πρότυπα στην εγχώρια αγορά. Εργοδοτεί 140 άτομα και λειτουργεί έξι καταστήματα, σε κεντρικά εμπορικά σημεία, σε όλη την Κύπρο. Το μότο της τράπεζάς μας είναι: Ομαδικότητα, επαγγελματισμός και καινοτομία. Στην κορυφή της ιεραρχίας των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η πλήρης ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών μας, προσφέροντας, πέρα από ποιοτική εξυπηρέτηση, υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους άμεσα και επαγγελματικά. Επιδίωξη και στόχος μας είναι όπως η Societe Generale Bank - Cyprus Ltd (SGBCy) γίνει η τράπεζα προτίμησης τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς αγοράς, στη βάση της ποιότητας, της αφοσίωσης του προσο-

30

IN BUSINESS

ντούχου προσωπικού μας και των ακόλουθων ανταγωνιστικών προτερημάτων μας: • Πρόσβαση σε ένα διεθνές τραπεζικό δίκτυο • Επαγγελματισμός και αφοσίωση του προσωπικού • Προσωπική φροντίδα στον κάθε πελάτη • Ευρωπαϊκά επίπεδα τραπεζικής • Πολύγλωσσο προσωπικό • Γνώση και εμπειρία επιτόπιας και διεθνούς αγοράς».

Κωνσταντίνος Τουμασής Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Δικτύου Καταστημάτων «Η Societe Generale Bank - Cyprus Ltd, προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής σε ιδιώτες, καθώς και σε μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία και τη γνώση της ως μέλος ενός εκ των μεγαλύτερων παγκόσμιων χρηματοδοτικών οργανισμών».

Ανδρέας Χρ. Λιβέρης Διευθυντής Μεγάλων Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης Έργων «Η Societe Generale Bank - Cyprus Ltd προσφέρει, μέσω του τμήματος μεγάλων επιχειρήσεων, ποιοτικές λύσεις στις επιχει-

ρησιακές ανάγκες των πελατών της. Το πελατολόγιο μας αποτελείται από μεγάλες διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες απολαύουν μία εκτενή γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων, που έχουν ειδικά σχεδιαστεί για την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών τους».

Τιμολέων Αναστασιάδης Ανώτερος Διευθυντής Τομέα Διεθνών Επιχειρήσεων και Private Banking «Διεθνείς δραστηριότητες: Προσφέρει στη διεθνή πελατεία μία μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών με πρόσβαση στον όμιλο της Societe Generale και του διεθνούς δικτύου της. Private Banking: Η Societe Generale Bank - Cyprus Ltd προσφέρει στους πελάτες της πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών προϊόντων, σχεδιασμένων ειδικά για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Μέσω της πολυετούς και αναγνωρισμένης εμπειρίας της Societe Generale, σε προϊόντα και δραστηριότητες που αφορούν στους τομείς Asset management & Capital Guaranteed Products, Mutual Funds & Alternative Management and Global Brokerage, επιδιώκει τη μέγιστη απόδοση».

www.inbusinessnews.com


ADVERTising feature CARLSBERG

The Ultimate Rooftop Party in Hong Kong

E

να από τα πιο πολυσυζητημένα events του 2011, το Carlsberg Ultimate Rooftop Party, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία στον κόσμο, το Ritz Carlton Hotel, στο Hong Kong. Στο λαμπερό Ozone Bar, το ψηλότερο μπαρ στον κόσμο που στεγάζεται στο 118ο όροφο του Ritz Carlton Hotel, παρευρέθηκαν διασημότητες και νικητές της Carlsberg από όλο τον κόσμο. Οι νικητές αναδείχθηκαν μέσα από διαγωνισμούς, που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα

34

IN BUSINESS

Carlsberg Facebook Fun Pages ανά το παγκόσμιο, εφευρίσκοντας τις πιο τρελές ιδέες για το τι θα έκαναν για να κερδίσουν ένα ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα για εκείνους και πέντε φίλους τους στο Hong Kong. Ανάμεσά τους και η δικιά μας, Γιάννα Ευαγγέλου, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο πάρτι και ενθουσίασε τους πάντες, αφού χτύπησε τατουάζ το θρυλικό λογότυπο της Carlsberg. Το πάρτι απογείωσε ο παγκοσμίου φήμης Dj, Paul Van Dyk, με ένα δυναμικό σετ από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες.

www.inbusinessnews.com


ADVERTising feature KAZAKHSTAN

20 years of Independence Central Asian tiger seeks partners in Cyprus

T

ην εικοστή επέτειο της ανεξαρτησίας του γιορτάζει φέτος το Καζακστάν, ένα κράτος που εμφανίστηκε στον παγκόσμιο χάρτη τις τελευταίες μέρες του 1991. Σήμερα είναι το ένατο μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο. Δυστυχώς η αρχή ήταν δύσκολη, με κατεστραμμένες εσωτερικές και εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια και πάνω από 40% καλπάζοντα πληθωρισμό, που είχε φτάσει το 2,500% το χρόνο. Παράλ-

20

IN BUSINESS

ληλα η εγκληματικότητα απειλούσε το κράτος, ενώ η χώρα έζησε τις δύο μεγαλύτερες παγκοσμίως περιπτώσεις τεχνητών περιβαλλοντικών καταστροφών στο Semipalatinsk και στη λίμνη Αράλης.

Κτίζοντας το νέο κράτος Το νέο κράτος και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρός του, Νουρλσουτάν Ναζαρμπάεβ, είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Το κράτος ανακοίνωσε ότι μετατοπίζεται από ολοκληρωτισμό σε φιλελεύθερη

πολιτική και επιδιώκει ευημερία για όλους, εξασφαλίζοντας για όσους το επιθυμούν ελευθερία και ευκαιρίες εφαρμογής επιχειρηματικότητας σε οποιονδήποτε τομέα επιλέξουν. Όλες οι μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είχαν ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο δυναμικά κράτη στον κόσμο στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Σημαντική ήταν η απόφαση του Προέδρου Ναζαρμπάεβ να κλείσει το σταθμό πυρηνικών δοκιμών στο Semipalatinsk και

www.inbusinessnews.com


Σήμερα η χώρα έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο, εφόσον από το 1993 προσελκύει 150 δις δολάρια ξένων άμεσων επενδύσεων

να αποκηρύξει μια για πάντα το πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση και αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, μεγαλύτερο συνολικά από εκείνα της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας. Λόγω των 500, σχεδόν, σοβιετικών πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιούνταν για τέσσερις δεκαετίες σ’ αυτή την περιοχή, 1.5 εκατομμύρια άτομα στο Καζακστάν έχουν πεθάνει ή υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία. Αναγνωρίζοντας την παγκόσμια σημαντικότητα της απόφασης να κλείσει το σταθμό πυρηνικών δοκιμών, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία του Καζακστάν, τον Δεκέμβριο του 2009 κήρυξε την 29η Αυγούστου ως τη Διεθνή Μέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών.

20 χρόνια επιτευγμάτων Σήμερα το Καζακστάν έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον

www.inbusinessnews.com

κόσμο. Από το 1993 προσελκύει 150 δις δολάρια ξένων άμεσων επενδύσεων, που αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Κεντρική Ασία. Ξεπέρασε την παγκόσμια οικονομική κρίση 2007-2009 χωρίς να αντιμετωπίσει ύφεση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Καζακστάν αυξήθηκε από $700 το 1994 σε $9.000 και άνω το 2010. Παρόλα αυτά καμιά μεταρρύθμιση, καμιά σταθερότητα, καμιά ανάπτυξη δεν θα ήταν δυνατή, αν το Καζακστάν δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει την ειρήνη και την αρμονία στην εθνοτικά και θρησκευτικά ποικιλόμορφη κοινωνία του. Συμβάλλει στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης ανά το παγκόσμιο και το μοντέλο των εθνικών εσωτερικών σχέσεών του μελετάται διεθνώς. Έχει δημιουργήσει επιτυχώς θεσμούς με επιρροή, όπως το Συνέδριο για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) και το Κογκρέσο των Ηγετών του Κόσμου και Παραδοσιακών Θρησκειών. Οι εγχώριες επιτυχίες του

Καζακστάν έχουν σηματοδοτήσει τη σημαντικότητά του στη διεθνή σκηνή. Η Κυβέρνηση της χώρας έφερε εις πέρας μια αποτελεσματική και καρποφόρα προεδρία του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Φιλοξένησε τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα Αστανά τον Δεκέμβριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την Αναμνηστική Δήλωση της Αστανά και ανανεωμένη δέσμευση για καλύτερη συνεργασία στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν 56 κράτη από τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ευρασία. Το 2011 το Καζακστάν είχε την προεδρία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, επιδιώκοντας να τον ενισχύσει ως κρίσιμο εργαλείο για την προώθηση πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ των έξι μελών του. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε τη μονοετή προεδρία του πρόσφατα μετονομασμένου Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας με 57 έθνη, επιδιώκοντας να προωθήσει την ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη.

Στις κορυφαίες χώρες του επιχειρείν Η Παγκόσμια Τράπεζα ταξινομεί το Καζακστάν ανάμεσα στις 50 κορυφαίες χώρες σε διευκολύνσεις του επιχειρείν. Έχει ανέβει 11 θέσεις και συγκεκριμένα στην ένατη, στην ετήσια αναφορά Επιχειρείν 2010 του

IN BUSINESS

21


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ

Microsoft: Πώς και γιατί στήνει έδρα στην Κύπρο Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλαβε πρόσφατα τις εργασίες της Microsoft για το δημόσιο τομέα της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η ανάθεση μιας περιφερειακής θέσης σε ένα Κύπριο με βάση την Κύπρο περιποιεί τιμή όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τη χώρα, με τα συνεπακόλουθα οφέλη. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΒΑΡΗ

Μ

ε το πρώτο πτυχίο στο χέρι πιάνει δουλειά στην Ιωάννου & Παρασκευαΐδης ως υπεύθυνος των συστημάτων πληροφορικής στην ιστορική Βεγγάζη της Λιβύης. Γερό ξεκίνημα. Στη συνέχεια φεύγει για Κολοράντο, όπου δύο χρόνια μετά αποκτά το MBA του. Με την επιστροφή του στην Κύπρο ενσωματώνεται στο δυναμικό της IBM Κύπρου στον τομέα των πωλήσεων και έξι χρόνια μετά, το 2003, γίνεται ο πρώτος υπάλληλος της Microsoft στην Κύπρο, με αποστο-

λή να αναπτύξει τις δραστηριότητες της εταιρείας στη χώρα. Νοέμβριος 2011 και ο Γιώργος Λακκοτρύπης βάζει στους ώμους του πολλές ευθύνες και την Κύπρο με πιο έντονο χρώμα στο χάρτη του τομέα τεχνολογίας και πληροφορικής. Και ένας Θεός ξέρει πόσο η Κύπρος χρειάζεται σήμερα την έμφαση αυτή, όπως ο ίδιος μας εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί. Μιλήστε μας λίγο για το «παρασκήνιο», όπως για τις συναντήσεις με τους ανθρώπους της Microsoft, που προηγήθηκαν της ανάθεσης… Η Microsoft, όπως και κάθε άλλη μεγάλη εταιρεία, έχει προσδιορίσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την πρόσληψη ή την ανέλιξη του προσωπικού της. Είτε πρόκειται για νέες προσλήψεις είτε για προαγωγές προηγείται ενδελεχές φιλτράρισμα του κάθε υποψηφίου. Στη δικιά μου περίπτωση επρόκειτο για επαγγελματική ανέλιξη, την οποία η ανώτατη διεύθυνση της περιοχής με είχε παροτρύνει να επιδιώξω. Εντούτοις έπρεπε να ανταγωνιστώ με πολλά αξιόλογα στελέχη του οργανισμού στην περιοχή Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάποια από τα οποία είναι, επίσης, γενικοί διευθυντές στις χώρες τους. Έτσι λοιπόν, αφού

Οφείλω αυτή την τεράστια ευκαιρία στην ομάδα μου στην Κύπρο και τη Μάλτα, η οποία κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή της Microsoft, παρά το μικρό μέγεθος των χωρών μας

24

IN BUSINESS

προηγήθηκε μια σειρά από συνεντεύξεις, ευτύχισα να επιλεγώ. Περιποιεί σίγουρα τιμή για την Κύπρο η ανάθεση αυτή. Ταυτόχρονα δημιουργεί και ευκαιρίες; Μέχρι πρόσφατα πολιτική της Microsoft για περιφερειακές θέσεις εργασίας ήταν αυτές να έχουν ως βάση τους το Μόναχο ή μία - δύο άλλες χώρες σε πιο κεντρική γεωγραφικά θέση στην Ευρώπη. Η ανάθεση μιας περιφερειακής θέσης σε ένα Κύπριο με βάση την Κύπρο δημιουργεί ένα πολύ θετικό προηγούμενο, μέσω του οποίου θα μπορέσουμε ως χώρα να διεκδικήσουμε περισσότερες θέσεις στη Microsoft. Να τονίσω εδώ ότι οφείλω αυτή την πραγματικά τεράστια ευκαιρία στην ομάδα μου τόσο στην Κύπρο όσο και τη Μάλτα. Οι εξαιρετικοί αυτοί άνθρωποι επέφεραν μία σειρά από επιτυχίες στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο, οι οποίες παρά το μικρό μέγεθος των χωρών μας, προσέλκυσαν την προσοχή της ηγεσίας της Microsoft. Ποιες χώρες, για τις οποίες θα εργαστείτε, αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση ως αγορές και γιατί; Η κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές τις προκλήσεις. Για παράδειγμα, κάποιες από τις χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και μέλη της ΕΕ, ενώ οι περισσότερες είναι αναπτυσσόμενες. Μια γενική εικόνα των αγορών αυτών δείχνει ότι σε αναλογία πληθυσμού έχουμε σχετικά μικρές χώρες με πολλούς πόρους και μεγάλα κράτη χωρίς καθόλου πόρους. Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιήσω τη λέξη «πρόκληση», θα έλεγα ότι η ευκαιρία εδώ είναι να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών να εξελιχτούν τεχνολογικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή εκπαίδευση και την καινοτομία, κάτι που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και βέβαια ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη Microsoft. Βλέποντας το ανθρώπινο δυναμικό που έχουν οι πλείστες αυτές χώρες,

www.inbusinessnews.com


Μέχρι πρόσφατα πολιτική της Microsoft για περιφερειακές θέσεις ήταν αυτές να έχουν ως βάση τους το Μόναχο Ή μία - δύο άλλες χώρες της Ευρώπης. Η επιλογή της Κύπρου δημιουργεί τώρα θετικό προηγούμενο

είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με τις προοπτικές που υπάρχουν. Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της στρατηγικής σας; Η στρατηγική μας στο δημόσιο τομέα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνοψίζεται σε τρεις άξονες. Καταρχάς στην αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας. Η Microsoft επιδιώκει τον απόλυτο συσχετισμό των εργασιών της με τις προτεραιότητες κάθε κράτους. Για παράδειγμα, μέσω της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή τη διαφάνεια μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μετά έχουμε την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) διαμέσου της ανάπτυξης των τοπικών συνεργατών της Microsoft. Και, τέλος, την παροχή πρόσθετης αξίας στη λειτουργία του δημοσίου τομέα, μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής, για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση των δαπανών. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Στόχος είναι να καταστεί η Microsoft ο κατεξοχήν εταίρος της κάθε κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν στον πρώτο άξονα της στρατηγικής μας. Ακόμη, η εισαγωγή των ΤΠΕ σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, αλλά και το να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους της Microsoft στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους ανέλιξης. Και, βεβαίως, να διασφαλίσουμε την επιχειρηματική επιτυχία της εταιρείας μας. Ποια παράλληλα οφέλη επιφέρει στη χώρα μας η ανάθεση μιας περιφερεια-

κής θέσης σε ένα Κύπριο με βάση την Κύπρο; Μέχρι πρόσφατα πολιτική της Microsoft για περιφερειακές θέσεις εργασίας ήταν αυτές να έχουν ως βάση τους το Μόναχο ή μία - δύο άλλες χώρες σε πιο κεντρική γεωγραφικά θέση στην Ευρώπη. Η ανάθεση μιας περιφερειακής θέσης σε ένα Κύπριο με βάση την Κύπρο δημιουργεί ένα πολύ θετικό προηγούμενο, μέσω του οποίου θα μπορέσουμε ως χώρα να διεκδικήσουμε περισσότερες θέσεις στη Microsoft. Τονίζω, βέβαια, ότι δεν είναι τυχαία που η πολιτική της εταιρείας ήταν μέχρι πρότινος αυτή που ήταν. Οι συγκοινωνίες από την Κύπρο στις πλείστες χώρες της περιοχής είναι πολύ δύσκολες και μια περιφερειακή θέση με βάση τη χώρα μας συνεπάγεται σημαντικές θυσίες σε πολύωρα ταξίδια. Τι να περιμένουμε, σε διεθνές επίπεδο, από τη Microsoft το 2012; Ευελπιστούμε ότι θα δούμε να κυκλοφορά το Windows 8 σε έκδοση Tablet. Το πρώτο ουσιαστικά Tablet με διπλό ρόλο τόσο για την κατανάλωση περιεχομένου όσο και για τη δημιουργία του. Επίσης θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη καινοτομία γύρω από το cloud computing, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η εξοικονόμηση πόρων από τις ΜμΕ δεν είναι μόνο επιτακτική ανάγκη, αλλά και θέμα επιβίωσης. Ποιες προσωπικότητες σας εμπνέουν και τι σας έχουν διδάξει; Είναι πάρα πολλές, μα θα περιοριστώ σε δύο μεγάλους Έλληνες, οι οποίοι ήταν, ενδεχομένως, και οι μόνοι που χάρισαν

eλπιζω η Κυβέρνηση να κατανοησει Σε μία θεώρηση, όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική, πώς θα παρουσιάζατε την πορεία του τομέα στη χώρα μας και τι εικόνα έχετε για το μέλλον;

Εκείνοι που με γνωρίζουν καλά είμαι σίγουρος ότι θα πουν πως είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος. Αλλά, δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή - όσο κι αν προσπαθήσω - δεν μπορώ να βρω οτιδήποτε αισιόδοξο για τον τομέα των ΤΠΕ στην Κύπρο. Τους τελευταίους μήνες δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα νέα παιδία μου έχουν στείλει το βιογραφικό τους, ψάχνοντας για δουλειά. Πολλοί αξιόλογοι νέοι επιστήμονες δεν μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα που τους αρέσει και ούτε πιστεύω ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη προοπτική στο άμεσο μέλλον. Λυπάμαι που το λέω, αλλά με κάπως καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και ορθή υλοποίησή του, θα μπορούσαν να καταστούν οι ΤΠΕ ένας σοβαρός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα μας. Είναι προφανές ότι δεν αποτελούν τομέα προτεραιότητας της Κύπρου και έτσι ο ρόλος τους είναι καθαρά υποστηρικτικός. Ελπίζω μόνο ότι έστω και σε αυτό το ρόλο θα κατανοήσει σύντομα η Κυβέρνηση τα οφέλη που θα προκύψουν στην παραγωγικότητα και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών από τη χρήση των ΤΠΕ και θα προωθήσει εκείνα τα μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν τόσο το δημόσιο όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

στην Ελλάδα - ο καθένας στην εποχή του - παγκόσμια υπόσταση. Ο πρώτος είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, του οποίου η δίψα για γνώση, όπως αυτή εμπεδώθηκε από τα διδάγματα του Αριστοτέλη, η άσβεστη φλόγα για κατακτήσεις και ανεύρεση του εσχάτου σημείου του τότε γνωστού κόσμου, μας οδήγησαν, έστω και εφήμερα, στην Ελληνιστική περίοδο. Ο δεύτερος είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος πιστεύω ήταν ο τελευταίος πραγματικός πολιτικός του σύγχρονου Ελληνισμού. Με το όραμά του για την Ελλάδα και με την ευφυέστατη διεθνή πολιτική του, διεύρυνε τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδος σε αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Και οι δύο άνδρες είχαν όραμα που ξεπερνούσε τα στενά γεωγραφικά σύνορα της χώρας τους και το οποίο επιδίωξαν με πάθος, επιμονή και αφοσίωση.


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ΣΔΕΚ

ΕπιΚΟΙΝΩΝΙΑ ιδεών

Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου

Γεμάτο με ιδέες που άπτονται της δημιουργικότητας είναι το νέο ΔΣ του Συνδέσμου Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κύπρου (ΣΔΕΚ). Η πρόεδρός του, Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου, εκτιμά πως το ταλέντο της εφευρετικότητας θα βοηθήσει σημαντικά την κοινωνία της διαφήμισης να βγει από την κρίση. Εξού και ο σύνδεσμος σκέφτεται την πραγματοποίηση στην Κύπρο του πρώτου διαδικτυακού φεστιβάλ δημιουργικότητας. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDOU

T

ο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΔΕΚ παρουσίασε στις 13 περασμένου Δεκεμβρίου στα μέλη του διετές σχέδιο δράσης, το οποίο εστιάζεται

28

IN BUSINESS

Η κυπριακή δημιουργικότητα δεν υστερεί, αλλά οι μικροί προϋπολογισμοί υλοποίησης περιορίζουν τη δυνατότητα διάκρισης σε διεθνές επίπεδο

Βάσω Βασιλείου

σε 10 πυλώνες πρώτιστης σημασίας. Πρωταρχικοί στόχοι του, σύμφωνα με την κ. Γιανναρά, είναι η αναβάθμιση της εικόνας και της υπόστασης του συνδέσμου και η ρεαλιστική προσέγγιση κατά την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων των επιχειρήσεων επικοινωνίας. Αυτών, βεβαίως, που είναι δυνατό να ελεγχθούν ή να επιδεχθούν διόρθωσης από ενέργειες του ΣΔΕΚ. Στην όλη προσπάθεια του συνδέσμου ρόλο καταλύτη θα παίξει, επεσήμανε η πρόεδρος, η ενεργός συμμετοχή των μελών του. Τι προτίθεστε να αλλάξετε; Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας με τα μέλη μας. Επιθυμούμε τα μέλη μας να γνωρίζουν και να συμμετέχουν όπου και όσο είναι δυνατό στο έργο του ΣΔΕΚ. Υπάρχουν αρκετές σκέψεις για το πώς αυτό μπορεί να γίνει εφικτό. Ευτυχώς η τεχνολογία μας οπλίζει σήμερα με πολλά εργαλεία και μπορεί να γίνει για εμάς ένας πολύτιμος σύμμαχος σε ένα σύνδεσμο του οποίου τόσο οι ανθρώπινοι όσο και οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι.

Μάριος Ιωάννου

Ποια θέματα χρήζουν επίλυσης και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτά; Είναι πάρα πολλά τα θέματα που μένουν άλυτα και για να είμαστε ρεαλιστές αρκετά δεν έχουν στο παρόν στάδιο λύση. Επιδίωξη του νέου συμβουλίου είναι να καταπιαστεί και να επιλύσει θέματα που θα υποστηρίξουν και θα ενδυναμώσουν τις επιχειρήσεις - μέλη μας, ώστε κι αυτές με τη σειρά τους να συνδράμουν πιο ουσιαστικά στο έργο του ΣΔΕΚ. Υπάρχουν θέματα που αφορούν στην εκπροσώπηση στους διάφορους φορείς, στη νομοθεσία, στη συνεργασία με τους διαφημιζόμενους και τα ΜΜΕ, στις έρευνες, στους δημόσιους διαγωνισμούς, στην εκπαίδευση του προσωπικού και σε άλλα ζητήματα. Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, για να τα επιλύσουμε όλα. Θα επικεντρωθούμε στα πιο ουσιαστικά, σε αυτά που πιστεύουμε ότι θα κάνουν τη διαφορά και θα υποστηρίξουν έμπρακτα τον κλάδο και τα μέλη μας. Με ποιο τρόπο σκέφτεστε να φέρετε τους Κύπριους διαφημιστές στο προσκήνιο της Ευρώπης; Θα επιδιώξετε, για παράδειγμα,

www.inbusinessnews.com


ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ

Ορέστης Ιωσήφ

Xριστάκης Σαββίδης

την περαιτέρω παρουσία σε ευρωπαϊκά ή παγκόσμια φεστιβάλ; Ο ΣΔΕΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επικοινωνίας EACA και εκπροσωπείται δύο φορές το χρόνο στις πανευρωπαϊκές συναντήσεις. Όσον αφορά στην εκπροσώπηση στα διάφορα φεστιβάλ πολλές κυπριακές εταιρείες έχουν λάβει μέρος σε περιφερειακές και διεθνείς διοργανώσεις και αρκετές από αυτές διακρίθηκαν. Ωστόσο, σε διοργανώσεις όπως οι πανευρωπαϊκές ή οι παγκόσμιες, είναι άνισος ο αγώνας διάκρισης. Συμμετέχουν οι γίγαντες της επικοινωνίας και πέρα από τη δημιουργικότητα έμμεσα αξιολογείται η εκτέλεση μιας εκστρατείας. Η κυπριακή δημιουργικότητα δεν υστερεί της ευρωπαϊκής ή της παγκόσμιας, αλλά οι μικροί προϋπολογισμοί στην υλοποίηση περιορίζουν ουσιαστικά τη δυνατότητα διάκρισης. Εμείς, όμως, υποστηρίζουμε τη συνέχιση της προσπάθειας. Κάνετε κάποιες σκέψεις για δημιουργία στην Κύπρο θεσμών σχετικών με τη δη-

www.inbusinessnews.com

Κώστας Γεωργαλλίδης

Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, για να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα του τομέα. Θα επικεντρωθούμε σ’ εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά, υποστηρίζοντας έμπρακτα τον κλάδο και τα μέλη μας μιουργικότητα στο χώρο σας; Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε και στην Κύπρο ένα αξιόλογο διαδικτυακό φεστιβάλ δημιουργικότητας. Είναι μέσα στα σχέδια η υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ειδικά του διαδικτύου, θα γίνει επιτέλους εφικτό και στον τόπο μας. Πώς έχει διαμορφωθεί η αγορά της επικοινωνίας στην Κύπρο εν μέσω οικονομικής ύφεσης; Ο τομέας της επικοινωνίας στην Κύπρο έχει

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΔΕΚ απαρτίζεται από τους: • Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου (Partners/ Y&R), πρόεδρο • Βάσω Βασιλείου (Innovation/ Leo Burnett), αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο του ΣΔΕΚ στον ΦΕΔ • Μάριο Ιωάννου (Γνώμη), γραμματέα και εκπρόσωπο του ΣΔΕΚ στις 3ΕΤ και 3ΕΑ • Ορέστη Ιωσήφ (Εx Libris Advertising), ταμία • Xριστάκη Σαββίδη (Ledra Advertising), μέλος και εκπρόσωπο του ΣΔΕΚ στον EACA • Δέσπω Λευκαρίτη (Delema/ McCann-Ericson), μέλος και εκπρόσωπο του ΣΔΕΚ στον ΦΕΔ • Κώστα Γεωργαλλίδη (Ιnc Advertising), μέλος

πληγεί ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης διάρκειας της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, όμως, για τον τομέα μας αυτή η κρίση είναι και μια τεράστια ευκαιρία. Μπορούμε να αποδείξουμε τον πραγματικό ρόλο της επικοινωνίας στην υποστήριξη ενός προϊόντος ή μιας αγοράς. Τώρα με την κρίση πρέπει να ξεχωρίσει η ικανότητά μας στο στρατηγικό σχεδιασμό, τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να απεγκλωβιστείτε από την κρίση; Η κάθε εταιρεία κάνει το δικό της αγώνα, ώστε να μπορέσει να σταθεί δυνατή και να επιβιώσει στην κρίση. Στο χώρο μας είμαστε αρκετά τυχεροί, από την άποψη ότι οι άνθρωποι της διαφήμισης και της επικοινωνίας είναι σωστά καταρτισμένοι, έχουν βαθιά γνώση της αγοράς και πάνω από όλα είναι προικισμένοι με δημιουργικότητα. Πεποίθηση μου είναι ότι το ταλέντο της δημιουργικότητας θα βοηθήσει σημαντικά τις εταιρείες μας να βγουν από την κρίση.

IN BUSINESS

29


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ANDREY DASHIN

Go forex Τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια κινούνται ημερησίως στην αγορά υπηρεσιών εμπορίας συναλλάγματος (forex trading). H οικογένεια εταιρειών Alpari, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο με την εταιρεία Alpari FS, χειρίζεται 440.000 λογαριασμούς πελατών σε 150 χώρες και καταγράφει μηνιαίο όγκο συναλλαγών πέραν των $210 δις. Ο εκ των ιδρυτών και πρόεδρος της Alpari, Andrey Dashin, βλέπει την Κύπρο ως ένα βασικό σταθμό ανάπτυξης. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

H

οικογένεια εταιρειών Alpari είναι ένας από τους διεθνείς κορυφαίους ομίλους παροχής υπηρεσιών εμπορίας συναλλάγματος, πολύτιμων μετάλλων, εμπορευμάτων, CFDs και δεικτών σε ιδιώτες και εταιρείες. Σήμερα λειτουργεί γραφεία και στη χώρα μας, γεγονός που μας έδωσε το έναυσμα για μια πρώτη γνωριμία με τον πρόεδρό της, με τα σχέδια της για την Κύπρο και τον κόσμο, αλλά και μια καλή ευκαιρία για αναφορά στην ακμάζουσα αγορά της εμπορίας συναλλάγματος. Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε με εταιρεία στην Κύπρο; Η Κύπρος αποτελεί σήμερα μια από τις πιο σημαντικές χώρες για online forex trading. Η αποστολή μας στην Alpari είναι να προσφέρουμε ένα παγκόσμιας κλάσης περιβάλλον συναλλαγών forex, που να μην υστερεί σε τίποτα, και η δημιουργία της Alpari FS στην Κύπρο έγινε μέσα στο πλαίσιο αυτής της αποστολής. Δίνουμε στους

32

IN BUSINESS

Η αγορά forex είναι μεγάλη, διαφανής και επιτρέπει στον επενδυτή να ελέγχει καθημερινώς τα οικονομικά του δεδομένα

πελάτες μας τη δυνατότητα να κάνουν ασφαλείς συναλλαγές με ένα ανεξάρτητο και αξιόπιστο μεσίτη, έχοντας υπόψη ότι η εταιρεία μας είναι μια αδειούχα κυπριακή επιχείρηση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, εγκεκριμένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Γιατί ένας επενδυτής να επιλέξει την Alpari αντί άλλους μεσίτες; Η Alpari είναι μια διεθνώς διακεκριμένη εταιρεία παροχής μεσιτικών υπηρεσιών εμπορίας forex. Έχει αναπτυχθεί ραγδαία με γραφεία σε 22 χώρες και εκπροσώπηση στα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου. Προφέρουμε υψηλών προδιαγραφών online υπηρεσίες εμπορίας forex, χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και κορυφαίες πλατφόρμες συναλλαγών, και εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με περιεκτικά εργαλεία και υπηρεσίες ενημέρωσης. Οι σοβαροί επενδυτές αναζητούν αδειούχους μεσίτες forex, που τους επιτρέπουν να κινούνται σε ασφαλές περιβάλλον συναλλαγών. Είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε εννιά διαφορετικά ρυθμιστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας ασφάλεια και διαφάνεια σε όλους τους επενδυτές. Πώς βοηθάτε τους νέους επενδυτές; Προσφέρουμε στους επενδυτές εργαλεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης, τα οποία τους βοηθούν να κατανοήσουν το πώς πρέπει να αναλύουν την αγορά με βάση τις τεχνικές τους γνώσεις (technically), την εμπειρία τους και τις ειδήσεις (fundamentally). Μεταξύ άλλων προσφέρουμε webinars, σεμινάρια, ατομική εκπαίδευση και συνεχή ροή ειδήσεων για την αγορά. Γιατί θα έπρεπε κάποιος να επιλέξει την εμπορία forex αντί άλλης επένδυσης των χρημάτων του; Η αγορά forex αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Έχει όγκο συ-

ναλλαγών, περίπου, $4 τρις ανά μέρα, είναι ανοικτή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και μπορείς να κάνεις συναλλαγές από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, φτάνει να έχεις σύνδεση στο διαδίκτυο. Η αγορά forex είναι διαφανής και αξιόπιστη. Ζωτικής σημασίας πληροφορίες, όπως, στατιστικά στοιχεία για τη βιομηχανία και το εμπορικό ισοζύγιο, παρέχονται σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπει στους επενδυτές να λαμβάνουν καλά μελετημένες αποφάσεις. Επίσης, η αγορά forex δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να συναλλάσσονται με περιθώριο μόχλευσης (leverage). Η μόχλευση τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται διάφορες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις οικονομικές αγορές με μόχλευση κεφαλαίων 100 με 500 φορές. Η αγορά forex είναι μεγάλη, διαφανής και σου επιτρέπει να ελέγχεις τα οικονομικά σου δεδομένα. Η αγορά forex έχει πρόσφατα κατηγορηθεί για χειραγώγηση της αγοράς. Ποια είναι η θέση σας έναντι των ύπουλων δραστηριοτήτων κάποιων μεσιτών; Δυστυχώς το μόνο που χρειάζεται είναι μερικοί απειθάρχητοι μεσίτες, για να χαλάσει η φήμη ολόκληρου του τομέα. Οι μεσίτες forex δεν μπορούν να χειραγωγήσουν ολόκληρη την αγορά forex, αλλά έχουν τη δυνατότητα να ποδηγετήσουν συμφωνίες, όπως, spiking, stop loss hunting, απόρριψη συμφωνιών και manual requοtes. Αυτό γίνεται, συνήθως, από μικρές επενδυτικές εταιρείες που φοβούνται την έκθεση ή δεν την αντισταθμίζουν αναλόγως. Τέτοιες πράξεις δεν πρέπει να θεωρούνται συνηθισμένη επιχειρηματική τακτική από αξιόπιστους μεσίτες, όπως η Alpari, οι οποίοι βοηθούν τους επενδυτές να αναλύουν τις αγορές με βάση τις τεχνικές τους γνώσεις και τις ειδήσεις, παρέχοντάς τους την αναγκαία πληροφόρηση για τις καθημερινές συναλλαγές.

www.inbusinessnews.com


9/26/11

4:58 PM

Page 1

www.prime-tel.com

47:Layout 1

y¥ž¬šž¦œ§ž–Ÿ°¨ ¶§šž¨ ‡œ š«®¢²–¨ {1(,$$+§–¨¥¦¤§«°¦šžš£šž™žŸšªè°¢š¨ ª¥œ¦š§²š¨©œ š«®¢²–¨§š¥¦¤¢¤èž–Ÿ°¨©žè°¨ ™ ™ ™ ™ ™

PRI, BRI VOIP u¦žè¤²Š®¦²¨Š¦°®§œ ˆ¥œ¦š§²š¨‡œ š™ž¯§Ÿš­œ¨ „¦¤š¥ž ¤˜±‰¤¦°–

™  ™  ™ 

u¢š£¯¦©œ©¤鲟©ª¤ ƒ¥©žŸ¹¢}¢¹¢ y£¤žŸ¤¢µèœ§œè°¬¦žŸ–ž ÔÐÞ§©ž¨Ÿ ±§šž¨ 骢–©µ©œ©–™ž–©±¦œ§œ¨ ¤¥¤ž¤ª™±¥¤©š©œ š«®¢žŸ¤¶–¦žè¤¶

‡œ TkàÓÕ×lÒÒÐÒ×ÓÐÐ ".1/.1 3$2 +$2Å/1(,$W3$+U".,


49:Layout 1

9/26/11

4:59 PM

Page 1


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

Τelia & Pavla BBDO

Νέα… έμπνευση στο ΔΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

«O

βασικός μου ρόλος στην εταιρεία δεν αλλάζει. Εξακολουθώ να ασκώ τα καθήκοντά μου ως creative director», εξηγεί η ίδια. «O νέος μου ρόλος, όμως, στο ΔΣ είναι πολύ πιο υπεύθυνος όσον αφορά στην εταιρεία ως σύνολο», μας λέει. Η συμμετοχή της στα εταιρικά δρώμενα είναι τώρα πιο ουσιαστική, αφού έχει, πλέον, λόγο στο κέντρο των αποφάσεων, οι οποίες αφορούν καίρια ζητήματα της πορείας της εταιρείας. Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου σε ικανοποιεί περισσότερο; Η δημιουργία! H συναρπαστική στιγμή της γέννησης μιας ιδέας και η λύση σε κάθε νέα δημιουργική εξίσωση. Γι’ αυτό το λόγο είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που δουλεύω με την εξαιρετική ομάδα της Τelia & Pavla BBDO. Μια δυνατή στρατηγικά και δημιουργικά ομάδα με εκπληκτικό πορτφόλιο επιτυχιών, πελατών και βραβείων. Πόσο δημιουργική είναι η διαφήμιση στην Κύπρο; Σίγουρα όχι όσο θα μπορούσε να ήταν. Γι’ αυτό ευθύνεται το μικρό μέγεθος της αγοράς μας, αλλά και το ότι η κοινωνία μας

38

IN BUSINESS

είναι ιδιαίτερα συντηρητική. Φοβάται το extreme και το διαφορετικό. Υστερούμε σε σύγκριση με το εξωτερικό; Φυσικά! Δείτε μόνο το μέσο όρο κόστους μιας τηλεοπτικής διαφήμισης στη Δυτική Ευρώπη και θα καταλάβετε τι ανταγωνισμό αντιμετωπίζουμε. Δεν υστερούμε σε ιδέες. Μειονεκτούμε, όμως, στη σωστή υλοποίησή τους. Ενδεικτικό αυτού είναι το ότι δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα να δημιουργήσουμε ένα θεσμό βράβευσης της διαφημιστικής δημιουργίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας ποιο ήταν το άτομο που σας δίδαξε περισσότερο; Στην καριέρα μου μ’ έχουν διδάξει όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα ή συνεργάζομαι, συνάδελφοι, πελάτες, διευθυντές. Ξεχωρίζω, όμως, ένα άτομο γιατί ο τρόπος που λειτουργεί στη δουλειά με εμπνέει πραγματικά. Είναι ο Στέλιος Αναστασιάδης, managing director της Τelia & Pavla BBDO. Του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο για όλα όσα έμαθα και συνεχίζω καθημερινά να μαθαίνω, αλλά και για το πόσο με εμπιστεύθηκε κι επένδυσε σε μένα από την αρχή - με συνεχή εκπαίδευση στην εταιρεία - ενισχύοντας τα δυνατά μου σημεία και μεταδίδοντάς μου τον ενθουσιασμό και το πάθος του για τη διαφήμιση. Ποια εταιρεία του τομέα σας θαυμάζετε περισσότερο και για ποιο λόγο; Την ALMAP BBDO της Βραζιλίας, η οποία για χρόνια σαρώνει τα βραβεία διαφήμισης σε όλο τον κόσμο. Είχα, μάλιστα, την τύχη να γνωρίσω και τον creative director της, Marcello Serpa, σε διάφορα διαδικτυακά συνέδρια της BBDO. Είναι ένα από τα πιο δημιουργικά και χαρισματικά άτομα στον τομέα. Όπως είναι γνωστό, το δίκτυό μας είναι το πιο πολυβραβευμένο για τη δημιουργικότητά του, κερδίζοντας κάθε χρόνο την πρωτιά

Στην Κύπρο δεν υστερούμε σε ιδέες. Μειονεκτούμε, όμως, στη σωστή υλοποίησή τους. Φοβόμαστε το extreme, το διαφορετικό…

στα πιο σημαντικά φεστιβάλ διαφήμισης στον κόσμο. Φέτος ανακηρύχθηκε πάλι Network of the Year στις Κάννες, Πιο Βραβευμένο Δίκτυο στον Κόσμο από το Gunn Report και Το Πιο Βραβευμένο Διεθνές Δίκτυο σε Κάθε Μορφή Επικοινωνίας Μάρκετινγκ από το The Big Won Report.

www.inbusinessnews.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝ

Νέο πρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της Τelia & Pavla BBDO. Η creative director, Αναστασία Τσάμη Κοκκινόλαμπου, καλείται να εμπνεύσει με την παρουσία της σε αυτό τη δημιουργικότητα ή άλλως πως το ατού της, το οποίο μετά από 11 χρόνια πορείας στην εταιρεία, τη φέρνει τώρα στο κέντρο λήψεως των αποφάσεων.


For more information please contact our offices: NICOSIA: T: +357 22 209 000 E: nicosia@kpmg.com.cy

LIMASSOL: T: +357 25 869 000 E: limassol@kpmg.com.cy

LARNACA: T: +357 24 200 000 E: larnaca@kpmg.com.cy

PARALIMNI: T: +357 23 820 080 E: paralimni@kpmg.com.cy

PAPHOS: T: +357 26 943 050 E: paphos@kpmg.com.cy

POLIS CHR.: T: +357 26 322 098 E: paphos@kpmg.com.cy

Visit our website at: www.kpmg.com.cy or our web tv at: www.kpmgcy.tv

©2012 KPMG Limited, a Cyprus limited liability company and member of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (”KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Let our experts find the solution


ADVERTising feature N. Psaras Constructions & Cο Ltd - Unger Group

Ο κ. Matthias, μελλοντικός ιδιοκτήτης τρίτης γενεάς της εταιρείας, και ο Joseph Unger

Το Vienna Central Station είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα κτίρια στην Ευρώπη

Συνεργασία από μέταλλο

E

χει κατασκευάσει όλα τα μεταλλικά για το BurjKhalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, που βρίσκεται στο Ντουμπάι. Δημιούργησε, επίσης, όλα τα μεταλλικά στην πίστα της Φόρμουλα 1, που βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι, και τώρα προχωρεί με ένα από τα πιο πολύπλοκα έργα στην Ευρώπη, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης, όπως επίσης και με το King Abdullah Petroleum Studies and Research Center στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο, σχεδιασμένο από τη διάσημη αρχιτέκτονα, Ζάχα Χαντίτ. Ο λόγος για την αυστριακή εταιρεία Unger Group. Η εταιρεία Unger Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και κατασκευαστές μεταλλικών κτιρίων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα βρίσκεται και στην Κύπρο, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που έχει συνάψει με την μεγαλύτερη εταιρεία μεταλλικών κατασκευών στην κυπριακή αγορά, τη N. Psaras Constructions & Cο Ltd.

Unger Group: Ποιοι είμαστε Η Unger Group ξεκίνησε πριν από 60, περίπου, χρόνια, όταν ο πατέρας μου δημιουργούσε το μικρό του κατάστημα, ως κλειδαράς, στο Oberwat, μια βιομηχανική περιοχή της Αυστρίας κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Το 1986 η οικογενειακή επιχείρηση Unger είχε εφτά άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών μισό εκατομμύριο ευρώ, περίπου, το χρόνο. Ήταν τότε που την ανέλαβα ως ιδιοκτήτης δεύτερης γενεάς. Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να έχει γραφεία σε 22 χώρες, δύο εγκαταστάσεις παραγωγής - μία στην Αυστρία και μία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - με παραγωγή πάνω από 100.000 τόνους το χρόνο και

42

IN BUSINESS

1.200 άτομα προσωπικό. Η φιλοσοφία μας στηρίζεται στην προσφορά υπηρεσιών τις οποίες χαρακτηρίζει η ποιότητα και η τεχνογνωσία και προσφέρονται πάντοτε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται σε όποιο πελάτη το ζητήσει, όπου κι αν βρίσκεται. Η στρατηγική συνεργασία μας με την κυπριακή εταιρεία N. Psaras Constructions & Cο Ltd μας επιτρέπει να προσφέρουμε τώρα τις υπηρεσίες μας, με τις ίδιες πάντα προδιαγραφές, στους Κύπριους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. *Από τον Josef Unger, ιδιοκτήτη δεύτερης γενεάς και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας

Πώς βλέπουμε την αγορά της Κύπρου Η Κύπρος αποτελεί μία πρόκληση για την εταιρεία μας, καθώς η κατασκευαστική αγορά της είναι ακόμη παρθένα σε ό,τι αφορά τα πολυώροφα χαλύβδινα κτίριά μιας. Επιπλέον, η κυπριακή νομοθεσία για την απελευθέρωση των συντελεστών έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, όπως μας έχει πληροφορήσει ο συνέταιρός μας, κ. Γιώργος Ψαράς. Σκοπός της Unger Group είναι να αφήσει τη σφραγίδα της στην κυπριακή αγορά, μέσω των έργων που θα κατασκευάσει σε συνεργασία με τη N. Psaras Constructions & Cο Ltd. Πού αποσκοπεί η συνεργασία με τη N. Psaras Constructions & Cο Ltd Σκοπός μας είναι να φέρουμε καινούργια δεδομένα στην κατασκευαστική αγορά της Κύπρου. Επίσης, οι δύο εταιρείες μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας, τη φιλοσοφία και τα μελλοντικά μας σχέδια. Η συμφωνία μας δεν περιορίζεται στην κυπριακή αγορά, αλλά καλύπτει και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου εμείς έχουμε εργοστάσιο στα ΗΑΕ, ενώ η N. Psaras Constructions & Cο Ltd έχει ήδη παρουσία στο Ομάν, την Αλγερία και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Το Burj Khalifa στο Ντουπάι είναι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, με ύψος 830 μέτρων

Το Bucharest Tower Center είναι το ψηλότερο κτίριο της Ρουμανίας

www.inbusinessnews.com


το κορυφαίο σύστημα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας

Με το powerPerfector εξοικονομούμε για τους πελάτες μας πέραν των €115000 και 570000Kg CO2 καθημερινά, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων τους βελτιστοποιώντας την ποιότητα του παρεχόμενου ηλεκτρικού ρεύματος Την μοναδική μας τεχνολογία Voltage Power Optimisation (VPO)® εμπιστεύονται μεταξύ άλλων:

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πως με το powerPerfector μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα προστατεύοντας την επιχείρηση σας και το περιβάλλον Τηλεφωνήστε 25 355 057 Email intervec@cytanet.com.cy www.powerperfector.com


MONTHLYBRIEFING property news

LOIS BUILDERS LTD I

Έργα ΒΟΤ στη Λεμεσό

Η εταιρεία Lois Builders εξασφάλισε για 15 χρόνια, με τη μέθοδο σύμπραξης δημοσίου ιδιωτικού τομέα (BOT), ένα σημαντικό δημόσιο έργο στο αστικό κέντρο της Λεμεσού. Το έργο αφορά μελέτη, κατασκευή και λειτουργία διώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης και καταστημάτων στο ισόγειο και ανατέθηκε στην εταιρεία μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Λεμεσού. Η εταιρεία LOIS Builders Ltd, εκτός από τις εργολαβικές εργασίες, έχει αναλάβει και το συντονισμό της κοινοπραξίας Lois Builders Ltd και Lois Parking Ltd, η οποία καλείται να αναπτύξει στo ακίνητο ένα πλήρες και οικονομικά βιώσιμο συγκροτήματα δημοσίων χώρων στάθμευσης, καταστημάτων, πλατείας και σταθμού λεωφορείων. Το έργο θα αναπτυχθεί σε δημοτικό τεμάχιο 5.000 τ.μ. στην οδό Αντρέα Θεμιστοκλέους και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2013.

CYBARCO-VERT ET BLANC

Ανακαινίσεις στο ΤΕΠΑΚ Η ανακαίνιση και η εκ νέου διαρρύθμιση του κτιρίου, Τάσσος Παπαδόπουλος, του ΤΕΠΑΚ είναι στα σκαριά, μετά που έπεσαν οι υπογραφές στα τέλη του 2011. Το έργο ανέλαβε η κοινοπραξία Cybarco Vert Et Blanc και το συμβόλαιο που αφορά στις οικοδομικές εργασίες ανέρχεται στα

€3.138.000, με διάρκεια εκτέλεσης 68 εβδομάδων. Μελετητές του έργου είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Υiannos Anastasiou Architectures & Designers και το γενικό συντονισμό του θα έχει η υπηρεσία διαχείρισης περιουσίας του ΤΕΠΑΚ. Το έργο θα αποπερατωθεί τον Φεβρουάριο του 2013.

RIVIERA

Σώτος Λοής «Eminent» στο RICS Ο Σώτος Λοής, γενικός διευθυντής της Lοis Builders, αναδείχθηκε σε eminent μέλος του RICS, μετά από πρόταση του ΔΣ του ινστιτούτου στην Κύπρο, το οποίο αναγνώρισε τη συμβολή του στην οικοδομική βιομηχανία του τόπου, το προσωπικό του ήθος και τη δεοντολογία της εταιρείας του. Η εταιρεία του έχει, μεταξύ άλλων, στο ενεργητικό της έργα, όπως: Τα κτίρια της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Υπουργείου Οικονομικών, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Frederick University, το Mall of Engomi και άλλα.

Με υπογραφή Bouygues

Ξεκίνησε η ανέγερση του έργου Riviera με την υπογραφή της Bouygues Batiment International (BBI) - το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει την εικόνα της Λακατάμειας και της Λευκωσίας γενικότερα. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει την τοπιοτέχνηση 23.000 τ.μ. χώρων πρασίνου, τη δημιουργία γραμμικού πάρκου, την κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου, ποδηλατοδρόμων, πεζόδρομων και τη δημιουργία ήπιας αθλητικής υποδομής για χρήση από τους δημότες. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν διαμερίσματα, κατοικίες, επαύλεις, καταστήματα, εστιατόρια και γραφειακούς χώρους.

46

IN BUSINESS

aristo Developers

Με… μια βαλίτσα στο χέρι

Η δυναμική παρουσία της Aristo Developers σε κτηματικές εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις στο εξωτερικό της εξασφαλίζει συνεχώς νέες συνεργασίες. Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα μέρος σε εκθέσεις ακινήτων σε Σκανδιναβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία και Άπω Ανατολή. Οι εκπρόσωποί της παρουσίασαν τα νέα της έργα, τα οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και με στόχο να συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας.

A. ATHANASIOU Πάει… Hollywood

«Hollywood Residence» θα ονομάζεται το καινούργιο κτιριακό συγκρότημα της A. Athanasiou Construction & Development. Το έργο θα κατασκευαστεί κοντά στη θάλασσα και θα αποτελείται από οκτώ διαμερίσματα δύο και τριών υπνοδωματίων. Ως… κερασάκια στην τούρτα παρουσιάζονται από τα στελέχη της εταιρείας οι βεράντες με θέα τη Μεσόγειο, στις οποίες θα υπάρχει εγκατεστημένο jacuzzi. Σημειώνεται ότι το συγκρότημα θα περιλαμβάνει θεματικούς κήπους και ιδιωτική πισίνα.

www.inbusinessnews.com


MONTHLYBRIEFING Around the globe απο τον ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ 2011

Το πρώτο smartphone εφηύρε η IBM το 1992 και ονομαζόταν Simon. Zύγιζε 680 γραμμάρια και είχε τη δυνατότητα να στείλει e-mails και fax.

Ο Κύρος Γρανάζης ξαναχτυπά

Εκατοντάδες εφευρέσεις επιτυγχάνονται κάθε χρόνο σε παντός είδους επιστημονικά εργαστήρια, αλλά ελάχιστες εξ αυτών γίνονται γνωστές και χρησιμοποιούνται. Ίσως οι επιστήμονες - εφευρέτες να μην έχουν τον τρόπο να τις αναδείξουν, μπορεί να φταίει, όμως, και το ότι οι ίδιες οι εφευρέσεις λίγα ή καθόλου έχουν να δώσουν στους ανθρώπους και την αγορά. Πέρσι, για παράδειγμα, «είδαν το φως» το πρώτο τεχνητό φύλλο, ένα ψηφιακό τύμπανο κι ένα κινητό φωτοβολταϊκό σύστημα. Αν ποτέ θα αναδειχθούν εξαρτάται από… το μάρκετινγκ αλλά και τη χρησιμότητά τους. Το περιοδικό TIME παρουσίασε τις 50 καλύτερες εφευρέσεις του 2011. Εμείς επιλέξαμε αυτές που συζητήθηκαν περισσότερο.

Εμβόλιο μαλάριας Η μαλάρια, μια από τις σοβαρότερες ασθένειες του σύγχρονου κόσμου, σκοτώνει 780.000 ανθρώπους το χρόνο. Μετά από 24 χρόνια έρευνας ένας επιστήμονας από τη Γλασκώβη, ο Joe Cohen, κατάφερε σε συνεργασία με την ομάδα του να δώσει στην κοινωνία το εμβόλιο που λειτουργεί προληπτικά κατά της νόσου. Το RTS,S ή αλλιώς Mosquirix βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Χορηγείται ήδη σε εφτά Αφρικανικές Χώρες και φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει κατά 50% τις πιθανότητες μόλυνσης των παιδιών από τη μαλάρια. Εάν όλα τα στάδια δοκιμασίας του εμβολίου επιτύχουν, τότε αυτό θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το 2015.

Λέγεται Siri και είναι το καινούργιο χαρακτηριστικό που εφάρμοσε η Apple στο νέο iPhone 4S. Πρόκειται για μια ψηφιακή προσωπική βοηθό που απαντά σε ερωτήσεις, λύνει απορίες και κλείνει o boηθοσe ραντεβού. Μπορεί, toy iphon για παράδειγμα, να βρει για το χρήστη του iPhone 4S το πλησιέστερο εστιατόριο ή βενζινάδικο, εάν της ζητηθεί, ή να τον υπενθυμίσει να πάρει τα παιδιά στο μάθημα και τα ρούχα στο καθαριστήριο. Η Siri ακούει και καταλαβαίνει πολύ καλά την καθομιλουμένη, έτσι ο χρήστης δεν είναι αναγκασμένος να αλλάζει τον τρόπο ομιλίας του. Η εφεύρεση βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και η Apple υπόσχεται ότι θα τη βελτιώσει ακόμα περισσότερο.

«Poke»

Ο Γάλλος, Yelken Octuri, είναι σχεδιαστής καμπίνας στη βιομηχανία αεροπλάνων Airbus. Στον ελεύθερο του χρόνο, όμως, ασχολείται με δυσκολότερα και πιο απαιτητικά έργα. Η ιπτάμενος θαλαμηγός, που έχει κατασκευάσει, είναι σχεδιασμένη για να πλέει στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ καθώς λέγεται, θα… τη ζήλευε ακόμα και ο ίδιος ο Δαίδαλος. Έχει κυλινδρικό σχήμα, το οποίο της επιτρέπει να κινείται με ευκολία πάνω στο νερό και να μην επηρεάζεται από τον άνεμο. Παράλληλα, τα τέσσερα κατάρτια της, μήκους 40 μέτρων, μετατρέπονται σε φτερά και σε συνδυασμό με την προπέλα, που λειτουργεί και ως κινητήρας, κάνουν τη θαλαμηγό να απογειώνεται και να σκίζει τους αιθέρες.

Ιπτάμενης θαλαμηγό

«Εισηγμένη» τεχνολογία

Πόσες εταιρείες τεχνολογίας ανά το παγκόσμιο αιτήθηκαν να γίνουν δημόσιες (ΙPO) από το 2005 μέχρι και το 2011 και τι ποσά αποκόμισαν από την κίνησή τους αυτή.

me publicly

του ΑΕΠ

αναμένεται να φτάσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2012.

50

IN BUSINESS

Αργά ή γρήγορα θα γινόταν κι αυτό. Το Facebook όπου να ‘ναι εισάγεται στο χρηματιστήριο. Η ημερομηνία εισαγωγής του πρόκειται να ανακοινωθεί την ερχόμενη άνοιξη, ενώ τα κέρδη από την κίνηση αυτή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το ρεκόρ της Google το 2004, που ήταν τα 1.7 δις δολάρια. Σημειώνεται ότι η αποτίμηση της εταιρείας είναι σήμερα διπλάσια απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί τον Ιανουάριο του 2011, αγγίζοντας τα $100 δις.

271

277

271 21.6 19.9 191

14.5

14.8

13.8 123 10.1 84 90 2.3

2005 2006

2007 2008

Αριθμός αιτήσεων

2009

2010

2011*

Καθαρό ποσό που αποκόμισαν (δις $)

www.inbusinessnews.com


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

KONDIMENT

Μάρκετινγκ στο φουλ

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα μεταφέρει τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει το γκρουπ μέσα από μεγάλους πελάτες και έργα, όπως: Vodafone, Romania Tourism, BlueAir, Ftv και Zepter

Ανέλαβαν την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου μέσω διαδικτύου. Με σύμμαχο τα social media, αλλά και με εργαλεία που καταγράφουν την απόδοση και την αποτελεσματικότητα της κάθε ενέργειας, η επιτυχία της εκστρατείας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Δύο εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες και διαδράσεις σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τουριστικό περιβάλλον δεν είναι και λίγοι! Η Kondiment ήρθε για να ταράξει τα κυπριακά νερά του μάρκετινγκ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

36

IN BUSINESS

H

εκστρατεία του KOT στάθηκε η αφορμή για την κάθοδο ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου ευρωπαϊκού γκρουπ στο νησί μας. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου και το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον ενδέχεται να αποτελέσουν πόλους έλξης ακόμα και για τη μεταφορά των εργασιών της μητρικής εταιρείας στη χώρα μας, αποτελώντας εξαιρετική βάση για αγορές της Μέσης Ανατολής. Με φιλοσοφία και αρχή την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, η εταιρεία Kondiment, ως performance marketing integrated agency, εργάζεται με δεδομένα και εργαλεία που εξασφαλίζουν και αποδεικνύουν την απόδοση κάθε ενέργειας μάρκετινγκ. «Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς»,

δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Κύπρο, Γιώργος Ιακώβου. Ποια είναι η φιλοσοφία της Kondiment και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται; Η Kondiment είναι ένα performance marketing integrated agency με παρουσία στην Ευρώπη και την Αμερική. Η έδρα της βρίσκεται στο Μόναχο και έχει γραφεία σε Λονδίνο, Βουκουρέστι, Ερεβάν και Σικάγο. Οι δράσεις της καλύπτουν όλο το φάσμα του ψηφιακού μάρκετινγκ, με έμφαση στην απόδοση των όποιων ενεργειών υιοθετούνται για το κάθε έργο. Η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι άλλη από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Σε κάθε έργο θέτουμε μετρίσιμους στόχους, οι οποίοι εξυπηρετούν επιχειρηματικούς σκοπούς, από branding

www.inbusinessnews.com


Το 60% των chief marketing officers, που ρωτήθηκαν σε πρόσφατη έρευνα, απάντησαν ότι η απόδοση του μάρκετινγκ θα είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας κατά τα επόμενα χρόνια

μέχρι direct sales. Τα εργαλεία, οι τεχνικές, το δημιουργικό και γενικά το μείγμα που θα υιοθετηθεί σε κάθε έργο αποτελεί μια ξεχωριστή διεργασία, η οποία λαμβάνει υπόψη τους στόχους, τη φύση της επιχείρησης, το προϊόν ή την υπηρεσία και μια σειρά από άλλα δεδομένα και πληροφορίες. Δεν υπάρχει η λογική του «ένα μέγεθος για όλους». Πώς ελέγχετε εάν οι στόχοι σας επιτυγχάνονται κατά τη διάρκεια της πορείας ενός έργου; Όλες οι ενέργειες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και προσαρμόζονται ανάλογα ή διαφοροποιούνται, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Δουλεύουμε με δεδομένα και όχι απλώς με διαίσθηση ή προσωπικές προτιμήσεις. Υπάρχει μια συνεχής ροή πληροφοριών και γίνεται ανατροφοδότηση των ενεργειών που χρησιμοποιούμε από το ίδιο το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Η γνώση, οι εμπειρίες και η τεχνολογικές μας λύσεις μάς επιτρέπουν να συλλέγουμε και να μεταφράζουμε την πληροφόρηση με τρόπο που να βελτιστοποιεί το σύνολο των δράσεων που χρησιμοποιούμε. Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η Kondiment να λειτουργήσει γραφείο στην Κύπρο; Το άνοιγμα ενός γραφείου στην Κύπρο ήταν στα πλάνα του γκρουπ εδώ και καιρό. Για κάποιο διάστημα και λόγω της κρίσης τα σχέδια πάγωσαν, όμως υλοποιήθηκαν τελικά, χάρη στην ανάληψη του project του ΚΟΤ για προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου μέσω διαδικτύου. Η Κύπρος, πέρα από το ενδιαφέρον της ως αγορά, έχει και τη δυναμική πρόσβασης, λόγω γεωγραφικής θέσης, σε αγορές της Μέσης Ανατολής όπου ήδη δραστηριοποιείται η εταιρεία. Επιπλέον υπάρχει η σκέψη μεταφοράς των εργασιών του

www.inbusinessnews.com

γκρουπ στη χώρα, αν το φορολογικό πλαίσιο παραμείνει ελκυστικό μετά από την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε. Αναφερθήκατε στο project του ΚΟΤ, που ήταν και το πρώτο έργο που αναλάβατε στην Κύπρο. Πώς εργαστήκατε για την πραγμάτωσή του; Το έργο αφορούσε στην προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού σε Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και Σουηδία με ξεκάθαρούς ποσοτικούς στόχους. Ήταν αρκετά μεγάλη η πρόκληση, δεδομένου του ανταγωνισμού ανάμεσα στους διάφορους προορισμούς και λόγω του ότι η υλοποίηση αφορούσε στους πλέον καλοκαιρινούς μήνες - Ιούνιο με Σεπτέμβριο - όταν οι αποφάσεις για τις διακοπές είχαν ήδη ληφθεί από τους πλείστους καταναλωτές. Με αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιήσαμε μια μεγάλη γκάμα δημιουργικών, τα οποία προσαρμόσαμε ανάλογα στην καθεμία από τις αγορές - banners, video ads, adwords, Facebook ads, rich media ads και άλλα - σε ένα μεγάλο συνδυασμό δικτύων, όπως, Google, Mediamind και Yahoo. Επιπλέον δημιουργήσαμε εφαρμογή και διαγωνισμό στο Facebook, πλατφόρμα πωλήσεων δωματίων και εστιατορίων με μορφή κουπονιών και μια σειρά από landing pages, προσαρμοσμένες στα σχετικά μηνύματα των διαφημίσεων. Μείνατε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα; Όλες οι πιο πάνω ενέργειες παρακολουθούνταν μέσα από τα εργαλεία και ανάλογα προσαρμόζονταν ενέργειες βελτιστοποίησης ή αναπροσαρμογής. Η τελική απόδοση της κάθε μιας από τις ενέργειες είναι καταγραμμένη και στη διάθεση του ΚΟΤ. Έχουμε υπερβεί κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί τόσο ανά μήνα όσο και ανά αγορά, πετυχαίνοντας πάνω από δυο εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες και διαδράσεις.

Ψηφιακό μάρκετινγκ

σε όλες του τις μορφές Οι δράσεις της Kondiment καλύπτουν όλο το φάσμα του ψηφιακού μάρκετινγκ, το οποίο προσαρμόζεται αναλόγως σε κάθε έργο:

D

igital strategy: What, where, when, how a client communicates online Web presence: Websites, minisites, landing pages, blogs, mobisites, social media presence Communication: Display advertising, search engine marketing, social media, online PR, e-mail marketing Analysis and optimization: Usability, conversion optimization, analytics, tracking, GWO.

Η οικονομική κρίση φαίνεται να καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό το integrated performance marketing. Θα μπορούσατε να μας επισημάνετε τους λόγους; Η παρούσα κατάσταση καθιστά απλώς πιο έντονη την ανάγκη για ολοκληρωμένες ενέργειες μάρκετινγκ, για παρακολούθηση και απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους. Όλοι θέλουν να γνωρίζουν την απόδοση του κάθε ευρώ που δαπανούν σε ενέργειες μάρκετινγκ. Σε πρόσφατη έρευνα της IBM, το 60% των chief marketing officers που ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι θεωρούν πως η απόδοση της επένδυσης (RΟΙ) των ενεργειών μάρκετινγκ θα είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Σήμερα διαθέτουμε προηγμένα εργαλεία ανάλυσης και γνώσεις για τη συλλογή και ερμηνεία της πληροφορίας. Αυτά οδηγούν στη βελτιστοποίηση των αποφάσεων για τις ενέργειες μάρκετινγκ και μπορούν να δίνουν πραγματικές αποδόσεις στις σχετικές δαπάνες. Ποιοι είναι οι εταιρικοί μελλοντικοί σας στόχοι; Σε τοπικό επίπεδο στόχος μας είναι η καθιέρωση της εταιρείας στην Κύπρο και η ενεργός συμμετοχή της στην εκπαίδευση και την ωρίμανση της αγοράς. Επίσης, η δημιουργία μιας τοπικής ομάδας που θα μεταφέρει τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει το γκρουπ μέσα από μεγάλους πελάτες και έργα, όπως: Vodafone, Romania Tourism, BlueAir, FTV και Zepter. Σε διεθνές επίπεδο έχει ήδη δρομολογηθεί το άνοιγμα γραφείων στην Κωνσταντινούπολη και το Μιλάνο και γίνονται επαφές με πολλούς μεγάλους οργανισμούς για συνεργασίες και επεκτάσεις.

IN BUSINESS

37


ADVERTising feature OMEGA

O χρονογράφος Speedmaster Moonwatch OMEGA Co-Axial calibre 9301

A

πό την εποχή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αυτό το ρολόι, περισσότερο από μισό αιώνα πριν, η OMEGA προσδιόρισε την έννοια του κλασικού χρονογράφου. Ένα ρολόι δυναμικό, αξιόπιστο και με διαχρονικό design. Και από εκείνη την ημέρα του Ιουλίου του 1969, που το ρολόι αυτό φορέθηκε για πρώτη φορά στην επιφάνεια της σελήνης, έγινε γνωστό πλέον με το όνομά του, Moonwatch (το ρολόι της σελήνης). Για τα φετινά Χριστούγεννα ένα πρωτοποριακό νέο μοντέλο, ο χρονογράφος Speedmaster OMEGA Co-Axial Chronograph, έρχεται να προστεθεί στην οικογένεια της OMEGA, εξοπλισμένο με τον αποκλειστικό μηχανισμό OMEGA Co-Axial 9301. Εκτός από τα κοινά βασικά στοιχεία που μοιράζεται με το αυθεντικό Speedmaster Professional - το μαύρο καντράν, τους δείκτες σε στιλ Moonwatch και τη γνώριμη ταχυμετρική κλίμακα στη στεφάνη - διαθέτει επιπλέον και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία θα προσελκύσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό στο δημοφιλέστερο χρονογράφο του κόσμου.

ΣΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΥΣΟ 18 CT Ο χρονογράφος Speedmaster OMEGA CoAxial, που παρουσιάζουμε εδώ, διαθέτει κάσα 44.25 mm σε πορτοκαλί χρυσό 18 Ct και εντυπωσιακή στεφάνη κατασκευασμένη από μαύρο κεραμικό υλικό, με ταχυμετρική κλίμακα σε μεταλλικό γκρι, ώστε να δημιουργεί αντίθεση. Με αυτό το ρολόι η OMEGA παρουσιάζει σαν νέο της υλικό τον καταπληκτικό πορτοκαλί χρυσό 18 Ct, του οποίου η βασική σύνθεση συμβάλλει στη μοναδική απόχρωσή του, καθώς και στον υψηλό βαθμό σκληρότητάς του. Όπως και κάθε άλλο κομμάτι χρυσού που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της

40

IN BUSINESS

OMEGA, έτσι και ο πορτοκαλί χρυσός, είναι 18 Ct, γεγονός που σημαίνει ότι το μέταλλο αποτελείται κατά 75% από χρυσό. Περιέχει, επίσης, υψηλό ποσοστό χαλκού (23,98%), το οποίο συμβάλλει στο ζωηρό του χρώμα. Το υπόλοιπο 1,02% αποτελείται εξίσου από πλατίνα και ασήμι. Η πλατίνα αυξάνει το ποσοστό σκληρότητας του υλικού, αλλά και την αξία του πολύτιμου μετάλλου. Το γεγονός ότι η πλατίνα δεν οξειδώνεται βοηθάει στο να σταθεροποιείται η κόκκινη απόχρωση του χρυσού. Ο χρονογράφος Speedmaster OMEGA Co-Axial έχει μαύρο επισμαλτωμένο καντράν με επιπρόσθετα στοιχεία και δείκτες από πορτοκαλί χρυσό 18 Ct. Διατίθεται με μαύρο δερμάτινο λουράκι.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ OMEGA CO-AXIAL 9301 Είναι εξοπλισμένος με το μηχανισμό OMEGA Co-Axial calibre 9301 και χάρη στο σύστημα διαφυγής Co-Axial και το ελεύθερο σύστημα αντιστάθμισης ο χρονογράφος αυτός προσφέρει εξαιρετική αξιοπιστία για πραγματικά μεγάλη χρονική περίοδο. Ο πρωτοποριακός column-wheel χρονογράφος έχει το δείκτη των 12 ωρών και το δείκτη των 60 λεπτών, τοποθετημένους στον ίδιο μετρητή χρόνου, στο 3. Χάρη στο γνώριμο τρόπο που είναι τοποθετημένοι οι δείκτες, ο οποίος θυμίζει τους δείκτες των ωρών και των λεπτών στο κυρίως καντράν, η ανάγνωση του χρονογράφου γίνεται γρήγορα και εύκολα. Διαθέτει, επίσης, ένα κεντρικό χρονογραφικό δείκτη δευτερολέπτων, καθώς και ένα μικρό δείκτη δευτερολέπτων στο μετρητή χρόνου στο 9. Οι δύο διακόπτες ελέγχου των λειτουργιών του χρονογράφου λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα κι έτσι

δεν τίθεται σε ρίσκο ο μηχανισμός του από κάποιο ακούσιο λάθος. Όπως και οι άλλοι μηχανισμοί Co-Axial, αποκλειστικής παραγωγής της OMEGA, έτσι και ο 9300/9301 φέρει το χαρακτηριστικό διακοσμητικό μοτίβο, γνωστό ως «Côtes de Genève in Arabesque». Επιπλέον, είναι εξοπλισμένος με ελατήριο του ρυθμιστή κατασκευασμένο από οξείδιο του πυριτίου, το οποίο έχει αντι-μαγνητικές ιδιότητες κι έτσι δεν επηρεάζεται από τα μαγνητικά πεδία. Αυτή η ιδιότητα του οξειδίου του πυριτίου, συνδυασμένη με τον εξαιρετικό συντελεστή ελαστικότητάς του, επιτρέπουν στο ελατήριο του ρυθμιστή να έχει βελτιωμένη χρονομετρική επίδοση. To οξείδιο του πυριτίου, επίσης, έχει πολύ χαμηλό δείκτη φθοράς και αργεί να χαλάσει. Η εξαιρετική αξιοπιστία, που προσφέρεται από το συνδυασμό της τεχνολογίας Co-Axial και του ελατηρίου του ρυθμιστή από οξείδιο του πυριτίου, είναι τέτοια που η OMEGA μπορεί και προσφέρει στα ρολόγια της με αυτό το μηχανισμό εγγύηση 4 ολόκληρων ετών. Η μεγάλη οικογένεια των Speedmaster καλωσορίζει με ιδιαίτερη χαρά το καινούργιο μέλος της, το χρονογράφο Speedmaster OMEGA Co-Axial. Η κάσα του από πορτοκαλί χρυσό 18 Ct, ο πρωτοποριακός του μηχανισμός, καθώς και το θρυλικό όνομα της οικογένειας στην οποία ανήκει, θα προσελκύσουν ένα ενθουσιώδες κοινό φίλων των Speedmaster, που θέλουν να συνδυάζουν την εντυπωσιακή παράδοση ενός εμβληματικού χρονογράφου με τον καλύτερο αυτόματο μηχανισμό βιομηχανικής παραγωγής που υπάρχει στον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες: The Swatch Group Greece, τηλέφωνο: ΟΟ302109565656.

www.inbusinessnews.com


41:Layout 1

12/19/11

9:27 AM

Page 1


ADVERTising feature CABLENET

«Είναι αυτό που έλειπε από ένα συνέδριο. Είναι ένας γρήγορος τρόπος να διαβάζουμε τα e-mails μας και να ενημερωνόμαστε online».

Η χρήση του CablenetInBusinessNews Stand

«Το έχω χρησιμοποιήσει σε όλα τα συνέδρια που έλαβα μέρος».

«Το Cablenet - InBusinessNews Stand είναι εύχρηστο, πρακτικό και λειτουργικό».

«Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος συνδυάζουμε τον καφέ με ένα γρήγορο σερφάρισμα στο διαδίκτυο».

«Το διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι απαραίτητο να συνδεθούμε έστω για 10 λεπτά τη μέρα. Αυτό γίνεται εφικτό με το Cablenet - InBusinessNews Stand».

44

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


79:Layout 1 11/28/11 10:40 AM Page 1 AD 2 G4S 20.5X28.5cm 3_CORP ADVERT TEMPLATE.qxd 2 25/11/2011 10:57 π.μ. Page 1

Securing Your World

Η G4S τώρα και στον τομέα φύλαξης και διαχείρισης εγγράφων και αρχείων. 1. 2. 3. 4. 5.

Παραλαβή και παράδοση Διαχείριση Ψηφιοποίηση Αποθήκευση Καταστροφή (shredding)

Εμπιστευτείτε το αρχείο σας και τη διαχείριση του στο μεγαλύτερο οργανισμό παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 22 745300 ή με email στο archiving@cy.g4s.com


monthly briefing property

ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Πωλήσεις στη γειτονιά των κυμάτων Η ζήτηση παραμένει αμείωτη και το κλίμα της ύφεσης ελάχιστες επιπτώσεις είχε στις πωλήσεις των ακινήτων της Μαρίνας Λεμεσού. Τα έργα, δε, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, όπως μας είπε ο Γιώργος Γεωργίου, διευθυντής πωλήσεων της Cybarco Development. AΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΒΑΡΗ

Βουτιά σε αριθμούς

• Η συνολική δαπάνη του έργου θα ξεπεράσει τα €350 εκ • Οι τιμές για τα διαμερίσματα ξεκινούν από €428.000 • Από €1.650.000 κοστίζει μια έπαυλη

T

α κατασκευαστικά έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Ο νοτιοανατολικός κυματοθραύστης και η εκχέρσωση είναι στο τελικό στάδιο αποπεράτωσης. Έχει ολοκληρωθεί η επίχωση της δυτικής χερσονήσου που θα φιλοξενήσει τις επαύλεις Peninsula Villas και ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του νησιού στην καρδιά της μαρίνας, στο οποίο θα αναπτυχθεί το συγκρότημα επαύλεων Island Villas. Άρχισε η επιχωμάτωση για το Castle Residences, ενώ το οικιστικό συγκρότημα Nereids Residences δέχεται τις τελευταίες εσωτερικές πινελιές. Υπάρχει, μάλιστα, διαθέσιμο διαμέρισμα (show apartment) για επίσκεψη. Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης στην εμπορική περιοχή κινείται κι αυτός με γοργούς ρυθμούς - σχεδόν τρεις όροφοι έχουν ολοκληρωθεί - ενώ αναμένεται η παράδοση της ναυτικής σχολής Hanseatic και του πολιτιστικού κέντρου, όλα μέρος

48

IN BUSINESS

της αναπαλαίωσης του διατηρητέου κτιρίου Τρακασόλ. Η μεγάλη αυτή επένδυση για τη Λεμεσό και την Κύπρο γενικότερα προχωρά με ενθαρρυντικούς ρυθμούς, οι οποίοι ενισχύονται και από το ενδιαφέρον των επενδυτών, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργίου. Πόσα και ποια ακίνητα πωλήθηκαν μέχρι σήμερα και ποια διατίθενται ακόμα προς πώληση; Η πρώτη φάση πώλησης των διαμερισμάτων του συγκροτήματος Nereids Residences ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010. Το συγκρότημα αποτελείται από 94 πολυτελή διαμερίσματα με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και τη μαρίνα. Μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το 40% αυτών. Η δεύτερη φάση, το Peninsula Villas, αποτελείται από 44 επαύλεις με άμεση πρόσβαση στην παραλία ή με ιδιωτικές θέσεις ελλιμενισμού, εκ των οποίων έχει πωληθεί το 20%. Το Peninsula Villas είχε εισαχθεί στην αγορά τον Μάιο του 2011. Η τρίτη φάση, το Island Villas, που διατέθηκε πρόσφατα προς πώληση, αποτελείται από 41 επαύλεις, οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να ελλιμενίζουν και superyachts σε απόσταση 30 μέχρι και 60 μέτρων μπροστά από τον κήπο τους. Συνολικά έχουν ήδη διατεθεί προς πώληση και οι 85 επαύλεις του όλου έργου. Αναμένεται, δε, εντός της χρονιάς και η διάθεση των διαμερισμάτων του Castle Residences. Παρέμειναν σταθερές οι αρχικές τιμές πώλησης ή έχουν διαμορφωθεί; Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για το έργο τόσο για επένδυση όσο και για ιδιοκατοίκηση οι τιμές μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί γύρω στο 5% από τις αρχικές, με τις οποίες είχαν εισαχθεί στην αγορά. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει μεν

το έργο με θαυμασμό, όμως ταυτόχρονα ακούγονται και ενστάσεις ως προς το «απρόσιτο» που το χαρακτηρίζει. Υπάρχουν ακίνητα πιο προσιτά για την πλειοψηφία των πολιτών ή είναι όλα μόνο για λίγα και γερά πορτοφόλια; Αντιθέτως, εμείς πιστεύουμε ότι η Μαρίνα Λεμεσού είναι ένα προσιτό έργο για όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα διαμερίσματα είναι πάνω στη θάλασσα, οι ιδιοκτήτες τους θα απολαμβάνουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και τη μαρίνα, έχουν το προνόμιο ιδιωτικής θέσης ελλιμενισμού για το σκάφος τους και κυρίως ότι επενδύουν σε ένα μοναδικό στο είδος του έργο στην καρδιά της πόλης, αντιλαμβάνεται ότι οι τιμές, οι οποίες ξεκινούν από €428.000, είναι πολύ ελκυστικές. Ποιο είναι το προφίλ του μέσου αγοραστή; Οι αγοραστές προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Έχουμε πελάτες από χώρες της Ευρώπης, από τις Αραβικές Χώρες, την Κύπρο, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Ηλικιακά κυμαίνονται από 30 μέχρι 65 ετών και έχουν προχωρήσει στην αγορά αυτή για σκοπούς επένδυσης ή ιδιοκατοίκησης. Παρατηρούμε, επίσης, μια ισορροπία μεταξύ των αγοραστών που ασχολούνται με το yachting ή είναι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και εκείνων που απλώς τους αρέσει η Μαρίνα Λεμεσού, την οποία θεωρούν ένα όμορφο και κοσμοπολίτικο μέρος για να ζουν. Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές για τη διαδικασία πώλησης; Τίποτα το ιδιαίτερο. Πολύ απλά, όπως και σε κάθε άλλο έργο που διατίθεται προς πώληση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποταθεί στο γραφείο πωλήσεών μας για να διευθετήσει ραντεβού. Μέλος της ομάδας μας θα του εξηγήσει με κάθε λεπτο-

www.inbusinessnews.com


Το έργο θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2014, ενώ από τις αρχές του 2013 το κοινό θα μπορεί να κάνει τη βόλτα του στον παραλιακό πεζόδρομο και να απολαμβάνει το περιβάλλον της μαρίνας

μέρεια τα πλεονεκτήματα του έργου και θα τον ξεναγήσει στο χώρο κατασκευής της Μαρίνας Λεμεσού. Εάν ενδιαφερθεί σοβαρά, τότε θα υπογραφτεί το reservation agreement, με το οποίο αποσύρεται το ακίνητο από την αγορά, δίνοντας στον πελάτη το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων για να προχωρήσει με την υπογραφή των συμβολαίων. Πότε να αναμένουμε παράδοση όλου του project και πόσο αυτή απέχει από τον αρχικό προγραμματισμό; Οι λιμενικές εργασίες ήδη ολοκληρώ-

www.inbusinessnews.com

νονται και η μαρίνα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα πρώτα σκάφη μέχρι το Φθινόπωρο του 2012. Υπολογίζουμε, επίσης, ότι φέτος θα ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, το οδικό δίκτυο και το συγκρότημα Nereids Residences. Στις αρχές του 2013, δε, το ευρύ κοινό θα μπορεί να κάνει τον περίπατό του κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου και να απολαμβάνει το περιβάλλον της μαρίνας. Μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται η ολοκλήρωση των οικιστικών αναπτύξεων, που θα κατασκευαστούν στην επίχωση,

δηλαδή, των Castle Residences, Peninsula Villas και Island Villas. Το έργο θα ολοκληρωθεί 100% πριν από το τέλος το 2014 και όλα προχωρούν όπως ακριβώς είχαμε προγραμματίσει. Ποιο είναι το συνολικό κόστος του έργου; Είμαστε περήφανοι που με μια δαπάνη, η οποία θα ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ, η Μαρίνα Λεμεσού θα καταστεί ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και του τουριστικού μας προϊόντος. |ΙΝP|

IN BUSINESS

49


Πώς είναι η ζωή μετά το YouTube; Η «15 λεπτών δημοσιότητα», που τους προσέφεραν τα βίντεό τους στο YouTube, τους έφερε φήμη απροσδόκητα μεγάλη. Την αξιοποίησαν δεόντως και τα κέρδη που είχαν κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα ήταν... Lauren Bernat Το κορίτσι του Wii

Chris Crocker Ο θαυμαστής της Britney

Βίντεο: Ένας Αμερικάνος έφηβος, ο Crocker, ερμήνευσε ένα μελοδραματικό μονόλογο, κατηγορώντας τα media ότι επωφελούνται από το είδωλό του, τη Britney Spears. Μάλιστα άφησε υπαινιγμούς ότι ΜΜΕ ευθύνονται για την κατρακύλα της τραγουδίστριας. Πώς επωφελήθηκε: Ο Crocker έκανε μεγάλη επιτυχία σε stand up comedy, που περιόδευσε σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, αν και απέτυχε να στήσει το δικό του reality show. Κυκλοφόρησε, επίσης, μια συλλογή από τραγούδια, τα οποία ήταν εμπνευσμένα από το μονόλογο που τον έκανε διάσημο.

David DeVore Jr Ο μικρός φιλόσοφος

Βίντεο: Το αγόρι της Lauren τη μαγνητοσκοπούσε την ώρα που εκείνη έκανε χούλα χουπ στο σύστημα γυμναστικής Wii Fit της κονσόλας Wii της Nintendo. Η Lauren φορούσε μόνο ένα μπλουζάκι και το εσώρουχό της. Ο φίλος της ονόμασε το βίντεο: «Να γιατί πρέπει να αγοράσετε ένα Wii στο κορίτσι σας». Πώς επωφελήθηκε: Η Lauren εμφανίστηκε σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές και έγινε η εκπρόσωπος της Nintendo για το Wii Fit. Την προσέγγισε, επίσης, το περιοδικό Playboy, στο οποίο αρνήθηκε να ποζάρει.

www.inbusinessnews.com

Βίντεο: Ο εφτάχρονος David, όταν ξύπνησε μετά από επέμβαση στο κρεβάτι του οδοντιατρείου και επηρεασμένος ακόμα από το αναισθητικό, άρχισε να κάνει… φιλοσοφικές ερωτήσεις, όπως, «is this real life?» και άλλες παρόμοιες. Η φάση μαγνητοσκοπήθηκε, προβλήθηκε και άρεσε. Πώς επωφελήθηκε: Ο David κέρδισε περισσότερα από 200.000 δολάρια από το YouTube για δικαιώματα διαφήμισης και άλλα 50.000 δολάρια από αδειοδοτήσεις για προβολή του βίντεο. Ο πατέρας του, ο οποίος τράβηξε το βίντεο, είναι πλέον ομιλητής σε συνέδρια τεχνολογίας.

IN BUSINESS

51


MONTHLYBRIEFING Σελιδοδείκτης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ 06

www. bbc.co.uk

Γυναίκες σωματοφύλακες Όλο και μεγαλύτερη ζήτηση έχουν από τις επιχειρήσεις της Κίνας οι γυναίκες σωματοφύλακες. Κι αυτό γιατί με ένα κλασικό ταγέρ και ψηλοτάκουνες γόβες μια γυναίκα μπορεί

εύκολα να ξεγελάσει τον επιτήδειο επισκέπτη, ο οποίος ούτε καν θα υποψιαστεί ότι έχει μπροστά του μια σωματοφύλακα. Θα θεωρήσει ότι πρόκειται για μια απλή εργαζομένη. Αυτός είναι και ο λόγος που 3.000 επιχειρήσεις υπηρεσιών ασφαλείας στην Κίνα χρησιμοποιούν σήμερα γυναίκες αντί άντρες, σύμφωνα με το συντάκτη του BBC.

02 03

01 04

05

06

07 ΒΙΒΛΙΟ 02 BECOME YOUR OWN BOSS IN 12 MONTHS Συγγραφέας: Melinda F. Emerson Εκδόσεις: Adams Media Πώς να γίνω καταξιωμένος CEO μιας εταιρείας που μόνος μου έκτισα; Η συγγραφέας του βιβλίου παρουσιάζει τη δωδεκάμηνη πορεία δημιουργίας μιας πετυχημένης επιχείρησης. Από την ιδεολογία μέχρι το λογότυπο, το πελατολόγιο στο οποίο θα στοχεύσει και το προσωπικό που θα απασχολεί. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να ακολουθήσει το όνειρο της δικής του επιχείρησης, ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

54

IN BUSINESS

04 START YOUR OWN

BUSINESS Συγγραφή και Έκδοση: Entrepreneur Press Η δημοσιογραφική ομάδα του ομίλου, Entrepreneur Press, που εκδίδει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό Entrepreneur, δημιούργησε ένα βιβλίο - οδηγό για δημιουργία επιχείρησης. Είναι βασισμένο σε άρθρα και έρευνες του ομίλου, που δημοσιεύτηκαν στην 30 ετών πορεία του στο χώρο του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Το βιβλίο επικεντρώνεται στα πρώτα τρία κρίσιμα χρόνια, κατά τα οποία η βιωσιμότητα της επιχείρησης είναι ο πρωταρχικός της στόχος. Δίνει, επίσης, έμφαση σε πρακτικές και λύσεις προβλημάτων, που είναι καλό να γνωρίζουν όλοι οι επίδοξοι και νέοι επιχειρηματίες.

07 THE BOOK OF BUSINESS ETIQUETTE Συγγραφέας: Nella Braddy Henney Εκδόσεις: Adams Media Το βιβλίο αυτό αποτελεί επανέκδοση. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1923. Η εκδοτική εταιρεία αναβάθμισε στη σύγχρονη έκδοση το φωτογραφικό υλικό και συμπλήρωσε τα στοιχεία, πλείστα από τα οποία αφορούν στη σωστή επιχειρηματική και επαγγελματική συμπεριφορά. Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι υπάλληλοι, οι επιχειρηματίες και οι πελάτες; Κάποια πράγματα είναι διαχρονικά και αυτό αποδεικνύεται στις σελίδες του βιβλίου.

NEWSTAND 01 Bloomberg

Businessweek Ποιος πολιορκεί τη Wall Street; Ποιος βρίσκεται πίσω από την «εξέγερση» στην Wall Street; Το Businessweek παρουσιάζει τον David Graeber, τον άνθρωπο που ξεκίνησε μια παγκόσμια επανάσταση εναντίον του οικονομικού κατεστημένου. Ο 50 ετών ανθρωπολόγος είναι, σύμφωνα με το συντάκτη του ρεπορτάζ, ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους της γενιάς του. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες παγκόσμιες εξεγέρσεις και μέσα από την εμπειρία του διαμόρφωσε τις πολιτικές του πεποιθήσεις, οι οποίες στρέφονται ενάντια στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Είναι, πάντως, αξιοθαύμαστο ότι εκατοντάδες άτομα τον ακολουθούν πιστά και ακούν με ευλάβεια όσα λέει.

03 The Economist

Gr€€c€ and the euro

Το περιοδικό, The Economist, αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Μέσα από τέσσερα διαφορετικά ρεπορτάζ θίγει τα ζητήματα της πολιτικής αστάθειας, της αγανάκτησης των διαδηλωτών, της ανακοίνωσης και της ακύρωσης του δημοψηφίσματος. Τέλος αναφέρεται στην οικονομική εξαθλίωση της χώρας και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρωζώνη και τον υπόλοιπο κόσμο. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο τέως, πλέον, Πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο συντάκτης κάνει συνεχείς αναφορές στο ρόλο που διαδραματίζουν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

05 GOLD

Investing guide 2012

Κύπριοι ειδήμονες των επενδύσεων συζητούν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και προτείνουν στρατηγικές επενδύσεων για του ερχόμενους 12 μήνες. Παράλληλα, επενδυτές δίνουν συμβουλές για τη δημιουργία ενός δυνατού επενδυτικού πορτφόλιο, για να αυξηθούν οι πιθανότητες κερδοφόρων επενδύσεων μέσα στο 2012.

www.inbusinessnews.com


workitout απο τη MAΡΙΑ ΛΟΥΒΑΡΗ

παραμικρή δύναμη να το κάνει για πολύ καιρό. Η αλήθεια έχει διάρκεια. Την πώληση μπορεί να την πετύχεις, δηλαδή, αλλά αν τα προϊόντα σου είναι μούφα, κάποια στιγμή η αλήθεια θα είναι ένα τεράστιο σύννεφο πάνω από το κεφάλι του πωλητή σου, που ό,τι και να πει το μόνο που θα καταφέρει είναι να εξαγριώσει.

Arrested development It’s human nature

Είναι στη φύση του ανθρώπου να είναι καλός και κακός, άγγελος

και δαίμονας. Δημιουργός και οδοστρωτήρας ονείρων. Αν πας πολύ πίσω στην πηγή, στην αιτία κάθε μας πράξης, δύο συναισθήματα είναι η αρχή των πάντων: Η αγάπη και ο φόβος. Ό,τι δεν γίνεται από αγάπη, γίνεται από φόβο.

Η διαφθορά, για παράδειγμα, είναι κολλητική. Ξεκινάει από μια μερίδα ανθρώπων και διασπείρεται επικίνδυνα. Η διασπορά αυτή προκύπτει από το φόβο. Οι διεφθαρμένοι προκαλούν το φόβο των αδιάφθορων, οι οποίοι καταλήγουν να τους μοιάσουν για να «προστατέψουν» τον εαυτό τους. «Όταν παλεύεις πολύ καιρό με τους δράκους, πρόσεχε μη γίνεις στο τέλος ένας από αυτούς», έγραφε ο Νίτσε. Ως συνέπεια η διαφθορά και ο φόβος ξεκινάνε ένα ψυχρό πόλεμο. «Θα επιτεθώ για να αμυνθώ, θα κλέψω γιατί όλοι (με) κλέβουν, θα παραβώ τους κανόνες για να επιπλεύσω, θα βάλω μέσο, γιατί αλλιώς δεν γίνεται…». Κοινωνικός ψυχρός πόλεμος. Ζούγκλα με νόμους επιχρυσωμένους. Η αλήθεια πείθει. Το ψεύτικο απλώς παραπλανεί για λίγο. To ψεύτικο έχει τη δύναμη να παραπλανεί ακόμη και μάζες με ένα τρόπο υπνωτιστικό, στρατηγικά σχεδιασμένο και πονηρό. Απλώς δεν έχει την

Σε ένα άλλο παράλληλο επίπεδο το ωφέλιμο δουλεύει από μόνο του για σένα. Όταν μιλάς, για παράδειγμα, για δημοκρατία - ακόμη κι αν χρησιμοποιήσεις και κάποιους σκληροπυρηνικούς όρους πολιτικής επιστήμης - όλοι θα καταλάβουν την ουσία αυτού που θες να πεις. Ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάς. Ακόμη κι αν απευθύνεσαι σε κάποιον που δεν έχει ζήσει ποτέ του σε δημοκρατικό πολίτευμα. Ακόμη κι αν απευθύνεσαι σε ένα παιδί, θα πείσεις. Θα «πουλήσεις». Θα βρεις τα λόγια, θα βρουν το νόημα πίσω από τις λέξεις σου. Δοκίμασες να εξηγήσεις και να πουλήσεις το τρέχον οικονομικό σύστημα και τους νόμους της αγοράς που μας διέπουν σήμερα σε ένα παιδί; Καλή τύχη! Δεν θα βρεις εύκολα τα λόγια τα «απλά», το νόημα πίσω απ’ όλα αυτά… Γιατί πίσω από τις εξισώσεις, τους αλγόριθμους, τις διακρατικές ηλεκτρονικές ανταλλαγές χρέους και τον πανικό που γερνάει πρόωρα το παιδί μέσα μας, δεν υπάρχει τίποτα. Απολύτως τίποτα πραγματικά ωφέλιμο. Τίποτα αληθινό που να χτυπάει κάργα στο ανθρώπινο ένστικτο. Τίποτα που να γίνεται από αγάπη για κάτι, παρά μόνο ένα μάτσο από ψέματα που ξεστομίζονται για να προωθηθεί ένα κούφιο προϊόν. Ένα οικονομικό σύστημα φτιαγμένο από φοβισμένους. Ένα οικονομικό σύστημα που κάποια στιγμή νόμισε πως ήταν ο Θεός. Ένα οικονομικό σύστημα που οδηγεί ανθρώπους με παιδιά και πτυχία χρηματοοικονομικής από ουρανοξύστες με τα μούτρα κάτω. Ένα σύστημα εκ φύσεως default. Μ.Λ.

My way

Χρίστος Πετσίδης, διευθυντής υπηρεσιών και εμπορίου, ΚΕΒΕ

Ιδιοσυγκρασία

Δεν νομίζω ότι πρωτοτυπώ σε ιδιαίτερες ικανότητες και ιδιοσυγκρασία. Θέλω να είμαι πάντοτε ο εαυτός μου. Βασίζομαι στην ειλικρίνεια, τη θετική σκέψη, την αναγνώριση των λαθών μου για να μην επαναλαμβάνονται, στο σωστό προγραμματισμό και πάνω από όλα στον επαγγελματισμό.

Πηγές έμπνευσης

Η επαγγελματική μου πορεία σε ένα τόσο αξιόλογο οργανισμό, όπως είναι το ΚΕΒΕ, μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολλούς επαγγελματικούς συνδέσμους - ιδιαίτερα με τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου - και να γνωρίσω πάρα πολύ κόσμο που μου δείχνει εκτίμηση. Η ανάγκη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και να ανταποδώσω την εκτίμησή τους αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης.

Όρια σχέσεων

Δεν μπορώ να ανεχθώ το ψέμα, την αδικία αλλά ούτε και τον εγωκεντρισμό που καταστρέφει τη σωστή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Σιχαίνομαι, επίσης, τη διπλοπροσωπία και τη δουλοπρέπεια.

Σε πέντε χρόνια

Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε ένα καλό στάδιο επαγγελματικής ωριμότητας. Εντούτοις αναγνωρίζω ότι ο κάθε χρόνος, ακόμα και η κάθε στιγμή που περνά, μας καθιστά σοφότερους. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσω την ιδία πορεία, κτίζοντας στις εμπειρίες μου.

«Αν γελάς πολύ την ώρα που δανείζεσαι, θα κλαις όταν ξεπληρώνεις» - Εβραϊκή λαϊκή παροιμία 58

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Location location location Τι Brooklyn τι Κοκκινοτριμιθιά

Λύσετο 4 Ποια στοιχεία στρατηγικής πρέπει να ακολουθούνται για σωστότερη διαχείριση του e-marketing;

1

Ο απώτερος στόχος μιας σωστής στρατηγικής e-marketing θα πρέπει να είναι η αύξηση των πωλήσεων και όχι η προβολή αυτή καθαυτή. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη. Ξεκινήστε με τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, από την οποία οι επισκέπτες θα έχουν κάτι καινούργιο να κερδίσουν κάθε φορά που θα την επισκέπτονται. Ανανεώνετε το περιεχόμενο σε τακτά χρονικά διαστήματα με ενδιαφέροντα θέματα. Αυξήστε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας με διάφορους τρόπους, όπως το search engine optimization και η παρουσία σε διάφορα portals.

Άδωνης Αναστασίου, διευθυντής, ICAP Cyprus Ltd

2 3

«

Θέλουμε να πάμε πίσω στο χωριό» λένε όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί παγκοσμίως, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για αποκέντρωση που σημειώνεται, έστω και με αργούς ρυθμούς, προς το παρόν. Παίρνουμε ως παράδειγμα τη Νέα Υόρκη, ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα του κόσμου. Ακόμη κι εκεί παρατηρείται μερική αποκέντρωση, με πολλές επιχειρήσεις να φεύγουν από το Μανχάταν και να πηγαίνουν σε περιοχές όπως το Brooklyn, με σκοπό να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα - όπως τα υπέρογκα ενοίκια γραφειακών χώρων - και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής άρα και την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους. Είναι δύσκολοι οι καιροί και θέλοντας ή μη

Τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεψιμότητας θα την επιτύχετε με paid search engine marketing (Google adwords). Κάντε group σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλα social media και καλέστε πιθανούς πελάτες να γίνουν μέλη. Διατηρείτε ενεργή συζήτηση στα groups σας. Προσπαθήστε να βρείτε τις ανάγκες των on-line friends, τις οποίες μπορείτε να ικανοποιήσετε με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Δώστε κίνητρα στους on-line friends και σε όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας, ώστε να δώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Επικοινωνήστε με όλους αυτούς και ορίστε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Μετατρέψετε τους οn-line friends σε off-line customers. Θυμηθείτε ποιος είναι ο σκοπός του e-marketing και κλείστε την πώληση (βλέπε νούμερο 1).

5 6 7 8 9

10

οι εταιρείες βάζουν ή πρέπει να βάζουν τα θέματα prestige στην άκρη, ώστε να προσαρμόζουν ή να προλαβαίνουν καλύτερα πικρούς ισολογισμούς. Το ίδιο ισχύει ή πρέπει να ισχύει και για το δημόσιο. Εξάλλου… όλοι οι καλοί χωράνε παντού, φτάνει να βρει κανείς τον τρόπο. Προσαρμόζοντας τα πιο πάνω στα κυπριακά δεδομένα, η ανέγερση των νέων σας κτιριακών εγκαταστάσεων, για παράδειγμα, στο Καϊμακλί ή ακόμη την Κοκκινοτριμιθιά ή τη Δευτερά, αντί στο κέντρο της Λευκωσίας, θα κράταγε εξαρχής μέσα στο πορτοφόλι σας πολλές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ. Μακροπρόθεσμα, μάλιστα, θα δημιουργούσε τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και επίπεδο ζωής και υπηρεσιών για την περιοχή, τη χώρα ευρύτερα και εννοείται για την εταιρεία σας.

Dave Ulrich Στο 10ο HR Conference, που διοργάνωσε η ΙΜΗ τον Νοέμβριο, ο διάσημος ειδικός σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και μάνατζμεντ, Dave Ulrich, έδωσε αρκετή τροφή για σκέψη. Μια γεύση: ένα βρετανικά νοσοκο●«Εξήντα μεία έλαβαν μέρος σε έρευνα με θέμα τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Και τα 61 σημείωσαν, κατά μέσο όρο, 7% μείωση στη θνησιμότητα των ασθενών τους, αφότου επένδυσαν δραστικά στην ευημερία του προσωπικού τους». το ισχυρότερο κίνητρο για ●«Ίσως ένα εργαζόμενο είναι το να βρίσκει νόημα σε αυτό που κάνει. Ο πιο εύκολος δρόμος για να το επιτύχει είναι μέσω των προσωπικών του οραμάτων και στόχων. Ένα έργο που έχει πολλά κοινά στοιχεία με ένα προσωπικό όνειρο και στόχο του εργαζόμενου αποτελεί τεράστιο φυσικό κίνητρο και, ως εκ τούτου, αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας».

«Δεν είναι ούτε για πάντα ούτε άπειρες» O Mario

Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας για τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, τις οποίες πολλά στελέχη της αγοράς και πολιτικοί θέλουν να δουν να σταματάνε


Η... ρήτρα των σοφών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

9

Βετεράνοι του επιχειρείν και της οικονομίας δίνουν πρακτικές συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ IN BUSINESS

Έ

τερος εξ ετέρου σοφός. Πράγμα που σημαίνει πως ο καθένας γίνεται σοφός από τη σοφία του άλλου, καθώς οι γνώσεις και οι εμπειρίες μεταδίδονται. Φτάνει, μόνο, να είναι πρόσφορο το έδαφος. Εξού και η «έμπνευση» να καλέσουμε γίγαντες του κυπριακού επιχειρείν και της οικονομίας να συμβουλεύσουν τους νεότερους και τις επιχειρήσεις του τόπου γενικότερα για το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να κινηθούν, προκειμένου να μην τις καταβάλει η κρίση και να βγουν, γιατί όχι, ενδυναμωμένες μέσα από αυτή.

62

IN BUSINESS

Ευδόκιμος Ξενοφώντος

Μιχαλάκης Ζαμπέλας

Πρόεδρος του Ιnstitute of Directors και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Zambelas Art Ltd

«Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να προχωρήσει πρώτα απ’ όλα σε zero budgeting. Να μελετήσει, δηλαδή, από την αρχή κάθε του κόστος και να το ελαττώσει δραστικά ή ακόμη και να αποφύγει εντελώς ορισμένες πηγές του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και με τα έσοδα. Να κοιτάξει πώς μπορεί να αυξήσει το παραμικρό. Πολλές φορές φαινομενικά μικρά έσοδα απ’ εδώ κι απ’ εκεί μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Μετά πρέπει να προσπαθήσει να γίνει πιο ευφάνταστος, καθώς η ανάγκη είναι αυτή που φέρνει την εφεύρεση του καινούργιου. Επίσης, καλό είναι να παρατηρεί στην αγορά και στον τομέα του για ευκαιρίες και να κοιτά εκεί που δεν κοίταγε προηγουμένως. Εάν κρίνει σωστό ας αλλάξει τομέα ή ας επεκταθεί σε κάποιον άλλο ή ακόμη και σε άλλη χώρα, όπου θα παρατηρήσει ότι υπάρχει έδαφος επενδύσεων, εισαγωγών και εξαγωγών. Αρχίζει, στην ανάγκη, τα πάντα από την αρχή και παγώνει τα capital expenditures, που δεν είναι απολύτως αναγκαία».

«Κάθε επιχειρηματίας πρέπει καταρχάς να ‘ξεσκονίσει’ το όραμά του. Να ξέρει, δηλαδή, προς τα πού θέλει να πάει. Για να αποφύγει την καταστροφή πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε προγραμματισμό από την αρχή. Ξεκινώντας από viability study να συνεχίσει με καταγραφή των μέσων που χρειάζεται για να εφαρμόσει τον προγραμματισμό του και να τον τηρήσει κατά γράμμα. Να κάνει ένα νέο και διαφοροποιημένο business plan, το οποίο να προσαρμόζεται στα δεδομένα της ύφεσης. Επίσης, να έχει πάντοτε υπόψη πως, κοιτάζοντας τον προϋπολογισμό του, θα πρέπει πρώτα να εξοικονομήσει από τα έξοδα που δεν αφορούν άμεσα και σε σημαντικό βαθμό τις πωλήσεις. Σημαντικό θεωρώ, συνάμα, το σεβασμό προς τα στελέχη και τους συνεργάτες. Χρειάζονται την ίδια… ποιότητα λαδιού. Και φυσικά τώρα, περισσότερο από ποτέ, σκληρή δουλειά από όλους».

www.inbusinessnews.com


Γιώργος Βασιλείου

Ιδρυτής ΚΕΜΑ και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Προτείνω μείωση της τάξεως του 2% στον προϋπολογισμό της διαφήμισης, εφόσον οι πωλήσεις της επιχείρησης κινούνται ανοδικά ή σταθερά. Εάν οι πωλήσεις είναι μειωμένες, τότε προτείνω μείωση στις τιμές και δημιουργία ειδικών ευκαιριών με την κατάλληλη προβολή». Φάνος Επιφανίου

Πρόεδρος της Φάνος Ν. Επιφανίου Δημόσια Εταρεία Λτδ «Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη μείωση των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας, αφού τα σταθερά έξοδα είναι αυτά που επηρεάζουν τον κύκλο εργασιών της. Όσον αφορά στις μειωμένες πωλήσεις η καλύτερη τεχνική αύξησης δεν είναι άλλη από την όξυνση του ανταγωνισμού είτε αυτό απαιτεί διάθεση προσφορών είτε μείωση τιμών. Επίσης, κάθε εταιρεία οφείλει να προχωρήσει σε ορθότερη διαχείριση των οικονομικών της και σε προσεκτικότερες κινήσεις ρευστότητας, ούτως ώστε να υπάρξει απόθεμα χρημάτων. Τέλος, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν απολύσεις, αλλά μειώσεις ωραρίου και μισθών».

Κόδρος Πηλακούτας

Πρόεδρος του Ομίλου Χαρ. Πηλακούτας

«Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πολύ χειρότερη από εκείνη που ακολούθησε του πολέμου και της τουρκικής εισβολής του 1974. Για να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιορίσουν το κόστος του εργατικού δυναμικού. Εάν δεν κατανοήσουν όλοι το μέγεθος του προβλήματος, τότε εταιρείες θα κλείσουν ή θα στραφούν έντονα στην εξωτερική αγορά εργασίας. Η Κύπρος είναι μικρή και εύκολα μπορεί να νοικοκυρευτεί. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις της. Είναι η περίοδος που όλοι μας πρέπει να σφίξουμε τα ζωνάρια».

Κίκης Λευκαρίτης Εκτελεστικός πρόεδρος της Petrolina «Η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα κάθε επιχειρηματία. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να είναι προετοιμασμένες και να προβλέπουν έγκαιρα τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει μια κρίση, ώστε να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν νωρίς πολιτικές διαχείρισής της. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η ρύθμιση της παραγωγικότητας και της συλλογικότητας σε πνεύμα αισιοδοξίας. Τα τρία αυτά συστατικά βοηθούν να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Συστήνω, τέλος, επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Επιβάλλεται να συνεχιστούν οι επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με προσοχή και σωστό προγραμματισμό. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η οικονομία του τόπου. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης».

www.inbusinessnews.com

Φώτος Ια. Φωτιάδης

Πρόεδρος του Ομίλου εταιρειών Φ. Φωτιάδη «Η φοβερή οικονομική κρίση που ενέσκηψε επιβάλλει σώφρονες χειρισμούς, εγρήγορση και σαν πρόκληση να λειτουργήσει ως αντίδοτο η αυστηρή επαγγελματική διοίκηση (professional management). Κάθε επιχείρηση οφείλει να περιορίσει τις δαπάνες της και να αυξήσει την παραγωγικότητα, για να μειώσει το κόστος παραγωγής. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητη η αρμονική σύμπραξη διεύθυνσης και προσωπικού με αυτοπειθαρχία και αφοσίωση στο σκοπό, προ παντός με γερά νεύρα και υψηλό φρόνημα. Η αισιοδοξία για το μέλλον να μη μας εγκαταλείπει. Περάσαμε και χειρότερα. Υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά με προδιαγεγραμμένο προγραμματισμό και περίσκεψη».

Δημήτρης Σουκιούρογλου

Ιδρυτής της Premier Shukuroglou Cyprus Ltd

«Είμαι υπέρ της μείωσης των εξόδων. Το μεγαλύτερο έξοδο για μια εταιρεία είναι οι μισθοί του προσωπικού. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει καλύτερος καταμερισμός εργασίας και να απολυθεί το πιθανόν πλεονάζον προσωπικό. Οι μειώσεις μισθού δεν είναι, κατά την άποψή μου, σωστή λύση. Επίσης προτείνω μείωση των λειτουργικών εξόδων, όπου αυτό είναι εφικτό».

Τάκης Πελετιέ

Εκτελεστικός πρόεδρος της Peletico Group «Κάτω από την πίεση της κρίσης ο επιχειρηματίας οφείλει να ψάχνει τρόπους για να αντεπεξέλθει. Τέτοιοι μπορεί να είναι ένα νέο προϊόν ή μια καινούργια ιδέα. Φυσικά υπάρχουν και άλλα χειροπιαστά μέτρα, που μπορεί να λάβει, όπως: Να κρατήσει την ποιότητα των προϊόντων του σε ψηλά επίπεδα. Σε συνεννόηση με το προσωπικό να βρει τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας. Να περιορίσει τα γενικά έξοδα και κάθε σπατάλη που μπορεί να γίνεται. Καταλήγοντας θέλω να τονίσω ότι ο επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι εκείνος ο οποίος τολμά να επενδύει σε καιρούς οικονομικής κρίσης».

IN BUSINESS

63


γιαννοσ κασουλιδησ

Οι εγκαταστάσεις του τυπογραφείου έχουν εργονομικό σχεδιασμό και ανοικτούς ευρύχωρους χώρους για το προσωπικό, μινιμάλ αισθητική και διακόσμηση. Το «εργοστάσιο» στο υπόγειο αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ανεπτυγμένη εκτυπωτική μονάδα στο νησί.

Ποια είναι τα δεδομένα που έχει η κυπριακή βιομηχανία στα χέρια της, σε σχέση με την πρόσβαση σε πρώτες ύλες; Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, όπως ανάφερα και προηγουμένως. Κάθε επιχείρηση πρέπει να εισαγάγει αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης των εργασιών

66

IN BUSINESS

της, ώστε να έχει τα λιγότερα δυνατά διαθέσιμα αποθέματα για τη λειτουργία της. Αυτό συνεπάγεται πιο συχνές παραγγελίες και παραλαβές. Στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις διαθέτουν τα μίνιμουμ δυνατά αποθέματα, γιατί μπορούν να τα αποκτήσουν εύκολα και ανά πάσα στιγμή, λόγω του άριστου συστήματος των μεταφορών. Έτσι δεν είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν μεγάλα νεκρά κεφάλαια για αποθηκεύσεις πρώτων υλών. Πώς πάμε από τεχνολογική, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη; Για να κινείται στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης κάθε επιχείρηση πρέπει να στηρίζεται σε πολύ προσεκτικές επενδύσεις, στην εισαγωγή καινοτομιών και τεχνολογίας και στη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού. Να επιλέγει σωστούς συνεργάτες και πελάτες, να παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά και να αναπτύσσει καλές πελατειακές σχέσεις, μέσω των ορθών μεθόδων επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Μιλώντας για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη τώρα η κάθε βιομηχανία πρέπει να υιοθετεί νέους τρόπους παραγωγής με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να μειώνει το κόστος παραγωγής, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα. Έχετε εμπορικές σχέσεις και συνεργασίες με χώρες του εξωτερικού; Η εταιρεία μας δεν εμπορεύεται με τρίτες χώρες, εκτός από την εκτύπωση ξένων εντύπων στην Κύπρο ή την εκτύπωση μερικών προϊόντων μας στο εξωτερικό, λόγω χαμηλότερου κόστους. Έχετε ταρακουνηθεί καθόλου από την οικονομική κρίση και ποια ήταν η χειρότερη χρονιά σας; Ναι, ασφαλώς κι έχουμε επηρεαστεί σε σημαντικό, θα έλεγα, βαθμό από την

οικονομική κρίση. Σημειώθηκε, για παράδειγμα, σημαντική μείωση του αριθμού των εφημερίδων και των περιοδικών που εκτυπώνονταν στο τυπογραφείο μας, όπως και ο αριθμός των σελίδων αυτών που τυπώνουμε σήμερα. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, μείωση των τιμών από τους ανταγωνιστές μας, για να κρατηθούν στη ζωή. Παράλληλα είχαμε αύξηση στη χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας, στις τιμές των πρώτων υλών στη μισθοδοσία του προσωπικού. Η κρίση είχε και τη θετική της πλευρά; Μας ανάγκασε να γίνουμε πιο παραγωγικοί, να μειώσουμε το κόστος μας και να περιορίσουμε τα περιττά έξοδα σ’ όλο το φάσμα της διεύθυνσης και της παραγωγής. Αυτό συνέτεινε στο να είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές μας, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες αυτές εποχές. Τι προβλέπετε για το μέλλον της εταιρείας σας και πού στοχεύετε να φτάσετε σε μία πενταετία; Τα τελευταία έξι χρόνια είμαστε η μεγαλύτερη τυπογραφική μονάδα στην Κύπρο με σημαντική διαφορά στις πωλήσεις, που κυμαίνονται γύρω στα €12 εκ ετησίως. Το 2011 επενδύσαμε πάνω από €1.5 εκ σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας για την εκτύπωση έγχρωμων φυλλαδίων και περιοδικών. Προσδοκούμε ότι αυτή η επένδυση θα αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών μας κατά €3 εκ το 2012, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και προσφορά ανταγωνιστικών τιμών στους πελάτες μας, τους υφιστάμενους και τους νέους. Σήμερα απασχολούμε γύρω στα 90 άτομα. Στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι να φτάσουμε σε πωλήσεις €17 εκ, με σταδιακή αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού από 1% έως και 15%. Κλείνοντας θα μας ενδιέφερε να ακούσουμε από εσάς εκείνο που θεωρείτε ότι κάνει μια βιομηχανία «μεγάλη και τρανή»... Κάθε βιομηχανία, για να έχει προοπτικές ανάπτυξης και προόδου, πρέπει να ακολουθεί τις βασικές αρχές διοίκησης και διεύθυνσης, που είναι ο ορθός προγραμματισμός, η παρακολούθηση της αγοράς και οι ανάλογες προσαρμογές, η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας και των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής. Συμβάλλουν, επίσης, η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού, οι καλές ανθρώπινες σχέσεις, οι έξυπνες τεχνικές μάρκετινγκ και οι δημόσιες σχέσεις.

www.inbusinessnews.com


MONTHLYBRIEFING Around the globe

 Cargill

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Οι πιο πλούσιες

των ΗΠΑ

Δέκα ιδιωτικές εταιρείες με συνολικό τζίρο $443.6 δις

 Koch Industries

Η Cargill είναι η πλουσιότερη ιδιωτική εταιρεία των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1985 κι έκτοτε παράγει και προωθεί προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως, φαγώσιμα και αγροτικά, μέχρι και είδη βαριάς βιομηχανίας. Το 2010 σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 10,8%, σε σύγκριση με το 2009.

➌ Chrysler

 Bechtel Corp.

Η αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε ανάπτυξη 45,7% μεταξύ 2009 και 2010. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αποτελεσματική διαχείριση που ασκεί ο επικεφαλής της εταιρείας, Sergio Marchionne, ο οποίος διοικεί και τη Fiat. Σημειώνεται ότι η Fiat ελέγχει από το 2009 το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της Chrysler.

Η Bechtel είναι η μεγαλύτερη εργοληπτική εταιρεία των ΗΠΑ και έχει ως βάση της το Σαν Φρανσίσκο. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει απώλειες, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι καταθέσεις της παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

 Mars Inc.

 Deloitte Touche Tohmatsu

 PwC International

Η Mars Inc. είναι πασίγνωστη για τις σοκολάτες της M&M’s και Mars. Αίσθηση έκανε και συζητήθηκε στην παγκόσμια αγορά η εξαγορά της Wm Wrigley Jr. Co, ύψους 23 δις δολαρίων, στην οποία προέβη το 2008. Η ανάπτυξη του 2010 οφείλεται, κυρίως, στην επέκταση της διανομής των προϊόντων της σε ακόμα περισσότερες χώρες.

Η Deloitte Touche Tohmatsu ανήκει στην ομάδα των big four. Είναι, δηλαδή, ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους του κόσμου. Εργοδοτεί 182.000 άτομα σε περισσότερες από 150 χώρες και το πελατολόγιό της απαρτίζεται από το 80% των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη.

Η PwC International ανήκει, επίσης, στις big four. Προήλθε μέσα από τη συγχώνευση των Price Waterhouse και Coopers & Lybrand το 1998, ενώ το 2010 έκανε rebranding κι έκτοτε από PricewaterhouseCoopers ονομάζεται PwC.

 Publix Supermarkets

 Ernst & Young

 Nationwide Mutual Insurance

Η Publix Supermarkets είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1903, διαθέτει σήμερα περισσότερα από 1.000 καταστήματα σε πέντε πολιτείες κι έχει πάνω από 96.000 μετόχους.

Η Ernst & Young ανήκει, επίσης, στις big four και εργοδοτεί περισσότερα από 152.000 άτομα παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1989 μέσα από τη συγχώνευση των εταιρειών Arthur Young και Alwin C. Ernst, που είχαν, αντίστοιχα, έδρα τη Γλασκόβη και το Κλίβλαντ.

Η Nationwide Mutual Insurance είναι ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς και οικονομικούς οργανισμούς στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα $135 δις. Η δύναμη της ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, όταν το 2009 εξαγόρασε τη Nationwide Financial Services (NFS).

Τζίρος 2010: $102 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): 2,0% Η Koch Industries είναι μια επιχείρηση που επενδύει στην ενέργεια και έχει συσταθεί κατόπιν συνεργασίας διάφορων εταιρειών του τομέα στις ΗΠΑ. Αναπτύχθηκε ραγδαία την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της εταιρείας Georgia-Pacific έναντι 21 δις δολαρίων.

Τζίρος 2010: $30 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): 7,1%

Τζίρος 2010: $25.3 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): 4,2%

52

Τζίρος 2010: $120 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): 10,8%

IN BUSINESS

Τζίρος 2010: $42 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): 45,7%

Τζίρος 2010: $27 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): 1,9%

Τζίρος 2010: $21.3 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): 0,2%

Τζίρος 2010: $28 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): -9,4%

Τζίρος 2010: $27 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): -0,3%

Τζίρος 2010: $21 δις Ανάπτυξη 2010 (σε σύγκριση με 2009): 0%

www.inbusinessnews.com


inBRand

Σήμερα η εταιρεία διατηρεί 19 εργοστάσια παραγωγής και τα προϊόντα της πωλούνται σε

H ιστορία μιας μάρκας ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

180 χώρες

wrigley

1891

O William Wrigley Jr. σε ηλικία 29 ετών φτάνει στο Σικάγο. Έχει μόλις 32 δολάρια στην τσέπη του, αλλά αστείρευτη ενέργεια και μεγάλο ταλέντο στις πωλήσεις. Πουλάει σαπούνια, δίνοντας μαζί δωρεάν baking powder, για να ενισχύσει τις πωλήσεις. Το baking powder αποδεικνύεται δημοφιλέστερο κι έτσι αλλάζει κλάδο, προσφέροντας μαζί με αυτό μια τσίχλα.

1893

Η Juicy Fruit, το παλαιότερο brand της Wrigley, λανσάρεται λίγους μήνες πριν από τη Wrigley’s Spearmint και σύντομα καθιερώνεται ως η καλύτερα τσίχλα με γεύση φρούτων στις ΗΠΑ.

1910

Η αύξηση στις πωλήσεις οδηγεί στην επέκταση της εταιρείας. Το πρώτο εξωτερικό εργοστάσιο κατασκευάζεται στον Καναδά. Στα επόμενα χρόνια ακολουθούν εργοστάσια σε Αυστραλία, Βρετανία και Νέα Ζηλανδία.

1914

Λανσάρεται η Doublemint στις ΗΠΑ, προσφέροντας γεύση που διαρκεί περισσότερο. Η Doublemint παραμένει μια από τις τσίχλες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

1944

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο πρόεδρος της εταιρείας, Philip Wrigley, έχοντας περιορισμένα υλικά και θέλοντας να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα, περιορίζει την παραγωγή αποκλειστικά για την προμήθεια των αμερικανικών στρατευμάτων.

1946

Ο πόλεμος τελειώνει και η Wrigley’s Spearmint βρίσκεται και πάλι στα ράφια της αγοράς.

1961

Ο William Wrigley, εγγόνος του ιδρυτή, αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας και ξεκινάει μια επεκτατική τακτική.

1975

Λανσάρεται η Freedent, μια τσίχλα που δεν κολλά στα δόντια.

1976

Η Big Red με γεύση κανέλλα κάνει την εμφάνισή της και κλέβει τις εντυπώσεις.

1984

Ξεκινάει η κατασκευή του μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος της Wrigley στο Σικάγο και ολοκληρώνεται το 1924.

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970, αφήνοντας όμως τους καταναλωτές ανικανοποίητους όσον αφορά στη γεύση. Το 1984 η Wrigley λανσάρει την Extra και σε πέντε χρόνια κατακτά την κορυφή.

1939

2000

1920

Η διαφημιστική καμπάνια με τις «δίδυμες» της Doublemint παραμένει μια από τις πιο επιτυχημένες και μακροβιότερες στην ιστορία.

56

IN BUSINESS

όπως, μέντα και ευκάλυπτος, φραγκοστάφυλο με βιταμίνη C, Spicy Cocktail και άλλες.

2001

Το λανσάρισμα της Orbit στις ΗΠΑ στέφεται με επιτυχία και την ίδια περίοδο η Wrigley παρουσιάζει τις τσίχλες CoolAir στην Ασία.

2003

Λανσάρονται οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη Orbit Drops με ευεργετικές ιδιότητες για τα δόντια. Την ίδια χρονιά το αγαπημένο brand των παιδιών, Hubba Bubba, επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο.

2004

Η Wrigley εξαγοράζει τέσσερα μεγάλα brands στην Ισπανία, εμπλουτίζοντας την γκάμα των προϊόντων της. Ταυτόχρονα επεκτείνεται σε Ινδία και Κίνα.

2005

Η Wrigley εξαγοράζει το brand Life Savers από την Kraft, όπως και της μάρκες Altoids, Creme Savers και Sugus. Την ίδια χρονιά ξεκινάει η κατασκευή του Wrigley Global Innovation Center (GIC).

2006

Για πρώτη φορά αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας κάποιος εκτός τις οικογένειας Wrigley, ο Bill Perez. Η Wrigley δημιουργεί το επιστημονικό κέντρο, Wrigley Science Institute, για να διε-

ρευνήσει πιθανά οφέλη από το μάσημα τσίχλας, όπως, η βελτίωση της συγκέντρωσης και της οδοντικής υγείας, η διαχείριση του βάρους και ο περιορισμός του στρες.

2007

Η τσίχλα 5 κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά των ΗΠΑ με γεύση που διαρκεί περισσότερο και σε βολική συσκευασία - φάκελο. Την ίδια χρονιά η Ομοσπονδία Οδοντιάτρων Αμερικής αναγνωρίζει επίσημα τις ευεργετικές ιδιότητες από το μάσημα τσίχλας και τα οφέλη για τη στοματική υγεία.

2008

Η Wrigley γίνεται θυγατρική της Mars, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στον κλάδο των τροφίμων, που έχει αξία $27 δις.

2009

Οι τσίχλες 5 λανσάρονται σε Ευρώπη και Αυστραλία με μεγάλη επιτυχία. Η Starburst και η Skittles γίνονται επίσημα brand της Wrigley. Την ίδια χρονιά το Global Innovation Center λαμβάνει το πιστοποιητικό LEED για τις οικολογικές προδιαγραφές που τηρεί.

Στην Κύπρο

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των προϊόντων της Wrigley’s είναι από το 1956 η Andriakian Trading Co Ltd. Στην κυπριακή αγορά διατίθενται τα προϊόντα 5, Orbit, Orbit drops, Skittles και Starburst. Υπολογίζεται ότι τα προϊόντα της κατέχουν το 42% της αγοράς στον τομέα τους.

Οι Airwaves με γεύση μέλι και λεμόνι λανσάρονται ταυτόχρονα σε 18 ευρωπαϊκές αγορές και σύντομα ακολουθούν γεύσεις,

www.inbusinessnews.com


monthly briefing AGENDA

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

* Σεμινάρια & προγράμματα εκπαίδευσης

23

Ιανουαρίου

24

Ιανουαρίου

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ KPIS Μπορούν σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα από μόνα τους να απεικονίσουν την πραγματική κατάσταση μιας επιχείρησης; Χώρος: Λεμεσός Διοργάνωση: Optimum Quality Consultants

* Συνέδρια & εκθέσεις εξωτερικού

20

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΙΑΣ

25

TRADE, COMMODITY AND SUPPLY CHAIN FINANCE: REGULATION, LIQUIDITY AND FUNDING

-23 www.helexpo.gr Ιανουαρίου

-27 Ιανουαρίου

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ορθή χρήση της σωστής φρασεολογίας στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τεχνικές και ετικέτες ανάλογα με το άτομο και την περίσταση. Χώρος: Ξενοδοχείο Hilton, Λευκωσία Διοργάνωση: P.A. People Achieve Ltd

3

ιανουαριου

15

Φεβρουαρίου

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Για περιπτώσεις που η εξυπηρέτηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πελατών. Χώρος: Τhe Cyprus Hilton, Λευκωσία Διοργάνωση: P.A. People Achieve Ltd

IMPLEMENTING AND MANAGING WINDOWS SERVER 2008 CLUSTERING

16

-18 φεβρουαριου

Χώρος: Λευκωσία Διοργάνωση: Public Course

22 21

Μαρτίου

2

-6 Απριλίου 60

IN BUSINESS

www.marcusevans.com Χώρος: Λονδίνο Διοργάνωση: Marcus Evans

A BETTER RETAILING CLIMATE www.brcevents.com Χώρος: Terrace Pavilion, House of Commons, Ηνωμένο Βασίλειο Διοργάνωση: BRC

16

ENERGYTECH 2012

21

THE ASIA FOREX FORUM

28

UKRAINIAN ENERGY FORUM

Φεβρουαρίου

Φεβρουαρίου

Φεβρουαρίου

Φεβρουαρίου

Χώρος: Θεσσαλονίκη Διοργάνωση: Helexpo Α.Ε.

www.helexpo.gr Χώρος: Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Διοργάνωση: Helexpo Α.Ε.

www.euromoneyconferences.com Χώρος: Pan Pacific, Σιγκαπούρη Διοργάνωση: Euromoney Conferences

www.adamsmithconferences.com Χώρος: Intercontinental Hotel, Κίεβο, Ουκρανία Διοργάνωση: Adam Smith Conferences

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ Χώρος: Τhe Cyprus Hilton, Λευκωσία Διοργάνωση: P.A. People Achieve Ltd

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Χώρος: Λεμεσός Διοργάνωση: Optimum Quality Consultants

VMWARE VSPHERE: INSTALL, CONFIGURE MANAGE Χώρος: Λευκωσία Διοργάνωση: Public Course

CFO SUMMIT 2012

4

maρtioy

www.marcusevans.com Χώρος: Royal Pines Golf Resort & Spa, Gold Coast, Queensland, Αυστραλία Διοργάνωση: Μarcus Εvans

Στείλτε τα δικά σας business events στο

christophoros@imh.com.cy

www.inbusinessnews.com


CYPRUS HEALTH CARE CONFERENCE

22

φεβρουαριου

Το συνέδριο φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία συγκέντρωση των επαγγελματιών του κλάδου υγείας στην Κύπρο. Το σημαντικό αυτό γεγονός θα αποτελεί σημείο επαφής για στελέχη τα οποία μοιράζονται ένα κοινό όραμα και στόχο: Την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο μέσω μεταρρυθμίσεων, μείωσης κόστους και βελτίωσης της ποιότητας. Χώρος: Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία

16

φεβρουαριου σεπτεμβριου

Women’s Congress Το Women’s Congress απευθύνεται στις γυναίκες της Κύπρου: Στελέχη, μάνατζερ, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικούς που παράλληλα είναι μητέρες και σύζυγοι, αλλά και γενικά σε όλες όσες διεκδικούν μια θέση στη δημόσια, επιχειρηματική και κοινωνική ζωή. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη και η αναβάθμιση της γυναίκας στο δημόσιο, επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Κύπρου, μέσω της ορθής ενημέρωσης, που θα τη βοηθήσει να κατανοήσει ακόμη καλύτερα τη σημαντικότητα του ρόλου της στην κοινωνία. Το συνέδριο θα δώσει στις συμμετέχουσες σημαντικές πληροφορίες για τη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία, την οικονομία και την οικογένεια. Μέσα από παρουσιάσεις, ομιλίες και συζητήσεις οι γυναίκες της Κύπρου θα εμπνευστούν, θα ενημερωθούν, θα πάρουν γνώσεις και εργαλεία που θα είναι χρήσιμα και εφαρμόσιμα στην καθημερινή τους ζωή. Χώρος: Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία

29

2ο aσφαλιστικο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

14

4ο E-COMMERCE CONFERENCE

δεκεμβριου φεβρουαριου

μαρτιου

Το συνέδριο φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη συνάντηση στελεχών των κυπριακών ασφαλιστικών εταιρειών, παρουσιάζοντας και αναλύοντας τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε διεθνές επίπεδο και προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις τους για τα πιο σημαντικά θέματα του ασφαλιστικού κλάδου. Χώρος: Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία

Το συνέδριο έχει στόχο να εισαγάγει το ακροατήριο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το διαδικτυακό μάρκετινγκ, έτσι ώστε να γνωρίσει τις πτυχές τους και να κατανοήσει το πώς μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία, στην ανταγωνιστικότητα, στις πωλήσεις και γενικά στην ανάπτυξη των κυπριακών επιχειρήσεων. Χώρος: Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

4

aπριλιου

Το Συνέδριο Λιανικού Εμπορίου αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη διευθυντών και στελεχών εμπορικών εταιρειών, υπεραγορών, πολυκαταστημάτων, συμβούλων και όλων των παραγόντων που σχετίζονται με το λιανικό εμπόριο. Χώρος: Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία

www.inbusinessnews.com

Ιουνίου

O Giuseppe Carone στο ηεαlth care conference Η ΙΜΗ παρουσιάζει τον Giuseppe Carone, που είναι επικεφαλής στο τμήμα που ασχολείται με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στη γενική διεύθυνση οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη ανάλυση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού. Δίδει έμφαση σε θέματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων συνταξιοδότησης και περίθαλψης, καθώς και στις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής στις δυνατότητες για οικονομική μεγέθυνση.

* ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Αναπτυξιακός Οργανισμός ΤΑΛΩΣ Τηλέφωνο: (+357) 22454333 CIIM Τηλέφωνο: (+357)22462246 Website: www.ciim.ac.cy Computrain Ltd Τηλέφωνο: (+357) 7000 27 70 Website:www.computrain.com.cy DekaPlus Business Services Τηλέφωνο:25760055 Deloitte Τηλέφωνο: (+357) 22360300  Website: www.deloitte.com/ cy  EditC-MMC Τηλέφωνο: (+357) 22466633 Website: www.editc.com Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλέφωνο: (+357) 22.713000 Website: www.euc.ac.cy GFK (Cypronetwork Consultancy Group) Τηλέφωνο: (+357) 25730540 Website: www.cypronetwork.com ΙΜΗ Τηλέφωνο: 22505555 Website: www.imh.com.cy Innovage Consulting Τηλέφωνο:  +357 22 485607 Website:www.innovageconsulting.com interFRONTIERS interKNOWLEDGE Τηλέφωνο: (+357) 22625222 Website:www.inter-knowledge.net Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ)  Τηλέφωνο: 22889840 Website: www.ccci.org.cy Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ)  Τηλέφωνο: 22806144 Κυπριακή Εταιρεία Ανάπτυξης Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΚΕΑΔΕ) Τηλέφωνο: (+357) 22410178 Website: www.keade.org.cy Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης Τηλέφωνο: 22411435 Website: www.cycert.org.cy

Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης Τηλέφωνο: 22411411 Website: www.cys.org.cy Κυπριακός Σύνδεσμος Ανθρώπινου Δυναμικού Τηλέφωνο: (+357) 22318081 Website: www.cyhrma.org Mantis (Cyprus) Τηλέφωνο: (+357). 22442211 Website: www.mantis.com.cy  M.B.A. Enterprises  Τηλέφωνο: (+357) 22766355 Website: www.MBAenterprises.net Mediterranean Management Centre Τηλέφωνο: 77777252 Website: www.mmclearningsolutions.com MK Professional Training Services  Τηλέφωνο: 99594902  M.M. Knowledge Training & Consulting Τηλέφωνο: 22357020 Website: www.mm-knowledge.com.cy ΟΕΒ Τηλέφωνο: (+357) 22665102 Website: www.oeb.org.cy OPTIMUM QUALITY CONSULTANTS Τηλέφωνο: (+357) 25587463 Website: www.optimum.com.cy Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλέφωνο: 22452656 Website: www.ucy.ac.cy P.A. PeopleAchieve Τηλέφωνο: 22773334 Website: www.peopleachieve.com Planning Cyprus  Τηλέφωνο: (+357) 22456050 Website: www.planningcyprus.com PowerImage / MISCO Cyprus Τηλέφωνο: (+357) 22660006 Website: www. powerimageservices.com Virtual IT Ltd Τηλέφωνο: (+357) 22660690 Website:www.virtual-it.com.cy/

IN BUSINESS

61


Το 2011 η Cassoulides Masterprinters επένδυσε πάνω από €1.5 εκ σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, με τα οποία στοχεύει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της 64

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Πάμε... τυπογραφείο

Εν μέσω κρίσης μια κυπριακή βιομηχανία με πωλήσεις €12 εκ ετησίως επενδύει στην τεχνολογία και προσδοκεί σε άνοδο του ετήσιου κύκλου εργασιών της κατά €3 εκ το 2012. Ταυτόχρονα στοχεύει σε μείωση του κόστους παραγωγής και σε σταδιακή αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της έως και 15% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Cassoulides Masterprinters κινείται με πρόγραμμα και τολμά, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρό της, Γιάννο Κασουλίδη. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΒΑΡΗ | Φωτογραφία: Jo Michaelides

Γ

ια εμάς εδώ στο περιοδικό η λέξη «τυπογραφείο» προκαλεί αισθήματα αντιφατικά. Στη μία όψη του νομίσματος το άγχος να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα και «το τηλεφώνημα» από τον «Κασουλίδη». Στην άλλη όψη μια γλυκιά, ίσως και ανεξήγητη, αγάπη για τα τυπογραφεία, που έχει ρίζες πίσω στα όνειρά μας να εισέλθουμε στον πλανήτη των περιοδικών και των έντυπων Μέσων. Για την αγορά «εκεί έξω» τα τυπογραφεία είναι ακόμη μία βιομηχανία που παλεύει να τα βγάλει πέρα. «Ειδικότερα από το 2003 και έπειτα ο τομέας της τυπογραφίας διεθνώς αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση», μας είπε ο Γιάννος Κασουλίδης, αλλά η συζήτηση δεν έμεινε εκεί. Στην πορεία της άλλαξε τα μουντά αρνητικά μηνύματα και έβαλε περισσότερο χρώμα. Κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποιο επιχειρηματικό περιβάλλον ξεκίνησε η εταιρεία κ. Κασουλίδη; Η εταιρεία μας ξεκίνησε τις εργασίες της το 1924, όταν ο παππούς μου, Ιωάννης Γ. Κασουλίδης, δημιούργησε το γνωστό βιβλιοπωλείο και βιβλιοδετείο και στη συνέχεια τυπογραφείο στην οδό Ερμού στη Λευκωσία. Οι οικονομικές συνθήκες την εποχή εκείνη ήταν πολύ δύσκολες. Επικρατούσε φτώχεια και ανέχεια. Οι εργασίες του τυπογραφείου, όμως, σταδιακά αναπτύχθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν. Ως εκ

www.inbusinessnews.com

τούτου μετακινήθηκε στην οδό Λυκούργου και στη συνέχεια στην οδό Μάνης στην παλιά Λευκωσία. Ο αείμνηστος πατέρας μου, Χριστάκης Κασουλίδης, που διαδέχτηκε τον παππού μου στα ηνία της επιχείρησης, μετέφερε αργότερα το τυπογραφείο σε νέα και πιο σύγχρονα κτίρια στην Παλλουριώτισσα, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ποιος ήταν ο σημαντικότερος σταθμός στη μέχρι σήμερα πορεία του τυπογραφείου; Δύο είναι, θα έλεγα, οι σημαντικότεροι σταθμοί της εξελικτικής πορείας και της ανάπτυξης του τυπογραφείου μας. Ο πρώτος ήταν το 1973, όταν η εταιρεία εισήγαγε και εγκατέστησε το πολύ σύγχρονο, για την εποχή εκείνη, κυλινδρικό ταχυπιεστήριο, το οποίο χρησιμοποιούσε για πρώτη φορά λιθογραφικές πλάκες. Κάτι τέτοιο ήταν ιδεώδες για την εκτύπωση εφημερίδων. Την εποχή εκείνη, βλέπετε, ούτε στην Αγγλία αλλά ούτε και στην Ελλάδα υπήρχε τέτοιο ταχυπιεστήριο, κυρίως λόγω των αντιδράσεων από τις συντεχνίες. Αναλάβαμε τότε μεγάλο αριθμό εφημερίδων από όλη την Κύπρο.

Στόχος της εταιρείας για την επόμενη πενταετία είναι να φτάσει σε πωλήσεις €17εκ

Και ο δεύτερος σταθμός; Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός ήταν το 1995, όταν η εταιρεία εισήγαγε την πρώτη τετράχρωμη ποιοτική μηχανή offset heidelberg για εκτύπωση ποιοτικών έγχρωμων περιοδικών. Από τότε μέχρι και σήμερα η επένδυση αυτή συμβάλλει στο να αποκτάμε συνεχώς νέους πελάτες από την Κύπρο, αλλά και από τη Μέση Ανατολή. Ποια εικόνα παρουσιάζει ο τομέας σας στο εξωτερικό; Από το έτος 2003 ο τομέας της τυπογραφίας διεθνώς αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μείνει τα μισά τυπογραφεία και στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έχει κλείσει το 70%. Κύριος λόγος ήταν το ψηλό κόστος, που έπρεπε να επενδυθεί για την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, λόγω της νέας τεχνολογίας. Πολλά τυπογραφεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και έκλεισαν. Στην Κύπρο τα πράγματα είναι καλύτερα; Η Κύπρος βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα, καθώς δεν αντιμετωπίζει οξύ ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες, λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της. Αντιμετωπίζει, όμως, προβλήματα κόστους μεταφοράς υλικών και εξοπλισμού, καθώς και υψηλού αποθηκευτικού κόστους χάρτη, που πρέπει να είναι διαθέσιμος για τρεις τουλάχιστον μήνες, ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκτυπωτική διαδικασία.

IN BUSINESS

65


67:Layout 1

12/19/11

9:31 AM

Page 1


Cover Story ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΜΙΚΤΑ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ Πέραν των $300.000

• Γαλλία 55,5% • Ιταλία 50% • Γερμανία 43,9% • Βρετανία 41,6% • Ιαπωνία 37,6% • ΗΠΑ 29,8% • Σιγκαπούρη 18,5% • Χονγκ Κονγκ 15% • Η.Α.Ε. 5% Πηγή: Congressional Research Service, 2011

• Ελλάδα για εισοδήματα πέραν των €100.000

• Κύπρος

45% 35%

για εισοδήματα πέραν των €60.000

δις στερλίνες, περίπου, ετησίως. Από την άλλη, το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (IFS) υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, κάνοντας μεγαλύτερο κακό παρά καλό. Επισημαίνεται ότι το Λονδίνο θεωρείται η πόλη με τους περισσότερους εν κινήσει επιχειρηματίες. Και αν κάποιος έχει έσοδα πέραν του ενός εκατομμυρίου, θα πρέπει να είναι τρελός για να παραμείνει σε μια πόλη όπου θα του επιβάλλεται ο μεγαλύτερος φόρος στην Ευρώπη!

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ Το αίσθημα της δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, δικαιολογεί την τάση. Οι πλούσιοι έχουν γερές πλάτες, ώστε να σηκώσουν λίγο ακόμα βάρος και να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να επιβαρυνθεί η ανάπτυξη. Ωστόσο, μια άλλη «σχολή» βλέπει τα πράγματα εκ διαμέτρου αντίθετα και θεωρεί την πολιτική «ξεζουμίστε τους πλούσιους» εντελώς λανθασμένη. Μια ιστορική αναδρομή φανερώνει ότι η χαμηλή φορολόγηση ενθαρρύνει τις

70

IN BUSINESS

επενδύσεις και την ανάπτυξη. Με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτή είναι η πιο λανθασμένη στιγμή για αύξηση της φορολογίας. Οι πιο δυνατές φωνές άρνησης προέρχονται από τη Βρετανία και δη από το Λονδίνο, ξακουστό για το επιχειρηματικό του κέντρο. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η υψηλή φορολόγηση των πλουσίων της Βρετανίας δεν θα αποφέρει επιπλέον έσοδα. Αντιθέτως θα μειώσει τα κίνητρα για ανάπτυξη και μακροπρόθεσμα θα πλήξει και τους φτωχότερους. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μια αύξηση 1% στη φορολογία μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ μιας χώρας έως και 3% λόγω της μείωσης των επενδύσεων. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές και επίμονες, με τα χειρότερα σημάδια να εμφανίζονται, περίπου, δύο χρόνια μετά την αλλαγή αυτή. Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών, Joao Carlos Espada, οι φόροι δεν είναι τρόπος βελτίωσης της ζωής των πολλών. «Ο πλούτος της Δύσης δεν ήταν αποτέλεσμα αναδιανομής του από τους πλούσιους στους φτωχούς μέσω φόρων. Ήταν προϊόν ελεύθερης δημιουργίας μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής ελευθερίας».

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΦΟΡΩΝ «Το 5% που σου μένει σου φαίνεται λίγο; Να είσαι ευχαριστημένος που δεν σου τα παίρνω όλα», έλεγε ένα τραγούδι των Beatles το 1966, που ήταν εμπνευσμένο από τον super - φόρο 95% που είχε επιβληθεί εκείνα τα χρόνια στα κέρδη. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1980 και λίγο πριν ξεκίνησε μια συστηματική πτώση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος. Στις ΗΠΑ ο Ronald Reagan μείωσε το συντελεστή από το 70% στο 28%, ενώ η Margaret Thatcher στη Βρετανία από το 83% στο 40%. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Ρωσία το 1999, μειώνοντας τον ανώτατο συντελεστή από το 45% στο 13%. Εξίσου σημαντικά μειώθηκε και η φορολογία στις επιχειρήσεις και

στα κεφαλαιακά έσοδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2007 ο μέσος επιχειρηματικός φόρος στις χώρες - μέλη του ήταν 28%, ενώ το 1980 ήταν 40%. Μια μείωση καθόλα δικαιολογημένη σε ένα παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου οι χώρες συναγωνίζονται μεταξύ τους με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για την προσέλκυση επενδύσεων.

ΦΕΥΓΑΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΡΙΣΚΑ Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για «απλά μαθηματικά», καθώς μια αύξηση της φορολογίας μπορεί να απομακρύνει τα ξένα κεφάλαια και να μειώσει τα έσοδα. Οι αυξήσεις στις φορολογίες επηρεάζουν τις αποφάσεις των επιχειρηματιών και αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια αύξηση 1% στο όριο του φορολογικού συντελεστή μειώνει τα έσοδα από φορολογίες κατά 0,1% έως 0,4%. Όπως αναφέρουν, η χαμηλή φορολογία ενθαρρύνει τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη. Οι πλούσιοι φαίνεται να είναι ακόμα πιο ευαίσθητοι στο θέμα τις φορολογίας, αντιδρώντας δύο με τρεις φορές πιο έντονα από ό,τι τα νοικοκυριά, όχι μόνο «μετακομίζοντας» τα κεφάλαια και τις καταθέσεις τους, αλλά και την ίδια τους την κατοικία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ποδοσφαίρου, καθώς με την ελευθεροποίηση της αγοράς το 1995, οι χώρες με τις υψηλές φορολογίες δεν μπορούσαν

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΠΛΟΥΤΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 10% των κατοίκων με τα υψηλότερα εισοδήματα κάθε χώρας συνεισφέρει, περίπου, το ένα τρίτο των συνολικών φορολογικών εσόδων. Για παράδειγμα, οι πλούσιοι της Γαλλίας συνεισφέρουν το 28%, της Γερμανίας το 31%, της Ιταλίας το 42%, της Βρετανίας το 39% και των ΗΠΑ το 45%.

www.inbusinessnews.com


2

να προσελκύσουν ξένους παίκτες και η απόδοσή τους μειώθηκε. Τότε η Ισπανία υιοθέτησε το λεγόμενο «Νόμο Beckham» το 2005, που προνοούσε ευνοϊκή φορολόγηση για τους διεθνείς παίκτες που ζούσαν στην Ισπανία. Στην ανάλυση του θέματος περί φορολόγησης του πλούτου αναφέρθηκε και το περιοδικό The Economist. Διατηρώντας την αρχική φιλοσοφία του τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση των φόρων, θεωρώντας ότι πλήττουν την ανάπτυξη. Ωστόσο αναφέρει και τρία επιχειρήματα, γιατί η αύξηση της φορολογίας των πλουσίων θεωρείται «κατανοητή». Είναι ξεκάθαρο ότι τα ελλείμματα που ταλανίζουν τις οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να κλείσουν μόνο με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι σε κάποιες χώρες το ποσοστό των άμεσων φόρων στα κρατικά έσοδα είναι σχετικά χαμηλό. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι ένας ριζικός ορθολογισμός του κρατικού λογαριασμού για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου.

Οι περικοπές των κρατικών δαπανών πλήττουν περισσότερο τους λιγότερο ευκατάστατους. Ακόμη και πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση το μέσο εισόδημα είχε παραμείνει στάσιμο, ενώ η παγκοσμιοποίηση αντάμειβε γενναιόδωρα τα υψηλά στρώματα. Εξισορροπώντας τις δυσαναλογίες και ζητώντας από τους πλούσιους να καταβάλλουν κάτι παραπάνω οι πολιτικοί ταυτόχρονα κερδίζουν και αρκετές χιλιάδες ευνοϊκούς ψήφους. Μέχρι σήμερα οι πλείστες κυβερνήσεις επικεντρώνονταν στην αθροιστική αύξηση των συντελεστών φορολογίας. Οι πλούσιοι μπορούσαν σχετικά εύκολα να υπερπηδήσουν το εμπόδιο αυτό είτε με τη μεταφορά των εισοδημάτων από μια χώρα σε άλλη είτε με τη μετατόπισή τους σε κατηγορίες με χαμηλότερο συντελεστή είτε μετακομίζοντας σε άλλη χώρα είτε αναλαμβάνοντας χαμηλότερα επιχειρηματικά ρίσκα.

ΚΥΠΡΟΣ

• Το ποσοστό φορολόγησης του εισοδήματος, που ξεπερνά τις €60.000 ετησίως για φυσικά πρόσωπα, αυξήθηκε από 30% σε 35%. (Συζητείται έκτακτη εισφορά 1,5% για στελέχη με μηνιαίο εισόδημα πέραν των €2.500). • Αυξήθηκε ο συντελεστής έκτακτης αμυντικής εισφοράς πάνω σε τόκους που εισπράττονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα από 10% σε 15%. • Αυξήθηκε ο συντελεστής έκτακτης αμυντικής εισφοράς πάνω σε μερίσματα για φυσικά πρόσωπα από 15% σε 17%. (Συζητείται περαι-

1

Πώς συνεισφέρει σήμερα ο πλούτος Μέτρα λήφθηκαν και στην Κύπρο πρόσφατα, ώστε οι πιο ευκατάστατοι να συνεισφέρουν περισσότερα στα δημόσια ταμεία:

«Όχι» σε νέους φόρους Πώς δικαιολογούν την άποψη τους αυτή στελέχη της κυπριακής οικονομίας

ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Συνέταιρος Ernst & Young

«Η επιβολή φορολογιών για να καλύψουν τρύπες είναι

www.inbusinessnews.com

3

μια λανθασμένη πολιτική. Οποιαδήποτε επιπρόσθετη φορολογία θα στερήσει το κίνητρο της ανάπτυξης. Δεν χρειάζεται να επιβληθούν άλλοι φόροι, αλλά να εφαρμοστούν οι υπάρχουσες νομοθεσίες, ώστε να εισπραχθούν τα οφειλόμενα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη φοροδιαφυγή και να επανδρωθούν τα αρμόδια τμήματα, για να αυξηθεί η δυνατότητα είσπραξης».

Αναλυτές φορολογικών συστημάτων προτείνουν για αύξηση των κρατικών εσόδων με συνεισφορά των πλουσίων και δίχως να πλήττεται η οικονομία: 1. Μείωση διαφοράς μεταξύ συντελεστών φορολόγησης κεφαλαίου και εισοδήματος. 2. Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας. 3.Πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ; Σίγουρα, λοιπόν, επιβάλλεται βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού κώδικα. Ένα φορολογικό σύστημα που θα ισορροπεί μεταξύ της αποδοτικότητας και της δικαιοσύνης, χωρίς να βάζει τρικλοποδιές στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που θα φέρει εργοδότηση και αύξηση του βιοτικού επιπέδου και του ΑΕΠ. Αναλυτές φορολογικών συστημάτων τάσσονται υπέρ της μείωσης της διαφοράς μεταξύ των συντελεστών φορολόγησης κεφαλαίου και εισοδήματος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα μεγάλωνε τη φορολογική βάση και ταυτόχρονα τα έσοδα του κράτους. Παράλληλα προτείνουν φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση των επιχειρηματιών να ρισκάρουν και να επενδύσουν, ενώ στρέφουν την προσοχή τους κυρίως στη μείωση της φοροδιαφυγής. Με αυτούς τους τρόπους τα έσοδα του κράτους από τους πλουσίους θα αυξηθούν, χωρίς να καταδιώκεται η δυναμικότητα της οικονομίας.

τέρω αύξηση στο 20%). • Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές στην ακίνητη ιδιοκτησία, αν και ο φόρος εξακολουθεί να επιβάλλεται στις εκτιμημένες αξίες του 1980. Ακίνητα αξίας πέραν των €120.000 υπόκεινται σε κλιμακωτή φορολογία από 4 ‰ έως 8 ‰. • Εισάγεται τέλος €350 για όλες τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Για συγκροτήματα εταιρειών το συνολικό ποσό που καταβάλλουν οι εταιρείες δεν μπορεί να ξεπερνά τις €20.000.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΦΟΣ

Διευθυντής τμήματος εσωτερικών προσόδων

«Αν κάποιος από το μισθό του αποταμιεύει για 50 χρόνια και συγκεντρώσει €1 εκ, θα πει ότι είναι πλούσιος; Όχι. Δικαίως ο κόσμος ζητά επιπλέον φορολόγηση των πλουσίων, όμως πρέπει να πούμε ότι όσο

IN BUSINESS

71


74

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Cover Story ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αποτελεί μύθο η εμμονή στο ότι η περαιτέρω φορολόγη ση του πλούτου θα προβλήματα της λύσει τα οικονομίας. Πώς το περιβόητο «κυνήγι των πλουσίων» οδηγεί μοιραία σε δίωξ η και τιμωρία του επιχειρείν, σε περιορισμό της ανάπτυξης και σ’ ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο τη ν οικονομία ολόκληρη .

ερόμενος στην αφ αν α, άμ π μ Ο ο ματικά», είπε ν πλουσίων. Ωστό τω ς ση «Είναι απλά μαθη γη λό ρο ο ιας αύξηση της φ τι το έλλειμμα μ ό ς, η ίσ πρότασή του για επ , υν ο ν ηματικά» δείχ τικά με τη μείωλεισ κ ο απ σο, τα «απλά μαθ ί τε ρισ ιο η, λιστα να περ ληγεί η ανάπτυξ π α ν ο χώρας μπορεί κάλ εν μ χό δε λα . Άρα, λίγο το εν κό κόστος, εύκο τι λι ο π ση των δαπανών το γο λί δεν ις επενδύσεις, λά μαθηματικά» π «α ε μ λίγο η μείωση στ ο ν ό μ τι αλάβουμε ό : Ποιος πρέπει να ει έν αμ μας δίνουν να κατ αρ π α μ τη ε! Και το ερώ ά; έχουμε να κάνουμ μόσια οικονομικ δη τα ύν ο θ ω ρθ ο α δι πληρώσει, ώστε ν ΙΔΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕ

68

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


es

Ο ταχύτερος άνθρωπος στον πλανήτη, Usain Bolt, αρνήθηκε πέρυσι να λάβει μέρος στους αγώνες Diamond League του Λονδίνου, εξαιτίας των υψηλών φόρων που θα ήταν αναγκασμένος να πληρώσει από τα πιθανά κέρδη του.

Τ

ους τελευταίους μήνες η πρόταση «πλαφόν στον πλούτο» κατέχει περίοπτη θέση στα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες. Πρόκειται για μια εισήγηση, η οποία διχάζει την κοινή γνώμη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Τι ορίζει κανείς ως πλούτο; Πώς μπορεί να τεθεί «ταβάνι»; Περαιτέρω αύξηση στη φορολόγηση του πλούτου υπάρχει το ενδεχόμενο να αποθαρρύνει τις επενδύσεις, να πλήξει την ανάπτυξη και να βουλιάξει την κατανάλωση; Γιατί κάποιος, που έχει ήδη φορολογηθεί για τα εισοδήματά του, να κληθεί να ξαναπληρώσει και γιατί να τιμωρείται η επιτυχημένη επιχειρηματική δράση; «Το δυσκολότερο πράγματα για να κατανοήσει κανείς είναι ο φόρος εισοδήματος», είχε πει ο Άλμπερτ Άινσταϊν και με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα.

«ΚΑΝΟΝΑΣ BUFFET» Το χορό άνοιξε ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett, ζητώντας μεγαλύτερη φορολόγηση για εκείνον και τους πάμπλουτους φίλους του. Ακολούθησε η Liliane Bettencourt, η πλουσιότερη γυναίκα στη Γαλλία, η οποία μαζί με 15 άλλους δισεκατομμυριούχους «ικέτεψαν» το Υπουργείο Οικονομικών να τους επιτραπεί να συνεισφέρουν περισσότερα στα γαλλικά ταμεία. Ακόμη και ο πρόεδρος

www.inbusinessnews.com

«Αρκετά έχει κακομάθει τους φίλους μου και εμένα ένα φιλικό προς τους δισεκατομμυριούχους Κογκρέσο. Είναι καιρός η Αμερικάνικη Κυβέρνηση να σοβαρευτεί στο ζήτημα της κατανομής των θυσιών». warren buffett

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αύξηση 1% στη φορολογία μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ μιας χώρας έως και 3%, λόγω της μείωσης των επενδύσεων της Φερράρι στην Ιταλία υποστήριξε ότι είναι δίκαιο οι πλούσιοι να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο. Τη σκυτάλη πήρε ο Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρώντας ριζικές αλλαγές στο αμερικάνικο φορολογικό σύστημα. Δηλώνοντας ότι «δεν είναι πόλεμος των τάξεων, αλλά απλά μαθηματικά», πρότεινε αυξήσεις φόρων ύψους 1.5 τρις δολαρίων. Συγκεκριμένα, με την πρόταση που ονόμασε Κανόνα Buffett, εισηγήθηκε ότι κανένα νοικοκυριό με έσοδα πέραν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, δεν θα πρέπει να καταβάλλει χαμηλότερους φόρους από το μέσο φορολογικό συντελεστή. Σήμερα στις ΗΠΑ τα εισοδήματα των πλουσίων από επενδύσεις φορολογούνται με 15%, ενώ για τα μεσαία εισοδήματα ο φορολογικός συντελεστής φθάνει το 25%.

ΦΟΡΟΣ ΤΟΜΠΙΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Η ΕΕ έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για την επιβολή νέου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές από το 2014. Ο λεγόμενος Φόρος Τόμπιν προβλέπει επιβολή φόρου 0,1% για αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων, καθώς και 0,01% στα παράγωγα και υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει έως και €57 δις ετησίως, εάν εφαρμοστεί σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, ήδη η επιτροπή νομικών της Βρετανικής Βουλής αρνήθηκε την επιβολή του, υπογραμμίζοντας ότι οι απώλειες που θα δημιουργήσει στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι έως και εικοσαπλάσιες του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την επιβολή του.

Νέους φόρους σε αγαθά πολυτελείας και φόρους επί του πλούτου και της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός της Ιταλίας, προσφέροντας ωστόσο μέτρα για στήριξη της ανάπτυξης, όπως φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και τράπεζες.

Στόχος είναι τα εισοδήματα από επενδύσεις να φορολογούνται με 35%.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης παρακολουθεί ένα συστηματικό κυνήγι φόρων από τους πλουσίους. Στην Ιταλία και τη Γαλλία προτάθηκε επιπλέον φορολογία 3% και 4% για όσους έχουν εισόδημα πέραν των €300.000 και €500.000 ετησίως, αντίστοιχα. Στην Ισπανία ένας φόρος για τους πλούσιους, που είχε απορριφθεί πριν από τρία χρόνια, συζητείται και πάλι. Μόνο από 50.000 πλούσιους Ισπανούς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα €1 δις. Κάτι παρόμοιο συζητείται στην Ιαπωνία, ενώ στην Ελβετία - γνωστή ως παράδεισος των πλουσίων - αποφασίστηκε η παύση της εφάπαξ εισφοράς που προσφερόταν στους ξένους κάτοικους. Στη Βρετανία εισοδήματα πέραν των £150.000 φορολογούνται με 50% και πέραν των €250.730 στη Γερμανία με 45%. Στη Γερμανία, μάλιστα, μια ομάδα 50 πλούσιων εντάχθηκε στο κίνημα Φορολογήστε Μας κι Άλλο, ζητώντας από την Angela Merkel να κλείσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η ομάδα πιστεύει πως οι πλούσιοι της Ευρώπης είναι οι μόνοι που μπορούν να κατευνάσουν την οικονομική κρίση. Το μανιφέστο της ομάδας αναφέρει ότι αν οι πιο πλούσιοι Γερμανοί πληρώσουν φόρο πλούτου 5% για δυο χρόνια, τα έσοδα της χώρας θα αυξηθούν κατά €100 δις. Στην Βρετανία ο Υπουργός Οικονομικών, George Osborne, αν και εκ πεποιθήσεως δηλώνει υπέρ της μείωσης της φορολογίας, αναγκάστηκε να επιβάλει ένα από τα πιο τιμωρητικά καθεστώτα για τα υψηλά εισοδήματα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί από το 40% στο 50%. Εκτιμάται ότι με αυτή την αλλαγή τα ταμεία του κράτους θα ενισχυθούν με 2

IN BUSINESS

69


Cover Story Φόρος Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα στην Kύπρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

αυξάνεται η φορολογία τόσο αυξάνονται οι στρεβλώσεις σε μια οικονομία. Οποιαδήποτε επιπρόσθετη φορολόγηση πλήττει την ανάπτυξη είτε αφορά μισθωτούς είτε επιχειρήσεις και προτού ληφθούν αποφάσεις πρέπει να γίνουν σωστές μετρήσεις και υπολογισμοί. Ο μόνος τρόπος για να αυξήσει μια χώρα τα έσοδά της είναι με τη φορολόγηση των εισοδημάτων, η οποία όμως μπορεί να πλήξει την κατανάλωση, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Αν πάλι δεν αυξηθούν τα έσοδα θα έχουμε άλλα προβλήματα. Παρόλα αυτά είναι μύθος ότι η μείωση της φοροδιαφυγής από μόνη της μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα και να κλείσει όλες τις τρύπες».

ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Οικονομολόγος

«Δυστυχώς στην Κύπρο η Κυβέρνηση δεν έχει τα εργαλεία για να φορολογήσει αποτελεσματικά τον πλούτο.

Είδος φόρου

Κύπρος

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι αναθεώρηση και διόρθωση στις αξίες των ακινήτων, οι οποίες εξακολουθούν να φορολογούνται με βάση τις αξίες του 1980. Αν διορθωθεί αυτό θα έρθουν μεγάλα έσοδα στα ταμεία, χωρίς να επηρεαστούν τόσο οι επιχειρηματικές επενδύσεις».

ΧΡΙΣΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

CEO Deloitte

«Ο συσχετισμός του πλούτου με τον ιδιωτικό τομέα είναι μια παρανόηση. Στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι μόνο ο επιχειρηματίας, αλλά και ο υπάλληλος. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης. Καμία αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν έχει αυξήσει και τα έσοδα ενός κράτους. Αντίθετα, όσο αυξάνεται η φορολόγηση τόσο λιγότεροι φόροι εισπράττονται. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Κύπρος και δεν είναι άλλο από τη χαμηλή φορολογία πρέπει να παραμείνει. Πρέπει να

Ελλάδα

Βουλγαρία Σερβία

Εταιρείες

Μερίσματα

0% (15% για μερίσματα από το εξωτερικό με προϋποθέσεις)

Τόκοι

15% από τραπεζικές καταθέσεις (εξαιρούνται τόκοι από τρεχούμενους λογαριασμούς)

Ενοίκια

3% (μετά από απαλλαγή 25%)

Άτομα

Μερίσματα

20%

Τόκοι

15% από τραπεζικές καταθέσεις (εξαιρούνται τόκοι από τρεχούμενους λογαριασμούς)

Ενοίκια

3% (μετά από απαλλαγή 25%)

περιοριστεί η φοροδιαφυγή και για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση. Η νομοθεσία υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί. Τότε θα εισρεύσουν και χρήματα στα ταμεία».

ΠΙΕΡΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

Επικεφαλής φορολογικών υπηρεσιών Deloitte

«Χρειάζεται ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όσο αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές τόσο ενδέχεται να αυξηθεί και η φοροδιαφυγή. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη διώξουμε ξένες επενδύσεις και κεφάλαια, αλλιώς θα πληγεί η ανάπτυξη».

Μάλτα

Ιταλία

Ισπανία

Εταιρείες

Εταιρικός φόρος

10%

20%-25%

10%

10%

35%

31,40%

25%-35%

Φόρος Κεφαλαιακών κερδών

Δεν φορολογείται (εξαίρεση: 20% σε κέρδη από πώληση μετοχών σε εταιρείες που κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Κύπρο)

Φορολογείται όπως το προσωπικό εισόδημα με εξαιρέσεις στην πώληση μετοχών - 20% στην πώληση ορισμένων επιχειρήσεων

10% (με εξαιρέσεις)

10%

35% (Ισχύει για ακίνητη περιουσία, υπεραξίες, εταιρικές άδειες και δικαιώματα με εξαιρέσεις)

Φορολογείται όπως το προσωπικό εισόδημα (με εξαιρέσεις)

Φορολογείται όπως το προσωπικό εισόδημα

Μερίσματα

0%

21% -25%

5% (0% για ελβετικές εταιρείες)

20%

0%

27% (με εξαιρέσεις )

19% (με εξαιρέσεις)

Τόκοι

0%

40% (0% σε κρατικά ομόλογα,ομόλογα ημεδαπών εταιρειών, καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα) 10% σε καταθέσεις ευρωπαϊκών τραπεζών

10%

20%

0% αν ο τόκος δεν σχετίζεται με μόνιμη κατοικία εταιρείας στην Μάλτα

27% (0% σε κρατικά ομόλογα, 12,5% σε τόκους δανείων)

19% (με εξαιρέσεις)

Δικαιώματα

5% (δικαιώματα ταινιών) 10% (άλλα δικαιώματα)

25%

10%

20%

0% αν τα δικαιώματα δεν σχετίζονται με μόνιμη κατοικία στη Μάλτα

30%

24% (εξαιρείται αν πληρώνεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες)

Άτομα

23%-43% κλιμακωτά Έως €15.000 23% €15.001- €28.000 27% €28.001- €55.000 38% €55.001- €75.000 41% Άνω των €75.000 43% * Εξαιρέσεις με βάση τη γεωγραφική θέση.

24%-45% κλιμακωτά Έως €17.707.20 24% €17.707.21 - €33.007.20 28% €33.007.21 - €53.407.20 37% €53.407.21 - €120.000.20 43% €120.000.20 - €175.000.20 44% Άνω των €175.000.20 45%

Μόνο σε περιπτώσεις ειδικής συμμετοχής

19% (με εξαιρέσεις)

Παρακρατήσεις

Προσωπικός φόρος εισοδήματος

0%-35% κλιμακωτά €0 - €19.500 €19.501 - €28.000 €28.001 - €36.300 €36.301 - €59.999 €60.000+

0% 20% 25% 30% 35%

0%-45% κλιμακωτά Εώς €5.000* 0% €5.001 - €12.000 10% €12.001 - €16.000 18% €16.001 - €26.000 25% €26.001 - €40.000 35% €40.001 - €60.000 38% €60.001 - €100.000 40% Άνω των €100.000 45% *Απαλλάσονται εισοδήματα έως €9.000 για άτομα έως 30 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 και άτομα με αναπηρία.

10%

10%-15% κλιμακωτά (με εξαιρέσεις)

0% (εισηγμένες) - 5% (μη εισηγσμένες) 10%-20% κάτω από ειδικούς όρους.

10% (εξαιρούνται κάτοικοι Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης)

20%

Απαλλάσεται

0%-35% κλιμακωτά Έως €8.500 0% €8.501 - €14.500 15% €14.501 - €19.500 25% €19.501 και άνω 35% (παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να επιλέξουν κοινή φορολόγηση)

Φόρος κεφαλαιουχικών κερδών από την πώληση μετοχών σε ημεδαπές εταιρείες

Απαλλάσεται (εξαίρεση: 20% σε κέρδη από πώληση μετοχών σε εταιρείες με ακίνητη περιουσία στην Κύπρο)

Φόροι περιουσίας

Φόρος περιουσίας

0%-0,8% (από το 2012)

0%-1% (μέχρι 2% για τα έτη 2010-12) + τοπικός φόρος περιουσίας (0,025%-0,035%)

0,01%-0,45% με απαλλαγές

0,4%2% (με εξαιρέσεις)

n/a

0,4%-0,7% (με εξαιρέσεις)

0%-2.5% (μόνο για το 2011 και 2012 )

Φόρος κληρονομιάς/ δώρων

n/a

0%-40% με διευκολύνσεις

0,4% 6,6% με διευκολύνσεις

1,5%2,5% (με εξαιρέσεις)

n/a

4%-8% με διευκολύνσεις

7,65%-34% με διευκολύνσεις

Πηγή: Eurofast

72

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


73:Layout 1

12/19/11

1:57 PM

Page 1


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Μέχρι πού θα φτάσει ο Mr Pokka; Ας μας επιτραπεί το «Mr Pokka». Είναι το προϊόν που καθιέρωσε την P.C. Splash Water Ltd και τον ίδιο το διευθύνοντα σύμβουλό της, Παντελή Κωνσταντίνου, είναι ο καφές που πουλά 18 εκατομμύρια τενεκεδάκια το χρόνο. Χαμογελά ο κ. Κωνσταντίνου, καθώς αναφέρεται στα νούμερα. Κι έχει κάθε λόγο να το κάνει. Γιατί και τα άλλα του προϊόντα πάνε καλά. Εκτός του ότι πάει για εργοστάσιο Ρokka, τα αναψυκτικά Λουξ καταγράφουν 50% αύξηση ετησίως, οι έξι πιτσαρίες Papa John’s θα γίνουν σταδιακά 14 και θα «ταξιδέψουν» και στην Ελλάδα. Μέχρι πού θα φτάσει, λοιπόν, ο Mr Pokka; ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: jo michaelides

Π ολλά έχουν αλλάξει από τότε που έπαιξα το πρώτο μου ΠΡΟΠΟ. Η τεχνολογία άνοιξε Η πορεία της εταιρείας άρχισε το 1991 με την εισαγωγή του αεριούχου αναψυκτικού New York Selzer και του milk coffee Ρokka. «Ήταν η πρώτη εισαγωγή σε αυτό

www.inbusinessnews.com

το είδος, η οποία έμελλε να καθορίσει τις γευστικές συνήθειες των Κυπρίων για τον έτοιμο καφέ», επισημαίνει ο Παντελής Κωνσταντίνου. Το brand βρίσκεται σήμερα, σημειώνει, στην κορυφή της προτίμησης των Κυπρίων μεταξύ των άλλων του είδους του, κατέχοντας το 60% της αγοράς. Όταν του ζητάμε να απαριθμήσει γι’ αρχή - προτού μπούμε πιο βαθιά στα της εταιρείας και των brand της - καθοριστικούς μέχρι σήμερα σταθμούς στην πορεία της, αναφέρεται συνοπτικά στους εξής: Στην αύξηση του πελατολογίου που καταγράφηκε το 1998 με τα σημεία λιανικής πώλησης των προϊόντων της εταιρείας να ξεπερνούν τις 2.000. Στη διαφημιστική καμπάνια του Pokka με το τραγούδι που

IN BUSINESS

75


Α ΙΚΧΗ Ρ ΑΙ ΛΕ Τ Ε ΤΕ Σ

Friends & Competitors Είναι στελέχη επιχειρήσεων, εργάζονται σε συναφή πόστα ανταγωνιστικών εταιρειών και συχνά έχουν φιλικές μεταξύ τους σχέσεις. Το ένα οπωσδήποτε δεν αναιρεί το άλλο. ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

Μ

ια μικρή κοινωνία είναι και το κυπριακό επιχειρείν, όπως η κυπριακή. Τα στελέχη της αγοράς οπωσδήποτε γνωρίζονται μεταξύ τους και σε πολλές περιπτώσεις είναι και φίλοι. Ίσως υπήρξαν, μάλιστα, και συνοδοιπόροι πολύ προηγουμένως στα θρανία και στα φοιτητικά έδρανα. Και συνεχίζουν. Παρά το ότι εργάζονται πλείστες φορές σε συναφή πόστα ανταγωνιστικών εταιρειών, αυτό δεν τους εμποδίζει να διατηρούν φιλικές μεταξύ τους σχέσεις. Και γιατί όχι, εξάλλου; Αν το δει κανείς αντίστροφα και πέραν του επαγγελματικού ανταγωνισμού, τους συνδέουν πολλά.

Το κοινό πεδίο δράσεως, οι κοινοί προβληματισμοί και τα κοινά ενδιαφέροντα. Κοντολογίς μιλάνε την ίδια γλώσσα και στην τελική αποτελούν χαρακτηριστικότατα παραδείγματα του σοφού αρχαιοελληνικού «όμοιος ομοίω αεί πελάζει». Και, ναι, θα συνεχίσουμε με απόφθεγμα, λέγοντας πως «τα δύσκολα μας φέρνουν πιο κοντά», καθώς στην περίπτωση τη δική τους η κρίση έχει ενισχύσει τη μεταξύ τους κατανόηση, τώρα ίσως τα λένε πιο συχνά, μοιράζονται ενίοτε ανησυχίες και εμπειρίες, ενδεχομένως να συζητούν και πιθανές συνέργειες. Και όλα αυτά έχοντας υπόψη πως ιδιαίτερα σε καιρούς δύσκολους, όπως τους σημερινούς, τα κτυπήματα κάτω από τη μέση απαγορεύονται αυστηρώς. Είναι κι αυτός ένας άγραφος κανόνας του έντιμου επιχειρείν.

Τι τους ρωτήσαμε: ➊ Πώς έχει διαμορφωθεί εν μέσω κρίσης η αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε; ➋ Οι δυσκολίες φέρνουν πιο κοντά τους ανταγωνιστές, οδηγώντας σε καλύτερη επικοινωνία και ενδεχομένως σε συνέργειες; ➌ Μιλήστε μας για το φαινόμενο του ανταγωνισμού. Σας έχει φέρει ποτέ σε άμεση προσωπική αντιπαράθεση;

78

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Λιανεμπόριο Πανίκος Αλκιβιάδης

Κωνσταντίνος Ιωάννου

Η αγορά Η αγορά άλλαξε και αλλάζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η αρχή έγινε με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη μείωση των εισαγωγικών δασμών. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν, επίσης, η κάθοδος των διεθνών αλυσίδων υπεραγορών, η επέκταση των κυπριακής ιδιοκτησίας αλυσίδων και η ένταξη αρκετών μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου σε ομίλους. Παράλληλα, η οικονομική κρίση επέφερε σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στην εταιρεία μας κάνουμε διαρκείς προσπάθειες, ώστε να είμαστε έτοιμοι και να αντιμετωπίζουμε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς. Είναι ξεκάθαρο το ότι η επιβίωση και η αποδοτικότητα πολλών εταιρειών στο νέο περιβάλλον της κυπριακής αγοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνεργασίες που θα αναπτυχθούν.

Η αγορά Το λιανεμπόριο στην Κύπρο έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα μετά την κάθοδο της Lidl και την οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε. Πρόσφατη έρευνα της RAI Consultants εκτιμά ότι κατά το 2011 οι παραδοσιακοί λιανέμποροι απώλεσαν κερδοφορία ύψους €30 εκατομμυρίων και πως για τους εισαγωγείς - διανομείς η αντίστοιχη απώλεια άγγιξε τα €100 εκ. Και όλα αυτά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, της ενδυνάμωσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, του παράλληλου εμπορίου και της δραστηριοποίησης της Lidl. Η κατάσταση στην αγορά μας μοιάζει με εκείνη της Ελλάδας δυο με τρία χρόνια πριν.

Γενικός Διευθυντής Φώτος Φωτιάδης Διανομείς

Η επικοινωνία Παρά το ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κλάδος είναι παρόμοιες, δεν θα έλεγα ότι σε περίοδο δύσκολων συνθηκών ερχόμαστε πιο κοντά με τους ανταγωνιστές μας, γιατί πιστεύουμε ότι η κάθε εταιρεία έχει τα δικά της δεδομένα και θα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνο της τις προκλήσεις. Όσον αφορά στις συνέργειες και τις συνεργασίες πιστεύουμε ότι για πολλές εταιρείες είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα της κυπριακής αγοράς. Ο ανταγωνισμός Κάθε εταιρεία πρέπει να επιζητεί τον υγιή ανταγωνισμό, γιατί μέσω αυτού γινόμαστε καλύτεροι και αποδοτικότεροι. Παράλληλα, πρέπει πάντοτε να έχουμε ως γνώμονα δικούς μας στόχους και να μην παρασυρόμαστε από παρορμητικές ή λανθασμένες ανταγωνιστικές κινήσεις. Ανταγωνιζόμαστε, όμως, σε επίπεδο εταιρειών και προϊόντων, αλλά ποτέ σε επίπεδο ατόμων.

Μanaging Director Cosmos Trading Ltd

Η επικοινωνία Γίνονται προσπάθειες καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ ανταγωνιστών. Εδώ και καιρό βλέπουμε συνέργειες που προηγουμένως ήταν πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Συνεργασίες, κυρίως, στους τομείς των πωλήσεων και της διανομής, αλλά και στο μεταποιητικό σε επίπεδο ντόπιων προϊόντων, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Όσο δυσχεραίνει το κλίμα - και τα έτη 2012 και 2013 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολα - οι συνεργασίες αυτές θα πραγματοποιούνται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Ο ανταγωνισμός Ο ανταγωνισμός είναι ένα πολύ υγιές φαινόμενο. Μας κρατά σε εγρήγορση, μας αναγκάζει να βελτιωνόμαστε ως οργανισμοί και επαγγελματίες και όταν λειτουργεί σωστά δημιουργεί μια άτυπη πλατφόρμα όρων και κανονισμών, που ρυθμίζουν την αγορά και προστατεύουν τα συμφέροντα των καταναλωτών. Δεν έχω ζήσει άμεσες προσωπικές αντιπαραθέσεις στο πλαίσιο αυτό. Ορισμένες διαφορές και διαφωνίες προκύπτουν, αλλά είναι κι αυτές μέρος της καθημερινότητας. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αισθητός σε μια μικρή αγορά όπως είναι η δική μας.

Oι συνέργειες είναι για πολλές εταιρείες ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα της κυπριακής αγοράς

www.inbusinessnews.com

IN BUSINESS

79


7ο ΦΟΡΟΥΜ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Business Survival

Guide 82

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Oικονομική στενότητα. Mειωμένη ρευστότητα. Ελλιπείς ταμειακές ροές και αύξηση στo λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Με αυτά ως κύρια χαρακτηριστικά της κυπριακής αγοράς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις και οι CFOs είναι τεράστιες. Η ωμή πραγματικότητα επιβάλλει τη λήψη μέτρων χθες. Τα €2.4 δις του δανείου από τη Ρωσία θα καλύψουν τις ανάγκες μας μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Τι θα γίνει μετά; Δεδομένα, προβληματισμοί και λύσεις, με τη μορφή… οδηγού επιβίωσης, τέθηκαν επί τάπητος στο 7ο Φόρουμ Οικονομικής Διεύθυνσης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

T

ο 2012 προδιαγράφεται δυσοίωνο. Οι πάντες ανησυχούν. Τι μέλλει γενέσθαι; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας. Ένα είναι, όμως, το σίγουρο. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να μένουν με τα χέρια δεμένα. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν και πώς να δράσουν; Τρεις CEOs τραπεζών κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στο 7ο Φόρουμ Οικονομικής Διεύθυνσης με θέμα Economic Crisis: Business Survival Guide for 2012. Μίλησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank Public Co Ltd, Χρίστος Στυλιανίδης, ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, Μάριος Σαββίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου, Γιώργος Γεωργίου. Ακολούθησαν εμπειρίες και πρακτικές αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης από

www.inbusinessnews.com

δυο CFOs, την Αννίτα Φιλιππίδου της Marfin Popular Bank Public Co Ltd, και τον Ανδρέα Θεοχάρους της Tofarco. Τέλος, ο CFO της CTC ARI, Γιώργος Λουκά, μίλησε για την εμπειρία της εταιρείας του και για το πώς επιτυγχάνει ανοδική πορεία σε δύσκολους καιρούς.

«Οδηγός επιβίωσης» εταιρειών Από τρεις CEOs Οι τρεις CEOs, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και τις όποιες προοπτικές φαίνεται να φέρνει μαζί του το 2012, επισημαίνουν και προτείνουν τα ακόλουθα ως δράση και αντίδραση στην κρίση που έχει πληγώσει βαριά την αγορά: • Άντληση καταθέσεων, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος δανεισμός και αύξηση των δυνατοτήτων μας σε ρευστότητα. • Περιορισμό της ανάπτυξης κυπριακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. • Απομόχλευση (μείωση δανείων). • Αρωγή του κράτους υπό προϋποθέσεις. Σε συνεργασία με τις τράπεζες να χρηματοδοτήσει κομμάτι της οικονομίας. • Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. • Προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών από την Κυβέρνηση, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες και να αποφευχθούν περαιτέρω υποβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζικών ιδρυμάτων.

• Λήψη μέτρων για να μειωθεί ο κρατικός μηχανισμός τόσο σε αριθμό όσο και σε λειτουργικό κόστος, καθώς και ρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αποτελεί μείζον θέμα για την κυπριακή οικονομία. • Ενδυνάμωση των τραπεζών.

Χρίστος Στυλιανίδης

Marfin Laiki Bank

Για το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έλλειψη ρευστότητας, ο κ. Στυλιανίδης εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε ευθύνες στον τέως Υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος βασίστηκε - όπως είπε - μόνο σε εσωτερικό δανεισμό για την άντληση κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων, κάτι που επιδείνωσε το πρόβλημα ρευστότητας. Τόνισε, ωστόσο, ότι «κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για τις καταθέσεις πελατών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα», επισημαίνοντας ότι οι μηχανισμοί του European Stability Fund, το Emergency Liquidity Assistance

«Οι διεθνείς αγορές παραμένουν κλειστές για την Κύπρο, το εγχώριο πολιτικό κλίμα χειροτερεύει, η ύφεση βαθαίνει…», Γιώργος Γεωργίου

IN BUSINESS

83


IN

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

market

ALPARI FS Οnline forex trading

Η διεθνώς αναγνωρισμένη οικογένεια εταιρειών Alpari, με δραστηριότητα στις υπηρεσίες online forex trading, απέκτησε πρόσφατα νέο μέλος, την Alpari Financial Services Ltd (Alpari FS), που εδρεύει στη

Λεμεσό. Η Alpari FS προσφέρει σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές σε συνάλλαγμα (forex), όπως και σε εμπορεύματα, μετοχές και πολύτιμα μέταλλα, μέσω μιας ποικιλίας πλατφόρμων, συμπεριλαμβανομένης της MetaTrader 4. Τους δίνει, επίσης, την ευκαιρία για δωρεάν πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται για συναλλαγές στις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ειδήσεων, οικονομικών εκθέσεων και αναλύσεων.

ΑΛΦΑΜΕΓΑ Μια «λατρεία» για την Πάφο Η Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του λιανεμπορίου από τον 1997 μέσω των υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, επέκτεινε πρόσφατα τις δραστηριότητές της και στην Πάφο. Η νέα υπερσύγχρονη ΑΛΦΑΜΕΓΑ Πάφου, που ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της, σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να προμηθευτεί από εκεί όλα όσα ζητά γρήγορα και εύκολα σε άνετους χώρους. Διαθέτει τμήματα φρέσκων, κρεοπωλείο, ψαραγορά, αρτοποιείο και ντελικατέσεν.

JOHNNIE WALKER | Κορυφαίο brand Το Johnnie Walker της Diageo διακρίθηκε ως το κορυφαίας απόδοσης brand στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με έκθεση του International Wine & Spirit Research και του just-drinks. H έκθεση αξιολόγησε 109 brands με διεθνή παρουσία, σύμφωνα με το συνολικό όγκο, τη λιανική αξία και την ανάπτυξή τους από το 2005 έως και το 2010. Το Johnnie Walker συγκέντρωσε 325 βαθμούς από 327, που είναι η ανώτατη βαθμολογία, ενώ στην αμέσως επόμενη θέση βρέθηκε η Smirnoff με 324. Την τελική δεκάδα συμπληρώνουν τα brands Absolut, Jack Daniel’s, Captain Morgan, Chivas Regal, Ballantine’s, Baileys, Hennessy και Jägermeister.

DELOITTE

86

IN BUSINESS

Τράπεζα της Χρονιάς

Τράπεζα της Χρονιάς 2011 στην Κύπρο αναδείχθηκε η Τράπεζα Κύπρου από το διεθνές έγκυρο οικονομικό περιοδικό, The Banker, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού The Banker’s - Bank of the Year Awards 2011. Η διάκριση αυτή αποτελεί ακόμη μία διεθνή αναγνώριση για τη στρατηγική που ακολουθεί το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Το βραβείο παρέλαβε ο βοηθός εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας στην Αγγλία, Σωτήρης Αντωνιάδης, στο πλαίσιο ειδικής τελετής.

PROCTER & GAMBLE

Ψάξτε τη στο App Store Την ευκαιρία στους χρήστες iPhone και iPad να μάθουν περισσότερα για τη δραστηριότητά της στην Κύπρο και το εξωτερικό δίνει η Deloitte. Αυτό μπορεί να γίνει χάρη στην παρουσία της στο App Store και στην πετυχημένη εφαρμογή του Deloitte Cyprus iOS Application. Μέσω αυτής οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται για φορολογικές ή άλλες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και τον κόσμο, για τις υπηρεσίες, τις δραστηριότητες, τα δελτία και τις εκδόσεις της Deloitte, για το γενικότερο προφίλ και τα στελέχη της.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Άλλαξε διανομέα

POWERSTAR® Λιγότερο ρεύμα στο Coral Beach

Το σύστημα PowerStar® της ΕΜSc εμπιστεύτηκε ο Όμιλος Leptos, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση των ρύπων στο ξενοδοχείο Coral Beach Hotel της Πάφου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν, ειδικά τον Αύγουστο που λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρική ενέργειας, καταγράφηκε εξοικονόμηση της τάξης του 15% σε kWh. Επιπρόσθετα, με την εγκατάσταση του συστήματος σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση στη μέγιστη ζήτηση σε kVA.

H Diplomat Distributors Cyprus LTD, διεθνής διανομέας προϊόντων της P&G σε διάφορες χώρες, όπως, Ισραήλ, Γεωργία και Νότιο Αφρική, ανέλαβε να διανέμει τώρα και στην Κύπρο σειρά προϊόντων της P&G, με εξαίρεση τα duty free καταστήματα. Θα διανέμει συγκεκριμένα τα ακόλουθα brands: Pampers, Always, Alldays, Tampax, Ariel, Tide, Fairy non-bio, Fairy, Pantene, Head & Shoulders, Herbal Essence, Wash & Go, Wella και Olay. Με σχετική ανακοίνωσή της η P&G διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει την Κύπρο με κορυφαίες διεθνείς μάρκες, διασφαλίζοντας την καλύτερη διαθεσιμότητά τους στους Κύπριους καταναλωτές και λιανέμπορους.

www.inbusinessnews.com


Numbers & Stats

Μάριος Μαυρίδης

Καθηγητής Οικονομικών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

World Overview

Η πιο σημαντική εξέλιξη - σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη - ήταν η Σύνοδος Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία νέας συνθήκης, πολύ πιο αυστηρής από εκείνη του Μάαστριχτ. Όλες οι χώρες της ΕΕ, πλην της Βρετανίας, αποδέχθηκαν τη δημιουργία της νέας συνθήκης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Περιλαμβάνει πρόνοιες αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της ΕΕ, έτσι που να αποφευχθεί παρόμοια κρίση του ευρώ στο μέλλον. Το κάθε κράτος - μέλος θα είναι αναγκασμένο να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό του. Ενδεχόμενη απόκλιση των πραγματικών δαπανών από αυτόν θα ενεργοποιεί μηχανισμούς διορθωτικών μέτρων, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο. Σε άλλες σημαντικές ειδήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποβαθμίσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ στις ΗΠΑ η οικονομία παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης, στην Ευρώπη και την Κίνα η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Στις διεθνείς αγορές το δολάριο συνεχίζει την άνοδό του έναντι του ευρώ.

Cyprus Overview

Η οικονομική ύφεση αναμένεται να ενταθεί το 2012. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2011. Η ανεργία βρίσκεται στο 8,2%. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,8% και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 7,6%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 αναμένεται να κλείσει πάνω από 6% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 66%. Επιπλέον, οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ενδεχομένως να χρειαστούν στήριξη από το κράτος. Την ίδια στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης μας υποβαθμίζουν συνεχώς και οι αγορές δεν μας δανείζουν. Η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί με αδικαιολόγητη καθυστέρηση ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα μέτρα που προτείνονται, όμως, αποτελούνται από περικοπές και φορολογίες προσωρινού χαρακτήρα. Η πραγματική και μόνιμη εξυγίανση του δημοσίου απαιτεί μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα. Αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει σ’ αυτά πολύ σύντομα, τότε η οικονομία είναι καταδικασμένη να καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Βιομηχανική Παραγωγή

ΑΕΠ

Ευρωζώνη Κύπρος Ελλάδα Η.Π.Α. Μ. Βρετανία Γερμανία Ιταλία Ισπανία Τουρκία Κίνα Ιαπωνία Ινδία Βραζιλία Καναδάς

Τιμές Καταναλωτή

Τελευταίο +1.4 Q3 +0.6 Q2 -5.2 Q3 +1.5 Q3 +0.5 Q3 +2.5 Q3 +0.8 Q2 +0.8 Q3 +8.8 Q2 +9.1 Q3 -1.1 Q2 +6.9 Q3 +3.1 Q2 +2.4 Q3

Τρίμηνο +0.6 -0.5 na +2.0 +2.0 +2.0 +1.2 na na +9.5 -6.0 na +3.1 -3.5

2011 +1.6 +1.0 -5.3 +1.7 +0.9 +2.9 +0.6 +0.6 +7.5 +9.2 -0.5 +7.9 +3.0 +2.2

2012 +0.4 +0.2 -7.5 +1.8 +1.1 +0.9 -0.3 +0.1 +3.5 +8.2 +2.2 +7.8 +3.5 +2.1

Τελευταίο +2.2 Sep -12.0 Sep -2.1 Sep +3.9 Oct -0.7 Sep +5.7 Sep +2.7 Sep -1.7 Sep +12.0 Sep +13.2 Oct -0.4 Oct +1.9 Sep -1.6 Sep +5.2 Sep

Τελευταίο +3.0 Nov 2.5 Sep +3.0 Oct +3.5 Oct +5.0 Oct +2.4 Nov +3.3 Nov +2.9 Nov +7.7 Oct +5.5 Oct +0.2 Oct +9.4 Oct +7.0 Oct +2.9 Oct

Ανεργία (%)

Εμπορικό Ισοζύγιο

Επίπεδο

Τελευταίοι 12 μήνες, $δις

Ευρωζώνη Κύπρος Ελλάδα Η.Π.Α. Μ. Βρετανία Γερμανία

10.3 Oct 8.2 Sep 18.4 Aug 9.0 Oct

Ιταλία Ισπανία

-31.1 Sep -3.5 Aug -37.6 Sep -713.0 Sep

Ισοζύγιο τρεχ. συναλλαγών Τελευταίοι 12 μήνες, $δις

% ΑΕΠ 2010

-82.6 Sep -1.2 2010 -29.9 Sep -469.9 Q2

Ισοτιμία έναντι $

-0.6 1.0 -9.6 -3.2

0.74 0.74 0.74 -

2010 +2.6 4.0 +3.2 +2.9 +4.3 +2.4 +2.6 +3.0 +5.9 +5.4 nil +6.8 +6.5 +2.8

Δημοσιονομικό ισοζύγιο

Ένα χρόνο πριν

18 Μαίου

Ένα χρόνο πριν +1.9 +3.8 +5.2 +1.2 +3.1 +1.5 +1.7 +2.3 +8.6 +4.4 -0.2 +9.8 +5.2 +2.4

% του ΑΕΠ 2011

Επιτόκια Τελευταίοι 3 μήνες

0.8 0.8 0.8 -

-4.0 -6.5 -9.1 -9.0

1.47 1.47 1.47 0.09

Απόδοση 10 έτη κυβ. ομολόγων

8.3 Sep

-162.8 Sep

-40.9 Q2

-1.9

0.64

0.6

-8.8

1.05

2.31

6.9 Sep

+198.3 Sep

+193.7 Sep

+5.0

0.74

0.8

-1.0

1.47

2.23

8.3 Sep 22.8 Oct

-44.3 Sep -67.3 Sep

-79.0 Sep -56.8 Oct

-3.7 -3.8

0.74 0.74

0.8 0.8

-4.0 -6.5

1.47 1.47

7.30 6.20

Τουρκία

9.2 Aug

-105.0 Sep

-77.5 Sep

-10.0

1.82

1.5

-1.7

11.1

9.76

Κίνα

6.1 2010

+162.8 Oct

+259.3 Q3

+3.9

6.38

6.7

-1.8

5.61

3.64

Ιαπωνία Ινδία Βραζιλία Καναδάς

4.5 Oct

+14.7 Sep

+150.0 Sep

+2.3

77.6

84.2

-8.3

0.15

1.07

10.8 2010

-113.7 Sep

-46.2 Q2

-3.7

52.2

45.4

-4.9

8.81

9.07

5.8 Oct  7.3 Oct

+31.1 Oct -1.6 Sep

-47.0 Oct -49.7 Q2

-2.2 -2.9

1.80 1.02

1.7 1.0

-2.7 -4.0

11.4 0.87

11.1 2.23

Πηγές για Κύπρο: Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Κτηματολόγιο Πηγές για υπόλοιπες χώρες: Περιοδικό The Economist

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ (%)

Τιμή -0.5%

Ανεργία (%)

8.2%

Q3 11/10

Πληθωρισμός (εναρμονισμένος) (%)

3.8%

Oct 11/10

Δημοσιονομικό έλλειμμα (% του ΑΕΠ)

Περίοδος Q3 11/10

6.5%

2011 Proj

Δημόσιο χρέος (% του ΑΕΠ)

66.0%

2011 Proj

Ποσοστό απασχόλησης (% του εργατικού δυναμικού)

75.7%

2010

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (% του ΑΕΠ)

6.7%

2010

Δείκτης Βιομηχανικής παραγωγής

-12%

Sep 11/10

Δείκτης Αξίας Λιανικού Εμπορίου

4.6%

Jan-Jul 11/10

Αφίξεις τουριστών

7.5%

Sep 11/10

Έσοδα από τουρισμό

7.5%

Aug 11/10

Ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό

1.2%

Jun 11/10

Άδειες οικοδομής (σε εμβαδόν)

-28.8%

Jan-Jul 11/10

Πωλήσεις ακινήτων (πωλητήρια έγγραφα) Εγγραφές καινούργιων σαλούν

-24%

Jul 11/10

-28.4%

Jul 11/10

Πηγές: Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Κτηματολόγιο

90

IN BUSINESS

2.27 14.5 30.0 2.04

www.inbusinessnews.com


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ερμηνεύει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και λανσαρίστηκε το 2000. Στην εγκατάσταση της εταιρείας το 2004 στα ιδιόκτητα γραφεία της στη Λακατάμια και στη δημιουργία το 2006 του ιδιόκτητου κέντρου διανομής στη βιοτεχνική περιοχή του ίδιου δήμου. Και συνεχίζουμε τη συζήτησή μας απ’ εκεί

που άρχισε και καθιερώθηκε η εταιρεία. Από τον έτοιμο καφέ. Μέσα από τον καφέ Pokka κτίσατε σχέση εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό. Πώς τα καταφέρατε; Ο καφές Pokka είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας μας. Έχει καθιερώσει την ποιότητα και το σεβασμό που μας χαρακτη-

ρίζει στην κυπριακή αγορά. Σεβασμό που εκδηλώνουμε με σειρά ανταποδοτικών ενεργειών, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Γιατί κι αυτή ακόμα την πολιτική της κοινωνικής μας ευθύνης τη στηρίζουμε και την ενισχύουμε στη βάση της αγάπης του

Η είσοδος στη Ν.Ε.Α. Αγορά του ΧΑΚ, με την επωνυμία P.C.S.W., επέτρεψε στην εταιρεία να εξασφαλίσει κεφάλαια, ώστε να προχωρήσει με τα σχέδια της Τα brands thσ εταιρείας • Καφές Pokka • Φρουτοποτά Snapple • Αναψυκτικά Loux • Papa John’s Pizza κυπριακού κοινού στα προϊόντα μας. Τι ποσοστό της αγοράς έτοιμου καφέ κατέχει ο Pokka; Ξεκινήσαμε από το μηδέν και φτάσαμε σήμερα στο σημείο το συγκεκριμένο είδος καφέ να αποτελεί τρόπο ζωής. Η κυπριακή αγορά καταναλώνει 600.000 κιβώτια το χρόνο ή 18 εκατομμύρια τενεκεδάκια. Αυτά τα νούμερα τα επιτυγχάνει μόνος του ο καφές Pokka, σε μια χώρα με πληθυσμό 800.000 κατοίκων. Και σημειώστε ότι το προϊόν μας δεν απευθύνεται σε τουρί-

76

IN BUSINESS

στες αλλά κυρίως στον ντόπιο πληθυσμό. Η κατανάλωση αυτή, που ακουμπά το 60% της αγοράς, έχει γίνει τρόπος ζωής στην Κύπρο και δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Πού αποδίδετε την προτίμηση που δείχνουν οι Κύπριοι στο συγκεκριμένο brand σας; Ο καταναλωτής του καφέ στην Κύπρο είναι απαιτητικός. Μπορεί να αντιληφθεί και να συγκρίνει τα προϊόντα που κυκλοφορούν, να ξεχωρίσει ποια είναι ποιοτικά και ποια όχι. Γι’ αυτό και ο Pokka πήρε γρήγορα τη θέση του στην αγορά. Αν παρατηρήσετε, στο τενεκεδάκι αναγράφεται ότι περιέχει φρέσκο εκχύλισμα καφέ μέχρι και 33%. Είναι, δηλαδή, πραγματικός καφές. Αν δείτε άλλα προϊόντα, περιέχουν 2% με 5% ή ακόμα και πιο κάτω από 1% καφέ. Για μένα αυτά τα προϊόντα δεν είναι καφέ-

δες, αλλά ροφήματα με γεύση καφέ. Θα προχωρήσετε με το εργοστάσιο εγκυτίωσης του Pokka στην Κύπρο; Ναι, το θέμα αυτό μας απασχολεί έντονα. Το εγχείρημα δεν είναι, βέβαια, εύκολο. Χρειάζονται τεράστια κεφάλαια, αλλά και τεχνογνωσία την οποία προσπαθούμε να αποκτήσουμε. Η παρασκευή real brewed coffee και η εγκυτίωσή του στο επίπεδο της ποιότητας του καφέ Pokka είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Είμαστε αυτή την περίοδο στο στάδιο της μελέτης. Για να υλοποιηθεί, όμως, αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, θα πρέπει πρώτα να πετύχουμε το περαιτέρω άνοιγμα της εταιρείας στην Ελλάδα. Πρέπει να αγγίξουμε τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο κιβώτια το χρόνο. Είστε ευχαριστημένος με την πορεία και των άλλων brands της εταιρείας σας; Έχουμε την τύχη να είμαστε τα τελευ-

www.inbusinessnews.com


Φαίνεται ότι μέχρι τώρα η κρίση, όπως τη βιώνει η κυπριακή κοινωνία, δεν μας έχει επηρεάσει. Αντίθετα παρατηρείται αύξηση στον κύκλο εργασιών μας ταία τρία χρόνια αντιπρόσωποι και των ελληνικών αναψυκτικών Λουξ. Λόγω προτίμησης και αγάπης για τα αναψυκτικά αυτά παρατηρούμε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 50% κάθε χρόνο. Προς το παρόν, όμως, έχουμε αναβάλει τα σχέδια μας για δημιουργία εμφιαλωτηρίου αναψυκτικών στην Κύπρο. Ο λόγος είναι ότι η συνεργασία μας με τη Loux είναι άψογη, με αποτέλεσμα να μπορούμε να εισάγουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα όσες ποσότητες αναψυκτικών χρειαζόμαστε και σε πολύ καλό κόστος για τον καταναλωτή. Στην γκάμα των προϊόντων μας εξακολουθούν να βρίσκονται, βεβαίως, και τα φρουτοποτά Snapple, τα οποία αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της εταιρείας μας. Μεγάλο άνοιγμα απετέλεσε για σας η εισαγωγή της αλυσίδας Papa John’s. Απέδωσε τα αναμενόμενα; Ήταν ουσιαστικό βήμα για μας η δημιουργία της PJC Restaurants, η οποία λειτουργεί τις γνωστές πιτσαρίες Papa John’s. Έχουμε ήδη τέσσερα καταστήματα στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο. Είμαστε στο στάδιο ετοιμασίας άλλων δύο στη Λεμεσό και ενός στη Λάρνακα, ενώ στόχος μας είναι να φτάσουμε σύντομα τα 14 στην ελεύθερη Κύπρο. Στα μελλοντικά πλάνα μας βρίσκεται και η επέκταση στην Ελλάδα. Πώς προχωρούν οι μέχρι σήμερα δραστηριότητές σας στον ελλαδικό χώρο; Θα έλεγα ότι η δραστηριοποίησή μας στην αγορά της Ελλάδας δεν είναι και τόσο εύκολη. Το μεγάλο πρόβλημα εκεί είναι η διανομή του προϊόντος στα τελικά σημεία πώλησης, λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα μέσα από στρατηγική συνεργασίας με κορυφαία εταιρεία διανομής προϊόντων. Ήδη έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες

www.inbusinessnews.com

υπεραγορών σε ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που διαμορφώνει ανάλογα την εκεί προοπτική μας. Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα; Τα επόμενα επαγγελματικά μας βήματα θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων μας και στην ενίσχυση της σχέσης μας με το αγοραστικό κοινό της Κύπρου. Θα αξιοποιήσουμε επενδύσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, στην οποία κατέχουμε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου. Η αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουμε κάνει δημιουργεί πολύ καλές προοπτικές, έστω και σε μια δύσκολη περίοδο σαν κι αυτή. Η περίπτωση νέων επενδύσεων δεν μπορεί, βέβαια, να αποκλειστεί, αφού η επιχειρηματική δράση δεν είναι κάτι το στατικό. Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να εισέλθετε στη Ν.Ε.Α. Αγορά του ΧΑΚ; Έχουμε εισέλθει στη Ν.Ε.Α. Αγορά του ΧΑΚ με τις συναλλαγές να διεξάγονται κάτω από την επωνυμία P.C.S.W. Η κίνηση μας αυτή επέτρεψε στην εταιρεία να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να προχωρήσει στην υλοποίηση των επόμενων βημάτων της. Κι αυτό επιτυγχάνεται σε μια δύσκολη εποχή και περίοδο άντλησης κεφαλαίων μέσα από τραπεζικές συναλλαγές. Πώς βιώνετε σήμερα τον ανταγωνισμό; Τον ανταγωνισμό τον παρακολουθώ και τον σέβομαι. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μου από τότε που οδηγώντας ένα παλιό εμπορικό αυτοκίνητο προσπαθούσα να διαθέσω τα πρώτα προϊόντα μας, μέχρι και σήμερα που διαθέτουμε ένα δυνατό δίκτυο διανομής. Αυτό θα κάνω πάντα, επαναλαμβάνοντας ότι το να υπερβαίνεις τον ανταγωνισμό είναι σχετικά εύκολο. Το να ξεπερνάς, όμως, τον εαυτό σου είναι μια υπόσχεση

και μια προσπάθεια χωρίς τέλος. Πόσο επηρεάστηκε ο κλάδος σας και ειδικότερα η P.C. Splash Water Ltd από την οικονομική κρίση; Φαίνεται ότι μέχρι τώρα η κρίση, όπως τη βιώνει η κυπριακή κοινωνία, δεν μας έχει επηρεάσει. Αντίθετα παρατηρείται μια αύξηση στον κύκλο εργασιών μας. Πιστεύω ότι γενικότερα ο κλάδος δεν έχει επηρεαστεί και τόσο από την κρίση, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα για το μέσο Κύπριο έχουν γίνει εμφανώς δυσκολότερα.

Η ανικανότητα

των κρατούντων... Ποια είναι η άποψή σας για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας; Ευτυχώς ή δυστυχώς ο καθένας μπορεί ανάλογα να κρίνει, δεν χρειάζεται η δική μου άποψη για να εκτιμηθούν οι μέχρι τώρα χειρισμοί της Κυβέρνησης. Φωνάζουν από μόνοι τους! Σε παλαιότερη συνέντευξή μου και πολύ πριν φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, είχα πει ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η αδυναμία και η ατολμία της Κυβέρνησης να σχεδιάσει και κυρίως να υλοποιήσει οποιουσδήποτε σχεδιασμούς και αποφάσεις. Ο χρόνος έδειξε ότι αυτή ατολμία είναι κάτι πιο επικίνδυνο. Γίνεται ανικανότητα, την οποία επισημαίνουν, πλέον, όλο και περισσότεροι ειδήμονες. Η οικονομία μας έχει πληγεί από ανεπαρκείς αντιδράσεις, αφού απουσιάζει ο σχεδιασμός προοπτικής, αλλά και η τόλμη υλοποίησης. Πόσο σας ανησυχούν περαιτέρω επιπτώσεις της κρίσης; Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο και θα έπρεπε να προβληματίζει όλους - είναι οι προεκτάσεις αυτής της κρίσης, οι οποίες επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα και το εθνικό πρόβλημα. Μήπως η πίεση που ασκεί η οικονομική κρίση βολεύει και διευκολύνει τους σχεδιασμούς για την επιβολή μιας απαράδεκτης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα;

IN BUSINESS

77


ΚΑ ΡΙΕΧΗ Ι Α ΕΤΤΕΛ Σ

Διαφήμιση Μάριος Ιωάννου

Στέλιος Αναστασιάδης

Η αγορά Η διαφημιστική αγορά, όπως και κάθε άλλη, έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και οι πιέσεις που δέχονται οι πελάτες μας μεταφέρονται ποικιλοτρόπως σε μας. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αυξανόμενες απαιτήσεις για καλύτερη δουλειά, ενώ για διάφορους λόγους τα περιθώρια κέρδους - που σημαίνει χρήματα για επανεπένδυση στις εταιρείες μας για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού - μειώνονται συνεχώς. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη μας πρόκληση: Το να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας με λιγότερους πόρους.

Η αγορά Όλοι βρισκόμαστε ολίγον τι σε… κατάσταση σοκ, αφού τα άσχημα νέα διαδέχονται άλλα άσχημα νέα και αυτό συνεχώς επαναλαμβάνεται. Η διαφημιστική δαπάνη είναι αρκετά κάτω, ενώ παράλληλα ο όγκος της δουλειάς δεν έχει μειωθεί. Ουσιαστικά παράγουμε την ίδια ποσότητα εργασίας αλλά με μικρότερα εισοδήματα και προϋπολογισμούς. Αυτή η κατάσταση πραγματικά δημιουργεί πρόβλημα στον τομέα μας, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να μειώσουμε το κόστος μας. Κι’ αυτό γιατί στον τομέα των υπηρεσιών τα περισσότερα έξοδα αφορούν μισθούς και ωφελήματα των ανθρώπων μας κι έτσι μείωση του κόστους σημαίνει μείωση ατόμων. Αν, όμως, ο όγκος της δουλειάς δεν λιγοστεύει, αλλά μειώνεται το εργατικό δυναμικό, η συνέπεια θα είναι αναπόφευκτα η μείωση της ποιότητας.

Γενικός Διευθυντής Gnomi Ltd

Managing Director Telia&Pavla BBDO Ltd

Η επικοινωνία Το να έρχονται πιο κοντά οι ανταγωνιστές εν καιρώ κρίσης είναι και η σωστότερη αντίδραση. Υπάρχει φυσικά και η άλλη όψη, όπου οι δυσκολίες προκαλούν ανταγωνισμό που πολλές φορές οδηγεί σε δρόμους που θα είναι τουλάχιστον ζημιογόνοι για τον κλάδο ολόκληρο. Κυρίως, όμως, στη δική μας αγορά οι δυσκολίες μας έκαναν να αντιληφθούμε ξανά ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Αυτό μας έχει οδηγήσει σε μια προσπάθεια αξιολόγησης του συνδέσμου μας και - ελπίζω - αναβάθμισής του, κάτι που θα βοηθήσει ολόκληρο τον κλάδο. Ο ανταγωνισμός Ο ανταγωνισμός είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Η έλλειψη ανταγωνισμού οδηγεί σε απραξία, αναποτελεσματικότητα, απουσία φαντασίας και δημιουργικότητας. Ο υγιής ανταγωνισμός σημαίνει ανάπτυξη και ενέργεια, για να προσπαθείς πάντα να γίνεσαι καλύτερος. Ευτυχώς δεν έχω οδηγηθεί ποτέ σε άμεση προσωπική αντιπαράθεση. Σε κάποιες «έντονες» συζητήσεις, όμως, αρκετές φορές!

Η επικοινωνία Υποψιάζομαι ότι όλοι είναι αρκετά πανικοβλημένοι, ώστε να ομολογήσουν ή να μοιραστούν την «πραγματική» αλήθεια. Από την προσωπική μου εμπειρία οι περισσότεροι ανταγωνιστές μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχουν επηρεαστεί. Κι εγώ φυσικά θα ήθελα να τους πω ότι δεν τους πιστεύω! Δεν υπάρχει καμιά «μαγική ομπρέλα» για να προστατέψει οποιονδήποτε από αυτή την καταιγίδα. Όσον αφορά, δε, τις συνέργειες είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Από την εμπειρία μου, η νοοτροπία στην Κύπρο είναι να περιμένουμε ως το τελευταίο λεπτό προτού αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Ίσως κάνω λάθος, αλλά δεν έχω ακούσει τελευταίως για νέες συμφωνίες στον τομέα μας. Ο ανταγωνισμός O ανταγωνισμός που η εταιρεία μας αντιμετωπίζει αφορά στο κόστος. Η ποιότητα της δουλειάς σπάνια είναι ο λόγος για να χάσουμε ένα πελάτη ή ένα διαγωνισμό. Σχεδόν κάθε φορά κάποιο άλλο γραφείο ρίχνει τις τιμές και προσφέρει υπηρεσίες για λιγότερα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις δουλεύουν με ζημιά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Η αντίδρασή μας σε τέτοιες καταστάσεις είναι να αποφασίζουμε ποιο πραγματικά κομμάτι της διαφημιστικής πίτας αξίζει να έχουμε και με ποιο κόστος, γιατί σίγουρα αρνούμαστε να θυσιάσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας. Δεν έχω έλθει ποτέ σε προσωπική αντιπαράθεση για θέματα ανταγωνισμού. Έχω έλθει, ωστόσο, αρκετές φορές σε αντιπαράθεση για θέματα αρχών.

Το να έρχονται πιο κοντά οι ανταγωνιστές εν καιρώ κρίσης είναι και η σωστότερη αντίδραση

80

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Τεχνολογία Αντώνης Σκούλλος

Άλεξ Μουρατιάν

Η αγορά Είναι πλέον πασιφανές ότι η αγορά έχει αλλάξει, όπως και τα κριτήρια, αλλά και οι προτεραιότητες των επενδύσεων. Οι πιέσεις των σημερινών περιστάσεων επιβάλλουν στις επιχειρήσεις την εξονυχιστική επανεξέταση των οικονομικών τους πόρων και επανατοποθέτηση των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων, με μοναδικό γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση και την άμεση αντίδραση στις συνθήκες. Ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε συστήματα πληροφορικής μετακινούνται σε χαμηλότερη προτεραιότητα. Κι αυτό γιατί λίγοι είναι οι οργανισμοί που πείθονται ότι τέτοιες επενδύσεις συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των όποιων οικονομικών δυσκολιών και κυρίως στην επιχειρηματική ανάπτυξη.

Η αγορά Μετά το πάγωμα της αγοράς και την ανασφάλεια η οποία ακολούθησε υπήρξε μια αδράνεια στις αποφάσεις των Κυπρίων επιχειρηματιών για οποιαδήποτε επένδυση. Είναι αναμενόμενο, βέβαια, αυτό σε περιόδους κρίσεων. Σήμερα, όμως, βλέπουμε ότι οι επιχειρηματίες έχουν, πλέον, αντιληφθεί τη σημασία της πληροφορικής ως στρατηγικού εργαλείου και προχωρούν ή επαναφέρουν στην ατζέντα τους την υλοποίηση τέτοιων έργων. Βλέπουμε, επίσης, μια τάση οι επενδύσεις που έχουν πιο μεγάλο ορίζοντα απόδοσης να μετατίθενται στο μέλλον. Το θετικό είναι ότι σήμερα οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται περισσότερο τη σημασία της πληροφορικής και προχωρούν σε επενδύσεις. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και ελπιδοφόρο να βλέπουμε τις εταιρείες να αναζητούν, όλο και περισσότερο, βέλτιστες πρακτικές και λύσεις λογισμικών.

Managing Director Oracle Cyprus

Η επικοινωνία Είναι γεγονός ότι τέτοιες δυσκολίες αποδεικνύονται «εκπαιδευτικές», αφού κατάφεραν να επιβάλουν διαφορετικό και αποτελεσματικότερο τρόπο σκέψης και δράσης σε όλους μας, μετατρέποντάς μας σε «σοφότερους» συνεργάτες. Κατάφεραν, επίσης, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα και τη διαφορετικότητά μας. Βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη συλλογικότητα να εφαρμόζεται σε διάφορες αποφάσεις και προτάσεις, καθώς και ταύτιση απόψεων σε αρκετά θέματα που άπτονται της αγοράς μας και που συμπορεύονται με τη γενικότερη εθνική στρατηγική. Άξιος αναφοράς είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος, αλλά και λόγος, των οργανωμένων φορέων πληροφορικής, οι οποίοι παρουσιάζονται, πλέον, περισσότερο συμβουλευτικοί, έτοιμοι να ανταποκριθούν στην εθνική επιστράτευση για την αντιμετώπιση των συνθηκών. Ο ανταγωνισμός Ο χώρος μας είναι και παραμένει άκρως ανταγωνιστικός. Αποτελεί καθημερινή μας ενασχόληση. Ο χώρος μας, όμως, επανδρώνεται και διευθύνεται από επαγγελματίες επιστήμονες, άρτια εκπαιδευμένους και κατηρτισμένους, που κουβαλούν χρόνια εμπειριών και γνώσεων, πράγμα που δεν μας επιτρέπει να εκτροχιαζόμαστε, ούτε και να δημιουργούμε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της κοινωνίας της πληροφορικής της Κύπρου έχουμε διατελέσει συνάδελφοι, συμφοιτητές και συνεργάτες σε πολλούς χώρους εργασίας μέσα σε αυτή τη μικρή σε μέγεθος κοινωνία που δραστηριοποιούμαστε και δημιουργούμε.

Country Sales Manager SAP Cyprus

Η επικοινωνία Η αγορά είναι από τη φύση της ανταγωνιστική και οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν είναι αυτές που στρατηγικά επενδύουν στην εξέλιξη και προσαρμόζονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Γι’ αυτό, άλλωστε, καθημερινά ακούμε για στρατηγικές συμμαχίες και συνέργειες από εταιρείες και οργανισμούς της Κύπρου και του εξωτερικού. Στην επικοινωνία μας θα έλεγα ότι όλοι έχουμε γίνει πλέον πιο προσεκτικοί και πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά στις υπηρεσίες και τα προϊόντα με τα οποία συναλλασσόμαστε. Ο ανταγωνισμός Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο ανταγωνισμός σε κάνει καλύτερο. Ιδιαίτερα στη δική μας περίπτωση, που ο ανταγωνισμός έρχεται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Θεωρούμε πως ο ανταγωνισμός είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την ελεύθερη αγορά και αναγκάζει τον καθένα να προσπαθεί διαρκώς να γίνεται καλύτερος. Δεν πιστεύω ότι οποιασδήποτε μορφής αντιπαράθεση εξασφαλίζει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, θέμα ή διαφωνία.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο ανταγωνισμός σε κάνει καλύτερο. Ιδιαίτερα στη δική μας περίπτωση, που ο ανταγωνισμός έρχεται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό

www.inbusinessnews.com

IN BUSINESS

81


7ο ΦΟΡΟΥΜ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Η εμπειρία της CTC ARI Πώς κατάφερε να ξεφύγει από την κρίση του 2009 και να σημειώνει σήμερα ανοδική πορεία Η CTC ARI βίωσε παρόμοια κρίση το 2009. Η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού - αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers - και το πτωτικό ντόμινο που παρουσιάστηκε σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο επέφεραν μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών τουριστών, οι οποίοι αποτελούν το 40% των ξένων επισκεπτών της Κύπρου. Μιλώντας για τη δύσκολη εκείνη εμπειρία, ο CFO της CTC ARI, Γιώργος Λουκά, τόνισε ότι κλήθηκαν να πάρουν γρήγορες αποφάσεις, να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να ευθυγραμμιστούν με την πορεία του κύκλου εργασιών τους. Όλα τα πιο πάνω συνέβαλαν ώστε σήμερα η εταιρεία να σημειώνει ανοδική πορεία. «Το 2012 αναμένεται να είναι δυσκολότερο από το 2011 και οι οικονομικοί διευθυντές θα κληθούν να δράσουν περαιτέρω», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυριότεροι πυλώνες που έχουν να διαχειριστούν σήμερα οι CFOs είναι: Η προετοιμασία των προϋπολογισμών σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η διατήρηση της ταμειακής ρευστότητας. Η εκλογίκευση των εξόδων. Η έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση της διοίκησης για την κατάσταση της επιχείρησης. Ο καθορισμός ή επανακαθορισμός δεικτών απόδοσης σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού. Η ενίσχυση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.

και οι εγγυήσεις των κρατών δεν θα επιτρέψουν να κινδυνεύσουν οι καταθέσεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό για την κυπριακή οικονομία να ενταχθεί ο συνεργατισμός υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία εποπτεύει πολύ σωστά το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην υπάρχουν κλυδωνισμοί.

84

IN BUSINESS

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε το θετικό του μεγάλου μεγέθους των κυπριακών τραπεζών: «Από τη μία η ανάπτυξη συμβάλλει στο να έχει η Κύπρος κατά 10% μεγαλύτερο ΑΕΠ, αφού οι ξένοι επενδυτές προσφέρουν σημαντική κερδοφορία. Από την άλλη, μέσω των θυγατρικών, οι τράπεζες μπορούν να αυξήσουν τα κεφά-

«Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε, πλέον, πρόβλημα δημοσιονομικής φύσεως, αλλά ρευστότητας. Υπάρχει ρευστό, αλλά δεν υπάρχει ρευστότητα», Μάριος Σαββίδης λαιά τους κι αν χρειαστεί να πουλήσουν κάποιες από αυτές. Παράδειγμα αποτελεί η πώληση της Marfin Αυστραλίας, της οποίας τα €5 εκ κερδοφορίας λαμβάνονται, πλέον, από τόκους». Επισήμανε, τέλος, ότι οι αν τράπεζες ήταν μικρές, το πρόβλημα ρευστότητας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Μάριος Σαββίδης

Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου Σε δύο βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Κύπρος, εστιάστηκε ο κ. Σαββίδης. Πρώτον, το πρόβλημα ρευστότητας που αφορά, κυρίως, στο κράτος. Δεύτερον, το πρόβλημα της ανακεφαλαίωσης, με το οποίο είναι τώρα αντιμέτωπες οι τράπεζες. «Θα πρέπει να αναπληρώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και εκείνες από τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων στην Ελλάδα», ανέφερε. Επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, λέγοντας

πως τα δεδομένα θα ήταν σαφώς καλύτερα, εάν λαμβάνονταν μέτρα πριν από δύο χρόνια, όταν το πρόβλημα εντοπιζόταν, κυρίως, στο δημοσιονομικό έλλειμμα. «Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε, πλέον, πρόβλημα δημοσιονομικής φύσεως, αλλά ρευστότητας. Υπάρχει ρευστό, αλλά δεν υπάρχει ρευστότητα», είπε.

Γιώργος Γεωργίου

Alpha Bank Κύπρου Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις τραπεζών, λέγοντας ότι ως καλό παράδειγμα θεωρεί εκείνη των Alpha και Eurobank. Την ίδια στιγμή επεσήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας ενός φαύλου κύκλου στην οικονομία, ο οποίος θα δημιουργηθεί, όπως είπε, από την έλλειψη ρευστότητας και από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωζώνη. Η αναφορά και μόνο στο ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης, σημείωσε, αποδεικνύει τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης. Και κατέληξε με επισημάνσεις ειδικά για την Κύπρο: «Οι διεθνείς αγορές παραμένουν κλειστές για μας, η πιστωτική διαβάθμιση της χώρας μειώνεται συνεχώς, τα spreads συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, το κόστος λειτουργίας είναι ψηλό, η ύφεση βαθαίνει, το εγχώριο πολιτικό κλίμα χειροτερεύει, οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν ασφυκτικές».

Οδηγίες προς CFOs

Τι τους συστήνουν οι τράπεζες

1

Θα πρέπει να τηρούν ενημερωμένες τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών τους. Σε αντίθετη περίπτωση καθίσταται δύσκολο το έργο οποιουδήποτε συμβουλίου τραπέζης για

www.inbusinessnews.com


Το 7ο Φόρουμ Οικονομικής Διεύθυνσης διοργάνωσε η ΙΜΗ. Χορηγοί: Ernst & Young Cyprus Limited και Fileminders. Xορηγοί επικοινωνίας: IN Business, Gold και inbusinessnews.com.

ανανέωση χρηματοδότησης ή για παραχώρηση καινούργιας. Να έχουν πάντοτε υπόψη ότι η απομόχλευση συνδέεται με τη ρευστότητα. Για βελτίωση της ρευστότητας μειώνουμε το ενεργητικό και τις ανάγκες του οργανισμού μας για χρηματοδότηση. Να έχουν πάντοτε ως γνώμονα των αποφάσεων και των ενεργειών τους ότι οι εμπορικές συναλλαγές τείνουν να γίνονται τοις μετρητοίς, λόγω του ότι οι τράπεζες μετράνε σήμερα περισσότερο από ποτέ τον πιστωτικό κίνδυνο. Να γνωρίζουν ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν, πλέον, επιχειρήσεις που αποδέχονται να βάλουν κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο δάνειό τους.

2 3 4

Η συμβουλή του ακαδημαϊκού Οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σ’ ένα περιβάλλον δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Πώς μπορεί ένας CFO να το χειριστεί; Σύμφωνα με τον δρα Κώστα Αξαρλόγλου, associate professor of international business and strategy, ALBA Graduate Business School, ο CFO θα πρέπει να αναπτύξει οργανωτικά την επιχείρησή του, με τρόπο που να είναι ευέλικτη και ευπροσάρμοστη. Η ανάθεση μέρους των εργασιών μιας εταιρείας σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing), για παράδειγμα, μπορεί να εξοικονομήσει κεφάλαια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για άλλες

«Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για τις καταθέσεις πελατών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα», Χρίστος Στυλιανίδης

www.inbusinessnews.com

βασικές δραστηριότητες της επιχείρησης, είπε. Με τον τρόπο αυτό μετατρέπει το κόστος της από σταθερό σε μεταβλητό. Πώς αλλιώς, όμως, μειώνουμε πρακτικά και αποτελεσματικά το κόστος; «Αν προβλέπετε ότι του χρόνου θα χρειαστεί να μειώσετε το κόστος κατά 10%, λόγω των δεδομένων που έχετε αναφορικά με τις πωλήσεις σας, τότε να το κόψετε πάνω από 25%», πρότεινε ο κ. Αξαρλόγλου. Κι αυτό γιατί θα αποδειχθούν πιθανότατα αναποτελεσματικές εκ των υστέρων κινήσεις περαιτέρω μείωσης, εάν και όταν οι πωλήσεις πέσουν περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι εύκολο να κοπεί κόστος 10% με 15%, εφόσον δεν χρειάζεται να αλλάξεις τη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά απλώς να μειώσεις ή να ενοποιήσεις κάποιες δραστηριότητες.

CFOs vs crisis

Πώς δυο οικονομικοί διευθυντές βιώνουν την κρίση και τι προτείνουν για αντιμετώπισή της Αννίτα Φιλιππίδου

Marfin Popular Bank

Σύμφωνα με την group chief financial officer της Marfin Popular Bank Public Co Ltd, Αννίτα Φιλιππίδου, ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή είναι τριπλός και εμπεριέχει τα εξής: Ρεαλιστική παρουσίαση της κατάστασης. Στρατηγικό σχεδιασμό για αντιμετώπιση της κρίσης. Παροχή διοικητικής πληροφόρησης σε καθημερινή βάση. Όπως είπε, το να κάνεις προϋπολογισμούς για το μέλλον - σ’ ένα τόσο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον - είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Και αναφέρθηκε σε κινήσεις εξοικονόμησης, στις οποίες

προβαίνει η Marfin Laiki Bank: • Μείωση των υποκαταστημάτων της, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης σε αριθμό καταστημάτων τραπεζών, σε σχέση με τον πληθυσμό της. • Σωστή χρήση των κονδυλίων του προϋπολογισμού καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. • Εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανδρέας Θεοχάρους

Tofarco

Ο κλάδος των ακινήτων έχει επηρεαστεί δραματικά από την κρίση των τελευταίων χρόνων. Όπως είπε ο real estate economic consultant της Tofarco, Αντρέας Θεοχάρους, ο κλάδος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε δάνεια, καθώς οι φυσικές οικιστικές ανάγκες της Κύπρου είναι κατά πολύ λιγότερες απ’ αυτές που δημιούργησε ο τομέας, άρα η ύφεση θα ερχόταν γι’ αυτόν ούτως ή άλλως. Ο κλάδος αντιμετωπίζει, πρόσθεσε, δραματική μείωση πωλήσεων, εσόδων και τιμών - αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο - στα διαθέσιμα ακίνητα. Την ίδια στιγμή μαστίζεται από έλλειψη ρευστότητας: «Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μας, που μας αναγκάζει να είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλα δάνεια. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος χρειάζεται πρόσθετη ρευστότητα». Κάνοντας μια πρόβλεψη για το 2012, ο κ. Θεοχάρους τόνισε πως η κατάσταση θα είναι χειρότερη από το 2011. Την παρομοίασε, μάλιστα, με εκείνη του 1974: «Η διαφορά είναι ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε σύμπνοια και σύνεση, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά και έλυσαν τα προβλήματα με κοινές αποφάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει».

IN BUSINESS

85


IN

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

market

BALLANTINE’S® | Τι βραδιά κι αυτή! Ένα από τα πιο επιτυχημένα events του 2011, το Plan Ballantine’s®, πραγματοποιήθηκε στο Mo Lounge & Bar. Ο χώρος διαμορφώθηκε στα χρώματα του brand, καλώντας τον κόσμο να επιλέξει: Τη ρουτίνα του ή την πορεία Plan Ballantine’s®; Όσοι διάλεξαν το δεύτερο έζησαν μια μοναδική εμπειρία στο πάρτι του ακολούθησε. Εντυπωσιακά μοντέλα, χορεύτριες και ακροβάτες ξεσήκωσαν τους καλεσμένους και τους παρέσυραν στους μαγευτικούς ρυθμούς του Dj. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν η Cosmos Trading, εισαγωγέας και διανομέας του ουίσκι Ballantine’s® στην Κύπρο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ Συναπάντημα νομικών

Την εξαμηνιαία συνάντηση του διεθνούς δικτύου κορυφαίων ανεξάρτητων δικηγορικών γραφείων, Cicero League of International Lawyers, φιλοξένησε στη Λεμεσό ο δικηγορικός οίκος Ανδρέας Νεοκλέους & Σια ΔΕΠΕ. Το δίκτυο αποτελείται από 30 διεθνή δικηγορικά γραφεία, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον εταιρικό, εμπορικό και ιδιοκτησιακό τομέα. Στη συνάντηση αντιπρόσωποι δικηγορικών γραφείων από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για το Δίκαιο των Κατασκευών και των Μεταφορών, το Ευρωπαϊκό, το Εργατικό, τη φορολογία και τις συμβάσεις μεταξύ των νομικών συστημάτων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

ΦΑΝΟΣ Ν. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

Νέα συνεργασία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο ξενοδοχείο Hilton Park, η επίσημη παρουσίαση της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε. Λτδ και της ΕΤΕΜ Α.Ε., μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για αρχιτεκτονικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Η ΕΤΕΜ Α.Ε. έχει εμπειρία 40 ετών στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή συστημάτων αλουμινίου. Κοινός στόχος των δυο εταιρειών αποτελεί η μεθοδική προσέγγιση της αγοράς και των πελατών - συνεργατών τους, ώστε να ενημερωθούν και να πειστούν για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου ΕΤΕΜ.

88

IN BUSINESS

ALPHA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Πάρτι για παιδιά

Η Alpha Ασφαλιστική, το κοινοτικό συμβούλιο Λυμπιών και ο ασφαλιστικός σύμβουλος της Alpha Ασφαλιστικής, Μάριος Χαραλάμπους, διοργάνωσαν πρόσφατα εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά της κοινότητας Λυμπιών. Τα παιδιά έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: Τα παιδιά όλου του κόσμου έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ένα όμορφο περιβάλλον. Παράλληλα διασκέδασαν με διάφορες δραστηριότητες και κέρδισαν δώρα. Με την ευκαιρία της σύναξης αυτής οι γονείς ενημερώθηκαν, μέσω εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος, για το μελλοντικό κόστος των σπουδών των παιδιών τους και για τρόπους αποταμίευσης μέσω των ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών της Alpha Ασφαλιστικής.

www.inbusinessnews.com


in business january  

ανεξαρτησίασ Πρόταση συνεργασίασ αΠό την ΚεντρίΚη ασία www.inbusinessnews.com ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ | TEYXO...