Inblick i Trons Värld - sommarnummer 2021

Page 1

NR 2 - 2021 WWW.INBLICK.SE

Patricia känner frid på insidan sid 6-7

Jon lämnade missbruket sid 4-5

Georgis tumör försvann sid 16-17

Noomie är fri från allergi sid 14-15

Erika fick livet tillbaka Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

1

sid 10-11


INNEHÅLL

Du behöver inte vara rädd

sid 6-7

Eftersom livet går i säsonger kommer alla människor att möta tider där livet inte är så som vi önskar. Ibland kommer mörka passager där vi inte ser någon utväg. Då är det lätt att rädslan kan fästa sig i sinnet. Rädsla och fruktan kan bli som en isolering och ännu värre som ett fängelse.

Patricia kände Guds närvaro sid 13

Kickis liv har börjat blomma sid 16-17

I detta nummer av Inblick i Trons Värld kommer du att möta människor som gått igenom svåra passager i livet men kommit ut på andra sidan. Jesus blev deras räddare och hjälp som genom personliga upplevelser förde dem igenom till en lösning. Han gav dem frid istället för fruktan och hopplöshet. I Bibeln (Heb 2:14) står det att ”Jesus befriade alla dem som hela livet levt under dödsfruktan” men där finns också ett annat fantastiskt löfte: ”Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar Abba Fader” (Rom 8:15), som betyder Pappa Fader. Jesus gav sitt liv på ett kors där han dog och blev sedan lagd i en grav. Döden kunde dock inte behålla honom utan på den tredje dagen uppstod han från de döda och vann seger över döden. Han är livets Herre, den som kan ge oss evigt liv. Detta var Jesu uppdrag och strax innan han dog ropade han ”Det är fullbordat!”. Jesus gjorde klart det som behövdes för att du och jag skulle få frid i våra hjärtan. Om du befinner dig i en situation där du behöver hjälp eller lösningar kan du ropa på Jesus och han kommer att vara där. Det viktigaste är att han först och främst blir den viktigaste personen i ditt liv, din frälsare. Alla behöver hans frälsning vilket betyder att han tog din skuld och din skam till korset och dog i ditt ställe. Det du behöver göra är att ropa på honom och ta emot frälsningens gåva som ligger klar framför dig. Han kommer att möta dig personligt och förvandla din situation steg för steg. Efter hand kommer du att se ljuset i din tunnel och komma igenom din trånga passage. Bibeln säger att ”Den som är i Kristus är en ny skapelse, det gamla är borta och något nytt har kommit”. När Jesus blivit din bästa vän glöm inte att ta hand om den relationen. Prata med honom varje dag om allt. Detta kallas bön. Läs Bibeln därför att genom den talar Gud med dig. Läs lite varje dag och börja gärna i i Efesierbrevet. Där får du veta vilka välsignelser du fått när du sa ja till Jesus. Berätta för någon att du tagit emot frälsningens gåva och vad som händer i dig. Jesus är personlig och varje människa har sin väg till honom och med honom. Han älskar dig som den han skapat dig att vara och har en framtid för dig. Missa inte detta!

Georgis tumör försvann OMSLAGSFOTO: LEIF NYGAARD

INBLICK I TRONS VÄRLD

Box 15, 343 21 Älmhult. Beställning av tidningar Telefon: 0476-132 70, mån-fre kl. 9-12, 13-16 Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Chefredaktör: Hans Marklund Redaktionschef: Monika Ekström Redigering: Lovisa Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryck: Tryckeriet i Älmhult Annonssäljare: Calle Claésson 070 - 757 10 02, calle@inblick.se Inblick i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

2

EVA MARKLUND Redaktör

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


Inger fick tillbaka luktsinnet För tre år sedan rubbades Inger Zettergrens luktsinne och allt började lukta illa istället för gott. Läkarna sa att det inte var något att göra och det enda som gällde var att lära sig leva med att världen stank. – Det blev påfrestande psykiskt eftersom jag levde med en syrlig, stinkande och snedvriden lukt hela tiden, allting luktade likadant fast i olika styrka, berättar Inger.

I augusti 2018 fick Inger problem med sitt luktsinne. – Nybakta bullar som annars luktat gott fick en syrlig stinkande doft. Rök, avgaser och tvättmedel luktade på samma sätt. Hela världen blev upp och ner, berättar hon. Vid den tiden var det ett ovanligt bekymmer. Idag, i och med corona, är det vanligare att människor drabbas, men inte när Inger skulle söka hjälp. – Det var pinsamt att försöka beskriva hur jag upplevde det för sjukvårdspersonalen på vårdcentralen. Jag var sjuk men ändå inte sjuk. Inger gick igenom många undersökningar. Det började på öron, näsa, hals. De skickade henne på en röntgen av käken. Då upptäcktes en eventuell inflammation under fyra tänder i munnen. Inger blev skickad till en tandläkare, men det var inget allvarligt. – Den sista utvägen var magnetröntgen. Den visade inte något som kunde vara en orsak till mitt problem. Inger fick utlåtandet att inget kunde göras för att hjälpa henne. Hon fick rådet att lära sig leva med sitt problematiska luktsinne. – Det blev påfrestande psykiskt eftersom jag levde med en syrlig, stinkande och snedvriden lukt hela tiden, allting luktade likadant fast i olika styrka. Den naturliga förmågan att uppleva världen med mina friska sinnen fanns inte. Detta påverkade mig.

Desperation efter Gud Efter ett halvår blev hon så desperat att Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

hon ringde sin tandläkare och bad att få dra ut de fyra tänderna i munnen för se om det kunde hjälpa. – Tandläkaren sa att jag skulle ta det lugnt och inte göra en sådan åtgärd utan bad mig avvakta och se tiden an. Samtidigt kände Inger en desperation efter Gud. Hungern efter att vara i hans närhet och känna hans kraft blev påtaglig. – Min upplevelse var att närheten till Jesus är viktigare än ett helande, även om jag visste att Gud helar. Det blev som två vägar och jag valde att få vara nära Herren. Jag levde med ett felaktigt luktsinne samtidigt som jag var desperat efter mer av Gud.

Ringde kyrkan En kväll när problemet suttit i under ett och ett halvt år ringde Inger till en telefonkyrka och lyssnade på en predikan. – Jag berördes av att det fanns tro i budskapet. I slutet fick pastorn några kunskapens ord till dem som lyssnade och jag kunde känna att ikväll kommer människor att bli helade från sina sjukdomar. Först hade hon inte en tanke på att det skulle gälla henne men en förväntan och spänning föddes i Ingers hjärta. – Innan samtalet avslutades bad pastorn oss att vi som hade någon sjukdom skulle lägga vår hand på vår kropp och ta emot helande. Jag gjorde som han sa och tog emot förbön. När Inger lagt på luren kände hon en spänd förväntan att pröva, en spirande tro hade fötts i hennes hjärta att det hänt någonting. – Jag tog en parfymflaska, sprutade på handen och luktade. Det luktade gott. Fortfarande förväntansfull luktade jag på min man Peders rakvatten som också luktade gott. Efteråt berättade hon om miraklet för alla hon mötte. Inger hade fått tillbaka sitt luktsinne och hon kunde nu njuta av dofter som hon tidigare inte tyckte om. Kaffet och tårta luktade

I augusti 2018 fick Inger problem med luktsinnet, allt som tidigare doftat gott började lukta illa. Nu luktar nybakta bullar gott igen. FOTO: EVA MARKLUND

gott och hon njöt av att hon själv nu luktade gott efter duschen. – Dagen efter fick jag en hårinpackning av mitt barnbarn. Vi ville fira näsans dag. Spända öppnade vi förpackningen som hade en fantastisk fruktdoft. Jag älskar fruktdofter och nu kunde jag känna den doften igen. Inger kunde till och med njuta av dofter som vi i vanliga fall inte skulle uppskatta. – Nu luktar bensin och sopor som det ska lukta och det är fantastiskt. 3

Hunger och helande I efterhand tror Inger att hungern efter Gud och helandet av hennes luktsinne hade ett samband. – Gud drog mig till sig, verkade i mig och helandet kom, konstaterar hon. – Den sista tiden har min gudsfruktan och min passion för Jesus växt. För mig handlar det om att söka Jesus först för jag vet att där finns också helande. Helande är Guds vilja, det är inte som att vinna på lotto. Han vill hela alla. EVA MARKLUND


Jon levde i missbruk För Jon Larsson var alkohol och droger ett ständigt sällskap från tidig ålder. I över 20 år har han levt i grovt missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa. Han testade alla behandlingsmetoder han kunde hitta, men det enda som hjälpte var Jesus. – Tron betyder allt för mig och det känns lyxigt att inte behöva ta några droger eller mediciner längre, berättar Jon.

Jon Larsson växte upp i en medelklassfamilj i Arvika. Utåt sett såg allt bra ut, men bakom den prydliga fasaden fanns det mycket som inte fungerade. Ofta kände han både ilska och rädsla inom sig. – För att få tröst började jag dricka alkohol redan vid nio års ålder, sedan blev det andra droger också. Jag hade inte direkt svårt för mig i skolan, men eftersom jag tidigt började få problem med droger så gick det snabbt utför, berättar Jon Larsson.

– På högstadiet blev jag avstängd från skolan efter att ha ställt till med skadegörelse. Genom socialtjänsten placerades jag i specialklass, först i årskurs nio och jag gick sedan tre terminer på gymnasiet, fortsätter han.

För att få tröst började jag dricka alkohol redan vid nio års ålder.

Sluten tvångsvård Han missbrukade tungt för att uppnå ett tillfälligt lugn, men i längden var det bara destruktivt. När Jons jämnåriga tog studenten satt han på ett SiShem, med sluten tvångsvård. Minnena från de tidiga ungdomsåren är till stor del höljda i ett dimmigt dunkel. Hans straffregister utökades mer och mer; bland annat dömdes han för grovt inbrott och grov stöld. I 18 månader satt han tvångsintagen på ungdomshem. – Under åren har jag genomgått många olika behandlingar på behandlingshem. Jag har nog prövat de flesta behandlingsmetoder, som 12-stegsmodellen, KBT, gruppterapi – ja, jag vet inte allt vad de heter, suckar Jon. – Dessutom ordinerades jag medicin

mot ADHD och medicinerades även tungt med psykmedicin, kombinerat med behandling inom psykvården. 2014 passerade Jon 30 år och var urless på sitt trassliga och kaotiska liv. Han drömde om att kunna sluta med sitt missbruk och få ordning på tillvaron. Året efter blev han utskriven från ett hem, där han var intagen enligt lagen om vård av missbrukare (LVM). Han tänkte sig då att börja jobba som

dykinstruktör och åkte till Cypern för att skaffa certifikat för detta. Allt gick enligt planerna och han fick både certifikat, jobb och lägenhet. Men det var också lätt och billigt att få tag på knark, vilket komplicerade bilden. – Mitt missbruk löpte på som förut och det gjorde det svårt för mig att jobba med ett så pass krävande jobb. I längden funkade det inte och jag var tvungen att sluta. Men trots att jag knarkade så hårt, kunde jag ändå få inkomst genom att jobba med marknadsföring via internet.

Levde för dagen Tre år bodde Jon på Cypern och levde för dagen. I Sverige hade han lämnat bakom sig tjocka pärmar med journaler och utredningar. Många gånger hamnade han mellan stolarna, ingen ville ta ansvar och Jon slussades mellan olika instanser. Jon hade ingen närmare kontakt med någon kristen. Men via Facebook fick Jon kontakt med Linn, en tjej han träf-

Vi lyfter dig till ett högre plan

Furulunds HVB-hem

Behandlingshemmet med de stora möjligheterna Tel: 0290-710 40 Swish: 123-2287654

ett komplett liftföretag

www.malarlift.se

www.erikedin.se

Gävle • 026-14 08 00 Uppsala • 070-626 32 21 västerås • 021-81 07 20 stockholm • 08-19 40 00

info@furulundshemmet.se 4

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


fat i missbrukskretsar och som varit lika illa däran som han själv var. Nu hade Linn mött Jesus och tagit sig upp ur knarkträsket. När Jon tittade på fotot, som Linn lagt ut på Facebook, såg han att något hade hänt, hennes ögon strålade. – Via Linn fick jag kontakt med en pastor, som bad med mig i telefon varje dag, under flera månaders tid. – Efter några veckor började jag tänka annorlunda och se mera klart på olika saker och jag bestämde mig för att åka hem från Cypern. Hemma i Sverige igen försökte jag få hjälp, men trots att jag lämnade rena prover var det svårt för mig att få hjälp i öppenvården.

Fridfull plats Då ringde någon från LP-verksamheten, en organisation som bedriver behandling och missbruksvård på kristen grund. Jon erbjöds plats på ett behandlingshem i Småland, och där fick han stanna i fem månader. – Det var helt fantastiskt där, jag trodde inte att det fanns en sådan plats på jorden. – Efter några månader som bostadslös var det en lättnad för mig att få komma till denna fridfulla plats och slappna av. För de flesta som haft ett så gravt missbruk som Jon brukar det vara kämpigt att genomgå en avgiftningsprocess. Men för Jon blev anpassningen till verkligheten som ett lyckorus, han började landa i verkligheten och hitta vägen in i ett ordnat liv. – Jag hade en stark frälsningsupplevelse, även om allt inte gick på ett ögonblick, men nu visste jag att Gud finns och att han skulle hjälpa mig. – Dessutom upprättades relationen med min tjej, som också blev frälst. I januari 2019 gifte Celina och jag oss och dagen efter döptes vi också. Nu har hela livet förvandlats för oss båda två. Jon och Celina bor på en gård utanför Arvika. Båda jobbar heltid. – Tron betyder allt för mig och det känns lyxigt att inte behöva ta några droger eller mediciner längre. Jag röker inte ens. Det innebär inte att vi slipper alla prövningar; som folk i allmänhet lever vi med både medgång och motgång. – Skillnaden är att jag aldrig haft det så bra förut. Jag har jobb, bostad, goda relationer med fru och vänner och tillhör en underbar församling. Allt har blivit nytt, berättar Jon. BÖRJE NORLÉN FOTO: LEIF NYGAARD Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

5


Patricia

FOTO: LOVISA LANDIN

6

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


a kände Guds när varo Patricia var inte en aktiv kristen. – Jag kunde vara ute och festa på fredagar och lördagar, och sedan gå till kyrkan på söndagen. Jag mådde inte bra och lade skulden på Gud. Men på en resa i Rumänien skedde en förändring på insidan. – Jag kände hur ångest och nedstämdhet försvann, allt från det förflutna var borta. Det var som en helt annan värld för mig, berättar Patricia. När Patricia Bengtsson gick gymnasiet hade hon vänner som hon upplevde var dåliga för henne. – Det var en giftig stämning bland mina vänner och mycket festande. Det var inte nyttigt för mig. Jag mådde inte bra och lade skulden på Gud, berättar Ptricia. Hon var inte aktiv i kyrkan, men gick dit ibland. – Jag kunde vara ute och festa på fredagar och lördagar, och sedan gå till kyrkan på söndagen. – Just då var det naturligt för mig på något sätt, jag kände ingen ånger över min livsstil. Patricia började följa med sin syster på ungdomssamlingar i kyrkan. – Jag började få en längtan efter att döpa mig. Patricia hade tidigare blivit döpt under sin konfirmation. – Då hade jag fått några vattendroppar på huvudet. Men nu längtade jag efter att gå ner i en riktig dopgrav. För mig handlade det om att ta ett aktivt beslut att följa Jesus.

Kände en inre frid Den sommaren följde Patricia med sin familj och några vänner till Rumänien. – Våra vänner brukade åka dit och hjälpa fattiga. Den här gången följde vi med. – I början av resan berättade jag att: “Någon dag vill jag döpa mig”. Under resan fick de träffa några vän-

ner till deras vänner som var kristna och brukade profetera. – När vi var på väg hem till dem tänkte jag: “Gud har ändå inget till mig, han ser ju hur jag lever. Det kommer bara bli jobbigt att sitta där”. När de kom dit sa en av deras nya bekanta till Patricia: “Jag tror verkligen att Gud har mycket för dig idag.” – Jag blev förvånad och undrade om han kunde läsa mina tankar. Senare under kvällen fick Patricia profetiska tilltal. – Jag förstod inte så mycket, det mesta var på rumänska, men jag kände en sådan frid på insidan. Jag grät. Det här var första gången jag fick ett profetiskt tilltal. En av personerna Patricia inte träffat förut sa till Patricia: “Jag upplever att du ska döpas någon dag”. – Jag tänkte först att någon hade berättat för honom, men det hade de inte. – Jag svarade att jag ville döpa mig och två dagar senare var vi på väg ut till en kyrka på landet där de ordnat en riktig dopfest.

Jag förstod inte så mycket, det mesta var på rumänska, men jag kände en sådan frid på insidan.

men jag är så tacksam för att Gud mötte mig den sommaren. – Det profetiska tilltalet var så viktigt, det gav mig hopp och jag levde på det resten av min gymnasietid.

“Inte längre normalt” När Patricia på hösten kom tillbaka till skolan fortsatte hon leva ungefär som innan sommaren. – Jag ville inte vara helt själv, så jag fortsatte umgås med samma vänner. Men någonting var annorlunda. – Min livsstil kändes inte längre normalt. Jag upplevde att Gud sa att den var fel. Utanför skolan blev livet däremot annorlunda. – Min familj och jag gick med i en kyrka. Jag hade aldrig tidigare gått till en kyrka så aktivt. Där hittade jag en andlig familj. Människorna runt omkring märkte att det hade skett en förändring hos Patricia. – En kristen vän till mig sa: “Jag ser en förändring. Jag gillar den nya du”. När det var svårt i skolan återkom Patricia till en bibelvers. – I Filipperbrevet 1:6 står det: “Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er också ska fullborda det”. Det bibelordet återkom i mina tankar och jag levde på det när det var tufft.

“En helt ny värld” Dopgudstjänsten varade i tre timmar och innehöll många inslag som Patricia var ovan vid. – De spelade dragspel och saxofon, människor grät av glädje. Det var lite ovant för mig, men jag kände att den helige Ande var närvarande och tre timmar kändes som 30 minuter. När Patricia stod i dopgraven fick hon frågan om hon ville döpa sig. – Jag svarade på rumänska: “Da”. Alla rumäner skrattade hjärtligt. Jag tror de tyckte att det var gulligt av en svensk att försöka sig på deras språk. Under dopet hände något på Patricias insida. – Jag kände hur ångest och nedstämdhet försvann, allt från det förflutna var borta. Det var som en helt annan värld för mig. Patricia ser tillbaka på dopet och det profetiska tilltalet. – Det var inte meningen att jag skulle döpa mig i Rumänien av alla ställen,

Vinnersjö Timmerhus AB

Kristen i vardagen Patricia berättar att gymnasietiden lärde henne något viktigt. – Jag såg att jag inte mådde bra av att leva halva livet som kristen och halva livet på annat sätt. Hon ser också vikten av gemenskapen i en kyrka. – I en kyrka får vi hjälp av varandra när vi växer i vår tro. Det är viktigt att vi har någonstans där vi känner oss hemma. Patricia tycker att det är viktigt att ha med sig sin kristna tro i vardagen. – Jag hörde en predikan om att Bibeln behöver vara vårt dagliga bröd. Bibeln är inte bara en dessert, den behöver vara mer än så. Det är viktigt för mig. Hon har upplevt att Gud lätt hamnar i bakgrunden och att livet blir fullbokat av annat. Så hon har bestämt sig för att börja dagen med sånger till Gud. – Jag börjar alltid morgonen med lovsång. Jag tar mig den stunden oavsett hur trött jag är.

Inte alltid lätt Patricia berättar att livet som kristen är inte alltid lätt. – Det finns dagar som är svårare än andra. Men jag tror att det är bra för då växer vi i vår tro och söker Gud på ett annat sätt. – Just nu har jag problem med bilar jag köpt, de vägrar att fundera. Det är en prövning. Gud vet det, jag vet det. Trots motgångar kan Patricia konstatera en sak. – Jag kan inte se mitt liv utan Jesus. LOVISA LANDIN

Fastighetsservice - Byggnation - Trädgårdsanläggning - Montage - Måleri

www.vinnersjotimmerhus.se Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

Hon kommer ihåg en dag då hon gick och tänkte på stämningen hon upplevde i sin klass. – Det hade varit så stelt, så jag bad Gud att samtalen i klassen skulle flyta på den här dagen. – När jag kom in i klassrummet satt alla och pratade med varandra. Och samma dag fick jag reda på att en annan tjej i min klass var kristen. Vi blev bra vänner.

Telefon 0500-41 36 96 • Mobil 070-222 10 00 • info@allservice.nu • www.allservice.nu

7


ANNONS

“Vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.” Matteus 25:40

HJÄLP ETT BARN I NÖD! Tältmissionens grundare Erik Gunnar Eriksson upplevde Guds kallelse när han för 51 år sedan mötte ett döende barn i Brasilien. Då föddes Hoppets Stjärna som ger utbildning, mat och framtidstro till barn i fem världsdelar. Genom samverkan med moderorganisationen Tältmissionen får de och deras familjer också ta del av evangelium. I PANDEMINS KÖLVATTEN ÄR DET REKORDMÅNGA SOM LIDER JUST NU. DU KAN HJÄLPA DEM! BLI MÅNADSGIVARE ELLER SWISHA DIN GÅVA SWISH: 90 02 536!

Gå in på www.starofhope.se/bli-fadder och läs mer!

Tel: 0662-461 00 www.starofhope.se info@starofhope.org

ni 30 ju

Gudskontakt

H oppet Andas

li

- 4 ju

Kärrsjökonferensen

Se Tältmissionens webb-TV Gudskontakt!

Lyssna på Hoppets Stjärnas radiopodd Hoppet Andas!

Missa inte Kärrsjökonferensen 2021!

Aktuella ämnen och betraktelser. Lennart & Ulrika Eriksson och Gunnar Johansson! taltmissionen.se

Nya avsnitt med omvärldsrapporter, intervjuer och återblickar varje fredag. starofhope.se/hoppet-andas

Panelsamtal, predikningar, bibelstudier och artistframträdanden. taltmissionen.se

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


"Någon drog i mitt hjärta" I tonåren var det andra saker än kyrkan som drog i Peter Nordberg. Men på ett vinterläger förändrades allt. – Jag sökte inte, utan det var Herren som fick tag i mig och då fick han tag i mig rejält. Det var en fullständig förvandling som skedde i mitt liv. Jag upplevde det som att jag blev totalt tvättad, berättar Peter.

Peter Nordbergs föräldrar var med i Frälsningsarmén i Västerås och tog med sina barn dit. – Mamma och pappa var engagerade kristna. De var mycket varma i tron och älskade Jesus, berättar Peter. Peter gick i söndagsskolan och hade en barnatro. Han anammade det som lärdes ut om hur världen såg ut och hur den var formad. Men i tonåren blev det annorlunda. – Jag gled iväg, inte allvarligt för jag var så väluppfostrad. Men kyrkan var trång och tråkig och gav inte någon kick. Jag ville andra saker och det drog i mig.

I tonåren spelade Peter Nordberg basket och sysslade med musik. Kyrkan var trist och tråkig. Det var andra saker som drog FOTO: JULIA POP i livet, men en kväll fick Gud tag på honom.

digt samman på ett bra sätt. Jag upplevde en så otrolig godhet och kärlek från Gud. I tre, fyra timmar bara grät och skakade Peter. Det var inget han upplevt förut.

Basket på elitnivå Peter spelade pojkbasket på elitnivå och var med i en känd slagverksgrupp i Stockholm där han spelade trummor. Föräldrarna gjorde allt för att han skulle stanna i det kyrkliga sammanhanget. – Mamma och pappa var smarta på det sättet. I Ordspråksboken 22:6 står det: "Vänj den unge vid den väg han ska vandra, så viker han inte av från den när han blir gammal". När Peter var 17 år tog de med honom på ett kristet vinterläger. Dagarna fylldes med skidåkning och på kvällarna var det olika teman. En dag introducerades ämnet rockmusik och djävulsdyrkan. – Jag upptäckte snabbt att jag hade många av de där skivorna. Jag blev inte chockad eller tagen av det, det var inte så svårt att se vad det var. På kvällssamlingen talades det om hur musik kunde påverka och leda till olika saker. – Efteråt var det som en stor tyngd kom över mitt liv. Jag skulle idag säga att det var en syndanöd. – Något hände i mig och det var som att någon drog i mitt hjärta. Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

Jag var i den mest känsliga åldern som en kille kan vara och bröt fullständigt samman.

Världen var ny Morgonen efter var världen ny. – Jag gick ut och tänkte: "De här träden stod inte här igår”. Jag förstod att de gjort det, men jag hade inte sett dem. Hela världen var som tvättad för mig. – Då förstod jag vad de här gubbarna och tanterna pratat om när de sagt att man kan bli född på nytt. Jag hade aldrig begripit vad det betydde. Peter förundrades över att han, som var en väluppfostrad kille och relativt oskyldig, ändå fick det här mötet med Gud. – Jag gick inte heller omkring och hade existentiella problem och tänkte: "Vad livet är meningslöst. Jag måste få någon mening med mitt liv." Tvärtom var Peter en glad kille på väg ut i livet som sysslade med musik, spelade basket och hade gott om vänner. – Jag sökte inte det, det var Gud som fick tag i mig och då fick han tag i mig

Efteråt var de några ungdomar som dröjde sig kvar. – Vi satt där i en ring och hade blivit berörda av budskapet. Några ledare hade också stannat kvar. En av dem var Peters mamma. Hon frågade honom: "Är det något du skulle vilja säga till Jesus?" – Jag försökte säga: "Kom in i mitt hjärta och förlåt mig". Då var det som hela himlen öppnades över mig. Det kom en flod av Gudsnärvaro och kraft. – Jag var i den mest känsliga åldern som en kille kan vara och bröt fullstän9

rejält. Det var en fullständig förvandling som skedde i mitt liv. Jag upplevde det som att jag blev totalt tvättad. Peter hade ingen lång lista på synder han begått, men upplevde ändå hur han blev förlåten och ren i hjärtat. – Sedan kom det in en ofantlig längtan att få ge mitt liv till Jesus. Jag blev fullständigt såld. Musiken och sporten blev ointressant på ett sätt.

Jesus var på riktigt Peter blev överraskad över att Jesus var på riktigt. – Plötsligt såg jag att det fanns en verklighet bakom Bibeln, sångerna, körerna och hornmusiken. Bakom allt som kyrkan byggt upp i olika genrer fanns en sådan kraft. Det var osannolikt och det brinner i mitt hjärta fortfarande. – Det var ingen som försökte vrida om armen på mig, utan någon som försökte guida mig in i större saker. Gud tvingar inte någon, men han behöver ditt oreserverade ja. Nu har Peter tjänat Gud i 35 år på olika sätt och är pastor. Han är gift med Liselott och familjen består både av egna barn och fosterbarn. De har dessutom sex barnbarn. MONIKA EKSTRÖM GOMÉR


Erika fick livet tillbaka Erika har gått igenom många år av lidande och hopplöshet, så plågsamma att de tycktes oändliga. – Trasiga relationer, våld och destruktivitet blev en del av livet. Jag förlorade körkort och jobb, men det värsta var mörkret och ångesten som jagade mig hela tiden, berättar Erika. Idag är Erika 27 år och bor utanför Arvika med man och deras ettåriga dotter. Erika minns sin barndom som positiv trots att föräldrarna skilde sig tidigt och hade delad vårdnad om henne. – Jag skulle kunna beskriva den som ett vanligt ”Svenssonliv”, med semester vid kusten, lördagsgodis, tacos, myskvällar och spel. De vardagliga rutinerna fungerade utifrån sett, i stort sett bra, sammanfattar Erika.

Försökte lindra sin ångest Men i tonåren mindes hon plötsligt de negativa upplevelserna från föräldrarnas skilsmässa och det resulterade i panikångest. Relationen med föräldrarna började krångla, hon kände sig annorlunda och misslyckad, men hade svårt att sätta ord på sina känslor. Självkänslan var helt i botten. – Jag började rota i mina föräldrars sprit- och medicinskåp för att hitta något som kunde lindra, när ångesten blev för svår. Det hände att jag skar mig och slog min mamma, men jag hade också bättre perioder. Alkoholsuget var starkt och jag ägnade mycket tid åt att planera helgerna. Det var bara då jag tyckte att jag levde på riktigt. Snart räckte det inte med sprit, utan hon började också testa andra droger. I början tyckte hon att det kändes bättre; tabletterna stängde av hjärnan och lugnade de oroliga tankarna. – Jag ansträngde mig för att hålla upp en fasad att allt var bra, fast jag bara blev mer och mer trasig på insidan. Ofta fick jag epilepsianfall, det var nog kroppen som kollapsade av alla tabletter jag tog. En gång fick jag ett så svårt anfall att jag ramlade ihop och slutade andas; dessbättre kom ambulansen snabbt och sjukvårdarna hjälpte mig tillbaka till livet.

Erika levde i missbruk, våld och destruktiva rel ationer tills hon mötte Gud och livet vände. Idag lever hon med en tro som ger henne

Turbulenta år Psykiatrimottagningen besöktes flitigt under många turbulenta år, från det Erika var 15 och första gången försökte ta livet av sig. Hon konstaterar sorgset att det som hade sett så kul ut med droglivet, hade utvecklats till ett helvete på jorden. Ständigt krävdes en ökad dos för att livet skulle fungera. – Det gick otroligt snabbt på vägen neråt. Till slut började jag också med sprutor, något som jag lovat mig själv att låta bli. Trasiga relationer, våld och destruktivitet blev en del av livet. Jag förlorade körkort och jobb, men det värsta var mörkret och ångesten som jagade mig hela tiden.

Jag ansträngde mig för att hålla upp en fasad att allt var bra, fast jag bara blev mer och mer trasig på insidan. 10

En dag när Erika förstrött skrollade på Instagram, såg hon ett foto av Linn, en tjej hon kände igen. Linn, som hon träffat bland andra missbrukare i Arvika, var minst lika trasig och sliten som Erika själv. – På den bild som Linn lagt ut på Instagram såg hon otroligt fräsch ut och hennes ögon strålade. Jag kände knappt igen henne, något måste ha hänt.

En glimt av hopp Erika kände att hon måste ringa Linn. Tidigare hade de båda tjejerna mest varit ovänner och tjafsat om olika saker, men Erika märkte snart att Linn var helt annorlunda nu. Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


Prova nyhetstidningen

INBLICK gratis i 4 veckor

8 nummer • Ord. pris 232 kr

fanns någon som älskade mig för den jag är, och mer än jag någonsin kunde förstå. Erika berättar att det var svårt för henne att vara kristen. Det livet hon levt kändes mycket mer välbekant. Hon minns mycket väl det datum när den negativa spiralen bröts – 5 december 2017. – Jag hade förstått att min enda chans var att följa ljuset så nu började jag läsa Bibeln mer, lyssna på musik som lyfte mig och det fick mig att känna mig mer och mer levande.

En pågående process

FOTO: LEIF NYGAARD

– Linn mötte mig med otroligt stor kärlek. Hon berättade om sin tro på Jesus och i hela kroppen kände jag att detta var rätt. När hon förklarade för mig det hon läst i Bibeln, föll många bitar på plats, berättar hon. En glimt av hopp tändes i Erikas inre; hon frågade Linn hur hon kunde få kontakt med Gud, och Linn rekommenderade en enkel bön om syndernas förlåtelse. – Jag hade inget att förlora så jag gick ner på knä och bad en bön till Gud. Då var det som om en kärleksvåg gick genom hela min kropp. Plötsligt kände jag mig hel på insidan, älskad och värdefull och jag kände att Gud var på riktigt. Det Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

Beställ nu!

0476-132 70

info@inblick.se www.inblick.se

Ja, tack! Jag vill prova Inblick i 4 veckor gratis!

PORTO BETALT

Namn: .................................................................. ................................................................................. Adress:.................................................................. ................................................................................ Postadress: ........................................................ Tfn:........................................................................ E-post: ................................................................

BÖRJE NORLÉN

11

OBS! Erbjudandet gäller t.o.m den 31 augusti 2021 för dig som bor i Sverige och inte haft en prenumeration på Inblick de senaste sex månaderna. Prenumerationen avslutas automatiskt när provtiden har gått ut.

ITV nr2 2021

frid, hon är också gift och har blivit mamma.

Erika fick gå på behandling för sitt missbruk i tre månader, hon fick hjälp att komma in i fasta rutiner och ett mer normalt liv. Hon poängterar att allt inte löste sig på en gång utan att det varit en successiv process. – Jag kände mig aldrig ensam på den resan, för Gud och mina kristna vänner stöttade mig hela tiden. Min familj trodde att jag fått en knäpp, men jag hade frid och höll stenhårt fast vid min tro. När jag kände panikångest eller drogsug bad jag en enkel bön och då försvann det. Erika blev döpt, började jobba som ungdomsledare i kyrkan och gifte sig med Marius. För ett år sedan välkomnade de också en dotter i hemmet. Marius, som har liknande bakgrund som Erika, har upplevt samma förvandling i sitt liv. – Vår gemensamma bakgrund gör att vi kan förstå och stötta varandra. Vi hade kommit in i en värld, som vi inte ens kunde ana verkligen existerade. Jesus tog inte bara bort suget efter drogerna, hans kärlek fyllde också tomrummet i min själ. – Friden jag nu har är bättre än alla droger jag provat. Livet är lättare att leva idag och den tunga ryggsäcken jag bar har jag fått kasta av mig, konstaterar Erika. Hon vet nu att det finns ett hopp, även när livet känns hopplöst. – Ingen behöver ta droger och må dåligt hela sitt liv. Jag trodde aldrig någon skulle kunna hjälpa mig i min situation, men Gud kunde.

Kristen Tidning i Sverige AB

SVARSPOST 20557772 343 20 Älmhult


Kickis liv har börjat blomm Kicki Andreassens liv började som allt annat än en solskenshistoria. Missbruket drog ner henne i en ond spiral. – Det var bara mörker. Jag brukar säga att om du vill hamna i helvetet ska du droga för då blir livet ett rent helvete, säger Kicki.

Idag kan Kicki Andreassen inte se någonting gott från den gamla tiden. – Man skadar nära och kära och man skadar sig själv jättemycket. Jag tackar Gud att jag överlevde, säger hon. Men Kicki kan också se att Gud varit med och hjälpt henne. Hon minns då hon efter en fängelsedom hamnat på behandlingshem. Det var tillfällen då familjen samlades som hon inte kunde vara med. Det var smärtsamt. – Då bad jag till Gud: ”Hjälp mig så att jag kommer ifrån det här livet jag lever nu, annars dör jag.” När Kicki kom ut från behandlingshemmet sökte hon till en undersköterskeutbildning. Problemet var att hon inte hade några slutbetyg från grundskolan. – Jag sökte ändå och fick reda på att

jag var 36:e reserv. Jag tänkte att jag kommer inte in.

gen och kraschade sedan in i mitträcket. De kunde oskadda ta sig ur bilen. – Jag tackar Gud att det inte kom någon bil körande bakom oss, för vi stod i omkörningsfilen. Vanligtvis var det mycket trafik, men inte just då. När Kicki skulle sätta på varningsblinkern slutade den fungera. Kraschen hade varit så kraftfull att batteriet under bilen hade spruckit mitt itu. De stod så gott som osynliga mitt i mörkret. Den första bilen som kom såg dem och stannade. – Det var en kille och han sa att vi skulle sätta på mobiltelefonerna, så vi ställde oss i diket och viftade med dem för att varna andra bilister. Polisen och räddningstjänsten kom till platsen och såg den svårt kvaddade bilen och hur illa den stod placerad på vägen. – De sa att det måste varit en fruktansvärd smäll eftersom till och med batteriet sprack. Ändå hade jag inte en skråma. De sa att vi hade haft änglavakt.

Toppbetyg och anställning Men en dag damp det ned ett brev i brevlådan som sa att hon skulle inställa sig på Bohusläns vårdskola. – Jag tänkte att det måste vara Gud som gjort det här, för jag bad ju honom om hjälp. Inte nog med det. Det gick bra för Kicki i skolan. – Jag hade inte svårt för någonting. Jag gick ut med toppbetyg. Kicki fick snart en timanställning och ett ganska normalt liv. Hon ville läsa vidare och sökte till en behandlingsassistentutbildning. – De var många sökande och jag fick svaret att jag inte skulle komma in, men jag kom in.

Hade änglavakt En nyårsafton hade Kicki änglavakt. Det var mörkt ute och hon och en kvinna skulle hem. De körde på en större, vältrafikerad väg. I en kurva fick bilen sladd och snurrade över vä-

Blev ödmjuk och självlysande 2019 fick Kicki tag på en bok som gjorde djupt intryck på henne. Det var

musikartisten Sebastian Staksets bok Bara ljuset kan besegra mörkret. – Jag kände igen mig så mycket när han beskrev hur han mått i sitt missbruk, hur han skadade folk runt omkring sig och hur han till sist kände att han inte orkade mer. I slutet av boken berättar Sebastian Stakset hur allting vände när han blev en troende. – Jag blev så nyfiken och tänkte: Är det så det är att vara troende och ta emot Jesus? När Kicki hade läst klart boken slog hon ihop den och bestämde sig. – Jag ska frälsa mig nu, jag ska gå den här vägen, tänkte jag. I samma veva skulle Sebastian Stakset tala i ett tältmöte på Tjörn. Kicki åkte dit och gav sitt liv till Jesus. – När jag tog emot Jesus var det som ett snöfall i mig. Allt bara smälte och det blev en sådan värme och frid. Jag var så berörd att jag bara grät. Gråten fanns över henne i en månad. Samtidigt hände det mycket i Kickis liv. Idag skämtar hon om det. – Jag tror Gud tänkte att han hade

Tryggt fjällnära boende i Årefjällen Hotell och vandrarhem. Vi har egna fjällguider och bibelland med stavkyrka.

Pressen på församlingar i Ryssland ökar Pressen på församlingar

Missionsorganisationen MedieMission International har tydligt märkt av Missionsorganisationen att suget efter Internatiokristen litMedieMission teratur ökat bland Ryssnal har tydligt märkt av lands troende. att suget efter kristen lit– När politiska beslut elteratur ökat bland Ryssler viruspandemin sätter lands troende. stopp för stora kampan– När politiska beslut eljer, viruspandemin möten och annan förler sätter samlingsverksamhet når stopp för stora kampandet tryckta mediet fortfajer, möten och annan förrande fram, säger Hannu samlingsverksamhet når Haukka, det trycktaverksamhetslemediet fortfadare för MedieMission Inrande fram, säger Hannu ternational. Haukka, verksamhetsle-

– Den senaste tiden har distribuerat hundratusentals ex– Den senaste tiden har emplar av biblar, Nya vi tryckt och distribuetestamenten och kamrat hundratusentals expanjlitteratur i landet. emplar av biblar, Nya En församlingoch i Sibirien testamenten kamdelade ut litteraturen de panjlitteratur i landet. fått från oss bland befolkEn församling i Sibirien ningen ut ochlitteraturen nyligen fickde vi delade höra att de startat 65 nya fått från oss bland befolkförsamlingsgrupper i sin ningen och nyligen fick vi region utifrån detta arbehöra att de startat 65 nya te. församlingsgrupper i sin

i Ryssland ökaroch vi tryckt

Tel. 0647-31010 www.hallandsgarden.nu hallandsgarden@telia.com

Vi når öppna hjärtan i slutna länder Vill du vara med och bidra till att nå alla människor med budskapet om Jesus? Bli månadsgivare på ibra.se eller swisha till 9000761 - tack för din gåva!

region utifrån detta arbete.

dare för MedieMission In-vår hemsida: mediemission.se Välkommen att titta in på ternational. mediemission mission 123 45 488 22 900307-0 MedieMission International Välkommen att titta in på vår hemsida: mediemission.se OBS! Beställ vårt missionsmagasin Mediemission till din hemadress.

Sänd ett e-mail till info@mediemission.se eller sänd ett brev/kort till mediemission mission 123 45 488 22 Mediemission International, SVARSPOST 20466472, Box 50, 68360 900307-0 EKSHÄRAD. MedieMission International

12

OBS! Beställ vårt missionsmagasin Mediemission till din hemadress. Sänd ett e-mail till info@mediemission.se eller sänd ett brev/kort till Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se Mediemission International, SVARSPOST 20466472, Box 50, 68360 EKSHÄRAD.


ma kallat på mig så länge så att när jag väl bestämde mig var det bäst att arbeta snabbt och mycket. Kickis liv blev innehållsrikt och saker började läggas på plats. Hon märkte snart att hon började förändras. – Jag ryser när jag tänker på det. Det blir en sån förändring, speciellt i ens hjärta. Man blir ödmjuk och man förstår människor på ett annat sätt. Förr kunde jag se på människor och tänka att de inte var kloka i huvudet. Nu vill man ta hela världen i sin famn. Andra människor reagerade på det som hänt i Kickis liv. – När man tar emot Jesus syns det på en. Folk säger att det syns i mina ögon, ett ljus och det lyser på något sätt.

Gud talar Kicki är glad för alla kristna hon träffade och kunde tala med. En dag var hon rädd att hon blivit schizofren. Hon frågade vännerna vad som hände med henne. – De sa att det var Gud som talade till mig. Jag kunde inte höra orden fysiskt, men det kom tankar i huvudet. Kicki poängterar att det är viktigt att

gå till en levande församling och träffa andra kristna. – Vi skrattar, gråter, äter, ber och pratar. Vi älskar varandra. Kicki som trodde att det var tråkigt att vara en kristen har nu gett sig själv svar på tal. – Folk kan tycka att det här är flum, men det är inte tråkigt. Det här är livet. Folk förstår inte hur bra det är. Sen är livet inte problemfritt, men jag kan be Gud om hjälp. Efter en månad bestämde Kicki att hon skulle döpa sig, i Vänern. – Då fick jag lämna det gamla livet, jag renades av dopet.

Livet blommar Kicki beskriver det nya livet som att hon har börjat blomma. – Jag är som en kalv på grönbete och vill ha allt. Jag var så andligt hungrig när jag blev frälst, för jag hade ätit fel mat. Men nu är jag som ett körsbärsträd som växer och står i blom. Mitt liv har blommat ut och det kommer frukt. God frukt, säger Kicki Andreassen.

Kicki levde i missbruk, men när hon gav sitt liv till Jesus reagerade andra FOTO: MARIA JOHANSSON människor på förändringen de såg i hennes liv.

MARIA JOHANSSON

KONTAKTA OSS GÄRNA!

Vindo AB

Fabriksgatan 6

S-330 33 HILLERSTORP

Tel: 0370-37 33 20 • Fax: 0370-220 81 • E-mail: info@vindo.se www.vindo.se

Vi är en av de marknadsledande producenterna av rund och plattvalsad järntråd.

P-O Folkes Lantbruk AB tel: 0703-202397

K VA L I T E T / K O M P E T E N S / K A PA C I T E T

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

13


” Våren var min fiende”

ANNONSER

• Slutavverkning • Gallring • Riskörning • Markberedning • Plantering • Transporter av rundvirke

Noomie Rydén brukade ta sin tillflykt till källaren framåt vårkanten när det började bli pollen i luften. – När allt blommade så blommande även min allergi ut. Näsan rann och det blev svårt att andas, berättar Noomie Rydén som bor i Osby i norra Skåne. Sedan Noomie var kring 11 år har hon lidit av allergi. Det fysiska måendet påverkade även psyket. – När man mår dåligt i kroppen är det inte så lätt att må bra själsligt. Man vill vara ute och njuta av det vackra när alla andra kan göra det, förklarar Noomie. Efter att allergin debuterade gick Noomie på mediciner och kortison. Ändå blev det bara värre och värre med åren. För fyra år sedan påbörjade vården en utredning för att undersöka hur pass allvarligt läget var. Eventuellt skulle Noomi kunna vaccineras mot allergi genom sprutor. – Vi gjorde en allergiutredning. Där fick jag svart på vitt på att jag var allergisk mot pälsdjur och pollen. Björkpollen var värst.

Gransås Skogs & Lantbruks AB - Gransås 360 23 Älmeboda - Tel: 0477-650 32

”Ultimata lösningen”

Efter utredningen skulle vaccineringen börja, men kallelsen från vården dröjde. Det blev vinter och då tyckte Noomie inte att det var lönt. – Men sedan fick jag den ultimata lösningen. Det var en väldigt omtumlande dag. En nära vän till Noomie hade just gått bort och hon var ledsen, men hade lovat att komma på ett husmöte hemma hos en kvinna i Osby. – När jag kom dit var jag inte jättesugen på att prata. Alla platser var upptagna så jag satte mig på golvet i ett hörn.. Hon hade svårt att hänga med i gudstjänsten. Men när den närmade sig sitt slut var det en man som sa att det var någon där med allergi som skulle bli helad. – Jag såg mig omkring och tänkte: Jaha, det är inte jag, för jag har bett om helande i så många år. Jag hade tappat modet lite. Under tiden som hon väntade på att någon annan skulle räcka upp handen

Ombud för Rågvägen 3 • 612 94 • Finspång Anders Rising 0 7 0 6 - 8 4 8 0 9 7

Röjnings och planteringsuppdrag Försäljning av skogsplantor

14

sa mannen: ”Någon måste det vara, för 70 procent av befolkningen har allergi.” – Jag chansar och räcker upp handen, tänkte jag. Då sa mannen och pekade: ”Jag visste att det var du.” Mannen kallade fram Noomie och bad för henne. – Jag tänkte: Nu får det bära eller brista, jag slutar med all medicin. Jag slutade tvärt och har inte tagit någon medicin sedan dess.

Tre år sedan

Den 21 april i år var det exakt tre år sedan det hände. Ibland får Noomie frågan om det fortfarande håller. – Det är klart att det håller. Gud har helat mig och jag är frisk. Jag förstår inte varför det inte skulle hålla. Detta är mitt nya normala. När helandet kom blev även det psykiska måendet bättre. Våren är inte längre en jobbig tid. – Nu kan jag sitta ute och sola och titta på det vackra och bara njuta. Det piggar upp efter vintermörkret. Det är precis vad man behöver, att höra fåglarna kvittra. Det är helt fantastiskt.

Skaffade hund Efter att yngsta dottern tjatat om att skaffa hund blev det förra året en amerikansk cocker spaniel som inte är allergivänlig, men det är inga problem längre. MONIKA EKSTRÖM GOMÉR

Jag tänkte: Nu får det bära eller brista, jag slutar med all medicin. Jag slutade tvärt och har inte tagit någon medicin sedan dess. Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


För tre år sedan hade en skogspromenad en vacker vårdag varit en omöjlighet för Noomie. Att skaffa hund var helt uteslutet, men sedan ett år är cocker spanieln Gustav en del av familjen. FOTO: MONIKA EKSTRÖM GOMÉR

15


Georgis tumör försvann FOTO: EVA MARKLUND

På ett sjukhus fick Georgi Prodanov veta att han drabbats av en tumör på bukspottkörteln. – När jag kom hem var jag jätteledsen och grät inför Gud. Jag ville inte dö, berättar Georgi. När han låg där på sin säng förkrossad upplevde han att Herren talade till hans hjärta. ”Min son, jag älskar dig och jag vill att du ska leva och förkunna mina gärningar. Jag ska bota dig på svensk mark” Georgi som idag är 36 år gammal, föddes i Sofia i Bulgarien. Hans mamma var kristen och en välkänd sångerska men hon fick ryktet om sig att vara en dålig kvinna. Detta orsakade att han

blev tagen ifrån henne till ett barnhem när han var fyra månader. – Mamma och pappa skilde sig därför att man i Bulgarien inte tillät deras äktenskap. Detta hände på grund av kommunismen som styrde landet då. Min pappa kunde inte vara kvar där utan flyttade utomlands. Georgi bodde på barnhemmet tills han var tre och ett halvt år. Hans mamma hade försökt flera gånger att få tillbaka honom men misslyckats. – Barnhemmet var en ganska bra miljö men föreståndarinnan lät inte mamma träffa mig. När hon kom på besök kastades jag in i ett skåp på övervåningen och satt där så länge att jag knappt kunde andas, minns Georgi. – Mamma kämpade länge men kom till en punkt då hon kände att det var hopplöst, då mötte hon en kvinna på

gatan som berättade att Gud kunde hjälpa henne. Kvinnan tog med sig Georgis mamma till kyrkan där hon fick hjälp. De bad om en lösning för henne och hennes son. En vecka senare fick hon träffa en kvinna som kände en polis som kunde bli hennes hjälp. – Mamma kunde åka till barnhemmet och hämta mig. Hon hade fått papper med sig att visa upp vilket gjorde att hon kunde få ut mig därifrån.

Mobbad och ensam Georgis mamma hade blivit alkoholist under tiden hon kämpade med sin sorg och ensamhet. – Jag växte upp med en alkoholiserad mamma och när jag började skolan vid sex års ålder kände jag mig ensam och förkastad.

Jag svimmade hela tiden. På gatan, hemma och i kyrkan så ambulans fick hämta mig.

Vid två tillfällen räddades Georgi till livet redan när han var i skolåldern ensam, mobbad och utsatt. Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


ANNONS – Jag kom till en punkt när jag var tio år och inte ville leva längre, då försökte jag ta livet av mig. Jag tog piller och la mig för att de skulle börja verka. Ingenting hände, jag väntade fem minuter och fem minuter till utan att något hände. Efter flera timmar somnade jag och vaknade nästa morgon. Då insåg jag att Gud hade räddat mig. Georgi var utsatt för mobbning. Vid ett tillfälle tog några killar i klassen med honom till en sjö. – Killarna knuffade ner mig i sjön och jag kunde inte simma utan kämpade med vatten i lungorna. Då kände jag två händer som tog tag i mina och drog mig upp ur vattnet. Jag tittade mig omkring men ingen var där, jag tror att det var Jesus eller en ängel.

Flytten till Sverige När Georgi var sexton år började han pendla mellan sin pappa i Tyskland och sin mamma i Bulgarien eftersom hans mamma inte mådde bra. När Georgi var i tjugoårsåldern flyttade han till Tyskland för att gå bibelskola. – Efter ett tag upplevde jag att Herren talade till mig, att jag skulle flytta till Sverige. Det var väldigt oväntat men på morgonen nästa dag på bibelskolan berättade min vän att han haft en dröm. Han berättade att Herren sagt till henne att jag skall flytta till Sverige. Georgi lämnade bibelskolan och flyttade tillbaka till Bulgarien. Vid den tiden hade han börjat få problem med sitt blodsocker som var alldeles för lågt. När han kom till Bulgarien blev han ännu sjukare. – Jag svimmade hela tiden. På gatan, hemma och i kyrkan så ambulans fick hämta mig. Vid ett tillfälle när Georgi var i kyrkan svimmade han på en av bänkarna. En läkare tillkallades som konstaterade att han hade varit femton sekunder från döden. – Jag har aldrig trott på någon Gud men någon vill att du skall leva, sa läkaren.

Helad i Sverige På sjukhuset fick Georgi veta att han drabbats av en tumör på bukspottkörteln. – När jag kom hem var jag jätteledsen och grät inför Gud. Jag ville inte dö. När han låg där på sin säng förkrossad upplevde han att Herren talade och sa att han skulle bli frisk i Sverige. ”Min son, jag älskar dig och jag vill att du skall leva och förkunna mina gärningar. Jag skall bota dig på svensk mark”. Georgi berättar att han ändå var tveksam och kände sig rädd att flyga Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

eftersom han var så sjuk. Han berättade för sin mamma vad han upplevt. – Om Herren sagt åt dig att åka till Sverige så åk, sa hon. Då bokade han en flygbiljett och åkte till Sverige. – När jag klev av flygplanet på Arlanda kom Guds kraft över hela min kropp, och plötsligt kunde jag springa. Jag tog mig till en toalett och när jag såg mig i spegeln hade jag fått färg. Jag var så glad. När Georgi kom till Uppsala fick han bo hos en kompis i en vecka men han hade inget jobb och inget boende. – Jag kände mig tvungen att lämna Sverige och åka tillbaka till Bulgarien eftersom jag inte visste hur jag skulle klara mig. – En kompis skjutsade mig till flygbussen men hela tiden kände jag att det var fel att lämna Sverige. När jag skulle visa upp min biljett och mitt pass sa personen vid incheckningsdisken ”Du ska åka tillbaka till Uppsala”. Jag lyssnade inte trots att det var en tydlig uppmaning till mig att inte åka. Hon kunde ju inte veta vilka tankar jag kämpade med. Han flög ändå tillbaka till Bulgarien trots att han visste att det inte var rätt. Planen var att hitta ett jobb i Bulgarien och skaffa lite pengar för att sedan återvända till Sverige. – Det var svårt att hitta jobb och jag kände mig olycklig eftersom jag varit olydig mot Gud.

Naturliga material och genuint hantverk…

En andra chans Han tog kontakt med några vänner i kyrkan där han berättade om sin situation. De bad för honom och uppmuntrande honom. De sa: ”Herren ger dig en andra chans”. – Jag bad till Herren om förlåtelse och sa att jag ville göra hans vilja. ”Eftersom du valde att lyda mig skall jag öppna en dörr för dig och välsigna dig med nya vänner och upprätta ditt liv”, svarade Gud. Georgi fick uppleva ännu ett mirakel där Gud gav honom pengar till flygresan tillbaka till Sverige. – En man gav mig arbete en dag och betalade min resa. Hans villkor var att jag skulle stanna i Sverige vilket jag lovade. Mannen sa också att den första tiden skulle bli svår men att det skulle bli bättre efter en tid. – Jag jobbade med privatlektioner i svenska och på ett äldreboende den första tiden, men så småningom efter två försök kom jag in på språkvetarprogrammet och är nu språklärare, säger Georgi.

Vi på Lövsta Trähus vill skapa hus med genuin hemkänsla, med design som sträcker sig från det traditionellt eleganta till det djärvt moderna. Materialet till husen är valda med omsorg och känsla för kvalité. Exempelvis använder vi råspont (massivt trä) i alla inner- och ytterväggar samt i yttertak. Huset blir genuint och rustikt, en investering för flera generationer.

Välkomna till oss med dina husplaner!

EVA MARKLUND

17


EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

ANNONSER

Upptäck med StoryPan

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels ”En bild SS II LL EE N N TT II A A SS KK Æ ÆR RM M SS YS YS TT EE M M SILENTIA SKÄRM SILENTIA S K Æ RSYSTEM M S YS T E M

Rent design, flfleksibel funktion tusen ord”- och kan även ha e Ren Rentdesign. design,Flexibel eksibelfunktion funktion även ha en läkande och

tusen or ”En bild säger mer än

stimulera

stimulerande effekt. Detta ha Detta har Silentia tagit fasta på och tillfört enfasta på o ny funktion StoryPanels. ny funkti Ett kraftfullt verktyg både för patienter, Ett kraftfu personal och anhöriga. både för

personal Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

”EnSilentia bild säger mer än tusen ord” - och kan även ™ ha er Silentia foldeskærme vikbara skärmar ™ Silentia foldeskærme er EasyClean Silentia foldeskærme erstilles effekt. EasyClean en läkande och stimulerande svarar på upp desom krav svaret demot krav, EasyClean™

Silentia AB www

Lätt attrengøre rengöra svaret på krav, som Let at Let svaret på de de som stilles stilles som ställs förkrav, avskärmLet at at rengøre rengøre til afskærmning indenfor til afskærmning indenfor Detta harinom Silentia tagit fasta på och tillfört en ny funktion ™ til afskærmning indenfor ning hälsovård. ™ sygeplejen. ™ sygeplejen. StoryPanels. sygeplejen. Let at folde sammen og trække ud Lätt att fälla ihop och dra ut Let Book for en gratis Let at at folde folde sammen sammen og og trække trække ud ud Book tid for en gratis Boka tid tid för en frivisning Book tid for en gratis ™ Ett kraftfullt verktyg både för patienter, personal och ™ fremvisning jer af en av Silentias hos fremvisning hos jer af en ™ fremvisning hos jer af en anhöriga. Mobil eller eller fast monteret Silentia foldeskærm. Mobila eller fast fastmonterade skärmlösningar! Mobil monteret Silentia foldeskærm. Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm.

EasyReturn EasyReturn EasyReturn EasyClick EasyClick EasyClick

Världsledande tillverkare av Sidlastare, självlastande semitrailers & lastbilar. www.hammarlift.com

|

info@hammarlift.com

|

SKÆRMER AF UDEN AT LUKKE INDE SKÆRMER LUKKE INDE AvSkärmning utAn AT Att StängA in SKÆRMER AF AF UDEN UDEN AT LUKKE INDE

Silentia ApS –– Tel: 39 90 85 85 • info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB Tel 0346 - 485 80 Fax• 0346 - 485 89 Silentia Tel: 39 85 info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB silentia.se Silentia ApS ApS• –tel: Tel:0346 39 90 9048580 85 85 85•••info@silentia.se info@silentia.dk•••www. www.silentia.dk info@silentia.se www.silentia.se

+46 33 29 00 00

www.motrab.se

Bygg med sjöutsikt i Blåvik!

Vi utför renovering av dieselpumpar & motorer • 0380-41992

Vi utför

I en tid då allt fler söker avkoppling och en stressfri miljö finns nu möjlighet att bygga eget, bara ett stenkast från Sommens strand.

Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer. Svarvning, fräsning, slipning mm.

www.motrab.se www.motrab.se

Hyr en stuga!

Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar.

Kulla gård har stugor till uthyrning i den norra delen av sjön Sommen, de flesta med till gång till eget bad eller brygga och alla med underbar sjöutsikt.

Vi välkomnar dig att kontakta oss! Kulla Gård och Sommentomter

Vi utför renovering av dieselpumpar & motorer • 0380-41992

Vi utför Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992

Solrosvägen 5, 578& 74 Frinnaryd Vi utför renovering av dieselpumpar motorer • 0380-41992

Kulla gård, 590 16 Boxholm • tel 070-552 18 42 info@sommentomter.se • www.sommentomter.se

ViReparationer utförav dieselpumpar, spridare,

generatorer och startmotorer. spridare, Reparationer av dieselpumpar,

Det finns många skäl att älska Blåvik året om -

18

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


FOTO:PIXABAY

Gud vill ha en relation med dig Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att ha en relation med dig. Han älskar dig så mycket att han lät sin son dö för dig och dina synder. Många människor väljer bort Gud i sina liv. Eftersom Gud har gett oss en fri vilja så får vi välja om vi vill vara Guds barn. Men du kan alltid komma till honom. Han väntar på dig.

Tala till Gud

Du som vill ha en relation med Gud och bli frälst idag kan be en enkel bön till Herren. Du kan be enligt Romarbrevet där det står ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst”. (Rom 10:9)

Bön till Gud om frälsning

Du som vill bli frälst, be den här bönen: ”Herre jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud

Jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud uppväckte honom från de döda.

ett perfekt och syndfritt liv. Det fina är att vi kan komma till Gud och Jesus och be om förlåtelse. Jesus var syndfri och tog all synd på sig när han dog på korset. Det är bara att komma till Jesus och säga ”Jesus förlåt mig”.

andra kristna. Ett tips är därför att leta upp en församling som du trivs i. Du kan söka på nätet efter församlingar där du bor, till exempel på www. kyrksajten.se

2. Umgås med Gud

Vissa kyrkor arrangerar Alphakurser för den som är ny i tron eller bara nyfiken på Jesus och kyrkan. Där får du svar på dina frågor.

Du kan tala med Gud varje dag genom bönen. Tacka honom, lägg fram dina önskningar och bekymmer. Varför inte be en aftonbön? Att läsa en andaktsbok är också en hjälp på vägen.

3. Skaffa en bibel

Bibeln är en spännande bok, värd att läsa. Starta gärna med Markusevangeliet. Det är en kort bibelbok och där får du en snabb översikt över Jesu liv.

uppväckte honom från de döda.” När du bett bönen har du tagit emot Jesus i ditt hjärta och är frälst.

4. Lyssna på kristen musik

Så här kan du sedan fortsätta din vandring med Gud:

Det finns en radiokanal på nätet som heter Radio10 där kan du lyssna gratis på kristen musik.

1. Be om förlåtelse

5. Leta upp en församling

Ingen människa klarar av att leva

Det är en hjälp att ha gemenskap med

6. Gå en Alpha-kurs

7. Dopet

När du gått till en församling ett tag och förstått vad dopet innebär kan du bli döpt på din tro. Dopet är en nedsänkning i vatten till förening med Jesu död och uppståndelse. Det är en begravning av ditt gamla liv och uppståndelse till ett nytt.

Ur Bibeln om frälsning: ”Alltså om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”. (2 Kor 5:17)

EN BÖN OM FRÄLSNING Jesus, jag kommer nu inför dig, jag kommer med all min synd och skuld. Jag vill lämna mitt liv i synd och ber dig att förlåta mig för allt. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv och därför tar

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se

19

jag emot frälsningen som gåva från dig. Herre jag ger dig mitt liv. Du är min Herre, min Frälsare och min Gud. Jag ber att du ska omsluta, skydda mig och ge mig din underbara frid.


Stig kom ut ur depressionen Stig Lindell har under mer än 30 år spelat med otaliga artister. Han har varit med i Fame Factory och på Nobelkonsert i Oslo. Trots all framgång har han varit utbränd och bitvis slagits mot depression. – Min tro på Jesus har hjälpt mig genom de mörka passen i mitt liv och tagit mig dit jag är idag, berättar han. Stig Lindell har haft en lång karriär som musiker och jobbade så intensivt i sin ungdom för att förverkliga denna dröm så han “bokstavligen brände sitt ljuset i båda ändar”, som han uttrycker det, berättar Stig. – Modern psykologi hjälper folk att leva med sina demoner och sår. Jag är tacksam över varenda psykolog jag mött. Min erfarenhet är dock att relationen med Jesus kan lösa och rena de sår vi har och lätta de bördor vi bär på ett mer genomgripande sätt. Stig förklarar att det stora med kristendomen är att Jesu ord i Matteus 11:28; “Kom till mig alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila”. – Jag var 16 år när jag beslutade att följa Jesus. Jag visste att jag måste satsa allt på honom om mitt liv ska fungera. På alla plan både logiskt och andligt finns inget annat vettigt alternativ än Jesus Kristus.

Utbränd men inte uträknad När Stig var ung var han ett underbarn som spelade överallt i alla typer av sammanhang. Han gifte sig tidigt och fick med tiden tre söner, samtidigt som han turnerade som heltidsmusiker. Detta blev för mycket och en dag 1991 vaknade Stig i sängen och kunde inte röra sig.

– Hjärnan ville men kroppen lydde inte. Detta var fruktansvärt obehagligt och även om det fysiska tillståndet snabbt gick över så var det början på en lång mörk resa tillbaka till ett normalt liv, berättar han. Stig hade drabbats av utbrändhet. Idag har han tagit sig hela vägen tillbaka. – Under sju år var jag i ett mörker som är svårt att beskriva, men en vårdag 1998 gick jag från mitt hus ner till sjön och det var som att jag för första gången kunde se och uppleva färger och ta in allt vackert i naturen.

Ljus i mörkret Stig säger att Jesus hjälpte honom tillbaka till livet och gett honom chansen att få uppleva fantastiska saker i jobbet som artist och en fin familj. – Alla människor känner av sina felsteg, sin stress och sina tillkortakommanden. Kyrkan har ibland haft som sin enda uppgift att poängtera alla människors fel. De som kom till Jesus var tyngda av bördor och fullt medvetna om detta, men han gav dem hopp och tog deras bördor och lade inte på några nya. Däremot var han hård mot de fariséer som gjorde just detta, säger Stig eftertänksamt. Han poängterar att det inte går att gömma sig bakom kyrkokören och det sociala nätverk som kyrkan har. Den personliga relationen med Gud är det viktigaste. Stig vill ge alla som sliter med utbrändhet och depression hopp. Det finns ett ljus i mörkret. Det har han upplevt. – Det ljuset finns till för alla och det är relationen med Jesus som gör dig fri. ROBIN OLSSON

Denna tidning har delats ut av :

– Under sju år var jag i ett mörker som är svårt att beskriva, men en vårdag 1998 gick jag från mitt hus ner till sjön och det var som att jag för första gången kunde FOTO: ROBIN OLSSON se och uppleva färger och ta in allt vackert i naturen. 20

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2021 • www.inblick.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.