Page 12

,

, ,

Fenyek, hangszorok, , diszko Miért zenét hallgatunk ütvefúró helyett? MIÉRT HALLGATUNK EGYÁLTALÁN ZENÉT? MEGFIGYELÉSEIM SZERINT ENNEK KÉT OKA LEHET. AZ EGYIK, HOGY ELNYOMJUK A CSENDET; ERRE BÁRMI MEGFELEL, AMI NEM SÉRTI A FÜLET. A MÁSIK OK TALÁN AZAZ LEHET, HOGY GYÖNYÖRT SZEREZZÜNK MAGUNKNAK, ESETLEG MEGTÁMASSZUK LELKÜNKET EGY NEHÉZ ÉRZELMI HELYZETBEN. MINDEZT AZÉRT, MERT A ZENE ÖNMAGÁBAN IS GYENGE, NÉHOL ERŐS ÉRZÉSEKET TUD KELTENI BENNÜNK.

AZ ÉRZÉKELÉSÜNK HATÁRAI Az emberek hallása rossz. Nem halljuk például a 20 kHz-nél magasabb hangokat, de 10 kHz-nél magasabb hangoknál se tudunk már hangszíneket megkülönböztetni. Ezt a jelenséget használja ki például az HE-AAC kodek, ami csak a hallásunk alsó tartományában fellelhető hangokat küldi el tömörítve, a felső tartományt pedig előre definiált sablonokból választja ki; a vevő a sablonból és az alsó sávból visszaállít valamit, ami hasonló hatást kelt, mint az eredeti. Ehhez hasonlóan fényből se látunk minden hullámhosszt, így például az UV-t se. A látásunknak legalább az az előnye megvan, hogy a látott azonos erősségű színeket körülbelül ugyanolyan erősnek látjuk (nagyságrendileg tízszeres eltérés van a komponensek között). Hangoknál a különböző mélységű hangokat

12

teljesen más érzékenységgel fogjuk fel a külvilágból. Ezt a hatást írják le a Fletcher-Munson görbék. A diagramon az azonosan erősnek érzékelt hangokat ábrázolják a frekvencia függvényében, feltüntetve a tényleges hangerősséget. Leolvasható, hogy egy görbén a hangszínek között több, mint ezerszeres hangnyomásbeli eltérés is lehet. Ez az egyáltalán nem kézenfekvő mérési eredmény egy teljesen hétköznapi jelenséget is megmagyaráz: miért beszélnek a mutáló kamaszok halkabban? A válasz az, hogy ugyanazon a hangerőn beszélnek, mint korábban, csak a mélyebb hangokat rosszabbul halljuk. Megdöbbentő, hogyha egymás mellett énekel két ember magas, illetve mély hangon, akkor műszerekkel mérve azt látjuk, hogy a basszus ordít a szopránhoz képest.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.