Page 6

KSZKépzés 2017 „Akkor is végigcsináljuk, ha csak ketten lesznek!” Ezekkel a szavakkal vágtunk bele fél évvel ezelőtt a KSZK újoncképzésének megalkotásába, és azóta is ugyanezzel a hozzáállással visszük vadonatúj képzésünket, melyre minden érdeklődőt szeretettel vártunk informatikai képzettségtől függetlenül – egyetlen kritérium a lelkesedés volt. Annak ellenére, hogy kollégiumunk az informatika iránt kiemelten érdeklődők otthona, és évről-évre rengeteg lelkes gólyával bővül, sajnos az elmúlt években egyre kevesebb új tag csatlakozott hozzánk. Fontos volt átgondolni ennek okát, hiszen a drasztikus csökkenést nem lehetett csak az egyetemi követelmények szigorodására fogni. Átgondoltuk, hogy újoncként mi volt az, ami a saját beilleszkedésünket nehezítette, milyen akadályokat kellett legyőznünk. Szignifikáns problémának bizonyult, hogy eddig nem volt egy előre kijelölt útvonal, amin haladni lehetett volna, az újonc érdeklődésének megfelelően bármibe belevághatott. Emellett az általunk használt komplex rendszerek az avatatlan szemek számára elsőre ijesztőnek tűnhetnek, így aki nem rendelkezett már gólyaként szakmai tudással, kis eséllyel vált taggá. Ezen problémák feloldására találtuk ki kilencalkalmas képzésünket, melyet ötletesen KSZKépzésnek neveztünk el.

A képzést kezdetektől fogva hatan csináljuk, aktív KSZK-sok, alapvető motivációnk ebben, hogy sok új embert vonjunk be szervezetünk munkájába, ezen keresztül biztosítva nekik komoly fejlődési lehetőséget mind szakmailag, mind soft-skillek terén. Rengeteg munkánk van a programban, előző félévben az egész megtervezése sem volt kis falat, de a lezajlása is komoly kihívásokkal állított szembe minket. Szerencsére ezeket az akadályokat jól vettük, és rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodtunk, amit jövőre fel tudunk majd használni.

6

A képződők – ahogy az várható volt – leginkább elsőéves infósok és villanyosok, de vannak felsőbbévesek is, sőt, egy Pázmányos egyetemistánk is van, aki a GólyaKörTén találkozott velünk, eljött az Újoncdélutánunkra és azóta is aktívan részt vesz az alkalmakon. Kezdetben egy színes, vegyes társaság került ide, mostanra egy barátságokkal átszőtt csapat lett belőlük.

A korábbi évek tendenciái alapján nem számítottunk túl nagy tolongásra. 10-15 újoncban reménykedtünk, de már kettővel is megelégedtünk volna. Ehhez képest jócskán sikerült megtöbbszörözni ezt a számot, először nem is hittünk a szemünknek. A 70 érdeklődő nagy és örömteli meglepetést okozott, amit hamar követett az a felismerés, hogy az eredetileg tervezett heti egy alkalom helyett már kettőt kell tartani, hiszen ekkora embertömeg befogadására alkalmas terem nem áll rendelkezésre a kollégiumban, illetve nem is lehet ennyi emberrel egyszerre foglalkozni. Ebből adódóan a csoportot két részre osztottuk, vasárnap és hétfőn is tartunk képzésalkalmakat. A bekapcsolódás folyamatát két nagyobb részben képzeltük el. A tavaszi félében egy olyan szakmai képzést kapnak az érdeklődők, amivel később önállóan is tovább tudnak fejlődni. Az érintett témakörökből olyan alaptudásra tesznek szert, ami segíti a későbbi önálló haladásukat. Ilyen témakörök a különböző operációs rendszerek és szolgáltatásaik, ezek használata, illetve új és saját

Profile for Impulzus

Impulzus XLIV/6.  

Impulzus XLIV/6.  

Profile for impulzus
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded