Page 1

national concert hall / tautos namai


1/24


2/24 The two volume composition is completed by a connecting panoramic volume from the East to the West. This volume is parallel to Pamėnkalnis street and becomes a screen on the Northern side of Vilnius city. This element is interesting in two ways - both the internal [both horizontal and vertical] and external connections of the building to the city. This element is formulated to be extremely transparent, so that when the sun shines to reect the surrounding greenery, and an impressive hall could be seen in the evening.


SITE PLAN PamÄ—nkalnis, Tauras Hill or Taurakalnis is part of the slope of Neris River valley located in the Naujamiestis Eldership of the City of Vilnius, on the left bank of Neris. The territory is situated on top of Tauras Hill in Vilnius, the capital of Lithuania, and it is of high symbolic and urban signiďŹ cance. It is a popular location among Vilnius residents and has an impressive panorama of the city centre that lies in a curve of River Neris. 1_National concert hall 2_Drop-off zone 3_Main stairs 4_Elevator zone 5_Amphitheater

6_Children playground 7_Park/green area zone 8_Elevator 9_Pedestrians and bicycles connection 10_Elevator

5 4

3

10

2

2

3/24

1

1


4/24

8

7

6

9


EXISTING SITUATION

At the moment, the building from the Soviet period exists at the site. The building is physically outdated, with the experience of a huge fire some years ago, this building does not meet either functional or energetic needs anymore. Itself it is not a cultural heritage. The building has a Stained Glass Works that is needed to preserve. It needs to find a place in some museum in Vilnius. The existing building is going to be demolished.

The main volume of the building is oriented parallel to V. M. Putinas street, which forms the further pedestrian route towards the Square of Lukiškės and the White Bridge. The direction of the small volume is dictated by the designed pedestrian lane axis starting from the crossing of Tauras and Pam#nkalnis streets towards the National Concert Hall. This track also separates part of the slopes of Tauras Hill, which will become the Park of the National Concert Hall.

5/24

URBAN AXIS


PARK CONNECTION

6/24

The volumes of the new concert hall building are oriented in the site to become a connecting element between the old Lutheran cemetery and the Park of Tauras Hill. This is the cornerstone of the design of this building. The architectural idea is directly related to the urban concept. Volumes by reacting to urban directions, form the inner space of the building, where architectural intrigue is formed. These volumes are combined with stilobate, which becomes a link between the north and south, in other words, between Tauras Hill and the park. On the stilobate, the same as in the main facade of the building, the active open space is created. That is how the building becomes an open and involving object.

The two volume composition is completed by a connecting - panoramic volume from the East to the West. This volume is parallel to Pamėnkalnis street and becomes a screen on the Northern side of Vilnius city. This element is interesting in two ways - both the internal [both horizontal and vertical] and external connections of the building to the city. This element is formulated to be extremely transparent, so that when the sun shines to reect the surrounding greenery, and an impressive hall could be seen in the evening.

PANORAMIC VIEW


BIRDS EYE VIEW

The existing environment and newly created values that shape the directions and relationships creates the new volume of the building. The design of the building consists of two compositions and of a connection between them, which in this project performs not only in a functional but also in a role of the image of the city.

7/24


8/24


FUNCTIONAL LAYOUT SCHEME

Concert hall

Lobby

Management

Backstage area

Public

Second floor

Utility rooms

Exploited roof

Parking

Roof

9/24

Basement

Ground floor

Third floor

Fourth floor


10/24

Concert hall

Lobby

Management

Backstage area

Public

Second floor

Utility rooms

Exploited roof

Parking

Roof

First floor

Second floor

Fifth/technical floor

Roof


FIRST FLOOR PLAN

11/24


12/24

GALLERY CONSTRUCTION SCHEME


GALLERY INTERIOR

Laconic and moderate combination of materials has been designed. This is conceptual and stylistically c The main materials used are wood, steel, glass. Importantly, the building's external and internal materiality coincides. Steel - polished, wood - oak. The building also has plenty of acoustic materials, with wood and special p The halls are equipped with special acoustic ďŹ nishing materials according to the acoustic engineer's calc palette of building materials.

13/24


corresponds to the purpose of the building.

products of wood with high acoustic features helps to achieve that. culations, but the materiality of their surfaces coincides with the general

14/24


SECOND FLOOR PLAN

15/24


16/24

BASEMENT PLAN


THE GREAT HALL

The Great Hall is adapted for classical music. The "shoe-box" principle is chosen, the spectator part is symm

volume, a scene with a parterre, over which three-level balconies are designed, appears. The length of the h

the hall spreads up to 26m, height 21m up to the ceiling. The sidewalls of the scene are rotated to better re

17/24


metrical to the scene. In the shape of a rectangular parallelepiped

hall is 43m, width - 20m in the parterre, in the level of the balconies

ect the energy to the viewers.

18/24


FOURTH FLOOR PLAN

19/24


20/24

THIRD FLOOR PLAN


THE MULTIFUNCTIONAL HALL The multifunctional hall is designed with the “shoe-box” principle. The viewers’ part can be transformed; the

according to the need. On the sides of the hall, transformable chairs from the floor have been designed - two the floor of the hall, its depth is 11m.

21/24


22/24

amphitheater can be pushed into a niche in the back wall, reduced

o rows on the both sides of the hall. The stage is on one level with


Structural concept Constructions of the building are made of reinforced concrete and steel. These are sustainable and durable materials with high holding a heavy loads. By the way, they absorb vibrations well." Slab, reinforced concrete, big monolithic overlays over the concert halls are designed from the metal truss. " To ensure the acoustic comfort of the building the extinguished partition elements with a high sound isolation layer are provided." The facade of the panoramic gallery - the structures of the glass.

23/24


24/24

KEY parameters of the National Concert Hall Total area (netto) of the building 16903,01 m2 Footprint size (bruto) of the building 6581,80 m2 The maximum building height 25 m2 Number of the Grand hall seats 1632 [1582 without chior] seats Grand hall area 1530 m2 Number of the Small hall seats 504 seats" Small hall area 516 m2


Profile for IMPLMNT

IMPLMNT architects | National Concert Hall  

IMPLMNT architects | National Concert Hall  

Profile for implmnt
Advertisement