Page 1

FOTOGRAFIESPECIAL

Digital lifestyle & elektronica April 2012


I AM 1 CLICK AHEAD

I AM THE NEW NIKON 1 J1. En ik ben intelligent, want ik neem foto’s voor- en nadat u de knop hebt ingedrukt. Zo mist u geen enkel moment meer. Ik ben een klein systeem met verwisselbare lenzen en functies die u nooit eerder gezien hebt, zoals foto’s die tot leven komen. Of zoals ik het noem: Motion Snapshot. Ik ben het leven op z’n best. www.nikon.be Ik ben de kleur van uw keuze:


special: fotografie

INHOUD 4 De laatste cameratrends en -ontwikkelingen. 8 Creatief fotograferen met camera’s van Sony. 10 Lumix-compactcamera’s van Panasonic bieden perfecte kwaliteit. 12 Compacte Samsung WB150F beschikt over WiFi-connectiviteit. 14 Altijd succes met de Ixus 510 HS en PowerShot D20 van Canon. 16 Nikon COOLPIX S3200 zit boordevol slimme functies. 18 Geroemde kwaliteit van Olympus OM-D, SZ-14 en SH-21. 20 Ideale zoomlenzen van Tamron. 22 De stijlvolle Fujifilm FinePix JX580 zorgt voor perfecte foto’s. 23 Eigenzinnigheid troef bij de Pentax K-01. 24 Snel en makkelijk fotograferen met Casio Exilim-compactcamera’s. 26 Direct foto’s printen via Kodak Kiosk. 28 Maak je Canon-camera compleet met accessoires. 30 Onmisbare accessoires.

3


Sony Nex-7

VEELZIJDIGE CAMERAONTWIKKELINGEN

Steeds meer variatie De grenzen tussen de traditionele cameratypes beginnen te vervagen. Er ontstaan allerlei varianten, maar de meeste ontwikkelingen zien we bij de systeemcamera’s. De andere cameratypes profiteren daar echter ook van.

D

e systeemcamera ontstond een paar jaar geleden als een gestripte versie van de spiegelreflexcamera. Met dezelfde kwaliteit als de reflexcamera, maar minder groot door het weglaten van de reflextechnologie. Inmiddels hebben de systeemcamera’s een geheel eigen karakter gekregen, waarbij de kenmerken per merk en type sterk kunnen variëren. Sommige Sony Nex-camera’s hebben bijvoorbeeld bijna geen knopjes meer, zoals de Sony Nex-5N. Door de intelligente, hoogwaardige technologie heb je die ook niet nodig; één druk op de knop is inderdaad voldoende om razendsnel een perfecte foto te maken. Maar wil je zelf met instellingen spelen, dan kan dat naar hartenlust via het aanraakscherm. Een gebruiksmethode die veel smartphonebezitters inmiddels helemaal vertrouwd is. Wil je liever een systeemcamera waarbij je de belangrijkste functies via knoppen en instelwieltjes kunt regelen, dan kan dat ook. Sony heeft zelf zo’n model, de Nex-7, Samsung heeft de NX200. Bij Olympus en

4

Panasonic heb je ook keuze: er zijn modellen die sterk georiënteerd zijn op het aanraakscherm, terwijl andere modellen juist veel knopjes hebben.

Mini’s

Systeemcamera’s zijn in het leven geroepen omdat mensen spiegelreflexcamera’s te groot vonden. Ze zijn niet allemaal even klein, maar er zijn compacte modellen en echte mini’s. Tot die laatste categorie behoren de Olympus Pen Mini E-PM1 en Panasonic Lumix DMC-GF3. Om je systeemcamera in je broekzak te kunnen meenemen, bieden alle merken één of meer platte pancake-lenzen. Die kunnen niet zoomen, maar ze zijn prima geschikt voor overzichten en snapshots. Maar als je mensen wilt fotograferen, kun je ze beter niet al te dicht in beeld nemen, want dan krijg je van die vervormde gezichten, met grote neuzen en ver erachter liggende ogen. Portretjes schiet je wel prima met de standaardzoom in de telestand, maar dat is een minder platte lens. Panasonic biedt nu een pancake-zoom,

de 14-42mm X PZ-lens, die nauwelijks dikker is als de gewone pancake-lenzen van dit merk. Het is een supercompacte zoomlens van hoge kwaliteit. Met motorzoom, wat goed van pas komt als je er ook mee wilt filmen.

Snel

De nieuwste systeemcamera’s stellen bliksemsnel scherp, zonder aarzeling. Het betekent in de praktijk dat je heel impulsief kunt fotograferen. Feitelijk stellen de snelste systeemcamera’s net zo vlot scherp als de instapmodellen op de reflexmarkt. Wat vaak nog wel vertragend werkt, is de wachttijd voor een volgende opname. Bij een reflexcamera kun je direct na een foto een volgende maken; een systeemcamera vraagt iets meer geduld. Overigens hebben steeds meer systeemcamera’s wel een snelle burst-stand waarmee je bijvoorbeeld tien beelden per seconde kunt schieten. Maar dan heb je even geen live beeld op je scherm, dus het heeft wel een beperking. ▶


special: fotografie Samsung NX200

Olympus Pen Mini E-PM1

Nikon J1

WiFi

Panasonic Lumix DMC-GF3

Canon Ixus 510 HS

Steeds meer compactcamera’s hebben een WiFi-verbindingsmogelijkheid. Daarmee kun je je gemaakte foto’s rechtstreeks - en draadloos - op de harde schijf van je computer opslaan. Meteen nadat je ze hebt gemaakt, thuis. Ben je weggeweest, dan begint het overspelen als je weer thuis komt. Ook onderweg kun je er gebruik van maken als je in de buurt van een hotspot bent. Steeds meer hotels en campings bieden WiFi aan, dus het is makkelijk om vanaf je vakantieadres alvast wat foto’s of filmpjes naar het thuisfront te sturen. Of je uploadt ze bijvoorbeeld naar je online Picasa Webalbum. Dan heb je meteen een nuttige back-up. Canon lanceerde onlangs twee compactcamera’s met WiFi: de Ixus 240 HS en Ixus 510 HS. Het zijn twee kleine camera’s met respectievelijk 5x en 12x zoom. Sony heeft voor de liefhebbers van WiFi de Cyber-shot DSC-HX-30V, een compacte reiscamera met 20x optische zoom.

5


Zoeker of niet

Fotograferen met de camera voor je uit, dus via het beeld op het LCD-scherm, is helemaal ingeburgerd. Toch blijft het bij fel zonlicht vaak een beetje behelpen. Dan is een camera met een ingebouwde LCD-zoeker een verademing. Vaak herken je die aan een uitstulping bovenop de body, net als bij een reflexcamera, maar bij de Nex-7 van Sony zie je het er echt niet aan. In dat compacte, veelzijdige topmodel van de Nex-lijn zit een mooie, gedetailleerde LCD-zoeker. Hij is zo slim in de body verwerkt dat het geen ruimte lijkt te kosten. Hij valt erg in de smaak bij veeleisende fotografen, ook omdat zijn 24 miljoen pixels grote CMOS-beeldsensor een uitstekende kwaliteit levert. Veel systeemcamera’s zonder ingebouwde zoeker hebben de mogelijkheid om een externe LCD-zoeker te monteren. Een ideale optie. Zonder zo’n zoeker, die overigens niet erg groot is, is de camera extra compact. Wil je maximale beeldcontrole onder alle lichtomstandigheden, dan schuif je de zoeker erop. Gebruik je de Olympus Pen Mini E-PM1 of Sony Nex-5N met zo’n zoeker erop, dan heb je echt het gevoel dat je met een hele compacte reflexcamera werkt.

Nikon 1

Een paar maanden geleden is Nikon toegetreden tot de markt van de systeemcamera’s met zijn Systeem 1-camera’s. Gestart werd met twee modellen die in korte tijd erg populair werden. Nikon onderscheidt zich door een duidelijk kleinere beeldsensor toe te passen, waardoor objectieven kleiner kunnen zijn. Wat dat aan winst oplevert, merk je vooral aan de 30-110mm telezoom, die veel kleiner en lichter is dan de 55-200mm zoom waar je hem qua bereik mee moet vergelijken. Sommige experts waren bang dat de relatief kleine sensor bij hogere ISOwaarden tot een overdaad aan ruis zou leiden, maar dat blijkt enorm mee te vallen. De Nikon 1-camera’s hebben een uiterst gevoelige CMOS-sensor die zelfs bij ongunstige lichtomstandigheden nog mooie en scherpe foto’s aflevert. De camera’s blijken verder erg snel scherp te stellen en Nikon heeft er een bijzondere functie ingestopt waardoor je nooit meer een belangrijk fotomoment mist. De Nikon J1 is in de eerste plaats afgestemd op mensen die van een compactcamera overstappen. De Nikon V1 is bedoeld voor fotografen die meer gesteld zijn op eigenschappen en functies die je op een reflexcamera ook aantreft, zoals een LCD-zoeker en een verstelbare opsteekflitser die indirect kan flitsen.

Olympus’ tweede legende

De eerste Olympus Pen-systeemcamera’s grepen terug op de beroemde halfkleinbeeldreflexcamera uit de jaren vijftig en zestig. Het merk werd feitelijk nog beroem-

6

Sony Nex-5N

der met het OM-kleinbeeldreflexsysteem, gelanceerd in 1972. Dat is dan ook de basis voor het nieuwe topmodel in de systeemcameralijn, de OM-D. Uiterlijk is hij helemaal afgestemd op zijn illustere voorgangers. Bijzonder is dat de OM-D geheel is afgedicht tegen vocht, zand en stof. Je mag er niet mee onder water, maar je kunt hem in een regenbui gewoon gebruiken. Inmiddels heeft Olympus één objectief uitgebracht, dat net zo goed is afgedicht, en er zullen er meer volgen. Daarnaast zijn via een adapter alle Olympus Four Thirds-objectieven te gebruiken en daar bevinden zich ook waterbestendige modellen bij. De OM-D is uitgerust met een vast opgebouwde LCD-zoeker, stelt zeer snel scherp, bevat allerlei creatieve controlefuncties en is uitgerust met een zeer geavanceerd beeldstabilisatiesysteem.

Pentax blijft eigenzinnig

Ook Pentax stapte in de wereld van de systeemcamera’s. Het maakte een heel verstandige keuze: geen nieuwe lensvatting of nieuw lenzensysteem, maar honderd procent compatibiliteit met het bestaande reflexsysteem. Daar vloeit wel een fysiek nadeeltje uit voort: de afstand tussen de lensvatting en beeldsensor moet dezelfde zijn als bij een reflexcamera, dus de Pentax K-01 is dikker dan andere systeemcamera’s. Dat compenseert Pentax wel weer met compacte, platte objectieven. De bij de camera

geïntroduceerde 2,8/40mm pancake-lens ligt zelfs voornamelijk binnenin de camerabody. Pentax heeft al een paar zeer mooie pancake-achtige lenzen in het assortiment, dus bij kenners en liefhebbers zal dit systeem zeker erg populair zijn.

Fujifilm maakt indruk

De systeemcamera van Fujifilm heet X-Pro1 en richt zich op het topsegment van de markt. Met onder meer een geheel nieuwe sensortechnologie, die volgens Fujifilm een ongekend hoge scherpte en detaillering levert. Plus lichtsterke vastbrandpuntslenzen (geen zoom) van superkwaliteit. Bijzonder is onder meer het zoekertype: een hybride zoeker, die zowel optisch als elektronisch kan werken. Dat Fujifilm nieuwe wegen aan het verkennen was, bleek al uit de X100, een hoogwaardige compactcamera met grote APS-C-beeldsensor en vast opgebouwde groothoeklens. Uitgerust met die bijzondere hybride zoeker die nu ook op de X-Pro1 verschijnt. En met een metalen body in sixtieslook en een zeer hoge beeldkwaliteit. Een afgeleide van deze camera is de FinePix X10. Hij is kleiner en behoort qua technologie ook tot de klasse van de compactcamera’s. Daar bekleedt hij kwalitatief een toppositie. Zijn 4x zoomlens is superlichtsterk (f/2,0) waardoor hij uitstekend te gebruiken is bij slecht licht. Zoomen doe je door aan een ring rond de lens te draaien, wat veel


special: fotografie

Olympus OM-D Pentax K-01

Fujicolor FinePix X10

Canon PowerShot G1 X

sneller en exacter werkt dan motorische zoomverstelling. En hij is uitgerust met een grote, heldere doorkijkzoeker die kritische fotografen heel enthousiast weet te maken. Panasonic Lumix DMC-FZ150

Big Sensor Compact

Canon verrast de fotowereld met de PowerShot G1 X. Qua uiterlijk volgt hij helemaal de lijn van het PowerShot G11-topmodel, alleen is hij iets groter. Zijn beeldsensor is veel groter dan bij andere compactcamera’s en slechts twintig procent kleiner dan dat van Canonreflexcamera’s, wat betekent dat je met deze kingsize compactcamera met 4x zoom globaal genomen met reflexkwaliteit fotografeert. Het zou goed kunnen dat we dit sensorformaat bij Canon gaan terugzien in hun systeemcamera’s, waar de fotowereld met spanning naar uitkijkt. Ook Sony schijnt een vergelijkbare BSC-camera (Big Sensor Compact) uit te willen brengen en andere merken zullen er ongetwijfeld ook wel op studeren.

Tophybride

Bij de hybride camera’s zien we een toename van het zoombereik, maar er is meer aan

de hand. De nieuwste modellen stellen duidelijk sneller scherp door de toepassing van technologieën uit systeemcamera’s. Voorbeelden zijn de Panasonic Lumix DMCFZ150 (24x zoom) en Sony Cyber-shot DSCHX200v (30x zoom). Fujifilm rukt ook hier op naar het topsegment met de FinePix X-S1. Hij heeft dezelfde grote beeldsensor als de FinePix X10, waardoor de beeldkwaliteit erg hoog is. Door het grote sensorformaat is deze met 26x zoom (24-524 mm equivalent) voorziene hybride meteen de grootste in zijn klasse, maar zijn foto’s zijn scherp en gedetailleerd, en hij is erg makkelijk te hanteren. En hij is nog altijd beduidend kleiner dan een reflexcamera met enigszins vergelijkbaar zoombereik. ◾

Progressie De Sony Cyber-shot DSC-HX200v, uitgerust met 30x optische zoom, heeft een CMOS-beeldsensor met 18 miljoen pixels. Daarmee is hij de resolutiekampioen bij de compactcamera’s. Grote stappen zijn op dit vlak niet te verwachten en zijn ook niet nodig. De lenzen zijn simpelweg niet in staat zulke kleine details weer te geven dat ze door de kleine pixels nog te onderscheiden zijn. Op andere terreinen zien we bij compactcamera’s ontwikkelingen die wel wezenlijke winst opleveren. Bij de lenzen bijvoorbeeld, waar met coatings, speciale glassoorten en asferische lensvormen nieuwe mogelijkheden ontstaan. Meer zoom in een plat cameradesign bijvoorbeeld, waarbij de kwaliteit behouden blijft.

7


SONY-CAMERA'S IN BEELD

Creatieve vrijheid Fotografen zijn veeleisend. Ze verwachten moderne technologieën en tegelijkertijd alle ruimte om hun creativiteit tot uiting te laten komen. Ook de kwaliteit moet superieur zijn. Sony heeft dit maar al te goed begrepen.

V

roeger moest je om een goede kwaliteit te realiseren je toevlucht zoeken tot een moeilijk te gebruiken camera. De cameratechnologieën zijn ondertussen zo ver ontwikkeld dat ze veel beslissingen zelf kunnen nemen en precies kunnen instellen wat in een bepaalde situatie vereist is. Daardoor kun je nu volledig focussen op wat er gebeurt en hoe je het wilt fotograferen of filmen. Dat verhoogde gebruikersgemak vind je niet alleen in typische instapmodellen, je komt het ook tegen bij camera’s voor veeleisende gebruikers. Deze drie Sonycamera’s blinken uit in gebruikersvriendelijkheid, maar geven de creatieve gebruiker ook de nodige vrijheid om zelf alle instellingen te bepalen. Ook dan ligt het gebruikersgemak erg hoog.

NEX-5N

Hij is klein, snel en er zitten bijna geen knopjes op. Als je hem ziet, verwacht je het misschien niet meteen, maar de NEX-5N behoort zonder twijfel tot de top van de systeemcamera’s op de markt. De 16-megapixel Exmor CMOS-beeldsensor en Bionzbeeldprocessor leveren maximale beeldkwaliteit, ook bij hoge ISO-waarden. En over de Full HD 25p-videokwaliteit van de NEX-5N zijn we even laaiend enthousiast.

Camcordermicrofoon De ECM-CG50 is een uiterst gevoelige richtmicrofoon die rechtstreeks op het accessoireschoentje van een aantal Sonycamcorders past. Hij zorgt ervoor dat gesprekken voor de camera uitstekend verstaanbaar en zonder storende achtergrondgeluiden worden opgenomen, en dat in een buitengewoon hoge kwaliteit. Door een speciale ophanging pikt de microfoon aanrakingen van de camera niet op en de meegeleverde windhoes vermindert de invloed van de wind buitengewoon effectief. Met de meegeleverde schoentjes past de microfoon ook op de Alpha- en NEXcamera’s van Sony.

8

De bediening gebeurt hoofdzakelijk via het drie inch grote XtraFine LCDaanraakscherm. Door de interactieve Photo Creativity-interface ben je baas over zaken als belichting, kleur en achtergrondonscherpte zonder dat je een expert hoeft te zijn in allerlei fototechnieken. Daarnaast zijn er diverse methodes om je beeld creatief aan te passen, met functies als HDRpainting, kleurvermindering, softeffect en miniatuureffect. Voor portretten is er een speciale functie voor zachte huidtinten, en de D-Range Optimizer kan lichte delen en schaduwen aanpassen voor een zo natuurlijk mogelijk beeld. Serieopnames (tien beelden per seconde) vormen voor de NEX-5N geen probleem, terwijl hij voor nachtopnames uit de hand snel even een burstopname maakt van zes beelden, om de beeldinformatie daarvan vervolgens samen te voegen tot een ruisvrije en scherpe foto. Het scherm van de kleine, platte NEX-5N is uitklapbaar, wat je uitnodigt om bijzondere standpunten te gebruiken. Onlangs introduceerde Sony een 3,5/50mm macrolens voor de NEX-camera’s die tot tien centimeter dichtbij gaat. Verder is er ook de lichtsterke 1,8/24mm Carl Zeisslens die kenners doet watertanden vanwege de uitzonderlijke kwaliteit.

Cyber-shot DSC-HX10V

Ook bij de compactcamera’s legt Sony de lat weer een beetje hoger. De Cyber-shot DSC-HX10V weet onder uiteenlopende omstandigheden uitstekende foto’s en video’s te maken zonder dat je met instellingen in de weer moet gaan. In de volautomatische stand past hij zelfs ongemerkt speciale belichtingstechnieken toe om reflexkwaliteit te benaderen. Daarmee ontstaan foto’s met een opvallend hoog contrast zonder dichtgelopen schaduwen en te bleke lichte delen, met een enorm goede detaillering en scherpte. De lens biedt 16x zoom, beginnend op de 24mm stand. Via de Super Resolution-

technologie met geïntegreerde beeldoptimalisatie is een totaal bereik van 32x zoom beschikbaar. Het beeld wordt opgevangen op een nieuwe 18-megapixel Exmor CMOSbeeldschip met een zeer laag ruisniveau. Portretten met een onscherpe achtergrond zijn niet het sterke punt van compactcamera’s, maar de DSC-HX10V krijgt het dankzij een speciale multi-belichtingstechnologie toch voor elkaar. Een extra onscherpe foto van de achtergrond wordt op een ingenieuze manier digitaal gecombineerd met een scherpe foto van het gezicht. HDR-foto’s, die enorme contrasten kunnen overbruggen, worden ook gemaakt door verschillende opnames te combineren. Met de Photo Creativity-interface regel je op het drie inch grote aanraakscherm interactief de kleur, helderheid en andere opties. Daarnaast is er keuze uit diverse artistieke beeldeffecten.


special: fotografie NEX-5N

DSC-HX10V

HDR-CX740VE

Filmen doet de DSC-HX10V in Full HD 1080i-resolutie. Bijzonder is dat je tijdens het filmen gewoon op de foto-ontspanknop kunt drukken om een foto te maken. De compacte en vlot hanteerbare Cyber-shot DSC-HX10V is bovendien een fantastische reiscamera voor veeleisende fotografen, want hij heeft ook een GPS-module ingebouwd.

HDR-CX740VE

De HDR-CX740VE-camcorder heeft een Carl Zeiss Vario Sonnar-lens met 10x optische zoom, die begint op een opmerkelijke 26mm supergroothoek - camcorders hadden tot voor kort nauwelijks een serieus groothoekbereik. Via een speciale kwaliteitsbehoudende digitale zoomtechnologie behoort uitbreiding tot 17x zoom tot de

mogelijkheden. De Balanced Optical Steady Shot-feature biedt een erg stabiele onderdrukking van trillingen en bewegingen tijdens het filmen - ook als je rondloopt. In de hoogste Full HD 1080p/50p-opnamekwaliteit slaat deze camcorder elf uur video op in het ingebouwde, 32 GB grote geheugen. Uitbreiding van de opslagcapaciteit is mogelijk via SD/SDHC- of Memory Stick Pro Duo-geheugenkaartjes. Met de progressieve 25p-opnamestand krijgen de opnames een professionele uitstraling. Met de instellingen Cinema Tone Gamma en Cinema Tone Color worden de kleuren en gradaties zodanig aangepast dat er een professioneel filmeffect ontstaat. â—ž

Hergebruik je lenzen Ben je in het bezit van lenzen voor een Alpha-reflexsysteem van Sony, dan zet je die met een adapter gewoon op de NEX-5N. De nieuwe LA-EA2-adapter is uitgerust met hetzelfde translucent-systeem als de Sony SLR-camera’s (bijvoorbeeld de A77 of A55), waarmee je altijd een razendsnelle scherpstelling hebt, ook bij snel bewegende onderwerpen en in slechte lichtomstandigheden. Koppel je de FDAAV1S OLED-zoeker met maar liefst 2,4 miljoen pixels aan de NEX-5N, dan kun je hem ook aan het oog gebruiken, net zoals bij een superkleine, handige reflexcamera.

9


DMC-TZ30

DMC-TZ25

PANASONIC LUMIX-CAMERA'S

Perfect voor zoom Heb je het over Panasonic-compactcamera’s, dan denk je aan Leicalenskwaliteit. Ook in de nieuwste zoomcamera’s speelt optische kwaliteit een hoofdrol, samen met de High Sensitivity MOS-beeldsensor.

D

e nieuwe modellen zijn voorzien van ultradunne Leica-lenzen, zodat Panasonic kleinere objectieven heeft kunnen maken die tegelijkertijd meer zoom geven. Dankzij de geavanceerde Nano Surface Coating heb je veel minder last van overstraling, tegenlicht en felle contrasten, wat de scherpte en detaillering van de foto’s sterk verbetert. Zo ben je verzekerd van pittige, briljante foto’s. De nieuwe MOS-beeldsensor is extra gevoelig, wat tot een ruisvermindering leidt van maar liefst veertig procent. Daarmee zijn de camera’s uitstekend inzetbaar bij slecht licht. En met

Creatieve functies De Panasonic Lumix DMC-TZ30 is voorzien van een heleboel creatieve functies waarmee je je foto’s een speciaal effect kunt gegeven: Expressive (intensere kleuren), Retro (ouderwetse foto), iHDR-effect, Sepia, Dynamisch zwart-wit, High key (nadruk op lichte tinten), Low key (nadruk op donkere tinten), Miniatuureffect, Speelgoedcamera-effect en Soft Focus, het zijn maar enkele voorbeelden. Zes van deze functies kun je ook achteraf op de foto toepassen. Daarbij blijft het origineel intact; de bewerkte versie wordt als een nieuwe foto opgeslagen.

10

de Light Speed-autofocus stellen de nieuwe Lumix-camera’s razendsnel scherp.

DMC-TZ30

De Lumix DMC-TZ30 is dankzij zijn vele kwaliteiten in een compacte body de ultieme reisgenoot. Deze nieuwe traveller-camera bouwt voort op de succesvolle DMC-TZ20. Het optische zoombereik werd vergroot van 16x tot 20x en de groothoekstand werd nog iets uitgebreid waardoor het zoombereik overeenstemt met 24-480 millimeter. Door de nieuwe MOS-beeldsensor is het bereik van Intelligent Zoom veel groter. Kon je bij de DMC-TZ20 tot 21x de Intelligent Zoom gebruiken zonder merkbaar kwaliteitsverlies, hier kun je tot 40x Intelligent Zoom gaan (24-960 millimeter)! Dat is natuurlijk een fantastisch bereik voor zo’n compacte camera! De resolutie steeg van 12 naar 14 megapixels. Panasonic breidde de GPS-functie uit met een plattegrondfunctie, waarop de gemaakte foto’s als miniatuurtjes te zien zijn. Aan de hand van een kaart en de foto’s kun je een stadswandeling dan op een leuke manier herbeleven. De nieuwe Auto HDRfunctie zorgt automatisch voor de overbrugging van grote contrasten zodat je op zonnige dagen zowel de lichte als donkere delen van een tafereel goed in beeld krijgt. De Full HD 1080/50p-filmfunctie met stereogeluid werd uitgebreid met automatische, elektro-

nische filters tegen windruis en zoomgeluiden. Achterop zit het heldere 3-inch LCDaanraakscherm. Met de touch-shutter tik je op het deel van je foto waarop de DMCTZ30 moet scherpstellen en de foto wordt gemaakt. Conventionele instellingen via menu’s en knoppen kunnen overigens ook. Scherpstellen gaat met de DMC-TZ30 zeer snel: Light Speed AF vraagt slechts 0,1 seconde scherpsteltijd. Over snelheid gesproken: de DMC-TZ30 (en ook de DMCTZ25) kan tien beelden per seconde schieten in volle resolutie; bij een lagere resolutie zelfs zestig beelden per seconde. Kortom, de Lumix DMC-TZ30 is de ultieme reisgenoot met een heel sublieme gebruikersvriendelijkheid.

DMC-TZ25

Ook de DMC-TZ25, de opvolger van de DMC-TZ18, is een zogenaamde travellercamera. Het optische zoombereik bedraagt 20x, met 32x Intelligent Zoom. Daarmee ligt het totale zoombereik op 24-768 millimeter. De opnameresolutie bleef twaalf megapixels, maar de nieuwe beeldsensor is beduidend gevoeliger. De videokwaliteit steeg van 720p- naar 1080i-resolutie (de DMC-TZ30 biedt 1080p-videoresolutie). Achterop zit geen aanraakscherm, maar een mooi LCD-schermpje met 460.000 beeldpunten. Ondanks deze verschillen is de


special: fotografie

DMC-SZ7

DMC-SZ1

DMC-TZ25 een buitengewoon complete reiscamera, met dezelfde handige Auto HDR-functie als de DMC-TZ30 en dezelfde creatieve functies. Ook andere features vind je op beide modellen terug, zoals de slimme functie voor nachtopnames uit de hand, de uitgebreide opname-instellingen en de complete mogelijkheden om met de sluitertijd en het diafragma te werken. Wie geen zin heeft zelf in te stellen, kiest iAuto, waarbij de DMC-TZ25 en DMC-TZ30 zelf de beste instellingen selecteren.

DMC-SZ7

De DMC-SZ7 is een kleine, strak vormgegeven camera met ultrazoom. Dit buitengewoon kleine en platte model heeft 10x optische zoom, 2x meer dan zijn voorganger, de DMC-FS37. Dat is heel veel voor zo’n kleine compactcamera. De Leica-zoomlens heeft een equivalent bereik van 25-250 millimeter, dus dat is supergroothoek tot forse tele. Met Intelligent Zoom kun je gaan tot 20x. Ook in dit model vinden we een beeldsensor van de nieuwe generatie, dus met extra hoge gevoeligheid. De opnameresolutie bedraagt veertien megapixels. De kracht van de DMC-SZ7 zit hem met name ook in de videokwaliteiten. Opnames worden geregistreerd in Full HD 1080/50i-resolutie en het geluid wordt opgenomen met een stereo-

microfoon. Snelle fotoseries zijn mogelijk met tien beelden per seconde. Met een scherpsteltijd van 0,15 seconde zorgt Light Speed AF voor minimaal tijdverlies. Ook bij de DMC-SZ7 is Intelligent HDR in de iAutostand geïntegreerd, zodat je bij zonovergoten taferelen geen overbelichte foto’s hoeft te verwachten. Creatieve effecten realiseer je bij deze camera via de handige fotonabewerkingsfunctie of verschillende opnamestanden. Voorbeelden hiervan zijn het populaire miniatuureffect, een panoramafunctie en een stand voor nachtopnames uit de losse hand.

DMC-SZ1

De al net zo platte en compacte DMC-SZ1 volgt de DMC-FS35 op en is feitelijk een iets vereenvoudigde versie van de DMC-SZ7. Hij heeft een 16-megapixel CCD-sensor en filmt op 720p met monogeluid. Het LCDscherm heeft met 230.000 beeldpunten een lagere resolutie, en de Sonic Speeds AF doet het iets rustiger aan. Deze camera biedt wel die fantastische, scherpe 10x optische Leica-zoomlens (20x Intelligent Zoom), miniatuureffect, panoramamogelijkheden en creatieve fotonabewerking. ◾

Intelligente technologie Met Intelligent Zoom is het mogelijk digitaal in te zoomen zonder dat het merkbaar kwaliteitsverlies oplevert. Door de Intelligent Resolution-technologie worden details daarbij op een natuurlijke manier verscherpt. Intelligente ruisonderdrukking zorgt ervoor dat ruis in egale beelddelen wordt glad gestreken, maar dat beelddelen met kleine details hun detaillering en scherpte behouden. Intelligente HDR zorgt in de iAuto-stand volautomatisch voor de overbrugging van grote contrasten. De camera maakt ongemerkt een paar verschillend belichte opnames achtereen en voegt die samen tot één beeld met een rijke gradatie.

11


SAMSUNG WB150F

Reiscamera met WiFi ‘Draadloos’ en ‘online’ zijn ondertussen alledaagse begrippen geworden en je camera doet daar gewoon aan mee. De Samsung WB150F is compact, biedt je 18x zoom en beschikt over WiFi-connectiviteit.

D

e Samsung WB150F behoort tot de categorie van de reiscamera’s. Die is compact en past makkelijk in je jaszak. Tevens is hij groot genoeg om er vlot mee te kunnen fotograferen. Vaak zit er een handgreepje op, zoals op deze Samsung WB150F, zodat je je camera

Automatische back-up WiFi zorgt bij de Samsung WB150F voor extra veiligheid, want met Auto Backup kopieer je met een druk op de knop alle in de camera aanwezige foto’s draadloos naar je computer. Je kunt via WiFi je foto’s ook rechtstreeks vanuit de camera via e-mail versturen. Deze optie is bijvoorbeeld ideaal op vakantie, want veel hotels en campings bieden al dan niet gratis draadloze internettoegang. Samsung geeft je 5 GB opslagruimte, zodat je op vakantie bijvoorbeeld een back-up van je opnames kunt maken.

12

goed kunt vasthouden en richten. De lens heeft altijd een groot zoombereik, wat maakt dat je er uiteenlopende onderwerpen mee kunt fotograferen. De stroomvoorziening komt op rekening van een kleine lithium-ion batterij.

Klassezoom

Met de 18x zoomlens van SchneiderKreuznach op de WB150F kun je zo ongeveer alles fotograferen! In de 24mm groothoekstand lukt het zelfs op een druk feestje een groepsfoto te maken. Overzichtsfoto’s in een drukke stad vol kleine straatjes lukt ook. Met het grootste gemak zoom je in op een kasteel aan de overkant van een rivier of portretteer je groot wild in de dierentuin. Close-ups maken van bloemen en insecten gaat eveneens prima, want met de WB150F kun je tot vijf centimeter van het onderwerp gaan. De optische beeldstabilisatie van de WB150F zorgt ervoor dat zelfs sterk ingezoomde beelden vrij van trilling zijn, zowel

bij foto’s als bij video’s. Video neemt de WB150F op in fraaie 720p HD-kwaliteit met kristalhelder geluid. Filmen en fotograferen gaan heel vlot via het scherpe, heldere LCD-scherm. Het past zich automatisch aan het omgevingslicht aan; bij zonnig weer wordt het beeld feller gemaakt, zodat het toch goed te onderscheiden blijft. Over comfortabel fotograferen gesproken!

Smart Auto2.0

Laat je de instellingen liefst over aan de camera zelf, dan kan dat. Het Smart Auto 2.0-systeem van Samsung analyseert de scène die je in beeld neemt en bepaalt vervolgens welk van de zestien onderwerpprogramma’s daar best bij past. Of je nu een bloem van dichtbij fotografeert, een actieshot maakt van je voetballende zoon of een stadspanorama met neonlicht, het komt in orde. Ga je liever zelf met instellingen aan de slag, dan biedt de WB150F daar erg veel mogelijkheden voor. In de P-stand


special: fotografie

bepaalt de camera zelf het diafragma en de sluitertijd, en zijn alle menu-opties beschikbaar. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een krachtige kleurweergave of juist voor tere tinten. Of je past zelf je witbalans aan, omdat je voorkeur uitgaat naar warmere kleuren. Je kunt ook afwijken van de normale lichtmeting en spotmeting inschakelen; de camera meet dan alleen het licht in een kleine zone middenin het beeld. Dat is een goede werkwijze voor toneel- en muziekoptredens, waarbij de artiesten in de spotlights staan en de rest van het toneel donker is. Zelf het diafragma en de sluitertijd instellen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Voor de scherpstelling zijn ook diverse opties beschikbaar, zoals focustracking. De scherpstelling volgt dan een onderwerp terwijl het zich door het beeld verplaatst. Eigenlijk kun je op de WB150F net zoveel zelf instellen als op een reflexcamera, maar je kunt ook kiezen voor eenvoudig en volautomatisch.

Magic

Met de diverse Magic-instellingen van de WB150F kun je bijzondere beeldmontages toepassen. In de Live Panorama-stand voegt de camera een aantal opnames samen tot één lange foto. Je hoeft slechts een lage horizontale zwaaibeweging met je camera te maken en je panorama wordt automatisch samengesteld. Bij de Magic Frame-instelling

kies je uit diverse foto-omlijstingen waarbinnen je je foto kunt opnemen, zoals een schildersezel met een open vak waarin je foto komt te staan. Een variant daarop is Picture in Picture, waarmee je een nieuw beeld binnen een kadertje op een al gemaakt beeld plaatst. Dat is zowel bij foto’s als bij video’s te gebruiken. Je maakt bijvoorbeeld een foto van je kind dat de kaarsjes op de verjaardagstaart uitblaast; in een kadertje plaats je foto’s van de juichende grootouders. Met Split Shot kun je maximaal drie beelden in één foto verwerken.

WiFi

De WB150F sluit aan op het Smart-systeem van Samsung: hij zorgt ervoor dat je gemaakte opnames razendsnel met de rest van de wereld kunt delen. Dankzij de ingebouwde WiFi-connectiviteit is daar zelfs geen computer meer voor nodig; je kunt je foto’s vanuit de camera rechtstreeks via een draadloos thuisnetwerk of een hotspot onderweg uploaden naar Facebook, Picasa of Photobucket, of mailen. En films in Full HD-kwaliteit zijn via YouTube meteen te delen. Daarnaast is WiFi ook te gebruiken om foto’s draadloos op een smart-tv van Samsung te bekijken, terwijl het direct

delen van video’s en foto’s met een tablet of smartphone ook heel makkelijk gaat. WiFi Direct, een unieke mogelijkheid voor Samsung-apparaten, gaat zelfs nog een stapje verder. Hiermee kun je op een smartphone door de foto’s bladeren die in de camera zijn opgeslagen. ◾

Smart-filters Met de Smart-filters geef je je foto’s aantrekkelijke speciale effecten mee. Heel leuk is bijvoorbeeld de Cross-filter, die lichtpunten in sterretjes omzet. Met Soft Focus creëer je een romantisch effect doordat de scherpte wordt verzacht en lichte beeldpartijen overstraling veroorzaken. Fish Eye geeft een wonderlijke, bolvormige vertekening. Ook kun je je foto het uiterlijk geven van een pentekening, olieverfschilderij of potloodschets. Er is ook keuze uit diverse nostalgische effecten. Er zijn in totaal veertien Smart-filters voor fotografie beschikbaar en elf voor video-opnames.

13


Ixus 510 HS

Ixus 125 HS

CANON IXUS- EN POWERSHOT-CAMERA’S

Altijd succes

Ben je toe aan een nieuwe compactcamera? Kies voor een lichtmetalen designcamera als de Ixus 510 HS of de veelzijdige PowerShot D20 van Canon. Wat betreft prestaties en gebruikersgemak zit je dan altijd goed.

H

et is verbazingwekkend om te zien hoe ingrijpend compactcamera’s in de laatste jaren zijn veranderd. Nieuwe CMOS-beeldsensors benutten het licht beter, waardoor ze gevoeliger zijn geworden. En ze werken sneller, waardoor ze geschikt zijn voor Full HD-video en speciale fotofuncties, zoals snelle opnameseries en nachtfoto’s uit de losse hand. Bij hoge ISO-waarden is de ruis sterk verminderd, waardoor je ook zuivere sfeerfoto’s zonder flits kunt maken. De opnamevertraging van

Movie Digest Verschillende Ixus-modellen bieden de Movie Digest-functie, een combinatie van filmclip en foto. Voordat je de foto maakt, filmt je camera de vier seconden die aan het opnamemoment voorafgaan, zonder dat je het merkt. Na afloop van de gebeurtenis waarvan je foto’s hebt gemaakt, verzamelt de camera al deze shots in een HD-film. Dat levert een ontzettend leuke compilatie op, een beknopt videoverslag dat je heel ongedwongen hebt gemaakt. Verrassend leuk vaak!

14

de nieuwste generaties compactcamera’s is veel korter dan een paar jaar geleden. Wat zoombereik betreft, is de keuze veel groter geworden en bovendien kun je ook in een kleine camera al heel wat zoom krijgen. Canon lanceerde onlangs weer een prachtige serie nieuwe modellen, zowel in de Ixusals in de PowerShot-lijn. We zetten er vier in de schijnwerpers.

Ixus 510 HS

In deze uitermate fraai ontworpen Ixus 510 HS zit maar liefst 12x optische zoom. Een prachtig universeel zoombereik van 28-336 millimeter (equivalent) in een camera die je echt altijd meeneemt. Voor gezellige groepsfoto’s, voor close-ups, voor stadsoverzichten of voor verre details groot in beeld. Daarmee is dit een universele compactcamera voor thuis, onderweg en op reis. De beelden worden vastgelegd met behulp van een 10-megapixel CMOSbeeldsensor die extra gevoelig is. Dat heeft heel veel voordelen. Je hoeft minder snel te flitsen en als er geflitst wordt, worden de foto’s mooier dan met een gewone sensor. Snelle acties worden makkelijker scherp afgebeeld en trillingen krijgen minder kans

om je foto te bederven. De intelligente beeldstabilisatie helpt daar natuurlijk ook nog bij. De Ixus 510 HS heeft weinig knopjes, want de bediening verloopt via het aanraakgevoelige, acht centimeter grote PureColor II-schermpje. Met de Touch Shutter-functie tik je op de plaats waar het beeld scherp moet zijn; vervolgens maakt de Ixus 510 HS de foto. Filmen doen hij in Full HD 1080p-resolutie.

Ixus 125 HS

De kleine Ixus 125 HS ziet er net zo fantastisch uit. Qua zoomfactor doet hij het wat rustiger aan, maar hij biedt met 24 millimeter wel extra groothoek. Met in totaal 5x zoom is het een ideaal persoonlijk cameraatje voor alledag, perfect voor thuis en onderweg. Geen aanraakscherm, maar gewoon de knopjes en menu's van Canons beproefde instelgemak hier. Met veelzijdige mogelijkheden en net als de Ixus 510 HS voorzien van Smart Auto, de automatische keuzemogelijkheid uit maar liefst 58 opnamesituaties. Filmen doet de Ixus 125 HS in Full HD 1080p-resolutie. De Movie Digest-functie, een bijzondere combinatie van een foto- en filmopname, vind je niet op de Ixus 510 HS,


special: fotografie

PowerShot A3400 IS

PowerShot D20

maar op de Ixus 125 HS. Net als bij de Ixus 510 HS is er een high-speed burstfunctie voor snelle fotoseries, plus een speciale instelling voor slow motion filmopnames. Voor dit Ixus-model heeft Canon ook een onderwaterbehuizing die tot drie meter diep kan worden gebruikt in het assortiment. Fantastisch voor snorkelaars, maar ook gewoon heel leuk in het zwembad of aan het strand.

PowerShot A3400 IS

Ixus mag dan staan voor design, deze PowerShot-camera is ook een erg mooie camera. Er zit een 5x zoom op (zoombereik vergelijkbaar met 28-140 millimeter), die is uitgerust met optische beeldstabilisatie. Achterop vind je een 7,5 centimeter groot aanraakscherm waar je alle functies mee kunt regelen. Bovendien kun je de Touch Shutter inschakelen: tik op het onderwerp en de PowerShot A3400 IS stelt erop scherp en maakt de foto. De Smart Auto-functie kiest uit 32 scènepresets de instellingen die het beste bij de opnamesituatie passen, waardoor je altijd op een optimaal resultaat kunt rekenen. Erg leuk is Live View Control, waarmee je heel makkelijk je beeld kunt beïnvloe-

den. Je kunt kiezen uit lichter/donkerder en warmer/koeler, en je kunt de sterkte van de kleuren variëren. Heel gemakkelijk en het geeft je zo een creatieve visie op wat je fotografeert. De extra creatieve filters voegen een aantal speelse effecten toe.

PowerShot D20

De PowerShot D20 is de meest robuuste Canon-compactcamera. Hij is bestand tegen een waterdiepte van tien meter, doorstaat een val van anderhalve meter hoog en blijft tot -10 graden Celsius probleemloos functioneren. Daarbij is het een plat, klein cameratje dat je zo in je broekzak steekt en overal mee naartoe neemt: surfen, strandbezoek, mountainbiken, canyoning, skiën, feestvieren of wildwatervaren, hij is voor elke situatie geschikt. Ondanks zijn compactheid zit er een 5x groothoekzoom in (28-140 millimeter) die is uitgerust met optische beeldstabilisatie voor maximale kwaliteit en scherpte. De ingebouwde GPS-functie past natuurlijk helemaal bij het avontuurlijke karakter van deze compactcamera. Je maakt ook prachti-

ge video’s in HD-kwaliteit, en ook in dit model tref je de Movie Digest 720p-functie aan. Er zijn speciale onderwaterinstellingen aanwezig, zoals Onderwater-macro en extra snelle autofocus, plus witbalansinstellingen voor onderwater. Wil je dieper dan tien meter gaan, dan heeft Canon een onderwaterbehuizing beschikbaar die tot honderd meter diep kan! ◾

WiFi Met de WiFi-functie van de Ixus 510 HS doe je hetzelfde als met de foto’s en filmpjes van je smartphone: uitwisselen (met een smartphone of een andere Canon-camera met WiFi bijvoorbeeld), uploaden (naar Picasa Webalbum, Facebook, mail...) of overzetten (naar de harde schijf op je computer voor archief- of back-updoeleinden). Ben je in de buurt van een WiFi-hotspot, dan kun je je foto’s bijvoorbeeld alvast opslaan, zodat je bij verlies of diefstal van de camera of geheugenkaart in elk geval de foto’s nog hebt. Superhandig!

15


NIKON COOLPIX S3200

Slimme camera Heel veel camera voor je geld. Boordevol slimme functies voor foutloze foto’s. Met creatieve opties waarmee je van een saai plaatje een knaller maakt. De Nikon COOLPIX S3200, leverbaar in drie kleuren.

D

e COOLPIX S3200 is maar twee centimeter dik. Hij glijdt zo in je jaszak; je laat hem nooit meer thuis, net als je gsm eigenlijk. Hij is snel schietklaar, kan 6x inzoomen en met zijn 16-megapixel beeldsensor kun je rekenen op haarscherpe en gedetailleerde foto’s. Daar speelt de Expeed C2-beeldprocessor een belangrijke rol bij; deze processor zorgt voor een optimale beeldkwaliteit, voor goede prestaties bij hoge ISOwaarden en voor natuurgetrouwe filmopnames.

Nikon-zoom

De lens heeft een 6x zoombereik van 26mm groothoek tot 156mm tele. Dat betekent dat je moeiteloos groepsfoto’s maakt, ook als de ruimte om je heen wat krap is. In de telestand maak je mooie portretclose-ups of zoom je in op artiesten op het podium. Kom je zoom tekort, schakel dan de digitale zoom in, met een vergrotingsfactor van maximaal 4x. Daarmee kijk je de leeuw in de dierentuin diep in de ogen. Voor kleine details gaat de lens tot zo’n halve meter dichtbij, maar in de macrostand kun je tot vijf centimeter vanaf de lens gaan. Is er niet zoveel licht en wil je een sfeerfoto zonder flits maken, dan zorgt de elektronische

Opnamestanden Standaard regelt de COOLPIX S3200 alles automatisch, maar voor speciale onderwerpen heeft hij een ruim aanbod van opnamestanden waarin hij al zijn instellingen op het onderwerp afstemt. Die kun je manueel kiezen, maar door zijn slimme meetsystemen kan hij die keuze ook zelf maken. Dit zijn de standen: Portret, Landschap, Sport, Nachtportret, Party/ Binnen, Strand, Sneeuw, Zonsondergang, Schemering, Nachtlandschap, Close-up, Voedsel, Museum, Vuurwerk, Zwartwitkopie, Tegenlicht, Panorama Assist en Dierenportret. Daarnaast is er een stand voor speciale effecten en de Slim-portretstand.

16

beeldstabilisatie ervoor dat trillingen je foto’s niet kunnen bederven.

AF

De snelle autofocus kan zelf automatisch scherpstellen op gezichten; dat zorgt voor zorgeloze fotografie. De COOLPIX S3200 kan zelf kiezen welk van de negen scherpstelpunten hij de scherpte laat bepalen. Maar wil je heel specifiek op één punt instellen, dan kan dat ook. Voor bijzondere toepassingen (series, foto’s via een statief) is het soms handig om zelf het scherpstelpunt te kiezen. Dan heb je de keuze uit maar liefst 99 scherpstelpunten. Met de slimme Subject Tracking-functie is de COOLPIX S3200 in staat met zijn autofocus een onderwerp binnen het beeld te volgen en de scherpstelling continu aan te passen.

Speciale effecten

In de stand voor speciale effecten maak je van je foto iets heel speciaals. Je ziet het effect van de gekozen instelling direct op het LCDscherm. In de Soft-stand krijg je dromerige foto’s met een sterk verzachte scherpte. In de Nostalgisch Sepiastand ontstaat het effect van antieke, bruinkleurige foto’s. High Key is een stand waarin lichte, tere tinten worden benadrukt, bijvoorbeeld een blond meisje in lichte kleding in een witte kamer. Low Key is natuurlijk tegenovergesteld en benadrukt donkere tinten. Hoogcontrast zwart-wit bootst het effect van zwart-witkrantenfoto’s na. En in Selectieve Kleur maakt de camera een zwart-witfoto waarin slechts één kleur doorkomt. Een rode stoel bijvoorbeeld of een blauwe jas. De kleur kies je zelf.

Filtereffecten

Typisch Nikon is dat je ook ruime mogelijkheden krijgt om een gemaakte foto na te bewerken. Natuurlijk kan dat altijd nog op de computer, maar vaak komt dat er niet van, en als je het in de camera doet, gaat

het makkelijk en snel. Je hoeft niet bang te zijn dat je je originele foto ermee bewerkt. Elke bewerking wordt als een nieuwe foto op de SD-geheugenkaart opgeslagen. Twee effecten zitten ook bij de speciale effecten die je bij de opname kunt kiezen: Soft en Selectieve Kleur. In de Cross Screen-stand worden lichtpunten als sterretjes weergegeven. Fish-eye geeft een grappige, bolvormige vertekening. Miniatuureffect maakt het onderste en bovenste deel van de foto onscherp, waardoor het lijkt alsof je foto’s van een maquette hebt gemaakt. Ook is er een schilderij-effect, waarbij het beeld zodanig wordt bewerkt dat het lijkt alsof je het hebt geschilderd. Verder kun je de kleur van een gemaakte foto nog aanpassen.


special: fotografie

Video

De HD 720p-videofeature is handig voor bijvoorbeeld grootschermweergave via YouTube. Reken op scherpe, trillingvrije beelden dankzij de elektronische beeldstabilisatie. Voor kleine filmpjes kun je ook kiezen voor lagere resoluties: 640 x 480 of 320 x 240 pixels. Bij de fotostanden heb je de keuze uit diverse resolutieniveaus. Normaal worden de foto’s gemaakt met een beeldratio van 4:3; 16:9-breedbeeld is ook een optie. Naast tv’s hebben ook steeds meer computermonitoren deze beeldverhouding.

Uniek

Een unieke opnamestand die je op vrijwel alle COOLPIX-camera’s tegenkomt, is Best

Shot. Gebruik je die, dan maakt de camera zonder dat het opvalt een snelle serie foto’s en selecteert daaruit automatisch de scherpste. Superhandig, bijvoorbeeld bij portretjes zonder flits, waarbij een klein beetje beweging van je onderwerp al spelbreker kan zijn. Al met al is de vrolijk ogende Nikon COOLPIX S3200, leverbaar in drie kleuren, een camera met heel veel leuke en nuttige opties. Het feit dat er ‘Nikon’ op staat, is niet zo maar iets: in de ontwikkeling van de cameratechnologie laat Nikon zijn professionele fotoknowhow maximaal meespelen, ook bij de COOLPIXcompactcamera’s. ◾

Slim portret De slimme portretstand van de Nikon COOLPIX S3200 haalt alles uit de kast om zo mooi mogelijke portretten te schieten. Zo hoef je je niet druk te maken om rode ogen bij flitsopnames. Je hoeft zelfs geen voorflits in te schakelen, want de camera ziet zelf of er rode ogen zijn en corrigeert ze meteen in de foto. Knipperdetectie waarschuwt wanneer iemand de ogen dicht had. Huidtinten worden automatisch zacht weergegeven. En met de glimlachtimer maakt de COOLPIX S3200 pas een foto als je naar hem lacht.

17


OLYMPUS OM-D, SZ-14 EN SH-21

Beroemde kwaliteit Olympus staat voor hoogwaardige compact- en reflexcamera’s. Ook op het gebied van waterbestendige camera’s is het merk een voortrekker. Met de OM-D-systeemcamera schrijft Olympus opnieuw geschiedenis.

D

e OM-D bouwt voort op de Olympus Pen-systeemcamera’s. Optisch verwijst hij naar het Olympus OM-systeem uit 1972, dat het merk zijn grootse roem bezorgde. Geen gek idee dus dat het zijn geavanceerde nieuwe systeemcamera op de legendarische Olympus OM-1 wou laten lijken. De OM-D is namelijk ook een mijlpaal. Dit is de systeemcamera die voor heel veel toepassingen de traditionele digitale reflexcamera overbodig maakt.

16 megapixels

De Olympus OM-D heeft dezelfde Micro Four Thirds-lensvatting en hetzelfde sensorformaat als de Olympus Pen-camera’s. Wat hem het duidelijkst van de Pen-camera’s onderscheidt, is de ingebouwde zoeker die is voorzien van een LCD-scherm met 1,44 miljoen beeldpunten. Met de camera aan het oog gebruik je de OM-D als een reflexcamera. Wil je liever fotograferen via het 7,6 centimeter grote schermpje achterop, dan activeert de OM-D dat automatisch als je de camera van je oog verwijdert. Het is een kantelbaar aanraakscherm. Olympus voegde een aantal creatieve beïnvloedingsfuncties toe die je zowel via het scherm als de zoeker kunt regelen. De 16-megapixel Live MOS-beeldsensor levert scherpe, gedetailleerde opnames, ook bij hoge ISOwaarden, en samen met de vernieuwde TruePic VI-beeldprocessor zorgt hij voor een

Wat past er op de OM-D? Op de OM-D passen alle lenzen uit het Micro Four Thirds-systeem van Olympus en Panasonic. Via een adapter kunnen ook Four Thirds-lenzen van de digitale reflexcamera’s erop worden gebruikt. De MMF-3-adapter is spatwaterdicht, zodat je ook de professionele, waterbestendige lenzen uit het E-systeem in de regen kunt gebruiken. De MMF-1- en MMF-2-adapters zijn niet waterbestendig. Er is ook een adapter voor de oude OM-lenzen.

18

Olympus SH-21

zeer natuurgetrouwe kleurweergave. Ook met specifieke, als moeilijk bekend staande kleuren heeft hij geen moeite dankzij Olympus' Real Colour-technologie.

Supersnel

De autofocus van de OM-D werkt zo snel dat zelfs bij een continuserie op 4,2 beelden per seconde nog tussentijds kan worden scherpgesteld. Dat is een waarde die voor een reflexcamera heel mooi zou zijn. En doordat Olympus het opnamebeeld en Live Viewbeeld via gescheiden circuits laat vormen, is de ‘zwarttijd’ na een foto sterk verkort. De maximale snelheid bedraagt negen beelden per seconde, maar dan wordt tussentijds niet scherpgesteld. Olympus past beeldstabilisatie in de body toe, dus welk objectief je ook gebruikt, je opnames worden gestabiliseerd. In de OM-D wordt een totaal vernieuwd stabilisatiesysteem toegepast dat nog veel effectiever is dan het al goed werkende systeem van de Pen-camera’s. Ook een specialiteit van Olympus: water- en stofbestendigheid. De laatste reflexcamera van Olympus, de E-5, gold als de beste waterbestendige

camera op de markt. De OM-D is volgens dezelfde normen beschermd en Olympus geeft ook aan dat je met deze camera echt in de regen kunt fotograferen. Tegelijk met de OM-D werd het waterbestendige 12-50mm objectief geïntroduceerd. Het is voorzien van een motorzoom, wat voor filmers erg fijn is. De OM-D filmt in Full HD 50p-resolutie.

Olympus SZ-14

Hoe trots Olympus op zijn geschiedenis is, blijkt uit de vorm van de SZ-14, die zeker aan de OM-reflexcamera’s doet denken. Deze bijzondere compactcamera behoort tot de Traveller-serie van Olympus: kleine, goed


special: fotografie

Olympus SZ-14

hanteerbare camera’s met veel zoom, ideaal voor onderweg en op vakantie. De rechterzijde van de SZ-14 heeft een royale grip waarmee je de camera perfect vasthoudt. Dit net iets meer dan tweehonderd gram wegende model is uitgerust met maar liefst 24x optische zoom, vergelijkbaar met 25-600 mm! Natuurlijk maakt de SZ-14 daarbij gebruik van een zeer geavanceerde beeldstabilisatie die ook bij het filmen (HD) uiterst effectief is. Bijzonder is de telemacrofunctie: je kunt kleine objecten groot in beeld krijgen en toch op afstand blijven, zodat je insecten niet verjaagt. Bij de meeste compactcamera’s bereik je dergelijke vergrotingen alleen als je zeer dicht op je object gaat. Met de telemacrofunctie krijg je ook veel onscherpere achtergronden, wat vaak mooier is. Erg leuk zijn de elf creatieve filters waarmee je je foto’s sfeervolle of spectaculaire effecten kunt meegeven. Qua bediening is de SZ-14 een wondertje van eenvoud. Er zijn maar enkele knopjes en dat komt omdat veruit de meeste functies via een snel toegankelijk menu te vinden zijn.

Olympus OM-D

Olympus OM: legende

Olympus SH-21

De SH-21 mag dan een wat strakke vormgeving hebben, saai is hij allerminst. Klein en plat, dat is hij wel, maar rechts hebben de ontwerpers wel een kleine grip geplaatst, waardoor hij veel aangenamer vasthoudt dan soortgenoten zonder uitstulping. Veel toetsen tref je op deze Olympus-camera niet aan, want de meeste instellingen kun je uitvoeren via het aanraakscherm. Instellen hoeft ook nauwelijks, want de camera is slim genoeg om alles zelf te regelen. Maar als je de moeite neemt je in de mogelijkheden te verdiepen, word je wel beloond: via het aanraakscherm krijg je interessante creatieve extra’s. Live Guide toont schuifregelaars op het scherm waarmee je de achtergrondvervaging, kleurintensiteit, kleurtemperatuur en helderheid kunt aanpassen. De SH-21 heeft

een 12,5x zoomlens (25-300 mm) en een 16-megapixel CMOS-beeldsensor, en is snel en gevoelig. Hij levert bij minder gunstige omstandigheden toch mooi scherpe, gedetailleerde foto’s met een opmerkelijk laag ruisniveau. ◾

In 1972 stond de fotowereld op zijn kop: Olympus bracht een totaal nieuw spiegelreflexsysteem op de markt. De camera’s en lenzen waren globaal zo’n dertig procent kleiner en lichter dan wat er op de markt was. Terwijl het zoekerbeeld juist veel groter was en de Olympus OM-1-camera veel stiller werkte dan de concurrentie dankzij de toepassing van kleine schokdempertjes. De kwaliteit van camera’s en lenzen was uitstekend. De digitale OM-D bouwt voort op deze legendarische camera. OMlenzen kunnen via een adapter op de OM-D worden gebruikt.

19


TAMRON-ZOOMLENZEN

Ideale zooms! Tamron biedt interessante alternatieven voor de lenzen van de verschillende merken. Onderscheidend in technologie, in bereik en in kwaliteit.

G

especialiseerde objectievenfabrikanten als Tamron hebben het voordeel dat ze van elk objectief versies voor de diverse merken kunnen maken. Dat heeft een gunstige invloed op de prijs en geeft ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Tamron komt regelmatig met interessante vernieuwingen en wordt daarvoor internationaal geprezen.

Ultrazoom

Deze nog geen tien centimeter lange lens weegt slechts 450 gram en heeft een 15x zoombereik. Van een royale groothoek met een beeldhoek van ruim 75 graden tot een sterk ingezoomde tele van vijf graden voor zeer sterke close-ups. Bijzonder is dat je daarbij ook tot 49 centimeter dichtbij kunt gaan (gemeten vanaf de beeldsensor in de camera). Zoom je dan maximaal in, dan heb je een afbeeldingsverhouding van 1:3,8, wat betekent dat je kleine dingen groot in beeld kunt brengen. Je kunt je beeld bijvoorbeeld helemaal vullen met een vlinder of het hart van een bloem. Het is duidelijk, de Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD is een enorm veelzijdige lens, de ideale oplossing als je je reflexcamera met slechts één lens wilt uitrusten. Nooit lenzen verwisselen, want je camera met daarop deze Tamron-lens is een complete foto-uitrusting! EISA riep deze lens overigens uit tot Best Zoom Lens 2011-

Eén of twee zooms De Tamron SP 70-300mm VC USD is de ideale en handige telezoom in een uitstekende foto-uitrusting. Ze wordt vaak gebruikt in combinatie met een topklasselens in het standaardzoombereik, zoals de Tamron SP 17-50mm F/2.8 VC met een hoge vaste lichtsterkte van f/2,8, plus beeldstabilisatie. Je hebt dan een uitrusting met twee toplenzen, met een zeer hoge scherpte, fraai contrast en briljante kleurweergave. Ga je voor compactheid en gemak, dan is de goed presterende 18-270mm VC PZD een uitstekende keuze.

20

2012. De Vibration Compensation (beeldstabilisatie) van de Tamronlens werd nieuw ontwikkeld. Het systeem is lichter en kleiner dan in de eerste 18-270mm VC-lens, maar reageert sneller en preciezer. Nieuw is ook de nog sneller werkende en geruisloze piëzo-scherpstelmotor.

Klasse

De 2,8/17-50mm lens van Tamron gold al enige jaren als een topalternatief voor de standaardlens die bij een camera wordt geleverd. Veel lichtsterker en met een veel betere beeldkwaliteit. Ook op mechanisch vlak zit deze lens op een veel hoger niveau. De SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II VC kreeg de toevoeging 'VC' (Vibration Compensation). Door de hoge vaste lichtsterkte van f/2,8 is ze al heel geschikt voor lage lichtniveaus, maar met deze beeldstabilisatie worden die mogelijkheden nog eens extra vergroot. De sluitertijdwinst bedraagt maximaal vier stops. Hield je voorheen 1/60ste seconde aan als sluitertijd, die je zonder groot gevaar voor trilling uit de hand kon gebruiken, nu kun je met 1/4de of 1/8ste seconde uit de hand fotograferen. Ingezoomd is deze zoomlens perfect geschikt voor portretten. Gezichten worden heel natuurlijk weergegeven en je kunt de achtergrond zeer onscherp houden. De reflexcamera's van vandaag zijn zo goed dat de standaardkitlens er kwalitatief lang niet uithaalt wat erin zit. Deze lichtsterke standaardzoom doet dat wel, met zijn excellente scherpte, detaillering en contrast.

Allround

Heb je al een standaardzoom van hoge kwaliteit (zoals de net beschreven 17-50mm lens bijvoorbeeld) en wil je meer tele van hetzelfde kwaliteitsniveau, dan is de SP 70-300mm VC USD de perfecte kandidaat. Het bereik van 70-300 millimeter is veruit het populairst onder de telezooms. Dit type is relatief

compact, terwijl het toch een groot zoombereik biedt. Je kunt er moeiteloos langdurig mee uit de hand fotograferen. Het bereik is behoorlijk allround: vakantie, natuur, sport of portret, hij is geschikt voor uiteenlopende onderwerpen. De Tamron SP AF70-300mm F 4-5.6 Di VC USD is voorzien van lenselementen uit LD- en XLD- glas, en wordt door kritische fotografen erg lovend beoordeeld. Zeer scherp, een pittig contrast en een uitstekende correctie van chromatische aberratie. Ook de onscherpte in de achtergronden wordt geroemd. Die is mooi gaaf en zacht, precies wat je bij een telezoom verwacht. EISA en Tipa kroonden deze 70-300mm lens tot Best Tele Zoom Lens 2010-2011. Voor de scherpstelling is de lens uitgerust met een


special: fotografie

SP70-300mm

SP17-50mm

10-24mm

Ultra Silent Drive (USD), die zeer stil werkt. Tamron past in deze topklasse van telezooms verder een uiterst effectieve beeldstabilisatie toe. Heel belangrijk voor dit lenstype, dat uitnodigt om uit de hand te worden gebruikt.

Perspectief

Het populairste zoombereik begint op 17 of 18 millimeter. Daarvoor zit echter nog een compleet groothoekbereik dat enorme fotografische mogelijkheden biedt. Tamron heeft daarvoor de SP AF 10-24 mm F/3.54.5 Di II LD Aspherical [IF], een hoogwaardige groothoekzoom die alom veel waardering oogst om zijn mooie fotokwaliteit. In de

FA18-270mm

Toptechnologie 10mm stand is de beeldhoek maar liefst 108 graden. Dan krijg je op relatief korte afstand erg veel op de foto. De ruimtelijke werking is enorm: een misschien wat krappe vakantiewoning komt opeens over als een luxe vakantievilla. Doordat de lens inzoomt tot 24 millimeter heb je over het algemeen een grote overlap met een standaardzoom, waardoor je minder vaak hoeft te wisselen. Zo'n groothoekzoom is handig als de ruimte beperkt is (interieurs, steden), maar is ook een perfect middel om verrassende perspectieven te bereiken, waarbij de ruimte tussen het onderwerp en de achtergrond lijkt te worden vergroot. ◾

De 18-270mm VC PZD is opgebouwd uit zestien verschillende lenselementen. Twee daarvan zijn geslepen uit LD-glas, met een lage dispersie (kleurschifting), en één uit AD-glas (anomale dispersie). Ze zorgen ervoor dat er geen kleurzoompjes rond contouren in beeld ontstaan. Drie lenzen hebben asferische oppervlakken. Hun kromming is niet constant, maar verloopt naar de randen toe. Het slijpen van asferische lenzen is erg kostbaar, maar Tamron past pers- en giettechnieken toe die behoormijk kostenbesparend zijn. Asferische lenzen maken het mogelijk optische constructies te vereenvoudigen en tegelijk te optimaliseren.

21


FUJIFILM FINEPIX JX580

Stijlvol succesnummer Een perfect cameraatje voor elke dag en voor iedereen, met prima specificaties en een prachtig design. Voor haarscherpe foto’s en 720p HD-video. De FinePix JX580 doet het helemaal.

H

et oog wil ook wat en daarom is het leuk dat de FinePix JX580 er zo mooi uitziet, met een fraai metalen front en een luxueus design met zachte, afgeronde hoeken. De ergonomisch geplaatste knopjes zorgen ervoor dat je je op deze camera heel snel thuis voelt. Hij is erg plat, dus meenemen is nooit een probleem. Fotograferen en herbekijken doe je via het scherpe en heldere drie inch grote LCD-scherm.

5x zoom

De Fujinon-zoomlens heeft een zoombereik van 5x: van een royale 26mm groothoek tot een forse 130mm tele. Een bereik dat perfect geschikt is voor thuis, uitstapjes, feestjes en op vakantie. De opnameresolutie van 16 miljoen pixels is ruim voldoende voor een grote print of weergave op een groot beeldscherm. Op reis komt de Motion Panorama-

22

functie schitterend van pas. Die werkt heel eenvoudig: druk op de ontspanknop en maak een zwaaibeweging om het panorama in beeld te vatten. De camera maakt daarbij verschillende foto’s die hij automatisch in één beeld monteert. Bij foto’s van mensen stelt de FinePix JX580 automatisch scherp op gezichten. Heeft iemand per ongeluk de ogen dicht, dan geeft de camera een waarschuwing zodat je de foto opnieuw kunt maken. Schakel je de Smile Shutter-functie in, dan schiet hij pas als er iemand naar de camera lacht. De FinePix JX580 maakt mooie en scherpe 720p HD-video’s. Starten en stoppen gaat via de aparte filmknop op de camera. Handig is dat je de gemaakte shots in de camera kunt inkorten zodat je alleen de beste passages overhoudt. Je kunt dus filmmontage al in de camera toepassen zonder tussenkomst van een

computer. Als je wilt, kun je ze bij aansluiting op je computer meteen uploaden naar YouTube. ◾

Fujifilm Fujifilm is een grote naam in de foto-industrie. Vroeger met de beste kleurenfilmpjes voor analoge camera’s en met uitstekende professionele fotocamera’s. En nu met digitale topcamera’s, van eenvoudige instapmodellen voor beginners tot fijnproeverscamera’s voor professionals. Fujinon, de naam die op de lenzen van de fotocamera’s prijkt, vind je ook terug op professionele camera’s in televisiestudio’s en sportstadions. Niet raar dus dat de foto’s die je met de FinePix JX580 maakt zo scherp zijn en dat de kleurweergave zo natuurlijk oogt.


special: fotografie CASIO EXILIM EX-ZR200 EN EX-ZS20

Snel & makkelijk De Casio Exilim-compactcamera’s weten zich weer te onderscheiden door hun snelle functies en royale keuze uit onderwerpen, waardoor je elke gebeurtenis goed op foto kunt vastleggen.

EX-ZR200

EX-ZS20

O

p alle Casio Exilim-compactcamera’s vind je de Best Shot-functie, waarmee je een keuze kunt maken uit een groot aantal onderwerpprogramma’s. Denk aan ondergaande zon, strand, sneeuw, nachtopname, portret, macro en nog veel meer. Maak je keuze en je camera regelt de juiste instellingen voor jou.

Exilim EX-ZR200

De Exilim EX-ZR200, uit Casio’s Highspeedserie voor veeleisende vrijetijdsfotografen, zit vol met snelle functies. Hij kan niet alleen snelle series schieten, hij maakt ook bursts van verschillende foto’s en voegt die samen om een beter resultaat te krijgen. Bijvoorbeeld voor foto’s met een extra hoog contrast (tegenlicht, zonnige zomerdag). Z’n snelle, gevoelige 16-megapixel CMOSbeeldsensor is ook essentieel voor de hoogwaardige Full HD-video’s die de EX-ZR200 kan schieten. De Premium AUTO PROfunctie analyseert automatisch het te foto-

graferen onderwerp, kiest daarvoor de beste instellingen en bewerkt het beeld tot een optimale foto. Premium AUTO PRO is in staat om foto’s uit een continue high-speed burstsessie automatisch te combineren tot de mooiste foto’s. De EX-ZR200 heeft een allround 12,5x groothoekzoom (vergelijkbaar met 24-300 mm) met optische beeldstabilisatie. Met de Multi Frame SR Zoom-functie loopt de zoom zonder merkbaar kwaliteitsverlies door tot 25x. Voor een extra grote beeldhoek heeft hij speciale 14- en 18mm Wide Shot-standen.

Exilim EX-ZS20

Met de 6x zoom (vergelijkbaar met 26-156 mm) maak je met de strak gestileerde Exilim EX-ZS20 zowel overzichtsfoto’s als portretopnames en close-ups. Gedetailleerd en scherp dankzij de 16-megapixel CCDbeeldsensor. De EX-ZS20 maakt ook 720p HD-video’s. Het Premium Auto Lite-systeem kan zelf een keuze maken uit de vele

beschikbare Best Shotopnameprogramma’s. In Easy Mode zijn de meeste opties verstopt en hoef je alleen maar in of uit te zoomen en af te drukken. ◾

Highspeed De Exilim EX-ZR200 is startklaar binnen één seconde, stelt scherp in 0,13 seconde en kan om de 0,27 seconde een foto maken. Daarnaast heeft hij een seriefunctie voor burstopnames van maximaal dertig beelden per seconde. Maar hij gebruikt zijn snelheid ook voor andere functies. Door snelle opnamebursts op een speciale manier te verwerken tot één beeld kan hij foto’s met extra onscherpe achtergrond creëren, HDR-foto’s maken (hoog contrast overbruggen), nachtopnames uit de hand schieten en ultragroothoekbeelden samenstellen (14- en 18mm Wide Shot).

23


PENTAX K-01

Super eigenzinnig Pentax brengt met de K-01 een geheel eigen invulling van de systeemcamera op de markt, met als unieke eigenschap dat hij compatibel is met alle Pentax-objectieven met K-vatting.

P

entax heeft bij het ontwikkelen van zijn systeemcamera twee doorslaggevende keuzes gemaakt. De eerste was dat er geen nieuw systeem in het leven zou worden geroepen; de nieuwe systeemcamera sluit honderd procent aan op het bestaande Pentax-systeem en kan dus in plaats van een spiegelreflexcamera worden gebruikt. De tweede was het ontwerp in handen te

Pentax' karakter Pentax wordt in de fotografiewereld erg gewaardeerd. Het is één van de merken die de spiegelreflexcamera groot hebben gemaakt en ook in de digitale wereld heeft het de nodige ontwikkelingen gerealiseerd die grote invloed hebben op de markt. De producten van Pentax zijn dan ook van uitstekende kwaliteit. Een tikje eigenzinnig en met veel functies voor creatieve fotografie. De nieuwe K-01 bevestigt de originaliteit van het merk.

24

geven van de Britse ontwerper Marc Newson. Op die manier is Pentax verzekerd van een verbluffend eenvoudig en tevens spannend ontwerp. Newson creëerde eerder al klokken, horloges, meubilair, bestek, vliegtuigen, auto’s en meer.

K-01

Met zijn grote, duidelijke knoppen ziet de K-01 er erg eenvoudig in gebruik uit. Net zoals met een andere systeemcamera maak je hier zonder technologische rompslomp foto’s in reflexkwaliteit mee - automatisch of manueel, zoals jij wilt. De beeldsensor is een 16-megapixel CMOS-exemplaar (APS-Cformaat) met een hoge gevoeligheid tot ISO 25.600, dat weinig ruis oplevert. Behalve foto’s maak je er ook Full HD-video’s mee. Net zoals bij de Pentax-reflexcamera’s gebeurt de beeldstabilisatie in de camera zelf door middel van een snelle en zeer precies aangestuurde verschuiving van de beeldsensor. Dit systeem heeft een enorm voordeel: elke lens die je op je camera monteert, maakt gebruik van de beeldstabilisa-

tie, dus ook als je al wat oudere Pentaxlenzen hebt, kun je ervan profiteren.

Verschillende lenzen

Door de aansluiting op het bestaande lenzensysteem heb je voor de K-01 een gigantische keuze. Wil je de camera klein houden, dan is een pancake-lens de ideale oplossing. Die is heel plat, heeft een vaste beeldhoek (kan dus niet zoomen) en is doorgaans lichtsterk en van uitstekende kwaliteit. Fotografen kunnen gebruikmaken van hun hele voorraad Pentax-lenzen. Dit betreft 214 verschillende lenzen. Bij de camera werd een 2,8/40mm lens gelanceerd, die als platste pancake-lens geldt die ooit is gebouwd. Ze steekt nauwelijks uit de camera en blijft grotendeels binnen de body.

Compleet

Door de hoge kwaliteit van de beeldsensor en de ingebouwde beeldstabilisatie maak je met de K-01 uitstekende Full HD 1080p video-opnames. De techniek kun je daarbij helemaal aan de camera overlaten, maar


special: fotografie

heb je voorkeuren, dan kom je ook aan je trekken. Net als bij je foto-opnames kun je zelf de sluitertijd en het diafragma kiezen. Een monomicrofoon is ingebouwd; voor professioneel geluid is er een aansluiting voor een externe stereomicrofoon. Voor snelle fotoseries biedt de K-01 een burstfunctie van zes beelden per seconde. Naast de normale opnamestanden heeft de K-01 een groot aantal onderwerpprogramma's in huis, waarbij de camera zelf de instellingen kiest die een ervaren fotograaf ook zou maken. Daarnaast biedt hij speciale opnamestanden voor bijzondere effecten: daaronder vind je een groot aantal speciale zwart-witstanden, een infraroodef-

fect, kleurvervreemdingen, enzovoort. Het mooie is dat die functies naar eigen smaak te variëren zijn, dus met de K-01 ben je nooit uitgespeeld. Voor een optimale kwaliteit is de weergave van schaduwen en lichte partijen automatisch te corrigeren. En natuurlijk is er ook een stand voor Auto HDR (High Dynamic Range), waarmee sterke contrasten perfect te overbruggen zijn. De sterkte van het effect is instelbaar. ◾

Pentax Optio VS20 De Pentax Optio VS20 is een strak vormgegeven compactcamera met maar liefst 20x optische zoom en optische beeldstabilisatie aan boord. Bijzonder is de extra ontspanknop met zoomring aan de rechterzijkant, perfect te gebruiken als je foto’s in portretmodus (staand) maakt. Een andere opvallende feature is de elektronische waterpas die je helpt te voorkomen dat je je camera scheef houdt. Verder biedt de Optio VS20 een groot scala aan bijzondere filters en instellingen, maar ook slimme, geïntegreerde technologieën die alles voor je regelen.

25


SOCIAL NETWORK CONNECTIVITY

Print hier, print nu! Sociale netwerken staan vol met foto’s. En steeds meer mensen slaan hun foto’s online op, bijvoorbeeld op Picasa Webalbum. Met de Kodak Kiosk print je je foto’s direct af. Klaar terwijl je wacht!

D

oor het internet en smartphones zijn we gewend dat we onze foto’s altijd en overal kunnen bekijken en met anderen kunnen delen. Zeker nu sociale netwerken zoals Facebook steeds belangrijker worden, zijn de foto’s die online staan extra belangrijk. De Kodak Kiosk sluit daar perfect op aan. Het is een fotostation waarmee je prints van eigen bestanden kunt maken. Ook als ze online staan. Snel, flexibel en met de hoge kwaliteit die synoniem staat voor met merk Kodak.

Gemak

Heb je je foto’s op Picasa Webalbum staan, dan ben je gewend dat je ze altijd aan iedereen via je smartphone kunt laten zien. Je gebruikt de foto’s op een manier waarbij de nabijheid van je eigen computer en printer niet meer vanzelfsprekend is. Hetzelfde geldt voor de foto’s die je op Facebook of online plaatst. Wil je daar prints van, dan kun je bij de Kodak Kiosk terecht. Deze is te vinden in elke Media Markt-winkel. Door middel van een USB-stick of door de optie Social Network Connectivity kun je snel en eenvoudig je online geplaatste foto’s afprinten. Met de Kodak Kiosk kun je inloggen op je Facebookpagina of je Picasa Webalbum-account. Je selecteert vervolgens je foto’s en geeft een printopdracht. Even later zijn je foto’s klaar! Je kunt je foto’s bovendien gebruiken voor diverse speciale fotoproducten.

Impuls

Zie je de Kodak Kiosk staan en denk je ‘ah, ik moet nu even de uitnodiging voor het verjaardagsfeestje maken’, dan kun je meteen

Sociale media De Kodak Kiosk is een erg makkelijke manier om snel aan goede fotoafdrukken te komen. Met de Social Network Connectivity-functie speelt hij volledig in op het fotogebruik van vandaag. Passend in een tijd waarin sociale netwerken en online aanwezigheid de normaalste zaken van de wereld zijn. En waarmee foto’s als onmisbaar element aantrekkelijke extra mogelijkheden krijgen.

26

aan de slag. Het is immers geen probleem dat je je foto’s niet bij je hebt! Met hetzelfde gemak brand je een serie foto’s op een Kodak Picture CD om eindelijk die foto’s van het gezamenlijke uitstapje aan een vriendin te kunnen geven! En zo zijn er tal van handige oplossingen. Je kunt je idee altijd meteen uitvoeren, als je foto’s maar online staan. Bij het printen kun je gebruikmaken van de vele fotoverbeteropties van het Kodak Kiosk-systeem. Facial Retouch verzacht oneffenheden en rimpels, en zorgt voor gelijkmatige huidtinten, waardoor foto’s van mensen er automatisch mooier uit komen te zien. Rode ogen kunnen bij flitsopnames snel en eenvoudig worden gecorrigeerd door de rode vlekjes in de pupillen zwart te maken. Ook de vergelijkbare, onnatuurlijke lichtvlekken in foto’s van huisdieren worden op die manier gecorrigeerd.

Perfectionering

Kodaks automatische retoucheerfunctie Perfect Touch zorgt voor de aanpassing van kleuren en helderheden, waardoor foto’s er op hun fraaist uit zullen komen. En wil je je foto’s liever in trendy zwart-wit of nostalgisch sepia? Ook die optie biedt de handige Kodak Kiosk. Daarnaast is het met de makkelijk te bedienen Kodak Kiosk ook mogelijk foto’s in collages te groeperen. Je kunt ze zelf rangschikken, maar je kunt het om het jezelf makkelijk te maken ook aan de Kiosk-software overlaten. En wil je je foto op een bijzondere manier cadeau doen, kies dan uit de vele aantrekkelijke passepartouts die je in de print kunt opnemen om het beeld te omlijsten.

Meer opties

Je zit niet vast aan het beeld van je originele foto; je kunt er ook uitsneden uit maken. Om je foto te verbeteren, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg had ingezoomd, of om er iets speciaals uit te lichten. En je kunt

er bovendien je eigen tekst aan toevoegen, waarbij je zelf het lettertype en de tekstgrootte kunt bepalen. Op het startscherm kun je dan kiezen: foto printen vanaf een geheugenkaart, Picture CD, USB-stick, mobiele telefoon (Bluetooth), Picasa Webalbum of Facebook. Heb je één van de laatste twee opties gekozen, dan verschijnt een inlogscherm waarop je je gebruikersnaam en wachtwoord intikt, waarna de Kodak Kiosk je pagina met foto’s (of


special: fotografie

albums) opent. Vervolgens selecteer je je foto’s. De foto’s worden dan naar de Kodak Kiosk gedownload, waar je je printopdracht kunt samenstellen. Verder kun je kiezen uit de normale formaatopties die de Kodak Kiosk je biedt. Is de fotoresolutie te laag voor het gekozen formaat, dan word je automatisch gewaarschuwd. De fotokwaliteit van Facebook is doorgaans prima geschikt voor het standaardformaat van 10 x 15 centimeter. ◞

27


CANON-ACCESSOIRES

Maak je camera nog completer Koop je een reflex, dan stap je een systeem binnen. Met camera's, objectieven, flitsers en allerhande accessoires. In het brede aanbod van Canon vindt iedereen wat het beste past.

CANON EF 24MM F/2.8 IS USM

CANON EF 28MM F/2.8 IS USM

Op een professionele camera met grote full-frame beeldsensor (24x36 mm) werkt deze 24mm lens met vaste brandpuntsafstand als een supergroothoek, met een beeldhoek van 84 graden. Daarmee is het een perfecte lens voor interieur- en architectuurfotografie. Zet je de lens op een camera met APS-C-sensor (22,2 x 14,8 mm), dan bedraagt de beeldhoek circa zestig graden. Dat levert een gematigde groothoek op met een natuurlijke weergave. Een perfect lensje voor in de stad en snelle, onopvallende snapshots. Doordat ze zo klein is, valt de lens niet erg op. Ze weegt bovendien maar 280 gram. De f/2,8-lichtsterkte is ideaal voor foto’s bij natuurlijk licht, ook binnenshuis. Met dit totaal nieuwe optische ontwerp, waarin ook beeldstabilisatie is ingebouwd, mag je rekenen op een verbluffend hoge optische kwaliteit.

Een f/2,8-28mm lens kun je beschouwen als een klassieker uit de tijd dat zoomlenzen nog extreem duur waren en niet zo'n goede kwaliteit hadden. Canon had er al jarenlang één in het assortiment, maar het heeft nu een nieuwe versie gelanceerd met de nieuwste optische technologieën en glassoorten aan boord. Canon heeft er meteen ook beeldstabilisatie aan toegevoegd. Daarmee is het een uiterst actuele kwaliteitsgroothoeklens voor camera’s met een grote full-frame beeldsensor - professionele camera’s dus. Op camera's met het meest gangbare sensorformaat (APS-C) is deze lens als een prima allround standaardlens te gebruiken. Met een aangenaam hoge lichtsterkte van f/2,8 is ze perfect geschikt voor binnenhuisfoto’s zonder flits, waarbij je ook zachte, onscherpe achtergronden kunt creëren. Ze is bovendien klein en weegt slechts 260 gram. De ultrasone USM-scherpstelmotor zorgt voor razendsnelle en stille scherpstelling.

CANON EF-S 60MM F/2.8 MACRO USM

CANON EF-S 55-250MM F/4-5.6 IS II

Van oudsher geldt 100 of 90 mm als een goede brandpuntsafstand voor macrofotografie. Je houdt voldoende afstand tot je onderwerp, zodat je geen schaduw op je onderwerp laat vallen. Vertaal je dat naar de huidige digitale reflexcamera, dan kom je op 60 mm uit. Kijk je naar deze Canon 2,8/60mm macrolens, dan zie je meteen een groot voordeel: dit is een compacte en lichte lens (335 gram, 7 cm lang). Canons 2,8/100mm macrolens is 12 cm lang en weegt 600 gram - nogal een verschil. Kwalitatief doet de 60mm lens het net zo goed als zijn grote broer, en de lichtsterkte is ook gelijk. Leuk is dat de kleine 2,8/60mm macrolens ook perfect inzetbaar is voor portretfotografie. Ze geeft de verhoudingen in een gezicht heel natuurlijk weer.

Deze compacte, lichte en betaalbare telezoom vormt één van de interessantste aanvullingen op de 18-55mm standaardzoomlens voor Canon-reflexcamera’s. Het zoombereik sluit naadloos aan en zo bereik je met twee lenzen een totaal zoombereik van circa 9x. Deze telezoom leent zich onder meer voor sportfoto’s langs de lijn, opnames van spelende kinderen, portretten, landschapsdetails en andere close-ups. Je kunt er tot op 1,1 meter dichtbij mee gaan, dus ingezoomd krijg je kleine objecten groot in beeld. Door de ingebouwde beeldstabilisatie is deze lens ook bij zwaarbewolkt weer nog prima te gebruiken; het is dan niet erg dat je wat langere sluitertijden krijgt, want eventuele trillingen worden gecorrigeerd. Dankzij moderne glassoorten, optische technologieën en coatings maak je er erg mooie foto’s mee.

Lichtsterke groothoek met stabilisatie

Compacte macrolens

28

Lichtsterk en stabiel

Compacte telezoom


special: fotografie CANON EF 70-300MM F/4-5.6L IS USM

CANON SELPHY 810

Zoek je voor je Canon-reflexcamera een universele telezoom en wil je gewoon de beste die er is? Deze 70-300mm L IS-telezoom behoort tot de klasse van de witte telelenzen van Canon, en dat is de top. Onder meer door de toepassing van twee lenselementen uit het speciale UD-glas is chromatische aberratie zo goed als uitgesloten. Dat betekent geen kleurzoompjes rond scherpe contouren, een hoog contrast en een uitstekende scherpte en detaillering. Dankzij de ringvormige USM-scherpstelmotor gaat de scherpstelling zeer snel, geruisloos en trefzeker. Wil je zelf de scherpstelling bijregelen, dan draai je gewoon aan de scherpstelring. De beeldstabilisatie heeft een bereik tot wel vier stops. Ook mechanisch is dit een topper; het objectief is gebouwd voor intensief (professioneel) gebruik.

Met de Selphy 810 kun je overal foto’s printen. Aan de eettafel, bij de tv, in de tuin, op het balkon van je appartement, overal. Met de apart bij te leveren batterij werkt hij zelfs zonder stekker. Ook een computer hoeft niet in de buurt te zijn; je steekt je geheugenkaartje in de sleuf, selecteert het beeld op het opklapbare LCD-scherm en drukt op de printknop. Binnen een minuut is de foto klaar. De meer dan honderd jaar kleurechte fotoprint wordt automatisch voorzien van een glanzende beschermlaag, dus je mag hem meteen vastnemen. Je kunt je foto’s versieren met mooie omlijstingen, je kunt er tekstballonnetjes in plaatsen en je kunt er kalenders mee maken. Je kunt er ook ID-foto’s mee afdrukken (zelfs een aantal bij elkaar op één vel).

CANON SPEEDLITE 270 EX II

CANON SPEEDLITE 320 EX

Wil je profiteren van de voordelen van een externe flitser op de camera, maar wil je het geheel graag een beetje licht en compact houden, dan biedt de Canon Speedlite 270 EX II uitkomst. Door gebruik van slechts twee penlight-batterijen is de flitser licht en klein. Je kunt de reflector omhoog kantelen, waardoor het licht extra wordt verspreid. Dat geeft mooi, zacht licht. En doordat het schuin van boven komt, ontstaat een natuurlijk effect. De Speedlite 270 EX II is ook goed te gebruiken op de G12- en G1 X-compactcamera’s. Juist doordat hij zo licht en compact is, past hij daar goed bij. Handig is dat je de flitser ook als draadloze cameraontspanner kunt gebruiken, waarbij je de belichting zelf nog kunt regelen.

Omdat je met reflexcamera’s ook perfect kunt filmen, is het logisch dat Canon een flitser uitbrengt met een tweede lichtbron voor video. Er zit een krachtige, zuinige LED in waarmee je extra helderheid in je beelden kunt brengen. Het licht overheerst niet en maakt je opnames frisser en kleurrijker. De flitskop kan omhoog worden gericht voor indirect flitsen. Net als de Speedlite 270 EX II is de 320 EX geschikt voor draadloos gestuurde flitsdosering. Je kunt de flitser dan los van de camera gebruiken, bijvoorbeeld voor macro- of portretfoto’s. De camera en flitser blijven volwaardig met elkaar communiceren, alsof de flitser op de camera zit. Ook kun je deze flitser (en de Speedlite 270 EX II) gebruiken om je camera van op afstand te ontspannen en zelfs de belichting te regelen.

CANON SPEEDLITE 430 EX II

CANON SPEEDLITE 600 EX-RT

Indirect flitsen, dus met de kop van de flitser omhoog, geeft mooier licht dan wanneer je vooruit flitst. Maar het slokt veel licht op, dus de extra power van de Speedlite 430 EX II komt goed van pas. Mooi is dat de kop ook zijwaarts te richten is. Dan kun je met een gekantelde camera (voor portretfoto’s) toch via het plafond flitsen. Rechtstreeks flitsen pas je toe bij actiefoto’s en ver gelegen onderwerpen, als je het licht maximaal wilt benutten. De flitstechnologie van de aangesloten camera kan automatisch voor een goede balans tussen het onderwerp en de achtergrond zorgen. Door zijn zoommechanisme kan de flitser zich aanpassen aan de zoomstand van je lens. De Speedlite 430 EX II is geschikt voor draadloze aansturing. Het AD-hulplicht ondersteunt de autofocus van de camera.

Dit nieuwe topmodel is de krachtigste Canon Speedlite-flitser, met voldoende power voor bijvoorbeeld concertzalen. Hij biedt allerhande professionele functies zoals high-speed flitsen, stroboscoopflitsen en synchronisatie op alle sluitertijden (voor invulflitsen op zonnige dagen). Bijzonder is de radiografische, draadloze flitsaansturing. Bij de andere flitsers gebeurt dat met gecodeerde flitspulsen; hier gebeurt het met radiosturing. Dat is onafhankelijk van de lichtomstandigheden en doet het dus altijd. Het bereik is bovendien maar liefst dertig meter! Puur professioneel dus. Je kunt diverse flitsers apart aansturen en in verschillende onderlinge verhoudingen laten werken. Daarmee kun je heel complexe verlichtingssets opbouwen. De aansturing vindt plaats via een speciale transmitter die je op de camera plaatst. Daarmee kun je ook camera’s van op afstand bedienen.

Superieure telezoom

Compacte flitspower

Perfecte amateurflitser

Kleine, slimme thuisprinter

Voor foto en video

Topper met radiosturing

29


MAAK JE CAMERA COMPLEET

Onmisbare accessoires

Om je camera echt compleet te maken, heb je accessoires nodig. Van een universele lader tot een zoomlens, en van een cameratas tot een systeemflitser. We geven je een selectie van onmisbare accessoires. GOLLA DIGI BAG

SONY HVL-FS20

Het Finse merk Golla maakt tassen voor onder meer mobiele telefoons, tablets, notebooks en foto- en videoapparatuur. Met een verrassend en verfrissend design en met simpele, maar mooie decoraties. Golla brengt kleur en frivoliteit op plekken waar grijs en zwart de boventoon voeren. Alle tassen zijn prachtig van afwerking en materiaalkeuze. Licht en soepel, goed gepolsterd bovendien om je camera effectieve bescherming te bieden. Aan de achterzijde van de Digi Bag zit een brede, platte lus waarmee je het tasje aan je broeksriem kunt bevestigen. Bovendien is er een karabijnhaak aanwezig waarmee je hem kunt ophangen, bijvoorbeeld aan de draagriem van een rugzak. Een halsriem wordt meegeleverd. Zo heb je in totaal drie draagmethodes. De Digi Bag is er in verschillende uitvoeringen en kleuren.

Bij elke Sony NEX-camera wordt een klein flitsertje geleverd dat je op de camera kunt schroeven. Het geeft voldoende licht voor thuis en je kunt er invulflitsen mee geven. Wil je meer licht kunnen geven, dan is de HVL-FS20 een uitstekende oplossing. Hij geeft niet alleen meer licht, het licht is ook mooier. Je kunt hem via het plafond laten flitsen, wat een veel zachter en natuurlijker effect geeft. Hij haalt stroom uit de camera; er is dus geen ruimte voor batterijen nodig, waardoor hij ongelooflijk handig en compact is. Om hem in te schakelen, klap je hem omhoog. Heb je geen flitslicht nodig, dan klap je hem omlaag en neemt hij bijna geen plaats in. Gewoon een geniale aanvulling op je Sony NEX-camera!

Prachtig compact

Meer flitslicht

CASE LOGIC SLRC-201 JOBY GORRILLAPOD

Klem- en tafelstatief

Het handigste ministatief aller tijden? Zou zo maar kunnen, want de Gorillapod is op vele manieren te gebruiken. En hij is nog sterk en stabiel ook. De drie poten zijn opgebouwd uit stevige kogelgewrichtjes, waardoor je ze in elke gewenste richting kunt buigen. Je kunt het statiefje gewoon als een driepoot neerzetten, maar je klemt het net zo makkelijk rond een leuning van een hek, tak, stoel, fietsstuur of wat er ook maar in de buurt is om je camera de nodige ondersteuning te bieden. De rubberen ringetjes rond de kogeltjes zorgen voor extra grip en de uiteinden van de pootjes zijn in antislip uitgevoerd. Met de snelkoppeladapter klik je de camera er simpel op vast. De Gorillapod is geschikt voor compactcamera’s tot 335 gram; zwaardere uitvoeringen voor reflex- en systeemcamera’s bestaan ook.

30

Megazoomtas

Als je een reflexcamera met een megazoom (bijvoorbeeld 18-200 of 18-270 mm) kiest, dan doe je dat omdat je geen zin hebt om lenzen te verwisselen. En omdat je met zo weinig mogelijk spullen op pad wilt gaan. Deze SLRC-201cameratas van Case Logic is helemaal afgestemd op een reflexcamera met een grote universele zoom. Door de binnenbekleding met traagschuim biedt hij perfecte bescherming. Het bodemstuk is gemaakt van licht, sterk en dempend EVA-materiaal. Het is vormvast, dus je kunt de tas erop neerzetten. Het is bovendien waterdicht. Een hangmatconstructie bovenin zorgt ervoor dat de lens vrij in de tas hangt en niet door het gewicht van de camera wordt belast. Links en rechts aan de voorkant zitten ritsvakken voor extra accessoires.


special: fotografie DURACELL PRO PHOTO SDHC

CASE LOGIC SLRC-206

Hoe belangrijk vind je het dat je foto’s goed en veilig worden opgeslagen? Dat is eigenlijk toch geen vraag. En toch nemen we misschien wel te makkelijk aan dat elk geheugenkaartje goed is. De Duracellgeheugenkaarten worden volgens zeer strenge kwaliteitsnormen gefabriceerd, zodat je je foto- en video-opnames daar met een gerust hart aan kunt toevertrouwen. Kwaliteitskaartjes dus, van een Belgisch merk dat ook op batterijgebied topklasse betekent. De Pro Photo SD-geheugenkaarten van Duracell zijn leverbaar in een grootte van 4, 8, 16 en 32 GB. De overdrachtsnelheid bedraagt minimaal 6 en 10 megabyte per seconde, ook wel aangeduid als Class 6 en Class 10. Belangrijk voor Full HD-video is dat die snelheid constant kan worden geleverd. Deze geheugenkaarten kunnen dat prima aan!

In deze fraai afgewerkte fotorugzak kun je je volledige reflexcamera-uitrusting kwijt. Het grote middenvak biedt ruimte aan een lange telezoomlens, die je zelfs met camera en al kant-en-klaar voor het grijpen kunt leggen. Daarbij hoeft het deksel niet geheel open; je kunt het bovenste deel als een klep openen, waardoorheen je de schietklare camera/lenscombinatie neemt. Neerleggen van de rugzak is niet nodig. Er kan een groot aantal extra lenzen worden meegenomen, plus een flitser, een teleconverter en een set tussenringen. Verder is er veel ruimte voor accessoires, plus een goed gevoerd en gepolsterd notebookvak. Aan de buitenkant zijn banden aanwezig voor de bevestiging van een statief. Het waterdichte, vormvaste bodemdeel uit EVA-materiaal voorkomt het doordringen van vocht als de tas in nat gras wordt neergezet.

Betrouwbare opslag

Royale fotorugzak

TAMRON SP AF10-24MM F/3.5-4.5 DI II

METZ MECABLITZ 44 AF-1 DIGITAL

Een standaardzoomlens begint doorgaans bij 18mm groothoek. In die stand heb je een beeldhoek van circa 75 graden. Deze Tamrongroothoekzoom geeft een veel wijdere blik. In de 10mm stand is de beeldhoek maar liefst 108 graden. Vanaf dezelfde afstand krijg je veel meer op de foto. Dat is bijvoorbeeld nuttig bij architectuur- en interieurfoto’s. Maar het is niet alleen de grote beeldhoek die deze lens aantrekkelijk maakt. Hij schept sterk overdreven verhoudingen tussen voor- en achtergrond, waardoor je heel bijzondere foto’s krijgt. Je neemt het glas wijn dat voor je op tafel staat groot in beeld, terwijl je tafelgenoot aan de overkant ver weg lijkt te zitten. Deze groothoekzoom geeft je een andere kijk op de wereld; hiermee ben je voorlopig niet uitgespeeld!

Er zitten maar vijf knopjes achterop de Metz Mecablitz 44 AF-1 Digital. En toch zit er alles op wat je als vrijetijdsfotograaf nodig hebt. Voor normale flitsopnames wordt deze flitser door de camera aangestuurd, maar voor speciale wensen of effecten kun je de flitsdosering manueel regelen. Draadloze aansturing is ook mogelijk mits je camera ervoor geschikt is. Dat is voor toepassingen waarbij je de flitser los van de camera gebruikt, bijvoorbeeld bij portreten macrofoto’s. Verder is deze flitser krachtig en biedt hij voldoende power om ook in grotere ruimtes dan alleen woonkamers te worden gebruikt. Ook bij indirect flitsen, wat altijd extra licht vraagt. De flitskop past de lichtbundel aan de zoomstand van de lens aan om het licht zo goed mogelijk te benutten.

Groothoekzoom

Allround systeemflitser

GOLLA CAMERA BAG M

DURACELL COMPACTFLASH PRO

Dit aantrekkelijk uitziende kleine tasje biedt onderdak aan één reflexcamera met standaardzoom plus een kleine accessoire als een flitser of oplader, of aan een reflexcamera met een wat grotere zoom, zoals een 18-105 of 18-135mm lens. De grote vouwklep biedt extra bescherming tegen binnendringend vuil. De overslag van de klep wordt via magneetjes dichtgehouden. Met klittenband kun je de klep extra secuur sluiten. De tas is rondom schokvrij gevoerd. Voetjes onderop en een extra dikke bodemvoering houden opstijgend vocht tegen als de tas op de grond staat. Er zijn twee accessoirevakken met rits, waar je bijvoorbeeld een lader, een extra batterij of filters goed kunt opbergen. Binnenin zit een extra klittenbandvakje voor de opslag van geheugenkaartjes. De tas is leverbaar in vijf kleuren.

De Compact Flash-geheugenkaart bestaat al langer dan de nu alom aanwezige SD-geheugenkaart. Bij amateurcamera's kom je het niet meer tegen, maar in de professionele wereld geldt het formaat nog steeds als de standaard. Ook in semiprofessionele camera’s kom je dit type geheugenkaart nog vaak tegen. Duracell levert hiervoor de snelle Pro Photo Line-geheugenkaarten. Snelheid is erg belangrijk, want professionals maken niet alleen snelle series, ze maken ook nog veel opnames achtereen. Daarbij zijn de bestanden groot, want bij voorkeur wordt er in het RAW-formaat gewerkt dat veel bewerkingsvrijheid geeft. Om te voorkomen dat de buffer van je camera te snel volloopt, heb je een hoge overdrachtssnelheid nodig. Daarvoor kun je vertrouwen op de Pro Photo Linegeheugenkaarten van Duracell. ▶

Reflextas

Snelle opslag

31


SAMSONITE TREKKING DLX 130 COLT

REFLECTA X1 EN X4

Deze elegante Samsonite-cameratas is speciaal bedoeld voor een reflexcamera met grote zoom. Het is een perfect afgewerkte tas met doordachte details, zoals een ritssluiting in de klep om je kostbare apparatuur maximaal tegen vuil en stof te beschermen, een zachte fleecevoering die je apparatuur ontziet, plus een klein binnenvakje waarin een reinigingsdoekje zit. Ook een regenhoes voor als je in een stortbui terechtkomt, zit in de tas. Aan elke zijkant vind je een ritsvak voor accessoires. Aan de voorkant zit een organizervak met drie binnenvakjes. De brede draagriem is los te koppelen als je de tas aan je heupriem wilt dragen. Daar heeft hij twee riemsleuven voor. En wat je natuurlijk van een Samsonite-tas mag verwachten: in het deksel zit een vakje voor je visitekaartjes.

Dozen vol dia’s en albums vol negatieven, het wordt tijd om dat oude fotomateriaal te digitaliseren zodat je er op je tv of computer weer van kunt genieten. Met de Reflecta X1- en X4-scanners is dat scanklusje snel en makkelijk uit te voeren. De Reflecta X1 sluit je aan op je pc; scannen doe je met behulp van de meegeleverde software. De Reflecta X4 heeft ook zo’n pc-aansluiting, maar je kunt hem ook los gebruiken. Hij heeft een oplaadbare lithium-ion batterij, een slot voor SD-geheugenkaartjes en een LCD-scherm. Dit model kun je ook rechtstreeks op je tv aansluiten om je negatieven of dia’s direct te vertonen, ook als je ze niet scant. Bij de scanner worden houders meegeleverd voor drie ingeraamde dia’s of stroken van zes negatieven.

Voor all-in-one sets

Dia/negatiefscanners

LOWEPRO PHOTO TRAVELER 150

GOLLA CAMERA BAG L

Slimme, kleine fotorugzak In deze kleine, handige fotorugzak past een complete reflexuitrusting: een camera met standaardzoom, een telezoom (bijvoorbeeld 55-200 of 70-300 mm), een extra lens (macro bijvoorbeeld) en een flitser. En dan is er ook nog ruimte voor accessoires: geheugenkaartjes, filters, kabels, een extra batterij, enzovoort. De vorm van deze kleine rugzak is simpel: gewoon een rechthoek, net als een koffertje. Dat biedt ruimte die heel efficiënt in te delen is. De schotten van de binnenruimte bieden veelzijdige verstelmogelijkheden, zodat alle uitrustingsstukken goed passen en stootvrij worden vervoerd. Aan de buitenkant zitten banden waarop je extra lenskokers kunt vastmaken. Als klap op de vuurpijl zit er een gepolsterde ruimte in voor je iPad of een andere tablet! Nog een bijzonderheid: de Photo Traveler 150 lijkt niet echt op een klassieke camerarugzak.

Vrolijke cameratas

Ook grote cameratassen mogen er leuk uitzien vindt Golla. In hun grootste model neem je een complete reflexuitrusting mee, bestaande uit een camera met standaardzoom, een telezoom plus een extra lens en/of flitser. Twee zijvakken bieden ruimte aan extra accessoires zoals laadapparatuur en filters, en in het deksel heb je ruimte voor bijvoorbeeld geheugenkaartjes en een lensdoekje. Het deksel sluit op twee manieren: met een rits voor de beste afdichting of met een kliksluiting voor even als je aan het fotograferen bent en steeds open- en dichtritsen te omslachtig vindt. De binnenbekleding is zeer zacht en soepel, en biedt uitstekende bescherming. De tas staat op rubber pootjes om te voorkomen dat vocht vanaf de bodem optrekt en bij je apparatuur komt. Deze tas is leverbaar in groen, grijs en zwart.

SAMSUNG 85 MM F1.4 ED SSA TAMRON SP AF60MM F/2 DI II LD [IF] MACRO 1:1

Portretlens

De tweede lens in een foto-uitrusting is meestal een telezoom, de derde een macrolens. Vaak wordt dan gekozen voor een 90 of 100mm exemplaar, maar voor veel fotografen is deze Tamron-macrolens veel interessanter. Ze is relatief klein een licht, dus je hebt minder mee te nemen. Qua vergroting doet ze exact hetzelfde als een langere macrolens. De opnameafstanden zijn iets korter, maar dat is zelden een probleem. Omdat je ze ook voor gewone fotografie kunt gebruiken, heb je er meteen een excellente portret- of reportagetelelens bij. 60 mm is ideaal voor portretten; je bent zeker van een volstrekt natuurlijke weergave van gezichten. En f/2,0 is ontzettend lichtsterk, wat altijd van pas komt. Je kunt er bovendien heel onscherpe achtergronden mee krijgen.

Dat Samsung de uitbreiding van het NXsysteem serieus aanpakt, wordt dubbel en dik onderstreept met deze professionele, lichtsterke 1,4/85mm lens. Door z’n grootste diafragma van f/1,4 stelt ze je in staat heel selectief met scherpte te werken. Bijvoorbeeld alleen de ogen scherp, terwijl je de rest van het gezicht zacht in de onscherpte ziet vervagen. Door de hoge lichtsterkte kun je zo’n portret prima bij het aanwezige licht maken, dus zonder flitslicht. Deze lichtsterke telelens is overigens ook uitstekend te gebruiken voor concert- en theateropnames. De scherpstelling gebeurt bijna onopgemerkt, zo snel werkt de ringvormige, supersone autofocusmotor. Het manueel overpakken van de scherpstelling kan direct; draai aan de scherpstelring en jij bent de baas. Je hoeft niet eerst een schakelaartje over te halen.

Compacte, lichtsterke macrolens

32


special: fotografie CASE LOGIC SLMC-202

AF-S DX NIKKOR 35MM F/1.8G

Systeemcamera’s worden snel populairder. Eén van de grote pluspunten van dit nieuwe cameratype is het kleine formaat. Zo’n camera wil je in een compact tasje meenemen. De SLMC-202 is bedoeld voor een camera met standaardlens plus telelens. Het kleinere model, de SLMC-201, biedt ruimte aan een systeemcamera plus standaardzoom. Speciaal voor systeemcamera’s met extra platte pancake-lens is er ook nog de kleinste versie, de SLMC-200. De binnenbekleding uit traagschuim geeft maximale bescherming en houdt de spullen op hun plaats. De achterwand uit EVA-materiaal geeft de tas extra vormvastheid. Open je de tas, dan zorgt het QuickDraw-vak ervoor dat de camera grijpklaar wordt gepresenteerd. Een extra vak aan de achterzijde biedt ruimte aan kleine accessoires. Alle tassen zijn voorzien van een comfortabele handgreep en een brede, afneembare draagriem.

Een superscherpe Nikon-lens, met een fantastische lichtsterkte van f/1,8 voor een opvallend lage prijs. Zit daar misschien een addertje onder het gras? Nee! Deze AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G kan niet zoomen, daar zit het hem in. Technologisch is het niet al te moeilijk een goede, lichtsterke lens met vaste brandpuntsafstand te maken. De beeldhoek zit tussen tele en groothoek in. De hoge lichtsterkte maakt deze lens perfect geschikt voor sfeerfoto’s onder minder gunstige lichtomstandigheden, als je liever niet flitst. Met de grootste diafragma’s geeft ze extra onscherpe achtergronden. Het is een leuke lens om creatief mee aan de slag te gaan en door de lage prijs is deze kleine, lichte lens een aantrekkelijk extraatje voor je foto-uitrusting. Ze past alleen op Nikon-camera’s natuurlijk.

Voor systeemcamera’s

Klasselens

LOWEPRO MESSENGER-SERIE NIKON SPEEDLIGHT SB-700

Flitspower

Met de Speedlight SB-700 geef je je reflexcamera er niet alleen in één klap licht bij, je stapt ook binnen in Nikons Creative Lighting System, dat allerlei technologieën bevat om zo mooi mogelijke flitsopnames te krijgen, waarbij de flits niet overheerst en de achtergronden niet zwart worden. Maar ook voor indirect flitsen, om zo een zo natuurlijk mogelijk effect te krijgen. De Speedlight SB-700 is draadloos aan te sturen door diverse Nikon-flitsers en -reflexcamera’s, zodat je hem los van de camera kunt gebruiken voor studioachtige opstellingen en macrofotografie. De kop van de Speedlight SB-700 past de lichtspreiding aan de zoomstand van je lens aan, zodat het licht optimaal wordt benut. De ingebouwde AFhulpverlichting zorgt ervoor dat je zelfs in het donker snel en precies kunt scherpstellen.

Koerierstas voor fotografen Bij de Messenger-serie (in drie groottes leverbaar) nam Lowepro de koerierstas als uitgangspunt. Hij heeft een grote flap die direct bescherming biedt en zich met klittenband meteen vastzet (voor foto’s van stille plechtigheden is de klittenband af te dekken; dat voorkomt boze blikken). De tassen zijn gemaakt van dik, soepel en oersterk canvasachtig kunstvezelmateriaal. Door de uitstekende polstering is je uitrusting optimaal beschermd en toch loop je met een soepele tas rond die zich naar je lichaam vormt. Hij blijft vrij plat, wat erg fijn is op treinstations, in de stad of te midden van je collega-paparazzi. Loop of fiets je, dan draai je de tas naar achteren toe. Wil je er wat uitpakken of lenzen wisselen, dan trek je hem naar voren.

SANDISK EYE-FI

METZ MECABLITZ 24 AF-1 DIGITAL

Je maakt een foto en even later staat hij al op de harde schijf van je computer. De Eye-Fi van SanDisk is een SD-geheugenkaart en WiFizender in één. Ben je op pad geweest en komt je thuis, dan begint de Eye-Fi je foto-oogst door te sturen naar je computer (of een ander centraal opslagmedium) zodra je binnen het bereik van je draadloos thuisnetwerk komt. Speciale software onthoudt van welke foto’s er al een back-up is gemaakt. Als je weer weg gaat als de back-up nog niet is voltooid, wordt het overzetten bij een volgende gelegenheid gewoon weer voortgezet. Je kunt je foto’s en videoclips ook doorsturen naar andere WiFi-apparaten, zoals je tablet of smartphone. De Eye-Figeheugenkaartjes zijn leverbaar in groottes van 4 en 8 GB.

De kop van deze flitser staat veel hoger dan de ingebouwde flitser van je reflexcamera. Daardoor heb je geen last van rode ogen. En hij produceert ook nog eens meer flitslicht. Het belangrijkste is dat zijn kop schuinomhoog kan schijnen, zodat je je onderwerp indirect kunt verlichten via het plafond. Dat geeft veel zachter, natuurlijker licht. Het gebruik is supersimpel: schuif hem op je camera en zet hem aan. Dat is alles. De camera neemt de besturing over en zorgt automatisch voor een goede flitsdosering. Bij indirect flitsen is het flitsvermogen van de Mecablitz 24 AF-1 Digital voldoende voor huiselijke omstandigheden. Het AF-hulplicht aan de voorkant helpt je camera sneller scherp te stellen als er weinig licht is. Voor de voeding gebruikt de flitser twee AA-batterijen. ▶

Geheugenkaart met WiFi

Kleine systeemflitser

33


LOWEPRO PASSPORT SLING

Nieuw fototasidee

Door z’n banaanvorm past de Lowepro Passport Sling zich makkelijk aan je lichaam aan. Je draagt hem langszij of op je rug. Heb je iets nodig, dan trek je hem voor je buik. De lange uitloper aan de voorkant kan door middel van een rits worden vergroot. Dan kun je er een klein statief in kwijt of bijvoorbeeld een paraplu, etenswaren, drinken of regenkleding. Het rechthoekige interieur is met één enkele rits snel toegankelijk. Je kunt er een reflexcamera met tweede lens makkelijk in kwijt en dan is er nog voldoende ruimte voor andere accessoires. Aan de buitenkant zitten platte, open vakjes waar je bijvoorbeeld een stadsplattegrond, een reisgids en meer van dat soort zaken in kwijt kunt. De Passport Sling is helemaal plat op te bergen.

METZ MECABLITZ 15 MS-1 DIGITAL

Macroflitser Ervaren macrofotografen weten het: je komt altijd licht tekort. Je wilt veel scherptediepte, dus je moet met kleine diafragma’s werken (bijvoorbeeld f/2,2). Als het dan geen zonnig weer is, krijg je met lange sluitertijden te maken. Dan hoeft het maar te waaien en je bloempje wordt onscherp. Daarom is een macroflitser als de Mecablitz 15 MS-1 Digital erg nuttig. Die brengt het licht vlakbij het onderwerp en heeft twee flitskopjes waarmee je de lichtval en schaduwwerking naar je hand kunt zetten om een natuurlijk effect te krijgen. De verhouding tussen de twee flitsertjes is daarvoor regelbaar. Deze macroflitser is bestemd voor draadloze DDL-flitssturing, een technologie die met veel reflexcamera’s mogelijk is. Bij de flitser worden enkele aanpassingsringen geleverd waarmee je hem op je macrolens kunt klikken.

TAMRON SP AF17-50MM F/2.8 XR DI II VC HAMA STAR 260

Foto- en videostatief Film je met een statief, dan zien je opnames er meteen veel professioneler uit. En voor fotografen geldt: met een statief speel je op safe en weet je zeker dat trillingen je foto’s niet bederven. Dit solide Star 260-statief van Hama is voorzien van een kop die zowel voor foto als video geschikt is. Het weegt slechts anderhalve kilogram en is compact genoeg om mee te nemen, maar je kunt het tot wel vier kilogram belasten. De middenzuil is opdraaibaar en de maximumhoogte bedraagt 160 centimeter. De kop is uitgerust met een snelwisselsysteem: heb je de adapterplaat eenmaal onder de camera geschroefd, dan klik je de camera snel los en vast. Het Star 260-statief is leverbaar in blauw en groen, en wordt geleverd inclusief opbergtas.

De standaardzoomlens die bij je camera wordt geleverd, is meestal van prima kwaliteit, maar absoluut gezien kan het duidelijk beter. Deze Tamron-lens is een zeer interessant alternatief. Ze levert uitstekende optische prestaties: scherpe, contrastrijke en natuurlijke kleuren, en een laag vertekeningsniveau. Het is dan ook een staaltje van optische toptechnologie waarin hoogwaardige glassoorten en lensconstructies zijn toegepast. Met zijn vaste lichtsterkte van f/2,8 laat hij veel meer licht door dan de f/3,5-5,6 van de meeste standaardzoomlenzen. Ingezoomd is de winst zelfs twee volle stops. In die stand, 2,8/50 mm, vormt deze Tamron-zoom een hele goede portretlens die mooi onscherp verlopende achtergronden geeft. Door de hoge lichtsterkte is deze lens erg geschikt voor sfeeropnames bij lage lichtniveaus. De ingebouwde beeldstabilisatie helpt trillingen te voorkomen.

DURACELL FLASH MEMORY CARD READER

GOLLA CAMERA BAG S

Heeft je computer geen geheugenkaartlezer, dan is dit een buitengewoon handige en logische oplossing. Koppel deze kaartlezer met de meegeleverde USB-kabel aan je pc of notebook en je kunt je foto- en video-opnames bekijken en/of afspelen. Het is ook de ideale oplossing als je het USB-kabeltje van je camera kwijt bent. Die kabeltjes zijn aan de camerakant niet universeel, dus dan moet je bij de camerafabrikant proberen zo’n kabeltje te bestellen. Als dat al lukt, kost het veel geld. Deze compacte geheugenkaartlezer maakt het je makkelijk. Hij kan vijftien verschillende geheugenkaartsoorten lezen, dus ook Compact Flash, Memory Stick, XD en Smart Media. De Duracell Flash Memory Card Reader is compatibel met Windows (2000 en later) en Mac (10.2 en later).

De kleinste van de drie Golla Camera Bags biedt verrassend veel mogelijkheden. Door zijn hoge vorm leent hij zich perfect voor camcorders, maar een hybride camera kan er ook goed in worden meegenomen. Verder is het een prima tasje voor een systeemcamera. De klep van de tas sluit met magneetjes, maar er is ook een klittenbandsluiting voor een nog betere afsluiting. Door de speciale vorm van de klep wordt ook een goede afsluiting naar de zijkanten verkregen. Het hoofdvak kan met een rijgkoord nog verder worden afgesloten. Voorop het tasje zit een plat vakje voor kleine accessoires zoals geheugenkaartjes. Achterop vind je een plat ritsvakje voor bijvoorbeeld schrijfgerei. Golla past aangenaam aanvoelende materialen toe en zorgt voor een mooie afwerking. Deze tas is beschikbaar in vijf kleuren. ◾

Handige USB-oplossing

34

Lichtsterke zoom

Camcorder/systeemcameratas


OM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPI TION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM RIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION EEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT I RATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDO RIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION EEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT I RATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDO RIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION EEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT I RATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDO RIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION EEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT I RATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDO RIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION EEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT I RATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDO RIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION EEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT I RATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDO RIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION EEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT I RATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDO RIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION EEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT INSPIRATION FREEDOM SPIRIT

BE PASSIONATE Tassen voor smartphones, camera’s, laptops en tablets.


Win een van deze fantastische fototoestellen Waag je kans en win misschien een Canon EOS 60D of een Canon Ixus 115 HS.

canon Ixus 115 Hs

canon Eos 60D + 18 – 135 Is lEns

Maak kans om met Canon en Mediazine een digitale SLR camera te winnen en ontdek je creatieve kant met de Canon EOS 60D. Druk jezelf uit door verbluffende stilstaande beelden of Full HD-films te maken met het varihoek-LCD-

Win

Ga naar mediamarkt.be en win een van deze prachtige Canon-prijzen! code:

CANON

scherm en de geavanceerde creatieve functies. Of win een stijlvolle, metalen Canon IXUS 115 HS met HS System voor prachtige foto's bij weinig licht, Smart Auto en functie voor Full HD-films, kun je naar hartenlust opnamen maken. Veel geluk! Verlies geen tijd en surf meteen naar de website van Media Markt. Vergeet niet om je ook in te schrijven op de newsletter om op de hoogte te blijven van alle promo’s en wedstrijden.

Mediazine België / 2012, 04 - April / Fotografie special  
Mediazine België / 2012, 04 - April / Fotografie special  

Lifestyle en electronica magazine - Media Markt