Page 1

housing SIFF


DIPLOMA PROJECT | OCTOBER 2015 FACULTY OF ARCHITECTURE | ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI CINEMATOPIA HOUSING SIFF SUPERVISOR_PAKA ALKMINI | TEAM_PALAIOLOGOU MARIA FANI_S K A R A G K O U I L I A N A


This diploma project aims in creating a base for the activities of the newly founded Syros International Film Festival, covering its spatial requirements and establishing a landmark for Hermoupolis. Siff, as it is called, wants to form a different identity than traditional film festivals, emphasizing experimental cinema, defining its screenings as a daily route-experience for the spectators, mingling audience and creators and holding mostly outdoors screenings. Taking under consideration the character and the needs of the organization, we chose the event points by analyzing the urban space, the centrality factors, the access possibilities, the relation with the open space and their importance in the cityscape.


PLACE: SYROS area: 64.069 m2 population: 21.390 capital: Ermoupolis

fresh new film festival, 3 years run started off the initiative of a group of friends


FOCUS experimental cinema outdoor screenings transforming unexpected environments into cinemas various locations

pro

mo

introd

ucing

greek

and p

erifera

tin

g fi

lm

s la

l cinem

ck

ing

a to th

rep

e inte

res

en

rnatio

tat

ion

nal sc

ene

creating a new place for making cinema in Greece

h

ing of t

revitaliz

and e island

ting

co

ra ope

lly

especia

nd

sa oup

r

al g

oc ith l

w

lis

moupo

ital, Er its cap

ives

at initi


days

films

screenings places

viewers


ELEMENTS emphasis on small productions seminars and classes international residensy masterclasses and q&as collaboration space

traditional film festival model

time

place

place

time

a trail of screenings a unique experience open meetings film performance viewers

cinematographers

THEMATIC CARACTER 2013 2014 2015

the journey the border the place


This base is positioned in a open plot by the sea, in the historical quarter of Vaporia in the north eastern part of the city, a place bearing the potential of evolving into a new pole of vibrancy and attraction of visitors. The program includes spaces for workshops and movie production that correspond to the experimental aspects the festival wishes to embrace, administration offices, as well as an open and a closed projection venue. the challenge: creating a base for the festival

INTENSITY OF ACTIVITY IN ERMOUPOLIS WINTER SUMMER


festival core _reception _shop _meeting space _mobility office workshop rooms computer room archive conference room showcase room recording studio cinema theatre outdoor cinema cafe

festival offices _administration _press office _hospitality storage space guest rooms info point

a place that transmits the atmosfere of the festival city - countryside colour and summer

administration offices main screening venue archival space workshop rooms spaces for creators

CHOOSING THE MAIN VENUE creating an attraction point for the city beyond the main square

proximity to the city center

SPACE SELECTION CRITERIA urban environment intensity proximity to the center land - landmark outdoors accessibility

FESTIVAL SPACIAL NEEDS

capable of housing the needs of the basic core of the festival, tracing its profile a free and public slot that can become the permanent base and a reference point for the festival


objective: tracing a route

AREA ANALÎĽSIS _aristocratic borough of Ermoupolis with mansions of the 19th century _located in the eastern part of the city, built by the sea, north of the port, very close to the main square but at the same time at the edge of the city _rocky coastline and concrete platforms that attract city swimmers _today various buildings are either abandonned or in partial use

built space

buldings’ height


housing

abandonned

special uses

tourism

parking


a place of dipoles a topos of all people. mansions_kassiotika [aristocratic_working class] | diversity of activities. swimmers_working people ?visitors_residents? meets fluidity. city_nature | movement in space. getting somewhere by car_walking barefoot | stories of the built space. abandonned

|


|

manmade versus physical. houses_rocks [and blending] | experiencing the sea. connection to the water. diving_gazing | where order places_houses in use | making way. and relation to volumes. pathway_alley


great level differences urban front at the north access for pedestrians and vehicles sea front at the south accessible only by pedestrians tourist bar and swimmers THE SITE

_a free plot of public propriety _formerly occupied by various buildings a neoclassical two-story mansion that has crumbled a cluster of smaller poor houses _today we can only see debris of the old buildings and a row of seven abandonned small houses identical and of almost cubic volume known as the kassiotika for there lived working families from Kassos

strict limits, firm outline dense vegetation, may trees bigger than the average city plot distinct from far away


lines

inspiration

influences

*xerolithia_stone wall with no mortar and of low height built in order to hold the ground and prevent landslides found aboundently in the greek islands and shaping the landscape of the hills


ebullition

xerolithies

The first focal point is the urban integration of our proposal, which is achieved with the design of the main seaside promenade leading to the site, by redefining the walking route and the docks for the swimmers, and also by designing urban equipment. Regarding the site itself, we choose to maintain the open-air character by incorporating the volumes into the landscape formation, and take advantage of the acute slope and the existing vegetation. The point of departure for our concept is xerolithia (stone walls forming the landscape) and the arrangement in levels, both important elements of Cycladic architecture. Through the alternation of closed and open, buried and protruding, the ensemble translates the transition from rural to open-air, from the clear straight lines to the roughness of crooked ones. At the same time, we restore and reuse a line of small houses, which already existed in the site, creating a link between old and new, between the historicity of the island, which is the start of the narrative, and the future of experimentation and creation, which wants to become its continuation.

observatory

ELEMENTS OF COMPOSITION


expansion of the swimming platforms creation of a lower level zone in order to protect the main access route from the waves creation of a wooden jetty that invites the visitors into the water creation of a new vertical route and opening of a blocked one to enhance the motion grid of the water front URBAN SCALE EXISTING SITUATION PROJECTIONS FOR THE FUTURE INTENTIONS OF THE PROJECT

designing urban equipment suggestion for artistic screenings in interest points at the route towards the venue


before

after

vibrance

motion

green


PROPOSITION FOR THE URBAN SCALE

soil

rock

green slaterock pavimentation with gravel wooden deck pavimentation with quartz sand concrete


CONCEPT | COMPOSITION EVOLUTION

Our design proposal is formatted as a courtyard with strict boundaries, but fluid interior which guides you to navigate from the existing stone buildings to the new additions and projection venues that constitute the ebullition point. Particular emphasis was given in the clarification of the borders, namely the continuation of the urban front in the north, the break to access the sea in the south and the creation of different types of entering, with the west gate acting as the main one. The materials were selected based on their correspondence with the natural environment and the city’s typology, and they mark with their use the escalating importance of each space. The multi-leveled formation, the route in the space, as well as the alternation of the views of the visitor are the main axes upon which this complex was created, having as a goal a descriptive experience of space.


PLANS


SITUATION PLAN

kourasani coating forged cementdust green slaterock pebble soil pavimentation with quartz sand pavimentation with gravel cement rock vegetation wooden deck


PLAN LEVEL +9.50


PLAN LEVEL +11.50


PLAN LEVEL +15.50


PLAN LEVEL +21.50


PLAN LEVEL +25.50


NORTH ELEVATION


WEST ELEVATION


SCHEME OF COLLAPSIBLE SCREEN MECHANISM


κηπευτικό χώμα

επικάλυψη προστασίας στεγανοποίησης

DETAIL OF CINEMA THEATRE

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

DETAIL OF WALLING

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΟΙΧΕΙΟΥ


DETAIL OF ADDITION TO EXISTING BUILDINGS ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΤΙΣΜΑ

DETAIL OF RECORDING STUDIO ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟΥ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ


MODELS scales 1.500 1.200 1.100


thank you

Diploma project housing siff  

architecture diploma project october 2015 A.U.Th. Syros International Film Festival

Diploma project housing siff  

architecture diploma project october 2015 A.U.Th. Syros International Film Festival

Advertisement