Page 1

WINDOW SEAT

7 • 2015 LOKAKUU/OCTOBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

27. vuosikerta/27th year

Finnair ottaa käyttöön uudet, entistä hiljaisemmat ja energiatehokkaammat Airbus A350 -koneet ensimmäisenä lentoyhtiönä Euroopassa. Koe lentämisen uusi aika osoitteessa A350.finnair.fi

Lennämme 15 suurkaupunkiin Aasiassa ja yli 60 kohteeseen Euroopassa.


2

7 • 2015 OCTOBER


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

7 • 2015 LOKAKUU/OCTOBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

27. vuosikerta/27th year

Finnair käänsi uuden lehden suomalaisessa lentomatkustuksessa

Ensimmäinen A350 XWB aloitti kaupallisen liikenteen Matkustusmukavuus siirtyy uudelle aikakaudelle Finnairin 2000-luvun rohkea miljardi-investointi, Airbus A350 XWB, kuvastaa yhtiön uskoa sen Eurooppa – Aasia -strategian elinvoimaan ja toimivuuteen. Mittavan hankkeen merkittävä virstanpylväs osui lokakuun toiselle viikolle, kun ensimmäinen Finnairin tilaamista yhdeksästätoista uudesta, suuresta kaukolinjurista saapui Helsinki-Vantaalle. Finnair teki historiaa. Se on ensimmäinen eurooppalainen lentoyhtiö, joka saa laivastoonsa Airbus Industriesin A350 XWB -uutuuden.

MYANMARISSA RISTEILY Mandalayn ja Baganin välillä on suosituin. Matkan aikana tehdään vierailuja joenvarsikyliin, missä pääsee kurkistamaan kylien arkeen. Jokiristeilyjen suosio ympäri maailmaa on huikeassa kasvussa.

LISÄÄ SIVUILLA 7 JA 16.

Kuva: Airbus F. Lancelot

Eero Havia FIN N AIRIN A L KU PE R ÄIN E N t i l a u s A350-koneista julkistettiin pörssitiedotteella jo 7.12.2005 Keijo Suilan ollessa yhtiön pääjohtaja. Sittemmin Airbus Industries veti A350:n takaisin piirustuslaudalle ja se tuli myöhemmin ulos XWB:ksi (extra wide body) uudistuneena. ”Tulemme olemaan tyytyväisiä siihen huippuhetkeen, kun uusi A350 XWB ensi kerran rullaa Helsinki-Vantaalla”, sanoi Finnairin operatiivinen johtaja Ville Iho puolisen vuotta sitten kun koneen sisustusratkaisuita esiteltiin. Nyt tuo huippuhetki on koettu.

Aluksi Euroopan reiteillä

TURKIN KAPPADOKIA on karun kau-

nis paikka. Se on saanut viime aikoina paljon julkisuutta lukijamatkatarjoustensa vuoksi. LISÄÄ SIVUILLA 5 JA 14.

A350 XWB aloitti kaupallisen lento-ohjelmansa aluksi Euroopan reiteillä lokakuun 9. päivä. Amsterdam ja Oslo olivat ensimmäiset kohteet, seuraavana päivänä lennettiin jo hieman pitemmät reitit Barcelonaan ja Málagaan. Lokakuisessa shorthaul –ohjelmassa uudella konetyypillä vieraillaan myös Hampurissa, Brysselissä, Berliinissä, Düsseldorfissa, Wienissä, Münchenissä, Lontoossa , Göteborgissa ja Kööpenhaminassa. Varsinaiseen leipätyöhönsä, Euroopan ja Aasian väliseen kaukoliikenteeseen koneuutuus pääsee marraskuun 21. päivä, jolloin se lentää vuoron AY057 Helsinki-Shanghai. Sen jälkeen ohjelmassa ovat Peking, Bangkok, Hongkong ja Singapore. Kaukokohteista Bangkokiin tullaan lentämään A350- ja A330-lentojen yhdistelmillä, joten ainakin aluksi, kun uutuuskoneita on vasta vähän käytössä, matkustajan kannattaa selvittää vuorokohtaisesti konetyyppi, mikäli haluaa kokea uuden A350-koneen.

Ensimmäinen Finnairin tilaamista 19:sta A350 XWB –koneesta lähdössä ensilennolleen 16. syyskuuta 2015 Airbusin tehtaan kiitotieltä Toulousessa, Ranskassa. Kone saapui uudelle kotikentälleen, Helsinkiin 7.10. Tämä vuoden aikana Finnair saa vielä neljä tuliterää A350-konetta. Koneiden myötä Finnair avaa ensi kesänä uudet reitit Japanin Fukuokaan ja Kiinan Guangzhouhun.

Paitsi koneuutuuden ensivisiittien tuoma imagoarvo, aloituksen syy lyhyemmillä Euroopan reiteillä on myös koulutuksellinen. A350-tyyppikoulutus edellyttää lentäjältä kahdeksan lennettyä sektoria koulutusohjaajan varmistamana, ennen kuin hän saa koneen täysin omalle vastuulleen. Nuo sektorit saadaan useammalle lentäjälle nopeammin täyteen, kun nousuja ja laskuja on tiheämmin kuin niitä olisi pitkillä mannertenvälisillä lennoilla.

Mukavuutta ja hiljaista ympäristöystävällisyyttä Uuden konetyypin ominaisuuksissa

Pohjoismaiden johtava stopover-kohde vuoteen 2020 mennessä

Stopover Finland-hanke etenee Valitaanko toimijaksi ulkomainen DMC? Visit Finlandin koordinoiman Stopover Finland-hankkeen tiimoilta järjestettiin kuun vaihteessa eri puolilla Suomea co-creation -työpajoja. Niissä kuultiin mitä on nyt tehty ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Esiin nousi myös mahdollisuus ulkomaisen Stopover Finland –toimijan nimittämisestä. Leena Aalto STOPOVER FINLAND-HANKKEEN tavoitteena on löytää incoming-toimija, joka pystyy tarjoamaan kattavan tuotemenun aasialaisille matkustajille. ”Haluamme rakentaa Suomesta houkuttelevan stopover-kohteen. Kohdemarkkinamme ovat Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Tavoitteenamme on, että aasialaisten matkustajien rekisteröityneet yöpymiset nousisivat vuoteen 2018 mennessä 45 % ja se loisi 80 miljoonaa euroa lisää matkailutuloa. Se edellyttäisi, että Suomeen pysähtyisi joka päivä noin 300 aasialaista matkustajaa. Näillä eväillä Suomen pitäisi olla Pohjoismaiden johtava stopover-kohde vuoteen 2020 mennessä ”, kertoi Stopover Finlandin projektipäällikkö Heli Mende hankkeen tavoitteista.

Selvitykset käynnissä Heinä-elokuussa tehtiin Kiinassa, Japa-

7 • 2015 LOKAKUU

nissa ja Etelä-Koreassa markkinaselvityksiä B2B-sektorilla. ”Olemme saaneet paljon materiaalia, ja kun niistä on tehty tiivistelmä, tulemme julkaisemaan ne visitfinland.fi/stopover -sivulla. Myös Suomessa on haastateltu incoming-yrityksiä, palvelutuottajia ja alueorganisaatioita. Näiden lisäksi olemme käynnistämässä vielä loppuvuoden aikana kuluttajatutkimusta haastattelemalla matkustajia näillä kolmella kohdemarkkinalla. Yritämme selvittää mitkä syyt ja motiivit voisivat olla syinä tehdä stopover Suomessa ja mitä asiakkaat olisivat valmiita maksamaan paketista,” Mende kertoo.

Nuoret naiset Tilaisuudessa saatiin jo muutamia pääkohtia tutkimuksista. Japanissa uskottiin, että parhaiten myisi yhden yön stopover-paketti, joka voisi maksaa noin 200 euroa. Kohderyhmänä voisivat olla nuoret naiset sekä 30-40 –vuotiaat ja yli

55-vuotiaat pariskunnat. Kiinassa voitaisiin olla kiinnostuneita talvituotteista sekä Tallinnan tai Tukholman risteilystä. Paketissa voisi olla myös joku ilmainen elementti, kuten yhden päivän Helsinki Card. Etelä-Koreassa otolliseksi kohderyhmäksi nimettiin 20-30 –vuotiaat nuoret naiset, jotka matkustavat 2-4 hengen ryhmässä. Kesä-syyskuu nimettiin parhaiksi kuukausiksi. Stopover-paketissa voisi olla majoituksen lisäksi joku retki ja kaupunkikortti, jolla saisi alennuksia nähtävyyksiin. Viime vuonna Finnairin Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean lentomatkustajista vain noin 4 %, eli 23 000 henkilöä pysähtyi matkallaan Suomessa. Nykyisin Finnairin kaikilla lipputyypeillä voi tehdä pysähdyksen ilman lisämaksua.

LUE LISÄÄ SIVULTA 15.

erityistä suitsutusta saavat matkustusmukavuus sekä ympäristöystävällinen suorituskyky, polttoainetalous. A350 XWB on jopa 25 % energiatehokkaampi kuin edellisen sukupolven vertailukelpoiset koneet. Tästä seikasta kiittää sekä lentoyhtiön talous että ympäristö: pienempi polttoaineen kulutus tarkoittaa pienempää laskua ja samalla vähäisempiä päästöjä ympäristöön. Uusi tehokkuus on aikaansaatu mm. innovatiivisilla uusilla materiaaliratkaisuilla. Koneesta 53 % on komposiittia, jonka etuna on sen alhainen paino metalleihin verrattuna. Komposiitti, hiilikuitu, ei myöskään ruostu eikä

sillä ole metallin väsymisen ominaisuutta. Noin 19 % koneesta on alumiinia, 14 % titaania ja vain 6 % terästä ja 8 % muita materiaaleja. Ohjaamossa on peräti kuusi tietokonenäyttöä, jotka voivat mahdollisen häiriön ilmetessä korvata toinen toisensa. A350 on myös edeltäjiään hiljaisempi kone, mistä kiittävät sekä ympäristö, lentoasemien lähistöllä asuvat kansalaiset että matkustajat ja miehistöt. LUE LISÄÄ SIVULTA 6.

Liikematkamarkkinat supistuivat viisi prosenttia

SMT kääntyi pitkän tappioputken jälkeen vihdoin voitolliseksi Ikkunapaikan jo yhdeksättä vuotta julkaisema Taseikkuna tarkastelee tässä lehden numerossa jälleen kolmen suurimman liikematkatoimiston tilinpäätöksiä. Markkinajohtaja on myynnin laskustaan huolimatta edelleen CWT. Myös markkinakakkonen SMT on menettänyt myyntiä ja vain markkinakolmonen on onnistunut kasvattamaan myyntiään Erik Floman VERTAILUN ULKOPUOLELLE jäivät BCD Travel Finland ja Via Egencia, jotka eivät viime vuosina ole suostuneet kommentoimaan tilinpäätöksiään lehdellemme. BCD:n liikevaihto ja tulos jäivät julkisten tilinpäätöstietojen mukaan selvästi edellisvuodesta. Ikkunapaikan arvion mukaan BCD:n liikematkamyynnin arvo oli n. 41,5 miljoonaa euroa ja tilinpäätöksen mukaan tappiota tuli puolisen miljoonaa. Liikematkamarkkinoiden pienin Via Egencia piti julkisen tilinpäätöksen tietojen mukaan liikematkamyyntinsä runsaassa 20 miljoonassa eurossa ja on edelleen kannattava. Viiden suurimman liikematkatoimiston yhteenlaskettu liikematkamyynti oli Ikkunapaikan arvion mukaan viime vuonna 625 miljoonaa euroa. Tässä on laskua yli 5 % edellisvuodesta. Lasku

ei välttämättä heijasta liikematkavolyymien laskua, vaan kertoo enemmän hintojen laskusta.

Hyviä tuloksia Kaikki kolme suurinta liikematkatoimistoa onnistuivat toimintojaan tehostamalla puristamaan tuloksensa voiton puolelle. Uuden SMT:n voitollinen tulos on peräti historiallinen, sillä Ikkunapaikan yhdeksän vuoden tarkastelujakson aikana vanha Suomen Matkatoimisto pystyi vain kerran tekemään voitollisen tuloksen. Kolmikon suhteellisesti kannattavin oli HRG, joka myös ainoana pystyi kasvattamaan sekä liikematkamyyntiään että nettoliikevaihtoaan. LUE LISÄÄ SIVULTA 4.

3


Taseikkunassa liikematkatoimistojen vuosi 2014

Liikematkamarkkinat supistuivat viime vuonna 625 miljoonaan euroon

Kasvua haetaan nyt varsinkin tapahtumahallinnasta Ikkunapaikan perinteinen liikematkatoimistojen tilinpäätösanalyysi sisältää taas tietoa, jota ei muualta löydy. Tarkastelun kohteina ovat viime vuoden tapaan kolme suurinta toimistoa, joiden tilinpäätökset ovat nyt parin muutosvuoden jälkeen keskenään vertailukelpoisia ilman muuntolaskelmia. Kolmikko hallitsee 90 % Suomen liikematkamarkkinoista. Erik Floman SUOMEN LIIKEMATKAMARKKINOIDEN koko supistui Ikkuna-

paikan selvityksen mukaan 5 % noin 625 miljoonaan euroon. Tämä luku perustuu viiden suurimman liikematkatoimiston yhteenlaskettuun arvioituun myynnin arvoon. Markkinakoon supistuminen ei välttämättä kerro matkustuksen supistumisesta, sillä hintojen alenema vaikuttaa liikematkamyyntiin ja online-varausten osuuden kasvu taas supistaa nettoliikevaihtoa. Markkina-arvioiden mukaan matkatapahtumien määrä olisi viime vuonna pysynyt toissa vuoden tasolla.

HRG nosti ainoana myyntiään HRG nosti ainoana kolmikosta sekä liikematkamyyntiään että nettoliikevaihtoaan. Se kertoo sekä markkinaosuuden kasvusta että tehokkaasta myyntitoiminnasta matalakatteisemman online-myynnin kasvun puristuksessa. Markkinajohtaja CWT Finlandin liikematkamyynnin arvo laski runsaat 4 % ja nettoliikevaihto lähes kahdeksan prosenttia. Lukupari kertoo siitä miten online-myynti rapauttaa liikematkatoimiston nettoliikevaihtoa. Markkinoiden kakkonen SMT pudotti myyntiään yli 9 % ja nettoliikevaihtoaan yli 14 %, eli kuvio on samansuuntainen kuin CWT:llä.

SMT:ltä tulossa huipputulos Kolmesta vertailutoimistosta on viime vuoden tapaan suhteellisesti, mutta ei enää absoluuttisesti kannattavin HRG. Puhtaita euroja CWT tuotti omistajilleen kolmikosta eniten ja siitä liikeni myös konserniavustus emoyhtiölle. SMT:n tuloksen kääntyminen voitolliseksi on historiallinen uutinen, jonka perusteella on syytä pitää Finnairin liikematkatoimistojen yhdistämistä erittäin onnistuneena toimenpiteenä. SMT ilmoittaa alkuvuoden 2015 liikevoittoprosentikseen alustavasti 17 %, mikä on suorastaan järisyttävä taso, joka jo lähenee takavuosien huippulukemia.

SMT ja HRG kasvattivat henkilömyyntiä Tärkeä tunnusluku vertailussa on liikevaihto/henkilö. Se on CWT:llä jäänyt edellisvuoden tasolle. Sekä SMT että HRG näyttävät yli 10.000 euron kasvua tässä tuottavuutta hyvin kuvaavassa suhdeluvussa. Henkilöstökulut/henkilö ovat laskeneet sekä CWT:llä että SMT:llä, kun ne HRG:llä ovat pysyneet kutakuinkin edellisvuoden tasolla. HRG:llä keskipalkka on kolmikon korkein. Tunnusluvulla tulos/henkilö SMT nousee markkinoiden kärkeen, kun taas sijoitetun pääoman tuotto on heikointa johtuen yhtiön vahvasta pääomituksesta. CWT on sijoitetun pääoman ykkönen ja HRG heti perässä. Liikematkatoimistojen arviot kuluvan vuoden kehityksestä vaihtuvat lievästä pessimismistä

4

lievään optimismiin. Kaikki hakevat kasvua tapahtumahallinnasta, eli kokouksista.

CWT Finland Oy Liikematkamarkkinan markkinajohtajana jatkaa edelleen CWT Finland. Ikkunapaikan arvion mukaan yhtiöllä oli vuonna 2014 runsaan 44 prosentin markkinaosuus Suomen liikematkamarkkinoista, missä on hienoinen kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Silti sekä liikematkamyynnin arvo että nettoliikevaihto laskivat. Toimitusjohtaja Virpi Paasonen luettelee tottuneesti joukon hyviä syitä menestykseen: Asiakaspysyvyys on huippulukemissa 99 prosentissa. Asiakastyytyväisyys on 8,9 asteikolla neljästä kymmeneen. CWT:n maailmanlaajuisessa sisäisessä laatuauditoinneissa CWT Finland sai täydet viisi tähteä. Taloustutkimuksen päättäjätutkimuksessa 2014 CWT Finland sai jo kuudennen kerran maan parhaimman liikematkatoimiston arvosanan.

CWT:llä monipuolinen teknologiapanostus Perinteiseen tapaan CWT on maailmanlaajuisesti panostanut paljon teknologiaan. Taustalla on jo jonkin aikaa nähtävillä ollut trendi, jonka mukaan liikematkustus lähentyy kuluttajamatkustusta. Se asettaa uuden tyyppisiä vaatimuksia liikematkustajan käyttämille välineille. Innovaatioita varten CWT:llä on oma Corp-i – yksikkö, joka vastaa tulevaisuuden matkustuspalveluiden kehittämisestä. Matkailuteknologiayhtiö KDS:n CWT:lle tuottama CWT Online powered by KDS on nimenomaan itse varaaville matkustajille tarkoitettu työkalu, joka kattaa koko matkan ovelta ovelle. Käyttöliittymä on intuitiivinen. Viime Matka-messuilla julkistettu uusi raportointityökalu tulee nyt syksyllä käyttöön Suomessa ja edustaa alan huippua.

Tapahtumahallinta takaa kasvun Strateginen tapahtumahallinta on uudehko termi liikematkatoimistoalalla. Tämän palvelun on moni liikematkatoimisto nyt ottanut tarjontaansa ja siinä nähdään kasvumahdollisuuksia kutistuvien liikematkamarkkinoiden vastapainoksi. CWT:lläkin ”Strategic meeting management” on kasvussa. Virpi Paasonen näkee asiakkaiden nyt panostavan kokousohjeistukseen ja tarkempaan kustannusten seurantaan. CWT on kehittänyt oheispalveluita asiakkaiden hyödyksi: nettirekisteröinti, tapahtuman viestinnän elinkaaripalveluita, kuten kommentointia ja palautteita. CWT on myös kehittänyt tapahtumapalvelun oman mobiiliapplikaation.

messa ehkä erityisen tärkeää. Vir pi Paasonen onkin Suomen yhtiön toimitusjohtajuuden ohella saanut tittelin Responsible Business Ambassador EMEA, eli hän vastaa koko EMEA-alueen vastuullisen liiketoiminnan eteenpäin viemisestä. Vastuullinen liiketoiminta tarkoittaa CWT:llä muun muassa sitä, että toimitaan aina eettisesti sekä pidetään hyvää huolta henkilöstöstä ja asiakkaista. Ympäristötekijöillä on oma luontainen painoarvonsa vastuullisessa liiketoiminnassa. Varsinkin henkilöstön sitouttamisesta ja hyvien sisäisten ideoiden eteenpäin viemisestä on CWT Finland saanut tunnustusta. Huolimatta alkuvuoden miinusmerkkisistä kasvuluvuista CWT:llä nähdään nyt kehitystä parempaan suuntaan. Vientiyritysten matkustus kasvaa.

SMT Oy SMT:n liikematkamyynnin arvo putosi viime vuonna 9,4 %. Pudotus on suurempi kuin kokonaismarkkinan noin viiden prosentin arvon lasku ja heijastaa toimitusjohtaja Kirsi Paakkarin mukaan lähinnä vanhojen Suomen Matkatoimiston ja Arean integraation haasteita muutamine menetettyine asiakkaineen. P a l j o n oleellisempaa on kuitenkin se, että uusi SMT on vihdoin palaamassa tulospolulle. Ikkunapaikan vuodesta 2006 alkaneessa seurannassa vanha Suomen Matkatoimisto on yhtä vuotta lukuun ottamatta tuottanut liiketappiota jokaisena vuonna ennen vuotta 2014. Tappioiden yhteenlaskettu määrä on yli 14 miljoonaa euroa. Tappiot nousevat lähes 16 miljoonaan euroon jos lasketaan Area ja Suomen Matkatoimisto yhteen. Siksi on iloinen uutinen että Finnairin sisäisen fuusion myötä kurssi on nyt kääntynyt. Vielä iloisempi uutinen on se seikka, että uusi SMT on kuluvana vuonna vielä parantanut juoksua. Ensimmäisen vuosipuoliskon liikevoittoprosentti

(EBIT) oli erinomainen 17 %, joka jo hipoo alan takavuosien ennätyksiä. Hyvän tuloksen lisäksi uuden SMT:n menestyksen kruunaa liikevaihdon selkeä kasvu vuonna 2015. Kirsi Paakkarin tuntuma on, että SMT ottaa nyt markkinaosuutta, eli kasvaa markkinaa nopeammin.

SMT:lläkin kasvu tapahtumahallinnasta Kasvun yhtenä rakennusaineena on SMT:n panostus strategiseen tapahtumahallintaan. Suurin osa yrityksistä ei tiedä kuinka paljon tapahtumiin ja kokouksiin palaa rahaa, eikä tätä kategoriaa johdeta systemaattisesti. SMT on tuomassa markkinoille lääkkeitä tähän. S M T : n t u l o k s e n t e ko k y ky on nyt siis hyvä. Yksi syy tähän on toista vuotta sitten aloitettu toiminnan voimakas sopeutus vallitsevaan markkinatilanteeseen sekä vahva panostus henkilökunnan motivaation ja osaamisen kasvattamisen laajan henkilöstöohjelman ”Matkalla voittoon” avulla. Toinen tekijä on onnistunut kustannusrakenteen ennakointi syklien torjunnaksi. Kysynnän ennakoimattomuus onkin matkatoimiston johtajan suurimpia haasteita. Taloudellisen menestyksen edellytys on kyky reagoida muutoksiin hyvin nopeasti.

Itsepalvelu kasvaa SMT:n tilanteeseen vaikutta itsepalveluasteen kasvu. Tällä hetkellä online-myyntiä on koko myynnistä noin puolet. Kasvutahti on ollut viitisen prosenttiyksikköä vuodessa, mutta saattaa tänä vuonna jäädä sen alle. Molempia palvelukanavia tarvitaan, mutta kahden kanavan välisen painoarvomuutoksen hallinta on äärimmäisen haastavaa. Kasvanut itsepalveluaste tietää tulojen menetystä, johon toiminta tulisi sopeuttaa joko kustannusten vähentämisellä tai muiden tuottojen kasvulla. Kirsi Paakkarin mukaan markkinoilla on mielenkiintoinen tilanne. Tunnelma on odottava, säästöjä haetaan useissa yrityksissä erityisesti epäsuoriin kustannuksiin, kuten matkalaskujen ja ylipäätänsä kululaskujen käsittelyyn.

Tulevaisuuden uskon virettä ilmassa

Henkilöstöstä pidetään huolta

SMT:n omien asiakkaiden keskuudessa on pientä tulevaisuuden uskon virettä. Haastatelluista asiakkaista 19 % uskoo kasvuun 6 kuukauden jänteellä, mutta suurin osa uskoo tilanteen pysyvän ennallaan. Toivoa herättää se mielenkiintoinen yksityiskohta, että jo 30 % asiakkaista uskoo kasvuun vähän pidemmällä, eli vuoden tähtäyksellä. Sehän tiedetään, että liikematkustus on sekä nousussa että laskussa ensimmäisiä signaaleja muutoksesta. Muutoksesta huolimatta SMT on saavuttanut hyvän aseman asiakkaiden keskuudessa. Peräti 93 % asiakkaiden päättäjistä suosittelee nyt SMT:tä. Se on tärkeää kun liikematkamarkkina ei kasva. Se on useana vuotena itse asiassa supistunut. SMT on päättänyt olla pärjääjien joukossa ja näkee kasvumahdollisuuksia kokouspuolella.

Kun kustannusjahti on jatkuvaa, täytyy matkatoimiston huolehtia korkeasta moraalista. Henkilöstön täytyy pysyä tyytyväisenä vaikka työtovereita ympäriltä lopettaa. Onneksi suurimman osan vähennystarpeesta pystyy hoitamaan luonnollisen poistuman kautta. Muutoksen hallinta ja kyky tehdä nopeita päätöksiä toistuu HRG:n Nordlundinkin puheessa. Hänen mielestään HRG on nimenomaan hyvä tekemään nopeita päätöksiä ja ratkaisemaan ongelmatilanteita. Yhtiössä ei ole hierarkiaa ja HRG pystyy pitämään lupauksistaan kiinni, esimerkiksi uusien tuotteiden implementoinnissa tai uuden asiakassuhteen alustamisessa. HRG on onnistunut tarkasteltavan tilikauden aikana pitämään kaikki Suomen asiakkaansa ja saanut muutaman uuden. Christer Nordlundin mielestä ala on vaativa. Matkatoimiston on kyettävä edelleen helpottamaan asiakkaan elämää. Sitä eivät kuitenkaan matkapalvelujen tuottajien uudet hinnoittelujärjestelmät helpota. Matkanvälittäjällä on haasteita kun yhä uusia palvelun osia poistetaan peruspalvelusta.

Hogg Robinson Nordic Oy (HRG) Kolmesta suurimmasta liikematkatoimistosta HRG Nordic on ainoana pystynyt kasvattamaan sekä liikematkamyyntiään että liikevaihtoaan. Laskevilla markkinoilla tämä on merkille pantava saavutus. Toimitusjohtaja Christer Nordlund kehuukin vuolaasti Suomen tiimiä, jonka liikematkojen operatiivista toimintaa A nnikki Piispa johtaa. H RG S u o men yhtiön kannattavuus on suhteellisesti kolmen suurimman paras. Liikevoittoprosentti 7,32 on lisäksi kolmen vuoden tarkastelukaudelta yhtiön paras. Suomen makrotalouden tila on silti ollut haastava. Siksi tulosta on pitänyt tehdä tehostamalla. Kustannussäästöt ovat myynnin kasvua suuremmat. Online-varausaste on HRG:lläkin noin 50 %, mutta vaihtelee suuresti asiakkaittain. Christer Nordlund arvelee online-myynnin asteen nousevan ehkä 65 %:iin aikojen kuluessa.

Uusin teknologia ei aina parasta Toinen suuri haaste on teknologian muutoksen perässä pysyminen. HRG:n periaatteena on, että teknologian ei välttämättä tarvitse olla uusinta – sen pitää ennen kaikkea tuottaa hyötyä asiakkaalle. Pohjoismaiden taantuvilla markkinoilla matkatoimisto kantaa aina kannattavuusriskin kysynnän heikentyessä. Esimerkiksi Englannissa on voitu operoida nk. management feellä, jossa kustannusriski jaetaan asiakkaan kanssa. Se olisi periaatteessa hyvä malli, mutta täälläpäin siihen eivät asiakkaat ole valmiit. Siksi HRG on panostanut paljon kysynnän ennakointiin ja pärjännyt siinä hyvin. Christer Nordlundin perspektiivi kattaa kaikki Pohjoismaat. Suomen tilanne on vakaa, vaikka markkinat kutistuvat. Ruotsissa on mennyt hyvin, mutta Norjassa on ollut vaikeaa. Tulevaisuus ei näytä yhtään helpommalta, muutokset jatkuvat. Matkatoimiston täytyy vain kyetä hallitsemaan muutos.

Liikematkatoimistojen tilinpäätösvertailu 2014

Vastuullisen toiminnan vahva tekijä Vastuullinen liiketoiminta on koko CWT:llä tärkeää ja Suo-

*) Vuodelta 2012 epäviralliset laskennalliset kalenterivuoden luvut tilikauden muutoksen johdosta. **) Vuodelta 2013 Pro forma -laskelma, jossa on yhdistetty vanhat Suomen Matkatoimisto ja Area

7 • 2015 OCTOBER


PÄÄKIRJOITUS – lokakuu 2015

Verkon uudet matkanvälittäjät

M

atkojen välitystoiminnan valtavirta on jo toistakymmentä vuotta etsiytynyt verkkokaupan tarjoamiin uusiin uomiin. Välityskaupan vanhat pelisäännöt ovat vaihtuneet täysin uusiin, joissa teknisellä etevyydellä on huomattavan suurin painoarvo. Kilpailukyvyn varmistaminen vaatii jo matkanvälittäjältä hyvin merkittävät investoinnit, niin merkittävät, ettei käytännössä yhdelläkään suomalaisella toimijalla ole enää globaalissa mittakaavassa riittäviä menestymisen edellytyksiä. Perinteiset kivijalkamatkatoimistot taas ovat muuttaneet luonnettaan. Menestyminen edellyttää käytännössä pienimuotoista matkanjärjestäjätoimintaa pieneksi kutistuneen välitystoiminnan ohessa. Alueellinen tai temaattinen erikoistuminen tuo kilpailuedun, jolla pärjää suurtenkin toimijoiden puristuksessa. Varsinkin maakunnissa tämä malli tuntuu toimivan. Suuressa mittakaavassa ja suuressa maailmassa matkapalvelujen välitystoiminBloggaajista on ta on siirtynyt kolmelle erityyppiselle toimijajoukolle, tullut uuden ajan jotka ryhmittäytyvät useaan matkakonsultteja kerrokseen. Näkyvän joukon muodostavat Momondon ja Trivagon kaltaiset metahakukoneet, jotka suurilla investoinneilla ovat rakentaneet ylivoimaiset hakuominaisuudet ja joiden asema perustuu kykyyn imuroida erittäin suuria määriä varauksia matkojen varsinaisille välittäjille tai tuottajille. Korvausta vastaan, tietysti. Varsinaisia välittäjiä ovat Booking.comin tai Travellink.comin kaltaiset toimijat, jotka myös kilpailevat Momondon lajityypin kanssa, mutta ovat siis sopimussuhteessa matkapalvelujen tuottajiin, kuten lentoyhtiöihin ja hotelleihin. Eräänlaisen uuden välittäjäkerroksen muodostavat bloggaajat ja erilaiset sosiaaliset arviointipalvelut. Niistä katsotaan vinkkejä ja niiltä kysytään neuvoja. Bloggaajia kutsutaan matkoille tutustumaan kohteisiin ja kirjoituksiin luotetaan. Bloggaajat eivät itse tuota matkoja eivätkä ole sopimussuhteessa tuottajiin, mutta niillä on usein lähes oraakkelimainen maine. Maine perustuu omakohtaiseen kokemukseen ja ennen kaikkea kykyyn kirjoittaa ja kuvittaa vetävällä tavalla. Bloggaajista on tullut uuden ajan matkojen suosittelijoita, joiden ei tarvitse perinteisistä kauppatavoista välittää. He saavat internetin välityspalkkioita ja mainostuloja ja osa heistä ilmeisesti pärjää taloudellisesti kohtalaisen hyvin. Perinteisten matkatoimistojen olisi eräiltä osin hyvä ottaa näistä uuden ajan välittäjistä oppia. Osa tästä opista on omakohtaisen kokemuksen tärkeys. Bloggaajat kiertävät ahkerasti ja usein kutsuttuina eri matkakohteissa. Niin matkatoimistovirkailijatkin tekivät ennen, mutta enää ei tahdo löytyä aikaa osallistua matkoihin eikä edes infotilaisuuksiin. Tämä heikentää pitkällä tähtäyksellä matkatoimistojen asemaa suhteessa uuden tyyppisiin välittäjiin. Välittävät matkatoimistot voisivat profiloitua aivan uuden tyyppisinä bloggaajina, jotka uskaltavat kirjoittaa kohteista myös suorasukaisesti tai peräti kriittisesti. Tavalliset bloggaajat sortuvat usein liian ruusuisen kuvan antamiseen eikä heidän osaamisensa tai kokemuksensa aina vakuuta.

Suuriin maanalaisiin kaupunkeihin mahtui tuhansia ihmisiä

Satukirjamaisemat Turkin Kappadokiassa kertovat tarinoita kiehtovasta historiasta Kappadokia on kuin satukirjasta. Ja matka sinne, kuin hyppäisi mielikuvitussatuun mukaan. Maasta kohoavien kivisten, keijukaisten savupiippujen kyljissä on pieniä onkaloita ja sitä melkeinpä odottaa, että niistä kömpisi ulos unisia, hyväntahtoisia hobitteja. Syy luolastojen syntyyn on kuitenkin dramaattisempi. Niihin mentiin pakoon ryöstöretkiä ja uskonvainoja. Leena Aalto, Kappadokia REILUN TUNNIN lentomatkan

päässä Istanbulista kaakkoon sijaitsee Kappadokia. Valittavana on kaksi lentokenttää; Kayser tai Nevsehir. Kummastakin on noin tunnin ajomatka Kappadokian nähtävyyksille. Paikanpäällä on valittava muutamakin pikkukaupunki, missä voi majoittua. Monet hotellit sijaitsevat myös pienissä kylissä alueen eri puolilla. Alueella on myös paljon luolahotelleja, joissa pääsee kokemaan miltä tuntuu nukkua kiven sisässä. Kiertelemiseen tarvitsee vuokra-auton, mutta valmiilla

kovertaa. Alueelta on löydetty yli 200 maanalaista kaupunkia, joihin varhaiskristityt pakenivat vainoajiaan. Maanalaisia kaupunkeja käytettiin suojapaikkoina varsinkin arabien ryöstöretkien aikana 600- ja 700-luvuilla.

Kaupungit maan alla Suurissa maanalaisissa kaupungeissa saattoi olla jopa kahdeksan kerrosta. Pystysuorat onkalot toimivat ilmanvaihtokanavina ja maanalaisista lähteistä saatiin vettä. Kerrotaan, että maanalaisiin kaupunkeihin mahtui jopa 30 000 ihmistä, ja hyvän ilmanvaih-

nikellareita, varastohuoneita ja kapeita, matalia tunneleita

Kiviin hakatut kirkot Kappadokia oli 500–800-luvuilla kristinuskon tärkeimpiä keskuksia. Maailman perintölistalla olevassa Göremen ulkoilmamuseossa on useita kallioihin hakattuja luostareita ja kirkkoja, joilla on hauskoja nimiä; Omenakirkko, Käärmekirkko, Solkikirkko ja Sandaalikirkko. Moni kirkko oli sisältä kauniisti maalattu, mutta muslimien vallattua alueet, kirkkomaalausten

Turkish Airlines vei alan ammattilaisia tutustumismatkalle syyskuiseen Kappadokiaan. Ryhmämme vasemmalta Agneta Lappalainen-Sandström Matkahaukka, bloggari Milja Köpsi, Svea Lillepalu Faralong Viro, isäntämme Ersin Sola Turkish Airlines, Riitta Carlsson JTB Finland, Jenni Merivirta Nummelan Matkatoimisto, Katri Peltoniemi Aventura, Nina Alajoki Matkateam sekä oppaamme Ugur.

retkillä näkee ja kuulee alueen historiaa parhaiten.

Haurasta tuffikiveä Maasta kohoavia kivimuodostelmia kutsutaan leikkisästi keijukaisten savupiipuiksi. Suurimpiin on kaivettu onkaloita piilopaikoiksi ja jopa asuinsijoiksi. Hauras tuffikivi syntyi tulivuorenpurkausten jälkeen. Kiven pinta on kovaa, mutta uloimman kerroksen alla on pehmeää kiviaineista, jota oli helppo

don ja veden saannin vuoksi he pystyivät piileskelemään siellä jopa kuukauden ajan. ”Sen jälkeen oli pakko päästä ulos ja aurinkoon saamaan D-vitamiinia”, oppaamme Ugur valistaa. Lämpötila luolastossa oli aina noin 14 astetta, joten kesäkuumalla niitä käytettiin varastoina ja sinne voitiin mennä kuumuutta pakoon. Alueen näyttävin maanalainen kaupunki on Kaymakli, jossa on neljä kerrosta maan alla. Yhteiskeittiöitä, asuintiloja, vii-

naamat ja etenkin silmät on raaputettu pois. Kappadokian kristillinen historia päättyi vasta Turkin ja Kreikan suureen väestönvaihtoon vuonna 1924. Kreikka itsenäistyi Turkista vuonna 1832 ja lähes sata vuotta myöhemmin lähes 1,1 miljoonaa ortodoksia siirrettiin Turkista Kreikkaan, ja Kreikka puolestaan lähetti Turkkiin 400 000 muslimia. Edelleen Kappadokian alueella asuu kreikkalaisväestöä, joka jäi paikoilleen.

Vaelluksia ja kuumailmapalloja Kappadokian tärkeimmät nähtävyydet kiertää leppoisasti kolmessa neljässä päivässä. Alueen muutamassa kaupungissa ja kylässä ovat normaalit turistipyydykset; mattokaupat, korukivitehtaat, savipajat ja maustekaupat. Hämmästyttävän näköisiä kivimuodostelmia on ympäri Kappadokiaa. Sadunomaiseen luontoon kannattaa lähteä myös pienelle kävelyretkelle, vaikkapa rakkauden laaksoon, ruusulaaksoon tai kyyhkyslaaksoon. Vaihtoehtoja on monia. Ja jos haluaa nähdä laaksot ja tuffikivi muodostelmat lintuperspektiivistä, niin on lähdettävä aamutuimaan kuumailmapalloretkelle. Alueella on 12 kuumailmapalloyrittäjää, jotka tarjoavat unohtumatonta elämystä noin 150 euron hintaan. Taivaalla onkin aamuisin kymmeniä palloja. Maksimissaan niitä saa olla ilmassa kerrallaan 120 ja näky myös maasta on silloin uskomaton.

Kauppa käy kuumana Kappadokia on viime aikoina ollut paljon esillä uskomattomien matkatarjousten vuoksi. Toisaalla lehdessämme kerromme alaa puhuttaneista räväköistä lukijatarjouksista, joissa kiertomatkaa myydään poskettomaan JATKUU SIVULLA 6.

VITOSEN VIERAANA: Rauno Posio, Visit Arctic Europe

Matkailuelinkeinon Arktisen arkiset haasteet ja mahdollisuudet POHJOISEN LUONNON voimaan-

nuttava vaikutus on kokijalleen tutkitusti totta. Luonnossa oleminen rauhoittaa ja luo välitöntä hyvinvointia. Urbaani matkailija arvostaa meille pohjoisen ihmisille arkipäiväisiä asioita. Euroopan puhtain ilma, raikas juotava tunturivesi ja luonnosta saatavat puhtaat ruoka-aineet sisältyvät pohjoiseen lomaan. Kaamoksen upea väriloisto taivaantulineen; revontulien loimotus pimeällä ja vastakohtaisuuksien huipentumana kesän valoisat yöt ja keskiyön aurinko tarjoavat matkailijalle aidon kokemuksen. Pohjoisessa matkailuelinkeinon haasteet ovat yhteisiä. Pohjoisen matkailuyritykset ovat pääasiassa pieniä tai mikroyrityksiä. MTI:n johtajan Johan Edelheimin

7 • 2015 LOKAKUU

mukaan pohjoisen matkailuyrityksissä on töissä keskimäärin 1,6 henkilöä. Matkailuelinkeinon piirissä pienissä yksiköissä tuotannolliset ja markkinointiresurssit ovat rajalliset. Saavutettavuus on koko Pohjois-Skandinavian haaste. Alueen yrittäjät tietävät, että asiakkaita olisi tulossa enemmän, jos kulkuyhteydet olisivat kunnossa.

Visit Arctic Europe – ensimmäinen lajissaan Visit Arctic Europe (VAE) projekti on pohjoisen Skandinavian rajat ylittävä, yritysvetoinen matkailun kehitys – ja markkinointihanke. Projekti on saanut Interreg Nord rahoitusta, yhteensä 2,5 vuoden projektilla on käytettävissään 6,4

MEUR. Johtavana partnerina hankkeessa toimii Finnish Lapland Tourist Board. Muut partnerit ovat Swedish Lapland Visitors Board ja Nordnorsk Reiseliv. Alueellisesti projekti sisältää Suomesta Lapin, Ruotsista Norbottenin ja Norjasta kolme pohjoisinta lääniä. Projektissa työskentelee 5 henkilön tiimi. Hankejohtajana Rauno Posio ja hankekoordinaattorina toimii Marja Silkamo. Kullekin maalle tulevat omat projektipäälliköt, joiden hakuprosessi on loppusuoralla. Alueen matkailuyritysten keskuudessa projekti on herättänyt suurta mielenkiintoa, koko hankkeeseen sitoutuneita yrityksiä on noin 50, mutta vielä mahtuu mukaan. Yrityksillä on mahdollisuus ilmoittautua mukaan hankkee-

seen 13.11.2015 mennessä. www. lme.fi sivuilta löytyvän ilmoittautumislinkin kautta.

Hanke koostuu kolmesta osiosta: Verkostoitumisen tavoitteena on luoda rajat ylittäviä yhteistyökumppanuuksia ja oppia parhaita käytäntöjä yritysten kesken. Luoda uusia koko alueen kattavia matkailukokonaisuuksia, joita matkanjärjestäjien on helppo tarjota asiakkailleen. Saavutettavuuden kehittämisen tavoitteena on luoda yhtenäinen rajat ylittävä matkailualue ja löytää ratkaisuja, jotka lisäävät suorien yhteyksien määrää markkina-alueilta Pohjois-Skandinaviaan. Alueen sisäistä liikennettä

ja matkaketjuja kehitetään, jotta matkailijoilla olisi miellyttävällä tavalla helppo yhdistää lomaansa alueen eri kohteita. Suurin paino projektissa on yritysten palvelujen markkinointi valituilla markkinoilla. Toiminnoissa tulee olemaan mukana sekä BtoB matkanjärjestäjien kanssa yhdessä tehtäviä toimenpiteitä sekä BtoC suoraa vaikuttamista loppukuluttajiin. Markkinointitoimenpiteet toteutetaan markkinoilla, joilta saavutettavuus on kunnossa. Visit Arctic Europen päätavoitteena on, ei enempää eikä vähempää kuin kasvattaa mukaan lähtevien yritysten ja alueiden matkailutuloa. Tahtotila yhteiseen tekemiseen on syntynyt reilun vuoden aikana. Matkailuelinkeinon näkökulmas-

ta haasteet ovat samankaltaisia, vaikka alueelliset erot ovat maiden välillä monessakin mielessä suuria. VAE -projektissa pääpaino tekemisessä on perinteisillä markkinoilla. Onnistuessamme nyt käynnistyneessä ensimmäisessä vaiheessa, tulemme hakemaan jatkohanketta keskittyen enemmän kehittyville markkinoille. Onnistumisia tulevaan talven matkailusesonkiin, Rauno Posio Hankejohtaja Visit Arctic Europe rauno.posio@lme.fi

5


Satukirjamaisemat Turkin Kappadokiassa kertovat tarinoita sen kiehtovasta historiasta JATKUU SIVULTA 5.

149 euron hintaan. ”Kappadokian seudun matkailuyritykset kärsivät näistä alihinnoitelluista tarjouksista. Jokainen ymmärtää, että sillä hinnalla ei saa kunnon matkaa. Ulkomaiset matkanjärjestäjät riistävät hotelleja ja kauppiaita, samalla asiakkaat kärsivät lisäpalveluiden ”pakkomyynnistä”, summaa monen suomalaisen matkanjärjestäjänkin kanssa yhteistyötä tekevän Ekstra Tourism & Travelin johtaja Mustafa Özen.

Vaikka suuri osa ihmisistä on siirtynyt kiven sisältä normaaleihin taloihin, löytyy alueelta vielä viehättäviä luola-asuntojakin.

Keijukaisten savupiiput kurkottelevat kohti taivasta.

Messujen partnerimaa on Espanja Ammattilaisohjelma myös lauantaina Ensimmäinen A350 XWB aloitti kaupallisen liikenteen Matkustusmukavuus siirtyy uudelle aikakaudelle JATKUU SIVULTA 3.

Business-luokan Zodiac Cirrus III-istuimet taittuvat vaakatasoon vuoteiksi. Niissä on myös kosolti viihdeteknologiaa ja elektroniikkaa. Jokaiselta istuimelta on myös suora pääsy käytävälle. Istuimen hinta liikkuu kohtuullisen perheauton hintaluokassa.

Matkustamon valomaailma Finnairin uuden lippulaivan sisustuksen suunnitteli kotimainen, monien matkailuun liittyvien tilojen sisustushankkeiden ykkösnimi dSign Vertti Kivi & Co. ”Sisustuksen ja matkustamon tunnelman luomisessa pelaamme väreillä ja valoilla”, sanoo Vertti Kivi. ”Ne eivät vie tilaa eivätkä lisää painoa.” Koneet nousevat ja laskeutuvat Helsinki-Vantaalla matkustamon sinisen viileissä sävyissä, joissa sitten pilvet lähtevät kulkemaan. Aasian kentille laskeudutaan lämpimämmissä oransseissakin sävyissä. Vertti Kivi mainitsee A350:n led-valoista löytyvän huimat 16,8 miljoonaa värisävyä.

6

Uutta matkustusmukavuutta Matkustusmukavuutta lisäävät myös suuret panoraamaikkunat sekä edistyksellinen ilmansuodatusjärjestelmä, jonka ansiosta matkustamon ilma vaihtuu kokonaan 2–3 minuutin välein. Myös vedoton ilmastointi, säädettävät lämpötila-alueet ja aiempaa korkeampi matkustamon ilmanpaine parantavat sekä matkustajien että miehistön hyvinvointia. ”Niin ruoan kuin viininkin aromit tulevat A350-koneen ilmanvaihdon ja paineistuksen ansiosta paremmin esille”, kertoo Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo. Mm. suolan käyttöä voidaan koneen aterioissa vähentää.

USB kaikissa luokissa Bisnesluokan jokaisesta täysin vaaka-tasoon taittuvasta Zodiac Cirrus III –istuimesta pääsee suoraan koneen käytävälle tarvitsematta vaivata naapuria. Koneessa WiFi-nettiyhteys ja istuimissa virta- ja USB-pistokkeet, joten matkustamon viihdetarjontaa, elokuvia, TV-ohjelmia, musiikkia ja muuta digisisältöä voi seurata myös omilla laitteilla ja useilla eri kielillä. Käytössä on myös 16 tuuman kosketusnäytöillä varustettu viihdejärjestelmä. Economy-luokan Zodiac Z300 slim line -istuimet ovat kahden käytävän matkustamossa 3+3+3, pitch eli istuinväli 31 tuumaa, eli noin 79 senttiä, eli sama kuin nykyisissä A340-koneissa. Economy-luokan etuosassa on Economy Comfort –luokka, jossa jalkatilaa

Matkamessujen 2016 partnerimaa on Espanja. Suomalaisten suosikkilomakohde toivoo turistien löytävän myös maan vähemmän tunnetut alueet. Matkamessujen ohjelmaa suunnitellaan parhaillaan, ja partnerimaalla on ohjelmassa suuri rooli. PARTNERIMAA ON yksi Matkamessujen tärkeimmistä yhteistyökumppaneista. Partneri näkyy ennen messuja useissa eri kanavissa tapahtuman virallisena yhteistyötahona. Messujen aikaan partnerimaa järjestää mm. ohjelmanumeroita tapahtuman päälavalla sekä on mukana tapahtuman lehdistötilaisuuksissa.

Espanja on jo pitkään ollut yksi suomalaisten suosikkimatkakohteista eikä suosiolle näy loppua. Espanja juhlii vuoden alussa messujen kanssa, sillä Matkamessut järjestetään ensi tammikuussa 30. kerran. ”Suomalaiset rakastavat Espanjaa ja espanjalaiset rakastavat suomalaisia! Suomalaiset matkailijat ovat lojaaleja. Jos

Finnairin A350 XWB -uutuuskoneiden pääohjaaja on lentokapteeni Marko Valtonen.

on vielä kymmenen senttiä enemmän. Kaikissa Economy-luokan istuinten viihdejärjestelmässä on 11 tuuman kosketusnäyttö ja myös USB-pistokkeet. Koneeseen mahtuu kaikkiaan 297 matkustajaa; 46 bisnesluokan istuinta, 43 Economy Comfort-istuinta ja 208 Economy-luokan istuinta.

Hienostuneet ateriat Bisnesluokan ateriat kaukolennoilla mainitaan hienoistuneen laadukkaiksi ja viinit aterioiden seuraksi on valittu todella huolella. Myös economy -luokassa tarjoillaan kaukolennoilla maukkaat ateriat ja juomat lipun hintaan sisältyen, vakuutetaan Finnairista. Kaukokohteiden myynnin uusiin koneisiin Finnair avasi jo huhtikuussa. Varaamansa lennon konetyypin matkustaja voi tarkistaa lippuvarauksen yhteydessä joko nettisivustolta tai matkatoimiston kautta lippua varattaessa. Uusi konetyyppi löytyy varausjärjestelmästä tunnuksella 359.

dään sekä ammattilaisille että suurelle yleisölle. ”Matkailun trendit, kuten vaikkapa jakamistalous ja sosiaalisen median palvelujen kehittyminen matkailualalla, näkyvät erityisesti ammattilaisohjelmassa. Tavoitteena on nostaa esille alalla juuri nyt puhuttavia ilmiöitä eri näkökulmista”, sanoo Messukeskuksessa Matkamessujen ohjelmasta vastaava tuottaja Johanna Kuisma. Ammattilaisajan ohjelmassa on luvassa muun muassa sosiaalisen median gurun Melvin Boecherin puheenvuoro työskentelystä sosiaalisessa mediassa ja matkailubloggaajien kanssa. Boecher esittelee mm. case-esimerkkejä onnistuneista yhteistyöprojekteista sosiaalisen median vaikuttajien ja yritysten välillä.

Ammattilaisohjelma myös lauantaina

Espanja on 30. kertaa järjestettävän matkamessujen partnerimaa. Suomalaiset rakastavat rantaa ja aurinkoa, mutta maassa on lukuisia pieniä viehättäviä sisämaankaupunkeja, joihin kannattaa välillä suunnata.

Uusia löytöjä ”Tavoitteenamme on luonnollisesti saada messujen avulla näkyvyyttä Espanjalle. Toivomme myös, että suomalaiset löytäisivät vähemmän tunnetut osat maastamme. Meillä on toki aurinkoa ja rantoja, mutta Espanjasta löytyy myös sisämaan kohteita, joissa voi nauttia upeista maisemista, luonnosta, kulttuurista ja gastronomiasta”, sanoo Espanjan matkailutoimiston viestintäpäällikkö Irene Pérez Molina.

he pitävät kohteesta, he tulevat mielellään takaisin seuraavana vuonna. Suomalaisten matkailijoiden määrä Espanjaan kasvaa koko ajan. On hauskaa, että olemme partnerina juuri Matkamessujen 30-vuotisjuhlavuonna”, Perez Molina iloitsee.

Ohjelmassa asiaa ja elämyksiä Partnerimaa näkyy vahvasti Matkamessujen ohjelmassa, jonka suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Ohjelmaa teh-

”Yhteisöllisyys on yhä ajankohtainen teema. Yhtenä aiheena on myös uusi matkailualan ammattilaisille suunnattu yhteisösivusto connectingtravel.com, josta tulee puhumaan sivuston perustaja Daniela Wagner”, Kuisma kertoo. Aiemmista vuosista poiketen ammattilaisohjelmaa on tulevilla Matkamessuilla myös lauantaina. Yleisöohjelmassa puolestaan pureudutaan muun muassa matkailijoiden mahdollisiin erityistarpeisiin. ”Ohjelmaa on luvassa esimerkiksi liikuntarajoitteisille matkailijoille. Tiedon tarjoamisen lisäksi tavoitteenamme on tuottaa kävijöille, sekä ammattilaisille että kuluttajille, unohtumattomia elämyksiä matkailun parissa”, Kuisma toteaa. Matkamessut 21.–24.1.2016 Messukeskuksessa

7 • 2015 OCTOBER


OBSERVER

Jokiristeilyiden suosio kasvaa huimaa vauhtia myös Myanmarissa

Risteily maan valtaväylällä on kiehtova tapa kokea Myanmarin historialliset kaupungit Pian viiden jälkeen alkaa hämärtää. Matkustajat alkavat kerääntyä laivan kannelle, tilaavat juomat ja keskittyvät seuraamaan auringonlaskua Irrawaddy-joen horisonttiin. Aamuvarhain kävimme viemässä munkeille almuja, sitten retkeilimme hevoskärryillä Myanmarin ikivanhassa pääkaupungissa Avassa ja iltapäivä loikoilimme kannella jokivarren elämää seuraten. Mutta nyt on aika nauttia auringonlaskusta ja kaukana kuuluvasta munkkien rukouslaulusta. Jokiristeily Myanmarissa on ikimuistoinen kokemus. Leena Aalto, Myanmar MYANMARISSA ON tarjolla mo-

nen pituisia jokiristeilyitä, muutamasta päivästä yli viikkoon. Yksi suosituimmista on kolmen yön risteily Mandalayn ja Baganin välillä. Risteilymme lähti Mandalaystä. Aamupäivällä saavuimme Belmondin Road to Mandalay-alukselle, majoituimme ylellisiin ja tilaviin hytteihin, söimme lounaan ja lähdimme tutustumaan Mandalayn nähtävyyksiin.

Risteilyillä pääsee seuraamaan joenvarsikylien elämää ihan läheltä.

Baganin taivaalla on aamutuimaan ruuhkaa. Palloilu maksaa huikeat 350 dollaria, mutta on ainutkertainen elämys tuhatvuotisten pagodien päällä.

Joka kylässä on pieni tori ja paljon tuoretta tavaraa.

Maan kuvatuin silta Iltaisin Irrawaddyn rannalla käy kuhina, kun turistit valloittavat niin rannat kuin pienet soutuveneetkin odottaen auringon laskeutumista horisonttiin. Parisataa vuotta vanha U Bein-silta on eittämättä maan kuvatuin silta. Road to Mandalayn risteilymatkustajat saavat veneisiin mukaansa lasilliset kuohuvaa ja soutaja kiirehtii sillan alta ja muiden veneiden ohi hakiessaan täydellistä kuvakulmaa. Auringonlasku puisen sillan taakse, missä ihmisten siluetit piirtyvät oranssiin taivaanrantaan, on vaikuttava. Sille voimme mieluusti kohottaa maljan.

Seesteinen aamu Yövymme Mandalayn edustalla ja siirrymme aamiaisen aikana parikymmentä kilometriä alajuoksulle, ikivanhaan pääkaupunkiin Avaan. Alukselta siirrymme hevoskärryjen kyytiin ja hytkymme pitkin epätasaista kärrypolkua temppelille. Lämmin, seesteinen aamu kietoo sisäänsä. Tuolla härkävankkurit kyntävät peltoa, tuolla naiset bambuhatuissaan keräävät riisisatoa, lapset kävelevät kohti koulua ja koirat jolkottavat tien reunustaan hevosten, härkien ja lasten seassa. Jossain kiekuu kukko. Aika on pysähtynyt temppelillä, missä pienet munkkipojat leikkivät koiranpentujen kanssa. Ikivanha puinen temppelirakennus pysyy kuin ihmeen kaupalla pystyssä. Sitä kannattelevat valtavat tiikkiset hirret. Sisällä hämärässä katon rajassa lentää lepakoita ja lattialla istuvat munkit ovat syventyneinä kirjoihinsa.

Päivä laivalla Päivällä Road to Mandalay jatkaa

7 • 2015 LOKAKUU

Road to Mandalayn hytit ovat mukavia ja tilavia isoine ikkunoineen.

Mandalayn kupeessa sijaitsevasta U-Bein sillasta tuli yht’äkkiä kuuluisa, kun joku keksi viedä sinne turisteja kuvaamaan auringonlaskua.

matkaansa alajuoksuun, kohti Bagania. Niille, jotka eivät jaksa loikoilla aurinkokannella ja katsella ohilipuvia maisemia, on tarjolla monenlaista ohjelmaa. Matkustajille opetetaan kansallisvaatteen, ”longyin” oikeaoppista sitomista, poskille levitettävän thanaka-puusta tehdyn voiteen taidokasta käyttöä ja laivalle tulleen astrologin voi antaa kertoa millaisten tähtien alle on syntynyt. Eriaiheiset luennot kertovat maan tavoista ja historiasta. Iltaisin matkustajia viihdyttävät mm. tanssi-, soitto- ja nukke-esitykset.

Tuhat lyhtyä Lounaat ovat laivalla buffet-pöydän antimia, mutta illallinen nautitaan pitkän kaavan mukaan. Ruokalistalla on useampia herkullisia vaihtoehtoja, niin aasialais- kuin eurooppalaistyylistä. Risteilyn hintaan sisältyvät kaikki ateriat sekä paikallinen, yllättävän hyvä viini. Myanmarin suurin viinitila, Inle-järvellä sijaitseva Red Mountain Estate, on tuonut köynnökset Ranskasta ja Espanjasta ja tuottanut viinejä lähinnä maassa vieraileville turisteille. Ensimmäinen erä pullotettiin vuonna 2006. Illallisen jälkeen vieraat kutsutaan kannelle maistamaan paikallista brandyä ja ihastelemaan kirkasta tähtitaivasta. Joku huomaa etäällä joella liikku-

vat pienet valot. Eriväriset paperilyhdyt täyttävät pian koko joen ja ne lipuvat pikkuhiljaa aluksen molemmin puolin jatkaakseen matkaa alajuoksulle ja sammuakseen omia aikojaan. Pimeällä joella, tähtitaivaan alla, kokemus on unohtumaton. Kuulemme, että jokeen oli laskettu meitä varten 1600 pientä lyhtyä.

Mystinen Bagan Seuraavana päivänä tutustumme Baganin mystisiin pagodoihin. Kolmisentuhatta temppeliä ja pagodaa on levittäytynyt Baganin niityille. Näky on todella vaikuttava. Hevosvankkurit kyyditsevät turisteja kapeita hiekkateitä pitkin pagodasta tai temppelistä toiseen. ”Pagodan ja temppelin erottaa siitä, että temppeliin voi mennä sisälle. Kummankin ulkopuolella on kengät kuitenkin jätettävä pois ja paljaat hartiat ja polvet on peitettävä”, kertoo oppaamme Tin Aung. Illalla kiipeämme vuonna 1057 rakennetun Shwesandaw pagodan terassille katselemaan auringonlaskua. Edellisen kerran kiipesin saman pagodan portaille vuonna 2000. Silloin PATAn opintomatkalaiset olivat rappusilla itsekseen. Nyt tungos oli valtaisa, mutta auringonlasku ikivanhojen tiilipagodien keskellä on unenomainen. Jos risteilyn jälkeen jää Baganiin, kannattaa menopelik-

VISIT FINLAND ahertaa uutterasti koko Suomen matkailun hyväksi.

Syyskuussa julkaistiin video ”100 days of Polar Night Magic”, jolla haettiin näkyvyyttä Lapin talvikauden turismille uudella näkökulmalla. Sinänsä vetävästi tehdyllä, Lapin runollisuutta ja romantiikka huokuvalla videonpätkällä saamelaiset esitetään likaisina ja villeinä metsäneläjinä, eräänlaisina alkukantaisina Lapin intiaaneina, jotka tanssivat voodoo-tanssejaan kodan sisällä tulen ympärillä. Reaktio ei antanut odottaa itseään. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja protestoi voimakkaasti videota vastaan. Visit Finlandin edustaja pahoittelee ja lupaa poistaa videosta saamelaisia esittävät muutaman sekunnin kohtaukset. Mutta vahinko on jo tapahtunut. Video on levinnyt laajalti, mm. brittilehtien Daily Mailin ja The Independentin verkkosivuille. Miten tässä näin kävi? Joko Visit Finlandin ideanikkarit ovat tietoisesti ja kylmän viileästi rakentaneet aiheesta julkisuutta keräävän skandaalin tai sitten heiltä on tyylitaju tyystin kadonnut. Toivokaamme viimeistä vaihtoehtoa, saamelaisten ja koko Suomen puolesta. Brysselin herrat ovat taas suopeina painaneet ”Lähetä rahaa” – näppäintä. Nyt saamamiehenä on toinen Lappiaiheinen hanke Visit Arctic Europe. Hanke on taatusti intiaanivapaa, sillä siinä on mukana kovin arvovaltaisia tahoja 6,4 miljoonan euron rahoitusta jakamassa: Finnish Lapland Tourism Board, Northern Norway Tourism Board ja Swedish Lapland Visitors Board. Suomi on onneksi vetovastuussa. Hankejohtajaksi on valittu valkonaama Rauno Posio, joka siirtyy tehtävään Lapland Safaris Group Oy:n markkinointijohtajan paikalta. Johtajan nimikin viittaa tukevasti pohjoiseurooppalaiseen syntyperään. Tavoitteena on yritysten verkostoituminen ja rajat ylittävien matkailukokonaisuuksien kehittäminen. Rajoja ylittämällä haetaan uudenlaista näkyvyyttä. Maailman matkailutilastoja ja kestävää kehitystäkin muistetaan mainita, mikä viittaa uhkaavasti siihen että konsultit ovat taas asialla. Niitä ja niiden puppugeneraattoreita sietäisi varoa. Sietää varoa senkin takia, että asia on aidosti hyvä ja kannatettava. Kolmen Pohjoismaan pohjoiset alueet hyötyvät yhteistyöstä.

Mandalay Mandalay on maan toiseksi suurin kaupunki. Ruuhkaisen kaupungin keskeltä löytyy pieni rauhan keidas, taidokas puinen Shwenandaw-luostari. Sen seiniä koristavat yksityiskohtaiset buddhan oppeja kuvaavat kaiverrukset. Kaikki Theravada-buddhalaisuuden opit voi käydä lukemassa Kuthodaw pagodassa, jonka 729 kivitauluun ne on hakattu. Mandalay toimi maan viimeisenä kuninkaallisena pääkaupunkina vuoteen 1885, jolloin britit valloittivat maan. Mandalayn keskellä, vallihautojen turvaamana, on vanha palatsialue. Se paloi maan tasalle toisen maailmansodan aikana ja rakennettiin alkuperäisen näköiseksi vasta 1990-luvun lopulla. Rakennusaineina on käytetty nykyajan materiaaleja, mm. betonia, mutta siitä huolimatta alueella saa kuvan kuningaskunnan loistokkuudesta.

Lapin intiaanit ja muita opettavaisia tarinoita

si vuokrata e-bike. Pieni akulla toimiva skootteri on näppärä peli kuumassa ilmastossa. Päivävuokra maksaa vaan muutamia euroja ja e-pyörällä pääsee hyvin myös kinttupolkujen päässä oleville pagodoille. Baganissa kannattaa myös lähteä aamutuimaan kuumailmapalloretkelle. Tosin 350 dollarin hinnallakaan ei taivaalla saa olla yksin, vaan palloja on ruuhkaksi asti. Näkymät ovat silti unohtumattomat.

Ylellistä matkantekoa Belmondin Road to Mandalayn-jokialukselle mahtuu enimmillään 82 matkustajaa. Hytit on sijoitettu kahdelle kannelle ja hyttiluokkia on neljä, joista kaikki ovat mukavia muhkeine sänkyineen. Eri luokkien erona on ainoastaan hytin koko. Aluksen kolmannella kannella on viihtyisä ravintola, pianobaari ja salonki, missä järjestetään luentoja ja iltaviihdettä. Ylimmällä kannella on ulkoravintola, minne katetaan lounas. Siellä on myös pieni uima-allas aurinkotuoleineen ja katoksen alla sohvaryhmiä leppoisaan oleskeluun. Risteilyn aikana erinomaiset retket, ateriat ja virvoitusjuomat, oluet ja viinit sisältyvät hintaan. Kolmen yön risteilyhinnat esim. tammikuussa alkavat 1 245 dollarista hengeltä. Belmondilla on myös toinen alus, Orcaella, joka esim. lokakuussa tekee viikon risteilyjä Yangonin ja Baganin välillä. Hinnat alkaen 2 997 dollaria, sisältäen myös maan sisäiset lennot.

Euroopan pakolaiskriisi on näinä aikoina kaikkien huulilla. Suurin pakolaisvyöry sitten toisen maailmansodan ravisuttaa Euroopan rakenteita ja valtioiden välisiä suhteita. Pakolaisvyöry koskettaa ihmisiä syvästi, mutta siihen suhtaudutaan kovin eri tavoin eri puolilla Eurooppaa ja eri maissa. Saksaa kulkee komeasti suvaitsevaisuuden airuena ja toivottaa pakolaiset avosylin tervetulleiksi. Reaktio on ilmeisen vilpitön ja kertoo kansankunnan kypsyydestä ja yhteisistä vaikeista kokemuksista. Unkarissa, Kroatiassa ja osin Suomessakin pakolaisiin suhtaudutaan paljon kielteisemmin. Karjalaisten evakkoretken kokeneessa Suomessa reaktio on erityisen hämmästyttävä. Pakolaisista käytetään myös nimityksiä, jotka eivät sovi vakavahenkiselle matkailuaiheiselle palstalle. Matkailun kannalta Välimeren yli tuleva pakolaisvirta tuo yllättäviä haasteita suomalaistenkin suosimille Etelä-Euroopan kohteille. Halutaanko viettää rantalomaa pakolaisten kumiveneiden seassa? Ehkä ei. Euroopan etelärannikko saattaa pitkäksi aikaa leimautua matkailun kannalta ikävällä tavalla. Pääosin arabimaista tuleva pakolaisvirta saattaa vaikuttaa muutenkin harmittavalla tavalla. Eräs ulkomainen lentoyhtiö kertoi Observerin Hyvälle Ystävälle tuoneensa viime keväänä arabimaista, mm. Kuwaitista, luksus-matkanjärjestäjiä Viroon ja Suomeen. Kohderyhmänä oli siis varakkaat arabit, joita pakolaisvirrasta huolimatta on aika paljon. Virossa paikallinen MEK hoiti tyylikkäästi majoitukset, kiertoajelut ja ruoat. Suomessa lentoyhtiöystävämme soitti ensin Visit Finlandiin, joka pyysi soittamaan Helsingin Matkailumarkkinointiin, joka ei ollut kiinnostunut vaivannäöstä. Varakkaat arabit eivät kuulemma kuulu kohderyhmään. Siispä varakkaat arabimme eivät saaneet Helsingissä mitään ohjelmaa. Onneksi lensivät Ivaloon ja majoittuivat Kakslauttasen igluihin ja olivat hyvin, hyvin tyytyväisiä. Ulkomainen lentoyhtiö maksoi lennot ja Kakslauttanen tarjosi ylöspidon. Mitä opimme tästä? Kysyisiköhän matkailumarkkinointi tyylitajun lisäksi tilannetajua? Amerikassa sentään on tyylitajua. Yhdistyneen United Continental –lentoyhtiön toimitusjohtaja Jeff Smisek kuuli illallisilla vuonna 2011 että lentoyhtiön kannalta tärkeä viranomaispäättäjä valitti huonoja lentoyhteyksiä New Jerseystä kesämökilleen South Carolinaan. Smisekpä järjesti virkamiehelle oman lentoreitin: torstai-iltana etelään ja maanantaiaamuna takaisin. Näin virkamiehemme sai matkustaa tyylillä mökkeilemään. Ongelmaksi muodostui se pikkuseikka, että juuri kukaan muu ei käyttänyt tätä lentoreittiä. Siitä tuli USA:n vähiten käytettyjä lentoreittejä koko puolentoista vuoden liikennöinnin ajan. Samalla kysytyimmille reiteille ei löytynyt Newarkin lentokentälle slotteja. Asia tuli ilmi. Virkamies erosi. Smisek sai potkut. Lennot loppuivat. Mitä opimme tästä? Ei kannata hankkia kesämökkiä South Carolinasta. On taas valitettavasti lopetettava suru-uutiseen. Matkatoimisto Kalevan toimitusjohtajana vuosina 1990-2001 vaikuttanut Marcus Weintraub kuoli syyskuussa vain 67 vuoden iässä. Matkailualan suurten sukupolvien rivit harventuvat uhkaavan nopeasti. Marcus Weintraub oli tarkkanäköinen ja lahjakas matkatoimistojohtaja, joka taitavasti johti MatkaKalevaa siihen saakka kunnes yhtiön osti pienempi Kohdematkat matkailun kohtalonvuoden 2001 lopussa. Surunvalittelijoiden joukkoon yhtyy

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


8

7 • 2015 OCTOBER


Tiiviimpää yhteydenpitoa matkatoimistoasiakkaisiin

LYHYESTI NAISTEN MOOTTORIPYÖRÄSAFARI. Ensi tammikuussa Intian Goasta lähtee 12 vuorokauden moottoripyöräsafari, joka on tarkoitettu ainoastaan naisille. Matka tehdään Royal Enfield Desert Storm –klassikkopyörällä hiljaisia maanteitä ajellen. Kilometrejä kertyy noin 1400. Matka majoituksineen ja ruokineen maksaa noin 4000 euroa. Matkan järjestää Extreme Bike Tours. THAIMAAHAN MULTIVIISUMI. Alle kuukauden turistimatkalle Thaimaahan ei tarvita viisumia, mutta mikäli matkan kesto on pidempi, viisumi tarvitaan. 13.11. alkaen maahan voi anoa ”multiple entry tourist visaa”. Se on voimassa 6 kk ja sillä voi olla maassa kerrallaan enintään 60 vrk. MEDUUSAVAHTEJA. Thaimaan Koh Samuin pohjoispuolella sijaitsevalla Koh Phanganilla sattui viime vuonna useita meduusojen turisteille aiheuttamia palovammoja. Tänä vuonna saarelle on palkattu rantavahteja, jotka varoittavat meduusoista ja osaavat antaa ensiapua meduusan polttamille turisteille. AIRBNB:N APPLE TV. Airbnb esittelee vuokrakodit nyt Apple TV:ssä. Toistaiseksi sen kautta voi katsella eri vaihtoehtoja ja tallentaa suosikit omalle listalle. Ne voi edelleen synkronoida iPhonen tai iPadin kanssa. NOMA MUUTTAA CHRISTIANIAAN. Maailman parhaaksikin tituleerattu Noma-ravintola sulkee Kööpenhaminan Strandgadella sijaitsevan ravintolansa ja muuttaa hippikaupunginosaan, Christianiaan. Ennen lopullista sulkemistaan ravintola muuttaa tammi-huhtikuuksi Australian Sydneyyn. Ravintola on avoinna vanhalla paikallaan vielä toukokuusta vuoden 2016 loppuun ja siirtyy vuoden 2017 aikana Christianian kaupunginosaan. AURINKOVOIMALLA PUHDASTA VETTÄ. Kali-

fornialainen Kickstarter-yritys on kehittänyt muovipussin, joka auringonvalossa tappaa veden bakteerit juomakelpoiseksi. Tyhjänä vedenkestävää pussia voi käyttää vaikka elektroniikkatavaroiden suojana. Pussissa voi myös valmistaa ruokaa, sillä sen voi laittaa kiehuvaan veteen. Oiva tavara retkeilijälle.

Hintaperheet ja lisäpalvelut koulutuksen keskiössä Amadeuksen palvelutiimillä kiireinen vuosi Amadeus Finlandin tuotteista ja palveluista vastaavan tiimin vuosi on kulunut työntäyteisesti. Lentoyhtiöiden maksulliset lisäpalvelut ja hintaperheet löivät lopullisesti läpi myös Suomessa ja toivat uusia haasteita lippujen myyntiin. Miten Amadeus on reagoinut tilanteeseen, mitä on meneillään ja mitä uutta vasta tulossa?

LENTOYHTIÖIDEN HINNOITTELU on yhä selvemmin pirstaloi-

tunut, toteaa Amadeus Finlandin tuotepäällikkö Tarja Lahti. ”Myös niin sanotut täyden palvelun lentoyhtiöt tarjoavat jo erilaisia lisämaksullisia palveluja ja perinteiset halpalentoyhtiöt ovat puolestaan tavoittelemassa businessmatkustajia erilaisilla paketoiduilla hinnoilla. Molemmat brändäävät hintojaan tuoteperheiksi ja tarjoavat yksittäisiä maksullisia palveluja, joista käytetään nimitystä ”ancillary services”.

Valinnanvara parantaa palvelua

Amadeuksen väki suitsuttaa suomalaisten matkatoimistoammattilaisten taitoa ja osaamista. Vasemmalta Samuli Sakari, Erika Laine, Tuulikki Riekki, Tarja Lahti ja Sanna Nieminen.

Suomen markkinoilla lisäpalvelupajatson räjäyttivät lopullisesti suuremmat lentoyhtiöt, jotka ottivat käyttöön laukuttomat hinnat. Ennen sitä yritysten ei juuri tarvinnut ottaa kantaa lisäpalveluihin, toisaalta kaikki matkatoimistot eivät välttämättä olleet joutuneet miettimään omia sisäisiä prosessejaan. Nyt suuri osa lentoyhtiöistä tarjoaa jo edullista lippua ilman matkatavaraa matkustaville. ”Lisäpalvelujen ja tuoteperheiden yleistyminen on tuonut valinnanvaraa matkustajille ja samalla haasteita vertailtavuuteen. Tuotteen ostaminen ja myyminen on tullut monimuotoisemmaksi ja matkatoimiston kannattaa jo etukäteen selvittää

asiakkaalta, mitä tämä oikeasti tarvitsee ja haluaa matkaltaan”, Tarja Lahti kuvailee. ”Online-matkatoimistoillakin on tarjolla jo erilaisia ratkaisuja. Moni tarjoaa vain halvinta mahdollista hintaa, kun taas osa on integroinut erilaisia upsell-vaihtoehtoja tarjoten asiakkaalle hieman kalliimpaa hintaa, johon esimerkiksi saa mukaan matkalaukun tai muutosmahdollisuuden. Käytäntö on kirjava ja toteutus eri toimistoilla erilainen. Jokainen hyödyntää tarjolla olevia mahdollisuuksia omalta kannaltaan”.

Ranskassa golfmatkaan kuuluvat hienot kentät ja gourmetruoat Ranskan turistitoimisto järjesti Kööpenhaminassa Addicted to France -workshopin. Pääteemana oli golf. Olitpa missä päin Ranskaa tahansa, tunnin ajomatkan sisällä löytyy viisi golfkenttää. Maassa on enemmän golfkenttiä kuin vaikkapa Espanjassa tai Portugalissa. RANSKASSA ON 581 golfkenttää.

”Niistä 200 toivottaa myös vieraspelaajat tervetulleiksi. Myös monille muille kentille pääsee, kun varaa kierroksen jonkun DMC:n kautta”, kertoo Kööpenhaminassa istuva, Ranskan turistitoimiston Christine Aby. Onpa Ranskassa myös yksi golfkenttä, missä on vain yksi jäsen.

160-vuotias kenttä Ranskan Paussa sijaitsee Euroopan mantereen vanhin golfkenttä. Kaksi Skotlannin armeijan upseeria löysi ihanteellisen golfkentän paikan Pyreneiden juurelta. Vuonna 1856 paikalle rakennettiin kenttä ja alueelle syntyi vireä brittiyhdyskunta. Paun kentälle myös vieraspelaajat pääsevät pelaamaan. Greenfee on noin 60 euroa. Lisätietoa Paun kentästä Paugolfclub.com. Pau sijaitsee noin 120 kilometrin päässä Biarritzistä, mutta myös Biarritzin läheltä löytyy monta mielenkiintoista kenttää. Sinne voi suunnitella jo kesän golfmatkaa, sillä Finnairin lentää Biarritziin 23.6.-15.8.

Ranska järjesti Kööpenhaminassa Addicted to France-workshopin, jonne lennätettiin ostajia kaikista Pohjoismaista. Ranskan turistitoimisto maksoi myös osallistujien yöpymisen.

7 • 2015 LOKAKUU

Vertailu ja varaus helpommaksi Perinteisen matkatoimistotyöntekijän kannalta mahdollisia kombinaatioita on nykyään jo niin suuri määrä, että on entistä tärkeämpää tietää mitä asiakas tarvitsee ja lähteä karsimaan eri vaihtoehtojen suosta. ” Kehitteillä olevat yhteiset varausstandardit, kuten NDC, helpottavat tulevaisuudessa lentolippujen vertailtavuutta. Aina kuitenkin tulee lentoyhtiöiden välillä olemaan eroja, sillä jokainen yhtiö haluaa brändätä itsensä ja tuotteensa omanlaisekseen”, Tarja Lahti toteaa. ”Ensi vuoden aikana hakuja varausprosessia kehitetään yhtenäisemmäksi ja käyttäjäystävällisemmäksi. Jo hakuvaiheessa voi esimerkiksi kertoa, että etsitään hintaa johon sisältyy yksi matkalaukku – hakutulos huomioi näytetyissä hinnoissa laukun, huolimatta siitä kuuluuko se hintaan vai onko se lisämaksullinen. Vertailu eri yhtiöiden ja hintojen välillä tulee olemaan entistä helpompaa. Myös kuvat ovat tulossa mukaan – voimme pian konkreettisesti näyttää minkä näköinen istumapaikka tai millainen ruoka-annos on tarjolla mihinkin hintaan”, Tarja kertoo tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Online-koulutusta

Golfpassi Oleellinen osa onnistunutta golfmatkaa on hyvästä ruoasta ja viinistä nauttiminen. Moniin kohteisiin löytyykin herkullisia gastronomiaa ja golfia yhdistäviä paketteja. Ranskan eri osiin on tarjolla golfpasseja. Biarritzin alueen

katoimistoasiantuntija, oli sitten kyse suuresta liikematkatoimistosta tai pikku paikkakunnalla toimivasta kahden hengen yrityksestä on aivan maailman huipputasoa”, Erika täydentää. ”Moni pitkän linjan matkatoimistoammattilainen on jopa hieman hämmästynyt siitä, että olemme ensimmäisiä maailmassa ja saamme olla mukana kehittämässä uutta. Suomessa on poikkeuksellisen paljon pitkään alalla viihtynyttä henkilökuntaa, ammattiosaaminen ja tuotetuntemus on korkealla. Se on iso asia myös Amadeukselle”.

Esa Aalto

Manner-Euroopan vanhin kenttä sijaitsee Ranskan Paussa.

golfkentille 2-4 kierroksen passilla pääsee kesäkuukausina pelaamaan 65 eurolla/kenttä. Talvikaudella hinta per kenttä on 50 euroa. (golfpassbiarritz.com).

Provencen alueella keskikesällä kolmen kierroksen passi maksaa 177 euroa, eli 59 euroa kierros. Lisätietoa rendezvousenfrance.com-sivustolta.

Lisäpalvelujen myynti on matkatoimistoille haastavaa, myöntää myös helpdesk- asiantuntija Sanna Nieminen. ” Lentoyhtiöiden maksullisten lisäpalveluiden tarjonta ja kysyntä on matkatoimiston näkövinkkelistä ollut pientä vielä tähän vuoteen saakka., Aiemmin ei ole vielä ollut tarvetta miettiä mikä heille olisi helpoin ja tehokkain prosessi tai miten asiakkaalle myydään tuote helpoiten. Lisäpalveluiden tarjonnan lisäännyttyä ovat matkatoimistot joutuneet miettimään myyntiprosessiaan uudella tavalla. tätä tukeaksemme olemme järjestäneet syksyn

aikana useita webinaarikoulutuksia, joissa on ihan konkreettisesti näytetty miten järjestelmä toimii ja jaettu parhaita käytäntöjä”. Amadeuksen webinaarikoulutuksiin on tähän mennessä osallistunut jo lähes sata matkatoimistoammattilaista, kertoo myyntipäällikkö Erika Laine. ”Osallistujapalaute on ollut todella positiivista. Asiakkaamme ovat kommentoineet koulutuksia mm. seuraavasti:” Hyvä nopea tapa oppia uutta ja päivittää vanhaa. Jaana Wahlilla selkeä ulosanti ja tietää mistä puhuu hyvä hyvä!!”. Haluamme tulevaisuudessa tarjota entistä enemmän matkatoimistojen tarpeista kumpuavia koulutuksia. Rohkaisemmekin heitä olemaan suoraan meihin yhteydessä erilaisten koulutustarpeiden osalta”.

Edelläkävijöitä maailmassa ”Usein kansainvälisen Amadeuksen uudet tuotteet ja ominaisuudet otetaan käyttöön ensimmäisten joukossa juuri Suomessa, sillä markkinana olemme edistynyt, tiedämme miten prosessit toimivat ja meillä on korkea teknologiaosaaminen. Monesti olemmekin maailman mittakaavassa uudisraivaajia ja saamme pilotoida uusia ominaisuuksia Suomen markkinoilla”, sanoo Amadeus Finlandin ratkaisu- ja teknologiajohtaja Samuli Sakari. ”Oikeasti suomalainen mat-

Tiiviimpää yhteydenpitoa Keväästä lähtien Amadeus Finland on tiivistänyt yhteydenpitoaan matkatoimistoasiakkaidensa kanssa. Sanna Nieminen on maaliskuusta alkaen käynyt tapaamassa asiakkaita, tutustunut heidän liiketoimintaansa ja siihen, miten he käyttävät järjestelmää. Samalla on kartoitettu kehitystarpeita, millaisia tuotteita ja koulutuksia kaivataan. ”Asiakkailta saatu palaute on ollut todella hyvää ja samalla on itse saanut tilaisuuden tutustua heihin lähemmin. Läheltä seuraamalla ymmärtää paremmin heidän toimintaympäristönsä realiteetit. Tiiviimmän kontaktin ansiosta pystymme entisestään kehittämään helpdesk-työtämme, koulutustarjontaamme ja asettumaan paremmin asiakkaan asemaan. Tavoitteemmehan on, että matkatoimiston on helpompi tehdä kauppaa. Ammattilaisen pitää keskittyä asiakaspalveluun ja myymiseen ja varausjärjestelmä on vain myynnin apuväline, jonka on oltava niin helppokäyttöinen, että kaupan saa tehtyä helposti ja nopeasti”, Sanna toteaa. ”Viime aikoina olemme vieneet läpi paljon uudistuksia ja uutta on tulossa jatkossakin. Tahti vain kiihtyy ja toivomme pystyvämme paljon helpommin räätälöimään koulutusta sekä tuotetarjontaamme toimistoille. Sekä Amadeuksella että matkatoimistoilla on yhteinen tavoite – mahdollistaa kaupankäynti ja saada asiakas tyytyväiseksi”, Samuli Sakari päättää.

Snowbirdin nousu siivilleen ei saanut tuulta alleen Perusteilla olevan lentoyhtiö Snowbirdin lentoonlähtö näyttää olevan kovasti mutkikasta. Tammikuun 4. päivä 2013 kaupparekisteriin merkityn suomalaisen lentoyhtiön perustajaosakas ja toimitusjohtaja Marja Aallon mukaan hankkeen pääomittaminen on lopetettu kesällä. S N OW B I R D I L L E O N yritetty löytää uutta omistusta, jonka onnistuessa toiminnan käynnistämistä vielä voitaisiin jatkaa. Aalto itse on jo jättänyt Snowbirdin lukuun ottamatta joitakin velvoitteita, joita hänellä perustajaosakkaana yhä on. Hän on siirtynyt Tampere Pirkkalan lentoaseman tehtäviin.

Rahoitus epäonnistui Snowbirdin perustamisvaiheessa yhtiökumppaneina oli myös kaksi Air Finlandin entistä lentäjää. Snowbird julkisti tammikuussa 2013 tiedot perustetusta yhtiöstä ja suunnitelmat lomalento-

liikenteestä leasatulla Airbus A320-kalustolla. Lähes kolmen vuoden perustamisponnistelu lienee nyt valumassa kuiviin ellei uutta rahoitusta löydy.

Uudet tehtävät Jätettyään Snowbird -hankkeen Marja Aalto on siirtynyt Tampereen elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:n palvelukseen tittelillä johtaja, Lentoliikenteen kehitys. Hänen toimenkuvansa on Tampere Pirkkalan lentoliikenteen kehittäminen, ensivaiheessa kartoittamalla lisää reittejä ja löytämällä uusia kiinnostuneita lentoyhtiöitä operoimaan Tampere Pirkkalaan ja Tampere Pirkkalasta.

9


ALUEKATSAUKSESSA: Turku

Ruotsalaisten yöpymiset vain 3,7 % kokonaismäärästä Saaristo ja Suomen ”toiseksi suurin” lentoasema eivät auta Tapahtumien Turku houkuttelee kotimaan vapaa-ajanmatkustajia Turun matkailua on matkailupiireissä usein tapana moittia ja vähätellen vertailla Tampereeseen. Puhtaasti sympatiasyistä tekisi siksi mieli kerrankin tehdä myönteinen arvio Turun matkailutilanteesta. Monista hienoista tapahtumistaan huolimatta sekä huoneiden käyttöaste että hinta ovat vain hieman päälle 50 prosentin ja 50 euron. Erik Floman TURUN PUOLESTA puhuu mon-

ta vetovoimatekijää: Suomen vanhimpia kaupunkeja, entinen pääkaupunki, arvokkaat kulttuurihistorialliset miljööt, vahvat siteet Ruotsiin, josta on hyvät liikenneyhteydet ja maailman kauneimpiin kuuluva saaristo ovat vain esimerkkejä tekijöistä, jotka voisivat siivittää Turun matkailun menestykseen.

Turun matkailussa ei hurraamista Totuus on kuitenkin karu. Ruotsalaisten yöpymiset ovat vain 3,7 % Turun majoitusliikkeiden yöpymisistä. Turun osuus koko valtakunnan yöpymisistä on selvässä laskusuunnassa. Majoituskapasiteetti ei kasva. Hotelliyöpymisten keskihinta on alle Kuopion tason. Hotellien käyttöaste on alle Oulun tason. Muualla maassa näkyvä Kiina-ilmiö ei vielä ulotu Turkuun. Matkailu painottuu niin voimakkaasti kesään, että heinäkuun huippuna hotelliyöpymisten määrä on kaksintai kolminkertainen syys-toukokuun kuukausittaisiin yöpymisiin verrattuna. Edes Tampereeseen vertaamatta löytyy siis monta ongelmakohtaa.

Turun matkailun haaste on siinä, että kesää lukuun ottamatta kaupunki ei ole millään matkailun sektorilla erityisen vahva. Vetovoimatekijöitä ei ole osattu hyödyntää. Laivaliikenteen matkustajamäärien ja hotelliyöpymisten välinen ero kertoo siitä, että laivamatkustajat joko ajavat Turun läpi muualle Suomeen tai jättävät poistumatta laivasta.

Merellinen saaristo vielä hyödyntämättä Siitä huolimatta, että Turunmaan erittäin viehättävällä saaristolla on alueen matkailustrategiassa keskeinen merkitys, ei saaristo ole merkittävässä määrin onnistunut houkuttelemaan suuria matkailuvirtoja. Saaristo ei myöskään muutamaa vahvaa poikkeusta lukuun ottamatta pysty kasvattamaan kysyntää kesäsesongin ulkopuolella. Säiden puolesta huonon kesän 2015 jäljiltä ainakin vierasvenesatamien tilanne on tiettävästi monin kohdin huono. Sopii toivoa, että matkailun kärkihanke, Merellinen saaristo, tuo tähän muutosta. Puutteita on ehkä myös oman tilanteen näkemisessä. Varsinais-Suomen matkailuohjelmassa 2013-2020 kerrotaan silmää

räpäyttämättä, että Turun lentoasema olisi maan toiseksi suurin. Totuus on, että lentoasemista Turun edellä olivat vuonna 2014 valtakunnan päälentoaseman lisäksi niin Oulu, Rovaniemi, Tampere kuin Vaasakin. Annos realismia ja itsekriittisyyttä voisivat omalta osaltaan auttaa näkemään matkailun todellisen tilan ja sen kehittämistarpeet. Turun matkailun hyviä puolia on suhteellisen pieni riippuvuus voimakkaasti vähentyneestä venäläisten matkustuksesta. Turulla on pääkaupunkiseudun ja Lapin jälkeen maan korkeimpiin kuuluva ulkomaalaisten matkailijoiden osuus ja siinä mielessä hyvät lähtökohdat ulkomaalaisten matkailijoiden määrän kasvattamiseen. Turku on kongressivieraiden määrällä mitattuna aivan Tampereen kannoilla. Turku jakaa muun Suomen kanssa samat ongelmat, joista tällä palstalla olen kirjoittanut aikaisemminkin. Hotellien käyttöaste 57,1 % on vaatimaton eikä hotellihuoneen keskihinta 89,35 euroa houkuttele hotellisijoittajia.

Matkailukauden pidentäminen on avainasemassa Avain sekä käyttöasteen että keskihinnan nostamiseen on

Turku tammi-heinäkuu 2015 Yöpymiset Ulkomaisten yöpymisten osuus Hotellihuoneen keskihinta

Helsinki

Tampere

Vantaa

Turku

Oulu

Kuopio

1 937 540

598 348

493 350

445 495

372 649

340 670

52,8 %

16,0 %

37,0 %

18,9 %

18,3 %

12,7 % 91,50 €

103,56 €

95,12 €

96,86 €

89,35 €

88,45 €

Yöpymisen keskihinta

65,67 €

56,71 €

64,04 €

52,66 €

55,41 €

47,02 €

Majoitusmyynnin arvo

127 231 507 €

33 934 068 €

31 596 508 €

23 459 878 €

20 646 954 €

16 017 857 €

Huonekäyttöaste

66,2 %

55,7 %

68,9 %

54,9 %

63,8 %

52,8 %

Vapaa-ajan matkailun osuus yöpymisistä

55,4 %

60,9 %

48,6 %

65,8 %

55,1 %

69,8 %

1,70

1,52

1,29

1,58

1,65

1,74

17 032

6 510

4 013

4 361

3 226

3 926

10 972 324

252 176

kts. Helsinki

200 914

630 396

144 606

Viipymä (vrk) Vuodekapasiteetti Lentomatkustajien määrä (tammi-elokuu)

Yöpymisen keskihinta ja huonekäyttöaste Turussa, v. 2001–2015 55 €

65 € Yöpymisen keskihinta Huonekäyttöaste %

50 €

60 €

45 €

55 €

40 €

50 €

35 €

45 €

varaakokoukset.fi

30 €

2001 2002

2003 2004 2005

2006 2007

2008 2009 2010

2011

2012

2013

2014 2015, I–VII

40 €

Lähde: Tilastokeskus / Art-Travel Oy

ONNISTUNUT KOKOUS

NAANTALIN JA RUISSALON KYLPYLÖISSÄ ON VAIN MUUTAMAN KLIKKAUKSEN PÄÄSSÄ!

1. Kohde

2. Tilaisuus

3. Tarjoilut

4. Viihde ja Virkistys

KOKOUS TÄYNNÄ MAHDOLLISUUKSIA TARJOAMME KOKOUKSIIN JA TAPAHTUMIIN LÄHES RAJATTOMAT MAHDOLLISUUDET RÄÄTÄLÖIDYSTI. VIRKISTYSTÄ TAPAHTUMAASI TUO ESIM. SPA&WELLNESS-ELÄMYS, TYHY-TOIMINTA, STAND-UP-ESITYS, VIINIPRUUVI TAI PIKNIK-KORI.

Keskittämällä ansaitset luksusloman Tutustu palkintoihin ja ehtoihin varaakokoukset.fi

Kokousmyyjämme auttavat sinua mielellään suunnittelussa ja toteutuksessa.

www.varaakokoukset.fi | p. 02 44 55 300 yritysmyynti@naantalispa.fi | yritysmyynti@ruissalospa.fi

10

matkailutarjonnan monipuolistamisessa ja matkailukauden pidentämisessä. Kesäpainotteinen kysyntä ja yli 65 % osuus vapaa-ajan matkailijoita on huono yhtälö. Suuret investoinnit matkailuun eivät kuitenkaan ole tässä taloudellisessa tilanteessa realistinen vaihtoehto. Siksi ehkä Turun kannattaisi aloittaa pienistä asioista. Verkkosivusto Visit Turku on sellainen. Se ei nykyisellään pysty kilpailemaan vastaavan Visit Tampereen kanssa. Turun sivustolla eri kieliversiot menevät sekaisin, mikä häiritsee käyttökokemusta. Käyttökokemus ei myöskään ole kovin moderni. Nähtävyydet ja ravintolat ovat

tuotelähtöisesti ja neutraalisti listattu aakkosjärjestyksessä, kun Tampereen sivustolla ne on kategorisoitu mielenkiintoa herättävällä tavalla. Kuka on koskaan kuullut matkailijasta, joka

tekee ravintolavalintansa ravintolan nimen alkukirjaimen perusteella sen sijaan että valitsisi vaikkapa Fine Diningin tai kasvisravintolan välillä?

Erik Floman on liikkeenjohdon konsultti, joka on aikaisemmin toiminut pitkään matkailualalla. Floman on jo 8 vuoden ajan Ikkunapaikan avustajana koostanut matkatoimistojen tilinpäätösanalyysejä ja analysoi nyt myös Ikkunapaikan eri alueiden matkailutilastoja. Ikkunapaikan tilastojen tekijä Heikki Artman on valtiotieteen maisteri, jolla on mittava ura matkailualan eri tehtävissä, mm. MEKissä. Hän on toiminut tutkijana ja tehnyt matkailualan tilastointeja, kehitysanalyyseja ja markkinatutkimuksia eri matkailualan sektoreille. Vuodesta 1988 toiminut Art-Travel Oy tekee kattavia tilastoja ja analyysejä eri tilaajille. Ikkunapaikalle hän on tehnyt oheiset kaaviot Tilastokeskuksen keräämän aineiston pohjalta.

7 • 2015 OCTOBER


Meri ja saaristo korostuvat Turun markkinoinnissa

Elokuvakaupunki Turku –projekti hyvässä vauhdissa

Kiss my Turku –slogan ja oma tv-kanava houkuttelevat matkailijoita

Elokuvien kuvaamisbuumista hyötyy myös Turun alueen matkailu

Turku on monipuolinen matkailukaupunki, jota markkinoidaan yhdessä saariston kanssa teemalla ”Kaupunkikulttuuria saariston sylissä”. Turun kaupungin strategiassa Turku korostuu merellisenä kaupunkina. Visit Finlandin kärkihankkeisiin kuuluva Merellinen saaristo kansainvälisesti tunnetuksi –ohjelma on Turulle tärkeä hanke. Turku on rakentanut jo oman saaristolaiturin Aurajokeen charter- ja saaristoliikennettä varten. Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén haluaa tuoda esille myös oman tv-kanavan www.visitturku.tv. Se kertoo positiivisista ja ajankohtaisista asioista ja siellä esiintyy myös vuosittain valittavat Kiss my Turku –hahmot eli paikalliset julkkikset, jotka vuorollaan tuovat oman panoksensa kaupungin markkinointiin.

Turusta on lyhyessä ajassa tullut Suomen Hollywood. Viime vuonna Turun seudulla kuvattiin peräti seitsemän kotimaista pitkää elokuvaa. Turun seudun näkyminen tunnistettavasti valkokankaalla ympäri Suomen yhdistettynä kuvausten ja tähtinäyttelijöiden bongaamiseen kaupungilla lisäävät Turun vetovoimaisuutta loistavalla tavalla. Länsi-Suomen elokuvakomissio toimii Turun Seudun kehittämiskeskuksen yhteydessä ja markkinoi Turun seutua lähikuntineen elokuvien kuvauspaikaksi. Tuloksia näkyy myös matkailupuolella. Turussa puhutaan jo elokuvamatkailusta. Vieraat haluavat nähdä elokuvien kuvauspaikkoja ja siihen on Turku Touringilla tarjota opastettuja Vares-kierroksia. Naantalissa matkailijat kulkevat vastaavasti Risto Räppääjä –elokuvan jalanjäljillä.

Antti Haukkamaa Antti Haukkamaa TAPAHTUMA JÄRJESTÄ JILTÄ KERÄT T YJEN tietojen perus-

teella tämän kesän tapahtumat Turussa huhti-syyskuussa tavoittivat jopa miljoona ihmistä. Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola tähdentää, että tapahtumat ovat Turulle ja koko kaupungin elämälle tärkeitä. ”Ne luovat kaupungin vireyden ja antavat sisältöä sekä matkailijoille että kaupungin omille asukkaille. Visit Turku –kesäkampanjassa keskityttiin aiempaa enemmän digitaalisuuteen ja ohjattiin kävijät vierailemaan visitturku.fi –sivustolla.”

Kesäkampanjat onnistuivat Ulkomaanmarkkinointikampanjat kohdistuivat tänä kesänä Ruotsiin ja Venäjälle. Åh Åbo –kampanjan kohderyhmänä olivat Suur-Tukholman alueella asuvat 20-40 vuotiaat nuoret aikuiset. Venäjällä keskityttiin Pietarin alueeseen perheitä puhuttelevalla Lomahuvila Suomessa –kampanjalla. Matkailujohtaja Anne-Marget Hellénin mukaan Ruotsi on Turulle tärkein kansainvälinen markkina-alue. ”Ruotsinlaivat saapuvat kaupungin sydämeen puolenkymmentä kertaa päivässä tuoden paljon kävijöitä.” Tämän vuoden uusia Kiss my Turku –kasvoja ovat keittiömes-

VUONNA 2010 kuvattiin Turus-

Alussa oli joki, nyt on myös oma kanava, visitturku.tv.

tari Erik Mansikka, tanssitaiteilija/koreografi Tiina Lindfors, laulaja Benjamin ja musiikkivaikuttaja Juhani Merimaa. Erikoisuutena voidaan mainita turkulaisen ”Suomen paras leipomo” –kisan voittaneen Mbakeryn Mikko Hietalan luoma Kiss my Turku –leivos.

Ruokatapahtumia ympäri vuoden Anne-Marget Hellén haluaa nostaa Turun esille myös ruokakaupunkina. ”Varsinais-Suomi on Suomen ruoka-aitta. Tänne tulevat ensimmäiseksi uudet per uMatkailujohtaja nat ja parsat, Anne-Marget u n o h t a m at Hellén, Visit Turku. ta meren antimia. Ruokatapahtumat kaupungissa alkavat keväällä, kun ensimmäiset uudet perunat ovat nostovalmiina. On aika viettää Neitsytperunafestivaaleja. Sil-

Food & Fun toi huippukokit Turkuun Turussa on kahden vuoden ajan, syys-lokakuussa, järjestetty Food & Fun Festivaalit. Se kerää Turkuun niin maailmanluokan huippukokit kuin kulinaristitkin.

Turussa on useita tunnelmallisia ravintoloita.

loin kokkien parhaimmisto valmistaa ruokia, joissa peruna on pääosassa. Saaristomarkkinat, silakkamarkkinat ja sadonkorjuujuhlat ovat vakiinnuttaneet paikkansa tapahtumakalenterissa.” Uusien ruokatapahtumien joukossa on kansainvälinen hyvän ruuan festivaali, Food & Fun. Se on syys-lokakuun vaihteessa samaan aikaan Turun Ruoka- ja viinimessujen kanssa. Food Walk on Visit Turun kehittämä menestystuote. Siinä asiakas ostaa 44 euroa maksavan kortin, jolla pääsee viiteen ravintolaan nauttimaan maistiaisannoksia. Kortti on voimassa 3 vuorokautta ensimmäisen ravintolakäynnin jälkeen. Kortista on lyhyessä ajassa tullut suosittu merkkipäivälahja.

Turun Hirvensaloon uusi kokouskartano Kuuden kilometrin päässä Turun keskustasta, Hirvensalon saaressa, aukeaa näinä päivinä uusi Kaupunkikartano Ruokoranta. RUOKORANTAAN 1960-LUVUN

Food & Funin avajaisissa Turun kaupungintalolla vasemmalta Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell, Food & Funin puuhamies Jouni Kuru, Turun kulttuurilautakunnan pj Maija Perho, Food & Funin isähahmo Siggi Hall, Islannin Suomen suurlähettiläs Kristín Árnadóttir, Icelandairin Pekka Mäkinen sekä Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola.

PARIN VIIKON takaiseen ruo-

kailoitteluun oli saapunut 12 kokkia kahdeksasta eri maasta. He loihtivat viiden päivän ajan gourmet-menut kahteentoista turkulaiseen ravintolaan. Kaikissa ravintoloissa neljän ruokalajin menu maksoi maltilliset 48 euroa. Tapahtumassa oli mukana myös seitsemän baaria, joissa kansainväliset baarimestarit loihtivat 9,50 euron hintaisia Food & Fun drinkkejä. Avajaispäivänä ravintoloihin oli tehty jo yli 5000 pöytävarausta.

Valoa ja iloa Food & Fun järjestettiin Islannissa ensi kerran 15 vuotta sitten. Icelandair ja islantilainen huippukokki Sigge Hall ideoivat ruokafestivaalit Reykjavikiin. Helmikuussa lennoilla oli hyvin tilaa ja Reykjavikissa paljon majoituskapasiteettia tyhjillään ja ravintolat hiljaisia. ”Helmikuussa Islannissa on pimeää ja synkkää. Ruokafestivaali vuoden kurjimpaan aikaan oli loistava idea”, hehkuttaa Tu-

7 • 2015 LOKAKUU

Viiden päivän ajan ravintolat tarjoavat gourmet-menuita 48 euron hintaan.

russa avajaisissa puhunut Islannin suurlähettiläs Kristín Árnadóttir. ”Hyvä ruoka ja viini tuovat valoa ja iloa synkimpäänkin iltaan. Ja meillä on Islannissa loistavia raaka-aineita.”

Koululaiset syömään Turun tapahtumasta pääsivät nauttimaan myös kaupungin koululaiset, sillä Islannin kulinaari-instituutin oppilaat ja opettajat olivat ideoineet uusia, maukkaita kouluaterioita, joita maistateltiin oppilaille. ”Tämä on Islannin vientiteollisuuden yhteistyöprojekti, jossa matkailu ja ruoka ovat pääosissa. Icelandair on mielellään mukana tällaisissa projekteissa”, kokit Suomeen lennättänyt Icelandairin maajohtaja Pekka Mäkinen kertoo.

alussa rakennettu kartanomainen rakennus on kesän ja syksyn aikana muutettu parinkymmenen hengen ryhmille kokous-, sauna- ja majoituspaikaksi. ”Talo on omiaan pienille ryhmille, jotka haluavat omaan rauhaan kokoustamaan ja yöpymään. Meillä on modernit kokoustilat ja majoitustilat kymmenelle hengelle. Tämä on ihanteellinen kokouspaikka esim. johtoryhmille tai pienen porukan ideariihille”, kertoo Kaupunkikartano Ruokorannan Kartanoemäntä Ulla Lehtinen. Järven rannalla sijaitsevassa Kaupunkikartanossa on myös uudet upeat saunatilat sekä ulkoporeallas. Lisätietoa osoitteessa kaupunkikartano.fi.

sa kuusi Vares-elokuvaa. Vares-innostusta on hyödynnetty opastetuilla kierroksilla sekä älypuhelimeen ladattavalla applikaatiolla, jonka avulla voi tutustua Turkuun poimimalla kartalta elokuvien kuvauspaikkoja ja nähdä niissä kuvattuja klippejä. Viime vuosi oli todellinen huippu, kun kaikkiaan seitsemän kotimaista elokuvaa kuvattiin Turun seudulla. Mika Kaurismäen kansainvälinen suurtuotanto The Girl King sekä Elämältä kaiken sain, Petri Kotwican Henkesi edestä, Johanna Vuoksenmaan Viikossa aikuiseksi, Timo Koivusalon Risto Räppääjä ja Sevillan saituri, Hannu Salosen Vares Sheriffi ja Taneli Mustosen Luokkakokous. Tänä vuonna on juuri saatu päätökseen Ville Jankerin ohjaaman Onnenonkija-elokuvan kuvaukset. ”Elokuvien kuvaaminen näkyy mukavasti katukuvassa ja ne herättävät aina kiinnostusta”, kertoo projektipäällikkö Lotta Mujo Länsi-Suomen elokuvakomissiosta.

Elokuvapäivä saa jatkoa Alkuvuodesta Turkuun perustettiin Scene-yhdistys (www.sceneturku.fi), jonka jäseniksi voivat ryhtyä niin yksityishenkilöt kuin

Syyskuun alussa Turussa järjestettiin Elokuvapäivä ja silloin noin 2000 ihmistä näki Mielensäpahoittajan ulkoilmaesityksenä Turun kauppatorilla.

yrityksetkin. Yhdistys tarjoaa jäsenille elokuvaelämyksiä ja etuja ja Scenen kautta ker rotaan ajankohLotta Mujo, taisista elokuvaLänsi-Suomen uutisista alueelElokuvakomission projektila ja jututetaan päällikkö. näyttelijöitä ja ohjaajia. Elokuvayhdistys pyrkii auttamaan seudun yrityksiä hyödyntämään alueella kuvattavia elokuvia monella tavalla. Tästä esimerkkinä syyskuun alussa Turun kaupungin ja muutaman yrityksen järjestämä Elokuvapäivä. Sen aikana näytettiin ravintoloissa ja muissa julkisissa tiloissa yleisölle maksuttomia elokuvia. Scene hoiti niiden esittämisoikeudet ja –maksut sekä markkinoinnin. Lisäksi Turun kauppatorilla järjestettiin iso ulkoilmaesitys, jossa tarjottiin noin 2000 katsojalle ilmaisnäytös Mielensäpahoittajasta. Tilaisuuden

avasivat elokuvan ohjaaja Dome Karukoski ja tuottaja Markus Selin. ”Elokuvapäivä onnistui todella hienosti yli 30 elokuvanäytöksellä. Ensi vuonna on tulossa lisää, ehkä jo kevättalvella”, lupailee Lotta Mujo

Turun linnassa näyttely Mika Kaurismäen The Girl King –elokuva kuvattiin lähestulkoon kokonaan Turun linnassa ja sen upeat epookkipuvut tehtiin Turussa. Turun linnassa on tammikuuhun asti esillä Tyttökuningas – made in Turku –näyttely, jossa esitellään elokuvan historiallista taustaa ja itse elokuvaa. Näytillä on kymmeniä elokuvassa käytettyjä pukuja. ”Näyttely on menestynyt valtavan hyvin ja elokuva tulee teattereihin Suomessa 11. joulukuuta. Elokuvamatkailun eteen tehdään töitä jatkuvasti. Tässä meillä on jo hyvä alku”, iloitsee Lotta Mujo Länsi-Suomen elokuvakomissiosta.

Logomo haluaa olla turkulaisten toinen olohuone

Logomo houkuttelee kulttuuri- ja tapahtumamatkailuyleisöä Turkuun VR:n vanhaan konepajaan Hartela Oy:n ja Turun kaupungin tiiviin yhteistyön tuloksena syntynyt Logomo avattiin vuonna 2011. Tämän vuoden toukokuussa viiden vuoden rakennusprojekti päättyi, kun toimitilojen ensimmäinen vaihe Byrå sai rinnalleen Konttorin. Nyt Logomon toimitiloissa työskentelee yli 400 ihmistä noin 70 yrityksessä. Lyhyessä ajassa Logomo on noussut yhdeksi kiinnostavimmista kohteista Turussa. Samalla se on sekä alueellisesti että valtakunnallisesti merkittävä konsertti-, kokous- ja konferenssitalo. Antti Haukkamaa SUURI YLEISÖ tuntee Logomon

ehkä parhaiten paikkana, josta Voice of Finland –kilpailu on televisioitu vuosittain. Viime vuonna Logomo isännöi yli 900 tilaisuutta ja kävijämäärä nousi noin 315 000 ihmiseen. Logomo Oy:n toimitusjohtaja Päivi Rytsä kuvaa Logomoa kulttuurin, taiteen ja luovan talouden keskukseksi. Konserttien lisäksi siellä järjestetään kokouksia, seminaareja, kongresseja, teatterinäytöksiä, elokuvia, messuja ja näyttelyitä sekä erilaisia yksityistilaisuuksia. Talon tapahtumatilojen sydän on Logomo-sali. Se mukautuu Päivi Rytsä, toimituseri tilanteisiin johtaja Logomo Oy.

VR:n vanhaan konepajaan rakennettu Logomo on monipuolinen tapahtumatalo.

joustavan kapasiteettinsa ansiosta ja teknisesti tila on ylivoimainen. Siellä on mm ilmatyynyllä liikkuva katsomo, joka muuntuu 2300 hengen auditoriosta 3500 hengen konserttisaliksi.

Luovien alojen tapahtumakeskus Logomo on lyhyessä ajassa todistanut, että uudenlaiselle toiminnalle, jossa ennakkoluulottomasti on yhdistetty tapahtumatalo ja bisnesparkki, on kysyntää. ”Teemme luovaa alaa näkyväksi ja tuomme esille suomalaista muotoilua ja osaamista. Ideoita ei pidä eristää eikä suojella, vaan niiden tulee saada yhdistyä, törmätä toisiinsa ja ylittää käsitteellisiä rajoja. Hyvät ideat täydentävät toisiaan”, kiteyttää Päivi Rytsä. Logomon arvolupauksen mukaan erilaisten kulttuurien ja osaamisen yhdistäminen uudenlaisessa ja mahdollistavassa ympäristössä synnyttää uusia, mielenkiintoisia ideoita ja mieleenpainuvia kokemuksia. ”Kannustamme lahjakkaita ihmisiä

uskomaan omaan näkemykseen ja työn tekemiseen. Rohkaisemme kokeilemaan, erehtymään, rikkomaan konventioita ja yhdistelemään totuttuja asioita uudella tavalla”, hän jatkaa. Vaikka itse rakennusprojekti on tällä erää valmis, Logomon ympäristön kehitystyö jatkuu. Tänä syksynä käynnistyy Logomon ympärille nousevan asuinalueen, Fabriikin, rakennustyöt. Suunnitteilla on myös silta, joka ylittää radan yhdistäen Logomon ja sillan juurelle rakennettavan parkkialueen. Logomon tapahtumatarjonta löytyy sivuilta logomo.fi/fi/tapahtumat/.

35-kerroksinen hotelli Turkuun Turkuun suunnitellaan 35-kerroksista tornihotellia. TURKUUN ON suunnitteilla uusia hotelleja. Linnakaupungin kaupunginosaan on suunnitteilla 35-kerroksinen rakennus, johon tulisi hotellin lisäksi myös toimistotiloja sekä asuntoja. Mikäli Turun kaupungin suunnitelmat etenevät aiotusti, rakennuksen pitäisi olla valmis ensi vuosikymmenellä. Vaikka hotellien käyttöaste on 60 prosentin alapuolella, lisää hotelleja kaivataan, jotta kaupunki voisi houkutella suuria kongresseja.

11


59°58’03.9”N 19°45’16.4”E Silja Symphony

KUVA: ALEJANDRO CHASKIELBERG, BUENOS AIRES

ONKO SINULLA SILMÄÄ VALOKUVAUKSELLE? Lähetä oma risteilykuvasi ja voit voittaa upean risteilyn Tukholmaan Commodore-luokan hytissä.

Suomi näkyy maailmalla Suomen talvea markkinoidaan nyt maailmalla mm. kaamosajan videolla.

Easyloma aloittaa keväällä lentosarjan Oulusta Malagaan Easyloma aloittaa huhtikuun lopulla suorat lomalennot Oulusta Malagaan, Costa del Solille. Kahdeksan lennon sarja jatkuu juhannukseen. OULUN KUPEESSA, Kempeleel-

lä sijaitseva Lakeuden Matkat aloittaa Easyloma-markkinointinimellä suorat Oulu-Malaga lennot huhtikuussa. Lennot operoi espanjalainen Air Europa. Easyloma tarjoaa jo tulevalla talvikaudella lentosarjat Oulusta Gran Canarialle ja Teneriffalle sekä Helsingistä Gran Canarialle.

Toivotuin kohde ”Pohjoissuomalaiset ovat aktiivisia ja laatutietoisia matkailijoita. Haluamme tarjota asiakkaillemme uusia laadukkaita ja turvallisia matkakohteita kilpailukykyiseen hintaan. Tekemämme laajan asiakaskyselyn perus-

12

teella toivotuimmaksi kohteeksi nousi Costa del Sol. Olemme erittäin tyytyväisiä kun voimme nyt ensimmäistä kertaa tarjota pidemmän lentosarjan suoraan Oulusta Malagaan”, kertoo Lakeuden Matkojen toimitusjohtaja Ilkka Tahkola. ”Tarjolla on yhden, kahden ja kolmen viikon matkoja. Yli 100 hotellia sisältävässä hotellivalikoimassa on edullisia huoneistohotelleja jopa 7-hengen perheille tai porukoille, luksushotelleja vain aikuisille ja kaikkea tältä väliltä. Lentopäivä on lauantai ja lennot operoidaan Air Europan Boeing 737-800 koneilla”, Tahkola kertoo. Lisätietoa osoitteesta easyloma.fi.

Hotellihinnoissa korotuspaineita Lentohinnat pysyvät kohtuullisina Lisääntynyt kapasiteetti lentoliikenteessä ja öljyn alhainen hinta pitävät Adviton tekemän ennusteen mukaan lentojen hintatason ensi vuonna kohtuullisena. Sekä kehittyvillä että edistyneillä markkinoilla odotetaan talouden kasvua ja jakamistalous tunkeutuu liikematkustusmarkkinoille palvelemaan Y-sukupolven tarpeita. Y-sukupolven edustajien määrä liikematkustajien osuudesta kasvaa jatkuvasti. Miia Manner

VIERAILULLA VIROSSA. Joukko matkailun ammattilaisia oli tutus-

tumassa Itä-Viron nähtävyyksiin ja harrastusmahdollisuuksiin viime kuussa. Kuvassa ollaan käymässä Kohtlan palavan kiven kaivosmuseossa. Kuvassa vasemmalta Jenny Salo Sirpan Bussimatkat, Petri Pohjonen Matkahaukka Kirkkonummi, Tuija Helminen Sirpan Bussimatkat, Merja Peippo-Vainio Pohjolan Liikenne, Ulla Lehto Ikaalisten Matkatoimisto, Tarja Töyrylä Pohjolan Matka, Pasi Hankala Ikaalisten Matkatoimisto, Kadri Jalonen, Itä-Viron matkailukeskus, Tapio Mäkeläinen Tuglas-Seura, Katrin Seppel Viron Matkailun Edistämiskeskus ja Eero Hankala Competeros Oy.

Ensi vuonna tulossa maltillisia hinnankorotuksia

ADVITON TEKEMÄN ennusteen

SUOMEN TALVIMARKKINOINTI

on käynnissä nyt mm. Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa. Kampanja keskittyy viime talvena kuvatun 100 Days of Polar Night Magic -videon ympärille, jossa on kuvattu talven ja kaamoksen kaarta, 100 päivän ajalta. Video on nähtävissä Youtubessa haulla Polar Night Magic. Mainokseen tullaan tekemään kuitenkin muutoksia. ”Mainos on herättänyt keskustelua saamelaisyhteisössä. Mainoksen joidenkin kohtausten on koettu antavan väärän kuvan saamelaisuudesta”, pahoittelee Visit Finland tiedotteessaan. ”Olemme keskustelleet videostamme saamelaisyhteisön edustajien kanssa, ja saamamme palautteen pohjalta olemme päättäneet tehdä muutoksia videoon pikimmiten. Olemme myös sopineet yhteistyöstä saamelaisyhteisön kanssa siitä, miten saamelaisuutta tuodaan esille kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissamme.” Euroopassa talvimainonta keskittyy Britanniaan ja Saksaan.

mukaan lentolippujen hintataso pysyttelee vuonna 2016 vakaana. Tarjonnan lisääntymisen myötä hintataso tulee olemaan suunnilleen samalla tasolla kuin tänä vuonna. Vaikka hintatason odotetaan pysyvän vakaana, on odotettavissa hintavaihtelua alueittain ja reiteittäin. Matkaostoista vastaavien tuleekin kiinnittää huomiota siihen, millä alueilla ja reiteillä pystytään tekemään säästöjä. Ennalta-arvaamatonta hintojen heilahtelua voi syntyä öljyn hinnan muutoksesta johtuen.

Lentohinnat Bisnesluokan lippuhinnat pysyvät vakaina Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa, mutta laskevat 2-3 prosenttia kansainvälisessä liikenteessä muualla maailmassa. Paikalliset lentohinnat Latinalaisessa Amerikassa ja Tyynenvaltameren alueella ovat nousussa. Turistiluokan hinnat laskevat hieman, eniten Afrikassa ja Kaukoidässä. Pohjois-Amerikassa ja Latinalaisessa Amerikassa kysynnän kasvu nostaa hintoja.

Junamatkustus Junamatkustuksen hinnoittelussa seurataan lentoliikenteen mallia, ja junalipusta saakin usein maksaa sitä enemmän,

Hotellihintojen ennustetaan nousevan Euroopassa noin 3-5 prosenttia.

mitä lähempänä lähtö on. Liikematkustuksessa kannattaakin siirtyä ennakko-ostoihin myös junalippuostojen suhteen.

Hotellit ja kokoukset Hotellihuoneen keskihinta on kysynnän kasvun vuoksi nousemassa noin 3-5 prosenttia vuoden 2016 aikana Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Aasiassa puolestaan hintojen odotetaan laskevan hieman, sillä hotellikanta on lisääntynyt Kiinassa ja Intiassa. Kokouskapasiteetti on maailmanlaajuisesti kovassa käytössä ja isot tapahtumat kannattaakin varata entistä aiemmin. Euroalueella kysyntä on kasvussa, koska valuutta on heikko ja esimerkiksi kalliin kongressikaupungin maineessa oleva Pariisi on tällä hetkellä hintatasoltaan kilpailukykyinen.

Airbnb ja Über Jakamistalous on rantautumassa matkahallinnan sovellusten myötä myös bisnesmatkustuksen maailmaan. Airbnb on luonut selkeän varausprosessin ja panostanut yrityksille suunnattuun raportointityökaluun, mutta kysymysmerkkinä ovat vielä matkustajan turvallisuuteen liittyvät seikat. San Franciscossa pilotoidaan tällä hetkellä ‘business ready’ -ohjelmaa, jossa mukana ovat ainoastaan majoituspaikat, joissa check-in ja out ovat mahdollisia ympäri vuorokauden. Myös Über panostaa liikematkustajiin, ja on lanseerannut raportointityökalun matkahallinnon tarpeisiin. Lähteenä artikkelissa on käytetty Adviton Industry Forecast 2016 raporttia. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa advito.com.

7 • 2015 OCTOBER


HOTELLIUUTISIA LYHYESTI RADISSON BLU-KETJUUN LISÄÄ HOTELLEJA. Solo Sokos Hotel

Tammer Tampereella ja Solo Sokos Hotel Aleksanteri Helsingissä siirtyvät Radisson Blu -ketjuun vuoden 2016 alkupuoliskolla. Radisson Blu Hotelleja on Suomessa tällä hetkellä kuusi, joista kolme Helsingissä sekä yksi Espoossa, Turussa ja Oulussa. Hotellien liiketoiminnasta pääkaupunkiseudulla sekä Oulussa vastaa Sokotel Oy ja Turussa Turun Osuuskauppa.

INDIGO PALKITTIIN. Helsingin Bulevardilla sijaitseva Hotel Indigo on World Travel Awards –tilaisuudessa palkittu Suomen johtavana boutique-hotellina. Finland’s Leading Hotel -kategoriassa ehdolla olivat tänä vuonna myös Boutique Hotel Yöpuu, Hotel Fabian sekä Hotel Haven.

LÅNGVIKILLE UUSI OMISTAJA. Espoossa sijaitseva Långvikin kylpylähotelli on vaihtanut omistajaa. Långvik Capital Ltd on myynyt hotelliliiketoiminnan Ryokan Oy:lle. Uudessa yhtiössä ovat osakkaina Långvikin kylpylähotellitoiminnassa alusta asti mukana ollut liikuntaneuvos Auvo Niiniketo, yhtiötä pitkään konsultoinut Martti Ahto, Ryokan Oy:n uusi toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult, sijoitusyhtiönsä kautta Maiju Tirri ja rahoittajina ja osakkaina sijoitusyhtiö Joy Group Oy:n kautta Jussi Salonoja ja Tuomas Teräsvuori.

SOFITEL LUANG PRABANGIIN. Laosin suosituimmassa turistikaupungissa on avattu Sofitel-hotelli. Entinen Hotel de la Paix on renovoitu ja avataan 1.11. Sofitelina. Hotelli sijaitsee noin 5 minuutin ajomatkan päässä historiallisesta kaupungista. VAL D’ISÉREEN UUSI HOTELLI. Ranskan Val D’Iséren hissien ala-asemalle avataan joulukuun alussa uusi viiden tähden hotelli, Le Yule Hotel & Spa. Kuvassa vasemmalla sijaitseva hotelli on avoinna vain talvikauden, huhtikuun loppuun. Huonehinnat alkaen 250 euroa. Lisää osoitteessa leyule.fr. MAURITIUKSEN LE TOUESSROK ON NYT SHANGRI-LA. Le Touess-

rok Resort & Spa avaa ovensa marraskuussa uusittuna Shangri-La -brändin alla. Kokonaisvaltaisen renoveerauksen jälkeen kaikki hohtaa uutuuttaan. Ravintolamaailmassa uutuutena panoraamamaisemallinen rantaravintola Republik Beach Club & Grill sekä japanilainen Kushi. Hotellin edustalla on kaksi paratiisisaarta - Ilot Mangénie, joka on avoinna yksinomaan Shangri - Lan vieraille trendikkäine rantaklubeineen ja omine hovimestareineen sekä Ile aux Cerfs , jonka postikorttimaisemaisen 18-reikäisen championship golfkentän on suunnitellut Bernhard Langer. LUKSUSRANTAHOTELLEISSA BEACH BUTLERIT. Viimeistä huutoa rantahotelleissa ovat rantojen omat hovimestarit. Olet sitten Sandals Resortissa Karibialla, Shutters on the Beachissa Santa Monicassa, Phuketin Nai Harnissa, Miamin Mandarin Orientalissa, St Barthsin Eden Rockissa tai vaikkapa Ritz Carltonissa Dubaissa beach butlerit täyttävät kaikki toiveesi: noutavat kirjan, pyyhkeen, hoitavat kajakkitai pöytävarauksesi, tuovat kookosdrinkkisi tai sprayaavat ruusuvettä auringonpaahtamaan selkääsi.

Vilppivaraukset hotellien riesana Marriott-ketju on luonut ketjulleen uudenlaisen top-level domainin ehkäistäkseen väärinkäytöksiä verkossa. Hotelleihin tehdään maailmanlaajuisesti noin 2,5 miljoonaa vilppivarausta vuodessa. Miia Manner INTERNETISSÄ ON tuhansia sivustoja, joilla voi tehdä hotellivarauksia. Hotelleille on tullut online-varausten osalta uudenlainen ongelma: asiakas varaa verkosta huoneen, mutta varausta ei todellisuudessa synny lainkaan, koska sivusto ei ole oikea varaussivusto. Marriott-ketju on ryhtynyt toimiin ongelmaa vastaan luomalla ketjulleen .marriott-domainin. Uuden top level-domainin avulla asiakas voi olla varma siitä, että on varaamassa huonetta Marriott-ketjun hotellista eikä huijaussivustolta. The American Hotel & Lodging Association-yhdistyksen mukaan vuositasolla tehdään noin 2,5 miljoonaa huonevarausta internet-sivustoilla, jotka eivät ole todellisia. Yhdistys on ryhtynyt kampanjoimaan vilppisivustoja vastaan. Kampanjan avulla pyritään lisäämään kuluttajien tietoisuutta siitä, miten vilppisivuston tunnistaa.

7 • 2015 LOKAKUU

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM TRONDHEIM

EDMONTON

PORTLAND

ICELAND

OSLO GOTHENBURG COPENHAGEN BERGEN STAVANGER BILLUND HAMBURG FRANKFURT MUNICH ABERDEEN AMSTERDAM GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN BIRMINGHAM LONDON PARIS GENEVA HEATHROW & GATWICK

DENVER

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO MONTREAL

WASHINGTON D.C.

BOSTON NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

ORLANDO

ISLANTIIN JA POHJOIS-AMERIKKAAN – nopeasti ja mukavasti

Top level-domain Top level-domainit (gTLD) myöntävä ICANN. ICANN on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka hallinnoi internet-osoitteiden tunnuksia. Perinteisesti domainit päättyvät esimerkiksi .com, .org, tai .net. Uudenlainen top level-domain voi päättyä esimerkiksi brändin tai ketjun omaan nimeen, jolloin asiakas voi varmistua siitä, että sivusto kuuluu brändille.

Uudet kohteet 2016 – Chicago ja Montreal

+ www.icelandair.fi

Harriniva Hotels siirtyy geoenergiaan

Hotelli Gustavelund Tuusulassa uudistuu

Tunturi-Lapissa toimivissa Harrinivan Lomakeskuksessa, hotelli Jeriksellä ja lomakylä Torassiepissä siirrytään edistykselliseen geoenergiaan.

Tuusulanjärven rannalla sijaitseva, aiemmin Suomen Kuntaliitolle kuulunut hotelli Gustavelund on saanut uudet omistajat.

HARRINIVA HOTELS & SAFARIS korvaa geotermisellä läm-

möntuotannolla vuotuisesti noin 200 000 litran lämmitysöljyn käytön. Uuteen energiaratkaisuun siirrytään hotelli Harrinivassa, hotelli Jeriksellä ja lomakylä Torassiepissä jo vuoden 2015 loppuun mennessä. Geoenergian osuus näiden kiinteistöjen lämmitysenergian kulutuksesta on tämän jälkeen yhteensä noin 80 %.

Omat energiakeskukset Lämmöntuotantoa varten Harrinivan kiinteistöjen yhteyteen rakennetaan energiakeskukset, joita varten porataan geoenergiakaivoja yhteensä yli 14 km. ”Olemme innoissamme, että voimme Adven Oy:n energiaratkaisun avulla järkevästi pienentää toimintamme hiilijalanjälkeä merkittävästi”, sanoo Harrinivan liiketoimintajohtaja Kari Jarvansalo.

Panelistiksi WTM:ään

BANGKOKIN MANDARIN ORIENTAL. Arvostettu Mandarin Oriental-hotelli Chao Praya –joen rannalla Bangkokissa täyttää ensi vuonna 140 vuotta. Juhlan kunniaksi se uusii kaikki ravintolansa ja keittiönsä, joita vetää huippukokki Norbert Kostnerin opissa ollut Stefan Trepp. Treppillä on alaisuudessaan 160 kokkia yhteensä yhdeksässä ravintolassa ja baarissa, muun muassa yhdessä Aasian suosituimmassa ranskalaisessa ravintolassa, Le Normandiessa (kuvassa), sekä iltapäiväteen ja julkkishäiden Authors’ Loungessa. Bamboo Barin juomalista on uusittu, samoin joen vastarannalla sijaitsevan thairavintola Sala Rim Naamin menuta on uusittu.

ANCHORAGE

Harrinivan myynti- ja markkinointipäällikkö Niina Pietikäinen on kutsuttu marraskuun alussa Lontoon World Travel Marketin kansainväliseen paneeliin keskustelemaan kestävästä kehityksestä talvimatkailussa. ”Harrinivassa tehdään paljon asioita kestävän kehityksen eteen. Nyt meillä on esiselvitys Muonion kunnan kanssa biokäsittelylaitoksesta. Meillä on yhteensä 550 koiraa ja niiden jätöksistä

Hotelli Gustavelund sijaitsee Tuusulanjärven rannalla, lähellä lentokenttää.

UUDEN OMISTAJAPARISKUNNAN Antti ja Pia Ropposen

Harrinivassa suunnitellaan biokäsittelylaitosta 550 koiran jätteiden käsittelyyn. Kuvassa yksi koirista saa Niina Pietikäiseltä taputuksia.

syntyy melkoinen kasa. Nyt haluamme myös sen hyötykäyttöön”, kertoo Niina Pietikäinen. Tunturi-Lapissa toimiva Harrinivan Lomakeskus Oy on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista matkailuyrityksistä. Viime sesonkina sen asiakkaat edustivat 38 eri kansallisuutta. Yhtiössä oli toukokuussa 2015 päättyneellä tilikaudella keskimäärin 96 työntekijää ja sen liikevaihto oli 9,3 miljoonaa euroa.

suunnitelmissa on laajentaa hotellin palvelutarjontaa. Perinteisenä kokoushotellina toiminut Gustavelund laajentaa ravintolaja hotellipalveluita myös yksittäismatkustajille esim. erilaisiin perhetapahtumien pitopaikaksi. Antti Ropponen on toiminut hotelli Gustavelundin toimitusjohtajana vuodesta 2009 ja jatkaa nyt omistajana. Gustavelundissa työskentelee 40 asiakaspalvelun ammattilaista ja yrityksen liikevaihto vuonna 2014 oli 3,25 miljoonaa euroa.

Pitkä historia “Yksilöllisyys, ystävällinen palvelu sekä ajaton ja arvostettu tyylikkyys leimaavat Gustavelundia. Olemme onnekkaita saadessamme olla osa jatkumoa hotellin kunniakkaassa ja pitkässä historiassa“, kertoo Ropponen. Gustavelundin historia ulottuu 1500-luvun puoliväliin. Pai-

Pia ja Antti Ropposen suunnitelmissa on tarjota miellyttävät puitteet niin kokouksille kuin yksittäismatkustajillekin.

kalla sijainneen kartanon omistajina ovat olleet mm. kuuluisat sotilassuvut kuten Ehrnrooth, Spåre ja De la Gardie. Gustavelundin hotellitoiminta käynnistyi lähes sata vuotta sitten, kun Suomen Kunnallisliitto hankki sen kartanon vuonna 1956 Kunnallisopiston koulutustiloiksi. Nykyinen, arkkitehtuuriltaan 1960-luvun modernismia edustava hotellirakennus on sisustettu aikakauden aidoilla kalusteilla ja esillä on useita taideteoksia ja vaihtuvia näyttelyitä.

13


Viber-toimisto Ukrainaan

Yhä useampi suomalainen lähtee TSS:n matkaan

Huippuedullisia Turkin kiertomatkoja kaupataan eri lehtien lukijoille ahkerasti

Maailman ensimmäiseksi Viber-matkatoimistoksi itseään tituleeraava matkatoimisto on avannut asiakaspalvelun Viberissä.

Taas ruskea kirjekuori tipahtaa lehden välistä lattialle. Tällä kertaa kädessäni on Golflehti. Eilen samanlainen kuori tuli Koti ja keittiö –lehdestä. Mukana on houkutteleva myyntikirje, 4-sivuinen esite matkasta, 900 euron arvokuponki ja käyntikortti, jossa valokuvassa hymyilee Ilona Quickström. Toisessa kortissa hän on TSS Premium toursin osastopäällikkö ja toisessa lukijamatkojen päällikkö. Korteissa on eri puhelinnumerot maksuttomaan neuvonta- ja varauspalveluun. Viesti on kuitenkin sama. Lukijoille tarjotaan noin tuhannen euron arvoista kiertomatkaa Turkissa vain 149 eurolla ja sen jälkeen vielä viikko 5 tähden luksushotellissa Turkin rivieralla ilmaiseksi. Ikkunapaikka päätti ottaa selvää, mistä tässä kaikessa on kyse.

Miia Manner POCKETTOUR ON lanseerannut

Antti Haukkamaa MIAMI HELSINGISSÄ. Miamin alueen hotellit ja nähtävyydet kävivät syyskuussa esittäytymässä suomalaisille matkanjärjestäjille. Pohjoismaisella kiertueella olivat mukana Hard Rock Café, jonka tiloissa myös workshop järjestettiin, Marriott Hotels Miami, Hotel Fontainebleau Miami Beach, Thompson Hotels, Goldman Hotels, South Beach Group Boutique Hotels sekä Miami Seaquarium. Järjestelyistä vastasi Greater Miami Convention & Visitors Bureau, josta mukana kiertueella oli Euroopan alueen B2B-myynnistä vastaava johtaja Judith Patrón-Fernandez (takarivissä keskellä) ja Miamia Pohjoismaissa edustava Johnny Gardsäter, Our Man in Scandinavia (edessä). Lisätiedot miamiandbeaches.com

EDULLISIA KIERTOMATKOJA

Suomesta Turkkiin järjestää TSS Travel Service Scandinavia. Se on osa saksalaista yritysryhmää, jolla on toimintaa 12 Euroopan maassa. Viestintäjohtaja Simone Wehlauer yhtiön Norjan toimistosta kertoo, että yhtiöllä on noin 700 työntekijää ja matkustajia tähän mennessä yli miljoona. Markkinoinnissa korostetaan kulttuuri- ja elämysmatkoja ja edullisia hinta-laatutarjouksia. Kohteina ovat mm. Kappadokia, Pamukkale, Lyykia, Efesos, Is-

Turkin kiertomatkojen yhtenä pääkohteena on Kappadokia upeine kivipilarimaisemineen ja ikivanhoine luolakaupunkeineen.

applikaation, jonka avulla asiakas voi ottaa yhteyttä matkatoimistoon chattaamalla Viberissä. Koko palveluprosessi tapahtuu maksua myöten Viberin avulla, mutta halutessaan asiakas saa myös henkilökohtaista palvelua puhelimitse. Yhteydenotoista 99 prosenttia tapahtuu kuitenkin chatin avulla. Online-varaukseen verrattuna palvelun etuna on se, että varauksen hoitaa asiakaspalvelija, ei robotti, ja matkustajan ei tarvitse perehtyä monimutkaiseen hinta- ja sääntöviidakkoon. Viber-palvelun valttikortteja ovat myös nopeus, yksinkertaisuus ja yksilöllinen palvelu. Lisätietoja pocket-tour.com.

Meetings Management nyt polttopisteessä

Kokousten tehokas hallinnointi voi säästää jopa joka neljännen euron Päivän iskusana, kustannustehokkuus on suurelta osin syynä siihen, että yritykset tähyilevät uudenlaisia prosesseja kokousten ja tapahtumien hallinnointiin. Suomen Liikematkayhdistyksen (FBTA) Meetings Management – seminaaripäivä pureutui aiheeseen Kämp-hotellissa Helsingissä. Eero Havia FBTA:N TOIMINNANJOHTAJA

Viime joulukuussa Kappadokia kierroksen oppaana toimi Deniz Sevnic, jonka ammattitaidosta mukana ollut Liisa Tevilin antoi täydet kympit.

tanbul ja Ankara ja näiden erilaiset yhdistelmät. Kotisivuillaan yhtiö selittää matkojen edullisuutta muutamiin kohteisiin keskittymisellä, pitkillä lentosarjoilla ja isoilla lentokiintiöillä, tehokkuudella, erinomaisella maan tuntemuksella, parhailla yhteyksillä liikekumppaneihin, motivoituneella kenttätiimillä ja suoramyynnillä, ilman kiertoteitä ja lisäkuluja. Edullinen tarjoushinta on voimassa joulu- tammikuun lähdöissä. Loka-marraskuun ja helmi-huhtikuun lähdöistä peritään 40-160 euron sesonkilisä. Yhtiö ei halua antaa tarkempia tietoja hinnoittelusta eikä liikevaihdosta.

Edullisuus hämmentää Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston johtaja Arzu Emel Yildizin mukaan heille tulee jonkin verran kyselyjä näistä kiertomatkoista ja niiden järjestäjästä. Hänkin ihmettelee matkojen edullisuutta, mutta vakuuttaa, ettei yhtiö saa Turkin valtiolta tai viranomaisilta tukea toimintaansa. Yhtiö on Suomen Matkatoimistoalan liiton toimialajäsen ja tarvittavat matkanjärjestäjätakuut Suomen osalta on asetettu Norjaan. Yhtiön toiminta ja matkat alkoivat Suomessa vuoden 2014 lopussa ja syyskauden aikana he veivät silloin Turkkiin yhteensä 6 700 asiakasta. Valitettavasti kuluvan vuoden lukuja ei yhtiöltä saatu. Turkish Airlinesin Helsingin toimistossa työskentelevä Ersin Sola ei ymmärrä matkojen hinnoittelua, reilu satanen menee jo pelkkiin lentokenttäveroihin. Häntä harmittaa, että yhtiö mainitsee markkinoinnissaan käyttävänsä Turkish Airlinesin lentoja, vaikka todellisuudessa ei näin ole. Tällä hetkellä lennot operoidaan turkkilaisen charteryhtiön, Freebird Airlinesin, koneilla.

Suomalaiset oppaat Alanyassa asuvat Tuula Laitinen ja Pia Ratia-Ezgin ovat

14

molemmat toimineet oppaana usealle suomalaiselle matkanjärjestäjälle. Alanyan lentosarjojen kausi on suhteellisen pitkä, maaliskuusta lokakuun loppuun. Kumpikaan ei ole halunnut lähteä talveksi muihin kohteisiin, jolloin talvikuukaudet täytyy kituutella satunnaisilla opaskeikoilla. Tähän saumaan nämä talvikuukausina tehtävät kiertomatkat ovat tuoneet helpotusta ja tytöt ovatkin parin viime vuoden aikana olleet niissä oppaana. Heidän mukaansa edullinen hinta perustuu hotellien low-season –hinnoitteluun, lentojen 100% täyttöön, halpalentoyhtiön käyttöön ja yhteistyökumppaneiden tukeen. Matkan aikana käydään erilaisissa liikkeissä, kuten matto-, nahka- ja kultakaupoissa. Oppaiden mukaan asiakkaat tekevät niissä ihan mukavasti tuliaisostoksia ja liikkeet vastaavasti antavat oman tukensa matkanjärjestäjälle. Tuulan ja Pian mukaan näillä matkoilla hotellit ovat hyvätasoisia, samoin ruoka. Asiakkaat ovat tyytyväisiä retkiin, niillä näkee paljon ja saa roppakaupalla tietoa. Suomalaisia oppaita ei taata jokaiseen bussiin ja siitä tulee jonkinverran valituksia. Asiakkaat saavat mainita ostohetkellä opastoiveensa, mutta lopullinen tilanne selviää vasta paikan päällä.

Tyytyväiset asiakkaat Kirkkonummelaiset Liisa ja Lassi Tevilin ovat työuransa aikana asuneet 18 vuotta Saksassa. Sieltä he tekivät jo vuonna 1998 tammikuussa 8 päivän kiertomatkan Turkin rivieralle. Silloinkin se oli kulttuuri- ja elämysmatkan nimellä ja kohteina mm. Side ja Pamukkale. Suomeen palattuaan he huomasivat, että vastaavalla konseptilla järjestetään myös täältä näitä kiertomatkoja. Viime joulukuussa he tekivät TSS:n järjestämän viikon kiertomatkan Etelä-Turkkiin ja Kappadokiaan. Matkan hinta oli 179 euroa. Esitteissä kerrottiin, että peruspakettiin kuuluu tilauslennot Antalyaan, bussimatka eri koh-

Alanyassa asuva Terhi Alanya toimii Deturin laatujohtajana vastuualueenaan kaikki kohdemaat Tunisiasta Thaimaahan.

teisiin ja majoitus tasokkaissa hotelleissa aamiaisella. Paikan päällä sai ostaa lisäpaketteja; 129 euroa maksava kulttuuri- ja ruokailupaketti sisälsi sisäänpääsymaksut kohteisiin ja buffetillalliset, lisäksi 99 eurolla sai paketin, johon sisältyi lounaat päivittäin ja iltaohjelmaa. Matkan alussa englantia puhuva paikallisopas oli kertonut, että matkan aikana vieraillaan mm. matto-, kulta- ja nahkakaupoissa ja heiltä saatu tuki osittain selittää matkan edullisuuden. Sen verran tyytyväisiä Tevilinit olivat matkaansa, että tälle talvelle on jo varattu uusi matka, tällä kertaa kierros Länsi-Turkissa.

Myös Deturilla kiertomatkatarjontaa Turkkiin erikoistunut matkanjärjestäjä Detur tarjoaa asiakkailleen viittä erilaista kiertomatkaa. Niissä käytetään Deturin omia tilauslentoja, jolloin kiertomatkalähtöjä on helmikuun alkupuolelta marraskuun loppuun kuuminta kesäkautta lukuun ottamatta. Deturillakin hinnat ovat edulliset, perusmatkan saa parilla sadalla eurolla ja perillä saa ostaa ruokailuihin ja retkiin oikeuttavia lisäpaketteja. Deturin laatujohtajan Terhi Alanya kertoo, että pelkästään Suomesta heilläkin on usein pari bussia viikossa kiertomatkoilla. Detur on järjestänyt tällä konseptilla kiertomatkoja Suomesta jo pari vuotta. Alkuvaiheessa muutama asiakas keksi käyttää kiertomatkojen edullisia lentoja pelkkinä lentoina, eikä osallistunutkaan itse kiertomatkaan. Nyt se on matkaehdoissa erikseen selvitetty, että edullinen lentohinta on voimassa vain heille, jotka ovat mukana kiertomatkalla. Terhi Alanya Deturilta haluaa vielä korostaa, että kiertomatkatuote on erinomainen tuote, jossa näkee ja kuulee paljon ja heillä on bussissa aina suomalainen opas.

Sari Viljamaa totesi, että liikematkayhdistyksen jäsenistä 58 % on ilmoittanut, että myös kokoukset ja tapahtumat (Meetings & Events, M&E) kuuluvat heidän vastuualueelleen omissa yrityksissään. Toisin sanoen 42 % näistä Suomen oloissa usein suuristakin yrityksistä ei ole järjestänyt kokous- ja tapahtumatoimintojaan strategisen meetings managementin alle. Haasteellisimmiksi osa-alueiksi ilmoitettiin kokoushallinnon raportointi ja analysointi, M&E – politiikan eli pelisääntöjen luominen, työkalut kuten budjetointi, rekisteröinnit, alihankkijoiden ja palvelutuottajien hallinnointi, sopimustoiminta, tapahtumapaikkojen löytäminen ja tiedonkeruu.

FBTAn strategisen kokoushallinnon seminaaripäivän key-note speaker Carole McKellar ja FBTAn toiminnanjohtaja Sari Viljamaa hotelli Kämpin upeassa peilisalissa.

Epäselvä budjetti Fortumin ja Amexin case-esityksessä Amexin Mikael Ek totesi, että peräti 52 %:lla tapahtumasuunnittelijoita ei ole relevanttia budjettia, kun suunnittelu aloitetaan. Optimoidussa tapauksessa strategisen meetings managementin keinoin voidaan kuitenkin saavuttaa jopa 20-25 % säästöt. Kriittinen yleisö nosti esiin kysymyksen, miten ja mihin vertailu tehdään. ”Strategian tulee olla linjassa yrityksen liiketoiminnan tavoitteiden kanssa ja integroituna osaksi yrityskulttuuria”, sanoi Mikael Ek toiminnan periaatteista.

Säästä aikaa ja rahaa Fortumin Ruotsissa toimiva ostopäällikkö Anette McCarthy listasi askelmerkkejä meeting managementin-prosessille yrityksille. Tärkeätä on valmistautuminen, alan toisten toimijoiden benchmarking, alan palve-

lutuottajien paikantaminen ja kartoittaminen, kulujen ja muiden tietojen kokoaminen. ”Fortumin tapauksessa vuonna 2011 eri palvelutarjoajia oli käsiteltävänä peräti 250. Näistä synnytettiin 30 sopimusta.” Miksi kokoustoiminnan hallinnointi on yrityksille tärkeätä? ”Kokonaiskustannuksia on helpompi hallita, turvallisuus paranee ja tilastointi helpottuu, kokousten laatu ja tehokkuus paranevat, aikaa säästetään ja kestävän kehityksen näkökohdat saadaan paremmin huomioon”, sanoi Anette McCarthy.

keästi määritellä SMM -ohjelmassa. Teknologian osuus nousee tämän päivän kokousten ja tapahtumien hallinnossa jopa monien eri funktioiden kuten suunnittelun, tietojen analysoinnin, hyväksyttämisten, osanottajarekisteröinnin, hankintatoimen ja maksatuksen keskiöön.

Verokiristykset Kreikassa jatkuvat

Virtuaalikokoukset

Kreikan tervehdyttämisohjelman mukaiset veronkiristykset jatkuvat lomasaarilla.

Juuso Ihalainen TeliaSoneran myynnistä valotti virtuaalikokousten työkaluja. Milloin riittää pelkkä äänenkäyttö ja milloin tarvitaan myös kuvaa? Ihalainen listasi eri vaihtoehdot; fyysinen kokous, videolaittein tapahtuva videokokous, puhelimitse tapahtuva audiokokous ja verkkokokous. ”Muutu kasvottomasta läsnä olevaksi. Ihmisistä 11 % muistaa sanomasi pelkän äänen avulla, mutta peräti 83 % muistaa sen kuvan kautta.Videoteknologia tuottaa lisäarvona, että kokoukset voidaan tallentaa ja myös striimata eli näyttää suorana verkossa.”

LOKAKUUN ALUSSA Rodos, Santorini, Mykonos, Naxos, Paros ja Skiathos menettivät siihen asti voimassa olleen ALV:n erikoisalennuksen. Lokakuuhun asti saaret saivat 30 % alennuksen ALV-maksuistaan. Uudet veroprosentit ovat nyt samat kuin Manner-Kreikassakin, eli 6, 13 ja 23 %. Ensi kesäkuussa verot nousevat samalle tasolla myös vähemmän kehittyneillä lomasaarilla ja tammikuussa 2017 kaikilla lopuilla saarilla. Saaret ovat saaneet verohuojennuksia kaukaisen sijaintinsa tai huonon taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Koko palveluketjun hallinta Seminaaripäivän key-note speakerina toimi brittiläisen HelmsBriscoen Euroopan johtaja Carole McKellar. Hänen johdollaan alan suomalaisammattilaiset kävivät käsiksi workshop teemoihin: ”Mitä strateginen meetings management (SMM) merkitsee Sinun yrityksellesi ja miten kokoukset ja tapahtumat määritellään organisaatiossasi? Onko SMM osa samaa prosessia kuin matkahallinto? ”Selkeinä tavoitteina on leikata kustannuksia, vähentää riskejä ja parantaa palvelun laatua”, sanoi Carole McKellar Keskeiset tarkastelun kohteet ovat koko palveluketjun ja hankinnan hallinnointi, toiminnan keskittäminen ja näkyvyys, arvot ja säästöt, taloudellisten ja laillisuusriskien hallinta sekä kokousten laadunvalvonta. ”Vain tarkoituksenmukaisia kokouksia tulee järjestää.” Tavoitteet ja budjetit tulee sel-

Best Western uudistuu Best Western uudistaa niin nimensä, logonsa kuin verkkopalvelunsakin. 69-VUOTIAS BEST WESTERN

brändi on vuosien varrella kokenut runsaasti muutoksia. Nyt Best Western -brändiä uudistetaan vastaamaan paremmin tämän päivän ketjua. Kuvastaakseen entistä paremmin hotelliketjun laatua ja monipuolisuutta, Best Western International muuttaa myös nimensä. Jatkossa Best Western Hotels & Resorts sekä uusi, nykyaikainen logo edustavat yhtiötä, jonka alle kuuluu Euroopassa kuusi erillistä brändiä: Best Western, Best Western Plus, Best Western Premier, Best Western Plus Executive Residency, Vib sekä BW Premier Collection. Best Western -ketjuun kuuluu yli 4.100 hotellia yli 100 maassa ympäri maailmaa.

7 • 2015 OCTOBER


JATKUU SIVULTA 3.

R

Stopover Finland-hanke etenee Valitaanko toimijaksi ulkomainen DMC?

RAKENNAMME JÄLLEEN MAAILMAN SUURIMMAN RISTEILYLAIVAN

Vantaalla pidetyssä Stopover Finland co-creation workshopissa osanottajat hakivat ideoita mm. omien tuotteidensa kehittämiseen. Kuvassa vasemmalta Suomenlinnan hoitokunnan Milla Öystilä, Green Wild Finland startup-yrityksen Elisa Wilen, Ehrensvärd-seuran Carita Wilenius-Rantala ja MyKontikin Timo Jalava.

Ulkomainen toimija? ”Olemme kesän ja syksyn aikana edelleen pohtineet bisnesmallia ja samalla käynnistäneet jo vähän myös tuotekehityspuolta. Mutta isona kysymysmerkkinä on, kuinka saamme varmistettua Stopover Finland-menun jakelun. Tarkoituksena on koota menu tuotteista ja saada ne asiakkaiden saataville eri kanavien kautta. Valittavalla incoming-toimijalla tulee olla omat nettisivut englanniksi, ja mielellään myös kiinaksi, japaniksi ja koreaksi. Myös palvelua tulee olla ainakin englanniksi, mutta sitä tulisi tavalla tai toisella pystyä tarjoamaan myös kohdemaiden kielillä”, Mende sanoo. ”Olemme nimenomaan ha-

lunneet löytää suomalaisen toimijan ja saada näin Suomeen lisää työpaikkoja ja liikevaihtoa. Mutta jos sellaista toimijaa ei Suomesta löydy, niin meidän täytyy lähteä etsimään vähän laajemmalta. Meillä on muutamia neuvotteluja meneillään liittyen operointimallien ratkaisemiseen. Mutta jos nämä neuvottelut eivät johda lopputulokseen, niin joudumme kilpailuttamaan hieman eri tavalla uudelleen ja katsoa löytyykö toimijaa ulkomailta. Siis mikäli Suomesta ei toimijaa löydy”, kertoo Heli Mende.

HARMONY OF THE SEAS

SM

mistoimenpiteitä, vaikka meillä ei vielä ole incoming-operoijaa eikä tuotemenuta”, Mende kertoo. Tässä kuussa Finnairin lennoilla alkaa pyöriä inflight-video Suomesta, tammikuussa Nordic blogger’s experience tuo aasialaisia bloggareita Suomeen ja vuonna 2016 Stopover Finland on Singaporessa järjestettävän ITB Asian pääyhteistyökumppani. Kumppanuuden hinta on 140 000 euroa, josta Stopover Finland rahoittaa 70 000 ja partnerit 70 000. Mukanaolo ständillä maksaa 3 500-5 500 euroa.

SAAPUU EUROOPPAAN KESÄLLÄ 2016 • Maailman korkein liukumäki merellä – laskee kymmenen kantta alas. • VOOM – merten nopein internet, jotta voit jakaa muistosi kotiväen kanssa. • Upeaa viihdettä joka ilta! • Monipuolisia aktiviteetteja: mm. kiipeilyseinä, surffisimulaattori, ZipLine, luistelurata ja Central Park - kaikki tietenkin sisältyy hintaan! • Ja paljon muuta!

Tutustu laivaan ja lue lisää osoitteesta www.royalcaribbean.fi tai ota yhteyttä omaan Royal Caribbean -tiimiisi: Mari Suihko 040 777 8884 Misba Assi 044 906 4710

VARAUKSET: WWW.CRUISINGPOWER.COM | EMAIL: INFONO@RCCL.COM | PUH: 020 386 386

7

Suomi esillä

YEARS RUNNING

BEST SALES & SERVICE

Travel Weekly Readers’ Choice Awards 2008 – 2014

”Olemme aloittaneet jo joitakin markkinointi- ja myynninedistä-

KOHTAA KOKO MAAILMA 21.–24.1.2016 Messukeskus 20.1. Matka Workshop Day

Ammattilaisohjelmaa myös

PERJANTAINA JA LAUANTAINA!

Ammattilaisohjelma on julkaistu! Tutustu ohjelmaan osoitteessa: matkamessut.fi

Tule näytteilleasettajaksi Pohjois-Euroopan suurimpaan matkailualan tapahtumaan. Myyntipäällikkö Rea Sandström puh. 050 382 6469, rea.sandstrom@messukeskus.com Yhteistyössä:

7 • 2015 LOKAKUU

Myyntipäällikkö Anna Molander-Bry puh. 040 812 7566 anna.molander-bry@messukeskus.com Toimeksiantaja:

Myyntipäällikkö Marco Simonen puh. 040 450 3350 marco.simonen@messukeskus.com Partnerimaa:

15


Jokiristeilybuumi tuo on tuonut markkinoille kymmeniä uusia risteilyaluksia

JOULUPÖYTÄ KOREANA m/s FINLANDIALLA. Nyt sitä taas saa. Tervetuloa herkuttelemaan m/s Finlandian kuuluisan joulupöydän ääreen. Lähde talvisten makujen lounasristeilylle ja yhdistä halutessasi matkaan suunnittelupäivä, asiakastapaaminen tai kokous merellä. Laivan myymälöistä löydät samalla joululahjat ja juhlajuomat edulliseen merihintaan. Kuuden tunnin lounasristeily lähtee Helsingistä 8.30, paluu 14.30. Tai valitse iltamini klo 15.30–21.15. Joulubuffet ruokajuomineen ja miniristeily alk. 35 €/hlö. Miniristeilyllä ei maihinnousua.

Joululounas tarjolla 18.11. alkaen. Runsas kalapöytä, laivalla paistettua kinkkua sekä muita perinteisiä jouluherkkuja.

eckeroline.fi/ ryhmat N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

Lomamatkustuksen muodot tulossa liikematkustukseen

Teknologia ja trendit muuttavat matkahallintoa

Jokiristeilyjen suosio maailmalla kasvaa Helppo matkustustapa kiinnostaa Maalauksellisia linnoja, idyllisiä kyliä ja kaupunkeja, ja joka päivä uusia maisemia. Varsinkin Aasian elämänlangoilla jokiristeilijöiltä seurataan hyvin arkipäiväistäkin elämää; joissa uidaan, pestään pyykit ja lapset sekä hankitaan elantoa kalastaen. Tänä vuonna15 risteily-yhtiötä on laskenut vesille peräti 40 uutta jokiristeilijää. Suurimmalta, Viking Cruises -yhtiöltä, on tullut Eurooppaan 12 ja Kaukoitään kaksi uutta alusta. Kaakkois-Aasiassa uusia aluksia lasketaan vesille Mekongilla, Iravadilla ja jopa Gangesilla. Soile Kylämies TIIBETISTÄ ALKUNSA saava Mekong virtaa Kiinan, Myanmarin, Thaimaan, Laosin, Kambodzan ja Vietnamin kautta Etelä-Kiinan mereen. Avalon Waterwaysin Avalon Siem Reap-alus on suunniteltu niin, että se pystyy purjehtimaan Ho Chi Minhistä Siem Reapiin asti. Siem Reapiin mahtuu vain 36 matkustajaa. Sviittien koko seinän kokoiset panoramaikkunat pystyy vetämään sivuun niin, että matkustajille tulee tunne, että he olisivat parvekkeellisessä hytissä. AmaWaterwaysin AmaDara on risteillyt elokuusta alkaen Ho Chi Minhin ja Siem Reapin välillä. Se tarjoaa matkustajille nk. kaksoisparvekkeet – sekä ranskalaisen että normaalin parvekkeen. Haimark Travelin syyskuussa vesille laskettu Mekong Princess hemmottelee matkustajiaan kuntosalilla ja erilaisilla vartalohoidoilla. Pandaw-yhtiön pieni, kymmenen hytin RV Laos Pandaw tulee risteilemään Mekongilla Laosin Vientianen ja Thaimaan Chiang Khongin välillä. Vi i m e v u o d e n l o p u l l a Aquaexpeditons lanseerasi loisteliaan Aqua Mekong –risteilijän, joka kulkee Vietnamin My Thosta Kambodzhaan Phnom Penhin kautta Tonlejärvelle ja edelleen Siem Reapiin. Vietnamilaisen arkkitehtitoimiston suunniteleman risteilijän materiaaleissa on huomioitu kestävä kehitys. Jokilaivalla on tilavat hytit, aurinkokansi, uima-allas ja kuntosali. Tarjolla on erilaisia vartalohoitoja ja aterioita voi nauttia sekä ulkoettä sisätiloissa.

Carlson Wagonlit Travelin vuotuinen liikematkustuksen hintakehitysennuste lupaa lentohintojen pysyttelevän ensi vuonna tämän vuoden tasolla. Hotellihinnoissa on nousupaineita, koska kysyntä on keskeisillä markkinoilla tarjontaa suurempaa. Lomamatkustuksesta tutut palvelut ja toimintatavat tekevät tuloaan ryminällä myös liikematkustukseen. televat lisäsäästöjä teknologiaratkaisuilla, joilla voidaan ennakoida lentohintojen muutoksia tai mahdollistaa uudelleen varaaminen edullisemmalla hinnalla. Yritykset etsivät myös uusia maksuratkaisuja maksuprosessien kehittämiseen, matkatilien ohella muun muassa kertakäyttöisillä ”virtuaalikorteilla”, joilla voidaan maksaa halpalentoyhtiöiden ja hotellien palveluita.

Esa Aalto CWT:N HINTAENNUSTE on linjassa muiden alan tutkimuslaitosten raporttien kanssa - samansuuntaista kehitystä ennustaa myös toisaalla tässä lehdessä esitelty Adviton tekemä ennuste. CWT:n 2016 Global Travel Price Outlook-raportista ilmenee, että lentohinnat pysyttelevät suurin piirtein entisellään, Suomen osalta niiden odotetaan jopa hieman laskevan (-1,1%). Hotellien keskihintojen arvioidaan kasvavan muun maailman tapaan sekä Ruotsissa, Norjassa että Tanskassa. Suomessa hotellihintojen arvioidaan hieman laskevan (-0,2%).

Nopeammin, fiksummin, paremmin? CWT Travel Management Instituten tuore travel managereille ja matkustajille suunnattu haastattelututkimus kartoitti uusimman teknologian ja trendien vaikutusta matkahallintoon. Vapaa-ajan matkustuksesta tutut palvelut ja tuotteet kiinnostavat myös liikematkustajia.

Mobiiliteknologiaa ja räätälöintiä Mobiiliteknologian lisääntyvä käyttö näkyi selkeästi keskei-

16

Ananda Myanmar

mond Road to Mandalay – jokiristeilijää. Tämä Belmond-yhtiön (entinen Orient Express) vanha daami ja pikkusiskonsa Belmond Orcaella tarjoavat kummatkin yllättävästi jopa pienen uima-altaan. Laivalääkärit järjestävät risteilyn aikana tutustumisen paikallisen kouluun ja pitävät kylissä pop-up -terveysasemaa paikallisille asukkaille. Abecrombie&Kentin SanctuaryRetreats –brändi lanseerasi Iravadijoella tasokkaan 21 hytin Ananda –aluksen, jolla sanotaan olevan jokiristeilijöiden suurimmat sviitit. Sisustuksessa on käytetty paikallisia materiaaleja, kankaita, puuta, lakkatöitä. Kaikissa sviiteissä on butler-service. Anandassa on kaksi ravintolaa, lounge, aurinkokansi, pulahdusallas. Aamuvirkuille on tarjolla meditaatiota ja joogaa auringonnousun aikaan. Pandaw lanseraa kaksi uutta risteiljää Kha Byoo ja Kaladan Pandaw Iravadille, mutta reitti kulkeekin Mandalaystä pohjoiseen, Bhamoon, lähelle Kiinan rajaa. Nämä alukset ovat pienempiä, matkustajamäärältään 20 kukin. Avalon Waterwaysin uusin alus on 18 hytin panoraamaikkunainen Avalon Myanmar. Alus tulee risteilemään myös Iravadin pohjoisosassa. Nyt myös legendaarinen hotelli, Yangonin Strand, tuo Irravadille 23-hytin aluksen. Tammikuusta lähtien sekin risteilee Mandalayn ja Baganin välillä. Parhaimmillaan Iravadi-joki on marras-helmikuussa.

Ihmeellinen Intia

Aqua Mekong

Intia tarjoaa hyvin erilaisia, uskomattomia jokiristeilyjä. Haimark Travelin 28-sviitin Ganges Voyager risteilee Kolkatan

Uutta roolia haetaan CWT:n Jari Oinonen uskoo asiakkaalle räätälöityjen palvelujen kasvuun.

simpänä trendinä. Tärkeimpänä pidetään varausmahdollisuutta mobiililaitteilla, kaiken kattavaa mobiilisovellusta ja paikantamiseen liittyviä palveluita. Toisena esiin nousi palveluiden personointi ja räätälöinti matkustajan toiveiden ja tarpeiden sekä yrityksen matkustuspolitiikan mukaan. Niin sanottua big dataa, sosiaalista mediaa ja IATA:n uutta NDC-jakelujärjestelmäprojektia hyväksi käyttämällä voidaan palveluja muokata ja räätälöidä entistä kuluttajaystävällisemmiksi matkustuspolitiikan raameissa.

Kertakäyttöiset virtuaalikortit Matkahallinnon päättäjät tavoit-

”Liikematkatoimiston rooli muuttuu jälleen”, CWT:n Pohjoismaiden myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Jari Oinonen toteaa. ”Nyt autamme asiakkaitamme löytämään juuri ne uutuudet, joista he parhaiten hyötyvät ja tarjoamme teknologiaratkaisuja, joiden avulla ne ovat helposti käytettävissä”. ”Uusien palveluiden käyttöönotto tuottaa meille myös ennen näkemättömän paljon tietoa, jota voimme hyödyntää palveluidemme personoinnissa. Eräs liikematkustuksen päättäjä totesikin tutkimuksen yhteydessä tehdyssä haastattelussa, että liikematkatoimistoille kertyy jatkossa valtava määrä dataa, jonka avulla pystytään luomaan palvelutarjontaa, joka vastaa kunkin matkustajan toiveisiin ja tarpeisiin”, Oinonen päättää.

gassa. Brahmaputrajoen etelärannalla sijaitseva Kazirangan eläintensuojelualue ja maailmanperintöalue Himalajan juurella Assamissa on merkittävä: Intiansarvikuonoja ja -tiikereitä, aasiannorsuja ja vesipuhveleita. Matkalla on buddhaluostareita, hindukouluja, teeviljelmiä sekä taustalla upea Himalaja.

Euroopan uutuus on Bordeaux Euroopassa on kymmeniä valtasuonia jokiristeilyille, mm. Rein, Main, Seine, Loire, Rhône, Tonava monine sivujokineen sekä Douro Portugalissa. Näille joille on laskettu tänä vuonna kymmeniä tuliteriä jokilaivoja.

Amazon Discovery

Jokiristeily Euroopassa on mainio tapa tutustua suurkaupunkeihin, linnoihin ja viinitiloihin. Bordeaux’n kaupunki Ranskassa on saanut viime vuosina todellisen kasvojenkohotuksen ja alue tunnetaan yhtenä maailman laadukkaimpien viinien tuottajana. Bordeauxista alkavilla risteilyillä purjehditaan Garonne-, Dordogne- ja Girondejoilla. Erityisesti kulinaristit arvostavat vierailuja mm. Saint-Émilionin, Sauternesin ja Médocin alueilla. Eikä pidä unohtaa, että Bordeauxissa odottavat maailman parhaat osterit! Näitä risteilyjä tarjoavat mm. Uniworldin viime vuonna kokonaan renovoitu River Royale ja Viking River Cruises –yhtiön vuonna 2013 rakennettu, uudelle reitille siirretty Viking Forseti. Tonavan aalloille vuonna 2016 tulee myös Adventures by Disney: Disney on vuokrannut AmaWaterwaysin upouuden AmaViola-aluksen.

Uutuuksia Amerikassa Viking River Cruises

Mystinen Myanmar Eksoottisuutensa säilyttänyt Myanmar on ehdottomasti Kaakkois-Aasian kiinnostavin maa. Maata halkova Iravadijoki (joskus myös Irrawaddy) on Myanmarin suurin joki, joka alkaa pohjoisesta lähes Kiinan rajalta laskien Andamaanienmereen. Iravadilla jokiristeilijöiden perusreitti on vanhasta kuninkaallisesta pääkaupungista Mandalaystä Baganin kahdentuhannen temppelin rauniokaupunkiin. Iravadijoen risteilyistä ei voi puhua mainitsematta joen legendaarista kuningatarta, Bel-

kaupungista, joka sijaitsee hindujen pyhän Gangesjoen suistossa Länsi-Bengalissa. Ganges Voyagerin siirtomaatyylinen sisustus saa voimansa intialaisesta puukäsityöstä, rikkaista kuvioista ja upeista silkeistä. Tiibetin korkeuksista alkunsa saava Brahmaputrajoki virtaa itään Intian ja Bangladeshin halki. Assamin osavaltiossa Guwahatista Jorhatiin kulkee Brahmaputralla 23 hytin MV Mahabaahu. Mahabaahu-risteily on siitä erikoinen, että marras/maaliskuun risteilyjen aikana tehdään myös jeeppisafareita Kaziran-

American Cruise Lines laski toukokuussa vesille American Eagle –jokilaivan. American Eagle risteilee mahtavalla Missisipillä, Memphisistä New Orleansiin. Jokilaiva on suunniteltu siipiratasaluksen näköiseksi, mutta kulkee kuitenkin dieselillä. 150 hengen risteilijä tarjoaa ravintolan, missä herkutellaan etelän keittiön antimia sekä useita loungeja, joissa blues soi aidoimmillaan. Perussa, Iquitoksen kaupungista, Amazonin alkulähteillä purjehtii kesäkuussa vesille laskettu Haimark Travelin Amazon Discovery, jossa on 22 hyttiä, ravintola, baari, aurinkokansi ja poreallas.

7 • 2015 OCTOBER


LENTOUUTISIA LYHYESTI TURKISH DURBANIIN. Turkish Airlines aloittaa lennot Etelä-Afrikan Durbaniin 5.11. Lennot operoidaan mennen tullen Johannesburgin kautta neljä kertaa viikossa. Turkish Airlines lentää Etelä-Afrikassa myös Kapkaupunkiin. QANTAS RETROILEE. Qantas järjestää tämän kuun lopulla hyväntekeväisyyslennon Sydneystä Queenslandin Longreach 1970-luvun retro Boieng 737-koneella. Meno-paluulennon hinta on noin 500 euroa, ja se myytiin loppuun alta aikayksikön. Kahden ja puolen tunnin lennon aikana tarjoilla 70-luvun menu, juodaan ajan hengen mukaisia cocktaileja ja kuunnellaan aikansa hittejä. Perillä tutustutaan mm. Qantasin museoon. Tempauksella kerätään rahaa alueen asukkaille, jotka ovat kärsineet pitkään jatkuneesta kuivuudesta. UIA KAZAKSTANIN AKTAUHUN. Ukraine International Airlines aloittaa 18.11. reittiliikenteen Kazakstanin Aktauhun (SCO). Reittiä lennetään Kiovasta kaksi kertaa viikossa ja saman päivän yhteys Helsingistä toimii keskiviikkoisin ja perjantaisin ja paluu torstaisin. Aktau sijaitsee Kaspianmeren rannalla ja on Kazakstanin tärkein satamakaupunki. Aktau on UIA:n kolmas kohde Kazakstanissa Almatyn ja Astanan lisäksi. TWA:N TERMINAALISTA HOTELLI. New Yorkin Kennedyn lentokentän suomalaisylpeydestä, Eero Saarisen suunnittelemasta ja vuonna 1962 valmistuneesta TWA:n terminaalista tulee osa uutta hotellikompleksia. Vuonna 2018 valmistuvaan TWA Flight Center Hotelliin tulee 505 huonetta. Terminaalirakennus on ollut suljettu vuodesta 2001, jolloin TWA teki konkurssin. LENTOKENTTIEN MEHILÄISTARHAT. Lentokentät haluavat maksimoida kenttien käytön ja monet kentät ovatkin aloittaneet mehiläisten tarhauksen. Ensimmäinen mehiläistarhaajalentokenttä oli Hampuri vuonna 1999. Sitä ovat seuranneet Düsseldorf, Frankfurt, Dresden, Hannover, Leipzig/Halle, Nürnberg ja München, Malmö, Kööpenhamina, Chicago, Seattle-Tacoma, Lambert-St. Louis ja tänä vuonna myös Montreal.

JAPANIIN MENOSSA? Jos olet lentämässä Naritan kentällä, niin käy kurkkaamassa kakkosterminaalin toisen kerroksen vessat. Japanin vessat hämmästyttävät aina teknologiallaan: kansi nousee itsekseen, istuin on lämmitetty ja alapesun saa automaattisesti. Nyt japanilainen vessavalmistaja Toto haluaa lisätä vessassa käyntiin myös taidetta. Naritan vessojen himmeissä lasiseinissä liikkuu hahmoja, ikään kuin ovista näkyisi läpi.

Icelandair ja Alaska Airlines code share-yhteistyöhön Alaska Airlines ja Icelandair ovat tehneet code-share yhteistyötä ja kanta-asiakasohjelmaa koskevan sopimuksen. Yhteistyö koskee valikoituja reittejä ja tarjoaa kummankin yhtiön asiakkaille enemmän yhteyksiä ja etuja Euroopan ja Pohjois-Amerikan lennoilla.

Mika Salo mukaan lentobisnekseen Autourheilija ja entinen F1-kuljettaja Mika Salo lähtee mukaan suomalaiseen Go! Aviationiin.

GO! AVIATION käynnistää laa-

jemman matkustajalentoliikenteen vuonna 2016 kolmella kahdeksanpaikkaisella Pilatus-potkuriturbiinikoneella. Yhtiön toimintamalli tarjoaa räätälöitävän ratkaisun lentoihin Pohjoismaissa ja Euroopassa. Tarkoituksena on käyttää pieniä lentoasemia, mahdollisimman lähellä asiakkaan määränpäätä. “Innostuin heti Go!Aviationin toimintakonseptista ja päätin lähteä mukaan, koska tämä on juuri sen kaltainen palvelu, jota itse tarvitsen, ja jolle löytyy kysyntää Euroopasta. Uskon, että saavutamme tavoitteemme olla Euroopan johtava Pilatus-operaattori vuoteen 2020 mennessä”, toteaa Mika Salo.

Valmiita paketteja “Mikan laaja kontaktiverkosto esimerkiksi Keski-Euroopassa auttaa meitä toteuttamaan suunniteltua laajentumistamme. Lisäksi tulemme tarjoamaan Mikan avulla uusia tuotepaketteja esimerkiksi Euroopassa ajettaviin F1-kisoihin ja muihin autourheilutapahtumiin”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Jorma Kario. Lisätietoa goaviation.fi

JAL:n uusi Dreamliner Helsinkiin

JAL tarjoaa entistäkin mukavampaa matkaa Japaniin uudistuneissa 787 Dreamliner -koneissa. Uutuutena matkustamossa on Premium Economy -luokka. Suuret panoraamaikkunat ja väljät istuinjärjestelyt tekevät matkustamosta avaran ja miellyttävän. Kaikissa luokissa matkustajilla on käytössään suurella kosketusnäytöllä varustettu viihdejärjestelmä elokuvineen ja peleineen. Jokaisella matkustajalla on käytössään virta- ja USB-pistoke.

Business -luokan JAL Sky Suite tarjoaa mukavan, makuuasentoon vuoteeksi laskeutuvan istuimen sekä korkealuokkaisen tyynyn ja patjan. Tarjoilemme maukkaat business -luokan ateriat myös japanilaisella ruokavaihtoehdolla.

Viking Linen viime syksynä järjestetyt Pohjoiset puhtaat maut –teemaviikot saavuttivat niin suuren suosion, että varustamo päätti tänä vuonna järjestää uudet viikot samalla teemalla. Tällä kertaa menut koottiin varustamon kokeille suunnatun kisan perusteella. ruokaohjelmien inspiroimana sisäisen kilpailun. Raadin tehtävä ei ollut helppo, mutta olemme lopputuloksesta uskomattoman ylpeitä”, sanoo Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl. Uudelle Pohjoiset puhtaat maut -ruokalistalle valittiin 17

ruokalajia 21 kokin suunnittelemista 76 ehdotuksesta. Voittoisat kokit Maarit Juvonen ja Hanna Suonpää saivat palkinnoksi matkan Kööpenhaminaan tutustumaan maailman parhaaksi valittuun Noma-ravintolaan. Pohjoismaisia makuja voi maistella kaikilla Viking Linen laivoilla ensi helmikuun loppuun asti.

Oregon on tunnettu lukuisista pienpanimoistaan.

YHTEISTYÖ VARMISTAA jous-

tavat koneenvaihdot, matkatavaran toimitukset kohteisiin sekä lounge oikeudet ja edut kanta-asiakasohjelmien mukaisesti. Sopimus tulee voimaan viranomaisten hyväksynnän jälkeen 1. marraskuuta.

Yhteys myös Havaijille Uusi yhteistyö avaa paitsi hyvät yhteydet Portlandista ja Seattlesta Alaskaan, myös Havaijille. Alaska Airlinesilla on 100 kohdetta USAssa, Kanadassa ja Meksikossa. Icelandair lentää 16 kaupunkiin Pohjois-Amerikassa. Helsinkiin lennetään päivittäin ja kesäkuukausina 12 kertaa viikossa. Vaihto Reykjavikissa hoi-

7 • 2015 LOKAKUU

tuu nopeasti, mutta halutessaan voi tehdä Stopoverin Islannissa samalla lentohinnalla.

Useammin Portlandiin Icelandairin sesonkikohteeseen, Portlandiin, lennetään touko-lokakuussa kolme kertaa viikossa. Portland on tunnettu upeasta luonnosta ja erittäin korkeatasoisesta ruoka- ja olutkulttuuristaan. Se on myös oiva aloituspiste länsirannikon lomalle sekä Kalliovuorten alueelle. Icelandairin lennolle matkustajat voivat ottaa mukaansa maksutta kaksi matkalaukkua ja käsimatkatavaran. Lisätietoa alaskaair.com ja icelandair.com.

Turistiluokan matkustusmukavuutta on parannettu. Uudet, tilavat JAL Sky Wider II -istuimet ja reilu jalkatila takaavat mukavan lentomatkan Suomen ja Japanin välillä. Tarjolla on maukkaat economy image -luokan ateriat ja laaja juomavalikoima.

www.nl.jal.com/en

Pohjolan maut hurmaavat jälleen Vikingin laivoilla

”JULISTIMME KEVÄÄLLÄ tv:n

Uusi Premium Economy -luokka sopii lisätilaa arvostavalle. Korkealuokkaiset tilavat istuimet ja runsas jalkatila tarjoavat miellyttävän matkustuskokemuksen. Tarjoamme japanilaisen tai länsimaalainen aterian juomineen.

Alkuruokana voi nauttia miedolla lämmöllä kypsennettyä lohta, palsternakkapyreetä, punajuurta, lohenmätiä ja tillimajoneesia. Lohi kypsennettiin vakuumissa 42 asteessa 35 minuuttia.

Pääruoaksi on tarjolla vaikkapa hirven sisäpaistia, hirvilientä, perunamykyjä, ruskistettua voita ja paahdettuja porkkanoita.

Finnairille lisäystä USAn liikenteeseen Finnairin kausikohde Miamista tulee ympärivuotinen ja Chicagoon saadaan lisää lentoja. FINNAIRIN TALVIKOHTEENA ol-

lut Miami muuttuu ensi huhtikuussa ympärivuotiseksi. Lennot Miamiin alkavat taas 26.10. ja jatkuvat nyt siis vuoden ympäri. Yhtiö operoi Miamiin kolme kertaa viikossa; maanantaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Miami itsessään on lomanarvoinen kohde, joka tarjoaa upeita rantoja, art deco- arkkitehtuuria, lyömättömiä shoppailumahdollisuuksia, kulinaarisia elämyksiä, huippuluokan urheilua ja hauskaa tekemistä koko perheelle. Muutaman tunnin ajomatkan päässä on lukuisia huikeita elämyspuistoja. Miami downtownin alue on viime vuosina uudistunut ja siistiytynyt. Sinne on rakennettu teattereita, urheilustadion ja pian aivan keskustaan avataan myös uusi shopping mall. Miami on myös hyvä gateway edelleen Etelä- ja Väli-Amerikkaan sekä Karibialle American Airlinesin lennoilla.

Kaupunkiloma Chicagossa Maailmankuulua paksupohjaista pizzaa on jokaisen Chicagossa kävijän maistettava, edes kerran. Sen jälkeen riittää yllin kyllin valinnanvaraa makunystyröiden hemmotteluun, sillä Chicagosta on viime vuosina kehkeytynyt oikea kulinaristien kaupunki. Chicagosta ei tarvitse lähteä pidemmälle, sillä kaupungista itsestään löytyy niin rantoja, luontoa, elävää kaupunkikulttuuria, taidetta, kuuluisia urheilujoukkueita kuin shoppailuakin. Tekemistä siis riittää, eikä

Miamiin pääse ensi kesänä suorilla lennoilla.

hyvän julkisen liikenteen vuoksi tarvitse vuokrata edes autoa. Finnair lentää taas 13.6.-17.10. Chicagoon viidesti viikossa; maanantaisin, torstaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Finnairin oneworld-kumppani American Airlines tarjoaa Chicagosta myös erinomaiset jatkoyhteydet muualle Yhdysvaltoihin.

Saarihyppelyä Thaimaassa Kun ei osaa valita vain yhtä, voi lähteä neljän paratiisisaaren hyppelylle. KUN SAARET ovat lähekkäin,

viikossa ehtii mainiosti siirtyä saarelta toiselle. Asian Trailsin saarihyppely voi aloittaa Krabilta tai Phuketista. Siirtymiset saarelta toiselle tapahtuvat aamupäivän aikana, joten iltapäivä jää aikaa saarten tutkimiselle ja rantaelämälle. Valmiin paketin kohteet ovat Koh Lanta, Koh Mook, Koh Kradan ja Koh Ngai. Pakettien hinnat 2hh noin 770 euroa hengeltä. Lisätieto Nattakarn@asiantrails.org ja asiantrails.travel

17


Uusiin asemiin Sokotel Oy

Leif Vase Larsen DER Touristik Group

SEYCHELLES ROADSHOW. Seychellien saariryhmää Intian valtameressä pidetään suotta pelkästään kalliina luksusmatkakohteena. Majoitusta löytyy huippuluokan resortien lisäksi myös edullisemmissa pikku hotelleissa ja majataloissa. Lämpötila on vuoden ympäri keskimäärin 29 astetta ja saaret sijaitsevat syklonivyöhykkeen ulkopuolella. Turismia myös kontrolloidaan tehokkaasti suojelemaan saarten herkkää ekosysteemiä. Seychellien pohjoismainen roadshow ulottui syyskuun lopulla myös Helsinkiin. Tilaisuus Katajanokan kasinolla veti salin täyteen kaukomatkailun asiantuntijoita. Seychelleiltä mukana olivat Beachcomber Sainte Anne, Denis Private Island ja Indian Ocean Lodge, Hotel Coco de Mer, Le Duc de Praslin, Maia Resort & Paradise Sun Hotel, North Island, Savoy Resort sekä paikallinen DMC Mason’s Travel. Seychellien matkailutoimistoa Pohjois-Euroopassa edustaa Pariisista käsin Karen Confait (kuvassa keskellä). Lisätiedot www.seychelles.travel.

Christine Engen Destination Asia

DER Touristik Group Apollon Leif Vase Larsen on nimitetty DER Touristikin Pohjois-Euroopan johtoon. Hän ottaa vastuulleen matkanjärjestäjätoiminnan ja myynnin Pohjoismaissa, Iso Britanniassa ja Benelux-maissa.

Tervetuloa Ruotsiin Toimimme maapalveluagenttina Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä sekä uutuuskohteessamme Floridassa. Toimintamme kattaa liike- ja vapaa-ajanmatkat sekä kokous-

ja ryhmämatkat. Tuotevalikoimamme sisältää tämän lisäksi myös asiakaskohtaisen temaattisen liikematkustuksen (teema ja yritysmaailma), MICE, FIT, kulttuuri- ja elämysmatkat sekä ranta- ja golflomat Floridassa.

info@salley-agency.com

www.salley-agency.com

Tiina Tykkyläin e n on nimitetty S okotel Oy :n myyntipäälliköksi 11.8. alkaen. Tiina siirtyy tehtävään Roni Huttunen Tiina Tykkyläinen Päivi Kulmala Pohjois-Karjalan Sokotel Oy VR Radisson Blu Seaside Osuuskaupan MaRa -liiketoiminnan myyntiryhmän päällikön paikalta. Tiina on Destination Asia koulutukseltaan restonomi ja hänellä on pitkä, monipuolinen koDestination Asia on nimittänyt kemus matkailualalta sekä vaaChristine Engenin edustativista myynnin ja myynninjohjakseen Pohjoismaissa. Christitotehtävistä. ne hoitaa edustusta yrityksensä United Spirit Nordicin nimissä. Hänet saa kiinni osoitteesta chrisVR tine@UnitedSpiritNordic.dk. FM Päivi Kulmala on aloittanut äitiysloman sijaisena avaiRadisson Blu Seaside nasiakaspäällikön tehtävässä VR Yrityspalveluiden tiimissä Roni Huttunen on nimitetty RaHelsingissä. Päivillä on pitkädisson Blu Seaside Hotellin General aikainen ja monipuolinen työManager tehtävään 21.9.2015 alkaen. kokemus matkailualalta sekä Roni siirtyy hotelliin Ålandhotelsin uusasiakashankinnasta. toimitusjohtajan tehtävistä.

IATA perustettiin 70 vuotta sitten www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

Turvallisuus, kestävyys ja kannattavuus olivat pääaiheita, joita IATAn johtaja Tony Tyler painotti World Financial Symposiumin avajaispuheessaan Barcelonassa. Juhlavuoden teemana on ‘Flying Better. Together.’ Miia Manner

miljardin liikevaihdosta, eli noin neljän prosentin luokkaa. Tämä on koko maailman keskiarvo, vaihtelu alueittain on suurta ja yli puolet kaikkien lentoyhtiöiden yhteenlasketusta voitosta tehdään Pohjois-Amerikassa. Vaikka lentoyhtiöiden kannattavuus on parantunut viime vuosina, se on edelleen yksi toimialan suurin haaste. Ehdoton minimivaatimus on oltava, kuten kaikilla aloilla, kattaa sijoitetun pääoman aiheuttamat kulut. Lentoliikenteen odotetaan kaksinkertaisTony Tyler tuvan vuoteen 2030 mennessä, mikä synnyttää tulevaisuudessa noin viiden triljoonan dollarin pääoman tarpeen. Toimialan heikon kannattavuuden vuoksi ei kestävän kehityksen tavoitteita näillä näkymin tulla saavuttamaan halutussa aikataulussa, koska tarvittavia investointeja ei pystytä toteuttamaan.

Untitled-1 1 2013-09-30 11:23:24 18.09.15 11:47 IATA PERUSTETTIIN vuonna 1945, Visit Faroe Islandsin iltatapahtumassa Kokkikoulu Espan tiloissa oli tarjolla paikallista ruokaa ja tieja sen tarkoituksena on edelleen toisku saarista. Kokkikoulusta suunnattiin seuraamaan jalkapaltoimia lentoyhtiöiden yhteistyölon EM-karsintapeliä elimenä ja kumppanina sekä keOlympiastadionille. Färhittää alan standardeja ja toiminsaarille pääsee Helsingistatapoja. Työtä tehdään myös tetä kätevimmin Kööpenhokkaan lentoliikenneverkoston haminan kautta. Yhteys ylläpitämiseksi. Lentoliikenteellä toimii Helsingistä joko on tärkeä rooli teollisuudelle ja taFinnairilla tai SAS:lla ja loudelle; se mahdollistaa globaaKööpenhaminassa vaihlit ja nopeat toimitusketjut. Kadetaan Atlantic Airwaytastrofin sattuessa lentoliikenteen sin suoraan lentoon Färrooli on myös tärkeä: apujoukkosaarten pääkaupunkiin ja, ruokaa ja ensiaputarvikkeita Tórshavniin. Helsingissä saadaan paikalle nopeasti. lentoyhtiötä edustaa AirTänä vuonna lentoliikenteesEläkkeelle jäämiseen liittyy perille pääsyn alakulo. touch. Kuvassa Atlantic sä kuljetetaan noin 9,6 miljooOn luopumisen kipua ja tuskaa. Ja ikävä ihanaa työAirwaysin Maria Á Lofnaa matkustajaa päivittäin, ja se yhteisöä. Näillä sanoilla Maija itse kuvaili tunnelmia ti ja Visit Faroe Islandin työllistää maailmanlaajuisesti Levi Hanssen ja Súsanna noin 58 miljoonaa työntekijää. eläkkeelle jäämisen kynnyksellä. Sorensen. Antti Haukkamaa kaiden käyttäytyminen kuin meiTurvallisuus ja päästöt dänkin tekeminen on muuttunut kovaa vauhtia. Se on tehnyt työstä MAIJA BOSHKOVIN yli neljäkymTärkeysjärjestyksessä ehdottomalmielenkiintoisen. Olen tykännyt mentä vuotta kestänyt ura matla etusijalla lentoliikenteessä on työstäni”, summaa Maija. kailualalla alkoi monen muun turvallisuus. IATA tekee ensiarvoiMaija myöntää, että hänen on vanhemman alan konkarin tasen tärkeää työtä maailmanlaajuipaan kesätyöntekisesti turvallisuuden edistämiseksi jänä. Oli vuosi 1973 muun muassa ‘Operational Safety Marcus Weintraub (1948–2015) ja Maija tuli LomaAudit’-ohjelman avulla. Päästöjen matkoihin kesäkja melun vähentämiseksi työskenSuuresti järkyttyneinä saimme Kestävä kannattavuus si lippupostituknellään myös jatkuvasti, ja se on vastaanottaa suruviestin Marcus seen. Työ sujui ja tuottanut hyviä tuloksia. Uudet Weintraubin poismenosta. HelsinIATA on luonut strategian kanhän sai vakinaisen lentokoneet ovat noin 15 prosentgissä vuonna 1948 syntynyt Weinnattavuuden parantamiseksi.. paikan. Silloisestia hiljaisempia ja polttoainetehoktraub oli kuollessaan vain 67-vuoStrategiassa on neljä teemaa: sa Lomamatkoiskuus on noin 70 prosenttia suuremtias. Vielä viime keväänä hän oli Smarter regulation, Rebalancing sa Maija työskenpi kuin 60-luvulla. Tavoitteena on hyvässä kunnossa ja osallistui the Value Chain, Innovation ja Efteli operoinnissa, Maija Boshkovin kukitti eläkepäiville Lomamatkojen ja puolittaa päästöt vuoteen 2050 menMatkaKalevan Seniorien yhteificient Processes. Nämä teemat myynnissä, joh- Matka-Vekan tuotantojohtaja Ari Huuskonen, toimitusnessä verrattuna vuoteen 2005. siin tapaamisiin. pitävät sisällään muun muassa d o n s i h t e e r i n ä johtaja Minna Tuorila sekä Lomamatkojen pitkäaikainen Weintraub oli matemaattisespolttoainetehokkuuteen keskittoimitusjohtaja Matti Pirnes, joka aikoinaan palkkasi sekä kylpylä- ja Maijan matkailualalle. ti lahjakas ja koulunsa päätyttyä tymisen, sijoitetun pääoman tuoSuuret haasteet kaupunkilomien siirtyi kaupallisiin opintoihin valton parantamisen, NDC:n eli New tuotepäällikkönä. Yhtiö ajautui mistuen merkonomiksi. Hän oli Distribution Capabilityn kehittävaikea kuvitella itseään eläkeKannattavuuden parantamikonkurssiin 90-luvun alun laman hyvin työorientoitunut, päämäämisen ja prosessien jatkuvan teläisenä. Mutta nyt Maijan 5- ja nen on yksi tärkeistä tavoitteismyllerryksessä. Raunioista nousrätietoinen, innostava ja esimiehostamisen. Tony Tylerin puhe 1-vuotiaat lapsenlapset saavat ta. Tämän hetkisen ennusteen tiin ensin Lomaservice-nimellä henä vaativa. on kuultavissa kokonaisuudesenemmän mummin aikaa. mukaan toimialan vuoden 2015 1993 ja vuodesta 1995 jälleen LoLisäksi hän omasi kyvyn nähsaan verkossa www.iata.org. nettotulos on 29,3 miljardia 727 mamatkat Oy:nä. Maijan pesti jatdä alan tulevaisuuden pitkälti eteenpäin, ollen matkailualan todelkui tuotantopäällikkönä. linen visionääri. Weintraub ehti toimia matkatoimistoalalla noin 40 vuotta, joista yli 30 vuotta MatkaKalevassa, myyntipäällikkönä, myyntijohtajana Maailma muuttuu Maijaseni ja lopuksi 11 vuotta toimitusjohtajana. MatkaKaleva oli jo tuolloin kolmanneksi suurin ja kannattavin Maija Boshkov on kokenut matHinta sisältää lennot ja kuljetukset satamaan, all matkatoimisto Suomessa lukuisine sivukonttoreineen. Weintraub kailualan rajun muutoksen. inclusive. Kaikki ateriat sekä virvoitus- ja alkoholijuomat. toimi toimitusjohtajana aina siihen saakka, kun MatkaKaleva siir”Omistajat, johtajat, osoitteet, kol19 yön Atlantin ylitys 2015 Euroopasta Etelä-Amerikkaan Verot, satamamaksut, tyi uudelle omistajalle. legat ja työtehtävät ovat vuosien loistoristeilijä Costa Mediterranealla***** tarjoilupalkkiot sekä risteilijän . lk A monipuolisen ohjelmatarjonnan. Risteilyohjelma 26.11.–15.12.2015 Jäätyään ”vapaaherraksi” Marcus sai keskittyä mieliharrastuksaatossa vaihtuneet”. Matka-VekSavona-Barcelona-Casablanca-Teneriffa-Recife-Maceloseensa golfiin. Niin Sarfvik, Nordcenter, Pickala kuin monet Espanka osti Lomamatkat vuonna 2002 Salvador de Bahia-Rio de Janeiro-Monteviedeo-Buenos Aires jankin kentät tulivat hänelle tutuiksi. ja Maijan pesti jatkui tuotepääl19 yön Atlantin ylitys 2016 Etelä-Amerikasta Eurooppaan Rehtiä ja huumorintajuista Marcusta jäivät kaipaamaan oman likkönä vastuualueena Matka-Veloistoristeilijä Costa Pacificalla***** . Alk Risteilyohjelma 1.3.–20.3.2016 perheen lisäksi monet pitkäaikaiset ystävät matkailupiireistä. kan kylpylä- ja kaupunkilomat Santos-Rio de Janeiro-Liheus-Salvador de Bahia-Macelo-RecifeMe allekirjoittaneet olimme Marcuksen läheisiä työtovereita ja sekä joukko Lomamatkojen kohTeneriffa-Casablanca-Gibraltar-Barcelona-Marseille-Savona meillä oli ilo saada kuulua myös hänen ystäväpiiriinsä. teita. Vuonna 2008 Maija siirtyi 26 yön Atlantin ylitys 2015 Euroopasta Karibialle kokonaan Lomamatkojen puolelloistoristeilijä Costa Deliziosalla***** . Satu Marttila le, jossa viime vuodet hän toimi Alk Risteilyohjelma 2.12.–28.12.2015 Savona-Casablanca-Lanzarote--Teneriffa-Antigua-Catalina IslandMarja-Liisa Suopanki tuotantojohtajana. ”Viime vuosiCosta Cruises varustamon www.loistoristeilyt.fi Olemme La Romana-Grand Turks-Ft.Lauderdale-Costa Maya-BelizeSuomen päämyyntiedustaja, Liisi Vasama na toimintaympäristö, niin asiakIsla Roatan-Grand Cayman-Ft.Lauderdale myynti@loistoristeilyt.fi saat risteilysi meiltä edullisesti.

Salley-Anzeige_89x55.indd 3 FÄRSAARET HELSINGISSÄ.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Lomamatkojen Grand Old Lady Maija Boshkov kukitettiin eläkkeelle

In memoriam

ATLANTIN YLITYS ALL INCLUSIVE RISTEILYT

UPEAT REITTIVAIHTOEHDOT !

2015-2016

2995:3495:3195:-

18

7 • 2015 OCTOBER


EU:n rahoittama hanke tiivistää yhteistyötä Lapin markkinoinnissa

Ilmainen stopover Istanbulissa

Suomen ja Ruotsin Lappi sekä Pohjois-Norja yhdistävät markkinointiosaamisensa Visit Arctic Europe (VAE) hankkeessa. Siihen on saatu EU:lta 6,4 miljoonaa euroa hankerahaa.

Turkish Arlines tarjoaa yli kuuden tunnin vaihtomatkustajilleen Istanbulissa ilmaisen kaupunkikiertoajelun.

VISIT ARCTIC EUROPE hankkees-

sa etsitään uusia keinoa Norjan, Ruotsin ja Suomen Lappien yhteismarkkinointiin ja tuotteistukseen. EU:n Interreg Nord 20142020 ohjelmasta saatu 6,4 miljoonan euron rahoitus jaetaan Finnish Lapland Tourism Boardin, Northern Norway Tourism Boardin ja Swedish Lapland Visitors Boardin kesken. Interreg Nord rahoittaa 65% hankkeen Suomen kokonaisbudjetista, Lapin liitto 25% ja projektiin osallistuvat yrittäjät 10%. Myös Ruotsin kokonaisbudjetista EU rahoittaa 65% ja Norjan 50%.

Yhteispohjoismaista näkyvyyttä ”Visit Arctic Europe on yritysvetoinen hanke, joka yritysten verkostoitumisen ja rajat ylittävien matkailukokonaisuuksien kehittämisen keinoin luo Norjan, Ruotsin ja Suomen Lapista yhtenäisen matkailukohteen. Saavutettavuuden parantaminen tänne pohjoiseen sekä alueen sisäisen liikenteen kehittäminen on hankkeessa keskiössä. Kaikilla mukana olevilla alueilla on matkailijoita kiinnostavia vetovoima tekijöitä. Yhdistämällä voimat yli rajojen saamme näkyvyyttä ihan uudella tasolla”, kertoo Finnish Lapland Tourist Board hallituksen puheenjohtaja Pertti Yliniemi.

Projektipäällikkö Suomesta Visit Arctic Europe hanke alkaa

AAMUTUIMAAN ISTANBULISSA ja kansainvälinen jatkolento

Visit Arctic Europe hanke parantaa yhteistyötä Norjan, Ruotsin ja Suomen Lapin matkailumarkkinoinnissa.

välittömästi ja kestää 2,5 vuotta. Hankkeen pääpartnerina toimii Finnish Lapland Tourist Board, joka palkkaa hankejohtajan sekä hankekoordinaattorin. Lisäksi kuhunkin maahan palkataan projektipäällikkö. Hankejohtajaksi on valittu R au no Po sio, joka siirtyy tehtävään Lapland Safaris Group Oy:n markkinointijohtajan Visit Arctic Europen paikalta. hankejohtaja ”MatkailuRauno Posio. toimiala täällä pohjoisessa muodostuu lukuisista pienistä ja keskisuurista yrityksistä, jotka tarvitsevat yhteistyötä saadakseen näkyvyyttä kansainvälisillä kilpailuilla matkailumarkkinoilla. VAE hankkeen tehtävänä on koordinoida yhteisiä toimia, jotka mahdollistavat alueen matkailuyritysten ja markkina-alueilla toimivien matkanjärjestäjien yhteistyön kehittämisen ja matkailutulon lisäämisen alueelle”, sanoo Rauno Posio.

PURE N O R D I C TAST E S POHJOISET PUHTAAT MAUT

1.10.2015–29.2.2016

myöhään iltapäivällä ei Istanbulissa ole enää ongelma, mikäli vaihtoaika lentojen välillä on minimissään 6 tuntia ja maksimissaan 24 tuntia. Turkish Airlines tarjoaa matkustajilleen ilmaisen kaupunkikiertoajelun, ja ajankohdasta riippuen aamiaisen tai lounaan. Pysähtyäkseen Istanbulissa on matkustajan passin oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta.

Kolme vaihtoehtoa Päivässä operoidaan kolmen pituisia retkiä, klo 9-15, 9-18 ja 1218. Retkien aikana ehtii nähdä kuuluisimmat kohteet ja käydä lounaalla. Retkille ehtii mainiosti Helsingistä aamukoneella lennettäessä (06.30-09.55) ja paluusuunnassa iltakoneella palatessa (19.55-23.20). Lisätietoa osoitteesta istanbulinhours.com.

Seuraava ilmestyy

20.11.2015 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

2.11.2015.

LUOTETTAVA KUMPPANI Autamme matkan jokaisessa vaiheessa.

Pohjolan parasta ruokaa Viking Linen kokit ovat rakentaneet Pohjoiset puhtaat maut -annokset paikallisista raaka-aineista kuten juureksista, kalasta ja kylmän veden äyriäisistä, linnusta, riistasta, marjoista ja pohjoisista yrteistä. Avainsanoja ovat moderni, luonnollinen ja kaudenmukainen. Mm. Maarit Juvosen ja Hanna Suonpään suunnittelemista herkuista pääset nauttimaan Punaisilla laivoilla. Sydämellisesti tervetuloa – tule nälkäisenä!

vikingline.fi

Carlson Wagonlit Travel on Suomen johtava liikematkatoimisto. Panostamme laadukkaaseen asiakaspalveluun ja tarjoamme alan parhaat teknologiset ratkaisut. Palvelemme liikematkustajaa saumattomasti matkan jokaisessa vaiheessa. Ei ainoastaan lento-, hotelli- ja autovarauksissa, vaan koko matkan elinkaaren ajan aina suunnittelusta matkan aikana tarvittaviin palveluihin ja matkalaskun tekoon kotiinpaluun jälkeen. Lataa itsellesi CWT To Go -mobiilisovellus, niin näet kaikki matkasi tiedot reaaliajassa. CWT To Go ilmoittaa mahdollisesta lennon myöhästymisestä tai lähtöportin muutoksesta, mukana myös online lähtöselvitys- ja karttalinkit. Lataa CWT To Go puhelimesi sovelluskaupasta!

Täydellisellä liikematkalla Lue lisää www.carlsonwagonlit.fi

7 • 2015 LOKAKUU

19


Europe’s Best Airline

TURKISHAIRLINES.COM

GOLF EKIP 27.7x32cm ING.indd 1

10.08.2015 11:08 WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2015-7 Ikkunapaikka-Window Seat, October 2015  
Advertisement