Page 1

IKAZIA NIEUWS KWARTAAL MAGAZINE VAN HET IKAZIA ZIEKENHUIS ROTTERDAM

Lente 2014 De dag van een verpleegkundige Hoofdhuidkoeling tegen haaruitval Cliëntenraad


Wij bieden tevens fysiotherapie aan huis en op uw werkplek in de Hoekse Waard, de Drechtsteden, Rotterdam en omstreken.

Š

Altijd in beweging

info@fysio4free.nl www.fysio4free.nl

Algemeen telefoonnummer:

Praktijk voor:

088-3232323

Fysiotherapie

www.fysiocura.nl

Kinderfysiotherapie Manuele lymfedrainage

info@fysiocura.nl

Wij zijn voorkeur verwijsadres voor het traumanetwerk in de Hoekse Waard* en doen mee aan het Combined Quality Care traject.

Manuele therapie McKenzie therapie

* Mijnsheerenland, Westmaas, Klaaswaal, Nieuw-Beijerland, Puttershoek en Numansdorp.

Orofaciale therapie Westmaas van Koetsveldlaan 24 Westmaas

Puttershoek Kastanjelaan 2 Puttershoek

Klaaswaal Voorstraat 14a Klaaswaal

Nieuw-Beijerland Kerkstraat 33 Nieuw-Beijerland

0186-573150

078-6763445

0186-571447

0186-692053


Voorwoord 01

De afgelopen maanden besteedde de media de nodige aandacht aan de plannen van de zorgverzekeraars rondom de acute zorg. Dit betrof een landelijk initiatief van de verzekeraars met opsplitsing van de acute zorg naar de verschillende regio’s van de ziekenhuizen. Zoals bijvoorbeeld bij ons in de Rijnmondse regio, een gebied dat loopt van Dirksland tot Capelle aan de IJssel. Als we over acute zorg spreken kunt u bijvoorbeeld denken aan bevallingen, beroertes, acute hartproblemen en trauma’s. Dus alles wat acuut is en zorg vraagt van de tweede lijn, de ziekenhuizen.

Ook in onze regio hebben we kennis genomen van bedoelde plannen, waarbij de ideeën over concentratie van deze verschillende vormen van zorg al behoorlijk waren uitgewerkt.

Vanaf eind 2013 zijn de ziekenhuizen hierover met de verzekeraars in gesprek. Daarbij is het goed om te weten dat vanaf de zomer van 2013 de zorgaanbieders in het Rijnmondse gebied zelf al gestart zijn met het ontwikkelen van een visie voor de acute zorg in onze contreien. De vier ziekenhuizen in Rijnmond-Zuid hebben een gezamenlijk standpunt ingenomen hoe acute zorg op kwalitatief hoogstaand niveau in onze ziekenhuizen kan worden ingevuld.

De komende maanden zullen vervolgstappen worden gezet. Uitgangspunt daarbij is dat ook in Ikazia de Spoed Eisende Hulp, 24 uur per dag, zeven dagen per week voor u als patiënt beschikbaar is. En dat wij die zorg kunnen leveren die u als patiënt nodig heeft.

“Zeven dagen per week voor u als patiënt beschikbaar”

Met vriendelijke groet,

Mr. R.P.D. Kievit, arts Algemeen directeur


02 Gedicht

Luisteren Luisteren is meer dan je mond houden Het is: Geen mening vormen Geen oplossing verzinnen Geen antwoord bedenken Geen vooroordeel hebben Geen oordeel maken Het is: Meeleven Meevoelen Mededogen Jezelf wegcijferen Jezelf ontkennen Over jezelf heen springen Luisteren is: Stil worden, in hart, hoofd en ziel Je leeg maken om ruimte te maken Het moeilijkste dat er is Het meest verbindende dat er is In de voetsporen van Hem Geschreven door Chris Linthout


13

18

04

Inhoudsopgave VOORWOORD GEDICHT PASTORALE

01 02 17

INTERVIEW - Hoofdhuidkoeling tegen haaruitval - Cliëntenraad - Diabetes

04 13 14

FOTOREPORTAGE - Wat gebeurt er met een kweek

18

DAG VAN Verpleegkundige Khadija

26

NIEUWS EN INFORMATIE

11 16 21

OP BEZOEK

23


“We maken een praatje en steken mensen een hart onder de riem�


Interview 05

Verpleegkundige Toos Volkers over de zorg bij hoofdhuidkoeling:

Aan haarbehoud wordt veel waarde gehecht Toos Volkers, verpleegkundige op de oncologische dagbehandeling, ziet hoofdhuidkoeling als een meerwaarde in de behandeling van patiënten met kanker. Het behoud van haar speelt immers een grote rol in het welbevinden van de patiënt.

Sinds november 2012 beschikt het Ikazia Ziekenhuis over twee hoofdhuidkoelers. “We zijn op dit moment één van de weinige ziekenhuizen die hoofdhuidkoeling aanbieden”, vertelt Toos. “Daarom ontvangen we ook veel patiënten van ziekenhuizen uit de regio. In het begin werd hoofdhuidkoeling alleen bij vrouwen met borstkanker toegepast, tegenwoordig ook steeds meer bij andere soorten kanker en ook bij mannen.” De succespercentages liggen hoger dan pakweg 10 - 20 jaar geleden, toen hoofdhuidkoeling ook al bestond. Dit komt mede doordat er betere ijskappen zijn ontwikkeld.

IJskap Zo’n ijskap is er in verschillende maten en bestaat uit twee onderdelen. Een bovenkap en een onderkap met leidinkjes waardoor de koude vloeistof loopt. Beide moeten heel goed op de kruin worden aangedrukt. Toos en haar collega’s hebben tijdens een training zelf ook eens een ijskap opgehad. “Ik weet dus hoe koud die eerste ervaring is, maar niet hoe het is om de kap uren op te hebben. Sommige patiënten dragen de kap 2,5 uur, anderen wel 5 tot 8 uur, afhankelijk van de soort chemotherapie. Vooral de langere kuren worden als zwaar ervaren.”

Service Gastvrijheid en goede service staan voorop. “We hebben dekens en kruiken tegen de kou en ook voor een warme kop koffie of thee wordt gezorgd. We maken een praatje en steken mensen een hart onder de riem. Patiënten mogen ook iemand meenemen als gezelschap. Maar niet iedereen doet dat. Sommigen lezen liever, kijken televisie of zijn bezig met iPad en telefoon. Altijd is een verpleegkundige ter ondersteuning of voor vragen in de buurt.”

Ongeveer 80% van de patiënten gaat met de hoofdhuidkoeling door. Zij zijn blij met het resultaat, vooral als het haar zelfs harder lijkt te groeien. Ook als er nog maar weinig haar over is kunnen mensen tevreden zijn. Onder een petje of haarband is dan toch nog eigen haar te zien. Toos: “Aan haarbehoud wordt veel waarde gehecht, het maakt de ziekteperiode draaglijker. We verwachten nog veel mensen blij te kunnen maken met het behoud van hun eigen haar.

Look Good Feel Better Voor geïnteresseerden biedt Ikazia de workshop Look Good Feel Better, waarbij een ervaren schoonheidsspecialist en kapsters tips en adviezen geven over de uiterlijke verzorging. Op de eerste etage van het ziekenhuis zijn ook haarwerken te koop, mochten mensen daartoe besluiten. Zo staan we onze patiënten met raad en daad bij.”

Wat is hoofdhuidkoeling? Met hoofdhuidkoeling kan haaruitval door chemotherapie voorkomen of in ieder geval verminderd worden. Vóór, tijdens en enige tijd na een chemotherapiebehandeling wordt de hoofdhuid gekoeld met een ijskap die op het hoofd wordt geplaatst. Door de kou wordt de doorbloeding van de haarwortels minder en nemen de haarcellen minder cytostatica (geneesmiddelen die de celdeling remmen) op. Hierdoor raakt het haar minder beschadigd en valt het minder uit.


Voorwoord 01

“Ik ben enorm blij dat ik hoofdhuidkoeling heb doorgezet”


Interview 07

Mevrouw Hannie Strasters volgde de haarbehoudende behandeling:

Het behoud van mijn haar is alle moeite waard! Voor Hannie Strasters was hoofdhuidkoeling geen keuze. Ze wist meteen: ik ga het proberen. “Mijn haar is op een gegeven moment zelfs weer gaan groeien.”

In november 2012 werd bij haar borstkanker geconstateerd. Ze heeft toen twee operaties ondergaan, waarna een behandeling met chemotherapie volgde. Hoofdhuidkoeling bij haar vorm van chemotherapie gaf 40% kans op het behoud van haar. “Ik dacht, niet geschoten altijd mis. Mijn oncoloog adviseerde ook om het te proberen en zei dat ik altijd weer kon stoppen. De eerste behandeling was natuurlijk spannend. Alles was nieuw, ook voor de verpleegkundigen omdat Ikazia net met hoofdhuidkoeling was gestart.” Hannie heeft zestien chemotherapiebehandelingen gehad, waarbij ze inclusief voor- en nakoelen elke keer vijf uur onder de ijskap zat. “Het is een lange zit en dat is best knokken. De eerste keren had ik ’s avonds veel last van hoofdpijn. Paracetamol heeft me erdoorheen gesleept, ik raad hoofdpijngevoelige mensen aan om dit preventief te slikken.” Hoewel de behandeling belastend is, vond Hannie het goed vol te houden. “Het belangrijkste is dat je het graag wilt en dat je de onzekerheid of het gaat lukken kunt verdragen. De verpleegkundigen hebben me daarin goed ondersteund. Ze vroegen geregeld hoe ik het beleefde, wat ik nodig had. De sfeer en de aandacht op de afdeling waren erg prettig.”

Nieuw haar Verbazingwekkend voor Hannie was het toen haar haar weer begon te groeien gedurende de twaalfwekelijkse, mildere chemotherapie. Ze zag ook nieuw haar. “Dat was echt een opsteker na een periode waarin ik toch wel haaruitval had door de eerste zwaardere kuren. Maar ook tijdens de

zwaardere kuren heb ik de haaruitval kunnen verbergen. Ik had namelijk lange plukken en kon daarmee een aantal dunnere plekken bedekken. Alleen had ik mijn haar van tevoren niet meer geverfd. Dat zou ik anderen wel aanraden. Als het haar dan eenmaal weer gaat groeien is de uitgroei minder zichtbaar. Je kunt namelijk niet tijdens de behandeling verven, vanwege de schadelijke stoffen waarmee de huid dan in aanraking komt.”

Minder patiëntgevoel Hannie had zich goed voorbereid op een plan B, mocht de behandeling niet het gewenste resultaat opleveren. Bij haar kapster en buurvrouw van Just Hair, had ze een mooi haarwerk uitgezocht. Gelukkig heeft ze het nooit nodig gehad. Wel waren na de kuren haar wimpers uitgevallen. Een serum stimuleerde toen de groei van haar wimpers en voor haar wenkbrauwen was al eerder permanente make-up gebruikt. “Ik merkte dat er goede mogelijkheden waren op het gebied van de verzorging. Ik ben enorm blij dat ik hoofdhuidkoeling heb doorgezet. Binnen drie weken kaal zou voor mij een schrikbeeld zijn. Door het behoud van haar blijf je je uitdrukking behouden en heb je minder een patiëntgevoel. Hannie met de kap van En dat is alle de hoofdhuidkoeler op. moeite waard.”


“Inspirerend zijn de verbeteringen dankzij de Roparun�


Interview 09

Anja Bakhuisen, verpleegkundige algemene chirurgie/urologie en deelnemer Roparun:

Lopen voor het leven is het minste wat ik kan doen De twee hoofdhuidkoelers op de oncologische dagbehandeling van Ikazia zijn financieel mogelijk gemaakt door Stichting Roparun. Met de opbrengst van een unieke estafette steunt de Roparun jaarlijks tal van doelen die ten goede komen aan mensen met kanker. Verpleegkundige Anja Bakhuisen doet al jaren met passie aan de sponsorloop mee.

De Roparun is de jaarlijkse langste non-stop estafette ter wereld van Parijs naar Rotterdam. De 524 kilometer. lange tocht door heuvels en donkere nachten wordt ook wel het avontuur voor het leven genoemd. Ikazia heeft een eigen Roparun-team, waarvan de 57-jarige Anja Bakhuisen één van de 25 toegewijde deelnemers is. Team 58, het Ikazia-team, hoopt de Roparun dit jaar voor de tiende keer succesvol te volbrengen. Voor Anja wordt het de achtste keer. “Elk jaar kijk ik weer enorm naar dit unieke evenement uit, om zo mijn steentje bij te kunnen dragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met kanker. Geld inbrengen is het minste wat ik kan doen voor mensen die pijn lijden. De ongemakken die wij soms onderweg hebben, vallen in het niet bij de pijn of moeheid die patiënten met kanker ondervinden. Die gedachte houd ik tijdens de tocht steeds voor ogen. Daarbij heb ik verschillende dierbaren en collega’s die aan de ziekte zijn overleden op mijn netvlies staan.”

Leven toevoegen Tijdens de drie dagen durende estaffeteloop motiveren en bemoedigen de teamleden elkaar. “Je hebt elkaar hard nodig. Is iemand geblesseerd, dan wordt die vervangen. Zit iemand er even doorheen, dan wordt die opgebeurd. De teamgeest is erg belangrijk om het vol te houden. Gelukkig is die altijd top. We motiveren elkaar steeds voor het uiteindelijke doel: leven toevoegen aan de dagen,

waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.” In de voorbereiding op de Roparun worden verschillende sponsoracties georganiseerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Denk aan oliebollen- en bolussenverkoop, de Ikazia Roperundiners en de verkoop van ‘gezondheidspaspoorten’. Bij dit laatste kunnen mensen tegen een kleine bijdrage een check laten uitvoeren van hun algemene gezondheid. Elke euro telt en komt rechtstreeks ten goede aan het doel.

Verbeteringen Inspirerend vindt Anja de verbeteringen die dankzij de Roparun alleen al in Ikazia zijn gerealiseerd. Niet alleen de hoofdhuidkoelers maar ook de comfortabele bank, gezellige inrichting en sta-op stoelen op de afdeling oncologie en de palliatieve unit zijn met steun van Stichting Roparun mogelijk gemaakt. Daarnaast ieder jaar vier workshops Look Good, Feel Better. “Een prachtig resultaat. Ook dit jaar zijn weer heel mooie doelen door de Stichting uitgekozen. Laat de Roparun maar weer komen, wij gaan weer alles op alles zetten voor het leven van mensen met kanker.”

Lees meer over de Roparun op: www.ikazia.nl/roparun


Nieuws en informatie 11

10 jaar buitenpolikliniek Carnisselande Ikazia’s buitenpolikliniek in Carnisselande bestaat dit jaar tien jaar. Dat werd gevierd. Met de buitenpolikliniek biedt Ikazia zorg dicht bij de patiënt. Diverse specialisten houden er spreekuur en ook voor röntgenfoto’s en bloedprikken kunnen patiënten er snel terecht. Dezelfde goede zorg, maar toch net even anders. “Het voelt hier niet als een ziekenhuis, dat vinden wij prettig”, benadrukken mevrouw Klop en haar zoon die in de wachtkamer zitten. De buitenpolikliniek is kleinschalig van opzet, heeft een informele sfeer en je treft steeds dezelfde gezichten. “Ik kom bewust hier naar toe. De locatie heeft een fijne uitstraling, het voelt hier veilig”, zegt mevrouw Oemar die met haar dochtertje

voor de KNO-arts komt. Niet alleen voor de prettige sfeer komen patiënten naar de buitenpolikliniek, het is ook heel goed bereikbaar: “er is meer dan genoeg parkeerruimte”.

Kinderen blij met DaDa knuffels Onlangs werd Ikazia weer verrast door Stichting DaDa. Deze keer met een grote voorraad DaDa knuffels. Deze knuffels krijgt Ikazia om uit te delen aan alle kinderen op de kinderafdeling. “Met de nieuwe voorraad kunnen we weer een heleboel kinderen blij maken”, zegt Tirza Verduin, pedagogisch medewerker. Aat van der Voort kwam namens de stichting de knuffels brengen. Hij deelde er meteen een paar uit op de afdeling. Dat zorgde voor lachende gezichten en een paar mooie foto’s. Hij legt het idee achter de knuffels uit: “In 2009 zijn wij gestart met het knuffelplan. Met de DaDa knuffel krijgt een ziek kind bij opname direct een positieve ervaring en zo worden angstige gevoelens over het ziekenhuisverblijf direct verminderd.”


Cliëntenraad 13

Cliëntenraad

“Doorgeefluik voor de wensen van de patiënt” De cliëntenraad van Ikazia bestaat inmiddels meer dan een half jaar. Maanden waarin de leden niet stil hebben gezeten. Als compleet nieuwe raad en nieuw fenomeen in Ikazia zijn zij aan de slag gegaan om het ziekenhuis beter te leren kennen. En hebben daarnaast van andere cliëntenraden in de regio veel kennis opgedaan. Binnenkort staat er een actie op de agenda waarbij patiënten en bezoekers benaderd worden. Voorzitter Iza van Riemsdijk vertelt.

“De cliëntenraad zet zich in voor de belangen van de patiënt en bezoekers van ons ziekenhuis. Zij is een doorgeefluik voor de wensen van de patiënt naar de organisatie. Een van onze belangrijkste thema’s, naast patiëntveiligheid, is klantvriendelijkheid. Een goed voorbeeld daarvan vind ik bijvoorbeeld de setjes met toiletspullen die patiënten nu al krijgen als zij onverwachts worden opgenomen. Voor ons zijn vragen als: voel je je veilig? voel je je een persoon en geen nummer? erg belangrijk.” De cliëntenraad heeft duidelijk een andere rol dan de klachtencommissie: “De cliëntenraad zet zich in voor het algemene belang van alle patiënten. Het kan wel zo zijn dat een klacht de basis is van een advies. Het doel is dan voorkomen dat andere patiënten hetzelfde overkomt.” Patiënten kunnen hun suggesties en ideeën aan de

Iza van Riemsdijk in gesprek met een patiënt.

cliëntenraad laten weten. Op woensdag 11 juni 2014 zal de cliëntenraad met een stand in de centrale hal van het ziekenhuis aanwezig zijn om mensen actief te benaderen. “We zullen mensen aanspreken en vragen: Voelt u zich thuis in ons ziekenhuis? Wat kunnen wij doen om dat nog verder te verbeteren?”

De cliëntenraad bestaat naast voorzitter Iza van Riemsdijk uit vier leden, die zich allemaal vol enthousiasme vrijwillig voor de raad inzetten. Ieder lid is goed bekend met Ikazia, omdat zijzelf of familie hier patiënt zijn. “We hebben alle vijf een andere achtergrond, financieel, juridisch of medisch. Zo kunnen we over de hele breedte vragen beantwoorden.” Heeft u nu al vragen of suggesties? Mail dan naar clientenraad@ikazia.nl


14 Diabetes

Patiënt

Nick Baas Nick Baas neemt deze zomer deel aan de Iceland Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Diabetespatiënten wandelen met volle bepakking over de IJslandse hoogvlakten. “Dat wordt een grote fysieke uitdaging waarin ik mijzelf zal tegenkomen”, weet de 24-jarige Ikazia-patiënt. “Tijdens dit avontuur wordt aandacht gevraagd voor zelfmanagement bij diabetes. Onder zware omstandigheden moeten wij onze diabetes onder controle zien te houden.”

Als geen ander weet Nick Baas hoe lastig het is om de schommelingen in zijn bloedsuikerspiegel te vermijden. “Een diabetespatiënt is daar 24 uur per dag mee bezig. Dat is zwaar want je kunt daar nooit een moment vrij van nemen en je bent voornamelijk op jezelf aangewezen. Gelukkig kan ik, als het mis dreigt te gaan, aankloppen bij de specialist en diabetesverpleegkundige van Ikazia. Ik kan bijvoorbeeld telefonisch advies vragen. Ook tijdens de afspraken in het ziekenhuis kan ik bij hen alles kwijt over hoe ik diabetes beleef. Wij bespreken hoe ik in mijn dagelijkse activiteiten het best met de ziekte kan omgaan. Ik vind het fijn hoe zij het zelfmanagement aan mij toevertrouwen en mij hierbij ondersteunen. Ikazia stimuleert mij zo om mijn lichaam beter te leren kennen. Dat vind ik belangrijker dan alle technische details van de ziekte.”

“Ikazia stimuleert mij om mijn lichaam beter te leren kennen”

“Een insulinepomp en een sensor die continu de bloedsuikerwaarden meet, geven mij de rust om de ziekte zelf onder controle te kunnen houden. Ik kan zelfs de sporten doen die ik graag wil doen. Toch voel ik mij geen voorbeeldige diabetespatiënt. Koolhydraten tellen vond ik bijvoorbeeld teveel gedoe. Mede op advies van Ikazia probeer ik dat er nu toch ‘in’ te krijgen. Ik verwacht dat die extra informatie mij van pas komt om ook in IJsland mijn diabetes te reguleren. Dat is ook een mooi bijkomend resultaat van dit wandelavontuur.”


Diabetes 15

Diabetes verpleegkundige

Marjolijn de Deugd “Veel andere patiënten zou ik waarschijnlijk afraden om zo de grenzen van hun ziekte op te zoeken maar Nick ken ik als een echte sportman. En hij gaat heel goed om met zijn diabetes. Meedoen aan de Iceland Diabetes Challenge is echt iets voor hem. Nick zet zich ook in om diabetes onder leeftijdsgenoten bekend te maken. Hij is bijvoorbeeld lid van Young Voices, een panel van jongeren met diabetes.”

Diabetesverpleegkundige Marjolijn de Deugd verwacht dat de deelnemers aan de extreme wandeltocht ook veel van elkaar kunnen leren bij het onder controle houden van hun diabetes. “Zelfmanagement, het thema van het evenement, is belangrijk voor alle diabetespatiënten. Wij kunnen hen vanuit het ziekenhuis adviseren en eventueel voorzien van hulpmiddelen als bloedglucosemeters en insulinepompen. Maar de patiënten zijn het grootste deel van de tijd op zichzelf aangewezen bij het zo constant mogelijk houden van hun bloedsuikerwaarden. Loopt dat mis dan kunnen zij ons uiteraard altijd bellen of mailen. In het Diabetescentrum van Ikazia zijn de lijnen kort zodat artsen, diabetesverpleegkundigen en de andere leden van het diabetesteam zoals een psycholoog en een diëtiste, hen snel kunnen helpen.” “Een andere kracht van Ikazia is dat wij samen met de patiënten zoeken naar hoe zij hun ziekte een plek kunnen geven in het dagelijks leven. Wij weten dat het voor hen zwaar is altijd maar met diabetes bezig te moeten zijn. Ook als door omstandigheden, bijvoorbeeld stress op het werk, de patiënt er even niet in slaagt de ziekte onder controle te houden. Dan blijven wij met hen op zoek naar oplossingen om hen weer op weg te helpen.”

“Samen diabetes een plek geven in het dagelijks leven”


16 Nieuws en informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker Het Ikazia Ziekenhuis doet mee aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Vanaf januari 2014 valt bij 875.000 mensen een uitnodiging op de mat om mee te doen aan dit onderzoek. Een intensief traject waar Ikazia als pilot ziekenhuis al in 2013 bij betrokken was. De pilot van vorig jaar geeft een goed beeld van wat patiënten van het onderzoek in Ikazia kunnen verwachten. “De pilot ging goed, we hebben ruim vijftig patiënten onderzocht en behandeld. Veel patiënten hebben we kunnen geruststellen. Zij zijn met een opgelucht gevoel naar huis gegaan”, vertelt maag-darm-leverarts Claudia Verveer.

spannend. “Daarom staat juist bij dit soort trajecten snelheid en persoonlijke aandacht voor de patiënt centraal”, vertellen Ilona Harteveld en Eveliene Veldhuizen, beide endoscopie assistent in het Maag-Darm-Lever-centrum.

Mensen uit de regio, die naar aanleiding van de uitslag van het bevolkingsonderzoek een aanvullend darmonderzoek moeten ondergaan, kunnen binnen vijf dagen in Ikazia terecht. Het bevolkingsonderzoek blijft voor veel mensen

Bij de eerste afspraak, het pre-scopie spreekuur, wordt uitgelegd hoe het onderzoek werkt. Kort daarop vindt het onderzoek plaats. “Tijdens het pre-scopie spreekuur kunnen we vaak al veel zorgen wegnemen. Bloed in de ontlasting betekent namelijk niet meteen dat er sprake is van kanker. Veel vaker gaat het om een poliep. Het is wel noodzakelijk dat we die poliepen zo snel mogelijk verwijderen. Dat maakt ook de deelname aan het onderzoek zo belangrijk”, benadrukt dokter Verveer.

Fotografie: DigiDaan

Voor meer informatie kijkt u op www.rivm.nl of scan de QR code

Lekker eten in Ikazia In het Ikazia Ziekenhuis wordt iedere dag met veel liefde voor ruim 200 patiënten gekookt. De medewerkers van de keuken zetten zich in voor lekkere, gezonde en verse maaltijden. Maar hoe worden die door de patiënt gewaardeerd? Om antwoord te geven op die vraag konden de patiënten de afgelopen periode een enquête invullen. Daarin valt met name het aantal complimenten in de open vragen op: “Ik vind het hier net een hotel! Je zou bijna langer willen blijven.” De vragenlijst werd door ruim 200 patiënten ingevuld. Meer dan 75% van de respondenten geeft 4 of 5 duimpjes voor de maaltijden. In Ikazia geloven we dat lekker en gezond eten bijdraagt aan een sneller herstel. Daarom worden de maaltijden vers bereid in onze eigen keuken. 150 patiënten geven 4 of 5 duimpjes voor de versheid van de maaltijd. Kortom, zoals één van de respondenten schrijft: “Heerlijke maaltijden, veel variatie.”


Pastorale 17

Meer kun je niet doen De verpleegkundige heeft me naar patiënt X gestuurd. Hij kan waarschijnlijk niet meer beter worden. Ik kom de kamer binnen en zie een heel oude man in bed liggen. Naast hem zit een jonge Antilliaanse vrouw. Het lijkt me geen familie. Wie zou er waken bij deze oude man? Ik stel me aan hem voor maar hij reageert niet. “Hij kan niet praten” verklaart de mevrouw naast het bed. Ik richt me tot haar en stel me voor als de predikant van het ziekenhuis. Zij begint te vertellen in plaats van de man: “Nee, mijnheer is niet gelovig. Hij heeft geen geloof.” Opvallend is dat ze het heeft over: “mijnheer”, een manier van spreken die eigenlijk alleen in de zorg wordt gebruikt. Anderen zouden immers zeggen: “Mijn vader” of “mijn broer” of “mijn vriend” of “mijn buurman”. Deze mevrouw blijkt inderdaad een zorgrelatie te hebben met de man in het bed. Ze is geen familie, ze is van de thuiszorg. Het is niet de eerste keer dat iemand zijn of haar hulp opgeeft als contactpersoon. In de eenzaamheid van deze tijd is de hulp van de thuiszorg voor velen een vertrouweling. Zo ook deze mevrouw. Ik word getroffen door de aandachtige blik waarmee ze naar de oude man in bed kijkt. Ze begint te vertellen. “Ja, weet u, de buren en ik, wij wisselen elkaar af, we bezoeken hem elke dag. Je wilt toch wat doen voor zo iemand. Hij is zo ziek. En hij heeft verder niemand. Wij hebben alles met hem doorgesproken, over zijn papieren, waar alles ligt en over hoe hij alles wil hebben. En ik heb beloofd dat ik voor zijn hondje zou zorgen als hij er niet meer zou zijn. Dus nu is het hondje bij mij thuis. En elke dag kom ik even en dan vertel ik hoe het met het hondje gaat. En als ik weg ga dan pak ik mijnheer even beet en dan wrijf ik met mijn handen over zijn armen en dan kan het hondje thuis ruiken dat ik bij zijn baasje ben geweest….” Ik ben onder de indruk van de inzet van deze mevrouw. Haar aanwezigheid en haar intense betrokkenheid ontroeren mij. Wat een lief mens. Zelf zegt ze, wel een paar keer: “Meer kun je niet doen”, met spijt in haar stem. Alsof ze het nog veel te weinig vindt. Ds. Lida Tamminga


18 Fotoreportage

Wat gebeurt er eigenlijk als u een kweek laat doen? Soms laat de arts een “kweek” bij u afnemen. Uw bloed, urine, ontlasting of pus wordt dan afgenomen en vervolgens hoort u na een aantal dagen of er bacteriën in zitten en of u antibiotica moet gaan gebruiken. Ergens is dat gek: sommige waarden (bijvoorbeeld bloedsuiker) zijn binnen enkele minuten bekend, terwijl de uitslag van een kweek altijd een aantal dagen op zich laat wachten. Het lijkt wel alsof er bij zo’n kweek onnodig wordt getreuzeld… Dat is niet waar. Maar hoe werkt het wel? Kortom: wat gebeurt er nu eigenlijk bij zo’n kweek?

Frank is ziek en heeft koorts. De dokter denkt aan een infectie en laat Frank zijn bloed prikken en zijn plas opvangen. Frank’s plas wordt in een steriel potje afgenomen en naar de afdeling Medische Microbiologie van het Ikazia Laboratorium gestuurd. Zijn bloed wordt door de afdeling Klinische Chemie van dit laboratorium onderzocht.


Frank’s plas wordt door een speciale robot op een agarplaat uitgestreken. Zo’n plaat bevat voedingsstoffen voor (soms specifieke) bacteriën en zorgt dat de bacteriën zich heel snel gaan vermenigvuldigen wanneer het plaatje in een warme stoof (op lichaamstemperatuur) wordt geplaatst. Er komen zo veel bacteriën op de voedingsbodem, dat zij met het blote oog zichtbaar worden.

De analiste beoordeelt de volgende dag de kweek. Op de plaat zijn de bacteriën nu zichtbaar als glimmende druppels. Zo’n druppel viezigheid wordt een “kolonie” genoemd. Iedere bacterie maakt voor zijn soort kenmerkende kolonies. Een getraind oog kan vrij makkelijk inschatten welke bacterie er aanwezig is op de voedingsbodem.

Nog betrouwbaarder dan een geoefend oog is echter een robot die aan de hand van specifieke reacties en vergistingen kan bepalen welke bacterie in een kolonie zit. Deze robot kan ook bepalen welke antibiotica zullen werken tegen deze bacterie, en welke niet. Aangezien ook deze robot afhankelijk is van de groei van bacteriën, duurt het 24 tot 48 uur voor een uitslag bekend is. Uiteindelijk wordt de kweek beoordeeld door de arts-microbioloog. Dit is een medisch specialist die gespecialiseerd is in de diagnose van infectieziekten (bacteriën, schimmels, gisten, virussen en parasieten). Hij zorgt er voor dat de uitslag met eventueel behandeladvies bij uw arts terecht komt. Met deze uitslag kan de dokter vervolgens antibiotica voorschrijven die Frank weer snel beter zal maken!


Wist u dat? 21

Wist u dat … er onder een ring meer bacteriën zitten dan dat er mensen leven in Europa? … op een vierkante centimeter van uw hand tienduizend bacteriën zitten? … goede handhygiëne circa 80% van alle besmettingen kan voorkomen?

... er op een toetsenbord meer bacteriën en virussen zitten dan op een toiletbril? … in uw darmen meer dan 100.000 miljard bacteriën leven en dat dit meer is dan de hoeveelheid cellen waaruit we bestaan? … er zich meer bacteriën in je mond bevinden dan dat er mensen op aarde leven? … bacteriën in het gebit en de mond uw gewrichten en hart kunnen schaden? … tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën?

… een snijplank meer bacteriën bevat dan een toiletbril? … dat u hepatitis B honderd keer sneller kunt oplopen dan HIV? … je geen HIV kan krijgen van de toiletbril?

Dit is een voedingsbodem of agarplaat. Zo’n plaat bevat voedingsstoffen voor (soms specifieke) bacteriën en zorgt dat de bacteriën zich heel snel gaan vermenigvuldigen wanneer het plaatje in een warme stoof (op lichaamstemperatuur) wordt geplaatst. Op de foto zie je hoe de voedingsbodem er na 24 uur uitziet. De bacteriën zijn zichtbaar als ‘druppels’ waaraan de analist en arts-microbioloog vrij makkelijk het type bacterie kan herkennen. Deze ‘druppels’ (kolonies) worden vervolgens verder onderzocht om te bepalen om welke specifieke bacterie het hier gaat. Ook de werkzaamheid van antibiotica tegen deze bacterie wordt onderzocht. Als er maar weinig antibiotica werkzaam zijn, noemen we het een ‘resistente’ bacterie. Resistente bacteriën (zoals MRSA) komen helaas steeds vaker voor. Het is de taak van de arts-microbioloog om ook bij dit soort bacteriën de juiste therapie te kunnen bepalen.

… virussen levende cellen nodig hebben om zich te vermeerderen? … één op de vijf mobieltjes een ziekteverwekkend microorganisme (bacterie, virus of schimmel) met zich mee draagt? … een bacterie bestaat die goud maakt?


Op bezoek 23

Op bezoek In het Ikazia Ziekenhuis is het tijdens ‘bezoekuur’ een komen en gaan. Wij gaven een aantal bezoekers een boeketje bloemen met de vraag: bij wie gaat u op bezoek?

Gulia Aliyeva Op de verpleegafdeling Cardiologie treffen we mevrouw Aliyeva, zij zit aan het bed van haar man. “Gisterenavond zijn we naar de Spoed Eisende Hulp gekomen. Mijn man had een heel hoge bloeddruk en pijn aan zijn hart. We werden snel geholpen en hij werd opgenomen op de verpleegafdeling. Ik wilde graag bij hem blijven en ook hier overnachten. Eerst dacht ik gewoon hier op de kamer, maar dat kon niet. Een paar kamers verder was wel een bed voor mij vrij. Dat ik mocht blijven, vind ik echt perfect. Toen ik vanmorgen wakker werd, hebben we in zijn kamer samen ontbeten.”

Marianne Slooter Marianne Slooter luncht samen met haar stiefvader en moeder aan een tafel op de 6e etage. “Wij werden vanmorgen gebeld door de verpleegkundige ‘of we wat eerder bij mijn moeder op bezoek wilde komen’. Ze is hier al een paar dagen en had nu net slecht nieuws gehad. Daardoor was ze van slag. Dan is het fijn om met elkaar te zijn. We mochten meteen komen. Zo zitten we nu met elkaar aan de lunch, een boterham op de gang. Lekker hoor, even niet op de kamer. De bloemen komen precies op het juiste moment, echt een opkikker.”


AK W

V

SY ST

EE MP LA FO ND S SC HEID I

NGS

WAN DEN

EN BETIM MERING

ER K

KW AL IT

EIT

&P ERF

ECT IE

Simonse Afbouw B.V.

NvS Schilder & Behangwerken B.V.

Noordeinde 32-34 3341 LW H.I. Ambacht Tel. 078 - 6811440 Fax 078 - 6811449 info@simonseafbouw.nl

Noordeinde 32-34 3341 LW H.I. Ambacht Tel. 078 - 6811444 Fax 078 - 6811449 info@nvs-schilders.nl

ALLROUND

HAARWERKEN WIJ LEVEREN AL 30 JAAR HAARPROTHESES VAN ECHT HAAR GEHEEL NAAR UW WENS IN MODEL EN MAAT GEMAAKT • INDIVIDUELE

SALONS VOOR

OPTIMALE PRIVACY

• ELK

HAARSTUK DOOR SPECIALISTEN

GEMAAKT

• S.E.M.H. GECERTIFICEERD

BEDIJF

• LEVERANCIER VAN ALLE ZORGVERZEKERAARS AANGESLOTEN BIJ KLACHTENCOMMISIE GEZONDHEIDSZORG LKGZ VOOR VRAGEN OF ADVIES BEL OF E-MAIL ONS GERUST.

GOUDSESINGEL 101 - 3031EE ROTTERDAM TEL. 010 412 39 39 INFO@ALLROUNDHAARWERKEN.NL WWW.ALLROUNDHAARWERKEN.NL


Toen en nu 25

Toen en nu In 2015 bestaat het Ikazia Ziekenhuis 50 jaar. 50 jaar waarin we altijd met persoonlijke aandacht voor onze patiënt, gewerkt hebben aan uitstekende zorg. Die aandacht houden we vast, net als goede zorg. Toch is er voor het oog wel veel veranderd. Daarom staan in deze rubriek steeds twee foto’s. Eén van toen en één van nu.


"Kleine dingen kunnen mensen zo gelukkig maken"


Dag van 27

De dag van verpleegkundige Khadija Khadija Sabriye werkt als verpleegkundige op de verpleegafdeling Cardiologie, 6A. “Waarom ik in Ikazia werk? Om de huiselijke sfeer. We proberen patiënten zoveel mogelijk het gevoel te geven dat ze thuis zijn. Als verpleegkundige probeer je zo min mogelijk te zeggen ‘kan niet, mag niet, doen we niet.’ Dus wil de patiënt midden in de nacht een cracker eten? Dan zorgen we daarvoor.”

7.15 uur

9.30 uur

Mijn dagdienst begint. Op de afdeling hebben we 15 bedden. Meestal ben je met twee verpleegkundige en een aantal leerling-verpleegkundigen. Dat betekent dat ik op een dag verantwoordelijk ben voor 7 of 8 patiënten. Mijn collega uit de nacht praat me bij over de patiënten, zodat ik goed op de hoogte ben. Nadat ik samen met de leerling-verpleegkundige de dossiers doorgelezen heb, bespreken we haar leerdoelen voor vandaag.

De artsen lopen visite. We doen snel een bakje koffie. Want de artsenvisite neemt veel tijd in beslag. We beginnen in de artsenkamer, daar bespreken we de patiënten. Daarna gaan we met elkaar langs alle patiënten.

11.00 uur Alles wat we met de artsen hebben afgesproken verwerk ik in de patiëntendossiers.

12.30 uur 8.00 uur Om acht uur ga ik de medicijnen delen, maar omdat ik mijn patiënten nog helemaal niet gezien heb doe ik eerst een rondje ‘goedemorgen’. De telefoon gaat al vroeg, een mevrouw wil weten hoe het met haar man gaat en of hij goed geslapen heeft. “Wilt u het zelf even aan hem vragen?” zeg ik. “Nou zuster als dat zou mogen, heel graag”, is haar reactie. Ik verbind haar met hem door. Zulke kleine dingen kunnen mensen zo gelukkig maken.

8.30 uur Het is tijd voor de patiënten om zich te wassen. Ik help natuurlijk wie hulp nodig heeft, maar zeg ook weleens: “Als ik terug kom wil ik allemaal schone patiënten, zodat het hier ruikt alsof ik in een parfumerie ben.” En soms kunnen ze dat ook prima zelf en is alles schoon en fris als ik terug kom. “Ik ben een trotse zuster”, zeg ik dan. Ondertussen stuur ik de leerling-verpleegkundige aan. Zij kan patiënten zelfstandig wegen, in en uit bed helpen en naar het toilet begeleiden.

Net voor mijn lunch installeer ik mijn patiënten voor het rustuur. Terwijl zij rusten ga ik eten en bereid me voor op een drukke middag. Overleggen met de arts, onderzoeken inplannen, medicijnen delen en vragen van familie beantwoorden.

14.30 uur Ik sluit af met het laatste schrijfwerk en controleer van bloeddruk tot stoelgang hoe het met mijn patiënten gaat. Zo zorg ik dat alles duidelijk in de map staat voor mijn collega’s in de avonddienst. Om 15.00 uur wil ik daarmee klaar zijn. Dan begint het bezoekuur. Ik vind het leuk om kennis te maken met de bekenden van mijn patiënten. Zij vinden het leuk om ‘hun’ zuster voor te stellen. Soms kom je binnen en dan ligt de familie naast de patiënt ‘even te kroelen’. Dat vind ik zulke mooie momenten.

15.15 uur Na de overdracht aan de avonddienst evalueer ik met de leerling-verpleegkundige. Tot slot zeg ik al mijn patiënten nog even gedag. Tot morgen!


Stichting tot Steun 29

Stichting tot Steun van het Ikazia Ziekenhuis

Het doel van de Stichting tot Steun is het Ikazia Ziekenhuis te voorzien van extra middelen die niet uit het normale ziekenhuisbudget betaald kunnen worden. Door de steun van de vele donateurs kunnen die extra’s worden gerealiseerd. Denkt u hierbij aan de tweede predikantenplaats, het Patiënten Service Bureau, de Mee-Ga-Mobiel, activiteiten ter ondersteuning van de identiteit en het magazine Ikazia Nieuws. Bij een donatie van minimaal € 12,50 per jaar ontvangt u ons magazine IN thuis. Het IBAN nummer van de Stichting tot Steun is NL65INGB0000368420. De Stichting tot Steun heeft een ANBI-status. U kunt uw giften dus aftrekken van de belasting en ook hoeft de Stichting geen successie- of schenkingsrechten te betalen. Zie voor meer informatie onze website www.ikazia.nl/ststeun of neem telefonisch contact op met Erna de Bus, 010 297 54 55.

Machtigingsformulier

SEPA Stichting tot Steun van het Ikazia Ziekenhuis Montessoriweg 1 3083 AN Rotterdam Nederland Incassant ID: NL05ZZZ411264820000 Machtigingskenmerk: NL05ZZZ411264820000 + uw lidnummer Door ondertekening van dit formulier geeft u toestemming aan de Stichting tot Steun van het Ikazia Ziekenhuis om via uw bank jaarlijks of éénmalig een bedrag van uw rekening af te schrijven. ■ € 12,50 per jaar, afschrijven in de maand …………………………..……………..…………….... ■ Meer, namelijk € …………………………..………… per jaar, afschrijven in de maand

…………………………..……………..…………………..…………

■ Ik doe een gift en machtig het Ikazia Ziekenhuis om éénmalig af te schrijven € ………………..............…………..…………, afschrijven in de maand …………………………..……………..…………….... Als u het niet eens bent met deze afschrijving kunt u deze laten terugboeken. Neem hiervoor binnen acht weken na afschrijving contact op met uw bank. Vraag uw bank naar de voorwaarden. Naam …………………………..……………..……………………..……………..……………....……………………..……………..……………....……………………..……………..…………………….... Adres …………………………..……………..……………………..……………..……………....……………………..……………..……………....……………………..……………..…………………….... Postcode …………………………..……………..……..……………...........………

Woonplaats …………………………..……………..……..…….............………...........………

Land …………………………..……………..……..……..........………...........………

IBAN* rekeningnummer …………………………..………......……………...........…

Plaats …………………………..…….......………...........………........................

Datum …………………………..…...........................................….......………...........………

Handtekening …………………………..……….............................…………….................................… U kunt deze machtiging opsturen naar de Stichting tot Steun van het Ikazia Ziekenhuis, Antwoordnummer 80513, 3080 WB Rotterdam (een postzegel is niet nodig). * Uw IBAN bestaat uit uw rekeningnummer aangevuld met letters en cijfers. Bijvoorbeeld: NL 10 RABO 0 123456789. U vindt uw IBAN nummer op uw bankafschriften, uw pinpas, bij uw bank of via www.ibanbicservice.nl.


PrivaZorg staat voor:

PrivaZorg Rotterdam ZHE Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen Zuid-Hollandse Eilanden, Capelle a/d IJssel

Kwalitatieve thuiszorg door zelfstandige zorgverleners Georganiseerd vanuit de cliënt (geen roosters) Levert de zorg waar u recht op heeft In het zorgplan komen noodzaak en wens samen Geleverd door gemotiveerde ZZP’ers AWBZ gefinancierd of via PGB, particulier

PrivaZorg Rotterdam ZHE

Thuiszorg tot en met 24-uurs zorg

’s-Gravenweg 45, 2901 LA Capelle a/d IJssel 010-4472227 info@privazorgrotterdam.com www.privazorgrotterdam.com

Maat- & Orthopedisch schoenatelier

Linneweever Orthopedisch schoenatelier sinds 1827 bij koninklijke beschikking hofleverancier • maat- en orthopedisch schoeisel • therapeutische elastische kousen • steunzolen/(sport)inlay’s • loophulpmiddelen • schoenreparatie/aanpassingen • bezoek aan huis mogelijk • vrijblijvend gratis voetonderzoek • snelle levertijden • contacten met alle ziekenfondsen • geselecteerd confectieschoeisel Tevens hebben wij een ruim assortiment confectie comfortschoenen.

Wij werken volgens afspraak Zoetermeer Plesmanstraat 14 2722 NV Tel: (079) 331 77 00

Den Haag Westeinde 32a 2512 HD Tel: (070) 363 95 51

Rotterdam Kleiweg 85b 3051 GK Tel: (010) 418 32 58

www.linneweever.com/email: zoetermeer@linneweever.com


1 Waar staat de oorspronkelijke afkorting IKAZIA voor? A. ‘Ik assisteer zieken in alles’ B. ‘Interkerkelijke actie ziekenhuis in aanbouw’ C. ‘In kwetsbare anatomie zal ik aanwenden’

Kinderpagina 31 5

2

agt, wat ben ts niet verdra

je dan?

Als je ie A. Allergisch B. Strategisch C. Immuun

Hoeveel nieren heeft ee n mens? A. 1 B. 2 C. 3

3 Wat is het m eest flexibele gewricht in je lichaam? A. Je knie B. Je pols C. Je schoude r

4 en Hoe heten de twee vorm t oog? van gezichtscellen in he A. Stokjes en bolletjes B. Staafjes en kegeltjes C. Knopjes en stekeltjes

6 van Hoe heet de tak zich wetenschap die het bezighoudt met al? erfelijk materia a A. Datamatic B. Genealogie C. Genetica

Oplossing: 1. B 2. A 3. C 4. B 5. B 6. C

Kun jij deze vragen goed beantwoorden? Probeer het maar!


Puzzel 33

Kruiswoordpuzzel

De winnaar van de kruiswoordpuzzel van het winternummer 2013/2014 is: mevrouw V.d. Bom uit Puttershoek. Oplossing: bloedafname. De winnaar heeft inmiddels de VVV bon thuis gekregen. De oplossing van de puzzel van dit nummer kunt u tot 1 juni a.s. inleveren of opsturen aan: Ikazia Ziekenhuis - t.a.v. het PatiĂŤnten Service Bureau - Postbus 5009 - 3008 AA ROTTERDAM U kunt uw oplossing ook mailen aan: in@ikazia.nl


- ADVERTORIAL -

Hoe word je donor? Als je tussen de 18 en 65 jaar bent, kun je je aanmelden op www.ikgeefbloed.nl. Je ontvangt daarna een informatiepakket en een uitnodiging voor een keuring. Tijdens deze keuring wordt je bloed getest. Ook wordt je bloedgroep bepaald. Als alles in orde is, word je enige tijd later uitgenodigd om bloed te geven.

Hoe werkt het? Voordat je bloed geeft, vul je een vragenlijst in. Als je HB-gehalte en je bloeddruk goed zijn, kun je een halve liter bloed geven. Dit duurt ongeveer tien minuten. Na afloop kun je wat eten en drinken.

Hoe lang duurt een bloedafname? Bij elkaar kost je bezoek aan de afnamelocatie ongeveer een uur. Dit is inclusief het invullen van de vragenlijst en de keuring. Het bloed geven zelf duurt ongeveer tien minuten. Er zijn meer dan 300 afnamelocaties in Nederland, dus er is er altijd wel één bij jou in de buurt.

Hoe vaak mag je bloed geven? Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven en vrouwen drie keer. Hoe vaak je precies wordt opgeroepen, is afhankelijk van je bloedgroep.

Wat merk je na het geven van bloed? De meeste donors hebben nergens last van. Het is wel verstandig om de rest van de dag rustig aan te doen. Het wordt afgeraden om intensief te sporten of zwaar lichamelijk werk te verrichten.

Wat gebeurt er met je bloed? Je bloed wordt verwerkt tot verschillende producten. Hiermee kunnen de levens worden gered van mensen die gezond bloed hard nodig hebben. Zo worden rode bloedcellen gebruikt voor mensen met bloedarmoede, bloedplaatjes voor patiënten met een ernstige bloedziekte, zoals leukemie, en uit plasma worden medicijnen gemaakt voor bijvoorbeeld hemofiliepatiënten.

Word nu bloeddonor. Je bent nodig.

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar elke dag hebben honderden mensen in ons land bloed nodig. Dit kunnen verkeersslachtoffers zijn, maar ook ernstig zieke mensen of vrouwen die een zware bevalling hebben. Jaarlijks worden duizenden van hen gered dankzij het bloed van bloeddonors. Misschien heb je dat in je eigen omgeving ook wel eens meegemaakt. Om mensen te kunnen blijven redden, is het van levensbelang dat er altijd voldoende bloed beschikbaar is. We zijn daarom op zoek naar nieuwe donors en we hopen dat jij ook bereid bent om bloed te geven. Jouw bloed kan levens redden.

Meer informatie? Wil je meer weten over het geven van bloed? Bel dan gratis naar 0800 – 51 15


Contact 35

Klacht en advies Goede zorg voor de hele mens. Dat staat voorop in ons ziekenhuis. Respectvol, oprecht geïnteresseerd en betrokken. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over bijvoorbeeld de gegeven informatie, de zorg of de aandacht. Dat u vindt dat het beter kan. Het beste kunt u dit bespreken met de medewerker die uw onvrede heeft veroorzaakt. Als u dat liever niet doet, kunt u bij de klachtenfunctionaris terecht. Zij kan de klacht met u bespreken, u adviseren en ondersteunen. Ook kan zij bemiddelen tussen u en de medewerker.

i i @

Tineke Schutrups-Duyvendak

010 297 55 08 klachtenfunctionaris@ikazia.nl klachtenfunctionaris Ikazia Ziekenhuis Antwoordnummer 80161 3080 VB Rotterdam

Klachtencommissie

Heeft u opmerkingen of bent u niet tevreden dan willen we dat graag weten

Blijft de klacht bestaan dan kunt u uw klacht laten beoordelen door de onafhankelijke klachtencommissie. De directie wordt geïnformeerd over de uitspraak van de klachtencommissie. Ook worden aanbevelingen gedaan. Die zijn bedoeld om herhaling van het gebeurde in de toekomst te voorkomen. Zo wordt de kwaliteit van zorg verbeterd. U kunt via de klachtenfunctionaris in contact komen met de klachtencommissie.

Contact

Colofon

Ikazia Ziekenhuis Montessoriweg 1, 3083 AN Rotterdam Tel. 010 29 75 000 Fax 010 29 75 400 Internet www.ikazia.nl E-mail post@ikazia.nl Postadres Postbus 5009 3008 AA Rotterdam

Redactie J. Aman • J.T.C. Bijl • S. van der Ent • D. van der Leer J. Moret • R.R. van Noort • A. Molendijk • M.C. Oosterwijk C.D. Schutrups-Duyvendak • Ds. J.A.P. Vlasblom • T.C. Vonk

Buitenpolikliniek Ikazia Carnisselande Middeldijkerplein 36 2993 DL Barendrecht Telefoon 0180 64 22 22 E-mail buitenpoli@ikazia.nl Buitenpolikliniek Ikazia Klaaswaal Kerkstraat 20 3286 AK Klaaswaal Telefoon 0186 57 11 11 E-mail klaaswaal@ikazia.nl

Lente 2014

Redactionele bijdrage M. Blok • J. Moret • N. Veringmeier Fotografie W. Boon • J.T.C. Bijl • J. Moret Redactie adres en/of adreswijzigingen Ikazia Ziekenhuis Directiesecretariaat • Montessoriweg 1 • 3083 AN ROTTERDAM Telefoon 010 297 50 00 • Internet www.ikazia.nl • E-mail post@ikazia.nl Uitgeverij BC Uitgevers bv • Postbus 416 • 8600 AK Sneek Telefoon 0515 429 429 • Directie G. van Leeuwen

Bladmanager/Advertentieverkoop Barbara Verschoor Telefoon 06 455 766 70 • Digna Schoonen • Telefoon 06 442 099 10 Opmaak Hannique de Jong • Telefoon: 0515 429 420 Foto cover Verpleegkundige Khadija met de heer Beer Druk Scholma Druk B.V. • Bedum


36 Specialisten Anesthesiologie C.R. Bello mw. K.T. Dahmen L. Klompe M.L. Landman (waarnemer) M.J.B. Los mw. dr. M.C.O. van den Nieuwenhuyzen (opleider) mw. M.W. Oltmansvan Dommelen C.J. van Oort dr. H.C. Rettig F.A. Verhoeven

mw. A.R. HoogendoornGiebel dr. J.W. de Leeuw (opleider) G.C.H. Metz mw. B. Morrel

Intensive Care geneeskunde mw. M. Muller mw. dr. F.J. Schoonderbeek mw. dr. A.F.C. Schut mw. S. Stads mw. H.F.E.M. Willems dr. E.J. Wils

Apotheek mw. L. Kuiper W.J. Liefers

mw. H.S. PaizanoThijssen mw. A.M. Robinson mw. K.A. Schuitevoerder

Klinische chemie dr. M.A. Fouraux dr. W. van Gelder

Orthopedie Klinische psychologie mw. dr. J.E.W.M. van Dongen-Melman G. Plaisier (opleider) mw. I. SpuesensHoefnagel

KNO-heelkunde Interne geneeskunde

J.W. Arendse mw. A.A.C. Aukema J.J. van Twisk

mw. M.E. Emans (chef de clinique) M.P. Freericks J.P. Kerker dr. G.J. Nollen A.M. de Vos (chef de clinique) mw. S.K. Zoet-Nugteren

dr. M.P. Brugts mw. R.A. Carels mw. dr. F. Croon-de Boer dr. A. Dees J.C. Drooger (chef de clinique) dr. F.E. de Jongh mw. E.N.M. Overkleeft mw. M. Wabbijn mw. dr. A.A.M. Zandbergen (opleider)

Chirurgie

Kaakchirurgie

mw. N.M. Hanneman dr. P.T. den Hoed (opleider) dr. A.N. Ringburg dr. C.J. van Steensel dr. B.R. Toorenvliet dr. W.J. Vles mw. A.M.E. van Well

dr. G.J. van Beek C.A. Bertheux (waarnemer) dr. dr. L.O.H. Dessau W.F. van Geel mw. dr. J.M. Kwakman F.R. Praal L.J. Rijksen dr. dr. D. Rink

Maag-, darmen leverartsen

Kindergeneeskunde

Medische Microbiologie

Cardiologie

mw. J.A. de BeijerDominicus mw. E. van CampenMolenaar mw. A.F.G. Jansen mw. dr. J.A.F.M. van Neerven

M.M. Campo dr. C.H. Geerdink W. Kuis B.B.A.M. Niers

Pathologie Prof. dr. M.A. den Bakker Prof. dr. dr. R.W.M. Giard dr. H.F.G.M. van den Ingh dr. M. Kliffen

Plastische Chirurgie Longziekten P.R.M. Hekking mw. R. Heller-Baan F.A.H. Jacobs K.F. van Kralingen (waarnemer) mw. C.W.H.M. KroeseBovĂŠe J.C.E. Meek

G. Bezemer (chef de clinique) dr. P.C.J. ter Borg dr. R.J.Th. Ouwendijk (opleider) mw. H.G. Vermeulen mw. C. Verveer

mw. H.C. Klepetko R. Tjong

Psychiatrie mw. S.K. Kalidien mw. P. KĂślling (waarnemer)

Radiologie mw. C.I.B.F. Gouw L.C.W. de Jonge J.G.J. Jonkman J.W. Kuiper mw. dr. A. Preda J.W. van der Sluijs dr. ir. M.J. Stoutjesdijk

Revalidatiegeneeskunde mw. A.M. de Rooij

Dermatologie dr. H.J.H. Engelkens E.R. Lonnee

Gynaecologie mw. R.C. Dullemond (chef de clinique) mw. S.M.A. Groenen mw. Y.J.B. Groeneveld (chef de clinique) mw. A.D. van Heesewijk mw. A.C. van Hof

C. Aleman mw. J.J. Alink mw. S.H. Dijkstra mw. S.H.M. Gardeniers mw. K.A. Goud D.J.M. van Heemstra mw. B.C.C. Heinerman mw. I. Heutsvan der Kragt mw. C.M. Messemaker

Reumatologie

dr. M. van Rijn

mw. F. Bonte-Mineur dr. M.R. Kok

Neurologie

Sportgeneeskunde

L.J.M.M. Mulder D.M.H. Zuidgeest

dr. B.A.G. Bulder mw. S.G. van der Putten

Oogheelkunde

Urologie

mw. J. van Beek (waarnemer)

E. Kats dr. J.E. Nienhuis


Fusie Laurens en Thuiszorg Rotterdam Vanaf 1 januari 2015 bundelen Thuiszorg Rotterdam en Laurens hun krachten en gaan zij verder als ĂŠĂŠn organisatie. Tot die tijd zijn Laurens en Thuiszorg Rotterdam twee aparte organisaties onder het gezamenlijk bestuur en toezicht van Laurens.


Lente 2014  
Advertisement