Page 1

Bedrijvig waalwijk

Waalwijk krijgt beveiligde truckparking Sfeervol genieten bij SMAAK Waalwijk LDM overgenomen door Bons & Evers

juni 2012

Xenos breidt flink uit in Waalwijk

‘De aanvoer van containers per binnenschip geeft ons flexibiliteit’


SMAAK Waalwijk 2012 bedankt haar

SMAAK Makers Deelnemers:

Mandarijn w w w. m a n d a r i j n -w a a l w i j k. n l

Hoofdsponsoren:

Subsponsoren:

Š

Sponsoren:

spot

Mediapartners Bedrijvig Waalwijk, Exclusief in Brabant, RTV Midden Brabant, Brabants Dagblad, Netwerk Midden Brabant

Kledingpartner Rasch

light Netwerkpartners Netwerk Midden Brabant, Netwerk Waalwijk, KOS

Personeelspartners Hospitality People, Horeca Flex Groep

Maatschappelijk partner Stichting ES, Emotional Support

Vrienden van SMAAK Waalwijk: Meeuwis Notarissen, Bouwman Optiek, JVH Games, Koenen Papier Kaatsheuvel, Soeterboek, Spierings & Partners, Juwelier PUUR, Taxi Leo, Rasch B.V. Bedrijfskleding, Silver Advocaten, Esbeco, Hip Shoestyle, J&M Bedrijfsbloemisten, Sigma Seafoods, Vero Sweet Presents, FSV Accountants, Van Lanschot Bankiers, Schapendonk Banket, Fraai Projecten, DCan, ZO Tassen & Accessoires, www.bywouter.nl.

Partners in Business:

SMAAK Waalwijk is een concept van De Belevingsfabriek www.debelevingsfabriek.nl

www.smaakwaalwijk.nl


Kleur bekennen Je hebt van die zomers dat het niet erg is als het regent. Voordeel: je hoeft niet te sproeien en er is zo veel anders te beleven. Vooral de sportliefhebbers komen deze zomer aan hun trekken. We begonnen met Roland Garros. Dat toernooi was nog niet was afgelopen of het EK-voetbal ging van start. Direct daarna volgen Wimbledon en de Tour de France. Even een korte adempauze en dan is het tijd voor de Olympische spelen en de Vuelta. Kortom, we komen deze zomer wel door. Al deze evenementen hebben één ding gemeen: op de een of andere manier roepen ze allemaal een associatie op met kleur. Het EK-voetbal met oranje, de Tour met geel, Wimbledon met groen gras, Roland Garros met oranje gravel en de Olympische Spelen met gekleurde ringen. Bent u ook te herkennen aan een kleur? Sta er maar eens bij stil wat een kleur in uw logo kan betekenen. Wil niet zeggen dat u meteen uw logo moet veranderen. Beken kleur en laat uw logo zien! Het is niet voor niets dat Bedrijvig Waalwijk al jaren full colour gedrukt wordt. Want naast sport op TV, is het lezen van een magazine de zomer net zo populair. Veel kijk- en leesplezier. Jean-louis de Bont, uw media-adviseur voor Bedrijvig Waalwijk (T). 06-41713689, (E). jl.debont@dewinter.nl

10 Xenos wil verder groeien vanuit Waalwijk Winkelketen Xenos breidt haar activiteiten in Nederland en Duitsland verder uit. “Om deze groei in goede banen te leiden, gaan we ons distributiecentrum in Waalwijk verder uitbreiden”, aldus directieleden Leo Steenbekkers en Hugo de Bie.

20 Waalwijk krijgt beveiligde truckparking Op bedrijventerrein Haven Zeven in Waalwijk wordt nog dit jaar gestart met de bouw van een grootschalig Truck Facility Point. De gemeente Waalwijk heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met gebiedsontwikkelaar Roozen van Hoppe uit Haghorst.

31 ‘We kunnen ons geen betere partner wensen’ LDM in Drunen is overgenomen door Bons & Evers Holding. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Roel Priest, algemeen directeur van de messingfabriek. “Bons & Evers spreekt dezelfde taal en we blijven zelfstandig.”

32 Sfeervol genieten bij SMAAK Waalwijk De derde editie van SMAAK Waalwijk was opnieuw een geweldig succes. Hoewel de weersgoden niet meewerkten, was de sfeer tijdens de openingsavond van het culinaire evenement weer ouderwets gezellig. Ook de nieuwe locatie bleek een schot in de roos.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Waalwijk is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.800, Mediapartner: Jean-louis de Bont Volgende uitgave: september 2012 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339361, www.dewinter.nl. Fotografie: Jeroen Pulles en Rob van Berkel Teksten: Gerben van den Broek en Kees Klijn. © 2012 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

juni 2012

3


Afspraken over grondwaterpeil

De Leest verlaagt prijzen theatervoorstellingen De btw op theaterkaarten is per 25 mei verlaagd van 19 procent naar zes procent. Theater De Leest in Waalwijk heeft daarom de entreeprijzen voor de meeste professionele theatervoorstellingen in het seizoen 2013-2013 ook verlaagd. Het btw-verschil komt ten goede aan de bezoekers van De Leest. De nieuwe entreeprijzen staan vanaf nu vermeld op deze website. De toegangsprijzen voor circusvoorstellingen en films vielen reeds onder het zes procent-tarief. Deze blijven daarom ongewijzigd.

Momexx gaat Chinese markt op Tijdens het bezoek van een Brabantse handelsdelegatie aan China heeft Commissaris van de Koningin Wim van der Donk de nieuwe vestiging van het Nieuwkuijkse bedrijf Momexx in Wujiang in de provincie Jiangsu officieel geopend. Jiangsu is een groeiregio, waar vele voedselproducenten en verpakkingsproducenten zijn gevestigd. De Momexx-vestiging draait al een aantal maanden, maar een officiële opening

door een hoge Nederlandse bestuurder is een belangrijk gegeven voor de plaatselijke bestuurders. Momexx ontwikkelt en produceert mallen waarmee kunststof verpakkingen voor de voedingsindustrie kunnen worden gemaakt. Het bedrijf investeerde zo’n drie miljoen euro in het pand en in machines voor de Chinese vestiging, die zijn gebouwd volgens de nieuwste technologie en knowhow.

LinkedIn favoriet bij ondernemers Van de social media is LinkedIn het meest populair bij ondernemers. Dat

4

blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Maar liefst 63 procent gebruikt deze social community. Op een goede tweede plek staat Facebook (46 procent), gevolgd door Twitter (27 procent). Ongeveer een kwart van de ondernemers geeft aan van geen enkele social community gebruik te maken.

De gemeente Waalwijk en drinkwaterbedrijf Brabant Water gaan de grondwaterproblemen in Waalwijk aanpakken. Guїljo van Nuland, directeur van Brabant Water en de Waalwijkse wethouder Jan van Groos ondertekenden onlangs een convenant met afspraken voor de verbetering van het grondwaterpeil in Waalwijk. Brabant Water gaat ‘s zomers minder en ‘s winters meer grondwater winnen en levert hiermee een bijdrage aan het waterbeheer in de stad. Het stedelijk gebied in Waalwijk is gevoelig voor variaties in het grondwaterpeil. In de winter kan een hogere grondwaterstand tot overlast leiden, zoals water in kelders. De afspraken tussen Brabant Water en de gemeente zijn bijzonder, omdat de behoefte aan water in de zomer groter is dan in de winter. Brabant Water pompt dan ook meer grondwater op in de zomer. In Waalwijk gaat juist het omgekeerde gebeuren: in de zomer wordt er minder water opgepompt en in de winter meer.

J.M. van Delft bouwt op terrein Metal Valley Het Drunense bedrijf J.M. van Delft, producent van aluminium en stalen ramen, deuren en gevels, gaat als eerste een nieuw bedrijfspand neerzetten op het Metal Valley-terrein in Drunen. Als alles volgens plan verloopt, wordt het nieuwe pand nog dit jaar opgeleverd. Hercuton verzorgt de prefab-betonelementen voor het gebouw; Van Delft levert zelf de gevels. Het pand wordt gebouwd op de plek waar eerst een productiehal van Wärtsilä stond. J.M. van Delft bestaat al meer dan 105 jaar. Het bedrijf kreeg in 2007 het predikaat hofleverancier.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Gemeente Waalwijk start proef ‘elektrisch’ vervoer aan te bieden, gaan de BOA’s proefdraaien met een elektrische auto. Tot half juni bekijkt het BOA-team van afdeling Leefbaarheid, Vergunning en Handhaving (LVH) welke auto het meest geschikt is voor hun werkzaamheden. Hiervoor testen zij een aantal merken. Zodra er een keuze is gemaakt, gaat de pilot – die een jaar duurt lopen. Tijdens dat jaar maken vooral de BOA’s gebruik van de auto. Wanneer de auto niet door hen gebruikt wordt, kan hij door andere LVH-medewerkers worden gebruikt.

Het BOA-team (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente Waalwijk is gestart met de voorberei-

ding op een proef met ‘elektrisch’ vervoer. De BOA’s maken op dit moment voor hun werk regelmatig gebruik van hun eigen auto. Om te kijken of het vanuit praktisch, economisch, veiligheids- en milieutechnisch oogpunt verstandig is om vanuit de werkgever een auto

LDM in Drunen overgenomen

Casade mogelijk dupe van fraude

Messingfabriek LDM in Drunen is per 1 juni overgenomen door Bons & Evers Holding. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Roel Priest, algemeen directeur van de Drunense fabriek. “Bons & Evers spreekt dezelfde taal, bovendien blijven we zelfstandig. Die zelfstandigheid is voor ons heel belangrijk, dat zit in ons karakter.” LDM was sinds 2004 onderdeel van Outokumpu. Nadat de Finse moedermaatschappij besloot om al haar kaarten te zetten op roestvaststaal, paste LDM niet meer in het profiel van deze multinational en werd het bedrijf in de verkoop gezet. In de afgelopen jaren toonden meerdere partijen belangstelling voor het bedrijf. Meer over de overname van LDM leest u elders in dit magazine.

De Waalwijkse woningcorporatie Casade is mogelijk gedupeerd door een frauderende advocate uit Den Haag. De advocate is aangehouden op verdenking van fraude met geld van cliënten door onder andere juridische correspondentie te vervalsen. Deze hooggespecialiseerde advocate staat woningcorporatie Casade bij in een vastgoedzaak. Roel van Gurp, directeur-bestuurder Casade: “Wij waren compleet overdonderd door de berichtgeving dat er mogelijk fraude is gepleegd door de advocate die in haar rol als vertrouwenspersoon onze belangen in een vastgoedzaak behartigt. Het lijkt erop dat zij documenten vervalst heeft en ons hiermee ernstig financieel dupeert. Daarom hebben wij aangifte gedaan.”

Onderscheiding Albert Haan Bestuurslid Albert Haan van SeLL De Langstraat is onlangs door burgemeester Kleijngeld van Waalwijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde tijdens de Algemene Ledenvergadering van zijn voormalige werkgever ANWR-GARANT. Haan nam vorig jaar afscheid als directeur van schoenenbranche vereniging ANWR-GARANT. Hij wordt door velen gezien als een icoon in de schoenenbranche.

Spar verzorgt maaltijden Alpe d’HuZes Supermarktketen Spar heeft bij de afgelopen editie van Alpe d’HuZes samen met een aantal fabrikanten de avondmaaltijden voor de deelnemers verzorgd. In totaal werden zo’n 25.000 maaltijden verzorgd. Op 6 en 7 juni hebben zo’n 8.000 deelnemers gezamenlijk zo’n 28,5 miljoen euro ingezameld voor kankeronderzoek door de Alpe d’Huez met de fiets of te voet te beklimmen. Het definitieve bedrag dat Alpe d’HuZes heeft opgebracht, wordt op 7 oktober bekendgemaakt. De voorzitter van stichting Alpe d’HuZes, Johan van der Waal, verwacht dat het bedrag oploopt tot meer dan 30 miljoen euro. juni 2012

5


Torenstraat 7 | 5151 JJ Drunen | Tel. 0416-320340 | Fax. 0416-320218 info@vandegriendtbeveiligingen.nl | www.vandegriendtbeveiligingen.nl

BIJ CITROËN-VOS BIJ CITROËN-VOS Design en raffinement IS IS ER ER ALTIJD ALTIJD WEL WEL EEN EEN KORTING KORTING DIE DIE BIJ BIJ U U PAST PAST

www.citroen.nl www.citroen.nl

2009

2009

CITROËN NEMO CITROËN Korting: NEMO

€ 1.000

Korting: Financial leasevoordeel: € 1.000 1.250 Financial leasevoordeel: € 2.250 1.250 Totaal voordeel: Totaal voordeel: €¤2.250 NU VANAF ¤ 8.480 LEASE 269 3 NU VANAF ¤tot 8.480 Laadvolume 2,5 mLEASE ¤ 269 3 Laadvolume tottot 2,5685 m kg Laadvermogen Laadvermogen tot 685 kg

CITROËN BERLINGO CITROËN Korting: BERLINGO € 1.500

Korting: Financial leasevoordeel: € 1.500 Financial leasevoordeel: € 1.500 Totaal voordeel: 3.000 Totaal voordeel: € 3.000 NU VANAF ¤ 10.350 LEASE ¤ 329 3 NU VANAF ¤tot 10.350 Laadvolume 3,7 m LEASE ¤ 329 3 Laadvolume tottot 3,7770 m kg Laadvermogen Laadvermogen tot 770 kg

CITROËN JUMPER CITROËN Korting: JUMPER

€ 2.500

Korting: Financial leasevoordeel: € 2.500 3.050 Financial leasevoordeel: € 3.050 Totaal voordeel: 5.550 Totaal voordeel: € ¤5.550 NU VANAF ¤ 17.560 LEASE 425 3 NU VANAF ¤tot 17.560 Laadvolume 17 m LEASE ¤ 425 3 Laadvolume tottot 171900 m kg Laadvermogen Laadvermogen tot 1900 kg

CITROËN JUMPY CITROËN Korting: JUMPY

€ 2.500

Korting: Financial leasevoordeel: € 2.500 2.250 Financial leasevoordeel: € 2.250 Totaal voordeel: 4.750 Totaal voordeel: € ¤4.750 NU VANAF ¤ 15.700 LEASE 415 3 NU VANAF ¤tot 15.700 Laadvolume 7 m LEASE ¤ 415 3 Laadvolume tottot 7 m1225 kg Laadvermogen Laadvermogen tot 1225 kg

Prijzen zijn excl. btw en bpm, verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaarmaken. Prijzen zijn na aftrek van korting. Alle aanbiedingen zijn geldig bij de aan de actie deelnemende Citroën-verkooppunten en gelden t/m 30 april 2011. Vraag uw dealer naar de actievoorwaarden. Afgebeelde modellen kunnen van de standaardmodellen. Prijsen specificatiewijzigingen Bel 0800-CITROËN (0800-2487636) informatie of kijk op www.citroen.nl. Prijzen zijn excl. btw en bpm, afwijken verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaarmaken. Prijzen zijn navoorbehouden. aftrek van korting. Alle aanbiedingen zijn geldig bij devoor aanmeer de actie deelnemende Citroën-verkooppunten en gelden t/m 30 april 2011. Vraag uw dealer naar de actievoorwaarden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de standaardmodellen. Prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Bel 0800-CITROËN (0800-2487636) voor meer informatie of kijk op www.citroen.nl.

WAALWIJK ZANDDONKWEG 2 GENDEREN ZANDDONKWEG GENDERENSEDIJK211 WAALWIJK WWW.VOS.CITROEN.NL GENDEREN GENDERENSEDIJK 11 WWW.VOS.CITROEN.NL

6

0416-333321 0416-351105 0416-333321 0416-351105


McGregor bouwt distributiecentrum in Waalwijk

Docdata sluit contract met De Efteling Het Waalwijkse bedrijf Docdata heeft onlangs een contract gesloten met Attractiepark De Efteling. De Efteling lanceerde onlangs haar geheel vernieuwde webshop. Docdata gaat hiervoor de fulfilment activiteiten uitvoeren. Bart de Boer, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling: “Met deze nieuwe webshop zet de Efteling een volgende professionele stap in de online retail. De deskundigheid en ervaring van Docdata brengt ons verder in de realisatie van onze online groeiplannen.”

Woningonderhoud Service gestart Kleijngeld bouw onderhoud ontwikkeling uit Waalwijk heeft haar dienstverlening uitgebreid met Woningonderhoud Service. Deze dienst biedt particuliere huizenbezitters de mogelijkheid het onderhoud van hun woning op een duurzame, goedkope en slimme manier te organiseren. Woningonderhoud Service bestaat uit een abonnement met recht op een calamiteitenservice. Door een abonnement af te sluiten neemt Woningonderhoud Service bij huiseigenaren de zorgen en werkzaamheden voor woningonderhoud uit handen. Binnen Woningonderhoud Service werkt Kleijngeld samen met verschillende partners uit de regio. Voor installatie- en elektra werkzaamheden wordt samengewerkt met Vissers Waalwijk B.V. Voor het schilder- en glaszetwerk is Schildersbedrijf Jan Bakkers verantwoordelijk. Bouwzaken Waalwijk voert de bouwkundige- en isolatiewerkzaamheden uit. Voor de abonnementhouders is er één aanspreekpunt. De service is 24 uur per dag bereikbaar. De website www.woningonderhoudservice.nl zal ingericht worden als informatiedrager. Meer over Woningonderhoud Service leest u elders in dit magazine

Kledingmerk McGregor gaat een nieuw distributiecentrum bouwen op Haven Zeven in Waalwijk. Het bedrijf heeft een perceel van 37.800 vierkante meter tot haar beschikking. Daarvan zal 22.300 vierkante meter worden bebouwd. Het nieuwe distributiecentrum zal in de loop van 2013 klaar zijn. Gebiedsontwikkelaar Roozen van Hoppe uit Haghorst gaat het project bouwen.

NMa toetst verzoek ziekenhuizen Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg en het TweeSteden ziekenhuis hebben een vergunning aangevraagd voor een bestuurlijke fusie. Beide Tilburgse ziekenhuizen verwachten dat ze dan kwalitatief betere zorg in de regio MiddenBrabant kunnen leveren. De vergunning is aangevraagd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMa. Door de verdergaande samenwerking is er meer ruimte om te investeren, maar ook om verdergaand te specialiseren. De Midden-Brabantse ziekenhuizen kunnen daardoor beter voldoen aan de volume- en kwaliteitseisen. De ziekenhuizen werken nu ook al op veel terreinen intensief samen.

Waalwijk gastheer en startplaats Eneco Tour De gemeente Waalwijk krijgt de Grand Départ van de Eneco Tour 2012. Met de ploegenvoorstelling op zondag 5 augustus en de start van de eerste etappe op maandag 6 augustus, wordt de achtste editie van de Eneco Tour op gang geschoten. Op zondag 5 augustus worden tussen 18.30 en 20.30 uur de deelnemende ploegen voorgesteld op het gezellige Raadhuisplein voor het historische gemeentehuis in het centrum van Waalwijk. Op maandagmiddag 6 augustus wordt aan de Taxandriaweg voor het nieuwe stadhuis van Waalwijk het startschot gegeven van de NederlandsBelgische wielerronde. Op het parkeerterrein aan de Taxandriaweg kunnen de wielerliefhebbers vanaf 10.00 uur met eigen ogen zien wat er allemaal bij zo’n evenement komt kijken en hoe de renners zich voorbreiden. De Eneco Tour wordt dit jaar verreden van 6 tot en met 12 augustus.

juni 2012

7


Folders in iedere maat! Wij helpen u… Neem contact op met onze afdeling Media Project & Consultancy: Miriam van Hout t 0413 33 93 46 Moniek van der Aa t 0413 33 93 47 media@dewinter.nl www.dewinter.nl

…vormgeven …drukken …verspreiden media groep

...alles wat communiceert

Hét aanspreekpunt voor de gehele interne logistieke keten Expertise op het gebied van: • • • •

Samen denken Samen doen

SAFETY SUPPORT

BV

Meer weten? Bel 0412- 667 654. Wij adviseren u graag!

G ZOR T.NL NT

IS OG

TIEK-O

voor een veilig magazijn

Magazijninrichting Hef- en reachtrucks Veiligheid in magazijnen Heftruckopleidingen

L

8

LOGISTIEK ONTZORGT.NL PLATVORM VOOR LOGISTIEK


DC vanHaren Schoenen naar Waalwijk Het distributiecentrum van vanHaren Schoenen verhuist van Nieuwkuijk naar Waalwijk. Het bedrijf heeft op bedrijventerrein Haven Zeven ruim 18.000 vierkante meter grond gekocht. Het distributiecentrum van vanHaren was twintig jaar in Nieuwkuijk gevestigd. Het schoenenretailbedrijf heeft 137 filialen en een online shop. Door de toenemende groei is vanHaren genoodzaakt haar oude distributiecentrum (5.000 vierkante meter) en drie dependances te verruilen voor een nieuw distributiecentrum (12.000 vierkante meter). Het nieuwe pand is gemiddeld vijftien meter hoog. Het distributiecentrum wordt voorzien van een automatische laad- en losband en een automatisch sorteersysteem. Architect Ton Vandenbergh uit Heerlen is verantwoordelijk voor het ontwerp. De planning is om 1 oktober 2012 te starten met de bouw.

Uitbreiding containerlijn Het bundelen van containervervoer per schip van Oosterhout naar Antwerpen is zo succesvol dat er ook bundeling op andere Europese bestemmingen

gaat plaatsvinden. De deelnemende vervoerders, Barge Terminal Tilburg, Regionaal Overslag Centrum Waalwijk, Oosterhout Container Terminal en Inland Terminal Veghel, zijn enthousiast over de besparing op het gebied van autokilometers. Door ruim de helft van het containervervoer richting Antwerpen per schip te vervoeren vanuit Oosterhout, is een besparing van bijna vijftigduizend autokilometers gerealiseerd.

Van Wijnen bouwt leisurecomplex voor Fitland Van Wijnen Zuid B.V. gaat in het nieuwe stadsdeel Suytkade in Helmond een gloednieuw leisurecomplex bouwen. Dat zijn Van Wijnen en opdrachtgever Fitland overeengekomen. Onlangs werden door regiodirecteur Raymond Passier van Van Wijnen Zuid, directeur Maarten van Kempen van Fitland en Aart-Jan Verdoold van Green, de handtekeningen voor de nieuwbouw gezet. Met een wellnessresort, een dubbele sporthal met zo’n 1.200 zitplaatsen, 10 bowlingbanen, fitnessfaciliteiten, zalen voor tal van sporten en een viersterren hotel is Helmond straks een indrukwekkend leisurecomplex rijker. Het totale complex krijgt een oppervlakte van ruim 23.000 vierkante meter. De dubbele sporthal zal gaan beschikken over een totale zaaloppervlakte van 5.600 vierkante meter. Naar verwachting kunnen zaalsportliefhebbers vanaf het seizoen 2013-2014 in het nieuwe complex terecht.

Mail uw nieuws naar: bedrijvig@dewinter.nl

Inter Actus lanceert BedrijfsscanPlus Ondernemers vaak gefocust zijn op de dagelijkse gang van zaken en vinden het moeilijk om een stap terug te doen en eens kritisch naar hun organisatie te kijken. Gevolg is dat hulp van buitenaf vaak (te) laat wordt ingeschakeld. Daarom heeft Inter Actus de BedrijfsscanPlus ontwikkeld, een laagdrempelig product bedoeld om gezonde bedrijven financieel en organisatorisch in balans te houden. “Een gezond bedrijf heeft als voordeel dat er geen druk is om zaken te veranderen”, aldus consultant Kathelijn Peerden. “Dat is een ideale uitgangspositie om verbetermaatregelen door te voeren. Want dat het ‘goed’ gaat met een bedrijf, betekent niet dat het niet ‘nog beter’ kan.”

Nieuwe manager Care Avenue Jan Rietsema is de nieuwe programmamanager van Care Avenue. Rietsema volgt John van Kuijk op die de basis voor de Care Avenue legde, maar op 1 augustus bij Amarant start als manager van de sector Werk en Dagbesteding. Rietsema is tevens senior business consultant bij het bureau Minase in Tilburg, dat innovaties in onder meer de zorgsector nastreeft en begeleidt. Hij is van huis uit medisch fysicus en altijd nauw bij de ontwikkeling van de medische- en zorgtechnologie betrokken geweest. Die aandacht is gaandeweg verlegd naar nieuwe samenwerkingsmodellen, zakelijke innovaties en consultancy op die gebieden. juni 2012

9


Leo Steenbekkers (l) en Hugo de Bie in het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk

Xenos wil verder groeien vanuit Waalwijk Het gaat goed met Xenos. De winkelketen, met het hoofdkantoor in Waalwijk, breidt haar activiteiten in Nederland en Duitsland steeds verder uit. Om deze groei in goede banen te leiden, gaat Xenos haar distributiecentrum in Waalwijk verder uitbreiden. “Om onze doelstellingen voor de komende jaren te kunnen realiseren, is het noodzakelijk dat onze logistieke organisatie meegroeit”, aldus directieleden Hugo de Bie en Leo Steenbekkers. De eerste Xenos-winkels in Nederland werden in 1973 geopend door het toenmalige De Gruyter-concern uit ‘s-Hertogenbosch. In de jaren daarna verwisselde de winkelformule enkele keren van eigenaar, totdat zij in 1989 10

in handen kwam van Blokker Holding. Op dat moment waren er zo’n veertig Xenos-winkels in Nederland. Inmiddels is dat aantal gestegen tot ruim 160 winkels en zijn er ook veertig vestigingen in Duitsland geopend.

“Wij presteren goed, terwijl dat niet vanzelfsprekend is onder de huidige marktomstandigheden”, vertelt algemeen directeur Hugo de Bie. “Dat betekent dat onze formule nog altijd wordt gewaardeerd door consumenten.” Volgens De Bie onderscheidt Xenos zich met haar assortiment ten opzichte van winkels als Blokker, HEMA en Kruidvat. “Onze winkels vallen op door hun actuele karakter. Naast een vast assortiment, bieden wij onze klanten altijd een aantal nieuwe, verrassende producten aan.


Coverstory

stige locatie is. Dat betekent wel dat de goederenstromen in ons distributiecentrum in de komende jaren groter gaan worden”, zegt financieel directeur Leo Steenbekkers. “Om onze groeiambities te kunnen realiseren is het noodzakelijk dat onze logistieke afdeling meegroeit. Daarom investeren we nu in de uitbreiding van ons hoofdkantoor. We gaan het huidige gebouw anders inrichten en daarnaast komt er een nieuw gedeelte bij. Daarbij speelt automatisering een belangrijke rol. Wij werken momenteel ook hard aan de vernieuwing van ons ERP-systeem. Het nieuwe gedeelte wordt ingericht als geautomatiseerde hoogbouw. Het orderpickproces zal straks deels dynamisch gaan plaatsvinden.” Ruim 95 procent van de goederen van Xenos komt via de binnenvaart naar Waalwijk. De Bie: “De aanvoer van containers per binnenschip geeft ons flexibiliteit. We hebben geen last van congestie op de wegen en kunnen de spullen via het ROC Waalwijk makkelijk overslaan. Als we een bepaalde container nodig hebben, is dat snel te regelen. Een goede waterverbinding tussen mainport Rotterdam en Waalwijk is voor ons bedrijf daarom enorm belangrijk. We volgen de besluitvorming over de toekomst van de sluis bij Waalwijk dan ook met veel belangstelling.”

Verder weten mensen dat zij bij ons tegen scherpe prijzen leuke non-food en food artikelen kunnen kopen.” Uitbreiding Voor de komende jaren streeft Xenos in Nederland naar een groei van tien winkels per jaar. Daarnaast streeft het concern er naar om in Duitsland door te groeien naar honderd winkels. “Alle winkels zullen wij vanuit Waalwijk blijven bevoorraden. Uit een logistieke studie is gebleken dat dit voor ons de meest gun-

Betrokkenheid De groeiambities zorgen ervoor dat ook het aantal medewerkers van Xenos toeneemt. “Desondanks kost het ons op dit moment niet veel moeite om goede mensen te vinden”, aldus De Bie. “Xenos heeft een informele en toegankelijke organisatiestructuur met een hoge mate van betrokkenheid van werknemers. We kennen hier ook lange

‘Doorstroming naar een hogere functie wordt gestimuleerd’ dienstverbanden. Daarnaast wordt interne doorstroming naar een hogere functie gestimuleerd. Dat geldt overigens ook voor Leo en mijzelf. Leo is al zevenendertig jaar werkzaam bij Xenos en is van administratief medewerker opgeklommen tot financieel directeur. Ikzelf ben in 1994 begonnen als voorman logistiek en inmiddels doorgegroeid naar de functie van algemeen directeur. Bij gelijke geschiktheid geven we de voorkeur aan mensen uit de eigen gelederen.”

Nieuwe huisstijl voor Xenos Xenos heeft recentelijk een nieuwe huisstijl gelanceerd. Daarbij is onder meer het oude geel met grijze logo vervangen door een frisser geel met rubain red logo. “Onze slogan ‘avontuurlijk winkelen’ dekte niet langer de lading”, legt Hugo de Bie uit. “Daarom hebben we de nodige stappen gezet om Xenos een wat meer eigentijdse uitstraling te geven. Zo gaan we bijvoorbeeld de houten stellingen in de winkels vervangen door metalen stellingen, waardoor onze artikelen beter tot hun recht zullen komen. Verder hebben we een stempel laten ontwikkelen, waarop de zes kernwaarden van onze producten nog eens extra worden benadrukt: verrassend, praktisch, decoratief, lekker, trendy en voordelig.” Inmiddels zijn al vijftien Xenos-winkels ingericht volgens de nieuwe huisstijl. Dit najaar zullen de bestaande winkels aangepast worden aan deze nieuwe uitstraling. juni 2012

11


Erik Zeijpveld, Hans Kleijngeld, en Joost Bakkers hebben samen met Bouwmarketeer Gertjan Prins Woningonderhoud Service opgezet.

Duurzaam woningonderhoud verlenen staat centraal bij Woningonderhoud Service

U heeft weer tijd voor wat écht telt Zorg uit handen geven. In de huidige maatschappij met tweeverdieners en een grijze golf is dat het mantra. Tweeverdieners willen de schaarse vrije tijd kwalitatief zo goed mogelijk benutten, ouderen willen de zekerheid dat ze worden geholpen als het echt nodig is. Het woongenot – het is een van onze eerste levensbehoeften – krijgt met Woningonderhoud Service een geheel nieuwe dimensie. Drie bedrijven, alle drie dé pijlers voor plezierig wonen, hebben zich daarin verenigd. Met één doel: u heeft weer tijd voor wat écht telt. Al jaren liep Hans Kleijngeld, mede-eigenaar van Kleijngeld, rond met de gedachte om een soort ANWB product op te zetten voor de woning, een abonnement voor particulieren die onmiddellijk zouden worden geholpen bij wooncalamiteiten. De waan van de dag zat realisatie in de weg. Totdat Bouwmarketeer Gertjan Prins, eigenaar van Bouwen aan Innovatie, vorig jaar op zijn pad kwam. De plannen werden uitgewerkt. Zo besloten Schildersbedrijf Jan Bakkers en Vissers Waalwijk Totaalinstallateur, belangrijke part12

ners bij het structureel zorg verlenen aan de woning, in Woningonderhoud Service te stappen. Hans Kleijngeld: “Wij werken al jarenlang met deze bedrijven samen. Net als wij staan ze voor kwaliteit.” Eén aanspreekpunt Het momentum om met Woningonderhoudservice.nl te starten is goed gekozen, denkt Joost Bakkers. “Naast het schilderwerk vragen klanten om ook andere zaken rondom


Financieel interessant Het uit handen nemen van woningonderhoud biedt zekerheid van prettig wonen – nu en in de toekomst. Maar ook financieel is het heel interessant, zegt Hans. “Onze leveranciers zijn ook positief over de ontwikkeling van dit concept. Ze denken mee en komen met mogelijke acties die we gunstiger kunnen inkopen. En dat merkt de klant”. Bouwen, installeren en schilderen zijn drie belangrijke componenten voor het onderhoud van een woning. Maar daarmee is nog niet het hele plaatje gevuld. Denk bijvoorbeeld aan tuinonderhoud. Prins: “Ook dat kunnen we aanbieden, evenals het schoonmaken van de ramen. Het is dus een totaalconcept.” Woningonderhoud Service, heeft de focus in eerste instantie gericht op de particulier. In de toekomst wordt het concept ook uitgerold voor bedrijven. “Bedrijfspanden vragen een andere benadering dan particuliere woningen”, zeggen Erik, Hans en Joost. “Je kunt niet iedereen op dezelfde manier bedienen. Het moet maatwerk zijn. Pas dan kun je waarmaken waar het om draait: dat een klant weer tijd krijgt voor wat écht telt.”

het onderhoud van hun huis uit te voeren.” Zeijpveld, eigenaar van Vissers Waalwijk Totaalinstallateur: “Steeds meer mensen zoeken één aanspreekpunt. Dat is helder, overzichtelijk. Ze willen ook snel kunnen handelen, niet gaan zoeken naar verschillende partijen. Dat is ook de kracht van Woningonderhoud Service. We nemen al het woningonderhoud uit handen.” Klantencontact wordt steeds belangrijker, weet Hans Kleijngeld. “De tijd dat je alleen intensief met elkaar samenwerkt tijdens de bouw van een woning om elkaar daarna uit het oog te verliezen is voorbij.” Joost: “We zullen ook proactief moeten werken, onszelf profileren. Ja, dat is een omschakeling. ” Daarbij zullen de social media een belangrijke rol gaan spelen. “Op Twitter proberen we zoveel mogelijk actuele berichten te zetten”, zegt Hans. “Berichten met nieuwswaarde waar klanten echt iets aan hebben.” Woningonderhoud Service werkt met abonnementen. Gertjan Prins: “Het grote voordeel van een abonnement is dat klanten zelf geen actie hoeven te ondernemen. Wij zorgen ervoor dat hun woning jaarlijks een check krijgt. Ook maken we een onderhoudschecklist, dus je weet wat er zou moeten gebeuren. Voor calamiteiten zijn we 24 uur per dag beschikbaar, zeven dagen in week.”

Woningonderhoud Service is nog relatief onbekend in deze regio. Dat gaat heel snel veranderen, zegt Gertjan. “Zoals gezegd zetten we social media in. Maar we benaderen ook de bestaande klanten van de drie bedrijven vanuit een e-maildatabase. Daarnaast gaan we gericht de wijken in en verspreiden folders waarin we de bewoners uitleggen wat de mogelijkheden zijn.” Bij het wijkgericht informeren is een belangrijke plaats ingeruimd voor na-isolatie van woningen. “De energieprijzen stijgen, dus na-isoleren van gevels, vloeren en daken wordt steeds aantrekkelijker”, zegt Hans. “Daar heb je drie partijen voor nodig: een aannemer, een totaalinstallateur en een schilder. Eigenaren zijn huiverig voor na-isoleren om dat er hak – en breekwerk aan te pas komt. Door Woningonderhoud Service in te schakelen leg je die zorg neer in één hand, die bovendien verstand van zaken heeft.” En het na-isoleren kan uitstekend uitpakken: in september gaat de eerste actie van start in Waalwijk. Wie kiest voor het energiezuinig maken van de woning door Woningonderhoud Service, maakt kans op gratis woningisolatie.

Woningonderhoud Service Energieweg 8e Waalwijk (T). 0416 56 02 30 (I). www. woningonderhoudservice.nl (E). info@woningonderhoudservice.nl juni 2012

13


14


Hortensia Forever & Ever is door de lezers van een aantal belangrijke Nederlandse tuin- en woonbladen uitgeroepen tot beste tuinplant van 2012. De plant wordt alleen geleverd door Kwekerij Gebr. Jonkers Elshout BV. Het geheim van het succes: op innovatieve wijze de marketing aanpakken. “We hebben niet de leveranciers warm gemaakt voor de hortensia, maar de consument zelf”, zegt Rob Jonkers. Een bos bloemen met wortels, dat is de bijnaam van de hortensia. Daarmee is niets te veel gezegd, want de boerenhortensia is een sieraad in elke tuin. Maar soms bloeit de plant niet. Voordat de winter invalt, ontwikkelt de hortensia bloemknoppen. Die gaan verloren als het te koud wordt. Het gevolg: in de zomer een hortensia zonder bloesem. Viva la vida Hortensia Forever & Ever heeft dat probleem niet – en dat is een unicum. In de Verenigde Staten werd bij toeval een paar scheuten ontdekt dat ondanks het bevriezen van de knoppen dat jaar toch gingen bloeien. De gekweekte hortensia is populair in de VS en Japan. Voor deze plant liggen zeker ook kansen in Europa, dachten de gebroeders Jonkers. De VS werd bezocht, afspraken werden gemaakt, een nieuwe BV opgericht om er de licentie in onder te brengen: Viva la Vida. Viva la Vida zette de afgelopen vier jaar de hortensia in de markt. “Leveranciers aan tuincentra wilden

geen zaken met ons doen”, zegt Rob Jonkers. “Want we zijn de enige producent in Nederland, dus raakten leveranciers de grip op de prijsvorming kwijt.” Doordachte marketingcampagne Een doordachte marketingcampagne heeft dat veranderd. “Via internet, social media en de vakbladen hebben we de hortensia zo veel mogelijk gepromoot bij de consument zelf. Die vraagt steeds meer bij tuincentra om deze plant. De tuincentra leggen die vraag weer neer bij de leveranciers. Die komen uiteindelijk dus bij ons terecht. Uiteindelijk worden we er allemaal beter van.” De strategie werkt: dit jaar zijn ongeveer 250.000 hortensia’s Forever & Ever verkocht. Van Finland, tot Rusland. Maar het was een gok, zegt Jonkers. “We hebben veel geld geïnvesteerd, een paar jaar lang leek het erop dat het niets zou worden. We hebben weleens gedacht om de stekker eruit te trekken.” Maar uiteindelijk is de marketingcampagne toch

Marieke Schelfhorst

Hortensia Forever & Ever innovatief in markt gezet

Centrum Management Waalwijk In Bedrijvig Waalwijk van februari heeft u reeds kennis met mij kunnen maken. In deze column houd ik u graag op de hoogte van de activiteiten binnen Centrum Management Waalwijk. Deze keer extra aandacht voor de evenementen in het centrum. De eerste koopzondag van 2012 vond plaats op 25 maart tezamen met de boekenmarkt op het Raadhuisplein. Op 29 april volgde het Straattheater Festival georganiseerd door de Tavenu in samenwerking met het Centrum Management en Horeca Centrum Waalwijk. Een fantastisch evenement met ruim 14.000 bezoekers. Na Moederdag, vond in het weekend van 2 en 3 juni de aftrap van de WAK-week plaats, de Week van de Amateurkunst. Op zondag 3 juni werd de WAK-week nog eens extra versterkt door de verenigingenmarkt, een uniek platform voor Waalwijkse verenigingen om zich te presenteren aan een breed publiek. Vanzelfsprekend doet het Centrum Management meer dan alleen het organiseren van evenementen. Zo behoren de volgende punten tot onze kernactiviteiten: het aantrekkelijker maken van leegstandsetalages; leegstand terug dringen; de parkeerbeleving in Waalwijk verbeteren; ondersteuning bieden aan de ondernemers op het gebied van veiligheid; het beïnvloeden van bezoekersstromen; de sfeerbeleving verbeteren, enzovoort. Kortom: er is veel werk aan de winkel en over de vorderingen van bovengenoemde punten zal ik u in de komende edities van Bedrijvig Waalwijk op de hoogte houden. Mocht u zelf nog ideeën hebben met betrekking tot het centrum, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Tenslotte is alle hulp en zijn alle ideeën van harte welkom! Marieke Schelfhorst Centrummanager Waalwijk 15


www.toptwoboxes.nl

DĂŠ VORMGEVERS van SMAAK

en van nog vele andere projecten... iging

d Uitno

sCaf emer

rn Onde HLB 012 2 april 2

u t als d, ne

emen

rn Onde


Burgemeester Kleijngeld

Samenwerking loont Onlangs waren zo’n zeventig bestuurders uit de gemeenten Tilburg, Dongen, Loon op Zand, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Goirle, Gilze en Rijen te gast in Waalwijk tijdens de Hart van Brabantdag. Ons stadhuis bleek een fijne locatie te zijn voor deze ontmoeting waarbij dit keer ook gedeputeerde Bert Pauli, Brigitte van Haaften en Commissaris van de Koningin Wim van de Donk aanwezig waren. We hebben gesproken over arbeidsparticipatie, economische zaken, recreatie en toerisme, milieu, maatschappelijke ontwikkeling, jeugdbeleid, volkshuisvesting en verkeer en vervoer. Kortom, alle terreinen waarop de acht gemeenten, al dan niet met de provincie, samenwerken. Mijn conclusie is dat samenwerking loont en dat we in onze regio flinke stappen hebben gezet. We realiseren ons allemaal dat samenwerking nuttig,

zelfs noodzakelijk is. In het verleden was de gedachte en aanpak ‘ieder voor zich’. Momenteel zie ik dat er niet alleen regionaal gedacht wordt, maar ook echt gewerkt wordt. Niet omdat we het alleen niet kunnen, maar omdat samenwerken ons nog sterker maakt qua kennis en kunde, innovatie en in de lobby richting provincie, Rijk en Europa. De tijd is voorbij dat elke gemeente naar Brussel ging voor Europese subsidie. We gaan samen en profileren ons als economisch aantrekkelijke regio. Nu ook Europa inzet op regionale aanpak, vergroot dat onze kansen op financiering voor onze projecten. Natuurlijk wil ons college het beste voor Waalwijk. Mijn conclusie is: wat goed is voor de regio, is ook goed voor Waalwijk. Drs. A.M.P. Kleijngeld Burgemeester van Waalwijk

Plastica ontvangt MVO niveau 3-certificaat Plastica Plaat heeft als eerste bedrijf in Waalwijk het MVO niveau 3-certificaat ontvangen. Algemeen directeur Marc Snoeren ontving het certificaat onlangs uit handen van locoburgemeester Henk Heuverling en directeur Lex Boon van onderzoeksinstituut TüV. Directeur Marc Snoeren van Plastica is trots op de certificering. “Plastica loopt in de bouw voorop als het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Er zijn in de gehele bouwsector tot nu toe nog maar negen andere bedrijven, die dit certificaat bezitten. Uiteraard hopen wij dat velen dit voorbeeld zullen volgen”, aldus Snoeren. MVO prestatieladder Kenmerkend aan de nieuwe MVO-prestatieladder is de veelomvattendheid hiervan. Organisaties die voor deze normering kiezen, kiezen voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Zo zijn bijvoorbeeld de richtlijnen van ISO 26000 en het Global Reporting Initiative erin verwerkt. En uiteraard neemt de zorg voor het milieu een belangrijke plaats in. Openheid en transparantie van de organisatie is een van de kernwaarden. Sterk is bovendien dat de belangen van alle stakeholders centraal staan, dat wil zeggen de eigen werknemers, klanten en leveranciers, maar ook de overheid, vrijwilligers organisaties en de gemeenschap.

verder kijken dan om- en afzet. Duurzame relaties staan bij Waalwijkse bedrijf centraal, niet alleen met klanten en leveranciers, maar ook met de directe omgeving. Ondersteuning van de lokale economie en kennisoverdracht zijn hier mooie voorbeelden van. Zo sponsort Plastica clubs als RKC en jeugdvoetbalteams van de kleinere amateurclubs in de regio, maar ook Smaak Waalwijk. Naast sponsoring draagt Plastica bij aan de herontwikkeling van Haven 1 t/m 6 en biedt Plastica snuffelstages en leerplekken aan leerlingen van lokale scholen. Verder is het Dierenasiel zowel van binnen als buiten door Plastica gerenoveerd als bijdrage aan de gemeenschap. Marc Snoeren, Henk Heuverling en Lex Boon

Ondersteuning locale initiatieven Maatschappelijke betrokkenheid betekent bij Plastica juni 2012

17


ageNda Vrijdag 21 september van 16 tot 19 uur: Netwerkborrel bij De Rooij Waalwijk Transport en Logistiek Vrijdag 26 oktober van 16 tot 19 uur: Netwerkborrel bij Kleyngeld bouw-onderhoud-ontwikkeling

Netwerk waalwijk is een vereniging voor ondernemers en directeuren in de gemeenten Waalwijk, Heusden en Loon op Zand. Netwerk Waalwijk beoogt op een gezellige en informele wijze contacten te leggen en informatie uit te wisselen met een borrel op iedere 3e vrijdag van de maand.

Meer informatie op www.netwerkwaalwijk.nl. Meld je daar aan voor de nieuwsbrief. 18


‘HLB Van Daal & Partners verkoopt geen uren maar oplossingen’ Thermaflex Group heeft aan de Veerweg in Waalwijk een fabriek. Maar ook in Polen, Turkije, Rusland en Thailand wordt geproduceerd. Daarnaast wordt er handel bedreven met nog eens 35 landen. Internationaal georiënteerd, daar hoort ook de grenzeloze fiscale dienstverlening bij van HLB Van Daal & Partners. “Accountants- en belastingadviesorganisatie HLB Van Daal & Partners verkoopt geen uren maar oplossingen”, is de ervaring van Marc van Rijswijk, CFO van de Thermaflex Group. ment grensoverschrijdend moet handelen. Maar dat heeft wel fiscale consequenties. Die consequenties bespreken we samen met onze accountant voordat een en ander in werking wordt gezet. Wat mij opvalt, is dat HLB Van Daal en Partners heel sterk is in het proactief meedenken. Vragen die bij mij sluimeren, worden door Corney (Versteden red.) of Erik (van der Haar red.) aan mij gesteld. Dat is knap, ze zijn dus zeer betrokken bij ons bedrijf. Ze denken mee, daardoor voorkom je achteraf veel problemen. En ik kan me meer bezig houden met mijn core business.”

HLB Van Daal & Partners is een belangrijke fiscale partner voor Thermaflex Group. Vlnr: Erik van der Haar, Corney Versteden en Marc van Rijswijk Thermaflex Group is een innovatieve onderneming. Het bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen en produceren van geïsoleerde leidingsystemen voor duurzame distributie van warm en koud water in gebouwen, voor luchtkanalen en voor airconditioning. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in de thermische isolatie van allerhande leidingwerk, kanalen of oppervlakten en van technische installaties. Eigenaar Gerrit-Jan Baars spuit het ene idee naar het ander. Succesvolle ideeën, vandaar dat het bedrijf steeds meer grenzen oversteekt. De Thermaflex Group staat niet stil. Zo wordt continu nagedacht over de mogelijke verbetering van de producten en over de bedrijfsvoering in de verschillende landen. Van Rijswijk: “Dat betekent uitgaan van de specifieke wensen van de klant om samen tot oplossingen te komen, waardoor het manage-

Snel internationaal schakelen Thermaflex Group is in heel veel landen gevestigd. Elk land hanteert zijn eigen fiscale wetgeving. “We zijn daar in thuis, omdat we internationaal georiënteerd zijn”, aldus Corney Versteden en Erik van der Haar. “Overal vind je een kantoor van ons. En we kennen de mensen bijna allemaal persoonlijk. Factoren waardoor je heel snel kunt schakelen, zodat een ondernemer direct weet waar hij aan toe is.” Die flexibiliteit vertaalt zich ook in de interpretatie van de belastingregels. Van der Haar: “De belastingregels zijn meestal duidelijk. Soms laten ze ruimte voor interpretatie. Daar zijn we heel scherp op, juist als een bedrijf wereldwijd opereert. Want niemand wil dubbel belasting betalen.” Niet alleen de zorgvuldige audits en de proactieve fiscale advisering van HLB Van Daal & Partners spreken Van Rijswijk aan. “Weliswaar zitten we over de hele wereld, we zijn nog altijd een echt MKB-bedrijf. MKB-bedrijven hebben een specifieke benadering nodig, de cultuur is heel anders dan bij de grote spelers. Wij zoeken bij een accountant ook een echte sparringpartner die interesse toont in de interne processen en van tijd tot tijd tegengas durft te geven. HLB Van Daal & Partners begrijpt dat.” Meedenken levert ook geld op. “Thermaflex Group is een innovatief bedrijf”, zeggen Van der Haar en Versteden. “Dat vernieuwende karakter wordt fiscaal beloond. We hebben Thermaflex er dan ook op gewezen gebruik te maken van de innovatiebox. Dan wordt de winst voor slechts 5% belast in plaats van 20 of 25%.” Proactief zijn, meedenken, samen optrekken. Van Rijswijk: “Daardoor worden de fiscale mogelijkheden optimaal gebruikt.”

HLB Van Daal & Partners Accountants & Belastingadviseurs Prof. Asserweg 8 5144 NC Waalwijk (T). 0416-330505 (I). www.hlb-van-daal.nl juni 2012

19


Ron Michels, Hendrik Roozen, Arie de Wit en Roel Brands tonen de plannen voor het nieuwe Truck Facility Point

Roozen van Hoppe en G&V presenteren plannen voor beveili

Waalwijk krijgt Truck Fa Point op Haven Zeven Op bedrijventerrein Haven Zeven in Waalwijk wordt nog dit jaar gestart met de bouw van een grootschalig Truck Facility Point, dat plaats biedt aan ruim 250 vrachtwagens. De gemeente Waalwijk heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met gebiedsontwikkelaar Roozen van Hoppe uit Haghorst. Bij het beveiligde Truck Facility Point komen onder meer horecagelegenheden, sanitaire voorzieningen, een benzinestation en een werkplaats en wasplaats voor trucks. De plannen voor de aanleg van een grote parkeerplaats op bedrijventerrein Haven Zeven zijn niet nieuw. “Bij de presentatie van de eerste plannen voor bedrijventerrein Haven Zeven zaten destijds al tekeningen voor de bouw van zo’n parkeerterrein”, vertelt directeur Parkmanagement 20

Arie de Wit. “Met de komst van diverse nieuwe distributiecentra op het bedrijventerrein is het aantal vervoersbewegingen in de omgeving van Haven Zeven in de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Voor verladers en vervoerders is het aantrekkelijk om hun vracht-

wagens straks op een beveiligd Truck Facility Point te parkeren en bovendien zorgt het voor rust op andere bedrijventerreinen in Waalwijk, waar nu nog wel eens vrachtwagens langs de weg staan.” Secure lane Het Truck Facility Point in Waalwijk wordt waarschijnlijk onderdeel van een zogenaamde secure lane. Dit is een veilige transportroute met vijf goed beveiligde vrachtwagenparkeerplaatsen door het zuiden van Nederland. Deze parkeerplaatsen worden gerealiseerd langs de


gde truckparking

cility

distributiecentrum van kledingmerk McGregor op Haven Zeven bouwen. G&V Oil exploiteert zo’n zeventig tankstations in België en Noord-Frankrijk en richt zich daarnaast op de distributie van brandstoffen. “In Nederland wordt jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro uit vrachtwagens gestolen en in heel Europa zelfs voor vier miljard euro”, aldus directeur Hendrik Roozen van Roozen van Hoppe. “Niet alleen verzekeraars, transportbedrijven, chauffeurs, maar ook gemeenten, wegbeheerders en politie hechten daarom steeds meer waarde aan veiligheid.” De Truck Facility Parkings langs de secure lane worden onder meer uitgerust met camerabewaking, kentekenregistratie en high speed gates. Daarnaast worden ook beveiligingsbeambten ingezet. “Op die manier willen we een einde maken aan de grootschalige diefstal van vrachtwagenladingen en ook de veiligheid van chauffeurs in de toekomst waarborgen. Bijkomend voordeel voor de logistieke dienstverleners en verladers is bovendien dat zij, bij gebruik van de Truck Facility Parkings, straks een aantrekkelijke korting kunnen krijgen op hun verzekeringspremies.” Extra bedrijvigheid Bedrijfsmakelaars Ron Michels en Roel Brands van Van de Zande Makelaardij uit Waalwijk noemen de komst van het

Truck Facility Point een goede ontwikkeling voor de regio Waalwijk. “Het spreekt voor zicht dat zo’n locatie zorgt voor extra bedrijvigheid in de regio”, geeft Michels aan. “Wij zijn daarom op zoek naar partners/ondernemers die met hun bedrijfsactiviteiten kunnen aanhaken bij het Truck Facility Point.” Volgens Brands kan daarbij aan een breed scala van bedrijven worden gedacht, die gerelateerd zijn aan transport en logistiek. “Denk bijvoorbeeld aan leveranciers van auto-onderdelen, zoals autoruiten, autobanden of remmen. Maar ook een verkeersschool past in deze omgeving. Hoe meer disciplines je bij het Truck Facility Point bij elkaar kunt brengen, hoe interessanter de locatie wordt voor alle betrokken partijen.” Waalwijk eerste locatie Waalwijk is de eerste locatie waar wordt gestart met de bouw van het Truck Facility Point. De bedoeling is dat Venlo, Eindhoven, Moerdijk en Rotterdam daarna snel volgen. Roozen: “De benodigde grondposities voor de aanleg van de parkeerplaatsen hebben wij al grotendeels in handen. We werken nu samen met de verschillende betrokken partijen aan de verdere invulling van de plannen.” Voor meer informatie: www.roozenvanhoppe.nl of www.zande.nl

A67 bij Venlo, de A2 bij Eindhoven, de A59 bij Waalwijk, in de oksel van de A16 en de A59 bij Moerdijk en op de Maasvlakte in Rotterdam. Camera’s Gebiedsontwikkelaar Roozen van Hoppe uit Haghorst en de Belgische brandstofleverancier G&V hebben de beveiligde truckparking ontwikkeld. Roozen van Hoppe is geen onbekende partij in Waalwijk. Het bedrijf realiseerde onder meer de distributiecentra van Syncreon en Docdata en gaat ook het nieuwe juni 2012

21


De Langstraatgemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk gaan op een baanbrekende manier aan de slag op het gebied van arbeidsparticipatie. Bij de opening van het nieuwe pand van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Midden-Langstraat (ISD) op woensdag 20 juni jl. is hiervoor het officiële startsein gegeven.

Langstraat gaat baanbrekend aan de slag met arbeidsparticipatie Baanbrekend is de Langstraat zeker. De drie gemeenten gaan immers hun intergemeentelijke sociale dienst en hun intergemeentelijk bedrijf voor sociale werkvoorziening samenvoegen tot één nieuwe organisatie. Deze nieuwe organisatie helpt vanaf 1 januari 2013 zoveel mogelijk personen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Inmiddels zijn al flinke stappen gezet richting de fusie tussen de ISD en WML. Zo stemden de raden van de drie gemeenten onlangs in met de Gemeenschappelijk Regeling en bijbehorende begroting. En op de achtergrond zijn al veel voorbereidende werkzaamheden verricht.

actieve benadering van werkgevers en opdrachtgevers in de regio. Het vraagt ook om een optimale begeleiding van de medewerkers en de klanten op hun weg naar een plekje op de reguliere arbeidsmarkt. Nieuwe naam Bij een nieuwe organisatie hoort een nieuwe naam. Deze naam kwam mede tot stand met inbreng van medewerkers, klanten, opdrachtgevers en werkgevers. Er is gekozen voor Baanbrekers omdat de nieuwe organisatie op een

baanbrekende, daadkrachtige en creatieve wijze wil en moet werken. Bij Baanbrekers staat werk staat voorop. Daarnaast blijft de sociale vangnetfunctie intact. Zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen is het doel. De nieuwe organisatie biedt daarvoor begeleiding en bemiddeling. Die moeten leiden tot een zo hoog mogelijke maatschappelijke participatie. De mensen om wie het gaat, zijn verzekerd van een inkomen, maar dragen bij het verkrijgen van werk ook eigen verantwoordelijkheid.

Landelijk koploper De Langstraat is met de vorming van één organisatie voor sociale dienstverlening en sociale werkvoorziening een landelijke koploper. De regio wil graag als voorbeeld dienen voor andere gemeenten en regio’s. De fusie in de Langstraat staat overigens los van de inmiddels controversieel verklaarde Wet Werken naar Vermogen. In de Langstraat is als sinds 2004 gesproken over een samenvoeging van de ISD en WML. De nieuwe organisatie gaat straks op een slagvaardige en vernieuwende manier te werk. Dit vraagt om een 22

Het nieuwe kantoor van de ISD aan de Zanddonkweg 16.


De nieuwe organisatie gaat uitdrukkelijk functioneren als een netwerkorganisatie. Gekoerst wordt op een goede samenwerking met werkgevers, onderwijs en overheidsorganisaties. In de richting van werkgevers wordt communicatie de stuwende kracht ter ondersteuning van verkoop en marketing. De nieuwe organisatie gaat sturen op output en daarmee op prestaties en ontwikkeling van medewerkers. De organisatiestructuur is zodanig dat landelijke ontwikkelingen op het gebied van werk en inkomen kunnen worden opgevangen. Mocht de Wet

Werken naar Vermogen op enig moment worden ingevoerd, dan is de Langstraat er klaar voor. Voor elke klant één aanspreekpunt In de dienstverlening aan de klanten (medewerkers, uitkeringsgerechtigden) staat het principe ‘voor elke klant één aanspreekpunt’ centraal. Voor de dienstverlening aan, maar ook de samenwerking met werkgevers en onderwijs is innovatie de leidraad. De nieuwe organisatie is gehuisvest op één locatie. U bent er als werkgever van harte welkom!

Colofon Mocht u naar aanleiding van dit artikel meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Waalwijk, tel 0416 683 456 De werkplekken maar ook de ontvangstruimte voor bezoekers van de ISD is eigentijds ingericht. juni 2012

23


24


www.zande.nl

Grotestraat 344 5142 CD Waalwijk T. (0416) 33 30 59 bog@zande.nl Ook vestigingen in Kaatsheuvel, Vlijmen en Tilburg

Waalwijk Industrieweg 20

Waalwijk Duikerweg 5-n

Waalwijk, Van Schijndelstraat 7

Waalwijk, Spuiweg 22-c

Koopprijs op aanvraag Huurprijs v 69.500,- p.j.

Koopprijs op aanvraag Huurprijs v 600,- p.m.

Koopprijs op aanvraag Huurprijs v 220.000,- p.j.

Vraagprijs v 172.500,- k.k. Huurprijs v 1.175,- p.m.

Op industrieterrein Haven gelegen bedrijfsruimte met kantoren. Oppervlakte: ca. 270 m2 kantoorruimte op de begane grond ca. 270 m2 kantoorruimte op de eerste etage ca. 753 m2 bedrijfsruimte. Voorzieningen: - systeemplafond met verlichting; - toiletruimten; - kitchenette; - kantoren voorzien van airconditioning. Opmerkingen: - parkeergelegenheid op eigen voorgelegen terrein. - bedrijfshal binnen- en buitenzijde onlangs volledig gerenoveerd.

Op industrieterrein “Haven” gelegen bedrijfsunit. Bouwjaar: 2005. Oppervlakte: circa 85 m2. Gemiddelde vrije hoogte: 750 cm. Vloerbelasting: circa 2.500 kg/m2. Voorzieningen: - aluminium / stalen kozijnen. - handmatig bedienbare overheaddeur. (3,2 m hoog en 3,6 m breed) - 2 eigen parkeerplaatsen. - buitenterrein is verhard en voorzien van afsluitbare inrijpoort. Oplevering: in overleg, op korte termijn mogelijk.

Op hoogwaardig bedrijfsterrein gelegen moderne opslagruimte met kantoren op een perceel van circa 6.000 m2, en beschikt over alle moderne voorzieningen. Het complex is gelegen op industrieterrein Haven Zeven en omvat een distributiecentrum v.v. loadingdocks en kantoren. Het pand is gebouwd in 2010 en heeft een moderne architectuur en een hoogwaardige afwerking. Oppervlakten: ca. 771 m2 kantoren waarvan 219 m2 op de begane grond ca. 2.229 m2 opslag- en expeditie ruimte ca. 438 m2 opslagruimte op de verdieping Oplevering: in overleg

Modern bedrijfsobject met bedrijfsruimte en kantoren gelegen op Industrieterrein “Haven” en voorzien van twee parkeerplaatsen. Bouwjaar: 2002. Oppervlakte:2 circa 125 m2 bedrijfsruimte circa 75 m kantoorruimte. Voorzieningen: - twee elektrische kachels in de kantoren. - alarminstallatie. - overheaddeur. - krachtstroom. - gasheater. Opmerkingen: - twee parkeerplaatsen op eigen terrein. - het gezamenlijke terrein wordt afgesloten door middel van een hekwerk voorzien van twee inrijpoorten. Oplevering: in overleg.

Oplevering: per direct.

Alle prijzen zijn exclusief BTW. Voor meer informatie neemt u contact op met Ron Michels of Roel Brands.

en communicatie e m a cl re in en g Snelle veranderin nieuwe generatie e d n va au re bu eatief vragen om een cr

Margrietstraat 95, Waalwijk

0416 355 229

www.janssen.nl


RKC WAALWIJK beleefde niet alleen in sportief opzicht een mooi seizoen. Ook zakelijk gezien was er volop activiteit in het Mandemakers Stadion én op locatie. Een terugblik op een voor de geelblauwen onvergetelijke jaargang.

Studio RKC “Eén van de hoogtepunten wat zakelijke bijeenkomsten betrof het afgelopen seizoen, was in mijn ogen Studio RKC”, vertelt algemeen directeur Joost de Wit van RKC WAALWIJK. “In een fraaie setting discussieerden onder anderen Jack van Gelder, Tom van ’t Hek en prominente RKC’ers zoals Ruud Brood, Carlos van Wanrooij, Marcel Brands en Jan Snoeren over hetgeen ons bij RKC WAALWIJK allen bindt: voetbal. En dan met name: RKC WAALWIJK. Er ontstonden aan tafel leuke discussies, waarover tijdens de borrel na afloop volop werd gesproken. De reacties van de aanwezigen – er waren ruim 200 belangstellenden aanwezig die avond in de Businessroom – waren lovend.” Tijdens de bijeenkomst kwamen tal van fraaie anekdotes voorbij. Marcel Brands, die als speler en directeur in het verleden aan RKC WAALWIJK was verbonden, 26

herinnerde zich bijvoorbeeld nog goed hoe hij bij RKC WAALWIJK de sponsorpakketten samenstelde. “Ik kende van alle sponsors de stoelnummers uit mijn hoofd. Bij het samenstellen van de sponsorpakketten aan het begin van het seizoen,

verzamelden we ’s morgens al om 6 uur op de club. Ik zat dan aan het hoofd van de tafel en noemde alle sponsors en stoelnummers op, waarna we de pakketten samenstelden. In de middag ging ik deze dan persoonlijk bezorgen.”


Businessclub RKC WaalWijK

Brabant ontmoet Zeeland RKC WAALWIJK speelde afgelopen seizoen op doordeweekse avonden geregeld oefenduels. Eén van die wedstrijden werd gecombineerd met een zakelijke netwerkbijeenkomst. Op het veld speelde RKC WAALWIJK tegen de Zeeuwse topamateurclub HSV Hoek, buiten de lijnen gingen Brabantse en Zeeuwse ondernemers met elkaar in gesprek. “Het hoogtepunt van die avond was zonder enige twijfel de speeddatesessie”, zegt Gert-Jan van Boxel, accountmanager van RKC WAALWIJK. “Voor tal van sponsors van RKC WAALWIJK was het leuk eens kort kennis te maken met ondernemers uit Zeeland. Het bood hen de kans aan een netwerk in onze buurprovincie te bouwen en die kans grepen veel leden van de Businessclub met beide handen aan.” Culinair gezien ontbrak het de ondernemers uit de zuidelijke provincies van Nederland nergens aan in de Rabo Lounge van het Mandemakers Stadion. Geheel in Zeeuwse stijl was er door enkele sponsors van HSV

Hoek gezorgd voor een visbuffet. Van Boxel is, enkele maanden later, nog altijd enthousiast. “Het feit dat de bus waarin de sponsors uit Zeeland werden vervoerd een dik half uur later vertrok dan gepland was, vertelt eigenlijk het hele verhaal. Er werd volop genetwerkt in een goede, gezellige sfeer. De sponsors uit Zeeland baalden er echt van toen de buschauffeur op een gegeven moment zei toch écht te willen vertrekken richting Hoek. Een dergelijke netwerkactiviteit, met Businessclubleden van een grote amateurclub die te gast zijn bij RKC WAALWIJK en zo kennis kunnen maken met onze Businessclubleden, is absoluut voor herhaling vatbaar.”

Netwerken op kicksen Traditiegetrouw verruilden ook afgelopen seizoen diverse leden van de Businessclub hun kostuum voor een Nike-tenue van RKC WAALWIJK, om het vervolgens op te nemen tegen sponsors van andere Eredivisieclubs. Zo stond op 18 februari bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Feyenoord op het programma. Voor het eerste elftal van RKC WAALWIJK, maar ook voor de Businessclubvoetbalploeg. De sponsors van RKC WAALWIJK, met in de gelederen onder anderen oud-profs Carlos van Wanrooij en Hans Werdekker, hadden in Rotterdam de reis van Waalwijk naar de havenstad duidelijk nog in de benen bij aanvang van de wedstrijd,

Ook in seizoen 2012/2013 volop activiteiten Het voetbalseizoen 2011/2012, waarin RKC WAALWIJK haar beste prestatie uit de clubgeschiedenis evenaarde door als zevende te eindigen in de Eredivisie én bovendien de kwartfinale van de KNVB Beker bereikte, is inmiddels afgesloten. In het Mandemakers Stadion zijn alle pijlen ondertussen dan ook gericht op de jaargang 2012/2013. Daarin wil RKC WAALWIJK opnieuw zowel op sportief als op zakelijk vlak verrassend uit de hoek komen. “We streven ernaar om, zoals we dat afgelopen seizoen hebben gedaan door Studio RKC te organiseren en de ondernemers uit NoordBrabant en Zeeland bij elkaar te brengen, ook komend seizoen leuke en vernieuwende activiteiten te organiseren”, zegt Joost de Wit, algemeen directeur van de Waalwijkers. “Daarbij willen we ook de slag maken van offline naar online. Ofwel: je kunt elkaar ontmoeten na een wedstrijd in de Businessroom, maar doordeweeks ook, zonder de deur uit te hoeven, via een online platform. Die twee zaken kunnen, en moeten , elkaar versterken.”

want in een mum van tijd stond het Businessclubelftal van Feyenoord met 2-0 voor. Rutger van Happen zorgde namens de Waalwijkers nog voor de 2-1, maar verder dan dat kwamen de geelblauwen niet. De nipte nederlaag mocht de pret niet drukken, volgens accountmanager Robbert Schouwenaars van RKC WAALWIJK. “Bij dergelijke trips is de wedstrijd natuurlijk belangrijk, maar staat het samenzijn voorop. Businessclubleden hebben in een ontspannen setting contact met leden van hun eigen Businessclub, en met die van de tegenpartij. En dan kan het zomaar gebeuren dat iemand die op het veld een tegenstander was, uiteindelijk een zakenpartner wordt.” juni 2012

27


Direc conta t uw re ct met giona doelg le roep ! Opvallen in de regio? Plaats uw advertentie in de Bossche Omroep. Door onze gratis huis-aan-huis verspreiding realiseert u een maximaal bereik. Neem contact op met de afdeling adverteren (073) 613 51 16 of mail naar: advertentie@bosscheomroep.nl

www.bosscheomroep.nl


De Laat Gerechtsdeurwaarders en Incassobureau:

‘Continuïteit begint bij de betaling van klanten’ Elke ondernemer krijgt er een keer mee te maken: klanten die hun factuur niet of te laat betalen. De Laat Gerechtsdeurwaarders & Incassobureau in Waalwijk biedt organisaties professionele ondersteuning en advies om ervoor te zorgen dat een rekening alsnog kan worden geïncasseerd. “Wij ontzorgen onze opdrachtgevers door betalingsproblemen op te lossen en bovendien door advies te geven hoe deze problemen kunnen worden voorkomen”, aldus gerechtsdeurwaarders Cees de Laat en Diana Riedijk van het Waalwijkse kantoor.

Diana Riedijk en Cees de Laat De Laat Gerechtsdeurwaarders & Incassobureau is al vele jaren een vertrouwd gezicht in de regio Waalwijk. “Ik ben al meer dan 30 jaar werkzaam als gerechtsdeurwaarder en Diana zit ruim 25 in de branche”, stelt een enthousiaste Cees de Laat. “Wij kennen onze klanten dus goed en weten vaak ook wat er achter de schermen speelt.” Het voordeel van klein Hij benadrukt de regionale betrokkenheid van het kantoor. “Wij helpen bedrijven uit de regio Waalwijk graag om hun rekeningen te incasseren. Daarbij kijken we niet naar het aantal vorderingen. Ook kleine ondernemers met een paar onbetaalde rekeningen zijn welkom bij ons.” Diana Riedijk vult aan: “Doordat wij een relatief klein kantoor zijn, kunnen wij bovendien snel schakelen en persoonlijke service bieden. Zowel intern als met onze klanten. Dat zorgt ervoor dat wij enorm betrokken zijn bij de zaken van onze opdrachtgevers. Daarom beseffen we dat de continuïteit van onze klant soms afhangt van de betaling van zijn klant en dus leveren wij hiervoor onze uiterste inspanningen.”

Risicomonitoring Door veranderingen in de regelgeving mogen gerechtsdeurwaarders tegenwoordig bij vorderingen tot € 25.000,zelf procederen bij de rechtbank. Een andere aanpassing in de wet is de enorme verhoging van het griffierecht. Diana Riedijk: “Dat leidt ertoe dat ondernemers minder snel geneigd zijn om een proces aan te spannen. Desondanks zijn we succesvol door slim te ondernemen om toch schulden te incasseren voor onze klanten bijvoorbeeld door bemiddeling. Daarnaast doen wij veel aan risicomonitoring. Dat betekent dat we voor zover mogelijk aangeven bij onze opdrachtgever wat wel en wat niet te incasseren is. Klanten maken vervolgens zelf de afweging of ze het risico voor de proceskosten willen lopen. Onze meerwaarde als gerechtsdeurwaarder is dat wij een eventuele beslaglegging of ontruiming vervolgens ook zelf mogen uitvoeren.” Veranderd Cees de Laat geeft aan dat het beroep van gerechtsdeurwaarder in de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd is. “Vroeger waren wij vooral openbaar ambtenaar. Tegenwoordig zijn wij veel meer ondernemer die andere ondernemers adviseert. De kwaliteit van ons activiteiten stijgt ook door steeds strengere normeringen en hogere kwaliteitseisen. De Laat Gerechtsdeurwaarders & Incassobureau Prof. Asserweg 10 5144 NC Waalwijk (T). 0416–561400 (F). 0416–56 14 01 (E). info@de-laat-waalwijk.nl (I). www.de-laat-waalwijk.nl juni 2012

29


30


LDM sinds 1 juni onderdeel van Bons & Evers Holding

‘We kunnen ons geen betere partner wensen’ Sinds 1 juni is LDM een onderdeel van Bons & Evers Holding. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Roel Priest, algemeen directeur van de Drunense messingfabriek. “Bons & Evers spreekt dezelfde taal, bovendien blijven we zelfstandig. Die zelfstandigheid is voor ons heel belangrijk, dat zit in ons karakter.” LDM was sinds 2004 onderdeel van Outokumpu. Nadat de Finse moedermaatschappij besloot om al haar kaarten te zetten op roestvaststaal, paste LDM niet meer in het profiel van deze multinational. Het bedrijf werd in 2005 te koop gezet. “LDM kun je vergelijken met een prachtig hoekhuis”, zegt Priest. “Daar hangt een prijskaartje aan, dat wilden geïnteresseerde partijen er niet voor betalen.” De crisis kwam, de prijs voor LDM zakte. Uiteindelijk kwam Bons & Evers Holding in beeld. En deze partij wilde wél zaken doen met Outokumpu. Priest is zeer tevreden over de deal. “LDM doet al vanaf 1960 zaken met Bons & Evers. We kennen elkaar dus heel erg goed.” Blijven investeren Op 1 juni, de dag dat LDM van eigenaar veranderde, werd dat met de 180 medewerkers gevierd. Met een gebakje, waarop beide logo’s prijkten, en een glaasje alcoholvrije champagne. “Ook onze medewerkers zijn tevreden, want de werkgelegenheid blijft gewaarborgd. Sterker nog, in de toekomst zal Bons & Evers investeren in LDM. Want nog niet alle machinecapaciteit wordt volledig benut. We kunnen ons geen betere partij wensen. Overigens is Outokumpu altijd een heel goede moeder voor ons geweest. Ook toen we te koop stonden.” Puzzelstukje Bons & Evers is met name in Europa en Noord-Amerika toeleverancier van persdelen uit messing, aluminium en koper. Het familiebedrijf is in 1949 opgericht, de hoofdvestiging is in Borne. Daarnaast zijn er vijf fabrieken in Duitsland, Frankrijk en Hongarije. Daar is nu LDM aan toegevoegd. Priest: “Het is een verticale integratie, we voegen dus echt iets toe aan hun productieproces. Het maken van hoogwaardige messingstaven, grondstof voor hun producten, was het ontbrekende puzzelstukje.” Bovendien kijkt Bons & Evers nu mee in de keuken van de prijsvorming van koper. “We werken met grondstoffen, dus is LDM actief op de grondstoffenbeurs. Grondstoffen worden schaarser. In de toekomst is het belangrijk om grip te krijgen op deze markt.” Daarnaast is LDM sterk bij het inkopen van elektriciteit. “Daar profiteert Bons & Evers nu ook van.”

“We zijn een dochter van Bons & Evers, maar opereren wel volledig zelfstandig”, zegt Roel Priest, algemeen directeur van LDM Geen quick win In een moeilijke markt dalen de prijzen. Meer partijen kregen toen interesse in ‘het hoekhuis’. Private equity bijvoorbeeld. “Dat is het snelle geld, investeerders willen na pakweg vijf jaar cashen. Een beleid uitstippelen voor de langere termijn hoort daar niet bij. Dat zorgt voor veel onzekerheid. En we zouden onze autonomie kwijtraken.” En ook: “Bij de metaalindustrie past geen quick win. Het is marathon lopen in het kwadraat. Ik bedoel: we maken geen sensationele producten waarmee je snel veel geld verdient. Bons & Evers begrijpt dat, kent de materie. Dat bedrijf gaat voor de lange termijn, dus voor de toekomst.” juni 2012

31


Sfeervolle ambiance

De derde editie van SMAAK Waalwijk, die werd gehouden van 31 mei tot en met 3 juni, was opnieuw een geweldig succes.

32

Hoewel de weersgoden dit jaar niet bepaald meewerkten, was de sfeer tijdens de openingsavond van het culinaire evenement weer ouderwets gezellig. Ook de nieuwe locatie op het parkeerterrein bij het gemeentehuis bleek een schot in de roos en zorgde

voor een gezellige sfeer. De chefkoks van een groot aantal regionale top­ restaurants­ en traiteurs zorgden er bovendien voor dat ook de inwendige mens niets tekort kwam. De bezoe­ kers werden verwend met originele en overheerlijke culinaire creaties. Al met al een topavond waar de aan­ wezige bezoekers, ondanks de regen­ buien, met volle teugen van genoten. Piet Pulles Producties legde alles op de gevoelige plaat vast.


bij SMAAK Waalwijk

juni 2012

33


Vitaliteit

Hans Branderhorst

De stadsdichter richt zijn bescheiden woord tot u, vanuit het hart van de gemeente Waalwijk, en vanuit mijn hartje als stadsrijmelaar daag ik de hele goegemeente uit om de dorpse neusjes eens de goeie kant op te laten wijzen. Dan prijzen wij dit heuglijk initiatief en gaan we verder tot de orde van de dag. En als ik dan mag, wil ik u er op wijzen dat een hart gemaakt is om te kloppen en het ganse lichaam/leven te voorzien van het bloed dat moet stromen om zo de voortgang te garanderen van het levende lichaam, de levende stad, de eeuwige wereld. In het geval van Waalwijk, een gemeenschap van middelgrote vorm, moeten die 50.000 hartjes blijven pompen, wil de vitaliteit zich blijven manifesteren van ‘s morgens vroeg tot in het diepst

van de nacht, het hele proces kunnen garanderen in een zuivere balans, als ook in zuiver geweten, maar het zal de mens niet zijn om zijn eigen verleden al te ras te vergeten. Dus mensen, wil ik u bescheiden doch ook dringend vragen voldoende water en wijn in huis te halen, korreltjes zout aan te schaffen, het weegschaaltje terug te zetten in het keukenkastje, het oordeel in de ‘klaarbak’ te leggen en er alsnog eens een nachtje over te slapen. En het mooiste is dan ‘s anderendaags te ontwaken en met de beste bedoelingen en het hart op de goeie plek het leven aan te gaan zoals we dat eigenlijk het liefste zouden willen doen. Hans Branderhorst Stadsdichter gemeente Waalwijk

Kun je een relatie aangaan in 140 karakters?

Twitter: klein bericht met grote impact Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht het kleine blauwe vogeltje: Twitter. Twitter is, voor wie er nog niets van meegekregen heeft, een sociaal netwerk waar deelnemers berichten van maximaal 140 tekens met elkaar delen. Waar critici spreken over digitale incontinentie, iedereen meldt immers alleen maar wat hij of zij net gegeten heeft, claimen de gelovigen dat Twitter alle bestaande communicatiemiddelen gaat vervangen. Beiden hebben gelijk, en ongelijk. Er zijn inderdaad mensen die alleen melden wat ze zojuist gedaan hebben en inderdaad: het biedt heel goede mogelijkheden voor interactie met je klant. Maar zoals altijd ligt de waarheid in het midden. Mensen delen wat ze doen, maar delen daarbij ook waardevolle informatie. Ze helpen andere Twitteraars die vragen hebben (over uw product wellicht?) of bieden oplossingen voor problemen (uw dienst?). De omvang van Twitter telt inmiddels meer dan vijf miljoen Nederlandse accounts. Wie

Twitter strategisch inzet kan er veel waarde aan ontlenen. Daarbij doel ik niet op het gebruik van Twitter als het nieuwste kanaal om uw reclameboodschappen te zenden of anderen te bestoken met uw boodschappen, wanneer ze een ‘relevant woord’ getweet hebben. Dat werkt niet. Waarde in de vorm van klantenbinding, nieuwe prospects ontdekken of businesspartners vinden: daar gaat het om. Zo kun je als schilder iemand helpen bij het vinden van een goede schilder door op de valkuilen te wijzen of informatie over kwaliteitskeurmerken te geven zonder in reclametermen te vervallen of direct met een offerte te komen. Automatische tools die je gouden bergen en duizenden volgers binnen een week beloven, zullen dit nooit voor je kunnen doen. De volgende keer aandacht voor dat andere grote online netwerk: Facebook. Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak juni 2012

35


Column Bellen is niet meer van deze tijd, las ik in de media. Sms’en is het nieuwe bellen. Communiceren via social media kan natuurlijk ook. Het hedendaagse recept voor contact leggen, lijkt: kort, snel, vaak en overal. Voor ondernemers biedt dat enorme kansen om producten of diensten onder de aandacht te brengen. Maar de snelle manier van communiceren kent ook valkuilen. Over een advertentie in de krant of telefonische acquisitie werd misschien wat langer nagedacht. Een sms’je of een Tweet is, voor je het weet, wereldkundig. Wat als de boodschap achteraf toch niet zo handig blijkt? Wat als een medewerker zich negatief uitlaat? Hoe zit dat in juridische zin? Het zou goed zijn als u als ondernemer voorbereid bent op deze en andere vragen rond social media. De Kamer van Koophandel Brabant helpt u graag op weg. Kijk voor meer informatie op www.kvk.nl/socialmediarecht. Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Wie? Dave van Dartel. Waar? Waalwijk. Bedrijf? www.48uur.com. Seminars? ‘Ondernemen op internet’ en ‘Open Space’

LinkedIn favoriet bij ondernemers

LinkedIn favoriet bij ondernemers

LinkedIn is het meest populair bij ondernemers. Maar liefst 63 procent gebruikt is deze social community. Op een tweede plek staat Facebook LinkedIn het meest populair bijgoede ondernemers. Maar liefst 63 procen (46 procent), gevolgd door Twitter (27 procent). Ongeveer een kwart van de een goede tweede plek staat Facebook (46 procent), gevolgd door T ondernemers geeft aan van geen enkele social community gebruik te maken. vanOndernemers de ondernemers van geen enkele social community ge die gebruik geeft maken aan van LinkedIn, Facebook en Twitter doen dat gebruik maken(mede) van LinkedIn, enmeeste Twitter doen datzijnin meerd in meerderheid voor zakelijkeFacebook doeleinden. De ondernemers minimaal éénDe keermeeste per week ondernemers actief. Twitter en Facebook worden door doeleinden. zijn minimaal éénéénderde keer per wee van de ondernemers dagelijks gebruikt.

door éénderde van de ondernemers dagelijks gebruikt. Social gebruik onder ondernemers (in %) Socialmedia media gebruik onder ondernemers (in %) 70 “De gemeente wees me op de mogelijkheid via de Kamer van Koophandel seminars te volgen. Ik was daar geweest omdat ik na een tijdje rechten te hebben gestudeerd, extra inkomsten zocht. De webwinkel die ik had, liep op dat moment niet goed genoeg meer. Het seminar ‘Ondernemen op internet’ heeft me weer op weg geholpen. Dat was echt fijn. De andere bijeenkomst was iets breder. Daar kon je kiezen uit verschillende onderwerpen. En alle aanwezigen konden hun vragen stellen. Sommige dingen wist ik al, andere heb ik bijgeleerd. Belangrijk was voor mij de wet op colportage, over kopen op afstand en duidelijkheid over een eventueel ophaaladres als mensen iets op internet kopen. Daar houd ik rekening mee nu ik mijn webshop aan het omvormen ben. Ik verkocht eerst elektronische goederen en gadgets. Al sinds ik klein was, vond ik het leuk om met bijzondere spullen te handelen. Op mijn zesde kocht ik op de rommelmarkt een polaroid camera en verkocht ik ter plekke foto’s van mensen op rommelmarkten. Toen ik op internet gadgets van over de hele wereld vond, begon ik die te importeren. Maar de gadgetmarkt is inmiddels zo breed. Door me nu, wellicht samen met een zakenpartner, te richten op bewakingscamera’s met internettoegang hoop ik een duidelijke doelgroep aan te spreken. Dat heb ik ook geleerd op de seminars: focus is belangrijk.” 36

60 50 40 30 20 10 0 Linkedin LinkedIn

Facebook Facebook

Tw itter Twitter

Bron: KvK(Ondernemerspanel) (Ondernemerspanel) Bron: KvK

Aantal starters vanuit een uitkering stijgt Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf vanuit een uitkering. Dat blijkt uit cijfers van het UWV WERKbedrijf. Van het aantal werkzoekenden dat uitstroomt naar een baan, ging in het eerste kwartaal van dit jaar 5,5 procent aan de slag als ondernemer. In 2008 was dat nog 2,6 procent. Niet altijd is duidelijk of mensen die weer aan het werk gaan, in loondienst of als zelfstandige aan de slag gaan. Het vermoeden is daarom dat het werkelijke aantal mensen met een uitkering dat een eigen bedrijf begint, hoger is dan de cijfers laten zien.


Toerisme & recreatie

‘We zijn trots op onze eigen omgeving’ Eten op een traditionele manier klaargemaakt. Met regionale, ambachtelijk geproduceerde ingrediënten en in een ‘restaurant zonder muren’. Het is slechts één van de vele initiatieven waardoor Patrick Fijneman van (onder meer) Pat’s Kitchen uit Waalwijk laat zien hoe hij door zijn omgeving wordt geïnspireerd.

“Stel je voor, je zit in een tuin vol bloeiende bloemen, in het buitengebied van Waspik, met uitzicht over het prachtige slagenlandschap van de Langstraat. Aan lange tafels met bekende en onbekende mensen nt gebruikt deze social community. Opom je heen. Je verdeelt het brood voor in de verse aspergesoep of schept op van Twitter (27 procent). Ongeveer een kwart een schaal traditioneel klaargemaakte lamsbout.” ebruik te maken. Ondernemers die Patrick Fijneman ziet het al helemaal voor zich. derheid (mede) voor zakelijke Voor zijn nieuwste initiatief liet hij zich, zoals vaker, worden inspireren door het vele moois in Waalwijk ek actief. Twitter en Facebook en omstreken. “Je moet toch trots zijn op je eigen omgeving”, vindt hij. “Net zoals je trots moet zijn op je eigen producten die je levert of zelf maakt.” Behalve met het ‘restaurant zonder muren’ laat Fijneman dat zien met zijn Kookstudio Pat’s Kitchen, zijn cateringbedrijf en sinds kort Bistro Gasterij Fijn, een sfeervol restaurant met stadstuin in het centrum van Waalwijk. Bij elke activiteit staat zijn motto hoog in het vaandel: “Buitengewoon authentiek. Dat past bij ons. De

Een goed georganiseerde, innovatieve en economisch florerende sector. Dat is het doel van de Kamer van Koophandel Brabant als het om de vrijetijdssector gaat (o.a. toerisme, recreatie, horeca, wellness, evenementen, kunst, cultuur, natuur, sport en detailhandel). De KvK richt zich op: • Goed ondernemerschap: duurzaamheid, visie, ambitie, gastvrijheid, productiviteit en rendement. • Innovatie: de sector is concurrentiegevoelig. Daarom is het zaak innovatieve producten en onderscheidende concepten te bieden. • Samenwerking: samen optrekken bespaart kosten, biedt nieuwe mogelijkheden en zorgt voor een krachtiger profiel. Voorbeelden van projecten waar de KvK zich mee bezig houdt, zijn de Leisure Boulevard en Nationaal Landschap Het Groene Woud. De Leisure Boulevard

Accountmanager Ad Verhoeven (040) 232 32 68 adverhoeven@brabant.kvk.nl 37

verpakking is vaak buitengewoon, het eten en de bereiding proberen we zo authentiek mogelijk te houden.” Een voorbeeld? “Ik leer mensen in de kookstudio dat het helemaal niet zo moeilijk is om draadjesvlees klaar te maken. In de bistro hebben we het ook regelmatig op het menu staan, maar dan nét even anders. Met wat extra venkel, veel gesmoorde groente en een luchtige saus met steranijs, zodat het wat lichter verteerbaar is.” En dat alles met zo veel mogelijk streekproducten, liefst biologisch. “Dat zijn producten met een verhaal, je weet precies waar het vandaan komt. Gelukkig beginnen steeds meer mensen dat door te krijgen.” (www.patskitchen.nl)

is bedoeld om Midden-Brabant nog beter op de kaart te zetten als topregio op het gebied van vrije tijd. Met onder meer attractieparken als de Efteling en de Beekse Bergen, musea en creatieve bedrijven heeft de regio een unieke en innovatieve combinatie van bedrijvigheid. Het optimaliseren van het vestigingsklimaat biedt een verdere stimulans. In Nationaal Landschap Het Groene Woud tussen grofweg Tilburg, Den Bosch en Eindhoven is al veel bedrijvigheid. De KvK zet in op meer innovatie en samenwerking, zodat het gebied een nog steviger economisch profiel krijgt. Meer weten over wat de KvK doet op het gebied van vrije tijd? Kijk op www.kvk.nl/brabantleisure, neem contact op met beleidsadviseur Femke Arts (040) 232 32 60 / farts@brabant.kvk.nl of met de accountmanager in uw regio.


Word ook arbeidsexpert!

Uitzendspecialist

Uitzendmarkt B.V. is de expert op het gebied van uitzenden, detachering en payrolling. Uitzendmarkt heeft een andere werkwijze dan de bekende spelers op de markt: Wij werken volledig transparant, efficiënt en zonder duur kantorennetwerk. Zo kunnen wij onze klanten en kandidaten op lokaal en regionaal niveau een fullservice dienstverlening aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen en goede salarissen. Wil jij ook profiteren van het beste van 2 werelden? Vrijwel zonder risico een eigen regionale onderneming opzetten ondersteund door een landelijk opererend netwerk? Dan ben je bij Uitzendmarkt aan het juiste adres! Uitzendmarkt B.V. draagt onder andere zorg voor: • Opleiding op het gebied van commercie, software en cao-vaardigheden; • Verzekeringen; • Toegang tot landelijke wervingssoftware; • Toegang en ondersteuning van frontmid- en backoffice pakketten; • Geen zorgen meer over de administratie, compleet verzorgde backoffice; • Hulp bij (basis) marketinguitlatingen;

• Periodieke trainingen op het hoofdkantoor; • Structurele ondersteuning ‘on the job’, samen de regionale markt op! Om succesvol zelfstandig Arbeidsexpert te worden, dien jij jezelf onderstaande vragen te stellen: • Ben ik servicegericht en houd ik van goed werk leveren? • Denk ik oplossingsgericht en ‘out of the box’? • Houd ik van zelfstandig werken? • Voel ik mij thuis in een ambitieuze organisatie? • Kan ik mijn werktijden flexibel indelen? • Ben ik gedisciplineerd in lokale marktbewerking? • Heb ik een grote gunfactor in mijn leefomgeving? • Ben ik commercieel gedreven? • Bouw ik graag langdurige relaties op? • Houd ik van persoonlijk contact? Herken jij jezelf en ben je geïnteresseerd geraakt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak, of kijk snel op onze website! Martin Honselaar Uitzendmarkt B.V. (T). 0416 - 330 080 (M). 06 - 41 310722 (I). www.uitzendmarkt.nl

Het Lente-Akkoord: nieuw ontslagrecht

Tot nu toe kan een werkgever slechts ontslag van een werknemer tot stand brengen door middel van toestemming door het UWV Werkbedrijf, danwel de kantonrechter. De eerste procedure neemt wat meer tijd in beslag dan de eerste, maar de tweede procedure heeft als nadeel dat daarbij aan de werknemer meestal een beëindigingsvergoeding wordt toegekend. Dit zogeheten duale stelsel wordt in 2014 afgeschaft en vervangen door een hoorplicht van de werknemer voorafgaand aan het ontslag en een toetsing van het ontslag achteraf door de kantonrechter. Onderdeel van het pakket maatregelen is verder dat de werkgever maximaal zes maanden de WW-lasten van de ontslagen werknemer gaat dragen, waartegenover de door de kantonrechter toe te kennen beëindigingsvergoeding wordt verminderd tot een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een maximum van zes maanden. 38

Enerzijds wordt de ontslagprocedure hierdoor voor zowel werkgever als werknemer eenvoudiger van systematiek en worden de kosten van de beëindigingsvergoeding lager. Anderzijds werkt de verplichting tot het dragen van de WW-lasten van de werknemer gedurende maximaal zes maanden weer kostenverhogend voor de werkgever. Aangezien de WW-uitkering naar huidig recht echter lager is dan een maandsalaris vermeerderd met vakantiegeld, welke tot op heden als basis diende voor de beëindigingsvergoeding, zal het nieuwe systeem voor de werkgever waarschijnlijk beter uit vallen dan het oude. Dat is uiteraard ook de doelstelling van de hervorming; een flexibeler arbeidsmarkt om de doorstroming te verbeteren. mr. Thom Vermeulen Langstraat Advocaten Waalwijk (T). 0416 349 974 (E). vermeulen@langstraatadvocaten.nl

Advocaat

Onder druk van de Brusselse waakhond, is in Den Haag in zeer korte tijd een begrotingsakkoord voor 2013 tot stand gekomen; het zogeheten Lente-akkoord. Daarin is onder andere een hervorming van het ontslagrecht opgenomen, waarover al tientallen jaren wordt gesproken, maar welke nu, gezien de politieke druk, binnen enkele dagen tot stand is gekomen.


Ondernemers Advies

The deadline

Gerechtsdeurwaarder

Het is weer gelukt, de deadline voor het insturen van dit verhaal is gehaald. De gerechtsdeurwaarders hebben elke dag te maken met een te halen deadline. Veel ambtshandelingen zijn gebonden aan een termijn en als die overschreden zijn de gevolgen verstrekkend. Een dagvaarding in hoger beroep die te laat is uitgebracht, betekent letterlijk nul op het request krijgen. Het tijdig aanleveren van bescheiden en nog even nabellen of de post wel (of al) is bezorgd is dan ook noodzakelijk. Goed agenderen trouwens ook. U, als ondernemer, stelt zelf deadlines aan uw medewerkers maar u wordt daaraan zelf ook gehouden. Wat te denken van maandcijfers of jaarstukken, omzetcijfers, de Belastingdienst voor het tijdig afdragen van belastingen, of gewoon het op tijd betalen van de salarissen, al dan niet met vakantietoeslag deze maand. Overschrijden betekent onherroepelijk ge…(lees: doe) op. Kijk nu eens naar de verstuurde nota. U geeft daarin aan dat er een betalingstermijn van - stel – 30

dagen is. Dat is al een deadline, die overigens even zo vrolijk wordt gelezen als 60 dagen. Ook herinneringen en aanmaningen geven een termijn aan, tenminste dat hoort zo te zijn. Op 1 juli 2012 treedt er nieuwe wet- en regelgeving in met betrekking tot de mogelijkheid tot bij vorderen van incassokosten. U moet in een aanmaning een betaaltermijn geven van minimaal 14 dagen. Als daaraan is voldaan mag een rechter geen inhoudelijk oordeel meer geven over de gevorderde incassokosten en zal deze toewijzen, mits uiteraard uw vordering ook wordt toegewezen. In het verleden was het echt willekeur wat de rechter met die kosten ging doen, afwijzen of toewijzen. Daar komt dus nu een einde aan. Ook over de hoogte van die kosten is er nu duidelijkheid. Uw algemene voorwaarden moeten wellicht aangepast worden. Kijk daar eens naar of laat ons het doen. Legt u uzelf toch gewoon nog een deadline op….! Cees de Laat Gerechtsdeurwaarder De Laat Gerechtsdeurwaarders & Incassobureau (T). 0416-561400 (I). www.deurwaarderincassobureau.nl

Alleen bestuurders en daartoe gevolmachtigden kunnen de vennootschap vertegenwoordigen. Het is dan ook belangrijk om de inschrijving van bestuurders en daartoe gevolmachtigden en hun bevoegdheid in het handelsregister up to date te houden. In de praktijk gebeurt dit vaak niet. En dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Twee voorbeelden daarvan. De eerste betreft de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 14 september 2011. Hier spreekt een crediteur van een inmiddels gefailleerde vennootschap de bestuurder van die vennootschap aan wegens niet betaalde facturen. De bestuurder stelt zich op het standpunt dat hij al ruim voor de ontstane vordering is ontslagen als bestuurder. Deze wijziging is echter alleen niet in het handelsregister verwerkt. De rechtbank oordeelt, in lijn met de geldende rechtspraak overigens, dat deze crediteur mocht afgaan op de juistheid van de inschrijving in het handelsregister. Hij heeft de statutair bestuurder dan ook terecht aangesproken. Dat kan dus een dure misser zijn. De tweede uitspraak betreft de uitspraak van de Rechtbank Leeuwarden van 21 maart 2012. De bestuurder hier heeft zelfstandig een overeenkomst ondertekend, ondanks dat hij, aldus het handelsregister, alleen samen met een andere bestuurders

mocht tekenen. Zij waren alleen gezamenlijk bevoegd. Dat had de wederpartij moeten en kunnen weten, aldus de rechtbank. En eigenlijk dus geen bescherming voor deze wederpartij. Hier heeft de wederpartij echter op grond van de gedragingen van de andere bestuurders mogen aannemen dat de vennootschap de overeenkomst heeft bekrachtigd. Alle bestuurders waren immers volledig op de hoogte en zij hebben ook in een later stadium niet medegedeeld dat zij de vennootschap niet gebonden achtten aan de overeenkomst. Sterker nog, de andere bestuurders hebben feitelijk uitvoering gegeven aan de overeenkomst. Het blijft dus goed opletten en bij tijd en wijle controleren. Wij helpen u graag daarbij.

FSV Accountants + Adviseurs Edward Gaakeer RA (T). 0416-675150 juni 2012

Accountant

Geen losse eindjes in het handelsregister

39


Nieuwe wetgeving in aantocht voor de BV!

Notaris

“Alles komt op tijd voor hem die wachten kan”. Dit gezegde gaat zeker op voor de “Wet Vereenvoudiging en Flexibilisering BV-recht”. Ondanks alle (negatieve) voorspellingen van de afgelopen jaren, gaat de wijziging van het BV-recht er nu tóch echt komen. Op 1 oktober aanstaande zal deze nieuwe wet in werking treden, welke ten doel heeft de regelgeving omtrent de BV te flexibiliseren en te vereenvoudigen. Zo kent de nieuwe wet geen minimumkapitaaleis meer van € 18.000,00 bij de oprichting van een BV. Een bankverklaring danwel accountantsverklaring is dus niet meer nodig. Met het vervallen van de afgifte van een verklaring van geen bezwaar door het Ministerie van Justitie op 1 juli 2011 zal de oprichting van een BV in de toekomst dus aanzienlijk eenvoudiger zijn. De nieuwe wet kent naast de huidige aandelen ook aandelen met stemrecht zonder winstgerechtigdheid en aandelen zonder stemrecht met winstgerechtigdheid. Deze noviteit biedt vele mogelijkheden voor o.a. werknemersparticipaties en financieringsconstructies.

Ook de regeling ten aanzien van de aansprakelijkheid van bestuurders van een BV wijzigt aanzienlijk. Zo is voor de uitkering van een dividend voortaan een goedkeuring nodig van het bestuur; hieraan voorafgaand dient een zogeheten “uitkeringstoets” te worden uitgevoerd. Indien na uitkering blijkt dat de BV niet zal kunnen voortgaan met het betalen van haar verplichtingen, zijn de bestuurders van de BV hiervoor aansprakelijk indien zij dit wisten of redelijkerwijze behoorden te voorzien! Goed nieuws voor verzekeraars van bestuurdersaansprakelijkheid? Zoals uit het vorenstaande blijkt, kan de nieuwe wet aanzienlijke gevolgen hebben voor uw (juridische) positie als bestuurder van een BV alsmede voor de huidige statuten van uw BV. Graag staan wij u bij in het beoordelen van uw huidige statuten en/of het opmaken van nieuwe statuten. De laatste ontwikkelingen kunt u volgen via onze nieuwsbrief, waarvoor u zich kunt aanmelden via onze website. Antoine van Grinsven Dierckxsens Van Grinsven Franken Notarissen (T). 0416-274962 (E). info@dgfnotarissen.nl (I). www.dg fnotarissen.nl

Uw beelden altijd binnen handbereik

Nu hoor ik u al denken: “Dat kost me weer tijd, techniek en geld.” Maar dat valt reuze mee. Wij realiseren in een mum van tijd een web based beeldbank voor u. Met een zelfgekozen inlognaam en wachtwoord heeft u direct de beschikking over uw eigen beeldarchief. Voordelen: u kunt overal waar u een internetverbinding heeft (en laten we eerlijk zijn, dat is zo goed als overal tegenwoordig), direct bij de af beeldingen die wij voor u maakten en u hoeft geen eigen techniek of servercapaciteit in te zetten. De abonnementskosten voor deze dienst heeft u er in een mum van tijd uit. Want denkt u er maar eens over na hoeveel sneller u voortaan de goede beelden heeft gevonden. Wij bieden deze dienst aan, omdat wij 40

geloven in het gebruik van eigen beeld in iedere uiting die u als organisatie de deur uit doet. Met deze service maken we deze uitdaging voor u een stuk eenvoudiger op te pakken. Tegelijkertijd onderschrijven wij onze visie: let’s grow business!

Studio Piet Pulles Jeroen Pulles (T). 0416-560023 www.twitter.com/StudioPP

Fotograaf

Authentieke en professionele fotografie draagt bij aan de uitstraling van uw organisatie. Dat heb ik vaker verkondigd in deze column. U bouwt uw eigen archief met beelden op die alleen voor uw gebruik dienen. Unieke beelden dus. Beelden die u altijd bij de hand wilt hebben. En dat roept een herkenbare situatie op: u wilt juist dat ene beeld nog eens gebruiken, omdat die foto perfect past bij uw nieuwe brochure, verpakking of advertentie. Maar waar is dat cd’tje met die af beeldingen, waar heeft u dat gelaten? Die vraag hoeft u zich niet te stellen als u online al uw eigen af beeldingen kunt inzien, downloaden en hergebruiken.


Ondernemers Advies

Private GSM, een eigen GSM-netwerk

Telecomadviseur

Met het vrijgeven van de DECT-Guard band , is het mogelijk voor elk bedrijf een eigen GSM-netwerk aan te leggen. Een Private GSM Server (P-GSM) biedt grote voordelen voor de gebruiker. GSM Telefonie is een algemeen geaccepteerd communicatiemiddel. Binnen bedrijven wordt de GSM steeds vaker het belangrijkste telefoontoestel. Voordel Private GSM op een rij - GSM dekkingsproblemen behoren tot de verleden tijd - Grote besparing doordat op vaste (DECCT) toestellen bespaard kan worden - Onderling gratis bellen en SMS’en tegen de grootst mogelijke mobiliteit - Flexibel werkplekken – speelt direct in op de trend “Het Nieuwe Werken” - Vast/mobiel integratie met bestaande telefooncentrale zorgt voor hoge mate van flexibiliteit en functionaliteit (presence, OneNumber,

doorverbinden – afhankelijk van centrale- behoren tot de mogelijkheden) Een P-GSM systeem bestaat uit een GSM-server en één of meerdere Picocellen. Het systeem functioneert ‘stand-alone’ of wordt geïntegreerd met uw telefooncentrale. Bij de tweede optie kunnen de GSM-toestellen zich aanmelden als een SIPclient, waardoor de GSM als volwaardig ‘intern bedrijfstoestel’ functioneert. De oplossing kan gezien worden als (IP)DECTof VoWLAN alternatief, maar de voordelen die mobiele telefonie met zich meebrengen. Wilt u meer weten over deze techniek of andere kostenbesparende telecomoplossingen mag u ons altijd bellen.

Dimmen Wesdijk Helder Telecom (T). 0416 740740

Authentiek zijn, zelfs u kunt het

Nu zo ongeveer half Nederland cursussen heeft gevolgd op het gebied van communicatie, adviesvaardigheden en gesprekstechnieken is de tijd gekomen om de balans op te maken. Snappen we elkaar in het algemeen beter? Hebben we minder meningsverschillen? En als we die hebben, komen we er dan beter, plezieriger of sneller uit? Ik geloof er niks van. Dat zit hem onder meer in de krampachtigheid waarmee we het geleerde in de praktijk brengen. Dan gaan we al spiegelend zwarte koffie drinken, terwijl we toch echt zin hebben in een kopje thee met een wolkje melk. Onlangs nog mocht ik een gesprek voeren met iemand met een berg communicatiecursussen en -trainingen achter de rug en samen worstelden we ons door pogingen in aansluiting vinden en stukjes wederzijds begrip-gebeuren. Om ons uiteindelijk ontzet-

tend slecht begrepen te voelen. Wat we dan weer heel respectvol aan elkaar ‘terug gaven’. ‘Dank je voor de feedback’, zei ik. Want feedback, zo leerde ik ooit, is een cadeautje.

Communicatieadviseur

Al heel wat jaren geleden had een oud-collega van me een gesprek met een opdrachtgever dat allesbehalve goed verliep. ‘Dat komt’, stelde de opdrachtgever vast, ‘omdat ik een cursus gespreksvaardigheden heb gevolgd. Als jij nou diezelfde cursus had gedaan, dan had je begrepen waarom ik zei wat ik zei en was het een prima gesprek geweest.’

Het is niet verwonderlijk dat de nieuwste trend authenticiteit is. Ik bedacht daarom de Cursus Authentiek Communiceren. Ik leer u de ruzies maken zoals u die lang geleden maakte, de liefde verklaren zoals u dat vroeger met of zonder succes deed, niet te luisteren zoals u in het verleden ooit Oost-Indisch doof was en heerlijk chagrijnig te zijn zoals u dat nu slechts in het geniep bent. De inschrijving is geopend.

Laurens van Voorst Sprinkels hq (T). 073 5284080 (I). www.sprinkels.nl (E). laurens@sprinkels.nl Twitter: @LaurensVVoorst

juni 2012

41


Bedrijfshuisvesting Waalwijk www.allroundmakelaardij.nl C C

Prins Bernhardstr 21 (D) 510 Olympiaweg 18 1005

K K

450.000 749.000

k.k. k.k.

H H H H H

1.650 1.250 550 800 2.200

p.m. p.m. p.m. p.m. p.m.

H H H H H H

18.000 22.000 29.000 16.000 1.500 54.000

p.j. p.j. p.j. p.j. p.m. p.j.

H H H H H H H H K K H H H H H H H

280000 p.j. 69500 p.j. 2675 per maand 110 per m² p.j. 1500 p.m. 800 p.m. 74000 p.j. 37500 p.j. 119500 v.o.n. 695000 k.k. 2200 p.m. 90 per m² p.j. 100 per m² p.j. 1950 p.m. 37500 p.j. 75 per m² p.j. 2800 p.m.

www.dewitmakelaardij.nl K K B K K

Staatssecretaris Knapen (m) wordt ontvangen op het provinciehuis

www.staete.nl

Knapen bezoekt Kaatsheuvel

K B K W W W

Staatssecretaris Knapen van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking bracht op 14 juni een bezoek aan Brabant. Daarbij bezocht hij drie succesvolle projecten die mede mogelijk zijn gemaakt met Europese subsidies. Eén van de bezoeken vond plaats bij veehouder Sjaak Sprangers in Kaatsheuvel. De staatssecretaris werd op het Provinciehuis ontvangen door Commissaris van de Koningin Wim van de Donk en Gedeputeerde Bert Pauli van Economische Zaken. Vervolgens reisde het gezelschap per bus naar de De Gruyter Fabriek in ‘s-Hertogenbosch, waar in een oude fabriek met Europees geld uit OP-Zuid een centrum voor creatieve ondernemers is gerealiseerd. Een tweede stop werd gemaakt aan de Onderwijsboulevard, waar Fhealinc werd bezocht. Dit programma houdt zich bezig met productontwikkeling op het gebied van voeding & gezondheid (eveneens met subsidie uit het OP-Zuid). Het programma werd afgesloten met een bezoek aan de veehouderij van Sjaak Sprangers aan de Melkdijk in Kaatsheuvel. Hij is met zijn bedrijf een van de deelnemers aan het project ‘Boeren en Agrodiversiteit’. Dit project is er op gericht om innovatie en duurzaam ondernemerschap te stimuleren bij agrariërs. Het betreft een project uit het Plattelands Ontwikkelings Programma (POP), waarvan de financiering afkomstig is uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Kern van dit project is om Duurzaam Ondernemen in de agrarische sector te stimuleren middels biodiversiteit. Centraal hierin staat het zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke processen binnen de agrarische bedrijfsvoering. In dit project is kennis gemaakt met de mogelijkheden en voordelen van biodiversiteit in de bedrijfsvoering. In dit project leren agrarische ondernemers van elkaar en worden ervaringen die in de afgelopen jaren zijn opgedaan met elkaar gedeeld. Daarnaast is er voor gekozen om de biodiversiteitsmaatregelen te verdiepen, te verbreden en te verspreiden, zodat in de toekomst meer boeren en tuinders van die kennis en technieken gebruik kunnen gaan maken. 42

T. v.d. Sijdestraat 10 (S) 310 Amerikastraat 3 (K) 130 Burg. Smeelelaan 45 100 Grotestraat 126B 82 Van Schagenstr 6B (E) 320

De Els 6-8 170 Middelweg 34B (N) 336 Alb. Einsteinweg 13 (D) 250 Hugo de Grootstr.31 (D) 73 Bloemenoordplein 46A100 Grotestraat 289 400

www.zande.nl B B B K K W K B B B B K K W B K B

Spuiweg 28 4297 Industrieweg 20 1293 Middelweg 8 (N) 390 Taxandriaweg 12 1800 Burg. vd Klokkenlaan21a150 Peperstraat 10 (K) 65 Grotestraat 341a 599 Industrieweg 7 1075 Schutweg ong. 77 Berkhaag 4 (S) 1305 Industrieweg 69c 403 Kerkstraat 27a (E) 430 Putstraat 1 430 Burg. van Houtpl. 45 (V)220 Zanddonkweg 7a 400 Cartografenweg 14a 380 Eerste Zeine 98 525

(S) = Sprang Capelle (D) = Drunen (K) = Kaatsheuvel (E) = Elshout (H) = Haarsteeg (N) = Nieuwkuijk (L) = Loon op Zand (V) = Vlijmen De panden zoals op deze pagina genoemd vormen een greep uit het aanbod van beschikbare bedrijfspanden in Waalwijk en omgeving. De afkortingen in de eerste kolom staan respectievelijk voor K=kantoor, W=winkel, C=combinatie en B=bedrijf. De panden zijn afkomstig van de hierboven genoemde makelaars. Het aanbod op deze pagina is een momentopname. De redactie stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina.


voor ondernemers

Liever goedschiks dan kwaadschiks, maar wij laten niet los.

silveradvocaten.com Grotestraat 355 | 5142 CA Waalwijk | T 0416-650086 | F 0416-652231 | info@silveradvocaten.com

Bedrijvig Waalwijk Editie 47 2012  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you