Page 1


Laat het leven en de liefde niet aan je voorbijgaan


Kunst Muziek Open avond Amigo UDEN – Dansschool voor verstandelijk gehandicapten Amigo heeft dinsdag 17 september tussen 19.30 en 21.30 uur een open avond. Er is uitleg over de doelstelling en werkwijze van de dansschool. Nieuwe cursisten en vrijwilligers en andere belangstellenden zijn welkom in de Kom In op Germenzeel 800 in Uden.

Dansleraar gezocht UDEN – Dansschool Amigo is op zoek naar een dansleraar die van eind september tot half april les kan geven aan verstandelijk gehandicapten. Het gaat om de groepen brons en zilver die iedere maandag les hebben. De dansleraar wordt ondersteund door vrijwilligers. Meer informatie: ww.dansschoolamigo. nl of bel (0413) 26 92 82.

Brabants Cabaret NISTELRODE – Het Brabants Cabaret, bestaande uit Jan van Rijthoven en Erik Potters, verzorgt aanstaande zaterdag om 20.00 uur Nesterlé’s eerste avondvoorstelling. Nesterlé opende afgelopen zaterdag officiëel haar deuren. De voorstelling ‘Vur Mekaar’ bestaat uit sketches, acts en liedjes. De entree is 10 euro.

‘ Kid’ in Filmhuis UDEN – In Filmhuis de Pul draait woensdag 11 september om 20.00 uur de film ‘Kid’. Kid, gespeeld door Bent Simons, en zijn broer Billy wonen met hun moeder op een boerderij. Het gezin heeft weinig geld en wordt lastiggevallen door louche types. Kaarten voor de film kosten €8,50 en reserveren kan via (0413) 26 50 91 of op www.filmpul.com.

Les Chanteurs UDEN - Het koor Les Chanteurs Gregoriens uit Uden luistert de pontificale eucharistieviering op ter gelegenheid van het 300-jarig herdenkingsfeest van de zusters Birgittinessen op zaterdag 14 september. Celebrant tijdens deze viering is Bisschop Hurkmans.

Proefles tango VOLKEL – Iedereen die kennis wil maken met Argentijnse tango is donderdag 19 september om 19.30 uur welkom bij zaal Stevens in Volkel. Er wordt een vrijblijvende tangoles gegeven voor alle leeftijden. Danservaring is niet vereist. Meer informatie www.tango-uden-volkel. com.

Huiskamer van Uden gaat door

Roadshow duurzaam wonen

UDEN - De plannen voor de sloop van het pand aan de St. Janstraat 56a in Uden zijn opgeschoven. Dat betekent dat De Huiskamer van Uden nog niet gaat sluiten. Marian van Bruinesse gaat met nieuwe energie verder. Wel verwarrend, want afgelopen maanden werd in de etalage met grote posters de opheffingsuitverkoop aangekondigd.

NISTELRODE - De Roadshow ‘Samen Duurzaam Verder’ komt zaterdag 14 september tussen 11.00 en 17.00 uur naar Nistelrode. Op het plein bij het voormalige gemeentehuis in Nistelrode is een energiemarkt, waar bewoners en ondernemers zich kunnen laten adviseren door vakkundige bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld isolatie, installatie en schone voertuigen.

Marian: “Veel mensen dachten dat het opheffingsuitverkoop was omdat het slecht zou gaan. Maar dat was niet het geval. Toen ik in dit pand trok, wist ik dat hier andere plannen werden gesmeed en dat ik op termijn weg zou moeten. Nu die plannen zijn opgeschort, wil ik De Huiskamer van Uden graag nog even voortzetten.” Marian is ondertussen op inkoop geweest en heeft er weer helemaal zin in om de winkel in de sfeer te brengen die de klanten gewend zijn. De warme ambiance is het stokpaardje van de eigenaresse. “De woonwinkel is een afspiegeling van de stijl die de boventoon voert in mijn interieurontwerpen. Maar ook in andere stijlen, zoals klassiek of juist heel modern,

Wilt u weten of zonnepanelen of vloerisolatie iets voor u is? Staat u op het punt om te verbouwen? Of wilt u weten welke subsidiemogelijkheden er zijn? Maak dan kennis met lokale, regionale en landelijke aanbieders van duurzame producten en mobiliteit. Tevens krijgen bezoekers advies over daarbij behorende subsidies en financieringen. Onder de bezoekers van de roadshow wordt een Trikke-trike verloot t.w.v. 2.450,- euro.

bied ik mijn klanten verrassende oplossingen, met rust en ruimte als rode draad. Mensen kunnen ook bij mij terecht voor complete verbouwingen of nieuwbouwprojecten. Met interieuradvies zal ik nog tot in lengte van dagen doorgaan; ook als de winkel uiteindelijk toch dicht moet.”Om klanten blijvend voordeel te bieden, is in de winkel een opruimingshoek ingericht.

Voeding en darmflora basis goede gezondheid

Voeding en darmflora is de basis van een goede gezondheid en de darmen vertellen of iemand gezond is. Enkele praktijkvoorbeelden: vrouw (70) met hoofpijnaanvallen: na het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen (triggers) en homeopatische ondersteuning nemen de klachten aanzienlijk af. Man (51) met buikpijn,spierpijn,gewri chtspijn diagnose PDS: na het aanpassen van zijn voedingspatroon en ondersteuning met juiste supplementen gaat het nu veel beter. Vrouw (25) met maagpijn/maagzuur en vermoeidheidsklachten: na darmtherapie en juiste voedselcombinaties weer veel meer energie. ‘Ik moet er maar mee leren leven’, is een veelgehoorde uitspraak. Toch kan er met

darmtherapie/voeding zoveel verbetering optreden. Marjon en Josephine begeleiden mensen naar een gezond leefpatroon en een gezonde darm. In de praktijk kan er aanvullend worden getest (lactose, fructose, histamine, hormoonhuishouding, candida etc.) Vaak is er sprake van een voedingsintolerantie, maar ook een leaky gut en een totaal verstoorde darmflora zijn veel voorkomende verstoringen. Er wordt een plan van aanpak met de client besproken waardoor de klachten afnemen en er meer energie voor in de plaats komt. Zo wordt er samengewerkt aan preventie/behoud van een goede gezondheid. Indien men aanvullend verzekerd is, gedeeltelijke vergoeding van de zorgverzekeraar, dit gaat niet ten koste van het eigen risico.

Expositie. De werken van kunstenaar Arnold van den Hoogen (1910-1995) worden in september en oktober in de bibliotheek van Boekel geëxposeerd. Van den Hoogen maakte voornamelijk portretten op papier en doek met potlood, pen, aquarel, krijt en verf. Hij kon snel tekenen en maakte veel portretten van overledenen in opdracht van hun familie. Een groot deel van zijn werk na zijn zestigste is in de bibliotheek te zien. De entree is gratis.

Introductie Alphacursus UDEN – Een Alphacursus biedt in tien avonden en een zaterdag een vrijblijvende kennismaking met het christelijk geloof. Het biedt mensen op een ontspannen manier de gelegenheid om meer te leren over het christelijk geloof. De Alpha startavond in Uden is op donderdag 19 september in de Samen op Weg Kerk. De avond begint om 19.00

uur en iedereen is van harte welkom. Er wordt begonnen met een gezamenlijke maaltijd gevolgd door een introductie. Enkele cursisten die eerder de cursus hebben gevolgd, vertellen hoe ze dit beleefd hebben en na afloop wordt onder het genot van een drankje nog wat nagepraat. Aanmelden of meer weten over de Alphacursus in Uden, kijk dan op de website www.alpha-cursusuden.nl.

Wie zich in bovenstaand verhaal herkent kan een afspraak maken bij Marjon Willems, info@natuuropjebord.nl of tel. 06-12 36 46 61 of Josephine Broeders www. darmspoelingen-uden.nl/, tel. 06-10 75 95 34.

UDEN - Kiobra is begin deze maand aan de Hoogstraat 2 met dagopvang De Beestenbende begonnen voor 16 kinderen van 0-4 jaar op de boerderij waarbij kinderen dicht bij de natuur staan. Direct contact met dieren en planten, zien, voelen en spelen. Een opvanglocatie met veel ruimte, licht en bewegen. Contact met dieren heeft een positieve invloed op de gezondheid van kinderen. Een leuke, uitdagende en leerzame opvang. Op de boerderij is een biologische varkensboerderij geves-

WAND EN PLAFOND AFWERKINGEN

AL VANAF

5,-

PER VIERKANTE METER

t4UVDFO t4QVJUFO t4JFSQMFJTUFST

www.vandenankeruden.nl

tigd. Daarnaast zijn er kippen, een konijn en pony’s. Ook is er voor de kleintjes de mogelijkheid om in een moestuin te werken. Er wordt gezorgd voor extra kleding en laarsjes, er zijn extra wasbakken om handen goed te wassen na het buitenspelen en bezoeken van dieren. Naast de kinderdagopvang is er op de boerderij ook zorgboerderij De Lisse gevestigd. Deze zorgboerderij biedt dagzorg aan ouderen met een zorgbehoefte. Ook deze ouderen zijn regelmatig bezig met voederen van dieren en bezig met bloemen en de groentetuin. De dagopvang voor ouderen is onderdeel van zorgcentrum St Jan, waar Kiobra al veel mee samenwerkt via kinderopvang Koekeloere binnen het zorgcentrum zelf. Ze staan te popelen om de kinderen te verwelkomen. Belangstelling voor deze boerderijopvang, laat het dan even weten via planning@kiobra.nl of neem contact op met ons hoofdkantoor, tel. 0413-243730.

Happen en Trappen

Wat als eerste opvalt aan de nieuwe zaak is het licht en de ruimte en dat is ook de reden waarom Betsie wilde verhuizen. “In de oude zaak kwam de kleding zo op je af”, vertelt Betsie die in tien jaar tijd letterlijk ‘in de kleren’ was gegroeid. “Voor vrouwen was het een snoepwinkel, maar mannen schrok het af en kinderen gingen er verstoppertje spelen.” Wie echter de nieuwe zaak binnenkomt, waant zich in een chique modewinkel waar de galajurken en de smokings op een ontspannen manier bekeken en gepast kunnen

worden. “Ik heb een nieuwe galacollectie aanschaft”, vertelt Betsie. “Je moet natuurlijk bij de tijd blijven. Voor een bruiloft, een examengala, een première, hier vind je exclusieve kleding, ook in grote maten.” Uiteraard blijft Betsie het adres voor allerlei andere kleding. Voor Sinterklaas, boerenbruiloft of welk thema ook, Betsie kleedt haar klanten met liefde aan. “Met hart en ziel laat ik mensen in de huid van een ander kruipen. Het maken van typetjes vind ik nog steeds zo mooi. Ik word er blij van als mensen plezier beleven in mijn kleding. Dan doe ik mijn werk goed.” Moeilijker voor Betsie is het om afstand te doen van kleding, maar ze kon niet alles meenemen. De galacollectie van vorig jaar en ook honderden andere kledingstukken gaan in de verkoop op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september van 10 tot 17 uur in het oude pand aan de Pannebakkerstraat 5a in Uden.

UDEN – De reddingsbrigade van Uden houdt aanstaande zondag tussen 10.00 en 17.00 uur een vlooienmarkt. De markt staat dit keer, anders dan bij voorgaande edities, in het Sportpark aan de Parklaan. De entree is €2,50 en voor kinderen tot tien jaar gratis. Van de opbrengst wordt nieuw oefenmateriaal gekocht voor de reddingsbrigade. Contact: Hans Kohl (0161) 45 62 91.

Krachtstroom in 3C UDEN – In Centrum 3C aan de Nieuwe Markt in Uden is iedere dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur Krachtstroom. Dat is een vrije inloopmiddag waarop de bezoeker mee mag doen met workshops als yoga, coachings en lezingen die te maken hebben met gezondheid en spiritualiteit. De eerste deelname is gratis. Daarna kost ieder bezoek tien eur. Krachtstroom is op zoek naar nieuwe coaches, trainers en healers. info@centrum3c.nl.

GuppieGym UDEN – Sportieve tweeen driejarigen kunnen weer terecht bij GuppieGym van V&K. De peuters kunnen rennen en klimmen onder leiding van juffrouw Eefke. GuppieGym is iedere maandagochtend in o.b.s. De Meent en vrijdagochtend in o.b.s. De Brinck. De lessen duren van 9.00 tot 9.45 uur. De eerste vier lessen zijn gratis. Meer informatie staat op www.venkuden.nl.

Kinderen koken NISTELRODE – Natuurcentrum De Maashorst houdt woensdagmiddag 11 september van 14.00 tot 16.00 uur een kindermiddag. Tijdens ‘De Natuur op je Bord’ krijgen de kinderen een rondleiding door de groentetuin. Aan het eind van de middag koken de kinderen met hun zelfgeoogste groenten en fruit en mogen ze proeven. Deelnemen kost €3,50.

UDEN – KVO afdelingen Uden, Volkel, Odiliapeel en Zeeland, houden zondag 22 september, een fietstocht voor vrouwen. De naam van de fietstocht is ‘Happen en Trappen’ en start vanaf Café Zaal ‘De Buurman’ in Odiliapeel, tussen 10.30 en 11.30 uur. De tocht is 40 kilometer , inclusief een 4-gan-

Door André van der Linden Winnaars. Thomas de Wit en Ans Beurskens zijn de winnaars die een minuut gratis winkelen bij de Jumbo hebben gewonnen. Geert van der Loo had een prijsvraag uitgeschreven. Wat wordt de nieuwe naam, was de vraag omdat de naam van Quintes Makelaardij per 1 september. wijzigde in Van der Loo Makelaardij. Afgelopen vrijdag hebben de winnaars gewinkeld, Thomas in de Drossaard en Ans aan het Muziekplein.

Theater staan verspreid over Bedaf . Deelnemers moeten tijdens de wandeling het gezelschap weer bijeen brengen. De wandeling start vanaf De Vrije Teugel in Uden. Meer informatie en inschrijvingen kunnen via info@mastworp. nl of (06) 51 24 78 05.

‘De kleding kwam op je af’

UDEN – “Alle kledingstukken heb ik één voor één weer in mijn handen gehad”, vertelt Betsie van Dijk. “Wat gaat er mee naar het nieuwe pand?” Die grote klus is geklaard en Betsie’s Kleding verhuur aan de Loopkantstraat 23H opent maandag 16 september.

Macht en Pracht

Vlooienmarkt

´De Beestenbende´ Kiobra op de boerderij

Winnaars Van der Loo Makelaardij

Organistendag

Bingo Trefcentrum UDEN – Het Trefcentrum is gestopt met de maandelijkse bingo. Het Trefcentrum sluit vanwege de nieuwbouw Muzerijk. Ruud en Ria Donders danken de deelnemers.

UDEN - Fietsverhuur De Mastworp en het Teugeltheater organiseren een GPS-tocht over Bedaf . De interactieve show ‘Het Volk van Grumph’ is op woensdag 18 en 25 september. De veertien acteurs met verstandelijk beperking van het TeugelGPS-theatertocht

U doet goede zaken met een-Accountant

UDEN - In de praktijk voor natuurvoeding van Marjon Willems en ‘AudeSapere’ van Josephine Broeders - klassiek homeopaat en darmtherapeute - aan de Pioenroosstraat 3 in Uden komen veel mensen met darmproblemen.

GPS-theatertocht Wetens Waardig Het Volk van Grumph

Expositie Arnold van den Hoogen

Zeelandsedijk 28a | 5408 SM Volkel T 0413-275879 | www.akdg.nl

ZEELAND - In de Jacobus de Meerderekerk in Zeeland wordt aanstaande zaterdag een ontmoetingsdag voor organisten gehouden. Info: Marcus de Haard, muziek@ parochiesintpetrus.nl of 06-57208908.

NISTELRODE – De heemkundekring houdt 14 en 15 september van 11.00 tot 17.00 uur, de tentoonstelling Macht en Pracht in het Dorpsgezag in het heemhuis op Maxend 2 in Nistelrode. De belangrijkste gezagsdragers van honderd jaar geleden, waaronder de burgemeester, veldwachter, pastoor en zuster, worden uitgebeeld in originele kleding. Wethouder Donkers opent de tentoonstelling zaterdagochtend. De entree is gratis.

5

REDACTIE

Editie 37 woensdag 11 september 2013

gen menu. Een deelnemerskaart kost €27,50 per persoon en zijn tot en met zondag 15 september verkrijgbaar via kvohapentrap@live.nl, rekeningnummer Rabo KVO Uden 15.19.90.883. Of bel José Kerstens op (0413) 27 25 60, Annie vd Wijst op (0486) 45 17 63.

Vragen over proef sluitingstijden horeca UDEN - Marianne van Bergen van de SP vraagt zich af waar de resultaten blijven van de tellingen in de horeca, van de proef met sluitingstijden en van de evaluatie. “U had kunnen en moeten weten dat er met belangstelling is uitgekeken naar de uitkomsten van het overleg in de klankbordgroep en de ervaringen van de politie”, zegt zij. Maar de gegevens zijn blijkbaar niet aan de raad te verstrekt. We kreeg Van Bergen een reactie van de wethouder waarin hij stelt dat ‘op basis van ervaringen de verruimde sluitingstijden voor de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid in het horecaconcentratiegebied en uitvalswegen

ten aanzien van de beheersbaarheid niet geleid heeft tot nadelige consequenties.’ Derhalve zou er geen redenen zijn de Algemene Plaatselijke Verordening ten aanzien van sluitingstijden en/of nachtinrichtingen, opnieuw te wijzigen. Van Bergen: “De conclusie is vrij negatief geformuleerd: niet geleid tot nadelige consequenties. Dat is mooi, maar zijn er dan ook geen positieve consequenties te melden? Volgens Van Bergen zou de raad vóór 1 juli over de uitkomsten van de evaluatie van de pilot worden geïnformeerd. Van Bergen wil ook weten of er sinds de verruiming van het aantal nachtzaken nog aanvragen voor een vergunning binnen zijn gekomen?

Toer-Mee Boekel BOEKEL – Toer Mee is een gezinsfietstocht die aanstaande zondag wordt gehouden om geld in te zamelen voor de Boekelse en Venhorstse missionarissen en ontwikkelingswerkers. De fietstocht is 50 kilometer lang en gaat grotendeels door Boekel. Het is mogelijk om te tocht in te korten. Inschrijven kan van 11.00 tot 13.00 uur bij Nia Domo. Er is tussen 11.00 tot 13.00 uur ook een mogelijkheid om te starten in Venhorst. Deelnemen kost vier euro, kinderen twee euro.

Hatha-Yoga UDEN – Hatha-Yoga bestaat uit oefeningen die zijn bedoeld om de verbinding tussen lichaam en geest te verbinden. Op maandagavond en donderdagochtend zijn er yogagroepslessen in het Huis van Eigen Stijl op de Bosveld 801a in Uden. Met lichamelijke beperkingen wordt rekening gehouden. Voor meer informatie of aanmeldingen: Ans van den Broek via ansvdbroek@onsmail.nl of (06) 23 55 22 79.


."/"+00&"6!,,.6"..&0/66+6 1)& (60&'!"+/63,,+"1./

WOONBEURS UDEN VEGHEL k

";7F05?F6--=F5>F1==5?>FF)-:F@85/7F:;?- =5>>1:FA1=?131:B;;=0530F;<F01FB;;:.1@=>F *56FD@881:F5:F11:F<=1>1:?-?51F@5?11:D1??1:F B-?F01F8--?>?1F;:?B577185:31:FD56:F;<F41?F 31.510FA-:F1=2=1/4?F1:F>@//1>>51=1/4?F 51=.56F >?--:F ?419->F D;-8>F 41?F 0;1:F A-:F >/41:75:31:FA-:F;@01=>F--:F75:01=1:F1: ;2F7815:75:01=1:F1:F41?F;<>?1881: -/?@-85E >1=1:FA-:F@BF?1>?-91:?1:F/1:?=--8F

k

+/"+6&+6!"63,+&+$*.(0

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

:F ?5601:F A-:F =1/1>>51F 7@::1:F ;@01=>FF 4@:F 75:01=1:F 418<1:F .56F 01F --:7;;< F 25:-:/51=5:3F A-:F 01F 1531:F B;:5:3F 1FF 05A1=>1F 9;3185674101:F 451=?;1F D@881:F B56F 5:F3=;?1F856:1:F.1><=171:

,"6+6306/-++&+$6 &+6'"6)"2"+ 6 1+$""'1*-"+6 -. %10"6 /-.&+ $"+6,#6*(6""+6.&0'"6&+6""+6 %0+6 "6 $"3,,+0'"/6 ,,-6 !+6 ""+6 (2")6 &+6"$%")/6 1&0"+6"+6")""#6""+61+&"(66 2,+011.6 3.6 '"6 +,$6 )+$6 2+66 +$"+&"0 1F 31911:?1F )13418F 4112?F 5:F )13418>F @5?1:F A=561F 7-A18>F ?1F 7;;<F ;9F -8811:F ;2F >-91:F 91?F -:01=1:F D182F 61F 501-81F 4@5>F?1F.;@B1:F1?--8.--=FA-:-2FD;:FF IF 

F41.F61F11:F7-A18F91?F11:F4@5>F :--=F 1531:F ;:?B1=<F "<F 11:F <=-/4?531F <817F 95001:F 5:F 01F :-?@@=F 91?F -881F =@59?1F 1:F ?;/4F A8-7.56F -881F A;;=D51EF :5:31:F*--=FB-/4?F61F:;3F;<

1&0"+(+/ +182F61F4@5>F.;@B1:F5:F)13418>F@5?1:F5>F 11:F><-::1:0F-A;:?@@=F1:F11:F<=-/4?531F 7-:>F;9F-8F61FB;;:B1:>1:F?1F=1-85>1=1:F #-7F 051F .@5?1:7-:>F 1D;17F ;:>F ;<F 01F *;;:.1@=>F;<F F>1<?19.1=FA-:F F?;?F F@@=F5:F01F)=561F'1@318F5:F(01:F1:F61F 9--7?F.;A1:051:FF7-:>F;<F3=-?5>F7--=?1:F A;;=F 01F 2?185:3F 567F A;;=F 911=F 5:2;= 9-?51F;<FBBBA13418>.@5?1::8 "$%")/6 1&0"+62,,.6*"+/"+6*"06)"#

ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2013 VRIJE TEUGEL UDEN 11:00 - 15:00

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

F 9;1?1:F .1?-81:F 5:F 41?F 7-01=F A-:F 01F *+F 1:F 01F * "F24-:718567FA-:F@BF>5?@-?51FD56:F1=F A1=>/45881:01F9;3185674101:F;9F451=;<F5:F ?1F><181: .$6 +,!&$"+6 3&'6 16 1&06 ,*6 ,+5"6 -." /"+00&"6,-650".!$66/"-0"*".6/6,-6 !"6,,+"1./6!"+"$%")6&'60"63,+"+

,*#,.0")6,+"+ ;92;=?-.18F B;:1:F 0--=.56F 01:7F 61F 5:F 11=>?1F 5:>?-:?51F :-?@@=8567F --:F 11:F /;92;=?-.18F 4@5>F B-=9F 31D18853F 1:F 91?F A;80;1:01F/;92;=?FA;;=F@F1:F@BF31D5:F --=F.56F11:F/;92;=?-.18F4@5>F<->?F:-?@@=E 8567F;;7F11:F/;92;=?-.181F4C<;?4117F1:FF 4C<;?4117F B--=A-:F 01F 9--:08->?1:F <-> >1:F .56F @BF B1:>1:F 1:F B--=5:F =171:5:3F 314;@01:F 5>F 91?F 01F =5>5/;>F 051F <->>1:F .56F41?F7;<1:FA-:F11:F1531:FB;:5:3F";7F :-F01F--:7;;<F5>F41?FA-:F.18-:3F0-?F@F5:F 31><=17F.8562?F91?F@BF25:-:/5118F-0A5>1@= 991=>F0;;=FB56D535:3F5:F@BF31D5:F;2F-:

  

 @:01=>1F;17FF)13418 1:?=@9<8-:F/4?1=>?=--?FF!5>?18=;01 1F;8>?FF=< 1F&/415218--=F FF)13418 ;=>A180FF?1==15:FF)13418 8;;>?1=>?=--?FF(01: 11>?1=FA0F)1:>?=--?FF+56?--=? @D1%567F5?>B567FF(01: "@01F'&FF)13418 #-=7F -->4;=>?FF(01: #8-:F#=;91:-01FF(01: %1?=-5?14@5>FF(01: &591;:>4;2FF=< ,?F)18061FF;1=0;:7 ,?F)1:FF)13418 )13418>F@5?1:FF)13418 )189;81:F";>?FF(01: )189;81:.@5?1:FF(01:

 -=01:F -718--=056 !F9=;F-:7 =1-F@@=F1:F7;;< 1=:41D1F -718--=>FF0A5>1@=> ;@BF1:F--::195:3>.10=562F%--569-71=> 1FC<;?4171=F(01:F)13418 =-3?F -718--=056 @?/4F::;4;@>1F5:F)13418>F@5?1: 1911:?1F(01: 1911:?1F)13418 1==5?>FFA-:F@85/7F!;?-=5>>1: -718--=056F") -718--=056F';:FA-:F-:1:FF#-=?:1= #-=?:1=F*;:1: %--04-31F -718--=056 %-.;.-:7F(01:F)13418 %1@A1=>F)->?3;10F1:F#=;61/?;:?B577185:3 %*F&;8-= )-:F01F)1:F-=-:?519-718--=> )-:F01=F=-..1:F -718--=056 )-:F01=F;;F -718--=056 )-:F-:1:F -718--=056 )-:F*-:=;;56F#=;61/?;:?B577185:3 *;;:3-=-:?F)1=D171=5:31:

   *58?F@F911=F5:2;=9-?51F;A1=F05A1=>1F81@71F ;:01=B1=<1:F -:F 7@:?F @F 751D1:F B1871F <=1>1:?-?51>F@FB58?FA;831: F 

F@@=F @?/4F::;4;@>1 F 5:F)13418>F@5?1: F #" #! F@@=F 881>FB-?F61F9;1?FB1?1:F F ;A1=F01F:;?-=5>F F  "!$ #" !! F@@=F ;;<F61F1531:F?4@5>   F@@=F %*F&;8-=  F@@=F &-91:F.;@B1: F 5:F)13418>F@5?1: F 0GF9-:51=F;9F.1?--8.--=F61F F 501-81F4@5>F?1F=1-85>1=1: F " F@@=F ;92;=?-.18FB;:1:F;<F1531: F 7=-/4?F " ;;=8;<1:0F5:?1=-/?512F;<F01F>?-:0>FA-:F !F9=;F%-.;.-:7F1:F1FC<;?4171= 1FC<;?4171:F$@5D

6 6  10-2>1B13F

 F' F(01:

01=>D5:>F 7@::1:F @BF 25:-:/5H81F B1:>1:F B56D531:F(BF25:-:/5118F-0A5>1@=F7-:F0-:F >-91:F 91?F @F 75671:F 5:F 4;1A1==1F @BF .1 >?--:01F4C<;?4117F7-:FB;=01:F--:31<->?F

Uden

,.0,*6 ,*#,.0")6 3,+"+6 *"06 ""+6 ,*#,.0")"6 %4-,0%""(6 &'6 %,-"+6 16 ,-6!"6"1./60"6(1++"+6,+0*,"0"+

Mariaheide

Veghel

  %" 

 ! '!+# !# )% +-- %"#,% *(+)*%&'% %,&&($# +' %'#/)**&'&##* ,% +' %-&(**))&(* $%* (&&(+ *( $*-(#$("%#))*&(%+##$%%)%%$'+( 

#))**)* %&%)+$%*% ),%

% +' %&.)'( %*+#

 

 

&&%&+#,(% %+)*( #%

 

Afslag 14

Vorstenbosch

RICHTING EINDHOVENRICHTING NIJMEGEN

RICHTING HELMOND


Geldig in week 37 (zondag 8 t/m zaterdag 14 september 2013)

1GRATIS +1

Coca-Cola

Alle ďŹ&#x201A;essen Ă 1,5 liter

4 ďŹ&#x201A;essen naar keuze

6.96

4 VOOR

5.

Pickwick Thee Fruit, kruid of variatie Alle varianten

2 doosjes Ă 20 zakjes naar keuze

Bijv. Pure green original groene thee 2 doosjes Ă 20 zakjes 3.00 Nu 1.50

59

: p: opo Al llenen Alee

5.99

2.

99

Raster- of kruimelvlaai

Alle 26 cm vlaaien Geschikt voor 10 personen

Per hele vlaai

dag

vrijg vrijda

ag g zondag erdrda zatzate

44 15 73118 113

r september mbe dece sept berer rsep tememb mbeer dece ber tememb sepsept

8.00

5.

49

Varkenshaas lang Per 500 gram

Chocomel

Alle pakken Ă 1 liter

Per pak

10.16

Page Toiletpapier

7.99

Original pak 32 rollen of kussenzacht pak 20 rollen

OP=OP

1+1 Brand 2 kratten Ă 12 ďŹ&#x201A;esjes Ă  30 cl Korenlanders

6.95

13.90Vloerbrood Nu

Wit, meergranen of donker

Heel brood

1.39

1.00

1.

49

Pas Ham Gerookt Per 100 gram

1.49

Alle bakjes Ă 150 gram

Per bakje

Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden. Voor alle 1+1 gratis geldt: Alle combinaties mogelijk. Per combinatie kan de prijs verschillen. U krijgt 33,3% korting op de totaalprijs. *De â&#x20AC;&#x2DC;NERGENS GOEDKOPERâ&#x20AC;&#x2122; garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als uw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op www.plus.nl/nergensgoedkoper.

Wilt u per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld u dan nu aan via www.plus.nl.

1.49

Alle varianten

2 ďŹ&#x201A;essen naar keuze 8.58

2.25

Filet Americain

4.99

2 pakken Ă 5 stuks naar keuze 10.58

Landenwijn, Biologische huiswijn ďŹ&#x201A;es 1 liter of Fairtrade huiswijn ďŹ&#x201A;es 75 cl

1.49 2.15

2 VOOR

Cotelettoâ&#x20AC;&#x2122;s, kipkrokantschnitzel of boomstammetjes

1.

69

Pas Gekookte achterham Per 100 gram

2 VOOR

6.

99

BESTE Brabantse WIJNAFDELING 2013metworst Zachte Per 100 gram

PLUS Eijkemans Uden

PLUS Eijkemans Schijndel

Botermarkt 9 5404 NV Uden Tel.: (0413) 336464

Hoofdstraat 121 5481 AD Schijndel Tel.: (073) 5477842

Ma. t/m vr. 8.00 - 21.00 Zaterdag 7.30 - 21.00 Zondag 12.00 - 19.00

www.pluseijkemans.nl

)*+%-!.28

Ma. t/m za. 8.00 - 21.00 Zondag 12.00 - 18.00

www.facebook.com/pluseijkemans


INFOPAGINA

Editie 36 woensdag 4 september 2013

Gemeentehuis Uden

 bezoek Markt 145, 5401 EJ Udenbel 14 0413

*BACE?A7E633CA?GAAC;767C77@EA793@=7>;<=K;<@7@AA=633C;@G7D E7C7@ H7 ;@ H3@E :7E 933E AG7C 67 EA7=A?DE G3@ 77@ 97KA@67 47GA> =;@9 7@ B33C G3@ 6;7 ?A97>;<=:767@ H;> ;= EA5: 77@D 4;< F A@67C 67 33@635:E4C7@97@ %;DD5:;7@67@=EF63@2:N63E;D;7EDGAAC?;<@?;< A8GAAC?;<@=;@6 33CH;>;=?77CAG7CH7E7@ &77?@F67*E;5:E;@9 *5:AA>DBACE ,67@ ;7 9778E =;@67C7@ H7=7@ 67 =3@D A? =7@@;D ?3=7@ ?7E 3>>7C>7; DBACE7@ 7 =;@67C7@ =F@@7@ 633C@3 =;7K7@ A8 K7 G7C67CH;>>7@?7E77@DBACEA8@;7E @63@:7447@H7@3EFFC>;<=#;5=D &3 *5:AA> =F@ <7 ?776A7@ 33@ HAC=D:ABD A? =7@@;D E7 ?3=7@ ?7E DBACE 7@ 5F>EFFC '8 97HAA@ A? 35E;78 7@ 5C73E;78 47K;9 E7 K;<@ #;<= ?33C77@DAB:F@D;E7DH3E7C?A97>;<=;DHHH =;5=DF67@ @>7@HHH D5:AA>DBACEF67@ @>'@K72G7>6<7D?A7E;=@3EFFC>;<=K7=7C@A7?7@ .7 :7447@7CG7CD5:;>>7@67:7C7@67CG7CDBC7;66AAC6797?77@E7H33C ;767C77@6;763EH;>=3@DBACE7@7@47H797@ 0A3>D:7EDBACEG7>6<74;< 67 )A67 D5:AA> 7@ :7E CF;<88 AFCE 7E "A@97C7@H7C= G3@ A?B3DD AC93@;D77CE633CECAFH7@DC797>?3E;9>7F=735E;G;E7;E7@ %AA;GAAC477>6 G;@6;=:7E<33C>;<=D7CF;<88EA7C@AA; 7H;@@33C633CG3@933E@33C 67>3@67>;<=78;@3>77@D;@6DGAC;9<33C@33C67FCAB7D78;@3>76;7H7C6 97:AF67@;@3C57>A@3@63@:778E,67@AA=@A94FFCEDBACE5A35:7D ;7 KAC97@ 7CGAAC 63E 7C ;@ 7>=7 4FFCE ?A97>;<=:767@ K;<@ GAAC ?7@ D7@A?E747H797@ 076A7@63ED3?7@?7EG7C7@;9;@97@D5:A>7@7@ H7>K;<@D;@DE7>>;@97@6;73>>7?33>:7EK7>8676A7>GAACA97@:7447@77@ 35E;7G77@97KA@67>778DE;<>DE;?F>7C7@GAAC3>>7>778E;<67@ .;>EFH7E7@ H7>=7?A97>;<=:767@7CGAACFK;<@?3;>63@97CFDE@33C%3C;O>>70;<>DEC3 %3C;7>>7 0;<>DEC3,67@ @>e-mail postbus83@uden.nl

 

   

  

   

 !       

       

:38()7);7-)0/8278/:-.7-2()&)/)2()7);7-)0'327%-2)56(-) 349)56',-00)2()40)//)2-2 ()267%%2!3357%%29-2(7)533/

 "      #

4%%5/))5.%%5))2,8-6%%2,8-6-2<%1)0-2+40%%76-7.%%5

  $     

+)&)857(%723+-26)47)1&)5)2239)1&)57-',7-2+81%2%

  %     

  %  " &

'   

  

  

9)5<35+7()-2<%1)0-2+)2-2239)1&)5)267-',7-2+%2(-00%() -2<%1)0-2+)2-26)47)1&)5

   

   +     %    " -    

(      /   " "  

 

 

  

,67@;D7@4>;<8E77@75:E7DBACEDE3633CA?;@G7DE7C7@H7AA=G77> 97>6;@K3=7@3>D=>776=3?7CD6AF5:7D7@G7>67@7@;=47@75:E:77> ECAEDABA@K7BC35:E;97DBACE835;>;E7;E7@ %33C633CH;>;=:7E@F@;7E ?7EFAG7C:7447@ &3EFFC>;<=;D:7E47>3@9C;<=?33CG77>47>3@9C;<=7C ;D63E;@,67@;767C77@ABK;<@A8:33C?3@;7C97KA@6?A7E=F@@7@ DBACE7@A847H797@

s u r f n a a r w w w. u d e n . n l

      

(  )   #    

 *      

     %  

):)+)2-6+):3320)8/ >7==7CN@97KA@6  (  " %    + 

        

 ( 

   "   "    

    "  

      

  

KGFGTGGPFQGVOGG

3133/2%%5()"332&)856 ()2!)+,)0 34 D7BE7?47C;@67-C;<7E7F97>;@,67@ )71))5(%2 &)<3)/)56:%6()%*75%49%2():332&)856 ()2=!)+,)0-26)47)1&)5 ))2 +533768'')6)7-6(%%5319%67+))29)55%66-2+(%733/-2 (-7)9)2)1)2734()%+)2(%67%%74 <%7)5(%+ 6)47)1&)59-2(79%2737 885()7:))())(-7-)40%%76-2()!5-.))8+)0-2 ()2 7.AA@47FCD,67@-79:7>;D 77@;@8AC?3E;7?3C=EGAAC5A@DF ?7@E7@H33C;@3>>78357EE7@G3@ HA@7@HAC67@97BC7D7@E77C6 7@=633C4;<33@@;7FH4AFH BCA<75E7@47DE33@67HA@;@97@ :FFCHA@;@97@HA@;@9CF;>6FFC

K33?:7;67@L@3@5;7C433C:7;6 'A=6797?77@E7,67@;D33@ H7K;9AB6747FCDA?47KA7=7CD E7;@8AC?7C7@AG7CHA@;@94AFH BCA<75E7@7@3@67C7A@EH;==7 >;@97@;@A@K797?77@E7 ,=F@E A@DG;@67@ABDE3@6@F??7C 

7@ .;<G7CH7>=A?7@F9C339 'B67HHH HAA@47FCDF67@G79 :7> @>G;@6EF?77C;@8AC?3E;7 AG7C673@67C7DE3@6:AF67CD67 B>3EE79CA@6G3@6747FCD7@77@ AG7CK;5:EG3@67476C;<8DBC7D7@ E3E;7D 

!@,67@HAC6E4;<@3 EA@ B7C<33C33@E7IE;7>97D5:7;67@ ;@97K3?7>6?33C:7E9CAAEDE7 677>KA@ EA@G7C6H;<@E @A9DE776D;@679C;<K7=>;=A A7?7733@77@47E7C738 G3>G7CH7C=;@97@974CF;=77@ ;@K3?7>639A867E7IE;7>5A@E3; @7CDA?FHAF67E7IE;7>H79 E76A7@ )47)1&)5-2<%1)0-2+ 777CDE7:F;D33@:F;D ;@K3?7>;@9G;@6EB>33EDAB ?33@639 D7BE7?47C @=7>76397@G3@E7GAC7@ A@EG3@97@3>>747HA@7CDG3@ 6797?77@E7;@:F@4C;7G7@ 4FD77@;@K3?7>K3= #>76;@9 D5:A7@7@>3=7@D67=7@D 9AC6;<@7@E7IE;7>C7DE7@7E5 

;@9A767DE33EG7CD>7E7@A8 =3BAE?A97@3>>7?33>;@67 ;@K3?7>K3= 7K7K3==F@EF 63@AB D7BE7?47C33@67 DEC33EK7EE7@ 885<%%1,)-( %7E67AB4C7@9DE7@A@ 67CDE7F@7@67DE;5:E;@97@ G7CD5:;>>7@679A7676A7>7@ AAC@;7E:7C6C339433CE7IE;7> E7C75J5>7@?7E4C3@6DEA8 KF;@;97H397@DE7C;<67@7@ ?7@D7@?7E77@38DE3@6EAE67 3C47;6D?3C=E;@E7K7EE7@GAAC :7EDACE7C;@9DBCA57DHAC6E7C AB77@47HFDE7?3@;7CA? 97933@?7E?7@D7@?;>;7F !@8AC?3E;7AG7C F?3@3G;@6E FABHHH :F?3@3 @>7@AG7C (3@6;>>3ABHHH B3@6;>>3 @> 

        

?7@A@EH;==7>;@9B3DE@;7E4;@ @7@:7E97>67@6747DE7??;@9D B>3@.AA@974;767@ C6;7@E 633CA?GAAC:7EB>3@974;7677@ @;7FH47DE7??;@9DB>3@AB97 DE7>6E7HAC67@6;767A@EH;= =7>;@9B>3@A>A9;D5:7@<FC;6;D5: ?A97>;<=?33=E

27:)54&)67)11-2+640%2 7EA>>797G3@4FC97?77D E7C7@H7E:AF67CDG3@,67@ ?33=E47=7@663E?7E;@93@9 G3@6A@67C639 D7BE7?47C 976FC7@67H7=7@6FDEAE7@ ?7EHA7@D639 A=EA47C :7EA@EH7CB47DE7??;@9DB>3@ 2 7CA@EH;==7>;@9A?97G;@9)7 EC3;E7:F;DE7C;@K397>;9E 7E47DE7??;@9DB>3@GAACK;7E ;@67:7CA@EH;==7>;@9G3@:7E 97D>AE7@E7CC7;@CA@6A?:7E C7EC3;E7:F;D;@,67@EAE77@AB7@ HAA@974;76H33CG7CD5:;>>7@67 EJB7@HA@;@97@97C73>;D77C6 =F@@7@HAC67@ 7GAAC97@A

27:)54&))0(/:%0-7)-7640%2 -AAC:7EB>3@974;76;D33@ GF>>7@6AB67C797>DG3@ :7E47DE7??;@9DB>3@77@ 477>6=H3>;E7;EB>3@AB97DE7>6 7E477>6=H3>;E7;EB>3@47 G3EDB7>C797>D7@C;5:E>;<@7@ GAAC67CF;?E7>;<=7=H3>;E7;E 6;76797?77@E7,67@;@:7E B>3@974;76@3DEC778E 7EB>3@ 9778E;@HAAC67@477>667 F;E93@9DBF@E7@H77CGAAC67 DE767@4AFH=F@6;977@3C5:; E75EA@;D5:7GAC?97G;@9G3@:7E @;7FH7HAA@974;767@GAC?E:7E EA7ED;@9D=367CGAAC67H7>

ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2013 DE VRIJE TEUGEL UDEN WWW.WOONBEURSUDENVEGHEL.NL

DE3@65A??;DD;74;<6747AAC67 >;@9G3@4AFHB>3@@7@GAAC67K7 >A53E;7 7476A7>;@9;D63E67 97?77@E7C336:7E477>6=H3>; E7;EB>3@G3DEDE7>E3>DA@67C677> G3@6797?77@E7>;<=7H7>DE3@6D @AE3

27:)54&)608-79%6767)00-2+ ,3+)5):%%5()2")7+)08-( ,-2()5 7E47DE7??;@9DB>3@?33=E 77@A@E:78L@9;@K3=7:A97C7 9C7@DH33C67@3>D476A7>6;@67 .7E97>F;6:;@67C@AA6K3=7>;<= G3@H797H79G7C=77CD>3H33;

GAAC77@33@E3>33@67K;<67G3@ 67-A>=7>D7H7997BCA<75E77C67 HA@;@97@ ;7CGAAC;D77@A@E H7CB47D>F;EAB97DE7>6

2<-)2 (CA576FC7 5 7EA@EH7CB47DE7??;@9DB>3@;D AA=6;9;E33>C336B>779433CAB67 >3@67>;<=7H74D;E7HHH CF;?E7>;< =7B>3@@7@ @> 

477>6=H3>;E7;EDB>3@7@:7EA@E H7CB47D>F;EG3DEDE7>>;@9:A97C7 H33C67@ 77G7@EF77>@33CGAC7@97 4C35:E7K;7@DH;<K7@KF>>7@6AAC 6797?77@E7C336C7DB75E;7G7>;<= 4FC97?77DE7C7@H7E:AF67CD HAC67@47ECA==7@4;<67G7C67C7 47D>F;EGAC?;@9

2(-)2)2<-)26:-.<)

+)2(%3281)27)2'31 1-66-)

(CA576FC75E 3 G :7EA@EH7CB 47DE7??;@9DB>3@ (CA576FC74E 3 G :7EA@EH7CB

97@63GAAC67G7C9367C;@9G3@ 67%A@F?7@E7@5A??;DD;7AB D7BE7?47C A?  FFC;@

7E 77?:F;D.3E7CFD(;<@7@ 4AC9::A8 /+,67@

 'B7@;@97@G3DEDE7>>;@9 397@63 %76767>;@97@  -3DEDE7>>7@G7CD>39AB7@43C7 G7C9367C;@9%A@F?7@E7@5A? ?;DD;7G3@ 3F9FDEFD  !@97=A?7@DEF==7@  !@97=A?7@B>3@@7@ 36G;D7C;@9;7DE:A7=DEC33E -A>=7>  #7C=7@7@5F>EFC77>7C89A76;@ 6797?77@E7,67@

)A@6GC339

*>F;E;@9

!5%%+5%%(60-(

7>  GAAC:7E?3=7@ G3@6738DBC33=A8=;<=AB HHH F67@ @>

)&-)(")67

:7E9C3D7@AG7C;97479CA7;;@9;@ 67DECF;=7@D;@97>DHAC6E3897 ?33;6 6FFCK33?A@=CF;647:77CABG7C :3C6;@97@ 674A?7@HAC67@97D@A7;6;@ B3C=A?97G;@9-;<8:F;D7@ %A>7@7;@6 67@;7FH33@97B>3@E74A?7@7@ 47B>3@E;@9HAC6EH3E7C9797G7@ H;>EFAA=4;<6C397@33@67G7;>;9 :7;6;@FHH;<=%7>6F33@G;3 HHH 4;@F67@ @>

)&-)()27581

67@;7FH33@97B>3@E74A?7@7@ 47B>3@E;@9HAC6EH3E7C9797G7@

)&-)(#8-(

6FFCK33?A@=CF;647:77CABG7C :3C6;@97@ 67@;7FH33@97B>3@E74A?7@7@ 47B>3@E;@9HAC6EH3E7C9797G7@ H;>EFAA=4;<6C397@33@67G7;>;9 :7;6;@FHH;<=%7>6F33@G;3 HHH 4;@F67@ @> 67B7CD>7;6;@9G3@67C;A>7C;@9 HAC6EG7CG3@97G3@67)3=EH79EAE 67&;DE7>CA67D7H79 674A?7@EAE<33CAF6HAC67@ 97D@A7;67@G3@3>>74A?7@:7E DE3?D5:AE 67@;7FH33@97B>3@E74A?7@7@ 47B>3@E;@9HAC6EH3E7C9797G7@ 67DE3?D5:7FE7@G3@67 $;@674A?7@HAC67@G7CH;<67C6 H;>EFAA=4;<6C397@33@67G7;>;9 :7;6;@FHH;<=%7>6F33@G;3 HHH 4;@F67@ @>

(-0-%4))0

6FFCK33?A@=CF;647:77CABG7C :3C6;@97@ :7E9C3D7@AG7C;97479CA7;;@9;@ 67DECF;=7@D;@97>DHAC6E3897 ?33;6 67@;7FH33@97B>3@E74A?7@7@ 47B>3@E;@9HAC6EH3E7C9797G7@ H;>EFAA=4;<6C397@33@67G7;>;9 :7;6;@FHH;<=%7>6F33@G;3 HHH 4;@F67@ @>

2(8675-)7)55)-2 -AAC67GA>>76;97;@:AF6G3@ 4AG7@DE33@67GC339G7CH;<K7@H;< 6747C?4>A==7@HAC67@C75:E 97>7967@AB97D5:AA@6 F@33CHHH F67@ @> C;D )336

6FFCK33?A@=CF;647:77CABG7C :3C6;@97@ *5:C;8E7>;<=71GC397@ 67@;7FH33@97B>3@E74A?7@7@ 47B>3@E;@9HAC6EH3E7C9797G7@ 67<A@974A?7@EAE<33CAF6HAC 67@97D@A7;67@A@E633@G3@:7E DE3?D5:AE 366)2

-A>9A@DABEH;EE7C@+)1 ()2

;@:7E974;76%33D:ACDE@34;< 67C7@DH79HAC67@674ADD7@ A?97GAC?6 AB*>34CA7=7@7638HAC6E67 ?7C;=33@D7GA97>=7CD47DEC767@ GAAC9CA7;CF;?E7;@:77?D7B>3@E7@ :7E9C3DAB67=@AABBF@EH3@67> CAFE7DHAC6E97?33;6

-./33/ 34:::8()2201-.2:-./

2<%+)  7DEF==7@=F@@7@E;<67@D AB7@;@9DE;<67@HAC67@;@97K;7@

@;@9DE;<67@HAC67@;@97K;7@4;< 6757@EC3>743>;7;@:7E7?77@ E7:F;D7@K;<@E7C336B>797@G;3 HHH F67@ @>

 

7DEF==7@7@ A8A@EH7CB47D>F;E7@ ?7E67633CAB47EC7==;@9:74 47@67DEF==7@>;997@E;<67@D67;@ 6747=7@6?3=;@997@A7?67B7C; A67E7C;@K3974;<6757@EC3>743>;7 ;@:7E7?77@E7:F;D .;>EFE;<67@D :7E;@K;7@77@@367C7EA7>;5:E;@9 63@36G;D7C7@H;<FGAAC3877@ 38DBC33=E7?3=7@G;3  

2645%%/  7@;767C=3@E;<67@D67;@K3 97B7C;A6777@?7ED5:C;8E7>;<=7 ;@DBC33=C735E;7C7397C7@AB67 DEF==7@ &77?GAAC:7E;@6;7@7@ G3@77@?A@67>;@97;@DBC33=C7 35E;75A@E35EAB?7E6767D47 EC7887@673867>;@9

  7DEF==7@=F@@7@E;<67@DAB7

AB#C;<E7@HAC67@67KH3CE747C =7@GA>97@D6F@@;@9DB>3@97CAA;6 6FFCK33?A@=CF;647:77CABG7C :3C6;@97@ 674A?7@HAC67@97D@A7;6B3C= CA@6,67@CE;>>7C;7H797@ #>3@EDEC33E 67@;7FH33@97B>3@E74A?7@7@ 47B>3@E;@9HAC6EH3E7C9797G7@ !@%7>>77@)33?HAC67@4A?7@ EAE<33CAF697D@A7;67@G3@3>>7 4A?7@:7EDE3?D5:AE AB;<>3@6HAC67@67:77DE7CD 97D@A7;6 H;>EFAA=4;<6C397@33@67G7;>;9 :7;6;@FHH;<=%7>6F33@G;3 HHH 4;@F67@ @>

'@67CH7CB(3C=7C7@7C@:AG7@ !30/)0 :7E9C3D7@AG7C;97479CA7;;@9;@ )336D>;6 " ( G3@7FCD7@ 67DECF;=7@D;@97>DHAC6E3897 !@97=A?7@ <F>; ?33;6 @EHAAC6 D7BE7?47C 6FFCK33?A@=CF;647:77CABG7C :3C6;@97@ 67@;7FH33@97B>3@E74A?7@7@ '@67CH7CB*' 47B>3@E;@9HAC6EH3E7C9797G7@ H;>EFAA=4;<6C397@33@67G7;>;9 )336D>;6 . *A?7CD :7;6;@FHH;<=%7>6F33@G;3 !@97=A?7@3F9FDEFD HHH 4;@F67@ @> @EHAAC6 D7BE7?47C 

 5 3 ' ) ( 8 5 ) 6 4)2-2+67-.()234%*645%%/ %33@639  M FFC ;@D639  M FFC .A7@D639  M FFC A@67C639  M  FFC -C;<639  M FFC

)&-)(367

8-7)2+)&-)(

)/)2(1%/-2+)2 ")758-17)0-./)35()2-2+ )5-2<%+)0)++-2+327:)54&) 67)11-2+640%2)2327:)54 &))0(/:%0-7)-7640%2 $)5327:-//)0-2+31+)9-2+ )75%-7),8-6)2327:)54&)608-7 9%6767)00-2+,3+)5):%%5()

9

(LJHQNUDFKWHHUVW );7-)0-2<%1)0-2+93357 %%2AA=:F;D33@:F;D

 

  

  

  

 

  

 

0/):))//827834()<) 40)/))2'308120)<)29%2() &85+)1))67)53*))29%2() :)7,38()56!%2(%%+2))17 :)7,38()5%5')0)0,)<8 1))0%2+6))24%%5&-.<32()5 453.)'7)2(-)64357)2&):) +)267-180)5)2

Udens Weekblad

#-)26:-.<)   7>3@9:7447@67@=F@@7@

E;<67@D67;@K397B7C;A67 =F@@7@D5:C;8E7>;<=7@A@>;@7 K;7@DH;<K7;@6;7@7@4;<:7E 5A>>797G3@.G3@,67@ &77?GAAC:7E;@6;7@7@G3@ 77@?A@67>;@97K;7@DH;<K7 5A@E35EAB?7E6767D47EC78 87@673867>;@9   7@;767C=3@E;<67@D67;@ K397B7C;A6777@D5:C;8E7>;<=7 K;7@DH;<K7;@6;7@7@4;<:7E 5A>>797G3@.G3@,67@ &77?GAAC:7E;@6;7@7@G3@ 77@?A@67>;@97K;7@DH;<K7 5A@E35EAB?7E6767D47EC78 87@673867>;@9

  7@;767C=3@E;<67@D67;@ K397B7C;A6777@D5:C;8E7>;<=7 K;7@DH;<K7;@6;7@7@4;<67 97?77@E7C336G3@,67@ &77?GAAC:7E;@6;7@7@G3@ 77@?A@67>;@97K;7@DH;<K7 5A@E35EAB?7E6767D47EC78 87@673867>;@9 

)53)4  7>3@9:7447@67@=F@@7@4;@ @7@H7=7@@347=7@6?3=;@9 G3@6;E47D>F;E47CA7B;@6;7@7@ 4;<67D75EAC7DEFFCDC75:E G3@67)75:E43@='ADEC343@E (ADE4FD % D 7CEA97@4AD5: 7E47CA7B :778E977@D5:ACD7@67H7C=;@9 

C3G7@:397 7E47CA7B:778E 977@D5:ACD7@67H7C=;@9   C;D977@47CA7BD?A97>;<= :7;6

!)5<3)/319335034-+)9335 <-)2-2+   7>3@9:7447@67@=F@@7@ )<:%%5 97>;<=E;<6;9?7E77@;@976;7@6  

  7>3@9:7447@67@=F@@7@4;@ 7>3@9:7447@67@=F@@7@4;@ 47KH33CA847CA7BD5:C;8E4;< @7@H7=7@@347=7@6?3=;@9 @7@H7=7@@347=7@6?3=;@9 67)75:E43@='ADEC343@E G3@6;E47D>F;E47CA7B;@6;7@7@ 67GAACK;7@;@97@C75:E7CG3@ G3@6;E47D>F;E47KH33C;@6;7 67)75:E43@=G7CKA7=7@A? 4;<67867>;@97DEFFCDC75:E @7@4;<:7EA>>797G3@. G3@67,67@ 7E47KH33C:778E DBC33=G3@67)336G3@*E3E7 77@GAAC>AB;97GAACK;7@;@9E7 EC7887@ (ADE4FD  D 977@D5:ACD7@67H7C=;@9

  7>3@9:7447@67@=F@@7@ 33@GF>>7@6AB77@;@976;7@6 47CA7BD5:C;8E4;<673867>;@9 7DEFFCDC75:EDBC33=G3@67 )336G3@*E3E767GAACK;EE7C G3@673867>;@9G7CKA7=7@A? 77@GAAC>AB;97GAACK;7@;@9E7 EC7887@ ))5-2*351%7-) #;<=GAAC?77C;@8AC?3E;7AG7C 67G7C7;DE7@33@47KH33C 47 CA7BD5:C;8E7@7@G7CKA7=7@A? GAAC>AB;97GAACK;7@;@97@:7E 6;9;E33>;@6;7@7@G3@K;7@DH;< K7@7@47CA7BD5:C;8E7@AB HHH F67@ @> 47KH33C


!

Gratis proeďŹ&#x201A;es en geen inschrijfgeld

Ken jij Curves al? %      !    *    '+  "        &$ " - / '("        !   !   $ +0102        "   "  &

' (    #  

   )&

3       *    4  5   "#    

De Curves workout bestaat uit een '+ "            #  " drie keer per week. Yvette Boender, 6   # & eigenaresse van Curves Uden: â&#x20AC;&#x153;Bij          # 5        5 

 !  "   "   " ###   $ Curves Uden      Losplaats 8  %  $  17 9* ;<;= # #  & Samen met een vriendin  #     " "  

U MAG HET BEST HOREN! Wij bieden o.a. â&#x20AC;˘ persoonlijk, deskundig advies â&#x20AC;˘ alle dagen audicien aanwezig â&#x20AC;˘ parkeren voor de deur â&#x20AC;˘ afspraken met alle zorgverzekeraars â&#x20AC;˘ toestellen vanaf â&#x201A;Ź 0,bijbetalen

Uden Botermarkt 3 0413-330905 Veghel Meijerijstraat 6 0413-288338 Heesch t Dorp 29 0412-475959 www.vanschijndelhoortechniek.nl


INITIALIS PRESENTEERT:

HOOFDSPONSOR:

14 SEPTEMBER 2013 -!2+4).5$%.s6!.!&17:30 UUR

DOUWE BOB *3sBZB ROWWEN HÈZE WIPNEUS EN PIM SMS UDEN NAAR 3553 STEUN 300 JAAR ABDIJ UDEN EN MAAK KANS OP MOOIE PRIJZEN

UDENLIVE.NL

Rabobank Uden Veghel

Osse Overslag Centrale

GR TOE ATIS GAN G!


17

JUBILEUM

Editie 37 woensdag 11 september 2013

Maria Refugie

Maria Refugie

Open Dag

300 jaar

Zondagmiddag gaan de deuren van de abdij open voor het publiek. De tweeduizend beschikbare kaarten hiervoor zijn inmiddels verkocht. Het is verboden om zondag foto’s te maken in de abdij.

De zusters Birgittinessen werden 300 jaar geleden gedwongen hun klooster in Rosmalen te verlaten en vonden onderdak in Uden in het Land van Ravenstein.

Tweede open dag In 2000 vond er voor de eerste keer een open dag plaats in de abdij. Er kwamen 2700 bezoekers. De zusters stonden in de abdij het publiek persoonlijk de mensen te woord. Zondag fungeren mensen van de Heemkundekring als suppoost. De zusters zelf zijn die middag in een tent in de kloostertuin.

Birgitta van Zweden

De zusters Birgittinessen leven in stilte binnen de dikke muren. Zij leiden een teruggetrokken, sober leven. Dit volgens de regel van hun stichteres Birgitta van Zweden (1303-1373), patrones van Europa. In Nederland werd de eerste abdij in 1434 gesticht te Koudewater onder Rosmalen.

Zeven zusters In de abdij wonen nog zeven zusters variërend in leeftijd van 41 tot 91. Het verschil tussen de oudste en de jongste is op een paar dagen na precies 50 jaar.

Schedel In de kapel bevindt zich rechts van de spreekstoel in een glazen schrijn de schedel van Birgitta, de stichteres van de orde Birgittinessen. In 2010 bleek uit DNA-onderzoek dat de schedel in het klooster in Vadstena niet van de heilige Birgitta te zijn. De schedel in Uden is niet onderzocht.

De recreatieruimte

De refter

Expositie Abdij Birgittinessen 300 jaar in Uden In het Museum voor Religieuzen Kunst opent Wim van de Donk, Commissaris van de koning in NoordBrabant zaterdag de expositie. ‘300 jaar Abdij Uden’. Bijzonder is onder meer dat op de expositie een ‘cel’ uit de abdij nagebouwd is.

‘We bidden voor heel de wereld’ UDEN – In de kapittelzaal staat de stoel van de abdis. “Maar ik zit er nooit”, lacht zuster Karin. In de grote gang beneden is er een speciale trap naar de kamer van de abdis. “Maar ik slaap er nooit.” Ook moeder abdis slaapt net als de andere zes Birgittinessen in een ‘cel’, al vijftig jaar lang. weten wel dat ze beter geld Door André van der Linden kunnen geven.”

Was er toen ook nog een boerderij bij de abdij? “Nee, We hebben toen wel een tijd werk voor Philips en Organon gehad om toch de kost te verdienen. We moesten van allerhande buisjes meten.”

Tralies en cellen, het lijkt een gevangenis. “We noemen het cellekes, maar het is geen gevangenis. Als ik hier buiten ben, dan staan er weleens mensen door die poort te kijken en zeg ik: ‘wie zit er nu gevangen?’ Wij lopen hier vrij rond en iedereen is vrij om weg te gaan wanneer ze willen. We voelen ons echt niet gevangen.”

Bent u bang om buiten de abdij te komen? “Nee, ik moet nogal eens mee naar buiten met de zusters naar het ziekenhuis of zo.”

U bidt heel de dag? “Nou, heel de dag niet, maar toch wel vaste tijden.” Waar bidt u voor? “We bidden voor de kerk en de hele wereld. Natuurlijk ook voor de mensen die om gebed komen vragen. Voor die intenties bidden we dan extra.”

Waarom bent u Birgittines geworden? “Ik voelde van binnen dat dat mijn weg was. Ik kon van ons thuis uit het Retraitehuis zien en ik heb er naar zitten kijken, maar ik wist toch zeker dat ik hier moest zijn. Het contemplatieve leven trok me.” Waren uw ouders er blij mee? “Mijn moeder had altijd gehoopt dat één van haar kinderen naar het klooster zou gaan of priester zou worden. Mijn vader vond het heel erg. Ten eerste kon hij me niet missen en ten tweede had hij het idee: ‘je laat jezelf opsluiten als een vogeltje in een kooike’. Hij heeft met tot het laatst me geprobeerd tegen te houden.”

Helpt het? “De mensen hebben er vertrouwen in. Er zijn mensen die er héél veel vertrouwen in hebben en die zeggen: ‘het helpt altijd als we bij de zusters komen.’ Er zijn ook mensen die komen voor goed weer. Ik heb vanmorgen voor goed weer gebeden, maar of het lukt dat weet ik niet.”

Dat is niet gelukt. “Van mijn moeder mocht niemand me tegenhouden. Na anderhalf jaar heeft mijn vader gevraagd toen hij hier was: ‘Hoe maak je het?’ Nou, ik maak het goed. Toen zei hij: ‘nou, kindje dan vind ik het ook goed’. Toen was hij er doorheen, maar ik had er geen erg in gehad dat hij het nog zolang zo erg vond.”

Krijgt u ook wel eens worst? “Soms wel, maar de mensen

Hoeveel zusters waren er toen? “34”

Processie De zusters en ook de bisschop komen zaterdag om 9.50 uur in een processie door de hoofdpoort aan de Veghelsedijk naar buiten en wandelen via het pad naar de kloosterkapel voor de Pontificale Eucharistieviering. Na afloop rond half twaalf gaat de stoet via dezelfde weg terug.

Vendelgroet

Kent u Uden dan nog terug? “Ik was een keer bij mijn broer en ik zei: ‘zet me maar eens op de Hoenderbosch neer, dan weet ik waar ik ben.’ We reden er naar toe. ‘Nou, hier woont Harrie van Lanen.’ Ik zei: ‘maar nou weet ik nog niks!’ Rondom ons heen stonden allemaal nieuwe woningen. Nee, ik kende het echt niet meer terug.”

Vanuit de tuin van St. Jan vertrekken zaterdag om 15.00 uur Harmonie ‘de Eendracht’ Uden, St. Barbara en St. Lucia Gilde Uden en St. BirgittenSchützenbruderschaft e.V. uit Xanten-Mariënbaum in optocht via Odiliastraat, Past. Spieringsstraat, St. Janstraat, Veghelsedijk naar de jubileumtent in de kloostertuin van de abdij ‘Maria Refugie’ om een aubade en vendelgroet te brengen aan de jubilerende zusters.

Gaat u weleens met vakantie? “Vakantie hebben we niet. We gaan alleen nog naar familie toe bij bepaalde gelegenheden: als iemand ernstig ziek is of bij een groot jubileum. Dat laatste doe ik zelf niet, maar toen mijn ouders gestorven zijn, was ik de eerste die thuis kwam en dat heb ik heel erg fijn gevonden. Dan ben je bij elkaar en dan heb je elkaar nodig om elkaar te steunen.”

Weert In Weert is er ook een Birgitinessenklooster. In 2006 kreeg de kloostergemeenschap die toen nog maar uit vier zusters bestond gezelschap van vijf nieuwe bewoonsters die oorspronkelijk uit Polen, India en Mexico kwamen. De abdij in Weert is veel meer open dat die in Uden. Mensen zijn welkom om enkele dagen in de abdij door te brengen

Wat is uw favoriete plekje in de abdij? “Ik vind heel ons klooster mooi, maar mijn dierbaarste plekje is natuurlijk ons koor.”

Bidden

Abdij op TV

De zusters bidden zeven keer per dag. ’s Morgens om zes uur voor het eerst en ’s avonds om negen uur voor het laatst. In totaal net geen vijf en een half uur.

Kroon

De karakteristieke Birgittijnse kroon die de zusters op hun sluier dragen, verbeeldt de doornenkroon van Christus die vast wordt gehouden door een kruis met daarop de rode punten die symbool staan voor de wonden van Christus.

De kapittelzaal

Atlas Zaterdag wordt ook de internationale atlas over de Orde van Sint Birgitta gepresenteerd. In dit tweetalige (Engels/Duits) handboek wordt de geschiedenis van de Orde beschreven. Wie was Birgitta en hoe verspreidde haar Orde zich over Europa.

Een cel

De eethoek in de refter

SkyLine TV maakt aanstaande zaterdag opnames van de pontificale eucharistieviering in de kloosterkapel van de Zusters Birgittinessen, ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan. De registratie wordt aanstaande zondag uitgezonden op SkyLine TV om 9.00 en 20.00 uur. In opdracht van de feestcommissie is er namens de bewoners van Uden een indrukwekkende film gemaakt over het leven en werk van de kloosterzusters. Ook deze film is te zien op SkyLine TV en wordt uitgezonden op woensdag 18 en zondag 22 september, 24 keer per dag, ná het tv-programma SkyLine Archief.


Ook uw snackspecialist

www.diepvriesspecialist.nl

Bami- of nasi goreng

NU

ndeerd ra

%1,79

Ge g

a

ITE KWAL ndeerd ra

Dikke of dunne frites

Kip- of varkenssatĂŠ (met saus) Rundvleeskroket

Ook lekker uit de oven! Lutosa, 3,99/4,25

Ambachtelijke satĂŠ Diepvriesspecialist, doos 12 zakjes. 21,95 16,95 Zakje 3 stokjes. 1,99

% 3,25

Diepvriesspecialist, 16 stuks. 5,99

% 4,75

% 1,49

Kom ook lekker proeven op vrijdag 13 september

Doperwten

Worstenbroodjes

Gebakken lekkerbekjes

Diepvriesspecialist, 1 kg. 2,49

Beckers 30 stuks. 10,99

Diepvriesspecialist, 1 kg. 10,95

% 1,79

% 8,95

% 7,95

Spinazie Ă la creme

Broodje frikandel

KabeljauwďŹ let

Diepvriesspecialist, 1 kg. 1,99

Diepvriesspecialist, 8 stuks. 6,99

Epic, 1 kg. 9,95

% 1,49

% 4,50

% 6,95 SPAAR KAART

HELMOND

De Hoefkens 1B T: 0492-544407

VEGHEL

Gasthuisstr. 36 T: 0413-344004

DEURNE

Molenstraat 7

T: 0493-320051

TEGEN INLEVERING VAN 10 SPAARPUNTEN

AANBIEDING

GRATIS DIVERSE AMBACHTELIJKE SOEPEN Ă&#x20AC; 900 ML

www.adcommunicatie.nl â&#x20AC;˘ Aanbiedingen alleen geldig in de van Rijsingen Diepvries winkels zolang de voorraad strekt, Van woensdag 11 sept. t/m dinsdag 24 sept. 2013. Prijzen in euroâ&#x20AC;&#x2122;s. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden.

IT

Ge g

a

Welten, 400 gr. 2,49

Levenslange garantie Autoschadeherstel met levenslange lakgarantie Vervangend vervoer & volledige service

Autoschade Uden Oude Udenseweg 27 5405 PD Uden Tel: 0413 262833 www.autoschade-uden.nl

   

 

 

6 halen 5 betalen !     

Prior van Milstraat 6 Uden, 0413-262539, www.vandonzel.nl


TIJD VOOR LEVENSKWALITEIT

 !" !

" #!  '.3'.2)/5 A 00)8341)6/)23%&'&232&5)&2. &+&5.(& 31&)85*/&*$.7879*0030*1&2 &6:&14.,-*&/)2#&2,3!

!  

*.3/

  

t)FFGUVFFOMPT[JUUFOELVOTUHFCJU t)FFGUVFFOMPT[JUUFOELV t8JMUVFFOOJFVXLVOTUHFCJU

t 8JMUVFFOOJFVXLVOTUHF

t8JMUVNFFSXFUFOPWFSFFOJNQMBOUBBUHFESBHFOLVOTUHFCJU

t 8JMUVNFFSXFUFOPWFSF

IFULMJLTZTUFFN t8JTUVEBUIFULVOTUHFCJUFOLMJLHFCJUJOEFCBTJTWFS[FLF-

t 8JTUVEBUIFULVOTUHFCJU

SJOH[JUFOCJKOBHFIFFMXPSEUWFSHPFE

Wij zijn op zoek naar een

ervaren

EKER

GEBITSPROTHESETECHNI (uren in overleg)

4QPPSMBBO +97FHIFM 5FMt5FM Spoorlaan 21 5461 JX Veghel

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden voor uw gebitscontrole.

WWW.KUNSTGEBITZORGCENTRUM.NL

A )>36+7)6:-')AUTOSERVICE ST.HUBERT WWW.ASSH.NL

!

!

A 31)86%-2)61)8,%2(1%8-+ -278)0&%6);))678%2( (1:(6%%-/234

UW KUNSTGEBIT V Implanteren, gebitsprotese en nazorg onder ĂŠĂŠn dak implanteren, gebits

A "-8:3366%%(0):)6&%%6

" !!

Reparatie kunstgeb klaar terwijl u wacht. Ook in het weekend! Reparatie aanaan uwuw kunstgebit,

A %%787)8733/()13+)0-./,)-( 783)0)2)28%*)07>)0*8) '31&-2)6)2

  

A 4)6733278922)08)281)8+0%7?&)6 783//)2430=)78)68)28(3)/+632(>)-0 )2))278%,33+8):%2 838 '1/&+'62'3

'1&41*$,!$0/1#

!/'3%$,2&)/'.'.

A #336()0-+)7)8&)78%%2(9-8BB2,3'/)=78-'/ :)0'637',3)2)2BB24%%67',))2&)7',)61)67

A =28,)8-7',0)()6)2:3)8&%07',3)2

A 0-2/)/368-2+)23491% :3)8&%07',3)2)2

A -',8+);-',883413()0:%2-/)

"/6!' OCCASIONSNL

"VEJ"5%*,8 ;XBSUNFUBMMJD -.WFMHFO &MFDSBNFO

 ĂŠ 

"VEJ"72VBUUSP ;XBSUNFUBMMJD $MJNB "MDBOUBSBMFFS "VUPNBBU

 ĂŠ 

#.8J$PNQBDU 3PPENFUBMMJD $7&MFDUSJTDIFSBNFO

 ĂŠ 

A ()%%0:336&)+-22)67

A )61%2)28);))6+%:):%2 8-.(86%4*6)59)28-)%*78%2( '%036-):)6&69-/)2,%6870%+

!!! 

 

 

$++/(('12

7FSLPDIU

'JBU4FJDFOUP41*:PVOH %POLFS#MBVXNFUBMMJD LN

7FSLPDIU

'PSE'PDVTJ%FVST ;XBSUNFUBMMJD 5JUBOJVN [FFSMVYFVJUWPFSJOH

 ĂŠ 

,JB3JP"VUPNBBU HSPFONFUBMMJD "JSDP ,.

 ĂŠ 

.B[EB4QPSU$*5%4FEBO ;XBSUNFUBMMJD /BWJHBUJF $MJNB

 ĂŠ 

0QFM"TUSB$%5*4UBUJPO (SJKTNFUBMMJD (SPPUOBWJHBUJF CVTJOFTT

 ĂŠ 

'..*22'3

3FOBVMU$MJP7;XBSUNFUBMMJD $7&MFD3BNFO -.WFMHFO

 ĂŠ 

A ()%%06%'/)8:336()&)+-22)2() 8)22-77)61)8))2/368)7;-2+ A )8&)78%%2()9-8)%( @)<43-28 )2!,)613&%+

!!!

$JUSPFO1JDBTTP7%FVST HSJKTNFUBMMJD $MJNB $7

       A 2361%77368-1)2889-2 0392+))27)66)1)9&)0)2

" !!

1/.3'1$ 

 

4*.-'4%',2)/5

*+)&))0()7)8 :%2:336

Problemen Problememet uw kunstgebit

!

 

4LPEB0DUBWJBGTJ&MFHBODF "OUSBDJFUNFUBMMJD %FVST $MJNB

 ĂŠ 

4LPEB3PPNTUFS7#FJHFNFUBMMJD -1((POEFSCPVX

 ĂŠ 

4V[VLJ4XJGU3PPE %FVST "JSDP LN WBOEFFFSTUFFJHFOBBS ĂŠ  5PZPUB1BTFPJ$PVQF HSJKTNFUBMMJD

 ĂŠ

7PMLTXBHFO(PMG***$BCSJPMFU CMBVXNFUBMMJD 

 ĂŠ 

 

7PMWP$ZMJOEFS 4UBUJPO #FJHFNFUBMMJD

 ĂŠ 

7PMWP7J;XBSUNFUBMMJD &VSPQBVJUWPFSJOH "JSDP

 ĂŠ 

Ook altijd diverse goedkope inruilautoâ&#x20AC;&#x2122;s op voorraad. Alle autoâ&#x20AC;&#x2122;s worden geleverd met N.A.P. kilometergarantie. Aangesloten bij de BOVAG. Grootvenseweg 27 St.Hubert 5FMCHHrFNBJMJOGP!BTTIOM

%%$ 33-7);)+ A ',-.2()0A!  A%81(3  996A#6  996A$%  996

 

JE VINDT ONS O.A. IN:  PASSAGE 4 & OSS WALPLEIN 1A

 HINTHAMERSTRAAT 48   

   LUXE KOFFERS HOLLAND BAKT

grote sortering kerst hobby

dvd toppers

9.99

5.99 Of u nu iets speciaals wilt bakken voor een kinderfeestje, of iets eenvoudigs voor bij de kofďŹ e of thee, in deze uitgebreide collectie vindt u altijd het perfecte recept. 299 paginaâ&#x20AC;&#x2122;s

Luxe bewaarkoffers met boek en diverse handige en leuke accessoires. Ook verkrijgbaar: Italiaans, Tapas, Chocolade, Heerlijke taartjes en High-Tea.

16.99

8.

50

  

ELDERS 19.99 bij ons

6.99

p/s t

PRIJS DOORBRAAK

KOM LANGS IN 1 VAN ONZE 116 WINKELS OF GA NAAR WWW.BOEKENVOORDEEL.NL

2gr+at1is Onze collectie bevat o.a. diverse papierblokken, stempelsets, lint, strikjes, knoopjes en nog veel meer mooie decoratiematerialen in de kleurstellingen groen/zilver en rood/goud.

GROOT ASSORTIMENT DIVERSE PUZZELBOEKEN

bij ons

ELDERS 14.99 bij ons

A4 FORMAAT 288 PAG.

PRIJS DOORBRAAK

2.99

9.99

   


ACTION CADEAU

KAART UITZOEKEN

KATOEN

DRAADLOOS

uni doorgestikt royaal formaat 240x220 cm

ronde hals zwart of wit maten S-XXL

ingebouwd in de spiegel draadloze zender start automatisch bij achteruitrijden

ACTIONFIT

15.95

MULTI VITAMINES multi AZ 90 tabletten, glucosamine 60 tabletten, omega-3 90 capsules of calcium/magnesium/zink/D3 90 tabletten

HERFST KRANS Ă&#x2DC; 40 cm

heren JOGGING BROEK maten S-XXL

3.99

MET STRASS

MEISJES SOKKEN diverse kleuren

ACHTERUITRIJ CAMERA met 3,5'' LCD kleurenscherm

1.99

maten 23-38

DE MA AN D! DE 'R' ZI T IN

KRANSMAND OF

HEREN T-SHIRT korte mouw

2.49

met strass DAMES SOKKEN zwart maten 36-41 3 PAAR

2.29

TRENDY

DAMES TAS diverse kleuren

COCONUT CARE

5.49

VERZORGINGS PRODUCTEN shampoo 400 ml, conditioner 400 ml of bodylotion 200 ml

gezichts REINIGINGS DOEKJES 25 stuks

0.65

excl. inhoud

1.59

KUNSTSTOF

SNIJ PLANK diverse kleuren

1.69

64.95

ZWARE KWALITEIT

VERHUIS DOOS eenvoudig opzetten door autolock bodem 48x32x33 cm

3 PA A R

1.99

transparant/bruin VERPAKKINGS TAPE 50 mm x 66 m

0.59

DECORATIE

0.89

HOTFIX APPLICATOR voor het trendy customizen van kleding en accessoires incl. 7 opzetstukjes en decostenen starterset

met schouderriem

10 vakken HANDTAS ORGANIZER 27x9x15 cm

auto ACHTERUITRIJ LAMP met waarschuwingssignaal

7.95

bijbehorende DECOSTENEN of STUDS diverse varianten

1.49

DIVERSE KLEUREN

DAMES SJAAL met elastiek

5.95

36x24 cm SNIJ PLANK 27x16,5 cm

0.99

0.49 -

RVS KEUKEN MESJES 5 stuks

0.49 -

85-95 cm DAMES RIEM diverse kleuren

1.42 0.69

2.39

Kijk voor winkeladressen en overige informatie op onze website: www.action.nl

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 08-09-2013 t/m za. 14-09-2013 in Nederlandse filialen.

QUILT BEDSPREI patchwork of


SPORT PAGINA Jeu de Boules

Tennis

Plop

LTC Uden UDEN - LTC Uden viert in 2013 haar 40-jarige bestaan als tennisvereniging. Om dit feit te vieren heeft het bestuur van LTC een commissie benoemd die vanaf het begin van het jaar diverse activiteiten heeft georganiseerd voor al haar ledenen potentiele leden. Als hoogtepunt van al deze activiteiten is op 7 september een grote zeskamp voor alle jeugdleden georganiseerd compleet met een afsluitend discofeest, en ’s avonds is een jubileumfeest voor alle LTC-leden met partners, sponsoren en ere-leden georganiseerd. Rond 13.30 uur verzamelden zeventig kinderen tussen de zes en veertien jaar bij het tennispark. De zeskamp werd feestelijk geopend door de voorzitter, die een potje tenniste tegen de allerjongste deelnemer. Er waren allerlei kleine en grote spellen bedacht.

UDEN - Het jaarlijkse St. Jan Jeu de Boulestoernooi wordt vrijdag 26 september gespeeld in de tuin van het Udense Zorgcentrum BrabantZorg. Van een tangrampuzzel tot een Angry Birds katapult, en van een snelheidsmeting bij je tennisopslag tot een heus beachtennisluchtkussen, de zogeheten sportjumper. Ook ouderwets snoephappen in een bak met water, en daarna in een bak met meel zorgde voor veel grappige taferelen. Het was een groot spektakel. Na de prijsuitreiking stond er als afsluiting een frietkar, waar alle kinderen op af stormden. Daarna gingen alle kinderen moe maar voldaan weer huiswaarts. Met in totaal bijna vierhonderd deelnemers en bezoekers van het feest onder wie leden, partners en sponsoren heeft een groot aantal mensen aangegeven dat LTC Uden klaar is

Het toernooi staat voor de volgende veer- vanaf dit jaar in het tig jaar. De tennisclub teken van de jaarlijkwerd voor deze dag se Nationale Burendag, volledig ingericht voor die in heel Nederland de feestavond. Het pa- dit jaar op 26 septemviljoen werd extra ber op vele manieren feestelijk en sfeervol samen gevierd wordt. aangekleed en de muzi- Tijdens deze jaarlijkkale inlijsting werd ver- se Nationale Burenzorgd door een weerga- dag willen bewoners loze live performance en personeel van Bravan Joël Borelli en on- bantZorg St.Jan de condersteund door de dj. tacten met hun buren De sponsoren van LTC in de aangrenzende hebben hun steentje bijgedragen en hebben het mogelijk gemaakt om met aantrekkelijTWC ke prijzen een leuke loterij te houden. LTC is trots op haar spon- VOLKEL - Na een voorsoren.

Toerfietsen

Finaleweekend De festiviteiten vallen midden in het onderlinge toernooi van LTC dat komend weekend zijn finaleweekend heeft.

Dansen Quickly Dancers ZEELAND – De Quickly Dancers uit Zeeland hebben zaterdag 7 september de teammatch van Stichting Rolstoeldansen Nederland gewonnen. Deze vond plaats in de dansschool van Michael Post in Rosmalen. Van ieder deelnemend team moesten een combi- en een duopaar uit de debutanten klasse deelnemen. En een combi- en een duopaar uit de amateurklasse. Alle paren dansten de Engelse wals, de Quick

Toerfietsen TWC VOLKEL – De dames van TWC fietsten De Ottersumtocht. Bijna was deze tocht niet door gegaan. Beide uitzetters van deze tocht waren geblesseerd. Maar Corina ging het toch proberen en Wilma heeft Toon gestuurd om haar taken over te nemen. Ze waren een goed team, want de tocht liep op rolletjes. De vijftien

step en de Samba. Met het vorderen van de wedstrijd werd het enthousiasme steeds groter. Van de Quickly Dancers deden mee: Anne Koenders en Angeline Verbruggen, Anneke en Mien van der Cruijsen,Yvette Derks en Jessica Verbruggen

en Silvia Manders en Anneke van der Cruijsen in de debutantenklasse. In de amateurklasse dansten Anke van Lanen en Ine Verwegen. Helaas konden enkele leden door omstandigheden niet mee doen op deze wedstrijd.

rijders hadden prima fietsweer. Ze reden via Mill, Haps en Beugen in Cuijk de Maas over.

den. De gemiddelde snelheid was tussen de 26.7 en de 27 kilometer per uur.. Volgende week wordt er op zondag vertrokken voor de jaarlijks georganiseerde dag. Hier heeft een groepje vrijwilligers vele vrije uurtjes ingestoken om er een geslaagde dag van te maken. De rijders vertrekken zaterdag 21 September om 13.30 uur voor een tocht van tachtig kilometer.

Landwegen Ze fietsten via landwegen richting Duistland. Het fietspad langs het Rijkswald werd gevolgd. In Milsbeek werd gepauzeerd. Na de pauze reden de voorrijders in hoog tempo naar Volkel. De rijders stopten een keer voor een slappe band. Toon had prima instructies gekregen van Wilma en zich keurig aan de verkeersregels gehou-

Voor meer informatie kijk op de website www.twcvolkel.nl

appartementen en woningen weer herbevestigen en versterken. Zij nodigen daarom op deze dag belangstellenden uit om dit gezellige toernooi samen mee te beleven in hun vernieuwde sfeervolle tuin. Teams van BrabantZorg St.Jan gaan zich dan weer meten met een aantal samengestelde teams van hun buren uit de omliggende straten van het zorgcentrum. Een team van vrijwilligers zorgt, met hulp van de Udense Jeu de Boules-club “Plop”, weer voor de sportieve begeleiding. Voor de 3 beste teams is een herinneringsmedaille beschikbaar. Het toernooi begint om 14.00 uur. Toegang gratis. afgaande week met maarliefst twee tropisch warme dagen is het zondagmorgen 8 september om 8.00

uur regen, regen en nog eens regen. En dat is te merken bij de opkomst van slechts zeven A-renners van TWC Volkel. De uitzetters Toon en Henk konden bij deze 101 kilometer lange Helena van de Griendt-tocht natuurlijk niet wegblijven. De echte ‘die-hards’ en zeker geen ‘watjes’ die bang zijn voor regen. Bovendien was de temperatuur behoorlijk gekelderd naar zo’n acht graden bij de start. Bij binnenkomst schijnt de zon weer volop. Er waren dit keer drie lekke banden. Gelukkig bewijzen de volgwagenchauffeurs Ton en Gerrit hun waarde. Onderweg dachten zij toch wel eens bij de kachel in de auto en de fors bewegende ruitenwissers: wij zitten beter in de auto dan die zeven op de fiets. De prachtige tocht voerde

op de heenweg naar Middenpeelweg, Venhorst, Elsendorp, de Rips, door het LOG-gebied, Vredepeel, Ysselsteyn, Griendtsveen,de beruchte golvende Soemeersingel langs de vaart, Helenaveen naar het pauze-adresCafe Internos in Neerkant. Vervolgens weer op naar Volkel. Gemiddelde De gemidelde snelheid bedraagt 30,1 kilometer per uur. De zeven waren bij aankomst weer bijna drooggewaaid. Toon en Henk hebben er door hun goede voorbereiding een gesmeerde tocht van gemaakt. Komende zondag staat de georganiseerde dag op het programma, waar alle vier groepen A-, B-, C- en D een tocht rijden vanuit Goirle richting de Belgische Kempen nabij Kasterlee en Turnhout.

Tafeltennis Smash’73 UDEN – De vier seniorenteams van TTV Smash’73/YOB speelden afgelopen vrijdag een oefenwedstrijd tegen Revanche in Schaijk. Dit als voorbereiding op de competitie die deze week van start gaat. Voor de spelers

Handbal Helios 72 UDEN - Het traditionele JVL-toernooi vindt zondag 15 september plaats in de Udense sporthal De Stigt. Dit toernooi is genoemd naar een van de voorzitters die Helios 72 in het verleden heeft meegemaakt. Elk jaar gebruiken de teams dit toernooi om te werken

een meetgraat hoe zij na de vakantieperiode ervoor staan. Heren I won met 6-4. Marco van de Ven had de vorm nu al te pakken en won er drie. René van Dijk zorgden voor twee punten. Samen met René de Klijn won hij in een spannende vijf games ook het dubbel.De overige teams hadden het zwaar en moesten een flinke nederlaag incasseren. Op-

vallend in het 2e team was het debuut van jeugdspeler Nick van Grunsven. Hij zorgde voor twee knappe overwinningen. Ook Diana Chang van het derde team bleek al redelijk in vorm te zijn. Zij wist twee wedstrijden naar zich toe te trekken.Uitslagen:

naar het zaalseizoen. Dit jaar is Helios 72 er opnieuw in geslaagd om een sterk deelnemersveld bij elkaar te krijgen,waardoor het voor de Udense meiden mogelijk wordt om weer een stapje te kunnen zetten in hun verdere ontwikkeling. Alle teams spelen vier wedstrijden van twee keer twintig minuten. Het toernooi begint om 9.00 uur.

Hockeyclub

Revanche 1 - Heren 1 Revanche 2 - Heren 2 Revanche 3 - Heren 3 Revanche 4 - Heren 4

4-6 7-3 8-2 9-1

Uden UDEN – Hockey Club Uden heeft deze week een eigen HCU app gelanceerd. Die biedt de vereniging, haar leden maar ook sponsoren, allerlei mogelijkheden om informatie te verspreiden en te ontvangen via smartphones en tablets.


 

 '"&& '!&&   '"&&"&&&   '"&&'!&&  

'& 

'%'$  '' 

  '#

Udens Weekblad week 37 2013  

Al vijftig jaar verzorgt De Winter media groep het Udens Weekblad: het nieuwsblad waarin al het nieuws uit Uden en omgeving te vinden is. Ee...

Udens Weekblad week 37 2013  

Al vijftig jaar verzorgt De Winter media groep het Udens Weekblad: het nieuwsblad waarin al het nieuws uit Uden en omgeving te vinden is. Ee...

Advertisement