Page 1

Bedrijvig Boxtel/schijndel

Finalisten BOT 2012 bekendgemaakt Nieuwbouw Fitland Schijndel in startblokken ‘Over twee jaar rijdt de eerste snelbus in de regio’

juli 2012

Patrick van Loosbroek en Siep Schukken van de WeB:

‘We hebben een aantal stappen gezet, maar we zijn er nog niet’


*Vraag naar de voorwaarden.

Vluchtoord 10, Uden T. 0413-246136

www.vtu.nl zakelijk@vtu-telecom.nl


Zonde! In de vorige editie schreef ik dat de lente net was begonnen, de zon scheen en iedereen goede zin had. Helaas bleek dat maar van korte duur. De weergoden hebben ons de laatste tijd behoorlijk laten zitten - die paar fijne dagen buiten beschouwing gelaten. Gelukkig zit het met uw (ondernemings)zin wel goed. Ondanks de economische crisis, wordt in Boxtel en Schijndel volop gedacht in kansen en vooruitgang. Neem de nieuwbouw van Fitland in Schijndel. Een veelbelovend project dat zich wel eens zou kunnen ontpoppen tot een van de sportparels van Noord-Brabant. Ook ondernemend Boxtel staat volop in het zonnetje. Onlangs werden de genomineerden van de Boxtelse Ondernemers Trofee 2012 bekendgemaakt. Een prachtig initiatief waarmee zowel de ondernemers als de bedrijven in de picture worden gezet. En ook op het gebied van Hoogwaardig Openbaar Vervoer laat de regio zich van zijn beste kant zien. Kortom: alle reden om de tweede helft van dit jaar zonnig tegemoet te gaan! Lex de Bont, uw media-adviseur voor Bedrijvig Boxtel/Schijndel (T). 06-34376465, (E). l.debont@dewinter.nl en www.twitter.nl/bedrijvig

10 ‘We zitten op de goede weg, maar zijn er nog niet’ De Werkgeverskring Boxtel (WeB) timmert flink aan de weg. Bestuursleden Siep Schukken en Patrick van Loosbroek zijn positief over de huidige gang van zaken, maar geven tegelijkertijd aan dat de komende tijd nog een aantal stappen gezet moet worden.

17 Nieuwbouw Fitland Schijndel in startblokken Maarten van Kempen (Fitland), Bart Eijkemans (gemeente Schijndel) en Stephan Konijnenberg en Marcel Verhoeven (directie Mednetwerk) hebben onlangs symbolisch de eerste schop in de grond gezet voor de nieuwbouw van sportcentrum Fitland in Schijndel.

23 Finalisten BOT 2012 bekend Onlangs zijn de finalisten van de Boxtelse Ondernemers Trofee 2012 bekendgemaakt. “De genomineerden staan letterlijk en figuurlijk in de spotlight: zowel de man of vrouw aan het roer, als de onderneming zelf”, zegt Juniorkamer-voorzitter Jaap van Dongen.

31 ‘Over twee jaar rijdt de eerste snelbus in de regio’ Een snelle openbaarvervoerverbinding tussen Oss, Uden, Veghel, Schijndel, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven wordt op dit moment hard gemist. Als het aan de Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten ligt, komt daar snel verandering in.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Boxtel/Schijndel is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 4.500 Mediapartner: Lex de Bont (l.debont@dewinter) Volgende uitgave: september 2012 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339355, www.dewinter.nl. Fotografie: Stef Schellekens en Rob van Berkel Teksten: Gerben van den Broek, Theodoor van Leeuwen, Kees Klijn, Dimphy van Boxtel en Marco de Jonge Baas © 2012 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

juli 2012

3


BZW wil deeltijd WW handhaven

BTicino lanceert Livinglight BTicino heeft onder de naam Livinglight een nieuwe lijn schakelmateriaal gelanceerd. Bticino is een van de twee merken van Legrand Nederland. In de nieuwe lijn combineert BTicino technologische innovatie met design, energiebesparing en flexibiliteit. Livinglight biedt een universele basis die bedrijven en consumenten naar eigen inzicht kunnen combineren met verschillende afdekramen en bedieningsmechanismen. Deze keuzemogelijkheden leveren een oneindige reeks aan ontwerpvarianten op. De serie is leverbaar als traditioneel schakelmateriaal, als draadloze oplossing en als domotica-oplossing.

Graydon Award voor Bouwbedrijf Remmers Bouwbedrijf Remmers uit Schijndel heeft onlangs een award ontvangen van kredietbeoordeler Graydon. Het certificaat geeft leveranciers en klanten de zekerheid zaken te doen met een financieel betrouwbaar bedrijf. Graydon is een belangrijke bedrijfsinformatie- en kredietwaardigheidbeoordelaar die alle bedrijven in Nederland monitort op hun financiĂŤle prestaties. Uit hun onderzoek is

gebleken dat Bouwbedrijf Remmers B.V. binnen de sector bouw een uitstekende positie inneemt en als een financieel zeer gezond bedrijf kan worden aangemerkt. Einde april heeft Bouwbedrijf Remmers haar jaarrekening 2011 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Het Schijndelse bedrijf kende een positieve ontwikkeling in 2011 en verwacht 2012 eveneens positief af te sluiten.

Nieuwbouw BGH in Schijndel BGH Accountants & Adviseurs heeft toestemming gekregen van de gemeente

4

Schijndel voor haar nieuwbouwplannen aan de Nieuwe Eerdsebaan in Schijndel. Het accountantskantoor gaat hier een poortgebouw neerzetten van achttien meter. Hiervoor was een aanpassing in het bestemmingsplan nodig, omdat gebouwen in dit gebied tot nu toe niet hoger mochten worden dan twaalf meter.

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) is het oneens met de conclusies die een deel van de Tweede Kamer trekt op basis van een recent onderzoek naar de effectiviteit van de regelingen deeltijd WW/werktijdverkorting. In tegenstelling tot het onderzoek stelt de BZW dat de regelingen wel degelijk een positieve impuls hebben gegeven aan de werkgelegenheid in Brabant en Zeeland. Daarom dringt de BZW bij minister Kamp aan op handhaving van de regelingen deeltijd WW/ werktijdverkorting in tijden van crisis. Deze instrumenten zijn in de periode 2008-2011 ingevoerd waardoor bedrijven minder mensen hoefden te ontslaan. De onderzoekers stellen vast dat de regelingen geen noemenswaardig effect hebben gehad op de bedrijvigheid en werkgelegenheid. De BZW weerspreekt deze conclusie. Tijdens de crisis in 2008-2009 hebben deze regelingen de maakindustrie in Brabant en Zeeland geholpen de zware crisis goed door te komen om direct daarna weer te kunnen profiteren van de aantrekkende vraag.

Eindhovense School wordt SintLucas SintLucas in Boxtel en de Eindhovense School gaan voortaan als SintLucas door het leven. De twee creatieve opleidingen in Boxtel en Eindhoven werken al langer samen. Leerlingen en studenten uit Eindhoven en Boxtel gingen gezamenlijk op pad om de naam SintLucas bekend te maken bij relaties. Lagere scholen, middelbare scholen, stagebedrijven en zelfs de commisaris van de Koningin in Brabant, Wim van der Donk, en het Ministerie van Onderwijs werden bezocht. Iedere relatie kreeg een oranje emmer met onder meer een boekje met informatie over de nieuwe identiteit van de school.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Van Brummen waarnemend burgemeester in Boxtel in Oosterhout en Drimmelen. Van Beers neemt na een periode van zes jaar afscheid van de gemeente Boxtel. “Zes jaar lang heb ik met heel veel plezier in Boxtel gewerkt. We hebben samen enorm veel bereikt en ik heb veel kunnen en mogen betekenen voor de inwoners van onze gemeente. Ik ben geweldig blij met deze nieuwe uitdaging op een plek waar óók mijn hart ligt: de zorg voor verstandelijk gehandicapten”, aldus Van Beers. Hij volgt bij Cello Eric Demandt op.

Hans van Brummen wordt per 3 september waarnemend burgemeester

van Boxtel. Hij is de vervanger van de huidige burgemeester Frank van Beers, die bestuursvoorzitter van Cello wordt. Van Brummen was eerder raadslid en wethouder in Boxtel. Daarna was hij van 1989 tot 1996 burgemeester van Terheijden en van 1996 tot 2005 eerste burger in Dongen, beiden in WestBrabant. De afgelopen jaren was hij wethouder

Rooiseheide scoort goed

VION past strategie aan

Bedrijventerrein De Rooiseheide in Schijndel is in een onderzoek van onderzoeksbureau Heliview uit Breda naar voren gekomen als aantrekkelijkste bedrijventerrein in NoordoostBrabant. De Rooiseheide eindigde in het totale onderzoek op een zevende plaats. Bedrijventerrein De Kampen in SintOedenrode kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Voor het onderzoek werden door Heliview vragen voorgelegd aan ondernemers op de bedrijventerreinen. Bij het onderzoek werd onder meer gekeken naar de algemene karakteristiek, waardering van het bedrijventerrein, aanwezigheid van glasvezel op het bedrijventerrein, veiligheid van het bedrijventerrein en organisatiegraad van het bedrijventerrein.

Voedingsmiddelenproducent VION Food Group heeft in de afgelopen maanden een intensieve heroriëntatie uitgevoerd op zijn meerjarenstrategie ‘Balancing the Future’. Aanleiding hiervoor was de resultaatontwikkeling in 2011 en de actuele economische vooruitzichten voor de komende jaren. CEO en bestuursvoorzitter Uwe Tillmann: “We gaan productie, logistiek, ICT en verkoop verder optimaliseren en daarmee tevens kosten terugbrengen. Helaas ontkomen we er daarbij niet aan om ook banen te reduceren en bepaalde activiteiten te stroomlijnen. In het belang van onze klanten, onze leveranciers en onze medewerkers zetten we daarbij nu meer dan ooit in op toegevoegde waarde en ons credo Passion for Better Food.” Met de reorganisatie gaan 340 arbeidsplaatsen verloren.

Speltbier voor Koeveringse molen Speciaal voor de Stichting Koeveringse molen heeft de Schijndelse brouwerij Sint-Servattemus een nieuw speltbier gebrouwen. Het speltbier is van hoge gisting met hergisting op de fles en bevat zo’n 5,6 procent alcohol. Het eerste flesje van het nieuwe bier werd eind mei officieel gepresenteerd. Een gedeelte van de opbrengst van het bier komt ten goede aan het molenfonds van de Stichting Koeveringse molen.

Gemeenten werken samen met Bizob De burgemeesters van Schijndel, Uden en Veghel hebben onlangs een vierjarige samenwerkingsovereenkomst getekend met Stichting Bizob (Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant). Bizob is een samenwerking van gemeenten in de regio Eindhoven. De organisatie heeft professionele inkopers in dienst. Het doel van de Stichting Bizob is om financiële, kwalitatieve en procesmatige inkoopvoordelen te behalen. Gemeenten tonen steeds meer belangstelling voor een bedrijfsmatige inkoopfunctie. Zij raken steeds meer overtuigd van de meerwaarde van een goed ingevulde inkoopfunctie binnen hun organisatie. Inkoopuitgaven vormen een groot deel van de jaarlijkse begroting. juli 2012

5


Cloud Computing: Uw hoofd in de wolken?

nderd de

VDB Automatisering: Dat verandert de zaak!

advertentie

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

6

Milrooijseweg 12a 5258 KH Berlicum T: 073 - 5034830 E: info@vdb.info I : www.vdb.info bedrijvig HR.pdf 16-09-2011

13:23:07


St. Joseph verkent fusietraject Woonstichting St. Joseph uit Boxtel en Wovesto uit Sint-Oedenrode verkennen de mogelijkheid om te komen tot een fusie. Verloopt het verkenningstraject voorspoedig, dan tekenen de corporaties voor het einde van dit jaar een intentieverklaring om vanaf 1 januari 2014 gefuseerd verder te gaan. Met een eventuele fusie spelen de corporaties in op de veranderende buitenwereld die meer en meer vraagt van woningcorporaties. “Voor beide corporaties is de lokale maatschappelijke verankering van groot belang”, aldus bestuurder Rob Dekker uit Boxtel. Leo Overmars, collega-bestuurder uit Sint-Oedenrode vult aan: “Deze betrokkenheid willen we behouden en liefst versterken. En wij denken dat we dat samen nog beter kunnen.” Met het verkenningstraject geven de corporaties uitvoering aan hun ondernemingsplan. Hierin staat dat zij de samenwerking/fusie met andere corporaties onderzoeken.

MILON rijdt elektrisch Het Schijndelse onderzoeks- en adviesbureau voor bodem, ruimte en milieu MILON heeft als een van de eerste bedrijven in de regio een elektrische Renault

Twizy aangeschaft. Deze is de vervanger van de Renault Kangoo, waarvan na ruim zeven jaar trouwe dienst en 367.000 kilometer afscheid is genomen. De Renault Twizy zal worden ingezet voor woonwerkverkeer en lokaal vervoer. De accu zal steeds worden geladen met groene stroom en hiermee wordt dus CO2-neutraal gereden. MILON heeft maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan.

Van Aert wordt burgemeester in Best Anton van Aert is met ingang van 1 september 2012 benoemd tot burgemeester van de gemeente Best. Commissaris van de Koningin Wim van de Donk maakte zijn benoeming onlangs officieel bekend. Van Aert volgt in Best waarnemend burgemeester Yvo Kortmann op. De 53-jarige Van Aert (PvdA) is sinds 2002 wethouder van de gemeente Boxtel. Daarvoor was hij actief in het onderwijs, was hij freelance adviseur, projectmanager en directeur van ESCAPE in Tilburg en heeft hij bij diverse uitgeverijen gewerkt. Tevens vervult hij verschillende nevenfuncties op het terrein van het openbaar bestuur. Tossy de Man is voorgedragen als opvolger van Van Aert als wethouder in Boxtel.

MVO-excursie: de mensen binnen je bedrijf

Wim van Drunen overleden

De gemeenten Veghel, Uden en Schijndel, de samenwerkende ondernemersverenigingen (ReVUS) en het COS werken aan maatschappelijk- en duurzaam ondernemen. In het kader hiervan vond begin juni een excursie plaats naar Ixo Concept in Uden. Voor de excursie was de samenwerking gezocht met stichting Dichterbij. Deze stichting ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Binnen Ixo Concept zijn naast elf vaste medewerkers, acht medewerkers vanuit Stichting Dichterbij werkzaam. Op een zakelijke en heldere manier vertelde Kees van Middendorp, director e-commerce bij Ixo Concept, over de voordelen en leuke kanten van deze bijzondere medewerkers, maar hij stond ook stil bij de eisen en voorwaarden die hierbij komen kijken. Ondernemers uit de regio werden uitgedaagd om te kijken op welke manier cliënten van Dichterbij mogelijk een rol zouden kunnen spelen in hun bedrijfsvoering. Bedrijven uit de regio die interesse hebben in de mogelijkheden van cliënten van Dichterbij, kunnen voor meer informatie een kijkje nemen op www.dichterbij.nl.

Wim van Drunen, grondlegger van Ecco in Nederland, is vrijdag 8 juni op 76-jarige leeftijd overleden. Van Drunen werd geboren in Vught en woonde lang in Schijndel. Als eigenaar van Van Drunen Continental bv bracht Wim van Drunen in 1981 het Deense schoenenmerk Ecco naar Nederland. Met Ecco sponsorde Van Drunen vijf jaar lang de voetbalclub FC Den Bosch. Het stadion, dat nu De Vliert heet, droeg toen de naam Ecco-stadion. Daarnaast was hij als zanger actief en was hij jarenlang voorzitter van de organisatie van de wielerwedstrijd Olympia’s Tour. Van Drunen overleed in het ziekenhuis in Overpelt in België aan een hartinfarct.

Mail uw nieuws naar: bedrijvig@dewinter.nl

juli 2012

7


Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant. HLB Van Daal & Partners telt 200 medewerkers en heeft vestigingen in Den Bosch, Dongen, Gemert, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden en Waalwijk.

Ondernemend, net als u

www.hlb-van-daal.nl

Hét aanspreekpunt voor de gehele interne logistieke keten Expertise op het gebied van: • • • •

Samen denken Samen doen

SAFETY SUPPORT

BV

Meer weten? Bel 0412- 667 654. Wij adviseren u graag!

G ZOR T.NL NT

IS OG

TIEK-O

voor een veilig magazijn

Magazijninrichting Hef- en reachtrucks Veiligheid in magazijnen Heftruckopleidingen

L

8

LOGISTIEK ONTZORGT.NL PLATVORM VOOR LOGISTIEK


Award voor stand van Tausch

Hoogste punt Glazen Boerderij bereikt Onlangs werd het bereiken van het hoogste punt van de Glazen Boerderij op de Markt in Schijndel gevierd. De bouw van het markante pand, dat ontworpen is door de Schijndelse architect Winy Maas, verloopt tot dusver voorspoedig. Het Udense bedrijf Brakel Atmos start binnenkort met het zetten van de aluminiumprofielen, waarna niet veel later de eerste glasplaten kunnen worden geplaatst. De bedoeling is dat het pand op 1 december van dit jaar wordt opgeleverd.

Palletopslag nieuw bij Hexspoor Sinds kort kunnen bedrijven uit Boxtel en de wijde omgeving hun opslagkosten een stuk naar beneden brengen. Met de opening van Hexspoor Pallet Storage biedt oprichter Silvan Hexspoor een nieuwe oplossing voor voorraadbeheer. Het bedrijf beschikt aan de Ladonkseweg in Boxtel over een hoogwaardig magazijn dat is ingericht om producten op pallet geconditioneerd op te slaan. Met het eigen flexibele opslagsysteem van Hexspoor Pallet Storage behouden bedrijven hun slagkracht om snel uit te kunnen leveren. “We merken dat regionale relaties steeds vaker op zoek gaan naar een combinatie van flexibiliteit en lage kosten”, vertelt Hexspoor. “Ik hoor van veel bedrijven in mijn directe omgeving dat het aantal verschillende soorten producten toeneemt. Hierdoor wordt voorraadbeheer, en de bijbehorende logistiek, ook een stuk complexer en dus duurder. Voor deze veranderende marktsituatie hebben we met Hexspoor Pallet Storage een passende oplossing, zodat bedrijven, door uitbesteding aan een specialist, hun opslagkosten kunnen verlagen en hun flexibiliteit kunnen verhogen.”

Tijdens de Plastpol in Polen, een grote internationale beurs op het gebied van plastic- en rubberprocessen, heeft SABIC twee awards ontvangen. Een award voor de beste materiaalvindingrijkheid en een award voor het beste standdesign. De indrukwekkende verdiepingsstand van SABIC besloeg zo’n 130 vierkante meter en is ontworpen door het Schijndelse bedrijf Tausch, die het ontwerp volledig afstemde op het merk SABIC. Sinds dit jaar werken SABIC en Tausch intensief samen op het gebied van live-communicatie.

Waverail gaat strijd met vorst aan Het Boxtelse bedrijf Waverail Nederland, dat gespecialiseerd is in het leveren en ontwikkelen van spoorgerelateerde totaaloplossingen, heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee wissels bij winterweer elektrisch kunnen worden verwarmd. Met dit systeem kunnen volgens het bedrijf treinvertragingen als gevolg van strenge vorst worden voorkomen. Streng winterweer zorgt in Nederland regelmatig voor vertragingen in het treinverkeer. Het systeem wordt al gebruikt in Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden. Spoorwegbeheerder ProRail was onlangs aanwezig bij een demonstratie van het systeem. Nederland telt zo’n 7.000 spoorwissels.

Cavendish wint Ster ZLM Toer 2012 Wereldkampioen wielrennen Mark Cavendish werd onlangs op de markt in Boxtel gehuldigd als eindwinnaar van de Ster ZLM Toer. Zonder een etappe te winnen wist de Brit toch de eindzege in de wacht te slepen. De laatste etappe, met start in Schijndel en finish in Boxtel, werd gewonnen door de Duitse sprinter Marcel Kittel, die zijn tweede etappezege behaalde in deze Ster ZLM. In de Boxtelse Stationsstraat bleef hij in een massasprint Mark Renshaw en Jurgen Roelandts voor. Lars Boom (Rabobank) eindigt tweede in het eindklassement. Met zijn derde plaats in de sprint behaalde Jurgen Roelandts de derde plaats in het algemeen klassement. Roelandts werd hierbij geholpen door zijn teamgenoot André Greipel, die voor Roelandts de sprint aantrok. (Foto: Wouter Roosenboom)

juli 2012

9


Patrick van Loosbroek (zittend) en Siep Schukken

WeB bestuursleden positief over samenwerking met gemeente Boxtel:

‘We zitten op de goed maar zijn er nog niet’ De Werkgeverskring Boxtel (WeB) timmert flink aan de weg. In samenwerking met de gemeente Boxtel werd bijvoorbeeld besloten om glasvezel aan te leggen op de Boxtelse bedrijventerreinen Ladonk en Daasdonk. Bestuursleden Siep Schukken en Patrick van Loosbroek van de WeB zijn positief over de huidige gang van zaken, maar geven tegelijkertijd aan dat in de komende tijd nog een aantal stappen gezet moet worden. “De rol van de WeB is tweeledig”, vertelt voorzitter Siep Schukken, in het dagelijks leven directeur van Conval Nederland. “Enerzijds zijn wij een vereniging die activiteiten organi10

seert voor haar leden, zodat zij elkaar in een informele setting kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Anderzijds komen wij ook op voor de belangen van ondernemers die geves-

tigd zijn op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel.” Oog Volgens Patrick van Loosbroek, directeur van Unilux in Boxtel, is met name de belangenbehartiging richting de gemeente geen makkelijke opgave. “Je kunt het nooit voor iedereen goed doen en bovendien heeft iedere ondernemer zijn eigen rechten. Wij proberen in samenwerking met de gemeente


Coverstory zel zijn daar goede voorbeelden van. Ondernemers en ambtenaren hebben meer oog gekregen voor elkaars standpunten.”

e weg, wel om meer lijn aan te brengen in bepaalde bestuurlijke processen, zodat deze wat soepeler verlopen.” Siep Schukken vult aan: “In het begin moesten beide partijen hier duidelijk aan wennen, maar wij merken dat er de laatste jaren meer deuren opengaan. Er wordt meer constructief overleg gevoerd en meer rekening gehouden met elkaar. Zaken als Parkmanagement, het PDC, collectieve beveiliging en de aanleg van glasve-

Verbeterpunten Toch zijn er volgens de twee bestuursleden nog wel een aantal verbeterpunten aan te dragen. “Het zou fijn zijn als ambtenaren nog wat vaker door de bril van een ondernemer naar zaken zouden kijken”, stelt Patrick van Loosbroek. “Als ik naar mijn eigen bedrijf kijk, dan heb ik in Boxtel zeven jaar moeten zoeken naar een ruimer bedrijfspand. Ten einde raad ben ik toen eens gaan informeren bij de gemeente Veghel. Daar werd ik met open armen ontvangen op het gemeentehuis. Ze hadden al informatie verzameld over mijn bedrijf en konden direct aangeven welke mogelijkheden er waren om nieuwbouw te plegen. Dat was voor mij een eye-opener. Uiteindelijk heb ik op de private markt alsnog een geschikt pand in Boxtel gevonden, maar zo kan het dus ook.” “De gemeente Boxtel heeft er zelf ook alle belang bij dat ondernemers en bedrijven behouden blijven voor Boxtel en lekker vooruit kunnen”, zegt Siep Schukken. “Het zou enorm fijn zijn als zij sneller en meer actief zouden meedenken in oplossingen voor bedrijven die op zoek zijn naar uitbreidingsmogelijkheden of nieuwbouw willen plegen. Nogmaals, we zitten op de goede weg, maar we zijn er nog niet.” Doorgroeien Een ander aandachtspunt blijft de dubbele spoorwegovergang bij de entree van bedrijventerrein Ladonk ten noorden van Boxtel. Siep Schukken: “Hier is in de afgelopen jaren al veel over gezegd en geschreven. Iedereen weet dat er een oplossing voor moet komen. Ook wij hebben daar een eigen visie op. Maar zo’n plan moet wel realistisch en uitvoerbaar zijn. Misschien moeten we iemand naar Den Haag sturen, die ervoor zorgt dat het Boxtelse spoor daar bovenop de stapel komt te liggen. Alleen dan is er volgens mij

een kans dat er op korte termijn iets gaat gebeuren.” Ondanks deze kritische kanttekening, vinden de twee bestuursleden dat het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk een prima vestigingslocatie is voor de meeste bedrijven. “Het is een bedrijventerrein van een omvang waar je iets mee kunt. Ondernemingen kunnen op hetzelfde terrein makkelijk doorgroeien. Bovendien is er een

‘Ondernemers en ambtenaren hebben meer oog gekregen voor elkaars standpunten’ enorme diversiteit aan bedrijven: van snackfabrikant tot autogordelproducten. Het merendeel van de bedrijven zit hier prima. Daarnaast ligt Boxtel aan de A2 en is er een station en spoorverbinding. Het is een ideale woon-werkgemeente met alle voorzieningen die daarbij horen. Daar moeten we met z’n allen dan ook optimaal gebruik van maken.”

Profiel nieuwe burgemeester Met het vertrek van burgemeester Frank van Beers moet Boxtel op zoek naar een nieuwe burgemeester. Wat voor type burgemeester heeft de gemeente Boxtel op dit moment nodig volgens de WeB? Voorzitter Siep Schukken: “Boxtel heeft behoefte aan een slagvaardige burgemeester, die zijn verantwoordelijkheid neemt en weet hoe hij een team moet leiden. Daarnaast is het belangrijk dat de nieuwe burgemeester zijn ambtenaren weet te motiveren en stimuleren, zodat zij bereid zijn om samen te werken aan gemeenschappelijke doelstellingen.” juli 2012

11


van dam groep installatiebedrijven service en onderhoud Met ruim 340 medewerkers is de van dam groep één van de grotere en toonaangevende organisaties op installatiegebied in Nederland. De van dam groep heeft een breed scala aan activiteiten: • Brandbeveiliging • Datacommunicatie • Domotica • Electrotechniek • Energiemanagement • Gebouwautomatisering • Inbraakbeveiliging

Al méér dan 60 jaar uw betrouwbare mediapartner

• Inspecties • Klimaatinstallaties • Opleidingen • Sanitaire technieken • Service en onderhoud • Zink- en koperwerken

Bezoek voor meer informatie onze website: www.vandamgroep.com

ite ebs ew w u e e ni n? Onz ezie .com al g oep mgr a d .van www

De Grote Elst 60 5246 JR Rosmalen Postbus 261 5240 AG Rosmalen Tel: Fax: Email: Web:

0031 (0)73 - 644 09 08 0031 (0)73 - 644 04 97 info@vandamgroep.com www.vandamgroep.com

media groep Vluchtoord 1 | Postbus 26 | 5400 AA Uden | t 0413 - 26 67 66

www.dewinter.nl

hèt installatieteam

Voor ruimte en rust! o.a: Foot Spa privésauna

Kom eens een kijkje nemen! genomineerd voor de BOT 2012

Tiga BeauTy & Spa | prins Bernhardstraat 27 | 5281 JH Boxtel | 0411-684222 | www.tiga.nl | beauty@tiga.nl patone kleur DS 225-4C

12


Burgemeester Eugster

Schijndel zit open in samenwerking….. We kunnen de kranten niet openslaan of er wordt breeduit geschreven over verdergaande samenwerking tussen gemeenten. Vooral de negatieve aspecten worden uitgelicht. Maar ‘moeten’ samenwerken klinkt negatief; de gemeente Schijndel heeft een positief gevoel bij de verschillende gesprekken rondom samenwerking met collegagemeenten. De gesprekken worden echt op inhoud gevoerd. Voor onze burgers en bedrijven mag het niet alleen ‘kortetermijnwinst’ opleveren. Het moet onze dienstverlening aan hen ten goede komen. Want we ontkomen niet aan schaalvergroting door samenwerking, daar ben ik van overtuigd. Zo komen drie grote transities vanuit het Rijk op ons af. De uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Bijstand (AWBZ), de Wet Werken naar Vermogen (WWnV) en de Jeugdzorg komt bij de gemeenten te liggen. Voorbereidingen hieromtrent op bestuurlijk en ambtelijk niveau binnen de Meijerijgemeenten zijn in volle gang. Op economisch gebied en voor volkshuisvesting is Schijndel gericht op de regio Veghel/Uden. In dit kader werken

we samen in het ReVUS-verband, een ondernemersplatform van de gemeenten Veghel, Uden en Schijndel. Nog een mooi voorbeeld is de intensieve samenwerking rondom het veranderende leerlingenvervoer, waarin Schijndel samen met SintMichielsgestel gezamenlijk is opgetrokken en richting de burgers eenzelfde voorlichtingscampagne heeft gevoerd. Eigenlijk willen we gewoon dat het met onze mooie gemeente Schijndel beter blijft gaan. Je mag daarvoor best offers brengen. Maar Schijndel is een sterke gemeente, die qua werkgelegenheid bijna 12.000 arbeidsplaatsen biedt en op de kaart staat wat betreft culturele activiteiten, zoals een PaasPop en 1 Ander Festival. Dus we hebben een traditie hoog te houden. De gemeente is niet het dorp, het dorp zijn de mensen en die blijven het dorp vormen en inkleuren. Dat blijven de mensen zelf bepalen.Ik heb vertrouwen in de juiste keuze. Ik hoop u allen ook! Jetty Eugster Burgemeester van Schijndel

Landelijke primeur Schijndel en Sint-Michielsgestel De gemeente Schijndel en Sint-Michielsgestel hebben gezamenlijk een oplossing gevonden om de kosten van het leerlingenvervoer te verlagen. Daarnaast biedt de nieuwe regeling ook veel meer flexibiliteit en maatwerk. De nieuwe regeling leerlingenvervoer biedt vervoer dat past bij de mogelijkheden en de ontwikkeling van het kind, en zorgt bovendien voor minder papieren rompslomp voor ouders. Gemeenten hebben de wettelijke taak om te zorgen voor de bekostiging van passend vervoer voor kinderen die zijn aangewezen op het leerlingenvervoer. Het is een financiële regeling. De laatste jaren gaan steeds meer kinderen met de taxi naar school. Hierdoor is leerlingenvervoer voor veel ouders en scholen hetzelfde geworden als taxivervoer. Taxivervoer is echter voor het kind niet altijd de beste oplossing. Er zijn meer mogelijkheden: met de (brom)fiets, met het openbaar vervoer (eventueel onder begeleiding), of met eigen vervoer.

voor de aanschaf van een fiets. Daarnaast is het mogelijk om de fietsvergoeding te combineren met een abonnement voor het openbaar vervoer tijdens de wintermaanden. Kan het kind niet met de fiets of het openbaar vervoer reizen, dan hebben ouders vanaf nu ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vervoersbudget. Zij krijgen dan een bedrag waarmee zij zelf het vervoer regelen. Ouders hebben zo weer zelf de regie in eigen hand.

Nieuwe regeling Met de nieuwe regeling leerlingenvervoer hebben de gemeente Schijndel en Sint-Michielstestel een landelijke primeur. De regeling bestaat uit een uniek palet aan keuzemogelijkheden. De regeling biedt naast de gebruikelijke fietsvergoeding ook de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een eenmalige bijdrage van vierhonderd euro juli 2012

13


renovatie Gemeentehuis Asten Asten renovatie Gemeentehuis

Kwaliteit, binnen en buiten: uw ambitie, onze kracht Ook voor herbestemming en renovatie bent u bij ons aan het goede adres

Kijk ookbinnen eens op onze www.omniarchitecten.nl Kwaliteit, enwebsite buiten: uw ambitie, onze kracht Omni Architecten, Bunderstraat 107, 5482 KC Schijndel Tel. 073 – 549 24 09

14

Ook voor herbestemming en renovatie bent u bij ons aan het goede adres Kijk ook eens op onze website www.omniarchitecten.nl Omni Architecten, Bunderstraat 107, 5482 KC Schijndel Tel. 073 – 549 24 09


Afscheid Snam Vromans van HLB Van Daal & Partners

‘Ik vertrek met een gerust hart, want de continuïteit is gewaarborgd’ Op 1 juli is er voor Snam Vromans een nieuw leven begonnen. Want de partner van HLB Van Daal & Partners heeft afscheid genomen van het Schijndelse kantoor van accountants en belastingadviseurs. “Ik vertrek met een gerust hart”, zegt Snam, “want ik weet dat de continuïteit voor de klanten en de medewerkers is gewaarborgd.” ten toe om een aansluiting eenvoudiger te maken. “Op het vlak van wet- en regelgeving hadden we proactief al veel stappen gemaakt”, zeggen de partners Sjack Das AA en Eddy van Hugten RA. “Ook met de automatisering waren we onze tijd al ver vooruit. Toch heeft het wel enige jaren geduurd voordat beide organisaties helemaal op elkaar waren afgestemd. Maar dat is ook logisch als het twee partijen betreft die binnen de accountancy staan voor hun zaak.” Intrek nemen in een nieuw pand versnelde de samensmelting. De partners Sjack Das en Eddy van Hugten hebben afscheid genomen van Snam Vromans In 2010 vertrok Ad Verhulst bij HLB Van Daal & Partners; Ruim 25 jaar heeft Snam Vromans AA met hart en ziel gewerkt per 1 juli volgde Snam met een gerust hart zijn voorbeeld. “Ik in de accountancy. Die instelling, samen met verstand van heb uitstekende opvolgers en met een fantastisch team van zaken, leverden een fraaie loopbaan op. In 1987 begonnen medewerkers is de continuïteit gewaarborgd, zowel voor de bij een accountantskantoor, twee jaar later overgestapt naar klanten als de medewerkers. Anders had ik het niet gedaan.” Verhulst Registeraccountantskantoor in Schijndel. Vijf jaar later veranderde de naam in Verhulst & Vromans Accountants: Voorgesorteerd Zijn vertrek is heel goed opgevangen, zeggen Eddy en Sjack. hij was mede-eigenaar geworden. In 2008 besloten Ad Verhulst en Snam Vromans om zich aan “Toen Snam aangaf een stap terug te doen, hebben we daarop te sluiten bij een sterke collega. “De wet- en regelgeving voorgesorteerd. Sindsdien hebben wij vier nieuwe collega’s werd verscherpt”, licht Snam het loslaten van de zelfstandig- aangetrokken.” Zo zijn een fiscalist, gespecialiseerd in estateheid toe. “We hadden ook steeds meer grote klanten in onze planning, een accountant voor de controlepraktijk, een allportefeuille, daardoor was het belangrijk om steviger in de round mkb-accountant en een kantoorfiscalist aangetrokken. schoenen te staan. Ook waren we bezig met de opvolging, Met zijn 54 jaar ligt er nog een wereld voor Snam Vromans open. “Ik vermoed dat er een behoorlijk stuk vrijwilligerswerk want je kunt niet vroeg genoeg beginnen deze te regelen.” in mijn leven zal komen. Daarnaast ben ik een gecertificeerd mediator, misschien dat ik dat ook een keer op ga pakken. Mix van formeel en informeel Bij de zoektocht naar een robuuste partij werd uiteindelijk Het ondernemen zit me nu eenmaal in mijn bloed.” gekozen voor HLB Van Daal & Partners. “Die cultuur paste het beste bij ons kantoor”, zegt Snam. “HLB heeft ook een gezonde mix van formeel en informeel werken. Daarnaast is HLB een HLB Van Daal & Partners, Accountants & Belastingadviseurs krachtige organisatie die veel expertise in huis heeft, maar Nieuwe Eerdsebaan 14 tegelijkertijd heel veel aandacht schenkt aan de klant zelf. 5482 VS Schijndel Zoals ze dat in een kleinere organisatie, zoals wij die waren, (T). 073 – 547 49 47 gewend zijn.” HLB Van Daal & Partners voegde meer elemen(I). www.hlb-van-daal.nl juli 2012

15


isr t a r G rvoe

e busv af 35P van

Bedrijfsuitjes zomer 2012

Zorg jij voor een volle bus? Dan betalen wij ‘m! De Heische Hoeve biedt standaard gratis touringcarvervoer aan bij je all-inclusive bedrijfsuitje vanaf elke plek in Nederland. Met gratis vervoer wordt een bedrijfsuitje bij de Heische Hoeve natuurlijk nog aantrekkelijker! Ook voor familieuitjes zijn onze arrangementen geschikt. Voor kinderen geldt een speciale korting. Kijk op onze website voor de voorwaarden.

Scootersafari

Oordeel 8,0

Scootertocht door de Maashorst, bezoek aan een archeologische opgraving en tot slot boogschieten

€ 49,50

Outdoor Cooking

w Nieu

Buitenkoken onder leiding van een chef-kok met streekproducten

€ 59,50

GPS Tocht der Vragen Inclusief tocht per fietstrein, excursie Meierijsche museumboerderij, GPS tocht, boogschieten en onbeperkt eten en drinken.

Oordeel 8,3 All-inclusive

Brabantse meerkamp Teambuilding op overall en klompen! Melkbussenrace, kruiwagenrace, touwtrekken, A-loop. bamboebuilden en boogschieten

Oordeel 8,8 All-inclusive

Kanovaren in Brabant Inclusief fietstocht, lunch te velde, rondleiding watermolen, kanovaren op de Aa, huifkartocht en onbeperkt eten en drinken

All-inclusive

All-inclusive

€ 99,50 Oordeel 8,7

All-inclusive

Outdoor cooking experience met 4x4 jeeps Avontuurlijk buitenkoken met streekproducten. Voor Bourgondiërs die een actieve 4x4 beleving willen combineren met culinair genieten

€ 92,50 w Nieu

Ontdekkingstocht door Brabant Inclusief rondvaart Binnendieze, fietstocht per tandem, lunch in Maaskantje, kano-varen op de Aa, rondleiding kasteel Heeswijk, huifkartocht

€ 79,50 Oordeel 8,4

Outdoor cooking experience met retroscooters Inclusief scootertocht door de Maashorst, boerderijexcursies en avontuurlijk buitenkoken met streekproducten o.l.v. een chef-kok en onbeperkt eten

€ 69,50

€ 139,50 w Nieu

All-inclusive

Nog meer uitjes bekijken? www.heischehoeve.com | 0413-229153

€ 159,50


Nieuwbouw Fitland Schijndel in de startblokken

Marcel Verhoeven, Stephan Konijnenberg, Bart Eijkemans en Maarten van Kempen heffen het glas “Er moeten nog wat kleine zaken worden geregeld met de nutsvoorzieningen, maar de verwachting is dat we binnen een paar weken echt aan de slag kunnen”, vertelt Maarten van Kempen. “Als dat het geval is, dan kunnen we het nieuwe complex mogelijk nog vóór het einde van dit jaar in gebruik nemen.” De bouw van het nieuwe pand wordt verzorgd door Bouwbedrijf Van den Horst uit Mill. Van Kempen: “Zij zijn onze huisaannemer en verzorgen ook de andere bouwprojecten van Fitland. De bouwers weten dus precies welke hoge eisen wij stellen aan de gebouwen. Dat werkt wel zo prettig.” Behandelkamers De nieuwbouw van Fitland in Schijndel wordt gecombineerd met het al bestaande gebouw van zwembad de Molen Hey, dat beheerd wordt door de gemeente Schijndel. De Molen Hey beschikt reeds over een wedstrijdbad van vijfentwintig meter, een instructiebad, recreatiebad en een peuterbad. Ook is er een lange glijbaan aanwezig en zijn er massagebaden, stoomcabines en zonnebanken. Bij mooi weer kunnen bezoekers bovendien gebruikmaken van de aangrenzende ligweide. In het nieuwe gedeelte komen onder meer behandelkamers voor fysiotherapie en sportgeneeskunde. Deze

Maarten van Kempen (directeur Fitland), Bart Eijkemans (wethouder gemeente Schijndel) en Stephan Konijnenberg en Marcel Verhoeven (directie Mednetwerk) hebben onlangs symbolisch de eerste schop in de grond gezet voor de nieuwbouw van sportcentrum Fitland aan de Avantilaan in Schijndel.

activiteiten worden verzorgd door Mednetwerk. Daarnaast beschikt het complex straks onder meer over een spinningzaal, fitnesscentrum, groepsleszaal en twee squashbanen. Fitland gaat zelf het sportgedeelte, de horeca en receptie in het nieuwe complex voor haar rekening rekening nemen. Met de nieuwbouw is een investering van naar schatting zo’n 2,5 miljoen euro gemoeid. Synergie “Door de samenwerking met Mednetwerk en de gemeente Schijndel ontstaat een synergie, waar alle drie de partijen de vruchten van gaan plukken”, aldus Van Kempen. Wethouder Eijkemans is blij dat de bouwwerkzaamheden nu eindelijk van start kunnen gaan. “De totale procedure om dit project te kunnen realiseren, heeft zo’n vier jaar geduurd. Dat is behoorlijk lang. Maar daar krijgen wij ook iets moois voor terug. Er wordt hier een uniek concept voor sport, gezondheid en geneeskunde neergezet. Dit prachtige sportcomplex in deze sportieve omgeving, met onder meer de accommodaties van Zwemvereniging Neptunes, Avanti, FC d’n Urste en Wielervereniging Schijndel om de hoek, maken dit gebied tot één van de sportparels van Noord-Brabant.” juli 2012

17


Renze van Houten en Piet Beltman

De economische waarde van water verandert…

Waterschap Aa en Maas zo samenwerking in innovatie Piet Beltman, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, laat er geen misverstand over bestaan. “Dit is geen naar binnen gekeerde bestuurlijke organisatie, maar een slagvaardig bedrijf. Wij staan voor het toevoegen van economische, ecologische en maatschappelijke waarden, vanuit onze verantwoordelijkheid voor het oppervlakte- en grondwater in Oost-Brabant. Daarbij is een goede relatie met het bedrijfsleven cruciaal. Ondernemingen zijn niet alleen onze klanten, maar ook samenwerkende partners in innovatie.” Beltman kent de steeds weer oplaaiende discussies als geen ander; net zoals de provincie wordt het waterschap met regelmaat in de politiek en media weggezet als een overbodige bestuurslaag. Beltman denkt daar anders over. “Onze taken zijn het bieden van veiligheid, het garanderen van schoon en voldoende water, en het werken aan waterrijke 18

natuur en recreatie. Het motto daarbij is: ‘Niet praten, maar poetsen’. We zijn uitvoeringsgericht, vanuit onze deskundigheid en de maatschappelijke opgaven van deze tijd. Wat betreft dat laatste is de klimaatverandering een belangrijke zaak, die onze rol beïnvloedt, ook voor de generaties na ons. Want werken met water, doen we voor nu en later.”

Maatregelen klimaatverandering De komende decennia wordt het klimaat gekenmerkt door periodes van extreme hitte en droogte, maar ook door periodes van hevige regenval. Beltman: “Wij spelen hier op in en geven het een plek in onze langetermijnstrategie. Bij de ontwikkeling van stedelijke gebieden wordt het vasthouden van water, bijvoorbeeld door innovatieve nieuwbouw, een steeds belangrijker thema. En in periodes van overmatige regenval, is een optimale waterafvoer noodzakelijk. Verdroging en afwatering is tevens een belangrijk thema voor de agrarische sector en de natuur. Ook hier moeten we op zoek naar innovatieve oplossingen, zeker nu de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en


binden. Ik noem ook een Peka Kroef dat als aardappelverwerker haar afvalwater wil hergebruiken. Daardoor stijgt de concentratie afvalstoffen in het restwater en samen onderzoeken we of dit via onze zuivering in Haps kan worden verwerkt.” Een ander voorbeeld van het sluiten van grondstofketens wordt genoemd door Renze van Houten, directeur van waterschap Aa en Maas. Het betreft de renovatie van de rioolwaterzuivering in ’s-Hertogenbosch. “We gaan die zo uitvoeren dat er waterschapsenergie kan worden geproduceerd. Slib uit afvalwater wordt vergist voor de productie van biogas. Hiermee worden turbines gestookt die energie terug leveren aan de installatie. En door in de toekomst slib efficiënter af te vangen, kunnen we nog meer biogas produceren Overcapaciteit ruilen we uit met de gemeentelijke afvalstoffendienst. Maar natuurlijk ook onze eigen wagens die het slib afvoeren naar de verbrandingsovens kunnen gaan rijden op biogas. Ook wordt gekeken naar kansen om energie via een biogas tankstation te vermarkten.”

en de vraag groter wordt om verdroging te bestrijden, verzilting in het westen van dit land tegen te gaan en rivieren bevaarbaar te houden, zijn innovatieve oplossingen harder nodig dan ooit. Wij willen daar invulling aan geven vanuit onze verantwoordelijkheid voor maatschappij, ecologie en economie. Een goede samenwerking met het bedrijfsleven is daarbij onontbeerlijk. Daar zit immers de kracht voor echte technologische vernieuwing. Dat betekent bijvoorbeeld dat we anders naar aanbestedingen moeten durven kijken en bedrijven moeten uitdagen te denken in nieuwe oplossingen. De prijs is één, maar een beoordeling op basis van total cost of ownership kan onder de streep leiden tot een beter resultaat.” Van Houten: “Om te komen tot nieuwe innovatieve concepten voor duurzaam waterbeheer is meer nodig dan een nieuwe kijk op aanbesteden. We moeten meer voeling hebben met wat bedrijven voor ons kunnen betekenen voor het behalen van onze doelstellingen. Daarom hebben we sinds kort twee mensen deels vrijgemaakt om als accountmanager aan de slag te gaan. Zij bezoeken bedrijven, onderzoeken wat zij van ons verwachten, signaleren voor ons relevante actuele ontwikkelingen en zijn aanspreekpunt voor bedrijven die meer willen weten over onze activiteiten. Daarnaast blijven we vernieuwen om aansluiting op de markt en voorsprong in ons vakgebied te behouden. Wij zijn een club van deze tijd; flexibel, gemotiveerd en met een ontzettend hoog kennisniveau. Dat moeten we vasthouden en ook op regionaal niveau in samenwerking met de gemeentes resulaten verzilveren. Daarom zullen we blijven investeren in het verbeteren van werkprocessen, het creëren van een dynamische netwerkorganisatie, flexibiliteit en praktische slagkracht.”

‘Samenwerking met het bedrijfsleven is onontbeerlijk’

ekt beschikbaarheid van grondwater van de provincie naar het waterschap is verlegd.” Waterschapsenergie produceren Beltman noemt een tweede thema aan de basis van het moderne waterschap: duurzaamheid. “Grootverbruikers van water zijn voor ons belangrijke partners in de industriële waterketen. We willen van hen leren en komen tot gezamenlijke duurzame vernieuwing en verantwoord gebruik van grondstoffen. Een bedrijf als Bavaria kan haar restwater gewoon op het oppervlaktewater lozen. Dat is een prachtig voorbeeld van duurzaam ondernemen. Gelukkig zien we steeds meer bedrijven die ecologische en economische belangen met elkaar ver-

Investeringen Dat de ambities van waterschap Aa en Maas groot zijn wordt nog eens onderstreept door Beltman. Hij heeft het over de mogelijkheid om het zuiveren van afvalwater meer te decentraliseren. “Nu doen we dat in Noordoost-Brabant met zeven grote zuiveringen. Maar misschien is het zinnig eens op wijkniveau te kijken naar mogelijkheden. Als het al kan met energieopwekking, waarom dan niet met het zuiveren van water? Het zou de noodzaak tot aanzienlijke investeringen in grootschalige installaties kunnen verminderen en kunnen schelen in transportkosten. Bovendien mag je verwachten dat het verantwoordelijkheidsgevoel van burgers zal vergroten. Natuurlijk vinden dit soort ideeën hun oorsprong in ons streven naar duurzaamheid, maar we worden er ook in gestimuleerd door een veranderende kijk op de economische waarde van water. Waar zoet water schaarser wordt

Meer informatie: (T). 073-6158300 www.aaenmaas.nl, www.energiefabriek.nl, www.grondstoffenfabriek.nl. juli 2012

19


Het Wijchense installatiebedrijf Modderkolk is een samenwerking aangegaan met het Koning Willem I College. Samen met het onderwijscentrum gaat Modderkolk eigen personeel opleiden, dat voldoet aan de strenge eisen die het bedrijf stelt. “We voorzien een groot tekort aan goed opgeleide technische medewerkers en willen daar fors in investeren”, aldus Bas Ceelen, bedrijfsleider bij Modderkolk.

Modderkolk-bedrijfsschool brengt vakmensen in beweging Het Koning Willem I College beschikt over ruime ervaring in het samenwerken met vergelijkbare bedrijfsscholen. Zo werden eerder opleidingen ontwikkeld voor ENEXIS, Brabant Water en Grenco. René van Uden, directeur van de afdeling Bedrijfsopleidingen Techniek, vertelt:“We hebben goede resultaten geboekt met onze maatwerkopleidingen. Het onderwijsprogramma wordt volledig afgestemd op de behoefte van een bedrijf. In het geval van Modderkolk is dat het opleiden van monteurs met specifieke kennis van industriële installaties. Zo verzekert een bedrijf zich van goed opgeleid personeel dat voldoet aan alle eisen die de markt stelt.” “Ook betrekken we het bedrijf intensief bij de opleiding zelf”, vult Jacques Doomernik van het Projectbureau J4 van het Koning Willem I College aan. “Zo mocht Modderkolk zijn eigen docent selecteren. In een project als dit werk je niet zomaar samen, maar echt mét elkaar. Dat is een prettige 20

manier van werken. Bovendien zorgt het voor continue kennisdeling, waardoor je beide scherp blijft.” Sterke troef In augustus starten de eerste 24 studenten aan de mboopleiding. De BBL-opleiding bestaat uit vier dagen praktijk en één dag theorie, in een speciaal ingericht leslokaal bij Modderkolk. “We gaan zowel nieuwe als huidige medewerkers opleiden”, licht Bas Ceelen toe. “Onze markt is constant aan verandering onderhevig. Daarom is ook het opleiden van bestaand personeel een belangrijk aspect. Bovendien creëren we een win-winsituatie door de kennis en ervaring van jonge en ‘oude’ studenten te bundelen.” De opleiding leidt op tot monteur en eerste monteur (mbo niveau 2 en 3). René van Uden: “Dankzij de kleinschalige opzet van de opleiding heeft Modderkolk alle ruimte om de capaciteiten van de studenten te monitoren en te benutten. >>


Bovendien worden vakmensen opgeleid die passen in de bedrijfscultuur van Modderkolk. Dat leidt tot goed opgeleide medewerkers die de juiste vaardigheden in huis hebben én gemotiveerd zijn. Daarmee heeft het bedrijf een sterke troef in handen.” “Belangrijk”, vindt Jacques Doomernik. “Want het wordt in de toekomst misschien wel lastiger om aan goed technisch personeel te komen, dan aan klanten.” Commitment Hoewel de technische sector kampt met een schrijnend tekort aan medewerkers, gaat Modderkolk niet zomaar iedereen toelaten. “De selectie aan de poort zal streng zijn”,

vervolgt Bas Ceelen. “We hebben ons voorgenomen om in vijf jaar tijd twee keer zo groot te worden. We verwachten van onze medewerkers datzelfde vooruitstrevende karakter. Ook vragen we een bepaalde commitment. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat studenten hier maar even blijven werken. We zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. Opleiden met oog voor carrière en ons profileren als goed werkgever zijn daarom belangrijke speerpunten.” Ceelen sluit niet uit dat er in de toekomst meer opleidingen volgen. “We zouden de opleiding graag uitbreiden met mbo niveau 4. Ook hebben we altijd behoefte aan goede engineers. Wellicht biedt dat extra mogelijkheden voor de toekomst.”

Ouders in de Branding Regionale conferentie voor ouders van leerlingen in het middelbaar (beroeps)onderwijs: informatief, uitdagend, gezellig en drukbezocht! Het Koning Willem I College kijkt met genoegen en trots terug op de grote conferentie Ouders in de Branding, die onlangs plaats vond op de locatie Vlijmenseweg van het Koning Willem I College - School voor de Toekomst. De conferentie had dit jaar als ondertitel: ‘Hoe voed ik het puberbrein van mijn kind?’ Het werd een dag met boeiende presentaties door gerenommeerde deskundigen als Hans Kaldenbach en Micha de Winter, met interactieve workshops en leerzame gesprekken. Met onderwerpen die op school, in de opvoeding en in de belevingswereld van ouders en kinderen van nu actueel zijn. Chazia Mourali was ook in deze editie een buitengewoon betrokken en inspirerende dagvoorzitter.

Dagvoorzitter Chazia Mourali spreekt met algemeen directeur Coen Free. Fotograaf: Ad Siemons

Kiezen voor een goede start in het mbo: de Zomerschool Het Koning Willem I College brengt iets geheel nieuws: een Zomerschool! Het gaat om een achtdaagse cursus voor vmbo’ers die zich op het Koning Willem I College hebben aangemeld. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Deelnemers betalen een kleine borgsom, maar krijgen die na afloop terug. De eerste twee lesperiodes vonden plaats in juni, de derde periode loopt van maandag 6 t/m donderdag 16 augustus, steeds van 09.30 14.30 uur. Aanmelden kan via www.kw1c.nl.

Niet saai of truttig, wel erg nuttig Na de acht lesdagen is de kans op een goede start in het mbo veel groter. Zeker voor leerlingen die in het vmbo altijd al wat moeite hadden met vakken als Nederlands en Rekenen. Er zijn dus extra lessen in deze twee vakken, maar daarnaast ook in enkele andere belangrijke vaardigheden, zoals Denkvaardigheid en Mediawijsheid. De Zomerschool: niet saai of truttig, wel erg nuttig!

Koning Willem I College Vlijmenseweg 2 5223 GW ‘s-Hertogenbosch tel. 073 624 96 24 www.kw1c.nl

juli 2012

21


Finalisten BOT 2012 bekend Zondag 10 juni zijn de ondernemers bekendgemaakt die als finalist kans maken op de inmiddels begeerde Boxtelse Ondernemers Trofee 2012. Deze trofee is een initiatief van Junior Kamer Dommelland. De tweejaarlijkse prijs is voor de beste Boxtelse ondernemer. “Genomineerden staan letterlijk en figuurlijk in de spotlight: volop publiciteit voor zowel de man of vrouw aan het roer, als de onderneming zelf”, zegt Juniorkamer voorzitter Jaap van Dongen. Een speciale jury beoordeelt de kandidaten en op 15 november worden de winnaars van 2012 bij Podium Boxtel bekendgemaakt en gehuldigd. Dit jaar wordt voor de vijfde keer strijd geleverd om de Boxtelse trofee. Voorzitter Jaap van Dongen: “De deelnemers zijn dit jaar voor het eerst verdeeld in twee categorieën: bedrijven tot 10 en vanaf 10 medewerkers. Per categorie is er straks een trofee en dus een winnaar straks.” Deskundige jury “Er is een interessante jury samengesteld, die een belangrijke rol vervult bij de keuze van de genomineerden en de uiteindelijke winnaar”, vertelt de voorzitter. “In deze jury zit de winnaar van 2010, Ruud van Oers van het nationaal bekende bedrijf Van Oers Snacks. De andere juryleden zijn Hans Barelds (directievoorzitter Rabobank Dommel en Aa), Cor de Jong (Albert Heijn Boxtel) en Peter van Baaren (Hermanides De Vries Van Baaren Advocaten). Deze jury maakt uit de inmiddels al geselecteerde kandidatengroep een keuze!” Juniorkamer Dommelland ontving de afgelopen maanden meer dan 30 nominaties. De verkiezing

van de ‘beste Boxtelse ondernemer’ draagt deze keer het thema ‘Lef!’ Finalisten 2012 De jury neemt bij de keuze voor de genomineerden verschillende aspecten van het ondernemerschap onder de loep. In de categorie ‘Bedrijven met minder dan 10 werknemers’ zijn de finaleplaatsen voor: Fysiotherapeutisch Medisch Centrum Verzijden, Dinercafé Knus, Het IJscafé en Tiga Beauty & Spa. De finalisten in de categorie ‘Bedrijven met meer dan 10 werknemers’ zijn: Helicon Opleidingen Boxtel, Taxicentrale de Meijerij en D&M Holland (voorheem MIB Wielen). Voorzitter Van Dongen licht toe: “De komende maanden worden alle finalisten door de jury bezocht, ondervraagd en gemonitord, zodat op donderdagavond 15 november een goede beslissing kan worden genomen. Deze feestelijke bijeenkomst is dit jaar bij Podium Boxtel. Wij van Juniorkamer Dommelland feliciteren alle

genomineerden alvast van harte met de finaleplaats en wensen de deelnemers veel succes op weg naar de grande finale!” Juniorkamer Dommelland Is Juniorkamer Dommelland een kleine club, vragen we aan voorzitter Jaap van Dongen. “Onze Juniorkamer is ongeveer 25 jaar geleden opgericht en maakt deel uit van een internationaal netwerk voor ondernemende mannen en vrouwen tot 40 jaar. Het is een gezellige club en telt 25 leden, die maandelijks bij elkaar komen. Wij willen ons vooral samen verder ontwikkelen en hebben belangstelling in zakelijk netwerken. Onze club zet zich graag in voor positieve veranderingen binnen de maatschappij. Daarom werken we jaarlijks aan een door ons te kiezen goed doel. Zo steunden we bijvoorbeeld eerder de Voedselbank en dit jaar het project Het Bewaarde Land in Boxtel. We zijn er trots op dat we er elk jaar weer in slagen een mooi bedrag bijeen te krijgen.” juli 2012

23


Optimisd

‘Met de werkpleingeda willen we nóg meer do “Mijn grootste wens is om de echte werkpleingedachte verder uit te bouwen. Denk aan de toevoeging van een werkgeversloket en een loket van de Kamer van Koophandel. Dat proberen we al te stimuleren via bijvoorbeeld het organiseren van speeddates, waarbij we werkgevers en werknemers bij elkaar brengen. Zo’n werkgeversloket is niet alleen handig voor werkzoekenden, maar kan ook de werkgever zélf informeren. Mogelijk kan ook de bedrijfscontactfunctionaris deelnemen. De grotere bedrijven hebben allemaal hun eigen P&O-afdeling, maar in onze regio is het midden- en kleinbedrijf sterk vertegenwoordigd en daar ligt een meerwaarde voor het werkplein. Het invullen van vacatures is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Toon Kerkhof is Teamleider Dienstverlening bij Optimisd. Het is de Intergemeentelijke Sociale Dienst van de gemeenten Bernheze, Schijndel, Sint Michielsgestel en Veghel. 24

Optimisd werkt vanuit het Werkplein Frisselstein in Veghel. Binnen het Werkplein Frisselstein wordt samengewerkt met lokale en regionale werkgevers, het UWV werkbe-

drijf. regionale opleidingscentra, de sociale werkvoorzieningsbedrijven en diverse re-integratiebedrijven. Toon Kerkhof: “Wij zijn in januari 2005 een intergemeentelijk samenwerkingsverband geworden omdat de omvang van de afzonderlijke Sociale Diensten minimaal was. Het ging over relatief veel eenmansposten en dat maakt een organisatie kwetsbaar, zeker als ook de materie steeds complexer wordt. Veel van onze klanten hebben zogeheten ‘multicomplexe’ problemen; dat wil zeggen: meerdere problemen die in elkaar grijpen, en dat vraagt om een specialistische benadering.”


chte en’

de doelstellingen op de terreinen van werk, inburgering, participatie, inkomen, minimabeleid en schuldhulpverlening. Er is speciale aandacht voor jongeren onder de 27 jaar. Voor hulp bij het invullen van verschillende formulieren kan men terecht bij de formulierenbrigade. Veel van de oplossingen die voorhanden zijn, zijn gericht op ondersteuning bij het vinden van betaald werk. Is dat (tijdelijk) niet mogelijk, dan richt Optimisd zich op activiteiten die deelname aan het arbeidsproces op termijn mogelijk maakt, zoals het vinden van een maatschappelijk zinvolle besteding (vrijwilligerswerk) en het verstrekken van een uitkering. “Werkgevers benaderen, vacatures invullen; wij kunnen het. Wij kennen de lokale markt die behoefte heeft aan relatief veel laaggeschoolde werknemers, en we kennen de werkgevers.” Uiteindelijk is ‘werk’ de belangrijkste poot binnen de dienstverlening van Optimisd. “Dat mag duidelijk zijn: wie werk heeft, heeft doorgaans niet alleen meer geld te besteden, maar wordt ook op andere terreinen ‘rijker’, zoals sociale contacten. Je leven kan radicaal veranderen als je (weer) werk hebt. Wij bieden instrumenten en ondersteuning bij de zoektocht naar werk” Mens is de maat “We leveren maatwerk, waarbij de klant de maat der dingen is. En dan is er natuurlijk de integrale ketenbenadering. Op Werkplein Frisselstein werken wij samen met werkgevers, het UWV Werkbedrijf en overige gemeenten. In de keten van sociale zaken

zijn wij een netwerkorganisatie die samenwerkt met tal van organisaties op de terreinen van arbeidsmarkt, onderwijs, welzijn en huisvesting. Het voordeel van het werken onder één dak is dat de lijnen letterlijk kort zijn: niet zelden nemen we een klant aan de hand mee naar een ander loket om meteen dingen af te handelen. Zo van: ‘Heb je even tijd?’ Daarmee wordt veel kostbare tijd

‘We leveren maatwerk, waarbij de klant de maat der dingen is’ gewonnen. Dat maakt de werkpleingedachte zo waardevol.” Optimisd gaat nadrukkelijker de samenwerking met het bedrijfsleven zoeken. “We wachten niet tot werkgevers hier komen, maar zijn bijvoorbeeld lid geworden van de ondernemersverenigingen. De speeddates op de donderdagmiddagen, samen met de uitzendbureaus werken ook goed en we stonden op de ReVUSS-beurs. Voordeel van het persoonlijk contact is dat je meteen al een eerste beeld van elkaar hebt. Dat helpt bij het maken van de match.” Optimisd Frisselsteinstraat 6 5461 AD Veghel (T). 0413 750390 (I). www.optimisd.nl

Daartegenover staat een ruim aanbod van werkzoekenden die direct inzetbaar zijn. Het team Werk kan op zeer korte termijn reageren op ingediende en openstaande vacatures. Voor het aanmelden van vacatures kunnen werkgevers de website van Optimisd raadplegen en het aanmeldformulier downloaden. Werk maakt ‘rijker’ Op een gemiddelde dag bezoeken al gauw zo’n honderd mensen het werkplein aan de Frisselsteinstraat. Dagelijks werken daar vijftig medewerkers aan het realiseren van juli 2012

25


Zorgeloos en zeker

Maatwerk

Wagenparkbeheer

Flexilease

Starterslease

Extra lage lasten

Stocklease

It’s our drive to keep you moving ’s-Hertogenbosch | Eindhoven | Oss | www.autoponlease.nl


Begin juni kwam een flinke groep belangstellenden naar de Tijberzaal in het Baanderherencollege van Boxtel. Van de circa tweehonderd aspirantleden meldden zich die avond al bijna honderd belangstellenden als lid van de nieuwe lokale ‘Energie Coöperatie Boxtel’. En liefst 35 ervan willen meewerken in een van de zes werkgroepen. “Dat is een heel mooi en stimulerend resultaat. Een aangename verrassing”, lacht Rob Dekker, directeur-bestuurder van Woonstichting St. Joseph. Rob Dekker is een van de leden van de initiatiefgroep. Zoals ook Martijn Messing, oud-directeur van De Kleine Aarde, Hans Barelds, directievoorzitter van Rabobank Dommel & Aa en Peter van de Wiel, wethouder in Boxtel. “Het is juist nu verstandig een energiecoöperatie op te richten, zegt Rob Dekker. “Omdat de technologie zo ver gevorderd is dat de afschrijvingstermijn van ongeveer zeven jaar economisch voordelig is. Bovendien worden fossiele brandstoffen steeds schaarser en dat merken we aan de alsmaar stijgende energienota’s.” Dekker vervolgt: “Daarnaast is het onze verantwoordelijkheid zorgzaam om te gaan met ons milieu, onze leefomgeving en te zorgen dat onze woningvoorraad gemiddeld op een goed energielabel uitkomt.” Speerpunt “Duurzaamheid is een van onze speerpunten van beleid,” zegt Rob Dekker. “De woonlasten voor onze huurders

willen wij zo laag mogelijk zien te houden. En als je ziet hoezeer de energielasten de komende jaren stijgen, vinden wij het onze verantwoordelijkheid daar wat aan te doen. Daarom hebben we als verhuurder van sociale woningen voor de komende jaren allerlei maatregelen op ons programma staan. Ik noem als voorbeeld ons isolatieplan, waarbij gewerkt wordt aan bijvoorbeeld het aanbrengen van dubbelglas. Omdat we als woningcorporatie heel veel mensen kunnen bereiken, zet dit programma zoden aan de dijk. Ik ben dan ook heel enthousiast over dit Boxtelse initiatief en wij leveren er zeker onze bijdrage aan.” Partijen en organisaties die tot nu hun steun hebben toegezegd zijn onder meer Dorpsraad Liempde, Gemeente Boxtel, JRL & Baanderherencollege, Rabobank Dommel en Aa, Sportraad Boxtel, Stichting St. Christoffel , Streekhuis Het Groene Woud en de Meierij, WeB en Woonstichting St. Joseph.

David Wintraecken

Boxtels initiatief tot eigen energiecoöperatie

Hoe doen ze het toch, die Grieken? Op het moment dat ik deze column schrijf, heeft Griekenland net van Rusland gewonnen. Dick naar huis, Gomez tegen Papadopoulos en consorten. Toch weer die Grieken verdomme. Ik ben nu helemaal kansloos in mijn voetbalpool. En dat is zuur, heel zuur, want de Grieken doen mij dus weer de das om. Opnieuw geld verloren; nu inleg. Dit kan gewoon geen toeval meer zijn. Hoe doen die Grieken dat toch? Een korte analyse. We gaan terug in de tijd. Naar de oude Grieken; daar waar het allemaal begon. In hun wijsheden moet het antwoord schuilen. Het begint slecht, want met Plato kom ik niet verder. Met Aristoteles gaat het beter, ik citeer:‘geld moet je niet achterna, maar tegemoet lopen’ en ‘wanneer iemand beweert dat je met geld alles kunt bereiken, dan kun je er zeker van zijn dat hij nooit wat heeft gehad’. Tot slot de wijze Socrates, die beweerde het volgende:‘wij leven niet om te eten, wij eten om in leven te blijven’ en ‘ik weet slechts één ding: dat ik niets weet’. Ik weet het ook niet; kom met die filosofen eigenlijk niet verder. De kans is simpelweg levensgroot dat de Grieken eruit liggen als dit blad uitkomt. Ik bedoel natuurlijk uit de Eurozone. Griekenland Europees kampioen? Ach, zoals Socrates al zei: ‘de goden houden ook van een grapje’. Yamas! Mr. David Wintraecken 27


28


Energy Event Brabant 2012

‘Ondernemers moeten het waarmaken’ Eind mei stroomde congrescentrum 1931 vol met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid. Tijdens het Energy Event Brabant 2012 draaide alles om inspiratie opdoen en kennis uitwisselen rondom het thema energie. Bert Pauli schetste het kader van de bijeenkomst: “Economische ontwikkeling moet hand in hand gaan met het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke opgaven van deze tijd. De transitie naar een duurzame benadering van het thema energie is daarbij een belangrijke pijler.” Pauli, gedeputeerde Economische Zaken bij de provincie, trapte het congres af door de ambities van de provincie nog eens te schetsen. “Noord-Brabant wil in 2020 tot de top van innovatieregio’s in Europa behoren. We hebben daarbij een goede uitgangspositie met onze hoogwaardige, internationale maakindustrie. Zo is deze regio goed voor vijftig procent van de octrooien in dit land en halen we zo’n 75 procent van onze omzet uit het buitenland. Tegelijkertijd is er nog een hele weg te gaan. Economisch beleid is niets als het niet is ingebed in het zoeken naar een natuurlijk evenwicht tussen wonen, leven en werken. De kansen liggen in het vinden van antwoorden op de vragen van actuele maatschappelijke opgaven. Vandaar onze aandacht voor thema’s als zorg en ecologie, maar ook onze energieagenda waar we al anderhalf jaar hard aan trekken. Vandaag is het tijd om een tussenbalans op te maken en elkaar te inspireren, kennis uit te wisselen en nieuwe samenwerkingen te verkennen. Dat doen we via de drie hoofdlijnen van onze inzet: zonne-energie, biobased economy en elektrisch vervoer.” Inspirerend Voordat de bijeenkomst uiteenviel in thematische sessies, lezingen en discussies, betrad keynote-spreker Herman Wijffels het podium. Hoewel hij de pensioenleeftijd al ruim overschreden

heeft, geldt hij nog steeds als een van de meest invloedrijke topondernemers van Nederland. Zijn verleden, onder andere in de hoofddirectie van de Rabobank en als voorzitter van de SER, vindt hij echter nauwelijks interessant. “Ik leef nu en dat doe ik in een buitengewoon interessante tijd. Het is inspirerend om een nieuw bewustzijn te zien ontstaan rondom kwaliteit van leven en economie. Natuurlijk ben ik niet blind voor de huidige crisis. Maar wat in de media en de politiek overheerst, is het verslag doen van wat momenteel teloor gaat: de industriële tijd met haar versleten ideeën en methoden. Ik zie echter ook een inspirerende, nieuwe periode aanbreken die buitengewoon hoopvol stemt. Neem het grondstoffenprobleem. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid leven we wereldwijd in onbalans, verbruiken we meer dan de aarde aankan. Aan de voorkant heest verspilling, aan de achterkant vervuiling. Tegelijkertijd zijn alle kennis, technologie en inzichten al beschikbaar om het wel te rooien met zeven miljard mensen zonder de aarde teloor te laten gaan. We zitten in een transitiefase met de mens als creatieve actor in de evolutie. Ondernemers spelen daarin een belangrijke rol, want zij moeten zaken uiteindelijk waarmaken, kansen zien en kansen pakken. Nieuwe uitgangspunten daarbij zijn onder andere de overgang van een verkokerd wereldbeeld naar een

integrale visie, van piramidische organisaties naar kleinere netwerken, van managers naar leiders en van lineaire naar cyclische processen.” Zonne-energie Een van de voordrachten in de thematische sessie was die van Henk Scheepens, oud-ceo van ASML en bestuurslid van het kennisinstituut Soliance waar de ontwikkeling van fotovoltaïsche zonneceltechnologie centraal staat. Scheepens schetste de doorbraak van de opwekking van zonne-energie door het efficiënter worden van de cellen terwijl de prijs daalt. Dat laatste komt met name doordat de Chinezen enorme investeringen hebben gedaan en momenteel de wereldmarkt beheersen. “Die slag om de productie gaan we dan ook nooit meer winnen”, aldus Scheepens. “Maar de wereldmarkt zal de komende decennia alleen maar groeien. Nu kost een megawatt-peak met behulp van PV ongeveer 1,7 dollar. Die prijs zal zakken naar vijftig dollarcent. Het gebruik en de efficiency zullen de komende decennia enorm groeien. En wij mogen dan wel de slag om de productie van cellen en modules hebben verloren, we hebben hier een enorme voorsprong wat betreft kennis. Als we volop blijven inzetten op R&D kunnen we die behouden en te gelde maken, onder andere door in te zetten op de productie van apparatuur om cellen te maken. Wat dat betreft is een vergelijk met ASML, dat in feite hetzelfde doet in de semiconducterindustrie, niet onterecht. De globale markt die momenteel ontstaat is enorm, tegen 2020 zal er zo’n 37 miljard dollar in omgaan. En wij zijn in de positie om onze kansen te verzilveren, mits we blijven investeren uiteraard.” juli 2012

29


Bedrijfsfilm als marketinginstrument In tijden waarin de gemiddelde Nederlander zo’n vijftien minuten per dag naar online video kijkt, is een professionele bedrijfsfilm een must voor ieder bedrijf. De Winter Mediaservice brengt uw bedrijf optimaal onder de aandacht met videoproducties op maat. Een professionele bedrijfsfilm, promotiefilm of instructiefilm is niet alleen een efficiënte manier om (nieuwe) medewerkers kennis te laten maken met uw bedrijf. Het is ook een uitstekend visitekaartje richting uw relaties. Bovendien is een videoproductie de ideale manier om uw bedrijf online te presenteren. Niet alleen op videokanalen, maar bijvoorbeeld ook als content in uw e-mailnieuwsbrief. Een bedrijfsfilm heeft daarnaast een positieve invloed op de online vindbaarheid van uw onderneming. Youtube is na Google immers de tweede zoekmachine van Nederland. Per dag worden daar drie miljard video’s bekeken en elke minuut komt er zo’n 48 uur aan online video bij. Dat maakt Youtube, en daarmee video, tot een steeds belangrijker marketinginstrument. Videoproducties op maat De Winter Mediaservice vertelt u graag over de uitgebreide videomogelijkheden voor uw bedrijf. We verzorgen videoproducties op maat en bieden u daarnaast de mogelijkheid om uw

videoproductie te laten uitzenden op SkyLine TV en/of Klik TV, zodat uw bedrijf bij een breed publiek onder de aandacht komt. Ook kunnen we (op basis van uw bedrijfsfilm) een wervende tv-commercial voor u produceren. Meer informatie? Hebt u interesse in de vele mogelijkheden? Neem dan contact op met Tiny Verhoeven via t.verhoeven@dewinter.nl of telefoonnummer 0413 252508. Bekijk ook alvast een overzicht van onze producties door de QR-code hiernaast te scannen met uw smartphone.

Hét magazine voor ondernemers g i v j i r d e B & bestuurders BOXTE

L/SCH

IJNDE

Bel en informeer naar onze communicatiemogelijkheden voor uw bedrijf!

n s t aa n minute bank’ n ie t n ht ‘Binne de rec we bij slag an de ie uden a Den O oene econom met gr en Ladonk el emers z Ondern ver op glasve o k n o d s Daa

Bedrijvig Boxtel/schijndel

12

ort: l Supp Voetba t h g li t Spo april 20

Lex de Bont l.debont@dewinter.nl t. 0413 - 33 93 55 www.dewinter.nl

L

oetbal oord’ v r e v o antw vraag ‘Op elke wij een passend hebben

13-4-2012

30

7.indd

235974

1

10:33:54


Brabantbreed

‘Over twee jaar rijdt de eerste snelbus in de regio’

De Phileas in Eindhoven Volgens de BZW zijn de eerder gemaakte afspraken om te investeren in multimodaal vervoer onvoldoende nagekomen. “Bij het aanleggen van de A-50 zijn afspraken gemaakt over het aanpassen van de Zuid-Willemsvaart voor grote schepen. Ook zou geïnvesteerd worden in een reactivering van het ‘Duits lijntje’. Echter zijn de indertijd gemaakte afspraken onvoldoende bekend bij de bestuurders die nu bij de projecten betrokken zijn”, zo stellen BZW-voorzitters Hans Cox, Jan van Raaij en Peter van der Meij in een brief aan Ruud van Heugten, portefeuillehouder Mobiliteit en Financiën namens de provincie Noord-Brabant. Haalbare kaart De werkgeversorganisatie maakt zich voornamelijk zorgen over het welslagen van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-project in de regio Noordoost-Brabant. “We hebben sterk het gevoel dat dit project onvoldoende leeft bij politiek, bestuur, burgers en bedrijfsleven”, aldus de BZW. Van Heugten begrijpt de zorgen; er moeten inderdaad stappen gezet worden om het openbaar vervoer in de regio in goede banen te leiden. Maar de manier waarop is volgens de gedeputeerde aan discussie onderhevig. “Indertijd kenden we andere bestuurders, ander beleid en was het nog geen crisistijd. Gemeenten hebben fikse bezuinigingen voor hun kiezen gekregen, dat werkt door op de budgetten voor investeringen in openbaar vervoer. De plannen moeten daarom geprioriteerd en afgewogen worden. Het moet wel haalbare kaart zijn.” Draagvlak Net als de BZW, denkt Van Heugten dat de communicatie rondom het HOV-project een flinke boost moet krijgen. “We moeten de aan-

Een verbetering van het openbaar vervoer in de regio Noordoost-Brabant is van grote waarde voor het bedrijfsleven, het onderwijs en de zorgsector. Echter wordt een snelle openbaarvervoerverbinding tussen de steden Oss, Uden, Veghel, Schijndel, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven op dit moment hard gemist. Die boodschap benadrukte de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) in een brief aan gedeputeerde Ruud van Heugten. Als het aan Van Heugten ligt, komt daar snel verandering in. “Over twee jaar moet de eerste snelbus in de regio rijden.”

dacht van de bestuurders, maar ook die van de burgers opnieuw op het openbaarvervoerproject vestigen. De komende tijd gaan we dan ook benutten om gemeentes en overige betrokkenen opnieuw te enthousiasmeren voor onze plannen.” Ook het kiezen van een nieuwe naam, geniet volgens de gedeputeerde prioriteit. “De naam ‘hoogwaardig openbaar vervoer’ doet afbreuk aan alle andere vormen van openbaar vervoer in de regio. We hebben het over een metroachtige bus die gezien moet worden als de ‘intercity onder de bussen’. Dat moet beter uitgedragen worden.” Van Heugten wil het bedrijfsleven graag bij het HOV-project betrekken, zoals de BZW voorstelt in haar brief. “Door middel van presentaties en workshops willen we ondernemers de komende tijd kennis laten nemen van de snelbus. Ook willen we hen uitnodigen hun visie op mobiliteitsmanagement met ons en met elkaar te delen. Op dat vlak is namelijk nog veel voordeel te halen. Bijvoorbeeld door flexibele werktijden te hanteren en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren, om zo de wegen tijdens spitsuren te ontlasten.” Voorbeeldfunctie Over twee jaar moet de eerste snelbus in Noordoost-Brabant rijden. Daarna zal het HOV-traject geleidelijk verbreed worden met meerdere buslijnen. “Dat staat of valt echter met de welwillendheid van gemeenten om te investeren in de infrastructuur”, benadrukt Van Heugten. “Wat dat betreft vervullen ‘s-Hertogenbosch en Schijndel op dit moment een voorbeeldfunctie. Als provincie gaan we ons hard maken om ervoor te zorgen dat de overige gemeenten in de regio spoedig volgen.” juli 2012

31


Column Bellen is niet meer van deze tijd, las ik in de media. Sms’en is het nieuwe bellen. Communiceren via social media kan natuurlijk ook. Het hedendaagse recept voor contact leggen, lijkt: kort, snel, vaak en overal. Voor ondernemers biedt dat enorme kansen om producten of diensten onder de aandacht te brengen. Maar de snelle manier van communiceren kent ook valkuilen. Over een advertentie in de krant of telefonische acquisitie werd misschien wat langer nagedacht. Een sms’je of een Tweet is, voor je het weet, wereldkundig. Wat als de boodschap achteraf toch niet zo handig blijkt? Wat als een medewerker zich negatief uitlaat? Hoe zit dat in juridische zin? Het zou goed zijn als u als ondernemer voorbereid bent op deze en andere vragen rond social media. De Kamer van Koophandel Brabant helpt u graag op weg. Kijk voor meer informatie op www.kvk.nl/socialmediarecht. Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Wie? Marloes Wittebroek. Waar? Veghel. Bedrijf? ELCECO B.V. (Letter of Credit Solutions). Seminars? Als deelnemer: ‘Incoterms’. Als spreker: ‘Internationaal betalingsverkeer: Letter of Credit’

LinkedIn favoriet bij ondernemers

LinkedIn favoriet bij ondernemers

LinkedIn is het meest populair bij ondernemers. Maar liefst 63 procent gebruikt is deze social community. Op een tweede plek staat Facebook LinkedIn het meest populair bijgoede ondernemers. Maar liefst 63 procen (46 procent), gevolgd door Twitter (27 procent). Ongeveer een kwart van de een goede tweede plek staat Facebook (46 procent), gevolgd door T ondernemers geeft aan van geen enkele social community gebruik te maken. vanOndernemers de ondernemers van geen enkele social community ge die gebruik geeft maken aan van LinkedIn, Facebook en Twitter doen dat gebruik maken(mede) van LinkedIn, enmeeste Twitter doen datzijnin meerd in meerderheid voor zakelijkeFacebook doeleinden. De ondernemers minimaal éénDe keermeeste per week ondernemers actief. Twitter en Facebook worden door doeleinden. zijn minimaal éénéénderde keer per wee van de ondernemers dagelijks gebruikt.

door éénderde van de ondernemers dagelijks gebruikt. Social gebruik onder ondernemers (in %) Socialmedia media gebruik onder ondernemers (in %) 70 60 “Alle mensen die bij ons bedrijf werken, hebben het seminar ‘Incoterms’ gevolgd. Puur om ons optimaal te kunnen inleven in onze klanten. Die hebben veel te maken met incoterms. Wij zijn experts op het gebied van Letters of Credit (internationaal betalingsverkeer). Dan is het handig om ook verstand te hebben van producten die daar zijdelings mee te maken hebben. Zodat we onze klanten op dat gebied kunnen adviseren en informeren. Toen het seminar werd gegeven, was er net een wetswijziging geweest. Dus wilden we iedereen up-to-date brengen. Een prettige bijkomstigheid is dat we er bestaande klanten tegenkomen, die zien dat wij geïnteresseerd zijn. En het is leuk hen eens in een andere setting te spreken. Het seminar wordt meestal gegeven door meerdere deskundigen. Zij vertellen hun verhaal vanuit hun eigen gezichtspunt: de één vanuit de praktijk en de ander vanuit de theorie bijvoorbeeld. Dat is een vergelijkbare opzet als in de Kamer van Koophandelseminars waar ik zelf af en toe spreker ben, over ons eigen vakgebied. Het feit dat deelnemers in de bijeenkomst ook vragen kunnen stellen, is ideaal. Door die flexibiliteit krijgen deelnemers antwoord op hun specifieke vragen terwijl de rest er tegelijk van kan leren.” 32

50 40 30 20 10 0 Linkedin LinkedIn

Facebook Facebook

Tw itter Twitter

Bron: KvK(Ondernemerspanel) (Ondernemerspanel) Bron: KvK

Aantal starters vanuit een uitkering stijgt Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf vanuit een uitkering. Dat blijkt uit cijfers van het UWV WERKbedrijf. Van het aantal werkzoekenden dat uitstroomt naar een baan, ging in het eerste kwartaal van dit jaar 5,5 procent aan de slag als ondernemer. In 2008 was dat nog 2,6 procent. Niet altijd is duidelijk of mensen die weer aan het werk gaan, in loondienst of als zelfstandige aan de slag gaan. Het vermoeden is daarom dat het werkelijke aantal mensen met een uitkering dat een eigen bedrijf begint, hoger is dan de cijfers laten zien.


Toerisme & recreatie

‘Beleven hoe planten groeien, bloeien en smaken’ Geert en Myriam Hermans willen bezoekers aan hun Winery & Herbs altijd met ‘een beetje meer kennis’ naar huis laten gaan. En liefst met meer interesse voor de natuur en de producten die zij en collega-ondernemers in de streek voortbrengen.

Winery & Herbs in Schijndel verbouwt op 2,5 hectare grond bijna 400 soorten planten, klein en groot fruit en zo’n 80 verschillende kruiden. Toch is het belangrijkste doel van eigenaren Geert en Myriam Hermans: educatie. Dit via workshops, rondleidingen of cursussen. Of ‘gewoon’ door nt gebruikt deze social community. Opmensen de mogelijkheid te bieden zelf hun frambozen te plukken. “We willen Twitter (27 procent). Ongeveer een kwart mensen laten beleven hoe planten groeien, ebruik te maken. Ondernemers bloeien die en smaken. Kinderen mogen hier lekker derheid (mede) voor zakelijke zwarte handen krijgen bij het planten van peultjes. En volwassenen merken hoeveel werk het ek actief. Twitter en Facebook worden plukken daarvan is. Of zien dat de bramenoogst mislukt is door een vorstperiode in het voorjaar. En beseffen dat dat geld kost. Dan snappen ze pas waarom in de winkel de prijs van sommige groenten of fruitsoorten zo hoog is, dat je moeite moet doen om die succesvol te verbouwen. Het is eigenlijk kunst waar je als tuinbouwer mee bezig bent. En nog noodzakelijk ook. Zonder voeding is er geen leven. Het is geen luxe-product, zoals benzine, waar met zonne-

Een goed georganiseerde, innovatieve en economisch florerende sector. Dat is het doel van de Kamer van Koophandel Brabant als het om de vrijetijdssector gaat (o.a. toerisme, recreatie, horeca, wellness, evenementen, kunst, cultuur, natuur, sport en detailhandel). De KvK richt zich op: • Goed ondernemerschap: duurzaamheid, visie, ambitie, gastvrijheid, productiviteit en rendement. • Innovatie: de sector is concurrentiegevoelig. Daarom is het zaak innovatieve producten en onderscheidende concepten te bieden. • Samenwerking: samen optrekken bespaart kosten, biedt nieuwe mogelijkheden en zorgt voor een krachtiger profiel. Voorbeelden van projecten waar de KvK zich mee bezig houdt, zijn de Leisure Boulevard en Nationaal Landschap Het Groene Woud. De Leisure Boulevard

Accountmanager Anke Meuffels (040) 232 32 69 ameuffels@brabant.kvk.nl 33

en andere groene energie wel een vervanger voor te vinden is.” Om dat nog breder uit te dragen werkt Winery & Herbs samen met andere ondernemers in het Groene Woud en het Aa-land en is er een VVV-agentschap te vinden. “Naar wens draaien we een heel programma in elkaar: een wijnproeverij of cursus wijn maken bij ons; een bezoek aan een viskwekerij; een wandeling in de natuur; een streekmenu nuttigen; een paar dagen op een mini-camping of in één van de vele B&B’s logeren. Samen kunnen we zo laten zien wat dit gebied voor moois te bieden heeft en kunnen we het beter op de kaart zetten voor toeristen.” (www.wineryandherbs.nl)

is bedoeld om Midden-Brabant nog beter op de kaart te zetten als topregio op het gebied van vrije tijd. Met onder meer attractieparken als de Efteling en de Beekse Bergen, musea en creatieve bedrijven heeft de regio een unieke en innovatieve combinatie van bedrijvigheid. Het optimaliseren van het vestigingsklimaat biedt een verdere stimulans. In Nationaal Landschap Het Groene Woud tussen grofweg Tilburg, Den Bosch en Eindhoven is al veel bedrijvigheid. De KvK zet in op meer innovatie en samenwerking, zodat het gebied een nog steviger economisch profiel krijgt. Meer weten over wat de KvK doet op het gebied van vrije tijd? Kijk op www.kvk.nl/brabantleisure, neem contact op met beleidsadviseur Femke Arts (040) 232 32 60 / farts@brabant.kvk.nl of met de accountmanager in uw regio.


www.capitalatwork.com

Think different, put your Capital at Work

VERMOGENSBEHEER MET RESULTAAT

VERMOGENSBEHEER • VERMOGENSPLANNING CapitalatWork is een onafhankelijke vermogensbeheerder voor particuliere en professionele cliënten. Dankzij onze specifieke beleggingsstijl bouwt CapitalatWork met succes aan het behoud en de groei van het vermogen van ons cliënteel. Daarbij zijn veiligheid, deskundigheid en eenvoud de funda-

Antwerp - Breda - Brussels - Geneva - Ghent - Luxembourg

menten van ons gedisciplineerd en consistent vermogensbeheer. Wilt u weten hoe wij uw vermogen veilig en deskundig aan het werk zetten? Contacteer ons via Lieke Antens op 076 523 70 50 of via l.antens@capitalatwork.com of surf naar www.capitalatwork.com


Burgemeester van Beers

Afscheid na zes jaar samenwerken De afgelopen zes jaar had ik de portefeuille economische zaken in Boxtel. Samenwerking was vanaf het begin de rode draad, tussen overheid, ondernemers, onderwijs en overige instellingen. Daar hebben we grote vooruitgang mee geboekt en ik kijk tevreden terug op deze jaren. We hebben met elkaar veel bereikt, zoals recent: • De gemeenteraad heeft unaniem het ontwikkelfonds voor Ladonk vastgesteld. De gemeente Boxtel en de BOM steken samen twee miljoen euro in het bedrijventerrein. • Voor Citymanagement Boxtel hebben we de verdubbelingsregeling in het leven geroepen. Zo steken ondernemers en de gemeente samen geld in allerlei activiteiten in onze (winkel)centra. • De gemeente investeert in toerisme en recreatie. Het merk Beleef Boxtel is net gestart en nu al hebben we veel belovende

activiteiten gezien. Denk bijvoorbeeld aan de Ster ZLM Toer! Natuurlijk ging niet alles goed. De economische crisis is toch van grote invloed geweest. Alle partijen worden dan voorzichtiger. We hebben ontdekt dat er grenzen zijn aan samenwerken en dat het tijd kost. De overheid heeft meerdere rollen, ondernemers hebben er één. Wat goed is voor ondernemers, kán niet altijd of is niet altijd goed voor de andere belangen binnen een gemeenschap. Dan ontstaan wrijvingen, maar worden zaken ook duidelijk. Als begrip dan van alle kanten komt, komen we er wel uit. Ik weet zeker dat Boxtel grote uitdagingen aan kan. Ondanks de crisis gebeurt er zó veel goeds in Boxtel op economisch, toeristisch, recreatief en ander gebied. Frank van Beers Burgemeester van Boxtel

Online marketing en social media biedt volop kansen

Ondernemer gaat zelf de dialoog aan Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor de mogelijkheden van online marketing en social media. Wie ook maar een beetje interesse heeft in wat er op internet gebeurt, heeft de term ‘social media’ voorbij zien komen. Samen met online marketing voegt het zich samen tot wat ik ‘social marketing’ noem. Mocht u nu denken: ‘Dat is niet aan mij besteed’, dan moet ik u teleurstellen... U maakt er al deel van uit. Net zoals over u gepraat wordt op feestjes en in de rij bij de supermarkt, wordt het reilen en zeilen van u en uw onderneming ook op social media besproken. Het enige wat u hoeft te beslissen is: ‘Hoe ga ik daar mee om?’ Het mooie van social media is mijn inziens dat u als ondernemer zelf op een laagdrempelige wijze in

contact kunt treden met uw (potentiële) klanten. Als probleemoplosser, hulpbieder of raadgever, en wie weet daarna ook als leverancier. Overigens niet alleen door te reageren, maar ook door zelf actief nieuwe klanten te ontdekken. De komende uitgaven gaan we online platformen als Twitter (zowel voor B2B als B2C), Facebook (elke ‘like’ levert 21 bezoekers op uw website op!), Google+ (een revolutie in zoeken is onderweg), FourSquare (perfect voor horeca en detailhandel), augmented reality (combineert internet met het echte leven) en dergelijke per uitgave apart bespreken. En het mooie is dat al deze tools gratis tot uw beschikking staan!

Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak juli 2012

35


Omgevingsjurist

Landschappelijke inpassing, wat is dat? Stel u heeft zojuist per brief van de gemeente te horen gekregen dat uw bouwplan in het buitengebied doorgang mag vinden. Dan is dat fantastisch nieuws voor u! Verderop in de brief leest u in het door burgemeester en wethouders ondertekende akkoord dat u onder meer een landschappelijke inpassing moet verzorgen. Maar wat dat exact inhoudt en onder welke voorwaarden deze inpassing plaats moet vinden, wordt u niet verteld. Bij ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied geldt steeds vaker als voorwaarde dat het bouwplan landschappelijk moet worden ingepast. Dit betekent dat de ruimtelijke ontwikkeling moet samengaan met een inpassingsplan waaruit blijkt dat natuur- en landschappelijke waarden niet worden geschaad en dat er sprake is van een algemene ruimtelijke kwaliteitsverbetering. Een landschappelijk inpassingsplan is een ontwikkeling in natura, waarmee een financiële vorm van compensatie mogelijk wordt voorkomen. Bij ontwikkelingen in het buitengebied is het vereist om aan te sluiten bij het beleid, zoals onder meer opgenomen in de Verordening Ruimte van de

provincie Noord-Brabant. Uitgangspunt van dit beleid is dat de ontwikkelruimte in het buitengebied bijdraagt aan het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. Deze zogenaamde zorgplicht voor de ruimtelijke kwaliteit omvat dat: • er zorgvuldig wordt omgegaan met het ruimtegebruik; • er rekening wordt gehouden met de omgeving; • de ontwikkeling bijdraagt aan het behoud of de versterking van het landschap. Dergelijke landschappelijke inpassingsplannen stelt Wintraecken Advies op. Hiertoe werken wij samen met een gespecialiseerd ecologisch adviesbureau. In overleg met u wordt een inpassingsplan opgesteld dat voldoet aan de eisen van ruimtelijke kwaliteit. Uw plan wordt uiteindelijk als meerwaarde voor het buitengebied beschouwd! Mr. David Wintraecken Wintraecken Advies B.V. (T). (06) 146 488 29 (I). www.wintraeckenadvies.nl / www.landschappelijkinpassingsplan.nl (E). info@wintraeckenadvies.nl LinkedIn: David Wintraecken, Twitter: @wintraecken Facebook: www.facebook.com/WintraeckenAdvies

Daar is-ie weer: de auto van de zaak!

Vanaf 1 januari 2013 worden de woonwerkkilometers die u rijdt met een auto van de zaak als privé-kilometers beschouwd. Dat betekent dat u eerder in aanmerking komt voor de forfaitaire bijtelling. Rijdt u nu óp jaarbasis 500 km privé of minder en vindt daarom geen forfaitaire bijtelling plaats, dan kunt u misschien wel nog een beroep doen op een overgangsregeling.

betalen belasting over die bijtelling. Dat roept de vraag op of men op grond van de geschetste overgangsregeling zal worden geconfronteerd met een bijtelling van 25% van de reguliere bijtelling en dat de werkgever daarover tegen het voor de desbetreffende werknemer geldende progressieve tarief loonbelasting moet inhouden, of dat de in te houden loonbelasting (standaard) 25% bedraagt van de reguliere bijtelling. Dat kan wel een slok op een borrel schelen. Wij vinden het eerste het meest voor de hand liggen, maar de tekst is niet duidelijk.

Die overgangsregeling heeft alleen betrekking op leasecontracten die zijn aangegaan vóór 25 mei 2012 en op mensen die nu geen of minder dan 500 privékilometers per jaar rijden, maar door de nieuwe maatregel wel uitkomen boven die 500 km. Het overgangsrecht geldt gedurende de looptijd van het leasecontract maar eindigt op uiterlijk 1 januari 2017. Máár ook dan nog ontspringt u nog niet geheel de dans, degenen die een beroep doen op de overgangsregeling moeten volgens het begrotingsakkoord toch nog 25% van de eigenlijk verschuldigde bijtelling Eric van Kessel betalen. Flynth ’s-Hertogenbosch Ons is nog niet duidelijk wat nu met dat laatste wordt bedoeld. Adviseurs en Accountants De bijtelling zelf is immers niet verschuldigd, maar dat is de te (T). 073-6581800 36

Accountant

Soms prijs je je als columnist gelukkig met de overheid, want sinds 2004 is dit geloof ik mijn zesde column over de auto van de zaak.


Ondernemers Advies

Arbitrage en algemene voorwaarden

Advocaat

Regelmatig komt het voor, dat er in de algemene voorwaarden bij een gesloten overeenkomst tussen een ondernemer en een consument is vastgelegd, dat in geval van conflict het geschil dient te worden voorgelegd aan een arbiter. Te denken valt hierbij onder meer aan koop-/ aannemingsovereenkomsten. Arbitrage betreft een vorm van alternatieve geschilbeslechting. Anders gezegd, rechtspraak buiten de gewone rechter om. Voor u als ondernemer kan arbitrage gunstiger zijn dan een gang naar de rechter. Rechters dienen immers te oordelen over verschillende soorten zaken waarbij zij vaak slechts beschikken over de juridische kennis, maar de vaktechnische kennis ontberen. Arbiters daarentegen zijn in beginsel vaktechnisch goed onderlegd. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat ondernemers vaak de gang naar een arbiter prefereren en dit in hun algemene voorwaarden verplicht stellen. Mag dit zomaar? Hierover wordt in de praktijk zeer verschillend gedacht. Een beding in

de algemene voorwaarden mag allereerst niet onredelijk bezwarend zijn voor de consument. Daarnaast is het uitgangspunt, dat de consument toegang tot het recht moet hebben (dus toegang tot de rechter). Voor de consument kunnen er (in tegenstelling tot de ondernemer) nogal wat nadelen kleven aan arbitrage. Te denken valt hierbij onder meer aan minder waarborgen dan bij een procedure bij de rechter, hogere kosten, meer (reis)tijd en dergelijke. Indien u in uw algemene voorwaarden de consument verplicht tot arbitrage loopt u de kans, dat een dergelijk beding vernietigd wordt. Deze kans is alleen maar groter indien de consument stuit op voornoemde nadelen. Ook al staat er in uw algemene voorwaarden, dat arbitrage verplicht is dan wil dat nog niet zeggen dat de arbiter ook echt bevoegd is. Houdt u hier dus rekening mee. Mr. M.F.J.M. van Rooy Van Rooy/ Van Kessel advocaten Stationsplein 7 5281 GH Boxtel (T). 0411-660050 (E). info@vanrooyvankessel.nl (I). www.vanrooyvankessel.nl

Ik ga bij de vrouwenclub

Als u daar anders over denkt, wil ik u graag wijzen op de verkiezing van Guul Smeets tot voorzitter van Ondernemers Contact Schijndel, kortweg OCS. Guul is in het dagelijks leven de baas van de lokale Rabobank. Wat je ook voor positiefs van de man kunt vinden en zeggen, hij is géén ondernemer. Guul is in loondienst bij een bank en die bank is op de keper beschouwd ook amper een onderneming. De Rabobank is een coöperatie waar de leden dus de baas van zijn. Ik ben zo’n lid. Mocht er dan iemand van die bank voorzitter moeten worden van het OCS, dan kwam ik daar met een beetje fantasie eerder voor in aanmerking dan personeelslid Guul, die dus feitelijk bij mij in dienst is.

als gastspreker en dat is, denk ik, het maximale wat er voor me in zit.

Communicatieadviseur

Of de functie vacant is, weet ik niet. Maar zodra het kan, stel ik me verkiesbaar als voorzitter van de Katholieke Vrouwen Organisatie afdeling Schijndel. Ik ben niet katholiek en ben ook geen vrouw, maar volgens mij is dat geen sta in de weg voor een geweldige carrière als voorman van die vast en zeker zinvolle organisatie.

Nee, dan de KVO. Ze doen er aan rikken, koken en bloemschikken. Rikken kan ik als de beste, koken lukt me redelijk en dat met die bloemen moet uiteindelijk ook te doen zijn. Dames, ik kom er aan. Laurens van Voorst Sprinkels hq (T.) 073 5284080 (I.) www.sprinkels.nl (E.) laurens@sprinkels.nl Twitter: @LaurensVVoorst

De kans dat ik ooit voorzitter van het OCS wordt, is echter klein. Ik mag volgens de statuten van die club niet eens lid worden, want daarvoor heb ik te weinig medewerkers in dienst. Een jaar of wat geleden mocht ik er wel optreden juli 2012

37


Bedrijfshuisvesting Boxtel/Schijndel www.bernheze.nl B v.Leeuwenhoekw. 17-19 (S) B v.Leeuwenhoekw. 17-19 (S) B Kerkendijk 126 (S) B Duinweg 4a (S) K Boschweg 64a (S) K Sluitappel 37 (SO) W Hoofdstraat (S) K Sluitappel 37 (SO)

2785 2785 7900 530 150 1345 1294 1345

K H H H H K H H

1.750.000 150.000 30 pm² 45 pm² 90 m² oa 210 pm² 120 pm²

K K K H

210.000 625.000 349.000 n.o.t.k.

k.k. p.j p.j. p.j. i.o. i.o. p.j. p.j.

www.vankriekenmakelaardij.nl

Verkeersonderzoek voor proef Spitsmijden

C Dorpsstraat 4 (L) C Dorpsstraat 35 (L) W Keefheuvel 24 (L) W Dorpsstraat 35 (L)

128 450 375 450

k.k. k.k. k.k. p.m.

(S) = Schijndel / (SO) = Sint-Oedenrode / (L) = Liempde

In het kader van de mobiliteitsproef ‘Spitsmijden’ is in de laatste twee weken van juni een verkeersonderzoek gehouden op de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch. Dit gebeurde met camera’s bij het ecoduct tussen Best en Boxtel en bij het fiets- en voetgangersviaduct tussen Vught en Boxtel-Noord. De camera’s registreerden gedurende twee weken kentekens, passagetijdstippen en locaties van het autoverkeer. Weggebruikers die in deze periode vaak op het weggedeelte reden, krijgen het aanbod dit najaar mee te doen met een mobiliteitsproef ‘Spitsmijden’. Hierbij worden automobilisten gestimuleerd zoveel mogelijk buiten de spits te reizen tijdens de wegwerkzaamheden aan de snelweg. Auto’s uit de spits Tot eind 2013 vinden werkzaamheden plaats op de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch. De weg wordt verbreed van twee naar drie rijstroken. Automobilisten moeten rekening houden met verkeershinder door afgesloten vluchtstroken en een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Om de regio ook in het drukkere najaar bereikbaar te houden, is het nodig het aantal auto’s in de spits te verminderen. Dit doen de samenwerkende regionale overheden door het gericht aanbieden van alternatieven en door weggebruikers goed te informeren over de te verwachten verkeershinder. Uit het eerdere project ‘Spitsmijden in Brabant’ blijkt dat spitsmijden bijdraagt aan een betere verkeersdoorstroming. Leerpunt is niet te werken met financiële beloningen per gemeden spits, maar een beroep te doen op begrip en medewerking van deelnemers. Het verkeersonderzoek was nodig om automobilisten te kunnen uitnodigen voor deelname aan de proef Spitsmijden. Hun adres zal worden opgevraagd bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Dit gebeurt met instemming van Rijkswaterstaat en geheel in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website: www. rijkswaterstaat.nl/verkeersonderzoek. 38

De panden zoals op deze pagina genoemd, vormen een greep uit het aanbod van beschikbare bedrijfspanden in de regio. De afkortingen in de eerste kolom staan respectievelijk voor K=kantoor, W=winkel, C=combinatie en B=bedrijf. De panden zijn afkomstig van de hierboven genoemde makelaars. Het aanbod is een momentopname. De redactie stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina.


Een financiële oplossing zo solide als uw plan. Dat is het idee. Uw onderneming ziet kansen die anderen niet zien. Om te groeien heeft u behoefte aan iemand die niet in barrières denkt, maar in mogelijkheden. Een sparringspartner die de deskundigheid, de branchekennis en het netwerk in huis heeft om uw groeiplannen te realiseren. De Rabobank is die partner. Wilt u ook een financiële oplossing voor uw groeiplannen? Neem dan contact met ons op. Telefoonnr: (0411) 660 750.

Uw business gaat altijd verder, ons commitment ook. Rabobank. Een bank met ideeën.

www.rabobank.nl/dommel-en-aa Twitter: @RaboDommelenAa

Bedrijvig Boxtel Schijndel editie 51 2012  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you