Page 1

Tiistaina 23. lokakuuta

Parkanon – Karvian – Kihniön paikallislehti

N:o 82 - 2012 | 80. vuosikerta

Tänään

Muotia estradilla pitkästä aikaa

Valkoinen keppi auttaa liikkeelle

Parkano Maarit Lehto

■ Valkoinen keppi on apuväline, joka auttaa näkövammaisen liikkeelle kotoaan. Näin vakuuttaa nelisen vuotta apuvälinettä käyttänyt Tuulikki Oiko-Vanharanta.

– Messuilla on monipuolisesti erilaisia esittelyjä. En ole edes tiennyt kaikista liikkeistä, joita olen täällä nyt nähnyt. Äärettömän hyvä idea järjestää hyvinvointimessut myös näin pikkupaikkakunnalla, sanoi turkulainen Mirja Aho. Anoppilassaan kyläilemässä ollut messuvieras kierteli aluetta lastensa kanssa lauantaina. Reilun tunnin aikana oli ostoskassiin kertynyt muun muassa Kotolinnan päivätoiminnan tuotteita. Mirja Aho sanoi, ettei yleensä innostu messuista, joskin muutamia poikkeuksia löytyy. Hyvinvointi on kuitenkin aihe, joka kiinnostaa. Hän toivoo, että messut järjestetään jatkossakin. Ihan senkin takia, että messuilla tutustuu ihmisiin, ja tutut saavat vaihtaa kuulumisia.

sivu 6

”Ilman muuta piti lähteä messuille, kun sellaiset joku viitsii järjestää.” – Anoppikin näkee koko ajan tuttuja, ja on nytkin jonkun juttusilla. Aiomme vielä kierrellä, ja myös ruokailla messuilla. Voi hyvin Parkanossa -messujen kehittämisestä Aho totesi, että urheiluvälineiden tavaranvaihtopiste olisi kiva. Sieltä olisi lapsille helppo ostaa tai vaihtaa luistimia ja suksia.

Talvi tulee, ja koira tarvitsee lämmintä ■ Ensimmäiset pakkasyöt on koettu. Tässä vaiheessa on syytä huolehtia, että pihakoiran kopissa riittää lämpöä. Lattialämmitys turvaa Sissi-koiralle lämpöiset olot kovallakin pakkasella.

Tapahtuma voidaan järjestää jatkossakin Ikaalislainen Jari Lampinen esitteli ja myi molempina päivinä luomuviljatuotteita. Hän sanoi, että luomu herättää kiinnostusta, samoin lähiruoka. – Olemme rajanneet markkina-alueemme 50 kilometriin. Sitä kauemmas emme toimita tuotteita, sillä se on samalla myös ekologinen ratkaisu. Luomu- ja lähiruoka ovat nyt kovassa buumissa etenkin Tampereella, mutta myös pienemmissä kunnissa, Jari Lampinen totesi. Parkanossa nähtiin vuosien tauon jälkeen myös muotinäytökset molempina päivinä, kun paikallisista liikkeistä nostettiin estradille erityyppisiä vaatteita ja asusteita eri-ikäisille käyttäjille. Lauantaina oli myös alusvaatenäytös ja sunnuntaina halloweennäytös. Tapahtuman järjestäjä Susanna Niemi sanoo, että kiitosta tuli ylipäätään messujen järjestämisestä. Moni kävijä totesikin, että ilman muuta piti lähteä mes-

sivu 12

Vaalihuuma poikii mielipiteitä Muotinäytöksessä nähtiin paikallisten liikkeiden vaatteita lapsille, nuorille ja eri-ikäisille aikuisille. Minna Rantanen ja Julia Seilo esittelivät Chez S´Elina -liikkeen vaatteita.

suille, kun sellaiset joku viitsii järjestää. – Kovasti sain myönteistä palautetta, ja sunnuntaina en saanut lainkaan negatiivista palautetta. Lauantaina miinusta tuli äänentoistosta, mutta se oli odotettua. Meille suositeltiin äänimiestä, mutta en kuitenkaan sellaista ottanut. Ensi kerralla tiedän tämänkin toisin. Sunnuntaina äänentoisto jo toimi paremmin, Susanna Niemi sanoo.

Ensi kerrasta puhuessaan Susanna Niemi toteaa, että messut todennäköisesti pidetään, mutta ajankohta ja kumppanit ovat vielä avoinna. – Muotinäytösten järjestämisessä on niin kova työ, että sen saa ilman muuta hoitaa joku, jolla on siihen enemmän kokemusta. Ja seuraavalla kerralla haluan mukaan enemmän urheilu- ja harrastetoimintaa. Kävijämäärää on vaikea arvi-

■ Kunnallisvaalien alla yleisönosastossa ei ole mielipiteistä pulaa. Tässä lehdessä lukijoiden kirjoituksia on kaksi sivua.

oida, koska tapahtumaan oli vapaa pääsy, mikä myös sai kävijöiltä kiitosta. Niemi odotti 2 000 kävijää, mutta ihan niin paljon ei väkeä ollut. Hän on kuitenkin tyytyväinen yleisömäärään, sekä esittelijöiltä ja kävijöiltä saamaansa palautteeseen.

Video muotinäytöksestä: www.ylasatakunta.fi

sivut 8 ja 10

Irtonumero 1,50 € (sis. alv 23 %)


2 – Tiistaina 23. lokakuuta 2012

in memoriam Rakkaamme

Lauri Johannes NIEMELÄ 31. 7.1924 Kihniö 10.10.2012 Parkano Hän Jumalan Sanan siementä rukouksin kylvi. Siihen kutsun Herralta nuorena sai. Työn tulokset taivaan kirjoissa on. Niistä sanoa täällä on mahdoton. Rakkaudella kaivaten Liisa Laura-sisar Kalevi-veli ja Anni-puoliso sisaren ja veljien lapset perheineen muut sukulaiset ja ystävät Siunaus toimitettu läheisten läsnä ollessa. Lämmin kiitos osanotosta.

Lämmin kiitos merkkipäivääni muistaneille. Kaarlo

Onnittelut Onnea 104-vuotiaalle Martti Papuselle

Onnea Martti-pappa 104 v.

Lauri Niemelän muistolle Lauri Niemelä syntyi maanviljelijän perheeseen vuonna 1924 Kihniöllä. Perheessä oli sisaruksia kaikkiaan kymmenen. Kansakoulun käytyään hän ryhtyi taloja rakentamaan vanhempien veljiensä ja alan ammattimiesten kanssa. Se oli tavallaan sen ajan oppisopimuskoulutusta. Tätä kautta kirvesmiehen ammatti tuli hänelle tutuksi, ja hän menestyi siinä työssä. Vaikka Lauri myöhemmin oli toisella alalla, niin tarpeen vaatiessa tai avuliaisuudesta johtuen hän palveli näillä nuoruudessa opituilla taidoilla. Lauri Niemelä oli 15-vuotias, kun talvisota alkoi. Jatkosodan aikana kutsuttiin yhä nuorempia sotaväkeen ja lyhyen koulutuksen jälkeen rintamalle. Lauri palveli sodassa muonituspuolella. Hän kuljetti ruokaa veljensä kanssa etulinjaan asti, oli tilanne mikä hyvänsä. Laurilla oli kuitenkin varjelus, ja hän säilyi terveenä monista vaikeista tilanteista huolimatta. Kuvaavaa on, kun erään ker-

ran Lauri oli laittamassa mantteliaan kuivamaan narulle korsun edustalla. Vihellys kuului taivaalta, ja Lauri tajusi äänestä päätellen, että nyt tykin ammus tulee lähelle. Salamana hän syöksyi maahan kaivettuun korsuun ja samassa räjähti. Kun Lauri tuli jälleen maan pinnalle, hän näki manttelin riekaleet. Niin rajusti oli sirpaleita lentänyt. Sodan jälkeen Lauri Niemelä sai työpaikan Äänekoskelta, aluksi kirvesmiehenä rakennuksilla ja jatkossa höyryvoimakoneen valvomosta paperitehtaalta. Kuten aikaisemmissa tehtävissä, niin tässäkin työssä hän oli hyvin tunnollinen ja tehtaan johdon taholta pidetty mies. Äänekoskelta hän myös löysi vaimon itselleen. Avioliitto Liisan kanssa kesti 64 vuotta ja tapahtui, kuten vihkikaavassa sanotaan: ”Kunnes kuolema teidät erottaa.” Lauri koki kuitenkin hyvästä työpaikasta ja toimeentulosta huolimatta evankeliumin julis-

tamisen omalla kohdallaan tärkeimmäksi asiaksi ja lähti teologiseen opistoon opiskelemaan pastoriksi. Valmistuttuaan hän toimi monessa Vapaakirkon seurakunnassa pastorina ja seurakunnan johtajana sekä näiden seurakuntien vanhimmistoissa, yhteensä noin 40 vuotta. Hän oli Vapaakirkon hallituksen pitkäaikainen jäsen ja samoin saarnaajaliiton puheenjohtaja. Laurilla oli vankka Raamatun tuntemus. Hän piti raamattutunteja ja saarnoja vielä eläkkeelläkin ollessaan Parkanossa ja monilla paikkakunnilla vieraillen. Lauri asui Parkanossa suuren osan eläkeajastaan vaimonsa Liisan kanssa. Parkanon vapaaseurakunta oli Niemelöille rakas, ja yhdessä he osallistuivat aktiivisesti laulukuoroon, rukouskokouksiin ja muuhun kokoustoimintaan niin kauan kuin voimia riitti. Kysyttäessä Laurilta, montako viimeistä palvelusta hän on suorittanut arkun äärellä, vastaus oli 400. Se on huomattava määrä vapaakirkollisessa ken-

tässä yhdelle miehelle. Avioliittoon vihkimisistä hän ei ollut tehnyt lukumääräistä muistiinpanoa. Saarnoja on tietenkin tuhansia, samoin muita sielunhoitotehtäviä ja niin edelleen. Raamatun sanassa sanotaan, että meillä ei ole täällä pysyväistä kaupunkia. Laurin usko on nyt muuttunut näkemiseen. Saamme kuitenkin mielissämme ajatella, että Lauri viittoo meille täällä ajassa eläville, että tulkaa tänne päin ja rientäkää voittopalkintoa kohti, älkää väsykö matkalla. ”On määränä siksi jatkaa, kunnes perille saavutaan.” Kaipauksella, kiitollisin mielin jäämme Laurin muistoa siunaamaan. Saamme yhtyä lauluntekijän sanoihin: ”Elon virran varrella kerran, soi kirkkahat kanteleet. Ja kaikuvi uusi virsi, kuin pauhaisi valtavat veet. Ja kuitenkin niin tyyntä on, kuin pinnalla päilyvän suvannon, pinnalla päilyvän suvannon.” Veikko Paloniemi

Nuorisovaihto on Rotaryklubin tärkeimpiä tehtäviä Karvia Sirpa Ala-Rämi

T: Markku, Arto ja muut

T: Tarjan ja Arton perheet

Hengellisiä tilaisuuksia ★★★★★★★★★★★

Helluntaiseurakunnat

★★★★★★★★★★★

KARVIA Su 28.10. klo 11 Päiväkokous, Aaltoset.

KIHNIÖ Ke 24.10. klo 18.30 Kuoroharjoitukset. To 25.10. klo 19.00 Raamattupiiri ja rukousilta. Pe 26.10. klo 19.00 Nuortenilta. La 27.10. klo 16.00 alk. Seurat Riskun mökillä. Su 28.10. klo 11.00 Ehtoolliskokous, Marjo Niemi, Harri Nurmi, musiikki Anne Teikari. Ti 30.10. klo 7.00 Aamurukous.

PARKANO Ti 23.10. klo 14.00 Päivärukoushetki. To 25.10. klo 19.00 Sanan ja rukouksen ilta. Pe 26.10. klo 15.00–16.00 Rukoushetki nuorisotyön puolesta. Pe 26.10. klo 18.00–20.00 MIX/RC-autokerho 7–12-v. tytöille ja pojille. Su 28.10. klo 11.00 Jumalanpalvelus Anneli Jerkku. Su 28.10. klo 13.45 Laulutilaisuus Rauhalassa.

Kihniön vapaaseurakunta www.kihnionvapaaseurakunta.net

Ke rukouskokous rukoushuoneella klo 19. Pe varkkari- ja naperokerho rukoushuoneella 17–19. Pe nuortenilta klo 20 Raamattuviikonloppu. La Raamattutunnit klo 18 ja 19.30, väliajalla kahvitarjoilu. Su raamattutunti klo 16 ja tilaisuus klo 17.30 (pyhäkoulu klo 17.30) Raimo Rahnasto. Tervetuloa.

Karvian Rotaryt on tarjonnut monelle nuorelle mahdolliosuuden päästä vuodeksi ulkomaille opiskelemaan. Klubi pitää nuorisovaihtoa yhtenä rotarytoiminnan tärkeimmistä toiminnoista. Klubi on muutamina vuosina kerännyt nuorisotoimintaa varten rahaa julkaisemalla omaa lehteä. – Kirjoittajina ovat toimineet vaihdossa olleet nuoret, jotka ovat kertoneet omista kokemuksistaan, tai piirin edustajat, kertoo nuorisovaihtoasiamies Antti Otava. Lisäksi on järjestetty valistustilaisuuksia, joihin on hankittu asiantuntijoita kertomaan koululaisille huumeiden ja alkoholin haitoista. Vuosittain jaetaan myös stipendejä nuorille. – Parhaillaan suunnittelem-

Aleksi Koiviston (vas.) kotiintulojuhlassa mukana olivat vaihto-oppilaat Jeremy Webb, Ida Mäki ja Anni Haunia.

PARKANON VAPAASEURAKUNTA www.parkano.svk.fi

Ke 24.10. klo 19 Rukouskokous. To 25.10. klo 15 EU-ruokajako. To 25.10. klo 18 Seurakunnan syyskokous (vain jäsenille). Su 28.10. klo 14 Timo Närhi Seinäjoelta. Ma 29.10. klo 19 Miestenpiiri. Tervetuloa!

Ruskan loistoa – Pohjantähden alla

PETRI LAAKSOSEN KONSERTTI Parkanon kirkko tiistaina 23.10. klo 19, ohjelma 15 € Petri Laaksonen: laulu & piano Petri Hatakka: koskettimet Ennakkomyynti: Parkanon kirjasto Järj. Parkanon Sotaveteraanit

me uusia tapahtumia yhteistyössä koulujen ja nuorisotoimen kanssa, Otava sanoo. Erityisen haasteen vuosivaihdossa klubille asettaa se, että Karviassa ei ole lukiota, ja saapuvat vaihto-oppilaat ovat lukioiässä. – Vaihto-oppilaat ovat käyneet lukiota naapurikunnissamme Parkanossa ja Honkajoella, ja siksi isäntäperheetkin ovat olleet näiltä paikkakunnilta. Yhteistyö naapurikuntien lukioiden kanssa on toiminut hyvin. Vuosivaihtotilanne on ollut vilkas. Aleksi Koivisto kotiutui Australian Sydneystä heinäkuulla, ja vaihto-oppilas Jeremy Webb saapui tammikuussa Uuden-Seelannin Aucklandista. Honkajoella asustava Anni Haunia lähti elokuun puolivälissä vaihto-oppilaaksi Saksaan Meppeniin. Hänen tilalleen elokuun alussa saapui Charline Strubel, jonka kotipaikka on

Hemer Saksassa. Strubel käy lukiota Honkajoella. Karvialainen Ida Mäki lähti elokuun alussa vaihto-oppilaaksi Kalifornian Visaliaan. Elokuun alussa saapuneen vastavuoroisen vaihto-oppilaan Calvin Nodslen kotipaikka on Detroit Lakes, Minnesotassa. Calvin Nodsle käy parhaillaan lukiota Parkanossa.

Ei pelkästään rotareiden lapsille Antti Otava kertoo, että usein luullaan vaihto-oppilaiksi lähteneiden nuorten olevan vain klubin jäsenten perheistä. Kuitenkin kaikki halukkaat voivat hakea vaihtoon järjestön. – Rotaryvaihto-oppilastoiminta on virkistänyt klubimme toimintaa. Jos olet lukioikäinen nuori ja kiinnostunut vaihto-oppilasvuodesta, ovat syysja lokakuu parasta hakuaikaa. Klubi järjestää halukkaille myös kesävaihtoja, Otava kannustaa.


Tiistaina 23. lokakuuta 2012 – 3

Sattuma sai ryhtymään kukkakauppiaaksi 60-vuotias

Pekka Laaksonen

Karvia

syntyisin Kanttista puoliso Tuula, tyttä-

Niina Martikainen

– Oli sattuman sanelema juttu, että minusta tuli kukkakauppias, Pekka Laaksonen kertoo. Kukka-ala ei ollut hänelle lainkaan tuttu, kun hän 1970-luvun loppupuolella vieraili veljensä luona Ikaalisissa. Veli ajoi paikallisen puutarhan kuormaautoa, ja vierailun aikana hän sattui sairastumaan. – Menin kertomaan tästä puutarhan isännälle, jolle kuskin puuttuminen aiheutti ongelmia. Sanoin, että minä kyllä voin ajaa, mutta kukista en tiedä mitään. Sain sitten kyytiin mukaani puutarhan työntekijätytön auttamaan näissä asioissa, Laaksonen muistelee. Hän työskenteli kuljettajana kaksi vuotta, kunnes sai oivalluksen. Kotikunnastahan puuttuu kukkakauppa. Pekka Laaksonen perusti puolisonsa Tuulan kanssa Karvian Kukka ja Hautaustoimiston keväällä 1979. Liike laajeni Parkanoon 1992. Pariskunta on pyörittänyt vuosikymmenet myös pitopalvelua, jonka keittiö on heidän omistamallaan entisellä Tuulen koululla. Lisäksi Laaksosilla on pienimuotoista asunnonvuokrausta. Pekka Laaksosen mukaan monen alan yrittäjänä toimiminen on pienellä paikkakunnalla tarpeellista. – Toiminnat tukevat toisiaan, hän sanoo. Laaksonen haluaa nostaa esille myös osaavat työntekijänsä. Sekä kukkakaupan ja hautaustoimiston että pitopalvelun puolella tarvitaan yrittäjäpariskunnan itsensä lisäksi ulkopuo-

ret Sari s. 1980 ja Marianna s. 1984, lapsenlapset Sarin poika Henrik, 6 kk ja Mariannan tytär Henna 1 v 4 kk kukkakauppa- ja hautaustoimisto- sekä pitopalveluyrittäjä alkuperäiseltä ammatiltaan hitsaaja Karvian kunnanhallituksen jäsen 20 vuotta, jättäytyi pois 4 vuotta sitten Rotarytoiminnassa mukana vuodesta 1992

Yrittäjä Pekka Laaksonen täyttää perjantaina 60 vuotta. Mukana onnittelemassa on myös puolivuotias tyttärenpoika Henrik.

listakin työvoimaa. – Ei ilman heitä pystyisi toimimaan. Meillä on hirveän hyvät työtekijät, niin vakituiset kuin tilapäisetkin. Pekka Laaksonen kiittää.

Juhlakimppu ostetaan edelleen kukkakaupasta Kun Laaksoset aloittivat kukkakaupan ja hautaustoimiston pitämisen, ensimmäinen toimitila oli vaatimattomasti kukkakioski K-Market Lastulan pihassa. Jo seuraavana vuonna liike muutti Kylä-Karviantien varrel-

la sijainneeseen rintamamiestaloon, joka oli samalla tontilla kuin nykyinen, kukkakauppaa ja hautaustoimistoa varten 1989 rakennettu liikerakennus. Toimintavuosien mittaan kukkakaupan alalla on tapahtunut monia muutoksia. – Suomessa ei enää juuri viljellä leikkokukkia, melkein kaikki tulee ulkomailta. Vähäisessä määrin täällä kasvatetaan tulppaania ja ruusua, Pekka Laaksonen toteaa. Sen sijaan kukkivat ruukkukasvit ovat valtaosin kotimai-

”Karviassa on hyvä olla yrittäjänä, ja on meidät Parkanossakin hyvin otettu vastaan.”

sia. Laaksosen mukaan ulkomaiset leikkokukat ovat kuitenkin hyvälaatuisia, ja yksi syy on kuljetustavan muutos. – Aiemmin niitä tuotiin lentorahtina kuivillaan tiukasti laatikoihin pakattuna, nykyään yleensä rekalla vedessä, hän vertaa. Ylipäätään kukkakaupan rakenne on muuttunut, kun kimppuja on tarjolla myös päivittäistavarakaupoissa. Vaikka tällainen kimppu on helppo ostaa vaikka arjen ilahduttajaksi omaan pöytään, kukkakauppa

pitää kuitenkin pintansa juhlavien asetelmien tekijänä. Pekka Laaksonen täyttää perjantaina 60 vuotta. Hänellä ei ole minkäänlaisia aikeita edes miettiä eläkkeelle jäämistä. Kuntoa ja jaksamista riittää, ja innostusta omaa alaa kohtaan. Erityiskiitoksen saavat asiakkaat. – Karviassa on hyvä olla yrittäjänä, ja on meidät Parkanossakin hyvin otettu vastaan. Pekka Laaksonen juhlii syntymäpäiväänsä perheen ja ystävien parissa.

Kirkko-ooppera etenee kohti ensi-iltaansa Ikaalinen Tuore suomalainen oopperateos saa marraskuussa ensi-iltansa, kun Antti Nissilän säveltämä Pyhät seinät kantaesitetään Ikaalisten kirkossa. Oopperan kesällä käynnistynyt harjoittelu on nyt siirtynyt loppusuoralle. Viikonlopun harjoituksissa läsnä oli jo koko esityskoneisto: neljä solistia, neljä muusikkoa ja kuoro sekä oopperan ohjauksesta vastaava Anselmi Hirvonen. Hirvosen viimeaikaisiin töihin kuului Savonlinnan Oopperajuhlien Taikahuilun uudelleenohjaus. Oopperan rooleissa nähdään seutukuntalaisille tuttuja kasvoja. Kihniöläislähtöinen tenori Juha Yli-Knuuttila laulaa keskeisen Papin roolin, ja Irtolaisen osassa esiintyy oopperan ikaalislainen säveltäjä Antti Nissilä. Muissa päärooleissa ovat basso Petri Antikainen (Suntio) ja sopraano Taina Piira (Majesteetti). Antikainen ja Piira ovat kokeneita oopperalaulajia, joilla on takanaan liuta rooleja niin Saksassa kuin merkittävimmillä kotimaisilla näyttämöilläkin. Kuorona oopperassa toimii kamarikuoro Cantando, jossa

laisten kohtalojen ja arvomaailmojen kohtaaminen synnyttää jännitteitä turvapaikan hakijoiden ja heitä suojelevien kirkon palvelijoiden välille. – Vakavia ja varsin ajankohtaisia aiheita tekstissä nousee esiin, mutta huumorin pilkahduksiakin olen librettoon päästänyt, Antti Nissilä kertoo. – Oopperan musiikissa on vivahteita sekä kaukaisempien vuosisatojen että meidän aikamme sävelkielestä. Lauletun tekstin selkeys on ollut yksi keskeisistä tavoitteista, koska ooppera on suomenkielinen, eikä tekstityslaitteita käytetä.

Yli-Knuuttila ryhtyi innokkaasti Papiksi

Oopperapartituurin äärellä Antti Nissilä, Anselmi Hirvonen ja Juha-Yli-Knuuttila.

on laulajia muun muassa Ikaalisista, Parkanosta, Hämeenkyröstä ja Kankaanpäästä. Muusikoina kantaesityksessä soittavat Anna-Mari Yrjänä (urut), Janne Hovi (piano), Serafiina Kämi-Urrila (huilu ja alttohuilu) sekä Mandi Nissilä (sello).

Kuningatar ja roisto kohtaavat kirkossa Pyhät seinät on vajaan tunnin mittainen kokonaisuus. Antti Nissilän kirjoittama libretto sijoittuu aikaan, jolloin kirkot toimivat turvapaikkoina hengenvaaraan joutuneille ja tarjo-

sivat määräaikaisen koskemattomuuden myös lainvalvojien jäljittämille rikollisille. Pyhät seinät -oopperassa kansanjoukkoa pakeneva rikollinen ja kapinan syrjäyttämä kuningatar saapuvat samaan aikaan saman kirkon suojiin. Eri-

Pyhien seinien visuaaliseen toteutukseen osallistuvat Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos sekä 50-vuotisjuhlaansa oopperan myötä juhliva Ikaalisten kansalaisopisto. Kirkko luo oopperalle luonnostaan näyttämön, koska tapahtumat sijoittuvat kirkkotilaan. Näkyvyyden takaamiseksi yleisön täytettäväksi jää vain noin puolet kirkon penkeistä. Vilkkaan ennakkomyynnin perusteella vaikuttaa siltä, että

kaikki käytettävissä olevat penkit myös täyttyvät ensi-illassa. Juha Yli-Knuuttila kertoo tarttuneensa armon puolesta puhuvan papin rooliin täynnä intoa. – Laulajaa tietysti ensimmäisenä kiinnostaa aina roolin äänellinen istuvuus, ja tämä rooli on ikään kuin räätälöity itselleni, Yli-Knuuttila toteaa. Ensimmäisistä näyttämöharjoituksista jäi hänelle positiivinen mieliala. – Tuntuu, että olin ymmärtänyt tekstin samansuuntaisesti kuin ohjaaja Anselmi Hirvonen. Vahva värinä lopputuloksen suhteen on jo tässä vaiheessa. Pyhiä seiniä esitetään tämän vuoden puolella vain kantaesityspäivänä. Lisää esityksiä on luvassa ensi vuonna. Sata-Häme Soi -juhlien kanssa on jo sovittu kahdesta esityksestä heinäkuussa.

Pyhät seinät Ikaalisten kirkossa lauantaina 10.11. klo 18. Lisätietoa ja lippuvaraukset Cantando-kuoron nettisivuilta www.cantando.fi.


4 – Tiistaina 23. lokakuuta 2012

pääkirjoitus

23.10.2012 Maarit Lehto

Onko voimaa vuonna 2030? Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän tutkimuksen mukaan Karvian toimintamenot tulevat vuonna 2030 olemaan 44,25 prosenttia kuntalaisten veronalaisista ansiotuloista. Kihniössä prosentti olisi 41,64. Parkanolla menisi ennusteen mukaan parhaiten, sillä prosentiksi on saatu 37,58. Yhdenkään kunnan kohdalla ennuste ei ole lupaava. Kunnallisalan kehittämissäätiön mukaan asiat ovat hyvin, jos prosentit jäävät alle 30:een, ja huonosti, jos nousevat yli 40:ään. Ennusteen mukaan joissakin Suomen kunnissa tilanne on muuttumassa sietämättömäksi, kun taas lähinnä etelän keskuksissa menee lujaa myös vuonna 2030. Kuntien toimintamenot tarkoittavat päätehtävien kuten terveyspalvelujen, lasten päivähoidon sekä esiopetuksen ja perusopetuksen

rahoittamista. Vuonna 2010 Karvian toimintamenot olivat 38,63 prosenttia kuntalaisten ansiotuloista, Kihniössä 33,94 ja Parkanossa 31,50. Ennusteen mukaan suunta on siis kohti huonompaa kaikissa kolmessa kunnassa. Tutkimuksen perusteella kolmikkomme elinvoimaisuus sijoittuu Suomen kuntien joukossa keskipaikkeille tai hieman sen huonommalle puolelle nyt. Parinkymmenen vuoden päästä sen sijaan Karvian ja Kihniön prosenttiluvut on kehittämissäätiön taulukossa kirjoitettu kirkuvan punaisella värillä. Toisaalta sama on tilanne 124 muunkin kunnan kohdalla. Vaan kyllähän tämä on tiedetty ilman ennustustakin. Kuntien tilanne käy muutamia kasvukuntia lukuunottamatta vuosi vuodelta ahtaammaksi ja ahtaammaksi. Edes mahdolliset kuntaliitokset eivät ole autuaaksi tekevä voima. Voimme vain elää päivän ja vuoden kerrallaan ja toivoa, että niin valtakunnan päättäjät kuin pian valtuutuksensa saavat tuoreet kunnanvaltuutetutkin tekevät viisaita päätöksiä. Ihmeitä ei kuitenkaan – ikävä kyllä – ole lupa odottaa. Veli-Matti Heinisuo

sinipunainen merisiili 26.10.1962

Syksyn kyynel

Lehdet leijuivat maahan kuin kevyet höyhenet. Niitä oli sadoittain. Maahan laskeuduttuaan ne ottivat paikkansa tahmaisina kuin takiaiset. Auton tuulilasinpyyhkimetkin joutuivat taistelemaan jääräpäisiä lehtiä vastaan. Lehdet voittivat. Oli pakko irtautua auton lempeästä lämmöstä huitaisemaan kuoleman metaforat lasin syleilystä. Kuin loukkaantuneena syksy alkoi takoa suruaan raivokkaasti vasten ikkunaa. Taas. Kaamos muistuttaa ihmisiä kuolevaisuudesta joka vuosi. Kasvoista alkaa kaikota väri, pimeys valtaa silmänaluset ja mielen. Tällä kertaa se taitaa olla kui-

tenkin luonto, joka kärsii eniten. Lehdet roikkuvat viimeisillä voimillaan puissa. Ne katsovat korkeuksista, kuinka kaverit ovat jo luovuttaneet. Vuodenajan kauneudesta ja väreistä ei ole kenenkään sielu saanut täyttymystä. Sen ikävä aurinkoa ja ajan rauhaisaa seisahtumista aiheuttaa loputonta kyynelten virtaa. Edessä ajavaa ajoneuvoa ei juurikaan näe. Saatika sitten ihmisiä. Mutta he taitavat olla kotona kirkasvalolamppujensa ääressä odottamassa aurinkoa nousevaa. Elleivät ole jo todenneet odotusta turhaksi. ❐❐❐ Luonnon vajottua surullisuuteensa, on tärkeää olla sille tukena, käsitellä omat murheet ja olla aurinko omassa arjessa. Pimeys ja jäätävä märkyys eivät saa niellä sitä iloa, mikä kullakin on sisällään, kun saa aloitettua jotakin uutta. Kun kesälomat loppuivat, alkoi arki ja uudet harrastukset. Siinä

missä syksy on runoissa ja tarinoissa kuoleman metafora, on se lukuisille ihmisille myös uuden alku. Syksyn alussa on helppoa nostaa jalkaa steppilaudalle ja sen yli, raahustaa jalkoja tuhoten vaivalla kasatut lehtikeot ja kirmata vauhdilla uusia lenkkipolkuja. Vaikeinta on kuitenkin ylläpitää intoa, kun arki asettaa haisevan kainalonsa suoraan nenän eteen peittäen kaikki näkymät syvään ällöttävään pimeyteen. Mitä väliä millään rantakunnolla tähän aikaan vuodesta on? Sohvan painuneet tyynyt ja kulunut kaukosäädin hyväksyvät minut sellaisena mitä olen. Olenko minä todella sellainen? ❐❐❐ Entä onko syksy? Syksy ei ole pelkkä vertauskuva kuolemasta. Se on paljon muutakin, kuten kuka tahansa meistä. Syksy on syli, joka ottaa huomaansa lehtivihreän. Suojaa sitä talvelta. Samalla se tuottaa jotain

valtavan kaunista. Värejä, jotka tekevät tästä vuodenajasta erityisen. Talven tyylikkyys tai kesän trendit ovat poissuljettuja, kun syksy heittäytyy koko persoonallaan tähän hetkeen. Synkkyyden vastavoima on syksyn huolella synnyttämä väripaletti. Lehdettömät puut taas kertovat voimastaan ottaa vastaan tuleva talvi. Syksy ei ole altavastaaja muihin vuodenaikoihin nähden. Sillä on hellyyttä, väriä ja voimaa. Kaikki tämä on kuitenkin verhoutunut syksyn kyyneleiden taakse. Pystymmekö edelleenkään katsomaan yhtä sadepisaraa kauemmaksi?

Karvian yleisurheilijain kilpailusijoituksia Suomen ammattikoulujen mestaruuskisoissa sijoittui Ilmo Törmä kuulassa toiseksi tuloksella 13.88. Yhteiskunnallisen Korkeakoulun mestaruuskisoissa tuli Pentti Nevala 3.000 m:llä ensimmäiseksi ajalla 9,42. Hämeenlinnan kansallisissa hän tuli 3.000 m:n estejuoksussa viidenneksi ajalla 10.13,4 ja Rauman piirikunnallisissa 10.000 metrillä kuudenneksi, aika 34,00. Kankaanpään yhteiskoulun mestaruuskisoissa voitti 200 m Raimo Mäki-Otava ajalla 23,9 (Karvian ennätys). Mäki-Otava voitti myöskin Satakunnan oppikoulujen mestaruuskisoissa Lauttakylässä 400 m ajalla 53,0.

Katariina Saarela

sananparsia Mitä tästä miäs kostuu, kysyi äijä ku hän ämmältä selkäänsä sai. Vesilahti

päivän laina

kuviot

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi Sydän-lehdessä: Lähiruoka turvaa ne ravintoaineet, joita tarvitsemme. – Emme saa auringosta riittävästi D-vitamiinia, mutta omien vesiemme kalat ovat rasvaisia ja vitamiinipitoisia. Syväniemi puhuu sesonkiajattelun puolesta ja kehottaa ottamaan lyhyestä satokaudesta kaiken hyödyn irti. – Kesällä ja syksyllä raakaraasteet pöytään, talvella haudutetaan juureksia ja lämmitetään mielet juureskeitolla ja -laatikoilla. Syväniemi on innostunut Itämeren ruokavaliosta, joka on Välimeren ruokavalion parannettu versio. – Sekin on kasvis- ja kuitupainotteista, mutta oliiviöljyn korvaamme kotimaassa tuotetulla rypsiöljyllä. Siinä on jopa oliiviöljyä parempi rasvahappokoostumus. Lähiruoka ei ole kallista. Suomalainen kotitalous käyttää ruokaan keskimäärin 13 prosenttia menoistaan, saman verran kuin viestinnän tietolaitteisiin. Itse tekemällä voi säästää. – Ruoalle kannattaa antaa aikaa, tekeminen on terveellistä.


Tiistaina 23. lokakuuta 2012 – 5

uutiset

Tiistaina 23. lokakuuta 2012

”Valmistautukaa tuleviin linjauksiin”

Kihniön Fläkt Woodsista aloitetaan YT-neuvottelut Kihniö Niina Martikainen

Fläkt Woods Oy:n Kihniön tehtaan toimintaa koskevat YT-neuvottelut aloitetaan tänään tiistaina. – Neuvottelut johtuvat kysynnän heikkenemisestä. Niissä pohditaan näkymiä eteenpäin ja vaikutusta Kihniön tehtaaseen, tuotantojohtaja Rainer Knuts kertoo. Tässä vaiheessa ei ole vielä tietoa, tuleeko muutoksia Kihniön Fläkt Woodsin henkilöstömääriin tai valmistettaviin tuotteisiin. Fläkt Woods -konsernin muista tehtaista Turussa valmistetaan osittain samoja tuotteita kuin Kihniössä, mutta laivateollisuuden marine-tuotteita tehdään vain Kihniössä. Kihniön tehtaan YT-neuvottelut pidetään Turussa. Niiden tulos selviää Rainer Knutsin mukaan parin viikon sisällä.

Parkano Veli-Matti Heinisuo

Parkanon kaupungin asettuminen rauhassa odottamaan valtion tulevia linjauksia on sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mukaan juuri oikea ratkaisu. Valmisteluja tulevaa varten sen sijaan kannattaa nyt tehdä täydellä höyryllä. Risikon mukaan lopullisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen räätälöinnin eri alueille tulevat kuntien kanssa tekemään valtion asettamat selvityshenkilöt jo tästä syksystä alkaen. Tätä varten kunnilla on hyvä olla omia vaihtoehtoja valmiina, jotta asiat etenevät vuorovaikutuksessa. – Peruslähtökohta on, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat valtion ja kuntien yhdessä järjestettäviä, ja rahoitus järjestetään valtionosuuksilla. Vielä ei ole selvää, millaisesta valtionosuusjärjestelmästä on kyse, sanoi ministeri Risikko vieraillessaan eilen Parkanon kaupungintalolla. Ministerin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestäminen pysyy jatkossakin kuntien ydintoimintana. Tätä varten on tärkeää, että maassa on vahvoja kuntia. – Sinne, missä riittävän vahvoja kuntia ei ole, muodostetaan sote-alueita kuntien välisellä yhteistyöllä, totesi Risikko. Kuntien välisen yhteistyön nykytilanne huoletti Risikkoa erityisesti. Yhteistoiminta-alueista on eri puolilla maata irtautumassa joukolla kuntia, ja tämä on muille yhteistoiminta-alueen kunnille iso taloudellinen kysymys. Yksistään siksi on tärkeää, että linjaukset etenevät nyt vauhdilla. Risikon mukaan turuilla ja toreilla kaikki kansalaiset puhuvat terveyskeskuksista. – Ne on saatava toimimaan. Suomessa 70 prosenttia väestöstä asuu alueilla, joissa on odotettava yli kaksi viikkoa päästäkseen lääkärille. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg valaisi Risikolle sitä, miten Parkano on pyrkinyt useampaan otteeseen etenemään kuntaliitosten osalta, ja miten kaupunki vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä edelleen itsenäisesti.

Nopeusrajoitus muuttuu pyörätien valmistuessa Karvia Minna Lautamäki

Hannu Laholuoma antoi ministeri Risikolle muistoksi Salme Törmän kirjan Auringon muisto. Tapahtumaa todistivat Heikki Mettomäki, Toini Viinamäki ja Jarkko Malmberg.

Rata- ja tieverkko kaipaavat parannusta Parkanoa koskettavina isoina kysymyksinä ministerille esitettiin teollisten työpaikkojen väheneminen ja ulkoapäin tulevat jatkuvat kustannuslisäykset. Parkanon toiveissa on rautatieverkon ja 3-tien kehittäminen, jotta liikennevirta nykyisestäänkin kasvaisi. Myös raakapuuterminaalin rakentaminen asemanseudulle tulisi käynnistää valtion toimenpiteillä. Malmbergin ja Mettomäen lisäksi Parkanon toiveita Paula Risikolle välittivät Kokoomuksen Toini Viinamäki ja Hannu Laholuoma, Keskustan Ulla Kuivanen ja Mauri Lielahti, Sosialidemokraattien Mauri Kuivanen sekä perusturvajohtaja Vuokko Kuusiluoma. Ministeri Risikko vieraili maanantaina myös Parkanon Kokoomuksen kahvila Korvassa.

KUNTA VAALIT 2012

Metlan näkymät huolettavat Parkanossa Parkano Veli-Matti Heinisuo

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sai eilen kuulla saman Parkanon kaupungin kannan, jonka myös maaja metsätalousministeri Jari Koskiselle Parkanossa välittivät kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannu Laholuoma 9.10. – Parkanon tulee säilyä Metsäntutkimuslaitoksen keskuspaikkana Länsi-Suomessa. Vantaan toimipisteestä vapautuvia resursseja tulee jatkossa ohjata Parkanoon. Se olisi järkevää alueellistamista, kiteytti Malmberg. Parkanossa ei voida ymmärtää sitä, että uhkakuvana on Metlan resurssien siirtyminen muualle Suomeen, vaikka Parkanossa on tehty erittäin tuloksekasta metsäntutkimusta jo pitkään.

– Valtion aluehallinnon palveluita voisi varmaan hoitaa täällä reuna-alueillakin, eikä aina viedä isoihin, muutenkin kasvaviin keskuksiin, tuumi ministerivierailun puheenjohtajana toiminut Heikki Mettomäki. Jarkko Malmbergin mukaan ministeri Koskinen ilmaisi kantanaan, että tutkimuslaitosten yhdistämishankkeet ja kokonaisuus yleensäkin pitää ensin katsoa. Tutkimusyksiköiden rahat tulevat joka tapauksessa jatkossa vain pienenemään, joten Metlan johtokunnan esittämä yksikön perustaminen Tampereelle ei ainakaan tällä hetkellä vaikuta tarkoituksenmukaiselta. Ministeri Paula Risikko kuunteli Metlaa koskevat toiveet tarkkaavaisesti ja pyysi saada Parkanon kaupungin kokoaman asiaa koskevan materiaalin itselleen.

Kanttin pyörätien moottorikelkkaliittymän poistoa perusteltiin viime viikon lehdessä paikalla olevan 80 kilometrin nopeusrajoituksella. Kanttin koulun kohdalla nopeusrajoitus on kuitenkin 60 kilometriä. Rajoitusalue ulottuu Honkajoen risteyksestä Koskitien liittymään. Kunnan rakennusmestari Jaakko Kallioniemi kertoo, että nopeusrajoitus muuttuu, kun pyörätie saadaan valmiiksi ja otetaan virallisesti käyttöön. – Koulun kohdalle tulee 50 kilometrin nopeusrajoitus. Rajoitusalue lyhenee ja se ulottuu muutoksen jälkeen Honkajoen risteyksestä koulun kohdalle. Paikalle, josta moottorikelkkaliittymä poistettiin, tulee jatkossa 80 kilometrin nopeusrajoitus. Ylä-Satakunnan arkisto/Maarit Lehto

Jyrki Sukulan heinäkuinen kunnostusreissu Pyhäniemen ravintolaan näytetään Nelosella keskiviikkona.

Jyrki Sukulan Pyhäniemi-keikka huomenna televisiossa Kihniö

Uusi valtuusto päättää tuetusta palveluasumisesta Parkano Minna Lautamäki

Parkano on saamassa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta rahoituksen vanhusten ryhmäkodin rakentamista varten. ARA on tehnyt hanketta varten ehdollisen rahoitusvarauksen ja odottaa nyt kaupungilta tarkempia suunnitelmia rakentamisesta.

Kyseessä on noin 600 000 euron investointiavustus, joka kattaa noin 30 prosenttia hankkeen rakennuskustannuksista. Rahoitusvaraukseen kuuluu myös korotukilaina kustannusten 70 prosentin osuudelle. – ARA:n päätös tarkoittaa, että kaupunki voi nyt aloittaa ryhmäkodin tarkemman suunnittelun, kaupunginjohtaja Jarkko Malm-

berg kertoo. Tavoitteena on rakentaa terveyskeskuksen ja Kanankadun välimaastoon kolme rivitaloa, joissa on yhteensä 24 asuntoa. Asumismuotoon kuuluu, että asukkaille on koko ajan tarjolla apua. Malmbergin mukaan päätös on merkittävä Parkanolle. – Tosiasia on, että tarvitsemme

tämänkaltaisia asuntoja tulevaisuudessa, ja investointi on välttämätön. Kaupungilla on ensi vuoden loppuun asti aikaa esitellä tarkat suunnitelmat ARA:lle. – Pyrimme kuitenkin nopeampaan aikatauluun. Lopullinen rakentamispäätös tulee joka tapauksessa vasta uuden uuden valtuuston käsittelyyn.

Huippukokki Jyrki Sukula kävi heinäkuun alussa laittamassa Pyhäniemen ravintolaa kuriin ja järjestykseen. Gordon Ramsayn formaatilla toteutetun Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! -televisiosarja alkaa Kihniössä kuvatulla osuudella Nelosella keskiviikkona. Pyhäniemen ravintolassa oli kuvausaikana taloudellisia ongelmia, eikä ruuassakaan ollut kehumista. Jyrki Sukulan mukaan annokset pursusivat voita, kermaa ja suolaa jo lähes hengenvaarallisen runsaasti. Sukula päätyy opettamaan Pyhäniemen kokeille kokonaan uuden tavan laittaa ruokaa. Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! Pyhäniemessä Nelosella keskiviikkona 24.10. kello 20.


6 – Tiistaina 23. lokakuuta 2012

Valkoinen keppi auttaa tunnistamaan esteet Moni näkövammainen kaihtaa apuvälinettä turhaan. Parkano

”En anna näön heikkenemisen rajoittaa elämääni.”

Maarit Lehto

Perinnöllistä sarveiskalvon rappeutumaa sairastava Tuulikki Oiko-Vanharanta on kulkenut valkoisen kepin kanssa nelisen vuotta. Hän sanoo, että niin Parkanossa kuin muuallakin on huonosti näkeviä, jotka oikeasti tarvitsisivat valkoisen kepin avukseen. Hän tietää, että kynnys kepin käyttöön ottamiseen on turhan korkea. – Meni minultakin puoli vuotta ennen kuin uskoin, että tarvitsen kepin. Sitä suositeltiin minulle, mutta kieltäydyin; omasta mielestäni en ollut niin huonosti näkevä. Suostuin vasta siinä vaiheessa, kun kävelin seiniä päin, Tuulikki Oiko-Vanharanta sanoo. Hän sai ohjauksen kepin käyttämiseen kulkemistaidon ohjaajilta näkövammaisten kuntoutuskeskuksessa Helsingissä. Nyt hän kulkee kaikkialle kepin kanssa. Se auttaa tunnistamaan edessä ja sivulla olevat esteet.

Kehnosti kävisi, kun mökkiinsä jäisi Valkoisen kepin pitää olla käyttäjälleen sopivan pituinen. Mitta katsotaan käyttäjän pituuden mukaan. Tuulikki Oiko-Vanharanta huomasi heti, että hänen

Tuulikki Oiko-Vanharanta liikkuu yksin tai yhdessä henkilökohtaisen avustajansa MarjaLiisa Luomajärven kanssa. Valkoinen keppi on aina apuna.

ensin saamansa apuväline oli liian lyhyt. – Väärän pituinen keppi vääristää mittasuhteet. Rappusissa kulkeminen on tällöin erityisen vaikeaa. Sain heti vaihdettua omani oikean pituiseen keppiin. Opettelu kepin kanssa kulkemiseen otti aikansa, mutta se

19

on ehdottomasti suuri apu. Aika kehnosti kävisi, ja neljän seinän sisälle mökkiini jäisin ilman sitä. Hän näkee jonkin verran. Ihmiset ehtisivät kuitenkin tulla liian lähelle häntä ilman keppiä. Kaikki tunnistavat valkoisen kepin ja tietävät sen merki-

tyksen, mutta eivät välttämättä sitä kunnioita. Parkanossa valkoinen keppi toimii hyvin, mutta isommissa kaupungeissa vastaantulijat voivat kävellä sen päälle. – Aina myöskään autoilijat eivät huomioi valkoista keppiä. Joskus on vaikeaa ylittää

21

20

suojatietä esimerkiksi Aureentiellä Viinikanmäen alapuolella. Autoilijat tulevat mäen lujaa alas, ja suojatie siinä on vaikea ylittää. Autoilijat olettavat, että valkoisen kepin kanssa liikkuva vain odottaa. Liikennevalot muuten ovat näkövammaiselle hyvä asia; ne helpottavat, kun kuulee äänisignaalin. Tuulikki Oiko-Vanharanta sanoo, että valkoisen kepin kanssa hän uskaltautuu yksin Seinäjoelle ja jopa Tampereelle. Tosin mitä isompi kaupunki, sen riskialttiimpaa yksin liikkuminen on, kun muita liikkujia on paljon, ja kaikilla kova kiire. Yleensä hän liikkuu henkilökohtaisen avustajansa MarjaLiisa Luomajärven kanssa. – Olen tottunut matkustamaan ja liikkumaan. En anna näön heikkenemisen rajoittaa elämääni. Jos sille antaa periksi, niin sitten se on menoa. Marja-Lisa Luomajärvi toteaa, että Tuulikilla on myön-

22

teinen elämänasenne. Tuulikki huomauttaa, että on hänelläkin huonoja päiviä. Hän osaa kuitenkin suhteuttaa asiat. Hän on kokenut monenlaista esimerkiksi työvuosinaan erityisopettajan ammatissa. Yhdessä naiset käyvät muun muassa konserteissa Tampere-talossa. Henkilökohtainen avustaja saa matkustaa junassa ilmaiseksi, samoin konsertteihin hän pääsee maksutta. Henkilökohtaisesta avustajasta pitää ilmoittaa etukäteen lippuja ostaessa. – Avustaja pääsee moneen paikkaan ilmaiseksi. Kaikki eivät varmasti osaa tätä etua hyödyntää. Tuulikki Oiko-Vanharanta huomauttaa, että kaikki apuvälineetkään eivät ole näkövammaisille tuttuja. Hänellä itsellään on lukutelevisio ja tietokoneessa on suurennus- ja tummennusohjelmat. Apua tuovat myös erilaiset suurennuslasit, ja uusin hankinta on puhuva laskin. Hänellä on ehdotus myös miten parantaa rappusissa liikkumista. – Olisi hyvä, jos rappusten reunat merkittäisiin kontrastivärillä. Silloin askelmat voisivat erottua, hän toteaa.

24

23

25

Mari Ervelä

Jonna Haavisto

Toni Hietanen

Kaija Kangas

Elina Kyyhkyharju Sami Laitila

Paula Lamminmäki

tilitoimistoyrittäjä

vapaa-aikasihteeri sosionomi (AMK)

maatalousyrittäjä

asuntosihteeri

catering - ravintolakokki

yrittäjä

26

28

27

29

aluemyyntipäällikkö maanviljelijä

31

30

32

Jori Louhisuo

Marko Lähdekorpi Jaana Niemenmaa Kari-Matti Nikkola Jorma Niskala

Antti Otava

Esa Pukkila

taksiautoilija (sitoutumaton)

yrittäjä

yrittäjä maanviljelijä

myyjä

33

maatalousyrittäjä

hitsausoperaattori maanviljelijä

35

34

maatalousyrittäjä

36

38

37

39

Juha Sarviluoma Päivi Suominen

Sari Teerioja

Paavo Tuuliniemi Joni Vainionpää

Anne Viitala

Ilpo Vuorela

agrologiopiskelija maatalousyrittäjä

maatalousyrittäjä

eläkeläinen

maatalouslomittaja maatalousyrittäjä

kunnallisneuvos kiinteistöneuvottelija

maatalousyrittäjä

aluepäällikkö

Maksaja: Keskustan Karvian kj

Kristillisdemokraattien ehdokkaat:

Keskustan ehdokkaat Karviassa 40

41

17 Johanna Välimäki Ritva Ylinen ravintolapäällikkö

maatalousyrittäjä

Kuulolla koko kunnassa.

18

Pekka Niskala

Liisa Vainionpää

maanviljelijä

eläkeläinen


Tiistaina 23. lokakuuta 2012 – 7

Perinnepäivä palautti vanhat puintiajat mieleen

Ari Nurmenrinta opistoupseeri

15

Kihniö

22

Parkano

Ahokas Raimo kirvesmies (sit.)

Maksaja: Rakennusliiton osasto 215

www.arinurmenrinta.fi

Kokemusta ja kontakteja

Kari Kärkkäinen Työvälineet ovat a ja o kaikissa talkoissa.

tiaikoja vuosikymmeniä sitten, jolloin puimureita ei vielä ollut. Tämäkin aikanaan OTK:n markkinoima puimakone oli pieni. Paljon suurempi puimakone oli eräässä kartanossa, jossa eräs jo edesmennyt kyläläinen oli ollut töissä. Kone oli kuulemma niin suuri, että kuor-

mat vain kipattiin kitaan. Olipa kerran mieskin pudonnut puimakoneeseen, mutta ei sen kuinkaan käynyt, heilutti vain lakkiaan kohluimien päällä. Toivosen Eija ja Björnin Anne huolehtivat tarjoilusta. Nokipannu kiehui ja makkaraa paistettiin. Onnistuneen tapah-

tuman jälkeen heräsi ajatus sen uusimiseksi joskus.

Maksaja: ehdokas itse

Jokikylän kyläyhdistys vietti perinnepäivää puinnin merkeissä Anne ja Risto Björnin talossa. Valmistelut päivään oli jo tehty ennemmin, kun Risto ajoi vehnät siikoille JF-itsesitojalla ja ne laitettiin seipäille kuivamaan. Ihmeen hyvin sitoja toimikin, sillä sitomattomia siikkoja ei näkynyt. Sateinen päivä ei paljon haitannut toimintaa, sillä siikot ja puimakone mahtuivat hyvin latoon. OTE-merkkinen puimakone oli löytynyt Pusan Pertin ladosta. Alkuvaikeuksien, muun muassa puuttuvan ja katkenneen remmin jälkeen kone saatiin toimimaan. Tästä kiitos Toivosen Osmolle ja Kallion Jormalle, joiden varastoista löytyi uutta remmiä ja remmihakaa. Rajalan Aarnen ja Toivosen Raunon liitettyä remmit alkoi tapahtua. Iloisesti rötkötti Heinolan Hannun Zetor päästessään tositoimiin. Ojalan Jorma toimi syöttäjänä ja sai allekirjoittanutkin kokeilla hommaa 40 vuoden tauon jälkeen. Nänimäisen Raimo toimi säkkimiehenä ja puhtaita vehniä kertyikin kahdeksan säkkiä odottamaan jatkojalostusta. Muissa puintitöissä vuoroteltiin. Tunnelma oli nostalginen, kun muisteltiin vanhoja puin-

89 On kotiinpaluun aika.

Teksti: Kauko Huhta Kuvat: Ulla Heinola, Risto Björn

”Uutta väriä valtuustoon”

Kauko Turunen

79

- 30 vuoden kokemus yrittäjänä - Pintaurakoitsijat ry:n hallituksen jäsen - Työnantajaliiton neuvottelukunnan jäsen - Tahto toimia oman paikkakunnan hyväksi kristilliseltä arvopohjalta - Minuun voit olla yhteydessä 0400 368 811 ”Olen kuulolla” kauko.turunen@kaukomaalaus.fi

Nuorin talkoolainen Oona Heinola äitinsä Elinan ja isoisänsä Reinon kanssa talkoiden tuoksinassa.

Risto Björnin työkaverina oli vakaa Valmet.

Pesutilojen Karvian Siwa saneeraus alkaa uudistui

Kingcobran kiri puri Sirpa Ala-Rämi

Kihniö

Ylä-Satakunta Maarit Lehto

Kihniön terveys- ja palvelukeskuksen sauna- ja pesutilojen saneeraustöihin valittiin tekijät teknisen lautakunnan kokouksessa. Tarmo Annala esitti esteellisyytensä ja poistui asian käsittelyn ajaksi. Kunta pyysi yksikköhintaisia tarjouksia urakoitsijoilta, ja hintavertailun suoritti rakennuttajainsinööri Jari Ihainen. Laskutyösopimuksen mukaisia neuvotteluita pieniä rakennustöitä varten jatketaan. Rakennustyöt tekee Marko Mustajärvi Oy Karviasta, sähkötyöt Sähköliike Haapamäki Oy Kihniöstä ja putki- ja iv työt: LVI-Annala t:mi Kihniöstä. Tavoitteena on päästä aloittamaan työt vielä tämän kuukauden aikana.

Täysin uudistunut Karvian Siwa sai väen liikkeelle avajaispäivänään. Siwa-ketjun tyyliin mukaiseksi päivitetty myymälä sai kiitosta muun muassa Eila Koivistolta ja Tuula Nevalalta, joiden mielestä kauppa tuntuu nyt isommalta ja valoisammalta. Kuvassa myös myymäläpäällikkö Jari Kannisto ja taustalla hyllyjä järjestelevä myyjä Niko Koistinen.

Parkanolaisen Fincumet oy:n saksalaisravuri Kingcobra näytti kirivoimansa ja sitkeytensä lauantaina Seinäjoella Pronssidivisioonassa. Mika Forssin ajama ruuna pamautti huikean loppuvedon ja nitisti koko matkan johtaneen Robin Maguiren. Kincobran voittoaika oli 14,3a, Robin Maguire hävisi kymmenyksen. Isto Mäki-Tulokkaan valmentama Kingcobra on voittanut tämän vuoden 16 kilpailustaan seitsemän. Tulojensa puolesta ruuna mahtuu vielä Pronssidivisioonaan (enintään 50 000 euroa) pitkään, sillä tilillä on lauantain kuuden tonnin palkintorahojen kanssa reilut 34 000 euroa.

Kokemusta Parkanon puolesta ‡\ULWWlMlQSLWNlMlQWHLV\\WWl  NXQQDOOLVHHQ  SllW|NVHQWHNRRQ ‡3DUNDQRSDOYHOXMHQ  NHVNL||Q

Ari Lamminmäki .DXSXQJLQYDOWXXVWRQSXKHHQMRKWDMD YXRGHVWD 0DDNXQWDOLLWRQKDOOLWXNVHQYSM 6XRPHQ.XQWDOLLWRQKDOOLWXNVHVVD

On kotiin tulon aika.

Maksaja: Ari Lamminmäki

Parkano


8 – Tiistaina 23. lokakuuta 2012

mielipide

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

Liitoshankkeen jälkipolttoja Kolmen kunnan Pohjankangasilmiö aiheuttaa jälkipolttoja ennen kuntavaaleja. Jotkut monikuntaliitosta innokkaasti ajaneet haluavat tulla jälki-ilmoittautuneina liitosta vastustaneiden joukkoon. Tämä tietysti hyvin sopii. Ylä-Satakunnan yksi kuntavaaleja koskeva, toimittaja Minna Lautamäen tekemä uu-

Parkano oli määritelty ministeriön julkaisemassa kuntakartassa oman alueensa kuntapalveluiden työssäkäynti- ja liikenteen keskuskunnaksi. Pidän ensiarvoisena, että Parkanossa on alueellinen paikallislehti, jonka uutiskynnys ei ole liian korkea palveluiden ja yritystoiminnan esille tuomiseen.

tinen sai osakseen kohtuutonta arvostelua. Jokaisella valtuutetulla oli aikoinaan täysi mahdollisuus kirjoittaa nimensä tai muuten ilmaista avoimesti mielipiteensä toimitetussa kansalaiskyselyssä. Ei meillä ollut mitään puoluekohtaista kyselyä. Kertauksen vuoksi pitää mainita, että kyselyä tehtäessä

sää

Monen tulevan uuden kunnallispoliitikon toivoisi tuottavan julkaisukelpoista ja lukijoita kiinnostavaa tekstiä. Lehden tekijöille täysi tuki moniarvoisen ja kiinnostavan lehden tekemiseksi.

Tänään

le edes toimeen tässä hintavassa yhteiskunnassa. Minusta työstä pitäisi saada sellainen palkka, että sillä tulee toimeen. En nyt todellakaan tarkoita, että pitäisi olla omaisuutta kuin Roope Ankalla, mutta pitäisi tulla kohtuullisesti toimeen. Tähän meidän kaikkien yhdessä pitäisi mielestäni pyrkiä. Olen tuttavieni ja ystävieni kanssa keskustellut myös yksinhuoltajien asemasta. Jos Kelan käsittelyajat ovat pitkiä, kuten monet meistä tietävät, miksi tällöin ei sosiaalitoimi voi auttaa? Tämä on väärin.

+5

+3 +6

+4 Parkano

Parkano

Keijo Sillanpää

Torstai

Perjantai −1

0

Heikompiosaisten puolesta Nyt kuntavaalien alla olen monesti miettinyt ja käynyt ihmisten kanssa keskustelua työttömien kohtelusta, yksinhuoltajien aseman parantamisesta ja kehityshäiriöisistä lapsista ja nuorista sekä heidän tarpeistaan. Nyt jokaisen on mietittävä, mihin haluaa vaikuttaa ja mikä kenenkin mielestä on tärkeää. Minulle itselle tärkeimmät asiat on juuri nuo edellä mainitsemani, koska on härskiä toimintaa laittaa ihmiset orjatyöhön 9 eurolla päivä. Tästä työstä ei kerry edes eläkkeet. Eikä 9 eurolla ja työmarkkinatuella tu-

Huomenna

Herää kysymys, miten kukaan voi olettaa, että ne pienet Kelan maksamat tulot voivat riittää viikkoja, jos äiti tai isä jääkin lapsen tai lasten kanssa yksin. Sosiaalitoimi ei saa kohdella ihmisiä niin kylmäkiskoisesti, kuten se nyt tekee liian usein. Kolmanneksi, olen seurannut hyvinkin läheltä mitä on, kun lapsella on diagnosoitu kehityshäiriö. Näiden lasten on todella vaikea pärjätä koulussa ja työmarkkinoilla opiskelujen jälkeen. Kouluihin pitäisi saada enemmän avustajia heitä varten. Kunnilla ja kaupungeilla

pitäisi olla velvoite palkata näitä nuoria töihin. Näin toimiessaan kunnat ja kaupungit näyttäisivät hyvää esimerkkiä myös yksityisille yrittäjille. Olisi tärkeää, että heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä kohdeltaisiin tasa-arvoisesti ja arvokkaasti. Meidän kaikkien tulisi miettiä omaa asennettamme, koska uskoakseni jokaisella meillä olisi siinä parantamisen varaa. Kirsti Hauta-Aho

SKP:n kunnallisvaaliehdokas Kihniö

+1

−1 Parkano

Parkano

Suomi tänään Maan etelä− ja keskiosan yli itään liikkuu paikallisia lumi− tai vesisateita, iltapuolella sää muuttuu lännessä selkeämmäksi. Keski− ja Pohjois−Lappiin leviää luoteesta paikallisia lumisateita. Lapissa voimistuu vähän lounaistuuli, muuten tuuli on enimmäkseen heikkoa. Päivälämpötila on maan etelä− ja länsiosassa 3...6, idässä ja maan keskivaiheilla +1...+4, Koillismaalla ja Lapissa 0...−3 astetta.

Suomi huomenna Etelä−Lapin yli liikkuu voimakas matalapaine itään. Se tuo Lappiin jopa kymmeniä senttejä lunta. Matalan jälkipuolella pohjoisluoteesta virtaa selvästi kylmempää ilmaa vähitellen myös Etelä−Suomeen, missä sateet tulevat vielä keskiviikkona vetenä. Maan keskivaiheilla, missä on vesisateisinta aamulla, voi iltaa kohti tulla lumikuuroja. Päivälämpötila on 4...8, Pohjois−Pohjanmaalla +1...+4, Lapissa enimmäkseen 0...−3 astetta.

Katsaus lähipäivien säähän

Nuorissa on Parkanon tulevaisuus Nuorten syrjäytyminen on nykypäivän haaste, johon tulee panostaa. Monissa kunnissa on aloitettu etsivä nuorisotyö, joka on erittäin hyvä asia. Sen tavoitteena on olla läsnä nuorten keskuudessa ja tarjota mahdollisuus turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Etsivän työn ensisijaisena tehtävänä on auttaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat koulutuksen ulkopuolella tai jotka tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut. Tärkeää on, että kyseisellä palvelumuodolla tavoitetaan ne henkilöt, jotka tarvitsevat apua ja tukea. Tämä vaatii jalkautu-

mista nuorten pariin. Ennen kaikkea on ensiarvoisen tärkeää, että nuori uskaltaa pyytää apua ilman leimaantumisen pelkoa. Yleensäkin sosiaalitoimen tulee kehittää matalankynnyksen palveluita. Sosiaalitoimen ammattilaisten tulee olla helposti lähestyttäviä ja kuuntelevia. Palvelupisteet tulee olla muualla kuin sosiaalitoimen virastossa, koska se saattaa jo pelästyttää nuoren avun hakemisen. Parkanossa aloitti etsivän nuorisotyön ohjaaja, mutta sen lisäksi nuorilla tulisi olla kokoontumispaikka Parkanon keskustassa. Siellä voisi olla

erilaisia teema- ja peli-iltoja sekä vetäjänä tulisi toimia aikuinen henkilö, joka on aidosti läsnä nuorten keskuudessa. Nuorten syrjäytymistä voidaan ehkäistä jo myös kouluiässä, jos kunta panostaa riittävästi lapsen ja nuoren oppimispulmiin. Se tarkoittaa panostamista eriyttävään oppimismateriaaliin, koulunkäyntiavustajiin sekä nykyteknologisiin laitteisiin, kuten esimerkiksi atk-laitteisiin ja dokumenttikamerohin. Mikäli lapsella tai nuorella on tarve erityisopetukseen, se tulee järjestää kaikille, jotka sitä tarvitsevat. Sillä nuorten syr-

jäytymisen ennalta ehkäisy alkaa jo lapsuudessa! Toivottavasti me kaikki osaamme arvostaa riittävästi myös opetustyön ammattilaisia, koska heillä on merkittävä asema, lasten vanhempien ohella. Panostamalla ennalta ehkäisevillä palveluilla voidaan estää nuorten syrjäytyminen ja siten saada heistä kasvamaan työssäkäyviä veroja maksavia aikuisia!

■ Onhan siinä hameväkeä Karvian kokoomuksen listalla yllin kyllin.

■ Mielestäni kunnanjohtajan tulisi asua johtamassaan kunnassa. Peruskuntalaisuus tuo aitoa intoa ja välittämistä tärkeistä asioista.

vointi etusijalla?! Onko myös kuntalaisten työllistyminen??

Mia Kannisto

HM, sairaanhoitaja Keskusta (sit)

näpyt 17233 ■ Eiköhän yrittäjän kannattaisi laittaa oman yrityksen asiat kuntoon ennenkun kunnan asioita alkaa sekoittaan! ■ Voiko työpaikkakiusaaja olla ehdokkaana? Kyllä voi.

■ Kylläpä on tunkua valtuustoon kuvia tippuu onkahan siäki sitä lahjontaa?

■ Jaa-a, kuntalaisten hyvin-

toimitus

Tuuli heikkenee, pakkanen kiristyy öisin. Päivälämpötila on etelässäkin vain vähän nollan yläpuolella, Lapissa on päivisinkin 5...10 astetta pakkasta. Sää muuttuu selkeämmäksi, mutta paikallisia lumisateita tulee varsinkin rannikolla, Lapissa ja maan keskivaiheilla.

puhelin pirahti

Viikonlopun postit vietiin laatikosta Alaskyläläinen lukija kertoo, että viikko sitten hänen laatikostaan vietiin posti ajalta perjantaista sunnuntaihin. – Soitin postiin, ja sieltä sanottiin, että ne on kyllä tuotu, soittaja kertoo. Hän harmittelee, ettei nyt

tiedä, mitä laatikossa olisi ollut. – Jos vaikka on tullut tiliotteita tai kirjeitä. Lukija haluaa kertoa tapauksesta tiedoksi muillekin alaskyläläisille, että pitävät silmällä postiaan.

Kerro mielipiteesi tai ideasi tekstiviestillä. Kirjoita viestin alkuun YSLUKIJA tee välilyönti ja kirjoita viestisi. Lähetä viesti numeroon 17233. Viestin pituus enintään 160 merkkiä, jatkoviesti ei tule perille. Onnistuneesta lähetyksestä saat kuittauksen. Palvelu maksaa 0,95 euroa.

ilmoitukset

tilaukset ja laskutus

Mervi Niemi puh. 443 831

Tarja Nikkola puh. 443 821

Ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Sanomalehtien Liiton jäsen.

Parkanontie 63 39700 PARKANO

Puhelin 03 44 381 Telefax 03 443 844 Konttori avoinna ma–pe klo 8.30–16.15. http://www.ylasatakunta.fi toimittajat@ylasatakunta.fi ilmoitukset@ylasatakunta.fi

Veli-Matti Heinisuo puh. 443 822 tai 040 566 5364

Heikki Pettinen puh. 443 826 tai 050 351 7226

Maarit Lehto puh. 443 827 tai 050 351 7227

Ilmoitushinnat €/pmm (+ alv 23%) Tekstissä ............................. mv 1,08/väri 1,43 3-sivu .................................. mv 1,12/väri 1,47 Tekstin jälkeen..................... mv 1,05/väri 1,40 Takasivu ............................. mv 1,17/väri 1,52 Kuolinilmoitukset ja -kiitokset ................. 1,02 Palveluhakemisto alk. ............................. 0,50

Lea Luodetlahti puh. 443 824 tai 050 351 7224

Niina Martikainen puh. 443 825 tai 044 545 2919

Minna Lautamäki puh. 443 823 tai 044 7275 430

(sis. alv 23%) Seuratoiminta..............................0,63 €/pmm Onnittelupalsta (1x30) ............................................. 19,00 € (1x60) kuvallinen ............................ 21.00 € Kierrätysnurkka (1–6 riviä)................. 18,00 € – kestotilaajalle ............................... 10,00 €

Mari Kallio äitiyslomalla

Jaana Viilo puh. 443 830

tarja.nikkola@ylasatakunta.fi

Ilmoitusten jättöajat: Tiistain lehteen viimeistään perjantaina klo 16. Torstain lehteen viimeistään tiistaina klo 16. Ainoastaan pikkuilmoituksia voidaan ottaa vielä ilmestymispäivää edeltävänä päivänä klo 10 saakka.

Kustantaja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy Päätoimittaja/toimitusjohtaja Veli-Matti Heinisuo Sivunvalmistus Ylä-Satakunta Paino Pirkanmaan Lehtipaino Oy ● Tilaushinnat Kestotilaus kotimaahan 75 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 12 kk 86 €, 6 kk 53 €, 3 kk 33 €. Tilaus pohjoismaihin 12 kk 92 €. Hinnat sisältävät alv:n 9 % ● Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. © Koskee Ylä-Satakunta-lehden valmistamaa aineistoa.


✗ O H J E L M AT I E D O T Keskiviikko 24.10. TV1

TV2

06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Jaakko ja maailmanvalloittajat 10.00 - 10.52 Sydämen asialla (7) 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 Aamusydämellä 12.15 Eläinten elämää maalla ja merellä 12.30 Tohtorit (7) 13.00 - 14.22 Sankarialokas (S) 14.30 MOT 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Avara luonto: Suuret eläinvaellukset 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Historiaa: Kultaryntäyksen aavelaivat 19.55 Akuutti 20.25 Viking Lotto 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 A-studio 22.00 USA Presidenttiväittely 23.30 Yle Uutiset 23.35 Ulkolinja: Lännen laki 00.25 Oddasat

06.50 Pikku Kakkonen 06.53 Kimmo Kuu 07.12 Norsulan perhe 07.24 Etsi viisi virhettä: Jalkapallo 07.28 Kasper ja Liisa 07.42 Pingu 07.47 Neppajymykerho 07.56 Disney esittää: Mainio Manu 08.19 Galaxi 08.20 Dino-Dan 08.41 Raimo 08.49 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset LounaisSuomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Isä Matteon tutkimuksia (7) 12.10 Viidakkoperhe (7) 13.00 Riskirajoilla: Kovaa ja korkealla 13.30 Purtavaa Pohjolasta 14.00 Herkkuja: Vaahtotryffeli 14.10 Yötyössä 14.40 Camilla Plumin mainiot mausteet 15.10 Ajankohtainen

kakkonen 15.45 Tarinateltta 16.00 Paluumuuttajat 16.30 Galaxi 16.33 Roni Neutroni 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Viidakkoperhe (7) 18.50 - 18.55 Villit eläinystävämme 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Koiranpennun vuosi 20.00 Uusi päivä (S) 20.30 Hymy Pyllyyn 21.00 Pirunpelto (7) 21.50 Yle Uutiset 22.05 Keskiviikon ravisuora 22.10 Silminnäkijä: Salainen sota 22.40 Borgiat, maan ja taivaan valtiaat (16) 23.30 Miranda (7)

MTV3 05.20 Aamusää 05.50 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Tunteita ja tuoksuja (7) 11.00 Emmerdale (S) 11.30 Emmerdale (S) 13.15 Nikon Grilli

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (7) 09.30 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 14.00 Daltonit (S) 14.25 Mask 14.55 Kiinteistöjen kuningas 15.55 Will & Grace (S) 16.25 Jamie Oliverin 30 minuutin ateriat 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Frendit (S) 18.30 Iholla (S) 19.00 Big Brother Extra 19.30 Moderni perhe (S) 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Top Chef 22.00 Big Brother 23.00 Smallville (16) 00.00 Num3rot (12) 00.55 Vampyyripäiväkirjat (12) 01.50 Madventures 02.20 Madventures TEEMA 04.00 Teematieto 17.00 Unelma hyvästä elämästä 18.00 Muotoilun huiput 18.45 Avaruuskansiot 19.00 Bella Block (12) 20.30 Elävä Arkisto: TV-kilpailut 21.00 Paul Merton ja matkailun ihmeet

Perjantai 26.10. TV1 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Muisti: Tatska 10.00 Sydämen asialla (7) 10.50 Kansankodin kuokkavieraat: Muistatko 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 Kuntavaalit 2012: Loppukiri 13.40 Takki ja liivit pois (S) 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Kansankodin kuokkavieraat 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Downton Abbey (12) 19.45 Löytöretkiä maailmaan 20.00 Kotikatu 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 A-studio: Stream 21.30 Strada 22.00 Seitsemäs taivas 22.50 Yle Uutiset 22.55 Ketjukolari (12) 00.35 Oddasat 00.50 Eurojackpot

TV2 06.50 Pikku Kakkonen

06.53 Nalle Luppakorva: Syksyinen kävelyretki 07.01 Possu Pallero 07.12 Anton Siilinen ratkaisee 07.25 Vertailuruutu 07.31 Noksu 07.37 Minun nimeni on 07.42 Hupsu pikku pupunen 07.46 Pikku Kakkosen posti 07.53 Disney esittää: Mainio Manu 08.19 Galaxi 08.20 Galaxi: Bofori (7) 08.49 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset LounaisSuomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Isä Matteon tutkimuksia (7) 12.05 Viidakkoperhe (7) 12.50 Pat & Stan 12.58 Pat & Stan 13.09 Maailman matkailuaarteet 13.20 Ulkosuomalaisen tarina 13.50 Mansikkapaikka

Torstai 25.10.

Rasmus, Asmo, YK:n päivä, Rukouspäivä 13.50 Samaa sukua (7) 14.50 Mitä tänään syötäisiin? 14.55 Täydelliset parit (S) 15.25 Hansin matkassa 16.25 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (S) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (S) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 Suuri kuntavaalitentti 2012 - puheenjohtajat studiossa 21.55 Viking Lotto ja Keskiviikko-Jokeri 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Teknari 23.05 Myytinmurtajat 00.10 Viidenkympin villitys (S) 01.10 UEFA Champions League -huippuhetket 01.45 30 Rock (S)

ja kumppanit 08.00 Lazy Town (S) 08.25 Onnea matkaan, Charlie! (7) 08.55 Heikin lähiruokaa 09.25 Reissussa lasten kanssa 10.00 Leenan tyylitiimi 10.30 Kodikkaasti vuokralla 13.00 Reissussa lasten kanssa 13.35 Leenan tyylitiimi 14.05 Pikakurssi kodinostoon 14.35 Heikin lähiruokaa 15.05 Uusi elämä maalla 16.05 Himohamstraajat 17.05 Nelosen sää 17.10 Sokkokokki 18.10 Matkaoppaat 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Poliisit 20.00 Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! 20.57 Keno 21.00 Greyn anatomia (12) 22.00 Hyvät ja huonot uutiset 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 Frasier 23.45 Poliisit Nelonen 00.15 Neljän tähden 07.00 Disneyn esikoulu: illallinen Jojon sirkus 00.45 Castle (12) 07.25 Disney esittää: 01.45 Hurja painonpuTimon ja Pumba (S) dotus 07.50 Disney esittää: Aku 02.45 Usko tai älä (12)

21.45 Kino: Takeshis’ (16) 23.35 Historia: Hitlerin kätyrit (12) 00.28 - 04.00 Teematieto FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.25 Arkisto: Jumalanpalvelus, Turun tuomiokirkko 1985 16.55 Erämaahaaste 17.18 Sotamuistoja 17.25 Sportmagasinet 17.55 TV-nytt 18.00 BUUklubben: Bärtil 18.30 Kapteeni Sapelihammas - merten kuningas 18.44 Kaksoiselämää (S) 18.57 Toki Doki 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Magnus, Petski ja totuus 20.30 Tanskalainen maajussi 21.00 Lopun alku (16) 21.35 Noutajaa odotellessa 21.57 TV-nytt 22.00 - 22.29 Politiikasta olisi puhuttava 23.00 SVT:n ohjelmaa

MTV3 05.20 Aamusää 05.50 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Tunteita ja tuoksuja (7) 11.00 Emmerdale (S)

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 08.55 Eastenders (7) 09.30 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 14.00 Daltonit (S) 14.25 Mask 14.55 Kaiken maailman kampaamot 15.55 Will & Grace (S) 16.25 Eastenders (S) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Frendit (S) 18.30 Iholla (S) 19.00 Big Brother Extra 19.30 Moderni perhe (S) 20.00 X Factor USA 21.00 Enbuske & Linnanahde Crew 21.30 Madventures 22.00 Big Brother 23.00 House (12) 00.00 30 Rock (S) 00.30 C.S.I. Miami (16) 01.30 Horne & Corden TEEMA 04.00 Teematieto 17.35 - 19.00 Elävä arkisto: Suomalainen design 17.35 Pro arte utili: Raita ja paita 17.50 Pro arte utili: Shakkiruutu

11.30 Emmerdale (7) 13.15 Nikon Grilli 13.45 Pomo piilossa 14.45 Mitä tänään syötäisiin? 14.50 Rita Rocks (S) 15.20 Dallas - kulissien takana 15.25 Sing along 16.25 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (7) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (S) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 Heikki & Mikko Show 21.00 Elle Style Awards 2012 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Formula 1: vapaat harjoitukset 23.05 Kingdom (16) 01.15 Rubicon (12)

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Jojon sirkus 07.25 Disney esittää:

TV2 06.50 Pikku Kakkonen 06.53 Totte 07.07 Roskaaja: Etuilu kaupassa 07.11 Sukkapyykkiä

07.14 Ketunleipää: Hedelmäsalaatti 07.21 Hupsis: Kirjahylly 07.30 Katinkontti Remix: Put-kissa kohisee 07.45 Niko ja ystävät 07.50 Neppajymykerho 07.56 Disney esittää: Mainio Manu 08.19 Galaxi 08.20 Pikku Nikke 08.32 Hirveä Henri 08.43 Råtta Booris parantaa tapansa 08.49 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Yle Uutiset Uusimaa 09.45 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 09.55 Yle Uutiset LounaisSuomi 10.05 Yle Uutiset Häme 10.15 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.25 Yle Uutiset ItäSuomi 10.35 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.45 Yle Uutiset PohjoisSuomi 10.55 Oddasat 11.10 Isä Matteon tutkimuksia (7) 12.05 Viidakkoperhe (7) 12.50 Pat & Stan 13.00 Kalassa! 13.15 Veljesten seikkailuvene 13.45 Urheilukatu 2 14.10 Sportmagasinet 14.40 Hymy Pyllyyn 15.10 Tartu Mikkiin 16.00 Koiranpennun vuosi

Timon ja Pumba (S) 07.50 Disney esittää: Aku ja kumppanit 08.00 Lazy Town (S) 08.25 Onnea matkaan, Charlie! (7) 08.50 Nigellan uudet herkut 09.25 Reissussa lasten kanssa 10.00 Leenan tyylitiimi 10.30 Pikakurssi kodinostoon 13.00 Reissussa lasten kanssa 13.35 Leenan tyylitiimi 14.05 Pikakurssi kodinostoon 14.35 Nigellan uudet herkut 15.10 Eläintenpelastustiimi 15.40 Eläintenpelastustiimi 16.10 Himohamstraajat 17.05 Nelosen sää 17.10 Dr. Phil (12) 18.10 Eläintenpelastustiimi 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Hauskat kotivideot 20.00 Vain elämää 21.25 Keno 21.30 Elokuva: Hot Tub Time Machine - Kasarikankkunen (16) 23.35 Nelosen uutiset 23.45 Nelosen sää 23.50 Californication (12) 00.25 Elokuva: Petosten kierteessä (16)

18.10 Pro arte utili: Valkea kyyhky 18.35 Pro arte utili: Metritavaraa 19.00 Historia: Keksijöitä ja tiedemiehiä 19.50 Kootut askeleet: Leena Gustavson 20.00 Paul Merton ja matkailun ihmeet 20.45 - 20.55 Rakennustaiteen aarteita 21.00 Se päivä muutti Suomen 21.30 Kino: Miehestä mittaa (7) 23.05 Metal Evolution: Raskaan rockin tarina 23.50 - 04.00 Teematieto FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.20 Majakan arvoitus (7) 16.48 5 minuuttia 16.55 Obs. debatt: Kuntavaalit 2012 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-perjantai 18.30 Ruskean kastikkeen maa 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Kirjakausi 20.30 Pixel 21.00 SVT:n ohjelmaa

16.30 - 08.53 Galaxi 16.34 - 09.00 Raimo 16.44 - 09.16 Pikku Nikke 17.00 - 10.19 Pikku Kakkonen 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Viidakkoperhe (7) 18.50 Mikaelin naiset : Kaisa Vala 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Teiniäidit 20.00 Hullu juttu 20.30 Ykskaks paksuna (12) 21.00 Kimmo (12) 21.25 Poliisi-tv 21.50 Yle Uutiset 22.05 Haven (12) 22.50 Päätapaus (12) 23.15 Silminnäkijä: Salainen sota

MTV3

14.45 Mitä tänään syötäisiin? 14.50 Middle (S) 15.20 Luontodokumentti: Vaarallinen ruskosaharausku 16.25 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (7) 17.25 Kauniit ja rohkeat (S) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (7) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 Sing along 21.00 Mentalist (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Ensisilmäyksellä (7) 23.05 Kuudes päivä (16)

05.20 Aamusää 05.50 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Tunteita ja tuoksuja (7) 11.00 Emmerdale (S) 11.30 Emmerdale (S) 13.15 Nikon Grilli 13.40 Jamie Oliverin koululaishaaste

07.00 Disneyn esikoulu: Jojon sirkus 07.25 Disney esittää: Timon ja Pumba (S) 07.50 Disney esittää: Aku ja kumppanit 07.55 Lazy Town (S) 08.25 Onnea matkaan, Charlie! (7) 08.55 Heikin lähiruokaa

SUB 08.00 Lemmen viemää (7) 09.00 Piilokamera 09.30 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 14.00 Daltonit (S) 14.25 Mask 14.55 Kiinteistöjen kuningas 15.55 Will & Grace (S) 16.25 Eastenders (7) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Frendit (S) 18.30 Iholla (S) 19.00 Big Brother Extra 19.30 Moderni perhe (S) 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Ylläs - huipulla tuulee 22.00 Big Brother 23.00 House (12) 00.00 Dollhouse 01.00 Smallville (16) TEEMA 04.00 Teematieto 17.00 Talo Ranskassa 17.45 Musiikin muisti - kansansoitinvideot 18.00 Runoraati 19.00 - 19.52 Kolea talo (12) 20.00 Prisma Studio 20.30 - 20.55 Se siitä! Teoriat testissä 21.00 Tiededokument-

Lauantai 27.10.

Niina, Amanda, Ninni

14.40 Hymy Pyllyyn 15.10 Tuhkimotarinoita 16.00 Kätilöt 16.30 - 09.18 Galaxi: Säbämestari 2012 17.00 - 10.18 Pikku Kakkonen 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Viidakkoperhe (7) 18.50 Villit eläinystävämme 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Erätulilla 20.00 Pressiklubi 20.30 Isot ja pienet (7) 21.00 Tartu Mikkiin 21.50 Yle Uutiset 22.05 Taitoluistelun GPkilpailut 22.35 - 23.15 Kova laki: Erikoisyksikkö (16) 23.20 Poliisi-tv 23.45 Bored to Death (12) 00.15 Ykskaks paksuna (12)

TV1 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Akuutti 10.00 - 10.52 Sydämen asialla (7) 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 A-studio 12.35 Tohtorit (7) 13.05 Teerenpeliä (S) 14.30 Litralla pidemmälle 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Eduskunnan kyselytunti 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Vanha suola janottaa 19.30 Kuningaskuluttaja 20.00 Kotikatu 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 Kuntavaalit 2012: Loppukiri 23.05 Yle Uutiset 23.10 Monk (12) 23.50 Oddasat

Sointu

TV1 08.00 Yle Uutiset 08.05 Kansankodin kuokkavieraat 09.00 Yle Uutiset 09.05 Ylen aamu-tv 09.54 Eurojackpot 10.00 Yle Uutiset 10.05 Ykkösaamu 10.45 YleLeaks 11.00 Yle Uutiset 11.05 Pisara 11.10 Naisten etsivätoimisto nro 1 (7) 12.05 A-studio: Stream 12.35 Tohtorit (7) 13.05 Kuntavaalit 2012: Viittomakielellä 15.05 Strada 15.34 Luontohetki: Veden maailma 16.03 Hercule Poirot (7) 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.05 Kotikatu 18.00 Yle Uutiset 18.10 Urheiluruutu 18.15 Jaakko ja maailmanvalloittajat 18.45 Avara luonto: Suuret eläinvaellukset 19.40 Scott & Bailey (12) 20.30 Yle Uutiset 20.45 Lotto 20.51 Urheiluruutu 21.15 YleLeaks 21.30 Uutisvuoto 22.00 Viimeistä päivää (16) 22.30 Yorkshiren etsivät (16)

23.25 Vieras menneisyydestä

TV2 07.45 Pikku Kakkonen 07.47 Richard Scarry: Touhulan arvoituksia 08.12 Pikku Kakkosen posti 08.17 Dinojuna 08.43 Lasten musiikkivideot: Traktorilla ajellen 08.46 Babar ja Badun seikkailut 09.00 Galaxi 09.01 Late lammas 09.09 - 09.21 Hirveä Henri 09.28 Galaxi: Säbämestari 2012 10.00 - 10.25 Pikkukarhun tarinoita (S) 10.30 Tartu Mikkiin 11.20 Peliuutiset 11.40 Pressiklubi 12.10 Hiihdon Suomen cup 14.00 Ravisuoran vihjeet 14.10 Taitoluistelun GPkilpailut 15.30 Erätulilla 16.00 Kätilöt 16.30 Toistaiseksi tuntemattomasta syystä 17.00 Telinevoimistelun SM 18.15 Ravisuora 19.00 Yle Uutiset 19.10 Urheiluruutu 19.25 Yle Uutiset sää

Nelonen

09.25 Reissussa lasten kanssa 10.00 Leenan tyylitiimi 10.30 Pikakurssi kodinostoon 13.00 Reissussa lasten kanssa 13.35 Leenan tyylitiimi 14.05 Pikakurssi kodinostoon 14.35 Nigellan uudet herkut 15.10 Äidin stailauspäivä 16.10 Himohamstraajat 17.05 Nelosen sää 17.10 Hyvät ja huonot uutiset 18.10 Matkaoppaat 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Poliisit 20.00 Dance 21.25 Keno 21.30 Toimintatorstai: Con Air - lento vapauteen (16) 23.55 Nelosen uutiset 00.05 Nelosen sää 00.10 SM-liigan huippuhetket 00.15 Frasier 00.45 Poliisit 01.15 Neljän tähden illallinen 01.45 Panttilainaamo 02.15 Panttilainaamo 02.45 Maailman vaarallisimmat tiet

ti: USA:n valtimoilla 21.55 Kino Suomi: Aurinkotuuli (12) 23.55 Uusi Kino: Näkemiin, miten voit? (16) 00.52 - 04.00 Teematieto FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.25 Kapteeni Sapelihammas - merten kuningas 16.39 Kaksoiselämää (S) 16.52 Toki Doki 16.55 Ruskean kastikkeen maa 17.25 Tanskalainen maajussi 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Viiru ja Pesonen 18.30 Majakan arvoitus (7) 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Obs. debatt: Kuntavaalit 2012 21.00 Seportaasi: Sonjan miljoonat 21.30 Spotlight: Oikeus esinahkaani 21.57 TV-nytt 22.00 - 23.01 Dok: Linnunradan käsikirja ufologeille 23.45 SVT:n ohjelmaa

Helli, Hellin

19.30 HulaHula 20.25 Kimmo (12) 20.50 Syyttäjä (12) 21.50 Yle Uutiset 22.05 Taitoluistelun GPkilpailut 22.55 Uhka (16) 00.10 Kova laki (16)

MTV3 07.45 Uki (S) 07.50 Palomies Sami (S) 08.05 Tuomas Veturi (S) 08.20 Katti kaiken tietää! (S) 08.50 Madagascarin pingviinit (S) 09.20 Tom ja Jerry 09.50 Ystävien kylä (S) 10.05 Leo 10.10 Dallas - kulissien takana 10.15 Formula 1: viikonloppu Paddockilla 10.30 Formula 1: Ennakkotunnelmat 11.00 Alppihiihdon maailmancup: Sölden 12.00 Salatut elämät (7) 12.35 Salatut elämät (7) 13.05 Salatut elämät (7) 13.35 Alppihiihdon maailmancup: Sölden 14.45 Perheleffa: Lucky Luke - lähde länteen (S) 16.30 Voittajajoukkue 17.30 Harjakaisen & Piisisen talkoot 18.00 Formula 1: aika-ajot 19.00 Seitsemän Uutiset

SUB 13.40 Will & Grace (S) 14.10 Will & Grace (S) 14.40 Will & Grace (S) 15.10 Will & Grace (S) 15.40 Will & Grace (S) 16.10 X Factor USA 18.10 X Factor USA 19.10 Top Chef 20.10 Picture This - Revi siitä! (S) 22.00 Big Brother 23.00 Entourage 23.35 Afganistan 00.05 Miami Vice (12) 01.05 Eastwick (12) TEEMA 04.00 Teematieto 09.30 - 11.05 Oppimiskirjasto: Unkari 09.30 Magyar - unkaria matkailijoille 09.44 Magyar - unkaria matkailijoille 09.59 Magyar - unkaria matkailijoille 10.14 Magyar - unkaria matkailijoille 10.29 Magyar - unkaria matkailijoille 10.44 Magyar - unkaria matkailijoille 11.05 Kosketuksessa: CMX 12.05 Näin se tehtiin: Aura 12.35 Kevään 17 hetkeä (7) 13.30 10 kirjaa vallasta 14.00 Prisma Studio 14.30 Se siitä! Teoriat

19.10 Tulosruutu 19.20 Formula 1: Extra 19.30 Ennätystehdas 20.00 Syksyn sävel -retro 21.00 Todistettavasti syyllinen (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.10 Päivän sää 22.15 Tulosruutu 22.31 Lotto ja Jokeri 22.35 Walk the Line (12) 01.15 Mentalist (12) 02.15 Formula 1: aika-ajot

14.30 Deittivinkit 15.25 Elokuva: Alvin ja pikkuoravat 2 (S) 17.15 Dance 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 AnkkaRäp 2012 19.30 Talent Suomi 20.57 Keno 21.00 Elokuva: Menetetty maa (16) 23.35 Nelosen uutiset 23.45 Nelosen sää 23.50 SM-liigan huippuhetket Nelonen 23.55 Elokuva: Mirrors 07.35 My Little Pony: Ystä(18) vyyden taikaa 08.00 Chuckin ja ystävien seikkailut 08.15 Chuckin ja ystävien seikkailut 08.30 Elixir 09.00 Start! 09.30 Neljän tähden illallinen 10.00 Neljän tähden illallinen 10.30 Neljän tähden illallinen 11.00 Neljän tähden illallinen Uusi koko perheen 11.30 Eläintenpelas- iloinen viihdeshow. tustiimi (7) Perheet kisailevat 12.00 Muuttajat safarimatkasta Afrik12.30 Muuttajat kaan. Temppuja teh13.00 Muuttajat dään maassa, ilmassa 13.30 Muuttajat 14.00 Waverly Placen ja vedessä. HulaHula velhot (7) TV2 klo 19.30.

testissä 15.00 Tiededokumentti: USA:n valtimoilla 15.55 Historia: Bill Clinton 16.50 Omistava rakkaus (S) 17.45 Metropolitan: Faust 21.00 - 23.30 Teemalauantai: Halloween! 21.00 Isä teki roskaelokuvia (7) 21.57 Orgiat hautausmaalla (7) 23.30 Elokuvan tarina (16) 00.35 - 04.00 Teematieto FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 13.25 Intissä 13.55 Riistametsällä 14.25 Magnus, Petski ja totuus 14.55 Seportaasi: Sonjan miljoonat 15.25 Spotlight: Oikeus esinahkaani 15.55 Elisabeth kohtaa: Denis Mukwegen 16.25 Kohti Santiago de Compostelaa 16.55 Onnen kauppaa 17.55 TVnytt 18.00 BUU-klubben: Hiiri tuli taloon! 18.30 Haaste 19.00 Mikä meitä lihottaa? 19.30 TV-nytt 19.40 Sportnytt 19.50 Arkistosta revittyä: Tupakka 20.20 Purtavaa Pohjolasta 20.50 Minun New Yorkini 21.00 SVT:n ohjelmaa


10 – Tiistaina 23. lokakuuta 2012

mielipide

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

Miten päätöksentekoa voitaisiin Parkanossa uudistaa? Kun kesällä järjestettiin mahdollisen uuden kunnan muodostamisesta yleisötilaisuus koululla, esitin valtuuston puheenjohtajalle kysymyksen, miten lähidemokratiaa uudessa kunnassa kehitettäisiin. Vastaus oli pakasta otettu vakio: Olisi Parkanon, Jämijärven ja Kankaanpään aluelautakunnat. Olisiko se uudistumista? Kannattaisin mieluiten kyläparlamentteja, joissa mentäisiin asiat edellä ja politiikka kaukana perässä. Niistä on muualta päin Suomea hyviä kokemuksia. Ne ovat eräänlaisia kansalaisraateja. Miksi ei parannettaisi kehittyneemmin vuorovaikutusta eri kylien asukkaiden kesken? Kaupungilla voisi siinä olla nykyistä oleellisempi rooli,

esimerkiksi kannustavana osatavoitteiden asettajana. Jos uusi kunta olisi muodostunut kesällä esillä olleesta alueesta, suora kylätiedonvaihto olisi voinut alkaa vaikkapa välillä Tykköö–Kairokoski, tai Vahojärvi–Venesjärvi. Jos taas Ikaalisten kanssa ei oltaisi tukkanuottasilla, voisi tiedon- ja kokemustenvaihtoa tehostetusti olla vaikkapa välillä Karttu– Vuorijärvi. Uusi tulossa oleva kuntalakikin näyttäisi suosivan tällaista kehitystä. Osallistuin joitakin vuosia sitten, muistaakseni lehti-ilmoituskutsusta, eräänlaiseen kansalaisraatiin entisessä Pestin ravintolassa. Tilaisuudessa haluttiin ideoida toimenpiteitä Parkanon maineen parantami-

seen, kun valtakunnallisesti otsikoissa oli esiintynyt ”Suomen synkin kunta”. Raatilaisia tuli iso joukko, kolmisenkymmentä. Ideoitiin paljon ja monenmoista. Ideat esikarsittiin jo tilaisuudessa, kirjattiin muistiin ja valittiin toimenpiteitä eteenpäin vievä. Hän oli tilaisuuden vetänyt Martti Markkanen. Seurantaryhmän kokoonpanoa en enää muista. Jokin aika sitten kysyin näiden ideoiden eteenpäinviemisen perään, jolloin kuulin vastauksena Markkasen jääneen eläkkeelle. Minulle osallistujana jäi harmituksen tunne, kun asiat ainoastaan jäivät jonnekin. Ei tehty, oltiin vain tekevinään. Tulevaisuus hukattiin ainakin

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan

niiden ideoitujen toimenpiteiden osalta. Miksi sitten vaivattiin meitä kaikkia kaupunkilaisia paikalle? Lautakuntatyöskentelyn sanotaan olevan mielekästä. Haluaisin perustaa Teuvan kunnan tapaan Parkanoon tulevaisuuslautakunnan, missä pyrittäisiin mahdollisimman suureen avoimuuteen ja myönteisen kehityksen turvaamiseen. Päästäisiin uusien monimuotoisten aiheiden kehittelyyn: Parkano-sovellukset sosiaalisista innovaatioista, ympäristöteknologiasta ja hybriditalous- tai ”jokapaikan tietotekniikan” jo toteutumassa olevista jutuista, esimerkiksi. Sirpa Viljamaa

Meillä Suomessa ihmetellään, miksi hävisimme YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvajäsenyyden äänestyksessä. Ehkäpä syy voisi olla viime eduskuntavaalien jälkeen maailmalle levinnyt uutinen, Suomessa vaalit voittaneesta äärioikeistolaisesta nationalistisesta puolueesta, jolla on vihamielinen ulkomaalaispolitiikka. He myöskin vastustavat kehitysmaamäärärahoja. Haluaisivat maamme irti EU:sta, tai ainakin kaikista sen tuomista epämieluisista velvoitteista. Tällai-

Vuokrattavana

Kokoomuksen ehdokas

Rivitalosta Vienonpolulta

Kauhea kiire on Kangaslammentiellä Kauhea kiire on Kaamasen… Ei kun Kangaslammentiellä täällä sitä raskailla touhutaan. Mutkat on suoria, niitä ei oo tiellä kaasua lisää kun poljetaan. Pölykään ei haittaa sitä ei oo eessä, jälkijoukot siitä nyt nauttikaa. Muuta ei oo antaa tyytykää siihen aion olla täällä kuin kotona. Reppana huutaa, hiljennä hieman kukahan se on joka valittaa. Vääntäköön porua, mulle se ei kuulu kehoitustaan en aio noudattaa. Suotta sitä vaatii, tie kun on vapaa, muuttakoon muualle asumaan. Vauhti on valttia, kilisee nuo eurot kokoaika meikä tässä painaa saa. Taas sitä mennään aamusta aivan eihän se kello ole viittäkään. Kas onpas tuossa monttua isoa ja pientä ei kun yli siitä, niitä väistellä ei. Kunnan vastuulla onhan ne siinä ton töllin asukkaita jouda aatteleen en Kyllähän se kolisee ja varmasti kuuluu tässä metelissä kukaan nukkua ei voi. Vaan yhteiskunta vaatii ja lompssa on vajaa pakko tässä painaa on yölläkin. Kerkeen vielä muutaman reissun mä ajaa sitten päivä taasen jo valkenee. Alkaa täällä kohta jo toisiakin olla vielä saan hallita maisemaa. Aurinkokin kohta kai nousis jo tuolta ellei tuota vettä noin sataisi vaan. Mennään, mennään ei huilita nytten kohta keskipäivän mä levon taas saan. Ensi yönä jaksan taas painaa mä duunii Lepo on päivällä näin antoisaa. Kaasua lisää, pois reppanat tieltä täältä sitä tää herra tulee taas. Mulla on valta, isommalla mitä mulle kukaan mahtaakaan. Kova on meno kun rällästän täällä, tämä on jukolauta mukavaa. Kangaslammentie on kuin Keimolan rata täällä saa itseänsä toteuttaa. Vastaan jos sattuu joku joskus tulla siitä en välitä mä vähääkään. Mulla ei oo jarruja menköön suolle suotta tuokin täällä mua rasittaa. Minkähän takia se liikkuukin täällä, täytyis sitä varmaan vähän ojentaa. Rullaanpa keskellä raittia aivan, eiköhän se siitä näin oppinsa saa. Täytyyhän hommat hoidettua saada minähän siitä ne taalatkin saan. Ei ole väliä onko arki vai pyhä, voi pojat, tätä menoa minä rakastan. Jouko Ahonen

3 h + kk + s

Yrittäjyys luo elinvoimaa Maanantai 22.10. aurinko paistaa pitkästä aikaa, mieli on hyvä, joten ajattelin pukata korteni kekoon ja hiukan valaista ajatuksia äänestäjille. 4 vuotta harjoittelua kuntapäättäjäksi. Oppitunneilla on oltu ja uskoisin, että juoni on nyt selvillä. Päätöksenteko on haastavaa, tunteet ja järki kamppailevat pääkopassa keskenään. Pitää löytää kompromissi, jossa jokaisen kuntalaisen hyvinvointi on etusijalla, kuitenkaan kunnan rahavaroja väärin käyttämättä eli Budjetissa pitää pysyä. Tavoite on elinvoimainen ja toimiva Parkano, joka on taloudellisesti niin vahva, että se pystyy päättämään itsenäisesti asioistaan, edistämään yritysten toimintaa ja järjestämään asukkailleen tasokkaat palvelut. Uskon, että jokaisen kunnan tärkein tehtävä on hoitaa hyvin vanhukset, vammaiset, päivähoito, terveydenhuolto ja koulutus. Se pitää olla ehdoton itsestäänselvyys. Mutta mitä tästä eteenpäin? Parkanossa suurin huolen aihe on tehtaiden sulkeminen, sen myötä työttömyyttä ja suuri huoli perheissä taloudellisesta pärjäämisestä. Tehtaiden sulkeminen johtaa siihen, että kaupungin kassaan tulee entistä vähemmän veroeuroja. Kaikkien toimivien yritysten veroeurot ovat sitä herkkua, jolla kaupunkiimme hyvinvointia meille jokaiselle luodaan. Jokainen itsensä työllistävä maanviljelijä, pienyrittäjä, keskisuuri yritys ja tehdas ovat meille kuntalaisille ensi arvoisen tärkeitä. Kaupungin pitää luoda hyvät puitteet uusille tuleville yrityksille. Kaavoittamalla tontteja hyviltä näkyviltä paikoilta

Sanomalehdet

set uutiset leviävät nykyaikana muutamassa minuutissa ympäri maailmaa. Voi vain kuvitella, mitä jäsenmaiden päättäjät ajattelevat maasta, joka on pyrkimässä järjestöön, joka on aikoinaan perustettu ajamaan rauhaa maailmaan, ja siten myös edistämään kansainvälistä yhteistyötä, johon kuuluu köyhien maiden ihmisten auttaminen. Aarre Välimäki

Karvia vasemmistoliiton ehdokas

KUOSMASEN KALA tuoretta silakkaa ke 24.10. klo 11–15

+ lämmin autotalli, varastotilat. Vuokra 630 €/kk + vesimaksu. Puh. 041 447 1809

3-tien varresta. Olemassa olevia yrityksiä pitää säännöllisesti kuunnella ja myöskin luoda mahdollisia puitteita niiden kasvulle,muun muassa luomalla sopivia toimitiloja. Jokainen pienikin haave liiketoiminnan perustamisesta pitää ottaa todesta, elinkeinoyhtiön pitää viedä nämä yrityshaaveet joka tavalla maaliin asti. Pienistä yhden miehen pajoista on niitä suuria yrityksiä kasvanut. Pk-yritysten menestyminen hankinnoissa on tärkeää, sillä tilastojen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana uudet työpaikat ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Parkano on mahdollisuuksien kaupunki, täällä asuu osaavia ammattitaitoisia ihmisiä. Kulkuyhteydet ja sijainti kolmostien vieressä ovat meidän valttimme. Kun kaupunki on satojen yritysten myötä elinvoimainen ja kassa kunnossa, on mahdollisuus rakentaa uutta päiväkotia sekä tulevaisuudessa uusia palvelutaloja tuleville senioreille, jotka ovat Suomen aikoinaan rakentaneet. Parkanon tulee lähivuosina panostaa entistä enemmän seuraavaan kahteen tavoitteeseen: verotulojen kasvattamiseen eli käytännössä elinkeinopolitiikan tehostamiseen, sekä menokuriin eli kunnan vastuulla olevan palvelutuotannon tehostamiseen, eli monilta osin käytännössä ulkoistamiseen. Päätöksenteko ja valmistelu pitää olla ripeää, avointa ja tasapuolista. Janne Heinola

Sitoutumaton Perussuomalainen

Journalistilla

on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Myydään Seuratoimintaa Parkanon kunnalliset JHL yhdistyksen syyskokous ravintola Paroonissa pe 30.11.2012 alkaen klo 17.30. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat mm. toimintasuunnitelma 2013. Pikkujouluruokailu jäsenillemme kokouksen päätteeksi, jonka johdosta ilmoittautumiset Sinikalle 29.10. mennessä puh. 040 535 9072. Tervetuloa.

Parkanon Sotaveteraanit ry. Sotaveteraanien perinteinen joululounas on 28.11.2012 klo 12 Satakunnan lennostossa Pirkkalassa. Ilmoittautumiset heti, koska paikkoja on rajoitetusti. Tarvittaessa voi ottaa henkilökohtaisen avustajan mukaan. Ilmoittautumiset puh. 045 278 7898. Sihteeri

Keskiviikkona Kihniön torilla ja Karvian St1:llä Perunaa, Pito, Matilda, Van Goh, Nicola, Puikula. Juurikkaita, puolukkaa, karpaloa, suom. Lobo omena

J. Alvari puh. 0500 127 902

Kokouksia Ojalan yksityistien

vuosikokous Pertti Ojalassa 7.11. klo 19. Hoitokunta

Liesjärven metsätien

vuosikokous Pertti Ojalassa 7.11. klo 19.30.

Parkanon metallityöväen ammattiosasto 220 ry. Ehdokkaiden asettelukokous 4.11.2012 klo 18 Sakkila. Käsitellään sääntömääräiset asiat, asetetaan ehdokkaat puheenjohtajiksi ja muihin henkilövaaleihin. Jäsenet tervetuloa. 220 toimikunta

Kihniön maa- ja kotitalousnaisten vuosikokous pidetään Puumilan alakerrassa ti 30.10. klo 19. Esillä sääntömääräiset asiat. Tervetuloa. Hallitus

Parkanon reserviläiset/aliupseerikerho. Syyskokous su 4.11.2012 klo 19, postin alakerta. Johtokunta kokoontuu klo 18. Kahvitarjoilu. Johtokunta

Toimitsijamies

Eläkeläistoimintaa Parkanon Kansalliset Seniorit ry. Sääntömääräinen syyskokous to 1.11.2012 klo 14 Parkanon Setlementin pirtillä Parkanontie 48 (huom. uusi osoite). Tervetuloa.

Parkanon Eläkkeensaajat ry:n syyskokous ke 31.10.2012 klo 11 Urheilutalo Pontevalla. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Kerhossa ke 24.10. klo 10 vieraana Marko Rasku. Aiheena ensiapu ja paloturvallisuus. Yhdistyksen myyjäiset pidetään 2.11. klo 9 K-Supermarketin aulassa, toivomme lahjoituksia myyntipöytäämme. Hallitus


Tiistaina 23. lokakuuta 2012 – 11

Ylä-Satakunnan arvonnassa messuilla suosi

Kahvila Korvassa (vanha kirjakauppa) to 25.10. klo 18.30.

Maantietoimitus koskien Kankaanpää - Jalasjärvi maantien 273 parantamista rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Ylitie - Sarvelan koulu Karvian kunnassa. Toimitus nro 2011-382902

onni

Multipannu kirjapalkinto kirjapalkinto kirjapalkinto

Naisten muoti-ilta

KUTSU maanmittaustoimitukseen

Mukana Chez S’Elina (vaatteet) Kauneushoitola Hunajainen (meikit ja tuotteet) Parturi-Kampaamo Hiustupa (hiukset) Tervetuloa iltaan muodin ja kauneuden parissa kuulemaan uusimmat vinkit! Tarjoilua, vapaa pääsy!

Hakija Varsinais-Suomen ELY-keskus, Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue Aika ja paikka Keskiviikkona 7. päivänä marraskuuta 2012 klo 10.30 Karvian kunnantalossa, valtuustosalissa. Kokouksen tarkoitus Kysymyksessä on jatkokokous, jossa mm. esitetään alustava toimituskartta, käsitellään tiealueen rajausta, rajankäyntejä, tilus- ja yksityistiejärjestelyjä sekä korvausasioita. Maanomistajia kehotetaan kokouksessa tai kokouksessa annettavan määräajan kuluessa kirjallisesti esittämään korvausvaatimuksensa tienparannustyÜn johdosta.

Pertti Ojanen Jasmin Harju Hanna KyÜsti Anna-Liisa Syrjälä

Onnea voittajille! Palkinnot postitetaan. Sanoista muodostuvat lehdet olivat Kurun Lehti, Pohjois-Satakunta, Satakunnan Kansa, Maaseudun Tulevaisuus ja Aamulehti.

www.parkanonkokoomus.net

Toimitukseen osallistuminen Toimitukseen kutsun kaikki, joiden oikeutta toimitus välittÜmästi koskee. Asianosaisten poissaolo ei estä toimituksen käsittelyä.

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.ďŹ www.ylasatakunta.ďŹ

ToimitusinsinÜÜri Matti Haapanen Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto Isolinnankatu 22 B, 28100 Pori puh. 040 531 8100 matti.haapanen@maanmittauslaitos.ďŹ

Tulevat teemat

www.maanmittauslaitos.ďŹ

Ti 30.10. Willi kansa Karviassa Teema-alennus To 22.11. Joulunavaus To 13.12. Joulu on jo ovella

Ylä-Satakunta

– 20 %

Ylä-Satakunta

palkittiin 2000-luvulla kaksi kertaa Suomen parhaimpana kahdesti viikossa ilmestyvänä paikallislehtenä.

Ylä-Satakunta

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.ďŹ www.ylasatakunta.ďŹ

Parkanon Seutu

ilmestyi ensimmäisen kerran uudella nimellä lauantaina 5. tammikuuta 1935.

JOKA KODIN EDULLINEN OSTOSPYSĂ„KKI.... SĂ„Ă„STĂ„ OSTAMALLA!

Lokakuun hyyyytävät hintatykitykset! Hyytävä hinta

Hyytävä hinta

HALPA

9

95

Seppälän KIUASKIVET

12-16

HALPA

Hyytävä hinta

3

99

Hyytävä hinta

10

00

Canis Major koiran TĂ„YSRAVINTO tLH

HALPA

15

10

00

00

 

2 säkkiä

HALPA

tQJOUBBTFOOVTÂĄ WBJLBMVFN  WJJWFTFLoNJO tVQQPBTFOOVTÂĄ WBJLBMVFN  WJJWFTFLoNJO

Hyytävä hinta

3

Hyytävä hinta RAKENNUSLÄMMITIN tL8

90

8

8

TYĂ–MAA-ALA KESKUKSET

79

90

metalli

19

95

90

HALPA

TALLIKOTTIKĂ„RRYT tM QZĂšSJMMĂŠ tLBOUBWLH

Loppuerä!

69

00

95 HALPA

Hyytävä hinta

HALPA

MYYRĂ„VERKKO tDNY N

vikavirtasuojalla Y"Y7

129

00

TARJOUKSET VOIMASSA TI-MA. TUOTTEITA RAJOITETUT MUTTA ISOT ERĂ„T.

KANKAANPÄÄ Keskuskatu 4 B puh. 02 572 3575 Ma–pe 9–19, la 9–18, su 12–18

muovi

8

Hyytävä hinta

Y"Y7

HALPA

95

t8UFSNPTUBBUJMMB

Hyytävä hinta

39 49 59 95

Hyytävä hinta

19 9 90

TUOTE

Irma Soinila, Elo Viikeri ja Esko Mäenpää

LĂ„MPĂ–PUHALTIMET

Litteät ÖLJYTÄYTT. HALPA LÄMMITTIMET

99

39

LIIKETUNNISTIMET sisäkäyttÜÜn

HALPA

Ratak HIIRIBAARI tH

Hyytävä hinta

QTT

Hyytävä hinta

Leaf KIPPARINPIIPPU

HALPA

tLH

PALVELEMME SU

tH

95

tLQM

Hyytävä hinta

HALPA

16

tTFMMPGBBOJTTB

tLH

2 ltk

“342� ROTANMYRKKY

LYHTYTALO ÜljykynttilÜillä

KOTIMAINEN LINTUKAURA

HALPA

Hyytävä hinta

PAINEPESURIARVONNAN VOITTAJAT

PARKANO Pahkalantie 1, puh. 03 448 1142 Ma–pe 9–19, la 9–16, su 12–16

Hamsteri järsii hinnat...kannattaa tulla kauempaakin...ja säästää kotiin pinnat!

MINKKIVERKKO tDNYN

HALPA

u Lievä II-laat

2 kpl

10 95 9

HALPAAKIN HALVEMPAA! KURIKKA Arinatie 3, Ma–pe 9–18, la 9–15

00


12 – Tiistaina 23. lokakuuta 2012

”Koiria ei voi jättää ulos koko päiväksi, jos niillä ei ole säänsuojaa.”

Kopissa pitää tarjeta kovallakin pakkasella Suosituslämpötila

Pasi Mantilan ja Suvi Pajuston koirilla on tilavat tarhat ja lämpimät kopit piharakennuksessa. – Vaikka tilat ovat asianmukaiset, koirat kaipaavat muutakin elämää, Pajusto muistuttaa. Omien lemmikkiensä kanssa Pajusto lenkkeilee, ja koirat viettävät päivittäin aikaa perheen kanssa sisätiloissa.

vähintään +5 astetta koiran ollessa sisällä kopissa. Kopin mitat koiran koon mukaan, pohja irti maanpinnasta. Seinät, katto ja lattia tiiviit ja lämpöeristetyt, tarvittaessa lämpöpatteri. Lattia puhdas ja kuiva, erillinen makuualusta. Kulkuaukko varustettava tuulikaapilla tai läpällä.

Topi ja Sissi saavat valita, ovatko lämpimässä vai pihalla Ylä-Satakunta Minna Lautamäki

Suvi Pajuston ja Pasi Mantilan pihassa riittää hännänhuisketta. Pihavahtina juoksentelevan isokokoisen hovawart-uros Remun lisäksi ulkotarhassa temmeltävät pentukoirat Topi ja Sissi. Topi on neljän kuukauden ikäinen suomenajokoira ja Sissi reilu puolivuotias sileäkarvainen noutaja. Topista koulitaan metsästyskaveria kettujahtiin ja Sissi osallistuu aktiivisesti palveluskerhotoimintaan. Koirat ovat erityispiirteidensä lisäksi perheen lemmikkejä ja viettävät aikaa myös omakotitalon sisätiloissa. Päivisin ja, Remua lukuun ottamatta, myös öisin ne ovat ulkotarhassa, josta niillä on kulkuaukon kautta vapaa kulku piharakennuksessa sijaitseviin omiin koppeihinsa. Koirat tarvitsevat tilavat tarhat ja lämpimän nukkumapaikan isäntäväen ollessa päivät

pois kotoa. – Koiria ei voi jättää ulos koko päiväksi, jos niillä ei ole säänsuojaa, ja talvella ne tarvitsevat ehdottomasti lämmitetyn kopin, Mantila ja Pajusto sanovat. Topin, Sissin ja Remun piharakennuksessa sijaitsevissa yksiöissä on lattialämmitys.

si ajokoira, jolla on kyllä hyvä pohjavilla, mutta lyhyt päällyskarva ei riitä kovilla pakkasilla pitämään lämpimänä. Jyskän mukaan lämmin koppi on tarpeen vedensaanninkin takia. Vaikka koirat eivät juo paljon vettä kylmällä, juotavaa pitää olla tarjolla. Talvella vesiastian voi sijoittaa lämpimään koppiin tai vettä voi olla tarjolla lämmitettävästä juomakupista. – Olen monesti sanonut koiranomistajille, että kovilla pakkasilla pääsee helpommalla, kun ottaa koiran sisälle, Jyskä toteaa.

Vedensaantikin pitää varmistaa Eläinlääkäri Mirja Jyskä muistuttaa, että koirat tarvitsevat pakkasella lämpimän nukkumapaikan. Poikkeuksena esimerkiksi samojedit ja laumanvahdeiksi jalostetut rodut, jotka eivät viihdy lämpimässä. Ensimmäisten pakkasten tullessa koiranomistajien on hyvä tarkistaa, että ulkona pidettävällä koiralla on lämmin ja kuiva makuupaikka. – Koppi pitää olla hyvin eristetty ja tarvittaessa se pitää varustaa sähkölämmittimellä. Lisälämpöä tarvitsee esimerkik-

Sissi ja Topi jakavat yhteisen kopin vielä toistaiseksi. Täysikasvuisina ne nukkuvat omissa yksiöissään.

Laki määrittelee vähimmäisvaatimukset Ylä-Satakunta Minna Lautamäki

Koiran on pystyttävä toteuttamaan mahdollisimman hyvin luontaisia tarpeitaan. Näin sanoo lemmikkien pitoa määrittelevä laki. Pitopaikan pitää olla riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja turvallinen. Vähimmäisvaatimuksista la-

ki sanoo muun muassa, että alle vuoden ikäistä koiraa saa pitää naruun kytkettynä vain tilapäisesti. Juoksunaruun muuten kuin tilapäisesti kytketyn koiran paikka on oltava lähellä asutusta. – Koiran hyvinvointi pitää tarkistaa päivittäin, eläinlääkäri Mirja Jyskä muistuttaa. Narun päässä pitää olla liik-

kumatilaa vähintään 40 neliömetriä. Myös tarhan on oltava sellaisessa paikassa, että koira on kuulo- ja näköyhteydessä ihmisiin ja sillä on mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Liikkumatilaa enemmän kuin laki määrää Tarhan koko riippuu koiran koosta ja eläinten lukumääräs-

tä. Lain mukaan 30-kiloisella koiralla pitää olla tarhassa tilaa vähintään kahdeksan neliömetriä. Jos koiria on kaksi samassa tarhassa, tilaa on oltava vähintään 14 neliötä. Mirja Jyskä muistuttaa että neliöt ovat vähimmäismääriä. – Ehdottomasti olisi hyvä, että liikkumatilaa on enemmän. Jyskä muistuttaa myös, että tarhan ja juoksutusnarun liik-

kuma-alueen on oltava kuiva ja puhdas. – Jätökset on siivottava pois säännöllisesti. Jyskä pitää tärkeänä, että koirat saavat rodulleen tyypillistä liikuntaa. – Hyvä olisi, että koira pääsisi päivittäin lenkille silloinkin, kun se on ulkona tarhassa.

Palveluskoirakerho opastaa koiranomistajia Parkano Minna Lautamäki

Parkanon Seudun Palveluskoirakerhon sihteeri Suvi Pajusto kertoo, että yhdistyksen jäsenet kokoontuvat koirineen tottelevaisuuskoulutukseen keskiviikkoisin Poikkeusharjun koirakentällä. Joulukuun puolestavälistä maaliskuun alkuun on talvitaukoa. – Jos haluat harrastaa koirasi kanssa aktiivisesti tai kisata, niin uudet jäsenet ovat tervetulleita, Pajusto kannustaa. Ensi maaliskuussa alkaa kaikille avoin alkeis- ja pentukurssi. Ensi vuonna on tarkoitus aloittaa myös uutena toimintana vesipelastus. – Lisäksi jäsenet harjoittelevat viikoittain palveluskoiralajeihin kuuluvaa hakua ja jälkeä sekä muita maastolajeja, Pajusto kertoo. – Lisäksi satunnaisesti järjestetään luentoja (esim. oli luento koirahieronnasta).

YSA_20121023  

http://www.ylasatakunta.fi/www/dmdocuments/YSA_20121023.pdf

YSA_20121023  

http://www.ylasatakunta.fi/www/dmdocuments/YSA_20121023.pdf

Advertisement