Page 1

Torstaina 17. tammikuuta

Parkanon – Karvian – Kihniön paikallislehti

N:o 5 - 2013 | 81. vuosikerta www.ylasatakunta.fi

Tänään

Nasta pitää, vaikka Riki riuhtaisee

Kolmostietä ei oikaista vuosiin

Kihniö Mari Kallio

■ Kolmostien laatutason parantamishanke on suunnitelmien puolesta valmis, mutta rahoituksesta ei ole tietoa. Toteutusta joudutaan siis odottamaan.

Riki tietää, että nyt lähdetään lenkille, kun emäntä solmii vaelluskenkiä jalkaansa. Kengät eivät ole mitkä tahansa lenkkikengät, vaan älynastoilla varustetut liukuestekengät. – Olin haaveillut Icebug-jalkineista pitkään, ja kyllä nämä ovat ihan parhaat, kehuu kihniöläinen Tiina Toivonen joululahjaksi saamiaan lenkkikenkiä.

sivu 5

Neljää eri mallia liukuesteitä Toivonen tietää mistä puhuu, sillä heillä on kenkään kiinnitettäviä liukuesteitä neljää erilaista mallia. Irrallisista liukuesteistä hänen mielestään paras malli on kantapään alle tuleva. – Nämä pysyvät hyvin paikallaan ja ne on helppo pukea. Lisäksi näissä on vielä heijastimet, Tiina arvioi. Isäntä Markku Toivonen on samaa mieltä, mutta toteaa mallin miinuspuoleksi, ettei se sovellu potkukelkkailuun, sillä pitoa pitäisi olla päkiän alla. – Kävellessä kantapäämallikin estää liukastumisen, sillä yleensähän edempänä oleva jalka lipsahtaa. Kolmen muun mallin ongelmana on, etteivät ne pysy paikallaan. Lisäksi ne on hankala pukea.

Töitä tarjolla, tekijöistä pula ■ Metsäteollisuuden työpaikat ovat käyneet Parkanossa vähiin, mutta puunkorjuussa töitä paiskitaan kiihtyvään tahtiin. Kasvava tuotannonala on energiapuun tuotanto.

Nasta painuu tarvittaessa Tiina Toivosen mielestä kengät vievät ehdottomasti voiton, koska ne on helppo pukea ja ne pysyvät tukevasti jalassa. Lisäksi niillä voi periaatteessa käydä kaupassakin. – Kaupassa sovittaessa tuntui, että näillä voi hyvin kävellä laattalattiallakin. Kotona en ole kävellyt kuin eteisen matolla. Toivosen jalkineissa on älynastat, jotka mukautuvat alustaan. Pehmeämpään materiaaliin kuten jäähän tai lumeen ne pureutuvat, mutta kovemmalla alustalla kuten asvaltilla tai betonilla kävellessä ne painuvat kengän pohjakumin sisään. Nastat säästävät jalkalihaksia Tiina käyttää nastoilla varustettuja kenkiä lenkkeillessään perheen koiran kanssa. Yleensä hän tekee kaksi noin kolmen kilometrin pituista lenkkiä päivässä. – Jalat tulevat kipeäksi, jos lenkkeilee liukkaalla kelillä ilman nastoja. Se on koettu montakin kertaa. Markku taas tarvitsee liukuesteitä mennessään pilkille,

keskiaukeama

Iso-Ahjo vai Halla-Vei?

Tiina Toivonen toteaa, että on paljon mukavampi lenkkeillä, kun tietää pysyvänsä pystyssä.

mutta joskus myös lenkkeillessään maantiellä. Toivosten kotiovelta on matkaa Kankarinjärvelle 200 metriä. Tiina ja Markku käyvät kumpikin jäällä potkukelkkailemassa.

Ensimmäinen malli on kenkään kiinnitettävistä paras.

■ Pakinoitsijakaksikolla IsoAhjo ja Halla-Vei on kirkonkirjoissa tavallisetkin nimet Ari ja Pekka. Mutta kumpi on kumpi? Muun muassa se ei selvinnyt kaksoisvelipoikien haastattelussa Ylä-Satakunnan kaupunkitoimituksessa. sivu 7

Irtonumero 1,50 € (sis. alv 24 %)


2 – Torstaina 17. tammikuuta 2013

menot Rakkaamme

Parkano

Näyttelyt

Martta Emilia ALAPAHOLUOMA

Toini Ella Annikki

o.s. Kallioharju

o.s. Varis

18.1. Lähetysapu ry:n avustuskeräys klo 11–14 srk-talon parkkipaikalla. 19.1. Ilmainen yleisöluistelu jäähallissa, mailavuoro klo 10–11 ja mailaton klo 11–12. 19.1. Lasten lukupiiri kirjastossa klo 12. 21.1. Kaupunginvaltuuston kokous valtuustosalissa klo 17.

Kihniön kirjasto: Inka Tolosen taidetta kirjastossa 7.–31.1. Parkanon kirjasto: Maagi Grahnin installaatio Matka itseen ja takaisin tammikuun ajan. Parkanon kirjasto: Taideyhdistys Umbran ikkunanäyttely: Jorma Matikainen tammikuun ajan Galleria Raamikko, Parkano: Maalauksia ja installaatioita. Jatkuva myyntinäyttely. Seitsemisen luontokeskus: Kirsti Hassisen valokuvanäyttely ”Mummolan maatiaiset” 12.1–1.4. Avajaiset 12.1. klo 13.

Rakas äiti ja anoppi

NIEMINEN

s. 9. 5.1923 Parkano k. 27.12.2012 Kankaanpää

30. 7.1921 Kaukola 30.12.2012 Parkano

Kaivaten Aimo ja Sirkka veli ystävät ja sukulaiset

Äitiä, mummua ja isomummua muistaen

Äiti on aina äiti, muista Luoja Hänen uskontaivaltaan, palkan parhaan Hänelle suothan aikanaan. Muistotilaisuus pidetty hiljaisuudessa Marttan toivomuksesta omaisten ja läheisten ystävien läsnä ollessa 12. 1. 2013. Kiitos Marttaa hoitaneille ja meitä muistaneille. Aimo ja Sirkka

Jo Karjalan kunnailla lehtii puu, jo Karjalan koivikot tuuhettuu, käki kukkuu siellä ja kevät on, vie sinne mun kaihoni pohjaton.

Vieno Susanna RAITIO

Kun muistelemme yhteisiä teitä, kuinka sä ahkeroit, rakastit meitä. Ei kaipuuta sanat, kukkaset peitä, on sydän, silmät täynnä kyyneleitä.

Teille kaikille, jotka kunnioititte rakkaamme

20.11.1918 Lapua 27.12.2012 Parkanon tk

sisaret perheineen muut sukulaiset ja ystävät

Rakkaamme

Kaipauksella muistaen veli perheineen sisaret perheineen sisarvainajan perhe muut sukulaiset, läheiset ja ystävät Tuli aikasi lähteä, nukahtaa, ikiuneen rauhaisaan. Sydämiimme läpi elämän jätit muiston lämpimän. Ystävällisenä kutsuna ilmoitamme, että rakkaamme siunataan Kihniön siunauskappelissa 26.1.2013 klo 12.00. Tämän jälkeen muistotilaisuus seurakuntatalolla.

Hengellisiä tilaisuuksia

Pelastusarmeija Katulähetys perjantaina 18.1. klo 18 Asko Heikkisen johdolla. Mukana Marianne Kyrönviita ja Mikkeli Kivimäki Parkanon seurakunnasta. Kokouksen jälkeen kahvitarjoilu ja ruokajakelu. Tervetuloa. Rukouskokous maanantaina 21.1. klo 9. Asko Heikkinen. Tule rukoilemaan rohkeasti henkilökohtaisten ja yhteisten asioiden puolesta.

muistoa ja otitte osaa suruumme. Omaiset

Elokuvat Sirius, Parkano: Kaappari pe, la, su klo 19, ma, ti, ke, to (24.1.) klo 19.30.

tyi esikoispoika 25. joulukuuta 2012. Taysissa syntynyt vauva painoi 4 590 grammaa ja oli 52 senttiä pitkä.

Kiitos

ja iso hali. Sirpa Kortesluoma

Kouluruokailut PARKANO Ma: lihainen keitto, ruisleipä, juusto, ti: kasvispitoiset pihvit raikkaiden lisäkkeiden kanssa, ke: broileri- tai kalkkunaruoka asianmukaisine lisäkkeineen, to: silakkaruoka uunissa kypsentäen, perunasose, salaatti, pe: lasagne, raikas salaatti.

Lähti lentoon enkeli taivaan, tuli luokse väsyneen, sairaan, kosketti hiljaa posken nukkaa, silitti hellästi hopeista tukkaa. Nosti siivilleen äitimme, mummumme armaan, vei turvaan paikkaan varmaan; tähtien taa, isän luo, luo Jumalan Kaikkivaltiaan.

Siunaus toimitettu läheisten läsnä ollessa Karvian kirkossa 12.1.2013. Lämmin kiitos osanotosta.

8. 5.1931 Kihniö 9. 1.2013 Tays

Matti Mäkisen

Rakkaudella muistaen Sirkka perheineen Seppo perheineen Sinikka perheineen Sakari perheineen sisaret ja veljet perheineen muut sukulaiset ja tuttavat

Syvästi rakkaudella kaivaten Päivi ja Eija Katja, Jim ja Alpo Kari ja Satu

Kokous su 20.1. klo 13.00. Tervetuloa.

Lämmin kiitos

o.s. Peltomaa

Esa Veikko Antti ALHO

22.1. Verenluovutus urheilutalossa klo 14–18. 24.1. Kunnanvaltuuston kokous valtuustosalissa klo 19.

Parkanolaisille Leena Pajuselle ja Ilkka Moisiolle syn-

Äiti, mummu ja isomummu

15. 9.1956 Karvia 25.12.2012 Karvia

Linnankylän rukoushuone

Karvia

vauvat

Arto Pellervo MUSTAKOSKI

Karviassa

20.1. Kirkkovaltuuston kokous seurakuntatalossa klo 11.30. 21.1. Etelä-Nerkoon lähetyspiiri Lea Mäkipäällä klo 18. 22.1. Ratikylän lähetyspiiri Ulla Havusella klo 18.

Siunaus toimitettu Toinin päivänä 12.1.2013 läheisten läsnä ollessa. Lämpimät kiitokset osanotosta. Kiitos myös Rauhalan Niittyvillaan äidin hyvästä hoidosta.

Rakkaamme

To 17.1. klo 18 Raamattupiiri, Iltaruskon kerhohuone. Tervetuloa. Järj. Vapaaseurakunta

Kihniö

Salomo ja Sirkka Suvi ja Silvia Toni ja Meri-Tuuli Saila ja Markku Hanna-Kaisa, Viljo ja Linda Lauri ja Marja Tuulia ja Riku Viima, Lumi ja vauva

KIHNIÖ Ma: lasagne, porkkanaraaste, ti: nakkikeitto, pehmeä leipä, juusto, ke: kalaruoka, perunamuusi, salaatti, to: spagetti, jauhelihakastike, salaatti, pe: maksapihvit/kasvispihvit, perunat, kastike, sipulirenkaat, salaatti.

Sydän lämmin ei syki enää, vaan muistosi kaunis iäti elää. lastenlapset, lastenlasten lapset Siunaus toimitettu. Lämmin kiitos osanotosta. Kiitos Rantakodon henkilökunnalle äitimme pitkäaikaisesta hoidosta.

KARVIA Ma: lasagne, salaatti, ti: palapaisti, perunat, salaatti, ke: broileriruoka talon tapaan, riisi, salaatti, to: hernekeitto, pannukakku, pe: puuro, sämpylä, leikkele.

Seurakunnat KARVIA Kuollut: Arto Pellervo Mustakoski 56 v. Kastettu: Matilda Helmi Aliisa Koivuniemi To 17.1. klo 13.30 Anna-kodin hartaus klo 14.30 Syreenin hartaus Su 20.1. klo 10 messu kirkossa. Myyryläinen, Yli-Antola klo 13 Anni Ala-Rämin muistoseurat, Kangasniemi, Kangasniementie 84 Suomijärvi. Myyryläinen, Yli-Antola, K. Hautala. Ti 22.1. klo 12.30 Iltaruskon hartaus. Veteraanitalon väki tervetuloa mukaan. Ke 23.1. klo 18 Lähetysavun seurat srk-talolla. Balttiantyön esittelyä. Myyryläinen. Su 27.1. klo 10 sanajumalanpalvelus srk-talolla. Myyryläinen, K. Hautala, R.Yli-Knuuttila. Partio alkaa pe 18.1. klo 15.30 srk-talolla. Varhaisnuoret: Kokkikerho ti 22.1. klo 14–15.30. Nuoret: nuortenilta pe 25.1. klo 18. Myyryläinen, Tanja Virtanen ja Mirjami Varpelaide.

KIHNIÖ Kastettu: Astro Ensio Koskela.

Ehtoollisjumalanpalvelus su 20.1. klo 10. Lähetyspiirejä: Etelä-Nerkoon ma 21.1. klo 18 Lea Mäkipäällä, Ratikylän ti 22.1. klo 18 Ulla Havusella. Kirkkovaltuuston kokous su 20.1. jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntatalolla. Asialuettelo nähtävänä kirkkoherranvirastossa. Raamattupiiri maanantaisin klo 18 seurakuntatalolla. Diakoniapiiriä ja diakoniavastaanottoa ei ole ti 22.1. Kuorot ke 23.1.: eläkeläiskuoro klo 17.30, kirkkokuoro klo 18.30. Perhekerho ke 23.1. klo 10 seurakuntatalolla. Tulossa: Siionin Kanteleen lauluseurat ti 29.1. klo 19 seurakuntatalolla. Samana iltana on seurakuntatalolla klo 18 Evankeliumiyhdistyksen Kihniön osaston vuosikokous. Partio: Kihniön Katajaiset ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään Linnankylän asemalla la 26.1. klo 11.00. Kokous on kaikille avoin. Tervetuloa!

Raitio s Peltomaa 94 v, Toini Ella Annikki Nieminen s Varis 91v. Jumalanpalvelus su 20.1. klo 10 kirkossa, l Kyrönviita, k Vättö. Varrella virren -messu su 20.1. klo 18 kirkossa, l Myyryläinen, k Vättö. Lähetysapu ry:n avustuskeräys pe 18.1. klo 11–14 Parkanon srk-talon parkkipaikalla. Otetaan vastaan lämmintä vaatetta, kenkiä, vuodevaatteita (mm. peitteitä) sekä ruokatavaraa ym. Baltian maiden avustuskohteisiin vanhuksille, lastenkoteihin ja vähävaraisille lapsiperheille toimitettavaksi. Kahvitarjoilu tavarantuojille. Tiedustelut 02 541 1111, 044 552 7210 tai 02 541 1811. NUORISOTYÖ Pe 18.1. klo 19 nuorten ilta, vanha pappila. La 19.1. klo 19 nuorten Huoltsikka, vanha pappila. Su 20.1. klo 12–15 kevään isoskoulutukset jatkuvat. Katso muut ajankohdat kotisivuilta. To 24.1. klo 18 nuorten aikuisten Cafekismus vanhassa pappilassa. Tervetuloa keskusPARKANO telemaan kahvin ääressä. HUOM! Nuorten illat perjanKuollut: Vieno Susanna

taisin, Huoltsikat lauantaisin vanhassa pappilassa, katso kotisivut. Miesten piiri alkaa ti 22.1. klo 18 (huom! aika) srk-talon yläkerrassa. Käsityöilta ti 22.1. klo 18.30 srk-talon takkahuoneessa. Lapiolahden Luukaspiiri ti 22.1. klo 18.30 Liukosella. DIAKONIA Käsityöilta ti 22.1. klo 18.30 takkahuoneessa. Tulossa: Työttömien ja eläkeläisten keskiviikkoruokailu alkaa ke 6.2. klo 11–12 srk-talolla. Kultaisen iän kerho alkaa laskiaistiistaina 12.2. klo 11.30 ruokailulla, Parkanon Op tarjoaa. Yhteisvastuukeräys alkaa su 3.2. Ryhdy lista- tai lipaskerääjäksi, tule talkoolaiseksi tapahtumiin, lahjoita arpavoittoja ym. Ota yhteys p. 044 741 2021 Tuija.

RAUHANYHDISTYS Su 20.1. klo 13.30 seurat. Ke 23.1. klo 19 seurat.


Torstaina 17. tammikuuta 2013 – 3

sunnuntaiksi Osaavat kädet luovat maailmoja

Jeesuksen nimessä ja veressä Toimittaja Kari Huoviala kirjoittaa sunnuntain 13.01. Aamulehdessä mummustaan, joka aivan vilpittÜmästi uskoi kymmenen käskyn olevan hyviä elämän ohjeita. Kirjoituksessaan hän tarkasteli nykyistä suhtautumista kymmeneen käskyyn ja totesi, että ainoastaan käsky Älä tapa on käskyistä se, jota yhä noudatetaan kirjaimellisesti. Gallupien mukaan yhä harvempi ihminen uskoo Raamatun Jumalaan. Moni pitää Jeesuksen sovitustyÜtä ristillä aivan käsittämättÜmänä asiana. Julistus Jeesuksen verestä tuo joidenkin mieleen kristinuskosta jopa vastenmielisiä piirteitä. Veri viittaa barbaariseen, raakaan ajatteluun, jonka kultivoitunut ihminen haluaisi pyyhkiä pois uskonnollisesta käsitteistÜstä. Veri on niin keskeinen osa

Raamatun sanomaa, että veretÜn evankeliumi ei ole evankeliumia, eikä anteeksianto ole mahdollinen, ellei vuodateta uhriverta (Hebr. 9:22). Vanhassa testamentissa opetetaan, että elämänvoima on veressä. Esikuvallisesti uhrieläimet joutuivat luovuttamaan elämänvoimansa ihmisen synnin vuoksi menettämän elämän tilalle. Veriuhrit jatkuivat siihen asti, kunnes Kristus uhrasi oman pyhän verensä kertakaikkisena sovitusuhrina. Sanoma verestä on siksi kristinuskon ydinsanomaa. Se on hulluutta ihmiselle, joka ei usko, mutta suurinta autuutta ja vapautta uskovalle. Syksyllä KihniÜssä vieraillut Suomen suurimman helluntaiseurakunnan johtajan virasta eläkÜitynyt Klaus Korhonen kertoi lestadiolaiskotitaustastaan: �Erityisesti pohjoissuo-

malaisessa kristillisyydessä on perinteenä julistaa syntejä anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Tämä käytäntÜ on osa kaikille kuuluvaa yleistä pappeutta. Sovitus ei jää teologisten pohdintojen tasolle vaan tulee keskelle elämää. Lapsuuteni kauneimpia muistoja on eräs ilta hiljaisella viikolla ennen pääsiäistä. Isäni oli lähdÜssä illan ehtoolliskirkkoon. Äiti jäi kotiin tekemään perheelle ateriaa. LähtÜä tehdessään isä seisahtui vielä kotiovelle ja kysyi äidiltä: Voisitko siunata minulle synnit anteeksi? Muistan, miten äiti kohotti kätensä ja sanoi: Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovintoveressä usko kaikki syntisi anteeksi täyteen rauhaan ja vapauteen asti. Sitten äiti pyysi, että hänenkin syntinsä siunattaisiin anteeksi ja isä luki tuon saman siunauksen hänen ylleen.� Korhonen kertoi edelleen:

�En koskaan unohda, miten hyvä olo jäi pitkäksi aikaa kotiimme. Tuntui kuin raikas kevättuuli olisi puhaltanut pois raskaan ilmapiirin ja aurinko olisi hymyillyt täydeltä terältä. Veren sanoma saa aikaan ihmeitä. Se poistaa vihollisuuden ja kaunan ihmisten väliltä ja vapauttaa Jumalan lasten iloon.� Huolimatta gallupeista ja lehtikirjoituksista, saamme tänäänkin turvautua Jeesukseen, Vapahtajaamme, joka on puolestamme kuollut ristillä ja hankkinut omalla verellään meille sovituksen ja paikan Taivaan kotiin. Näin minä uskon.

Sanomalehdet

J

ournalismilla tarkoitetaan ajankohtaisten, faktapohjaisten joukkotiedotussanomien tuottamista. Journalismin tehtäviä ovat tiedonvälityksen ohella yhteiskunnan kriittinen tarkkailu ja vallankäytÜn valvonta sekä sananvapauden ja julkisen keskustelun edistäminen.

ALE

Karvia Mari Kallio

Sanna ja Tiina tyÜskentelevät kumpikin Posalla laitoshuoltajina. He eivät ole sisarukset, vaan heidän miehensä ovat veljekset. Sanna on kotoisin Ulvilasta ja Tiina Itä-Suomesta. – Olemme olleet asioista samaa mieltä, ja homma on toiminut hyvin. Nimiehdotuskin oli yllättäen kummallakin sama. Paketit valmistuvat iltaisin tai viikonloppuisin. Paketointiin kuluu paljon aikaa, mutta toisaalta perheiden lapset viihtyvät yhdessä. Suuri haave olisi oma liike, mutta yrittäjät eivät usko, että se kannattaisi pienellä paikkakunnalla.

petaja.lpkky.fi

Matti Sillanpää

SanTiinan idea lähti pienistä tuliaispussukoista

Samat ajatukset, mutta ei sisarukset

9999101 MEDIAKURSSI la klo 10:00-15:00 26.1.-16.3.2013, 42 oppituntia, Parkanon lukio, Kurssimaksu 42 ₏. Tehdään musiikki- ja muita videoita ja julkaistaan niitä YouTubessa. Kurssi sisältää ohjauksen perusteita, videokameran käyttÜä, livekuva- ja äänisisällÜn tallennusta, editointia tietokoneella sekä julkaisemista eri medioissa. Opetus painottuu opastettuun harjoitteluun todellisissa käytännÜn tilanteissa. Kurssin toteuttavat yhteistyÜssä MediaTaideM osuuskunta ja Nuori Kumu eli nuorison kulttuuri-, musiikki- ja mediahankkeen kanssa. Ilmoittautumiset Petäjä-opiston toimistoon puh. 044 045 5510.

KihniĂśn Helluntaiseurakunta

yritysuutisia

Karvialainen SanTiina mainostaa itseään pienten sisustustavaroiden ja tuliaisten myyjänä. Sanna ja Tiina Ojalan mieleen juolahti idea, kun he huomasivat, että paikkakunnalta puuttuu lahjatavarakauppa. – Haluamme tarjota erityisesti valmiiksi paketoituja lahjoja. Pieniä pussukoita, joita on kätevä viedä tuliaisiksi. Yrityksen he perustivat vuosi sitten, mutta sitä ennen idea oli jalostunut heidän mielessään jo muutaman vuoden ajan. – Sen olemme jo oppineet, että ideoiden ja valikoiman täytyy uusiutua. Ajatuksena onkin, että pakettien sisältÜ vaihtuu vuodenajan mukaan. Kesällä tarjolla on esimerkiksi mÜkkituliaisiksi sopivia pussukoita. Yrityksen tuotteita on myytävänä Karviassa Moon Karviasta -torimyymälässä ja Kankaanpäässä Aarreaitassa. – Olemme järjestäneet kädentaitajien kanssa yhteisiä tempauksia. Mietinnässä on ollut myÜs kotikutsujen ja tilausmyynnin aloittaminen. Voisimme tehdä myÜs tilauksesta valmiiksi pakattuja lahjoja isompiakin eriä.

PETĂ„JĂ„-OPISTON KURSSITARJONTAA

- 50 %

Kiihtyy!

- 30 %

- 70

%

Tule tekemään edullisia lÜytÜjä! Nanso Group Outlet PARKANO: Kolmoskeskus, Humalankatu 3 puh. 03 448 2627, ma-to 9–18, pe 9–19, la 9–15, www.nansoshop.com

Sanna ja Tiina Ojala käyvät aina mielenkiinnolla katsomassa, mikä tuote on mennyt kaupaksi.

– Oikeastaan haaveet ovat jo täyttyneet. Torimyymälä on todella hyvä juttu. Tässä voi ilman suuria kustannuksia kokeilla, kuinka kauppa käy. Hankinnat SanTiina tekee

�Oikeastaan haaveet ovat jo täyttyneet. Torimyymälä on todella hyvä juttu. Tässä voi ilman suuria kustannuksia kokeilla, kuinka kauppa käy.�

pääasiassa Helsingissä järjestettäviltä lahja- ja kodinsisustusalan ammattimessuilta tai tukkumyymälÜistä.

– Pidämme erityisesti Minna Immosen tuotteista, ja niitä tulee olemaan tarjolla jatkossakin.

AL loppurysäys Loput alekehyksett

VERENLUOVUTUS KARVIALLA WLNORt urheilutalo, Tyyni Tuulionkatu 12 Tervetuloa! OJENNA KĂ„TESI. Maksuton luovuttajainfo 0800 0 5801. Ota virallinen henkilĂśtodistus mukaan. ZZZYHULSDOYHOXĂ&#x; s ZZZVRYLQNROXRYXWWDMDNVLĂ&#x;

Kaikki ani rio Arm o p m E t -kehykse

-50%

–60% Parkanontie 51 39700 PARKANO p. 03 448 1411 optikko- ja silmälääkäripalvelut

AJANVARAUS: 09 3154 9700

Elämä on näkemisen arvoinen l silmäasema.ďŹ

OPTIKON NĂ„Ă–NTARKASTUS

0â‚Ź

Tarjoukset voimassa 31.1.2013 asti ostaessasi kehykset ja linssit. Tarjous koskee optikon tekemää näÜntarkastusta ostaessasi silmälasit (norm. 35₏). Ei muita alennuksia.


4 – Torstaina 17. tammikuuta 2013

pääkirjoitus Vapaaehtoiset kiven alla Huippujalkapalloilija Jari Litmanen sanoi Urheilugaala-lähetyksessä tiistaina, että vapaaehtoistyössä on myös huippu-urheilun perusta. Niin se on. Miten muuten pienet pojat ja tytöt voisivat kokeilla taitojaan sen suhteen, mikä olisi se oma laji? Vapaaehtoistyöhön on aina vain vaikeampaa saada tekijöitä. Isien ja äitien siinä missä muidenkin aikuisten tai nuorten aikuisten ajasta kilpailevat niin monet asiat, että ajan käyttäminen toisten hyväksi ei aina ole tärkeysjärjestyksessä asia numero yksi. Voisiko vapaaehtoistyöntekijöiden löytäminen olla vaikeampaa myös siksi, että vaatimukset ovat kasvaneet menneistä vuosikymmenistä? Pitäisi pärjätä, pitäisi tehdä kaikki oikein ja turvallisesti, pitäisi jaksaa ja jaksaa – pitäisi ottaa rutkasti vastuuta. Palkattoman

17.1.2013

puurtamisen ”palkkana” voivat parhaimmillaan olla haukut hyvinkin mitättömien syiden vuoksi. Parkanon Urheilijat on onnekas seura, kun se löysi omista riveistään innokkaan puheenjohtajan. Kaikilla ei käy samanlainen tuuri. Lasten ja nuorten ohjaaminen ja opettaminen ei ole ainoa vapaaehtoisen tekemisen muoto, jossa vetäjien löytäminen on vaikeaa. Parhaillaan tällaisen muurin edessä on Parkanon Yrittäjät ry. Runsasjäseninen ja maineikas järjestö ei monista yrityksistä huolimatta ole löytänyt puheenjohtajaa. Tilanne on hyvin erikoinen. Jo aiemmin puheenjohtajavastuunsa kantaneiden nihkeyden ymmärtää. He ajattelevat, että ”tehkööt nyt muutkin välillä oman osansa”. Miksi kukaan ensikertalainenkaan ei ole kiinnostunut? Tehtävä on aikaa vaativa, mutta ylivoimaisia kykyjä siinä ei ymmärtääkseni tarvita. Puheenjohtajan paras henkilökohtainen palkkio lienevät tehtävän myötä kertyvät verkostot ja kontaktit, joiden merkitystä ei tänä päivänä voi aliarvioida. Veli-Matti Heinisuo

muistilehtiön reunasta 18.1.1963

Suora kontakti jäänyt alakynteen Kun äskettäin matkustin aamujunalla Parkanosta pääkaupunkiseudulle, tunsin olevani poikkeusyksilö, kun lähes kaikilla muilla oli edessään tekninen viestintälaite, jota he herkeämättä tuijottivat. Esim. vieressäni vastakkaisilla istuinriveillä istuneet nuoret räpläilivät koko matkan älypuhelimiaan, yksi kuulokkeet korvissa, toinen vaihtoi kännykkänsä välillä tablettiin ja muut kaksi tiirailivat tietokonettaan. Toistensa kanssa he eivät vaihtaneet sanaakaan koko matkan aikana. Se, että kännykkääsi voit nyt saada ne viestit, jotka tulevat tietokoneellesi Facebookiin tai sähköpostiisi, on ennestään tietysti kasvattanut näiden laitteiden suosiota. Ehkä iästänikin johtuen suhtaudun skeptisesti tähän yhä voimistuvaan läpitunkevaan median

hätävara

valtaan, vaikka itsekin käytän internetiä. Minua epäilyttää se, että ainakin periaatteessa laitteiden avulla tapahtuva kommunikaatio on poissa kasvokkain tapahtuvalta vuorovaikutukselta, mitä näin vanhemmiten on alkanut arvostaa entistä enemmän. Arvelen, että tästä reaalimaailmassa tapahtuvasta kanssakäymisestä ihmiset kuitenkin etupäässä saavat merkityksensä ja energiansa. Tällaista yhteydenpitoa ihmiset esim. vanhainkodeissa arvostavat, vaikka heillekin näköjään on alettu tyrkyttää teknisiä välineitä korvaamaan toisen ihmisen läsnäoloa ja hoivaa. Amerikassa on jo alettu kokeilla robotteja tähän tarkoitukseen. ❐❐❐ Toki ihmisten välisessä suorassa kanssakäymisessä törmää välistä hankaluuksiinkin. Se on ennalta arvaamatonta, mutta usein juuri siksi palkitsevaa. Ja tältä pohjalta, kun näet toisen ihmisen reaktiot, eleet ja ”ruumiin kielen”, on aina helpompi rakentaa luottamusta. – Online-elämä pyrkii edistämään pintapuolisempia, emotionaalisesti laiskoja suhteita, kun

ihmiset vedetään yhteyksiin, jotka näyttävät matalalta riskiltä. Teknologia tarjoaa meille illuusion kumppanuudesta ilman emotionaalista riskiä, kun tosiasiassa se saa ihmiset tuntemaan itsensä yksinäisemmiksi ja lannistetummaksi, toteaa Sherry Turkle kirjassaan Alone together. Tämä Amerikkaa kohahduttanut teos perustuu laajaan tutkimusaineistoon. Aivan vastaaviin johtopäätöksiin on tultu lähes 1 000 nuorta käsittävässä globaalissa tutkimuksessa. Sen mukaan nuoret ympäri maailmaa ovat hämmästyttävän samanlaisia siinä, kuinka he käyttävät mediaa ja kuinka addiktoituneita he ovat tässä puuhassaan hoitaa sosiaalisia suhteita. Nuoret itse käyttivät tästä riippuvuudestaan sanaa addiktio. ❐❐❐ – En ole vain pari silmää ja tietokoneen näppäimistöä naputtavat sormet. Kun annan laitteiden johtaa elämääni, alennan koko olemassaoloni arvon ja ja kiellän oman kokonaisuuteni. Elän vähempää elämää ja annan vähemmän takaisin elämälle. Tämä on-

gelma ei ole vain yksilöllinen ja yksityinen, vaan koskee kaikkia yhteiskunnan tasoja. Me olemme elämässä vähemmän ja maailma on pahempi sen vuoksi, päättelee William Powers kirjassaan Hamlet´s Blackberry. Powersin mielestä on tärkeää löytää terveellinen tasapaino online-elämän ja tavallisen elämän, muiden ihmisten ja itsen sekä ulkonaisen ja sisäisen elämän välillä. Hän suosittaa katkoksia uuden tekniikan mukanaan tuomaan hektiseen kiireeseen, niin vaikeaa kuin niitä onkin aikaansaada nykyoloissa. Nämä katkokset voisivat olla jopa vetäytymistä yksinäisyyteen, mutta ei sellaiseen yksinäisyyteen, joka piinaa ja lamauttaa, vaan sellaiseen, joka nostaa ja eheyttää meitä. Tekniikan ehdoilla mennään, mutta siitä ei aina hyvää seuraa.

Kihniön terveystalo harjavaiheessa Syksyllä aloitetut rakennustyöt Kihniön uuden terveystalon rakennustyömaalla ovat edistyneet jo niin pitkälle, että harjannostajaisia vietettiin vanhan terveystalon suojissa viime maanantaina. Tilaisuudessa olivat läsnä työmaan nykyinen rakennusväki 17 miestä, putkimieskurssin oppilaat, kunnan edustajat ja rakennustyömaan johto. Rakennustilaa tulee rakennukseen kaikkiaan n. 1.400 m³. Terveystalotilojen lisäksi rakennukseen tulee asunto- ja vastaanottotilat hammaslääkärille ja eläinlääkärille ym. tarvittavaa tilaa. Päätyöt rakennuksessa tehdään kunnan omana työnä ja niiden on suunniteltu valmistuvan loppukesään mennessä. Putkitöiden valmistamisesta huolehtivat käynnissä olevan putkimieskurssin oppilaat opettajineen ja työnjohtajineen. Tilaisuudessa puhui myöskin rakennuslautakunnan jäsen Rafael Maja.

Taisto Nummi

sananparsia Köyhänä ja laihana on kaikkeen helepoon olla. Isokyrö

päivän laina OP-Pohjola Metsäraha: Metsävarallisuuden hoito ei ole yhdentekevä asia. Metsänomistajalle metsä merkitsee tuottoa ja turvaa. Suomelle se merkitsee työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia. Metsään sijoitetun pääoman tuottoa voi parantaa korjaamalla puut ajallaan ja siirtämällä tuloa esimerkiksi muihin omaisuusluokkiin. Metsän pitäminen pankkina, jota hakataan vain silloin kun on rahan tarvetta, heikentää metsänomistajan metsästä saamaa kokonaistuottoa. Näillä näkymin vuoden 2014 alussa voimaan tuleva metsälaki on parhaillaan valmistelussa maa- ja metsätalousministeriössä. Se avaa uusia mahdollisuuksia metsänomistajalle, jonka päätösvalta metsiensä hoidossa lisääntyy. Puumarkkinoille uudella metsälailla arvioidaan olevan positiivinen vaikutus, jos uudet metsien käsittelyvaihtoehdot tuovat lisää metsiä aktiivisen käytön piiriin.


Torstaina 17. tammikuuta 2013 – 5

uutiset

Torstaina 17. tammikuuta 2013

Kolmostien oikaisu Parkanon eteläpuolella odottaa rahaa

Poliisin palveluverkosto uhkaa kaatua kuntien maksettavaksi Kihniö Veli-Matti Heinisuo

Parkano Mari Kallio

Kolmostien laatutason parantamishanke Tampereelta Vaasaan on suunnitelmien puolesta valmis toteutettavaksi, mutta rahoituksesta ei ole tietoa. Hankkeen on arvioitu maksavan kokonaisuudessaan 185 miljoonaa euroa, ja myös uudelleen arviointia on väläytelty. – Toivomme, että tien parantaminen saadaan toteutettua suunnitellussa muodossa, mutta määrärahoja ei ole myönnetty, joten varmaksi emme voi tätä luvata, toteaa Tero Haarajärvi Pirkanmaan ELY-keskuksesta. Tärkein osa on Hämeenkyrön ohitustie, mutta muuten yksittäisiä hankkeita ei olla laitettu

järjestykseen. Uudelleen arvioinnin valmistumisesta ei ole tietoa, mutta Haarajärven mielestä Parkanon eteläpuolisen tiesuunnitelman osalta voi olla hankala löytää karsittavaa. Parkanon eteläpuolen suunnitelma on menossa lähikuukausina liikenneviraston hyväksyttäväksi. Lainvoiman saatuaan suunnitelma on voimassa seuraavasta vuodesta kahdeksan vuotta eteenpäin. – Suunnitelmien vanhenemisen vuoksi toteutuksella ei ole kiirettä, mutta tietysti jos toteutus siirtyy pitkälle tulevaisuuteen, voivat suunnitteluperiaatteet ja tekniset ratkaisut muuttua. Tämän vuoksi suunnitelmiin voidaan joutua tekemään muutoksia.

Suunniteltu tielinjaus Parkanon eteläpuolella Tie kaartaa Parkanoon tultaessa Alaskylän ohituskaistojen jäl-

keen nykyisen tien länsipuolelle harjun ylitse ja liittyy takaisin vanhaan tielinjaan Valtatie 23:n risteyssillan kohdalla. Nykyistä Tampereelle päin menevää ohituskaistaa jatketaan puolella kilometrillä Parkanoon päin. Virkaviidantien risteyksen kohdalta alkaa kahden ja puolen kilometrin pituinen keskikaiteellinen ohituskaista Vaasaan päin meneville. Sen jälkeen tie kaartaa länteen Pensaanmäen ylitse. Tampereenkadun risteyksen kohdalla linja kulkee noin 50 metrin päässä nykyisestä linjasta. Tampereenkadun ja Valtatie 23 risteyssillan välillä tie kulkee nykyisestä tielinjasta noin 50–150 metrin päässä ja suorempana kuin nykyään. Myös Valtatie 23:n risteyssilta on tarkoitus uusia. Alikulkuun tulee leveyttä ja korkeutta useita metrejä lisää.

Poliisin palveluverkoston kehittämissuunnitelmat eivät kaikilta osin ole Kihniön mieleen. Suuntaus on, että muun muassa Maistraatin, Kelan ja Poliisin lupapalvelut viedään omista pisteistään kuntien ja valtion viranomaisten ylläpitämiin yhteispalvelupisteisiin. Kunnanhallitus on huolestunut kehityksestä, jolla kavennetaan alueella kaikkia valtionhallinnon palveluja, ja kunnat vastuutetaan osamaksajiksi. – Samalla kiristetään ruuvia, ja kuntien maksuosuuksia tullaan lisäämään sitä mukaa kun toiminta lähtee liikkeelle, sanoo kunnanjohtaja Petri Liukku. Liukun mielestä yhteispalvelupisteiden vyöryessä kaikkiin kuntiin tulisi pitää kiinni siitä, että kustannuksiin osallistuvat muutkin tahot kuin kunnat.

Kuka taitaa kaikki palvelut? – Ja mistä löytyy tulevaisuudessa moniosaajia, jotka hoitavat niin Kelan, kunnan kuin verohallinnonkin palvelut, pohtii Liukku. Esityksen mukaan lähimmät poliisihallinnon palvelut toimisivat Virroilla ja Parkanossa. Kihniön kunta edellyttää poliisihallinnolta riittäviä taloudellisia resursseja toiminnan turvaamiseksi ja vastustaa rahoitusvastuun siirtämistä kunnille. Lausuntoa pyysi Poliisin hallintorakenneuuudistuksen valtakunnallinen hanketyöryhmä.

Timo Mansikkaviita talous- ja velkaneuvojaksi Ylä-Satakunta Heikki Pettinen

Timo Mansikkaviita Karviasta toimii talous- ja velkaneuvojana tämän vuoden helmikuusta ensi vuoden tammikuun loppuun. Karvian kunnanhallitus valitsi Mansikkaviidan tehtävään maanantain kokouksessaan. Tehtävään oli kolme hakijaa, jotka kaikki haastateltiin ennen valintaa. Tehtävä ei ole täysipäiväinen, vaan siinä on 60 prosentin työaika. Paikka tuli täytettäväksi, kun talous- ja velkaneuvontaa puolella työajalla hoitava kunnansihteeri Hanna Vainionpää jää virkavapaalle helmikuun puolivälistä tämän vuoden loppuun. Sen jälkeen hän pitää vielä tammikuussa vuosilomansa. Karvia myy talous- ja velkaneuvontapalvelut naapurikunnilleen, myös Parkanolle ja Kihniölle.

Kihniö pettyi valtionosuustuloihin Papan Erkki Raivaluoman kanssa on ruokkimassa poroja pian neljävuotias Nella Havunen. Tilalla on poroja tällä hetkellä hieman yli kaksikymmentä.

Raivaluoma toivoo, että jotain tapahtuisi Parkano Mari Kallio

Kun tielinjaus kolme vuotta sitten selvisi, Ylä-Satakunta haastatteli Erkki Raivaluomaa, jonka porolaitumet Pensaanmäessä ovat jäämässä uuden tielinjauksen alle. Odottaminen ei ole ollut porotilalliselle mieluista. Raivaluomalle olisi helpotus, että hanke

”En voi suunnitella tai rakentaa mitään. Parempi olisi, että hanke alkaisi.”

etenisi, vaikka se tarkoittaisi tilan lopettamista. – En voi suunnitella tai rakentaa mitään. Parempi olisi, että hanke alkaisi. Raivaluoma on ollut yhteydessä ELY-keskukseen ja saanut vastauksen, että mitään ei tapahdu tämän hallituskauden aikana. Edelleenkään hänellä ei ole tietoa siitä, kuinka tiealue korvataan. Mieluiten hän luopuisi koko tilasta.

– Suomen täytyy ilmeisesti ensin rahoittaa Kreikka ja Espanja. Tiesuunnitelmat ovat kuitenkin voimassa vain kahdeksan vuotta. Sen jälkeen ne menevät uusiksi. Edelleen Raivaluoma on kuitenkin sitä mieltä, että nykyisellään Kolmostie on kauhea ja jotakin sille on tehtävä. Hän jäi päivätyöstään eläkkeelle viime kesänä.

Kihniö Veli-Matti Heinisuo

Kihniön kunta laski talousarviossaan, että ensi vuonna kertyy valtionosuuksia 5 897 000 euroa, mutta luvassa onkin vain 5 859 808 euroa, eli runsaat 37 000 euroa budjetoitua vähemmän. – Pieniä ovat silakat joulukaloiksi, mutta kun ainoa arvioimamme tulojen kasvu olivat juuri valtionosuudet 150 000eurolla, niin nyt siitäkin otetaan yli 37 000 euroa pois, puuskahtaa kunnanjohtaja Petri Liukku. Valtionosuustulojen putoaminen ei kunnanjohtajan mukaan vaikuta mihinkään toimintoihin, mutta on jälleen yksi osoitus siitä, että kunnan pitää tulla entistä paremmin toimeen omillaan. Viime vuonna Kihniön laskennalliset valtionosuustulot olivat 5 804 952 euroa eli noin 55 000 euroa vähemmän kuin on luvassa vuonna 2013.


6 – Torstaina 17. tammikuuta 2013

Kihniön kunnalle ripeä netti Soneralta Kihniö

Yhdistystoiminta innostaa vain harvoja Niina Martikainen

Veli-Matti Heinisuo

Kihniön kunta vaihtaa neljän megan nettiliittymänsä 50-megaiseen. Kilpailun perusteella 36 kuukauden sopimuksen sai kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt Sonera. Aiemmin operaattorina on toiminut Ikaalisten-Parkanon Puhelin. Kunnanjohtaja Petri Liukku kertoo, että sopimus on 36 kuukauden mittainen. Nopeampaa liittymää tarvitaan muun muassa valtakunnallisten vaatimusten kuten e-reseptin vuoksi. – Tiedon pitää liikkua nopeammin, sanoo Liukku.

Parkano saamassa valtiolta hiukan odotettua enemmän Parkano Heikki Pettinen

Parkano on saamassa valtionosuuksia tänä vuonna jonkin verran enemmän kuin mihin talousarviota tehtäessä uskallettiin varautua. Budjetoidun 16,2 miljoonan euron sijaan valtiovarainministeriö lupailee 16,5 miljoonaa, joten eroa on oin 300 000 euroa Parkanon hyväksi. Se kääntäisi 200 000 euroa alijäämäisen budjetin plusmerkkiseksi. Laskelma ei ole kuitenkaan pomminvarma, sillä siihen sisältyy reilu miljoona euroa sivistystoimen valtionosuuden palautusta valtiolle. Koulutukseen tuleva valtionosuus nimittäin maksetaan koulutuksen järjestäjälle, joten esimerkiksi ammatti-instituuttia Iisakkia käyvien parkanolaisten nuorten osalta valtionosuus menee Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymälle. Kaupunki joutuu vastaavasti palauttamaan rahaa valtiolle. Ilman tätä vähennystä Parkanon saama valtionosuus on tänä vuonna valtiovarainministeriön ilmoituksen mukaan 17,6 miljoonaa euroa. Siitä 3,1 miljoonaa on verotulojen tasausta niiltä Suomen kunnilta, joilla on keskimääräistä vauraammat veronmaksajat.

valmistuneita Kihniöläissyntyinen Laura Jokisalo on suorittanut Master of Arts -tutkinnon (filosofian maisteri) University College Londonissa pääaineenaan historia.

Aktiivisia toimijoita yleensä pieni joukko. Parkano Maarit Lehto

Viisi vuotta Parkanon Nuorisoseuran puheenjohtajana toiminut Maarit Malmberg on aina toiminut yhdistyksissä. Harrastuksen kautta saa uusia ystäviä ja sosiaalinen verkosto kasvaa. Monessa seurassa ja yhdistyksessä ongelmana on kuitenkin pieni toimijoiden joukko. – Harvoin kukaan tulee tarjoutumaan tekijäksi. Yhdistysten hallituksiin ja johtokuntiin vielä saa porukan, mutta puheenjohtajan ja sihteerin tehtäviä ei kukaan halua. Rahastonhoitajaksi lupaudutaan helpommin, kun ei tarvitse tehdä tilinpäätöstä, Maarit Malmberg sanoo. Paikkakunnalla on myös aktiivisia yhdistyksissä toimijoita, jotka uhraavat paljon vapaa-aikaansa. Heidän joukkonsa vain on yleensä kovin pieni. Malmberg toteaa, että lasten harrastustoiminnassa on mukava olla mukana, mutta joustoakin pitäisi aikataulussa olla. Aikuiset voivat vuorollaan olla paikalla harrastuksessa, jolloin yhden tai kahden aikuisen ei tarvitse olla joka viikko kiinni samasta aikataulusta. – Aikuiset usein pelkäävät, että pitää osata jotain erityistä. Lapsille kuitenkin riittää, että aikuinen on paikalla läsnä heidän kanssaan.

Lievää ryhtiliikettä ollut havaittavissa Malmberg sanoo, että jonkinlaista ryhtiliikettä yhdistyksissä on havaittavissa. Vuoden loppupuolella oli tilanne, jossa nuorisoseura ja MLL:n paikallisyhdistys nostivat esiin mahdollisuuden yhdistää toimintaansa. – Ihmiset ehkä pelästyivät, että tutun yhdistyksen toiminta ei jatkukaan. Saimme uusia aikuisia mukaan, mutta emme

Haaviin kiinni ja puheenjohtajan nuija kouraan. Tähänkö yhdistyksissä joudutaan?

toki liikaa, vaan lisää kaivataan. Nuorisoseuran ja MLL:n paikallisyhdistyksen sulautuminen yhdeksi yhdistykseksi on mahdotonta, koska molemmilla on oma kattojärjestö. Tarvittaessa yhteistyön tiivistäminen kuitenkin onnistuu esimerkiksi yhteisillä kokouksilla. Parkanossa on Malmbergin mielestä paljon tarjontaa harrastuksista. Hän pohtii, että onko harrastuksista tullut liian ”vakavia” ja niistä on kadonnut kepeys. – Vaikuttaa siltä, että enää ei vain ”harrastella”. Lisäksi toiset lapset tuntuvat harrastavan kaikkea lähes minuuttiaikataululla ja toiset eivät harrasta mi-

tään. Tällä hetkellä vanhemmilla ja lapsilla on myös valinnan vaikeutta, kun moni harrastus osuu tiistaille. – Meille järjestäjille sattui kömmähdys. Monien yhdistysten, seurakunnan, musiikkiopiston ja muiden tahojen harrastustarjonta osuu samalle päivälle. On käynyt ilmi, että lasten harrastuksia on päällekkäin samalle ajalle. Kaikkia päällekkäisyyksiä ei tietenkään voi estää, mutta järjestäjien olisi hyvä yhdessä laatia harrastuskalenteri.

Voimat voisi myös yhdistää

kavaa ja antoisaa, eikä pahimmillaan muodostua pakolliseksi riippakiveksi. Voisiko yhdistyksiä yhdistää? – Parkanossa on paljon yhdistyksiä. Ehkä voisi olla esimerkiksi yksi yhteinen kulttuuriyhdistys, jonne voimat koottaisiin, Maarit Malmberg sanoo. Hän huomauttaa, että talkoovoimia voi yhdistää myös kuntarajojen yli eri yhdistysten kesken. Esimerkkinä on Parkanon Nuorisoseura ja Kihniöseura, joilla on yhteinen lehtitoimikunta. Yhteistyön tuloksena on useana vuonna julkaistu yhteinen kotiseutulehti.

Harrastuksen pitäisi olla mu-

SPR:n paikallisosaston toiminta yhä jäissä

Kyläyhdistykset hiipuva luonnonvara

Parkano

Parkano Maarit Lehto

SPR:n paikallisosasto toimi 1990-luvulla aktiivisesti. Toiminta hiipui 2000-luvulla, ja kuivui lopulta kokoon. – Siihen väsyy, kun toiminta henkilöityy muutamaan ihmiseen. Nuoret lähtivät muualle, eikä uusia vapaaehtoisia ilmoittautunut mukaan. Minultakin loppui mielenkiinto, kertoo ex-puheenjohtaja Maarit Mukkala (entinen Maja). Paikallisosaston pitkäaikainen sihteeri Liisa Kuuhimo muistaa, että he istuivat viimeisessä vuosikokouksessa kahdestaan puheenjohtajan kanssa. – Totesimme, että eiköhän

”Totesimme, että eiköhän lähetetä paperit Hämeen piiriin.” lähetetä paperit Hämeen piiriin, Liisa Kuuhimo sanoo. Toiminta on ollut jäissä useiden vuosien ajan. Paikallisosastoa ei ole kuitenkaan virallisesti lopetettu, vaan toimintaa voidaan jatkaa, jos kiinnostusta löytyy. Hämeen piirin kotisuilla voi käydä klikkaamassa vapaaehtoiseksi Parkanon osastolle.

”Aikuiset usein pelkäävät, että pitää osata jotain erityistä. Lapsille kuitenkin riittää, että aikuinen on paikalla läsnä heidän kanssaan.”

Maarit Lehto

Kallion kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Esko Koivisto tietää, että ihmisiä on vaikea saada yhdistyksen toimintaan. Eläkkeellä oleva Koivisto toteaa, että hänen ikäluokkansa on tottunut yhdistyksiin. Nuoria toiminta ei juurikaan kiinnosta. – Vanhat vanhenevat, eikä uusia saada tilalle. Monessa paikassa kyläyhdistyksen toiminta on hiipunut. Parkanossakin on kyläyhdistyksiä, joiden kokouksiin osallistuu vain muutama henkilö. Kylätalot ehkä ovat kuitenkin kokoava voima. Kalliossa yhdistävä tekijä ovat luontopolku, grillika-

”Kalliossa yhdistävä tekijä ovat luontopolku, grillikatos ja pääsiäiskokko.”

tos ja pääsiäiskokko, Koivisto sanoo. Koivisto on hoitanut tehtävää pari vuotta. Hän toivoo, että nokkamieheksi löytyy keväällä uusi henkilö.

Yrittäjien tilanne vielä auki Parkano Maarit Lehto

Puheenjohtajan vaihdos on ajankohtainen myös Parkanon Yrittäjillä. Jäsenistöstä ei tunnu helpolla löytyvän jatkajaa Janne Kirjoselle, joka toimi puheenjohtajana pari vuotta. – Tilanteeseen on tulossa ratkaisu, mutta se vaatii vielä yhden kokouksen. Kuvio selviää helmikuun alussa, kertoo entinen puheenjohtaja Kirjonen.


Torstaina 17. tammikuuta 2013 – 7

Ihminen jaksaa työelämässä, kun hän pitää kropastaan huolta 70-vuotias luontaisterapeutti ei ole jäämässä eläkkeelle.

”Limsat ja makeiset nostavat ja laskevat verensokeria ja raapivat verisuonia kuin santapaperi.”

Karvia Maarit Lehto

Luontaisterapeutti Matti Honkanen on antanut ihmisille apua yli 30 vuoden ajan. Hän on hyvä esimerkki työiän pidentämisestä, sillä hän täyttää keväällä 71 vuotta. Työn lopettaminen ei ole hänelle ajankohtaista. Honkanen herää aamuisin kello neljä. Hän tekee aamulenkin, käy saunassa, syö aamiaiseksi kalkkunamunakkaan ja menee vielä 1–1,5 tunniksi nukkumaan ennen kuin työpäivä alkaa. Luontaishoitoa hän tekee aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Taukoja on päivän aikana kaksi. – Ihminen pysyy hyvässä kunnossa ja jaksaa työelämässä, kun hän pitää itsestään huolta. Ruokavaliolla on kropan jaksamiseen iso merkitys. Nykyinen sokeriyhteiskunta on huono malli. Limsat ja makeiset nostavat ja laskevat verensokeria ja raapivat verisuonia kuin santapaperi, ja kolesteroli yrittää korjata tilannetta. Kaikki tämä nostaa kropan stressitilannetta, Honkanen sanoo. Hän sanoo neuvovansa asiakkaitaan aina kullekin sopivaan ruokavalioon. Vankka

Matti Honkanen antaa luontaishoitoa arkisin aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Jonoa on ensi kesälle.

aamiainen on perusta päivälle. Honkanen lopetti punaisen lihan syömisen 1980-luvulla, kun hän kokeilun kautta totesi, että hän siten pääsi säryistänsä eroon. – Kysyn asiakkaalta veriryhmän, jonka mukaan suosittelen ruokavalion. Esimerkiksi A-ve-

riryhmälle ei sovi liha, mutta Oryhmälle sopii. B-veriryhmälle sopii riista ja lammas. Eniten vaihtoehtoja on AB-veriryhmällä, ja heille sopii hyvin myös viljatuotteet. Honkanen juo jokaisen asiakkaan aikana noin 0,5 litraa vihreää teetä. Juominen on tär-

keää, ettei keho kuivu. – Kehon kuivuttua ei enää tunne janoa. Lonkat ja pohkeet kipeytyvät ja levottomat jalat vaivaavat.

Hoidon onnistuminen ei ole uskon asia Parkanosta Karviaan muutta-

neelle Honkaselle on edelleen kuukausien hoitojono. Parhaimmillaan hänellä pyöri Parkanossa 7 vuoden ajan nauha, jossa hän ilmoitti, ettei voi ottaa uusia asiakkaita. Nyt jono on ensi kesälle. Honkasen maine kasvoi alkuaikana, kun hän paransi Poh-

janmaalla kansanparantajan vaikeista vaivoistaan. Eläkkeelle jäätyään kansanparantaja ohjasi asiakkaansa Honkasen luo. Hän sanoo luontaishoito on hänelle armolahja. Apu tulee hänen käsiensä kautta. – Hoidon onnistumisessa ei ole kyse asiakkaan eikä minun uskostani, vaan siitä minkä Jeesus tekee. Hiljaisuutta ja keskittymistä ei vaadita, vaan voimme keskustella koko hoidon ajan. En anna itsestäni mitään eikä tämä kuluta voimiani, Honkanen sanoo. Hoito kestää pari tuntia. Hoitoa hakevat tulevat ympäri Suomea, ja myös ulkomailta. Asiakkaiden ongelmat ovat hyvin laajaa kirjoa, kuten reumaa, nivelvaivoja ja halvauksia. Usein asiakas hakeutuu hänelle hoitoon siinä vaiheessa, kun on jo kaikkea muuta kokeillut. – Minulta haetaan apua kaikkeen mahdolliseen, myös syöpään, mutta siinä en voi auttaa, Honkanen toteaa.

Kiihdytysjoukkojen kermaa – kaikkien kahden fanin riemuksi

Minna Lautamäki

Parkano Veli-Matti Heinisuo

Omavaraisuus on arvokas asia, mutta joskus on nöyrryttävä ottamaan hyvä vastaan muiltakin. Ylä-Satakunnan lukijoille tätä herkkua edustavat kaksosvelipojat Iso-Ahjo ja Halla-Vei, jotka ovat kirjoittaneet pakinoita ja vitsejä lehteen jo vuosikaudet. Kiintopisteenä heillä on Taulunkylä Kankaanpäässä, Niinisalon tuntumassa. Viime vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaa viettänyt kaksikko saapui eilen Ylä-Satakunnan kaupunkitoimitukseen haastateltavaksi. Paikalla oli myös runsaslukuinen yleisö, joka oli välillä yhtä vahvasti hukassa kuin haastattelijakin. Selvyys saatiin kiristettyä ainakin koko homman alkamisesta. – Olimme aikoinaan samoilla työpaikoilla ja heitimme huulta kunnes huomasimme, että huumori on elämän suola. Siksi olemmekin aina janoisia, veistelivät pojat, jotka kertomansa mukaan tekevät töitä kaikkien kahden faninsa vuoksi: äidin ja naapurin Tanen.

Laaja ohjelmisto venyy ja paukkuu Kaksosvelipoikien hahmogal-

Sanontoja kaksosten tapaan Tervemorohei Mauton show kaikilla mausteilla

Tilaa heti ja karu myähemmin!

Aina olemattomin ohjelmisto, joka silti on olemassa

Iso-Ahjo (paitaa heiluttelemassa) ja Halla-Vei ovat tulleet tutuiksi myös paikallisradion taajuuksilta vuosina 1994–2004. Ylä-Satakunnan kaupunkitoimituksessa heitä haastatteli päätoimittaja Veli-Matti Heinisuo (vas.).

leria sisältää muitakin esiintyjiä kuin Iso-Ahjon ja HallaVein. Heidän kanssaan keikkaa heittävät muun muassa Ana

ja Pentti sekä Mortti Wuorio. Kaupunkitoimitukseen oli kovaa vauhtia lähdössä myös velipoikien kuskiurkuri Teppana,

mutta lopulta kävi ilmi, että 127 Viiun kaasutin ja kuljettaja olivat yhtäläisessä tilassa: tukossa. Kysymykseen siitä, vastaa-

vatko hahmot jotakuta todellista henkilöä, velipojat vastaavat harkinnan jälkeen ”kyllä”, mutta pyytävät lisäämään sanaan monta y-kirjainta. Pakinoiden ja vitsien kirjoittaminen, viihdytyskeikat ja musiikki ovat nekin vain osa ohjelmistoa. Yhtä hyvin heiltä taittuu myös pakinavitsikirjojen tekeminen. Kootut seokset ja Kootut päästöt ovat jo ilmestyneet.

Pieni kyläkin on saanut osansa – Nummen Taisto meidät aikanaan pyysi Ylä-Satakuntaan kirjoittamaan. Siinä yhteydes-

sä hän kysyi, että eikö olisi kolmannen kirjan aika? Nyt se on tulossa ensi jouluksi, lupaavat velipojat. Taulunkylälläkin Iso-Ahjo ja Halla-Vei ovat ottaneet aktiivisen otteen. Heidän aloitteestaan siellä esiintyy ja harjoittelee 19 miehen lauluporukka. Entisiä ja nykyisiä kyläläisiä kokoaa yhteen Taulunkylä-päivä heinäkuussa. Osanottajia on sadan paikkeilla, vaikka kylä on pieni. – Sitten meillä on Kuivurirock-tapahtuma. Jo 15 kertaa olemme järjestäneet miesten illankin. Kylältä ja eri puolilta maailmaa kokoontuu aina yhteen viitisenkymmentä miespuolista urosta. Kaksovelipoikien mukaan aktiivisuudelle on tilausta ja tempaukset on otettu hyvin vastaan. Niinpä kirsikkana kakun päällä on hiljattain rakennettu maitolaituri, joka tarjoaa kyläläisille hyvän maamerkin vaikkapa kävelylenkille lähtemiseen. Tässäkin tukena olivat niin yritykset kuin yksityishenkilötkin. Ai niin. On kaksosvelipojilla hämärämpikin puoli. Toinen tottelee nimeä Ari Jussila, ja toinen on Pekka Kiviharju. Kumpi on kumpi, se onkin jo kimurantimpi kysymys.


8 – Torstaina 17. tammikuuta 2013

Puunkorjuussa töitä tehdään kiihtyvä Parkano Minna Lautamäki

Metsäteollisuuden työpaikat ovat käyneet Parkanossa vähiin, mutta puunkorjuussa töitä paiskitaan kiihtyvään tahtiin. Kasvava tuotannonala on energiapuun tuotanto. Metsänhoitoyhdistys Kihniö-Parkanon toiminnanjohtaja Aki Haapaniemi kertoo, että yhdistyksen kautta kulkeva puumäärä on kaksinkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Puukauppojen kokonaismäärä ei ole kasvanut ihan samassa suhteessa, koska leimikot ovat siirtyneet yhdistykselle metsäyhtiöiden kevennettyä omia hankintaorganisaatioitaan. – Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa sitä, että paikallisille yrittäjille on tarjolla aikaisempaa enemmän töitä, Haapaniemi sanoo. – Energiapuun hakkuut ovat lisääntyneet koko ajan ja kuitupuuta ohjataan polttoon entistä enemmän. Metsänhoitoyhdistysten työmaat työllistävät tällä hetkellä 6 koneketjua ja 2 puutavara-autoa.

Töitä löytyy, kun sitä myydään aktiivisesti Koneellisen korjuun lisäksi yhdistys tarjoaa töitä 5 yrittäjämetsurille ympäri vuoden sekä 5–10:lle pääasiassa kesäaikaan metsänhoitotöitä tekevälle metsurille.

”Koneketjut laitettaisiin heti kahteen vuoroon, jos olisi enemmän kuskeja.”

Toimihenkilöpuolella yhdistyksen leivissä on toiminnanjohtajan lisäksi 6 metsätalousinsinööriä, joista 4 toimii alueneuvojina, yksi tie- ja oja-asiantuntijana ja yksi on erikoistunut kiinteistönarviointiin ja –välitykseen. Yhdistys on viimeisen kymmenen vuoden aikana pyörittänyt työllistämishanketta, jonka aikana on järjestetty enimmillään puolen vuoden pätkätöitä metsurintöihin perehtyville pitkäaikaistyöttömille. Viime vuonna hankkeen kautta töitä järjestyi 3 henkilötyövuodelle. Haapaniemi kertoo, että perehdyttämisen jälkeen vakituiseksi metsuriksi on jäänyt muutama hankkeessa mukana ollut. Metsurien työllistäminen edellyttää aktiivista työmaiden metsästystä yhdistykseltä. Se markkinoi vesakonperkauksia ja taimikoiden varhaishoi-

toa metsänomistajille, jotka ovat työn maksajia. – Se on aina haasteellista, sillä esimerkiksi taimikoiden hoitotyö maksaa 500–600 euroa hehtaarilta. Usein se rahoitetaan nuorten metsien harvennushakkuilla, joihin suhtaudutaan myönteisesti, Haapaniemi kertoo.

Lähivuosina tarvitaan lisää uusia työntekijöitä Yksi hakkutyömaan koneketju työllistää monitoimikoneen ja ajokoneen kuljettajan. Koneketjut tekevät nyt vain yhtä vuoroa. – Ne laitettaisiin heti kahteen vuoroon, jos olisi enemmän kuskeja. Varsinkin talvikohteilla se olisi tärkeää, alueneuvoja Jarkko Piilola sanoo. Hänen mukaansa kuskeja on liian vähän tarpeeseen nähden, koska moni alalle koulutetuista siirtyy valmistumisensa jälkeen muihin konepuolen hommiin. Piilola ja Haapaniemi arvelevat, että metsäalalla tarvitaan uusia työntekijöitä lähivuosina, kun sekä metsureista että koneenkuljettajista jää moni eläkkeelle. Alan epäsuosioon voi vaikuttaa kausiluontoisuus. Työn tuottavuus metsuripuolella voi pudota rajusti esimerkiksi paksun lumen aikaan. – Ihanne olisi sellainen kaveri, joka on talvella hakkuu- tai ajokoneen puikoissa ja vapusta jouluun välin metsurina metsänhoitotöissä, Piilola sanoo.

Bioenergiasta uusia työpaikkoja Parkanoon Alaku Oyssä on tällä hetkellä yli kymmenen työntekijää. Parkano Minna Lautamäki

Puun murskaus energiakäyttöön on tätä nykyä parkanolaisen Alaku Oy:n pääasiallista toimintaa. Yrittäjäveljekset Mikko Alamettälän ja Pekka Alamettälän mukaan yritys on parin viime vuoden aikana hankkinut uusia koneita ja palkannut lisää väkeä murskauspuolelle. Alaku on kuljetusliike Alamettälä Oy:n rinnalla toimiva koneurakointiyritys.

– Toiminta painottui aluksi pyöräkuormaajaurakointiin muun muassa Aureskosken sahalla. Nykyään tärkein tarjoamistamme palveluista on murskaus, Mikko Alamettälä kertoo. Alakun kaksi vasaramurskaa työstää kantoja ja yksi rakennusjätettä. Hakkurilla tehdään puhdasta metsäenergiaa rangoista ja metsätähteestä. Työmaat ovat metsässä tai terminaaleissa, joihin raaka-aine on varastoitu. Suurin asiakas on edelleen UPM, jonka bioenergiapuolen avainyrittäjiin Alaku lukeutuu Pohjois-Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaan alueella.

Kasvun paikka, mutta kilpailu kovaa – Kun saimme sopimuksen UPM:n kanssa, hankimme hakkurin ja yhden vasaramurskan sekä neljä puoliperävaunua, joilla puumurske kuljetetaan

polttolaitoksille, Alamettälät kertovat. Biowatin kanssa yrityksellä on ollut terminaalisopimus jo lähes kymmenen vuoden ajan. Alaku työllistää tällä hetkellä reilut kymmenen miestä. Alamettälöillä on palkkalistoilla yhteensä 26 työntekijää. Murskaus tarjoa työtä välillisesti myös kuljetusliikkeen puolella työskenteleville. Yrittäjät uskovat alan kehitysnäkymiin. – Vuoteen 2020 mennessä puuenergian käytön pitäisi vielä tuplaantua. Toisaalta alalle on hankittu paljon uusia koneita ja kilpailu on kova, Pekka Alamettälä toteaa. – Toivotaan, että pärjätään vastaisuudessakin. Kyllä tässä kasvun paikka on selkeästi, mutta yrittäjän on itse tehtävä paljon töitä pärjätäkseen ja investoinnit ovat kovat, kun yksi murskakone maksaa 500 000–600 000 euroa.

Metsäkoneenkuljettaja Henri Helminen on työhönsä tyytyväinen. –Vapaata ja

Työ on rentoa, mutta Parkano Minna Lautamäki

Metsäkoneenkuljettaja Henri Helminen on kulkenut nuoresta lähtien isänsä, metsäkoneyrittäjä Kauko Helmisen mukana työmailla. – Tämä on rentoa ja itsenäistä työtä, ammatinvalintaansa tyytyväinen Henri Helminen sanoo. Työpäivän rutiineihin sisältyy koneenkäsittelyn lisäksi koneenhuoltoa ja usein myös remonttitöitä. Hitsauspuikon on pysyttävä käsissä, kun korjaustyöt jatkuvat iltaisin konehallilla. Metsänhoidon perusteiden osaaminen

”Hitsauspuikon on pysyttävä käsissä, kun korjaustyöt jatkuvat iltaisin konehallilla.” kuuluu oleellisena osana ammattitaitoa. Helminen on oppinut sen työn kautta. – Tärkeintä on kuitenkin kuunnella metsänomistajaa. Siinä mielessä tämä on yhteistyötä.

miten on?

Parkanolaisen Alaku Oy:n kone murskasi viime viikolla Biowatin kantoja energiakäyttöön Jaakkolankylän vanhan sahan tontilla. Murske päätyi Tampereen Naistenlahden voimalaan.

Tuliko työpaikkailmoitukseen vastauksia? Ylä-Satakunta Minna Lautamäki

Lapualainen JP Metsäkoneurakointi Oy haki viime viikon Ylä-Satakunnan ilmoituksella monitoimikoneenkuljettajaa. Urakoitsijan kaksi koneketjua työskentelee Metsähallituksen Parkanon alueen kohteissa.

n

Palvelukseen otetaa

Haemme amma monitoim Metsähallituks ja

JP Mets Jorma Hirsim www m Onko ilmoitukseen tullut yhtään vastausta? – Ei ole tullut yhtään soittoa. Sesonki on päällä, joten kaikki ammattimiehet tai-


Torstaina 17. tammikuuta 2013 – 9

ällä tahdilla

Kuhaverkko koitui 12-kiloisen hauen kohtaloksi Parkano Heikki Pettinen

Ainakin vuoden suurin lienee hauki, jonka parkanolainen Jyrki Jänisniemi sai verkolla Aurejärvestä keskiviikkona. Petokalalla oli mittaa 115 senttiä ja painoa tasan 12 kiloa. – Se oli tarttunut 60-milliseen verkkoon Jänissaaren lähellä. Oli uinut siihen syömään verkossa olleita kuhia, mutta jäi itse kiinni, Jänisniemi kertoo. Hauki on suurin, mitä hän on koskaan saanut. Aiemmin ei pyydykseen ole sattunut kuin seitsemänkiloinen. Paras saalis kalastajan omasta mielestä on edelleen 9-kiloinen kuha, jonka hän sai suunnilleen samasta kohdasta Aurejärveä 1990-luvun alussa. Hauen kohtalona on päätyä Jänisniemen anopille kalapullavärkeiksi. Mies ei aio preparoida edes kalan hurjannäköistä päätä seinäkoristeeksi. – En minä hauesta niin perusta, mutta jos olisi iso kuha tullut, niin sen veisin täytettäväksi, Jyrki Jänisniemi kertoo.

Jyrki Jänisniemn verkkoon tarttuneella 12-kiloisella hauella on mittaa metri ja 15 senttiä. rentoa ja palkkakin tyydyttää, hän kuvailee.

a yksinäistä Monitoimikoneen eli moton puikoissa Helminen harventaa parhaillaan nuorta metsää Yliskylän perällä. Ainoa ääni, joka työmaalle kuuluu, on toiselta leimikolta kantautuva ajokoneen mörinä. Helminen toteaakin, että työn huono puoli on se, että työkaverit ovat vähissä. – Työmailla joutuu olemaan paljon yksin. Metsänhoitoyhdistyksen neuvoja poikkeaa pari kolme kertaa viikossa. Metsänomistajat käyvät harvemmin.

Palkka on kohdallaan

Alan palkkaus on hänen mittapuunsa mukaan kohtuullisen hyvä. – Jos palkkaa vertaa esimerkiksi sähkötai LV-alan palkkoihin, merkittävää eroa ei ole. Metsäkoneurakointi Kauko Helmisellä työskentelee tällä hetkellä viisi miestä kolmella monitoimikoneella ja kahdella ajokoneella. 24-vuotias Henri Helminen on porukan nuorin. Muut ovat reilusti iäkkäämpiä. Osalla on pian edessä eläkepäivät. Henri Helminen aikoo näillä näkymin jatkaa yrittäjänä isänsä jalanjäljissä.

Helminen arvelee, että yksinäisyys voi olla syy, miksi nuoret eivät innostu alasta.

Karvian hiihtokausi starttaa keskiviikkona perinteisellä Karvia Sirpa Ala-Rämi

Karviassa hiihdon kilpailukausi saadaan käyntiin keskiviikkona. Ensimmäiset hopeasompahiihdot hiihdetään perinteisellä tyylillä urheilukentän maastossa Kirkonkylän valaistulla ladulla. Kisoja pidetään parin viikon välein. Saunaluomalla pidetään yhteishiihdot vapaalla tyylillä Honkajoen Seudun urheilijoiden kanssa. Kantin haastavassa maastossa hiihdetään perintei-

sellä tyylillä ja vapaalla hiihtotavalla lopuksi Alkkiassa. Kaiken kaikkiaan kevään aikana järjestetään neljät kisat sekä Kirin mestaruushiihdot. Samalla kertaa ratkotaan myös yhdistysten ja yhteisöjen puulaakihiihtojen mestaruus. Hopeasompahiihdoissa kaikki vähintään kolmeen osakilpailuun osallistuneet palkitaan kauden loputtua. Matkat on mitoitettu ikäluokille sopivaksi ja mestaruudet ratkotaan ikäluokittain. Pakkasrajana pidetään –15 astetta. Mahdolli-

sista siirroista ilmoitetaan sekä kunnan että Karvian Kirin nettisivustoilla. Ilmoittautuminen käy kätevimmin tekstiviestillä Kirin hiihtovastaavalle Päivi Koskelalle tai saapumalla ajoissa, vähintään puoli tuntia ennen kisan alkua kilpailupaikalle. HS-hiihtoihin osallistuminen ei edellytä Kirin jäsenmaksun maksamista, mutta kilpailuruljanssiin osallistumisesta tulee suorittaa 10 euron toimintamaksu.

Kingcobran vuosi alkoi mallikkaasti Ylä-Satakunta

koomme attitaitoiseen jouk aa ikoneenkuljettaj noon ka sen työmaille Par a lähikuntiin.

Oy säkoneurakointi 2 145 19 mäki puh. 0400 i.f nt i metsakoneurakoi tavat olla juuri nyt työllistettyjä. Vuosi sitten, kun haettiin, soittoja tuli useita, yrittäjä Jorma Hirsimäki kertoo. Mitä ominaisuuksia motokuskilta

vaaditaan? – Täytyy osata käsitellä metsää ja hallita konetta sekä huoltotyöt. Me opetamme alalle, jos intoa ja työhaluja riittää. Yrityksen palveluksessa on 20 miestä, joista osan olemme itse opettaneet. Minkälainen työtilanne yrityksellä on? – Nyt on oikeinkin hyvä, kuten talvella yleensä. Kesä ja kelirikkoaika ovat hankalampia. Pystymme kuitenkin työllistämään aika hyvin kaikki miehemme ympäri vuoden. Se on tietysti tavoite. Millä konsteilla houkuttelisit nuoria metsäalalle? – Alaa pitäisi tehdä tunnetuksi peruskoulun ammatinvalinnassa ja tuoda enemmän nuorten tietoisuuteen. Näkymät ovat hyvät. Energiapuun käyttö esimerkiksi lisääntyy koko ajan.

Ravivuoden 2012 kahteen kakkossijaan päättänyt parkanolainen lämminverinen Kingcobra palasi voittokantaan tiistaina Teivossa. Viime vuoden voitokkain kuski Mika Forss ohjasti Fincumet Oy:n omistaman ruunan voittajaksi ajalla 16,1a. Vuosi alkoi 2 000 euron ykköspalkinnolla. Viime vuonna Jouni Järvensivun Suomeen ostama saksalaissyntyinen hevonen tienasi hieman yli 40 000 euroa ja nosti kokonaisansionsa reilusti yli viiden kymppitonnin. Hevosta valmentaa nopean nousun treenareitten eliittiin tehnyt forssalainen Tapio Mäki-Tulokas.

”Saksalaissyntyinen hevonen tienasi hieman yli 40 000 euroa ja nosti kokonaisansionsa reilusti yli viiden kymppitonnin.” Muiden parkanolaishevosten uusi ravivuosi on käynnistynyt nihkeästi. Teivossa tiistaina Erkki Niemisen omistama ja

valmentama I.P. Florican jäi Niko Jokelan ohjastamana kymmenenneksi keliolotkin huomioiden vaatimattomalla ajalla 22,3a. Seinäjoella kävi puolentoista kuukauden tauon jälkeen kaviouraa maistelemassa Anne Talosen Qualified, joka Akseli Lahtien hyppysissä tyytyi yhdeksänteen sijaan ajalla 21,4. Teuvo Levulan Ujori oli Seinäjoella kylmäveristen tasoitusajossa Hannu Torvisen ohjastamana. Tuloksena oli hylkäys liitoista laukoista. Viime vuonna Ujori oli totokolmikossa kuusi kertaa, mutta voitto kartteli. Voittajaesittelyyn Ujori on toki urallaan kääntynyt 11 kertaa.


✗ O H J E L M AT I E D O T Sunnuntai 20.1. TV1 04.00 Uutisikkuna 08.00 Yle Uutiset 08.05 Avara luonto: Iso valliriutta 09.00 Yle Uutiset 09.05 Aamusydämellä 09.45 Maailman matkailuaarteet 09.55 Yle Uutiset 10.00 Jumalanpalvelus 11.00 Yle Uutiset 11.05 Viikko viitottuna 11.15 Opettaja ohjaimissa (7) 12.05 Mannerheim - Jörn Donnerin kertomana 13.05 Prisma: Selviytyjät 14.00 Prisma Studio 14.30 Historiaa: Sukellus-

veneellä napajäillä 15.25 Hercule Poirot: Kurpitsajuhla (7) 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.10 Inhimillinen tekijä 18.00 Yle Uutiset 18.10 Urheiluruutu 18.15 Antiikkia, antiikkia 18.45 Suomi on ruotsalainen 19.15 - 19.40 Luontohetki: Eläintarinoita 19.45 Arto Nyberg 20.30 Yle Uutiset 20.45 Urheiluruutu 21.05 Kotikatsomo: Täällä pohjantähden alla (12) 21.55 Red Riding 1983:

Red Riding 1983: Maasta sinä olet tullut (16) 3/3. Kolme vuotta myöhemmin Yorkshirea terrorisoiva murhamies on yhä vapaalla jalalla. Kuvassa keskellä Eddie Dunford (Andrew Garfield). TV1 klo. 21.55

Maanantai 21.1.

Sebastian Maasta sinä olet tullut (16) 23.35 Ykkösaamu 00.15 Uutisikkuna

19.30 Pirunpelto (12) 20.20 Lumilautailun MM 21.00 Boardwalk Empire (16) 21.55 Yle Uutiset 22.00 Urheiluruutu TV2 22.10 Bored to Death (12) 04.00 Uutisikkuna 22.35 Pikaluistelun maail07.45 Pikku Kakkonen mancup 07.46 Nimipäiväonnittelu: 23.00 How to Make it in 20.1. America (12) 07.48 Raa Raa, leikkisä 23.25 The Wire (16) leijona (S) 00.20 Pikaluistelun maail07.59 Dinojuna (S) mancup 08.23 Puu Fu Tom (S) 00.55 Päätapaus (12) 08.47 Sohvaset (S) 01.20 Silminnäkijä: Ar09.00 Galaxi mahdetut 09.05 - 09.16 Hirveä Hen- 01.50 - 04.00 Uutisikkuna ri: Hirveä Henri (S) 09.24 Villit futarit: Villit MTV3 futarit (S) 08.00 Chuggington (S) 09.50 - 09.55 Viidakko08.10 Looney Tunes jytä (S) Show (S) 10.00 Vili Vilperi 08.35 Katti kaiken tietää! 10.25 Satuhäät (S) 11.15 Kakkosen urheiluvii09.05 Madagascarin pingkonloppu viinit (S) 11.20 Ampumahiihdon 09.35 Beyblade: Metal mc: Naisten viesti Masters (7) 13.00 Lumilautailun MM 10.00 Grand Designs 15.00 Ampumahiihdon unelma-asunnot mc: Miesten viesti 16.15 Lance Armstrongin 11.00 Midaksen kosketus 11.30 Suomessa on totuus? yritystä 17.00 - 17.25 Islannista 12.05 Salatut elämät (S) maailman huipulle: 12.35 Salatut elämät (S) Helga Margrét 13.05 Näin tehtiin elokuva 17.30 Uusi päivä (S) Kaappari 18.00 Uusi päivä (S) 13.35 Lucky You - Onnen18.30 Uusi päivä (S) peliä (7) 19.00 Yle Uutiset 16.00 Yhdistetyn maail19.05 Urheilukatu 2

SUB 10.30 Simpsonit (7) 11.00 Simpsonit (7) 11.30 Simpsonit (7) 12.00 Simpsonit (7) 12.30 Asunto 23 (7) 13.00 Rillit huurussa (S) 13.30 Tyhjätaskut (7) 14.00 Isän tyttö (7) 14.30 Middle (S) 15.00 P. Diddyn juoksupoika 16.00 Kaiken maailman kampaamot 17.00 Glee (7) 18.00 Esittelyssä: Pieniä potilaita 18.05 Kauden kiinnostavin uutuus 18.10 Pilanpäiten 18.20 Ajoneuvos 18.55 Suomen surkein kuski 19.55 Myytinmurtajat 21.00 Lions for Lambs (12) 22.50 Lain varjossa (16) 23.45 Nikita (12) 00.45 Madventures 01.20 Southland 02.10 Southland

mancup: Seefeld 17.25 Putous 19.00 Seitsemän Uutiset 19.10 - 19.20 Tulosruutu 19.30 Midaksen kosketus 20.00 Kultainen Venla 22.00 Kymmenen Uutiset 22.15 Viikon sää 22.20 Tulosruutu 22.35 Isänmaan puolesta (16) 23.40 - 00.40 Ilman johtolankaa 01.10 - 05.30 MTV3 Chat NELONEN 09.25 Jaksa paremmin 09.55 Hurja remontti 10.55 Elixir 11.25 Eläinten ABC 11.55 Koiralle koti 13.00 Elokuva: The Game Plan - Perheen pelinrakentaja (S) 15.05 Frasier 15.35 Frasier (S) 16.00 Frasier 16.30 Frasier 17.00 The Voice of Finland 18.30 Nelosen uutiset 18.50 Nelosen sää 19.00 Hurja painonpudotus 20.00 Olipa kerran (12) 20.57 Keno 21.00 Elokuva: Lara Croft: Tomb Raider (12) 23.10 Nelosen uutiset 23.20 Nelosen sää 23.25 Mad Men (12) 00.30 Lost (16) 01.25 Perhe on pahin

Kuninkaittemme jäljillä 18.00 Kino Klassikko: Seitsemän veljeksen morsiamet (S) 19.40 Elävä arkisto: Iltatähti 20.00 Pariisi, taiteen mekka 21.00 Näin se tehtiin: Klamydia 21.30 Kosketuksessa: Klamydia 22.30 Poikien bisnes (16) 23.43 - 04.00 Teematieto

FEM 08.30 BUU-klubben: Muumien maailma 09.00 SVT:n ohjelmaa 15.30 5 minuter 15.35 Salamanterin suojelijat 16.05 Jälkivääntö 16.45 Kirjaohjelma: Kirjoja vankilasta 17.15 Tanskalaista viiniä 17.45 Unohtuneet rikokset 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Muumien maailma 18.30 Muuttoapua uusioperheelle 19.30 TV-nytt 19.40 TEEMA 04.00 Teematieto 14.15 Dietrich Fischer-Dieskau: Syksyinen Sportnytt 19.50 Närbild 20.20 Taivastiellä 20.50 Elokuva: Yhteiskunmatka 16.00 - 16.53 Tiededokumentti: Lihavaakin lihavampi 17.00 nan vihollinen nro 1 (16) 23.00 SVT:n ojhelmaa

Tiistai 22.1. TV1

TV2

04.00 Uutisikkuna 05.55 MOT 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Kuningaskuluttaja 10.00 - 10.53 Sydämen asialla (7) 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 - 12.10 Jumalanpalvelus 12.15 Tohtorit (7) 12.45 Onni pyörii (7) 14.30 A-studio 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 15.55 Suomi on ruotsalainen 16.25 Toisenlaiset frendit 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Puoli seitsemän 19.00 - 19.55 Kiehtova maailma: Palin Brasiliassa 20.00 Prisma Studio 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 Kahden kerroksen väkeä (12) 22.00 Mannerheim - Jörn Donnerin kertomana 23.00 Yle Uutiset 23.05 Salsa tekee hyvää 23.55 Oddasat 00.10 Uutisikkuna

04.00 Uutisikkuna 06.50 PIKKU KAKKONEN 06.51 Nimipäiväonnittelu: 22.1. 06.53 Jääkarhu Otto (S) 07.03 Timppa: Timppa (S) 07.14 Me Peltiset (S): Hyväntahtoinen huijaus 07.21 Tinga Tinga -tarinat (S) 07.35 Ella ja Aleksi 07.42 Pipsa Possu: Koulun juhla (S) 07.47 Neppajymykerho 07.55 Martta puhuu (S) 08.19 Viidakkokirja (7) 08.41 Late lammas (S): Takapihan Picassot (S) 08.50 Pieni runotyttö (7) 09.40 Yle Uutiset Uusimaa 09.50 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 10.00 Yle Uutiset LounaisSuomi 10.10 Yle Uutiset Häme 10.20 Yle Uutiset KeskiSuomi 10.30 Yle Uutiset ItäSuomi 10.40 Yle Uutiset Pohjanmaa 10.50 Yle Uutiset PohjoisSuomi 11.00 Oddasat 11.15 Uutisikkuna 13.40 Toistaiseksi tuntemattomasta syystä 14.10 Annen espanjalaisherkut 14.40 Tyttökuoron mukana 15.10 Tartu Mikkiin

TV1 04.00 Uutisikkuna 05.55 Puoli seitsemän 06.25 Ylen aamu-tv 09.30 Luontohetki: Eläintarinoita 10.00 - 10.53 Sydämen asialla (7) 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Puoli seitsemän 11.40 - 12.25 Arto Nyberg 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Poikamiespappa (S) 14.25 Väylän varrelta: Ihmisen juuret 14.55 Pisara 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 15.55 Antiikkia, antiikkia 16.25 Kuningaskuluttaja 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Sydämen asialla (7) 18.00 Yle Uutiset 18.30 Presidentti Obaman virkaanastujaiset 19.15 Löytöretkiä maailmaan 19.30 Uutisvuoto 20.00 MOT 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 A-studio 21.30 Dokumenttiprojekti: Suurlähettiläs 23.05 Yle Uutiset 23.10 Kotikatsomo: Täällä pohjantähden alla (12) 00.00 YleLeaks

Aune, Oona, Netta

00.15 Panta kaulassa (12) 00.45 Oddasat 01.00 Uutisikkuna

18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Avot, sinkut ja avikset (12) 18.49 Luonnon ihmeitä TV2 19.00 Yle Uutiset 04.00 Uutisikkuna 19.10 Yle Uutiset alu06.50 PIKKU KAKKONEN eeltasi 06.51 Nimipäiväonnittelu: 19.20 Yle Uutiset Suora 21.1. linja 06.53 Popi Kissa (S) 19.30 Ypäjä 07.04 Lilli Pii (S) 20.00 Uusi päivä (S) 07.08 Metkat Mesiläiset 20.30 - 20.55 Putoojat (S) (12) 07.17 Melkein mestari 21.00 Satuhäät 07.25 Jussin matkat (S) 21.50 Yle Uutiset 07.37 Onnea on... 22.00 Urheiluruutu 07.39 Humps (S) 22.05 Toistaiseksi tunte07.47 Neppajymykerho mattomasta syystä 07.55 Martta puhuu (S) 22.35 Misfits (16) 08.19 Viidakkokirja (7) 23.25 Ypäjä 08.41 Late lammas (S): 23.55 Haven (12) Lampolan lauantaitans- 00.35 - 04.00 Uutisikkuna sit (S) 08.50 Pieni runotyttö (7) 09.40 Norjan rannikoilla MTV3 05.30 Aamusää 10.20 Työ on elämää 06.00 Studio55.fi varten 06.25 Huomenta Suomi 11.00 Eläinsairaala 09.05 Studio55.fi 11.30 Uutisikkuna 09.30 Uutiset 13.30 Pressiklubi 14.00 Veljesten keittiössä 09.40 Mitä tänään syötäisiin? 14.30 Uusi päivä (S) 09.45 Tunteita ja tuoksuja 15.00 Uusi päivä (S) (7) 15.30 Uusi päivä (S) 10.40 Emmerdale (7) 16.00 Ypäjä 11.10 Emmerdale (S) 16.29 Galaxi 11.40 HANKI: Hiihtolajien 16.30 Villit futarit: Villit huippuhetket futarit (S) 16.54 Galaxin fillerit: Eläi- 12.35 Ostoskanava 13.35 Selviytyjät ninsertit: Kanit 15.20 Mitä tänään syö17.00 Pikku Kakkonen

SUB 09.25 Eastenders (7) 10.00 Lemmen viemää (7) 11.00 Ostos-tv 14.00 Kauhukeittiö 14.55 Teho-osasto 15.50 Kauden Kiinnostavin Uutuus 15.55 Jamie Oliverin 30 minuutin ateriat 16.25 Eastenders (S) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Myytinmurtajat 19.00 Miehen puolikkaat (S) 19.30 Asunto 23 (7) 20.00 Simpsonit 20.30 Rillit huurussa (S) 21.00 Yes Man (12) 23.10 C.S.I. (12) 00.05 Vampyyripäiväkirjat (16) 01.00 Simpsonit (7) 01.30 Num3rot (12)

täisiin? 15.25 Better Off Ted (S) 15.50 Amerikan lapsityrannit 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (S) 17.25 Kauniit ja rohkeat (12) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (S) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 Hansin matkassa 21.00 Helppo elämä (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Rizzoli & Isles (16) 23.35 Burn Notice (12) 00.35 - 05.30 MTV3 Chat

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Jake ja Mikä-MikäMaan merirosvot 07.25 Disney esittää: Koukussa 07.50 Disney esittää: Aku ja kumppanit 08.00 Chuckin ja ystävien seikkailut 08.15 Vaaleanpunainen pantteri 08.25 Paluu lukioon 08.50 Leila leipoo

09.20 Luksusmammat 09.50 Elixir 10.20 Sisustuskaksoset 10.50 Ostosruutu 11.50 Ostosruutu 12.50 Luksusmammat 13.20 Elixir 13.50 Sisustuskaksoset 14.20 Leila leipoo 14.55 Salattu teinielämä 15.55 Himohamstraajat 17.00 Eläinten ABC 17.30 Tuuri 18.30 Nelosen uutiset 18.50 Nelosen sää 19.00 Matkaoppaat 19.30 Neljän tähden illallinen 20.00 Huippumalli haussa 20.57 Keno 21.00 Elokuva: Peloista pahin (16) 23.30 Nelosen uutiset 23.40 Nelosen sää 23.45 Frasier 00.15 Olipa kerran (12) 01.15 Totuuden miekka 02.15 Perhe on pahin

Historia: Frida Kahlon Sininen talo. Teema klo. 17.00

Pariisi, taiteen mekka 22.00 Sodan vangit (16) 22.50 Uusi Kino: Vallankumous, jota ei tullut 00.26 - 04.00 Teematieto

FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.20 Tohtori Åsa 16.50 Metsänhaltijan valtakunnassa 17.20 Ennen mikään ei ollut paremmin 17.48 5 minuter 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben 18.30 Hirvijahdissa 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TV-nytt 20.00 Kotikulmilla (S) 20.45 Luontoretkellä 21.00 Minun totuuteni: TEEMA 04.00 Teematieto 17.00 - 17.55 Historia: Frida Kahlon Mona Sahlin 21.57 TV-nytt 22.00 Vallan linnake (12) 23.00 SVT:n Sininen talo 18.00 Fedja - Theodor - Tulio 18.50 Rakennustaiteen ohjelmaa aarteita 19.00 Francon jälkeen - Alcantaran perhe (7) 20.10 Elävä arkisto: 60-luvun starat 20.30 Tanskalaisarkkitehtien koteja 21.00

Visa 16.00 Ypäjä 16.29 Galaxi 16.30 Galaxi:: Lentismestari 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Yle Uutiset minuutissa 18.02 Avot, sinkut ja avikset (12) 18.49 Luonnon ihmeitä 19.00 Yle Uutiset 19.10 Yle Uutiset alueeltasi 19.20 Yle Uutiset Suora linja 19.30 Ypäjä 20.00 Uusi päivä (S) 20.30 - 20.54 Putoojat (12) 21.00 Ajankohtainen kakkonen 21.50 Yle Uutiset 22.00 Urheiluruutu 22.05 Ei pakotietä (16) 23.55 Ypäjä 00.25 - 04.00 Uutisikkuna

MTV3 05.30 Aamusää 06.00 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.05 Studio55.fi 09.30 Uutiset 09.40 Mitä tänään syötäisiin? 09.45 Tunteita ja tuoksuja (S) 10.40 Emmerdale (S) 11.10 Emmerdale (S) 11.40 Lääkärit 12.35 Ostoskanava 14.05 50 parasta ravin-

SUB 09.25 Eastenders (S) 10.00 Lemmen viemää (7) 11.00 Ostos-tv 14.00 Kauhukeittiö 14.55 Teho-osasto 15.50 Uniikki: Elämäsi diili 15.55 Jamie Oliverin 30 minuutin ateriat 16.25 Eastenders (S) 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Jamie Oliverin Amerikan herkut 19.00 Miehen puolikkaat (S) 19.30 Ensisilmäyksellä (7) 20.00 Simpsonit 20.30 Simpsonit 21.00 Suomen surkein kuski 22.00 Grimm (12) 23.00 House (12) 00.00 Supernatural (16) 01.00 Simpsonit (7) 01.30 Num3rot (12)

tolaa 14.10 MTV3.doc: Natsirikollisen tytär 15.15 Mitä tänään syötäisiin? 15.20 Erilaisia suhteita (7) 15.50 Minuuttipeliä 16.50 Uutiset 16.55 Suomen ja maailman sää 17.00 Kauniit ja rohkeat (7) 17.25 Kauniit ja rohkeat (7) 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale (S) 18.30 Emmerdale (7) 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät (7) 20.05 Harryn laki (7) 21.00 Joku kaltaiseni (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 C.S.I. Miami (16) 23.35 Paljastavat valheet (16) 00.35 Rillit huurussa (S)

Nelonen 07.00 Disneyn esikoulu: Jake ja Mikä-MikäMaan merirosvot 07.25 Disney esittää: Finias ja Ferb 07.50 Disney esittää: Aku ja kumppanit 07.55 Chuckin ja ystävien seikkailut

08.10 Vaaleanpunainen pantteri 08.20 Onnea matkaan, Charlie! (7) 08.50 Leila leipoo 09.20 Luksusmammat 09.50 Elixir 10.20 Sisustuskaksoset 10.50 Ostosruutu 11.50 Ostosruutu 12.50 Luksusmammat 13.20 Elixir 13.50 Sisustuskaksoset 14.20 Leila leipoo 14.55 Inno 15.25 Teinielämää 15.55 Himohamstraajat 17.00 Eläintenpelastustiimi 17.30 Dr. Phil 18.30 Nelosen uutiset 18.50 Nelosen sää 19.00 Matkaoppaat 19.30 Neljän tähden illallinen 20.00 MasterChef Suomi 20.57 Keno 21.00 Holmes NYC (12) 22.00 Villa Helena (12) 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 SM-liigan huippuhetket 23.20 Frasier 23.50 Taustapeliä 00.20 Start! 00.50 Pelkokerroin 2.0 (12) 01.50 Pelkokerroin 2.0 (12) 02.50 Panttilainaamo 03.15 Panttilainaamo 03.45 Perhe on pahin

20.00 Tiededokumentti: Universumin ihmeitä 20.50 Kalevala nyt 20.55 Iskelmä-Suomi 21.00 Historia: Matkustaja-alus merisodassa 21.45 - 23.10 Elävä arkisto: Heimoveljet 21.45 Vesilinnun kansa 22.36 Kielisukulaisten perinne: Röntyskä 23.10 Sodan vangit (16) 23.58 - 04.00 Teematieto

FEM 07.00 Min Morgon 08.30 SVT:n ohjelmaa 16.25 Megafoni 16.55 Taivastiellä 17.25 Närbild 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Reilu RuutiRuut 18.30 Kumparetytöt 18.55 Herra W (S) 19.00 Aamusta iltaan 19.30 TEEMA 04.00 Teematieto 17.00 Fedja - Theodor - Tulio 17.50 8 mm TV-nytt 20.00 Dok: Hermanin hovissa 20.52 5 minuter 21.00 Sportmakatse: Liikemiehen tytär 18.00 Farkkujen maailmanvalloitus 19.00 Varsova gasinet 21.30 Konttori (7): Konttori (S) 21.53 Norjaa ristiin rastiin 21.57 - Lontoo: Onnen etsijät (12) 19.45 Musiikin muisti - kansansoitinvideot TV-nytt 22.00 Rikos (16) 23.00 SVT:n ohjelmaa

Skumbriassa koetaan syvästi Kirjailija Arvi Pertun Skumbria on hyvin kirjoitettu kirja vieraaseen kulttuuriin sopeutumisesta, tai sopeutumattomuudesta. Petroskoilainen Afganistanin sodan veteraani, itseoppinut tulkki ja monipuolinen puuhamies Pauli kohtaa suomalaisen valokuvaajan Katrin. Samana iltana Katri itkee omaa käyttäytymistään; kuinka hän juo liikaa, syö liikaa ja kaikkea liikaa. Hänen tuttavansa lohduttaa, että ehkä kaikki pitää tehdä ääreensä asti, loppuun, että sitten voi muuttua. Aika ääreensä asti tarinas-

sa liikutaankin alkaen Paulin ja Katrin yhteisestä yöstä. Ensimetreiltä on selvää, ettei heidän suhteessaan ole mitään valjua. Perttu kuvaa suorasukaisesti kaksikon kiihkeää ja aistillista rakkaustarinaa. Kumpikin päähenkilö toimii kertojana, mikä tuo oman syvyytensä lukukokemukseen. Kieli on rikasta, ja tarina etenee jouhevasti. Rakastunut pari elää yhdessä sekä Venäjällä että Suomessa. Rakastavaisten haaveena olevassa unelmien maassa, Skumbriassa, he ovat kaksistaan. Ulkomaailma ulottuu heihin kui-

tenkin kummankin kotimaassa. Ympäristön kuvaus on tarkkaa ja sisältää paljon yksityiskohtia. Maut ja hajut voi melkein kokea. Kirjassa on paljon henkilöitä, mutta heidät esitellään sopivasti totutellen. He antavat hienoa lisäystä tarinaan, joka monessa kohtia etenee aika viinanhuuruisissa tunnelmissa. Taustalla mukana ovat monet uutisista tutut tapahtumat, kuten terrori-iskuja ja sotaa. Maarit Lehto


Torstaina 17. tammikuuta 2013 – 11

mitä kuuluu?

viikon lista Autoon mukaan

Oletko vielä Lada-miehiä, toimittaja Ala-Karvia? Ylä-Satakunta Minna Lautamäki

Karvialaissyntyinen toimittaja Rauli Sakari Ala-Karvia työskenteli Ylä-Satakunnassa reilut parikymmentä vuotta sitten. Vuonna 1991 Ylä-Satakunnan toimitussihteerin pestiä hoitanut Ala-Karvia valittiin Turun Tienoon päätoimittajaksi. Hän on samassa työssä edelleen ja asuu nykyään Nousiaisissa. Turun Tienoo on Liedon, Paattisten, Maarian, Ruskon ja Vahdon seudun paikallislehti, joka ilmestyy kaksi kertaa viikossa. Mitä kuuluu, päätoimittaja Rauli Ala-Karvia? – Kiitos hyvää, töitä riittää. Olen tässä juuri taittamassa huomiseen lehteen juttuja uusien valtuustojen luottamushenkilövalinnoista. Mitä Turun Tienoolle kuuluu? – Kohtalaisen hyvää. Samanlaisten haasteiden kanssa kamppailemme kuin muutkin paikallislehdet eli miten saada nuoret tarttumaan painettuun lehteen. Meillä on meneillään verkkosivu-uudistus, johon tulee mahdollisuus myös näköislehden tilaamiseen. Painettu lehti on edelleen päätuote, mutta verkossa näkyminen osoittaa, että olemme valmiita muuttumaan, jos lukijat haluavat uutisia entistä enemmän verkkoon. Olemme olleet muu-

taman kuukauden myös Facebookissa ja keskustelu siellä on ollut yllättävän vilkasta. Miltä paikallislehden tulevaisuus ison kaupungin kupeessa näyttää? – Kyllä me uskomme vahvasti tuotteeseemme. Etuna on, että toimimme alueella, jonka väkiluku on kasvussa. Toisaalta kilpailukin on veristä. Tänne muuttaa Turusta väkeä, joille paikallislehtikulttuuri ei ole ennestään tuttua, koska kaupungissa ilmestyy muutamia ilmaisjakelulehtiä. Seuraatko synnyinseutusi ja vanhan kotikaupunkisi Parkanon tapahtumia? – Kyllä seuraan. Minulle tulee edelleen Ylä-Satakunta ja Kankaanpään Seutu. Seuraan mielenkiinnolla muun muassa kunnallispolitiikkaa. Vanhoja tuttuja on edelleen vaikuttamassa. Karviassa kävimme viime vuonnakin kymmenisen kertaa, koska meillä on siellä vapaa-ajanasunto ja sukulaisia tietysti myös. Minkälainen asuinpaikka nykyinen kotikuntasi Nousiainen on? – Nousiainen on kunnon

heijastinliivi turvavyöleikkuri jääskrapa lumilapio ensiapupakkaus lumiharja taskulamppu pysäköintikiekko pysäköintirahaa tiepalvelun puhelinnumero

aurinkolasit

Sakon uhka päälle

Toimittaja Rauli-Sakari Ala-Karvia asui ja työskenteli kymmenen vuotta Parkanossa.

maalaiskylä. Sudet on ainoa häiriötekijä, muuten on rauhallista. Peurat ovat niiden pääasiallista ravintoa, mutta muutama koirakin on kylältä häipynyt. Omat kaksi koiraa ovat onneksi säästyneet. Sinut tunnettiin täällä Lada-miehenä. Oletko pysynyt

merkille uskollisena? – Turkuun muutettuani minulla ehti olla neljä Ladaa, mutta nykyinen vaimoni ei arvosta autoperinteitäni, joten merkki on vaihtunut Fordiin. Liikenteessä nostan edelleen Lada-kuskeille kättä.

Heikki Pettinen

Jorma Kemppainen 2012

 R I S T I S A N AT E H TÄVÄ tes a G

 VO I T TA J AT SUOJUSLEHTI lukolla suljettava

er Wag

jaloja ominaisuuksia

Ristikon 52 oikein vastanneiden kesken arvotut palkinnot saavat Merja Kaappola Kankaanpäästä, Arto Humala Helsingistä ja Mikko Leivo Ylöjärveltä.

kalanpyydyksiä

 R52

meppi 19942009

sukulaisia

SARJISTIKKA

oivaa syötävää

I NA -LA

tulee sotaa

Václav

T

monen jumala

Keski-

Sande- Ruotmose sia

”Sudet on ainoa häiriötekijä, muuten on rauhallista.”

Kunnallisvaaleista on kohta kolme kuukautta ja ehdokkaiden vaalirahoitusilmoitusten määräaikakin kului umpeen liki kolme viikkoa sitten. Silti ilmoitusten lista on Parkanon, Karvian ja Kihniön osalta vaalirahoitusvalvonnan nettisivulla (www.vaalirahoitusvalvonta.fi) lähes yhtä puutteellinen kuin taannoin, kun uutisoimme asiasta. Jos ilmoitusvelvollinen ei kehotuksesta huolimatta tee vaalirahoitusilmoitusta tai jos ilmoitus havaitaan olennaisilta kohdiltaan ilmeisen virheelliseksi tai puutteelliseksi, Valtiontalouden tarkastusvirasto voi velvoittaa ilmoitusvelvollisen sakon uhalla tekemään ilmoituksen taikka korjaamaan virheen tai puutteen. Uhkasakon tuomitsee uhkasakkolautakunta. Näin uhoaa Valtiontalouden tarkastusvirasto. Puutteita on niin paljon, että uhkasakkoja vain peliin. Joko asia hoituu tai valtiontalous saa tuntuvan piristysruiskeen.

Aasian järjestö

K U U L U

L U N A T

T E K O S

U T R A

K E J L O T A S I S E V U T A U U R I S I K O R I S O V A S E T E T A

E T Ä I S E T

M E T K U

I L K A T

A V V I O O I R T I I I T A

V I I N A T N

T J O E N Ä M A P Ä P A R T A L A H U I M P I S T E I N A H T O A T A L E A P E R S E T I P A R A S Ä L Ä T Ä I T Y Ä T T I Ä

R I K S A L O P U T Y H

A N N A T O R K I R A L E T A V A V E T U U E R T T A A O I L N A T L A A K I T S Ö T K H U V I Ä S T

“ “ “

Morante LEPPEÄ

KEL MATKIMISIA sienen mehevä osa BRITTIBÄNDI

PO

Holgersson

voi maahan YÖKÖTTÄÄ

laskeutuu O Thaimaa pohjalle K----M ennen

rapsujen antamista

in Od järjestää matkoja Sääksmäellä esitetty

Ahlberg Lupino

Carol tai John

sukulaisen koti sotaajan naisia kuulu viikinki

RISTIKKO 3

Palauta ristikko 29.1. mennessä osoitteeseen: Pohjois-Satakunta, PL 24, 39501 IKAALINEN Yhteystiedot mukaan. Arvomme palkintoja.

-5.

NIMI: OSOITE:

PUHELIN:

L I U K U R I M A K A I L U

B A T A A T I T K I E A N U S O A T N A A T T A

L I T U


12 – Torstaina 17. tammikuuta 2013

mielipide

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

sää

Oikeat valinnat populismin tilalle Kuu pierusta pesään, palkkaalesta puolikuuta, lamasta ei hetkeäkään. Ajattelepa, mitä kurjuutta todellisuudessa tapahtuu presidentti Niinistön uudenvuodenpuheen negatiivisesta tulkinnasta. Siis on mahdollista tapahtua. Ehdottaisinkin väärään ja ikävyyksiin johtavan tulkinnan tilalle otettavan esimerkiksi 45 000 euron vuosituloihin tehtäväksi progressiivisen verojen

korotuksen ylimenevältä osaltaan. Tämä olisi yhteiskunnan vaurioiden korjaamiseksi, eikä yhteiskunnassa oleskeluksi. Virkaväkeäkin voisi vähentää. Samalla olisi mahdollisuus määritellä progressiivisuutta käyttäen ja tehdä kohtuuttoman suurien palkkojen nauttiminen mahdottomaksi. Presidentti Niinistön vihjeeksi ymmärrettävä lausuma toiminnaksi oikeudenmukaisuudessa ja uusien työpaikko-

jen luomiseksi tulee ymmärtää kansakunnan pelastamiseksi siitä mihin olemme menossa. Tuskin se oli tarkoitettu edes osittaiseksikaan järjestelyksi, eikä ainakaan vihjeeksi avunpyynnöstä EU:lle. Olisiko aihetta? Työpaikkoja ei synny lisää ”alella”, vaan menee suuri osa entisistäkin. Parkanossa jos missä on siitä surullisia kokemuksia. Muistan hyvin nuoruudessani olleen yli 11 000 asukas-

ta ja nyt on tuskin 7 000. Jossakin on ollut perusvääriä ratkaisuja tehtynä. Kansalaissodan vahingon ja todella syvien haavojen jälkeen selvisimme myöhemmin rintamalla ja sotien jälkeen asevelisosialismin hengessä, ei ilman sitä. Nyt on hyvin surullista jos erehdytään hakemaan pelastumista ahneudella ja edullisuudella itselleen. Eino Pasanen

Tänään

Huomenna −11

−14 −14

−13 Parkano

Lauantai

Parkano

Sunnuntai −5

−3

Sananvapaus, kansalaisoikeudet ja kirkko On mielenkiintoista seurata, miten maailmalla reagoidaan nyt puheen aiheena olevaan tyttöbändin esitykseen venäläisessä kirkossa. Kun se nyt pitäisi olla joittenkin mielestä sallittua, niin lienee itse esiintymispaikka kirkko olevan sivuseikka. Mitähän meillä on odotettavissa näiden kansalaisoikeuksien ja sananvapauden puitteissa? Mihin johtaa yletön vapaus ja vailla vastuuta oleva toiminta? Voisi siteerata poliisin tehtä-

vät jättänyttä miestä. Hän totesi, että ”yritäpä kuvitella, kun kuulustelee nuorta taparikollista, joka pitää sinua pilkkanaan tyyliin, että et sinä minulle mitään voi. Vieressä oleva sosiaalihenkilö kehottaa olemaan korottamatta ääntään, nimittäin kuulustelijan ääntä.” On varmaankin syytä aloittaa nyt yhdennellätoista hetkellä rehellinen arvokeskustelu ja vastuun kantamisen siitä, mitä seurauksia mistäkin vapaudesta ja vastuun pakoilusta seuraa.

−4

Olen nimittänyt mielipidediktatuuriksi tätä nykyistä olotilaa tiedotusvälineissä. Mennään enemmistön mukana ajattelematta muita vaihtoehtoja, se näyttää turvallisemmalta, ainakin omalta kannalta. Se on vähän kuin että kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Joku on sanonut, että haastattelu on nykyään jonkun julkkiksen esitelmä, jonka haastattelija silloin tällöin keskeyttää. Joskus kuulija jopa unohtaa, mitä toimittajaparka on kysynyt.

Niin ovelasti vastaus on kiertänyt kiusallisen kysymyksen. Sellainen oli aikanaan toimittajana olleen Leif Salmènin aikana mahdotonta. Hän sentään muistutti haastateltavaa kysymyksestä ja vaati vastausta, jonka kysymys edellytti. Mutta eipä ole Leif enää kelvannut haastattelijaksi Ylelle. Mitähän se merkitsee laajemminkin ajatellen?

Kunnan asioiden hoitamisessa on kärjistettynä kyse siitä, kuinka kakku jaetaan. Kuntataloudessa on jaettavana tietty potti rahaa. Se, miten rahat oikeudenmukaisesti jaetaan, se on monitahoinen kysymys. Korkea elintaso ei välttämättä tuo onnea ja hyvää elämää. Joskus se jopa turmelee ihmisen ja lopettaa elämänhalun. Tarvitaan kuitenkin kohtuullinen toimeentulo, että ihminen voisi rauhassa elää niin, etteivät rahahuolet olisi yötä päivää mielessä. Hyvän elämän kokeminen

muodostuu hyvin yksinkertaisista tekijöistä. Hyvä lapsuus tarvitse jokapäiväisen huollon lisäksi vain turvallista ja suojelevaa syliä. Nuoren elämän tulisi täyttyä oppimisen ja olemassaolon ilosta. Aikuinen tarvitsee tavoitteista ja sitä’, että on yhteiskunnalle tarpeellinen. Ja vihdoin vanhuudessa tuo hyvää elämää se, että on joku, joka hoivaa, auttaa ja muistaa.

Pertti Keihänen, 75 v

−6 Parkano

Parkano

Suomi tänään Suomi kuuluu korkeapaineeseen. Sää on koko maassa poutaista ja pilvipeite rakoilee monin paikoin. Pakkasta on 10...20 astetta, pohjoisen selkeämmillä alueilla 20...30 astetta.

Suomi huomenna Sää jatkuu poutaisena ja paikoin myös selkeänä. Lappiin saapuu luoteesta lumisateita, samalla länsituuli hieman voimistuu. Pakkasta on 10...20 astetta, selkeämmillä alueilla hieman enemmän. Pohjois−Lapissa lämpötila kohoaa nollan tuntumaan.

Katsaus lähipäivien säähän Lumisateita liikkuu hitaasti Suomen yli etelään. Lauantaina lunta tulee maan keskiosassa, sunnuntaina etelässä. Sateiden jälkipuolella pohjoisessa tulee vielä lumikuuroja, toisaalta myös pilvipeite alkaa rakoilla. Pakkasta on 5...10, sunnuntaina pohjoisessa 10...20 astetta.

Mikä on hyvä elämä? Hyvää elämää kaiken ikää. Kun tuossa on sanat kaiken ikää, se tuo mieleen monille vain ihmiselämän loppuvaiheet. Emmekä me siis toivo hyvä elämää muulloin kuin viimeisinä vuosinamme? Onko lapsuus, nuoruus ja työikä aina automaattisesti hyvää elämää? Kun seuraa tiedotusvälineitä ja julkista keskustelua, voi todeta, että vaikeita kipupisteitä on kaikissa ikäluokissa. Mikään ikä sinänsä ei takaa todellista elämisen auvoa. Pienten lasten huostaanotot ja kaltoin kohtelu järkyttävät mieliä. Nuori-

son mielenterveyssairaudet ja syrjäytyminen viestivät jotakin ajastamme, yhteiskunnastamme ja meistä vanhemmista. Lapsiperheiden j yksinhuoltajien ahdinko pysyy pitkään salassa, mutta paljastuttuaan on tuhonnut jo paljon. Koti on linna myös siten, että se kätkee joskus vaikeudet ja avunsaanti myöhästyy. Työttömyys ja tilapäiset työsuhteet luovat tarpeettomuuden ilmapiiriä. Eläkeläiset ja vanhusikäluokka tuskailevat, mihin rahani riittävät ja kuka minua lopulta hoitaisi.

Martti Myllyniemi

Oulu

puhelin pirahti

Omenat kelpaavat oraville Kaikki omenat eivät tehneet kauppaansa Marja-Liisa Alk-

■ Karviassakin on siirrytty pelurien politiikkaan. Alaarvoista monien mielestä. Nim Yrjöttää. ■ Kiitos keskusta. Huomioitte äänestäjien mielipiteen Parkanossa. Terveisin joukko kotiin palanneita

nan ja oravat mielistyivät siihen. Yksi omena on jo syöty ja toinen menossa, hän kertoo. Samat eväät ovat kelvanneet myös närhelle.

kiomäen joulupöydässä, mutta oraville ne maistuvat. MarjaLiisa rakensi niille syöttötelineen joulukuusesta. – Karsin joulukuusesta aina oksat pois jo sisällä. Sitten vein kuusenrangan pihalle ja panin hankeen pystyyn. Ripustin siihen joulusta yli jääneen ome-

näpyt 17233 ■ Nyt on Parkanossa kaksi nuijaa, joilla on yhteydet arkadianmäelle. Hyvä niin. ■ Vai tällaisia on Karvian kokoomuslaiset?! Myisivät varmaan oman mummonsakin. Varmin tapa sahata oma oksansa.

Kerro mielipiteesi tai ideasi tekstiviestillä. Kirjoita viestin alkuun YSLUKIJA tee välilyönti ja kirjoita viestisi. Lähetä viesti numeroon 17233. Viestin pituus enintään 160 merkkiä, jatkoviesti ei tule perille. Onnistuneesta lähetyksestä saat kuittauksen. Palvelu maksaa 0,95 euroa.

Kuvan orava ei liity tapaukseen.

toimitus

ilmoitukset

tilaukset ja laskutus

Mervi Niemi puh. 443 831

Tarja Nikkola puh. 443 821

asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi

tarja.nikkola@ylasatakunta.fi

Ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Sanomalehtien Liiton jäsen.

Parkanontie 63 39700 PARKANO

Puhelin 03 44 381 Telefax 03 443 844 Konttori avoinna ma–pe klo 8.30–16.15. http://www.ylasatakunta.fi toimittajat@ylasatakunta.fi ilmoitukset@ylasatakunta.fi tilaukset@ylasatakunta.fi

Veli-Matti Heinisuo puh. 443 822 tai 040 566 5364

Heikki Pettinen puh. 443 826 tai 050 351 7226

Maarit Lehto puh. 443 827 tai 050 351 7227

Ilmoitushinnat €/pmm (+ alv 24%) Tekstissä ............................. mv 1,13/väri 1,50 3-sivu .................................. mv 1,17/väri 1,54 Tekstin jälkeen..................... mv 1,10/väri 1,47 Takasivu ............................. mv 1,23/väri 1,60 Kuolinilmoitukset ja -kiitokset ................. 1,07 Palveluhakemisto alk. ............................. 0,53

Lea Luodetlahti puh. 443 824 tai 050 351 7224

Mari Kallio puh. 443 825 tai 050 339 8400

Minna Lautamäki puh. 443 823 tai 044 7275 430

(sis. alv 24%) Seuratoiminta..............................0,67 €/pmm Onnittelupalsta (1x30) ............................................. 20,00 € (1x60) kuvallinen ............................ 22.00 € Kierrätysnurkka (1–6 riviä)................. 19,00 € – kestotilaajalle ............................... 10,00 €

Ilmoitusten jättöajat: Tiistain lehteen viimeistään perjantaina klo 16. Torstain lehteen viimeistään tiistaina klo 16. Ainoastaan pikkuilmoituksia voidaan ottaa vielä ilmestymispäivää edeltävänä päivänä klo 10 saakka.

Kustantaja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy Päätoimittaja/toimitusjohtaja Veli-Matti Heinisuo Sivunvalmistus Ylä-Satakunta Paino Pirkanmaan Lehtipaino Oy ● Tilaushinnat Kestotilaus kotimaahan 12 kk 79 €, 6 kk 39,50 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 12 kk 90 €, 6 kk 57 €, 3 kk 37 €. Tilaus pohjoismaihin 12 kk 96 €. Hinnat sisältävät alv:n 10 % ● Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. © Koskee Ylä-Satakunta-lehden valmistamaa aineistoa.


Torstaina 17. tammikuuta 2013 – 13

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Autot ja huollot

KÄYTETYT VARAOSAT EDULLISESTI kotimaassa kolaroiduista, käyntitestatuista, nuorista h-autoista.

KANKAANPĂ„Ă„N AUTOPURKAMO OY K:päästä Porin tietä 5 km 02 578 9747, www.purkamo.ďŹ

Autot ja huollot AUTOVARAOSALIIKE JA HUOLTO

Puh. 043 217 0666 ‡YDUDRVDW‡S\|UlVXXQWDXNVHW ‡SDNRNDDVXPLWWDXNVHW (bensa, diesel, OBD) ‡PllUlDLNDLVKXROORW‡YLNDNRRGLW RENKAAT KELIN MUKAAN!

RENGASPAROONI

Puh. 03 448 2149

varaosat määräaikaishuollot L pakokaasumittaukset L L

(bensa, diesel ja OBD)

‡UHQNDDWYDQWHHW‡DVHQQXNVHW ‡PRRWWRULS\|UlPRRWWRULNHONND P|QNLMl9$5$26$7-$+82//27

7HROOLVXXVWLH3DUNDQR PDSHOD

Parkanontie 62 ma–pe 9–12, 13.00–17.00 puh. 03 448 2827 email: erapaiva@erapaiva.com

PITOMESTARIT LOHKOVUORI KY

YS YH

TE

NĂ„

ISY

Yrittäjäkatu 1 Parkano 044 275 9365

AA

LU

autopesut vikakoodin poistot pikahuolto

PARKANON

TOIPUMINEN

PARKANON AA-RYHMĂ„

kokoontuu tiistaisin klo 19.00 Viinikanrinne 5, alakerta.

avoinna ark. klo 11–17 muina aikoina sop. muk. www.silverhyena.com

KULTASEPPĂ„ Niina Mansikkaviita Karviantie 179, Parkano p. 040 843 5664

PARTURI KAMPAAMO

Vuokko

Š kasvo-, assvvvoo-, ja jalkaalk ja käsihoidot Š ep epilar: ilaar: a ihok ih ihokarvojen pysyvään poistoon Š Ta Take T Takke ke Ten Te -veitsetÜn kasvojenkohotus Š mikroneulaus mik m ikro krro Š ihonhoitotuotteet ih ho h onh o ja meikit

☎ 448 1502, Parkanontie 72, Parkano

Tilitoimistot

PESEMME MILTEI KAIKKEA!

020 786 2000

VARMASTI EMME PESE NAHKAA

MAALIPINNANKĂ„SITTELYT

Parkano p. 040 571 1507 25/34%%.%34/!,!. 2!54!).%.!--!44),!).%.

p. 448 1498 Keskuskatu 7 Sosiaali- ja TerveysministeriÜn rekisterÜimä

KOULUTETTU OSTEOPAATTI Petri Leppänen TÄSMÄHOITO KIPUUN

päänsärky � huimaus � raajojen kivut �

Hiustupa.fi

niskasärky selkäkipu � puutumisoireet � �

Ajanvaraus

p. 040 503 8300

Parkanontie 64, Parkano

HYVÄN OLON KESKUS sKASVO JAJALKAHOIDOT sVARTALOHOIDOT Spa-hÜyrypedissä s26" MEIKIT sRIPSIENPIDENNYKSET s,#. GEELIKYNNET

Sanna-Mari Pentti Emilia Heinisuo

Parkanontie 51 045 273 3300 Sopimuksen mukaan

VĂ„LITYSPISTE 25/34%%.%34/ KĂ„SITTELYT

FYSIKAALINEN HOITOLAITOS

Ajanvaraukset 448 3867 Kiviniitunk. 6, Parkano, Kairokoski

Palveleva puhelin 010 190 071

Ahertajankatu 10, Parkano

Parkanontie 41

puh. 448 3228 0400 700 804

su–to klo 18–01 ja pe, la klo18–03

Mopoautojen huolto – varaosat

VALLILA

- mahdollisuus käyttää omia materiaaleja -

Kauneudenhoito

ONKO ALKOHOLI ONGELMASI

Terveydenhoito

UNIIKIT KORUT JA KORJAUKSET

puh. 03 448 3634 0500 142 704 www.pitomestarit.tarjoaa.ďŹ

L

Tmi Simo Haljaste

Parturi-kampaamot

Sekalaiset PARKANON MATKATOIMISTO

E LV PA

ilmastointihuollot L nelipyÜräsuuntaukset L vikakoodit L katsastuspalvelu L hinauspalvelu L sijaisauto huollon ajaksi

Sekalaiset

Puh. 03 448 3035 Parkano, Kirkkokatu 5 – hoidot – tuotteet Koulutettu hieroja Merja Pihlajamäki Urheiluhieroja opiskelija suorittaa edullisia harjoitushoitoja Kauppa avoinna la klo 9 –14

www.hunajainen.ďŹ

Parkanontie 90, puh. 040 538 1339 Keskuskatu 8 PARKANO puh. 03 447 200 fax 03 447 2030 www.tilitoimistosaarivirta.ďŹ ******************* Niittutie 10 KARVIA puh. 050 550 9321

044 023 4601

Uusi os. Koivukallionkatu 7 käynti Tuurinkujan puolelta

Koulutettu hieroja Nina Leppihalme Rantakatu 8, Parkano (Viinikka)

RIITTA KESKINEN

Puh. 0207 649 200 (Vesa) 0207 649 202 (Erkki)

- kasvo-, käsi- ja jalkahoidot - ihokarvojen poisto sokeroinnilla - meikit ja hoitotuotteet - kestopigmentointi

Parkanontie 45, p. 050 366 9725

Hiusmuotoilija Milja Kirkkokatu 5, Parkano puh. 040 417 2319 ma-pe 9–17, la sop. muk.

040 525 9464 www.wireex.fi

Koulutettu HIEROJA URHO MANNER Vanhantalontie 314, Parkano puh. 040 848 4418

Kauneussalonki s KASVO JALKA JAVARTALOHOIDOT s RAKENNEKYNNET s RUISKURUSKETUS s POREKYLVYTJASAUNA s RIPSIENPIDENNYKSET s 3+9 KOSMETOLOGIJAKYNSITAITEILIJA

4 WHEELS

Renkaat sopivasti varastosta ilman ajanvarausta Renkaat/vanteet Tuulilasit/asennukset Mäkiviinikankatu 14, Parkano

Puh. 0400 256 575 050 594 5733 www.kumikapa.com

PARKANON VARAOSAKESKUS Heinosentie 39, Parkano puh. 03 448 3380 ark 8–17, la 9–13

â—† kirjanpidot â—† palkanlaskenta â—† ASP-palvelut â—† verokonsultointi â—† yritysten perustaminen ja yritysmuodon muutokset â—† yrityskaupat Keskuskatu 5, 2. kerros www.econia.com Puh: (03) 448 3451 Fax (03) 448 1194

Aureentie 56 044 285 5331 Avoinna iltaisin ja viikonloppuisin www.kauneussalonkisuni.net

Miia Mäkipää p. 040 584 0856 Viestikuja 2 Parkano Prunnintie 6 KihniÜ SSSG=QJAQOLQHOOEê

Auktorisoitu Taloushallintoliiton jäsen

. Tietokoneiden huolto ja korjaus . Kannettavien tietokoneiden näytÜn vaihdot . KäyttÜjärjestelmien asennus . Virusten poisto . Ohjelmien asennukset ja päivitykset . Verkkokauppa . Kotikäynnit Raul Liivaste, Parkano

0400 100 405 www.bestec.ďŹ

Paketti- ja henkilÜautot sekä kevyet perävaunut ilman ajanvarausta. Raskaskalusto ajanvarauksella.

KODINKONEHUOLTO KYLMĂ„KONEHUOLTO

Siivouspalvelut

KODINPALVELUT ja -SIIVOUS P. KUIVANEN KY

Heinosentie 39, Parkano puh. 050 357 0123

Marika

parturi-kampaaja koulutettu hieroja

Ylikoskenkuja 6, Parkano puh. 050 329 9890

Tilintarkastajat

Parkano puh. 03 448 1185, 0400 926 284 Päivystys ark. klo 9.00–11.00

0400 621 514

HAMMASLĂ„Ă„KĂ„RI RIITTA KOIVUNEN

Manta � Annika � Sari Avoinna klo 7–21 (sopimuksen mukaan)

☎ 448 2616

Hammaslääkäri SEPPO LEPPÄNEN Keskustorin Hammasasema Keskustori 5 A, 3. krs. 33100 Tampere

Puh. 03 223 1666

Siivous- ja kodinhoitopalvelut

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO

SähkÜliikkeet Lilja Leppänen puh. 040 550 3992

Lillex Oy www.lillex.fi

Kauppakamarin hyväksymä

Unto Ylihaveri, Parkano Keskuskatu 5 puh. 448 2501 Ikaalinen, Kauppakatu 14 puh. 458 7123

PARKANON RAKENNUSSÄHKÖ OY A-ryhmän sähkÜasennukset ja suunnitelmat Parkanontie 84, puh.

03 448 1373

Lakiasiat

TILINTARKASTAJA HTM tilintarkastukset, yhtiĂśasiat, veroasiat, yrityskaupat puh. 03 3122 2410 040 545 8051

HiusStudio

Parkanontie 64, Parkano (taksiaseman vieressä)

Markku Ala-Mettälä

AUTOKORJAAMO S. LepistĂś

Koulutettu hieroja Paula Laine

Hius ja Hierontapalvelu

Puh. 03 448 1060

Parkano, puh. 040 865 8039

JUKKA KIVIMĂ„KI

Parkanon Lähikatsastus Oy Teollisuustie 31 39700 Parkano puh. 03 448 0700, 040 582 7543

Klassista hierontaa kotikäynteinä

Satakunnank. 2 A 040 548 6339 Kissakivenkatu 10, Parkano mari.heinonen@ippnet.fi

Merkillisen hyvät osat!

Asema avoinna Ma 9.00 - 17.00 Ti-Pe 8.00 - 16.00

Ajanvarauksella ja ilman ti-pe 8.30-16.45, la 8.00-12.45 muulloin sopimuksen mukaan 03 448 2228, 045 671 7649 Parkanontie 41, Parkano

Parkanontie 63, 39700 Parkano

Puh. 050 442 2229 myynti@parkanonkirjapaino.ďŹ www.parkanonkirjapaino.ďŹ

KANKAANPĂ„Ă„N OIKEUSAPUTOIMISTO Vastaanotto myĂśs Parkanossa puh. 029 566 0570

Puh. 06 456 1534 Mäntylammintie 3 A Jalasjärvi Mahdollisuus myÜs narkoosihammashoitoon


14 – Torstaina 17. tammikuuta 2013

Monipuolista traktoriurakointia Paalien-, maan- ja lumenajot. Lietteen ajot (2 multausvaunua). Kylvötyöt, nurmen paikkaus, tienvarsiniitot, puinnit. Pienet muutot (Fiat Ducato max.). Mäntylä K. Mikko 044 561 8021/Kaj ● 044 294 1485/J-P ● 040 962 3675/Henri

Autokouluoppilaat huomio! Aloitamme viimeisen mahdollisen henkilöautokurssin vanhan lainsäädännön mukaisesti 18.1.2013 klo 16.00. Voit aloittaa kurssin jo 1/2 vuotta ennen kuin täytät 18v.

Parkanon Autokoulu p. 050 548 2333 Karvian kunta

ILMOITTAUTUMINEN PERUSKOULUUN JA ESIOPETUKSEEN Peruskoulun 1-luokalle on ilmoitettava kaikki vuonna 2006 syntyneet lapset. Ilmoittautumislomake jaetaan nykyisille esioppilaille esiopetuksessa ja muut koulutulokkaat saavat lomakkeen koulutoimistosta.

KOKOUSKUTSU

Ilmoittautumislomakkeet on toimitettava 4.2.2013 mennessä koulutoimistoon.

Kokouksesta laadittu tarkastettu pöytäkirja on yleisesti nähtävänä kaupunginkansliassa keskiviikkona 23. päivänä tammikuuta 2013 klo 9–15.

Kasvatus- ja opetuslautakunta

KARVIAN KUNNANVALTUUSTON KOKOUS Aika: Torstaina 24.1.2013 klo 19.00 Paikka: Kunnantalo, valtuustosali Käsiteltävät asiat: 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 3 Suhteellisten vaalien vaalilautakunnan vaali v. 2013–2016 4 Kunnanvaltuuston puheenjohtajien valinta ja toimikausi 5 Kunnanhallituksen vaali ja toimikausi 6 Keskusvaalilautakunnan vaali v. 2013–2016 7 Tarkastuslautakunnan vaali v. 2013–2016 8 Elinkeinolautakunnan vaali v. 2013–2016 9 Maaseutulautakunnan vaali v. 2013–2016 10 Kasvatus- ja opetuslautakunnan vaali v. 2013–2016 11 Vapaa-ajanlautakunnan vaali v. 2013–2016 12 Teknisen lautakunnan vaali v. 2013–2016 13 Rakennuslautakunnan vaali v. 2013–2016 14 Satakuntaliiton kuntayhtymän edustajainkokouksen edustajan vaali 15 Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän yhtymävaltuuston edustajien vaali v. 2013–2016 16 Satakunnan koulutuskuntayhtymän yhtymäkokouksen edustajien vaali v. 2013-2016 17 Jalasjärven koulutuslautakunnan jäsenten vaali v. 2013– 2016 18 Vatajankosken Sähkön kuntayhtymän yhtymävaltuuston edustajien vaali v. 2013–2016 19 Käräjäoikeuden lautamiesten vaali v. 2013–2016 20 Maanjakotoimitusten uskottujen miesten vaali v. 2013– 2016 21 Jäsenen valitseminen Satakunnan poliisilaitoksen poliisin neuvottelukuntaan v. 2013–2016 22 Posan perusturvalautakunnan jäsenten nimeäminen 23 Kunnallisten kuulutusten julkaiseminen v. 2013 24 Kunnanvaltuuston kokouskutsujen julkaiseminen ja kokouksista ilmoittaminen 25 Pohjois-Satakunnan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän talousarvio 2013 ja taloussuunnitelma 2013–2015 sekä palvelusopimus 2013 26 Muut asiat 27 Ilmoitusasiat 28 Oikaisuvaatimusohje ja valitusosoitus Kokouksen tarkastettu pöytäkirja, johon on liitetty valitusosoitus, pidetään yleisesti nähtävänä tiistaina 29.1.2013 klo 10.00–14.00 Karvian kunnantalolla. Karviassa 17.1.2013

Sami Laitila

Parkanon kaupunginvaltuuston kokous pidetään kaupungintalossa valtuuston istunto-salissa maanantaina 21. päivänä tammikuuta 2013 klo 17.00

ASIALISTA 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

Kokouksen laillisuuden toteaminen Pöytäkirjan tarkastajien valinta Valtuuston suhteellisten vaalien vaalilautakunta Valtuuston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien vaali Kaupunginhallituksen vaali Kaavoituslautakunnan vaali Keskusvaalilautakunnan vaali Perusturvalautakunnan vaali Rakennus- ja ympäristölautakunnan vaali Sivistyslautakunnan vaali Tarkastuslautakunnan vaali Teknisen lautakunnan vaali Käräjäoikeuden lautamiesten vaali Kiinteistötoimitusten uskottujen miesten vaali Jäsenten valitseminen kuntien yhteisiin toimielimiin Jäsenen valitseminen poliisin neuvottelukuntaan Kaupungin ilmoitusten tiedoksisaattaminen Valtuuston kokouskutsun julkaiseminen Ilmoitusasiat

Parkanossa 16. päivänä tammikuuta 2013 Hannu Laholuoma kaupunginhallituksen puheenjohtaja

KUIN SILLOIN ENNEN... Lauluja menneiltä vuosikymmeniltä kaupungintalon aulassa ke 23.1. klo 18. Tule laulamaan yhdessä tuttuja säveliä, Nerosen Jussi säestää ja Koiviston Ville johdattelee lauluihin. Vapaa pääsy, kahvi ja pulla 3 €. Lämpimästi tervetuloa! Kulttuuripalvelut

Tulevat teemat To 24.1. Autot, liikenne Teema-alennus

kunnanhallituksen puheenjohtaja

HOPEASOMPAHIIHDOT Karviassa hiihdetään neljät hopeasompahiihdot alla olevan aikataulun mukaan. Sarjat ja matkat; 2007 ja jälk.synt. (300m), 06–05 (1 km), 04–03 (1,4 km), 02–01 (3 km), 00–99 (T 3 km ja P 5 km), 98–97 –97 97 (5 km). Kaikki vähintään kolmeen osakilpailuun osallistuneet palkitaan kauden loputtua. Pakkasraja -15 C. Ilmoittautuminen tekstiviestillä p. 050 5176 193 tai puoli tuntia ennen kisan alkua. Hiihdon toimintamaksu 10 €/lapsi. HS I

ke 23.1.2013 klo 19.00

HS II

ke 6.2.2013 klo 18.30

HS III

ke 13.2.2013 klo 19.00

HS IV

ke 27.2.2013 klo 19.00

Kirin mestaruus la Puulaakiviesti

la

9.3.2013 klo 13.00 9.3.2013 klo 14.00

Kirkonkylä (perinteinen) Saunaluoma (vapaa) Kantti (perinteinen) Alkkia (vapaa) Kirkonkylä (vapaa) Kirkonkylä

SÄHLYKERHO

Karvian liikuntapalvelut

– 20 %

Tulossa Art Festivo to 7.3.

Parkanontie 63, 39700 PARKANO Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.fi www.ylasatakunta.fi

Eläkeläistoimintaa Ostetaan OSTETAAN

eskari-ikäisille ja 1.–2 luokan tytöille ja pojille Karvian yläasteen salissa tiistaisin klo 18–19.30, alkaen 22.1.2013. Kevätkauden toimintamaksu 15 €. Vetäjinä toimivat Arto Ylilammi, Janne Niemenmaa ja Saku Isokallio.

S

uomessa ilmestyy noin 200 sanomalehteä, mikä on väkilukuun suhteutettuna paljon.

Seuratoimintaa Karvian reserviläiset ry. Kevätkokous Tervatuvalla to 31.1. klo 19.45. Johtokunta koolle klo 19. Sihteeri

Kanttin Erämiehet ry:n vuosikokous Erämajalla 27.1.2013 klo 14.00. Käsitellään vuosikokoukselle kuuluvat asiat. Johtokunta Hirvipalaveri vuosikokouksen jälkeen. Jahtipäällikkö

Kihniönkylän EräVeikkojen vuosikokous Erämajalla su 27.1.2013 klo 13.00. Asiat sääntömääräiset. Johtokunta

Parkanon kaupunki

Esiopetusta järjestetään vuonna 2007 syntyneille lapsille. Kirkonkylän ryhmä on kunnantalon alakerrassa ja Saran ryhmä Saran koululla. Lisätietoja ja ilmoittautumislomakkeen saa www.karvia.fi -sivuilta tai koulutoimistosta puh. 040 120 3909.

Karvia 10.1.2013

Sanomalehdet

pelto- ja metsämaata sekä

HALUTAAN VUOKRATA viljelysmaata.

040 706 4169

Eläkeliiton Kihniön yhdistyksen kerho Puumilassa to 24.1.2013 klo 12. Kahvia ja arpoja. Ohjelmassa mm. Jyrki opastaa tasapainon säilyttämisessä. Askartelupiiri alkaa ma 21.1.2013 klo 13 veteraanitalolla. Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat jäsenet aloittamaan uutta toimintavuotta 2013.

tuu klo 11.

Kauhakorven Erämiehet ry:n vuosikokous Antti Hautalassa su 27.01.2013 klo 12. Johtokunta kokoonJohtokunta

Yliskylän Metsästysseuran vuosikokous su 3.2.2013 klo 14 seuran majalla. Käsitellään sääntömääräiset asiat. Jahtipäällikön valinta. Palauttakaa saalisilmoitus, arvonta. Tervetuloa. Johtokunta Koppelokorven erä ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään konepaja Kopar Oy:llä 27.1.2013 klo 15. Kokouksessa käsitellään vuosikokoukselle kuuluvat asiat. Johtokunta PS. Johtokunta kokoontuu samassa paikassa 27.1.2013 klo 14. Kuivasjärven Eränkävijät ry:n vuosikokous pidetään su 3.2.2013 klo 18.00 PohjoisParkanon koululla. Käsitellään vuosikokoukselle kuuluvat asiat. Johtokunta kokoontuu klo 16.00. Tervetuloa! Parkanon Seudun Diabetesyhdistys järjestää teatterimatkan Harjulan NS talolle Jalasjärvelle katsomaan näytöstä Tilda-tädin ompelukone, su 10.2.2013 klo 13 näytökseen. Hinta 15 e, sis. väliaikakahvit. Sitovat ilm. 31.1. mennessä Leenalle 040 530 2905. Kihniöläiset voivat ilm. myös Markolle 050 309 2692. Tervetuloa viihtymään. Vahojärven metsästysseura ry:n vuosikokous leirikeskuksen saunalla su 3.2.2013 klo 13. Johtokunta kokoontuu Paroonissa 1.2. klo 18. Keskustan Parkanon kunnallisjärjestön kokous pidetään su 20.1.2013 klo 19 valtuustosalissa. Käsitellään valtuustoasiat. Johtokunta kokoontuu klo 18.30. Lapinnevan Eränkävijöiden vuosikokous seuran majalla su 3.2.2013 klo 18. Esillä sääntöjen määräämät asiat ja jäsenasiat. Johtokunta kokoontuu klo 17.30. Johtokunta Koillis-Parkanon Eränkävijät ry:n vuosikokous pidetään seuran majalla pe 25.1.2013 klo 19. Tervetuloa.

Saran Metsästysseura ry:n vuosikokous Sarasteen kerhohuoneella 27.1.2013 klo 13.00. Muistakaa saalisilmoitukset. Sihteeri Parkanon Erämiehet ry. Sääntömääräinen talvikokous su 27.1. klo 14 Eräkaidassa. Tervetuloa. Johtokunta Mäkikylän Metsästäjät ry:n vuosikokous pidetään seuran majalla su 27.1.2013 klo 13.00. Käsitellään vuosikokoukselle kuuluvat asiat. Johtokunta Parkano-Karvia hirvijahdin päätöspalaveri pe 25.1. klo 18 Koillis-Karvian metsästysmajalla (Printtiläntie 180 Karviankylä). Linnankylän riistaveikot ry:n vuosikokous seuran majalla su 27.1.2013 klo 14.30. Johtokunta kokoontuu klo 14. Sihteeri Vuorijärven Metsästysseura ry. Vuosikokous 27.1.2013 klo 14.00 seuran majalla. Käsitellään vuosikokousasioiden lisäksi seuran hirvenmetsästyssääntöä. Johtokunta Lapinnevan Yritys ry:n vuosikokous pidetään su 3.2.2013 klo 16.30 Lapinnevan Eränkävijöiden majalla. Tervetuloa! Suomijärven metsästysseura ry:n sääntömääräinen vuosikokous Tussarilla su 27.1.2013 klo 13. Käsitellään vuosikokoukseen kuuluvat asiat. Kettujahti seuran jäsenille ja kutsun saaneille la 26.1. klo 8.30 Tussarilla. Parkanon metalli 220 Karvian työhuonekunnan vuosikokous Ravintola Hellun Herkussa su 27.1.2013 klo 13. Jäsenet tervetuloa. Nerkoon Metsästäjät ry. Vuosikokous seuran majalla su 27.1.2013 klo 14. Käsitellään mm. sääntömuutos. Kaurisjahti su 27.1. klo 9, kokoontuminen Kuruntie 231:ssä, varmista sihteeriltä. Johtokunta


Torstaina 17. tammikuuta 2013 – 15

Metsäveroilta Tule kuulemaan viimeisimmät verovinkit!

METSÄVEROILTA IKAALISISSA

30.1.2013 klo 17.30-20.30 /ŬĂĂůŝƐƚĞŶKƐƵƵƐƉĂŶŬŝŶŬŽŬŽƵƐƟůŽŝƐƐĂ͕ sĂŶŚĂdĂŵƉĞƌĞĞŶƟĞϭϬ͕ϮŬƌƐ /ůŵŽŝƩĂƵƚƵŵŝŶĞŶ28.1. mennessä p. 0400 179 131. dŝůĂŝƐƵƵƐŽŶŵĂŬƐƵƚŽŶ͕ŬĂŚǀŝƚĂƌũŽŝůƵ͘dĞƌǀĞƚƵůŽĂ͊ dŝůĂŝƐƵƵĚĞŶũćƌũĞƐƚćǀćƚZLJƐŬĞƩćŵĞƚƐŝŝŶͲŚĂŶŬĞ ũĂ/ŬĂĂůŝƐƚĞŶKƐƵƵƐƉĂŶŬŬŝ

www.parkanonkiekko.com

Pro Parkanon ja PK:n järjestämä ilmainen YLEISÖLUISTELU mailavuoro klo 10.00–11.00, mailaton vuoro klo 11.00–12.00 D00 PK 83 – JIlves Oranssit klo 13.00 C98 PK 83 – KPK black klo 15.00 III div. Edustus PK 83 – HiHo klo 17.30 Su 20.1. E02 Pelit klo 9.45–14.00 *PK 83 – Ilves Tamba Bay klo 9.45 *PK 83 – Ilves San Jose klo 12.45 Harrastekiekkosarjan pelit klo 14.15–20.15 La 19.1.

Paroonissa laitetaan..

...JALALLA KOREASTI

tammikuussa!

3HUMDQWDLQD'LVFR '- 9DSDDSllV\ /DXDQWDLQD

Kuumat rytmit Pakkasten keskelle tarjoaa

LUPINET VALOKUITUHANKKEELLE HAETAAN HANKETYÖNTEKIJÄÄ AJALLE 1.3.2013-31.12.2014

LUPINET VAloN nopeudella verkkoon

Vesa Myllyviita

>ŝƐćƟĞĚŽƚŵŽů͘Į͕ůƵƉŝŶĞƚ͘Į dŝŵŽ>ĞŚƟŶĞŶϬϰϰϳϴϲϱϳϬϭ ƟŵŽ͘ůĞŚƟŶĞŶΛƉĂƌŬĂŶŽ͘Į

& Lumous/LSXW ¼ +XRP Tule ajoissa paikalle, bändi aloittaa jo klo 23.00.

Tervetuloa!

esiintyy0DG+DWWHU¶V'HQ

Haemme ammattitaitoiseen joukkoomme monitoimikoneenkuljettajaa Metsähallituksen työmaille Parkanoon ja lähikuntiin.

Parkanontie 68, PARKANO. Puh. (03) 448 2339 Avoinna ma–to 10–22, pe 10–03, la 12–03, su 13–20

ZZZSDURRQL¿

JP Metsäkoneurakointi Oy Jorma Hirsimäki puh. 0400 192 145 www.metsakoneurakointi.fi

TARJOUKSET VOIMASSA PE–MA

Ylä-Satakunta

Parkanon Seutu

ilmestyi ensimmäisen kerran uudella nimellä lauantaina 5. tammikuuta 1935.

JOKA KODIN EDULLINEN OSTOSPYSÄKKI.... SÄÄSTÄ OSTAMALLA!

EuroHAMSTERIN 20v. JUHLAVUOSI ALKAA... Polkase jalkaa... Synttärirummutus pauhaa... Erä a si halp o T AURINGON00 a 00 t n 16 rll KUKANLOTUS Hi 2 pkt 1/tal ys! SIEMENET t i k ty SOFT EMBO 25 kg 590x390x300 mm

32 L ● pyörillä

00 (2,99)

4 kpl

SÄILYTYSLAATIKKO

1000 95 9 20 99 500 99 2 10

lpa Tosi ha

MUUTTOLAATIKOT

lpa Tosi ha

lpa Tosi ha

PYYKKIKORI 26 L

PINOTTAVA SÄILYTYSLAATIKKO 20 L

lpa Tosi ha

SÄILYTYSKORI

lpa Tosi ha

LIKAPYYKKI- PARVEKEKORI 60 L HARJA

(7,99)

3 kpl

10

lpa Tosi ha

1L ● Kahvalla

LÄPIVIRTAUSPUHALLIN 2000 W

3 paria

5 kpl

TARJOUKSET VOIMASSA PE-MA

lpa Tosi ha

KOPIOPAPERI 80 g/m2 ● 500 kpl/riisi ●

19

95

15

00

lpa Tosi ha

5 riisiä

KUMIJATKOJOHDOT ULKOKÄYTTÖÖN

MIESTEN SUKAT

lpa Tosi ha

PALVELEMME SU 12-16

3 95 9 99 2 99

TERÄSTERMARI lpa Tosi ha

20

lpa Tosi ha

1-os.

lpa Tosi ha

HALPAAKIN HALVEMPAA! KANKAANPÄÄ Keskuskatu 4 B puh. 02 572 3575 Ma–pe 9–19, la 9–18, su 12–18

10 M

5M

9

lpa Tosi ha

95 20 M

16 29 90

PARKANO Pahkalantie 1, puh. 03 448 1142 Ma–pe 9–19, la 9–16, su 12–16

Hamsteri järsii hinnat...kannattaa tulla kauempaakin...ja säästää kotiin pinnat!

90 KURIKKA Arinatie 3, Ma–pe 9–18, la 9–15


16 – Torstaina 17. tammikuuta 2013

Aika kuluu lukien ja maailmanmenoa ihmetellen

KIER R ÄTYSNURKKA MYYDÄÄN OSTETAAN SEKALAISET

.

Parkano Minna Lautamäki

Rauhalan palvelukeskuksessa asuva Aune Päljänoja täyttää sunnuntaina 85 vuotta. Flunssan takia sänkypotilaana olevalla vanhalla rouvalla on vain hyvää sanottavaa nykyisistä elonpäivistään. Hän muutti palvelutalon pitkäaikaispaikalle reilu kolme vuotta sitten. Päljänoja muistaa tapahtumien päivämäärät ja vuosiluvut tarkalleen. – Metsätähden puolelle muutin Ahomansikan kautta 21. päivä joulukuuta 2012. Moni ihmettelee, miten täällä aika kuluu. Hyvin kuluu. Luen lehtiä ja seuraan uutisista ja eduskunnan kyselytuntien lähetyksistä maailmamenoa. Apua saan aina, kun tarvitsen. Tyytyväinen olen olooni, juuri saunotettu Päljänoja kertoo. Erityisen mielissään hän on siitä, että saa jakaa huoneen toisen asukkaan kanssa. Yksin aika tulisi pitkäksi. – Saman huonetoverin kanssa olen viihtynyt siitä asti, kun tänne muutin. Mieluummin olen toisen kanssa kuin yksin. Minua onnisti, sillä kahden hengen huoneita ei ole monta. Liikkuminen omin jaloin on käynyt mahdottomaksi muutama vuosi sitten sattuneen lonkkamurtuman jälkeen. Leikkauksen jälkeen sisukas vanhus yritti käyttää kävelytukea. Kun oikeasta kädestä repe-

Aune Päljänoja juhlii merkkipäiväänsä Rauhalan palvelukeskuksessa jo neljänteen polveen ehtineen jälkikasvunsa kanssa.

85-vuotias sivät nivelsiteet, ainoaksi vaihtoehdoksi jäi pyörätuoliin turvautuminen.

Kotikylä on aina mielessä Sängyn viereiselle seinälle on ripustettu ilmavalokuva, jossa on maatilan pihapiiri peltojen ja metsän keskellä. Vahojärvellä sijaitsevaa Ki-

vihuhdan taloa Aune Päljänoja isännöi 34 vuoden ajan yhdessä miehensä Nestorin kanssa. Pariskunnan neljästä pojasta kolme asuu edelleen Vahojärvellä ja neljäskin Parkanossa. – Puolison kuolemasta on aikaa 30 vuotta. Nuorimmalle pojalle Arille oli jo tehty talokirjat ja jäin hänen kanssaan asumaan. Vahojärvi on ollut Päljänojan kotikylä aina, sillä syntymäkoti Jokela sijaitsee vain kivenheiton päässä Kivihuhdasta. Joke-

laa isännöi vanhin poika Tarmo. Kotikylän muistot pyörivät mielessä. Yöpöydällä on Sata savua – Vahojärven kylän vaiheita -kirja, jonka kansipaperi on kovassa käytössä kulunut. – Olen lukenut kirjan monta kertaa läpi, Päljänoja kertoo.

Takki löytyi, kun oli voita Vuosikymmeniin Vahojärvellä sisältyy paljon työtä. Kivihuhdassa elanto otettiin maanvilje-

lyksestä ja karjanhoidosta. – 50 vuotta lypsin käsin. Aloitin jo lapsuudenkodissa. Työtä oli aamusta iltaan ja välillä piti valvoa öisinkin poikimisia tai sairastumisia. Pienestä karjasta ei ollut varaa menettää yhtäkään eläintä. Kaikki tehtiin käsin. Mieluisaa tekemistä oli kankaankudonta. Siihenkin sisältyi monta työlästä vaihetta. – Isänisän tekemillä kangaspuilla kudoin pellavakankaat ja matot. Sitä ennen pellavat kasvatettiin, loukutettiin, lihdattin ja häkilöitiin, Päljänoja luettelee. Nykymenossa häntä harmittaa arvojen muuttuminen huonoon suuntaan. – Sota-aikana ruokaa osattiin arvostaa. Kun kävimme tuttujen luona Tampereella, minua neuvottiin ottamaan voita mukaan. Kaupassa sanottiin ensin, että ei ole myydä takkia, mutta kun näytin voipakettia, niin kyllä löytyi takkejakin. Aune Päljänojan syntymäpäivästä toimitukseen vinkkasi pojantytär Anu Leminen. – Hämeenkyrössä seurakuntapastorina työskentelevä Anu hoitaa asioitani. Pojatkin käyvät katsomassa, kun asuvat lähellä. Rauhalassa pidetään kahden viikon välein hartaushetki, jota Päljänoja kertoo odottavansa aina kovasti. – Herran ehtoollinenkin tarjotaan silloin tällöin. Siitä olen kiitollinen.

Edullinen ilmoituspaikka: 1– 6 riviä 18 €, kestotilaajan etuhinta 10 €. Laskutuslisä 4,30 €.

Tiedustelut puh. 44 381

www.ylasatakunta.fi Yksityishenkilön helppo tapa ilmoittaa.

Myydään Remontoitu rivitalokaksio Viinikasta. 63m², rakennettu -89. Hinta 76 900 €/tarjous Puh. 043 217 5578. Parkanosta saunallinen rivitalokaksio. Puh. 050 351 7230. Ok-tontti Parkanon kirkkojärven rannalta. Puh. 044 557 7112. Mitsubishi Spacestar 1.6 16V vm03 165 tkm. Ilmast., lohkolämm., CD, sähköikk., koukku, ym 2-renk., 4500 €. Huoltok., Michelinin nastarenk., uuden veroiset 175/65/14 250 €. Vanha vaari luopuu näistä. Puh. 0400 227 391 iltaisin.

Sekalaiset Vuokralle tarjotaan kt kolmio Satakunnankadulta. Puh. 0400 634 828.

100 199 379 195 239 159 Perunat

Tavallista parempi ruokakauppa

2 kg (0,50 kg)

PS

-45 %

Ilman korttia 1,85 ps (0,93 kg)

Keittojuurekset 300 g (6,63 kg) Suomi

ERÄ Pakattuna tuore ruodoton lohifilee

899

PKT

Kalakeittoainekset

Norja rajoitus: 2 pkt/talous

700 g (5,41 kg) pakaste

Voimassa to-la.17.-19.1.

-35 %

KG

Ilman korttia 13,95 kg

PS

Pingviini vaniljajäätelö 1 l (1,95 l) ei laktoositon

PKT

Ilman korttia 2,19-3,21 pkt (2,19-3,21 l)

UUTUUS!

Vaasan Kaurasydän kauraleipä 380 g (6,29 kg)

399 159 100 HK Rypsiporsas piknikpaisti

Findus Alaskanseitifilee

n. 1,5 kg rajoitus: 2 kpl/talous

KG

Klementiinit

400 g (3,98 kg) pakaste

-38 %

Ilman korttia 6,49 kg

PARKANO

Espanja

PKT

-27 %

KG

Ilman korttia 2,19 pkt (5,48 kg)

ARKISIN LA SU

8-21 8-18 12-18

PS

Vaasan 100 % ruis- ja kauraleipä 400 g (3,98 kg)

Suomalainen voittaa aina Meillä voit myös veikata Keskuskatu 9 Parkano puh 441 100

PS

-10-39 %

YSA_20130117  

http://www.ylasatakunta.fi/dmdocuments/YSA_20130117.pdf

Advertisement