Page 1

Tiistaina 7. elokuuta

Parkanon – Karvian – Kihniön paikallislehti

Karvian PR-nuori Joona on tuleva liikemies

N:o 60 - 2012 | 80. vuosikerta

Tänään Vesisade ei vienyt tunnelmaa

Karvia Niina Martikainen

■ Paroonin Markkinoiden järjestäjät ovat tyytyväisiä markkinayleisön määrään, joka ei säikkynyt perjantai-illan vesisadettakaan. Markkinoiden yksi kohokohta oli nimensä mukainen, kun Paroonin henki-patsas paljastettiin.

Karvian ensimmäiseksi PR-nuoreksi valittiin perjantaina Kirin lavalla Joona Kirvesniemi, 19. Tähän asti Karvian Tyttö -kisana pidetty edustushenkilön valinta osui odotetusti nuoreen mieheen. Kirvesniemen valinnan päätti nelihenkinen raati. Yleisön suosikki olisi ollut Samuli Juurakko, joka sai 23,9 prosenttia annetuista äänistä. Tuomari- ja yleisöäänten perusteella Juurakko oli kisan kolmas. Toiseksi tuli Kelli Milbach. Yhdeksän PR-nuoriehdokkaan joukossa oli peräti kuusi miestä. Kanttilainen Joona Kirvesniemi lähti mukaan Paula Mäntyjoen houkuttelemana. – Vähän aikaa mietin, ennen kuin päätin osallistua, Kirvesniemi kertoo. Hän toteaa, että tuskin olisi lähtenyt mukaan, jos muita poikia ei olisi kisassa ollut. Toisista oli tukea. Pienen kunnan kasvatit myös tuntevat kaikki toisensa ennestään. Kilpailua varten harjoiteltiin useita kertoja. Joona Kirvesniemi kertoo jännittäneensä melkein enemmän harjoituksissa kuin itse kisassa. Kirvesniemi ei osannut ennakoida voittoaan. Hänen veikkauksiaan olisivat olleet Samuli Juurakko tai Noora Vuola. Omaksi hyväksi puolekseen hän kuitenkin määrittelee iloisuuden. Laajasta tuttavapiiristä oli apua yleisöäänten kartuttamisessa. Kirin lavalla pidetyssä kisassa tunnelma oli lämmin, jos ei jopa hieman tukahduttavakin. Karvia-Päivien suosituin tapahtuma veti väkeä lavan täydeltä. Kilpailun juonsi Janne Porkka.

sivu 6

Taukopaikka lintutornista ■ Kuivasjärvelle valtatien tuntumaan on pykätty nelimetrinen lintutorni. Torni suo paikan paitsi lintubongareille, myös taukoa kaipaaville matkaajille. sivu 5

”Liikenteessä olisi opeteltavaa” Kotikuntansa hyviksi puoliksi Joona Kirvesniemi nimeää yrittäjähenkisyyden ja hyvän ilmapiirin. – Liikennekäyttäytymisessä sen sijaan olisi opeteltavaa, hän pohtii. Kirvesniemi valmistuu ylioppilaaksi Parkanon lukiosta tänä syksynä. Ammattihaaveena on ryhtyä liikemieheksi, sillä kaupan ala kiinnostaa. Karvian ensimmäisenä PRnuorena hän toivoo saavansa edustustehtäviä. Välittömältä ja sanavalmiilta vaikuttavalle nuorukaiselle ne sopivatkin varmasti hyvin. PR-nuoren kävi kukittamassa viime vuoden Karvian Tyttö Laura Marjamäki, joka kertoi

Leppihalme kolmas Belgiasssa Joona Kirvesniemi sai PR-nuorena kaulaansa komean solmion. Hän toivoo saavansa tehtävässään myös edustuskeikkoja.

oppineensa vuoden aikana paljon hyödyllisiä asioita. – Lavalla oleminen ei enää jännitä niin paljon kuin vuosi sitten. Lisäksi tästä on ollut apua esimerkiksi työhaastatteluissa, Marjamäki kertoi. Hän ei suostunut paljastamaan suosikkiehdokastaan. Hän kuitenkin mainitsi monen osallistujan olevan kavereitaan,

joten luultavasti joukossa oli useitakin Marjamäelle mieluisia kisaajia. PR-nuori-kilpailun aikana kuultiin parkanolaisen Jenni Vainionpään esittämänä kappale Hallelujah. Ainakin esiintyjälle voittaja oli mieluinen; Vainionpää ja Kirvesniemi ovat seurustelukumppanit.

■ Parkanolaisen Jussi-Petteri Leppihalmeen kaasujalka puhui Belgiassa. Rallicrossin Euroopan mestaruussarjassa Super 1600-luokassa Leppihalme sijoittui kolmanneksi.

”Vähän aikaa mietin, ennen kuin päätin osallistua.”

sivu 12

Irtonumero 1,50 € (sis. alv 23 %)


2 – Tiistaina 7. elokuuta 2012

vauvat Suvi (o.s. Kuusisto) ja Lasse Tukkikoski Merikarvialta saivat tytön 3. päivä heinäkuuta. Satakunnan keskussairaalassa syntyneen pikkuneidin mitat olivat 3 700 grammaa ja 50 senttiä. Vauvalla on 2-vuotias isoveli Aukusti. Porilaisille Kaisa ja Kauko Grönroosille syntyi poika Satakunnan keskussairaalassa 28. heinäkuuta.

En juhli

vanhenemistani. Martta Sillanpää

Onnittelut

Onnea! Joakim 4v Noel 1v T: mummu ja pappa kummit Matilda & Anselmi

Menolippu Kanadaan Kihniö Katariina Saarela

Rapakon takana, ei Yhdysvalloissa vaan Kanadassa, odottaa kolme pientä lasta kihniöläistä au pairiaan. Kevään ylioppilas Maija Oksanen matkustaa syyskuun toisella viikolla Vancouverin jääkiekkokaupunkiin. – Olen yrittänyt ajatella, että lähden pian. Ei sitä silti ymmärrä, kun elää aivan tavallista elämää, Maija pohtii. Hän on haaveillut pääsevänsä Amerikan mantereelle. Siitä tuli mahdollista, kun pääsykokeissa ei tärpännyt. – Keväällä ei ollut lukumotivaatiota, koska olin jo asennoitunut viettämään välivuotta. Kävin kuitenkin kokeilemassa. Jo ennen viimeistä tulosta Maijalle oli vahvistunut ajatus au pairin pestistä. Hän löysi kanadalaisen perheen tuttavien kautta. Sosiaalinen media pienentää maailmaa, sillä amerikkalainen kohtalo valitsi Maijan tämän siskon Facebook-ystävien kautta. – Viestittelimme jonkin aikaa, mistä se ajatus sitten lähti. Menolippu on ostettu.

Englanniksi, kiitos Maija tekee puolen vuoden mittaisen silmukan Kihniöstä Vancouveriin ja takaisin. Keväällä hän aikoo päntätä pääsykokeisiin.

Hengellisiä tilaisuuksia ★★★★★★★★★★★

Helluntaiseurakunnat

★★★★★★★★★★★

KARVIA La 11.8. klo 18.15 lähtö rukoushuoneelta Ilvesjoen Toukolaan. Su 12.8. klo 11.00 Päivätilaisuus, Kohtamäet.

KIHNIÖ Su 9.8. klo 19.00 Raamattupiiri ja rukousilta. Pe 10.8. klo 19.00 Cafe 0+777 alasalissa. Su 12.8. Päiväkokous, Harri Nurmi, Koivukosket.

PARKANO Ti 7.8. klo 14.00 Päivärukoushetki. To 9.8. klo 11.00 Sanan ja rukouksen ilta. Su 12.8. klo 11.00 Erkki Haapala.

”Fazerin sininen kulkee ehdottomasti laukussa mukana lievittämässä ikävää.”

– Toivon, että tulevaisuudensuunnitelmani selkeytyisivät Kanadassa ja tietäisin, mitä haluan tehdä. Maija haki tänä keväänä opiskelemaan muun muassa biologiaa Jyväskylän yliopistoon ja lääketiedettä Kuopioon. Hän pystyy kuvittelemaan itsensä kyseisille aloille töihin. Varmuuden vuoksi hän kuitenkin antaa itselleen vielä aikaa ja toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa. – Olen aina halunnut oppia englannin kielen taidon. Suomessa on helppoa jättää kielen puhuminen toisille, jos tilanne tulee vastaan. Niinpä, Kanadassa on pakko puhua englantia. Siellä on pakko myös itsenäistyä, mikä ei ole huono asia Maijan mielestä. Hän odottaa uutta kokemusta innokkaasti. Vielä ei ole tiedossa, mitä vastaan tulee. – Ainakin jotain todella erilaista.

Suomalaista shokolaatia mukaan PARKANON VAPAASEURAKUNTA www.parkano.svk.fi

Ke 8.8. klo 19 Rukousilta. Su 12.8. klo 14 Jumalanpalvelus. Ma 13.8. klo 19 Miestenpiiri. Tervetuloa!

Kihniön vapaaseurakunta www.kihnionvapaaseurakunta.net

Ke 8. ja to 9.8. Elojuhlien valmistelutalkoot Raskinrannassa alkaen klo 18. Rukoushetki talkoiden jälkeen. To 9.8. Varkkari ja lapsityönpalaveri rukoushuoneella klo 18. Pe 10.–su 12.8. Elojuhlat Raskirannan teltassa. Tilaisuudet: Pe klo 19. La Raamattutunti klo 17. Iltakokous klo 19. Su Päiväkokous klo 13. Puhujina Raimo Rahnasto, Alur Öunpuu, Tiina Herrala, Esa Shemeikka ym. Seurakunnan kuorot ja ryhmät (säävaraus rukoushuone). Su 19.8. Kastetilaisuus klo 13. Tervetuloa.

Pelastusarmeija Perjantaina klo 18 katulähetys. Kahvitarjoilu. Ruokajakelu. Tervetuloa.

Maija ottaa matkansa rennosti, vaikka tietää jäävänsä kaipaamaan kihniöläisiä ystäviään, perhettään ja kotiseurakuntaansa Kihniön vapaaseurakuntaa. Mutta puoli vuotta menee nopeasti. Fazerin sininen kulkee ehdottomasti laukussa mukana lievittämässä ikävää. – Minua on kannustettu ja tuettu lähtemään. Varovaisesti on myös pyydetty miettimään vie-

Maija Oksanen matkustaa työn perässä reilun 2 000 asukkaan Kihniöstä Kanadan Vancouveriin, jossa on 2,2 miljoonaa asukasta. Hän hoitaa kolmea pientä lasta au pairina.

lä. Silti kaikki ajattelevat, että tämä on hieno juttu. Tämä syksy on tuoreelle ylioppilaalle erityisen tapahtumarikas ja kasvattava. Se luo hyvää pohjaa tuleville vuosille, kun Maija lähtee opiskelemaan. Kihniöläisyys on maailmankansalaiselle aina osa identiteettiä. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka hän vielä palaisi kotikuntaansa pysyvästi.

Vancouver Väkiluku 2,2 miljoonaa. Kanadan kahdeksanneksi suurin kaupunki. Vancouverin satama on Kanadan suurin satama ja yksi maailman merkittävimmistä satamista.

Mercerin elämänlaatua mittaavassa tutkimuksessa 2009 Vancouver on maailman viiden parhaan kaupungin joukossa.

yritysuutinen

Sisustus Corner myy uutta ilmettä kotiin Parkano Maarit Lehto

Parkanolainen Kirsti Uittomäki avasi sisustus- ja lahjatavaraliike Sisustus Cornerin Keskuskadulla. Liikkeessä hänellä on myös oma työtila. Uittomäki ompelee mittatilaus- ja sisustustöitä sekä tekee korjausompelua. Parhaillaan hänellä on työn alla muun muassa rahi, joka vaatii maalaamista ja uuden päällyskankaan. Uittomäki on koulutukseltaan ompelija, ja hän on opiskellut myös sisustamista. Hän jatkaa kouluttautumista syksyllä Tampereella. – Olen tehnyt sisustussuunnittelua. Sisustaminen kiinnostaa ihmisiä kovasti, mistä kiitos kuuluu television lukuisille sisustusohjelmille, Kirsti Uitto-

mäki sanoo. Liikkeessä on myynnissä sisustus- ja lahjatavaroita Suomesta sekä esimerkiksi Ranskasta. Valikoimaan kuuluu luonnonmateriaaleista tehtyjä lampunvarjostimia, kullalla käsinmaalattuja samppanjalaseja, keramiikkaa, tekstiilejä ja Maria Drockilan kynttilöitä. Lisäksi myynnissä on verhokankaita, joista mallin voi myös suunnitella yhdessä Uittomäen kanssa.

Kirsti Uittomäki tekee ompelu- ja sisustustöitä. Liikkeessä on tarjolla kaikenlaista aiheeseen liittyvää.


Tiistaina 7. elokuuta 2012 – 3 Sirpa Ala-Rämi

Kulkueessa nähtiin rentoa menoa. Tässä meneillään vaahtobileet.

Traktori ja heinäntekijät kuuluvat tietysti katukuvaan.

Karvia-Päivillä kaikki meni nappiin Karvia Maarit Lehto

– Meillä meni taas kerran kaikki ihan nappiin säitä myöten. Sunnuntain toripäivänä oli juuri sopiva pilvipouta, kävijöitä oli tuhansia ja torikauppiaita pitkälti toistasataa, kertoo Karvia-Päivien koordinaattori Ulla Arkko. Hän toteaa, että avajaisista alkaen kaikki sujui hyvin. Kulkueessa oli kymmeniä erilaisia menopelejä, Kirin lavalla oli PR-nuori -kisassa lämpöä ja tunnelmaa, ja muutkin tapahtu-

mat keräsivät yleisöä. Karvian Yrittäjien puheenjohtaja Jori Louhisuo kertoo, että tapahtuma keräsi kolmen päivän aikana noin 10 000 kävijää. Yleisölle oli tarjolla yli 50 tilaisuutta ja ohjelmanumeroa. – Karvia-Päivät ei ole vain karvialaisten tapahtuma, vaan kiitos onnistumisesta kuuluu myös naapurikuntalaisille ja ulkopaikkakuntalaisille kauempaakin aina Helsinkiä myöten, Jori Louhisuo sanoo. MLL:n Karvian paikallisyhdistyksen Hau-hau -tapahtumassa pukeutumisteemana oli

kaikenkarvaiset eläimet. Teemaan sopivasti lapsilla oli mahdollisuus talutusratsastukseen. Kaikenkarvaiset kaverit nauttivat myös lastenkonsertista, jonka esiintyjänä oli Dogiduo.

Tapio Keskitalo oli yleisön suosikki MLL:n Karvian paikallisyhdistyksen Hau-hau -tapahtumassa pukeutumisteemana oli kaikenkarvaiset eläimet. Teemaan sopivasti lapsilla oli mahdollisuus talutusratsastukseen. Kaikenkarvaiset kaverit nauttivat myös lastenkonsertista, jonka

MLL:n lastentapahtuma oli pikkuväen juhlaa. Maarit Lehto

esiintyjänä oli Dogiduo. Perjantain loppuillassa koettiin Kirin lavalla myös Suomen ensi-ilta Junnu Vainio- laulukilpailukiertueessa. Kilpailussa käytiin kaksi kierrosta. Osakilpailusta jatkoon pääsijän valitsi paikalla ollut yleisö, joka huutoäänesti voittajaksi Tapio Keskitalon. Tamperelaisella voittajalla on kesäpaikka Karvian Suomijärvellä. Laulukilpailun loppukilpailu pidetään keväällä 2013. Tapio Keskitalo voitti Junnu Vainio -laulukilpailun ensimmäisen osakilpailun Kirin lavalla.

mekko 79,90

Tuoreilta tykkimiehiltä taittuivat The Beatles ja Stevie Wonder Parkano

syksyn uutuudet saapuneet myymäläämme!

Teemu Kuusijoensuu

Torikansaa viihdytti perjantaina varusmiehistä koottu bändi. Kaikki viisi soittajaa tulivat Niinisalon varuskunnasta. Orkesterin keulakuva on kitaristilaulaja, tykkimies Joona Lehto. – Ihan joka vuosi ei ole Niinisalossa ollut varusmiehistä koottua orkesteria, mutta useimpina kyllä, Lehto kertoo. Lehdolla ei ole tietoa, onko muissa varuskunnissa saman tyyppistä bändiä. – Riippuu varmasti siitä, onko varuskunnassa soittokuntaa ja tarvittavia instrumentteja. Satakunnan Sotilassoittokunnan alaisen varusmiesorkesterin esiintymisestä sovittiin kesällä, kun Niinisalon sotilassoittokunnalla oli jäähyväiskonsertti torilla. Sivistysjohtaja Harri Hiitti sanoi varusmiesorkesterin keikan olevan avaus viikonlopun Paroonin markkinoille.

Ikivihreät kajahtivat ilmoille Miesten settilista koostui ikivihreistä. Ilmoille kajahti muun muassa The Beatlesia, Stevie

ALEn loppurysäys

Alennukset jopa

- 70 %

esim. kesän pellavatuotteet Varusmiesorkesterilta taittui niin jazz, blues, rock’n’roll kuin rautalankakin.

Wonderia ja Agentsia. Lehto kertoo, että musiikkimajuri Huhtasalo on antanut luvan valita settilistan itse. Myös harjoittelemisen miehet hoitavat keskenään. Treene-

jä he pitävät silloin, kun on tarvetta. – Sen verran harjoittelemme, kuin keikat vaativat, Lehto toteaa. Miehillä on palvelusta takana nyt seitsemän kuukautta.

– Tee jii 62, miehet mainostavat jäljellä olevia aamujaan. Varusmiesorkesterin esiintymisestä löytyy video osoitteesta www.ylasatakunta.fi

NANSO GROUP OUTLET PARKANO: Kolmoskeskus, Humalankatu 3 puh. 03 448 2627, ma-to 9–18, pe 9–19, la 9–15, www.nansogroup.com


4 – Tiistaina 7. elokuuta 2012

pääkirjoitus

7.8.2012 Ylä-Satakunnan arkisto / Minna Lautamäki

Poliisilaitos kaikkosi kauas Nykyiset maakuntien kokoiset poliisilaitokset eivät ole ehtineet olla toiminnassa kuin reilut kolme vuotta, kun poliisihallintoa ravistellaan jälleen. Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan sisäministeriön hankeryhmä käsittelee esitysluonnosta, jossa niputettaisiin poliisilaitoksia edelleen niin, että niitä olisi vuonna 2014 enää 11 kappaletta. Luonnoksen mukaan Keski-Suomen ja Pirkanmaan poliisilaitokset yhdistettäisiin, jolloin syntyisi väkiluvultaan maan suurin poliisilaitos. Satakunnan poliisilaitosta puolestaan oltaisiin yhdistämässä Varsinais-Suomeen. Näin maakunnan laidalta katsoen tässä virkamiesten harjoitelmassa on hyvää se, että tässä mittakaavassa tehtävät muutokset tuskin enää vaikuttavat tämän kulmakunnan poliisipalveluihin sitä tai tätä. Tietysti parempi olisi malli, jossa yhdistettäisiin Pirkanmaa ja Satakunta, koska se on

myös tuleva hätäkeskuksen toimialue. Sitä paitsi siinä mallissa Parkano, Karvia ja Kihniö eivät enää olisi äärimmäistä reuna-aluetta kuin pohjoiseen päin. Poliisilaitosten yhdistämispyrkimysten kaunis tavoite on purkaa hallintoa, jotta rahaa riittäisi varsinaiseen poliisitoimintaan. Tavoite on oikea, mutta tämä tie alkaa olla kuljettu loppuun. Kampaviinereiden ja kahvin säästämiseksi hankeryhmä voisi saman tien luonnostella yhden poliisilaitoksen mallin koko Suomelle. Pirkanmaan poliisilaitos perustettiin vuoden 2009 alussa yhdistämällä Vammalan, Valkeakosken, Nokian, Tampereen, Kangasalan, Ikaalisten ja Mäntän kihlakuntien poliisilaitokset. Satakunnan poliisilaitos puolestaan syntyi yhdistämällä Porin, Rauman, Kankaanpään ja Kokemäen kihlakuntien poliisilaitokset. Siinä rytäkässä vähenivät poliisipäälliköiden vakanssit murto-osaan entisestä. Sisäministeriö voisi kertoa, moniko hallintopoliisi silloin päätyi partioauton penkille? Heikki Pettinen

vaarin saaren virkkeitä 10.8.1962

Erämietteitä Ratikylässä Maaseudun hiipuvan yhdistystoiminnan kestävintä osaa tuntuvat olevan metsästysseurat. Tavallaan jännittävää, koska metsästys on myös vanhinta organisoitua yhteistoimintaa. Maan vanhin yhtäjaksoinen taloudellinen yhteisyritys lienee silakanpyyntiin erikoistunut Rymättylän nuottakunta, jonka jatkumo palautuu ainakin keskiajalle. Useimmat metsästysseurat viettävät näinä vuosina vasta mikä 50-vuotis- ja mikä satavuotisjuhliaan. Mutta tämä ei kerro koko totuutta. Itse metsästyksen yhteistoimintaa on ollut Suomessa niin kauan kuin historiaakin siitä lähtien, kun jääkausi irrotti otteensa. Vetäytyvän jään perässä seurasivat hirvet ja peurat ja niiden perässä metsästävä ja kalastava ihminen. Suurriistan pyynti oli vuosituhansien ajan paitsi elintärkeää,

myös tehokas yhteistoiminnan koulu. Itse hirven hiihto hankikeleillä tai saaliseläimen ajaminen kuoppaan tai loukkuun vaati saumatonta miesjoukon yhteispeliä. Tarvittiin tapakulttuuri, joka ohjasi metsästystä, mutta myös saaliin jakoa reilulla tavalla. Jotkut näin syntyneet vuosituhantiset pelisäännöt ovat edelleen voimassa. Yhtä lailla yhteistyötä tarvittiin petojen metsästyksessä; karhussa pedon ja saaliin metsästys yhdistyivät. Petojen metsästys oli myös esivallan suojeluksessa. Nykyajan esivalta tosin jostakin ihme syystä kasvattaa petojen määrää tavalla, jossa ennen pitkää metsämiesten taitoja taas tarvitaan. Ellei sitten EU:n ja ympäristöministeriön tarkoituskin ole syöttää loppuja maalaisia pedoille. Metsästysseuratkin ukkoutuvat, mutta eivät kokonaan. Aina tulee nuorempia perinnettä jatkamaan. Nuoret saavat samalla hyvän luontoharrastuksen. Seuroissa saadaan pätevä opetus tuliaseen käytöstä ja siinä tarvittavasta varovaisuudesta. Onnettomuudet ovat perin harvinaisia.

Tältä kannalta nämä muutamat ihmisiä ampuvat kahjot ovat ikävä juttu. Moni ihminen ja heitä hännystävä poliitikko ajattelee, että parasta on kieltää kaikkien aseiden käyttö. Tällä tehdään hallaa metsästysharrastukselle. Poliitikkojen soisi pitävän päänsä kylmänä. ❐❐❐ Tällaisia mietiskelin, kun äsken ajelimme Kihniön eränkävijöiden erämajalle. Nimi on komea, vaikka käytännössä seura nykyään koostuu ratikyläläisistä. Isä sai sodasta palatessaan valtiolta metsäpalstan Ratikylästä. Sitä viisaasti verottamalla saatiin perheelle lisätuloja ja lapsille koulurahoja. Me pojat olemme nostalgiasyistä pitäneet palstan perikunnalla, kenties toivossa että jälkipolvesta kasvaisi joku metsänhoidosta kiinnostunut. Mielihyvin olemme antaneet perikunnan palstan eränkävijöiden käyttöön. Aika ajoin seura kutsuu kyläläiset ja me siinä mukana hirvisopalle. Päivä oli mie-

leenpainuva kokemus. Jo seuran erämaja teki vaikutuksen. Kun yksi osaa yhtä ja toinen osaa toista, kun taustana on vahva yhteistyön perinne ja kun mukana on muutama sellainen, jota ruotsalaiset sattuvasti nimittävät tulisieluksi, myös pieni kylä saa aikaan uskomattomia. Näin vielä, jos joukossa on pännämies, joka hakee EU:n palautusrahoina tulevat pikku avustukset pois kuleksimasta. Lopputulos oli sisältä ja ulkoa todella hieno. Voin kuvitella, että erämaja on elämän korvaamatonta laatua seuran jäsenille ja muillekin. Mukava oli tavata hirvisopan ja kakkukahvien parissa lapsuudesta tuttuja kyläläisiä. Seura synnytti taas kerran nykyisissä ja entisissä asukkaissa vahvaa yhteisöllisyyttä. Samalla sai tehdä ennakkotilauksen jouluksi ilmestyvästä Ratikylän kirjasta. Senkin kyläläiset ovat yhteistuumin saaneet kylän historiasta aikaan. Seppo Niemelä

Salama iski muuntajiin Karvian VPK hälytettiin tiistaina klo 14 Kantinkylään, missä Ala-Kantin muuntaja oli syttynyt salaman iskusta tuleen. Kyläläiset saivat tulen sammutetuksi jo ennen palokunnan tuloa. Vahingot jäivät vähäisiksi. Samassa kylässä pirstoi salama sähköpylvään. Parkanon VPK hälytettiin tiistaina puolen päivän maissa Aurejärvelle, missä pallosalama oli iskenyt Aurekosken sahan luona olevaan muuntajaan. Muuntajan puuosat paloivat. Niin ikään koneisto vioittui. Muuntajakoppi oli tehty tiilestä. Aurejärven kylän asukkaat joutuivat olemaan ilman sähköä, niin kauan kuin uusi muuntaja saatiin asennetuksi. Sammutustöitä avusti Parkanon palomiesten lisäksi Aurekoski Oy:n palokunta.

heh Mitäs yhteistä on kuskillamme Teppanalla ja remonttimiähellä? No just se, elikkä kumpiki joutuu kittaan kaikki lasit. Iso-Ahjo ja Halla-Vei

kuviot

päivän laina Ilta-Sanomat: Presidentti Tarja Halosen 18-vuotias Rontti-kissa on kuollut. Suruun on kuitenkin luvassa lohtua Venäjältä. Sekä Vladimir Putin että Dimitri Medvedev ovat useampaan otteeseen luvanneet toimittaa Haloselle aidon siperiankissan. -----Michael Phelps juhli Lontoossa pikkutunneille urheilu-uransa päättymistä. Phelps, 27, voitti uransa 18. olympiakultamitalin sekauintiviestissä. Olympiamitaleita hän keräsi urallaan yhteensä 22. -----Naisten superraskaassa (yli 75 kiloa) sarjassa painonnostossa nähtiin Lontoossa ennätysten murskajaiset. Kiinalainen Zhou Lulu kruunattiin maailman vahvimmaksi naiseksi uudella yhteistuloksen maailmanennätyksellä 333 kiloa.


Tiistaina 7. elokuuta 2012 – 5

uutiset

Tiistaina 7. elokuuta 2012

Lintutornia viimeistelivät Ari Silomäki, Markku Mansikkaviita ja Kyösti Mansikkaviita. Yhteensä talkoissa on ollut mukana toistakymmentä miestä.

Kuivasjärven lintutornia voi käyttää myös taukopaikkana – Ensitöikseni aion tutustua lähemmin paikkakunnan yrityksiin ja kartoittaa suuntaviivat itselleni selväksi, Juha Tuominen sanoo.

Kehityspäällikkö auttaa uusia yrityksiä alkuun Parkano Minna Lautamäki

Juha Tuominen aloitti työt Kehitys-Parkissa elokuun alussa, kun elinkeinoyhtiön projektipäällikkö Markku Kujansuu jäi eläkkeelle. Tuominen peri tehtävät edeltäjältään, mutta ei titteliä. Uusi nimike on kehityspäällikkö. – Perustehtävän mukaisesti työhöni kuuluu elinkeinoelämän kehittäminen Parkanossa ja Kihniössä. Autan uusia yrityksiä alkuun ja jo olemassa olevia kehittämään toimintaansa, Tuominen kertoo. Uusi kehityspäällikkö on gradua vaille valmis kauppatieteiden maisteri. Erikoistumisala on laajentunut alkuperäisestä yritysjuridiikasta vero-oikeuteen ja laskentatoimeen. Suoritettuna ovat myös KHT-tilintarkastajan opinnot. Tuomisella riittää ammatillista pätevyyttä tehtävään, mutta eniten hyötyä uudessa työssä yrittäjätaustasta. Ennen ryhtymistä päätoimiseksi opiskelijaksi hän ehti pyörittää ensin markkinointiin ja myöhemmin turvallisuusalaan liittyvää omaa yritystä.

Kolmoskeskuksesta alueellinen keskittymä Yritysneuvonnan lisäksi Tuomisen tehtävänä on uusien yritysten houkutteleminen paikkakun-

”Polttavin kysymys tällä hetkellä on Aureskosken kiinteistön kohtalo UPM:n jälkeen.”

nalle. Hän uskoo, että Parkanosta ja Kihniöstä löytyy vielä piilossa olevia vahvuuksia, joilla saadaan yritysten kiinnostus heräämään. – Suuntaviivoja uusille ajatuksille löytyy varmasti. Haluan etsiä uusia ja erilaisia näkökulmia houkutella uusia yrittäjiä. Tässä vaiheessa en vielä halua niitä esittää, mutta varmaa on, että yhtä viisasten kiveä siihen ei löydy, vaan paljon pieniä tekijöitä, Tuominen pohtii. Parkano on kolmoskeskuksen myötä profiloitunut kehittyvänä kauppapaikkana. Tuomisen mielestä uusien liikkeiden houkutteleminen alueelle on vaikeaa, jos ei ole osoittaa tarkkoja lukuja, kuinka paljon kaupankäynnissä on kasvupotentiaalia. – Ensin tulisi virkistää entisestään alueen markkinointia. Siten

voidaan osoittaa uusille yrityksille, että asiakaspotentiaalia riittää investointien kattamiseksi, Tuominen pohtii. Kolmoskeskuksella on hänen mielestään kaikki edellytykset kehittyä alueelliseksi ostoskeskittymäksi. Välimatka isoihin kaupunkeihin on riittävä ja sijainti valtaväylän varrella on ihanteellinen. Tuominen muistuttaa, että teollisuus on edelleen paikallisen

elinkeinoelämän kivijalka, vaikka palveluyritysten rooli on kasvussa. – Polttavin kysymys tällä hetkellä on Aureskosken kiinteistön kohtalo UPM:n jälkeen. Kaupunki tekee lujasti töitä sen eteen, että paikalle löytyisi korvaavaa toimintaa. Jonkinlainen ratkaisu löytynee varmasti ennen pitkää, vaikka yleinen epävakaa taloustilanne vaikeuttaa tilannetta jonkin verran.

Juha Tuominen 37-vuotias syntynyt Parkanossa opiskellut kasvatustieteitä yrittäjätausta markkinointi- ja turvallisuusaloilla yritysjuridiikan opiskelija Tampereen yliopistossa nykyinen työ: kehityspäällikkö Kehitys-Parkissa

Parkano Niina Martikainen

Kankarintien alussa Kuivasjärvellä komeilee uudenuutukainen lintutorni, jota saa kuka tahansa kiinnostunut käyttää siivekkäiden tarkkailuun. Noin neljä metriä korkean tornin ovat rakentaneet talkoilla Kuivasjärven kalastuskunta ja Pohjois-Parkanon kyläseura. – Tätä alettiin rakentaa kesä-heinäkuun vaihteessa, ja talkoopäiviä on ollut noin viisi, kertoo kalastuskunnan esimies Tapio Kalli. Viimeiset naulat nakuteltiin paikalleen viime torstaina. Idea lintutorniin tuli 6–7 vuotta sitten, kun rantaan tehtiin veneenlaskupaikka. Tornin ajateltiin sopivan samaan yhteyteen, sillä paikalla käy lintujen tarkkailijoita ja valokuvaajia. Järvellä näkee muun muassa monia sorsalajeja, kahlaajia ja jopa kalasääskiä. Sääskillä arvellaan olevan myös kaksi pesää Kuivasjärvellä.

Tarvikeostoksiin kului alle sata euroa Lintutorni on Tapio Kallin mukaan rakennettu varsin edullisesti. Puutavara on saatu kyläläisiltä, ostaa on tarvinnut vain muttereita ja tukipuiden kiinnittämiseen käytettyä kierretankoa. – Materiaalikulut ovat vähän alle satasen, Kalli laskeskelee. Lintutornia voi käyttää muuhunkin kuin lintujen bongailuun. Rakennelmaan alaosassakin on lattia, joten tornia voi pitää myös taukopaikkana. Kuivasjärven veneenlaskupaikka ja lintutorni sijaitsevat aivan Kankarintien vieressä. Kolmostieltä Kankarin suuntaan matkaa paikalle on hieman alle kilometri.

Kehitys-Parkki Oy Parkanon kaupungin ja Kihniön kunnan omistama elinkeinoyhtiö

päätehtävät: yritysneuvonta, uusien yritysten alkuun auttaminen ja monipuolisen elinkeinorakenteen edistäminen

työntekijät: yritysneuvoja Jari Pihlajamäki, projektisihteeri Jonna Rantala, kehityspäällikkö Juha Tuominen

Muun muassa telkkä osuu Kuivasjärvellä lintutarkkailijan kiikariin.


6 – Tiistaina 7. elokuuta 2012

Lompakkovarkaita liikkui Parkanossa Parkano Pirkanmaan poliisi varoittaa kaupoissa ja kauppakeskuksissa liikkuvista lompakkovarkaista, jotka ovat rötöstelleet Pirkanmaalla muun muassa Parkanossa ja Ikaalisissa. Nämä ulkomaalaiset henkilöt ovat kiinnittäneen asiakkaan huomiota muihin seikkoihin esimerkiksi kysymällä neuvoa. Samalla toinen henkilö on anastanut ostoskärryissä olleen lompakon. Poliisi kehottaa myös tarkkaavaisuutteen ulkona liikuttaessa, koska poliisille on tehty rikosilmoitus kadulla tehdystä koruvarkaudesta Hämeenkyrössä ja Nokialla. Huonosti suomea puhuva nainen oli tullut uhrin luo, kiinnittänyt hänen huomionsa muualle ja onnistunut vaihtamaan uhrinsa aidon kaulakorun tilalle rihkamakorun. Poliisi kaipaa havaintoja mahdollisista tekijöistä numeroon 07187 47660.

Markkinahumussa nautittiin musiikista ja urheilusta Teemu Kuusijoensuu

Parkano Kirsi Niemi

Paroonin markkinat avattiin perjantai-iltana sankassa vesisateessa, mutta markkinayleisön tunnelmia se ei onnistunut latistamaan. Väkeä oli paikalla kuin pipoa. Markkinavastaava Arto Jokela sanoo, että väkimäärää on mahdoton sanoa luvuksi, koska alueelle ei myyty lippuja. – Kyllä yleisöä silti oli vähintäänkin saman verran kuin edellisinäkin vuosina eli tuhansia. Myös myyjiä oli paikalla runsaasti, paikkoja oli myyty 80. – Juttelin joidenkin markkinamyyjien kanssa ja he olivat oikein tyytyväisiä tekemäänsä myyntiin, Jokela kertoo. Tyytyväistä oli myös markkinayleisö. – Saamamme palaute on ollut pelkästään positiivista.

Punakone jyräsi

viikon luontoääni Aino Uski

Villisikaemakko on vailla karjun hurjia torahampaita.

Villisikoja YläSatakunnassa harvakseltaan Ylä-Satakunnan villisiat ovat kokonsa perusteella itäistä perua. Karjut voivat saavuttaa kolmensadan kilon haamurajan, joten ne voivat olla painavampia kuin karhu. Sorkkaeläimiin kuuluvaa villisikaa ei pidetä petoeläimenä, mutta se voi olla ihmiselle vaarallinen, varsinkin haavoitettuna. Metsästäjäkoulutuksessa kiinnitetään tähän nykyään huomiota. Villisian metsästyskausi kestää kesäkuun alusta helmikuun loppuun eli vain porsimisaikana keväällä laji on rauhoitettu. Porsaiden kanssa liikkuvaa emakkoa ei saa ampua. Suomen villisikakanta oli kasvussa viime vuosikymmenellä, mutta nyt se näyttää tasaantuneen. Koko Suomea tonkii muutama sata villisikaa; painopiste on selvästi etelässä. Ylä-Satakunnasta ei ole kovin runsaasti villisikahavaintoja, mutta törmäykset valtatie 23:lla kertovat niiden liikuskelevan seudulla. Osa saattaa olla tarhakarkulaisia. Tavallista possunlihaa tummempi, riistamainen villisiankyljys on monien herkkua. Markku Paakkinen

Ohjelmaa markkinakansalle oli järjestetty runsaasti. Perjantaina torin veti täyteen yleisöä illan nyrkkeilyottelut ja musiikista vastannut Rytmimania. Alkuillasta paljastettiin sastamalalaisen kansantaiteilijan Tauno Vuorenniemen suunnittelema ja tekemä Paroonin henki -patsas. Keskuskadun ja Satakunnankadun liikenneympyrään sijoitettu lasikuituinen patsas saa syksyn aikana kylkeensä kaksi laattaa, joissa on patsaan ja taiteilijan nimi sekä tukijoiden nimet. Lauantaina nähtiin muun muassa museoautokavalkadi sekä kamppailtiin katusählyturnaus. Turnauksessa pelasi kaikkiaan 48 pelaajaa kahdeksan joukkueen voimin. Kiertopalkinnon voitti tälläkin kertaa Punakone, jonka riveissä pelaavat Jussi Tuuri, Teemu Vahosalmi, Markus Rantaviita, Tero Mäkipää, Juho Koski ja Niko Niemi. – Sählyturnaus on järjestetty markkinoilla kolme kertaa ja joka vuosi sama joukkue on voittanut. Tosin ensimmäisellä kerralla joukkueella oli eri nimi, kertoo turnauksen järjeste-

Juuso Veikkola, Anton Lepistö ja Risto-Matti Mäki-Mantila bändistä Arize kiertelivät markkina-alueella ennen omaa esiintymisvuoroaan minipalmurockissa. Katariina Saarela

lyistä vastannut Marko Hulkkonen.

Ilmaiskyydit eivät houkutelleet

Taiteilija Tauno Vuorenniemi seurasi sivusta, kun Parkanon Nuorisoseuran edustajat Maarit Malmberg ja Sarita Rajamäki paljastivat Paroonin henki -patsaan.

Markkinoille järjestettiin tänä vuonna myös ilmaiskyydityksiä lähikunnista. Kerta jäänee ensimmäiseksi ja viimeiseksi, sillä se ei saavuttanut juuri minkäänlaista suosiota. – Viidestä kunnasta tuli ilmaiskyydeillä alle kymmenen ihmistä, joten sitä ei kannata toista kertaa järjestää. Osasimme kyllä odottaakin, että se ei välttämättä kiinnosta ihmisiä, Arto Jokela kertoo. Muuten kaksipäiväinen markkinahumu sujui onnistuneesti ja järjestelyt toimivat hyvin. Jokela ja Parkanon Yrittäjät ry haluaakin kiittää Parkanon kaupunkia, Pro Parkanoa sekä kaikkia muita yhteistyökumppaneitaan. – Ensi vuodeksi on jo myyty markkinapaikkoja, joten Paroonin markkinoilla nähdään silloinkin. Onhan tästä muodostunut jo sellainen kohokohta Parkanon kesään.

Keijo Kortteus

Nyrkkeilyottelut keräsivät torin täyteen yleisöä Parkano Kirsi Niemi

Markkinoilla perjantai-iltana järjestetty Parooni Boxing Night keräsi torille ja sen liepeille runsaasti innokasta yleisöä. Parkanon Pontevan nyrkkeilijöistä ensimmäiseksi kehään nousi Matti Järvenmäki, jolla oli vastassaan tamperelainen Markus Sutinen. Ottelu päättyi ratkaisemattomana tasaväkisen kolmen erän jälkeen. Juhani Savioja sai kehässä vastaansa vaasalaisen Pirkka Suksen. Parivaljakko nostatti ottelullaan yleisön tunnelmat kattoon, mutta valitettavasti Savioja hävisi kamppailun hajaää-

nituomiolla 1–2. Joonas Santoo joutui perumaan oman ottelunsa vaasalaista Mathias Eklundia vastaan mahataudin vuoksi. Eklundin vastustajaksi saatiin kuitenkin lyhyellä varoitusajalla akaalainen Ari Matilainen, joka voitti ottelun tuomariäänin 2–1. Nyrkkeilyillan loppuhuipentumana nähtiin alemman raskaan sarjan ammattilaisottelu, jossa suomalainen Janne Forsman kohtasi liettualaisen Ruslan Bitarovin. Forsman myllytti liettualaisen pari kertaa kanveesiin, ja lopulta ottelu päättyi Bitarovin keskeytykseen toisessa erässä. Parooni Boxing Night houkutteli paikalle torin täydeltä nyrkkeilyn ystäviä.


Tiistaina 7. elokuuta 2012 – 7

Tervatupa nousi talkootyöllä Koillis-Karviaan Kaksi vuotta sitten tontilla kasvoi vielä sankkaa metsää.

”Hirsikehikkoa pystytettiin 35 miehen voimin.”

Karvia Minna Lautamäki

Koillis-Karvian Metsästysseuran uuden majan, Tervatuvan avajaisia valmisteltiin viime viikolla talkooporukan voimin. Samojen miesten aikaansaamia ovat tontille kahdessa vuodessa nousseet jykevä hirsitalo ja varastorakennus. Tervatupa sijaitsee Karviankylän ja Alkkian rajamailla, seuran jäsenen Risto Luusalon lahjoittamalla maalla. Talkoolaisten ryhtyessä töihin reilun puolen hehtaarin tontti kasvoi sankkaa metsää. Seuran puheenjohtajan Veli Eromäen mukaan talkoissa on ahertanut aktiivisesti noin 20 hengen ydinryhmä. – Tarvittaessa kokoon on saatu isompikin porukka. Hirsikehikkoa pystytettiin 35 miehen voimin, hän kertoo tyytyväisenä. Päärakennuksen pohjapintaala on 86 neliömetriä. Sen päälle on vielä 50 neliön katettu terassi ja 60 neliön yläkerta, jossa on kaksi makuuhuonetta ja parvi. Talossa mahtuu juhlimaan sisätiloissa 60–70 henkeä. Ulkotilojen kanssa Tervatuvalla on jo ehditty pitää 300 vieraan juhlia.

Päärakennuksen pyöröhirret ovat peräisin Karvian Hirsirakentajilta. Kehikko saatiin pystyyn yhden viikonlopun aikana.

Koillis-Karvian Metsästysseura perustettu vuonna 1978, jäseniä 80

oma maja Tervatupa valmistui 2012

aiemmin kokoonnuttu

Kaksi miestä urakoi aamusta iltaan Pääasiassa lahtivajana toimiva varasto on 60 neliön suuruinen. Puolilämpimässä tilassa voidaan järjestää myös loukku- ja puutyökursseja. Tontille on vedetty myös valokuitukaapeli. Nopeaa tietoliikenneyhteyttä saatetaan tarvi-

kodalla tai Vapon tiloissa

toimii Karviankylässä ja Alkkiassa

metsästysalue Osa talkoolaisista: Veli Eromäki, Arttu Alvari, Raine Kallioniemi, Risto Luusalo, Tauno Somero, Pauli Elers ja Petri Nortula.

Tervatuvassa on ylelliset saunatilat ja puukiuas.

Pirkko Nissilä kirjoitti kirjan Giorgio Vasarista Parkano Maarit Lehto

Firenzeläisissä kirjakaupoissa voi törmätä parkanolaissyntyisen Pirkko Nissilän kirjoittamaan kirjaan, jonka aiheena on taiteilija Giorgio Vasarin elämä ja taide. Parkanolaisille Nissilä tekee kirjaansa tutuksi perjantaina Parkanon kirjastossa. Nissilä kirjoitti 72-sivuisen kirjan viime vuonna, kun Vasarin syntymästä tuli 500 vuotta. Hän halusi kunnioittaa taidehistoriassa usein esiin nousevaa nimeä, joka ansiokkaasta urastaan huolimatta on varsin vähän tunnettu. – Kustansin kirjan Giorgio Vasarista itse ilman avustuksia. Toisaalta; kaikki harrastaminen maksaa, Pirkko Nissilä sanoo.

Renessanssiajan oudohko henkilö Pääkaupunkiseudulla asuva Nissilä perusti reilut 10 vuotta sitten ystäviensä kanssa tai-

ta muun muassa kokouksissa ja koulutuksissa. Metsästysseuran yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat olleet Karviankylän Kyläseura, Alkkian Kylätoimikunta, Karvian reserviläiset ja Karvian 4Hyhdistys. Koko komeuden kustannusarvio 200 000 euroa pitää sisällään talkootyön arvon. Sitä kertyi noin 10 000 miestyötuntia. Eromäki ja jahtipäällikkö Arttu Alvari sanovat, että talkoolaisista suurimman tunnustuksen saavat Risto Luusalo ja Pauli Elers, jotka viettivät rakennustyömaalla pitkiä päiviä. Miehet toteavat, että mittavan talkootyön lisäksi hankkeen mahdollisti ely-keskukselta ja kunnalta saadut rahalliset avustukset. Ne kattoivat 65 prosenttia kokonaiskustannuksista. Kunnan osuus kokonaisrahoituksesta oli 10 prosenttia.

dehistorian kerhon. He aloittivat alustuksilla renessanssiajan taiteilijoista ja taidehistoriasta. Teksteissä esiintyi usein Giorgio Vasari. – Ystäväni Outi Roihan kanssa päätimme, että alamme tutkia Vasaria. Päätimme jäädä vuorotteluvapaalle, matkustaa Italiaan ja tehdä yhdessä kirja. Keväällä 2009 Outilla todettiin syöpä. Seuraavana syksynä hän nukkui pois. Yhdessä emme Italiaan päässeet, Pirkko Nissilä kertoo. Kevättalvella hänen ystävänsä Osku Rantanen soitti ja kysyi, onko hän huomannut, että on Vasarin juhlavuosi. Nissilä päätti kirjoittaa ystävänsä Outin kunniaksi kirjan, vaikka hän tiesi, että kirjasta yksin kirjoitettuna tulee aiottua suppeampi teos. Pirkko Nissilän yksi harrastus on Italian matkailu. Kirjaa varten hän matkusti Rantasen kanssa Firenzeen, ja keskittyi Vasariin. Firenzessä toimii Va-

sarin suunnittelema Uffizi, joka on yksi maailman tunnetuimmista taidegallerioista. Hänen merkittävimpänä maalauksinaan pidetään Firenzen Palazzo Vecchion suuren salin maalauksia ja Firenzen tuomiokirkon Santa Maria del Fioren freskoja. Nissilä valokuvasi Vasarin töitä digipokkarilla kirjaa varten yhdessä Rantasen kanssa. He kävivät myös Vasarin synnyinkaupungissa Arezzossa. Nissilällä oli tuttavapiiristään apua kirjan tekemisessä. Englannin kielen käännöksen teki hänen bridgekaverinsa, kääntäjä Erkki I. Kolehmainen ja samoin kirjan painaja Erkki Mäkinen on hänen pelikaverinsa. Kirjan ensimmäinen suomenkielinen painos oli 55 kappaletta. Erä myytiin loppuun, ja uutta erää on 600 kappaletta suomeksi ja 400 kappaletta englanniksi. Firenzessä kirja haluttiin nimenomaan englanniksi, ei italiaksi. Kirjaa löytynee eng-

lanniksi edelleen ainakin Piazza Republicalla sijaitsevasta Edison-kirjakaupasta. Suomessa Nissilä myy kirjaa esittelyissä, ja se on myös tilattavissa internetissä osoitteessa booky.fi. – Eläkkeelle jäätyäni voin tehdä laajemman teoksen Vasarista, mikä oli alkuperäinen ajatuksemme Outin kanssa, Pirkko Nissilä sanoo. Pirkko Nissilä esittelee kirjaansa Giorgio Vasarin elämästä ja taiteesta Parkanon kirjastossa perjantaina 10.8. klo 14.30.

Pirkko Nissilä kirjoitti ja valokuvasi 72-sivuisen kirjan italialaisesta taiteilijasta ja arkkitehdista.

yli 8 000 hehtaaria pinta-alan mukaan toiseksi suurin metsästysseura Karviassa


8 – Tiistaina 7. elokuuta 2012

mielipide

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

sää

Onko uudisrakennus hyödyksi vai turmioksi? Melko varmasti Kihniön valtuusto saa lähipäivinä päätettäväkseen nykyisiin resursseihimme nähden melkoisen hankkeen, eli uuden koulu- ja päiväkotisiiven rakentamisen Kettukallion koulun yhteyteen. En sinänsä vastusta uuden rakentamista, onhan hyväkin, jos vanhaa joskus uudistetaan. Silti muutama asia saa minut pysymään epäileväisenä: 1) Ovatko motiivit oikeat eli rakennetaanko tarpeeseen vai onko päättäjien takaraivossa peikkona kuntaliitoksen uhka? Emmekö velkaantumalla ni-

sipohjan alla koko koulun mitan päästä päähän eikä löytänyt kuin yhden kämmenen kokoisen lahovaurion. Homekasvustojen täytyy olla pääasiassa lattiatäytteissä, kovin paljon muuta mahdollisuutta ei jää. Yllämainittujen asioiden takia aion edelleenkin ehdottaa, ettei päiväkodin rakentamiseen myönnetä määrärahaa, ainoastaan koululaajennukselle. Koulutilojen siirron hyväksyn siksi, että päiväkodilla on tilantarve ja uskon vanhasta ala-asteesta saatavan sille terveelliset ja turvalliset tilat.

menomaan edistä Kihniön ajautumista kuntaliitokseen? 2) Ymmärtävätkö kaikki, että ainakin päiväkotiosuus rakennetaan täysin kunnan omalla rahalla (tai velalla), ilman valtionosuutta? 3) Vanhan koulun hylkääminen on päätetty lähinnä mielikuvien perusteella, ilman tietoa siitä, missä homesienten lähde on, ja olisiko ne voitu poistaa rakenteista. Haastan muitakin valtuutettuja tutustumaan rakennukseen. Allekirjoittanut on kontannut viime pääsiäisenä ros-

Olen täysin vakuuttunut siitä, että lattiat ja -täytteet uusimalla saadaan valtaosa ongelmasta pois sekä samalla saadaan päiväkotilapsille suurempi ja turvallisempi leikkipiha kuin mikä olisi uuden koulukompleksin yhteydessä mitenkään mahdollista. Lisäksi koulurakentamiseen on edes toiveissa saada jonkin verran valtionapua, vaikkakin pieni toivo.

Tänään

Huomenna +18

+15 +18

+16 Parkano

Torstai

Parkano

Perjantai

Jussi Hellgrén

kunnanvaltuutettu KD

+14

+16 +16

+14 Parkano

Parkano

Suomi tänään Sää on tuulista ja paikoin runsaita sateita tulee niin etelässä kuin maan keskivaiheillakin aina Pohjois−Pohjanmaalle asti. Lapissa on puolipilvistä tai pilvistä ja enimmäkseen poutaa. Länsirannikolla voimistuu pohjois− tai luoteistuuli, etelärannikolla lounaistuuli. Päivälämpötila on etelässä lähellä 20 astetta, kaakossa vähän ylikin, maan keskiosassa 16...20 ja pohjoisessa 12...16 astetta.

Suomi huomenna Sää on suuressa osassa maata poutaista, Pohjois−Karjalassa, Koillismaalla ja Kainuussa oleva runsaan sateen alue väistyy iltaan mennessä itään. Etelässä on enimmäkseen aurinkoista, pohjoisessa pilvistä. Päivälämpötila on etelässä ja lännessä 16...20, idässä ja pohjoisessa 10...15 astetta, idän sateisella alueella ja Pohjois−Lapissa vähän 10 asteen alapuolella.

Katsaus lähipäivien säähän Aiempaa viileämpää ilmaa virtaa pohjoisesta etelään saakka ja yöt kylmenevät selkeillä paikoilla. Loppuviikolla sää poutaantuu ja Suomeen alkaa vahvistua korkeapaine. Päivälämpötila on torstaina maan lounaisosan noin 17 asteesta Lapin 10 asteeseen. Viikonloppuna lännestä virtaa Suomeen jälleen lämpimämpää ilmaa.

näpyt 17233 ■ Vierailu Tallinnassa antoi hyvän opetuksen liikenteessä. Suojatietä kunnioitetaan ja liikennekäyttäytyminen esimerkillistä. Voi kun meilläkin!

Karvialainen Tiina Järvinen löysi tiistaina 31. heinäkuuta mansikkamaaltaan näin hauskoja mansikoita.

ruohonjuuri

Kaikkien tekemää Voiko heikompaa motiivia menettelylleen keksiä kuin tuon kuuluisan lausahduksen: Niinhän kaikki tekevät. Esimerkiksi jätteidenkäsittelyn suhteen. Vai onko tuo tapa osoitus kaupunkikulttuurista, joka on ehättänyt kaiken muun edelle? EU on kieltämättä tehnyt jotain hyvääkin, kun on saanut meidät tiedostamaan ympäristömme sottaisuuden. Tilan-

näpyt Ja on sitä jo ehditty lastata joku kuormurikin kukkuroilleen viimeisimpiä romuja, niin että taisi sinne mennä osin tarpeellistakin kamaa. Mutta aina sitä vaan kertyy lisää. Ja jostain voi ottaa varaosaa johonkin toiseen vehkeeseen, työstää sitä hieman, ottaa siitä rekvisiittaa ratkoessaan käyttöpulmia Ihmemiehen menetelmin. Kaikki yksilölliset jätepisteet voivat piankin herättää turistitulvien kiinnostuksen. Ja taiteilijan silmin niistä voi saada runsaasti vinkkejä asuntojen sisustuspulmiin.

teen korjaaminen käytännössä näyttää edelleen takkuilevan. Kaikki eivät erota metallista pullonkorkkia tonnin painoisesta arkkupakastimesta, johon hän on kyllästynyt, ja raahannut sen lähimpään puskaan. Ympäristötouhun tarpeellisuus ui vitkaan omaankin tajuntaani. Sitten oli haasteellista kärrätä vanhalla traktorirämällä viisitoista kuormaa parinkolmenkymmenen kilometrin matkaa rojua, paikkaan missä on sen oikea osoite, ja missä se otettiin asiaankuuluvasti vastaan.

Kerro mielipiteesi tai ideasi tekstiviestillä. Kirjoita viestin alkuun YSLUKIJA tee välilyönti ja kirjoita viestisi. Lähetä viesti numeroon 17233. Viestin pituus enintään 160 merkkiä, jatkoviesti ei tule perille. Onnistuneesta lähetyksestä saat kuittauksen. Palvelu maksaa 0,95 euroa.

■ Ihmiset hankkikaa oma elämä, niin ei tarvitse nähdä vaivaa ja juoruta perättömiä muiden asioista! ■ On se kumma että S-marketin oven edessä aina on jokin auto parkissa kun ei mahdu ohi. ■ Kyllä Parkanon seurakunnassa asiat taitavat olla nyt pahasti pielessä. ■ Suomessa vapaus esiintyä tuunattuna ja nenärengastettuna, myös oikeus sanoa asi-

toimitus

oista mielipiteensä, mikä ei ole IHMISEN tuomitsemista eikä syrjintää. ■ Kenenkä älyn väläys, että paroonipatsas k iertoliittymään! Pian alkaa kolista! ■ Palestiinalaispoikien isät opettavat vihaamaan juutalaisia, ei ”jokaikinen Israelin juutalainen muslimeja” kuten toimittaja luulee (YS 2.8.). Shalom! ■ Viikon mies haastattelus totesi miehetkin juoruulevat ja että hame päälle. ■ Karkasiko veneesi sateiden aikana. Otettu talteen soutuvene Nerkoon Tuuliniemessä. Tuntomerkkejä voi kysellä 050 384 0826.

ilmoitukset

tilaukset ja laskutus

Mervi Niemi puh. 443 831

Tarja Nikkola puh. 443 821

Ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Sanomalehtien Liiton jäsen.

Parkanontie 63 39700 PARKANO

Puhelin 03 44 381 Telefax 03 443 844 Konttori avoinna ma–pe klo 8.30–16.15. http://www.ylasatakunta.fi toimittajat@ylasatakunta.fi ilmoitukset@ylasatakunta.fi

Veli-Matti Heinisuo puh. 443 822 tai 040 566 5364

Heikki Pettinen puh. 443 826 tai 050 351 7226

Maarit Lehto puh. 443 827 tai 050 351 7227

Ilmoitushinnat €/pmm (+ alv 23%) Tekstissä ............................. mv 1,08/väri 1,43 3-sivu .................................. mv 1,12/väri 1,47 Tekstin jälkeen..................... mv 1,05/väri 1,40 Takasivu ............................. mv 1,17/väri 1,52 Kuolinilmoitukset ja -kiitokset ................. 1,02 Palveluhakemisto alk. ............................. 0,50

Lea Luodetlahti puh. 443 824 tai 050 351 7224

Niina Martikainen puh. 443 825 tai 044 545 2919

Minna Lautamäki puh. 443 823 tai 044 7275 430

(sis. alv 23%) Seuratoiminta..............................0,63 €/pmm Onnittelupalsta (1x30) ............................................. 19,00 € (1x60) kuvallinen ............................ 21.00 € Kierrätysnurkka (1–6 riviä)................. 18,00 € – kestotilaajalle ............................... 10,00 €

Mari Kallio äitiyslomalla

Jaana Viilo puh. 443 830

tarja.nikkola@ylasatakunta.fi

Ilmoitusten jättöajat: Tiistain lehteen viimeistään perjantaina klo 16. Torstain lehteen viimeistään tiistaina klo 16. Ainoastaan pikkuilmoituksia voidaan ottaa vielä ilmestymispäivää edeltävänä päivänä klo 10 saakka.

Kustantaja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy Päätoimittaja/toimitusjohtaja Veli-Matti Heinisuo Sivunvalmistus Ylä-Satakunta Paino Pirkanmaan Lehtipaino Oy ● Tilaushinnat Kestotilaus kotimaahan 75 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 12 kk 86 €, 6 kk 53 €, 3 kk 33 €. Tilaus pohjoismaihin 12 kk 92 €. Hinnat sisältävät alv:n 9 % ● Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. © Koskee Ylä-Satakunta-lehden valmistamaa aineistoa.


✗ O H J E L M AT I E D O T Keskiviikko 8.8. TV1 04.00 Uutisikkuna 06.55 Ylen aamu-tv 09.30 Unelmien puutarhat 10.00 Kiehtova maailma: Ihmisen planeetta 10.50 Päivän kasvo 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Dieetit puntarissa seuranta 12.00 Kilot kuriin koulussa 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Avoveteen (7) 14.35 Filmisepon katsaus 94 (S) 14.45 Ihmiskunnan aarteita 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 - 16.50 Avara luonto: Elävä planeetta 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.10 Kivijalka 18.00 Yle Uutiset 18.20 Päivän kasvo 18.30 Pokka pitää (S) 19.00 - 19.50 Historiaa: Alkuasukkaiden armoilla 19.55 Tohtori Kiminkinen 20.25 Viking Lotto 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 A-studio 21.35 Murha mielessä (16) 23.05 Yle Uutiset 23.10 Keskiviikon ravisuora

Torstai 9.8.

Sylvi, Sylvia, Silva 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 20.55 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 22.35 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 00.15 Lontoon olympiakisat: Illan ottelu 02.15 - 04.00 Uutisikkuna

MTV3

Historiaa: Alkuasukkaiden armoilla TV1 keskiviikkona 8.8. klo 19. Toisen maailmansodan aikana amerikkalainen pommikone putosi alas Borneossa. Miehistöllä oli syytä pelätä hylkyä tutkimaan saapuvien japanilaisten lisäksi myös pääkallonmetsästäjinä tunnettuja alkuasukkaita. 23.15 Mitta on täysi talous 23.45 Ulkolinja: Pienet kameliratsastajat 00.40 Uutisikkuna

TV2 04.00 Uutisikkuna 06.50 PIKKU KAKKONEN 06.52 Leijulaakso 07.12 Ariol 07.17 Herra Nokkelo 07.22 Kasper ja Liisa 07.34 Puutarhan tonttu 07.44 Pingu: Leikki hylkeen kanssa 07.49 Neppajymykerho

07.57 Töötti ja Pulteri 08.20 Galaxi 08.21 Animalia 08.45 Me hirviöt 08.50 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Maailmanmenoa: La Specola-museo 09.40 Maailman ruokapöydissä: Burgundin herkut 10.30 Extremen maailma 10.45 Summeri (7) 11.45 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 13.45 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 15.40 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä

SUB 09.00 Lemmen viemää (7) 09.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 10.00 Voittosoitto 11.00 Ostos-tv 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Piilokamera 14.55 Fashion Show 15.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.00 Suomen kaamein kämppä 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Top Chef: Mestarit 19.00 Will & Grace (S) 19.30 Frendit (S) 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Muodin huipulle 22.00 Muodin huipulle 23.00 Suomen kaamein kämppä 00.00 Duudsonit (12) 00.30 Duudsonit (12) 01.00 C.S.I. Miami (16) 01.55 Num3rot (12) 02.50 Vampyyripäiväkirjat (12) 03.45 Smash Cuts (12)

21.00 C.S.I. New York (16) 21.55 Viking Lotto ja Keskiviikko-Jokeri 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Myytinmurtajat 23.40 Kuuntelija (12) 00.35 Rillit huurussa (12)

Nelonen

13.35 Eläintenpelastus06.55 Aamusää tiimi 07.25 Huomenta Suomen 14.05 EläintenpelastusKesäaamu tiimi 09.30 Suurin pudottaja 14.35 Uusi elämä maalla 10.25 Ostoskanava 15.35 Lapsuuteni luuse11.40 Voittosoitto rina (7) 12.30 MTV3 Chat Space 16.05 Huippumalli haussa Programme 17.05 Nelosen sää 13.15 Nikon Grilli 17.10 Pulmuset 14.00 Voittosoitto 17.45 Dr. Phil (12) 14.40 Onnenpeli hyvänte- 18.45 Nelosen uutiset keväisyysarpa 18.55 Nelosen sää 14.45 Rita Rocks (S) 19.00 Poliisit 15.15 Huomenta Suomen 19.30 Poliisit parhaat 20.00 Unelmien poikamies 16.10 Voittosoitto 20.57 Keno 16.23 Onnenpeli hyvänte- 21.00 Totuuden anatomia keväisyysarpa (12) 16.30 Salatut elämät 22.00 Dexter (16) 17.00 Salatut elämät 23.05 Nelosen uutiset 17.30 Salatut elämät 23.15 Nelosen sää 18.00 Suurin pudottaja 23.20 Frasier 19.00 Seitsemän Uutiset 23.50 Poliisit 19.15 Tulosruutu 00.20 Poliisit 19.25 Päivän sää 00.50 Pulmuset 19.30 Karavaanarit 01.20 Castle (12) 20.00 MTV3.doc: 9/11 02.15 Dr. Phil - kymmenen vuoden 03.10 Dr. Phil painajainen

20.20 Rakennustaiteen aarteita 20.35 Huumeluokka 21.00 Intiaanikansat 21.50 Kino: Dancer in the Dark (16) 00.05 - 04.00 Teematieto FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 12.55 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 15.00 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 17.55 TV-nytt 18.00 Koirakuumetta (S) 18.25 Aarne Alligaattorin musiikkiseikkailu 18.30 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 19.30 TV-nytt 19.45 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 22.30 - 01.15 Lontoon olympiakisat: 12. kilpailupäivä 01.25 SVT:n ohjelmaa

Erja, Eira

TV1 04.00 Uutisikkuna 06.55 Ylen aamu-tv 09.30 Tohtori Kiminkinen 10.00 Kiehtova maailma: Ihmisen planeetta 10.50 Päivän kasvo 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Aamusydämellä 11.45 Seniori työssä 12.00 Mitta on täysi talous 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Kultamitalivaimo (S) 14.15 - 14.24 Jälleen uutta 113 (S) 14.30 A-studio 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Avara luonto: Venäjä 16.50 Yle Uutiset viittomakielellä 16.55 Yle Uutiset 17.00 Lontoon olympiakisat: 13. kilpailupäivä 18.00 Yle Uutiset 18.20 Päivän kasvo 18.30 Manne maailmalla: New York 19.00 Kriminalisti (12) 20.00 Unelmien puutarhat 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 10 kirjaa vallasta 21.35 Ulkolinja: Chittagong, viimeinen satama 22.35 Marraskuun salaliitto (16) 23.20 Yle Uutiset

20.00 Pomo piilossa 21.00 House (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Ketonen & Myllyrinne 23.10 Rush Hour (16)

Nelonen 13.35 Eläintenpelastustiimi EläintenpelastusHouse MTV3-kanavalla torstaina 9.8. klo 21.00 jaksolla 14.05 tiimi Avoin vai suljettu? 14.35 Uusi elämä maalla Muskeliveneilyä 07.25 Huomenta Suomen 15.35 Lapsuuteni luuse23.25 Sukuni tarina: Torrina (7) 09.40 Maailman ruokaKesäaamu pasta lähiöön 16.05 Huippumalli haussa pöydissä: Marokon 09.30 Suurin pudottaja 00.15 - 04.00 Uutisikkuna 17.05 Nelosen sää herkut 10.25 Ostoskanava 17.10 Pulmuset 10.30 Extremen maailma 11.40 Voittosoitto 17.45 Dr. Phil (7) 10.45 Lontoon olympiaki- 12.30 MTV3 Chat Space TV2 18.45 Nelosen uutiset sat: 13. kilpailupäivä Programme 00.00 - 02.05 Lontoon 18.55 Nelosen sää olympiakisat: 13. kilpai- 13.30 Lontoon olympiaki- 13.15 Nikon Grilli 19.00 Poliisit sat: 13. kilpailupäivä 14.00 Voittosoitto lupäivä 15.15 Lontoon olympiaki- 14.40 Onnenpeli hyvänte- 19.30 Poliisit 04.00 Uutisikkuna 20.00 Unelmien poikamies sat: 13. kilpailupäivä keväisyysarpa 06.50 PIKKU KAKKONEN 20.57 Keno 17.00 Pikku Kakkonen 14.45 Rita Rocks (S) 06.52 Leijulaakso 18.00 Lontoon olympiaki- 15.15 Huomenta Suomen 21.00 Toimintatorstai: 07.12 Harri ja Toto Suoraa toimintaa 2 sat: 13. kilpailupäivä parhaat 07.23 Minä mietin Pako helvetistä (16) 07.30 Hupsis: Auto talliin 20.45 Lontoon olympiaki- 16.10 Voittosoitto sat: 13. kilpailupäivä 16.23 Onnenpeli hyvänte- 23.00 Nelosen uutiset 07.39 Itikkaötökät 23.10 Nelosen sää 22.55 - 00.00 Lontoon keväisyysarpa 07.46 Mio Mao 23.15 Castle (12) olympiakisat: 13. kilpai- 16.30 Salatut elämät 07.51 Neppajymykerho 00.15 Frasier lupäivä 17.00 Salatut elämät 07.58 Töötti ja Pulteri 00.45 Poliisit 02.05 Lontoon olympiaki- 17.30 Salatut elämät 08.20 Galaxi 01.15 Poliisit sat: Illan ottelu 18.00 Suurin pudottaja 08.21 Pikku Nikke 03.15 - 04.00 Uutisikkuna 19.00 Seitsemän Uutiset 01.45 Pulmuset 08.34 Sherlock Jakki 02.15 Dexter (16) 19.15 Tulosruutu 08.46 Kapteeni Kari 03.15 Dr. Phil 19.25 Päivän sää 08.50 Lentävät lääkärit (7) 19.30 Hännänheiluttajat 04.05 Dr. Phil 09.35 Maailmanmenoa: MTV3 06.55 Aamusää

SUB 09.00 Lemmen viemää (7) 09.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 10.00 Voittosoitto 11.00 Ostos-tv 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Piilokamera 14.55 Huippukoti haussa 15.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.00 Suomen kaamein kämppä 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Top Chef: Mestarit 19.00 Will & Grace (S) 19.30 Frendit (S) 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Kurjat Kuppilat USA 22.00 Duudsonit tuli taloon (S) 23.00 House (12) 00.00 C.S.I. Miami (16) 00.55 Kyttäkamera 01.55 Smash Cuts (12)

Aikuiseksi terapiassa 20.45 Rakennustaiteen aarteita 21.00 Tiededokumentti: Rakkauden mysteeri 21.55 Kino Tulio: Mustasukkaisuus (12) 23.25 - 04.00 Teematieto

TEEMA 04.00 Teematieto 16.55 Lamastalgia 17.45 Etsivä Lea Sommer (12) 18.35 Francon jälkeen - Alcantaran perhe (7) 20.00 Terapiassa (7)

FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 13.55 Lontoon olympiakisat: 13. kilpailupäivä 15.55 Lontoon olympiakisat: 13. kilpailupäivä 17.55 TV-nytt 18.00 Melukylän lapset 18.23 Linda Senegalissa 18.30 Lontoon olympiakisat: 13. kilpailupäivä 19.30 TV-nytt 19.45 Lontoon olympiakisat: 13. kilpailupäivä 21.50 Lontoon olympiakisat: 13. kilpailupäivä 00.20 - 01.40 Lontoon TEEMA 04.00 Teematieto 17.00 Lamastalgia 17.50 8 mm katse: olympiakisat: 13. kilpailupäivä 02.05 SVT:n ohjelmaa Y ja Mirri 18.00 Etsivä Lea Sommer (12) 18.50 Avaruuskansiot 19.00 Tiededokumentti: Alkuaineet 19.50 Kootut askeleet: Liisa Pentti 20.00

Perjantai 10.8.

Lauantai 11.8.

Lauri, Lasse, Lassi

TV1 04.00 Uutisikkuna 06.55 Ylen aamu-tv 09.30 Antiikkimakasiini 10.00 Kiehtova maailma: Ihmisen planeetta 10.50 Päivän kasvo 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Avara luonto: Venäjä 12.00 Kuoleman maisemissa 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Veteraanin voitto (S) 14.10 Olympiasoihdun kutsu (S) 14.25 Purkutuomion piinaamat 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Kiehtova maailma: Joanna Lumley Niilillä 16.50 Yle Uutiset viittomakielellä 16.55 Yle Uutiset 17.00 Lontoon olympiakisat: 14. kilpailupäivä 18.00 Yle Uutiset 18.20 Päivän kasvo 18.30 Manne maailmalla: Lappi 19.00 Downton Abbey (7) 19.48 Maailman matkailuaarteet 20.00 Unelmista totta 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 Lontoon olympiakisat: 14. kilpailupäivä

19.15 Tulosruutu 19.25 Päivän sää 19.30 Vedetään hatusta 20.00 Minuuttipeliä 21.00 Mercyn sairaala (7) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Tappava ase 4 (16) 01.05 Mental (16)

Nelonen 13.35 Eläintenpelastus-

Hyvät ja huonot uutiset 10.8. klo 20.00 Nelosella. tiimi Viikon vieraana Madventures-matkaaja Riku Rantala. 14.05 Eläintenpelastus08.17 Galaxi 08.18 Galaxi: Bofori 08.50 Lentävät lääkärit (7) 09.36 Matkalla maailmalla 09.40 Maailman ruokapöydissä: EteläEspanjan herkut TV2 10.28 Extremen maailma 04.00 Uutisikkuna 10.45 Summeri (7) 06.50 PIKKU KAKKONEN 11.45 Lontoon olympiaki06.53 Leijulaakso sat: 14. kilpailupäivä 07.13 Neiti Kerttulin päivä 14.00 Lontoon olympiakileikkikedolla sat: 14. kilpailupäivä 07.17 Anton Siilinen 17.00 Pikku Kakkonen ratkaisee 18.00 Lontoon olympiaki07.29 Roskaaja: Liikensat: 14. kilpailupäivä nevalot 21.00 Sinkkutanssit 07.31 Noksu 21.50 Yle Uutiset 07.36 Karvakuonojen 22.05 Kova laki (16) salapoliisitoimisto: 22.50 Kimppakivaa (12) Kaksoisolento 07.49 Kössi Kenguru vete- 23.20 Tyttökauppiaat (16) 00.05 - 04.00 Uutisikkuna histen valtakunnassa: Isovetehisten kone 07.55 Töötti ja Pulteri 23.45 Lontoon olympiakisat: Illan ottelu 02.35 Eurojackpot 02.40 Uutisikkuna

SUB 09.00 Lemmen viemää (7) 09.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 10.00 Voittosoitto 11.00 Ostos-tv 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Piilokamera 14.55 Howien jekut 15.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.00 Miljonäärille morsian 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Top Chef: Mestarit 19.00 Will & Grace (S) 19.30 Frendit (S) 20.00 Simpsonit (7) 20.30 Simpsonit (7) 21.00 Semi-Pro (12) 22.50 House (12) 23.45 30 Rock (S) 00.15 C.S.I. Miami (16) 01.10 Ruotsin huonoimmat kuskit 02.10 Eastwick (12) 03.00 Smash Cuts (12)

tiimi 14.35 Uusi elämä maalla 06.55 Aamusää 15.35 Lapsuuteni luuse07.25 Huomenta Suomen rina (7) Kesäaamu 16.05 Huippumalli haussa 09.30 Suurin pudottaja 17.05 Nelosen sää 10.25 Ostoskanava 17.10 Suhdekoukerot 11.40 Voittosoitto 17.45 Usko tai älä (12) 12.30 MTV3 Chat Space 18.45 Nelosen uutiset Programme 18.55 Nelosen sää 13.15 Nikon Grilli 19.00 Hauskat kotivideot 14.00 Voittosoitto 80’s Special 14.40 Onnenpeli hyvänte- 20.00 Hyvät ja huonot keväisyysarpa uutiset 14.45 Bill Engvall Show 20.57 Keno 15.15 Huomenta Suomen 21.00 Elokuva: Pahan parhaat jäljillä (16) 16.10 Voittosoitto 23.10 Nelosen uutiset 16.23 Onnenpeli hyvänte- 23.20 Nelosen sää keväisyysarpa 23.25 Weeds (16) 16.30 Salatut elämät 00.00 Elokuva: Braddock 17.00 Salatut elämät Suoraa toimintaa 3 (18) 17.30 Salatut elämät 02.05 Detroit 1-8-7 (12) 18.00 Suurin pudottaja 03.00 Dr. Phil 19.00 Seitsemän Uutiset

MTV3

Sanna, Susanna, Sanni, Susanne

MTV3

TV1 04.00 Uutisikkuna 08.00 Yle Uutiset 08.05 - 08.51 Kiehtova maailma: Joanna Lumley Niilillä 09.00 Yle Uutiset 09.05 - 09.47 Ilmastodieetit 09.54 Eurojackpot 10.00 Yle Uutiset 10.05 Puhelimen aikakausi 11.00 Yle Uutiset 11.05 Pisara 11.10 Uskomaton uusperhe (7) 12.00 Vanha, iloinen Tanska 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Dokumenttiprojekti: Taistelu Turusta 14.20 Ravisuoran vihjeet 14.30 Perinnemestari 15.00 Antiikkimakasiini 15.30 Unelmien puutarhat 16.00 Oi ihana toukokuu (7) 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.10 Antiikkia ja arvoituksia (7) 18.00 Yle Uutiset 18.10 Ravisuora 18.55 Avara luonto: Elävä planeetta 19.45 Monk (12) 20.30 Yle Uutiset 20.45 Urheiluruutu

08.25 Uki (S) 08.30 Dibitassut (S) 09.00 Puuha-Pete (S) 09.10 Palomies Sami (S) 09.25 Palomies Sami (S) 09.40 Madagascarin pingviinit (S) 10.05 INK - Ihmenappuloiden kerho (S) 10.35 Superpahisten liiga (S) 11.00 Beyblade: Metal Uusi Sherlock (12) TV1 lauantai 11.8. Masters (7) Kiusallinen skandaali. Watsonin blo- 11.25 Leo gi on menestys, ja Sherlock poimii 11.30 FUTIS+ 12.00 MM-ralli: Neste Oil keikoista ne kiehtovimmat. 13.05 FHRA Power and Speed 13.40 Luontodokumentti tarinoita (S) 21.15 Uusi Sherlock (12) 14.45 Syksyn Sävel Retro 10.25 Peliuutiset 22.45 Yle Uutiset 22.50 Suurten jokien mies 10.45 Lontoon olympiaki- 14.50 Näin tehtiin Miss Farkku-Suomi sat: 15. kilpailupäivä 00.25 Uutisikkuna 12.20 Lontoon olympiaki- 15.20 Remonttimestari 15.55 Perheleffa: Ice Age sat: 15. kilpailupäivä Jäätikön sankarit (7) TV2 15.00 Lontoon olympiaki17.35 Tarinoita suomalai04.00 Uutiskkuna sat: 15. kilpailupäivä sesta työstä 07.45 Pikku Kakkonen 16.55 Lontoon olympiaki17.50 Pomo piilossa UK 07.48 Richard Scarry: Tousat: 15. kilpailupäivä hulan arvoituksia 19.10 Lontoon olympiaki- 19.00 Seitsemän Uutiset 19.10 Tulosruutu 08.14 - 08.37 Dinojuna sat: 15. kilpailupäivä 08.43 Postimies Pate, eri- 20.55 Lontoon olympiaki- 19.30 Huvipuisto 20.00 Mestareiden koislähettipalvelu sat: 15. kilpailupäivä mestari 08.59 Galaxi 23.15 Lontoon olympiaki21.00 Selviytyjät 09.00 Pertti ja Purtti sat: Illan ottelu 09.13 - 09.24 Hirveä Henri 01.50 Lontoon olympiaki- 22.00 Kymmenen Uutiset 22.10 Päivän sää 09.32 - 09.44 Sherlock sat: Illan ottelu Jakki 02.50 - 04.00 Uutisikkuna 22.15 Tulosruutu 22.30 Invasion - tunkeu09.50 Late lammas tujat (16) 10.00 Muumilaakson

(12) 18.50 Avaruuskansiot 19.00 Historia: Marokon sissi Abd el-Krim (12) 19.50 Kootut askeleet: Leena Gustavson 20.00 Terapiassa (7) 20.25 Lapset puhuvat 20.30 Dave´s London 21.00 Kino: Salaiset leikit (16) 23.15 Slasher-filmien nousu ja tuho (K18) 00.40 - 04.00 Teematieto

SUB 13.30 Ratula 14.00 Etelän kaunottaret 15.00 Will & Grace (S) 15.30 Will & Grace (S) 16.00 Will & Grace (S) 16.30 Will & Grace (S) 17.00 Howien jekut 18.00 Miljonäärille morsian 19.00 Eastwick (12) 20.00 Merlin (7) 21.00 Bulletproof - luodinkestävä (S) 22.45 Harry & Paul 23.20 C.S.I. Miami (16) 00.15 Miami Vice (12) 01.15 Miami Vice (12)

FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 16.55 Lontoon olympiakisat: 14. kilpailupäivä 17.55 TV-nytt 18.00 Tiikeriankan poppoo 18.13 Lisa 18.19 Soitinten planeetta 18.30 Lontoon olympiakisat: 14. kilpailupäivä 19.30 TV-nytt 19.45 Lontoon olympiakisat: 14. kilpailupäivä 21.40 Lontoon olympiakisat: TEEMA 04.00 Teematieto 16.50 - 18.00 Elävä arkisto: Interrail 40 v 14. kilpailupäivä 23.40 - 02.00 Lontoon olympiakisat: 14. kilpailupäivä 16.50 Anna palaa: Interrail 17.16 Reilaamassa 18.00 Etsivä Lea Sommer 02.05 SVT:n ohjelmaa

TEEMA 04.00 Teematieto 14.35 Kevään 17 hetkeä (7) 15.30 Terapiassa (7) 15.54 Terapiassa (7) 16.14 Terapiassa (7) 16.34 Terapiassa (7) 17.00 Tiededokumentti: Rakkauden mysteeri 17.53 Sininen sana 18.00 Historia: Brittien jäljillä Australiassa 18.53 Kalevala nyt 19.00 Tanskan RSO: Tshaikovskin viides 20.00 Beethovenin Eroica 21.00 - 23.35 Kesäkino:

00.25 Kova Laki: Los Angeles (12)

Nelonen 08.50 Eläintenpelastustiimi 09.20 Koiralle koti 10.25 Eläintenpelastustiimi 10.55 Eläintenpelastustiimi 11.25 Eläintenpelastustiimi 11.55 Jonas (7) 12.25 Jonas (7) 12.55 Onnea matkaan, Charlie! (7) 13.25 Suhdekoukerot 13.55 Suomi-tytöt New Yorkissa 14.55 Deitit vaihtoon (S) 15.55 Elokuva: Isi hoitaa 2 (S) 17.45 Usko tai älä (12) 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Elokuva: Miss Lettie ja minä (S) 20.57 Keno 21.00 Elokuva: Vedätys (12) 23.25 Nelosen uutiset 23.35 Nelosen sää 23.40 Havaiji 5-0 (12) 00.40 Elokuva: Rajamailla (16) 02.25 4D: Apina on vauvani 03.30 Dr. Phil

Varjot pitenevät 21.00 Elokuu 22.31 Viimeiset rotannahat (16) 23.35 04.00 Teematieto FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 11.25 Lontoon olympiakisat: 15. kilpailupäivä 13.55 Lontoon olympiakisat: 15. kilpailupäivä 15.55 Lontoon olympiakisat: 15. kilpailupäivä 17.55 TV-nytt 18.00 Koirakuumetta (S) 18.25 Aarne Alligaattorin musiikkiseikkailu 18.30 Lontoon olympiakisat: 15. kilpailupäivä 19.30 TV-nytt 19.40 Sportnytt 19.45 Lontoon olympiakisat: 15. kilpailupäivä 21.25 Lontoon olympiakisat: 15. kilpailupäivä 23.15 - 01.35 Lontoon olympiakisat: 15. kilpailupäivä 01.45 SVT:n ohjelmaa


10 – Tiistaina 7. elokuuta 2012

TuplaPrinsessa korkkasi voittovuoden

Parkanon kaupunki

URHEILUTALON HARJOITUSVUOROT 3.9.2012–26.5.2013 Parkanon kaupungin tekninen tilapalvelu/liikunta julistaa urheilutalon harjoitusvuorot 3.9.2012–26.5.2013 väliselle ajalle haettavaksi. Hakemukset tulee toimittaa perjantaina 24.8. klo 12.00 mennessä kaupungintalon neuvontaan: Veli-Matti Pölönen, PL 14, 39701 Parkano tai sähköisesti: veli-matti.polonen@parkano.fi Hakulomakkeita saa liikuntapaikoilta ja kaupungin sivuilta. Lisätietoja puh. 044 786 5513.

Seinäjoki Kihniöläisen Kai Koivulan omistama ja valmentama tamma Tupla-Prinsessa otti elokuun alkajaisiksi vuoden ensimmäisen voittonsa Seinäjoen lounasraveissa. Niko Jokelan tällä kertaa ohjastama kahdeksanvuotias on tänä vuonna ehtinyt hankkia kolme kakkossijaa mutta voittotili poksahti nyt vasta auki. Kovin kauan Tupla-Prinsessa tuskin kilpailee, sillä se on kantavana Liisingistä. Tuleva varsa on Tupla-Prinsessan ensimmäinen. Koivulan tamman voittoaika tasoitusajossa oli 29,7. Ennätys samalla lähetystavalla on 28,7. Turussa perjantaina radalla olivat parkanolaisen Teuvo Levulan kylmäveriset. Totosijoja ei tullut, mutta Kari Venäläisen ajama Ujori (26,1a) oli lähtönsä neljäs ja Ari Moilasen kärryilleen saanut Tähti-

Tekninen tilapalvelu

PARKANON KAUPUNGIN/PARKANON URHEILIJOIDEN YLEISURHEILUMESTARUUSKILPAILUT 2012 Parkanon kaupungin ja ParkU:n yhteiset mestaruuskilpailut yleisurheilussa käydään tiistaina 14.8. klo 18.00 alkaen Pahkalanniemen kentällä. Lajit:

Ari Moilanen ajoi parkanolaisen Tähti-Jesperin Turun raveissa viidenneksi.

Jesperi oman kilpailunsa viides (28,8). Tähti-Jesperin menoa hidasti laukka, jonka ruuna antoi alas ennen hylkäysrajaa ja tuli viimeiset sadat metrit isoa kovaa.

K I E R R Ä T YS N U R K K A MYYDÄÄN

. OSTETAAN . SEKALAISET

Edullinen ilmoituspaikka: 1– 6 riviä 18 €, kestotilaajan etuhinta 10 €. Laskutuslisä 4,30 €.

www.ylasatakunta.fi Yksityishenkilön helppo tapa ilmoittaa. Tiedustelut puh. 44 381 Sekalaiset Sinä nähty ja valvontakameran tallentama henkilö, joka poimit rahapussin to 2.8. Sp:n ja Maurintorin väliltä, palauta se omistajalle tai Kihniön Säästöpankkiin, niin vältyt seuraamuksilta.

Sisustaminen, koti, vapaa-aika – 23.8.2012

SEURAAVAT LAAJALEVIKKISET JAKELUT TORSTAINA 23.8. TORSTAINA 27.9. Paikallislehti tavoittaa asiakkaasi tehokkaasti.

Kiinteistöt

KOKOUSKUTSU Torstaina 23.8.2012 pidän alla mainitut maantietoimitusten kokoukset Parkanon kaupungintalolla valtuustosalissa.

KERROSTALOT Parkano, Elokankaankatu 10 C 24 2h, kk, 50 m²

Toimituksissa on kyse valtion hoidossa olevien maanteiden, Kuusijärven yhdystie ja Raivalan-Suomijärven yhdystie, rajaamisesta tiehen rajoittuvia kiinteistöjä vastaan Parkanon kaupungin alueella. Kokouksissa esitetään maastomittauksen perusteella laadittu kartta, vahvistetaan rajankäynnit ja korvattavan alueen pinta-ala. Määrätään korvaukset tien aikaisemmasta leviämisestä sekä käsitellään muut toimitukseen kuuluvat asiat.

Lähellä keskustan palveluja sijaitseva kerrostalokaksio. 1. kerroksen huoneisto: Parkanossa vuokralaisetkin arvostavat tällaista hissittömän talon helppokulkuista asuntoa, jossa kauppakasseja ei tarvitse “raahata” yläkerroksiin. Huoneisto halajaa pientä pintaremonttia. Hoitovastike 150 €/kk, vesimaksu 20 €/hlö/kk. VELATON HINTA VAIN 30.000 €.

Klo 9.30 alkaen käsitellään Raivalan-Suomijärven yhdystien 13247 rajaamista. Kyse on tiestä Raivalasta Karvian rajalle asti. Tnro 2010-340111. Klo 12.00 alkaen käsitellään Kuusijärven yhdystien 13245 rajaamista. Tnro 2010-340108. Kokoukseen kutsutaan hakija Pirkanmaan ELY-keskus ja muut henkilöt, joiden oikeutta tai etua toimitus koskee. Asianosaisen poissaolo kokouksesta ei estä toimituksen suorittamista. Toimitusinsinööri Hannu Toola Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto, Kauppakatu 12, Ikaalinen puh. 040 801 7397 email: hannu.toola@maanmittauslaitos.fi www.maanmittauslaitos.fi

Myydään

Parkano, Satakunnankatu 10 A 24 3h, k, s, 75 m² Avara lasitetulla kulmaparvekkeella ja saunalla varustettu “maisemahuoneisto”, 4. kerros, hissi on. Näkymät asunnosta ja parvekkeelta Pappilansalmelle, länteen ja etelään. Huoneisto on ollut vähällä käytöllä, mikä näkyy pinnoitteitten laadussa: parkettilattia hyvässä kunnossa, saunatilat samoin. Talolla oma maakellari marja- ja sienisadon säilyttämiseen. Lähipalveluihin vain muutama sata metriä. Tämä kerrostalo on haluttu asumispaikka. Hoitovastike 195 €/kk, vesimaksu 22 €/hlö/kk. VELATON HINTA 129.000 €. VARAA ESITTELY, NOPEASTI !

UUNILÄMMINTÄ SAVUKALAA

Parkano, Satakunnankatu 14 A 18 2h, kk, s, 45 m2

Karvian K-Market Lastulan pihassa ke klo 9–15.

V. 2010 valmistuneen kerrostalon 4. kerroksen hienokuntoinen kaksio. Lasitetulta parvekkeelta huikeat näkymät länteen ilta-aurinkoon. Suihkuhuonetilat laatoitettu. Lattiat parkettia. Vaaleat seinäpinnat. Keskustan palvelut ”kivenheiton päässä”. Hoitovastike 225 €/kk, pääomavastike 411,08 €/kk, vesi mitt. mukaan. VELATON HINTA 109.500 €, MYYNTIHINTA 27.059,31 €

T:mi Satasavustus 041 580 2800

Kokouksia

VUOSIKOKOUS

Yrittäjänumero – 27.9.2012

40 m 40 m, moukari 60 m, moukari, seiväs 60 m, moukari, seiväs 100 m, korkeus, seiväs 100 m, korkeus, seiväs 100 m, korkeus, seiväs

Palkinnot jaetaan paikan päällä 3. ensimmäiselle kussakin lajissa sarjoittain tulosten valmistuttua. Ilmoittautumiset 12.8. mennessä 050 514 9422 tai kimmo.kyosti@pp.inet.fi. Vapaa-aikatoimi/Liikunta ParkU/YU-jaosto

Koti on sydämenasia

Pajuston yksityistien

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.fi www.ylasatakunta.fi

T/P 6– 7 v T/P 8– 9 v T/P 10–11 v T/P 12–13 v T/P 14–15 v T/P 16–17 v M/N

ti 14.8.2012 klo 18.30 Ilpo Konttisella. Esillä vuosikokousasiat. Kokouksen alussa paikalla Hannu Autio. Tiehoitokunta

www.skv.fi SKV Kiinteistönvälitys Oy Parkanontie 45, 39700 Parkano puh. 0400 806 436, 010 228 4350 Lisää koteja www.skv.fi

RANTA-ASEMAKAAVAN VOIMAANSAATTAMINEN Parkanon kaupunginvaltuuston 25.5.2012 § 32 hyväksymä Kuirinlahden ranta-asemakaava on saanut lainvoiman. Parkanossa 7.8.2012

Sanomalehdet

Kaupunginhallitus

S

uomessa ilmestyy noin 200 sanomalehteä, mikä on väkilukuun suhteutettuna paljon.

Sanomalehdet

Skeema

Perinteisesti käsityönä hahmoteltu taittosuunnitelma.

Seuratoimintaa Parkanon kunnalliset JHL. Hallituksen seuraava kokous Sakkilassa ti 4.9. klo 18.

Parkanon Urheilukalastajat ry. Virvelikisa nuorille 10.8. Viinikanjoki klo 17.30–20. Kokoontuminen Leijonapuistossa klo 17.15. Sarjat alle 10 v ja yli 10 v. Kilpailukalat: kaikki kalat. Tiedustelut Mikko Törmä, puh. 050 394 8736. Järj. Parkanon Urheilukalastajat ry

Parkanon seudun hengitysyhdistys ry. Elokuun tapahtumatiedote. Pe 10.8. klo 13–15 hyvän hengityksen olohuone Parkanopirtillä. Poikkea pirtille tapaamaan tuttuja ja kahvittelemaan. Kesäretkestä palaute, syksyn toiminnasta tietoa. Ti 28.8. klo 12 alkaen jäseniltapäivä Kihniön seurakunnan Hietasenrannan rantasaunalla os. Kotaniementie 15, Kihniö. Ohjelma perinteinen, kahvia, makkaraa. Sauna ja uintimahdollisuus, pelataan kesäisiä pelejä, tiedote v. 2013 ryhmälomasta, lopuksi arpajaiset. Kokoonnutaan Parkanopirtille klo 11.30. Menemme kimppakyydein, jos tarvitset kyytiä, soita Marjatalle 040 834 2654. Tervetuloa jäsenperheet sekä kaikki hengityssairaat mukavaan yhdessäoloon. Tulevia tapahtumia: Ti 4.9. liikuntaryhmä alkaa.

Parkanon veteraanit ja invalidit lämpimästi tervetuloa perinteiselle Vesipääsky-risteilylle pe 17.8.2012 klo 14–17. Osastot tarjoavat risteilyn veteraaneille, invalideille puolisoineen, kaikille leskille ja tukijäsenille. Jokainen hoitaa kuljetuksen Käenkosken rantaan itse. Lähtö klo 14 ja takaisin klo 17. Perinteisesti hyvät tarjoilut ja mukavaa yhdessäoloa. Ilm. viim. ti 14.8. Veteraanit puh 045 278 7898. Invalidit puh. 044 786 5487. Odotamme runsasta osanottoa. Veteraanit, hallitus Invalidit, johtokunta

Sanomalehdet

Deadline Aikaraja, määräaika, takaraja.

Eläkeläistoimintaa Parkanon sotaveteraanit ry hallitus ilmoittaa. Rosvopaistitapahtuma on Tampereella 28.8. Tilaisuuteen voi osallistua veteraanit puolisoineen ja veteraanien lesket. Ilmoittautumiset viim. 14.8. mennessä puh. 045 278 7898. Veteraanien virkistyskurssi Päivölässä Valkeakoskella 10.–14.9.2012. Ilmoittautumiset viim. 20.8. mennessä puh. 045 278 7898. Hallitus


Tiistaina 7. elokuuta 2012 – 11 Kihniön kunnan ja KihU:n

YLEISURHEILUN MESTARUUSKILPAILUT to 9.8.2012 klo 18.30 Ilmoittautumiset 1/2 tuntia ennen kilpailujen alkua. T ja P 7 v T ja P 9 v T ja P 11 v T ja P 13 v T ja P 15 v N M

60 m ja pallonheitto 60 m ja kuula 60 m ja kuula 100 m ja kiekko uloa! 300 m ja kiekko Tervet keihäs ja kuula keihäs ja kuula

Liikunta- ja Vapaa-aikatoimi ja KihU yu-jaosto

Lähde ruskaretkelle

YLLÄSKIEPPIIN Muutama paikka vapaana

1.9.–8.9.2012 Hinta noin 360 e Majoitus + ruoka + matka Tied. 045 131 6370

Perinteiset Pohjois-Parkanon

Tervetuloa

HIMMELITANSSEIHIN

su 12.8. klo 10–15 Nuorisoseuratalo Erkalassa Parkanon Kuivasjärvellä KÄSITYÖT, KOPAT, LAUKUT, LOMPAKOT Maistuvia ostoksia ja ohjelmaa koko perheelle. Pohjois-Parkanolainen lehti myyntiin mm. kirjastossa. Wanhoja vehkeitä ja buffetissa hernesoppaa. Tiedustelut puh. 050 494 2422

Kovesjoen kylätalolle ke 8.8.2012 klo 19 Orkesterina tanssiyhtye Tropic Vapaa pääsy! Jonna & Jari

Osaavat kädet luovat maailmoja

TERVETULOA!

NÄPPÄRÄ-SENIORIRYHMÄT ALKAVAT

Pohjois-Parkanon nuorisoseura ja kyläseura

Parkanossa kokoonnutaan opintotalolla, Sepänkatu 4, tiistaisin 21.8.-4.12. ja 8.1.-23.4. klo 12-14.30.

Karvian kunta

Ryhmään otetaan 10 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Opettajina toimivat alan opettajat, vastuuopettajana Marita Mustakoski. Kurssin hinta 48 €, materiaalimaksut peritään erikseen. Ilmoittautuminen alkaa 7.8.2012. 044 0455510 / Parkanon toimisto

KOULUTYÖ Karvian esi- ja perusopetuksessa koulutyö alkaa maanantaina 13.8.2012 klo 8.55, Saran koululla klo 8.30 ja Kantin koululla klo 8.45.

Näppärä-senioreissa perehdytään moniin käsityötekniikoihin sekä kuvataiteisiin. Opinnot on suunniteltu kolmivuotisiksi. Vuosittain tehdään opintomatka. Näppärä-senioriin ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat laajentaa tietojaan ja taitojaan kädentaidoissa ja kuvataiteissa. Pohjavaatimuksia ei ole, riittää vain kokeilemisen halu ja innostunut mieli! Sanomalehdet

Oppilaskuljetusten aamureitit: Reitti 1: Alkkia-Alkava-Sara-Sarvela-Kirkonkylä, Juha Koivula Reitti 2: Ämmälä-Sara-Karviankylä-Sarvela-Kirkonkylä, Charter Heinola Ky Reitti 3: Alkkia-Sarvela-Kirkonkylä, Juha Koivula Reitti 4: Ämmälä-Sarvela-Kirkonkylä, Hannu Viitasaari Reitti 5: Rannankylä-Kantti-Kirkonkylä, Pentti Viljamaa Reitti 6: Tuuli-Kirkonkylä-Kantti, Pentti Viljamaa Reitti 7: Kantti-Kirkonkylä, Taksikuljetus Ari Heinola

Levikki

on lehden keskimääräinen maksettu menekki. Luku saadaan jakamalla tilattujen ja irtonumeroina myytyjen numeroiden yhteismäärä tiettynä ajanjaksona ilmestymiskertojen lukumäärällä.

Karvia-Päivien 2012 arvonnan voittajat Lahjakortit 350 € 300 € 200 € 150 € 150 € 100 € 100 € 100 € 50 € 50 € 50 € 50 € 50 € 50 €

2303 825 3268 4561 4913 508 2365 3735 1122 4040 1709 1108 694 372

Olavi Ala-Karvia Piia Hietikko Merja Holkko Joni Uusitalo Jouko Kangasniemi Markku Nieminen Antti Raita-aho Alli Viitanen Susanna Vainionpää Irmeli Otava Lara Pentinmäki Helena Liikala Krista Kaappola Lea Ala-Kantti

Virallisina valvojina vanhemmat konstaapelit Vikki ja Sihvonen ”Onnettarena” Karvian PR-nuori 2012 Joona Kirvesniemi Onnea voittajille! Karvia-Päivien toimikunta/Karvian Yrittäjät ry

Työpaikkoja avoinna Tuotamme asiakkaillemme merkittävää ajan ja rahan säästöä toimittamalla kaikki tuotteet kerralla ja virheettömästi yhdestä toimituskykyisestä varastosta.

TEKNINEN MYYJÄ KANKAANPÄÄ-PARKANO ALUEELLE

Tarjoamme •Oman myyntialueen ja olemassa olevat vakituiset asiakassuhteet •Jatkuvan koulutuksen •Aluksi takuupalkan, joka muuttuu myöhemmin tulospalkaksi, sekä autoedun

Odotamme •Teknisen alan kokemusta tai koulutusta esim. rakennusalalta •Kiinnostusta myyntityöhön

www.wurth.fi

Hakemukset pyydämme lähettämään ilman todistusjäljennöksiä 12.8.2012 mennessä osoitteeseen rekrytointi@wurth.fi tai Würth Oy/ Mirja Rantanen, Würthintie 1, 11710 Riihimäki Tiedustelut: Mirja Rantanen, puh. 040 568 7230

Reittien aikatauluja voi tiedustella autoilijoilta. Iltapäiväkuljetukset ilmoitetaan kouluilta. Sanomalehdet

Oppilaiden koulu- ja lomapäivät lukuvuonna 2012–2013 ovat nähtävissä Karvian nettisivuilla: www.karvia.fi. - kunta kuntalaisille - kasvatus- ja opetuspalvelut. Kasvatus- ja opetuslautakunta

Mainonta on joukkoviestinnän avulla tapahtuvaa vaikuttamista ja suostuttelua.

Mainonta on maksullista ja perustuu palstatilan tai ajan ostamiseen mediassa.

Sanomalehdet

Jonournalistin velvollisuus pyrkiä totuudenmukaiseen

POIMI PARHAAT

tiedonvälitykseen.

Ostetaan 85-95 vuosimallin

YLÄ-SATAKUNNASTA Tilaa edullinen Ylä-Satakunta alla olevalla kupongilla itsellesi, niin tiedät mitä alueellamme tapahtuu. Samalla näet kauppiaiden tarjoukset ja yrittäjien palveluvinkit.

Toyota-merkkiset henkilö- ja pakettiautot. Tarjoa myös muun merkkisiä paketti- ja lava-autoja. Myös epäkuntoiset. Nopea nouto. P. 040 658 2852

Kuolinpesät varaston tyhjennykset, sekapellit ja romuraudat, sähkömoottorit, akut, kuparit, messingit yms. Käteismaksu Puh. 040 658 2852 JJ Carline Oy

Tilauskuponki Kestotilaus 12 kk 3 kk

75 € 86 € 29 €

Opiskelijalle 9 kk Oppilaitos

45 €

Ylä-Satakunta maksaa postimaksun

Tarjous voimassa 31.8.2012 asti. Tilaushinnat sis. alv:n 9 %.

Tilaus alkaen

/ 2012

Tilaajan nimi Lähiosoite Postinumero

Postitoimipaikka

Laskutusosoite, jos maksaja ei ole sama. Maksajan nimi Lähiosoite Postinumero

VASTAUSLÄHETYS 5005559 00003 HELSINKI

Postitoimipaikka

Vuokrattavana

KERROSTALOKAKSIO Viinikanrinteessä, katutaso, oma sisäänkäynti. Puh. 0400 632 595

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.fi www.ylasatakunta.fi


12 – Tiistaina 7. elokuuta 2012

Mikkola ja Törmä hakivat SM-kullat Oulusta Oulu Karvian Kirin Aimo Mikkola ja Ilmo Törmä palasivat kultamitalit kaulassa veteraanien yleisurheilun SM-kisoista Oulusta. Törmä voitti 65-vuotiaiden kuulantyönnön ja Mikkola 70-vuotiaiden 100 metrin juoksun. Mikkola nappasi myös hopeaa 200 metriltä. Oman ennätyksensä 13,37 pukannut Törmä oli kuulantyönnössä suorastaan ylivoimainen. Hänen kaikki työntönsä olivat pitempiä kun kisan kakkosen, Lohjan Louhen Seppo Hjelmin paras 12,63.

tulospörssi

Lauantaina PaPon paikat olivat vähissä. Saldoksi jäi yksi maali ja muutama kulmapotku.

PaPo menetti mahdollisuutensa suoraan sarjanousuun Parkano Teemu Kuusijoensuu

Parkanon Pontevalla oli lauantaina edessä tärkeä ottelu jalkapallon kuutosdivisioonassa. Vastaan asettui sarjakärki NoPS 2, jota vastaan PaPo pelasi 3–3 -tasapelin sarjan ensimmäisellä kierroksella. Lauantain peli ei ollut niin tasaväkinen. PaPo hävisi 1–4 (0–3), ja menetti mahdollisuutensa suoraan sarjanousuun. Vasen laitapakki ja joukkueen mediavastaava Teemu Poussa ei jäänyt selittelemään tappiota. – Syy tappioon oli älytön tasoero. Hävisimme ihan joka osa-alueella. En tiedä miten

”En tiedä miten olemme ikinä pelanneet tuota joukkuetta vastaan edes tasapeliä.” olemme ikinä pelanneet tuota joukkuetta vastaan edes tasapeliä, Poussa manaa. – Jos pelaisimme NoPS:ia vastaan kymmenen ottelua, saisimme parhaimmillaan sen yhden tasapelin.

Ponteva tippui sarjataulukossa viidenneksi.

Sarjanousuun vielä yksi oljenkorsi Suoran jatkopaikan saa vain lohkovoittaja. Lisäksi viiden eri lohkon paras kakkonen nousee ensi kaudeksi viitosdivisioonaan. Lohkokakkoseksi nouseminen on PaPon viimeinen oljenkorsi. – Suoraan jatkopaikkaan emme enää usko. Selkäranka on katki. Kakkospaikka on tosin vielä haarukassa, Poussa sanoo. PaPolla on jäljellä kuusi ottelua ja piste-ero kakkospaikkaan on 5 pistettä. Seuraavaksi PaPo matkustaa Äetsään, jossa vastaan asettuu sarjakuutonen ÄJK.

– Ei tehdä mitään toisin lauantain peliin verrattuna. NoPS oli vaan niin ylivoimainen. Mikäli PaPo mielii lohkokakkoseksi on sen voitettava kaikki jäljellä olevat kuusi peliä.

Kutonen, lohko 5 NoPy 10 NoPS 2 9 MouMa 11 SW /2 10 FC PaPo 10 ÄJK 10 IkU 9 FC Tribe 10 FC Vapsi 9

8 7 7 6 5 3 3 3 0

0 1 0 0 2 0 0 0 1

2 1 4 4 3 7 6 7 8

32-15 42-13 26-19 21-18 30-15 12-23 13-38 11-23 11-34

24 22 21 18 17 9 9 9 1

Jussi-Petteri Leppihalme palasi Belgiassa palkintokorokkeelle erc24/Jan Kåre Rafoss

Maasmechelen Jussi-Petteri Leppihalme ajoi onnistuneen kilpailun rallicrossin EM-sarjan Belgian osakilpailussa Maasmechelenin radalla. Parkanolainen oli Super1600luokan kolmas, ja nousi jälleen takaisin palkintokorokkeelle. Set Promotionin Renault Cliolla ajava Leppihalme kavensi samalla myös eroa EM-sarjan kärjessä olevaan tallitoveriinsa Andreas Bakkerudiin (Nor). – Ihan jees fiilis. Hyvä viikonloppu. Helpottunut olo, kun tuossa oli kuitenkin pari vähän hankalampaa kisaa välissä. Nyt meni hyvin, Leppihalme sanoi. Palkintokorokepaikka oli Leppihalmeelle kauden kolmas. Hän starttasi kisaan neljännestä lähtöruudusta. – Ensimmäisessä mutkassa vähän tönittiin. Päätin ajaa lisälenkin sitten heti ensimmäisellä kierroksella. Vähän meni siellä jarrutus pitkäksi, ja auto liukui pitävältä ajolinjalta. Lisälenkin jälkeen napsin sitten ukkoja sitä mukaa kun he menivät itse lisälenkille. Ei minulla oikeastaan voittoon ollut mahdollisuuksia sen ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kolmas sija on kuitenkin tosi hyvä tulos, ja tästä on hyvä jatkaa seuraavaan kisaan Hol-

Jussi-Petteri Leppihalme löysi tutun vauhtinsa Belgiassa ja ajoi EM-osakilpailussa kolmanneksi.

lantiin, Leppihalme mietti. Leppihalmeen edustamalle tallille kilpailu oli menestys, kun Set Promotion sai A-finaaliin peräti neljä autoa. Parhaiten sijoittui Joni Wiman, joka ajoi kakkoseksi. Kisan voitti puo-

lalainen Krzysztof Skorupski. EM-sarjaa johtava Bakkerud oli seitsemäs. EM-sarjassa Bakkerudin etumatka Leppihalmeeseen on nyt 15 pistettä. Leppihalme on sarjassa neljäntenä.

Törmän edellinen ennätys oli Porissa keväällä syntynyt 13,11. Aimo Mikkola joutui juoksuradalla huomattavasti tiukemmalle. Satasen mestaruus heltisi ajalla 13,60, mutta kakkoseksi jäänyt Mikkelin Jorma Manninen oli vain 6 sadasosaa hitaampi. 200 metrillä sama voittomarginaali kääntyi Mikkolan tappioksi, kun Oulun Sakari Hallia kiiti mestaruuteen ajalla 28,65. Mikkolan SM-hopea irtosi ajalla 28,71. Pronssimies Jarmo Peltokangas jäi karvialaisesta lähes 3 sekuntia.

Sarja jatkuu jo ensi viikonloppuna Hollannissa Valkenswaardin radalla. Hollannin jälkeen ajetaan vielä Suomessa ja Saksassa. Miiro Koivula

Parkanon Urheilijoiden kahdeksannet sarjakilpailut Pahkalanniemen urheilukentällä 31. heinäkuuta. 40 m: P5: 1. Veikka Soikkeli 9,5, 2. Jone Sirén 10,9, 3. Leevi Kortesoja 11,4, 4. Riki Honkanen 12,0, 5. Niko Kirjonen 12,2, 6. Markus Kelkkasalo 12,3, 7. Eeli Pöyhölä 12,6, 8. Kalle Kyösti 13,9, 9. Juho Honganpuhto 16,7, 10. Aukusti Räsänen 18,8, 11. Rene Honkanen 19,8, 12. Martti Viitanen 20,6, 13. Toni Honganpuhto 22,7. T5: 1. Sanni Autio 9,5, 2. Venla Pihlajaviita 10,2, 3. Julia Raiskio 10,5, 4. Senni Kautto 11,0, 5. Minea Yli-Kärkelä 11,2 6. Matilda Mikkola 11,5, 7. Noora Juusenaho 11,8, 8. Meea Siro 12,1, 9. Ronja Niemenmaa 12,4, 10. Iida Räsänen 14,3, 11. Nea Kirjonen 15,9, 12. Siiri Kautto 16,9, 13. Peppi Kortesoja 19,6. P6: 1. Anton Pajunen 8,4, 2. Elias Heinonen 8,8, 3. Joonatan Koskinen 9,5, 4. Lauri Viitanen 9,9, 5. Miki-Mikael RantaKnuuttila 10,0. T6: 1. Emmi Sirén 8,5, 2. Emmi Niemenmaa 8,9, 3. Kiia Matula 11,4, 4. Ninja Honkanen 11,7. P7: 1. Arttu Ahola 8,4, 2. Kasper Kortteus 8,6, 3. Atte Peltoniemi 8,9, 4. Aleksi Laatu 9,0. T7: 1. Ellen Heinonen 8,9, 2. Jenna Harju 9,6. 60 m: P8: 1. Joonas Pajunen 10,8, 2. Samuel Uusi-Luomalahti 10,9, 3. Tuukka Soikkeli 11,9, 4. Niklas Kuivanen 12,3, 5. Ville Heldén 12,4, 6. Matias Kelkkasalo 13,3. T8: 1. Laura Heinonen 11,0, 2. Senni Mustakoski 11,6, 3. Milja Lehtonen 12,1, 4. Veera Niemenmaa 12,5, 5. Meea-Maria RantaKnuuttila 13,1, 6. Juuli Valli 13,6. P9: 1. Miro-Matias RantaKnuuttila 11,4, 2. Valtteri Ahola 11,6, 2. Veeti Peltoniemi 11,6, 4. Mikko Saukkokoski 13,1. T9: 1. Sanni Niemenmaa 11,5, 2. Silja Pöyhölä 12,0, 3. Milja Kortteus 12,3, 4. Mila Siro 12,3, 5. Tessa Kirjonen 13,3, 6. Krista Matula 13,3, 7. Vilma Autio 14,0. 200 m: P10: 1. Markus Kuivanen 37,3, 2. Lauri Potila 39,5, 3. Anton Kalliokoski 40,1, 4. Teemu Heldén 40,3. T10: 1. Sini Siro 35,1. P11: 1. Oliver Koskinen 32,3. T11: 1. Silja Ahonen 37,5, 2. Janina Valli 38,6. P12: 1. Miika Kuivanen 34,5, 2. Sami Siro 36,5. T12: 1. Heljä Saarinen 33,2. T14: 1. Minka Alanko 35,6. M Yleinen: 1. Aleksi Ilomäki 26,0, 2. Eemeli Ojalainen 26,2, 3. Kimmo Kyösti 27,6. N Yleinen: 1. Kati Pajunen 32,8. Turbokeihäs:

P5: 1. Veikka Soikkeli 4,98, 2. Riki Honkanen 4,06, 3. Eeli Pöyhölä 3,87, 4. Niko Kirjonen 3,67, 5. Markus Kelkkasalo 3,53, 6. Leevi Kortesoja 3,15, 7. Jone Sirén 2,67, 8. Juho Honganpuhto 2,28, 9. Kalle Kyösti 1,62, 10. Toni Honganpuhto 1,34, 11. Aukusti Räsänen 0,85, 12. Rene Honkanen 0,70. T5: 1. Senni Kautto 3,37, 2. Julia Raiskio 3,26, 3. Sanni Autio 2,67, 3. Venla Pihlajaviita 2,67, 5. Noora Juusenaho 2,21, 6. Matilda Mikkola 2,19, 7. Ronja Niemenmaa 1,93, 8. Siiri Kautto 1,86, 9. Nea Kirjonen 1,85, 10. Iida Räsänen 1,77, 10. Meea Siro 1,77, 12. Peppi Kortesoja 0,50. Junnukeihäs: P6: 1. Elias Heinonen 9,50, 2. Lauri Viitanen 5,48, 3. Joonatan Koskinen 5,47, 4. Anton Pajunen 5,20, 5. Miki-Mikael RantaKnuuttila 3,92. T6: 1. Emmi Sirén 5,37, 2. Emmi Niemenmaa 5,19, 3. Kiia Matula 3,68, 4. Ninja Honkanen 1,96. P7: 1. Atte Peltoniemi 8,14, 2. Kasper Kortteus 6,32, 3. Arttu Ahola 5,33, 4. Aleksi Laatu 5,05. T7: 1. Ellen Heinonen 6,53, 2. Jenna Harju 4,21. P8: 1. Joonas Pajunen 12,15, 2. Samuel Uusi-Luomalahti 12,13, 3. Matias Kelkkasalo 9,83, 4. Tuukka Soikkeli 8,84, 5. Niklas Kuivanen 8,32, 6. Ville Heldén 7,61. T8: 1. Laura Heinonen 9,69, 2. Milja Lehtonen 9,19, 3. Senni Mustakoski 7,77, 4. Veera Niemenmaa 6,10, 5. Juuli Valli 5,50, 6. Meea-Maria Ranta-Knuuttila 4,32. Keihäs 350 g: P9: 1. Mikko Saukkokoski 19,55, 2. Miro-Matias RantaKnuuttila 11,25, 3. Valtteri Ahola 10,24, 4. Veeti Peltoniemi 9,98. T9: 1. Mila Siro 8,39, 2. Milja Kortteus 7,44, 3. Silja Pöyhölä 7,20, 4. Krista Matula 6,88, 5. Tessa Kirjonen 6,74, 6. Vilma Autio 6,60, 7. Sanni Niemenmaa 4,26. Keihäs 400 g: P10: 1. Teemu Heldén 15,79, 2. Juuso Valli 12,75, 3. Markus Kuivanen 12,03, 4. Anton Kalliokoski 10,65, 5. Lauri Potila 9,95. T10: 1. Sini Siro 14,45. P11: 1. Aaro Potila 14,71. T11: 1. Silja Ahonen 14,16, 2. Janina Valli 10,93. P12: 1. Sami Siro 20,32, 2. Miika Kuivanen 14,87. T12: 1. Jenna Valli 12,10. T14: 1. Minka Alanko 16,96. Keihäs 600 g: N Yleinen: 1. Tarja Leppänen 22,43, 2. Kati Pajunen 17,59, 3. Jenni Niemenmaa 17,14, 4. Birgitta Äijälä 15,82. Keihäs 800 g: M Yleinen: 1. Seppo Soikkeli 34,60, 2. Aleksi Ilomäki 28,90, 3. Kimmo Kyösti 28,87, 4. Marko Niemenmaa 28,12.

60%20Yl%c3%a4-Satakunta%207.8.2012  

http://www.ylasatakunta.fi/media/lehdet/2012/60%20Yl%c3%a4-Satakunta%207.8.2012.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you