Page 1

Tiistaina 31. heinäkuuta

Parkanon – Karvian – Kihniön paikallislehti

Partiolaisen käsissä syntyy suhistuspuu Kihniö

Estekisoissa monta nollarataa

sivu 12

Kanttissa pian väylä kunnossa ■ Talkooaktiivi Joni Vainionpää ja työnjohtaja Veijo Tommila laittoivat kulkuestoa Kanttissa kootulle, mutta viimeistelemättömälle kevyen liikenteen sillalle. sivu 6

Juho Peltomäki Kihniöstä ja Viivi Kuljuntausta Pirkkalasta veistivät perjantaina suhistuspuita. Tehtävä oli haikin eli yli yön kestävän tehtävärataretken ensimmäinen rasti.

Talvileirillä hyvää on vain hyttysten puute Ensimmäistä kertaa haikille lähteneet Linnea Piililä ja Aino Ylitalo Pirkkalasta sekä Sanni Jokioja ja Alma Hellgrén Kihniöstä ovat kaikki olleet mukana partiotoiminnassa jo useita vuosia. Nuorten neitosten mukaan leirillä mukavaa on muun muassa uiminen ja karkinsyönti. Ilmeisesti uinti-innosta johtuen heidän mielestään nimenomaan kesäleiri on paras. Tosin talvessa on yksi hyvä puoli: – Ei ole hyttysiä, tytöt perustelevat. Partiossa muuten mukavaa on se, että saa kavereita ja oppii

Tänään ■ Ratsukoiden innokkuus osallistua säännöllisesti valmennuksiin näkyi Parkanon Ratsastajien seurakilpailujen tasossa.

Niina Martikainen

Jokakesäistä partioleiriä ei aina tarvitse viettää vain oman lippukunnan kesken. Kihniön Katajaiset kutsui tänä vuonna kanssaan leireilemään kaksi muuta lippukuntaa, Pirkkalan Pirkot ja Pirkkalan Sotkapojat. Normaalin noin 20 hengen sijasta seurakunnan leirikeskukseen Hietasenrantaan kokoontui tällä kertaa noin 60 henkeä. Idea yhteisleiristä syntyi kaksi vuotta sitten, kun kihniöläiset ja pirkkalalaiset tutustuivat toisiinsa suurleiri Kilkkeellä Hämeenlinnan Evolla. Torstaista sunnuntaihin leirillä olivat seikkailija-, tarpoja- ja samoajaikäiset eli noin 10–14-vuotiaat. Tätä nuoremmat, noin 7–9-vuotiaat sudenpennut saapuivat leirille perjantai-iltana, jolloin vanhemmat ikäluokat olivat jo lähteneet yön yli kestävälle haikille. Haikki on retki, jossa suoritetaan monenlaisia reitin varrella olevia tehtävärasteja. – Muun muassa tehdään suhistuspuu, jollaisella on joskus petoeläimiä. Sitten kerätään loitsuja, tehdään saunavihta ja Kalevalan tarinoista näytelmä. Luonnollisesti on myös ruokarasti ja yöpymisrasti, koska haikilla syödään ja yövytään, luettelee Kihniön Katajaisten lippukunnanjohtaja Teemu Latvajärvi. Tällä noin 6 kilometrin pituisella haikilla yövyttiin kevytlaavussa. Omien yöpymisvarusteiden lisäksi partiolaiset saivat kantaakseen yhteiset tavarat, kuten retkikeittimen, ruokaa, majoitustarpeita, kirveen ja ensiapulaukun. Haikille lähti kaikkiaan 22 leiriläistä.

N:o 58 - 2012 | 80. vuosikerta

Mitä mieltä tuulivoimasta? ■ Pirkanmaan tuulivoimaprojekti on alkuvaiheessa. Parkanon ja Kihniön nimet on mainittu hyvinä tuulivoimapaikkoina. Mitä miettivät asukkaat tuulivoimasta?

uusia asioita. – Jos en olisi partiossa, en osaisi tehdä solmuja enkä koota telttaa, Linnea Piililä toteaa. Leirillä oli haikin lisäksi monta muuta ohjelmanumeroa kanoottimelonnasta alkaen. Lauantain iltanuotiolle olivat tervetulleita myös ystävät ja perheenjäsenet. Yhteisleirin johtajaparin toinen osapuoli oli sopivasti Kihniön ja toinen Pirkkalan partiolaisia. Katajaisia edusti siis Jaakko Jokioja ja Pirkkalan Pirkkoja Laura Liimatainen.

sivu 7

Seikkailijat Linnea Piililä (vas.) ja Aino Ylitalo Pirkkalasta sekä Sanni Jokioja ja Alma Hellgrén Kihniöstä pitävät partiosta, koska siellä saa kavereita ja oppii uusia asioita.

Irtonumero 1,50 € (sis. alv 23 %)


2 – Tiistaina 31. heinäkuuta 2012

Lämmin kiitos kaikille teille, jotka kunnioititte rakkaamme

Lukijamatkalla käytiin pohjalla!

Marketta Tuorilan muistoa ja myötäelitte surussamme. Omaiset

Karvian seurakunnan työntekijöille

lämpimät kiitokset muistamisesta Helena

Sydämellinen kiitos kaikille minua 90-v. päivänä muistaneille. Saara Laurikainen

Kiitos kaikille merkkipäivääni muistaneille. Marita Hietakoivisto

Lounaisrannikko Veli-Matti Heinisuo

Kartanot ja muu vanha asutus Turussa ja sen läheisissä saaristokunnissa eivät ehkä pystyneet Ylä-Satakunnan 24.–26.7. tehdyllä lukijamatkalla ihan samaan, minkä teki Paraisilla Nordkalkin kalkkikiviavolouhos. Lajissaan Pohjoismaiden suurin on laajuudeltaan 67 hehtaaria, mutta vaikutuksen tekivät ennen kaikkea korkeuserot. – Louhoksen pohja on noin 150 metriä merenpinnan alapuolella, kertoi opas Oona Johansson linja-auton kulkiessa louhoksen reunustan spiraalitiellä alemmas ja alemmas. Kaikki 36 lukijamatkalaista, matkanjohtaja Matti Suni ja onneksi myös kuljettaja Timo Iivari pysyivät rauhallisina, vaikka välillä huudahdukset täyttivätkin linja-auton. – Tuonne alas astiko me olemme menossa? ihmetteli moni ja peitti välillä käsillä silmiään. Louhos sijaitsee aivan Paraisten keskustan tuntumassa. Kaupunki puolestaan on kokonaan saarilla, ja kaikki rajat naapurikuntien kanssa ovat merirajoja. Myös louhoksen korkeimmilta kohdilta on erinomaiset näkymät niin merelle kuin kaupungillekin.

Mesenaatti oli merkittävä mies Parainen, Kemiönsaari ja Turku olivat kolmipäiväisen retkeilyn pääkohteet. Alueella on harvinaisen paljon Suomen historian vaiheista muistuttavia rakennuksia ja ympäristöjä. Yksi täl-

Hengellisiä tilaisuuksia ★★★★★★★★★★★

Helluntaiseurakunnat

★★★★★★★★★★★

KARVIA Ti 31.7. klo 15.00 Lähtö Vaasaan. To 2.8. klo 14.00 Lähimmäisruokailut (ruokakassin saa mukaan). Su 5.8. klo 11.00 Ehtoollisjuhla, M. Viertola, klo 13.00 alkaen kirpputori rukoushuoneen pihalla (lapsi- ja nuorisotyöhön).

KIHNIÖ Ti 31.7. klo 19 Vanhimmiston kokous. To 2.8. klo 19 Raamattupiiri ja rukousilta. Su 5.8. klo 11 Ehtoolliskokous, Reijo Blommendahl, Harri Nurmi. Koululaisten ja opiskelijoiden siunaus.

PARKANO Ti 31.7. klo 14.00 Päivärukoushetki. To 2.8. klo 19.00 Sanan ja rukouksen ilta. Su 5.8. klo 11.00 Ehtoollisjuhla ja srk:n kokous, Leevi Mäntynen.

PARKANON VAPAASEURAKUNTA www.parkano.svk.fi

Ke 1.8. klo 19 Rukousilta. To 2.8. klo 18 Teltan pystytystalkoot Yliskyläntie 509 pihalla. Pe 3.8. klo 19 Telttakokous Yliskylässä, Yliskyläntie 509/Yläinen. Mukana: Timo Närhi Seinäjoelta, Heikki ja Sirkku Yli-Hietanen, Seppo Huhdanpää, lauluryhmä. Su 5.8. klo 14 Telttakokous Yliskylässä, Yliskyläntie 509/Yläinen. Mukana: Heikki ja Sirkku Yli-Hietanen, Fernando ja Susanne Rodrigues. Ma 6.8. klo 19 Miestenpiiri. Tervetuloa!

Käsityöläismuseon sisäpihat ovat yhtä kiehtovaa katseltavaa kuin pienten puutalojen asunnot ja työtilatkin.

lainen on Söderlångvikin kartano, Amos Andersonin kesäkoti. Suomen suurimpiin lukeutuva omenaviljelmäkin saa 5 500 puullaan suun hämmästyksestä auki, mutta vielä enemmän vaikuttavat rakennukset ja ennen kaikkea Andersoniin liittyvä historia. Amos Anderson (1878–1961) oli liikemies, mesenaatti, lehtimies ja paljon muuta. Söderlångvikissä tästä muistuttavat niin huonekalut, taide-esineet kuin kirjatkin. Kartanon päärakennuksen pinta-ala on 560 neliötä. – Täällä ei ole koskaan tarvinnut käyttää suojuksia kenkien ympärillä. Jos matot kuluvat, ne vaihdetaan, ihasteli opas Marjatta Grenman kartanon tunnelmaa. Ja jos avolouhos vei lukijamatkalaiset pohjalle, niin vuosi sitten Kemiönsaarelle valmistunut, lossin korvannut lähes puoli kilometriä pitkä Lövön silta nostatti heidät korkeuksiin. Sillasta onkin tullut suosittu matkakohde – eikä ihme.

Auringonpaistetta ja herkkuja Kolmannen lukijamatkapäivän alkupuolen täytti Turun kävijöiden pakollinen ja kaikkein suosituin kolmikko: Turun linna, Turun tuomiokirkko ja Luostarinmäen käsityöläismuseo. Viimemainittu on erityisen hieno entisajan asumisesta ja ammateista kertova kokonaisuus.

”Tuonne alas astiko me olemme menossa?”

Kotimatkan varrella matka kulki vielä Lokalahden ja Uudenkaupungin kautta. Jälkimmäisessä olivat yllättäen vastas-

Paraisten suosituimmat Nordkalkin kalkkikiviavolouhos

Paraisten suntti, keskus-

tan läpi kulkeva pengerretty merensalmi Paraisten keskiaikainen harmaakivikirkko kalkkikivimaalauksineen Kuitian linna 1400-luvun lopulta Vanha malmi, puutaloasutus kirkon läheisyydessä

Jättimäinen kalkkikiviavolouhos pitää itse nähdä, sillä kuvat eivät pysty kertomaan koko komeutta.

sa aiemmin lukijamatkalla mukana olleet Maria ja Reijo Virtanen, jotka toivat linja-autoon paikallista luettavaa ja matkaesitteitä. Gasthaus Pookin pihalla ja sisällä tiivistyivät matkan parhaimmat puolet: erinomainen ruoka ja lämmin kesäsää. Katso myös faktalaatikoista lukijamatkalaisten oppaiden Marjatta Grenmanin ja Oona Johanssonin kokoamat tärkeimmät ja suosituimmat kohteet!

Kihniön vapaaseurakunta www.kihnionvapaaseurakunta.net

Ke 1.8. klo 19 Rukouskokous rukoushuoneella. Su 5.8. klo 18 Iltatilaisuus rukoushuoneella. Elojuhlat Raskinrannassa 10.–12.8. Tervetuloa.

Pelastusarmeija Perjantaina klo 18 katulähetys. Kahvitarjoilu. Ruokajakelu. Tervetuloa.

Turun suosituimmat Forum marinum laivoi-

neen, esim. Suomen joutsen Kupittaan puisto Aura-jokiristeily esim. Ruissalon pitsihuviloita katsomaan Ett hem -kotimuseo; seinillä kultakauden tauluja, konsuli Jakobsonin sisustusta Ruissalon kasvitieteellinen puutarha Söderlångvik kertoo Amos Andersonin tarinan.

Kemiönsaaren suosituimmat Lövön silta ja sillalta näkyvät maisemat

Söderlångvikin kartano Kasnäs, Paviljongin saaristolaispöytä

Taalintehtaan vanha ruukkimiljöö

Kemiön kirkko


Tiistaina 31. heinäkuuta 2012 – 3

Etanoita pitäisi torjua yhteisvoimin Lehtokotilot tuhosivat Saarivirralla viime kesänä kurkut ja kurpitsat. Karvia Maarit Lehto

Kirkonkylällä on lehtokotiloiden määrä kasvanut riesaksi asti. Marja Saarivirran pihamaalle kotilot ilmaantuivat pari-kolme vuotta sitten. Viime kesänä etanat jättivät kotipuutarhurille lähinnä karat jäljelle kurkuista ja kurpitsoista. Ongelma on tuttu naapurissa asuville Laura-Maaria ja Markku Koskelalle. Monet konstit on kokeiltu. Molemmilla tonteilla kotiloiden noukkiminen on tuttua puuhaa. Marja Saarivirta on neuvojen mukaan noukkinut kotiloita, ja tuhonnut niitä sekä kiehuvaan veteen että suolaveteen. Hän on ripotellut maahan tuhkaa, mutta sitä on käytettävissä vain rajallinen määrä, eikä silloin saisi tulla sadetta. Näillä näkymin timjamin istuttaminen on osoittautunut hyväksi keinoksi, sillä etanat ovat jättäneet kurkut ja kurpitsat rauhaan. Tehokkaaksi hän on todennut myös Ferramol-etanasyötin, jonka teho perustuu rautafosfaattiin. – Etanat vain katoavat kuolemaan. Niitä ei sen jälkeen näy, Marja Saarivirta toteaa. Ferramol-sirotetta mainostetaan luonnonmukaiseksi tuotteeksi, joka sopii myös luomuviljelyyn. Aine torjuu etanat, mutta ei vahingoita kotieläimiä, siilejä eikä hyönteisiä. Kasvimaan antimia voi nauttia heti sirottelun jälkeen.

Toimeen kannattaa ryhtyä pikimiten Marja Saarivirta istutti timjamia torjumaan etanat kurpitsoista ja kurkuista. Laajemmin puutarhassa hän on käyttänyt Ferramol-etanasyöttiä.

Parasta olisi, kun pihoissa tehtäisiin torjunta yhtäaikaisesti. Saarivirta sanoo, että paikallisista rauta- ja maatalouskau-

poista saa tilattua Ferramolia. 10 kilon säkki riittää 2 000 neliön tontille. Kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma kertoo, että kirkonkyläläiset ja sarvelalaiset ovat ottaneet yhteyttä ongelmasta. Myös kunnan omistamilla mailla etanoiden torjuntaan ryhdytään. Yhtä aikaa tehtävä torjunta saa häneltä kannatusta. – Tapauskohtaisesti katsomme miten torjuntaan ryhdytään. Ferramolia hankitaan ainakin vuokratalojen tontille ja urheilutalon kulmalle. Paras lopputulos saadaan, kun torjuntaan ryhdytään yhtäaikaisesti ja hetimiten, Hosiasluoma sanoo. Hän toteaa, että asukkaiden kannattaa tehdä Ferramolista yhteistilauksia.

Etanat viihtyvät pitkässä nurmikossa Marja Saarivirta arvelee, että pihaan ilmaantuneet kotilot ovat pääsemätön ongelma. Tärkeää olisi kuitenkin saada niiden määrä vähenemään. Hän huomauttaa, että kuolleita lehto-

Luovien Siskojen valoperformanssi ja työpajat Karvia-Päivillä

kotiloita ei jätetä pihaan, vaan ne pitää kaivaa 30–40 sentin syvyyteen. Etanat ovat kaksineuvoisia, joten parittelun jälkeen molemmat lisääntyvät. Munia on kymmenittäin. Nykyisellään etanat iskevät puutarhassa myös mansikoihin ja mustaherukkapensaastakin niitä on löytynyt. Perunanlehdet maittavat nekin etanoille. – Sateella kotiloita nousee tielle niin paljon, että niitä voisi lapiokaupalla heitellä sivuun. Vuorikilpi ei ole Saarivirran pihassa kelvannut etanoille ravinnoksi. Sen sijaan kasvi tarjoaa niille hyvän pesäpaikan. Ne viihtyvät myös ruukkujen ja lautojen alla. Hyvä torjunta on pitää piha siistinä ja nurmikko lyhyenä. – Rikkaruohoa ei saisi olla yhtään, mutta siihen on vaikea päästä. Saarivirralla kotilot talvehtivat lehtikompostissa, joka nyt on niiden takia poistettu.

Torju näin: Siivoa puutarha. Kerää etanat kuumaan

veteen tai etikkaliuokseen. Torjuntaan voi käyttää Ferramolia. Kastele kasvit aamulla, ei illalla. Käytä istutusalueilla karkeita koristekatteita. Tarkista ostamasi taimet, ettei niissä ole kotiloita.

Kirsi Kaunisharju on Karviasta Rauha S. Pulliainen

Karvia Luovat Siskot -taiteilijaryhmä järjestää lauantaina Karviasalissa valoperformanssin sekä luovaa toimintaa Karviatalon näyttelytilassa. Sunnuntaina Luovien Siskojen kuva- ja sanataidepajat ovat Karvia-päivien ohjelma-alueella säävarauksella. Luovien Siskojen näyttely, performanssi ja työpajat ovat osa kesäkiertuetta, joka alkoi näyttelyllä Iitissä heinäkuun alussa ja päättyy Karvian näyttelyyn. Luovat Siskot ovat halunneet tehdä kesänäyttelyidensä yhteydessä erilaista taidetta, jossa jokainen halukas saa olla osallisena. Luovaa toimintaa on haluttu tuoda niin bensaasemille kuin kesätapahtumiin. Tavoitteena on innostaa ihmisiä kuvataiteen pariin, vaikka perinteiset taidenäyttelyt eivät kiinnostaisi. – Olemme halunneet tuoda kuvataidetta museoiden ja perinteisten näyttelyiden ulkopuolelle muun muassa työpa-

jojen muodossa, kertoo Kirsi Kaunisharju, ryhmän karvialaissyntyinen jäsen.

Karvia

Maalaamista zumban ohessa Karviassa ryhmä jatkaa esimerkiksi Kaisli Kuoppalan pitsilakanalle ideoimaa teosta, johon ihmiset saavat jättää jälkensä, esimerkiksi jalan- ja kädenjälkensä. Jälkiä on tähän mennessä kertynyt Iitistä, Hartolasta, sekä Taidelaitos Haihatuksesta Joutsasta. Karvia on neljäs paikka ja teos tulee sunnuntaina esille Karviatalon näyttelyyn, Lisäksi Karvia-päivillä työstetään tarinatyötä, jonka inspiraationa ovat olleet Rauha S. Pulliaisen lintuaiheiset canvastaulut. Teosten toteuttamiseen ovat tähän mennessä innokkaasti osallistuneet niin lomailevat perheet, rekkakuskit kuin ulkomaiset turistit. Kiertueella on koettu myös taidezumbaa, jota on vetänyt Ilona Suojama. Ennen ja jälkeen zumban osallistujat ovat maalanneet oloti-

Luovat Siskot tuo Karvia-Päiville muun muassa jalan- ja kädenjälkiä keräävän työpajan.

lansa paperille väriliiduilla. Luovien Siskojen toiminta on käynnistynyt ohjatusta Luovuuden tie -ryhmästä, jonka Rauha S. Pulliainen perusti yh-

teistyössä Ilona Suojaman kanssa vuonna 2003. Luovat Siskot -ryhmän Valon juhla ja arki -näyttely on Karviatalon näyttelytilassa 4.8. alkaen.

Näyttely on esillä 31.8.2012 saakka. Valoperformanssi lauantaina 4.8. klo 11.30.

Luovat Siskot -ryhmään kuuluva Kirsi Kaunisharju on Karviasta kotoisin. Hän on lähtenyt vuonna 1985 opiskelemaan ensin Savonlinnan taidelukioon ja myöhemmin Jyväskylän yliopistoon. Nykyään Kaunisharjulla on vapaa-ajanasunto kotikylässään Suomijärvellä. – Pikkuhiljaa olemme kunnostaneet sukutilan rakennuksia. Tila on alun perin ollut kruununtorppa, hän kertoo. Kaunisharju on työskennellyt taide- ja kulttuurialan hallintotehtävissä yli kymmenen vuoden ajan ja harrastanut muun muassa kuvataiteita. – Tällä hetkellä työskentelen opetus- ja kulttuuriministeriössä. Taiteen ja kulttuurin tuominen eri puolille Suomea, myös suurten keskusten ulkopuolelle, on tavoitteenani niin päivätyössä kuin harrastuksissani. Luoviin Siskoihin olen kuulunut vajaan vuoden verran.


4 – Tiistaina 31. heinäkuuta 2012

pääkirjoitus Tuhoamisessa ei järkeä tarvita Ylä-Satakunnan lukijamatkallakin se jälleen nähtiin: vanhan säilyttäminen on kulttuuriteko, jonka arvo ja merkitys vain korostuvat vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Turussa Luostarinmäen käsityöläismuseollakin kuultiin oppaan kertomana kovin tuttu tarina. Hieno puutalokortteli olisi vielä 1960-luvullakin haluttu jyrätä matalaksi uusien asumusten ja liiketalojen tieltä. Tuolloin vastarintaan asettuivat paikalliset arkkitehdit, jotka onneksi saivat tahtonsa läpi. Luostarinmäki on ällistyttävän hieno alue, jolla vaellellessaan matkailija pääsee vuosisatojen takaisiin tunnelmiin. Pihat, rakennukset ja sisätilat vanhoine käsityöläisyydestä ja asumisesta kertovine esineineen ovat mittaamattoman arvokkaita kaikille, jotka haluavat tietää, miten ennen on eletty. Ei menneen arvostaminen silti tänäkään

31.7.2012

päivänä aukotonta ole. Käsityöläismuseollakin on aiempina vuosina ollut nykyistäkin enemmän oppaita näyttämässä entisajan työtapoja asiaan kuuluviin asusteisiin pukeutuneena. Ankeat ajat ja säästötoimet ovat kuitenkin kutistaneet tällaista toimintaa, vaikka se on taannoin saanut jopa palkintoja. Suuressa Suomessamme on paljon ainutlaatuista. Kaikki vielä jäljellä oleva historiasta kertova rakennuskanta tulisi pyrkiä kaikin tavoin säilyttämään. Mikä kerran tuhotaan, sitä ei takaisin saa. ❐❐❐

Liikenneturva vahvisti tutkimalla sen, minkä moni on omakohtaisesti todennut: turvattomuuden tunne liikenteessä on kasvanut jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Aggressiivisuus näkyy muun muassa törkeinä ohituksina, kaahaamisena ja perässä roikkumisena. Tien päällä näkee kaikenlaista järjetöntä ja voi vain toivoa, ettei itse joudu osalliseksi hengenvaarallisiin tilanteisiin. Veli-Matti Heinisuo

Iso-Ahjo ja Halla-Vei 27.7.1962

Luakaton kokous Taikka luakkakokoushan sen olla piti mutta touhuhan meni heti senmoseks, että ei kehtaa sillä nimellä tätä nimenomasta tapahtumaa lanseerata. Meinaan ku kuskimme ja urkurimme Teppanahan istu aulabaaris jo muutama tunti ennen tapaamisen alakua. – Selvästä päästä kärsii koko ruumis, totes Teppis ja latas meneen jallukolaa. Selevähän se, että urkuri oli tosi kännis ku ensimmäisiä koulukavereita alako valuun paikalle. – Muistattekos Vessa-Vehmaan humppaa poijaat viälä, kyseli yks Pepe, vanha koulukaverimme, meiltä kaksosilta. – Niin juu, eiköös se ollukki sen Vehmaan Kaken pravuuri, muis-

teli Halla-Vei. – Meinaan Kakehan viätti aina maanantaisin koko aamupäivän vessas. Sillähän tahto nua viikonloput vähä pirentyä. – Näinhän se oli, vahavisti Pepe. – Mutta nykyänsä kuulkaa se Kake on oikeen raittiuslautakunnan puheenjohtaja. – Pilalla koko miäs, myänteli Teppanaki paaritiskin äärestä. – Entäs muistatteko että kukas se oli meitin luakan hikibingo, uteli Teppis viä. – Eiköös se ollu tua Vattukankaan Osku, muisteli Pepe. – Se ainaski haisi aina yhtä raakasti hielle ku mummuvainajan kilipukki. Sen haisto aina kymmenen meetrin päähän. – Juu juu, mutta mä tarkotinki semmosta nipottajapinkoo, tarkensi kuskimme. – Ja sehän oli tua Taka-Penkki-Santtu. Se oli tosi teräväpäinen plikka, aina lakinperä puhki. – Mitäs Santulle nykyänsä kuu-

luu, kyseli yks Timppa. Sen kutsumanimi oli kouluaikoina TolloTimppa, ilmankos se on menestyny tänään tosi lujaa politiikas. – Santulla menee lujaa, meinas Teppana. – Se on kuulkaa paikallinen Karaookkekuninkatar ja Zonta-naisjärjestön piiriosaston pikkupomo. Lisäks se on ikuinen yrittäjä. Ainahan se jotakuta yrittää. – Toisethan oli matematiikan tunnilla, mulle riitti pelkkä laskento, muisteli Halla-Vei. – Juu, sähän olitki tosi haka laskeen mäkee, sanoin mä. – Aina äiteepimu joutu sun housujas paikkaan takapualelta. – Entäs muistatteko ku oltiin Hurriganesta kattomas Parkanon Puntilla, kyselin mä. – Minttusuklaasta pää vaan sekasi. Juu ja kylä siä jotku tyttöjenki kans hiero. En mä mitää tiä, mutta isot poijaat kerto. Ne, joilla oli henkselit. – Joo, eikä Mölkkärin ja Karvian

Urheilutalon reissuja edes uskalla muistella, totes Timppa. – Entäs muistatteko te viä sitä tosimiästä, sitä Karski-Kalevia, kyseli Pepe. – Siinä oli melekonen karju miäheksensä, mitähän se mahtaa puuhata? – Sehän on tairepualella, tiäsi Teppana. – Asuu kuulkaa Helvinskis. Puhelinluettelosta sitä ei löyrä ku se on vaihtanu nimeensä ja tota sukupualtansakki. On kuulemma joku dräkkuiini-esiintyjä. – Jaanhans että semmonen miäs, taikka siis nainen, totes Pepe. Sitte Pepe rupes muisteleen yhtä Tarua. Meistä kukaa ei saanu sen sukunimee muistiin ku ainahan sitä vaan Taruks kutsuttiin. Se oli Pepen miälestä koko koulun komein plikka. Aika moni sitä vissiinki yritteli likkakaveriksensa, mutta taisi useimmille jäärä vaan taruks ja tarinaks etiäpäin juteltavaks ne yritykset. www.isohalla.net

Minne Mekes Oy:n tehtaat? Pienmetalliteollisuuden vientikeskus ja markkinointiorganisaatio MEKES Oy on viime kevättalvesta eli perustamisestaan lähtien etsinyt suurille kokoonpanotehtailleen sijoituspaikkaa maaseudulta. Yhtiö sai suuren määrän tarjouksia eri kunnilta. Mm. lehtemme lähiseudun kunnat ovat olleet asiasta kiinnostuneet. Yhtiön johdon taholta on suoritettu karsintoja, joissa sijoituspaikka on pudonnut pois liikenne- yms. seikkojen vuoksi muutamaa paikkakuntaa lukuunottamatta. Yhtiön taholta on jo ilmoitettu, että tehdas tultaneen sijoittamaan joko Pohjois-Satakuntaan tai sen lähettyville Etelä-Pohjanmaalle. Lehtemme saamien tietojen mukaan Pohjois-Satakunnassa on ehdolla enään Parkano ja Kankaanpää ja ehkäparisen kuntaa Etelä-Pohjanmaalla. Sijoituspaikka, joka suuresti riippuu siitä, minkälaisia etuuksia kunnat pystyvät tarjoamaan, ratkaistanee ensi viikon aikana.

sananparsi Ei ne virstat pitkiä ole ku priioin mennään. Parkano

päivän laina

kuviot

Maaseudun Tulevaisuus: ”Suomella on monta etua suhteessa muihin euromaihin. Esimerkiksi suomalaiset pankit ovat suhteellisen hyvässä kunnossa, koska ne ovat keskittyneet lähinnä kotimaahan eikä niillä ole suuria riskejä euroalueella.” ”Tulevaisuuden kannalta on huolestuttavaa, että aloittaneiden yritysten määrä väheni tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes 30 prosenttia viime vuoden alkuun verrattuna. Ongelmista huolimatta talouden perusteita ei saa päästää rapautumaan, vaan omia vahvuuksia pitää vahvistaa. Suomen keskeisiä vahvuuksia ovat edelleen metsäja metalliteollisuus. Vahvuuksiin kuuluvat myös luonto, puhdas maatalous, mineraalit sekä koulujärjestelmä. Yksi tulevaisuuden megatrendeistä maailmassa on vihreä kasvu. Suomella on hyvät luontaiset edellytykset olla yksi johtavista vihreän kasvun maista. Tässä onnistuminen edellyttää käpertymisen sijaan rohkeita investointeja tulevaisuuteen.”


Tiistaina 31. heinäkuuta 2012 – 5

uutiset

Tiistaina 31. heinäkuuta 2012

Yöpäivystyksestä luopuminen ei säästäisi Parkano Teemu Kuusijoensuu

Kolmoskeskuksen ja kolmostien välinen rakentamaton ranta on kaavaehdotuksen keskeisin kehittämiskohde.

Kaistale Kirkkojärven rantaa yhdistää kaksi keskustaa

Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin terveydenhuoltoselvityksessä on väläytetty yöpäivystyksen lopettamista Parkanossa kuuden muun kunnan ohella. Päivystys jäisi vain Valkeakoskelle ja Tampereelle. Parkanon johtava lääkäri Matti Rajamäki näkee tässä järjestelyssä hyvin vähän järkeä. Parkanossa päivystetään 16–8 välisenä aikana, jolloin tuntitaksa on noin 45 euroa. Jos olisi ainoastaan iltapäivystys, kello 16–22, tuntitaksa olisi noin 72 euroa. Lukemat tulevat parin vuoden takaisesta kilpailutuksesta. – Jos luovutaan yöpäivystyksestä nousee iltaaikojen ja viikonloppujen tuntitaksa niin korkeaksi, että aamuyön tuntien päivystämättömyys ei kovin paljoa säästä. Toinen pointti Rajamäellä on lääkäreiden näkökulma. Rajamäki miettii, miten päivystäviä lääkäreitä saataisiin pelkästään muutaman tunni iltapäivystyksiin. Rajamäki vetää perustelunsa yhteen. – Mielestäni on parempi, että päivystetään halvalla kello 16–8 mieluummin kuin kalliilla 16– 22 ja ollaan päivystämättä 22–08. Suunnitelma lähetetään lausuttavaksi kunnille niin, että lausunnot on oltava valmiit 1. syyskuuta. Sen jälkeen suunnitelman laatija lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki tekee niihin tarvittavia korjauksia ja lopulliset versiot lähetetään sekä kunnanhallitukselle että -valtuustolle. Matti Rajamäki on iloinen siitä, että läpi mennäkseen selvitys tarvitsee valtuuston päätöksen. – Sairaanhoitopiiri ei voi olla kuntien yläpuolella. Minun mielipiteeni on ehdottomasti se, että yöpäivystys pitää säilyttää, Rajamäki sanoo.

Rattijuoppo laittomalla autolla

Osayleiskaavan tavoite on saada taajama nykyistä eheämmäksi.

Karvia

Parkano

Perjantaina 27. heinäkuuta puolen päivän jälkeen liikkuvan poliisin partio pysäytti Karvian Sarapohjantiellä henkilöauton, jonka keski-ikäinen mieskuljettaja hönki alkometriin tuloksen 1,30 promillea. Tarkkuusalkometrikokeen tulos hieman myöhemmin oli 0,46 milligrammaa litrassa. Miehen auton katsastus oli suoritettu viimeksi vuonna 2009. Mies määrättiin ajokieltoon epäiltynä rattijuopumuksesta.

Minna Lautamäki

Parkanon keskusta-alueen osayleiskaava on edennyt ehdotusvaiheeseen. Sen mukaan keskustaa kehitetään maltillisesti, mikä tarkoittaa nykyisen taajama-alueen täydentämistä. Konsulttiyhtiö FCG:n arkkitehdin Mari Sepän mukaan kaavan keskeinen ratkaisu on laajan alueen varaaminen Kirkkojärven rannalta. – Tällä mahdollistetaan Kolmoskeskuksen monipuolinen jatkosuunnittelu sekä jouheva liittyminen vanhaan keskusta-alueeseen. – Koska kyseessä on strateginen osayleiskaava, suunnitelma on suurpiirteinen ja alueen suunnittelu tarkentuu asemakaavoituksella, Seppä toteaa. Konsulttiyhtiön suunnittelijat ovat tehneet osayleiskaavaa yhteistyössä kaupungin edustajien kanssa. Valmisteluvaiheen jälkeen kaavaehdotusta on työstetty saatujen viranomaislausuntojen, osallisten mielipiteiden sekä muun muassa valtuustoseminaarin perusteella. Lisäksi on tehty lisäselvityksiä muun muassa luonto- ja historiallisista arvoista. Entinen leirintäalue Pahkalanniemi on merkitty kaavaehdotuksessa virkistyskäyttöön.

”Entinen leirintäalue Pahkalanniemi on merkitty kaavaehdotuksessa virkistyskäyttöön.”

kertoo. Suunnitteluvaiheessa käytiin vilkasta keskustelua Viinikanjoen jokivarren komeista peltomaisemista, jotka on kaavassa osoitettu säilytettäviksi maakunnallisesti arvokkaina kulttuurimaisemina. – Peltomaisemien viljelyn toivotaan säilyvän nykyisenlaisena, Seppä kertoo. – Mielipiteissä esitettyä täydennysrakentamista on alueilla osoitettu maltillisesti soveltuviin kohtiin.

Järvirantojen ympäristöä reservissä

Peltomaisemaa säilytetään Valmisteluvaiheessa esillä oli kaksi eri luonnosta: Järviparkano ja Jokiparkano. Vaihtoehdoissa keskityttiin kehittämään joko Kirkkojärven tai Viinikanjoen ympäristöä. Lopullisessa kaavaehdotuksessa on osia molemmista versioista. – Tarkoitus on kehittää kolmostien molempia puolia ja tiivistää kahden eri keskustan yhteyttä muun muassa liikenneyhteyksiä parantamalla, Mari Seppä

Vaikka kaavaehdotus pitäytyy maltillisena, siinä on osoitettu jo uusia tulevaisuuden alueita. – Ensisijaisesti täydennetään nykyistä taajamaa, mutta toissijaisesti kaavaan on merkitty eräänlaisina reservinä tulevaisuuden varalle Kairojärven ympäristön laajentaminen, Pitkäjärven rantaa sekä kaava-alueen eteläosaa Parkanonjärven ranta-alueita, Mari Seppä kertoo. Luonnosvaiheessa esillä ollut lähijunaliikenteen kehittäminen Pori–Haapamäki-rataa hyödyntäen ei saa suurta huomiota kaavassa. Ehdotuksessa rataa ei lähdetä aktiivisesti kehittämään joukkoliikenneväylänä. Sen ei katsota olevan taloudellisesti kannattava

Parkanon keskustan kehittäminen Pysytään alkuvaiheessa

nykyisellä kaava-alueella.

Kirkkojärven rantojen kehittäminen.

Kolmostien itäpuolella

kehitetään rannanläheistä asumista. Alueen suunnittelu tarkentuu asemakaavoituksessa. Kaavaehdotus nähtävillä 31. elokuuta 2012 asti. Muistutukset kirjallisena kaupungin mittaus- ja kaavoitustoimistoon.

hanke. Rata on merkitty kaavaan edelleen vain tavarakuljetuksia varten. Kaava-alue on pinta-alaltaan noin 30 neliökilometriä. Alue kattaa keskustan asemakaavoitetun alueen lähiympäristöineen. Pohjoinen raja on Asemanseudun osayleiskaava-alue, idässä Pitkäjärven itäpuoli.

Kingcobra melkein ennätykseensä Ylä-Satakunta Parkanolaisen Fincumet Oy:n lämminveriruuna Kingcobra jäi vain kymmenyksen ennätyksestään ravattuaan Teivossa lauantaina täydellä matkalla ajan 15,0a. Mika Forssin ohjastama saksalainen oli yksi suosikeista, mutta valjakko taipui lopulta viidenneksi. Parkanolainen L.P. Florican on yksi raviratojen työn sankareista. Seitsemänvuotias tamma on kilpaillut jo 47 kertaa ilman ainuttakaan voittoa. Erkki Niemisen omistaman hevosen paras sijoitus on kolmas sija Kokemäeltä viime vuoden juhannuksena. Parkanolaisen Pentti Lempisen kasvattama L.P. Florican on emänsä Dora Minin 14 varsasta kolmanneksi nuorin. Startteja on paljon, mutta rahallinen menestys ei ole kamalasti kassaa kartuttanut. Tältä vuodelta tili on vielä avaamatta. Edelliset rahat ovat viime syyskuulta Teivosta, jossa tamma kilpaili myös viikko sitten tiistaina sijoittuen ajalla 18,4a kahdeksanneksi Esa Holopaisen ohjastamana.


6 – Tiistaina 31. heinäkuuta 2012

viikon luontoääni

Kanttin kevytväylän päällystys al Aino Uski

Hiekanruskean turkinkyyhkyn hyvä tuntomerkki on kuunsirpin muotoinen kaulakuvio.

Turkinkyyhky pysähtyi Parkanon Shellillä Pienen ja siron turkinkyyhkyn alkukoti on nimensä mukaisesti idässä, mutta se on levinnyt Länsi- ja PohjoisEurooppaan saakka. Suomessa laji ei ole viime vuosikymmeninä lisääntynyt, vaan on edelleen harvinainen pesimälajina. Muutamissa kaupungeissa ja Länsirannikolla olleet pienet yhdyskunnat ovat viime vuosina vähentyneet. Pirkanmaan eteläosissa ja Porin seudulla turkinkyyhky on yleisempi kuin Ylä-Satakunnassa. Ainoa havainto on Parkanon Shelliltä muutaman vuoden takaa. Vierailu huoltoasemalla todistaa, että turkinkyyhky on ihmisen seuralainen. Turkinkyyhkykoiras voi ilmestyä keväällä yllättäen pihapiiriin ja alkaa esittää soidinhuhuiluaan. Jostain voi paikalle tulla naaras, ja pesintä alkaa. Hutero risukasa rakennetaan usein havupuun suojiin. Nuoret linnut jäävät usein ensimmäiseksi talveksi syntymäpaikalleen. Turkinkyyhkyt syövät jyviä, joten ne voivat selviytyä Suomen talvesta. Orimattilassa havaittiin alkukesästä turkinkyyhkyjä, jotka ovat voineet pesiä lähiseudulla. Käkelässä niitä oli kaksi, Luhtikylässä ja Heinämaantien varrella yksi. Markku Paakkinen

Pioneerisilta koottiin viime viikolla.

Karvia Maarit Lehto

Tällä viikolla alkaa päällystyö Kanttista kirkonkylälle johtavalla kevyen liikenteen väylällä. Kahdessa osassa tehtävä päällystystyö alkaa keskiviikkona. Päällystystyöt tekee Lemminkäinen. Viime viikolla Keuruun Pioneerirykmentti asensi paikalleen Suomijoen ylittävän terässillan, joka on 31,8 metriä pitkä ja 5,5 metriä leveä. Sitä ennen Varsinais-Suomen ely-keskus rakennutti sillan edellyttämät maatuet. Kadeteille ja henkilökunnalle rakennusprojekti oli jatkokoulutusta. Työt alkoivat maanantaina. Varsinainen rakentaminen käynnistyi tiistaina ja päättyi torstaina puolen päivän jälkeen. – Rakentaminen oli meille mieluisaa, koska harjoituksissa puramme sen minkä ensin rakennamme. Nyt työ jää pysyväksi, totesi yliluutnantti Jari Pirttimaa. Suomijoen ylittää nyt alle sadan metrin matkalla vanha kiviholvisilta, ajoneuvoliikenteen betonisilta, kuntoratasilta ja kevyen liikenteen terässilta. Uusi silta oli tarpeen jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden takia. Kapea betonisilta on vaarallinen, jos siihen osuu yhtä aikaa raskaan liikenteen kanssa. Bailey-kalustosilta on koottu osista, joista painavin osa on reilut 400 kiloa. Työ eteni aikataulussa. – Pieniä ongelmia tuli, mutta se on oppimisen kannalta pelkästään hyvä. Virhetilanteita, jotka pitää osata ratkaista, tulee joka tapauksessa, Pirttimaa sanoo.

Taustan kapea betonisilta on ollut vaarallinen yhdistelmälle ajoneuvot, jalankulkijat ja pyöräilijät. Yliluutnantti Pirttimaa ja kadetti Mäkiranta nojailivat Keuruun Pioneerirykmentin kokoamalla terässillalla.

Sillankansi tulee painekyllästetystä puusta. Sen rakentavat kunta ja talkoolaiset. Pirttimaa on vaikuttunut talkoolaisten yhteistyöstä. Mittaa talkoilla tehdyllä väylällä on reilut kuusi kilometriä. – Karvialaisten talkoohenki on lähes yhtä hyvä kuin Pioneerirykmentissä. Ja se on silloin hyvä.

Talkoolaisilla ollut vankka sitoutuminen Omilla ja muiden koneilla talkoisiin osallistunut Joni Vai-

nionpää sanoo, että talkoot on oiva osoitus siitä, että Karviassa tehdään se, mitä luvataan. – Meillä ei pelkästään paukutella henkseleitä. Talkoolaiset sitoutuivat hankkeeseen, joka on ollut pitkällinen projekti. Koneiden kanssa on pitänyt lähteä vapaa-aikana töihin usein, ei pelkästään pari–kolme kertaa. Onnistumiseen vaikutti suuresti myös ely-keskuksen luottamus meihin. Ilman tieinsinööri Pauli Laivon uskoa hanke ei olisi toteutunut, Joni Vainionpää sanoo.

Hankkeen kokonaiskustannukset olisivat todellisuudessa noin 1,2 miljoonaa euroa. Kun työ on tehty pääosin talkoilla ja silta tehdään varasiltakalustosta koottuna ja Puolustusvoimien työvoima-avulla, kustannukset jäävät alle puoleen todellisista kustannuksista. Vainionpää sanoo, että talkootyön osuus kevyen liikenteen rakentamisessa on 500 000– 600 000 euroa. Kunta maksaa kiviainekset, tarvikkeet ja polttoainekulut. Ely-keskus osallistuu kustannuksiin 50 000 eurolla.

yritysuutinen

Lähde: www.tiira.fi

lukuvinkki Kesäkokin keittiöön

JK-kirppis elvytti autioituneen liikekeskuksen Parkano

Parkanon kirjaston poimintoja ruuanlaittajille: Hartola: Ruokaretki Turun saaristoon Kotikokin herkulliset keitot Kurth: Grillaajan kirja Leeb: Raikkaat salaatit Lehmusoksa: Suvi suloinen Lindsten: Maukasta kalasta Lindsten: Pirkan parhaat liharuuat Lundin: Parhaat piirakat ja salaatit Lönneberg: Suussa sulava suklaa Moon: Kahvi: herkullisia ja virkistäviä jälkiruokia ja juomia Nykyri: Makupalat: kesäkeittiö Pilli-Sihvola: Pirkan parhaat piirakat Åhman: Kaasugrillaus

Katariina Saarela

– Tätä tavaraa on siirretty viikkotolkulla tien toiselle puolelle. Omat tavarat siirsimme jo kaksi viikkoa sitten, kertoo JK-kirppiksen toinen omistaja Kalle Ylirautalahti kirpputorin avajaispäivänä maanantaina. Muutto on edennyt sujuvasti, kun kirpputoripöydän vuokranneet ovat kuskanneet aarteensa naapurikiinteistöön itse. Vanhojen pöytien lisäksi loputkin neliöt kirpputorille varatusta liikekiinteistöstä oli vuokrattu jo ennen avajaisia. Uudet tilat Parkanontie 68:lla ovat avarammat kuin entiset, myytävillä huonekaluilla on oma paikkansa ja vanhat pöydät ovat muuttuneet loosseiksi.

– Asiakkaat ovat halunneet vaatteensa pöytien yhteyteen, siksi päädyimme tähän ratkaisuun.

Kirpputori elämäntapana Ylirautalahti on pitänyt kirpputoria veljensä ja yhtiökumppaninsa Janne Ylirautalahden sekä siskonsa Johanna Ylirautalahden kanssa jo vuodesta 1994 Peikkometsä ja kotieläinpuisto Heksuliinin aikaan. – Tästä on tullut elämäntapa. Ei tätä voi bisnekseksi kutsua, Ylirautalahti naurahtaa. Vanhat tavarat kiehtovat kirpputorin omistajaa. Hän kiertelee usein kilpailijoiden lääneillä keräillen ideoita. Parkanossa ylöjärveläinen kolmen lapsen isä käy viikonloppuisin. Hän pysyy veljensä kanssa poissa tiskin takaa, jossa perinteisesti ottaa asiakkaat vastaan

heidän äitinsä Sirkka Ylirautalahti. Perheyrityksessä on helppoa olla, koska kaikki tuntevat toisensa. – Totta kai välillä tulee vääntöä, Ylirautalahti vitsailee.

Kahvilanpitäjä täydentäisi palveluita Ylirautalahden veljesten ostamassa kiinteistössä on vielä tilaa yrittäjille. Kirpputorin vieressä on tilat kahvilayrittäjälle keittiöineen. – Kahvila monipuolistaisi kiinteistön tarjonnan, Ylirautalahti pohtii. – Itse emme aio siihen ryhtyä. Entisen diskon tilojen kohtalo on vielä epävarma. Jos vuokralaista ei löydy, siitä tulee todennäköisesti pysyvät tilat huonekaluille.

Johanna Ylirautalahti ja Anu Lehtonen ovat somistaneet houkuttelevan näyteikkunan, josta löytyy vintagea.

Vainionpää toteaa, että nyt on koululaisten ja muiden kulkijoiden turvallista liikkua. – Pohjanmaan suuntaan on aika kova liikenne. Karviahan on myös tunnettu pyöräilypitäjä. Hanke kannustaa omalta osaltaan ihmisiä harrastamaan liikuntaa. Sitä kautta se edistää myös terveyttä, Vainionpää toteaa. Hän lupaa, että väylän kunniaksi järjestetään myöhemmin avajaiset.


Tiistaina 31. heinäkuuta 2012 – 7

lkaa

Tuulivoima on puhdasta, vaan entä meteli?

”Rakentaminen oli meille mieluisaa, koska harjoituksissa puramme sen minkä ensin rakennamme. Nyt työ jää pysyväksi.”

Ylä-Satakunta Teemu Kuusijoensuu

Pekka Hakkarainen.

Sekä Parkanoon, Karviaan että Kihniöön on suunnitteilla tuulivoimaa jollain asteella. PohjoisSatakunnan tuulivoimahanke on pidemmällä ja lopulliset piirrokset on jo nähtävillä. Pirkanmaan tuulivoimaprojekti on vielä alkutekijöissä, mutta Parkanon ja Kihniön nimet on mainittu hyvinä tuulivoimapaikkoina. Mitä paikkakunnan asukanen. kaat ajattelevat tuulivoimasta? t r i V i Raun Gallupissa esitetyt kysymykset: 1. Mitä mieltä olet tuulivoimasta? 2. Haluaisitko tuulivoimaloita omalle paikkakunnallesi? Jaakko Jokioja, Kihniö 1. Kyllähän se hyvä asia on, mutta en ihan omalle takapihalle haluaisi. Siinä on äänihaitta. 2. Toki, mutta en ehkä tähän kyläraitille. Ainoa paikka, jossa tuulee kunnolla on Käskyvuori, ja siellä se pilaisi maiseman. Annika Annala, Kihniö 1. Hyvää mieltä olen! 2. Ehdottomasti, jos se vain on mahdollista, eli jos tuulee tarpeeksi. Pekka Hakkarainen, Karvia 1. Hyvä ja puhdas ajatushan se on. 2. Totta kai!

Rauni Virtanen, Karvia 1. Kannatan lämpimästi. Haittapuolena on esimerkiksi lintujen muutto, joka voi häiriintyä. Jos se on lähellä asutusta niin metelihaitta saattaa olla. Mutta juuri semmoista energiaa me tarvitsemme. 2. Jos vain löytyy tuulisia alueita. Oon kuullut Alkkian tässä keskustelussa. Se on juuri sitä syrjäkylää, jossa se ei haittaa ketään. Minna Lehtiniemi, Parkano 1. Tiedän asiasta melko vähän, mutta eiköhän se hyvä asia ole. 2. Jos se vaikuttaa sähkön hintaan alenevasti. Metelihaitoista puhutaan, mutta ainakaan Ikaalisissa oleva ei pidä meteliä, vaikka työskentelen aivan sen lähellä. Reeta Pajunen, Parkano 1. Hyvä juttu! 2. Olisin sen puolesta, jos Parkanoon tulisi voimala. Eiköhän se nykyaikana ole se puhtaampi vaihtoehto. Ja sitten vielä gallupissa haaviin osunut ulkopaikkakuntalainen: Ossi Kettunen, Jyväskylä 1. Onhan se vähän kehitystä vailla, niin kuin muutkin energiamuodot. 2. Kunhan se ei vaan haittaa kenenkään elämää. Parempi se on kuin ydinvoima.

la.

na a An

k Anni

Jaakko Jokioja.

Minna Lehtiniemi.

en.

tun

t i Ke Oss

Reeta Pajunen.


8 – Tiistaina 31. heinäkuuta 2012

mielipide

Osoite: Mielipidesivu, Ylä-Satakunta, Parkanontie 63, 39700 Parkano Sähköposti: toimittajat@ylasatakunta.fi Puhelin: 443 826 tai 443 823 tai 443 825 tai 443 824 tai 443 827 Faksi: 443 844

Suosittelemme kirjoittamaan omalla nimellä. Nimimerkilläkin voi esiintyä, mutta silloinkin on kirjoittajan liitettävä mukaan nimensä ja osoitteensa. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

Poliittiset hartiat?

sää Tänään

Perussuomalaiset, ilmeisesti Reijo Ojennuksen ajatusten siivittämänä, haluavat viritellä kunnallisvaalikampanjaansa pohjautuvaa keskustelua täällä mielipidepalstallakin. Ei mitään – se sopii ainakin minulle. Olemmehan Reijon kanssa menneenä valtuustokautena olleet uuden kunnan muodostamisneuvotteluissa edustamassa Parkanoa luottamustehtävien valtuuttamana, joskus yhdessä ja joskus erikseen. Sosiaalidemokraatit torjuvat ja vastustavat edelleenkin kuntien pakkoliitoksia hyvin selkeäsanaisen yksimielisesti, joten siitä on turha levitellä perättömiä huhuja. SDP torjuu myös hankkeet kuntatyöntekijöiden viiden vuoden työsuhdeturvan heikentämiseksi kuntaliitosten yhteydessä nyt ja vastaisuudessakin. Mikä on Perussuomalaisten kanta tähän kysymykseen?

Perussuomalaisille tarjottiin viime eduskuntavaalien jytkyn jälkeen paikkoja Suomen hallitukseen – oikein urakalla hallitusvastuuta, jonka äänestäjät heille demokratian suomalla oikeudella mahdollistivat. Tätä vastuuta ei kuitenkaan vaalivoitosta huolimatta haluttu kantaa eikä ottaa. Niinpä näyttää taas siltä, että tullaan kunnallisvaaleihin suulla suuremmalla. Perussuomalaiset voittivat viime kunnallisvaaleissa Parkanossa valtuustopaikan kaikilta valtuustoryhmiltä paitsi demareilta. Näin avautui myös kaupunginhallitukseen paikkoja. Kaupunginvaltuuston yksimielisellä päätöksellä kaupunginhallituksen tehtäväksi annettiin seuraavaa: hallitus nimesi uuden kunnan neuvotteluja varten ohjausryhmän, jossa myös perussuomalaisilla oli innokas edustus meidän muiden valtuustossa olevien ryhmien

lisäksi. Hyviä henkisiä neuvotteluja kävimme Kankaanpään ja Jämijärven kanssa pari vuotta. Neuvottelutulokseen ei kuitenkaan päästy, ja Parkano jatkaa itsenäisenä kuntana. Myös tämä päätös oli valtuustossa yksimielinen. Muistan elävästi, kun me kaupunginhallituksen jäsenet keskustelimme avoimesti moneen kertaan neuvottelujen aikana, miten uuden kunnan muodostamisneuvotteluissa edetään ja mitkä ovat parkanolaisten tavoitteet ja päämäärät. Monesti yhdessä todettiin, että Parkanon joukkue on kaikilla poliittisilla hartioilla yksimielisesti neuvottelujen jatkamisen kannalla. Perussuomalaiset eivät ilmaisseet tai tuoneet julki kantaansa, että vastustavat neuvottelujen jatkamista. Takki kääntyikin sitten myöhemmässä vaiheessa. Näin on valitettavas-

ti päässyt käymään muutaman muunkin päätöksen kanssa perussuomalaisten osalta tämän kunnallisvaalikauden aikana. Mutta kerrottakoon niistä sitten myöhemmin, jos aihetta ilmaantuu. Reijo Ojennuksen kysymykseen, elääkö tämä kuntaliitoshanke edelleen, on todettava, että minusta mitään yhteistyön ovia eikä ajatuksia pidä sulkea pois. Varsinkin kun on kyse kansalaisille mahdollisimman hyvien palveluiden turvaamisesta tai niiden säilyttämisestä. Maailma muuttuu ja elää kovin nopealla sykkeellä nykyään. Tämän hetken taustatilanne on kuitenkin sellainen, ettei meillä ole edellytyksiä käydä neuvottelupöytään kuntaliitosten tiimoilta.

+17

+21 +20 Parkano

Torstai

+16

Perjantai

+20 +20

Parkano

+21 +20

Parkano

Parkano

Suomi tänään Maan etelä− ja keskiosassa tulee paikallisia sadekuuroja pilvisyyden vaihdellessa, päivän kuluessa etenkin lännessä on selkeämpää. Lapin yli pohjoiseen liikkuu sadealue. Päivän ylin lämpötila on 20...25, Pohjois−Lapissa n. 15 astetta.

Tapio Ristamäki

Kaupunginvaltuutettu SDP: stä

puhelin pirahti

Suomi huomenna Pilvisyys on vaihtelevaa. Sadekuurot yleistyvät maan etelä− ja keskiosassa, pohjoisessa tulee paikallisempia kuurosateita. Sää viilenee vielä vähän ja päivän ylin lämpötila on koko maassa 20 asteen tienoilla.

Katsaus lähipäivien säähän

Y-S arkisto/Heikki Pettinen

Loppuviikolla on edelleen epävakaista ja ohimenevästi vähän lämpenevää. Kaakossa päästän lähelle hellelukemia, pohjoisessa ollaan pääosin 15 ja 20 asteen välillä.

Heinäsirkka, sisilisko ja orava Marja-Liisa Alkkiomäki Alkkiasta sai muutamaksi päiväksi vieraakseen heinäsirkan. – Se oli rappusilla ja tuli sisälle. Yritin pari päivää sitä ulos, mutta se loikki karkuun. Sitten se oli lopulta jo niin nujertunut, että sain sen kiinni. Elossa se oli kuitenkin, Alkkiomäki kertoo. Hänen kotinsa lähistöllä on muitakin eläinystäviä. Ulkorappusten alla asuu sisilisko,

jonkä näkee usein lämmittelevän rappusilla auringossa. Lisäksi pihassa ruokailee säännöllisesti orava, jonka käytöstä Marja-Liisa Alkkiomäki hieman on ihmetellyt. – Kun se on syönyt, se menee lintupöntön päälle ja nuolee itsensä puhtaaksi kuin kissa. En ole tiennyt, että orava tekee sillä tavalla, hän kertoo havainnostaan.

Marja-Liisa Alkkiomäen pihassa käy orava, joka ruokailtuaan pesee itsensä kuin kissa.

puhelin pirahti

Opas kiittää tarkkaavaista risteilijää Vesipääskyllä (Y-S 26.7). Pitipä nyt virhe sattua koskien nimissä, vaikka niitä matkalla on vain mainitsemanne kaksi; Nyrkkäkoski ja Pitkäkoski. Pahoittelen. Toivottavasti tapaamme mahdollisella kolmannella ris-

vammin ja molemmin puolin miellyttävämmin, Eerola sanoo. Hän toteaa, että Parkanossa autoilijoiden käyttäytyminen on viisaampaa kuin hänen edellisellä asuinpaikkakunnallaan.

näpyt 17233 ■ Missä on Poikkeusjärven kalastuksenvalvojat? Verkkoja laskettu huolimattomasti ja uuden lain vaatimat merkit puuttuu! Valvojat tehkää hommanne. ■ Olisiko aika myöntää virheet ja pistää leirintäalue uudestaan pystyyn. T. karavaanari.

Opas kiittää tarkkaavaisuudesta

Joustoa liikenteeseen Parkanolainen Touko Eerola ehdottaa keinoa, jolla liikenne sujuisi Parkanossa nykyistä joustavammin. – Autoilija voisi väläyttää valoja, kun hän aikoo päästää jalankulkijan ylittämään suojatien. Liikenne sujuisi jousta-

Huomenna

teilykerrallanne. Rohkenen toivoa teiltä uusia muistoja tai tietoja Kaitainvetten historiasta. Kuuntelen mielelläni. Ystävällisesti Leena Perälä

PS. Opastusvirheistä voi kertoa matkankin aikana. Vuoropuhelu on mukavaa!

toimitus

■ Seuraavaksiko Parkanosta loppuu yöpäivystys ja Metla? ■ Tietääköhän kihniöläiset että meiltä ollaan viemäs ambulanssin oma yöpäivystys? Vai meinaako päättäjät vaan pimittää tämän muutoksen?

Kerro mielipiteesi tai ideasi tekstiviestillä. Kirjoita viestin alkuun YSLUKIJA tee välilyönti ja kirjoita viestisi. Lähetä viesti numeroon 17233. Viestin pituus enintään 160 merkkiä, jatkoviesti ei tule perille. Onnistuneesta lähetyksestä saat kuittauksen. Palvelu maksaa 0,95 euroa.

ilmoitukset

tilaukset ja laskutus

Mervi Niemi puh. 443 831

Tarja Nikkola puh. 443 821

Ilmestyy tiistaisin ja torstaisin. Sanomalehtien Liiton jäsen.

Parkanontie 63 39700 PARKANO

Puhelin 03 44 381 Telefax 03 443 844 Konttori avoinna ma–pe klo 8.30–16.15. http://www.ylasatakunta.fi toimittajat@ylasatakunta.fi ilmoitukset@ylasatakunta.fi

Veli-Matti Heinisuo puh. 443 822 tai 040 566 5364

Heikki Pettinen puh. 443 826 tai 050 351 7226

Maarit Lehto puh. 443 827 tai 050 351 7227

Ilmoitushinnat €/pmm (+ alv 23%) Tekstissä ............................. mv 1,08/väri 1,43 3-sivu .................................. mv 1,12/väri 1,47 Tekstin jälkeen..................... mv 1,05/väri 1,40 Takasivu ............................. mv 1,17/väri 1,52 Kuolinilmoitukset ja -kiitokset ................. 1,02 Palveluhakemisto alk. ............................. 0,50

Lea Luodetlahti puh. 443 824 tai 050 351 7224

Niina Martikainen puh. 443 825 tai 044 545 2919

Minna Lautamäki puh. 443 823 tai 044 7275 430

(sis. alv 23%) Seuratoiminta..............................0,63 €/pmm Onnittelupalsta (1x30) ............................................. 19,00 € (1x60) kuvallinen ............................ 21.00 € Kierrätysnurkka (1–6 riviä)................. 18,00 € – kestotilaajalle ............................... 10,00 €

Mari Kallio äitiyslomalla

Jaana Viilo puh. 443 830

tarja.nikkola@ylasatakunta.fi

Ilmoitusten jättöajat: Tiistain lehteen viimeistään perjantaina klo 16. Torstain lehteen viimeistään tiistaina klo 16. Ainoastaan pikkuilmoituksia voidaan ottaa vielä ilmestymispäivää edeltävänä päivänä klo 10 saakka.

Kustantaja Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy Päätoimittaja/toimitusjohtaja Veli-Matti Heinisuo Sivunvalmistus Ylä-Satakunta Paino Pirkanmaan Lehtipaino Oy ● Tilaushinnat Kestotilaus kotimaahan 75 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 12 kk 86 €, 6 kk 53 €, 3 kk 33 €. Tilaus pohjoismaihin 12 kk 92 €. Hinnat sisältävät alv:n 9 % ● Lehden suurin vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä on ilmoituksen hinta. © Koskee Ylä-Satakunta-lehden valmistamaa aineistoa.


✗ O H J E L M AT I E D O T Keskiviikko 1.8.

Tiistaina 31. heinäkuuta 2012 – 9

Torstai 2.8.

Maire

TV1 06.55 Ylen aamu-tv 09.30 Puutarhaperjantai 10.00 Vihreä kaupunki 10.50 Päivän kasvo 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Dieetit puntarissa 11.55 Kilot kuriin koulussa 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Riihalan valtias (7) 14.20 Finlandia-katsaus 181(S) 14.30 Kuningattaria ja yksinhuoltajia 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv 16.00 Avara luonto 16.50 Yle Uutiset viittomakielellä 16.55 Yle Uutiset 17.00 Lontoon olympiakisat 18.00 Yle Uutiset 18.20 Päivän kasvo 18.30 Pokka pitää (S) 19.00 Historiaa 19.55 Tohtori Kiminkinen 20.25 Viking Lotto 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 A-studio 21.35 Murha mielessä (16) 23.05 Yle Uutiset 23.10 Keskiviikon ravisuora 23.15 Mitta on täysi talous 23.45 Ulkolinja

TV2 06.50 Pikku Kakkonen

21.55 Viking Lotto ja Keskiviikko-Jokeri 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Myytinmurtajat 23.40 Kuuntelija (12) 00.35 Rillit huurussa (12) 01.05 Voittosoitto

Nelonen 13.40 Eläintenpelastustiimi 14.10 Waverly Placen velhot (7) 14.40 Uusi elämä maalla 15.40 Lapsuuteni luuseKuutosten synnyttäminen on erittäin harvinainen tapaus. rina (7) Kiehtovassa brittidokumentissa tutustutaan poikkeukselli- 16.10 Huippumalli haussa seen Lambin perheeseen, jonka vanhemmat Andy ja Vicky 17.10 Nelosen sää toivoivat toista lasta viisivuotiaan esikoistyttären Gracen 17.15 Pulmuset kaveriksi. Hedelmöityshoitojen seurauksena tulokkaita 17.45 Dr. Phil (12) olikin yhden sijasta kuusi! MTV3.doc: Kuusi vauvaa kerralla 18.45 Nelosen uutiset MTV3 klo 20.00. 18.55 Nelosen sää 19.00 Poliisit 06.52 Leijulaakso 17.00 Pikku Kakkonen 14.40 Onnenpeli hyvän- 20.00 Unelmien poikamies 07.12 Ariol 18.00 Lontoon olympia20.57 Keno tekeväisyysarpa 07.16 Herra Nokkelo kisat 21.00 Totuuden anatomia 14.45 Rita Rocks (S) 07.22 Kasper ja Liisa 19.15 Yle Uutiset (12) 15.15 Huomenta Suomen 07.33 Puutarhan tonttu 19.20 Lontoon olympia22.00 Dexter (16) parhaat 07.44 Pingu kisat 23.05 Nelosen uutiset 16.10 Voittosoitto 07.49 Neppajymykerho 22.00 Yle Uutiset 16.23 Onnenpeli hyvänte- 23.15 Nelosen sää 07.57 Töötti ja Pulteri 22.03 Lontoon olympia23.20 Frasier keväisyysarpa 08.20 Galaxi kisat 23.50 Poliisit 16.30 Salatut elämät 08.21 Animalia 00.50 Pulmuset 18.00 Suurin pudottaja 08.45 Me hirviöt MTV3 19.00 Seitsemän Uutiset 01.20 Castle (12) 08.50 Lentävät lääkärit (7) 02.15 Dr. Phil (12) 06.55 Aamusää 19.15 Tulosruutu 09.35 Maailmanmenoa 07.25 Huomenta Suomen 19.25 Päivän sää 09.40 Matkapassi Kesäaamu 19.30 Karavaanarit 10.35 Extremen maailma 09.30 Suurin pudottaja 20.00 MTV3.doc: Kuusi 10.45 Summeri (7) 13.15 Nikon Grilli vauvaa kerralla 11.45 Lontoon olympia14.00 Voittosoitto 21.00 C.S.I. New York (16) kisat

SUB 09.00 Lemmen viemää (7) 09.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 10.00 Voittosoitto 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Piilokamera 14.55 Fashion Show 15.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.00 Suomen kaamein kämppä 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Top Chef 19.00 Will & Grace (S) 19.30 Frendit (S) 20.00 Simpsonit (7) 21.00 Muodin huipulle 22.00 Suomen kaamein kämppä 23.00 Duudsonit (12) 00.00 C.S.I. Miami (16) 00.55 Num3rot (12) 01.50 Vampyyripäiväkirjat (12) 02.45 Smash Cuts (12)

Sommer (12) 18.40 Francon jälkeen - Alcantaran perhe (7) 20.00 Terapiassa (7) 20.20 Avaruuskansiot 20.35 Huumeluokka 21.00 Intiaanikansat 21.50 Kino: Koko homman pomo (12) 23.25 Teematieto YLE FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 13.25 Lontoon olympiakisat 17.55 TV-nytt 18.00 Koirakuumetta (S) 18.26 Aarne Alligaattorin musiikkiseikkailu 18.30 Lontoon olympiakisat 19.30 TV-nytt 19.45 Lontoon olympiakisat 01.00 SVT:n ohjelmaa

TV1 06.55 Ylen aamu-tv 09.30 Tohtori Kiminkinen 10.00 Kiehtova maailma 10.50 Päivän kasvo 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Aamusydämellä 11.45 Seniori työssä 12.00 Mitta on täysi talous 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Nuori mylläri (S) 14.30 A-studio 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv 16.00 Avara luonto 16.50 Yle Uutiset viittomakielellä 16.55 Yle Uutiset 17.00 Lontoon olympiakisat 18.00 Yle Uutiset 18.20 Päivän kasvo 18.30 Pokka pitää (S) 19.00 Kriminalisti (12) 20.00 Unelmien puutarhat 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 10 kirjaa vallasta 21.35 Ulkolinja 22.30 Marraskuun salaliitto (16) 23.15 Yle Uutiset 23.20 Sukuni tarina

TV2 06.50 Pikku Kakkonen 06.53 Leijulaakso 07.13 Harri ja Toto 07.25 Ympyrä 07.30 Hupsis 07.39 Itikkaötökät

07.44 Mio Mao 07.50 Neppajymykerho 07.58 Töötti ja Pulteri 08.20 Galaxi 08.21 Pikku Nikke 08.34 Sherlock Jakki 08.47 Kapteeni Kari 08.50 Lentävät lääkärit (7) 09.36 Maailmanmenoa 09.40 Matkapassi 10.30 Extremen maailma 10.40 Summeri & Vihreät valot 10.45 Summeri (7) 11.45 Lontoon olympiakisat 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Lontoon olympiakisat 18.50 Yle Uutiset 18.55 Lontoon olympiakisat 22.06 Yle Uutiset 22.09 Lontoon olympiakisat

Kimmo 18.00 Suurin pudottaja 19.00 Seitsemän Uutiset 19.15 Tulosruutu 19.25 Päivän sää 19.30 Hännänheiluttajat 20.00 Pomo piilossa 21.00 House (12) 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 MM-ralli 22.50 Ketonen & Myllyrinne 23.25 Commando (18) 01.10 MM-ralli 01.40 Voittosoitto

Nelonen 13.40 Eläintenpelastustiimi 14.10 Waverly Placen velhot (7) 14.40 Uusi elämä maalla 15.40 Lapsuuteni luuserina (7) 16.10 Huippumalli haussa 17.10 Nelosen sää 17.15 Pulmuset 17.45 Dr. Phil (12) 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Poliisit 20.00 Unelmien poikamies

20.57 Keno 21.00 Suoraa toimintaa (16) 23.05 Nelosen uutiset 23.15 Nelosen sää 23.20 Castle (12) 00.15 Frasier 00.45 Poliisit 01.45 Pulmuset 02.15 Dexter (16) 03.15 Dr. Phil

MTV3 06.55 Aamusää 07.25 Huomenta Suomen Kesäaamu 09.30 Suurin pudottaja 13.15 Nikon Grilli 14.00 Voittosoitto 14.40 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 14.45 Rita Rocks (S) 15.15 Huomenta Suomen parhaat 16.10 Voittosoitto 16.23 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.30 Salatut elämät

Action-legenda Chuck Norris esittää räjähtävien toimintaelokuvien trilogian ensimmäisessä osassa Vietnamissa palvellutta eversti Braddockia, joka palaa Aasiaan vapauttamaan edelleen vankeina olevia amerikkalaisia. Pääosissa: Chuck Norris, M. Emmet Walsh, David Tress, Lenore Kasdorf. Toimintatorstai: Suoraa toimintaa Nelonen klo 21.00.

SUB 09.00 Lemmen viemää (7) 09.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 10.00 Voittosoitto 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Piilokamera 14.55 Huippukoti haussa 15.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.00 Suomen kaamein kämppä 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Top Chef 19.00 Will & Grace (S) 19.30 Frendit (S) 20.00 Simpsonit (7) 21.00 Kurjat Kuppilat USA 22.00 Duudsonit tuli taloon (S) 23.00 House (12) 00.00 C.S.I. Miami (16) 00.55 Kyttäkamera 01.55 Smash Cuts (12)

Tiededokumentti: Alkuaineet 19.50 Rakennustaiteen aarteita 20.00 Aikuiseksi terapiassa 20.47 Avaruuskansiot 21.00 Tiededokumentti: Universumin ihmeitä 21.55 Kino Tulio: Rikollinen nainen (12) 23.40 Teematieto

TEEMA 04.00 Teematieto 17.00 Lamastalgia 17.50 Etsivä Lea

YLE FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 11.55 Lontoon olympiakisat 17.55 TV-nytt 18.00 Melukylän lapset 18.23 Linda Senegalissa 18.30 Lontoon olympiakisat 19.30 TV-nytt 19.45 Lontoon olympiakisat YLE TEEMA 04.00 Teematieto 17.00 Lamastalgia 17.50 8 mm 22.00 Dok: Test site - erämaakulttuuria Amerikassa 22.57 Herkkuja katse 18.00 Etsivä Lea Sommer (12) 18.48 Avaruuskansiot 19.00 23.05 Lontoon olympiakisat 00.45 SVT:n ohjelmaa

Perjantai 3.8.

Lauantai 4.8.

TV1 06.55 Ylen aamu-tv 09.30 Antiikkimakasiini 10.00 Kiehtova maailma 10.50 Päivän kasvo 11.00 Yle Uutiset 11.05 Yle News 11.10 Avara luonto 12.00 Sukutilan hevosveljekset 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta (S) 14.20 Lii-Filmin katsaus 032 (S) 14.30 Ikivanha tunturi 15.00 Yle Uutiset 15.05 Ylen aamu-tv 16.00 Kiehtova maailma 16.50 Yle Uutiset viittomakielellä 16.55 Yle Uutiset 17.00 Lontoon olympiakisat 18.00 Yle Uutiset 18.20 Päivän kasvo 18.30 Pokka pitää (S) 19.00 Downton Abbey (7) 19.50 Eläinten elämää maalla ja merellä 20.00 Unelmista totta 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 Lontoon olympiakisat 02.00 Eurojackpot

07.32 Roskaaja 07.35 Noksu 07.41 Karvakuonojen salapoliisitoimisto 07.51 Kössi Kenguru vetehisten valtakunnassa 07.57 Töötti ja Pulteri 08.18 Galaxi 08.50 Lentävät lääkärit (7) 09.35 Maailmanmenoa 09.40 Matkapassi 10.30 Extremen maailma 10.45 Summeri (7) 11.45 Lontoon olympiakisat 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Lontoon olympiakisat 18.45 Yle Uutiset 18.50 Lontoon olympiakisat 21.00 Sinkkutanssit

Nea, Linnea, Neea, Vanamo 18.00 Suurin pudottaja 19.00 Seitsemän Uutiset 19.15 Tulosruutu 19.25 Päivän sää 19.30 Vedetään hatusta 20.00 Minuuttipeliä MTV3 21.00 Mercyn sairaala 06.55 Aamusää 22.00 Kymmenen Uutiset 07.25 Huomenta Suomen 22.20 Päivän sää Kesäaamu 22.25 Tulosruutu 09.30 Suurin pudottaja 22.35 MM-ralli 13.15 Nikon Grilli 22.50 Tappava ase 3 (16) 14.00 Voittosoitto 01.10 MM-ralli 14.40 Onnenpeli hyvänte- 01.40 Mental keväisyysarpa 14.45 Bill Engvall Show 15.15 Huomenta Suomen Nelonen 13.40 Eläintenpelastusparhaat tiimi 16.10 Voittosoitto 16.23 Onnenpeli hyvänte- 14.10 Waverly Placen velhot (7) keväisyysarpa 14.40 Uusi elämä maalla 16.30 Salatut elämät 15.40 Lapsuuteni luuse-

21.50 Yle Uutiset 22.05 Kova laki (16) 22.50 Kimppakivaa (12) 23.20 Tyttökauppiaat (16)

rina (7) 16.10 Huippumalli haussa 17.10 Nelosen sää 17.15 Suhdekoukerot 17.45 Usko tai älä (7) 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Hauskat kotivideot 80’s Special 20.00 Hyvät ja huonot uutiset 20.57 Keno 21.00 Sex Drive (12) 23.15 Nelosen uutiset 23.25 Nelosen sää 23.30 Weeds (16) 00.05 Auringonlaskun ratsastajien legenda (12) 01.45 Detroit 1-8-7 (12)

06.50 Pikku Kakkonen 06.53 Leijulaakso 07.12 Lentävä lohikäärme 07.17 Anton Siilinen ratkaisee 07.29 Jäätelö sulaa

01.55 Kova laki (16)

MTV3

Superpahisten liiga saa vastaansa huippuilkeän kuskin, jonka kanssa joutuvat kisaamaan. Froggin synttäreille hankittu pelle aiheuttaa ongelmia, ja liiga joutuu pakenemaan sitä viemäreihin. Superpahisten liiga MTV3 klo 10.35 jaksoilla Kisat / Synttäripelle.

TV1

TV2 Tanssija evp Sami Saikkonen ilmoitti 4-vuotiaana haluavansa lentäjäksi. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin hän pääsi ilmaan. Kuvassa myös ohjelman juontaja Riikka Holopainen. Unelmista totta TV1 klo 20.00 Osa 2/6.

SUB 09.00 Lemmen viemää (7) 09.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 10.00 Voittosoitto 14.00 Madagascarin pingviinit (S) 14.25 Piilokamera 14.55 Howien jekut 15.55 Onnenpeli hyväntekeväisyysarpa 16.00 Miljonäärille morsian 17.00 Lemmen viemää (7) 18.00 Top Chef 19.00 Will & Grace (S) 19.30 Frendit (S) 20.00 Simpsonit (7) 21.00 Delta-jengi (16) 23.10 House (12) 00.05 30 Rock (S) 00.35 C.S.I. Miami (16) 01.30 Ruotsin huonoimmat kuskit 02.30 Eastwick (12) 03.20 Smash Cuts (12)

katsaus 206 16.52 Metro Helsinkiin 17.17 Metro tuo - metro vie 18.00 Etsivä Lea Sommer (12) 18.48 Avaruuskansiot 19.00 Historia 19.55 Lapset puhuvat 20.00 Terapiassa (7) 20.30 Dave´s London 21.00 Kino: C.R.A.Z.Y. (12) 23.05 Britit tulevat 00.02 Teematieto

YLE FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 11.55 Lontoon olympiakisat 17.55 TV-nytt 18.00 Tiikeriankan poppoo 18.13 Lisa 18.19 Soitinten planeetta 18.30 Lontoon olympiakisat 19.30 TV-nytt 19.45 Lontoon olympiakisat YLE TEEMA 04.00 Teematieto 16.45 Elävä arkisto 16.45 Filmisepon 01.00 SVT:n ohjelmaa

Veera

08.00 Yle Uutiset 08.05 Kiehtova maailma 09.00 Yle Uutiset 09.05 Ilmastodieetit 09.54 Eurojackpot 10.00 Yle Uutiset 10.05 He loivat Tanskan 10.45 Eläinten elämää maalla ja merellä 11.00 Yle Uutiset 11.05 Pisara 11.10 Uskomaton uusperhe (7) 12.00 Vanha, iloinen Tanska 12.30 Tohtorit (7) 13.00 Dokumenttiprojekti: Talouden madonluvut 14.40 Ravisuoran vihjeet

14.50 Ensyklopedia 15.00 Antiikkimakasiini 15.30 Unelmien puutarhat 16.00 Oi ihana toukokuu (7) 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.08 Antiikkia ja arvoituksia (7) 18.00 Yle Uutiset 18.10 Ravisuora 18.55 Avara luonto 19.45 Monk (12) 20.30 Yle Uutiset 20.45 Urheiluruutu 21.15 Uusi Sherlock (12) 22.45 Yle Uutiset 22.50 Tie nro 8

TV2

07.45 Pikku Kakkonen 07.48 Richard Scarry 08.13 - 08.37 Dinojuna 08.42 Postimies Pate 09.00 Galaxi 09.01 Pertti ja Purtti 09.14 Hirveä Henri 09.32 Sherlock Jakki 09.50 Late lammas 10.00 Muumilaakson tarinoita (S) 10.25 Meren ihmeellinen elämä 10.30 Tartu Mikkiin 11.20 Maailmanmenoa 11.25 Peliuutiset 11.45 Lontoon olympiakisat 18.55 Yle Uutiset 19.00 Lontoon olympiakisat

SUB 13.30 Ratula 14.00 Etelän kaunottaret 15.00 Will & Grace (S) 17.00 Ruotsin huonoimmat kuskit 18.00 Miljonäärille morsian 19.00 Eastwick (12) 20.00 Merlin (7) 21.00 Control (12) 23.20 Näin tehtiin Miss Farkku-Suomi 23.45 Horne & Corden 00.20 C.S.I. Miami (16) 01.15 Miami Vice (12)

08.25 Uki (S) 08.30 Dibitassut (S) 09.00 Puuha-Pete (S) 09.10 Palomies Sami (S) 09.40 Madagascarin pingviinit (S) 10.05 INK - Ihmenappuloiden kerho (S) 10.35 Superpahisten liiga (S) 11.00 Beyblade: Metal Masters (7) 11.25 Leo 11.30 FUTIS+ 12.00 FHRA Power and Speed 12.35 Karvinen herää todellisuuteen (7) 14.05 Luontodokumentti: Leijonalauma saaliinjaolla 15.05 Syksyn Sävel Retro 15.10 Remonttimestari 15.45 Kit Kittredge - Neiti Neuvokas (S) 17.40 Tarinoita suomalaisesta työstä 17.55 Pomo piilossa UK 19.00 Seitsemän Uutiset 19.10 Tulosruutu 19.30 Huvipuisto 20.00 Mestareiden mestari 21.00 Selviytyjät 22.00 Kymmenen Uutiset 22.10 Päivän sää 22.15 Tulosruutu 22.30 MM-ralli 22.45 Medusan sinetti (12) 01.00 Kova Laki: Los Ange-

les (12) 01.55 MM-ralli

Nelonen 08.30 Eläintenpelastustiimi 09.00 Koiralle koti 10.05 Eläintenpelastustiimi 11.35 Jonas (7) 12.35 Onnea matkaan, Charlie! (7) 13.05 Suhdekoukerot 13.35 Suomi-tytöt New Yorkissa 14.35 Deitit vaihtoon (S) 15.35 Vallanvaihto (7) 17.45 Usko tai älä (7) 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Over the Top - terästäkin kovempi (12) 20.57 Keno 21.00 Kuumana (16) 23.25 Nelosen uutiset 23.35 Nelosen sää 23.40 Havaiji 5-0 (12) 00.40 Tekkonkinkreet - Taistelu Aarrekaupungista (12) 02.50 4D: Menetin puolet aivoistani

Ställe - Paikka 20.55 Lapset puhuvat 21.00 Kesäkino: Luonnon armoilla 21.00 Lampaansyöjät 22.29 Villi Pohjola 00.05 Teematieto

YLE FEM 07.00 SVT:n ohjelmaa 10.55 Lontoon olympiakisat 17.55 TV-nytt 18.00 Koirakuumetta (S) 18.26 Aarne Alligaattorin musiikkiseikkailu 18.30 Lontoon olympiakisat 19.30 TV-nytt 19.40 YLE TEEMA 04.00 Teematieto 15.20 Terapiassa (7) 17.00 Sportnytt 19.45 Lontoon olympiakisat 01.30 SVT:n ohjelmaa Tiededokumentti 17.53 Sininen sana 18.00 Historia 18.53 Kalevala nyt 19.00 Kausikortti Bonus 19.30 Pysähdy kuuntelemaan 20.25


10 – Tiistaina 31. heinäkuuta 2012

Parkanolaisten avain oli Vapsin karkeat puolustuspään virheet. Tilanteessa maalipaikkaan pääsee Mika Uusiluoma.

Kutonen, lohko 5 NoPS 2 MouMa NoPy FC PaPo SW /2 ÄJK IkU FC Tribe FC Vapsi

8 10 8 9 8 8 8 8 9

6 6 6 5 4 3 3 3 0

1 0 0 2 0 0 0 0 1

1 4 2 2 4 5 5 5 8

38-12 19 22-17 18 25-13 18 29-11 17 14-18 12 10-17 9 13-33 9 9-16 9 11-34 1

PaPo hallitsi peliä ja piti palloa. Vapsi pääsi kuitenkin muutamiin tilanteisiin, mutta ne hoiti maalivahti Arttu Susi.

PaPo otti askeleen lähemmäs sarjanousua Parkano Teemu Kuusijoensuu

Parkanon Ponteva jatkoi vahvoja otteitaan jalkapallon kuutosdivisioonassa lauantaina. Puntin stadionilla kaatui FC Vapsi murskalukemin 10–0. Lähtökohdat lauantain matsiin olivat herkulliset: ensimmäinen ottelu PaPon ja Vapsin välillä päättyi 1–1-tasapeliin. Sen jälkeen Vapsi on hävinnyt kaikki ottelunsa. Otteluun oli lupa lähteä luottavin mielin. Lauantain kamppailu oli ensimmäinen kesätauon jälkeen. Kauden ensimmäisellä puoliskolla PaPo hävisi kaksi ottelua, pelasi kaksi tasan ja voitti loput. Nyt, kesätauon jälkeen,

pelataan toiset osaottelut kaikkien joukkueiden välillä. Lohkovoittaja nousee sarjatasoa ylemmäs vitoseen. – Vaikka hävisimme pari ottelua, kauden ensimmäinen puolisko osoitti, että kaikki joukkueet on voitettavissa, joukkueen puuhamies Teemu Poussa kertoo.

Maalivahtikin piti kamppailusta Lauantain maali-ilotteluihin osallistui monta pelaajaa. Ville Levula ja Tero Mäkipää viimeistelivät hattutemput, Mikko Suonpää iski kahdesti ja Teemu Poussa sekä Mika Uusiluoma kerran. Maalintekijöiden lisäksi huippuvireessä oli maalivahti

Arttu Susi. – Vaikka voitimme selvästi, peli ei ollut tylsä. Heti ensimmäisellä puoliajalla vastustaja sai paikkoja, Susi kertoo. Arttu Susi venyikin huipputorjuntoihin. Hän selätti muutaman huippulaukauksen ja siivosi kulmapotkut pois. Esimerkiksi pelissä Ikaalisten Urheilijoita vastaan maalivahti Susi jäi sanojensa mukaan työttömäksi. Mies oli tyytyväinen, että lauantain matsissa tilanteita riitti ja keho pysyi lämpöisenä.

Edessä vain pakkovoittoja PaPon tavoite on edelleen sarjanousu. Tällä hetkellä parkanolaiset majailevat sarjataulukos-

sa neljäntenä. Maalivahti Suden mukaan sarjanousun saavuttaminen vaatii täydellistä onnistumista. – Kaikki jäljellä olevat pelit pitää voittaa, mies sanoo. Seuraavaksi vastaan tulee kivenkova sarjajohtaja NoPS 2. Ensimmäinen ottelu nokialaishirmua vastaan päättyi 3–3 -tasapeliin. NoPS johtaa sarjaa pelin vähemmän pelanneena. Kolmantena oleva Nokian Pyry on pelannut niin ikään ottelun vähemmän. MouMa, joka on toisena, on sen sijaan pelannut pelin enemmän. Koko kärkinelikko mahtuu neljän pisteen sisään.

Työpaikkoja avoinna

Kihniön kunta

PERUSKOULU JA ESIKOULU KIHNIÖSSÄ Lukuvuosi alkaa ke 8.8.2012 ja päättyy la 1.6.2013. Loma-ajat: syysloma vk 42 (15.–21.10.2012), joululoma 22.12.2012–6.1.2013 ja talviloma vk 9 (25.2.–3.3.2013).

Tuotamme asiakkaillemme merkittävää ajan ja rahan säästöä toimittamalla kaikki tuotteet kerralla ja virheettömästi yhdestä toimituskykyisestä varastosta.

TEKNINEN MYYJÄ KANKAANPÄÄ-PARKANO ALUEELLE

Ensimmäinen koulupäivä 8.8.2012 esikoululaisilla ja kaikkien vuosiluokkien oppilailla alkaa klo 8.10 ja loppuu klo 12.20. Kuljetettavat oppilaat saavat paluukuljetusten aikataulut ensimmäisenä koulupäivänä.

Tarjoamme

Aamuisin Länsilinjan linja-auto kulkee Kankarin kautta entistä reittiä (lähtö Linnankylästä klo 7.10, Mustakulma klo 7.25) ja Pentin Pirssi ajaa paluukyydin klo 14.10 entistä reittiä. Aamulla Niskoksen reitillä kulkee Koivukosken linja-auto (lähtö klo 7.20 Kuurintien risteyksestä). Jokikylästä entinen reitti, jonka ajaa Koivukosken pikkubussi ja Kivinevan taksi tuo oppilaita Linnankylän suunnasta. Jokiojan taksi ajaa Ratikylästä ja Koivulan suunnasta. Kuljetuksista voi tiedustella 044 754 1212 / Hannele Nevanperä tai 444 1206 / Terttu Räsänen.

Odotamme

•Oman myyntialueen ja olemassa olevat vakituiset asiakassuhteet •Jatkuvan koulutuksen •Aluksi takuupalkan, joka muuttuu myöhemmin tulospalkaksi, sekä autoedun •Teknisen alan kokemusta tai koulutusta esim. rakennusalalta •Kiinnostusta myyntityöhön

Sivistyslautakunta

www.wurth.fi

Hakemukset pyydämme lähettämään ilman todistusjäljennöksiä 12.8.2012 mennessä osoitteeseen rekrytointi@wurth.fi tai Würth Oy/ Mirja Rantanen, Würthintie 1, 11710 Riihimäki Tiedustelut: Mirja Rantanen, puh. 040 568 7230

Myydään

MANSIKKAA itsepoimien ja poimittuna.

Hyvää polkaa kypsynyt runsaasti, alk 2,50 e/kg. Kihniössä Pyhäniemen lomakeskuksen vieressä, Pyhäniementie 300/20.

Soita 044 299 6012, 03 448 4424

Yli-Ristaniemen mansikkaviljelmä Kihniön torilla keskiviikkoisin Karvian ST1:llä ma, ke, pe, la Karvialaista Itähalmeen

mansikkaa, mustikkaa, (mahdollisesti) Lapin hillaa, siikliä, hernettä, vihanneksia. J. Alvari puh. 0500 127 902

Seuratoimintaa Kihniön urheilijoiden sarjakilpailut to 2.8. klo 18.30. Ilmoittautumiset ½ tuntia ennen kilpailujen alkua. T ja P 6–10 v 60 m, T ja P 11–19 v pituus, T ja P 6–9 v pallonheitto, T ja P 10–19 v keihäs. KihU yu-jaosto

UUNILÄMMINTÄ SAVUKALAA Karvian K-Market Lastulan pihassa ke klo 9–15. T:mi Satasavustus 041 580 2800

Vuokrattavana

3 h + keittiö vapautuu 1.8.

Omakotitalo vapautuu 1.9. Karviassa. Tied. 040 572 5200

Lapinnevan eränkävijöiden hirviammuntaharjoitusvuorot Visurin ampumaradalla la 18.8. klo 14–16 la 25.8. klo 14–16 sekä su 16.9. klo 12–14. Jahtipäällikkö

PUK tiedottaa: Seuran mestaruusonki torstaina 2.8. klo 18.00 Eräkaidan Pitkäkoskella. Tervetuloa onkimaan. Tv. kilpailutoimikunta

Suomijärven Metsästysseura ry:n kesäkokous Tussarilla su 12.8. klo 13. Käsitellään kesäkokoukselle kuuluvat asiat. Tervetuloa! Sihteeri

Eläkeläistoimintaa Parkanon sotaveteraanit ry hallitus ilmoittaa: Pirkanmaan veteraanien Rosvopaistitapahtuma on Tampereella 28.8. Tilaisuuteen voi osallistua myös veteraanien lesket ja puolisot. Ilmoittautumiset viim. 10.8. mennessä puh. 045 278 7898. Veteraanien virkistyskurssi Päivölässä Valkeakoskella 10.–14.9. Paikkoja yhdistyksellä kolmelle. Kurssille voi ilmoittautua myös kannattajajäsenet. Ilmoittautumiset viim. 20.8.2012 mennessä, puh. 045 278 7898. Kuljetuksista vastaa kukin itse. Leikkaa ilmoitus talteen. Hallitus


Tiistaina 31. heinäkuuta 2012 – 11 Sanomalehdet

Embargo Jutun julkaisun ensimmäinen sallittu ajankohta, lähteen pyyntÜ tiedotusvälineille pidättäytyä julkaisemasta aineistoa ennen määräaikaa.

Sisustaminen, koti, vapaa-aika – 23.8.2012

SEURAAVAT LAAJALEVIKKISET JAKELUT

K I E R R Ă„. T YS N. U R K K A MYYDĂ„Ă„N

OSTETAAN

SEKALAISET

Edullinen ilmoituspaikka: 1– 6 riviä 18 ₏, kestotilaajan etuhinta 10 ₏. Laskutuslisä 4,30 ₏.

HIRVIPEIJAISET

TORSTAINA 23.8. TORSTAINA 27.9.

Tiedustelut puh. 44 381 www.ylasatakunta.ďŹ YksityishenkilĂśn helppo tapa ilmoittaa. Myydään

Lapinnevan eränkävijÜiden majalla lauantaina 4.8.

Kutsumme tervetulleeksi maanomistajat, kaikki entiset ja nykyiset lapinnevalaiset sekä seuran jäsenet. Aloitamme päivällisellä klo 17 ja jatkamme iltaa tanssin ja boolin merkeissä.

Paikallislehti tavoittaa asiakkaasi tehokkaasti.

Sekalaiset

Sanomalehdet

Uusi 3-vaihteinen 3-pyÜräi- Vuokrattavana omakotitalo nen aikuisten polkupyÜrä. 1 km Parkanon keskustasta. Puh. 040 849 3604. 6 h + k + ph + s, n. 150 m2. Vuokra 600 e/kk. Vap. 1.9. Erittäin hyväkuntoinen yk- Puh. 0400 877 115. siÜ, 35,5 m2, sauna ja parveke, ylin kerros, järvinäkÜala, hissi on. Satakunnankatu 10, Pno. Läh. puh. 448 1083, 040 539 1083.

Journalistilla

on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Parkanontie 63, 39700 PARKANO. Puhelin: 03 443 81, fax: 03 443 844 ilmoitukset@ylasatakunta.fi www.ylasatakunta.ďŹ Yrittäjänumero – 27.9.2012

Sanomalehdet

K

äsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi.

Sanomalehdet

Suomessa ilmestyy noin 200 sanomalehteä, mikä on väkilukuun suhteutettuna paljon.

JOKA KODIN EDULLINEN OSTOSPYSĂ„KKI.... SĂ„Ă„STĂ„ OSTAMALLA!

Heinäkuun helteen hurrrjat tarjoukset! Kotim. Orthex MUOVISANGOT 10 L

Marjametsään MARJANOUKKURI tLPLPNVPWJ

Iso raj. erä! Iso raj. erä!

4 kpl Halpa!

Halpa!

5

00

Minkota

Kotim. Orthex POSTILAATIKOT

18

PALVELEMME SU

90

12-16

2

99

Halpa!

Kuuma hinta!

Marjametsään MARJANOUKKURI ergonominen

5

99

Halpa!

Kuuma hinta!

Kuuma hinta!

Iso raj.erä! Halpa!

Kuuma hinta!

Kuuma hinta!

Kuuma hinta! K

Kuuma hinta! Halpa! Lapponia

SĂ„HKĂ–PERĂ„MOOTTORI

SISUSTUSVALAISIMET

tMCTtwSJLJtNBMMJ tWUBLVV

tMBTJLVQV

299

Kuuma hinta!

9

95

Marjametsään MARJANOUKKURI leveä urakkamalli

6

Halpa! Bazel SEINĂ„VALAISINLYHDYT tBOUJJLLJ

RETROHEHKULAMPUT 10 KPL

90

00

MARJANPUTSARI pĂślynimuriin

Halpa!

Halpa!

Kuuma hinta!

Kuuma hinta! Faro

Halpa!

SEINĂ„VALAISIMET 95 Musta ja valk.

29 4995

Rosteri

12

90

99

Kuuma hinta!

Kuuma hinta!

29

Kuuma hinta!

Halpa! Anzio SEINĂ„VALAISINLYHDYT tWBMLKBBOUJJLLJ

24

90

Kuuma hinta!

Halpa!

tWtW

Iso raj. erä!

3 pkt

10

polttomoottori TRIMMERI t25 - 4 cc tWUBLVV

139

17

95

Halpa!

HALPAAKIN HALVEMPAA!

TARJOUKSET VOIMASSA TI-MA. TUOTTEITA RAJOITETUT MUTTA ISOT ERĂ„T.

KANKAANPÄÄ Keskuskatu 4 B puh. 02 572 3575 Ma–pe 9–19, la 9–18, su 12–18

SYYSLANNOITE 10 L

PARKANO Pahkalantie 1, puh. 03 448 1142 Ma–pe 9–19, la 9–16, su 12–16

Hamsteri järsii hinnat...kannattaa tulla kauempaakin...ja säästää kotiin pinnat!

KURIKKA Arinatie 3, Ma–pe 9–18, la 9–15


12 – Tiistaina 31. heinäkuuta 2012

Valmentajien opit näkyivät esteradalla Katariina Kiviniemi

Parkano Minna Lautamäki

Ratsukoiden innokkuus osallistua säännöllisesti valmennuksiin näkyi Parkanon Ratsastajien seurakilpailujen tasossa. Kilpailun ratamestarin ja estetuomarin Jaana Juupajärven mukaan valmentajien opit ovat menneet selkeästi perille. – Ratsastajat tekivät huolellista työtä ja ratsastivat tarkasti. Nollaratoja nähtiin paljon, Juupajärvi kertoo. Ratoja suunnitellessaan ratamestarin tavoite on, että noin puolet ratsukoista selvittää perusradan virheittä. Tällä kertaa nollaratoja oli yli puolet suorituksista. Seuran ratsukoita valmentavat tällä hetkellä Salla Kurtti ja Kalle Nykänen. Parkanolainen Kurtti on kansallisen tason kilparatsastaja ja Nykänen kaikki tuomarioikeudet omaava ratsastuksen moniosaaja. Juupajärven mukaan ratsastajat ovat menneet aimo harppauksen eteenpäin. – Sekä ratsastajat että hevoset ovat kehittyneet. Joukossa on jo monia aluetason kilpailuihin pystyviä ratsastajia, hän toteaa. Seurakilpailut käytiin Jaana ja Petri Juupajärven omistamalla Ritoniemen tilalla. Kilpailuissa ratsastettiin kolme luokkaa. Lähtöjä oli yhteensä. 26.

Elokuussa kenttäkilpailut Esteratsastuksessa virheetön rata edellyttää puomien pysymistä kannattimilla ja suoritusta ilman kieltäytymisiä. Suoritus ei myöskään saa ylittää enimmäisaikaa. Esteiden ylitys puhtaasti vaatii ratsastajalta tarkkaa työskentelyä ja huolellisia lähestymisiä. Jos estettä lähestyy väärästä kulmasta tai liian kovalla vauhdilla, virhe kostautuu yleensä viimeistään seuraavalla esteellä. Seuraavan kerran parkanolaisratsukoita voi nähdä kilparadalla 19. päivä elokuuta, jolloin Talli Satumaassa pidetään perinteiset kenttäratsastuskilpailut. Syyskuun 2. päivä seura järjestää Niinisalossa alue-estekilpailut ja 9. päivä syyskuuta vietetään Nouse ratsaille -päivää, jonka teemana on tänä vuonna: pojat ratsaille. Luokka 1, ristikkoluokka, arvostelu A.1.0 (virhepisteet, aika) 1. Katarina Rautanen Dion

Audi A3 1.6 Attraction 3d-99 255 tkm, erikoisvanteet, automaattinen ilmastointi, lohkolämmitin, CD, 2-renkaat, sisäpistoke 4.900

Janni Ahola ja Ros Thuna osallistuivat kahteen luokkaan.

Parkanon Ratsastajat ry 0 33,85, 1. Mari Mäntysalmi Vekara Virtain Ratsastajat ry 0 38,83, 3. Janni Ahola Ros Thuna PRS 5 45,99, 4. Joonas Juupajärvi Ros Thuna PRS 7 69,83, 5. Julia Ahola Aution Brilliant PRS hylätty. Luokka 2, 50–60 cm arvostelu 367, (0-radan ratsastaneilla uusintarata) 1. Katarina Rautanen Dion PRS 0 40,57 0 22,33, 2. Taru Päljänoja Amor PRS 0 44,01 0 23,01, 3. Heini Keskinen Ellen PRS 0 44,97 0 23,29, 4. Tuuli Karihtala T.P.Valdemar PRS 0 46,67 0 23,30, 5. Heini Keskinen Veroisku PRS 0 42,43 0 23,45, 6. Mari Mäntysalmi Vekara Virtain Ratsastajat 0 48,17 0 27,37, 7. Noora Helenius Nami PRS 0 49,23 0 28,03, 8. Emmi Koivisto Venla PRS 0 47,41 4 27,10, 9. Irene Annala Paulan Poika PRS 0 47,35 4 27,70, 10. Fanni Rajala Venla PRS 4 47,49, 11. Minka Alanko Bright Idea PRS 4 57,33, 12. Jan-

Kisojen nuorin osallistuja, 7-vuotias Emmi Koivisto ratsasti Venla-ponilla virheettömän perusradan 50–60 sentin luokassa.

Ford Focus 1.6i 100hv Ghia Sedan -00 250 tkm, EBD, ilmastointi, huoltokirja, lohkolämmitin, 2-renkaat, sisäpistoke, vetokoukku 3.800

Toyota Corolla 1.4 VVT-i Linea Terra AC 4d -04 192 tkm, EBD, metalliväri, ilmastointi, sivuairbagit, huoltokirja, lohkolämmitin, 2-renkaat, sisäpistoke, vetokoukku 8.900

HYVÄ VALIKOIMA KAIKENMERKKISIÄ AUTOJA.

Katariina Kiviniemi

ni Ahola Ros Thuna PRS 4 59,83, 13. Sanna Toropainen Papatti PRS 8 53,00 Luokka 3, 70 cm tai 80 cm, arvostelu 367 (0-radan ratsastaneilla uusintarata) 1. Taru Päljänoja Amor PRS 0 43,90 0 22,39, 2. Tanja Santala Bright Idea PRS 0 44,53 0 23,71, 3. Sanna Toropainen Papatti PRS 0 44,14 0 24,47, 4. Minka Alanko Bright Idea PRS 4 43,15, 5. Irene Annala Paulan PRS 4 45,09, 6. Noora Helenius Nami PRS 4 51,28, 7. Minka Alanko Venla PPS 4 59,77, 8. Tuuli Karihtala T.P.Valdemar PRS 8 49,21

Toyota Hiace 2.4 Dsl 4ov pitkä -98 184 tkm, webasto, huoltokirja, lohkolämmitin, vanerointi, 2-renkaat, vetokoukku 8.400

Toyota Land Cruiser 2.4TD LX 3d -90 470 tkm, erikoisvanteet, lohkolämmitin, CD, vetokoukku 5.900

Volkswagen Transporter umpipakettiauto 2.5 TDI 65kw av.2920 -03 250 tkm, webasto, huoltokirja, vanerointi, 2-renkaat, vetokoukku 10.800

AUTOLUOJUS PARKANO, 040 528 3200, www.autoluojus.fi, ma-pe 9–17, la 10–14

58%20Yl%c3%a4-Satakunta%2031.7.2012  

http://www.ylasatakunta.fi/media/lehdet/2012/58%20Yl%c3%a4-Satakunta%2031.7.2012.pdf

58%20Yl%c3%a4-Satakunta%2031.7.2012  

http://www.ylasatakunta.fi/media/lehdet/2012/58%20Yl%c3%a4-Satakunta%2031.7.2012.pdf

Advertisement