Äntligen Vinter – December 2023 – Aftonbladet

Page 12

12

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS

FLYG TILL VINTERÄVENTYR MITT I FJÄLLEN Flyg till Hemavan Tärnaby Airport och landa med gångavstånd till skidbacken! Under högsäsong 2024 med start i februari, blir resan hit ännu smidigare med extrainsatta direktflighter söndagar och vissa fredagar för att möta den höga efterfrågan. I Hemavan och Tärnaby hittar du både avkoppling och äventyr, med svårslagna vyer vart du än vänder dig. Låt semestern börja!

Hemavans största turistattraktion är utan tvekan den alpina skidsporten. Svårslaget med flyg 6 dagar i veckan och gångavstånd till backen, endast 750 meter från flygplatsens parkering till närmaste lift. Den ikoniska ”Kungsliften” som befinner sig högst upp i Hemavans liftsystem möjliggör en liftburen fallhöjd på hela 665 meter – näst högst i Sverige efter Åre. Orten erbjuder förutom skidåkning bland annat toppturer, vinterfiske, längdskidåkning och skoteråkning i toppklass. För den fartsugna hålls dessutom årligen den populära skotertävlingen, Hemavan Hillclimb, där målet är att ta sig upp för byns brantaste skidbacke så snabbt som möjligt! Många resenärer hittar även till Hemavan Tärnaby under

sommarhalvåret för att njuta av den svenska naturen när den är som bäst. – Vi ser dem i terminalerna när de byter från vandringskängorna till något bekvämare inför flygresan hem, säger Ivan Forsman, vd på Hemavan Tärnaby Airport. I området hittar du Kungsledens södra startpunkt, otaliga vandringsleder och unika fiskevatten, vilket lockar resenärer från världens alla hörn även under de varmare årstiderna. Hemesterrörelsen öppnade upp för tillväxt Hemavan Tärnaby fortsätter att växa och kan i dag erbjuda ett stort urval av boenden, aktiviteter, handelsmöjligheter och restauranger. På Hemavan Tärnaby Airport speglas byns utveckling i form av ett högt resetryck med väsentligt fler resenärer de senaste åren. – Under pandemiåret 2020 tappade vi initialt 90 procent av alla flyg, det var ett hårt slag för flygplatsen att ta, uppger Ivan. Men med pandemin uppkom en ny trend, att semestra hemma – eller ”hemestra”. Tack vare att allt fler såg möjligheterna att upptäcka nya platser hemma i Sverige kunde vi snart se passagerarsiffrorna stiga igen. För 2023 ser vi den bästa beläggningen på 25 år. Trots omvärldsläget, sämre konjunktur och tufft ränteläge fortgår områdets expansion. Bland annat byggs det ett helt nytt handelsområde och nya nedfarter i skidbackarna – varav en av dem öppnar redan kommande säsong. Gröna flygplatser ska minska klimatavtrycket – På Hemavan Tärnaby Airport ser vi också vikten av att värna om den otroliga natur vi har i området, och därför satsar vi på hållbar utveckling. Hemavan Tärnaby Airport är tillsammans med Sveriges regionala flygplatser, del av projektet ”grön flygplats” med målet att alla flygplatser ska bli mer effektiva, automatiserade och grönare.

– Det gäller förstås att även se till att stolarna som staten upphandlat är belagda. Buss och bil är de enda andra alternativen i Hemavan då det saknas järnväg. Allteftersom vi följer utvecklingen i samhället har vi som mål att bli koldioxidneutrala till 2030. Fortsätter vi i den takt vi hittills hållit kan vi förvänta oss att nå målet ännu tidigare, avslutar Ivan.

Läs mer på hemavantarnabyairport.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.