Page 1

Huiskula Oy:n asiakaslehti 1/2009

Kev채채n ja kes채n kukkatrendit:

Participate to create ja Botanical Energy

Huiskula on 75-vuotias perheyritys

Ruukkukrysanteemi tunnetaan laadustaan

Kev채t on sipulikukkien aikaa


Ajankohtaista Huiskula näkyvästi puutarhamessuilla Suomen suurimmat puutarha-alan messut, KevätPuutarha09, järjestetään 26.–29.3.2009 Helsingin Messukeskuksessa. Tule poimimaan vinkit kukilla sisustamiseen kotona sekä ruukkupuutarhassa. Ruukkupuutarhan suunnittelee puutarhuri-arboristi Minna Toivanen ja sisätilan Huiskulan markkinoinnista Satu Posti. Yhteistyössä on mukana Kartell, Kekkilä, SHT-Tukku ja Sarokas.

Tulppaanituotanto kasvaa Huiskulan Puutarhan tulppaanituotanto kasvaa kuluvana sesonkina 10 miljoonaan tulppaaniin. ”Myöhäisen pääsiäisen takia uudessa tulppaanintuotantolaitoksessamme hyödetään ennätysmäärä kevään suosituinta leikkokukkaa”, toimitusjohtaja Antti Pajunen Huiskulan Puutarhalta kertoo.

Pääkirjoitus

Vain muutos on pysyvää… Otsikko sopii hyvin tähänkin hetkeen, vaikka onkin lainattu viiden vuoden takaisen Terälehden pääkirjoituksesta. Kyse oli silloin Huiskulan 70-vuotisjuhlaan liittyvästä katsauksesta yrityksemme vaiheisiin. Isoja muutostilanteita ovat aikoinaan olleet niin sodat kuin energiakriisitkin. Kaikki nuo ovat olleet aikoinaan yllättäviä ja ennen kokemattomia sekä suurta epävarmuutta herättäviä tilanteita, aivan kuten viime syksynä iskenyt maailman talouskriisikin. Niin Huiskula kuin koko kukka-ala on kuitenkin muutoksista aina lopulta selvinnyt ja toiminta on jatkunut. Jotkut asiat ovat kriisien jälkeen pysyneet ennallaan, mutta monesti myös uudet asiat ja toimintatavat saavat ”paineen alla” lisävauhtia. Me kukka-alalla toimivat voimme jälleen kerran onnitella itseämme alan valinnasta. Talouden taantumatilanteissa kukkien tarve ja kysyntä on nimittäin osoittautunut paljon tasaisemmaksi kuin vaikkapa paperikoneiden, autojen, asuntojen tai monen muun hyödykkeen kysyntä. Tilanteeseen ja odotuksiinkin nähden varsin mukavasti sujunut joulukauppa oli tästä hyvä esimerkki. Vastaavasti nousukauden tunnistaa kukka-alalla lähinnä nousevista kustannuksista ja vaikeutuneesta työvoiman saannista, ei niinkään hulppeista tuloksista. Pääsiäisen myöhäinen ajankohta ja pitkä sipulikukkakausi helpottavat osaltaan tuotteidemme menekkiä lähiajat. Pitäkäämme yhdessä huolta kukkien hyvästä näkyvyydestä ja saatavuudesta! Tässä lehdessä luomme 75-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi katseen hetkeksi myös menneeseen. Muutoin tämäkin vuosi sujuu Huiskulassa ahkeran työn merkeissä, katse kohdistettuna vahvasti tulevaisuuteen. Kiitokset kaikille asiakkaillemme vuosien varrella Huiskulaa kohtaan osoittamastanne luottamuksesta!

Uutta Huiskulan netissä: jälleenmyyjähaku Huiskulan nettisivut kehittyvät. Kuluttajille suunnatulle Kukkien Ystävä -sivustolle tulee kevään aikana Huiskulan kukkien jälleenmyyjähaku. ”Haun piiriin pääsevät kaikki säännöllisesti Huiskula-kukkia jälleenmyyvät asiakkaamme. Hakuun tulee myös linkki kauppiaan omille nettisivuille, mikäli niiden osoite on tiedossamme. Jälleenmyyjähaun voi suorittaa kaupungin mukaan, jolloin kaupat näkyvät tulostettavalla kartalla”, Karoliina Pinomäki Huiskulan markkinoinnista kertoo.

Vilkasta kukkakevättä!

Jaakko Rantanen toimitusjohtaja Huiskula Oy jaakko.rantanen@huiskula.fi

Terälehti on Huiskula Oy:n asiakaslehti kukkakaupan ammattilaisille. Toimitus: Karoliina Pinomäki ja Satu Posti. Taitto: Mainostoimisto SST Oy. Toimituksen osoite: Huiskula Oy, Huiskulantie 52, 20380 Turku, puh. 020 790 7000, faksi (02) 247 1402, www.huiskula.fi.


Ruukkukrysanteemi on Huiskulan suosituin ruukkukukka Ruukkukrysanteemi on Huiskulan Puutarhan tärkein ruukkukasvi. Taatusti Tuoreita kotimaisia ruukkukrysanteemeja valmistuu vuoden mittaan lähes joka viikko. Huiskulan ruukkukrysanteemi on tunnettu laadustaan ja tasaisuudestaan.

Vankka kokemus tuo varmuutta Huiskulan Puutarha on krysanteemin viljelyn pioneeri Suomessa. Leikkokrysanteemin viljely on jäänyt historiaan, mutta ruukkukrysanteemi on kasvanut yhdeksi puutarhan tärkeimmistä tuotteista. EU:n aikana tuotantomäärä on kaksinkertaistunut: tänä vuonna viljellään 350 000 ruukkukrysanteemia. ”Se on sellainen määrä, että siinä jo oppii tuntemaan krysanteemin metkut”, kertoo puutarhuri Tapio Heikkilä, joka on toiminut pitkään Huiskulan krysanteemimestarina. ”Mutta

kyllä kasvien kanssa on silti oltava aina varpaillaan”, lisää krysanteemeista nykyään vastaava puutarhuri Ilkka Seppälä. Tärkein laadunvalvontavaihe on kasvien pakkaus. Kokenut henkilökunta jättää huonot yksilöt pakkaamatta, sillä niitäkin mahtuu aina suureen määrään.

Valmiit krysanteemit pakataan pusseihin sekä 12 kpl:n kennoon. Kennossa on vain kolmea väriä, mikä helpottaa tuotesuunnittelua sekä esillepanoa myymälässä.

Täydellinen ruukkukasvi Ruukkukrysanteemi on mainio tuote niin viljelijän, kaupan kuin kuluttajankin kannalta. Puutarhalla tehdyn lyhytpäiväkäsittelyn ansiosta sen kukinnan voi ajoittaa lähes päivälleen. ”Tuotanto rullaa melko tasaisena viikosta toiseen. Vain kesäkuussa ja joulunaikaan on kukinnassa tauko”, Seppälä selventää. Kaupan portaassa krysanteemi kestää hyvin. Tarjolla on paljon värejä, jotka sopivat kulloiseenkin vuodenaikaan ja sesonkiin. Kuluttajalle krysanteemista on iloa pitkään.

Monen monta työvaihetta Afrikan auringon alta tulevat krysanteemin pistokkaat pistetään ja juurrutetaan suoraan ruukkuihin. Juurtumisen jälkeen kasvit latvotaan. Siten ne saadaan haarautumaan ja tuottamaan runsaasti nuppuja. Kukkiakseen krysanteemi vaatii lyhyen päivän olosuhteet. Kesäaikana koko kasvihuone pimennetään verholla jo ennen luonnollista pimeää. Viljelyn alkuvaiheessa päivän pitää olla pitkä, ettei kukinta ala liian nuorena.

Huiskulassa krysanteemit latvotaan käsin. Työn touhussa puutarhuri Arja Järvinen. <<< Monipuolinen krysanteemi piristää keittiön pöytää, mutta sopii kesäaikana erinomaisesti myös ulos. Kattavasta värivalikoimasta jokainen löytää oman suosikkinsa.


Perheyrittäjyys on Huiskulassa voimavara. Kolmannen polven perheyrittäjistä Huiskulassa työskentelee Jali Murto, Johanna Nordman, Jaakko Rantanen, Jenni Lehtinen sekä Juho Murto.

75 vuotta perheyrittäjyyttä Yrityksen perustivat Reino ja Meeri Murto aloittaessaan puutarhaviljelyn vuonna 1934 Huiskula-nimisellä tilalla, silloisessa Maariassa, nykyisessä Turussa. Ensimmäisten vuosiensa aikana yritys tuotti kasvihuone- ja avomaan vihanneksia sekä omenoita, mutta jo 1940-luvulla se aloitti kukkatuotannon. Nykyään Huiskula on alansa suurin yritys maassamme.

Perheyritys jo kolmannessa polvessa Huiskulassa on viljelyn yhteydessä harjoitettu kukkatukkukauppaa ja maahantuontia 1960-luvulta lähtien. Tällöin myös tuotanto laajeni ja viljelyssä keskityttiin kukkiin. Reino Murron äkillisesti kuoltua vuonna 1965, otti nuori polvi vastuun yrityksestä. Esko Murto aloitti toimitusjohtajana ja hänen sisaruksensa muissa keskeisissä tehtävissä. Seuraavat vuosikymmenet olivat yrityksessä kasvun aikaa. 1970-luvulla puutarhan tuotantotiloja laajennettiin energiakriisistä huolimatta ja kun 1980-luvulla tuonnin rajoituksia asteittain poistettiin, kehittyi tuotanto- ja tukkutoiminta vauhdilla. Tällä hetkellä vetovastuussa on jo kolmas sukupolvi. Reino ja Meeri Murron kymmenestä lapsenlapsesta viisi työskentelee Huiskulassa. Heillä kaikil-

1934 Huiskula perustetaan

1940-luku Kukkatuotanto alkaa

la on keskeinen vastuualue yrityksessä: Jaakko Rantanen toimii Huiskula Oy:n toimitusjohtajana, Jenni Lehtinen vastaa talous- ja henkilöstöhallinnosta, Johanna Nordman tietohallinnosta ja Juho Murto ketjuasiakkaat-liiketoiminnasta. Jali Murto toimii puolestaan Huiskulan Puutarha Oy:n tuotantopäällikkönä.

Toimipisteverkosto kasvaa Huiskulan Oulun ja Jyväskylän toimipisteet ovat aloittaneet jo 1960-luvulla, mutta muilta osin toimipisteverkosto on rakentunut pääosin erilaisin yritys- ja liiketoimintakaupoin 1990- ja 2000-luvuilla. Viimeisin aluevaltaus tapahtui vuonna 2007, kun Huiskula osti Sunflower Oy:n liiketoiminnan ja avasi Espoon, Helsingin ja Lahden toimipisteet. Viime vuosina on Huiskulassa panostettu myös erilaisten ketjumaisesti toimivien asiakkaiden pal-

1960-luku Tukkukauppa ja maahantuonti alkaa, Oulun ja Jyväskylän toimipisteet perustetaan

1970–1980-luku Oma tuotanto kasvaa ja tukkukauppa kehittyy

1990-luku Tukkuverkosto laajenee Hämeenlinnaan, Iisalmeen, Savonlinnaan ja Vaasaan

velemiseen. Tämä kasvava asiakasryhmä myy kaikista Suomessa myytävistä kukista jo reilusti yli puolet.

Tulevaisuuden kukkatuotemerkki Tänä vuonna 75-vuotias Huiskula katsoo vahvasti tulevaisuuteen. Huiskulan perusarvoista erityisesti asiakaslähtöisyys ja yrittäjämäisyys korostuvat koko kaksisataapäisen henkilökunnan toimintatavoissa. Perheyrittäjillä on halu kannustaa heitä yritykselle tärkeiden perusarvojen noudattamiseen omalla esimerkillään. Haastavalla kukka-alalla uskoa tulevaan kasvattaa luottamus Huiskulan vahvuuksiin sekä omaan tuotemerkkiin. ”Visiomme on olla kuluttajien hyvin tuntema kukkatuotemerkki vuonna 2015”, tiivistää Jaakko Rantanen yrityksen tulevaisuuden suunnitelmat.

2002 Huiskula Tampereelle

2000-luku Laajemmat markkinointitoimet alkavat ja ketjuasiakkaat-liiketoiminta kehittyy

2007 Huiskula Espooseen, Helsinkiin ja Lahteen

2015 Huiskula on kuluttajien hyvin tuntema kukkatuotemerkki


Tomi Kouvola, sisustussuunnittelija

Mitkä ovat sisustuksen värit keväällä 2009? – Kevään väriskaala on enimmäkseen vaalea ja rauhallinen. Hiekan, toffeen sekä vaaleanharmaan sävyt hallitsevat ja harmonista ilmettä piristetään pienillä ja värikkäillä yksityiskohdilla. Etenkin vihreää väriä käytetään: tummista metsän sävyistä limenvihreään ja kaikkea siltä väliltä. Myös vadelman- ja vaaleanpunaisen eri sävyt tuovat tänä keväänä väriä sisustukseen.

Mikä on lempikukkasi? – Asun vanhassa talossa ja pidän puutarhanhoidosta. Lempikukkani on tuoksuva ja perinteinen juhannusruusu, joka sopii taloni henkeen.

Kartell mukana Huiskulan osastolla KevätPuutarha09messuilla.

Minkä kukan olet hankkinut viimeksi? – Ostin viime viikolla vapaapäivänäni kymmenen punaista ruusua ilman mitään erityistä syytä. Joulun jälkeen kukkahankinnat ovat jääneet vähän vähemmälle ja nyt oli taas mukava viedä kukkia kotiin. Käytän mielelläni kukka-alan asiantuntijoiden apua ostaessani kukkia, sillä heiltä saa hyviä ideoita ja tarkat ohjeet kukkien hoitoon.

Säänkestävää Mr Impossible -tuolia on saatavana innostavissa kevätväreissä. Valmistaja Kartell, suunnittelija Philippe Starck.

Heleät sävyt piristävät vaaleaa sisustusta. Neilikat kestävät maljakossa pitkään.

<<< Vihreä on kevään tehosteväri! Kahvipöytään on katettu myös suosittu myrtti.

Huiskulan Attachea-, Bianca- ja Sweet Akito -ruusut.


Kevään kukkatrendi

Keväällä persoonallisen elinympäristön merkitys korostuu. Luovuus ja itseilmaisu päästetään valloilleen ja kukkaideat toteutetaan perinteet ja säännöt unohtaen. Luonnollisuus, taide ja nykypäivän design sekoittuvat raja-aidoista välittämättä. Erityisesti pituutta venyvät sipulikukat, kuten tulppaani ja narsissi, ovat keväällä suosittuja. Värimaailma on runsas ja monipuolinen: puhtaita ja kirkkaita värejä yhdistellään asetelmissa ennakkoluulottomasti pehmeiden pastellisävyjen kanssa. Erilaiset astiat muuntuvat maljakoiksi ja persoonallisuus saa näkyä myös esillepanossa. Tervetuloa keväinen luovuus!

Trendikukat: tulppaani, narsissi, hyasintti, pikarililja, leinikki ja heisi

Trendikasvit: esikko, huonelehmus, juoru, pikarililja, elämänlanka ja jasmiini Lähde: Hollannin Kukkaneuvosto


Kesän kukkatrendi

Kesän kukkatrendi on selkeästi VIHREÄ. Värimaailma on näin ollen energinen ja elinvoimainen, mutta samalla myös rauhoittava. Flamingonkukka on kesän trendikukka. Kimpuissa ja asetelmissa käytetään erityisesti vihreän kaikkia eri sävyjä. Lisävärinä suositaan raikasta valkoista ja ilmettä piristetään muutamilla yksittäisillä värisävyillä. Kesällä isot lehdet ja niiden kuviot korostuvat. Myös kimppujen muodot ovat lehtimäisiä.

Trendikukat: flamingonkukka, freesia, pioni, tilli, daalia ja kalla

Trendikasvit: alokasia (juurakkovehka), flamingonkukka, parsa, kirjolehti ja sulkasaniainen Lähde: Hollannin Kukkaneuvosto


Kaikki kattavasti verkosta Jos etsit ideoita tai vaikkapa ajankohtaisia kukkavinkkejä, ota suunnaksi www.huiskula.fi. Osoitteesta löydät paljon mielenkiintoista kukkatietoa – sekä sinulle että asiakkaillesi. Kerro heille sivustosta jo tänään! Kukkien Ystävä -sivut sisältävät mm. • hoito-ohjeita • kauden kukan esittelyn • trendejä ja värssyjä • sähköisiä kortteja • sisustusvinkkejä

www.huiskula.fi

Tulossa keväällä 2009: jälleenmyyjähaku!

http://www.huiskula.fi/upload/documents/lo_res/teralehti_kevat09_lorescmm8  
http://www.huiskula.fi/upload/documents/lo_res/teralehti_kevat09_lorescmm8  

http://www.huiskula.fi/upload/documents/lo_res/teralehti_kevat09_lorescmm8.pdf