__MAIN_TEXT__

Page 1

Zomernummer 2015

Ă€ Propos

Jaargang 25


zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

Voorwoord Beste lezers Welkom in het zomernummer van A Propos. Hoewel dit nummer niet zo veel verschilt van onze gewoonlijke krant, volgt hier toch even een woordje uitleg: - Deze krant doet dienst voor twee maanden: augustus en september. In september zal er dus geen nieuwe A Propos verschijnen, maar jullie zullen wel de maaltijdlijsten en activiteitenkalender tijdig ontvangen. - De maandelijkse quiz van Natje (Nathalie Verlinde) krijgt ook zomervakantie, maar niet getreurd‌ Ik heb voor jullie een heuse zomerquiz samengesteld. Jullie krijgen tijd tot 25 september om deze zo goed mogelijk in te vullen. De winnaar wordt in oktober verrast met een leuke prijs. Iedereen (behalve ik) mag meedoen! Veel succes! P.S. de uitslagen van de quiz en de lotto van juli zullen ook in het volgend nummer verschijnen. Ik wens jullie nog heel fijne zomermaanden toe!

Mieke 2


K 02/08

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

alendernieuws

Wereldvriendschapsdag 18de zondag door het kerkelijk jaar

05/08

Wijding Basiliek Maria de Meerdere in Rome

06/08

Gedaanteverandering van de Heer

09/08

19de zondag door het kerkelijk jaar

15/08

TENHEMELOPNEMING VAN MARIA

16/08

20ste zondag door het kerkelijk jaar

22/08

Maria, Koningin

23/08

21ste zondag door het kerkelijk jaar

30/08

22ste zondag door het kerkelijk jaar

31/08

Maria, Moeder en Middelares van Genade

06/09

23ste zondag door het kerkelijk jaar

08/09

Maria Geboorte

13/09

24ste zondag door het kerkelijk jaar

14/09

Kruisverheffing

15/09

Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

17/09

Dag tegen Kanker

19/09

Onze-Lieve-Vrouw van La Salette (1846)

20/09

25ste zondag door het kerkelijk jaar

21/09

Internationale dag van de Vrede

23/09

Begin van de astronomische herfst

26/09

Werelddovendag

27/09

26ste zondag door het kerkelijk jaar

-

-

Sportzondag

Internationale dag van de Alfabetisering

Werelddag van het Toerisme

-

Dag van de Media

Feest van de Franse Gemeenschap

Tip van de kinĂŠ Zorg dat je voeten goed gesteund worden. Draag gesloten schoeisel of een sandaal met een riempje achteraan.

Nathalie 3


P

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

astoraal verhaal

OVERLIJDENSBERICHT: Dankbaar afscheid aan mevrouw

Denise OLLEVIER Geboren op 2 maart 1929 en overleden op 1 augustus 2015 Denise verbleef bij ons in Leiemeers. We wensen vrienden en familie veel sterkte toe. 4


B ‘t Lindeboomke (ZT1)

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

ewonersnieuws Gelukkige Verjaardag !

Denise Cneut

26 augustus

87 jaar

Irène Dewanckel

29 augustus

82 jaar

Kolleblomme (ZT1) 

Raymond Guilbert

12 augustus

96 jaar

André Vanderheydt

20 augustus

93 jaar

6 augustus

71 jaar

Cortryckpoorte (ZT2) 

Eliane Beelaert

Marie-Thérèse Vindevogel 22 augustus

89 jaar

Vestinghe (ZT2) 

Yvonne Balcaen

26 augustus

86 jaar

‘t Lindeboomke (ZT1) 

Paula Bostyn

10 september

88 jaar

Godelieve Nolf

21 september

89 jaar

Marie-Thérèse Faveriau 26 september

99 jaar

Kolleblomme (ZT1) 

Georgette Nollet

7 september

92 jaar

12 september

93 jaar

Akkerwinde (ZT1) 

Marie Josée Ronse

Zorghotel (ZT1) 

Ginette Vervaeke

25 september

84 jaar

Irena Casteleyn

26 september

95 jaar

12 september

98 jaar

29 september

98 jaar

Cortryckpoorte (ZT2) 

Godelieve Delaere

Vestinge (ZT2) 

Maria Verhaeghe

5


S

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

pits je oren voor de animatoren ZT1

‘t Lindeboomke

Hallo allemaal,

Voor de schoolkinderen is de vakantie al halfweg, maar in Huize Ter Walle gaat de zomer nog even door. Deze A Propos is een speciale ‘zomereditie’

voor augustus en september en bevat de zomerquiz. In september verschijnt er dus geen nieuwe A Propos, maar we krijgen wel de activiteitenkalender en het maaltijdenoverzicht.

In de afgelopen maand zijn er weer wat leuke activiteiten geweest op ‘t Lindeboomke. Op 29 juli is er een leuk verjaardagsfeest geweest voor de personen die onlangs verjaard waren zoals Elisabeth, Monique, Paula Nuytten, … Iedereen heeft genoten van het stukje taart. Op vrijdag 3 juli heeft Lou een spreekwoordennamiddag gehouden waarbij ze samen met de bewoners enkele spreekwoorden en gezegden hebben opgefrist. Dit was heel gezellig en aangenaam.

6


Op 10 juli heeft Petra voor alle bewoners s tiramisu gemaakt. De tiramisu kon de dag zelf niet opgegeten worden omdat die nog moest stijven. Dus hebben de bewoners de dag erna tiramisu kunnen eten. Op 16 juli was het weer genieten want dan hebben Joke en Olivier een aperitiefnamiddag gehouden met muziek. Dit was samen met ‘Leiemeers’. De bewoners hebben dan ook kunnen genieten van een glaasje en een hapje. Verder waren er in Juli nog kleine activiteiten zoals handverzorging, gezelschapsspelen, wat huishoudelijk werk‌ In augustus staan weer wat kleinere activiteiten op het programma, maar er staan ook enkele grotere activiteiten op het programma. Zo gaan we het weekend van 21-22 augustus op weekend naar de zee. We kijken er al allemaal naar uit. Op 26 augustus gaan we met Petra

wandelen en op 27 augustus is er de grote ijsnamiddag. Amai we krijgen er al allemaal het water van in de mond. Mmmmm, ijsjes! Dit woordje in de A Propos willen we nog afsluiten met te vermelden dat de A Propos van augustus en september samen in de maand augustus zullen uitgegeven worden. In augustus krijg jullie dus een extra dikke A Propos. In september zullen jullie wel nog een extra blaadje krijgen met de geplande activiteiten voor september en de menu voor september.

Groetjes, Petra, Joke, Marianne en Leen. 7


25 jaar Huize Ter Walle

!

De stovers van Paula Bostyn Waarvoor ons moederke en meme bekend stond in de familie, was voor haar heerlijke stovers. De avond voordien schilde ze 5 kg aardappelen om dan de dag zelf de rest te doen. De manier waarop ze de stovers maakte, is eigenlijk niet zo moeilijk. Raar, maar waar, maar als wij (kinderen) ze zelf maken, zijn ze toch niet even lekker. Ze verwarmde de karnemelk met een lepel maizenabloem en roerde voortdurend. Intussen smolt ze de boter, maar het moest “goeie� boter zijn hoor! Eens de saus klaar was, draaide ze de aardappelen door de draaizeef. Ze overgoot ze met de saus en de boter. Nog wat afkruiden en klaar! Heel simpel, maar zo lekker! We gingen allemaal wel eens om ze bij haar te gaan eten of om een potje te gaan halen. Ze deelde ze maar al te graag uit, want ze was zo fier op haar lekkere stovers! Ze genoot ervan haar kinderen te zien genieten. Wat missen we die stovers!

8


S

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

pits je oren voor de animatoren ZT1

Kolleblomme Ons maandelijks rubriekje over het wel en wee op de leefgroep

Beste lezers Dag vakantie… mijn laatste dagen voor mijn verlof zijn aangebroken. 3 weken lekker niks doen, alles mag, niets moet. Uitrusten van het voorbije werkjaar en ook nieuwe plannen maken, want bij mijn terugkeer uit verlof staat meteen al de zee-uitstap gepland. Dus ook voor jullie, lieve bewoners, zijn er vakantieplannen! We vertrekken richting De Haan op vrijdag 21 augustus en gaan logeren in zorghotel “Zeelinde” en dit nu al voor de derde keer! Naar goede logeeradressen keer je altijd eens terug! We hopen en duimen alvast voor een volle zon op onze tweedaagse voor de rest zorgen wij. Personeel en vrijwilligers staan gretig klaar om jullie te vergezellen op deze uitstap, super leuk toch! In de leefgroep zal er een inkijkexemplaar te vinden zijn over het ganse verloop van onze uitstap, kijk maar gerust! Ook dit A Propos’tje is een vakantienummer, want de “redactrice” gaat ook op verlof. Daarmee zal ook de kalender van september nageleverd worden. Naar aanleiding van de activiteit uit de oude doos ben ik in het archief gaan kijken hoe lang we al jaarlijks in augustus ons ijsfestijn organiseren. 9


Dat was in 1993, al 22 jaar dus! Jaar na jaar was dit een succesverhaal. Familie, vrienden van bewoners zijn op deze activiteit van harte welkom om te genieten van een superlekkere coupe… natuurlijk aan heel democratische prijzen! Dus bij deze nodigen we iedereen, maar dan ook iedereen uit op 27 augustus vanaf 14u30 in de polyvalente zaal. Tot dan! Op de kalender van september staan terug heel wat grotere en kleinere activiteiten gepland zoals op… 3 september:

avondactiviteit met lekkers!

10 september:

activiteit uit de oude doos: film Sisi

23 september:

uitstap met de leefgroep “Bijenhof in Bissegem” met wandeling langs de Leie (bij mooi weer).

24 september:

wafelbak voor de jarigen.

27 september:

ons super aangenaam ontbijtbuffet. Samen met de familie gezellig ontbijten, kan het nog leuker?!

We hebben natuurlijk ook onze geliefde muziek– en zanguurtjes, zitdansen enzovoort! Je ziet, het stilzitten zit er niet in, maar dat is nu net het leuke hé! Afwisseling brengen voor jullie, bewoners samenbrengen met anderen, rust brengen, eens buitenshuis de natuur opzoeken, gezelligheid brengen door een baknamiddag enzovoort.

Wij doen ons best en jullie de rest! Liefs

Carine 10


Terugblikje

op de mooie

maand juli 1 juli: uitstap naar landhuis Den Haezewind

11


7 juli: schoenenpoetsnamiddag

12


9 juli: wafelbak voor de jarigen

13


14 juli: uitstap broeder Isidoor

14


Een artikel uit ĂŠĂŠn van onze eerste zomernummers:

15


S

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

pits je oren voor de animatoren

Akkerwinde

ZT1

Dag lieve mensen allemaal

Het is een beetje vreemd om jullie te schrijven, door mijn verlof schrijf ik mijn woordje reeds op 16 juli. Wanneer jullie dit lezen ben ik in

verlof en

dwaal ik waarschijnlijk ergens rond aan de Normandische kust, een beetje cultuur opsnuiven en een lekker mondje eten en drinken. We trekken dit jaar niet zo ver van huis, Honfleur, Deauville zijn naar het schijnt heel erg de moeite om te zien, vandaar.

In de

julimaand hebben Emma en Stanse mij vervangen en ik ben er zeker

van dat zij dit goed zullen gedaan hebben! Er staat een beetje van alles op de kalender om jullie namiddagen op een aangename manier te vullen!

Op

11 augustus ben ik terug uit verlof en we starten met een leuke kwis.

dit keer zullen de rollen worden omgedraaid en zal onze Romain ons eens het vuur aan de schenen leggen, dat belooft! Verder is ook onze

zee uitstap gepland, we gaan richting 'zeelinde' in De

Haan.

16


Voor de 'niet-reizigers' onder ons is er het volgend

Walle-weekend' gepland.

weekend een 'Ter

Dit betekent dat we op vrijdag en zater-

dag doorlopend animatie geven, meer zal ik er nog niet over vertellen maar Shirley, Christine en ik zien er alleszins naar uit!

Onze jaarlijkse

ijsnamiddag gaat door op donderdag 27 juli, lekker

genieten op het terras van de cafetaria met een ferme coupe! smakelijk!

Zo, mij rest nu nog alleen om jullie een deugddoende zonnige maand toe te wensen.

Groetjes Mia

17


Iedere maand quiz op Akkerwinde Omstreeks 14u is de leefruimte van Akkerwinde reeds ingericht voor de quiz. Drie grote tafelgroepen voor de drie quizgroepen. Per quizgroep één of meerdere vrijwilligers en uiteraard meer bewoners. De quizgroepen hebben elk een naam: de Welweters, de Betweters en de Slimmeriken. De quizmaster is niemand minder dan Mia! Om 14u30 kan gestart worden. De nodige koffies worden geserveerd en de quizmaster deelt de eerste tien vragen uit. Vraag per vraag wordt overlopen en per quizgroep wordt een gezamenlijk antwoord geformuleerd en gegeven aan de quizmaster. Het aantal goede antwoorden wordt nagekeken en punten worden opgeteld. Per quiznamiddag krijgen we zo’n 40-50 vragen.

18


Maand na maand maakt Mia de vragen moeilijker, maar dat zet geen domper op het enthousiasme bij de deelnemers, integendeel! Er wordt gequizd om te winnen en toch is het voornaamste niet het winnen, maar de ambiance die aanwezig is. Er wordt veel gelachen, commentaar gegeven enzovoort. Mia, de quizmaster, heeft het niet gemakkelijk. Het minste foutje of onvolkomenheid bij de vraagstelling wordt onmiddellijk aangeklaagd. Rond 16u à 16u30 komen we aan het einde van de quiz. Mia zorgt dan voor een verfrissing, namelijk water, limonade, soms een biertje of een glas wijn. Dan wordt al uitgekeken naar de volgende quiznamiddag. Beste deelnemers aan de quiz, we leren toch iedere namiddag aangename en wetenswaardige zaken bij hé. Zoals bijvoorbeeld dat het Franse woord poubelle (vuilbak) komt van een Parijse perfect, burgemeester die Eugène Poubelle (eind 19de eeuw) heette.

Een deelnemer aan de quiz. Romain 19


Sfeerbeelden juli

20


21


S

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

pits je oren voor de animatoren

B ZT2

Vestinge en Cortryckpoorte Beste lezer van ons favoriete blaadje,

Op een zomerse dag, de lucht is hemelsblauw, de zon schijnt dat het een lieve lust is, enkele zachte pluimpjes wolk, de vogeltjes zingen een schitterend lied en het gras in onze tuin lijkt groener dan dat van onze buren… en ik heb tijd om van al die zomerse schoonheid te genieten, want ik doe lekker niets. Ik zit aan onze zomers aangeklede tuintafel, een glaasje verse jus bij de hand, te genieten van dit mooie moment. Ergens in mijn achterhoofd roept een stemmetje dat ik nog op boodschap moet, nog een wasje in de machine moet doen, de ramen zemen… en ik hoor het wel, maar ik luister even niet. Ik kijk mijn ogen uit in mijn mooie zomertuin. De lavendel oogt prachtig paars, de honderden roze trosroosjes aan de rozenboog, vriendelijk lachende zonnebloemen in de vaas, Mollie de poes op de bank, ze trekt zich lekker nergens van aan en geniet. En dan plots rinkelt de telefoon. Aan de andere kant van de lijn klinkt een klein stemmetje…

“Moetje, Fiene is geboren!” 22


Ja, lieve mensen, terwijl jullie mijn artikeltje aan het lezen zijn, zit ik nu

waarschijnlijk

op

een leuk terras met een goed glaasje wijn te genieten van mijn vakantie. En zoals beloofd drinken we er eentje op ons Fieneke en op jullie gezondheid! Santé à tous! Voila, hier nog vlug even een overzichtje van de komende zomeractiviteiten voor augustus en september.

Augustus 

Tot half augustus komen Julie en een leuk

team vrijwilligers jul-

lie verwennen met wellness, volksspelen, lekkere fruitsalade, confituur, cupcakes… Ik wens jullie alvast heel veel plezier samen!

18 augustus kom ik terug en gaan we er weer helemaal invliegen. Jullie zijn allemaal uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van Marie-Thérèse Vindevogel en haar vriendin José Winne.

Op

Verder gaan we in augustus op stadje

uitstap naar ons charmant buur-

Wervik.

Groetjes Dominique

23


Uitnodiging Heerlijk genieten langs het water, daar bij die molen en in het natuurreservaat van de Balokken. Programma van de namiddag: 

We spreken af om 13u30 aan onze balie (zt2) op ‘t tweede.

Vertrek om 14u richting Balokken

We maken een mooie wandeling aan de waterkant en in het natuurreservaat

Pitstop op het mooie terras aan het pittoreske haventje.

Ten slotte reizen we richting De Molenmeers om dan een lekker avondmaal te nuttigen ten huize Dominique en Hans.

Iedereen van harte welkom! Hiervoor zijn we nog op zoek naar enkele lieve mensen, familie, vrijwilligers, vrienden die ons willen begeleiden. Indien interesse, ge weet mij wonen hé!

Groetjes Dominique Buiten de werkuren: 056/31 05 14 24


Verder gaan we ook nog een lekkere hors d’ oeuvre maken voor bij de avondboterham, gaan we bingo en volksspelen en ijsjes smullen op de grote

ijsnamiddag! Met zijn allen daarheen hoor!

September 

Deze gezellige, kleurige nazomerse maand starten we met een heerlijke

wellnessnamiddag. Ja, lieve mensen, we gaan ons mooi

maken om op tweedaagse te gaan! 

tweedaagse naar het mooiste plekje aan onze Belgische costa: De Haan. (zie uitVervolgens gaan we op 3 en 4 september op

nodiging in het vorig nummer). We zien het alweer helemaal zitten hoor! Zon, zee, strand, lekker flanneren op de dijk, heerlijke restaurantjes, gezellige terraskes, het staat alweer allemaal op ons programma hoor! En we duimen voor een stralend zonneke! Jullie krijgen ook één dezer dagen nog een leuke folder in de bus met de nodige weetjes. Ik wens jullie een prettige reis! 

Naar jaarlijkse traditie hebben we in september ook ons

feest

oogst-

“Boerenkermis”, een gezellig avondfeest met een lekkere

breughelmaaltijd én onze verkiezing van de mooiste boer en zijn boerinneke staat ook op het programma! 

We gaan ook nog een heerlijk dagje naar de

Provence

en ma-

ken er lekker ruikende lavendelzakjes. Onze garçon van dienst schenkt jullie een fris glaasje rosé en door de luidsprekers van onze radio klinken mooie Franse chansons… Vive la douce France! 

Als afsluiter van onze mooie zomer krijgen jullie in september ook nog de kans op een leuke

nazomeruitstap. We gaan gezellig de

boer op. 25


Uitnodiging Samen de boer op naar de leukste boerderij van de westhoek Met picknick op de boerderij

Programma 

We spreken af om 13u30 aan onze balie (zt2) op ‘t tweede.

Vertrek om 14u.

Welkom op de hoeve met koffie en zelfgebakken taart

Rondleiding door de boer en boerin met uitleg en historiek van de boerderij.

Avondmaal: picknick op de boerderij. Een heerlijk maaltje met allerlei streekproducten gemaakt in de tien deelnemende boerderijen van samen de boer op! Mmm…

Tot slot gelegenheid tot aankoop producten in de boerderijwinkel.

Deelnameprijs: €16

Ook hiervoor zijn we nog op zoek naar enkele toffe begeleiders. Indien interesse, kom maar af!

Iedereen van harte welkom! Groetjes Dominique Buiten de werkuren: 056/31 05 14 26


Vervolgens sluiten we de septembermaand af in stijl met ons jaarlijks groot

ontbijtbuffet. Met z’n allen daarheen hoor!

Ja, lieve mensen, en dat zijn nog maar de grote zomerevenementen! Piep alvast maar nog eens in jullie kalendertje. Er is voor elk wat wils. En nu nog vlug eventjes nagenieten. Juli was heerlijk zomers! Naar mooie gewoonte kan ik het zeker ook deze maand niet laten om eventjes stil te staan en na te genieten van de vele mooie momenten die we beleefd hebben.

Lieve, vrolijke vrienden, Met deze mooie foto’s wil ik gebruik maken om al onze prachtige vrijwilligers te bedanken voor de vele inspanningen en de hartverwarmende momenten die jullie ons tijdens de zomermaanden bezorgd hebben! Dankuwel, allemaal! Xxx 27


Terugblik Oliebollenbak

Heel lekkere bollen hoor!

Kleuterturnen

Afscheid van de kleutertjes en hun superlieve juf, hĂŠ Antoine ;) Dank u wel!

28


Outdoorcoocking

Toch altijd speciaal hoor zo samen buiten kokkerellen onder een stralende hemel. Zie ne keer hoe lekker het was!

29


30


Terraske Lekker frisse watermeloenen smullen op ons terraske, mmm! En 0 calorietjes!

Wellness in ons kuuroord in de tuin

31


Zomeren bij ons buitenverblijf in de tuin ÉÊn van onze gasten zei dat het gelijk in een libelleboekje was: zo gezellig met de lampionnen, ja van zo een complimentje krijg je het warm vanbinnen :)

32


Zomerse tutti fruttinamiddag Fris en fruitig en zomerse gezelligheid troef!

Ijsfeestje in Knokke-Zoute

33


Tot slot: Hawaiiaans zomerfestival Wat een sfeertje! Redenen genoeg om te feesten hoor! Dank u wel Simonne en Claudine voor het lekkere traktaat! We wensen jullie nog veel mooie jaartjes! En ook voor Fiene alle servietjes in de lucht! Hiep hiep hoera!

Voila, dat was het weer. Ik zou zeggen, geniet nog met volle teugen van de zomer, de zon en de vele lieve mensen om je heen.

En weet: iedereen altijd van harte welkom! Zonnige zomergroetjes x Dominique 34


S

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

pits je oren voor de animatoren DVC We zijn alweer aan het midden van de zomer! Sommigen van de collega’s zijn alweer terug uit congÊ! De batterijen zijn opgeladen en ze kunnen er weer tegenaan! We hebben ook al veel supermooie en warme zomerdagen gehad, hopelijk hebben jullie er evenveel van genoten als ik! Met ons voltallig gezinnetje was mijn zomervakantie volledig geslaagd! Bij deze wil ik jullie nogmaals voorstellen aan mijn kersverse dochter Sia! Heel erg bedankt voor de lieve wensen en mooie cadeautjes!

En dan hebben we nog fantastisch nieuws mogen ontvangen: Marleen Vanhollebeke werd oma van Owen. Proficiat, Marleen! Ook in augustus en september hebben we enkele leuke namiddagen voor jullie in petto! We zullen ons weer eens goed in de watten laten leggen!


: Op 2 augustus verjaart Michel decoene, hij wordt 76. Op 6 augustus verjaart Hilaire Vandemaele, hij wordt 77. Op 7 augustus wordt Maria Debrabandere 92 jaar. Op 9 augustus verjaart Joseph Vanneste, 93 en Diana Declercq, 84. Op 12 augustus verjaart Clara Vandenbussche en wordt 95 jaar. Op 16 augustus wordt Algoet Alfreda 80 jaar! Op 20 augustus verjaart Denise Vanmeenen, ze wordt 80 jaar. Op 26 augustus wordt Dina Vercruysse 92 jaar. En op 31 augustus verjaart Strobbe Gilbert, hij wordt 67 jaar! Op 19 september wordt Henri Vandevoorde 77 jaar.

36


37


38


S

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

pits je oren voor de animatoren

Het Parkhuis

DVC

“Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.” Beste bezoekers en familieleden, Met ons nieuw tuinmeubilair en afdak kunnen we nog extra genieten van de warme zomerdagen. We hebben er in juli alleszins veel gebruik van gemaakt! Tijdens de hittegolf waren we erg blij dat ’t parkhuis goed koel blijft! We kunnen dus zeker niet klagen! Hieronder staan enkele zomerwensen die komen vanuit de bezoekers: - We wensen iedereen mooi weer, een goede gezondheid, lekker eten en weinig zorgen! - Voor de kindjes van de medewerkers (en de honden) wensen we dat ze veel buiten kunnen spelen! - We wensen jullie veel gezellige momenten samen met vrienden en familie. - We wensen dat iemand de lotto zal winnen! (dat zou pas echt de moeite zijn) Met de winst kunnen we uiteten in een sterrenrestaurant… (En de rest…?) - En de mooiste wens van allemaal… We hopen dat niemand gekwetst wordt in de groep, zodat we een hechte bende blijven die elkaar steunen door dik en dun! 39


Bij deze willen we ook Francine en Marc eens in de kijker plaatsen. Francine voor de decoratie van ’t parkhuis en Marc voor al het geleverde werk achter de schermen. Door jullie inspanningen wordt ’t Parkhuis een echte thuis! Bedankt in name van iedereen van de dagcentra’s en Huize ter Walle!

Groetjes, Charlot Nieuwe BEZOEKERS Vanlerberghe Gerda is nieuw in ons dagcentrum.

welkom Jarige BEZOEKERS: Op 23 augustus wordt Eddy Vandeputte 70 jaar Sonja Destoop verjaart op 20 september en wordt 71 jaar Op 22 september wordt Jeaninne Verschoore 79 jaar!

gelukkige verjaardag

Muziekquiz

40


Jarigen 41


S

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

pits je oren voor de animatoren

Gelukkige verjaardag‌ 4 augustus

CĂŠcile Bamelis

Benedictinenhof

11 augustus

Henriette Vanhaelewijn

Rotonde

14 augustus

Gilbert Vanhoutte

Rotonde

18 augustus

Dominique Vankeirsbilck

Benedictinenhof

23 augustus

Eddy Vandeputte

Benedictinenhof

25 augustus

Julienne Buffel

Benedictinenhof

6 september

Jacqueline Claeys

Rotonde

8 september

Adriaan Declercq

Rotonde

9 september

Laurette Deschamps

Rotonde

Van harte gefeliciteerd! Activiteiten: Maandag 3 augustus om 14u30 is er een kaart– en gezelschapsspelennamiddag in de zaal op het derde verdiep in de Rotonde. De begeleiders van dienst zijn Julien, Lucienne en Nicole. Chris is in verlof.

42


Bedevaart naar Dadizele Dinsdag 22 september 13u30: we verzamelen aan de voordeur van ons eigen gebouw (dus ofwel de Rotonde, ofwel het Benedictinenhof) We vertrekken met de auto’s naar Dadizele. We starten in het Rosarium, gelegen tegen de basiliek met een misviering voorgegaan door E.H. Declercq. Daarna versterken we de inwendige mens in een taverne. We proeven van de “pampeschitterstaart“ en spoelen door met de nodige koffie. De kostprijs bedraagt waarschijnlijk zes euro. We eindigen met een wandeling in het park van het kasteel, waar nu Mariënstede gevestigd is. Hopelijk tot dan! Chris en de vele vrijwilligers die ons zullen begeleiden

43


zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

M

ijmeringen

Het is best dat je aanvoelt wanneer de tijd je inhaalt. Weet dat het een soort vrijheid wordt als je geleerd hebt met je beperkingen te leven. Ook dat het altijd zeer doet als je uit de hemel van je verbeelding valt. Hoe ouder je wordt, er is altijd iemand die je mist. Ook hoe we elkaar niet genoeg kansen hebben gegeven of hoe we misschien andermans geluk zelf dwarsboomden. Houd je geliefden altijd dichtbij. Alles is al eens v贸贸r jou meegemaakt, het is de moeite niet om er je druk over te maken. Met oud te worden, kun je in de schemerzone van het samen verleden verzeild geraken. De toekomst krijg je nooit gezegd. Ook krijg je last van een bedrieglijk geheugen. Weinigen bewaren de herinneringen voor u of verbeteren ze nog. Het wordt het bezinksel in een fles zonder etiket. Je geheugen blijft onbetrouwbaar en het zijn is vervormd tot persoonlijke herinneringen over een zelfgeschreven toneel. Zijn er nog dingen die best verborgen blijven. Hoe snel verdwijnt je verleden als puin en stof. Best je vergeten aanvaarden. Wees dankbaar dat God je nog een tijdje laat leven. Tegen de dood kunnen we het toch niet winnen. Zou het kunnen dat je best jezelf gadeslaat en niet van jezelf een ander maakt. Laat God je kompas wezen zodat je minder verdwaalt. Dat in de loop der jaren je karakter veranderde. Hopelijk blijf je niet over als een grimmig mens met gaten in je geheugen. Het is altijd pijnlijk dat anderen je verleden zullen opruimen. Als je een slordig leven had, ben je van alles kwijtgeraakt. Moet je nu nog zoekende blijven; je zult nooit terugvinden wat je kwijt was. Verdwaas ook niet in een te gedisciplineerde wereld. Het is veiliger te leven met dingen die je nog mag of kunt dan omgekeerd. Zeker geen zelfbeklag. Maar wees niet te streng voor jezelf. Anderen voeren ook een strijd waar je niet van weet. Alleen leven is niet altijd een keuze. Bij oud zijn; is je lichaam onberekenbaar. Tracht in je eventuele eenzaamheid vrede te hebben. Verwacht niet dat je veel omarmd zult worden. Je wordt meestal afgerekend op je vorig leven. Je bent op een leeftijd gekomen dat je niet veel meer kunt afkijken. Het is ook niet nodig dat je andermans daden op jezelf betrekt. Sta naast iemand, niet tegenover hem, evenmin achter hem. Hoop dat je evenzo wordt behandeld.

Gilbert Vanhoutte

Rotonde 0201 tel: 056/35 10 32 44


P

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

ersoneelsnieuws

FEESTVIERDERS VAN DE MAAND

Rani Agustiani Nelly Huysentruyt Nele Pollefeyt Louis Mestdagh Anneke Vanheede Vanessa Schouteten Kevin Lambrecht Nancy Vanlerberghe Carine Braekevelt Isabel Deprettere Nympha Van der Biest Sharon Viane Petra Geldof Liesbeth Dousy

9 augustus 11 augustus 11 augustus 13 augustus 25 augustus 30 augustus 1 september 5 september 13 september 14 september 16 september 17 september 21 september 27 september

Jona Vanhoutteghem Joke Dorme

27 september 29 september

Ann Sophie Vandenheede

30 september

Keuken/schoonmaak Brugpensioen Zorgkundige ZT 2 Medewerker DVC Keuken Zorgkundige mobiele equipe Teamleider Technische Dienst Verpleegkundige nacht ZT 1 Verantwoordelijke Animatie Zorgkundige nacht ZT 2 Verpleegkundige ZT 1 Zorgkundige ZT 2 Orthopedagoge ZT 1 zorgkundige/ leefgroepassistente Keuken Leefgroepwerker/ zorgkundige Zorgkundige ZT 1

! g a d r a a j r e V e g i k k u l e G 45


GEBOORTE: Lopke Hoornaert (dochter van Dominique Dejonghe, animatie ZT2)en Glenn Vuylsteke werden trotse ouders van hun eerste kindje Fiene. Dikke proficiat aan het jonge gezinnetje en natuurlijk ook aan moetje Dominique!

NIEUWE PERSONEELSLEDEN: Op zorgteam 1 verwelkomen we twee nieuwe gezichten: Sophie Verhaeghe en Charlotte Desmedt. Beiden starten op 1 september. Van harte welkom in ons team!

OVERLIJDENSBERICHT

DaniĂŤl is de grootvader van Jeroen Godderis (verpleegkundige ZT1) 46


V

zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

rijwilligers

VRIJWILLIGERSVERWENDAG… HOE ZIET DAT ER UIT? Wel, dat hebben de vrijwilligers van Huize Ter Walle aan de lijve kunnen ondervinden. De dag startte met een verzorgd en uitgebreid ontbijt. Dat bracht ons allen al meteen in de stemming! Een korte trip op de bus en we waren reeds welkom bij de brandweer hier in Menen, zeker de moeite en iedereen stak er wel iets van op. Nu terug op pad voor een lekkere lunch in Home Vrijzicht in Elverdinge. Een goede keus, proficiat! Terug op de bus naar ‘t zeugekot in Alveringen, waar we als marsmannetjes tussen de varkens liepen. Interessant, maar zielig voor die beestjes. Gelukkig konden we dat dierenleed doorspelen. Wel chapeau voor die dame die dat meestal alleen ziet te redden. En waar nu naartoe? Wel, Bettina kon het raden: het kommiezenkot in Abele. Dat was de grootste ambiance van de dag! Na een paar héél lekkere picons, konden velen al op het podium meezingen, een toffe en leuke afsluiter! …dachten wij, maar niets was minder waar… We werden nog ergens verwacht: de Sterre in Menen, waar nog een lekker avondmaal ons te wachten stond met alles erop en eraan. Die organisatoren kennen er wel iets van hoor! In naam van alle vrijwilligers: Proficiat en een grote dank u wel voor de héél toffe dag!

MONIQUE 47


zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

A

ctiviteitenkalenders

‘t Lindeboomke

48


49


Kolleblomme

50


Akkerwinde

51


52

Leiemeers


Vestinge en Cortyckpoorte

53


54


55


Kalfstournedos met suikerboontjes, peterselieaardappelen en champignonsaus

Speculoos

Chocoladekoek

Zat 01/08

Zon 02/08

Platte kaas natuur en gebak

Gepikeerd varkensgebraad met perziken, kroketten en marinadesaus

Chocoladepudding en koek

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

ONTBIJT

DAG

Lookworst

Brie

AVONDMAAL

M zomernummer 2015 Jaargang 25, nr.8

aaltijden

Maaltijden

56


57

Confituur

Speculoospasta

Luikse siroop

Suikerboter

Choco

Di 04/08

Wo 05/08

Do 06/08

Vr 07/08

Zat 08/08

Zon 09/08

Bereid gehakt met slaatje, gebakken aardappelen en mayonaise

Smeerkaas

ma 03/08

Boterkoek

paterskaas

AVONDMAAL

Goulash met gestoofde wortelen en aardappelen

Aardbeien en koek

Tonijnsalade met gemengde salade, gebakken aardappelen en cocktailsaus

Platte kaas natuur en koek

Stoofvlees met tomatensalade, frieten en mayonaise

Ijs en koek

Hamrolletjes met asperge, zomerpastasalade en koude béarnaise

Sinaasappel ne koek

Yoghurt fruit en gebak

Kasselrib

Belegen kaas

Kalkoenworst

Bereid gehakt

Pepersalami

Kippenbil met warme ananas, rijst en zoetzure Gepaneerde visbrochette saus

Vanillepudding en koek

Ardeense burger met appelmoes, aardappelen en demi glace

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

Konijnpave met salade serre, kroketten en saus grand mère Zo 16/80

Rozijnenbrood

Peperkoek

Chocolade

Confituur

Smeerkaas

Speculoos

ONTBIJT

Ongesuiker- Kalkoenroullade met warme mirabellen, den- Kippenpastei de sandwinenaardappelen en duivelsuas ches Druiven en koek

Zat 15/08

Vr 14/08

Do 13/08

Woe 12/08

Di 11/08

ma 10/08

DAG

Mousse en koek

Hoevekaas

Boterhamworst

Ei op z’n Russisch

Salami

Quiche

Kalkoen met peterselie

AVONDMAAL

Peer en koek

Biefstuk/beenhesp met gestoofde wortelen, bieslookaardappelen en pepersaus

Cornet en koek

Roodbaarsfilet met appel en selderreepjes, tagliatelli en keriesaus

Platte kaas aardbei en koek

Gourmet brochette, sla en tomaat, frieten en provencaalse saus

Rijstdessert en koek

Zwitserse schijf met witloofsalade, aardappelen en demi glacesaus

Yoghurt en koek

Kippenblokjes met kokos en kruidenkaas, broccoli en bastami rijst

Nectarine en koek

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

ONTBIJT

DAG


Suikerboter

Choco

Smeerkaas

Confituur

Luikse siroop

Croissant

Di 18/08

Woe 19/08

Do 20/08

Vr 21/08

Zat 22/08

Zon 23/08

Américain préparé Zat 29/08

Platte kaas aardbei e nkoek ma 31/08

Kipfiletroullade met philadelphia, warme peer, Kip met krui- Zon dennenappels en marinadesaus den 30/08

Chocoladepudding en koek

Roullade bolognaise, puree en kaassaus

Appel en koek

Vr 28/08

Meloen en gebak

Gemarineerde kippenpillon met erwten en wortelen, kroketten en bruine saus

Rijstdessert en koek

Boomstammetje met bloemkool, aardappelen en pepersaus

Mousse en koek

Peperworst

Leerdammer

Kipcurrysalade

Rolmops

Vleessalade

Omelet met spek

Ardeense ham of hesp

AVONDMAAL

Yoghurt natuur en koek

Luikse si- Appelbruger met appelmoes, aardappelen en ajuin- Crème pasroop saus tei

Suikerbrood

Smeerkaas

Choco

Mosselen natuur met gemengde salade, frieten en provencaalse saus

Kabeljauwhaasje met broccolisalade, aardappelen en kappertjessaus

Hespenworst

Confituur

Visbrochette met geraspte wortelen, gebakken aardappelen en tartaarsuas

Do 27/08

Ijs en koek

Platte kaas en koek

Hoofdvlees met mosterd

Peperkoek

Yoghurt natuur en koek

Gemarineerde kippenbrochette met gemengde salade, frieten en mayonaise

Ijs en koek

Woe 26/08

Kippenschnitzel met koude prinsessenbonen, gebakken aardappelen en grand mère saus

Krabsalade

Chipolata met appelmoes, aardappelen en jagersaus

Yoghurt fruit en koek

Kalfsfricassee met cressonette en puree

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

Pastasalade van het huis

Honing

Speculoospasta

ONTBIJT

Abrikoos en koek

Di 25/08

ma 24/08

DAG

Mousse en koek

Vogelnestjes met cressonette, puree en tomatensaus met champignons Vleeskroket

Hesp

Varkenshaasje mt gestoofde broccoli, peterselieaardappelen en pepersaus

Honing

ma 17/08

Pruimen en koek

AVONDMAAL

MIDDAGMAAL Elke middag is er soep als voorgerecht

DAG

ONTBIJT

58


59


Huize Ter Walle Kortrijkstraat 126 8930 Menen 056/52.17.40 60

Profile for HTW

Zomernummer 2015  

Zomernummer 2015  

Profile for htw9
Advertisement