Page 1

П ЗУ С П Е Ц И ЈА Л НА БОЛНИЦА ФИЛИП ВТОР И

Лапароскопска холецистектомија Име и презиме _______________________________________________________________________

Лапароскопска холецистектомија е хируршка процедура при која докторот го отстранува жолчното ќесе со лапароскоп и други хируршки инструменти. Лапароскопот е тенка метална туба со извор на свет-

Кога се изведува лапароскопската холецистектомија Оваа процедура се изведува кога имате камења во жолчното ќесе или постојат други болести кои ја нарушуваат нејзината функција. Жолчното ќесе има облик на балон и е исполнета со жолчка. Жолчката се формира во црниот дроб и помага во варењето на хранливите материи во дигестивниот тракт. Жолчката може да формира седимент (талог) на дното на жолчното ќесе, при што со тек на време се формираат жолчни камења. Камењата можат да го затнат вратот на жолчното ќесе, да го затнат одводниот заеднички жолчен канал, или да поминат во вашите црева. Доколку жолчниот камен го затне вратот на жолчното ќесе, протокот на жолчката е делумно блокиран. Затоа, кога жолчното ќесе се грчи да ја истисне жолчката, поради блокадата тоа е невозможно и вие чуствувате болка. Со време жолчното ќесе ќе отече, ќе се инфицира или може да почне да се распаѓа. Други алтернативни третмани кои ви стојат на располагаење се отворена

147

Што е лапароскопска холецистектомија

лина и мала камера, која што докторот може да ја стави во вашата стомачна празнина и да ги види внатрешните органи, како што е и жолчното ќесе. Во неа постои систем од леќи кои ги зголемуваат органите за 10-20 пати, заради што подобро се забележува секој детал, а со тоа и работата е олеснета.


хируршка холецистектомија без лапароскоп, топење на камењата со млекови или со една процедура која се нарекува литотрипсија. Тоа е процедура при која со помош на ултразвук или ултразвучни бранови се кршат камењата во помали камчиња за да може жолчното ќесе да ги исфрли преку столицата. Отворената оперативна интервенција e придружена со поголемо малтретирање на ткивото, многу поголема можност за инфекција, постоперативна појава на големи вентрални кили, а и заздравувањето трае неколку недели. Кршењето на камчињата во жолчното ќесе е придружено со ризик од нејзино прскање, а уште пострашно – блокирање на жолчните канали. Вие исто така можете да одберете да не се лекувате, но мора да ги запознаете ризиците

Анестезијата ќе ги релаксира вашите мускули и ќе спречи вие да чувствувате болка за време на операцијата. Перитонеалната празнина ќе биде наполнета со гасјаглероден диоксид или азотен оксид. Тоа ќе ја надуе перитонеалната шуплина како балон и ќе овозможи докторот да ги види вашите органи. Докторот ќе направи 3 или повеќе мали резови во вашиот абдомен, ќе го стави гасот внатре и со лапароскопот ќе го испита вашиот абдомен за да го најде вашето жолчно ќесе. Потоа, докторот ќе го острани жолчното ќесе со ласер или електричен нож. Што се случува по процедурата Вие ќе можете да ја напуштите болницата во попладневните часови истиот ден или по 1-2 дена, во зависност од вашата здравствена состојба. Во нормален живот ќе можете да се вратите по 4-5 дена. Вообичаено е да нема ограничувања во однос на подигнување на товар и вежбање. Слободно прашајте го вашиот доктор кои чекори треба да ги правземете и кога треба да дојдете на контрола. Кои се предностите на оваа процедура Вие ќе бидете ослободени од вашето болно жолчно ќесе без притоа да ги искусите непријатностите на отворената абдоминална хируршка процедура и трошоците од подолг болнички престој. Кои се ризиците поврзани со оваа процедура 1. Постојат одредени ризици од општата анестезија. Разговарајте за ризиците со вашиот доктор и анестезиологот 2.

Постои ризик од крварење.

3. Дел од жолчката може да се исцеди. За де се корегира ова, докторот ќе треба да постави дрен. од вашиот проблем. Слободно зборувајте со вашиот доктор за овие алтернативни третмани. Како да се подготвите за лапароскопска холецистктомија Планирајте ја вашата грижа и рехабилитација по операцијата. Дајте си одредено време за одмор и обидете се да најдете роднина или пријател за да ви помогне во секојдневните задолженија. Следете ги советите на докторот. Ден пред процедурата јадете лесен оброк (супа или чај). Не треба да пиете или јадете ништо по полноќ или утрото пред процедурата, вклучувјаќи кафе, чај или вода. Што се случува за време на процедурата Ќе ви биде предложена анестезија: •

Општа кога сте во целост длабоко заспани;

• Епидурална кога стомакот ви е обезболен, а вие слободно и будно контактирате со околината, разговарате, читате и слично; • ната;

Спинална со слични ефекти како и епидурал-

4. Раната може да се инфицира и во тој случај докторот ќе ви препише антибиотска терапија, или можеби ќе треба да ја отвори раната и да постави дрен за да овозможи да се издренира инфекцијата. 5. Може да почуствувате мала болка во рамето. Тоа е најверојатно поради јаглеродниот диоксид кој се користи за надувување на абдоминалната празнина. 6. Како можност треба да знаете дека во тек на оваа интервенција хирургот може да одлучи да направи конверзија –премин кон отворен метод, доколку постојат одредени ризици. Тоа се случува само кај 1% од пациентите.

Лапороскопска холецистектомија