Page 1

Viking Lukkepinde af Harris Knudsen


Lukkepinde til skrin og ĂŚsker


En billedserie til inspiration.


Lukkepinde

Lukkepinde til kister – jeg ved ikke om der er historisk belæg for at påstå at man havde noget sådan men mulighed for at de kunne have brugt noget lignende er til stede. Jeg er sikker på at der har været kister, æsker og kasser med løse låg og har en viking bonde oplevet at kassen med søm er væltet og set de kostbare søm spædt på jorden må har have tænkt ”hvordan sikre jeg det låg”, herfra er der ikke langt til ideen om at bruge et par løse søm til at fastholde låget. Selve udførelsen har ikke været noget problem og jeg er sikker på at man dengang var lige så opfindsomme som man er i dag, måske har mandet set på konens dragt broche og tænkt ”det er lige hvad jeg mangler til min sømkasse”. To små stykker jern, ben eller tak til baghold og en pind til forsiden så er låget sikkert, en enkelt og let løsning for dem der ikke var smede eller havde råd til at købe dyre hængsler og lukketøj. Teknikken med at udbanke (koldsmede) metaltråde kendte man udmærket og jeg er ikke i tvivl om at man havde et lager af små metalstykker, rester og defekte genstande som man kunne bruge.


Materialerne til de her viste lukkepinde. Er 2,5 mm. rundjern og 1,5 mm. bindetrĂĽd.

VÌrktøj der er brugt.


Arbejdspladsen.


Hovedet pü lukkepinden bankes fladt vifteformet. Har man ikke en armboldt/jernblok kan hovedet pü en muggert eller nakken pü en økse bruges.


Det flade stykke rulles op som en snegl. Brug en fladtang og en glat pind af passende tykkelse.


Monter et vedhĂŚng.


Fastholder pinde i 2,5 mm. rundjern files spidse og afkortes til passende lĂŚngde (ca. 3 cm.).

Rund hovedet let med en fil.


Et fĂŚrdigt sĂŚt, klar til brug.


Et udvalg af modeller.


VedhĂŚng i form af ring.


Vedhæng i form af tværgående bøjet pind med fladbankede ender.


VedhĂŚng formet i 1,5 mm. bindetrĂĽd.


Eksempler pĂĽ skrin og ĂŚsker med lukkepinde


Lille skrin i kiste form

Lille egetrĂŚs skrin i kiste form med lukkepinder placeret i gavlstykket og en lille fastholder tap i det modsatte gavlstykke. Skrinet mĂĽler ca. L 23 B 12,5 H 22 cm. Fastholder pind og lukkepind er i jern.


Skrin i kasseform

Lille egetræs skrin med fladt låg. Lukkepinder placeret i gavlstykket og en lille fastholder tap i det modsatte gavlstykke. Måske et skrin til opbevaring af perler eller smykker. Skrinet måler ca. L 21,5 B 11,5 H 12 cm. Fastholder pind i ben og lukkepind er i jern.


Skrin med håndtag

Skrin i eg med håndtag. Måske lidt langt ude men jeg forestiller mig en viking håndværker der har set et relikvieskrin, blevet inspireret og så selv tilføjet håndtaget. Han kunne i hvert fald godt lave det hvis han havde fået ideen. Skrinet måler ca. L 20 x B 13 x H 20,5 cm. Fastholderen er her en lille ben plade fastholdt af et søm, i modsat gavl en lukkepind i jern.


Skrin i kisteform

Egetræsskrin i kisteform (bund i fyr) med lukkepind midt på langsiden og to fastholderpinde på den modsatte langside. Skrinet måler ca. L 42 x B 14,5 x H 22 cm. Fastholderpinde og lukkepind i jern.


Skrin i kisteform (fyr)

Fyrretræsskrin i kisteform med lukkepind midt på langsiden og en fastholderpind midt på modsatte langside. Skrinet måler ca. L 43,5 x B 13 x H 19,5 cm. Fastholderpind i træ og lukkepind i jern.


Fyrretræskiste

Sidde/opbevaringskiste i fyrretræ. Lukkepind på den ene langside og to fastholderpinde på modstående langside. Kisten måler ca. L 64 x B 29,5 x H 41 cm. Lukkepind og fastholderpinde i jern.


Der var så et bud på nogle af de skrin, kister, æsker og kasser der aldrig er blevet fundet og måske aldrig har eksisteret men personlig tror jeg der blev lavet lang flere forskellige modeller end man umiddelbart forestiller sig. Måske var det kun en enkelt svampeforvirret viking på en udkantsgård der fik den ide at konens dragt nål kunne bruges til at fastholde låget på hans værktøjskasse og måske var det konens reaktion der er skyld i at denne gode ide aldrig blev kendt af andre, - jeg ved det ikke men jeg tror at hvis noget var muligt er der nok også en eller anden der har gjort det.


S

책 s g o ewww.harrisknudsen.dk


www.harrisknudsen.dk


www.harrisknudsen.dk


책 s g o e

S www.harrisknudsen.dk


Viking – lukkepinde  
Viking – lukkepinde  

Vikingernes lukkepinde til kister, skrin og æsker. Forsøg med udformning af lukkepinde til kister og skrin.

Advertisement