SCIL informatiefolder

Page 1

SCIL Screener voor intelligentie en licht verstandelijke beperking

Hendrien Kaal Henk Nijman Xavier Moonen

SCIL folder_v04.indd 1

04-05-16 14:21


Licht verstandelijke beperking De SCIL is een vragenlijst waarmee snel kan worden vastgesteld of iemand mogelijk een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft. Een LVB is niet direct zichtbaar, maar wel van grote invloed op iemands functioneren. Mensen met een LVB hebben een IQ dat lager is dan gemiddeld (tussen de 50 en 85) en hebben ook problemen bij dagelijkse sociale en praktische vaardigheden. Vaak zijn er bijkomende psychiatrische problemen. Hoewel deze mensen hun beperking meestal goed verbergen hebben ze zorg nodig en een aangepaste bejegening.

Problemen bij LVB Moeite met:

Kan leiden tot onder meer:

Begrijpen van de bedoelingen van anderen

BeĂŻnvloedbaarheid

Verwerken van informatie

Leerproblemen

Abstracte informatie

Problemen in de omgang met anderen

SCIL folder_v04.indd 2

Gedragsproblemen

04-05-16 14:21


Waar gaat het dan mis met LVB - concrete voorbeelden Kees | 44 doet opnieuw een faalervaring op: cognitieve gedragstherapie is te lastig. Johan | 17 komt terecht in een justitiële inrichting en krijgt wekenlang geen bezoek: hij heeft de procedure niet goed begrepen en het formulier niet op de juiste manier ingevuld. Gaby | 29 vindt het lastig op de juiste plaats en tijd te komen. Nu heeft ze al drie afspraken bij de reclassering gemist.

“Mitchell (16) is erg beïnvloedbaar.” Mitchell | 16 is erg beïnvloedbaar en antwoordt bevestigend op de vragen van de politie in het verhoor, ook al weet hij van niets. Kim | 25 is in de schulden geraakt sinds ze zelfstandig woont: het lukt niet om financieel overzicht te krijgen.

Screenen met de SCIL De SCIL bevat veertien vragen. De testleider stelt de vragen en vult de antwoorden in op het vragenformulier. De laatste vier opdrachten worden gemaakt op een apart antwoordformulier. Daarna kan de testleider eenvoudig de score optellen. Die score leidt tot de conclusie dat er wel of geen vermoeden is van een LVB. De hele procedure duurt slechts tien minuten. De testleider hoeft geen psycholoog te zijn. Bij vermoeden van een LVB moet nader psychologisch onderzoek volgen om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen.

SCIL folder_v04.indd 3

04-05-16 14:21


Toepassingen De SCIL kan bijvoorbeeld worden gebruikt door: • Politie en justitie • Reclassering • Geestelijke Gezondheidszorg

t Duur 0 s1 slecht en t minu

• Dak- en thuislozenzorg • Wijkteams

Daarom de SCIL! • Een LVB zie je niet meteen – maar je moet er wel rekening mee houden • Snel en eenvoudig af te nemen • Voorspelt een LVB in 90% van de gevallen

Materialen Er bestaat een SCIL 18+ voor volwassenen, en een SCIL 14-17 voor jongeren. Van beide versies is er een startpakket met daarin alle materialen om de SCIL vijftig keer te gebruiken (handleiding, formulieren en een instructiekaart). De startpakketten kosten € 135. Extra formulieren kosten € 47 voor 50 stuks. (Prijzen zijn excl. btw en geldig in 2016)

Op onze website vindt u uitgebreide informatie over de SCIL: www.hogrefe.nl.

Bestellen kan via de website of per e-mail: info@hogrefe.nl

Hogrefe Uitgevers Weteringschans 128 1017 XV Amsterdam info@hogrefe.nl www.hogrefe.nl

SCIL folder_v04.indd 4

04-05-16 14:21