Page 1

CREATING TOMORROW

AMFI AMSTERDAM FASHION INSTITUTE HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

AMFI AMSTERDAM FASHION INSTITUTE* Mode is een serieuze zaak. Achter de façade van luxe en glamour schuilt een van de grootste en meest dynamische wereldindustrieën. De wereld van de mode is bij het AMFI - Amsterdam Fashion Institute ondergebracht in drie afstudeerrichtingen: Fashion & Design, Fashion & Management en Fashion & Branding. Ben je creatief, slim en heb je passie voor mode? In een vierjarige voltijdse hbo-opleiding biedt AMFI je een goede basis voor een carrière in de (internationale) modewereld.

PROPEDEUSE Het eerste jaar van de opleiding, de propedeuse, bestaat uit twee semesters van ieder een half jaar. Hierin maak je kennis met de modewereld in al haar facetten. Het eerste semester is hetzelfde voor alle drie de afstudeerrichtingen. Je leert een eigen visie op de modewereld te ontwikkelen en je maakt in workshops drie beroepsproducten (producten uit het werkveld): een stijlboek, een inspiratieboek en een prototype. In toolshops krijg je de kennis en vaardigheden aangereikt om deze producten te maken. De theoretical backbone (hoorcolleges, lezingen en films) geeft je een goed beeld van de historische, culturele en economische achtergronden van mode. In het tweede semester van het propedeusejaar ligt de focus op je eigen afstudeerrichting: Design, Management of Branding. Ieder semester wordt afgesloten met een assessment (evaluatie en beoordeling) van je portfolio en je persoonlijke ontwikkeling.

Aan de hand van jouw producten laat je zien welke vaardigheden en kennis je hebt opgedaan en hoe je reflecteert op je eigen ontwikkeling.

AFSTUDEERRICHTINGEN EN BEROEPSMOGELIJKHEDEN FASHION & DESIGN Een passie voor mode en creatief talent heb je nodig voor Fashion & Design. Je leert over vorm, kleur, materiaal en techniek, maar ook over de maatschappelijke, economische en culturele achtergronden van mode. Je ontwikkelt een persoonlijke visie op mode die je uitwerkt in kleding- en stylingconcepten. Beroepsproducten die je ontwikkelt zijn kledingstukken en complete outfits, researchen inspiratieboeken, illustraties, fotoshoots en presentaties van concepten. Belangrijke onderwerpen voor Fashion & Design zijn ontwerpen, moulage, textielkennis, concepten en trends, patroontekenen, realisatie, collectioneren, tekenen en visualisatie.

* Officiële naam Duo - IB-Groep: Technische Commerciële Confectiekunde


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

DENISE AARTSEN, AFGESTUDEERDE FASHION & DESIGN 2009

INHOUD STUDIE Na een gezamenlijk eerste semester focus je in het tweede semester van het propedeusejaar op je eigen richting Fashion & Design. Je ontwerpt een kledingstuk ge誰nspireerd op een zelfgekozen historische referentie en je maakt ontwerpen waarbij verschillende materialen en hun technische behandeling een belangrijk uitgangspunt zijn. Daarnaast stel je een conceptboek en een ontwerpboek samen. Creativiteit en commercieel inzicht ontmoeten elkaar in het tweede jaar. Duurzaamheid loopt als een rode draad door het programma. De nadruk ligt op techniek en experiment naar aanleiding van het thema jeans. Daarnaast ontwerp je een kleine collectie, organiseer je een show en maak je een techniekboek en een researchboek waarin je je onderzoek beschrijft. Vervolgens ligt het accent op textiel, illustratie en innovatie. Je ontwikkelt je persoonlijke handschrift voor de diverse markten, doet onderzoek naar merken en ontwerpt een collectieboek.

Het derde en vierde jaar staan in het teken van het verder ontwikkelen van je talent. Je kiest dan voor een stage, een specialisatie en een minor. De volgorde van het programma bepaal je zelf. Je keuze is afhankelijk van het beroepsprofiel dat je voor ogen hebt. Het laatste semester van je studie draait om je afstudeerproject waarin je een catwalkcollectie ontwerpt of een trendforecastingboek maakt. Daarnaast schrijf je een scriptie over je afstudeerproject.

BEROEPSMOGELIJKHEDEN Afgestudeerden van Fashion & Design werken bijvoorbeeld bij: designteams van kledingmerken, high-end labels, tijdschriften, retailorganisaties of een eigen bedrijf. Denk aan bijvoorbeeld G-Star, Ann Demeulemeester, H&M, Lanvin, Adidas, ELLE en de Bijenkorf. Daar werken ze bijvoorbeeld als: >> Independent Designer (het ontwerpen voor een eigen modemerk) >> Designer for the Industry (het ontwerpen voor een merk of bedrijf) >> Fashion Forecaster (het aangeven van toekomstige trends in de mode-industrie)


‘Mijn studietijd op AMFI is waarschijnlijk de meest intense periode geweest in mijn leven tot nu toe. Ik heb veel geleerd over mijzelf en van daaruit de basis gelegd voor mijn huidige stijl, smaak en ambitie. Ik vind het wonderlijk om vanuit niets iets te creëren wat gebaseerd is op je gevoel en je idee van mode en kleding. Wat mij altijd zal bij blijven is het honoursprogramma waaraan ik heb deelgenomen. Ik heb enorm veel gezien, geleerd en gewerkt met diverse professionals uit de modewereld. Andere hoogtepunten waren mijn stage in Parijs bij ontwerper Martin Margiela en mijn deelname aan de minor Individuals. Het is heel bijzonder om met je medestudenten een collectie te ontwerpen voor een echt modelabel. Het was goed om dat hele proces al tijdens mijn studie te ervaren omdat het bij ieder modelabel waarvoor ik daarna heb ontworpen min of meer hetzelfde werkt. Dat merk ik ook in mijn huidige functie als ontwerper voor John Rocha.’


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

FASHION & MANAGEMENT Bij Fashion & Management leer je op detailniveau de mode-industrie kennen. Je opgedane managementkwaliteiten en inzichten zet je vervolgens in om kleding zo effectief mogelijk in te kopen, te laten produceren en in de markt te zetten. Je bent ook in staat om antwoord te geven op duurzaamheidsvraagstukken die hierbij een rol spelen. Beroepsproducten die je ontwikkelt zijn een stoffenportfolio, een quality manual, een

productiehandleiding en een collectie- en inkoopplan. Belangrijke onderwerpen bij Fashion & Management zijn textielkennis, collectioneren, productietheorie, ICT-logistiek, internationale bedrijfsvoering, productie-organisatiesystemen, marketing, retailkennis, HRM, managementvaardigheden en economie.

INHOUD STUDIE Na een gezamenlijk eerste semester focus je in het tweede semester van het propedeuse-

‘Vlak na mijn afstuderen ging ik bij Tommy Hilfiger werken als Junior Product Coordinator van de Menswear-afdeling. Mijn dagelijkse taken hebben vooral te maken met onderzoek en ontwikkeling van de breicollectie. Ik houd overzicht over het hele productieproces. Ook ben ik nauw betrokken bij de inkoop, de planning, de kostenberekening en de levering. In mijn studietijd bij AMFI kreeg ik genoeg mogelijkheden om het geleerde direct in de praktijk te brengen. Ik werd gestimuleerd om op excursies te gaan, mee te doen aan wedstrijden en een goede stageplaats te vinden. Ik was geselecteerd voor het Fashion & Management Honours Production Programme waardoor ik kon studeren aan de Hong Kong Polytechnic University en onderzoek deed in een confectiefabriek in China. Dit was voor mij een hele bijzondere periode. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over de mode-industrie en ervaringen opgedaan in diverse landen en culturen. Al deze ervaringen komen nog steeds van pas in mijn huidige baan bij Tommy Hilfiger.’


jaar op je eigen richting Fashion & Management. Je analyseert een merk, kijkt naar ontwikkelingen in de modemarkt en komt met een opzet voor een nieuw collectieconcept. Je doet een kledinganalyse, formuleert ontwerpeisen en maakt een kledingstuk met bijbehorende technische werktekening en productiehandleiding. Oriëntatie op diverse functies van een fashion manager maken deel uit van het programma.

Het derde en vierde jaar staan in het teken van het doorontwikkelen van je talent. Je kiest dan voor een stage, een specialisatie en een minor. Je keuze is afhankelijk van het beroepsprofiel dat je voor ogen hebt. Het laatste semester van je studie besteed je aan een afstudeerproject. Voor Fashion & Management gaat het om een opdracht van een bedrijf of een zelf te kiezen onderzoeksonderwerp dat relevant is voor de modewereld.

In het tweede jaar onderzoek je de wereld van jeans. Je ontwikkelt als Product Manager een nieuwe jeans vanuit een gekozen concept en maakt een ondernemingsplan voor een bijpassende retailomgeving. In het tweede semester van dit jaar heeft Fashion & Management een internationale, economische en strategische focus. Je analyseert mondiale trends en leert deze te vertalen naar de toekomst voor bedrijven. Daarnaast leer je strategische keuzes te maken en plannen op te zetten voor implementatie met betrekking tot inkoop, productie, logistiek, marketing en verkoop. Engels is in dit semester de belangrijkste taal. Je schrijft en presenteert in het Engels.

BEROEPSMOGELIJKHEDEN Afgestudeerden van Fashion & Management werken bijvoorbeeld bij: internationaal georiënteerde productiebedrijven, kledingmerken, inkoopcombinaties, grootwinkelbedrijven en adviesbureaus. Denk aan bijvoorbeeld Tommy Hilfiger, Hunkemöller, Diesel, Hugo Boss, Zeeman, Nike, C&A, SuitSupply en Coolcat. Daar werken ze bijvoorbeeld als: >> Buyer/Product Manager (het ontwikkelen en/of het inkopen van een collectie) >> Production Coordinator (het coördineren van het productieproces van kleding) >> Retail Manager (het verantwoordelijk zijn voor creatieve verkoopstrategieën)

SHAOJIE ZHOU, AFGESTUDEERDE INTERNATIONAL FASHION & MANAGEMENT 2010


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

HOLLY SYRETT, AFGESTUDEERDE INTERNATIONAL FASHION & BRANDING 2010

FASHION & BRANDING Bij de afstudeerrichting Fashion & Branding leer je dat een concept aan de basis staat van elk modemerk. Het concept heeft invloed op de ontwerpen, de collecties en de communicatiestrategie. Je leert een concept te ontwikkelen voor een modemerk. Ook leer je om te gaan met zowel vormgevingsprincipes als het opzetten en visualiseren van een merkstrategie. Beroepsproducten die je maakt zijn bijvoorbeeld brand manuals, retailconcepten, huisstijlen, magazineformats, webconcepten, campagnes, evenementen en forecasting- en trendboeken. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn ontwerpkennis, concepten en trends, merkstrategie, marketingcommunicatie, doelgroepgericht schrijven, ruimtelijke en grafische vormgeving.

INHOUD STUDIE Na een gezamenlijk eerste semester in het propedeusejaar start je in het tweede semester met je ontwikkeling in de richting van Fashion & Branding. Je maakt kennis met de

analyse van een basiskledingstuk, het formuleren van conceptuele uitgangspunten, het spotten van trends, het samenstellen van een brand manual en het presenteren van een nieuw modeconcept aan de hand van een 3D-presentatie. In het tweede jaar ga je ontdekken wat de mode-industrie van je verwacht en wat jij kunt bijdragen aan die industrie. Je ontwikkelt een commerciĂŤle fashion environment waarin de ontmoeting tussen merk en consument plaatsvindt. Ook realiseer je een campagne met onder andere een bedrijfsmagazine en een website waarmee je de identiteit van het merk crossmediaal communiceert. Het derde en vierde jaar staan in het teken van het doorontwikkelen van je talent. Je kiest dan voor een stage, een specialisatie en een minor. De volgorde van het programma is vrij te kiezen. Je keuze is afhankelijk van je talent en het beroepsprofiel dat je voor ogen hebt. Het laatste semester van je studie besteed je aan een afstudeerproject.


‘Tijdens mijn studie bij AMFI heb ik geleerd creativiteit te combineren met commercie, iets wat goed van pas komt in mijn huidige functie als Manager Business, Consumer & Sustainability Programmes bij de Amsterdam Fashion Week (AFW). Mijn eerste project was het ontwikkelen van een concept samen met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dit werd The Green Fashion Competition, een wedstrijd waar wereldwijd ruim 300 ontwerpers aan hebben deelgenomen. Tijdens het organiseren van de tweede editie van deze competitie kreeg ik ook de verantwoordelijkheid voor het zakelijk programma van AFW. Dit programma bestaat uit workshops, trainingen en lezingen om modeprofessionals en ontwerpers te ondersteunen in de zakelijke aspecten van mode, van productie en logistiek tot verzekeringen en sales. Dit jaar organiseer ik ook Downtown, het publieke programma van de Fashion Week. Een enorme uitdaging. Wanneer ik terug kijk op mijn tijd bij AMFI is het uitwisselingsprogramma met RMIT University in Melbourne een hoogtepunt. Ik heb daar uiteenlopende keuzevakken gevolgd, van Creatief Schrijven tot Installatiekunst. Een bijzondere tijd waarin ik ook mijzelf, alleen aan de andere kant van de wereld, persoonlijk heb ontwikkeld.’

BEROEPSMOGELIJKHEDEN Afgestudeerden van Fashion & Branding werken bijvoorbeeld bij: modemerken (American Apparel, Adidas, Diesel), tijdschriften (Zoo Magazine, CODE Magazine), trend-, ontwerp- en reclamebureaus (Stijlinstituut, Concrete Associates, DDB) en bedrijven (HEMA, Unit Creative Management, Scotch & Soda). Daar werken ze bijvoorbeeld als: >> Brand Engineer (het ontwikkelen van en het vormgeven aan een merkstrategie), >> Concept Developer (het ontwerpen van een merkidentiteit) >> Creative Manager (het organiseren van en het vormgeven aan een communicatiestrategie)

WARNING, THIS ISSUE CONTAINS DANGEROUSLY AMAZING CONTENT AND MAY BECOME ADDICTIVE.

MAGAZINE OF THE AMSTERDAM FASHION INSTITUTE

Voor Fashion & Branding gaat het om een opdracht van een bedrijf of een zelf te kiezen onderzoeksonderwerp dat relevant is binnen de modewereld. Uiteindelijk presenteer je de door jouw ontwikkelde producten op een expositie.


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

WAAROM AMFI? >>

>>

>>

>>

>>

STUDIEPROGRAMMA

Enige opleiding in Nederland die op hbo-niveau de gehele modeketen herbergt: van ontwerp en productie tot distributie en communicatie. Internationale profilering binnen het onderwijs, AMFI is lid van de International Federation of Fashion Technology Institutes (IFFTI) en van de International Apparel Federation (IAF). Integratie projecten uit bedrijfsleven in onderwijs. Samenwerking met onder andere WE, Woolmark, Hema, McGregor, Lectra en Amsterdam Fashion Week. Netwerk met meer dan 1300 stagebedrijven wereldwijd. Reality School concept in diverse onderwijsprogramma’s.

STUDIEPUNTEN Op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) moet je in het eerste jaar minimaal 50 van de 60 studiepunten halen om door te mogen naar het tweede jaar. Haal je niet het minimale aantal studiepunten, dan geeft de HvA je een bindend afwijzend studieadvies (BAS). Dit betekent dat je niet verder kunt gaan met de opleiding. Samen met je studiebegeleider bespreek je dan of je bij een andere opleiding beter op je plek bent.

TIJDENS JE OPLEIDING CONTACTUREN Deze opleiding biedt studenten 20 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 40 lesweken per jaar. Een contactuur is een onderwijsuur (van 50 minuten) waarbij een docent aanwezig is.

JAARINDELING Een studiejaar is verdeeld in twee semesters van elk een half jaar.

Jaar 1

Jaar 2

Jaar 3

Jaar 4

Semester

Theorie

Fashion & Design

Fashion & Management

Fashion & Branding

1

Theoretical backbone Business & Fashion

Inspiratieboek Prototype Stijlboek

Prototype Stijlboek Inspiratieboek

Stijlboek Inspiratieboek Prototype

2

Theoretical backbone Business & Fashion

Het Kledingstuk Focus op design onderzoek

Fashion & Identity OriĂŤntatie beroepsprofielen

Fashion Concept Productgericht

3

Theoretical backbone Industry & Culture

Industry & Identity Focus techniek en identiteit

Retailing Jeans Product Management Retail Concept

Fashion Environment Marktgericht

4

Theoretical backbone Industry & Culture

Quantity & Quality Massaproductie vs. ambacht

Fashion & Business Productie Management Bedrijfsstrategie

Fashion Communication Identiteitgericht

5

Minor of Stage of Specialisatie

Minor of Stage of Specialisatie

Minor of Stage of Specialisatie

Minor of Stage of Specialisatie

6

Minor of Stage of Specialisatie

Minor of Stage of Specialisatie

Minor of Stage of Specialisatie

Minor of Stage of Specialisatie

7

Minor of Specialisatie

Minor of Specialisatie

Minor of Specialisatie

Minor of Specialisatie

8

Afstuderen

Afstuderen

Afstuderen

Afstuderen


Onder contacttijd vallen onder meer hoorcolleges, workshops en toolshops. De contacturen zijn slechts een deel van de tijd die je aan je studie besteedt. De overige tijd besteed je aan zelfstudie, projectgroepen en opdrachten. In totaal ben je per week zo’n veertig uur met je studie bezig, met piekmomenten die qua uren boven dit gemiddelde liggen.

STAGE In het derde jaar loop je twintig weken fulltime stage bij een modebedrijf. AMFI onderhoudt vele goede contacten met het bedrijfsleven voor stages, maar uiteraard heb je de vrijheid om zelf een geschikte stageplek te zoeken in binnen- of buitenland.

MINOREN Minoren zijn semesterprogramma’s van een half jaar waarmee je je studie kunt verdiepen of verbreden. Je kunt de minor zowel bij ons volgen als bij een andere

hogeschool of universiteit. Voorwaarde is wel dat er een relatie is met de studie Design, Management of Branding. AMFI biedt de volgende minoren aan: Exchange (half jaar studie in het buitenland) >> Fashion & Visual Culture (analyse en productie beelden) >> Denim (innovatie denim en jeans; van stof tot merk) >> Independent Fashion Magazines (ontwikkelen modetijdschrift) >> Fashion Theories (verdieping modetheorieën) >> Individuals (ontwerpen, produceren en in de markt zetten van AMFI-merk Individuals) >> Textiles (ontwerpen van textiel) >> Digital Body Sculpture (ontwerpen met 3D-patroontechnieken) >>


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

REALITY SCHOOL Een van de bijzondere aspecten van AMFI is het concept Reality School. In diverse onderwijsprogramma’s ontwikkel je professionele producten die gepresenteerd worden tijdens mode-events en verkocht worden in winkels. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kiezen uit de minoren Individuals, Independent Fashion Magazine en Fashion & Visual Culture of door onderdeel te zijn van het creatieve team van de by AMFI Statement Store. Minor Individuals Individuals, het design-driven modelabel van AMFI, is opgezet in 2006. Derde- en vierdejaarsstudenten van alle drie de afstudeerrichtingen werken tijdens deze gelijknamige minor een half jaar lang samen om een collectie te ontwerpen, te produceren en te communiceren in samenwerking met de mode-industrie. Elke collectie wordt gepresenteerd tijdens de Amsterdam Fashion Week en verkocht aan diverse winkels in Nederland. Individuals is een unieke minor die geen enkele andere modeopleiding ter wereld aanbiedt. Minor Independent Fashion Magazine AMFI publiceert jaarlijks een Independent Fashion Magazine, geheel bedacht, geproduceerd en vormgegeven door studenten uit deze minor. Het magazine heeft een oplage van 3500 stuks en wordt wereldwijd verkocht, van Tokyo tot New York. Je leert zo een tijdschriftmerk neer te zetten dat aan professionele eisen moet voldoen. Bovendien wordt het merk vertaald naar het AMFI-jaarboek, een productlijn, een eigen website en een iPad magazine – waarbij marketing en pr ook door studenten wordt gedaan.

Minor Fashion & Visual Culture In de eerste fase van deze minor maken studenten vernieuwende modefoto’s gecreëerd en geïnspireerd op hun eigen favoriete ontwerper. In de tweede fase leren studenten korte modefilms maken. Deze films zijn geïnspireerd op jonge Nederlandse ontwerpers. Uiteindelijk worden de foto’s en films gepresenteerd tijdens het Downtown-programma van Amsterdam Fashion Week. by AMFI Statement Store by AMFI op het Spui in Amsterdam is de Statement Store van AMFI waar producten van studenten, docenten en alumni worden gepresenteerd en verkocht. Een team van studenten bedenkt spraakmakende concepten voor het interieur van de store en organiseert events. by AMFI is daar-door letterlijk de etalage van AMFI, waar modeliefhebbers en professionals uit de creatieve en commerciële industrie graag langskomen.

SPECIALISATIES De specialisatieprogramma’s zijn programma’s van een half jaar die verdieping geven aan en verbonden zijn met de beroepsprofielen van de verschillende afstudeerrichtingen. Momenteel bieden wij de volgende specialisaties per afstudeerrichting aan: Fashion & Design >> Collection (een collectie ontwikkelen in het handschrift van een designer of een merk vanuit een tailoring-perspectief) Fashion & Management Make & Buy (ontwikkelen en inkopen van mode voor retailers in de rol van inkoper en product manager)

>>


>>

>>

Fashion Marketing & Retail (ontdekken en begrijpen van consumenten tribes, hun relatie met merken en retail en het ontwikkelen van innovatieve marketing) Honoursprogramma Production (ontwikkelen van commerciële, technische en productie management vaardigheden tijdens een praktijkopdracht in het buitenland)

Fashion & Branding Brands & Identity (creëren en communiceren van een fashionmerkidentiteit) >> Brands & Innovation (ontwikkelen van toekomstige scenario’s tussen producenten, producten en consumenten) >>

NAAR HET BUITENLAND Londen, Parijs, Barcelona, Kopenhagen, Istanbul… Wie in de mode werkt, kent geen grenzen. Je hebt tijdens je studie veel

mogelijkheden om excursies, maar ook studie en stage in het buitenland te doen bij een vergelijkbaar instituut als AMFI. Wij bieden van elke afstudeerrichting ook een Engelstalige variant aan: AMFI International Courses. Iets voor jou? Bel of mail dan naar Tracy Hepp-Walker via 020-5954580 of t.l.hepp-walker@hva.nl of kijk op www.hva.nl/amfi-int.

STUDIELOOPBAANBEGELEIDING Leren is niet alleen kennis vergaren, maar ook kritisch naar je eigen ontwikkeling kijken. Zo word je gestimuleerd te ontdekken wat je sterke en zwakke punten zijn en waar je extra aandacht aan kunt besteden tijdens je studie. Om hier systematisch aan te werken krijg je een mentor toegewezen die je coacht tijdens de gehele opleiding.


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

vier maanden naar China. Ze worden eerst in Nederland klaargestoomd voor het werken in een andere cultuur en volgen daarna in Hongkong lessen in de Chinese taal en cultuur. Vervolgens gaan de studenten met de opgedane kennis en een bedrijfsopdracht aan de slag voor een productiebedrijf in China.

HONOURSPROGRAMMA’S VOOR EXCELLENTE STUDENTEN Honoursprogramma AMFI De honoursprogramma’s van AMFI zijn speciale studieprogramma’s waarvoor de tien meest talentvolle studenten worden geselecteerd die excellentie in hun studieloopbaan tonen. De Design-studenten gaan onder begeleiding van een bekende stylist naar Parijs om inspiratie op te doen en alle shows te bekijken. Terug in Nederland maken studenten op basis van hun ervaringen een kleine collectie en presenteren zij deze tijdens een modeshow. De Designstudenten leren binnen dit programma hun handschrift en persoonlijke visie te verdiepen en maken een enorme ontwikkeling door. Daarnaast worden ze inspirators voor hun medestudenten. De Management-studenten gaan voor

MCI Honours HvA Media, Creatie en Informatie, waar AMFI deel van uitmaakt, biedt een programma aan voor studenten die meer willen en kunnen dan in het reguliere studieprogramma aangeboden wordt. Dit programma noemen wij MCI Honours. Deelname is alleen mogelijk wanneer je goede resultaten gehaald hebt. Kijk voor meer informatie op www.medialab.hva.nl/honours.

KENNISCENTRUM CREATE-IT applied research is het kenniscentrum van het interessegebied Media, Creatie en Informatie van de Hogeschool van Amsterdam. In dit kenniscentrum voeren docenten, studenten en onderzoekers praktijkgericht onderzoek uit in opdracht van de creatieve industrie en de ICT-sector. CREATE-IT werkt samen met universiteiten en andere kennisinstellingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de praktijk en bij de verschillende labs waarover het kenniscentrum beschikt, namelijk het MediaLAB Amsterdam, Usability Lab, Digital Life Lab en Game Lab. Het MediaLAB Amsterdam is samen met onder andere ACE/minor ondernemerschap gevestigd in Studio HvA, een prachtig nieuw duurzaam gebouw met een moderne werkplaats. Het is mogelijk om in het kenniscentrum af te studeren. Kijk voor meer informatie op www.create-it.hva.nl.


SAMENWERKING In het bedrijfsleven werken collega’s van de afstudeerrichtingen Design, Management en Branding dagelijks met elkaar samen. Daarom vindt AMFI het belangrijk dat studenten al tijdens de studie leren samenwerken met studenten van de andere afstudeerrichtingen. Elk jaar wordt er een moment gecreëerd waarop studenten van Design, Management en Branding met elkaar werken aan een beroepsproduct. Voorbeelden zijn het gezamenlijke eerste semester in het propedeusejaar, het Triptiekproject (in het tweede jaar binnen drie weken een nieuw merk opzetten en presenteren), het jeansproject (in het tweede jaar een jeansshow en expositie op een externe locatie organiseren) en de minoren zoals Individuals (in het derde of vierde jaar een nieuwe collectie ontwikkelen voor het kledingmerk van AMFI).

NA JE OPLEIDING WAT BEN JE ALS JE DE OPLEIDING HEBT AFGEROND? Na de succesvolle afronding van een van de afstudeerrichtingen van AMFI mag je jezelf Bachelor of Fashion Technology noemen.

DE ARBEIDSMARKT Met onze drie afstudeerrichtingen dekken wij beroepen in de mode-industrie waarvoor een hbo-niveau vereist is. Je bent na de opleiding goed voorbereid op de huidige arbeidsmarkt. Wij onderhouden contacten met de (internationale) mode-industrie en het bedrijfsleven waarvan je gedurende je studie en daarna profijt kunt hebben. Ook heeft AMFI een LinkedIn-groep voor alumni.

Oud-studenten worden via deze site op de hoogte gehouden van AMFI-activiteiten en uitgenodigd voor events zoals openingen, symposia en eindexamenpresentaties.

VERDER STUDEREN Je kunt na je studie bij AMFI ook een mas­teropleiding volgen aan een universiteit in binnen- of buitenland. Afgestudeerden van Fashion & Design kunnen bijvoorbeeld naar het Institut Français de la Mode in Parijs of de Domus Academy in Milaan. Afgestudeerden van Fashion & Management hebben de mogelijkheid onder andere te studeren bij de University for the Creative Arts in Epsom, de London College of Fashion in Londen, de Institut Français de la Mode in Parijs en aan de Hong Kong Polytechnic University. Voor Fashion & Branding kan dit bijvoor­beeld bij de University of Commerce Luigi Bocconi in Milaan, de University for the Creative Arts in Epsom en het Fashion Institute Arnhem. De hogescholen en uni­versiteiten bepalen of je met jouw bachelor­diploma toegang hebt tot de master(s) die zij aanbieden.


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

PRAKTISCHE ZAKEN TOELATINGSEISEN Je wordt tot deze studie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo4-diploma. Als je een havo-diploma hebt met het profiel Cultuur en Maatschappij, geldt voor jou dat twee aanvullende vakken vereist zijn: Wiskunde A of B en Economie of M&O.

VOLDOE JE NIET AAN DE TOELATINGSEISEN Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, heb je onderstaande mogelijkheden om met de opleiding te starten.

21 jaar of ouder Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je het 21+ toelatingsexamen doen. Meer informatie over dit toelatingsexamen vind je op: www.hva.nl/een-studie-kiezen/toelatingseisen/ toelatingsexamens. Buitenlands diploma Heb je een buitenlands diploma, dan kun je je diploma laten waarderen door de Dienst Studentenzaken van de HvA. Het vereiste taalvaardigheidsniveau is dat van Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, niveau 4 (NT2). Meer informatie over de procedure diplomawaardering vind je op


www.hva.nl/een-studie-kiezen/toelatingseisen/ diplomawaardering. Voorbereidende cursussen De HvA biedt de mogelijkheid om vakken (waarin je eindexamen hebt gedaan) bij te spijkeren of om vakken te volgen waarin je geen eindexamen hebt gedaan, maar die je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze. Meer informatie over deze mogelijkheden kun je vinden op www. hva.nl/een-studie-kiezen/toelatingseisen/ voorbereidende-cursussen. Je kunt ook contact opnemen met de studentenadministratie van AMFI, telefoon: 020-5954500.

GESCHIKTHEIDSTOETS AMFI gelooft in kwaliteit, maatwerk en iedere student op de juiste plaats. Daarom doen alle kandidaten die zich aanmelden een geschiktheidstoets. Deze toets bestaat voor alle drie de afstudeerrichtingen uit een opdracht die je opstuurt en een gesprek met een docent en een ouderejaarsstudent. Voor Fashion & Design krijg je de opdracht na aanmelding thuisgestuurd. Je brengt deze mee op de intakedag. Voor Fashion & Branding maak je daarnaast nog een aantal opdrachten op de intakedag zelf. Voor Fashion & Management krijg je ook een opdracht thuisgestuurd die je vervolgens presenteert op de intakedag. De inschrijving sluit 1 mei 2013. Wanneer je een bijspijkercursus moet doen, geef je dan op vóór 15 maart 2013. Je krijgt dan de uitslag van je geschiktheidstoets voordat de bijspijkercursussen beginnen. Je kunt het aanmeldingsformulier en de opdrachten downloaden op www.hva.nl/amfi onder ‘aanmelden’. De uitkomst van de geschiktheidstoets is een advies.

AANMELDEN Je meldt je eerst aan via www.hva.nl/amfi. Pas nadat je een positief advies van AMFI hebt ontvangen, meld je je aan bij Studielink (www.studielink.nl). Je kiest bij het aanmelden al voor één van de drie afstudeerrichtingen: Fashion & Design of Fashion & Management of Fashion & Branding. Let op: op Studielink is deze opleiding te vinden onder de officiële opleidingsnaam Technisch Commerciële Confectiekunde.

STUDIEKOSTEN Het collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van OCW. Kijk op www.hva.nl/collegegeld voor de meest up-to-date informatie over de tarieven. Houd daarnaast rekening met studiekosten voor boeken, readers, excursies en vakbenodigdheden. Dit kan per studierichting verschillen, maar ligt rond de € 800,- per jaar.

LOCATIE De opleiding AMFI bevindt zich in het Koetsier-Montaignehuis aan de Mauritskade 11 in Amsterdam. Je kunt het gebouw gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde metrostation is Weesperplein. Kijk op www.hva.nl/locaties voor de routebeschrijving.


HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

MEER WETEN? OPEN DAGEN Kom naar onze open dagen, ontmoet onze studenten en docenten en proef zelf de sfeer. >> Zaterdag 10 november 2012 10.00 - 14.00 uur >> Zaterdag 19 januari 2013 10.00 - 14.00 uur >> Zaterdag 16 maart 2013 10.00 - 14.00 uur

STUDIEVOORLICHTING Studievoorlichting geeft voorlichting over studeren in het hbo en wo in het algemeen en studeren aan de Hogeschool van Amsterdam in het bijzonder. Zij zijn tijdens werkdagen telefonisch bereikbaar via 020-599 5422. Je kunt ook een mail sturen naar: studievoorlichting@hva.nl.

WEBSITE Actuele informatie over de opleiding vind je op www.hva.nl/amfi.

Kijk op www.hva.nl/opendag voor de meest actuele informatie.

STUDIEKEUZE Een studie kiezen heeft gevolgen voor je toekomst. Je wilt graag op de juiste plek terechtkomen, waar je het beste uit jezelf kunt halen. Daarvoor is het belangrijk dat je het studiekeuzeproces stap voor stap doorloopt. Je onderzoekt je interesses, talenten en mogelijkheden voordat je een studie kiest. Betrek andere mensen, familie, vrienden en je loopbaanbegeleider op school, bij je keuzeproces. Zij kunnen je zowel helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf als in bepaalde opleidingen en beroepen. Kijk op www.hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.

Fotografie: cover en p.3 Peter Stigter, p.5 en p.19 Joris van Egmond, p.8 Sascha voor de Fotomeisjes, p.6 en p.16 LONNEE fotografie


Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

HVA MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

OB-57-12

Hogeschool van Amsterdam AMFI - Amsterdam Fashion Institute Mauritskade 11 1091 GC Amsterdam www.hva.nl

AMFI - Amsterdam Fashion Institute aan de Hogeschool van Amsterdam, HvA  

AMFI - Amsterdam Fashion Institute. Studeren bij de Hogeschool van Amsterdam, HvA

AMFI - Amsterdam Fashion Institute aan de Hogeschool van Amsterdam, HvA  

AMFI - Amsterdam Fashion Institute. Studeren bij de Hogeschool van Amsterdam, HvA

Advertisement