Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No10 november 2013

Ann Sidén Förbättrar och förskönar vardagen

Gastro Frankrike och bra viner

Travelista Världens bästa skidbackar

Stockholmskoll Klubbkids, Hello Africa och Wienercaféet

Mia Spendrup – vd på Loka Brunn

Marknad Örebro

Örebros affärstidning


100%

VOLKSWAGEN


ÖBO PRESENTERAR PRESENTERAR LOKALARTISTEN

PETER

FLACK

SPELAS IN FÖR SÄNDNING PÅ JULAFTON

LOA

JASMINE

KARA

FALKMAN

OLA

SALO

KÖP EN LJUSSTAV STÖD ROTARYS SOMMARKOLLO I ÖREBRO

MED SLAGVERKSGRUPPEN KOMODO OCH ÅRETS LOKALARTIST SOPHIA ANDERSSON I EN FANTASTISK JUL-ALLSÅNGSSHOW PÅ STORTORGET ÖREBRO SÖN 8 DEC KL.17:00 MED O,HELGA NATT KÖREN DIRIGENT FRED SJÖBERG MUSIK GÖRAN BEJSTAM & JULORKESTERN KOREOGRAFI SARA ODE TEKNIK MARCUS BJÖRKEGREN LJUD MÅRTHEN FAGRÉ LJUSDESIGN FREDRIK JÖNSSON MANUS OCH REGI MATS BORG PRODUCENT GITTE ÖSTLING EXEKUTIV PRODUCENT RICHARD KENNETT


CYAN MAGENTA GUL SVART

INNEHÅLL No. 10 2013 Marknad Örebro

6

Nyheter

10

Business

14

Leasing

HKM Publishing AB

16

Näbbtorgsgatan 2 702 23 Örebro Fax

10 16 22

019-10 84 30

Porträtt – Mia Spendrup

CEO och Chefredaktör Stefan Hallenius

Lyft frågan om kompetensförsörjning

070-483 59 47 stefan.hallenius@hkm.se

36

26

Bli framgångsrik e-handlare

28

Bygg långsiktiga kundrelationer

30

Konsten att projektleda virtuella team

32

Service ger mer i kassan

COO

34 32 36 34 40 46 46

Linnea Fennhagen 072-303 99 06 lf@hkm.se Medverkande Camilla Johansson

Kogi 70 år och Saigon gånger fem Gastro – Frankrike bästa vinlandet?

Ulf Hjelting Peter Steen-Christensen

40

Jonas Källgren Martin Henningsson

Ann Sidén eller Mamma Knota

Richard Ström Dixie Ericson

Stockholmskoll

Paul Dahlgren

50

Reklam och media

52

Inredning

Annika Wihlborg Annonser Dennis Karlsson

54

Fashionista

56

Technopolis

58 58 62

070-637 20 85

46

dk@hkm.se Cecilia Frost

Travelista – Världens bästa backar?

073-363 16 61 cf@hkm.se

Hur ä r lä get?

Fredrik Beckius 073-434 34 41 fb@hkm.se

LEDARE

58

Utgivare HKM Publishing AB Redaktionell och grafisk produktion HKM Publishing AB

Välkommen till ett späckat nummer av Marknad. Vi har träffat Mia Spendrup och pratat Loka Brunn. Dixie Ericson har ett spännande möte på sidan 40. Sedan har Paul Dahlgren varit i den bästa vinregionen: Bourgogne. Peter Christensen fortsätter att ge dig bra koll på Stockholm. Det är trevlig läsning! Sociala medier och nya värderingar äter upp oss som är något äldre. Hänger vi med? Fattar vi? Det bästa sättet är självfallet att omge sig med alerta medarbetare som kan upplysa och kanske även dirigera. Men oftast känns det som att personer väljer sida, traditionalister

eller nytänkare. Går det inte att ha en fot i varje läger? Socialdemokraterna öppnar för att regera med FP och C? Känns precis som att gamla regler satts ur spel. Undrar vad som händer om 100 år? Det är kanske tur att man inte är här och behöver uppleva det. Men en sak som är säkert är att ni som tänker taktikrösta inte bör lägga rösten på FP eller C. KD här kommer jag.

Er värd, Stefan Hallenius

Tryck MittMediaPrint Periodicitet Elva nummer per år Tidningen är tryckt på Solaris, 60 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus, Utmärkt Örebro, Totally Stockholm och Handelsstaden Örebro. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019-10 84 30. Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

Hyr bilen hos Avis! Välkommen till Avis på Södermalmsplan 5 Telefon 019-611 63 00 www.avis.se Avis - för en bättre miljö Certifierade enligt ISO 14001.

4 Marknad

019 12 43 00 Vi har schysta villkor! Örebro Läns Taxi AB Södra Station, 702 24 Örebro Taxibokning: 019-12 43 00 • Web: www.taxiorebro.se


Välkommen Marita! Vi är väldigt glada över att välkomna ännu en medarbetare till oss på Grant Thornton. Marita Söderberg är anställd som auktoriserad revisor med placering på vårt kontor i Örebro. Hos Grant Thornton hjälper vi dig som är ägare och företagsledare med tjänster inom revision, ekonomiservice, skatt och rådgivning. Allt fler ser oss som den optimala samarbetspartnern för entreprenörsföretag. Ring oss på tel. 019-16 75 00 eller besök oss på grantthornton.se/ orebro. Välkommen du också!

Marita Söderberg Auktoriserad revisor

grantthornton.se/orebro

Välkommen till Danske Bank på Engelbrektsgatan 4, i gamla Riksbankshuset! Individuell och kvalificerad rådgivning, för såväl företagsaffärer som privatekonomi.

Engelbrektsgatan 4, Örebro eller ring 019-764 10 00.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Big Bag fÜrvärvar WÅAB FÜretaget Big Bag, som 2003 kom in pü marknaden med idÊn att erbjuda bortforsling av byggavfall i kubikmeterstora sopsäckar, har kÜpt produktionslinan fÜr elektronikütervinning i Örebro av fÜretaget WÅAB. Samtliga ütta anställda erbjuds fortsatt anställning.

Fler bostäder i Örebro I en region och en stad som växer finns det ett ständigt behov av nya bostäder, och med detta i ütanke har nu ÖBO beslutat att under de kommande üren bygga 300 nya lägenheter. FÜrst ut är Adolfsberg, där bestündet kommer att utÜkas med 62 lägenheter varav 21 vikta fÜr seniorboende i linje med konceptet Örebro Senior. Dessa beräknas stü klara sommaren-hÜsten 2015 och i det närmaste parallellt med detta pübÜrjas ocksü i tur och ordning en rivning samt nybyggnation av totalt 46 bostäder pü Kungsgatan och Bondegatan vilka i sin tur fÜrväntas vara färdiga fÜr inflyttning sommaren 2016. Till detta är intentionen att det ska tillkomma ytterligare 200 hyresrätter varav 100 i korsningen Karlslundsgatan – Gäddestavägen fÜr vilka byggnationen planeras i tvü etapper med byggstart fÜr den fÜrsta i brytningen mellan hÜst och vinter 2014. De sista lägenheterna kommer att byggas pü SÜrbyängen och 35 av dessa är avsedda som studentbostäder med byggstart nästa sommar.

Idag utgÜr säckar cirka 25 procent av verksamheten, resten fÜrdelas mellan andra insamlingsmetoder och fÜretagets sorteringsanläggningar sedan man gütt samman med ütervinningsfÜretaget Apelns Express AB, etablerat 1932. – Vi ville utveckla vür verksamhet och växa, och att kÜpa inkromet av WÅAB var ett bra sätt att gÜra detta. WÅAB:s verksamhet har varit stÜrre än vad den är idag, men fÜr nügra ür sedan valde man att inte delta i upphandlingar och verksamheten har gütt ned, konstaterar David Källsäter, vd fÜr Big Bag. Ett av flera värden med att ta Üver WÅAB är den kompetens som finns i fÜretaget, vilket kommer att bidra till att fÜrädlingen av den ütervunna elektroniken kommer att Üka.

KompetensfĂśrsĂśrjning pĂĽ agendan

Ny teknik pü nyÜppnat lager Den 1 oktober invigde kedjan XXL Sport & Vildmark sitt centrallager pü Pilängen i Örebro, en process som bara tagit ütta münader frün det att byggnadskontrakt undertecknats till det att lagret nu har kunnat Üppna sin verksamhet. Lagret omfattar 20 500 kvadratmeter och fÜr att kunna ha effektivast mÜjliga logistik använder man sig av det automatiska lagersystemet Autostore som levererats av Element Logic Sweden. XXL Sport & Vildmark använder sig redan sedan tidigare av Autostore i sitt norska centrallager, och vid tidigare tillfälle har en av kedjans tvü grundare och tillika logistikchef i Norden, Geir Nielsen, konstaterat att man minskat driftskostnaderna fÜr det norska lagret med 50 procent. Autostore är ett automatlager som gÜr det mÜjligt att bygga kompakta lagersystem. Lüdorna som används som lastbärare är staplade pü varandra i en tredimensionell matris. HjulfÜrsedda robotar arbetar uppifrün och hissar de lüdor som beställts av systemet och transporterar dem till plockstationerna.

KONST

FILM

TEATER

– infÜr kräftpremiären KROG+BAR

MUSIK

FILM

MAREN FIRA

pratar svenskhet KROG+BAR

RESTAURANG

KONST

MUSIK

R

#KRĂ„MAREN

facebook.com/vagengallerian facebook.com/kramaren

Öppettider Vügen och Krämaren Mündag–fredag 10–19 LÜrdag 10–16 SÜndag 12–16

OPERATION SEMESTERSKĂ„GG

FILM

TEATER

Ă„ KR

MAREN FIRA

KROG+BAR

RESTAURANG

KONST

MUSIK

FILM

TEATER

R

N

7JTQHS£EEFôOOTQ¤*$" After Shave hos 1BSGZN1JB.FETUPQ

#KRĂ„MARE

facebook.com/kramaren

facebook.com/vagengallerian

Öppettider Vügen och Krämaren Mündag–fredag 10–19 LÜrdag 10–16 SÜndag 12–16

1963 5IF#FBUMFTôDLTJUUHFOPNCSPUU FSJHF #BSCJFMBOTFSBEFTJ4W SFCSP ,S£NBSFOJOWJHEFTJ• TLBWJôSBEFU

%FOPDIT¤

Ă„ KR

KROG+BAR

RESTAURANG

KONST

MUSIK

FILM

TEATER

MAREN FIRA R

N #KRĂ„MARE

facebook.com/kramaren

facebook.com/vagengallerian

Öppettider Vügen och Krämaren Mündag–fredag 10–19 LÜrdag 10–16 SÜndag 12–16

VARDAGSSMART Ruskväder? Nya hÜstskor hittar du hos Eurosko.

Alternativt, växla pengar hos Exchange och res bort.

Ă„ KR

MAREN FIRA

R

Ă…R

Solkräm och lotion ôOOTQ¤.FETUPQ

TEATER Ă„ KR

50

VARDAGSSMART

Ă…R

facebook.com/vagengallerian

KONST

Hela Sverige bakar och After Dark 50

facebook.com/kramaren

OÜmma kläder till festivalen, solbrillor till strandhänget, fotbollsskor till lägret eller bara lüngtrükigt? Välkommen in, oavsett hur din sommar ser ut!

Gustav Lagerträd

Claes Nelander

utvecklar Ă–rebros restaurangbransch

Ă…R

6 Marknad

GlĂśm inte solhatt, lotion! solskydd &

Nytt nr 23 november

Ă…tta sidor bilar, fyra sidor vin

50

Vardagar 10.00 – 19.00 LÜrdagar 10.00 – 16.00 SÜndagar 12.00 – 16.00

facebook.com/vagengallerian

RESTAURANG

SEMESTER eller lĂĽngtrĂĽkigt?

ART SOMMARSM

Ă…R

Oavsett om du behÜver ett paraply eller en solstol sü hüller vi Üppet fÜr dig i sommar. Välkommen in och handla det som passar dig bäst!

MUSIK

Ă–PPET VĂ…GEN & KRĂ„MAREN

Fredrik

50

SOMMARLOV eller solstolsläge?

Edward Blom

1963 – 2 01 3

– Om magkänsla och voodoo-jazz

intyg är ingalunda nügot som gäller endast utlandsfÜdda, utan det finns även svenskar som kan behÜva hjälp med detta. Ytterligare nügot som kan vara en tänkbar trÜskel är sprüket. – Där varierar det väldigt mycket mellan olika arbetsgivare, en del vill att de anställda ska tala en i stort sett felfri svenska, medan andra menar pü att det ordnar sig med tiden. Just svenska är ju nügot som alla som kommer hit für gü och lära sig. Med rätt samarbete är det inte svürt att ta tillvara den kompentens som utlandsfÜdda sitter pü, konstaterar Maria Johansson. Den 25 november kan intresserade komma till Länsstyrelsen och träffa fÜretag som hittat mÜjligheter till framgüngsrik kompetensfÜrsÜrjning, bland annat Atlas Copco och Posten som tagit denna mÜjlighet tillvara i anslutning till sin nya terminal i Hallsberg. Det blir ett mingel där det bjuds pü smÜrgüs och kaffe eller te. FÜranmälan gÜrs till Länsstyrelsen.

Tema: Bilar + Vin

En världspianist kommer till stan

Örebro växer

1963 – 2 01 3

Amanda Jenssen

Dansband eller rock?

Shai Maestro

Hus & Hem

SammanhĂĽllning och solidaritet

NOVEMBER 2013 #10

Stiftelsen

Örebromaten är mer än bara hamburgare

StÜrre än nügonsin

Race 4 mercy

Örebro läns münadstidning

Maltmagnus Allt fĂśr Ăślbryggning

All världens mat

Live at Heart

Vi testar tre guldkorn

OKTOBER 2013 #9

Tema: Mode Det blir en ďŹ n hĂśst i ĂĽr

1963 – 2 01 3

Vi testar SjĂśkrogen

Vi bjuder pĂĽ en liten sommarguide

Örebro läns münadstidning

SEPTEMBER 2013 #8

Yohio

Det musikaliska underbarnet kommer till stan

Sommarlunch

MĂĽnadens mat Tema: Sommar

RESTAURANG

Örebro läns münadstidning

SOMMAR 2013 #7

Sator

Chips pratar musik

Dags fĂśr allsĂĽng

KROG+BAR

Örebro läns münadstidning

JULI 2013 #6

Den 25 november hülls det after work pü Länsstyrelsen i Örebro, och det är kompetensfÜrsÜrjning som stür pü agendan. Büde privata och offentliga arbetsgivare är välkomna, och frügan fÜr kvällen är hur man tillvaratar kompetensen hos utlandsfÜdda. Syftet med träffen är bland annat att visa pü hur olika fÜretag arbetar med sin kompetensfÜrsÜrjning, och att det inte är en kostnad att ta in utrikesfÜdda medarbetare, utan tvärtom en vinst och att det ibland endast behÜvs mindre ütgärder, som till exempel validering. – Just valideringen kan handla om flera olika saker, som till exempel Üversätta utländska betyg till svenska, eller om individer som kanske har arbetat länge inom ett omrüde, men inte har papper fÜr att styrka detta, dü kan kunskaperna inom omrüdet behÜva styrkas pü andra sätt, berättar Maria Johansson pü Länsstyrelsen. Detta att ha arbetat länge men sakna

1963 – 2 01 3

Örebro läns münadstidning

Magnus SjĂśgren

– Det finns en väldig kompetens inom WÅAB fÜr fÜrädling vilket innebär att vi nu kan gÜra det själva. Det finns mellan 30 och 40 olika metallfraktioner som har ett värde i den ütervunna elektroniken som vi nu kan utvinna, vilket büde innebär mer pengar och är bättre fÜr miljÜn. När vi Ükar fÜrädlingsgraden av det insamlade avfallet kan vi samtidigt erbjuda vüra kunder bättre villkor. säger David Källsäter. FÜrutom att tillvarata büde kompetens och material pü bästa sätt vill man även ta tillvara och utÜka kundkretsen, nügot det finns goda fÜrutsättningar fÜr med Big Bags egen kundbas. – Vi har stora fÜrhoppningar om att kunna Üka omsättningen, fÜr nügra ür sedan hade WÅAB 13 000 ürston, och nu är det nere pü 1 000. Vi har som mül att fü upp det till 4 000–5 000 ürston, avslutar David Källsäter.

#KRĂ„MAREN

facebook.com/kramaren

Örebro Läns Münadstidning


Få 3 månader extra som ny kund. Gäller endast via denna länk: www.hotel-express.se/orebro/kampanj

Upp till halva priset på hotellrum i hela världen VI BOKAR DINA HOTELLNÄTTER. SPARA PENGAR I FÖRETAGET – BLI MEDLEM NU!

hotel-express.se 019-16 60 60

Ögonkirurgi hos Holmquist Optik Gör som hundratals andra redan gjort hos oss, en synfelsoperation. Eller passar glasögon eller linser bäst för dig? Välkommen in till oss för en personlig rekommendation. holmquist optik synsam kungsgatan 5 · örebro · 019-17 46 50 · VarD 08.00–18.00 · lörD 10.00-14.00


Engagemang hyllas Den 21 oktober tilldelades Örebros kommunekolog Mats Rosenberg Jidhe-priset för 2013 till minne av Elisabeth Jihde. Han mottog det av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott i Solna och motiveringen löd som följer: ”Mats Rosenberg är en eldsjäl som med envishet, kunskap och stort engagemang har fått Örebro kommun att göra värdefulla naturvårdsinsatser. Örebros gamla soptipp och industriområdet med det lilla naturreservatet Oset och Svartåns mynningsområden har omvandlats till strandängar med häckande fåglar, groddammar, blommor och betesdjur som håller landskapet öppet. Det har bidragit till att Örebro utvecklats till en naturpärla för både människor, växter och djur.” Världsnaturfondens naturvårdspris ur ”Till Elisabeth Jihdes Minne” är på 50 000 kronor och instiftades 1999.

Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog fick högst betyg i Sverige Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog kom i september på första plats på Livebookings svenska barometer. Livebookings är ett onlinebokningssystem som finns i 23 länder och cirka 8 000 restauranger medverkar. Varje månad kan gästerna svara på en undersökning gällande restaurangbesöket de har bokat via Livebookings. Gästerna får bland annat bedöma det generella intrycket, maten, drycken, och servicen. Restauranger som är med och blir betygsatta är exempelvis de exklusiva restaurangerna Mathias Dahlgren Matbaren, Daniel Berlin, Fäviken och Lux.

Foto richardstrom.com

Foto Ola Jennersten

CYAN MAGENTA GUL SVART

I september månad fick Sjökrogen 9,06 i snittbetyg av Livebookings användare – högst av alla restauranger i Sverige. Sverigesnittet stannade på 7,92. – Det är glädjande att se att den satsning på kvalitet och service som verksamheten arbetar stenhårt med gett ett sådant resultat i en nationell jämförelse. Med fortsatta ambitioner på utveckling av verksamheten är detta nog inte sista gången som Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog omtalas nationellt, säger Ulf Gejhammar, styrelseordförande för bolaget. Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog satsar på svenska smaker av närproducerade och närodlade råvaror. Gästgiveriet är öppet året runt och tar förutom middagsgäster även emot större sällskap – både för konferenser och bröllop. Just nu förbereder man julborden. – Att det är våra gäster som gett oss detta höga betyg känns roligt, det är för dem vi hela tiden vill utvecklas och bli bättre. Såhär mitt i förberedelserna inför julborden är det extra roligt att få så bra respons på vad vi gör, säger Ida Lüpke som är restaurangchef och bokningsansvarig på Katrinelund.

Avstamp för klimatarbete

Nasta Welcome Home utvidgar Den har lockat kunder från när och fjärran, inredningsbutiken ute i Nasta, som med sin närhet till herrgården med samma namn befinner sig i en väldigt vacker miljö. Nu är det dags att växa.

ra produkter på plats, butikens innehavare Anna Petterson och Annelie Holm har ett mångårigt intresse av inredning som de också gärna delar med sig av i from av inredningshjälp för både privatpersoner och företag.

Redan butikens inramning är något utöver det vanliga, belägen som den är i flyglarna till den drygt 300 år gamla herrgården, en ålder som med stor sannolikhet delas med flyglarna själva. Sedan butiken öppnade i april 2011 har den erbjudit sina kunder ett exklusivt urval av inredningsdetaljer, från mindre möbler som fåtöljer som vackert porslin, produkter i läder, tapeter och sängkläder av kända märken som Artwood, Ralph Lauren och Balmuir för att bara nämna några få. Nu är det dags att ta nästa steg, då man även tar över herrgårdens andra flygel. Där kommer man att ha en konceptbutik för märkena Gant, Canada Goose, Calvin Klein och Ralph Lauren, där vart och ett av dessa märken kommer att ha varsitt rum med fokus på bad- och sovrum. Precis som den flygel där man redan har sin verksamhet är även den andra på 180 kvadratmeter, som nu kommer att fyllas av lockande produkter av märken som borgar för god kvalitet. Nasta Welcome Home erbjuder inte bara vack-

Foto Ulf Hjelting

Den 23 oktober tog arbetet med att nå målen i Örebros läns energi- och klimatprogram fart. Då träffades företrädare för offentliga verksamheter, näringslivet och ideella organisationer för att komma överens om vad som behöver ske. Några av de mål som ska uppnås fram till 2020 är att utsläppen av växthusgaser ska minskas med 25 procent, energieffektiviteten ska öka med 20 procent samt att förnybar energi ska stå för minst 60 procent av länets energiförbrukning. – FN:s klimatpanel anser sig nu vara säkra på att det är människornas påverkan som gjort att klimatet förändras, att isen smälter i Arktis, säger Irén Lejegren, regionråd. Hon menar att detta också innebär att människan kan påverka och förändra den rådande trenden med hjälp av ny teknik, innovativa företag, politiska beslut och en förändring av våra levnadsvanor. – Vi har tydliga och ambitiösa mål, men nu måste vi gå från ord till handling. Siffror på ett papper är inte mycket värda om det inte sker förändringar såväl hemmavid som i företag och hos offentliga beslutsfattare, säger länsråd Kjell Unevik.

Vi tycker som du. Helgen är bäst! Vi har utdelning på helgen när observationen är som högst och folk har mer tid att läsa. Läs mer på www.sdr.se. Välkommen att kontakta Martin Säretun.

8 Marknad

OSMUNDGATAN 2, 703 63 ÖREBRO TEL 019-10 49 40, MOBIL 0703-09 25 58 E-MAIL sdr512@sdr.se


1. Beställ på hemsidan* marieberggalleria.se 2. Betala mot faktura eller med ditt företagskort 3. Hämta dina presentkort Vad är personligare än en julklapp där mottagaren väljer själv? Ge dina anställda Marieberg Gallerias presentkort som julgåva, så kan var och en välja sin egen önskepresent i gallerians butiker. Presentkorten laddas med den summa du vill och läggs i snygga, julprofilerade presentfodral. Läs mer på marieberggalleria.se *) Du kan även beställa på tfn 019-20 67 91 eller köpa presentkorten i gallerians automater med ditt kort.

ETT TAK. TUSEN UPPLEVELSER. Mer än 100 butiker. 2 600 gratisparkeringar. Buss från Örebro city. Vardagar 10–20 Lördag 10–18 Söndag 11–18 www.marieberggalleria.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Allt för ölbryggning Wonderville tar ny kund i USA Text och bild Ulf Hjelting

Företaget ligger lite anonymt ett femtiotal meter från vägen mellan Kumla och Fjugesta. Det är här som Maltmagnus huserar och här finns allt för den som brygger öl. Följer man gps-anvisningarna som är kopplade till Maltmagnus Facebooksida hamnar man mitt inne Kumla - mer fel än så går det nästan inte komma. – Vi vet, vi ska försöka ändra på det där. Det är inte bra, säger Veronica Lindroos som tillsammans med maken Magnus och hans far Frejvid driver företaget. Maltmagnus är beläget i Östra Åby vid Fjugestavägen och idén till företaget väcktes i februari 2009. – Jag funderade över varför vi köper vår malt från Tyskland när det finns i Sverige. Dessutom funderade jag på om fler än jag ville kunna bestämma mängden malt man vill ta hem till sin bryggning. Han kontaktade därför en grupp hembryggare via svenska hembryggareföreningens forum och därefter kontaktade han företaget Viking Malt. Resultatet blev att de inledde ett samarbete. Magnus köpte malt, tog beställningar och krossade malten till de som ville ha den krossad och ett nytt företag var fött – Maltmagnus.

Idag erbjuder Maltmagnus mer än malt. Här finns allt för den som brygger sitt eget öl: humle, jäshinkar, jästankar, spiralkylare – ja, allt man behöver för den egentillverkade ölen. Bland annat samarbetar företaget med den italienska tillverkaren Camurrie som gör bryggverk för hemmabruk. Men man är även leverantör av råvaror till de flesta mikrobryggerierna i Mellansverige. Att Maltmagnus är en succé råder det inget tvivel om. Försäljningsrekord slås varje månad och företaget växer så det formligen knakar. Lagret är redan alldeles för litet och en utbyggnad ska ske snarast. Grunden är redan på plats. En styck lagerpersonal har anställts nyligen och var tidigare timanställd. I ett av rummen intill lagret finns maltkrossen. – Vi har malt på lösvikt, du bestämmer själv hur många kilo, eller om du så vill tiotal gram, du vill handla av varje sort. Det finns inga förutbestämda volymer eller storlekar, allt bestäms av dig som kund, säger Veronica under en rundvandring i lagret. Alla beställningar paketeras för hand och förutom malt finns allt du behöver för din öltillverkning hos Maltmagnus, i Östra Åby utanför Kumla.

Wonderville har under de fyra år som bolaget har existerat gjort en rejäl tillväxtresa. De har gått från noll till 30 miljoner. Det verkar som man kan misstänka att det sitter en turbo i den motorn, och nu kan de lägga in en högre växel när de har Hoist Fitness som passagerare. Det San Diego-baserade företaget Hoist Fitness tar tagit nästa steg i utvecklingen av träningsmaskiner. Hoists produkter finns över hela världen inom hälsoklubbar, militäranläggningar, hotell, universitet, företagsgym samt kan köpas via återförsäljare. Nu vill Hoist att Wonderville ska hjälpa dem med det absolut senaste och hetaste inom digital utveckling, speciella appar för service och försäljning. – Att få kliva utanför landsgränserna är alltid kul och vi har gjort det tidigare med Xerox, men detta är första gången som vi tar en kund från USA. Jag tycker att det är riktigt kul att vi från lilla Sverige kan spänna musklerna och ta an de stora aktörerna! säger Kennet Båth, vd på Wonderville.

Hjärt-Lungfonden Två forskare i Örebro får sammanlagt 1,2 miljoner kronor av Hjärt-Lungfonden. Torbjörn Bengtsson ska undersöka sambandet mellan tandköttsinflammation, parodontit, och hjärt-kärlsjukdomar och Godfried Roomans ska forska kring den ärftliga sjukdomen cystisk fibros. Det gemensamma målet är att utveckla nya effektiva metoder för att bättre kunna förebygga och behandla sjukdomar i hjärta, kärl och lungor. – Vårt mål är att kunna förebygga och behandla både inflammationen i tandköttet och följderna av den på ett tidigt stadium, säger professor Torbjörn Bengtsson. Hela 1,4 miljoner svenskar beräknas lida av hjärt-kärlsjukdom och ytterligare en miljon människor är sjuka i luftvägar och lungor. Hjärt-Lungfonden stöttar i första hand forskning som kan omsättas i praktisk vård så snart som möjligt. Forskningen ska med andra ord förbättra möjligheterna att rädda och förlänga liv.

ÅRET MORG S O SHOW N 2012

ÖREBRO

104.7 FM MER MUSIK - BÄTTRE BLANDNING 10 Marknad


Mäklaren som ger mer www.erasweden.com För mig ligger det en genuin glädje i att hjälpa både säljare och köpare till en positiv upplevelse och fin start på ett nytt kapitel i livet, genom en lyckad bostadsaffär. Jag har gedigen erfarenhet och kunskap samt ERAs kompletta spektra av tjänster och produkter att erbjuda.

FiXa Guld!

SUCCÉN FORTSÄTTER

Kom gärna och besök mig på Kristinagatan 12 i Örebro, så kan jag berätta mer om oss, vår tjänst och alla fördelaktiga produkter och tjänster jag kan erbjuda. Så som fri värdering och erbjudanden. Jag heter Britt-Marie Rylander och har arbetat som fastighetsmäklare i mer än 16 år

tillsammans med bista mekan och modul-system *

ERA Rylanders Fastighetsbyrå, Kristinagatan 12, 702 14 Örebro, Tel. 019-25 33 00 / 070-233 58 33

Proffs på Tak och Plåtslageri

* Handla inredning och tillbehör från modul-system för minst 50 000:- under resten av 2013 och få en ny iPhone 5s 16GB (nya modellen) på köpet

Takringen ingår i Team icopal.

Service Center

VI HAR ALLT TILL DIN SERVICEBIL SVERIGES STÖRSTA SORTIMENT AV SERVICEINREDNINGAR. MODUL-SYSTEM, WÜRTH, EDSTRÖMS, BOB SYSTEM, SORTIMO.

Tel. 019-21 70 78 mats@bistamekan.se www.bistamekan.se

NU HAR VI FLYTTAT TILL NYA LOKALER! NY ADRESS: BERGLUNDAVÄGEN 12 B 702 36 ÖREBRO

Krangatan 9 • Tel. 019-27 15 40 • www.akermansplat.se • www.takringen.se

HTH KöKsforum objeKT

öPPeT MÅN–FRE KL. 10-18 LÖRDAG KL. 10-15 SÖNDAG KL. 11-15

Prova vår B2B avdelning Här ovan visas två av de objekt som vi levererat på senare tid. Vi kan hjälpa er med allt från ett pentry till företaget upp till stora hyresobjekt. Vi har nyligen levererat 42 kök till Asplunds Bygg åt ÖBO:s nybyggnationer på Rynningeåsen. Välkommen ut till oss på Marieberg Syd så skall vi göra allt för att underlätta för er vad gäller planering, ritningar, produktval, tillvalsprocesser etc till priser ni kommer bli förvånade över.

HTH KöKsforum örebro Firmavägen 4A, Marieberg Syd Tel 019-611 02 10 / Objektsavd. 019-777 19 11 www.hth.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business När det blåser – berätta en historia

Atlas Copco köper olje- och gasserviceverksamhet i USA Text Ulf Hjelting

Atlas Copco har köpt Archer Underbalanced Services, en ledande serviceleverantör av sänkborrhammare, borrkronor och tryckluftslösningar till landbaserade olje- och gasutvinningsföretag i USA. Archer Underbalanced, en del av Archer Well Services med säte i Houston, Texas, hade en försäljning under 2012 på MUSD 34 (MSEK 230). De förvärvade tillgångarna inkluderar fem servicecenters nära större olje- och gasreserver, och en tillverkningsanläggning för borrkronor i Carlsbad i delstaten New Mexico.

Totalt 75 anställda förväntas gå över till Atlas Copco. – Vi är mycket nöjda med det här förvärvet då det kraftigt förbättrar vår distributions- och servicenärvaro inom den amerikanska landbaserade olje- och gasutvinningsindustrin, säger Johan Halling, chef för Atlas Copcos affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik. – Detta skapar möjligheter att fylla denna nya distributionskanal med flera kompletterande Atlas Copco produktlinjer, såsom avancerade tryckluftssystem, i framtiden.

Kumla redovisning i Örebro Text och foto Ulf Hjelting

Efter studier i ekonomi fick Carina Olsson jobb som ekonomichef. 2007 fick hon möjlighet att starta eget och startade då Kumla redovisning. Namnet på företaget har hon sparat – det heter fortfarande Kumla redovisning även om den fysiska platsen nu är Aspholmens industriområde i Örebro. – De flesta reagerar positivt på att vi behållit namnet – och så är det ju lite roligt att vi nu finns i Örebro.

Anledningen till flytten var enkel. Företaget hade växt och behövde nya lokaler. Alla kontor i den storlek Carina sökte var uthyrda i Kumla och det var då hon började leta i Örebro. Flyttlasset från Kumla gick i april i år. Kumla redovisning sysslar med bokföring, fakturering, lönehantering, moms- och skattedeklarationer, årsbokslut och inkomstdeklaration. Idag har företaget en och en halv tjänst och expanderar. – Målet nu är att halvtidstjänsten här ska bli en heltidstjänst innan årets slut och att vi sedan ska kunna fylla på med minst en person till, säger Carina. Företaget är auktoriserat av FAR, branschorganisationen för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare. Vad är nästa steg för Kumla redovisning? Blir ni kvar i Örebro? – Om fem år är vi förhoppningsvis fem personer som jobbar här. Kumla redovisning kommer att bli kvar i Örebro.

Det blåser ganska rejält just nu. Både meteorologiskt, politiskt och ekonomiskt, nationellt och globalt. Då behöver man något att hålla sig i som skapar tillit, trygghet och tilltro till framtiden. Det kan vara bra ekonomi som gör att man kan övervintra och till och med kanske satsa. Det kan vara kompetenta anställda som man vet gör ett bra jobb som skapar nöjda kunder och framtida affärer. Men framförallt handlar det kanske om det där svåra som såna som jag ibland pratar om – varumärket. Ett starkt varumärke en väldig tillgång, både för den egna känslan och för att behålla sin del av marknaden i stormiga tider. Ditt varumärke skapar trygghet för dig själv och dina anställda – ni är förankrade på marknaden och det ger affärer automatiskt. Kunderna känner till er och vet vad ni kan. Men alla företag kan mer än vad marknaden känner till. Utanför den kärna av kompetens ni har – som ofta också skapar smör-och-brödpengarna – har ni besläktade kompetenser och erbjudanden. Rörmokaren som också kan sprinklersystem eller webbstrategen som också förstår verksamhetsutveckling med IT-stöd. Hur ska ni då gå tillväga för att utöka ert varumärke? En väg är genom det nu populära begreppet storytelling – att berätta en historia. Det var en gång en webbstrateg som träffade en stiftelse. Stiftelsen drunknade i pappersansökningar om bidrag och hade en känsla av att deras arbete skulle underlättas om en del av ansökningarna kunde komma in digitalt via webben. Webbstrategen – som vi kan kalla Balthazar – besökte stiftelsen och tog noga reda på hur man arbetade från att en ansökan kom in och hur hela processen såg ut. Ett år senare var hela processen digitaliserad. Vilken historia kan ni berätta? Kanalerna finns där och är gratis: sociala medier, webben, nyhetsbrev – det är bara storyn som saknas.

Henrik Kugelberg, webbstrateg och berättare Knowit Mälardalen AB henrik.kugelberg@knowit.se

Orkar ni inte med? Vi gör jobbet åt er... • Butiksstädning

• Privat städning

• Kontorsstädning

• Trapphusstädning

• Huhållsnära tjänster

• Byggnadsstädning

• Skolstädning

• Fönsterputs

12 Marknad

JACOB’S

STÄD & FÖSTERPUTS AB Kontakta oss för skräddarsydda lösningar Tel: 070-641 95 22 • www.jacobsstad.se


Certifierad EN 1090-1

PRECIS SOM NI VILL HA DET PRECIS SOM  NI  VILL  HA  DET  

Leasa, köp maskin maskin från från oss. oss. Vi Vi tillhandatillhandaLeasa, hyr hyr eller eller köp håller service för maskinen och fyller på kaffe. håller service för maskinen och fyller på kaffe. Enkelt och smart. Enkelt och smart. Som rolig företagsaktivitet anordnar vi även kaffeprovningar! Hör av dig om du vill veta mer om vårt utbud eller har frågor. Hör av dig om du vill veta mer om vårt utbud eller har frågor.

Drottninggatan 777 |⏐ Drottninggatan 77 ⏐| 702 702 10 10 Örebro Örebro ⏐ | 019-260 777 info@kaffemastaren.se info@kaffemastaren.se

Relaxen

Ta med någon du verkligen tycker om och slappna av med god mat, dryck och värmande bad. F Ö R B O K A D I T T B E S Ö K 0 1 9 - 1 9 6 9 4 0 E L L E R W W W. G U S TAV S V I K . S E KO M T VÅ B E TA L A F Ö R E N PÅ S Ö N D A G A R .

Just bring yourself, leave everything else at home. EVERYONE DESERVES THAT RELAXING FEELING AT GUSTAVSVIK


cmyk

Operationell leasing ofta det bästa alternativet Text Annika Wihlborg

Leasing kan antingen vara operationell eller finansiell. Företag som väljer operationell leasing kan i praktiken outsourca hanteringen av hela sin bilpark på en leverantör. Operationell leasing omfattar i allmänhet finansiering, administration och hantering av företagets bilpark. Genom ett operationellt leasingavtal garanteras dessutom kunden fordonens restvärde samt service- och reparationskostnader. Det faktum att leasingleverantören hanterar hela restvärdesrisken ger, i kombination med goda uppföljningsmöjligheter, en trygghet i företagets fordonshantering. En operationell leasingleverantör kan hantera försäkring, service och reparation, eventuella ersättningsbilar, upprättande av bilkostnadskalkyler och andra frågor som berör företagets bilägande. Till skillnad från finansiell lea-

14 Marknad

sing så hanterar en operationell leasingleverantör samtliga kostnader och frågor som associeras till företagets bilpark.

Total Cost of Ownership ger helhetsbild En bilpolicy är det viktigaste styrinstrumentet för en organisations fordonskostnader. En bilpolicy bör fokusera på totalkalkylen för företagets bilar, vilket såväl inkluderar fordonets inköpspris som dess driftskostnader. Genom att integrera begreppet TCO, Total Cost of Ownership, i bilpolicyn får företaget en mer realistisk bild av vad bilparken egentligen kostar. Total Cost of Ownership inkluderar alla kostnader som kan associeras med fordonet under hela dess förbrukningstid, från inköpspris till fordonsskatt, försäkringspremie, eventuell extrautrustning till körsträcka, serviceintervall,

bränsleförbrukning och storlek på däck. TCO kan variera kraftigt vid jämförelser av olika modeller och märken med samma inköpspris. Förutom räntemarginal och avgifter, som är viktiga mått i jämförelsen mellan olika fordonsförvaltare, bör man se över de kostnadsslag som är de stora kostnadsdrivarna för fordon, exempelvis avskrivning, service, reparation, drivmedel och däck. Fördelen med att använda TCO som kostnadsnorm i stället för inköpspris är att du får överblick över vilka fordon som är mest kostnadseffektiva för företagets behov.

Individuell styrning i Sverige – Det kan låta som en självklarhet, men faktum är att svenska företag gör många fler avsteg från tjänstebilspolicyn än företag i andra europeiska länder. I exempelvis Danmark styr ledning-

en upp det hela genom att erbjuda medarbetarna ett visst antal förutbestämda modeller som fastställts i tjänstebilspolicyn, medan svenska företag i större utsträckning låter den enskilda medarbetarens preferenser spela en avgörande roll i bilvalet, säger Ronny Svensson, vd för tjänstebilsföretaget Ynnor och en av Sveriges främsta tjänstebilsexperter. Han menar att tjänstebilar absolut ska fungera som en morot och tjänsteförmån för duktiga medarbetare, men anser inte att den enskilde medarbetare ska bestämma vilket märke eller modell de ska få. Möjligheten att välja till mycket extrautrustning kan innebära att den medarbetare som så småningom ska ta över bilen inte vill ha just den bilen, vilket ofta gör att bilen får säljas till ett underpris på andrahandsmarknaden.


3 x 1/2-sida 225 x 155mm och 3 x 1/8-sida 110 x 75mm

Inte bara...

Sveriges mest valda portar

LOOK INWARD MOVE FORWARD SAM TAL SR U M

L O U N GE

KO NFERENS

KO NTO R

Vi tar fram möbler och inredning med rätt funktion för er verksamhet – med ert varumärke och dess löften i fokus. BRAN Med våra leverantörer och vår kunskap får ni ut mycket för DDESIG pengarna. Vi tar fram allt som behövs för att passa er på NSTUDIOS bästa sätt – med både design och funktion till ett vettigt pris. Är ni i behov av förändring? Ring oss, vi svarar gärna 019-323 000 på dina frågor. www.branddesignstudios.se

Parkera i BEHRN CENTER! Inga problem att ta med bilen

Östra Bangatan Parkera enkelt och säkert utan parkeringsböter.

Övervakningskameror för din trygghet!

BEHRN CENTER

Rudbecksgatan

e l b a T & Kitchen s Samuelsson u

signerat Marc

670 67 07 – 9 1 0 å p d r Boka bo rebro Ö l e t o H n o i Clar dtable.se n a n e h c t i k . www

Förutom villagarageportar erbjuder vi en mängd olika produkter för både villa och industriellt bruk. Vi har specialistkompetens när det gäller grindautomatiker, bommar, portstyrning mm. Vår avdelning för industriportservice har erfarenhet av samtliga fabrikat på marknaden.

019-10 24 22 Garageportar Industriportar Service & Montage www.garageportexperten.se

Fabriksgatan

Infart från Nygatan 12.

när du skall handla i city eller besöka Conventum/Konserthuset


16 Marknad


Mia Spendrup – vd på Loka Brunn Text Jonas Källgren Foto richardstrom.com

Familjen Spendrup tog över Loka brunn 27 december 2007, och sedan slutet av januari 2008 är Mia Spendrup vd för anläggningen. Under åren som gått har förlust vänts till vinst, detta samtidigt som man gjort omfattande renoveringar och ombyggnationer av den gamla kurorten – numera anser man sig vara ett modernt spa med gamla anor. Det var tunga siffror att vända i början, när Mia Spendrup tillträdde som vd för Loka Brunn i början av 2008. Omsättningen låg på 40 miljoner, resultatet på minus sex miljoner. Det första året handlade om att omorganisera, stoppa blödande pengahål, och att hitta försäljning. Att börja tjäna pengar.

– Efter år ett började siffrorna vända åt rätt håll. År två började vi gå plus och då förstod vi att det skulle gå: det var då vi började investera. Ett badhus lever i ungefär 25 år, sedan behöver det renoveras. Miljön sliter mycket på fastighet och material. Det gamla badhusets tid var på upphällningen och man beslöt att riva det och istället bygga ett helt nytt spa. Där det tidigare funnits rutschkana och plastpalmer – ”en stor bassäng med äventyrsbad”, som Mia Spendrup beskriver det – blev det flera olika ”varma källor”-pooler med 37-gradigt vatten och en större bassäng som går att simma i. Man byggde ett ljudsystem under vattenytan och satsade på ljusdesign.

– Det är ett modernt men samtidigt väldigt vackert och behagligt spa. Arkitekten som har ritat det heter Per Pilerot. Jag och vår platschef Marie Dahlgren tog med honom ut i skogen vid Loka Brunn, till ett område som heter Murstensdalen. Där finns det tjärnar, vattenfall, näckrosor, och dramatisk skog. Vi drack champagne och åt snittar tillsammans där ute i skogen, och förklarade för honom att ”såhär ska vårt spa se ut”. Och så blev det. Men det har inte stannat vid att bygga ett nytt spa. Loka Brunn-området rymmer 54 hus och en egen kyrka, och sex av de största husen har renoverats helt och hållet. Totalt har man gjort om över 90 rum, fördelade på sju fastigheter. Förlusten på sex miljoner Forts. 18

»

Nummer 10 2013 17


CYAN MAGENTA GUL SVART

» har förvandlats till en vinst på några

miljoner. Omsättningen har ökat till nästan 65 miljoner. – Men så har vi jobbat jämt också. Jag har världens bästa medarbetare, och utan dem skulle ingenting vara möjligt. Vi har en fantastisk styrka i personalen som finns på Loka, många har jobbat länge och varit med på hela resan. Nu låter det kanske som jag skryter, men jag vet att mina medarbetare är stolta över att jobba på Loka. Loka Brunn var en kurort från början, vad är ni nu? – Idag är vi ett modernt spa. När jag föreläser om vårt arbete med Loka så brukar jag använda titeln ”från kunglig kurort till modernt spa”.

“Vi har en skyldighet att bevara det här för omvärlden” På er hemsida står det att ni ska vara ”Sveriges främsta mötesplats med vatten i fokus”. Är ni det? – Det finns jättemånga fina spaanläggningar i Sverige och utomlands och vi konkurrerar alla med varandra om att vara den finaste upplevelsen. Men vi ligger i framkant, vi har en fantastisk miljö, vackra hus, det är nyrenoverat och fräscht men vi har samtidigt behållit den gamla stilen. Och vi har en lång historia. Men det gästerna tar med sig är oftast bemötandet, så vi har jobbat stenhårt med att vi ska ha bästa servicen. Och det har vi, vi mäter hela tiden allt vi gör – framförallt i våra gästenkäter – och vi får alltid högsta poäng i bemötande. Hur ser man till att det blir så? – Det gäller att få medarbetarna med sig, att de förstår vad deras uppgift är och att de får förutsättningar att leverera. Städar man med en dålig dammsugare blir inte resultatet bra, så att säga. Man träffar ju inte bara de i receptionen när man kommer hit, man träffar serviceavdelningen, trädgårdsmästaren, vaktmästaren och så vidare. Och eftersom att vi har den här historien med kungligheter och brunnen och så, så är en del av arbetet att man ska känna till historien. Ett av mina favorituttryck är ”står man still blir man omsprungen”. Mia Spendrup instämmer. Hon säger att de ”springer fortare hela tiden” och fortsätter spontant: – Jantelagen är det dummaste påhitt som någon har skapat. Jantelagen existerar inte på Loka Brunn, vi lyfter fram det vi är bra på och jobbar på att förbättra det vi inte är lika bra på. Som vd för Loka Brunn är Mia den

18 Marknad

högsta ansvariga för cirka 60 heltidsanställda och omkring 100 timanställda. Hon säger att en stor del av hennes uppgift är att vara den som visar åt vilket håll företaget ska gå, och att samtidigt förklara varför. Hon är spindeln i nätet, har jobbat länge i branschen och känner mycket folk. En stor del av hennes jobb handlar om att marknadsföra Loka Brunn utanför Loka, att vara en slags ambassadör. – Jag kan inte exakt allt – men jag har anställt andra människor som är experter på det de gör. Loka Brunn ligger lite avsides, påverkar det er förmåga att rekrytera? – Många av de som jobbar hos mig bor i Nora, Örebro, Karlskoga, och så vidare – man är van att ta sig en bit. De flesta kommer ändå fortare till jobbet hos oss än om de skulle ta sig till jobbet i en storstad, och vi har fördelen att folk söker till oss fastän det inte finns några lediga tjänster. Ur ett konkurrensperspektiv, är ert läge en för- eller nackdel? – Det är faktiskt lite både och. Kanske hade vi haft lättare att locka ännu fler besökare om vi hade legat närmare en stor stad. Men man åker till Loka för att man vill åka en bit. Många som kommer hit säger att det är något speciellt med luften, med känslan. Så det är både för- och nackdelar. Majoriteten av Loka Brunns gäster kommer från inom en tiomilsradie. Man har marknadsfört sig lite mot Norge och mycket mot Mälardalen och Stockholm, och får både privatoch konferensgäster från Stockholm därifrån. Men Örebro, Karlstad, och Karlskoga är fortsatt det största upptagningsområdet. Att konjunkturen har varit sviktande har man inte direkt märkt av. – Det är klart att vi märker att det pratas om det ekonomiska läget, men vi har ett bra besöksantal, vi känner att det rullar på. Vi har inte märkt något direkt tapp på konferenssidan, medan andra har tappat. Vilka gäster vi har beror mycket på skolan – när det är skollov så tappar vi konferensgäster, men då fyller vi på med privatgäster istället. Det byggs ständigt nya spa:n i Sverige. För att ligga kvar på topp gäller det att hålla koll – på nästa trend, på vad folk vill uppleva, och på att man syns och hörs på bästa sätt. Tillsammans med Loka Brunns marknadschef försöker Mia Spendrup göra så mycket aktiviteter som möjligt, saker som ingen annan gjort än. Radioreklamen gör hon tillsammans med sin man Jens. – Det är Jens som man hör när man surfar in på hemsidan också. Loka Brunn har funnits som kurort, spa, sedan 1700-talet. Känner du ett ansvar?

– Ja, jag har ett fantastiskt ansvar. Jag tar det på största allvar. Vi har en skyldighet att bevara det här för omvärlden, den här platsen som vi har fått förmånen att förvalta. Det är det allting handlar om, att vi varsamt renoverar och tar hand om stället. Du pendlar till jobbet, har jag förstått. Hur funkar det? – Jag veckopendlar från Sörmland, åker upp och bor på Loka varje vecka. Jag behöver vara på plats, man kan inte styra ett bolag på distans om man är vd. Min man är där han med, vi kör ölprovningar för våra gäster, gör aktiviteter tillsammans. Det är väldigt uppskattat. Att komma till Loka ska kännas lite som att komma hem till oss i familjen, jag tycker verkligen om att träffa våra gäster. Loka Brunn har ett utvecklat miljötänk – bland annat äger de ett eget helt självförsörjande vattenreningsverk, och håller på att ISO-certifiera sig. I en bransch där miljömedvetande kan vara en konkurrensfördel ligger de bra till. – Vi har arbetat med de här frågorna länge. Nu har vi tänkt ”men gud vad vi är korkade, varför berättar vi inte om det?” – för det är viktigt för många gäster, och en viktig sak att förmedla. Så det ska vi jobba på att tala om. På hemsidan finns en väldigt utförlig genomgång av miljöarbetet. Bland annat är man i färd med att konvertera all belysning till LED, handlar närodlat när det är möjligt och från ISOcertifierade leverantörer i övriga fall, producerar eget varmvatten via pelletspanna, och så vidare. – Det är viktigt att man sätter sig ner och formulerar vad man ska göra och i vilka steg man ska göra det. Det är en utmaning. Samtidigt ska man inte sticka under stol med att man måste hitta ekonomi i det man gör, annars kan man inte bedriva verksamhet. Det kan väl även vara kostnadseffektivt att tänka på miljön? – Absolut, visst kan det vara det! Det är en kombination, ibland får man välja ett dyrare alternativ för att det är bättre för miljön, och ibland sparar det alternativet dessutom pengar. CSR – Corporate Social Responsibility – är någonting som växer sig allt starkare i företagsvärlden. Att göra gott för andra kan samtidigt bidra till att det blir bättre för företaget som sådant. Loka har sedan länge engagerat sig i välgörenhetsfrågor, samarbetar med både Cancerfonden och Bris och har borrat två vattenbrunnar i byn Mawanya i Tanzania. – När man är stor så måste man vara snäll – kommer du ihåg den? Om vi kan hjälpa till att göra det bättre för andra människor så är det klart att vi ska bidra på något sätt. För mig är det så självklart, varför ska man inte? Forts. 20

»


CYAN MAGENTA GUL SVART

Nummer 10 2013 19


» Den 20 augusti i år invigdes därtill

Drottningens önskebrunn av drottning Silvia, där man som gäst tillsammans med Loka Brunn kan vara med och bidra till World Childhood Foundations arbete. – När jag var på slottet i Stockholm efteråt kom drottning Silvia och tackade och berättade att de hade haft det så trevligt hos oss, och lite senare kom Carl Philip och sa att ”Mamma berättade hur bra de hade haft det hos er”. Då blir man stolt. CSR blir allt viktigare, man hjälper världen och samtidigt sitt varumärke. – Ja, men det är också så att det här står vi på Loka för, de här värderingarna har vi. Och om folk gillar det så är det klart att de ser mer positivt på Loka. Det gäller att göra rätt saker, att välja sina samarbetspartners och hitta dem som är seriösa. CSR är här för att stanna, det kommer att bli allt vanligare. Utöver ditt arbete på Loka så har du en del andra engagemang. Kan du berätta om dem?

– Förutom att vara ordförande i Örebro universitets fundraisingkommitté så är jag sedan tre år tillbaka ordförande för Studenternas hus, som driver studenternas hus i Grythyttan – deras pubverksamhet med restaurangkök. Sen sitter jag med i styrelsen för Svenska spahotell, en förening för alla större spa:n som finns i Sverige. vi är väl ett 40-tal medlemmar. Jag sitter även i Lokas styrelse förstås, och så föreläser jag ganska ofta – både för stora sällskap på Loka och externt. Mia Spendrup berättar att hon ser på sitt föreläsande och nätverkande som ett sätt att förena nytta och nöje. Hennes man Jens är ordförande för Svenskt näringsliv, och har även han många åtaganden, som Mia ofta deltar i. – Det är bra för mig, för jag nöter in Loka Brunn i allas huvuden när jag är ute. Det är en förmån som jag har, att jag får göra roliga saker och prata om Loka Brunn. Före Loka så har hon bland annat arbetat med Stockholmsmässan, där man kunde ha sittningar på 4000-5000 gäster, med City Conference Center

och med att bygga upp Jan Stenbecks restaurang i Stockholm. Snart har hon innehaft vd-posten i sex år, men hon har inga planer på att göra någonting annat. – Nej, det här vill jag göra. Det är det roligaste jag gjort hittills, det roligaste och mest utmanande. Det är något helt annat att vara vd än att vara anställd, jag är fullständigt oanställningsbar efter det här. Jag har ett eget intresse i Loka Brunn, och vi ska fortsätta utveckla det, hitta på nya tokigheter. Både du och din man är väldigt uppbokade människor – hinner du med några fritidsintressen? – Vi brukar säga såhär jag och Jens, att vi löser mycket jobbproblem vid middagsbordet. Min stora avkoppling är att vara ute i skogen med min häst, då måste jag fokusera på henne och naturen. Mia skaffade sin häst för fem år sedan, och säger att det var rena terapin. Hon red mycket som barn, praktiskt taget växte upp i stallet. Men i 30-årsåldern var hon med om en häs-

tolycka. Hon fick panik när hon kom nära en häst och slutade helt att rida. Men för fem år sedan tänkte hon ”herregud, jag älskar ju hästar”. – Jag skaffade hästen för fem år sedan, det var rena rama terapin. Sakta men säkert har vi blivit vänner och nu är det inga problem. I djurfamiljen finns även en Rhodesian Ridgeback som kräver mycket motion. Han kan tyvärr inte springa bredvid när Mia är ute och rider eftersom han är lite avundsjuk på all uppmärksamhet som hästen får. De är stora, Ridgebackarna. – Ja, han väger väl 45 kilo nu skulle jag tro. De kan vara otroligt lugna hundar, är väldigt duktiga på att koppla av. Men de behöver motion, han kan springa en timme oavbrutet i skogen. Fast de lever på uppmärksamhet och kärlek. Han tror fortfarande att han kan sitta i mitt knä, men det går ju inte. Om du vill ha en vän för livet så är det en Ridgeback. De är fantastiska.

ERFAREN HJÄLP I VARDAGEN Veteraner, de flesta av oss aktiva pensionärer, hjälper dig med sysslor som förekommer i hemmet och på företaget.

Populära företagstjänster Städ, fastighetsskötsel, trädgårdsskötsel, ekonomi/ administration m.m.

20 Marknad

Veterana är det personliga bemanningsföretaget inom uthyrning för tillfälliga och långsiktliga uppdrag.

telefon 019-25 58 00 • www.veterana.se


Gavel på köpet!

16 995:-

764:-/mån*

CORTINA ROYAL kontinentalsäng inkl. bäddmadrass Trens kuvert. 5-zonad hög pocket.

Medium eller fast komfort. Bäddmått 160x200 cm, 180x200 cm 16 995:- 160x210 cm, 180x210 cm 18 695:- inkl. bäddmadrass Trens kuvert. Huvudgavel 1 995:- nackkudde 795:-/2 st

CORTINA NIGHT

kontinentalsäng inkl. bäddmadrass Trens. Medium, fast eller extrafast komfort. Bäddmått 160 cm och 180 cm 11 995:- huvudgavel 1 995:nackkudde 795:-/2 st ottoman 2 995:-

Gavel på köpet!

11 995:-

Boka redan idag!

556:-/mån*

*Del.bet 24 mån.

Julbord

ÖPPET: Månd 10-19, tisd-fred 10-18, lörd 10-14, Klostergatan 42, tel 019-17 91 70 www.mobelhandlarn.com

på vackra Katrinelund

Vi presenterar stolt årets julbord, som är en helhetsupplevelse av julen när den är som bäst. Njut av ett välfyllt bord där både tradition och nya smaker tar plats. Från och med fredag 29 november dukar vi upp. Varmt välkomna önskar Roger Hjälm med personal.

KOMMUNALT

Julbord 595:-/person

Boka bord 019-44 90 62

Vi i Örebro och Kumla äger ett supersnabbt fibernät tillsammans. Beställ internet, TV och telefoni av dig själv istället. www.stadsnat.se

www.katrinelund.se 019-44 90 62

www.remarc.se

20 minuter från Örebro, vid södra Hjälmarens strand

PÅ DIN SIDA


cmyk

Sidan presenteras i sammarbete med www.kogi.se

Margareta Rosengren vill lyfta frågan om kompetensförsörjning Text och bild Martin Henningsson

Café- och restaurangbranschen växer snabbt och behovet av kompetent personal är stort. I nuläget är det dock ett behov som är svårt att fylla och för att råda bot på problemet har Handelskammaren Mälardalens restaurangbranschgrupp bildat en arbetsgrupp som specifikt fokuserar på kompetensförsörjningsfrågan. I förra månadens Marknad intervjuade vi Claes Nelander om arbetet i Handelskammaren Mälardalens restaurangbranschgrupp. En av de viktigaste frågorna de jobbar med just nu är säkerställandet av branschens kompetensförsörjning och för detta har det skapats en speciell kompetensförsörjningsgrupp. Margareta Rosengren, som driver Rosengrens skafferi, är en av gruppens medlemmar och hon tycker att det är viktigt att lyfta frågan om hur kompetensförsörjningen ska kunna förbättras. – Restaurangbranschen är en av de branscher som ökar mest och det behövs jättemycket personal redan nu, men trots arbetslösheten är det svårt att hitta personer med rätt kompetens. Ett annat problem är att duktig personal ofta bara jobbar ett par år inom yrket för att sedan gå vidare till något annat, berättar hon. En stor anledning till att det är så svårt att locka och behålla personal med rätt kompetens är att yrkesstatusen är för låg och arbetsvillkoren är för dåliga. Ungdomar får ofta jobba på obekväma tider med dålig lön och OB-ersättning, vilket leder till att det är svårt för dem att se sig själva jobba kvar i restaurangbranschen en längre tid. – För att komma tillrätta med problemet måste statusen på restaurangyrkena höjas och för att lyckas med det måste också utbildningarna uppgraderas. Dagens människor vill äta bra mat gjord på bra råvaror, gärna ekologiskt och närproducerat, med all rätt. Vi tycker det är kul och kreativt att göra bra och fin mat, men det ställer också

22 Marknad

högre krav på vår kompetens. Samtidigt kan en måltid kan inte kosta hur mycket som helst, så det är en ekvation som inte riktigt går ihop. Med små marginaler är det svårt att bemanna en restaurang på det sätt man vill. Det leder i sin tur till en situation där löneläge, arbetstider och tempo kanske inte är vad ungdomar önskar sig av arbetslivet, konstaterar Margareta Rosengren. Tanken med arbetet i fokusgruppen är att lyfta kompetensförsörjningsfrågan i olika sammanhang. Det är nödvändigt med ett närmare samarbete mellan näringsliv och skola och att utbildningarna informeras om vilka krav som finns inom yrket i dag. – Restaurangyrket har, precis som många andra yrken, utvecklats och förändrats i snabb takt. När kraven ökar gäller det att hänga med på alla plan. Syftet är att vi ska påbörja en dialog med syo-konsulenter, lärare och skola och att vi sedan ska kunna utvecklas tillsammans, säger Margareta Rosengren. Det är viktigt att syo-konsulenterna vet vad restaurangyrket kräver och innebär, så att rätt personer rekryteras till restaurangskolan direkt efter grundskolan. Samtidigt måste restaurangskolan och lärarna vara uppdaterade på vilken typ av kompetens som efterfrågas från näringslivet, så att eleverna får en relevant utbildning i relation till det. – Eleverna måste ha grepp om branschen när de är färdigutbildade eftersom det inte finns ekonomi till att anställa någon som ska läras upp från grunden. Praktik är också en viktig del i utbildningen, kanske kan man lösa det genom ett lärlings- eller faddersystem. Det viktigaste just nu är dock att vi lyfter frågan och tar upp den till diskussion. Ska kompetensförsörjningen fungera är det en väldig massa folk som behöver utbildas och då gäller det få in rätt folk och visa ungdomarna att det är en framtidsbransch där det finns många stimulerande jobb, avslutar Margareta Rosengren.


SPICE UP YOUR RESTAURANT WITH KOGI

www.kogi.se


Julgåva

Snart är det jul igen...

Marinerad rökt fläskfilé Älgsalami

Här bokar du julbordet

Rökt renstek Lillängens vita caprinost Lingonglögg Sill Julsenap Choklad

Julbord på Sätra Brunn Från den 23/11 dukar vi upp vårt härliga julbord!

390:inkl. moms

Större eller mindre säck kan fås mot beställning

Julmarknad 7 -8/12

Tis, ons, sön 380 kr (minst 20 pers) övriga dagar 445 kr Sätra Brunn, Sala • 0224-546 00 www.satrabrunn.se

Karmansbo Herrgård

Catering för företag & familjer, även på JULAFTON

info@lekhult.se

Din plats i Bergslagen för

Julbord Äventyr Möte Bröllop Boka e Klassis n k Julbor dswee k e eller k onfere nd ns

210:Laxspaté

Klassiskt Julbord med vilda smaker

Njut av vårt omtyckta herrgårdslagade julbord. I god tratition skapar vi julens läckerheter med hjälp från våra nära bönder. Välkommen till Bergslagen! Julbordspremiär den 28 november. (Endast 1 timmes bilväg från Örebro)

www.karmansboherrgard.se tel: 0222-301 56 Nummer 10 2013 24

Lekhults Gård, Vintrosa Tel. 019-29 22 52, 070-645 06 45 www.lekhult.se


Julbord

PÅ LANNALODGE

Vintern närmar sig efter en underbar sommar och vi byter ut golfklubbor och shorts mot skidor och vinterkläder. Nu vill vi hälsa dig välkommen in i värmen där brasan sprakar mysigt i restaurangen. Lagom till advent inviger vi vår nya restaurang och reception med årets goda julbord. Här kommer du bli bjuden på lokalproducerade delikatesser, hemrullade köttbullar, en mängd inlagda sillar mm och julgotter till kaffet förstås, för endast 395 kr. Passa på att sova över på vårt mysiga hotell, just nu erbjuder vi ett julbordspaket för 795 kr inkl julbord, del i dubbelrum och frukost, alla dagar. Välkommen önskar Henrik och Jenny Johansson

Boka på 019-16 40 70 Under perioden 30/11–15/12.


cmyk

Bli en framgångsrik e-handlare Text Annika Wihlborg

Framgångsrik e-handel utgörs av fem avgörande komponenter: marknadsföring, erbjudande, konvertering, logistik och kundservice. För att bli framgångsrik måste alla dessa faktorer stämma. Det menar Fredrik Lennström, e-handelsrådgivare på Klarna. Den som startar ett e-handelsföretag har ofta sin passion som främsta drivkraft. Den som är intresserad av och kunnig inom ett specifikt område identifierar kanske en lucka på marknaden och bestämmer sig för att starta ett ehandelsföretag. Ett brinnande intresse är en bra början för den som vill lyckas erbjuda rätt produkter. – Marknadsföringen kan också lösa sig till viss del om du är intresserad av något. Om du exempelvis är intresserad av hundsport befinner du dig nog ofta i hundkretsar och vet hur du ska nå dessa. Men om du ska lyfta ditt ehandelsföretag till nästa nivå gäller det 26 Marknad

att hitta nya målgrupper som finns utanför ditt eget nätverk, säger Fredrik Lennström. Ett sätt är att annonsera på sökmotorer. Ett annat är att finnas där kunder handlar, marknadsplatser som Tradera, Blocket och Fyndiq. Ett tredje sätt är att synas där din målgrupp rör sig på nätet. – Konvertering är ett nyckelbegrepp för dig som e-handlare. Det är helt enkelt hur många av alla potentiella kunder som köper av dig. En generell formel är antal försök, eller totalt antal försök. Konvertering brukar uttryckas i procent och total konvertering är då antal order delat på antalet besökare under en viss tidsperiod, säger Fredrik Lennström.

Återkommande kunder I konvertering ingår sådant som att ha en effektiv kassa som kräver så lite av kunden som möjligt. Ju färre uppgif-

ter man kräver av kunden för att kunna genomföra ett köp, ju högre konverteringsgrad får man. När köpet väl är genomfört kommer det som bygger långsiktig framgång. Genom punktliga och pålitliga leveranser får du återkommande kunder. Att ge en fläckfri kundservice när någon vill byta eller returnera en produkt bygger också ett långsiktigt varumärke med nöjda kunder. – Om du känner att någon av de fem punkterna inte är det du brinner för så finns det hjälp. De flesta e-handelsföretag låter andra företag sköta delar av sin produktion. Fakturering väljer många exempelvis att leja ut på någon annan eftersom det ofta är förenat med för stora risker och för mycket arbete att hålla ordning på vilka kunder som betalt. Använd istället den tiden till att öka försäljningen eller hantera din kundservice, säger Fredrik Lennström.

Fem tips för framgångsrik e-handel: • I början är intäkter mer värda än sparade kostnader. Du måste ha lite snurr på verksamheten innan du ska lägga tid på att gneta och pruta på allting. Lägg tiden på att öka försäljningen istället. • Se till att du har en strategi för ditt sortiment. Ska du vara bred och djup eller smal och nischad? • Följ upp din konvertering. Analysera inte bara total konvertering utan titta på hur olika trafikkällor presterar. Du måste förstå var någonstans det är värt att satsa mer. • Se till att du redan från början har koll på hela logistikkedjan. Inköp, lagerstatus, betalningar, leveranser, returer. Allt måste fungera smärtfritt. • Svara på all kundservice omedelbart. Kundservice är försäljning. En missnöjd kund kommer inte tillbaka och ger dålig PR.


VI PRESENTER AR GODA RUM`S

Snart är det jul igen...

Här bokar du julbordet

GODA J UL Jimmy, Anna och Joel* lagar julmat med råvaror från lokala gårdar.

Här på Goda Rum serverar vi den utsökt goda, traditionella och hemlagade julmaten. För att alla dina sinnen skall mättas maximalt ser vi till att restaurangen pyntas med extra mycket jul och mys. Det ska kännas ända ut i tårna att det är jul. Är Ni ett större sällskap så boka i tid. Välkomna in i värmen och till den GODA JULEN!

Gr

t...

ym

www.godarum.nu | 019-7602080 Kyrkogatan 45, 692 37 Kumla * lite skryt - Joel kommer från kocklandslaget!!!!

Låt oss ta hand om korvstoppningen, sillinläggningen, extrasängar och diskberg.

Njut istället av god mat och trevlig samvaro hos oss!

JULBORD PÅ GRAND Julbord luncher och kvällar. Familjejulbord söndag 8 december kl 13–17 (O helga natt ). Lunch 295:- | Kväll 445:- | Familjejulbord 295:Kaffe och glögg ingår. Ring och boka på 019-767 43 00 Välkommen!

scandichotels/grandhotel

Vårt traditionella julbord serveras i år från den 22 november. Våra sittningar är: torsdagar kl 19.00, fredagar kl 19.00, lördagar kl 12.30, 15.30 och 19.00 söndagar kl 13.00

För större sällskap kan ni gärna boka andra tider!

Varmt Välkommen Priser p.p. 475:barn upp till 12 år 15:-/år/barn Nummer 10 2013 27


cmyk

Bygg långsiktiga kundrelationer med proaktiv försäljning Text Annika Wihlborg

En tydlig trend på försäljningsområdet för tillfället är att anta en utmanande roll gentemot sina kunder. När du skaffat dig tillräckligt mycket kunskap om kundens verksamhet och utmaningar för att kunna presentera konstruktiva förslag på hur deras verksamhet kan effektiviseras eller förenklas, kan du börja utmana kunden att tänka steget längre och våga förändra sin verksamhet.

– Sträva efter att bygga kundrelationer som präglas av ett accepterande klimat, där du vågar presentera förbättringsmöjligheter och nya idéer för kunden. Även om alla idéer inte faller i god jord så finns det säkerligen några guldkorn bland de idéer du presenterar, några förslag som kunden uppskattar och har verklig nytta av, säger försäljningsexperten Per Lange, som driver företaget Lange Sales.

Allt baseras på ett proaktivt förhållningssätt som hjälper er att lösa kundernas utmaningar innan de har förvandlats till problem. På så sätt bygger ditt företag ett förtroende som ger goda förutsättningar för en långsiktig kundrelation och framtida merförsäljningsmöjligheter. Att vårda sina befintliga kundkontakter är i alltid en god investering för alla företagare, oavsett bransch.

Integrera försäljning i vardagen

28 Marknad

Försäljning som bidrar till långsiktiga kundrelationer handlar om att vilja ge service till och hjälpa kunden. Även om du är ivrig att få berätta om fördelarna med ditt företags lösningar så gäller det att först lyssna in och kartlägga hur kundens behov ser ut och först därefter presentera din lösning. Satsa på att integrera försäljningen i vardagen snarare än att betrakta det

som en separat aktivitet. När ni har avstämningsmöte eller när du möter kunden i samband med leverans kan du exempelvis passa på att fråga om kunden har stött på nya problem längs med vägen eller om det finns något mer du kan hjälpa till med för tillfället. – Att ringa kalla samtal är en säljteknik som används i allt mindre utsträckning. Allt fler företag väljer istället att knyta till sig partners, företag med en verksamhet som kompletterar er. Ni kanske kan ordna en gemensam säljaktivitet, workshop, föreläsning eller andra initiativ som gör att ni kan göra gemensam sak, hitta korsbefruktningar och sälja till varandras kunder, säger Per Lange.

Träna upp förmågan att ”läsa av” personlighetstyper Det kan löna sig att våga bjuda på sig själv och visa prov på sin egen person-

lighet i försäljningssammanhang. När du vågar slappna av och vara personlig vågar kunderna också vara det. Träna samtidigt upp din förmåga att ”läsa av” kundens personlighet. Somliga kunder gillar att gå rakt på sak och diskutera affärer direkt, medan andra betraktar det inledande småpratet som mötets viktigaste punkt. – Fundera på vilka mervärden du kan erbjuda presumtiva kunder, formulera vad de kan få ut av att träffa dig eller ta sig tid att lyssna på ditt erbjudande över telefon. Anpassa ditt bemötande utifrån de olika personlighetstyper du möter. Känn in vilken typ av kund du har framför dig och anpassa din kommunikationsstil utifrån det. Förmågan att snabbt kunna anpassa sitt uttryckssätt utifrån vilken typ av kund man möter är värdefull och ska inte underskattas, säger Per Lange.


Bångbro Herrgård

Snart är det jul igen...

Bångbro Herrgård

Här bokar du julbordet

– I hjärtat av Bergslagen –

Hotell – Restaurang – Konferens Vi serverar ett traditionellt Julbord. Helger & Vardagar – Luncher & Kvällar.

Välkommen till en Julpyntad herrgård!

Boka Herrgårdens stora klassiska Julbord start 29/11

Tel 019-27 07 88 • www.karlslund.com

För bokning/info: 0580-120 00 • info@bangbro.se Bångbro, Kopparberg. www.bangbro.se Fam Westlund med personal

Julbord med Stjärnkocken Melker Andersson på Elite Hotels www.elite.se

Julbord

Julbord 2013 av Melker Andersson på Elite Hotels Stjärnkocken Melker Andersson komponerar årets julbord. Det blir ett traditionellt julbord med en modern twist och vi på Elite Stora Hotellet ser fram emot att få välkomna er till ett välsmakande julbord i stämningsfull miljö.

019-15 69 27

restaurang.orebro@elite.se www.elite.se

med vilt inslag från 495:- inkl moms www.kilsbergen.se 019-29 55 00

Nummer 10 2013 29


cmyk

Konsten att projektleda virtuella team

Text Annika Wihlborg

I takt med att tekniken för virtuella möten har utvecklats i rekordfart har förutsättningarna för virtuella team stadigt förbättrats. Geografiska avstånd är inte längre ett hinder, det har aldrig varit smidigare att skräddarsy virtuella projektteam med deltagare från olika delar av Sverige och världen. För att ett virtuellt team ska bli lika effektivt som ett team där deltagarna träffas regelbundet gäller det att projektledaren är tydlig med projektets syfte, delmål och varje deltagares ansvarsområden. För att få teamet att behålla gnistan och sträva åt samma håll är det av stor vikt att inleda projektet med en fysisk träff. På en fysisk kickoff får deltagarna möjlighet att se ansiktet bakom namnen i projektgruppen och att skapa ett grundläggande förtroende för varandras kompetens. Det underlättar det löpande arbetet under hela projekttiden och är ofta väl investerade pengar, säger Elaine Breske Hirscher, som är regionchef på byggkonsultbolaget Vectura och expert på ledarskap och projektarbete. Videokonferenser har hängt med ett tag vid det här laget. Elaine Breske Hirscher tror att trenden kommer att utvecklas och mogna framöver, bland annat genom att ge utrymme för korta dagliga avstämningar och bikupemöten med fokus på brainstorming. Virtuella projektteam som aldrig eller sällan träffas fysiskt kan låta som en kompromisslösning, men Elaine Breske Hirscher ser många fördelar med att tillämpa ett virtuellt arbetssätt. – Mötesdeltagarna förbereder sig ofta betydligt noggrannare inför ett videomöte eller telefonmöte än inför ett fysiskt möte. Videokonferenser och telefonmöten tenderar också att vara betydligt mer effektiva än fysiska möten, deltagarna är mer pådrivande, vilket bidrar till att göra mötena effektivare och mer givande, säger hon. Elaine Breske Hirscher rekommenderar virtuella team som har möjlighet och tid att träffas fysiskt att planera in

30 Marknad

var fjärde möte som en fysisk träff. Kontinuerliga fysiska möten stärker lagandan och sammanhållningen, något man visserligen kan åstadkomma även utan att ses. – Man kan lära känna varandra väl även via videoskärmen. Det handlar mycket om att göra mötena lustfyllda och intressanta, exempelvis genom att inleda med en isbrytare i form av en historia eller lite socialt småprat kring något som inte har något direkt samband med projektarbetet, säger Elaine Breske Hirscher. Det finns inga genvägar till ett sammansvetsat team, vare sig ”IRL” eller i den virtuella världen. När teamet är utspritt på olika platser är det dock viktigare än någonsin att projektledaren är rak och tydlig i sin kommunikation angående projektets syfte, övergripande mål, delmål, ekonomiska ramar och förväntningar på respektive deltagare.

Så blir du en effektiv projektledare för virtuella team: 1. Kommunicera. Du måste få med dig gruppen på din sida och det enda sättet är att kommunicera! Skapa en delaktighet och laganda tidigt i projektet, så går det mycket enklare sen. 2. Var en förebild för resten av gruppen. Överväg ditt agerande noggrant och se till att utgöra ett bra exempel. 3. Våga ta risker. Det mest oinspirerade som finns i ett projekt är människor som lever efter principen ”Men så har vi ju alltid gjort”. Alla projekt är unika! 4. Jobba aktivt med feedback. Prata med gruppmedlemmarna om deras prestation och hur den kan bli bättre. Till en början kanske inte alla blir glada av konstruktiv respons, men när man lärt sig uppskatta feed-

back och tagit det till sig är det ett otroligt värdefullt verktyg. 5. Var förberedd på hur du ska hantera konflikter. Var alltid ödmjuk och håll en aktiv, öppen dialog under projektets gång för att undvika större konflikter.


Snart är det jul igen...

Här bokar du julbordet BOKA JULBORD OCH KONFERENS PÅ ÅKERBY HERRGÅRD Passa på att förlägga en konferens, kompetensutveckling eller träff i samband med julbordet - med eller utan övernattning. dag Vi skräddarsyr paket efter Era önskemål. sön

rt Sta dec 1

019 12 43 00 Vi har schysta villkor! Örebro Läns Taxi AB Södra Station, 702 24 Örebro Taxibokning: 019-12 43 00 • Web: www.taxiorebro.se

Vi serverar julbord 1:a - 4:e advent lördagar 12.00 och 18.00, söndagar 13.00

Julbord: 395:-, kontakta oss för julbordspaket! Förbokning gäller: 0587-91210!

Vid bokning för grupper och sällskap även andra tider och dagar.

www.akerbyherrgard.se  0587 912 10  info@akerbyherrgard.se

Julbord ”Klassisk asiatisk mat på en mycket bra nivå” Nerikes Allehanda (2013)

Jul på Wongs! Ett annorlunda julbord med smaker från Asien. Varmt välkomna till Wongs från och med 23 november.

Kom och smaka av den goda maten, upplev atmosfären och känn hur julstämningen infinner sig! Ta med personalen, familjen och vänner för en kväll i julens tecken och njut av vårt goda julbord i lugn och ro. Julbordskväll 18.00425 kr Julbordslunch 11.30-14.00 315 kr 395 kr Familjejulbord 1:a och 2:a advent 15.00Barn 0-5 år gratis, 6-12 år halva priset

Julbord serveras från 29 november till lunch 20 december.

Boka bord: 019-12 00 95

Nummer 10 2013 31


cmyk

Öka servicenivån och få mer klirr i kassan Text Annika Wihlborg

Att service säljer är ingen nyhet, men service kan ges på tusentals olika sätt och det är ofta de små och okomplicerade åtgärderna som ger mest resultat. Vi har listat fem enkla sätt att slipa företagets servicenivå och därmed också få bättre klirr i kassan. – Ett serviceproffs hjälper andra och varandra och inser att nöjda kunder inte är något soloarbete. De ser det som behöver göras innan det blir ett måste och ligger ständigt steget före. De har positiva förväntningar om kunder och säljinsatser och förutsätter framgång. Ytterligare en utmärkande faktor för ett serviceproffs är att de har en passion för det de gör, visar prov på engagemang och entusiasm och har en förmåga att skaka av sig konflikter och problem, säger Kenth Åkerman, som utbildar företag i konsten att ge bättre service. Nyckeln till att göra service lönsamt är att skapa en serviceinriktad kultur och att få medarbetarna att brinna för och vara delaktiga i arbetet med att ständigt höja servicenivån ytterligare ett par snäpp. Hemligheten ligger i att erbjuda en konkret morot som gör det värt mödan att anstränga sig lite extra för att ge kunden en upplevelse utöver det vanliga. – Ett första steg mot medarbetare som brinner för service är att låta dem vara delaktiga hela vägen, från det att ni sätter ett mål för ert servicearbete till genomförande och uppföljning. Samla medarbetarna och enas om en gemensam bild av vad service innebär för er och vilka konkreta steg ni behöver ta för att nå ert servicemål, säger Katarina Moritz, som hoppade av sin flygvärdinnekarriär för att starta företaget Moritz bemötande 2005. Katarina kallar sig själv för ”konsult i kundbemötande” och jobbar främst med att hjälpa mindre företag att höja servicenivån och samtidigt öka arbetsglädjen.

32 Marknad

Servicetävlingar kan få fart på inspirationen Ett heltäckande servicearbete består, enligt Katarina, av fyra hörnstenar: Attityd, bemötande kollegor emellan, servicemål och policys för att hantera missnöjda kunder. Använd dessa fyra hörnstenar och fyll på med egna definitioner av begreppen, anpassat utifrån er vardag och de kunder ni möter. – Ett genomtänkt servicearbete med tydliga målsättningar kan öka medarbetarenas sammanhållning och trivsel. En intern servicetävling eller en möjlighet att få en intern ”certifiering” som visar på att man klarar av och har visat på en vilja att utvecklas och utbilda sig kan öka motivationsgraden markant. Den stora utmaningen är att få medarbetarna att behålla gnistan även efter det att tävlingen är avslutad, säger Katarina. Hon tillägger att många småföretag

tar servicearbetet för givet genom att anta att medarbetarna vet hur de ska bete sig för att ge god service eller hur de ska agera i olika situationer. Det är lätt att leva på gamla meriter och ta servicearbetet för givet genom att inte diskutera och utbilda medarbetarna kring vikten av att ge god service.

Balans mellan riktlinjer och fria händer – Mycket handlar om attitydförändringar och att göra medarbetarna medvetna om varför service är viktigt och att de är en avgörande kugge i hjulet. Ge en tydlig motivering till varför service är viktigt och tillhandahåll gärna en ”bruksanvisning” för hur medarbetarna kan agera och förhålla sig i olika situationer för att kunna agera i linje med er servicekultur. Om man ger medarbetarna för stor frihet att själva definiera vad god service är eller hur de

kan ge riktigt bra service så kan det generera en osäkerhet som gör att de undviker att ta egna initiativ. För att få medarbetarna att älska service så gäller det att hitta balansen mellan att ge tydliga riktlinjer för olika situationer och att våga släppa taget och ge medarbetarna en möjlighet att använda sitt sunda förnuft och själva identifiera förbättringsmöjligheter. – Jag har sett många exempel på servicesatsningar som i första hand syftar till att höja servicenivån gentemot kunden, men som också lyckats ge intressanta synergieffekter i form av minskad personalomsättning, lägre sjukfrånvaro, en ökad självkännedom och en vilja att synas och ta vara på sina talanger. När bemötandet gentemot kund blir mer professionellt så får det i princip alltid omedelbara effekter även internt, kollegor emellan, säger Katarina Moritz.


ÖPPET HUS NU I HELGEN, LÖR - SÖN 11 - 15

FÅ EN BOSE SOUNDDOCK 10 PÅ KÖPET!* (VÄRDE 800:-) SOUNDDOCK 10 PÅ KÖPET!* FÅ EN 5 BOSE (VÄRDE 5 800:-)

M{ZD{ 3 FRÅN M{ZD{ 3 FRÅN

164 900:164 900:-

Efter framgången med Mazda CX-5 och Mazda6 lanserar vi nu helt nya Mazda3 med samma Efter framgången med Mazda CX-5 och Mazda6 lanserar vi nu helt nya Mazda3bästa med utrustsamma prisbelönta design och SKYACTIV-teknologi. Dessutom har nya Mazda3 klassens prisbelönta design och SKYACTIV-teknologi. Dessutom har nya Mazda3 klassens bästa utrustningslista och garantipaket. Välkommen in och upptäck nya Mazda3, kompaktklassens nya utmanare! ningslista och garantipaket. Välkommen in och upptäck nya Mazda3, kompaktklassens nya utmanare! Standardutrustning bla.: Autobroms • 16” lättmetallfälgar • 7” färgskärm och HMI Commander • Bluetooth Handsfree • Läderklädd Standardutrustning bla.: Autobroms •med 16” två lättmetallfälgar • 7” färgskärm Commander • Bluetooth Handsfree • Läderklädd multifunktionsratt • Klimatanläggning zoner • Backstartshjälp. Köpoch tillHMI Vision (+ 14 000:-): Bi-Xenon • LED varselljus • multifunktionsratt Klimatanläggning med zoner • Backstartshjälp. Köp till Vision (+ 14 000:-): Bi-Xenon • LED varselljus • Mörktonade rutor •• Parkeringssensorer baktvå • Regnsensor • Döda vinkeln varning • Navigationssystem. Mörktonade rutor • Parkeringssensorer bak • Regnsensor • Döda vinkeln varning • Navigationssystem. www.orrbybil.se www.orrbybil.se

Per Karlsson 019-20 78 34

Lukas Orrby 019-20 78 35

TELEFON 019-25 40 00 • KRYPTONGATAN 2 (VID EUROSTOP) • ÖREBRO TELEFON 019-25 40 00 • KRYPTONGATAN 2 (VID EUROSTOP) • ÖREBRO

Öppettider: Mån-Fre 9-18 Lör 11-15 VÄLKOMMEN!

Öppettider: Mån - Fre 9 - 18 Lör - Sön 11 - 15 VÄLKOMMEN!

ALEX SCHULMAN

ÄLSKA MIG! En föreställning om självbekräftelsens baksida

CHRISTMAS CONCERT

P-O Persson 019-20 78 36

Arne Pettersson 019-20 78 47

Bränsleförbrukning vid blandad körning: 3,9-5,8 l/100 km, CO2 -värde 104-135 g/km. Tioårsgarantin gäller vid köp av fabriksnya personbilar, registrerade Bränsleförbrukning vid blandad körning: 3,9-5,8 l/100 l/100 km, CO2 -värde 104-135 g/km. Tioårsgarantin gäller vid köpgäller av fabriksnya personbilar, registrerade under perioden Bränsleförbrukning vid blandad körning: 3,9-5,8 km, CO2fabriksgaranti -värde 104-135 g/km. Tioårsgarantin köp av fabriksnya registrerade under perioden 2013-01-01 till 2014-12-31 och innefattar: 3 års samt 7 års förlängd garanti. Sevid fullständiga villkor påpersonbilar, mazda.se. Bilen på 2013-01-01 2014-12-31 och 3 års fabriksgaranti samt 7 årsfabriksgaranti förlängd garanti. Sevärde fullständiga villkor på mazda.se. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. under 2013-01-01 tillinnefattar: 2014-12-31 och innefattar: 3 års samt 7 års 5.800 förlängd fullständiga villkor mazda.se. Bilen bilden kanperioden vara till extrautrustad. Priserbjudandet gäller t.o.m. 2013-12-31. Bose Sounddock sekgaranti. ingår vidSe köp/orderteckning av på ny Mazda3 från 1/ på Priserbjudandet gäller 2013-12-31. Boseandra Sounddock värde2013-12-31. 5.800 ingår vid Sounddock köp/orderteckning ny Mazda3 frånvid 1/11-15/12 2013 och kan kombineras bilden kan varaoch extrautrustad. Priserbjudandet gäller t.o.m. Bose värdeav 5.800 sek ingår köp/orderteckning avinte ny Mazda3 från 1/ 11-15/12 2013 kan t.o.m. inte kombineras med erbjudanden ochsek rabatter. med andra2013 erbjudanden ochinte rabatter. 11-15/12 och kan kombineras med andra erbjudanden och rabatter.

BILTUR MED BIL FRÅN


cmyk

70 år i restaurangbranschen Text och foto Ulf Hjelting

När verksamheten startade på 1940talet var man grossist för konserver och bröd. I dag levererar Kogi kompletta köks- och inredningslösningar för restauranger. Namnet Kogi är en förkortning av Korv- och glasshandlarnas Inköpsbolag och kontoret ligger på Nastagatan i Aspholmens industriområde. Byggnaden är ganska anonym, men innanför den putsade tegelfasaden döljer sig ett företag som idag erbjuder totallösningar för restauranger. – Jag minns när jag var liten och min far importerade pulvermos från USA och glasstrutar från Tyskland, säger Ulf Bergström som är konsult för kök och miljö och vars far startade företaget. I början av företagets historia fanns ett samarbete med Lithells korvfabrik i Sköllersta, man sålde deras korv. I början av varmkorvens och ketchupens introduktion i Sverige blev inte ketchupen tillåten. – Min far uppfann då senapsketchupen

som egentligen bara var ketchup med lite senap i och då blev allt godkänt av livsmedelsverket, berättar Ulf Bergström. Att sälja mat gjorde man till början på 1960-talet då hela matdelen såldes till Lithells. Denna verksamhet blev sedan Svensk snabbmat som idag heter Svensk Cater. – Vi kanske skulle ha behållit den där matdelen av företaget, säger nye VD:n Henrik Ottosson halvt på skämt och halvt på allvar. Något sådant är inte aktuellt, verksamheten är istället helt och hållet inriktad på helhetslösningar för restauranger. Det är till Kogi man vänder sig som restauratör och man vill inreda. – Vi gör allt och kunden behöver bara ha en tom lokal, så kan vi förvandla den till en restaurang, Vi har hela Sverige som arbetsfält och vår vision är att vara en långsiktig och trygg partner till alla Sveriges restaurangägare, avslutar Henrik.

Saigon x 5 Text och foto Ulf Hjelting

Konceptet med nya Saigon hade premiär november 2008. Nu öppnar snart Philip Luu och Van Binh Tang sin femte restaurang, i Karlskoga. Vi befinner oss inne på nyöppnade Saigon vid Coop Baronbacken. Interiören känns igen från de tre andra restaurangerna i Örebro. Att säga att det har gått bra för Saigon de senaste fem åren vore en underdrift. 2008 hade man sex personer anställda – idag är det 40 stycken. – Vi har hittat rätt koncept med att vara lite av ”Kinas McDonalds”, vilket vi också märkte redan första året då vi mer än tredubblade omsättningen, säger Philip Luu. Saigon satsar på ett fåtal rätter istället som för en traditionell där en meny kan uppgå till minst 70 rätter. Inspirationen till Saigon har man hämtat utomlands och interiören står Kogi och Crio Design för. 34 Marknad

– Grejen är att man måste vara först i en stad med en sådan här grej för att lyckas. Det går inte att vara nummer två, och så har vi haft tur, påpekar Philip. Örebro och Karlskoga. Blir det fler städer? Kumla? – Jag har fått erbjudanden att öppna i Kumla, men kundunderlaget är för litet och så är det för nära Örebro. När vi expanderar tänker vi snarare Kristinehamn och Mariestad. Går det att utveckla Saigons koncept? Nya maträtter? – Svensken äter gärna lite starkare kryddade maträtter än för tio, 15 år sedan. Wokrätter brukar alltid gå hem. Nytt på menyn är en pepparbiff på kinesiskt vis. Vårt största problem nu är att hitta kockar – det är nästan omöjligt att hitta kockar med erfarenhet av asiatisk matlagning, avslutar Philip.


– Om magkänsla och voodoo-jazz

pratar svenskhet

– inför kräftpremiären KROG+BAR

KONST

MUSIK

Solkräm och lotion finns på Medstop.

facebook.com/vagengallerian

Ä KR

MAREN FIRA

KROG+BAR

RESTAURANG

KONST

MUSIK

FILM

R

EN

#KRÄMAR

facebook.com/vagengallerian

Öppettider Vågen och Krämaren Måndag–fredag 10–19 Lördag 10–16 Söndag 12–16

OPERATION SEMESTERSKÄGG

utvecklar Örebros restaurangbransch

TEATER

Ä KR

MAREN FIRA

KROG+BAR

RESTAURANG

KONST

MUSIK

FILM

TEATER

R

REN

Vispgrädde finns på ICA. After Shave hos Parfym Pia & Medstop.

#KRÄMA

facebook.com/vagengallerian facebook.com/kramaren

facebook.com/kramaren

Öppettider Vågen och Krämaren Måndag–fredag 10–19 Lördag 10–16 Söndag 12–16

1963 sitt genombrott. The Beatles fick i Sverige. Barbie lanserades i Örebro. Krämaren invigdes så ska vi fira det.

Den 28/9 och 29/9

Ä KR

MAREN FIRA

R

ÅR

VARDAGSSMART

Oömma kläder till festivalen, solbrillor till strandhänget, fotbollsskor till lägret eller bara långtråkigt? Välkommen in, oavsett hur din sommar ser ut!

TEATER

Var smart. Sänk din energiförbrukning upp till 50% med den senaste tekniken!

50

SEMESTER eller långtråkigt?

Glöm inte solhatt, lotion! solskydd &

facebook.com/kramaren

FILM

ÅR

SOMMARSMART

RESTAURANG

1963 – 2 01 3

TEATER

Claes Nelander

50

ÖPPET VÅGEN & KRÄMAREN Vardagar 10.00 – 19.00 Lördagar 10.00 – 16.00 Söndagar 12.00 – 16.00

FILM

En världspianist kommer till stan

Fredrik

Edward Blom ÅR

REN

#KRÄMA

facebook.com/kramaren

Hur går det till? Vi är samarbetspartner med Meter Television och TV4

Se produkterna på TV4! Örebro läns månadstidning

november 2013 #10

Maltmagnus

Kom och hämta Elementfläkten hos oss på Bruksgatan 14 i Örebro. Alla dagar möjliga 08-22 vid bokning.

Stiftelsen Dansband eller rock?

Tema: Bilar + Vin Åtta sidor bilar, fyra sidor vin

Lämna tillbaka inom 30 dagar så kostar det inget. Behåller du Elementfläkten betalar du via den medföljande fakturan.

Gustav Lagerträd

A-Energi AB - Tel. 019 760 22 10 www.elementflakten.se

KONST

VARDAGSSMART Ruskväder? Nya höstskor hittar du hos Eurosko. Alternativt, växla pengar hos Exchange och res bort.

FILM

TEATER Ä KR

MAREN FIRA

R

ÅR

Öppettider Vågen och Krämaren Måndag–fredag 10–19 Lördag 10–16 Söndag 12–16

MUSIK

50

facebook.com/vagengallerian

RESTAURANG

Den kalla luften vid golvet sugs in och värms upp av elementet. Värmen sprids snabbt i hela rummet och golvet blir också varmt. “Nästan som golvvärme”, menar en del kunder.

Med värme från oss på

Hela Sverige bakar och After Dark KROG+BAR

Elementfläkten medverkar i Äntligen Hemma den 17 december 20.00

Gratisprov i 30 dagar!

Allt för ölbryggning

1963 – 2 01 3

Oavsett om du behöver ett paraply eller en solstol så håller vi öppet för dig i sommar. Välkommen in och handla det som passar dig bäst!

MUSIK

Shai Maestro

Örebro växer

50

SOMMARLOV eller solstolsläge?

KONST

Örebromaten är mer än bara hamburgare

Hus & Hem

Sammanhållning och solidaritet

Amanda Jenssen

Det blir en fin höst i år

All världens mat

Större än någonsin

Race 4 mercy

Vi bjuder på en liten sommarguide

facebook.com/vagengallerian

Yohio

Live at Heart

Vi testar tre guldkorn

OKTOBER 2013 #9

Tema: Mode

Det musikaliska underbarnet kommer till stan

Sommarlunch

Vi testar Sjökrogen

Örebro läns månadstidning

september 2013 #8

1963 – 2 01 3

Dags för allsång

Månadens mat

RESTAURANG

Örebro läns månadstidning

SOMMAR 2013 #7

Sator

Chips pratar musik

Tema: Sommar

KROG+BAR

Örebro läns månadstidning

juli 2013 #6

1963 – 2 01 3

Örebro läns månadstidning

Magnus Sjögren

REN

Just nu, aluminium på köpet! Gäller t o m 15/12 2013.

#KRÄMA

facebook.com/kramaren

Träffa mitt i prick! Handelsstaden Örebro kommer hela vägen hem till dig och din målgrupp. Med intressant läsning och alla nyheter läsare behöver om sin stad. Handelstaden Örebro.

Allt monterat och klart – till fast pris! We do! Från rådgivning till montage. När du köper nya fönster från oss får du tillgång till vår tjänst We do! Vi tar då hand om helheten och ser till att dina fönster kommer på plats- allt till ett fast pris. Med We do! ingår: • Kostnadsfritt hembesök med inspektion • Material

• Garanti • Montering av certifierade montörer

Kom in till butiken eller gör en intresseanmälan på woody.se/kontaktamig

Telefon 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30 Adress Näbbtorgsgatan 2, 702 23 Örebro. Web www.hkm.se

Industrig. 11 HALLSBERG. Tel 0582-884 40 • www.rebyggvaruhus.se Mån 7–17, Tis 7-17, Ons 7-17, Tors 7-18, Fre 7-17, Lör 9-12


cmyk

Gastro

Bourgogne – med världens bästa viner

Text Paul Dahlgren

Regionen Bourgogne, belägen norr om staden Lyon, är genom dess röda och vita viner idag världens främsta vinregion. Redan munkarna under medeltiden kom fram till att de båda druvsorterna vita Chardonnay och röda Pinot Noir var de mest lämpade för området. De kartlagde och kategoriserade dessutom de områden, crus, på vilka vinerna odlades. Sedan dess produceras dessutom i stort sett enbart endruvesviner i Bourgogne. Vid franska revolutionen konfiskerades kyrkans och godsägarnas mark och auktionerades ut. Därefter har genom arvskifteslagarna en kontinuerlig uppdelning av vingårdarna skett. Många av Bourgognes vingårdar är mycket små ägor. Côte-d’Or är det främsta vindistriktet i Bourgogne. Enligt många betyder namnet ”den gyllene sluttningen” vilket väl beskriver landskapets utseende. Distriktet är uppdelat i två områden; norra Côte de Nuits med dess röda viner och södra Côte de Beaune med röda men speciellt dess vita viner.

Côte de Nuits – Röda viner Côte de Nuits är ett område med tio kommuner. Här odlas den eftertraktade men särdeles bångstyriga och svårodlade röda Pinot Noir-druvan. Genom att varje del av området är kartlagt i detalj avseende jordmån, formation, lutningar etcetera kan mästerverk till viner skapas. 36 Marknad

Vinets doft och aromfyllda smakfullhet, dess ljusröda färg och litet syrliga karaktär har gjort det till ”innevinet” för tillfället. Främste vinproducenten är RomanéeConti. Deras toppvin tas fram i 5 000 flaskor årligen och kan kosta ända upp till 30 000 kronor flaskan. De äger också den kända och prestigefyllda appellationen La Tache. En appellation är en kvalitetsgaranti på franska viner, som säkerställer växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt. Vid ett tillfälle har vi haft nöjet att få testa deras exceptionella vin från La Tache. Ett problem är att vinerna köps upp alltmer av investerare och därmed kommer bort från vinälskarna.

Côte de Beaune – Vita viner I området Côte de Beaune, med arton kommuner, odlas de berömda vita Bourgognevinerna. Druvan är Chardonnay vilken oftast lagras på ekfat. Montrachet är den mest kända appellationen omgiven av byarna och vinområdena Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. Meursault är vårt eget favoritområde. Vi har helt fallit för vinmakaren Arnaud Entes produktion. Välbalanserade viner med en påtaglig mineralitet och en stor elegans. Är välförståeligt mycket svåra att få tag i. Kuriosa i vårt vinlager är de fyra flaskorna från den mindre familjepro-

ducenten Armelle och Barnard Rion. De har kommit över ett litet vinfält där de har en total produktion av endast 700 flaskor Meursault per år. Ett mycket fräscht och gott vin med härlig karaktär och eftersmak.

Beaune Staden Beaune ligger i hjärtat av Bourgogne och har nära 25 000 invånare. I centrum innanför den vackra stadens medeltida ringmur finns många historiska byggnader. Musée du Vin är det rätta museet för den vinintresserade. I källarregionerna ges möjlighet att få pröva ett antal av de regionala vinerna. Beaune, Bourgognevinernas huvudstad, är också fylld av bra restauranger. Ma Cuisine är den bästa. Ett skäl är att ägaren har Bourgognes största vinbutik i anslutning till restaurangen. Till maten kan beställas något av butikens 850 olika viner. Alla förträffliga viner från de flesta av områdets vingårdar. F and B Restaurant besöker vi gärna. Sommartid finns en stor pulserande uteservering ut mot torget. Inomhus en trevlig matbar med bord för matgäster. Aptitretaren var en kall gazpachosoppa. Första rätten en riklig och fin hummerrisotto. Och visst var risotton perfekt krämig. Den följdes av en stor, tjock och mör kalvkotlett. Så utsökt. Osten var en treårig lagrad perfekt Comte. Till detta ett flaska gott rött och vitt vin från trakten.

Auberge des Vignes är en liten krog vid en mindre väg strax utanför Beaune. Värdshusets baksida har en altan med en bedårande utsikt över vinfälten upp mot berget. Den drivs av paret Elisabeth och Philippe Lenuef. Här serveras genuin mat från Bourgogne. Vi åt först Jambon persillé, persiljeskinkan, där varje kock har sitt eget recept. Huvudrätt var Selle d'agneau rôti, en smakfull rosastekt lammterrin. Till lammet drack vi ett bra Pinot Noirvin. Ost och varm äppelkaka avslutade denna förträffliga måltid. Till den genuint vackra vinstaden Beaune fylld av bra restauranger återvänder vi gärna och ofta.

Restauranger i Beaune Ma Cuisine Passage Ste Hélène F and B restaurant 8 rue d’Alsace Auberges des Vignes www.aubergedesvignes.fr


Nummer 10 2013 37


Gastro

Frankrike – vinlandet

Text Paul Dahlgren

Frankrike är världens främsta vinland. Inget annat land slår Frankrikes toppkvalité och bredd. De mest kända regionerna har de välklingande namnen Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Alsace, Rhone och Loire. Regioner vilka skapades redan för tvåtusen år sedan. Vinerna skiljer sig mycket mellan regionerna beroende på skiftande klimat, jordmån och druvsort.

Champagne Staden Épernay, där floden Marnes bidrar med svalka, är medelpunkten för Champagneodlingen. På Avenue des Champagne har de mest kända ”husen” sina magnifika huvudbyggnader. Under denna vackra och berömda Avenue finns milslånga tunnlar där upp mot 300 miljoner flaskor lagras. Vinodlingarna vilar på en kritgrund vilket ger ett vin med hög syra som smakfullt balanseras mot sötman. Det dricks allt mer Champagne i världen och efterfrågan är idag mycket stor. Vi har fallit för den klassiska firman De Venoges tilltalande Champagner vilka är väl representerade i Systembolagets sortiment.

Karolinska skolan

Bordeaux Bordeaux är världens mest kända vinregion. Regionen gränsar ut mot Atlanten. Den har vissa tider varit i engelsk ägo vilket satt sina spår. Vinområdena runt floden Gironde med förgreningarna Garonne och Dordogne har olika prägel beroende på jordmånen. Till nära 90 procent produceras röda viner. Men det vita, söta, kultvinet Château d’Yquem, gjort på ädelrötade druvor, odlas i Sauternes inom regionen. Högst klassade är de fem slotten Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Haut-Brion samt Château MoutonRothschild. Deras viner är enormt eftertraktade med en växande rysk och kinesisk marknad. Vinet Château Petrus är idag världens mest exklusiva vin där en flaska kan kosta över 25 000 kronor. Men även slotten i nivån under de fem stora säljer till höga priser slut på hela sin årsproduktion inom någon timme. Kvalitén på vinerna är dock mycket skiftande inom de tusentals slotten. De utsökta bästa med alltför höga priser och de sämre med mer medelmåttiga viner. Ett förhållande som har medfört att det säljs förhål-

Berggrens Maskin

Ståltrappor för offentlig miljö Steg av trä/sten/plåt Offertförfrågan skickas till: anders@bistamekan.se Tel. 019-21 70 70 www.bistamekan.se

38 Marknad

landevis lite Bordeauxviner i Sverige. Vi delar Örebroambassadören Jan Mårtenssons förtjusning över det röda vinet Chateau Smith-Haut-Lafitte. Ett prisvärt Bordeauxalternativ är Chateau La Gaffeliere.

Bourgogne Bourgogne har både förstklassiga vita och röda viner. Regionen sträcker sig från Dijon till Lyon. Nordligaste lilla avskilda området är Chablis med dess viner på Chardonnay. I Côte d’Or området, norr om Beaune, odlas röda Bourgogneviner på innedruvan Pinot Noir. Söder om Beaune i Côte de Beaune odlas de vita Bourgognevinerna på druvan Chardonnay vilken oftast lagras på ekfat. Mest känd är appellationen Montrachet vilken är omgiven av byarna och vinområdena PulignyMontrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault. Längre söderut har vi Beaujolais med viner gjorda på druvan Gamay vars smak är präglat av dess speciella kolsyrejäsning.

Alsace Alsaceregionen gränsar mot Tyskland

där floden Rhen utgör skiljelinjen. Den kända vinrouten i Alsace sträcker sig mellan städerna Strasbourg och Mulhouse. Vinvägen, nära 20 mil lång, följer Rehnfloden och kantas av Vogesernas bergsslutningar. Byarna vilka passeras är mycket pittoreska och vackra med färgglada korsvirkehus och gator och torg av kullersten. Den karaktäristiska druvan är Riesling men även Pinor Gris och Gewürztraminer odlas. Matmässigt är specialiteten Choucroute, en mäktig gryta med rökt fläskkött, olika korvar och surkål vilken serveras tillsammans med senap och potatis. Till detta givetvis en flaska Riesling.

Vinresor Ett flertal svenska arrangörer ordnar vinresor till Europa och resten av vinvärlden. Resor vilka med buss och/eller flyg går i vinet, maten och kulturens tecken. Särskilt populära är bussresorna som ger deltagarna möjlighet att handla och ta med sig vin från de gårdar som besökts. Vi har mycket goda erfarenheter av välordnade resor med arrangören VinSten kunnigt ledda av far och son, Sten och Per Svenhage.

019 12 43 00 Vi har schysta villkor! Örebro Läns Taxi AB Södra Station, 702 24 Örebro Taxibokning: 019-12 43 00 • Web: www.taxiorebro.se


Din lokala redovisningsbyrå i Örebro Allt inom kommunikation och mobilelektronik

FinansInformation Redovisningsbyrå AB BONDEGATAN 11, 702 25 ÖREBRO 019-60 90 690 • www.newcom.se

Tel: 019-611 50 50 www.finansinformation.com Adress: Folkungagatan 5A, 703 42 Örebro

29-30 november

Conventum Arena

www.conventum.se/oow

Biljetter: www.ticnet.se

Örebrokompaniet 019-212121 Åldersgräns 20 år

6:e året


cmyk

40 Marknad


cmyk

Mamma Knota är en konstens vardagsmagiker Text Dixie Ericson Foto Martin Henningsson

Skulptören Ann Sidén talar inte ett kulturellt blomsterspråk fullt av trendriktiga konstreferenser. Tvärtom är hon saklig, osentimental och lite på tvärs med några droppar drastisk humor på botten. Hon vill med sin konst förbättra och försköna vardagen och skapa ett samtalsklimat. Och lite magi. – Det är länge sedan jag arbetade som ateljékonstnär. Då utgår man från en beställning och står i sin ateljé och skapar. Sedan kommer någon och hämtar verket och så placeras det någonstans. Så undrar alla där: var kom det där ifrån – och hur kan det kosta så mycket? Det säger konstnären Ann Sidén på sitt osentimentala och raka sätt. Ofta går en lätt drastisk humorådra i dagen hos henne – både i ord och uttryck. – Jag vill hellre vara på plats och lära känna brukarna och fånga upp deras idéer. Så är jag skolad både i att tolka och förverkliga dem rent tekniskt. Låt oss säga att det är en metod. Men att hon är utåtriktad i sina konstprojekt utesluter inte ett starkt behov av skapande ensamhet, stunder under korkeken som hon kallar dem. Ann Sidén tvekar att kalla sig konstnär. Varenda kotte gör det. Det säger inte mycket, och det ställs inga krav på konstnärer. Själv föredrar hon att kalla sig estetteknisk planerare. Ett leende spelar i mungipan. – Jag ser mig mer som en tekniker. Och jag tycker att samtalet är viktigt. Hon återkommer ständigt till det. Dialogen är för henne lika viktigt som det egna jaget är oviktigt i hennes konstpraktik. Demokratin försvagas utan seriösa samtal. Hon vill inte gestalta sig själv och proppa på andra. Som när man modellerar. Då det är konstnärens hand och känslor som ska ge uttrycket.

– Jag vill att det ska vara så lite spår som möjligt av mig. Det är andra människors tankar som intresserar mig, och jag vill i stället gestalta det där som alla går och tänker på. Därför arbetar hon med vardagsföremål som alla känner igen och kan relatera till. – Jag ska vara osynlig i det. Och jag vill höja vardagen och vardagssituationerna till "something magic". Ann Sidén har ordet i sin makt både i tal och skrift. Hennes språk är konkret och hennes infallsvinkel ofta kri-

henne. Hon fick biljetter av kulturredaktören för att gå på bio. Och hon fick följa med redaktörerna på teater och utställningar. – Det var självklart att ta del av kulturlivet i staden. Och hon växte upp med några av den tidens stora journalistpersonligheter. Riktiga drama queens, som hon uttrycker det. Men lite mätt blev hon på det. Medan pappa Henry upprätthöll det fria ordet försvarade mamma Margareta landet. Hon var civilanställd i flygvap-

”Jag går inte på tvärs av vana” tiskt prövande – också när det gäller den egna konsten. Hon prövar gärna en tanke i ord. – Man formulerar sig ju MOT någonting. Jag går inte på tvärs av vana. Men hon är också skulptör, utbildad på konstskolan Kuben, Örebro Konstskola och år som skulpturassistent. Klassiskt skolad i att modellera i lera, formta och gjuta i metall och bokstavligen hugga i sten. Det ena inifrån och ut, det andra utifrån och in. – När jag lärt allt det där så kom det inga beställningar. Det var helt ute då, omodernt. Men kunskaperna har ändå kommit till nytta. Konstnär var inget självklart yrkesval. – Det var nog för att slippa skriva som jag valde det livet. Jag är uppvuxen i en journalistsläkt. Skulle hon träffa sin pappa, Henry Sidén – legendarisk NA-journalist, fick hon gå till Nerikes Allehanda-borgen. Det gjorde hon gärna och var alltid välkommen. Hon fick ett eget litet skrivbord komplett med sax, gummiklister och en skrivmaskin. På köpet blev kulturen självklar för

net. Uppväxten präglades av ett öppet klimat där självständighet var ett ledord. – Jag är uppvuxen i konfrontation där man diskuterade för nöjes skull. Det var en ständig tillverkning av ord och åsikter. Och att vara på tvären uppmuntrades. Jag var emot allt. En annan typ av begåvning och lust spelade in i hennes slutliga val. – Jag har alltid hållit på med händerna och tyckt om att tillverka saker. Händerna är min ingång i konsten. Det är oavlåtligt fascinerande att lyssna när Ann Sidén berättar om avslutade och pågående projekt. De omfattar äldreboenden, skolor, kliniker. Hon beskriver äldreboendets avklädning av identiteter så att ögonen tåras. Ålderdomens nakna utsatthet. Med skulpturala stilleben av vardagsting från de boendes yrkesaktiva tid – en hopvikt broadsheet-tidning, en Dialogtelefon, en skrivmaskin – skapar hon verk som kan fungera som den associativa kärnan i långsamma samtal om något annat än sjukdom. – Yrkeslivet är den största och kanske roligaste delen av våra liv. För henne är det självklart att tänka

konst också i samband med tvättmaskiner, tvättstugor och kommunikation. – Kollegan Kicki Hendahl och jag byggde efter noggrann research upp en tvättstuga på Vivalla torg utrustad med en kommande modell av tvättmaskiner. Där hade vi tvättskola. Ann och Kicki frågade hyresgästerna som kom för att titta om de kunde sköta de nya maskinerna som de snart skulle möta i sin tvättstuga. – Då går mannen i familjen fram. Kvinnan står med barnen en bit bort: Vill du visa hur du gör nu när du ska tvätta, sa vi. Mannen tar en skopa tvättmedel och lägger i facket med en romersk etta, förtvättsfacket. Och så ytterligare en skopa i samma fack. Ibland hamnar till och med en tredje skopa tvättmedel i fack I. Nu ska väl tvätten bli ren. Men det funkar ju inte. Lejonparten av tvättmedlet spolas bort. Och tvätten känns följaktligen inte ren när den gått klart i maskinen. Slutsats: ännu mera tvättmedel behövs. Här kommer det osökt in en miljöaspekt som går igen som en grön tråd i hennes liv och konst. Genom att möta folk på jämlik nivå så fick reda de på en av orsakerna till dålig lukt i maskinerna. En utställning i bild visade hur kvinnor tvättade förr. Med klappträ på en brygga vid Svartån och tvätterskor i huckle. Precis som många kvinnor bär en huvudklädnad i nuets Vivalla. Ett faktum att reflektera över tillsammans. Kommunikation över tid. Men de har också granskat hanteringen av tvättmaskiner med utgångspunkt i kommunikationskedjan i tre steg: från bovärden via mannen till hans kvinna.

Forts. 42

»

Nummer 10 2013 41


» Ann Sidén lyfter fram skarpsinniga

iakttagelser av vårt gemensamma offentliga livsrum. I vilken institution det än finns. – Mitt jobb är att vara praktisk filosof. Att tänka noggrant. Vissa saker måste få ta tid. Hon kan guida ens blick på tvättstugan ur sociologisk och estetisk synvinkel. – Den finns i den halvprivata zonen där allt är känsligt och där man sysslar med sin smuts. Därför uppstår lätt konflikter. Hon gör just nu fyra tvättstugor i Norrköping som ska få runda hörn för svabbningens skull. – Det är alltid svart i de där nittiogradersvinklarna. Och hon frågar sig varför tvättstugor så ofta placeras på ett underjordiskt plan. Och inte i markplanet. – Varför kan vi inte få se ut genom stora fönster. Ha koll på barnen där utanför. Och njuta av att ljuset faller in på ett vackert sätt. Something magic... Det kan ju få vara ett nöje och njutning att sköta om sina textilier. Källarpositionen blir en markör för förment kvinnliga sysslors låga status. Hon och andra konstnärer vill komma in så tidigt som möjligt i planeringsprocesserna. De är vana vid 42 Marknad

gestaltning och har blick för hur den rumsliga verkligheten ser ut. Här finns det stora pengar att spara i form av kostnader för ombyggnad. De kan enligt henne uppgå till hela 25 procent av byggkostnaden. – Vi konstnärer kan gå in i äldreboenden och skola med uppdrag. Vi kan röra oss inom hierarkier, därför att vi inte tillhör en organisation och ta tag i grejer som inte har någon plats. Funktion och estetik är viktiga i alla sammanhang. Miljöns estetiska signaler påverkar oss både positivt och negativt. Det har hon tydligt sett i ett pågående skolprojekt. Ann Sidén bjuder på intellektuella överraskningar. Hon vill till exempel ha privata utsläppsrätter att köpa och sälja. Hon gör ingenting på spekulation. Förutom bronsgjutningen av en barnsulky à la 70-tal, Allas prinsar och prinsessor. – Det är så underbart det här med prins Daniel. Han kommer från ett miljonprogramsområde i Örebro, Brickebacken. Och har gift sig med kronprinsessan efter att ha utbildat sig i sju år, innan han fick godkänt av kungen. Det är som en saga. Kanske kan guldsulkyn få hamna på Örebro slott som ett funktionellt

familjekonstverk att vallfärda till. Men det är länge sedan det köptes konst till Vasaborgen. Funktionen får förbli en hemlighet. Men den har med nappar att göra. Allas prinsar och prinsessor skulle kunna locka till och med örebroarna till slottet. Som ju vanligen går dit en gång i livet. Och kanske locka folk ända från Eskilstuna och Arboga. Hon ler förtjust. Ann är minsann monarkist. – Någon måste representera Sverige och visa var landet ligger. Det är exotiskt med ett kungahus. Det kan förvåna. Liksom att hon jobbar för kyrkan. Det verkar hon ta med ro. Å andra sidan ogillar hon starkt estetisk elitism, där ett fåvälde av experter bestämmer över vår livsmiljö. Och hon räds vår egocentrerade samtid, där en individualism som hon ser som farlig och falsk ohämmat breder ut sig. – Vi:et är större än jaget. Och nog leker det henne i hågen att vara lite på tvärs också. Hon är fortfarande lite upprorisk och inte så ängslig. Det ska vi vara tacksamma för i spinndoktorernas tid.

Faktaprofil Ann Sidén Aktuell: Konstprofil med artistnamnet Mamma Knota Mat: Kaviar till frukost, strömming till lunch och Hjälmargös till middag. Dryck: Kaffe. Musik: Livemusik. Helst soul och funk. Live at Heart är en strålande idé och bra för Örebro city. Film: Tv-serier är bättre än biofilm i dag. Fantastiskt berättande i Breaking Bad. Gärna tre avsnitt åt gången liggande i soffan. Litteratur: Carl Johan Malmbergs Stjärnan i foten: Dikt och bild, bok och tanke hos William Blake. Parallell läsning Lewis Carrolls Alice i Underlandet, en följeslagare sedan ungdomen. Båda gåtfulla – med en glipa för tankeflykt. Livsviktigt: Samtalet – modet att tala med varandra. Grunden för demokratin. Motto: Några rader av Harald Forss: ”där som ögat/kunde se – /lyste färgen/hördes suset”. Förebilder: Konstnären Yoko Ono största inspirationskällan av alla och hennes bok Grapefruit en daglig inspiratör.


L I V E N AT I O N P R E S E N T E R A R

MARIE MARIE FREDRIKSSON FREDRIKSSON –––– –––– TURNÉ 2014 TURNÉ 2014 L I V E N AT I O N P R E S E N T E R A R

29 MARS ÖREBRO CONVENTUM KONGRESS

21.2 ÖREBRO CONVENTUM KONGRESS

WWW.TICNET.SE ELLER ÖREBROKOMPANIET OLOF PALMES TORG 3 WWW.CONVENTUM.SE

WWW.TICNET.SE ELLER ÖREBROKOMPANIET OLOF PALMES TORG 3

www.tomasledin.com

WWW.MARIEFREDRIKSSON.SE WWW.MARIEFREDRIKSSON.SE

LiveNation.se

15

um! årrssjubile å

& JULBORDÅN R F SHOW

15

495:årsjub

mO! ilEeXuM

MS

12 DEC: AGNES • JILL JOHNSON • DARIN LASSE BERGHAGEN • BROLLE • PAULINE GINA DIRAWI • ANDREAS JOHNSON 13 & 14 DEC: VELVET • TONE DAMLI • E-TYPE ROBIN STJERNBERG

CONVENTUM, ÖREBRO 12,13 & 14 DECEMBER

BOKA JULBORD & SHOW: WWW.JULGALAN.SE • 0771 130 140


à la carte guiden FRÅN PAPUA NYA GUINEA TILL ÅGATAN 3 Ibland tar livet omvägar på ett sätt som vi aldrig kan förutspå. – Hade någon sagt till mig för tre år sedan att jag skulle bo och arbeta i Sverige hade jag bara skakat på huvudet och skrattat, säger Paul Dransfield som kom till Sverige en augustidag för två år sedan. Pauls far är från Australien och hans mor från Papua Nya Guinea. På sin resa genom Europa skulle han bara besöka Köpenhamn, men hamnade i Malmö och hittade kärleken. Egentligen är han utbildad grafisk designer, men det är kockyrket som tagit honom runt halva jordklotet. Han har bland annat arbetat för Gordon Ramsay. – Att arbeta som grafisk designer är inte lika adrenalinpumpande som att arbeta i ett kök. Nu tar jag bara några ströuppdrag som grafisk designer och i köket trivs jag allra bäst bland efterrätterna och som konditor, säger Paul. Paul växte upp på en kaffeplantage på Papau Nya Guinea innan det blev dags för Sydney och internatskola. Kockyrket började han med för att få en extrainkomst under studietiden. – Skillnaden mellan en svensk restaurang och en australisk är att ett det är en betydligt mer militärisk indelning i ett australiensiskt kök. Mer ”yes chef” eller ”no chef”, i Sverige jobbar man i grupp och samtalar och samarbetar mer, säger Paul. Hur var det att arbeta för Gordon Ramsey? – Han är både storväxt och bestämd. Det han gör i tv är kanske lite överdrivet, men visst kunde han ryta till när man gjorde fel. Jag lärde mig otroligt mycket i varje fall. Vad kan du inte vara utan i köket? – Min konditorkniv. Det går inte att jobba utan den när jag gör desserter – det funkar bara inte. Det är inte vass eller så, men utan den skulle det inte bli några efterrätter, säger Paul. Om vi tittar 20 år framåt – vad gör du då? – Hmm… förhoppningsvis något inom restaurangbranschen. Kanske driver jag en egen restaurang. Kanske en svensk restaurang i Sydney? Servera blodpudding med lingonsylt? – Haha! Kanske det. Servera svensk husmanskost till australiensare. Det vore något. Personligen tycker jag nog att det finns bättre alternativ än blodpudding, men det kanske är dags för svensk mat att erövra världen?

Foto: Ulf Hjelting

KITCHEN & TABLE

MEZA

ÅGATAN 3

Stjärnkocken Marcus Samuelssons har öppnat Kitchen & Table på Clarion Hotel Örebro. Marcus Samuelsson driver den hyllade restaurangen Red Rooster i Harlem. Han har låtit sig inspireras av sin omgivning och tar nu med sina influenser till Clarion Hotel. Här kan både Örebroare och hotellgäster äta en bit vällagad mat och umgås avslappnat över en middag eller en cocktail. Menyn innehåller både Manhattaninfluenser och restaurangens lokala rätter. Brunch serveras lördagar under höst och vår. After work fredagar.

Inriktningen är ett kompromisslöst libanesiskt kök med tonvikt på den välkända och populära ”meza”. Meza består av en mängd olika kalla och varma rätter. Restaurang Meza riktar sig till personer som tycker om spännande och exotisk mat, musik och att umgås med sina nära och kära. Man kan helt enkelt säga ”ska vi meza lite?”. Efter maten kan man avnjuta kardemummakaffe med exempelvis baklava gjord på smördeg, fylld med nötter och smaksatt med sockerlag.

Filosofin på Ågatan 3 är att skapa upplevelser, upplevelser att minnas och längta tillbaka till. En upplevelse på Ågatan 3 är en middag för alla sinnen. Där dofter, känslor, ljud, visioner och smaker harmoniserar. För att skapa dessa upplevelser värnar vi om vår natur och dess tillgångar och arbetar genomtänkt med råvaror från den lokala faunan. Därav arbetar vi efter målet att samtliga varor som finns att införskaffa inom en tio mils radie runt Örebro ska så inhandlas.

Kungsgatan 14. Tel: 019-670 67 07 www.kitchenandtable.se/orebro

Rudbecksgatan 7. Tel: 019-12 30 40. www.mezaorebro.se

Ågatan 3. Tel: 019-10 40 19. www.agatan3.se


ÅGATAN 3

BRASSERIE RENDEZ-VOUS

AMANO

STORA ÖREBRO

I brasseriet serveras Örebros bästa lunch (plat du jour), shoppinglunch och middag! Menyn består av svenska och franska klassiker. Våra vinexperter hjälper oss att komponera vinlistor som är direkt anpassat till brasseriets rätter. En annan specialitet är lagrad rom. I Vinkällaren finns alla möjligheter för möten och upplevelser I början på maj öppnar vi vår sommarservering, Terrassen.

Vill man uppleva en bit av det ljuvliga Toscana är det restaurang Amano som bör besökas. Här vid den kullerstensbeströdda innergården vid Kungsgatan styr kocken Ola Ohlin bland menyer som bland annat består av Saccottino al Gorgonzola e noci, små färska pastasäckar fyllda med ljuvligt len gorgonzola och valnötter. Detta serveras med citronsmör och parmigiano. Eller varför inte en rosabakad kalvfilé med toscansk potatisterrin som serveras med oxsvanssky och estragonemulsion? Allt kanske avslutas med en ljum mandelgateau, fylld med äppelkompott. Serveras med Amanos kardemummaglass och färsk frukt? Buon appetito!

Stora Örebro erbjuder välsmakande drinkar och en matsedel med humana priser. Välj mellan en barmeny eller matsalens meny. Här serveras även en generös lunchbuffé måndag till fredag och på lördagar kan man slinka in för en god shoppinglunch. Efter lunch är öppettiderna onsdag till fredag från 17.00 till sent och fredag och lördag från 15.00 till 02.00. Söndagar från 17.00 till sent. Sommartid finns här en uteservering i anslutning till restaurangen och Stortorget och där står grillat på menyn tillsammans med Örebros bästa drinkar.

Drottninggatan 38, 702 22 Örebro Tel: 019-10 30 80. info@brasserierendez-vous.se www.brasserierendez-vous.se

Kungsgatan 1. Tel: 019-32 33 70. www.a-mano.se

LANNALODGE

K1

På Lannalodge kan du avnjuta en god vällagad lunch eller en avkopplande middag i vacker och skön miljö. Kvällstid levererar vårt kök allt från hemlagade hamburgare till välkomponerade trerättersmiddagar. Vi har även en fantastisk lokal och skräddarsyr menyer för bröllop och fester. Varmt Välkommen!

Här serveras en av Örebros absolut bästa luncher. Nu pratar vi alltså mat till lunchpris som skulle platsa på vilken annan restaurangs kvällsmeny som helst. På kvällen snäpper man upp kraven ytterligare ett par steg och har du tur förvandlas K1 ibland också till Stallbackens Musik & Pilsnercafé med livemusik. K1 har en mycket charmerande och trevlig personal där den ständigt leende Yasmin Danho välkomnar. K1 står för Kungsgatan 1 som också är adressen för restaurangen.

Vretavägen 3, 719 93 Vintrosa. Tel. 019-16 40 70. Restaurang: 019-29 12 66. www.lannalodge.se

Kungsgatan 1. Tel 019-32 33 15 www.kungsgatan1.se

Stortorget 4. Tel: 070-482 16 17. www.storaorebro.se


STHLM koll

Klubbkids – under 150 år

Text Peter Steen-Christensen

Byrån EGG har tillsammans med Stockholms Spritmuseum och 150-årsfödelsedagsbarnet Berns satt ihop en utställning som hyllar Stockholms festkultur. Utställningen Klubbkids visar filmade intervjuer med framträdande personer i Stockholms klubblandskap och nöjesliv, både från idag samt från de senaste årtiondena, för att ge en rättvis och ocensurerad bild av vad det är som egentligen händer på Stockholms krogar efter klockan slagit midnatt. Och i ett försök att dessutom belysa ledande festprissar från Stockholmshistorien så har skådespelaren Robert Fux gestaltat dessa i en rad kortfilmer. Bland annat får vi möta sångerskan Zarah Leander och idag inte lika välkända Sigge Wulff, en populär underhållare som dog i början av januari 1892. Han må ha varit alkoholiserad av all champagne men tuberkulos är vad som tog honom bara 22 år gammal. Wulff slog igenom och var avgudad på Berns där han uppträdde i rutig smoking med breda sidenslag, vida pantalonger, käpp med krycka, hög grå hatt och snabelskor. Under hans sista uppträdande blev han trött efter åtskilliga extranummer och tog emot publikens stående ovationer med en lagerkrans runt halsen innan han bars på sina beundrares axlar till sitt hotellrum på Hamburger Börs. Dagen efter vaknade han med en punkterad lunga och försökte pigga upp sig med champagne. Vänner strömmade till där de på hans dödsbädd ”berättade historier, sjöng visor, drack champagne och hade allmänt roligt”. Klockan tre bad Wulff vännerna lägga kudden till rätta varpå han sa ”Se så, nu ligger jag bra”. Sedan slutade han andas. En annan vi får träffa är kontroversiella Johnny Bode som var den tidens ”enfant terrible”. En socialt oacceptabel omoralisk mytoman som ändå på något sätt lyckades frottera sig med 46 Marknad

överklassen och kultureliten under årtionden. Bode som ursprungligen var en sångare levde långt över sina tillgångar och var omtyckt för att vara generös på Stockholms finkrogar trots att han var en mästare på att smyga ut bakvägen och låta någon annan plocka upp notan. Han blev indragen i kriminella handlingar och blev inlagd på ett mentalsjukhus där han också steriliserades. Trots opolitisk hållning drogs han till nazismen på grund av ”uniformer, marscher och den pompösa kulturen” och tog värvning hos tyskarna i Finland. Han blev dock snabbt hemskickad på grund av oduglighet varpå han flyttade till Norge och satte upp föreställningar för Quisling-regimen. Där betedde han sig lite för provocerande mot tyska officerare och skickades av Gestapo till koncentrationslägret Grini innan han deporterades tillbaka till Sverige. Bannlyst från att uppträda föll han tillbaka i kriminalitet och klädde sig i päls och kjol under sitt alter ego Miss Florence Stephens. Folk som kände honom kallade honom för komplett galen och han levde för att festa. Bland flertalet historier så finns en där han på väg hem från en blöt kväll övertalar en sopgubbe och dennes häst att följa med upp i lägenheten på andra våningen på efterfest där Bode klättrar upp på hästen och rider runt matbordet till vilda hejarop från hans glada festkamrater. Så om man vill veta allt som behövs vetas om Stockholms nöjeshistoria, dess raveare, New Romantics, gamla ”grilljannar” eller om nattklubbstoaletternas vikt i nattlivet så rita in ett besök till Spritmuseum som förfest innan du själv går ut och skapar historia. Klubbkids – under 150 år visas mellan 11 oktober och 17 mars.

Sigge Wulff.

Johnny Bode. Foto Olle Wester.


Foto Karin L. Willis

STHLM koll

Hello Africa Stockholm är inte direkt bortskämt med utställningar som visar verk från Afrika, men i höst har det tagit en vändning. I tre utställningar på tre olika platser kan man uppleva afrikansk konst vilket tillsammans visar den mångfald kontinenten innehåller. Du kan välja mellan historisk eller modernare konst beroende på vart du väljer att göra ditt besök. För det mest nutida perspektivet så besöker du Fotografiska för att se Pieter Hugos råa journalist-foton i dokumentärstil. På Marabouparken i Sundbyberg finner man två fotoutställningar från Mali – dels Natten är vår (A nous la nuit) av Fatoumata Dabaté, en av den unga generationen kvinnliga fotografer som tagit plats på den fotografiska scenen i Västafrika, samt hennes landsman Malick Sidibés La vie en rose som innehåller ungefär 50 bilder tagna i Malis huvudstad Bamako under 1960- och 70-talet. För det mer historiska perspektivet så avlägger man ett besök på Världskulturmuseets Bergrummet på Skeppsholmen, där tas vi sydöst från Mali till Nigeria. Afrikanska Mästerverk innefattar över 100 skulpturer i metall, sten och terrakotta från 1100-talet till 1500-talet. Alla verk medverkar till berättelsen om Ife-civilisationen som fått sitt namn från den forntida Yoruba-staden. Utställningen var under titeln Dynasty and Divinity ursprungligen producerad för Museum for African Art i New York och Fundación Botín i Santander i Spanien i samarbete med Nigerias National Commission for Museums and Monuments. Vi kan se den i Stockholm tills februari nästa år. This Must Be The Place av Pieter Hugo visas på Fotografiska till 1 december. Fatoumata Dabaté och Malick Sidibé på Marabouparken visas till 1 december. Afrikanska Mästerverk kan ses till och med februari på Bergrummet.

Baren. Foto Per Myrehed.

Zarah Leander.

Rave. Foto Per Myrehed.

Wienercaféet De senaste åren har Biblioteksgatan genomgått en ordentlig nyprofilering och det verkar som att varje vecka har med sig en nyetablering av lyxmärken till gatans utbud. Bland nykomlingarna denna höst har vi sett Prada, Armani och Michael Kors och nu får även den gastronomiska delen av gatan en välkomlig vitamininjektion. Det är Peter Nordin, ägare av Zink Grill och Prinsen, som har gett anrika Wienercaféet på Biblioteksgatan 4 en ordentlig ansiktslyftning och har gett Daniel Lindeberg, som tidigare i år lämnade den extremt framgångsrika Michelin-restaurangen Frantzén/Lindeberg, uppgiften att styra skeppet. Det klassiska Stockholmskaféet som ursprungligen öppnades 1904 av en österrikisk konditor blir ett ”patisserie” i linje med wiensk och fransk tradition. Tarteletter, pajer, bakelser, mackor och crêpes kommer att serveras, men du kan också titta in för ett glas vin eller champagne. Nordin har också lovat att det kommer finnas färskt bröd hela dagen, inte bara på morgonen.

Nummer 10 2013 47


KONFERENSGUIDEN Två hotell – två möjligheter Scandic har två hotell i vår stad. Scandic Grand Hotel vid Conventum och Scandic Örebro Väst beläget vid E20 i Västhaga. Både erbjuder de konferensmöjligheter: Scandic Grand Hotel kan som mest ta emot 170 personer i Grand Salon d´Elvy och Scandic Örebro Väst tar emot 180 personer i konferensrummen Harald 1+2. – Scandic Örebro Väst passar våra bilburna gäster bäst, eftersom vi erbjuder en stor fri parkering och man kan koncentrera sig enbart på mötet och inget annat, säger Katarina Blomquist som är driftchef för Scandic Grand Hotel. Gemensamt för de båda hotellen är bufféerna. Här behöver man inte bryta vid en viss tidpunkt för exempelvis fika. Både för- och eftermiddagens fikabuffé står uppdukade i två timmar, så man hinner alltså avrunda mötet ordentligt innan paus. Lunchbufférena erbjuder alltid fyra alternativ – kött, fisk, vegetariskt och soppa. Soppalternativet är komponerat av kändiskocken Jamie Oliver. – Scandic Örebro Väst kommer att genomgå en rejäl ansiktslyftning våren 2014. Vi renoverar den övervägande delen av rummen samt lobby, restaurang och bar, påpekar Lena Nyquist som är hotelldirektör för de båda Scandichotellen. Den tekniska utrustningen är densamma i alla lokalerna, här finns både hörselslinga, whiteboard och projektor. För de som vill går det givetvis att anordna aktiviteter efter och i samband med konferensen. Scandic Grand har exempelvis en vinkällare där man kan anordna dryckesprovningar och i hotellet anordnar även Örebro Jazz & Blues sina konserter. – Våra hotellgäster har givetvis fritt inträde till de aktiviteter som finns på hotellet, berättar Lena Nyquist. Dock är det sällan något konferenssällskap efterfrågar aktivteter, men det har hänt. – Oftast vill man bara vara effektiv. Man kommer hit, har sin konferens, äter, fikar och åker hem. Men visst har vi haft specialönskemål. Bland annat har vi haft en elbil i foajén och ett annat Scandichotell i Sverige hade en Formel 1-bil. Ingenting är omöjligt, avslutar Katarina Blomquist. foto: Ulf Hjelting

SOLLIDEN

LANNA LODGE

SCANDIC

Solliden är utmärkt val för konferens med sin närhet till Örebro, vackert beläget vid sjön Lången. Här finns flera fullt utrustade konferenssalar, den största har 30 sittplatser. Solliden passar både för dagskonferenser eller ett par dagar med övernattning. Vårt kök lägger stor vikt vid kvalitet; i valet av råvaror, i tillagningen. Njut av vår mat i vacker avkopplande miljö.

Konferera på den kompletta anläggningen Lannalodge, 15 min utanför Örebro. Vi har 27 hotellrum, 4 konferensrum, en härlig relaxavdelning och ett 350 kvm stort gym i en fantastiskt skön och avslappnade miljö. Vår golfbana är en av de bästa i Sverige enligt Golf Digest. Restaurangen drivs nu i egen regi och våra priser är oslagbara. Välkommen!

På Scandic tar vi fikapauserna på allvar. Det är viktigt med rätt energi på ett möte, vi lovar att tillföra allt ni behöver både för godisgrisar och hälsokostfantaster. Vi kan också erbjuda 24 lokaler och 425 rum, du väljer. Scandic Örebro Väst - skön hemmakänsla och obegränsat med fri parkering - eller Scandic Grand Örebro – härlig atmosfär, centralt vid södra stationen.

Solliden, Långbyn 019-15 45 35 orebro.solliden@svenskakyrkan.se

Vretavägen 3, Vintrosa, Tel 019-16 40 70, www.lannalodge.se

Fabriksgatan 23 & Västhagagatan 1, Örebro, Tel 019-767 44 14, meeting.orebrovast@scandichotels.com


GUSTAVSVIK

ÖREBROTRAVET

FRITIDSBYN KLOTEN

Konferera i något av våra moderna konferensrum, för 50 respektive 12 personer. Rummen är utrustade med all teknik ni behöver och ligger i anslutning till Relaxen. Dagkonferens från 395:-/person* inkl konferenslokal, kaffe, lunchbuffé, relaxentré . *priset angivet inkl moms och gäller mån-tors för bokningar om minst 10 personer. Kontakt & Bokning 019-19 69 40 Gustavsviksv 11, Örebro, Tel 019-19 69 40, www.gustavsvik.se

På Örebrotravet kan ni ha allt från styrelsemötet till konferensen och mässan. En ljus och fräsch konferenslokal men all dagens teknik. Vi skräddarsyr mötet efter just era önskemål för att det ska minst motsvara era förväntningar. Avsluta dagen med ett ponnyrace där du kanske kan titulera dig som Champion. För mer information gå in på vår hemsida.

Långt från stadens stress ligger Kloten - här kan man få lugn och ro för att kunna koncentrera sig på viktiga frågor. Vi erbjuder mycket attraktiva konferenspaket till mycket förmånliga priser; från 1 265 kr ex moms för konferens med logi och 395 kr ex moms för dagkonferenser. Se vår hemsida för ett axplock av allt som fritidsbyn med personal kan ebjuda. Välkomna till Kloten!

Travbanevägen 10 Örebro 019-20 88 00, www.orebrotravet.se

Fritidsbyn Kloten telefon 0580-883 00, www.kloten.nu

CLARION LOVES TO MEET YOU

SVAMPEN

SVALAN DET NYA KÖKET

På Clarion Hotel Örebro vet vi att ett lyckat möte kräver god planering. Ett möte som erbjuder det lilla extra hjälper deltagarna att upprätthålla koncentrationen - eller varför inte det stora extra som gör konferensen till en helt ny upplevelse och etsar sig fast i deltagarnas minne. Enkelt eller helt galet! Du väljer hur du vill kombinera de olika ingredienserna i våra nya konferenspaket: Basic, Some Extra eller Let's Go Crazy. Kungsgatan 14, Örebro Tel 019-670 67 00, cl.orebro@choice.se www.clarionorebro.se

Välkommen att konferera eller arbeta i ett konferensrum utöver det vanliga. En ljus och modernt utrustad lokal för möten och utbildningar. I direkt anslutning till konferenslokalen ligger Café Nova med möjlighet att äta en lunch eller kvällsmåltid. Svampens konferenslokal lämpar sig för 30-40 personer.

En konferens hos Svalan är en effektiv konferens i avslappnad och modernt utrustad konferensmiljö. Genom stora fönster kommer vår gröna omgivning nära och ger konferensen naturlig drivkraft. Varför inte öppna upp, vädra tankarna och ta andra halvlek i friska luften? Från första kontakt till sista punkt på dagordningen ordnar vi en effektiv konferens för er.

Dalbygatan 4, Örebro, Tel 019-611 37 35, www.svampen.nu

Brunnsparken, Örebro Tel 019-24 00 66, www.svalan.nu

KILSBERGEN KONFERENS & LODGE

BEHRN HOTELL

ÅKERBY HERRGÅRD

I Kilsbergens stora skogar finns en modern konferensanläggning med lokaler för den stora eller lilla gruppen. Här finns alla möjligheter att ge ditt arrangemang det där lilla extra! Logi i hotellrum eller stuga, mat från skogens skafferi och ett brett urval av aktiviteter. För mer information, besök vår hemsida.

Vi har en möteslokal för vart och ett av dina önskemål. Vi vill alltid ge dig mer än du förväntar dig. Fråga efter All included, vi hjälper dig att spara tid. Vinterträdgården: Här finner du en ljus lokal som går i nordiska färger. Du upplever en lugn och harmonisk atmosfär. Max 60 pers.

Ånnaboda, Garphyttan, Tel 019-29 55 00, www.kilsbergen.se

Stortorget 14, Tel 019-12 00 95, www.behrnhotell.se

Den storslagna naturen tillsammans med lugnet i omgivningen ger de bästa förutsättningarna för att ert arrangemang ska bli lyckat och uppnå förväntade resultat. Det som utmärker Åkerby från andra anläggningar är inte bara den fantastiska Bergslagsnaturen utan vår personliga service till varje gäst, personalens omtanke och ambition att alla ska ha det mer än bara bra hos oss på Åkerby. Nora, Tel 0587-912 10, www.akerbyherrgard.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Reklam & Media

Byråer utan avtal Text Jonas Källgren

Flera myndigheter, partier och organisationer kräver att deras leverantörer har kollektivavtal för sina anställda. I kommunikationsbranschen leder det dock till att uppdragsgivarna har få byråer att välja mellan – tidningen Dagens Media skickade ut en enkät i frågan till vad man uppgav var ”branschens ledande byråer”. Av de 32 byråer som svarade på frågan uppgav två – Svensson Reklam och Familjen Pangea – att de hade kollektivavtal för sina anställda. Jan Abrahamsson, vd på Familjen Pangea, säger till Dagens Media att han själv inte hade en tanke på att använda en del av sin lön till en privat pensions-

försäkring när han som 24-åring började i branschen. – Jag vill inte framstå som bror duktig, men jag kan tycka att det är lite tokigt att inte fler i vår bransch – som är så pass stor och sysselsätter många unga – har kollektivavtal, säger Jan Abrahamsson till tidningen.

Page & Brin rikast under 40 Den amerikanska affärstidningen Forbes har publicerat en lista över de 10 rikaste personerna under 40 år (gissningsvis i USA). Sex av dem har varit inblandade i grundandet av antingen Facebook eller Google. Etta och tvåa är Googlegrund arna Larry Page och Sergey Brin, fyra är Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, på sjunde plats ligger Facebooks medgrundare Dustin Moskovitz och på plats nio och tio ligger Eduardo Saverin och Sean Parker – som båda var med tidigt i Facebook.

Foto Moderaterna

Fars dagannons med komplikationer PR-Per Schlingmann tipsar

Text Jonas Källgren

Inför Fars dag, som gick av stapeln nyligen, ville Sturegallerian på Östermalm i Stockholm sticka ut lite extra. Man satsade på en kampanj där ett par lila trosor och texten ”Please, Please him” var i fokus. Kanske var det ett försök att associera till Beatles klassiska debutalbum Please Please Me?. Hur som helst så gick inte riktigt budskapet fram. ”Vi stod i valet mellan att kommunicera enbart klassiska och mer traditionella presenter till Far, eller att lägga till ett överraskningsmomentett sk disruptivt kommunikationsgrepp- som bejakar att mammor ger 50 Marknad

presenter till sina män. Ty i dagens intensiva mediaklimat behövs ibland mer än bara konventionella grepp för att sticka ut i bruset. Ett val vi idag ångrar och ber om ursäkt för”, skrev Marknadskoordinatorn Maria Jälmestål i ett mejl till Dagens Media. Annonserna drogs in och i skrivande stund blev dålig PR och två anmälningar till Reklamombudsmannen utfallet, snarare än ökad Fars dagshopping. När vi ändå håller på så kan vi jämföra annonsen med Sturegallerians på samma gång betydligt mer konventionella och fantasifulla variant från 2010.

Reklambyrån Strateg höll i en ny Mötesplats Strateg i början av oktober. Inbjuden gäst var den här gången Per Schlingmann, som bjöd på följande tips ”för att lyckas med förnyelse och positiv förändring”: *Var beredd att rubba dina cirklar. *Släpp historien och blicka framåt. *Lyssna till andra men också till din egen intuition. *Våga göra misstag, det är vägen till framgång. *Försök inte att bli älskad av alla, däremot respekterad. *Ta fram din kreativitet och ha roligt!


nu säljer vi suzuki Du har väl inte missat att vi på Orrbybil numera är fullserviceanläggning för Suzuki. Det innebär att vi både säljer och servar Suzukibilar. Varmt välkommen!

ya provkörsn -cross

suzuki sX4

k c y r t l a t i g i d k c Effektla

.900:-** från 179 frI Start,

nyckel la Inkl. 4x4, InDIVIDuel acc meD . zOner m.m

m effekter so p ju mönster • d ck säkerhetsla s la siluetter• g etc

meD SItt IntellIgenta 4x4-system AllGrip, sin lAstkApAcitet och höGA utrustninGsnivå är nyA sX4 s-cross ett ideAliskt Val för Den aktIVa famIljen.

nyA suzuki sX4 s-cross gillar alla lägen.

Kryptongatan 2, 703 74 Örebro, 019-25 40 00 www.orrbybil.se, Måndag-Fredag 9-18, Lördag 11-15 *kampanjräntan gäller t.o.m. 30/10 2013 eller så långt lagret räcker. **gäller SX4 S-crOSS 1,6 comfort. Bränsleförbrukning blandad körning 5,9 l/100 km. cO2 135 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12 års rostskyddsgaranti. Bilen på bilden är extrautrustad.

Ring eller kom in, så visar vi prover! 019-777 19 90 Engelbrektsgatan 32 www.printeliten.se

För ditt speciella evenemang Uthyrning • Försäljning • Projektledning • Eventmaterial

NYHET! Glasfasader och hårda väggar för mer exklusivitet 019-10 31 12 • www.eventswed.se

Falun I 023-70 90 60 Borlänge I 0243-131 45 ww.printeliten.se


Inredning

Aga och ek Denna månad känner vi oss lite nostalgiska när vi sitter i Skippers 50-talsdoftande fåtölj Teddy. Vi tittar också på klassiska spisar från AGA och ett förvaringssystem från G.A.D. Text Ulf Hjelting

AGA AGA grundades 1904 och företagets spisar finns i mer än 750 000 hushåll. Numera finns tillverkningen i Storbritannien. AGA är starkt förknippat med uppfinnaren och geniet Gustaf Dalén och betyder egentligen Aktiebolaget Gas Accumulator, första tillverkningen låg i Järla i Nacka. I sortimentet finns bland annat de karaktäristiska ocvh konventionella spisarna, en kollektion av fantas-

tiska husgeråd och en uppsättning ugnar som passar för de flesta typer av hem. AGA Classic har visserligen retroutseende, men den innehåller alla förbättringar som har utvecklats sedan 1930-talet och kan drivas med antingen elektricitet, naturgas eller gasol. Här finns Agas klassiska utseende i gräddvit emalj med matchande emaljlock. En fyraugnsmodell går lös på 129 000 kronor.

50-tal Det var ett växande intresse för fåtöljmodellen Bamse som gjorde att danska Skipper Furniture relanserades 2011. Företaget startades ursprungligen av Sven Skipper år 1955. Detta har i sin tur inspirerat till att återuppta produktionen av en mindre fåtölj, Teddy, som ursprungligen utvecklades och marknadsfördes på 1950-talet. Teddy formligen dryper av 50-talsnostalgi och är en lätt, bekväm, fåtölj med fast stoppning i sits och rygg. Den tar inte upp mycket plats i rummet, men den utstrålar både värme och atmosfär. De vertikala indelningarna (”pipe”) i ryggen gör verkligen att man tänker tillbaka på 50-talet. En Skipper Teddy blir din för endast 16 325 kronor och finns bland annat på Inda Interiör i Örebro. 52 Marknad

Roma Roma från Gotländska G.A.D har inget med fotboll att göra. Nej, nej! Roma är ett förvaringssystem som bygger på modulstorlekarna 40x40 eller 40x80 centimeter. I de här modeulerna kan luckor, lådor, lådsatser och hyllplan monteras. Det här innebär att G.A.D kan skräddarsy förvaringsmöbeln precis efter kundens önskemål. Sedan kan möblen kompletteras med sockel, ben eller hjul eller vägg-

hängas (om den inte är för stor). Som vanligt när G.A.D gör något handlar det om ett gediget hantverk som håller i flera flera generationer. Träslaget är björk eller ek som ytbehandlas naturligt med olja eller vitolja i flera skikt. En G.A.D Roma TV-bänk blir exempelvis din för 13 960 kronor, men tänk då på att även dina barnbarn kommer att kunna använda den.


VI ÄR EN DEL AV ÖREBRO – läs mer om oss på Totally Örebro

e Levand dsföring markna kelt n på ett e sätt

Möller Bil

O’Learys

Lilla Örebro

Möller Bil Örebro AB har anläggningar i Örebro, Karlskoga och Lindesberg och är återförsäljare med fullserviceanläggningar för Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda och VW Transportbilar.Företaget ingår i Möller Bil Sverige AB som har verksamhet på 10 orter i Mälardalsområdet och ca 500 medarbetare. läs mer…

O’Learys Örebro har sedan öppningen 2007 blivit en av Örebros populäraste mötesplatser. Vi erbjuder våra gäster god mat och dryck, sport och musikupplevelser, inspirerad från den nordamerikanska kulturen. På O’Learys Örebro hejar du inte bara fram ditt favoritlag. Hit kommer du även för en After Work, läs mer…

Vi är den centrala ”kvarterskrogen” mitt i hjärtat av Örebro city. Här njuter sällskapet av en härlig middag med mycket svenska smaker till humana priser som passar alla. Allt skapas i vårt kök som är öppet till stängningsdags. En av stans främsta kockar, Davide Lindqvist, komponerar menyn som uppdateras hela tiden. läs mer…

Synoptik City

Sängjätten

Allansson AudioVideo

Välkommen till Synoptik i City! Hos oss får du mer än bara ett brett sortiment av glasögon och linser till konkurrenskraftiga priser. Alla våra optiker är legitimerade så du är säker på att få professionell hjälp i alla våra butiker. läs mer...

Visste du att sömnkvaliteten är viktigare än antalet sömntimmar? Det betyder att det är bättre att sova skönt i sex timmar än att sova sämre i åtta. Därför är det klokt att investera i en säng som passar ditt sätt att sova och ett sovrum som hjälper dig att vakna utvilad. Men inte till vilket pris läs mer...

Välkommen till Allansson Audio Video! Vi säljer och installerar det mesta som berör hemelektronik idag. Tv-apparater, ljudanläggningar, datorer och nätverk, mobiltelefoner. Det mesta har vi i lager, om inte har vi ett centrallager, därifrån vi får leveranser dagligen. Vi kan hjälpa dig med läs mer…

TOTALLY ÖREBRO.se Örebro på nätet


Fashionista

Varm i höst Den börjar bli dags att skydda sig mot den annalkande kylan. Vi hjälper er att hitta vägen till de snygga alternativen – lite färg, lite klassiskt och lite stilrent. Text Camilla Johansson

Det går inte att komma ifrån, det är roligare med lite färg på kläderna i novembermörkret. Här en kappa från By Marlene Birger. Bugsy Wool Coat från hennes The Letter Collection, här i varmt rosa. Lös passform med diskreta fickor och ett lite bredare skärp. Materialet är 50 procent ull, 30 procent mohair och 20 procent polyamid. Fodret är i 100 viskos. Denna kappa kan man hitta även i svart och kamelhårsfärgad. Finns bland annat hos webbutiken Isa Coture för 5 399 kronor.

Det är nästan omöjligt att tänka på höstjackor utan att nämna klassikernas klassiker: duffeln. Ursprungligen ett plagg använt av den brittiska armén under första världskriget har denna rock onekligen sedan länge lämnat den sfären för att bli populär hos den stora massan, och det både hos män och kvinnor. Medan den från början var kamelhårsfärgad finns den nu i en mängd färger, svart röd, blå och inte minst buteljgrön förekommer. De knappar som ursprungligen ovillkorligen skulle vara av horn kan nu förekomma i en mängd olika material. I Örebro finns duffeln bland annat att köpa hos Törnqvists Hattar och Billingmarks. Priserna ligger runt 3 000–4 000 kronor.

Innan den riktiga kylan slår till så kan en snygg trench coat vara det rätta plagget. Denna heter Gils Trench Coat, kommer från Tiger of Sweden och är tillverkad i 63 procent bomull och 37 procent polyamid. Smal passform och med en längd som går ned till lårets mitt. Rocken är helfodrad och har innerfickor. Finns endast i svart och kostar 4 499 kronor.

En damkappa med lite tyngd i bomullsblandad tweed vid namn Alair Coat som lånat något av snittet från herrocken. Fickor med dragkedjor samt innerfickor. Helfodrad och med dolda knappar på ärmarna. Material i 65 procent ull, 20 procent polyamid och 15 procent akryl. 4 999 kronor hos Tiger of Sweden.

54 Marknad


Välj den rätta i butiken och kunskapen att göra något speciellt till dig. En ring efter dina önskemål i din smak, en ring som varar för evigt.

Tillman United

När du har valt din partner hjälper vi dig att hitta den rätta ringen. Hos oss hittar du ett brett sortiment, dessutom har vi egen verkstad

Köpmangatan 15, Örebro • 019-611 07 85


Technopolis

Wahoo och BeoPlay Tröttnat på enformig motionscykling? Kolla in nya Wahoo Kickr och passa på att testa en Slingbox och BeoPlay 9 samtidigt. Text Ulf Hjelting

Wahoo Kickr Utomhussäsongen är över vad det gäller cykelträning utomhus. Nu återstår det bara att kravla sig upp på den där tråkiga motionscykeln, eller? Näpp! Det finns andra lösningar och en av dessa heter Wahoo Kickr. Enkelt förklarat så använder man sin vanliga cykel minus bakhjulet och allt kopplas ihop med denna Wahoo Kickr. Det här är världens första Iphonesynkade motionscykel - med

gratisappen Wahoo Fitness App ställer du in motstånd och aktiverar simuleringsläge och med appen Kinomap kan du cykla på banor som man filmat. Träningscykeln är också tyst för att inte störa omgivningen och passar alla ramar mellan 23” och 29”. Ett elektromagnetiskt motstånd ger en realistisk vägkänsla. En Wahoo Kickr blir din för 9 590 kronor.

BeoPlay Design är allt. I varje fall när det handlar om danska Bang Olufsen och deras elektronikprylar. Högtalarna BeoPlay 9 ser inte ut som något annat och styrs via appen BeoSetup. Högtalare och högtalare… BeoPlay 9 är så mycket mer, här behövs varken extra förstärkare, kablar eller fler högtalare. Allt du behöver är en Iphone, Ipad eller liknande som kan streama musik via Apple Airplay eller DLNA. Om du nu är en person som gillar kablar så finns det också uttag för hörlurar och USB. För dig som redan har en sådan här högtalare finns det en ny uppdatering att göra, nu är BeoPlay 9 även kompatibelt med Spotify. Kan det bli bättre? Dock kräver den 90 cm höga och 70 cm breda högtalaren lite space. Denna runda designtingest blir din för 18 000 kronor. 56 Marknad

Slingbox 360 Idén med en Slingbox är att du ska kunna kolla på samma tv-program som hemma även utanför hemmet, exempelvis i sommarstugan, husvagnen eller på hotellet. Med denna tingest ansluter du helt enkelt dina kanaler till internet och plockar upp dem med din webbläsare på datorn eller via appen till din smartphone. Upplösningen är 1080p i full hd. En Slingbox är helt enkelt det perfekta verktyget för att

titta på tv utan en tv, så att säga. Idag ser vi ju på tv i datorn och smartphonen, så varför inte även kunna se samma program där som du redan betalar för? En Slingbox 350 funkar lika bra på Mac som PC och är kompatibel med webbläsarna Chrome, Firefox, Explorer och Safari. En Slingbox 350 blir din för 1 700 kronor.


VI VISAR VÄGEN TILL

EUROPAS BÄSTA

FÖRETAGARKLIMAT

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vi representerar 75 000 företagare i många olika branscher. Företagarnas uppgift är att skapa bättre förutsättningar för att starta,driva, utveckla och äga företag i Sverige.

BLI MEDLEM IDAG

Utan företagarna stannar Sverige Vi på Företagarna består själva av företagare. Vi brinner för att skapa de bästa förutsättningarna för dig att driva ditt företag. Som medlem i Sveriges största företagsorgansiation får du en röst i maktens korridorer, juridisk rådgivning, medlemsförmåner, ett starkt nätverk och mycket mer. Välkommen att fråga oss hur vi tillsammans kan skapa ett bättre företagsklimat och ert företag att växa. Om du har några frågor, tveka inte att ringa till 070-713 22 84 eller maila kaisa.edenvik@foretagarna.se

FÖRETAGARNA PÅ PLATS Välkommen till vårt nästa frukostmöte den 9 december. www. frukostmotet.nu

För dig som äger och driver ett företag. Kaisa Edenvik Regionchef

Jonas Forsman Ordförande

Företagarna c/o Svenskt Näringsliv, Köpmang. 23-25, 702 23 Örebro. Mobil 0707-13 22 84 kaisa.edenvik@foretagarna.se

Open IT Älvtomtagatan 12, 703 42 Örebro Mobil 073-506 33 00 jonas.forsman@openit.se


cmyk

Travelista Sellaronda

Aspen

Kitzbühel

Världens bästa skidbackar Vintern närmar sig och därmed även säsongen för skidåkning. Denna månad har vi kollat in några av världens bästa skidbackar.

Text Ulf Hjelting

Sellaronda

Aspen

Kitzbühel

Sellaronda är beläget i bergsmassivet Dolomiterna i norra Italien och består av cirka 40 kilometer backar och liftar som löper över de fyra dalgångarna Val Gardena, Alta Babia, Arabba och Val di Fassa. Sellaronda bjuder på ganska enkel åkning men med en alldeles fantastiskt vacker omgivning. En medelbra åkare tar sig runt i backarna på under fyra timmar och roligast blir det om man planerar sin åkning innan. Hotell Continental i Val Gardena erbjuder en veckas boende för 1 225 Euro (cirka 10 800 kronor). Flyg till Verona finns för cirka 5 100 kronor per person och sedan återstår det att fixa transfer de 19 milen mellan Verona och Val Gardena. Paketresor finns också, åtta dagar för två personer med hotell, flyg och liftkort finns för cirka 35 000 kronor.

Aspen i Colorado, USA, är kanske världens bästa skidort när det gäller pudersnö. För att riktigt kunna njuta av det Aspen har att erbjuda bör du vara bekväm med offpiståkning. Gillar du dessutom cowboyhattar och att stalka kändisar som Justin Tiberlake eller Mariah Carey är ett besök i Aspen ett måste. Beläget på 3 000 meter över havet bör du också vara i hyfsad kondition för att inte bli anfådd. Omgivningen med Klippiga bergens pampiga bakgrund går inte heller av för hackor. Den 16 timmar långa flygresan till Aspen hittar du för under 17 000 kronor per person och boende på St Moritz Lodge en vecka för två personer kostar cirka 6 100 kronor. Paketresor med boende på Aspen Square Hotel hittar du för under 25 000 kronor per person.

Det här är en klassisk Österrikisk skidort, hemvist för den legendariska störloppsbacken Hahnenkammrennen. Det här en plats är för dig som gillar fart och varför inte då prova att köra störtloppsbacken och se hur länge du vågar? Sedan 1931 har man arrangerat tävlingar i alpin skidåkning här och man har ingått i den alpina världscupen sedan starten 1968. Det var här som störtloppsåkaren Franz Klammer firade sina största triumfer under 1980talet. Ett boende på Grand Tirolia hittar du för cirka 200 euro per natt (cirka 1 800 kronor) och flyg tur och retur till Salzburg hittar du för under 1 500 kronor. Ett veckopacket för två personer med flyg tur och retur, hotell och liftkort hittar du från 14 500 kronor. Forts. 60

58 Marknad

»


Därför är jag med i BusinessMatch Ett nätverk som bygger på nära och goda relationer mellan företagare. Att vi undviker konkurrerande företag gör ditt medlemskap lite mer unikt. Ansök om att få bli medlem på 019-27 48 55. På www.bmatch.se kan du läsa mer om oss och våra aktiviteter. ”BusinessMatch ligger mig varmt om hjärtat eftersom att jag var med och startade konceptet. Ett bättre sätt att träffa likasinnade företagare finns inte. Att på rätt sätt förena nöje med nytta får företaget att blomstra.”

Höjdpunkter från agendan 2014

JENNY JOHANSSON Anläggningsansvarig Lannalodge Golfresort AB

Konferens Loka Brunn BusinessMatch Open Gemensam kundaktivitet Örebrogalan www.bmatch.se

Truckinvestering? Välj Linde! Linde Material Handling är din lokalt starka truckleverantör med en rikstäckande organisation. Huvudkontor med utrustningsverkstad ligger i Örebro och verksamheten är uppdelad på fem regioner som alla erbjuder nya och begagnade truckar, service, korttidstruckar och utbildning. Med andra ord Din kompletta leverantör av truckar och trucktjänster!

Det finns truckar – och så finns det Linde. Läs mer på www.linde-mh.se


Travelista

Chamonix

Val d´Isère

La Grave

» Chamonix

Chamoix erbjuder bland annat Vallé Blanche som ligger på 3 800 meters höjd. Här finns en smått fantastisk omgivning och utsikten skapar nästan lite yrsel. Framför dig har du cirka 17 kilometer offpist som erbjuder alla möjliga svårigheter och möjligheter. Efter en fallhöjd på 2 800 meter är du nere i alpbyn Chamonix igen. För att få ut mest av backen, och för den egna säkerhetens skull, bör man ha en guide med sig. Men de flesta nöjer sig med ett åk och sätter sig sedan på en bar eller ett café för att prata om den oförglömliga turen. Flyg till Chamonix går att hitta för 4 000 kronor per person och paketresa för två med flyg, hotel och liftkort går att hitta för 14 000 kronor, med boende på Aiglons i Chamonix.

60 Marknad

La Grave

Val d’Isère

Det här ska vara Frankrikes svar på Ölands Alvaret, med den skillnaden att någon har vinklat slätten till ett oerhört brant berg. I La Grave är det riktigt svår offpiståkning som gäller och har du inte koll på din offpiståkning så är rådet att åka någon annan stans. La Grave är en sömnig by med några få barer och lika få hotell. Byn ligger i den södra delen av de franska alperna och enklast att ta sig hit är att flyga till Grenoble. Med Norwegian kommer två personer både fram och tillbaka till Grenoble för cirka 2 200 kronor om resan bokas nu och görs i januari. Hotellet Les Chalets de la Meije har två utomhuspooler, bubbelpool och bastu och rummen kostar från 757 kronor natten. Här har man utsikt direkt ut mot bergen och i anslutning till hotellet finns både skidbacke och… bibliotek.

I franska Val d’Isère finns det riktigt bra skidbackar och det är klass på pisterna, Här åker du skidor nästan året runt på galciären Grande Motte. Här finns både utmanande puckelpist och skönt avslappanande smöråkning, eller offpist om det nu är det som man brinner för. Skidsystemet är gemensamt med grannbyn Tignes vilket gör att det finns nästan oändliga variationsmöjligheter. Val d’Isère sägs vara skidåkningens födelsestad. Här finns en internationell stämning och byns 300-åriga historia har satt sina spår. Över hela byn vilar nationalhjälten JeanClaude Killys ande och skidområdet är till och med döpt efter honom. En paketresa för två med Vingresor kostar cirka 16 800 kronor, lite beroende på vilket rum man väljer.


Vi finns där drömmar och taknockar möter himlen Välkommen till oss Clarion Hotel, våning 6, Örebro • 019-611 01 20 • www.badrummetspa.se

Både föorch iPhone id! Andro

QUALITY BREAKS Alla behöver påfyllning av energi speciellt under en aktiv konferensdag. Vad kan då vara bättre än att njuta en mjukglass eller nypoppad popcorn under pausen. q.orebro@choice.se | 019-20 50 00 | choice.se

alltId faSta pRISeR Med taxIKURIRS MobIlapp När du bokar din resa med taxiKurirs mobilapp åker du alltid till fasta priser räknat på den kortaste vägen. ladda ner appen och se vad din resa kostar.

Skicka KURIR till 72130 eller gå in på taxiappen.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Foto Mattias Ermanbrix

Hur är läget?

Text Camilla Johansson

Richard Lööw som vid sidan av deltidstjänsten som regionchef för Företagarna också driver företaget UTurn Consulting, vilket erbjuder utbildning och coaching inom försäljning. Hur går det? – Det går jättebra! Behovet av säljutbildningar verkar vara väldigt stort, så det är en bra tillvaro för mig. Vad satsar du på framåt? – Jag har flera olika mål, men ett konkret är att min variant av säljutbildning ska bli en omtalad och efterfrågad utbildningen som man tar hjälp av i hela Mälardalen. Den ger en bra kundnytta och jag hoppas att få den etablerad på marknaden. Vad kan vi förvänta oss? – Man kan förvänta sig en gedigen utbildning i hur sälj fungerar, både teoretiskt och praktiskt. Man får lära sig säljpsykologi ur både kund- och säljarperspektiv samt lära sig hur man både sätter och når mål. Det slutar heller inte med själva säljutbildningen, utan man får varje månad fortlöpande coaching och uppbackning.

62 Marknad

Jessica Blomqvist, vd för Reffekt Utbildning och Konsult AB, som bland annat erbjuder utbildningar i försäljningsmetodik

Alida Malm, som driver A M Juristbyrå med speciell inriktning på arbetsrätt sedan drygt ett drygt år tillbaka.

Hur går det? Det går bra och vi märker en ökad efterfrågan från företag som vill få hjälp med i huvudsak fyra saker: Bättre kundmöten, coaching för att säkerställa efterlevande av nya beslut och vanor, ökad effektivitet i ledningsgruppen samt verktyg som ger effekter på konfliktlösning och hur man undviker konflikter.

Hur går det? – Det är full fart, jag fick en riktigt bra start. Jag vänder mig till både företag och privatpersoner, och jag fick tag på de kunder jag ville ha inför starten av min byrå.

Vad satsar ni på framåt? – Att hjälpa företag med de fyra områdena. Vi fortsätter självklart att hjälpa företag att öka sin merförsäljning och förbättra arbetet inom ledningsgrupper och kommunikation mellan ledning och personal. Detta gör vi med enkla och väl underbyggda verktyg. Vad kan vi förvänta oss? – Det man inte kan förvänta sig är ”5:2 dieten för chefer och personal”. Jag har inget emot olika kostprogram, men när det kommer till försäljning och ledarskap så är det mest viktiga att det fungerar och inte att det är det senaste och hetaste. Däremot kan man alltid förvänta sig enkla och effektiva verktyg som fungerar redan första utbildningsdagen.

Vad satsar du på framåt? – Att bibehålla de kunder och klienter som jag har samt att bli en byrå att lita på. Juridik handlar om förtroende, vilket innebär att det tar tid för en ny byrå att etablera sig. Jag har ju varit anställd som jurist tidigare, så jag har erfarenheten, men byrån är ganska ny. Jag satsar alltså på en sakta tillväxt. Vad kan man förvänta sig? – Att alla frågor tas på allvar, ingen fråga är för svår eller pinsam för våra klienter. Vi vågar också säga ”nej” till uppdrag när vi känner att vi inte är den bästa byrån för att hantera just den klientens uppdrag, och vi kommer naturligtvis också att hänvisa till en byrå vi känner är bättre lämpad. Jag tycker det handlar om att vara ansvarsfull, att inte ta på sig uppdrag där man kanske inte kan göra sitt bästa.


Foto: mujo.se

-this is not Disneyland kompanie Raande Vo

Misantropen Riksteatern

Hjalmar Bergmanteatern fredag 15/11 kl. 19 Hjalmar Bergmanteatern fredag 22/11 kl. 19 Biljetter:

Länsteaterns biljettkassa Örebro Teater (019-689 89 89 eller biljett@lansteatern.se) Örebro Kompaniet (019-21 21 21) Mer information om dessa samt fler föreställningar finns på orebroriksteaterforening.se Föreningen samarbetar med Örebro kommun, Örebro läns landsting, Studiefrämjandet, Dövas Förening i Örebro, Örebro Länsteater och Teater Martin Mutter.

VI TAR HELSA SVERIGES SCENKONST TILL ÖREBRO

Riskzon III


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Näbbtorgsgatan 2, 702 23 ÖREBRO

Boka konferensen hos oss! I höst och vinter har vi oslagbara konferenspriser. Dessutom kan vi erbjuda god mat från högklassig nyinredd restaurang, hotell med gym, relax- & spa-avdelning.

KET ARSPA G A D 2 kr/pp fr. 1385 ERENS NF DAGKO r/pp 350 k e.se

lodg på lanna för offert Läs mer 0 70 019-16 4 moms. l. eller ring k in r Prise

Marknad 10-13  

Marknad Örebro nr 10-2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you