Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No 07 November 2009

Välkommen till Västbanken – landstöld, taxi-chaffisar och det heliga landet

Nätverksdagen – givande möten

Behrn Arena Fotboll – nu fullbordad fotbollsarena

Marknad Örebro

10 års jubileum

9 199

2009


CYAN MAGENTA GUL SVART

Marknad Örebro

INNEHÅLL No 7 2009

HKM Publishing AB Box 385 703 47 Örebro Telefon 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30

4

Lokala nyheter Besöksadress Näbbtorgsgatan 2

8

Örebroidrott

Chefredaktör och ansvarig utgivare Stefan Hallenius

10

019 - 10 84 90

Kommun & Näringsliv

stefan.hallenius@hkm.se

12

12 12

16

Medverkande

Behrn Arena Fotboll

Camilla Johansson Vesna Kitanovic Richard Ström

De nya enterprenörerna

Peter Steen-Christensen Anders Bromsjö

18 18

Catharina Bergman

Nätverksdagen

Martin Cederblad Mujo Korach Luke Browne

20

Nätverket BusinessMatch

22

Företagarnas favoritsporter

Steve Ryan Annonser Stefan Hallenius 019 - 10 84 90

24

070 - 483 59 47

24

Välkommen till Västbanken

30

Treats – Björn Åqvist

stefan.hallenius@hkm.se Dennis Karlsson

36

070 - 637 20 85

18

dk@hkm.se Erik Lennartsson

Webbtips

073 - 363 16 61 el@hkm.se

38

Böcker

Utgivare HKM Publishing AB Redaktionell och grafisk produktion HKM Publishing AB Tryck MittMediaPrint Periodicitet Åtta nummer per år

LEDARE

Tidningen är tryckt på Exo 76, 52 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus och Handelsstaden Örebro City. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019 - 10 84 30. Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

24

» Hur mår egentligen dollarn? Det är populärt just nu att säga att ”dollarns era är över”. Det behövs alltid någon form av världsvaluta; det brukar kallas reservvaluta. De har varit olika genom historien – holländska gulden, brittiska pund och sedan andra världskriget dollarn. Det svårt skuldsatta Storbritannien förlorade sitt ekonomiska försteg 1945 – håller samma sak på att ske med USA? Visst är USA:s ekonomi försvagad och utlandsskulden är jättelik. Men det finns för närvarande inget alternativ till dollarn. Av världens valutareserver ligger 62,7 procent i dollar. Visserligen en minskning med nio procent på tio år – men samtidigt har de totala valutareserverna vuxit sig tre gånger så stora. Den kinesiska valutan är inget alternativ : den har ett administrativt bestämt värde som regimen hävdar och erbjuder inte tillräcklig likviditet. Euron grundar sig i offentliga finanser som är föga hållbara. Det handlar om slapp finanspolitik

2 Marknad

där dock Sverige klarar sig bäst. Att dollarn sjunker nu är inte konstigt. Det intressanta är att den var så stark när den amerikanska ekonomin var som allra värst ute. Nu tycks det som att skuldsättningen i USA minskar något. Dollarn kommer säkert att fortsätta försvagas i takt med att världsekonomins totala kris lättar. Nobelpristagaren Paul Krugman skriver om varför Kina – i varje fall inte under överskådlig tid – inte kommer att ta över ekonomins ledartröja och varför dollarförsvagningen kan komma att hjälpa USA ur krisen (lånen blir billigare att betala igen och USA kan exportera mer). USA är för övrigt Sveriges femte största exportmarknad (efter Norge , Tyskland , Danmark och Storbritannien). Trevlig läsning Stefan Hallenius


Nya Parkteatern - Hjalmarrevyn - Berts Bravader Soul Design - O, Helga natt - Örebro Konserthus Svenska Kammarorkestern - Mälardalsrådet - Mälartinget Hedén & Jungander - Örebrogalan - Business Match - Opera på Skäret Örebro Promotion - Örebro Enterprise Open - Promotionmorgon Örebro Kommun - Näringslivsdagen - Nationaldagsfirande Startcentrum - E-max - Tillväxtalliansen - Tillväxtdagen

Örebros största och viktigaste arrangemang har en gemensam nämnare

Vi är Örebros ledande leverantör av ljud, ljus och bildutrustning för konserter, konferenser och mässor. www.xpecta.se - 019-120047


CYAN MAGENTA GUL SVART

Sportbar expanderar kraftigt Text Vesna Kitanovic

Foto richardstrom.com

För en tid sedan påbörjades en renovering av O´Learys. Investeringen kostar 4-5 miljoner, men väntas ge planerad avkastning. Franchiseägarna Tommy Svensson och Jacob Strömberg satsar allt på flerdimensionell underhållning för örebroare och hitresta.

Urban Larsson.

O´Learys tar ett stort kliv med en ombyggnad av lokalen i Örebro. När restaurangen är färdig kommer den att rymma totalt 850 gäster. En investering som kräver resurser. Men enligt Jacob Strömberg tas krafttagen vid rätt tidpunkt. Trots rådande marknadsläge.

Omflyttning inom ESAB ESAB i Laxå flyttar forskningsdelen till Göteborg. I dag arbetar totalt cirka 500 personer på företaget. Men i och med omorganisationen försvinner ett 60-tal platser. Tillverkningen kommer dock att finnas kvar. De som riskerar att förlora jobbet har blivit erbjudna möjligheten att flytta till Göteborg. Än så länge är detta bara ett förslag. Urban Larsson på Unionen hoppas därför att jobben blir kvar, men kan inte säga något säkert innan förhandlingarna är avslutade. Hittills har ledningen och de fackliga representanterna träffats vid ett flertal tillfällen, men ingen konsensus har nåtts. Enligt Urban Larsson befinner sig parterna en bit ifrån varandra och ett beslut kan dröja. Anledningen till flytten beror dock inte på omstruktureringar i lågkonjunkturen. – Nej, det har inget med det att göra. Företagsledningen vill samordna verksamheten i ett globalt forskningscenter. Men reaktionerna är starka bland medarbetarna om företagets förslag, förklarar Urban Larsson.

– O´Learys har förbättrat sin lönsamhet hela tiden. En byggprocess tar ju så pass lång tid att planera och lågkonjunkturen var som värst i våras. Vi har gjort de åtgärder som behövs för att restaurangen ska fortgå. Det kan vara rätt svårt att få tag på kapital till den här typen av projekt. Men vi har inte behövt ta några lån. Fastighetsägaren är med och delfinansierar, säger Jacob Strömberg. Nybyggda O´Learys inrymmer fler matsektioner, barer och tv-skärmar än tidigare. Från och med nystarten kommer restaurangen att bestå av sju zoner, Det innebär en möjlighet att se sju matcher samtidigt, till skillnad från föregående fyra. Franchiseägarna vill försäkra sig om att det finns en lokal med kapacitet att ta emot alla gäster som vill komma. O´Learys är ett företag som befinner sig i en aggressiv tillväxtfas med de förändringar som följer, något Jacob Strömberg trivs med. – I regel när det skapas växtvärk kan företaget tappa ordning och reda. Men i längden är det positivt. Alla vill jobba i ett företag som växer. Då har man möjlighet att göra karriär, utan att behöva byta arbetsplats. Men det gäller att inte bli för bekväm, utan hela tiden sträva att utvecklas i sin arbetsroll. O´Learys går i och med detta in i en ny fas och inviger verksamheten med julbord och tillhörande show för företag och övrig allmänhet under december månad.

Företagarna ändrar fokus

Källa www.sr.se/orebro

Text Camilla Johansson

Microsoft i Örebro Nyligen blev det klart att Microsofts största IT- evenemang kommer att hållas i Örebro. Mellan 23-24 mars 2010 arrangeras Techdays på Conventum. Mässan vänder sig främst till tekniker, IT-chefer och utvecklare som kommer i kontakt med Microsofts produkter i det dagliga arbetet. Innehållet i programmet består av cirka 70-90 sessioner, med åtta stycken som pågår parallellt. Expertföreläsare talar om sina specialområden med efterföljande frågestund. Ämnen som bland annat tas upp är säkerhet och webbutveckling. Cirka 1 500 besökare får möjlighet att uppleva den senaste tekniken och nätverka med kollegor från hela landet. Dagarna ses framförallt som ett utbildningstillfälle. Företag kan anmäla sig på: www.microsoft.com/sverige/techdays och därefter klicka vidare i vänstermenyn. Det erbjuds även tillfälle att närvara i form av utställare eller sponsor.

4 Marknad

Vid årsskiftet får Företagarnas kontor i Örebro en ny regionchef, Joakim Bäck. Han kommer närmast från Inmeta Licensing AB. Tanken är att han ska leda Företagarna i en ny riktning man nu anser är nödvändig. Det handlar om att vända sig utåt mot befintliga medlemmar, men även om att värva nya. – Vi vill vara mer synliga och ute där allt händer. Tidigare har vi haft en roll främst som opinionsbildare, och inte deltagit i evenemang där man kunnat värva medlemmar, säger Gunnar Andersson, ordförande för Företagarna, Örebro län. Han menar också att han direkt kände att Joakim Bäck var den rätte för jobbet. – Det känns väldigt spännande med en ny bransch, säger Joakim Bäck själv, som har sin bakgrund inom IT-branschen, och de senaste fyra åren som sälj- och markandschef på Inmeta. Säljkunskapen tror han kommer till användning också på det nya jobbet: – Det kommer att handla mycket om varumärkesbyggande, att vara synliga både för nuvarande och kommande medlemmar. Dock vet jag inte riktigt än på vilket sätt vi kommer att vara synliga, jag börjar ju inte förrän efter nyår, konstaterar Joakim Bäck med ett skratt.

Joakim Bäck säger att han i olika sammanhang träffat på medlemmar i Företagarna som framfört önskemål om en mer utåtriktad verksamhet bland annat för att skapa nya kontakter, och det är något som ska ske ganska omgående. – Jag kommer också att diskutera med våra medlemmar vad de helst vill se, att vi arbetar med näringslivsfrågor, eller om vi ska vidareutveckla medlemsförmåner, avslutar Joakim Bäck.

Joakim Bäck – ny regionchef på Företagarnas kontor i Örebro.


450 P-platser i City

– Parkera i Behrn Center! Här finns rymliga familj- och handikappsplatser. Infart från Nygatan 12. Välkommen till Q-Park Behrn Center! Övervakningskameror för din trygghet!

WWW.Q-PARK.SE

KONSERTER PÅ ÖREBRO KONSERTHUS LIVE NATION & LIFELINE ENTERTAINMENT I SAMARBETE MED RIVAL PRESENTERAR

Lifeline Entertainment presenterar

LIFELINE ENTERTAINMENT, LIVE NATION & RIVAL PRESENTERAR

SUCCÉN FORTSÄTTER! ...två timmars suverän underhållning. En makalös Greatest Hits-kavalkad. GD

Kalle Moraeus & Bengan Janson

Med: Hej Kalles orkester

En helkväll full med hits. – Jnytt.se

En föreställning av högsta klass. En perfekt hyllning till The King. NSD

Gäst: Margareta Bengtson

ELVIS BÄSTA LÅTAR FROM MEMPHIS

– IN CONCERT TO LAS VEGAS

HENR HE NRIK NR RIK IK ÅBE Å BERG BE RG & JACK JA CK BAY B AY AYMO YM MOOR MO O OR ORE E

SWE TCB BAND & SWE TCB CHOIR

LÖRDAG 28 NOV KL 17.00

SÖNDAG 6 DEC KL 17.00

SÖNDAG 13 DEC KL 19.00

BILJETTER: Örebro Konserthus 019-766 62 22, Biljettbutiken, 019-21 21 21, www.ticnet.se, 077-170 70 70, Ticnet- och ATG-ombud. lifeline.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Nethouse förbättrar säkerheten för Niscayah

Per Weidenman.

10 Superföretag i länet Veckans affärer listar landets så kallade ”Superföretag.” Av de undersökta levde bara 453 upp till förväntningarna. Av dessa återfinns 10 i Örebro län. Listan toppas av välkända Atlas Copco rock drills, men här finns också Rolf Lindströms Undertak och Örebro parkett och golv tillsammans med Telecoaching i Örebro. Undersökningen baseras på de svenska aktiebolagens bedrifter där följande parametrar studerats närmare: effektivitet, avkastning, kapitalstruktur, finansiering och inte minst tillväxt. – En av de viktigaste parametrarna för att bli ett superföretag är långsiktig tillväxt. För att lyckas med det krävs att företagen strategiskt arbetar med att identifiera och skaffa nya kunder, säger Tore Thallaug, vd för PAR, som utvecklat modellen för undersökningen. Per Weidenman arbetar som chefsanalytiker på PAR och menar att ”Superföretagen” jobbar smartare än övriga konkurrenter på marknaden. – Förutom hög tillväxt har de en långsiktig försäljningstillväxt i kombination med uthållig lönsamhet och en långsiktig fungerande resurshushållning och finansstrategi för att klara av de tuffa krav som modellen ställer, säger han. Källa: www.karlskoga-kuriren.se

Näsa för baciller Under namnet Med-Nose driver forskare vid Örebro Universitet (ÖRU) ett projekt. Det går ut på att effektivisera tiden för fastställning av resultatet för bakterieprover. I dag krävs att sjukhusen genomför en odling, som i vissa fall överstiger 36 timmar. En fördröjning som kan eskalera i en livshotanSilvia Coradeschi. de situation om patienten är allvarligt sjuk. Nya MedNose har sensorer som kan lukta sig till ämnen som uppstår när bakterier bryter ner näringsämnen. – Resultatet från de tester vi redan har gjort är lovande, och nu arbetar vi vidare med kliniska tester och analyser, säger Silvia Coradeschi, professor i informationsteknologi vid Örebro Universitet till oru.se. Hon har tillsammans med Amy Loufti och Marco Trincavelli på robotteknikcentrum vid ÖRU forskat fram Med-Nose i samarbete med Universitetssjukhuset Örebro (USÖ).

Under 2009 blev det klart att Nethouse får i uppdrag att effektivisera företaget Niscayahs säkerhetssystem för hantering av passerkort. Genom olika typer av on-lineverktyg ska kundernas trygghet stärkas. Projektet är just nu inne i en slutfas. De nya tjänsterna innebär ett ökat skydd för Niscayahs kunder och deras anställda på produktionsavdelningar och andra anläggningar. Det är också ett bättre förfarande, då den tidigare e-posten kommer att bytas ut mot en smidigare och mer direkt kommunikation. De berörda företagen återfinns inom spridda sektorer som: banker, logistik, energi, fastigheter och telekommunikation. Just nu är Nethouse inne i projektets sista fas med pilotkunder som provar hur tekniken fungerar. – Uppdraget är ett helhetsuppdrag och vi har tagit hand om allt från projektstart med skisser till utveckling och driftsättning, och det är jättekul, säger projektledaren Anna- Maria Lindholm till Nethouse.se Användarvänliga web-ID kommer snart att göra det möjligt för kunderna beställa passerkort betydligt enklare än vad som sker i dag. Uppgifterna med webID nås via en portal där kunderna kan göra sina beställningar direkt på webben. Utöver detta tillkommer också webbanpassade adminstrationsverktyg.

Niscayah finns i 14 länder i Europa. Tidigare låg bolaget under Securitas systems. Men bytte namn 2006. Nethouse är ett IT-konsultföretag med huvudkontor i Örebro. Källa: www.nethouse.se

Anna-Maria Lindholm

Karlskogas förlust är Örebros vinst För en tid sedan blev det klart att Onninen AB flyttar lager och försäljning från Karlskoga till Örebro. Flytten sker nästa sommar. Anledningen till omorganisationen är att företagsledningen känner sig nödgad att effektivisera verksamheten, genom att placera de berörda enheterna på en plats. Men det blir inga varsel. De cirka 60 stycken anställda som berörs av de nya strategierna

blir erbjudna fortsatt arbete i Örebro. – Vi har gjort en omfattande analys som visar att flytten från Karlskoga kan ge omfattande besparingar. Utöver dessa direkta kostnadsbesparingar ser vi ytterligare stora effektivitetsvinster och samordningseffekter genom att koncentrera verksamheten till den nyare anläggningen i Pilängen, säger företagets VD Peter Isaksson till onninen.se Företagsledningen räknar med att ett flertal investeringar kommer att bli aktuella i Karlskoga inom de närmaste åren och då anses placeringen i Pilängen vara mer praktisk och expansionsvänlig än anläggningen i Karlskoga. Något som Pernilla Bergqvist, facklig representant för Unionen motvilligt tvingas acceptera. – Vi förstår att företaget måste göra flytten av ekonomiska orsaker. Företaget kan inte ha två stora lager med bara 4,5 mils avstånd... men ser man på situationen för de anställda så känns det grymt tungt, även om beslutet väl var väntat, säger hon till Karlskoga Kuriren. I dag har Onninen AB ett centrallager för elnätsmaterial i Karlskoga och ett lager med VVS och VA relaterade varor i Örebro.

Källa: www.oru.se

Källa: www.karlskoga-kuriren.se och www.onninen.se

Peter Isaksson, vd, Onninen.

6 Marknad

– Applikationen är inte publik utan lösenord krävs. För att göra web-ID ännu säkrare kräver vissa delar av applikationen ytterligare autentisering. Det aktuella lösenordet skickas till personens mobiltelefon. Lösenordet fungerar en gång och under en begränsad tid, säger Anna-Maria Lindholm.


bn

REVISION

A U K T O R I S E R A D

R E V I S O R

Sänk kostnaderna – behåll hög kvalitet Vi är en revisions- och redovisningsbyrå som riktar våra tjänster till små och medelstora företag. Vi är 18 anställda och är anslutna till FAR SRS branschorganisation samt SRF Auktoriserade redovisningskonsulter. Internationellt är vi

VI SKAPAR LYCKLIGA FÖRHÅLLANDEN ÅT SVENSKT NÄRINGSLIV

anslutna till INPACT International. Kontor har vi på Aspholmen i Örebro och i

Under de senaste 10 åren har vi rekryterat över 25 000 personer till svenska industriföretag och bemannat långt fler uppdrag. Vår erfarenhet inom industri, teknik och logistik kan göra ditt företag mer flexibelt och skapa framgång i såväl hög- som lågkonjunktur. Vill du veta mer om våra erbjudanden – inhyrning, hyrrekrytering och direktrekrytering – kontakta Kalle Drakensvärd, 019-603 20 51 eller Malin Sjöstrand Näsman, 019-603 20 55.

Nora. Välkommen in på en förutsättningslös diskussion om redovisning och revision. Besök vår hemsida www.bn-revision.se eller ring 019-26 96 20.

Läs mer på www.lernia.se

Villa Strömpis Äkta traditionellt svenskt

med Magnus Sjögren´s Julshow

Boka på: 076-822 12 83 eller magnus@magnussjogren.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

AIK Svenska mästare i herrfotboll – ÖSK blev sexa och KIF Örebro kanske femma i damfotbollen

Årets fotbollsallsvenska för herrar är över. AIK blev svenska mästare genom att bortabesegra IFK Göteborg med 21 i den sista helt avgörande matchen på (Ny) Gamla Ullevi. De flesta anser att det var en rättvis seger och att AIK var värdiga mästare framför Blåvitt. Det har blivit allt vanligare bland fotbollsledare att säga att ”tabellen ljuger inte”. Men den visar bland annat att Blåvitt gjorde 53 mål jämfört med AIKs endast 36; att Blåvitt släppte in 24 mål jämfört med AIKs 20. Det visade sig alltså att den mer offensiva fotboll som IFK Göteborg svarade för inte gav tillräckligt resultat i den slutliga tabellen. Man kan dock ett par ögonblick fundera på vilka skilda förutsättningar de båda topplagen i allsvenskan har haft under den gångna säsongen. IFK Göteborg tvingades sälja toppspelare under säsongen och ett par av de bästa blev långtidsskadade medan förhållandet för AIK var det motsatta – man köpte spelare efter EM-uppehållet och bland de spelare man förfogade över höll sig de flesta hela utan skadeproblem.

KIF Örebro på femte plats - just nu Damallsvenskan i fotboll är ännu inte färdigspelad då denna tidning går i tryck. En omgång återstår och KIF Örebro ligger på en femte plats. I den sista omgången möter man hemma på Behrn Arena redan klara svenska mästarna Linköping FC. KIF Örebro saknar möjlighet att nå en fjärde plats. Marknad Örebros skribent har under säsongen besökt Behrn Arena för att titta på KIF Örebros allsvenska fotbollsmatcher. Det har varit trista tillställningar – utanför planen! Restaurangen var vid ett tillfälle inte ens öppen och den där riktiga stämningen kan man inte erbjuda med den låga publiksiffra man presenterar. Svensk damfotboll befinner sig delvis i ett ”Moment 22”.

Framtida publik i svensk herrfotboll Nykomlingarna i fotbollsallsvenskan för herrar 2010 är publiksvaga lag som Åtvidaberg och Mjällby. De kommer inte att locka åskådare i tillräcklig omfattning, åtminstone inte som Hammarby och Örgryte, vilka lämnar

ÖSK på sjätte plats ÖSK Fotboll slutade på en sjätte plats – en plats sämre än den målsättning man formulerade inför säsongstarten i våras. Årets placering är ändå den främsta efter millenniumskiftet. Som bäst har ÖSK sedan dess placerat sig på sjunde plats vid tre tillfällen 2002, 2004 och 2008. Under säsongerna 2005/2006 spelade man i Superettan efter den nesliga degraderingen vid årsskiftet 2004/2005. 8 Marknad

ÖSK Fotbolls A-trupp 2009.

den allsvenska fotbollen 2009. Skulle Djurgården förlora den allsvenska kvalificeringsomgången mot Assyriska blir allsvenskan för herrar 2010 om möjligt än mer publiksvagt. De tryckta mediernas fantastiska bevakning av den allsvenska fotbollen kommer att minska, TVs intresse och bevakning avta och sponsorernas intresse svalna. ÖSK har ett rykte om sig att tidigare ha varit ett tråkigt lag. Men man har ändå haft ett publiksnitt de senaste åren på drygt 8 000 åskådare vid hemmamatcherna på Behrn Arena.

ÖSK Fotbolls chans 2010 Dokumenterat skickliga bedömare menar att ÖSK Fotboll inför säsongen 2010 har en gyllene möjlighet att toppa den allsvenska fotbollstabellen vid säsongavslutningen. Man menar dels att nykomlingarna är ”svaga kort”, dels att tidigare starka lag får lämna allsvenskan 2009, dels att andra starka lag kommer att brandskattats av spelare, dels att ÖSK inte kommer få sina bästa spelare sålda.

Det är naturligtvis ett ekonomiskt problem för Örebro Spelarinvest AB som ”äger” ÖSK Fotbolls spelartrupp. Säljer man inte någon spelare finns det inte stort ekonomiskt utrymme för att köpa nya spelare. De ovan nämnda bedömarna menar att ÖSK Fotboll inför säsongen 2010 behöver kvalificerade ersättare för ett par av de nuvarande mittfältspelarna och ytterligare en riktigt skicklig målskytt. ÖSK Fotboll befinner sig sannolikt i ett bekymmersamt läge. Flera av de till åren komna spelarna har kontrakt över 2010. Kanske håller de inte för kommande säsong? Sannolikt är de inte tillräckligt attraktiva för försäljning? Det bli dyrt att behålla dem utan att de platsar i laget! ÖSK Fotboll behöver förstärkningar inför 2010 för att slåss om SM-guldet – hur det nu ska gå till?


www.npp-reklam.se

Färdighandlat! Riktig mat till din familj. Vi levererar - du lagar! Veckans mat levererat hem till din dÜrr varje sÜndag kväll. I väskorna finns alla rüvaror och recept du behÜver fÜr att tillaga fyra mültider. Recepten är skapade av kockarna pü TASTE it. Bra mat till din familj är det viktigaste vi vet - sen blir du en duktig kock pü kÜpet.

FĂśr mer information och bokning

www.bramathemma.se Eller ring pĂĽ telefon: 019-274400 (ELAäNšJESPARKENänäINTERNET äTVä OCHäTELEFONIänäIäENäENDAäläBER Dä KABELä.JUTäAVäETTäšPPETäNĂ˜TäME FRIäKONKURRENSäOCHäBRAäPRISER +OLLAäINäALLAäDINAäNYAäMšJLIGHETERä PäSTADSNATSE

Välkommen till oss pü XL Bygg i BjÜrka med 40-ür i branschen!

Välkommen V älkommen med m i Ör Örebros ebros nyaste n nätv erk med m af färer i foku us! nätverk affärer fokus! Läs mer pü bmat bmatch.se tch.se eller ring 019-27 019-27 448 8 555 5 sü bjuder bjuder vi vi in in dig dig till till vür vür nästa nätverksträff. nätverkstträfff. sü

Kumla-BjÜrka 206, 692 93 Kumla. Tel 019-57 09 05. Mün-Ons, Fre 7–17. Tors 7–18.30. LÜr 10–13. www.bjorkabygg.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Örebrogalan 2009 – med Marie Kühler och Peter Flack Örebrogalan är inne på sitt andra år. Torsdag kväll 19 november 2009 är galan förlagd till Nya Parkteatern i stället för som i fjol Conventum Kongress. Konferencierpar är detsamma som vid Örebro Sportklubbs 100-årsjubileum med över 1 000 gäster i ett till bristningsgränsen fyllt Conventum 18 oktober 2008 - Marie Kühler och Peter Flack.

Eldsjälar och framgångsrika personer i Örebro ska hyllas inför en förhoppningsvis fylld Parkteater, dvs ca 620 personer. Det är planerat för en storslagen fest med mingel, mat, dryck, prisutdelningar, underhållning och dans. I förhandsinformationen står att läsa: ”Örebrogalan vill stödja och uppmuntra. Goda insatser och framgångar ska lyftas fram. Galan vill ge

inspiration och kraft till alla i utmanande tider och i år känns det viktigare än någonsin att synliggöra positiva händelser”.

Nomineringar och övriga priser 2009 är det 11 galapriser som kommer att delas ut. Till nio av priserna har det nominerats tre kandidater enligt följande.

Näringslivspris TD Fiberoptik i Örebro AB Telecoaching Pac-Production

Innovation Mattias von Corswant & Per Hjalmarsson Niklas Palmer Silvia Coradeschi & Amy Loutfy

Nominera en kandidat till Årets Näringslivspris. Nominera din kandidat här: www.orebro.se/5465.html

Nominera en kandidat till Årets Innovation. Nominera din kandidat här: www.inkubera.se

Exportföretag Cambrex Josam Drillcon Group Nominera en kandidat till Årets Exportföretag. Mer information publiceras inom kort. Årets Kulturpris utses av kultur- och medborgarnämnden. Örebroare Lotta Grey Per Johan Behrn John Alvbåge Nominera en kandidat till Årets Örebroare. Nominera din kandidat här: www.na.se/aretsorebroare Idrottsledare Curt-Erik Hermansson, Nitro/Nora BS Lena Marie Hagman, Örebro Simallians Stefan Johansson, ecoÖrebro basket Nominera en kandidat till Årets Idrottsledare. Nominera din kandidat här: www.olif.se Ungdomspris Emilie Lundström, golf Sandra Wagner, friidrott Marcus Astvald, fotboll Nominera en kandidat till Årets Ungdomspris.

10 Marknad

Miljöpris ÖGS Bolaget AB Örebro Kyrkogårdsförvaltning ÖrebroBostäder AB Nominera en kandidat till Årets Miljöpris. Här kan du nominera ett företag, organisation eller person till Miljöpriset: www.orebro.se/miljopriset Där finns också mer information om kriterier, jury mm. Nominera senast 2 oktober. Idé Företagsakuten i Örebro län Trans-Sam Örebro Slottsteater Nominera en kandidat till Årets Idé! Som promotionmedlem eller medresenär på Promotionbåten har du möjlighet att lämna förslag på kandidat enligt ovanstående kriterier. Överraskning ÖBOs stadsdelsutveckling i de västra stadsdelarna Metallsvenskan – Aska Productions/Big Mouth Productions Seriernas värld – Örebro läns museum För två priser har inget nomineringsförfarande skett. Vinnare för Årets Bragd och Årets Kulturpris presenteras under galakvällen.

Bilden är hämtad från Örebro Sportklubbs 100-årsfest 2009 i Conventum Kongress med Marie Kühler och Peter Flack som succéartat värdpar.

Kortfakta Huvudarrangör är Örebro kommun i samarbete med Örebrokompaniet. Projektledning svarar Alf Lindblad, Örebro kommun, för. Producent är Hedén & Jungander Upplevelser AB.

Entré- och kuvertpriser, inklusive moms Plats på balkongen – inklusive välkomstdrink, galashow och dans – från 325 kr. Plats i salongen – inklusive välkomstdrink, trerätters meny, bordsvatten, kaffe, galashow och dans – 695 kr. Biljetter köps vid Örebrokompaniets försäljning vid Olof Palmes torg 3, Örebro. 019-21 21 21 eller på www.orebrokompaniet.se Specialkost Önskas specialkost anmäls det vid biljettbokning eller genom att skicka en e-post till info@nyaparkteatern.se

Vinpaket Vinpaket med passande drycker beställs separat och består av två glas vin och ett glas dessertvin. Önskas vinpaket kan det beställas via info@nyaparkteatern.se.

Program Tid och plats Torsdag 19 november 2009, 18.00 - 01.00, Nya Parkteatern i Brunnsparken, Örebro. Örebrogalans cirkatider 18.00 Nya Parkteatern öppnar sina portar till Örebrogalan 2009. Välkomstdrink serveras vid ankomsten. 18.45 Galamiddagen startar 19.00 Årets värdpar Peter Flack och Marie Kühler hälsar välkomna 23.00 Baren öppnar och dansen börjar 01.00 Örebrogalan avslutas

Galameny En trerätters galameny serveras – en måltidsupplevelse sammansatt av Jesper Johansson från Grythyttan. Varmrätten utgörs av Närkepoté med höstprimörer. Desserten består av en komposition med maräng, lingon, hallon, mörk choklad och vanilj.


”Catering för alla tillfällen” kallar vi vårt nya cateringsortiment. Nu finns många nyheter som färdiga menyer, plocktallrikar, snittar med mera. Tanken är att du ska kunna beställa mat, inte bara till de stora högtiderna, utan även till mindre tillställningar med familj och vänner. Naturligtvis går det även att beställa klassiska festfat och smörgåstårtor. Kom in till butiken och prata med personalen i vår manuella delikatess. Du kan även ringa vårt direktnummer till festköket/catering 019-58 53 37 eller besök vår butik på nätet www.handla24.se/orebro. Där kan du också göra din beställning direkt!

Välkommen att beställa Catering för alla tillfällen! www.handla24.se/orebro

– VÅR BUTIK PÅ NÄTET. Det är enkelt, praktiskt och miljövänligt Vi erbjuder livsmedel, catering och fruktabonnemang till både privatpersoner och företag i Örebro.

Beställ före kl. 24.00 och få maten levererad hem redan nästa dag! Vi kör maten till din dörr med biogasbil. Du sparar inte bara tid utan värnar också om miljön. Vår nätbutik erbjuder samma breda sortiment och kunniga personal som i våra butiker.

PROVA OSS!

www.handla24.se/orebro


Behrn Arena Fotboll – nu fullbordad fotbollsarena Örebro ståtar sedan några veckor tillbaka med en fullfjädrad fotbollsarena. Den sista stora pusselbiten i projektet ”Behrn Arena Fotboll” lades när den Östra läktaren mot Ishallen stod färdig för publik nu i höst. Därmed erbjuder Örebro en fysisk komplett – så som man uttryckte det förr – ”fotbollsstadion”.

Den gamla träläktaren rivs En sen lördag eftermiddag 2 november 2002 var det sista tillfället örebroarna kunde se en fotbollsmatch från den gamla träläktaren på Eyravallen – ”Gamla Trä”. Två dagar senare började grävskoporna riva den historiska byggnaden. Efter två veckor var ”Gamla Trä” borta från Eyravallen efter 79 år. Detta var upptakten till det som sju år senare skulle bli ett helt nytt Eyravallen eller sedan 2005 – Behrn Arena. Omedelbart efter rivningen av “Gamla Trä” satte man igång med byggandet av den nya Norra läktaren. Den hade ritats av arkitekt Jonas Kjellander vid Sweco FFNS i Örebro. Premiärmatchen med den nybyggda läktaren spelades 14 april 2003. Det skulle dock tidigt visa sig att det skulle ta tid att helt färdigställa den Norra läktaren. Förhoppningarna var tidigt stora om att Eyravallen/Behrn Arena skulle kunna fungera som en arena för olika evenemang, t ex större konserter mm. Detta var ett av skälen till att den naturliga gräsmattan byttes ut mot konstgräs. Under 1990-talets senare del och i början av 2000-talet var turerna kring ”Gamla Träs” vara eller icke vara många. Mängder av synpunkter på huruvida en ny läktare skulle ersätta ”Gamla Trä” eller inte framfördes.

Forts. 14

12 Marknad

»


DET HÄNDER PÅ CONVENTUM

fd Eyravallen

NOVEMBER 05: Pengarna

Eller Livet Malmberg 13 &15: VillaMax mässa 17: Utbild.-Arbete-Framtid mässa 20 & 21: Örebro Öl & Whisky Festival 21: Takida 28: Karl Johans Skolas Julkonsert 28: Avatar 10: Claes

DECEMBER 03: Julkonserten

2009 04 & 05: After Dark 05: Dead By April 08: Sissel Kjörjeby med The Real Group m fl. 10 & 11: Julshow ARRIVAL 12: EXTRAINSATT ARRIVAL SHOW 12: Lars

Winnerbäck

PÅ MER INFO NTUM.SE WWW.CONVE

Foto richardstrom.com

Biljetter: 019-21 21 21 www.orebrokompaniet.se Biljetter online: www.ticnet.se

CONVENTUM | Olof Palmes Torg 1 | 702 22 Örebro Tel: 019-766 45 00 email: info@conventum.se

Nummer 7 2009 13


Ett stort antal argument angavs – alltifrån byggnadsminnesförklaring till UEFAs striktare säkerhetskrav. Efter de många turerna beslutade Örebro kommunstyrelse i juni 2002 att den gamla träläktaren skulle rivas och ersättas med en ny modern betongläktare.

Arkitekt Wennerlunds entré i nordost mot Kasten Ottergatan ersattes efter bara 11 år 1934 med den bågformade entrébyggnad av trä som förblev ett karakteristiskt inslag i stadsbilden ända fram till 2004 då den revs. 1934 fick huvudläktaren sällskap av en ståplatsläktare i trä utmed den södra långsidan.

Örebroporten Fastigheter AB Det helägda kommunala bolaget Örebroporten Fastigheter AB är numer ägare till Behrn Arena. Tidigare var det den kommunala förvaltningen Örebro Kommunfastigheter. Det var Örebroporten som såg till att den Norra läktaren färdigställdes och att de Västra och Östra läktarna har tillkommit.

Publikkapacitet Eyravallen kunde före ombyggnaden 2003 ta emot cirka 10 700 åskådare med samtliga ståplatser inräknade. Endast 4 000 sittplatser kunde erbjudas. Med de tre nya läktarna kan Behrn Arena hösten 2009 ta emot 14 500 åskådare vid arenaidrott. Den Norra läktaren erbjuder, inklusive Club 254s VIP-platser, 4 300 sittplatser. Den Södra läktaren, färdigställd 1974, rymmer 3 000 sittplatser. Den Västra läktaren slukar 4 300 stående och den Östra läktaren erbjuder 1 300 sittplatser och 1 600 ståplatser. Totalt räknar man med 8 600 sittplatser inom fotbollsstadion, inkluderat läktarnas loger.

Eyravallen invigs 1923 Eyravallens tillkomst är starkt förknippad med Örebro Sportklubb och framför allt med Karl T Graflund. Han var föreningens ordförande från 1908 till 1958 utom de två åren 1910 och 1911 då han formellt var sekreterare. Han var föreningens starke man under 50 år. Karl T Graflund och direktör Adolf Lindgren var de mest aktiva ÖSK-arna vid köpet av mark för Eyravallen. Rådhusrätten beviljade 1922 lagfart på området för AB Nya Idrottsplatsen. Det var ett bolagsnamn som gällde fram till 1945 då AB Eyravallen inregistrerades som nytt bolagsnamn. ÖSK lånade upp pengar för att bygga en sittplatsläktare med tak, vilket ansågs nödvändigt. Arkitekten Iwan Wennerlund ritade Eyravallens ursprungliga träbyggnader. Namnet lär vara en sammansättning av ”Eyra” och ”vall”. Eyra sägs vara det äldsta kända namnet på Örebro och det fornnordiska ”vall” betydde ”mötesplats för kämpalek”. Söndag 26 augusti 1923 invigdes Eyravallen. 1 830 åskådare fick uppleva tal, militärmusik, sång, fanor och friidrottstävlingar. På den nya idrottsplatsen hade sedan främst friidrott, fotboll och bandy huserat. Tidigt fanns ett par tennisbanor och snart stod där hela fem banor färdiga för att tas i bruk. 14 Marknad

ÖSK säljer Eyravallen Eyravallen kom under årens lopp att alltmer förknippas med fotboll. Men Eyravallen var tidigt en ”multisportarena” även om uttrycket inte fanns på den tiden. Där kunde Örebropubliken uppleva friidrott, bandy, tennis, curling, boxning, speedway, konståkning, gymnastik och dans- och akrobatikuppvisningar. 1960 sålde Örebro Sportklubb Eyravallen till Örebro kommun för 640 000 kronor och den kommunala förvaltningen Parkkontoret tog hand om driften. 1963 överfördes Eyravallen från Parkkontoret till den nybildade kommunala förvaltningen Idrottsstyrelsen. Curlingen flyttade hösten 1963 till det nyöppnade Vinterstadions nya provisoriska ishockeyrink. Sex år senare kunde man ta i besittning en nybyggd curlinghall vid Trängen på väster i Örebro. Eyravallen har även fungerat som arena för andra evenemang än idrott. 1965 var den en av huvudarenorna för Örebros 700-årsjubileum. Där har också örebroarna många gånger firat Svenska Flaggans Dag, Försvarets Dag, Polisens Dag och Lantbrukets Dag.

Starten på Eyravallens ombyggnad Sommaren 1974 invigdes en ny läktare med 3 000 sittplatser. Den gamla ståplatsläktaren hade fått lämna plats åt en sittplatsläktare i betong. Arkitekt var Sten Samuelsson med Nya Ullevi och Malmö Stadion, båda 1958, på meritlistan. Totalt cirka 4 000 sittplatser fanns nu att tillgå. Samtidigt hade löparbanorna tagits bort.

Absolut publikrekord Eyravallens publikrekord ”alla kategorier” noterades när Gyllene Tider uppträdde inför i det närmaste 22 500 åskådare 2004. År 2005 förvandlades Eyravallen till Behrn Arena. Per Johan Behrn och hans fastighetsbolag Behrn Fastigheter AB förvärvade ”namnrättigheten” för cirka ett decennium framåt för 10 miljoner.

Behrn Fastigheter AB Avtalet mellan Örebro kommun och Behrn Fastigheter AB när det gäller Behrn Arena Fotboll har senare omförhandlats i samband med att Behrn gick in med ytterligare en miljon kronor per år för namnrättigheten till ishallen och Bandyarenan.

Foto richardstrom.com

»

Kortfakta – Några årtal kring Eyravallen/Behrn Arena 1922 I februari 1922 beviljar Rådhusrätten lagfart på det förvärvade området för AB Nya Idrottsplatsen. Marken köptes för 63 950 kronor. 1923 Eyravallen invigs 26 augusti. En sittplatsläktare i trä med tak och med plats för drygt 1 000 åskådare är uppförd utmed den norra långsidan. En pampig huvudentré är placerad mitt emot Kasten Ottergatan. 1931 Allsvensk bandypremiär på Eyravallen när ÖSK möter IF Göta från Stockholm. 1934 En ny ståplatsläktare i trä med tak uppförs utmed den södra långsidan. Huvudentrén – i samma läge som tidigare – byggs helt om. 1945 AB Nya Idrottsplatsen byter namn till AB Eyravallen. 1946 Allsvensk fotbollspremiär på Eyravallen då ÖSK möter AIK från Solna. 1960 Örebro Sportklubb säljer AB Eyravallen till Örebro stad för 640 000 kr och Eyravallen blir kommunägt. 1961 Publikrekord för fotboll med något drygt 20 000 åskådare när ÖSK möter Degerfors IF. 1963 Preliminärt spelas den sista allsvenska bandymatchen på Eyravallen under våren då Vinterstadions konstfrusna is ligger klar till hösten. Det ska dock visa sig spelas ytterligare bandy på Eyravallen. I första hand vid två tillfällen då is anläggs för landskamper i bandy mellan Sverige och Sovjet, 1984 och 1987. I samband med detta spelas även några allsvenska bandymatcher.

1974 Löparbanor och övriga utrymmen för friidrott tas bort. Ståplatsläktaren i söder ersätts av en ny sittplatsläktare i betong med tak och plats för något drygt 3 000 sittplatser. 2002 ”Gamla Trä” från 1923, dvs sittplatsläktaren i norr, rivs på senhösten. 2003 En ny läktare i betong ersätter ”Gamla Trä”. Den norra läktaren erbjuder litet drygt 4 000 sittplatser. Lokalerna i läktarens innandömen tar tid att färdigställa. Gräsmattan ersätts av konstgräs. 2004 Eyravallens publikrekord ”alla kategorier” noteras när Gyllene Tider uppträder inför i det närmaste 22 500 åskådare. 2005 Eyravallen byter namn till Behrn Arena. 2007 Den nya västra läktaren med tak för ståplats, i framtiden eventuella sittplatser, står färdig inför fotbollens säsongstart. Norra läktarens inre lokaler är färdigställda. En sk ”VIP-läktare ” med restaurang har inrättats på ”fjärde våningen” av den norra läktaren. 2008 Den västra läktaren har kompletterats med loger. Administrationen för ÖSK Fotboll, ÖSK Bandy, ÖSK Handboll, ÖSK Innebandy samt ÖSK Alliansstyrelse har lämnat Idrottshuset och flyttat in i nya fräscha och ändamålsenliga lokaler. 2009 Den östra läktaren står klar för publik under hösten. Butikslokaler, kontor och ytterligare loger står klara efter vintern.


I standardsortimentet finns

Julfest/ personalfest

allt från profilkläder från Harvest, NewWave, Berkeley o.s.v Sportkläder från Craft Cutter & Buck, Umbro, Harvest golf.

Come for the food. Stay for the drinks.

Vi har även Yrkeskläder

Femkamp alt. prova-på-golf med mat

från Fristads, Björnkläder, Blåkläder, ToniLee och yrkesskor från Sievi. Presentreklam allt från

349:-

SUS HION LINE Best .SE äl

miniräknare, termosar, glas och paraplyer.

/pers

Leve l onlin ran e. till d s direk t örre n.

Hör av er med önskemål. Vi kan fixa det mesta.

Öppet alla dagar!

Ring Örebro 019-33 11 80 eller Kumla 019-58 35 41 eller besök vår hemsida på www.frontlinereklam.se

ENGELBREKTSGATAN 8 – RESERVATION +46 (0)19 320 330 EASTWESTSUSHI.COM

019-12 75 12 www.orebrogolfhall.se

+|VWHQVQ\KHWLWUHXWI|UDQGHQ

9,//$9$5,$17

&ODVVLF 0RGHUQ

(OHJDQV

(NVM|KXV)|UVlOMQLQJVNRQWRU gUHEUR 7HO

ZZZHNVMRKXVVH

0RGHUQ


CYAN MAGENTA GUL SVART

Frank fixar festen Text Peter Steen-Christensen Foto Martin Cederblad

Örebroaren Frank Söderfeldt har sedan tio år tillbaka varit Micael Bindefelds sidekick på ett företag som haft en dominerande ställning inom Sveriges PR- och eventbransch. Under 80- och början av 90-talet hade ordet ”festfixare” ett glansigt skimmer av glamour kring sig. Micael Bindefeld var den starkast lysande stjärnan och bilderna från hans kändiskalas ansågs spännande här ute på landsorten där avståndet till Café Opera just då kändes väldigt långt. Nu har eventindustrin växt till ett vidare begrepp som används på olika sätt inom olika kunders marknadsföring och PR. Micael Bindefeld är fortfarande en av huvudaktörerna. Vid hans sida finner vi sedan många år tillbaka Frank Söderfeldt från Örebro. Vi pratade lite med honom om hans roll och branschen som sådan. Hur hamnade du i eventbranschen? – Jag har sedan studietiden i Örebro när jag läste information och kommunikation intresserat mig för produktplacering. Från början ville jag arbeta med just detta inom filmbranschen, men när ett erbjudande om en anställningsintervju kom från Micael Bindefeld AB tyckte jag att det verkade vara en spännande väg att prova. Jag tyckte direkt att detta var ett dynamiskt och utmanande arbete som jag trivdes väldigt bra med.

16 Marknad

Vad är din roll på Bindefeld AB och vad ingår i dina arbetsuppgifter? – Jag är eventansvarig på företaget, vilket kortfattat betyder att jag är chef över företagets eventavdelning och ansvarig för att de evenemang vi genomför håller en hög och genomarbetad nivå. I arbetet ingår att planera och kreera intressanta arenor för våra uppdragsgivare att synas på och för våra gäster att mötas på. Hur länge har du nu pysslat med detta och vad var det som gjorde att du blev delägare i Bindefeld AB? – Jag tioårsjubilerar på företaget i år faktiskt, vilket jag tycker är väldigt roligt även om jag inte riktigt kan förstå hur tio år gått så rasande fort! – Jag hoppas och tror att jag blev erbjuden delägarskap för att jag tillför något till företaget. Micael och jag har samarbetat i tio år och det har varit en fantastisk resa som jag hoppas fortsätter mot nya spännande destinationer under en lång tid framöver.

Vad är den svåraste aspekten med att tränga igenom nutidens ganska massiva mediabrus? Vad är det viktigaste att tänka på om man vill sticka ut eller nå fram till målgruppen? – Den svåraste aspekten är nog att människor idag får så mycket information genom alla tillgängliga mediekanaler hela tiden, och därigenom är oerhört selektiva i vilka budskap de tar till sig. Det är viktigt att inte skjuta över mål utan att tilltala målgruppen där den finns på ett givande och intressant vis. Hur man förpackar sitt budskap är självklart heller inte helt ovidkommande för att lyckas. Olika nyheter är intressanta för olika medier och olika målgrupper konsumerar olika medier. För att träffa rätt måste man ha en bra inblick och en stor förståelse för detta.

Så var ser du Bindefeld och dig själv om ytterligare tio år framåt i tiden? – Vi är fortfarande i allra högsta grad verksamma inom vårt gebit. Lite äldre och förhoppningsvis lite visare bara.

Finns det några branscher, företag eller saker som Bindefeld eller du själv inte skulle vilja arbeta med? – Om man utesluter olagligheter måste man kort därefter utgå från sin egen etik och moral i sådana frågeställningar. Vi är alltid ärliga mot oss själva och våra kunder och har ännu inte fått förfrågningar av sådan art att vi behövt fundera i sådana banor.

Du har aldrig funderat på att starta en egen PR- eller eventbyrå? – Jag har redan provat detta men trivs mycket bättre med den laguppställning Micael Bindefeld AB idag kan visa upp.

Och så motsatsen, vad skulle du helst vilja arbeta med? – Mode är alltid kul att arbeta med då det finns så många olika dimensioner och uttryck att nyttja inom detta område för

att uppnå ett spännande och effektivt resultat. Vilken budget ligger ett genomsnittligt evenemang på och var hamnar man när de gäller de mest spektakulära? – Det finns inga genomsnittliga evenemang. Alla är olika med olika innehåll och budget. Man kan med relativt enkla medel skapa fantastiska förutsättningar att mötas på om man lägger lite hjärta och tanke till arbetet och genomförandet. En ansenlig budget är dock till stor hjälp om man exempelvis vill flyga in ett band av Coldplays kaliber för en exklusiv spelning. Då drar ekonomin lätt iväg. Ifall du hade en obegränsad budget för att genom ett event promota något, vad skulle du vilja promota och hur skulle du göra? – Oj, det var en svår fråga. Den tål att klura på ett tag. Vad är drömprojektet att arbeta med? – Det skulle vara roligt att på uppdrag av Nobelstiftelsen få arrangera Nobelpriset någon gång framöver. Vad gör du helst en ledig söndag? – Tar en långpromenad med min överenergiska Jack-Russelvalp. Han är outtröttlig.


Snart Üppnar vür vinkällare i Örebro VinContoret planerar att Üppna en vinkällare i Örebro. Vi vänder oss till fÜretagare och privatpersoner som vill lagra sina viner under bästa mÜjliga fÜrutsättningar. Vinerna fÜrvaras i specialbyggda fack i anslutning till lokal med inbjudande atmosfär där du tillsammans med vänner eller affärsbekanta kan njuta av vinerna. Som vinkällarkund für du tillgüng till vüra lokaler som mÜtesplats fÜr kunder och vänner. Välkommen med frügor och intresseanmälan. Eva & Bengt Knutsson

VinContoret Ă–rebro, Ekorrstigen 10A, SE-703 75 Ă–rebro Phone +46 (0)19-23 21 45, E-mail orebro@vincontoret.se www.vincontoret.se/orebro

Vi fruktm ärk fÜreta er g

Du ska frukta dina medarbetare!

+VMGFTUQl -JMMBeSFCSP 7jMLPNNFONFEQFSTPOBMPDILVOEFS UJMMWlSNZTJHBMJMMBLSPHNJUUJIKjSUBUBW eSFCSPDJUZ /VNFEOZNFOZPDIESJOLMJTUB

GÜr mellanmület nyttigare samt ge büde personalen och verksamheten en energikick. Att prenumerera pü säsongens färska frukt är ett sällsynt gott val! Ring 019-57 19 57 fÜr mer info.

XXXMJMMBPSFCSPTF ,zQNBOHBUBO #PLBCPSEQl


CYAN MAGENTA GUL SVART

Treat

Givande möten under Nätverksdagen Text Anders Bromsjö Foto richardstrom.com

När Nätverksdagen anordnades på Örebro Universitet den 27 oktober var det ett unikt tillfälle för studenter inom Handelshögskolan och företagare att komma i kontakt med varandra. Detta år kunde deltagarna, förutom just detta, också lyssna på en gästföreläsning av kände bloggaren, tillika medieprofilen, Alex Schulman. Marknad fick en pratstund med Jessica Eriksson, general för hela arrangemanget. Varför är denna dag så viktig? – Här får studenterna verkligen möjlighet att visa upp sig. Man får tillfälle att träffa en rad företag, och skapa viktiga kontakter för framtiden. Och speciellt i dessa svåra tider är detta självklart extra betydelsefullt. Ja, hur ser egentligen marknaden ut för nyexaminerade handelsstuderande idag? – Det är väldigt tufft för alla just nu – så också för dessa. 18 Marknad

Och vad ger Nätverksdagen företagen? – Företagen får ju träffa både kompetenta och drivna studenter. Vissa som eventuellt kan passa för en framtida karriär just där. – Samtidigt får företagen också möjlighet att visa upp sig och marknadsföra sig gentemot varandra. Så det är givande ur flera perspektiv. Hur var upplägget i år? – Upplägget var till stor del som tidigare, med just många möten mellan studenter och företag. Dessutom anordnade vi CV-granskning och föreläsningar från organisationer som har kunskap inom dessa områden. – Men så kom också kända bloggaren Alex Schulman och höll en spännande gästföreläsning. Dagen avslutades sedan med en bankett på Restaurang Njuta, där studenter och företagare minglade tillsammans.

Hur arbetade ni för att attrahera företag? – Vi har försökt att vara ute så mycket som möjligt. Ringa, och på olika sätta skapa kontakter. Vi har även besökt andra universitets mässor för att lyckas få direktkontakt med företag. – Men givetvis har det varit lite tufft i år med tanke på konjunkturen. Många företag har det svårt för tillfället, och tänker till både en och två gånger var man ska satsa sina pengar. Och det påverkar självklart också oss. Har ni någon statistik på hur många arbeten som skapas under en dag som denna? – Nej, och det är givetvis väldigt svårt att säga. Om mötet under just denna dag, eller om kontakten i ett senare led är det som leder fram till ett eventuellt arbete. Men de möten som sker under Nätverksdagen är hursomhelst oerhört viktiga – det vet vi av erfarenhet.

Finns det något konkret du skulle vilja utveckla med arrangemanget? – Ja, det finns många olika saker. Bland annat skulle vi kunna satsa mer på att marknadsföra oss i olika forum. Och så skulle man vilja ha än mer tid att strukturera det interna arbetet – det skulle kunna förbättra dagen ytterligare. Och nu laddar ni om för nästa års arrangemang? – Absolut. Det var förresten för 15:e året Nätverksdagen arrangerades i år, så det är en stark tradition att bygga vidare på.

Uppdatera dig ytterligare på www.natverksdagen.se


Förra år Fö åårets ets t succésucccéé ffestival eestivall är tillbak tillbaka! ka!

Höstens nyheter är nu på plats och all julchoklad på gång Sortimentet har aldrig varit större! • 200 olika chokladkakor • 40 olika praliner • många olika chokladaskar Massor av julklappstips till era anställda, kunder och vänner! Titta in och se alla våra förslag Vi har sålt mörk choklad i 12 år! Tel. 019-10 79 72

Örebro

Örebro Läns Taxi AB byter ut samtliga personbilar till miljöfordon

From 1/7 2009 är alla våra bilar utrustade med alkolås

20-21 no november vemb ber

Vi har idag passerat 40 fordon som drivs med biogas samt 3 fordon som drivs med etanol. Alla våra 100 personbilar i länet kommer att senast den 1 januari 2011 drivas av förnyelsebara drivmedel som biogas och etanol. Vid bilbyten har ledningen förordat att våra åkerier byter till gasbilar vilket enligt vår mening är bäst för miljön och plånboken. Detta innebär att man idag vid bokningstillfället kan ge våra kunder valet att beställa en miljöbil.

Taxibokning: 019-12 43 00 Web: www.taxiorebro.se

Örebro Läns Taxi AB Södra Station, 702 24 Örebro

Årets Julklapp

Köp ett presentkort till den Svenska Hurtigrutten Ord. pris per person 745:-

Nu endast 595:1930-2010

GÖTA KANAL kryssning till kanonpris!

Conventum C onventum A Arena rena | Åldergräns Åldergräns 2200 åårr

www.conventum.se/oow w ww.conventum.se/oow

I priset ingår: Guidad kryssning, morgonkaffe med fralla, lunch och dryck, kaffe, musikunderhållning samt returbuss

Köp ett presentkort på Göta Kanal till ett enastående pris. Nu har ni chansen att kryssa på Göta Kanal till nästan halva priset. Presentkortet som gäller för 2 personer att kryssa på Göta Kanal mellan Berg och Borensberg t&r med M/S Wasa Lejon säsongen 2010. Ni upplever nio slussar samt två akvedukter i vardera riktning. Ni ringer själva och bokar det datum som passar Er. Gäller även för kryssning från Söderköping till Arkösund, Norsholm eller Harstena.

PRIS ENDAST 600:- Erbjudandet gäller t o m 31/1-10. (Ord.pris 990:-) PS. Du behöver inte betala presentkortet förrän den 31/1-10. Bokning: 011-12 78 01 • www.rscl.se • Royal Stockholm Cruise Line/Wahlinrederierna


CYAN MAGENTA GUL SVART

Therése Hedén och Sven-Erik Jungander på framgångsrika nätverket BusinessMatch.

Ett framgångsrikt startår Text Camilla Johansson Foto Mujo Korach

Business Match första år börjar gå mot sitt slut, och ambitionen att vara ett nätverk som lever året runt, och inte bara i samband med Match-SM vid Lanna Logde har man lyckas mycket bra med. Det var just det de sa, Sven-Erik Jungander och Therése Hedén, när de först presenterade Businessmatch för Marknads läsare i februari i år, att det skulle vara ett nätverk för hela året. Då var också ambititionen att låta nätverket växa utanför kommun- och branschgränser och man hoppades på att få mellan 70 och 100 medlemsföretag. Dessa är nu runt 60 stycken och ökar hela tiden. Att man lyckats med att gå över både kommun- och branschgränser visades inte minst under just MatchSM vid Lanna Golfbana i augusti. Även de nätverksträffar man har haft för ambition att ha tio gånger om året 20 Marknad

har blivit en succé, företagen står i kö för att få hålla dessa och visa upp sin verksamhet och sina produkter. – Det som är den riktigt stora förändringen är att vi kommer att gå samman med Business Club vid Lanna golfbana, och därmed kommer vi att går från sextio medlemsföretag till 120 medlemsföretag, berättar Therése Hedén entusiatiskt. – Vi arbetar för att göra Businessmatch till den viktigaste arenan för affärer och golf i Örebroregionen, konstaterar Sven-Erik Jungander. På Businessmatch är man därför också väldigt glad att Lekebergs Sparbank kommar att fortsätta som sponsor till Match-SM även kommande somrar.

Hindersrock Businessmatch lite skämtsamma devis är att man inte måste spela golf för att vara med, men att det förmodligen

underlättar, och ett tillfälle som kom att verkligen utgöra en höjdpunkt för nätverket under detta första år var just Golf SM vid Lanna Lodge, där man både kunde titta på, spela själv samt naturligtvis nätverka. – Det är mellan personer affärer görs, inte mellan företagen, men man är så uppslukad av sitt företag, så man måste ut på banan och mötas, säger Sven-Erik Jungander och menar att det är därför det är så vikigt att lära känna varandra under mer informella former. Något som också ända från början var ett önskemål från Businessmatch sida var att få tillstånd ett större evenemang för företagare under Hindersmässan i januari, och 2010 blir detta verklighet. – Under dagen den 28 januari har Möllers Bil upplåtit sin butik till ett affärstorg. Våra medlemmar kommer att kunna stå där och demonstra sina

produkter och tjänster, och det finns även möjlighet att hålla föredrag i övriga utrymmen, berättar Therése Hedén, som är mycket nöjd med att det äntligen fins ett speciellt evenemang för att knyta affärskontakter under Hindersmässan. Mot kvällskanten blir det dags att går hem och byta om till rockstjärnor. Anledningen till detta är att på kvällen är det dags för fest. – Vi kallar det Hindersrocken, festen som vi bjuder in till på kvällen. Samtliga våra medlemmar är välkomna, men kriteriet är att de bjuder med fem av sina kunder, vilket gör att nätverket växer och nya kontakter knyts. Förhoppningsvis leder det också till nya medlemmar, konstaterar Therése. För underhållningen den här kvällen står Maria Johansson och Rolle Rosenqvist.


frosting.se

KONTOR OCH BUTIKSLOKALER

Grythyttan

Whisky

Trappa upp till en modernare kontorsmiljö Smarta kontorslösningar i effektiva lokaler gör det dagliga arbetet smidigare och roligare. Det vet våra hyresgäster. Hur det påverkar affärerna förstår du själv. Kontakta oss på 019-17 53 00 eller gå in på norrporten.se och lär dig mer om vad vi menar med affärsstödjande arbetsplatser. Norrporten är ett av Sveriges största fastighetsbolag. Bolaget äger och förvaltar fastigheter med en uthyrningsbar yta om drygt 1 miljon kvm varav 80 procent är kontor, 15 procent butiker och resterande del bostäder. Fastigheternas värde uppgår till cirka 17 miljarder kronor. Norrporten ägs av Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden.

Lokaler att längta till

Exklusivt aktietillfälle

Endast  poster Mer info www.grythyttanwhisky.se

ÖPPET: Mån-fre 6.30-17.00. Lördag stängt. Verkstadsgatan 12 Örebro. Tel 019-20 99 00. www.hedins.se HANDLA DÄR PROFFSEN HANDLAR


CYAN MAGENTA GUL SVART

Företagarnas favoritsporter

Golfen ger mig energi och avkoppling Text Anders Bromsjö Foto richardstrom.com

Hudterapeuten Hanna Czerwinski är både noggrann och tålmodig. Det präglar henne också när hon tar med sig sina klubbor och knallar ut på golfbanan. Marknad mötte upp henne för att slå några välavvägda puttar. Hur föddes ditt intresse för golf? – Jag tyckte det verkade kul, och att det skulle vara spännande att prova på. Samtidigt har jag sedan tidigare ett flertal vänner och bekanta som spelar, så det påverkade också. – Första gången jag testade var för två år sedan. Men det var förra året som jag kom igång på allvar, och det var också då som jag tog det gröna kortet. Sedan dess försöker jag spela så mycket jag bara kan. Nu i somras har det dock varit rätt så knapert, men under hösten ska jag komma igång ordentligt igen har jag tänkt.

22 Marknad

Vad ger golfen dig? – Man är i nuet – och jag tänker verkligen ”bara” golf. Det gör att det blir en total avkoppling från vardagen och allt vad den innehåller av jobb och annat som ständigt far runt i huvudet. – Jag tycker i och för sig om att sporta överhuvudtaget. Men det som är härligt med golf är att man är så pass mycket ute i friska luften. Så det blir både avkopplande och energigivande. Hur ser du på golfen som social aktivitet? – Visst är det en social sport. Men som relativ nybörjare går vi oftast åt varsitt håll när vi spelar, så snacket blir mest på restaurangen efteråt, ha, ha. Men det är väldigt trevligt det också. Ser du att du kommer ha någon nytta av golfen i din roll som egen företagare

– det vill säga med att skapa nya kontakter etc? – Absolut. Men träffar väldigt mycket folk, och oftast är ju människorna också väldigt öppna och på bra humör ute på banan. Och då har man lättare att ta till sig både nya människor och nya intryck. Då jag har ett yrke som ju ligger i tiden, blir människor ofta också väldigt intresserade och nyfikna när vi väl börjar prata. Och på det sättet kommer det säkert att öppnas nya dörrar framöver. Varför tror du att just golf passar dig som person? – Jag gillar att träffa människor, att vara aktiv och att få vara ute i naturen. Golfen ger mig allt detta. Ser du någon ingrediens i själva golfspelet?

– Ja, jag är en noggrann person som inte slarvar. Det går igenom hela min personlighet, och det är något jag hoppas kunna ha nytta av även som golfspelare. – Jag har dessutom ett ganska bra tålamod, och är samtidigt bra att pusha mig själv när det går dåligt. Jag ger inte upp, och det behövs över 18 hål. Är du en bra eller dålig förlorare? – Bra skulle jag faktiskt säga. Bara jag är nöjd med mitt eget spel så spelar det ingen roll om jag förlorar. Men självklart är det allra roligast att vinna. Det tycker nog de flesta – vad de än säger.

Namn: Hanna Czerwinski Ålder: 32 Gör: Driver Soul i Örebro tillsammans med systen Erika


LEDIA LOKALER I Hammar 10 km söder om Askersund kan vi i vårt företagshotell just nu erbjuda följande lediga lokaler För mer information ring Bengt Sörling 070-277 01 72

• Lagerlokal med 10.000 pallplatser • Industri och lagerlokaler • Kontorslokaler

75:Dagens lunch för avhämtning 50:Dagens lunch

Öppet: Mån-tors 11–19, fre 11–15 Radiatorvägen 7 (bakom Tefatet) www.virans.se Tel. 019-12 55 50

Dagens lunch serveras kl 11.30–13.30

RENOVERA DITT BADRUM?

Goda julgåvor Att vägen till hjärtat går genom magen, inte minst när julen står för dörren, det vill vi gärna påstå. Vår klassiska jullåda är fylld med högkvalitativa korvar, pastejer och andra charkuteridelikatesser gjorda på råvaror från trakten. Du väljer om du vill ge bort vår stora eller lilla låda.

Presentkort Vill du överlåta åt mottagaren att bestämma vilka delikatesser som passar honom eller henne bäst? Då är vårt presentkort ett utmärkt alternativ. Du bestämmer värdet på presentkortet och mottagaren väljer sedan sina favoriter i vår butik på Doktorsvägen i Adolfsberg.

Beställ före den 13 december! Ring till 019-24 52 77 faxa till 019-24 52 71 eller maila till info@robertsonscharkuteri.se

Eller något annat rum i din bostad? Anlita oss! Vi på BBM Golv & Kakel har egna montörer som erbjuder gratis hembesök när du vill veta vad det kan kosta att renovera ditt badrum, eller något annat rum i din bostad. Vi lämnar fasta priser med fast tidplan och vi lämnar garanti på både material och utfört arbete. Ring oss om du vill veta mera - eller kom in till vår nya butik i Bista! Glöm inte att du kan använda ROT-avdraget för att dra av upp till 100 000 kronor för vår arbetskostnad, direkt vid köpet! Välkommen!

Vi finns också på Slottets julmarknad i Örebro, 26-29 november!

Verkstadsgatan 4. Tel 019 - 31 03 70 Öppet vardagar 7-18. Lördagar 10-13 www.bbmgolvkedjan.com

ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN


24 Marknad


Välkommen till Västbanken – landstöld, taxi-chaffisar och det heliga landet

Text Luke Browne Foto Steve Ryan

Del ett Del ett- -Ankomsten Ankomsten Sydöst om Tel Aviv och väster om Jerusalem ligger Ben-Gurion Intenational, en vacker flygplats med högt i tak, marmorinredning och en fontän i ankomsthallen. Även fast vi anländer klockan fem på morgonen kan vi inte låta bli att slås av dess storslagenhet. Och det är väl tur då deras säkerhetspersonal gör allt de kan för att vi inte ska känna oss välkomna. Korsförhör kanske man kan kalla det. Övergrepp kanske man också kan säga. Steve, fotografen, har tagit med sig ett exemplar av Dale Carnegies bästsäljare från 1936 – How To Win Friends And Influence People – och trots att jag avfärdat den som självhjälps-skräp så innehåller den tydligen något jag inte visste, för Steve vinkas förbi med ett leende medan jag står kvar och tycker synd om mig själv. En 28-årig Tel Avivisk brunett med en M16 betraktar mig argsint och grundligt. Under normala omständigheter, och efter vad vi hört om israeliska kvinnor, så skulle jag kanske inte ha något emot att genomgå en mer ingående inkvisition, men på den här tiden på morgonen är det skönt att komma ut i den friska morgonluften så fort som bara möjligt. Och tullincidenten var dessutom bara en försmak på hur det skulle vara under resten av resan, trots upprepade katastrofala försök att charma med hebreiska. Det mest effektiva sättet att ta sig runt Israel och de palestinska territorierna är med Sherut, 13-sitsiga minitaxis. Du betalar ett avtalat pris, dyrare än en lokalbus men billigare än taxi och du får en dörr-till-dörr-service mellan vart du nu behagar åka.

Vi åker till vårt hotell som är beläget i det område i Jerusalem som kallas “Den nya staden”, men det är alarmerande nära till vägarbetet på Jaffa Road där en palestinsk byggarbetare från östra Jerusalem vid namn Husam Taysir Dwayat, den andra juli, gav sig ut på ett härjningståg med en bulldozer och dödade tre personer och skadade ett dussin till. Tydligen inspirerad så gjorde 22-åriga Ghassan Abu Teir en copycat-attack bara tre veckor senare. Dock blev ingen dödad denna gång, förutom unge Ghassan själv. Vår närmaste restaurang är genuint inbjudande pizzerian Sbarro, oklanderligt restaurerad efter den ofrivilliga utblåsningen i augusti 2001 när en självmordsbombare promenerade in och Desperado-style detonerade sprängämnen gömda i ett gitarrfodral. Han mördade femton människor (varav sju barn) och skadade 130. Det är inte direkt en stad att åka till på sin smekmånad.

Del två - Muren Den andra intifadan (uppror mot den israeliska ockupationen) såg en stor förändring i taktik från palestinska motståndsgrupper. Israelerna, en gång förfärade att missbelåtna palestinier hade fräckheten att spreja graffiti, kasta stenar på Israels försvarsmakt (IDF) och bojkotta israeliska produkter, förstod snabbt att första intifadan (1987-1993) bara var en förtrupp när det kom till palestinskt trots. Med början i september 2000 fick Israel uppleva en våg av självmordsbombningar i deras städer vilket ledde till nära 550 civila dödsfall. 2002 var värst med över 60 utförda attacker. En förskräckt

israelisk befolkning pressade Sharonregeringen till handling, och resultatet blev the israeliska separationsbarriären. Byggandet av den kontroversiella barriären (även känd som muren) inleddes i juni 2002. De började vid den norra änden av Västbanken, och den ringlar sig fram ungefär längs med den så kallade “gröna linjen”, men tar gränsen som fastslogs efter vapenvilan 1949 (efter Självständighetskriget) mer som ett förslag än regel. De stänger av Västbanken och Gazaremsan från Israel men dansar samtidigt lite liberalt in på palestinskt territorium och annekterar stora delar av deras landområden. 87% av barriärens route går inne på Västbanken och östra Jerusalem, på omtvistat område, och muren tar över nära 10% av Västbanken till Israels sida. När den väl är klar så kommer den att vara ett 732 kilometer långt monster till en kostnad av 25 miljarder kronor. 409 kilometer (56,6%) av muren har byggts klart så här långt. Framskridandet har sinkats på grund av topografiska problem, på grund av palestinska namninsamlingar mot dess väg, och av en handfull domar i den israeliska högsta domstolen som beordrat dess regering att rita om murens route. Dessutom, som Simone Bittons dokumentär Wall från 2004 visar, är det faktiskt en hel del palestinska byggarbetare som arbetar med muren. Glada för pengarna lär de vara men samtidigt kan man inte direkt föreställa sig att de jobbar ihjäl sig för att skynda på arbetet.

Forts. 26

»

Nummer 7 2009 25


»

94% av barriären består faktiskt av ett elektroniskt stängsel, taggtråd och diken på båda sidor med en medellängd på 60 meter. Emellertid är det de andra sex procenten som har kommit att symbolisera barriären för både palestinier och internationellt. En kraftig betongmur, mellan sex och åtta meter hög (inte helt olik fängelsemuren i Kumla) är konstruerad för att separera de mer kraftigt befolkade områdena längs Västbanken som Ramallah och Betlehem, från Israel. Skenbarligen för att hålla självmordsbombare ute, förebygga eventuella hot som krypskyttar och skydda israeler som åker längs med den hya Transisraeliska motorvägen i närheten av Kfar Sava och Nizzanei Oz-området. Muren har också en imponerande samling säkerhetskameror, sensorer och krypskyttstorn vilka är utplacerade med jämna mellanrum.

26 Marknad

När man ställer sig en kilometer över havsnivån vid Samuels grav, vilken är belägen på toppen av en kulle norr om Jerusalemsområdet Ramot Alon, så kan man se hur muren borrar sig igenom Västbanken och förstå hur mycket oreda den har skapat. Barriären har begränsat möjligheterna att förflytta sig för hundratusentals palestinier och har inte bara förhindrat dem från att jobba i Israel utan också skurit av dem från egna fält och jordbruk. Jordbruk från vilka många på Västbanken tjänat sitt levebröd. Området på Västbanken där muren sträcker sig (och den som Israel nu lagt på sin sida muren) är den mest brukbara på hela Västbanken. Över 100.000 palestinska oliv- och citrusträd har ryckts upp och hundratals hem har demolerats för att ge plats år muren, vilket har gett ytterligare bränsle till den redan spända situationen. 10.000

palestinier bor nu i ett stängt militärområde mellan barriären och “gröna linjen”, fysiskt skiljda från resten av Västbanken. En liknande avskärmad situation har de israeliska bosättarna i Gilo i östra Jerusalem, vilka obekvämt sitter på toppen av både berget Slaiyeb och internationell lag. Gilo är byggt på gammalt Betlehem-land och var annekterat av Israel från Jordanien efter Sexdagarskriget 1967. När Ariel Sharon talade i egenskap av utrikesminister 1998 sa han till bosättare att de skulle “lägga beslag på kull- och bergstopparna” på Västbanken. Han är säkert nöjd, för de har gjort just detta. Antalet israeliska bosättare på Västbanken har ökat med ungefär 5,5% per år och har nu uppskattningsvis nått 450.000 människor som, olagligt enligt internationell lag, lever där och i östra Jerusalem. Muren annekterar effektivt det land där de flesta bosättarområdena är belägna, vilket lite smidigt drar dem över från Västbanken till Israel. Detta ger tyngd till uttalandet att muren egentligen skissat den slutgiltiga gränsen runt en framtida judisk stat, de “bygger fakta på marken” som någon sa. Från Gilo kan du också se den nya tunnel-motorvägen som ringlar sig fram genom öknen från Jerusalem till Etzion-området med sina 20 bosättningar. En väg för att försäkra sig om att områdets 40.000 bosättare ska kunna njuta av tiominutersresan till och från Jerusalem i lugn och ro. På de få ställen där vägen sticker fram från tunneln för en nypa frisk luft så finns det anti-krypskyttsmurar. Dessa vägar

är kraftigt omstridda de också då de stör jordbruk, tillgång och framkomlighet för palestinierna. Men emellertid, varken anklagelser om landstöld eller internationellt fördömande (inklusive Internationella domstolens åsikt om att muren är olaglig enligt internationell lag) kan ändra statistiken. Sedan byggnationen av muren inleddes har antalet självmordsbombsrelaterade civila dödsfall fallit stadigt. Från 220 under 2002 till bara ett enda under de första åtta månaderna 2008. Som en säkerhetsåtgärd har det varit en rungande succé, och, trots att Israel hävdar att barriären bara är en tillfällig lösning tills ett permanent fredsavtal har uppnåtts, så vore de galna om de rev ned den inom den närmsta framtiden.

Del tre - Betlehem Bussar till Västbanken avgår från terminalen precis norr om Damaskusporten in till Jerusalems Gamla Stad. Betlehem ligger bara sex-sju kilometer söder om Jerusalem, vilket betyder att innan byggnationen av västbanksbarriären så var detta den idealiska platsen att utgå från när det gäller attacker inne i Israel – hälften av terroristattackerna mot israelisk lokalbefolkning 2004 koordinerades härifrån. Teoretiskt skulle det bara vara en tiominutersresa bort, men en timme senare har vi fortfarande inte nått närapå fram. Vi har blivit kvarhållna vid slumpmässigt utplacerade militära checkpoints uppslängda längs utkanten av Jerusalem. En israelisk soldat som ser ut att vara ungefär tolv år gammal kliver


ombord, kräver id-handlingar och skäller ut frågor innan han går bakåt i bussen där, i sann rebellanda, Steve och jag sitter. Hans ögon skiner upp när han ser oss, han tittar på våra pass, och säger med klockren Londondialekt “Hey, ni är som mig!”. Vi förstår inte riktigt vad han menar men all den lilla cred vi tidigare hade hos våra palestinska medresenärer på bussen var som bortblåst där och då, och vi får några riktiga hårda blickar från en grupp spanska aktivister som slog följe vid tredje hållplatsen efter ett misslyckat försök att ta sig in på Gazaremsan. Vi går av bussen vid Betlehems största checkpoint vilket ligger i norra delen av staden, precis vid muren, och vi bestämmer oss för att gå igenom. Detta gör vi av två skäl, för det första vill Steve ta några bilder av muren vilken här är vid sin fulla höjd av åtta meter. Den har också på västbankssidan blivit krafitgt bombad med graffiti, inte bara av palestinier utan även av internationella fredsaktivister i form av Banksy och som kronoan på ockupationsverket – Roger Waters från Pink Floyd. För det andra så har jag alltid velat veta hur det är att bli föst som boskap. Klockan är halv sex på eftermiddagen och palestinierna med arbetstillstånd för Jerusalem är på väg in till Betlehem efter en lång dags arbete. Vi ansluter till ungefär 200 av dem i ett område som egentligen har plats för 50 och går igenom den nyligen konstruerade checkpointen, ett gigantiskt komplex som påminner om ett högsäkerhetsfängelse. Som turister blir vi behandlade med något som närmar sig artighet. Den palestinska befolkningen här omkring är ungefär 60.000 i antal, varav 35.000 i Betlehem och ytterligare 24.000 delade ungefär på hälften mellan de i huvudsak kristna bosättningarna Beit Sahour och Beit Jala. Betlehem är hem för Födelsekyrkan, byggt på vad som antas vara Jesus från Nazareths födelseplats. Bland turistattraktionerna i det Heliga Landet så är detta, tillsammans med den vackra Trädgårdens Grav i östra Jerusalem de mest fridfulla. Det är inte förrän senare vi tänker på att den förfriskande avsaknaden av turister beror till helt på muren vilken har skärmat av Betlehem från Jerusalem och närapå krossat turistindustrin. Något som tidigare var en stor inkomstkälla för både Betlehem och Västbanken. Ytterligare 15.000 palestinier bor i FN:s flyktingläger och ett som heter Dheisheh huserar 11.000 av dem. Om du är vid åsikten att läkarvården inte är perfekt där du bor så skulle du nog tänka efter en gång till om jag berättar att det här finns en enda deltidsläkare! Dheisheh ger ny mening till ordet “temporär” - etablerat som det var 1949 för att temporärt erbjuda skydd åt 3.500 palestinier som flydde

från 50 byar väster om Jerusalem och Hebron under kriget 1948. Idag är invånarna inklämda i enkla stugor och humanitär hjälp är tillhandahållet av FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar (UNRWA på engelska). När vi närmar oss lägret hör vi vad som låter som att någon skjuter, men när vi svänger runt hörnet gläds vi åt att se att det bara är en grupp ungar som skjuter med någon eländig variant på fyrverkerier. Tyvärr skräms vi sekunderna senare när det visar sig att fyrverkerierna i Dheisheh går horisontalt istället för vertikalt. Vi gör snabbt en smidig högersväng för att undvika att hamna i skottelden. Vi fick aldrig tillfälla att upptäcka vilka undervisningsmöjligheter som har gjorts tillgängliga för barnen som utgör hälften av Dheishehs invånare, men en sak de har lärt sig är tålamod. När vi går igenom lägret blir vi följda i minst 20 minuter av en ung flicka i åttaårsåldern som, utan att säga något, bara stirrar in i mina ögon och håller ut sin hand i förväntan. Mina patetiska försök med arabiska, lånade från mitt ex av Lonely Planet: Conversation & Essentials är lönlösa och hon har inga problem att hålla vår takt. Jag lovar, ingen vanlig västeuropeisk hemlös tiggare eller ens marockansk gatuförsäljare kommer ens i närheten av att locka fram samma känsla – hon inte så mycket spelar på dina känslor utan snarare får hela ditt hjärta i sitt grepp och manipulerar ditt kärlsystem tills det går sönder. Vi kapitulerar och ger henne 20 shekels. Betlehem är inte bara avskuret från Jerusalem och övriga Israel – de flesta passager till resten av Västbanken har

israeliska avspärrningar och checkpoints. Västbanksbarriären separerar staden från dess agrikulturella land vilket för närvarande består av tio palestinska samhällen med över 20.000 invånare, och dessa oturliga palestinier kommer nu att behöva stå ut med begränsad tillgång till social service i Betlehem såsom utbildning, hälsovård och marknadsplatser. Inte ens De tre vise männen skulle kunna röra sig fritt om de så försökte.

noteras att taxichaffisarna i Jerusalem, både israeler och palestinier är lika illa. Så de är i alla fall tillsammans på något. Men förutom det så är det tyvärr svårt att se hur någon förlikning i större skala ska kunna genomföras inom den närmaste tiden. Och västbanksbarriären fungerar som en passande påminnelse över hur lite framsteg som gjorts i frågan.

Del fyra - Taxi Slutsatsen blir att det är värt att under en stund tänka på den totala förolämpningen mot mänslig värdighet som de kallar för Jerusalem Taxi. Du har följande alternativ: 1. Gå in i taxin, åk till din föredragna destination, få förklaringen att taxametern inte har fungerat alls och betala dubbelt så mycket som du borde. 2. Gå in i taxin, be dem använda taxametern, få förklarat att den inte fungerar, argumentera i fem minuter och kom till slut överens om ett pris som är dubbelt så mycket som du borde betala. 3. Gå in i taxin, få förklarat att den inte fungerar, insistera på att den används, få en naturskön omväg på väg till din destination och betala dubbelt så mycket som du borde. Det är oerhört irriterande och fungerar som en perfekt metafor för hela miserabla Israel-Palestina-konflikten. Två sidor som är helt inkapabla att hitta en lösning eller en överenskommelse på någondera aspekt på någondera transaktion. Båda är ovilliga att ge upp för mycket i rädsla att förlora både ansikte och eventuella framtida fördelar. Men fortfarande ska det

Libanon Syrien

Nasaret

Golanhöjderna

Medelhavet Tel Aviv

Västbanken JERUSALEM

Gazaremsan

Betlehem Döda havet ISRAEL ISRAEL Huvudstad Jerusalem (732 100 inv)

Egypten

Officiella språk Hebreiska och Arabiska

Jordanien Eilat

Statsskick Republik Folkmängd 7 282 002

BNP $28 800, per capita

Nummer 7 2009 27


50% i 4 månader Teckna avtal i november så bjuder vi på halva hyran de första 4 månaderna. Gäller utvalda förråd.


Vi löser dina förvaringsproblem! Skapa mer plats hemma eller på jobbet. Hyr ett förråd från 1 till 30 kvadratmeter hos oss. Du hyr en vecka eller så länge du vill. Tack vare personlig kod och nyckel har du tillgång till förrådet sju dagar i veckan året runt från klockan 05.30–24.00. Anläggningen är larmad, videoövervakad och omgärdad av stängsel. Välkommen in på en visning.

Låna släpvagn gratis! Örebro Selstor Tengvallsgatan 39 019-58 36 00 orebro@selstor.se www.selstor.se Butiken är öppen: Mån-fre 10.00–19.00 Lör 10.00–16.00

Hos oss får du låna släpvagn gratis i upp till ett dygn. Du behöver inte ens vara vår kund. Bokar gör du i butiken eller online.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Treat

Både företag, fotboll och natur för Björn Åqvist – men värdefullast är familjen

Text Camilla Johansson Foto richardstrom.com

Föremålet för månadens Treat har många strängar på sin lyra. Att vara vd för Carlsson & Åqvist, som Björn Åqvist driver tillsammans med sina syskon Sten och Carina, kräver sin tid. Men ändå finns det tid till annat. Det är ett traditionsrikt företag syskonen Åqvist driver, startat av farfarsfar 1890, och sedan bibehållet av farfar och pappa, först som grossisthandel, skofabrikation och även skobutiker. Numera handlar Carlsson & Åqvist om fastighetsförvaltning. Men naturligtvis handlar det inte bara om jobb. Tillsammans med sin fru Biserka har Björn Åqvist barnen Anders 21, Anna 19 och Peter 13, numera är det bara de två yngsta som fortfarande bor hemma. – Det är alltid värdefullt att vara tillsammans med familjen, men samtidigt som barnen blir äldre så gör man också olika saker, konstaterar Björn Åqvist. 30 Marknad

Vad ägnar du dig helst åt då när du har ledigt? – Jag är ju ordförande i ÖSK Elitfotboll AB, och det är ett uppdrag som är riktigt roligt. Jag har aldrig spelat fotboll själv annat än som grabb, men inte på den här nivån. Men jag är väldigt intresserad, säger Björn Åqvist som också tycker att det är ytterst viktigt för Örebro som stad att man har ett lag som ÖSK. Det är inte bara fotbollen som är ett intresse för Björn Åqvist, natur- och friluftsliv står även det högt upp på listan. – Varje onsdag leder jag och några andra ledare en scoutgrupp med mellanstadiebarn, jag har ett stort intresse för naturen, konstaterar Björn Åqvist. Det intresset speglas kanske också i att familjen Åqvist har en sommarstuga vid Hjälmaren, samt att man gärna spänner på sig skidorna under vinterhalvåret. – Vi tycker alla i familjen om att åka

utför, och de här resorna blir tider då man både får mycket tid ute och tillsammans. Vi har åkt mycket i de svenska fjällen, men på senare år har vi även åkt till Alperna. Finns det någon resa du minns speciellt? – Det får nog bli en resa vi gjorde till Italien för fem år sedan, vi flög ned från Sverige och så bilade vi till södra Italien. Det var höst, men fortfarande så varmt i havet att det gick att bada, det var lite speciellt, och det var också ett av de där tillfällena då vi fick vara tillsammans hela familjen, säger Björn. Familjen är också vad fredagskvällen är vigd åt. – Det är den kväll man stannar hemma och äter tillsammans, tycker Björn Åqvist. Hinner du med att gå på bio eller teater? – Jag har sett båda filmerna som hit-

tills kommit i Stieg Larssons Millenium-triologi, ”Män som hatar kvinnor” och ”Flickan som lekte med elden”, och jag ser verkligen fram emot den tredje filmen. Det är filmer som berör och tar upp aktuella ämnen på ett både spännande och engagerande sätt. Som kuriosa kan också nämnas att Carlsson & Åqvist genom Filmpool Mitt har varit med i den satsning som gjorts för att filmatisera Stieg Larssons hyllade böcker. Man skulle kunna tro att med ett jobb som innebär möten med mycket människor, och en aktiv fritid, så skulle kanske ensamhet vara högprioriterad ibland, men så är inte fallet för Björn Åqvist. – Jag tycker mycket om att träffa människor, både i arbetet och privat. En upptäckt jag gjort är att det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt, avslutar Björn Åqvist.


Vi fyller 4 år 10 november och firar hela månaden! -stans enda ostbutik

Gruyère Reserva 22 kr/hg

Passa också på att förbeställa dina julklappar. Lilla jullådan 230 kr

Mellanlådan 300 kr

Stora jullådan 400 kr

(komplett ostbricka till oslagbart pris)

(en låda rikligt fylld med ost plus lite till)

(en delikatesslåda med godsaker för resten av året)

Lyxkorgen 500 kr (ett urval av våra finaste ostar och delikatesser, perfekta gåvan till finsmakaren)

Väl mött! Johanna & Kristina

12 MARS 19.00 & 10 APRIL 20.00 ÖREBRO KONSERTHUS

Örebro Ost, Järntorgsgatan 9, 019-18 33 38, www.orebroost.se Öppet tisdag-fredag 11-18, lördag 10-14

Biljetter: Örebrokompaniet 019-21 21 21, www.jonasgardell.se, www.lifeline.se, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se, Ticnetoch ATG-ombud samt 1 timme innan på Konserthuset.

SLOTTENÄS MUSIC PRODUCTION PROUDLY PRESENTS

A CHRISTMAS SHOW IN A GLENN MILLER MOOD 2009

Säcken är packad som en show med Glenn Millermusik och julmusik i Glenn Millers anda.

ÖREBRO KONSERTHUS Lördag 5 december kl 19.30

Biljetter: Örebrokompaniet 019 - 21 21 21, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se

ttycker ycker o om m llängtan ängtan n

JAN SLOTTENÄS STORBAND

Inte än, men snart. Snart Inte S är det dags för dofterna, ljusen, pysslet, pysslet, överraskningarna, överraskningarna, smakerna, smak kerna, tassandet, tassandet d t, sångerna. sång å erna. Smyg S yg igång Sm i å med glögg glöggen en och stjärnan. stjäärnan. Du som företagare företagare kan k an k köpa öpa dina julklappar julklap ppar till dina kunder kunder och h medarbetaree hos oss medarbetar oss. s. Vi har julklapparna aav v de bästa v varumärkena. arumärken na. Att A tt längta är en underskattad undeerskattad k känsla. änsla.

City Galleria Oscar O C Kungsgatan 10 019-183131, Mariebergg Syd, Bolagsvägenn 4, 019-225888, Marieberg Marieber Marieberg Gallerian 019-223310 0


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart är det jul igen...

Här bokar du julbordet Julbordet – en av årets höjdpunkter. Vem vill missa sill, köttbullar och goda desserter? Eller en trevlig stund med kollegorna? Här väljer du mellan några av de bästa alternativen.

Boka ditt företags julbord redan idag!

VÄLKOMMEN TILL ÖREBROS PÄRLA UTANFÖR CITY

BOKA JULENS BÄSTA BORD 365:-/person Vi vill erbjuda en restaurang för goda måltider med vänner, familj, kollegor eller kunder men också för de gånger då du vill äta ensam. Hos oss kan du äta lunch, ta en fika eller tillbringa hela kvällen med att äta middag, umgås, dricka drinkar och lyssna på skön musik i vår lounge. Besök www.godagens.se för mer information. VÄSTRA VINTERGATAN 9, ÖREBRO FÖR BOKNING / MER INFO 019-765 27 29 Jörgen Lindh 070-733 47 97 Michel Stetsko 070-275 75 35

" , Ê/Ê Ê -*,/" Ê , Ê Ê6,

32 Marknad

Ett annorlunda julbord med smaker från Asien. Varmt välkomna till Wongs från och med 30 november.


CYAN MAGENTA GUL SVART

JUL HOS CLARION JULBRUNCH 195:Brunch med traditionella julrätter, läckra efterrätter och julgottebord. LÜrdagar och sÜndagar 28 nov–20 dec

JULBUFFÉ 295:MĂĽnga av julens läckerheter ďŹ nns uppdukade. FĂśrbeställning min 20 personer

Nora Stadshotell Välkomna att boka julbord under hela december. Büde fÜr smü och stora sällskap. Vi erbjuder även nyürsfirande med en fyra rätters supÊ och dans.

*

FĂśr mer info. och bokning ring: 0587-31 14 35 eller maila: info@norastadshotell.se

verraska! Ă– Frukt, choklad och annat gott till vardag, fest eller lyx

Boka pĂĽ 019-670 67 07

Clarion Hotel Ă–rebro I Kungsgatan 14 I 019-670 67 07 I clarionorebro.se

Den perfekta julgüvan till era anställda och vänner GÜr din beställning pü www.overraska.com eller ring Eva Finell pü 0735-23 49 07

WT

Start 27/11

KARLSLUNDS HERRGĂ…RD Tel 019-27 42 10 www.karlslund.com

Ta fÜr Er av ett dignande julbord med massor av julens läckerheter.

Välkommen till BEHRN HOTELL

&2™6)ä(/4%,, 3šDRAä"ANGä ä&RšVI

JULBORD

Wärdshuset Trilobiten

Julbord i klassisk miljĂś med Johnny Johansson

Boka HerrgĂĽrdens stora klassiska Julbord

Vi Ăśppnar julbordet den 1 december. FĂśr att boka bord ring 019-12 00 95 eller mejla info@behrnhotell.se

serveras 20/11-20/12 FREDAG kl 18.00 LÖRDAG kl 18.00 SÖNDAG kl 13.00 "/+!ä.5ä (Bokning av stÜrre sällskap även Üvriga dagar)

0581-319 50 • 070-776 24 04

Start: Fredag 27 November Tider: Onsdag-LĂśrdag 12.00 och 18.00 SĂśndag 15.00 Pris: 300 kr ex. moms ( 375 kr ink. Moms)

Va¨lkommen in i en annorlunda va¨ntan pa˚ julen till

Restaurang Lounge Konferens FestvĂĽning

V. 48, 49, 50

Endast fÜrbokningar 0583 77 00 55 En glimmande vacker miljo¨, en underbar doft kittlar ditt va¨lbehag.

Ring fÜr bokning 019-57 24 25 Yxhultsvägen 11, Hällabrottet, Kumla

O¨ p p e t 2 8 n o v - 2 0 d e c . Pris 295 kr/person. endast bordsbesta¨llning 070-406 08 76

Nu är det dags fÜr oss pü Hargebaden att duka upp till julbord fÜr fÜrsta güngen pü länge. I samarbete med GÜran Brütner komponerar vi ett julbord av hÜgsta kvalitet med inuenser frün Italien som kan avnjutes vid vür fantastiska strandmiljÜ. Sü boka er familj, era vänner eller ert fÜretag sü skall vi se till att locka fram den rätta julkänslan hos er med hjälp av god mat och härlig musik.

Nummer 7 2009 33


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart är det jul igen...

Här bokar du julbordet Julbordet – en av årets höjdpunkter. Vem vill missa sill, köttbullar och goda desserter? Eller en trevlig stund med kollegorna?

Julbord på hög nivå med njutning, traditioner och mod.

ÄNTLIGEN

får vi servera ett Julbord på vårt sätt. Vår personal kommer bl.a. att tranchera nya och klassiska charkprodukter direkt i buffén enligt dina önskemål. Julbordet innehåller många nya råvaror & tillbehör samt några klassiker man inte vill vara utan. Julbordet serveras onsdag - lördag från 1 advent. Övrig tid enligt beställning 4e våningen Restaurang & konferens Rudbecksgatan 52C 702 23 ÖREBRO Telefon 019-611 44 70 Telefax 019-611 44 98 E-post info@4evaningen.se www.4evaningen.se

Här väljer du mellan några av de bästa alternativen.

Boka ditt företags julbord redan idag!

God jul! En smakupplevelse med maximal julstämning. Hemlagat Julbord i unik slottsmiljö. Julbordet står uppdukat onsdag-söndag 29/11-20/12. Varmt välkomna att fira julen med oss på Slottskrogen. Bokning: 019-12 62 25

www.slottskrogen.se

Boka julbord och konferens på

Åkerby Herrgård, Nora Första julbordet serveras: 29 november kl. 12.00 Vardagar sittningar: 12.00 Onsdag-fredag Pris: 375 kr / person

Helger sittningar: Fredag och lördag Lördag och söndag

18.00 12.00

Pris: 425 kr / person

J

ulbord i gammaldags miljö

I juletid förvandlas Svalan till tomteland. Vår charmiga innergård fylls nu av rimfrost, juldekorationer och den där riktigt mysiga julstämningen. Maten är en julsaga bara den och måste upplevas. Julbordet serveras alla dagar/ kvällar från 1:a advent. Boka bord på 019-24 00 66 www.svalan.nu

Passa på att förlägga er konferens samtidigt som julbordet. Vi har paket som passar alla behov. Ytterligare information och bokning:

Internet: www.akerbyherrgard.se, Telefon: 0587-912 10

34 Marknad

2ESTAURANGs#ATERINGs%VENEMANGs&ESTLOKALs+ONFERENS BRUNNSPARKEN


CYAN MAGENTA GUL SVART

Julmat i WadkÜping JULBORD • JULBUFFÉ JULTALLRIKSBUFFÉ JULSMÖRGÅSAR

med mysig gammaldags JULSTĂ„MNING

Ă–ppet alla dagar info ring 019-30 73 70 VĂĽr lunchbuffĂŠ Ăśppnar igen den 27 december. Vardagar 11.30-14.00 HelgbuffĂŠ 12.00-14.30

JULBOR Boka jul och fÜretagsfesten hos oss i en underbar miljÜ med riktigt bra mat. Varmt välkomna! lunch fika å la carte bar mün-lÜr 11.30-23.00 lunch 11.30-14.30 engelbrektsg. 3, vid länsmusÊet Tel. 019-26 40 00 | www.amuse-restaurang.se

“Vi respekterar och bevarar gamla traditioner samtidigt som vi skapar och utvecklar nyaâ€? – Tommy Myllymäki (Ă…rets Kock 2007), Jens Hällbom och Magnus Saleborn.

Sittningar: Ons - Fre: LĂśrdag: SĂśndag:

Lunch 12-16, Kväll 18-22 Lunch 13-16, Kväll 18-22 13-18

lunch vardagar: Ăśvriga tider: Barn 3-12 ĂĽr: Barn under 2 ĂĽr:

350kr 475kr 10kr/ĂĽr gratis

Julita Wärdshus. Julita Gürd Värdshuset. 0150-910 50. info@julitawardshus.se

Hemlagat, traditionellt julbord Med vür populära & generÜsa dessertbuffÊ 019-15 69 05 www.elite.se

675c/$1'( -8/%25'

-XOERUGHWSn6ROOLGHQGXNDVIUnQ QRYHPEHUYDUGDJRFKKHOJ IUDPWLOOGHFHPEHU 0nOWLGVJOlGMHI|UVPnVlOOVNDS RFKVW|UUHJUXSSHU,HQKHOWI|UQ\DG RFKYDFNUDUHPDWVDO 3ULVIUnQNU %RNQLQJ ZZZVYHQVNDN\UNDQLRUHEURVHVROOLGHQ +HOWQ\DUXPI|UNRQIHUHQVRFK|YHUQDWWQLQJLVDPPDE\JJQDG

Nummer 7 2009 35


Webbtips

De sociala närverken vägen för företagen Text Camilla Johansson

Under september månad gick de årligen återkommande Web-dagarna av stapeln i Malmö och Göteborg. Något av allt det som diskuterades var företagens växande behov, och vinst, av att ge sig in i de sociala medierna som Facebook och Twitter. Det är inte som rekreation för personalen som Twitter och Facebook kommit upp på företagens dagordning, utan som bokstavliga smörgåsbord av potentiella kunder. För en tid sedan slogs det fast att om Facebook var ett land, så skulle det befolkningsmässigt vara ett av jorden största med sina cirka 250 000 miljoner användare. Av dessa befinner sig ungefär 2, 7 miljoner i Sverige. Tänk att få dessa att besöka ditt företags websida, upptäcka er produkt och köpa era varor.

36 Marknad

Interaktiv kundkontakt När det handlar om att använda de sociala medierna så är det viktigt vad man fyller dem med, och hur man använder deras funktioner. Lika lite som en privatkund uppskattar att bli uppringd av ett företags personal i tid och otid, lika lite uppskattas att få inkorgen fylld av så mycket meddelanden att det i det närmaste kan räknas som spam. Ett företag som börjat använda Twitter i sin kontakt med kunder är Com Hem. Där fungerar det som en utvidgning av kundsupporten, där denna kan kommunicera med flera kunder samtidigt och där kunder även kan söka tidigare svar på ett problem de själva har. Tid sparas för både kunden och kundsupporten. Från Com Hem är man noga med att inte använda någon form av alias i sina kundkontakter via sociala medier som Twitter.

Kunden ska veta vem de kommunicerar med och kunna referera till detta i kommande kontakter. Självklart är att varken Twitter, Facebook eller en vanlig blogg, som också diskuterades under web-dagarna, kan användas för att bygga upp ett företag. Men en väl uppdaterad sida, där en blogg till exempel används för att kommunicera med kunderna, där de kan fråga om kommande produkter och där sådana även kan presenteras, kan utan tvekan vara en väg till framgång. Som så mycket annat har företags användande av sociala medier sitt ursprung i USA, där är det vanligt att större företag ”twittrar” och att produkter läggs ut på Facebook för att skaffa sig en förankring hos en potentiell kundkrets som kanske inte finns i närområdet, men bara ett klick bort på nätet. Stefan Hyttfors, kommunikationskon-

sult, kallade under web-dagarna Internet för en samhällsomvandling fullt i klass med den från bondesamhället till urbanisering där det är ”första gången i världshistorien där många kan kommunicera till många”. Precis som den tidigare samhällsomvandlingen är denna förenad med problem men också med många möjligheter. Stefan Hyttfors jämför Internet och de sociala medierna med ett torg, där allt ligger helt synligt och var och en kan nå det. Det finns inte längre någon anledning att ”gå in i butiken”. Han konstaterar att medieindustrin var först med att förstå nyttan av att befinna sig på detta torg, och att övriga företag måste ut dit också. Källa: www.internetworld.idg.se www.digitalaaffarer.se


BILTVÄTT • BILREKOND VERKSTAD • LACK SERVICE • PLASTLAGNINGAR DÄCKVERKSTAD DÄCKHOTELL • BUTIK • Chokladprovningar • Handgjorda praliner • Franska bakverk

Chocolatier-Patisserie

w w w. k a f f e p r a l i n . c o m Bondegatan 9, Örebro, 019-18 44 80

Victoriahuset

ÄLVTOMTAGATAN 20 • 019-33 33 33 www.bilvardshuset.nu

Julius Production Production i samarbete sam marbete med AB Yvel Yvel och Image Image pr presenterar esenteerar

Repertoar R eepertoar ur den världsberömda vä ärld dsberrömda ö TV TV-konserten V--konserrten t ffr från rån å W Wien iien

– vackra hyreslägenheter i hjärtat av Örebro city –

7:e succe å i Sveriggeret med utså ld konserte a r

Söker du frihet och trygghet i ditt boende? Aldrig har läget varit bättre. På Kungsgatan – i hjärtat av Örebro city – bygger vi Victoriahuset med 90 vackra och trivsamma hyreslägenheter. Här hittar den hem som har höga krav på kvalitet, service och bekvämlighet. Inflyttning i omgångar med start i november 2009. Prisexempel, attraktiva hyreslägenheter med enastående läge: 1 rum och kök, 33 kvm 2 rum och kök, 43 kvm 2 rum och kök, 66 kvm 3 rum och kök, 75 kvm 4 rum och kök, 100 kvm

4 821 kr/mån (Samtliga uthyrda) 5 873 kr/mån (Samtliga uthyrda) 8 084 kr/mån 9 063 kr/mån 11 037 kr/mån

För mer information och intresseanmälan, besök vår hemsida www.aqv.se eller kontakta Anna Åqvist eller Björn Åqvist, telefon 019 –16 70 70 eller 070–287 97 35.

FFramförd ramförd aavv 35 musi musiker iker och sångsolister i vvärldsklass ärldsklass ffr från ån

SCHÖNBRUNN S CH HÖ ÖNBRUNN SLOTTSFILHARMONIKER SL OTTSFIL T ILHARMONI NIKER Dirigenter: M Mika ika i E Eichenholtz ichenholtz i &G Guido u uido M Mancusi ancusi a

ÖREBROO CCONVENTUM ÖREBR ONVENTTUM Tisdag 5 januari kl 19.30 Örebrokompaniet, Olof Palmes Örebrokompaniet, Palmes Torg Torg 3, 019-21 21 21, Biljettservice Julius Biljettser vice 0775-700 400 samt alla ATG-ombud ATG-ombud www.nyarskonserten.se w ww..nya arskonserten.se


Boktips

Hotel Galicja

Broder Odd

I midnattens stillhet

Ordets makt och vanmakt

Per Agne Erkelius Norstedts

Dean Koontz Bra Böcker

Denise Mina Minotaur

Jan Guillou Piratförlaget

Torsåkerfödde författaren Per Agne Erkelius nya roman bygger på källor om förintelselägren under andra världskriget. Ett tungt ämne men texten är luftig och poetisk när han låter sin romankaraktär – en manlig författare döende i cancer – resa till staden Oœwiêcim (tidigare Auschwitz) och Hotel Galicja för att reda ut ungdomskärleken Régine Zuckerkandls familjs öde i lägret. Berättelsen har förstås inte samma inlevelse och intensitet som en ögonvittnesskildring, men Erkelius lyckas förmedla känslan av smuts och hemskhet i koncentrationslägret. Han berättar också om författarens och Régines kärlekshistoria på 1960-talets Cypern. Förutom deras kärlek är det dystert förstås. Jag brukar undvika verkliga berättelser om koncentrationslägerupplevelser just för att de är så obehagliga och för att jag har svårt att ta till mig dem. Jag uppskattar att en författare, som själv inte har personliga erfarenheter från koncentrationslägren, tar sig an uppgiften att bygga upp en fiktiv men trovärdig historia. Den distans som skapas i och med detta gör det kanske lättare att om inte riktigt förstå så i alla fall kunna förnimma hur hemskt det var. I bokens baksidestext ställs frågan om vem som får och kan berätta? Jag tycker att Per Agne Erkelius gör rätt i att berätta sin historia för trots avsaknad av personlig upplevelse och att historien är uppdiktad är det viktigt att påminna om det fruktansvärda.

Dean Koontz är en författare som tillsammans med Stephen King verkligen lyckats skrämma upp mig till näst intill obotlig mörkrädsla med sina läskiga historier under mina tonår. Men, ingen av dessa båda författare tycks ha lyckats bevara sin förmåga. Och det beror inte bara på att jag blivit (mycket) äldre. Koontz försöker skrämmas lite med serien om Odd Thomas, en tjugoettårig före detta snabbmatskock som i denna roman är inneboende på ett kloster. Det lyckas han inte med. Odd har kontakt med de döda och upptäcker att så kallade bodacher – ett slags övernaturliga onda väsen - hotar klostrets gäster till livet. Men det blir som sagt aldrig särskilt spännande när Odd ger sig in i kampen mot dessa väsen för att skydda de andra. Dean Koontz sabbar all eventuell mystik genom att hela tiden referera till populärkulturella företeelser och genom att använda töntiga liknelser en masse. Även om Broder Odd skulle kunna ha blivit en Rosens namn i modern tappning så blir den inte det. Möjligen är Broder Odd värd det lägre betyget eftersom jag läst den på den mallorcinska playan och att en sådan härlig läsmiljö kan ha en lite för förlåtande effekt på en dålig roman. Men den är inte genomtråkig och författaren inte oskicklig, så jag sätter betyget 2 av 5.

Var går egentligen gränsen mellan deckare och roman? Måste en kriminalroman innehålla ett eller flera mord? I Denise Minas bok begås inget mord men den klassas ändå som deckare. I stället är det en kidnappning som utgör brottet som ska lösas. Det är fadern i familjen Anwar som förs bort från sitt hem av beväpnade män, som kräver en lösensumma på orimliga två miljoner pund. Kriminalinspektör Alex Morrow får ett invecklat fall att bita i. Kidnapparnas egentliga offer tycks vara någon de kallar Bob. Men vem är Bob? Det bästa med I midnattens stillhet är emellertid inte kidnappningsgåtan, utan varför Morrow mår så psykiskt dåligt. Hon verkar bitter, skäller på sina kollegor och hon talar inte längre med sin man. Denise Mina väver skickligt in gåtan Alex och gör den till bokens betydelsefullaste motivation för den fortsatta läsningen. Karaktärerna är generellt komplexa och inte alls stereotypa. Jag tilltalas också av att det kalla Glasgow används som kuliss. Det ger en kylslagen atmosfär som förstärker den hårda stämningen. Minas stil är ganska litterär. Hon har en förmåga att beskriva händelser och relationer utan att bli alltför explicit. Mordfritt eller inte, jag har hittat en ny favoritdeckarförfattare i Denise Mina.

Ja, så tyckte Jan Guillou att det var dags att sammanfatta sin fyrtioåriga yrkeskarriär i bokform. Årets Guilloubok – han kommer ut med ungefär en bok om året – är således hans självbiografi. När han nu skriver om sig själv gör han det nästan med samma distans som han skriver om Carl Hamilton eller Arn Magnusson. Guillou verkar ha en oförmåga att bli så där personlig som är brukligt i en memoarbok. Å andra sidan är hans skrivande karriär så omfattande och innehållsrik att det personliga inte ryms, men inte heller behöver rymmas i boken om honom själv. När han berättar om sin i ungdomen fåfänga plan på att bli fin fransk författare i stil med Claude Simon skriver han inte ”jag” utan ”han”, som att han den där dryge ynglingen inte har något med dagens Jan att göra. Ändå är det berättelsen om den unge mannens högtflygande planer jag gillar mest. Så småningom övergår Guillou till att tala om sig själv i första person och berättar förstås om hur han via bananskalet hamnar inom journalistiken, alla turer kring IB-affären, fängelsevistelsen och varför han började skriva spionromaner. Jag imponeras av hans kompromisslöshet och intelligens, men om man vill hitta personen Jan Guillou - mannen med känslor - får man leta efter honom någon annanstans än i dessa memoarer.

Av Catharina Bergman

F?AG/0?7.?@9>?=60A0?7.?7.?@

%FUBMUFSOBUJWBKVMCPSEFU Fr.o.m. december serverar/levererar vi ett spännande alternativ till det traditionella julbordet. Järntorget Örebro tel 019-10 10 46

Marieberg Galleria Örebro tel 019-26 20 20

www.pacos.se

Vi levererar lunch/middag ffé till er på arbetsplatsen. Även olika slags bufféer kan beställas för catering. 38 Marknad


5`HT€QSPNOL[LY

7LOOPDQ8QLWHG

7LYZVUSPNZ[PS

2€WTHUNH[HUkYLIYV‹ 

ft a r ivk

s a g io

r d n e r –

B

tel 013-208060 www.svenskbiogas.se

Bättre miljöval T-shirts och tygkassar med ekologisk, etisk och klimatneutral odling, tillverkning, hantering och transport!


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Box 385, 701 47 ÖREBRO

Marknad 7-09  

Marknad nr 7-2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you