Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No 02 Therése Hedéns treats

Mars 2010

Amsterdam – bohemiskt gemyt bland kanalerna

Ann-Louise Gustafsson – hotelldrottning i skymundan

Marknad Örebro


CYAN MAGENTA GUL SVART

Marknad Örebro

INNEHÅLL No 2 2010

HKM Publishing AB Box 385 703 47 Örebro Telefon 019 - 10 84 90

4

Lokala nyheter

Fax 019 - 10 84 30

8

Besöksadress

Kommun och Näringsliv

Näbbtorgsgatan 2

10

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Örebrosport

Stefan Hallenius

12

019 - 10 84 90

10

Hotelldrottning i skymundan

16

De nya enterprenörerna

stefan.hallenius@hkm.se

12 Medverkande Camilla Johansson Vesna Kitanovic Richard Ström

18

Peter Steen-Christensen

Chateau Grand Cru

Ulf Hjelting Anders Bromsjö

20

Catharina Bergman

Business Match

Tomas Arvidsson B. Johansson Annika Whilborg

22

24 24

Två engagerade röster

Mathias Bertilsson Annonser

Bohemiskt gemyt bland kanalerna

Stefan Hallenius 070 - 483 59 47 stefan.hallenius@hkm.se

28

En företagare – en sport Dennis Karlsson 070 - 637 20 85

30

Med flyg – snabbt ut i Europa

32

Ergopucken och Buddy Holly Bar

24

dk@hkm.se Regina Kjellström 070 - 686 21 53 rk@hkm.se

34 34 36

Utgivare

Treats – Therése Hedén

HKM Publishing AB Redaktionell och grafisk produktion

Webbtips

HKM Publishing AB

38

Tryck

Boktips

MittMediaPrint Periodicitet Nio nummer per år

LEDARE

Tidningen är tryckt på Exo 76, 52 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus och Handelsstaden Örebro. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019 - 10 84 30. Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

34

» Företagen rustar! Trots att konjunkturen snart vänder upp kommer inte efterfrågan på arbetskraft öka. Många företagare har varit effektiva och slimmat sina företag. Varje lågkonjunktur leder till nya sorts jobb, högre krav och färre anställda för att göra samma sak som fler gjorde förr. Det som oroar mest är att en fjärdedel av varje årskull inte kan visa upp fullständiga betyg från gymnasiet. Detta är ett stort hot mot både sysselsättning och välfärd. Sverige lånar mer än vad vi gör sken av. Vi pratar inte om hur mycket vi lånar utan hur mycket mer andra lånar. Detta resonemang görs självfallet av politiker – som ofta inte tänker längre än till nästa val. För mig är detta enormt oroande. Se oss om i Europa. Det irländska undret kom av sig men med en enorm handlingskraft så har politiker, företag och medborgare bestämt sig att klara

2 Marknad

ett stålbad. En kraftig recession håller på att vändas. Få var vi som trodde att Lettland skulle klara sin “inre devalvering”, dvs klara sina obalanser genom ett stålbad med sänkta löner, nedlagda sjukhus och lägre levnadsstandard. Det ser dock ut som att de är på väg att lyckas och börjat vägen ut ur krisen och vunnit ökat förtroende I det euroområde man vill ansluta sig till. Lettland har nu chansen att komma med 2014. När kommer Sverige med? Eller fortsätter våra politiker tro att vi fortfarande är bäst? Politikerbroilers är en fara.

Trevlig läsning Stefan Hallenius


”Catering för alla tillfällen” kallar vi vårt nya cateringsortiment. Nu finns många nyheter som färdiga menyer, plocktallrikar, snittar med mera. Tanken är att du ska kunna beställa mat, inte bara till de stora högtiderna, utan även till mindre tillställningar med familj och vänner. Naturligtvis går det även att beställa klassiska festfat och smörgåstårtor. Kom in till butiken och prata med personalen i vår manuella delikatess. Du kan även ringa vårt direktnummer till festköket/catering 019-58 53 37 eller besök vår butik på nätet www.handla24.se/orebro. Där kan du också göra din beställning direkt!

Välkommen att beställa Catering för alla tillfällen! www.handla24.se/orebro

– VÅR BUTIK PÅ NÄTET. Det är enkelt, praktiskt och miljövänligt Vi erbjuder livsmedel, catering och fruktabonnemang till både privatpersoner och företag i Örebro.

Beställ före kl. 24.00 och få maten levererad hem redan nästa dag! Vi kör maten till din dörr med biogasbil. Du sparar inte bara tid utan värnar också om miljön. Vår nätbutik erbjuder samma breda sortiment och kunniga personal som i våra butiker.

PROVA OSS!

www.handla24.se/orebro


CYAN MAGENTA GUL SVART

Nya vägar mot gemensamma mål För en tid sedan hölls den första Transportdagen. En möjlighet att träffas årligen och stämma av vilka nyheter som är på gång. Marknad sammanfattar vad som sades.

Klöverns VD Gustaf Hermelin.

Klöverns framfart Fastighetsbolaget Klövern levererade ett bättre förvaltningsresultat i fjol i jämförelse med året innan. Anledningen är till största delen den låga räntan, men också företagets ringa riskprofil. Till dags datum har lågkonjunkturen inte inverkat nämndvärt mycket. Antalet uthyrningar sjönk väldigt lite och hyrorna har hållit sig på en stabil nivå. Intäkterna ökade från 1220 mkr till 1254 mkr. Förvaltningsresultatet ökade med 39 procent. – Kommande år blir säkert tuffa ur konjunktursynpunkt. Men Klöverns goda grund bäddar för ytterligare värdeskapande investeringar i befintliga och nya fastigheter under 2010. Lågkonjunkturen kan ge upphov till spännande affärsmöjligheter där Klövern kan vara med och skapa morgondagens samhällen, säger Klöverns VD Gustaf Hermelin. Klövern finns på tio orter i landet, bland annat Örebro. Här äger man Kompassen och ytterligare fastigheter i city.

Ett nära samarbete för att utveckla infrastrukturen är nödvändigt. Det menar Regionförbundet och representanter från näringslivet inom transportbranschen. För att få kontinuitet och sammanföra de olika grenarna arrangeras med start i år Transportdagen. Vid första tillfället diskuterades bland annat införandet av det nya Trafikverket som blir en myndighet med ansvar för både järnväg och vanliga vägar. – Tidigare har man tittat på dessa två för sig, trots att vad som sker på det ena området även berör det andra. Det kommer att bli enklare att skapa den bästa lösningen. Det nya Trafikverket kommer att underlätta mycket, säger Fredrik Idevall, utvecklingsledare inom infrastruktur på Regionförbundet. Utöver detta pågår i olika delar av länet planer för följande byggprojekt: En förbättring av trafiksäkerheten på väg 244 mot Hällefors ska ske. En gång- och cykelväg mellan Hallsberg och Byrsta ska byggas. Flera resecentrum ska skapas för att få ordning på

Fredrik Idevall, utvecklingsledare inom infrastruktur på Regionförbundet.

parkeringar och en bättre koncentration av busstrafiken. På plats fanns även representanter från Transportförbundet som berättade om svårigheter och möjligheter inom branschen. Till exempel eco-driving och hur man ska effektivisera transporterna. Fredrik Idevall förtydligar: – Många tror att vi kan tänka bort lastbilarna, men det finns inget annat alternativ. Det går inte. I stället måste man hitta lösningar som är mer miljövänliga. Det arbetet pågår hela tiden, avslutar Fredrik Idevall.

källa: www.orebrodirekt.com

Hotell prisas för sina idéer

En miljövinnare Örebro Läns Taxi mottog priset som Årets Biogasare av kommunen för en tid sedan. Företaget har bytt 40 av sina bilar, som motsvarar lika många procent av samtliga fordon. Målet är att alla bilar ska drivas av biogas innan slutet av 2010. Örebro Läns Taxi får även priset för att de genom att gå i bräschen för utvecklingen också inspirerar andra. – Företaget hjälper också andra företag och organisationer genom att de erbjuder dem en policymall, som handlar om att prioritera miljötaxi och kollektivtrafik framför resor i egen bil, berättar Gabriella Blomgren, kommunalråd (mp). – En taxibil kör cirka 10 000 mil per år, som sju vanliga bilar. Därför är det viktigt att de är snabba att ställa om i grön riktning, och väldigt glädjande med positiva exempel som Örebro läns taxi nu har 50 procent miljöbilar varav de flesta går på biogas, tillägger Martin Prieto Beaulieu, taxiansvarig i Gröna Bilisters styrelse. Priset instiftades 2008. Hittills har även Lillån Bleck och Plåt och ICA Parkhallen för sitt initiativ handla24.se fått utmärkelsen Årets Biogasare.

Clarion Hotel fortsätter att förbättra servicen för sina gäster. Nyligen fick de bevis på att arbetet burit frukt. Clarion utnämndes till den bästa hotellkedjan i Sverige vid en gala i Stockholm. Clarion Hotel var en av vinnarna när magasinet Travel News för 18:e året i rad delade ut priser till företag inom resebranschen. Bakom utnämningen till landets bästa hotellkedja döljer sig ett målinriktat arbete och nytänkande för att ge gästerna en upplevelse som sträcker sig utöver de obligatoriska övernattningarna.

Clarion utnämndes till den bästa hotellkedjan i Sverige vid en gala i Stockholm.

4 Marknad

– Det är en skön bekräftelse på att man är på rätt väg. Dels är det första gången vi får priset och dels är det ett bevis på att arbetet vi lagt ner för att nå den absoluta täten har lönat sig. Vi strävar hela tiden efter att förnya oss. Clarion Livingroom är ett sådant exempel, säger hotelldirektören Patrik Hanberger. Konceptet handlar om att sammanföra musik och andra aktiviteter under ett namn. Hotellgäster och örebroare kan uppleva kvällar med livemusik, teprovningar och visningar med de senaste hår- och sminktrenderna. Ett samarbete med Örebro Rock & Blues samt Anders Damberg på Najz Prajz inleddes nyligen för en successiv utveckling av schemat. Brunchjazz och releasefester för skivor är några av programpunkterna i vår. – Tidigare kände vi oss fram, men numera är det en uttalad strategi. Det ska ske olika typer av evenemang här varje vecka. Vi blandar traditionella inslag med moderna. Vi gör något annorlunda och de som har röstat på oss i Grand Travel Awards har märkt det, säger Patrik Hanberger. En jury bestående av Travel News redaktion och företrädare för den svenska rese- och turismnäringen har nominerat företagen som sedan resesäljare har betygsatt. Juryn har gjort en bedömning av bland annat nytänkande och ekonomi.


Asiatiskt kök | Takeaway | Catering | Servering Välkommen till Örebros nya och största asiatiska kök. Vi serverar snabb, fräsch och nyttig asiatisk mat i ny luftig och ljus miljö. Vi har även snabb och välsmakande Take away. Välkomna!

Tapas bar Spansk restaurang v r a g a L . .. r e ll ä t s e b Det du

i!

Öppet: Alla dagar 11–21 Lunch alla dagar: 11–15

Fullständiga rättigheter Ven a compartir Engelbrektsgatan 10 A, Örebro ring och boka 019-17 91 78 www.mingelcafe.se

Rudbecksgatan 18 • 019 - 10 08 75 www.saigonexpress.se

Pris från

238.900 kr

513 kr/mån*

2.

Nya Honda CR-V! Nyhet! 2 ,2-li dieselm ters otor med aut omatlåd a!

Nya CR-V – snyggare, skönare, tystare, starkare och säkrare. Bränsleförbrukning blandad körning 6,5-8,4 l/100 km, CO2 171-195 g/km. *Honda Finans: månadskostnad 2.513 kr, 20% kontant, löptid 36 mån, 50% restvärde, ränta 3,99%, effektiv ränta 4,56%. Räntan kan komma att justeras beroende på Honda Finans upplåningskostnad. www.honda.se

www.bilforum.se 019 - 601 20 50 Bettorpsgatan 24, 703 69 Örebro.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Skidåkarnas räddning Innovationskraft och entreprenörsanda kännetecknar Fredrik Persson. För en tid sedan kom hans första uppfinning ut på marknaden. En hållare för längdskidor.

Paviljong på Våghustorget Sweco drog tillslut den vinnande lotten. För en tid sedan blev det klart att företagets arkitekter vann tävlingen om hur paviljongen på Våghustorget ska se ut. Byggnaden kommer att ha olika nivåer med en övre sittyta och sommartid finns möjlighet att öppna dörrar och flytta ut sittplatserna. Altanen får en dubbel funktion, då den även ska användas som scen. – Väggarna är mest glaspartier som ger en imaginär övergång mellan den glasade byggnaden och det skulpturala uttrycket. Ett spel med ljus och skugga framhäver paviljongens olika karaktär i dagsljus och i kvällsljus som en magisk lykta berättar Amelie Boson till sweco.se. Tillsammans med Markus Gieser ansvarar hon för det vinnande bidraget. Juryn imponerades av lösningen att skapa en byggnad som samverkar med torgets alla riktningar, utan att den dominerar torgytan alltför mycket

ihop skidorna för utförsåkare. Men vi får se, just nu satsar vi på Skitech, avslutar Fredrik Persson.

Fredrik Persson från Kilsmo startade nyligen företaget 4 U Sport Sweden. I och med det kunde han förverkliga en idé han haft länge om en produkt för skidåkare, Skitech. Det är en hållare som klickas fast på skidorna och gör att vallan inte fastnar på kläderna och i bilen. Till sin hjälp har han haft Almi Företagspartner som stått för bidrag och konstruktiva råd ifråga om kontakter med marknadsföringsbyråer. – Jag har lärt mig hur mycket som helst. Man kommer i början och är helt lyrisk över att man har tagit fram världens bästa produkt. Men man brottas med olika strategier och ska ha koll på patent och produktion. Det är mycket mer arbete än vad jag först trodde. Fast rätt tidigt fick vi bra kontakter med ett produktionsföretag i Kina, som har goda referenser. I dag säljs Skitech i 40 butiker i landet och vi har även distributörer i Norge, säger Fredrik Persson. Han driver företaget med ytterligare tre personer där en av dem är Fredriks egen far, Runar Persson, som hjälper till med den praktiska biten. Alla involverade bollar dock idéer med varandra och hyser ett intresse för skidåkning. Ett företagsklimat som bäddar för fler intressanta projekt i framtiden. – Det ligger nära till hands att vi hittar andra idéer. Vi har funderingar på en ”alpinhållare” som håller

Fredrik Persson.

En ny mötesplats för företagen Bo Westerling, ordförande.

Modernt och miljövänligt ÖBO bygger 24 stycken extremt energisnåla lägenheter i kvarteret Pärllöken som ligger mellan Sörbyängen, Ladugårdsängen och Sörby. Lägenheterna blir klara för inflyttning i slutet av detta år. Några av nymodigheterna som återfinns är följande: Golvvärme med lågtempererade system, som ger bra komfort både sommar och vinter, effektiva väggmaterial som ger en jämnare värme, ny led- belysning, extra isolerade glas och energieffektiva hissar. De sistnämnda ”sover” när de inte används. – Pärllöken är ett projekt som helt ligger i linje med ÖBOs uppdrag att ligga i spetsen för miljöarbetet genom att bland annat minska energianvändningen. Vi ser det som ett viktigt steg för framtiden och hoppas och tror att vi kan lära mycket av detta pilotprojekt för vårt framtida bostadsbyggande, säger Bo Westerling, ordförande. Företaget Browik är en av flera aktörer som deltar projektet. Browiks affärsområden Energi och Fastighetsautomation kommer att konstruera och driftsätta en komplett undercentral med värmepumpar och avancerad styrutrustning för fastigheterna. Ett omfattande arbete som i slutänden ska göra boendet mer miljövänligt.

6 Marknad

Vincontoret byter läge och hamnar närmare Conventum och företagen. Den unika idén att skapa en mötesplats för vinälskare får nu en fortsättning med flera nyheter.

Eva och Bengt Knutsson.

Företaget Vincontoret flyttade nyligen sin verksamhet från Svampen till Fabriksgatan. I en för ändamålet anpassad källarlokal kan besökarna lösa in medlemskap och därefter förvara de egna vinerna i speciella fack. Det finns även möjlighet att boka in träffar, konferenser och provningar. Medlemmarna kan komma och gå som de vill vid tider som passar dem. Bakom initiativet står äkta paret Eva och Bengt Knutsson, som på ett annorlunda sätt sprider intresset för vin hos allmänheten – Vincontoret har många delar. Det roar oss att vi är först med den här typen av vinkällare i Örebro. Företag kan ta hit sina kunder och i en miljö fri från buller äta och dricka gott och diskutera sina affärsangelägenheter. Det finns även möjlighet för representanter från olika företag att träffas för en trevlig afterwork. Vi fyller på kylen med salami, ost, kex och choklad och så kan man gå och ta vad man vill ha. I medlemskapet ingår 4 konferenser utan kostnad. Vi har inte gjort i ordning alla rum än, så det finns utrymme att expandera, säger Eva Knutsson. Förutom aktiviteter i lokalen på Fabriksgatan satsar Vincontoret även på kulinariska resor. Men förvånande nog inte till Medelhavet, som man ofta förknippar vin och delikatesser med. Eva Knutsson utvecklar resonemanget. – Vi ska åka till Gotland och plocka tryffel och ha vinprovningar och så ska vi fiska i Vänern. Vi vill ge resenärerna avkoppling och möjlighet att njuta av livet och uppleva eufori. Det är vad mat- och vinintresset inneburit för oss.


INSPIRERANDE MILJÖ

Mer att Hämta™ IL Recycling tar hand om allt som blir över. En effektiv återvinning ger vinster för både kunder och miljön.

God mat och sköna sängar Välkomna till konferens på Clarion Hotel Örebro

Susanne Nilsson Säljare Fastighetsnära 019-670 89 24 susanne.nilsson@ilrecycling.com Fastigheter och hushåll lämnar ifrån sig mängder med skräp varje dag. IL Recycling tar hand om alla typer av avfall och återvinner så mycket som möjligt. Det gör alla till vinnare - de boende, fastighetsägarna och miljön.

Lotta Engdahl Karlsson Säljare Reisswolf 019-670 89 38 lotta.engdahlkarlsson@ilrecycling.com

Clarion Hotel Örebro I Kungsgatan 14 Örebro Tel. 019-670 67 03 I Mail: cl.orebro@choice.se www.clarionorebro.se

REISSWOLF är en tjänst från IL Recycling som innebär säkert omhändertagande, destruktion samt återvinning av material som bär känslig information. Tjänsten hjälper Ert företag att på ett enkelt sätt skapa en arbetsplats som har ett väl fungerande och tryggt system för företagets hemligheter och för Era anställda.

Jim Thuresson Säljare Verksamhetsnära 019-670 89 36 jim.thuresson@ilrecycling.com Alla verksamheter skapar avfall. IL Recycling tar gärna ett helhetsgrepp om er avfallshantering och återvinning inom alla typer av verksamheter.

Mikael Borgström Säljare Verksamhetsnära 019-670 89 37 mikael.borgstrom@ilrecycling.com Alla verksamheter skapar avfall. IL Recycling tar gärna ett helhetsgrepp om er avfallshantering och återvinning inom alla typer av verksamheter.

VI SKAPAR LYCKLIGA FÖRHÅLLANDEN ÅT SVENSKT NÄRINGSLIV Under de senaste 10 åren har vi rekryterat över 25 000 personer till svenska industriföretag och bemannat långt fler uppdrag. Vår erfarenhet inom industri, teknik och logistik kan göra ditt företag mer flexibelt och skapa framgång i såväl hög- som lågkonjunktur. Vill du veta mer om våra erbjudanden – inhyrning, hyrrekrytering och direktrekrytering – kontakta Malin S. Näsman, 072-254 15 11. Läs mer på www.lernia.se

våra återvinningsTveka inte! Ring en av fri analys. experter för en kostnads

Välkommen att bli kund hos oss på

IL Recycling Service AB Aspholmsvägen 12A, ÖREBRO

www.ilrecycling.com


CYAN MAGENTA GUL SVART

Melodifestivalens “Andra chansen” i Örebro - kommunal felsatsning eller inte?

Text B. Johansson Foto Peter Knutsson

Inte förrän Peter Flack blev tillfrågad om hur han såg på kommunens satsning på Melodifestivalen ifrågasattes värdet av Örebro kommuns ekonomiska satsning på ”Andra chansen”. Marknad Örebro delar Peters kritiska synpunkter. I slutet av september 2009 lät Sveriges Television meddela att kvalificeringsomgångarna till den svenska Melodifestivalen ska förläggas till Örnsköldsvik, Sandviken, Göteborg och Malmö samt att den sk “Andra chansen” placeras i Örebro och Conventum Arena.

Bakgrund ”Andra chansen” är den deltävling i Melodifestivalen där artister medverkar och som tidigare deltagit i de fyra deltävlingarna och som inte placerat sig bland de två främsta. Artisterna har alltså gått vidare i tävlingen genom en tredje- och fjärdeplacering och därmed fått ytterligare en möjlighet att kvalificera sig till finalen i Globen. - För Örebroarna kommer det att vara en högtidsvecka, med många arrangemang. Och för Örebro kommun är det en unik möjlighet att marknadsföra sig. Dessutom är det väldigt tur för oss att det kommer just 2010 när vi har så många andra saker som händer, sa Staffan Werme, (FP) kommunstyrelsens ordförande, när SVTs beslut lämnades. Sedan dess har samtliga kommunala företrädare som uttalat sig talat sig varma för de fantastiska PR- och marknadsföringseffekter detta evenemang har för Örebro kommun. De uppgifter kommunala företrädare hittills har lämnat är att kostnaden för Örebro kommun totalt är 1,2 miljoner kronor för att få Melodifestivalens ”Andra chansen” till Örebro. Av dessa 1,2 miljoner kronor betalade Örebro kommun 700 000 kron-

8 Marknad

or till Sveriges Television via arrangören Live Nation.

Stor fest för Örebroarna Örebroarna är att gratulera liksom Conventum/Kongrexum som sannolikt fick betalt för upplåtelse av sina lokaler genom stora biljettintäkter. Väldigt många örebroare uppskattade evenemanget i stan och Conventum skötte sig alldeles utmärkt - professionellt från början till slut. Egentligen är Conventum Arena alltför liten för ett evenemang som Melodifestivalen. Arenan kan bara ta emot hälften av den publik som de andra lokalerna vid deltävlingarna rymmer. I Örebro byggde man tillfälliga läktare med plats för 2 300 personer. Med 700 platser på parkett erbjöd Conventum totalt 3 000 platser samtidigt. Även parkeringshuset användes vid evenemanget. Genom tre sittningar, genrep fredag kväll och lördag eftermiddag samt direktsändning i SVT lördag kväll samlade Conventum sammantaget ca 9 000 åskådare. Hur många av dessa som inte var kommuninnevånare, dvs tillresta är tyvärr ännu okänt. Det är synd. Det är just detta som bl a är intressant ur ekonomisk synvinkel när man talar om värdet av att ”Andra chansen” förlades till Örebro. Omsättningsökningar i Örebros detaljhandel och restauranger samt ökat antal övernattningar på stans hotell är sådana parametrar som skulle kunna ge hyfsade besked om vad ”Andra chansen” kortsiktigt inneburit ekonomiskt för Örebro kommun. Ännu finns inte dessa uppgifter till hands. SVT uppgav att man räknade med att tre miljoner tittare skulle se ”Andra chansen” på TV och att närmare 200 journalister skulle komma till stan under melodifestivalveckan. ”Andra chansen” utgjorde också en del av

jubileumsåret 2010, som invigdes med pompa och ståt på Örebro Slott fredag 5 mars, menar man från kommunens sida. I samband med “Andra chansen” anordnades en tredagarsfestival i city med publiktävlingar, talangjakt och artistframträdanden i första hand på Våghustorget men även i varuhuset Krämaren där det också byggdes upp scener. Även Marieberg Galleria hängde på tåget med artister och underhållning. Conventums nöjesansvarige Fredrik Johansson är mannen som anses ligga bakom arbetet med att få en av Melodifestivalens deltävlingar förlagd till Örebro. Han menar att nu sätts Örebro på kartan och att marknadsföringsvärdet beräknas till 50 miljoner kronor. Fredrik tror också att utan den infrastruktur och erfarenhet som Conventum byggt upp under de senaste åren hade Örebro inte fått Melodifestivalen.

Kommunalekonomiska konsekvenser Kommunens uppskattade kostnader för Melodifestivalen i Örebro uppges vara 1,2 miljoner kronor. I denna summa ingår ersättningen till SVT via Live Nation som sägs vara 700 000 kronor. Kommunens övriga kostnader är då bl a festen på Örebro Slott för 250 specialinbjudan gäster - artisterna i Andra chansen, kommunpolitiker och en mängd lokala kändisar, scen och artister på Våghustorget och en tillfällig belysning av vattentornet Svampen. Skulle det nu vara så att marknadsförings- och PR-värdet för en deltävling i en kommun är så stort som 2550 miljoner kronor kan det tyckas vara märkligt att landets kommuner inte övertrumfar varandra i betalning till SVT. En insats som garanterat ger


CYAN MAGENTA GUL SVART

Pernilla Wahlgren gick vidare från Andra Chansen i Örebro. Ett evenemang vars PReffekt för Örebro kommun ifrågasätts.

20-40 gånger pengarna är sannerligen ingen dåligt satsning?

Få kritiska synpunkter Kritiska synpunkter på Örebro kommuns satsning på Melodifestivalen har varit få. I en debatt veckan efter Andra chansen i Örebro lovprisar en representant från en reklambyrå Örebro satsningen som ger riktigt stora marknadsföringseffekter. I samma debatt menar Peter Flack att effekterna är obetydliga och att efter finalen i Globen kommer ytterst få människor att minnas Örnsköldsvik, Sandviken och Örebro. Peter är också skeptisk till uppgifterna om att Örebro kommuns ekonomiska satsning stannar vid 1,2 miljoner kronor. Peter Flack talar aldrig i nattmössan. Denna tidnings uppgifter stödjer Peter Flacks uppfattning och menar att det sannolikt rör sig om en summa i tvåmiljonersklassen. De hittills få kritiker till kommunens satsning på Melodifestivalen - vid sidan om Peter Flack - menar att det är kontinuitet i sättet på vilket man marknadsför Örebro kommun som man efterlyser. En enstaka händelse som en deltävling i Melodifestivalen är allt annat än långsiktigt menar man och värdet är oerhört överskattat.

Kortsiktig satsning Två av de absolut främsta varumärkena som drar besökare till Örebro är Peter Flacks revyer och Gustavsviksanläggningen. Peter har hållit på i 30 år och Gustavsvik sedan i mitten av 1960-talet. Att bygga varumärken går vanligtvis inte på någon vecka - det är ett långsiktigt byggande som gäller menar man. Tidningen Marknad skall i efterhand försöka granska de kommunala medel som är knutna till Melodifestivalen i Örebro. Nu har faktiskt

kommunens representant i debatten med Peter Flack lovat att återkomma med en ekonomisk redovisning av hela spektaklet. Den ser vi fram emot. Att många örebroare verkligen har uppskattat att Melodifestivalens Andra chans förlades till Örebro råder det ingen som helst tvekan om. De kritiska är tysta – utom Peter Flack och Marknad Örebro!

Gå med i vår facebookgrupp Läs tidningen först av alla. Få inbjudan till exklusiva

Kortfakta om Live Nation

förhandsvisningar.

SVT köper hela produktionen av Melodifestivalen av företaget Live Nation Sweden AB som fram till februari 2008 hette Ema Telstar. Detta bolag grundades med namnet European Music Agency 1969 av den numer legendariske Thomas Johansson tillsammans med Leif ”Blixten” Henriksson - en av de största maktfaktorerna i svenskt musikliv de senaste årtiondena. Live Nation Sweden AB - som ägnar sig åt både konsert-, turné- och evenemangsproduktion - ägs av moderbolaget Live Nation Nordic AB och i ytterligare led av andra moderbolag. Den nordiska Live Nation koncernen ägs i sin tur av det amerikanska Live Nation inc som är en avknoppning av Clear Channel. Live Nation Sweden AB har ett handelsbolag som äger den traditionsrika evenemangsarenan Cirkus på Djurgården i Stockholm.

Nummer 2 2010 9


CYAN MAGENTA GUL SVART

Rekordtidig allsvensk fotbollspremiär för ÖSK Foto Tomas Arvidsson

Fotbollsallsvenskan för herrar står för dörren. En rekordtidig premiär redan 15 mars för Örebro Sportklubb. Sedan ska 14 omgångar spelas t o m 17 maj. Då blir det ett uppehåll på hela två månader pga Fotbolls-VM i Sydafrika. Onödigt långt kan man tycka eftersom Norge har ett uppehåll på endast en månad. Men svensk fotboll behöver ha en längre tävlingssäsong för att kunna hävda sig internationellt. För att utvecklas behöver svensk fotboll spela tävlingsmatcher under fler månader per år än tidigare. Det är ett beslut man tog för flera år sedan menar man från Svenska Fotbollförbundets sida. Det är så det låter när resonemanget bakom den rekordtidiga allsvenska premiären låter sig undersökas. Ur ett längre och internationellt per-

spektiv är det sannolikt rätt tänkt att börja tidigare för att få en längre säsong. Risken är dock uppenbar att det kan bli en sämre upplevelse för publiken om det är kallt och att de allsvenska lagen kommer att förlora publik och därmed betydelsefulla intäkter. Man kan således konstatera att endast tre månader är fria från allsvenskt fotbollsspel under 2010 – januari, februari och december.

ÖSKs förberedelser ÖSK Fotboll har förberett sig inför den allsvenska seriestarten med bl a en kortare träningsturné i Finland och med en dryg veckas träningsläger i Spanien. A-truppen har spelat sammanlagt 11 träningsmatcher, varav två i Finland och två i Spanien. Tre av motståndarlagen har varit allsvenska och fem av träningsmatcherna har spe-

lats på hemmaplanen Behrn Arena. Träningsmatchers resultat brukar sällan ge någon vidare fingervisning om var någonstans i den allsvenska tabellen ÖSK slutar när serien är färdigspelad 7 november i höst. – Prioriteringarna inför årets fotbollssäsong har varit att spela offensivt och aggressivt och att på så sätt vinna boll högre upp i banan, säger ÖSK Fotbolls sportchef Lennart Sjögren och fortsätter. – Vi måste helt enkelt ta oss högre upp i banan. Vi måste våga mer i boxen och vara fler i den. Det krävs mod av våra spelare. Vi har tränat på ett annat sätt än tidigare under vintern, vilket inneburit mer tempoträning och mer matchspel. Samtliga spelare bär pulsmätare under träningstillfällena, varför konditionsmätningen kan utföras effektivare än tidigare. På frågan hur det går med rekryteringen av ytterligare en toppforward vid sidan om Kim Olsen svarar Lennart Sjögren följande. – Idag har vi främst tre som kan spela på topp - Kim Olsen, Michael Jidsjö och Robin Staaf. Men så länge som dessa tre inte är helt friska tittar vi på ett kompletterande alternativ. Vi avvaktar och ser vad som händer, menar Sjögren. Mikael Almebäck och Magnus Wikström ser ut att även i år bli lagets båda mittbackar? – Det stämmer säkert. Alternativ som mittbackar är Bertin Zé, som är betydligt bättre fysiskt tränad än tidigare, och Oskar Johansson.

Allsvensk upptaktsträff i Örebro Under den allsvenska fotbollssäsongen för herrar 2009 vann AIK både alls10 Marknad

venskan och svenska cupen. En vecka före 2010-års allsvenska start vann de dubbla mästarna årets första titel när IFK Göteborg besegrades med 1–0 i supercupfinalen. Trots framgångarna tror majoriteten av besökarna vid den allsvenska upptaktsträffen i Örebro att AIK inte försvarar SM-guldet - man har tappat Iván Óbolo, Jos Hooiveld och Daniel Örlund sedan säsongen 2009. – Jag tycker ändå att vi är favoriter till det allsvenska guldet. Vi vann dubbeln förra året, och nu har vi inlett den här säsongen på ett väldigt bra sätt, sa AIKs tränare Mikael Stahre i Örebro. Favoriten vid upptaktsträffen visade sig vara IFK Göteborg strax före IF Elfsborg. Framför AIK placerade sig Kalmar FF. ÖSK hamnade en bit ned i det allmänna tippandet och bland bottenkandidaterna återfanns nedifrån räknat Åtvidaberg, Gais, Djurgården och Mjällby.

Fem ÖSK-are på landslagsläger Man kan konstatera att ÖSK har haft hela fem spelare på landslagsläger - tre svenska en finsk och en amerikansk. Mikael Almebäck i A-landslaget, Marcus Astvald U-21, Erik Nilsson U21, Roni Porokara för Finlands A-lag samt Alejandro Bedoya för USAs Alag. Det är sannerligen ett mycket gott besked om vilka unga talanger med kvalitet som ÖSKs allsvenska fotbollslag förfogar över. Ska detta bidra till att ÖSK Fotboll placerar sig på en av de fyra främsta platserna när den allsvenska fotbollen 2010 är slutspelad 7 november – efter två månaders uppehåll mitt under den publikdragande svenska sommaren?


CITY HOTEL ÖREBRO 96 rum, mitt i stan. Fina, rena och nyrenoverade rum till fÜrmünliga priser. Kombinera med Teaterpaket, Musikalpaket, Badpaket, Lek- och Buspaket, Golfpaket eller Püsklovspaket. BesÜk vür hemsida fÜr mer information. Välkommen www.cityhotelorebro.se • Tel. 019-601 42 00

BEHĂ–VER DU MER PLATS HEMMA?

Passa pü! Just nu erbjuder vi: ‡ 99% rabatt pü utvalda fÜrrüd fÜrsta münadshyran! ‡ SDFNà \WWNDUWRQJHUI|UHQGDVW   RUGSULV

 Gäller mars 2010

  Tengvallsgatan 39, 703 47 Ă–rebro orebro@selstor.se www.selstor.se


10 Marknad


Ann-Louise Gustafsson – hotelldrottningen i skymundan

Foto richardstrom.com

Mitt emot Marknad Örebros utsände sitter hotelldirektören för Ibis Hotels i både Örebro och Västerås – AnnLouise Gustafsson. Hon är en tjej som redan vid 37 års ålder utsågs till chef för dåvarande Good Morning Hotels i Örebro. Ann-Louise Gustafsson är elegant klädd i mörkgrå dräkt. Under kavajen bär hon en fräsch blus vars kulör faller samman med den nyfallna vita snö som ligger tätt utanför fönsterrutorna. Det är sportlovstider och gästerna vid hennes hotell utgörs antagligen av fler barnfamiljer än vanligt. Good Morning Hotels öppnade i Örebro 1989. Mannen bakom idén och ägare till hotellkedjan var Christer Eriksson, dåvarande Consafe AB. Hotellet i Örebro – mitt emot Gustavsviksanläggningens entré till badet – blev det fjärde hotellet i Sverige. Varför just Good Morning Hotel och senare Ibis? – Jag ville till ett fristående hotell och Örebro alla kategorier blev efterhand allt mer intressant för mig, svarar AnnLouise. Ann-Louise bär moderna pumps med halvhög klack. Hennes allmänna uppträdande ger ett behagligt intryck. Hon har nära till skratt med sitt vita

leende. Hon uppträder glatt och piggt, trots att man kan ana att här finns det bestämda uppfattningar om saker och ting.

Stor integritet Hotelldirektör Ann-Louise Gustafsson har integritet – hennes självkänsla har genom åren vuxit. Hon har uppträtt både självständigt och rakryggat. Det har hon fått credit för bland flera av dem som representerar besöksnäringen i Örebro. Ann-Louise har gått sin egen väg. Hon har fått jobba och slita för att få gästerna till sina hotell. – Jag är ständigt delaktig i mitt jobb med ”hjärta, hjärna och rågummiskor”, som hon uttrycker det. Ann-Louise har kortklippt mörkt hår. Glasögonbågarna är mörka. Hennes naglar är relativt långa och modernt fräckt klippta. Hennes hals är befriande fri från en mängd dekorationer. På vänsterhanden bär hon en vigselring. Hennes man arbetar med IT-verksamheten inom Örebro kommun. Sedan millenniumskiftet ägs fd Good Morning Hotels av Accor Hotels Scandinavia AB, dvs ett av dotterbolagen i en av världens absolut största hotellkedjor med fler än 4 000 enheter. Idag chefar Ann-Louise Gustafsson för Ibis Hotels både i Örebro och i Västerås. Sammantaget är hon ansva-

rig för 138 rum, vilket gör henne till den hotellchef i Örebro som regerar över näst flest rum. Man kan konstatera att Ann-Louise har en hög arbetskapacitet. Hon har inte bara varit ansvarig för Ibis Hotels i Örebro under åren. Samtidigt har hon chefat för Ibis i Karlstad under nästan två år och sedan två år tillbaka även för Ibis i Västerås. Hur trivs Du? – Jättebra, bl a därför att vi har så bra personal. Här i Örebro har de flesta arbetat hos oss i tio år. Vi jobbar med sk arbetsrotation, vilket innebär att samtliga anställda sysselsätter sig med allt ifrån städning, disk, restaurangservice till receptionsarbete mm. Marknads utsände lägger märke till hur Ann-Louise Gustafsson hela tiden talat i vi-form. Det är ett behagligt kännetecken hos en tjej som kämpat många år i hotellnäringen och nått framgång – men relativt ovanligt att stöta på bland alerta människor som ser sitt eget ego långt före sina arbetskamraters. – Vi önskar kunna genomföra en enkel utbyggnad och att i direkt anslutning komplettera matsalen med en glasad vinterträdgård. Marknad Örebro hoppas hon får sin önskan uppfylld.

Bakgrund Vi frågar oss vad hon gjorde innan hon anställdes vid dåvarande Good Morning Hotel i Örebro? – Jag sökte jobb på Scandic Hotels i Örebro. Efter ett halvt år utsågs jag till husfru vid Scandic Västhaga. Där stannade jag i sju år och fortsatte sedan i två år vid Scandic Grand, berättar Ann-Louise och fortsätter. – Allt började på Statt Motell i Ljungby när jag var 13 år. Jag fick syssla med allt ifrån att städa, diska, servera. Detta blev nog en plantskola för mig, funderar Ann-Louise. – När jag var 18 år började jag jobba i en kiosk & gatukök i Hultsfred. Där blev jag sedan egen företagare när jag var 25. Men Ann-Louise Gustafsson hann med en hel del annat också. – När jag var 22 år jobbade som aupair i USA, Denver i Colorado. Där mötte jag andra svenska tjejer som arbetade som jag. Vi umgicks och blev bekanta. Det innebar senare i sin tur att vi med automatik upprättade ett visst ”nätverk”. Vi höll kontakt långt efter min tid som aupair i USA, berättar Ann-Louise. – Jag kom till Örebro och började som konstförsäljare – inte som försäljare genom att ”knacka dörr” utan som Forts. 12

»

Nummer 2 2010 11


» säljare vid beställningar. Det varade i

ett år.

Gillar läget – Jag är en arbetsmyra. Jag tycker om att jobba på hotell – jag gillar atmosfären där arbetet består av att serva människor, träffa folk och att erbjuda människor så god service som möjligt, och Ann-Louise fortsätter. – Mitt jobb är mycket varierande, det gillar jag. Möten mellan människor är något jag verkligen uppskattar. Det ger mig så stor tillfredsställelse. Ann-Louise berättar att hon har

ägnat sig åt det mesta inom hotellnäringen – säljare, drift, arbetsledning, administration, receptionsarbete, städning, restaurang och ekonomihantering,. Ibis Örebro tilldelades 2006 första priset som ”Hotel of the year”. Det är något Ann-Louise säkert är stolt över. Hon är uppenbarligen mycket ekonomiskt sinnad – exemplen vid sidan om Örebro är Västerås och Karlstad där hon framgångsmässigt visat sitt ekonomiska sinne och sin ambition att visa effektivitet.

Ann-Louise Gustafsson privat Föredrar italiensk och asiatisk mat. Gillar musik med åttiotalets hårdrock. Tycker om att resa. Föredrar livet på landet framför staden.

Kuriosa om Ibis Örebro

kad åter mellan 10.00 och12.00. På vissa hotell kan tiderna

mat i vår restaurang Ibistro. I stort sett har alla hotell Ibistro.

Ibis Örebro har haft många välkända gäster under åren – en

variera något. Exempelvis låter vissa hotell buffén stå upp-

Vissa hotell har dessutom Ibistro à la carte.

av de största kändisarna är Ingvar Kamprad som återkom-

dukad längre under veckoslut och helger. Då kan gästerna

mer årligen.

dessutom, på alla hotell, grädda sina egna våfflor och njuta en smula extra. Frukost på Ibis kostar 85 kronor för vuxna

Allmänt om Ibis

Kortfakta om Ibis i Sverige

och 40 kronor för barn.

Rummen

Servicen

norr till Malmö i söder. Dessutom hittar man Ibis på 800 plat-

Gästen väljer själv om en eller två personer ska bo i rummet.

En gäst hos Ibis kan alltid räkna med god service dygnet runt.

ser runt om i världen.

Det kostar inget extra om man är två. Dessutom kan ett barn

Receptionen är alltid öppen och 15-minutersgarantin, där Ibis

upp till 12 år sova där, helt utan extra kostnad. Detta gäller

lovar att rätta till eventuella problem inom 15 minuter, gäller

Kännetecken vid sidan om ovanstående text

alltid om inget annat uppges.

dygnet runt – oavsett vilken tid på dygnet det är, annars står

- Ekonomihotell

Ibis för rumskostnaden!

- Stora miljöambitioner

Ibis representeras av 16 hotell i Sverige – alltifrån Sundsvall i

- ISO-certifierat 9001

Frukosten Från klockan 04.00 serveras en lättare frukost. Klockan

Maten

06.00 fylls det på för den stora frukostbuffén. Önskar gäs-

Är man som gäst sugen på något gott serveras enklare mat

ten hellre att äta senare står den lättare frukosten framdu-

dygnet runt. Dessutom finns det gott om förslag på trevlig

14 Marknad

- Oftast gratis parkeringsplats


bn

REVISION

A U K T O R I S E R A D

NU HAR NYA KASSALAGEN TRÄTT I KRAFT!

R E V I S O R

Till Er som ännu inte har beställt

Sänk kostnaderna – behåll hög kvalitet

ett godkänt kassasystem är det hög tid att göra det nu innan ni får betala

Vi är en revisions- och redovisningsbyrå som rik-

kontrollavgift!

tar våra tjänster till små och medelstora företag. Vi är anslutna till FAR SRS bransch-

Kassasystem - Restaurangsystem

organisation samt SRF Auktoriserade

Butiksdata - Elektronvågar

redovisningskonsulter. Internationellt är vi

Tillbehör

Kontoret har vi på Aspholmen i Örebro. Välkommen in på en förutsättningslös

Besök vår hemsida www.bn-revision.se

SCONSU R FÄSverige AB 019-18 45 70

LT

diskussion om redovisning och revision.

s 25-år m u e l i b ju 10 År 20

AF

anslutna till INPACT International.

Jour efter kontorstid, även helg 019-184570

eller ring 019-26 96 20.

Trädgårdsgatan 19, Örebro www.affarsconsult.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Med entreprenörskapet i arv Text Peter Steen-Christensen Foto Mathias Bertilsson

Örebroaren Niclaes Wijks Sport Design Sweden är på god väg mot visionen att vara Europas nummer ett inom merchandise för skidorter. Men det är bara ett ben av fyra.

Förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara på dessa möjligheter. Så definieras entreprenörskap på allas vår bästa internetvän Wikipedia. Ibland kan denna egenskap gå i arv. Med en far som Claes Göran Wijk, VD på framgångsrika Örebroföretaget Browik, så är det kanske inte så konstigt att Niclaes Wijk både vill vara sin egen och att han har just den där förmågan att identifiera möjligheter samt genomförandekraften att 16 Marknad

ro projekten i hamn. Efter att ha drivit sportbutiken och skiduthyrningen åt skidanläggningen Ramundberget i sex år och studier vid IHM Business School i Göteborg i två så blev han sin egen och jobbade i skobranschen under fyra år med att sälja skor mot butiker för olika varumärken. Men under de senaste åren har fokus legat på ”designbyrån” Sport Design Sweden vilka producerar kläder med private labels åt olika kunder. Deras fyra ben är fjäll- och vintersportorter, sommarorter, evenemang samt idrottsklubbar. – Vi jobbar inte som ett klassiskt profilklädesföretag som utgår från produkter att sedan sätta en logotype på.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Vi designar varje plagg och syr sedan upp dem direkt på fabrik för att kunna få unika plagg med kundens privata label. Vi jobbar även främst mot butiker som skall sälja kläderna vidare och inte som profilföretag som ofta jobbar med att ta fram personalkläder och giveaways. Hur tidigt visste du att du ville bli ”din egen”? – Tidigt, jag har alltid gillat att göra affärer och började redan som liten att sälja. Vid sju års ålder plockade jag musslor på stranden i Grebbestad som jag sedan sålde till grannar. Fem kronor för en hink. Du har jobbat med skoförsäljning och souvenirartiklar, hur hamnade du just i klädbranschen? – Under mina år som butikschef i Ramundberget så var min chef ständigt på mig och bad mig att ta fram ett merchandise-progra för Ramundberget. Det var viktigt att vi hade ett bra profilprogram med olika produkter som gästerna skulle kunna köpa med sig hem. Det var ett problem för mig då jag inte visste vart jag skulle vända mig. Det var väldigt många säljare som ringde och ville sälja olika varumärken till mig men bra profilprodukter gick inte att få tag på. Jag fick vända mig till den lokale tryckaren för att trycka upp t-shirts och väskor med logga på. Det var inga produkter som var speciellt unika och inget man själv skulle ha köpt. Så det var lite tråkigt att ha i en annars fin butik. Så mötte jag Johan Skogh en dag. En erkänt duktig designer som kom från en reklambyrå och var AD. Han hade lämnat byråvärlden och börjat jobba med att designa kläder och souvenirartiklar åt främst idrottsklubbar men även kommit in i fjällvärlden. Vi kom bra överens och vi började jobba tillsammans. Vi fortsatte med idrottsklubbar men fokuserade hårt på fjällen. Då fjällen är säsongsbetonat så utvecklade vi med sommarorter där vi tar fram kollektioner med ortens namn på som vi säljer till butiker som annars jobbar med starka klädvarumärken. Vi har idag ett 30-tal orter som säljer dessa kläder. Framförallt i fjällvärlden har orterna med Sälen och Åre i täten lagt mer och mer fokus på merchandise. Niclaes förklarar att förutom att de tjänar pengar på försäljningen så får fjällanläggningarna samtidigt en mängd ambassadörer som går runt och ger dem gratis marknadsföring, något som i övrigt naturligtvis är väldigt dyrt. Hur ser konkurrenssituationen ut och på vilket sätt sticker ni ut från konkurrenterna? – På den svenska marknaden så har vi ett antal konkurrenter som jobbar på liknade sätt med framförallt idrottsklubbar. Men eftersom vi säljer design

så är det ju Johans design som är en del av vår produkt och gillar våra kunder den så kan de ju inte köpa den av någon annan. – Vi hjälper kunden att ta fram egna kollektioner med deras egen label. Det gör att våra kunder känner sig delaktiga i dessa produkter och brinner ofta för dem lite extra. Vi får ofta väldigt bra exponering i butikerna. Era leverantörer är till störst del i Kina om jag förstått rätt. – Vi jobbar både med Europa och Asienproduktion. Att börja göra affärer med fabriker i Asien direkt har varit mycket lärorikt. Jag måste säga att det inte behöver vara svårare att handla från fabriker i Kina än av svenska leverantörer. Ni säljer bland annat till stora skidorter i Europa. Upplever ni det som förhållandevis lätt att slå er in på den europeiska marknaden? – Ja, efter att vi jobbat hårt med fjällen och nu finns representerade på alla de största skidorterna i Sverige och Norge så provade vi att presentera vår produkt för en kund i St. Anton i Österrike. Det blev jättesuccé och andra skidorter i Österrike och Schweiz blev intresserad av att handla av oss. Det gör att vi nu har fullt fokus på Alperna och ser en enorm potential där nere. För att de produkter som redan finns på den marknaden inte håller måttet? Vad är er konkurrensfördel, bara designen eller även kvalitet eller pris? – Allting. Design, kvalitet o pris. Skandinavisk design och svenska klädvarumärken har gott anseende där nere. Såklart är några av konkurrenternas plagg ok, men då ligger de på högre priser. Vår unika selling point är att medan de andra sätter på sina egna varumärken i plaggen vill vi lyfta fram kundens egen label. När de får sin egen label upplever de att det är deras egen kollektion och brinner lite extra för den. Vad beror det på att en så pass stor marknad, har förhållandevis lågkvalitativa produkter? – Jag vet inte. Jag är förvånad. Vad har ni satt upp för mål inför framtiden? Var ser du verksamheten om fem eller om tio år? – En vision är att utveckla det vi håller på med och bli Europas ledande leverantör av merchandise för skidorter. Vi är redan inne i fyra länder har väldigt bra referenser. Vi exponerar ju andras varumärken på våra plagg så det gäller hela tiden att ha de starkaste varumärkena/orterna som kunder då får man lätt resten. 2009 omsatte vi cirka 13 miljoner med vårt norska dotterbolag och jag räknar med 20 procents omsättningsökning i år.

Nästa nummer landar i din brevlåda V. 15

CATERING? Gör din förfrågan på www.svalan.nu Tel 019-24 00 66 Fax 019-24 66 04 www.svalan.nu Brunnsparken, Adolfsberg, Örebro

Örebros bästa Saabverkstad? Vi firar tioårsjubileum som specialist på Saab tuning med

20% rabatt på arbetskostnaden* * Gäller för bokningar t.o.m 16/4 2010 Uppge kod “MARKNAD” vid bokning.

Prisexempel: Turbobyte Saab 9-5 8898:- (ord 9292:-) Byte bakvagnsbussningar Saab 9-5 1440:- (ord 1628:-) Fjäderbyte fram, 9-3SS/SC 2599:- (ord 2880:-) Boka service eller få prisuppgift direkt på vår hemsida www.maptun.com eller ring oss på 019-23 70 30

V frukt i märk er föret ag

Vi arrangerar med kärlek för vi älskar frukt precis som våra kunder.

Behöver din arbetsplats också nyttiga, miljövänliga och synnerligen goda fruktval med variation? Ring 019-57 19 57 för mera information.

Nummer 2 2010 17


CYAN MAGENTA GUL SVART

Förra årets succé är tillbaka – det är dags för Chateau Grand Cru Det är åter dags för att njuta av riktigt goda viner, ostar och andra delikatesser. Helgen efter påsk, den 9-10 april går årets Chateau Grand Cru av stapeln på Örebro Slott. Förra året var en succé, men Stanley Wong konstaterar mycket riktigt att även en succé kan ha sina sidor. – Det var väldigt många besökare, i synnerhet på lördagen, och det var väldigt trångt. I år försöker vi lätta upp det bland annat genom att ha entré via borggården, vilket vi hoppas ska underlätta cirkulationen av besökare, berättar Stanley Wong. Även i år förväntas många besökare till denna lyckade mässa, och som svar på önskemål från förra året finns det i år med fler ost- utställare, bland annat den lokala producenten ”Ostbitens Gårdsmejeri”. – De var med på Öl- och Whiskymässan i höstas, och blev oerhört överraskade av hur populära de var. De sålde en osttallrik och fick knappt göra annat hela kvällen än att skära upp mer ost, säger Stanely Wong. Med örat mot marken har Stanley också förstått att allmänheten ibland tycker det blir lite tårta på tårta med vinprovningar på mässan, vilken av många redan från början uppfattas i sig själv som en vinprovning. – Därför blir det inte så mycket av detta i år, det som dock kommer att äga rum är en så kallad vertikalprovning av det mytomspunna libanesiska vinet Chateau Musar, vilket innebär att man provar fyra olika årgångar, bland annat från 70- och 80-tal, berättar Stanley Wong. Chateau Musar odlas i Bekaadalen sedan 1930, då vingården grundades av Gaston Hochar. Idag är den Libanons internationellt sett mest kända vinproducent och drivs av sonen Serge Hochar, vars lite speciella vinfilosofi är att naturen får ha sin gång. Detta innebär att varje årgång av vinet har sin helt egna karaktär. Bara vid två tillfällen har produktionen av vinet legat nere på grund av inbördeskrigets härjningar, 1976 och 1984. Ofta fick personalen arbeta under högrisksituationer, men vinet, det producerades i alla fall. 18 Marknad


5-års jubileum h l

åren

.

Komplett kök

25% rabatt 30% rabatt

luckor, inkl. valfria stommar,ndtag: bänkskivor och ha

på vitvaror vid köp

11.978:-och blandare)

nk (exkl. vitvaror, diskbä

lådfronter Enbart luckor ochtta kök (valfria) till de

av kök

på PVC fönster

2.585:-

KÖKSHÖRNAN LIJO Örebro Engelbrektsgatan 24, ÖREBRO Tel 019-611 67 66 Fax 019-611 67 61 mikael@lijo.se www.lijobutikerna.se Öppettider: Mån–Fre 12–18 Lör 10–13

Komplett kök 11.978:- • Komplett kök 11.978:-

No 01

#2 // 2010

VÅRTERMIN

2010

Februari 2010

GORILLAZ, KENTBOK FÅGELPÅSE, KNARKMUSIK 1974, MIIKE SNOW, HAMBURG JONAS, HANNA, VICTORIA

Evenemang Nyheter Kultur Musik Barer Tv

Välkommen till Dublin Med kärlek till kläder

DÖDEN

– Finn Alpberg

Jacob Strömberg – den verklige entreprenören

RESTAURANG

Marknad Örebro Februari, nr 2-2010 Handelsstaden Örebro City distribueras till hushåll i Örebro, Lekeberg, Kumla, Hallsberg och Nora i en upplaga av 73.851 exemplar.

NYHETER • LÖSNUMMER • SECOND HAND • CAFÉ • SPORT • STUDENTKROGAR KULTUR • SHOPPING • AKTIVITETER • FÖRENINGAR • AGENDA • RABATTER

Ambitiös säljare sökes! HKM Publishing AB ger ut Nollnitton, Handelsstaden, Marknad, Campus, Sommarguiden. Förutom detta så arbetar vi, på uppdrag av kunder, med ett antal försäljningsuppdrag. Vi har idag väldigt mycket att göra så vi måste anställa ytterligare en säljare. Vi tror att du har några års säljerfarenhet, god social kompetens och körkort. Vi erbjuder ett utmanande arbete i en kreativ miljö. Lönemässigt så arbetar vi med en garantilön och provision. Det är ingen hemlighet att duktiga säljare tjänar bra hos oss. För mer upplysningar kontakta Stefan Hallenius via e-post stefan.hallenius@hkm.se Vi vill gärna ha din ansökan senast 30 mars.

Postadress Box 385, 703 47 Örebro. Telefon 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30 Besöksadress Näbbtorgsgatan 2 E-post stefan.hallenius@hkm.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Sträck i tillvaron Text Camilla Johansson Foto richardstrom.com

Vi har alla sett dem, oavsett hur vi tagit oss fram: vägmarkeringarna. Men hur de kommer dit, och vilka som faktiskt gör dem är kanske inte något vi ägnar några djupare tankar. EKC AB som ligger bakom vägmarkeringarna är ett av medlemsföretagen hos Business Match. Det är enormt, fordonet som står ute i garaget på Möllers Bil dagen för Hindersrocken, när de medlemsföretag som så önskade kunde vara på plats och presentera sina verksamheter. – Det här är en rullande fabrik där vi kontinuerligt tillverkar färgen som antingen är ren färg eller en termoplastisk massa med högre tålighet, medan vi är ute på vägarna, berättar EKC:s vd Åke Algotsson. Bakom förarhytten är där det sker, i vad som nästan kan liknas vid en gi-

gantisk kastrull rörs färgmassan samman i med de beståndsdelar som behövs för att passa just den aktuella vägsträckan. – På vägar med hög belastning använder vi en typ av granulat som gör markeringarna mer slittåliga, om vi bara använde färg på sådana sträckor skulle vi få måla om flera gånger om året, konstaterar Åke Algotsson. För att fordonet inte ska köra i de linjer man målar så kommer en så kallad färgsläde ut på den sidan av bilen som kör närmast den sträcka som ska målas. Kring bilen finns i det närmaste en kortege med bilar bakom vars syfte är att hålla nere hastigheten hos de övriga bilisterna.

Glas får markeringar att glänsa Likaväl som att markeringarna måste tåla slitage, så måste de även kunna

EKC:s vd Åke Algotsson.

släppa av regnvatten från vägarna, och synas på dåligt upplysta vägsträckor. Det första klaras av genom att markeringarna närmast vägrenen är perforerade. – På sträckor där det är mörkt kvällstid sprayar vi färgen med glas, det är det man ser när linjerna reflekterar ljuset från trafiken, berättar Åke Algotsson. På ett bord i den monter företaget har under Hindersrocken står en skål med

vad som vid första anblicken kan tas för strösocker, det visar sig dock vara små glaspärlor. – Det är den vi använder, för att skapa reflekteringen. Målar vi däremot ett övergångsställe så är det viktigt att ytan är lite sträv, glaskulor skulle göra den oerhört hal, berättar Åke Algotsson. Företaget arbetar på den svenska marknaden, och omsätter cirka 80 miljoner kronor per år

Västra Drottninggatan 33, KUMLA Tel 019-50 000 14, 50 000 84 www.mastfonster.se

Välkommen till Mästare på fönster i Sverige AB. Vårt koncept är att vi gör ett KOMPLETT FÖNSTERBYTE som normalt innebär leverans av fönster, invändiga och utvändiga lister. Även fönsterbleck och övriga plåtdetaljer bytes. Ytterligare en viktig del av konceptet är att vi MONTERAR fönster och övriga detaljer som vi tidigare nämnt. Kontakta oss snarast för ett hembesök. Ring eller mejla oss så bokar vi tillsammans.

MISSA I NTE MöJLIG HETEN! ROT-avd

raget gö r ditt fön sterbyte ännu lö nsamm are!

KORTA LEVERANSTIDER KONKURRENSKRAFTIGA PRISER GARANTI I samarbete med:

En riktig bygghandel

20 Marknad


019-33 33 33 ÄLVTOMTAGATAN 20 (GAMLA HYDROMACKEN)

BILVÅRD

BILTVÄTT UTV. HANDTVÄTT UTV. & INV. HANDTVÄTT UTV. & INV. HANDTVÄTT SAMT MOTORTVÄTT

129:189:-

REKOND & KEM. STENSKOTT

1.900:1 X 250:2 X 400:3 X 500:-

STARTHJÄLP BOGSERING

129:299:-

399:-

TVÄTTKORT 990:-

(10 tvättar (ord.pris 1300:-)

020-20 20 44 ALLTID FASTA PRISER TILL OCH FRÅN CENTRUM! 59:-

89:-

Lägsta pris på resa

Almby Eklunda Sörby Tybble Sörbyängen Ladugårdsängen Aspholmen Västhaga Oxhagen Varberga Nya Hjärsta Nasta

69:Usö Alnängarna

79:Markbacken Baronbacken Holmen Ga: Hjärsta Vasastan Rosta Skebäck Hagaby Heningsholm Ringstorp Grenadjärstaden Rynninge

99:Adolfsberg Brickebacken Södra Ladugårdsskogen Bista Pilängen

Skråmsta Karslund Solhaga Åby Vivalla Boglundsängen

119:Björkhaga Lillån Bettorp Lundby

Glanshammar Ölmbrotorp Garphyttan

399:Hallsberg Frövi Järle Pålsboda Odenbacken Ervalla

299:-

499:-

Vintrosa Kumla Lanna Stora Mellösa Sköllersta Kvarntorp Kil

Östansjö Kilsmo Hampetorp Rockhammar Vedevåg Nora Lindesberg

599:-

EXTRA

Karlskoga Götlunda Vretstorp Mullhytan

OMRÅDEN

699:Arboga Medåker Fellingsbro Rönneshytta Brevens Bruk

799:Laxå Hasselfors Vingåker Svartå

Norrabro 149:Runnaby 149:Marieberg 169:Mosås 189:Ekeby Almby 189:Latorp 199:Horsta 199:Asker 449:-

Åk för 49:till och från centrum mellan kl. 09-15

Ring till Örebro oss och läns ansök om billigaste seniorkort taxi? redan idag

Expressbud över hela Sverige. Taxa från 90:-/mil www.t-taxi.se • 020-20 20 44 • info@t-taxi.se • Argongatan 80, Örebro

Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

VID BOKNING AV REKOND, KAN VI ERBJUDA HÄMTNING OCH LÄMNING AV ER BIL.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Två engagerade röster om Örebro 2010

Lars Molin.

Många hävdar att firandet av Örebro 2010 är kungafjäsk, är det det? Utgångspunkt för jubileumsåret Örebro 2010 är Riksdagen i Örebro 2010. En av de viktiga händelserna där var valet av den franske marskalken Jean Baptist Bernadotte som tronföljare. Bara valet av en fransk revolutionär som dessutom var katolik var på den tiden anmärkningsvärt. Det var också förunderliga turer som föregick valet. Allt var inte så demokratiskt sett med våra dagars ögon. Programmet för året är digert. Låt mig bara peka på tre arrangemang som visar på vår inriktning: • Länsmuseets utställning ”Folket välFolkets val?”, som speglar tiden runt 1810 • Örebro Universitets offentliga seminarium om olika statsskick • Människorättsdagarna (MR-dagarna) Förstår du de protester som har framförts från ”motståndarsidan”? Jag förstår att frågan om statsskick, monarki eller republik, engagerar många. Jubiléet tar dock inte ställning till den frågan. Varför är det viktigt tycker du att uppmärksamma det här året? Åren i början av 1800-talet var mycket betydelsefulla för utvecklingen av Sverige. Tack vare Karl Johan fick vi en ny kurs i utrikespolitiken. Krigen mot Ryssland hade ruinerat landet. Nu kunde en restaurering av ekonomin påbörjas. Tryckfrihetsförordningen från 1810 var genomgripande och har betytt mycket för att slå vakt om det fria ordet. Vi arbetar efter tre teman: Fred/frihet/ demokrati, tryckfrihet/det fria ordet och måltid/design. Detta kommer att speglas under tre konferenser under mars månad. 22 Marknad

Vad kommer festligheterna att ge Örebroarna, finns det en långsiktig utdelning eller är det mer årets festtillfälle det handlar om? Örebro 2010 kommer att lyfta Örebro ut ur anonymiteten. Örebro kommer att uppmärksammas både nationellt och internationellt. Vi väntar också många besökare till staden och regionen och det kommer ge intäkter till främst handel och besöksnäring. Vi kommer att få fler stolta Örebroare. Örebro är en fantastisk stad med en intressant historia. Under förberedelserna av året har vi lärt oss att samarbeta bättre. Jag tänker då på Örebro kommun, Regionförbundet, Landstinget, Länsstyrelsen, Örebro universitet och inte minst näringslivet. Finns det något speciellt som du personligen vill framhäva under detta år? För att kunna styra rätt in i framtiden är det viktigt att ha en blick i backspegeln. Vi har mycket att lära av historien. En del kan vi beklaga men det finns också sådant som vi ska vara stolta över. Vi behöver uppleva fest. Örebroarna kan se fram emot en fantastisk sommar. Höjdpunkten blir jubileumsdagen den 21 augusti med besök av hela kungafamiljen och folkfest på Järntorget.

Murad Artin.

Ska vi radera ut vissa personer och händelser ur historien? – Nej, självklart inte. Vem påstår det? Varken Föreningen Kunskap, Demokrati och Fred, Vänsterpartiet, ABF eller andra organisationer bakom Folkfesten är historiefientliga, tvärtom. Men vi menar att berättelsen om verkligheten färgas av den historiesyn man har. Sveriges historia är folkets, inte dess konungars i första hand. Vi strävar dessutom efter att lyfta fram människor som ytterst sällan platsat i historieböckerna, kvinnorna. Halva befolkningen. Finns det inte en poäng med att högtidlighålla något som har varit betydande för Sveriges utveckling fram till idag? – Jovisst, men att spendera mångmiljonbelopp på att högtidlighålla 200årsminnet av installationen av en utländsk, auktoritär general som kung i Sverige är ett exempel på just en skillnad i historiesynen. Jean Baptiste Bernadotte som person och hans efterföljare har haft betydligt mindre betydelse för den fredliga, politiska, demokratiska, sociala och ekonomiska utvecklingen i landet än liberalerna, socialisterna, frikyrkorna, nykterhets- och arbetarrörelserna samt olika entreprenörer, ingenjörer, uppfinnare och finansiärer. Ni ska högtidlighålla fem barn som föddes 1810, på vilket vis är det jämställt med utvecklingen till det system vi har idag? Vad händer med barnen som föddes 1811? – Jämställt med utvecklingen? Vi förstår inte frågan. Vi ska inte fira deras födelsedag, bara lyfta fram dem som enskilda personer som föddes just för 200 år sedan i Örebro. Vi vet inget om vilken betydelse de har haft, men de har förmodligen deltagit i uppbyggnaden av samhället på samma sätt som

miljoner andra representanter för ”verklighetens folk”. 1811 års barn står det var och en fritt att fira nästa år, då de har 200-årsjubileum. Tryck- och yttrandefriheten började utvecklas från 1810, är inte det sådant som i allra högsta grad kommit gemene man till godo? – Jo. Vem påstår något annat? Egentligen fick Sverige sin första tryckfrihetsförordning 1766 och regeringsformen hade fastlagts 1809. Några avgörande beslut kring tryckfrihetsförordningen fattades inte vid riksdagen 1810. Däremot kringskars den av Jean Baptist Bernadotte som bytte namn till Karl XIV Johan genom att han införde censur som kunglig rätt att hindra tidningsutgivning. Kända exempel på oppositionen mot kungamaktens diktatorsfasoner var Lars Johan Hierta (Aftonbladets grundare) och Magnus Jacob Crusenstolpe, dömd för ”majestätsbrott”, vilket ledde till de s k Crusenstolpekravallerna. Självklart är yttrande- och tryckfriheten grundläggande för demokratin och den ska försvaras. Enligt Örebro 2010 skulle de kunna tänkt sig att hålla evenemang tillsammans med er. Hur hade ni ställt er till det? Vi har aldrig fått frågan. Arrangörerna av Bernadotte-jubiléet, som det då kallades, blev upprörda över oppositionen och manipulerade bort föreningens bokning av Stortorget den 21/8 med tvivelaktiga metoder. Vi erbjuder nu örebroarna ett alternativ till stadens skattefinansierade veckolånga evenemang. Vi begär inte en krona av skattebetalarna för det, eftersom vi anser att de pengar Örebro 2010 kostar borde ha använts till mer angelägna behov inom skolan, vården och omsorgen.


CLARIONLIVING

Mars

Välkommen med i Örebros nyaste nätverk med affärer i fokus! Läs mer på bmatch.se eller ring 019-27 48 55 så bjuder vi in dig till vår nästa nätverksträff.

6. 13. 13. 20. 20. 27. 27.

ROOM

Schlager Brunch Roffe Wikström Brunch tema Hår & styling Pete and the poets Brunch tema Choklad Brunch jazz Blueskväll

Afterwork

Fredagar från 16.30 DJ, mingelbuffe

Mer information på www.clarionorebro.se eller ring 019-670 67 00


24 Marknad


Pichet

Amsterdam – bohemiskt gemyt bland kanalerna. Text & Foto Peter Steen-Christensen

Första tanken när man hör ”Amsterdam” handlar om personligt tycke och smak. Mamma tänker tulpaner, farfar gillar träskorna, och du min vän, tänker helt klart på någonting helt annat. Personligen minns jag EM i fotboll 2000, konst, kanaler, cyklar och en avslappnad bohemisk livsstil. Alla de lika klassiska som gemytliga bruin-caféer längs kanalerna är fler än vad ni någonsin kommer att ha tid att dricka en öl på i vilket fall som helst, så någon hjälp med att hitta dem behöver ni knappast. Istället kan jag inledningsvis rekommendera fotoutställningar på Foam, miniatyrhamburgare på Burgermeester och eller något avslappnande att dricka – möjligtvis tillsammans med deras Eggs Benedict – på The Dylan Hotel. Men det är såklart inte det enda goda i staden.

Peruviansk njutning Tidningen The Economist konstaterade en gång att ”Peru kan göra anspråk på att vara ett av de dussin länder med de bästa köken i världen”. De med koll hänvisar till Perus Inca-arv och den omfattande immigrationen av många nationaliteter och fastslår att det peruvianska köket har tre hörnpelare. Förutom sammanfogandet av skilda etniciteter och kulturer och införlivandet av den forntida matkulturen i dess moderna motsvarighet, så är det på grund av landets unika geografi. Bland annat är de en framstående fiskenation och med fisk i snudd på obegränsad kvantitet är det ingen överraskning att några av invånarna lägger sina kreativa händer på råvaran. Någonstans i Peru bor en kvinna med en förkärlek för att förtjusa de

ursprungliga besvikelsen över att hummern blivit utrotad från kvällens meny lättar med varje tugga av den ersättande hälleflundran, assisterad av spenat och smörsås med champagne och ostron. För att hitta oss, gå till vänster ur bakingången av Amsterdams centralstation. Gå längs vattnet, passera Open – restaurangen i glas placerad på skelettet av en tidigare järnvägsbro, fortsätt ett par minuter varpå ni hittar den lite mer än ett år gamla restaurangen på höger sida, mellan er och vattnet. Det exklusiva, elegant designade Nevy serverar fisk. Och de gör det bra.

som sitter runt hennes matbord. Det är möjligt att hon inte känner till det, det är också möjligt att hon har gett sitt medgivande, men i vilket fall som helst har hennes kulinariska hemlighet nått ut ur landet. Receptet har färdats med hennes dotter, vidare till dennes äkta man som råkar vara kock på en restaurang långt, långt borta. Och de goda nyheterna är att jag vet var han arbetar. Den kommer i ett glas och slår mig knockout, Makrills-ceviche serverad med kräm av majs och krispig potatis. Flickvän på andra sidan bordet, hon säger inte speciellt mycket. Hon har placerat sin skål med japanskt ris och ett urval sashimi under intensivvård. Utanför fönstret puttrar sporadiska båtar förbi, lanternorna tända. Den

Nevy ligger på Westerdoksdijk 40. Är ni i Amsterdam lite längre föreslås även besök på deras charkuteri- och ostserverande Envy och vinbaren Vyne, båda på Prinsengracht.

hem som bevis. Ännu mer av Amsterdams bohemiska second-hand-sida visar sitt malätna huvud på stadens alla marknader. Inte på något vis siktade vi på dem, men sprang i alla fall rakt in i tre (Waterloopleins loppmarknad i det gamla judiska kvarteren var vår favorit). Sammanlagt finns det 21 olika marknader, många av dem öppna dagligen (eller nästan), de andra endast på

helger. Vissa av dem är specialiserade – det finns ekologisk marknad, konstmarknad, en flytande blomstermarknad, marknad med antikt och den mest berömda, lika billiga som trivsamma Albert Cuypmarkt. Den är över en kilometer lång med allt från frukt och fisk till kryddor, kläder och verktyg. I över hundra år har den funnits och det är fortfarande vart lokalinvånarna går för att hitta fynd.

21 marknader, 9 gator Det trevligaste lilla shoppingdistriktet i Amsterdam kallas för De Negen Straatjes, de nio gatorna. Fortfarande lite osäker över exakt vilka nio gator det handlar om så har jag i alla fall räknat ut att vi pratar om det pittoreska området längs kanalgatorna från Singel till Prinsengracht och alla de små gatstumparna som leder där emellan (när jag tittar på kartan räknar jag till sju, eller möjligtvis åtta gator, men

vad vet jag). Designerkläder, accessoarer, inredning och ost – om du har tur kliver du in i butiken precis när en ostprovning ska äga rum och du får spendera den närmaste en och en halv timmen drickandes vin och port samtidigt som du provar prisbelönta mogna ostar. Och, precis som i övriga Amsterdam, kan man hitta exceptionell vintage- och second-hand-shopping i området. Vi hade med vantar och poncho

Kulturambassaden Han var en vän till en vän. Berättelserna var nervkittlande och riskerna var många. Jag förstod aldrig varför, men denna person – han heter Reine om jag kommer ihåg rätt – hade en påtaglig drivkraft att resa runt till de mest farliga områden man kan hitta på denna jord. Han kallade sig en äventyrsresande och termen har fastnat i mitt huvud. Mina egna äventyrsresor begränsar sig nog till att åka off pist på snowboard. Inte speciellt spännande jämfört med att bli fängslad, deporterad och tillfångatagen i Iran, Nordkorea eller av någon stam i Afrika.

Man kan emellertid även finna små äventyr på sina resor i Västeuropa. I Amsterdam finns en byggnad nära vattenvägarna som byggdes 1920 och inledningsvis huserade emigranter från Östeuropa på sin väg till Nord- och Sydamerika. Senare blev det en ungdomsvårdsanstalt under många år och sedan 2005 har det fungerat som ett excentriskt hotell av artistiskt utförande. Äventyret ligger i dess inredning. Alla rum är individuellt designade i ett unikt upplägg där rummen sträcker sig från en till fem stjärnor. Stora badkar mitt i rummet, flygel eller en fyra meter bred säng bidrar till rummens Forts. 26

»

Nummer 2 2010 25


»

karaktär högst upp på skalan. Men att kalla rum med en 18-tums tv och utan minibar eller utsikt för femstjärnigt imponerar knappast på en rutinerad affärsresande, dock lär yngre konstnärliga typer bli imponerade av den spännande designen som utvalda konstnärer och designers skapat. Utställningar, konserter i den attraktiva restaurangen och den övergripande atmosfären bidrar ytterligare till hotellets rykte.

Lloyd Hotel heter det, och är också värd för en ”Kulturambassad” och borde fungera som en mall för vad man kan göra med gamla anstalter. Ett bra och spännande läge är en förutsättning och platsen för det här kreativa navet är Amsterdams östra ”Docklands”område, vilket precis som många andra städers hamnområden under de senaste decennierna har genomgått en ansiktslyftning och fått ökad status.

Herengracht 150 Herengracht, holländska för gentlemanna-kanalen, är herre på täppan bland Amsterdams förnämsta vattenvägar. Kantad av snofsiga hus har den alltid varit en förstklassig och eftertraktad adress. Vad den här adressen, och framförallt huset på Herengracht 150 – på hörnet vid Leliegracth, med en kanal på två sidor – kan göra för oss är att ge oss en viktig lektion i ekonomiska cykler. En Cornelis Sasbout, ofta kallad en sockerhandlare men jag skulle vilja påstå att han faktiskt var bokbindare, byggde 1617 ett hus på sin tomt vid kanalens strand. Ett hus som sedan dess har bytt ägare ett flertal gånger. Även om adressen alltid varit högaktad så berättar prisets uppoch nedgångar en varnande saga för alla som funderar på att investera i bostäder. Det har varit svårt att fastställa bostadsprisernas cykler då statistik från före 1940 är mer eller mindre ickeexisterande. Men just Amsterdams Herengracht är speciellt lämplig för en historisk jämförelse av flera skäl. För det första är alla säljbrev bevarade och dessutom har adressen alltid attraherat de mest välbärgade köparna. Det har varit holländarnas högstatusadress sedan tidigt 1600-tal. 26 Marknad

1755 betalade en Abraham Mylius 5.100 guilders för fastigheten. Mer än etthundra år senare betalade en annan köpare samma pris för samma fastighet. Om man kalkylerar med underhåll och inflation, hade huset varit en förlustaffär i mer än ett århundrade. Maastricht-professorn Piet Eichholtzs inflationsjusterade Herengracht-index bevisar att det har varit många perioder av både stora uppgångar och djupa fall där det tagit uppemot 80 år att nå botten efter senaste topp. Det mest anmärkningsvärda är att det tog 271 år innan toppen från 1736 nåddes igen under 2007. Eichholtzs Herengracht-index ställer många av de vanliga teorierna och uppfattningarna om bostadspriser på huvudet. Enligt honom kommer det sig av att den ekonomiska litteraturen är dominerad av amerikanska ekonomer som baserar sina teorier på tillväxten i USA under de senaste 60 åren – någonting som ur ett världsligt och historiskt perspektiv ter sig tämligen inkorrekt. Så ifall du råkade köpa din fastighet på den senaste toppen – förvänta dig att ha gjort en vinst när det är dags för en toppnotering igen om 271 år. Å andra sidan är tulpaner relativt billiga idag.

Och slutligen... När vi skrev om Köpenhamn så la vi märke till hur kraftigt cyklar och cykling var ingrott i den danska kulturen och livsstilen. Vi uppmärksammade även Köpenhamnsbloggen ”cycle chic”. Likheterna med Amsterdam är slående. Inte bara finns en cykelchic-blogg (här även med videos), men cykling är även här omfattande och lika vanligt som en kopp kaffe. Den största skillnaden är parkeringssituationen. Som kontrast till danskarna vilka parkerar sina ögonstenar i parkeringsgarage avsedda för ändamålet så lämnar holländarna sina farkoster i väder och vind på gatan. Det är cyklar precis överallt. Cykelparkeringen bakom tågstationen vid pendelfärjan över till Noord är gigantisk. Många rader, i två våningar, huserar otvivelaktigt flera tusentals cyklar. Själva essensen av den holländska cykelkulturen har livligt fångats av den amerikanska fotografen Shirley Agudo. Hon har sammanställt en underhållande bok vid namn Bicycle Mania. Och inspirerad tog jag själv några bilder på cyklister, bland dem den på vinglande mannen med 40 rosa ballonger på första uppslaget. För mer holländska cykelbilder gå in på den 100 procent lycra-fria amsteramize.com eller beställ ett exemplar av Shirley Agudos bok.


FĂĽ tid till annat i sommar. Byt till underhĂĽllsfria fĂśnster! 6UOZUUKB305BWESBHFUPDI 41"3"BWBSCFUTLPTUOBEFO 7ÂŻSBGÂżOTUFSÂŽSFOFSHJNÂŽSLUB NÂŻUUBOQBTTBEFPDIUJMMWFSLBT JÂŁSFCSP

Kontakta nügon av vüra üterfÜrsäljare fÜr kostnadsfri offert! Lars Wolffersdorff – 0709-81 41 51 eller Bengt Fogelberg – 073-600 63 20 Läs mer pü www.fonsterteamet.se

FĂ–R BOKNING / MER INFO 019-765 27 29 JĂśrgen Lindh 070-733 47 97 Michel Stetsko 070-275 75 35

7ÂŻSGÂżOTUFSMFWFSBOUÂżS " , ĂŠ/ĂŠ ĂŠ -*,/" ĂŠ , ĂŠ ĂŠ6,

Ny motionsanläggning mitt i city Välkommen till Üppet hus och prova-pü! Alla lÜrdagar

Vi finns pü KÜpmangatan 31 (bakom Krämaren)

i mars kl 10-14

Ă…rskort fĂśr 270 kr/mĂĽn

FÜr fÜretag: Teckna gärna ett samarbetsav tal med oss sü für era medarbetare fler fÜrmüner. Kontakta oss eller läs mer pü www.motionsform.se.

Konstutställning Oljepasteller av Sofia Svensson.

½QQFUt.JUUJDJUZt$JSLFMHZNt3FMBY NÜjd kund-garanti MÜjlighet att säga upp ürs-/halvürskort inom 30 dagar. Du betalar i sü fall endast fÜr en münad.

XXXNPUJPOTGPSNTFtJOGP!NPUJPOTGPSNTF KĂśpmangatan 31, Ă–rebro t


CYAN MAGENTA GUL SVART

Stefan gillar farten Text Anders Bromsjö Foto Privat

För Stefan Wallin handlar skidåkning om fart, frisk luft och socialt umgänge. Det är dessutom ett bra sätt att koppla av, och ladda kroppens alla batterier. Nu drömmer han om heliskiing i Kanada. Och en tur till amerikanska Aspen. Hur föddes ditt intresse för skidåkning? – Ja, du – jag har egentligen alltid älskat att åka skidor. Jag har åkt så länge jag kan minnas. Både alpint och på längden. Hur ofta åker du idag? – Det brukar faktiskt bli en hel del under vinterhalvåret. Det rör sig väl i alla fall om någonstans mellan 15 och 25 dagar alpint varje år. Vad ger det dig som människa? – Det ger mig oerhört mycket. Både i form av glädje och inspiration. 28 Marknad

Hur ser du på sporten som social aktivitet? – Det är en perfekt sport ur den synvinkeln. Med skidåkningen kan man ju åka tillsammans, och samtidigt umgås under lättsamma former. Vare sig det gäller kompisar eller med familjen. – Vi i familjen brukar exempelvis alltid dra iväg och åka skidor tillsammans. Det har vi gjort i många år nu, och det brukar vara väldigt trevligt och uppskattat – både bland de stora och bland de små. Har du haft någon nytta av ditt intresse i din yrkesroll? – Ja, det har jag faktiskt. Gemensamma intressen är ju alltid bra. Det kan röra sig om skidor eller någon annan aktivitet som golf eller segling. Aktiviteter som sker i trevliga miljöer och med likasinnade leder ofta framåt – och till något väldigt positivt.

– Jag har fått en del kontakter via skidåkningen genom åren. Varför tror du att just skidåkning passar dig som person? – Det är nog flera beståndsdelar som gör att jag gillar det. Framförallt är det frisk luft och mycket fart. Sedan är det ofta, det beror i och för sig självklart på vad man gör det till, en stor utmaning att åka. Dessutom är det en härlig naturupplevelse. Man får se mycket fint – både uppe på fjället och i de olika miljöer man rör sig i. Är det avstressande för dig? – Ja, i och med att jag ofta har en ganska fullspäckad kalender, så är det fantastiskt skönt att få komma iväg och koppla av med skidåkning. Det blir ett sätt för mig att ladda batterierna under det mörka vinterhalvåret. Och det behövs verkligen med jämna mellanrum.

Har du någon dröm inom skidåkningen som du hoppas förverkliga? – Det finns nog flera jag skulle vilja ge mig på. Att åka heliskiing i Kanada är något jag verkligen skulle vilja göra. Det tror jag är en fantastisk upplevelse. Finns det fler? – En tur till Aspen, USA, vore inte helt fel det heller...

Namn: Stefan Wallin Ålder: 50 Gör: VD för Q Fotolab AB


Jag kan hjälpa dig få ordning och reda!

5`HT€QSPNOL[LY 7LYZVUSPNZ[PS

Min affärsidé är att hjälpa mindre och medelstora företag och organisationer att på ett systematiskt sätt strukturera verksamheten för att genom förbättringar inom såväl kvalitet, miljö som arbetsmiljö uppnå bättre lönsamhet. Välkommen att kontakta mig för ett första förutsättningslöst möte!

019-28 31 02 070-219 31 03 leif@alen.se www.alen.se 7LOOPDQ8QLWHG

Leif Alén Telefon Mobil E-post Hemsida

Ledningssystem för kvalitet, miljö och arbetsmiljö 2€WTHUNH[HUkYLIYV‹ 

FÖNSTERDAGAR FÖ ÖNSTERDA ÖNSTERDA AGAR AGAR R Sverigefönstret g


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snabbare ut i Europa – anknytningen Örebro-Landvetter gör det möjligt

Text Camilla Johansson Foto richardstrom.com

I höst startar ett nytt flygbolag trafik från Örebro Airport, Air Örebro of Scandinavia. Den primära sträckan kommer att vara mellan Örebro och Landvetter utanför Göteborg, men därifrån kan färden om man så vill bära vidare ut i Europa. Linjen, som kommer att trafikeras av Air Örebro är en av mellan 6 och 10 ”ekrar” där navet är just Landvetter. Övriga ekrar kommer att vara bland andra Norrköping-Landvetter, KarlstadLandvetter och Västerås-Landvetter. Även från Oslo och Norra Jylland kommer flyg att gå. Från Landvetter kommer man att kunna resa till cirka 40 destinationer i Europa, med omkring fyra avgångar per dag. – Navet kommer att inkludera orter som tidigare hade bättre flygförbindelser än vad som på senare år har varit fallet. Folk är trötta på att åka bil eller tåg till Arlanda när de ska åka någonstans, konstaterar Lars Håkansson på City Airline, som tillsammans med regionalt näringsliv och investerande privatpersoner kommer att äga Air 30 Marknad

Örebro. Målet är att City Airline ska äga 51 procent och regionala intressenter 49 procent.

Enklare att byta bagage Lars Håkansson, som är försäljningsoch marknadschef på City Airline, tar sig själv som ett exempel, i det förberedande arbetet för Air Örebro har han varit på en rad möten i Örebro, med en resa på drygt 3 timmar enkel resa. – Den tiden kommer att halveras när vi kommit igång i höst, konstaterar han. Landvetters mindre storlek gör det lättare att hantera bagagebyten mellan de olika flygplanen, samt att passagerarna slipper den klassiska hetsen att springa från en gate till en annan. – I dagsläget flyger vi till bland annat Manchester, Birmingham, Lyon och Nice och detta kommer att utvidgas med städer som London, Bryssel, Paris och Frankfurt, berättar Lars Håkansson. Företaget kommer dock att göra Europa till sin specialitet, och låta andra

företag flyga till exempel över Atlanten. – Det har tidigare funnits planer på att ha avgångar till New York från Landvetter, men de stoppades för att man bedömde att kundunderlaget i Göteborgsregionen var för litet. Nu, i och med dessa flyglinjer kommer kundunderlaget att öka väsentligt, och då ökar möjligheterna för ett intresserat bolag att flyga även utanför Europa, konstaterar Lars Håkansson.

timmar och 48 minuter medan en resa mellan Oslo och Örebro ska ta en timme och 14 minuter. Redan i vår startar bolaget resor till sydligare breddgrader, och då är det bland annat till destinationer som Malaga, Alicante, Barcelona och Rom.

Ny fördelning av intäkter Ytterligare en nyhet för detta projekt är hur intäkterna kommer att fördelas. Tidigare har det varit så att det bolag som kört den längsta delen av totalsträckan också varit den som fått den största delen av kakan. Nu införs något som kallas ”Finders Fee”, vilket innebär att det bolag som säljer biljetten, och därmed så att säga har hittat kunden, blir den som också får den största intäkten. Några exempel på tider och resmål är att man beräknas ha två avgångar per dag från Paris till Örebro via Landvetter, och den resan ska ta två

Lars Håkansson på City Airline.


Ta chansen till kostnadsfri provanställning i 24 veckor – våra studenter söker praktikplats Lärande i arbete – vår största och viktigaste kurs. Under åtta veckor på våren 2010 är våra studenter på utbildningarna Affärsinriktad redovisningsekonom och Företagssäljare inriktning affärsutveckling ute i arbetslivet och omsätter sina teoretiska kunskaper i praktiken. Det är det som gör YH-utbildningen så speciell och gör att våra studenter har en stark verklighetsförankring när de avslutar sina studier. På Affärshögskolan arbetar vi kontinuerligt med våra relationer till näringslivet då vi är beroende av dem för att kunna ge studenterna bästa möjliga förutsättningar. Är du eller ditt företag intresserade att samverka med Affärshögskolan ska du inte tveka att kontakta oss så vi kan berätta mer om vad du kan förvänta dig.

Fönsterveckor!

Du når oss på 019-611 58 00 eller via mail på per.widen@affarshogskolan.se

Kampanj på hela Elitfönsters sortiment under mars. Kom in så berättar vi mera! * Råd & Rön/Konsumentverket, augusti 2005

Smidesvägen Smidesväg en 3 696 33 Askersund Askersund tel 0583-120 35

Lördag Lördag 9-13 Måndag 7-18 Tisdag-fredag T isdag-fredag 7-17

www.bergqvist-jb.com www .bergqvist-jb.com

Husbygge med all inclusive. Om du köper ditt Myresjöhus med totalentreprenad betyder det att du kan göra vad du vill (som att lata dig i värmen till exempel). Under tiden bygger vi ditt drömhus och sköter alla kontakter med hantverkare.

Välkommen till Myresjöhus i Örebro Radiatorvägen 11, tel 019-603 35 50

www.myresjohus.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Amerika i Örebro Text & Foto Ulf Hjelting

Örebro har fått ett nytt rock´n´rollställe. Klaras har bytt namn till Buddy Holly Bar. – Konceptet är ett prestigelöst rock´n´roll-ställe så långt från nattklubbsstuket det går att komma, säger ägaren Niklas Urdell. Entrén är flyttad. Faktum är att det mesta är flyttat eller omgjort inne på det som förr hette Klaras. Innertaket på Buddy Holly Bar är numera schackrutigt, bardisken har flyttats och en scen har byggts. Väggar har rivits och glasväggar har satts upp. Trappan som leder upp från entrén kröns av en fondtapet med bild på en neonskylt med texten Welcome to Fabulous Las Vegas Nevada. Amerikanskt är ledordet...

Runt nederdelen på bardisken sitter svart-vita fotografier på legendariska rockartister och band som Elvis Presley, Chuck Berry, Bee Gees, ABBA och Mark Knopfler. – Vi satsar nu på en målgrupp över 30 år. Stamgästen tippar jag kommer att vara runt 40, säger Niklas Urdell. Idén till Buddy Holly Bar dök upp i höstas. Konceptet med Klaras behövde fräschas upp och så även lokalen. – Rockabilly-kvällarna gick bra, men resten... Vi har jobbat med en yngre målgrupp i 12 år och kände att vi behövde en nytändning och så föddes idén, säger Niklas Urdell. Namnet? – Det är vårt eget påfund. Inget fran-

chies här inte och Buddy Holly Bar känns som ett bra namn, ett snällt namn. Planen för våren är att rockabillyn kommer att få en egen lördag i månanden och artister som Eva Eastwood, Mats Ronander, Nisse Hellberg och The Baseballs är inbokade. Watchies

Ergopucken – från idé till färdig produkt på ett halvår

Text Annika Whilborg

Efter att ha upptäckt snusdosans ergonomiska fördelar bestämde sig Marcus Carlsson för att designa ett nyskapande handledsstöd som inspirerats av snusdosans karakteristiska form. Med hjälp av målmedvetet arbete och en stor portion envishet lyckades han gå från idé till finansierad och lanserad produkt på sex månader, vilket är rekordsnabbt. Ett halvår efter att idén fötts lanserades Ergopucken, som bidrar till att förnya den relativt statiska branschen för ergonomiska hjälpmedel. – Behovet av nyskapande ergonomiprodukter är stort. Därför har jag valt att lägga min fotografkarriär på hyllan för att satsa fullt ut på att utveckla moderna ergonomiska produkter som kan förnya branschen och göras 32 Marknad

tillgängliga för en bred målgrupp. Min vision är att hjälpa svenskar att förebygga musarmsproblematik, säger Marcus Carlsson.

Fick riskkapital direkt Trots att han saknade erfarenhet inom design, produktutveckling och att producera egna produkter så lyckades Marcus, med hjälp av ett stort nätverk och en rejäl portion envishet, hantera allt ifrån design till leverantörskontakter på egen hand. Han lyckades också få riskkapital på ett tidigt stadium, från investmentbolaget Backahill. Det hör till ovanligheterna att få riskkapital på så kort tid, men det gav Ergopuck de finansiella muskler som krävs för att komma igång rejält. Ergopucken skiljer sig från traditionel-

la ergonomiska hjälpmedel genom att den är mobil och lätt kan packas ner i datorväskan. Användaren kan dessutom röra sig fritt mellan tangentbord och mus utan att lyfta händerna. Just nu bygger Marcus Carlsson upp ett nätverk av distributörer och återförsäljare runtom i Europa. – Min drivkraft är att förnya branschen för ergonomiska produkter genom att dels vara nyskapande i design och utformning, dels göra produkterna tillgängliga även för privatmarknaden. I dagsläget är det främst företag som investerar i ergonomiska produkter, vilket kan leda till att medarbetare som sitter mycket vid datorn hemma drar på sig skador som arbetsgivaren får rehabilitera, säger Marcus Carlsson.

orkester är husband och står för fredagsunderhållningen. – De kompade Mats Ronander. Han hade själv efterfrågat dem som kompband och så jobbar vi på att få hit Brolle givetvis. Han som Buddy Holly vore helt rätt för oss, avslutar Niklas Urdell.


Varmt och torrt i badrummet med Elementfläkten!

1. Montera ihop elementfläkten eller beställ den färdigmonterad.

2. Fäst pü elementet.

3. Anslut till elnätet.

Hur fungerar det?

Vem behÜver elementfläkten?

,BMMMVGUTVHTJOGSĂŒOHPMWFUPDICMĂŒTFSCPSU EFOWBSNBMVGUFOSVOUFMFNFOUFU%FOLBMMB MVGUFOWĂŠSNTVQQBWFMFNFOUFUPDIOZLBMM MVGUTVHTJOGSĂŒOHPMWFU1ĂŒTĂŒTĂŠUULBOEVCCFMU TĂŒNZDLFUFOFSHJLPNNBVUGSĂŒOFMFNFOUFU &ĂŞFLUFOHĂŒSBUUTUĂŠMMBJTFYPMJLBTUFHGĂšSBUU QBTTBBMMBCFIPW5FTUBUPDIWFSJGJFSBUBW,5)

t%VTPNIBSCFSH NBSL MVGU FMMFSWBUUFO WĂŠSNFQVNQLBOTĂŠOLBFOFSHJGĂšSCSVL OJOHFONFEVQQUJMMGĂšSWJTTBQVNQBS #FIPWFUBWTQFUTWĂŠSNFNJOTLBS

HĂĽller den? 7JMĂŠNOBSĂŒSTHBSBOUJ

Drar den mycket elstrĂśm? 'MĂŠLUFOĂŠSEFOFOFSHJTOĂŒMBTUFGMĂŠLUUZQTPN GJOOTPDIESBSFYUSFNUMJUFFOFSHJ

Ă„r den dyr? %FUGJOOTJOHFOCJMMJHBSFMĂšTOJOH%VLBO FOLFMUJOTUBMMFSBFMFNFOUGMĂŠLUFOTKĂŠMW

Nyheter!

ranti. 3 ĂĽrs ga TH. vK Testad a

t%VTPNWJMMGĂŒMĂŒHUFNQFSBUVSFMFNFOUVUBO BUUCZUBFMFNFOU t%VTPNWJMMGĂŒWBSNBSFPDIUPSSBSFJ CBESVNNFU t%VTPNIBSFOLBMMHJMMFTUVHB LĂŠMMBSFFMMFS MĂŠHFOIFU t%VTPNTOBCCUWJMMGĂŒVQQUFNQFSBUVSFOJ IVTFU LĂŠMMBSFOFMMFSHBSBHFU t%VTPNIBSTUPSBGĂšOTUFSNFENZDLFU LBMMSBT

Elementfläkten passar alla element!

Erbjudande! Prova Elementfläkten kostnadsfritt under 30 dagar. Hämta i butik i Örebro.

/VLBOEVCFTUĂŠMMB&MFNFOUGMĂŠLUFOGĂŠSEJH NPOUFSBE#FTĂšLWĂŒSOZBIFNTJEB

!

Ny hemsida A-energi AB, telefon 070-592 73 23 alla dagar 8.00–22.00, info@elementflakten.se, www.elementfläkten.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Treat

Entusiasm så det räcker för många – Therése Hedén har många strängar på sin lyra Text Camilla Johansson Foto richardstrom.com

”Entusiasmerande” är säkerligen ett av de första orden som dyker upp i folks medvetande när de tänker på personen i månadens Treat. Therése Hedén har provat på en rad olika områden, där förmågan att få andra att känna att ”det är möjligt” har varit till stor användning. Det har varit arbete inom turistnäringen, det har varit att hitta vägar för kvinnors företagande och få dem att hitta möjligheterna och just nu är det Hedén & Jungander Upplevelser, med affärsnätverket BusinessMatch löpande parallellt. Men vad gör Therése Hedén när det är dags att koppla av och varva ned? – Det fungerar med en bra bok, musik eller promenader. Nu har jag precis börjat träna på gym också, och upptäckt att det är kul. Tidigare hade jag häst och var mycket ute och red, men nu tränar jag istället, och går power walks, man måste ta hand om sin kropp, konstaterar Therése Hedén. Hon tycker som sagt om att läsa också, och har bestämt sig för att det får bli Ian Wachtmeisters ”Rebellerna” 34 Marknad

nästa gång, då han deltog på BusinessMatch Hindersrock, där han bland annat signerade sin bok. – När det gäller musik går det mesta, utom dansband, jag blir knottrig över hela kroppen av dansband, utbrister Therése Hedén, som för att understryka hur illa det verkligen är, konstaterar att hon hellre lyssnar på modern jazz. Som inte heller är någon favorit. Blir det tid för några resor då? – Jag tycker mycket om att resa, allt från att åka skidor i fjällen till att åka på charter eller resa på egen hand. Efter jul tog jag och min man en sista minuten resa till Antalya i Turkiet. Det är ju lågsäsong där nu, och på väderleksprognoserna sa det att det kunde bli runt 12 grader varmt. Men det blev 20 grader, och det var en underbar vecka då vi bara laddade batterierna, berättar Therése. Den allra bästa resan gick dock till Sydafrika med Contour Air, då Therése Hedéns pappa var med. – Vi flög till Johannesburg och hem från Kapstaden. Vi besökte det barnhem som Contour Air stöttar, och det

berörde verkligen på djupet att träffa de barnen. Vi reste även runt på ett sådant sätt att det kändes som om man verkligen fick möta folk i deras vardag, berättar Therése. Redan direkt efter skolan gav sig Therése Hedén ut på en långresa, iväg till USA bar det som au pair, till Sun Valley med sina 300 soldagar om året. När tiden som au pair var över gick hon över till att arbeta inom hotell på skidorten. – Hade jag fått ett green card så hade jag utan tvekan blivit kvar där, konstaterar Therése Hedén. Tiden på skidorten gav mersmak på turistnäringen, och Therése Hedén utbildade sig i Kalmar och arbetade på inom branschen fram till 1992, då hon även hann med att driva Lövnäs Herrgård och dess restaurang åt Pharmacia. Vad blir det för mat hemma i köket? Jag tycker om att laga mat, det blir mycket franskt och italienskt då jag gillar medelhavsmat. Jag tycker också det är kul att bara titta vad som finns i kylskåpet och sedan göra något av det jag hittar där. Något jag däremot

inte gillar är svensk husmanskost. Intresset för mat kan också kopplas ihop med att det inte blir så mycket tid ute på restaurang. Det blev mer att vi gick ut på lokal med vänner när vi var yngre. Nu tycker jag att jag lagar bättre mat än vad man oftast får när man går ut, så det blir att vi bjuder hem istället, konstaterar Therése Hedén. Therése har en riktig svaghet, och det är show och musikaler. Där är det ren kärlek. Kanske en karriär på Broadway hade passat istället? – Nej, jag har förstått att man måste kunna sjunga för att ge sig in i den branschen, skrattar Therése Hedén, och låter förstå att det är något hon inte behärskar. – Jag satte upp en show när jag gick på gymnasiet, och det är min stora sorg att jag inte kan sjunga, konstaterar hon. Men titta på musikaler kan hon. - En favorit är Cats, och det var häftigt att se Mamma Mia i London, den var mycket bättre på scen än den var som film, konstaterar Therése Hedén.


Moderna Italienska smaker! Restaurang Al Forno Italiano, en bit av det Italienska kökets själ finns i Örebro! Här hittar du de Italienska smakerna i maten och den äkta Italienska vedugnspizzan. Vår ambition är att hålla högsta nivå på våra råvaror och ge bästa möjliga service. Här möts människor i farten, dina och mina vänner, unga som gamla. Välkommen att boka ditt bord!

Bokning av bord: www.alforno.se Tfn: 019-10 67 10 Öppet: Mån-fre 17-23, lör-sön 13-23


Webbtips

Företagen på bloggen Text Camilla Johansson

Är det svårt att hålla kunder, kollegor och eventuella affärspartners uppdaterade med vad som pågår inom företaget? Vill du att det ska vara möjligt att ta reda på det senaste när helst den intresserade vill? Då kan en blogg vara det som behövs.

betspartners, och internt, som ett led i kommunikationen både mellan med företagets ledning och dess anställda samt anställda emellan. Ett exempel på detta är svenska IBM.

I USA har 9 av tio företag en blogg, och redan för fyra år sedan började General Motors vice styrelseordförande dryfta sina funderingar om SAAB via sin blogg. Politikerna har sedan länge gett sig in i bloggosfären, där ett exempel är Carl Bildts blogg, som blivit både känd och ökänd. Flera politker är kända för att blogga under pågående riksdagsdebatter och på så sätt får deras läsare på tidigast möjliga stadium redan på vad som händer. Men svenska företag har varit sämre att hänga på. Webb- och PR-konsulten Fredrik Wackå tror att det handlar om en bristande retorisk tradition som man å andra sidan har i både USA och Frankrike där företagsbloggandet är betydligt vanligare. En del större företag bloggar både externt, riktat mot kunder och samar-

På just IBM har man dragit upp klara riktlinjer för hur bloggar får användas, då man ser att frånvaron av riktlinjer kan vara lika hämmande som för strikta riktlinjer. Man uppmuntrar sina anställda att blogga externt, men samtidigt innefattar riktlinjerna självklarheter som att man inte avslöjar företagshemligheter, inte skriva något som bryter mot aktiemarknadens regler om information, och inte heller bryta mot upphovsrättslagen. En bloggare får heller aldrig citera kunder eller samarbetspartners utan att först be om tillstånd. Man konstaterar också att på externa egna bloggar får man skriva om vilka kontroversiella ämnen man önskar, men på IBM:s bloggar är sådant som religion och politik bannlysta ämnen. Även andra teman som kan skapa en infekterad debatt ska undvikas.

36 Marknad

Projektstyrning och marknadsföring

Redan i mitten av det nya millenniet genomförde det amerikanska innovativa företaget Guidewiregroup undersökningen ”Blogging the Enterprise” där det framgick att av de företag som drev bloggar så användes den interna bloggen av 44 procent av de tillfrågade till internkommunikation, medan 30 procent använde den som projektstyrning. De utåtriktade bloggarna användes till 60 procent till PR och marknadsföring. Debbie Weil är baserad i Washington DC, där hon driver bloggen Blogwrite for CEOs som är helt inriktad på företagsbloggar. Nedan följer hennes tips för ett lyckat företagsbloggande, oavsett vem inom företaget som gör det.

Skriv om ett ämne du är passionerat intresserad av. - Satsa på korta, frekventa inlägg istället för långa och sällsynta. Det räcker med två meningar och en länk till en intressant artikel. - Din egen röst måste höras. En intressant blogg har både insikter och åsikter. Men glöm aldrig att bloggen kan hittas av alla via Google. - Stava rätt och använd en korrekt gram-

matik. Det finns en poäng att skriva i Word för att kunna kontrollera stavningen och grammatiken innan du klistrar in texten i ditt bloggverktyg. - Skriv för webben. Var noga med val av titel och kategori. Skriv korta stycken, mellanrubriker och punkta gärna upp viktiga nyckelord. - Skriv minst ett inlägg i veckan och helst två eller tre gånger i veckan. Glöm inte att skriva ut ordentlig kontaktinformation. Man kan välja om man vill ha en fristående blogg till vilken man länkar från företagets hemsida, eller om man vill ha den integrerad. Nedan följer några bloggar, där de två första är kostnadsfria. Blogger, www.blogger.com. Wordpress, www.wordpress.org. Typepad, www.typepad.com, 400-1 200 kronor. Movable type, www.sixapart.com, Kostar cirka1 600 för företag. Svenska företag där det bloggas är bland andra Akademibokhandeln, SBAB och JKL Kommunikationsbyrå.


BIOGRAFUTHYRES Allt inom trycksaker, utställning, arenareklam & ritningshantering.

Vill du krydda konferensen? Ordna en annorlunda bolagsstämma? Samla säljküren? Imponera pü en kund? Visa din Power Point presentation i storformat? Fira en framgüng? Eller bjuda personalen pü en ofÜrglÜmlig filmkväll? Dü har vi ett fÜrslag. Hyr en SF-biograf. Vi tÜrs lova att ingen annan konferens-anläggning erbjuder hÜgre komfort, stÜrre OH-duk, bättre ljud och akustik. Även foajÊn och biografens Üvriga faciliteter ingür i hyran. Och självklart ocksü mÜjligheten att visa valfri film. Pü SF Bio är ingenting omÜjligt. Vi är vana att ta ut svängarna. Och vi är vana vid lünga sittningar. Ta kontakt med din närmaste SF-biograf. FÜr bekvämlighetens skull hittar du telefonnumret nedan.

Engelbrektsgatan 32 019-269 727 www.printeliten.se

www.npp-reklam.se

Tel 019-761 85 00 • patrik.gustavsson@sf.se

(ELAäNšJESPARKENänäINTERNET äTVä OCHäTELEFONIänäIäENäENDAäläBER Dä KABELä.JUTäAVäETTäšPPETäNĂ˜TäME FRIäKONKURRENSäOCHäBRAäPRISER +OLLAäINäALLAäDINAäNYAäMšJLIGHETERä PäSTADSNATSE

Falun I 023-70 90 60 Borlänge I 0243-131 45 ww.printeliten.se


Boktips

Bellinis Porträtt

Metro 2033

Människor helt utan betydelse

Åren innan

Jason Goodwin Alfabeta

Dmitrij Gluchovskij Ersatz

Johan Kling Norstedts

Vibeke Bolinder Meyers

Kanske är det för att jag inte är särskilt historieintresserad som jag inte tycker Bellinis porträtt förtjänar bättre betyg än tre av fem. För den har en fortbildande ambition, en ganska spännande intrig och en superhjälte till detektiv som är smart, kulinarisk bevandrad, polyglott och behärskar kampsport à la 1800-tal. Men den utspelar sig år 1840 i Istanbul och Venedig och det gör det till lite av ett sömnpiller för mig. Eunucken tillika detektiven Yashim får av Istanbuls sultan i uppdrag att hitta en försvunnen målning i Venedig. Yashim skickar sin vän polacken Palewski, förklädd till amerikansk konstkännare, till Venedig. Väl där visar det sig att två mördade konsthandlare flutit upp i kanalen. Sedan följer förstås sedvanlig deckarhandling. Det är fara för Palewskis liv och Yashim måste klara upp mord- och konstverksgåtor. Författaren Jason Goodwin har studerat bysantinsk historia och delar med sig av sina kunskaper, ibland i mitt tycke lite för ihärdigt, i denna hans tredje deckare med Yashim i huvudrollen. Han lyckas dock med inlevelse beskriva vardagliga företeelser, som vad man åt under den här tiden, hur köksredskapen såg ut och hur man klädde sig. Och för att vara historielektion är Bellinis porträtt ovanligt spännande.

De senaste åren har Ryssland frambringat en handfull framstående författare med förkärlek för skildringar på temat ett dystopiskt framtida Ryssland efter en större katastrof. Ett par av dem som är värda att nämnas är Vladimir Sorokin och Tatjana Tolstaja, vars bok Därv är en humoristisk historia om ett totalt fördummat ryskt folk efter en onämnd katastrof. Därv rekommenderas å det varmaste. Dmitrij Gluchovskij är den nya stjärnan som anslutit sig till skaran undergångsförfattare. Hans Metro 2033 handlar om människor som genom att bosätta sig i tunnelbanan överlevt kärnvapenbombningarna av Moskva trettio år tidigare. Man har anpassat sig till livet i metron, som befolkas av bönder, köpmän, soldater och albinobarn (på grund av avsaknaden av dagsljus). Man överlever genom att odla svampar och föda upp grisar. Den gatusmarte Artiom är bokens huvudperson. Han får i uppdrag att bege sig från sin relativt trygga hemstation till stationen Polis med ett meddelande. Eftersom varje station utvecklat sin egen ideologi – här finns kommunister, fascister, religiösa grupper – blir resan till Polis krokig och farlig för Artiom. Dessutom finns mutanter och giftig gas. Mer än en resa i rummet blir det en resa inom Artiom. Han får insikt både om sig själv och om mänskligheten. Gluchovskijs roman visar att den mänskliga naturen är sig lik oavsett de yttre omständigheterna.

Jag tror inte det är möjligt för en människa att vara helt betydelselös. En person och dennes agerande har alltid betydelse för någon annan; om ens kollega är sjuk betyder det kanske att man får dubbelt så mycket att göra; om handläggaren på a-kassan är ouppmärksam kanske utbetalningarna stoppas tills någon upptäcker att vederbörande förbisett en viktig detalj och så vidare... Dessa exempel (hämtade från verkliga livet) vittnar om det. Men det finns också en annan aspekt på betydelse, nämligen att det egentligen inte finns någon mening med någonting och därmed finns det inget som betyder något. Johan Kling utforskar i Människor helt utan betydelse vad och vem som har betydelse och vilka innebörder ordet betydelse kan ha. Magnus, bokens huvudkaraktär, rör sig i Stockholm under en dag. Som frilansande skribent träffar han andra personer i den cyniska mediebranschen. Han har dåligt självförtroende och låter folk köra över honom. Han framstår som betydelselös för sina uppdragsgivare och kollegor. Dessutom analyserar han sönder vad folk säger, gör och hur han tror andra uppfattar honom. Ofta kommer han fram till att det inte har någon betydelse, en tanke som visar sig betyda olika saker beroende på i vilket sammanhang han befinner sig. De filosofiska vindlingarna och vridningarna på ordet betydelse och dess innebörd gör denna lilla roman till en stor sådan.

Den nyss bortgångna Vibeke Bolinder fick aldrig se sin debutbok Åren innan i tryck. Det är lite sorgligt eftersom det verkar som att hon med boken verkligen gör upp med sin barndom och mamman som dog i Alzheimer när Vibeke bara var sjutton år. Hon har i denna vad hon kallar ”dokumentärroman” dramatiserat sin mor Ingeborgs liv med tyngdpunkten på – liksom titeln indikerar - åren innan sjukdomen tar över hennes personlighet. Boken är intressant eftersom Vibekes far var präst i Sandviken och Gävle. Ingeborg ville annat än att vara prästfru. Hon ville studera franska vid Sorbonne och gör faktiskt det under en termin med sin makes goda minne. Barnen tar han hand om, vilket måste ha varit ovanligt vid den tiden. De dramatiserade avsnitten varvas med sjukjournaler, brev och Vibekes egna upplevelser. Tyvärr medför det att texten känns ostrukturerad snarare än att bli intressant varierad. Men skildringen av en självständig kvinna med ambitioner och drömmar under nittonhundratalets första hälft ger ändå läsaren en historisk inblick i tidsandan liksom kunskap om hur Alzheimer bryter ner både personlighet och kropp. Ett stort plus är att Vibeke Bolinder använder sig av ord, som numera sällan används. När använde du senast orden vidlåda, echaufferad och schangdobel?

Av Catharina Bergman

38 Marknad


Välkommen till Åkerby Herrgård! KONFERENSER | KURSER | FÖRETAGSTRÄFFAR

Mitt i det magiska Bergslagen ligger Åkerby Herrgård, vackert beläget vid Fåsjön, en av tre sjöar i Nora kommun. Här slår historiens vingslag från den tid då det bröts järnmalm i trakten. Idag fungerar Åkerby som hotell- och konferensanläggning för både konferensgäster och privatpersoner. Vi på Åkerby Herrgård ser till att ert möte blir som ni tänkt er det.Vi har lokaler för konferenser från 2 till 150 personer och vårt hotell har 95 bäddar fördelade på 55 rum. Åkerby Herrgård, 713 93 Nora Tel: 0587-912 10, Fax: 0587-912 50 Internet: www.akerbyherrgard.se

E-post: info@akerbyherrgard.se

Passa på! Det finns fortfarande några attraktiva tvåor, treor och någon fyra med ett enastående läge kvar. Hyra: 8 069 - 11 280 kronor per månad.


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Box 385, 701 47 ÖREBRO

Windows®. Ett liv utan begränsningar. VAIO rekommenderar Windows 7.

VAIO VPC-S11X9E Slimm och lätt dator med VAIO everywair Slimmad 3G-m 3G-modem. Kraftfull prestanda tack vare Intels® senaste Core™-processor, 4GB DDR3 RAM och senas Intel® HD-grafik. bilder på en 13,3” wide LEDVisa kontrastrika k skärm skärm. Med finesser som fingeravtrycksläsare, HDMI-utgång, webkamera och kontakt för HDM dock dockninsstation finns alla möjligheter inbyggda som väger under 2 kg. i en dator d Som alltid när det gäller VAIO har du två års garan garanti med hämtservice. Äkta Windows® 7 Professional 64-bit

11.999 KR

VGN-Z51WG/B

VPC-CW2S1E

VPC-X11S1E/B

VPC-Y11S1E/S

2,13 Ghz i3-processor, 4GB RAM, 320GB HDD, 14” wide LED-skärm, GeForce GT 330M, HDMI-ut, Äkta Windows® 7 Home Premium 64-bit. Finns i blå, röd och vit.

vikt: 780 gram, VAIO everywair 3G-modem, Intel Atomprocessor, 2GB RAM, 128GB SSD, 11,1” X-black LED-skärm, Intel® GMA 500, 8h batteritid, Äkta Windows® 7 Professional

9h batteritid, 1,78 kg, Intel® Core ™2 Duo-processor, 4GB RAM, 320GB HDD, 13,3” LED-skärm, Intel® GMA 4500MHD, HDMI-ut, Äkta Windows® 7 Home Premium 64-bit

2,8Ghz Intel® Core™2 Duoprocessor P9700, 6GB RAM, VAIO everywair 3G-modem, 400GB HDD (7200 RPM), 13,3” X-Black LCDskärm, NVIDIA® GeForce® 9300M GS, HDMI-ut, 1,55kg, 5,5h batteritid, Äkta Windows® 7 Professional 64-bit

9 999 kr

15 999 kr

8 999 kr

Nu 22 999 kr Ord. pris 25 999 kr

VPC-F11M1E/H

VPC-F11S1E/B

VPC-EB1J1E/WI

VPC-EB1M1E/WI

2.4Ghz Intel® Core™ i5-520Mprocessor, 4GB RAM, 500GB HDD, Blu-ray spelare, 16,4” wide skärm, NVIDIA® GeForce® GT 330M, HDMI-ut, numeriskt tangentbord, Äkta Windows® 7 Home Premium 64-bit

1,6Ghz Intel® Core™ i7-720QM-processor(fyrkärnig), 6GB RAM, 500GB HDD,Blu-ray spelare, 16,4” VAIO Premiumskärm, NVIDIA® GeForce® GT 330M GPU, HDMI-ut, numeriskt tangentbord, Äkta Windows® 7 Home Premium 64-bit

2,13Ghz Intel® Core™ i3-330Mprocessor, 4GB RAM, 320GB HDD, 15,5” wide skärm, Intel® HD-grafik, HDMI-ut, numeriskt tangentbord, Äkta Windows® 7 Home Premium 64-bit

2,13Ghz Intel® Core™ i3-330Mprocessor, 4GB RAM, 500GB HDD, 15,5” wide skärm, ATI Mobility Radeon® HD 5650-grafikkort, HDMI-ut, numeriskt tangentbord, Äkta Windows® 7 Home Premium 64-bit

11 999 kr

14 999 kr

6 999 kr

7 999 kr

Med 8GB minne och blu-ray brännare: 17.999 kr

Sony Center Rudbecksgatan 26 702 23 Örebro Tel 019-10 20 11 butik@sonycenterorebro.se www.sonycenter.se/orebro

Mån-Fre 10-18 Lördag 10-15

Sony Center

Marknad 2-10  

Marknad Örebro 2-2010

Advertisement