Page 1

+

HIBA CHAREK

SELECTED WORKS || 2020


Hiba Charek Selected Works || 2020

+

Joshua Tree Center For Sustainable Energy Spring 2015 | Pablo La Roche

Location: Twenty-Nine Palms , CA Program: Education, Residential Award: First Place - 2015 Blueprint for Functional Sustainability Competition Publication: Carbon-Neutral Architectural Design, Second Edition by Pablo M. La Roche Joshua Tree National Park is a place of sublime natural beauty, However, the extreme climate of the Sonoran and Mojave Desert area is uncompromising driving people away from a place the public think is dead. The Joshua Tree Center for Sustainable Energy is a residential science campus that is designed to serve the community and specially students from all ages to learn and apply science and sustainability in a safe enjoyable environment. PROCESS

N

SITE PLAN

2


Hiba Charek Selected Works || 2020

Parking

National Park Offices NCO

Manager

Cabin

Residence

Cabin

Bath Houses

Field Work Area

Cabin Kitchen

Dining Hall

Library

A Outdoor Learning

Classrooms

N

Floor Plan

The Petals were inspired by the dense cells in the leaves of the desert flower, emulating nature's time-tested patterns and strategies. The goal of the Petals is to create fresh air, water and soil for a healty, desert climate friendly environment.

Rain Water Storage

BIOREACTOR PETALS

Growth Tubes

SOLAR PETALS Algae Extraction + Water Recycling CO2 + Nutrients introduced to algae and water

3


Hiba Charek Selected Works || 2020

Growth Tubes

Rain Water Storage

CO2 + Nutrients introduced to algae and water

CO2 + Nutrients for growth

Pump

Plastic / Fiberglass composite shell Algae Extraction + Water Recycling PV Cell Panels

Harvested algae to be transported for refinment into bio fuel

Water + Wetland algae transport hose

Concrete columns

Bench

2X Wood beams

Steel plate foundation connection Concrete foundation

Particle filter + Valve Harvested algae to be sent to refinery for conversion to bio fuel

BIOREACTOR SECTION

TEMPERATURE HUMIDITY

SOLAR

WIND

Water Line

Annual Energy Created

Annual Energy Use 285,737 Kilowatt Hours used in a Year

Solar Energy = 120,250 Kilowatt Hours

x 3.412 kBTU per Kilowatt Hours

+ Algae and Biodiesel (4) = 181,408 Kilowatt Hours

= 974,935 kBTU’s used in a Year

= 301,658 kilowatt Hour created in a Year x 3.412 kBTU’s per Kilowatt Hours

974,935 kBTU 39,125 Gross Square Feet

=

Energy Use Intensity 24.91 kBTU/gsf

= 1,029,257 kBTU’s created in a Year 1,029,257 kBTU 39,125 Gross Square Feet

=

=

Energy Use Intensity 26.31 kBTU/gsf Energy Use Intensity -1.4 kBTU/gsf

SECTION A PHOTOVOLTAIC MODULES

3%

PASSIVE SOLAR

The windows are oriented North to absorbe less heat from the sun as possible. The building heating and cooling was reduced by 70%

ENHANCED ENVELOPE

5%

Thermal walls are installed South facing to eleminate heat coming to the building. The strategy works with passive solar to provide the indoor comfort needed.

WATER EFFICIENCY The petals reuse the reclaimed water from the site to grow the algae needed to provide biofuel that can be used on site.

A 120,250 kilowatt array is used to generate electricity to the site to generate computers, lighting, and office equipment.


+

Hiba Charek Selected Works || 2020

Biblioteca Nazionale

Fall 2016 | Paola Giaconia, Achille Michelizzi, Marco Brizzi, Gianni Pettena

Location: Pogram:

Firenze, Italia Historic Library Extension

The idea of Order vs Disorder is represented thoughout the city in the form of high complexity, it’s also presented by the renaissance art and the Florentine gothic style just few meters from the proposed library extension in Santa Croce. Also, being in such a monumental location of the flood of 1966 and the need of gatherig public spaces other than the piazzas is very high, the idea of Outside vs Inside is presented by the proposed park expansion.

.......

ORDER DISORDER

N

.......

DISORDER ORDER

5


Hiba Charek Selected Works || 2020 Ent r con ance nec from tion t to t he str e he clo et istu re

Connection to the cloisture

Control Point

Ent r the ance stre from et

Entrance fro m library

Computer generated shape of a water drip

Entrance hints

Transform

FIRST LEVEL

PIANO TERRA

N

PRIMO PIANO

SECONDO PIANO

N

TERZO PIANO

N

N

6


Hiba Charek Selected Works || 2020

+ 25

+ 20

+ 13 + 10 +6

0

SECTION B

+ 25

+ 20

+ 13 + 10 +6

0

SECTION A

7


+

Hiba Charek Selected Works || 2020

Paveletskaya Place 2018 - Present | 5+Design

Location: Program: Team Members:

Featured:

Moscow, Russia Underground retail historic site Arthur Benedetti - Founder and Principal Mark Welz - Principal Jeffrey Kleeger - Assoc. Principal Ramon E. Hernandez - Designer ArchDaily

Paveletskaya Place is a multi-functional public park, conceived around the experience of the visitors. The project is located next to the historic Moscow Metro Station, includes a shopping mall, programmable plazas, restaurants, event terraces, green spaces, and pedestrian walkways. Highlighting the public realm, the 73,000 square meters "park-integrated mall", situated in the Zamoskvorechye District of Moscow, will be experienced by the people in the nearby metro and rail stations, and the passersby through the continuous perimeter access. Actually a continuous flow of pedestrians enters this urban square from all sides. The design generates natural connections with the different surrounding components. Green spaces, meandering pathways, and skylights function on different levels to create a dynamic atmosphere. The retail floors are below the ground floor. The primary focal points of the shopping center, the Fashion Atrium and Food Hall Atrium, are underlined thanks to large skylights, allowing natural light to penetrate. Interior and exterior are merged in the larger of the two atrium spaces, with a flowing landscape from the retail levels to the park.

Located directly between historic Moscow Paveletskaya Railway Station and Garden Ring Road.



Below grade retail space preserves views of adjacent historic building.



 Permeable web of civic space integrates public park and retail experience.

N

 Two anticlastic canopies define the West and East court entries.

8


Hiba Charek Selected Works || 2020



 

  

     

 

 

 

 

 

 

 N

SITE

N

B02

 

  



 







 

 

   

N

B01

9

N

B03


Hiba Charek Selected Works || 2020

10


Hiba Charek Selected Works || 2020

11

Profile for Hiba Charek

Selected Works | 2020  

Selected Works | 2020  

Advertisement