Svensk Leverantörstidning 4, 2024, bilaga

Page 1

DEN GIVNA MÖTESPLATSEN FÖR SVENSKT OCH NORDISKT NÄRINGSLIV SEDAN 1984 Nr 4 - Del 2 / 2024

SLT TAR TEMPEN PÅ NÄRINGSLIVET I DANMARK

En stark partner till den kemiska industrin

Bodotex, som har sina rötter i textilindustrin, har utvecklat ett starkt koncept inom produktionen av kemitekniska produkter, bland annat i form av en unik kompetens inom epoxihartssystem och relaterade produkter. Denna unika kompetens gör att man kan hjälpa kunder med unika behov inom en rad olika branscher.

Läs mer på sidan 16.

En oas för avkoppling och upplevelser

Resenärer och företag på jakt efter spännande och avkopplande upplevelser har ett intressant alternativ i Hotel Faaborg Fjord. Allt från sängar och rum till mat och aktiviteter håller hög klass, vilket gör hotellet till ett populärt val för besökare i de vackra omgivningarna.

Läs mer på sidan 4.

Världsledande leverantör av slitstarka och miljövänliga påsar

Danska Combitherm är en världsledande leverantör av slitstarka påsar, som är livsmedelsgodkända och kan anpassas efter kundernas behov. Företaget har dessutom ett starkt fokus på att ta fram miljövänliga produkter, vilket innebär att påsarna är producerade av 100 % återvunnet material. När påsen sedan ska slängas, kan den återvinnas igen.

Läs mer på sidan 12.

Effektiv akvatisk mätning på distans

AquaSense tar fram detekteringsutrustning som kan ge noggranna mätningar av vattenkvalitet, vattentemperatur och liknande värden på distans. Sensorerna kan bland annat placeras i bojar och avläsas i upp till fem år med ett batteri. Eftersom rådgivning är en viktig del av verksamheten, har man utvecklat en egen rådgivningsenhet.

Läs mer på sidan 7.

7 UTGÅVOR PER ÅR - SVERIGES BREDASTE TIDNING FÖR LEVERANTÖRER

Utseendet är allt – åtminstone inom butiksvärlden

Iögonfallande exponering är en synnerligen viktig del av en butiks framgångskoncept. Det är ett sedan länge konstaterat faktum i danska Shopconcept A/S som både bygger kompletta och butiker och tar fram skräddarsydda inredningskoncept för allt från små boutiquer till stora livsmedelsaffärer – lösningar som i allt väsentligt bidrar till ökad försäljning.

Dansk design har i företaget Shopconcept A/S format en förmåga att skapa butikskoncept som lockar kunder till butikerna. Alla som passerat taxfreebutikerna på Arlanda, Gardemoen eller Kastrup har sett

en del av de framgångsrika butikskoncept som Shopconcept har både tagit fram, producerat och byggt.

– I många fall servar vi stora butikskedjor som vill att vi ska utveckla deras butikskoncept så att det blir enhetligt i alla deras etableringar, berättar John Svane Hansen, ingenjören och inredaren som för snart tio år sedan tog över det 40 år gamla företaget. Han berättar vidare att företaget också företräder ett koncept kring butiksinredning i köpcentrum.

– Via våra ritningar och konstruktioner vill vi både inspirera och skapa en inköpsvänlig atmosfär. Det kan röra sig om kompletta butiksinredningar för allt från boutiquer till stora livsmedelsaffärer, säger John.

Egeskovvej 5. DK-8700 Horsens Telefon +45 70 26 22 72 www.shopconcept.dk

Noggrann process Shopconept besöker uppdragsgivaren och efter noggrann analys redovisar han ett inredningsconcept via en eller flera 3D-ritningar. Med ritningarna som grund

får kunden ett exakt pris, samt en produktionsplan för montering av inredningen. Shopconcept tillsätter en projektledare med kunden i centrum. När kunden är nöjd tar Chopkoncept fram en skräddar-

sydd lösning på den egna konstruktionsoch produktionsavdelningen. Kunden kan under hela processen inkomma med förslag och idéer om hur lösningen kan utvecklas och bli ännu bättre.

Vill växa i Norden

Shopconcepts framgångar avspeglas på företagets CV som innehåller flera världsberömda varumärken, vilka exponeras för kunderna på ett attraktivt sätt. John Svante Hansen vill att företaget ska växa på den nordiska markanden. – Vi är 16 anställda idag, men genom samarbete med olika specialister klarar vi att öka produktionen och ta oss an fler kunder. Målet är tillväxt i hela Norden, så alla som är intresserade av ett framtida samarbete är hjärtligt välkomna att kontakta oss, avrundar John Svane Hansen.

Text: Örjan Persson

DANMARK 2

Ledande leverantör av inredning för sjukhus och offentliga miljöer

Danska Zystm har utvecklats till en av Nordens ledande leverantörer av inredningar för allt från operationssalar till skolmiljöer. Med allt från design till produktion under samma tak, kan företaget snabbt ställa om när det behövs. Bland kunderna finner man bland annat danska, norska, finska och svenska sjukhus.

På bara sjutton år har Zystm utvecklats till en ledande nordisk leverantör av inredningar för allt från operationssalar, inten-

sivvårdrum och laboratorier till offentliga miljöer, exempelvis skolor. Företaget har gjort sig känt för sin flexibla tillverkning och att leverera produkter med både hög kvalitet och hög funktionalitet i rätt tid. Företaget har allt under samma tak i sina lokaler i Herning.

- Vi har egna designers, ingenjörer, projektledare och produktionslinjer under ett tak, berättar Michael Kudsk, företagets VD.

Bland Zystms kunder finner man bland annat ett antal välkända sjukhus och

laboratorier i Danmark, Norge, Finland, Benelux och Sverige. Sjukhuset i Skejby i Århus, Novo Nordisk, Stavanger Sykehus, Göteborgs patologiska laboratorium och olika svenska sjukhus är exempel på Zystms kunder.

4 produktgrupper Zystm har delat in sina inredningar i fyra olika produktgrupper, som består av Zystm Care, Zystm Lab, Zystm Learn och Zystm Detra. Michael berättar att det som främst skiljer dessa produkter åt rörande

produktionen är materialvalet. Men det är likväl en betydande skillnad.

- Melamin kan exempelvis användas i produktionen av inredning som tas fram för skolor medan kompaktlaminat, som är väldigt dyrt på grund av sina bakterieavvisande egenskaper, används inom exempelvis sjukrum och renrum, berättar Michael.

Bland Zystms produkter finner man bland annat databord som används på mottagningar i hela Danmark och färdiga slusskåp som används i operationssalar.

Hög flexibilitet

Zystm fokuserar helt på legotillverkning, vilket ställer höga krav på företagets flexibilitet. Man kan, på mycket kort tid, kasta om i produktionen, exempelvis för att lösa tilläggsbeställningar.

- Oftast har kunderna egna ritningar, men om det saknas, tar vi oss an hela produktionen, från idé till ritning, produktion och slutligen till montering, berättar Michael.

Zystm har utformat sin verksamhet för att kunna vara så flexibla som möjligt. Som exempel kan man ta det faktum att man har ett mellanlager för alla produkter som är klara för leverans och ska levereras inom 3–4 dagar.

- Om det är ett projekt som drar ut på tiden, så har vi även lagerlokaler för produkter som ska levereras om fyra dagar eller senare, säger Michael.

Michael avslutar intervjun med att berätta att Zystms långsiktiga mål är att expandera på den nordiska marknaden med Sverige som särskilt fokus.

Text: Andreas Ziegler

3 DANMARK LEVERANDØR AF MØBLER, INVENTAR OG MOBILE LOGISTIK ENHEDER TIL LABORATORIER, HOSPITALER OG UDDANNELSESINSTITUTIONER Zystm A/S | Lillelundvej 18 | DK-7400 Herning +45 96 66 66 60 | www.zystm.com

En oas för avkoppling och upplevelser

Resenärer och företag på jakt efter spännande och avkopplande upplevelser har ett intressant alternativ i Hotel Faaborg Fjord. Allt från sängar och rum till mat och aktiviteter håller hög klass, vilket gör hotellet till ett populärt val för besökare i de vackra omgivningarna.

Efter några timmars bilresa genom det vackra kulturlandskapet svänger man in på parkeringen till Hotel Faaborg Fjord och får därmed en bra bild av hotellets fantastiska läge med utsikt över fjorden. Hotellet

representerar dock mycket mer än så och är känt för sin flexibilitet och goda mat. Med sina 128 dubbelrum klarar man det mesta, och behövs fler sängar samarbetar hotellet med närliggande anläggningar.

Vi träffar Ulrich Bastrup, direktör för

Hotel Faaborg Fjord, som berättar att de till viss del har specialiserat sig på kursoch konferensgrupper som vill kombinera vistelsen med aktiviteter av det annorlunda slaget.

– Vi brukar säga att vi ordnar allt överallt, vi alla möjligheter att tillgodose våra gästers önskemål. Vi anpassar vårt koncept efter vad gästerna efterfrågar, och den blå

himlen och det vackra havet får de på köpet, säger Ulrich Bastrup.

”Tid att vara tillsammans”

Han berättar vidare att Hotel Faaborg Fjord även välkomnar andra besökare än konferensgäster, och erbjuder i sammanhanget ett fritidskoncept med olika typer av erbjudanden. Tid att vara tillsammans, lyder hotellets ledord, vilket kan innefatta både traditionella weekendpaket och golfpaket som inkluderar allt.

– Vi hjälper våra gäster med planlägget av deras vistelser hos oss. Det kan vara segel-

KONFERENSER OCH MÖTEN

KONFERENSDYGNSPAKET KL. 9-9

Förmiddagsbröd

Kaffe/te, isvatten, färsk frukt

Lunch inkl. en öl eller vatten

Eftermiddags sött & nyttigt

2-rätters meny av kökschefen

Kvällskaffe/te och sött

Övernattning i enkelrum

Stor frukostbuffé

Pris per person inkl. moms och lokalhyra

DKK 1.690,00

turer, besök på Egeskovs och Valdemars slott med sina utställningar, vandringsoch cykelpaket, upplyser Ulrich, men tillägger snabbt att hotellet välkomnar alla, inte bara de som vill aktivera sig på olika sätt.

– Det går alldeles utmärkt att komma hit och bara slappa och ta det lugnt. För barnfamiljerna finns till exempel en fin sandstrand och rikligt med grönytor för sysselsättning.

Mat i toppklass

Maten som serveras på Hotel Faaborg

Fjord är av yppersta klass. Allt tillagas från grunden med råvaror från bygden. – Det går också att komma till oss och kombinera ett julbord med en konferens. För de som vill ordnar vår konferensavdelning med allt från utflykter till transer från flygplatsen eller järnvägsstationen i Odense, avrundar Ulrich Bastrup.

Text: Örjan Persson

Läs mer på www.hotelfaaborgfjord.dk eller ring +45 62 61 10 10 för mer information Svendborgvej 175, 5600 Faaborg

SPA & WELLNESS GETAWAY

Fri tillgång till Spa & Wellness

4-rätters meny Övernattning i delat dubbelrum

Läcker frukostbuffé

Pris per person i delat dubbelrum

DKK 1.648,00

GOLF GETAWAY

2 x greenfee till valfria golfbanor, med möjlighet att byta till spa & wellness tillgång Fri vin & fatöl i baren kl. 16.00-18.00 på ankomstdagen 4-rätters meny

Övernattning i dubbelrum

Läcker frukost

Gör din egen smörgåspaket från frukostbuffén

Pris per person i delat dubbelrum

DKK 1.698,00

DANMARK 4

Fria former hos dansk verktygstillverkare

Plastindustrin har i danska företaget FreeForm A/S en stabil och framåtlutad samarbetspartner. FreeForm tillverkar thermoformverktyg, stansknivar och stansformar och tar ett helhetsansvar kring varje uppdrag – från ritning till levererad lösning.

Vi träffar nestorn och maskinarbetaren

Morten Sörensen, som leder verksamheten

i FreeForm A/S, i företagets moderna produktionslokaler i Vejle på Jylland. Han berättar att verksamheten vilar stadigt på flera ben.

– Vi tillverkar thermoformverktyg åt kunder som många gånger inkommer med en enkel skiss, varpå vi upprättar 3D-ritningar som utgör beslutsunderlag. Ibland tillverkar vi verktygen på traditionellt sätt, ibland tar vi fram dem via 3D-printing.

Härutöver tillverkar vi även stansknivar

och stansformar för plastindustrin. Vi kan dessutom erbjuda helt egenproducerade blistermaskiner för exempelvis livsmedelsindustrin, berättar Morten Sörensen.

Effektiva processer

Morten Sörensen började arbeta med verktygsframställning hemma i garaget för 35 år sedan. Mycket har således hänt i företaget som idag sysselsättet tolv anställda, som med hjälp av en modern maskinpark kan producera färdiga verktyg inom en till åtta veckor.

– Om vi ska rita och konstruera verktyget och ta fram en prototyp behöver vi upp till åtta veckor, men om vi utifrån existerande ritningar ska tillverka eller reparera ett verktyg klarar vi det på cirka en vecka. Vi åker gärna ut till kunden för att titta på dennes maskinpark innan vi ger råd om hur verktget eller knivarna ska kunna användas på effektivaste sätt. När det gäller blistermaskinerna gör vi en noggrann analys av på vilket sätt den aktuella maskinen ska utformas, varpå vi till-

verkar, installerar och provkör maskinen hos kunden, upplyser Morten Sörensen.

I FreeForm förfogar de över modern utrustning bestående av ett flertal CNC-maskiner, med vilka de, förutom verktygstillverkning, även åtar sig legoarbeten och underleverantörstjänster åt industrin.

Växande kundkrets

Orsaken till FreeForms nordiska framgångar är flera. Morten, som är utbildad ingenjör och maskinarbetare, kan göra

allt från att ge råd kring materialval och produktionsmetoder till att utföra service och underhåll av verktygen.

– Vi är framgångsrika tack vare vår breda kompetens och långa erfarenhet. Det har bidragit till vår breda kundkrets som vi har kunnat bygga upp under många år. Idag servar vi många kunder i både Sverige och Norge. Vi siktar på att även kunna attrahera den finska marknaden, vår ambition på längre sikt är att serva kunder över hela Norden, avrundar Morten Sörensen.

Text: Örjan Persson

www.free-form.dk

Telefon +45 2612 2626

Bødkervej 8 | DK-7100 Vejle

5 DANMARK

35 års erfarenhet av gasdetekteringsutrustning

GasDetect och AquaSense är två parallella företag som arbetar med sensorer som kombineras för att erbjuda kundanpassade lösningar för kunder som vistas i miljöer där farliga gaser kan finnas. Företagen erbjuder dessutom serviceavtal som innebär att man kalibrerar och kontrollerar detektorernas funktion, så att kunderna alltid kan känna sig och trygga och säkra.

Søren Møller är starkströmsingenjör och instrumenttekniker i grunden. För 14 år sedan grundade han GasDetect. Företaget sysslar med att ta fram gasdetekteringsutrustning. Företaget AquaSense är ett parallellt företag. De två företagen samarbetar ofta för att utrusta detektorer med olika

sorters sensorer, baserat på kundernas behov. Modern gasdetekteringsutrustning är mycket mångsidig och anpassningsbar.

- Utrustningen både indikerar och varnar för giftiga gaser samtidigt som den sänder informationen om skadliga gaser till företagets ledning, berättar Søren.

Behovsanalys

Inom försäljning brukar man börja med en behovsanalys för att skapa en uppfattning om vad kunden ifråga behöver, vilket leder till att man, som säljare, kan presentera lösningar i form av produkter och lösningar. På GasDetect gör man liknande analyser. Den stora skillnaden är att lösningarna man skapar ska varna för gaser som kan vara väldigt farliga, exempelvis för att de är giftiga att andas in eller få på huden. Andra gaser är explosiva. Det

finns en mängd olika farliga gaser som är både osynliga och luktlösa. Den behovsanalys som GasDetect genomför är därför oerhört viktig. -Vi lyssnar mycket noga på kundens

VI REDDER LIV MED VIDEN

Vi har allt inom handhållen och stationär gasdetektering Rådgivning | Dokumentationspaket | Projektering | Installation |

Kalibrering | Uthyrning | Auktoriserat nordiskt servicecenter |

www.Gas.dk / +45 42 42 50 70

Vi är både ISO 9001 och ISO 14001 certifierade.

behov och upprättar ett frågeschema med användningsområden. Därefter bygger vi samman sensorerna, så att dessa passar kundens behov. Våra sensorer räddar liv och skapar trygghet. Därför är det viktigt att få alla parametrarna på plats, förklarar Søren.

Under alla sina år i branschen har GasDetect skaffat sig unik kompetens. Man är AGA-certifierade vid DBI. Den absolut största kundgruppen består av VA-tekniker, som arbetar vid avlopps- och spillvattensanläggningar. Man har även kunder som arbetar i exempelvis laboratoriemiljöer, batteriladdningsstationer, biogasanläggningar och parkeringskällare.

Service och råd

Många av kunderna uppskattar att de kan teckna serviceavtal med GasDetect.

- Detta avtal innebär att vi, med jämna mellanrum, kalibrerar och kontrollerar detektorerna, så att kunderna får bekräftat att de kan lita på utrustningen, säger Søren.

GasDetect har även utvecklat en egen rådgivningsenhet, som träffar kunder i ett tidigt skede och ger råd kring vilken sorts utrustning de kan tänkas behöva.

DANMARK 6
- Vi besöker gärna kunderna på plats eller så kan de komma och besöka oss här i Vejle, avslutar Søren. Text: Andreas Ziegler

Effektiv akvatisk mätning på distans

AquaSense tar fram detekteringsutrustning som kan ge noggranna mätningar av vattenkvalitet, vattentemperatur och liknande värden på distans. Sensorerna kan bland annat placeras i bojar och avläsas i upp till fem år med ett batteri. Eftersom rådgivning är en viktig del av verksamheten, har man utvecklat en egen rådgivningsenhet.

När man ska övervaka vattenkvalitet, vattentemperatur och andra värden i vatten står man inför ett antal utmaningar. En av viktigaste frågorna är, så klart, att utrustningen man använder har rätt sensorer, som ger både korrekta och relevanta värden. AquaSense har specialiserat sig på denna typ av sensorer. Företaget samarbetar ofta med GasDetect.

- AquaSense och GasDetect är två parallella företag som arbetar med olika typer av sensorer som kombineras på ett, för

kunden, optimalt sätt. Vi lyssnar mycket noga på kundens behov och upprättar ett frågeschema rörande användningsområden. Därefter bygger vi samman sensorerna, berättar Søren Møller, som driver båda företagen.

Effektiva bojlösningar

En annan utmaning när det kommer till mätningar i vatten är att detekteringsutrustningen ofta finns långt från teknikern som ska ha tillgång till mätningarna.

Därför har AquaSense utvecklat en bojlösning med sensorer som kan avläsas under fem år med ett batteri.

- Via trådlös kommunikation kan inte bara sensorernas värden avläsas, utan även batterikapaciteten och liknande värden.

Ibland bygger vi, för de kunder som så önskar, en solcellsdriftlösning, som är oberoende av en batterilösning, berättar Søren.

AquaSenses övervakningssystem sparar mycket pengar åt kunderna, som slipper skicka ut personal till reningsverket eller

vattenverket för att samla in mätvärden. Bojlösningen kan fästas på botten, vid ytan eller på det djup som man önskar göra mätningar på.

Vi har allt inom vattenanalys och vattenkvalitet.

Rådgivning | Dokumentationspaket | Projektering | Installation | Kalibrering | Uthyrning | Service |

www.Aq.dk / +45 42 42 50 80

Vi är både ISO 9001 och ISO 14001 certifierade.

- Dessa bojlösningar finns exempelvis vid ett stort antal badplatser över hela Danmark, säger Søren.

Stationära eller bärbara provtagare

Rådgivning

Genom åren har AquaSense utvecklat en unik spetskompetens. Därför har rådgivning blivit en viktig del av verksamheten. AquaSense har en egen rådgivningsenhet, som kan ge kunderna råd rörande vilka sensorer som bör användas.

- Vi besöker gärna kunden på plats eller så kan de besöka oss här i Vejle, säger Søren.

AquaSenses övervakningssystem har redan gjort succé över hela Norden. Företagets meritlista är lång.

- Vi är representerade över hela Norden. Genom att anställa fler tekniker och utveckla vår rådgivnings- och service-avdelning är målsättningen att öka antalet kunder i Sverige, Norge och Finland, säger Søren avslutningsvis.

Text: Andreas Ziegler

Här ser man ett litet utsnitt av vårt utrustningsutbud: Flödesmätare, multiparametersond, datalogger och vattenkvalitetsboj.

7 DANMARK

En flexibel leverantör till Nordens pulverlackerare

Pulverlackering kan vara en hel vetenskap. Ofta krävs noggranna analyser för att säkerställa vilket slags pulver som ska användas i varje enskilt fall. En expert i sammanhanget är danska CWS Powder Coating Scandinavia ApS som inte bara tillverkar pulver med en mängd olika egenskaper, utan också noggrant kartlägger kundens behov. Denne erhåller därmed en helt och hållet skräddarsydd produkt.

CWS Powder Coating Scandinavia ApS, beläget i danska Randers, är ett företag som utvecklat en unik kompetens för framställning av pulver för pulverlackeringsanläggningar över hela Norden. Det rör sig om ett synnerligen brett sortiment för både inomhus- och utomhusbruk. I ett nära samarbete med företagets eget laboratorium tar CWS Powder Coating fram fler än 150 nya produkter varje år, men bolagets erbjudande är, berättar dess VD Frank Lavrsen, betydligt större än så. – Vi kan tillgodose alla våra kunders önskningar avseende exempelvis pulverkvalitet, utseende och ytor. Vi gör en anlys av

kundens behov då vi till exempel loggar ugnen och tittar på processtider, varpå vi tar fram en helt skräddarsydd lösning, anpassad efter de aktuella förutsättningarna, förklarar Frank Lavrsen.

I nära samarbete med kunden

Kenni Mechlenborg, COO på CWS Powder Coating, och med ett gediget förflutet som sprutlackerare, berättar att det för många företag kan vara svårt att ha full koll på exempelvis pulvrets sammasättning och den sprutlackeringsutrustning som används.

– Därför besöker vi gärna våra kunder på plats där vi justerar och kalibrerar utrustningen. Om det krävs kan vi även analysera kundens pulver och justera det efter dennes önskemål i vårt eget laboratorium. Kenni Mechlenborg berättar vidare att de även i inledingsskedet träffar sina kunder för att i detalj kunna informera sig själva om den utrustning som används, vilket resultat kunden önskar och vika egenskaper färgen ska ha.

– Det kan handla om både tjocklek, slitstyrka, blankhet med mera, och när alla förutsättningarär klara utför vi ett test som kunden sedan får godkänna. Därefter sammanställs en order med ett skräddarsytt

recept som sednan ligger till grund för själva tillverkningen. Det färdiga pulvret blandas och säljs sedan i kvantiteter på allt mellan 100 och 500 kilo. Vi har kapacitet att leverera pulver inom några dagar över hela Norden, upplyser Kenni Mechlenborg.

Hög kapacitet

Att utveckla ett helt nytt pulver med

särskilda egenskaper tar däremot några veckor. I det egna laboratoriet testas pulvret så att det uppfyller kundens samtliga krav, varpå framställningen sker i form av såväl pulver som GEL-tid eller andra former. Varje år framställer CWS Powder Coating ett hundratal nya färgkombinationer.

– Vi är visserligen ett förhållandevis litet företag men det gör oss å andra sidan desto

mer flexibla. Idag går cirka 23 procent av vår produktion på export, vilket kräver att vår logistikkedja är väl uppbyggd. Vi växer med en tydlig ambition att ta fler marknadsandelar. Kapaciteten finns för fler nordiska kunder, avrundar Frank Lavrsen.

Text: Örjan Persson

DANMARK 8 Feel the Future of Powder www.cws.dk CWS
Scandinavia
Furvej
SV
Powder Coatings
ApS |
2, 8940 Randers
| Danmark

Danska ståltrappor erövrar Norden

De danska smidestraditionerna är starka, och ett i sammanhanget lysande exempel är HB Schack, före detta HB Trapper, som tillverkar trappor, altaner, inredningslösningar och speciallösningar i stål med inslag även av andra material.

I HB Schack är innovationskraften stor.

– Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid, säger bolagets försäljingschef Peer Bertelsen.

Redan vid infarten till HB Schack (tidigare HB Trapper) förstår man att detta smidesföretag är något utöver det vanliga. Bolagets försäljningschef Peer Bertelsen tar emot och visar runt i lokalerna som i det närmaste är en orgie i smideskonst.

– I en del av våra uppdrag kombinerar vi arbete med stål i alla dess former och träarbeten i exempelvis dienesen pine. Beträffande trappor handlar det ofta om gedigna stållösningar i kombination med glas, säger Peer Bertelsen och visar sedan upp en skåplösning som blivit en stor framgång i Danmark.

Han tillägger att HB Schack två tillverkande enheter på Jylland, samt ett eget snickeri där man arbetar med återvunnet trä.

Små och stora uppdrag

Det är med andra ord inte bara trappor som HB Schack tillverkar. Företaget har genom åren skapat sig ett namn avseende smidesarbeten i inte bara Danmark utan i hela Norden, vilket inte är svårt att förstå när man gör ett besök på fabriken i jylländska Herning. Produktionslokalerna och kontorsfaciliteterna är i sig en utställning över vad HB Schack förmår att producera.

– Vi samarbetar med en rad arkitektkontor, bland andra BIG Arkitekter som anlitar oss för att bygga specialtrappor för allt från privatpersoner till offentliga bygg-

nader, upplyser Peer Bertelsen. Han nämner i sammanhanget den kände arkitekten Bjarke Ingels som designat Kaktustårnet på Fisketorvet, vilket försetts med en av HB Schacks trappor. Här har HB Schack också balkongentreprenaden. Bolaget producerade och monterade också 3XN-trappan till Forskaren i Hagastaden. Peer visar upp ett flertal av företagets trapplösningar men betonar samtidigt att det inte enbart handlar om trappor för välkända arkitekter, utan också om såväl prefabricerade altaner som svalgångar, gångbroar med mera för bland annat bostadsrättsföreningar.

– Vi brukar säga att vi är ja-sägare – för oss är inget uppdrag vare sig för litet eller för stort. Våra kunder kan inkomma med en enkel skiss varpå vår konstruktionsavdelning tar sig an hela projektet, ända fram till montering på plats hos kunden, upplyser Peer Bertelsen.

Blickar framåt HB Schack arbetar med CE-mærkning och enligt fastlagda EU-krav och danska standarder, samt enligt EXC3 och kvalitetsstyrningssystemet EN1090, vilket innebär att företaget har alla de certifikat som krävs för de uppdrag de åtar sig. Peer

Bertelsen tipsar om Marsk Tower, en avancerad konstruktion som bär HB Schacks signatur.

– För oss är ingenting omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid, säger Peer som nu blickar framåt med en tydlig ambition om att attrahera fler kunder i Norden.

– Redan idag servar vi kunder i både Sverige och Norge, men vi har definitivt kapacitet att välkomna fler. Nyfikna får gärna kontakta oss med sina idéer, eller varför inte avlägga ett besök hos oss för ett oförpliktigande samtal?

Text: Örjan Persson

9 DANMARK Altaner · Trapper · Interiør · Specialløsninger Tlf. +45 9716 1555 · info@hbschack.dk · www.hbschack.dk

En stolt förvaltare av danska designtraditioner

Dansk design är välkänd över hela världen. De stolta traditionerna representeras på ett utmärkt sätt av danska företaget NAGA, som tillverkar stilfulla och iögonfallande inredningslösningar av olika slag. Allan Petersen driver företaget tillsammans med hustrun Anne-Kari Fischer, och det är den sistnämnda som i mångt och mycket ligger bakom de uppskattade produkterna.

Anrika inredningsföretaget NAGA, med säte i Horsens på danska Jylland, blir ett alltmer välkänt namn på den nordiska marknaden för designade tavlor och inredningslösningar. Dansk design är välkänt över världen och det är äkta paret Allan Petersen och hustrun AnneKari Fischer som leder verksamheten. Vi besöker dem i företagets showroom där paret visar upp några av de uppskattade produkterna.

– Vi står för ett brett inredningskoncept med ett flertal storsäljare, säger Allan och visar bland annat upp populära tavlor i glas och andra material, vilka

många gånger designas efter kundernas önskemål.

Snabba leveranser

En naturlig fråga blir förstås vem som ligger bakom de designade produkterna. Svaret är hustrun Anne-Kari som med sin långa erfarenhet och tydliga känsla för form, färg och stil tar fram de många uppmärksammade lösningarna. Hyllor i smide, korgar i bast, speglar och utsmyckningsdetaljer för bostaden är bara några exempel på produkter som bär Anne-Karis signatur. NAGA jobbar dessutom med snabba leveranser.

– Vi expedierar i regel varje order samma dag den inkommer, vilket medför att de flesta av våra nordiska kunder får sin leverans bara några dagar efter beställning, upplyser Anne-Kari Fischer.

Webbutik på svenska NAGA, vars produkter till övervägande del produceras i Europa, har 47-åriga anor. För knappt 17 år sedan tog Allan och Anne-Kari över verksamheten och sedan dess har inredningsföretaget utvecklats i takt med sin samtid. Återförsäljare i form av butiker för inredning och kontorsmaterial finns idag över hela världen, och för de som har långt till närmaste återförsäljare finns webbutiken.

Nu siktar NAGA mot att bredda kundkretsen ytterligare genom att göra webbutiken flerspråkig. Redan nu finns både en svensk och tysk webbsajt.

– Vi har köpt domäner i både Norge och Finland, och räknar med att dessa webbutiker kommer att vara aktiva innan sommaren. Vår webbutik är ett utmärkt komplement till våra återförsäljare, och

vi är förstås öppna för fler samarbeten. Inredningsbutiker som är nyfika på vårt sortiment får mer än gärna besöka vår utställning och ta en diskussion med oss om ett vidare samarbete, säger Allan Peterson.

DANMARK 10
Text: Örjan Persson Hessian, anslagstavlor med svart ram. Rocada Natur Mobil – blädderblock, whiteboard och bord i ett. Magnetiska glastavlor för kontoret, mötesrummet eller hemmet. Anne-Kari Fischer och Allan Petersen.

Hundraårig tillverkare av marknadsledande kugghjul

Villiam Petersen Tandhjulsfabriken

Horsens är ett hundraårigt familjeföretag som i generationer samlat på sig erfarenhet som gör företaget till en respekterad kugghjulsproducent. Med fokus på kvalitet och leveranssäkerhet har bolaget genom åren byggt upp ett mycket gott rykte och en stabil kundkrets i flera branscher.

Vi träffar Henrik Petersen och sonen Villiam som är fjärde generationens kugghjulsexperter i Villiam Petersen Tandhjulsfabriken Horsens. De beskriver bolaget som en orderproducerande verksamhet med fokus på mindre serier på upp till cirka 250 enheter.

– Kunden kommer till oss med ett transmissionsproblem som denne vill ha löst. Det kan vara ett cylindriskt, koniskt eller spiralformat kugghjul med ut- eller invändig tandning, med en speciell typ av härdning eller i en särskild legering. Tillsammans tar vi fram det kugghjul som kunden önskar. Samarbete är vår filosofi, vi tar ett helhetsansvar kring allt från rådgivning till prototyp och tillverkning, säger Villiam Petersen.

Renovering efterfrågas alltmer

Villiam Petersen Tandhjulsfabriken

Horsens fyllde hundra år 2019, men har faktiskt rötter ända sedan 1893 då företaget började tillverka bland annat motorer och växellådor för stationära kraftverk och industrin. Erfarenheterna och den tekniska utvecklingen har gjort att Villiam Petersen Tandhjulsfabriken

Horsens nu anses vara en mycket allsidig aktör när det gäller tillverkning av kugghjul.

– Idag finns 40 procent av våra kunder i offshorebranschen där det ofta handlar om komplicerade vinschanordningar som vi antingen konstruerar om eller renoverar. Just renovering är något som efterfrågas alltmer. I många fall kan företagen spara upp till 50 procent av kostnaderna jämfört med att köpa nytt, upplyser Henrik Petersen.

Han fortsätter:

– Våra kunder är storföretag, till exempel industrijättar, som kräver att allt som görs dokumenteras. Det gäller inte bara själva materialet utan också hela tillverkningsprocessen, säger Henrik och tillägger att verksamheten är kvalitetscertifierad enligt ISO-standarden, samt certifierad enligt Achilles avseende hälsa och säkerhet.

Framtidsoptimism

Villiam Petersen Tandhjulsfabriken Horsens, som har drivits av familjen Petersen i en obruten linje genom generationer, har inte bara nyproduktion på agendan. De åtar sig också att byta ut slitna kugghjul i växellådor, vilket ibland medför att de emellanåt får ta sig an gigantiska växellådor som väger upp till åtta ton.

Villiam och Henrik noterar en växande efterfrågan på bolagets produkter och tror därmed att verksamheten har alla möjligheter att fortsätta expandera.

– Det är viktigt att vi fortsätter jobba enligt en princip där kvalitet och pris följs åt. Hög kvalitet och god leveranssäkerhet är nycklar till fortsatt utveckling, och vi hoppas inte minst kunna attrahera fler svenska kunder.

Den svenska gruvnäringen och tågreparatörer ser vi till exempel som en framtida marknad. Vi har den maskinpark och all den kunskap och erfarenhet som behövs för att fortsätta växa och utvecklas, avrundar Villiam och Henrik Petersen.

Text: Örjan Persson

11 DANMARK Gears for all industries Gearbox overhauls and manufacturing of power transmission components according to customers specifications More information Find more information and cases on www.tandhjulsfabriken.dk Please contact +45 75 62 16 22 sales@tandhjulsfabriken.dk

Världsledande leverantör av slitstarka och miljövänliga påsar

Danska Combitherm är en världsledande leverantör av slitstarka påsar, som är livsmedelsgodkända och kan anpassas efter kundernas behov. Företaget har dessutom ett starkt fokus på att ta fram miljövänliga produkter, vilket innebär att påsarna är producerade av 100 % återvunnet material. När påsen sedan ska slängas, kan den återvinnas igen.

Combitherm är en av Europas ledande aktörer inom framställningen av flexibla, skräddarsydda och energibesparande thermolösningar för en rad olika industrier; man tar fram slitstarka påsar, med andra ord. Combitherms påsar är otroligt slitstarka och kan användas länge. Påsarna är tillverkade i livsmedelsgodkänt material. Livsmedelsindustrin är därför ett stort och viktigt kundsegment.

- Vi utgår från ett standardkoncept, men tar, i dialog med kunden, fram det kunden önskar. Våra produkter levereras färdiga med tryck, logo eller liknande, berättar Michael Søndergaard, som är företagets VD.

Kvalitet

Combitherm har nått sin marknadsledande position genom att satsa på kvalitet.

- Vi har påsar som är 1–2 millimeter tjocka. Jämför du dem med en utlandsproducerad påse, ser man att deras påsar är tunnare, har en annan handtagslösning och en sämre förslutningsmekanism, säger Carsten F. Peterson, företagets försäljningschef, medan han visar upp några av konkurrenternas påsar. Kundernas uppskattning av Combitherms produkter reflekteras av försäljningssiffrorna; varje år levereras cirka 40 000 pallar med kassar från Randers ut till kunderna.

Miljövänliga alternativ

Idag går hållbarhet och kvalitet allt oftare hand i hand. Combitherm är ett lysande exempel på detta. Företagets fokus på hållbarhet och miljön är lika starkt som dess fokus på kvalitet. Påsarna är producerade

av 100 % återvunnet material.

- När påsarna sedan, efter att ha använts länge, slutligen har tjänat ut sin användning, kan hela påsen återvinnas i ett enda stycke, berättar Michael.

På Combitherm arbetar man kontinuerligt med att utveckla sin produktion.

- Just nu tillverkar vi kassar i sockerrörsmaterial. De är dyra just nu, men i takt

med utvecklingen blir prisbilden mer attraktiv, säger Carsten. Combitherm ämnar nu göra större satsningar på hela Norden. Michael och Carsten avslutar intervjun med att berätta att man har säljare som gärna kommer ut till potentiella kunder i hela Norden för att diskutera olika behov och lösningar.

Text: Andreas Ziegler

DANMARK 12

Dansk uppfinning eliminerar skaderisker med CNC-styrda maskiner

Arbete med CNC-styrda maskiner är alltid förenat med vissa risker. De går dock att minimera med hjälp av olika säkerhetslösningar, inte minst från danska Made4CNC som tagit fram en lösning som är kompatibel med alla på marknade förekommande CNC-utrustningar. Genom ett samarbete med Made4CNC minimeras risken för bland annat klämskador.

Peter Nadolny Madsen är robotexperten och uppfinnaren bakom en uppskattad säkerhetslösning för CNC-styrda maskiner. Vi träffar honom på Made4CNC:s anläggning i danska Odense där

han berättar att alla som arbetar där är sprungna ur robotindustrin.

– Vi är således väl medvetna om skaderisken vid användandet av CNC-styrda maskiner. Det kan vara skador från rotarende arbetsstycken eller klämskador generellt. Vi tittade på problemen och bestämde oss för att utveckla ett system för att säkra hanteringen av maskindörrarna, berättar Peter Nadolny Madsen.

Effektiv lösning

Vi tar en titt på Made4CNC och deras lösning i samabnd med den inernationella robotmässan R2024 i Odense.

Försäljningschefen William Gerog Jensen förklarar hur företagets säkerhetslösning fungerar:

– Utrustningen består dels av en porteller dörrautomatik med en slaglängd upp till 1 600 millimeter samt en elektronisk lösning som styr dörrautomatiken. Systemet är kompatibelt med maskinens

teknik- och programmeringsutrustning, samt försett med ett klämskydd, berätttar

William och fortsätter:

– Vårt system är helt och hållet tillverkat i Danmark,och är så enkelt att installera så att en maskinskötare kan utföra både montering och installation själv. Systemet är dessutom kompatibelt med samtliga på marknaden förekommande industrirobotar.

Blickar mot Sverige

På företagets meritlista kan man notera att flera av Danmarks stora företag har valt att anlita Made4CNC. Nu blickar Peter Nadolny Madsen och William Gerog Jensen framåt med sikte på att attrahera fler kunder på den nordiska marknaden.

– Produkten är färdigutvecklad, testad och kommersiellt gångbar på marnaden,där vi ser Sverige som ett tekniskt föregångsland. Vi har kapacitet att leverera våra standardstorlekar på 600, 750, 1 000 och 1 300 millimeter på mindre än en vecka, medan skräddarsydda lösningar tar mellan sex och åtta veckor. De som är nyfikna på vad vi kan erbjuda är hjärtligt välkomna att kontakta oss.

Text: Örjan Persson

13 DANMARK

Danska kvalitetsverktyg för krävande miljöer

I företaget Polar Tools står begrepp som innovation och nytänkande högt i kurs. Polar Tools utvecklar verktyg för allehanda användningsområden och branscher – produkter vars höga kvalitet gör att de onekligen sticker ut i mängden.

Det är Mikael Linde som driver Polar Tools i danska Vejle. För 20 år sedan bestämde han sig för att utveckla ett eget verktygskoncept.

– Jag ville satsa på ett koncept med en attraktiv prisbild utan att göra avkall på kvaliteten. Via ett samarbete med DTU, Dansk Teknologisk Institutt, fick vi möjlighet att testa våra produkter med andra på marknaden förekommande verktyg, för att på så vis få fram den bästa kvaliteten, berättar Mikael Linde.

Han visar upp ett spärrhandtag i borstat stål som har försetts med fler än 100 tänder, vilket är cirka 30 fler än på konkurenternas.

– Vi har också gjort handtaget tunnare och mer ergonomiskt utformat för att

förebygga muskelslitage för användaren, tillägger Mikael.

Anpassade lösningar

Sedan starten har Polar Tools gått från 260 varunummer till dagens 5 000. Alla

verktyg som företaget säljer finns på lager i Danmark. Bland dessa finns verktyg i rostfritt för aktöer i exempelvis läkemedels- och livsmedelsbranschen, samt verktyg som används inom exempelvis offshore och petrokemisk industri.

– De kräver speciella verktyg eftersom de inte får generera gnistor och statisk elektricitet. Dessa produktgrupper är vi relativt ensamma om, berättar Mikael Linde.

Han fortsätter:

– Utvecklingsarbetet är en ständigt pågående process. Nu håller vi på att utveckla ett koncept av verktyg som ska användas inom både offshoreverksamhet och vindkraftsindustri.

Söker svenska återförsäljare Polar Tools säljer och marknadsför sina produkter via återförsäljare i fler än 45 länder över hela världen. Just nu är arbetet i full gång med att hitta återförsäljare i Sverige och Finland. – Vi har en mycket bra partner i Norge så där är behovet inte lika stort. Om det däremot finns återförsäljare i Sverige som är intresserade av ett samarbete med oss är de hjärtligt välkomna att kontakta oss för en presentation kring vad vi har att erbjuda, avslutar Mikalel Linde.

Text: Örjan Persson

DANMARK 14 CHOOSE POLAR ® WWW.POLARTOOLS.COM hållbarhet, innovation och kvalitet POLAR TOOLS A/S . Soldalen 9 . DK-7100 Vejle . Telefon 7584 1122

En expert på svetsning och bärande konstruktioner

I danska företaget Prowelding är de experter på svetsning och bearbetning av rostfritt stål, aluminium och svartstål. Stora bärande konstruktioner är företagets specialitet och det rör sig om kompletta helhetslösningar – från konstruktionsritningar och prototyp till tillverkning och leverans.

Företagsnamnet Prowelding ger en klar och tydlig bild av vad företaget jobbar med. De är proffs på svetsning och bearbetning av rostfritt stål, aluminium och svartstål, och

arbetar med konstruktioner som ställer höga krav på utförande och hållbarhet. – Vi är kända för att specialtillverka lösningar för vattenkraftverk och andra bärande konstruktioner, samt att arbeta i rostfritt stål där vi bland annat specialicerat oss på att ”dra studsar”i rostfritt material, vilket är en kompetens som våra kunder över hela Norden efterfrågar, berättar Jesper Gindler som leder verksamheten i Prowelding. Han berättar att kunder kan inkomma med en enkel skiss varpå Prowelding på anläggningen i Herning tar fram både konstruktionsritningar och en prototyp. Därefter tillverkar och levererar de den färdiga lösningen. Kunderna erhåller förstås också dokumentation på hela produkten och alla dess tillverkningsmoment. De har också möjlighet att teckna långtidsavtal för att säkerställa produktionskapacitet.

Moderna maskiner

Jesper Gindler visar runt i Proweldings produktionslokaler där vi bland annat får ta del av en helt ny robot.

– Vi svetsar avancerade produkter varje dag. Med denna robot ökar vi nte bara kapaciteten utan alla svetsfogar blir identiskt lika och håller alltid högsta kvalité, berättar

Jesper Gindler innan rundturen går vidare. I den ändamålsenliga verkstaden finner vi dessutom bland annat klipp-, bockningsoch kapmaskiner varav flera är CNC-styrda och därmed kan utföra arbetsmoment med mycket höga kvalitetskrav. Prowelding är förstås certifierat enligt EN 1090 och EN 3834. Den förstnämnda visar att företaget är auktoriserat för tillverkning av konstrutioner i struktuella och bärande konstruktioner, så som broar, altaner, trappor eller annan struktur som används inom byggnation. EN 3834 är ett

ledningssystem för svetsning av metalliska material.

– Just nu arbetar vi med att kvalitetscertifiera verksamheten enligt ISO 9001, vilket vi räknar med ska vara klart under året. Detta är inget krav på oss det är ett sätt för oss att garantera en konstant hög kvalitetsnivå i hela vår produktionsprocess, säger Jesper Gindler.

Tydliga ambitioner Jesper kan se tillbaka på flera framgångsrika år för Prowelding. Hela företagets

ambition är att verksamheten ska fortsätta växa på den nordiska marknaden. – Vi är idag ett 15-tal anställda, men målet är att vi ska bli fler. Vi vill bredda vår marknad och välkomnar gärna fler svenska kunder. Alla som är intresserade är välkomna att kontakta oss för ett oförpliktigande samtal, och det går förstås också utmärkt att besöka vår anläggning här i Herning, avrundar Jesper Gindler.

Text: Örjan Persson

15 DANMARK Sandagervej 28. DK-7400 Herning | www.prowelding.dk | jg@prowelding.dk
Jesper Gindler.

En stark partner till den kemiska industrin

Bodotex, som har sina rötter i textilindustrin, har utvecklat ett starkt koncept inom produktionen av kemitekniska produkter, bland annat i form av en unik kompetens inom epoxihartssystem och relaterade produkter. Denna unika kompetens gör att man kan hjälpa kunder med unika behov inom en rad olika branscher.

Bodotex grundades 1954 och har sina rötter i textilindustrin. Sedan 2004 har företaget tagit fram och utvecklat epoxihartssystem för en rad olika branscher.

- Vi erbjuder en bred palett av produkter

till den kemiska industrin. Vi har, via egna laboratorier och erfarna ingenjörer, utvecklat en egen originaldesign av epoxihartssystem, berättar Thomas Nielsen, som är företagets VD.

Brett spektrum

När man arbetar med kemiska produkter kan möjligheterna ibland tyckas vara oändliga. Detta reflekteras av de huvudområden som Bodotex är verksamma inom. Företaget tar bland annat fram kompositmaterial och hartssystem för internationella tillverkare av vindkraftrotorblad, infusions- och verktygssystem för den marina industrin och hartser för både fordonsindustrin och offshore-industrin. Inom bygg- och infrastruktursektorn fyller företagets produkter en särskilt viktig funktion.

- Vi är bland annat ledande inom utvecklingen av produkter som används för att säkra och transportera dricksvatten, berättar Thomas.

Kundanpassad kemi

När man pratar med Thomas inser man

hur mycket man kan göra med kemiska produkter. Bodotex har laboratorier och tillverkning i både Danmark och Sverige. Här kan man framställa produkter baserat på kundernas kravspecifikationer.

- Inte sällan kommer kunderna till oss

med en kravspecifikation av vad deras unika kemiska produkt ska klara. Det kan handla om allt från coatingprodukter eller kompositprodukter för vindkraftsindustrin till färgprodukter. Tillsammans med kunden tar våra kemiingenjörer och vårt

laboratorium fram produkter med unika egenskaper. Detta är en process som kan ta allt från några månader till ett år, berättar Thomas.

Utöver sin kompetens, erbjuder Bodotex även en hög grad av flexibilitet.

- Vi har ofta färdiga recept som kan anpassas efter kundens behov, antingen som en ingrediens eller som ett private label-koncept. Vi utvecklar kundspecifika system som helst ska vara skräddarsydda efter kundens behov och syfte, säger Thomas.

Den främsta målgruppen består av små och medelstora företag, som i sin tur levererar till storföretagen. Bodotex har dock ett omfattande CV, där man även finner några av norra Europas största företag.

- Vi har kompetensen, kapaciteten och intresset som våra nordiska grannländer efterfrågar. De som vill, får gärna komma och besöka oss här i Vejle eller i Göteborg, eller så kommer vi till dem, avslutar Thomas.

DANMARK 16 Bodotex A/S | Ferrarivej 4 | DK 7100 Vejle | Tel: +45 76 40 89 99 Bodotex AB | Göteborgsvägen 48 | S 518 30 Sandared | Tel: +46 33 25 87 70 www.bodotex.eu
Text: Andreas Ziegler

En expert på skräddarsydda skåplösningar

Torring är ett anrikt företag som ända sedan starten 1911 har jobbat med möbeltillverkning i olika former. Idag fokuserar Torring på kundanpssade skåplösningar i vattenavvisande material, vilket attraherat kunder inom bland annat både bygg- och läkemedelsindustrin.

Jens A. Jensen, direktör för anrika företaget Torring A/S i Vejle på danska Jylland, berättar att bolaget startades redan 1911 och sedan dess har gått i arv genom fyra generationer. Sedan starten har Torring tillverkat allt från små skrin till rustika teakmöbler, för att idag fokusera på kundanpassade skåplösningar i kompaktlaminat, vilket är ett vattenavvisande material som dessutom är hygieniskt eftersom bakterier har svårt att fästa vid dess yta.

– Det gör att våra lösningar lämpar sig väl för många olika verksamheter. Vi levererar till exempelvis aktörer inom läkemedelsindustrin, men också till offentliga verksamheter som sport- och simhallar, berättar Jens A. Jensen.

Anpassade helhetslösningar

Jens A. Jensen visar runt i de ljusa och moderna produktionslokalerna. Han berättar att kompaktlaminaten, som kommer från Österrike, går direkt in i produktionen.

– Här kan du se aluminiumprofilerna som vi tagit fram för våra produkter och de fjäderbelastade gångjärnen vi har utvecklat för att hålla under många års användande. Varje skåp tilldelas ett objektnummer och ställs klara för leverans, varpå vi åker ut till kunden och monterar på plats, berättar Jensen.

Skåpen förses med särskilda, chipstyrda låssystem som programmeras av antingen Torring, någon av deras samarbetspartners eller kunden själv. Produkterna är mycket uppskattade och på företagets CV finns bland annat stora byggaktörer som NCC, Serneke, Peab och Brixly, samt numera också Cobab.

– Även om vi har många stora och namnkunniga företag på kundlistan välkomnar vi förstås också mindre företag. Oavsett kund arbetar vi på samma sätt: vi besöker kunden på plats, går igenom vad som önskas, tar mått och gör offertritningar.

När kunden har bestämt sig upprättar vi fullständiga konstruktionsritningar och när skåpen är tillverkade åker vi och monterar. Normalt tar det mellan åtta och tio veckor, upplyser Jens A. Jensen. Han betonar vikten av det personliga mötet då de tillsammans med kunden kan ta fram en skräddarsydd lösning.

– Vissa kunder föredrar till exempel sluttande överbyggnader för att undvika att skåpen används som avlastning, medan andra föredrar specialinredning eller specialmått. Det personliga mötet gör att vi eliminerar felbeställningar, förtydligar Jensen.

Ska fortsätta växa

Hur ser då Jens A. Jensen på framtiden? – Vi har produktionsmässigt alla möjligheter att fortsätta växa, vår målsättning är att sprida vårt koncept över hela Norden. Vi finns redan idag på den danska, norska och svenska markanden, men Sverige är ett stort land med många presumtiva kunder, så vi ser alla möjligheter att attrahera fler. De som är intresserade av vad vi kan erbjuda är välkomna att kontakta oss för ett oförpliktigande samtal, avslutar Jens A. Jensen.

Text: Örjan Persson

Omklädningsskåp till badhus/simhallar

Omklädningsskåp till badhus/simhallar

• Minimalt underhåll

• Hög hållbarhet

• Kompaktlaminat

Sortiment:

• Enkel rengöring

- Omklädningsskåp - Bänkar

Sortiment: - Omklädningsskåp - Bänkar - Skärmväggar HPL - Handdukshållare

- Skärmväggar HPL - Handdukshållare

- Skärmväggar glas - Skötbord

- Hyllor - Klädhängare

- Skärmväggar glas - Skötbord - Hyllor - Klädhängare

• Minimalt underhåll • Hög hållbarhet • Kompaktlaminat • Enkel rengöring

Tel: +45 75801078 mail@torring.com www.torring.com

Tel: +45 75801078 mail@torring.com www.torring.com

17 DANMARK
YSTAD ARENA

Hållbara produkter för en krävande industri

Tidigare United Foam är nu en del av Nestaan-gruppen. Nestaan har i mer än 40 år utvecklat och tillverkat polyuretanprodukter och tvåkomponentssystem för en krävande industri. Med stort kunnande och lång erfarenhet har Nestaan en förmåga att alltid kunna ta fram rätt lösning för rätt användningsområde.

Kompetensen inom plast och polymerer har gradvis minskat i Sverige och antalet utbildade polymeringenjörer i landet har, liksom antalet produktionsanläggningar, blivit färre. I Danmark har de däremot bevarat både utbildningar och anläggningar, vilket nordiska företag har glädje av. En aktör i branschens framkant är Nestaan som tidigare verkade under namnet United Foam. Per Andersen leder verksamheten och berättar att den i huvudsak kretsar kring utveckling och tillverkning av polyuretanprodukter och tvåkomponentssystem för en krävande industri.

är en del av Nestaan-gruppen har vi fått ännu större muskler och en högre kapacitet att tillmötesgå kunder och förfrågningar av alla storlekar, säger Per.

– Vi har i mer än 40 år utvecklat och producerat polyuretanprodukter till kunder i hela Europa. När vi numera

Starkt koncept

Nestaan företräder tre huvudsakliga produkgrupper, varav ett är PUR-skum,

som är ett av de mest effektiva isoleringsmaterialen på marknaden. Det kan användas till allt från isolering av fjärrvärmerör till madrasser och dynor inom möbelindustrin.

En annan är elastomerer som används för bland annat för gjutning av hjul, beläggning på valsar, för transportutrustning och offshoreverksamhet.

– Elastomerer kännetecknas av att de är både flexibla och hållbara. De lämpar sig därför väl i krävande industrimiljöer, och vi har dessutom möjligheten att förstärka olika effekter genom inblandningar i materialet. Det blir en skräddarsydd löning för kunden, påpekar Per Andersen.

Nestaans tredje produktområde är polyurea som är ett flexibelt och hållbart material som kan skydda underlag och ytor i olika produktionsmiljöer? Det är ett material som med rätt inblandning kan förses med både mjuka och hårda egenskaper, vilket gör att användningsområdet för polyurea är synnerligen brett.

Rådgivning och vägledning

Nestaans kunder erhåller inte bara marknadsledande produkter och lösningar, utan också vägledning och rådgivning.

– Vi inser att det vi jobbar med kan vara en djungel för många. Vi sätter oss gärna ned med kunden, tar del av dennes vardag och behov och kan därefter tillsammans ta fram en lämplig lösning. Vår rådginving är förstås helt kostnadsfri, det viktiga är att kunden erhåller rätt produkt för just sitt arbetsområde, understryker Per Andersen. Han berättar avslutningsvis att de i Nestaan alltid strävar efter att hålla högsta möjliga kvalitet på sina produkter. Samtliga lösningar är både kvalitets- och säkerhetstestade av företagets kemiingenjörer innan de lämnar produktionslokalerna.

Text: Örjan Persson

DANMARK 18 Industrivaenget 11 Lind. DK-7400 Herning | www.nestaan.dk | info@nestaan.dk | Telefon +45 86373811

Dansk installationsverksamhet med globala framgångar inom robotik- och logistiklösningar för e-handelsmarknaden

Epcido startade för åtta år sedan med tre kollegor som hade erfarenhet av olika områden relaterade till mekaniska och elektriska installationer. Bolaget fick ett stort genombrott när det tilldelades två kontrakt för Walmart i USA, en av världens största privatägda detaljhandlare. Idag har Epcido 250 anställda och har expanderat med kontor i Polen och USA.

Epcido startade med tre kollegor som alla hade erfarenhet av olika områden relaterade till mekaniska och elektriska logistiklösningar. Man bestämde sig tidigt för att inte tillverka logistiklösningarna själva, utan istället fokusera på installation, driftsättning, uppgradering, service och modifiering av befintliga logistiklösningar. På så sätt har man byggt upp en mycket imponerande kompetens som idag efterfrågas över hela världen.

Uppdraget för amerikanska Walmart var en viktig milstolpe för Epcido.

- Under de senaste fem åren har Walmart byggt några av världens största helautomatiserade lager- och logistiklösningar för att hantera onlinehandel. Uppdraget för Epcido har omfattat installation av 40 kilometer transportband, systemintegration och automationslösningar. Det har inneburit över 250 000 arbetstimmar. Det är speciellt att arbeta i USA med de krav som ställs på entreprenörer, men framgången var total för vårt team och projektet fungerade som en dörröppnare över hela världen, säger Flemming Lorentzen, ägare och VD för Epcido.

Större projekt

Det är många olika branscher som har

behov av Epcidos tjänster, vilket återspeglas i bolagets kundportfölj.

- Vi arbetar inom en rad olika områden med företag och branscher med olika specialiteter, men ett område som växer snabbt för oss är bagagehanteringssystem på flygplatser och inom apoteksbranschen, säger Flemming.

Flemming fortsätter med att berätta om några av de projekt som Epcido har varit involverade i under åren. De har arbetat med ett projekt för en mekanisk logistiklösning i Israel, bagagehantering i Tyskland och postsortering i Norge.

- Tidigare har vi genomfört ett stort projekt i Örebro, där vi hade 25 000 installationstimmar. Vi hade också ett liknande uppdrag på Stavanger Universitetssjukhus, säger Flemming.

Utmanande tillväxt

Idag har Epcido 250 anställda och fortsätter att växa i snabb takt. Men det är inte bara positivt, för det är svårt att expandera med nyanställningar. Epcido har löst problemet genom att förvärva befintliga bolag. De har redan ett kontor i Polen med cirka 50 anställda.

- Vi förhandlar för närvarande med ett företag i Kroatien. Om förhandlingarna blir framgångsrika kan vi addera ytterligare 50 högkvalificerade medarbetare till vår organisation, avslutar Flemming.

Text: Andreas Ziegler

Sakskøbingvej 6

DK-7400 Herning

Telefon +45 53 80 08 63 | fl@epcido.com | www.epcido.com

19 DANMARK

Julius 6 år, hjärntumör.

Julius 6 år, hjärntumör.

Barn och cancer hör inte ihop.

Barn och cancer hör inte ihop.

Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.