Page 1

2017 #24

TESLA'S BACK! Model X visar vägen till framtiden

MODEREPORTAGE! Looks för 2017

STAD I FOKUS: TOUC HDOWN I A MSTERDA M H ÅL L B AR UT VECKLING: ELB ILA R / EKOLOGISKT MODE L I VSST I L : NYC 24-7 / TENNIS I C ENTRUM / STUNTF ÖR AR E I LA PR OVKÖRD: A UDI TTS / B MW M2


RALLY RACING

THE ULTIMATE MODERN CLASSIC The timeless and racing icon is reborn

Monobloc wheel, Rally Gravel design. Black carbon fibre hubcap. available sizes: 17”-18”-19”

Race White + red lettering

All OZ wheels are TÜV homologated. The certificate is available upon request to the usual supplier.

www.ozracing.com

Dark Graphite + silver lettering


SPECIALFÄLGAR OCH SOCIALT ANSVAR 03

MINIMAL inverkan på miljön till följd av den verksamhet som bedrivs gagnar alla. Därför är det viktigt att alltid tänka långsiktigt, och att leverera produkter med hög kvalitet som har lång livslängd. Det är också viktigt att återvinna uttjänta produkter, något som är relativt enkelt med aluminiumfälgar då aluminiumpriset motiverar handlare att återvinna snarare än att bara slänga bort. Vidare att jobba förebyggande och resurssnålt med genomtänkta transportlösningar, avfallshantering och energiförbrukning. N

E

SPECIALFÄLGAR ARBETAR KONTINUERLIGT

med frågor rörande sammhällsansvar, populärt kallat ”Corporate Social Responsibility” eller förkortat ”CSR”. Vi följer strukturen i ISO 26000 gällande de sju grundprinciper och sakfrågor som där stipuleras, nämligen; organisationsstyrning, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö, ansvarsfulla affärsmetoder, konsumentfrågor och lokal samhällsutveckling.

SPECIALFÄLGAR

FÖLJER

vidare EU-förordningen ”REACH” (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals) och dess kandidatlista, som är ett led i EU:s strävan att kontrollera och minska användandet av farliga kemikalier. Vidare är Specialfälgar certifierade i kvalitetssystemet ISO 9001:2008, med senaste revisionen genomförd 27 juni 2016. UNDER 2017 BÖRJAR SPECIALFÄLGAR

med ett nytt, återkommande ”Specialprojekt”, som går ut på att personalen väljer ut ett projekt som de tycker är viktigt. Det kan till exempel vara att samarbeta med ett lokalt dagcenter, sponsra ett idrottsevenemang för barn eller något liknande. För att finansiera detta avsätts 10 kr per såld Nitrofälg i en fond. Vilket projekt som blir aktuellt anslås via sociala medier och på Specialfälgars webbplats. www.specialfalgar.se


INNEH Å L L

# 24  2017 8

Henriks Stiltips

10

Specialfälgar provkör BMW M2

12

Reportage Tennis i Centrum

16

Reportage Watercross

18

Reportage Stuntförare i Hollywood

26

Resereportage Malibu

28

Modereportage Los Angeles

34

Reportage New York på 24 Timmar

42

Reportage Amsterdam Calling

45

Artikel Hållbar stadsutveckling

46

Intervju Kock Andrea Benedictus

48

Modereportage Modest Elegance

50

Lifestyle Surf's Up!

52

Reportage KTH Formula Student

C ECOL A L

NO

DI

Specialfälgar provkör Nya Audi TT

BE

Foto: Per Norberg, Dejan Sokolovski och Jimmy Svensson / Photoagency Styling: Gabriel Gezaw Reportage: Per Norberg och Martin Vildinge Layoutidéer: Alex Mak, Per Norberg och Nils Abrahamson Sättning och Repro: Nils Abrahamson Tryck: Ansvarig utgivare: Specialfälgar i Kungsbacka AB

R

04

38


THRIVE:

A

DET ÄR NÄMLIGEN stor skillnad på en minimilön och en levnadslön. T.ex. så tjänade 2015 en textilarbetare med garanterad minimilön i Bangladesh i snitt 680 kr i månaden. Problemet är att det kostar ca 2.700 kr i månaden att leva i Bangladesh. Arbetar man då 12-16 timmar per dag 6 dagar i veckan för en minimilön som bara uppnår 25% av vad som krävs för att nå break even, så blir vardagen lite av en utmaning. Tyvärr är detta verkligheten för över fyra miljoner textilarbetare i Bangladesh. Det är därför vi bara arbetar med märken och designers som garanterar bra arbetstider och levnadslöner framför slavkontrakt och minimilöner.

CONSCIOUS FASHION

eller conscious fashion, är den enda självklara utvecklingen av klädindustrin. För oss på THRIVE handlar det om att erbjuda konsumenten möjligheten att göra ett bättre val i den minst sagt smutsiga modeindustrin, förklarar Fredrik Alexandersson, grundare.

NSVARSFULLT MODE

05


TESLA'S BACK!

MODEL X

MODEL X ÖKAR SPÄNNINGEN

TESLA

06

Modeller: Louice Paulsson och August Örnmark

MED TESLA MODEL X visar företaget från Kalifornien ännu en gång vägen framåt för den bilburne som vill undvika fossila bränslen. Elbilen som sådan är dock definitivt ingen nyhet, redan under 1800-talets första hälft byggdes elektriska bilar, om än på det experimentella stadiet. I slutet av 1800- och början på 1900-talet var det en mycket seriös konkurent till bilar med förbränningsmotor. Ur denna konkurrens gick förbränningsmotorn segrande, och vad som var de verkliga skälen till det har det spekulerats i. Oavsett vad så är nu elbilen tillbaka med besked, och denna gång sannolikt för att stanna.


REPORTAGE

VANMOOF THE FUTURE OF BIKES V

ANMOOF startades av två hol-

ländska bröder som tyckte att det saknades ordentliga cyklar för den dagliga pendlingen. Många fabrikanter satsar på snabba och lätta racers eller MTB:s som klarar mer och mer extrem terräng. Men, de utgick från idén att transportera folk från A till B på ett kul, snabbt och problemfritt sätt.

VANMOOFS SMARTBIKE finns även som en Model-S. Upplägget är liknande, men Model-S har ett kraftfullt batteri i ramens undre tub som driver en 350 watts motor i cykelns främre nav. Cykeln ser ut som vilken annan VanMoof som helst, men med elmotorn ger det en kraftfull assistans som fungerar upp till 32 km/h i upp till 120 km. På styret finns en ”boost button” som gör att man kan välja att få en omedelbar accelerationsökning eller extra kraft i uppförsbacke. Vikt 18,4 kg.

R E P O R TA G E 07

VANMOOF

DERAS DESIGN har vid det här laget blivit ikonisk och känns främst igen på att fram- och baklamporna är integrerade i ramen även om det mesta på deras cyklar är unikt. Till skillnad från de flesta andra tillverkare som sätter ihop sina cyklar med delar från etablerade leverantörer av t.ex. fälgar, styre och bromsar så har VanMoof designat sina cyklar från grunden med egna, unika lösningar. Kedjeskyddet som kapslar in kedjan är ett typexempel på deras fokus på funktionella lösningar.

MED SIN NYA SMARTBIKE tar VanMoof koncept ett par steg längre. Cykeln har ett integrerat lås som öppnas via bluetooth med smartphone (en speciell nyckel finns ifall telefonen inte är i bruk). Dessutom har de installerat en spårningsanordning i cykeln som ägaren kan aktivera om cykeln blir stulen. Då skickar VanMoof ut ett ”recovery team” för att lokalisera och återlämna cykeln till sin ägare (VERY James Bond style!). Om cykeln inte hittas inom två veckor får ägaren istället en ny av Vanmoof. Detta är en extra säkerhet som ska göra att folk vågar investera i en dyrare cykel som de kan ha flera år framåt utan att oroa sig att bli av med den. VanMoofs smartbike har liknande teknik som en hybridbil. Cykeln använder en dynamo i navet för att återladda sig själv och sina smarta komponenter. En speciell repfri lack används på ramen som integrerar cykelns kablar och elektronik på snyggt sätt. Vikten är endast 14,3 kg.


Henriks stiltips

S T I LT I P S

D E TA L J E R S O M G Ö R S K I L L N A D

HENRIKS

08

Möt Våren med att uppdatera dig och din bil med accessoarer i ny look enligt säsongens trender Advanti Black Pearl

Nitro Sabre

CSP 17 Blk/Pol

Nitro Spark

En spektakulär fälgdesign i blank svart med ”milled spokes” – frästa kanter på ekrarna – och polerad kant. Fälgens konkava djup och rena linjer gör att den passar perfekt i större storlekar till lite större, eleganta vagnar såsom Audi A7, BMW 6-serie Coupé eller Mercedes E-klass Coupé.

Speciellt framtagen för Volvoägaren följer denna sjuekrade fälg det moderna designspråk som kommit att karaktärisera det Göteborgsbaserade bilföretaget. Fälgen finns i två varianter, antingen ljus silvermetallic eller (som på bilden) blank svart med polerad front. En riktig höjdare på till exempel S90/V90.

En tuff, modern och lite kantig design med fem dubbelekrar, lackad i matt brons med matchande emblem. Sitter fint på bilar man vill ge en mer sportig look, vare sig det är en VW Golf, en Ford Focus, en BMW 1-serie eller varför inte en Volvo S60.

Denna stiliga fälg har en femekrad design med blank svart lack och polerad front. Det som gör att den sticker ut är att den även har en bronsfärgad klarlack. Något för den som söker ett alternativ till rådande trender med olika mörka nyanser. Finns till de flesta bilar, men gör sig kanske bäst på de japanska modellerna,som till exempel Lexus.


www.yokohama.se

Komfortabelt miljödäck med bästa våtgrepp för mellanstora och premiumbilar. Lägre ljudnivå via en speciell design av mönster och däcksida. Gummiblandning med apelsinolja och silica sänker rullmotståndet och ger en lägre bränsleförbrukning.

Högprestandadäcket med perfekt våtgrepp, genuin balans mellan sport och komfort. Överlägsen stabilitet i höga farter.

Ett bränslesnålt och miljövänligt däck för småbilar och mindre familjebilar. Bra våtgrepp, tyst och slitstarkt.

En ny generation av SUV/4x4däck. Tyst och komfortabelt. Lämpligt för stadskörning, motorvägar men även för offroad. Innehåller apelsinolja för grepp och minsta miljöpåverkan.

Bränslesnåla. Miljövänliga däck.


BMW M2

SPECIALFÄLGAR PROVKÖR: BMW M2

SPECIALFÄLGAR PROVKÖR

10

M2

har gjort det igen! En ny M-bil har åter sett dagens ljus och det är en efterlängtad skapelse M-divisionen producerat den här gången. För varje ny inkarnation har 3-serien växt i både bredd och längd. Kanske är det därför BMW M3 i E30 utförande (1988-1992) uppnått en ikonisk status med prislappar som snuddar vid samma belopp som för nya M-bilar. En liten, smidig och kompakt M-bil har varit eftersökt. Och, nu är BMW M2 Coupé här!

DE FLESTA BILAR som lämnar fabriksområdet i München är på sedvanligt BMW-manér körglada. BMW är ju av hävd förarens bil. Men, med BMW M2 (som i och för sig produceras i Leipzig) tar märket på allvar upp kampen i segmentet som till stor del dominerats av s.k. ”hot hatches”. Här snackar vi ouppfostrade och bråkiga busbilar såsom Mercedes A45, VW Golf R, Audi S3 och Honda Type R. Bilar som gör sig allra bäst på bana eller på krokiga vägar med hastigheter som sätter körkortets varande konstant på spel.

TYSK INGENJÖRSKONST PÅ BMW’S PLUSKONTO finns givetvis att bilen är bakhjulsdriven och därmed en fröjd för alla som känner sig roade av att vilja få åka brett med bakvagnen då och då…. Bilen är direktstyrd, rapp och lätt i steget. För puritaner känns det garanterat glädjande att BMW satsat på en rak sexcylindrig motor som dessutom begåvats med TwinPower Turbo. Bilen går att få med en 6-växlad manuell låda för alla som verkligen vill åka v”old school” eller med en avancerad 7-växlad låda som sitter i bilen vi provkör. Den sjuväxlade lådan växlar makalöst snabbt och Akrapovic-systemet som sitter i bilen vi provkör låter alldeles makalöst, med en metallisk överton som övergår i ett obeskrivligt ylande när varvräknaren går mot 6500 r/ min. Visserligen inget från M-hyllan original men väl värt sina 4990 Euro för den som slår till på ett stycke M2. Utrustningen är mer eller mindre komplett som standard, inkl läderklädsel, farthållare, klimatanlägging osv. BMW har också utvecklat en GoPro-app som kan synkas med en laptimer funktion. Det signalerar ganska tydligt vilken målgrupp siktet är inställt på…


SPECIALFÄLGAR PROVKÖR 11

VI KONSTATERAR att BMW träffar mitt i prick med nya M2. Prislappen är för biltypen human. Om inte ett fynd, så i alla fall extremt prisvärd. Bilen är körbar till vardags om man bortser från att vägljudet är relativt högt och att fjädringen är väldigt fast. Det finns helt ok med utrymmen för passagerare och en del bagage. M2 är helt enkelt en svårslagen bil för dig som vill åka fort på både bana och väg och ändå kunna ha en praktisk nytta av bilen. Dilemmat är snarare hur du får tag på en. BMW har släpat med leveranserna och de bilar som varit allokerade för Sverige har hittills varit slutsålda. Det är ingen dussinbil BMW M2.

M2 KÄNNS RIKIGT PRISVÄRD. Sin största konkurrent har bilen nog faktiskt i sitt eget lillasyskon M240i (tidigare M235i). M2 och M240i har i grunden samma motor och samma turbo, men M2 har fått effekten höjd från 320 till 370 hk genom bl.a. kolvar från M3/M4 och omarbetat kylsystem. Största skillnaden bilarna emellan (förutom det rent kosmetiska) är dock fjädring och hjulupphängning. M2 kommer även med en aktiv diff medan M240i inte har diff alls original, men kan uppgraderas med M Performance LSD (dock ej aktiv diff). Det som kan tala för M240i är att den är lättare att leva med till vardags eftersom den har adaptiv fjädring till skillnad från M2:ans icke justerbara dito. Men, oavsett vilken av bilarna du väljer så får du en av de mest optimala prestandavagnar som går att hitta på marknaden runt halvmiljonen.

BMW M2

DÄCKEN ÄR REJÄLA PÅ M2. 265/35 mm bak och 245/45 mm fram på 19-tums fälgar. Skärmbreddarna är kanske inte lika brutala som på föregångaren 1M Coupé, men de ger bilen ett väldigt muskelöst intryck. Fronten har tydliga drag av de större M-bilarna och rakt framifrån kan den vara svår att skilja från M3/M4 för ett otränat öga. Den obligatoriska 0-100 Km/h tar 4,3 sek med Automatlådan. Toppfarten är begränsad till 250 km/h vilket dock kan ökas till 270 km/h om man kryssar för M Drivers Package som extra tillval.


REPORTAGE

TENNIS TENNIS

I CENTRUM R E P O R TA G E

12


ÄLLAN har Tennis varit så i ropet som 2017. Modevärlden har tagit till sig tennisens avskalade estetik i sina bildliga uttryck och det syns i både modeplåtningar och musikvideos. Märken såsom Fred Perry och Björn Borg är populärare än någonsin. Stan Smith’s ikoniska adidas-sko klär var och annan fashionistas fötter. Ett jet set liv i Monaco är vardag för många av tourens spelare. Här hemma i Sverige är tennisveckan i Båstad synonym med kändiselitens närvaro där fest och mingel står högst på dagordningen.

ULLEVI TENNISKLUBB

Grundades redan 1944 och är den mest centralt belägna tennisklubben i Sverige.

13

TENNIS

TENNISSPELARNA HAR ETT RYKTE om att tjäna riktigt mycket pengar på sitt spel också. Även om herrarna tjänar mest, så ligger inte damerna långt efter. Serena Williams kammade hem 20 miljoner dollar på ett år med sponsorintäkter inkluderat medan Roger Federer på ett år lyckas med samma bedrift mot en ersättning om 43 miljoner dollar… Tennisspelarna marknadsför inte bara sportplagg och racketar. Tommy Hilfiger rekryterade Rafael Nadal för att marknadsföra deras kostymer med ett globalt kontrakt som deras ambassadör. I kollektionen ingår även underkläder och parfym.

R E P O R TA G E

TENNIS HAR ALLTID HAFT en aura av glamour runt sig. En parallell kan lätt göras till golf, men medans golf inramas av tradition och en stram framtoning så har tennisens stjärnor varit mer rockstjärnor i sammanhanget. Björn Borg och John McEnroe hade sin rivalitet som fängslade åskådare under 80-talets mitt. Den senare med sina utspel mot domaren som ofta ledde till varningar och böter. Nästa generation med Andre Agassi i spetsen tog förändringen av sporten ett steg längre då han utöver långt hår och örhängen även började spela i färgglada kläder som var allt annat än traditionella. Dessa spelare hade även uppmärksammade privatliv dessutom. Agassi var gift med Brooke Shields medan Borg hade förhållanden med fotomodellen Jannike Björling och därefter den italienska sångerskan Loredana Berté.


REPORTAGE

TENNIS

VILL DU SJÄLV KOMMA I FORM, men tycker att crossfit är för osofistikerat och att golf levererar för lite action? Då är Tennis det givna valet. Allt du behöver är en racket och några bollar. Skor är av vikt, men initialt funkar det med dina gamla löpardojor. Fördelen med Tennis är att man aktiverar hela kroppen. Underkroppen för att starta, stanna, huka sig och hoppa. Armar, axlar och rygg används för att slå, samtidigt som rörelsen över planen ger bra kondition. Spelet ger både förbättrad balans och uthållighet. En timmes spel räcker långt. Perfekt för alla som har svårt att få in träning i sitt schema.

R E P O R TA G E

14

DE FLESTA ORTER i vårt avlånga land har faktiskt lokala tennisklubbar och det är inte särskilt svårt att reservera tider. Börja med att boka upp några pass med tränare för att få igång spelet. Det blir väldigt mkt roligare med lite av grundtekniken cementerad i ryggraden. Vi var på Ullevi Tennisklubb. Hos dem spelar både juniorer och seniorer sida vid sida med aktiva elitspelare. Det är en skön stämning som råder i klubbens lokaler runt dess sju innebanor och två utomhusbanor, samt kaféet som står uppdukat mellan dem.

»Många kanske tror att Tennis är en solosport och att det inte finns samma sociala liv kring sporten som i lagspel som fotboll eller ishockey, men det stämmer inte alls. I vår klubb umgås man ung som gammal. Våra seniorer ses en kväll i veckan i vår klubblokal och där är närvaron ca 100 personer varje torsdag.« Tennis är ingen trend – Tennis är här för att stanna.


Välj gasbil som din nästa tjänstebil Det finns många anledningar till att välja en gasbil som din nästa tjänstebil. Med 40% reducerat förmånsvärde och fri fordonsskatt de första fem åren så finns det tusenlappar att spara. Med nya Volvo V90 Bi-Fuel behöver du inte tumma på prestandan. Med 254 hk har bilen en av marknadens kraftigaste gasmotorer. Det i kombination med halverade koldioxidutsläpp och väsentligt mycket lägre partikelutsläpp är det här den perfekta tjänstebilen.

.se


REPORTAGE

WAT E R C R O S S

MIRANDA TJÄRNSTRÖM

R E P O R TA G E

16

»OAVSETT OM MAN ÄR KILLE ELLER TJEJ SÅ ÄR ALLTING MÖJLIGT, SÅ LÄNGE MAN VILL NÅGOT TILLRÄCKLIGT MYCKET«


ATT KÖRA SNÖSKOTER PÅ VATTNET LÅTER JU LITE SPECIELLT, HUR HAR DEN IDÉN UPPSTÅTT, OCH HUR HAR DEN UTVECKLATS TILL ATT BLI EN TÄVLINGSFORM?

Det var under sommaren år 2010 som min lillebror Robin drog med mig till Lycksele under Motorveckan för att kolla på Watercross för första gången. Redan där och då blev jag fast besluten om att också få testa på denna otroliga sport. Sen att det endast var grabbar som tävlade i Watercross gjorde mig fast besluten att slå mig in som den enda tjejen. Den kommande vintern så köpte jag min första skoter och inför sommaren 2011 så preppade jag min skoter inför att köra på vattnet.

En vanlig snöskoter där vi måste plock bort dynorna, samt byta till en mindre sluten bränsletank för att skona miljön från läckage. Max gränsen på motorn är 1050cc på det flesta tävlingarna, men det förekommer tävlingar då överladd/lustgas är tillåtet. Kubiken är begränsad främst för vår egen säkerhet då det går undan på vattnet. En självutlösande boj med snöret fäst i styret måste finnas på skotern så att man kan hitta åt skotern ifall man sänker och för att man snabbt och smidigt ska kunna bärga skotern.

VAD HAR DU FÖR MÅLSÄTTNING MED DITT TÄVLANDE, OCH MED DINA FRAMTIDSPLANER I STORT?

Min främsta målsättning är att få stå överst på pallen! Det närmaste jag har kommit är andraplatser. Sen vill jag vara en förebild och ett ansikte utåt för sporten, jag vill kunna influera andra framförallt barn och ungdomar. Oavsett om man är kille eller tjej så är allting möjligt, så länge man vill något tillräckligt mycket och är beredd att lägga ner tid och själ så går det mesta. NAMN:

Miranda Tjärnström ÅLDER:

26

BOR:

Skellefteå GÖR:

Monterar främst fordonsdekaler på Skellefte Reklam 2008/2009 :

SM Guld med Solna AIK i ishockey 2011:

Premiärtur med snöskoter på vatten TÄVLAR MED:

Ski-doo Renegade 860cc, ’05

17

WAT E R C R O S S

I DE NORRA DELARNA AV SVERIGE ANTAR JAG ATT MAN BÖRJAR KÖRA SNÖSKOTER UNGEFÄR SAMTIDIGT SOM MAN LÄR SIG GÅ, MEN NÄR BÖRJADE DU MED ATT KÖRA JUST PÅ VATTEN, OCH VARFÖR KOM DET SIG?

VAD ÄR DET FÖR TYP AV SKOTER DU/NI KÖR MED, ÄR DET EN STANDARDMODELL ELLER KRÄVS DET MODIFIERINGAR FÖR ATT KUNNA KÖRA PÅ VATTEN?

R E P O R TA G E

Ja, folk har ju testat det mesta i genom alla tider och vad det gäller att köra skoter på vattnet så är det beprövat sedan cirka 40 år tillbaka här i Sverige. Då handlade det i stort sett om att ta sig fram på höst och vårkant då isarna inte var tillräckligt bra. Men att tävla i just detta är något som har växt fram under dom senast åtta åren i Sverige medan Grantsburg i USA firade 40-årsjubileum i somras i denna tävlingsform. Först var det mest en publikattraktion där det handlade om underhållning, vem som tog sig längst och där man kunde vinna pris för roligaste utklädnad eller vurpa. Det är framför allt nu under det senaste fem åren som sporten verkligen har tagit fart och utvecklats radikalt. Den har uppnått en mycket seriös nivå och vi tävlar inom både SM och EM. Hastigheten på vattnet handlar om 120 km/h som snabbast och där vi svänger höger och vänster runt bojar som är utlagda som en bana på vattnet. För att göra det hela ännu mer komplicerat så har vi även ett hopp som är utlagt samt ett alternativspår som ska tas för att skapa mer omkörningsmöjligheter. Watercross har blivit en mycket populär sport i Sverige och lockar till allt fler förare så som större publik. En välorganiserad tävling drar till sig 5000-7000 åskådare.


REPORTAGE

NAMN:

Samuel Hubinette ÅLDER:

45

BOR:

Los Angeles KOMMER FRÅN: Jokkmokk GÖR:

Stuntförare i Hollywood KÖR:

BMW M3 Lamborghini Huracán 2004 OCH 2006:

H O L LY W O O D

Mästare i driftingens Formula D-klass

R E P O R TA G E

18


STUNTFÖRARE I HOLLYWOOD

HUBINETTE Jokkmokksbördige sonen, medan hans kollegor i Los Angeles generellt sett inte har den vanan… Det är viktigt att ha sin egen nisch. Många konkurrerar om jobben som stuntförare. De jobb som är för film/TV ger dessutom stim-pengar varför dessa är särskilt lukrativa. Samuels uppdrag är en blandning av uppvisningar, film, TV och reklamuppdrag. Samuel har en respektingivande lista med filmer som han medverkat i. Fast & Furious 5 och Tokyo Drift är givetvis bland de mest kända.

R E P O R TA G E

KLOCKAN ÄR STRAX INNAN 8.00 och solen ger ett karaktäristiskt orangefärgat sken över den privata flygplats som vi för dagen ska få förfoga över när Samuel anländer i sin mattgrå BMW M3. På sant Los Angeles-manér så är han i full gång med att planera kommande jobb över telefonen. Det visar sig att han förbereder sig för ett jobb i Kanada där Samuel ska köra för Fiat på snöiga vägar utanför Whistler. Just att köra på snö är något som faller sig naturligt för den

19

H O L LY W O O D


H O L LY W O O D R E P O R TA G E

20

Men, Need For Speed, Night Crawler och Knight and Day med Tom Cruise och Cameron Diaz är exempel på andra Block Busters som Samuel medverkat i. Oftast sker jobben i anonymitet, men ibland får han även göra lite inhopp som skådespelare också. I filmen Crank: High Voltage är ambulansföraren gestaltad av mr Hubinette himself. För de som är intresserade av motorsport så är Samuel nog mer känd inom Formula Drift där han tävlat framgångsrikt för Dodge och plockat mästerskapet 2004 och 2005. Samuel är än till denna dag den förare som vunnit flest individuella deltävlingar i Formula Drift. Hans smeknamn är fortfarande ”Crazy Swede”. Att Hot Wheels gjort ett par leksaksbilar som replicas på Samuels Driftingbilar säger kanske trots allt mest om hans status bland eliten av driftingförare. ATT LEVA OCH BO I LOS ANGELES är något som Samuel och hans fru Stina gärna talar sig varma om. De bor ca en timme söder om Down Town Los Angeles där tempot är lite lugnare och miljön mer lämpad för deras tre barn. Närheten till stränderna runt Laguna och Newport Beach är ett stort plus. Eftersom Samuels jobb ofta har call time runt 6.00 på morgonen så behöver han heller inte oroa sig nämnvärt för de köer som annars gärna upptar de sexfiliga motorvägarna norrut. I Los Angeles ser man det mesta i köerna. Människor som äter sin frukost, sminkar sig eller rakar sig. Här tar man gärna med morgonrutinen i trafiken. På Samuels garageuppfart står förutom BMW M3:an

parets nya Lamborghini Huracán. Båda bilar är folierade i matt grått. Lambon är den första i sitt slag som ”street legal” drifter med sina Willwoodbromsar och driftingbroms i kupén. Det som gör Lambon lite extra unik är spoilerkit från Vorsteiner inkl skärmar. Allt helt i kolfiber. Avgassystemet är lite mer högljutt än original och är levererat av lokala firman GMG Racing. Filmen där Stina och Samuel driftar runt Lamborghini of New Port Beach har minst sagt ”gone viral”. Kolla in den: https://www.youtube.com/watch?v=Qir7zVv2wfo INNAN VI LÄMNAR SAMUEL, Stina och deras hus för den här gången erbjuder Samuel en sväng i Tesla P90D med Ludicrous mode. Tyst susar vi genom grannskapet och pratar uppspelt om dagens filminspelning. Utan förvarning laddar Samuel fullt på gasen och bilen förf lyttas till 60 mph på 2,8 sekunder. Det här är snabbare än Lambon! Framtiden är här…


CO NTR OL AND PR E CISI ON HAVE NEVER BEEN SPORTI ER Superior wet and dry braking performance

Precise and responsive steering at high speeds

Very good controllability, especially while cornering


LAND ROVER

DEFENDER DEFENDER

EN KLASSIKER GÅR UR TIDEN

LANDROVER

24

Till Land Rover Defender tillhandahåller Specialfälgar TD Ranger.

REDAN 1948 visades den första Land Rovern på Amsterdam motor show. Den var ritad av Rovers ingengör Maurice Wilks. Med sin kraftfulla konstruktion och funktionella lågväxel blev den en succé direkt, och första året sålde hela produktionen på 8000 bilar snabbt slut. Kapaciteten ökade året efter och hela 24000 bilar tillverkades och såldes lika snabbt. Snart var produktionstakten uppe i 1000 bilar per vecka. DEFENDERN FORTSATTE att utvecklas genom årtiondena med uppdaterade varianter, och en speciell återkommande kund var Drottningen av England. 1976 nådde man en miljon producerade bilar. 1990 INTRODUCERADES en ny Land Rover-modell, Discovery, och den klassiska modellen fick då til�läggsnamnet Defender. Land Rover Defender fortsatte att tillverkas med samma design men med lite olika specialutgåvor och speciella färgval. 2015 nådde man två miljoner producerade bilar, och i början av 2016 rullade det sista producerade exemplaret av produktionslinan. Slutet på en era – och en riktig klassiker går ur tiden!


Det är skönare att gasa när du kan bromsa säkert. Nyhet!

SportContact ™ 6 Sport Maximalt grepp med hjälp av den unika Black Chiligummiblandningen. Maximal kontroll och grym riktningsstabilitet. Maximal stabilitet och säkra högfartsegenskaper.

www.continental.se


REPORTAGE

Eat, shop, sleep, do

IN MALIBU! MALIBU

MALIBU LIGGER ca tre mil norr om Santa Monica utefter Pacific Coast Highway 1. Känt för sina fantastiska stränder och som kändisarnas favoritområde att bosätta sig i är Malibu ett härligt samhälle som badar i ett sådant där magiskt kaliforniskt solljus nästan alla dagar om året. De flesta hus ligger vägg i vägg och har tillhörande privat strand varför kuststräckan behåller sin mytomspunna stämpel. Surf Rider Beach vid Malibu Pier är den mest kända publika stranden. Här går surfing framför sol och bad. Vi listar några tips för en härlig dag eller weekend i Malibu.

26

AVIATOR NATION

R E P O R TA G E

Avslappnat surf-inspirerat mode med tylig 70-tals vibe. Handgjorda plagg med sköna slitningar och en aura av peace, love and surfing. Shopping kan förenas med häng i butikens loungedel där locals och bloggare samsas med lap-tops och iskaffe.

MALIBU FARM CAFÉ

Svenskan Helene Henderson har skapat detta ekologiska farm-to-table concept. Från början gjorde hon middagar och matlagningsklasser på gårdar. Men, efter att ha testat en pop-up verksamhet på Malibu Pier 2013, så blev succén omdelbar. Idag har Malibu Farm Café guldkantad social media hype. Med all rätt. Längst ut på piren finns cafét och vid stranden restaurangen som har möjlighet till privata event också. Oslagbart läge för att avnjuta en fantastisk middag medan solen går ner över horisonten. (Enkel parkering finns tillgänglig).

AMERICAN APPARELL

Michael på Aviation Nation

”Made in Downtown L.A.” och med butik på allra bästa läge i Malibu. Shoppa baskläder eller accessoarer enligt säsongens trender till plånboksvänlig nivå. Om inte annat kan man slå till på nya badkläderna och slå sig ner på Topanga beach utanför butiken.

M A L I B U SURF SCHACK

Hyr eller kanske köp med en bräda och boka samtidigt lektion för att bemästra vågorna som slår från Stilla Havet in mot Malibus stränder. Surf Schack har funnits sedan 1972 och har ett glatt bemötande och erbjuder professionell personal. När vågorna tagit ut sin rätt går det att köpa med souvenirer hem från Surf Shacks egna klädkollektion. ROSENTHAL TASTING ROOM

De enorma möblerna på parkeringen utanför är ett känt riktmärke. Väl inne så är provsmakningen inget skämt. Här finns finfina viner och ofta även live-musik att åtnjuta till vinerna.


Lokalbefolkningen kör inte bara Bentley och Ferrari. Men, de har likväl god smak.

R E P O R TA G E

Enligt Michael, som jobbar på Aviator Nation bredvid piren, så är det en helt annan typ av vågor här än i Venice och Santa Monica. Givetvis har Malibu de bästa…

27

MALIBU

THE M MALIBU

Det enda centralt belägna hotellet i Malibu är The M Mailbu. Men, vem behöver några alternativ? Hotellet har ett eget soldäck med pool. Rakt över gatan ligger stranden. Och, både shopping och trevliga restauranger är inom fem minuters promenadavstånd. TAKE A HIKE!

Malibu har massor med fina hiking trails. Solstice Canyon Hike är speciellt populär då den tar vägen om två olika hus som eldhärjats av wildfires.

MALIBU COUNTRY MART

Ett fantastiskt avlsappnat tempo råder på Malibu Country Mart. Här trängs butiker med de rätta märkena för unga och gamla med hälsoboostande juicer och senaste träningsplaggen från Lululemon och Yoga Smoga. Trendiga tjejer i alla åldrar shoppar loss hos L.A.-baserade WildFox och Planet Blue. John Varvatos och Ted Baker är exempel på butiker som lockar männens köplust.


LOS ANGELES

REPORTAGE

R E P O R TA G E

28

Male White Shirt: Tribe Kelley Mesh Shirt: MLTV Pants: Cohen & Sons Sneakers: Zara Female Top: The Order Pants: Booker Heels: AMI Clubwear Rings: Charles Albert Chokers: Zara


OS

ELE

R E P O R TA G E

NG

LA

S

29

LOS ANGELES Modeller: Sonny Henty/Two Management och Maja Simonsen/Vision Los Angeles Styling: Brittany Hart/The Fashion Drug


LOS ANGELES

Shirt: Michael Stars Jacket: Azul-by-Moussy Jeans: Cohen & Sons

R E P O R TA G E

30

Sweatshirt: Jacket: MLTV


Dress: Luciana Balderrama Pants: French Mauve Bracelets & Rings: Charles Albert

R E P O R TA G E 31

LOS ANGELES

Bodysuit: The Order Bra: The Order Rings: Charles Albert Pants: Art Dept. Shoes: AMI Clubwear

Female Top & Skirt: N12H Choker: Zara Rings: Charles Albert Male Shirt: MLTV Jeans: Cohen & Sons


LOS ANGELES

Glasses: Dior Jacket: Booker Shirt: Dusty Skirt: N12H RIngs: Charles Albert Shoes: AMI Clubwear

R E P O R TA G E

32


ACCESSORISE THEM WITH YOUR FAVOURITE CAR. (CAR NOT INCLUDED)

NYA GENERATIONENS P ZERO™

Pirelli P Zero . Skräddarsydd prestanda sedan 1986. TM

I mer än 30 år har de flesta främsta biltillverkare valt P ZeroTM-däck till de bästa bilarna i världen. Baserat på sin erfarenhet och nyskapande teknologi har Pirelli lanserat det nya P ZEROTM, ett skräddarsytt däcket för nästa generationens bilar utvecklat för att skapa den optimala körkänslan. P ZEROTM, däcket för skräddarsydd prestanda. Upptäck mer på pirelli.se.


REPORTAGE

N Y C 4

SEVEN

NEW YORK

2

R E P O R TA G E

34

E

LIN NYBERG jobbar som hårstylist i New York sedan sex år tillbaka. Hon jobbade innan dess som frisör på salong i Sverige, men bestämde sig för att följa sina drömmar om att bo i NYC och jobba med styling för photo shoots. I dag jobbar hon för olika uppdrag med allt i från editorials i magazine, look books för modeföretag, reklamfilm, musikvideos, TV och kändisar. Några av Elins uppdrag har varit för W Magazine, Victoria’s Secret Fashion Show, Steven Tyler i Aerosmith och Miss Universe.

KUNDERNA FINNS ÖVER HELA USA men även utomlands. De flesta jobben är i NYC men hon har även haft uppdrag i Miami, Austin Texas, Mexico och Curacao. Om det finns utrymme i schemat tar hon gärna på sig att göra bröllopsuppsättningar, oftast stylar hon svenska brudar som kommer till NYC för att gifta sig. Elin lever egentligen inte det typiskt hektiska NYC-livet som många andra gör, något hon är otroligt tacksam över. Eftersom hon frilansar blir arbetsdagarna mer oregelbundna, vissa perioder jobbar hon extremt mycket och ibland är det lugnare perioder. Elin älskar friheten med sitt yrke och att när hon är ledig, har en fantastisk stad att spendera sin tid i.


SJÄLVKLART blir det en vardag i NYC precis som hemma, säger Elin; jag springer ärenden, jobbar, förebereder för jobb, lagar mat och går på gymet precis som jag gjorde i Sverige. Skillnaden här är att jag har valmöjligheten att göra precis vad jag vill, om jag vill, eftersom allt finns här. Elin bor sedan några månader tillbaka i East Village, men har hunnit bo i flera olika delar av staden, bland annat Brooklyn och Harlem. Hon tycker det är härligt att byta område då och då för att alla de olika stadsdelarna har sin egen speciella personlighet och charm. East Village trivs hon väldigt bra i då det är väldigt levande med en härlig neighborhood-känsla. Det finns fullt med små mysiga restauranger, caféer, butiker och barer, och det är lite mer laid back än West Side. R E P O R TA G E 35

NEW YORK

VI FRÅGADE ELIN VAD HON GÖR EN LEDIG DAG... 06.30 – Börjar dagen i det superpopulära området Dumbo över en morgonkaffe med min vän Christine, som också lämnat Sverige för att finna sin drömtillvaro i The Big Apple. Vi har alltid mycket att prata om och gör det gärna över en kopp av stans bästa kaffe från Brooklyn Roasting Company. Ett tips är att ta en city bike och cykla över Manhattan Bridge för att sedan promenera över Brooklyn Bridge med vyn av Manhattans skyline, en vy jag aldrig tröttnar på. 09.00 – Tar en promenad utmed East River. Jag tycker East River Park är en härlig promenadsträcka för att man kan se alla tre broarna efter varandra som är otroligt vackra och med utsikt mot Brooklyn. Det är dessutom lite mindre folk där jämfört med att promenara vid Hudson River som är väldigt populärt.


REPORTAGE

MIN STARKASTE EGENSKAP:

Jag kan behålla mitt lugn i stressiga situationer. I min bransch är det vanligt med snabba förändringar, höga förväntningar, att man är snabb, och självklart gör kunden nöjd. Då är det viktigt att man är lugn och stabil och inte stressar upp sig. Man måste lita på sig själv och sin expertis. MOTTO:

Mitt motto sedan jag var liten har alltid varit »Det ordnar sig«. Vad som än händer finns det alltid en lösning, och livet blir mycket lättare om man inser att allt inte alltid blir som man tänkt sig, och det är ok.

– Lunch på The Butchers Daughter. Grönt, hälsosamt och trendigt. Jag njuter helst av deras avokado-toast tillsammans med en mango-smoothie. Men, deras glutenfria pannkakor är en väl värd treat också.

NEW YORK

11.30

– Shopping i Nolita och Soho. Jag brukar alltid ta en tur till Adidas Flagship Store (610 Broadway), där handlar jag mina träningskläder och sneakers. Klassiskt, men alltid med senaste utgåvor och många limited edition-modeller. Att handla heels i NYC är alltid kul då det finns så mycket snyggt att välja på, men ett tips är att besöka Vince Camuto då deras skor har hög kvalitet till ett överkomligt pris. Och, dom är faktiskt fantastiskt sköna att gå i! För allt inom hår och hårstyling kan jag tipsa om Rickyʼs (375 Broadway). Där handlar jag det mesta jag behöver för mina jobb. Smycken är något jag gärna lägger lite extra pengar på. Hos Erica Weiner hittar du unika pieces för såväl vardag som bröllop och högitd. (173 Elizabeth Street). Kläder handlar jag överallt från Zara (Broadway Soho) till Helmut Lang 12.30

R E P O R TA G E

36

(14 Prince street, Nolita). Soho har det mesta av shopping, men när jag vill bort från folkmassorna går jag några gator österut till Nolita, där man kan strosa runt i lugn och ro, fönstershoppa eller ta fika. Ett otroligt mysigt område. 16.00 – För att få dagens juice fix stannar jag till på Juice Press. En kedja du hittar på flertalet locations i New York. Min favorit är Mother Earth. En riktigt grön historia som boostar energin och hjälper till att hålla kroppen ren inifrån. Ett Powerhouse av grönsaker! 19.00 – Njuter av kvällssolen. Det finns massor med trevliga roof top-barer. Jimmys At the James har en magiskt utsikt. De har även en pool för skönt eftermiddagshäng (15 Thompson Street). The Standard East Village (25 Cooper Square) är också alltid trevligt och har en lite annan vibe än sitt syskon i the Meatpacking District. Jag hänger gärna på tak terrassen i huset där jag bor i East Village.


BOOSTED AQUAPLANING RESISTANCE

SILENT DRIVING PLEASURE New sidewall technology cuts and filters sound waves before they enter the cabin.

Aerodynamics used on plane wings and Formula 1 cars accelerate the water away from between the tyre and the road.

UNIQUE WEAR INDICATOR

MINIMISED FUEL CONSUMPTION Rolls ultra-lightly in the best categories of the EU tyre label. Fuel savings up to 0.6 l/100 km.

Worn tyres have a red stripe around the circumference to warn about the risk of aquaplaning. AA classified sizes.

FREE ADDITIONAL SERVICE

BETTER MILEAGE Rubber compound that tolerates hard use under demanding conditions offers 15% better wear resistance.

The Hakka Guarantee will replace a punctured tyre free of charge if it is accidentally broken by an obstacle.

A KK HA E TE AN AR GU

NOKIAN HAKKA GREEN 2

OPTIMAL SECURITY ON WET ROADS. nokiantyres.com


SPECIALFÄLGAR PROVKÖR 38

ÖVER LANDET LAGOM!

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R


SPECIALFÄLGAR PROVKÖR 39

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R


A

A U D I T T 2 . 0 T F S I Q U AT T R O R O A D S T E R

UDI TT är i sin tredje generation skarpare i sina linjer med en betydligt aggressivare framtoning än sina föregångare. Detta är en bil med ett mycket trevligt linjespel från den karaktäristiska frontens single-frame grill och tydligt markerade LED-strålkastare till aktern, som trots sin nya design, omisskännligt tar arvet från generation ett vidare in i framtiden.

SPECIALFÄLGAR PROVKÖR

40

LÄNGDEN är i princip oförändrad medan axelavståndet ökat något, samtidigt som vikten minskat med 50 kg. Detta är det en behaglig bil att köra. En bil som är lätt att leva med. Med sina 230 hk och fantastiska grepp tack vare quattro gör bilen 0-100 km/h på 5,6 sek. Detta är också en sportbil som funkar lika bra på vintern som på sommaren vad gäller såväl väghållning som vinterboning, vilket kan vara tröstande när investeringen ska synas i sömmarna. Antalet dagar på året som erbjuder det sanna nöjet att låta cabben fällas ned på de 10 sekunder processen tar är ju oftast alltför få... (Cabben väger endast 3,9 kg och kan fås i tre olika färger för den som inte nöjer sig med den klassiska svarta looken). VÄL PÅ PLATS I SITTBRUNNEN känner man sig genast hemma i Audis solida förarmiljö. Kvalitetskänslan är på topp rakt igenom och hela instrumenteringen känns fräsch och modern med all info projicerad på en grymt fin TFT-skärm. Ljudet från avgasstystemet hörs även med cabben uppfälld, men kommer till sin fulla rätt med taket nere. Stolarna känns sportiga, men upplevs inte som hårda utan erbjuder en magnifik långfärdskomfort.Tillvalet S-line gör inredningen lyxigare, men också exteriören sportigare och lite extra edgy med ett subtilt spoiler-kit. Ingenjörerna har gjort ett förträffligt jobb att trimma motorljudet med en lagom liten avgasknall vid gassläpp. Skulle man tröttna på motorkulissen finns ett mycket trivsamt ljudsystem från Bang&Olufsen som levererar oavsett du lyssnar på Kanye eller Metallica. Ljudbilden är bred och har ett fantastiskt omfång. AUDI TT 2.0 TFSI ROADSTER QUATTRO är skarp i sitt linjespel utan att vara stötande för någon. Den är lyxig utan att ses som vräkig. Den är snabb, men fantastiskt lättkörd. Chassit erbjuder fint grepp i kombination med fyrhjulsdriften, men bilen känns aldrig stötig eller hård. Avgassljudet har attityd, men upplevs aldrig högljutt eller stöddigt som från t.ex. Mercedes AMG bilar. Hela bilen känns solid och lyxig, men aldrig överdådig. Den är attraktiv, men inte för uppseendeväckande. Kort och gott. En perfekt bil i ett land där Jantelagen råder. Du kan parkera den på garageuppfarten utan att skämmas.

En Kung för landet lagom!


REPORTAGE

Amsterdam

CALLING FRÅN NEW YORK TILL AMSTERDAM uppfyllde Jessica en av sina största drömmar. Att ta sig ifrån byråvardagen i Göteborg till ett hektiskt, men fantastiskt liv inom reklam i New York. Hon hade jobbat hårt för att komma dit – allt från att praktiskt planera boende, jobb och visum till att

prenörer) kände hon att hon behövde ta en paus ifrån sina 12-14 timmars arbetsdagar och uppleva något annat. Hennes dåvarande chef var tveksam ”Han skrattade och frågade om jag var allvarlig – jag stod på mig och fick till slut min semester”.

faktiskt våga ta steget och köpa den där enkelbiljetten, lämna Sverige, tryggheten och starta om på nytt. ”När jag flyttade dit var det allt jag drömt om och jag kunde inte tänka mig att jag någonsin skulle vilja bo någon annanstans”.

DRÖMMAR SOM ÄNDRAS

AMSTERDAM

ÖR FYRA ÅR SEDAN

R E P O R TA G E

42

I FYRA ÅR levde hon ut sin New York dröm. Men när hon fick ett erbjudande om en veckas seglingsresa runt British Virgin Islands genom One Thousand (ett globalt nätverk för unga entre-

DET VAR EN MAGISK VECKA som förändrade hennes liv på så många sätt berättar Jessica. Övergivna öar, hängmattor, simma från båt till land, lägereldar, dricka drinkar på strandbarer, stjärnklara nätter och framförallt att få ta en paus från Manhattan och alla måsten var fantastiskt. Jag insåg att det fanns en värld utanför min dröm som kanske till och med kunde erbjuda mer.


»ATT HA EN LITEN BIL GÖR DET ENKELT ATT PARKERA SAMTIDIGT SOM DEN ÄR BENSINSNÅL OCH MILJÖVÄNLIG.«

R E P O R TA G E 43

AMSTERDAM


REPORTAGE HON TRÄFFADE även sin nuvarande sambo på

den resan – och det spelade troligen en roll till varför hon ville se vad som fanns utanför New York. Jessica började resa mer fram och tillbaka till Europa, hon fick mer perspektiv på hur hon levde och kunde reflektera över livet på ett helt annat sätt än när hon var uppfylld av New York och jobb. Jessica kände att det var dags för något nytt. Kärleken och Amsterdam lockade helt plötsligt mer än New York.

AMSTERDAM

AMSTERDAM KOM TILL MIG

R E P O R TA G E

44

NEW YORK VAR DRÖMMEN som Jessica jobbade mot – Amsterdam bara hände. ”-Jag känner som om det kom till mig istället” säger Jessica. Amsterdam är en väldigt internationell stad med många expats och människor är öppna, nyfikna och alla pratar engelska. Jessica gillar att det är så nära allt – det tar inte mer än en timme att flyga till de flesta städer inom Europa. Som en europeisk hub. HON HAR BOTT I AMSTERDAM i snart ett och ett halvt år och driver sin egna byrå, Jessicais. Hon har fortfarande kvar kunder ifrån New York och LA. ”Man kan säga att mina amerikanska kunder får mig på kvällarna och mina europeiska har min uppmärksamhet på dagtid”. Jessica får mer tid att utveckla sina idéer och passioner här. En av idéerna ligger henne extra varmt om hjärtat och har mynnat ut i Biso Coco – min baby. Det är en kokosolja i ett format som faktiskt funkar i en aktiv livsstil. JAG ÄLSKAR KOKOSOLJA – och har använt det i många år men alltid varit tvungen att köpa glasburkar med olja i mataffären och alltid känt att det måste finnas ett bättre sätt att presentera produkten på. Jag ville skapa en produkt som praktiskt fungerar i folks liv men också är chic. Hittills har responsen varit fantastisk, folk älskar produkten och förpackningen och det känns som Biso Cocos resa bara har börjat. JAG HAR ALLTID FÖLJT MITT HJÄRTA och med tio års erfarenhet av att bygga varumärken och bolag är det ett privilegium att få designa och bygga för sig själv. Allt det jag älskar kommer ihop i Biso Coco; design, förpackning, business, well-being, samarbeten, produktion och kreativitet. Idag är jag så glad över att min resa har tagit mig hit och det känns så rätt att detta är en del av mitt nästa kapitel.

NAMN:

Jessica Johansson ÅLDER:

34

BOR:

I de Pijp, Amsterdam GÖR:

Grundare av Biso Coco, en helorganisk kokosolja för aktiva människor, och Art-/Creative director på Jessicais.


TAXI MED FOKUS PÅ HÅLLBAR STADSUTVECKLING I AMSTERDAM den totala utsläppsmängden av växthusgaser står landtransportsektorn för ca 21 % globalt, vilket alltså betyder att denna sektor bidrar med en femtedel av den mänskliga påverkan på klimatet som leder till uppvärmning. Vidare bidrar utsläpp från förbränning av fossila bränslen till sju miljoner dödsfall varje år globalt till följd av hjärt- och kärlsjukdomar orsakade av olika typer av partikelutsläpp. Närmare 600.000 av dessa dödsfall sker i Europa.

R E P O R TA G E 45

H Å L L B A R S TA D S U T V E C K L I N G

STADEN AMSTERDAM, liksom många andra centraleuropeiska storstäder, arbetar mycket med hållbar utveckling. Ett sådant utvecklingsprojekt är att teckna ett avtal om taxitjänster till och från flygplatsen Schiphol, helt och hållet med elektriska bilar. Inte mindre än 170 Tesla Model S har beställts, vilket är den största enskilda ordern hittills i Teslas historia. Ett synnerligen välkommet bidrag till att förbättra den urbana miljön i Amsterdam, och ett lysande exempel på tilltag som svenska politiker både på kommunal- och riksnivå borde ta till sig!


ANDREA BENEDICTUS

INTERVJU

INTERVJU

46

KOCK: ANDREA BENEDICTUS Hoxton/Soho House

ocken Andrea kommer från en liten stad i Italien som heter Pescara, insprängd vid den adriatiska kusten. Här började han laga mat på en liten familjerestaurang för att kort därefter flytta till London i fyra och ett halvt år. Efter London bytte Andrea gastronomisk scen och flyttade till Nordamerika, där han jobbade på Cecconi’s i West Hollywood, Soho Beach House i Miami, och Soho House Pop-Up på Torontos filmfestival. Efter den nordamerikanska turnén var det tillbaka till London för Andrea, sedan vidare till andra sidan Jorden till Australien där han jobbade på en restaurang som återfinns i Michelinguiden. Till slut återvände han dock till Europa för att vara med och öppna Soho Houses fjärde Cecconi's, i Istanbul, och nu är han på Lotti's i Amsterdam. Härnäst på agendan står att vara med och öppna den sjätte Cecconi's, i pittoreska Barcelona.

HUR ÄR LIVET I AMSTERDAM JÄMFÖRT MED MIAMI?

HUR FICK DU DITT FÖRSTA JOBB PÅ HOXTON/SOHO HOUSE?

Ja det är ett underbart liv, men inte lätt för alla att hantera. Det kan uppstå många svåra situationer, och det är hur man hanterar dessa so m avgör vilken framgång man får i sitt team och sin restaurang.

Jag startade min karriär på Soho House åtta år tidigare, på Cecconi's vid Mayfair.

HUR ÄR DET ATT JOBBA MED ATT KOMPONERA NYA RÄTTER I TESTKÖKET PÅ LONDONRESTAURANGEN?

Det kräver en hel del diskussion, lång tid i köket, och bäst av allt, mycket smakning! Vi måste verkligen älska vårt jobb för att få fram de absolut bästa smakerna i varje rätt.

Det finns ingen stad i världen som går att jämföra med Miami, varje stad är unik, men energin i Miami är exeptionell.

HUR SER DU PÅ VEGETARISK MAT, ÄR DET BARA EN TREND ELLER NÅGOT SOM ÄR HÄR FÖR ATT STANNA?

Innan Soho House trodde jag att vegetarisk mat bara var grönsaker på en tallrik, men efter den upplevelsen lärde jag mig att man kan göra fantastiska rätter med bara grönsaker, som man inte behöver vara vegetarian för att uppskatta.

ÄR HÄLSA OCH HÅLLBAR UTVECKLING VIKTIGT?

Alltid, och ingredienser av hög kvalitet är nyckeln till till en utsökt och hälsosam måltid.

ÄR DET ETT GLAMORÖST LIV ATT VARA EN VÄRLDSMEDBORGARE SOM RESER RUNT OCH LAGAR MAT?

VAD HAR DU FÖR DRÖMMAR OCH VISIONER INFÖR FRAMTIDEN?

Att bli en riktigt duktig kock och att en dag öppna min egen exklusiva italienska restaurang, tack vare all inspiration jag fått genom åren jag jobbat med Soho House & Co.


MODEST


ELEGANCE

Gråskalan gifter sig fint med pasteller.

Jacka: Clubs and Spades, 749 kr Tröja: WeSC, 349 kr Skor: Jim Rickey, 1199 kr Väska: Tiger of Sweden, 4 999 kr Jeans: Tiger of Sweden Jeans, 1399 kr Solglasögon: Ray-Ban, 1449 kr Shoppa online: www.stayhard.se


SURFING

SURF 'S UP! LIFESTYLE

50

1.

2.

Surfgrejorna hittar du hos surf.se, bilen hos din Lexushandlare och fälgarna hos din däckverkstad.


4. 3.

LIFESTYLE 51

SURFING

6.

5.

7.

8.

1. LEXUS NX200H 2. FÄLG CSP 16 M.GUN 3.ION RASHGUARD 4. BIC SURFWAX 5. BIC SHORTBOARD 6,7 6. VÅTDRÄKT 7. ION LEASH 8. MAGMA SURF BOOTS


REPORTAGE

KTH FORMULA STUDENT

Text: Erik Nilsson, projektledare; tidigare chassie- och ergonomiansvarig samt förare.

R E P O R TA G E

52

NI TÄVLAR I SERIEN ”FORMULA STUDENT”, BESKRIV VAD SOM KÄNNETECKNAR DENNA SERIE!

Formula Student är en tävlingsserie där nästan all fokus läggs på det ingenjörsmässiga. Deltagande lag representerar olika universitet världen över. Det är över 400 universitet som deltar i tävlingen och lagen kommer från 4 olika världsdelar. Till skillnad från vanliga tävlingsserier där man vill ha bästa möjliga förare i bilen är det inte tillåtet att ha förare med internationell tävlingslicens i Formula Student. Det är även en väldigt bred tävling, lag med alla möjliga budgetar och även med väldigt olika koncept tävlar i samma klass på vissa tävlingar och på andra tävlingar tävlar förbrännings- och elbilar för sig. Tävlingen är inte heller bara körning för att testa bilens prestanda utan man tävlar även i att presentera sin bil som om att den vore serieproducerad. Man försvarar även sin design av bilen för domare på tävlingen och slutligen jämför man alla deltagande bilar i kostnad där man enligt standardtabeller för in kostnad för tillverkning av alla specialtillverkade delar samt inköp av standardkomponenter.

HUR HAR DET GÅTT FÖR ER SÅ HÄR LÅNGT UNDER ÅRET?

Det här året har gått bra för oss. I år tävlade vi i Italien på banan Autodromo Riccardo Paletti där mer än 60 lag tävlade från olika länder. I de statiska deltävlingarna design och presentation fick vi mer poäng än vad vi tidigare fått vilket vi var väldigt nöjda med. I de dynamiska deltävlingarna, alltså när man kör, gick det okej men inte bättre än så. Vi blev klara med bilen bara dagar innan tävlingen vilken gjorde att vi endast fick till en testkörning av bilen innan vi åkte till tävlingen. Väl på tävlingen börjar man med att besikta varenda liten skruv och jämföra allt med regelboken, detta gick snabbt för oss i år och vi var tredje första elbil klar med besiktningen. I och med att vi blev klara tidigt hann vi även testa bilen innan tävlingsmomenten drog igång. Det är fyra olika körningsmoment, skid pad, acceleration, autocross och endurance. Skid pad går ut på att köra i en figur-åtta vilken vi fick en tid i, vi fick även en tid i acceleration 0-75m. Sen när det kom till autocross och endurance som är tajta konbanor fick vi en riktigt bra tid i autocross som är en kort variant men tyvärr


www.kthformulastudent.se

Vi kan inte svara för KTH eftersom vi enbart är studenter på KTH men det är vida känt att skolan har en uppsjö av olika miljö- och hållbarhetsprojekt som drivs aktivt. För teamets del försöker vi återanvända så mycket material och delar som möjligt från tidigare bilar för att på så sätt minska slöseri med material. Sedan 2010 har vi enbart tävlat i elbilskategorin vilket i sig själv bidrar till nya tankar och kunskaper om elbilstekniken. Elbilar är som vi ser det hållbara in i framtiden, bara man ser till att elen kommer från bra miljövänliga källor.

FÖRUTOM ATT HELA KONCEPTET MED FORMULA STUDENT ÄR SYNNERLIGEN INTRESSANT SÅ ÄR JU SJÄLVA BILEN NI BYGGT ÄNNU MER SPÄNNANDE. KAN NI BERÄTTA LITE OM HUR DEN ÄR KONSTRUERAD; TEKNISKA LÖSNINGAR, PRESTANDA OCH SÅ VIDARE?

Vår senaste bil har en elmotor per bakhjul och drivs av ett 600V egenkonstruerat batteri på 6.3kWh. Batteriet består av 270 Li-Po celler som är bevakade för temperatur och spänning. Motorerna har toppeffekt på 160kW och kontinuerlig effekt 40kW. Vi är begränsade till att maximalt an-

FINNS DET NÅGON TEKNIK I DEN HÄR BILEN SOM KAN KOMMA ATT IMPLEMENTERAS I FRAMTIDA BILAR FÖR VANLIGT BRUK PÅ VÄG? AERODYNAMIK, ELEKTRONIK ELLER BATTERILÖSNING?

Absolut, vi försöker ligga i framkant inom alla våra områden på bilen vi bygger. Elektroniksystemen som vi utvecklar är de som ligger närmast en implementering för vanliga bilar. I och med att elbilsmarknaden växer finns det stor chans för att de systemen som vi utvecklar kommer kunna påträffas inom vanliga bilar i framtiden. Modeller så som för regenerative braking, traction control, launch control och torque vectoring ligger också väldigt nära implementering inom vanliga bilar. Många tidigare medlemmar som har jobbat med att utveckla dessa system hos oss har fått jobb inom fordonsindustrin där de jobbar vidare med att skapa ännu fler modeller.

53

KTH FORMULA STUDENT

HUR ARBETAR KTH, SAMT TEAMET I DETTA PROJEKT, MED MILJÖ- OCH HÅLLBARHETSASPEKTER I VERKSAMHETEN?

vända 80kW under tävlingen. Vi har designat egna planetväxellådor med utväxling 3.7 som är monterade direkt på motorerna. Det maximala vridmomentet vi kan få ut är 550Nm per bakhjul vilket vi kan få ut hela tiden till skillnad från en traditionell förbränningsmotor. Bilen är 3150mm lång, spårvidd 1100mm och höjd 1080mm. Bilens totalvikt är 219kg och har ett stålrörramschassi. Sätet, ratten och golvet är de enda delarna i kolfiber i och med fokus på tillverkningskostnad i tävlingen. Bilen har 13” magnesiumfälgar från OZ Racing.

R E P O R TA G E

uppstod elproblem när vi körde den långa stinten endurance som gjorde att vi fick avbryta. Totalt sett så ledde alla de poäng vi skrapade ihop till en sjunde plats bland elbilslagen vilket vi blev väldigt nöjda med som resultat.


www.hankooktire.com/se

Be one with innovation Hankook Tire and Real Madrid

BE ONE WITH IT


astron. the world’s first gps solar watch. As Novak Djokovic travels the world, his Astron GPS Solar keeps him on time, adjusting automatically to his time zone at the touch of a button and using just the power of light. With dual-time display, Astron is simply the world’s finest GPS Solar watch.

*If there are changes in the region / time zone, manual time zone selection may be required.

www.optura.se

Specialfälgar Magazine våren 2017  

Livsstil, motor, resor, mode, hållbar utveckling och annat spännande!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you