Page 1

HEPPU

nr0 6/11 ”Toivoisin, että partiolaiset uskoisivat, että omilla teoilla on merkitystä.” Susanna Rytkönen, s. 11

o n P ä ä k a u p u n k i s e u d u n P a r t i o l a i s e t r y: n j ä s e n l e h t i

Kisavartiot

hiippailivat Helsingissä SIVU 4

Mitka ovat Sarasteen odotetuimmat bileet?

SIVU 8

Hespartto Teho-osastolla

SIVU 16

SIVU 10

VarPon poikakalenteri yllättää


HEPPU nr0 6/11 PÄÄTOIMITTAJAT Susanna Oksanen, puh. 0400 735 833, susanna.oksanen@papa.partio.net Jenni Malila, puh. 050 574 7847, jenni.malila@papa.partio.net TOIMITUSSIHTEERI Eveliina Kutila puh.(09)8865 1215 eveliina.kutila@partio.fi TAITTO Pauliina Sjöholm, puh. 040 720 4122 pauliina.sjoholm@partio.fi TÄMÄN LEHDEN TEKIVÄT Vesa Eskelinen, Esa Eteläaho, Hanna Grönlund, Jenni Herold, Mikko Jalo, Leo Jäppinen, Kasperi Jääskeläinen, Saila Karesniemi, Verna Kirsi, Eveliina Kutila, Silja Lehti, Jenni Malila, Anssi Mononen, Anna Munsterhjelm, Lauri Mäkelä, Susanna Oksanen, Arttu Piipponen, Matsku Salminen, Hanna Laine VALOKUVAT JA KUVITUKSET Esa Eteläaho, Jenni Herold, Kasperi Jääskeläinen, Eeva Kangas, Saila Karesniemi, Eveliina Kutila, Jenni Malila, Katri Nyyssönen, Susanna Oksanen, Jussi Peso, Seppo Rantaaho, Jouko Raudasoja, Stepi Sundberg, Lauri Vartiala, Timo Vehviläinen TOIMITUS Partioasema – Scoutstationen Töölönkatu 55, 00250 Helsinki heppu@lista.papa.partio.fi OSOITTEENMUUTOKSET Suomen Partiolaiset, puh. (09) 8865 1136 PAINOS 8 400 kpl PAINO Art-Print Oy ISSN: 1239-1298 Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti HEPPU ILMESTYMISAIKATAULU nro DL Ilmestyy 1/12 12.1. 2.2. 2/12 8.3. 29.3. AINEISTON TOIMITTAMINEN Vain ennakkoon sovitut ja DL-päivään mennessä lähetetyt jutut voidaan varmasti julkaista lehdessä. Ilmoitusten lähettämisestä löydät ohjeet piirin nettisivuilta, kohdasta Viestintä > Heppu. Jos olet epävarma aineiston lähettämisestä, ota yhteyttä taittajaan. Jutut ja mielipidekirjoitukset: heppu@lista.papa.partio.fi Ilmoitukset: pauliina.sjoholm@partio.fi

Sarasteen huolto

SIVU 4

Viime piirileirilla, Aihkilla, raksattiin aurinkoisilla fiiliksilla.

PIIRIN TOIMISTO Partioasema – Scoutstationen Töölönkatu 55, 00250 Helsinki p. (09) 8865 1200, faksi (09) 8865 1233 papa.toimisto@partio.fi, www.papa.partio.fi Toimiston aukioloajat: arkisin 9 –16 , torstaisin 9 –18 Toimistosihteeri: Marika Toivonen puh (09) 8865 1200 Taloussihteeri Tuire Halonen (09) 8865 1211 Järjestösihteeri, EPT, Katja Arvilommi (09) 8865 1212 Tiedottaja Eveliina Kutila (09) 8865 1215 Järjestösihteeri Anna Kolehmainen (09) 8865 1216 Järjestösihteeri, Partiokannus, Päivi Anttonen (09) 8865 1217 Koulutussihteeri Ville Jokinen (09) 8865 1218 Toiminnanjohtaja Tapani Tulkki (09) 8865 1220 Verksamhetsledare, HeSS, Eva Carlson (09) 8865 1221 Talouspäällikkö Panu Räsänen (09) 8865 1250 Isännöitsijä Antti Kohonen (09) 8865 1251 Projektisihteeri, KAMU-hanke, Salla Väyrynen (09) 8865 1222 Järjestösihteeri Riikka Nenonen (09) 8865 1213 Graafikko Pauliina Sjöholm 040 720 4122 Toiminnanjohtaja, Leirikesä, Anna-Kaisa Pohjola (09) 8865 1281 Leirikesä, toimisto (09) 8865 1280 Heidi Kokko, projektipäällikkö, piirileiri Saraste 2012 (09) 8865 1210 Työntekijöiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@partio.fi Piirihallituksen ministerien ja toimikuntien puhisten yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.papa.partio.fi > yhteystiedot > avainluottikset

Haamun i st Jemma-ra

SIVU 7

Tehos o astolla

SIVU 8


”Partion olisi aika reagoida.” Leo Jäppinen, s.5

Paakirjoitukset

Sisalto

Tonni talkoilla

Pääkirjoitukset: Jenni Malila ja Anna Munsterhjelm

SIVU 4

Huolto hoitaa ja Saraste toimii

SIVU 5

Kolumni, Polun pauloissa LPK-messuilla SOS-Lapsikylän lapsille adventtikalenterit

SIVU 6–7

Lyhyet uutiset, Piiri Palvelee -palsta, Hiipivän Haamun juonipaljastuksia

SIVU 8–9

Lippukuntaretki Teho-osasto ’11 Menis retkelle, jos ois kämppä?, Gallup

SIVU 10

Kasvu ei tapahdu, kasvu tehdään, Varainkeruukampanja sai hurjan suosion

SIVU 11

Woomal - Kun ihmiset jakavat vähästään

SIVU 12

Partiokannus tiedottaa

SIVU 13

Oletko syyllinen, Herra Majava?, Metrolla yösuunnistuskilpailuihin

SIVU 14–15

Piirin tapahtumat ja ilmoitukset

SIVU 16

Tanssijoita Hiipivässä Haamussa

Toimittajaesittely Kauanko olet ollut Hepussa ja miten päädyit sinne? Olen ollut Hepussa viime helmikuusta lähtien. Päätoimittaja sai tietoni lippukuntalehtikisan kautta ja yhtenä iltana hän soitti ja kysyi, haluaisinko mukaan.

KUVA ESA ETELÄAHO

Piirihallitus on asettanut ensi vuodelle tavoitteen, että jokaisessa aktiivisessa lippukunnassa aloittaa normaalin toiminnan lisäksi yksi uusi lauma. Tällä pyritään nostamaan Päpan jäsenmäärä jälleen kymmeneen tuhanteen partiolaiseen. Jokainen toimiva lauma tarvitsee lisäksi johtajansa, laumanjohtajan, joka on innostunut partiosta ja haluaa taata, että nykyiset sudenpennut jatkavat aikanaan johtajiksi asti. Usein lippukunnissa on pulaa juuri johtajista. Nuoret siirtyvät opiskelemaan eri paikkakunnalle, asevelvollisuus vie vähintään puoleksi vuodeksi muihin kuvioihin, ja on niin paljon muutakin kuin partio. Mitä lippukunnissa voidaan tehdä, jotta partio pysyy kiinnostavana? Pidetäänkö johtajista huolta? Ollaanko yhdessä ja hullutellaan? Käydäänkö koko lippukunnan voimin retkillä? Retkillä, joita on yhdessä suunniteltu? Kaikki on niin paljon kivempaa, kun on kivoja kavereita ympärillä. Meitä on paljon. Pidetään hauskaa partiossa ja otetaan uusikin kaveri mukaan!

Oletko ennen tehnyt mitään vastaavaa? En oikeastaan. Viime vuonna aloitin meidän lpk:n lehdessä, mutta Hepun tekeminen on kyllä jotenkin fiinimpää.

KUVA SUSANNA OKSANEN

Jenni Malila päätoimittaja

KANNEN KUVA Susanna Oksanen kuvasi Hiipivään Haamuun osallistuneen Helsingin Kotkien, B261, Hattivatit kisavartion. Vartion jäsenet Heidi Ekblom, Katja Maria Nyman, Mari Soini ja Laura Saarikoski.

SILJA LEHTI Järvihaukat

M

aailman väkiluvun arvioitiin äskettäin ylittäneen seitsemän miljardin rajapyykin. Niin suureen määrään mahtuu monia partiolaisia, noin 38 miljoonaa. Meidän pienessä Suomessa noin 60 000 lasta ja aikuista on mukana partioharrastuksessa. Pääkaupunkiseudulla väkiluku kasvaa, mutta partiolaisten osuus vähenee. Nykyään alueella on enää vajaa yhdeksän tuhatta partiolaista. Kuinka sinun lippu­ kuntasi jäsenmäärä on muuttunut viime vuosina?

KUVA EEVA KANGAS

SIVU 3

Partio kuuluu kaikille

V

uonna 2012 meillä on iso tavoite: haluamme, että jäsenmäärämme kasvaa ja että vuoden kuluttua pääkaupunkiseudulla on kymmenentuhatta partiolaista. Ai miksi? Ensinnäkin tarvitsemme uusia jäseniä. Partio on yhtä kuin sitä tekevät ihmiset, eikä se elä enää kovin kauan, jos nykyiset partiolaiset lopettavat, emmekä ota tarpeeksi uusia naamoja mukaan. Jäsenmäärämme on tippunut viimeiset kymmenen vuotta ja olemme laskeneet, että tällä vauhdilla viimeinen pääkaupunkiseutulainen kesäleiri järjestetään vuonna 2033. Sille leirille osallistuu yksi partiolainen. Muita ei enää ole. Kun meillä on tarpeeksi tekijöitä ja osallistujia, toiminta on parempaa ja aktiivisempaa. Kukaan ei joudu tekemään liikaa ja kaikki pääsevät kokeilemaan erilaisia tehtäviä ja uusia seikkailuja. Uudet jäsenet takaavat lippukunnan tulevaisuuden: kun ryhdyt tänä vuonna johtamaan sudenpentulaumaa, varmistat, että teillä on lippukunnanjohtaja viidentoista vuoden kuluttua. Ja isolla jengillä on paremmat bileet. Kun meitä on pääkaupunkiseudulla paljon, voimme tarjota kaikille ikäkausille sellaisia elämyksiä, joita ei muualta saa. Niitä elämyksiä on luvassa esimerkiksi ensi kesän Sarasteella, jonne ovat muuten tervetulleita myös ei-vielä-partiolaiset. Lähtisikö paras kaverisi, siskosi tai poikaystäväsi messiin? Toiseksi haluamme, että ihan jokaisella pääkaupunki­ seutulaisella ekaluokkalaisesta aikuiseen on mahdollisuus tulla partioon kokemaan kaikki se mahtava, josta

itsekin olemme päässeet nauttimaan. Siis esimerkiksi uudet kaverit, yhdessä tekeminen ja hullut tempauk­ set. Kannattaa muistaa, ettei partio ole mikään näpertelykerho, vaan kansainvälinen, kaikille avoin nuorisoliike. Partiossa ei kasva maailmanmestariksi kuten urheiluseurassa – partiossa kasvaa maailmanmuuttajaksi. Siksi ei riitä, että jorisemme partiosta keskenämme. Hyvät asiat pitää panna jakoon. Kun seuraavan juttelet koulukaverisi tai työtuttavasi kanssa, kerro partiosta. Kerro, mikä saa sinut innostumaan siitä ja miksi hänenkin kannattaisi kokeilla. Kerro, että partio kuuluu kaikille ja toivota hänet tervetulleeksi.

Anna Munsterhjelm piirin varajohtaja

Osallistu kasvutalkoisiin!

partiokuuluukaikille.com

Facebook - Minä lupaan, että partio kuuluu kaikille


Huolto hoitaa ja Saraste toimii Evolla riittää ensi kesänä vilskettä ja vilinää. Miten 4000 hengen piirileirin puitteet rakennetaan? Entä kuka tyhjentää vessat? TEKSTI MIKKO JALO KUVAT TIMO VEHVILÄINEN

”K

aikkihan tietävät, että leiri on vain rakennus- ja purkuleirin väliin sijoitettu pakollinen täyteohjelma”, vitsailee Sarasteen raksasta ja purusta vastaava Teemu Penttilä. Saraste starttaa vain 36 tuntia kansainvälisen vaeltajaleiri Roverwayn jälkeen, ja tuossa ajassa on tarkoitus saada leirin rakennelmat valmiiksi. Vilinää rakentamisajalta tuskin puuttuu, sillä samaan aikaan on käynnissä Roverwayn purkuleiri. Penttilä tiimeineen on suunnitellut järjestelmän, jonka avulla Sarasteen puitteet saadaan varmasti pystyyn leirin alkuun mennessä. Raksalle osallistuvat samoajat ja sitä vanhemmat leiriläiset jaetaan urakkavartioihin, joita johtaa urakkavartionjohtaja. ”Urakkavar­ tioiden täytyy toimia kuin Moskovan metro, paitsi ettei jokaiselle pysäkille ole varaa pysähtyä”, Penttilä kertoo. Toissakesäisen Kilke-suurleirin ja Roverwayn jäljiltä on Evolle jäänyt valmiita rakennelmia, jotka helpottavat Sarasteen rakentamista. Alueelle ei tarvitse rakentaa uusia teitä tai polkuja ja tietoliikenne-, vesi- ja viemäriverkosto löytyvät valmiina. Myös Kilkkeen alaleiri Raffun kahvilaa saatetaan käyttää hyödyksi Sarasteella.

Huolto on välttämätön osa leiriä Kun leiri on viimein saatu pystyyn ja käyntiin, riittää Sarasteen huollolla edelleen töitä. Leirin huoltoon kuuluu tärkeitä tehtäviä kuten vesi- ja jätehuollosta sekä käymälöistä ja suihkuista vastaaminen. Ilman huoltoa ei leirin arki sujuisi. ”Huolto toimii, kun ihmiset huomaavat meidät vain aurinkoterassillamme grillin luona, keskellä päivää saunassa tai johtajakahvilassa”, leirin huoltojohtaja Veli-Pekka ”Veltsu” Peltola sanoo. Kun sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat on saatettu kotimatkalle, on leiri vielä purettava. Penttilällä on purkuhommiin jääville ahkeroijille vastustamaton täky: ”Kaksi päivää kestävän purkuleirin jälkeen järjestetään leirin odotetuimmat bileet eli purkubileet!” H

Mukaan bileisiin? Raksa- ja purkutiimin sekä Sarasteen huollon riveihin mahtuu vielä paljon innokkaita ja ahkeria samoajia, vaeltajia ja aikuisia. Nyt on oiva tilaisuus tutustua vasaraan, nauloihin ja bajamajoihin. Haluatko sinä olla mukana mahdollistamassa Sarastetta?

www.saraste2012.fi/pestit/

4  •  PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARTIOLAISET RY


Nina ”Hillis” Sarnasto-Toivanen ja Laura ”Nasu” Neira ohjasivat LPK-messujen kävijät oikeaan paikkaan pantomiimin avulla.

Kolumni LEO JÄPPINEN KORVEN KOUKKAAJAT

Elämän totuus

U

Polun pauloissa LPK-messuilla Mikä yhdistää kannatusyhdistyksiä, Polkua, Saraste-purkkeja, lippukunnan nettisivuja, KAMU-metroa ja partiovakuutusta? Se, että kaikkea tätä ja paljon muuta oli tarjolla Lippukuntamessuilla.

Pauliina Pietilä Maahisista.

TEKSTI SILJA LEHTI KUVAT EVELIINA KUTILA

P

artioasemalla pidetyillä Lippukuntamessuilla järjestettiin kolmessa päivässä reilut 40 lippukunnan johtajistolle suunnattua työpajaa. Pajoissa käsiteltiin kahtakymmentä eri aihetta aina haastavista lapsista meripartiotoiminnan aloittamiseen ja kaikkea siltä väliltä. Kaikkiaan messuilla vieraili kaksisataa lippukunta-aktiivia hakemassa vastauksia kysymyksiinsä tai uusia ideoita toimintaan.

Jäsenrekisteri herätti kysymyksiä Yhden pajan aiheena oli peruskatsaus Polkuun eli Suomen Partiolaisten jäsenrekisteriin, josta löytyvät tiedot lippukunnista ja niiden jäsenistä. Pajaan osallistui melko pieni, mutta sitäkin kipakampia kysymyksiä esittänyt porukka.

SOS-Lapsikylän lapsille adventtikalenterit Partiotontut Siiri Kihlström ja Anna Haavikko luovuttivat Tapiolan SOS-Lapsikylän lapsille ja nuorille omat adventtikalenterit. TEKSTI JA KUVA EVELIINA KUTILA

M

onessa kodissa partiolaisten adventtikalenteri on lähestyvän joulun ensimmäinen merkki, josta alkaa kutkuttavan jännä joulun odotuksen aika. Lapsi- ja nuorisojärjestönä Pääkaupunkiseudun Partiolaiset halusi tänä vuonna jakaa tämän tunteen Espoossa toimivan SOS-Lapsikylän sijaisperheissä asuvien lasten ja nuorten kanssa. SOS-Lapsikylässä partiotontut olivat odotettuja vieraita. Adventtikalentereiden luovutuksen lisäksi Anna ja Siiri askartelivat

Polkua esiteltiin esimerkkilippukunta Viidakkopartion avulla. Lippukunnalle oli luotu omat tiedot ja jäsenet, kuten mille tahansa lippukunnalle. Tämän lisäksi tutustuttiin karttapalveluun (partio.fi/liity), josta partioon haluava voi etsiä lähimmät lippukuntansa ja nähdä ovatko ne tyttö-, poika- vai yhteislippukuntia. Yksi Polku-pajan osallistujista oli Pauliina Pietilä Maahisista. Hän oli käyttänyt Polkua vain kaksi kuukautta, mutta oli silti jo varsinainen ekspertti. Kokemustensa pohjalta Pauliinalla oli esittää paljon hyviä kysymyksiä, joihin etsittiin pajan aikana vastauksia. ”Oli kiva huomata, että Polkua on korjattu. Löysin myös yhden hukassa olleen toiminnon”, Pauliina kertoi pajan jälkeen. Pajassa sai lisäksi antaa vinkkejä muille osallistujille ja jättää korjausehdotuksia Polun kehittämistä varten. H

lasten ja nuorten kanssa heijastimia. ”Joulu on lapsille erityistä aikaa ja siihen valmistautumisessa adventtikalenterilla on merkittävä rooli erityisesti pienempien lasten elämässä. Se auttaa jaksamaan Anna Haavikko Hakatytöistä ja Siiri Kihlström joulun odotusaiTuikku-Tytöistä luovuttivat kalenterit SOS-Lapsikylän kaa.”, kylänjohtakylänjohtaja Sointu Möllerille. ja Sointu Möller sanoo. Tapiolan SOS-Lapsikylään viedyt kalenterit ovat osa valtakunnallista adventtikalentereiden lahjoituskampanjaa. Partiolaiset eri puolilla Suomea ovat lahjoittaneet adventtikalentereita muun muassa lastensairaaloihin. H

utispommi: Kaikki Suomen 60 000 partio­ laista eivät usko Jumalaan. Viidennes Suomen kansalaisista ei kuulu mihinkään uskontokuntaan, ja moni kirkkoon liitetyistäkään ei aktiivisesti harjoita uskontoa. Tarkoilla luvuilla ei ole väliä – lienee selvää, että partio­ laisten joukossa on tuhansia nuoria, jotka eivät tunne minkään uskonnon tunnustusta omakseen. Silti heidän kaikkien on luvattava partiolupauksessa rakastaa Jumalaansa. Vuosikaudet suosikkipartioihanteeni on ollut ”etsiä elämän totuutta”. Voiko kauniimmin kiteyttää ihmisen tarvetta hengellisyyteen? Siksi tuntuu oudolta, että partion peruskirjassa hyväksytään vain uskontokuntien mukainen elämän totuuden etsintä. Olen jopa kuullut eräältä vanhemmalta, toiminnasta kauan sivussa olleelta partiolaiselta kommentin: ”Tuskinpa ateisti edes haluaisi kuulua par­ tioon”. Totta kai haluaa. Ensinnäkin partio on kivaa, ja toisekseen partioon erottamattomasti kuuluva maailmankuvan pohdinta kiinnostaa myös monia uskonnottomia. Kysymys ei ole uusi. 1920-luvun alussa eräät suomalaiset lippukunnat käyttivät rinnakkaista, uskonnotonta lupausta. Vastaavia oli käytössä muissakin maissa, ja B-P hyväksyi asian. Sittemmin maail­ manjärjestöt ottivat tiukemman linjan, ja poikkeuslupa on enää Ranskalla, Hollannilla ja Tšekillä. Maailma on kuitenkin muuttunut vuodesta 1908, jolloin B-P kirjoitti alkuperäisen lupauksen. Partion olisi aika reagoida. Jotkut pelkäävät kirkon lakkauttavan tukensa, jos uskonnottomien oikeutta olla mukana korostetaan. Mutta mitä kirkolla olisi siinä voitettavaa? Mikä kirkon nuorisotyön muoto saa tuhannet uskonnottomat nuoret tulemaan kirkon tiloihin, viikosta ja vuodesta toiseen? Mahdollisuudet ajatustenvaihtoon eri vakaumuksia tunnustavien ihmisten välillä ovat upeat. Partion 65-vuotista yhteistyötä seurakuntien kanssa ei pidä lopettaa. Partion on syytä olla houkutteleva harrastus myös uskonnottomille. Kun olemme vakaumuksenkin suhteen avoimempia, kaikki kokevat itsensä tervetulleiksi, ja jäsenmäärä kasvaa. Samalla on syytä huolehtia laadukkaasta hengellisestä kasvatuksesta, joka nyt jää monissa lippukunnissa vähälle huomiolle. Näitä asioita ajamaan on perustettu ryhmä nimeltä Vatapartio (Vakaumusten tasa-arvo partiossa). Facebook-ryhmä on avoin kaikille partiolaisille vakaumukseen katsomatta.

”Tuskinpa ateisti haluaisi kuulua partioon.”

Facebook: Vatapartio vakaumusten tasa-arvo partiossa

HEPPU 6 / 2011  •  5


HEPPULyhyet

Heppu sai uuden päätoimittajan HANNA VIRTANEN aloittaa Hepun uutena päätoimittajana. Hannan kotilippukunta on Nastapartio Nastolasta, ja pääkaupunkiseudulla hän vaikuttaa Olarinmäen Samoojissa. Partiolehden tekijänä Hanna on jo vanha tekijä, sillä hän on toimittanut aiemmin sekä Salpausselän Partiolaisten piirilehteä että Hämeen Partiopiirin Täplää. Toisena Hepun päätoimittajana jatkaa Jenni Malila. // EK

Lippukuntaleiri 2011 -voittajat selvillä LIPPUKUNTALEIRI 2011 -kilpailun voittajat ovat selvinneet. Piirin ohjelmaryhmän arvovaltainen raati on käynyt läpi kisaan osallistuneet lippukuntaleirit ja julistanut voittajiksi Kaskipartion Keikka Kalattomalle -leirin sekä Viestityttöjen ja Töölön Nuotioveikkojen Skoutanian. Palkintona lippukunnille on lähtenyt rautainen lisä leirikeittiöön tai käytettäväksi metsäretkellä. // EK

Anu Koskela on Vuoden vantaalainen partiotoimija VUODEN 2011 vantaalaiseksi partiotoimijaksi on valittu Anu Koskela Kartanopartiosta. Valinnan perusteluissa sanotaan, että Anu on usean vuoden ajan toiminut erittäin aktiivisesti omassa lippukunnassaan. Lisäksi hän on alueohjaajana tukemassa myös muita vantaalaisia lippukuntia aluetoimikunta Valtissa. Anu on ahkera ja luotettava toimija, jonka rento ja positiivinen ote tarttuu läsnäoleviin. // Hanna Laine

Uudistuvat partiotuotteet kaipaavat kuvitusta SUOMEN PARTIOLAISET julistaa kaikille partiolaisille avoimen kuvituskilpailun. Kilpailutöistä koostetaan ensi keväänä uudis­tuviin partiotuotteisiin graafisia elementtejä. Kuvitusten tekniikka on vapaa, ne voivat olla piirustuksia, maalauksia tai graafisia töitä. Haussa on värikkäitä ja abstrakteja kuvituksia, joiden teko on hyvää ohjelmaa esimerkiksi partiokokoukseen. Kuvitukset toimitetaan Suomen Partiolaisiin Martti Koskelalle 31. tammikuuta 2012 mennessä joko perinteisellä postilla tai sähköpostitse. // EK

Haussa Vuoden Retkikohde SUOMEN PARAS LUONTORETKIKOHDE on jälleen haussa. Vuoden Retkikohde 2012 -kilpailun teemana on perheretkeilykohteet, joten haussa on kohde, jossa eri-ikäiset retkeilijät on otettu huomioon. Ehdotuksia voi jättää kuka tahansa 21. joulukuuta asti osoitteessa www.goexpo.fi. Ammattilaisraati valitsee ehdokkaista kymmenen finalistia, ja yleisö äänestää lopullisen voittajan. Voittajakohde palkitaan Suomen Messusäätiön stipendillä Retki-messuilla, jossa Suomen paras retkikohde pääsee esittäytymään omalla osastollaan. // EK

www.goexpo.fi

6  •  PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARTIOLAISET RY

1 2 7. h el m ik u u ta 2 01

E n ä ä 2 5 2 p ä iv ä ä H ii p iv ä ä n H a a m u u n M ik ä sa a Hi ip pa rin od ot us . en od vu än m tä i, Ny t se al ko tip ai kk ak un na lta an jo m ah ak ka an , ko an uk hi ja an ka pa rr ak no st uk se n iiv in hi ip un ee n in kt -a ta un uk pp -li et ää nt yn ee n, ex va t ki sa n ik si yö un et va ih tu M ? en lle de uu ä he rä äm ää n yh n ta pa ht um aa ? n ku uk au tta en ne sa ek hd ka jo i ks od ot uk se rr an sa en sim m äi se n ke m e kä vi Hi ip pa ris m tio ar sv äi äl m Hä yk si vu os i. lii n on jä änyt va in vä n ee lk jä n Se . vu on na 20 03 nk ise ud un kk in oi da pä äk au pu ar m i ur ju ei aa Ta pa ht um yt yy ol la n ul ko pu ol isi lla tä pa Pä n te jo , la el ol ul ko pu ki lp ai lu st a. pu sk ar ad io tie to a na vu os in a ot eh tä vä t. Ai empi kk na en on a ss sa Pa ra st a ki teyd es sä m uu n ss äm m e ol le et yh sie et ia ks au st va e al ai se n ol em m ke sk uk se en ja lie ttu tö ris pä ym , on eo m ua ss a m er im us lu ke ne et itt aja an . Ol em m e m oi ät pä en hd le m at em at iik ka te lev än ki rja n, iti ol iiken ne ttä kä sit ra in ng lsi He i ks es im er ki to tie to a ja ka rt to ja lo pu tto m as ti til as kä se in iik or st hi Fa ze rin pä äk au pu ng ist a.

m ää rä t da ta a. an nu t jä rje ttö m ät Pä än i lä pi on vi rr nu t pa ljo n. te hd es sä ol en op pi En na kko­t eh tä vi ä n. Ti et o au tta a lm ia to de lli su ut ee ku kö nä a ta an o et Ti Li sä ks i n m aa ilm an ku va a. aa am nt ke ra ja n ym m är tä m ää se lä te ttä vä , jo ovat ha as te , jo ka on ät in hk pä vä tä eh en na kkot st a. ra tk ai se m ise n ilo ni m i, as em a ja lla ra st im ie he llä on Ki sa pä iv än ä jo ka ise es ta . Nä yt te lij öi tä in se kä tie to a ju on ih ilö nk he n hi ui su ht ee t m he ist ä pi tä ä tie tä ä itt äi n, ja jo ka ise n en m m ky lla ei st a om ia an , on ra lis ät ä ta rin aa n lii ka a sa t vä ei He i. ks ju on es ta ta rp ee ka na tu nt ee ss a. Ki sa pä iv än ai sa ka y sy py us isu jo tta ko ko na : ko ht au ks et va in ne ro n el ok uvas sa aja ja oh a an uk m ol evan sa ill a er i pu ol ill a se st i ik ui se lla lu up ai ik lia aa re at uv ta pa ht ka up un ki a. jä rje st äj ät ei vä t on im ut ka isi a, et tä m in ni n ei us at Ju on et ov pe ril lä sii tä , m itä la its ek ää n tä ys in ol n ee lk jä n sa ki ta id a lp ai lu n ju on es sa ta pa ht ui . Yh de n ki an ta as ke oi a ss sa ki ad uu n tu tk itt avaa pr o gr rii ttä isi hy vi nk in ta i jo pa vä itö sk irj aa n.

Si tte n vi el ä ka ik ki ne pi en et su ur et oi va llu ks et ! Ge orge Lu ca s? Ha n So lo .

Po hj oi se st a La ur i Laur JUS SI PES O TEK STI LAU RI MÄK ELÄ KUVA

io vuoden in (vas.) vart

2011 Hiipiv

ässä Haamus

sa.


Haltiaan esille Suomen upeimmat luontokohteet NUUKSIOSSA ON MUURATTU Suomen luontokeskus Hal­ tian peruskivi. Keskus kokoaa kattonsa alle koko Suomen upeimmat luontokohteet, joten Haltia toimii näyteikkunana suomalaiselle luonnolle Hangosta Käsivarteen. Haltian tarkoituksena on houkutella keskuksessa vierailevat, erityisesti lapsi- ja nuorisokävijät, lähtemään luontoon. Näyttelytilojen lisäksi rakennukseen tulee ympäristökasvatustoimintaa, retkeilyneuvontaa, kokouspalveluja ja ravintola. Haltia on Suomen ensimmäinen massiivipuuelementeistä rakennettava julkinen rakennus, jossa kaikki rakenteet maanalaista kellarikerrosta lukuun ottamatta ovat puuta. Keskus avataan yleisölle helmikuussa 2013. // EK

www.metsa.fi/haltia

Moguli ja mansikkalaatikot

– Mitä Hiipparin juoni paljastaa? Ilvesveikkojen järjestämä salapoliisi- ja kaupunki­ tuntemuskilpailu Hiipivä Haamu sai taas tuhansien partiolaisten mielikuvituksen laukkaamaan. Eri puolilla kaupunkia näyteltiin päivän aikana kahdeksalla rastilla pätkiä tarinan juonesta. Kaikki päättyi lopulta maaliin, jossa partioryhmien oli kirjoitettava kuvitteelliselle toimittajalle, mistä oikeastaan oli kyse. Alta näet kisaorganisaation näkemyksen juonen kulusta.

Y

ökerhokuningatar Veronica Koskinen eli Moguli omistaa Catalystyökerhon. Moguli saa liiketoimintansa uuteen nousuun, kun uusia työntekijöitä aletaan rekrytoida ulkomailta. Suomessa työntekijät kohtaavat karun todellisuuden uudesta työpaikastaan. Pakkotyöläisille on asennettu niskaan paikannussirut, joilla heidän kulkemistaan kontrolloidaan. Pakeneminen ei ole mitenkään mahdollista. Duunarit asuvat Catalystin kellarissa eikä heillä ole käytännössä muuta elämää. Palkka on todella huono, ja elämä muutenkin kurjaa. Onneksi Totuus-lehden toimittaja Jari Nivéles on saanut vihiä epäilyttävästä toiminnasta ja haluaa auttaa epäonnisia työntekijöitä. Kisasunnuntaina Jari ei ole paikalla Totuuden toimituksessa, mutta hänen vihjaillaan olevan kalassa. Läheiseltä rannalta löytyykin kalastajia, jotka paljastavat Jarin oikean henkilöllisyyden: Nivéles onkin Päivän Pamauksesta tuttu Kari Jännes! Toimittaja Jännes tekee yhteistyötä Catalystiin tuodun esitanssijan, saksalaisen Heinrichin, kanssa. Heinrich paljastaa Jännekselle kaiken

Mogulin puuhista. Jossain vaiheessa Heinrich alkaa suunnitella vastarintaa Mogulia vastaan, mutta se huomataan pian firman johdossa. Havaittuaan aikansa olevan lopussa, Heinrich siirtää vetovastuun ystävälleen Tobiakselle, joka on noussut ravintolatyöntekijästä Mogulin henkilökohtaiseksi hovimestariksi. Tobias myrkyttää Mogulin juoman juhlissa, joihin kokoontuu kaupungin kerma. Valitettavasti drinkin siemaisee Mogulin sijasta paikalle saapunut Totuuden toimittaja, jolla on tietoa hämäristä bisneksistä. Mogulin työntekijät tuodaan Euroopasta yökerhoon mansikkalaatikoissa kuljetusyritys Gasolinan avulla. Samat mansikkalaatikot kulkevat edestakaisin eri maiden välillä, eivätkä Gasolinan rahtarit ole tietoisia tai edes kiinnostuneita lastin sisällöstä. Yksi kuljettaja on kuitenkin saanut tietoonsa mansikkalaatikoiden salaisuuden, minkä seurauksena hän saa kenkää Gasolinasta. Liikaa tietävä rahtari palkataan heti potkujen jälkeen Totuuteen toimittajaksi. Toimituksesta käsin hän yrittää levittää tietoa rahtarien taukotilassa oleville kavereilleen. Gasolina toimittaa mansikkalaatikot Euroopasta Kalasatamaan, josta Mogulin luottomies Anssi Malinen käy hakemassa konteista heräilevät ihmiset väliaikaissäilöön Mogulin kakkosasunnolle Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Poliisi on pitkään seurannut Mogulin ja Malisen toimia ja nappaa Malisen kiinni. Pakettiautossa on merkkejä ihmisten kuljettamisesta, mutta ihmisiä ei löydy. Puutarhan alla sijaitsee myös maanalainen serverikeskus, josta välitetään viestejä Eurooppaan. Poliisin geohakkerointiosasto tarvitsee kisaajien apua viestien hakkeroimisessa. H TEKSTI ANSSI MONONEN KUVAT SUSANNA OKSANEN

Apurahojen haku uudistuu SP:N JAKAMIEN Folke Bernadotte ja Kata Jouhki -apurahojen hakeminen on uudistunut. Keskeinen muutos on, että molempien hakuaika päättyy nyt 31. maaliskuuta. Lisäksi hakuperusteita on selkeytetty. Folke Bernadotten muistosäätiöltä voi hakea ryhmälle apurahaa, jolloin matkanjohtaja anoo ryhmän puolesta. Kata Jouhki -apurahat on suunnattu yksilöille, esimerkiksi vapaaehtoistyöskentelyyn partiokodissa. Lisätietoja hakemisesta ja hakulomakkeet löytyvät SP:n sivuilta. // EK

www.partio.fi/Suomeksi/ Aikuiset/Lippukunta/ Apurahat.iw3

PIIRI

Palvelee

On aika maksaa jäsenmaksu VIELÄ VIIME VUOSITUHANNELLA uudelle partiolaiselle saattoi kertoa jäsenmaksun olevan reilut sata markkaa. Uuden maailmanvaluutan tultua summa taas oli noin tai reilut 30 euroa. Mutta syksyllä 2010 postiluukusta tippui yllätys – 45,50 euroa. Piirien edustajat olivat keskusjärjestön valtuuston, eli partioneuvoston, kokouksessa hyväksyneet kahdeksan euron korotuksen. Jäsenmaksun nostolla haluttiin panostaa laadukkaamman partio mahdollistamiseen valtakunnan tasolla. Tänä syksynä postiluukusta (tai yli 15-vuotiailla sähköpostiin) pamahti uusi yllätys. 54 euroa. Lippukuntien edustajat hyväksyivät kevään piirineuvoston kokouksessa piirin jäsenmaksuun 8,5 euron korotuksen, minkä seurauksena sekä piirin että Suomen Partiolaisten osuus on nyt 27 euroa. Mihin tämä raha sitten piirissä menee? Samaan kuin keskusjärjestössäkin. Paremman partion mahdollistamiseen, tällä kertaa piirin tasolla. Kasvanut rahavirta kohdistuu suurimmilta osin jäsenmäärän kasvun tukemiseen muun muassa markkinointiponnistuksin. Toinen merkittävä kohde on työntekijäresurssin osoittaminen Helsinki-työhön, parannukseen mikä muiden kaupunkien alueella on ollut pitkään hyvällä tolalla. // Arttu Piipponen

HEPPU 6 / 2011  •  7


Lippukuntaretki Teho-osasto ’11

– verta kentälle! Töölöläinen lippukunta Hespartto suuntasi lokakuussa koko lippukunnan voimin ensiaputeemaiselle Teho-osasto ’11 -retkelle Porvoon Partiopoukamaan. Retkeä varten oli varattu kaikki neljä Poukaman mökkiä, joihin lippukuntalaiset jakaantuivat ikäkausittain. TEKSTI JENNI HEROLD KUVAT KATRI NYYSSÖNEN JA JENNI HEROLD

H

eti retken alussa pääsimme teemaan käsiksi, kun lähes koko lauantaiksi oli luvassa ensiapuratoja. Aamupäivän rasteilla kohtasimme muun muassa murtumia, nyrjähdyksiä, sairaskohtauksia ja viiltohaavoja, joissa riitti tekemistä niin sudenpennuille kuin samoajillekin. Lounaan jälkeen samoajat olivat suunnitelleet haastavan ensiapuradan, jossa harjoittelimme jo astetta vaikeampia ensiaputaitoja aina shokista avomurtumaan. Maskeeraukset olimme tehneet niin taidokkaasti, että kaameinta avomurtumaa näytettiin heikkohermoisille vain kaukaa.

8  •  PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARTIOLAISET RY

Illalla saunomisen lomassa pääsimme tutustumaan ihkaoikeaan ambulanssiin, jota meille esitteli ensihoitaja Tobbe. Pari meistä teki myös lähempää tuttavuutta tyhjiöpatjan kanssa. Nuorimmat leiriläiset saivat muistoksi siniset lateksihanskat, joista saimme muun muassa ilmapalloja ja oivat apuvälineet tiskaamiseen.

Yöllinen hälytys Tapahtumien täyteisen päivän päätimme mainioon iltaohjelmaan. Sketsien ja laulujen voimalla pääsimme hyvillä mielin nukkumaan. Tarpojien ja nuorempien samoajien

unet Tuulensuussa jäivät kuitenkin lyhyiksi, sillä keskiyöllä heidät hälytettiin vielä pelastamaan kaasupulloräjähdyksen uhreja. Sunnuntaina meillä oli vielä yhdessä suunnistusta Poukaman kauniissa maastossa. Retkellä suurena apuna olivat etukäteen pestattu leikkivastaava sekä nuoremmat samoajat, jotka täyttivät muun muassa kaikki tiskivedenodotteluhetket leikeillä. Retki oli mukava päättää sisarus- ja halipiiriin. Perillä Töölössä bussista astui monta unenpöpperöisiä partiolaisia, eikä todennäköisesti yhdenkään tarvinnut illalla kauaa houkutella unta. H


Anna Laakkonen 1. Joo, jokaisella kesäleirillä olen ollut! Leirit ovat olleet aina kivoja. 2. Rento. Sellainen, jossa kaikki saa olla eri-ikäisten kanssa ja saa tutustua uusiin tyyppeihin.

GALLUP

Nea Saarreharju:

1 . O L E T KO O LLUT L RETKILLÄ TA IPPUKUNNAN YHTEISILL Ä I LEIREILLÄ? MILLAISTA O L I? 2. MINKÄLA INEN ON HYV Ä LIPPUKUN TARETKI? T EK

1. Joo, olen. Talvileirit ovat parempia kuin kesäleirit, koska siellä on paremmat bileet ja kivempaa tekemistä. 2. Sopivasti tekemistä ja vapaa-aikaa. Ja hyvät bileet!

ST I S A IL A K

A R ES N IM I JA V ER N A K IR S K U VAT S A IL I A K A R ES N IE MI

akkonen ja Kuvassa Anna La Koudista rju ha re Nea Saar

Otto Heikkinen: 1. Joo, olen ollut kahdella talvileirillä, ja on ollut aika hauskaa. Huusseissa ei vain ole kauhean kiva käydä. 2. Semmoinen missä on hyviä kavereita ja kivaa tekemistä.

Kuvassa Otto Heikk inen ja Jere Arokivi Maahisi sta

Jere Arokivi: 1. Ihan kaikilla. Leireillä on ollut kivaa ja hauskaa. Iltanuotiot on jäänyt parhaiten mieleen. 2. Leiri, jossa saa nukkua teltoissa.

Kevään retket varataan nyt! y www.haukanpesa.com

Menis retkelle, jos ois kämppä? P

iiri vuokraa lukuisia erikokoisia ja varustetasoltaan erilaisia kämppiä partio- ja muuhun käyttöön. Kämppävuoroja voi hakea kaksi kertaa vuodessa. Vaihtoehdot ovat Kavalahti Inkoossa, Kiljava Rajamäellä, Kuusitupa Vantaalla sekä kolme kämppää Nuuksiossa lähellä Ruuhijärveä.

Kevään ja elokuun 2012 kämppävuorot on jaettu ja ne vahvistetaan sitoviksi 15. tammikuuta. Vapaita vuoroja voi kysyä Päpan toimistolta, Antti Kohoselta Kiljavan vuoroja ja Marika Toivoselta muita. Syksyn 2012 vuorot tulevat hakuun loppukeväästä. H

www.papa.partio.fi/palvelut/kampat-ja-retkikohteet

Fakta Kohteita metsäyöretkille: • • • • •

Nuuksion suosittu kansallispuisto Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella Sipoonkorpi Sipoossa Meiko Kirkkonummella Kopparnäs Inkoossa Porkkalanniemi Kirkkonummella

HEPPU 5/ 2011  •  9


Kasvu ei tapahdu,

kasvu tehdään

Partiotoiminta voi nyt paremmin kuin aiemmin. Uuden partio-ohjelman käyttöön­otto ei ollut täysin kivutonta, mutta tulokset näkyvät jo. Toimintaryhmiä on enemmän, retkivuorokaudet ovat kasvussa ja partiossaoloaika on pidentynyt. Kuitenkin partion jäsenmäärä jatkaa edelleen laskuaan. TEKSTI MATSKU SALMINEN KUVA JOUKO RAUDASOJA

tuo kaverisi huhtikuussa kohtaamiseen katsomaan mitä partiossa tehdään.

S

yytä paniikkiin ei kuitenkaan ole, sillä homma on hanskassa. Nyt on loistava mahdollisuus kääntää jäsenmäärä nousuun, jos kaikki kantavat kortensa kekoon. Yhtä hyvää mahdollisuutta ei ehkä tule, joten olisiko nyt tilaisuus osoittaa, ettei fraasi ”Aina valmiina” ole pelkkää sanahelinää. Olisiko aika tarttua tilaisuuteen ja tehdä oma osuutensa jäsenmäärän kasvun eteen? Jäsenmäärän kasvattaminen on yksinkertaista, eikä se katso ikää tai ikäkautta. Sudenpennut ja seikkailijat voivat varmistaa, ettei kukaan lopeta partiota kiusaamisen takia, kertoa koulun pihalla mitä partiossa tehtiin eilen ja ennen kaikkea pyytää kaikki kaverinsa mukaan, vaikkapa jo seuraavaan partiokokoukseen. Tarpojien kannattaa tehdä kouluun esitelmä partiosta ja pyytää kaverinsa mukaan ensi kesänä päpalaisten yhteiselle kesäleirille, Sarasteelle. Ilman kesäduunia jäänyt samoajakaveri kannattaa ottaa mukaan Sarasteelle, eikä yhdeksää päi-

vää kannata hukuttaa ihastuksensa ikävöintiin vaan pyytää hänetkin rohkeasti mukaan. Ystävänpäiväkortin väliin voi kätkeä Saraste-mainoksen. Ennen kesäleiriä kannattaa kaverit tuoda huhtikuussa järjestettävään Kohtaamiseen katsomaan, tehdäänkö par­tiossa tosiaan vain solmuja ja talutetaan mummoja kadun yli. Vaeltajan ja aikuisen on hyvä vilkaista ympärilleen. Olisiko kolon pöydän ääressä vielä muutama tyhjä paikka? Olisiko motivoivampaa pitää partiota kerralla kymmenelle seikkailijalle kolmen sijaan? Keinot ovat vapaat, tärkeintä on tarttua toimeen välittömästi. Partion perustajan lordi Robert Baden-Powellin sanoin: ”Joskus saattaa ilmaantua niin suuria vaikeuksia, että ne melkein tuhoavat loistavat mahdollisuudet. On kuitenkin lohdullista muistaa, että vaikeudet näyttävät ensiksi usein suhteettoman suurilta, mutta pienenevät sitä mukaa kun niitä lähestyy.” H

Varainkeruukampanja sai hurjan suosion Hoitsujen ja poliisikoirien kalenterit saivat haastajan, kun Vartiovuoren Poikain Eräpojat julkaisivat oman poikakalenterinsa. Taidetta ja perinteistä poikamaista huumoria yhdistelevä kalenteri jätti muut tekeleet hetkessä kauas taakseen ja alkoi valloittaa suomalaisia koteja, vessojen seiniä ja eteisten ovia. Pitkään eräpoikain mieliä kutkuttanut ajatus säväyttävästä poikakalenterista sai tuulta siipiensä alle toukokuussa, kun osasto lähti Itä-Suomeen road tripille vaeltajien Suomiprojektin merkeissä. Kuvauksia jatkettiin pitkin Suomea, ja painotuote saatiin valmiiksi syksyksi. Myynti lähti leppoisasti liikkeelle, kunnes sana näyttävästä kalenterista lähti kiirimään. Kiitos Ilta-Sanomien ja

10  •  PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARTIOLAISET RY

sosiaalisen median, tilauksia alkoi sadella siihen malliin, että kalenterit olivat loppua kesken. Varainhankintaprojekti on kartuttanut mukavasti lippu­ kunnan kassaa ja tuonut positiivista näkyvyyttä sekä lippukunnalle että koko partioliikkeelle. H TEKSTI VESA ESKELINEN KUVA LAURI VARTIALA

Jos et vielä ole tutustunut ilmiöön, tarkasta www.varpo.fi/poikakalenteri tai www.facebook.com/ poikakalenteri


Kun ihmiset jakavat vähästään Suomen partiolaisten Woomal-kehitys­yhteistyöhankkeen puitteissa vapaaehtoisena ollut Susanna Rytkönen palasi syyskuun lopussa Senegalista Suomeen. Palasimme Susannan kanssa hetkeksi menneen vuoden kokemuksiin TEKSTI JENNI MALILA KUVAT SUSANNA RYTKÖSEN ARKISTO JA JENNI MALILA

Miksi lähdit vapaaehtoiseksi?

Mitä teit Woomalin aikana?

Olin jo monen vuoden ajan miettinyt, että haluan tehdä jotain tämän tapaista. Suurimpana syynä lienee ollut tarve tehdä jotain oikeasti tärkeää. Opiskellessani ja työhisto­ riani aikana olen törmännyt usein pehmeiden arvojen puuttumiseen enkä halunnut olla osa tätä. Kun sitten valmistuin tradenomiksi, päätin että nyt on hyvä aika toteuttaa pitkäaikainen haave ja lähteä vapaaehtoiseksi. Syy lähteä juuri tähän hankkeeseen vapaaehtoiseksi oli mielenkiinto ja huoli ympäristön tilasta. Lisäksi Afrikka kiinnosti minua maanosana.

Woomalin aikana osallistuin esimerkiksi ympäristökasvatustilaisuuksiin ja hankkeen aktiviteettien suunnitteluun. Olin mukana myös Woomal-leirillä, jossa oli mukana suomalaisia ja senegalilaisia partiolaisia. Lisäksi kirjoitin raportteja ja tein käännöstöitä. Käänsin esimerkiksi Woomal-lautapelin ranskaksi. Tein myös manuaalin seuraavaa vapaaehtoista varten, tyyliin ”how to survive in Senegal.”

Miltä Senegal vaikutti? Tähän on vaikea vastata tyhjentävästi. Eri hetkinä koin maan eri tavoin. Hetkittäin stressitasot olivat punaisella, mutta kaiken kaikkiaan pidin erittäin paljon Senegalista. Minut otettiin yleisesti ottaen hyvin vastaan ja osaksi yhteisöä. Sain tavata paljon ihania ihmisiä, jotka tulen muistamaan ja toivottavasti vielä joku päivä näen ainakin osan heistä. Senegalissa ihmiset jakavat vähästään ja köyhyydestä huolimatta löytävät ilonaiheita elämästään. Tämä on jotain, mistä itse kukin voisi ottaa oppia.

Mitä olisit halunnut vielä tehdä? Olisin halunnut tehdä enemmän hankkeen eteen Senegalissa ollessani, mutta hankkeessa oli hieman ongelmia muun muassa henkilöstömuutoksesta johtuen. Tämä hidasti toimintaa. Woomal-asioiden lisäksi olisin halunnut Senegalissa nähdä enemmän eri osia maasta. Laajimmin puhutun paikalliskielen wolofin oppiminen jäi minulla ihan alkutekijöihin, tähän olisi pitänyt panostaa enemmän.

kuukautta minulle täysin vieraassa kulttuurissa ja uskon sen aikana oppineeni paljon Senegalista ja sen kulttuurista, mutta myös itsestäni.

Terkkuja partiolaisille? Haluaisin sanoa kaikille, että muistakaa nauttia elämän pienistä asioista, vaikka välillä kaikki ottaa päähän. Lisäksi toivoisin, että partiolaiset uskoisivat, että omilla teoilla on merkitystä. Muutos lähtee jokaisesta itsestään! Hyvää joulua kaikille.

”Vietin lähes seitsemän kuukautta minulle täysin vieraassa kulttuurissa.”

Ps. Ensi kesänä on kuulemani mukaan partioleiri Senegalissa, suosittelen ehdottomasti lähtemään mukaan. H

Mitä opit? Ranskankielen taitoni parani huikeasti vapaaehtoisuuden aikana. Opin myös paljon kehitysyhteistyöstä. Vietin lähes seitsemän

Susanna kiinnitti huomiota kierrätykseen myös vieraillessaan paikallisessa eläintarhassa.

Susannan matka-blogi on luettavissa:

http://taikavarvas.blogspot.com/ Woomal-hanke jatkuu vielä. Hyvin alkanutta hanketta jatketaan vuonna 2012, ja nyt haetaan neljättä kertaa vapaaehtoistyöntekijää.

www.partio.fi/Woomal

HEPPU 6 / 2011  •  11


PARTIOKANNUS Tiedottaa

Itä, Länsi, Vantaa. Viesti kauas kantaa - VANTAA

Leirit ovat parasta partiota Partioleireillä on sitä fiilistä, jota jäädään muistelemaan vuosiksi. Muistatko viime kesän hauskimman tilanteen? Tai kun tutustuit uuteen kaveriisi? Nordtreffin matka ja oman lippukunnan leiri heti perään viime kesänä jäivät minulla hyvin mieleen. Tulipa Jamboreellakin käytyä yhtenä päivänä. Matkan varrella sain tutustua vantaalaisten lisäksi muihin pohjoismaalaisiin partiolaisiin ja pariin bussikuskiin. Sai siinä vähän kieliäkin puhua. Viittätoista päivää, kolmea leiriä ja kahta maata myöhemmin oli kotiinlähdön aika, vaikka pidempääkin olisi vielä voinut leireillä. Ensi kesänä onkin mahdollisuus mennä rakennusleirille, Roverwaylle, raksalle, Sarasteelle ja vielä purkuleirille muistelemaan menneitä. Kuinka moni vetää hihasta tämän täyskäden? Etsimällä Sarasteen ennakko­ tehtäväpurkkeja kättä voisi kutsua kuuden värisuoraksi. Mielessäni pohdin, mihin partiolainen pystyy kun se tahtoo. Kun asenne ja tahto kohtaavat sopivissa oloissa (lue partiossa) saadaan aikaan mitä tahansa. Tästä on hyvänä esimerkkinä Jamboreen Tivoli-laakso, jossa partiolaiset näyttivät mitä osaavat rakentaa. Onneksi partiolaisten ihanteissa sana rakentaa esiintyy eräässä lauseessa, joka jokaisen tulisi mieltää ja toimia sen mukaan. Pelkät näkyvät rakennuselementit eivät kuitenkaan ratkaise kaikkea. Minkä käden sinä vedät hihasta?

Alkuvuoteen on kääritty paljon tukevaa toimintaa: 6.1. Loppiaisen messu Myyrmäen kirkolla 28.1. Laten Liuku (Laten Laukka talvipoluilla) 31.1. Aluetapaaminen (KoHa:n toimistolla) 4.2. 4-Kamp 16.2. EA-kertaus 2.-3.3. LPK2020 10.-11.3. EA1-kurssi 21.3. Partiokannuksen kevätkokous

Tavataan jälleen ensi vuonna! Tämän kuvan

haluais

in nähd

Partiokannuksen hallitus kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille innokasta partiovuotta 2012! Leirimuistot ka rttuivat Karu11 -leirillä (kuva Kasperi Jääskeläinen)

Tiedän mitä teet ensi kesänä: Kasperi Jääskeläinen

PARTIOKANNUS, Töölönkatu 55, 00250 Helsinki, puh. (09) 8865 1217, fax (09) 8865 1233, partiokannus@partio.fi, www.partiokannus.fi

ja i ke s ä i t t ä ä : r i e L es an Kiljav Leirikesä un B enk

PARAS KA IK A P Ö Y T Ä KES LEIRILLÄ!

Haemme rohkeita ja reippaita tyyppejä leirille esimerkiksi ohjaajiksi, huoltotiimiin, keittiöön, terveydenhoitoon... Huippukokemus. Ensi kesänä yli 100 kesätyöpaikkaa, Nurmijärvellä sekä Hangossa. Kesäajan toimistosihteeriksi haetaan järjestelmällistä asiakaspalvelijaa. Katso lisätiedot www.leiri.fi/tyonhaku. Hakuaika päättyy 19.1.2012. Leirikesä ry - lastenleirejä kaikille lapsille

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten stipendirahaston stipendit haettavissa kevät- ja kesäkaudelle. Haku päättyy 14.2.2012. Stipendirahastosta voi hakea tukea muun muassa leirien, tapahtumien ja koulutusten osallistumismaksuihin ja vastaaviin.

Lisätietoja ja hakuohjeet: http://www.papa.partio.fi/stipendit

12  •  PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARTIOLAISET RY

ä


Oletko syyllinen,

Herra Majava?

Metrolla

Lauri Hietikko pääsi Herra Majavan lämpimään halaukseen.

yösuunnistuskilpailuihin O H

epusta silmiini osui mainos PäPan yösuuunnistuskilpailuista, joka tänä syksynä järjestettiin Roihuvuoressa. Pakkohan se oli lähteä mukaan. Ajatus suunnistusmaastosta, jonne pääsee metrolla tuntui espoolaisen korvaan kovin oudolta. Kisojen aluksi oli tarjolla koulutusta yösuunnistuksesta, kun kokeneimmat karpaasit kertoivat omia vinkkejään. Kovimmat knoppitiedot kaivettiin tuoreesta Järvi-Espoon Eräpartiolaisten Vartionjohtajan käsikirjasta. Ennen maastoon lähtöä piti valita suunnistettavan radan pituus. Vaihtoehtoina olivat kolmen ja viiden kilometrin mittaiset radat, joista jälkimmäinen ei ollut ainoastaan pidempi vaan myös vaativampi.

Lopuksi käytiin vielä pientä puntarointia nopeimmista reittivalinnoita sekä spekulointia kaupunkimaaston ja osittaisen asfalttipohjan soveltuvuudesta suunnistuskilpailuihin. Kannatti lähteä mukaan, sillä jokaisella suunnistuskerralla oppii aina uutta ja kunto kasvaa siinä sivussa. Tällä kertaa mukana oli 11 suunnistajaa ja yksi järjestäjä. Yösuunnistuksesta vastasi kilpailutoimikunta, joka järjestää vuosittain myös päiväsuunnistuskilpailut. H

”Kannatti lähteä mukaan.”

TEKSTI ESA ETELÄAHO KUVAT STEPI SUNDEBERG

Osallistu suunnistustapahtumiin Iltarastit ovat sulan maan aikaan järjestettäviä suosittuja suunnistus­ tapahtumia, joissa partiotuttuihin törmää lähes poikkeuksetta. Osallistu­ jien ajat ovat nopeasti vertailtavissa järjestävän seuran internet-sivuilta. Vuosittain järjestettävä Jukolan viesti on yleisnimitys 7-osuuksiselle miesten suunnistusviestikilpailulle ja 4-osuuksiselle naisten kilpailulle, Venlojen viestille. Jukola on yksi maailman suurimmista suunnistuskilpailuista, joka kilpailtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1949. Ensi vuonna Valio Jukola suunnistetaan Vantaalla, Hakunilan Urheilupuistossa 16.–17. kesäkuuta 2012.

n lauantai lokakuun loppupuolella. Laakson ratsastuskentän ympäristössä pyörii vajaat 300 päpalaista sudenpentua ja heidän mukanaan vajaat parikymmentä ei-vielä-partiolaista. Laumat selvittävät kuumeisesti SuperSupen viitan katoamista. Herra Majavan puutyö -laaksossa on rauhallista. Pennut vuolevat puupärriä ja pohtivat mahdollista syyllistä: ”Syyllinen ei ole lääkäri eikä himojumppari. Pistin jo majavankin pois, sekään ei ole syyllinen”, toteavat Arttu Hirvonen ja Joonas Pesonen Tuuspartiosta. Kyllä, mukana oli myös muutama uusmaalainen lauma. Myöskään Leena Jääskeläinen Helsingin Eräleijonista ei usko Herra Majavan syyllisyyteen: ”Syyllinen voisi olla roskapeikko, se on niin katala tyyppi.” Elina Gurung ja Kamilla Virtanen yhtyvät lippukuntakaverinsa mielipiteeseen: ”Majava ei näytä syylliseltä.” Ja kukapa olisi uskonut viereisessä kuvassa poseeraavan ihanan pörröisen majavan olleen syyllinen? H TEKSTI HANNA GRÖNLUND KUVA KASPERI JÄÄSKELÄINEN

Iltarastien päivämäärät:

Fakta

www.suunnistavauusimaa.fi Lisätietoa Jukolasta:

www1.jukola.com/2012/

Seuraava SuperSupe järjestetään vasta vuoden 2013 keväällä. Vuonna 2012 sudenpennut osallistuvat Sarasteelle ja kisaavat siellä.

HEPPU 6 / 2011  •  13


HEPPUIlmoitukset

kisat • piirin tapahtumat • kurssit • tapahtumakalenteri • syntyneet • vihityt • muut ilmoitukset

Vain ennakkoon sovitut ja DL-päivään mennessä lähetetyt ILMOITUKSET voidaan varmasti julkaista lehdessä. Ilmoitusten lähettämisestä löydät ohjeet piirin nettisivuilta, kohdasta Viestintä > Heppu. Jos olet epävarma aineiston lähettämisestä, ota yhteyttä taittajaan.

HELMIKUU

ke 1.2. – ke 8.2. Ensiapu 1 / Kaupunki

ke 8.2. Tervetuloa lippukunnan hallitukseen

pe 3.2. – su 5.2. Erätaito II / Talviretkeilyn perusteet

pe 10.2. – su 4.3. PJ-PK1 – Akela- ja sampopainotteinen

pe 3.2. – su 5.2. Piirin pyörteisiin

pe 10.2. – su 12.2. Akela- ja sampokurssi

pe 13.1. – su 15.1. Hallitusseminaarit

pe 3.2. – su 5.2. Leikkikurssi 1 – Aarteenvartija

la 11.2. – su 12.2. UMPI-Hanki Talvi PT

ma 16.1. Kurssi-ilmoittautumisten DL

pe 3.2. – su 5.2. Piirineuvosto I

ma 16.1. Lippukunnan viestinnän ABC

pe 3.2. – su 5.2. Luottisten Helmisemma

ti 17.1. Muutoksentekijät-seminaari

ti 7.2. Piirin viestintä

to 19.1. Kevään kurssinjohtajien tapaaminen

ti 7.2. Muutoksentekijät II

tapahtumakalenteri

2012 TAMMIKUU

ti 10.1. Muutoksentekijät I

?

ma 13.2. Lippukunnan viestinnän ABC

Ajankohtaista

NYT SARASTEEN ILMOITTAUTUMINEN ALKAA Henkilökohtainen ilmoittautuminen Sarasteelle alkaa 2. tammikuuta 2012 ja päättyy 23. maaliskuuta. Yli 15-vuotiaat voivat tarvittaessa perua ilmoittautumisensa joustavasti, esimerkiksi jos estyy osallistumasta kesätöiden takia, joten ajoissa ilmoittautuminen on turvallista.

TERVETULOA PARTIOGLÖGEILLE!

ke 15.2. Meripartioilta

Partioasemalla on glögipannut kuumana keskiviikkona 14. joulukuuta kello 14–19. Suomen virallinen Lucia-neito vierailee kello 16 Partioasemalla (Töölönkatu 55, Helsinki). Kaikki partiolaiset ovat tervetulleita viihtymään, tapaamaan tuttuja ja virittäytymään joulun odotukseen.

to 16.2. EA-kertaus (Kannus) to 16.2. Ikäkausi-ilta (SuSe) ti 21.2. – la 25.2. Vinkuli

MITÄ SINUN LIPPUKUNNASSASI ON TAPAHTUNUT VIIME AIKOINA? Lähetä Hepun toimitukselle kuva ja lyhyt teksti osoitteeseen heppu@lista.papa.partio.fi

OIKAISUJA Heppu 5/2011 -lehdessä julkaistussa gallupissa oli Leo Vartiaisen sukunimi väärin, Leon oikea sukunimi on Rautiainen. Saman lehden Aira Samulin -haastattelussa oli kuvaajaksi merkitty Martti Koskela, mutta oikea kuvaaja on Mikko Jalo.

*

HEPUN TOIMITUS OTTAA MIELELLÄÄN PALAUTETTA VASTAAN. Lähetä terveisesi päätoimittajille osoitteeseen hepputoimittajat@lista.papa.partio.fi

JUUREMME OVAT SYVÄLLÄ SUOMALAISESSA ULKOILUSSA Olemme auttaneet suomalaisia valitsemaan laadukkaita ulkoiluvälineitä jo vuodesta 1928. Olemme perillä parhaista tuotevalikoimista ja siitä, mitä sinä ulkona harrastat. Arjen polttavan stressin ja kiireen keskellä avaamme yhdessä oven ulos luontoon, missä voimme nauttia – olemme perillä. Haluamme jatkossakin tehdä yhteistyötä partiolaisten kanssa ja palvella sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Tarjoammekin partiolaisille 10 prosentin alennuksen koko valikoimastamme, myös jo alennetuista tuotteista. Tervetuloa siis ostoksille myymälälöihimme sekä verkkokauppaamme osoitteessa www.partioaitta.fi.

HELSINKI | ESPOO | VANTAA | HÄMEENLINNA | IDEAPARK | TAMPERE JYVÄSKYLÄ | OULU | SAARISELKÄ | WWW.PARTIOAITTA.FI

14  •  PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARTIOLAISET RY

Muista Hepun seuraava DL-päivä: 12.1.!

Partiolais ille -10% kok valikoima o sta! (A lennus e partiotuo i koske tteita)


KILPAILUKUTSU • KEVÄT PT-KISAT HÄTÄ 2012 Koillis-Helsingin lippukunnat kutsuvat kaikki Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n jäsenet kisaamaan partiotaitojen kevätmestaruuksista 5.–6.5.2012. Tänä vuonna myös ei-vielä-partiolaisille tarjotaan mahdollisuus osallistua kilpailuun. Säännöt Kilpailussa noudatetaan Pääkaupunkiseudun partiolaisten partiotaitokilpailujen sääntöjä. Mestaruuksista kilpaillakseen osallistujilla tulee olla vuoden 2012 jäsenmaksu maksettuna. Piirinmestaruudet ratkaistaan sinisessä, punaisessa, ruskeassa ja harmaassa sarjassa. Sarjajako Tyttövartiot kilpailevat sinisessä ja ruskeassa sarjassa. Poika- ja yhteisvartiot kilpailevat punaisessa ja harmaassa sarjassa. Osanottajien iät lasketaan 31.12.2012 mennessä täytettyjen vuosien mukaan. Sääntöjen vastaiset vartiot voivat osallistua kisaan pinkissä tai beigessä sarjassa tai mestaruussarjojen ulkopuolella. Sininen ja punainen sarja Kilpailuvartiossa on neljä 14–18 -vuotiasta jäsentä. Kilpailuvartion jäsenten yhteenlaskettu ikä saa olla korkeintaan 68 vuotta. Reitin pituus sinisessä ja punaisessa sarjassa on 17–22 km.

Ruskea ja harmaa sarja Kilpailuvartiossa on kolme vähintään 18-vuotiasta jäsentä. Reitin pituus ruskeassa ja harmaassa sarjassa on 20–25 km.

sekä peseytymismahdollisuus kilpailun jälkeen. Kuljetusmaksuun sisältyy kuljetus Helsingistä kilpailupaikalle lauantaina ja paluukuljetus kilpailupaikalta Helsinkiin sunnuntaina.

Pinkki sarja Valkoinen sarja on tarkoitettu tarpojavartioille. Vartioon kuuluu 4–6 saman lippukunnan jäsentä iältään 12–14 vuotta, kuitenkin yksi heistä saa olla yli 14-vuotias. Sarjasssa kuljetaan sinisen sarjan reitti ja suoritetaan sinisen sarjan tehtävät. Reitin pituus on 17–22 km.

Ilmoittautuminen Vartion tulee ilmoittautua viimeistään 18.4 Polkuun oheista linkkiä (https://spfs.clubonweb.com/book/ hata12) ja vartionjohtajan ilmoittautumistunnusta käyttäen. Jälkiilmoittautuminen on mahdollista 25.4. asti. Jälki-ilmoittautuneiden vartioiden osanottomaksu on 80 euroa.

Beige sarja Kultainen sarja on tarkoitettu vähintään 18-vuotiaille. Kilpailuvartiossa on 2–5 jäsentä. Sarjasssa kuljetaan sinisen sarjan reitti ja suoritetaan sinisen sarjan tehtävät. Reitin pituus on 17–22 km. Osanottomaksu 60 euroa / kisavartio + kuljetusmaksu 40 euroa / kisavartio. Osanottomaksu ja kuljetusmaksu laskutetaan lippukunnalta kisan jälkeen. Kilpailusta poisjäävän vartion maksuja ei palauteta, mutta lippukunnalla on oikeus asettaa tilalle toinen vartio samaan sarjaan. Osanottomaksuun sisältyy kilpailussa jaettava materiaali, ateria maalissa

Tehtäväluettelo Tehtäväluettelo julkaistaan Hepussa 1/2012 sekä kisan nettisivuilla. Vuoden 2011 piirinmestarit sarjoittain Harmaa: Kihokolmiot, Helsingin Metsänkävijät Ruskea: Hakaminkit, Helsingin Hakatytöt Punainen: Salaseura, Oravanmarjat Sininen: Lisätietoa www-sivut: hata12.pt-kisat.net Järjestelysihteeri: Hanna Grönlund hanna.gronlund@papa.partio.net

Sarasteelle sävel ja sanat?

Umpi hanki ilmo

TEE LEIRILAULU! 1. Tee oma ehdotuksesi kesähitiksi yksin, kaverin tai vartion kanssa. 2. Äänitä siitä versio (äänenlaadun ei tarvitse olla levytasoa, kunhan saadaan selvää) 3. Lähetä linkki äänitteeseen, tai äänite liitteenä sähköpostilla: essi.tarvonen@papa.partio.net 4. Liitä mukaan myös laulun sanat, soinnut ja laulun tekijätiedot. 1.2.2012 lähetetyt ehdotukset ehtivät vielä mukaan skabaan! Lisätietoa leirin nimistöstä ja teemasta saat Essiltä! Leirilaulun valinnan suorittaa Sarasteen leiritoimikunta ja valittu laulu julkaistaan maaliskuussa 2012. Huomaathan, että lähettämällä laulun kilpailuun, annat oikeudet sen käyttöön ja muokkaamiseen Sarasteen tarvitsemilla tavoilla. Eli eiku runosuoni sykkimään hyvällä biitillä ja rohkeasti sävellystoimiin! Sarasteella kuullaan!

HEPPU 6 / 2011  •  15


HULA HULA!

Kärtiöt-vartio Merimelojien majan edustalla matkalla maaliin. Kuvassa Saara Mutanen, Anu Lönnrot, Laura Kytömäki, Hanna Nevalainen ja Salla Kauppi.

Tanssijoita Hiipivässä Haamussa

Partiolaisten salapoliisi- ja kaupunki­ tuntemuskilpailu Hiipivä Haamu kisattiin perinteiden mukaisesti jälleen marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tänä vuonna lähes 160 vartiota pukeutui teeman mukaisesti tanssiyhtyeeksi. Heppu seurasi tapahtumia paikan päällä ja pääsi tutustumaan myös Jemma-rastiin. TEKSTI JA KUVAT: SUSANNA OKSANEN

YMCA!

Vartio, Antti Tuisku On Vapaa Peto, ottaa maalissa rennosti. Kuvassa Mona Kärnä, Sini-Pilvi Silén, Marianne Oksanen, Aino Pulkkinen, Noora Nummelin ja Hanna Laakso.

Heppu 6_2011  

Heppu on Pääkaupunkiseudun Partiolaiset Ry:n jäsenlehti.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you