Μεταλλευτικά Νέα | Τεύχος 07

Page 1

Μεταλλευτικά

Νέα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ∆ΟΣΗ • ΤΕΥΧΟΣ 07 • ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 • ∆ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ∆ΩΡΕΑΝ

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝ∆ΡΑΣ;


EDITORIAL Αγαπητέ αναγνώστη, αυτό το τεύχος των «Μεταλλευτικών Νέων» που κρατάς στα χέρια σου έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την «Ελληνικός Χρυσός», όσο και για την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Στις σελίδες που ακολουθούν, θα μάθεις πώς εφαρμόζεται στην πράξη η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και με ποιούς τρόπους καταλήγει στις αρχές, τις δομές και τους κατοίκους του ∆ήμου Αριστοτέλη. Το τι σημαίνουν για όλα αυτά, αφήσαμε την κοινωνία των Μαδεμοχωρίων να μιλήσει, γιατί αυτή η κοινωνία για την «Ελληνικός Χρυσός» είναι ο βασικός εταίρος στην συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που βρίσκεται κάτω από τα πόδια της. Είναι η ίδια η κοινωνία που έχει αντιληφθεί πλέον σοβαρά και υπεύθυνα, ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη της σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την αξιοποίηση των μεταλλευτικών κοιτασμάτων του υπεδάφους της, έχοντας δίπλα της και όχι απέναντι της μια εταιρεία που τη σέβεται και την υπολογίζει.

Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικός Χρυσός, της Eldorado Gold και των Χρυσωρυχείων Θράκης που διανέμεται δωρεάν

Ι∆ΙΟΚΤΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ Έδρα: Λεωφόρος Β. Σοφίας 23Α Αθήνα, Τ.Κ. 10674 press@gr.eldoradogold.com 214 68 70 000 23760 25000 www.hellas-gold.com

ΕΚ∆ΟΤΗΣ - ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Κώστας Γεωργαντζής

Αποδίδοντας της χρηματικά ποσά που τα δικαιούται, για να οικοδομήσει σε στέρεες βάσεις το παρόν και το μέλλον της και όχι για να τη «χαϊδέψει» ή να της «κλείσει το στόμα».

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ

Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζονται όλες οι πτυχές της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» στα έργα υποδομής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, στις εμπορικές συμφωνίες με επαγγελματίες, στις χορηγίες σε δημοτικές δομές, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, υποτροφίες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς κύκλους θερινής απασχόλησης για νέους κλπ.

Αγγελική Ρήγα, Ειρήνη Στρίκου, Ισμέτ Αλί Χότζα

Όλα αυτά τα ζητήματα απασχολούν ιδιαίτερα εμάς, τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός, καθώς είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Εδώ ζούμε και εδώ σχεδιάζουμε το παρόν και το μέλλον μας.

Χρύσα Στύλου

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑ∆Α

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Γεωργία Λυκοτραφίτη

CREATIVE ART DIRECTOR Αναστάσιος Προδρόμου tasos@prodromou.gr

ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΣ-ΕΚΤΥΠΩΣΗ-∆ΙΑΝΟΜΗ Φιλικά, Κώστας Γεωργαντζής Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

www.prodromou.gr info@prodromou.gr Στρατώνι Χαλκιδικής, 63082 Τηλ. 2312 20 35 20

∆ιαβάστε τα Μεταλλευτικά Νέα στην ιστοσελίδα της Ελληνικός Χρυσός

02

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι νυχτερινή λήψη του κόμβου εισόδου στο Στρατώνι Χαλκιδικής


Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι υποχρέωση. Είναι δέσμευση και φιλοσοφία, που καταλήγει στους ανθρώπους της περιοχής, στην καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΕΡ∆ΙΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ∆ΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

03


ΑΝΑΠΤΥΞΗ

04


ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 1.430

16.295.410 ΕΥΡΩ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013), ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ

∆ΙΕΘΕΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013 ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 12 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΕΦΤΑΣΑΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ∆ΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΤΑΝ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

15.000.000 ΕΥΡΩ

ΘΑ ∆ΟΘΟΥΝ ΤΟ 2013 ΣΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

12.921.291 ΕΥΡΩ ∆ΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ∆Ο 2006 – 2013 ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΜΑ∆ΕΜΟΧΩΡΙΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ Παναγιώτης Κουκάκης Ολυμπιάδα

«Το τι σημαίνει ανάπτυξη από τα μεταλλεία μπορείς να το καταλάβεις μόνο αν θυμηθείς τι συνέβη όταν σταμάτησε η λειτουργία τους. Όταν έκλεισε το εργοστάσιο στην Ολυμπιάδα η περιοχή μας «πάγωσε». Όλοι φύγαμε και ψάχναμε για δουλειές αλλού. Όλα εκείνα τα χρόνια οι ντόπιοι έμειναν εντελώς μόνοι. Σήμερα αναβίωσαν οι παλιές καλές εποχές. Στην Ολυμπιάδα υπάρχει και πάλι ζωή και αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε»

Αστέριος Βουζονίκος Μεγάλη Παναγία

«Μ’ αυτό το έργο η περιοχή μας μπορεί να γίνει το κέντρο του κόσμου. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και να απελευθερώσουμε τον τόπο μας από τα μικροσυμφέροντα. Αν μιλάμε για τον τόπο μας, εγώ είμαι ο μεγαλύτερος «τοπικιστής» στη Μεγάλη Παναγία. Γι’ αυτόν τον τόπο αγωνίστηκα και αγωνίζομαι. Πιστεύω λοιπόν ότι μπορεί να έχει και ανάπτυξη και περιβάλλον. Είμαστε στο 2013. Στο κάτω - κάτω είναι στο χέρι μας να ελέγχουμε την τήρηση των δεσμεύσεων. Το ζήτημα είναι να έχουμε ανάπτυξη και όχι να μείνουμε πίσω επειδή κάποιοι επιμένουν να μας παραπληροφορούν.»

Πέτρος Χαριζακλής Στρατονίκη

«Κατάγομαι από αυτή την περιοχή, από τη Στρατονίκη. ∆ε μεγάλωσα εδώ, μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Αγαπώ όμως τον τόπο καταγωγής μου και θέλω να επιστρέψω για να ζήσω και να εργαστώ εδώ. Αυτή την περίοδο κάνω θερινή απασχόληση στην Ελληνικός Χρυσός και βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική. Μπορεί να είμαι νέος, αλλά έμαθα να εκτιμώ και να αξιολογώ. Με βάση τα όσα βλέπω, ξέρω ότι πλέον αυτή η περιοχή έχει να μου δώσει περισσότερες επιλογές για να αναπτυχθώ και εγώ μέσα από την ανάπτυξή της»

Κατερίνα Βαλιάνου Ουρανούπολη

«Η απόδοση μέρους των εσόδων των μεταλλείων στο ∆ήμο προς όφελος της τοπικής κοινότητας φτάνει όχι μόνο στα Μαδεμοχώρια, αλλά σε όλη την προ του Άθω περιοχή, η οποία κέρδισε και κερδίζει διαχρονικά και σε πολλά επίπεδα. Για μας είναι κάτι που βιώνουμε καθημερινά και είμαστε αποφασισμένοι ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι, να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Το τελευταίο που θέλουμε είναι η περιοχή μας να αποκλειστεί, να απομονωθεί και να είναι η μόνη χαμένη της ιστορίας»

05


ΠΩΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; Η τοπική οικονομία ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα τόσο από τη μισθοδοσία, όσο και από τις εργολαβίες και τις προμήθειες

ΑΓΟΡΑ-ΕΜΠΟΡΙΟ

Η αγορά και οι επαγγελματίες του ∆ήμου Αριστοτέλη σε οικονομικά δύσκολους καιρούς ζουν σε συνθήκες ομαλής ρευστότητας, που τους δίνει τη δυνατότητα να επενδύσουν σε αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Εκτός από τις μισθοδοσίες των εργαζομένων η Ελληνικός Χρυσός το α΄εξάμηνο του 2013 δαπάνησε το ποσό των 2.350.000 Ευρώ σε προμηθευτές του ∆ήμου Αριστοτέλη. Για παράδειγμα, μόνο τα Χριστούγεννα του 2012, εκτός από το νόμιμο δώρο των Χριστουγέννων 200.000 Ευρώ διοχετεύτηκαν μέσω των δωροεπιταγών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, στα καταστήματα των Μαδεμοχωρίων. Επίσης ενδεικτικό είναι ότι 16 πρατήρια καυσίμων στην περιοχή εισπράττουν κατά μέσο όρο 30.000 έως 35.000 Ευρώ το μήνα, μόνο για την κάλυψη των μετακινήσεων του προσωπικού της Ελληνικός Χρυσός.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

54 εργολάβοι συνεργάζονται με την Ελληνικός Χρυσός σε όλο το φάσμα των εργασιών και δραστηριοτήτων της εταιρείας. Στην πλειονότητα τους κατάγονται από τη Χαλκιδική. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο α΄εξάμηνο του 2013 οι ντόπιοι εργολάβοι έλαβαν το ποσό των 4.650.000 Ευρώ. Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται το ποσό αυτό να ανέλθει μαζί με τις προμήθειες στα 15.000.000 Ευρώ. Στις εργολαβίες αυτές απασχολούνται αυτή την περίοδο 506 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Οι ξενοδόχοι της περιοχής των Μαδεμοχωρίων απολαμβάνουν το αίσθημα της ασφάλειας που εξασφαλίζει η 12μηνη πληρότητα στα καταλύματα τους. Πληρότητα που επιτυγχάνεται από τις αφίξεις επισκεπτών των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την Ελλάδα και το εξωτερικό (εργαζόμενοι, εξωτερικοί συνεργάτες, φοιτητές κ.ά.). Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζουν οι ξενώνες των χωριών της παραλιακής ζώνης, όπως του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας.

«∆ουλεύουμε επειδή δουλεύουν όλοι οι υπόλοιποι» Βασίλης Κάργας Ιδιοκτήτης Ενοικιαζόμενων ∆ωματίων, Ολυμπιάδα «Ο τουρισμός ποτέ δεν επλήγη από τα Μεταλλεία. Τόσα χρόνια στην Ολυμπιάδα είχαμε το εργοστάσιο και δίπλα την τουριστική ανάπτυξη. Γιατί να υπάρξει πρόβλημα τώρα; Ο τουρισμός κέρδισε από τα Μεταλλεία. ∆ουλεύουν τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, τα σούπερ μάρκετ. Και ο τουριστικός κλάδος βλέπει τα 2 τελευταία χρόνια πολύ σημαντική αύξηση σε κρατήσεις και έσοδα»

06

∆ιονύσης ∆ημητριάδης Πρατηριούχος, Παλαιοχώρι

Θανάσης Καραντώνας Ιδιοκτήτης καφέ, Μεγάλη Παναγία

«Ο τζίρος μου αυξήθηκε κατά 80% μέσα στο χρόνο λόγω της συνεργασίας μου με την εταιρεία. Από τα κουπόνια των εργαζόμενων κερδίζω τουλάχιστον 8.000 Ευρώ καθαρά το μήνα. Επιπλέον συνεργάζομαι με εργολάβους και δίνω καύσιμα σε φορτηγά, μηχανήματα και γεωτρύπανα. Όλα τα πρατήρια αυτής της περιοχής έχουν σταθερά έσοδα την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να βάλουμε λουκέτο. Είναι απλά μαθηματικά: Για να έχουμε δουλειά εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πρέπει πρώτα να έχουν δουλειά και λεφτά όλοι οι υπόλοιποι και τώρα αυτό συμβαίνει»

«Είμαι 25 χρονών. ∆ουλεύω στον τόπο μου και μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς. Στο χωριό υπάρχει κίνηση. Πριν 5 χρόνια έφευγαν όλοι για να επιβιώσουν. Τώρα όλοι οι συνομήλικοι μου επιστρέφουν στον τόπο μας για να επιβιώσουν. Ως επαγγελματίας πιστεύω ότι μόνο όσοι πέρασαν δύσκολα μπορούν να με καταλάβουν και να καταλάβουν ότι δεν έχουμε όλοι μόνιμη δουλειά και εισόδημα. Οι περισσότεροι ζούμε από την κοινωνία. Πάνω απ’ όλα είμαστε νέοι άνθρωποι και έχουμε όνειρα. Γι’ αυτά τα όνειρα θα παλέψουμε»


Άννα Βλάχου Υπεύθυνη Σούπερ Μάρκετ, Παλαιοχώρι «Όλοι οι εργαζόμενοι δέχονται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δωροεπιταγές ύψους 500 Ευρώ για να τις διαθέσουν στα καταστήματα της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο νιώθουμε ότι στηριζόμαστε και εμείς, οι ντόπιοι επαγγελματίες, στην πράξη.»

Στυλιανός Κουκαλιάρης Πρατηριούχος Αρναίας «Σ’ όλη την Ελλάδα μετρούν λουκέτα και απολύσεις, χωρίς ρευστότητα και χωρίς διεξόδους. Μια πραγματικότητα που ευτυχώς δεν τη ζούμε στην περιοχή μας λόγω της λειτουργίας των μεταλλείων. Εμείς οι άνθρωποι της αγοράς, που ξέρουμε τι συμβαίνει δίπλα μας, θα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε αυτή την διαφορά. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.»

Σωτήρης Μαγουνάκης Εργολάβος 3ης γενιάς, απασχολεί 20 εργαζόμενους, Ολυμπιάδα «Είμαι μόλις 33 χρονών κι όμως αναγκάστηκα να γυρίσω όλη την Ελλάδα λόγω δουλειάς. Τώρα όλα είναι διαφορετικά. Επέστρεψα στο τόπο μου και έχω δουλειά από τα Μεταλλεία για να ζήσω το παιδί μου και να ζήσουν, από μας μόνο, άλλες 20 οικογένειες. Η δουλειά έφερε ευτυχία. Μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια σε μια Ολυμπιάδα γεμάτη ελπίδα. Μας βοηθάει να ξεχάσουμε όλα αυτά τα χρόνια της γκρίνιας και της υποβάθμισης. Όλοι αυτοί, που υποτίθεται ότι νοιάζονται για την Ολυμπιάδα, πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια; Εγώ ένα ξέρω, ότι εμείς οι νέοι άνθρωποι συζητάμε πια για το μέλλον μας. Αυτό δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.»

Κωσταντίνος Τζιάτζιος Εργολάβος Οικοδομικών Έργων, Μεγάλη Παναγία «Συνεργάζομαι 30 χρόνια με την εταιρεία. Μεγάλωσα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου από αυτή τη δουλειά. ∆εν έπαθα τίποτα ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μου και, όπως βλέπετε, ούτε και το περιβάλλον. Πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον και δυνατότητες για όλους. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Η περιοχή μας πέρασε χρόνια ανεργίας και στασιμότητας. Τώρα ευημερεί. Αυτό πώς μπορούμε να το παραβλέπουμε; Πώς μπορώ να παραβλέψω την ελπίδα των παιδιών και των εγγονιών μου και πώς μπορώ να τους στερήσω το δικαίωμα να μείνουν, να εργαστούν και να προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο, στα χωριά μας και στη χώρα μας;»

Λιμάνι Πυργαδικίων

07


5.000.000

ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟ∆ΟΜΗΣ ΣΤΟ ∆ΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Τα έργα υποδομής δεν αποτιμώνται ούτε σε χρήματα, ούτε σε τίτλους και πινακίδες. Είναι εμφανή στην καθημερινότητα των πολιτών Στους δρόμους, στα σχολεία, στις εκκλησίες, στα κοινωφελή δίκτυα, στις πλατείες, στα μνημεία, στις παιδικές χαρές.

Οι βασικές κατηγορίες έργων που χρηματοδοτήθηκαν την περίοδο από το 2006 έως το 2012, είναι οι εξής: • Οδικά δίκτυα • Γεωτρήσεις • ∆ίκτυα υδροδότησης και βιολογικού καθαρισμού • Ανακαινίσεις κτιρίων • Κατασκευαστικά έργα • Παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού

277.000 08

ΕΥΡΩ ∆ΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ


«ΤΟ ΚΕΡ∆ΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»

Χρήστος Μπρίκος Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης

Θανάσης Τζιουρτζιόυμης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Παλαιοχωρίου

Νίκος Ζαγοράκης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου

Νίκος Αννικούλας Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου

«Στη Στρατονίκη, το κλίμα άλλαξε και δεν άλλαξε τυχαία. Οι κάτοικοι του χωριού ξύπνησαν και είδαν, ότι η περιοχή δεν έχει να χάσει αλλά να κερδίσει. Μέχρι σήμερα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Σε βασικά έργα υποδομής, στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και σε περιβαλλοντικά θέματα που μας απασχολούσαν πάντα σε συνεργασία με τους ανθρώπους των μεταλλείων. ∆εν είμαστε θεατές. Είμαστε οι πρώτοι που ελέγχουμε την εταιρεία και τη δράση της. Ο δικός μας ρόλος είναι να ακούμε τη κοινωνία, να μεταφέρουμε τα δικά της προβλήματα και να προσπαθούμε να τα λύσουμε. Το δικό μας τόπο δεν τον αγαπάει κανείς περισσότερο από εμάς τους ίδιους και εμείς θα αγωνιζόμαστε πάντα για να τον κάνουμε καλύτερο.»

«Στο Παλαιοχώρι η αλλαγή φάνηκε. Το χωριό, μετά από πολλά χρόνια ερήμωσης και ανεργίας, έχει πάλι ζωή. Οι περισσότεροι νέοι επέστρεψαν και δουλεύουν στον τόπο τους. ∆ημιουργήθηκαν οικογένειες. Τα σχολεία έχουν ξανά παιδιά. Τα μαγαζιά είναι γεμάτα. Ενώ στην υπόλοιπη χώρα μπαίνουν λουκέτα, σ’ εμάς ανοίγουν δουλειές. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα χρόνια θα αγωνιστούμε με όλη μας τη δύναμη για να γίνουν και άλλα έργα, για να υπάρξουν υποδομές, για να αναπτυχθεί η υγεία και η εκπαίδευση, για να υποστηριχθεί αυτή η κοινωνία. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι μπροστά μας και θα τη διεκδικήσουμε. Γιατί ο τόπος μας το αξίζει και γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι πάλεψαν πολύ για να έχουν σήμερα τα αυτονόητα.»

«Το κέρδος της περιοχής φαίνεται στα χαμόγελα. Στα χαμόγελα των ηλικιωμένων που έχουν παιδιά και εγγόνια στο τόπο τους. Στα χαμόγελα επαγγελματιών, εργολάβων και ντόπιων καταστηματαρχών που έχουν πάντα δουλειά. Στα χαμόγελα των γυναικών μας που έχουν ποιότητα ζωής. Στα χαμόγελα των παιδιών μας που, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν ελπίδα για το μέλλον. Για μας η ποιότητα ζωής είναι κατάκτηση και θα την προστατεύσουμε. Το αύριο είναι μπροστά μας και θα είναι πολύ καλύτερο.»

«Στο Νεοχώρι δεν χρειάζονται λόγια για να περιγράψεις την αλλαγή. Τη δείχνουν τα δεδομένα. Οι γάμοι και οι βαφτίσεις. Η ευτυχία στα πρόσωπα των ανθρώπων. Τα έργα υποδομής. Στο Νεοχώρι δημοπρατήθηκε ακόμα και νηπιαγωγείο, μετά από 20 χρόνια προσμονής. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι θα θυσιάσουμε τα πάντα. Το περιβάλλον μας δεν το θυσιάζουμε. Γι’ αυτό ζητάμε έλεγχο και επιτήρηση, γι’ αυτό θέλουμε ανοιχτά τα μεταλλεία, γιατί δεν έχουμε ξεχάσει τις πληγές του παρελθόντος. Πάνω απ’ όλα,όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή μας χωράει όλους, όπως μας χωρούσε τόσα χρόνια. Αυτή η περιοχή ποτέ δεν απέκλεισε κανέναν.»

3 ΕΩΣ 8 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΟ ∆ΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Από το 2012 το ποσό που αποδίδεται στις τοπικές κοινότητες του ∆ήμου για την κάλυψη έργων και αναγκών κοινής ωφέλειας αυξήθηκε από το 1 στα 3 εκ. Ευρώ ετησίως. Το 2016, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8 εκ. Ευρώ το χρόνο, εξαρτώμενο από τις τιμές των μετάλλων και το ύψος της παραγωγής.

09


ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ Η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» δε σταματά σε έργα υποδομής. Καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην περιοχή, από την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι την πολιτική προστασία, την πυρασφάλεια και τον εθελοντισμό. Στην πράξη, εκτός από την άμεση οικονομική ωφέλεια για το ∆ήμο, ο οικονομικός σχεδιασμός προβλέπει δαπάνες για την κάλυψη αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών (εξοπλισμός, θέρμανση, καύσιμα οχημάτων κ.ά.) Εκπαίδευση: Καλύπτονται δαπάνες που αφορούν στις βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων της περιοχής, όπως είναι η θέρμανση και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Επίσης η στήριξη των μαθητών είναι ουσιαστική: κάθε έτος επιβραβεύονται με το ποσό των 300 Ευρώ οι τελειόφοτοι που πετυχαίνουν την είσοδο τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρναίας

Υγεία: Πρωταρχικής σημασίας είναι η έμπρακτη θωράκιση της υγείας. Σημαντικά χρηματικά ποσά δαπανούνται για την κάλυψη μέρους του λειτουργικού κόστους του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου και των ιατρείων της περιοχής. Τα χρήματα διατίθενται για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών τους, για θέρμανση κ.α. Επίσης, συντηρούνται και εφοδιάζονται με καύσιμα τα ασθενοφόρα του ∆ήμου. Σώματα Ασφαλείας: Βασικό μέρος της ανταποδοτικότητας καταλήγει σε δημόσιες υπηρεσίες και στα σώματα ασφαλείας με οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε κάθε επίπεδο (καύσιμα, ελαστικά, συντήρηση οχημάτων κ.α.).

Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου

Πολιτική Προστασία: Σημαντική είναι η συνεισφορά των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός στους τομείς της δασικής προστασίας, της πυρασφάλειας και της στήριξης των έργων αντιπλημμυρικής και περιβαλλοντικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής, χάρη στη σύσταση μιας άρτια εκπαιδευμένης εθελοντικής ομάδας διάσωσης.

∆ημοτικό Σχολείο Σταγείρων

10


Πάρκο Αριστοτέλη, Στάγειρα

Γιάννης Ελευθερούδης ∆ιευθυντής Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου «∆ιαχρονικά στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου, όπως και σε όλο το ΕΣΥ υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις .Η αδυναμία του δημοσίου να καλύψει αυτές τις ανάγκες, μας ανάγκασε να απευθυνθούμε σε φορείς και ιδιώτες. Ο μακράν σημαντικότερος χορηγός – και άμεσα μέσω των ιδιωτικών χορηγιών και έμμεσα μέσω των ποσών που αποδίδονται στο ∆ήμο Αριστοτέλη ως μέρος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης – ήταν και είναι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, αποδεικνύοντας έτσι την ευαισθησία της σε θέματα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως είναι η υγεία. Και βέβαια, προσπαθώντας και ελπίζοντας στη συνέχιση αυτής της βοήθειας στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε με άμεση αντανάκλαση στην κοινωνία μέσα από τις αποτελεσματικότερες υπηρεσίες υγείας που μπορούμε έτσι να προσφέρουμε.»

Ευαγγελία Χαϊμαδού ∆ιευθύντρια Γυμνασίου Στρατωνίου «Το Γυμνάσιο Στρατωνίου είναι ένα σχολείο με μικρό αριθμό μαθητών, στο οποίο καλλιεργείται η αγάπη για μάθηση, για γνώση, η οποία όμως εξαρτάται και από τις οικονομικές δυνατότητες του σχολείου. Στη σημερινή λοιπόν δύσκολη οικονομική συγκυρία, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός παρείχε την πολύτιμη βοήθειά της στο σχολείο μας, είτε με τη δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών, είτε με την παροχή υλικού απαραίτητου για τη λειτουργία του σχολείου, αποδεικνύοντας έτσι την ευαισθησία της απέναντι στα εκπαιδευτικά ζητήματα. Προσβλέποντας λοιπόν στην ανάγκη για αναβάθμιση της πνευματικής καλλιέργειας των ανθρώπων, πιστεύουμε πως θα την έχουμε συμπαραστάτη μας σε όποια δυσκολία προκύψει και υποστηρικτή στη διατήρηση του σχολείου μας, το οποίο διδάσκει αλλά και εμπνέει.»

11


1.600.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΠΙ∆ΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΠΕΝ∆ΥΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πολιτισμός: Στηρίζουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσω χορηγιών και δωρεών

Ρένα Μυτιληναίου Σύλλογος Γυναικών Σταγείρων - Στρατονίκης

«Πιστεύουμε σ’ αυτό τον τόπο. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Γι’ αυτό επενδύουμε σ’ αυτή τη κοινωνία. Στο πολιτισμό, στη παράδοσή, στη λαογραφία, στα πανηγύρια, στις γιορτές, στους ανθρώπους, στην ίδια την αγάπη για τον τόπο μας. Αυτή η αγάπη είναι που θα μας πάει μπροστά, σε μια περιοχή κερδισμένη σε κάθε επίπεδο. Μόνο μία περιοχή που έχει χαρακτήρα και ζωή θα έχει και μέλλον.»

Αθλητισμός: Στήριζουμε τοπικές ομάδες και αθλητικούς συλλόγους

Νίκος Παπαδημητράκης Ομάδα Στρατωνίου

«Είμαστε νέοι άνθρωποι. Αποφασίσαμε να ζήσουμε εδώ, να εργαστούμε εδώ και να δημιουργήσουμε στον τόπο μας. Για μας ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θεωρούμε ουσιαστική ανάγκη την υποστήριξη και ανάπτυξή του. Οι τοπικές ομάδες δεν είναι μόνο αθλητισμός, είναι και πολιτισμός και ιστορία για αυτή την περιοχή. Είναι το αύριο για τα παιδιά μας.»

Εθελοντισμός: Στηρίζουμε εθελοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες, σε κάθε επίπεδο

∆έσποινα Σούστα Εθελοντική Ομάδα ∆ήμου Αριστοτέλη

12

«Επειδή πιστεύουμε στον άνθρωπο δημιουργήσαμε την ομάδα εθελοντών Στρατωνίου του ∆ήμου Αριστοτέλη με σκοπό να προσφέρουμε στη κοινωνία ανιδιοτελώς και να νιώσουμε έτσι χρήσιμα μέλη της. Σε αυτό το σκοπό βρήκαμε πολύτιμο αρωγό την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», η οποία υιοθέτησε τη φιλοσοφία της ομάδας μας και δέχτηκε να βοηθήσει στο έργο μας. Πιστεύουμε ότι με το κοινωνικό της έργο θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, αφού με τη συνδρομή της και μέσα από τις δραστηριότητές μας θα μπορέσουμε να προβάλλουμε το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και το καταπληκτικό πράσινο του βουνού και κυρίως να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας.»


254 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Τηλέμαχος Κοτσάνης Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, Αρναία

Κωνσταντίνος Τσιόγκας Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕΙ Καβάλας, Βαρβάρα

Γιώργος Στεφόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

«Είδα πράγματα που αφορούν στη μηχανολογία για πρώτη φορά. Πιστεύω ότι η θερινή απασχόληση θα με ωφελήσει πολύ στη μελλοντική σταδιοδρομία μου. Αυτή η πρωτοβουλία της εταιρίας είναι για μας σημαντική ευκαιρία»

«Αισθάνομαι χρήσιμος και υπεύθυνος και χαίρομαι που, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, είμαι εδώ»

«Πιστεύω ότι η θερινή απασχόλησή μου στο Εργοστάσιο της Ολυμπιάδας θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ωρίμανσή μου ως μηχανικός, καθώς το αντικείμενο έχει άμεση σχέση με τις σπουδές μου. Οι εντυπώσεις μου και η εικόνα που εισέπραξα σε όλα τα επίπεδα με έκαναν για πρώτη φορά να αναζητώ την προοπτική της μελλοντικής μου απασχόλησης στην Ελληνικός Χρυσός»

Γιάννης Μερακλής ΤΕΙ Μηχανολογίας, Λάρισας Στρατονίκη «Επέλεξα να κάνω θερινή απασχόληση στην Ελληνικός Χρυσός γιατί πιστεύω πως η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι το μέλλον της περιοχής. Εξοικειώθηκα με το εργασιακό περιβάλλον, συνεργάστηκα με σημαντικούς ανθρώπους και επιστήμονες και απέκτησα μια εμπειρία πολύ χρήσιμη για το μέλλον μου»

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος θερινής απασχόλησης, 222 φοιτητές του ∆ήμου Αριστοτέλη έκαναν αίτηση και απασχολήθηκαν για ένα μήνα στα εργοτάξια των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ανάλογα με το αντικείμενό σπουδών τους. Επιπλέον, 32 φοιτητές των τμημάτων μεταλλειολογίας, ορυκτών πόρων και της γεωλογίας από τα πανεπιστημία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κρήτης έκαναν την πρακτική τους εξάσκηση στους χώρους των μεταλλείου. Πέραν της εξοικείωσής τους με το εργασιακό περιβάλλον, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλα τα έργα και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και να δουν τι πραγματικά συμβαίνει και να μάθουν από «πρώτο χέρι», πώς θα υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. 13


Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας

ΕΠΕΝ∆ΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ

Μέσα σε έξι χρόνια θα έχει καθαρίσει όλη η επιφάνεια της μεταλλευτικής ζώνης της Ολυμπιάδας και θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία

14


ΜΟΝΑ∆Α ΝΕΡΟΥ

Με την κατασκευή της μονάδας νερού στην είσοδο του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών μπόρεσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της όξινης απορροής στην «πηγή» του.

ΡΕΜΑ ΓΙΑΝΝΑΒΟΥ

Μετά την καταστροφική πλημμύρα του 2010 η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε στην άμεση διευθέτηση του ρέματος του Γιαννάβου. Ένα έργο που και αυτό με τη σειρά του συνέβαλε στον έλεγχο του φαινομένου της όξινης απορροής.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ

Έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης της παραλίας του Στρατωνίου, η οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014.

Ένα από τα βασικά κεφάλαια της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» είναι η διαχείριση του περιβάλλοντος, γι’ αυτό και αποτέλεσε από την αρχή δομικό στοιχείο της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός. Ακολουθούμε πιστά τις παρακάτω αρχές: • Παράλληλη αποκατάσταση, κατά την οποία οι περιοχές όπου ολοκληρώνονται τα επιμέρους έργα, αποκαθίστανται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων έργων • H περιβαλλοντικά βέλτιστη λύση είναι και η οικονομικότερη, δηλ. επενδύσεις στο περιβάλλον που πραγματοποιούνται σήμερα, μειώνουν μελλοντικά το συνολικό κόστος της επένδυσης Προς αυτή τη κατεύθυνση, η Ελληνικός Χρυσός έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης παγκοσμίως. Συνολικά, 50 εκ. ευρώ έχουν διατεθεί την εξαετία 2006 – 2012 για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, όπως για παράδειγμα η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού στο Μαντέμ Λάκκο, η διευθέτηση του ρέματος του Γιαννάβου, το κλείσιμο των στοών του παλιού μεταλλείου Μαντέμ Λάκκου κ.ο.κ. Και συνεχίζουμε...

15


Θέλεις να μάθεις όλη την αλήθεια για την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα;

www.hellas-gold.com HellasGold

HellasGoldSA

HellasGoldSA