Page 1

HEIMO viesti

Etel채-Karjalan Partiolaiset ry:n j채senlehti 1/2013

Hulluna lumesta


TA H D O N V O I M A L L A

H e i m ov i e s t i

ja joskus, myöhemmin tarkastellen, pelkällä onnella voi päästä mitä uskomattomimpiin suorituksiin ja paikkoihin. Yhtälailla tarjolla on noilla eväillä myös sitä hieman epämukavuusaluueelle lipsahtamaan päässyttä todellisuutta. No, päätoimittajana ollaan joten happi 100 % ja menoksi. Myöhäisempi historiankirjoitus saa selvittää kuinka kaikki sitten kävikään. Niin ja onhan se dementiakin keksitty. Todellisuus on tässä ja nyt, teidän jokaisen pienissä karvaisissa käsissä, ja ainakin Heimoviestin toimituksen mielestä uusin ilmein ja sisällöin. Ei sillä, ettei se aikaisempikaan olisi ollut hyvä ja tarpeellinen, mutta tällä porukalla syntyy nyt tällaista jälkeä. Ja voipi olla, että kun oikein vauhtiin päästään, eli tämäkin eläkelläinen saa tahdistimensa ylikellotettua, niin syntyy aivan jotain toisenlaista. Mitään en lupaa ja annan itselleni luvan olla väärässäkin mutta kehotan kuitenkin pitämään vakuutukset kunnossa. Heimoviesti on (edelleen ja Facebookista huolimatta) katsottu tarpeelliseksi tiedonjakelukanavaksi etelä-karjalalaisten partiolaisten keskuudessa ja tuo tosiseikka pidetään mielessä toimituksen puolella. Emme ole tekemässä lehteä vain saadaksemme näyttää mitä kaikea toimitus osaa ja kykenee vaan tarkoituksena on kertoa mitä kaikkea partiolaiset näillä selkosilla osaavat ja touhuavat. Tästä seuraa, ettemme toimituksen pitkillä ja pimeillä käytävillä tiedä juuri mistään mitään ellei joku kerro meille mitään. Siis toiminnasta, tapahtumista yms. Muuten me ollaan kyllä, kun ollaan keskenämme keskusteltu, tosi älykästä porukkaa. Taik jotain... Asiaan. Vain jaetulla tiedolla on merkitystä näissäkin piireissä. Ja tällä kohtaa muistuttaisin jokaista sellaisesta asiasta kuin yhteisön sisäinen viestintä ja sen merkityksen ymmärtäminen. Ensimmäisen pääkirjoitukseni lopuksi haluan kiittää kaikkia minua valinnassa tukeneita saamastani luottamuksesta. Selkeä yhden (sen ainoan) äänen (omani) voitto tiukassa valintatilanteessa antaa juuri sen selkänojan johon aion tukeutua. Rollaattorin lisäksi.

HEIMOVIESTI 1/2013 TOIMITUSKUNTA Päätoimittaja: Jouni Ihaksinen Tuija Karjalainen Kuvitus:Teemu Koho Taitto: Hanna Vuolteenaho

JULKAISIJA JA TOIMITUKSEN OSOITE Etelä-Karjalan Partiolaiset ry Kyllikinkatu 1, 53900 LAPPEENRANTA

ILMESTYMISAIKATAULU 2013 Aineiston viimeinen jättöpäivä suluissa. 1/13 vko 10 (11.2.) 2/13 vko 22 (6.5.) 3/13 vko 36 (12.8.) 4/13 vko 48 (4.11.)

AINEISTON LÄHETTÄMINEN Lähetä Heimoviestiin tuleva aineisto osoitteella heimoviesti@e-kp.fi Lähetä jutut ja mainokset Wordtiedostoina haluamasi kuvan ja muotoilun kera. Kuvien tulisi olla mielellään painokelpoisia jpg- tai tiff-kuvia. Lähetä kuvat ja teksti erillisinä tiedostoina sähköpostin liitteinä.Tarkemmat ohjeet ja vinkkejä esimerkiksi juttujen pituuteen löydät piirin nettisivuilta.

PAINOPAIKKA JA PAINOS Kopio Niini Finland Oy, 1000 kpl

Kannen kuva:Teemu Koho


Tässä numerossa

2

Pääkirjoitus

4

Partioko nynnyä?

5

Villinä veteen on vuoden ohjelmapainotus

7

Ansiomerkit ansioituneille taas haettavana

8

Ö-mappi

9

KV-jaoston kuulumisia

10

Johtamisoppia ja ystäviä ROK-kurssilta

12

Samoilijoiden toiminta käynnistetty uudelleen

13

Tarpojat tekivät historiaa

14

Runosuoni pulputtaa

19

Tapahtumakalenteri

s. 5 Partion vuoden 2013 teema on Villinä veteen!

s. 12 Partiotoiminta on käynnistetty uudelleen Savitaipaleella

s. 15 Keväällä kilpaillaan useissa partiotaitokilpailuissa

Etelä-Karjalan Partiolaiset ry PARTIOTOIMISTO AVOINNA tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin ks. tarkemmat aukioloajat www-sivuilta (24.6.-21.7. toimisto suljettu)

PANKKIYHTEYS FI 56 1091 3000 3037 60

PUHELIN 0400 554 024

PIIRINJOHTAJA Leena-Maija Sandholm 040 735 4723 leena-maija.sandholm@e-kp.fi

SÄHKÖPOSTI toimisto@e-kp.fi KOTISIVU www.e-kp.fi

JÄRJESTÖSIHTEERI Jaana Hyrkkänen jaana.hyrkkanen@e-kp.fi


Huipun tuulahdus

PA RT I O N Y N N Y J E N H O M M A A ? Teksti ja kuva: Ulla Suutari

Talvikisat yli yön? Onko niitä? Meidän piirissä niitä järjestetään yhtenä harvoista. Ei kovin nynnyä.Tuskin myöskään näiden Ajallaan-kisojen kilpailijoiden mielestä.

Aina aika ajoin kuulee sanottavan, että partio on nynnyjen hommaa, jossa väkerretään solmuja ja autetaan mummuja tien yli. Yhtään näitä taitoja väheksymättä menneen viikonlopun kokemuksella väitän, että partio on yhä kaikkea muutakin. Piirin ”Ajallaan 2013” talvikisojen kisailijat ja järjestäjät osoittivat sen varsin vakuuttavasti. Partio on lunta joka tarttuu suksen pohjiin, reitti joka on kartalla ja kompassissa oikein mutta johtaa siitä huolimatta ylimääräiselle lenkille, viime tinkaan jääneitä tehtäväkäskyjä, väärän värisiä rastilippuja, nakkikeiton tekoa trangialla, väsymystä joka painaa mutta ei voita, laavun pystytystä yli puolen metrin lumihangessa, munkkien - joista martatkin olisivat kateellisia - tekemistä talvisissa retkiolosuhteissa, rakovalkean tuhkaa makuupussissa sekä onnistumisen tunnetta vesiraketin lentäessä pidemmälle kuin olisi koskaan uskonut. Ollaan ylpeitä monipuolisesta harrastuksestamme ja pidetään yllä jatkossakin sekä ”extremeä” että leppoisampaa puuhastelua. Origamin taittelulle ja solmu-

4

Etelä-Karjalan Partiolaiset ry

jen harjoittelullekin on paikkansa kuten toivottavasti myös luonnossa liikkumiselle ja erätaidoille. Piirimme järjestää talvella yökisat yhtenä harvoista piireistä (Kymin kanssa vuorovuosin), monet muut ovat siirtyneet ”pelkkiin” päiväkisoihin jo vuosia sitten. Hiihtäminen harrastuksena jatkaa suosion kasvua. Meillä E-KP:ssä on erätaitojaosto, joka järjestää erätaitokoulutusta. Toivon että nämä takaavat sen, että meillä riittää jatkossakin osallistujia talvikisoihin sekä päivä- että yösarjoihin. Kisoihin osallistujan ei tarvitse olla erätaitojen ammattilainen eikä maastohiihdon suomenmestari. Riittää että on intoa lähteä ja yrittää. Nynnyä, extremeä ja muuten vain mukavaa partiovuotta 2013 kaikille!

Ulla

(joka ei vieläkään osaa siansorkkaa ja jonka sukset ja monot hajosivat suunnistusrataa tehdessä – yksi (teko)syy helpolle suunnistustehtävälle)


Ketä kiinnostaa

Lirin lorin, LITS LÄTS Teksti: Jouni Ihaksinen

Se on nestettä se joka nuan panoo, kuten pohojanmaalla tokaastaasiin.Vesi ei nyt varsinaisesti mitään villiä mielikuvaa mieleen rakentele jos valtoimenaan rynnistävä Imatrankoski jätetään pois laskuista. Melko mietoa, etten sanoisi mautonta, väritöntä ja helppoa juotavaa kaikkein pelkistetymmässä muodossaan. Kannattelee ja kelluttaa kesäikaan erilaisia kippoja ja kaukaloita miksei ihmislastakin mikäli uimataitoa tai kelluntakykyä piisaa. Suurina pintoina ja keskittyminä aiheuttaa herkemmässä yksilössä rannattomuuden tunnetta ja muuta epämääräistä ajatuksen vaeltelua. Hengittämiseen kelpaamaton, sytytysaineena huonoimmasta päästä ja lähes järestään väärään aikaan väärässä paikassa tai jotenkin muuten väärin. VILLINÄ VEDESTÄ voi, ja etenkin tänä vuonna, pitääkin olla. Estettä monimuotoiseen läträilyyn näillä main nyt ei ainakaan ole, että sekaan vaan. Ja mahdollisuuksia kyllä löytyy niin ajan kuin paikankin suhteen. Ei pitäisi olla kenellekään esteeltä kieltäymisen paikka vaikka kaikkialla meitä väijyvä kiirekin sulostuttaisi omaa ja sidosryhmiemme maallista taivallusta. Se on valintoja täynnä tämä elämä, ilman sen suurempaa monimutkaisuutta. Ei auta kuin kokeilla ja nauttia ja jatkaa elämää kokemuksesta tai jos

ei kerta riitä niin kokemuksista, jos ei muuten niin henkisesti, kirkastuneempana. Oli kirkkauden tason tavoitteena sitten mikä hyvänsä kannattaa ensisijalle tässä kilvoittelussa aina asettaa itse kunkin oma terveys ja elinvoiman jatkuvuuden varmistaminen. Kukaan ei kaipaa loukkaantuneita tai edes sairastuneita sankareita, se on varmaa se. Kipu ei kiritä oppimistapahtumaa mitenkään joskin voi aiheuttaa myöhempää hylkimisreaktiota. Konstit on monet vesihurmosta nostatettaessa. Nopeimmat ja tarmokkaimmat lienevät jo melkolailla veden lumoissa ja jos silmät eivät vielä hikoile innostuksesta partion nettisivuilta löytyy aihetta kunnon vetistelyyn . Aikaa on ja tehtäviä veteen liittyen eri ikäkausiryhmille valmiiksi suunniteltuina. Tarvetta on lähinnä asialle omistautumiselle ja kas, tarjolla on hyödyllistä taitoa ja onnistumisen elämyksiä. Kuivaharjoitteluakin saa harrastaa, jos siltä tuntuu, ainakaan sitä ei ole missään kielletty.

VILLINÄ VETEEN - mitä ja miksi? •

Vuonna 2013 partiolaiset loikkaavat villinä veteen. Kyse on vuoden ohjelmapainotuksesta. Ohjelmapainotuksen tarkoituksena on tukea partio-ohjelman toteuttamista. Vuosi on jaettu neljään jaksoon – talvi, kevät, kesä ja syksy. Suoritukset julkaistaan vuoden kuluessa, mutta niitä voi suorittaa missä järjestyksessä tahansa. Kesä huipentuu Satahangan leiritunnelmiin. Käytännön vinkkejä teeman mukaisista aktiviteeteista löydät SP:n sivuilta. Jokaisesta ohjelmapainotukseen kuuluvasta aktiviteetista voi tallettaa muiston partiohuiviin.

E -K P 6 . 6 . Il tapur j e hdu 1 6 . -1 7 s .7. Ve s i ur he ilukou l ut us Se u r a a i l mo i ttel u a ne t i s t ä!

Heimoviesti

5


20.4. 26.4. 27.4. 28.4.

P

ulee , t o k k i i a r t i ov

oletko valmis?

Lavatanssikurssi Partiolauluilta Yrjönpäivän iltajuhla Partioparaati ja piknik

Pysy kuulolla, lisäinformaatiota tulossa!

Kuva: Suomen Partiolaiset/Petri Hakosalo Kuva: Jouni Ihaksinen

Jäitä ja mieltä poltellessa...

Satahanka XII 29.7.-5.8.2013 Kustavissa www.satahanka.fi

ing tti Gärd

Kuva: Kai Koskinen

Kuva: An

Ku v a : Kai Koskin en

6


Personal trainer

MERKKI ANSIOITUNEELLE Teksti:Tuija Karjalainen, kuva:Teemu Koho

Ansiomerkit ovat vanhimpia partiosymboleitamme. Ne mainitaan jo ensimmäisessä suomenkielisessä partiojulkaisussa vuodelta 1911. Ansiomerkkien myöntämisperusteet ovat muotoutuneet ajan saatossa, mutta edelleen ansiomerkit ovat osa partiokiitosten tätä päivää. Sana ”kiitos” arvokkaassakin tilaisuudessa tahtoo vuosien saatossa unohtua ja kiitokseksi saatu lahja joutua kadoksiin, mutta ansiomerkki partiopaidan rinnuksessa kertoo paitsi saajalleen myös muille partiolaisille hyvin tehdystä partiotyöstä.

Muistakaa ansioituneita jäseniänne, heitäkin, jotka eivät välttämättä pidä melua itsestään.

Piirissämme ansiomerkkejä anotaan tasaiseen tahtiin. Suurta epätasaisuutta kuitenkin on eri lippukuntien välillä. Joihinkin anotaan säännöllisesti ja toisiin ei ollenkaan tai todella harvoin. Piirin ansiomerkkiryhmä seuraa merkkien anomista ja vuosittain anoo/myöntää ainakin henkilöille jotka piirin toiminnassa ovat ansioituneet. Lippukuntien nuoret johtajat jäävät kuitenkin piirin taholtakin huomioimatta, ellei lippukunta itse sitä tee. Monesti lippukunnista tulee kritiikkiä siitä, ettei nuoria johtajia ole ansiomerkkijärjestelmän kautta mahdollista palkita. Lippukuntien on mahdollista perustaa omia ansiomerkkejä juuri tähän tarkoitukseen. Piirissämme ainoastaan yhdellä lippukunnalla on käytössä myös omat ansiomerkit. Ansiomerkkejä voidaan vuosittain anoa seuraaviin päivämääriin mennessä: 15.1, 15.4, 15.9 ja 15.11. Käytännössä anomuksia voi lähettää piiriin pitkin vuotta, mutta tulee ottaa huomioon, että käsittelyaika on n.2kk. Aikarajat koskevat lähinnä Suomen Partiolaiset ry:n merkkejä. Piirin ansiomerkit käsitellään tarvittaessa lyhyemmässäkin ajassa. Tärkein päivämäärä lienee

15.11 johon mennessä Mannerheim-soljet tulee anoa. Anomusten taso piirissämme on vuosi vuodelta parantunut. Kuitenkin varsinkin MS-solkien kohdalla anomusten tasossa on vielä paljon parantamisen varaa. Ansiomerkkiosviitta antaa hyvän rungon anomuksen tekoon. On kurjaa jos merkki jää saamatta huonon anomuksen takia. Piirin ansiomerkkiryhmä ohjaa ja auttaa anomusten teossa tarvittaessa. Seuraava DL anomusten lähettämiseksi on 15.4. Tuolloin lähetetyt piirin ansiomerkkianomukset ehditään vielä käsitellä ennen paraatia, mutta SP:n merkit eivät enää paraatijakoon ehdi. Merkkejä voi kuitenkin jakaa muissakin arvokkaissa tilaisuuksissa, esim. lippukunnan omat juhlat tai piirin muut tilaisuudet. Muistakaa ansioituneita jäseniänne, heitäkin, jotka eivät välttämättä pidä melua itsestään vaan puurtavat tasaisesti taustalla. Jos anominen tuntuu vaikealta, tai oikean merkin löytyminen hankalalta, niin on hyvä muistaa että ansiomerkkiryhmältä ja toimistolta apua löytyy aina.

Heimoviesti

7


Ö

-m

a

pp

i

Visailut

Lähetä paras/huonoin PARTIOPARAATI/-VIIKKO 2013 kuvasi Heimoviestiin. Seuraavassa lehdessä pelkistettyä todellisuutta väreissä.

Etsi ja löydä KUNNIAMERKKEJÄ kaivataan! nimimerkki Harmistunut arjen sankari Sinä huivikaulainen PARTIOTYTTÖ Paraatissa 2012, tavataan taas 2013? nimim. Edes vuoden välein Kunniamerkkejä EI SAA, jos niitä ei ano! terv. Tuike terveisin nimimerkki Harmistunut kaavakkeen täyttäjä

Haluatko päästä lehteen??? KUKA MINÄ OLEN

-palstalla on tilaa itsensä esittelyyn. Kuvasi ja sanallinen kuvailusi kaikkien tykättäväksi Heimoviestin kautta. ks. www.e-kp.fi/ Heimoviesti

8

Etelä-Karjalan Partiolaiset ry

? ?

Olisiko Suomen 6. YDINVOIMALA rakennettava? a) silmät kiinni b)valovuoden kuluttua c)sateenkaaren päähän Tänä kesänä 50+50+50+50+... on? a) vaikka mitä b) parempi jättää sanomatta c) JUHLAT TIEDOSSA

Kuvat: Jaana Hyrkkänen

Kuvat: Juho Jokimies

Adventtikalenterimyynti 2012 Myytyjä 7424 kpl (v. 2011 6486 kpl) eli jokainen piirimme jäsen möi keskimäärin 6,5 kalenteria Eniten myytyjä per jäsen LE 23,8 kpl/jäsen Parv 11,3 kpl/jäsen LWS 10,9 kpl/jäsen

Hyvä me!

Eniten kalentereita myyneet (kokonaismyynnistä) LWS 805 kpl 10,8% EPS 799 kpl 10,8% TT+SS 610 kpl 8,2% Nousua edellisen vuoden myynnistä KoVa 68,7% LE 68,2% JNV 59,4% HUOM!

Tällä palstalla on tilaa 150 merkin pituisille onnitteluille, terveisille, tiedotuksille, mietteille yms. Lähetä ilmoituksesi osoitteeseen heimoviesti@e-kp.fi


Avoin maailma

P I I R I N K V- J A O S TO N Teksti: Ilkka Kuivalainen

Kuulumisia

Vuoden perinteisin tapahtuma, muistelemispäiväjuhla 22.2. on säännöllisin KV-jaoston toimintamuoto. Vuosia sitä pidettiin piirin toimistolla, mutta tilan koon takia juhlaa on vietetty viime vuosina Lauritsalassa. Juhlassa on syöty eksoottisia ruokia, laulettu kansainvälisyyttä korostavia partiolauluja, leikitty ja pohdittu kansainvälisyyden asettamia haasteita. Partiotyttöjen maailmanliitto WAGGGS suunnittelee joka vuodeksi muistelemispäivätehtäviä, joita on useana vuonna tehty myös piirissämme. Suomen Partiolaisten eri projektit ovat myös olleet esillä. Tänä vuonna jatkamme Woomal 2 -hanketta koko vuoden Senegalin partiolaisten hyväksi. Jonain vuonna on katsottu partiopoikatyön historiaa ja kuvia eri partiomaista. Pojilla päivän nimi on perinteisesti B-P:n päivä, koska sehän on sekä lordi että lady Baden-Powellin yhteinen syntymäpäivä. Monena vuonna on juhlassa pidetty arpajaiset osallistujien mukaan jaettuna sekä partiotyttöjen Thinking Day Fundin (Muistelemispäivärahasto) että Scout-U-Fundin (Maailman partiorahasto) hyväksi. Partiotytöillä päivän idea oli alun perin muistaa kortein partioystäviä eri puolilla maailmaa ja kerätä rahaa köyhien partiomaiden hyväksi. Woomal- hankkeen myötä piirin toimistolle tuli Senegal-salkku, täynnä tavaraa senegalilaisen illan viettoon. Tarkoituksena on edelleen täydentää sitä, jotta Woomal 2-hankkeen aikana voitaisiin eri ryhmissä pitää Senegal-aiheisia kokouksia. Salkkua voi tiedustella lainaan toimistolta. KV-jaoston jäsenet ovat myyneet vuosia arpoja piirin syys- ja kevätkokouksissa piirin kummilapsen hyväksi pidetyissä arpajaisissa. Tällä on rahoitettu ensin kummilastamme Pakistanissa ja nyt uutta kummilasta Moses Tukaa Ghanassa. Monesti myös paraatikirkon kolehti ja jokin piirileirien tapahtuma on suunnattu kummilapsen tukemiseen. Kummilapselle voi lähettää Planin kautta kirjeitä ja lahjoja. Jotta toiminta tulisi paremmin kaikkien ulottuville, on ajateltu, että eri puolilla piiriä voisi ainakin tiettyinä aikoina ak-

tivoitua muistamaan kummilasta konkreettisemmin. KV-jaoston tekemän jakolistan mukaan eri lippukuntien vuorot tempaista löytyvät alla olevasta laatikosta. Suomen Partiolaisten tavoitteena on aktivoida vaeltajia tekemään omia ulkomaanprojekteja. Tätä tarkoitusta varten Hermanni Tanhola (LSV) osallistui viime syksynä Helsingissä koulutukseen. Aiheesta voi kysellä vinkkejä häneltä tai KV-jaoston ihmisiltä. Muistakaa myös mahdollisuus osallistua Suomen Partiolaisten virallisille leirimatkoille ulkomaille tai ottaa suomalaisten leirien kuten ensi kesän Satahangan yhteydessä home hospitality –vieraita kotiin. Yleensäkin KV-matkasuunnitelmia tehdessä voi kysyä neuvoa KV-jaostolta. Ottakaa reilusti yhteyttä!

T E M PA U S V U O R O T •

• • • • • •

Syksy 2012 Joutseno (JAT, JNV ja KOVA), Joutsenossa Moses oli jo esillä lippukuntien puurojuhlassa Kevät 2013 Lauritsala ja Taipalsaari (LSS, LSV ja TaTa) Syksy 2013 Imatra (EPS,TT ja SS) Kevät 2014 Lappeenrannan keskikaupunki (LW, LWS ja SV) Syksy 2014 Ruokolahti, Parikkala ja Rautjärvi (RET, PI ja RaRa) Kevät 2015 Lappeenrannan ”esikaupungit” (LS, LTT, Parv. ja VV) Syksy 2015 läntinen alue (LE, SaSa,TKH)

Heimoviesti

9


Talenttia tarjolla

J O H TA M I S O P P I A J A U U S I A YSTÄVIÄ Ryhmänohjaajakurssi 28.–30.9.2012 Joutsenon Kesäjärvellä Teksti ja kuva: Eero Poutiainen

Kesäjärven rannalle kokoontui iso joukko nuoria partiolaisia, jotka halusivat oppia lisää ryhmänohjauksesta. Mitä ROK-kurssilla tehdään? Onko koulutuksesta minulle jotain hyötyä? Voiko siellä olla hauskaa? Perjantai

Lauantai ja sunnuntai

Saavuimme Kesäjärven majalle perjantai iltapäivänä. Ensimmäisenä oli tutustumisleikkejä ja jako omiin ryhmiin. Ryhmä valitsi itselleen johtajan, jonka jälkeen ryhmän muilta jäseniltä peitettiin silmät. Ryhmien johtajilla oli tehtävänä ohjata sokkoja jäseniä heidän pystyttäessään puolijoukkuetelttaa. Vaikka solmujen tekeminen ja keskisalon paikalleen asettaminen tuottivatkin haasteita, oli teltan pystytys hauska kokemus. Sen jälkeen siteet sai ottaa pois silmiltä, koska luvassa oli kamiinan kasaaminen ja sytytys sekä halkojen pilkkominen, josta siirryttiin sisälle syömään pitsaa. Ruokailun jälkeen oli edessä majoittautuminen telttaan ja yöunet.

Lauantai oli sateinen päivä. Heräiltiin, mentiin aamupalalle ja sen jälkeen alkoi koulutus. Päivän aikana opimme vartiojohtajan tehtävät, -vastuun ja – oikeudet, sekä kuinka pitää toimia erilaisissa johtamistilanteissa. Välillä kävimme ulkona leikkimässä. Teimme myös näytelmiä vartion toimintaan liittyen. Illalla oli sauna jonka jälkeen oli disko. Siis musiikkia, leikkejä ja hengailua. Ehdottomasti suosituin leikki taisi olla mellakkapoliisi. Diskon jälkeen mentiin telttaan nukkumaan. Sunnuntaina oli edessä vielä viimeiset koulutuksen rippeet mm. muistiharjoituksia. Syötiin, purettiin teltta ja siivottiin. Tämän jälkeen lähdettiin kotiin. Viikonlopusta jäi ihan hyvät fiilikset. Tuli opittua uutta ja kerrattua vanhaa asiaa. Lisäksi sain kurssilta uusia kavereita. Suosittelen kaikille joilla on tarvetta käydä ROK kurssi.

Kiinnostuitko? ks. sivu 18

10

Etelä-Karjalan Partiolaiset ry


MAAILMAN ENSI-ILTA SYYSKUUSSA 2013 Katso esiintyj채t: partiopop.fi

Ajallaan 9.-10.2.2013 - Tulokset

Kuva: Emil Virkki

Oranssi Vihre채

1. Toivon Tytsyt, LWS 1. Ilves, LSV

41,9 p 32,4 p

Punainen

1. Lahna, LSV 2. Ruutana, LSV

67,1 p 60,1 p

Ruskea

1. Anteeksi naisellisuutemattomuuteni!, KK (Kymi) 82,9 p 2. VIP+tiimi, EPS 73,0 p

Harmaa

1. K채rpp채, LSV 2. Blue(s)Brothers, LSV 3. Raudoittajat (KoVa)

91,3 p 81,8 p 79,5 p

Heimoviesti

11


Erä(s)retki

L U P A U K S E N A N TO O R R A I L L A Savitaipaleen Samoilijoiden malliin Teksti: Ilse Aalto, kuva: Marko Haikola

Savitaipaleen Samoilijat partiolippukunta aloitti toimintansa muutaman vuoden tauon jälkeen Savitaipaleella yhden ryhmän voimin viime syksynä ja marraskuussa tämä ryhmä sai kaulaansa hienoakin hienommat keltamustat partiohuivit samoilijalogolla. Savitaipaleella partiotoiminnassa on mukana muutamia aktiivisia aikuisia ja innokkaita nuoria partiotaipaleensa alussa. Ensimmäiselle yhteiselle retkelle lähdettiin marraskuun lopulla lauantaiaamuna kuulaassa syyssäässä. Suurin osa retkelle lähtijöistä oli mukana ensimmäistä kertaa ja ehkä siksi meillä johtajilla oli rinkat erityisen pullollaan kaikkea ”jos vielä tätäkin tarvitsee” - tyyppistä tavaraa. Jokainen sai kantaa omat tavaransa autolta kämpälle asti, jossa myös yövyimme. Koska retkellä oli paljon ensikertalaisia, retken ohjelmaan kuului mm. puukon käytön opastusta ja makkaratikkujen tekoa, paljon partioaiheisia leikkejä ja lauluja sekä tietysti maittavaa ruokaa ja lupauksenharjoittelua.

12

Etelä-Karjalan Partiolaiset ry

Tämän retken ykkösohjelma oli illan pimentyessä leikitty Majakka-leikki, jossa yksi henkilö jää taskulampun kanssa korkealle paikalle majakaksi pyörimään ja muut yrittävät hiipiä hänen luokseen ilman että valokeila saavuttaa hiipijän. Leikin aikana kuultiin metsästä niin iloista naurua, kuin voimakkaampaa huutoakin, kun pimeässä metsässä ei aina kaikki kivenkoloja ja kantoja ollut niin helppo väistellä. Partiolaisten retki oli erityisen mukava, pieniltä haavereiltakaan ei vältytty, mutta uutta retkeä suunnitellaan jo maaliskuulle 2013.


Erä(s)retki

Tarpojahistoriaa! Teksti: Hanna Lange, kuvat: Eräjormat-vartio, Joutsenon Ainontytöt ja Tuntemattomat-vartio, Parveilijat

Sitä tehtiin lauantaina 2.2.2013, kun Etelä-Karjalassa järjestettiin ensimmäinen piirin tarpojien yhteinen majakka. Leirimajakkaan kokoonnuttiin lauantai-aamuna. Paikalla Sammontorilla olivat vartiot Parveilijoista, Vuorenveikoista, Joutsenon Ainontytöistä ja Lauritsalan Sinisiskoista. Matkaoppaana toimi kaupungin turistikartta ja tehtävien paikat selvisivät morsekoodin murtamisella. Matka kulki Huhtiniemen liikuntakeskuksen parkkipaikalle, jossa mittailtiin vartion keskinäistä luottamusta hieman erilaisella lipunryöstöllä. Leirinakki kopsahti nilkkaan Prismalla, jossa tuli toimittaa hylättyjä ostoskärryjä omille paikoilleen. Niitähän kyllä riitti. Toki leiriin ja majakkaan kuului myös lipunnostoa ja trangian käyttöä. Matkan varrella vartiot suunnittelivat iltaohjelmaa ja ottivat valokuvia, joista yhden tuli olla vartiolle erityisen puhutteleva ja koskettava. Matkan jälkeen tavattiin yhteisen herkkulounaan, hernekeiton ja pannarin merkeissä. Lopuksi kokoonnuttiin yhteiseen iltaohjelmaan, jossa jokainen vartio esitti omat suunnitellut ohjelmanumeronsa ja katsottiin valokuvat matkan varrelta. Niistä selvisikin monta asiaa mm. se, miksi Ainontyttöjen matka oli kestänyt aavistuksen muita kauemmin. Kuvista välittyi myös iloinen ja vapautunut tunnelma sekä vartioiden tiivis ryhmähenki, jota oli ilo katsoa.

Suuret kiitokset kaikille majakkaan osallistuneille, oli hauska tutustua ja tavataan syksyllä!

Seuraavan majakan teema on selviytyminen ja se järjestetään 9.11.2013. Pistäkäähän mieleen!

Heimoviesti

13


Omasta päästä Onni, Onnellisuus Mitä se on? Onko se pieniä hetkiä? Onko se suuria muutoksia? Onko se materiaa? Mistä sitä saa? Voiko sitä ostaa? Onni on Pieniä hetkiä Pieniä asioita Niitä iloisia hetkiä Niitä mukavia asioita Niitä joita meillä on Niitä joita emme usein huomaa Onni Se on erilaista Jokaisella omaa Jokaisella erilaista Jokaiselle yhtä tärkeää Onnea ei voi ostaa Onnea ei voi lahjoa Mutta Onnea voi saada Onnea voi antaa Runo by Janne Kankkunen 17 v.

14

Tehtäväluettelo Hyvä Käytös Hyvä käytös Tulli Johtolangat Kätevyys Astalo Naamio Jalkapuu Kalterit Luonnontuntemus Salametsästys Kotikasvatus Jännät sienet Partiohauska Läbyrintti Mission impossible Tiirikointi Tarkkuusammunta Sekalaiset taidot Tirripaisti Velli Puukotus Salakuljetus Henki meni Suunnistus Tunnetut rikolliset Kätkö Pakomatka Ylämäki Yllätys Hujan hajan Kirjasta Vasikointi Vihreä kirja Uhkailu, kiristys ja lahjonta

Si/Pu 11 x x x 20 x x x 8 x x 12 x x x 23 x x x x x 12 x x x 14 x x x x x

Ru/Ha 11 x x x 24 x x x 16 x x x 11 x x x 23 x x x x x 17 x x x x 18 x x x x x

YHTEENSÄ

100

120


Kunnian kentät

XXIX Jarrun Lenkki Rikos ja Rangaistus 25.-26.5.2013 Korvenkylässä

Korven Vaeltajat kutsuvat kaikki piirin partiolaiset kisailemaan perinteisessä pyöräpartiotaitokilpailussa, Jarrun lenkissä 25.-26.5.2013. Osanotto-oikeus Osanotto-oikeus on kaikilla piirin partiolaisilla, joilla on vuoden 2013 jäsenmaksu maksettuna. Säännöt Kilpailussa noudatetaan piirin partiotaitokilpailujen sääntöjä sekä soveltuvin osin SP:n partiotaitokilpailujen sääntöjä. Kilpailijoiden on noudatettava liikennesääntöjä ja tunnettava SP: n turvallisuusohjeet. Sarjajako Tyttövartiot kilpailevat sinisessä ja ruskeassa sarjassa. Poika- ja sekavartiot kilpailevat punaisessa ja harmaassa sarjassa. Osanottajien iät lasketaan 31.12.2013 mennessä täytetyin ikävuosin. Kilpailuvartion jäsenten ei tarvitse olla samasta lippukunnasta. Sinisen ja punaisen sarjan vartioissa on neljä 14-18 –vuotiasta jäsentä, siten että vartion jäsenten yhteenlaskettu ikä on korkeintaan 68 vuotta. Ruskean ja harmaan sarjan vartioissa on kolme vähintään 18-vuotiasta jäsentä.Yläikärajaa ei ole. Ilmoittautuminen Vartiot ilmoittautuvat kirjallisesti 10.5.2013 mennessä (postileima tai sähköpostin lähetyspäivämäärä) järjestelysihteeri Heini Jokinen osoitteella heini.t.jokinen@gmail.com tai Kaupinmäenpolku 10 B 21, 00440 Helsinki. Ilmoittautumisessa on mainittava vartion nimi, lippukunta ja sarja, vj:n nimi ja yhteystiedot sekä vartion kaikkien jäsenten nimet, syntymäajat ja mahdolliset erityisruokavaliot. Jälki-ilmoittautumiset sovitaan tapauskohtaisesti järjestelysihteerin kanssa. Osanottomaksu Kilpailun osanottomaksu on 65 € ja se maksetaan 10.5.2013 mennessä piirin tilille Nordea FI56 1091 3000 3037 60. Jälki-ilmoittautuneiden maksu on 80 €. Maksun viite on 5050. Osanottomaksu sisältää kilpailussa jaettavan materiaalin, lämpimän aterian sekä peseytymismahdollisuuden kilpailun jälkeen. Kilpailusta poisjääneiden vartioiden osanottomaksua ei palauteta, mutta lippukunnalla on oikeus asettaa toinen vartio poisjääneen tilalle. Ilmoittautuneille ja osanottomaksunsa maksaneille vartioille lähetetään ennakko-ohje. Lisätietoja saa myös tapahtuman internetsivulta www.korvenvaeltajat.net/jarru. Sitä ennen lisätietoja saa: Heini Jokinen Järjestelysihteeri, heini.t.jokinen@gmail.com 050-4059424 Mika Laari Kilpailunjohtaja, mika.laari@gmail.com 050-4672235

Heimoviesti

15


E-KP:n Kevät-Partiotaito- ja Seikkailijakilpailut 4.5.2013 Joutsenon Ainotytöt ry kutsuu kaikki vuoden 2013 jäsenmaksun maksaneet Etelä-Karjalan partiolaiset tervetulleiksi Ahdin valtakuntaan toukokuun 4. päivänä Joutsenon Myllymäkeen kevätpartiotaito- ja seikkailijakilpailuihin. Kilpailun sarjat Seikkailijat: Kilpailuvartiossa 4-6 lippukunnan jäsentä, iältään 10-13 –vuotiaita. Joukkueella tulee olla saat-

taja, joka on mielellään yli 18 –vuotias. Saattajalla ei tarvitse välttämättä olla aiempaa partiokokemusta. Reitin pituus korkeintaan 7 km.

Oranssi ja Vihreä: Tyttövartiot kilpailevat oranssissa ja poika –sekä sekavartiot vihreässä sarjassa.

Oranssissa ja vihreässä sarjassa kilpailuvartiona on lippukunnan jäsenistä koottu vartio, jossa on viisi 12-17 –vuotiasta jäsentä.Vartion yhteenlaskettu ikä saa olla korkeintaan 70 vuotta. Reitin pituus korkeintaan 9 km. Osallistujien iät lasketaan 31.12.2013 mennessä täytetyin vuosin. Kilpailussa noudatetaan Etelä-Karjalan Partiolaiset ry:n partiotaitokilpailuiden sääntöjä ja Suomen Partiolaiset ry:n turvallisuusohjeita.

Ilmoittautuminen: Ilmoittautumiset viimeistään 22.4.2013 sähköpostilla Viivi Vertaselle: vifiel-

vi@gmail.com. Ilmoittautumisesta tulee käydä ilmi kilpailuvartion nimi, saattajan /vartion johtajan nimi, puh.nro ja sähköpostiosoite ennakko-ohjeen toimittamista varten, vartion jäsenten nimet ja syntymäajat, sarja johon vartio osallistuu, mahdolliset ruoka-aineallergiat sekä vartion lippukunta. Jälki-ilmoittautumiset ratkaistaan tapauskohtaisesti. Ilmoittautuneille lähetetään kilpailuiden ennakko-ohje ennen kilpailua.

Osallistumismaksu: Osallistumismaksu 35,00 euroa / vartio maksetaan 22.4.2013 mennessä

Etelä-Karjalan Partiolaiset ry:n tilille: FI56 1091 3000 3037 60, viitenumero: 5021 Jos vartio ei osallistu kilpailuun (eikä peruutusta ole tehty järjestelysihteerille ennen 22.4.2013), osallistumismaksua ei palauteta, mutta lippukunta voi asettaa tilalle toisen vartion samaan sarjaan.

Aaltojen Ahti -sudenpentukisa, 18.5.2013 Lauritsalassa Ahti toivottaa sinut tervetulleeksi tutustumaan omaan valtakuntaansa! Joukkueet: Kilpailupentueen koko on 4-8 sudenpentua iältään 7-10 vuotta. Iät lasketaan kilpailuvuonna täytetyin vuosin. Pentueen kaikilla jäsenillä tulee olla Suomen Partiolaisten vuoden 2013 jäsenmaksu maksettuna. Pojat ja tytöt kilpailevat samassa sarjassa.

Saattaja: Pentueella on oltava mukana vähintään 15-vuotias saattaja, joka kulkee pentueen mukana koko kilpailun läpi, mutta ei osallistu tehtävien suorittamiseen ellei sitä erikseen mainita. Saattaja voi auttaa pentuetta tehtäväkäskyn lukemisessa ja vastausten kirjoittamisessa, mutta hän ei saa neuvoa itse suorituksessa.

Ilmoittautuminen: Ilmoittautumiset kirjallisesti viimeistään 30.4.2013 mennessä osoitteeseen Hietakallionkatu 7, 53850 Lappeenranta tai sähköpostilla osoitteeseen lappeentuulitytot@gmail.com. Sähköpostilla ilmoittautuville lähetetään vahvistus vastaanotetusta ilmoittautumisesta. Ilmoittautumisessa on mainittava pentueen nimi ja koko, lippukunta, kaikkien jäsenten erityisruokavaliot sekä saattajan nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja mahdolliset erityisruokavaliot.

Osallistumismaksu: 45 € / pentue, joka maksetaan Etelä-Karjalan Partiolaiset ry:n tilille: FI56 1091 3000 3037 60, viitenumero: 5047

Ennakko-ohje lähetetään sähköpostitse ilmoittautuneille pentueille 6.5.2013.


Tehtävä- ja pisteluettelo Partiotaidot

Ahdilla kylässä Sattuu ja tapahtuu Ahdin lounas

2 4 6

Seik / OrVi Seik / OrVi Seik / OrVi

Pyyntivälineet

Wellamon työkalulaatikko Verkko Kalastaja Koukussa?

6 6 6 6

Seik / OrVi Seik / OrVi Seik / OrVi OrVi

Suunnistus

Karttamerkit Verkolta toiselle

6 6

Seik / OrVi OrVi

Järvikalat Ahdinystävät Saimaan norppa

5 5 6

Seik / OrVi Seik / OrVi Seik / OrVi

Esineet hukassa Maahisen muisti Sardiinit purkissa

4 6 6

Seik / OrVi Seik / OrVi OrVi

60 80

Seikkailijat OrVi

Ahdin valtakunta

Hoksaa ja hokase

Yhteensä

Lisätietoja kilpailusta: Kilpailunjohtaja Maria Makkonen maria.makkonen@pp.inet.fi p. 040-501 7339 Järjestelysihteeri Viivi Vertanen vifielvi@gmail.com p. 040-725 1527

Tehtävä-ja pisteluettelo Tehtävä

Pisteet

Ahdilla kylässä

3

Ahdin ja Vellamon näköispatsaat

6

Karttamerkit

6

Järvikalat

6

Ahdin voileipä

6

Esineet hukassa

4

Kalastaja

6

Pohjoinen tähtitaivas

5

Veden varassa

6

Saimaannorppa

6

Maahisen muisti

6

Yhteensä

60

Lisätietoja: Kilpailun johtaja Aino Pyrhönen 040 05 07 470 aino.pyrhonen@helsinki.fi Järjestelysihteeri Tiia Niitlahti 040 77 49 907 tiusku_tenho@hotmail.com


Kevätkokous su 24.3.2012 Korvenkylän srk-kodilla klo 12:00

Infot:mm.SM-kisat,piirileiri,piirin tapahtumat (mm. pyöräretki, kisat), , jäsenmaksun maksamattomuus, eskarikampanja ja tietysti PARTIOPOP´13

18

klo 13:00

Valtakirjojen tarkastus ja kahvit, PT-kilpailupalkinnot sekä adventtikalenteri- ja toimintakilpailun palkinnot

klo 13:30

Kokous alkaa

Etelä-Karjalan Partiolaiset ry


Tapahtumakalenteri 1.3.-31.5.2013

Tapahtumat E-KP:ssä

Maaliskuu

Huhtikuu

1.-3.3.

Talvierätaitojen kurssi

5. -7.4. ROK

24.3.

Piirin kevätkokous

vko 16 Lumiluolaretki

24.3.

Ikäkausien

20.4.

ohjelmamoduuli

22.-28.4. Partioviikko

Toukokuu 4.5.

Hepohiekan kevättalkoot

Lavatanssikurssi

4.5.

Kevätkisat ja seikkailijat, JAT

26.4.

Partiolauluilta

18.5.

Supe-kisa, LTT

27.4.

Yrjönpäivän iltajuhla

25.-26.5. Jarrun lenkki, KoVa

28.4.

Partioparaati Lappeenrannassa

Tapahtumat SP:ssä Maaliskuu 16-17.3 Talvi-SM -kisat ityksiä moninaisuuskurssi 22.-24.3. Rajoja ja rajanyl teoria I 22.-24.3 Kipparikurssin Huhtikuu Ko-Gi johdanto 110 ja 112 5.-7.4 teoria II 12.-14.4 Kipparikurssin iokunnat 13.-14.4. Laajennetut val us sääntömääräinen kevätkoko 20.-21.4. Partioneuvoston 21.-27.4. Partioviikko lvi Sipilä -seminaari Suomen Partiolaisten He 24.4. tka 6.4. - 5.5. Nepal vaellusma sallinen kirkkopyhä kan en aist tiol Par 28.4. Toukokuu teoriaosa 9.-12.5 Eräopaskurssin Kevät–SM -kisat 25.5. Kisahuoltajapäivät 21.5. Luottisseminaari .5. 25.-26

Katso myös erilliset tapahtumamainokset ja ilmoittaudu mukaan!

Muistathan, että omia henkilökohtaisia tietojasi voit muuttaa osoitteessa www.partio.fi/jasen Mitä mieltä olet uudistuneesta Heimoviestistä? Palautepostia ja juttuideoita voit lähettää osoitteeseen heimoviesti@e-kp.fi

19


Palautusosoite, ellei vastaanottajaa tavoiteta: Etel채-Karjalan Partiolaiset ry Kyllikinkatu 1 53900 LAPPEENRANTA

Heimoviesti 1/2013  

Etelä-Karjalan Partiolaisten jäsenlehti

Heimoviesti 1/2013  

Etelä-Karjalan Partiolaisten jäsenlehti

Advertisement