Page 1

Clubblad Heemskerkse Golfclub 29 e jaargang nr. 3

PAR

30 JAAR JAAR 30

SPECIALE LUSTRUMWEEKEDITIE

WAT EEN FEEST • Golfen in Heemskerk • 29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie


CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Voorwoord

Namens de redactie, Hanneke Simoons

Dit is de laatste PAR die uitkomt voor het lustrum eind september. Op dit moment zijn veel commissies hun voorbereidingen aan het treffen om er een onvergetelijke week van te maken. Daar kunt u dus meer over lezen. Bijzonder is dat diverse leden in het lustrum hun schilderijen in het clubhuis tentoonstellen. In deze PAR staat waarom zij schilderen en hoe zij daartoe gekomen zijn. Ook wordt er aandacht besteed aan het Goede Doel van het lustrum: het Virtual Reality Project van het Brandwondencentrum Beverwijk. U wordt van harte uitgenodigd om dit project te steunen. Natuurlijk is er nieuws van diverse commissies en laten ook de voorzitter en het bestuur van zich horen. Gewezen wordt ook nog naar de eerste ledengolfreis die in december gehouden zal worden. Rest mij nog om u allen een fantastische lustrumweek toe te wensen en ik wil u oproepen om mee te doen aan onze lustrumactiviteiten. Ik hoop u zeker ook te zien op zaterdag 22 september tijdens het lustrumfeest met het lustrumcabaret!

PAR 2018 opgericht 1988 Communicatieweg 18, 1967PR, Heemskerk Tel: 0251 250088 Fax: 0251 241627 Postadres: Postbus 180, 1960AD, Heemskerk e-mail: secretariaat@heemskerksegolfclub.nl Baaninformatienummer: 0251 241693 Bank: Rabobank IJmond Noord, Rek. nr.: 11.97.93.105 Management: Manager: Pien van Nass e-mail: manager@heemskerksegolfclub.nl Marketing, Communicatie, Evenementen, Website: Jan den Duin e-mail: sales@heemskerksegolfclub.nl Sponsoring/Bedrijvencompetitie: Rob Tolhuijsen e-mail: businessclub@heemskerksegolfclub.nl Manager Horeca: Hayo van Deudekom, Tel: 06 10031608 e-mail: hayo@de19e.nl Hoofdgreenkeeper: Frits Vasbinder, Tel: 06 49634900 e-mail: hoofdgreenkeeper@heemskerksegolfclub.nl Professionals: Bob ter Punt, Tel: 06 22503289 / 0297 287827 Rogier Kootker, Tel: 06 39426802 Patrique BaljĂŠ, Tel: 06 41886689 Heemskerkse Golfshop, Tel: 0251 250077 De PAR-redactie: Art Direction: Marketing4Golf, Martijn Simoons Fotograaf: Carel Verduin, John de Graaf Redactieleden: Marian Brus, Ciska Prijden, Hanneke Simoons, + Rob Simoons & Lustrumcommissie e-mail: redactie@heemskerksegolfclub.nl De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten en/of te wijzigen.

Inhoud Voorwoord Van de Voorzitter Van het bestuur Van de Lustrumcommissie He gaat goed met Par Six Het Virtual Reality Project Hoe u ons goede doel kunt steunen Bo de Bever Golf en Bridge Wedstrijd Van de Baancommissie Par 3 baan de Weidelus Van de Seniorencommissie Van de Damescommissie Van de Handicap en Regelcommissie Van de Marshalcommissie JG Solutions uitgelicht Hans Alblast geeft zich OPEN Eerste ledenreis naar de zon Van de Golfschool Exposanten aan het woord 30 jaar HGC Terugblik van Mieke Moes

29 JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie e

03 04 05 06 11 12 15 16 17 18 19 20 20 21 22 23 26 27 28 29 39 41

www.heemskerksegolfclub.nl

3


Van de Voorzitter De Heemskerkse Golfclub is opgericht op 18 januari 1988. Op 8 oktober 1988 vond de opening van de 9 holes Par 3 Baan rond Assumburg plaats door burgemeester Hoobroeckx. Op 22 september 1991 werd de vernieuwde en tot 12 holes uitgebreide baan rond Assumburg in gebruik genomen. Dit was een tijdelijke golfbaan, omdat duidelijk was dat er geen 18 holesbaan aangelegd kon worden, omdat de gronden van “Oud Haerlem”, uit oudheidkundige overwegingen, niet vrijgegeven werden voor de uitbreiding tot 18 holes. Heeft u genoten van de mooie zomer? En de gelegenheid benut om kennis te maken met golfbanen elders, inclusief de dorre fairways? Dan zult u weer genieten van onze prachtige golfbaan. Op grond van eigen waarneming kan ik u verzekeren dat het gras bij de buren en bij vrijwel alle andere golfbanen in Nederland minder groen is dan op de Heemskerkse. Als deze PAR verschijnt zal u dat niet meer zo helder voor de geest staan, maar halverwege augustus was dat opvallend. Als je eenmaal lid bent van de Heemskerkse dan is er vrijwel geen club waar je beter past en waarschijnlijk ook gelukkiger wordt. Terwijl er misschien wel mooiere banen te vinden zijn en mooiere clubhuizen en soms ook dichter bij huis.

En niet te vergeten de jaarlijkse competitie en de steeds frequenter wordende buitenlandse golftripjes die om allerlei vage redenen noodzakelijk zijn geworden. En de lijst wordt langer, met de bridgeavonden, de golfpresentaties van Bob, Rogier en Patrique, de bestuursvergaderingen en bijeenkomsten bij de gemeente, de provincie en andere golfclubs. Kortom, ik zou echt niet weten hoe ik dat weer terug zou krijgen als ik nu lid zou worden op een andere golfclub. Sterker nog, voor uw en mijn welzijn is deze warme, gezellige, actieve golfvereniging van levensbelang. Ik ben er daarom trots op dat wij ons dertigjarig lustrum mogen vieren. U kunt erop rekenen dat we als bestuur en met u als leden super gemotiveerd zijn om een goede basis te leggen voor de volgende dertig jaar, op deze mooie plek aan de Buitendijken. De lustrumweek belooft een prachtige activiteit te worden, voortreffelijk georganiseerd door de lustrumcommissie met een knallend slotfeest als afsluiting. Ik wens u een prachtige tijd toe met veel sociale activiteiten op en rond de golfbaan. Rens Koole

Discussies over de A8-A9, teruglopend ledenaantal en het dertigjarig lustrum hebben de vraag naar de redenen om lid te worden op de voorgrond geplaatst. Stel dat de Heemskerkse stopt, om welke reden dan ook, wat zou ik dan doen? Stel je speelt wat minder, wat is dan de reden om lid te blijven van de Heemskerkse? Waarom worden golfers lid van Heiloo als vijf kilometer verderop voor dezelfde prijs een prachtige 27 holesbaan ligt? Graham Mc Dowell is een mooi voorbeeld van dit verschijnsel dat je lid wordt en blijft op ‘je eigen baan’. Naast Rathmore Golfclub, de baan waar G-Mac begon en lid is, ligt Royal Portrush. Volgens velen, inclusief ondergetekende, de mooiste baan van het Verenigd Konikrijk en zelfs van Europa. Toch is Graham zijn oude club trouw gebleven en komt er ook nu nog het liefst een pint halen. Waarom? Omdat op de Rathmore Golfclub de mensen komen waarbij hij zich thuis voelt. Wat zijn uw redenen om lid te zijn van de Heemskerkse? Stel dat de club ophoudt te bestaan, wat zou u missen en niet meer terug kunnen krijgen? Als ik het rijtje voor mezelf maak dan staan de prachtige Championship baan, de perfecte Par 3 en de rust en ruimte van de plek waar de baan gelegen is, er zeker bij. Minstens zo belangrijk in de lijst zijn de diverse activiteiten die vaste prik in mijn agenda geworden zijn, alsmede de grote groep vrienden, golfvrienden, bekenden en relaties die samen een flink deel van mijn sociale leven zijn gaan invullen. 4

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Van het Bestuur De Par3 heeft door de noeste arbeid van de onderhoudscommissie een prachtige eigen startershut gekregen. Een goed moment om even stil te staan bij groeiende succes van de Par 3-baan. De Par 3 loopt zo goed dat u tegenwoordig al even moet wachten voordat u kunt starten. Het ledenaantal is vorig jaar verdubbeld en dit jaar sinds januari met 70% gestegen. Sinds het begin van het jaar zijn er ruim negenduizend rondjes gelopen, een derde door greenfee-spelers. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. De maandagavond-inloopwedstrijd is opnieuw populairder geworden met 20% meer deelnemers. Kortom, het is geen wonder dat de Par 3 inmiddels in de top tien beste Par 3’s van Nederland staat (Leading Courses). De hernieuwde rating van de baan heeft deze zomer plaatsgevonden. We wachten nog op de uitslag. Het zal u opgevallen zijn dat de baan kortere rough heeft, Ên smallere fairways en kleinere greens. Dat is allemaal gedaan om de baan tegelijkertijd speelbaarder te maken en uitdagend te houden. Het effect op de rating zullen we spoedig ontvangen en aan u bekend maken.

629e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

5


Van de lustrumcommissie Lustrumprogramma 15 t/m 23 september a.s. Ons zesde lustrum vieren wij in de lustrumweek. Het programma biedt voor elk wat wils. Daar hebben alle commissies voor gezorgd. Wij hopen dan ook heel veel leden en hun gasten in de lustrumweek te ontmoeten.

Toelichting op het lustrumprogramma

Zaterdag 15/9 6e Young Golfers Open - door de Young Golfers Commissie

Het is weer bijna zover. 15 september 2018 is de dag dat het leukste en gezelligste golftoernooi voor de Young Golfers van Noord Holland staat wordt gespeeld op de Heemskerkse Golfclub. Dit jaar al voor de zesde keer en het belooft weer een topfeest te worden.

Zondag 16/9 Jeugdgolfdag – door de Jeugdcommissie en Patrique Maandag 17/9 Jubileum Vriendendag door de Herencommissie

Ook dit jaar is DJ Benza weer van de partij dus gegarandeerd lekkere beats in de baan en in het clubhuis. Ook hebben we dit jaar natuurlijk ook de inmiddels beruchte steiger op het terras staan, zodat vanaf grote hoogte The Neary Contest naar de green van hole 18 kan worden geslagen. Iedere deelnemer krijgt weer een goedgevulde goodiebag en in de baan zullen er voor de verschillende teams verrassende uitdagingen wachten, die het nog leuker maken als dat balletje eindelijk de hole in rolt. Ook dit jaar zijn er weer supermooie prijzen te winnen, zoals een Nintendo Switch, Nikon Coolshot, een nieuwe golftas, greenfees van diverse banen in de regio , een hole in one prijs van € 500,- en nog veel meer mooie prijzen.

Dinsdag 18/9 Regenboogwedstrijd Ladies’ Day door de Damescommissie Woensdag 19/9 Bedrijven/Sponsorengolf - door de Business Club Donderdag 20/9 Senioren Invitatiedag - door de Seniorencommissie Vrijdag 21/9 Golf/Bridge dag - door de Bridgecommissie Zaterdag 22/9 Lustrumwedstrijd – door Weco Zaterdag 22/9 Feestavond – met Cabaret, Veiling, Muziek, Dans, Hapjes, Drankjes Zondag 23/9 Lustrum sluitingswedstrijd 18 holes – Stableford Qualifying door Weco Zondag 23/9 Lustrum After Party met muziek van Par Six met aangeklede borrel

Zaterdag Opening Lustrumweek met: BMP DATAPARTNERS YOUNG GOLFERS OPEN 2018

Extra bijzonder is dat we dit jaar de lustrumweek van de Heemskerkse Golfclub openen. In deze week viert de Golfbaan haar 30-jarig bestaan. Een reden om er een nóg groter feest van te maken. Maar ook reden om samen bij te dragen aan het goede doel. Het goede doel van onze lustrumweek: een virtual reality tool waarmee de pijnervaring van kleine kinderen in het brandwondencentrum aanzienlijk wordt verminderd tijdens de dagelijkse behandelingen. Als Young Golfers dragen we hieraan bij door een loterij te organiseren. De opbrengst van deze loterij zullen wij doneren. Voor de wedstrijd kunnen de deelnemers loten kopen en met de loten kunnen wederom geweldige prijzen worden gewonnen, met als hoofdprijs een laptop, maar daarnaast nog meer prijzen zoals diverse greenfees, een golftas, en diverse gadgets. Dit alles met dank aan onze geweldige sponsors. Het maakt niet uit of je handicap 0 hebt, of nog maar net je GVB hebt, iedereen is welkom! Naast de geweldige golfprijzen voor de prestaties op de golfbaan kan je ook nog alles uit de kast halen en als team gaan voor de prijs van de leukste teamoutfit. Het beloofd een spectaculaire dag te worden! De gebeurtenis van het jaar! Welke Young Golfer wil dat nou missen. Dus ben jij een golfer of ken jij golfers die

30 JAAR JAAR 30

6

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


30 JAAR JAAR 30

tussen de 20 en 40 jaar zijn (of zich zo voelen)? Schrijf je dan nu in. Je kan je inschrijven met 1, 2 of 3 personen. Wees snel want vol = vol en inschrijflijst begint aardig vol te raken. Je wil dit legendarische toernooi toch niet missen? Wij in ieder geval niet! Tot ziens op het BMP Datapartners Young Golfers Open 2018! Zondag Staat de jeugd centraal. Het wordt een verrassende golfdag, waar vriendjes en vriendinnetjes, ouders en opa’s en oma’s natuurlijk niet mogen ontbreken. Patrique en de jeugdcommissies zullen voor een spannende wedstrijd zorgen. Dus begin nu alvast iedereen enthousiast te maken voor dit leuke golfevent. Maandag De Herenochtend organiseert de Jubileum Vriendendag. Een speciale golfdag, waarin de Heemskerkse heren samen met een vriend (van buiten) een koppelwedstrijd zullen spelen. Er wordt Four Ball Better Ball gespeeld. Natuurlijk is er koffie bij de ontvangst, een versnapering door de baan en daarna een gezamenlijke BBQ. Meldt u tijdig aan, want vol is vol! Dinsdag De Ladies’ Day vieren we op dinsdag 18 september met een ‘REGENBOOGWEDSTRIJD’. Er is een All Tee start. De wedstrijd is NQ. Er wordt Stableford over 14 holes gespeeld. We slaan om 9.30 uur af en verwachten de dames daarom rond 8.45 uur bij de wedstrijdtafel om je te melden. De naam ‘regenboog’ zegt het al. Er wordt van verschillende kleuren tees afgeslagen (rood, blauw en oranje). Ook vinden wij het leuk als jullie feestelijk uitgedost zouden zijn, in een ‘Regenboog Outfit’. Hier zit nog een leuke prijs aan vast, voor de leukste creatie. Dus doe je best! Het inschrijfgeld is slechts € 5,00. We spelen deze dag voor het goede doel nl, de aanschaf van 3D-brillen voor de patiëntjes van het Brandwondencentrum in Beverwijk. Bij de prijsuitreiking drinken we een drankje en vragen

een vrijwillige bijdrage voor dit goede doel en komen daarvoor met een regenboogmandje langs. Iedereen is van harte welkom en we hopen daarom op een grote opkomst. Woensdag 19 september Businessclub & Sponsorevent Op 19 september zal in de lustrumweek een gecombineerd event plaats vinden tussen de businessclubleden en de sponsors van de Heemskerkse Golfclub. Het belooft een bijzondere dag te worden met tal van activiteiten. ‘s Middags is er vanaf 13.00 uur een 18 holes golfwedstrijd fourball betterball stableford voor zowel de businessclubleden als de sponsors. Vanaf 11.30 uur staat Patrique Baljé klaar in het SAM PUTTLAB. Hier wordt een meting gedaan aan de hand van 41 parameters van de putting stroke. Elke deelnemer krijgt een rapport mee naar huis waar men nu staat met putten ( de zgn. 0- meting) Tevens staan er ballen klaar op de driving range om rustig in te slaan. Bij de wedstrijdtafel ontvangt men een lunchpakket en koffie/thee met wat lekkers. In de baan gaan we langs met een hapje en een drankje en afloop ontvangen de deelnemers een bittergarnituur. Programma 18 holeswedstrijd 11.00 uur opening wedstrijdtafel 11.30 uur testen SAM PUTTLAB 13.00 uur aanvang all-tee wedstrijd over 18 holes; hier wordt de strijd aangegaan voor de sponsorbokaal en voor de IJmondiaancompetitie 17.30 uur bittergarnituur en prijsuitreiking 18.30 uur aanvang Mediterraans buffet In de middag zijn er tevens golfclinics van twee uur incl. golfclubs en ballen. Deze zijn met name geschikt voor sponsors met weinig of geen golfervaring, of voor partners van businessclubleden met weinig tijd of golfervaring. Beide groepen komen aan het einde van de dag weer samen. Programma Golfclinics 14.30 uur ontvangst met koffie/thee, ontvangst golfsets 15.00 uur: aanvang golfclinics (indeling naar ervaring)

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

7


17.30 uur: bittergarnituur en prijsuitreiking 18.30 uur: aanvang Mediterraans buffet Het belooft dus een drukke en gevarieerde dag te worden. De Business Club mag zich verheugen over een toenemende belangstelling en enthousiasme. Met name de uitwisselingen met de Houtrak en de Hoge Dijk worden als prettig ervaren. Voor meer informatie; Rob Tolhuijsen 06-53405789, e-mail businessclub@heemskerksegolfclub.nl Donderdag Op deze donderdag wordt de Senioren Invitatieedstrijd georganiseerd over 9 holes op de 18 holesbaan en 9 holes op de Par 3-baan. Met een lichte lunch na de eerste 9 holes. Deelnemers kunnen familie en vrienden als gast voor deze dag uitnodigen. De greenfee voor de gasten bedraagt slechts € 15,00. De opbrengst gaat via de jubileumcommissie naar het Brandwondencentrum in Beverwijk. Verdere informatie, zoals bijdrage voor de lunch, etc. volgt nog. De ervaring leert dat de gasten van de invitatiedag het spelen op zowel de ‘grote’ baan als de Par 3-baan op één dag een leuke ervaring vinden. Dus verras uw golfende familieleden of vrienden met uw uitnodiging hiervoor. Vrijdag De bridgecommissie organiseert op de vrijdag een speciale Jubileum Bridge/Golfdag. Eerst 9 holes golfen, dan lunch en daarna heerlijk bridgen, zes ronden. Meedoen is echt de moeite waard, want behalve veel ontspanning en gezelligheid, wordt er gestreden om heel mooie prijzen. Wie weet zit er voor u wel een golfreisje aan vast? Zaterdag Op de grote baan wordt een bijzondere wedstrijd georganiseerd voor de handicap 0 – 54. De Weco denkt hierbij aan een wedstrijd die qua tijd een beetje moet aansluiten op het aanvangstijdstip van de Feestavond, die ook op 22 september op het programma staat. Dat wil dit zeggen: alle deelnemers moeten op een dusdanig tijdstip terug zijn van de wedstrijd dat zij genoeg tijd hebben om zich (thuis) om te kleden voor de Feestavond. Want wij gaan er uiteraard vanuit dat iedereen naar de Feestavond komt om o.a. ons Cabaret te bewonderen en deel te nemen aan de andere activiteiten. De wedstrijd is voor alle leden met hcp 0 – 54 toegankelijk. En met ingedachte wat wij hierboven als hebben ver-

8

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


meld, zal het in ieder geval een wedstrijd zijn met een ALL TEE start en zullen er MINDER dan 18 holes gespeeld gaan worden. De juiste spelvorm, zal mede afhankelijk zijn van het aantal deelnemers. Het wordt een soort teamwedstrijd. Begin september zal de inschrijving opengaan en dan zal ook meer inzicht in de spelvorm gegeven worden. Ondertussen zal het clubhuis klaargemaakt worden voor de grote feestavond. Drankjes en hapjes kunnen genuttigd worden. De prijsuitreikingen zullen gehouden worden in de tent op het terras.

Wij rekenen erop u op vele momenten van ons lustrum te ontmoeten. Houd de nieuwsbrieven en de website in de gaten, want daarop zult u in de komende tijd nog meer informatie over ons 6e lustrum kunnen lezen. Met sportieve groeten, Rob Simoons – lustrumcommissie

De Grote Feestavond begint vanaf 19.30 uur. Dan worden alle gasten ontvangen. Om 20.15 uur begint het Lustrumcabaret. Liedjes en sketchjes over de club en het golfspel. Om 21.30 uur zal de Lustrumveiling worden gehouden. Verrassende ‘kavels’ zullen per opbod worden verkocht aan de hoogste bieder. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Virtual Reality-programma van het Brandwondencentrum Beverwijk. Daarna is het natuurlijk tijd voor muziek, dansen, drankjes en hapjes. Alhoewel gezelligheid geen tijd kent, zal de feestavond om 01.00 uur beëindigd worden. Zondag Tja, “the day after the night before”! Hoe heeft iedereen het feest doorstaan? Dat is de vraag vandaag. Gestart wordt met een 18 holes – Qualifying Stablefordwedstrijd, de meest favoriete wedstrijd van onze leden. Een wedstrijd dus voor onze echte golfers. Iedereen met handicap 0 – t/m 54 kan meedoen. Na de prijsuitreiking is er de Lustrum After Party met muziek van onze huisband PAR SIX. Een gezellig moment voor alle leden om samen terug te kijken op de afgelopen week. Natuurlijk vergezeld van een hapje en een drankje.

30 JAAR JAAR 30

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

9


10

9 CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Het gaat goed met Par Six We zijn zo’n tien jaar geleden begonnen als een soort huisband van onze golfclub. Met Jon Funke Kupper als drummer, Cees Grijzenhout als zanger, Bert Kransberg als pianist en mijzelf als rietblazer zijn we gaan werken aan het opbouwen van een repertoire. Toen Bert wegviel , heeft Ed Wertwijn, een oud-collega van mij, de leiding van de band op zich genomen. Inmiddels had zangeres Maria Volland Cees vervangen en waren Mar Flohil en Huub Rohde als bassist en gitarist lid van de band geworden. Wat later voegde trombonist Chris van Boetzelaer zich bij ons. Het is nu geen bandje meer, maar een hechte vriendenclub die regelmatig repeteert om de

arrangementen van Ed Wertwijn onder de knie te krijgen. Dat is niet altijd even eenvoudig. Zo spelen we Inventio no.13 van Bach met een jazzy einde, maar ook een hit van Al Bowlly uit de jaren dertig: Midnight, the Stars and You. Geweldig om te spelen is een nummer van Beth Hart en Joe Bonamassa : Your Heart is as Black as Night. Die drie nummers zullen we zeker spelen na de Katerwedstrijd op zondagmiddag 23 september. In oktober gaan we onze tweede CD opnemen, die we bij een eventueel nieuw optreden op onze club zullen presenteren. Rien Brus

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

11


Ons 6e lustrum en het Virtual Reality Project Tijdens ons lustrum zetten wij ons als club in om fondsen te werven voor het Virtual Reality Project van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Speciaal bedoeld voor het Brandwonden Centrum in Beverwijk. Ariënne de Boer heeft in de Business Club van juni een presentatie gehouden over het project. Hierdoor ontstond er een goed inzicht in de mogelijkheden van Virtual Reality bij de pijnbestrijding.

Er was eens… Een kindje met hele erge brandwonden Ze was zo ziek, dat ze naar het brandwondencentrum moest

Door gebruik te maken van deze techniek bij het dagelijkse verband wisselen, vermindert de pijn met ruim 30%. Een geweldig resultaat, dat je natuurlijk iedereen gunt.

Dat is een ziekenhuis waar ze álles over brandwonden weten En dat is belangrijk, want een brandwond doet heel veel pijn Iedere dag moest het kindje naar de verbandwisselkamer Daar maakten ze haar brandwond schoon

Hieronder een sprookje dat wij graag werkelijkheid zien worden. Steunt u ook de strijd tegen littekens? Bij voorbaat hartelijk dank.

En deden ze vers verband op de wonden

Het sprookje - Er was eens…… Wordt dit sprookje werkelijkheid? Onze eerste grote stap met Virtual Reality voor pijnbestrijding bij brandwonden is enkele jaren geleden gezet. Dankzij een grote gift van de Vrienden Loterij konden we een Virtual Reality set aanschaffen en een spel ontwikkelen dat geschikt is voor langdurig gebruik in een ziekenhuisbed. Dit gebeurde in het brandwondencentrum in Groningen, onder leiding van een klinisch psycholoog en psychotherapeut.

Was er maar een oplossing voor die pijn!

Nu streeft de Brandwonden Stichting naar de volgende stap: het implementeren van Virtual Reality techniek bij de behandeling van pijnbestrijding bij de andere twee brandwondencentra in Beverwijk en Rotterdam. Omdat de ontwikkeling van content (spellen en virtuele werelden, zoals een zee waarin je ervaart dat je zwemt met dolfijnen) de afgelopen jaren enorm snel is gegaan, hoeven we geen nieuwe spellen zelf meer te ontwikkelen. Deze willen we inhuren. Het voordeel daarvan is dat je ook voor alle leeftijden een spel of virtuele wereld beschikbaar hebt. Naast het huren van de content, hebben we Virtual Reality brillen nodig. En heel belangrijk: meer onderzoek naar de optimale inzet en het effect van Virtual Reality. Zodat we het nut en de noodzaak van deze toepassing wetenschappelijk kunnen aantonen en Virtual Reality een regulier onderdeel van de behandeling van pijnbestrijding bij brandwonden wordt. Daarom ben ik als fondsenwerver zo dankbaar voor de aandacht in deze PAR en de inzet tijdens uw lustrum voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Met uw hulp komen we weer een stap verder om leed door brandwonden zoveel mogelijk te beperken. Ariënne de Boer, adeboer@brandwondenstichting.nl / 06-81803080 12

Dat deed zó veel pijn Elke keer moest ze heel erg huilen

Toen kwam de zuster met iets nieuws: een virtuele bril Ze zette de bril op en speelde een heel leuk spel met schaapjes Het was heel bijzonder, want de verbandwissel ging gewoon door Ze kon het spel liggend en zittend spelen Door het spel lette ze niet meer op de verpleegkundige En had ze veel minder last van de verbandwissel Nu vindt ze de verbandwissel nog steeds niet fijn Maar ervaart ze wel veel minder pijn v

Mogelijk gemaakt door:

Het eerste VR-spel voor pijnbestrijding is gemaakt dankzij een bijzondere bijdrage van de VriendenLoterij aan de Nederlandse Brandwonden Stichting. Op dit moment wordt het in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen toegepast. De Nederlandse Brandwonden Stichting wil VR-spellen maken, zodat deze vorm van pijnbestrijding voor alle leeftijden beschikbaar wordt. Uw steun is nodig om dit sprookje uit te laten komen.

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


FAIRWAY GOLFTRAVEL SPECIALS Fairplay Golf & Spa Resort *****

Arrangement

 7 dagen huurauto cat. B per 2 personen  7 nachten verblijf in een 2-persoonskamer inclusief ontbijt  7 x diner (halfpension)  5 dagen ongelimiteerd golf Fairplay Golf Club  1 x diner in restaurant Mar de Campo  1 x toegang Spa Reissom vanaf : € 725 p.p.

 periode 01/09/18 - 30/11/18: € 749 p.p.  periode 01/12/18 - 31/01/19: € 725 p.p.  verplicht Kerst Gala diner (25/12) + Oudejaars Gala diner (31/12) -informatie op aanvraag

G e e n m a s s a l e d r u kt e ma a r e e n k le in s c h a l i g h o t e l me t e e n p r i m a s e r v ice e n g o e d e ke u ke n . U ve r b l ij ft in st ij l v o l l e ka me r s e n g e n ie t va n d e r u s t e n d e f i j n e s e r v i c e . D i ve r se r e st a u r a n t s, e e n u it d a g e n d e 1 8 - h o le s b a a n e n e e n r i a n t S p a & We l l n e ss ce n t e r co m p le t e r e n d it ve e l z i j d i g e r e s o r t . A l l e ka me r s z ij n b ij z o n d e r s m a a k vo l g e d e c o r e e r d , ve r sp r e i d o ve r la g e g e b o u we n e n vo o r z ie n va n o . a . f la t s c r e e n t v, a ir c o n d it i o n i n g en minibar. U h e e ft t i j d e n s h e t ve r b l i j f d e ke u ze u i t d i ve r se r e s t a u r a n t s e n e e n s fe e r v o l l e b a r . D e 1 8 -h o l e s va n d e Fa ir p l a y G o l f C l u b l o p e n l i c h t g l o o i e n d d o o r e e n we i d s A n d a l u s i s c h l a n d s c h a p . E e n u it d a g e n d e b a a n , o p h e t o o g n ie t a l t e m o e i l i j k, ma a r door de s t r a t e g i s ch geplaatste h in d e r n i s se n en 7 me r e n i s d e n o d i g e p r e c i s i e ve r eist. De r e d e l ij k v l a k ke baan b e s ch i kt o ve r g r o t e , s o m s g l o o i e n d e g r e e n s . T i j d e n s h e t s p e l ku n t u o p ve le p la a t s e n g e n ie t e n va n p r a ch t i g e ve r g e z i ch t e n . E e n ze e r p o p u l a ir e e n we r ke l i j k u n ie k e g o l f b e s t e m m i n g wa a r ve e l g o l fe r s n o g h e t ze l f d e j a a r e e n t we e d e b e zo e k aan brengen.

Spanje Costa de la Luz

 tevens extra greenfees mogelijk voor bijvoorbeeld Montenmedio -informatie op aanvraag

 Shortbreak: 3 dagen huurauto + 3 nachten inclusief ontbijt + 3 x diner (halfpension) + 2 greenfees Fairplay Golf Club - vanaf € 359 p.p  prijzen excl. vlucht Sevilla (vanaf ca. € 90 p.p.)

voor deze en meer scherpe aanbiedingen zie: www.fairwaygolftravel.nl

Almenara Hotel & Golf ****

Arrangement

   

7 dagen huurauto cat.B per 2 personen 7 nachten verblijf op een 2-persoons kamer inclusief ontbijt 3 greenfees p.p. Almenara 1 x toegang Spa Elysium (min. 16 jr)

Reissom vanaf € 529 p.p. periode 02/09/18 - 29/09/18: € 635 p.p. periode 30/09/18 - 31/10/18: € 589 p.p. periode 01/11/18 - 18/11/18: € 559 p.p. periode 19/11/18 - 03/03/19: € 529 p.p. periode 04/03/19 - 31/03/19: € 585 p.p. reissom geldig bij reservering min. 30 dagen voor aankomst (last minute op aanvraag)  Shortbreak: 3 dagen huurauto + 3 nachten inclusief ontbijt + 2 greenfees p.p. Almenara + 1 x toegang Spa: vanaf € 299 p.p.  Shortbreak: “La Reserva”: 3 dagen huurauto + 3 nachten inclusief ontbijt + 2 greenfees Almenara + 1 greenfee p.p. La Reserva (hcp. 24/32): €459 p.p. (tot 20/12/18)  prijzen excl. vlucht Malaga (vanaf ca. € 90 p.p.)

     

H e t A l me n a r a H o t e l & G o l f l i g t o p e e n fa n t a s t i sch e l o ca t i e . D i r e ct a a n d e e i g e n 2 7 -h o le s g o l fb a a n n e t b u it e n h e t m o n d a in e S o t o g r a n d e e n o p s le c h t s 3 0 m i n u t e n v a n M a r b e l la . In d e d ir e c t e o mg e v i n g v i n d t u ve r d e r ve le t o p b a n e n z o a l s L a Re se r v a , S ot o g r a n d e e n oo k d e b e r o e m d e b a a n v a n V a l d e r r a ma . A l l e w a r m g e d e c o r e e r d e ka me r s l i g g e n ve r s p r e i d o ve r a u t h e n t ie k A n d a l u s i s ch e v i l l a ’ s v a n t w e e ve r d ie p i n g e n r o n d o m h e t h o o fd g e b o u w e n o m g e ve n d o o r o u d e o l ij f b o me n . M e t t o e s l a g r e s e r ve e r t u e e n ka me r d ie u it k i j k t op de golfb a a n . D oor d a t h e t r e s or t h oo g o p e e n h e u ve l i s g e le g e n h e e ft u va n a f h e t r ia n t e t e r r a s b i j h e t c lu b h u i s e e n p r a ch t i g p a n o r a m i sc h u i t z ic h t o ve r d e A l me n a r a G o l f c lu b e n d e M id d e l l a n d s e Z e e . M e t h e t E l y s iu m S p a e n e e n s fe e r vo l r e st a u r a n t va l t h ie r o o k n a h e t g o l fe n h e t n o d i g e t e g e n ie t e n . V a n a f h e t c lu b h u i s s l in g e r e n d e s ma l le fa i r w a y s d e h e u ve l s i n . P r a ch t ig e ve r g e z i ch t e n , fr a a i e p a r 3 ’ s e n d ie p e b u n ke r s w i s s e le n e l ka a r a f. E e n b u g g y i s n ie t n o o d za ke l i j k ma a r we l a a n t e r a d e n o p d e ze g o l f b a a n va n D a ve T h o ma s

Spanje Costa del Sol

FAIRWAY GOLFTRAVEL- Van Haerlemlaan 35 - 1901 JM Castricum - tel: 0251 674430 - info@fairwaygolftravel.nl

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie


Onze missie: De Nederlandse Brandwonden Stichting wil brandwonden voorkomen en leed door brandwonden tot een minimum beperken. Om dit te bereiken zetten we in op publiekscampagnes voor de preventie van brandwonden, (na)zorgprojecten bij de drie Nederlandse brandwondencentra, lotgenotencontact, en een breed scala aan wetenschappelijk onderzoek naar de verbetering van de behandeling van brandwonden. De Nederlandse Brandwonden Stichting is de enige stichting in Nederland die zich inzet voor mensen met brandwonden. Wij ontvangen geen overheidssubsidie en zijn afhankelijk van giften en schenkingen.

14

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Hoe u ons Goede Doel kunt steunen? De Heemskerkse Golfclub ondersteunt het Virtual Reality Project van het Brandwondencentrum Beverwijk. De golfclub wil fondsen bijeenbrengen, zodat de pijn van brandwondenpatiënten bij het dagelijkse verband wisselen wordt verminderd. Wij willen onze leden, sponsoren en andere belangstellenden verzoeken om ons project te steunen. Dit kan op de volgende manieren: • Door Bo de Bever, de mascotte van het Brandwondencentrum Beverwijk te kopen voor € 10,00 bij de receptie, voor uw kinderen, kleinkinderen, vriendjes en vriendinnetjes. • Gewoon een donatie doen in de collectebus bij de receptie voor of na een rondje golf; • Het meedoen aan de lustrumwedstrijden en een donatie doen in de collectebus op de wedstrijdtafel; • Het meedoen aan lustrumwedstrijden en een donatie doen in de collectebus als die rond gaat tijden de borrel of een gezamenlijke maaltijd; • Het meedoen aan lustrumwedstrijden met een verhoogd inschrijfgeld t.b.v. het Virtual Reality Project; • Het uitnodigen van gasten voor de lustrumwedstrijden, want de greenfee van € 15,00 komt geheel ten goede aan het Virtual Reality Project; • Het inbrengen van kavels voor de lustrumveiling en/of de speciale Marktplaats die geopend zal

worden op onze site; • Het bieden op kavels tijdens de lustrumveiling op de feestavond op 22 september; • Het sponsoren va ons lustrum d.m.v. een vlag op de parkeerplaats, een advertentie op onze posters of een speciale lustrumadvertentie in de PAR of op onze nieuwsbrieven; • Het storten van een vrijwillige gift op de rekening van de penningmeester van de Heemskerkse Golfclub – IBAN NL 76 RABO 0119793105 – t.n.v. Virtual Reality Project 2018; • Het storten van een vrijwillige gift op de rekening van de Nederlandse Brandwonden Stichting – IBAN NL93 RABO 0388013222 - t.n.v. Virtual Reality Project 2018 HGC. Laten wij er samen voor zorgen dat de Heemskerkse Golfclub aan het einde van haar lustrum een mooi bedrag aan het Brandwondencentrum ter beschikking kan stellen. Zo helpen wij vooral kinderen met brandwonden in hun strijd tegen pijn en littekens. Wij danken u bij voorbaat voor uw bijdrage.

Veilingcommissie- Rob, Henk en Cocky 29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

15


Hallo Hallo, ik ben Bo. Bo de Bever, de mascotte (het troostbeestje) van het Brandwondencentrum Beverwijk. De kinderen met brandwonden kregen mij in het ziekenhuis. Het hielp hen bij het doorstaan van de pijn bij het verbandwisselen. Kijk, daarom heb ik een stevige staart. Hierin kon geknepen worden bij pijn. Alle patiëntjes kregen mij ook mee naar huis. Daar waren zij erg blij mee, want samen hadden wij het nodige beleefd in het ziekenhuis. Als u mij koopt, heeft u een leuk cadeautje voor uw kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes. Ook steunt u het Virtual Reality Project van het Brandwondencentrum Beverwijk. U slaat dus twee vliegen in één klap. Het is een echte “Win- Win-situatie”. Doen dus. U kunt mij kopen bij de receptie van de golfclub. Ik kost € 10,00. Het volledige bedrag gaat naar het Lustrum Goede Doel. Ik ben reuze benieuwd hoeveel kinderen ik blij ga maken. Bo de Bever Noot: Wist u overigens dat u van mij, met wat handigheid, een hele mooie headcover kunt maken? Dus, tot ziens op de baan.

Tickets nu verkrijgbaar! Royal Opera House seizoen 2018/2019

via www.cineworld.nl en aan de kassa van Cineworld 16

0900 - 121 3456 www.cineworld.nl Stationsplein 49 - Beverwijk

Live vanuit Londen in uw bioscoop !

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Golf / Bridgewedstrijd Vrijdag 21 september In het kader van het 30-jarig jubileum van de Heemskerkse Golfclub organiseert de bridgecommissie i.s.m. de Weco op vrijdag 21 september 2018 een speciale Golf/Bridgewedstrijd. Wij hopen dat u in grote getale inschrijft, zodat wij de wedstrijd met minstens 18 flights kunnen invullen. Wat is er dan zo speciaal?... Mooie prijzentafel: 1e prijs: 2 x 18 holes greenfee* + arrangement (ontvangst koffie + diner) 2e prijs: 2 x 18 holes greenfee* 3e prijs 2 x golfles van 25 minuten** * Golfbaan Houtrak ** HGC Troostprijs voor de aller-allerlaatste Voor alle deelnemers: jubileumgolfbal In de ochtend golfen en ’smiddags bridgen • Deelnemers Leden van de HGC, introducées en oud-leden zijn toegestaan. Maximaal 44 paren • Wedstrijdvorm Teamwedstrijd, all tee start over 9 holes, Four Ball Better Ball Golf Stableford met 100% handicapverrekening, max handicap 36 Eventuele handicarts dienen zelf geregeld te worden. • Wedstrijdvorm 6 ronden van 4 spellen Bridge • Programma 8.15 uur: ontvangst met koffie of thee 09.00 uur: vertrek naar de holes 09.15 uur: shotgun 12.00 uur: lunch 13.30 uur: bridgen 17.00 uur: prijsuitreiking • Inschrijfgeld € 22,00 per persoon voor golf, bridgen en lunch; € 42,00 voor introducés en oud-leden inclusief greenfee. Inschrijven via HGC-website (Golf4U) conform andere wedstrijden en bij introducés en oud-leden vermelden van: naam partner en handicap. Inschrijving mogelijk t/m 16-09-2017 via e-Golf4U Betalen voor aanvang bij de wedstrijdtafel. • -

Informatie voor nadere informatie kunt u terecht bij: Fred Nijman - 072-5052190 Willy Tolhuijsen - 06-29548287 Ben Bleeker - 0251-254509 Mart Rietjens - 06-44644743

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

17


Van de Baancommissie Super zomer, super droogte en toch een super baan? Wat hebben we veel zon gehad, hoge temperaturen, weinig of geen regen, extreem lang, dan zal de baan wel geel zijn, het gras verdroogt, onmogelijk dat we met de Strokeplay kampioenschappen een goede bespeelbare baan zullen hebben. Maar dankzij het slangenspel, uitgevoerd door de greenkeepers, met speciale dank aan Sam, is het gras grotendeels in leven gehouden en na een aantal flinke plensbuien is de baan vrijwel weer zo groen als gras. Een droogteperiode heeft ook voordelen. Het straatgras kan heel slecht tegen droogte en heeft grotendeels het loodje gelegd en de mooie grassoorten hebben weer de overhand genomen en zijn inmiddels aan een groeispurt begonnen. Jammer, want de rol van de bal zal nu beduidend minder worden dan bij een droge baan met weinig gras. Het heeft er alle schijn van dat de Strokeplay kampioenschappen kunnen worden gespeeld op een

18

prima baan. Het blijft jammer dat er toch telkens negatieve opmerkingen komen over het uitrollen van slangen op de baan, maar naar mate de droogteperiode duurde, kwam het besef boven dat het voor het behoud van een goede baan beslist noodzakelijk was. Inmiddels heeft de herkeuring van de baan door de NGF plaatsgevonden en wachten we op de resultaten, die begin oktober worden verwacht. Wat betreft verlichting op de driving range, er is inmiddels besloten -ondanks alle onduidelijkheid over de A8/A9- vervolgstappen te gaan zetten. De materiĂŤle uitvoering is vooralsnog niet het grootste probleem, maar op organisatorisch terrein moeten nog de nodige stappen worden gezet. Hiertoe worden op korte termijn een aantal overleggen gepland. Ik wens u veel golfplezier toe en hoop dat het een niet al te nat najaar zal worden. Jan van Rijn, baancommissaris

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Ooooh wat is het fijn om lid te zijn van de Heemskerkse en te kunnen spelen op de Weidelus (Par 3 baan) Dat was de algemene mening van de spelers die deelnamen aan de aflsuitingswedstrijd van de maandaginloop. Maar niet alleen van de deelnemers. Ook alle ondersteuners van de rabbits en referee, die ook aanwezig waren, deelden deze mening. Het was een volle bak afgelopen maandag. Als commissie hadden wij een AllTee start georganiseerd ter afsluiting van het seizoen. Het aantal aanmeldingen was zo groot dat wij diverse deelnemers aangeboden hebben om 9 holes op de grote baan te gaan spelen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Onder de spelers voor de grote baan was de vertegenwoordiger van onze hoofdsponsor FAIRWAY-GOLFTRAVEL Stef Buizer. Ondanks het feit dat hij net van Schiphol kwam en nog een beetje vliegbenen had nam hij de uitnodiging met twee handen aan. De overige 36 spelers gingen, onder wederom goede omstandigheden, de weidelus op. Zelfs onze jongste telg Lexie Burgmeijer wilde zelfs op haar verjaardag meespelen. Papa John liep mee als caddy want de baan was gewoon vol. Zowel de 2 flights van de grote baan als de par 3 spelers kwamen gelijktijdig het clubhuis binnen. En binnen werd het gezellig, wat wij trouwens van de par 3 spelers gewend zijn. De commissie had gezorgd voor een muzikale omlijsting, Gerard Houtenbos met zijn twee kompanen, hadden de nodige sfeervolle songs op hun repertoire. Voor de inwendige mens werd ook gezorgd door de prima schotels van het restaurant. Een ieder kan zien op de foto’s hoe deze avond door de deelnemers beleefd werden. Nadat een ieder gezorgd had voor een drankje en de hapjes uitgedeeld waren kwam het hoogtepunt van de avond. De huldiging van de winnaars. Allereerst werden de aanwezige rabbits bedankt en uiteraard getrakteerd met een mooie fles wijn. Zonder deze ervaren spelers kunnen wij de Rabbitavonden niet organiseren wat met luid applaus ondersteund werd.

elke wedstrijd kon de top 10 van elke avond punten score met 10 voor de winnaar tot 1 punt voor de 10de plaats. Gemiddeld werd de avonden door 37 deelnemers bezocht. In het totaal werd er door 107 personen ingeschreven waarbij door 36 personen 10 of meer wedstrijden gespeeld zijn. Op de topavond waren er 47 deelnemers waardoor wij al vroeg in het seizoen extra starttijd hebben moeten reserveren. En dan de einduitslag van de competitie maandag inloop 2018. Op de 3e plaats eindigde Peter Bes met 42 punten. Op de 2e plaats eindigde John Burgmeijer met 61 punten. En als 1ste en met afstand de beste inloper GertJan Brandjes met 82 punten! Uit handen van Stef Buizer, vertegenwoordiger van FAIRWAY-GOLFTRAVEL, ontving GertJan de mooie prijs; een volledig verzorgd Golfweekend voor 2 personen inclusief greenfees, diners en overnachting. Maar ook de beste dame werd niet vergeten. Dat is Marian Koot-Wooning geworden met 29 punten. Vaste deelneemster Mieke Lust-van der Eng, eigenaresse van SchoonheidsSalon Mieke in Akersloot, had een complete schoonheidsbehandeling ter beschikking gesteld. Daarmee was de koek niet op. Rene ten Berge werd uiteindelijk winnaar van de Big Birdie, beschikbaar gesteld door Siets Klees, met 7 birdies gescoord tijdens dit seizoen. Maar ook de meest trouwe deelnemers Tinie Borst en Willem Dijkhuizen werden getrakteerd met een doosje ballen. Zij hebben alle 18 wedstrijden gespeeld. Tot grote verassing van de Commissieleden werden ook zij in het zonnetje gezet door de inloopgroep. Een mooie bos bloemen en een mooie wijn mochten zij als dank voor het mooie en dankbare werk ontvangen. De nazit was nog zeer gezellig waarbij wij terug kunnen kijken op een zeer succesvol 2018. Uw Par 3 Commissie

Over 18 wedstrijden werden de resultaten van de beste 10 uitslagen meegeteld voor de eindscore. In

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

19


Van de Seniorencommissie Nog maar zes weken en dan is het zomerseizoen teneinde. Wat hebben we kunnen genieten van het prachtige weer! Hopelijk worden we nog getrakteerd op een Indian Summer. Aan activiteiten op de Seniorenochtend is er in de komende weken geen gebrek. Zo speelden we op 23 augustus onze thuiswedstrijd van de uitwisseling met Golfclub Spaarnwoude. Dit was dan de laatste in de reeks van drie uitwisselingen van dit jaar. En alle drie waren ze een succes. Zowel wat het golfplezier betreft als de gezellige sfeer op deze dagen.

loop- en andere wedstrijden daaraan een kleine bijdrage leveren. De seniorencommissie heeft ervoor gekozen om de opbrengst van de inloopwedstrijd van 6 september voor dit mooie doel te bestemmen. Het inschrijfgeld wordt op deze ochtend met een euro verhoogd, tot € 3,00. De Seniorencommissie rekent op deze ochtend op een extra grote deelname.

In september zijn er drie data, die de moeite waard zijn om in de agenda te noteren. • 6 september Een gewone, maar toch bijzondere inloopwedstrijd. Deze dag staat in het teken van de inzameling ten behoeve van Het Brandwondencentrum Beverwijk. Onze club heeft ter gelegenheid van haar 30-jarige bestaan dit instituut geselecteerd als goed doel. Het is de bedoeling dat alle deelnemers aan in-

• 4 oktober - Afsluiting zomerseizoen Op 4 oktober sluiten we het zomerseizoen af met de traditionele all tee start wedstrijd over 9 holes met aansluitend een lichte lunch. Zet deze datum alvast in de agenda!

• 20 september – Invitatiedag Senioren in het kader van de feestweek, zie lustrumprogramma

Tonny Hendriks

Van de Damescommissie En wat een druk en gezellig programma hadden wij deze zomermaanden! In april was voor een aantal dames behoorlijk druk met de NGF-competitie. Met wisselende resultaten. Gelukkig geen degradaties, maar wel waren er kampioenschappen te vieren. Op 23 mei was het een prachtige dag voor de ‘Oma-wedstrijd’. Ook een druk bezocht evenement voor alle ‘echte’ oma’s, inval-oma’s en iedereen die wat met de kleinkinderen van partners te maken had.

Ook weer een reuze gezellig evenement, waar veel dames met golfende vriendinnen al dan niet lid van de Heemskerkse, aan deelnemen. Op 18 september onze ‘Lustrumregenboogwedstrijd’ en op 25 september de ‘zomerafsluiting’. En, uiteraard, niet te vergeten: alle dinsdagen damesdag. “Dus dames, u bent van harte welkom op al onze activiteiten. Graag tot de volgende keer op onze mooie golfbaan!”

Joke Jochems

Op 2 juli was er de ‘Ladies’ Day’, niet georganiseerd door de DaCo, maar door de winnaars van de vorige editie. Dat is een heel leuk uitgangspunt, zodat iedere keer andere dames de organisatie op zich nemen. En wat hebben deze dames er een feestje van gemaakt op golfbaan De Hoge Dijk. Wel een warm feestje trouwens. Maar het was prima geregeld dames. Chapeau! Een nog warmer feestje, zeg maar gerust heel heet, was de jaarlijkse ‘Vriendinnendag’ op 7 augustus. 22 20

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Handicap en Regel Commissie Het golfseizoen is alweer een heel eind op weg en de buitengewoon warme zomerdagen zijn vervangen door het typische Nederlandse wisselvallige weer. De beste tijd om aan de handicap te werken is dus eigenlijk een beetje voorbij maar het kan nog steeds en het zou mooi zijn als elke speler minimaal 8 qualifying scores in 2018 inlevert. Dan kan aan het eind van het jaar de zgn. jaarlijkse handicapherziening op een goede manier plaatsvinden en krijgt iedereen de handicap die bij zijn of haar huidig spelniveau past. Het is al vaker gemeld maar u doet uzelf er alleen maar een plezier mee en daarom wordt deze boodschap nog maar eens herhaald. De hareco wil u ook graag nog een keer wijzen op de veranderde wijze voor het aanvragen en indienen van qualifying kaarten. In de PAR van februari jl. is dit al eens uitgebreid toegelicht maar het blijkt dat nog niet iedereen de nieuwe werkwijze toepast.

gebeurt door het publiceren van aangepaste playing-handicaptabellen voor de 18 holesbaan. Het zou zo maar kunnen dat dit pas bij de start van het zomerseizoen 2019 is. We houden u op de hoogte. Tenslotte werpen grote gebeurtenissen hun schaduw (ver) vooruit en dat is de ingrijpende modernisering van de golfregels per 1 januari 2019. Begin november organiseert de NGF voorlichtingsdagen voor vertegenwoordigers van de golfclubs en de hareco zal daar uiteraard aanwezig zijn. Daarna zal worden bekeken hoe en wanneer de hareco alle leden van de Heemskerkse zo goed mogelijk gaat informeren over die regelmodernisering. U krijgt daar zeker nog informatie over. Peter Pelt, voorzitter hareco

Daarom nogmaals een reminder: Aanmelden • via de app of website van de golfclub • via de digitale zuil op de golfbaan • via de app van GOLF.NL • mondelinge afspraak maken met je marker op de 1e tee Invoeren score: • na het voltooien van de ronde de score digitaal invoeren en opslaan. de fysieke scorekaart hoeft niet meer te worden ingeleverd als de scorekaart digitaal is ingevoerd. • lever een scorekaart alleen in als er problemen zijn met het digitaal invoeren. Een ander aspect om te genieten van golf is het gebruik maken van de juiste kleur tee. Het is helemaal niet vreemd om juist niet van de gebruikelijke gele tee (meestal voor mannen) of rode tee (meestal voor vrouwen) af te slaan. Door de kleur tee te kiezen die bij uw spelniveau past (lees lengte van de afslag) kan eraan bijdragen dat u met meer plezier de holes speelt en ook nog mooie resultaten boekt. De NGF heeft prachtige posters laten maken waarop e.e.a. zichtbaar is gemaakt. Doe er uw voordeel mee. De posters zijn op diverse plaatsen in het clubhuis en de starthuisjes van de 18 holes baan te vinden. Op het moment van schrijven zijn de resultaten van de rerating door NGF nog niet bekend. Als die resultaten er wel zijn zal de hareco zich beraden over het beste moment om die te introduceren. Dit

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

23 21


Van de Marshalcommissie GEZOCHT: MARSHALS VAARDIGHEDEN: GOED KUNNEN OMGAAN MET MENSEN BELONING: EEN DANK JE WEL VAN DE LEDEN BEDRIJFSKLEDING: JAS EN SPENCER AANTAL UREN: NADER OVEREEN TE KOMEN. Sollicitaties s.v.p. richten aan Mieke Cordes: CORDES@PLANET.NL PS. Als er te veel aanmeldingen komen, zal er geloot worden.

Snufje knaagt bij de buren het tv-snoer door. Wie dekt de schade?

Weel weet ‘t

22

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Uitgelicht: JG Solutions De Trompet 2284 1967 DC Heemskerk T: 0251 293 977 E: info@jgsolutions.nl Ik ben in gesprek met Jeroen Gosselink (34jr) eigenaar van JG Solutions in een prachtig pand op de Trompet te Heemskerk. JG Solutions is Businessclublid en de nieuwe holesponsor van hole 8. JG Solutions is een ICT bedrijf. Voor mij reden genoeg om eens te kijken wat dat allemaal inhoud. Wat is je achtergrond Jeroen? Na de Havo wist ik totaal niet wat ik moest gaan doen. Ik wilde in ieder geval een jaar elektrotechniek doen en daarna ben ik technische informatica gaan studeren, maar dat was voornamelijk programmeren en dat was niet wat ik zocht. Toen ben ik gaan werken in een computerwinkel in Castricum en daarna ben ik mijn eigen bedrijf ge-

start. Hoe lang heb je nu je eigen bedrijf? Jeroen: 15 jaar gelden ben ik begonnen met een koffertje, een schroevendraaier op de fiets in Castricum, want ik had nog geen rijbewijs. In het begin bij particulieren thuis. Rob Tolhuijsen: zo ben ik ook bij jou klant geworden via Tonny Hendriks waar jij ook de computer deed, doe je dat nog? Jeroen: Nee we doen geen particulieren meer. We zijn gegroeid naar 8 man en aan het eind van het jaar naar 10 personeelsleden, we zijn nu te groot voor de particuliere markt. 3 mensen zitten in de buitendienst en 4 mensen zitten bij online-support, 2 mensen op de administratie en mijzelf. Ik hou mijzelf wat meer bezig met projectmanagement, sales en marketing. Wat doen jullie nou precies? Je kunt onze werkzaamheden opsplitsen in een aantal werkgebieden; Een stukje traditioneel systeembeheer om voor bedrijven het netwerk in te richten te beheren en te onderhouden of nieuwe hardware te leveren. ( computers, schermen, printers) Dan heb je te maken met een server, waar de programmatuur op kan werken, en sinds een aantal jaar hebben we de cloud, bedrijven hoeven dan geen investeringen meer te doen, ze betalen een maandbedrag en daar hebben ze alles voor; online support, microsoft office het maakt niet meer uit van waaruit

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

23


je verbinding maakt vanuit je telefoon, computer of tablet. Alles zit er bij in back-ups, je bestanden zijn veilig etc. Dat noemen ze cloudcomputing. Cloud is niets anders dan dat het in een datacentre staat ergens in de wereld..

We zitten vooral in het MKB segment van een kleine zelfstandige tot organisaties met bijv. 140 mailboxen. Waar wij sterk in zijn is het persoonlijk contact met de klant, de persoonlijke wensen van het bedrijf en het maatwerk zijn belangrijk.

Daarnaast hebben we telefonie ook dat is een onderdeel van de cloud wat wij leveren en onderhouden. Je centrale hangt in de cloud, je hebt nog maar een simpele telefoon nodig en je kan bellen. Dan komt de kunst van het integreren met je mobiel dat je kunt bellen met een app. Mensen hebben een vastnummer maar hij gaat op je mobiel over. Ik kan met een app aangeven waar hij over moet gaan. Met Voiceover IP (Voip) ben je schaalbaar en je kosten zijn veel lager, en waar je ter wereld je telefoon meeneemt je belt voor hetzelfde lokale tarief. In 2019 gaat ISDN eruit dus bedrijven moeten wel een overstap maken. We koppelen er vaak een 4 G module aan als de internet verbinding onverhoopt wegvalt dan loopt het nog via 4G.

Wat zien jullie als nieuwe ontwikkelingen? Je ziet een transformatie naar de cloud. Waarom het is relatief goedkoop en is veilig en je bent flexibel. Op het gebied van glasvezel zie dat er steeds meer data door de glasvezelkabels kunnen. Vroeger hadden we snelheden van 30-40mb nu worden snelheden van 1 gb gehaald

Daarnaast doen we proactief beheer, door bepaalde software kunnen storingen van te voren opsporen. Dat is het stukje ontzorgen. Alle internet verbindingen die wij leveren worden continue gemonitord op piekbelasting, calamiteiten, kabelbreuk etc. We zijn enorm afhankelijk geworden van een goede internetverbinding.

24

Heb je nog ambities? Leuk dat je over mijn ambities begint. Ik wil graag verder groeien met het bedrijf. Bouwen aan een solide fundering voor de toekomst. We zijn op dit moment zelfs bezig om een tweetal ICT collega’ over te nemen. Hierover vertel ik natuurlijk later graag mee. We zijn weer een beetje wijzer geworden wat JG Solutions ons allemaal kan bieden. Rob Tolhuijsen

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

25


Hans Alblas geeft zich OPEN In de vorige PAR heeft Hans een boekje OPEN gedaan. Hij was nog niet klaar en hier het vervolg van zijn OPENBARING. Hier is Open 2. Aangezien er maar een ½ A4 geschreven mocht worden voor de Jubileum-PAR was mijn verhaaltje helaas maar half af. Het restant zou als volgt zijn te lezen. Na dus lid geworden te zijn op weg naar Heemskerk voor de eerste ronde. Blijkbaar was iedereen aan het golfen, want het was even zoeken naar een Open plekje. Ontvangst en met een half Open oor geluisterd naar een nieuweledencommissielid, hoe je moest golfen op de Heemskerkse. Leuke ronde over 9 holes en dus op voor de eerste 18 holes wedstrijd. Nu de baan was echt nog geen Open boek hoor, wat een verschil met onze vorige baan, Open Golf Zandvoort. Ik werd laatste, prijs, bon voor een les bij de Pro. Interessant hoor, moest meer Open staan, voor wie of wat? Het blad moest ook Open, ben toch niet aan het serveren het is geen tennis. Op naar de volgende wedstrijd, het RABO NH Open. Ik had nog geen 4 holes gespeeld of donkere wolken, een felle lichtflits en ja hoor, de hemelsluizen gingen Open. Binnen een paar mi-

26

nuten tot je enkels in het water en een drietonige hoorn bonjourde je naar een half-Open schuilhut. Als regen en wind vrij spel hebben hou je het ook daar niet droog. Ook nog onder de bomen, zodat je je golfkar buiten in de stromende regen in het Open veld moet laten, wegens inslaggevaar! Heerlijk dat golfen. Nu na vele wedstrijden wacht ik nog steeds op een Open doekje van mijn tegenstanders, omdat ik meer dan 40 Stableford punten heb binnengebracht. Tot nu toe rest mij na afloop slechts het Open kaart spelen met mijn flightgenoten. Maar ach, een hapje en drankje vergoeden veel en na een mooie dag golfen en een gezellige avond ga ik buitenom via het terras de Open stalen trap af naar mijn auto. Volgens kenners oprijden tot de streep dan gaat het hek vanzelf Open. Hé, volgens mij gaat het hek opzij. Laat maar. Ik kan mijn weg naar huis vervolgen via de Velsertunnel die op één buis na gelukkig Open was. Trouwens in het restaurant de tip gekregen om nog naar De golfwedstrijd THE OPEN te kijken. Vind het niks, het is net de Vierdaagse lopen. Kon mijn ogen ook niet Open houden, vielen zomaar dicht. Open ogen vallen dicht? Ho maar, zo is ‘t genoeg, schei nu maar uit. Hans Alblas

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Eerste ledenreis Heemskerkse Golfclub naar Precise El Rompido Golf Hotel ***** Fairway Golftravel heeft op verzoek van het bestuur een eerste ledenreis georganiseerd. De eerste reis gaat naar Spanje. Naar het heerlijke rustig golfhotel El Rompido, direct gelegen aan de mooiste golfbanen in de omgeving! Vanuit dit trendy en moderne 5-sterren Resort heeft u zicht op de golfbaan, het omringende natuurgebied en de zee welke op slechts enkele minuten rijden ligt. U verblijft in één van de ruime en comfortabel ingerichte kamers. In deze natuurlijk beschermde omgeving treft u de twee El Rompido banen, North & South. Twee prachtige, zeer boeiende banen en nog zonder bebouwing. Beide worden gekenmerkt door pijnboombossen en het water van de lagune welke uw spel doorkruist. De lastige South course met diverse doglegs vraagt om precisie en techniek. De North

course is vriendelijker, heeft een meer open karakter. Het clubarrangement bestaat uit: • vlucht Amsterdam-Faro t.w.v. € 150; vervoer golftas + 15 kg ruimbagage; transfers luchthaven-hotel; 7 nachten 2-pk semi All Inclusive; 5 greenfees p.p. m.k.u. El Rompido North/South; gratis UPGRADE indien beschikbaar. De reissom € 839 p.p. • min. deelname 8 personen; reserveringskosten: € 15 per factuur. Kijk op de website voor nadere informatie. Aanmelden kan bij: Fairway Golftravel - Van Haerlemlaan 35 – 1901 JM Castricum - Tel. 0251-674430 - info@ fairwaygolftravel.nl

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

27


Van de Golfschool (Samen) trainen Wat doet een gemiddeld clublid wanneer hij op de club aanwezig is? Of men heeft les bij onze golfschool, of men speelt in de baan, of men is een hapje en drankje aan het doen in de horeca of men “oefent”. Dit oefenen is een zeer belangrijk onderdeel van het golfspel. Iets wat een gemiddeld golfer: a. te weinig doet en b. 99% van de keren verkeerd doet. Als wij zo om ons heen kijken en wij zien onze leden oefenen op de driving range, de oefengreen, de chipping green etc., dan is hier nog een hele hoop winst te behalen. Sterker nog: sommige spelers worden een minder goede golfer na het oefenen, omdat ze verkeerde bewegingen oefenen op een verkeerde manier. Lees: het niet-oefenen was beter geweest! Gelukkig heeft de Heemskerkse Golfschool drie gekwalificeerde PGA Holland Golfprofessionals, die u gaan helpen om beter te oefenen. Hoe? We gaan in september en oktober ‘samen trainen’ introduceren binnen de club. Er komen momenten aan waar u gratis kunt inlopen om samen met uw golfprofessional te trainen. Er is dus geen les! Het is trainen. Oefenen. Op de juiste manier. Om er daadwerkelijk beter van te worden. Dit zelfstandig oefenen zal op een heel andere manier zijn dan u altijd heeft gedaan. Laat u verrassen, doe mee en word beter! Hiernaast bieden we in de maanden september en

34

oktober weer thema-avonden aan. Op maandag 24 september geven we in samenwerking met Kuuk Academy de thema-avond “mentaal golfen”. Gratis voor leden met een certificaat of proeflid van de grote baan, € 10,- voor Par 3-leden. En op maandag 8 oktober 2018 komt er een bijzondere masterclass. We horen in het clubhuis zoveel (met alle respect) onzin over golfswings. “Je slaat te veel met je armen.” “Je kijkt te vroeg op.” “Je komt te vroeg omhoog.” “Wat sta je raar met putten.” Etc. etc.. Dit willen we graag de wereld uit hebben! Dus dagen we jullie uit: Kom met jullie vragen, opmerkingen die andere golfers tegen jullie zeggen! Mail mij deze op rogier@heemskerksegolfclub.nl en op maandag 8 oktober 2018 van 19.00 - 21.00 uur halen we al deze mythes weg. Laten we deze avond met z’n allen sparren over wat nu wel waarheid is en wat geen waarheid is. Een hoop golfers raken met de goedbedoelde, onjuiste adviezen alleen maar in de war. Tot snel op de club. Samen op naar leuker golf. Met sportieve groeten, Rogier Kootker – Headpro Heemskerkse Golfschool Van harte gefeliciteerd Soraia en Rogier!! De Heemskerkse Golfclub feliciteert Soraia da Silva Lopes en Rogier Kootker van harte met hun huwelijk. Wij wensen beiden een heel gelukkig leven toe en hopen dat ook Soraia zich snel thuis voelt op onze club en in Nederland. Desejando a vocês toda felicidade do mundo.

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Exposanten aan het woord Regelmatig zijn er nieuwe exposities in ons clubhuis. Daarmee zorgen wij voor extra sfeer en proberen wij onze club in de belangstelling van niet-golfers aan te bevelen. In stukjes in de regionale kranten worden mensen uitgenodigd om de expositie te komen bekijken. Ook brengen wij zo onze golfclub onder de aandacht van mensen die de Heemskerkse nog niet kennen. In het lustrum exposeren leden en oud-leden in het clubhuis. Toen wij een oproep deden, wisten wij niet dat er zoveel talent onder onze leden aanwezig is. Wij wensen u veel plezier met deze ‘eigen kunstenaars’. Misschien een reden voor u om de kwast en verf ook op te pakken? Mary Admiraal: Tijdens het schilderen stond ik te dansen “In de krant stond een advertentie ‘Salsales in Uitgeest’ Samen met een bevriende schilder uit Beverwijk

ben ik erheen gegaan. Aardige mensen, mooie houdingen, ritmische muziek. Ik genoot. Het dansen werd verplaatst naar Alkmaar. Ik heb het nog een jaar volgehouden, alleen, want mijn danspartner mocht niet meer terugkomen. Geen ritmegevoel. Later, in het atelier hoorde ik nog de muziek en ik voelde mezelf dansen. En ik maakte er een schilderij van. Tijdens het schilderen danste ik gewoon door. Hoe was het ook alweer…” Mary Admiraal

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

29


Elly Nol Voor Elly Nol is het landschap met de atmosferische luchten, de zee, het strand, een silhouet of weerspiegelingen een bron van inspiratie. Schetsen en foto´s kunnen een aanzet zijn voor een schilderij op papier of doek. Door het steeds weer overschilderen van eerdere afbeeldingen van ideeÍn ontstaat een spel tussen figuratie en abstractie. De ene laag vult de andere aan. Het kleurgebruik is subtiel en ingetogen. Het is een voortdurende zoektocht naar het verbeelden van een stemming, sfeer of vergankelijkheid. Een onvoorspelbaar en soms ongrijpbaar proces. Elly Nol volgde haar opleiding aan de Vrije Academie Haarlem. Schilder- en pastellessen bij o.a. Jon Marten, Michel van Overbeeke en Michael Ryan. www.ellynol.nl

30

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Frans Hamann “Qua artistieke activiteiten ben ik duidelijk een laatbloeier. Heel, heel lang geleden heb ik tijdens mijn middelbare schooltijd wel wat getekend en geschilderd en ben zelfs een jaar lid geweest van het St. Lucasgilde in Beverwijk, maar dat was meer omdat mijn vriendinnetje destijds daar ook schilderde. Ruim 4 jaar geleden, gepensioneerd -en dus eindelijk tijd- heb ik een workshop gedaan bij Rob de Reus, een fijnschilder in Uitgeest. Ik heb toen een appel geschilderd met olieverf in een middag en het resultaat ziet u midden op de wand. Dat smaakte naar meer, heb les genomen bij Rob en ben nu enthousiast aan het schilderen met olieverf. Vooral de totale ontspanning als je bezig bent, was voor mij als druk baasje een openbaring.

Al snel ging mijn voorkeur uit naar portretschilderen en ik heb zoals u hiernaast kunt zien talloze familieleden geportretteerd en af en toe een opdracht. Daarnaast heeft het schilderen van dieren en stillevens mijn voorkeur. Zelf zou ik graag een iets grovere penseelstreek willen hanteren, maar dat is misschien iets voor de toekomst. Wel staat voor mij vast dat deze nieuwe hobby duidelijk iets heeft toegevoegd aan mijn huidige leven als pensionado, dus minder golfen en meer schilderen.�

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

31


Sandra Einerhand Sinds juni ben ik, samen met mijn partner en een vriendin van ons, lid van de golfclub geworden en heb tot nu toe genoten van de mooie baan, het mooie weer en de gezelligheid op de club. Zowel schilderen als golfen doe ik pas sinds een aantal jaren en vind beide hartstikke leuk en uitdagend. Ik leer nog elke dag nieuwe kunstjes bij het golfen zowel als bij het schilderen. Schilderen is vooral leren goed te kijken naar de dingen die je op je doek wilt overbrengen en je gevoel laten spreken i.p.v. je brein. Het schilderen is voor mij ook net als golfen, je moet het vol overgave doen en niet te veel nadenken. Toen ik hoorde dat ik als amateur kunstenaar ook mocht exposeren, dacht ik gelijk: doen. Ik heb twee schilderijen uitgekozen die totaal verschillend van stijl zijn. De enige overeenkomst is, dat ze beide groot zijn. Ze hangen op de begane grond, rechts van de receptie voor de kleedkamers.

voor een relatief simpel dagelijks tafereel, maakt de donkere achtergrond en de lichtval dat het stilleven echt goed naar voren komt en sprekend is. Het andere doek is een abstract werk met heel veel dynamiek en kleur. Het lijkt misschien wel het meeste op een oog van een tornado, maar je zou er ook een hole op de green in kunnen zien. De groene spetters maken het wat speelser. Ik denk dat het voor iedereen verschillend zal zijn wat hij of zij erin ziet, maar dat vind ik er wel leuk aan. Voor mij was het schilderen van dit doek echt een grote uitdaging en ging ik uit mijn comfort zone. In mijn werk als adviseur verricht ik veel denkwerk en dat staat in schril contrast met het gevoel wat uit dit werk spettert. Genoeg geschreven: ik hoop dat u vooral zult genieten van alle nieuwe werken die vanaf 30 augustus in de club hangen. Tot op de golfbaan! Sandra Einerhand, Alkmaar. Tel: 06-14571493 E-mail: einerhand@hotmail.com

Het ene doek is langwerpig met een stilleven van vaatjes zout, kruiden en maggi. Ondanks de keuze

32

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Marjolein de Jonge “Mag ik me even voorstellen. Mijn naam is Marjolein de Jonge. In 1967 getrouwd met Dies de Jonge en samen 32 jaar Hoeve Adrichem in Beverwijk gerund. We hebben 2 zonen gekregen en 3 kleinkinderen. Helaas is Dies 4 jaar geleden overleden tijdens onze vakantie op Bali. Al 30 jaar ben ik lid van de Heemskerkse en hoop nog lang te kunnen golfen.

Dicky (Beijer) Lobs De abstracte acrylschilderijen van Dicky (Beijer) Lobs raken langzaam bekend bij het grote publiek. Steeds meer mensen maken kennis met de fascinerende eigen stijl van de Assendelftse. Dicky is een autodidact, wat betekent dat zij geen opleiding aan de Kunst Academie heeft genoten. Door middel van cursussen en eigen bevindingen leerde zij zichzelf de mogelijkheden om haar kunst te creëren. Haar schilderijen zijn een fantasie van de werkelijkheid, waar de schilderes helemaal in op kan gaan. Dicky werkt met felle kleuren, lijnenspel en composities. Zoals de Assendelftse zelf ook aangeeft, zijn haar werken niet ‘fotogeniek’. Foto’s doen haar werk eenvoudigweg te kort. Zij maakt namelijk gebruik van diepte die niet weer te geven is op de illustraties. Deze diepte creëert Dicky door gebruik te maken van diverse materialen. Zo verwerkt zij bijvoorbeeld ribkarton, krantenknipsels, modelleerpasta en gaas in haar ‘materieschilderijen’. Het effect dat hierdoor

In 2002 ben ik begonnen met schilderen bij Jacqueline Hoenselaar in Beverwijk en ben daar nog steeds op les. Het afgelopen jaar ben ik verhuisd waardoor ik veel schilderijen weg moest doen wegens ruimtegebrek, deze heb ik bij de kringloop gebracht voor het goede doel. Ik schilder met olieen acrylverf. Onze lessen zijn altijd geïnspireerd op een kunstschilder, de eerste les kunstgeschiedenis en dan maakt iedereen een schilderij naar eigen idee.

optreedt, is bijzonder te noemen. Kijkt u naar haar werk van een afstand, dan ziet u het totaalbeeld en de compositie die u tot zich neemt. Wanneer het schilderij echter van dichterbij benaderd wordt, komt de combinatie van kleuren en vormen naar voren. Vrienden en bekenden van Dicky kunnen haar karakter terugvinden in haar werken. Haar schilderijen zijn alle vrolijk en bestaan uit warme kleuren. Doordat zij de natuur als inspiratiebron ziet, zijn de kleuren en tinten indirect verbonden met de jaargetijden. Vooral de Provence, maar ook de eigen tuin van de Assendelftse spelen een essentiële rol bij het ontwikkelen van haar kunst.

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

33


Hans Bruinsma “De eerste ervaring met de schilderskunst was het schilderen van mijn vader die de schilderkunst op hoog niveau beoefende. Het zit dus bij mij in de ‘genen’. Tijdens een jaar cursus tekenen aan de Teken Academie in Den Haag (1956/1957) leerde ik de basisregels. Gedurende mijn studietijd en werkzame leven, kwam deze activiteit op een laag ‘pitje’. Daar kwam verandering in bij mijn pensionering, door lid te worden van Perspectief in Castricum in 2000 en door lid te worden bij de Schilderskring Uitgeest in 2010. Bij Perspectief vele cursussen gevolgd.”

34

Hierna volgt een greep uit diverse exposities: • Expositie Rode Kruis post Castricum in januari/ maart 2005 • Deelname aan expositie van Perspectief • Deelname aan de kunstroute van Uitgeest 2010 tot en met heden • Exposities bij Geesterheem Uitgeest • Deelname aan diverse exposities in gemeentehuis Uitgeest • Expositie bij boekhandel Schuyt in Uitgeest

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Grada van den Berg “Ik heb als hobby altijd geschilderd en in een ver verleden 3 keer geëxposeerd. Nu staat het schilderen op een laag pitje . Ik doe echter graag mee met de expositie op de Heemskerkse Golfclub.”

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

35


Karin Florijn “Van jongs af aan ben ik al bezig geweest met tekenen en schilderen. Ik vond het zo leuk dat ik van mijn ouders een grote houten doos kreeg met olieverf en penselen. Mijn eerste schilderij die ik daarmee maakte was een kopie van een bloemenschilderij dat bij ons in de kamer hing. Zo’n 40 jaar geleden ben ik op les gegaan bij Anneke Witte in Castricum. Bij haar leerde ik hoe in met aquarelverf moest omgaan bij zowel schilderijen van een interieur als een exterieur en ook hoe je een opzet moest maken van een portret. Aquarelleren doe ik al jaren. Veel heb ik geleerd van Wim Bijkerk. Een kunstenaar die in Enschede woonde en twee keer per jaar twee dagen naar St. Pancras kwam en ons leerde hoe wij moesten aquarelleren. Hij had het onderwerp voor ons dan al uitgetekend, zodat wij ons expliciet konden richten op het aquarelleren. Daarnaast was ik een tijd lid van het Lucasgilde, daar heb ik van docent Jaap geleerd om vooral goed te kijken voordat je iets op papier zet. Hoewel ik aquarel nog steeds een mooie techniek vind, wilde ik ook wel andere technieken uitproberen. Vandaar dat ik een tijdje ben gaan schilderen bij Populusart. Daar heb ik veel gewerkt met acrylverf. Ook schilder ik vaak bij mijn vriendin Marjan in Harlingen, die in Friesland de academie heeft gedaan en nu opgaat voor haar master. Sinds 2 jaar schilder ik bij Jacqueline Hoenselaar. Zij behandelt elke keer een andere kunstenaar of stroming in de kunst. Je maakt dan een schilderij in de geest van die kunstenaar of kunststroming. Je kunt dit doen met acrylverf, olieverf of aquarel. Ik vind dit erg leuk om te doem, vooral omdat ik zelf een paar jaar kunstgeschiedenis heb gevolgd bij de Vrije Academie. Tekenen en schilderen zijn echt dingen die ik het liefst doe. Kijken naar schilderijen van beroemde kunstenaars geeft mij inspiratie om zelf iets te maken.”

36

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


Marian Brus Toen ik een jaar of 16 was ben ik wat gaan tekenen en schilderen. Dat heb ik een tijdje gedaan, maar op die leeftijd heb je eigenlijk andere dingen aan je hoofd. Mijn vader heeft, toen hij jong was, ook geschilderd. Dat moet voor mijn geboorte zijn geweest of toen ik heel jong was, want ik kan me er niets van herinneren. Wij woonden in Naarden en hij heeft een prachtig schilderij van het Naardermeer gemaakt dat nu in mijn huis hangt. Wat ik ook van hem heb, is zijn schildersdoos. Dat was echt een ‘eyeopener’. Ik kreeg die van mijn moeder toen hij overleden was. De verf, de kwasten, potjes met vloeistof zaten er nog in en

bovendien een vleugel van een vogel. Waar die voor gebruikt werd weet ik niet. Ik heb op internet gezocht, maar daar kan ik het niet vinden. Misschien om iets weg te vegen als je met houtskool aan de gang bent. Toen ik wat minder ging werken, heb ik het schilderen weer opgenomen. Eigenlijk alleen voor mijzelf, maar er kwam weleens het verzoek of ik iets wilde schilderen en dan stond daar een vergoeding tegenover. Op het ogenblik doe ik er helemaal niets mee. Dit komt omdat ik het druk heb met andere dingen die ik op het ogenblik leuker vind. “ De schilderijen die u nu ziet, zijn niet van mij. Die heeft mijn vader geschilderd”.

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

37


Martijn Simoons Ben ik een Schilder? Ik vind het soms wel eens leuk om te doen, ongeveer 1 x per jaar, maar noem mijzelf geen schilder. Deze vind ik zelf wel aardig, Anthony Hopkins, hij hangt bij mij aan de muur net als zo’n 6 andere werken, maar daar blijft het eigenlijk wel bij. Ik ben autodidact. Heb geen opleiding gevolgd die me de geschiedenis en technieken heeft bijgeleerd. Het mooie is, Iedereen kan met een kwast en wat tubes aan de slag, sommigen slagen daar wat beter in dan anderen, maar het gaat niet om het eindresultaat, maar om de weg ernaar toe. Het plezier in het creatief bezig zijn met kleuren en het verdwalen in ruimte en tijd! Voor mij is het een pleziertje die soms, 1 x per jaar, voorbij komt. Mijn werk is zelden gesigneerd. Een schilderij is in mijn ogen namelijk nooit af. Er komt alleen een punt waarop ik er genoeg van krijg, met iets anders wil beginnen en het daarom ‘af’ noem.

Misschien ook de reden waarom ik niet in staat zou zijn er mijn beroep van te maken, veel te vermoeiend. Ik heb er vroeger wel over na gedacht, maar zag het niet als mijn roeping. Ben toen de reclame in gegaan als creatief en als Art Director. Het voordeel is dat je met zo’n beroep altijd onder druk staat (niet voor iedereen weggelegd overigens) en dat werk af is op het moment dat de deadline is gehaald. Mijn ouders hebben me nooit gepushed om met kunst verder te gaan, dat waardeer ik. ze vinden het wel leuk om me bezig te zien en hebben dan ook een aantal werken van me aan de muur: kleinkinderen, grootmoeder; een Rubens; een Vermeer; een Rembrandt;.. Ik noem mijzelf geen schilder, maar het is leuk om te zien dat de club de ruimte biedt om kunstenaars, schilders en mijzelf hun werk te laten tonen. Ik hou me ondertussen bezig met het creeren van deze PAR. Dat doe ik al jaren met veel plezier. En het mooie is,... de deadline is morgen!...

38

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


30 jaar HGC Mij is gevraagd een stukje te schrijven over de afgelopen 30 jaar omdat ik al zo lang lid ben. Er is natuurlijk heel veel gebeurd. De start op de Par 3-baan bij kasteel Assumburg in 1988. Ik denk de mooiste tijd omdat je het net allemaal geleerd hebt of nog druk aan het oefenen was. Dus onwijs veel gelachen en veel beleefd. De vrijdagavond was al heel snel een groot succes. Heel grote opkomst en een gezamenlijke maaltijd na afloop; er was maar 1 golfschotel voor een klein bedrag en iedereen bleef eten. Onwijs gezellig en de drank vloeide ook altijd rijkelijk. Zelf moest ik altijd helpen sluiten; dat kwam wel goed uit want als ik vroeg thuis zou komen moest ik nog aan het werk bij ons in de zaak en daar had ik niet zoveel zin in. Dus dan maar blijven hangen. Er gebeurde ook wel vaak wat. We hebben eens een koe gevangen die op de green van hole 9 liep. Of na een wedstrijd op zondag met een vol terras proberen een golfbal via het terras op de green te slaan. Het ging meestal goed maar ook wel dat we moesten bukken om de bal te ontwijken.

Vanaf het begin heb ik in de wedstrijdcommissie gezeten maar dat was tevens ook de sponsor- en prijzencommissie. Het was wel leuk hoe het toen ging met de inschrijving voor de wedstrijden. Dat kon op maandagavond vanaf 19.00 uur. Het was altijd dringen om op de lijst te komen. Wil Wortel had bedacht dat het beter was om stoelen neer te zetten, dan kon je je beurt afwachten. Nou en dan de startlijst maken, wat heb ik daar zitten zweten achter de computer. Ik had daar nog nooit mee gewerkt. Maar er was wel altijd iemand in de buurt die er een beetje verstand van had. Gelukkig heb ik in de loop der jaren heel wat bijgeleerd wat dat betreft, en tegenwoordig doe ik bijna alles op de IPad. Werkt veel makkelijker. En de hele ontwikkeling van de nieuwe baan nou dat was ook een hele onderneming. Er moest natuurlijk geld op tafel komen van uit de leden anders wilde de Bank geen geld lenen. Dat is gelukkig toen allemaal gelukt doordat 5 leden ieder 200.000,- gulden wilden lenen aan de club. En zie hoe een prachtige baan we nu hebben. Het zou toch erg jammer zijn als dit mooie stukje natuur moet verdwijnen voor een snelweg. Marjolein de Jonge

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

39


PUTTER BOUWT HET

Aannemersbedrijf J.M. Putter, Molenwerf 12a, 1911 DB Uitgeest - 0251 312500

www.putter.nl

CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB


30 jaar Heemskerkse Golfclub, een terugblik van Mieke Moes 28 juni was ik weer eens op het golfterras om de lunch van de seniorenochtend mee te maken. Heel fijn! Zoveel bekende gezichten, maar namen? Dat is ouder worden! Ik kreeg het 30-jarig jubileumblad aangeboden en thuis heb ik dat met heel veel plezier gelezen. Twee herinneringen van de begintijd van de golfbaan wil ik u niet onthouden. Een artikel van 3 juli 1989 in Dagblad Kennemerland.: de eerste hole-inone van de club, geslagen door Jan van Dijk. Golf was toen in Heemskerk nog weinig bekend, maar dit heeft vast positief bijgedragen. In het begin liepen we vanuit de oorspronkelijke voetbalkleedkamer een eindje over de Tolweg en dan buiten het kasteel om. Over de slotgracht slaan viel niet mee en er kwamen dan ook vaak ballen

Ă­n de gracht. Het geheel was nog niet veel, maar we vonden het heerlijk. Toch wilden we graag eens op een echte baan spelen. Siem Schilder (touringcarbedrijf) wist daar raad op. Hij organiseerde een bustocht naar Engeland. Via Hull en met de bus verder naar Edinburgh. Daar waren prachtige banen langs de kust. We hadden een heerlijke week, we wisten nu echt wat golf betekende. Blij, dat we kort daarop onze echte grote baan kregen, die in de loop der jaren steeds mooier is geworden. Een plastic kruk in de dameskleedkamer is voor mij fataal geworden. Gevallen einde golf. Heel erg jammer. Want wat hebben Dick en ik van de club genoten Ik wens alle clubleden een fijne tijd en de club een goede toekomst. Mieke Moes

29e JAARGANG NR. 3 Wat een feest, golfen in Heemskerk - Lustrumweekeditie

41


NEW JAGUAR E-PACE

DRIVE LIKE EVERYONE’S WATCHING

Ervaar de new E-PACE en boek een proefrit bij Jager Auto. ONDERHOUD ZONDER KILOMETERBEPERKING

Met zijn krachtige coupédesign ziet de New Jaguar E-PACE er uitgesproken sportief uit. Dat voelt u ook tijdens het rijden, dankzij het dynamische onderstel en de krachtige, efficiënte motoren. Maar waarmee deze compacte SUV u nog het meeste zal verbazen, is zijn gebruiksgemak. Dit is vergelijkbaar met dat van veel grotere auto’s: tot 1.234 liter bagageruimte. Ons nieuwste model toont dat praktisch niet saai hoeft te zijn, want evenals elke andere Jaguar is deze SUV volkomen uniek. Er is een E-PACE vanaf € 48.800.

J A A R

GARANTIE TOT 100.000 KM

Jager Auto Purmerend Amperestraat 59, Heemskerk De Trompet 2999 088 292 37 10 jagerauto.nl

Min./max. gecombineerd verbruik: 4,7-8,0 l/100 km, resp. 21,3-12,5 km/l, CO2-uitstoot resp. 124-181 g/km. Consumentenprijs vanaf € 48.800 incl. BTW, BPM, registratiekosten, recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Leaseprijs vanaf € 749 p.m. excl. BTW (bron: Jaguar Fleet & Business Leasing, full operational CLUBBLAD HEEMSKERKSE GOLFCLUB lease, 60 mnd., 20.000 km/jr.). Wijzigingen voorbehouden.

PAR nr 3 Heemskerkse Golfclub  

29e jaargang nr 3 Wat een feest golfen in Heemskerk

PAR nr 3 Heemskerkse Golfclub  

29e jaargang nr 3 Wat een feest golfen in Heemskerk

Advertisement