Page 1

Sixth’s News La revista digital de 6è de primària


ÍNDEX Editorial ....................................................................... El lema del curs ………………………………………………………..

1 2

Celebrem les festes .......................................................

4

Hablamos con… ..........................................................

11

Vida escolar ……………………………………………………………..

22

Som solidaris ……………………………………………………………

23

Artistes visual i plàstica................................................

26

Innovating… Clil Project ……………………………………………

31

Com passa el temps! ………………………………………………..

33

Tallers ..........................................................................

36

Excursions i sortides ...................................................

45

En bici a l’escola ………………………………………………………

53

Avaluació educación primària ....................................

61

Què ens espera a l’ESO? ..............................................

63

Colònies al Delta ..........................................................

69

Festa graduació de 6è ………………………………………………

75

Passatemps .................................................................. 77 Grups de treball ........................................................... 80


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Editorial

Editorial Què el temps passa volant sembla una frase feta però és una gran realitat. Sembla ahir que arribàveu a l’escola, petits, insegurs, alguns plorant... i us portàvem a les classes agafats de les mans. Heu crescut, molt, i no només en alçada. Us heu fet grans com a persones, com a nois i noies, com a fills i alumnes. Han crescut els vostres sentiments i la vostra capacitat de ser millors persones, empàtics i generosos. Heu aprés el significat de la paraula amistat i que els conflictes formen part de la vida però, si els sabem gestionar també enriqueixen. L’error ha estat també part del vostre aprenentatge i gràcies als petits entrebancs heu aprés que el treball i la constància us ajudaran a aconseguir els reptes que us marqueu. Tots els mestres que heu tingut al llarg d’aquests anys desitgem i esperem haver aportat el nostre granet de sorra per afavorir aquest creixement. Desitgem haver-vos ensenyat a obrir els ulls al món i fer-vos adonar de la seva grandesa i de la seva complexitat. Esperem haver contribuït a ajudar-vos a perseguir els vostres somnis i il·lusions. Fer-vos conscients què la vida no és fàcil, però què val la pena. Vosaltres, no ho dubteu, també ens heu deixat la vostra empremta. Com a educadors ens heu ensenyat a veure la vida des dels vostres punts de vista. Ens heu fet riure moltes vegades i d’altres a ser comprensius i pacients. Hem gaudit amb vosaltres de la riquesa de la diversitat. També heu aportat el vostre granet de sorra per a fer-nos créixer com a persones. Us desitgem una vida plena de vivències, aprenentatges i felicitat. Francesc X Moreno (tutor 6è d’EP curs 2016-17)

Pàgina | 1


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

El lema del curs

SOMIA, CONSTRUEIX, ACONSEGUEIX Somia, Construeix, Aconsegueix (Dream, Build, Achive) ha estat el lema d’aquest curs 2016/17. El nostre lema representa el desig d’aconseguir el que volem, com fem per aconseguir-lo i quan ho aconseguim. Aquest any per presentar el lema a tota l’escola vam fer un esdeveniment on ens vam reunir tots els alumnes al pati. Allà en Worky ens va explicar el significat d’aquest lema. Ens va transmetre la idea de que ens hem d’esforçar molt per aconseguir els nostres somnis. Per això els nens i nenes de la classe de sisè hem explicat quins són els nostres somnis i que farem per aconseguir-los: El Pablo vol ser un gran científic i ho vol aconseguir esforçant-se al màxim a l’escola. Al Jan li agradaria ser un gran jugador de hoquei herba, i vol aconseguir-ho esforçantse a cada entrenament. En Jose Manuel vol aprovar el curs amb bones notes, per tant ha d’estudiar i esforçarse molt a classe. L’Alicia somia amb viatjar a Austràlia i tenir un treball estable, per aconseguir-ho s’esforçarà i estudiarà al màxim. A la Maria li agradaria estudiar una carrera universitària. N’és conscient que ha d’estudiar i esforçant-se molt. En Joel vol ser enginyer, per aconseguir-ho es tragués el carnet. L’Abril vol arribar a ser una ballarina professional. Per aconseguir-ho seguirà treballant dia a dia donant el millor d’ella. En Jordi vol viatjar per tot el món en diferents mitjans de transports. Sap ben bé que ha de treballar molt per aconseguir els diners necessaris. El Paul somia amb tenir i conduir un Tesla. Per aconseguir-ho treballarà molt per reunir els diners necessaris. La Júlia vol ser una surfista. S’esforçarà molt per aconseguir-ho i no es rendirà mai. Pàgina | 2


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

El lema del curs

L’Hugo vol viatjar per tot el món, per aconseguir-ho estudiarà molt per tenir una bona feina i aconseguir els diners necessaris. La Marina aspira a ser jugadora professional de hoquei herba i jugar amb la selecció espanyola. Per aconseguir-ho se esforçarà al màxim i aprendrà tot el que li ensenyin. A la Yara li agradaria convertir-se en jutgessa, per aconseguir-ho treballarà dur i amb esforç. L’Anna vol ser forense. També sap que ha d’estudiar i esforçar-se al màxim. Al Nacho li agradaria ser jugador de hoquei patins professional. Per aconseguir-ho ha d’entrenar molt més. El somni de l’Andrea és ajudar a la gent més necessitada, s’esforçarà molt per arribar a aconseguir-ho El Marc té molt clar que vol triomfar en la vida. A l’Adrià li va la marxa. La música és el seu somni i li encantaria poder estudiar conservatori. Sap que per aconseguir-ho estudiarà de valent. La Carla ho té clar: vol que a la seva família no li falti de res. L’Alejandro Ser informàtic, per aconseguir-ho estudiarà molt. El Pol somia amb ser enginyer segur que ho aconseguirà esforçant-se i estudiant molt. El somni de la Keisy és ser dentista i ho aconseguirà estudiant més El Pholl té claríssim que vol ser tatuador. I també té molt clar que aprendrà molt del seu pare. A l’Adrián li agradaria treballar on treballa el seu pare. Per aconseguir-ho se esforçarà al màxim i estudiarà molt. La Mireia vol arribar a ser dissenyadora de moda; per aconseguir-ho lluitarà fins aconseguir-ho El Toni somia amb ser policia. S’esforçarà molt per anar a l’acadèmia i superar les proves per ser policia.

Pàgina | 3


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Celebrem les festes

Concert de Nadal El passat 21 de desembre a la tarda tots els alumnes de primària vam realitzar la tradicional cantada de nadales al teatre de l´escola. Com cada any van ser dirigides per la nostra professora de música, la Pilar.

Cada cicle vam cantar tres cançons diferents. En el nostre cas vam cantar: “Els teus somnis” (Sopa de Cabra), “I have a dream” (Abba) i per últim “Quan tot s’enlaira” (Txarango). Aquí us deixem els links per si les voleu escoltar o cantar: Els teus somnis: https://www.youtube.com/watch?v=ZbNmyenkfaY I have a dream: https://www.youtube.com/watch?v=WYTrj9D0w9s Quan tot s’enlaira: https://www.youtube.com/watch?v=ozaZ5826SjY Ens va fer molta il·lusió que el teatre s’omplís de bat a bat amb tants i tants familiars nostres. De segur que tots ens ho vam passar pipa i vam gaudir del moment al màxim, degut a què va ser la nostra darrera cantada de nadales a la secció de primària. Hem de dir que ens va sortir força bé. Estem molt orgullosos ja que hi vam dedicar molts esforços durant moltes setmanes a assajar.

Pàgina | 4


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Celebrem les festes

Sant Joan Bosco El passat dimarts 31 de gener vam celebrar la festa tan esperada per tota la família salesiana: La festa de Sant Joan Bosco! Sant Joan Bosco és un personatge molt important per a nosaltres perquè va ser el fundador de les escoles i les obres salesianes. A l’igual que l’any passat vam celebrar la festa juntament amb els companys i companyes de l’escola Maria Auxiliadora (Salesianes). De bon matí, vam donar la benvinguda als alumnes i professors de les Salesianes i vam esmorzar plegats per tal de perdre la vergonya i conèixer-nos. Seguidament, ens van donar un paper amb un número i tots els que teníem el mateix número formàvem un dels grups. En total vam formar vuit grups barrejats entre les dues escoles. A les 10:45h vam començar les activitats. Eren les següents: pilota presonera, bàsquet, “batuka”, tennis taula i futbol. Després de dinar vam anar tots al teatre i en Worky, la Supera’t i en Ranci (personatges ficticis relacionats amb els diferents lemes de les dues escoles) van fer una petita representació a mode de celebració. Finalment, vam fer una xocolatada i els alumnes i professors de Salesianes van marxar. A nosaltres, que estàvem a casa, ens van deixar temps lliure per jugar al pati.

VA SER UN DIA GENIAL!!!!

Pàgina | 5


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Celebrem les festes

CARNAVAL La festa del Carnaval és la festa del món al revés. S'escull un rei que, durant uns dies, deixa fer les coses que la resta de l'any estan prohibides o mal vistes. Tot el món juga, balla, canta i fa bromes. El Carnaval és un gran joc en el qual, durant unes hores, pots deixar de ser tu mateix i convertir-te en l’heroi que sempre has volgut ser.

Fa molt temps, jueus, grecs i romans ja celebraven festes semblants al Carnaval. Els romans se les dedicaven als seus déus. Eren festes esbojarrades en les quals els esclaus i els soldats triaven un rei que primer manava tant com volia, però al final havia de morir. Al llarg de la història, aquestes festes s'han intentat prohibir moltes vegades. Malgrat això, sempre han seguit existint gràcies a celebracions privades o secretes. Amb el temps, aquesta situació ha canviat i el Carnaval s'ha convertit en la festa més popular, alegre i participativa de l'any. El Carnaval també està molt relacionat amb la tradició cristiana. Se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. En la tradició cristiana, els 40 dies que dura la Quaresma són un temps de sacrifici en els quals, per exemple, no es pot menjar gaire. Per això, durant el Carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que després no es podrà fer. Pàgina | 6


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Celebrem les festes

Feta aquesta introducció i explicació general del sentit del Carnaval us explicarem que vam fer nosaltres durant la setmana de Carnestoltes. Tot va començar el dilluns de la Setmana Boja. Com? No sabeu què es això de la Setmana Boja? És una setmana en la qual hem de venir de casa vestits o pintats de diferents maneres. Un dia anàvem amb el nas pintat, un altre amb un barret o fins i tot un dia vam venir amb els cabells guarnits...

La Setmana Boja s’acaba amb la rua de Carnaval que la vam fer el divendres per la tarda. Tota Primària i Infantil ens vam poder disfressar lliurement d’allò que somiaven ser de grans. Hi havia gent que es va disfressar de policia, de princeses, d’esportistes, d’unicornes… La rua va començar a les 15:30 i en obrir les portes de l’escola totes les famílies feien un enorme passadís al llarg de tot el carrer Maria Auxiliadora. Vam fer la ruta habitual pel Roc Blanc i vam tornar a l’escola juntament amb les famílies per fernos un munt de fotos i jugar una estona al pati.

Pàgina | 7


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Celebrem les festes

Jocs Florals

Tots els guanyadors dels Jocs Florals de Primària curs 2016-17

Guanyadores dibuix cicle superior Pàgina | 8


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Celebrem les festes

MARIA AUXILIADORA Dom Bosco i el nom de Maria Auxiliadora estaven fets l’un per l’altre. La història va començar una nit de 1824. A una casa camperola de la regió italiana del Piamonte, a uns 50 km de Turí, un nen de 9 anys somia, i somia grans coses. Es veu a sí mateix envoltat de nens abandonats, que es barallen entre ells. Una misteriosa senyora li diu que ha de dedicar la seva vida a estar entre aquells nens, i que ella li ajudarà.

Cada 24 de maig els Salesians i les Salesianes de tot el món celebren la festa de Maria Auxiliadora. Nosaltres també la vam celebrar d’una manera molt especial. Va ser una jornada de convivència entre tots els nens i nenes de l’escola fent una fira d’activitats molt divertides com: l’aranya resolutiva, el mocador, el toca-toca… Ens vam barrejar tots, grans i petits. Els alumnes de 3r d’ESO eren els conductors dels grups i els de 4rt d’ESO i els de Cicles, eren els que dinamitzaven les proves. Cada cop que sonava la cançó de Txarango “Quan tot s’enlaira” era el senyal per canviar de prova. Així, sota un sol i una calor de justícia, vam anar superant proves tot jugant. Ens ho vam passar molt bé i a més a més, vam conèixer a nens i nenes de tota l’escola que abans no coneixíem.

Pàgina | 9


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Celebrem les festes

Per la tarda vam anar a l’església per fer la celebració juntament amb els companys i companyes de Primària, Infantil i totes les famílies que vam voler assistir. A la celebració vam fer una ofrena floral i vam llegir unes pregàries. A l’acabar vam pujar a la classe i vam continuar amb la decoració estiuenca del nostre passadís.

Pàgina | 10


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

Marisa Hoy tenemos el placer de entrevistar a Marisa Rosario, que forma parte del servicio de limpieza de nuestro colegio. - Buenas tardes Marisa. - Buenas tardes chicos. - ¿Cuántos años llevas trabajando en este colegio como personal de limpieza? - Éste es mi quinto curso como personal de limpieza. Desde que vosotros estabais en segundo. - ¿Cuál es tu horario de trabajo? ¿Tienes miedo cuando te quedas sola de noche? - De 14:00 a 21:30. No, no tengo miedo, porque casi siempre hay gente; aunque hay un gato negro que entra en el colegio y me acaba asustando. - ¿Estás contenta con tu trabajo? ¿Por qué? - Yo siempre he trabajado en un laboratorio pero, sí me gusta mi trabajo porque me tratan bien y estoy contenta. - ¿Que te aporta trabajar en una escuela de niños? - Me aporta alegría porque los niños, me hacen reír y me lo paso muy bien. - Antes de trabajar en este colegio, ¿Trabajaste en otros sitios? ¿En cuáles? - Antes de trabajar en esta escuela como personal de limpieza, trabajé en un laboratorio de Rubí con tetinas, jeringas, agujas… Estuve 18 años trabajando allí. - ¿Qué experiencia tienes en el trabajo de limpieza? - Como os he dicho antes trabajaba en un laboratorio por lo tanto no tengo mucha experiencia. Toda la que tengo me la han enseñado aquí. - ¿Cuantos formáis parte del equipo de limpieza del colegio? ¿Cómo os organizáis? - Somos cinco personas, aunque casi nunca nos vemos. Cada una limpia un edificio diferente. - ¿Qué partes del colegio sueles limpiar tú? - Yo suelo limpiar primaria, el teatro y la iglesia principalmente. También la ONG, aunque como no se usa tanto, solo se limpia una vez al mes. - ¿Cuáles consideras los aspectos más positivos de nuestro colegio? ¿Cuáles serían mejorables? - Como positivo los valores que se dan en este colegio y a mejorar, pienso que se debería reformar el patio y los lavabos de los niños.

Pàgina | 11


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

- ¿Cuáles son las partes que más ensuciamos del colegio? ¿Y las más limpias? - Las que más se ensucian son el comedor y los lavabos; y las más limpias son el teatro y las clases. - Danos algún consejo para poder mantener más limpio el colegio y así ayudarte un poco más en tu trabajo. - Ser ordenados.

Ahora te vamos a realizar unas preguntas un poco más personales. - ¿Qué te gusta hacer en tu tiempo libre? - Nadar y escuchar música en el agua. Me lo recomendaron para la espalda y es maravilloso. - ¿Cuando eras pequeña, qué querías ser de mayor? ¿Por qué? - Enfermera, para ayudar a la gente. - ¿Estás casada? ¿Tienes hijos? - Sí, tengo tres hijos. - Gracias por esta entrevista y por responder sinceramente a nuestras preguntas. - Gracias a vosotros por haber pensado en mí.

Pàgina | 12


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

Mari Luz Nuestra entrevistada de hoy es Mari Luz, una de las personas que trabaja en el departamento de administración de nuestro colegio. Hoy vamos a hablar con ella para conocer un poco más sobre su trabajo. - Buenas tardes Mari Luz. - Buenas tardes. - ¿Por qué decidiste ser secretaria? - No lo decidí, me lo propusieron y surgió. - ¿En qué consiste tu trabajo? - Mi trabajo es muy variado, principalmente consiste en tener un control de todos los alumnos. - ¿Es difícil realizarlo? ¿Por qué? - Sí, porque son muchos alumnos y hay muchas tareas que realizar. También hay que informar de todo al Departament d’Ensenyament. - ¿Cuáles fueron tus estudios para llegar a ser secretaria? - Estudié hasta bachillerato. No tengo carrera universitaria pero he realizado cursos de formación. - ¿Has trabajado de otra cosa aparte de secretaria? ¿De qué? - No, siempre he trabajado en administración. - ¿Cuándo empezaste a trabajar en este colegio? ¿Te gusta trabajar en él? ¿Por qué? - Empecé en septiembre de 2012 porque me quedé sin trabajo y, como ya os he dicho, me ofrecieron trabajar en este colegio y acepté. Me gusta mucho trabajar en él porque disfruto mucho. - ¿Qué sección de la escuela necesita más tu presencia? - Todas por igual. - ¿Cuántas personas forman el equipo de secretaría? ¿Qué responsabilidad tiene cada persona? - El equipo de secretaría lo formamos cinco personas. Todas nos repartimos las diferentes faenas: una persona se ocupa del tema académico, otra de la empresa, otra de la contabilidad, la cuarta hace de todo un poco y por último, yo que soy la responsable de todo.

Pàgina | 13


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

- ¿Cuál es el horario y el día a día de tu jornada laboral? - De 8:00h a las 14:00h y de 15:00h a 17:30h aproximadamente. En mi día a día atiendo a los correos electrónicos que me envían, me encargo de todo lo relacionado con las excursiones, reviso la contabilidad, informo de todo al Departament d’Ensenyament... - ¿Qué es lo que más te gusta de tu trabajo? ¿Y lo que menos? - Me gusta todo menos cuando hay conflictos con las familias o entre mis compañeros.

- ¿Qué te gusta hacer en tu tiempo libre? - Hacer zumba, leer, estudiar inglés... pero lo que más me gusta es estar con mis hijos. - ¿Cuántos hijos tienes? - Una hija que va a sexto de primaria y otro que estudia cuarto de eso. - ¿Cuál era tu vocación cuando eras pequeña? - Me hubiese gustado hacer filología castellana pero he acabado siendo secretaria. - ¿Qué crees que debería mejorar y qué destacarías de la escuela? - Todo se puede mejorar. Lo que destacaría es la acogida que damos a todas las personas. - Muchas gracias por tu atención y por responder a nuestras preguntas. - Muchas gracias a vosotros. Pàgina | 14


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

Mònica Hoy tenemos el placer de entrevistar a Mònica Rodríguez. Mònica es madre de dos alumnas de la escuela y miembro del AMPA (Asociación de Madres y Padres de Alumnos). - ¡Buenas tardes Mònica! Explícanos qué es la AMPA. - ¡Hola, buenas tardes! Es un grupo de padres y madres de alumnos de la escuela que de forma voluntaria, se unen para cambiar y mejorar cuestiones relacionadas con la formación de nuestros hijos y alumnos. -¿Cuándo empezaste a colaborar con la AMPA? - Empecé a colaborar en el AMPA hace unos 4 o 5 años, no recuerdo bien. -¿Qué te llevó a formar parte de ella? - Empecé a formar parte de la AMPA en un año en el que en Primaria no había habido colonias escolares por diferentes motivos. Entré para ver si desde el colectivo de padres podíamos ayudar y aportar soluciones para que volvieran a haber colonias. Y a partir de la primera reunión me encantó y decidí continuar. -¿Qué función desempeñas dentro de este organismo? - Soy una vocal. Me encargo de la comisión de extraescolares y fiestas, pero todos trabajamos en equipo. -¿Tú como madre, qué opinas de la existencia de las AMPAS en las escuelas? - Me parece muy importante. Es una forma de comunicar inquietudes de los padres a la escuela y ayudar a los colegios en la educación de nuestros hijos. -¿Qué actividades habéis organizado este año? - Organizamos fiestas; como la de “Bienvenida al curso escolar”, “Don Bosco”, “Mª Auxiliadora”, actividades para la “Marató de TV3”, la “Tarde saludable”, la “Pedalada per la Marató de Tv3”, conferencias y charlas para los padres. Colaboramos con la ONG “Vols” y junto con la escuela preparamos las actividades extraescolares del curso siguiente. -¿Cuáles más tenéis pensado organizar? ¿Alguna primicia? - Me gustaría organizar alguna novedad, como tardes de cine, es decir, de tanto en tanto por las tardes hacer una maratón de cine. Por ejemplo, a los más mayores películas de terror. Y para los más pequeños películas Disney o de ese tipo.

Pàgina | 15


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

-¿Cómo las organizáis? ¿Cuántas personas formáis el grupo de trabajo de la AMPA? - En estos momentos, formamos la junta del AMPA 7 personas. Entre todas buscamos actividades nuevas para organizar y cuando llega el momento, lo organizamos entre todas. Además hay un grupo de padres (que no forman parte del AMPA) que cuando hay algo que montar, nos echa una mano. - Desde tu punto de vista como madre y como parte del AMPA, haznos una valoración de la escuela. Cosas a mejorar, que cambiarias, que te gusta… - Me gusta mucho este colegio porque mis hijas vienen muy contentas cada día, y eso me hace feliz, y es un punto a favor. Además, conozco a los profesores y me gusta su forma de trabajar y cuidar a los niños. El estilo del colegio también me gusta, cuidan mucho los valores. Algunas cosas podrían mejorar, pero en líneas generales estoy muy contenta.

-¿A qué te dedicas en tu vida profesional? ¿Te gusta tu trabajo? - Soy enfermera pediátrica de Sant Joan de Déu Llobregat. Me encanta, porque son niños y me lo paso muy bien con ellos y son muy agradecidos, creo que es un trabajo difícil por tratar con niños enfermos, pero reconforta ver como se van a sus casas después de haber estado muy malitos. No creo que supiera hacer otro trabajo mejor que este. - Muchas gracias por responder estas preguntas. Esperamos que te hayas sentido cómoda con nuestra entrevista. - Gracias a vosotros, por pensar en mí.

Pàgina | 16


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

Diana Buenos días. Hoy entrevistamos a Diana, la cocinera de nuestra escuela, que nos explicará de qué trata su trabajo. -¿Cuál es tu rutina diaria? - Mi rutina diaria empieza cuando me levanto por la mañana y vengo al colegio y solo al llegar miro el menú y cuántos alumnos se quedan a comer. Cuando he hecho todo esto empiezo a hacer el primer plato y a las diez y media empiezo el segundo. -¿Te gusta tu trabajo? ¿Por qué? - Sí, porque me gusta mucho cocinar y sobre todo la repostería (bizcochos, magdalenas…) -¿Por qué decidiste trabajar de cocinera? - No lo decidí. Es el primer trabajo que me salió al acabar mi trabajo en mi propio restaurante. -¿Trabajas para esta escuela o para otra empresa? ¿Cuál? - Si, para la empresa “Endermar” que provee al comedor de la escuela. -¿Cómo te trae la comida la empresa Endermar? - Las verduras las traen congeladas, la carne y el pescado vienen frescos y los fritos precocinados. -¿Hay alguna recomendación en el menú? ¿Por qué? - Sí que hay recomendaciones. Son para ayudar a los padres a mantener una dieta equilibrada en la alimentación de sus hijos. -¿Cómo te organizas para hacer tanta comida? ¿A qué hora comes en el colegio en días laborables? - Es muy fácil solo es tema de práctica y que te guste lo que haces. El truco está en que los niños la mayoría comen lo mismo. Suelo comer a las tres después de que coman todos (alumnos y profesores). -¿Para ser cocinera tienes que tener algún título? ¿Cuál? - Sí, te enseñan en una escuela. Allí aprendes trucos de cocina y maneras de hacer algunas comidas y si apruebas tienes la titulación. -¿Qué hacías antes de trabajar en el colegio? - Antes de trabajar a aquí tuve dos restaurantes propios durante 23 años. Llegó un día que me cansé y lo deje. Entonces encontré trabajo aquí.

Pàgina | 17


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

-¿Desde cuando estás cocinando en este colegio? - Desde hace 3 años. -¿Tienes alguna ayudante para trabajar? ¿Quién? - Para hacer la comida no pero luego viene Toñi que friega los platos. -¿Es duro el trabajo de una cocinera? ¿Por qué? - Sí, te tiene que gustar mucho sino te acabas cansando además de que tienes que ser muy responsable.

-¿Qué es lo que más te gusta de tu trabajo? - Organizar las comidas. -¿Qué comida es la que más te gusta cocinar? - La repostería; por ejemplo los bizcochos, las magdalenas... -¿Qué puntos fuertes ves en esta escuela? - Que te dejan libertad y creen en ti a la hora de trabajar -¿Y los mejorables? - Hacer un comedor más grande porque cada vez hay más niños y haría falta más espacio -¡Gracias por su atención nos has servido de mucha ayuda!! Gracias a vosotros por dedicar este tiempo a hacerme esta entrevista. Pàgina | 18


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

Don Juan Hoy vamos a entrevistar a Don Juan García, un salesiano que pertenece a nuestra comunidad educativa. - ¡Buenos días Juan! - Buenos días. - ¿Qué recuerdos tienes de tu infancia? - Nací en Madrid (1932) por lo tanto, tengo 84 años. Estuve hasta los 2 años viviendo en Madrid, cuando era pequeño a mi padre, que era militar, lo enviaron a Huesca. Con mi familia nos mudamos allí pero él murió al poco tiempo a consecuencia de la guerra civil española. Entonces fui al colegio de San Bernardo (Huesca). Ellos me invitaron a estudiar en los Salesianos de Barcelona, y me mudé allí. En los salesianos de Barcelona hice segundo, tercero y cuarto de primaria. Más tarde en 1948, me fui a Gerona para dar clase en un colegio de los salesianos. - ¿Quién te animó a ser salesiano? ¿A qué edad? - Estuve 10 años con Camilo Díaz, un maestro mío. Él me invitó a hablar con el padre Viñas, éste dijo que tenía cualidades para ser salesiano ya que era cariñoso, simpático… y me envió al noviciado salesiano. Éramos seis estudiantes y todos llegamos a ordenarnos. De todos ellos, actualmente, solo quedo yo como Salesiano. - ¿Cuántos años llevas siendo salesiano? ¿Por cuántas casas Salesianas has pasado? - Me hice Salesiano en 1958. Por lo tanto llevo siendo salesiano 59 años. Empecé en Horta, luego en Badalona, en Meridiana, en Huesca y en Terrassa, donde llevo 22 años. - ¿Dónde vivís los Salesianos? En nuestro caso vivimos en el colegio de los Salesianos de Terrassa, en el segundo piso. Hay una comunidad con diez habitaciones de las cuales están ocupadas siete. - ¿Cómo os organizáis en la comunidad? El director que es el que lleva la comunidad (Jordi Lleixà), el Vicario que hace de director cuando el director cuando éste no está (Jordi Clua), el administrador, el párroco, el padre Teodoro que hace de vicario en la iglesia de San Pere, el hermano Baltasar es profesor de Salesianos de Sabadell, y yo que ayudo a varias parroquias. Entre todos los hermanos llevamos los colegios de Salesianos de Sabadell y Terrassa. - ¿Cómo es tu día a día? Me levanto a las 6:00 hago la limpieza y voy a la capilla a rezar el Breviario (que es el rezo de los sacerdotes). A las 6:45 voy a decir misa a una capellanía llamada las Josefinas. Luego, a las 8:30, desayuno. Después hago un rato de estudio, lectura… Los lunes y Pàgina | 19


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

martes a las 10:30 celebro la Eucaristía en la Catedral. Hacia el mediodía, antes de comer, dedico un rato a ver la TV y a la lectura. A las 14:00 comemos. Las primeras horas de la tarde, las dedico a pasear, estudiar o leer, depende del día. A las 20:00 rezamos el rosario, meditación y vísperas. Finalmente a las 21:00 cenamos y seguidamente veo un rato la TV y descanso. - ¿Podéis salir del colegio? ¿Tienes otras tareas aparte de tus obligaciones con la comunidad? - Sí, se puede salir del colegio cuando quieras pero el superior tiene que saber dónde estás. Los sábados y domingos voy a varias parroquias a decir misa y a confesar. - ¿Además de la catequesis qué actividades realizas? - Digo misa los viernes por los difuntos y los domingos para las personas que vienen a la iglesia. - ¿Qué es lo que más te gusta de ser Salesiano? - Me gusta poder dedicarme a la juventud y, sobre todo, tengo bastantes jóvenes que se confiesan en la Parroquia de la Santa Creu. Así no pierdo el estilo de Don Bosco de dedicarse a la juventud.

Pàgina | 20


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Hablamos con...

- ¿Cuál ha sido tu principal sueño desde pequeño? - Mi principal sueño era ser sacerdote. Intenté también ser médico pero pudo más en mí el sacerdocio: el entregar mi vida a los demás. Estoy muy satisfecho de ser sacerdote salesiano. - ¿Qué virtudes destacarías de nuestro colegio? - Cuando vine aquí lo pasé un poco mal. Algunos alumnos eran bastante indisciplinados y tenía muchas clases. Me costó coger el tranquillo de los chicos y amoldarme a ellos. Quería que todo fuese perfecto, pero me equivocaba. Ahora me doy cuenta que son buenos chicos y que hacen todo lo posible para estudiar. - Muchas gracias por prestarnos tanta atención y responder amablemente nuestras preguntas. Pues... ¡Muchas de nadas! Me ha gustado mucho responder a vuestras preguntas. ¡Hasta la próxima!

Pàgina | 21


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Vida escolar

Acompanyament lector Tots els alumnes de sisè esperem impacients a que arribin els dijous a la tarda per realitzar la divertida activitat de l’apadrinament lector. Es un projecte que duem a terme amb il·lusió cada dues setmanes. Consisteix en animar i motivar als nens i nenes de P-5 en l’aprenentatge de la lectura. Cada alumne i alumna de sisè té el seu fillol o fillola de P-5. Normalment, nosaltres els hi llegim llibres, tot i que de vegades fem activitats tots plegats com jugar amb ells, ajudar-los a fer feines de classe… No sempre és tan fàcil com llegirlos un conte i punt. A vegades els nostres fillols estan més nerviosos i no presten tanta atenció a la lectura com nosaltres voldríem. Amb ells estem molt a gust ja que els tenim molta estima i afecte. Sempre ens ho passem pipa tots plegats! Si ho haguéssim de definir en tres paraules aquestes serien: alegria, diversió i amistat.

Pàgina | 22


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Som solidaris

Suma’t X els drets de la infància Aquest any, l’escola ha participa en dos grans projectes solidaris anomenats: Suma’t X els drets de la infància i Sembrant oportunitats. L’objectiu d’aquests projectes ha estat aconseguir que totes les persones necessitades puguin aconseguir tot allò que necessiten per viure amb dignitat. El projecte SUMA’T es tracta d’una campanya solidària que pretén protegir els drets dels nens i nenes que viuen en situacions de pobresa, sense llar, sense accés a l’educació i que quan siguin grans tinguin una ocupació que els permeti tenir els recursos suficients per a poder viure. Per col·laborar, s’han fet una sèrie d´activitats per recaptar diners. Algunes de les activitats en les que hem participat han estat: la parada solidària, les paneres solidàries, l’esmorzar solidari… Tots els diners recaptats, han anat a parar a Kandi, a Guayaquil i a Síria. Es pot trobar més informació en aquest web: http://www.salesianos.edu/Articulos/7079/1/116/Presentada-la-nova-campanyainspectorial-Suma-t-X-els-drets-de-la-inf-ncia-

Sembrant oportunitats Aquest any vam començar col·laborant amb el projecte Suma’t, però a meitat de curs el van donar per finalitzar i va començar un altre que es diu Sembrant oportunitats i és en el que estem col·laborant actualment. Es tracta d’una campanya solidària que pretén millorar l’accés al dret a l’educació, a l’aigua i a l’equitat de gènere a Burkina Faso. Al igual que anteriors campanyes que em fet al llarg del curs, els diners recaptats i tots el donatius recollits han estat destinats a aquest projectes. Aquí es pot trobar tota la informació: http://sembrandooportunidades.org/

Pàgina | 23


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Som solidaris

La Parada Solidària La parada solidaria és una petita botiga que preparem els alumnes de l’escola. Els alumnes, a part de preparar la parada, som els podem comprar els productes solidaris que allà es venen per tal de col·laborar. Els productes que es venien aquest any van ser principalment arracades, caixes sorpresa, llibretes, xupa-xups… Cada any hi ha un “kit solidari” relacionat amb el lema de l’escola. Com que aquest curs el lema ha estat “Somia, Construeix i Aconsegueix (Dream, Build ,Achive)”, el “kit solidari” ha consistit en un núvol de goma eva per escriure el teu somni. Aquest curs s’ha recaptat 800€ que s’han destinant íntegrament al projecte Suma’t.

Paneres Solidàries Tradicionalment des de fa molts anys per Nadal, tota l’escola ens hem implicat en un gran projecte solidari de recollida d’aliments destinats a les famílies més necessitades del barri. Ara ja portàvem dos anys fent el que anomenàvem la “Via Solidaria”. Aquest any hem canviat el format i el departament de Pastoral de l’escola ha proposat que féssim paneres. Ens van facilitar un llistat amb tots els aliments que havia de tenir la panera i els alumnes per cursos anàvem portant-los amb l’objectiu d’anar completant lots. Alguns dels aliments que es podien portar són: dolços de nadal, arròs, oli d’oliva i gira sol, paté, macarrons, fideus, xocolata... Cal dir que tota l’escola s’ha implicat activament en aquest projecte i gairebé tots els cursos van arribar a completar dues paneres. En total vam aconseguir 35 paneres que els alumnes del Cicles Formatius s’han encarregat de portar al banc d’aliments del barri per tal que les distribueixin entre els més necessitats. Pàgina | 24


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Som solidaris

Esmorzar Solidari El passat dimarts dia 21 de març, a l’escola vam fer l’esmorzar solidari. Aquest esmorzar l’anem fent cada any per tal de col·laborar en els nostres projectes. En el cas d’aquest any, els diners recollits han estat destinats al projecte Sembrant oportunitats. Consisteix en que el nen/a que vulgui o pugui, pot comprar un tiquet que només val 2 euros i amb aquest, podrà accedir a menjar el nostre esmorzar solidari que és pa amb xocolata, que per cert, està molt bo. Per a nosaltres 2 euros no són res, per tant, creiem que podem col·laborar perfectament. Entre tots els alumnes d’Infantil i Primària es van recollir un total de 400 euros que van anar destinats al projecte Sembrant oportunitats.

Pàgina | 25


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Artistes visual i plàstica

L’ART CINÈTIC L’art cinètic és un corrent d’art en què les obres tenen moviment o semblen tenir-ho. És una tendència de les pintures i escultures contemporànies creades per produir una impressió de moviment. L`art cinètic i l’art òptic són corrents artístics basats en l’estètica del moviment. Està principalment representat en el camp de l’escultura on un dels recursos són els components mòbils de les obres. Alguns de els artistes més importants de l’art cinètic són: Artur Ganson, Theo Jansen, Peter Williams Holden, Alexander Calder i Naum Gabo,el seu originador.

Pàgina | 26


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Artistes visual i plàstica

EXPRESSIONISME Els moviments pictòrics són diferents tipus de pintures artístiques creades a llocs i èpoques diferents. En el nostre cas hem treballat l’ Expressionisme. L ’ Expressionisme és un moviment pictòric que treballa la plasmació de camps culturals com: música, dansa, teatre… Està centrat en l’ expressió tant facial com corporal. Es va originar a Alemanya a principis del segle XX i va sorgir paral·lelament al fauvisme (França). Després de la segona guerra mundial va desaparèixer com a estil pictòric. Alguns dels pintors més famosos són: Edvar Munch (1863-1944) : va ser un pintor noruec que treballava amb moviments de l’ expressionisme i del simbolisme. Vassili Kandiski (1860-71944) : Fou un pintor rus, precursor de l'abstracció en la pintura. Franz Kline (1910-1962) : Va ser un pintor Nord-americà associat al grup de l’ expressionisme. Nom: The Tower of Blue Horses Artista: Franz Marc Any: 1913

Nom: The Blue Rider Artista: Vassili Kandiski Any: 1903 Pàgina | 27


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Artistes visual i plàstica

IMPRESSIONISME L’impressionisme és un moviment pictòric, nascut a França que es va manifestar sobretot al 1874 i al 1886 i que va marcar la ruptura de l’art modern. Va sorgir en un dels quadres de Monet. Els impressionistes, van escollir la pintura a l'aire lliure i els temes de la vida quotidiana. El seu primer objectiu va ser aconseguir una representació del món espontània i directa, i per a això es van centrar en els efectes que produeix la llum natural sobre els objectes. Hi ha quadres molt coneguts com: “La nit estelada” de Van Gogh, “Estany de les nimfes” de Monet, ”Estiu” de Marie Cassate… Les pinzellades distintives són una de les principals característiques. Els pintors impressionistes van utilitzar pinzellades ràpides, espontànies, fluixes, grans... No obstant això, les pinzellades visibles de l'impressionisme donen una textura a la pintura que atrapa o representa l'essència del tema.

POP ART El Pop Art és un moviment artístic. Un moviment artístic és un estil comú representat per un grup d’artistes on cadascú té el seu estil propi. El Pop Art va sorgir a final de l´any 1950 al Regne Unit i als EEUU. Va ser utilitzat per primera vegada pel britànic Lawrence Alloway en 1958. Té els seus orígens en el dadaisme, un moviment artístic del qual ve el collage i el fotomuntatge. El Pop Art es caracteritza per l’ús d’imatges preses de la cultura popular, utilitzant fotografies, còmics, dibuixos, anuncis publicitaris… També s’utilitza freqüentment la serigrafia, l’escultura, el collage… Les seves cridaneres formes estilístiques han creat una imatge distintiva (característica, peculiar…). Els artistes Pop Art fan arribar al públic les diferents propostes artístiques. Pàgina | 28


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Artistes visual i plàstica

Alguns dels artistes més famosos que treballen en el Pop Art són: TOM WESSELMANN Era un dels últims grans mestres del Pop Art americà en actiu, molt popular pels seus audaços i impactants nus femenins.

ANDY WARHOL Va utilitzar mitjans diferents per crear les seves obres, com el dibuix a mà, la pintura, el gravat, la fotografia, la serigrafia, l’escultura, el cine i la música.

PETER BLAKE Es caracteritza pel collage, l’estil que utilitza.

ROY LICHTESTEIN Va començar utilitzant l’expressionisme abstracte però, ara en el Pop Art és caracteritza per haver experimentat amb imatges preses de còmics i de quadres.

Pàgina | 29


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Artistes visual i plàstica

SURREALISME El surrealisme és un moviment pictòric o literari que es va originar a França, sorgit del dadaisme a l’any 1919 i entorn a la personalitat del poeta André Breton. Un dels artistes més famosos que utilitzant aquest moviment pictòric és Salvador Dalí què va néixer l´11 de maig del 1904. Un dels seus quadres més famosos s’anomena: “els rellotges tous”, un altre quadre bastant famós és: “La tentació de San Antonio”. Un altre quadre no tant famos d’aquest pintor és el retrat del seu amic Pablo Ruiz Picasso. Aquests es van conèixer en el primer viatge a França de Dalí. Una de les coses que més caracteritzen aquest moviment pictòric és, que va ser el més famós del període d’entreguerres. Ara us farem una petita biografia de Salvador Felipe Jacinto Dalí ( més conegut com Salvador Dalí). Neix a Figueres (Espanya) en 1904. Entre 1921 i 1925 estudia a l'Acadèmia San Fernando de Madrid on fa amistat amb el poeta Federico Garcia Lorca i el cineasta Buñuel. El 1925 la Galeria Dalmau de Barcelona li organitza la seva primera exposició personal, exposició a partir de la qual Picasso i Miró comencen a interessar-se pels seus treballs. Dalí es deixa influir primer pel futurisme i pel cubisme després (1925). A l'abril de 1926 Dalí viatja per primera vegada a Paris on visita a Picasso. En el seu segon viatge a París, el 1929, assisteix al rodatge de la pel·lícula de Buñuel "El gos Andalús" de la qual Dalí és coguionista, i Miró li presenta al grup dels surrealistes. Dalí troba a André Breton i Gala, la seva futura esposa i musa. S’adhereix al moviment surrealista el 1929. Salvador Dalí va morir al 1898 a Barcelona (Espanya). Actualment, segueixen fent exposicions de la seva obra.

Pàgina | 30


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Innovating... Clil Project

JAZZ ROCKS! This year we have started a new music project: "JAZZ ROCKS!!!". It is based on CLIL methodology, so music and language go hand in hand. We were very excited to work differently and to enjoy this music genre so popular in our city, Terrassa. Our project ran very well right away and everybody was really engaged and motivated. First of all we learned for reading into a different text and looking for the answers. It was so funny!... But there were a lot of tricky questions.

Watching videos was also a useful way to learn how jazz music works. We listened to an amusing singing technique: SCAT SINGING and we followed the steady beat by hitting sticks too. After some lessons, it was the time for rehearsals before our final concert. We played the piano and other percussion instruments on a guitar backing track. It sounded really jazzy!!!

Pàgina | 31


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Innovating... Clil Project

Finally, we created our own blues band and featured an amazing concert to our P5 reading mates. We introduced ourselves to the audience and played some instruments: keyboard, xylophone, guiro, bongos, boomwhackers... Besides, we all dressed for the occasion. Wow! We looked so stunnig! This performance was the final product of our CLIL project Jazz rocks!!! It has been a perfect experience for learning language, music and teamwork. It has definitely been worth it.

Pàgina | 32


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Com passa el temps!

COM PASSA EL TEMPS!

Pàgina | 33


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Com passa el temps!

Pàgina | 34


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Com passa el temps!

Pàgina | 35


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

Taller del canvi climàtic El dia 15 de febrer, va venir un noi anomenat Guillem a fer-nos un taller sobre el canvi climàtic. Ens va explicar que és el canvi climàtic i les seves conseqüències més rellevants. El clima del planeta Terra canvia constantment, però sempre ho ha fet a un ritme molt lent. Tot i això, en els últims anys, els humans hem abocat molts gasos contaminants a l’atmosfera a través de les indústries, els mitjans de transport, etc… els quals han alterat i accelerat notablement el ritme d’aquests canvis. La gran acumulació d’aquests gasos estan provoquem canvis bruscos a la atmosfera. Com a conseqüències s’estan produint grans alteracions en el nostre planeta. A continuació citem les conseqüències més importants: - Augment de la temperatura: Un augment de la temperatura de la Terra superior a dos graus faria més greus i incontrolables les conseqüències del canvi climàtic. - Canvis fenològics: Canvis en el comportament d’algunes espècies (aus que no migren, plantes que floreixen abans d’hora....). - Pèrdua de gel: A causa de l’escalfament global s’està fonent la superfície gelada dels pols. Com a conseqüència d’això, augmenta el nivell del mar. Ja hi ha illes en risc de desaparèixer. - Migracions forçoses: els habitants d´algunes illes d´Oceania han hagut d´abandonar les seves terres a causa de la pujada del nivell. - Catàstrofes naturals: A més de l’augment de la força dels huracans, s’ha comprovat una tendència creixent en el nombre de fenòmens climàtics extrems: tempestes intenses, tornados, sequeres perllongades, onades de calor, etc. Pàgina | 36


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

Com es pot lluitar contra el canvi climàtic? Els científics han descobert que la major part del canvi climàtic es produït per l’ésser humà: l’excés de vehicles a motor, l’augment de la esperança de vida, l’ús de pesticides i altres productes químics en els cultius… Algunes solucions per lluitar contra el canvi climàtic passarien per utilitzar més la bicicleta, el cotxe elèctric, els transports públics i no tant el vehicles a motor. També estaria bé no fer servir tant els pesticides en els cultius, per exemple. Aquest taller ens ha agradat perquè hem pogut saber més sobre el canvi climàtic, sobre les seves conseqüències i la nostre petjada ecològica. Al finalitzar el taller van sobrar quinze minuts. Casualment, el monitor venia de fer un taller d’animals d’una altra escola i ja que a naturals estàvem estudiant els animals; ens va mostrar alguns dels animals que portava. Vam poder veure una pitó reial i una salamandra. I com el Guillem era tan amable ens va deixar fer-nos fotos agafant la pitó!

Pàgina | 37


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

L’ús de les noves tecnologies El dia 15 de desembre, va venir una mosso d’ esquadra a explicar-nos els perills que correm a l’entrar a les xarxes socials. Ens va explicar que les noves tecnologies, són molt importants en el nostre dia a dia, però, hem de tenir algunes precaucions per no fer un mal ús d’elles. Hem de saber que existeixen molts perills dels quals nosaltres no som conscients. També ens va explicar que la meitat dels nens d’entre nou i tretze anys viuen una vida virtual, es a dir, van amb el mòbil a tot a reu i l’ utilitzen com si fossin adults. Per altra banda ens va alertar que els pares, en general, no són conscients del perill que corren el seus fills quan entren a internet o utilitzen els xarxes socials. Existeixen tres grans grups de problemes virtuals que ens va explicar a fons. Són el sexting, el grooming i el cyberbullying. El SEXTING consisteix en enviaments de continguts sexuals (fotografies i/o vídeos) produït generalment pel propi remitent, a unes altres persones a través de telèfons mòbils, tablets, jocs online, ordinadors… El GROOMING o ciberassetjament sexual es produeix quan un adult enganya a menors des de les xarxes socials per tal d’obtenir-ne favors sexuals. Ho fa creant-se perfils falsos, perfils que criden l’ atenció dels nens, guanyant-se la confiança del nen o nena, preguntant la edat, el lloc on vius i tota la informació que et vulgui treure. També és comú que vulguin que activis la teva web cam. Passi el que passi no l’ activis, ja que pot gravar-te i fer el que vulgui amb aquell vídeo! Per últim, el CYBERBULLYING o ciberassetjament és la intimidació que es porta a terme utilitzant la tecnologia electrònica. S’entén com a tecnologia electrònica els dispositius i equips com ara telèfons mòbils, ordinadors i tauletes, així com eines de comunicació, incloent les xarxes socials, missatges de text, xats i llocs web. Pàgina | 38


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

A continuació us explicarem alguns consells perquè mai et passi això. 1. Si et fas una fotografia compromesa i l’envies a algú, perds el control sobre on podrà acabar aquesta imatge. I si se la treus a algú, assegura’t de tenir el seu permís i de les implicacions que podria tenir perdre-la o que te la robessin. I per recorda, tenir permís per fer una foto a algú per a ús privat no vol dir que tinguis permís per difondrela! 2. Si t’arriba una foto o vídeo d’algun conegut/da, no col·laboris en la seva expansió ja que podria tenir conseqüències greus tant per a ell/ella com per a tu. 3. No demanis a ningú aquest tipus de fotografies ja que encara que tu no tinguis males intencions, alguna tercera persona podria aconseguir-la i fer-vos mal. 4. No fer cas de desconeguts que et diguin qualsevol cosa per xarxes socials. 5. Mai activar la web cam si t’ho diu un desconegut. 6. Fer servir les xarxes socials sempre amb el permís d’un adult. 7. Mai posis el teu nom real en un usuari de facebook, instagram... 8. És important que coneguem personalment qui són els nostres contactes. Reviseu la vostra agenda de contactes al xat, a la missatgeria instantània, en les xarxes socials… i esborreu els que no siguin coneguts. 9. Eviteu la instal·lació de càmeres web o si les teniu restringiu el seu ús mitjançant algun programa o mitjançant claus o controls parentals que alguns models ja incorporen. 10. Mai heu d'omplir formularis en els quals demanin dades personals vostres, d'amics o coneguts o de la família. Sempre haureu de comptar amb algun adult de confiança per completar aquest tipus de coses i demanar-los aprovació abans de prémer ENVIAR.

Hem de dir que la xerrada ens va agradar molt i ens està servint de molt en el nostre dia. Li agraïm molt la xerrada. Pàgina | 39


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

La deixalleria mòbil El passat dijous dia 12 de gener va venir en Jordi amb el seu camió. En Jordi és la persona que condueix el camió de la deixalleria mòbil. La deixalleria mòbil és un camió amb molts contenidors al seu interior, en els quals es llencen residus que no es poden llençar en cap altre contenidor dels que hi ha per la ciutat. Al final del dia aboca tots els residus que ha recollit a la deixalleria. Aquest camió es va movent per diferents punts de la ciutat i d’aquesta manera els habitants de les localitats no s’han de desplaçar fins a les deixalleries que acostumen a estar allunyades dels nuclis urbans. Va començar fent una breu explicació a tota la classe. Ens va explicar la gran quantitat de residus que generem cada dia, el funcionament de cada residu i que és el que fan amb ells després d’utilitzarlos. Seguidament, en petits grups de nens i nenes vam anar baixant al pati per visitar la deixalleria mòbil. Els alumnes també podíem portar deixalles que teníem per casa i aprofitar l’ocasió per deixar-les al contenidor corresponent. Alguns dels objectes que es van poder portar van ser: aerosols, ampolles de cava, dissolvents, electrodomèstics, piles… A tots els nens i nenes ens va agradar molt aquest taller perquè creiem que és un tema molt important i que hem de tenir present per a tota la nostra vida.

Pàgina | 40


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

Aprofitant que estem parlant sobre les deixalles, ara us explicarem diverses coses sobre elles. Els residus estan afectant al nostre planeta. Poc a poc, estem convertint la Terra en un gran abocador de tota mena de residus. Molts d'ells són perillosos per al medi i per els éssers vius. La major parts dels residus són cremats, soterrats o portats a grans abocadors. Però la millor solució és reduir la quantitat de deixalles, reutilitzar els residus i reciclar tot allò que sigui possible. Els residus ens provoquen greus problemes: contaminen el planeta, els residus químics i tòxics que arriben al mar provoquen malalties en les espècies marines i també poden causar malalties a les persones… Hem de canviar els nostres hàbits i costums per tal d'evitar els problemes que provoquen les grans quantitats de residus que generem cada dia. Quines són les SOLUCIONS? - Dipositar els residus en el seu contenidor corresponent per tal de reciclar. - Reduir el consum de substàncies contaminants i d´articles innecessaris. - Reutilitzar tot allò que sigui possible. -

Comprar productes que tinguin el mínim envàs possible. - Portar a la botiga un cistell i rebutjar les bosses de plàstic. - Portar els productes que no fem servir als mercats de segona mà. - No comprar productes que perjudiquin el medi ambient. - Comprar objectes que funcionin sense piles, o bé utilitzar piles que es puguin carregar. - No abocar productes tòxics a l’aigüera o a les clavegueres. - Aprofita els serveis de recollida de mobles i electrodomèstics vells que ofereixen molts ajuntaments. Pàgina | 41


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

Per concloure us deixem un llistat de tot els residus que són admesos a les deixalleries mòbils. RESIDU

TIPUS

Aerosols

Especial

Ampolles de cava

Valoritzable

Dissolvents, pintures i vernissos

Especial

Electrodomèstics amb CFC

Especial

Ferralla / Metalls

Valoritzable

Fitosanitaris (productes de jardineria)

Especial

Fluorescents i llums de mercuri

Especial

Equips informàtics

Valoritzable

Monitors i televisors

Valoritzable

Olis Motor

Especial

Olis Vegetals

Valoritzable

Paper - Cartró

Valoritzable

Petits electrodomèstics

Valoritzable

Piles alcalines i altres

Especial

Radiografies

Especial

Tèxtil i sabates

Valoritzable

Tòners i cartutxos d’impressora

Especial

Vidre pla

Valoritzable

Podeu obtenir més informació consultant el següent web: http://www.xtec.cat/~mferna99/projecte/deixalla.htm

Pàgina | 42


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

Els refugiats El passat dia 4 d’abril, va venir un noi que es deia Adam per fer-nos una xerrada sobre els refugiats ja que era un tema amb el qual ens estàvem sensibilitzant tota l’escola. L’Adam col·labora amb una ONG que es dedica a ajudar als refugiats que s’anomena Maremortum. Ens va explicar moltes coses sobre els refugiats i les seves experiències. Ens va impactar molt coses com que hagin milions de persones que han de fugir de casa seva com a conseqüència de les guerres o que hi hagin molts països que no deixin entrar a les persones que fugen d’aquestes guerres. També ens va impactar molt el fet que aquestes persones que fugen, són persones normals com nosaltres. Que tenen una casa, una família, una feina... I que d’un dia per l’altre, han de deixar-ho tot i fugir per por a morir. Us podeu imaginar per tot el que han de passar aquesta gent? L’Adam ens va explicar la història d’un noi anomenat Omar que va passar una dura experiència per poder tenir una vida millor. Al començar el seu viatge va haver d’ escollir entre anar amb una petita barca sense el seu gos o anar caminant durant setmanes i mesos amb el seu gos. Finalment va decidir estar amb el seu gos i emprendre el camí a peu encara que així trigaria molt més en arribar al seu destí. Seguidament vam fer una activitat que ens va agradar molt. Ens havíem d’imaginar que al nostre barri havia caigut una bomba i casa nostra havia quedat destruïda. Només teníem cinc minuts per fer-nos la maleta i fugir ràpidament de la ciutat. Concretament l’activitat consistia en pensar i decidir en petits grups que posaríem a la Pàgina | 43


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Tallers

maleta. Havíem de triar d’una sèrie d’objectes i propostes que ens havia marcat inicialment el monitor: roba, telèfon mòbil, menjar, fotos de familiars... Després vam fer una posada en comú i una reflexió final. El que més ens va sorprendre és que cap grup havíem escollit productes d’higiene bàsics com el sabó o la pasta de dents.

Finalment, l’Adam amb la seva guitarra ens va cantar una cançó molt maca. La cançó estava dedicada a tots els refugiats i la seva lletra deia que junts podem fer un món millor.

Pàgina | 44


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Excursions i sortides

Parc Arqueològic Mines de Gavà El passat divendres 28 d’octubre els alumnes de 5è i 6è vam anar d’excursió al Parc Arqueològic Mines de Gavà, situades a la mateixa població de Gavà (localitat pròxima Barcelona).

Tot just arribar, vam anar a esmorzar a un parc darrera les instal·lacions. Quan tothom va acabar, vam entrar al museu. Per començar, ens van fer una xerrada sobre la prehistòria. La prehistòria és un període històric que es divideix en tres etapes: el Neolític, el Paleolític i l’Edat dels metalls (Edat del Coure, del Bronze i del Ferro). Seguidament, vam realitzar un taller que consistia en fer-nos el nostre propi penjoll de talc, tal i com el feien els prehistòrics. Vam utilitzar una eina molt antiga anomenada ballarina.

Pàgina | 45


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Excursions i sortides

En finalitzar el taller, vam veure un audiovisual sobre com eren les mines i que era la variscita, mineral força rar de color verdós que des de temps prehistòrics s’ha utilitzat com a pedra fina per a ús ornamental, i és el que extreien antigament d’aquestes mines. Seguidament, ens van guiar per diferents sales explicant-nos un munt de coses. Ens va cridar especialment l’atenció com va evolucionar l’ésser humà des de la prehistòria, com es diferencia el crani d’una dona del d’un home, les eines que feien servir en la vida quotidiana els cavernícoles... Després de passar per totes les sales, va arribar l’hora de baixar a les mines. En realitat per motius de seguretat i conservació no vam poder entrar a les mines de veritat; per tant, vam visitar unes galeries que eren una rèplica. Ens van posar un casc a cadascun i vam baixar. Les coves eren grans i amb diferents sales. Ens va cridar l’atenció unes pintures rupestres i sobretot la variscita que estava per tot arreu. Volíem destacar també que un cop havien extret tota la variscita d’una galeria, la utilitzaven com a cambra funerària. És a dir, enterraven als morts col·locant-los en posició fetal, ja que pensaven que així tornarien a néixer, i els envoltaven de joies. Al sortir de les mines vam anar a dinar al Parc Torres Lluch que estava molt a prop del Museu. En acabar de dinar vam tornar a l’escola.

Pàgina | 46


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Excursions i sortides

Aquesta excursió ens ha agradat molt a tots perquè vam aprendre moltes coses sobre la prehistòria i les persones que vivien en aquella època. Ens ha agradat especialment poder baixar a una mina prehistòrica. Aquesta excursió ens ha agradat molt a tots perquè vam aprendre moltes coses sobre la prehistòria i les persones que vivien en aquella època. Ens ha agradat especialment poder baixar a una mina prehistòrica.

Pàgina | 47


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Excursions i sortides

Barri Gòtic i Museu d’Història de Catalunya El darrer 24 de març vam anar d’excursió al barri gòtic de Barcelona per visitar el Museu d’Història de Catalunya, la Basílica de Santa Maria del Mar i la Catedral de Barcelona. L’autocar ens va deixar molt a prop del port i vam anar passejant pel barri gòtic fins arribar a la plaça de Sant Jaume on hi ha el Palau de la Generalitat i l’Ajuntament. Més tard vam visitar la Catedral. Allà ens van explicar la història de Santa Eulàlia que és la patrona de Barcelona i les diferències entre l’estil romànic i el gòtic. Santa Eulàlia va morir crucificada amb tretze anys i per simbolitzar-lo al claustre de la Catedral hi ha tretze oques. Per altra banda, vam aprendre que ens hem de fixar en els arcs de les construccions antigues per diferenciar el romànic del gòtic. L’art romànic utilitzava els arcs de mig punt i l’ art gòtic els arcs apuntats. A més a més, els edificis de l’ art romànic són baixos i els de l’ art gòtic són alts i verticals.

Pàgina | 48


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Excursions i sortides

Després vam anar a la basílica de Santa Maria del Mar. Fa molts anys la basílica va patir un incendi i va estar cremant durant cinc dies. La rectoria de l’església va demanar donatius a la població de Barcelona. El Futbol Club Barcelona va fer una aportació econòmica i ells en mostra d’agraïment van posar el seu escut en un dels vitralls. Quan sortíem de l’església, va començar a ploure i vam anar molt ràpid cap al Museu. Allà estava la Giselle, la monitora que ens va guiar pel museu. Com que el museu és molt gran, la nostra visita es va centrar en conèixer com ha anat evolucionat la tecnologia al llarg de la història. Anàvem passant per diferents sales i ens explicava l’evolució de les diferents eines de treball, des de les màquines manuals fins als xips dels actuals ordinadors. La primera sala que vam veure va ser una sala on hi havia vitrines amb diferents eines que utilitzaven a la prehistòria; a la segona sala ens va ensenyar com feien farina a la prehistòria amb diferents tipus de molins. Seguidament vam anar passant per diferents sales entre les que destaquem una on hi havia maquetes animades, una altre amb una bicicleta molt antiga i per acabar a la sala que representava la tecnologia actual.

El que més ens va agradar va ser la sínia. Una màquina inventada pels musulmans que servia per regar els horts de verdures i hortalisses. També ens va cridar molt l’atenció una maqueta d’una farga. Una farga era el lloc on treballaven i fonien els metalls per construir eines i armes. Quan vam sortir encara plovia. Vam anar corrents cap al Maremàgnum per dinar i seguidament tornar a l’escola.. En general l’excursió, malgrat la pluja, va anar molt bé. Vam visitar tot el que estava previst i ens ho vam passar genial!!

Pàgina | 49


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Excursions i sortides

Centre R+D+I de CIRSA Aprofitant que durant el segon trimestre hem estat treballant el món empresarial a l’assignatura de Socials, hem acceptat l’oferiment d’en Gerardo (pare de l’Adrián) per anar a visitar la CIRSA; l’empresa on treballa. CIRSA és una empresa de Terrassa que es dedica a fer màquines escurabutxaques. És la primera companyia d’oci i joc en Espanya i Llatinoamèrica. L’activitat es va dividir en dues parts. La primera, va venir en Gerardo a la classe i ens va explicar el que faríem i veuríem el dia que anéssim a CIRSA. La segona part, es va basar en la visita. Concretament nosaltres vam visitar el departament d’I+R+D. En arribar, en Gerardo ens estava esperant i va obrir la porta amb la seva empremta dactilar, ens vam quedar bocabadats! Primer de tot, ens va ensenyar una exposició de màquines escurabutxaques que anaven des de l’any 1978 fins l’any 2014. Tot seguit, vam entrar a la sala de disseny gràfic. En aquesta sala es dediquen a fer tots els dissenys de les animacions, els dibuixos, etc. Estava plena de gent treballant davant dels seus ordinadors i monitors. Després, vam anar a una sala on hi havia molta gent on cadascú era especialista en alguna cosa relacionada amb el disseny i la construcció de la màquina. Hi havia gent que es dedicava a programar el software, uns altres que provaven com es veuria la imatge en una màquina, altres feien un llistat de tots els components que s’havien de comprar per a fer la màquina, uns altres que feien les instruccions…

Pàgina | 50


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Excursions i sortides

Seguidament, vam anar a la sala del costat i vet aquí la gran sorpresa que estava el pare de l’Adrià, un altre alumne de la classe. Ell mateix ens va explicar que feien en aquell departament. Allà ens van mostrar com és una màquina per dins i tot el funcionament del seu caixer. En especial, tot el sistema de protecció que té la part on s’emmagatzemen les monedes. Tot seguit, vam entrar a un altre lloc on vam veure gent que feia els circuits impresos, altres que feien el firmware… Allà ens va cridar molt l’atenció una càmera tèrmica que utilitzen per detectar possible sobreescalfaments en tots els elements, sistemes i circuits que dissenyen per a les màquines. Amb aquesta càmera ens vam fer una foto, que per cert, va quedar molt xula.

Seguidament, vam anar a una sala on ens va ensenyar una mena de pistola de descàrregues elèctriques. Després, vam anar a l’estudi del músic que és el que s’encarrega del so de les màquines. Aquella sala està aïllada i recoberta de suro per tal de no molestar a la resta de treballadors. Tot seguit, vam anar a un lloc on estaven provant les màquines que sortirien pròximament al mercat. La gent que hi havia allà ens va deixar provar-les i va ser molt divertit. Finalment, vam anar a una altra sala on hi havien tres màquines per a nens i ens van deixar jugar una estona fins que vam marxar.

En resum, ens va agradar molt a tots i a totes. Ens va semblar molt interessant, divertida i diferent al que és l’horari de classe. Va ser una sortida inoblidable!

Pàgina | 51


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Excursions i sortides

Pàgina | 52


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

En bici a l’escola

PARTS DE LA BICICLETA Com tothom sap, una bicicleta és un vehicle lleuger de dues rodes, unides per un quadre, la del davant directora i la del darrere motora, que s'acciona amb pedals. En una bicicleta podem trobar diferents parts, cadascuna amb una funció determinada:

- Quadre: serveix per donar forma i subjecció a la bicicleta. - Seient: és la part on el ciclista s’asseu i un dels punts de contacte amb manillar i els pedals. - Manillar: és el mecanisme de direcció per a les bicicletes proporcionant a més a més un lloc convenient per al muntatge de les palanques de fre i les manetes de canvi. - Frens: poden ser de llanda o de disc. Amortidors: existent normalment en les bicicletes de muntanya per mantenir les rodes en contacte continu amb superfícies irregulars i així millorar el control. - Rodes: formada per un pneumàtic, amb una cambra d’aire a l’interior, una llanda i els radis. - La transmissió: sistema que permet transmetre l’energia del ciclista per a impulsar la bicicleta. Així, el sistema transmet el moviment de les cames sobre uns pedals a un plat i aquest impulsa, mitjançant la cadena, un sistema de pinyons per fer moure la roda de darrere. Pàgina | 53


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

En bici a l’escola

EL FUNCIONAMENT Quan muntem en bicicleta busquem ser el més eficients possibles per això hem de saber com funcionen els canvis de la bicicleta. Alguns consells bàsics són: Haurem de canviar prèviament a una pujada per evitar trencar el mecanisme de la bicicleta. Hem d’intentar no tenir la cadena creuada ja que fregarà amb els desviadors i a més a més de no ser gaire efectiu, la tensió que pateix la cadena pot propiciar el seu trencament. No es pot canviar 3 o 4 pinyons de cop.

A més a més, hem de saber diferenciar els plats dels pinyons. PLAT GROS: És el més dur de tots però amb el que més avancem en cada pedalada. Normalment es fa servir en les baixades i en els terrenys plans. PLAT MITJÀ: És el que més farem servir. Una bona combinació per rodar podria ser combinar el plat mitjà amb el pinyons 3,4 o 5. PLAT PETIT: Es fa servir en pujades molt empinades. PINYONS: Quan més petit es el pinyó més dur és pedalejar.

Pàgina | 54


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

En bici a l’escola

LA TÈCNICA La bicicleta és una activitat esportiva que pot resultar molt divertida sempre i quan sàpigues el que s’ha de fer en cada moment i sàpigues reaccionar a cada canvi del terreny. Per poder muntar en bicicleta hem de tenir uns quants conceptes tècnics molt clars, com ara: .Frenar progressivament. .En una corba, aixecar el pedal corresponent (si gires a la dreta hauràs d’aixecar el pedal dret i al contrari). .En tot moment estar molt atent i saber el que està passant al nostre voltant. .Realitzar els canvis de pinyons i plats quan estiguem pedalejant. .Haurem de col·locar el cos de la manera més còmoda possible per afavorir l’estabilitat de la bicicleta. .En les baixades i situacions complicades tenir sempre un dit o dos als frens per si hem de frenar de cop. .Frenar amb els dos frens a la vegada. .Buscar l’assessorament d’una persona experta per corregir possibles errors. .Segons els tipus de pendent del terreny haurem d’adaptar la nostra tècnica: PUJADES: Com més davant del selló més afavorim l’aplicació de la força sobre els pedals. Podem aixecar-nos quan necessitem aplicar més força per pujar. BAIXADES: Hem de col·locar el cos el més enrere possible del selló i posar alguns dits als frens per si hem de frenar de cop. El manillar s´agafarà fermament. CORBES: Hem d’inclinar-nos cap al costat que ens convingui sense estar rígids i tensos per afavorir l’estabilitat i el control de la bicicleta. Per saber més sobre la tècnica per anar en bicicleta de forma segura i segons el pendent podeu visitar el web http://es.wikihow.com/montar-bicicleta Pàgina | 55


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

En bici a l’escola

LA POSADA A PUNT De manera general, la talla adequada de la bicicleta és aquella que situats amb els peus a terra i la bicicleta entre les cames, la barra horitzontal hauria d’estar a uns 4-5 dits de la pelvis. El selló: Haurem de posar-lo de manera que asseguts sobre el selló i en baixar un pedal la cama no quedi completament estirada sinó una mica flexionada. El manillar: l’alçada, igual que el selló, varia depenent de l’alçada de una persona però en general nosaltres el col·locarem una mica per sobre de l’altura del selló per adoptar una posició més còmoda a sobre de la bicicleta. No podem oblidar-nos tampoc de revisar els pneumàtics (han d’estar ben inflats), els frens i els llums.

Pàgina | 56


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

En bici a l’escola

NORMES DE CIRCULACIÓ Hem de circular amb la bicicleta amb seguretat. Algunes de les normes de circulació són: .Tenir en bon estat la bicicleta. .Portar casc. Per a menors de 16 anys sempre és obligatori i per majors de 16 anys només fora de la ciutat. Tot i que nosaltres aconsellem portar-lo sempre. En cas de caiguda, et pot salvar la vida. .T’has d’assegurar que els conductors t’han vist. Evita l’angle mort de camions i autocars. .A la ciutat has de circular pel centre del carril, en vies interurbanes el més a la dreta possible. .Has de mantenir una distància prudencial amb els cotxes aparcats i amb la vorera. Quan una porta s’obre o una persona baixa de la vorera has d’anar amb compte perquè et pot obligar a fer un moviment brusc. .Has de circular en línia recta. No facis ziga-zaga per evitar posar-te en situacions de risc. .Has de respectar a les persones vianants. Quan circulis per els mateixos espais que els vianants has de respectar la seva preferència de pas i adequar la velocitat. .T’has de fer veure per les nits. Utilitza materials reflectors i enllumenats per fer-te veure. .Atenció amb les maniobres. En cas de que hagis de canviar de direcció, fes-lo progressivament i amb seguretat, indicant-lo amb anterioritat i assegurant-te que t’han vist. .La bicicleta és un vehicle. Has de respectar els senyals i les normes de circulació.

Pàgina | 57


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

En bici a l’escola

ASSOCIACIÓ BICITERRASSA CLUB L’Associació BiciTerrassa Club (Biter) és un associació que té com a objectiu la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport i lleure normalitzat a Terrassa. Tenen com a missió que Terrassa sigui una ciutat on tothom pugui desplaçar-se d’un punt a l’altre en bicicleta i deforma segura. Per aconseguir-ho promouen la cultura de la bicicleta, ensenyant a anar-hi a qui no en sàpiga, promovent la pacificació de la circulació de cotxes i motos, augmentant la xarxa de carrils bici, instal·lant aparcaments de bicicletes arreu, denunciant punts conflictius i realitzant tot tipus de campanyes i accions de promoció.

Dins d’aquest marc l’Associació Biter va venir el passat 25 i 26 de maig a la nostra escola per tal de fer-nos un taller i una sortida pràctica relacionat amb la conducció i el món de la bicicleta a la ciutat. El dijous 25 van venir pel mati l’Haritz i la Marta, dos membres de l’anomenada associació. Ens van fer una xerrada sobre les parts de la bici, manteniment, tècnica i normes de circulació i van fer unes activitats pràctiques al pati de l’escola: exercicis d’equilibri, coordinació, maniobres de frenada, de girs, d’aturades, etc. Al final del matí ens van organitzar un circuit i era com una prova final a veure si estàvem preparats per sortir a circular pels carrers de la ciutat. Cal dir que ja portàvem dies practicant a educació física amb les nostres bicicletes i tothom el va superar. Pàgina | 58


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

En bici a l’escola

L’endemà, el divendres 26, era el dia assenyalat per fer la sortida per Terrassa. Aquesta vegada ens acompanyaven els mateixos monitors que van venir el dia anterior més el Fran, un altre monitor de l’associació i dos professors de l’escola, el Paco i el Manuel.

Vam sortir de l’escola i pel carrer D’Antoninus Pius vam arribar fins a la Rambla. Vam pujar la Rambla fins el carrer Pare del Pare Llaurador per anar tornant xino-xano un altre cop fins l’escola. En aquesta sortida vam realitzar les tècniques i normes de circulació apreses a classe, d’una manera real i divertida. A l’acabar el recorregut, vam anar als carrers propers del Parc de Desinfecció situat al costat del nostre col·legi i allà vam esmorzar i ens vam dividir en tres grups, cadascun amb un instructor. Seguidament, vam practicar les maniobres bàsiques de girs, aturades i incorporacions a la marxa amb cotxes circulant. Per tant va ser un aprenentatge real.

Pàgina | 59


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

En bici a l’escola

Vam aprendre que circular per la calçada no es tan fàcil com sembla i no ens ho podem prendre com a un joc. Ens va agradar molt perquè va ser una experiència multidisciplinària i diferent al dia a dia de l’escola.

Pàgina | 60


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Avaluació educació primària

Avaluació educació primària El passat 4 i 5 de maig tots els alumnes de 6è de Catalunya vam realitzar les proves de competències bàsiques. Aquestes proves avaluen les competències i coneixements bàsics que ha d’haver adquirit l’alumnat al final de l’educació primària per poder seguir amb normalitat el currículum previst per a l’ESO. En total es calcula que vam participar al voltant de 77.500 alumnes.

El dijous 4 al matí la Lluïsa, ens esperava a la classe juntament amb el Paco. La Lluïsa era l’aplicadora que el Departament d’Ensenyament havia enviat a la nostre escola. En funció de l’assignatura ens parlava en una llengua o en una altre. El dijous dia 4 de maig vam fer les de matemàtiques i les de català i el divendres 5 les d’anglès i les de castellà.

En general les proves que hem fet ens han semblat bastant fàcils perquè les preguntes eren sobre temes treballats a classe. També valorem que les proves de castellà i català van ser més extenses ja que només disposàvem d’una hora per fer un dictat, dues comprensions lectores i una breu expressió escrita. En general ho vam afrontar molt bé i esperem obtenir uns bons resultats.

Pàgina | 61


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Avaluació educació primària

A continuació us deixem uns gràfics on valorem el grau de dificultat de cadascuna de les quatre proves. Com es pot comprovar, en general ens han semblat força fàcils.

Competències bàsiques català Molt Difícil Difcil Fàcil

Molt fàcil 0

5

10

15

20

25

30

Competències bàsiques anglés Competències bàsiques de castellà 16 14 12 Molt fàcil

Fàcil

Difícil

Molt difícil

10 8 6

Competencies bàsiques de matemàtiques

4 2 0

Molt fàcil

Fàcil

Difícil

Molt difícil

Pàgina | 62


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Què ens espera a l’ESO?

QUÈ ENS ESPERA A L’ESO? L’any vinent passarem a l’ESO, una nova etapa, una nova aventura, un nou món per descobrir. Per això hem volgut parlar amb diferents alumnes, professors, professores I fins i tot famílies que estudien, treballen o tenen fills a Secundària per tal que ens expliquin una mica el que ens espera, que resolguin els nostres dubtes i espantin les nostres pors. Amb aquesta intenció, hem parlat amb el Paco Cortés (mestre de segon cicle), la Maria Cordón (mestra de primer cicle), la Judith Plaza (alumna de 4t), la Berta Salvador (alumna de 1r) i el Jordi Buzón (pare d’un alumne). Des d’aquí volem agrair el temps que ens han dedicat i els consells que ens han donat. Moltes gràcies! Ara ja sabem una mica més què ens espera a l’ESO.

@PacoCortés Bon dia Paco. Què ens espera a l’ESO? Bon dia. En general canvia tot. La forma d’ estudiar, canviem com a persones, i com estudiants… Quina és la metodologia de classes de l’ESO? Cada matèria té un professor diferent dels quals cada un té una metodologia diferent: treballs en grup, ordinadors, feines a casa, fer deures en fulles de quadres o en llibretes. A vegades hi han classes d’ escoltar només, i no es fan exercicis... Quina diferencia hi ha entre primària i l’ESO? Hi ha moltes diferències, pràcticament canvia tot, passareu de ser una classe a ser tres. T’has de llevar més d’hora pel matí, hi ha més assignatures i més complicades. Hi ha assignatures que són obligatòries i d’altres que són optatives... Hi han assignatures que a primària no fèiem? Quines? Per exemple Física, Química, Biologia, Tecnologia... Després hi ha el Crèdit de Síntesi que es fa a final de curs i engloba diferents àrees. Diverses optatives com Francès, korfball, Informàtica... Com funciona el tema dels ordinadors? Cadascú de vosaltres tindreu un ordinador. En comptes de tenir llibre de paper, el tindrem digital a l’ordinador. La majoria d’assignatures, es treballen amb el llibre o amb el ordinador? La majoria a ordinador. Només hi hauran dos o tres llibres en paper: música i religió...

Pàgina | 63


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Què ens espera a l’ESO?

Com va el tema de les expulsions? S’ intenta expulsar a poca gent. Les expulsions s’acumulen i si arribes a tres o quatres tens una falta greu. Cal diferenciar entre un avis o una expulsió, depèn de si el que has fet és molt greu o no. Explica’ns el motiu de per què a l’ESO és més corrent repetir curs i en canvi a primària costa més. Simplement perquè la llei diu que si no aproves no continues, en canvi a primària no ho diu. Com va el tema de les taquilles? L’alumne i les famílies decideixen si volen llogar una taquilla per guardar el seu material a l’escola sota clau i no anar tant carregats a casa cada dia. És optatiu, només les lloguen les famílies que ho creuen necessari. Què canviaries de l’ESO en general? Canviaria moltes coses com el intercanvi d’horari, tenir totes les tardes lliures i anar de 8:00 fins a les 14:30. Quin material s’utilitza a l’ESO? S’utilitzen llibretes, fulls, ordinadors... el material depèn una mica de cada professor. Per què els dimecres i divendres no hi ha classe per la tarda? Per tenir temps d’estudiar, fer deures, per reunir-te amb el grup de treball... Quins canvis hi ha del primer cicle al segon cicle? Es barregen una altra vegada les classes. A segon cicle s’ha de ser més autònom i les matèries són més difícils. Perquè feu canvis de grups a tercer? Per les amistats, perquè a la classe hi hagi de tot i que siguin equilibrades. Quina orientació doneu als alumnes del segon cicle? Tota. Orientem als alumnes sobre que poden fer quan acabin l’ ESO. Aconsellem si han d’estudiar batxillerat o FP. Durant el segon trimestre parlem a tutoria de la orientació. Moltes gràcies! Esperem que t’ hagis sentit còmode amb la nostre entrevista. I tant!

@MariaCordón Bon dia Maria! Bon dia. Quins canvis hi ha de primària a l´ESO? L´any que ve en comptes de tenir llibres tindreu ordinadors, professors nous, canvi d´horari, normes diferents i diferent funcionament. També hi haurà canvis d´estructura acompanyats dels canvis vostres personals com a persones. Haureu de ser més responsables, més organitzats i autònoms. La forma d’estudiar de l’ESO és molt diferent a la de primària? No és que canviï, sinó que heu de tenir bons hàbits i mantenir-los. Sí que treballareu d’una manera més analítica. Pàgina | 64


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Què ens espera a l’ESO?

Quina és la pitjor etapa de l’ESO? Dintre d’un mateix curs la pitjor etapa és el tercer trimestre ja que esteu cansats i saturats encara que això no implica que no heu de deixar d’esforçar-vos. En canvi, dintre de tota l´ESO la pitjor etapa és entre segon i tercer ja que coincideix de ple amb el vostre canvi hormonal. Quines son les assignatures diferents de primària a la ESO? Algunes són biologia, física, química, francès… Quina és l´assignatura més difícil de l´ESO? I la més fàcil? El fet de que una assignatura sigui més fàcil o més difícil depèn de les dificultats o facilitats de cada alumne. Quina és l’assignatura que més agrada als alumnes? En general l’assignatura que més agrada és ciències naturals i música. Ens pots explicar que és això de les optatives? Quantes es poden triar a cada trimestre? Són assignatures “extres” on cadascú pot triar les que vulgui. Es poden triar dues per trimestre. Ens podries explicar la normativa d’expulsió de l’ESO? Quan un alumne molesta a classe, falta el respecte a algú, no es comporta adequadament… se li treu 5 minuts a fora de la classe i se li anota una amonestació. Quins criteris feu servir per dividir a tots els alumnes en tres classes (A,B,C)? Simplement es creen grups heterogenis (variats) i intentant mantenir algunes amistats. És veritat que els professors sou mes intolerants a l’ESO? Per què? Això que tothom pensa de la intolerància dels professors no és el que realment heu de pensar. No és que siguem més intolerants sinó que degut a que vosaltres sou més grans heu de ser més exigents Com va sorgir això de canviar els llibres pels ordinadors? Perquè els temps canvien. A més a més els ordinadors són una gran font d’informació i us permeten accedir a moltes metodologies. Per acabar, què ens recomanaries a nosaltres que estem a punt de passar a l’ESO? Que acabeu bé primària, que aneu a l’ESO molt motivats, amb molta confiança, il·lusionats, amb ganes i sense cap mena de por. Moltes gràcies per respondre aquestes peguntes. Gràcies a vosaltres.

Pàgina | 65


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Què ens espera a l’ESO?

@JudithPlaza Avui hem entrevistat a la Judith Plaza, una alumna de 4t d’ESO. Esperem que ens ajudi a resoldre tots els dubtes que tenim sobre l’ESO. Ha canviat molt la E.S.O des de què vas començar fins ara? En què ha canviat? Sí, cada any és diferent. Tot canvia (professors, maneres de explicar…) És difícil adaptar-se a principi de la E.S.O? Per què? En el meu cas sí perquè com que venia de fora de l’escola no coneixia a ningú. Ni als professors ni tampoc a l’escola. Vosaltres ho teniu més fàcil ja que porteu anys a l’escola. Quines són les diferències de primer cicle al segon cicle? Principalment els professors canvien i les classes també. Et van agradar els canvis? Sí , quan t’adaptes. Quina optativa recomanaries fer al principi d´E.S.O? Anglès i emprenedoria. És veritat que a 3r d’E.S.O et tornen a canviar de companys? Per què creus què ho fan? Sí, per poder conèixer a mes gent. Què tens previst fer desprès d’acabar l’E.S.O.? Batxillerat tecnològic. Quin va ser el teu millor curs de E.S.O? Per què? Segon de l’ESO perquè vaig treure les meves millors notes. Per què vas decidir estudiar en aquesta escola? Doncs perquè havia fet teatre aquí, perquè els meus familiars havien estudiat aquí fa anys i també perquè està a prop de casa.

@BertaSalvador Per tal de conèixer que ens espera a l’ESO hem entrevistat a la Berta Salvador, una alumne de 1r d’ESO que va estudiar primària a la nostra escola. Com es el canvi de primària a l’ESO? A mi no va ser molt complicat però per altres si va ser perquè sempre xerraven. Pàgina | 66


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Què ens espera a l’ESO?

T’ha costat adaptar-te al canvi de horari? Per què? No perquè jo sempre a primària ja m’aixecava a les 7:00 i ja m’he adaptat. Es fan moltes noves amistats a l´ ESO? Bastants perquè venen molts alumnes d´altres escoles. Heu de fer molts deures, treballs, controls…? No perquè els professors ens deixen temps per acabar els deures a classe. Feu molt seguit els exàmens? No quan acaben el tema fem un repàs i ens deixen temps per estudiar. Quin es el vostre horari escolar? De 8.00 a 13:25 i per la tarda de 15:00 a 17:00 menys els dimecres i divendres que no hi classe per la tarda. Quines optatives pots escollir? I les més escollides? Les optatives que es poden triar són: korfball ,l’ets drama ,,joguines, informàtica… I les més escollides són: korfball (pels nens), informàtica i let’s drama. Són molts exigents els professors? Bastant perquè hem de fer els deures i si no fas res tens conseqüències. Ens pots explicar com és aquest tema de les expulsions i les amonestacions. Que fan amb els bromistes? Si expulsen a algun nen fora de classe o a casa des de l´esemtia el professor envia una nota al pare o a la mare dient-li el motiu de l´expulsió. Quan temps dediqueu als ordinadors? Gairebé tot el temps. Ara et farem unes preguntes més personals. Estaves nerviosa per veure amb qui aniries a l’ESO? Una mica perquè nomes coneixia als de Primària i als de fora no els coneixia. Quants anys portes en aquesta escola ? Porto des de P3 T´agrada aquesta escola? Per que? Sí perquè és molt educativa, no fas sempre el mateix, a vegades fem llibre altres treballs o altres controls...

@JordiBuzón Per tal de conèixer la visió que tenen els pares d’alumnes sobre l’educació del nostre col·legi hem entrevistat al Jordi Buzón, pare d’un alumne de l’ESO. Hola bon dia. Hola molt bon dia igualment. Per què vas triar aquest col·legi per l´ensenyança del teu fill a l’ESO? Perquè vaig estudiar aquí. Deu anys a salesians i dos a salesianes. També perquè m´agrada aquesta escola, especialment la seva forma de treballar. Pàgina | 67


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Què ens espera a l’ESO?

Què és el que més t´agrada de l´educació a l ´escola? Que des de principi de curs els professors porten una línia de treball ben marcada i la mantenen fins a final de curs sense excepció. T´agradaria canviar alguna cosa d´aquest col·legi? La veritat és que tot m’agrada molt, però si hagués de dir alguna cosa seria que hi ha alguns professors que de vegades els hi costa tractar alguns caràcters especials d’alguns nens, però es normal. Com a pare d´un alumne d´ESO. Com creus que és per a la majoria de persones de l´ESO? Difícil, fàcil...Perquè? És difícil perquè si no poses ganes no aproves, és a dir, que t’ has d’esforçar al màxim en cada moment. Per tu què creus que està sent el més difícil de superar per al teu fill a l´ESO? Jo crec que el canvi radical des de primària a l’ ESO. Per la forma de treballar, que hi ha més exigència, el professorat canvia completament... Quines virtuts destacaries del professorat? Que estan ben formats i segueixen la línia de l´escola. S’esforcen en que l’alumne comprengui el contingut explicat. Has notat alguna diferència dels professors de primària a l’ESO? Quina? A primària els professors t’acompanyen i t’ajuden més, estan més pendents de tu. I a l’ ESO t’ensenyen a ser més autònoms, et deixen més per lliure i has de saber “buscar-te la vida”. Creus què són tan exigents com nosaltres pensem? Sí. A més a més penso que és bo què sigui així. Creus que es dolent separar-nos en tres grups? No, la vida es una continua separació, i ho heu d’entendre i saber acceptar. Ens donaries alguna recomanació ara que passarem a l’ESO? Que comenceu el curs amb ganes d’aprendre i amb la il·lusió de fer nous amics i de gaudir. I que seguiu així durant tot el curs. Explica’ns per a tu els valors que haurien de tenir tots els alumnes que finalitzen l’ESO? A l’acabar la secundaria tots els alumnes segons el meu criteri, haurien de saber treballar en equip, esforçar-se, tenir dedicació i gaudir de l’aprenentatge. Gràcies per la teva col·laboració i respondre atentament a les nostres preguntes. Gràcies a vosaltres també.

Pàgina | 68


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Colònies al Delta

Colònies al Delta @PabloAlcaideBrazo: “Una de les meves millors colònies, una gran experiència que les recordaré sempre perquè va ser les ultimes colònies amb els meus companys i van ser molt divertides i al·lucinants fent tot tipus de activitat a l’aire lliure. Han sigut espectaculars!” @JanAlcárazGaly: “Aquestes colònies m’han agradat molt, perquè eren les últimes colònies amb tots els nens/es de la classe. També em van agradar molt les activitats, perquè són activitats que normalment no fem i ens ho passàvem molt bé. Han sigut les millors colònies de la meva vida, mai les oblidaré!” @JoséManuelBarrónRando: “M’ho he passat molt bé perquè fa molt de temps que no vaig de colònies. No pensava que m’ho passaria tan bé perquè vaig veure moltes aus y vam dormir molt be. Ha estat genial!” @AliciaBerrocalDíaz: “Han sigut les millors perquè van ser les ultimes que em passats tota la classe i també perquè son unes colònies inoblidables.”

@MariaBertránGuillén: “Aquesta any han sigut les ultimes colònies amb els meus companys/as i les millors. Les activitats han sigut molt divertides i emocionants i m’ho passat molt be!” Pàgina | 69


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Colònies al Delta @JoelBurgosLópez: “Han sigut unes colònies inoblidables. Les activitats han sigut molt divertides. El que més m’ha agradat ha estat els pons de mico. Mai oblidaré aquestes colònies perquè han sigut les últimes colònies amb els meus companys de primària.”

@AbrilCoraBuzónLópez: “Diuen que les coses no són com comencen, si no com acaben… I per a mi la primària s’ha acabat amb un molt bo sabor de boca gràcies a aquestes colònies de final de curs. Ha sigut un dels últims records tots junts, i per a mi el millor! De ben segur que mai l’oblidaré!” @JordiCaballeroVallejo: “Per mi han sigut les primeres i últimes millors colònies de tot primària. Per això vaig gaudir molt. Sobretot el que més em va agradar van ser els ponts de tibetans, la piscina, etc... Quina passada!!!”

@PaulCastañoMatarín: “Per a mi han sigut unes colònies molt divertides perquè han sigut les últimes junts i jo crec que a tots ens han agradat molt malgrat que el Marc es va trencar el braç i vam tenir un gran ensurt.” @JúliaCortésLeón: “Per a mi han sigut les millors colònies de tot primària. Les activitats, el bufet... van ser una passada! Han sigut unes colònies inoblidables i molt guais!” @HugoDíazFunes: “Per a mi aquestes colònies han sigut les millors de totes les que hem fet a primària. Mai les oblidaré perquè les hem passat tot junts per ultima vegada abans de que ens separin en grups per anar a la ESO. Mai les oblidaré!”

Pàgina | 70


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Colònies al Delta

@MarinaDíazPueyo: “Les colònies van ser una experiència inoblidable!!! Em va agradar molt el fet d’estar amb els meus amics en un hotel, el despertarnos i aixecar-nos junts, el bufet, les activitats, el no estar amb els pares... El que no em va agradar gens va ser el fet que el nostre company Marc es lesiones perquè el vam trobar molt a faltar.” @YaraDíezFernández: “Per a mi han estat unes colònies molt interessants i divertides perquè he compartit amb els meus companys uns dies de convivència a la vegada que hem realitzat activitats esportives i d’aventura. Han estat les millors perquè són les últimes que passarem junts. L’única nota negativa que cal esmentar és la lesió del nostre company Marc.” @NachoHortalLao: “A mi les colònies m’han agradat molt per les coses que hem fet com: el bufet lliure, els quats, el tir amb arc o la piscina. Les habitacions eren molt grans i genials, però lo que no em va agradar gens va ser quan el meu company, en Marc, es va trencar el braç”.

@AndreaLoperaFernández: “Van ser unes colònies inoblidables!!! M´ho vaig passar molt bé. Les activitats van ser molt guays, divertides… El bufet era molt bo i estava tot per llepar-se els dits. Les vaig gaudir al màxim ja pensant que era l´últim any amb els meus companys a primària. Mai les oblidaré.” @MarcLópezFernández: “Les colònies van ser divertides tot i que només vaig estar el primer dia perquè vaig caure. M’ho vaig passar molt bé amb els meus companys de classe i amb el que vaig poder fer de l’activitat de multiaventura. El tir amb arc i els quads van ser molt divertits.”

Pàgina | 71


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Colònies al Delta

@AdriàLópez Somaza: “Per mi les colònies van ser molt divertides menys un dia que va ser quan un nen es va caure i es va fer mal, no em vaig sentir molt content. Em vaig divertir molt amb les activitats com els quads, els ponts tibetans i tota d’activitats que vam fer al Delta de l´Ebre. També em va agradar molt l’arribada a l´hotel Cap Roig amb les vistes al mar. Aquestes colònies han estat les millors.” @CarlaMagañaOrtega: “Vam ser unes colònies inoblidables, el que més em va agradar va ser la piscina i el bufet lliure, m’ho vaig passar genial!! També com que era l’últim any amb tots el meus companys doncs ho vaig gaudir molt més.” @AlejandroMagdalenaDurán: “Per mi les colònies van ser les millors del món perquè eren molt divertides. No em va agradar quan un nen es va caure i es va fer mal. Vam estar molt preocupats per ell. Però al final es va posar bé i vam tenir unes colònies fantàstiques.”

@PolMorenoLópez: “Van ser unes colònies genials i inoblidables. Em va encantar tot: el parc d’aventura, el creuer, el bufet lliure però el que més em va agradar va ser la piscina. També m’agradaria donar les gràcies als professors Alicia i Paco que sense ells això no hagués estat possible!”

Pàgina | 72


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Colònies al Delta

@KeisyPinargolePozo: “Em van encantar les colònies perquè vaig estar amb els meus amics i perquè van ser les primeres colònies que he fet en tota la primària. Han sigut els tres millors dies de la meva vida!”

@PhollSalazarReina: “M'ho vaig passar genial, per a mi va ser una experiència inoblidable: els jocs, la discoteca, els espectacles i el bufet lliure. Van ser les meves primeres colònies i les ultimes de primària.” @AdriánSoláMerino: “Van ser les millors colònies de la meva vida perquè vaig passar els últims moments amb els meus amics perquè desprès no els veure a tots. @MireiaStaltariSánchez: “Les colònies van ser molt divertides, m’ho vaig passar molt bé. Les activitats eren molt xules. El que més m’ha agradat ha estat el quad, la tirolina i els ponts de mico. Aquestes van ser les últimes colònies de primària, van ser unes colònies inoblidables amb tots junts van ser molt guais i una experiència molt divertida!!!!.

Pàgina | 73


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Colònies al Delta

@ToniVillarrealHernández: “Van ser les millors colònies, han estat molt divertides i ja pensant que eren les últimes colònies amb tota la classe però el millor és que m’ho vaig passar molt bé amb les activitats i el bufet lliure.” @AnnaGutierrezMartínez: “Per a mi han sigut les millors colònies de primària ja que han sigut les últimes amb els meus companys. Les activitats que hem fet han sigut molt interessants i agradables també m’ha agradat molt el bufet lliure. Han estat increïbles!!

Pàgina | 74


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Festa graduació de 6è

FESTA GRADUACIÓ DE 6è

Pàgina | 75


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Festa graduació de 6è

Pàgina | 76


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Passatemps

CROSSWORDS 4

3

6

7 2 1

8

9

5 10 11

Down: 1. What do you use to see things? 2. What do you use to smell things? 3. What do you use to hear things? 4. This sense allow us to know if something is rough or soft. 5. It transmits impulses of sensation to the brain.

Across: 6. What do you use to taste things? 7. The lemon is... 8. When I listen to music I use this sense. 9. The main òrgan of this sense is the eye. 10. We feel with our… 11. We use our five ... to get information about the world.

Pàgina | 77


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Passatemps

ACUDITS

Un raspall de dents li diu a un rotllo de paper: - A vegades penso que tinc el pitjor treball del món. I el rotllo de paper diu: - Si… Segur.

Si “car” es coche, i “men” es hombre. Mi tía Carmen es un transformer.

A man receives a phone call from his doctor. The doctor says, "I have some good news and some bad news." The man says, "OK, give me the good news first." The doctor says, "The good news is, you have 24 hours to live." The man replies, "Oh no! If that's the good news, then what's the bad news?" The doctor says, "The bad news is, I forgot to call you yesterday."

A classe de llengua la mestre pregunta: - Digues una paraula que contengui la lletra “i” cinc vegades. L’alumne respon : - Bufff, és dificilíssim! I la mestra contesta: -Molt bé Jaimito. Pàgina | 78


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Passatemps

SOPA DE LLETRES Busca el nom de set grans etapes de la història de la humanitat. Aneu amb compte que estan molt ben amagades.

R

O

D

R

O

L

H

O

A

E

H

P

S

C

K

G

J

J

N

U

A

R

A

S

Y

N

A

I

T

O

N

R

T

L

L

P

E

I

G

O

T

C

E

A

E

L

G

E

N

D

I

I

P

N

I

O

A

N

T

A

C

A

T

A

T

U

L

T

E

Q

R

J

R

J

N

I

J

I

E

B

U

O

A

T

L

I

A

V

T

M

K

O

P

I

X

A

U

S

E

I

T

U

I

M

O

D

E

R

N

A

C

A

B

U

E

A

T

L

I

L

V

R

D

C

I

T

I

L

O

E

N

T

O

E

N

T

N

C

A

X

Z

T

U

P

U

G

E

O

D

Q

I

P

P

I

P

U

G

E

C

D

Q

I

P

P

I

M

M

O

D

E

R

N

M

O

E

N

Pàgina | 79


Sixth’s News, la revista digital de 6è de primària

Passatemps

LES SET DIFERÈNCIES

Pàgina | 80


D’esquerra a dreta: Anna Gutierrez, Keisy Pinargote, Nacho Hortal, Jan Alcaraz, Joel Burgos

D’esquerra a dreta: José Manuel Barrón, Carla Magaña, Andrea Lopera, Yara Díez, Adrián Solá, Pholl Salazar.

D’esquerra a dreta: Adrià López, Alejandro Magdalena, Pablo Alcaide, Marina Díaz, María Bertrán

D’esquerra a dreta: Abril Buzón, Paul Castaño, Jordi Caballero, Hugo Díaz, Alicia Berrocal

D’esquerra a dreta: Mireia Staltari, Júlia Cortés, Marc López, Toni Villarreal, Pol Moreno


Curs 2016 - 2017

–

Revista 6e 2016 2017  
Revista 6e 2016 2017  
Advertisement