Page 1

MEDLEMSBLAD FOR HARLEY-DAVIDSON CLUB OF DENMARK

NR. 1. JANUAR 2019 WWW.HDC.DK

R EJ S E R E P O RTA G E :

7

1

2HARLEY-DAVIDSON LÆS OM:

ELEKTRISK FREMTID

STATER I SYDEN

NYHED:

CAP´S COPENHAGEN FLYTTER TIL ROSKILDE

3

GO!

TEM A:

P r æ s ide nt i Londonmødet

Hjemmebyg Private amatørbyggere til nytårsmøde i Folketinget om retten til lovlig hjemmebyg af køretøjer i Danmark.

ub Cl

Har le

Davidson y-

Den ark m

INDKALDELSE: GENERALFORSAMLING I ALLE DISTRIKTER

EKSTRA: MEDLEMSKORT FOR 2019

MINDEORD: MINDE OM FEDERATIONSSEKRETÆR ULF JENSEN


MEDLEMSBLAD FOR HARLEY-DAVIDSON CLUB OF DENMARK

H-D JOURNALEN NR. 1 JANUAR 2019

NR. 1. JANUAR 2019 WWW.HDC.DK

06

R EJ S E R E P O RTA G E :

1

NYHED:

CAP´S COPENHAGEN FLYTTER TIL ROSKILDE

LÆS OM:

ELEKTRISK FREMTID

08

3

TE

GO!

Battle of the Kings 2018/19

Private amatørbyggere til nytårsmøde i Folketinget om retten til lovlig hjemmebyg af køretøjer i Danmark.

Har le

ub Cl

INDKALDELSE: GENERALFORSAMLING I ALLE DISTRIKTER

EKSTRA: MEDLEMSKORT FOR 2019

MINDEORD: MINDE OM FEDERATIONSSEKRETÆR ULF JENSEN

Forside: Amatør-køretøjsbyggerne Claus W. Sørensen, Lars Byder, Jens Nygaard, Allan Poppe, Minna Vadsager og Hans “Hasse Dansk” Gjesing Foto Torp

­

Den ark m

10

Cap’s flytter teltpælene

Redaktionssekretær: Thomas Kjærulff Torp e-mail: torp@aparte.dk

Ulriks rapport fra et af vinterhalvårets store Custom-højdepunkter.

38

Super Rally 2019

Denne gang finder Super Rally sted i Finland.

En jernhest vækkes til live Lars importerede en amerikansk Ironhead årgang 1980.

25

Harley-ildsjæle besøgte Folketinget Der blev diskuteret rigide danske om- og opbygningsregler.

Redaktøren testkører ­ Harley-Davidsons nye FXDR 114.

16

Custom Bike Show i Bad Salzuflen

36

Mr. Swing King

H-D Journalen/info: Redaktør: Chresten Kjærulff Torp H-D Journalen Skæringvej 88-100 8520 Lystrup, Denmark Mobil: 2345 2053 e-mail: editor@hdc.dk

32

Pladsen i Valby er for trang. Nu flytter Cap’s til Roskilde.

12

International Præsidentmøde i Gatwick Præsident Jonas beretter om det årlige møde i FH-DCE.

Se vinderen af den internationale forhandlerkonkurrence fra Bangkok Harley-Davidson, og de nye svenske deltagere i 2019.

PræsidenMA: tm i London ødet

Hjemmebyg D a vi d s o n y-

28

Kør ind i fremtiden på H-Ds nye elektriske motorcykel.

2HARLEY-DAVIDSON

7 STATER I SYDEN

Harley-Davidson LiveWire

42

På Harley gennem syv stater Eventyret begyndte i det franske kvarter i New Orleans.

Begravelse af Ulf Jensen

En europæisk Harley-legende er død. Ære være hans minde.

Distrikts-Journalister: Sjælland: Bettina Brodka journalist@hdcsj.dk Thormar Thorkelsson (TT) Fyn: tlf.: 61320221 journalist@hdcf.dk Syd: journalist@hdcs.dk Anja Markussen Nord: journalist@hdcn.dk Midt: Journalist@hdcm.dk Bornholm: Palle K. Tourell tlf.: 30181434 journalist@hdcb.dk

Layout: WAYPoint Tryk: CS-Grafisk Hadsten

38 32

ISSN: 0909-4695 Oplag: ca. 6.500 eksemplarer

Æresmedlemmer:

06

Flemming Petersen, Fyn Brigitte Yvanés Baiden, Sjælland Knut Langmack, Sjælland P. Bill Honoré, Sjælland Sven Hansen, Amager Ib Johansen, Amager

DE FASTE ub Cl

Har le

Davidson y-

04 22 24 50

Leder Formandens beretning Næstformandens beretning Kort Nyt

62 68 74 80

Distrikt 1 Distrikt 2 Distrikt 3 Distrikt 4

84 90 96 98

Distrikt 5 Distrikt 6 Klubbens Information Forsikring

Den ark m JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

3


LEDER AF CHRESTEN TORP

Nye tider

R

aketterne fra nytåret 2019 er for længst faldet ned fra himmelen, lyset bryder igennem og foråret lurer lige om hjørnet. Men inden vi for alvor drager ud og lufter cyklerne på de soltørre landeveje, så skal klubbens seks lokale generalforsamlinger lige overstås. Kom nu afsted, hvis muligheden er til stede også selvom vinterkulden gør det mere behageligt at blive hjemme i din varme stue. Vi har brug for hinanden. Det er i din lokale distriktsforening, at det starter og slutter med medlemmernes demokratiske opbakning og den store indsats fra bestyrelsen og de frivillige ildsjæle. På denne plads skal der på det kraftigste opfordres til, at du møder frem og engagerer dig, så vi kan få skudt den nye sæson 2019 i gang på den bedst mulige måde. Find nær-

4

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

mere information om tid og sted her i medlemsbladet. Alle seks DGF indkaldelser bliver også bragt denne gang. Du sidder med det første medlemsblad for Harley-Davidson Club of Denmark her i 2019. Med i plastikkuverten er også dit medlemskort. Derudover er bladet spækket med artikler og reportager fra det danske Harley-miljø. Du kan læse om en ny elektrisk Harley-Davidson, Model LiveWire, der har fået en noget blandt modtagelse blandt forbrugerne, men som er et godt bud på fremtiden. Harley-Davidson er igen med helt fremme i bussen. Vi har traditionen tro reportager fra det store udland. Du kan tage med på road-trip igennem sydstaterne, eller en tur ned til det traditionsrige Custom Bike Show i Bad Salzuflen. Lasse har været i værkstedet for at genoplive en gammel Jernhest, og en flok vikinger med hang til amatørbyggede motorcykler blev inviteret til Christiansborg af Folketingets Transportudvalg. Der hersker ikke tvivl om, at Systemet Danmark fortsat forholder sig for rigidt til amatørbyg af køretøjer. Det er en skam for de kreative kræfter i hjemmeværksteder og for de mindre lokale leverandører, som efterlades frustreret igen og igen. Ret til amatørbyg fra bunden og uden afgift, som det er vedtaget i Norge. Det må være målsætningen også her til lands. Nu er vi i det mindste en

”Det er i din lokale distriktsforening, at det starter og slutter med medlemmernes demokratiske opbakning og den store indsats fra bestyrelsen og de frivillige ildsjæle.” lille gruppe Harley-folk, der er kommet igennem porten til politikerne på borgen, så lad os nu se, hvad 2019 kan bringe af nye tiltag på den front. For redaktøren venter sol og sommer rundt om hjørnet. De sidste ord tastes ind i jeres medlemsblad kun 24 timer før mit fly letter fra Kastrup, og jeg for syvende år i træk flyver på et vinterophold i det fjerne Østen. Verdensdelen, hvor jeg med min familie og venner skal nyde solen, varmen og de endeløse oplevelser, når scooteren suser ud af jungleveje. Først når aprilsolen igen bryder himmelen og foråret har meldt sin ankomst, vender jeg tilbage på nordiske breddegrader. Jeg ønsker alle en glædelig sæson 2019.


Indkaldelse til Hovedgeneralforsamlingen Afholdes Lørdag d. 27. april 2019 Kl. 13.00 i Distrikt 5, Midt, 7451 Sunds Dagsorden iht. Klubbens love: A.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . B. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . C.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . D.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . F.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . G.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . H.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Valg af dirigent. Bestyrelsens beretning. Udvalgsberetninger. Klubregnskab. Indkomne forslag. Valg til hovedbestyrelsen. På valg er: Formand, Jonas Hjorth, genopstiller Sekretær Peter Rytter, genopstiller Valg af revisor. Eventuelt.

Forslag der ønskes til afstemning på hovedgeneralforsamlingen skal indsendes til formanden for H-DCDK senest 4 uger før hovedgeneralforsamlingen. Evt. indsendte forslag vil kunne læses på www.hdc.dk.

Med venlig hilsen Hovedbestyrelsen

FORÅRSTRÆF2019 AFHOLDES

LØRDAG DEN 27. APRIL THORUPVEJ 17 7450 SUNDS HOS HD MIDLAND

DER ER HGF-PARTY OM AFTENEN OG DER KAN KØBES ØL FOR KR.12,-

Har le

Davidson y-

ub Cl

Kun medlemmer med gyldigt medlemsskab for 2019 kan deltage i hovedgeneralforsamlingen.

Den ark m


H A R L E Y - D AV I D S O N

LIVEWIRE Den første produktionsklare elektriske Harley-Davidson LiveWire blev præsenteret på EICMA-messen i Milano i november, hvor de besøgende fik mulighed for at komme tæt på den nye el-motorcykel fra Milwaukee, der indtil da kun har været fremvist som prototype.

L AF: TORP

iveWire, der kommer til salg i butikkerne i løbet af 2019, er den første model i en længere serie af elektriske tohjulede bikes fra Harley-­ Davidson. Det fremgik af virksomhedens vækststrategi, der blev annonceret i sommeren 2018 under overskriften ”More Roads to Harley-Davidson”. Vækstplanerne skal medvirke til at øge tilgangen af nye kunder til brandet, bl.a. inden for nye kundesegmenter og -markeder og samtidig udvikle ­Harley-Davidson-oplevelsen. ”Harley-Davidson bevæger sig på et knivsæg. Deres kernekunder bliver ikke yngre, og virksomheden har vanskeligt ved at få nye kunder til. Der er mange, der anser motorcyklen som en vare, der er farlig og vanskelig at styre,” ­sagde investeringsrådgiver Joe Altobello til det amerikanske medie CNBC om vækstplanen i forbindelse med ­lanceringen af LiveWire.

6

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

PÅ SPOTTRISKE ELEKOSRCYKLER MOT


FREMTIDEN KOMMER Den nye LiveWire er kun begyndelsen. Disse to konceptletvægtscykler er et udtryk for Harley-Davidsons “More Roads Vision”: Virksomhedens bestræbelser på at opnå en komplet serie af elektriske tohjulede køretøjer, der er designet til at vinde førerpositionen inden for elektrisk persontransport i de kommende år, og som inspirerer nye forbrugere til at vælge de tohjulede el-cykler. SKABT TIL STORBYENS GADER Den lette elektriske koncept er designet til fremtiden. Den er nem at køre, har ingen kobling, ingen gearskift, er let som en fjer og bør kunne anvendes uden et kørekort. Begge de viste el-cykler har aftagelige, transportable og lette batteripakker og en stil, der er grundfæstet i det traditionelle Harley-Davidson design.

DET VED VI OM LIVEWIRE Livewire kan forudbestilles i Danmark fra februar og først her kender vi prisen i danske kroner, men Harley-Davidson har brugt årets første måned til i stor stil at promovere den elektriske motorcykel på deres hjemmeside og på sociale medier. Her kan man blandt andet læse, at der hverken er kobling eller gear, og at den går fra 0 til 100 km/t på under 3,5 sekund i det øjeblik, du vrider på håndtaget.

Man kan også læse, at den anslåede rækkevidde på højspændingsbatteriet er på omkring 175 kilometer, før det skal lades op. Sideløbende med LiveWire har HarleyDavidson også annonceret en Adventure motorcykel og to nye Streetfighter modeller, men de er først planlagt til at rulle ud efter 2020. Lige nu er det den nye elektriske motorcykel, der får fokus.

Det du hører mest er dit hjerte, der slår hurtigere Harley-Davidson LiveWire, der også blev præsenteret i Las Vegas i starten af januar, vil sætte et stærkt aftryk på 2019. Den nye, elektriske motorcykel kombinerer HarleyDavidson ekspertisen med den nyeste teknologi og skaber en helt enestående, innovativ køreoplevelse. Livewire giver dig øjeblikkeligt kraft og en imponerende acceleration. Fra 0 til 100 km/t på under 3,5 sekund.  Med en præcis, responsiv håndtering og rækkevidde på omkring 175 km på en opladning, er ydeevnen optimal til kørsel i byerne, hvor den nok også vil tiltrække en del opmærksomhed. Med fuldjusterbar affjedring for og bag kan du indstille komfort og hånd-

tering, så LiveWire passer præcis til din kørestil. LiveWire er udstyret med et H-D Connect system, der via en app til SmartPhone giver dig oplysninger om motorcyklen, såsom batteristatus, rækkevidde og nærmeste ladestation. Informationer, du også får på den 10,9 cm store TouchScreen, hvor du også kan styre musikken, din rute og den ønskede kørestil. Velkommen til fremtiden.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

7


Og vinderen af Battle of the Kings 2018 er…

Bangkok Harley-Davidson løb med første-pladsen i Battle of the Kings 2018. Prisen fik thailænderne for den fantastiske udgave af en Street Bob Custom døbt som ”Prinsen”. AF: TORP

”Prinsen” er en moderne fortolkning af den klassiske chopper og baseret på en 2018 Harley-Davidson Street Bob. Det var det første år, at Thailand var med i konkurrencen, hvilket gjorde Bangkok Harley-Davidsons præstation endnu mere imponerende. Holdet hos Bangkok Harley-Davidson valgte Street Bob, fordi de ønskede at skabe en nostalgisk stil samtidig med at kunne drage fordel af moderne teknologi. Chopperens “tilbage til 70erne” look blev bl.a. skabt ved at choppe front og bagskærm og indoperere dele fra andre modeller som benzintanken fra en ’48 og styret fra en Roadster. Battle of the Kings er en international custom konkurrence, der bliver afholdt i hele Harley-Davidsons forhandlernetværk. I 2018 deltog over 300 forhandlere fra mere end 30 lande i konkurrencen, hvis hovedpris blev givet under et stort show i Milano. I alt 150.000 mennesker har stemt for at finde vinderen for hvert land og region, hvorefter et panel bestående af internationale journalister og custom bike builders udvalgte de tre finalister i form af Adelaide Harley-Davidsons Roadster-baserede “Back to the Track” og Bologna Harley-Davidsons “Farm Machine” og altså “Prinsen”, der endte med at løbe med førstepladsen. “Det var så tæt i forhold til at finde en vinder. I sidste ende tog Prinsen prisen for dens rene linjer og den utrolig smukke ingeniørkraft, men det var kun med en eneste stemme. Dette demonstrerer på alle måder, hvad der er muligt – og hvad vores forhandlere har evner til at levere. Et kæmpe stort tillykke til Bangkok Harley-Davidson, særligt eftersom det er den første gang, de deltager,” siger visepræsident for Harley-Davidson Styling & ­Design.

8

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Battle of the Kings 2019 Battle of the Kings er tilbage i 2019. Over 200 forhandlere fra mere end 30 lande konkurrerer endnu engang om at skabe unikke, banebrydende Harley-Davidson motorcykler med fantasi og dygtighed. De nordiske lande er i år repræsenteret med fire deltagere fra Sverige. Selvom vi må undvære de stærke danske bidrag, der prægede feltet sidste år, vil der være masser af fede custom modeller at kigge på. Stem på dine favoritter

Konkurrencen starter med en afstemning for at finde frem til de bedste i hvert land. Afstemningen kører frem til den 15. februar. For de fire svenske deltagere betyder det, at der skal findes én vinder alene for Sverige. Senere starter en ny afstemning, når alle de nationale vindere skal kæmpe mod hinanden om at gå hele vejen til finalen. Finalen holdes igen på EICMA-messen i november, hvor et panel af eksperter vil kåre den ultimative vinder – den nye mester i Battle of the Kings 2019. Klik ind på h-d.com/customkings og stem på dine favoritter. Du kan stemme på lige så mange af custom motorcyklerne, som du vil, men kun én stemme på hver model.

Northern Light Category: Chop Model: Low Rider 2018 Builder: Team Northbike- Technician; Markus Lundbäck, Technician: Jimmy Malmén and Sales Manager; Stefan Hagström.

Equipment and accessories: - H-D White wall tires - Handlebars; Midget Gimp/Nash - Rebuilt rear fender - H-D solo bobber seat - H-D Dominion forward controls with footpegs - H-D Dominion handles - H-D Iron 883 gastank - 2-1 exhaust system - Basani Roadrage 3. - H-D Breather: Screaming Eagle Ventilator kit. - Rezoma 3:1 taillight - Heinz Bike led turn signals - H-D Street Bob Instrument cluster - Paint- Alex Gustafsson, AG Lack & Design.

Inspiration: This bike is a tribute to the Swedish chopper culture. The idea was born during a night when the Northern Light coloured the dark sky with green and purple flames. We wanted to celebrate the amazing winter wonderland where we Northern-bikers live and breathe while waiting for summer-season. Therefore we named the bike ”Northern Light”.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

9


Pladsen i Valby er blevet for trang. Værkstedet er ­blevet alt for lille til efterspørgslen, og frem for alt ryk­ ker byen for tæt på. Det betyder daglige parkerings­ udfordringer for kunderne. Så nu rykker Cap’s teltpæ­ lene op i Valby, og der bygges nyt stort Harley-Davidson hus i Roskilde. AF: REDAKTIONEN

Cap’s flytter fra Valby til Roskilde

D

a det gamle Grønttorvsområde i København blev solgt og eksploderede i boligbyggeri, stod det allerede klart, at der snart måtte ske noget hos Cap´s Copenhagen. Over årene var det også blevet tydelig, at værkstedet var alt for lille. ”Vi har længe ønsket os flere mekanikere for at kunne betjene kunderne til rimelig tid, men vi har ganske enkelt ikke haft noget sted at placere flere lifte. Harley-Davidson Europe har tilmed lagt mærke til vores pladsmæssige udfordringer, og har derfor i en relativt bestemt tone bedt os om at finde et andet sted at bo” fortæller indehaver og direktør, Lars Kildholt. En svær opgave

For snart to år siden begyndte Lars Kildholt at kigge efter et nyt domicil. I første omgang var nybyggeri ikke i tankerne, eftersom der var masser af eksisterende bygninger i København og

10

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

omegn. Det skulle dog vise sig at være sværere end antaget, at finde det helt rigtige sted. ”Når man sælger motorcykler, så er man i kategori med byggemarkeder, møbelhandlere, autoforhandlere og den slags. Kommunen kalder i lokalplanerne det for ”pladskrævende varegrupper”, og der er ikke noget at forhandle om. Hvis et område eller bygning ikke er udlagt til ”pladskrævende varegrupper” i Lokalplanen, så må man ikke etablere motorcykelforretning,” fortæller Lars Kildholt. Lars fandt huse, der kunne bruges. Det ene lå ude bag Toys’R’Us i Rødovre, men her var der ingen mulighed for at nå til enighed om prisen. En andet hus i Hedehusene var også interessant og kunne fås til en god pris, men den manglede at blive godkendt som ”pladskrævende varegrupper” i Lokalplanen. ”Det kom så vidt, at jeg var til møde med Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler for at finde


en løsning. Men han kunne ikke gøre noget, fordi kommunerne er underlagt planlovgivning fra Christiansborg. Et andet hus i Taastrup – nær Ikea, viste sig også interessant, men også her var prisen alt for høj,” fortæller Lars. ”Til Salg”

En dag kom en god kunde af huset – Brian Andersen – og sagde: ”Der er en byggegrund til salg ude i Roskilde lige ud til Københavnsvej”. Der kunne ikke ske noget ved at se på det. Lars kørte derud og fandt en fin grund på 10.000 kvadratmeter, lige hvor Københavnsvej løber under motorvejen. Sælgeren – en lokal entreprenør – havde valgt at undlade at annoncere grunden på diverse hjemmesider for erhvervsejendomme, men havde i stedet valgt den gammeldags løsning: En pæl med et skilt: ”Til Salg”. ”Jeg ringende på det oplyste nummer og fandt ud af, at grunden ikke bare var opnåelig, men også udlagt til Pladskrævende Varegrupper i Lokalplanen. Lokaktionen var ideel. Grunden ligger lige ved siden af en motorvejsfrakørsel, og Roskilde er mere central for de fleste af vores kunder. Trafiksituationen om København er efterhånden så håbløs, at man må konstatere, at det faktisk tager kortere tid at komme fra f.eks. Københavns Lufthavn til Vestre Hedevej 24 i Roskilde i bil eller på MC - end det tager at køre til Valby,” fortæller Lars Kildholt. ”Ja, tak!”

Det blev et ja tak! til grunden i Roskilde, men det skulle vise sig, at

utning Stemning ved juleafsl

lby 2018 hos Cap´s i Va

udfordringerne først lige var begyndt. For et er at ville, noget andet er at kunne. Den nødvendige kapital skulle skaffes, og det skulle ikke vise sig at være en let opgave. ”Vi endte med at skifte bank til Spar Nord Bank, som i det fornødne omfang var med på idéen. Det er så heller ikke noget, man bare lige gør, men nu er det gjort, grunden er købt, skødet er skrevet og projekteringen af vores nye hus er i fuld gang,” fortæller Lars. ”Stjernerne skal stå rigtigt

Tidsplanen er skarp - meget skarp. I skrivende stund er detailprojekteringen i fuld gang, så det fornødne materiale kan samles til at søge om byggetilladelse. Roskilde Kommune skulle være skrappe til den slags, så Cap’s tager dem på ordet. Materiale 15. januar, byggetilladelse senest 15. marts. Første spadestik bliver omkring 15. marts under den forudsætning, at der ikke er frost i jorden. ”Vi skulle gerne have lukket hus 15. juni og 10. september får jeg nøglerne. Om alt går vel, holder vi Grand Opening og Åbent hus d. 28. september. Det er dog med et kæmpe forbehold, fordi alle stjernerne skal stå helt rigtigt, hvis det skal lykkedes,” siger Lars Kildholt og opfordrer til, at man holder sig opdateret på Cap´s hjemmeside og Facebook for at se, om arrangementet bliver i Valby eller i Roskilde.

måde kommer det nye hus i Roskilde til at virke kæmpestort, selvom det kun er omkring 1000 kvadratmeter større.” Udstillingen bliver med udsigt til loftet, hvor 1.sal er et ”indskudt dæk” på ca. 1.100 kvm. På første sal er der fra butikken adgang til en ”kundelounge”, hvor kaffemaskinen står med sofagrupperne. På opsatte TV vil der konstant blive vist afsnit af ”Luksusfælden” – da Cap´s er nødt til at holde øje med, om de selv deltager i programmet. Det er naturligvis en spøg, men der skal ikke være tvivl om, at huset i Roskilde er en kæmpe satsning, fortæller Lars. ”Men det skal nok gå. Foreløbig er jeg ganske overvældet over de utallige positive tilkendegivelser fra vores kunder, og frem for alt overvældet over alle de, der har meldt sig uopfordret til at hjælpe med flytningen. Det beviser bare det, vi alle sammen altid har vidst: Harley-Davidson er ud over at være en motorcykel også en kæmpe stor familie, ” slutter Lars Kildholt.

Et hus af en imponerende størrelse

Hvordan kommer Cap´s Copenhagens nye hus i Roskilde til at se ud? Jo, det bliver i to planer med stue og førstesal. Totalt er det 3.075 kvadratmeter, hvilket er 1.025 mere end i Valby. Værkstedet bliver mere end dobbelt så stort med 300 kvadratmeter og plads til ca. 14 lifte. Reservedelslageret bliver også dobbelt så stort som i Valby. Den nye butik er på 714 kvadratmeter, altså også større end den nuværende butik på 540 kvadratmeter inklusiv kælder med brugte cykler. Faciliteterne til opbevaring af motorcykler, herunder vinteropbevaring, får et gevaldigt løft. ”Helt overordnet, så tror jeg, at de fleste bliver imponeret over huset størrelse. Vores lejemål i Valby snyder lidt, fordi det hverken fremgår i butikken eller på værkstedet , at vi også har kælder under huset til opbevaring. På den

I april 2015 afgik den tidligere ejer af Cap´s Aarhus A/S og Cap´s Copenhagen A/S, Chris Anker-Petersen, ved døden. Det efterlod de to autoriserede Harley-Davidson-forretninger i et ”ejerskabs-vakuum”, men det blev hurtig løst, da begge virksomheder blev overtaget af Lars Kildholt med Alf Vatne som medejer. Lars Kildholt har siden 2009 været hos Cap’s Copenhagen A/S som direktør. Alf Vatne har været ansat i Cap’s siden 1997, og har siden 2009 været direktør for Cap’s Aarhus A/S. De to er i dag selvejende og eneste autoriserede forhandlere her i Danmark.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

11


TESTKØRSEL: FXDR 114

MR SWING KING

Harley-Davidson har lanceret en model på et nyt og højere niveau Cruiser-segmentet tog et langt skridt ind i fremtiden ved lanceringen af den nye Softtailramme sidste år. Nu sker det så igen, da HarleyDavidson lancerer en FXDR 114 kraftbombe, der med sine fantastiske køreegenskaber sætter tidligere køreoplevelser på plads. Redaktøren beretter her om sin prøvetur. AF: TORP

12

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Aarhus C, 8000 Aarhus, Danmark til Ørsted – Google Maps

08/01/2019 14.16

Aarhus C, 8000 Aarhus, Danmark til Ørsted

Kør 421 km, 7 t 39 min

L

ad mig sige det med det samme: Harley-Davidson FXDR 114 er den kraftigste standardmaskine fra Milwaukee, jeg nogensinde har kørt på. Den leverer godt 100 heste på baghjulet og ikke mindre end 161 NM, mens motorens kraft opleves som tilgængelig hele vejen igennem gas-registreret. Lyden fra de uoriginale potter på denne prøvemodel lød dybt og råt, da jeg fik mulighed for at prøvekøre cyklen hos Cap’s i Aarhus. Den inviterede alle, der kom Kortdata ©2019 Google da 10 der km på nogle Redaktør Chresten Kjærulff Torp på road-trip i det nordvestjyske kongerige, i nærheden af den, til enten at vende kolde og fugtige dage i november blev prøvekørt en Harley-Davidsons 2019 model FXDR 114. Trods kulden kogte blodet alligevel i kroppen hovedet eller falde bagover. Den nye via Rute 15 7 t 39 min på den gamle biker. FXDR 114 model er kun for de, der 7 t 39 min uden tra<k 421 km waukee Eight 114. Cyklen er samlet ikke har det mindste imod at stå i cendet så også for fald. Denne model minDenne rute indeholder en færgeoverfart. set så kraftig, at jeg kun kan anbefale trum for alles opmærksomhed. Her der i køreegenskaber ikke om noget, den til de mere erfarne kørere - ellers kommer den ultimative maskulinitet jeg har prøvet fra H-D før. vil den være direkte farlig. Selvom jeg på to hjul. Dens vilde udseende kan Testturen skete på efterårsvåde etablerede alt mit mod og erfaring, lede tankerne hen på Christopher Nokommuneveje i det nordjyske med en og selv med grundigt indøvede sving lans Batmanfilm – lang som en svensk del markjord på asfalten og masser af skarpt i hukommelsen, så lykkedes det chopper (2425 mm) og bred bagtil våde, nedfaldne blade. Jeg kørte med mig aldrig at mærke nogen usikker(240 mm bagdæk). Det her er råt med fart og gik længere og længere i min hed fra teknikken. Denne maskine er et sidestykke af råt! afprøvning af den 240 mm brede bagikke alene en kraftkarl, det er også en rulle. Det gik hårdt ind og ned i kurSwing King, og den hvisker uafbrudt i ven, gas på og lidt asfalteksem på 2i1 Karruselkongen Mr. Swing King mit øre; ”kom nu, prøv mig nu af…” Det udstødningen. Det her var for vildt! Som motorcyklist fra sidst i 1970erne bliver meget hurtigt hypnotiserende og Sidst på dagen gik turen de sædvanhar jeg haft mange forskellige brands dermed også egentlig farligt! Det her er lige 70 kilometer ud over Djursland til monteret imellem lårene. Harley-Daden ultimative Big Twin oplevelse. lokalklubben i Holbæk. Jeg kører samvidson har opnået den vigtigste plads me rute hver torsdag, og den er derfor i mit hjerte, men dermed er det ikke indarbejdet i hver eneste af kroppens sagt, at alting fra producenten er det Nordvestjylland muskelfibre. Nu skete det i skumrinbedste på markedet. Jeg vil ikke påstå, Efter klubaften på Knolderiet kørte gen. Jeg pressede på og mærkede krafat Harley-Davidson bygger de mest jeg næste morgen mod Nordvestten direkte fra throttle til den nye Milsvingstærke modeller - men nu står jylland. Det var novembervejr, fire plusgrader med fin regn og turenSide gik1 af 1 https://www.google.dk/maps/dir/Aarhus+C,+8000+Aarhus,+Danmark/…84df:0x4f8f9d203dc4db45!2m2!1d10.335933!2d56.501727!3e0?hl=da via Udbyhøjfærgen over de himmerlandske landeveje til Hvalpsund, over Model FXDR 114 på Svampen i Thylejeren Limfjorden igen med færge og ned til Skive. Jeg aflagde et kort besøg hos min mor og kørte derefter i høj fart på motortrafikvejen over limfjordsøen Mors til Thisted, og herfra direkte vestover i Han Herred til Frøstruplejren, hvor en sen frokostbajer ventede på Svampen. Herfra over fuglereservat Vejlerne ned over Aggersundbroen og så retur mod Hobro, Hadsund og til den lille Mellerupfærge, der igen bragte mig til den rigtige side af Randers Fjord. Fredag aften gentog jeg et hyggeligt ophold på Mejeriet i Holbæk og næste morgen kørte jeg lidt rundt på Djursland, inden cyklen med et tungt

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

13


TESTKØRSEL: FXDR 114 Til forskel for mange af de andre moderne motorcykler fra Harley-Davidson, viser instrumentpanelet på den nye Model FXDR 114 blot motoromdrejninger og fart. Altså kun de informationer, der giver mening, når du ligger og kører hårdt ude på landevejen.

”Det her er som en motorcykel oprindelig var tænkt af de gamle, bare langt mere spændende end nogen dengang havde fantasi til forstille sig.” hjerte leveres tilbage til Alf på Cap’s. Den var nu møgbeskidt og havde næsten 600 kilometer mere på klokken. Min gamle havelåge årgang 2001 vrinskede mig i møde, da den blev trukket ud af stalden hos Cap’s. Jeg satte mig i sadlen og humpede hjemad til hytten ved Brabrandsøen. Den gamle kran var tydeligt misundelig, ikke alene var den blevet ubetinget nedgjort i potens, men også dens modne design havde fået en overhaling. FXDR’en slår råt og maskulint det meste af det, vi tidligere har set fra Harley-Davidson. Alt på den er bygget med kraftige dimensioner, der næsten grænser til en vulgær magtdemonstration. Når du kører på den nye cykel, får du udelt opmærksomhed fra alle. Selv de ældre tanter vender sig undrende med tydelig længsel i blikket. Efter min mening er det en ultimativ Harley-Davidson model anno 2019 – Den lange linje, en slank front med 19 tommer hjul, en kæmpe twin-motor på 1868 kubik og et luftindtag, der er stort som en påhængsvogn og en lillebitte benzintank (med alt for lille kapacitet) og endelig den ultimative brede bagende, der i min låneudgave var uden den originale plastikafdækning. Nummerpladen skal vel bare ud på siden og så bliver det hele perfekt - hvis altså ikke det regner!

14

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Ergonomi

FXDR er en Softtail fra den nye generation. Den nye konstruktion er meget anderledes end hos tidligere softtailmodeller. Den er mere behagelig, dæmper bedre og styrer med langt bedre kvalitet – pas på med bremserne, de kan sende dig ud over styret. På denne FXDR sidder du kun 72 cm. fra asfalten, og det er måske lavt, men du har alligevel langt frem til håndtag og fodhvilere, og derfor kræves der lidt volumen på chaufføren. Dertil skal du lægge den ekstreme motorkraft, biken er udstyret med. Det nytter ikke noget, du ikke har fuld fysisk kontrol over en motorcykel med 161 Nm bundtræk; de kommer alle både direkte og meget villigt, når håndtaget vrides. For mit vedkommende er den angivne siddestilling – lidt som en bøjet ferskvandsreje - ikke optimal. Jeg har en højde på knap 180 cm., men jeg foretrækker bestemt, at armene er løftet noget længere op og ryggen er mere ret. På de lange dagsture bliver stillingen meget anstrengende for mig, men det er måske et spørgsmål om kondition, tilvænning og smag? Jeg var tydeligt belastet i min lænd efter en lang og kold efterårstur. Motor og gearkasse

Motoren er på 1868 cc, og det er nok til en ultimativ oplevelse. Den kan alt

det, du har brug for og mere til. Man kunne måske flytte omdrejningsbegrænseren en smule opad, men det må fagkundskaben vejlede omkring. Når man flytter cyklen op igennem alle seks gear, rykker biken frem, så man tror, det er løgn. Ved godt 3200 omdrejninger og med lynhurtige gearskift er der intet, der kan følge ekvipagen. Det var sjovt at se de lokale Audi-ejere i Vestjylland; det havde de alligevel ikke regnet med. Som nævnt virker det som om, motorens ultimative kraft er tilgængeligt i alle omdrejningsområder, uanset om du overhaler ved 60 km/t på landevej, eller om du skal forbi på motorvejen med 150 km/t. Gearkassen er ved alm. kørsel en ren lise, der er langt mindre ”klonk”, end vi normalt oplever hos Harley-Davidson, og de enkelte gear ligger tæt som på en racercykel. Det eneste klagepunkt på prøvemodellen var muligheden for at finde frigear, når jeg parkerede. Selv efter anvendelse i næsten tre dage, fandt jeg aldrig nøglen. Kommandocentralen

På denne model er der ingen fjersynsprogrammer, musikbokse og vejviserfunktioner. Der er et meget lille display, som viser omdrejninger på din motor, din hastighed og så en række nødvendige lamper, der indikerer eventuelle problemer med olietryk, el m.v. – Hvad skal vi egentlig bruge mere til? Cyklen her kræver fuld opmærksomhed fra køreren, her er der ikke tid til at skifte radiokanal Tour de færge, Mellerup


og modtage opkald fra kæresten derhjemme over bluetooth-telefon. Du sidder på en ultimativ motorcykelmodel, der er beregnet til hård motor­ cykelkørsel. Hold derfor din kommandocentral inde mellem ørene på status Absolut Alert og nyd turen. Det her er som motorcykelkørsel oprindeligt var tænkt af de gamle ikoner, bare langt mere spændende end nogen dengang havde fantasi til forstille sig.

En ultimativ fed motorcykel og en benzinstander i Thisted. Træf mellem benzintank og motorcykel er ofte nødvendig med FXDR 114, da tankkapacitet ikke er modellens stærke side.

Bremser, dæmpere, ramme og svingarm

De optimale Brembo-bremser er monteret med to 300 mm skiver på forgaflen og én skive på 292 mm bagude. Både for- og bagbremsen håndterer størrelsen på cyklen uden problem. Jeg legede lidt med kun at anvende forgreb og derefter kun fodpedal og lade elektronikken fordele bremseeffekt; det er altså alt for underligt for mig. Det føles som at indløse en afskedsbillet hver gang, men alligevel går det godt og en dramatisk forestilling bliver aflyst. Old School chauffører som jeg skal bestemt tilvænnes dette fantastiske fremskridt. Med det nye EURO 4 krav fra 2019 er der selvfølgelig ABS på cyklen, men endnu ikke traction-control. Upsidedown-forgaflen er produceret af Harley-Davidson og monteret med en styrevinkel på 34 grader. Den hviler på det 19 tommer store forhjul. Det må være det, der giver den fantastiske svingvillighed. Monodæmperen bagude kan justeres trinløst med hånden, og det er sjovt at arbejde med. Man kunne måske derfor ønske, at netop den funktion blev elektrisk styret fra et sted på et håndgreb, gerne under fart. Du sidder på den moderne rørramme, der åbenbart er stiv nok til at tåle alt, du kan finde på. En FXDR 114 har som den hidtil eneste nye softtailmodel fået en kraftigere letvægtssvingarm i aluminium, og det er der bestemt intet, der er blevet ringere af. Harley-Davidson har skabt motorcyklen, der overlader resten til chaufføren. Kan du, vil du og tør du? FXDR 114 kaldes af fagkundskaben for en Cruiser, men i denne opsætning er den kun en håndsbredde fra kategorien Sportsbike, der med ca. 289 kg tørvægt, 161 Nm og en Big Twin på næsten 1900

kubik lægger op til de helt store motorcykeloplevelser for de, som tør.

N PRISEVED KR. ER START 900,-

4 26.

Kun for hårde bikere

En slank front og standard 120/70/19 forhjul giver god mobilitet. Tyngdepunktet er lavt, og cyklen er derfor nem at håndtere trods de 289 kg. ­Modellen repræsenterer en ”step change” hos Harley-Davidson hvad angår køreegenskaber. Styregeometrien er vellykket helt til det perfekte og sammen med de optimale bremseegenskaber og det fantastiske bid fra den store 240 bagrulle, inviterer modellen til frisk kørsel. Det er en cykel, der nemt kan køres, men den kræver en vis størrelse af sin chauffør og bestemt en del erfaring, ellers kan den alene på grund af den ultimative råstyrke være decideret farlig for dig. Lad os kalde den en Power Cruiser, og det syntes ikke som det optimale valg, hvis du også vil køre en del touring.

Tour de færge, Hvalpsund

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

15


1954 Ro yal magnett Enfield 635cc “C ænding. ompetiti on” med

c I 500c O GUZZ T O M 979 inær 1 en ord f a g nin Ombyg vejsracer. de n a til L

EN ”JERN-SPORTSTER” KRYDSER ATLANTEN Den helt officielle betegnelse er Harley-Davidson XLH ”Ironhead” 1000 kubik, årgang 1980. Sådan én fandt Lasse Horskjær på Internetmarkedet eBay og importerede til Danmark i 2016. Nu er den genskabt i en helt personlig udgave. AF: LASSE HORSKJÆR

J

eg er 78 år gammel og har kørt på motorcykel i mange år, startende i 1960 med en Moto Guzzi ”Zigolo” 98cc, købt brugt hos ”Røver Axel” på Frederiksberg. Siden har jeg ejet mange forskellige cykler, og alle har været med kickstart. I 2016 fik jeg en firedobbelt by-pass operation i hjertet. Dét svækkede mig så meget, at jeg ikke længere kunne kickstarte min højkomprimerede XR Honda. Der blev derfor behov for en motorcykel med el-start! Jeg har altid

16

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Lasse med sin ombyggede Harley-Davidson 1000cc ved siden af en kammerats VIRAGO.


Cylinder, topstykker og ventildæksler under renovering på hjemmeværkstedet.

syntes, at store V-motorer var flotte og lød godt. Særligt de gamle Indian og Harley-Davidson modeller, men især Indian er ekstremt dyre som brugte, og derfor endte mine overvejelser ved Harley-Davidson. Min HONDA XR600r vejede blot 132 kilo og den encylindrede 4. ventil 600cc motor sparkede omkring 60 hestekræfter fra sig, så megen kørsel foregik med løftet forhjul. De store Harleyer vejer derimod på den forkerte side af et kvart ton og kører med relativt lavt tunede motorer, som gør vægt og HK-forholdet ufordelagtigt til min type kørsel, som for en stor dels vedkommende foregår i udlandet. Samtidigt er priserne langt over, hvad jeg har lyst til at betale. Så hvad nu?

Danmarks måske mest ombyggede NIMBUS 1954 750cc, købt som vrag fra Hærens overskudslager.

Jernsportster fra Connecticut

En søgning på ”Sportster” bragte en mængde H-D cykler op til rimelige priser, og da jeg foretrækker cykler der er over 35 år (dansk veteranstatus) søgte jeg på de ældre modeller. På eBay fandt jeg en Harley-forhandler i Connecticut i USA der tilbød en flot ”candy-red” XLH 1000, som havde været hos samme ejer i 30 år, stort set kun brugt i lokalområdet og med komplet servicehæfte. Den kostede 2500 US Dollar (cirka 17.400 kr.) og den pris var helt OK. ”Alting virkede”, og cyklen havde den vigtige ”Clear Title” med matching numbers på stel og motor samt fabrikslakering. Yderligere var den clearet hos de amerikanske registreringsmyndigheder, således at der med sikkerhed ikke skyldtes penge til staten. Den kunne derved uproblematisk eksporteres ud af USA. Hjem til Danmark

Jeg sprang ud i det, fordi min kontakt med forhandleren virkede seriøs og med omfattende billeddokumentation. Jeg kunne dog ikke se det indvendige af cyklen, og var derfor nødt til at satse på heldet! Transporten til Danmark blev en langstrakt sag med masser af papirarbejde. Jeg fandt heldigvis en speditør, Fairplay Shipping A/S i Hvidovre, hvor min sag blev kørt kompetent og grundigt af Karina Lauersen. Her fik jeg en pris ”fra-dør-til-dør” på Kr. 12.000 inkl. moms. Dyrt vil nogen måske sige, men tænk lige på, at prisen omfatter lastbiltransport fra Connecticut til New Yorks havn, tømning af benzintank, alt amerikansk papirarbejde, samt pålæsning og sikring af motorcykel i container. Der-

”På eBay fandt jeg en Harley-forhandler i Connecticut i USA der tilbød en flot ”candy-red” XLH 1000, som havde været hos samme ejer i 30 år, stort set kun brugt i lokalområdet og med komplet servicehæfte.” næst sejlads til Rotterdam, omladning til shuttle skib, som via Kielerkanalen anløber i Københavns Frihavn. Hertil losning, toldbehandling m.v. og lastbiltransport af cyklen til mit dørtrin i Vallensbæk. (Veterankøretøjer er toldfrie, og der betales blot fem procent moms ved udklaring fra Frihavnen) Cyklen ankom til mit dørtrin midt i april efter syv ugers rejse fra USA. Det første møde

Jeg var spændt på at se cyklen i dagslys. Heldigvis var den superfin, og der var

ingen skader, ridser eller buler efter den lange tur! Jeg havde aldrig haft noget med Harley at gøre før og kendte derfor ikke noget til de forskellige kontakter og knapper. På cyklen sad en meget stor og mærkelig S.U. Rivera Primo karburator af CV-typen, samt en benzinhane som jeg drejede på for at se om den sad fast. Det gjorde den ikke. Jeg kunne se, at der løb en smule overskuds benzin ned i svømmerhuset. På forhånd havde jeg slået strøm til for at se om lys og tænding m.v. virkede, og det var alt sammen okay. Cyklen ankom nemlig ny-serviceret og med nyt batteri! Jeg trykkede på startknappen, og uden at jeg ellers rørte noget, startede motoren og gik i tomgang! Det var godt nok en varm forårsdag, men alligevel var denne første opstart uden choker højest overraskende, og jeg følte mig rigtig godt tilpas ved at høre motoren køre. Told og Skat

Det næste trin blev så at få motorcyklen toldsynet, afgiftsberigtiget og på danske papirer med en ny nummerplade. Jeg er i al beskedenhed et metodisk

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

17


Lasse til landevejsløb på sin restaurerede RUMI 1955 to-cylindrede 125cc Supersport Racer.

c 6 250c en 195 d e m n me otorer. ort sam upersp ed to-takts m S I M U R em I, begg MOTOB

menneske, og gik straks i gang med at skaffe de relevante oplysninger omkring proceduren. Det var egentlig ikke vanskeligt, fordi alting lå på nettet under ”Borger” og ”SKAT” – velsignet med høje lixtal. Her kommer en ”service” til de af jer læsere, som overvejer at følge i mine fodspor: Jeg begyndte med at købe prøvenummerplade hos SKAT og kørte til syn med motorcyklen. Hos ”APPLUS” viste det sig, at toldsyn og syn kunne gennemføres som en samlet operation. Så efter samlet syn blev cyklen godkendt uden anmærkninger, og jeg fik den veterancykelforsikret. Det sidste med visse forbehold: Hos mit forsikringsselskab er der krav om aflåst garage, krav om egen bil og forbud mod daglig kørsel mellem hjem og arbejde, samt forbud mod vinterkørsel. Næste trin var ansøgningspapirer til SKAT med henblik på at dokumentere, at motorcyklen var i original stand og udklareret fra USA på legal vis. Efter aflevering af de udfyldte papirer, vedlagt farvefotos fra fire vinkler, oprandt nogle ugers ventetid. Det hele endte med et beskedent Girokort på 1.470 kroner. Jeg kunne deref-

18

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

ter anskaffe mig en dansk nummerplade og senere med posten modtage Dansk registreringsattest; - sådan! På danske plader

Nu havde jeg en køreklar, synet og indregistreret veteran Harley-Davidson med Dansk registreringsattest for meget rimelige penge. Jeg fandt dog rigtig mange områder, hvor cyklens stil ikke rigtig passede mig. Så det endte faktisk i sidste ende med, at der på mere end 50 forskellige områder skete ændringer, før jeg blev helt glad. Cyklen fra Connecticut kom som en fuldstændig traditionel Harley-Davidson Sportster med dobbeltsadel, fremrykkersæt og tilhørende højt ”gedebukkestyr”. Udstødningen var af den type, som får alt støv og grus til at flyve rundt. Værst af alt var, at cyklen var udstyret med et lille 16 tommer baghjul, som fik den til at ”vælte bagover”. Som start på min revision af motorcyklens udseende læste jeg derfor de gamle brochurer og reservedelslister. Det afslørede til min tilfredshed tre vigtige ting: Baghjulet kunne leveres som egerhjul i

18 tommer, der kunne leveres en støbt aluminiums-centralstøtte, og der kunne tilkøbes et Leather singleseat. Sådan en sadel var ret nem at finde, så den blev bestilt hjem fra Belgien. Det 18 tommers eger baghjul var derimod svært at finde, men til sidst lykkedes det på e-Bay. Dér købte jeg en original Harley alu-fælg, som jeg efterfølgende fik egret op hos Nygaard MC. I Ungarn fandt jeg en fabriksny centralstøtte i original emballage, og den passede præcis i de huller, som stellet havde. Siden har jeg dog fundet en mere bred Royal Enfield centralstøtte i kraftig jernprofil, og det er den som i dag sidder på cyklen, og blandt andet giver mere tilfredsstillende adgang til hjulskift og kædesmøring. ”Det grønne jern”

”Candy Red” er bestemt ikke min favoritfarve, så jeg fik en automaler i Hvidovre til at blande en speciel ”metallic flake lightning green”, og han udførte et rigtig fint stykke lakarbejde. ”Peanut” benzintanken på 9,6 liter blev forsynet med nyt tankdæksel, en lækker ”Monza” alu ”Quick-action” påfyldningsstuds.


Da jeg ikke syntes, der skulle stå Harley-Davidson mange steder på cyklen, valgte jeg mit ældgamle jordbanenummer, 28, til montering på begge sider af tanken. Den planlagte ombygning startede med, at jeg oplistede alle de ting, jeg ønskede ændret. Alt blev bolt-on løsninger, og de ting jeg fandt ”overflødige” og pillede af, blev solgt, og cyklen havnede derefter på sympatiske 216 kilo - som er til at leve med for en gammel mand. I højre kolonne følger listen over de dele, jeg valgte til på-montering, og det som blev afmonteret. Der var tekniske og mekaniske dele, som skulle udskiftes, og jeg fik købt uvurderlige gamle bøger som ”Donny Petersens Technical guide” for 1957 til 1985 på Sportster motorcycles. En mursten på 1024 sider med hundredevis af billeder og tegninger. Jeg anskaffede mig også ”Clymers Sportster Repair Manual” på 369 sider, og foretog et download fra internettet af den originale ”Owners Handbook” for 1980 på Ironhead Sportster. Ændringer

Specialfremstillet nummerpladeholder, afkortning af bagskærm, udskiftning af stoplys til ”Vincent type stoplygte” med LED indsats, små nye LED blinklys, montering af bagagebærer, ”nyt” 18 tommer baghjul, opgearing via bag-kædehjul med fem færre tænder, ny O Rings kæde, afmontering af kædeskærm, udskiftning af de lave bagteleskoper til væsentligt længere progressive nye teleskoper som i forening med 60mm afkortning af front teleskopgaffel får cyklen til at stå normalt på vejen. Udskiftning af udstødningssystem til originale separate potter, samt montering af sort kærne-læder bagagetaske i venstre side. Ændringer centralt på cyklen

Installering af ny singlesadel var vanskeligt, fordi der ikke fandtes relevante beslag. I front blev der fremstillet et vippe beslag og bagerst en ”platform” af 22. mm marineplywood, som blev boltret fast og danner grundlag for de to afkortede sadelfjedre. Genmontering af batteri og ny rute for ledninger til starter, ny indmad i hovedcylinder til bagerste skivebremse og tilpasning af bremsepedal, så den passede til nye ”trials” stål-fodhvilere. En ”pynteskål” på enden af start-motoren blev fjernet. Karburator gav problemer, fordi RIVERA firmaet i

Californien var ophørt med at ombygge de store SU karburatorer, og der derfor var ingen reservedele at få. BURLEN og SU-frabrikkerne i England kunne dog hjælpe med visse dele, og fra disse firmaer anskaffede jeg mig en fin messing topmøtrik, en ”fluenet-type” luftfilter, samt et antal ”Vitontipped” nåleven-

”Da jeg ikke syntes, der skulle stå Harley-Davidson mange steder på cyklen, valgte jeg mit ældgamle jordbanenummer, 28, til montering på begge sider af tanken.” tiler m.v. Karburatoren fra RIVERA havde en påbygget chokeranordning, som mildest talt var temperamentsfuld og uforståelig at bruge og derfor blev afmonteret. Den særprægede svømmerventil var af messing og lækkede fælt, men dét problem blev løst ved at tilpasse en uoriginal SU-nåleventil med Viton-spids. Den nu manglende chokerfunktion løstes ved simpelthen at holde hånden for indsugningen et kort øjeblik. Tændkabler blev udskiftet til gule stofledninger med kobberwire, samt nye brune tændhætter uden indbygget modstand, og nye ”Iridium” tændrør. Et manglende horn blev anskaffet, og til gengæld afmonterede jeg oliekøleren, som jeg ikke skønnede nødvendig på disse breddegrader. I stedet påmonteredes et ”Screw-on” oliefilter for at holde motorolien ren.

Ændring forrest del af motorcyklen

Gedebukkestyret blev erstattet af et kraftigt Enduro-styr med mørkerøde håndtag. Omdrejningstæller og speedometer blev rykket meget nærmere hinanden for et mere harmonisk look. Forgaflen, som så alt for lang og tynd ud, blev afkortet med 60mm og forsynet med gummi-bælge. Forreste skivebremse blev udskiftet til en væsentligt større ventileret skive og bremsecylinderen ved højre greb blev udskiftet til en type med mindre boring, som gav længere håndbremsegrebsvandring, mere progressiv virkning og især større kraft nede ved kaliberen. Samtlige gamle gummibremseslanger blev udskiftet til nye armerede slanger. Den originale forskærm af jern udskiftedes til en mindre og lettere skærm af kunststof, og en værktøjsrulle monteredes under styret. Baghjulet kører med ”Heidenau” K75 Enduro, forhjulet kører med Pirelli ”Scorpion” Enduro, og slangerne i begge dæk er ”Michelin” heavy duty 5 mm. Der er valgt Endurodæk, dels på grund af ”stilen” - men også grundet egenskaber til at lade cyklen forlade asfalten og benytte jord og grusveje. Hvordan kører cyklen?

Jeg havde aldrig kørt en Harley-Davidson før. Jeg havde ikke en gang prøvet at sidde på én. Derfor var det noget af et ”kulturchok”, da jeg satte mig i sadlen på min Sportster. Jeg kom fra min HONDA XR600r, som vejede omkring 130 Kg. Så vægten på Sportsteren overvældede mig, og da jeg svang benet over sadlen, tænkte jeg, at hvis jeg ”taber” den, er det tvivlsomt, om jeg selv kan rejse den op igen. Motoren startede uden problemer.

Harley-Davidson XLH 1000cc som den så ud ved hjemkomst fra Connecticut, USA.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

19


Harley Sportster næsten færdigombygget.

Jeg syntes ikke, at vibrationerne var voldsomme, snarere tillidsvækkende, som ved en traktor eller en entreprenørmaskine. Koblingen var ikke overmåde stram, og første gear gled ubesværet ind uden et BMW-”klonk”. Jeg lagde fra land, og næsten omgående føltes cyklen let og behageligt styrefølsom med stærk vilje til at komme rundt i svingene. Jeg følte mig hurtigt tryg, og accelerationen overraskede mig i den grad, da cyklen stormede fremad, selv om omdrejningerne var beherskede. Senere i perioden foretog jeg nogle nøjagtige målinger vedrørende baghjulets omkreds og motorens omdrejninger i 4. gear og kom frem til, at ved 2500 motoromdrejninger kørte cyklen nøjagtigt 100 km/t. En behagelig marchfart på motorvej kom således til at ligge på omkring 120 km/t, med omdrejningstælleren vibrerende omkring 3000 omdrejninger. Et område, hvor motoren afgiver få vibrationer! Forbruget er fint!

Baghjulsbremsen opleves meget kraftig og skal omgås med forsigtighed. Den nyrenoverede forhjulsbremse kræver til gengæld en mandfolkehånd, men virker behagelig progressiv, og med begge bremser aktiveret er motorcyklen en tillidsvækkende stopper. Den største overraskelse var dog benzinforbruget! Gentagne gange kørte jeg til Præstø ad landevej og hjem til Vallensbæk af motorvej, altid en distance på ca. 160 Km. Til min forbløffelse lå benzinforbruget konstant mellem 20 Km/l til 20,4 Km/l og det er meget fint for en gammeldags 1000cc motor! Det skal dog nævnes, at jeg har gearet cyklen op med større baghjul og fem tænder mindre på bageste kædehjul. Det er en gearing som cyklen ubesværet kan trække med kun én person ombord. Tophastigheden er gået noget ned med denne gearing. Cyklen skal kunne køre 165 km/t – og jeg kan ikke

20

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Den ældre Jern Sportster under ombygning.

drive den over 150 km/t - men den hastighed er også rigelig for mig, især uden vindskærm eller kåbe. Den lille ”Peanuttank” på 9,6 liter giver med den nye gearing en aktionsradius på omkring 190 kilometer. Dog kører jeg alligevel altid med en halvanden liters reservedunk i sidetasken. Første udlandstur

Min første udlandstur gik til Templin, en mellemstor by, der ligger knap 300 km syd for Rostock i et søområde i det tidligere Østtyskland tæt på grænsen til Polen. Det var første gang mit ”nyre-

”Ved anskaffelsen af denne gamle Harley fandt jeg mig også en ”reservedelspusher” i form af Nygaard MC i Sæby i Nordjylland – og derfra har jeg købt de særeste ting. Der var aldrig et nej fra Jens’ mund.” noverede” hjerte og den nu ombyggede Harley-Davidson skulle på langtur sammen, så spændingen var stor. Turen blev afviklet i starten af maj i 2018 i det fineste, men lidt kølige forårsvejr og gik over Gedser-Rostock. Tidligt på formiddagen rullede jeg ud på Autobahn M2 richtung Berlin og kunne se frem til ca. 300 kilometer for at nå Templin, hvor et hold på 18 personer fra rejseselskabet MOTOUR skulle mødes på et hotel. Det var dejligt at suse afsted alene på den næsten tomme motorvej. Lige indtil motoren pludselig stoppede, og jeg måtte ind og holde i nødsporet.

Brændstofforsyning

Et sådant stop kunne enten betyde et tændingsproblem eller ingen benzin. Hvis den ”antikke” Motorola-elektroniske tænding var ”stået af”, var turen slut. Derfor koncentrerede jeg mig om benzintilførslen fra gummislange til svømmerhus. Jeg pillede slangen af og ganske rigtigt kom der ikke en dråbe brændstof ud, skønt tanken var næsten fuld. Jeg prøvede det gamle trick med at åbne tankdækslet og puste gennem slangen. Vupti, der kom en forbindelse og benzinen flød frit igen. Motoren startede omgående, og jeg fortsatte den videre rejse, godt tilfreds med mig selv. Efter blot 1516 kilometer stoppede motoren igen, så efter endnu en kort ”pustepause” kørte vi igen, indtil motoren ca. 10 kilometer længere fremme stoppede, og gik helt død. Jeg svedte i mit motorcykeltøj og spekulerede på, hvad årsagen dog kunne være? Tanken var skyllet i gennem flere gange for at komme af med gammelt skidt og snavs, men alligevel kunne det kun være en blokering af benzinfiltret, eller benzinhanen, så disse dele blev afmonteret for inspektion. Nede i grøften havde jeg fundet en passende pind, som jeg snittede til, i håbet om at den ville passe nogenlunde til gevindet, når hanen forlod bunden af benzintanken. Det gik faktisk OK, jeg fik hamret pinden fast, så der ikke løb benzin ud over den varme motor. Så kom turen til selve hanens benzinfilter, og til trevejsfunktionen – og ja, ganske rigtigt: Dér var fyldt med brunt ”grums”, som på de første 300 kilometer havde løsnet sig fra tankens indre. Formentlig forårsaget af Superbenzin, som i Tyskland indeholder særlige opløsningsmidler og additiver. En grundig rensning og ”trykluft” fra mine lunger fik delene til at skinne, og jeg mistede næsten ingen benzin under udskiftning fra træpind til benzinhane. Bedst af alt, så startede motoren omgående, og turen fortsatte dermed perfekt,


Specielle stål enduro fodhvilere monteres.

Ny sadel, bagagebærer, teleskoper, samt enduro bagdæk.

til jeg nåede Templin ud på eftermiddagen, hvor der var stor gensynsglæde fra de gamle kammerater. ”Det gamle jern”

Næste dag gik vi i gang med det planlagte ”køreprogram”, hvor vi med udgangspunkt fra vort hotel besøgte diverse attraktioner i området. Nu er artiklen her ikke en rejseberetning, men handler i stedet om, hvordan en gammel Jern-Sportster kan klare sig i selskab med dyre og moderne motorcykler, såsom BMW, Moto Guzzi, Ducati og lignende. Mange af disse motorcykler har kostet ejerne omkring 300.000 kroner, så når jeg fortalte, med et skævt smil, at min cykel blot stod mig i godt 35.000 kroner, så vakte det almindelig forbløffelse, og spørgsmålet lød: ”Men tror du så også, at den holder téet”? Vi kørte nemlig i skove, hvor vejene indimellem var af ”alternativ” beskaffenhed og ikke alle følte sig helt trygge, men Harleyen kunne med sine grove dæk pløje sig ufortrødent fremad. Alle seks dage i selskab med MOTOUR forløb uden uheld, og vi fik set en masse med rejsefører Henrik Tang i spidsen. Før vi skiltes, var der ”evaluering” og visse deltagere syntes, at min gamle Harley ”lugtede”, og at den larmede lige lovlig meget. Flertallet mente dog, at den gamle Harley ”lød godt, som en rigtig motorcykel” - men at der måske alligevel var lugt af uforbrændt benzin, eller brændt olie, og den kendsgerning bringer mig derfor frem til afslutning af denne artikel. Bornholmstræffet

Vel hjemme kørte jeg omkring 1000 kilometer i forsommeren, før jeg sejlede til Bornholm for at deltage i årets Harley-Davidson jubilæumstræf. Her mødte jeg tæt på 1000 andre H-D motorcykler fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Holland. Stemningen på festpladsen var helt ubeskrivelig,

Ny ventileret front skivebremse med væsentlig større diameter.

Der monteres nye stempelringe, og nye olieskraberiner. bakket godt op af solrigt vejr og op mod 35 graders varme. Turen forløb i starten perfekt rent mekanisk, men aftenen før hjemturen ville min cykel pludseligt ikke starte! Startrelæet klikkede, selvom der var masser af strøm. Startmotoren ville ikke gå i indgreb med startfelsen af denne gamle Harley fandt jeg kransen, og det lød rigtig grimt. Hvad mig også en ”reservedelspusher” i form værre var: startmotoren blev ved med af Nygaard MC i Sæby i Nordjylland – at køre, selvom kontakten blev afbrudt. og derfra har jeg købt de særeste ting. Først da kablet blev afmonteret, stopDer var aldrig et nej fra Jens’ mund. pede larmen. Jeg fik hurtigt mistanke På det originale bagnav opegrede Nytil solenoid kontakten, som er centrum gaard MC et flot hjul på den sjældne 18 for opstart, ved dels at give fuld strøm tommer Harley-fælg. Jeg bestilte også til startmotoren, og yderligere bringe en fabriksny solenoid, et sæt moderne starttandhjulene i indgreb. Solenoiden olieskraberinge samt stempelringe, nye ”hængte” sikkert, eller var fyldt med ventilstyr, nye udstødningsventiler og et gammelt støv og snavs indvendigt, og pakningssæt. Et nyt kraftigt batteri blev som en primitiv nødhjælp valgte jeg en det også til, samt et antal større og minstor hammer og en træklods. Samtidig dre nødvendige små-stumper. Så skilte med at en hjælpsom kammerat betjente jeg motoren delvist ad, monterede nye startknap, hamrede jeg løs på enden af ringe og fik ”Ingana” i Valby til at fræse solenoiden, og også på enden af startsæder, og indpresse fire nye ventilstyr. motor, indtil tingene gik i indgreb, og Startmotoren blev adskilt og renset og motoren startede. Tidligt næste morgen fik fire nye kul, den gamle solenoid blev fik jeg den idé at hamre på tingene før skrottet og erstattet med en ny. Efter start, og det virkede, motoren startede. alt var samlet igen, startede motoren Vel nede i færgelejet modtog jeg lidt omgående, uden elektrisk ”vrøvl” - og sure blikke, fordi jeg ikke turde stoppe olietrykket var fint, ligesom der ikke motoren - men ombord, dét kom jeg længere var olierøg. Min Harley-Davidheldigvis uden yderligere problemer, og son XLH ”Ironhead” er nu mere ”kvik”, blev i Ystad belønnet med at motoren og benzinforbruget er blevet marginalt startede perfekt. mindre, så alt i alt føler jeg at operationen er lykkedes. Det hele blev afsluttet med en ny og bedre centerstand af egen Endnu en omgang fabrikation. I 2019 har Lars tilmeldt sig Med sæsonudløb lige om hjørnet planen tur med MOTOUR til Harzen og til lagde jeg en ”vinterrenovering” af motor Berlin. Hvis helbredet ellers holder for og andre dele, som havde givet problebåde ham og den grønne jern-Harley, mer hen over sommeren. Der var blandt nummer 28. andet tale om el-systemet, olieforbrug og det centrale støtteben. Ved anskaf-

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

21


FORMANDEN AF: JONAS HJORT, FOLKEVALGT FORMAND OG PRESIDENT FOR HARLEY-DAVIDSON CLUB OF DENMARK

Tiden er relativ

I

dette herrens år 2019 er det hundrede år siden, at man første gang efterprøvede dele af Einsteins meget teoretiske relativitetsteori. Han påviste blandt andet, at lys altid bevæger sig med den samme hastighed. Før troede forskerne, at der var forskel på hastigheden af lys afhængigt af, om det blev sendt afsted fra for eksempel en Harley, der kørte 100 km i timen og en Harley der holdt stille. For lige at bruge et eksempel, der er nemt at relatere til. Beviset på at lys har en konstant hastighed påvirkede for altid også vores forståelse af tid. Når to rumskibe langt ude i rummet udsender et lysglimt mod Jorden, så bevæger lyset sig med samme hastighed fra begge rumskibe. Men hvis det ene rumskib står stille, og det andet bevæger sig i samme retning som lyset, vil der være forskel på, hvor lang tid det tager lyset at nå frem til Jorden. Det afhænger nemlig af, hvilket rumskib man befinder sig i. På rumskibet, der står stille, vil tiden gå hurtigere end ombord på rumskibet i fart. Det kan være svært at acceptere, for vi er ikke vant til at bevæge os i nærheden af lysets hastighed. De hastigheder vi bevæger os med på Jorden er så uendeligt små, at vi i princippet ikke oplever variationer i tid. Men tiden er relativ i modsætning til lysets hastighed, som jo er konstant.

22

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Hvor i alverden vil jeg så hen med denne omgang fysiksnak, tænker du sikkert nu, og hvad har det med H-DCDK at gøre ? Jo, det med tiden leder mig hen til, at det i april i år allerede er 2 år siden, jeg blev valgt ind som formand for H-DCDK, og hvor er den tid egentlig blevet af, tænker jeg bare. Som du kunne læse i sidste blad har jeg ligesom hovedsekretær, Peter Rytter, valgt at genopstille. Der er der mange grunde til, men for det første er jeg rigtig glad for det tætte samarbejde, som vi har i hovedbestyrelsen og den retning, som jeg oplever klubben har udviklet sig i igennem de sidste par år. Status på de forgange år Det er vel meget passende på nuværende tidspunkt, at gøre status over, hvad der er sket i den forgangne periode. For det første har vi i samarbejde med både den afgående og nytiltrådte hovedkasserer, fået ryddet godt og grundigt op i klubbens konti og regnskabstilgang. I dag har vi derfor fuldstændig styr på klubbens økonomi i form af årsregnskaber, indberetninger, konti og posteringer. De øvrige områder, som jeg også gerne vil fokusere på er, at H-DCDK: • Har fået effektiviseret arbejdsgangene og ikke mindst administrationsudgifterne i både HB og foreningens udvalg • Har prioriteret at bruge de besparelser, som vi har opnået på administration på medlemsaktiviteter og promovering af H-DCDK

• Har fornyet og forbedret vores forsikringsaftale gennem HD forsikring, til glæde for alle vores 4000 medlemmer, der anvender forsikringsordningen, men også for hele H-DCDK da vi også får tildelt en andel af overskuddet • Har nytænkt og reorganiseret klubshoppen i en fremtidssikret form, der hverken er en logistisk eller økonomisk belastning for klubben, men stadig en service til medlemmerne • Har nedsat et kommunikationsudvalg, der har strømlinet og forbedret kommunikationen på medierne: hjemmeside, Facebook og H-D Journalen • Har fået et synligt og gennemgående brand i visitkort, bannere, indmeldelsesbrochurer, Pop-Up skilte, osv. • Har fået større synlighed med egen H-DCDK stand hos de seks største forhandlere i Danmark • Har startet koordineringen af medlemsrabatter og tilbud, både på nationalt og distriktsniveau • Har været synlige i diverse medier både nationalt og lokalt, samt fået en stemme i den offentlige debat • Har indført en landsdækkende kilometerkonkurrence • Har i samarbejde med de andre lande i federationen, startet en udvikling af denne institution • Har påbegyndt det indledende arbejde på at afholde Super Rally i Danmark i 2026 • Har slået forårstræf og HGF sammen, og gjort det gratis for medlemmerne at deltage til begge dele • Har vendt en medlemstilbagegang til en medlemsstigning Hvis jeg skulle være så heldig at blive genvalgt til den kommende hovedgeneralforsamling, håber jeg, at jeg kan være med til fortsat at præge klubben med videreudviklingen af ovenstående. Men også arbejde videre med f.eks. den kommende medlemsundersøgelse, National Run, samarbejdet i de nordiske lande og på sigt påvirke beslutningstagerne på vores interessefelt.


Jeg har dog samtidig også fuld respekt for en generalforsamling, der skulle ønske klubben i en anden retning, eller med en anden end mig som formand.

har temaet ”effektiv mødeafholdelse” på programmet. Sidste år var temaet ”konflikthåndtering”, som jeg synes var meget lærerigt og en god måde at

”Jeg syntes I skal være stolte af jeres distriktsbestyrelser. De arrangerer nogle fede træf og arrangementer og er gode til at promovere vores forening og hobby i medierne og i lokalsamfundet”. Glad for samarbejdet Jeg er naturligvis også glad for det samarbejde, som vi har i blandt de fire folkevalgte og den arbejdsgang, som vi er kommet ind i. Vi har f.eks. udarbejdet et årshjul, lagt møder og forhandlersamarbejde i struktur, og supplerer efter min mening i øvrigt hinanden rigtig godt. Jeg er desuden glad for samarbejdet i distrikterne og med distriktsbestyrelserne. Som jeg ved flere lejligheder har nævnt, synes jeg, at I skal være stolte af jeres distriktsbestyrelser. De arrangerer nogle fede træf og arrangementer og er gode til at promovere vores forening og hobby i medierne og lokalsamfundet. Jeg glæder mig til at se alle de nye bestyrelser til vores næste bestyrelseskonference i marts, som i år

både sammenryste og give et fælles sprog og forståelse - både i den enkelte bestyrelse og på tværs af distrikterne. Opfordring til medlemmerne Jeg vil samtidig opfordre dig til at støtte op om dit distrikt og møde op til den snarligt kommende distriktsgeneralforsamling. Hvis du har mod på det, så stil op til et år eller to i bestyrelsen. Jeg vil garantere dig for, at du både får en masse oplevelser og nye bekendtskaber, selvom der selvfølgelig også ligger noget arbejde i være frivillig i en bestyrelse. Men som jeg indledte med, er det nogen gange som om, at tiden bevæger sig i forskellige hastigheder, og i H-DCDK går to år afsindig hurtigt, selvom der også sker meget.

Hvilket bringer mig tilbage på fysikkens spor og til afslutningen af dette indlæg hen imod noget Einstein kaldte for tvillingeparadokset. Den relative tid bliver ofte illustreret med tvillingepar, hvor den ene tager på rejse til en stjerne flere lysår væk, mens den anden bliver på Jorden. Transporten foregår tæt på lysets hastighed, og derfor vil tiden gå langsommere for den tvilling, der er i fart, end for den tvilling der "står stille" på Jorden. Fordi tiden går langsommere for den rejsende tvilling i forhold til den tvilling, der blev på Jorden, vil astronaut-tvillingen ældes langsommere. Faktisk vil vedkommende være adskillige år yngre ved sin hjemkomst end sin tvilling. I forhold til tvillingeparadokset, synes jeg godt, at man kan tillade sig at udlede, at jo mere du befinder dig oven på din Harley og bevæger dig, om end ikke helt med lysets hastighed, men alligevel hurtigere end ved at stå stille, jo langsommere vil du ældes! Det tror jeg faktisk at vi er én omkring 6500 levende beviser på i H-DCDK. Jeg ønsker jer alle sammen et godt år 2019. Vi stormer frem mod en ny og frisk køresæson og inden vi ser os om har den relative tid, der her i vintermånederne føles så lang, skubbet os hen i marts/ april og pludselig er du på vej ud på årets første køretur på din Harley-Davidson.

Træf i H-DCDK i 2019 Klubbens forårstræf og HGF Distrikt 5: 27. april.

Bornhomlertræf Distrikt 6: 12-14 juli.

Danish Bike Meet Distrikt 5: 24-26 maj.

Fyns Harley Meeting Distrikt 2: 26-28. juli.

Midsommertræf Distrikt 1: 21-23. juni.

Sydtræf Distrikt 3: 3-4 august.

Nordtræf Distrikt 4: 23-25 august.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

23


NÆSTFORMANDEN AF HENRIK SØFELDT JØRGENSEN

Nyt tiltag i 2019

M

ed et 2018, hvor der var fuld fart på H-DCDK, så kan man jo godt tænke, om klubben nu kan holde dampen oppe i 2019. Hovedbestyrelsen vil i hvert fald gøre sit til, at foreningen fortsat udvikler sig i en positiv retning, så vi fremstår troværdig med fremdrift og udvikling i det tempo, som medlemmerne ønsker det. Med indtrædelsen i det nye år kommer også overvejelser om, hvad skal der skal ske i 2019. Hovedbestyrelsen går og pusler med en medlemsundersøgelse, som vil give os en finger på pulsen i forhold til, om I medlemmer som samlet gruppe mener, at vi trækker i den rigtige retning. Hovedbestyrelse vil nemlig meget gerne vide, om I faktisk bryder jer om de tiltag, vi sætter i søen. Derfor vil jeg også på det kraftigste opfordre jer alle til at deltage aktivt i medlemsundersøgelsen, når den sættes i værk her i løbet af 2019. Ny hjemmeside En af de nye tiltag, der kommer til at ske i 2019, er, at vi skal have kigget på klubbens hjemmeside. Siden den nuværende blev lavet i 2012-2013 er der sket en rivende udvikling på det elektroniske områ-

24

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

de. Vores hjemmeside kan derfor i dag virke både forvirrende og uoverskuelig. Jeg har f.eks. flere gange måtte hjælpe nye medlemmer med at guide dem, så de kunne melde sig elektronisk ind i H-DCDK. Når vores nye medlemmer ikke kan finde ud af hjemmesiden, så koster det både unødig tid og ressourcer. I øjeblikket er hjemmesiden bygget op omkring hovedpunkter som Nyheder og Køb & Salg. Nyheder prioriterer vi med flere ugentlige opslag på Facebook, fordi det i langt højere grad er det sted, hvor medlemmerne holder sig elektronisk orienteret. Køb & Salg trækker heller ikke længere et særligt stort antal besøgende på hjemmesiden, fordi den del også er flyttet til Facebook. Her er det i dag flere uafhængige salgssider og grupper, som man gratis kan tilmelde sig, hvis man vil købe eller sælge motorcykler eller stumper. I skrivende stund er kun fire motorcykler sat til salg på H-DCDK´s hjemmeside. Det er simpelthen for lille en aktivitet. Hovedbestyrelsen har således besluttet, at foreningen skal have en helt ny hjemmeside. Denne nye hjemmeside, der allerede er på tegnebrættet skal fremstå mere enkel, overskuelig og skal bygges op om

fire til fem hovedpunkter. Det kunne for eksempel være i form af: Medlemsinfo, Indmeldelse, Hvad er H-DCDK og en aktivitetskalender samt info om vores forsikringsordning, og de seks distrikter skal naturligvis fortsat have deres selvstændige hjemmesider.

”Når vores nye medlemmer ikke kan finde ud af hjemmesiden, så koster det både unødig tid og ressourcer.” Under medlemsinfo skal f.eks. ligge information om medlemsfordele, dit login til personlige oplysninger, information fra Hovedbestyrelsen og link til de lokale distriktshjemmesider. ”Indmeldelse i H-DCDK” siger næsten sig selv, men det er pointen, at det skal gøres mere tydeligt, hvordan man bliver medlem af foreningen samt hvilke fordele, man får ved medlemskab. Så skal der selvfølgelig også være et hovedpunkt, der fortæller besøgende lidt om H-DCDK. Hvad vi er for en forening, hvad vi arbejder for og lidt om vores lange historie. På hjemmesiden skal der også være en kalender, der informerer om træf og arrangementer og endelig et hovedpunkt om forsikringsordningen. Sådan tænker jeg i store træk, at vi får en bedre og mere moderne hjemmeside, der er tidssvarende og opfylder de krav, som en forening af Harley-Davidson Club of Denmarks størrelse kan være bekendt - og som er fremtidssikret for de næste mange år. I ønskes alle et rigtig Godt nytår!


B E G R AV E L S E A F ULF JENSEN AF ROBERT BODIN, PRÆSIDENT FOR HARLEY-DAVIDSON CLUB SWEDEN

Ulf Jensen boede i Ystad og var gift med Christina. Sammen har de to sønner og hunden Smilla. Ulf var en meget venlig og ydmyg person. Det er sådan vi alle husker ham. Ulf var formand for Harley-Davidson Club Sweden fra 1990 til 1998 og en meget værdsat præsident. Han blev dog frem for alt kendt for at være med til at grundlægge Federation Harley-Davidsons Clubs Europe, der i dag består af mere end 35.000 medlemmer og godt og vel 100 klubber. Ulf var præsident for FH-DCE i 26 år, før han overlod stafetten som sekretær til finske Sakari ”Sakke” Rantanen. Ulf Jensen fik sin første Harley-Davidson i 1971. På det tidspunkt var det ikke specielt cool, men der var noget mytisk og åndeligt omkring mærket. Ulf fortalte mig engang, at den første bike han ejede var en rigtig skrotbunke, hvor alt raslede og føltes løs. Alligevel var han forelsket ved første øjekast. Ulf Jensen ejede en af verdens største samlinger af frimærker med motiver af motorcykler. En samling han startede før han fik sin første motorcykel. Hvis jeg ikke husker forkert, så fortalte han, at han havde samlet over 1.000 unikke motorcykelfrimærker. Jeg husker specielt en af vores samtaler, der ikke var så sjov. Det var dengang han ringede til mig, og spurgte om han stadig kunne være medlem af Harley-Davidson Club Sweden, selvom han havde solgt sin Harley-Davidson. Han følte, at balancen blev påvirket af sygdommen, og måtte derfor sælge sin elskede Harley-Davidson. ”Det er livet, og du ved aldrig, hvad der sker,” som han udtrykte det. Jeg skrev et forslag til vores kommende årsmøde i den svenske Harley klub om at udpege Ulf som æresmedlem. Ulf blev selvfølgelig meget glad og taknemmelig, da klubbens medlemmer stemte for forslaget med et rungende ja!

Ulf, du var en venlig og ydmyg person, som jeg altid vil huske, som det sikkert gælder for alle, der fik fornøjelsen af at lære dig rigtig at kende. Ære være Ulfs minde.

Præsident Robert Bodin fra vores svenske broderklub og vores egen Jonas Hjort yderst til højre i en kreds af Harley-venner

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

25


MÅNEDLIG FÆLLESTUR - FØLG OS PÅ FACEBOOK OG SE DATOER

Så er det gummi? os man bruger! Nyt

Originale Dunlop H-D dæk

Service

Så er det os man bruger!

Få lavet dit olieskift nu!

Varme hænder

Så er det os man bruger!

Stereo

Alt i bremsedele

Højt styr

Alt i Custom byg

Performance

Cykler til salg

Få lavet dit olieskift nu!

Performance

Cykler til salg

I WEBSHOPPEN finder du varer fra

WWW.BIG-BIKE.DK OG SHOP.BIG-BIKE.DK Webshop med mere end 65.000 varenumre fordelt på aftermarket parts, reservedele, tøj og tilbehør.

Gode finansieringsmuligheder på motorcykler - vi kan tilbyde op til 10 år. Check www.big-bike.dk

BROKBJERGVEJ 4 · 8600 SILKEBORG · TLF.: 87 100 300


www.mnauto.dk Mellem 30-40 Harley-Davidson til salg

Du har op til 2 års garanti ∙ Vi tager alle mærker i bytte

FLD Switchback 13.800 km, indreg. 06.06.2012

FLHXS Street Glide Special 40.600 km, indreg. 17.03.2015

www.mnauto.dk

www.mnauto.dk

FXS Blackline 26.000 km, indreg. 01.02.2011

FXSTC Softail Custom 41.800 km, indreg. 03.03.2008

www.mnauto.dk

www.mnauto.dk

Tjek mnauto.dk - Levering i hele landet Kør ikke forgæves - ring og lav en aftale MN Auto v/Finn Jensen Luneborgvej 162 DK-9382 Tylstrup Tel: 98 26 24 24 mnhandel@mail.dk www.mnauto.dk


PRÆSIDENTMØDE I LONDON 2018

MED H-DCDK

TIL PRÆSIDENTMØDE I GATWICK LONDON H-DCDK præsident, ­Jonas Hjort, aftalte med H-D Journalens redaktør, at han ville beskrive, hvordan et præsidentmøde i FHDCE afholdes og hvad det indeholder. Så tag med til præsidentmøde i federationen, der denne gang blev afholdt i Gadwick ved London. AF: JONAS HJORTH

I

1991 blev federationen stiftet med H-DCDK som ét af medstifterne. Vores egne Knut Langemark og Brigitte Yvanès Baiden var meget aktive i arbejdet. Netop nyligt afdøde Ulf Jensen har fra starten siddet som Federations-sekretær. Et hverv som er en pendant til en generalsekretær i andre sammenslutninger. Først for to år siden blev Ulf afløst på posten af den nuværende Sakari "Sakke" Rantanen fra Finland. Ulf Jensen er i federationssammenhæng en sand legende, der var kendt for sit store arbejde for federationen og sit diplomatiske væsen. Foruden sekretæren sidder også en kasserer eller ”treasurer”, der hedder Roberto Garbade og kommer fra

Schweitz. Ellers består federationen af 120 klubber fra hele Europa som tilsammen repræsenterer omkring 35.000 medlemmer, der alle kører på Harley-Davidson motorcykler. De fem nordiske klubber er de eneste repræsentanter med foreninger, som dækker hele landet. Samlet repræsenterer de nordiske lande 22.000 medlemmer. I alle lande syd for Skandinavien er det mindre klubber der er repræsenteret. Et lille land som Holland har f.eks. 14 små og mellemstore klubber med i federationen. Der er altså stor forskel på, hvor organiseret og hvor mange medlemmer den enkelte klub repræsenterer. Det er fra de små klubber med 25 medlemmer til f.eks. Sverige, der har over 8000 medlemmer.

Fra venstre er det Søren, Henrik, Jonas og Peter


Fra venstre Vidar, præsident i Norge, Annemina sekretær i Norge, Mika, præsident Finland og Ari, der er Super Rally koordinator i Finland

Roberto

Sakke

Federationen er registreret som en EEIG - European Economic Interest Grouping (På dansk: En Europæisk økonomisk interessegruppe). Federationens love og regler hedder the Juridical Agreement, der i disse år er i gang med en større omskrivning, fordi der ikke er - og aldrig har været stor økonomi i federationen. Derfor er man i fuld gang med at finde en anden konstellation for, hvad vi egentlig er og hvordan vi skal stå registreret i europæisk sammenhæng. H-DCDKs repræsentanter

Til et præsidentmøde har hver klub tre delegerede, der deltager i selve mødet. Nogle klubber sender kun dem, der er delegerede. Andre har et følge på måske 20 medlemmer med, der kommer for at feste og netværke med de andre klubber. I H-DCDK har vi aftalt, at vi som udgangspunkt kun sender de tre delegerede. Det vil således sige, at det er præsidenten, vicepræsidenten samt hovedsekretæren der skifter med hovedkasseren hvert andet år, der del-

Salen, hvor velkomstfesten blev afholdt.

”I forbindelse med præsidentmødet promovere H-DCDK vores distrikter og internationale træf” tager i det internationale præsidentmøde. De senere år har vi dog både afholdt hovedbestyrelsesmøde i forbindelse med præsidentmødet og haft andre fra hovedbestyrelsen med for at promovere H-DCDK, vores distrikter og internationale træf. I år var ingen undtagelse, da vi foruden Henrik, Mogens og jeg, også havde hovedsekretær Peter Rytter og Søren Andresen med grundet deres rolle som koordinator for henholdsvis Nordic Run og Super Rally. Derudover promoverede de også H-DCDK med bannere, flyers, visit-

kort samt shotsglas med H-DCDK logo indeholdende spiritus, som de andre landes delegerede forfriskede sig med. Ankomst til Gatswick

Vi landede i Gatwick torsdag aften og sad i en times tid i hotel lobbyen og ventede på hovedkasseren, der på grund af sin nordjyske hjemadresse kom med et senere fly. For lige at afmystificere læsernes eventuelle idylliske forestillinger om, hvordan man kommer til sådanne møder: Vi fløj

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

29


PRÆSIDENTMØDE I LONDON 2018

med EasyJet på monkeyclass, så vi trængte til at strejke benene og lige få en smagsprøve på de lokale forfriskninger, før Mogens ankomst. Herefter fik vi noget aftensmad og blev opdateret omkring Sørens arbejde med at søge egnede træfpladser til afholdelse af et eventuelt Super-Rally et sted i Danmark i 2026. Da vi omkring midnat var færdige var det på hovedet i seng. For en gangs skyld delte jeres præsident ikke værelse med den storsnorkende og tungt sovende hovedsekretær, så jeg vågnede faktisk ganske veludhvilet fredag morgen. Søren brugte det meste af for- og eftermiddagen på at finde egnede steder at promovere H-DCDK og finde de pakker med merchandise, som vi havde sendt i forvejen til hotellet. Imens holdt vi fire andre møde, hvor vi udarbejdede oplæg til dagsorden for det næste HB-møde, drøftede andre relaterede emner og gennem gik morgendagens dagsorden. I federationen foregår al kommunikation på engelsk, og selvom jeg egentlig synes, at både jeg og de andre kan gøre os rimelig forståelige, er der også mange fag-ord, som vi ikke lige bruger til hverdag. Derfor har vi udarbejdet en Harley/federations-parlør til brug i forbindelse med disse møder, hvor ord såsom årsregnskab, generalforsamling, bestyrelse og andre hyppig anvendte termer står. Møde med de andre nordiske lande

Fredag klokken 16 afholdte vi det år-

30

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

lige halvvejsmøde med de nordiske lande, hvor vi drøftede de aftaler og samarbejder, som vi har indgået på sidste Nordisk Møde, der typisk ligger i marts. Vi afstemmer også klaveret i forhold til morgendagens agenda. De nordiske klubber deler praktisk talt altid de samme holdninger, da vi i vores organisering er meget ens. Sommetider er der store meningsforskel i forhold

”De nordiske klubber deler praktisk talt altid de samme holdninger.” til en lille klub på f.eks. 25 medlemmer fra Syd eller Østeuropa. Vi havde også inviteret Rene, der er de store klubbers ”viceman”. Der er i alt tre vicemen i federationen, hvoraf den ene er en kvinde. Deres opgave er at vejlede klubber i forskellige sammenhænge og se objektivt på de forskellige udfordringer eller uoverensstemmelser, som sammenslutningen kan løbe ind i. Efter mødet var det tid til velkomstfesten, hvor der blev serveret klassisk

Vores hovedkasser, Mogens og det norske medlem Benzin (Gier) der som én af de få har kørt alle Nordic Runs. Benzin prydede forsiden på H-D journalen sommerudgave i 2017.

indisk curry. Efter en lang periode i Storbritanniens historie, hvor Indien har været kronkoloni frem til 1947, er denne ret næsten ligeså typisk engelsk som Fish & Chips. For en god ordens skyld skal det nævnes, at de curryretter der blev serveret, slet ikke kan sammenlignes med den gurkemeje-karry vi kender herhjemme. Krydderierne er noget mere spicy i England og i øvrigt ganske velsmagende. Efter maden kom der en ældre sologuitarist og underholdt med et formidabelt guitarspil, og vi fik hilst og socialiseret med en masse nye og gamle bekendtskaber. Fælles politiske interesser

Lørdag formiddag startede selve præsidentmødet, hvor Søren og Peter også satte deres promoveringsstand op. Der var som nævnt rigtig mange, som var henne og kigge på H-DCDK´s stand. Det er tydeligt at de sidste tre års promovering for alvor har sat Danmark på det europæiske landkort. Flere af vores distrikter melder også tilbage, at der til flere træf er begyndt at komme gæster fra det øvrige Europa. Til selve mødet gik en del af tiden med forskellig formalia omkring kandidat-klubber, der ønsker optagelse i federationen. Den polske klub ”road ´n roll” kom med som fuldgyldigt medlem i år. Derudover stod den på præsentationer fra flere lande, der ønskede at afholde fremtidige præsidentmøder og Super-Rallyer. Vi fik også drøftet Sakke


Nordmændene fik til stor morskab, i hvert fald for dem selv, sat et klubklistermærke på tjenerens bagdel. I bagrunden ses den svenske vicepræsident og sekretær.

og Robertos forslag på en omskrivelse af federationens vedtæger, forslag om ændring af stemmefordeling og medlemskontingenter. Det er tydeligt, at der er store forskelle på, hvordan man ser på disse ting, hvilket ofte resulterer i livlige diskussioner. Personligt er jeg så småt ved at vænne mig til at tale på vegne af H-DCDK på engelsk foran 2-300 mennesker, men jeg skal da ærligt indrømme, at det giver et lille sug i maven de første par gange, især hvis man ved, at det langt fra altid er størstedelen i forsamlingen, der er enige i ens synspunkter, når vi giver udtryk for H-DCDK´s interesser i forhold til f.eks. kontingent og stemmefordeling. Èn af de mere interessante ting, som dog er i

gang med at blive skrevet ind i den nye juridiske aftale, er, at vi som federation også skal forsøge at give vores holdning til kende politisk. Det gælder i forhold til de områder, der vedrører vores fælles politiske interesser, som eksempelvis regler for ombygning, godkendelser, indregistrering, trafiksikkerhed, kørekortsregler og den slags. Mit håb er, at vi sammen med andre lignende interesseorganisationer i EU, engang i fremtiden kan få lempet nogle de udfordringer, som vi motorcykelister har, også i Danmark. Gallamiddag

Til Gallamiddagen lørdag aften var der klassisk engelsk mad på menuen,

så vi fik smagt både Fish & Chips, Meat & Ale pie og Ricepudding. Efter maden kom arrangørerne lidt umotiveret rundt med balloner og serpentiner på bordene, men det gav da bestemt noget stemning. Det kom der endnu mere af, da aftenens band gik på scenen, og der blev danset og snakket på kryds og tværs. Efter morgenmad søndag gik turen tilbage til Danmark. Jeg håber, at denne artikel giver et lille indtryk af, hvad et præsidentmøde og federationen egentlig går ud på. Husk i øvrigt at se den internationale rally kalender på www.hdc.dk eller på facebooksiden. Jeg vil garantere jer for, at lige meget om man kommer til træf i Norge eller Grækenland, Irland eller Bulgarien, vil man blive taget imod med hjælpsomhed og åbne arme. Så længe du kommer på en Harley-Davidson og med et H-DCDK-medlemskort med federationslogoet i baglommen.

Hovedsekretær Peter og Super Rally koordinator Søren modtager gæster.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

31


Custom bike show 2018 i Bad Salzuflen Selvom de fleste har parkeret Harleyen i vinterhi er der stadigvæk aktiviteter i bikerverdenen. Faktisk er et af årets højdepunkter i den europæiske bikerkalender placeret i den allermørkeste tid, i første weekend af december. Nemlig et af verdens største Custom Bike Shows i Bad Salzuflen nær Bielefeld.

TEKST OG FOTO: ULRIK WESTPHAL

32

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

F

ra den tyske grænse er der cirka 400 kilometer på den tyske autobahn forud for Custom Bike Showet. Autobahn var engang slaraffenland for de fartglade, men i de sidste par år har vejarbejde på Autobahn A7 fra Flensborg til Hamborg sat en stopper for ræset. Når disse linjer læses er det kapitel heldigvis afsluttet. Og fra grænsen er der næsten motorvej hele vejen til Bad Salzuflen til man er fremme ved messecentret. Byen ligger 20 kilometer øst for Bielefeld og er en hyggelig kurby med 45.000 indbyggere: og som altid i Tyskland hersker der struktur og orden, når man kommer frem. Alt er nemt og ligetil. Så selv for den, som kun kan sige ”bier” og ”danke”, er en weekend i bikertyskland intet problem. Og fra P-pladsen kører der shuttlebusser, hvis man ikke orker at gå det lille stykke.

100 meter i custom bikes

For den førstegangsbesøgende bliver det overvældende, lige så snart man træder ind i den første hal. Her får man den første ”wow”-oplevelse. En lang række – som i 100 meter - custom bikes står og byder dig velkommen. Så efter endnu et ”wow”, kan man drysse hen i den velfungerende og sikre garderobe, aflevere overtøjet og så ellers kaste sig ud i et af verdens største Custom Bike Shows. Harley-Davidson, Indian, Yamaha, Kawasaki og BMW var alle repræsenteret i 2018, men kun de to amerikanske mærker havde hele modelrækken med. De andre havde valgt at medbringe deres retrobikes og caferacers. Især hos BMW kunne man finde mange custom-byggede udgaver, og det var stort set caferacers hver og en. Men det er sjovt at se, hvordan kreativitet og godt håndværk kan forvandle en ældre standard BMW med fodvarmere til en fuldblodscustomcykel, som man bliver nødt


Der er noget for enhver smag, udvalget er stort og håndværket hundrede procent i orden.

"ISÆR TO AKTIVITETER TRAK PUBLIKUM TIL, OG DET VAR POLEDANCE OG BODYPAINT "

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

33


til at give et anerkendende nik, selvom man har 100 % Harleyblod i årene. Man kan blive ved med at opdage nye detaljer på customcyklerne, så selvom man har været et par runder i hallerne, vil man til stadighed opdage nyt, så tiden flyver afsted. Der er rige muligheder for at købe mad både ude og inde. Der er alt fra Chili con carne og pizza til schnitzler og currywurst og der er også et par store barer med godt tysk øl. Salgsmesse

Kabler, stel, fælge, dæk, smykker, tøj, læder i alle afskygninger, hjelme, udstødninger, dimser og dutter osv. Der er alt, hvad man kan drømme om, der skal være på en superfed custombike messe.

En af de største stande, hvis ikke den største, står Harley-Davidson forhandleren fra Bielefeld for. Den er næsten 400 kvadratmeter stor og bygget op omkring en stor bar i midten. Her kan man se alle årets Harley-Davidson modeller samt nogle custom-byggede selvfølgelig. Bare standen i sig selv er en oplevelse. En anden stor stand i samme hal var Thunderbike. En af Tysklands største H-D custom butikker som sælger alt fra motorcykler til strømper. De bygger også selv custom maskiner og på deres stand var der alt fra chicano style til racers samt en masse custom dele i alle afskygninger. Og igen – det hele er til salg. Trænger man til lidt action, kan man få en på opleveren og blive lidt rundtosset ved at opsøge dødsdromen. I helt klassisk old school stil kan man opleve, hvordan forskellige ældre motorcykler med vovehalse ombord drøner vandret rundt på siderne af en overdimensioneret øltønde. Efter en tur i rundtossen kan man passende kaste sig over et nærstudie af de mange hundrede custombyggede Harleyer – eller motorcykler, hvis oprindelse er et Harley-Davidson stel og motor eller en af delene. Den type cykler repræsenterer cirka 75 procent af alle de udstillede motorcykler. Og som altid – ikke to er ens, der er både choppers, bobbers, racers, lowriders og alt muligt andet. Harley Originals

For de, som er vilde med håndlavede lædersadler og hjelme med custompaint, var årets messe et hit. Der er noget for enhver smag, og udvalget er stort og håndværket hundrede procent i orden. Og modsat nogle andre messer Hvis du vil give dig selv en ordentlig adventsgave i 2019, så tag til Custom Bike Show fra d. 6. til d. 8. december i Bad Salzuflen

34

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


kunne du købe alt det udstillede. Der var store og små nyheder overalt som desværre vil kræve alt for mange linjer at beskrive. Endnu en grund til selv at tage afsted i 2019. Der er to scener og på den store scene var der især to aktiviteter, som trak publikum til og det var poledance og bodypaint. Sidstnævnte hittede, når den tyske playboymodel blev iført flere lag maling. Efterfølgende kunne man finde hende og de andre malede modeller på stande rundt om på messen. Noget, som gav masser af besøgende på standende. En af de nyheder, som blev præsenteret på den store scene, var et nyt koncept fra Harley-Davidson forhandlerne, som hedder ”Harley Originals”. Det er nyere, brugte Harley-Davidson maskiner, som hos en autoriseret forhandler gennemgår en af fabrikken fastlagt inspektion og gennemgang, for derefter at blive solgt med garanti. Ikke som på en ny maskine, men med garanti for at man her får et sikkert og godt brugt køb. Præcis som f.eks. BMW bilforhandlere har med deres ”premium selection” og Mercedes tilsvarende med deres ”Junge Sterne”. Det var et koncept, som de tilstedeværende tyske Harley-forhandlere forventede sig en del af. Ømme trædepoter

På den anden scene i en anden hal er der European bike build off. En begivenhed, som starter fredag eftermiddag og kører til søndag eftermiddag. To firmaer bygger hver sin custom Harley og på de 48 timer skal den være fiks og færdig til at trille ud på landevejen. En opgave, som er en del sværere at løse, end det ser ud til, for både det engelske og hollandske team knoklede løs fra start til slut. De fleste gæster var forbi scenen med et par timers mellemrum weekenden igennem for lige at tjekke op på, hvordan status var på byggeriet. Man kan sidde rundt på scenekanten og kigge på med en kølig pils og slappe lidt af i trædepoterne, hvilket man godt kan trænge til med mellemrum. For der er virkelig meget at se på. Kabler, stel, fælge, dæk, smykker, tøj, læder i alle afskygninger, hjelme, udstødninger, dimser og dutter osv. Der er alt, hvad man kan drømme om, skal være på en superfed custombike messe. Og skulle man få lyst til en tattoo eller en omgang i barbershoppen kan det også fikses.

FAKTA 300 udstillere Over 1000 custom bikes - hvoraf flertallet indeholder en god portion Harley-Davidson DNA

Hall of Fame

Messen er arrangeret af det tyske Huber-forlag, som udgiver ”Dream-machine”, ”Custombike”, ”Roadster” m.fl. og læserne indstiller og kårer i løbet af året – i magasinerne - en masse forskellige kategorier af motorcykler, som alle sammen præsenteres på den store scene. Der er aktiviteter på den store scene hele tiden – alt sammen står i det store program, som man får ved indgangen og som du skal bruge, hvis du vil være med i konkurrencen om at vinde en motorcykel. Ja, du læste rigtig. Vinde en motorcykel. Lørdag kunne man vinde en Kawasaki 900 Z og søndag en Harley-Davidson 883. Begge to spritnye maskiner, som der trækkes lod om blandt de publikummer, som smider bagsiden af deres messeprogram i lodstrækningstønden. Så tag varevognen derned, hvis du går og føler dig heldig. På www.custombike-show.de kan man se alt, hvad der er værd at vide om showet, samt se alle de forskellige vindere i de forskellige kategorier. Der er mange mennesker og et sted, man kan få lidt ro, er i Hall of Fame. Her står de tidligere vindere af ”best bike on show” samt andre prisvindere. Det er en flot udstilling med god plads omkring maskinerne, hvor man virkelig kan komme helt tæt på alle de fede detaljer på de meget forskellige bikes. I samme hal er det et stort slapperområde med tilhørende bar. Ses vi i 2019?

Trænger man til frisk luft, er der også aktiviteter udenfor. Foran hovedindgangen er der et stort overdækket område med spisesteder og en bar samt demostande med udstødninger. Så mens du kværner en currywurst mit

33.000 besøgende (i 2018) 4 messehaller med et samlet areal på 28.000 kvm. Custom Bike Hall of fame Cool præmier i form spritnye motorcykler og andet godt. Link: www.custombike-show.de 15 euro for en éndagsbillet 25 euro for hele weekenden Custombike show i 2019 finder sted fra 6. til 8. december i Bad Salzuflen.

pommes, kan du nyde lyden af forskellige skønne udstødninger og skylle det hele ned med en stor fadøl. Og så er du atter klar til at indtage messen og suge endnu flere custom-detaljer i dig. Efter messen er lukket – kl. 20 fredag og kl. 18 lørdag og søndag, er der gang i den om aftenen inde i byen. Både på barerne i centrum og på barerne på hotellerne. Her er der godt fyldt op og man kan lynhurtigt komme i snak med folk fra hele Europa. Jeg tror, at stort set alle europæiske nationer er repræsenteret. Så bestil værelse i god tid, selvom der er en del hoteller i både Bad Salzuflen samt i nabobyen Herford. Hvis du vil give dig selv en ordentlig adventsgave i 2019, så tag til Custom Bike Show fra d. 6. til d. 8. december i Bad Salzuflen. Det er forrygende og et must, hvis man bare har en lille bitte smule benzin i blodet – også selvom man ikke er custom freak. Men pas på – for det er mere end svært ikke at få et par fikse custom ideer til ens egen maskine undervejs. Ses vi Bad Salzuflen i 6. til 8. december 2019? Det håber jeg!

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

35


Lovlig amatørbyg af køretøjer Nytårsappel i Folketinget

S

TEKST: TORP FOTO: MINNA VADSAGER

yv vikinger fra det danske Harley-miljø var af Folketingets Transportudvalg inviteret til Christiansborg d. 9 januar for at diskutere om- og opbygningsregler for amatørkøretøjer i Danmark. Det var H-DCDK medlem, folketingsmedlem for SF og medlem af Folketingets Transportudvalg, Karsten Hønge, der havde taget initiativ til mødet i København. Hønge havde med stor interesse læst artikelserien i H-D Journalen vedrørende de rigide ombygningsregler i Danmark og den modsatte virkelighed i Norge, Sverige og Finland. Han havde på den baggrund taget initiativ til mødet imellem repræsentanter for danske amatør-­ køretøjsbyggere og Folketingets Transportudvalg. Redaktøren for H-D Journalen mødte op sammen med Allan Poppe, Hans Gjesing (Hasse Dansk), Jens Nygaard, Minna Vadsager, Lars Byder og Claus W. Sørensen. Mødets dagsorden var formuleret på følgende måde: ”Kan Danmark med udgangspunkt i de positive erfaringer fra vores tre nordiske nabolande, etablere en friere administration og dermed åbne mulighed for en tilsvarende kultur for amatørbyg i Danmark?

36

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

BORGERHENVENDELSE TIL FOLKETINGET NYTÅR 2019

I

dag afstår Danmark for en mulighe d, der i vores nabolande har skabt innovati on, økonomisk vækst og arbejdspladser. Indtil nu, har restriktive procedur er umuligg jort enhver godkendelse af hjemmeb yggede køretøjer her i landet, uanset om det er bevarels e af veterankøretøjer, eller om- og opbygning af nye amatørk øretøjer. Vores nabolande Norge, Finland og især Sverige, har åbnet op for hjemmebyg af køretøjer med positive resultate r til følge. I Sverige er der indregistreret 20.000 af disse hjemmebyggede køretøjer, der økonomi sk understø tter leverandører, værksteder og dermed national e arbejdspladser samt skaber nye innovative løsninger. Desuden udmærker køretøjerne sig med fravær i landets ulykkess tatistikker. De nordiske lande ligner hinande n. Det er svært at få øje på en grund til at Danmark skulle afstå for en mulighed, der i vores nabolande har skabt innovati on, økonomisk vækst og arbejdspladser.

Vi spørger Folketingets trafikud

valg: Kan Danmark med udgangspunkt i de positive erfaring er fra vores tre nordiske nabolande, etablere en friere administration og dermed åbne mulighed for en tilsvaren de kultur med amatørbyggede køretøjer i Danmark? Det følgende materiale indehold er artikler om emnet som belyser den forudgående proces i Sverige, Finland og Norge. På side 28 her i tryksagen ses en artikel som omhand ler mulighederne i Danmark.

NOTE: Artiklerne her i tryksagen er bragt

med tilladelse fra medlemsmagasinet

for Harley-Davidson Club of Denmark

• www.hdc.dk


Formøde på Hoppes Café inden mødet i folketinget. Fra venstre redaktør Chresten Torp og dernæst Lars Byder, Allan Poppe, Claus W. Sørensen, Hans Gjesing (Hasse Dansk), Jens Nygaard og Minna Vadsager.

amatørbyg af køretøjer i Danmark. På den måde er turen det hele værd. Nu må vi så bare håbe, at vi sammen kan føre sagen så langt til dørs som muligt. Vi må se, hvad vi kan gøre den næste tid for at lægge maksimal pres på de rette mennesker på borgen” siger Allan Poppe, som siden sin knallerttid har arbejdet med amatøropbyg af tohjulede køretøjer fra hjemstavnen i Randers. En anden af de fremmødte var Hans Gjesing, dansk chopper migrant i Sverige. Han delte skuffelsen over, at ikke flere politikere var mødt frem til det aftalte stævne, men ligesom Alan Poppe var også Hasse Dansk rigtig glad for det store engagement og den positive ånd, som de fremmødte tog med hjem fra mødet. ”Det hele foregik sagligt og detaljeret, og det var en stor ære at være med, selvom jeg ærlig talte føler mig som en præst i et horehus,” udtaler han.

God stemning trods skuffende fremmøde

Desværre var Trafikudvalget i sidste øjeblik af Transportministeren indkaldt til orientering om Havarikommissionens beretning om den tragiske togulykke på Storebælt lige efter nytår. Det på præcis samme tidspunkt som det planlagte møde om amatørbyg af køretøjer. Det var derfor kun Karsten Hønge, der mødte den brogede flok bikere i korridorerne på Christiansborg. Trods det skuffende politiske fremmøde blev det en god diskussion om amatørbygning af køretøjer med folketingsmedlemmet, der efterfølgende også gav en grundig rundvisning i Folketinget. ”Det er jo skønt, at Karsten Hønge har taget vores sag til sig. Og jeg kan kun sige, at det har været kanon at være i selskab med så engagerede mennesker, der virkelig brænder for

"Det har været kanon at være i et selskab med så engagerede mennesker, der virkelig brænder for amatørbyg af køretøjer her i Danmark."

Karsten Hønge (MF) på kontoret. En engageret og humoristisk politiker, der har kørt motorcykel i det meste af sit liv, og som sidste år tog skridtet fuldt ud efter et besøg i en butik i Århus, der sælger amerikanske varer.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

37


[ SUPER RALLY 2019 FINLAND ]

Super Rally

2019

I år samles Harley-­ bikere fra hele ­Europa i ­finske Jämsä til en lille uges pinse­fest, motorcykel­ race og rock’n’roll. H-D Journalen giver dig her en guide til, hvad du har i vente i det ­naturskønne Finland. AF: THEA K. TORP

38

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


S

uper Rally er i år i Finland og igen i pinsen fra den 5. til 9. juni. Festen løber af stablen i Himos Park, et skisportssted, der om sommeren bruges som oplevelsescenter. Her er mulighed for at slå telte op og nyde det fantastiske Finland; De meterhøje fyrtræer, spejlblanke skovsøer, den uendelige sommersol og – siden det nu er Super Rally – venner og bekendte fra hele den amerikanske motorcykelverden i Europa. Super Rally afholdes i år nær den lille by Jämsä i midten af Finland. I provinsbyen bor der ikke mere end 20.000 faste borgere, og der er derfor ikke mange kulturseværdigheder at komme efter – men den storslåede natur er der

alle vegne. Det er den og det fede bikermiljø, man skal køre efter. Hård metal og hårde bikes

Finland er kendt for sin vilde musikscene. Til Super Rally skal man ikke sætte forventningerne ned, men måske lade hår og skæg stå det næste halve år, så det ikke bliver med et bart hoved, man skal give den skalde til rockmusik med blæs på i starten af juni. Hver dag vil der være et band på fra klokken 10 om morgenen på en af rallyets fire spillesteder. Allerede nu er de fire hovednavne annonceret. Dem kan du tjekke ud på den finske Super Rally-hjemmeside. Billetterne koster 75 euro (ca. 560,- danske kroner). Det er muligt at slå telte op på pladsen, men man kan også booke en hytte eller en anden mere luksuriøs

”TIL SUPER RALLY 2019 SKAL MAN MÅSKE LADE HÅR OG SKÆG STÅ DET NÆSTE HALVE ÅR, SÅ DET IKKE BLIVER MED ET BART HOVED, MAN GIVER DEN SKALDE TIL FINSK ROCKMUSIK MED BLÆS PÅ I STARTEN AF JUNI.”

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

39


[ SUPER RALLY 2019 FINLAND ]

bolig på stedet via Super Rally 2019s hjemmeside. Finlands vilde natur

Rejs rundt imellem alle søerne i Finland på motorcykel. Det er en kæmpe oplevelse. Det er kun oppe i det kolde Nordfinland, at man finder noget, der minder om fjelde. Resten af landet er fladt, men igennem det løber veje, der snor sig om de mange søer som slanger. Det er et helt oplagt motorcykelland, dette års Super Rally afholdes i. Finland er kendt som ”Landet med de tusind søer.” Det er faktisk noget af en underdrivelse. Der er nemlig mindst 188.000 af slagsen. I landet findes også et rigt dyreliv. Og meget af det kan opleves i de 37 nationalparker. Her kan man møde både los, ulve, rener, bjørne, jærve, de sjældne ferskvandsringsæler, der lever i Finlands mange søer, hvidhalede ørne – og så er det også herfra, mumitroldene kommer. Vi kan her fra H-D Journalen kun til, uddeler at man spænder hjelmen, Formandopfordre Jonas Hjorth præmierholder til finalisterne i Harley udkig efter mumifar og sæler, Break Out Konkurrencen nårklassen. håndtaget holdes i bund, og man gik på bedste race-styling. drøner gennem landskabet. Hvad må man opleve

Skal man opleve storbyliv i Finland, må man ud på en køretur. Jämsä ligger midt i Finland, her

er der ikke meget andet end naturen. Det er ved havet, hvor de større byer ligger, at man kan tage på sightseeing. Den nærmeste større by, man kan køre til, er Jyväskylä, der ligger 55 kilometer fra Jämsä. Det er en af de finske byer, der har vokset allermest i det 20. århundrede. I 1940 var der kun 8000 indbyggere og i 2018 talte man 140.000. Altså er der ikke meget historisk at komme efter. Byen har intet mindre end 45.000 studerende, og man må formode, at der derfor er masser af levende natteliv. H-D Journalen anbefaler, at man tager sin bedsteven – eller sin Super Rally-forelskelse – under armen og pubcrawler i midnatssolen. Det må være en oplevelse, man sjældent glemmer. Og så kan man da også se, hvem man forsøger at score i det oplyste natteliv og undgå at vågne op vedsiden af en fæl finsk tyttö. Det kræver selvfølgelig, at man kan styre sit indtag af Jack D og ikke selv slører sit syn. Hverken svenskere eller russere - lad os være finnere

Finland har en tung historie. Landet har siden slutning af vikingetiden ligget under for den militærstærke nabo, Sverige. Hvor det ofte lykkedes Danmark at holde stand, blev Finland inddraget under det svenske territorium helt frem til den Finske Krig i år 180809, hvor landet kom under Russisk domæne - men nu som et autonomt fyrstedømme og med en høj grad af selvstyre. Lidt over hundrede år senere blev landet kastet ud i en ny katestrofe. I forbindelse med den russiske revolution i 1917 kom finnerne ud

i en voldsom borgerkrig mellem de to grupperinger, de røde og de hvide. Her døde 12.500 røde i lejre, der kunne minde om dem, nazisterne oprettede 20 år senere som sorte pletter ud over Europakortet. Finland rejste sig fra 1. Verdenskrigs politiske kaos som en selvstændig stat. Der er stadig dybe ar

”FINLAND ER KENDT SOM; 'LANDET MED DE TUSIND SØER.'”

40

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


I forbindelse med den russiske revolution i 1917 kom Finland ud i en voldsom borgerkrig mellem de to grupperinger, de røde og de hvide, hvilket førte til hårde kampe og tusindvis af døde.

­ esten”, og det lykkedes. Landet gjorV de sit bedste for at undgå at udtrykke sig anti-sovjetisk, men havde samtidig god mulighed for at opbygge et godt, indre marked, skabe en velfærdsstat og bibeholde sin selvstændighed. Fastforward til Finland anno 2019: De har snuppet pladsen som det lykkeligste folk fra danerne, siges at have verdens bedste fokeskolesystem og har bestemt en af verdens fedeste bikerkulturer med mange rå og fede choppers. Ruter til Jämäs

Den nemmeste tur er at køre til Stockholm, tage en færge derfra til Helsingfors og køre fra Helsingfors til Jämsa. Men på turen til Finland kan man opleve meget. Har man mulighed for at tage fri fra job, kan man tage den helt store Baltikumtur og køre op igennem Tyskland og det gamle Sovjet, til man rammer Talinn i Estland. Herfra kan man tage færgen til Helsingfors i Finland og køre de resterende 224 kilometer til Jämsä. Du kan også køre fra København

i den finske befolkning fra de år, og det er derfor klogt ikke at diskutere alt for meget politik i selskab med dine finske værter, blodet kan hurtig komme i kog. Under Anden Verdenskrig forsøgte Sovjet igen at erobre Finland. Her viste finnerne deres råstyrke. Selvom man var nødt til at opgive store landområder til både stormagterne Tyskland og Rusland, så formåede det finske folk stadig at nedkæmpe helt op mod 300.000 russiske soldater. Af finnerne faldt der 70.000. Efter Anden Verdenskrig lå Finland i det, man kender som ”den grå zone” mellem Vesten og Sovjet-området. Under den Kolde Krig måtte Finland føre en politik, der ”kunne bukke for Østen og samtidig undgå at moone

hele vejen op igennem Sverige til Haparanda i bunden af den botniske bugt, hvor der kun resterer godt 100 kilometer op til polarcirklen og ned sydøst igennem Finland til Jämsä. Men du kan naturligvis også tage den store nordiske tur og fortsætte de næsten 800 kilometer op til Nordkap, når du nu er kørt op nordpå. Det er bare videre fra Haparanda til Alta i Norge og til Nordkap, hvor du vender rundt (der er ikke så meget andet at gøre) og køre mod øst de ca. 1400 kilometer; først igennem finmarken, ind i det nordligste Finland og herfra direkte syd over til Jämsä. Den komplette Nordiske oplevelse København-Haparanda-Nordkap-Jämsä-Haparanda-København vil giver dig omkring 6.000 kilometer på klokken. Men så har du også oplevet hele det langstrakte Sverige fra syd til nord, de nordligste fjorde i Norge, Finmarken og turen ned igennem Nordfinland – Det fås ikke meget bedre for en skandinavisk motorcyklist. Vi ønsker dig rigtig god tur uanset ruten, der ingen tvivl om at finner-festen er hele rejsen værd! Læs meget mere om årets fest på www.superrally2019

Sådan ser Super Rally 2019 ud i fugleperspektiv, og her kan du blandt andet se musikscenen og campingområdet.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

41


På Harley gennem Eventyret begynder i New Orleans i det franske kvarter, hvor især Duvall Street er magneten, der drager folk og fæ til byen.

D

AF: SVEN-ERIK NIELSEN

et franske kvarter er ”stedet” for fest, fis og kulørte drinks i uanede mængder. En sand smeltedigel af gøglere, gademusikanter og turistskrammel, men rummer også masser af jazzbarer og et utal af dygtige gademusikanter med en kulisse af flotte gamle bygninger. Og så er der selvfølgelig også Mississippi River. I dejligt solskin går vi ombord på Steamboat Natchez, bygget i 1926 og tager en tur op og ned ad ”the Lazy River” med livejazz ombord. Natchez er den eneste tilbageværende autentiske dampdrevne båd, påstår selskabet i deres brochure. Og det sætter vi på ingen måde spørgsmålstegn ved.

Start your engines

Vores Harley-karavane svinger ud på Chef Menteur Highway og sætter kurs mod Vicksburg. Vi rammer Lake Pontchartrain Causeway, der er verdens længste bro over vand på i alt 34,5 km båret af 9000 piller. Solen bager fra en skyfri himmel, da vi drejer ind på Interstate 12 West og fortsætter mod Baton Rouge, hvor Highway 61 byder sig til og pludselig hedder ”the Blues Trail” og så også ”The Army Order of the Purple Heart Highway”. Men ikke nok med det; der skiltes også med, at vi kører på ”the Great River Road” og ”Veterans Memorial Highway”. Kær vej har tilsyneladende mange navne.

42

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Fri leg efter frokost

Vi kører 123 miles på egen hånd i Mississippi til Vicksburg, som er dagens mål, og hvor Lady Luck Hotel byder sig til. Vi er solsvedne og trætte, men glade. Middagen indtages på den nærliggende O&H Express. Ved siden af dineren ligger Lady Luck Casino og lokker. Det samme gør sengen, og sidstnævnte og fornuften sejrer. Byen Vicksburg spillede en vigtig rolle under den amerikanske borgerkrig. I maj 1863 omringede general Ulysses S. Grant og hans nordstatshær byen, som efter mange og svære kampe overgav sig den 4. juli. Nederlaget var begyndelsen til enden for Sydstaterne. Men nok om det, for lige uden for døren flyder Mississippi i al sin magt og vælde. Skilte advarer mod alligatorer langs bredden, så den holder vi os fra. I morgen er der afgang kl. 7.30. Where blues was born

Vi sadler op og drejer ned ad the Blues Trail. Her besøger vi stedet, hvor blueslegenden Muddy Waters voksede op. Så bliver vi igen sluppet løs på egen hånd. Denne gang er mødestedet The Blue & White Restaurant, som ligger 138 miles i retning Memphis. Highway 61 North byder sig igen til med sparsom trafik og ujævn belægning, så det er ikke en overdrivelse, at nyrerne får en tur á la Dry Martini til agent 007: Shaken, not


syv Sydstater

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

43


Tree of Shame i Tail of the Dragon, hvor dele fra forulykkede motorcykler bliver hængt op. Det er skræmmende, men også en påmindelse om forsigtig kørsel.

unforgettable destination.” Vi får en mindeværdig rundtur gennem dagligstue, soveværelse, køkken, TV- og poolværelser samt det berømte jungleroom m.v. Vi slutter i the Meditation Garden, hvor Elvis ligger begravet ved siden af sine forældre og mormor. Desuden er der en mindetavle over hans tvillingebror, som døde under fødslen. Vi slutter the Elvis Memorial med et besøg i det navnkundige Sun Studio, hvor ”it all began”. Studiet er uden sammenligning rockmusikkens Hall of Fame, hvor branchens allerstørste navne har været repræsenteret. Sidst på dagen lægger vi vejen forbi Bass Pro Shops, som er verdens største butik indenfor ”outdoor”, jagt og fiskeri. Ih, du milde makrel, hvor er den stor; bygget som en pyramide. Her er simpelthen alt. Alt. Det hele og mere til. Og desuden hotel, restaurant, bowlingbaner samt USA’s højeste enkeltstående elevator, som i løbet af nul komma 10 dollar bringer os til en storslået udsigt over hele Memphis og Mississippi River. Det forsømte forår

"Vi buldrer til Graceland og konstaterer, at The King stadigvæk er en kæmpe industri." stirred! Det er enorme marker, flade som pandekager, der dominerer landskabet. Det er ”farmland”, så det gør noget. Sært at forestille sig, at der for kun 150 år siden knoklede slaver her med bomuld og sukkerrør. Fuld gas i Bealestreet

Men så er vi i Memphis. Om aftenen går turen til Bealestreet, hvor der i bogstaveligste forstand bliver givet fuld gas. Gaden er nemlig omdannet til et kæmpe MC-træf, og de mest spektakulære maskiner bliver luftet og præsenteret af stolte ejere. Og så er der ellers musik for fuld skrue, iskolde fadøl og kulørte drinks af enhver art.

44

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Og selvfølgelig bar efter bar efter bar, hvor især BB Kings Blues Club byder på svedig og sjælfuld blues af en anden verden. Den modsatte ende af oplevelsespaletten findes med en tur i en illumineret eventyrkarret à la Askepot. Efter at være fuldt tanket op med indtryk og oplevelser er der heldigvis kun en kort Uber-tur hjem til hotellet. Hos The King

I dag er det Store Elvis Dag. Vi buldrer til Graceland og konstaterer, at The King stadig er en kæmpe industri, hvor busser kører i pendulfart fra Visitor Center til Graceland Mansion – ”a rock ’n’ roll landmark. Now an

Afgang Memphis. Det er en kølig morgen, men Tennessee viser sig fra sin charmerende side med solskin over lysegrønne træer og ditto vidstrakte marker. Her står mobile vandingsanlæg som ludende fortidsuhyrer og venter på tørre tider. Der er lokalvalg i flere counties, og skilte i mange forhaver agiterer for de respektive kandidater. En hurtig ”drive pass exit poll” indikerer, at Paul Johnson helt klart er favorit mod Jeff Atkins. I den lille flække Stanton dukker borgmesteren op og vil fotograferes sammen med os alle. Senere kan vi med selvsyn erfare, at begivenheden er lagt på byens hjemmeside med positive kommentarer om de ”friendly bikers from Denmark”. Det er os. Hos Patsy Cline og Loretta Lynn

Vi drejer ned ad Alfarvej og dvæler ved mindestenen, hvor countrysangeren Patsy Cline mistede livet i en flyulyk-


ke, 31 år gammel. Patsy fik sin første kontrakt 1953, og til trods for sit korte liv opnåede hun at blive en af de mest indflydelsesrige sangere i amerikansk populærmusik. Senere på dagen besøger vi en anden country celebrity, nemlig Loretta Lynn på hendes ranch, som bl.a. byder på kulminemuseum og butikker med Lynn-relaterede souvenirs i tusindvis. Samme Loretta bor i en villa på den anden side af den lille flod, der skærer sig igennem ranchen. Den er pæn. For nu at sige det mildt. Et skilt fortæller, at der kun er 72 miles til Paris. Det forklarer ømheden i bagdelen. Senere på dagen er der dog ikke tid til at tænke på det, da vi rammer de store indfaldsveje til Nashville, før vi parkerer i god ro og orden ved Country Inns & Suites i The Music City. The Music City er også the Party City

I Nashville er det på Broadway, det sker. Også lørdag kl. 13.00, hvor et sandt menneskemylder fester igennem. Utallige polterabender er i gang. Det foregår ombord på én af de rullende Party Expresser. Eller på pe-

daldrevet Party Bike, hvor alle må træde pedalerne for flydende føde. Den lokale dresscode er tilsyneladende sylespidse cowboystøvler. Fra alle barer (og dem er der mange af ) strømmer fed country/western musik. Live forstås! Stemningen er god og venlig, vejret fremragende og i baren på Honky Tonk Grill koster en Recession Special kun 5$, og det er billigt for en fried Bologna sandwich, en pose chips og en Pabst Blue Ribbon beer.

"I Nashville er det på Broadway, det sker." Men det hele er ikke fest og ballade. I bybilledet ses også mange hjemløse, som via papskilte kommunikerer: ”Homeless. Need help”. I Sydens Carnegie Hall

Aftenen byder på et besøg i Grand Ole Opry, hvor vi overværer ”the show that made country music famous”. En fin oplevelse med masser af god musik

fremført af dygtige og entusiastiske musikere. Grand Ole Opry har i 90 år har været countrymusikkens højborg. Stedet kaldes også for Sydens Carnegie Hall, og hver fredag og lørdag aften sendes der direkte radio til flere millioner lyttere over hele verden. Raindrops keep falling

Så er det søndag, og folkene på the Weather Channel har spået ”rain”. Desværre får de ret, men det kan ikke tage humøret fra os, for forude venter Lynchburg, hvor Jack D. inviterer os på en rundtur i destilleriet - dog uden smagsprøver. Men den ægte vare kan

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

45


Bealestreet I Memphis er omdannet til et kæmpe Mc-træf, og de mest spektakulære maskiner bliver luftet og præsenteret af stolte ejere.

erhverves for dollars, og man skulle da være et skarn, hvis man ikke benyttede sig af lejligheden. Interessant er det, at destilleriet ligger i et ”dry county”, hvor salg og udskænkning af alkohol er forbudt. Undervejs mod Chattanooga bliver vi stoppet af et træ, der er væltet henover vejen og spærrer al trafik. Men hvad gør en initiativrig trucker så? Han kører frem, sætter kæder om det væltede træ, og river det hele i stumper og stykker, så vi kan komme videre. På dragens hale

Good morning, America! Vi begynder vores dagsrejse på Cherohala Skyway i Chattanooga. Vejens navn er en sammentrækning af Cherokee og Nantahala – de to store skove, som vejen fører igennem. Vejen kostede over 100 millioner dollars at bygge og blev indviet i 1996. Distancen er 69 km, og vi bevæger os fra 900 fod til 5400 fod over havets overflade. Det kan mærkes på temperaturen, som falder kraftigt. Men nu venter en ny hårrejsende destinati-

46

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

on, nemlig Deals Gap, der er indledningen til fantastiske ”Tail of the Dragon”, som byder på ikke færre end 311 udfordrende sving fordelt på kun 18 km. Velkommen i karrusellen. Velkommen på slalompisten. Det er muligt, at dragen ikke spyer ild, men basker med halen, og det gør den satme! Inden vi krydser fingre og begiver os afsted, kan vi besigtige ”Tree of Shame”, hvor utallige dele fra forulykkede motorcykler er hængt op. Skræmmende, men også en påmindelse om forsigtig kørsel. Og selvfølgelig kommer vi alle igennem uden uheld af nogen art. Gennem Great Smoky Mountains

Vi slutter dagen på et langt stykke af The Foothills Parkway, hvor vi ifølge programmet skulle kunne nyde smukke udsigter over the Great Smoky Mountains National Park. Men desværre er programmet ikke opdateret med den lokale vejrudsigt, for det er temmelig diset. Smoky Mountain National Park er den mest besøgte nationalpark i USA og optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Om aftenen står den på store steaks på The Texas Roadhouse, som ligger tæt ved vores base, Quality Inn i Meryville. Overtegnede bestiller en drink ved baren og bliver bedt om ID! Skal man le eller græde?

Og så brød solen frem

Dagen begynder lidt fugtigt, men præcis kl. 10.41 bryder solen frem. Vi tanker og spiser frokost i Cherokee. Hos Harder’s byder de på jordbærshake med flødeskum. Skik følge eller land fly. Så er vi klar til at erobre Blue Ridge Mountain Parkway, som af mange bliver betragtet som én af USA’s absolut smukkeste veje. Turen er feriens køre-

"Man bliver bedt om ID! Skal man le eller græde?" mæssige højdepunkt, så det er svært at holde humøret nede. Hov, hvad er det! Der er et egern på nødudgang. Og hvad er så det? Det er såmænd hr. kalkun og kone, som fouragerer i underskoven. Da vi når toppen, er humøret højt, og det holder, da vi kører de sidste få miles til Asheville, hvor Comfort Suites tager imod med komfort og hygge. I morgen står den på 425 km til Charleston. Be careful! It’s a jungle out there

Vi starter i gråvejr, men i løbet af ganske kort tid forvandler gråt-i-gråt sig til blå-i-blåt. Det er bare konge! Vi nyder det dejlige vejr på Interstate 26 East, og det rører et golfhjerte at se


skilte, der viser af mod legendariske Augusta. Nu er vi nemlig i South Carolina. Over vejbanen ”reklamerer” lystavler med, at der er 263 dræbte i trafikken i år – alene i denne stat. Be careful! It’s a jungle out there. Vi drejer fra og snupper 176eren mod syd. Et par ørne svæver majestætisk over os, mens mange roadkills i vejkanten vidner om, at man i ét nu kan få en uventet plads i fødekæden. Vi er i et område, hvor peanuts er én af de vigtigste afgrøder. Stort set alle huse er udstyret med en veranda, og stort set alle verandaer er udstyret med mindst to gyngestole. Hver enkelt lille flække har mindst én kirke og ofte et par stykker. Det skorter ikke på imponerende navne. Fx ”Church of the 11th hour”, ”Church of higher Target” og “Church of Live for Faith”. Vi passerer også et fængsel, men her hedder det såmænd et “Correctionel Institute”. I Charleston uden dans

Og så er vi i Charleston. Dejlig by med en smuk riverwalk med imponerende villaer. Downtown domineres af gamle huse og hyggelige restauranter og cafeer. Næste morgen kører vi til forstaden Mt. Pleasant, hvor vi finder Sydens mest populære og gennemfotografere-

de plantage, Boone Hall Plantation, som har dannet rammen om adskillige filmoptagelser. Du kender måske bygningerne fra den populære tv-serie ”Nord – Syd” eller fra filmen ”Rødder”. Bone Hall blev grundlagt i 1681 og er dermed én af USA's ældste aktive plantager. Førhen var bomuld hovedafgrøde; i dag er det jordbær, tomater og græskar. Vi fortsætter gennem vidstrakte sumpområder til Savannah i Georgia – The Peach State, som vi ankommer til via en imponerende skråstagsbro. På byrundturen, inden de gratinerede østers og den kølige Chardonnay, tjekker vi Chippewa Square, hvor Tom Hanks i rollen som Forrest Gump filosoferede: Life is like a box of chokolates. You never know what you’re gonna get!” Og det er jo så sandt, som det er sagt. Mod The Sunshine State

Allerede tidlig morgen er vi igen i sadlerne. Dagens rute er slået op på

følgebilen og er på 311 miles – eller små 500 km. Kursen er sat mod Florida, The Sunshine State, så det undrer, at et skilt pludselig viser mod Fredericia Port! Vi kører ad A1A langs kysten, hvor flotte villaer ligger lige ud til Atlanterhavet, men det er åbenbart ikke alle steder, at der er havudsigt og ideel lykke, for mange steder står der ”For sale” i indkørslen. Vi passerer den berømte Sawgrass Golfklub, som selvfølgelig har adresse på PGA Tour Boulevard. Fra en pensioneret bro har snesevis af optimister snøren ude for at fange aftensmaden. Vi skyder genvej med en lille færge, hvor en enlig pelikan søvnigt betragter sceneriet. Et skilt melder om bjørne de næste 50 miles. Vi ser dog ingen. Det nærmeste vi kan komme er, at vi i gruppen har en rigtig fin fyr, der hedder Frank. Og han er noget af en bamse. Snart er Orlando indenfor rækkevidde. Masser af kæmpe reklameskilte informerer om alverdens attraktioner her i hele verdens forlystelseshovedstad. Fx inviterer Machine Gun America på ”fun for the whole family.” Og så er vores herlige eventyr forbi. Alle Harleyer afleveres uden påtale af nogen art efter syv stater og 2070 miles (3.330 km.) I morgen flyver vi hjem. Suk!

VÆRD AT VIDE: Vi kørte de 3.300 kilometer sammen med MCUSA i Fredericia på 15 dage. Prisen var ca. 32 lange for chauffør og 20 lange for bagsædet. Mere info www.mcusa.dk

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

47


DANMARKS STØRSTE SPECIALUDSTILLING MED MOTORCYKLER, BILER OG MOTORSPORT PUBLIKUMSAKTIVITETER, UNDERHOLDNING, RACE, STUNTSHOW, FOREDRAG OG MEGET MERE.

INFO OG BILLETTER: MOTORSHOW.NU

25TH ANNUAL YAMAHA SUPERCROSS HERNING

JYSKE BANK BOXEN · HERNING, DENMARK · 8-9 FEBRUAR 2019 INFO OG BILLETTER PÅ : WWW.SUPERCROSSHERNING.DK


MANGLER DIN HARLEY ET VINTERHI? Hos os står din Harley i opvarmede, tørre og overvågede lokaler, så undgår du kondens i tanken og korrosion på motor og stel. VI HENTER OG BRINGER DIN HARLEY FRA 1. OKTOBER TIL 1. MARTS. FORHØR NÆRMERE • Vi vedligeholder batteriet med interval ladning løbende gennem vinteren. • Motorcyklen står tildækket under støvdækken. • Vi laver forårsopstart med kontrol af bremser, dæktryk, lys og olie. • Ekstra tilbud i forbindelse med vinteropbevaring, se mere på: www.port6.dk

v/ Johnny Jeppesen Sagavej 6•9260 Gistrup•Tlf.: 98 19 35 35•hd@port6.dk•www.port6.dk

MEDLEM AF

SKAD WWW.SKAD.DK


NYHEDER

KORT NYT NYHEDER • INFORMATION • GODE TIPS

„I RESPECT MOTORCYCLES SO MUCH. THEY' VE COME SUCH A LONG WAY. IT'S AMAZING!“ THE OLD BIKER

AF REDAKTIONEN

Flere Kvinder kører MC Traditionelt var det her til lands i sin tid drengene, der efter at have kørt stor knallert gik skridtet videre og købte en motorcykel, hvor kæresten kunne få en plads på bagsædet. Statistikker har dog i en årrække vist et helt nyt billede – også internationalt. Det er fedt at køre motorcykel og altid herligt at se, når interessen og passion udbredes til nye motorcyklister: Antallet af piger, der tager et motorcykelkørekort og køber en motorcykel er eksploderet, og væksten af nytilkomne kvindelige motorcyklister er markant større end for mænd. Dr.dk beskrev i en artikel d. 16. juli 2018, at antallet af kvinder, der indregistrerer en motorcykel i 2018 var 255 procent højere end for bare fem år siden. På det globale plan ses ligeledes en udvikling, hvor kvinderne ikke længere lade sig nøje med pladsen på bagsædet. Tal fra amerikanske Motorcycle Industry Council påviser næsten en fordobling i antallet af kvindelige motorcyklister. Fra en samlet andel på 10 procent kvindelige motorcyklister i 2009 til de omkring 19 procent i 2018. Tallene fra Motorcycle Industry Council viser også, at kvinderne i USA bruger flere penge på deres motorcykler end den gennemsnitlige mand. 81% af de kvindelige motorcyklister har gået på college og andelen af yngre motorcyklister er højere for kvinder end for mænd. Mere end halvdelen af kvindelige amerikanske motorcyklister er gift, og hele 48 % af de kvindelige amerikanske motorcyklister kører på en cruiser.

50

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Alta Motors eksisterer ikke mere Ifølge flere internationale mc-medier har amerikanske Alta Motors indstillet produktionen og sendt sine medarbejdere hjem. Årsagen skulle angiveligt være manglende kapital, efter flere investeringsaftaler er gået i vasken. På Alta Motors officielle Facebook-side har firmaet den 18. oktober 2018 lagt et billede op, hvor de uddyber: “Our sincere gratitude goes out to all those who have believed in Alta over the years. Thank you for your support and being a part of the #FutureOfFast”. Ifølge netmediet Electrek har Alta Motors også informeret de mere end 70 forhandlere, som firmaet har aftaler med rundt om i USA. Meldingen om produktionsstop kan umiddelbart undre, da Harley-Davidson så sent som i marts i 2018 annoncerede, at motorcykelproducenten havde investeret i Alta Motors. ”Som en del af vores 10-års-strategi om at bygge 100 nye højtydende motorcykler frem til 2027 indgår også, at vi vil investere massivt i teknologien omkring

elektriske motorcykler,” sagde Harley-Davidons direktør Matt Levatich dengang i en pressemeddelelse. Efterfølgende har Harley-­ Davidson dog sadlet om. Således kunne Harley-Davidson i september 2018 meddele, at det havde startet sit eget forsknings- og udviklingscenter i Silicon Valley, hvor Alta Motors også havde hovedsæde. Siden bruddet med Harley-Davidson har Alta Motors forgæves forsøgt at få en ny investeringsaftale i hus, men det er altså ikke lykkedes.

Viking Motorcycle Tours første år er veloverstået Det første leveår har overgået det nye mc-rejseselskabs egne forventninger. Claus og Bent har fået afviklet fem ture til Østrig/ Italien, Arizona/Utah, Californien rundt, det vestlige USA og USA på tværs. De har fået utrolig stor og god opbakning fra mange sider, som partnerskabet naturligvis er meget glade for. Opbakningen er fortsat her ind i det nye år 2019, hvor Viking Tours allerede på nuværende tidspunkt har enkelte udsolgte ture, men der er heldigvis også stadig pladser tilbage på andre ture. Det gælder bl.a. Route 66, Arizona/Utah og Syden rundt. Viking Motorcycle Tours har som nyhed, efter mange opfordringer, lavet en fed bikertur til Daytona Bike week i 2020. På den tur bor rejseselskabet, som det eneste danske motorcykelrejsebureau, i Daytona Beach under selve træffet. Du kan læse mere på www.vikingmotorcycletours.dk

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

51


NYHEDER

Ny Harley-Davidson LiveWire Road King? STJÅLET FRA HARLEY-DAVIDSON FORUMS BY POURIA

Hvis vi ser på LiveWires udseende, så kan man vist med sikkerhed konstatere, at et nyt elektriske drivesystem ikke vises stolt frem i konstruktion smykket af chrom. Den nye strømcykel er dækket godt til, og som motorcykel mangler den en original sjæl. Derudover er det en ren katastrofe, at der ikke er udstødningsrør på. Det er nærmest direkte underligt, og at cyklen dermed bliver en fuldstændig lydløs Harley-Davidson. Hvordan ville de nye Livewire så se ud, hvis det var de gamle cowboyder i Milwaukee, der havde bestemt design og beholdt det mere klassiske snit? Der skal naturligvis påmonteres et par sadeltasker, så tøj til et weekendophold kan medbringes. Og en brændstoftank, så maven kan aflæg-

ges ordentlig, eller… Der skal egentlig ikke benzin ned i den tank, så måske kan tanken i stedet anvendes til en omgang Jack D til de lange stop, eller der kan indbygges et elektrisk kogeaggregat, og man kan efterlade primus hjemme i garagen. Varm kaffe på tanken. Det styrer da! Vi forvente klart en rækkevidde på en fuld opladning (det er altså et mærkeligt nyt mc-begreb) på mindst 500 kilometer? Det går jo ikke, at man skal stoppe et par timer på en road-trip med det formål at genoplade eller spise?! Det er der jo ingen, der gør... Seriøst så udvikler opladningsteknologien sig enormt hurtig i disse tider. Her i starten af 2019 kan 80 procent af en genopladning sikkert gennemføres på et gennemsnitlig toi-

letophold for en mand på omkring de 60, eller den tid en kvinde i ca. samme alder anvender for at vedligeholde pynt til kinderne. Selvom denne fiktive Livewire Road King mangler de meget smukke udstødningsrør og dermed den vidunderlige larm, så må I da indrømme, at en elektrisk Harley-Davidson Road King kan gå hen og blive en kraftfuld køreoplevelse, og måske lige så behagelig som den traditionelle Road King. Der er ingen larm, ingen viberationer, ingen gearskifte med kæmpe klonk og besvær med at finde rundt i gearboxen, cyklen vejer langt mindre end et kvart tons. Og så har den tilmed den klare fordel, at du ikke mere behøver at lægge noget budget på benzinforbrug.

"What the fu*k, electric Harley?"

52

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Den største blandt ikoner Knucklehead 1936-47

Motorcykler kommer og går, men få forandrer industrien for altid som The Knuclehead. Da den første Harley-Davidsons Knucklehead rullede ud af fabrikken i Milwaukee sidst i 1935 var det en fuldstændig ny maskine, som ikke mindede om noget andet, der på det tidspunkt kørte ud af amerikanske motorcykelfabrikker. Satsningen fra Harley-Davidson gav afkast; biken skulle blive epokegørende for sin tid og ændre motorcykelverdenen for altid. Rammen, karosseriet og gaflen var i spritnyt design, men det, der for alvor fik folk til at bide mærke i den nye cykel, var dens fantastiske motor. V-Twinen buldrede derudad med en attitude og kraft, der fik bikere til kærligt at henvise til Harley-Davidsons nye påfund som The Knucklehead - på dansk minder det udtryk om ”Bonderøv”, men det var nu den første del af ordet der henviste til ventildækslets knytnæveform. Knuckleheadens timing kunne ikke være bedre. Lavkonjunkturen i USA var netop forbi, og den nye, kraftfulde maskine var lige det, som de nu købestærke amerikanere havde brug for. Flere og flere satte sig i sadlen, vred håndtaget i bund og mødte de åbne veje der senere førte frem til en ny buldrende bikerlivsstil.

Find to fejl Her er den mærkværdigste maskine, der tydeligvis lider af en særlig form for skizofreni. Abstrakt installationskunst med to hjul og hængepatter, der henleder sin betragter til en sløret virkelighed omkring Ejderen, tilbage til dengang jorden i grænseområdet imellem dannere og saksere var farvet i blodrøde nuancer. Det er en maski-mekanisk maskine, der bedst kan beskrives som kombinationen af en støvsuger og en flypropel, eller en bokser, der har fået øl-bajer af en humlebi. En Nim-Bums-Werke, en fætter til Molotovs Dnep fra Ural, der hverken er en Fisker eller en Josef Popp. Den her tekst giver ikke mening, tænker du måske? Meninger er der vel, men denne transportmaskine giver ikke alverden mening. Udover mærkværdigheden i sig selv!

„THE ROAD IS A GOOD LISTENER “ THE OLD BIKER

Begrebet ”Salvage Title” Salvage (bjærgning red.) anvendes om køretøjer indregistreret i USA og Canada. Titlen gives af et forsikringsselskab efter udbetaling af erstatninger, når tabet ligger mellem 50 og 95 procent. Titlen udstilles på køretøjer, som erstattes af et forsikringsselskab, uanset om køretøjet er skadet eller ej. Her kan der være tale om uheld, tyveri, hærværk mv. Disse køretøjer kan ikke umiddelbart indregistreres i USA og Canada uden en forudgående grundig inspektion efter genopbygning. Mange amerikanske køretøjer med Salvage mærkning importeres derfor til Europa og også til Danmark på grund af den lave pris. Her bliver køretøjet genopbygget og skal fremstå i optimal trafiksikkerhedsmæssig stand ved inspektion og toldsyn, samt overholde EU-krav om støj og forurening alt afhængig af årgang. Den praksis har fundet sted gennem flere år, og der findes en del genopbyggede køretøjer, der lever op til de trafiksikkerhedsmæssige krav herhjemme. Det skal bemærkes, at det i Danmark er fuldt lovligt at genopbygge et køretøj iht. synsvejledning og registreringsafgiftslovens paragraf 7a.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

53


NYHEDER

NOMINERET TIL DMA 2019 Marcus Christiansen fra Dragracing Club Denmark var nomineret til årets kører ved Dansk Motorsport Award i kategorien Road Racing. Nomineringen er tildelt for de flotte

Streethogs Søndergade 55 DK-8783 Hornsyld Kan du ikke finde en bestemt reservedel i vore online katalog så kontakt os på e-mail eller på tlf 40 59 06 09

54

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

førstepladser i både det nordiske og europæiske mesterskab i 2018. Man kunne afgive sin stemme på Marcus til den 16. januar. Dansk ­Motorsport Award hylder og hædrer de bedste og største talenter inden for dansk motorsport. Der uddeles priser i følgende kategorier: Årets kører i Rally, Speedway, Banesport, Motocross, Karting og Road Racing. Derudover findes

Årets Motorsportstalent, Årets Bilsportskører, Årets MC-sportskører, Årets Motorsport Event og FairPlayprisen uddeles. Tjek årets resultat på Danmarks Motor Unions hjemmeside www.dmusport.dk

Viste du at: 1)Streethogs.dk er en 99% online lagershop. 2)Vi altid har over tusinde varenr på lager. 3)Hvis du laver en ordre inden kl 12 leveres den allerede dagen efter. 4)Vi har udvidede åbningstider med mulighed for afhentning stort set 24/7 5)Hvis der er en vare vi ikke har på lager kan vi have den hjemme fra dag til dag . (indenfor EU) 6)Vi altid matcher laveste netpris/leveringstid 7)Vi har mere end 30 års erfaring og er certificeret Harley Davidson mekaniker på AMI i USA 2001 8)Vi har egen produktion af dele vi selv har disignet som blandt andet forhanles af : 9) Vi har eget rullefeldt til prof inddysning. 10)Vi har mulihed for afhentning af MC.


3.563 fabriksnye motorcykler - det højeste årstal i dette årti I 2018 har 3.563 nye motorcykler fået påmonteret nummerplade i Danmark. Det er en stigning på hele 23,8 procent fra de 2879 enheder i 2017. Det er dermed det bedste resultat i dette årti, viser en årsopgørelse fra Motorcykel Forhandler Foreningen (MFF). De nye tal for hele 2018 glæder naturligvis foreningens formand John Tange: "Vi var godt klar over, at der var rekordtal i vente, for der har været drøntravlt hos alle fra tidligt forår og til langt ind i efteråret," siger han. John Tange konstaterer også, at selv uden decembermåneds tal på 253 enheder, hvor mange var over-

gemte Euro 3-modeller, der blev indregistreret, så var der alligevel tale om en rekord. Her fra januar 2019 er det de nye Euro 4 krav, der gælder. Foruden strengere udledningskrav kræves det nu også, at der skal være ABS-bremseteknik på en ny motor­ cykel som standard.

H.D Street Bob: 46 solgte enheder Bedst sælgende motorcykelmodel i 2018 var igen den suveræne street-letvægter Yamaha MT07 med hele 224 (191 i år 2017) enheder. Dernæst Yamaha MT09 med 70 enheder og Kawasaki Z-900 med 55 enheder. Først nede på ottendepladsen kommer den første rigtige motorcykel med en Harley-Davidson FXBB Street Bob, der er solgt i 46 enheder. Nedenfor ser du en liste over de motorcykelmærker, som i 2018 solgte over 200 enheder med år 2017 tal i parentes og de flotte vækstprocenter angivet til sidst.

Mærker der sælger over 200 stk.

01 YAMAHA - 778 - (584) +33,22 % 02 HONDA - 635 - (476) +33,40 % 03 SUZUKI - 515 - (340) +51,47 % 04 KAWASAKI - 297- (215) +38,14 % 06 BMW - 292 - (270) +8,15 % 06 HARLEY-DAVIDSON - 272 - (223) +21,97 % På 14. pladsen finder vi Indian Motorcycle med 29 solgte enheder total i Danmark i 2018.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

55


SKAD

v/ Johnny Jeppesen

NYHEDER Sagavej 6•9260 Gistrup•Tlf.: 98 19 35 35•hd@port6.dk•www.port6.dk

Side n 1994

:::6.$''.

Business-hours in summer: (1. May – 30. Sept.):

Saturday Monday Tuesday-Friday

CLOSED 15.00-19.00 12.00-18.30

Business-hours in winter: (1. Oct. – 30. April): Olgasvej 4 · 7100 Vejle, Denmark Tlf. 0045 75 72 43 80 · Fax 0045 75 72 80 26 E-mail: mail@inside-vejle.dk · Website: www.Inside-Vejle.dk

Monday Tuesday-Friday Saturday

CLOSED 12.00-18.30 12.00-16.00

Alt i reservedele til klassiske Harley’er og INDIAN Motor- og gearkasserenovering med garanti ! Diverse nysynede og INSIDE-servicerede Harley’er, sælges også: 1976 Liberty Edition (200 year USA) modeller læs mere om Bi-centennial years på www.inside-vejle.dk

Planer om ny Superhighway skal gøre det muligt at køre fra USA til Europa

OBS.:Hold øje med vores hjemmeside pga. aktuelle info’er! Vi ønsker alle vores kunder, sammenarbejdspartner og leverandører G O D J U L og G O D T N Y T Å R

Old school only!

En vej, der strækker sig rundt om mere end 80 procent af den nordlige jordklode? Det kan blive virkelighed, hvis præsidenten for de russiske jernbaner får sin vilje. Han går under navnet Vladimir Yakunin, og er en stor stjerne i regeringskontorerne i Kreml. Han har foreslået en massiv transsibirisk highway. Det beretter Siberian Times ifølge CNN fra et møde ved det Moskva-baserede Russian Academy of Science. Den nye Super Road skal kæde Ruslands østligste grænse sammen med den amerikanske stat, Alaska, via en planlagt ny rekordbro over Beringstrædet, der dermed vil forbinde Asien og Nordamerika. Den korteste distance over strædet mellem Rusland og Alaska er omkring 90 kilometer, ifølge Alaska Public Lands Information Center, så det er noget af en bro det skal sættes. Den enorme

56

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

motorvej er særlig interessant, fordi den vil gøre det muligt at køre på motorcykel direkte fra Danmark over Rusland til New York. Du vil altså kunne køre hele vejen igennem Rusland, hvor allerede eksisterende veje vil blive renoveret og opgraderet for internationale transitrejsende. Således kan vi altså engang i fremtiden forvente

See you!

at køre til både Asien og USA på vores Harley-Davidson motorcykler, der er godt 20.000 kilometer til New York, men det klares nemt med tid, benzin, dæk og fornuftig påklædning.


2019 INTERNATIONAL RALLY FEBRUARY 22. – 24. HDOC Norway First Run Roros, Norway

MARTS 9. – 10.

HDC Finland Winter Rally

APRIL 19. – 21. HDRCGB Region 1

Rumble under The Ben Fort William Shinty Club PH33 6AN, Scotland 27. HDC Haguelands The King & Queensday The Hague, Holland 26. – 28. HDRCGB Region 7 Drovers Rally Llandovery Wales 26. – 28. HDC Andalucia Spain

MAY

21. – 23. HDC Denmark District 1

Midsommer Treffen 4130 Viby Sjælland, Denmark 21. – 23. HDC La Manche Rally of Spanish Federation Tommeloso, Spain

11. – 14. 13. – 14. 12. – 14. 12. – 14. 19. – 21.

10. – 12. HDRCGB Region 12

19 – 21.

10. – 12.

19. – 21.

17. – 18. 24. – 26. 24. – 26. 30. 30.

Devon Rally South Molten, Devon, England HDC Murcia Spain HDRCGB Region 21 Naseby Field Rally Market Harborough, England Caledonia Harley Club, Wallace Rally Perth Scotland HDC Denmark District 5 Danish Biker meet Silkeborg Denmark HDC Malaga Malaga, Spain HDCRGB 70th Anniversary International Rally Kelso, Scotland

JUNE 1. – 2.

HDCRGB 70th Anniversary International Rally Kelso, Scotland 1. – 2. HDC Malaga Malaga, Spain 6. – 9. Federation Super Rally Himos Finland 14. – 16. HDC Breda Border Run 2019 5114 AC Castelré NL 14. – 16. HDRCGB Region 19 New Forest Rally Trojans Rugby Club Eastleigh, England 21. – 23. HDOC Norway International Rally Tretten kro og motel,Tretten, Norway

26. – 28.

26. – 28. 26. – 28.

HDRCGB Region 4 The Lakes Rally Kirkby Lonsdale, England HDC Finland 39th International Rally HDC Assenede 12th International Harleyday Assenede Belgium HD Italian Club 25th Anniversary Rally Udine, Italy HDC Denmark District 6 Bornholm Treffen 3700 Rønne, Denmark HDC Wales 30th Anniversay Rally Usk RFC, Usk, Wales HDRCGB Regions 18/20/24 Triple Rally Eastbourne Sussex England HDC Somerset Minehead, England West London HR Burning Budgie Rally Beaconsfield HP9 2SE England HDC Denmark Fyns Harley meeting 5290 Marslev,Denmark HDC Almeria Carboneras, Spain

AUGUST 2. – 4. 2. – 4. 2. – 4. 3. – 4. 3. – 4. 9. – 11. 9. – 11.

9. – 11.

23. – 25. 23. - 25.

JULY 5. – 7.

9. – 11. H-DC Harley Brother

HDC Free Wheelin Kempen Retie Belgium HDRCGB Region 3 North East Rally Northallerton, England HDC Aragon Aragon, Spain HDC Denmark District 3 Aro Treffen 6100 Haderslev, Denmark HDC Finland Family Rally, Orivesi, Finland HDC The Oldtimers Pre 1965 machines only Rijswijk, Holland HDOC Norway 20th Anniversary Run to the Artic Fun Nordkjosbotn Tromso, Norway HIC Schweiz Berg Party Achenberg Switzerland

23. – 25. 22. – 24. 23. – 25. 23. – 25. 29. – 31.

Luxembourg Summer Clubhouse Party Merkholtz HDC Sweden International Rally Mora, Sweden HDC Deutschland International Summer Party Oer-Erkenschwick, Germany H-DRCGB Region 17 Pitch and Party Rally Sandwich, Kent, England HDC Montanes Galerna Bike Rock Festival Cabezon De La Sal, Spain HDC Denmark District 4 Nord Treffen 9560 Hadsund, Denmark HDC Finland Back to the Roots Rally Rantasalmi, Finland HDC Astur Candas, Spain

SEPTEMBER 6. – 8. 6. – 8. 7. – 8. 13. – 15. 20. – 22. 27. – 29. 27. - 29.

H-DRCGB Region 16 Essex Poker Run and Rally Mersea Island, Essex England HDOC Norway Final Run Høyangbjørn mc, Høyanger. Norway HDC Big Twin, Spain Castellon, Spain HDC 843 Madrid Madrid Spain HDC Centrum Maarsseveen, Holland HDC Cadiz El Puerto de Santa Maria, Spain HDC North Sea Teteghen, France

OCTOBER 11. – 13. HDC Majorca Mojate

Paguera-Calvia, Mallorca, Spain

NOVEMBER 8. – 10. HDC Alicante

Alicante, Spain

15. – 16. Presidents Meeting Switzerland


NYHEDER

I krig med Big Twins Større, stærkere og mere kraftfuld. Det er konkurrence-genet og omstillingsparatheden, der har holdt Harley-Davidson øverst oppe på motorcykeltronen. Det begyndte alt sammen med en Big Twin i 49 kubiktommer. At følge med hestene Big Twin gik fra syv heste i D-modellen fra 1929 til hele 60 hestekræfter i 1948erens Pandhead. I 1955 havde FLH-modellens motor skubbet motorcykler med 60 hestekræfter op til 5000 motoromdrejninger. Behagelig touringkørsel var nu markedets vilkår for de største, og motorcykler til mere sportslig anvendelse fortsatte også med at udbrede sig bland ungdommen, en helt ny supkultur slog rødder over hele USA. Forbrugerne efterspurgte mere pålidelige, effektive og kraftfulde motorer.

H

arley-Davidson startede sin historie i et skur, og den ikoniske 45-graders motor blev udviklet allerede i 1909. Den fortælling kender vi efterhånden alle sammen. Senere, i 1929 kom Flathead motoren til verden og en verdensomspændende markedsandel blev erobret. Big Twin Flathead var standardindsat i D-modellen, ekstremt pålidelig og satte nu for alvor den amerikanske motorcykelproducent på verdenskortet. Succesen var til at føle på; variationer over den gamle 1929 motor var stadig tilgængelig på H-D modeller helt frem til 1973. Kampen om den største, stærkeste og hurtigste Big Twin motor blev dermed startet for snart hundrede år siden. Verdenskrigen sikrer Harley I 1936 kom Harley-Davidson så på markedet med Knuckleheaden, en 61 kubiktommer motor (1000 cm3), der løste den brændende

58

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

efterspørgsel blandt entusiaster og hverdagskørere, som konstant søgte efter bedre og hurtigere motorcykelmotorer. I 1939 slap Harley-Davidson en 80 kubiktommer (1.300 cm3) motor løs på landevejene. Anden Verdenskrig raserede i Europa, og hjemme i det endnu rolige USA, hvor Harleyen havde sit statsborgerskab, stod man endnu lykkeligt uvidende om et kommende angreb på Pearl Habor. Alligevel blev der hos Harley-Davidson gjort klar til at deltage i Verdenskrigen. Det var nu helt afgørende for en motorcykelproducent at kunne stille op med pålidelige, kraftfulde og pligtklare militærmaskiner. Man kunne hente store ordre på militærkøretøjer, når de amerikanske tropper blev sendt i kamp. Hvis Harley-Davidson dengang ikke havde været godt forberedt og formået at få en kæmpe militærkontrakt med den amerikanske stat, kunne firmaet havde drejet nøglen om og måske slet ikke eksisteret i dag.

Fra Shovelhead til Evolution Den første Electra Glide rullede ud af fabrikken i 1966 og satte effektiv gang i en helt ny æra af motorcykeltouring som fritidsbeskæftigelse. Om Shovelheadmotoren blev der dengang sagt, at den kørte både jævnere, køligere og mere effektivt med nu 74 kubiktommer standard og 60 hestekræfter. Med populære ejere som den hoftevridende rockstjerne Elvis Presley blev den nye model ikke bare en succes, men såede et frø for den identitet og livsstil, der nu kendes som den moderne biker. Shovelheadmotoren fik et produktionsløb som varede helt indtil 1984, da man måtte adressere en af de store kvababbelser, som Harley-Davidson kørere altid havde tumlet med: olielækager. Den olietætte Evolutionmotor (EVO) gjorde sin entré på markedet, og det blev dermed også lettere og jævnere at tage en køretur. Det skyldes en gummiophængt motormontering i stellet.


som våben Gamle rivaler, nye flammer Fra Verdenskrigen op til år 2010 sad Harley-Davidson helt komfortabelt som uudfordret motorcykelkonge på det amerikanske Big Twin-marked. Men så bragte køretøjsproducenten Polaris, der ellers var mest kendt for snescootere og skovudstyr, det ellers evigt kæmpende Indian Motorcycle brand tilbage i slutningen af 2011. Allerede i marts 2013 kunne Polaris/Indian præsentere en helt ny Indian Thunder Stroke 111 Big Twin motor, som straks tog hovedrollen ved det års Daytona Bike Week og skabte begejstring blandt motorcykelentusiaster verden over. Indians 111 motor er kommet for at blive og er nu standardmotor i et omfattende modelprogram. Det betød, at mange tidligere Harleykørere ude på landevejene nu sad på ryggen af en indianer, og den dengang helt nye 103 Harley-Davidson motor hobede sig op i butikkerne. Det var måske det gigantmatch, som motorcykelindustrien havde brug for. Indian Motorcykles fra Spirit Lake i Iowa havde rusket godt og grundigt op i den gamle jerndame fra Milwaukee. Kapløbet bliver hot Og nu ender vi så i nutiden. Den gamle rivalisering mellem de to store er igen kørende for fuld kraft, og

FAKTA: Indian er siden 2013 gået fra 0 til over 10 procent markedsandel for Heavy Weight motorcykler i USA. Det er sket samtidig med, at H-D fastholder deres markedsandel på det amerikanske marked. Så meget kunne tyde på, at Indian faktisk stjæler fra andre mærker end H-D.

Harley- Davidson ser ud til at være tilbage i kamprustning. Ingeniørerne i Milwaukee fandt et kontant svar til Indians kraftfulde nye Thunderstrokemotor. I 2017 kom den nye Milwaukee Eight-motor på markedet. Udvalgte Softtailmodeller fra Harley-Davidson blev præsenteret med en 103 kubiktommer motor, og her i 2018, kun et år efter de første nye M8-motorer blev lanceret, bliver de nye CVOere fra Harley-Davidson alle udstyret med en endnu større 117 kubiktommer Milwaukee Eight-motor (1920 kubik), og en 107’er er i år standard i alle de nye Softailmodeller. Skarp konkurrence Drevet af sund konkurrence kan Harley- Davidson nu påstå, at M8107 og
M8-117 kan udmanøvrere

konkurrentens sammenlignelige model. Indian Motorcycle påstår på den anden
side, at deres Thunder Stroke 111
motor er definitionen på moderne motorperformance. Og hvad betyder det så for os bikere, der alle elsker den amerikanske Big Twin? Der er nu bedre udvalg, bedre bikes og formodentlig også mere fornuftige priser. Indian er siden 2013 gået fra 0 til nu lige over 10% af markedsandel for Heavy Weight motorcykler i USA. Det sjove er, at det sker samtidig med at H-D fastholder markedsandelen på det amerikanske hjemmemarked, så meget kan tyde på at Indian appellerer til dem der ikke ønsker at købe en H-D alligevel og derfor ”stjæler” Indian primært andel fra de andre wannabes. Det er nærmest ”win-win” - Bring on the competition.


FORÅRSTRÆF DISTRIKT MIDT NYHEDER

THORUPVEJ 17

SUNDS 27. APRIL 2019 KLOKKEN 13.00 VARM MAD & PØLSER LIVE MUSIK LØRDAG HOVEDGENERALFORSAMLING AFHOLDES

DER SERVERES

MASSER AF FED MUSIK

FLASKEØL 12 KR.

PRAKTISK INFORMATION

Til det årlige nationale forårstræf må medlemmer gerne komme på andet end en Harley-Davidson motorcykel, men ”det andet” bør stilles udenfor træfpladsen. Klubbens forårstræf er kun for medlemmer af H-DCDK og deres pårørende.

H A RL E Y- DAV IDSON CL UB OF DENM A RK W W W.HDC.DK – FACEBOOK / HDCDK 60

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Slut med at køre uden hjelm

Ansvar

Landsdækkende kampagne i gang for den lovpligtige ansvarsforsikringer. I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på et motordrevet køretøj, men 50.000 køretøjer på vejene har i dag ikke den lovpligtige ansvarsforsikring. Det kan koste ejeren eller brugeren dyrt, hvis han eller hun påkører og invaliderer et andet menneske uden at være forsikret. For at få flest mulige til at få orden i deres forsikringsforhold trådte en ny lov i kraft pr. 1. januar 2019. Loven aktiverer et dagsgebyr på 250 kroner hos de, der fra årsskiftet ikke har ansvarsforsikret deres køretøj. Dagsgebyr på 250 kroner Er du registreret som bruger eller ejer af et køretøj, fx en bil, motorcykel eller knallert, men uden at have den lovpligtige ansvarsforsikring, er du fra 1. januar 2019 opkrævet et dagsgebyr på 250 kroner. Gebyret opkræves for hver dag, køretøjet ikke er forsikret. Gebyret er betydelig højere, end det en ansvarsforsikring koster. For at undgå at du bliver opkrævet et gebyr, skal du enten købe den lovpligtige ansvarsforsikring på dit køretøj eller aflevere nummerpladerne til SKAT.

DFIM står for opkrævning DFIM er en garantifond, der hjælper med at udbetale erstatning til de personer, der er blevet skadet af et uforsikret køretøj. Dagsgebyret er pålagt, indtil der er købt en ansvarsforsikring, eller indtil køretøjets nummerplader er afleveret til SKAT. Gebyret følger personen eller virksomheden og er ikke knyttet til selve køretøjet. Man kan ikke købe en ny forsikring på noget andet køretøj, før de skyldige gebyrer til DFIM er betalt. DFIM - Foreningens medlemmer er de forsikringsselskaber, som tegner ansvarsforsikringer for motorkøretøjer.​Justitsministeriet har udpeget DFIM som informationskontor i Danmark. Ifølge EU's motorkøretøjsdirektiv 2009/103/EF skal en skadelidt kunne returnere til sit eget land og rejse sit krav over for et selskab, som taler skadelidtes eget sprog.

Alt til din Harley

Så er det slut med at få dispensation til at slippe for at bruge styrthjelm. Lovforslaget er vedtaget og sat i ­effekt per 1.1.2019.

Med en lægeattest var det før muligt at blive fritaget for at køre med styrthjelm, men det har regeringen nu ændret på. På Færdselsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at: "Ændringerne i bekendtgørelsen fjerner muligheden for at blive fritaget for pligten til at anvende styrthjelm på grundlag af en lægeattest. Samtidig udgår muligheden for at få dispensation fra pligten til at anvende styrthjelm på grund af særlige ikke-lægelige forhold.” Det betyder, at det fremover ikke vil være muligt at blive fritaget fra kravet om anvendelse af styrthjelm i færdselsloven. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby udtalte i den forbindelse: - Vi har jo nok alle set ude på vejene, at der er en del rockere på motorcykler, der kører rundt uden styrthjelm. Det er jo næppe alle sammen, der har en god lægelig grund til det. Vi skal selvfølgelig på ingen måde acceptere rockertyper, der enten snyder eller decideret truer sig til en lægeerklæring, der giver dem en dispensation til at køre motorcykel uden hjelm. Det skal der sættes en stopper for, og det gør vi så nu. Overgangsbestemmelse

Der vil være en overgangsperiode, hvor lægeattester og andre dispensationer, som er udstedt inden lovens indførelse, stadig er gældende. De attester, der har en lægefaglig baggrund og som er udstedt inden 1. januar 2019, gælder frem til 1. juli 2019. Dispensationer, som ikke har en sådan baggrund, gælder ligeledes frem til 1. juli 2019 – eller til attestens eller dispensationens gyldighedsperiode udløber. Herefter er det på med hjelmen hvis du vil køre lovlig i Danmark.

· Stort lager · Hurtig levering · 30 års erfaring · Dansk katalog online

nygaardmc.dk

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

61


DISTRIKT 1 SJÆLLAND AF IB JOHANSEN

Kære medlemmer

KALENDEREN DET SKER I 2019

S

å er det sidste gang, at jeg kommer med formandsindlægget fra Distrikt 1, Sjælland. Det er blevet noget mere krævende, at v ­ ære med i bestyrelsesarbejdet, end jeg har tid og kræfter til. Dog har det uden tvivl også været spændende at deltage i arbejdet for vores gamle klub. Der er jo sket meget i de efterhånden 42 år, der er gået siden vi startede klubben op. Det gælder både i forhold til antallet af medlemmer og årstallet på de forskellige Harley-Davidson motorcykler, der står parkeret ved klubben. Da det hele startede var vi næsten alle unge chauffører med gamle cykler. Nu er det mere blevet de nye cykler med gamle chauffører. Det har været et par begivenhedsrige måneder, som vi har været igennem sidst i 2018. Der har været et to bestyrelsesmedlemmer, der har arbejdet modsat resten af bestyrelsen, men de har trukket sig, så nu håber vi på, at møderne bliver lidt hyggeligere og der kommer noget arbejdsro. I løbet af året har bestyrelsen arbejdet på rigtig mange aktiviteter. Vi kan tælle cirka 21 for-

skellige arrangementer foruden de tolv distriktsmøder og ni bestyrelsesmøder, men nu skal der altså nye kræfter til. Vi søger derfor stadigvæk efter friske folk til bestyrelsen Der er syv på valg, da de fleste af de nuværende bestyrelsesmedlemmer har valgt ikke at genopstille. Så der er dermed plads til helt

”Da det hele startede var det næsten alle unge chauffører med gamle cykler. Nu er det blevet nye cykler med gamle chauffører.” nye kræfter. Vi mangler en formand, kasserer, sekretær og de menige bestyrelsesmedlemmer. Jeg vil gerne sende et tak til den siddende bestyrelse, der har gjort et fantastisk stykke arbejde på trods af masser af bump på vejen. Alt i alt har det dog været flot sæson 2018 med mange gamle såvel som nye ansigter. Vi kan nok takke det smukke vejr og TV2ØST for det flotte fremmøde ved vores arrangementer. Til sidst vil jeg nævne, at der allerede er planlagt nogle temadage i foråret, så hold øje med H-D Journalen, hjemmesiden og Facebook.

KLUBHUS JUBILÆUMSFEST 26.01.2019 GENERALFORSAMLING DISTRIKT 1, SJÆLLAND 02.02.2019 DISTRIKTSAFTEN MED FÆLLESSPISNING 05.02.2019 KLUBAFTEN 19.02.2019 MC UDSTILLING I LOKOMOTIVHALLERNE 23.02.2019 STUMPEMARKED 03.03.2019 DISTRIKTSAFTEN MED FÆLLESSPISNING 05.03.2019 KLUBAFTEN/EMNEAFTEN HOS CAP`S 19.03.2019 FORÅRSOPRYDNING I KLUBHUSET 30.03.2019

GENEREL INFORMATION DISTRIKTSMØDE Afholdes den første tirsdag i måneden kl. 19.30. KLUBAFTEN I køresæsonen: Hver tirsdag Udenfor køresæsonen: D. 1. og 3. tirsdag i måneden SØNDAGSTUR HVER UGE MED OPSTART FRA KLUBHUSET. Maj, juni, juli og august: kl. 10.00 April og september: kl. 11.00 SMS-SERVICE 2760 8161 Læs mere på hdcsj.dk

62

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Indkaldelse til Generalforsamling i Distrikt 1 Sjælland Afholdes Lørdag d. 2. februar 2019, kl. 14:00 Truelstrupvejen 4, Viby Sjælland Dagsorden iht. Klubbens love: A.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . B. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . C.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . D.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . F.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . G.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Valg af dirigent. Bestyrelsens beretning. Distriktsregnskab. Forslag der ønskes indbragt for hovedgeneralforsamlingen. Indkomne forslag vedrørende distriktet. Valg til distriktsbestyrelsen: 1) Formand for 2 år: (Ib, genopstiller ikke) 2) Sekretær for 2 år (Anne-Mette genopstiller ikke) 3) Bestyrelsesmedlem 1: (Joan genopstiller ikke) 4) Bestyrelsesmedlem 3: (Henrik genopstiller) 5) Bestyrelsesmedlem 4: (Bettina genopstiller ikke) 6) Bestyrelsesmedlem 5: (Nyvalg) 7) Suppleant 1 for 1 år: (Charlotte genopstiller ikke) 8) Suppleant 2 for 1 år: (Tommy genopstiller) 9) Kasserer for 1 år (Jeanette Hestehave har forladt bestyrelsen) 10) Revisor Eventuelt.

Forslag vedr. pkt. E der ønskes behandlet på distriktsgeneralforsamlingen skal være distriktsformanden i hænde senest 14 dage før afholdelse af generalforsamling. Kun personer med gyldigt medlemsskab af distriktet kan deltage i generalforsamlingen, medbring gyldigt medlemskort eller kvittering for indbetaling af kontingent i 2019. vid -Da son ub Cl

Med venlig hilsen H-DCDK distrikt 1

Har le

y

Den ark m

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

63


DISTRIKT 1 SJÆLLAND

KOMMENDE ARRANGEMENTER: I DISTRIKT SJÆLLAND JUBILÆUMSFEST Lørdag den 26. januar

Festen starter kl. 18.00. Vi får besøg af pølsemanden ”Restaurant Fodkold”, hvor vi kan købe pølser og bøfsandwich. Flemming Flipside sikrer dansemusikken fra kl. 19.30. KOM OG FÅ EN FESTLIG AFTEN!

EMNEAFTEN

Tirsdag den 19. marts 2019 Vi besøger Cap’s Valby kl. 19.00. Her vil vi snakke lidt om vedligeholdelse, reparation og optimering af de nyere Harley’er

STUMPMARKED H-DCDK DISTRIKT 1 SJÆLLAND Søndag den 3. marts

Sted: Viby Sjælland KLUBHUSET kl. 10.00 – til ??? Så er det tid igen til at få solgt diverse stumper, der er skiftet ud i løbet af vinteren. Baren er åben og der er altid gratis kaffe på kanden, der er franskbrødsmadder fra morgenstunden, og en lun ret ved middagstid. Skriv til sms 27608161 med navn og medlemsnummer, ang. om det skal være et stort eller lille bord, du vil bestille. Der vil være fællesbord til små og få ting.

MIDSOMMERTRÆF 2019 HARLEY-DAVIDSON CLUB OF DENMARK’S ÅRLIGE MIDSOMMERFEST 21.-23. JUNI 2019

PROGRAM FOR TRÆFFET FØLGER

H-DCSJ DISTRIKT 1 ADRESSE:

TRUELSTRUPVEJEN 4, 4130 VIBY SJÆLLAND

64

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Julefrokosten 2018

The Xmas Party Ja, julefrokosten 2018 blev lidt af et tilløbstykke, to gamle Harley-kørere (Henrik barmand og Rock) tog ansvaret for festen i år. Og det gik ikke stille for sig. AF: HENRIK, ROCK OG BESTYRELSEN

I løbet af meget kort tid blev der udsolgt af madbilletter, da der både blev solgt billetter fra baren og på MobilePay, og så blev det lidt svært at styre. I 2017 var der kun 65 deltagere, men i år ville alle bare være med. Vi er kede af, at vi ikke fik alle der ønskede at deltage med i år. Det skal vi nok gøre bedre i 2019. Julefrokosten blev en super sjov aften med dejlig traditionel dansk julebuffet fra Anne Gade mad, som formanden Ibster fik på plads. Det var super! Tak Ib. Der var rigelig med mad til alle, og det var super lækkert.

Musikken kom fra One Way Out, som var rigtig gode til at få folk op på dansegulvet. Til rygerne havde vi fået lavet en super rygeafdeling udenfor med lædersofaer, julehygge og varme, så de var også glade. Henrik Egeriis havde skaffet et frisk bar og køkkenteam. Det fungerede også rigtig godt, tak til jer og tak til alle, som deltog med det super gode julehumør, det smittede af på os alle.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

65


DISTRIKT 1 SJÆLLAND

STUMPEMARKED

11.11.2018 DISTRIKT 1 SJÆLLAND AF: BB

V

interens første stumpemarked var godt besøgt, og alle borde blev besat. Flere svenskere kom også med stumper og med tøj, og de er altid velkomne. Der blev solgt H-D stumper, tøj og diverse, og der blev også spist en hel del franskbrødmadder og hotdogs. Kaffen flød i stride strømme i hyggen hele dagen i gennem, og en enkelt øl eller to blev der også langet over baren! Boderne blev pakket tidligt sammen, så fremover kommer der ikke tid på, hvornår vi stopper, for det bliver desværre ikke overholdt! Der kom faktisk flere folk efter boderne var pakket sammen, og det er da synd.

66

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


JULEBANKO

2018 AF: PIA ELLEBIRKE

I

gen i år var der rekorddeltagelse til årets julebanko i distrikt Sjælland. Men det betød skam ikke, at der var mangel på gaver til forsamlingen. Planen var at tage 12 runders banko, men igen i år havde vores sponsorer været meget rundhåndede, så der var ingen grund til at holde sig tilbage. Vi fortsatte og fortsatte

med at uddele de flotte præmier, og som vanligt afsluttede vi dagen med gløgg og æbleskiver. Der skal lyde et stort tak til alle, som hjalp både før, under og efter spillet, til vores efterhånden faste opråber Brian og tak til alle de fremmødte - og også til dem, som blev og hjalp med at få orden på borde og stole igen.

„STOR TAK TIL Cap`s Copenhagen, MC Parts Søborg, HD Forsikring og Meny Viby for alle sponsorgaverne.“ JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

67


DISTRIKT 2 FYN AF BENNI, FORMAND FOR DISTRIKT FYN

KALENDEREN

Godt Nytår!

DET SKER I 2019

J

eg vil starte med at ønske alle et rigtigt godt nytår! I ønskes alle held og lykke med det, som i går og roder med og frem for alt et godt helbred. I 2018 mistede vi desværre igen nogle medlemmer og med den gennemsnitsalder, der efterhånden er i H-DCDK, så er det desværre nok noget, vi vil opleve igen. Så lad os alle huske på, at det handler om at have det sjovt så ofte som muligt, mens vi er her. Med den store interesse, der er for Harley-Davidson motorcyklen og den livsstil, der følger med, er der jo heldigvis rigeligt med tilbud og muligheder, der bidrager til at have det sjovt. For nogle er det køreturen, for andre handler det mest om at skrue i værkstedet. For andre igen er det festerne og fællesskabet, som trækker mest. Der er ikke noget af det, der er mere rigtigt end det andet, så giv den da endelig gas på alle planer. De, der nok har det sjovest i øjeblikket, er dem, der skruer og fester. Der bliver til klubaftener snakket om, hvem der udskifter cyklen, hvad der er af reparationer og – selvfølgelig - hvilket nyt lir, der skal på motorcyklen. Festet bliver der selvfølgelig også. Vi havde bl.a.

en fed julefrokost med lige under 100 deltagere. Tak til alle, der deltog og også en stor tak til vores lotterisponsorer. Du kan læse mere på de næste sider. Når du sidder her med bladet i hånden, er der cirka én uge til vores årlige generalforsamling. Det sker lørdag d. 2. februar og indkaldelsen er med på

HDCF DISTRIKTSGENERALFORSAMLING 2019 02.02.2019 STUMPEMARKED I HDCF 09.02.2019 FASTELAVSFEST 2019 03.03.2019 SÆSONSTART 2019 27.04.2019

”Så lad os alle huske på, at det handler om at have det sjovt så ofte som muligt, mens vi er her.” modstående side. Her kan du læse, hvad der kommer til at ske. Selvom vi i den siddende bestyrelse alle genopstiller og derfor ikke forventer en situation som den fra GF i 2018, så vil vi da alligevel gerne opfordre til, at du møder op og gør brug af din stemmeret. Lad os blive så mange som muligt. Husk også vores kommende arrangementer, det er Stumpemarkedet lørdag den 9. februar og Fastelavnssøndag i klubben den 3. marts. Vi ses derude!

LEJE AF KLUBHUS FOR DISTRIKTETS MEDLEMMER: Kontakt Jørgen Lyhr bm2@hdcf.dk KLUBAFTEN: Hver torsdag 19.00 til 22.00 SMS INFO: NYT TELEFONNUMMER TIL SMS SERVICE: 51712472. SMS telefon håndteres af Webmaster Jens Ørum Læs mere på www.hdcf.dk


Indkaldelse til Generalforsamling i Distrikt 2 Fyn Afholdes lørdag den 2. februar 2019 klokken 14:00 i HDCF klubhus i Marslev. Kertemindevejen 38. Dagsorden iht. Klubbens love: A . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . B. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . C. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . D. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . F. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . G. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Valg af dirigent. Formandens beretning. Distrikt regnskab. Forslag der ønskes indbragt for hovedgeneralforsamlingen. Indkommende forslag vedrørende Distriktet. Valg til distrikt bestyrelsen og revisor. 1. Formand. Benni Poulsen. Genopstiller. 2. Sekretær. Bjørn Dreier. Genopstiller. 3. Bestyrelsesmedlem. Jørgen Lyhr. Genopstiller. 4. Bestyrelsesmedlem. Allan Holm. genopstiller. 5. Valg af 3 suppleanter. 6. Valg af Revisor. Eventuelt.

Forslag vedrørende punkt D & E der ønskes behandlet på distrikt generalforsamlingen skal være distriktsformanden i hænde senest 14 dage før afholdelse af distrikt generalforsamlingen. Kun personer med gyldigt medlemsskab af distriktet kan deltage i generalforsamlingen, medbring gyldigt medlemskort eller kvittering for indbetaling af kontingent i 2019.

Har le

D a vi d s o n y-

ub Cl

Med venlig hilsen. Bestyrelsen Distrikt Fyn.

Den ark m

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

69


DISTRIKT 2 5 FYN MIDT

96 festglade gutter og gutinder var mødt op til en fantastisk aften. Bestyrelsen og medhjælpere havde virkelig lagt sig i selen for at give folk en dejlig aften, og det fik vi.

Julefrokost i HDCF TEKST ELLEN & ARNE JØRGENSEN FOTO: JENS ØRUM CHRISTENSEN

D

er var en helt fantastisk buffet med alt, hvad hjertet begærede, fra sild over lune retter til ost og risalamande. Midt i spisningen blev der afholdt amerikansk lotteri, og vi må sige, at sponsorerne havde været gavmilde. Efter spisningen gav vores sønderjyske venner den gas med levende ZZ-top-musik, så folk kunne få benene rørt og maden rystet af kroppen igen.

70

H-D JOU RNALEN NOV E M B E R 2 0 1 8

Der er mange, vi skal huske at takke for dette arrangement. Bestyrelsen for afholdelse og oprydning, vores skønne unge mennesker, der passede bar, Toftevejens frokost for dejlig mad, Team Green for indsamling og afholdelse af amerikansk lotteri, ZZ Hombres for fantastisk musik, gæsterne for godt humør samt alle vores skønne sponsorerer, som var ekstremt gavmilde. Tak for det hele!


JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

71


DISTRIKT 2 FYN

En ny begyndelse (Og ”howsa”, jeg glemte vist…)

Vintersolhverv på årets korteste dag - den 21. December - er en oldnordisk tradition, hvor man fejrer at solen vender tilbage. Det er den dag, hvor solen står lavest på himlen, og hvor dagene herefter bliver langsomt lysere. Vikingerne fejrede vintersolhverv med en kæmpe fest kaldet ”Blót“, hvor der blev skålet for Odin, frugtbarhed og de kommende sejre. AF: FULL THROTTLE FOREVER – TT

D

en lokale fynske fest ved årets afslutning var lidt mere beskeden. Lejligheden blev anvendt til at stoppe op for en kort stund og se tilbage på året, der gak. De fester, træf og ture, der har glædet en med røverhistorier, dækspark og buldrende motorer. De gode stunder med solen i ansigtet, vindblæste, hævede øjne og oliefilm på fingrene i et eller andet skummelt baglokale på udkig efter udsøgte reservedele og godt selskab.

Der blev filosoferet lidt over, hvor skrøbeligt livet kan være og hvor kort en afstand, der er fra de hvide midterlinjers ekstase til vejkantens blomster. Med vemod tænkes der på dem, der er kørt foran og er ved at slå lejr i Åsgård, så alt står klart til festen, når den stund kommer at vi andre også skal den vej. En ny sæson på landevejene Det er dog ikke kun reaktivt alvorsfuldt tilbageblik, der præger årets sidste dage. Der snakkes også om de kommende ki-

lometer, der skal køres. De kilometer der står i kø og venter på at blive ædt op af Harleyen, som i de lange og mørke vintermåndered er skilt ad, samlet, vasket, poleret og klargjort til en ny sæson på landevejene. Det er bestemt ikke småsager, der ligger og venter på os i løbet af sommeren. Et hurtigt kig på HDCF’s kalender viser 14 dage/weekender, hvor vi kan glæde os til at køre og feste under ”Harley-Davidson Club of Denmarks”’ flagrende banner. Der er alt fra HDCF’s general-

”Lejligheden blev anvendt til at stoppe op for en kort stund og se tilbage på året, der gak.” 72

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


forsamling i begyndelsen af februar, efterfulgt af stumpemarked, fastelavnsfest samt sæsonstart, Generalforsamlingen, Bikemeet, Mini Sturgis, Super Rally, Midsommertræf, Bornholmertræf, Fyns Harley Meeting, Årøtræf, Nordtræf og helt hen til sæsonafslutning den 28. september. Og så er der slet ikke nævnt øens grønneste rejseselskab ”Team Green Tours”, der under kyndig vejledning hos Arne og Ellen har planer om at trævle asfalten op i småstrimler i løbet af sommeren. Meld dig til SMS service, hvis du ikke vil gå glip af alle de gode ture, de har på tapetet. Friske pust i MC-miljøet Når de officielle H-DCDK begivenheder er listet og alle de små lokale klubtræf er gemt, men ikke glemt, så skal vi også huske de friske vind pust i MC-miljøet, såsom ”Sticky Fingers 5th Annual Swapmeet”, der afholdes den 23. februar i ”Anarkist Beer & Food lab” (Albanis gamle lokaler) i Odense og ”Burning Hearts Festival”, der afholdes for anden gang weekenden d. 16. – 17. august ved Vissenbjerg-Bred Motorklubs Speedway bane og på en bakketop ved Tommerup. Der lægges op til en underholdende weekend med Flattrack og Hilltrack race på maskiner fra før 1985 krydret med fed live musik. Howsa, jeg glemte vist Mosten Raceday, Rømø Motorfestival, Hamburg Harley Days, Norrtälje Custom Bike Show, og European Bike Week ved Faaker See samt de andre 50 internationale træf, der ifølge ” http://www.hdc. dk” afholdes i Holland, Tyskland, Norge, Sverige, Frankrig, Spanien, Italien, Belgien Luxemburg, England, Wales, Skotland og Schweiz. Til Sommersolhverv omkring den 21. juni kan vi så besøge vores norske brødre til H-DOC Norway International Rally, eller vores Finske søstre til ”Midsommer Rally ude i Østersøen, hvis vi ikke da ruller os nøgne rundt i det grønne græs til det Sjællandske Midsommertræf.

Årets afslutningsfest på årets sidste dag er altid en hyggelig begivenhed, hvor de fynske Harleyfolk får en sjus og en god snak og drømmer sig væk til en ny sæson med mange timer på landevejene

Citat: ”Lejligheden blev anvendt til at stoppe op for en kort stund og se tilbage på året, der gak.” JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

73


DISTRIKT 3 SYD AF KRISTIAN FORMAND FOR DISTRIKT SYD

KALENDEREN

Kære Syd

DET SKER I 2019

C

arsten E. Bonde og jeg har sat os sammen for at efterligne Distrikts Midts super-tiltag, der drejer sig om at få skrevet kommende arrangementer i distriktet ind på én side i H-D Journalen. Vi har forsøgt at gøre det enkelt og overskueligt med vægt på det, som kræver tilmelding. Det sker jo typisk via Mobile Pay, men da ikke alle har appen, kan man også tilmelde sig via SMS og betale kontant, når man dukker op. Jeg skal lige nævne, at der er flere arrangementer i støbeskeen, og jeg kan kun endnu engang opfordre til, at du tilmelder dig distriktets SMS-tjeneste, og/eller holder øje med vores hjemmeside eller Facebook. Vi modtog sidste år ekstraordinært 5.000 kroner fra Hovedbestyrelsen, som var øremærket til medlemmerne. Bestyrelsen vedtog delvist at bruge dem til betalingen af en bustur til Hamburg MC Messe, hvilket er grunden til, at der er to priser: En for medlemmerne og en for ikke-medlemmer. Bemærk, at vi i år kører inden om Rendsborg på hjemvejen til spisning for egen regning. Så har vi som bekendt vores Distriktsgeneralforsamling lørdag den 9. februar.

Som det fremgår af indkaldelsen på modsatte side genopstiller alle, der er på valg. Det synes jeg vidner om, at vi har fået sammensat en rigtig god bestyrelse i distriktet. Jeg vil gerne takke hele den siddende bestyrelse og deres bedre halvdele for et godt samarbejde. Jeg håber, at vi alle fortsætter i 2019. En stor tak skal også lyde til de medlemmer, der bakker os op igen og igen. Et lille opråb til alle i Distriktet. Vi har fået en Facebook-side, der administreres af vores webmaster, Carsten. Det vil sige, at alt skal gennem ham for at kunne blive slået op. Brug nu det nye tiltag! Det kunne være til klubfester i diverse Harley-Davidson lokalklubber, der ligger i distrikt Syd. Eller til samkørsler til andre distriktstræf i Harley-Davidson Club of Denmark for ikke at tale om samkørsel til Super Rally i Finland 2019 m.v. Til sidst vil jeg gøre opmærksom på Harley-Davidson Club Denmarks Hovedgeneralforsamling den 27. april i år - der er sammenlagt med Forårstræffet og afholdes i år i distrikt Midt.

DISTRIKTS GENERALFORSAMLING 09.02.2019 BUSTUR HAMBORG 23.02.2019 KLUBAFTEN 27.02.2019 KLUBAFTEN 10.03.2019 ARBEJDSDAG 16.03.2019 KLUBAFTEN 27.03.2019 SÆSONSTART 06.04.2019

OBS: Hold øje med vores hjemmeside, da der er events, hvor datoerne ikke er fastlagt.

See you out there…

GENEREL INFORMATION KLUBAFTEN Anden søndag og fjerde onsdag hver måned. H-D-MUSEEUM Ring til Robin Harbo på tlf. 20 31 17 90 for aftale. SMS-SERVICE Skriv navn og medlemsnummer til tlf. 29 10 00 60. Læs mere på www.hdcs.dk

74

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Indkaldelse til Generalforsamling i Distrikt 3 Syd Afholdes lørdag, den 09. februar 2019, kl. 14:00 i H-DCS klubhus, Håndværkersvinget 3, 6360 Tinglev. Dagsorden iht. Klubbens love: A . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . B. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . C. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . D. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . F. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . G. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Valg af dirigent Bestyrelsens beretning Distriksregnskab Forslag der ønskes indbragt for hovedgeneralforsamlingen Indkommende forslag vedrørende distriktet Valg til distriktsbestyrelsen: 1. Formand: Kristian Michaelsen (Modtager Genvalg) 2. Sekretær: Carsten Bonde (Modtager Genvalg) 3. Bestyrelsesmedlem: John Hansen (Modtager Genvalg) 4. Bestyrelsesmedlem: Poul Erik Mathiesen (Modtager Genvalg) 5. Bestyrelsesmedlem: jens Tryk (Modtager Genvalg) 6. Suppleant 2: Erling Storm (Modtager Genvalg) 7. Revisor: Jens Müller (Modtager Genvalg) 8. Revisor: Michael Holland (Modtager Genvalg) Eventuelt

Forslag vedrørende punkt E der ønskes behandlet på distrikt generalforsamlingen skal være distriktsformanden i hænde senest 14 dage før afholdelse af distrikt generalforsamlingen. Kun personer med gyldigt medlemsskab af distriktet kan deltage i generalforsamlingen, medbring gyldigt medlemskort eller kvittering for indbetaling af kontingent i 2019. ub Cl

Med venlig hilsen. Bestyrelsen Distrikt Syd.

Har le

D a vi d s o n y-

Den ark m

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

75


DISTRIKT 3 SYD

KOMMENDE ARRANGEMENTER: I DISTRIKT SYD

HAMBORG MOTORRADTAGE 2019

VIKINGE MARKED PÅ RAVSBORG

Afgang fra klubhuset i Tinglev. Pris: 125 kr.- for medlemmer af HDCS. Tilmelding Mobile Pay: ­ 2910 0060 eller SMS 2910 0060. Senest 15 februar. Vi besøger Harley-Davidson Nord i Hamborg på vej til Messen. Vi kører hjem fra Hamburger Motorradtage kl. 15:00. På vejen hjem spiser vi i Rendsborg. Husk euro til indgang, ca. 16 Euro, samt spisning i Rendsborg, 13,80 Euro. Link: www.hamburgermotorradtage.de

Vi kører fra klubhuset i Tinglev kl. 09:00 med pitstop samt opsamling ved Karoline cafeteriaet i Middelfart. Tilmelding ikke nødvendig.

Lørdag d. 23 februar 2019 kl. 08:00

ARBEJDSDAG I HDCS

Lørdag d. 16 marts 2019 kl. 10:00. Oprydning samt hovedrengøring af klubhus og udendørsareal, herunder terrassen.

Lørdag d. 1 juni 2019.

HOTNOGGER Lørdag d. 29 juni

Afgang fra klubhuset kl. 09:00 Tinglev-Skagen Tilmelding lørdag d. 29 juni kl. 08:00. Pris: 150 kr. for spisning samt morgenmad ved Renegades. Der er mulighed for overnatning ved klubhuset i Tinglev fra fredag d. 28 juni kl. 18:00.

ÅRØ-TRÆF SÆSONSTART 2019

Lørdag d. 6 april 2019 kl. 10:00. Vi mødes ved Custom Cycle i Brændstrup til fælleshygge. Kl. 14:00 kører vi fællestur til Tinglev, hvor der er gratis kaffe og kage. Kl. 18:00 er der fællesspisning pris: 130 kr. Tilmelding til fællesspisning sker via Mobile Pay: 2910 0060 eller sms: 2910 0060

Vi mødes på Årø til distrikt træf i dagene 2-3-4 august. Nærmere info følger.

STRØJER SAMLINGEN I ASSENS Lørdag d. 7 september.

NYE MEDLEMMER SAMT ÅBENT HUS

Vi kører fra klubhuset i Tinglev kl. 09:00 med pitstop samt opsamling ved Karoline cafeteriaet i Middelfart. Tilmelding er nødvendig. Tilmelding senest d. 6 april (sæsonstart) til SMS: 2910 0060 Entre er ca. 300 kr. Link: strojersamlingen.dk

Vi mødes ved klubhuset i Tinglev og byder vores nye medlemmer velkommen. Der er gratis kaffe og kage.

SÆSONAFSLUTNING

Søndag d. 19 maj 2019 kl. 13:00.

Lørdag d. 28 september 2019 kl. 10:00.

MINI STURGIS

Lørdag d. 25 maj 2019. Vi mødes på Rådhuspladsen i Gråsten kl. 08:00 til kaffe og rundstykker. Gratis T-shirt til de første. Kl.12:00 er der fællestur, hvor vi kommer tilbage til Ringriderpladsen i Gråsten kl. 14:00. Her vil der være præmieoverrækkelser. Kl. 16:30 kører vi til klubhuset i Tinglev. Der er mulighed for at købe øl/vand samt ringrider med brød til klubpriser. Der kan overnattes ved klubhuset: Håndværkersvinget 3, Tinglev.

76

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Vi mødes ved Custom Cycle i Brændstrup til fælleshygge. Kl. 14:00 kører vi fælles til Tinglev, hvor der er gratis kaffe og kage. Kl. 18:00 er der fællesspisning pris: 130 kr. Tilmelding til fællesspisning til mobile pay: 2910 0060 eller sms: 2910 0060

JULEHYGGE

Søndag d. 1 december. Vi mødes i klubhuset kl. 14:00, hvor der vil være gløgg og æbleskiver samt julegodter til de små. Tilmelding ikke nødvendig. Bemærk: Dato for julefrokost er endnu ikke fastlagt


Harley-Davidson forsikring - Fastpræmie til alle - Vejhjælp i Danmark - Vejhjælp i Europa

Siden 2002 har Lloyd’s Syndicate 1886 v/HD Forsikring været H-DCDK’s forsikringsgiver på klubordningen. Tegn din forsikring på

www.hdforsikring.dk UA R 2019 H-D JOUR NAL EN Gammel Lyngvej 2, 4600 Køge - Tlf. 8282 4141 - hdforsikring.dkJA-Nhd@hdforsikring.dk

77


DISTRIKT 3 SYD

FÆLLESSPISNING, JULEHYGGE SAMT JULEFROKOST AF CARSTEN BONDE

FLÆSK

Fredag d. 16 november havde vi ekstra klubaften med fællesspisning. Gitte og Jørn Bruun fra Ribe tryllede en menu sammen, som ville have gjort Gorm den Gamle til skamme. I alt var vi 30 medlemmer, der fik en hyggelig fredag aften sammen. Et stort tak til Gitte og Jørn for deres initiativet til denne aften. Jeg har en kollega, der spurgte nysgerrigt til, hvordan weekenden var gået, hvortil jeg svarede, at vi havde haft et arrangement i Harley klubben. Kørte I til klubben på jeres Harley i november måned? Nej svarede jeg. De overvintrer i garagen. Efter en lille pause siger han: Det er som at komme til tandlægen uden sine tænder.

”Kørte i til klubben på jeres Harley i november måned? Nej svarede jeg. De overvintrer i garagen. Efter en lille pause siger han: Det er som at komme til tandlægen uden sine tænder”

VINDER AF KILOMETER­AFLÆSNING I HDCS Til vores klubaften onsdag d. 28 november havde vi præmie og diplomoverrækkelse til medlemmer med flest kørt kilometer i 2018 sæsonen. Vinder i distrikt 3, Syd 2018 blev, Finn Svendgaard med 19.758 km. Samt Bettina Saldern med 10.289 km.

78

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


ÆBLESKIVER

Som det er traditionen tro havde vi Julehygge den første søndag i december. Juletræet blev pyntet dagen i forvejen. I kassen med julepynt, blev der fundet et par solbriller med styrke. Jeg tror, ejeren af brillerne er nærsynet. Solbrillerne kan afhentes i klubhuset. Alice havde kreeret 15 godteposer til de små (dem under 18 år.) og fået brygget Gløgg og varmet æbleskiver til de store. 10 børn og 15 voksne mødte op til julehyggen.

SNAPS

30 medlemmer havde tilmeldt sig julefrokosten i år. Priserne på alm. øl var sat ned og snapsen var der købt rigeligt af. Det skal siges, at året i forvejen løb vi tør for snapsen. Menuen til Julefrokosten var den traditionelle med sild, laks, bla bla. bla. samt risalamande. Hans havde arrangeret pakkeleg. Der blev stjålet pakker i lange baner. Der blev råhygget og fortalt røverhistorier, og hvad der skete til julefrokosten bliver ved julefrokosten.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

79


DISTRIKT 4 NORD AF CLAUS B. ANDERSEN

Hej Distrikt Nord

KALENDEREN DET SKER I 2019

Å

ret 2018 har været et forrygende år med historisk godt vejr. Oceaner af ture og arrangementer er det blevet til. Som noget nyt sluttede vi af med en Nytårskur, arrangeret af distriktet i samarbejde med MN Auto, der lagde lokaler til. Det blev til noget af et tilløbsstykke, så det håber vi at kunne gentage til næste år. 2018 blev også året, hvor vi for første gang afholdte vores nye Nordtræf. Et tilløbsstykke vil jeg ikke kalde det, men så absolut en succes blev det, og det gentages 100 % sikkert igen i 2019. Når bladet her udkommer kan det være, at jeg er gået ind i min sidste uge som formand i Distrikt 4. Helt sikkert er det i hvert fald, at jeg og andre er på valg den 2/2-2019. Dette kan du læse mere om på modstående side. Alle genopstiller dog og det er bare super lækkert med det engagement, som bestyrelsens medlemmer ligger for dagen. Helt sikkert er det også, at det udelukkende skyldes, at medlemmerne i distriktet bakker op om alt, der bliver lavet og på den måde sluttes ringen. Derfor håber jeg også, at vi ser rigtig mange af jer til generalforsamlingen, som i år atter er på “Frede“ med efterfølgende party og musik. Det var en stor succes sidst, da vi gjorde det på den måde. Klar til finde cyklerne frem I 2019 er der også rigeligt med events at gå/køre til. Vi ligger ud med en bowlingeaften i februar og vores efterhånden traditionsrige CAPS-tur i marts. Så er vi vel også ved at være klar til at finde cyklerne frem. Husk som altid

at holde øje med websiden og Facebook. Der kommer hele tiden nyt til. Og få dig nu tilmeldt den SMS-liste, hvis du ikke allerede er det. Så er du sikker på altid at være med i front. Er du Nyt Medlem - du har meldt dig ind i sidste halvdel af 2018 eller i starten af 2019 - vil du modtage en invitation til et arrangement kun for nye medlemmer. Det har vi holdt i 4-5 år nu og i bestyrelsen synes vi, det er et rigtigt godt arrangement til de “nye“, der måske godt kan forsvinde lidt i mængden, når alle de almindelige ting kører derudaf. Så mød op, hvis du bliver inviteret. Til sidst vil vi jeg gerne takke alle, der på en eller anden måde har bidraget til, at det hele gik perfekt i det forgangne år. Det være sig bestyrelsesmedlemmer, træfmedhjælpere, træfudvalg, sponsorer og samarbejdspartnere samt alle jer, der har kørt en tur med os, stegt en pølse eller bagt en kage. Tak til jer alle, kæmpe tak – og HUSK; ingen kæde er stærkere end det svageste led. Netop derfor er vi enormt stærke.

DISTRIKTSGENERALFORSAMLING 02.02.2019 FEST EFTER DGF 02.02.2019 BOWLING 15.02.2019 TUR TIL CAPS´S I AARHUS 11.03.2019 SÆSONSTART 2019 07.04.2019 H-DCDK HOVEDGENERALFORSAMLING 2019 27.04.2019 SUPER RALLY 2019 05.06.2019

Vi ses i 2019.

GENEREL INFORMATION MANDAGSTURE Se aktivitetskalender på hjemmesiden. KILOMETERDYSTEN Se mere på hjemmesiden. SMS-INFO Få info om, hvad der sker i klubben. Send „Tilmeld + medlemsnummer + navn“ til tlf. 20 13 55 05. Læs mere på www.hdcn.dk

80

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Indkaldelse til Generalforsamling i Distrikt 4 Nord Afholdes Lørdag, d. 2. feb. 2019, kl. 16.00 Cafe Frederiksberg, Hadsundvej 1B 9000 Aalborg Dagsorden iht. Klubbens love: A.. . . . . . . . . . . . . . . Valg af dirigent. B. . . . . . . . . . . . . . . . Bestyrelsens beretning. C.. . . . . . . . . . . . . . . Distriktsregnskab. D.. . . . . . . . . . . . . . . Forslag der ønskes indbragt for hovedgeneralforsamlingen. E.. . . . . . . . . . . . . . . Indkomne forslag vedrørende distriktet. F.. . . . . . . . . . . . . . . . Valg til distriktsbestyrelsen: . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1) Formand Claus B. Andersen (modtager genvalg) . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2) Sekretær Rikke Madsen (modtager genvalg) . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3) Bestyrelsesmedlem Kim Veggerby (modtager genvalg) . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4) Bestyrelsesmedlem Carsten Christensen (modtager genvalg) . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5) Bestyrelsesmedlem Tanja V. Jørgensen (modtager genvalg) . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6) 2 Suppleanter . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7) Revisorer Hans Chr. ”Mutte” Larsen og Bendy Duncker. G.. . . . . . . . . . . . . . . Valg til Træf-udvalg. H.. . . . . . . . . . . . . . . Eventuelt Forslag vedr. pkt. E der ønskes behandlet på distriktsgeneralforsamlingen skal være distriktsformanden i hænde senest 14 dage før afholdes af generalforsamlingen. Kun personer med gyldigt medlemsskab af distriktet kan deltage i generalforsamlingen, medbring gyldigt medlemskort eller kvittering for indbetaling af kontingent i 2019.

Har le

Davidson y-

ub Cl

Med venlig hilsen Bestyrelsen, Distrikt 4

Den ark m

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

81


DISTRIKT 4 NORD

KOMMENDE ARRANGEMENTER: I DISTRIKT NORD

BOWLING-AFTEN PÅ SEAPORT Fredag d. 15. februar 2019

kl. 18.00 inviterer distriktet til en bøf og bowling-aften på: Aalborg Seaport restaurant og bowling, Strandvejen 7 9000 Aalborg Vi starter med velkomstdrinks hvorefter er der buffet med en øl eller vand. Vi bowler fra kl. 20 til 21. Der er en brugerbetaling på 100 kr. og max plads til 30 personer. Det er først til mølle princip. Tilmelding sker hos Bestyrelsesmedlem Kurt P på bm2@hdcn.dk med sidste frist d. 7. februar 2019, og beløbet indbetales på Mobilepay 24071.   Vel mødt! Bestyrelsen

EFTERFEST!

TUR TIL CAPS I AARHUS

Efter endt distriktsgeneralforsamling, som afholdes d. 2. Februar 2019 kl. 16 på Cafe Frederiksberg i Vejgaard, inviterer H-DCN til en omgang aftensmad med livemusik efterfølgende.

Endnu engang kan vi byde velkommen til den traditionsrige CAPS udflugt. Vi kører fra P-pladsen på toppen af Th. Sauersvej kl. 17.30 og tilbage igen kl. 21.00. Der vil være mulighed for at blive samlet op på Støvring Syd afkørslen. Caps teamet i Aarhus har lovet at servere lidt vådt og tørt som de plejer, og de finder alle de gode tilbud frem denne dag. Det er en god mulighed for at sparke foråret i gang og få rystet vintertøvet af dig. Turen koster kun kr. 100,00 pr person.

Lørdag d. 2. Februar 2019

Kom og lad os få en hyggelig aften Bestyrelsen

Mandag d. 11. marts

Du tilmelder dig på formand@hdcn.dk. Betaling sker på MobilePay 24071. Husk at angive medlemsnummer. Vi ses. Bestyrelsen

82

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


DISTRIKT 5 MIDT AF JØRN SKOUBORG

KALENDEREN

Godt nytår...

DET SKER I 2019

O

g stor tak for det gamle. Jeg håber, at alle kom helskindet ind i det nye år. Dernæst vil jeg ønske alle os i Distrikt Midt et stort tillykke med en rigtig flot andenplads i Den Nationale Kilometerkonkurrence i 2018. Vi blev i år kun overgået af Distrikt Nord, og et stort tillykke til Distrikt Nord. Med samlet 249.402 kørte kilometer i 2018 imod 103.403 kørte kilometer i 2017 er vi rykket fra en femteplads til en super flot andenplads. Det kan vi godt være rigtig stolte af og så går vi målrettet efter førstepladsen her i 2019. Med små 1200 medlemmer i Distrikt Midt er det alene et spørgsmål om et stærkt sammenhold - og få sig meldt til kilometerkonkurrencen - så indtager vi førstepladsen. Tænk hvor mange kilometer, at det samlet kan blive til med ”bare” 1000 kilometer per medlem! Alle kilometer tæller! Det er ikke et spørgsmål om, at have kørt rigtig mange kilometer, men at rigtig mange har kørt. Så op på cyklen og ud og nyd friheden på landevejen. Tak til alle! Sammenhold og opbakning om klublivet har vi heldigvis set og mærket rigtig meget i det forgange år. Tak til alle, som positivt har deltaget. Det være sig i forbindelse med renoveringen af klubhuset, planlægning og deltagelse i fællesture, motorlære og fællesspisning. Det gælder også alle de ildsjæle, der har haft en hjælpende hånd med ved forårsklargøring, planlægning og afholdelse af Danish Bikemeet, deltagelse ved sæsonåbning og afslutning samt ny medlemsaften. Sidst men ikke mindst: Tak til alle dem,

som alene kiggede ind på klubaftener og bidrog positivt til fællesskabet og sammenholdet og de gode historier. Jeg håber, at vi alle kan fastholde de positive takter i 2019 og fremover.

STUMPEMARKED I KLUBHUSET 26.01.2019 – klokken 10.00 – 14.00

Klubbesøg I 2019 vil vi fra bestyrelsen også havde fokus på klubbesøg. Vi skal ud og besøge nogle af de lokale klubber, hvor medlemmerne har deres daglige gang. Vi vil se og høre, hvad I går og hygger jer med og forhåbentlig også finde nogle sam­ arbejdsområder. Inden vi kommer så langt, så har vi lige om lidt en distriktsgeneralforsamling, og jeg håber rigtig mange støtter op. Vi skal have valgt et par nye bestyrelsesmedlemmer og heldigvis har et par medlemmer allerede udvist interesse. Men har du også lyst til at være med og gøre din indflydelse gældende, skal du blot sige til, for intet er afgjort, før stemmerne er talt op. Støtte, kloge hoveder og hjælpende hænder får vi også behov for i forbindelse med planlægning og gennemførelse af Hovedgeneralforsamling og Forårstræf sidst i april samt den 15-ende udgave af Danish Bikemeet sidst i maj. For at få taget hul på planlægningen afholder vi opstartsmøde for begge arrangementer nu på lørdag den 26. januar klokken 14.00. Kom frisk! Vi skal have alle jeres gode ideer på bordet. Vi skal have strikket et super arrangement sammen i forbindelse med Hovedgeneralforsamlingen og Forårstræffet, og vi skal have arrangeret årets fest i forbindelse med Danish Bikemeet 2019. Samme dag – nu lørdag den 26. Januar - men i tidsrummet klokken 10.00 – 14.00 afholder vi Stumpemarked. Kom og støt op og få solgt nogle af de stumper, som du alligevel aldrig får brug for. Og køb nogle nye. Det er gratis at stille op. Nok for nu – Vi ses...

KLUBAFTEN MED FÆLLESSPISNING 30.01.2019

OPSTARTSMØDE | FORÅRSTRÆF OG DANISH BIKEMEET 26.01.2019 – klokken 14.00 – 16.00

DISTRIKTSGENERALFORSAMLING 03.02.2019 - klokken 14.00 MOTORSHOW 2019 I HERNING 08.–10.02.2019 KLUBAFTEN 13.02.2019 – klokken 19.00 MOTORLÆRE 23.02.2019 – klokken 08.00 Bustur til MC Udstilling i Lokomotivværkstedet i København KLUBAFTEN MED FÆLLESSPISNING Onsdag den 27. februar klokken 19.00

TJEK HJEMMESIDE FØR DU KØRER Der kan forekomme ændringer.

GENEREL INFORMATION FÆLLESTUR Første eller anden søndag i måneden KLUBAFTEN Onsdag i ulige uger fra klokken 19.00 - 21.00

SMS-SERVICE Få info om, hvad der sker i klubben. Send navn, medlemsnummer og telefonnummer til tlf. 51 19 77 43. Læs mere på www.hdcm.dk


Efter mlingen generalforstria ktet på byder dis sk med stegt flæ fler og hvide kartosovs. persille

Indkaldelse til Generalforsamling i Distrikt 5 Midt Afholdes søndag den 3. februar 2019 klokken 14.00 i Klubhuset, Linåvej 9 c. Hårup. 8600 Silkeborg.

Dagsorden iht. Klubbens love: A.. . . . . . . . . . . . . . Valg af dirigent og referent B. . . . . . . . . . . . . . . Fremlæggelse af bestyrelsens beretning C.. . . . . . . . . . . . . . Godkendelse af distriktsregnskab D.. . . . . . . . . . . . . . Forslag der ønskes indbragt for hovedgeneralforsamlingen E.. . . . . . . . . . . . . . Indkomne forslag vedrørende Distrikt 5 Midt F.. . . . . . . . . . . . . . . Valg til distriktsbestyrelsen, på valg er: 1) Distriktsformand Jørn Skouborg (2 år) – genopstiller 2) Distriktssekretær Dirch Villadsen (2 år) – genopstiller ikke 3) Bestyrelsesmedlem Dan Nilsson (2 år) – genopstiller 4) Bestyrelsesmedlem Finn Johannesen (2 år) – genopstiller ikke 5) Bestyrelsessuppleant Ejvind Kristensen (1 år) – genopstiller ikke 6) Bestyrelsessuppleant Jesper Nymann (1 år) - genopstiller G.. . . . . . . . . . . . . . Valg af Distriktsrevisorer, på valg er 1) Jens Ulrik Nielsen (1 år) 2) Sanne Johannesen (1 år) H.. . . . . . . . . . . . . . Eventuelt Forslag der ønskes behandlet på distriktsgeneralforsamlingen skal være distriktsformanden i hænde senest 14 dage før afholdes af generalforsamlingen. Kun personer med gyldigt medlemsskab af distriktet kan deltage i generalforsamlingen, medbring gyldigt medlemskort eller kvittering for indbetaling af kontingent i 2019.

Har le

D a vi d s o n y-

ub Cl

Med venlig hilsen Bestyrelsen Distrikt 5. Midt

Den ark m

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

85


DISTRIKT 5 MIDT

KOMMENDE ARRANGEMENTER: I DISTRIKT MIDT

Stumpemarked lørdag den 26. januar 2019 Køb, salg og bytte i Klubhuset fra klokken 10.00 til 14.00.

Tag dine Harleystumper, dine udtrådte støvler, dine slidte bukser, dine fejlkøb med – Køb, sælg eller byt. Deltagelsen er gratis for stadeholderne, du skal dog selv stille op, brække ned og rydde op efter dig selv. Kom og vær med til at skabe en hyggelig dag i Klubhuset og udenfor, hvis vi bliver mange nok. Baren er åben, og der sælges grillpølser. Vel mødt.

Opstartsmøde lørdag den 26. januar 2019 Idegenerering i forbindelse med Forårstræf og Danish Bikemeet klokken 14.00 – 16.00

Der diskes op i Klubhuset med kaffe og hjemmeb(r)agt umiddelbart efter Stumpemarkedet. Klokken 14.30 skal vi have alle de gode ideer i forbindelse med Forårstræffet og Danish Bikemeet på bordet, så kom frisk. Vi skal have strikket et super arrangement sammen i forbindelse med Hovedgeneralforsamlingen og Forårstræffet, og vi skal have skabt årets fest i forbindelse med Danish Bikemeet 2019. Det er Distrikt Midts tur til at afholde Forårstræf i 2019, hvilket sker i forbindelse med Hovedgeneralforsamlingen lørdag den 27. april. Arrangementet er planlagt afholdt hos HD Midland i Sunds. Danish Bikemeet 2019 er nummer 15 i rækken og er planlagt afholdt ved Klubhuset i weekenden den 24.- 26. maj. Støt op!

Fællesspisning onsdag den 30. januar 2019 Klubaften med fællesspisning klokken 19.00 – 21.00.

Aftenens menu er Boller i karry med ris til en pris på 50 kroner. Tilmelding nødvendig og det senest mandag den 28. januar til Jørn på SMS 3069 2322. Kom og vær med til at gøre aftenen endnu hyggeligere.

86

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Motorlære lørdag den 23. februar 2019 Bustur til MC Udstilling i Lokomotivværkstedet i København.

Også i 2019 bliver der MC Udstilling i Lokomotivværkstedet i København. (Se dette blad side 2) Distriktet arrangerer buskørsel fra Klubhuset i Hårup til arrangementet. Distrikt 5 Midt betaler bussen, du betaler egen entre. Mere info om opsamlingssted og tidspunkter på distriktets hjemmeside.

Fællesspisning onsdag den 27. februar 2019 Klubaften med fællesspisning klokken 19.00 – 21.00.

Aftenens menu er Dansk bøf med bløde løg og kartofler til en pris på 50 kroner. Tilmelding nødvendig og det senest mandag den 25. februar til Jørn på SMS 3069 2322. Kom og vær med til at gøre aftenen endnu hyggeligere.

Motorlære onsdag den 13. marts 2019

Foredrag/rejsefortællinger ved Jan ”Bager” Johansen, Harry’s Motorservice, klokken 19.00 – 21.00 (ca.) i Klubhuset i Hårup Jan ”Bager” Johansen er indehaver af Harry’s Motorservice i Randers, samt daglig leder med salg af gadekøretøjer, udstyr og beklædning og derudover administration! Men i aften vil Jan fortælle historier fra et langt liv på Gade-MC siden 1973, hvor han har tilbagelagt adskillige 100.000 km på de europæiske, nordafrikanske, asiatiske og nordamerikanske veje. Fortællingerne understøttes af fotos. Du vil helt sikkert kunne få inspiration til årets sommerferietur.


15 ÅR I 2019

DANISH BIKEMEET 24 - 26 MAJ Linåvej 9C, Hårup, 8600 Silkeborg

Træfpladsen åbner fredag den 24. maj kl. 12.00 og lukker søndag den 26. maj kl. 12.00

Entre kr. 150,Øl kr. 12,-

Har l

ub Cl

HARLEY-DAVIDSON CLUB OF DENMARK DISTRIK T MIDT ∙ WWW.HDCM.DK

i -Dav dson ey

Den ark m


DISTRIKT 5 MIDT

MOTORLÆRE

MED CLAUS VISSING Et råkoldt efterårspust fyldte klublokalet, da porten blev åbnet, og Claus og Kresten trak motorcyklen ind, hængte køretøj op og supplerede med lidt udstyr, værktøjskasse, en ekstra motor og lidt reservedele. PC, projektor og lærred kom på plads, blev tjekket og var klar, da de femten interesserede medlemmer fandt deres pladser til vintersæsonens anden Motorlæreaften. TEKST: JØRN SKOUBORG FOTO: JENS CHRISTENSEN

A

ftenens emne var foredrag ved Claus Vissing, professionel speedwaykører fra Grindsted. Claus havde taget sin ”lille hjælper” Kresten Knudsen med, som styrede slideshowet og i et muntret samspil supplerede Claus i et inspirerende foredrag med anekdoter fra især speedwaybanerne, men også fra landevejene, hvor der bliver brugt meget tid på transport.

88

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

Professionel speedwaykører Claus Vissing er født og opvokset i Sdr. Omme og gad som barn ikke rigtig spille hverken håndbold eller fodbold. Der var åbenbart mere benzin end bold i blodet. Hans far tog ham med til speedway i Grindsted som otteårig, og så var Claus solgt. Han har kørt lige siden. Claus er i dag 32 år og glæder sig fortsat som et lille barn til hvert et løb. Trods sin professionelle status betragter Claus fortsat sit job som sin hobby og kalder sig selv for semiprofessionel. Inden han tegnede sin første professionelle kontrakt havde han gjort sin uddannelse som kleinsmed færdig, hvilket Claus ingenlunde har fortrudt. En uddannelse, som han stadig gør brug af, også når han i vinterhalvåret arbejder hos nogle af sine sponsorer. I sommerhalvåret er Claus professionel speedwaykører på fuld tid. En typisk løbsuge i sommerhalvåret består af flyveren til England for et par løb, hvor Claus kører for såvel Glasgow

Tigers og Somerset Cases Rebels, så flyveren hjem igen for at køre for Grindsted Speedwayklub, så i varebilen med cykel og udstyr til Polen for et løb eller to. Tilbage i varebilen og hjem til Danmark med håb om lidt søvn og familieliv, inden det starter forfra med flyveren til England for endnu et par løb. Efter selve foredraget var der lidt at kigge på i form af køredragt og støvler, nye og brugte reservedele, en reserve motor samt én af Claus’ cykler. Cyklen blev startet op, med en efterfølgende dejlig duft af brændstof og sød musik i ørene. Det er 500 cubic, én cylinder, ingen bremser, ingen kobling – så det er ”bare” at dreje på håndtaget. Tak til Claus og Kresten for god, munter og informativ underholdning.


Selvom aftenens motorlære var annonceret til klokken 19.00 dukkede de første allerede op i Klub­ huset lidt før klokken 18.30 og herefter fulgte i en lind strøm af spændte medlem­ mer til aftenens foredrag/ rejseberetning fra Østen ved Chresten Torp. TEKST OG FOTO: JØRN SKOUBORG

MOTORLÆRE MED CHRESTEN TORP Projektor og lærred kom på plads og mens Chresten fik Mac’en koblet til og systemet afprøvet indfandt de sidste af aftenens 32 tilhørere deres pladser. Og vi blev i den grad underholdt med gode billeder og historier. Historier med baggrund i Chrestens vej ind i bikermiljøet og til jobbet som redaktør for H-D Journalen. Historier om Chrestens oplevelser med to gange

Nordic Run med afstikker til Nordkap, og om de fantastiske områder og veje vi har her i Danmark og resten af Norden. Chresten talte så indlevende og så varmt for turen til Nordkap, at vi stort set alle var klar til at sadle op og komme af sted, lige indtil Chresten sagde; ”tag turen sidst i juni/først i juli, der er vejret bedst og temperaturen er typisk over frysepunktet”. Så slappede vi alle

af og lænede os tilbage i stolene, klar til næste kapitel om Chrestens ture til varmen i Østen. De fortællinger kan selv sagt ikke gengives her, men alle fremmødte følte sig i den grad underholdt, nogle fik suppleret op med et par afsluttende spørgsmål og alle fik noget med hjem. Et godt og anbefalelsesværdigt arrangement. En stor tak til Chresten og deltagerne.

Juleafslutning TEKST OG FOTO: JØRN SKOUBORG

”Hold nu kæft” var reaktionen hos den lokale madpusher, Slagter Bo i Sejs, da den endelige bestilling på 41 gange julemad til årets sidste fællesspisning blev afgivet. Dagen efter måtte der endda opjusteres til 45 kuverter, men så var der også lukket. Menuen var and med hele ”svineriet” og risalamande til dessert, selvfølgelig med en mandelgave der var sponsoreret af Cap’s i Aarhus. Endvidere var årets sidste fællesspisning kombineret med juleafslutning og bankospil. 45 deltagere gav en lille udfordring med siddeplads til alle, men det blev løst med en bænk udefra.

Tid til banko

Da flere havde fået af anden mindst to gange, risalamanden var fortæret, mandelgaven uddelt og den sidste juleøl drukket, var det tid til Banko. Stor tak til Big Bike i Silkeborg, Sanne’s MC Shop i Låsby og Cap’s i Aarhus for gavmildt at have sponsoreret de flotte præmier. Fra Distriktet var yderligere suppleret op med gavekort på indgang og/eller Barkort til Danish Bikemeet 2019, Riding Bells, krus og shotsglas. Opråber Stig Østergaard styrede slagets gang med rutineret og fast hånd og gaverne flød i en lind strøm ud på bordene. Vanen tro var nogle mere heldige end andre – men alle havde en god og sjov aften. Tak til alle, der deltog.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

89


DISTRIKT 6 BORNHOLM AF SEBASTIAN D. GREN-HANSEN

Godt nytår alle sammen

KALENDEREN DET SKER I 2019

S

å lige for at afslutte 2018: Vi fik afholdt en super julefrokost med 100 deltagere. Der var god mad, fed musik og fest til den lyse morgen. Vi fik også afholdt en billardturnering, hvor vi brugte de 5.000 kroner, som vi fik fra hovedkassen. Det var et rigtig hyggeligt arrangement, som Steinar var mand for. Nytåret blev også fejret med manér i klublokalerne med god mad og hygge, alt sammen kan du læse mere op på de næste sider. Nu tager vi fat på et nyt år, hvor vi snart har Distriktsgeneralforsamling. Vi mangler i bestyrelsen en ny kasserer, en sekretær, et bestyrelsesmedlem og to suppleanter. De er alle nødvendige at få valgt for, at distriktet kan fortsætte som nu. Så mød nu op, deltag og hjælp os alle videre. Vi ser alle frem mod den nye sæson. Der er gode aktiviteter på værkstedet i klubhuset, der er motorcykler, der stadig er skilt ad, og nogle andre der kun lige mangler det sidste, inden de er klar. Der arbejdes på Bornholmertræffet 2019 og klubbens tøser er godt i gang med planlægning af Tøsetræf 2019, som også afholdes på Bornholm i

uge 32. Der er også en del medlemmer, der planlægger på fællestur til Super Rally i Finland. Så der er masser af aktivitet i distriktet selv her i de mørke timer. Det hele sker med håbet om en god køresæson med mange gode træf og køreture ud over det ganske land.

FREDAGSHOTDOG 01.02.2019 – kl. 19

”Vi mangler i bestyrelsen en ny kasserer, en sekretær, et bestyrelsesmedlem og to suppleanter. De er alle nødvendige at få valgt for, at distriktet kan fortsætte som nu. Så mød nu op, deltag og hjælp os alle videre.”

STUMPEMARKED 24.02.2019 – kl. 14

BANKO 06.02.2019 – kl. 19 GENERALFORSAMLING 09.02.2019 – kl. 13 TIRSDAGSMØDE 12.02.2019 – kl. 19

FREDAGSHOTDOG 01.03.2019 – kl. 19 FASTELAVNSFEST 03.03.2019 – kl. 14

Fra fredag den 12. juli kl 12.00 til søndag den 14. juli kl 12.00 i Træf pakken til kr. 400,- indgår: * Aftensmad (BBQ) fredag - lørdag. * Morgenmad lørdag - søndag. * Øl & røget sild på fællesturen. * Camping fra fredag. * Livemusik. * Teltrejsningsøl. * Gode toilet & badefaciliteter.

Irish Coffee kr

10 10 Øl kr

* Enestående stemning og natur på en eksotisk ø.

Only Harley & Indian Bikes

Klik ind på You Tube:

Davidson y-

Cl

Har le

Harley-Davidson Bornholmertræf 2017

CAMPING DEN 8. JULI FRA MANDAG 12. JULI TIL FREDAG DEN ITETER MED ALLE FACIL NATNING. KR 25,- PR. OVER R ONSDAG.

ub

VIP BAR ÅBNE

DTELT LIVEMUSIK I HOVE AFTEN. FRA TORSDAG

GENEREL INFORMATION Den ark m

Se mere på

HDCB.DK

Køb fordelagtige præ-salgs pakker på www.billetsalg.dk

AKUTKASSEN Har du brug for akutkassen, så ring til Sjat på tlf. 56 95 75 26. KLUBAFTEN Hver fredag aften. Læs mere på www.hdcb.dk

90

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


Indkaldelse til Generalforsamling i Distrikt 6 Bornholm Afholdes lørdag den 9. februar 2019, kl. 13.00 Skansevej 1B, 3700 Rønne Dagsorden iht. Klubbens love: A . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . B. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . C. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . D. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . F. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . G. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Valg af dirigent Formandens beretning Distriktsregnskab Forslag der ønskes indbragt for hovedgeneralforsamlingen Indkomne forslag vedrørende distriktet Valg til distriktsbestyrelsen 1. Formand Sebastian Hansen (modtager genvalg) 2. Kasserer Ronni Folkjær (Modtager ikke genvalg) 3. Sekretær Per Harder (Modtager ikke genvalg) 4. Bestyrelsesmedlem: Lasse Bak (Modtager ikke genvalg) 5. 1 Suppleant: Ib Sørensen (Modtager ikke genvalg) 6. 2 suppleant: Vakant. (På valg) 7. Revisor: Jim Didriksen (Modtager genvalg) 8. Revisor: Johnny Holm (Modtager genvalg) Eventuelt

Forslag vedr. punkt D & E der ønskes behandlet på distriktsgeneralforsamlingen skal være distriktsformanden i hænde senest 14 dage før afholdelse af generalforsamlingen. Kun personer med gyldigt medlemsskab af distriktet kan deltage i generalforsamlingen, medbring gyldigt medlemskort eller kvittering for indbetaling af kontingent i 2019. ub Cl

Med venlig hilsen Bestyrelsen Distrikt 6. Bornholm

Har le

D a vi d s o n y-

Den ark m

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

91


DISTRIKT 6 BORNHOLM

JUL PÅ BORNHOLM På den gode side af 100 medlemmer med kone/kæreste/mand deltog i årets julefrokost på Bornholm lørdag den 24. november, præcis én måned før juleaften. Det skulle senere på aftenen vise sig, at der både blev serveret rigtig god gammeldags flæskesteg med rødkål og risalamande med kirsebærsauce.

S

AF PALLE TOURELL

ædvanen tro var stemningen i top allerede inden formand Sebastian kunne byde velkommen til de mange deltagere. Henover efteråret havde der været gang i noget øl-brygning i klublokalerne, som udmøntede sig i en ganske udmærket drik, der blev delt ganske flittigt ud. Formanden kunne til meget stor jubel fortælle, at alt øl var gratis hele aftenen, idet Simon Dam Transport meget flot havde valgt at sponsorere dette. Klubben satte snaps og honningsyp (Honningsyp er en smagfuld drik fra Bornholm, der er

92

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

et perfekt alternativ til snaps, red) på bordene og Inge Margrete havde som bekendt sponsoreret tre liter Jack D. Så ingen skulle komme og klage over, at de gik tørstige hjem den aften. Maden blev, også efterhånden sædvanen tro, lavet af huskokken Morten Tue og hans crew og igen i år var det også helt i top. Hjemmelavede sild i flere afskygninger, æg og rejer, paneret fiskefilet, flæskesteg, lun leverpostej, diverse pålæg og det hele afsluttet med noget rigtig god risalamande. Der var heller ingen, der med god samvittighed kunne påstå, at de gik sultne i seng.


”HJEMMELAVEDE SILD I FLERE AFSKYGNINGER, ÆG OG REJER, PANERET FISKEFILET, FLÆSKESTEG, LUN LEVERPOSTEJ, DIVERSE PÅLÆG OG DET HELE AFSLUTTET MED NOGET RIGTIG GOD RISALAMANDE” Gang i løjerne

Der er som bekendt tradition for at spille amerikansk lotteri til den bornholmske julefrokost, og det var selvfølgelig også tilfældet i år. Stine og Matilde havde støvet hele byen, det halve af øen igennem og hertil været på nakken af vores sædvanlige udenøs-sponsorer. De var kommet retur med rigtig mange fine gaver til lotteriet. Der blev solgt lodder i mange farver og rækker, og når først Matilde fik fat i mikrofonen, kom der gang i løjerne. Der blev spillet i rigtig lang tid og åbnet og byttet pakker i den helt store stil. Hæstrup vandt en kasse Svaneke Øl, som han med glæde byttede for et par lyserøde strømper og et gavekort til Plade-Bent. Ja ja…. hver sin smag. Stardust Boogieband gik i gang, og så var festen også i gang. Der blev danset og skrålet og hygget. Thomas Rothe gav den som gæstesolist på mundharpe og senere trommer og sang. Det var en aften, der blev til nat og for nogle sikkert også morgen, før årets brag af en julefrokost ebbede ud.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

93


DISTRIKT 6 BORNHOLM

Desværre er gennem-snitsalderen i Harley-Davidson Club of Denmark så højt, at vi ser flere og flere begravelser. Denne gang var det så vores allesammens Waddi, der kørte op til de andre fra klubben.

Billard i 6'eren

F

AF PALLE TOURELL

ordi Steinar, godt hjulpet af Kirsten, havde lyst. Og fordi mere end 30 medlemmer i det bornholmske Harley-distrikt havde fået nok af grisesteg med tilhørende rødkål, blev der afholdt billardturnering i klubhuset den 28. december. Turneringen startede kl. 13.00 og sluttede af med aftensmad. Humøret var højt, når der blev spillet seks dages løb med skomagerregler. Alle kunne være med, hvad enten man var god eller det modsatte. Steinar styrede slagets gang med hård hånd og tilhørende mikrofon. Det viste sig snart, at han var umulig at få fravristet

94

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

mikrofonen. Steinar var en ren entertainer den dag. Som tiden gik og tempoet blev skruet i vejret, blev fårene så småt skilt fra bukkene. I kvindernes række viste sig fra uventet kant en ny klubmester, nemlig Gitte Von Berg. På andenpladsen kom Kirsten og på tredjepladsen Mathilde Lissau. Om det var i sympati for Steinars super gode initiativ med billardturneringen, eller om han bare er den sande bornholmsmester, skal her være usagt. I herrerækken vandt Steinar turneringen skarpt forfulgt af Jonas, der blev en flot nummer 2 og med Torben Tobias på tredjepladsen.


NYTÅRSAFTEN I KLUBHUSET I AF PALLE TOURELL

gennem nogle år er der på initiativ fra Jørgen T. Andersen blevet afholdt nytårsaften i klubhuset for dem, der måtte have lyst til det. De første år med ganske få deltagere, men efterhånden har flere og flere vist interesse og tilmeldt sig arrangementet. I det forgangne nytår havde 32 meldt sig til spisningen. Sædvanen tro mødtes også medlemmer frem efter maden, og endnu flere efter det nye år var blevet skudt ind. Klokken cirka 17.30 kunne formand Sebastian kort byde velkommen, mens hans samtidig hørte om der var stemning for at se Dronningens nytårstale. Det var der og med velkomstdrinks i hånden hørte vi majestætens tale til nationen. Om det har været i et øjebliks uopmærksomhed, eller en forglemmelse hos Margrethe, vides ikke lige på stående fod. Men der blev ikke nævnt et eneste ord om Harley-Davidson Club of Denmark i talen. Den bitre pille blev dog slugt, og vi kunne sætte os til bords og gå i gang med mesterkok Jørgen T’s

fortræffeligheder. Jørgen kunne præsentere en forret, som var en fiskeanretning med alt, hvad hjertet begærer af sødt og surt og fiskeri af forskellig slags. Til hovedret serverede han helstegt kalvefilet med tilbehør og en fortræffelig dessert, som i den grad lagde låg på de i forvejen fyldte maver. Stemningen kom hurtigt i vejret under spisningen, godt hjulpet på vej af adskillige skålråb og lyden af affyrede bordbomber. Marianne havde købt horn til de af pigerne, som ikke lige havde husket at få hatten med. Efter maden brillerede Dan the Man med sin grønlandske kaffe til stor fornøjelse for alle, som havde de lyster. Festen var i gang, og inden vi fik set os om, var 2018 en saga blot. Vi ser frem til et super 2019 med en masse aktiviteter på HDCB-området. Til nytårsfesten gik snakken lystigt om planer for det nye år i forhold til træf, som skal køres til og ikke mindst planlægning af turen til Super Rally i Finland. Godt nytår til alle medlemmerne i Harley-Davidson Club of Denmark.

Lad os alle håbe på endnu en fantastisk sommer, som vi oplevede den i 2018.

Jørgen T’s nytårsmenu

Fiskeanretning: På en bund af ruccolablade serveredes røget laks med Andersens hemmelige dressing, dampet laks med chillimayo (den trak tænder ud), hvidløgsristede jumborejer, zimmiz med kaviar. Hovedret: Helstegt kalvefilet med pomanna med basilikum, råstegte rodfrugter, pebersauce, baconfarseret gratin med bagte tomater og ost.

Dessert: To scoopes hjemmelavet vaniljeis, aftereightkage, friske jordbær, physalies, hjemmelavede fyldte chokolader med karamel, marcipan og nougat. After midnight Hjemmelavet kransekage.

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

95


DET KOSTER

KR. 500,OM ÅRET AT VÆRE MEDLEM AF H-DCDK

ub Cl

Har le

Davidson y-

Den ark m

DEN DANSKE INTERESSE FOR HARLEY-DAVIDSON MOTORCYKLEN

Vi er i et fællesskab på ca. 6.400 medlemmer, der arbejder på at styrke Harley-kulturen i Danmark. Harley-Davidson Club of Denmark har aktiviteter internationalt, nationalt og især ude i vore seks distrikter, der hver især fungerer med egen demokratisk struktur.

SUPER RALLY

Internationalt deltager mange af vores klubmedlemmer i det årlige Super Rally med op mod 8000 H-D deltagere, arrangeret af den europæiske føderation af frie Harley klubber, en organisation som H-DCDK var med til at skabe og som klubben historisk altid har været en vigtig del af.

NORDISK SAMARBEJDE

DISTRIKTERNE

Hver landsdistrikt fungerer med egen bestyrelse, økonomi og aktiviteter, som flittigt koordineres landet rundt. Vi mødes i klubben på kryds og tværs til arrangementer hele året. Eksempelvis tilbyder vi Toyruns, som støtter lokal børnevelgørenhed, skruekurser og stumpemarkeder, sociale komsammen-aftener, fester med gedigen Rock & Roll og meget, meget mere.

Klubben er sammentømret i et skandinaviske samarbejde med fem landeklubber, der repræsenter over 20.000 medlemmer totalt. Alle ejer mindst én Harley-Davidson motorcykel. Der arbejdes hele tiden på at optimere det fælles skandinavisk HD miljø.

HDCN.DK

MOTORCYKELMAGASINET H-D JOURNALEN

HDCM.DK

HDCSJ.DK HDCS.DK

H D C F. D K

HDCB.DK

WEB, FACEBOOK OG SMS M.V.

Alle klubbens medlemstilbud bliver kommunikeret effektivt og understøttes via web portal, der også indeholder landets mest omfattende site for køb og salg af brugte Harley-Davidson motorcykler og udstyr. Her er fri adgang og alle er velkommen til at se med på www.hdc. dk. Man kan også ”like” klubben på facebook og få løbende inspiration og nyheder den vej.

Udkommer 6 gange årligt og leveres i medlemmers postkasse med spændende turberetninger, reportager fra lokalt klubliv og internationale H-D træf, artikler om det udødelige og evigt unge brand Harley-Davidson og omtale af historiske HD modeller, tekniske artikler og aktuel nyhedsstof om amerikanske motorcykler med tilhørende livsstil.

UDENLANDSK INDBETALING AF KONTINGENT Kontohaver: Harley-Davidson Club of Denmark Kontonr: 7605 1129724 IBAN kontonr.: DK9776050001129724 SWIFT-adresse/BIC: VEHODK22

Husk navn og medlemsnummer på indbetaler.

MOTORCYKELTRÆF

Klubben afholder selv syv årlige træf fordelt over hele landet og deltager i mange tilsvarende motorcykelarrangementer både her hjemme og i udlandet. Der er altid mulighed for at finde en kørekammerat og nyde go’ stemning og fest. Der er sædvanligvis mellem 500-1000 H-D kørere på vore træf. Som aktivt medlem kan du blive en del af et rigt klubliv med rigtig god historisk soliditet.

96

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9


H-D JOURNALEN

MEDLEMSBLA

D FOR HARLEY-DAVI

PÅ WWW.CAPS-MC.DK

EPOKE 2017ERENFORBI!

Forsikringsspørgsmål Ring på telefon 8282 4141 fra kl. 09 til 15

H-DCDK Arkiv Kontakt Robin Harbo, arkiv@hdc.dk, mobilnr. 2031 1790

Ha rl

Har l

REPORTAGE ey-Davidso ÅRETS SIDSTE H-DCDK TRÆF De n m ar k

NR

PERIODE

DEADLINE

Nr. 1. 2019

jan – feb

07/01-19

ca. 24. jan

Nr. 2. 2019

mar – apr

14/02-19

ca. 14. marts

– med rekord

Nr. 3. 2019

maj – jun

12/04-19

ca. 09. maj

jul – aug

14/06-19

ca. 06. juli

Nr. 5. 2019

sep – okt

16/08-19

ca. 12. sep

Nr. 6. 2019

nov – dec

11/10-19

ca. 07. nov

H-D Journalen udbydes ikke i løssalg. Alt annoncemateriale skal derfor være relateret til H-DCDK’s formål. Klubbens formål kan kort beskrives som omhandlende alt der er relateret til et liv som motorcyklist på en Harley- Davidson motorcykel. Beslægtede aktiviteter og motorcykelmærker i gennemført amerikansk livsstil kan også omtales. Bestilling af annoncer WAYPoint v/Redaktør Chresten Kjærulff Torp Mobil: 2345 2053 Mail: editor@hdc.dk

KLUB SHOP

H-DCDK udbyder et omfattende katalog i klub-accessories. Der er fri mulighed for at købe billig Harley klubtøj for både kvinder og mænd på hjemmesiden shop.hdc.dk – Man kan også ofte møde Klubshoppen ude på landets træfpladser og i klubbens distriktsklubhuse.

ub Cl

Har le

Davidson y-

Den ark m

H-DCS HARLEY-DAVIDSON CLUB SWEDEN

H-DCF HARLEY-DAVIDSON CLUB FINLAND

H-DCDK HARLEY-DAVIDSON CLUB DENMARK

H-DOCN HARLEY-DAVIDSON OWNERS CLUB N O R WAY

FH-DCE FEDERATION HARLEY-DAVIDSON CLUB & EUROPE FH-DCE SUPER RALLY®

FEMA FEDERATION OF EUROPEAN MOTORCYCLISTS’ ASSOCIATIONS

H-DCF HARLEY-DAVIDSON CLUB ICELAND

E U R O PÆ I S K E K L U B B E R ENGLAND GRÆKENLAND IRLAND LUXEMBOURG BULGARIEN ITALIEN HOLLAND BELGIEN SCOTLAND NEDERLANDENE SPANIEN BELGIEN FRANKRIG TJEKKIET SCHWEIZ RUSLAND TYSKLAND LITAUEN M.FL. (CA. 60 KLUBBER TOTALT)

JA N UA R 2019 H-D JOUR NAL EN

mange

REJSEARTIKLEHGF R I H-DCDK TIL NORMANDIET VI BRINGER OG ENDNU LÆNGERE ET REFERAT

UDKOMMER

Nr. 4. 2019

SAMARBEJDE I EUROPA

Igennem medlemskab af HarleyDavidson Club of Denmark er du medlem af en stor fælleseuropæisk forening af motorcykelinteresse. Igennem FH-DCE, Federation Harley-Davidson Club Europe, der en venskabs federation bestående af cirka 100 europæiske HarleyDavidson/lndian klubber støtter du via dit medlemskab FEMA aktivt. FEMA har til formål at fremme, beskytte og bevare motorcyklisme. FEMA's mission er at fremme motorcyklisters interesse og forsvare vores rettigheder som bl.a. forbrugere i hele Europa og også globalt.

MODELLER – SE KOMPLE T 2018 LIN E-UP

DISTRIKTS-NY TJEK DIT NYE T VINTER-PROGRAM

b

SPØRGSMÅL

Hvis medlemsbladet eller medlemskortet udebliver – eller hvis du som medlem har generelle spørgsmål til klubben, så skal du sende en mail til medlemsservice@hdc.dk

SHOP

Clu

Den eneste betingelse er, at du skal medsende dokumentation for, at du ejer mindst én Harley-Davidson motorcykel.

CAP’S ONLINE

Kommende udgivelser af H-D Journalen

Man kan melde sig ind i vores klub via hjemmesiden og på mail medlemsservice@hdc.dk eller ved at sende et postbrev til: Harley-Davidson Club of Denmark Postboks 84 7000 Fredericia

15 år.

n

Siden 1976 har Harley-Davidson Club of Denmark vokset til et stort og omfattende historisk fællesskab, der igennem tiden har omfattet over 15.000 enkeltpersoner. Aktuelt er vi næsten 6.400 betalende medlemmer, og vi har plads til endnu flere.

A/S

NYHED

2017 HD STREET ROD

REPORTAGE

SHOP

b

UDGIVELSESPLAN 2019

CAP’S ONLINE

WWW.CAP

Clu

HISTORISK

ældre end

115 ÅRS JU BILÆUMS

A/S LYSTRUPVE TLF. 8741 J 1E, 8240 RISSKOV 5555, WWW.CAP S-MC.DK

60 ÅRS JUBILÆUM TØSETRÆF 201 7

| ORIGINA

HARLEY SSHOP.DK | ORIGINALS CAP’S COPENH Hovedkontor: WARRANTY Jubilee House, ™ fra og er underlagt 5 Mid Point er et produktnavn -Davidson GL. KØGE LANDEVEJAGEN A/S GL. KØGE LANDEVEJ tilsyn af ejet af Harley-Davidso Business ey TLF. 3645 Financial 84, 2500 VALBY Park, 84, 2500 Conduct TLF. 3645 0345, 0345, WWW.CAP n Warranty Authority. Thornbury, West VALBY WWW.CAPS-MC.DK Services*. Yorkshire, © H-D 2016. WWW.CAPSSHOP.D S-MC.DK *Harley-Davids BD3 7AG, Harley, Harley-Davidso K England. Registreret on Warranty Services n og Bar i England & Shield er et handelsnavn og Wales logoet er Nr. 850195. blandt H-D for Car Care Car Care U.S.A., LLC’s Plan De varemærker. Plan Limited har Limited. n mar k autorisation

CAP’S COPENHAGEN

OF DENMAR

NR. 3. MAJ 2017 WWW.HDC.D K

AL L FO R FR EED SÆOM SON 2017 FR EED OM FOKRØALRELR DERU DAD

mæglersal g og H-D

CAP’S ÅRHUS

CAP’S ÅRHUS A/S

LYSTRUPVEJ 1E, 8240 RISSKOV TLF. 8741 5555, WWW.CAPS-MC.DK

N CLUB

97

EN

TO NYE ÆRESMEDLEM MER

SPORTSTER

Nyvalgt ledelse i H-DCDK

24 måneder

HARLEY

DAVIDSO

VELKOMM

hos Caps

RANTI *

FOR HARLEY-

DYNA

20 ÅRS JUBILÆUM

TILBAGEBLIK:

KAJS HOLD DANMARK

FEJRER 30 ÅRS JUBILÆUM

24 måneders LS WARRAN Vi tilbyde garanti på brugte TY r fordela motorcykler . gtig finansi billig forsikri ering eller besøg ng. Kig ind i vores i op til 120 måned vores hjemm butikker udvalg af i Aarhus er og formidler topklargjorte eside www.c aps-mc.dk, og København, brugte Harleyog se Alle står klar til hurtig Davidson motorcdet store levering. ykler. *Undtagen

SBLAD

NR. 5. SEPTEMBER 2017 WWW.HDC.DK

Læs om

LER MED

2 ÅRS GA

OF DENMARK MEDLEM

3 – MA J 2017

2017

MOTORCYK

DSON CLUB

NUMMER

NUMMER 5 – SEPTEMBER

MARKS

BRUGTE

AVIDSON

SOFTAIL CUSTOM

INTET ER SOM FØR, ALT ER NYT!

Otte helt nye Softail® modeller. Demokørse udvalgte modeller. l sjov for børnene, Livemusik, grill, kolde øl på og vand, fed stemning, hygge Kaffe og rundstykke r til de morgenfris med vennerne. ke. Vi ses! HOLD DIG OPDATERET

UDVALG AF

HARLEY-D

H-D JOURNALEN

CAP’S HAR DAN

ÅBENT HUS HOS CAP ’s

LØRDAG D. 30. Septem ber

kl. 10-16 BED FESTEN FORTSÆ STE TTER LANCERING I HARLEY- MED DEN STØRSTE DAVIDSON’S HISTORI E!

motorcykler på

REPORTA FRA DISTRIKGE AKTIVITETERTS

de dansk e landev eje

TRÆFPLA SE ALLE SYVKATER I DANMARK TRÆF

K


Harley-Davidson Club of Denmark tilbyder landets mest fordelagtige forsikringsordning for alle typer af Harley-Davidson motorcykler.

Fastpræmie & vejhjælp på alle forsikringer

Ændring af nuværende forsikringsbeting­ elser er en forbedring, og det kræver ikke en varsling. Der er fastpræmieordning gældende pr. 1. ­januar 2018 for alle gyldige H-D policer: Det betyder, at alle skader som er opstået efter 1. januar 2018 ikke vil blive opkrævet en præmieforhøjelse ved belastende skade. Dette gælder både for ansvar- og kasko-skader. Belastende skader før 1. januar 2018 hører under de ”gamle” betingelser og vil derfor blive opkrævet præmieforhøjelse. I forsikringsbetingelserne UDGÅR derfor nu punkt 7.1.2: ”For hver ansvars- og /eller kaskoskade du har i løbet af et forsikringsår, stiger din årlige præmie med 30% frem til afslutningen af efterfølgende hovedforfald”. Den angivne sætning er UDGÅET!

Vejhjælp i Danmark Fra 1. marts 2018 er vejhjælp inkl. i præmien for en kaskodækning – dvs. at det KUN gælder for medlemmer med en kaskodækning. Vejhjælpen dækker hele Danmark i policens køretid via Dansk Autohjælp. Forsikringsbetingelsernes får et ny punkt 3.1.1 der lyder følgende: Tillægsdækningen ”vejhjælp” er kun gældende for køretøjer med kaskodækning samt kun i den tilvalgte og betalte køretidsperiode. Din køretid fremgår af din police. Sidevogn er omfattet, hvis det fremgår af din police med sidevognens stelnummer, og der er tegnet kaskodækning. Vejhjælpen træder i kraft 10 arbejdsdage ­efter, at HD Forsikring har din fulde præmiebetaling i hænde. Vejhjælpsdækning er en del af kaskodækningen og kan ikke fravælges med en følgende præmiereduktion. Vejhjælpsbetingelserne vil snarest kunne findes på www.hdc.dk eller på www.hdforsikring.dk

H-DCDK’s forsikringsordning hos Lloyd’s syndikat 1886 /v HD Forsikring har kaskodækning med SOS International vejhjælpsdækning i hele Europa (ekskl. Danmark) jf. forsikringsbetingelserne – Dette er ikke nyt, men har altid været en del af vores kaskodækning.

98

H-D JOU RNALEN JA N UA R 2 0 1 9

På www.hdc.dk er det muligt at udregne en forventet forsikringspræmie, læse mere om sikringskravene, udfylde den elektroniske forsikringsbegæring, der sendes direkte til Medlemsservice, hvilket gør ekspeditionen hurtigere. Det er også muligt, at downloade en forsikringsbegæring til printeren.

Ansvars- og kaskoforsikring Der har været en del spørgsmål om, hvornår der er fuld ansvars- og kaskodækning? Det er der fra 1. dage, hvis der er indsendt en forsikringsbegæring, og der inden for en rimelig periode (ca. 3 uger) og der bliver mulighed for en besigtigelse af H-DCDK’s vurderingsmand. Yderligere skal der være anvendt et forsikringsbevis fra Lloyd’s 1886 v/HD Forsikring, dog skal reglerne for parkeringsforholdet og tyverialarm på motorcyklen stadig være opfyldt.

Parkeringsforholdet Hvis du og/eller din Harley-Davidson flytter adresse – f.eks. ny parkeringsadresse, vinter­ opbevaring eller til service mv. udenfor kørsels­perioden (læs: vinter) – så skal dit nye parkeringsforhold godkendes af H-DCDK’s Forsikringsudvalg igen for at opret holde din kaskoforsikringsdækning. Du sender en e-mail til forsikring@hdc.dk om, at du har fået ny adresse på parkerings­ forholdet. E-mailen skal indeholder ­oplysninger om det nye sted med følgende ­oplysninger: • Medlemsnummer i e-mailens emnefelt • Den nye adresse • 3-4 stk. digitale billeder af stedet • Samt en lille beskrivelse af stedet Så vil det blive vurderet om stedet kan godkendes via e-mail, og derefter videresendes godkendelse til Lloyd’s 1886 v/HD Forsikring.

Ved omvurdering (op) af motorcyklen…! Ved omvurdering hvor værdien skal sættes op, er det samme procedure som ved nytegning af HD forsikring. Dvs. at der skal sendes en udfyldt og underskrevet forsikringsbegæring til H-DCDK's Medlemsservice.

Nedsættelse pr. mail Der har været en hel del henvendelser om, at få revurderet sin Harley-Davidson på grund af de faldende priser på brugt markedet. Det kan betyde, at man betaler for en overdækning, som man ikke får noget ud af, da forsikringen dækker den kontante købspris på en

tilsvarende motorcykel. Det klares ved, at der sendes en mail til forsikring@hdc.dk, dog skal det fremgå hvem man er, et medlemsnummer. og stelnummeret, samt et beløb på den nye vurdering.

Ved en skadesituation Når der anmeldelse en skade til Lloyd’s 1886 v/HD Forsikring kan de bede om dokumentation på, at der er betalt kontingent til H-DCDK – Jf. forsikringsbetingelserne, hvori der står at der skal være tegnet medlemskab af H-DCDK og kontingent er betalt – Hvis medlemskabet af H-DCDK er ophørt, vil kaskoforsikringen blive betragtet som ophørt, hvorfor kaskoskader vil blive afvist. Bemærk: Dog vil nye medlemmer modtage et indbetalingskortet ca. 3-4 uger efter godkendt indmeldelse.

Godkendte tyverialarmer Liste over de godkendte tyverialarmer med startspærre er: • Original Harley-Davidson tyverialarm med startspærre Liste over de godkendte skivebremselåse er: • ABUS Detecto 7000 RS1 • ABUS Granit Detecto X-plus 8000 (Denne forhandles ikke længere) • ABUS GRANIT Detecto X Plus 8008 • ABUS Granit Detecto X-Plus 8077 • Oxford OF3 • Artago 32 S, sensor alarm Til motorcykler med tromlebremse på forog baghjul kan anvende en af følgende to alarmer: • ABUS GRANIT Detecto X Plus 8008 • Oxford OF3 på baghjulets tandhjulet, dog kræver det at der er huller i tandhjulet til skivealarmen.

Forsikringsspørgsmål Har du forsikringsspørgsmål til H-DCDK’s Forsikringsordning, kan du ringe til HD Forsikring (Karen Larsen) på telefon 8282 4141, fra mandag til fredag mellem 09:00 og 15:00.

Davidson y-

ub Cl

SOS International – Vejhjælp – ”Det Røde kort”

Til gamle, som nye, medlemmer

Har le

Xxxxxxxxx

Den ark m


Hovedbestyrelse – plus formænd og næstformænd for hver af de seks distrikter. Formand:

Næstformand:

Klubkasserer:

Sekretær

Jonas Hjorth tlf.: 2829 1828 president@hdc.dk

Henrik Søfeldt Jørgensen tlf.: 2121 9713 vicepresident@hdc.dk

Mogens Juul Jensen tlf.: 3089 7546 Postboks 84 7000 Fredericia kasserer@hdc.dk

Peter Rytter tlf.: 2622 8490 secretary@hdc.dk

Medlemsservice: Harley-Davidson Club of Denmark • Postboks 84 • 7000 Fredericia • e-mail: medlemsservice@hdc.dk

DISTRIKT SJÆLLAND 1 Formand Ib ”Ibster” Johansen tlf.: 2089 8620 formand@hdcsj.dk

Næstformand: Sekretær: Kasserer: Bestyrelsen: Suppleanter: Billagskontrollant: SMSservice: Klubhus:

Pia Ellebirke, Tlf : 2635 4607, mail; naestformand@hdcsj.dk Anne-Mette Larsen, Tlf: 2125 3299, mail; sekretaer@hdcsj.dk Joan Larsen, mail; bm1@hdcsj.dk, Henrik Egeriis, tlf.: 2292 9765, bm3@hdcsj.dk, Bettina Brodka, Tlf : 4054 2325, mail; bm4@hdcsj.dk Tommy Harder, sup1@hdcsj.dk, Chalotte Olsen mail; sup2@hdcsj.dk Erla Særvarsdottir, Bjarne Vinding Bettina Brodka, tlf.: 4054 2325, sms@hdcsj.dk Truelstrupvejen 4, 4130 Viby Sjælland

DISTRIKT FYN 2 Formand Benni Poulsen Tlf.: 2126 6696 formand@hdcf.dk

Næstformand: Sekretær: Kasserer: Bestyrelsen: Suppleanter: Webmaster: Journalist: Klubhus:

Jan Møller, Tlf.: 2076 4567, Naestformand@hdcf.dk Bente Pedersen, Tlf.: 5030 4810, sekretaer@hdcf.dk, Dorthe Larsen, Tlf.: 22942298, kasserer@hdcf.dk Jes Weber, Tlf.: 4932 0504, bm1@hdcf.dk, Jørgen Lyhr, Tlf.: 4031 7420, bm2@hdcf.dk, Allan Joe Holm, Tlf.: 4093 3663, bm3@hdcf.dk Bjørn Dreier, Tlf.: 4243 2233, sup1@hdcf.dk, Bo Windeballe Brandt, Tlf.: 27503759, sup2@hdcf.dk Jens Ørum Christensen , webmaster@hdcf.dk Thormar Thorkelsson, Tlf.: 61320221, journalist@hdcf.dk Kertemindevejen 38 5290 Marslev.

DISTRIKT JYLLAND SYD 3 Formand: Kristian Michaelsen formand@hdcs.dk

Næstformand: Hans H. Petersen, Tlf: 2860 3146, naestformand@hdcs.dk Sekretær: Carsten E. Bonde, tlf. 6146 8804, sekretaer@hdcs.dk Kasserer: Jørgen Egebæk, Tlf: 4198 2666, mail; kasserer@hdcs.dk Bestyrelsen: Poul Erik Mathiesen, Jens Tryk, bm3@hdcs.dk, John Hansen: bm1@hdcs.dk Connie Christensen, Tlf.: 60117890 mail; bm2@hdcs.dk, Gert Frank: Tlf.: 2346 1125, mail; bm5@hdcs.dk Suppleanter: Erling Storm, Tlf.: 4028 4327, mail; sup1@hdcs.dk, Bruno Schmidt: supp2@hdcs.dk Webmaster: Carsten Bonde, Tlf.: 6146 8804, mail; webmaster@hdcs.dk Revisorer Jens Müller, tlf.: 7482 2928, cc@custom-cycle.dk, Michael Holland: tlf.: 7452 5535, Søren Lassen, tlf.: 6126 2722, sl@rnet.dk Klubhus: Håndværkersvinget 3, 6360 Tinglev

DISTRIKT JYLLAND NORD 4 Formand: Claus B. Andersen tlf.: 2710 5701 formand@hdcn.dk

Næstformand: Flemming Nørgaard, naestformand@hdcn.dk Sekretær: Rikke Madsen, tlf.: 9848 0051, 2381 6481, sekretaer@hdcn.dk Kasserer: Jørgen R. Von der Maase, mail; kasserer@hdcn.dk Bestyrelsen: Kim Veggerby, bm1@hdcn.dk, Kurt Pedersen: bm2@hdcn.dk, Carsten Christensen: bm3@hdcn.dk Søren Munk, bm4@hdcn.dk, Tanja Viborg Jørgensen: bm5@hdcn.dk Suppleanter: Kaj Overgaard, Tlf.: 2889 5758, mail; sup1@hdcn.dk, Ole Wittendorff: sup2@hdcn.dk Revisorer: Hans Christian ”Mutte” Larsen, Bendy Dunker Klubshop: klubshop@hdcn.dk

DISTRIKT JYLLAND MIDT 5 Formand: Jørn Skouborg tlf.: 3069 2322 formand@hdcm.dk

Næstformand: Sekretær: Kasserer: Bestyrelsen: Suppleanter: Webmaster: Revisor: Klubhus:

Torben Riis, Tlf: 2991 9049 , naestformand@hdcm.dk Dirch Villadsen , sekretaer@hdcm.dk Marianne Lindegaard, Tlf.: 6022 4426, kasserer@hdcm.dk Dan Nilsson, bm1@hdcm.dk, Flemming Andersen , mail; bm2@hdcm.dk, Finn Johannesen , mail; bm3@hdcm.dk Benny Nielsen , mail; bm4@hdcm.dk Ejvind Kristensen , mail; sup1@hdcm.dk, Jesper Nymann, mail; sup2@hdcm.dk, Steen Larsen, webmaster@hdcm.dk Jens Ulrik Nielsen, Sanne Johannesen Linåvej 9c, Hårup, 8600 Silkeborg

DISTRIKT BORNHOLM 6 Formand: Sebastian Hansen formand@hdcb.dk

Næstformand: Tina Delgren, Tlf: 2225 0334, naestformand@hdcb.dk Sekretær: Per Harder, mail; sekretaer@hdcb.dk Kasserer: Ronni Folkjær Jensen, mail; kasserer@hdcb.dk Bestyrelsen: Thomas Skov Hansen, tlf. 2173 5015, bm1@hdcb.dk, Simon Dam, Tlf.: 2225 0334, mail; bm2@hdcb.dk, Ole Hjorth, Tlf.: 2992 6467, mail; bm3@hdcb.dk Suppleanter Lasse Andersson Tlf.: 2224 7811, mail; sup1@hdcb.dk, Ib Sørensen Tlf.: 2084 8727 mail; sup2@hdcb.dk Webmaster: Jørgen Holm, webmaster@hdcm.dk Revisorer: Jim Didriksen, Johnny Holm


IRON MED KAMPAGNEPAKKE

IRON 883™ Matsort, med udstødningspakke

IRON 1200™

152.900* PR. MD. FRA KR. 1.407 KR.

Blanksort, med udstødningspakke

176.900* PR. MD. FRA KR. 1.603 KR.

12 tommer sort ape-hanger styr, m. sorte kabler, inkl. montering: kr. 8.000 Originalt fremflyttersæt i sort, inkl. montering: kr. 8.000

Originalt fremflyttersæt i sort inkl. montering: kr. 8.000

*Priserne er inkl. reg.afgift, lev.omk. og 5 års garanti. Så længe lager haves.

CAP’s ÅRHUS A/S

LYSTRUPVEJ 1E, 8240 RISSKOV TLF. 8741 5555, WWW.CAPS-MC.DK

CAP’s COPENHAGEN A/S

GL. KØGE LANDEVEJ 84, 2500 VALBY TLF. 3645 0345, WWW.CAPS-MC.DK

CAP’s ONLINE SHOP WWW.CAPSSHOP.DK

Profile for Harley-Davidson Club of Denmark

H-D Journalen 01 2019  

H-D Journalen 01 2019  

Advertisement