HBA Nytt Q2 - 2024

Page 1

Märsta El & Dieselservice

Starkare än någonsin efter branden

Läs mer på sida 2.

Värt att veta om reglementet för varningsljus

Läs mer på sida 5.

NYTT Q2
- 2024

Märsta El och Dieselservice: Starkare än någonsin efter branden

Märsta El och Dieselservice är ett familjeägt företag i tredje generationen, där Kent och sonen Stefan tillsammans driver verksamheten idag. Under 54 år har de varit verksamma i samma lokal, men för bara två månader sedan ställdes de inför en svår utmaning när en brand totalförstörde deras verkstad. Tack vare en hjälpsam fastighetskontakt kunde de snabbt hitta en ny lokal och nu är de redo att öppna igen.

När vi träffar Kent och Stefan är de ivriga att återvända till sina verkstadsrutiner. Kent säger det inte stundar någon storslagen öppningsceremoni, utan duons främsta fokus är att återgå till det de älskar mest – att arbeta. Kent berättar hur verkstaden vanligtvis är fullbokad två till tre veckor framåt i tiden, och när branden inträffade fick de snabbt ställa in alla planerade jobb. Under återuppbyggnaden av verksamheten har kunderna tålmodigt väntat med sina servicejobb, vilket innebär att det finns en uppdämd arbetsbörda för Kent och Stefan att ta hand om.

En trogen kundbas är ett av många tecken på hur Märsta El och Dieselservice har en speciell plats i samhället. Bolaget har funnits i samma lokaler sedan Kents far, Curt, startade företaget för ett halvt sekel sedan. När branden hotade företagets framtid spelade Kents och Stefans breda kontaktnät en viktig roll. Kent beskriver hur de, efter två veckor i ovisshet, fick beskedet att de inte kunde återvända till den rökskadade lokalen. Då hörde den nya lokalens fastighetsägare, som Kent kände sedan tidigare, av sig och erbjöd dem omedelbart en plats att fortsätta sin verksamhet på.

Vägen tillbaka har gått på rekordsnabba två månader men bakom succén ligger en period av konstant arbete. Allting i verkstaden bar spår efter branden, och under fyra veckors tid har Kent och Stefan, tillsammans med familj och vänner, sanerat allt

2

material. Stefan säger att arbetet de lagt ner på att först sanera och sedan organisera materialet har gett dem en möjlighet att effektivisera sitt arbetsflöde och tilldela varje del i verksamheten en ny plats. Vi ser hur pressen för hydraulslang har fått ett eget utrymme, allt elmaterial är strukturerat och huserar i ett verkstadsskåp, och alla verktyg hänger prydligt uppradade på sina respektive verktygstavlor. Den nya lokalen är större, mer modern och erbjuder utrymme för ytterligare en verkstadsplats. Utöver den extra kapaciteten kan de nu ta in och reparera större fordon än tidigare.

Kent och Stefan betonar bredden i deras verksamhet som en av dess främsta fördelar. Det störta affärsbenet är bilreparationer, installationer av ljus, utrustning och back-tv system. I verkstaden samsas allt från hjullastare till åkgräsklippare och husbilar; de tar in alla typer av fordon och maskiner för service och reparation.

Stefan säger att charmen med jobbet är just hur de servar i princip allt som brummar. Jobbet blir aldrig monotont och utmanar dem att hela tiden lära sig nya saker. Kunderna som är en blandning mellan privatpersoner och företag har givit dem bra uppbackning genom den tuffa perioden efter branden. Kommunen har varit till stor hjälp, och Kent tillägger lite skämtsamt att det ligger i kommunens intresse att Märsta El och Dieselservice har en fungerande verkstad då de är i behov av duons reparationstjänster under stundande vägarbeten, sandupptagning och gatusopning.

Vi pratar om samarbetet med HBA och Stefan säger att HBAs demoställ med blixtljus, arbetsljus och extraljus som de haft uppkopplat i verkstaden är ett populärt inslag hos kunderna och fungerar som en isbrytare. Stefan berättar hur kunderna ofta reagerar på hur kraftfullt ljuset är samtidigt som själva lampan är så liten. Vi konstaterar samstämmigt att tekniken inom fordonsbelysning har utvecklats explosionsartat. Kent fyller i att montering av blixtljus, belysning och liknande på personbilar och minibussar är roliga jobb som de gärna gör mer av. Märsta El och Dieselservice är en fristående verkstad som handlar all elektronik från HBA. Stefan beskriver hur det är en långsiktig affär som vi successivt breddar till att inrymma hela behovet inom installationsmaterial och förbrukningsmaterial.

Kent har följt företagets utveckling sedan starten 1970 och noterar hur arbetet har blivit alltmer digitaliserat, där dagens servicejobb bygger på avancerad teknik. En dator är nyckeln till att exempelvis kunna felsöka och släcka felkoder i bilar, och även elbilens intåg på fordonsmarknaden utgör en förändring för verkstäderna. När det gäller elbilar säger Kent att de hittills främst har utfört bromsarbeten, eftersom även en elbil är mekanisk - allt utöver själva driften bygger på mekanik, precis som för diesel- och bensinbilar.

Vi avslutar vårt besök med en fotostund och lämnar sedan Kent och Stefan att göra de sista förberedelserna innan arbetet tar fart på riktigt. Exakt två månader efter branden öppnar de dörrarna till sin nya verkstad, och med en utmanande period bakom sig är Kent och Stefan optimistiska inför framtiden. De ser fram emot att på nytt kunna bistå sina kunder och fortsätta vara en central del av Märsta.

Värt att veta om reglementet för varningsljus

Våren är äntligen här och över hela landet påbörjas nya vägarbeten. Fordon som används för detta ändamål måste uppfylla specifika krav, och en av de viktigaste kraven är att vara utrustad med en varningslykta.

Vi vänder oss till Transportstyrelsens regler för varningsljus för att förstå mer.

Vid första anblicken kan reglerna verka lite komplicerade, men med hjälp av vår produktchef Dan kommer vi att reda ut begreppen.

Transportstyrelsens reglemente för varningsljus

Enligt Transportstyrelsen måste ett fordon som används i väghållningsarbete vara utrustat med en varningslykta som är synlig och godkänd från alla håll. Syftet med varningsljuset är att uppmärksamma och varna andra trafikanter i situationer där fordonet:

Behöver ställas upp på vägen.

Utgör ett hinder på vägen.

Utgör fara för övrig trafik.

Dan förklarar Transportstyrelsens förordning TSFS 2009.83, som anger situationer där varningsljus på fordon får användas, inklusive väghållningsarbete, bärgning, fordonskontroll, vid olycksplatser och i samband med eskort av långa, breda eller tunga transporter.

5

E-godkännande och krav på placering av varningsljus

Bra, då har vi koll på varför varningsljus behövs och när de ska användas. Nu tittar vi på de krav som finns för själva varningsljuset. Vid montering på fordon ska varningsljuset avge ett blinkande orangegult ljus i alla riktningar i horisontalplanet och vara E-godkänt enligt ECE-reglemente 65 (ECE R65). Men det stannar inte där. Placeringen av varningsljuset ska vara så att du kan observera ljuskällans centrum från varje punkt på en höjd av 1,2 meter över markplanet, och på ett avstånd av 20 meter och längre från fordonet.

Sedan ska varningslyktan sitta på fordonet så att dess symmetriaxel är vinkelrät mot marken. Om fordonet utrustas med flera varningsljus ska de sammankopplas och lysa samtidigt. Glöm inte att montera en orange kontrollampa intill föraren som indikerar när varningsljuset är på. Det är en viktig detalj som lätt kan glömmas bort.

BLIXTLJUS ED6 ORANGE R65 KL2

ED6 är ett slimmat blixtljus för diskret montage. Endast 13 mm hög och lämplig för placering i fordonets grill eller i trånga utrymmen. ED6 har sex högintensiva lysdioder som ger ett kraftfullt ljus med bra sidospridning. Varje modul har 18 blinkmönster att välja mellan varav ett är E-godkänt enligt ECE R65 klass 2/XA2. Flera moduler kan synkroniseras. Har 24 cm kabel med öppen ände. Fästen medföljer.

Artikelnr: 14-ED6-Y2

6

Klassningar och benämningar

Till sist förklarar vi mer runt de klassningar och benämningar som finns för varningsljus.

Vad är skillnaden mellan klass 1 och klass 2?

- ECE R65 Klass 1 är varningsljus med ett ljusläge

- ECE R65 Klass 2 är varningsljus med ett starkare ljusläge för dagsljus och ett svagare läge för natt.

Vad betyder till exempel TA1 och XA2?

Den första bokstaven anger om ljuset är runtomlysande eller inte. Den andra bokstaven beskriver färgen på ljuset; amber (A), blue (B) eller red (R). Siffran i slutet förklarar om varningsljuset är godkänt enligt klass 1 eller klass 2. Här ser du en sammanställning över begreppen:

T = 360° runtomlysande varningsljus X = Riktade varningsljus

A = Orange ljus B = Blått ljus R = Rött ljus

1 = Klass 1 (ett ljusläge) 2 = Klass 2 (två ljuslägen)

Nu när vi har gått igenom reglerna för varningsljus och förhoppningsvis fått lite klarhet kvarstår bara en viktig fråga till Dan - vad är egentligen okej att kalla ljusen? Dan svarar lugnt; ”Du kan kalla dem allt från rotorljus, saftblandare och blixtljus till ljusramper och varningsljus. Det viktiga är att dina ljus uppfyller kravet för arbete på väg och att de bidrar till ökad säkerhet för dig och dina medtrafikanter”.

NYHETER

POLARIS BLIXTLJUS/ARBETSBELYSNING R65 KL2

Polaris är ett kombinerat blixtljus och arbetsljus. Arbetsljuset är vinklat 25° neråt och ger 360 lumen. Blixtljuset har orange ljus och arbetsbelysningen vitt ljus. Polaris är för planmontage med två skruvar. Lampans kompakta mått och dubbla funktioner gör Polaris flexibel och öppen för olika monteringsmöjligheter. Flera Polaris kan synkroniseras.

Artikelnr: 14-24117

BLIXTLJUS REACTOR R65

Reactor är ett lätt och tunt riktat blixtljus för planmontage. Varningsljusets kompakta format gör det lämpligt att montera på fordon där det finns ont om plats eller i trånga utrymmen. Reactor monteras snabbt och enkelt med 3M tejp och installationen innebär minimala ingrepp i fordonet. Reactor erbjuder 18 blinkmönster att välja mellan och flera enheter kan synkroniseras.

Artikelnr: 14-822003

DIAMANTEN BLIXTLJUS LED ORANGE 4ST R65

Diamanten är ett extremt litet varningsljus för utanpåliggande montage. Tack vare den ljusstarka dioden ger blixtljuset ett mycket bra varningljus sitt lilla format till trots. Diamanten har dubbelhäftande tejp och är därmed lätt att montera. Det går att synkronisera flera blixtljus.

Artikelnr: 14-019

7

Monter B02:18

HBA Fordonsteknik AB Tel. 08-880 900 - Order tel. 08-519 290 10 - info@hba.nu - www.hba.nu 2405-K100

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.