HBA Nytt Q1 - 2023

Page 1

RAPPORT FRÅN AUTOMÄSSAN Läs mer på sida 2.
NYTT Q1 - 2023
Läs mer på sida 4.
POLARIS - ETT UNIKT STYRSYSTEM

Strömförsörjning och styrsystem på Automässan

Vi är just hemkomna från Automässan och tänker att vårt deltagande i en stor branschmässa måste vara det bästa sättet att starta ett år på. En mässa ger en kickstart som bidrar till energi i hela företaget. Automässan var dessutom väl arrangerad och levererade på topp hela veckan.

Automässan profilerar sig som ”Nordens största mötesplats för motorbranschens service- och eftermarknad”. Fokusområden för 2023 var digitalisering och elektrifiering. Mässan skapade en dynamisk mötesplats med fina möjligheter att knyta affärskontakter. De erbjöd ett gediget seminarieprogram med representanter från branschen och näringslivet som bidrog till inspiration och kompetensutveckling. Vi hade i stort sett bara hunnit landa efter höstens Lastbilsmässa innan det var dags för planering inför Automässan. Själva mässupplägget var självklart; vi ville visa våra produkter och lösningar anpassade för lätta fordon och transportbilar.

2

I upplägget ingick en möjlighet att presentera vår satsning inom strömförsörjning och styrsystem för marknaden. I montern hade vi förstärkt teknisk tyngd genom vår leverantör Ideatec som demonstrerade sitt styrsystem Polaris. Vår nya tekniska produktchef Teodor fick samtidigt en fördjupad förståelse för sortimentet: ”Under de här dagarna på mässan har jag lärt mig mycket om styrenheten Polaris. Nu vet jag hur man programmerar styrenheten och vilka funktioner och produkter den kan styra. Jag har lärt mig de tillläggsfunktioner styrenheten har samt sett hur Ideatecs övriga produkter fungerar. Till Polaris finns det till exempel en enhet som gör att användaren kan koppla in valfri skärm eller androidpadda, vilket på så sätt möjliggör en integration av olika funktioner i samma skärm. Ideatec har dessutom en modul som registrerar analoga data för att till exempel visa vätskenivån i en tank. Till långa lastbilar kan man med fördel använda Ideatecs strömenhet. Den installeras bak i bilen och sedan kopplas de enheter som ska styras till den, vilket innebär färre kabeldragningar totalt.”

Vår monterplacering var, precis som vid tidigare år på Automässan, i B-hallen. Till mässan hade vi valt att ta fram en specialanpassad ljusvägg som fick en central plats i montern. Ljusväggen bidrog i hög grad till att monterns helhetsintryck fick ett belysningsmässigt lyft. Vidare på ämnet belysning ställde vi ut trekantiga displayer klädda med demoställ. Dessa var bestyckade med olika belysningsversioner inom extraljus, arbetsbelysning och varningsljus. Alla produkter var inkopplade och skapade goda förutsättningar för testning och demonstration.

Demoställen ger en bra fingervisning om hur produkten lyser och vi kompletterade detta genom ett ljuslabb i montern. Tanken med ljuslabbet var att kunna lysa med både arbetsljus och extraljus för att jämföra bland annat ljustemperaturer, ljusstyrkor och ljusbilder mellan olika lampmodeller. Det blev ett populärt inslag i montern och en väldigt bra demonstrationsyta för produkterna.

Automässan landade i fyra väldigt hektiska dagar med många intressanta besökare och frågeställningar. Vi tar med oss den härliga energi som mässan gav oss och låter den leda oss genom året 2023. Tack till alla som besökte oss och vi ser fram emot ett fint samarbete både med de nya kontakter vi skapat och den förstärkning av våra befintliga relationer som mässan gav.

3

POLARIS - Ett unikt styrsystem

POLARIS är designat för att kontrollera och styra extern elektronisk utrustning i ett fordon. Bland annat är alla reläer och säkringar digitala.  Installationen av POLARIS är fristående från fordonets originalsystem och systemet konfigureras genom en datorbaserad mjukvara. POLARIS har många fördelar och valmöjligheter inom automation och skräddarsydda funktioner. Installationen av POLARIS är enkel och tidsbesparande. Mellan huvudenheten och kontrollpanelen krävs endast en kabel vilket underlättar montaget. Polaris är CANbus kompatibelt och kan läsa av och styra funktioner via fordonets CANbus signaler.

POLARIS kan även styra extern utrustning såsom bakgavellyftar och annan hydraulisk utrustning som kräver hög startström. Övervakning av vätskenivåer, temperaturnivåer etc kan visas med digitala mätare på kontrollpanelen. Med den inbyggda temperaturkontrollen kan användaren  via gränssnittet, styra och övervaka externa funktioner som till exempel klimatanläggningar och andra temperaturenheter. POLARIS har även inbyggd energihantering och batteriövervakning, som innebär att systemet stänger av funktioner i prioriterad ordning vid spänningsfall.

Skräddarsy din kontrollpanel

› Touchskärm 16:9 – 4,5”

› För infällnad eller stående montering

› Anslutning via USB 2.0

› Knappar med ljud och vibration

› Upp till 30 konfigurerbara knappar (färg/symbol/storlek)

› Knapp för snabbavstängning

› Anpassningsbar meddelandefunktion

› Pictogrambibliotek

› Tre anpassningsbara hårdvaruknappar

› Användarprofiler

› Anpassningsbar skärmljusstyrka

› Automatisk ljusstyrka dag/natt

› Vidvinkel

› Fungerar med handskar

› Vätetålig skärm

4
POLARIS konfigureras och styrs via en touchskärm.

Allt blir enkelt med SpeedFitter mjukvara

Windowsbaserad PC mjukvara

› Konfigurera din skärm och huvudenhet via dator

› Förhandsvisa och testa funktioner

› Konfigurationsfilen förs över via USB-kabel

Extra knappaneler

› 100% kompatibla med POLARIS

› Anpassade för vertikal eller horisontell montering

› Med färger och symboler för varje enskild knapp

› Knappar med ljud och vibration

› Välj mellan 4 - 6 - 9 knappar

› Vätetåliga

› Möjlighet att koppla in upp till 9 paneler per POLARIS-system

ENERGISYSTEM ES-2000 12V 2000W

ES-2000 är ett perfekt energisystem för alla typer av arbetsfordon. Med ES-2000 kan du köra dina kraftfulla elverktyg och samtidigt ha fulladdade batterier i dina handverktyg. ES-2000 är en 2000W högpresterande inverter med ren sinusvåg. Tack vare ett inbyggt 100Ah LiFePO4-batteri driver ES-2000 dina 230V AC-applikationer under lång tid.

Den senaste tekniken inom batteriövervakning skyddar batterierna från överbelastning och säkerställer längsta möjliga livslängd för systemet. Batteriövervakningen tillser även att all tillgänglig laddningsenergi både från fordonets generator och från externt elnät omvandlas till snabb och effektiv batteriladdning. En mikroprocessorkontrollerad DC/DC laddare som är Euro 5/6 klar medföljer. ES-2000 är designad med den professionella användaren i åtanke. Chassit är robust och framtaget för att stå på golvet i ett arbetsfordon. Systemet har ett säkerhetsrelä som skyddar användaren samt en lättläst övervakningsdisplay. Ett specialframtaget fäste gör installationen enkel. Det möjliggör även snabb förflyttning av systemet mellan fordon. Som tillbehör finns ett extra 100Ah batteri, artikelnummer 22-12100.

Artikelnr: 22-2000

BATTERILADDARE DTM-1250 12V 50A

DTM-1250 är en smart mikroprocessorstyrd DC/DC laddare som är Euro 5/6 klar. DTM-1250 har en tydlig display och optimerad flerstegsladdning som anpassar laddningen av bly, gel, litium och AMG batterier.

Artikelnr: 22-1250

5

NYHETER

BACKBELYSNING 1727LM R23 BLIXTLJUS R65

Nu släpper vi ett godkänt kombinationsljus. Belysningen är en rektangulär backoch arbetsbelysning med integrerat blixtljus. Alla funktioner är E-godkända; backljuset enligt ECE R23/R148 och blixtljuset enligt ECE R65. Den nya lampan är perfekt att placera bak på ett fordon då en lampa uppfyller funktionerna backljus och blixtljus. Med sina kompakta mått passar kombinationsljuset ett stort antal fordon och monteringsalternativ.

Lampan ger ett bra back- och arbetsljus på 1727 faktiska lumen och leverera en bred, jämn ljusbild. Blixtljuset ger ett effektivt orange varningsljus med bra sidospridning.

Huset består av pulverlackerad aluminium och med sin robusta konstruktion klarar belysningen tuffa förhållanden. Har kabel med DT-kontakt för enkel och säker inkoppling.

Artikelnr: 18-9430

ARBETSBELYSNING HD 5500LM 90W

Vi breddar arbetsljussortimentet med en rund, kraftfull arbetsbelysning som uppfyller den professionella användarens krav.

Den nya belysningen är en rund Heavy Duty lampa som ger 5500 faktiska lumen, 90W. Belysningen har kompakta mått och levererar en bred ljusbild med jämn och fin spridning av ljuset. Med DT-kontakt i huset och högsta EMC-klassning CISPR25:5 möter lampan marknadens yttersta standarder.

Ett kraftigt fäste av rostfritt stål gör lampan vibrationstålig och lämplig för montering i utsatta miljöer. Den inbyggda temperaturkontrollen skyddar lampan och dioderna från överhettning vilket ger ett arbetsljus med utökad livslängd

Artikelnr: 18-2165

6

Fem fördelar med LED-belysning

Det har skett ett teknikskifte när det kommer till belysning och idag är LED (Light Emitting Diode) det ljus som är mest dominant på marknaden. Men teknikskiftet kan vara förvirrande och begreppen är många. HBA har funnits sedan 1988 och genom åren har vi haft nöjet att följa progressionen från halogen till LED på nära håll. Fördelarna med dioder är många och här har vi valt ut fem punkter som vi tycker är bra att veta om just LED;

1. LED är energieffektivt. LED-tekniken är väldigt effektiv och energisnål. En LED-lampa förbrukar 80-90% mindre energi jämfört med en halogenbelysning som i sin tur endast använder 5% av sin energi till att lysa. Resterande energi omvandlas till värme.

2. LED har lång livstid. En LED-lampa kan brinna i 50 000 timmar, vilket motsvarar mellan två till tio år. Ett exempel är en LED-lampa med livslängd på 30 000 timmar som lyser kontinuerligt 8 timmar om dagen håller i minst sju år.

3. LED finns i olika färgtemperaturer. Ljusets färg mäts i Kelvin och LED-lampor är anpassningsbara när det kommer till ljustemperaturer. LED-lampor finns med Kelvintal från kallvitt ljus till varmvitt ljus. Läs vårt inlägg om Kelvin här.

4. Dioder är tåliga. Dioder är okänsliga för stötar och vibrationer, och LED-lampor används med fördel i tuffa och utsatta miljöer. Dioder fungerar väl i kalla miljöer och startar direkt med full effekt. LED-lampor påverkas inte negativt av tändningar och släckningar.

5. LED är miljövänligt. LED-lampor är energieffektiva och har lång livslängd, vilket gör dem till ett miljövänligt belysningsval. Dessutom innehåller de inte kvicksilver eller andra tungmetaller.

När LED-lampan kom fick den utstå kritik för att vara betydligt mer kostsam än en halogenlampa. Men med tiden har LED-lamporna blivit billigare att tillverka, samtidigt som de är energieffektiva och håller betydligt längre än en halogenlampa. Hos oss finns ett av marknadens bredaste sortiment av fordonsbelysning och extraljus med LED-teknik. Vi följer teknikutvecklingen tätt och I produktframtagningen ligger vårt fokus på kvalitet och hållbarhet.

Här visar vi två LED produktnyheter som vi tycker representerar teknikskifte och utveckling.

LAZER SENTINEL 9” EXTRALJUS

Ett nytänkande E-godkänt extraljus från Lazer Lamps. Sentinel har inbyggt positionsljus med ett godkänt vitt ljus eller orange stylingljus.

Artikelnr: 12-000811

LANDSORT MINIPUCK

Ett runtomlysande blixtljus för planmontage. Med sitt nätta format sätter Landsort minipuck en ny standard för rotljus. Landsort har aluminiumbas, är tålig och lämplig för utsatta miljöer.

Artikelnr: 14-2510

7

HBA. Din lysande partner

HBA Fordonsteknik AB Tel. 08-880 900 - Order tel. 08-519 290 10 - info@hba.nu - www.hba.nu 2302-K100
www.hba.nu STRÖMFÖRSÖRJNING Ny folder finns på hemsidan!

Articles inside

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.