Page 1

2. évfolyam 3. szám

2011. ősz

A felelős állatbarátok magazinja

ONLINE

w w w. h a z i ke d ve n c e k . h u

·

Ke dvenceink mozg ásigénye Ízüle tg y ulladás Arnold, g yere haz a! A diét ás t áplálás A ten g e r i m a l aco k r ó l

·

·

·


KÖSZÖNTŐ

Kedves Olvasó! Itt az ősz, reméljük a rendhagyóan hűvös, sokszor barátságtalan nyár után enyhe, kellemes őszben lesz részünk, ami kedvez a hosszú, vidám sétáknak is. Véget ért a vakáció, elkezdődött az iskola – így kedvenceinkre is kicsivel kevesebb idő jut a munkás hétköznapokban. Ám ha ilyenkor egy kicsivel meghoszszabbítjuk a rendszeres napi sétánkat vagy a hétvégi kirándulást , esetleg csak többet játszunk kedvencünkkel a szokásosnál, kedvencünk hálája nem marad majd el. És ha hazaérnek, kényelmesen lerogynak a fotelbe, vegyék kézbe magazinunkat, hiszen ismét olyan cikkekkel töltöttük meg lapunkat, amelyek a gazdik okulására szolgálnak és a felelős állattartásról szólnak. Itt van máris vezércikkünk, amely a mozgásigény, mozgástér témakörét járja körbe, de elmesélünk egy csodálatos történetet Arnold gazdáiról is, akik 14 hétig keresték elveszett kutyájukat. Olvashatnak a tengerimalacokról, állatorvosunk egy vizsláról írt nekünk, aki „úrinő”, és szót ejtünk a fajtaválasztás fontosságáról is – ezúttal a vadászkutyák kedvencként tartásának előnyeiről és buktatóiról írunk. Tartogatunk még olvasóinknak egy kis fejtőrőt is, és gazdára váró állatokkal is megismerkedhetnek, ahogy már megszokhatták.

3

Jó szórakozást és vigyázzanak kedvenceikre!

TARTALOM

KIADÓ Felelős Állatbarátok Közhasznú Egyesülete Főszerkesztő: dr. Temesváry Kriszta Szerkesztő: Králik Helga Tervezőszerkesztő: Hévizi Mónika Web cím: www.hazikedvencek.hu Minden jog fenntartva. A hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! Az újság elkészítésében (szerkesztés, kivitelezés) a BERKANA KFT. nyújtott segítséget. További információk: www.berkana.hu A magazinban hirdetések elhelyezhetők. Keressen bennünket az info@hazikedvencek.hu e-mail címen vagy a 06 (30) 467 6916-os telefonszámon!

Kedvenceink mozgásigénye

4

Diétás táplálás

8

Gyakori probléma az ízületgyulladás

10

Arnold gyere haza

11

Segélykoncert az árva állatokért

14

Az én kutyám egy úrinő

16

Barátaink szolgálatban

18

Irány a kutyaiskola!

20

Gazdát kereső macskák

22

Könyvajánló

23

Tengerimalacok táplálása és egészségvédelme

24

Állatorvos válaszol

27

Vadásszunk úgy, mint ősatyáink? I. rész

27

A Toxoplasmosis rejtélyei

30

Rejtvény

33


FELELŐSSÉG

4

Kedvenceink mozgásigénye Az állatok lételeme a mozgás. Beszéljünk akár hörcsögről, madárról, macskáról vagy kutyáról szükségük van mozgásra, illetve megfelelő élettérre. Az állatok tartási helyének kialakításánál azonban figyelembe kell vennünk az adott faj speciális igényeit is, illetve azt, hogy hány állatot fogunk együtt tartani.


FELELŐSSÉG

KISÁLLATOK Sokan azért

döntenek a kisállatok tartása mellett, mert könnyebben tarthatónak gondolják, mint egy nagyobb testű állatot. Ez részben igaz is, azonban ez nem azt jelenti, hogy tartásuk kisebb felelősséget és elkötelezettséget kívánna. A helyigény tekintetében nyilvánvaló, hogy egy nagyobb rágcsáló (pl.: nyúl), nagyobb mozgásterületet, így nagyobb alapterületű ketrecet igényel, mint a kisebb méretű rágcsálófajták (pl.: táncolóegér, hörcsög, dzsungáriai törpehörcsög, degu). Persze nem mindig az állat mérete a lényeg. A csíkosmókus például elég kicsi, óriási mozgásigénye miatt mégis csak nagy, tágas helyen tartható. A csincsilla esetében is nem csupán az alapterület, hanem a ketrec magassága a döntő. Egy kisebb lakásban, vagy szobában a ketrec helyigénye nagyon fontos, megfontolandó szempont lehet. Pedig állatkáink csak megfelelő méretű életkörülmények között lesznek boldogok. Mindig úgy alakítsuk ki a lakásban tartott kisállatok helyét, hogy lehetőségük legyen a mozgásra, de búvóhelyük és játékaik is legyenek. MADARAK A házi kedvencként tartott madarakat a lakásban tarthatjuk kalitkában, a kertben pedig volierben. Akárhol is tartjuk madarunkat, helyének nagyságát mindig a madár méretéhez és a madarak számához igazítsuk. Mivel a madarak természetes mozgása a repülés, biztosítani kell számukra ennek a lehetőségét. Sokan a lakásban is szabadon engedik a madarukat, vannak, akik csak időszakosan nyitják ki a kalitka ajtaját, hogy kedvencük repkedhessen és vannak, akik mindezt nem akarják, vagy nem merik

megtenni és a kalitkában éli le a madár az életét. Ez utóbbi esetben mindenképpen akkora kalitkát válasszunk madarunknak, hogy tudjon benne repkedni. Fontos, hogy biztosítsunk a madaraknak is játszási lehetőséget (tükröt, fákat), hogy elfoglalhassák magukat, különben unalmukban még kárt is tehetnek magukban pl. kitépkedik a tollaikat. A nagytesű madarak (pl. kakadu, arapapagáj) tartása különös odafigyelést igényel (speciális étrend, nagy helyigény, napi több órás elfoglaltság), ezért csak az vállalkozzon a tartásukra, aki nem sajnálja sem az időt és energiát, sem pedig az anyagi terheket, amik a tartásukkal járnak. KUTYÁK Bizonyára mindannyian ismerünk olyan kutyákat a környezetünkben, melyeknek egyetlen nyugodt percük sincsen. Ezekre az állatokra szoktunk „fogadásokat kötni”, hogy vajon meddig bírják még visszahozni az eldobott teniszlabdát. Ugyanakkor azonban ott az ellenpélda is, amikor egy kutya részéről már komoly erőfeszítésnek minősül, ha az érkező vendég tiszteletére megemeli a fejét, vagy csóvál egyet a farkán. A kutyákat tehát semmiképpen sem szabad egy sablon szerint mérni. Rendkívül fontos ezért, hogy a fajta kiválasztásánál figyelembe vegyük a kutya vérmérsékletét és mozgásigényét, és azt összhangba hozzuk saját életvitelünkkel. Egy kutya gazdijaként mi is aktívan részt vehetünk a napi testmozgásuk biztosításában. A lakásban tartott kutyákat minimum naponta kétszer, de a kertben tartottakat is rendszeresen vigyük el sétálni. Azon túl, hogy jólesik nekik a séta vagy a futás, fontos, hogy találkozzanak fajtársaikkal, barátkozzanak, szaglásszanak, kergetőzze-

5


FELELŐSSÉG Szöveg: Dr. Temesváry Kriszta kép: www.sxc.hu

6

nek. Ha agilis, állandóan jövő - menő, kiránduló, túrázó emberek vagyunk, akik sokat tudnak foglalkozni az állatukkal, nyugodtan válasszunk hasonló tulajdonságokkal megáldott kedvencet, ám ha magunk is otthonülő, lusta típusúak vagyunk, akik ráadásul egy kis lakásban élnek, akkor felejtsük el a boxert és a dobermannt, mert ennek a házasságnak nem sok jövője lesz. Apropó lakás! „Kutyát lakásban tartani állatkínzás!” - hallani nagyon gyakran ezt az alapvetően téves megállapítást. A mozgásigény mellett van ugyanis egy olyan tulajdonsága a kutyáknak, ami minden fajtára jellemző. Szeretik a rendszerességet, és szeretnek a gazdijukkal lenni. Ha lakásban is tartunk egy állatot, de azt napjában kétszer háromszor leviszünk sétálni, az valószínűleg sokkal boldogabb és teljesebb életet élne, mint az a fajtársa, amelyik egy több hektáros birtokon él, de abból áll a napi kapcsolata a gazdájával, hogy esténként megkapja a maga kutyatápját. Természetesen nem vonatkozik ez azokra, akik reggel 6-tól késő estig nincsenek otthon. Ilyen körülmények között valóban ne tartsunk kutyát! MACSKÁK A macskák, a kutyákhoz képest viszonylag kevéssé igényesek. Szeretik az otthon biztonságát, ahonnan felfedezhetik területüket és vadászhatnak. Másrészt viszont bizonyos szempontból problémásak, pl. válogatósak lehetnek az étkezésükben. Az otthon lehet egy kert vagy egy kicsi városi lakás. A macskák hamar megtanulják kihasználni a lehetőségeiket. A macskák szeretnek a szabadban lenni és kijelölni a saját területüket, elkülönítve a többi macskáétól. Ez sokkal fontosabb a kandúroknál, mint a nőstényeknél. A lakásban tartott macska területe a saját otthona köré épül. A macska szagokkal, hangokkal, karmolt jelekkel és egyéb módon jelzi ennek határait. A terület formája nem követi szükségképpen a lakás vagy a kert alakját, általában szabálytalan alakú. A különböző macskák által kijelölt területek között lehet átfedés, lehetnek olyan közös részek, ahol találkozhatnak. Az a macska, amelyik kimehet a szabadba, sok mindent lát, sokat szaladgál és a figyelmét is sok dolog leköti. Egy lakásban tartott

macska esetében gazdagítani kell a környezetet. Ez megoldható úgy, hogy több helyet kialakítunk, ahol elbújhat, vagy aludhat, megengedhetjük neki, hogy a különböző magasságú polcokra és szekrényekre felmásszon, és ha rendszeresen játszunk vele. A macskáknak sok szórakozásra van szükségük, nagyon érzékeny lények, imádják luxuskörülmények között átszunyókálni a napot. Szeretik a meleget, és gyakran úgy tűnik, hogy a napjuk az egyik meleg helyről a másikra való átsétálással telik. A kertben élő macskák egyik fő tevékenysége a vadászat, illetve a zsákmány hazaszállítása. Ez az ösztön nagyon erős a macskákban. A vadászat a macskák számára teljesen természetes, és még akkor is megjelenhet, ha otthon is elég táplálékot kapnak. Élvezik a vadászatot, a türelmes és óvatos becserkészést, és a zsákmány elejtését. Ha a macska a zsákmánnyal tér haza és megmutatja gazdájának, azt azért teszi, hogy dícséretet kapjon. Nincs értelme megbüntetni ezért, hiszen a vadászat a macska alapösztöne. Lehetséges viszont csökkenteni a vadászat jelentőségét, ha az állatot megfelelően tápláljuk, játékkal kielégítjük mozgásigényét, és bezárva tartjuk éjszakára (főként ekkor vadásznak). Egy másik megoldás, hogy csengőt akasztunk a macska nyakörvére, amely figyelmezteti a kiszemelt áldozatot a macska közeledtére. JÁTSSZUNK, MOZOGJUNK EGYÜTT!

A legtöbb állat szeret játszani. A macskák fonalgombolyagokat kergetnek szívesen, a kutyák imádnak labdázni, botokkal rohangászni. A gazdik is részt vehetnek ezekben a programokban. Például számos kutyás sportot űzhet gazda és kutya együtt. A legegyszerűbb a közös futás, de a biciklizés, frizbizés, úszás vagy egy közös erdei túra is remek ötlet lehet. Ha kedvencünk eleget mozog, nem kell tartanunk a mozgásszegény életmódból adódó egészségügyi és viselkedési problémáktól.


TÁPLÁLÁS

8

A kutyáknak és a macskáknak is szükségük lehet diétás táplálékra MIT ÉRTÜNK DIÉTÁN?

A diéta több, mint egy fogyasztókúra. A diéta a táplálás egy speciális formája, a napi étrend meghatározott összeállítása, amely különbözik az egészséges állatok étrendjétől -ugyanis pontosan a beteg szükségleteihez kell igazítani. Az állatorvos által felírt célirányos diéta a terápia fontos része, mivel a beteg állatoknak másfajta táplálékra van szükségük, mint az egészségeseknek. Az, hogy a táplálkozás szoros kapcsolatban áll az egészséggel, illetve betegséggel, az orvostudomány legrégebbi felismerései közé tartozik. Közismert, hogy az egészséges élet alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás. Kevesen tudják azonban, hogy az élelemmel a betegségeket is kedvezően lehet befolyásolni. A megbetegedések gyakran okoznak anyagcsere-zavarokat a szervezetben, amelyek – ha a táplálkozásnál figyelmen kívül hagyják őket – tartós hatással lehetnek a betegség lefolyására. A diétás táplálékot speciálisan a beteg szervezetének meglévő vagy várható anyagcsere-állapotára figyelemmel állítják össze. Egy diéta elősegíti vagy gyorsítja

a gyógyulási folyamatot, megszünteti vagy csökkenti a krónikus megbetegedések esetén fellépő panaszokat, sőt – arra hajlamos állatok esetében – megakadályozhatja bizonyos betegségek kiújulását.

A BETEG ÁLLATOKNAK SPECIÁLIS TÁPLÁLÉKRA VAN SZÜKSÉGÜK A diétás táplálás az egészséges állatok táplálásának tudományos felismerésein alapul. A diéta-előírások általában ettől a „normális” tápláléktól térnek el: bizonyos tápanyagok bevitelét növelik vagy csökkentik, így a betegséggel összefüggő hiányok vagy túlérzékenység ellen célzatosan küzdenek. A „diéta” szó latin eredetű: egészséges táplálkozást és életmódot, vagy kímélő étrendet jelent. A „dietetika” fogalmán a betegek táplálkozásának tudományát értjük. A táplálási előírások csak akkor érdemlik ki a „dietetika” megjelölést, ha kifejezetten egy abnormális vagy beteg testi állapot megszüntetését, gyengítését vagy megelőzé sét szolgálják. Ezen állapot oka nem lehet tápanyaghiány.


• vesebetegségek • túlsúly (elhízás) • bőrbetegségek (allergiák) • operációk előtti és utáni állapot • a bélcsatorna, máj, hasnyálmirigy megbetegedései • anya nélküli felnevelés • szívbetegségek • cukorbetegség • húgykövesség (struvit- és oxalátkövek) • valamint idős állatok esetében.

KRÓNIKUS (HOSSZAN TARTÓ) BETEGSÉGEKNÉL A TÁPLÁLÁST TARTÓSAN ÁT KELL ÁLLÍTANI.

DIÉTÁS TÁPOK FEJLESZTÉSE

Ilyen keretfeltételek mellett kezdték meg az angliai Waltham Kutatóközpontban a különböző betegségek dietetikus kezelésére alkalmas tápok fejlesztését. A kedvtelésből tartott állatok táplálása és gondozása terén végzett alapkutatások eredményeire építve – ilyen kutatásokat a Kutatóközpont már 1965 óta végez – több éves munka során behatóan vizsgálták a tápanyagok és az egyes betegségek közötti kölcsönhatást. Manapság számos eledelgyártó cég által kifejlesztett diétás tápcsalád kapható, amelyek önállóan táplálékként hosszabb időn keresztül adhatóak, és amely a beteg állatokat igény szerint ellátja a szükséges tápanyagokkal. Ezen termékek konzerv, száraz táp vagy vízoldékony por formájában, csak állatorvosi rendelvényre szerezhetők be.

9

DIÉTÁS TÁPOK – CSAK AZ ÁLLATORVOSTÓL Ezeket a diétás tápokat magas terápiás értékeiknek megfelelően csak állatorvos írhatja elő. Ilyenkor az állattulajdonost tájékoztatják a diéta, a kezelési időtartam, valamint további, a terápiát elősegítő részletekről. A diétás kezelésnek csak akkor van értelme, ha szakszerűen megállapított diagnózison alapul, és ha azt folyamatosan felügyelik. Mint mindig, a kezelés eredménye itt is az állattulajdonos és az állatorvos szoros együttműködésétől függ. Kitartás és következetesség nélkül minden beavatkozás kudarcra van ítélve. A standardizált előállítás és az állandó magas minőség által biztosított terápiás sikerek mellett ezek a termékek még egy felbecsülhetetlen előnyt nyújtanak az állattulajdonos számára: nincs szükség egy speciális diéta fáradságos elkészítésére a beteg állat különleges tápanyag-szükségletének figyelembevételével, és az előre gyártott „normál tápokhoz” hasonlóan időt és pénzt takaríthatunk meg.

Szöveg: FÁBE Kép: www.sxc.hu

A diétás tápláléknak különösen ízletesnek kell lennie. Aki már maga is próbálta, ismeri a problémát. Az önmagunk által elkészített betegkosztnak semmi íze nincs! Emberi pácienst ésszerű rábeszéléssel rá lehet venni az evésre, az állat esetében azonban ez nem hatékony megoldás. Az ízletes betegkoszt elkészítése ugyanis művészet. Az állattulajdonosok és állatorvosok tudják: a beteg állatok többnyire nem szívesen esznek és ezért különösen nehéz táplálékfelvételre bírni őket. Ez az étvágytalanság tovább erősíti a betegséggel összefüggő anyagcsere-zavarokat. A diétás tápláléknak ezért kétfajta követelménynek kell eleget tennie: biztosítania kell a megváltozott tápanyagszükségletet és különösen ízletesnek kell lennie. A legjobb és legegészségesebb táplálék sem használ semmit, ha az állat nem eszi meg. Ezért különösen fontos, hogy a diétás táplálék összeállításakor ne csak a terápiás célok érvényesül-

jenek, hanem az elfogadhatóság (elfogyasztásra csábító legyen a beteg számára) is fontos szempont kell, hogy legyen.

TÁPLÁLÁS

Mit is jelent ez tehát? A speciális megjelölés nélküli termékek (mint például diétás csokoládé, testépítő tápanyag, vitaminban és ásványi anyagban gazdag készítmények) ezek szerint nem „diétás táplálékok”. Ezektől a termékektől (nem hiány okozta megbetegedések esetén) általában nem várható terápiát elősegítő hatás. A diétás táplálékok ezzel szemben egy abnormális vagy beteg testi állapot megszüntetését, gyengítését vagy megelőzését szolgálják. Alkalmazásukra mindenek előtt az alábbi esetekben kerül sor:


EGÉSZSÉG

10

Gyakori probléma az ízületgyulladás Az ízületi bántalmak a felnőtt kutyák közel 20%-át érintik. Az ízületek gyulladása bármelyik ízületen jelentkezhet, ami az ízületi porcok és a csontok károsodásával járhat.

Szöveg: FÁBE kép: www.sxc.hu

A

betegség kiváltó oka lehet fertőzés, elhízás, a nem megfelelő táplálás, örökletes tényezők (csípőízületi diszplázia) illetve az idős kor. Az elváltozás, egyes nagytestű fajtáknál, növendékkorban szerzett sérülés következménye is lehet. A betegség bármely kutyafajtánál kialakulhat, azonban a nagyobb aktivitású, őrző-védő munkakutyáknál jóval gyakrabban fordul elő.Reumás jellegű ízületi elváltozások gyakorta jelentkeznek idősebb kutyán és macskán is. A betegség első tünete a merev, kötött mozgás, főleg felkelés után, ami egyértelmű ízületi fájdalommal párosul. Az elváltozás előrehaladtával további tünetek is jelentkezhetnek. Ilyenkor az állat nem szívesen mozog, az ízület érintésre fájdalmas, bicegés, esetleg sántítás, étvágytalanság jelentkezik. Ezek a tünetek időjárásváltozáskor, illetve

a hideg, téli hónapokban erősödhetnek. A reggeli nehézkes felkelés után, ha az ízületek bejáratódnak, a tünetek általában enyhülnek. Ha arra gyanakszunk, hogy kedvencünknek ízületgyulladása van, azonnal keressük fel az állatorvost, aki megvizsgálja, esetleg röntgen felvételt is készít róla, és felállítja a pontos diagnózist. Ha beigazolódott a feltételezés, és kedvencünk valóban ízületgyulladásban szenved, az állatorvos előírja a megfelelő kezelést, amitől az állat fájdalmai csökkenni fognak és mozgása sem lesz korlátozott. Szerencsére manapság már olyan gyógyszerek állnak az orvosok rendelkezésére, amelyek az állat egész életén keresztül hatásos kezelést biztosíthatnak, mellékhatások nélkül. A reumát véglegesen megszüntető gyógyszer nincs, viszont megfelelő kezeléssel jelentősen javíthatjuk kedvenceink életkörülményeit.Természetesen a reumás állatoknak is szükségük van mozgásra, de mivel ez fájdalommal is járhat, nem szabad megerőltetni őket. Erre a betegségre a téli hónapokban külön figyelmet kell fordítani, hiszen a hideg idő súlyosbíthatja a tüneteket.

„ A BETEGSÉG ELSÔ TÜNETE A MEREV KÖTÖTT MOZGÁS.”


T

örténetünk főhőse Arnold, fajtájára nézve egy nagy svájci havasikutya, aki gazdái - Éva, Éva férje Laci és fiuk Máté – körében teljes jogú családtagként élte vidám és gondtalan életét, mindaddig, amíg egy áprilisi reggelen séta közben egy hirtelen robajtól megijedt és elfutott a gazdáitól. Az ekkor mindössze 11 hónapos kölyökkutya a zajtól szinte sokkot kapott, hiába hívta a gazdája, úgy érezte mindenáron menekülnie kell a számára ijesztő zaj elől. Ekkor kezdődött el a mintegy három hónapig tartó kaland, amelyre egész életükben emlékezni fognak mindannyian, és amely minden gazda számára példaértékű történet lehet a szeretetről, a kitartásról és a hitről. Azon a reggelen Arnold sokkos félelmében bolyongott az emberek között, már túl volt a robaj okozta ijedtségen, de a felismerés, hogy elveszett, nem találja a gazdáját és a hazavezető utat, ismét kétségbeesésbe kergette. Az emberek jórészt bizalmatlanul fogadták, hiszen ekkorra Arnold már majdnem elérte felnőttkori méreteit, így meglehetősen nagytermetű kutya lett. Hiába a kedves, ártatlan kölyökös kutyaarc, az emberek zöme megijed egy 50 kilós kutyától, többen elzavarták maguktól, ami a kutya kétségbeesését valószínűleg csak fokozhatta. Arnold gazdája, Éva is kétségbeesve kereste a kutyát. Amikor hazaért, látta, hogy Arnold magától nem talált vissza, ekkor riasztotta az egész családot. Mindenki azonnal odasietett, autókkal, biciklivel és gyalog járták a környéket, hajnalig keresték a kutyát, de hiába. Másnap a környéken plakátokat helyeztek el, és a keresés egy teljes hétig folytatódott: minden nap kora hajnaltól késő éjszakáig kutatták a környéket, de sajnos nem jártak sikerrel. Úgy érezték minden egyes perccel távolabb kerülnek a céltól, de nem adták fel. Még azon a héten Éva és a férje beszéltek az összes taxitársasággal, a futárokkal, sőt a postások, kukások központjában is jártak, hátha ők munka közben látják, találkoznak Arnolddal. Bementek a rendőrségre, az összes boltba, kérték, ha valaki látja a kutyát,

azonnal jelezze. Az állatorvosnál beíratták a rendszerbe a regisztrált chip mellé, hogy elveszett kutya és keresik. A helyi és a nagy országos rádiók is többször bemondták, hogy Arnold elveszett, az összes biztosítót felhívták, elmentek a vadásztársaságokhoz, az erdészekhez, túraversenyekre jártak. Az interneten minden fórumban szerepelt a felhívás, minden olyan honlapra, ahol lehetőség volt elveszett kedvencet keresni, feltették az üzenetet, hogy keresik Arnoldot. Országos és helyi lapok is segítettek, beszámoltak a keresésről. A budapesti liftek jó részében ott volt a hirdetés: keressük Arnoldot. A facebookon több tízezren osztották meg az üzenetet, kisfilmek, blogbejegyzések születtek Arnoldról, és arról, mennyire szeretné megtalálni a gazdája, hogy újra együtt lehessen a család. A megtalálónak jutalmat ajánlottak fel. Két hónap elteltével már emberek ezrei drukkoltak Arnoldnak és családjának, a keresésének híre ment: szurkoltak az USA államaiból, Olaszországból, Franciaországból, Szlovéniából. Texasban még misét is mondatott az ottani nagy svájci havasi-

TÖRTÉNET

Arnold, gyere haza!

11


TÖRTÉNET

12

kutyás közösség. Mégis Arnoldot mintha a föld nyelte volna el, semmi hír nem érkezett, vagy ha igen, általában egy másik, hasonló (rendszerint berni pásztor) kutyához hívták a gazdákat. Tizenegy heti sikertelenség után egy napon Arnold újra feltűnt eltűnésének helyszínétől nem messze. Azt, hogy mi történhetett a feltűnést megelőző időben senki nem tudja, csak találgatni lehet: talán befogta valaki Arnit és megszökött onnan? Vagy elengedte az illető, látva szomorúságát és azt, mennyire szeretne újra a gazdáival lenni? Nem tudni, minden esetre egy arra lakó kutyás felismerni vélte Arnoldot. Hívta, nevén szólította, de a kutyus nem mert közelíteni.  Hazament és azonnal írt Évának egy üzenetet: szerinte Arnold ismét a környéken van. Mivel a gazdák éppen vidéken voltak, Tamást, Éva öccsét kérték meg, hogy men-

jen és nézze meg, hátha most tényleg Arnold az, akit láttak. Ő egy kicsit szkeptikus volt érthető módon, hiszen ez volt szám szerint az 56. „riasztás”, már annyiszor ment feleslegesen, de érezte, a lelkiismerete nem engedi meg, hogy ne menjem el. Amint megpillantotta a kutyust, tudta, hogy semmi kétség, ezúttal tényleg Arnoldot találták meg. Hívta, futott utána, próbálta utolérni, de Arnold addigra már annyira félt az emberektől, hogy nem mert odamenni hozzá, pedig korábban sokat játszottak együtt. Amikor Éváék megtudták a jó hírt, fejvesztve utaztak haza, közben rokonokat, barátokat hívtak, segítsenek megtalálni őt. Ekkor még úgy gondolták, több szem többet lát. A kutya kétségbeesése csak nőtt a tömeg láttán, elmenekült, elbújt, így a keresés ezúttal is sikertelenül zárult. A történetet hallotta egy kutyaiskola kiképzője is, László, aki felhívta

Évát azzal, hogy ő talán tud segíteni. Elmondta, hogy a kutya valószínűleg sokkos állapotban van, ezért ez a fajta keresés várhatóan nem vezet eredményre - a kutya menekülni fog. Kérte, hadd nézze meg a helyszínt, így fel tudja mérni, milyen stratégia vezethet eredményre.  Miután Évával megnézte a terepet azt kérte, Éva egy héten keresztül járja körbe a hegyet, ahol Arnold bujkál, és etesse egy fix helyen őt. A kutya lassan keresni kezdte, ki az, aki a számára valahonnan oly ismerős piskótákat helyezi el időről időre, de sosem találkozott a gazdájával, csak idegen emberekkel. Éva sokszor közel volt ahhoz, hogy feladja, de László bíztatta mindvégig, higgye el, hogy a kitartást siker fogja koronázni, Éva pedig hallgatott rá. Újabb és újabb trükköket vetettek be, és nézték, hogy Arnold viselkedése miként változik meg, hogyan reagál az új helyzetekben. Egy idő után Arnold elkezdett egy helyen enni, mindig ugyanott. Eleinte megvárta, amíg az emberek elmentek, de egy idő után már úgy is elő merészkedett, ha Éva és Laci, a férje közelben volt. Ám az ösztönös menekülés és a sokk még mindig erősebb volt, mint az emlékek. Ahogy teltek a napok Arnold egyre jobban reagált, már volt, hogy a gazdáit tisztes távolságból követte, ha azok odébb mentek. László javaslatára egyelőre nem próbálták meg a sokkos kutyát erőszakkal hazacipelni, nehogy újra megszökjön, vagy esetleg valami más baj történjen. Az időjárás nem kedvezett a türelemjátéknak, egyre többször és gyakrabban volt vihar az erdőben. Néhány nappal később László elérkezettnek látta az időt arra, hogy megpróbálják hazavinni Arnit. Reakciói és mozgása kiszámítható lett, már közelített Éva felé, érezhetően nem rettegett olyan mértékben, mint korábban. László tanácsára altatóorvost kerestek, aki vadállatok altatásában szerzett nagy tapasztalatot, ő elvállalta, hogy a kutyát néhány méterről egy altató lövedékkel elkábítja. Arnold a szokott helyen eszegette a piskótáit, közben nézegette Évát. Ám ahogy megpillantotta az orvost, aki felemelte a fegyvert, a kutya ismét megijedt és elfutott. Éva, Laci és Tamás visszament a helyszínre


A nagy svájci havasi kutya nagy termetű, nyugodt és kiegyensúlyozott fajta. Barátságos és jó természetű, ugyanakkor kiváló őrkutya. Nem való bárkinek, annak ellenére sem, hogy nagyon ragaszkodik a gazdájához. Erős személyisége van, ezért olyan gazdára van szüksége, aki legalább ugyanolyan erős egyéniség.

EZREK DRUKKOLTAK, HOGY ARNOLD HAZAKERÜLJÖN

védelmező szent medált. Éva és Laci azóta kipihenték magukat és minden pillanatban, amikor ránéznek Arnoldra, hihetetlen boldogság tölti el lelküket. Eszükbe jut az a sok ember, aki segített, vagy segíteni próbált nekik, mindazok, akik üzenetekben bíztatták őket, és azok is, akik csendben, a monitorok mögül izgultak értük és drukkoltak nekik. Nem gondolták, hogy kitartásuk és hitük ennyi embernek ad erőt, és hogy ilyen ereje van az összefogásnak. Éva és Laci 14 hetes kutyakeresésük során összesen 5600 plakátot helyeztek el, 55 kutyát mentek el megnézni abban a hitben, hogy Arnold az. Segítségükkel 36 kutya került haza, ebből 13 berni pásztorkutya volt, 20 kutya került új gazdához, vagy ideiglenes befogadóhoz. Történetük utolsó két hetét én magam is végigizgultam, amikor Arnold hazakerült, felvettem a kapcsolatot a gazdájával, Évával, megírhatom-e 14 hét igaz történetét olvasóinknak. Ő azonnal igent mondott – amit ezúton is köszönök - azt gondolom ennél a történetnél jobb példa arra, hogy mit jelent az, hogy „felelősnek lenni általunk tartott élőlényért”, talán nem is lehetne. Szeretném, ha Arnold példája hitet és erőt adna minden olyan gazdának, aki elveszett állatát keresi, igenis van remény, csak nem szabad feladni. És szeretném, ha ez a történet visszaadná mindenkinek az emberekbe vetett hitét is: higgyék el, sokkal több jó ember vesz minket körül, mint ahogy mi azt gondoljuk…

13

Szöveg: Horváth Éva és Králik Helga, kép: Horváth Éva

éjjel, és egy gallyakból összerakott bunkert épített, hogy másnap, a következő próbálkozásnál a kutya ne vehesse észre az orvost. Éva a kihelyezett étel közelében foglalta el helyét, a doki a bunkerben. A család többi tagja, barátok valamint László, a kutyakiképző és kollégái a környező ösvények közelében helyezkedtek el, minden eshetőségre felkészülve – senki nem tudta az altatás után a kutya merre menekül. Veszélyes volt a terep: egy főút és egy szakadék is szerepelt a lehetséges menekülési irányok között. Az altatás úgy volt tervezve, hogy egy percen belül elalszik a kutya, de mégis jobb volt az óvatosság, nehogy tragédia történjen most, amikor már oly közel a cél. Amikor Arnold a szokásos módon enni kezdett, az orvos kilőtte a lövedéket, a kutya fél percen belül álomba merült. Csak 15-20 métert ment, mielőtt lefeküdt. Sikerült, Arnold haza kerül végre! Gazdái hihetetlen megkönnyebbülést éreztek, sírtak örömükben: 14 heti várakozás, a rengeteg álmatlan éjszaka, a végtelen aggódás és elkeseredettség után a kitartás és hit meghozta gyümölcsét: kutyájuk, Arnold ismét velük lehet. László tudta, nem lesz gond az ébredés után: az emlékek lassan visszatérnek a falkáról, Arnold otthon fogja magát érezni, amint felébred. Így is lett, Arnold úgy ébredt fel, mintha semmi nem történt volna, mintha a 14 hét csak egy hosszú, rettenetes álom lett volna. Azonnal megismerte gazdáit és a környezetet, amelyben addig a bizonyos áprilisi napig élt gazdáival… Arnold azóta jól van, eleinte sokat aludt és pihent, mostanra kezd visszatérni a rendes kerékvágásba és a család életébe. Talán mintha egy kicsit kajacentrikusabb lenne, mint régen. A texasi kutyaszerető közösség a jó hír hallatán postázott Arnoldnak egy

TÖRTÉNET

Tudta-e?


HÍREK

Segélykoncert az árva állatokért Közel 600 állatbarát és zenebarát vett ett részt a július 20-án megrendezett Első-Segélykoncerten, az Illatos útra a sérülten került kutyák gyógyíttatása a érdekében.

Szöveg és kép: Óvári András, Vigyél Haza Alapítvány

14 A

z Illatos úti Ebrendészetre évente több, mint 3000 kutya kerül be. Ennek egy része ze sérült (többnyire csont sérült: autó gázolja el őket), vagy olyan, a gazdája által leadott állat, t, akiknek az orvosi költségét tulajdonos nem tudja, vagy nem kívánja vállalni. A Vigyél Haza Alapítvány küldetése az Illatos úti árva kutyák örökbefogadási esélyeinek nöövelése, örökbeadása. Ennek fontos eleme a kutyák szükséges orvosi ellátásának biztosítáása, hiszen a Telepen komolyabb orvosi beavatkozások, műtétek végzésére nincsen lehetőség. Az alapítvány az anyagi fedezetet a jótékony felajánlásokból teremti elő, ezért időről időree jótékonysági programokat szerveznek. Júliusban az amerikai TACOMA Concert Band d európai turnéja utolsó állomásán, Budapesten adott koncertet, amelynek teljes bevétel-ét az alapítványnak ajánlotta föl, csakúgy, mint a többi fellépő Lola, Király Viktor és a műsorvezető színész páros Verebes Linda és Pindroch Csaba. A koncert helyszínét biztosító Szabad tér színház is csatlakozott a felajánlókhoz, a koncert helyszínét ingyenesen biztosította. A 60 fős, rézfúvós zenekar köny-nyed, nyáresti klasszikusokat, filmslágereket és musical részleteket játszott.  A szervező Vigyél Haza Alapítvány gondolt azokra a családokra is, akik nehezen engedhetik meg maguknak a koncertre járást, ezért a jegyek árát jelképes 100 Ft-ban határozták meg és mindenki szándékára, lehetőségeire bízták, hogy tud-e, kíván-e a helyszínen adományozni a cél érdekében. A koncert kapcsán összegyűlt adományok értéke meghaladta a félmillió forintot, pénzadományokat továbbra is vár az alapítvány, amelyet a 11714006-20438490-es számlaszámra lehet eljuttatni.


ÁLLATI PROGRAMOK A REX ÁLLATSZIGETEN 2011-BEN …ahol mindenkire állati élmények várnak! SZABADIDÔS ÉS CSALÁDI PROGRAMOK Osztálykirándulás egész napos programmal Csoporttalálkozók, csapatépítés Születésnap vidám, állatos programokkal

ÁLLATI OKOSSÁGOK Izgalmas – vetítéssel és vidám játékokkal egybekötött – elôadásaink a felelôs állattartás aranyszabályairól. Idén kiemelt szerepet kapnak a magyar állatfajták! (elôzetes egyeztetéssel)

ZOOCSEMETE ÁLLATBARÁT SZAKKÖR Aki olthatatlan vágyat érez arra, hogy testközelbôl megismerkedjen a legkülönbözôbb állatfajok gondozásával és védelmével, szeretettel várjuk szakköri foglalkozásainkon! Szeptember 24.: Kutyológia (kutyás alapismeretek nem csak újdonsült gazdiknak) Október 29.: Rágcsálókról dióhéjban (kisemlôsök a lakásban) November 26.: Élô Betlehem (Betlehem felállítása és a háztáji állatok bemutatása)

BULI, BULI, BULI!!! RENDEZVÉNY, OSZTÁLYKIRÁNDULÁS, SZÜLETÉSNAP Az Állatsziget kiváló helyszínt és lehetôséget kínál osztálykirándulások, születésnapi- és egyéb összejövetelek lebonyolításához. Szabadon választható programjaink: állatbemutató, kutyasétáltatás, lovaglás, kézmûveskedés, pónihintózás. (elôzetes egyeztetéssel)

GAZDIAKADÉMIA ISMERETTERJESZTÔ ELÔADÁSSOROZAT FELELÔS ÁLLATTARTÓKNAK Ez év elején indult, havonta jelentkezô programunkra azokat a gazdikat várjuk, akik szeretnének többet tudni a kutyák testi és lelki tulajdonságairól, nyavalyáiról és azok szakszerû kezelésérôl. Szeptember 3.: Kutyalélektan Október 1.: Kutyás sportok napja November 5.: Kutyák egészségtana December 4.: Kutyák szaporodásbiológiája

REX TANODA ÁLLATSZIGETI KUTYASULI Bármilyen életkorú, fajtájú és képzettségû kutyát és gazdiját szeretettel várja a Rex Tanoda kutyaiskola a Rex Állatszigeten. Általános engedelmességi és ügyességi foglalkozások: Szerda 18-19, Szombat, vasárnap: 10-11 Kölyöksuli: Szombat, vasárnap: 8.45-9.45 Agility foglalkozások: Csütörtök: 18-19.30, szombat: 11-12.30 (elôzetes egyeztetéssel)

HÉTVÉGI CSALÁDI RENDEZVÉNYEK AZ ÁLLATSZIGETEN Szeptember 4.: Állatszigeti Szarvasgomba Fesztivál Október 1.: Állatok Világnapja December 3.: Állatok Mikulása

Rex Kutyaotthon Alapítvány – Állatsziget Cím: 1048 Budapest, Óceánárok u. 33. • Telefon: (06 1) 230 4080 rexiroda@rex.hu • www.rex.hu Nyitva tartás: az év minden napján, H-V 10-17 óráig. Megközelítés: Újpest-központ metrómegállótól a 30-as busszal, vagy autóval a Megyeri út és az Óceánárok utca keresztezôdéstôl 500 méterre. Adószám: 18015676-2-41 • Bankszámlaszám: 10402283-22802398-00000000


TÖRTÉNET

EGY ÁLLATORVOS TÖRTÉNETEI – dr. Sütő András rovata

16

Az én kutyám egy úrinő A

címben szereplő kijelentés egy őszi délelőtt hangzott el nem kis meglepetésemre. Jót mosolyogtam magamban, de megpróbáltam komolynak mutatkozni, ahogy az egy állatorvoshoz illik. Csabát, a gazdit évek óta ismertem. Hozzám hozta Vacak nevű kutyusát már az első oltásoktól fogva. Szerencsére nem sok probléma akadt ezzel a nagyon kedves magyar vizsla szukával. Csaba sportos alkat: mindene a tenisz, szereti a futást, jó az erőnléti állapota, és ebben a szellemben nevelte Vacak kutyát is. Jókat futottak minden nap az erdőben, együtt menekültek a fán tanyát vert vad lódarazsak támadása elől, és minden családi programot együtt töltöttek, amit csak lehetett. Szerencsére Csaba az a gazdi, akit minden állatorvos szeretne: ha valamit nem tudott, akkor annak vagy utánanézett, vagy

megkérdezte. Tanácsaimat mindig megfogadta, a recepteket kiváltotta, a tablettákat a megadott időpontokban beadta. Nem szólt, nem ellenkezett, a segítséget mindig nagyon udvariasan megköszönte, majd távozott. Szerettem vele beszélgetni, mert láttam rajta, hogy mennyire érdeklődő, menynyire szereti Vacak kutyát, és mindent megtett azért, hogy rendes, felelősségteljes gazdi legyen. Sokszor - ha éppen nem volt senki a váróban - elbeszélgettünk. Ez nekem is jó volt, mert minden feltett kérdéssel én is tanultam, és miután elmentek, valahogy mindig könnyebben, vidámabban telt a nap. Az egyik ilyen beszélgetés során a szaporodás kérdéseiről beszélgettünk. Vacak „nagylány lett”, azaz elkezdett tüzelni. Felhívtam Csaba figyelmét, hogy ilyenkor nem szabad a kutyával az utcán (főleg póráz nélkül) sé-


mindez lecsendesül, a tüzelés jelei eltűnnek, kutyánk ismét „úrinő” lesz, azaz ismét elkergeti a kanokat. Csaba teljesen letörve hallgatta a „leckét”, és azt hiszem egy világ dőlt össze benne kutyája „erényeit” illetően. Pár nap múlva ismét kopogtatott, elmesélte, hogy minden bejött, ami elmondtam. Vacakból egy csábító boszorkány lett: kellette magát a kanok előtt, a vezényszavakra nem reagált, egyik fülén be, a másikon ki.

Természetesen a napi futások és séták is elmaradtak, illetve a minimálisra csökkentek, ennek ellenére az „udvarlók” ott sorakoztak a kapu előtt, fegyelmezetten a bebocsájtásra várva. Nagyot derült a kanok állhatatosságán, ahogy mesélte: már csak a csokor virág, és a bonbon hiányzott, és teljes lett volna a l’amour. Vacak kutya a tüzelés befejezését követően természetesen ugyanolyan kedves, szófogadó és jól nevelt kutya lett, mint volt, tehát minden mehetett tovább a maga kerékvágásában, és Csaba is megnyugodott: elfogadta, hogy a tüzelés egy másik „dimenzió”, ami szerencsére csak 3 hétig tart, de az ugye nem a világ.

17

Szöveg: Dr. Sütő András kép: Dr. Filadelfi Szilvia

tálni, mert az ivari szagot - amit mi emberek nem érzünk - szétvihetjük a környéken. Ennek az lesz a következménye, hogy az utca összes kan kutyája a kapu előtt fog ácsorogni bebocsájtásra várva. Akinek szuka kutyája van, az tudja miről is beszélek. Csaba végighallgatta a „kiselőadást”, majd kihúzta magát, és büszkén ezt mondta: „– Az én kutyám egy úrinő, más kutyára rá se néz. Sőt! Ő üldözi el a közeléből a túlságosan tolakodó kan kutyákat, sokszor az utca végéig üldözve őket. Nagyon őrzi az ártatlanságát. –„ Jót mosolyogtam magamban, de egy kicsit le kellett törnöm Csaba lelkesedését. A szukák tüzelésének 3 szakasza van: az elsőben a szuka valóban úgy viselkedik, mint egy „úrinő”: elkergeti a kan kutyákat maga mellől, és bár mutatja a tüzelés egyértelmű jeleit, mégsem hagyja magát. Ennek semmi köze nincs a szeméremhez, csupán hormonálisan még nem tart „ott”. A második szakaszban (ekkor kell nagyon vigyázni), a szuka viselkedése gyökeresen megváltozik: szófogadatlan lesz, elszökik, akár úgy is, hogy a nyakörvből kihúzza a fejét, vagy kirágja magát a kerítésen keresztül, illetve átugorja még a magas kerítést is. Ilyenkor akár napokig elő sem kerül. „Hajtja a vére” – ahogy mondani szokták. A harmadik szakaszban

TÖRTÉNET

AKINEK SZUKA KUTYÁJA VAN, AZ TUDJA MIRÔL BESZÉLEK.


SZERETET

18

Barátaink szolgálatban – a négylábú nyomozók A modern technikai vívmányok a bűnüldözésben is segítik az embereket, olyan eszközöket adnak a nyomozók kezébe, amelyeket 50–100 évvel ezelőtt még csak el sem tudtak volna képzelni.

E

nnek ellenére van olyan terület, ahol az ember még mindig ragaszkodik a hagyományokhoz. A kutyák különleges képességeinek használata a rendőri munkában a mai napig természetes és pótolhatatlan. Világszerte segítenek a nyomkövetésben, a tömegoszlatásban, kábítószer keresésben, de speciális feladatokat is elláthatnak: bizonyítékokat kutathatnak fel, fegyvert kereshetnek, vagy pl. az amerikai rendőrségnél beagle kutyák egy csoportja a határokon, reptereken segít felkutatni a tiltólistán lévő

mezőgazdásági termékeket, hogy azok illegális be-és kihozatalát megakadályozzák.    Melyik a legjobb kutyafajta ezekre a munkákra? Világszerte más-más fajtákat részesítenek előnyben, ha rendőri munkáról van szó. Leggyakrabban német juhászkutyákat és dobermannokat alkalmaznak, de például Belgiumban a belga juhász (mallinois), Japánban az akita inu, Zimbabweben pedig afrikai oroszlánkutya a jellemzően szolgálatot teljesítő rendőreb. Mindegyik fajtának más az erőssége, de mindegyik fajta rendelkezik valamilyen olyan tulajdonsággal, amely alkalmassá teszi a feladatok ellátására. Általánosságban elmondható, hogy a rendőri munkára alkalmas kutyafajták sokoldalúak, nem igényelnek különleges gondoskodást (általában rövidszőrű, állófülű) és jól bírják a fizikai megterhelést.


A NYOMOZÓKUTYA KIKÉPZÉSÉT EGÉSZ FIATAL KORBAN KEZDIK, ÉS EGÉSZ ÉLETEN ÁT FOLYTATJÁK. védő kutyákat is. Feladatuk, hogy az embert többszörösen felülmúló érzékszerveikkel, testi gyorsaságukkal, ügyességükkel, erejükkel és kitartásukkal segítsék a szolgálatot teljesítő rendőröket. A kutya növeli a rendőr biztonságérzetét, erősíti tekintélyét. Az igazán eredményesen dolgozó őrző-védő kutyát kölyökkorában választják ki az alomból. A fizikai adottságot, a tanulékonyságot, a bátorságot különböző tesztekkel mérik fel, és gondosan szűrik ki a legalkalmasabb kiskutyákat. Megfigyelik, hogyan reagál a kiskutya a váratlan zaj- és fényingerekre, az új benyomásokra, könnyen barátkozik-e, vagy bizalmatlan természetű. A jó őrző-védő kutya

19

Szöveg: fábe kép: www.sxc.hu

már kiskorában bátor, életerős, megbízható. Még egy területet érdemes említeni, ez a kábítószer-kutatás. Egyetlen német juhászkutya fél óra alatt ellenőrzi egy Boeing-247 típusú gép teljes rakományát, ami valljuk be, nekünk embereknek egy többnapos munka lenne. A kutyák a rendőrségi munkák során nélkülözhetetlen és pótolhatatlan feladatokat látnak el, így a technikai fejlődés előrehaladtával is szükség lesz négylábú társainkra.

SZERETET

Magyarországon jellemzően német juhászkutyákkal találkozhatunk, de az állományban vannak rottweilerek és más fajtához tartozó ebek is. A leghíresebb magyar rendőrkutya Kántor volt, aki mint nyomkövető segítette a rendőri munkát, és több mint 400 sikeres felderítésben vett részt. A legendás nyomozókutya kipreparált teste megtekinthető a Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeumban. A rendőrkutya ősének a kb. 400 évvel ezelőtt Skóciában szolgálatot teljesítő kutyákat tekinthetjük, akikkel az állattolvajokat igyekeztek felderíteni, mégis a rendőrkutya-kiképzés kezdeti lépései színhelyének Belgiumot tekintjük, ahol az 1890-es években jelentek meg az első nyomkövető kutyák. A belgák kiképzett kutyái később szép számmal kerültek Európa más országaiba is, és egyre több helyen kezdték használni a kutyákat a rendőri munkában. Elterjedésük időnként nagyobb lendületet kapott, amikor híre ment egy-egy kutyával megoldott bűnesetnek, rendőrkutya képző klubok alakultak, divatba jött a nyomkövetés oktatása, a közös munka pedig a mai napig tart. A nyomozókutya kiképzését egész fiatal korban kezdik, és egész életen át folytatják. Megismertetik vele az „egyéni emberi szag” fogalmát. Az állatnak főleg azt kell megtanulnia, hogy ragaszkodjék a követendő szaghoz, ne terelje el semmi más, esetleg vonzóbb illat. Vagyis a sok száz vagy ezer szagbenyomás, inger közül csak egyetlenegy érdekelje, az, amelyet keresnie kell. Ha egy nyom elég hoszszú (legalább 800 méter), akkor a kutya később képes azonosítani a nyom tulajdonosát és a szagát hordozó tárgyakat kiválasztja a szóban forgó egyént és holmikat más személyek, tárgyak közül is. Nem minden kutya alkalmas egyformán a nyom követésére vagy egyéb szimatmunkára. Bár vitathatatlanul itt a legfontosabb követelmény a szaglás élessége: nem ez az egyetlen feltétel. Még nem sikerült pontosan tisztázni, miért lesz az egyik kutyából kiváló nyomkövető, a másikból miért nem. A nyomkövető kutyák mellett a rendőrség alkalmaz őrző-


KIKÉPZÉS

20

Irány a kutyaiskola! Itt az ősz, a gyerekeknek megkezdődött az iskola, becsöngettek. Azonban nemcsak ők járhatnak iskolába, hanem hűséges társunk, a kutya is. A kutyák kiképzésére mára már rengeteg, speciális kutyakiképző iskola alakult. Ezekben az iskolákban az alapengedelmességi okítástól, az őrző-védő feladatokon át, a speciális vadászvizsgáig mindenféle szinten folyik az okítás. A „tanítás” általában szombaton és vasárnap van, télen, nyáron, hóban, sárban és napsütésben is, de vannak olyan iskolák is, amelyek egész héten át minden nap várják a leendő, és a már meglévő „nebulókat” gazdáikkal együtt.     

Sokan – kényelmi okokból, vagy inkább csak időhiány miatt – a kiképző-oktatót házhoz hívják. Természetesen erre is van lehetőség, felár mellett. A másik megoldás, ha a kutyát a kiképzés teljes idejére – ami pár hetet vesz igénybe – bentlakásos kutyaiskolába íratjuk be. Ilyenkor természetesen a tartás, az etetés és a kiképzés teljes költsége is a gazdát terheli a kiképzés teljes időtartamára, ami nem kis pénz. Az, hogy mennyi időt vesz igénybe, amíg a kutya az „előírt tananyagot” maradéktalanul elsajátítja, függ a gyakorlatok nehézségi fokától, a gyakorlás időtartamától és rendszerességétől, a kutya genetikai sajátosságaitól („észbeli képességeitől”), fajtájától, stb. A háromféle kiképzés (kutyaiskola a gazdival együtt, háznál oktatóval taníttatás, illetve bentlakásos kutyaiskolába adás) közül a legjobbnak (és a legolcsóbbnak is) az első módszert tartom. Ha a gazda kutyájával együtt megy a kiképzésre, akkor a foglalkozás alatt egyrészt ő is megtanulja, hogy kutyájának mit is kell (vagy kellene) tudnia, sőt a jó kutyaiskolákban a gazdát is oktatják, többek között segítenek megérteni a kutyák viselkedési problémáinak okait is. Másrészt a közös foglalkozás jobban elmélyíti és bensőségesebbé teszi a kapcsolatot a kutya és gazdája között. Harmadszor az sem elhanyagolandó, hogy a természetben való mozgás, futás, a gazdának is jó edzés, kikapcsolódás. A háznál való taníttatás szintén jó lehet, de csak abban az esetben, ha a gazda figyeli az oktató minden mozdulatát, és két oktatás között a már elsajátított „leckét” gyakoroltatja a kutyával. Csak így rögzül a „házi feladat”.   A harmadik megoldást azért tartom kevésbé jónak, mert a gazda kimarad az oktatási periódusból. Így egyrészt nem tudja (mivel nem látja), hogy milyen módszerekkel történt meg a tananyag elsajátíttatása (fenyítés, jutalmazás, játék, stb.), másrészt könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy miután az oktató a „tanév végi” bemutatót követően távozik, kutyánk nekünk már nem fogja


KÖNYVAJÁNLÓ

KIKÉPZÉS

21

A RETRIEVER A retriever idális választás minden olyan leendő gazdi számára, aki kedves, élénk természetű, intelligens kutyára vágyik. A Cser Kiadó „A retriever” könyve hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal szolgál a kutyatulajdonosoknak, a fajta történetétől a mindennapi gondozásig. Keresse a Kisállataink sorozatot isáállattaiinkk soroz attott a könyvesboltokban és a Fressnapf áruházakban!

Szöveg: Dr. Sütő András Kép. www.sxc.hu

ugyanazokat a gyakorlatokat ugyanúgy produkálni, mint tette azt esetleg 10 perccel korábban. Hogy ez miért van így? Az oktató egyénisége és tudása nagymértékben kihatással van a kutyára. Amennyiben a jó hozzáállás, a tudás, az ismeretanyag hiányzik, akkor nem biztos, hogy otthon mi leszünk a „falkavezérek”, nem lesz tekintélyünk a kutya előtt, így hiába tanulta meg az engedelmességi feladatokat, nem fogja nekünk végrehajtani. Az iskola befejeztével nagyon fontos, hogy ha már nem is olyan sűrű időközönként, mint korábban, de mindenképpen rendszeresen gyakoroltassuk kutyánkkal a régebben tanultakat. Igazából csak emlékeztetni kell, illetve fel kell frissíteni a már tudottakat. Természetesen a sulit nem muszáj abbahagyni, korlátlan ideig lehet folytatni. A kutyaiskolába járást 8 hónapos kortól tartják jónak. Ekkor már nem annyira kölyök, hogy „ne tudna odafigyelni az órákon”,

de még nem is olyan öreg, hogy a rossz tulajdonságok (rosszaságok) véglegesen rögzülnének. Az ezt megelőző időszakban érdemes „kutyaóvodába” járni, így a kiskutya elsajátítja a többiek között a kutyákra jellemző kommunikációs formákat, illetve megalapozható a későbbi oktatása is. Egy kutya jelleme legkönnyebben két éves koráig alakítható. Ebben az időszakban a legfogékonyabb, ilyenkor tanul a leggyorsabban. Természetesen később is elkezdhetjük az iskolát vele, de a berögződések miatt egy kicsit nehezebb dolgunk lesz vele. És természetesen hamarabb is nekiláthatunk kutyánk nevelésének: akár már 8 hetes kiskutyát is elkezdhetünk okítani pozitív megerősítéssel, jutalomfalatokkal, simogatással.


SZERETET

VASZIL, 4 hónapos, duplán oltott (kombi), parazita mentes, kedves, játékos, cirmos kandúrka.

FLÓRA, 3 hónapos, duplán oltott (kombi), parazita mentes, kedves, játékos, szürke-fehér lány cica. Fiona testvére.

22

Gino, 3 hónapos, duplán oltott (kombi), parazita mentes, kedves, bújós, majdnem teljesen fehér kandúrka. Imád nyakban ülni. NERO, 3 hónapos, duplán oltott (kombi), parazita mentes, kedves, fekete kandúrka.

Gazdát keresünk!

 Szöveg és kép: Macskavilág Alapítvány

EZEK A MENTETT MACSKÁK ARRA VÁRNAK, HOGY EGY ÖRÖKBEFOGADÓ JELENTKEZZEN ÉRTÜK ÉS SORSUK JOBBRA FORDULJON.

JANCSI ÉS JULISKA, 4 hónapos, duplán oltott (kombi), parazita mentes, cirmos-fehér testvérpár.

FIONA, 3 hónapos, duplán oltott (kombi), parazita mentes, kedves, játékos, szürkefehér lány cica, aranyos kis folttal a pofiján. A Macskavilág Alapítvány gondozásában gazdit keresnek a képeken látható cicák. Szerződéssel fogadhatók örökbe, ivartalanítási, éves oltási kötelezettséggel. További infók: zoli@macskavilag.com www.macskavilag.com


KÖNYV

Kedvencünk a macska 100 lépésben R

ober Tabor - Kedvencünk, a macska című cicás könyve a macska pszichéjét, viselkedését, táplálkozását mutatja be, hogy jobban megismerhessük ezt a titokzatos állatot. Alvás, játék, vadászat, dorombolás, fújás, nyávogás, tisztálkodás, hátraszegezett fülek – de miért? Ez a könyv azoknak kíván hasznos ismereteket és tanácsokat adni, akik szeretnének cicájukkal még barátibb kapcsolatot kialakítani, akik szeretnék megérteni cicájukat. A könyv nagy alapossággal á l éés éérdekfeszítő d kf ítő móó don mutatja be a macskák pszichéjét, viselkedését, kommunikációját, problémáit és szükségleteit, a témához kapcsolódó minden információt könnyen hozzáférhetően és közérthetően taglalva. A szerző, Roger Tabor világszerte jól ismert és elismert macskabiológus, számos televíziós műsor szereplője (pl. BBC-s programok), díjnyertes író. Több mint 30 éve és 25 országban vizsgálja a városi macskák viselkedését és életkörülményeit. A könyvben szereplő fényképek túlnyomó részét ő készítette. A könyv megvásárolható a Fressnapf Állati Áruházak üzleteiben!

23


SZERETET

24

Tengerimalacok táplálása és egészségvédelme A tengerimalacok társaságkedvelő, vidám állatkák, és igen szórakoztatóak. Nem hiába tartoznak a legnépszerűbb kedvencként tartott kisemlősök közé. Társaságban jobban érzik magukat, így célszerű párban tartani őket. TÁPLÁLÁS A tengeri malacok fő tápláléka az előre gyártott eleség lehet, amely rendszerint megfelelő arányban tartalmazza a tápelemeket összesajtolt formában. Figyeljünk arra, hogy például a túlzott napraforgómag- és a diótartalom a kisállat elhízását okozhatja. A magokkal egyébként vigyázzunk, mert a tengerimalac torkán akadhat. A legjobb táp széna-alapú és nem tartalmaz diót, illetve mértékkel tartalmaz magvakat (napraforgómag, kukorica, árpa). Mindig nézzük meg a táp szavatossági idejét, ugyanis minél frissebb, annál több - az állatkák számára nélkülözhetetlen - C vitamint tartalmaz. Ezek a kisrágcsálók imádják a szénát, amely rostgazdagsága révén biztosítja, hogy megfelelő legyen az emésztésük. Ez azonban nem elegendő, csupán táplálék-kiegészítőként használhatjuk. Gondoskodjunk arról,

hogy mindig legyen előttük széna, mert ezzel megakadályozzuk, hogy a fogai túlnőjenek, és a tengerimalac rágcsálási igényét is kielégítjük. A legjobb széna hosszú szálú füvekből készül. A tengerimalac táplálékának harmadik eleme a friss zöldség. Állatonként körülbelül egy tenyérnyi zöldet adjunk. Minden tengerimalac ízlése más, ezért ne várjuk, hogy bizonyos zöldségeket egységesen mindegyik szeretni fogja. Valójában azért van szükség zöldségre és gyümölcsökre, mert ezek az állatok nem tudják maguktól előállítani a C vitamint. A gyümölcsök adagolását - magas cukortartalma miatt - mértékkel végezzük. PR Ó BÁ L KOZ H AT U N K : • pitypang levéllel, • (szennyeződéstől és vegyszertől mentes) fűvel • zöldsalátával (a nitrit tartalom miatt csak biot adjunk), petrezselyemmel, paradicsommal • sárgarépával (beleértve a zöldjét is) • uborkával • kaliforniai paprikával • káposztával • kellevéllel • karfiollevéllel


SZERETET

25

KÖNYVAJÁNLÓ

Utóbbi hárommal érdemes vigyázni, mert túlzott fogyasztásuk felfúvódást okozhat. A friss eleség magas víztartalma miatt lehet, hogy kevesebbet fog inni kedvencünk. Hasmenés esetén fokozatosan csökkentsük a friss táplálékot. Vigyázzunk az almával, mert az erre érzékeny egyedek száját kisebesítheti az almasav. A zellert vágjuk csíkokra, mert a fás rostok könnyen kedvencünk torkán akadhatnak. A zeller átmenetileg (pl. utazás alkalmával) jó vízforrás a tengerimalacnak, de ne adjuk rendszeresen. A spenótot nem szabad túladagolni az oxalát tartalma miatt. Kerüljük a burgonyával való etetést, mert nagy a vegyszerek miatti kockázat. Gyümölcsök közül ajánlható a dinnye (inkább csak ízelítőül, magas cukortartalma miatt), a narancs, az alma, a körte és a szőlő. Célszerű az eleséget egy nehéz tálkába tenni, hogy kedvencünk ne tudja azt felborítani. A szénának speciális szénatartót szerelhetünk a ketrec oldalára. Elvileg egész nap lehet előtte táp, de pontosan tudnunk kell, hogy mennyit eszik. A tengerimalac unalmában óriási mennyiségű felesleges eleséget képes elfogyasztani, ezért próbáljuk meg minél több játékkal és társasággal érdekessé tenni az életét. A megmaradt táplálékot mindig vegyük ki, nehogy romlottan bajt okozzon. Mindig legyen friss ívóvíz az állatok előtt. A rágcsálóknak megfelelő a speciálisan erre a célra kapható itató. Tálkában nem érdemes vizet tartani, mert egy szempillantás alatt kiborítják és a gyönyörű terráriumból „akváriumot” csinálnak.

A TENGERIMALAC Tudta, hogy a tengerimalacok összesen 11 féle hangot képesek kibocsátani érzéseik kifejezésére? A Cser Kiadó „A tengerimalac” kötetéből minden fontosat megtudhat, ami segít abban, hogy jó gazdija legyen ezeknek a könnyen megszelídíthető, barátságos állatoknak. Keresse a Kisállataink sorozatot a könyvesboltokban a Fressnapff áruházakban! á há kb !

EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS Lássuk, hogy néz ki egy egészséges tengerimalac:

• élénk és reagál a környezetéből érkező hatásokra • csillogó, tiszta szeme van, amely nem váladékozik és nem duzzadt a szemkörnyéke • fülei nem árasztanak kellemetlen szagot, nem túl szőrösek, vagy zsírosak • vastag bundáján nincsenek száraz vagy szőrtelen foltok (a fülei mögött nincs szőr, ez természetes) • orr- és szájkörnyéke nem nedves és nem váladékozik • fogai megfelelően záródnak • nincs hasmenése, és végbélnyílásának környéke tiszta, száraz • szőrében nem bújnak meg élősködők és tetvek

szöveg: xxxx

A tengerimalacok egészségének megőrzése érdekében tiszta környezetet és megfelelő táplálékot kell biztosítanunk. A tengerimalacok társas állatok, ezért legalább két példányt tartsunk együtt. Ha állatunk szeme elkezd váladékozni, az első dolgunk az legyen,


SZERETET Szöveg :FÁBE kép: www.sxc.hu, Hévizi Mónika

26

hogy közelről ellenőrizzük, nem ment-e valamilyen törmelék a szemébe. Néhány tengerimalacnak hajlama van a száj körüli sebek kialakulására. Ez előfordulhat vitaminhiány miatt, esetleg gyümölcsfogyasztásnál a sav marhatja ki. A tipikus betegségek megelőzésére kell törekednünk. A két leggyakoribb bőrbetegség a rühösség és a gombásodás. Az első eset kevésbé viseli meg a tengerimalacot. A paraziták például a nem megfelelő minőségű szénából kerülhetnek az állat testére. Amennyiben azt látjuk, hogy malacunk szőre elvékonyodik, helyenként kopasz foltok jelennek meg és korpásodik, akkor jó eséllyel a rühösséggel kell megbirkóznunk. Ha azonban a szőre zsírossá válik és csomókban hullik, akkor gombásodást kell feltételeznünk. A spórák a szőrtüszőkben telepednek meg és az általuk okozott betegség általános kondícióromláshoz vezet. Mindkét esetben állatorvoshoz kell fordulni. A rendszeres ellenőrzéssel számtalan betegségtől megkímélhetjük az állatokat. Naponta nézzünk be hozzájuk: ellenőrizzük ürüléküket és hallgassuk meg légzésüket. Figyeljük, hogy mindegyik állat megfelelően élénk-e. Két-háromnaponta cserélni kell az almot. Legalább hetente ellenőrizzük, hogy az itató-berendezés jól mű-

ködjön, mert gyakran apró forgácsdarabkák zárják el a víz útját. Hetente egyszer testrészről testrészre haladva meg kell vizsgálnunk kedvencünket. Nézzük meg, hogy a fogak rendben vannak-e. A metszőfogakra gyakran rátekeredik a szőr, amit csipesszel óvatosan eltávolíthatunk. A száj, a szem, az orr és a fül vizsgálata szintén hozzá tartozik a rítushoz. A szőr problémáit a legkönnyebb talán észrevenni, de az ellenőrzés során válasszuk el a szőrt és alaposan vizsgáljuk meg a tengerimalac bőrét is. A végbélnyílást és környékét se felejtsük ki az ellenőrzés során. A nem elég tiszta alom gyakran vezethet a lábak kisebesedéséhez. A tengerimalac fürdetésére két-háromhavonta kerüljön sor. E célból használhatunk élősködők elleni sampont. A tengerimalacok nem szívlelik ezt a tevékenységet, ezért nagyon tudnak visítani. Próbáljuk meg olyan rövid idő alatt elvégezni munkánkat, amenynyire csak lehet. Figyeljünk arra, hogy a sampon ne menjen az állat szemébe. Ha megvagyunk az öblítéssel, akkor törülközővel alaposan szárítsuk meg. Nagyon enyhe fokozatú hajszárítót használhatunk, vagy melegvizes palackot. Ne próbáljuk az állatok egészségügyi problémáit magunk megoldani! A biztos megoldás az, ha állatorvoshoz fordulunk, ellenkező esetben állatunk életével játszhatunk.


Válogatás a www.hazikedvencek.hu Állatorvos válaszol rovatából. Tisztelt Doktor Úr! Van egy két éves cicám. (Anyukája Maine Coon, nagyon erős csontozatú) Egy héttel ezelőtt kezdődött a történet. Hirtelen hasmenése lett a cicának, illetve a következő etetés után kihányta az ételt. Két nap múlva állatorvoshoz vittem, aki beadott neki egy májvédőt, egy vitamint, egy bélmozgatót és hányinger elleni gyógyszert. Illetve kaptunk egy diétás tápot a gyomor és bél betegségek kezelésére. Aznap háromszor keveset evett is a cica, illetve ivott. Azóta nem evett, nem iszik (fecskendővel itatjuk, vízzel, szőlőcukros vízzel és cica tejjel.) Hétfőn újra állatorvoshoz vittük, aki most már nem emésztési problémára hanem mérgezésre gyanakodott. Újabb májvédőt kapott, vitamint és egy antibiotikumot amiből napi kettőt adunk neki. Semmivel sincs jobban a cica, egész nap fekszik, gyen- ge, alig bír menni, és nagyon bűzös lett a szája. Nem érdekli az étel sem, nem fordítja el a fejét, szimatol, de nem eszik. Egyet néha lefetyel a vízből. Sajnos az anyagi körülményeink jelenleg egy klinikát nem engedhet meg, de nagyon szeretnék tenni a cicáért valamit. Mi lehet a baj ezek alapján? Tudom, hogy távgyógyítás nincs, csak mégis a segítségét szeretném kérni, merre induljak vele? Mire számítsak?

Mindenképpen biztató jelnek kell venni azt, hogy most már érdeklődik a táplálék iránt. A leírtakból nekem úgy tűnik, a terápia hatására már a javulás apró jelei megjelentek, bizakodjunk a kedvező folytatásban. A továbbiakban is azt javaslom, kövesse állatorvosa tanácsait

Tisztelt Doktor Úr! Egy hat éves kandúr cica gazdája vagyok. Két év után ismét visszatért a bőrbetegsége. A faroktőnél, a herezacskó körül csúnya váladékozó a bőre, amit állandóan tisztogat. Kapott injekciókat, antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt. Állapota nem javult, sőt az elmúlt héten a hasán is megjelentek a gyulladt foltok. Milyen lehetőség van még a gyógyítására? Már három alkalommal vittem állatorvoshoz. Eddig eredménytelenül.

Miután az alapvető gyógyszeres kezelések nem hoztak megnyugtató és tartós eredményt, javaslom kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok (pl. bőrkaparék, vérkép, esetleg allergiateszt) elvégzését az oki háttér megállapítása céljából.

EGÉSZSÉG

Az állatorvos válaszol

27


FELELŐSSÉG

28

Vadásszunk úgy, mint ősatyáink? I. rész

Sári, a vaddisznószínű szálkásszűrű tacskó, és Rudi, a csokoládé színű német vizsla kisfiú, egyaránt hozzám járnak iskolába. Báró egy kedves barátnőm zsemleszínű magyar agara, aki többedmagával egy tanyán él, távol a fővárostól. Mindhárman vadászkutyafajták, s mégis – vagy tán pont ezért – személyiségük egészen különböző.

S

ári a maga bájos pofikájával igazi céltudatos kutyalány, közös sétáink alkalmával határozott, sietős léptekkel halad abba az irányba, amit ő helyesnek gondol, és ettől eltéríteni csak egy jó adag felkockázott trappista sajt tudja. A vadászok körében a legnépszerűbb tacskófajta. Okos, könnyen tanítható, de ugyanakkor érzékeny és olykor önfejű is. Rudi ezzel szemben imád dolgozni, lesi gazdája minden óhaját, a parancsokat szépen végrehajtja, úgy dolgozik, ahogy a vizsláktól az ember elvárhatja – teljes alázattal. Jó orrú kutyafajta, tele energiával. Vadászképessége minden vadra, minden területen alkalmassá teszi. Bárót a derékig érő füves foltokkal tarkított tanya mögötti kukoricásban csak hosszú pórázzal lehet sétáltatni, mert éles szemei folyamatosan pásztázzák a határt, ha kiugró nyulat, vagy őzet lát, hát ember legyen a talpán, aki megállítja. Egy jó agár vérbeli

vadász. Ő maga a fegyver, mely gyors, tökéletes, és nem kegyelmez. Manapság az agarászat tiltott vadászati mód hazánkban. Ezeket a gyors, bátor szívós kutyákat pályaversenyeken, kontrollált körülmények között edzik, versenyeztetik, hogy ösztönenergiáikat megfelelő módon levezethessék. Attól függetlenül, hogy manapság konkrét fajtákat tekintenek vadászkutyáknak, nem elhanyagolható tény, hogy a legtöbb kutya – fajtától függetlenül – alkalmas a vadászatra. A „régi időkben” például az ebeket nem tanították különösebben a vadászat tudományára, hiszen eleve a vérükben volt mindaz, amit kívántak tőlük. Ilyen feladatok voltak a vad üldözése, kifárasztása és megfogása. Ugyanez figyelhető meg manapság is, ha elvadult kutyafalka vadászatát figyeljük meg. A falkában lévő egyedek tökéletes vadásznak bizonyulhatnak még akkor is, ha nem kifejezetten egy adott vadászkutyafajta képviselői. A vadászás különféle módszerei aszerint alakultak, hogy az adott fajta származási területein milyen prédaállatok éltek. Ilyenformán egy bozótos területen a vad jelenlétéről a véreb csalhatatlan szimata útján szerez tudomást, míg például egy nyílt füves területen a szemmel kereső, gyorsan futó agarak győzedelmeskednek. A középkorra tehető az az időszak, amikor már speciálisan vadászatra kinemesített kutyákkal indultak ősatyáink a vad nyomába.


29

Szöveg: Kurys Anita Kép: www.fotolia.com

Népes társaság a kotorékebek csapata. A terrierek és tacskók képviseltetik magukat nagy számban, a legkonokabb, legöntörvényűbb kutyák. Bár ez korántsem meglepő! Bekúszni egy róka, vagy borz odúba és ott hívatlan vendégként még jól rendet is tenni, megkíván némi tolakodó magatartást. A korábban már említett agarászat egy speciális vadászati mód. Több szempontból is eltér az előző típusoktól. Itt ugyanis a kutya kapja el és öli meg a vadat, ez lényegében a kopózás egy speciális formája. Az agarak rendkívül gyors és éles szemű kutyák. A vadat szemmel keresik, üldözik, majd erős harapásukkal rántják le. Bátorságuk miatt hajdanán még farkasvadászatra is használták. Ezek az ősi kategóriák mára kissé módosultak, sok esetben a különböző fajtáknak egyszerre több faladatot is el kell látniuk (mindenes vadászkutya). Terriereket, tacskókat például ugyanúgy alkalmaznak vaddisznóhajtásokon, mint dúvadak felkutatásában, vagy akár vízi munkában is. Ma Magyarországon körülbelül 60, vadászkutyának minősített fajtát tartanak számon. Időközben legtöbbjükből „funkcióját vesztett”, kedvtelésből tartott házi kedvenc vagy házőrző lett, feledésbe merültek azok a szerepek, melyek az adott fajtát nélkülözhetetlenné tették. Ez a változás sajnos több nehézséget is eredményezett. Az otthonülő, szabadságolt, lógó fülű, kis testű, bájos pofájú vadászkutyákból családi kedvencek váltak. A spánielek már nem kajtató ebként vesznek részt a mindennapi életben, szerepük már nem a vad megkeresése, felrebbentése, kiugrasztása, mára már elég, ha szépen szaglásznak a kutyafuttatóban, vagy visszahozzák azt a cuki lila sípolós sünit.  Ki gondolná, hogy a piros masnit viselő, kis kézitáskából álmosan ránk meredő yorkshire terrier ősei sikeres patkányfogó hírében álltak? Bár ezek ismeretében nem meglepő, ha egy ilyen – küllemében inkább a plázák csillogását idéző – szőrpamacs hatalmas önérzetéről tesz tanúbizonyságot, mikor középtermetű békés kutyámat kívánja maradéktalanul elfogyasztani. Ha látott már valaki jagd terriert munka közben, tudja, hogy itt igazán nem a méret számít! (folytatjuk)

FELELŐSSÉG

Őzre, szarvasra, vaddisznóra, rókára, nyúlra történő falkavadászatra tenyésztették ki a kopókat. Ők a legősibb vadászkutyák. Szerepük a vad megkeresése, felverése, üldözése, a vadászok felé terelése volt. A falkavadászat lényege és szépsége valójában abban rejlik, hogy a kopók a lovasoktól és a lovaktól függetlenül, önállóan dolgoznak attól a pillanattól kezdve, ahogy a vad nyomára akadnak. Mivel a legtöbb országban a klasszikus falkavadászat mára már tiltott vadászati módnak minősül, egyik jeles képviselőjük a barátságos küllemű beagle mára csupán flexi pórázon rohangáló házi kedvencként éli mindennapjait. A vérebek kiemelt feladata a vérnyomok alapján a megsebzett, de elmenekült vad felkutatása, akár 12 – 48 órás, vagy annál régebbi nyomot is követni tudnak  (ezen tulajdonságaik miatt tartják a három véreb fajtát (angol-, hannoveri-, bajor hegyi véreb) minden vadászkutya közül a legjobb szimatúnak). A vérebekről elmondható, hogy a nagyvadas területeken szinte teljességgel nélkülözhetetlenek. Nevük megtévesztő lehet, valójában egy igen érzékeny, szelíd fajta, mely határozott nevelést igényel. A klasszikus vadászkutyák megtestesítői a (kontinentális-, és angol-) vizslák népes családjából kerülnek ki. Manapság már mindenes kutyáknak is hívják őket, mert sok feladat elvégzésére alkalmasak (vad elhozás, vadjelzés, kajtatás, kiemelkedő kapcsolattartó képesség, vízi munka). Mezei vadászatokon ideális, de minden típusú vadászterületen megállja a helyét. Általában apróvadas vadászatokon használják. Rendkívül érzékeny, könnyen tanítható fajta. A vad elhozásában igazán a kajtató ebek jeleskednek. A kajtató ebek csoportjába tartozó fajták (spánielek, retrieverek) feladata a kajtatás, ami nem más, mint bozótos, nádas, zsombékos területen a vad felkutatása, majd felugrasztása vagy felrebbentése a vadász előtt. Eredetileg a vizslákkal együtt használták őket. A vad megkeresése, jelzése az angol vizslák feladata volt, majd lövés után következtek a retrieverek, akik az elejtett vagy megsebzett vadat megtalálták, majd a puskáshoz vitték.


EGÉSZSÉG

30

Féljünk vagy ne a macskától, avagy a Toxoplasmosis rejtélyei Nemrégiben az egyik televíziós csatornán összeállítást lehetett látni a „rettegett kórról”, a Toxoplasmosisról. Mivel főleg macskák terjesztik a betegséget, ezért a betegségtől való félelmükben sokan inkább megszabadulnak kedvencüktől, mondván biztos, ami biztos. Ennek semmi értelme. Mindig attól félünk, amit nem ismerünk. Nézzük meg, mik a tünetei a betegségnek, mi a módja a fertőzésnek, és mit lehet tenni a fertőződés megakadályozása érdekében.

A

betegséget egy egysejtű kórokozó, a Toxoplasma gondii okozza, amely főleg macskákban, ritkábban kutyában fordul elő. A toxoplasmosis zoonózis, tehát olyan megbetegedés, ami emberre is átterjedhet, így a kórokozó-ürítő macskák környezetében élő emberek is fertőződési veszélynek vannak kitéve. Macskáknál a fertőződés gyakori, de csak ritkán okoz szisztémás megbetegedést, illetve idegrendszeri tüneteket. A rejtett toxoplasmosis leginkább akkor jelenik meg szemmel is jól látható klinikai tünetek formájában, ha az állat védekező mechanizmusa legyengül, ellenállóképessége lecsökken. A kórokozó nem minden megjelenési formája ellen hatékonyak a kezelésre használt antibiotikumok, ezért a betegséget teljes biztonsággal meggyógyítani nem lehet. A fertőző alakok a macska életében csak egyszer, ritkán kétszer, kb. 2-3 hétig ürülnek. A frissen ürített bélsár nem fertőz, mivel egy nap kell ahhoz, hogy a fertőző alakok a levegőn sporulálódjanak, tehát fertőzővé váljanak. A macskák nagyon tiszta állatok, ürüléküket elkaparják, szőrüket folyamatosan tisztán tartják, így nem tűrik meg magukon a fertőző ágenseket olyan hosszú ideig, amennyi a sporulálódáshoz elegendő lenne. Egy toxoplasma fertőzött macska 2-3 hétig tartó kórokozó-ürítés után 5 évig tartó immunitást is szerezhet. Ha a kórokozó a szervezetükben szétszóródik, akkor a macskák is megbetegedhetnek toxoplasmosisban. A klinikai tünetekre láz, bágyadtság, étvágytalanság, fokozatos lesoványodás sárgaság jellemző. Ezek a tünetek emberre nem terjednek át. A fertőzőképes alakok azonban a külvilágon hetekig, hónapokig is életben maradhatnak, így az emberi fertőződés sokkal gyakrabban alakul ki a talajjal való foglalatoskodás (gyomlálás, ásás, veteményezés), mosatlan, nyers gyümölcsök, zöldségek, illetve szenynyezett vizű kutakból való víz fogyasztása révén.


EGÉSZSÉG

A fertőző forrás a macskaszéklettel szennyezett élelmiszer vagy fertőzött állat nyers húsa lehet. A kórokozó a bélfalon át a véráramba kerül, ahol a vegetatív formája már gyorsan elszaporodik, bejut különböző szervekbe, de ép immunrendszer mellett a szaporodás visszaszorul, és a túlélő kórokozók nyugvó formában, 5-100 mm-es cystában maradnak. Ilyen cysták képződhetnek az agyban, az izmokban, a szemben és egyéb szervekben is. Emberek esetében azok a nők veszélyeztetettek, akiknek korábban nem volt macskája, így nem hangolódtak még át, és a terhesség első trimeszterében vannak, vagy a kontroll vérvizsgálat negatívnak bizonyult, tehát nem védettek a betegséggel szemben. Mi a teendő a betegség elkerülése érdekében? Terhesség esetén mindenképpen kérni kell toxoplasmosisra irányuló vizsgálatot az orvostól. Ez a szűrés nem kötelező (kivéve mesterséges termékenyítési program esetén), de ajánlott. Ilyenkor antigén kimutatást, valamint immunglobulin (IgM, és IgG) vizsgálatot végeznek. Ha a terhesség előtt fertőződött meg az anya, (IgM negatív, IgG pozitív) akkor bizonyos immunitás alakul ki a betegséggel szemben. A még nem fertőződöttek (IgM negatív, IgG negatív) esetében a terhesség 2.-3. trimeszterében ismételt vizsgálatot végeznek. Ha az IgM ismételten negatív, nincs baj. Ha viszont pozitívnak bizonyul, akkor terápia szükséges, de az alkalmazott gyógyszerek nem veszélytelenek! Ha közvetlenül a terhesség előtt, vagy alatt mind a két immunglobulin pozitivitást mutat (IgM, és IgG is pozitív), akkor szintén oki terápiára van szükség. Ilyenkor az újszülöttek szerológiai, és klinikai kontrollját is elvégzik. A veszélyeztetett nők mindenképpen használjanak gumikesztyűt a konyhai műveletek során, különösen, ha nyers húsból készítik az ételt. Ke-

31 rüljék a nyers húsételek (tatárbífsztek) fogyasztását. Különösen nagy gondot kell fordítani a nyers sertéshúsra, mivel a sertés sok köztigazdát, így pl.: csigát, és egyéb puhatestűt fogyaszt el élete során, de hőkezelésre (sütés, vagy mélyfagyasztás) a sertéshúsban a kórokozók inaktiválódnak, illetve elpusztulnak. Nem szabad mosatlan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A zöldségek, és gyümölcsök alapos megmosása után szappannal kezet kell mosni. Kerti munkák végzésekor, amikor lehetőség van a talajjal való érintkezésre, mindenképpen gumikesztyű vizsgálata javallott. A macska alomtálcáját sűrűbben tisztítsuk ki. Ez a személy lehetőleg ne a veszélyeztetett egyén legyen. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy mindenképpen maszkot kell használni az alomcseréhez. A macska váladékával sem szabad érintkezni, tehát ne hagyjuk, hogy az állat nyaldosson bennünket. A személyi higiénia még szigorúbb betartása, és betartatása nagyon fontos (gyakori kézmosás). Fontos: ha valakinél toxoplasmosis miatt vetélést állapítottak meg, az még nem bizonyítja egyértelműen, hogy őt a saját macskája betegítette meg, ezért az állatot nem kell végleg elaltattatni. A macskát is a vemhesség ideje alatt ajánlott szerológiailag megvizsgáltatni laboratóriumban. Ha az állat tünetmentes ugyan, de szeropozitív, akkor célszerű őt ideiglenesen a család más tagjához, más helyre áthelyezni.

„A MACSKÁKNÁL A FERTÔZÉS GYAKORI, DE CSAK RITKÁN ALAKUL KI SZISZTÉMÁS FERTÔZÉS.

Szöveg: Dr. Sütő András Kép: www.sxc.hu


REJTVÉNY

Tengerimalac kvíz Ezúttal a tengerimalacról van 3 kérdésünk, amelyet biztosan meg tud válaszolni, ha kicsit jobban megismerkedik eme kedves kis állatkával.

33

Mivel táplálkozik a tengerimalac? a) magvak, zöldségek, gyümölcsök, széna b) rovarok, apróbb gyíkok, tojás c) magvak és állati eredetű táplálék vegyesen Mennyi tengerimalacot tartsunk otthonunkban? a) egyedül is jól érzi magát b) minimum kettőt c) minimum hármat

K Kérjük, a megfejtéseket 2011. novembber 15-ig az info@hazikedvencek.hu ee-mail címre küldjék be, névvel, címm mel. Három szerencsés megfejtő a TTessloff Babilon kiadó Mi MICSODA ssorozatának egyik kötetét, a Hobbiáállatok című kiadványt nyerik. Előző számunk nyertesei: A Mi MICSODA sorozat KÍGYÓK című könyvét, amelyet a Tessloff-Babilon Kiadó ajánlott fel a következő kedves olvasóink nyerték: Tarnai Eszter (Budapest), Vásári Zsolt (Dunaújváros), Kovács M. Kitti (Mezőfalva) Gratulálunk a nyerteseknek, nyereményüket postán juttatjuk el.

Látogassa meg honlapunkat! Cikkek, aktualitások, érdekességek, interjúk és játékok

www.hazikedvencek.hu

Szöveg: Králik Helga

Honnan származik a tengerimalac? a) Dél-Amerika b) Dél-Ázsia c) Afrika


A

1250 Ft

Mi MICSODA sorozat

2750 Ft

Minivilág Kirakókönyv – Évszakok

2570 Ft

Minivilág Tapintós felfedezĘ

2420 Ft

1770 Ft

kiadó ajánlata

Mi MICSODA Junior 5 éves kortól

www.tessloff-babilon.hu Online vásárlás 20% kedvezménnyel!

Mi MICSODA DVD sorozat

tessloff.indd 1

8/22/2011 3:14:06 PM

Honlap: www.allatorvosi-rendelo.hu E-mail: info@allatorvosi-rendelo.hu Telefon/fax: 06 (1) 33-55-611

Felsőzöldmáli Állatorvosi Rendelő 1025 Budapest, Felsőzöldmáli u. 114.

• • • • • • • • • • • •

Ambuláns betegkezelés a teljes rendelési időben Ingyenes receptírás és szaktanácsadás Kötelező és ajánlott védőoltások beadása Belgyógyászati kezelések Szülészeti segítségnyújtás Sebészeti ellátás, műtétek Ivartalanítások időpont-egyeztetéssel Kedvtelésből tartott állatok gyógykezelése Ultrahangos fogkőeltávolítás Teljes körű laboratóriumi vizsgálatok Házi állatorvosi szolgálat Állatgyógyszerek, tápok forgalmazása

Hétfő-péntek: 9.00-12.00 és 16.00-19.00 Szombat: 9.00-12.00, délután zárva Vasárnap: 9.00-12.00 és 17.00-19.00

Megközelítés: Hévvel a Kolosy térig, majd a 29-es autóbusszal a Pitypang utcai megállóig, vagy a Batthyány tértől a 11-es busszal a Pitypang utcáig.


A kistestű kutyák iránti elkötelezettségem saját kedvencemnél kezdődik.

ÚJ PRO PLAN SMALL & MINI

TERMÉKCSALÁD

GUILAINE

A PRO PLAN TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBERE ÉS YORKSHIRE TERRIERJE, DAISY

Akárcsak Ön, a mi állatorvosaink és táplálkozási szakembereink is szenvedélyes kutyatartók. Ez az oka annak, hogy immár több mint 80 éve elkötelezetten dolgoznak azért, hogy a kutyák egészségét és még jobb életminőségét újabb és újabb fejlesztésekkel támogassák – így jött létre például vadonatúj PRO PLAN SMALL & MINI TERMÉKCSALÁDUNK, amelyet kifejezetten a kistestű kutyák speciális igényeihez igazítottunk.

NUTRI INTENSE A kistestű kutyák gyors anyagcseréjéhez illeszkedő koncentrált tápanyagtartalom.

SMALL KIBBLES Megkönnyíti a rágást a kistestű kutyák számára.

DENTAL CARE Akár 40%-kal csökkenti a fogkőképződést.


EURÓPA

Nr.1

JJóó eegyütt. gyütt.

, t l o b m e n l o h , t l H ol b o

t l o b l o h n e d n i m

Vidéken

18

áállati áruház

1. Sopron 2. GyÉr, Interspar Center 3. GyÉr, Family Center 4. Tatabánya 5. Miskolc 6. Nyíregyháza 7. Szombathely 8. Veszprém 9. Székesfehérvár 10. Debrecen 11. Zalaegerszeg 12. Kecskemét 13. Pécs, Park Center 14. Pécs, Makay u. 7. 15. Szeged 16. Keszthely 17. Dunaújváros 18. Vác

Budapesten és környékén

1. Budaörs 2. Érd 3. Ferihegy 4. GödöllÉ 5. Kerepesi út 6. Megapark 7. Óbuda

5 1

18

4

2-3

9 7

6 10

17

8 12

16 11

15 13-14

13

13

8. Récsei 9. Újbuda 10. Újhegy 11. Újpest 12. Dunaharaszti 13. Fót

www.fressnapf.hu

4

11

á áruház állati

7 8

1

5

9

10 6 3

2 12

Házi Kedvencek magazin 2011 ősz  

A Házi kedvencek magazin a Felelős Állatbarátok Egyesületének magazinja, amely a felelős állattartással foglalkozik. Őszi számunkban szó esi...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you