Page 1

1


2


Α1.ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΧΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ Οι Πέρσες ήταν το ένα από τα δύο φύλα τα οποία κατοικούσαν στο ιρανικό οροπέδιο(στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του ΙΡΑΝ).Το άλλο συγγενές με τους Πέρσες φύλο ήταν οι Μήδοι και οι οποίοι κατοικούσαν στην ίδια περιοχή. Οι διαφορά των Περσών και των Μήδων ήταν ότι οι Μήδοι είχαν έρθει σε επιμειξία με ένα άλλο γειτονικό φύλο, τους Σκύθες (δηλ. Περσίδες παντρεύονταν με Σκύθες και το αντίστροφο).Οι Πέρσες δεν είχαν έρθει σε επιμειξία με κανένα άλλο λαό. Ωστόσο οι δυο λαοί συγγενεύαν τόσο, ώστε να θεωρούνται ο ίδιος λαός. Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τους Πέρσες, Μήδους (χαρακτηριστικό δείγμα ότι οι δύο λαοί θεωρούνταν ένας).

εικόνα 1.Τα ερείπια του ανακτόρου της Περσέπολης

Για κάποιο διάστημα το περσικό βασίλειο παρέμενε χωρισμένο στα δύο και υποτελές στους Μηδους. Όταν το περσικό βασίλειο ενώθηκε τότε άρχισε να δείχνει τη δύναμή του. Οι Πέρσες κατέλαβαν πρώτα το κράτος των Μήδων. Οι Μήδοι υποδέχτηκαν τους Πέρσες σαν ελευθερωτές, επειδή τη περίοδο εκείνη τη Μηδία κυβερνούσε ένας παρανοϊκός βασιλιάς με το όνομα Αστυάγης. Υπό την εξουσία του Πέρση βασιλιά, πλέον, Μήδοι και Πέρσες ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν τον κόσμο. Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Λύδοι, Κάρες, Μέρος της Ινδίας, Έλληνες της Μικράς Ασίας, Θράκες κ.ά, βρέθηκαν σιγά-σιγά κάτω από την εξουσία του βασιλιά της Περσίας ο οποίος έφτασε να εξουσιάζει σχεδόν όλο το γνωστό τότε κόσμο. Για το λόγο αυτό ο Πέρσης Βασιλιάς αποκαλούνταν "Μεγάλος Βασιλιάς".

3


4


εικόνα 2.Πέρσης Φρουρός

εικόνα 3.Αναπαράσταση του ανακτόρου της Περσέπολης

Το περσικό κράτος ήταν απέραντο (εκτεινόταν σε τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική, Ασία).Για να μπορεί να διοικείται καλύτερα χωρίστηκε σε επαρχίες, τις περιβόητες σατραπείες. Ο διοικητής μιας σατραπείας (επαρχίας, δηλ.),ονομαζότανε σατράπης. Ακόμα, για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των επαρχιών κατασκευάστηκε η περίφημη "βασιλική οδός", καθώς επίσης, οργανώθηκε η υπηρεσία του βασιλικού ταχυδρομείου (αγγαρεία).Τα έσοδα από τη φορολογία των υποτελών λαών ήταν τεράστια. Έτσι το περσικό κράτος έφτασε να είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο αλλά και το πλουσιότερο της εποχής εκείνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του περσικού κράτους κάθε χρόνο πλησίαζαν τα 14.500 τάλαντα αργύρου (ασημιού), τη στιγμή που τα έσοδα μιας συμμαχίας που είχαν κάνει οι Αθηναίοι με διάφορες πόλεις-κράτη μετά τους περσικούς πολέμους (Δηλιακή Συμμαχία, όπως ονομάστηκε) μόλις που έφταναν τα 460 τάλαντα ( 1 τάλαντο = 25,8 κιλά ),όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Θουκυδίδης.

5


6


εικόνα 4.Ζωγραφική αναπαράσταση της αίθουσας ακροάσεων του ανακτόρου της Περσέπολης

εικόνα 5.Ομυθικός γρύπας. Διάκοσμος από το παλάτι του Πέρση βασιλιά

Θέλοντας, οι Πέρσες, να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και να αποκτήσουν μια σταθερή βάση στην Ευρώπη, που θα τους επέτρεπε να διεισδύσουν κι άλλο στο εσωτερικό της ηπείρου αυτής, επιτέθηκαν στην Ελλάδα, η οποία ήταν το πρώτο εμπόδιο για την πραγματοποίηση αυτού του πολύ μεγάλου σχεδίου.

εικόνα 6.Ο τάφος του Πέρση βασιλιά Κύρου Β'. Είναι εμφανείς ελληνικές επιδράσεις στο κτήριο, οι οποίες προήλθαν έπειτα από την κατάκτηση της Ιωνίας.

7

Περσικοί πόλεμοι  

1 2 3 εικόνα 1.Τα ερείπια του ανακτόρου της Περσέποληςεικόνα1.ΤαερείπιατουανακτόρουτηςΠερσέπολης 4 εικόνα 2.Πέρσης Φρουρός εικόνα 3.Αναπαράσ...