Page 1

PORTFOLIO

Hanzhang Lai


The following collection of work examines the discourse of architectural design as an instrument to connect.


Content

Layered Journey spirituality - physicality

The Concourse household - community - city

Parasite preservation - contemporary

Monumental Colony individual - civilization



Hanzhang Lai 5th year in Syracuse University, US hanzhanglai@gmail.com | +1 (443)-938-8226 | hanzhanglai.com

Education

Experience

Syracuse University, US Bachelor of Architecture, 2016 - 2021

Research assistance for Professor Lori Brown June - August, 2019

- Dean's List - Nominee for The Seinfeld Scholar Award - study abroad in Florence and London center

assist in following forthcoming publications:

Architectural Association, UK Summer school, 2017

Extracurricular Publication Fei Wang, Design Energy Futures: Xiong’an 1.4 2020 Besler & Sons, Casa Qualcosa 2019 Exhibition

- Birthing Centers, Borders and Bodies - The Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture CSPE Architetti, Florence, Italy January - May, 2019 POSITION (architecture media) Shenzhen, China June - August, 2018 Design Synact, Shenzhen, China June, 2017 Gensler, Baltimore, US May, 2016

Smart Cities: Perspectives and Possibilities 2018

Freelance Graphic Designer / Photographer

Language

Skill

Mandarin Chinese (Native) English (Advanced) Japanese (Daily Conversation)

Adobe Suites (Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, After Effects, Lightroom) Rhino, Autocad, Revit, Laser Cutting, Woodshop


Layered Journey

Crematorium + Waste-to-energy Factory Xiong’an, China published in: Design Energy Futures: Xiong’an 1.4 Partner: Suren Sivaram Spring, 2020 A crematorium placed within the trash. The idea finds itself being very problematic. But is trash just waste or is there a beauty within the process of its life cycle? Historically our disgust towards identifying bodies to trash limits our understanding of the complexities hidden within our self ’s. We are not just machines; we have a sensibility and compassion that strives for our well-being.





crematorium program

terrace

columbarium

funeral hall

chapel

lobby

This project asks to find waste to energy process more than just a scientific means to make more energy for the consumer, but that the process of objects becoming trash itself is a multi-layered proposition that in turn dissipates a past to make room for the present. However, trash does not hold the same value as a body.


factory program

locker

meeting

A body retains memory and importance to the hearts of many, as trash serves a purpose that diminishes over time. The design of this project is conceived with these ideas at heart. Strong lines must be drawn and layered between these two programs, but at the same time, it should be perceived as one monolith, one being, one body.

offices

control room

maintenance path


waste - to - energy process

energy object

cleaning

burned

regenerated

trashed recycled

gravel, etc.


death - to - memory process

memories body

ritual dies

burned

remembered

recycled

return to air


chapel

Traditional Chinese Taoism mythologies are founded on the concept of “Round sky and square earth.� Based on this idea, the crematorium resembles a reflection of one’s life journey in a spiritual sequence. Visitors would enter from underground, where they would ascend through a ceremonial ramp circled the central holly space. The funeral services are located on the second floor, including chapels for close families to mourn; and funeral halls for the farewell ceremony before the body is cremated. The third floor leads to the columbarium, where visitors can come here directly to memorate their loved ones.

funeral hall


columbarium






Radiant RadiantFlooring Flooring Radiant Flooring

HVAC HVAC

HVAC

Thermal Batteries Thermal ThermalBatteries Batteries HVAC HVACsupply supply HVAC supply HVAC HVACreturn return HVAC return Fans FansforforNegative Fans Negative forPressure Negative Pressure Pressure Mech MechRoom Room Mech Room

Radiant Flooring Radiant RadiantFlooring Flooring

Structure Structure

Core Core

Concrete Concrete Finns Finns

Cores Cores Steel Steel Structure Structure System System

Shear Shear Walls Walls

Conctrete Conctrete Structure Structure System System



The Concourse

Affordable Housing complex Brooklyn, NYC exhibited in Smart Cities: Perspectives and Possibilities Partner: Phang Lim Fall, 2018 An affordable housing project aims to address issues of poor accessibility by introducing a handicap accessible elevated walkway. The walkway serves as the re-introduced link between the site and the Williamsburg bridge. Strategies of encouraging community cooperation were introduced via a large interior courtyard filled with a vertical garden. Each apartment has its own “stoop� to create interior street-life for the inhabitants.



Preserve the historic Domino Sugar factory while stretches the FAR of the surrounding slots to the maximum

Transfer the FAR of the slots closer to the factory to create taller buildings as well as more open space

In order to solve the problem of accessibility, the path connects the buildings around the site as well as the Williamsburg bridge.


Baseline

Elevated walkway to improve connectivity

Create open spaces and private balconies

Shading devices inspired by ramps

Green spaces within buildings

Central atrium for vegetation growth


An elevated platform system with ramps is added to the building to connect to the entire site, where people can use the open abandoned space between buildings. It also inspires the facade’s design, where an operable facade system continues the ramp’s flow from the ground. The atrium is introduced to bring light to the center of the building. There will be a wall of vegetation in the core to allow residents to plants their vegetables.



The demographic in Williamsburg is mostly people below the age of 28. Hence, the residential building mainly comprises onebedroom and studio bedrooms, including some two and three-bedroom apartments. Every unit has itsw stoop to encourage the residents to step out from their house. With the stoop, residents can have plants outside or chat with neighbors, bringing the garden space into this affordable apartment building.


three-bedroom

two-bedroom

one-bedroom

studio


Parasite

Academic Building Renovated from Historic Villa Florence, Italy Partner: Suren Sivaram Spring, 2019 By analyzing and studying the florentine building typologies, the design borrows different extrusion types and applies them to various programs. They added on to the existing university-owned building, a reconstructed 1800s private villa, to accommodate the expanding needs of academic space. Simultaneously, the project also intends to increase the campus’s interaction and the rest of the city.



narthex

rooftop logia

housing

traditional sporti

ponte grazie

towers

Historically, Florence has had to reconcile the competing and sometimes mutually exclusive forces of history, tradition, and modernity. The traditional Italian architecture had a long history of adding infrastructure to existing buildings, leading to our research interest in “extrusion,” represented by the vernacular “sporti”, the Italian juts. Through the study and implication of the typology, the project aims to seek a way to straddle the line between accommodation and invention, preservation and reuse.



Critic Space

prin Studio

t sh

op

Model Making

/ la

b e tor

Library

Auditorium Exhibition Underground

ks boo afe

p

ic c ubl


villa

library

grand staircase

underground

arch program

add

itio

nal

class wo rooms od sho p

The design maintains while extending the existing structure, adding the different interlocking “boxes� on top of the existing academic building, mainly used for the school of architecture. In the following diagrams, different color represents various programs, and the void between the shifting gaps forms two terraces that open to the city. Therefore, the shifting boxes are wrapped by a double-layered framed shell that allows diffused light in, while also brings unity to the project.






Monumental Colony

Human habitation The Moon Entry for Moonception competition Individual work 2019 Just as the nylon flag erected on the Moon fifty years ago, a monumental tower would be marking the beginning of a new civilization era. The future city’s primary living part would be buried underground, where the soil would provide a natural radiation barrier and livable temperature. As the soil dug out for the construction would become the raw material for the tower, the tower’s height turns into a literal representation of the expanding civilization.




LUNARCRETE PRODUCTION

1 DIG

4 CONSTRUCT

2 MIX

Before the tourists arrive, the construction robots will be sent to the base and start digging for the activity center. Meanwhile, the dirt dug out would be separated into regolith and soil, mixed with oxygen and hydrogen generated from the soil just as concrete is formed. Lunarcrete would be fabricated and pull on-site for construction.

3 FABRICATE

ACTIVITY CENTER Located directly underneath the tower, the center provides the base for the moon’s necessary physical and mental life needs. The right-wing is connected to the living area, while the left is the trash disposal connected by a conveyor belt to the waste-to-energy plant and the factory area.

LIVING UNITS Each living unit contains an above-ground greenhouse and a multi-bedroom apartment beyond, connected by underground hallways. In between the greenhouse and the apartment locates the mechanical room, where facilities generate and transport the plants’ oxygen to the underground and pump the wastewater for irrigation.


The first tower would be located in the cen the mass production of different componen the tower as its center. center . New secondary tow new civic center distanced from the city


nter of a crater. The modular system allows nts, and the city would expand outwards with wers would be built to mark the community’s center when neighborhoods are formed.



Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.