#Hälsingland Södra 2020-10

Page 1

Hälsingland GÄVLEBORGS STÖRSTA TIDNING – ALLA HUSHÅLL & FÖRETAG I HÄLSINGLAND

SÖDRA 2020-10

TEMA

ENERGI & EKONOMI

KlimatSMART Familjen Lundgren tog steget

”Jag köpte champagne så vi kunde fira, och tänkte att nu blir det åka av” – ÅSA LEMBERG SA UPP SIG OCH ­LEVER SIN DRÖM

FÖRETAGARE? HÄR ÄR BYRÅNS BÄSTA TIPS

Foto: Johanna Syrén

Boosta energi HÉLÈNE WESTELIUS JOBBAR MED KROPP OCH SINNE


WMS SCHAKT AB

Wms Schakt, AB i Edsbyn är en dräneringsfirma som kan hjälpa dig med olika typer av dräneringsarbeten i Edsbyn. Om du t.ex. ska bygga en husgrund och behöver hjälp med dräneringen så kan du ta kontakt med Wms Schakt, AB.

Wms Schakt, AB • Finnstuga 107, Edsbyn • 070-634 01 10

Daniel, virkesköpare Söderhamn/Enånger tel 0270-42 18 01

sca.com/skog

Det är aldrig för sent att börja jobba med din skog Skogsbruk behöver inte vara krångligt. Vill du börja arbeta med din skog hjälper vi dig gärna att få en god överblick och tillgång till de verktyg du behöver för att nå dina mål.

2

Foto @Michael Engman

Ring vår virkesköpare Daniel Brolin så får du veta mer om skogliga tjänster som kan öka värdet på din skogsfastighet. Din lokala virkesköpare hittar du alltid på sca.com/skog eller i Skogsvinge.


Delins Charkfabrik Delins Charkuteri tillverkar välkända korvar, pölsa, blodpudding m. m. Du hittar produkterna hos... SÖDERHAMN ICA Kvantum Söderhamn ICA Alen ICA Nära Sandarne Tempo KILAFORS ICA Nära Kilafors BOLLNÄS ICA Kvantum Bollnäs ARBRÅ ICA Supermarket Arbrå EDSBYN ICA Edsbyhallen

Färila

3


Innehåll

14

22

18 Husvagnen är deras hem

Så kommer du i gång med ditt sparande

16 38

Revisionsbyråns tips till småföretagare

KLIMATINSIKTEN FÖRÄNDRADE DERAS LIV

24

Mitt jobb: Anläggningsskötare

REBECKAS RECEPT

28 36 20 26 Paddla kajak

Vi har ett helt universum inom oss

Åsa brinner för hälsan

Efterlängtade höstmarknader

6-8 Gott & blandat 10 Fastigheter som köpts och sålts 12 Krönika: Moa Åhs 30 Nystartade företag 32-35 Korsord och tävlingar

ANNERSIA Som ni märkt så har tidningen #Hälsingland ut­ökat sitt ut­ givnings­område. Nu når tidningen även er i ­södra ­Hälsingland. 2021 kommer ni dessutom få tidningen varje månad. Vi tänkte bjuda er ”sörlänning­ ar” på ett axplock ur den norra edi­ tionen. Vill du läsa tidningen i sin helhet hittar du den på vår hemsida; tidningenhalsingland.se Kom även ihåg att tipsa oss om du sitter inne på någon rolig story! Mejla Nathalie på tips@svartpist.com Trevlig läsning!

4

UTAN EL & VATTEN Energi och ekonomi. Tidningens teman. Jag inser när jag bläddrar att det finns otroligt mycket för mig att lära här. Kika bara på min kära kollega Moa som valt att flytta ut till ett litet hus vid ­skogens slut, utan rinnande vatten och el. De har förvisso solpaneler, men ingen spis – eller tvätt­ maskin! Förstår ni? Laga mat på vedspisen! Hämta vatten ur en brunn. Lägg därtill att de har en son på tre år. Du är grym Moa. Wow så du inspirerar mig! Nathalie Häll Tidningen produceras och ges ut av

Turistvägen 56, 827 50 Järvsö 0651-122 22 – info@svartpist.com THOMAS SANDBERG VD & ansvarig utgivare thomas@svartpist.com 073-503 96 14 NATHALIE HÄLL Chefredaktör nathalie@svartpist.com 073-678 08 91 MOA ÅHS Skribent & fotograf moa@svartpist.com 076-160 18 17 IDA ZETTERQUIST Annonskoordinator ida@svartpist.com 070-565 69 54 JONAS OLSSON Formgivare jonas­­@svartpist.com 0651-122 22 HÅKAN PERSSON Korrektur hakan@svartpist.com 070-513 48 01 ROBERT HÖÖK Webbutvecklare robert@svartpist.com 070-043 45 38 MY FRANSSON Kundansvarig my@svartpist.com 073-070 41 40 FREDRIK FRANSSON Travtränare frasse­@svartpist.com 070-308 06 65

ANNA NÄSLUND Säljare anna@spiggmedia.se 070-360 54 60

Möbeltapetserare och redovisningskonsulter I vår norra edition bjuds det massa roliga läsning. Liksom vår södra edition som du nu håller i din hand så bär den temat Energi & Ekonomi. Vi har bland annat besökt Kajsa i Järvsö som arbetar som möbeltapet­ serare, Mats i Delsbo hjälper företag att utveckla sin försäljning och redo­ visningskonsulten Elisabeth berättar om den numera digitala världen och alla dess fördelar med det. Ja, dessa guldklimpar och mycket mer!

MICKE FÄRLIN Säljare micke@spiggmedia.se 073-274 87 44 NISSE OLSSON Säljare nisse@spiggmedia.se 073-665 70 02 Upplaga: 35 700 ex. Delas ut till alla hushåll och företag i Söderhamns, Ovanåkers och Bollnäs kommun. Tryck: MittMedia Print AB, Sundsvall. Distribution: PostNord Sverige AB. Utgivningsdagar 2020: 26/2, 22/4, 24/6, 23/9, 28/10 och 16/12. Media­fakta finns på tidningenhalsingland.se


HÖSTLOV PÅ JÄRVZOO Följ med Loa på upptäcktsfärd under höstlovet! Spana, lyssna och lär dig mer om djurens häftiga värld. Klarar du att lösa alla uppdragen och bli en riktig upptäckare? Loas Vildmarksklubb är en helt ny aktivitet för alla barn och ingår i entrén till djurparken. Välkommen till vildmarken!

LOAS

VILDM

ARKS

KLUB

B

öppet varje dag året om | tel 0651 411 25 | jarvzoo.se

5


GOTT & BLANDAT VAD GÖR DU FÖR ATT SPARA PÅ MILJÖN?

En äng i Kinsta, utanför Söderhamn, taget av Edvin Karlsson.

VERAS HUNDSKOLA

AKTIVA PROMENADER

INGELA TÖRNROS, 60 ÅR, BOLLNÄS

– Jag sopsorterar, jag har elbil och jag ser till att inte slösa på vatten. Jag åker dessutom mycket tåg.

HÄLSINGEBILDER – Jag försöker att inte slänga mat, jag tar med egna påsar när jag hand­ lar och så källsorterar jag. Men jag skulle kunna bli bättre på det.

Hallå där Björn Elftorp, ägare av Molle Energi AB i Bollnäs. Vilka är dina tre bästa tips för att spara energi?

1. Vindisolering. Värmen stiger och utan en rejäl mössa går mycket energi till spillo. Snabb återbetalningstid. 2. En grads sänkning av inomhustempe­ raturen är en väldigt enkel åtgärd och spar cirka fem procent energi. 3. Se över din värmeanläggning, speci­ ellt om den börjar bli till åren. STAFFAN BRUNDIN, 42, NORRALA

– Vi har solceller på en ekonomibyggnad. Jag räk­ nar med att producera en tredjedel av elbehovet och tjäna in den kostnaden. Det känns jättebra efter­ som det är en förnybar energikälla.

AFAF RADHISON, 47, SÖDERHAMN

– Jag brukar gå och cykla när jag ska någonstans, och barnen tar ofta bus­ sen. Jag försöker få dem att förstå att man måste tänka på klimatet. Vi handlar mycket second hand.

6

Ska jag välja bergvärme eller luft/vatten? Hur vet jag vad som passar mitt hushåll bäst? – Båda är bra lösningar. Berg­ värmen har tidigare varit det

Grattis Håkan! Tidningen #Hälsingland vann ”Årets bild”, i en tävling som anordnas av Gratistidningarnas bransch­organisation. – Den här utmärkelsen är ett kvitto på vårt hårda lagarbete med tidningen #Hälsingland och vår strävan efter att hela tiden vara relevant för våra läsare, berättar Håkan Persson. – Men nu är vi sugen på mer – ”Årets gratistidning” ligger nära till hands nästa år!, skrattar Håkan.

självklara valet för många, men idag har luft/vatten utvecklats betydligt. De köldmedel som finns i vissa luft/vatten är både miljövänligare och effektivare än bergvärmepumparnas.

Ni erbjuder miljövänlig tilläggsisole­ ring. Vad är det?

– Vid tillverkning av cellulosaisolering så krävs mycket mindre energi från råvara till färdig produkt jämfört med isolering tillverkad av olja eller mineraler. Den tillverkas av återvunnet tidnings­ papper och går att återvinna igen. Cellulosaisoleringen kan både ta upp och avge fukt och låta huset andas, så det får man på köpet om man väljer cellulosa.

Foto: Hanna Fagerlund

LINA ASPLUND, 25, ­SÖDERHAMN

I samarbete med fotograf Isabella Ståhl och hennes Instagramkonto @visithalsingland presenterar vi ett axplock av era fantastiska bilder. Vilka foto­ grafer ni är! Så kom nu ihåg att tagga dina foton med just #visithalsingland eller #visithälsingland. Kanske är det just din bild som presenteras här nästa gång?

TEXT: VERA NYSTRÖM FOTO: JOHANNA SYRÉN Att aktivera vovven på promenaderna förstärker er relation och gör dig till en kul matte/husse som man vill hålla sig nära eftersom det händer roliga grejer. Som en trevlig följd kommer du att märka att vovven drar mindre i kopplet. Det behöver inte vara avancerat eller ta lång tid alls. Här kommer några tips på övningar: 1. Fågel, fisk eller mitt emellan! Leta upp ett ställe där det finns många buskar och träd. Be hunden att sitta kvar eller bind fast hunden. Gå till ett av träden och lägg ut godis långt ner vid trädets rötter och runt på marken. Hämta hunden och visa in den med en handsignal eller din startsignal. Upprepa övningen men göm nu godiset i noshöjd runt trädens stammar. Upprepa övningen igen men göm nu godiset ännu högre än noshöjd så hunden får sträcka sig för att komma åt. Byt gärna träd allt eftersom du ber hunden att söka på olika höjder. 2. Kattas kottelek! Hitta en plats med mycket kottar. Bind fast hunden och gör en sökruta genom att stega upp en fyrkant och gå runt lite i rutan. Ta en kotte och håll den i handen en stund, krama den lite. Visa för hunden att du gör något med kotten, märk den så att du kan känna igen den. Kasta sedan kotten i rutan bland de andra kottarna. Hämta hunden och säg ”hitta kotten” och visa med handen mot rutan. När hunden visar intresse och plockar upp rätt kotte beröm med massor av godis och glad röst. Försvåra genom att göra rutan större och välja platser med fler kottar. 3. Hitta toarullen! Du kan gömma godis i en toarulle och hänga upp i en gren och låta hunden söka upp den. Beröm med glad röst när hunden hittar rullen. Häng inte rullen så högt från marken till en början. När hunden blir duktigare och duktigare på att söka upp den så kan du försvåra genom att hänga den från högre grenar så att hunden måste fråga dig om hjälp. Beröm massor! Voff On!


Eldabutiken Hudiksvall

ÄNTLIGEN HÖST

SPARA UPP TILL

8500:-* när du köper ur

Nordpeis MONACO-serien

SPARA UPP TILL

4000:-**

när du köper kamin och komplett

Premodul skorsten

och samtida köp av

Premodul skorsten

NORDPEIS MONACO-SERIEN ORD. PRIS FR. 49 400:-

NU PRIS FR. 44 900:-*

CONTURA 820T ORD. PRIS FR. 21 900:-

NU PRIS FR. 19 900:-**

PRESENTTIPS!

KINDLING CRACKER

ESPEGARD VÅFFELJÄRN

*Gäller t.o.m 14 november 2020. **Gäller t.o.m 31 oktober 2020. För mer information om avbetalningslösningar kontakta din Eldabutik. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

Eldabutiken Hudiksvall Köpmanbergsvägen 8 | tel 0650-101 80 Aktuella öppettider hittar du på vår webb:

www.eldabutiken.se

Nyheter varje vecka! Nyheter varje vecka! 2021 2021 || KABE KABE || ADRIA ADRIA || HUSVAGNAR HUSVAGNAR||HUSBILAR HUSBILAR 2021 | KABE | ADRIA | HUSVAGNAR | HUSBILAR

FFöörrmmååånnnlilgliigg F rän nttaa!! ränta! Kabe Kabe Imperial Imperial Helt ny Helt ny design designbåde både utut-och och invändigt. invändigt.

Stöd BröstcancerStöd Bröstcancerfonden – köp Omina fonden – köp Omina silikonform! silikonform!

Välkommen till Norrlands största

Välkommen till Norrlands största husbils- och husvagnshandlare! husbils- och husvagnshandlare!

7

RER N ES NH SAHMA M 2 27 78 8- 1- 17 722 9900 •• OO RR DD II N Ö PP PP EE TTTTI IDDEERR: : VVA AR RD D M AMRAVRÄVGÄ EG NE N1 61 6• •0 0 NA RIE Ö AA GG AA R R9 –91–71, 7 L, ÖLRÖDRADGA 1G 0 1– 0 1 3– 1 3


GOTT & BLANDAT

KÄRLEK, DÖD OCH PENGAR JURIDIK

Fråga: Jurister påstår ofta att alla

behöver upprätta ett testamente, är det sant?

Janne

Svar: Oavsett om du är singel, gift,

sambo, inte har barn, har gemen­ samma barn och/eller särkullbarn är frågan om testamente aktuell. Vi ska förklara varför! Ett testamente är en handling där du (eller ni om ni är gifta eller sambo) skriver vad du önskar ska ske med dina tillgångar när du avlider. Det är en möjlighet för dig att bestämma även när du inte längre är i livet. I ett testamente kan du förordna att en särskild sak, exempelvis din segel­ båt, ska gå till din brorsson men du kan också förordna att en viss pro­ cent av din egendom ska tillfalla viss person eller organisation. Vi jurister får oftast frågan från par som varit sambos i över 30 år, ”Visst ärver vi varandra, vi är ju som gifta?”. Nej är vårt svar då. Oavsett om samboskapet varat i en månad eller 30 år så ärver aldrig ett sam­ bopar varandra enligt lag utan det krävs att ett testamente upprättas. Gifta personer som endast har barn på varsitt håll, så kallade särkull­ barn, ärver inte heller varandra, det är den avlidnes särkullbarn som ärver den avlidne efter att bodelning skett. Vill sambor eller gift par med särkullbarn ärva varandra måste de upprätta ett testamente. Det kan vara bra att ha i åtanke att man enligt svensk rätt aldrig kan göra sina barn arvlösa utan barnets medgivande, barn har alltid rätt att få ut sin laglott. Laglotten är hälften av vad barnen skulle fått i arv om

inte ett testamente funnits. Nu har vi belyst ett axplock av alla situationer där vi anser att ett testa­ mente bör upprättas. Det viktigaste även här är att man tänker efter – före, för när man väl avlidit så är det försent. Mathias Carlsson, Familjens jurist

Fråga: Varför ska jag upprätta ett

testamente om jag är gift och har gemensamma barn, det är väl så att vi makar ärver varandra och barnen får sedan vänta tills vi båda avlidit?

Delsbobo

Svar: Många ställer denna fråga

och svaret är att det stämmer att makar med gemensamma barn ärver varandra men arvet kommer inte vara enskild egendom för arvtagaren. Men många tror kanske att det arv som barnen får är deras eget oavsett om de är/blir gifta eller sambo med någon. Så är det inte riktigt. Om barnet erhåller arv ifrån dig och barnet inte har något äktenskapsförord så ingår arvet i en bodelning om barnet separerar från sin partner. För att tillse att arvet efter dig stannar hos ditt barn be­ hövs ett testamente som gör arvet till enskild egendom. Därför är det bra att man även i dessa situationer upprättar ett testamente. Mathias Carlsson, Familjens jurist

Tidningen #Hälsingland ger er läsare möjligheten att ställa frågor om juridik och begravningar. Här besvaras allt från små till stora frågor. Vårt sam­arbete med Familjens Jurist, Fonus och Rosins Begravnings­byrå garanterar professionella svar. Självklart får du vara anonym om du önskar. Mejla in dina frågor till fraga@tidningenhalsingland.se

BEGRAVNING

Fråga: Min pappa bor i Örnskölds­

vik sedan tio år tillbaka. Nu är han sjuk sedan ett par månader. Jag är rädd att han inte har så lång tid kvar och jag har börjat att planera lite inför det som väntar… Vi syskon är överens om att be­ grava honom i Bollnäs eftersom vi alla bor i södra Hälsingland. Är man fri att begrava den avlidne var som helst? Hur gör man med transpor­ ter? Jättesnällt om jag får lite tips och råd i detta.

MK

Svar: Hej! Tack för din fråga. Jag

förstår att det är många tankar och funderingar i den situation ni befinner er i. När jag läser det du skriver så låter det som om du och dina syskon redan pratat kring en del beslut som kan behöva komma att fattas framöver. Ni har kanske också pratat med er pappa kring hans eventuella önskemål? Man har enligt begravningslagen rätt att begravas på en annan ort än där man bodde. Ni kan ta kontakt med Svenska kyrkan i Bollnäs för att få information om vilka kyrkogårdar som är aktuella, vilka olika typer av gravplatser som finns där och om det finns plats. Det kan skilja sig mellan olika kyrkogårdar. När det gäller transporter så är mitt råd att prata med den begravnings­ byrå ni anlitar. De kan hjälpa er att lösa den typen av frågor. Christina Nybacke, Fonus

Fråga: Jag var med på en begrav­ ning nu under sommaren. När det

var slut i kyrkan så stod kistan kvar där när alla gick ut. Vad händer med kistan sen?

Lennart J

Svar: Hej! Det beror på vad som

är bestämt kring gravsättningen, alltså hur personen ska begravas på kyrkogården. Om den avlidne ska begravas i sin kista så ordnar Svenska kyrkan med det efter att begravningsgästerna har lämnat kyrkan. Om det är bestämt att den avlidne ska kremeras och att askan sen ska gravsättas så transporteras kistan till ett krematorium. Efter kremationen så transporteras askan tillbaka till den kyrka och kyrkogård där askan ska gravsättas. Sarah Rogström, ­Rosins Begravnings­ byrå

Fråga: Vi hade nyss begravning

för vår mamma. Hon ville kremeras och ha en grav med urna så då be­ stämde vi att det skulle bli så. Hon ville också att familjen skulle träffas igen när vi ska sätta ner urnan. Med corona och allt sånt så känns det dumt att dra ihop en massa folk just nu. Hur snabbt måste vi sätta ner urnan i marken?

A-G S

Svar: Hej! Efter kremation så har ni

ett år på er att sätta ner urnan. Jag förstår att ni vill uppfylla mammas önskemål om att träffas. Vi hoppas alla att förutsättningarna ser annor­ lunda ut framöver. Sarah Rogström, Rosins ­Begravningsbyrå

ÄR DIN MOBIL FÖRSÄKRAD?

8


GÖR BILEN HÖSTFIN! POLERING MED 2K LACKSKYDD OCH EN INVÄNDIG RENGÖRING

2.950:ord. 4450:-

Erbjudandet gäller t. o. m 28 november 2020

NU ÄR VI EN DEL AV MEKOPARTNER WWW.MEKOPARTNER.SE

VI SERVAR DE FLESTA MÄRKEN OCH MODELLER

– kom in till oss så berättar vi mer! Björnängsv. 2, Söderhamn • 076-76 86 196 • www.bilvardsteknikgavleborg.se

Bilvård

Bilverkstad

Däckhantering

Har du ideerna så gör vi jobbet! Vi åtar oss de allra flesta uppdrag.

Vi bygger det du behöver!

Vi utför: Snickeriarbeten Plåtslageriarbeten Takomläggningar Fasadarbeten Mur och puts Fönster byten (beställ dem direkt från oss) Vi ombesörjer mätning, transporter och montering. Kontaka oss på 076-575 52 79 villabyggarna@gmail.com

HEMFÖRSÄKRING! Jag hjälper dig. Maj-Britt, 0770-16 06 00

9


FASTIGHETSAFFÄRER

BOLLNÄS Acktjära 2195, Bollnäs Pris: 60 000 kr Köpare: Olofsson, Leif Anders; Bjelkesten, Karin Marita Säljare: Nordenvall, Kjell Olof Ronny; Nordenvall, Eva Oline Adress saknas, Pris: 500 000 kr Köpare: Asp, Hans Martin; Asp, Linda Mari Säljare: Asp, Runo Backa 2550, Vallsta Pris: 700 000 kr Köpare: Fagernäs, Anna Kristina Säljare: Englund, Gerd Margareta Björtomta 8271, Björtomta Skogbergsvägen 8319, Rengsjö Pris: 0 kr Köpare: Karlsson, Lina Maria Säljare: Görans, Kerstin Eleonora; Görans, Carl-Axel Göran Brånanvägen 28, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Rönn, Elsie Margareta Säljare: Rönn, Bo Oskar Djupavägen 28, Segersta Pris: 1 600 000 kr Köpare: Nilsson, Jonas Erik; Harrysson, Karin Ella Kristina Säljare: Andersson, Ann-Kristin Eriknäsbo 4203, Malmvägen 16, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Heierson, Solveig Kristina Säljare: Heierson, Jonas Ragnvald Flästa Kvicktorpet 5994, Arbrå Pris: 1 200 000 kr Köpare: Görans, Carl-Axel Göran; Görans, Kerstin Eleonora Säljare: Eriksson, Per Roger; Eriksson, Ann-Christine Gamla Landsvägen 91, Bergegatan 10, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Nilsson, Per Stefan Säljare: Nilsson, Nils-Åke Granspång 1496, Kilafors Pris: 345 000 kr Köpare: Holmberg, Kerstin Elisabeth Säljare: Lindblom, Kajsa Birgitta Guckbacken 2, Kilafors Pris: 650 000 kr Köpare: Tfs Fastigheter & Konsulttjänst AB Säljare: Walther, Ingrid Susanne Guckbacken 31, Pris: 0 kr Köpare: Eriksson, Anneli Helena Säljare: Eriksson, Lars Håkan Hallen Rabo 3511, Kilafors Pris: 400 000 kr Köpare: Johansson, Anna Katarina; Johansson, Michael Kjell Säljare: Andersson-Liljeby, Lillemor Anna B. Hallen Östanå 3614, Kilafors Pris: 1 250 000 kr Köpare: Vikman, Axel Hans Börje; Eriksson, Ingrid Anna Maria Säljare: Nygren, Berit Margareta; Nygren, Sven Arne Hammaren 1512, Kilafors Pris: 790 000 kr Köpare: Lekman, Lisa Marie; Lekman, Lars Fredrik Säljare: Lindström, Karl Arne; Lindström, Leif Gunnar; Lindström, Bert Olof Hasselgatan 12, Bollnäs Pris: 3 250 000 kr Köpare: Sundström, Johan Erik Säljare: Norling, Rolf Tobias; Norling, Cecilia Marianne Hedgatan 28, Bollnäs Pris: 1 350 000 kr Köpare: Eriksson, Tommie Olof Säljare: Erik Svenssons dödsbo Holmsbo 8759, Åmotsbruk Pris: 0 kr Köpare: Norr, Rut Majvor Kristin Säljare: Norr, Tord Göran Hullsta 6161, Segersta Pris: 220 000 kr Köpare: Drewsen, Margit Viola Kristina Säljare: Blomqvist, John Ingemar; Axelsson, Berit Margaretha

10

Hällbo 9066, Bollnäs Pris: 760 000 kr Köpare: Tibbling, Lina Anna; Larsson, Per Jens Säljare: Lars Gunnar Olof Johanssons dödsbo Hänsjövägen 9, Bollnäs Pris: 1 735 000 kr Köpare: Larsson, Pernilla; Sandberg, Johan Marcus Alexander Säljare: Asp, Linda Mari; Asp, Hans Martin Hänsätter 2276, Vallsta Pris: 135 000 kr Köpare: Olsson, Alf Mikael David Säljare: Molander, Inger Marianne Iste 3092, Vallsta Pris: 0 kr Köpare: Andersson, Jan Ingemar Säljare: Andersson, Per Allan Iste 3183, Vallsta Pris: 1 575 000 kr Köpare: Wikström, Claes Håkan; Jilkén, Åsa Margaretha Säljare: Fransson, Bror Olov Kilbergsvägen 24B, Bollnäs Pris: 1 350 000 kr Köpare: Lundberg, Anna Lena Säljare: Hammarstedt, Jon Thorbjörn Patrick Korsnäsvägen 13, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Ann-Christine Hammarströms dödsbo Säljare: Hammarström, Ann-Christine Lapphagen 9215, Rengsjö Pris: 0 kr Köpare: Elmgren, Carl Magnus; Elmgren, Linda Birgitta Säljare: Elmgren, Ingrid Carola Lenninge 9344, Bollnäs Pris: 2 170 000 kr Köpare: Englund, Lars Edvin Östen Säljare: Byström, Hans Sören Lundgrens Väg 18, Segersta Pris: 1 325 000 kr Köpare: Pummanpuen, Pitchayapa; Öberg, Oscar Julius Säljare: Karlsson, Karl Åke Sören; Karlsson, Rose-Marie Malmvägen 16, Eriknäsbo 4203, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Heierson, Jonas Torbjörn; Heierson, Elsa Birgitta Christina Säljare: Heierson, Solveig Kristina Mästargatan 2, Bollnäs Pris: 1 300 000 kr Köpare: Nilsson, Ann-Marie; Nilsson, Nils-Åke Säljare: Nilsson, Per Stefan Norrbo Hypjevägen 4863, Bollnäs Pris: 1 300 000 kr Köpare: Eriksson, Per Jonas; Eriksson, Alice Elisabeth Säljare: Kjell Olof Johanssons dödsbo Norrbyn 1025, Kilafors Pris: 0 kr Köpare: Hellström, Malin Charlotte Säljare: Göras, Kjell Stefan; Hellström, Malin Charlotte Orbaden 2038, Vallsta Pris: 0 kr Köpare: Noreng, Jenny Mathilda Kristina Säljare: Åsell, Ann Kristin; Åsell, Ernst Lars Åke Ordensgatan 3, Storgatan 40, Arbrå Pris: 1 225 000 kr Köpare: Persson, Bo Lennart; Fältström, Laila Margareta Säljare: Bryngelsson, Ewa Chatarina Roren 2337, Vallsta Pris: 500 000 kr Köpare: Jern Muzdalo, Aleksandar; Jern Muzdalo, Elin Birgitta Säljare: Åkerlund, Astrid Louise Sandvägen 21, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Svensson, Jan-Håkan Säljare: Svensson, Kerstin Marie; Svensson, Jan-Håkan Sjörgrå 2522, Sjörgrå 2524, Bollnäs Pris: 730 000 kr Köpare: Johansson, Hannele Marianne; Takala, Mauri Tapani Säljare: Jernberg, Carl Oskar; Jernberg, Märta Christina; Gelhaar, Tommy Erik Gunnar

Sjörgrå 2701, Sjörgrå 2703, Bollnäs Pris: 1 100 000 kr Köpare: Jiang, Meiyi; Baldwin, Robert Bradley Säljare: Eneroth, Lena Kristina Skidtjärn 8834, Skidtjärn 8836, Rengsjö Pris: 0 kr Köpare: Källman, Madeleine Inga Mariana Säljare: Källman, Leif Åke Skogsbergsvägen 5, Kilafors Pris: 301 000 kr Köpare: Brandt, Stefan Emil Viktor Säljare: Anders Bobergs dödsbo Skogsbergsvägen 7, Kilafors Pris: 725 000 kr Köpare: Frisk, Erik Gustav Robert Säljare: Blomquist, Marie; Blomquist, Lars Roland Slånbärsvägen 20, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Sjöberg, Thomas Säljare: Sjöberg, Eva Anna Karolina; Sjöberg, Thomas Storgatan 48, Arbrå Pris: 0 kr Köpare: Olsson, Lars Mikael Säljare: Mårtensson, Anna Lena; Olsson, Lars Mikael Storrönningen 4273, Arbrå Pris: 750 000 kr Köpare: Andersson, Lars Fredrik; Skoglund, Chaimae Chami Säljare: Heimo Lukkarinen dödsbo Sundsjön 7160, Sundsjön 7162, Kilafors Pris: 0 kr Köpare: Lönn, Erik Torbjörn Säljare: Lönn, Erik Anton Södra Kilaforsvägen 129, Bollnäs Pris: 1 250 000 kr Köpare: Nechita, Catalin-Nicolae; Ungureanu, Ana Maria Säljare: Leif Gösta Roger Sundqvists dödsbo Sörbo 5689, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Rose Maj Gudrun Bäckströms Dödsbo Säljare: Bäckström, Rose Maj Gudrun Sörbo 5741, Bollnäs Pris: 1 250 000 kr Köpare: Johansson, Jan Mattias Säljare: Bro, Kicki Maria Christina Sörbo Strandvägen 5829, Bollnäs Pris: 245 000 kr Köpare: Holmgren, Björn Gunnar Säljare: Larsson, Aina Sörfly 2574, Sörfly 2576, Kilafors Pris: 600 000 kr Köpare: Lindström, Anna Charlotta; Larsson, Rolf Andreas Säljare: Larsson, Björn Erik Olof Tjärnvägen 16, Bollnäs Pris: 0 kr Köpare: Lars Holger Röstlunds dödsbo Säljare: Röstlund, Lars Holger Tomterna 9891, Järvsö Pris: 650 000 kr Köpare: Brannestam, Åsa Victoria Säljare: Holmström, Iris Margareta Trädgårdsvägen 15, Arbrå Pris: 1 550 000 kr Köpare: Isaksson, Per-Anders Säljare: Js Drilling Solutions AB Vallstabyn 1899, Vallsta Pris: 0 kr Köpare: Westlund, John Erik Magnus; Westlund, Lars Johan; Westlund, Anders Bertil Säljare: Westlund, Johan Bertil Varstubäcken 4149, Kilafors Pris: 0 kr Köpare: Beckwith, Anna Eva-Lena Säljare: Hedberg, Lars Gunnar Vevlinge 3660, Bollnäs Pris: 3 800 000 kr Köpare: Johansson, Curt David Michael; Johansson, Rut Mirjam Sylvia Säljare: Edvinsson, Anna Maria Christina Våtlågsvägen 3, Bollnäs Pris: 1 500 000 kr Köpare: Asp, Linda Mari; Asp, Hans Martin Säljare: Asp, Runo

Västra Höle 9580, Rengsjö Pris: 0 kr Köpare: Larsson, Marie-Louise; Olsson, Lars Börje; Olsson, Christina Elisabeth Säljare: Olsson, Ingrid Elisabet; Olsson, Erik Börje Växbo 2617, Bollnäs Pris: 820 000 kr Köpare: Larsson, Ann-Charlotte; Larsson, Lars Tomas Säljare: Berit Elisabet Östergårds dödsbo Änga 2781, Vallrundan 95, Vallsta Pris: 0 kr Köpare: Sundell, Carin Margareta Säljare: Sundell, Carin Margareta; Sundell, Johan Erik Östra Galvsjön 214, Stationsesplanaden 9, Vallgatan 20, Glimmergatan 80, Alfta Pris: 0 kr Köpare: Britt Inger Skogs dödsbo Säljare: Skog, Britt Inger Östra Gällsjön 9456, Bollnäs Pris: 1 515 000 kr Köpare: Olsson, Sven Erik Säljare: Johansson, Per Vilhelm Östra Norrängevägen 28, Arbrå Pris: 0 kr Köpare: Hans Nordlunds dödsbo Säljare: Nordlund, Hans Göthe Östra Norrängevägen 39, Arbrå Pris: 360 000 kr Köpare: Andersson, Nicklas Mikael Per; Liw, Anna Charlotta Säljare: Lund, Rolf Håkan

OVANÅKER Bergavägen 975, Edsbyn Pris: 1 600 000 kr Köpare: Fridman, Per Johan; Ell, Anna Rebecka Säljare: Eriksson, Maud Elisabeth Björkvägen 3, Alfta Pris: 1 200 000 kr Köpare: Lindblom, Jan Fredrik; Grims Kvick, Fanny Margareta Säljare: Grims, Ulla Margareta; Grims, Jan-Erik Brobergsvägen 97, Pris: 369 000 kr Köpare: Svensk Tillgångsutveckling AB Säljare: Bokbacken Fastigheter AB Bäckvägen 8, Alfta Pris: 0 kr Köpare: Smith, David Karl Åke Säljare: Corizzo, Lucia Maria; Smith, David Karl Åke Fallrundan 6, Edsbyn Pris: 750 000 kr Köpare: Gustafsson, Tomas Per Anders; Gustafsson, Elin Madelene Säljare: Jonsson, Sven Peter Flytjärnsbäcken 435, Alfta Pris: 0 kr Köpare: Göllas Kornas, Pelin Maria Säljare: Göllas, Maria Kristina Gropabo 127, Voxnabruk Pris: 0 kr Köpare: Tigerstrand, Maddy Linnéa Säljare: Tigerstrand, Sole Edvin Axel Grängsbo 755, Viksjöfors Pris: 1 000 000 kr Köpare: Arab, Anders Tobias; Lodin, Sara Elenia Säljare: Gisslén, Anna-Karin Elisabet Gundbo 515, Alfta Pris: 595 000 kr Köpare: Östlund, Sven Jonas; Östlund, Anna Linnea Säljare: Andersson, Lars Fredrik Gäddvik 735, Alfta Pris: 0 kr Köpare: Hellberg, Bernt Daniel; Hellberg, Julia Malin Säljare: Hellberg, Bernt Daniel Lillbo 181, Edsbyn Pris: 0 kr Köpare: Olofsson, Per Stefan Säljare: Norling, Carina Elisabeth; Olofsson, Per Stefan Lillbo 229, Alfta Pris: 900 000 kr Köpare: Bosson, Anna Lena; Nordlund, Björn Roland Säljare: Bengtsberg, Anna Margot Katarina Långhed 129, Alfta Pris: 0 kr Köpare: Lundberg, Gudrun Elisabeth Säljare: Lundberg, Olof Gösta Myrvägen 4, Viksjöfors Pris: 900 000 kr Köpare: Johansson Gunnarsson, Jennifer Anna; Persson, Ulf Peter Jonas Säljare: Brosten, Kim Olof Mållångsbo 221, 235, 239, Viksjöfors Pris: 0 kr Köpare: Svantesson, Johan Erik Säljare: Birgitta Elisabet Jacks Svantessons dödsbo

Mållångssta 212, Viksjöfors Pris: 0 kr Köpare: Andersson, Maria Helen Säljare: Andersson, Arne Johan Villehard Mållångssta 230, Viksjöfors Pris: 0 kr Köpare: Persson, Karin Christina Margareta Säljare: Persson, Karin Hilda Margareta Norsbo 241, Edsbyn Pris: 1 400 000 kr Köpare: Nordlund, Leif Håkan Säljare: Karlström Hernandez, Per Arturo Nygårdsvägen 6, Edsbyn Pris: 1 180 000 kr Köpare: Östberg, Frida; Östberg, Per Erik Marcus Säljare: Persson Eliasson, Linda Maria; Eliasson, Jens Henrik Stavssjön 1748, Edsbyn Pris: 0 kr Köpare: Jonsson, Lina Jenny Säljare: Eliasson, Kjell Elis; Eliasson, Kerstin Birgitta Storsveden 161, Alfta Pris: 0 kr Köpare: Alf Ingmar Gods dödsbo Säljare: God, Alf Ingmar Södergatan 48, Edsbyn Pris: 0 kr Köpare: Wedin, Ola Säljare: Vedin, Anna Emy Christina; Vedin, Anders Södra Flät 220, Södra Flät 222, Enviken Pris: 0 kr Köpare: Walonen, Keijo Kalervo; Walonen, Gretel Kirsi-Kaarina; Väätti, Taina Helena Säljare: Walonen, Leif Leo Kalervo Västerlima 310, 311, Viksjöfors Pris: 0 kr Köpare: Söderlind, Jan Erik Roger Säljare: Söderlind, Sol Inga-Britt Västra Grannäs 431, Bollnäs Pris: 790 000 kr Köpare: Hallstensson, Per Astor Kenneth Säljare: Asp, Per Anders Stefan; Asp, Eva Carina Helena Västra Hian 38, Edsbyn Pris: 0 kr Köpare: Eliasson, Jens Henrik Säljare: Eliasson, Kerstin Birgitta; Eliasson, Kjell Elis Västra Loftssjön 630, Edsbyn Pris: 1 250 000 kr Köpare: Robertsson, Britt-Inger Elisabet; Robertsson, Erik Michael; Mårtens, Linda Birgitta; Mårtens, Thomas Lars Olof Säljare: Blad, Kerstin Margareta Ämnebo 2473, Pris: 0 kr Köpare: Petersson, Ester Anna Lisa; Velander, Sara Anna Lena; Davidsson, Hans Jonas Säljare: Lusth, Anna Monica Östra Kyrkogatan 15, Alfta Pris: 375 000 kr Köpare: Ung, Per-Erik Robin Säljare: Alf Ivar Einar Jonssons dödsbo

SÖDERHAMN Alvägen 30, Vallvik Pris: 47 000 kr Köpare: Engvall, Rolf Mikael; Engvall, Maria Cathrin Säljare: Söderhamns Kommun Bergvägen 30, Norrala Pris: 1 050 000 kr Köpare: Sundberg, Anders Håkan Säljare: Margit Stenmarks dödsbo Bodarne 140, Bodarne 142, Söderhamn Pris: 1 600 000 kr Köpare: Johansson, Pär Victor Säljare: Palm, Anna Margreta Bragevägen 3, Söderhamn Pris: 625 000 kr Köpare: Våleman, Pär Tobias Säljare: Amrit Martine Anderssons dödsbo Dillesvägen 6, Sandarne Pris: 280 000 kr Köpare: Warg, Tim Sebastian; Warg, Nadja Christine Säljare: Törnblom, Karin Ann Catrin Dåbo 604, Bergvik Pris: 200 000 kr Köpare: Mattsson, Niklas Fredrik Säljare: Jonsson, Ronja Susanne; Jonsson, Jonas Fredrik Enskär 912, Sandarne Pris: 0 kr Köpare: Edlund, Anna Viktoria; Edlund, Jonas Henrik Säljare: Edlund, Anna Margareta

Froms Väg 5, Bergvik Pris: 0 kr Köpare: Elfversson, Kristina Sofie Elisabeth Säljare: Elfversson, Svea Anita Christina Hasselstigen 29, Söderhamn Pris: 2 500 000 kr Köpare: Persson, Jon Sebastian; Nygren, Elin Hanna Victoria Säljare: Strid, Ingalill Kristina; Strid, Lars Ivar Hjortronvägen 10, Sandarne Pris: 700 000 kr Köpare: Olsson, Lars Peter Säljare: Englund, Lennart Mikael; Olsson, Alice Kristina Håsnäs 606, Söderala Pris: 465 000 kr Köpare: Ismail, Gnei Sabrina Säljare: Sjöberg, Solveig Elisabeth Hällsätter 840, Hällsätter 842, Hällsätter 844, Trönödal Pris: 0 kr Köpare: Hedvall, Anna Linda Malin; Hedvall, Hans Andreas Säljare: Gustavsson, Anna-Maria Härnebo 927, Holmsveden Pris: 0 kr Köpare: Schönning, Anna Maria Frideborg Säljare: Schönning, Kerstin Marianne Ingsta 860, Norrala Pris: 1 875 000 kr Köpare: Vos, Martinus Henderikus; Kamerling, Karin Säljare: Fallqvist, Jesper Rickard; Nordstrand, Lisa Linnea Jakobstadsvägen 27, Söderhamn Pris: 1 650 000 kr Köpare: Olsson, Rune Stefan; Olsson, Malin Christina Säljare: Hedin, Lars Emanuel Järvsjön Ljusholmen 629, Ljusne Pris: 300 000 kr Köpare: Grue, Heléne Elisabeth Säljare: Hillström, Arne Gustav Henrik Kastviksvägen 47, Söderhamn Pris: 945 000 kr Köpare: Pole, Mark David Säljare: Bridell, Mona Gun-Britt Kompanivägen 10, Söderala Pris: 0 kr Köpare: Basekis, Andreas Säljare: Basekis, Andreas; Eriksson, Mikaela Daniella Viola Kornvägen 4, Kornvägen 6, Bergvik Pris: 150 000 kr Köpare: Pehn Investment & Consulting AB Säljare: Goude, Kerstin Gunilla; Eng, Sven Erik Lennart Kvistvägen 15, Ljusne Pris: 2 225 000 kr Köpare: Jägrup, Tommy Johan Säljare: Ksir, Gerd Anette Källvik 916, Söderhamn Pris: 1 550 000 kr Köpare: Flykt, Tommy Mattias; Andersson, Linda Maria Agnetha Säljare: Henriksson, Hans Patrik; Henriksson, Anna Sofia Lockskär Harald 856, Lockskär Harald 858, Ljusne Pris: 2 895 000 kr Köpare: Martinsson, Joel Ewert Henrik; Ståhlgren, Petra Maria Säljare: Jonsson, Jenni Maria; Olsson, Lars Anders Lumavägen 71, Ljusne Pris: 900 000 kr Köpare: Wangred, Jessica Elisabet Säljare: Jensen, Kenth Michael Lynäs 233, Bergvik Pris: 0 kr Köpare: Harriet Kristina Söderholms dödsbo Säljare: Söderholm, Harriet Kristina Långbo 521, Holmsveden Pris: 200 000 kr Köpare: Englin, Sven Bo; Englin, Rut Christina Säljare: Arlås, Lars Åke; Arlås, Annika Margareta Långbo 554, Holmsveden Pris: 1 090 000 kr Köpare: Ilhag, Ronny; Ilhag, Leena Hannele Säljare: Sten Uno Höglunds dödsbo Långmorvägen 6, Söderhamn Pris: 0 kr Köpare: Peter Axelssons dödsbo Säljare: Axelsson, Stig Peter Långmorvägen 6, Söderhamn Pris: 1 030 000 kr Köpare: Mezan, Anna Maria Erika; Mezan, Andreas Göran Säljare: Peter Axelssons dödsbo Lönnvägen 3, Vallvik Pris: 400 000 kr Köpare: Englund, Taina Kaarina Säljare: Havukainen, Keijo Viljam

Mobodarne 889, Söderhamn Pris: 340 000 kr Köpare: Torstensson, Per Michael; Berg, Hanna Elisabeth Margareta Säljare: Ahlander, Gunilla Irene Morviken 213, Morviken 215, Söderhamn Pris: 500 000 kr Köpare: Press, Annika Erika; Press, Maria Cecilia Säljare: Karl Gösta Nordgrens dödsbo Måsvägen 15, Söderhamn Pris: 1 460 000 kr Köpare: Jönsson, Maria Kristina; Jönsson, Mats Bertil Säljare: Hansson, Eva Christina; Jägeving, Karin Gunilla Näset 961, Söderhamn Pris: 100 000 kr Köpare: Elfving, Lena Elisabeth Säljare: Hallström, Sofia Elisabeth Rondellen 28, Söderhamn Pris: 1 800 000 kr Köpare: Bergman, Jörgen Mikael; Bergman, Ann-Charlotte Säljare: Vidarsd¢Ttir, Laufey Sandövägen 32, Söderhamn Pris: 3 000 000 kr Köpare: Lauri, Markus Christer; Lauri, Frida Ulrika Säljare: Larsson, Sylvia Birgitta; Larsson, Sven Olof Siggesta 663, Söderala Pris: 120 000 kr Köpare: Sverin, Björn Valentin Säljare: Östberg, Lissy Irma Margareta Sillharet 110, Söderhamn Pris: 0 kr Köpare: Lagergren, Ulla Margareta; Lagergren, Eva Elisabeth Säljare: Lagergren, Ulla Gun Skatön 265, Söderhamn Pris: 300 000 kr Köpare: Roos, Mats Olof; Roos, Eva Christina Säljare: Söderhamns Kommun Skogsfruvägen 6, Söderhamn Pris: 1 490 000 kr Köpare: Hedman, Irma Charlotte; Löf, Pär Olof Säljare: Norlin, Lars Gunnar; Norlin, Gudrun Rose-Marie Skördevägen 3, Sandarne Pris: 3 100 000 kr Köpare: Östlin, Engla Toowe Evelin; Fernquist, Iver Andreas Säljare: Olsson, Jan Magnus; Olsson, Anna-Lena Stugsundsvägen 4, Söderhamn Pris: 1 200 000 kr Köpare: Nordgren, Karl-Erik; Nordgren, Maj Valborg Säljare: Lång, Anna-Britta; Nils Lennart Långs dödsbo Stäckfjärdsvägen 8, Söderhamn Pris: 0 kr Köpare: Olausson Rantatalo, Maria Isabel; Rantatalo, Jenny Angelica Säljare: Olausson Rantatalo, Bert Eilert; Amundsson, Carin Maria Sundhsgatan 9A, Söderhamn Pris: 0 kr Köpare: Hageleit, Lilian Ingela Säljare: Hageleit, Lilian Ingela Sunnanåvägen 9, Bergvik Pris: 1 450 000 kr Köpare: Dahlin, Lars William Magnus; Malm, Maria Christina Beatrice Säljare: Askenberg, Linda Regina Svarven 404, Norrala Pris: 1 300 000 kr Köpare: Johansson, Robin Evan Gunnar; Jansson, Hanna Caroline Säljare: Jonsson, Kent Roland Tremyravägen 21, Söderhamn Pris: 400 000 kr Köpare: Strandlund, Margit Linnéa Säljare: Knut Gillis Wiklanders dödsbo; Wiklander, Maj Eva Villavägen 29, Söderala Pris: 0 kr Köpare: Andersson, Emelie Helena Gabriella Säljare: Möller, Sven Linus Christoffer; Andersson, Emelie Helena Gabriella Västansjövallen 410, Trönödal Pris: 0 kr Köpare: Wirén, Lars Robert Säljare: Wirén, Karin Margit Västansjövallen 410, Trönödal Pris: 0 kr Köpare: Åslin, Anna-Karin Säljare: Wirén, Lars Robert Älvstigen 25, 27, 23, Bergvik Pris: 4 000 kr Köpare: Holst, Johan Jan Evert Säljare: Staten Trafikverket

Källa: United Robots


Göra om hemma?

Nu flyttar vi in och river igång dina höstprojekt och håller hemmet rent och fräscht! •

Måleriuppdrag

Veckostädning

Byggnation & snickeri

Storstädning

Golvläggning & lister

Fönsterputsning

Nytt kök

Lillskog Ljusdal, 47 ha Boende, inägomark och 33 hektar skogsmark ca 4,5 mil sydväst Ljusdal. Reg Fastighetsmäklare Anders Berglund

Ljusdal | 0651-688 53 veteranpoolen.se • 0650-48 50 40 • 076-517 60 11

                       

Välkommen hem!

             

                                                        

Just nu har vi lediga lägenheter på vårt första trygghetsboende i Alfta. Nyrenoverade mindre lägenheter med egen tvättmaskin och torktumlare samt tillgång till gemensamma lokaler och aktiviteter. Det finns också lediga seniorlägenheter på andra områden i Alfta och Edsbyn. Ring vår uthyrning på 0271-575 33 eller läs mer på aefab.se



Kontakta ditt närmaste kontor Kontakta ditt närmaste kontor Bollnäs/Söderhamn 0278-639 283 · Edsbyn 0278-639 259 Kontakta ditt närmaste Bollnäs/Söderhamn 283 kontor · Edsbyn0650-541 0278-639 259 Sandviken/Gävle 026-2450278-639 983 · Hudiksvall/Ljusdal 294 Bollnäs/Söderhamn 0278-639 · Edsbyn 0278-639 259 Sandviken/Gävle 026-245 983 283 · Hudiksvall/Ljusdal 0650-541 294 Sandviken/Gävle 026-245 983 · Hudiksvall/Ljusdal 0650-541 294

0271-575 00 • info@aefab.se • www.aefab.se

11


KRÖNIKA: DEN STORA FLYTTEN Moa Åhs är reporter på tidningen #Hälsingland och i ”Den stora flytten” får du följa hennes väg från bekvämt liv i hus till ett off grid-boende i en skogsglänta. Läs fler krönikor på vår hemsida; tidningenhalsingland.se

tungt, Klart det är

men det blir

man ju star

D

När man hä mtar vatten kan man lyss gratis ljudb oksna Walden ligge app från bibblan (sup på pretentiös bok på er r faktiskt hö gt upp på m stageat såklar t, men in att-läsa-li sta!).

k av!

WIN WIN Den stora flytten – Oktober, 2020

et finns stora energivinster med att leva off grid. Därmed även ekonomiska dito. Båda stora anledningar till vår flytt från bekväm villa till stuga i skogen utan uppkoppling på elnätet och utan rinnande vatten. Ironiskt nog sitter jag med en dator i knät och en annan på bordet framför mig när jag skriver detta. En lägre energianvändning och färre tekniska hjälpmedel var och är viktigt i och med att vi ”downshiftar”. Men ingen är perfekt. Energianvändningen och ekonomin går väldigt mycket hand i hand. Elen är central i våra moderna liv, och den kostar deg. Så är det bara. När ett mål och önskan i livet är att jobba mindre och ha mer tid över till familj, fritid och ett gott mående, så känns det naturligt att titta över sin elanvändning. Vi har numer ingen elräkning att betala, och det känns fantastiskt. Det innebär flera timmar i månaden då vi inte behöver jobba. Det innebär alltså att de två datorerna jag har framför mig laddas gratis (ta dock i beaktande kostnaden för att sätta upp solcellerna på vårt tak). Fläkten till komposttoaletten surrar på, gratis. Våra ben och kroppar bär in vatten i stället för att den pumpas upp av – el. Vi eldar för värme, eldar för att laga mat, eldar för att värma vatten. Inte gratis, men billigare än om det gjordes med el. För några år sedan läste jag boken ”Jag lämnar ekorrhjulet: Ett liv utan lönearbete” av Åsa Axelsson. Jag tänker inte sluta lönearbeta helt och hållet, men jag tyckte att det var otroligt intressant att läsa om hur hon räknade tid och pengar. Som

12

jag skrev så innebär vår icke-befintliga elräkning att det är några timmar i månaden som inte behöver ägnas åt löne­ arbete. I boken räknar Åsa Axelsson alla kostnader mot hur mycket hon måste jobba för att kunna betala för dem. Snacka om ögonöppnare. Jag tror att många skulle må mycket bättre om de jobbade mindre. Men då behöver kostnaderna så klart också bli mindre. Färre? Oj, oj. Journalisten blev visst lite osäker! Men med färre utgifter kommer väl ändå en eller två uppoffringar? Jupps, fast det beror ju på hur man ser på saken. Det kan ju vara värt det. Att vara noggranna med att släcka lamporna efter oss och att välja att inte använda vattenkokaren under en mulen dag, är ett billigt pris att betala för att få mer fritid. Att hämta vatten blir inte så jobbigt när man ändå är ledig hela den dagen. Vi läser fler böcker än vi gjorde tidigare och för att sluta cirkeln så innebär allt detta att vi går mot ett bättre mående. Förutom energianvändning och ekonomi var hälsan min största anledning till att flytta. Jag har berört detta tidigare i mina krönikor, men att vi inte har obegränsat med el och inget rinnande vatten, plus att skogen finns runt hörnet, har gjort att vi rör på oss mer i vardagen. Vi är mer utomhus. Allt hänger samman. Att se över sitt liv och göra någonting för att få det att bli mer som man vill, leder ofta till fler positiva förändringar. Allt gott Moa Åhs med familj


HIMLABADET ligger centralt i Sundsvall på Universitetsallén 13

TAPETSERARVERKSTAD & BUTIK

Ett annorlunda höstlov!

· Vi klär om och renoverar möbler, skoterdynor, båtkapell m. m. · Säljer tyger och material, väskor, kuddar, muggar, brickor m. m. · Innehar mästarbrev och har över 25 år i branschen. · Certifierad Swedese reparatör bl. a. Laminofåtöljer. · Medlem i branschförbundet Sveriges Tapetserarmästare STM.

Det blir ett annorlunda höstlov i år för att vi ska skapa möjligheter för våra besökare att ta ansvar och hålla avstånd till varandra, allt för att minska risken för smittspridningen av covid-19. Vi har begränsningar på antal besökare vi kan ta in för att det ska var möjligt att hålla avstånd. Det kan medföra att vi får fullt i anläggningen, res med förnuft och kolla läget innan du åker.

Läs mer på himlabadet.se

Tygnyheter inspirerade av Karin Larsson. Fina kvalitéer med linnelook och sammet.

HEMTREVLIGT I JÄRVSÖ AB TURISTVÄGEN 25 · TEL 070-345 72 86 Jag finns på Instagram & Facebook

BOKA IN DIN GALLRING! Det råder stor efterfrågan på våra gallringstjänster! Kontakta våra virkesköpare redan idag!

Novembermys 1.995 kr

Norra Hälsingland Anders Jonsson 070-205 31 12 Olle Ohlsson 070-205 31 17 Lars Strandberg 070-205 31 05

2 personer – boende, frukost & middag Dubbelrum & valfri trerätters Gäller endast 1/11 – 30/11 2020

Södra Hälsingland Hans Berglöw 070-205 31 07 Leif Olsson 073-626 52 61 Pelle Forslund 073-628 02 23

(begränsat antal platser)

Välkommen!

För bokning ring 0651 – 56 52 52 eller maila på info@bergshotellet.se. www.bergshotellet.se

Följ oss på facebook!

www.rundvirkeskog.se

13


EKONOMI

Ernströms Revisionsbyrå har väglett många företag genom coronakrisen.

Revisionsbyråns tips till småföretagare

AGERA I TID! 2020 har varit ett osäkert år för småföretagare. Mikael Ernström och Lena Magnusson på Ernströms Revisionsbyrå ger några tips om hur man som företagare överlever coronakrisen. TEXT & FOTO: IDA FRID ERNSTRÖMS REVISIONSBYRÅ BÖRJADE hjälpa

företagare på 1970-talet, då de startade upp sin verksamhet i Ljusdal. Under tidigt 1990-tal tog grundarens son Mikael Ernström över byrån som han nu driver tillsammans med Thomas Cahling och Lena Magnusson. De är idag totalt 17 anställda och har kontor i Ljusdal och Bollnäs. Kunderna får hjälp med revision, redovisning och rådgivning. År 2020 har krävt mer av företagen i och med coronavirusets framfart. Det startade med att leveranser från Kina och Italien frös inne. Sedan har nedstängningar både i världen och i Sverige påverkat näringslivet. – 2019 var tack och lov ett ovanligt bra år för många företag. Men de sparade reserverna börjar nu förbrukas. Man hoppas att allt ska dra igång igen, men det ser ut att dröja, säger Mikael Ernström, auktoriserad revisor. Tillsammans med Lena Magnusson, kontors­ chef och redovisningskonsult, visar han på fall­ gropar och risker med att driva företag 2020. – Det viktigaste är att hålla koll på företagets ekonomi och agera i tid om det börjar gå dåligt, säger Mikael. Risker och beskattning skiljer de olika företagsformerna åt. – Enskild firma är en företagsform som är enkel och billig att driva och starta. Men om verk-

14

samheten växer bör man ombilda till aktiebolag. I en enskild näringsverksamhet betalar man skatt på årets vinst i företaget och inte på det man tar ut i pengar. En nackdel är att man är personligen är ansvarig för företagets skulder. säger Lena. Mikael instämmer. – Enskild firma funkar bra för en verksamhet med låga risker och låga värden i företaget. Men om företaget ger mer vinst än vad man tar ut, bör man ombilda till aktiebolag. Att driva handelsbolag är de skeptiska till, då den företagsformen innebär att man är solidariskt ansvarig. – Där får den person med bäst ekonomi gå in om en skuld behöver betalas. Jag råder i stort sett ingen att starta handelsbolag, säger Mikael. RISKERNA MED ATT driva aktiebolag kommer

främst om företaget börjar gå dåligt och man inte upprättar en kontrollbalansräkning i tid. – Har du gjort det riskerar du inte att bli personligt betalningsansvarig. Efter kontrollbalansräkningen har du åtta månader på dig att vända resultatet. Om du haft reserver som du börjat knapra på, kan det vara dags att överväga åtgärder, säger Mikael Ernström. Under det senaste halvåret är det många företag som upprättat en ”coronabudget”. – Om till exempel försäljningen minskat med sextio procent så kan man räkna ut hur länge man klarar sig på den inkomsten. Vi hade en kund som såg att de nya marknadspriserna inte skulle hålla på de varor de sålde. De kunde klara sig i nio månader till. Så de gjorde någonting åt det genom att stänga i tid, berättar Mikael. Den största faran är att sticka huvudet i sanden och köra på.

– Om du agerar i tid kan du vända skutan och i bästa fall rädda företaget, säger Mikael Ernström. Ett tips om man driver företag tillsammans med någon annan är att se till att ha försäkringar och skrivna avtal ifall det värsta skulle hända, till exempel att någon av parterna går bort. – Annars står man där utan papper på vad som gäller. AV POLITIKERNAS SATSNINGAR på företag under

krisen är det endast ett fåtal som småföretagare fått ta del av. – De sänkta arbetsgivaravgifterna och permitteringsersättningen har dock många haft nytta av. Hyresstödet vet vi ännu inte hur mycket det kommer ge. Det bygger på att fastighetsägarna skjuter till en del av hyran. Omställningsstöden har gått till några få men inte gett så mycket pengar. – Och de lån som erbjudits ger inte så bra deal då räntorna är höga, säger Lena Magnusson. Regeringen föreslår nu ett omsättningsstöd till enskilda näringsidkare som drabbats ekonomiskt till följd av covid-19-utbrottet. Om förslaget går igenom kommer företag att kunna söka ersättning med upp till 75 procent av sin förlorade omsättning under krisen. Förslaget skulle börja gälla den 29 oktober. – Småföretagare har en stor uthållighet då man upplever att företaget bara måste klara sig. Man säger upp lokal och tar ut mindre lön för att överleva, säger Mikael. En annan åtgärd med anledning av coronakrisen är att arbetsgivare kan ge ytterligare skattefria gåvor till sina anställda från juni till december i år. Förutom minnesgåvor och julgåvor, kan de köpa in presenter för max 1000 kronor per anställd. Syftet är att inköpen ska gynna det lokala näringslivet. #


VARMT OCH SKÖNT HEMMA aroTHERM plus • värmepumpstekniken med naturligt köldmed• •P assar också för modernisering, v ilket möjlig • tätbyggda radhusområden •E nastående kvalitet och hållbarhet. Utvecklad i Tyskland och producerad i Europa •

Värmepumpar

Hittar du avloppet?

bergvärmelösningar ifrånV aillant

Här ser du bioreningsverket för enskilt avlopp som renar vattnet utan kemikalier.

Isolering

Är du intresserad av ett bioreningsverk som renar avloppet år ut och år in? Kontakta oss! info@enava.se

miljövänlig lösull ifrån iCell

0278-652 021 info@molleenergi.se

molleenergiab

Acktjära 2209, 821 91 Bollnäs

www.molleenergi.se

www.enava.se 070-210 10 01

   

Låg driftkostnad

Unik slamnedbrytning Klarar hög skyddsnivå Renar läkemedel

Aktuellt upp till växtzon 4

HÖSTNYHETER I BUTIKEN! CELLULOSAISOLERING FRÅN NATUREN

Fika på Hennings Veranda Café med eget bageri

• Naturligt fuktreglerande

Förboka röd-/ eller kungsgran

50:- Rabatt Gäller t.o.m 31 okt

TILLÄGGSISOLERA VINDEN INFÖR VINTERN! • Bättre ljudisolering

Välkommen till oss!

Jeanette med personal.

Öppet alla dagar vardagar 10-18 helger 10-16 Lundavägen 65, Forsa 0650-56 71 11 forsahandelstradgard.se

• Gott för miljön och plånboken

Kostnadsf ri offert och gratis besiktning !

P-A EKVALL 070-690 89 54

15


ENERGI Janne och Marie-Louise Lundgren kände att bitarna föll på plats när de flyttade upp till Söderhamn.

Klimatinsikten förändrade deras liv

"ALLA MÅSTE GÖRA DET DE KAN" TIPS TILL DIG SOM VILL LEVA MER KLIMATSMART: • Hitta andra som också vill jobba för ett bättre klimat, i Facebook-grupper eller i vänkretsen! • Ta tag i en sak i taget och sök information. • Gå med i Naturskydds­ föreningen. De har många bra tips. • Skaffa solcellsanläggning och börja kolla förbrukning­ en! Allt har appar nu, vilket gör det roligare och lättare att hålla koll på vad man gör av med.

16

Att fortsätta med att leva storstadsliv och ha hus i Thailand blev en omöjlighet efter Marie-Louise Lundgrens uppvaknande. Nu två år senare bor hon och maken Janne Lundgren i Söderhamns skärgård, med solpaneler på taket, bioreningsverk och bokashi. De hoppas inspirera andra till att ta steget mot ett mer klimatsmart liv. TEXT & FOTO: IDA FRID MARIE-LOUISE LUNDGREN KRATTAR den blivande sommar-

ängen framför villan ute på Jonskär i Söderhamns skärgård. Janne plockar bort några stenar som han behöver till den lilla jordkällaren han håller på att bygga. Det var ett plötsligt och oväntat beslut att sälja lägenheten i Uppsala och flytta upp till Jannes föräldrahem. – Jag har alltid sett mig som storstadsmänniska. Njutit av att jobba och ta en fika på stan. Jag har inte haft en tanke på att flytta upp hit, men nu när vi bor här är det som att alla bitar faller på plats, säger Marie-Louise. Hon ställer bort krattan och visar runt i trädgården, där växtligheten fått ge vika för hösten. – Det här är den bästa tiden. När båtarna dragits upp på land och gräsklippare och motorsågar har tystnat, säger hon och kisar ut över havsviken. Jannes föräldrar var bland de första som byggde på Jonskär när de satte upp huset 1969. Marie-Louises föräldrar byggde en sommarstuga i samma område fyra år senare. Hon minns första gången hon träffade Janne. – Jag var tretton och Janne sexton. Han körde motorcykel och jag tyckte att han var jättecool, berättar hon. 1977 blev Janne och Marie-Louise ett par. Marie-Louise som växt upp i Farsta utanför Stockholm och Janne från

Rotebro i Sollentuna. Somrarna spenderade de i Söderhamn, och resten av året bodde de i Stockholm. De fick fyra barn och köpte hus i Rotebro. Marie-Louise arbetade som yogalärare och Janne på Bilia. 2005 TOG DE över Jannes föräldrahem och bytte huset mot en

lägenhet i Upplands Väsby. – Vi levde som alla andra, med skygglappar. Flög till Thailand, levde loppan, köpte och slängde. Fram till 2018. Då brakade det för mig, säger Marie-Louise. Paret hade som vanligt tillbringat några försommarveckor i sitt hus i Thailand. – Det var 27 grader, jätteskönt. Så jag skrev det på Facebook och fick som svar från vänner i Sverige: ”Vi har också 27 grader”, berättar Marie-Louise. När de kom hem rasade bränder runtom i landet. – Jag kände i hela kroppen att det är något som är fel. Så jag bildade en Facebook-grupp för att kunna ta upp mina klimatfunderingar. Där var det någon som drog upp en rullgardin. Vad har vi gjort hela livet? Vad gör vi egentligen med all mat? Vi har ju bara slängt allting. Paret, som bodde i Uppsala på den tiden, började googla efter bra klimatlösningar. Snart hade de beställt två hinkar för att börja med bokashi, en japansk komposteringsmetod som förvandlar hemmets organiska avfall till näringsrik jord. Avfallet hälls i en hink, och över varje liter avfall strör man över en matsked bokashi-strö innan man sluter tätt med lock. När hinken är proppfull ställs den undan och avfallet får jäsa. Mikrober processar avfallet i ungefär tre veckor. Kvar blir riktigt näringsrik planteringsjord. – Det som är bra med bokashi är att nästan allt binds och stannar kvar. Det fungerar som ekosystemet. I en vanlig kompost sipprar det upp och blir koldioxidutsläpp, säger Marie-Louise. Jäsvätskan som bildas tappas med jämna mellanrum ur genom en tappkran i botten av hinken.


– Den luktar fruktansvärt illa, men den är det mest näringsrika man kan ge till sina växter. PARET BÖRJADE ÄTA mer vegetariskt och beslutade sig snart

för att sätta solceller på hustaket uppe i Söderhamn. När Janne gick i pension i mars 2019 var tanken att han skulle få med sig företagets diesel-Volvo. – Det går inte, tänkte jag. Vi kan inte ha en fossilbil, säger Marie-Louise. Janne grottade ned sig i elbilsträsket och snart tog de ut en elbil på privatleasing för att testa. – Man pratar ”räckviddsångest”. Men om vi kör 25 mil har vi 5-10 mil tillgodo. Vi har egen laddningsstation kopplad till våra solceller och när vi hälsar på barnen i Upplands Väsby laddar vi bilen på hotellet över natten, så det är inga problem, säger Janne. Sommaren 2019 var det dags att fatta ett beslut om hur de skulle göra med huset i Thailand. – Jag kände att jag inte kan flyga igen. Jag kunde knappt åka till Arlanda. Jag var jättejobbig. Janne ville ta det lugnt medan jag sa ”Sälj, sälj!”. Jag blir väldigt extrem när jag går igång, säger Marie-Louise. Janne åkte ned till Thailand under september för att känna efter en sista gång om de skulle ha kvar eller sälja huset. – Efter tre veckor kom han hem. Han hade sålt huset billigt och nu visste jag att vi var på samma linje. Vi kommer aldrig att flyga igen, säger Marie-Louise. Janne spenderade en hel del av det kommande året i huset i Jonskär. Kring julen 2019 började paret fundera på att sälja lägenheten och köpa en övernattningslägenhet. Sedan kom corona. – Plötsligt kunde jag inte jobba som vanligt. Och jag tjänade så lite, så Janne tyckte att jag skulle sluta jobba. Snart hade de sålt lägenheten och flyttat upp till Söderhamn. – Det gick fort! Men vi trivs jättebra och vi gick med vinst, säger Marie-Louise. Sedan kom nästa utmaning. Kommunen skulle inventera alla avlopp och det visade sig att parets avloppsbrunn hade lämnats åt sitt öde sedan 70-talet. Något måste göras. – Vi såg serien ”Rapport från 2050” där de hade ett självförsörjande hus med ett bioreningsverk från Alnarp. Så jag ringde Alnarp Clearwater, och vi pratade i en timme, berättar Marie-Louise. Sagt och gjort. Janne visar upp en tank mitt på gården. Den har ett brunnslock och omges av vatten. – Här kommer det att växa kaveldun och liljor nästa år, säger han. I ETT BIORENINGSVERK bearbetas avloppsavfallet av mikrober

tills det blir flytande. – Avloppsvattnet fortsätter hit och det luktar inte ens. Tanken har samma funktion som 400 kvadratmeter våtmark, berättar Janne. Vattnet bearbetas vidare och rinner ut i en stenbädd som behöver tömmas först om 12-15 år, medan andra avloppsbrunnar töms minst en gång om året. När grävskoporna arbetade med brunnen passade Marie-Louise på att be om hjälp med att gräva upp gräsmattan för att anlägga en sommaräng för den biologiska mångfalden. Här ska fåglar och insekter kunna frodas. Ned mot vattnet har Janne spikat fast tre fladdermusholkar. Miljötänket går igen i allt. – Vi köper ekologiska nötter, helst i komposterbaras påsar, och vi använder tandtråd av hampa. Vi har i stort sett inga sopor. Det är kuvert med klister och benrester som är svårt att återvinna, säger Janne. Han tycker att Marie-Louise gick lite för långt med sin klimataktivism i början, då hon vägrade både ost och kaffe. Numera känner paret att de har hittat en balans. – Vi har en elmotor till vår lilla båt och vi har en kajak. Vi cyklar, går och åker elbil. Och vi dricker ekologiskt vin, säger Marie-Louise. Hon drar sig dock inte för att mejla butiksägare och politiker för att uttrycka sina åsikter. Det händer också att hon ifrågasätter vänner och grannar. – Man måste våga säga ifrån. En del tycker att vi är jättejobbiga, men vi får också många positiva reaktioner, säger hon. Marie-Louise tycker att vi alla har stora skyldigheter när det gäller klimatet. – Du MÅSTE göra det du kan. Att säga ”Jag får flyga för jag handlar second hand” är bullshit, säger hon.#

Fyll ditt hem med värme NIBE BERGVÄRMEPUMPAR

Livet ska vara enkelt. Med våra nya bergvärmepumpar S1255 och S1155 har du full kontroll var du än är. De omvandlar solenergi som lagrats i marken till värme, kyla och varmvatten. Med NIBE är det enkelt att vara smart! IT’S IN OUR NATURE

NIBE.SE

säljer installerar och installerar NIBE värmepumpar Vi säljerVioch NIBE värmepumpar Öppettider: Vardagar kl 08.00-17.00 Öppettider:Lördagar Vardagarklkl10.00-14.00 08.00-17.00

Lördagar kl 10.00-14.00

HUVUDPARTNER TILL

Vi stödjer SOS Barnbyar. Läs mer på comfort.se

Industrigatan 2 , 821 42 Bollnäs 0278-63 60 00 www.halsingeror.se

Industrigatan 2, 821 42 Bollnäs 0278-63 60 00 • www.halsingeror.se

Älskar du att blir störd av telefonförsäljare som vill sälja mobilabonnemang? I så fall är vi inget för dig.

Välkomna!

För ett år sedan bytte vi namn från Stjärnafyrkant till E-Com Hudiksvall. Vi är samma gäng, på samma plats och med samma goda service. Vi är glada och tacksamma för att vi har så många trogna kunder som handlar hos oss.

17


ENERGI & EKONOMI

Torborg har, liksom sin make Bengt, aldrig ångrat flytten.

Campingplatsen nedanför Bollebacken i Bollnäs. Foto: Norbert Schnitzler

BILLIGARE LYX I HUSVAGN

HUSVAGNENS HISTORIA • Den första bildragna husvagnen byggdes i USA år 1897. Innan dess fanns hästdragna bostadsvagnar. • Sveriges första husvagns­ fabrik, SMV, startades 1948 i Örebro. • De första husvagnarna hade inte några bekvämligheter utan var ett skal av masonit med bänkar eller enkla madrasser att sova på. • Försäljningen hade en topp på 1970-talet och husvagnarna var då oftast isolerade med värme och rinnande vatten. • Nyare husvagnar förses oftast med gasolpanna och golvvärme, microvågsugn och fullstor gasspis. • Svenska märken: Kabe (1958-), Polar (1964-), ­Cabby (1964-2016). • Europeiska märken: Hobby, Knaus, Dethleffs, LMC, Hy­ mer, TEC, Tabbert och Adria. • Husvagnslivet i svensk populärkultur: Filmen ”Vi hade i alla fall tur med vädret”, 1980. Sången ”Man ska ha husvagn” från tv-serien ”Macken” av Galen­ skaparna, 1986. Tv-serien ”Kurt Olssons sommartelevision”, 1989. Filmen”Sunes sommar”, 1994.

18

I drygt ett år har paret Hansson bott permanent i sin husvagn som står uppställd på Bollegårdens camping i Bollnäs.

Många kan känna en längtan efter ett enklare liv där pengarna räcker till mer än sin bostad. Torborg och Bengt Hansson i Bollnäs bestämde sig i fjol för att bosätta sig i sin husvagn på heltid. – Äntligen kan vi lägga pengarna på mer än att bo, säger paret Hansson.

sätta mig i förtältet eller utomhus på altanen och bara få sitta och glo en stund. Torborg, däremot, är morgontrött och föredrar sena kvällar med korsord eller teveprogram. På så sätt skapar de egentid – Bengt får vara ifred på morgonen och Torborg på kvällen. – Vi går sällan varandra på nerverna. Man får hitta lösningar och anpassa sig, säger Bengt och berättar stolt att paret i våras firade 50 år som gifta.

TEXT & FOTO: JOHANNA SYRÉN

BOYTAN I VAGN och förtält är sammanlagt 40 kvadrat. Mycket

14 PERSONER FÅR plats i förtältet. Det vet paret Hansson

helt säkert efter firandet av Bengts födelsedag i juli. Då vågade de för första gången på länge vistas på liten yta tillsammans med barn och barnbarn. – Men att bo så här har varit perfekt nu med det jäkla viruset. Vi är väldigt familjekära och har suttit ute på altanen hela sommaren eller vistats ute i naturen tillsammans med familjen, berättar Bengt, 71 år. Han sitter bredvid sin fru Torborg, också 71, och nickar mot den höstvackra skidbacken en bit bort. – Här har vi det bra. Bästa platsen när vintersporterna drar igång, säger han nöjd. BENGT OCH TORBORG hade länge haft planer på att leva

husvagnsliv året om, men det var först efter Torborgs tuffa sjukdomstid som de bestämde sig. – När jag blev friskförklarad från cancern tänkte vi ”Ska vi göra det så ska vi göra det nu”, säger Torborg, som liksom sin make aldrig ångrat flytten. ”Välkommen till Änglabo”. En skylt på förtältet vittnar om fru Hanssons stora intresse. Hon är en stor samlare av änglar och tomtar, och figurerna som inte får plats i husvagnen finns nedpackade i ett förråd i stan. – Men vi gjorde oss av med mycket annat. Det gick snabbt att sälja möbler och prylar på Facebook, berättar Torborg. Fram tills 2005 bodde de i hus, och därefter i lägenhet. Somrarna tillbringade de på campingen i Vevlinge. Men Bengt kom aldrig till ro vintertid och blev lätt rastlös. – Lycka för mig är att få kliva upp tidigt på morgonen,

tid tillbringas också utomhus, eller i bilen på väg till olika utflyktsmål. Funäsdalen och Tänndalen hör till favorit­ resemålen, liksom Rättvik och norra Norge. Paret berättar att de inte är särskilt förtjusta i resor utanför Sverige, utan hellre vill hinna uppleva det som finns nära. Men husvagnen står fast, så när de lämnar Bollnäs hyr de istället stuga. Bengt behöver vara försiktig med hjärtat och Torborg har problem med artros och reumatism. Men paret har bestämt sig – i husvagnen bor de kvar så länge de bara kan. De är övertygade om att livsstilen gör dem både gladare och friskare. #

PARET HANSSON OM ATT BO I HUSVAGN Fördelar

”Stor lycka och frihetskänsla.” ”Närhet till naturen.” ”Att vi kan ta dagen som den kommer och göra precis vad vi vill!” ”Vi lever i lyx, för här på Bollegården kan vi använda anlägg­ ningens bubbelbad både ute och inne.” ”Äntligen kan vi lägga pengarna på annat än att bara bo.”

Nackdelar

”Man får inte vara alltför bekväm utan behöver gilla prak­ tiska sysslor som att gå och hämta vatten, tömma toan och handdiska.” ”Matlagningsmöjligheterna är aningen begränsade så det blir inga storkok.”


PROFILKLÄDER • ARBETSKLÄDER PROFILPRODUKTER • BILDEKOR • SKYLTAR Dags för nytt avlopp? Boka gratis hembesök.

Modern avloppsrening Ecobox är robusta kemikaliefria minireningsverk som ersätter markbäddar och infiltrationer. De fungerar lika bra i villan som i fritidshuset. Klarar reningskraven vid normal och hög skyddsnivå. Ecobox är utvecklad och byggd i Sverige.

Svensktillverkade minireningsverk www.ecot.se

Vi tycker som våra kunder: Avloppsrening ska vara enkelt och pålitligt. Ljusdal, Bollnäs och Ovanåker

Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstig

Friskens Entreprenad i Järvsö AB

VA & Energiteknik Hälsingland AB

Mikael Frisk – 070 50915 70 info@riverwild.se

Jimmy Berglin – 0706 677 377 info@vaeteknik.se

DU GER. MOTTAGAREN VÄLJER. Gåvokort blir en allt mer självklar modell för många organisationer att lösa julklappen till de anställda. Logistiken blir enkel, alla kan välja den klapp som passar de egna behoven och den egna smaken. Mervärden som kundanpassad kortdesign, medgåvor och olika rabatterbjudanden förstärker gåvokortslösningen ytterligare. För att få en bild av utbudet, gå in på julklappskortet.se med respektive valörs demokod och se i realtid vilka varumärken och produkter som finns att välja bland. Det finns alltid minst 100 gåvoprodukter från många varumärken, främst svenska, att välja mellan.

Järvsö Potatis är nu tillbaka med sina obesprutade matpârer, lika som man en gång startade 1956, nu i tredje generationen. Här nedan finner du turlistan för våra pârturer. Potatisen kostar från 10 kr/kg. Ingen förbeställning behövs! Följ oss gärna på facebook; Järvsö Potatis/Mångs Lantbruk AB. Kontakt: 070-395 30 02, mangslantbruk@gmail.com Välkomna, önskar Björn & Monica!

Turlistor!

Ramsjö-svängen 4/11 & 2/12

Loos-svängen 8/11 & 16/12

Bollnäs-svängen 11/11 & 9/12

Jarse-svängen 25/11 & 23/12

10:00 Hudik (Glysis) 11:30 Delsbo (Kärringgrillen) 13:00 Tallåsen (vid gamla affären) 13:45 Hennan (vid Wallbergs verkstad) 14:30 Ramsjö (vid Tempo)

9:00 Simeå (f. d. macken) 9:30 Vallsta (vid skolan/macken) 10:15 Arbrå (vid Café Komplett) 11:15 Bollnäs (stora planen vid Tuppz) 12:00 Kilafors (jvgs-station)

* Medgåvan är en fysisk present som följer med kortet när detta överlämnas personligt. Medgåvor kan ses på julklappskortet.se. Vi reserverar oss för att vissa medgåvor kan ta slut.

** En tillfällig skatteregel för 2020, kopplad till regeringensåtgärdspaket i samband med Covid-19-pandemin ger dig möjlighet att uppgradera din julgåva som blir fullt avdragsgill upp till 800kr exkl moms. Om du kan, ta detta tillfället i akt att visa uppskattning bortom det normala!

I ÅR HAR DU MÖJLIGHET ATT VÄLJA ATT GE LITE EXTRA! Vi hjälper dig – välkommen in!

9:00 Alfta (vid OKq8) 10:00 Edsbyn (Norra skolan) 12:00 Loos (Vid Ica Nickeln) 13:00 Kårböle (gamla macken) 14:00 Korskrogen (Krogsvängen)

10:00 Färila (Kyrkparkeringen vid skolan) 11:00 Ljusdal (Bakom Okq8) 12:00 Järvsö (jvgs-station) Vi stannar cirka 15-20 minuter vid varje stopp, så kom i tid = ) Varmt välkomna!

Norra industrivägen 3 824 35 Hudiksvall www.hudikprofil.se 0650-184 20

19


ENERGI

Hélène Westelius är hälso­ rådgivare och öppnar snart en mottagning inom den indiska läkekonsten Ayurveda.

VI HAR ETT HELT UNIVERSUM INOM OSS

HÉLÈNE WESTELIUS Ålder: 49 år. Ort: Bollnäs. Gillar: Loppis och antikt, vin­ tersporter, chokladpraliner och gym. Äter: Det finns inget jag inte tillåter mig själv. Men konstigt nog äter jag sällan kött nuförtiden. Min man är jägare och jag brukade verkligen älska kött, men jag dras inte till det längre och upplever att min sömn blir orolig av tung mat. Jobbar med: Satyananda­ yoga och utbildar inom dryckeskonst. Aktuell: Öppnar mottagning inom den indiska läke­ konsten Ayurveda.

20

Efter ett halvt liv i Stockholm återvände Hélène Westelius till Bollnäs. Hon hade bestämt sig för att lämna den stressiga karriären inom hotell och restaurang, men steget var större och svårare än hon trott. Först under en resa till avskildhet på indiska landsbygden fick hon ro att gå ner i varv. I dag arbetar hon professionellt med yogakurser och öppnar inom kort en mottagning i Ayurvedisk läkekonst. TEXT & FOTO: JOHANNA SYRÉN – HEJ! SÅ ROLIGT, välkommen! Häng med ut, jag ska precis gå

och plocka svartvinbärsblad till dagens teblandning. Hélène Westelius möter upp i dörren på väg ut från sin yogastudio på övre Ren i Bollnäs. Klockan är halv åtta på morgonen och hon har varit igång sedan strax efter fem. Morgonen innehåller de bästa timmarna på dygnet, tycker hon och därför lägger hon sig aldrig senare än klockan 22. Vi går över oktoberglada löv på gräsmattan, bort mot en enorm svartvinbärsbuske intill norra husväggen. Hélène

börjar dra av blad och berättar om kärleken till gården JonLars. Hit flyttade hon 2011 tillsammans med sin make och då sexåriga son. Hélène återvände till Hälsingland efter ett halvt liv i Stockholm, där hon bland annat arbetade som sommelier och eventansvarig inom mat- och dryckeskonst. – Det var kreativt och roligt, men jag hittade aldrig pausknappen. Planen var att jag skulle dra ner på takten efter flytten hem till Bollnäs, men istället tackade jag ja till alla nya jobb. Jag och min make träffades bara i dörren och jag hann inte tillbringa tillräckligt mycket tid med min son. STRESSEN BLEV TILL slut för stor. Vilsen men beslutsam satte

sig Hélène med datorn i knät för att googla på ”Ayurveda” – en urgammal indisk tradition även kallad ”kunskapen om livet”. Helene hade redan 2007 gått en utbildning i indisk hälsorådgivning och sedan dess haft en dröm om att få jobba med kroppen och sinnet. Sökningen resulterade i en utbildning på indiska landsbygden, dit Helene beslutade sig för att åka på egen hand. I tre veckor vistades hon i ett Ashram – en avskild plats för meditation – där tysthet varvades med föreläsningar och yogapass. – Det låter kanske lyxigt, men standarden i ett Ashram är ofta väldigt enkel. Kalla golv, en skorpa till frukost och


Satyanandayoga fokuserar på reningstekniker, andningsövningar och meditation.

Mung­bönsgryta till middag 21 dagar i rad. Det var på flera sätt en utmanande resa för mig, men samtidigt hände något inuti. För första gången på åratal kände jag mig avslappnad nog att kunna läsa en hel bok. Tillbaka i Sverige tog Hélène ett livsavgörande beslut. Hon påbörjade en tvåårig yogalärarutbildning och den tilltänkta matstudion inreddes istället till en yogastudio. Hélène började att hålla gratiskurser för vänner och bekanta, vidareutbildade sig i Grekland och började 2016 att arbeta professionellt med sin dröm. Men hon vägrar fortfarande att kalla sig för yogainstruktör. – Nej gud, så presenterar jag mig aldrig. Jag känner mig långt ifrån färdig, för det finns så oerhört mycket kvar att lära. Jag känner mig inte värdig, förklarar hon ödmjukt. KLOCKAN SLÅR ÅTTA. I yogasalen väntar nio personer på

varsin matta. I högtalarna spelas lugnande musik och tända lyktor lyser upp rummet. Hélène sätter sig tillrätta framför gruppen och ber deltagarna att sluta sina ögon. – Andas in – mage ut, andas ut – mage in. Håll inte in magen, fokusera bara på andningen. Hélène ber deltagarna att anpassa övningarna till sin egen kropp. Hon talar med trygg stämma om flöden och energier och berättar hur mycket vi har av den varan inom oss. Hur lugna övningar ökar den mentala energin och minskar stress. Att vi genom olika tekniker kan skapa, påverka och förändra energierna inom oss. Eller välja att bygga ett pansarskydd för att stänga det negativa ute.

– Vi har ett helt universum inom oss. Det 90 minuter långa passet avslutas med yoga nidra – en djupavspänning där kroppen sover men sinnet ska hållas vaket. Studier har visat att regelbundet utövande av yoga nidra höjer dopaminhalten i kroppen och ger effektivare återhämtning än en tupplur. EFTER PASSET STANNAR fyra deltagare kvar

för att njuta av en kopp nykokat vinbärste. Karin Alvin, Carita Svedén, Annie Nilsson och Agneta Roos har deltagit i Hélènes kurser sedan starten och den trevliga testunden gör hennes kurser unika, tycker de. – Och rösten! Kvinnorna är överens. Hélènes röst är trygg, behaglig och tydlig. Hennes pass känns aldrig forcerade, och det är en lättnad att få blunda. I hennes yogastudio kan de vila från tankar på det yttre. – Många känner nog en befrielse i det, instämmer Hélène. Jag är ju ingen liten tunnis och bär inga typiska åtsittande yoga­kläder. Jag trivs bäst i yogakläder i solens färger med luftig stil, som är populära bland yogautövare i Indien. Ayurveda är ett av världens äldsta medicinska system som sätter människan i ett helhetssammanhang, förklarar hon. Läran hävdar att energinivåer skapas av hur och vad du äter, när du äter, i vilken sinnesstämning du äter, hur du rör dig och hur du ser på dig själv. Anpassad kost, motion, massage, yoga och meditation tros vara nyckeln till god hälsa och välbefinnande. – Människor som kallar läran ”flummig” saknar kunskap om den. Den får större och större plats i den västerländska sjukvården, speciellt inom utmattning, och på utbildningen jag går arbetar 6 av 20 personer inom vården. SNART VÄNTAR NÄSTA kapitel i Hélènes karriär. Hon går

just nu en fortsättningsutbildning inom hälsorådgivning vid Ayurvediska akademin i Stockholm och öppnar snart en mottagning intill sin yogastudio. Där kommer hon erbjuda pulstagning, samtal och personlig rådgivning. Som ­Ayurvedisk hälsorådgivare kommer hon att kunna fastställa vilken doascha – kroppstyp – som dominerar och ge individuella råd. Hélène drivs av att få lära ut vad som förändrat och förbättrat hennes eget liv. – Jag är så klart inte perfekt. Men jag har blivit så mycket snällare mot sig själv, kan lättare hantera intryck, acceptera motgångar och försöker se allt i ett större perspektiv. #

Huvudingrediensen i dagens teblandning är svartvinbärsblad, nyplockade från Hélènes trädgård.

DE TRE OLIKA KROPPSTYPERNA INOM AYURVEDA: Så vet du om du är en vata Fysik: Blir lätt torr i huden, tunt hår, smal med nätt benstomme, tendens till undervikt, litet huvud med nätta drag, fryser lätt. Vid obalans ont i lederna. Karaktär: Konstnärlig, entusiastisk, kreativ, social, impulsiv, talar fort, glömsk, shoppar ofta och mycket. Mentalt: Vid obalans nära till ångest, rädsla och insomnia.

Så vet du om du är en pitta Fysik: Blir lätt bränd i solen, rodnande hud, mjukt hår, stabil vikt, värmekänslig, får lätt infektioner. Vid obalans problem med pms eller hudåkommor som eksem och mjäll. Karaktär: Målinriktad, gott minne, intellektuell, tydlig och ibland kontrollerande. En ledartyp som lätt hamnar i hetsiga diskussioner. Mentalt: Vid obalans svårkontrollerad ilska och hög stress.

Så vet du om du är en kapha Fysik: Oljig hud, tjockt och/eller lockigt hår som växer fort, buskiga ögonbryn, vackra ögon, stora läppar, kraftiga muskler, går lätt upp i vikt, bra immunförsvar. Vid obalans besvär i luftvägarna. Karaktär: Bra lyssnare, ­skapande, omhändertagan­ de och kärleksfull – en bra vän. Kan vara lite långsam och trög. Mentalt: Vid obalans risk för depression. Svårt att släppa taget. Den trevliga testunden gör Hélènes kurser unika, tycker deltagarna.

21


EKONOMI

Så kommer du i gång med ditt sparande I vår region är Pär Lind ett välkänt ansikte på Handelsbankens kontor. Under åren har han jobbat i Furudal, Arbrå, Bollnäs och Edsbyn. Vi träffar honom på det sistnämnda kontoret i deras ljusa loklar med stora fönster som vätter ut mot Långgatan. TEXT & FOTO: MARIA G NILSSON VARFÖR ÄR SPARANDE SÅ VIKTIGT, PÄR?

PÄR LINDH Titel: Rådgivare på Handels­ banken. Ålder: 48 år. Bor: Knåda, Edsbyn. Familj: Sambo Helena, ett barn och två bonusbarn. År inom bank: 27.

– Det långsiktiga sparandet är riktigt bra. Det blir snöbollseffekt, det blir större ju längre du håller på. Du behöver inte spara så mycket varje månad, det viktiga är att du kommer igång, säger Pär Lind, rådgivare på Handelsbanken i Edsbyn. Det är ganska många som får en ”aha-upplevelse” på vad bara några hundringar i månaden kan göra. Som ett exempel på det långsiktiga sparandet kan vi nämna pensionen. Det räcker med 300 kronor i månaden från när du är ganska ung. Säg att du kickar igång vid 20 års ålder och spar tills du är 65, det är 45 års sparande. Utan avkastning, 162 000 kronor. Med en aktiefond och medräknad värdeökning blir summan sannolikt över en miljon kronor. – När det gäller det kortsiktiga sparandet sätter du igång när du har en fast inkomst. Vänj dig på direkten att sätta av tio procent av din lön för att i den närmaste framtiden kunna köpa dig en bil, göra en långresa eller få ihop kontantinsats till ett hus, rekommenderar Pär. HUR VET JAG SOM KUND ATT SPARANDET BLIR I RÄTT FORM?

– Det vi rekommenderar från banken är breda fonder. Vi väljer, tillsammans med dig som kund, fonder beroende på

22

vilken risk du är beredd att ta. Låg-, medel- eller högrisk på dina fonder och tittar också på tidshorisonten, berättar Pär. Är det ett kortsiktigare sparande på två till fem år går Pär också igenom risknivåerna med sina kunder och det finns många olika alternativ. Oftast handlar det om hur stor del aktier kontra ränteplaceringar investeringen ska bestå av. – Det ingår rådgiving från oss på banken så du behöver inte vara insatt för att komma igång med fonder. Vi går igenom och dokumenterar vad vi rekommenderar och analyserar vad som är bäst för dig och dina mål. NÄR DET GÄLLER enskilda aktier handlar det generellt om

större risker. – Här, på de lokala bankkontoren, ger vi inga rekommendationer men vi tar in expertis för att hjälpa kunder som behöver den typen av råd, berättar Pär. Om man vill hålla på mer på egen hand med enskilda aktier har Pär också ett tips. – Du behöver sätta dig in i vad som händer i världen och kika på företagets verksamhet. Titta om det är något du tror på. Det är bra om du sprider dina risker i en aktieportfölj. Titta på olika branscher, vart de ligger geografiskt och antalet aktier. En bred aktieportfölj innehåller fyra till åtta aktier. – Vill du inte ha så många olika aktier är investering i ett investmentbolag som ofta då redan äger en bred portfölj. För att lyckas som aktieägare är Pärs tips att du ser till att lära dig så mycket som möjligt om de bolag du investerar i samt hur handel med aktier fungerar. – Att handla med aktier innebär alltid en risk. Du kan förlora delar eller hela din investering. Tipsen är, sätt igång och spar, det är aldrig försent. #


Julmat

Julmat

Julbord

Helger i advent, 445 kr Pensionärsjulbord 6/12 , 265 kr

.................................................

Fira farsdag! Farsdagsbuffé 8/11, 195 kr

................................................. Boka in er i vinter med en härlig lunch eller middag i herrgårdsmiljö! Visning av Dr. Harald skoras vaxdockor

................................................. Herrgårdsvägen 5 828 93 Voxnabruk 0271 41020 www.voxnaherrgard.se

JULBORD PÅ YSTEGÅRN

EN ÄKTA KÄNSLA AV JUL 27 november-20 december

Ett traditionellt, hemlagat julbord med lokala råvaror i lantlig hälsingemiljö

SITTANDE JULBORD

MED INSPIRATION AV ITALIEN! I år serverar vi ett sittande julbord med det bästa från våra bufféer. Ni väljer själva vad ni vill ha från en meny med både italienska & svenska delikatesser där ni äter hur många rätter ni önskar. Middagen inleds med glögg på terassen. Vi tar emot ett sällskap åt gången för att visas till sitt bord. Alla sitter med säkert avstånd till övriga gäster. Sittningar 3–5 dec 18.00 samt 18.30 10–13 dec 18.00 samt 18.30 Pris: 485 kr Varmt välkomna för en fantastisk julbordsupplevelse! Hälsningar Pär & Moa med personal. För bokning ring 0651 - 56 52 52 eller maila på info@restaurangbergshotellet.se. www.bergshotellet.se

JULBORD Ons - sön kl. 16.00 & 19.00 Endast bokning JULCAFÉ & JULLUNCH Ons - sön kl. 11 - 15 Bokning eller drop in

VARMT VÄLKOMNA! Josefin, Emil & Henrik med personal

Ystegårn Café & Bistro

0650-101 90

Hillsta 8

info@ystegarn.se

824 62 Forsa

www.ystegarncafe.se

23


MITT JOBB TEXT & FOTO: MARIA G NILSSON

O

lof träffar du på Borabs återvinningscentraler i Edsbyn eller Bollnäs. Som anläggningsskötare är hans jobb otroligt varierande. Ena stunden kan han sitta i en traktor för att i nästa stund hjälpa en kund att hitta rätt behållare för sin återvinning. – Här får vi vara kreativa. På vintern under lugnare perioder kan vi själva skapa saker för att visa vad man kan göra istället för att slänga, säger Olof. Förra julen skapades bland annat ett konstverk. – Vi hittade en kvinnobyst som vi sprayade i guld och satte på en kabeltrumma. Av hönsnät byggde vi sedan en klänning som täcktes av granris och mossa. Runt livet knöt vi ett rött band av siden, berättar Olof. – Vi jobbar ju med att återvinna så mycket som möjligt och då är det fint att visa vad det går att skapa av det som någon är klar med, fortsätter han. – Våra kunder är otroligt glada och trevliga, inte sällan belönas vi med godsaker då vårt jobb varit extra uppskattat, avslutar Olof.

OLOF BERTILSSON Ålder: 31 år. Familj: Sambo, två hundar. Bor: Bodåker, Bollnäs. Yrke: Anläggningsskötare, Borab.

Intressen: Film, musik (från Lill-Babs till Slipknot) och tatueringar.

VERKTYG Oss själva: Det är här

kompetensen finns och vi ska hjälpa våra kunder. Traktor: För att underlätta när det är lite extra tungt. Krokar: För att fiska upp saker som ligger fel.

DET BÄSTA • Att jag jobbar för miljön. • Prata med, och hjälpa, våra kunder. • Jag får utbilda folk i att sort­ era rätt i våra containrar. • Återvinning i kreativ form.

DET SÄMSTA • När jag ser hela och fina saker som kan återvinnas kastas. • När jag ser fel saker i fel behållare.

24

Olof Bertilsson

ANLÄGGNINGSSKÖTARE


Julmat

Vi dukar upp ett klassiskt Julbord!

Söndagar i advent med sittning, kl. 14 & 14.30 samt kl. 17 & 17.30 Lördag 28/11 & 19/12, med sittning kl. 18 & 18.30 Onsdag 9/12, kl. 18 & 18.30 Övriga tider efter överenskommelse. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer & rekommendationer

Vuxen .................................... 465:Barn, 3-15 år ............. 17:- x åldern Alla priser per person, exkl. dryck.

För bordsbeställning eller mer information, ring 0651-495 11 eller skicka ett mejl till info@harsa.se www.harsa.se Följ oss på

Sittande

Julbord med gourmeträtter!

Fre 27 nov – sön 20 dec

JULMYS I ORBADEN Från advent och framåt serverar vi en 5-rätters avsmakningsmeny dagligen måndag till lördag. Julinspirerad lunchbuffé alla dagar 230 kr.

I år serverar vi ett sittande julbord med det bästa från våra bufféer som serveras vid bordet. Ni väljer själva från en meny med både julrätter och gourmeträtter. Ni äter så många rätter ni önskar. Vi serverar glögg utomhus vid kvarnleken och sedan tar vi emot ett sällskap åt gången i vår huvudentré. Ute dricker ni glögg vid varma eldar och julmusik. Alla sitter med säkert avstånd till övriga gäster.

Sittningar

Njut av tillvaron i juletid och boka ett spadygn med övernattning i dubbelrum, frukostbuffé, stor julinspirerad lunchbuffé och en 5-rätters avsmakningsmiddag. 1895 kr per person.

Ons-fre 18.30, 19.00 Lör 13.30, 14.00, 18.30, 19.00 Sön 13.30, 14.00

JULKLAPPSTIPS Välkommen in till vår butik, här kan du köpa spaartiklar, presentkort på träning, spamedlemskap, restaurangbesök mm. I vår butik hittar du också inredning, hudvård, makeup mm

Ons, tor samt sön 455 kr Fre-lör 495 kr

Priser

Bokning

Vi tar emot bokningar via mejl eller telefon. info@vaxbokrog.se • 0278 666185 Vår onlinebokning håller vi stängd för julborden, detta för att enklare kontrollera antalet gäster och dess placering.

0278 - 62 15 00 • info@orbaden.se • www.orbaden.se

Varmt välkomna för en fantastisk julbordsupplevelse! Hälsningar Pär & Moa med personal.

25


SPORT & HÄLSA

Åsa Lemberg visar uppvärmningsövningar för sin Go, fight, win-grupp.

Åsa brinner för hälsan Åsa Lemberg tog Söderhamn med storm när hon drog igång sina intensiva utomhusträningspass 2012. Sedan dess har företaget Pulsträning fortsatt att växa och i höst är hon en av coacherna i det TV-kända ”16 weeks of hell”. – Det är ett tufft koncept, men det är samtidigt riktigt kul, säger Åsa Lemberg. TEXT & FOTO: IDA FRID DET ÄR MÅNDAGSKVÄLL i Åsa Lembergs träningsstudio i

­ öderhamn och Åsas grupp i konceptet ”Go, fight, win” starS tar med mjuka uppvärmningsövningar. Snart blir utmaningarna allt tuffare. Musiken höjs och deltagarna får lägga i en högre växel. – De tränar åtta pass i veckan, och deras mål är att få vältränade kroppar och ett mer hälsosamt liv, säger Åsa. Stämningen är lekfull och avslappnad. Åsa Lemberg jobbar i sitt rätta element, coachar tryggt, delar med sig av kunskaper om kroppens funktioner blandat med personliga råd. Idrottsintresset har hon haft sedan barnsben, då hennes pappa startade Söderhamns simklubb. Själv började hon tävlingssimma i tidig ålder. – Träning har alltid varit en stor del av mitt liv, något lustfyllt, säger Åsa. Efter gymnasiet läste hon till idrottslärare på GIH i Örebro. Sedan fyllde hon på med psykologi på Gävle högskola och idrottspsykologi på Stockholms universitet, innan hon fick en gymnasielärartjänst på Staffansgymnasiet i Söderhamn 2002. Det blev femton år som idrotts- och psykologilärare. På kvällarna jobbade hon som träningsinstruktör på olika gym. 2012 kände Åsa att hon ville göra något nytt, så hon startade företaget Pulsträning. – Utomhusträning hade sin boom i Stockholm den hösten.

26

Jag tog hit konceptet och klasserna blev fulla på en gång. Det gick fort, så jag gick ned i tid från mitt lärarjobb, berättar Åsa. I DECEMBER 2015 omvandlade hon sin enskilda firma till

aktiebolag, hösten 2016 tog hon tjänstledigt från sitt lärarjobb och året efter bestämde hon sig för att helt satsa på företaget. – Det var spännande och lite läskigt att säga upp sig från en trygg anställning. Jag köpte champagne så vi kunde fira och tänkte att nu blir det åka av, berättar Åsa. Hon hoppade och har inte ångrat sig en minut. – Jag drivs av att se andra växa, att följa en förändrings­ process till det bättre, säger hon. Hon är licensierad IDI-handledare, ger beteendestils­ analyser och hjälper personer att förstå hur andra upplever dem genom kroppsspråk, skriven text och kommunikation. – Det kan öka samspelseffektiviteten på en hel arbetsplats. Man lär sig förstå sig själv och andra, säger Åsa. Intresset för nätverkande och samarbete med andra företag har gett henne en roll som Teamledare i företagsnätverket BNI i Söderhamn. Sedan i våras deltar hon även i arbetet med att bygga upp ett team i Hudiksvall. Samtidigt är hon i startgroparna att köra tredje upplagan av Företagskampen i Söderhamn. En tävling mellan företag där de jobbar med att förbättra konditionen och välmåendet på varje arbetsplats. – Jag känner stor samhörighet med andra företagare och har många företag som målgrupp. Att samverka är viktigt och ger mycket tillbaka. Sedan 2016 har hon fördjupat sig inom fysträning och rehab, att läsa rörelsemönster och genomföra vävnads­ behandlingar för att optimera kroppens funktion. I fördjupningskursen ingick en resa till Phoenix där Åsa tillbringade fem dagar i Laboratories of anatomical Enlightenment med att dissekera en människokropp. – Det var väldigt intressant. Jag slogs av hur vacker människokroppen är och hur alla delar har ett syfte. Jag är tack-


Julmat Välkommen till ett traditionellt svenskt julbord! När Åsa coachar är hon i sitt rätta element.

Vi bjuder på glögg utomhus vid eldgaltarna!

Julklappstips:

Köp presentkort hos oss!

Serveras alla söndagar i advent kl. 12.00-15.00. Torbjörn Martinsson underhåller på dragspel. Övriga dagar efter beställning. Pris: Dag 540 kr Kväll 580 kr Reducerat för barn Julbord 5 december med musik från kl. 18.00. Pris: 590 kr. Endast bords- samt tidsbokning!

Bokning: 0651-404 00 • info@jarvsobaden.se

Therese Furubom och Lena Biller tränar med konceptet Go, fight, win.

sam för all kunskap, visdom och förståelse jag fick genom att göra resan, och vi som deltog blev väldigt sammansvetsade. Åsa har idag ett trettiotal olika licenser inom träning, hälsa, ledarskap och kommunikation. – Jag är så intresserad av att lära mig nya saker, ligga i framkant, utvecklas, inspirera och motivera andra. Den dag jag slutar förkovra mig dör jag, säger hon.

www.tillmans.se

HON HAR VARIT fystränare inom fotboll, hockey, golf och

inom elitserien i bandy, och hon har jobbat med golfare för att optimera golfsvingen. Åsa drivs av utmaningar och personlig utveckling, så det föll sig naturligt att delta i vårens upplaga av 16 weeks of hell. – Jag fick en deltagarplats om jag kunde tänka mig att bli coach, berättar Åsa. Från februari till maj tränade hon sedan två gånger om dagen och åt enligt ett strikt kostprogram. – Den största utmaningen var att hitta tid och att lyckas planera in maten och träningen i vardagen. I slutet av perioden drömde Åsa om kardemummabullar och ostmackor på nätterna. – Men jag stod emot. Det är en styrka att veta att jag klarar en sådan här utmaning om jag vill. Jag har ett pannben och jag vet vad jag går för. Strax innan mållinjen hörde Tony Andersson av sig och sedan i juli ingår hon i coachteamet. På cirka 700 personer är de sex coacher. Åsa har huvudansvaret i Norrlandsgruppen, 50 personer från hela Sverige som under uppstart, halvtidsträff och avslutning träffas i Söderhamn. I övrigt coachas de online. Åsa är också inkopplad på Göteborgsgrupen. – Konceptet växer, så vi har en grupp i England också, säger hon.

En tid för saffran, sällskap & musik Boka bord på våra julkvällar i december. Vi erbjuder en trygg kväll med sittande middag och avstånd mellan borden. Begränsat antal platser, boka redan idag!

Julmiddag · 495 kr

Glögg, fyra rätter & kaffe Dryck tillkommer Sara Gustafson: Fre 4/12 & lör 5/12, från kl 18 Lisa Eismar: Fre 11/12 & lör 12/12, från kl 18

ATT SJÄLV HA deltagit är en förutsättning.

– Det är viktigt att jag vet hur det är. Klart att det är tufft, men det är riktigt kul också. Man ska inte tro att motivation tar dig igenom. Det är disciplin och planering som gör att du klarar det. Du ska bara bestämma dig, säger hon. Medan regnet och mörkret sveper om Söderhamn har deltagarna i ”Go, fight, win” gett allt i Åsas träningsstudio. – Det är kul. Man kämpar mycket hårdare här än man skulle ha gjort hemma, säger en trött men nöjd Therese Furubom, innan hon går hemåt. Åsa Lemberg låser dörren för att göra kväller. I morgon är en ny dag och utmaningarna fortsätter att avlösa varandra. – Jag har världens bästa jobb, så det är helt okej att jobba mycket. I intensiva perioder är det dock viktigt att hitta en balans mellan arbete och vila, som att åka med min dotter och hämta en epa i Skåne över helgen, säger Åsa och skrattar. #

NORRA KILAFORSVÄGEN 24, BOLLNÄS | 0278–120 12 LILLAK.COM | ÖPPET ALLA DAGAR 10–16

Tidningen _halsingland_Jul_2020_97x147.indd 1

27

2020-10-08 07:10


ÄVENTYR

”Det är här det blir MAGI” Paddla kajak nu? Jajamen! Maria Moreno Bolin fullkomligt sprudlar när tidningen #Hälsingland möter upp i Alfta för att få följa med ut på kajaktur. Den här höstdagen ler solen mot oss och Marias blonda lockar gnistrar i solskenet. TEXT & FOTO: MARIA G NILSSON

Här visar Maria Moreno Bolin vägen in i det stilla och tysta.

28


Efter paddlingen avnjöts en varm kopp te i solnedgång.

MARIA MORENO BOLIN Att paddla kajak på höstkanten är verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

SÄRBON HANS, SOM Maria har kajakerna tillsammans med,

hjälper oss att lasta på samtidigt som vi pratar om vad det är för tur jag ska få följa med på. Maria berättar för mig att det är spännande att leta och hitta till de olika ställena. – Det finns så mycket olika vatten, åar och kanaler för äventyr att upptäcka i våra krokar, säger hon. Det går riktigt smidigt att få fast de relativt lätta kajakerna på biltaket och färden bär av mot Mållången. Varför kajak undrar jag? – Det började för längesen, 2012, då jag vann en uppblåsbar tvåmannakajak och paddlade med i Alingsås där vi bodde en tid. I flytten upp till Alfta så pajade den och gick inte att rädda, säger Maria. Förra året åkte Maria med en grupp elever från Alfta­ skolan till Rumänien. Där körde de forsränningskajak och helt plötsligt slog det Maria hur mycket hon hade saknat det här. Så hon köpte sig en ny kajak. – Hans och jag blev också nyfikna på Stand Up Paddel Board (SUP) så vi for ner till Gävle för att köpa en. I bilen på vägen ner föddes idén om att köpa in några extra och starta uthyrning. Under sommaren hade Maria fått frågan flera gånger om det gick att hyra just SUP:ar. I bilen, där och då, kontaktade de ”Aktivt Familjeliv” (@aktivtfamiljeliv på Instagram) som de sett paddlat SUP och de tipsade om Jonas på Blackcat boards. – Hux flux där i bilen hade vi beställt hem fyra extremt bra SUP:ar och registrerat Overboard.se, berättar Maria. Maria förklarar att det oftast går till på detta sätt. – Jag får en fråga, ser ett behov och ser till att tillgodo se det, det är inget mer med det. Jag vill hjälpa fler att upptäcka vår kommun från vattnet. Det finns så otroligt många ställen där det är smidigt att lägga ner kajaker, säger hon. ATT MARIA ÄR en ”doer” går det inte att

ta miste på. Hennes entusiasm och driv märks på långt håll. Inget sitter fast och vill hon något så löser hon det. I sommar har många provat på

En bit in i kanalen känns det plötsligt som i en djungel.

deras uppblåsbara SUP:ar och fått upplevelser de sent ska glömma. – För mig är paddling en stund för återhämtning, säger Maria. Platsen vi lägger i våra kajaker ligger Maria väldigt varmt om hjärtat. Det är Esa-näset vid Mållången. – Här ska vi in i en liten kanal, förklarar hon. Jag blir utrustad med en egen kajak, lite bredare modell så jag inte ska tippa i, flytväst och en vattentät påse för min kamera. Sen skjuter hon ut mig. Det är första gången för mig i en kajak. Höstsolen värmer gott, vattnet glittrar och krusar sig lagom i vinden.

Ålder: 42 år. Bor: Alfta. Familj: Tre söner; Michael Jr 16 år, Elis 15 år och Tiger 14 år samt exmannen Michael och hans två barn Anna 25 år och Oscar 27 år. Särbon Hans och hans två döttrar Fanny 14 år och Molly 10 år. Guddotter Leona 8 år. Aktuell med: Företaget Overboard. Instagram: @overboardse.

NÄR VI HAR paddlat ut en bit på sjön så ska vi in i kanalen.

– Det är här det blir magi, säger Maria. Vattnet är stilla och tystnaden går att ta på. Vi glider fram och tar in naturen i alla våra sinnen. Efter kanalen har människor en gång i tiden satt upp små saker efter vägen att titta på. Vi ser älghorn, små skyltar och täljda djur. Som en sagopaddling. Jag förstår vad Maria menar med återhämtning och att fylla på de egna depåerna. Det är en så otroligt varierande miljö på den sträckan vi paddlar. När vi kommer in i de mera lummiga partierna där träd ligger böjda över delar av kanalen hörs fåglars kvitter och helt plötsligt är vi i ”djungeln”. Avslutet på kanalpaddlingen görs i den stillaste av avstickare som sedan mynnar ut i sjön Mållången igen. VI PADDLAR TILLBAKA till vår utgångspunkt och stiger i land.

Där häller Maria upp en varsin kopp rykande varmt te som serveras i solnedgången med en smarrig kladdkakebakelse till. ”Livet ska levas” är hennes uttryck, och det är exakt vad vi just gör! Framför oss, som det vackraste av bildspel, glider den oranga solen ner bakom de blåa bergen och jag hoppas verkligen att Marias planer på att låta fler upptäcka våran bygd från vattnet bara just har börjat växa. #

Utmed kanalen finns olika saker upphängda – som en sagopaddling med bland annat horn, täljda djur och små skyltar.

Det finns många bra ställen att lägga i en kajak i vår kommun, Esabadet är ett.

29


NYSTARTADE FÖRETAG

NYSTARTADE FÖRETAG BOLLNÄS

Jep Ekonomi AB ska enligt verksamhetsbeskrivningen ägna sig åt ”redovisnings­ byrå”. Företrädare är Johan Persson, 30 år, som är styrelseledamot.

Maskin & Transport­ länken i Sverige AB

JEP EKONOMI AB

Berätta om ditt nystarta­ de företag!

– Jag har varit anställd som redovisningskonsult i åtta år på en större redo­ visningsbyrå, men kom väl till en punkt där jag tyckte det var dags att göra något annat. Jag har aldrig drivit eget företag tidigare, men ofta suttit på andra sidan och givit råd till andra före­ tagare så det känns roligt att få göra det själv nu.

Vilka fördelar ser du?

– Chansen att få styra min egen vardag lite mer. Nu kan jag påverka själv vilka uppdrag jag tar in och vilka tider jag vill jobba. Just nu arbetar jag hemma och är nöjd med det, men i fram­ tiden får vi se hur det blir.

Vad är det bästa med jobbet som redovisnings­ konsult?

– Jag gillar att hjälpa före­ tagare med konsultation och kunna ge de bästa råden för att de ska kunna ta nästa steg med sina företag. I övrigt trivs jag väldigt bra med bokföring, deklarationer och bokslut också. Det är ett roligt jobb!

JOHAN PERSSON Ålder: 30 år. Bor: Bollnäs.

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Bolaget skall förmedla och bedriva maskin- och trans­ porttjänster inom anläggning och entreprenadverksamhet, samt konsult inom företags­ organisation samt revisions­ tjänster och därmed förenlig verksamhet.” Företrädare är Stefan Jonsson, 47 år, som är styrelseledamot och ordförande.

Vinkällan Försäljning AB har angett följande som

verksamhetsbeskrivning: ”Bolaget ska bedriva inköp och försäljning av presenter och profilprodukter och därmed förenlig verksam­ het. Samt förvaltning av värdepapper.” Företrädare är Helena Åström, 46 år, som är styrelseledamot.

Bilservice i Bollnäs

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Allmän service och repara­ tion av motorfordon utom motorcyklar.” Företrädare är Azad Seifeddin, 35 år, som är innehavare.

Lepidus Cycling AB har

som sin verksamhet ”försälj­ ning och service av cyklar”. Företrädare är Anders Mikael Grönqvist, 40 år, som är styrelseledamot.

Firma Rickard Bragdan­ der har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Firman skall bedriva elinstallationer med kon­ sultation och skogsskötsel mot uppdrag samt bedriva småbruk och försäljning av vedbränsle.” Företrädare är Rickard Bragdander, 38 år, som är innehavare.

Restaurang Nordic Bollnäs AB ska jobba med

”restaurangverksamhet med inriktning på lunchservering, a la carte och vinbar”. Före­ trädare är Ivica Petrovic, 37 år, som är styrelseledamot och verkställande direktör.

30

Cielo Mat/Nöje AB

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Restaurang och nöjesliv.” Företrädare är Walid Rekkab, 49 år, som är styrelseleda­ mot.

Rsn i Bollnäs AB ska

syssla med ”förvaltning av fastigheter inklusive service, bygg och finans”. Företrädare är Reza Delavari, 41 år, som är styrelseledamot och verkställande direktör.

Evl AB har som sin verksam­

het ”skönhetssalong inom naglar, ögonfransförlängning, kroppsvård, hårvård”. Före­ trädare är Ellen Larsson, 19 år, som är styrelseledamot.

Ida Wahlgren Consulting

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Verksamheten kommer till största del bestå av konsulttjänster inom HR och mänskliga rättigheter.” Företrädare är Ida Vahlgren, 30 år, som är innehavare.

Yasminas Frisörsalong AB ska syssla med ”att bedriva frisör”. Företrädare är Rabih Issa, 46 år, som är styrelse­ ledamot.

SÖDERHAMN Skandinaviens Entre­ prenadutbildningar AB

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Bolaget skall bedriva utbild­ ningar inom trafiksäkerhet, el, VVS, miljö, arbetsmiljö och andra likvärdiga områden samt annan därmed förenlig verksamhet.” Företrädare är Richard Hedin, 35 år, som är styrelseledamot och verkställande direktör.

Kustvägens Bil och Maskin AB har angett

följande som verksamhets­ beskrivning: ”Service och reparationer av fordon och personaluthyrning.” Företrä­ dare är Jan Johansson, 47 år, som är styrelseledamot och verkställande direktör.

Hällmans Bygg AB ska

enligt verksamhetsbeskriv­ ningen syssla med ”verksam­ het inom byggbranschen”. Företrädare är Torbjörn Hällman, 58 år, som är styrelseledamot.

Amanda Söderberg AB

ska enligt verksamhets­ beskrivningen syssla med ”personlig träning inriktad på hälsa”. Företrädare är Amanda Gunnarsson, 26 år, som är styrelseledamot och verkställande direktör.

Orsambay Fastigheter AB verksamhet ska vara att ”ägna sig åt förvaltning av fastigheter och värdepap­ per”. Företrädare är Samuel Andersson, 55 år, som är styrelseledamot.

Malenedal Invest AB

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”- Konsultverksamhet inom Bygg och dagligvaruhandel - Handel med värdepapper - Handel med produkter och tjänster inom Bygg och dag­ ligvaruhandel.” Företrädare är Anders Grip, 35 år, som är styrelseledamot.

Julin's El & Kraft AB

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Bolaget skall bedriva elinstallationer, uthyrning av personal inom el och venti­ lations branschen samt äga och förvalta fast egendom och värdepapper.” Företräda­ re är Niklas Julin, 32 år, som är styrelseledamot.

Flygvägen Mat & Snus AB har angett följande som

verksamhetsbeskrivning: ”Bolaget ska bedriva repara­ tion, service, uthyrning och försäljning av motorfordon, släpvagnar och trädgård­ smaskiner, försäljning av livsmedel och tobaksvaror, äga och förvalta fast egendom och värdepapper, samt därmed förenlig verksamhet.” Företrädare är Jan-Inge Mårtensson, 53 år, som är styrelseledamot och ordförande.

OVANÅKER Aktiv i Voxnadalen AB

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Bolaget skall sälja tjänster inom träning, kostrådgivning, hälsovård, föreläsningar, media, mediabearbetning, försäljning av produkter kopplat till träningsverksam­ heten samt därtill förenlig verksamhet.” Företrädare är Sandra Nilsson, 28 år, som är styrelseledamot.

East52 AB har angett följan­ de som verksamhetsbeskriv­ ning: ”Handel med aktier och värdepapper.” Företrädare är Magnus Stål, 43 år, som är styrelseledamot och verkstäl­ lande direktör.

Moro Invest AB har angett

följande som verksamhets­ beskrivning: ”Bolaget ska äga och förvalta värdepapper, tillhandahålla konsulttjänster inom trä- och metall­ branschen samt därmed förenlig verksamhet.” Företrä­ dare är Morgan Robertsson, 34 år, som är styrelseledamot.

Olpers Skogstjänst

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Vi utför diverse skogstjänster, exempelvis, skogsröjning, manuell huggning, avance­ rad trädfällning.” Företrädare är Håkan Gustav Olpers, 51 år, som är innehavare.

Lunneklippan Holding AB har angett följande som

verksamhetsbeskrivning: ”Handel med aktier och värdepapper.” Företrädare är Michael Stål, 54 år, som är styrelseledamot och verkstäl­ lande direktör.

Kopparvägen Holding AB har angett följande som

verksamhetsbeskrivning: ”Konsultverksamhet inom marknad och försäljning samt handel med aktier och värdepapper.” Företrädare är Magnus Vanberg, 53 år, som är styrelseledamot.

Voxnas Vildmarkscam­ ping AB har angett följande

som verksamhetsbeskriv­ ning: ”Camping.” Företrädare är Sven-Olov Eriksson, 30 år, som är styrelseledamot.

Kaveln & Paletten AB

har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Vår verksamhet kommer att vara bageri och café, där vi kommer att tillverka surdegsbröd och tårtor med mera.” Företrädare är Per Ivarsson, 40 år, som är styrelseledamot.

Hss Holding AB ska ”förval­

ta och äga aktier och andelar i andra företag”. Företrädare är Magnus Stål, 43 år, som är styrelseledamot och ordförande.

Källa: United Robots


GRAMMERAR NYCKLAR

HÄLSINGEKRYSS

verkar och i tillDoorman VYale ammerar inkl. progrmontage; r dina bilnyckla

5 000,Priset gäller inom Bollnäs, och Söderhamns tätorter.

22 år med underhållande och avkopplande tidsfördriv

Vi monterar ditt kodlås

Snyg g ck a ka pp a/ja från CISO

Trött på dyra tänder?

ÅTER I L AGER Juaqard mö byxor frå nstrade n Finns i tv LauRie. å modelle r slim & re gular.

NYTT FR ÅN LauRie Byxan C h (tidigare arlotte Rebecka ) i rak mo dell

varmt välkomNa iN till vår hemsida! där kaN Ni preNumerera på våra bildkryss (samma typ som faNNs i ht) och få dem direkt till er e-post, varje fredagsmorgoN året ruNt. - ladda Ner, skriv ut, lös och skicka iN för att viNNa lottpaket. www.halsingekryss.se / 070-242 18 40

Bollnäs Fabriksg. 7 (Gärdet), 0278-169 10 | mån – fre 8 –17 Söderhamn Köpmang. 25, 0270-20 20 30 mån – tors 8 –17, fre 8 –15, lunchstängt 12–13

LauRie

Ni som tycker om våra korsord,

Hos oss kan du delbetala din behandling upp till 24 månader. Välkommen till oss. Vändbar kappa

av M as so r ån Is ay snyg gt fr

Erbjudanden

Få en halsduk på köpet vid köp av jacka, kappa eller päls. Handla för minst 500 kr

Få presentkort på 100 kr

Bollnäs 070-000 99 84 Edsbyn 0271-232 76

Behöver du reservdelar eller service av Iwabo eller Nymos pelletsbrännare? Kontakta då oss.

Vi säljer KMPs skor sten sl ösa kaminer

Ståhls Plåt

Sibo Sandersberg 3453, Kilafors 0278-65 15 50, www.stahlsplat.se info@stahlsplat.se

0270-124 52 www.tandgruppen.nu • Info@tandgruppen.nu

HÅLL VÄRMEN INNE Vi hjälper dig med fönsterbytet! Tel: 070-315 15 69 spservicepartner@hotmail.se www.spservicepartner.se

070-359 17 40 Eget hyvleri med stort utbud. Även specialtillverkning efter dina önskemål.

www.olssonshyvleri.se 31


TÄVLING

KRYSSA!

Vinn tre trisslotter samt en Svart Pist-mössa! Svara på nästa sida, 34.

DAGS FÖR... FÖR

...YKB, C, CE, kran, hjullastare? ...gods, truck eller ADR?

Vid bokning av hela körkortspaket erhålls rabatt! Vecka 46, 51 och 5: YKB 35 fortbildning – alla delkurser. Start vecka 8: YKB 140 – grund intensiv. Starter året runt: C, CE, kran och truck. Kontakta oss för mer information! Jill Sundberg 010-484 80 01 jill.sundberg@gronlunds.se www.gronlunds.se

32


GENUINE PARTS

EDSBYNS EDSBYNS

GENUINE PARTS

GENUINE PARTS

GENUINE PARTS

Originaldelar

FÖR DÄCKBYTE! DÄCKBYTE ! ViDAGS utför service av alla bilmärken och erbjuder280:-/däckskifte prisvärda däck och ledramper

Kom och köp potatis

18/11 & 16/12

DET STORA

Originaldelar

Vi utför service av alla bilmärken och Behöver du nya däck? Vi har bra priser! Vi lagar även Förvara dina däck hos oss.och ledramper erbjuder prisvärda däck försäkringsskador!

Bruggevägen 8, 828 32 Edsbyn • 0271-217 53 • bilvardscenter@hotmail.com

Vi lagar även försäkringsskador!

Bruggevägen 8, 828 32 Edsbyn • 0271-217 53 • bilvardscenter@hotmail.com

VI LAGAR ALL MAT FRÅN GRUNDEN Bruggevägen e ny 8, 828 32 Edsbyn • 0271-217 53 • bilvardscenter@hotmail.com

veckom e.nu Se vå.lru nc hguid LUNCHBUFFÉ www

måndag - fredag kl.11-14 inkl. sallad, måltidsdryck & kaffe

Gofika på fredagar - vi bjuder på hembakat efter maten!

Långgatan 1, Edsbyn • 0271 212 40 •

I NÄSTA NUMMER

jarnvagshotelletedsbyn

VI LAGAR ALLA TYPER AV GLASSKADOR PÅ DIN BIL

Vi säljer odlargaranterat King Edward, Folva, Serafina, Mandelpotatis. Honung, sylt och kallpressad rapsolja!

EDSBYN

Järnvägsmagasinet kl. 10.00-10.30

ALFTA

JULNUMRET UTGIVNING 16 DECEMBER BOKA DIN ANNONS REDAN NU

OKQ8 kl. 11.00-11.30

BOLLNÄS

Bollnässtugan kl. 12.00-12.30

ANNA NÄSLUND Säljare 070-360 54 60 anna@spiggmedia.se

SG:s Potatis

Hedemora 070-719 83 55

Besväras du av smärta från muskler och leder? Här får du snabb hjälp när du behöver den. Välkommen att boka tid online eller via telefon.

Ivan Cavallin

Legitimerad naprapat

Industrigatan 7, Bollnäs • Kullbäcksvägen 8, Hudiksvall 0771-411 411 • www.rydsbilglas.se

Tel: 0730-57 55 50 E-post: ivan@ljusdalsnaprapatklinik.se Södra järnvägsgatan 5, Ljusdal www.ljusdalsnaprapatklinik.se

Miljövänligt

Ekonomiskt

DET LACKAR MOT JUL Få köket/möblerna lackade.

Kvalité

Boka senast 15/10-20 få 20% rabatt på hela ordern!

Målning av fasta delar och lackering av köksluckor, dörrar och möbler, vi tar hand om hela projektet från demontering och slipning till grundning, lackering och montering

Ring oss för gratis offert 072 - 730 66 33

Skog vid Stråtjära Söderhamn, 51 ha Fastighet gränsande mot Hunsbosjön med inslag av äldre kvalitetsbestånd av tall. Reg Fastighetsmäklare Anders Berglund

GÄVLEBORGS LACKSERVICE AB Köksluckor . Dörrar . Möbler . Fasader .Tak

Vi hjälper till med allt från dödsfallet till juridik med bouppteckning, arvskifte, förvaltning, testamente, gåvobrev, framtidsfullmakt, bodelning.

Helsinge Begravningsservice Ljusdal | 0651-688 53

Alfta, Bollnäs, Edsbyn, Kilafors, Netsmans Begravningsbyråer Tel. 0278-173 70 www.helsingebegravningar.se

33


TÄVLING

V

Stammade sig fram

år Profil var sjuk. Han hade ont i nacken. Smärtan gick inte över. Han blev bara sämre och sämre hela tiden. Till slut blev han tvungen att åka till sjukhuset. Där fick han ett dystert besked. Han led av pulsåderbråck i hjärnan! Det är en mycket farlig sjukdom. Läkarna förklarade att de måste operera hans hjärna! När han var liten hade hans föräldrar brukat kalla honom för ”Joey”. Det kan vi också göra. Han var bara 46 år gammal. Någon berättade för vår Profil att han bara hade 50 procents chans bli helt återställd. Det lät inte särskilt lovande. Operationen gick emellertid bra. Den utfördes i februari 1988. Läkarna sågade bort en del av Joeys skallben och trängde in i hjärnan. Vår Profil hade tur och klarade sig utan några men. Joey återvände alltså till livet. Han hade fru och barn. Alla blev mycket glada över att han blivit frisk. Då kom det en kalldusch. Läkarna upptäckte en ny skada i en annan del av hjärnan! De måste göra en operation till! Den genomfördes i maj 1988 och gick också bra. Vår Profil var seg. Det var inte meningen att han skulle dö så här ung. Han hade en bra kondition. Den hjälpte honom säkert igenom den här pärsen. Som ung sysslade han med baseboll och amerikansk fotboll, som vi ibland kallar för rugby. Och han har fortsatt att hålla igång, även om han nu för tiden inte ser särskilt spänstig ut. Simning har alltid stått mycket högt upp på listan. Joey har också ägnat sig åt löpning, men eftersom han har blivit gammal springer han inte lika fort som tidigare. Så är han en renlevnadsman. Vår Profil varken röker eller dricker. Det har han säkert haft en del

nytta av i livet. Vår Profil har en enkel bakgrund. Hans pappa var bilhandlare. Familjen bestod av far, mor, han själv och tre syskon. De bodde i en tvårumslägenhet. Där blev det ganska trångt om saligheten. Skolan gick bra. Men Joey hade ett problem. Han stammade. Det var ett besvärande handikapp. De andra barnen retade honom. Vår Profil försökte ”träna bort” sitt handikapp genom att läsa långa stycken ur olika böcker framför spegeln. Under sin tid på universitetet gjorde vår Profil en dum sak. Han fuskade. Det har han ångrat många gånger. Joey gjorde sig skyldig till plagiat, men blev upptäckt och fick gå om kursen. Vår Profil har varit gift två gånger. Hans första fru hette Neilia. Hon var dotter till en välbeställd restaurangägare. Båda gick på samma universitet. Joey fick chansen att lära känna henne under en vistelse på Bahamas. Neilia var en toppentjej. Hon var både vacker, pigg och vaken. De gifte sig 1966, då vår Profil fortfarande bara var student. Han blev inte klar med sina juridikstudier förrän 1968. Äktenskapet fungerade emellertid bra. De fick tre barn tillsammans, två pojkar och en flicka. Den 18 december 1972 tog äktenskapet slut. Då omkom Neilia i en bilolycka. Hon hade tagit barnen med sig för att åka och köpa en julgran. Plötsligt svängde ett traktorsläp upp framför hen-

ne på vägen. Det blev en fruktansvärd smäll. Neilia och hennes lilla dotter Naomi dog, men de båda pojkarna överlevde. Vår Profil blev alltså ensam med två små pojkar. Han fick en jobbig tid. Så småningom förstod han att han borde skaffa sig en ny fru. En sådan hittade han på en reklampelare. Där fanns det en bild av en fotomodell som han tyckte var mycket vacker. Joey lyckades spåra upp modellen. Hon hette Jill. Officiellt uppges det att de träffades genom en så kallad blinddejt. De gifte sig 1977. Fyra år senare fick de en dotter som de döpte till Ashley. Vår Profil var naturligtvis mycket stolt över sina söner. Den äldste sonen Beau gick det mycket bra för. Han var jurist, gjorde militärtjänst i Afghanistan, men blev olyckligtvis sjuk och dog i cancer 2015. Hans andra son Hunter är något av familjens svarta får. Han har haft svårt att sköta sig, trots att vår Profil försökt hjälpa honom. År 2014 fick Hunter en styrelsepost i Ukrainas största gasföretag Burisma, med ett arvode på 50000 dollar i månaden. Många tyckte att det var konstigt och undrade hur det kom sig. Vår Profil är politiker. Han har många fiender som kritiserar allt han gör och allt han säger. En av dem är en man som heter Donald. Snart stundar ett stort val. Det blir spännande att se hur vår Profil kommer att klara sig. Vem är han?

VEM ÄR VÅR MYSTISKA PROFIL? LÄS OCH TÄVLA!

I ”Mystiska profilen” får du följa en historia utan att veta vem det handlar om – det är din uppgift att lista ut. Skicka in ditt svar för chansen att vinna två stycken triss­lotter och en Svart Pist-mössa. Svara nedan. Text: Anders Palm.

SVARSBLANKETT

Posta eller mejla ditt svar till oss senast 16 november.

#Hälsingland Svart Pist Publishing Turistvägen 56 tavling@tidningenhalsingland.se 827 50 Järvsö

Mä rk k uve rtet

SÖDR A

Namn:..............................................................................................................................

Hälsinge Quiz

Adress:.............................................................................................................................

Sudoku (Blå rutor läst uppifrån):..............................................................

Postnummer & ort:.........................................................................................................

Mystiska Profilen:...................................................................................

1: ............. 2: ............. 3: ............. 4: ............. 5: .............

Korsord (Gula rutor):...............................................................................................................................................................................................................................

Vill du köra längre på litern? Prova en HYDRIVE motorrengöring HYDRIVE rengör din bilmotor innifrån, så att du får en bättre bränsleekonomi och längre livslängd på motorn. Läs mer på www.hydrive.com.

Din Hydrive-parter Bilservice Norell AB Verkstadsv. 4, Bollnäs Tlf. 0278-165 00

34

Ren motor

1195:-

Vi håller din motor ren – INVÄNDIGT


TÄVLING Foto: My Fransson

HÄLSINGE QUIZ

Testa dina hälsinge­kunskaper och vinn tre stycken triss­lotter. Svara på föregående sida.

FRÅGA 1: Varför heter berget just

Offerberg? 1. Undersvik Sockens första dokumen­ terade dråp genomfördes här X. Världens första offerkofta stickades här 2. Det är en gammal offerplats från Medeltiden

FÖRRA MÅNADENS SVAR Mystiska Profilen

Alexander Lukashenko

Hälsinge Quiz X. 2. X. X. 1.

Korsord

FRÅGA 2: När infaller alltid Allhelgona­ dagen? 1: 31 oktober X: 1 november 2: 2 november

FRÅGA 3: Vad kallades månaden oktober för förut? 1: Skördemånaden X: Slaktmånaden 2: Höstmånaden

Sudoku

FRÅGA 4: Systrarna och artisterna

Hanna och Lina Hedlund är födda i Häl­ singland. I vilken ort? 1: Söderhamn X: Järvsö 2: Kilafors

FRÅGA 5: Vad betyder ”syta” på häl­ singemål? 1: Koka sylt X: Ha någon i knät 2: Snyta näsan

SUDOKU

Vinn två stycken triss­lotter och en Svart Pist-mössa. Svara på nästa sida.

VINNARNA Korsord:

Conny Persson, Bollnäs

Hälsinge Quiz:

Östen Gustafsson, Simeå

Mystiska Profilen:

Kerstin Svensson Hylén, Bergvik

Sudoku:

Marie Eriksson, Edsbyn GRATTIS! Priserna kommer på posten!

RYDS GLAS I BOLLNÄS Vi fixar glaset efter dina behov

INDUSTRIGATAN 7 | 0278-322 90 BOLLNAS@RYDSGLAS.SE

35


VIMMEL

Göran och Birgitta Andersson hade en trevlig stund i Skärså tillsammans med hunden Våfflan.

Katrin Olsson på Utigårds sålde grönsaker tillsammans med sin mamma invid Hälsinge Skaparstudios entré.

Efterlängtad marknad Skördemarknader hör hösten till, även ett år som 2020, då coronaviruset håller världen i sitt grepp. Under två helger i september firades hösten in med lysande vintersquash och spännande hantverk i Skärså och Glössbo. TEXT & FOTO: IDA FRID DET GAMLA FISKELÄGET i Skärså var först ut med sin höst-

marknad. Solen värmde och marknaden blev succé med riktigt mycket folk. Göran och Birgitta Andersson besökte marknaden tillsammans med hunden Våfflan. – Vi har längtat efter höstens marknader! Under dagen har vi tittat på tavlor och köpt Dennis Westlunds goda sill, mjöl och grönsaker, säger Göran. Marknaden anordnades av restaurang Alberina och Skärså glashytta. – Det är fantastiskt kul att det händer något, särskilt i den här fina miljön. Vi har en fantastisk hösthelg, säger Erika Österberg på Buketten. Hon och Sara Sjulin sålde delikatesser, liksom Sindy Thorell och Joseph Netzler, som serverade från Albertinas egen food truck. – Vi har haft mycket folk. Det är superkul, säger de. En vecka senare arrangerades en skördefest på Hälsinge Skaparstudio. Nu öste regnet ned medan höststormarna slet i de uppsatta tältdukarna. – Man hade kunnat önska mindre regn, men det är mycket folk och vi har tak över huvudet, säger Katrin Olsson på Utigårds. Hon säljer grönsaker tillsammans med sin mamma invid butiksentrén. I andra änden av marknadsplatsen, under det stora tältet som satts upp över altanen, står Ian Mc Gougan. Hans hantverk är gjorda till nittio procent av återbruk. – Den här rosen kommer från en pannrivning i Sjörgrå. Pannan var femtio år gammal, säger han, och visar upp en röd kopparros. Inne i värmen underhåller spelmännen Pelle Svensson och Kalle Frid på gitarr och fiol, medan paj, kaffe, kålsoppa och våfflor serveras från köket. Margareta Bochenski och vännen Elisabeth Smithies lyssnar på musiken efter varsin skål soppa. – Vi har shoppat närodlat och tittat runt på kreativa människor i fin miljö. Man får många kreativa idéer här, säger Elisabeth. Arrangörerna är nöjda. – Man kan inte annat än att skratta åt vädret. Otroligt att det ändå kommit så mycket folk, säger Helena Carlsson på Hälsinge Skaparstudio. #

36

Erika Österberg och Sara Sjulin sålde delikatesser från Buketten.

Anna Mickelsson hoppas att det blir en repris på den lyckade marknaden nästa år.

Svea Göthe var på höstmarknaden med morfar Hans Göthe.

Anna Sjölin stod i Glössbo och sålde getost hon tillverkat hemma i Trönö.


Nittio procent av Ian McGougans hantverk är gjort av återbruk. Helena Carlsson har tillverkat kransar i trettio år, och under de senaste sju åren har hon gjort sina uppskattade höstkransar.

Carolin Lindberg sålde grönsaker åt Anders Persson på Tjärnviks gård.

Ingeli Lund sålde smycken och dekorationer hon tillverkat genom glasfusing.

Lina Schols sålde egenodlade grönsaker.

Joseph Netzler och Sindy Thorell serverade delikatesser och dryck från Albertinas egen food truck.

Margareta Bochenski och vännen Elisabeth Smithies lyssnar på musiken efter shopping och soppa.

Carolin fick packa mycket grönsaker.

Pelle Svensson och Kalle Frid underhöll med svensk och irländsk folkmusik.

Ian McGougan visar upp sin ros som är gjord av en gammal kopparpanna i Sjörgrå.

Lina Schols vintersquasch är populär.

37


REBECKAS RECEPT

Mindre elefant

N

är man jobbar på restaurang har man både väldigt roliga och väldigt varierande arbetsdagar. Särskilt om man jobbar på Lilla k’s. Vi busar, skrattar och tokar oss med varandra dagligen. Det varierande består ofta av olika cateringuppdrag. Så här på hösten bokas det bröllop till nästa sommar. När man ska åka i väg på en bröllopscatering vet man oftast inte vad som verkligen väntar en. Trots att man planerat och kollat upp lokal och allt innan. Arbetsstyrkan kan också bestå av en blandad skara extrajobbare med varierande serveringskunskaper. En gång var vi en datatekniker, två läkare, en arkeolog, en bankman och jag. Det går alltid bra under handfast ledning men det blir en hel del skratt. Man lastar bilen full och då menar jag verkligen full. Ibland flera bilar. Det är kylboxar med mat, möbler, dukar, grillar, parasoll (det kan ju börja regna), gasoltuber, dryck, bardiskar, porslin, glas, ibland kylskåp och sist men inte minst – bröllopstårtan. Den är oftast 3-5 våningar och väger som en mindre elefant. Hur transporterar man den tänker ni? Det kan jag berätta, sittandes på en drickaback i lastutrymmet i cateringbussen. Tre mil i mörkret med femvåningstårtan i ett stadigt grepp mellan knäna. Chauffören blir tillsagd att köra som om det stod en öppnad bättre flaska vin där bak... Just den här dagen levererade vi en till tårta och den kördes på flaket på min köksmästares pick up. I transportlåda fastsatt med spännremmar. Hon såg i backspegeln hur det svajade till där bak ibland. Det gäller att ha is i magen. Men framförallt gäller inga gupp, inga tvära svängar och absolut inte tvärbromsa! Tvärbromsa har jag gjort med Janssons frestelse i bagaget – och det blev en kladdig historia... Varje gång bilen sen blev lite varm kom den där härliga lukten av grädde och ansjovis.

38

När man väl är framme vid festlokalen kan man bjudas på allsköns överraskningar. Ingen el! Inget rinnande vatten? Med en smal ranglig trappa upp till logen där det skall dukas bjuds man på ett utmanande och svettigt arbetspass. Oftast finns absolut inget kök på plats så grillningen kan ske i utförslut på loguppfarten och självklart regnar det just då. Det gäller att man har extra ombyte med sig. Det hade inte min mamma när hon skulle vara med och servera på ett bröllop i Arbrå för att antal år sedan... Just den gången hade vi en stor varmluftsugn med oss samt 30 meter 3-fas skarvkabel. Ugnen stod i bak i bilen med ansjovisdoften. Vill tillägga att detta var min privata bil som alltid användes, för det här var långt innan Lilla k´s hade en fin egen buss för cateringleveranser. I ugnen skulle det på plats stekas kyckling och ur ugnen, in i ovan nämnda bil, rinner ett härligt flottigt kycklingspad. Spadet lyckas min mamma skvätta rätt rejält av upp på sin vita serveringsblus. Inget ombyte. Och inget förkläde med bröstlapp hade vi heller. Hon fick således anta en mindre charmig hållning för att inte framhäva fläckarna och samtidigt intala sig själv om att alla skulle ju ändå ha ögonen på den vackra bruden... Numera har vi alltid massor av ombyte med oss. Just på bröllopscatering brukar vi som jobbar äta en baklängesmiddag. När vi väl känner att vi har tid att äta så är ju det när middagen är avklarad och man har serverat efterrätt. Alltså börjar man med den, sen lite kall varmrätt, och sist tar man lite tårta mitt i natten när man är på väg tillbaka till restaurangen för att tömma bilar och bussar. Låter jobbigt? Ja, det kan vara rätt slitigt men så fantastiskt roligt! Gölin Jonsing Foto: Katarina Hansson

FILLIMPA MED VETEGROD­ DAR, FÄNKÅL & SOLROSFRÖN 1 limpa 150 grader cirka 1 tim Enkel och väldigt god fillimpa som passar alldeles utmärkt till kålsoppan. Servera med smör och din favoritost. 140g vetemjöl 65g grahamsmjöl 85g rågsikt 90g krossat bovete 12g vetekli 10g vetegroddar 1tsk salt 2tsk bikarbonat 5dl filmjölk 1dl mörk sirap 2tsk fänkålsfrön 1msk smör till formen 1dl solroskärnor 2tsk fänkålsfrön

Gör så här:

1. Smörj en brödform med smör. Blanda solroskärnor och fänkålsfrön och skaka runt så formen täcks, häll ut överflödigt. 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 3. Tillsätt filmjölk och sirap, blanda väl. 4. Häll upp degen i den smorda brödformen och grädda i 150 grader varmluft, cirka 1 timme, eller tills brödet är 98 grader . 5. Låt svalna något i formen och vänd sedan upp, låt svalna.


KÅLSOPPA MED TRYFFEL 4 portioner

Dags att plocka in kålsoppan i finrummet, eller vad säger ni? Här har ni en riktigt god ve­ getarisk kålsoppa med olika kålsorter, tryffel och picklad lök. Lyxa till pannkakstorsdagen eller servera som förrätt när du får finbesök. Denna måste ni bara testa!

Picklad gul lök:

1st gul lök (ca 100g) 0,5dl socker 0,5dl ättika 0,5dl vatten

Gör så här:

1. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull, låt svalna helt. 2. Skiva löken tunt för hand eller på en ­mandolin, skölj i iskallt vatten. 3. Häll av löken och lägg den sedan ­tillsammans med lagen i en burk. Låt dra i minst 1 timme, men gärna över natten.

Buljong:

1msk rapsolja 1st morot (100g) 2st gula lökar (200g) Roten från 1st spetskål (ca 200g) 1msk ljus sirap 5st kryddpepparkorn 1st lagerblad 1dl vitt vin 2msk japansk soya 1l grönsaksbuljong (utspädd) Tryffelolja och salt efter smak

Stekt kål:

2msk smör 1msk rapsolja 300g brysselkål, delade 200g spetskål 80g grönkål Salt efter smak

Gör så här:

1. Skala lök och morot och skär i skivor. 2. Dela spetskålen och skär ut roten, skär i mindre bitar. 3. Fräs lök, morot och kål i rapsolja, tills de har fått lite färg. 4. Tillsätt sirapen och fräs lite till, häll i det vita vinet, kryddpeppar och lagerblad, låt vinet koka in något. 5. Tillsätt grönsaksbuljong och soya, låt koka på medelvärme i cirka 30 minuter. 6. Sila ner buljongen i en kastrull och smaka sedan av med tryffelolja och salt. 7. Halvera brysselkålen, dela spetskålen i mindre bitar och riv grönkålen till små blad. 8. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja, stek brysselkål tills den fått fin färg, stek sedan spetskål och grönkål och salta efter smak. 9. Fördela ut kålen i tallrikar, lägg lite picklad lök i varje tallrik och häll sedan på het buljong, klart!

LILLA K´S SNICKERS­CHEESECAKE 12 portioner, 1 springform

En riktig favorit hos oss på Lilla k’s. Bakad che­ esecake med chokladfrosting, snickers och kolasås. Koka egen kola eller köp färdig, här kommer i alla fall recept på vår favorit-kolasås.

Botten:

175grader ca 15 min 150g smör, brynt 1,5dl havregryn 3dl vetemjöl 1dl strösocker 1 nypa salt

Gör så här:

1. Ta fram springformen (cirka 24 centimeter i diameter) och sätt fast ett bakplåtspapper på botten. 2. Bryn smöret tills det får en lätt kolaton och är gyllenbrunt. 3. Mixa havregryn, vetemjöl, strösocker och salt lätt i en matberedare, tillsätt smör och mixa ihop. 4. Tryck ut degen för hand i springformen, täck botten och upp på kanterna. Nagga botten lätt med en gaffel. Ställ i frysen i 1 timme. 5. Klä in kanterna på springformen med folie så att de inte glider ner i ugnen. 6. Grädda tills botten fått fin färg, cirka 15 minuter. 7. Ta ut och tryck lätt med en sked på botten så den blir slät, ta bort folien. 8. Låt svalna.

Fyllning:

100grader ca 1,5-2 tim 300g färskost 190g creme fraiche 150g turkisk yoghurt 120g florsocker 9g vaniljsocker 250g ägg (ca 5st) 2st snickers 1dl jordnötter

Gör såhär:

1. Vispa ihop alla ingredienser i fyllningen

med en elvisp. 2. Skär snickers I små bitar och strö ut tillsammans med jordnötterna på botten. 3. Häll på cheesecakefyllningen. 4. Baka cheesecaken tills den har stannat, tar olika lång tid beroende på hur effektiv ugn du har. Kolla den första gången efter 1,5 timme och sedan igen efter cirka 30 minuter. Låt svalna och sedan stå i kylskåp, gärna över natten, innan du lägger på toppingen.

Topping:

2st snickers 1dl jordnötter

Kolasås:

200g strösocker 120g grädde, rums­tempererad 90g smör, rumstempererat 1 nypa salt

Gör så här:

1. Smält sockret tills det blir gylle­ ne i en tjockbottnad kastrull. 2. Vispa ner grädden i en fin stråle och tillsätt sedan smöret. 3. Koka tills kolan är 112 grader och häll den sedan genom en finmaskig sil. 4. Låt svalna och lägg upp i en spritspåse, förvara i rumstemperatur.

Frosting:

125g smör, rumstempererat 300g florsocker 45g kakao 5g vaniljsocker 225g färskost

Gör så här:

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och hälften av färskosten tills det är fluffigt. 2. Vispa ner resten av färskosten. 3. Vispa tills du har en fluffig frosting. 4. Lägg i en spritspåse med din favorit-tyll. 5. Spritsa ut frostingen på cheesecaken. Ställ i kylen en stund. Skär upp i bitar och servera med kolasås, snickersbitar och jordnötter på toppen, njut!

39


DRÖMSÄNG TILL DRÖMPRIS! MATPLATSDAGAR! SISTA DAGARNA! GÄLLER T.O.M. 28/9

HUVUDGAVEL PÅ KÖPET OCH MASSOR AV ERBJUDANDEN FÖR SOVRUMMET.

13.995· (23.995·) 1.400·/MÅN*

499·

RABATT

Kontinentalsäng Kungsö i tyg Sanna ljusgrå, bäddmadrass Kungsö och ben, 180x200 cm 13.995· (23.995·) Huvudgavel Kungsö pikerad 5.495· (8.995·)

9.995·

(12.590·) SÄNG + HUVUDGAVEL 1.000·/MÅN*

Hotellkudde Elite, 50x90 cm 499·

PAKETPRIS

PAKETPRIS

14.990· (21.990·) 1.499·/MÅN*

34.995· (43.990·) 3.500·/MÅN*

SÄNG + HUVUDGAVEL

Testfakta Bäst i test Mio Cape Farewell Comfort Juni 2020

KONTINENTALSÄNGAR PREMIUM

KONTINENTALSÄNGAR PREMIUM

KONTINENTALSÄNGAR PREMIUM

JUNI 2020

JUNI 2020

JUNI 2020

JUNI 2020

Begränsat antal!

7.000·

Roma finns i bredderna 90-280 cm

RABATT

Läs hela testet på

ID: R1907 testfakta.se

8.3

VÄRDE 8.995· **

PAKETPRIS

HALVA PRISET!

10.000·

HUVUDGAVEL PÅ KÖPET!

Hotellkudde i dun

(999·)

CAPE FAREWELL COMFORT (FIORD SOFT) Jämförande laboratorietest av kontinentalsängar i den övre prisklassen (över 17 000 kronor). Läs hela testet på ID: R1907 testfakta.se

CAPE FAREWELL COMFORT (FIORD SOFT)

Jämförande laboratorietest av kontinentalsängar i den övre prisklassen (över 17 000 kronor). Läs hela testet på ID: R1907 testfakta.se

8.3

Kontinentalsäng Cape Farewell Comfort i tyg Romo beige, bäddmadrass Fiord Soft och ben, 180x200 cm 34.995· Huvudgavel Avon L pikerad 8.995· Paketpris 34.995· (43.990·)

PRODUKTINFORMATION Sängens höjd utan ben (cm) Typ av fjädring Material i bäddmadrassens kärna Bäddmadrassens tjoclek (cm) Avtagbart och tvättbart överdragstyg (Ja/ Nej)

NÅGRA UTVALDA MÄTVÄRDEN FRÅN TESTET

Kroppstyp

1-3

Kontinentalsäng Sleep Delux i tyg Salsa ljusgrå, bäddmadrass Sleep Delux och ben, 180x200 cm 16.995· Huvudgavel Sleep XL 4.995· Paketpris 14.990· (21.990·)

Kontinentalsäng Roma i tyg Roma light grey med bäddmadrass och ben,160x200 cm Specialpris 8.295· (9.295·) Huvudgavel Roma pikerad 3.295· Paketpris 9.995· (12.590·) NYHET Påslakanset Rebecka, 2 delar 149·

52 Pocket Skum 7,5 Ja

Ergonomiska egenskaper utan bäddmadrass 8,0 Fjädringshårdhet med bäddmadrass Mjuk 1-3 Passar bäst för kroppstyp ¹ Skador efter test Mindre skador pockets Inga Hälsovådliga kemikalier ² Återhämtning efter kompression (%) 95%

DELBETYG 8,2 7,8 9,0 7,0 TOTALBETYG

8.3

Ergonomiska egenskaper med bäddmadrass Andningsförmåga Kvalitet i fjädring och konstruktion Bäddmadrassens kvalitet ¹ 1 = mindre/lättare, 2 = medelstora/medeltunga, 3 = större/ tyngre ² Kemisk analys av alkylfenoletoxylater (APEO), perflourerade ämnen (PFOA, PFOS) och tennorganiska föreningar.

Hudiksvall Utängsv. 11. 0650-54 71 30. Mån 10-19. Tis-fre 10-18. Lör 10-16. Sön 11-16. Bollnäs Industrig. 14. 0278-75 76 00. Mån 10-19. Tis-fre 10-18. Lör 10-16. Sön 11-16. *Läs mer på mio.se **Gäller vid köp av Cape Farewell, Dream Delux, Relax Delux, Sense Delux eller Sleep Delux kontinental- eller ställbar säng i samtliga tyger och storlekar. Erbjudandena gäller t.o.m. 11/11 och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev

TRANÅSBRUNNEN

kampanj

Snabb leverans, ring för pris!

8000:-

2200 mm

upp till

1200 mm

SPARA

2000L eller 40

00L

1750 mm

FÖNSTERKAMPANJ Prissänkning på utvalda kaminer upp till 4.000:-. 4000:- rabatt lämnas vid köp av Premodul skorsten NYHET! Nu gäller rabatten på Premodul skorsten även befintlig kamin - och vid köp av annat varumärke än Contura!

Möjlighet att spara upp till 8.000:-!

KOMPLETT ANLÄGGNING för infiltratio eller markbädnd

v.45-46

Alltid välputsade fönsterpriser

35% Rabatt

KAMPANJPRISERNA GÄLLER 17 oktober 2020 - 15 november 2020

40

SVENSSONS BYGGMATERIAL – JÄRVSÖ

Nor, Järvsö • 0651-440 85 • Öppet mån-fre 7–17, lör 9–13 • www.svenssonsbygg.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.