RMT - Architecture Portfolio

Page 1

rmt

architecture portfolio

selected works:

2016

2021


reb e c c a m ar i e t an dub a

Part 1 Architecture Graduate | phone : (+60) 010 930 6890 | e-mail : rebeccatanduba@gmail.com

education

Taylor’s University Bachelor of Science (Honours) in Architecture

• •

experience

Cumulative GPA : 3.26 Second Class Upper Honours

March 2016 - December 2018

Chan & Shahriman Arkitek Sdn. Bhd. Architectural Assistant • • • •

February 2019 - present Develop presentation and tender CAD drawings for Design & Build government projects of educational institutions and high security buildings via Vectorworks. Produce architectural and construction drawings for educational institutions, renovation works and factories using Vectorworks and Revit. Assist in project management and production with reports, schedules and research on specifications, materials and building codes. Coordinate with consultants, contractors and other stakeholders to develop drawings for submission to authorities and construction.

Arkitek Billings Leong & Tan Sdn. Bhd. Intern January 2018 - March 2018 • • •

skills

projects

Used SketchUp to model a church proposal and Photoshop to post-render for presentation. Assisted in CAD technical drawings of a fire escape staircase detail. Developed a 3D model interior and elevation drawings of a 3-storey office block on SketchUp and AutoCAD.

Technical • • • • • •

Drafting 3D Modelling BIM Software Graphic Design Drawing / Sketching Model-making

Software • Vectorworks • Revit • AutoCAD • SketchUp • Photoshop • Illustrator • InDesign • Lumion

Interpersonal

• • • • • •

Self-starter and Proactive Communication Analytical Thinking Creative and Design Skills Strategic Thinking Detail Oriented

RE:DEFINE

The 30th Architectural Student Workshop

Organising Committee • • •

5th - 9th August 2018 “Competitions and Judging” programme leader - Coordinated open and closed competitions’ results and awards ceremony - Organised “RE:FORMAT” event (student & architect presentations) “Modules” programme team member - Prepared module activities in lieau of architectural themes - Arranged “RE:FRESH” module (student-architect practitioner session) Head of Module Team Facilitators - Supervise modules’ event flow - Manage module teams & module facilitators


c ontent

user and context

page

01

placemaking for the urban community

page

05

sustaining humanities

page

09

professional work

page

13

relationship between user and the natural environment through designing a pavilion and a weekend lodging

exploring urban conditions pertaining movement, events and spaces to connect the urban community at street level

architecture for people, place and time; pursuit to creating architecture to better places

selected projects : mixed-use development and academic institution


academic work

us er an d c ontex t

reconnect

Mirrored Pavilion framing wanders year site

: 2016 : Taman Botani Negara Shah

built area typology

: 30 m3 : open structure

Alam, Selangor

Entering the site, we were drawn by a sense of wonder that felt endless as it lingers throughout the exploration. The essence of wonderment and succumbing to curiosity sparked the idea of an experiential path through manipulation of natural light - similarly to the concept of sunshine filtering through the leaves. Reflective elements at uneven angles best capture sunlight in their orientations, defining the structure to appear maze-like.

01


user and context

The idea departs from embracing nature by drawing in users through frames as elemental play. The multitude of mirrored planes imitate the verticality of the forest’s trees.

B

A

plan

elevation A

elevation B

Travelling through the pavilion, one would encounter disorientation among the structure and surrounding trees.

travelling through

disorientation amongst structure & trees

‘dead end’ of maze with ‘pixelated’ view

02


academic work

Villa 180

living in - among the forest year site

: 2016 : Taman Botani Negara Shah

built area typology

: 150 m2 : residential

Alam, Selangor

The experiential path of the pavilion extends to a contrasting approach towards the weekend lodging to promote a sense of exposure responding to the amphitheatre on the other side of the hill. A degree of transparence from outside going in overwhelms the user as solid transitions to invisibility. An open plan accommodates the sense of exposure throughout the building in integrating the slope to dictate spatial hierarchy.

03


user and context

commons / shared living • dining • kitchen • terrace

entering the villa from the Mirrored Pavilion

perspective view

private spaces • bedrooms • bathrooms

rear view

04


academic work

pl a c ema k ing for t he u r b an c om mu n it y

regenerate

The Artisans’ Library of Klang a community social centre year site site area typology

: 2017 : Jalan Besar, Klang : 1200 m2 : community library

A plethora of culture fills the site on a macrolevel - knowledge that belongs to the local community. Unfortunately, these masteries and skills are not populated, rather shared on a superficial level through buying and selling. The Artisanal Library welcomes the community to its safe haven through amassing the local cultures and creative movements sought to cultivate a sense of belonging into the communities.

05


placemaking for the urban community

view from courtyard

view from artisan library towards multipurpose room

view from third floor outdoor study

view towards terraced balcony

Upon studying the site, back alleys of the surrounding shophouses are often exploited for human scale accommodations such as pedestrian routes and rest stops.

view from back alley

The exploitation of back alleys inspire an idea for the library to have double frontage / entrances welcoming users from both sides of the shophouse. 06


academic work

first floor plan

second floor plan

ground floor plan

passive community sense of belonging, exploiting area as convenience

individualistic characters back alleys as public area, pocket spaces as lively spaces

front elevation

07

tendency to dominate space mezzanine floors & voids to create interaction

individualistic spaces amongst transitions

rear elevation

self-interest to public interest adapting through culture & nostalgia / familiarity

self-interest : business, gain income public interest : communal culture of market squares


placemaking for the urban community

third floor plan

fourth floor plan

The artisanal library acts as a community social centre to share artisanal culture found in the nooks and crannies of the area. Sharing of knowledge and experiences are used as means to indulge intergenerational bonds. Adopting an open concept, walls are limited in the building, creating seamless spatial transitions in guiding the library’s users. The open plans and pocket spaces enhances interaction among the internal and external communities of the site. activity diagram • pockets of individual spaces ‘slot in’ to public spaces • cascading activities to promote engagement across the vertical plane

longitudinal section

08


academic work

sust ain ing hu m an it i es

release

Co-Op Place

a collaborative working community in the heart of Kuala Lumpur year site site area typology

: 2018 : Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur : 2, 195 m2 : mixed-use development

Deriving the site’s constraints and tension of the urban milieu, the call for liberation and freedom was brought up as a departing scheme in the design of this project. Pedestrianisation and the existing bicycle paths became tools to denote the axes of circulation on ground level. The project highlights the freedom of users as they travel through the site and building, dictating their own circulation and purpose.

09


private

sustaining humanities

all users entrance

open programme

third floor an outdoor ‘meet’ space fringed with private spaces, realising co-living

second floor interstitial spaces as flexi-spaces to open up for communal activities

ground floor singular massing among open spaces to induce exploration

live work meet

10


academic work

programme-user nodes

programme axes

first floor plan

second floor plan

chamfers to open

The scheme of the Co-Op Place is recreation as a form of liberation. The recreational theme follows through a passive route as it caters for latent relaxation.

interstitial spaces

The programmes are guided by the needs of social groups for work and recreation spaces. In lieau to accommodate collaboration, proposed programmes carry the theme of co-dependence. With flexi-working spaces and hostels introduced, the project induces a collaborative community in and through the everyday.

activity amongst form

interlock spaces

connecting pedestrians

openings & visual

11

ground floor plan

The spaces and programmes intertwine to encompass the ‘live, work and meet’ theme.


sustaining humanities

view from across Jalan Tun Perak

view from informal library

view through flexi-spaces

view through Hostel 2

elevation from Jalan Raja Laut

elevation from Jalan Tuanku Abdul Rahman

section A-A1

12


professional work

Wisma Budaya

redesigning the cultural heritage building year site site area typology

13

: 2019 : Kota Kinabalu, Sabah : 8, 580 m2 : mixed-use development

The project is a proposal for a new Wisma Budaya (also known as the Cultural Heritage Building). The brief calls for the modernisation of the cityscape, by introducing modern architecture through re-building the cultural centre. Located next to Plaza Shell, a new skyscraper, it was in due time the current brutalist-designed building to be remodeled to pave way for a modern urbanscape.


wisma budaya

proximity to site

site entries

prominent frontage

food & beverage programme

car park

service suites programme

hotel programme

mixed development typology

The new cultural centre is compacted to a building block. Flanked by residential and recreational programmes, it allows tourists and foreign visitors a direct access to learning Sabah’s cultures.

The rooftop facility features a roof structure imitating the Kadazan tribe’s headcover called ‘siga’.

The facade inspiration through Sabah’s ethnics’ tribal patterns and motifs.

14


professional work

Akademi Binaan Malaysia an eco-campus year site site area typology

15

: 2017 - ongoing : Beringgis, Papar, Sabah : 41, 740 m2 : academic institution

The project is an academic campus for a technical and vocational school specialising in construction. Veering towards ‘green design’, the design of the campus attempts to harmonise the relationship between buildings and the environment. The project utilises Building Information Modelling in its execution - being the first of its kind in Sabah, using Revit as the project software for coordination among consultants and other stakeholders.


akademi binaan malaysia

Schematic phase site plan CAD drawing, drawn in Vectorworks.

Denotes site loci, axes & building distribution.

Multipurpose Hall Drawing submission to local council, using Revit.

Located adjacent to Administration Building, the hall is purposed to accommodate big events like seminars and award ceremonies as well as sports activities for table tennis, badminton and basketball.

Assessment Workshop

Drawing submission to local council, using Revit.

The main workshop to be used as a display space for students to submit and present their works to their assessors. The workshop adopts an open plan concept, with walls only for storage spaces and washrooms and portal frames as its structure.

16


compiled in

2021