Det beste fra Idebroen for barnehagen 2

Page 1

FØLG IDÉBROEN FOR BARNEHAGEN PÅ FACEBOOK OG DEL IDEER MED DINE BARNEHAGEVENNER!

JUL RAMPENISSEN SNØMENN OG SNØDYR SNØIDEER IS PÅSKE PLUSS VELDIG MANGE ANDRE GODE IDEER

Følg Idébroen for barnehagen – på Facebook – og del ideer! Så ses vi med ny bok til høsten!

DET BESTE FRA IDÉBROEN FOR BARNEHAGEN 2

I den andre boken med det beste fra Idébroen for barnehagen – finner du blant annet inspirasjon og ideer til:

for barnehagen

DET BESTE FRA IDÉBROEN FOR BARNEHAGEN 2

pedagogisk forum

pedagogisk forum

IDÉBROEN FOR BARNEHAGEN startet som Facebookgruppe i 2013. I 2015 begynte medlemstallet plutselig å stige til flere tusen, og nye meldte seg daglig på. I mai 2018 er medlemstallet 66.000 og rundt 85 prosent av dem er ansatt i barnehager. Det vil si at langt over halvparten av alle ansatte i norske barnehager er medlem. I g jennomsnitt er 35.000 innom hver dag og legger ig jen likes, kommentarer eller innlegg. Det kommer nå rundt 20 nye ideer hver eneste dag!


JUL

JUL

Juleevangeliet – potetversjonen

8


Si ordet jul og det blinker ekstra i alle barnehageansattes øyne. Det er en gylden tid fra midten av november til 23. desember. Da kan det bli juleverksted og potetjesus?!? Juletre av håndavtrykk, pinneengler og både vanlige og omvendte julekalendere.

Jeg skulle fortelle juleevangeliet og fant frem den vanlige krybba. Dessverre var bare Josef, Maria og halve Jesus igjen fra året før. Hva skulle jeg gjøre nå? Som vanlig er det i slike situasjoner at kreativiteten slås på og de gøyale ideene kommer. Dette resulterte i potetversjonen. Øynene er laget av tegnestifter, bunnen er laget av noen spill-brikker som får figurene til å stå oppreist. Figurene lagde jeg sammen med barna. Vi fant den styggeste poteten til Keiser Augustus og Kong Herodes, siden de er så slemme. Den ene vise mannen har røkelse i rompa, og det syntes vi var ekstra morsomt. Det beste med teateret er at vi kan leke med figurene uten å være redde for at de skal gå i stykker. Tilslutt kan vi jo smake litt på dem, men ikke kong Herodes. Han smaker sikkert ekkelt!

Birgitte Stine Nordbø, Pedagogisk leder i Askeladden Barnehage, Kristiansand

9


Juletre av pinner

Vi gikk på tur med barna, fant egnede kvister i skogen. Klippet mange forskjellige lengder, til de yngste hjalp vi med å plukke ut en av hver størrelse, men de valgte selv rekkefølge. Førskolebarna plukket størrelse og la rekkefølge selv. Vi voksne lagde to eksemplarer som barna kunne titte på. En fin prosess med mye god prat med enkeltbarn. Hang på tråd i toppen så barna kunne henge dem opp hjemme.

Anne Lene T. Ekkje

17


JUL

Nissekassen

Nissekassen er en vinkasse jeg har kjøpt og malt med akrylmaling. Nissedøren, skoene, dørmatten, postkassen, det lille treet, sekken og stigen er kjøpt som et sett på Europris. Det store treet kjøpte jeg på Kids. Nisseskålen og sleiven er kjøpt på Søstrene Grene. Lyset er kjøpt på Clas Ohlson. Jeg har limt noen av elementene med limpistol, og noen er løse så barna kan flytte på dem. Kan si at den ble godt mottatt på avdelingen i dag.

Vibeke Hausberg Gravelsæter, Espira Ulvenvatne barnehage, Osøyri

18


JUL

Pinneengler Her har trettitre 5-åringer og seks medarbeidere utfoldet seg! Barna begynte med å spikke hver sin pinne som skulle være kroppen til engelen. De syntes det var svært spennende å jobbe med kniv og spikke av flik etter flik av barken. Dette var noe alle mestret svært bra, og det var kjekt å se hvor ulike uttrykk de alle fikk, alt etter hvor dypt de spikket og hvor mye av barken de syntes måtte bort før de anså seg som ferdige. Neste steg var å hamre inn en spiker i toppen av pinnen, som hodet kunne limes fast til. Glorien ble festet med ståltråd og limt fast sammen med hodet. Treskivene som englene skulle stå på ble forboret av en voksen, slik at ungene selv kunne skru inn skruen som festet engelen stående til sokkelen sin. Til slutt skulle vingene lages. For å gjøre det lettere for ungene å bøye til ståltråden, hadde vi laget en trefjøl med spikere på. Her kunne barna surre ståltråden slik de ønsket mellom de ulike spikrene, slik at alle fikk sine unike vinger. Barna klippet av ståltråden med en tang og en voksen hjalp til med å knyte vingene sammen på midten. Deretter spikret barna vingene fast med en møbelstift. Englene ble stilrene og dekorative og aldri før har jeg sett at ungene har vært så stolte av noe de har laget. De har fått gjort det aller meste selv, og den voksne var stort sett med som støtte og håndlanger. De fikk prøve seg med kniv, hammer, skrujern og tang og jobbet både ute og inne med prosjektet over flere dager. Et veldig lærerikt og spennende prosjekt for både store og små. Skulle jeg gjort noe annerledes hadde det nok vært å starte prosessen enda tidligere, slik at ungene selv kunne være med å sage pinnene og treskivene, gjerne på tur i skogen.

22


Linda Haukland, Kvernaland Barnehage

23


JUL

Engletegninger

Fremgangsmåte: Først tegnet med tusj, deretter malt med pensel eller svamp.

Synnøve Brattland, Søm barnehage, Kristiansand

26


Omvendt julekalender Vi har laget «omvendt» julekalender. Og barna skal få «gi» istedenfor å «få». De kan ta med seg noe de har lyst til å donere bort til barn som ikke har det like godt som oss. Pakkene henges opp på veggen hver dag frem til Jul. Pakkene kan være en lue som er blitt for trang, en genser som er blitt for liten, en bil man ikke bruker lenger, en kosebamse og mye annet.

Pia Jessen, Vinterbro barnehage, Vinterbro

Min egen engel

Læringsverkstedet Valen er en Reggio Emilia-inspirert barnehage. Hver jul lager vi engleverksted, og barna får lage sin personlige engel. Vi tar barna med i små grupper til snekkerboden vår som er omgjort til engleverksted. Her undrer vi oss og utforsker materialer.

Nina Hjorth, Læringsverkstedet Valen barnehage

27


Brev fra Rampenissen Da vi kom inn på avdelingen vår til frokost i dag, oppdaget vi raskt at noe ikke var helt som det pleier å være. Nede på den ene veggen var det plutselig en liten dør. Det sto en krakk utenfor døren, og på klessnoren hang det en bitteliten nisselue, noen strømper og et skjerf. Det var også noen bittesmå fotspor på gulvet! Hvem kunne det være? Vi kikket oss litt rundt og fikk se en stor pakke: Til Pluto, fra den lille rampete nissen! Plutselig fikk vi øye på postkassen som hang utenfor den lille døren, og når vi så nærmere etter … Joda, der stod det: DEN LILLE RAMPETE NISSEN. Kan det virkelig være sånn? At det har flyttet inn en liten rampete nisse på Pluto? Kan det være nissen som kom med gaven? Den fine togbanen vi fikk? Vi venter spent, for å se hva mer den lille nissen vil finne på i desember.

Camilla H. Pedersen

31


NISSESTREKER

Opp-ned-treet Jeg måtte le litt da jeg kom til barnehagen og så at de hadde satt opp juletre på den minste avdelingen. Genialt spør du meg! Dette oppslaget fikk 2000 likes, 42 delingen og 216 kommentarer. De aller fleste kommentarene gikk på at dette var en genial ide og at slik må vi også gjøre det: – Her har du realfag i praksis. Masse god språktrening. Gøyalt. – Ja!!!! Genialt!!!! Eit slikt treng me!!! Takk – Haha. Gleder meg så til å komme på jobb i morgen! – Stakkels juletræ – Hvordan går de rundt juletreet? – Litt vanskelig med vann i juletrefoten? – Det er ikke mange som vet at juletre-tradisjon i utgangspunktet kommer fra Tyskland og at de første juletrær var hengt opp akkurat som på bildet – opp og ned montert til taket. – Ja, på den tiden hang de også mye spiselig pynt på, så da var det jo ganske lurt. Ble ikke like lett for mus og rotter å komme til.

Lena Marie Kolbjørnsen, Barnehageressursen, Buskerud

32


SNØMENN Snømannklovnen

Sirkus-tema i barnehagen og da ble det en klovne-snømann. Endelig snø.

Kajsa Kristensson Gulli, Sander barnehage, Sør-Odal kommune

38


En snømann vil aldri bli bare en smømann ig jen. Nå fins snøkyllinger, snøklovner, snøhøner, snø-­Minions, snø-Gruffalo og til og med snøkrokodiller som spiser barn! Gjett om barna gleder seg til snøen kommer, så de kan få lage snøgiraffer, snøkuer, og hva med en opp-ned snømann?

Gigantsnøkyllingen Barna malte kyllingen med vanlig vannmalingsblokker og pensler. Viktig å bruke maling som ikke smitter av på klærne.

Grethe Rustad Nilsen, Tronbøl barnehage i Sør Odal kommune

Gruffalo-snømannen For å få laget Gruffalo i snø, samlet barna en stor haug med snø som vi formet til en «Gruffalo»-snømann. Etterpå tok vi blandet vann og brun flytende maling i en hagesprøyte som vi dusjet gruffalo med. Noen av de største barna klippet ut øyne, nese og pigger i papp, som vi festet på ryggen og i ansiktet. Til horn og tenner brukte vi pinner som vi stakk inn bak øret og inni munnen. Til armer og bein brukte vi granbar som vi fant i skogen.

Berit Skar, Nordheim friluftsbarnehage, Ringsaker

39


SNØ

Mal på snø og is Dette er en morsom aktivitet for både store og små. Det må være godt med kuldegrader og underlaget bør være is eller godt hardtrampet snø. Legg ark på is/snø og mal med litt utvannet maling. Følg med på hvordan iskrystaller oppstår i malingen.

Trine Aalerud, Østhellinga barnehage i Asker

54


Ta snøen inn!

Har dere prøvd å legge til rette for lek med snø – inne? Vi overrasket 2-4 åringene en dag med akkurat dette, og det vakte stormende jubel og satte i gang mye fin lek!

Eva Einshøj, Belset barnehage, Bærum

55


SNĂ˜

Vinterrommet

58


Dette var et prosjekt for alle barna i barnehagen, der vi gjorde musikkrommet om til et vinterrom. Barna brukte mange uker på bla å klippe snøkrystaller som vi hang i taket. Makuleringspapir ble til magisk snø, og vi har blacklight som gjorde snøen «selvlysende». Vi har også et lysegg som både kan bæres og skiftes farge på. Det ble ekstra stas med denne lyssettingen, men dette kan også løses på andre enklere måter. Jeg mener lyssetting og lyd/musikk er viktig for å skape den magiske stemningen og roen i et rom. Vi brukte så rommet til magiske samlinger, musikkstunder og lek. Og det stod slik ut hele vinteren. (Makuleringspapiret ble pakket i poser og ­skiftet ut etterhvert, så det ikke ble for støvete.) Med hovedfokuset vårt «Natur, kultur og ­kreativitet» jobber vi inspirert av Reggio Emilia sin pedagogiske filosofi.hage

Siri Haugan, kunstfaglig pedagog i Prismen Kanvasbarne

59


IS Vakker iskunst

Vi brukte tomme smørbokser og fylte dem med vann. Deretter blandet vi inn forskjellige malings­ farger. Barna var med på å bestemme hvilke farger vi skulle bruke. Vi beundret fargene, før barna la oppi det de ønsket, blant annet perler, fjær og lego. Etter et døgn i fryseren kunne vi beundre den vakre is-kunsten vår. Vi fylte en ballong med vann og satte den i fryseren over natten. Barna var fra seg av begeistring da de fikk se hvordan vann ble til is! Iskulen ble sendt rundt i samling, slik at barna fikk tatt i bruk alle sansene. Veldig gøy og spennende!

60


Frys tiden og la deg fascinere av de situasjonsbildene som dukker opp. Hva kan fryses? Svaret fra Idébroens medlemmer er: Alt! Bilen, dinosauruser, fjær, maling, gummihansker med konditorfarget vann og så utrolig mye mer.

Marianne Mørland Gjetmundsen, Henrietta og små og store på Blåbær, Eikely

barnehage, Froland

61


Matematikk-is!

Artig når barns lek med is i forskjellige farger og former plutselig ender opp som sorterings­lek og konstruksjonslek, på barnas eget initiativ. Mye matematikk i denne leken. Barna har blandet vann og maling i melkekartonger og plastkopper, og alt har stått ute i noen døgn.

Turid Langås, Ekne barnehage

67


PÅSKE

Hel ved Når man har litt ved til overs etter en mild vinter, så kan man finne frem bjørke­ kubbene og skape magi!

Tonje Beate Slåen, Hiet friluftsbarnehage, Sør-Fron kommune

70


Morsomme kyllinger laget som påskepynt Vi snurret garn rundt en gaffel. Først en tråd ned mellom tennene på gaffelen til å knyte med. Gjerne en litt sterkere tråd. Så garn i ønsket farge som snurres rundt gaffelen. Knyt sammen og klipp opp sidene. De er raske å lage og veldig morsomme. Lim den lille dusken i et halvt eggeskall (vasket og tørket). Lim på øyne og en perle som nebb. Basen de står på er en melkekork.

Henriette Wiborg, Nordby Gårdsbarnehage, Halden

71


PÅSKE

Pinnekyllinger Årets «pinnekyllinger» kom til ved at assistenten vår, Ella Brit Kjensteberg, fant en pose med rekvedpinner på kontoret. (Vi er flink til å samle på alt mulig rart!) I stedet for å kaste kan vi kanskje bruke dem til påskeaktivitet? Vi spurte foreldrene om noen hadde grånede plankebiter liggende, og en snill far kom med ferdig oppkappede plankebiter til oss. Ellers var det å lete i påskekassa. Hva har vi? Jo, hatter, øyne, fjær og piperensere. Slik kom ideen til. I løpet av ukene før påske har barna syslet med bildene sine. De har stått til pynt på avdelingen til vi tok påskeferie. Barn har stolt pekt på og tittet på bildene sine i mellomtiden. Og gledet seg til å ta dem med hjem til påske!

Stine Engstrøm, Snåsa Montessoribarnehage

76


Påskeutstilling fra påskeverksted Vi fant fram ulike materialer fra formingsrommet. Filt, gul tubestrikk, vattkuler, bomull, øyne, paljetter, papp/kartong, garn, treklyper, små krukker, fjær osv. Det ble lagt midt på bordet, slik at barna kunne se alt. Deretter valgte de helt selv hva de ville bruke og hvordan kyllingen skulle bli. Det ble utrolig mange flotte og unike utgaver av en kylling. Barn og voksne hadde det gøy sammen. Det måtte bare bli en utstilling av dette.

Trine F. Nilssen, Solvang barnehage, Sandefjord

77


PÅSKE

Eggevarmere Eggvarmere laget av førskolebarna i Lillekollen barnehage. Barna fikk sin første erfaring med å sy, og de syns dette var stor stas.

84

Bente Kofoed, Lillekollen barnehage, Molde


Steinbra kyllinger Barna storkoste seg, og fordi arbeidet gikk over flere dager på grunn av tørking av bjørka, skapte det spenning og forventninger til å få lov til å fortsette med påbegynt arbeid.

FREMGANGSMÅTE: – Vi tørker bjørkeskiver. – Barna finner kvister i skogen. – De får velge tre steiner som de maler gule. – De teller hvor mange øyne og nebb de trenger til steinene. – De limer kvist på bjørkeskiven, og så maler de steinene. Nebb og øyne limes på til slutt.

Solveig Drozdik, Myrsnibå barnehage, Klepp

85


GODE IDEER

Uglefamilien I samband med naturvaktprosjektet til friluftlivets år, der barna skal hjelpe den gamle ugla å passe på naturen, tenkte eg å lage den gamle ugla som barna kunne sjå på. Saman med 3 barn på 4 og 5 år fann vi mange ting vi kunne bruke i og rundt barnehagen. Barna var med å saga og hamra, så istedenfor ei gamal ugle, vart det til ein liten fin uglefamilie. Kjekt når idéane får utvikle seg saman med barna.

Hanne Sunde, Loen barnehage, Stryn

Vannmelonmonsteret Jeg brukte kuleskjeer fra Kitchen. Med litt tålmodighet blir det små melonkuler som ligger oppå fatet. Øynene er festet med tannpirkere og er en halv appelsin. Pupillene er kuler med honningmelon og blåbær.

Melanie Stave, Studio B, Sande

92


Velkommen til Hjertruds café Vi ville videreutvikle ønsket om å skape et felles rom, med utgangspunkt i noe dagligdags som barna kjenner seg igjen i. Rommet brukes til daglig til frokost og fellessamling for alle barna, så vi kaller det hjerterommet, på grunn av at rommet skaper fellesskap. Hjerterommet vårt skal være i tråd med konseptet til ­Læringsverkstedet.

Katrine Fossnes, Styrer for Læringsverkstedet Bryn estetiske barnehage

93


GODE IDEER

Male med sil

124


Da jeg lekte med barna i sandkassen i dag fikk jeg plutselig en ide. Jeg ville ta inn en sandsil fra sandkassen og la ungene prøve ü male med den som en ettermiddagsaktivitet. Dette ble resultatet, flotte kunstverk og veldig gøy!

Veronica SagbrĂĽten

125


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.